oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 15. 06:52,  Iskolatáska a zászlórúdon 82 komment

2012. augusztus 15. 06:52 Határátkelő

Iskolatáska a zászlórúdon

Mi jut eszetekbe Hollandiáról? A kerékpárok? A kávéházak? A tulipán? A sör? Mai szerzőnk, Hothead régi írónk és kommentelőnk, egyike a legrégibb törzstagoknak (aki egy ideje már követi a blogot, az biztosan emlékszik a Hollandián keresztül Ausztráliába költöző családjára) – most egy nem akármilyen posztot írt Hollandiáról, rengeteg képpel (amiért külön köszönet). Vágjunk is bele!

11k.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Engem teljesen elvarázsolt Hollandia, a kockaköves utcák, szélmalmok, tulipánok, sajtok, klumpák, kerékpározás országa. Nagyon tetszik az ottani építészet, városrendezés, a hangulat, a látványos fesztiválok. Most is saját tapasztalataimat írom le, egy 100 ezer lakosú, Limburg megyei kisvárosról.

1k.jpg

A tipikus holland sorház

Mi öten is ilyenben laktunk – egy keskeny épület, melyben egymást érik a bejárati ajtók, befelé hosszú, legalább két szintes és tartozik hozzá egy apró hátsó kert. Két utca között két sorban futnak a házak, kertjeikkel hátat fordítva egymásnak. A kertek között egy keskeny gyalogút húzódik.

Az ablakokon gyakran nincs függöny, így ha a belső elrendezés engedi, keresztül lehet látni a házon, akár egészen a kertig. Nem ritka az üvegezett bejárati ajtó sem. Viszont láttam néhány helyen fóliasáv ragasztást az utcafronti ablaküvegeken, szemmagasságban. A ritkán, de néha kellemetlen szögből érkező napsütés ellen valamilyen árnyékolóval azért felszereltek az ablakok. A belső párkány helyet ad a különböző dekorációknak, amik direkt kifelé néznek, kapcsolódnak az évszakhoz, vagy az épp aktuális eseményhez.

2k.jpg

3k.jpg

Kívülről dísztégla burkolat a jellemző. Ahol van előkert, szépen rendben tartják (kevés kivételtől eltekintve), ahol nincs, ott is sok az erkélyláda, dézsás növény.

4k.jpg

5k.jpg

Képesek a ház előtt, roppant keskeny sávban is dísznövényt nevelni.

6k.jpg

Az erkélyeken, teraszokon – ha van – nem felmosóvödröt és lomot tartanak, hanem asztalt és székeket, cserepes növényeket.

7k.jpg

A házak sablonos belső elrendezése szerint az alsó szinten található egy kis előszoba, vagy csak belépő, egy WC mosdóval és a nappali – konyha – étkező együttes, utóbbi lehet egy légtérben, de jártam olyan házban is, ahol külön helységeket alkottak.

A felső szinten vannak a hálószobák és a fürdőszoba WC-vel. A mosógép külön helyiségben foglal helyet, nálunk ez a harmadik szinten volt (a zöld „dobozok" a házak tetején).

8.jpg

A felső szintre vezető lépcső alatti rész sem kihasználatlan, itt lehet tartani a takarítóeszközöket. Nálunk ez játszókuckóként funkcionált, a gyerekek nem kis örömére.

A házhoz tartozik még egy tároló, főleg ugye a kerékpároknak, kert szerszámoknak. Ez optimális esetben megközelíthető a kertből, így elkerülhető, hogy a kerékpárt keresztül kelljen tolnunk a teljes alsó szinten ahhoz, hogy kijussunk vele az utcára. (Éppen ezért sokan inkább az előszobában tartják a biciklit.)

Kong az ürességtől

Családi házat jellemzően családnak adnak ki, persze itt is vannak kivételek. Bérbeadással legtöbb esetben ügynökség foglalkozik, minimális a közvetlenül a tulajdonostól bérelhető ingatlan.

A holland lakás beköltözés előtt üres és csupasz, a belső burkolatról is a beköltözni vágyónak kell gondoskodnia! Kiköltözéskor pedig vissza kell állítani az eredeti állapotot, szóval el kell vinned a parkettát, padlószőnyeget, amit leraktál.

A konyhabútor (csak a szekrények) be vannak építve, a fürdő, WC általában kövezettek, a szaniterek is a helyükön vannak. Az összes többi olcsón (sokszor ingyen) beszerezhető a marktplaats-on.

A vizes helyiségekben nincs konnektor, a villanykapcsoló is nagyon magasan van, egy hosszú műanyag bot segítségével üzemeltethető, hogy véletlenül se érjünk hozzá nedves kézzel. A nyílászárók szigetelése nem profi, de hát a hollandok nem fázósak.

Szelektív hulladékgyűjtés a legmagasabb szinten

A családi házaknak 2 db kukájuk van. Az egyik belül ketté van osztva, hogy a háztartási hulladék és az újrahasznosítható műanyag külön rekeszbe kerüljön. Csak zsákba tett szemét dobandó bele. A másik kukába a kerti hulladék kerül, ez a „zöldkuka". Ezeket heti váltásban, tehát kéthetente ürítik.

A társasházak lakói egy földbe süllyesztett szeméttárolóba dobhatják a szintén bezsákolt szemetet. Egy ehhez használatos kártya lehúzásával nyílik a tároló fedele. Az újrahasznosítható papírt havonta gyűjtik össze a ház elől. Az üveget el kell vinni a legközelebbi gyűjtőhelyre, ugyanitt a még használható ruhát, cipőt is bedobhatjuk a megfelelő tárolóba. Ezek a gyűjtők szintén besüllyesztett, hatalmas fémtartályok.

A családi házról leírtak egyébként az általunk bérelt házra vonatkoznak, fontosabb adatai: lakóterület 105 nm, telek 150 nm, hálószobák száma 3, bérleti díj 650 €/hó, ingatlanpiaci ara 150.000 €.

Tisztán tartják a várost

A közterületek tiszták, gondozottak. Nem azért, mert a hollandok angyalok és nem szemetelnek, hanem azért, mert tisztán tartják a várost. Különösen fesztiválok után bokáig érnek a söröspoharak, egyebek, de rendszeres a gépi seprés az utcákon, a szemétszedés, a fűnyírás, sövénynyírás, az ágyások kapálása, lombgyűjtés.

A főutak mentén futó zöldsávok közül azok, ahol ezt tábla jelzi, szolgálnak kutyasétáltatásra, itt az ebek elvégezhetik a dolgukat. Ezeken a részeken nem ajánlatos a füvön sétálni.

A kutyák után adót kell fizetni, ennek mértékéről nincs információm, sosem volt kutyánk. Egy érdekes szabály a kutyatartással kapcsolatban: csak lakásban lehet őket tartani, a kertben nem lehet kint hagyni. Ez biztos nem kényelmes, főleg a nagy testű állatoknak, de nekem, mint kisgyermekes anyukának szimpatikus, hiszen nem kellett a kerítésnek ugró, őrjöngő ebektől tartani a sétáink során.

Ha járda nincs is mindenhol, a kerékpárutak behálózzák a várost. Mindenhova el lehet jutni kerékpárral, és nem jelent gondot a drótszamarak leparkolása sem.

9k.jpg

Amiből sok van még városszerte, az a játszótér. Öt perc sétával 3 játszótér közül választhattunk, és nem azért, mert „jó helyen" laktunk. A játékok, ha nem is újak, de jó állapotúak, nincsenek leharcolva. Ha bármi véletlenül kint marad a játszótéren, majdnem biztos, hogy ugyanott lesz a következő alkalommal.

A legtöbb termék holland

Ha pedig nem holland, akkor német vagy valamely közeli országból származó. Találni azért kínai árut, de az a nagyon ócska, silány minőség teljesen hiányzik a polcokról. Ha olcsón szeretnél élelmiszert vásárolni, ezeket a szupermarketeket javaslom: C1000, Lidl, esetleg utóbbi Németországban.

Magasabb árfekvésű, megbízható minőségű, sok akciós termékkel: Albert Heijn, Jan Linders. Lányaim imádják a kreatív kézműveskedést, az ehhez szükséges anyagokat, eszközöket fillérekért be lehet szerezni az Actoin-ben, ahol ezeken kívül rengeteg más – dekorációs dolgok, tisztítószerek, ruha, játék – is megtalálható.

Olcsó, de sajnos nem mindig kifogástalan minőségű ruhákat kínál a Zeeman és a Wibra, minden héten új akciókkal. Sok szép darabot vásároltam itt a gyerekeknek. Ezek mellett természetesen a világmárkák is felsorakoznak, de ezeket nem reklámozom, mindenki eldönti, mit enged meg a pénztárcája.

A koninginnedag és Sinteerklas

A hollandok nagyon szeretnek ünnepelni, fesztiválokat tartani. Minden fontosabb esemény, ünnep alkalmával feldíszítik, a jópofa dekorációktól amúgy sem mentes házat, előkertet. Az egyik legfontosabb esemény a királynő napja (koninginnedag) április 30-án, amikor is nemzeti- azaz narancs színben pompázik a város, az ünneplő emberek. E napon rendkívül olcsón lehet hozzájutni holmikhoz, szinte mindent akciósan kínálnak a boltok, hiszen az aznapi bevétel után nem kell adót fizetni.

A másik nagy ünnep, főleg a gyerekek számára, a a Sinteerklas (Mikulás) és segítői, a Zwarte Piet-ek érkezése. Ez Hollandiában nagyobb ünnep, mint a Karácsony! A karácsonyfa „csak" része a többi dekorációnak, már december elején-közepén felállítják, nem várnak vele 24-ig.

A mi városunkban februárban volt a karnevál (carnaval), ami a farsanghoz hasonló móka, de egy hétig tart. Ilyenkor, pláne a hétvégén, mindenki jelmezbe öltözik, még a felnőttek is (!), és felszabadultan buliznak a városban. Nagyon hangulatos esemény.

10k.jpg

A gyerekek egész héten jelmezben, kifestve mennek iskolába, a tanárok szintén, és zenélnek, énekelnek, táncolnak. Persze azért tanulásra is jut idő.

Egyéb ünnepek

Ha a végzős középiskolás sikeres záróvizsgát tesz, az ablakba kilógatják a nemzeti lobogót, a zászlórúdra fűzve az iskolatáskát, néha még egy-egy tankönyvet is. Az ablakban a „Geslaagd" (Sikeres) felirat olvasható. (Lásd a legelső képet!)

Születésnapok alkalmával előkerülnek a partikellékek, papírfüzérek, színes léggömbök és az elmaradhatatlan „Hoera X jaar", „ik ben jarig" feliratok, vagy csak egyszerűen az ünnepelt éveinek számát jelzi egy felfújható, szám alakú ballon, ami tapadókoronggal erősíthető az üvegre.

Az iskolában is felköszöntik a születésnapost, aki apró ajándékcsomaggal kedveskedik a társainak. A gyerekzsúrokat általában nem otthon tartják, hanem elviszik a kis vendégeket játszótérre, játszóházba, vagy állatkertbe. A középső gyerekem részt vett több szülinapi partin is, és mindegyiken nagyon jól érezte magát. A kedvence az volt, amikor egy lovastanyára mentek ünnepelni. Olyan fáradtan és piszkosan talán még sosem láttam, mint azután a buli után.

Kedvenceim az újszülött érkezését jelző dekorációk. A „Hoera een meisje" vagy „Hoera een jongen" felirat mellett legtöbbször a gyerek neve és/vagy az ablakon berepülő gólya tudatja a nagy eseményt.

12k.jpg

13k.jpg

Magam sem gondoltam, hogy ennyit tudok írni Hollandiáról - hiába, még mindig szeretem... Legközelebb Ausztráliába megyünk."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás ünnepek lakhatás Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr764712700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2012.08.15. 07:15:29

Gratulálok,nagyon jó cikk és a fotók is szépek.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.15. 07:16:02

ez tök jó, informatív és egyben kedvcsináló beszámoló volt, köszi.

az érdekelne nagyon, hogy a nemamszterdamban a könnyű drogok milyen szerepet töltenek be az polgárság körében. észre lehet venni a jelenlétet egyáltalán?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.15. 07:57:27

@bandirepublic: Én azt hallottam, hogy a Amszterdamon kívül kőkemény protestantizmus uralkodik az országban. A fent leírtak alapján ezt el is tudom képzelni.

hungarisztan 2012.08.15. 09:09:29

@bandirepublic: @flash.gordon:
Amszterdam és az Amszterdamon kívüli Hollandia teljesen különbözik egymástól. Mintha nem is egyazon ország lenne.
Azért azt érdemes tudni, hogy Amszterdam sem úgy néz ki, hogy ott mindenki spanglimámorban fetreng :o), (annál is inkább, mivel fűhöz jutni ott is csak erősen limitált helyeken lehet, elfogyasztani is a helyszínen (az ún. coffeeshopokban) kell, utcán nem lehet füvezni, illetve mindenütt máshol illegális is a tartása, terjesztése. Nem mondom, hogy nem lehet érezni a szagát itt-ott az utcán is, de azért ezt turistaként ne próbáld ki, mert az amszterdami rendőrök elég kemény fickók, saját szememmel láttam több ízben, hogy amikor valaki nem olyan ütemben engedelmeskedett, ahogy elvárták, egy pillanat alatt a legközelebbi autó motorháztetejére vagy a falhoz kenték hátratekert karral, a fickónak még levegőt venni sem volt ideje, már kattant rajta a bilincs. Kicsit amcsi film hangulata volt, de bizonyára tudták, miért csinálják és bizonyára nem valami tök ártatlan turistát vegzáltak (sajna a könnyű drogok hozzák magukkal a keményeket is, rengeteg helyen – utcán leszólítva – ajánlgatnak mindent, ellenük nagyon keményen lép fel a rendőrség, a füves tolerancia is csak a coffee shopok ajtajáig tart). Mindazonáltal Amszterdam messze nem „rendőrállam”, a legfrekventáltabb belvárosi turistanegyedet kivéve túlnyomórészt decens polgárok lakják, akiknek esze ágába nem jut spanglizni, pláne nem egyéb rendbontást elkövetni. Szerintem Amszterdam amúgy az egyik leghangulatosabb európai város a rengeteg kanálissal, lakóhajóival, a sok virággal, a girbegurba-rogyadozó (sokszázéves) házakkal.
De Hollandia többi részét is jó szívvel ajánlom bárkinek, különösen tulipánszezonban – de azon kívül is. Nagyon élhető, nagyon kellemes ország.

hungarisztan 2012.08.15. 09:14:55

Goede dag, Hothead!
Uit welke stad kom je?

Ördögfajzat 2012.08.15. 09:24:36

Én is szeretnék gratulálni Hothead, nagyon tetszett a beszámoló, szinte kedvet kaptam Hollandiához, bár én Svájcot szeretem. :-) Élvezetes, színvonalas írás volt, várom Ausztráliát is!

Anti Anyag (törölt) 2012.08.15. 09:48:47

A legszimpatikusabb az, hogy a legtöbb termék hazai. Látszik, hogy a hollandok szeretik az országukat és elég értelmesek ahhoz, hogy hazai termékek vásárlásával egymást támogassák.

Szerencsére ez nálunk is terjed, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem fogják fel, saját maguknak is jót tesznek, ha nem a külföldi temékeket veszik.

hungarisztan 2012.08.15. 09:55:42

@Anti Anyag:
Ehhez mondjuk az kell, hogy a hazai termék világszínvonalú (pl. holland sajtok), vagy legalábbis minőségi legyen.
Értelmes ember pusztán azért nem vesz szart, mert nemzeti lobogó van ráfestve. Már bocs, de magamnak azzal teszek a legjobbat, ha olyan cuccokat veszek, amelyek finomak, egészségesek, horribile dictu, esetleg még olcsóbbak is. Az meg egyenesen ordas nagy csúsztatás, hogy azzal tennék jót magunknak, ha a piacon (mit piacon! még állami dotációval is) megélni képtelen, kutyaütő termelőket preferálnánk – ezáltal konzerválva a szart.

Szinte szégyellem magam, hogy ezt szájba kell rágni.

pappito · http://pappito.com 2012.08.15. 10:11:24

ez tök jó volt, tetszett nagyon, amúgy is szeretem Hollandiát, mindig jól éreztem magam ott!

a gólyás értesítés is tök jó

Little Fluffy Cloud 2012.08.15. 10:23:26

@Anti Anyag: Én még csak azt sem hiszem el, hogy van lehetőségem magyar terméket venni. Van magyar termék?
Múltkor a szomszédomtól kaptam saját termesztésű paradicsomot, arról elhittem, hogy magyar. (Ezért nem büntet meg a NAV?)
A "magyar termék" feliratnak nem hiszek.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.08.15. 10:34:31

Azért azt nem mondanám, hogy kőkemény protestantizmus van, még vidéken sem. A legtöbb templomba alig jár ember, jópárat átalakítottak más célokra, a vallásosság elég kis szerepet játszik. De amúgy a függöny nélküliség a protestantizmusból jön - nem titkolok semmit, nyitott az életem. És jellemző kép, ha bebámulsz egy függöny nélküli ablakon, hogy az ott lakó ingbe felöltözve, cipőben olvas a fotelben ülve (a magyarokkal ellentétben nem szokták levenni a cipőjüket a lakásban - ez egyébként nálunk valószínűleg török eredetű szokás).

Az meg tény, hogy a fű 90%-át turisták (főleg amerikaiak és britek) fogyasztják, ez a hollandokra nem igazán jellemző.

xylon 2012.08.15. 10:52:05

@airdace: ocsem kozepiskolai csereosztalyaban kivetel nelkul mindenki szivott fuvet (nem amszterdamiak) valamint otthon termesztette is.

Ettol fuggetlenul meg lehetnek kokemeny protestansok csak rajottek hogy felesleges egy trombita miatt teljesen atlagos tizeneveseket sittrekuldeni.

Ami meglepo a lakas ara, es a berlet ara. Ugyanez Angliaban a duplaja fontban. Van korlatozas hogy ki vehet ott lakast, pl nem lakhatasi hanem befektetesi cellal?

pappito · http://pappito.com 2012.08.15. 10:52:23

@airdace: én már elég régen jártam ott, de jártam nagyon picike kisvároskában és azért voltak helyek ahova a helyi srácok jártak szívni, patakpartja, erdőszéle...

a falu főterén persze nem, de volt fű, az nem csak Amsterdamban van...

ki kicsoda 2012.08.15. 11:07:13

... a hollandok: ... a világot Isten teremtette, Hollandiát a hollandok.

... a világ a hollandokról: ... azok mondják a skótokról, hogy "skótok", akik nem ismerik a hollandokat.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.15. 11:23:02

Élvezetes írás, gyönyörű képekkel!
Jó volt olvasni.

Fruka1 2012.08.15. 11:45:16

Olvasmányos jó kis cikk, sok infóval, és ami nagyon jó, sok fotóval!
Köszönet érte!
Au-ról az írásodat már nagyon várom.....

Zombinyussz 2012.08.15. 11:46:57

Jól összeállított kis poszt, köszi. :) Az üvegnek ment gólyán besírtam. xD

@Little Fluffy Cloud:
Magyar termék? Igen, az epic fail makói hagyma, amire ráírták a madaras teszkóban (avagy a rendesben, nem tudom) apró betűkkel, hogy Származási hely: Hollandia.

Fruka1 2012.08.15. 11:49:59

@hungarisztan: Sajnos ez igaz. Manapság már megfelelő minőségü magyar élelmet sem mindig kapni, zöldárura is vadászni kell sokszor. Kirakják a túlérett, löttyedt gyümölcsöt, akármit is horror áron, amit én már csak a hajléktalannak adnák ingyen, csak vigye el....
Persze nem jó az üzleti érzékem, tudom.

teotwawki 2012.08.15. 12:30:27

üdv Amszterdamból :)
"bérleti díj 650 €/hó"
amikor ilyeneket olvasok, mindíg tök nagy lúzernek érzem magam, mert nekem az elmúlt öt évben még nem sikerült 1000 euró alatt bérelni

hirokin 2012.08.15. 12:33:20

Tetszik az "A gólya leejti Laurát a betonkockára" dísz. :)

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.15. 12:38:29

Sok újat nem tudhattunk meg a posztból Hollandiáról, csak azt, hogy a posztoló mint egy gyerek, rácsodálkozik még arra is, ha egy házat bútorozatlanul adnak bérbe... megesik ez Magyarországon is.
Látszik, hogy ő egy kitartott feleség, akire a férj keres, ő meg otthon ül vagy bámészkodik a környéken.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.15. 12:40:11

Amúgy a dekorációk kihelyezése Magyarországon is nagyon elterjedt. Nem pont iskolatáskás, meg gólyás, de advent, karácsony, húsvét környékén vidéken rettentő sok díszt tesznek ki, legalábbis amerre én éltem. Sose értettem mi értelme ennek.

BTSzisz 2012.08.15. 12:41:00

kedvet kaptam Hollandiához....

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.15. 12:53:31

Az egyáltalán nem igaz, hogy a holland házakon nincs függöny, a képen látható szalagfüggöny is függöny...

magyarlanykairoban 2012.08.15. 12:56:11

Tok jo cikk, en eddig szinte semmit nem tudtam Hollandiarol, de abszolut kedvet kaptam ellatogatni! Annyira meg kivancsi lennek, hogy hogyan viszonyolnak ott a kulfoldiekhez?

hothead 2012.08.15. 12:58:36

@bandirepublic: en is szeretlek :)
coffeeshop van, persze. belulrol nem lattam ugyan, de nem szamitott veszelyes helynek a kornyeke. jottek-mentek az emberek, nem volt jellemzo a betepett fiatalok rajcsurozasa. gondolom, hogy legalisan lehet hozzajutni az ahitott cucchoz, nem teszi annyira vonzova.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.15. 13:07:06

Borzasztó, emberidegen hely ez a Hollandia, sosem élnék ott.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.15. 13:09:21

@hothead: pedig hatalmas forgalma van ám a shopoknak, csak éppen a külföldiek, turisták látogatják elsősorban

hothead 2012.08.15. 13:12:08

@hungarisztan: igen, igy van. elonyben reszesitjuk a hazai termeket, felteve, ha az megfelelo minosegu.

pappito · http://pappito.com 2012.08.15. 13:14:25

@Madárfejű Lajcsika: "Látszik, hogy ő egy kitartott feleség, akire a férj keres, ő meg otthon ül vagy bámészkodik a környéken."

mit irigykedsz?

magyar bucó 2012.08.15. 13:14:28

@xylon: Befektetési célú bérlés? Ezt hogy? :o

@ki kicsoda: A skót nép úgy keletkezett, hogy néhány holland átúszott. :)
(Hollandiában hallottam.)

@Zombinyussz: Ott legalább ráírják. A piacon simán eladják magyarnak.

Kedvenc országom Hollandia, nagyon szerettem ott lenni.

hothead 2012.08.15. 13:23:46

@teotwawki: korabban is tobben hitetlenkedtek a berleti dijat illetoen, pedig nincs ra okom, hogy ne az igazat mondjam. ez igen alacsonynak szamit, tudom. plane amszterdamhoz kepest.

yanchi 2012.08.15. 13:26:31

"Az meg tény, hogy a fű 90%-át turisták (főleg amerikaiak és britek) fogyasztják, ez a hollandokra nem igazán jellemző." - ez régi infó, idéntől északról terjedve mindenhol regisztrálni kell a shopokban (igazolva a bejelentett lakcímet), mert nagyon sok külföldi szívta túl magát és gondok voltak velük. Hiába, ha minden nap bemehetsz elszívni egy spanglit, úgy kisebb a kisértés a túlfogyasztásra, mint, ha kétévente jársz csak erre (bár én még csak kívülről láttam shopot).

hothead 2012.08.15. 13:27:27

@magyar bucó: "Kedvenc országom Hollandia, nagyon szerettem ott lenni." ezt en is pont igy erzem :)

PeDro 2012.08.15. 13:36:20

Nagyon jo cikk, tetszenek a kepek is. Valahogy engem Nemtorszagra emlekeztet, legalabb is Hanoverre. :-) Amszterdam szep hely a sok csatornaval meg regi hazzal, de a turistak elegge elviselhetetlenne teszik.
Mikor ezeket a cikkeket olvasom, mindig honvagyam tamad Europa utan...

Zuzimama 2012.08.15. 13:36:24

A Jumbóban kapható legolcsóbb sajt is magasabb minőségű cheddar típusú sajt, mint a magyar trappista. És olcsóbb! Anyám 30 kilónként viszi haza Magyarországra.

Amúgy elég spúrok a hollandok, a boltban visszaadják az 5 cent visszajárót és meg is várják, hogy visszakapják, nincs borravalózás, És megkeresik a legolcsóbb beszerzést, plusz akár a Media Markt-ban is SIKERSEN! alkudnak!

:D

Zuzimama 2012.08.15. 13:37:59

@teotwawki: nem vagy lúzer, ez nekem is hihetetlen ....

Pipimalac 2012.08.15. 13:45:03

650 Eur/hó tényleg nagyon jó ár; talán kisebb városokban még lehet ilyet találni. Amszterdam nyilván a legdrágább, de Utrechtben, Hágában, Rotterdamban sem hallottam 1000 Eur/hó alatti- élhető méretű- lakásbérletről.
Még idén szeretnék kiköltözni Hollandiába, ahogy sikerül munkát találnom. Nagyon tetszenek a rendezett, tiszta, virágos utcák, a rengeteg zöld és az emberek természettel való viszonya.

pappito · http://pappito.com 2012.08.15. 13:48:01

@Zuzimama: az hogy nincs borravaló az inkább szokás kérdése, ők ebben szocializálódtak, úgyhogy ezért kár rájuk haragudni. (itt se divat, szerencsére)

a visszajáró meg visszajár, ha érted :)

az alku meg a kereskedelem része felnőtt helyen, ahol nem biorobot van a vevővel szembeállítva, hanem olyan aki tudja is mit művel. itt is általában lehet a boltokban alkudni és ha nem is lehet mindig valami őrült bargaint csinálni, azért tök jót lehet dumálni a boltosokkal :)

jewel79bp 2012.08.15. 13:48:32

Mi Brabantban élünk, szintén kisváros, itt is lehet bérelni kb. 750-800 euróért házat, picivel kevesebbért lakást. A házunk 200000 eurót ér, szóval ilyenek az arányok. Az biztos, hogy itt délen mások az árak, de az emberek is, mint Amszterdam környékén. A déliek szerintem sokkal merevebbek, mint az északiak.

Zuzimama 2012.08.15. 13:50:27

@pappito: úgy tűnik, hogy haragszom rájuk?

Az sem esik rosszul, hogy visszaadják a visszajárót. Ezt azoknak írtam, akik szeretnének megtudni ilyesmiket Hollandiáról.

Nagyon félreértesz ....

pappito · http://pappito.com 2012.08.15. 13:53:45

@Zuzimama: ja, dehogyis tűnt úgy, bocs, ha félreérthető voltam!

hothead 2012.08.15. 13:58:51

@Madárfejű Lajcsika: ha figyelmesebben olvasnal, talan tobb informaciot sikerulne kinyerni az olvasottakbol. bar ha valaki eleg sokaig el hollandiaban, annak valoban nem tudok ujat mondani a temaban.
az, hogy en mivel foglalkozom, nem szerepelt a posztban. majd ha jonak latom, irok arrol is.

jewel79bp 2012.08.15. 14:08:10

Na igen, ki mit vesz észre Hollandiából. Egy éve kint élő fiatal srác ismerősöm első amszterdami látogatása alkalmával megtalálta a lányokat a kirakatokban... Én addigra kb 10x jártam Amszterdamban, és soha nem láttam még a piros lámpás negyedet;) a zászlórúdon lógó táskák ellenben nem hiszem, hogy máig feltűntek volna neki.

hothead 2012.08.15. 14:13:02

@jewel79bp: mentsegere legyen szolva, (feltetelezem) a lanyok egesz eveben ott vannak a kirakatban, mig a vegzett diakok tiszteletere kilogatott taskak csak evente egyszer lathatoak :)

kirunews 2012.08.15. 14:35:53

Amikor lakást kerestem (Hága) háromféle opció között lehetett választani: bútorozott, bútorozatlan, csupasz (amilyet a posztoló leírt). A 100 m2 körüli lakásméret itt is 1000+ €, családi ház (főleg egy jobb környéken, kisebb kerttel): 2000-3000 €. De elég nagy ingadozás van árban a kerületek között. Amit én tapasztaltam, hogy az általam látott lakásokban a konyha kb. olyan, mint otthon az első generációs lakótelepi lakásokban, ebből azt a következtetést vontam le, hogy a legtöbb embernek a főzés nem jelent különösebb szertartást (a boltok egyébként tele vannak felmelegítendő készételekkel). A holland "átlaglakás" egyébként sok tekintetben (a szobák beosztása, mérete, funkciója, megközelíthetősége, kellékei) eltér a magyar sztenderdttől, és ezt vagy el kell fogadni, vagy keresgélni ettől eltérő lakás után. Még valami: amikor én béreltem, akkor az ingatlanosok kocsival díjmentesen végigvittek a városon az előre kiszemelt ingatlanokba, eltöltve így akár 4-6 órát is. Persze az átlagos jutalék egy havi albérleti díj, vagyis ez a kedvesség minden n-ik vevőnél meg kell hogy térüljön.

jewel79bp 2012.08.15. 14:52:01

Mi első körben bútorozott lakást néztünk, elképesztő, hogy egyesek mit voltak képesek kiadni bútorozottként. Szerintem összeszedték az ingyen elvihető dolgokat a maarktplaats-ról (olyan, mint a vatera) azzal telepakolták a lakást és kb havi 300 euróval többet kértek volna. A mi ingatlanosunk nem vitt sehová, postán kaptuk az ajánlatokat és mi kerestük meg a címeket.
Ami még tetszik, az 50 éves szülinapjukat ünneplő emberek háza előtt felállított Ábrahám és Sára baba, olyan 3-4 méter magas, felfújhatós baba, na meg azok az embernagyságú ro gybabák, amiket a szülinapos ruhájába felöltöztetve kiültetnek az előkertbe. Egyszer egy reggel én mentem elsőként dolgozni, ahogy veléptem az irodába, majdnem szívrohamot kaptam. Azt hittem, hullát találtam, pedig csak a szülinapos kolléga székében ült egy ilyen felöltöztetett baba;)

a nagy levin 2 2012.08.15. 15:24:43

És a másik valóság?
Drog hegyek, prostitúció, deviancia, gázos közbiztonság? - ezeket is hallani, persze nem itt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.15. 15:45:12

Levin, szerintem ezt pont egy többgyerekes blogger nem titkolta volna el, ha lépten-nyomon ilyenekbe fut bele....

PeDro 2012.08.15. 16:08:34

Levin, ezt kb. minden nagyvarosban megtalalod, nem szamit melyik orszagabn.

kirunews 2012.08.15. 16:48:43

Levin: hiszed vagy sem, ezekkel a jelenségekkel (szintén többgyerekesként) én nem találkozok. Drog: a belvárosban (Hága) néha találkozni füvezőkkel, arányában nem többel, mint mondjuk Szentendrén. Prostitúció: a piros lámpás utcákba véletlenül nem tudsz belefutni, nem is a központban vannak. Deviancia: nem értem mire célzol. Közbiztonság: egyelőre nem tudok annyira hollandul, hogy elolvassam a rendőrségi híreket, napi szinten az ellenkezőjét (biztonságot) tapasztalok.

hothead 2012.08.15. 16:56:41

@a nagy levin 2: o, hat itt vagy :)
nem drogozom, nem jarok kupiba, ilyen teren valoban nem szolgalhatok informacioval, viszont nem gondolom, hogy ilyesmiert hollandiaig kellene utazni. vicces, hogy a kozbiztonsagot emlited. soha, semmink nem tunt el, az ejszakara kint hagyott bicikli vagy szanko sem, az iskolaban felejtett holmik is mindig megvoltak. allitolag a bicikliket lopjak, de a kozvetlen kornyezetemben erre sem volt pelda. az altalad emlitett "masik valosag"-ot kozelebb kell keresni...

hothead 2012.08.15. 17:03:21

@a nagy levin 2: soha nem ereztem, hogy barkitol is felnem kellene. a baratokat meg pont nemreg beszeltuk meg! gondolom, azota nem valtozott a velemenyed.

Balu86 2012.08.15. 18:52:02

Nagyon jó cikk volt, élvezettel olvastam! Külön köszönet a fotókért! Egyébként teljes egészében ráismertem az országra, évente egyszer van szerencsém meglátogatni egy ott élő barátomat. Tényleg kellemes ország és barátságosak az emberek. :)

marcovb 2012.08.15. 21:52:45

Érdekes az időzítésed Határátkelő Hothead posztjával kapcsolatban...
Épp tegnap gondoltam vissza Németalföldön töltött időszakomra, hogy lehet visszakéne' menni. Itt lenne az ideje...És igen, ezek az utcai látképek is megjelentek előttem, mennyire otthonosan tudja érezni magát az ember hazafelé a munkából, gyalog, pár lépésre a járdán ezektől az előkertektől! Tisztítja a fejet. :))

WildBoy 2012.08.15. 23:23:34

@flash.gordon: Népszámlálási adatok szerint a lakosság 39%-a tartja magát vallásosnak. A két legdélebbi régió (megye) többségi katolikus (észak Brabant, ès a cikkben szereplô Limburg), a többiek protestánsok. Ennek ellenére a legnagyobb vallás a katolikus (23%).A protestánsok csak 11%. A kollegáim szerint kis falvakban jelemzôbb a biggotság, de már kis városokban sem igazán érezhetô.
A jelentôs Török kisebbsèg miatt a muzulmán vallás a 3. 6% körül.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.16. 06:59:56

@hothead: én csak amszterdam ban jártam meg hágában. az előbbiben a brit négykézláb turisták elkeserítőek voltak. gondolom nem miattuk legális a zöldség.

minden jót nektek, hajrá!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.16. 09:13:35

@Gondolkodni Próbáló Birca: Akkor honnan tudod hogy élhetetlen ?

Nekem p.l. semelyik országban nem ajánlották fel kisgyerekek maguktól a szupermarketben a kasszánál, hogy segítenek becsomagolni. Kivéve NL.

A vonat meg szenzációs : viszonylag olcsó és igen hatékony.

A mentalitásuk meg olyan, mint bármelyik ÉNY Európai népé. ( A holland arrogáns, a dán kummog, a német meg kockafejü ). De még mindíg jobb, mint a déli népek, szerintem.

Az éghajlat szuper : nincs az a rohadt nagy meleg mint Délen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.16. 09:15:41

@Scaramella va alla guerra:

Pl. ebből a cikkből is sok rosszat olvastam ki.

Persze biztos vannak pozitívumok is, mindenhol vannak ilyenek, még Kubában is, de az összkép számomra negatív.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.16. 09:24:00

A poszthoz : amiket felsorolt ( sikeres érettségi, születésnap, gyerekek születése ) a belvárosokban nem érvényes ( ott nincs is hely arra, hogy gólyát applikáljanak az ablakra )

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.16. 09:27:30

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Milyen sok rosszat olvastál ki, ha szabad érdeklödnöm ?
Az ingatlanárak ? ( Azok éppen lemennek : p.l. a rotterdami pályaudvar "normálisabbik felén " lehet már 130keur ért is elég jó lakásokat kapni ). Vagy az ebadó ? Vagy a komor sorházak ? ( ëlöben sokkal jobban néz ki, bár a piszkosvörös nem mindenkinek jön be ).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.16. 09:45:52

@Scaramella va alla guerra:

Csak ebből a cikkből:
- drogok,
- nincs függöny,
- nincs konnektor a fürdőszobában,
- nincs normál kerítés a házak között,
- az emberekm cipőstül vannak bent a lakásban.

De egyébként is: ez egy steril robotvilág, ahonnan kiveszett az emberség. Hamis protestáns, emberidegen társadalom. Ha az ember beleszületett, eleve robotnak nevelték, akkor jó lehet, de egyébként... S a drogozás mutatja, hogy a helyiek sem bírják, hisz a drog a kikapcsolodás a robot-hétköznapokból.

xylon 2012.08.16. 10:26:52

@Gondolkodni Próbáló Birca: a sterilt meg a robotot honnan vetted?

Tapasztalatom szerint a hollandok eleg laza tarsasag, kifejezetten kedvesek. A legjobb dolog amugy a nyugati orszagokban hogy az emberek nem veszik tul komolyan magukat. Peldaul nem neveznek egy egesz orszagot elhetetlennek pusztan azert mert nincs konnektor a furdoszobaban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.16. 10:50:24

@xylon:

Éppen 2 hete láttam nyaraláson holland fiatal turistákat. Még nyaraláson is robotokként viselkedtek. Semmi spontaneitás, semmi izgalom, minden óramű pontossággal halkan zakatol. Valószínűleg csak Skandinávia és a skandinávok unalmasabb emberek náluk.

Netszamuráj 2012.08.16. 12:06:38

@Gondolkodni Próbáló Birca: Nekem meg van egy holland barátom, nagyon vicces figura. A felesége meg nagyon kedves. Ebből azt a következtetés kell levonjam, hogy a hollandok a legviccesebbek és a legkedvesebbek a világon... ;)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.16. 22:30:30

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Hi,

ha azt írnád, hogy a hollandok arrogánsak, túl direktek vagy túlzottan magabiztosak, esetleg a végtelenségig önzök, akkor azon lehete vitatkozni.
Ha azt mondod, hogy relativizálnak, kerülik a kockázatot azzal még egyet is lehet érteni.

Szerintem még nem láttál hollandot, ha azt irod, hogy valamot "halkan" csinálnak, ugyanis igen gyakran ( föleg az alacsonyabb néposztály, de az iskolázottabbak is ) igen nagy zajt csapnak.

A "spontaneitás" meg normatív fogalom, ugye kinek mi a spontán, ezzel nem lehet vitatkozni.

A protestáns társadalom meg inkább jó, mert az emberek nem érzik alapvetö emberi jognak hogy hitelt vegyenek fel, valamint spórolnak és nem szórják ( általában ) a pénzt, ami mindenképp szimpatikus vonás. Sokkal szimpatikusabb, mint a magyar ( plazmatv-t hitelre, autót meg 10 éves 0% önrészes devizahitelre ). Meghát igaz hogy a NL nök jól néznek ki, de nem csinálnak kurvát magukból, mint a magyar nök ( jelentös része ).

Most komolyan : a 2 héttel ezelötti találtozásodig ( és utána is ) láttál te valaha élö hollandot ?

( Egyébként az nem igaz, hogy a házak között nincs kerités : va, sót nem huzalsodrony, mint M.o-n, hanem téglakerítés. Igen, a hátsó kertben is. ës tudom, hogy de gustibus non est disputandum, de én p.l. provinciális dolognak tartom a cipö levételét a lakásban, pláne azt, hogy a vemdéget is erre kényszerítjük, pláne úgy hogy papucsot is adunk neki. )

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 07:00:42

@Scaramella va alla guerra:

Nem mondtam sehol, hogy a magyarokat pozitív ellenpéldának tartom.

S azt is mondtam, hogy semmi sem fekete vagy fehér. Tény, hogy a nagyobb felelősség pozitívum a protestáns-szekuláris kultúrában.

Csak annyit mondtam: nekem az összkép negatív.

abaka 2012.08.18. 12:52:06

@hungarisztan: Hat lehet, hogy te egy masik Hollandiaban elsz, mint en, de nekem nagyon nem igy jott le se Amszterdam, se pedig Hollandia tobbi resze.

Az alap, hogy ha mar mindenkepp kette szeretned bontani Hollandiat, akkor mar inkabb Randstad (Amsterdam-Utrecht-Haga-Rotterdam) vs. nem-Randstad bontasnak van ertelme. Egyebkent a videki falvakban/varosokban is viszonylag konnyu coffeeshopot talalni, foleg a hatar menten, pl Breda, Enschede stb.

Az amcsi filmes jeleneteket meg nem nagyon lattam, viszont pl a Rembrandtpleinen a leheto leghaboritatlanabbul lehet fuvet szivni a rendorsegi bode arnyekaban vagy pl a parlamentel szembeni Hofvijver sem lehet gazmaszk nelkul ugy korbejarni, hogy egy kicsit el ne boduljon az ember. Bar elvileg valoban tiltjak az utcan fogyasztast, az erelyes raszolasnal szigorubb intezkedest csak komoly ellenszegulessel lehet kicsikarni. Persze ez csak szemelyes velemeny, de en sokkal inkabb mennek be tepni egy rendororsre, minthogy Amszterdamban tilosban parkoljak.

abaka 2012.08.18. 12:56:20

@Scaramella va alla guerra: "A protestáns társadalom meg inkább jó, mert az emberek nem érzik alapvetö emberi jognak hogy hitelt vegyenek fel, valamint spórolnak és nem szórják ( általában ) a pénzt, ami mindenképp szimpatikus vonás. Sokkal szimpatikusabb, mint a magyar..."

Hat ennek ellenere valahogy megis sikerult kb 560 milliard euronyi jelzaloghitelt felhalmozniuk (GDP 85%-ka). A magyarok eladosodottsagi rataja sehol nincs a hollandokehoz kepest.

Esperes úr 2012.08.21. 11:31:51

Az egyik legjobb, gyerekkori cimborám is már vagy öt éve kint van, és állandóan hív. Már alig várom, hogy kivágjanak a munkahelyemről (ahol egyre szarabb a meló, egyre kevesebbet keresek, egyre mérgezőbb a légkör, másfél évtized munkája már szart sem ér), aztán a végkielégítést átváltom ajróra, az asszonyt és a gyereket lepasszolom a nagyszülőkhöz, aztán hajrá. Ha meg összeszedtem magam annyira, hogy egy saját kecót tudjak bérelni, kiviszem őket is. Gondolom a holland óvoda sem lehet olyan szar a gyereknek. Az asszony azt mondja, hogy hazajönne pár év után, de én nem akarok. Ha egyszer rászántam magam, hogy elmegyek, akkor többé nem jövök vissza, ami itt van, az a teljes pusztulás, semmi értelme, esélytelen, hogy jobbra forduljanak a dolgok. Szegény asszony még reménykedik, de ő öt évvel fiatalabb nálam, még vannak illúziói.

hothead 2012.08.22. 06:21:43

@Gondolkodni Próbáló Birca: most olvastam, a velemenyedet bulgariarol, ez sok mindent megmagyaraz szamomra....
amiket negativumnak titulalsz hollandiaval kapcsolatban, nem feltetlenul az, ha figyelembe vesszuk, hogy egyik dolog sem -kotelezo. nem kotelezo drogozni, en sem tettem, lehet feltenni fuggonyt, senki nem szol bele, termeszetesen leveheted a cipodet a lakasodban, sot futhetsz is, annak ellenere, hogy a hollandok 15c koruli homersekletet tartanak ejszaka odabent. a hatso kertek bizony el vannak keritve, az elokertek nem, az osszeepitett sorhazak koze nincs hova keritest tenni. nincs konnektor a furdoben - erintesvedelem. a "robotok" meg "unalmasak" meglatasodnak meg epp ellentmondanak a fesztivalok, a hangulatos unnepek, jopofa szokasok.
nem vagyunk egyformak (szerencsere)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.22. 07:36:53

@hothead:

Erről kár vitázni. Ez olyan lenne, mint amikor két férfi arról vitázik, hogy a szőke, a sötét vagy a vörös hajú nők a legszebbek. Nyilván ízlés kérdése.

A Balkán valóban a másik véglet. A teljes szabadság földje, mert de facto semmi nincs szabályozva - mindenki csinál amit akar és szarik a másikra. Persze hozzáteszem: annak is vannak hibái, mert a teljes szabálytalanság is nagyon rossz tud lenni. Ilyenkor az ember vágyik egy kis holland-skandináv-nyugati rendre, de alapvetően nekem mégis idegenebb a rend.

hothead 2012.08.22. 07:57:59

@Gondolkodni Próbáló Birca: szerintem van ertelme a vitanak, amig megfelelo a hangnem. eddig az, nem? :) neked bejon a balkani kaosz, nekem nem, ennyi. senkit sem akartam arra sarkallni, hogy induljon el hollandiaba, csak leirtam, en milyennek lattam. azt furcsalltam, hogy mindazt amit en pozitivumkent eltem meg, te pont negativumkent emelted ki. mondom, kicsit ravilagitott a bulgariarol olvasott velemenyed.

galus007 2013.01.10. 15:01:41

Szia! Nagyon jó cikk köszi. Láttam, hogy vannak gyerekeid. Az iskoláról nem írnál többet. Köszi, Galus

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása