oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 24. 06:36,  A gyermekeink jövője miatt mentünk el 357 komment

2012. július 24. 06:36 Határátkelő

A gyermekeink jövője miatt mentünk el

Általában kétféle kritika szokott érni egy posztot: vagy az, hogy túlságosan érzelmi alapon közelíti meg az elköltözés témakörét, vagy az, hogy túlságosan is a tényekre, adatokra koncentrál. Nos, Vombat írásában szerintem mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen amellett, hogy kiderül, miért is választották Ausztriát, sok konkrétumot is megtudhatunk a kinti életről. Utána pedig jöhetnek a kommentek.

TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen hangvételű hozzászólást olvastál? Jelezd nekem a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címen és amint tudom, megteszem a tőlem telhető lépéseket. Őrizzük meg együtt a Határátkelő kulturált, európai hangnemét!

Lofer Ausztria.jpg

„A feleségem pénzügyi területen dolgozott, én gépészmérnök vagyok. Mindegyikünknek jónak mondható fizetése volt, próbáltunk belőle hosszútávra félrerakni, kötöttünk néhány befektetést (mai fejjel nem tenném, mert még ha válság nem is viszi el a nyereség szinte teljes egészét, akkor sem lett volna túl nagy üzlet egyik sem, amellett pedig túl hosszú időre leköti az ember pénzét), és az addigi megtakarításunkból (kiegészítve szülői segítséggel) vettünk egy lakást Budapesten.

A lakást messze van a luxustól, 50nm-re szükségünk volt, hiszen gyereket is akartunk, nem is volt drága akkori viszonylatban, de persze hitel így is kellett (mai fejjel ezt se tenném meg, mert egyrészt az elszabadult frank árfolyammal mi is sokat buktunk, másrészt pedig albérletből befolyó összeg nem fedezi a törlesztőt, és így megint csak túl hosszú időre kötjük le a pénzünket).

Akkor még a törlesztőnk kisebb volt, mintha albérletbe költöztünk volna, jól éreztük magunkat. Jött a válság, különösebb gond nélkül átvészeltük, nőtt a törlesztő, de bírtuk fizetni, csak a mellette félretett pénz lett mindig kevesebb. Nem akartunk túl sokat várni a gyerekvállalással, úgyhogy az elhatározást tett követte, és megszületett a kisfiunk.

Mi lesz így?

Gyerekszoba berendezés, nőgyógyász kifizetése (igen, borítékban), valamint autóvétel (egy 12 éves autót sem érzek túlzónak), hiszen sem terhesen, sem gyerekkel nem a legnagyobb élmény a vonatozás a nagyszülőkhöz, elvitte a maradék megtakarításunk nagy részét. Ott voltunk tehát 30 évesen, 1 gyerekkel, félig saját lakásban, korosodó autónkkal, mozgósítható megtakarítás nélkül...

Pedig viszonylag jól kerestünk, és nem szórtuk a pénzt. Elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mi lesz így a jövőben? Szeretnénk még gyereket (aki azt mondja, hogy nem pénz kérdése, az szerintem meglehetősen felelőtlen), de mi lesz akkor? Miből fizetjük a számlákat, ha elvesztem a munkámat? Miből fogunk élni öregkorunkban? Nem nagyon volt megnyugtató válasz az akkori helyzetben...

Ezek után a Magyarországon egyre cifrábbá vált a helyzet (nem akarok politizálni, úgyhogy legyen elég ez a jelző rá), egyre bizonytalanabbul láttuk a jövőnket, aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe, nagyjából eldőlt, hogy a családunk élete nem ebben az országban fog folytatódni.

Bár nem szerettük volna itt hagyni a családunkat és a barátainkat (aki közül már többen vannak külföldön, mint Magyarországon...), de a gyerekeink jövője, és a saját öregkorunk miatt úgy döntöttünk: megyünk.

A közös keresztmetszet: Ausztria

Mivel egész jól tudok németül, sok német cégnél dolgoztam már, sokszor voltam kiküldetésben is, megcéloztuk a német nyelvterületet. Messzire a szüleink miatt nem akartunk menni, úgyhogy maradt Ausztria és Dél-Németország. Aztán még mielőtt komolyan keresni kezdtem volna, hívott egy volt kollégám, aki Ausztriában talált állást: kellene még ember a céghez.

Elmentem interjúzni, felvettek, végtörlesztettünk (itt ment el megtakarításunk újabb része, mert forintban nem kaptunk annyi hitelt, mint frankban volt, ezért be kellett fizetni egy nagyobb összeget, és persze lehet morogni, hogy képmutató módon kihasználtuk ezt a lehetőséget, de azt azért megjegyezném, hogy az árfolyamkülönbség, amit „ajándékba" kaptunk, kevesebb, mint amennyi a magánnyugdíjpénztárunkból „beolvadt"), kiköltöztem (újabb sok pénz), kis idő múlva jött a feleségem két gyerekkel (egy a pocakban), és itt tartunk most.

Pár gondolat az ausztriai életről

Albérletek

Először tisztázzunk pár fogalmat! Warmmiete, az a bérleti díj, amiben benne van fűtés, víz, gáz, szemét, csatornadíj, de nincs benne a villanyt, internetet, kábel-tv, telefon. Kaltmiete csak az albérleti díj, minden rezsiköltség ehhez adódik hozzá.

A Kaution, a kaució, nem hiszem, hogy kéne magyarázni, 2-3 havi bérleti díj szokott lenni, kiköltözéskor ugye visszajár. A Provision, pedig egy ingatlanközvetítési díj, ha nem közvetlenül magánszemélytől veszi bérbe az ember, ez 1-2 havi bérleti díj szokott lenni.

Itt érdemes megállni egy pillanatra, és számolni, ugyanis rossz esetben előfordulhat, hogy a szerződés aláírásakor 6 (!) havi bérleti díjat át kell adni (első havi díj, 3 havi Kaution, 2 havi Provision)! Az albérleti árak elég különbözőek, mi egy kis faluban lakunk, itt a Warmmiete kb. 6-7,5 euro/nm, lakásmérettől függően. A legközelebbi nagyobb városban inkább 9-10 körül mozog, Bécsben pedig még több.

A rezsidíjakat átalányban számlázzák, év végi leolvasással, elszámolással (ez a Warmmiete-be foglalt rezsiknél is így van, tehát pazarolni nem érdemes). Fontos, hogy gyakorlatilag az összes albérlet bútorozatlan, sokszor még konyhabútor sincs! Én 3 hét alatt két olyan albérletet találtam, ami méretben és árban megfelelt, konyhabútor volt, Provision pedig nem, úgyhogy ha szorít az idő, nem nagyon lehet válogatni.

Étkezés

Az étel drágább, mint Magyarországon. Néhány körülbelüli ár viszonyításképpen: Vegyes darálthús 5, marhahús 10, csirke-, sertéshús 8 euró/kg. Olcsóbb sajt/szalámi/sonka árak: 5/13/12. A legolcsóbb kenyér kilója kb. 1,5 euró. Vaj, kenősajt 3-5 euró/kg. Zöldségek, gyümölcsök nagyon változó árban vannak, de drágább mint Magyarországon. Tészta, rizs 0,9 cent kilója. Egy üveg sör kb. 0,8.

A drágább árakhoz hozzátartozik, hogy itt minden helyben elérhető dolog helyi! Itt nem kell félni, hogy „bizonytalan eredetű", vagy rossz minőségű ételbe botlik az ember. Nincs piac, hiszen a boltban is ugyanazt kapja az ember. Pl. nálunk a faluban vannak disznótenyésztők, viszik a disznókat a falusi vágóhídra, onnan meg viszik a húst a falusi boltba. Összeségében mi hármasban kb. 100 euróból kijövünk hetente.

Tömegközlekedés

Itt minimális, az autó létszükséglet (gondolom, Bécsben másképp van). Magyar rendszámos autót itt törvényesen nem lehet használni, ha van ausztriai lakcím (márpedig bejelentés nélkül nincs albérlet...)! Lehet kockáztatni, de sokezer eurós büntetésre lehet számítani, ha elkapnak valakit.

Tehát a magyar autót át kell regisztrálni, ami nem olcsó, a mi 12 éves gépünknél ez kb. 5-600 euró (pontosan nem tudom, mert még nem értem a folyamat végére), de az autó értékétől függ, úgyhogy drágább autókkal nem biztos, hogy érdemes próbálkozni (nekünk nem volt pénzünk másikra, és ennyit megért nekem, hogy egy biztosan jó állapotú autónk legyen), ill. nagyon régivel sem, mert a rossz környezetvédelmi értékű, autók után sokkal többet kell fizetni.

Éves autópálya-matrica 77 euró, csak akkor érdemes megspórolni, ha valaki év közepe felé jön ki, mert a kéthavi matrica 25 euró körül van, és szinte minden utazáshoz lehet használni az autópályát, mert a hálózat nem központosított, mint Magyarországon, hanem hálószerű.

A benzin 1,4 euró/liter, autópályán jóval drágább, talán 1,6, dízelt nem tudom, nem szoktam nézni. Ami drága, az a kötelezőbiztosítás. Ez is autófüggő, de nagyságrendileg tízszer annyiba kerül, mint Magyarországon...

Telefon

Telefonálni nagyon olcsó, a mi csomagunkban havi 3 euróért 300 percet lehet hívni Ausztriában minden hálózatban. Érdemes a kiadódó percdíjat összehasonlítani a magyarral... Egyelőre mobilnetünk van, ami itt szinte mindenhol nagyon gyors (videótelefonálás gond nélkül megy), 10GB 10 euróba kerül.

Ha már 3 hónapja Ausztriában él az ember (a hivatalos bejelentkezés kezdete számít, természetesen), akkor lehet szerződéses internet is, 2 év hűségnyilatkozattal havi 15 euróért korlátlan adatforgalommal. Kábeltévével (legtöbb helyen van műholdvevő az épületen), vezetékes internettel, vezetékes telefonnal nincs tapasztalatom.

Családtámogatás, tb

A családtámogatás több, mint Magyarországon. A gyes/gyed összege lehet fizetésfüggő (erről nem sokat tudok), illetve lehet választani, hogy 12 hónapig havi 1000 euró vagy 20 hó*600 vagy 30 hó*400.

A családi pótlék kb. 110-120 euró az első gyerekre, másodikra kicsit kevesebb (pontos összeget nem tudok). A gond csak ott van, hogy ezekhez először le kell mondani a magyar támogatásokat, majd utána kérvényezni az osztrákot, és sajnos az ügyintézés miatt pár hónapig se innen, se onnan nincs semmi... Ezért mi még ezeket nem intéztük el, de egyébként jár minden visszamenőlegesen is (bejelentkezéstől számítva a különbözeteket kifizetik).

A társadalombiztosítás úgy működik, hogy ha a családban van valakinek munkája, akkor annak van TB-je is (itt Sozialversicherung), és jár a házastársnak, ill. a gyerekeknek is. A kórházak sokkal jobban felszereltek, az itteni dolgozók sokkal nyugodtabbak. Gyerekorvos csak kórházban van, egyébként a körzeti orvos vizsgálja a gyerekeket is.

Patika nagyobb helységekben van külön, kisebbekben a körzeti orvosnál van berendezve az is (hiszen minek kelljen külön elmenni a felírt gyógyszerért?). Terhesgondozás ritkábban van, viszont itt ingyen jár az a színvonal, mint Magyarországon magánrendelőkben, ill. a vérvételt is az orvos csinálja, nem kell külön bemenni kórházba csak emiatt.

Munka, fizetés

Fizetésekről nem írok, mert csak a magaméról tudnék, arról meg nem akarok. Több, mint Magyarországon. Annyit azért mégis leírok, hogy itt a havi fizetést egy évben nem 12-szer kapja az ember, hanem 14-szer, és hogy a minimálbér nem tudom hogy van hivatalosan, de teljes munkaidős állásért havi kb. 1000 eurónál (bruttó) nem fizetnek kevesebbet. Itt a munka nem napi 8, hanem inkább 9-10 óra. Bár ez azért részben Magyarországon is így van...

Megkülönböztetést egyáltalán nem érzek, ugyanúgy kezelnek, mint bármelyik másik munkatársamat (egy ismerősömnek volt ellenkező tapasztalata, de egy másik cégnél ő is megtalálta a helyét). Egyébként meg lehet próbálni nyelvtudás nélkül is állást keresni, nem lehetetlen, csak sokkal kisebb az esély, és eléggé behatárolt a terület (idénymunka, betanított munka). Angollal már jobb az esély, mérnökként legalábbis jó pár kollégám van, aki angolul kommunikál, meg itt amúgy is mérnökhiány van.

Oktatás, ruházkodás, szórakozás

Ruha, cipő, műszaki cikk ugyanannyi, vagy olcsóbb. Minden olyan dolog viszont a fizetések arányában sokkal drágább, amihez sok emberi munka kötődik (hiszen a dolgozókat meg kell fizetni), tehát főleg a szolgáltatások. Étterembe azért eljárunk néha, fejenként itallal, desszerttel 15 euróból megvan (falusi vendéglő), de amit lehet (pl. autószerelő) inkább Magyarországon intézünk hazalátogatáskor.

Óvoda (Kindergarten) és az általános iskola alsó tagozata (Volksschule) minden kis faluban van. Felső tagozat (Hochschule) a nagyobb falukban, bölcsőde (Krabbelstube) és középiskola csak a nagyobb városokban. Egyébként még a legkisebb faluban is óriási játszótér van.

Sokba kerül a kiköltözés

A kiköltözés körül van sok adminisztrációs teendő, de azért nem ördöngösség elintézni. Budapest és Ausztria között nagyon jó a vonatközlekedés! Mi a kisfiunk, és a terhesség miatt továbbra is autóval járunk Magyarországra, de akinek nincs plusz „csomagja", járhat vonattal.

Ja, és itt mindenki nyugodt, udvarias, mosolygós, és senki sem siet, kapkod. Gyorsan átragad az emberre, és ez szerintem megfizethetetlen...

A kiköltözéshez pénz kell, sok pénz. Mi úgy jöttünk ki, hogy csak elég lesz a maradék megtakarításunk, de az első 3-6 hónap nagyon szűkös így is! Aztán mikor ki van fizetve a kaució, a költözés, megvan a bútor, a mosógép, át van íratva az autó, stb. azért beindul a dolog, és lehet félrerakni!

Összességében anyagilag jobban ki lehet jönni, de itt sincs kolbászból a kerítés. Mi egyáltalán nem bántuk meg, hogy ide költöztünk! Nem mondom, hogy soha nem költözünk vissza Magyarországra, de amíg ekkora a különbség a két ország között (és nem a pénzre gondolok, hanem a biztonságra, nyugalomra), biztos hogy nem..."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr734674281

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rosszabbul élünk, mint egy éve 2012.07.24. 15:06:45

Kevesebbet fogyasztunk, mint egy éve. Hiába az egykulcsos adó, az elmélet, miszerint majd a belső fogyasztás felpörgeti a gazdaságot, hazánk polgárai mégsem költenek még annyit sem, mint tavaly. Sőt, a májusi kiskereskedelmi forgalom 2,5%-os csökkené...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berliner12 2012.07.24. 08:28:40

Az itt sincs kolbászból a kerítéstől páran megint kitépik a hajukat. :)

Szerintem jó a poszt, de ha már így kivesézte Vombat az árakat, akkor érdemes lett volna legalább annyit hozzátenni, arányosan mennyivel keres többet kint, mint otthon. Ha jól sejtem, nettó nagyjából a dupláját, plusz ott még be is van jelentve...

TilosazA (UK) 2012.07.24. 08:30:43

"Itt sincs kolbászból a kerítés..." -.-

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 08:30:59

Igaza volt HÁ-nek, tényleg alaposan összeszedett írás, amiben mindenki találhat magának "csemegét".
A magam részéről csak az lepett meg, hogy ekkora a különbség Ausztria és Németország között.
Köztudottan Németországban már olcsóbb a megélhetés, mint otthon.
Azt hittem Ausztria is ezen a szinten van.
Hiába, mindig tanul az ember.
:)
Az írónak és családjának sok sikert a továbbiakban!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 08:31:48

Na végre!
Itt sem lehetett kommentet küldeni egy órán át.

bpetya75 2012.07.24. 08:43:38

Bocsánat:

Tóth Krisztina: Vombat
Hogyha jő a vombat,
az ember mit mondhat?
A vombat külsején
kevés dolog ronthat.

Egy erszényes patkány,
ráadásul törpe,
jogos, hogy a napját
üregekben töltse…

Hogy az irodalom
a lelkére hogy hat,
nem tudni. Rovaron
éldegél a vombat.

Elég nyugodt állat,
úgy hat kilót nyomhat.
Tilos a vadászat
és rádobni bombat!

A poszt tényleg jól összeszedett volt. Külön gratula, amiért sikerült úgy megírni, hogy még halvány árnyékát sem lehet felfedezni benne a hazaköpködésnek. Tán még levin se tudna belekötni, bár erre nem vennék mérget ;-)

TilosazA (UK) 2012.07.24. 08:50:13

:)))
Atyám, így lepatkányozni a posztolót...ejj... ;)
Jó kis vers. Bár szerintem a vombat cuki.

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.24. 08:51:43

Szerintem nagyon jó, ha egy-egy posztoló kivesézi az árakat, különösen a népszerű célországokban, mint amilyen Ausztria is. A fizetések szakterülettől, végzettségtül függően különbözőek lehetnek, így viszont ha valakinek van egy álláslehetősége, akkor ki tudja számolni, hogy bevállalható vagy sem. Mi több év külföldi tartózkodás után számolgattuk tavaly, hogy milyen extra, nem várt költségeink voltak és eléggé meglepődtünk a végösszegen. Persze megérte összességében, de az elején nem ilyen számokban gondolkoztunk. :-)

2012.07.24. 08:53:03

"aki azt mondja, hogy nem pénz kérdése, az szerintem meglehetősen felelőtlen"

Ezen az alapon a Foldunk mar reg kihalt volna. Nem, nem felelotlenseg, csak a gyerek mindig nagyon sok (tobbek kozt anyagi) lemondassal jar, viszont cserebe nagyon sok mast ad, amit penzen nem lehet megvenni. Egesz szegenyen is boldogan meg lehet elni 2-3 gyerekkel is, csak valoban akkor nincs sok minden mas, amit gyerek nelkul megengedhet maganak az ember. Az a kerdes, hogy az ember mennyit tud engedni az igenyeibol egy gyerekert, mennyi kompromisszumot tud kotni.

bpetya75 2012.07.24. 08:56:05

@TilosazA:

Gondoltam provokálom kicsit, hátha megtudjuk, "Hogy az irodalom
a lelkére hogy hat" ;-)

TilosazA (UK) 2012.07.24. 08:56:38

Igen, visszatérve a poszthoz: szerintem az árak sokszor nem mondanak semmit.
Egyéb költségek ugyanis teljesen eltérőek lehetnek, pl. az autóbiztosítás, és az albérlet árak. És persze egész más van a bevásárlókosarában egy két gyerkes családnak, mint egy egyedülálló fiatalnak. Valami olyasmi lehet támpont, hogy adott munkakörrel x vagy y év tapasztalattal mennyi az átlagkereset, és ebből kb. milyen színvonalon lehet megélni.
Pl. a takarító havonta 500 petákot keres, ebből egyedül csak Neusiedlig-rettenet alsón tud egy szobát bérelni, míg mérnökként keres 1500 petákot, ebből Bécs belvárosban lakást bérel, és két éhes szájat etet. Vagy valami hasonló.

bpetya75 2012.07.24. 08:57:30

@Nyulz of the World:

Magányos Hegylakó létedre nagyon jól látod a dolgot cimbora.

2012.07.24. 09:01:22

Ausztria egyébként a tökéletes szocialista ország néhány erős kapitalista attitűddel. Erős szakszervezetek, akik minden szektorban letárgyalják minden évben a béremelést, és azt kötelező is megadni, a magáncégeknek is. 5 hét szabadság jár mindenkinek, ami egy kicsit idióta megoldás, hogy nem naptári évre, hanem amikortól beléptél, akkortól indul. Ami még érdekes, hogy csak időarányosan veheted ki, ami a belépésed óta eltelt időre jár, mivel ha többet veszel ki, a cég nem vonhatja le a béredből, ha időközben kilépsz (a dolgozók védelmében!!). Ha 1-2 napot maradsz otthon betegen, nem kell orvosi igazolást vinned, anélkül is elfogadják. Ha 3 napot vagy többet vagy beteg, akkor kell az orvosi igazolás, és ez egy izgalmas rendszer. Ugyanis Ausztriában megkülönbözteti a törvény az Angestellter-t (alkalmazatottat, ami általában az irodai munkaköröket jelenti) és az Arbeiter-t (munkás, ezek a fizikai munkakörök). Ma már az adózásban és a TB-ben csak minimális az eltérés a két katgória között, viszont pár évtizede még sokkal alacsonyabbak boltak az irodai dolgozók terhei! A betegszabadság kapcsán viszont megmaradt a megkülönböztetés: mindkét esetben esetben az első 6 hétre a teljes fizetés jár, majd további 4 hétig a fél fizetés. Csakhogy a fizikai dolgozóknál ez évente értendő, az irodai dolgozóknál viszont alkalmankanként, vagyis ha 1 napot is dolgozott, újraindul a számláló!!

bpetya75 2012.07.24. 09:03:34

@Votisky Petra:

Leírnád, hogy mit hozott ki nektek a matek? Csak úgy vázlatosan. Kb mennyi kellett az elinduláshoz? Milyen nem várt költségek merültek fel? Esetleg voltak e olyan extra kiadások, amelyek nem az elején, hanem később váltak szükségessé?

2012.07.24. 09:03:43

@bpetya75: Atyam, ha gondolod, csak a Te kedvedert nick-et valtoztatok. :)

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.24. 09:07:46

Biztosan többen is magukénak érzik az írást,hiszen akinek ne tudnak segíteni a szülei,ugyanígy indulnak neki az életnek.
Örülök,hogy ilyen hasznos poszt lett belőle!Szívesen olvastam volna kicsit többet is a kinti életetekről,remélem lesz folytatása.
Még az árakhoz annyit,hogyha nem csak a helyi Billában vásároltok,hanem figyelitek a többi élelmiszerüzlet akcióit,árait,annyiból is kijöttök.
További sok szerencsét,kalandot a kiscsaládnak!

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.24. 09:09:02

@Annagabi: Bocsánat,javítok:kijöttök annyi kosztpénzből,mint itthon.

bpetya75 2012.07.24. 09:09:06

@Nyulz of the World:

Régebben idehaza is létezett a betegszabadság fogalma. Asszem 10 vagy 15 nap volt, és teljes munkabér járt rá. Nem vagyok betegeskedő alkat, így csak egyszer használtam ki, amikor a bal térdem besz@rt. Sajna már évek óta nincs ilyen. Bár ennek eltörlésében is komoly szerepe lehetett az ezzel kapcsolatos visszaéléseknek...

bpetya75 2012.07.24. 09:11:11

@Nyulz of the World:

Bocsánat. Van egy ilyen átkeresztelős hülyeség bennem. Nem kell vele foglalkozni, illetve akit zavar, az állítson le.

Te itten Nyulz vagy, én meg ilyen hülye ;-)

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:12:04

@Nyulz of the World: Hű, ez mennyire így van... de pl. erről a legjobb barátnőmet sem tudom meggyőzni. Ő ragaszkodik hozzá, hogy az első gyerekét tudja angolra meg táncra hordani, ha szülne egy másodikat, akkor nem tudná. Valahol megértem, de mégsem.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:13:08

@bpetya75: Ha egyszer atya vagy, a keresztelésre a név kötelez.
Egyébként engem tegnap a vezetés oktatóm átkeresztelt Szunnyadó Pocokra.
Csak eszembe jutott erről. :)

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.24. 09:13:39

@bpetya75: Mi nem Ausztriába, hanem Bukarestbe költöztünk munka miatt. :-) Egyrészt kiderült, hogy Bukarest drágább, mint Budapest, másrészt az is, hogy ha nem akaruk megbolondulni, akkor hétvégén el kell menni a városból. Ha nem is mindig, de gyakran. Írtam még régebben egy posztot a Nők Külföldön-ön, hogy milyen szempontokat érdemes átgondolni. Ez a lista persze nem teljes, de mutatja, hogy hosszú távon milyen költségek merülhetnek fel. Pl. hosszú ideig nem volt fapados a két város között és ha valamiért hirtelen kellett hazautazni, akkor az is megdobta a havi költéseinket. Ausztria esetében ez nem annyira tragikus, inkább olyan országokban lehet gond, ahonnan nem lehet "hazaszaladni" autóval.
Az elindulás Romániában azért picit máshogy néz ki, mint Ausztriában, mert pl. nem nagyon foglalkoznak az autók rendszámával. :-)

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.24. 09:16:58

@Nyulz of the World:
Igen,csak épp Magyarországon jóval több lemondással jár a gyermekek felnevelése,mint nyugaton.És ha már gyermekeid vannak,az ő jövőjük a legfontosabb.
Még nem gondolkodtál te is leírni a tapasztalataidat?

2012.07.24. 09:21:20

Munkaido: nem tudom, hogy jott ki a 9-10 ora. A heti hivatalos munkaido 38,5 ora. Nalunk ha tulora van, azt altalaban lecsusztathatod, kiveheted egyben szabadnapkent, ha annyi osszejott vagy vegso esetben kifizetik (naluk ezt szeretik a legkevesbe.) De mas ceget valoban nem ismerek ilyen szempontbol, ez az elso munkahelyem kint.

Megelhetes: sokan jonnek azzal, hogy ugyanolyan arak vannak, mint Mo-n, az en tapasztalatom hasonlo a posztiroeval. Amennyire en latom, az elemiszerek kb. egy 15-20%-al dragabbak, mint Mo-n. A ruhak, cipok es a technikai cuccok viszont tenyleg 10-20%-al olcsobbak. Pl. 16GB iPad itt 565 euro, Mo-n a legolcsobb amit talaltam 650 euro korul volt. A szolgaltatasok viszont 50-60%-al dragabbak.

A havi brutto fizetesek kb. (itt csak Becsrol tudok nyilatkozni, es ez sem reprezentativ, csak amiket hallottam): irodai dolgozok 1800-2500, kozepvezeto 5000-8000, gepesz/villamosmernok 3000-3500, rendszergazda 2500-3000, SAP-s 3500-5000, gyari munkas 1200-1500, takarito 1100-1200. Ez persze erosen fugg a tapasztalattol es a cegtol is, egy kis 100-150 fos osztrak ceg soha nem fog annyit fizetni ugyanazert a munkaert, mint pl. egy nemzetkozi bank kozponti igazgatosaga.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.24. 09:21:39

Jó kis írás volt, hasznos információkkal.
Már más ausztriai posztoknál is felfigyeltem rá, hogy drága ország, de ez újra meglepett.
A címválasztás szerintem nem jó, de tudom a címet nem a szerző adta.
Sok sikert a családnak!

bpetya75 2012.07.24. 09:23:05

@Votisky Petra:

Ez jó, hogy meg lehet adni blogot is. Így nem kell mindig belinkelni, ha valaki érdeklődik. Volt már pár írás Romániába települő magyaroktól, de emlékeim szerint ők mind Erdélybe mentek. Írhatnál egyet Bukarestről.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.24. 09:24:42

@TilosazA: Amikor a nagyobbik fiamat foglalkozásokra vittem, a pici jött velünk a hordozóban. Nagyon jól el volt ott, nézegelődött, aludt, szóval nem volt vele gond, de persze gyereke válogatja:-)

bpetya75 2012.07.24. 09:26:38

@TilosazA:

Szerintem egy gyerek sokkal többet profitál egy testvérkapcsolatból, mint abból, hogy ovis angolra meg táncra vagy lovaglásra jár.

Szunnyadó pocok? Szóval megfontoltan vezetsz? ;-)

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.24. 09:26:42

@bpetya75: :-) Volt már poszt Bukarestről. Ettől ihletet is kaptunk és már legalább 2 hete tervezzük a saját bukaresti posztunkat ide a HÁ-re. A héten tutira erőt veszek magamon és leírom az élményeimet, tapasztalataimat.
Kit tudja, hátha valaki pont oda szeretne költözni. ;-)

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:29:55

@Gilda66: Nem az idő miatt, hanem anyagilag. Tény hogy nehezebb lenne. Egyébként tényleg, ha az első gyerekről van szó, az ember azt mondja, oké, a saját életszínvonalamból lejjebb adhatok, maximum nem járunk el nyaralni. A második gyereknél már az elsőtől is el kell venned valamit, pl. a különórákat, táborokat.
Persze én még így is azt mondom, hogy megéri... (persze én könnyen beszélek)

verkagrafomanka 2012.07.24. 09:31:45

@TilosazA: Szerintem nem az angolról meg a balettról van szó elsősorban, amikor valaki - pl. Vombat - azt mondja, hogy pénz nélkül felelőtlenség gyereket vállalni. Ez a két dolog luxuskategória. Inkább olyasmikről, mint óvodai vagy osztálykirándulás, játékok, könyvek, ruhák, iskolai felszerelés... Ezek is iszonyú drága dolgok, és azért nem mindegy, hogy balettra nem tud járni a gyerek vagy iskolába, mert nincs ruhája.

bpetya75 2012.07.24. 09:32:24

@Votisky Petra:

Tényleg? Haloványan mintha derengene valami, de mély nyomokat nem hagyott bennem. Végülis nagyváros, biztos nem ugyanazok a tapasztalataitok ;-)

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:32:24

@bpetya75: Hááát, mondjuk ki: mazsola vagyok. Szerencsétlen Mazsola lehetne inkább az indián nevem. Már ha az indiánok ismernék a mazsolát.De ha meglesz a jogsim ígérem szólok, hogy óvatosan sétálgatni, és hogy ültethettek gumifákat.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:33:46

@afranciasvera: Igen, megértem, és tudom, hogy van ilyen kategória is. Én konkrétan a barátnőm esetét meséltem el, amit nem teljesen értek. Amit Te írsz, az teljesen érthető, és sajnos létező jelenség.

2012.07.24. 09:34:32

@TilosazA: Most oszinten, jelentkezzen az, aki gyerekkoraban kulonorakra es taborokba jart, meg kulfoldre nyaralni. En biztosan nem. Eloszor 14 evesen voltam kulfoldon 1990-ben, testvervarosi testveriskolai kapcsolatokon keresztul egy iskolai csoporttal. De ott is a luxemburgi testveriskola fizetett mindent. Azert szerintem kicsit tul van spirazva ez az egesz.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.24. 09:35:41

gyönyörű kór(kör)kép arról, hogy miként tűnik el Magyarországról a képzett felső-közép réteg.

tableno 2012.07.24. 09:36:13

@bpetya75: Jo ez a vers! :-D
A posztra: azert az durva, hogy mar egy mernok-penzugyes paros sem tud otthon egyrol a kettore vergodni, pedig annal tenyleg nem tudom mi fizet jobban. Viszont javaslom 10 euro birsag bevezeteset a "kolbaszbol van a kerites" kifejezes hasznalataert!

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:37:57

@Nyulz of the World: Ebbe eddig nem gondoltam bele, de a világ minden kincséért (barbie babájáért, táboráért, nyaralásáért) nem adnám a tesómat. Sőt, ha lehetne még kettő (ahogy tudom, hogy lehetett volna), lemondtam volna még pár dologról.
Bár így visszagondolva nem sok mindenről tudtam volna még lemondani, mert nem volt szinte semmink. De azért jó lenne még két ilyen tesó amilyen van. :)

bpetya75 2012.07.24. 09:40:40

@afranciasvera:

Azért vannak lehetőségek arra, hogy a szegényebbek is tudják ruházni a gyerekeiket. Nincs itt akkora mérhetetlen reménytelenség, hogy aki egynél több gyereket vállal, az a mélyszegénységet veszi a nyakába és elveszi a gyerekeitől a szebb jövő esélyét.

2012.07.24. 09:44:00

@bpetya75: + a masodik gyerek siman elvan az elso cuccaiban kisagyaban, stb. De mi mar az elsonek sem vettunk szinte semmi ruhat, megorokoltuk a baratoktol es rokonoktol az o gyerekeik kinott ruhait, megunt jatekait, kisagyat, pelenkazojat, stb. Es mi is ugyanigy tovabbadtuk, amikor kinottuk. Persze, nem uj, nem a legujabb ikeadizajn, de attol meg abszolut mukodik a rendszer.

bpetya75 2012.07.24. 09:45:32

@tableno:

Újabb műértő :-D

A bírság bevezetését támogatom. HÁ nyithatna egy számlát, és a befolyt összegből negyedévente lehetne valami nyereményjátékot hirdetni ;-)

verkagrafomanka 2012.07.24. 09:47:36

@bpetya75: Persze, én ezt nem is mondtam :) Csak próbáltam magyarázni, én hogy értelmezem a "pénz nélkül felelőtlenség a gyerekvállalás" mondatot, amivel egyetértek.
És nyilván nem csak a pénz számít, de gondolom, nem sokan vállalnának gyereket (akár elsőt, akár másodikat) munkanélküliként, vagy olyan helyen dolgozva, ahol bizonytalan az állás. Ha kiteszik a leendő apát, hiába a "pénz nem boldogít", meg a "gyerek annyi mindent ad cserébe, amit pénzért nem lehet megvenni" közhelyek...

newgen 2012.07.24. 09:47:48

"Tészta, rizs 0,9 cent kilója." Ez ugye EUR akart lenni?

bpetya75 2012.07.24. 09:50:05

@Nyulz of the World:

Azt azért ne felejtsük hogy a nők tudnak problémázni azon, ha a második eltérő nemű, mint az első. Nem értem mi a gond azzal, ha egy csecsemő nem a neméhez illő színű rugdalózót ken össze. Szerencse, hogy mindhárom lány, mert tartok tőle, hogy csörtéznem kellett volna az asszonnyal ruha ügyben. 2-3 évesen már persze más a helyzet, de addig is egy csomó pénzt lehet spórolni...

2012.07.24. 09:50:22

@afranciasvera: Ha van gyereked, akkor tudod, mit jelent pl. az, amikor szeles es oszinte mosollyal rohan feled, amikor hazaerkezel, hogy "apa/anya szeretlek!!!". Es akkor azt is tudod, miert nem kozhelyek, amiket te annak nevezel... :)

verkagrafomanka 2012.07.24. 09:53:31

@Nyulz of the World: Sajnos MÉG nincs gyerekem. De nem szeretném, ha azt hinnéd/hinnétek, hogy én is csak közhelyeket írogatok (csak a másik oldalét): olvasok pár blogot, amiket édesanyák írnak, nem egy és nem kettő írja közülük, hogy ha előre tudta volna, hogy ilyen lesz a gazdasági helyzet, nem biztos, hogy vállalta volna (vagy hogy itthon vállalta volna) a második-harmadik-negyedik gyerekét...

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:56:57

@afranciasvera: Szerintem manapság mindenkinek bizonytalan az állása. A gyereknevelés mindenképpen rizikófaktor, nem csak 1-2 évre kell előre látni,hanem 20. Azt meg ugye akkor sem lehet, ha olyan jó állásod van, hogy te vagy a köztársasági elnök, vagy bármilyen bankigazgató.
Ha megszokik az ember egy bármilyen életszínvonalat, arról nehezen mond le, és ez általános.
Ez ilyen: ugrani kell, és bízni benne, hogy később is lesz valahogy.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 09:58:13

@afranciasvera: Uff... ez erős. (Sőt vaskos, hogy Luis de Funes-t idézzem). Szegény második-harmadik gyerek, jó helyre született.

verkagrafomanka 2012.07.24. 09:58:48

@TilosazA: Egyetértek. Ahogy abban is, hogy ha gyereket akarok, akkor semmi nem állíthat meg, még az sem, ha épp nincs állásom. Még akkor sem, ha az eszemmel tudom, hogy felelőtlenség.
De azért megpróbálok majd akkor szülni, amikor nem lesz az :-)

bpetya75 2012.07.24. 10:00:09

@afranciasvera:

Az a baj szerintem, hogy ennek a kérdésnek is szélsőséges a megítélése. Van egy réteg, amelyik ész nélkül gyártja a gyerekeket, azok meg felnőnek ahogy felnőnek. És van egy réteg, amelyik vagy nem vállal gyereket ("Erre a világra?" pfff), vagy maximum egyet ("De neki megadunk mindent!").

Az első csoport felelőtlen, élősködő magatartásával szemben a második csoportot állítják be sokan felelősségteljes gondolodásúnak. Pedig a 2a-t én simán éretlennek/lustának/egoistának nevezném, és a 2b-t sem érzem feltétlenül felelősségteljesnek.

Amit írsz, azzal csak részben tudok egyetérteni. Nincs biztos állás, tehát erre hivetkozva bármeddig ki lehet bújni a gyerekvállalás alól. Nyilván az "anyáméknál élünk egy szobában, minimálbérért melózok a párom meg munkanélküli" felállásban felelőtlenség lehet gyereket vállalni, de még ebben sem vagyok teljesen biztos.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 10:04:49

@bpetya75: Utóbbiba akkor nagyon gáz gyereket vállalni, ha egyikük sem elkötelezett az irányban, hogy jobbá tegyék az életüket. Ha a terhesség alatt elvégez valamilyen tanfolyamot (amit pl a munkaügyi kp-ok is támogatnak), amivel esély van egy állandó életszínvonal fenntartására, akkor még ott sem baj, ha születik. Kiegyensúlyozott és szerető szülők kellenek első sorban... és némi jövőkép.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 10:07:03

@afranciasvera: Az, hogy jelenleg nincs állásod, nem jelenti azt, hogy két év múlva sem lesz. Mint ahogy a fordítottja is igaz. :) Ha az ember párjának van állása (szerencsés esetben ketten vállalnak gyereket) az épp elég lehet.

bpetya75 2012.07.24. 10:07:18

@TilosazA:

Na ezzel tökéletesen egyetértek.

verkagrafomanka 2012.07.24. 10:07:52

@bpetya75: Nem tudom, én azért nem tartom a "gyerekvállalás alóli kibújásnak" azt, ha valaki csak akkor vállal gyereket, amikor biztosnak látja a saját életét. Kicsit úgy állítod be, lehet, hogy nem direkt, mintha kötelező lenne gyereket vállalni a körülményektől függetlenül.

Az "erre a világra?!" undorító hozzáállás... Nincs másik világ, és ha valaki így áll az élethez, akkor akárhol él is, szar lesz neki, nem beszélve a gyerekről, aki szintén ezt az attitűdöt fogja látni. Szegény gyerek.

A "megadok mindent az egy szem gyerekemnek" kategória meg teljesen kiegyensúlyozatlan. Inkább azt a mindent kéne redukálni úgy, hogy 2-3 gyereknek jusson belőle egyenlő arányban. Tehát pl. nem kell feltétlenül balettre és angolra járatni ;-)

Nem tudom, hogy magyarázzam meg, mit értek "felelőtlenség" alatt... Pláne, hogy nekem még nincs gyerekem. Ahogy TilosazÁ is írja, 20 évre nem lehet semmilyen körülmények között előre tervezni :-)

mommmmo 2012.07.24. 10:10:44

@bpetya75: @Nyulz of the World: "a gyerek nem penzkerdese temahoz": azokban a kulturakban, ahol a magyarhoz hasonlo fizetesekbol gyartjak a gyerekeket tucatjaval, altalaban az egesz eletstilus mas: lasd generaciok egyutt laknak (nem kerul penzbe a gyermekfelugyelet, es a lakhatas is olcsobb) sot a no gyakran az otthoni haztajiban dolgozik.
Magyar eletstilussal, magyar fizetesbol nagyobb csaladot alapitani : hat, khm,, finoman is necces. Ha az emberek a nagyik nyakaba potyogtatanak a gyerekeket, mas lenne a szitu, akkor szaporodnank, mint az indiaiak.

TilosazA (UK) 2012.07.24. 10:16:56

@mommmmo: Szerintem az indiaiak nem gondolkoznak sokat ezen a dolgon, talán ezért is szülnek olyan sok gyereket. És nem azért szülnek,mert a nagyi úgyis vigyáz rá, hanem azért vigyáz rá a nagyi, mert szülnek sorjában. Nem görcsölnek a témán egy percet sem, sem a születésszabályozáson. És hát nyomorban is vannak jó sokan, lehet ettől függetlenül mondjuk.

2012.07.24. 10:17:38

@mommmmo: Megis tobb millio embernek sikerul csaladot alapitani meg a magyar korulmenyek kozt is... :)

bpetya75 2012.07.24. 10:18:52

@afranciasvera:

Nem akarom én senkibe belebeszélni a gyereket idejekorán ;-)

Teljesen igazad van abban, hogy fel kell készülni az érkezésükre. Arany középszer. Az se jó, ha túl korán, a semmire, majd az állam, a nagyszülők vagy akárki eltartja. A túl későnnek meg az lehet a veszélye, hogy már nem tudnak lemondani egy csomó dologról, ami addig belefért, de gyerekkel együtt (akár csak ideiglenesen) nem férne bele. Tetszik amit a második meg a harmadik bekezdésben írtál. Én is így gondolom.

verkagrafomanka 2012.07.24. 10:23:59

@bpetya75: Akkor ebben megegyezhetünk :)

mommmmo 2012.07.24. 10:24:01

@Nyulz of the World: aztan pedig itt panaszkodnak a blogon, hogy megfeneklett az eletuk..

Amugy nem azt mondom, hogy lehetetlen, de necces... Es a legtobbeknek, akiknek nagyobb gaz nelkul megy szerintem van szuloi segitseg (pl lakasvasarlasban) vagy joval atlagon felul keresnek... Atlagfizubol, minden segitseg nelkul elhiszem, hogy gazos.. csak szimpla matek kiszamolni.

bpetya75 2012.07.24. 10:25:47

@mommmmo:

Ahhoz, hogy tisztességgel felneveljen az ember 1-2-3-x gyereket nyilván kell pénz. Én azért kezdtem el ezt a vitát, mert úgy érzem, hogy sokan (itt nem feltétlenül Verára gondolok) lényegesen több pénzre gondolnak, mint amennyi valójában szükséges. Lehet ugye ilyen szép számokkal találkozni, hogy egy gyerek felnevelése huszonpár éves korig 40M forintba kerül. Asszem. Ezmiez? Baromság. Csak arra jó, hogy fiatal párok elrettenjenek az összeg láttán...

Persze bármennyit el lehet költeni a gyerekekre, de egy bizonyos minimum után már nem az határozza meg a gyerek jólétét, hogy mennyit költenek rá.

2012.07.24. 10:35:08

@mommmmo: oszinte leszek, mivel en mindig is joval az atlag felett kerestem, nem tudom, masok hogy csinaljak. De vegiggondolva tudnek kapasbol a kozvetlen ismeretsegi korombol 100 olyan emrt mondani, aki nem keres jol, van 1-2-3 gyereke, autoja, es megelnek. Valoban nem kuxusban, de normalisan, es foleg boldogan. Es ilyenkor szoktam magam elszegyelni, hogy en a jobol is kulfoldre vagyom a megjobba, ok meg valahogy a kicsibol is teljes eletet tudnak elni, es boldogok. Igaz, ok bennuk fel sem merul, hogy kene egy iPad vagy egy uj notebook, mert a regi kicsit lassu mar.

Szilárd vélemény 2012.07.24. 11:15:06

A poszt jó, tényszerű és vannak benne számok is. Sok értékes információ van benne.

Viszont kiegészíteném az árakat. Ugyan nem én élek kint (most jöhet a megkövezés, hogy akkor honnan tudnám), de mivel tudatosan készülök ki, ezért egy közeli barátommal íratom fel az árakat, aki ott is és itt is él.

Szóval Graz árak:

Külső kerület 27 nm-es lakás vilannyal együtt: 310-320 EUR

Havi bérlet: 38 EUR, de biciklivel max. 20 perc a város két legtávolabbi pontja, szóval az első 2 hónap után (amikor már megvan a helyismeret) érdemes azzal járni.Olcsóbb és még egészséges is. :)

Kenyér: 0,79 EUR - talán Lidl

Tej: 0,69 EUR - Zielpunkt

Tojásra nem tudok pontos árat még, de olcsóbb, mint itthon.
Ami kint nagyon drága: hús, konzerv, szolgáltatások. Konkrét árak legközelebb.

A havi költség, ha valaki nem étteremben eszik, de azért heti 1-2szer beül kávézgatni, és havonta vesz 1-2 extra dolgot (pl. ruha) akkor kb. 650-700 EUR.

A minimálbér 1.000 EUR körül van, a többit mindenki eldönti, hogy megéri-e neki így kimenni.

A nyelvtudás nagyon fontos, de neki sok barátja van, aki kb. annyira beszél németül, mint nálunk Fekete Pákó magyarul, vagy még annyira sem és mégis kap munkát, jó persze nem igazgatóit, de szórólapozást, takarítást, mosogatást és kisegítő munkákat.

És hogy egy kis magyarkodás is legyen benne, azt mondta, hogy nagyon szeretik a magyarokat, mint munkaerőt, mert szorgalmasnak és dolgosnak találják a magyarokat, bár ha rosszmájú akar lenni valaki, az úgy is lefordíthatja, hogy a magyar ember pénzért bármit megtesz. :)

bpetya75 2012.07.24. 11:23:02

@Szilárd vélemény:

Ez jó kiegészítés volt, csak a legvégét nem értem. A szorgalom nem egyenlő azzal, hogy pénzért bármit.

Szilárd vélemény 2012.07.24. 11:23:59

Ja és jelenleg úgy látom, hogy az induláshoz 2.000-2.500 EUR szükséges.

Az indok kb. 900 EUR kaució, a több meg a havi megélhetésre kb. 2 hónapra. Annyi idő alatt lehet munkát találni, bár Graz nincs olyan messze, hogy egy kis befektetéssel ne lehetne innen munkát találni.

Szilárd vélemény 2012.07.24. 11:26:52

@bpetya75:

Ezt úgy értettem, hogy nyilván nem a legszorgalmasabb a magyar ember a világon, de mivel azért a plusz 1-2 óráért kap plusz X EUR-t, ezért simán túlórázik, sőt mivel itthon ahhoz szokott, hogy fejet hajt, ezért nem is nagyon lázad semmilyen kellemetlenség esetén sem.

És ezt nem csak tőle hallottam, hanem London-ban élő barátaimtól, akik azt mondják, hogy csak kb. a pakisztániak tesznek meg ennyi mindent a pénzért.

Persze biztos ez is csak általánosítás, én csak újabb infó morzsákat szórok ide. :)

bpetya75 2012.07.24. 11:57:35

@Szilárd vélemény:

Ez így oké. Annyi csak a bajom, hogy a "pénzért bármit" kifejezés nekem egyértelműen pejoratív. Egyenlő azzal pl, hogy "két forintért az anyját is eladná".

Szilárd vélemény 2012.07.24. 12:05:53

@bpetya75:

:D

Igen, gondoltam, hogy ez akár vitát is indíthat, dehát azért a magyar ember anyagias (bár ez általánosítás). Vannak határok, de sok pénzért, sok ember, sokáig elmegy. Mondjuk ebben benne van az is, hogy itthon valószínűleg sokat nélkülözött, ott meg kényelmesen megél és ha jól menedzseli önmagát, akkor 1-2 év múlva még a családját is tudja segíteni itthon.

bpetya75 2012.07.24. 12:19:12

@Szilárd vélemény:

Ennek azért nem olyan nehéz megtalálni az okait. A saját példámon látom. 25 éves korom környékén teljesen nyugisan megéltem a fizetésemből, félre is tudtam belőle tenni, hetente kétszer étterem vagy kocsma, nyaralásra is futotta. És eszembe sem jutott, hogy pluszmelót keressek. Ha választani kellett, hogy menjek el kertet ásni valahova pénzért, vagy inkább a cimborákkal menjek sörözni, akkor majdnem mindig az utóbbit választottam. Alapból nem vagyok anyagias.

Azóta eltelt 10 év, családom lett, ház, autó, hitelek. Most is szívesebben tartanék bográcspartit az udvaron, de helyette inkább elmegyek melózni hétvégén is ha tudok, hogy legyen miből kifizetni a kifizetni valót. Márpedig nagyon sokan elsősorban anyagi okokból tipliztek. Szerintem nem vagyunk anyagiasabbak, mint a többi nép tagjai. A megélhetési gondok miatt sokkal többet kell foglalkoznunk a pénzszerzéssel, mint egy átlag nyugat-európainak. Ennyi.

Szilárd vélemény 2012.07.24. 12:31:23

@bpetya75:

Valószínűleg igazad van. Nálam is fontos az anyagi ok, de a legfontosabb a környezetváltozás. Én azért akarok dolgozni, hogy éljek nem azért élni, hogy dolgozzak. Lehet, hogy naív vagyok, de szerintem fontosak a bográcspartik, persze a család is, szóval, ha úgy adódik, hogy több munkával többet adhatok a családomnak, akkor nyilván én is azt választom.

Csak itthon ehhez most keresem jelenleg a harmad(!!!)állásomat. Most egy helyen teljes munkaidőben dolgozok, egyben részmunkaidőben, de még van egy-két nap szabadidőm (a hétvége) és mivel kell a pénz (a külföldi induláshoz is) ezért éppen most keresem a harmadik helyet, ahol összekaparhatok valamennyit még.

De hogy ne siránkozás legyen, hanem pozitív sugallata is annak, amit írtam, úgy fogom fel, hogy ezzel készülök a külföldi megmérettetésre. :)

ZOH 2012.07.24. 12:36:31

"aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe, nagyjából eldőlt, hogy a családunk élete nem ebben az országban fog folytatódni."

igy visszatekintve asszem nalam is ez volt a fordulopont, bar utana meg eltartott masfel evig, mire tenylegesen leleptunk

mentsegemre szoljon, hogy kulfoldi bankszamlat mar masnap nyitottunk :-)

2012.07.24. 12:58:19

@ZOH: Azt hiszem, aki felfogta, hogy mi folyik itt, azoknal ez mind kiverte a biztositekot. Aztan hogy ki mit reagalt, az mas kerdes. De nem te vagy elso (pontosabban ha a posztirot is beleveszem a masodik :), akinel ez adta meg a vegso lokest a koltozeshez. Csak sajnos sokan viszont fel sem fogtak (es nem fogjak maig sem), mi tortent es ennek mi a jelentosege a jovojuk szempontjabol... :(

budiszippantó_without_totalcon_troll 2012.07.24. 13:07:08

ez egy jol osszeszedett poszt.csak igy tovabb de ha arra vartok,hogy akkor mentek haza mikor Magyarorszag egyenlo lesz Ausztriaval akkor meg masik 1100 evet ott kell leelnetek.Na de hat se ra futty!

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.24. 13:30:57

"aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe, nagyjából eldőlt, hogy a családunk élete nem ebben az országban fog folytatódni."

Ez melyik országban történt?

VJVMan 2012.07.24. 14:12:11

Az én testvérem is elment. Szerintem hitvány dolog másik országba menni.
A nagyszüleink fegyverrel is harcoltak, majd a romokból új országot építettek.
Nem pedig nyivákoltak, hanem dolgoztak mint az állat. Maradtak.
A másik, hogy egy adott ország nemzte kiharcolt (akár jó döntésekkel, akár fegyverrel), egy adott életszínvonalat, amire a kivándorló nem képes a saját hazájába, hanem át megy egy másik nép munkáján élősködni, az is egy elég hitvány dolog szerintem. Ahelyett, hogy tenne azért, hogy itt jobb legyen, inkább élősködik egy olyan népen, amelyik dolgozott a menekülés és a nyivákolás helyett...

orient 2012.07.24. 14:13:27

VÉGRE!!!!

AZ egyik olyan ritka poszt ami valóságot írja le. Jó támpont és valós, igazi , őszinte információk vannak benne. Látszik jobb az élet kint de nincs eltúlozva. Utálom az olyan eltúlzott sztorikat állandóan ahol még az utolsó takarító is 5000 eurót visz haza havonta, és a kaja természetesen fele annyi mint Magyarországon.

Gratulálok a posztolónak, hogy végre leírt egy őszinte összehasonlítást valódi számokkal és nem eltúlozva. Ebből tényleg ki lehet indulni és 100% valós információk.

Annyit azért hozzátennék, hogy a 3 hónap kaució valóban visszajár, ha az ember kiköltözik a lakásból, de csak 12 hónap után!!! Ez fontos részlet, mert ha leperkálsz 6 hónapot az első nap (2 hónap ing. közvetítő + 1 aktuális hónap + 3hónap kaució) akkor min. kell maradni 12 hónapot különben bukod a kauciót. Cserébe viszont szinte lehetetlen kitenni valakit albérletből. Amíg rendesen fizetsz akkor szinte örökre ott lakhatsz.

KevinMulder 2012.07.24. 14:13:41

@tableno:

Nincsen szafaládéból a kinetikus gát!

KevinMulder 2012.07.24. 14:15:20

@VJVMan: Ok, akkor nyugodtan halj hősi halált a Közgépért!
Olyan, hogy Magyarország, már nem létezik.

2012.07.24. 14:15:36

Én most 5 év után költöznem haza Németországból. Nekem most jó itthon, pénz ugyanaz (jó alkualapom volt) de ha körbenzéek, siralmas. Mindenki ki van zsigerelve :(

KevinMulder 2012.07.24. 14:16:29

@orient: Ha jól tudom, akkor a kauciót a tulaj köteles külön számlán vezetni és lekötni.

2012.07.24. 14:16:57

@VJVMan: Ahogy érzed. Kicsit azért szar, hogy a 242e forint bruttó fizetésből 150e a nettó és egy rendes lakás 20 éves törlesztője ennek elviszi a felét-kétharmadát...

orient 2012.07.24. 14:18:00

@KevinMulder: igen, de ha idő előtt elmész akkor nem köteles visszaadni. Neki is rizikó állandóan új albérlőket találni ezért védve van. Ha nem töltöd ki az időd akkor nem jár vissza a pénz...

2012.07.24. 14:18:09

@KevinMulder: Ja, 0,5%-os kamattal :)

tableno 2012.07.24. 14:18:57

@KevinMulder: La cerca no esta hecho de chorizo.

pappito · http://pappito.com 2012.07.24. 14:21:07

@VJVMan:
"egy adott életszínvonalat, amire a kivándorló nem képes a saját hazájába"

de hát ugyanazokat a képességeket tudja csak kivinni máshova a delikvens, és amiből Mo-n nem tud megélni, nincs bejelentve vagy esetleg ki se fizetik, azért rendes bért kap máshol. Miért maradjon? A szülei, nagyszülei fegyverrel is harcoltak, hogy ő rosszabbul éljen és ki legyen szolgáltatva?

KevinMulder 2012.07.24. 14:23:09

@tableno: Farcimen est non in sepem

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.07.24. 14:24:26

némi kiegészítés az egyébként remek poszthoz:

albérlet
provision 2MM +20% adó
kaució bécsben 3MM
valamint szerződéskötéskor ~200€ körüli illetéket is kell fizetned. az esetek többségében ez élből fél éves bérleti díj fizetését jelenti.
lehet szobát is bérelni olcsóbban, ebben az esetben nagy kérdés, hogy adnak-e nebenswohnsitz igazolást. ha igen, akkor érdemes egyből átjelentkezni az országba. sima albérlettel persze ez nem para, egyből ott a hauptwohnsitz, számolódnak az ausztriai napok.

ügyintézés, hivatalok
átlag 10p sorbanállás, 5p ügyintézés, számos dolgot (pl energia) neten keresztül is lehet. egyetlen kivetél az ma35 / bevándorlási hivatal, ahol másfél órára biztos szükség van (főleg sorbanállás miatt)

bécsi árak
élelmiszer kb magyar másfélszerese, viszont kifogástalan minőségű. egyedül zöldségpultnál érdemes vetni egy pillantást a termékre, ott már láttam rohadó répát, igaz, egyszer
tömegközlekedés: 45€ a havi bérlet, teljes s-bahn, u-bahn, járművek hálózatot használhatod, ingyenesen szállíthatsz bicajt bérlettel bármikor (itt főleg a csúcsidő szab határt, de láttam már ekkor is bicajt mozgólépcsőn. kicsit más a hozzáállás)
taxi: drága, tehát bármi más jobb
ruha: kb 20-30%al drágább átlagban, mint mo-n, viszont nincs kínai satnyulat, tehát ki is tart a cipő, ruha, bármi. erős a minőségi kényszer
elektro: minden olcsóbb, választék sokkal nagyobb, raktárak mindig tele
valamint bécsben a bicajközlekedés terjesztése és térnyerése óriási plusz. lehet ezt okosan is végezni, rendesen kitalált és végiggondolt közlekedéssel.

még hazautazáshoz: ez főleg bécsre igaz: rengetegen ingáznak autóval és átlag 12€ / 3500 huf tételért 2 órán belül BP közepén vagy

összességében:
bécs sokkal élhetőbb város a jelenlegi bp-nél (tisztább, rendezettebb, bármit könnyebb és gyorsabb elintézni, több pénzed marad meg hó végén)

tableno 2012.07.24. 14:24:35

@VJVMan: Ilyen alapon te is hitvanyul eloskodsz egy olyan orszagban, amit a nagyszuleid epitettek fel neked. Vagy te is harcoltal a Don-kanyarban?

VJVMan 2012.07.24. 14:29:41

@tableno:
Nem. de nem is mennék élősködni egy másik nemzet nyakára, egy lövés nélkül...

TilosazA (UK) 2012.07.24. 14:30:07

Az én nagyszüleim nem harcoltak, akkor én azért mehetek? :)

wiener 2012.07.24. 14:31:42

azért lehetne írni ennél sokkal rózsaszínűbbet is ausztriáról, mert a helyzet a leírtnál jobb, egyébként jó írás, az autós részhez annyit hogy mi 2db HU rendszámos autóval 8 éve közlekedünk gond nélkül és még tudomásunk sincs olyanról hogy valakit megbüntettek volna a rendszámért, pedig voltunk már eljárás alá vonva gyorshajtás miatt, amikor téma volt a lakcím

Tigriske 2012.07.24. 14:37:39

Ausztria valóban lehet egy célszerű választás, mert valóban közel van és ahhoz képest tényleg több dolognak is magasabb kint a színvonala, de ehhez kell egy kis megalázkodás, persze aki a gyerekek jövőjét tartja szem előtt annak ez biztos megy, de valahol ez kuncsorgás, amit írtak, csak én nem fogalmaznék ilyen durván, inkább tényleg arról van szó, hogy menekülni mindig sokkal egyszerűbb mert lehetnek itt akármilyen rossz fizetések, azért valahol az emberek azok akik kialakítják a környezetüket.

bpetya75 2012.07.24. 14:37:42

@KevinMulder:

Hülységre miért hülyeség a válasz? Akkor már inkább hagyd szó nélkül...

Alf (törölt) 2012.07.24. 14:40:31

@Nyulz of the World:
Egyetértek, ha engem megkérdeznek, hogy fiam, bánod-e, hogy élsz, mert nem tudtunk táborba küldeni, hát nem bánom.

Örülök, hogy bevállaltak.

tableno 2012.07.24. 14:41:05

@VJVMan: Hat lehet, hogy ez neked ujdonsag, de tudod a lovoldozesen es az eloskodesen kivul lehet ugynevezett "munkabol" is elni. Kulfoldon is. Kepzeld, meg fizetnek is erte!!!

KevinMulder 2012.07.24. 14:43:57

@tableno: Amúgy meg nem is élősködnek az emberek. Kapnak munkabért, itt adóznak. A munkabér egy részét meg itt költik el, ezzel is pörgetve a helyi gazdaságot.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.07.24. 14:44:09

Szívesen olvasnék cikket arról, hogy a '90 óta ilyen-olyan színekben uralkodó politikai elit kivándorol és ennek hatására mindenki más visszaköltözik. :)

skaven 2012.07.24. 14:52:30

@VJVMan: masok dolgozni es elni mennek ki, nem pedig eloskodni. de persze ez hozzaallas kerdese.
szerintem nem azok a hazaarulok, akik elhagyjak az orszagot, hanem az elmult 20+ evben megelhetesi politikuskent tevekenykedok, akik elarultak az embereket a szemelyes haszon erdekeben, ugy, hogy kozben erdemi munkat nem vegeztek. tolem lophatnanak nyugodtan (biztos a nemet politikusok is jol elnek), de kozben vegezzek el a munkajukat (ahogy a nemet politikusok elvegzik).

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.07.24. 14:54:32

@Nyulz of the World:
"Ha van gyereked, akkor tudod, mit jelent pl. az, amikor szeles es oszinte mosollyal rohan feled, amikor hazaerkezel, hogy "apa/anya szeretlek!!!". Es akkor azt is tudod, miert nem kozhelyek, amiket te annak nevezel... :)"

Nekem van gyerekem, lehet télre már kettő is... megélünk, de simán el tudom képzelni azt, hogy rohan a gyerek mosolyogva, hogy szeretlek, közben meg az apa azt mondja, hogy énis... csak ki kéne fizetni a gázszámlát...

Amúgy nekem az a kérdésem lenne, hogy mennyi idő alatt lehet a német nyelvet elsajátitani annyira, hogy szoftverfejlesztőként autsztiában vállalhassak munkát. Sajnos csak angolul beszélek, de London messze van.
Ja, és érdekelne hogy mégis mennyi pénz kell egy családos mozuláshoz? 1-2000Eur-ból kijöhet, vagy inkább 4-5? Mennyibe került amíg munkáttalál valaki (kijárni interjukra?)..?

bpetya75 2012.07.24. 14:55:17

@Frady Endre:

Erről én is szívesen olvasnék. Sajnos annyi eszük azért van, hogy maguktól ne hagyják el a Kánaánt...

bpetya75 2012.07.24. 14:57:42

@KevinMulder:

Maximálisan.

10 Miatyánk, 10 Üdvözlégy és 10 Hiszekegy.

És többet ne forduljon elő!

talpi 2012.07.24. 15:01:37

@Nyulz of the World: bocsánatot kívánok, de az, hogy a 2. gyerek elvan az 1-től maradt cuccokkal az nettó marhaság. Mert ugyebár nem mindegy a két testvér neme, azonos évszakban azonos testméret kellene hozzá, a két gyerek azonos alkatú kell, hogy legyen, cipőt fehérneműt mindig újat kell kapniuk, ezen kívül a kicsi soha ne kapjon új cuccot? Szóval kb. ezekért.

KevinMulder 2012.07.24. 15:02:05

@B-road: Sok olyan cég van, ahol az angol is elegendő, nem feltétlen kell a német (szoftverfejlesztésnél).

Ha jössz, akkor család otthon marad, 2-3 hónap minimál (1 bérelt szoba) kijöhet 1-2000 EUR-ból. Utána meg talpraállsz és kihozod őket is.

hothead 2012.07.24. 15:02:40

@VJVMan: az akkor volt, most meg 2012 van. nagyszuleink koraban is volt kivandorlas, most is van. aki kulfoldre megy dolgozni, az nem "nyivakol", hanem dontest hoz es lepeseket tesz a sajat-, es csaladja jovoje erdekeben.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.07.24. 15:03:12

@B-road: család nélkül legalább 4000€, családdal együtt szerintem 6000€ biztos jó, ha van.
egyébként London jóval drágább hely, nézd csak meg numbeo-n vagy más hasonlító portálokon.
amúgy szoftveresként elég egy német alap és már eséllyel pályázol, persze ehhez kell jó szakmai rutin és tudás. anélkül nem megy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.24. 15:03:21

azért ez az "európai hangnem" elég érdekes szófordulat volt :-)

Tom-Tom90 2012.07.24. 15:03:39

@tableno: Nem egy magyart ismerek aki az átlag felett keres(300-500 ezer Nettót) akik sokkal durvábban el vannak adósodva mint akiknek "csak" 100-150 ezer a nettójuk. Ergo bőven nem csak a a bevételtől függ, mennyire tudsz megélni, hanem, hogy mennyire veszed be ezt a fogyasztói társadalmas dumát, hogy pl. a világszínvonalú BKV helyett autót veszel Budapestre, és fenntartasz, utána meg rázod az öklöd, hogy mennyire nem lehet megélni lásd a posztíró.

Persze, ha a fizetésedet inkább arra költöd, hogy bedugítsd és elszennyezd a várost, és embertársaid, csakhogy valamennyivel kényelmesebben utazz, és erre irdatlan pénzeket költesz, majd nem jut arra ami igazán fontos, szerintem nem másban van a hiba, még ha ez nem is kellemes.

Elszomorít ez a gyökértelenség Magyarországgal szemben, még ha a kormány ad hozzá óriási támadható felületet.Ez a poszt (is) csupán egy intellektuális mázzal leöntött, közönséges ösvény, amely csak egy könnyebb megoldás.

Kurvára sajnálom, ha ilyen a magyar felső-középosztály, jelentsen bármekkora ordító baromságot ez a politikai kifejezés.

hothead 2012.07.24. 15:08:55

@bpetya75: mondom en, hogy mindenkit osszezavarsz ezzel a regi-uj nevvel :)

2012.07.24. 15:09:08

@B-road: szerintem a biztonsagos indulasnak also hangon 3000, de inkabb 4000 eurot erdemes kalkulalni - ha van persze. Ha nincs, akkor meg ugyis annyit, amennyi van. Sokan indulnak el 1 filler nelkul, es ok is megoldjak valahogy, csak biztosan nehezebb, mint anelkul.

IT teruleten nem feltetlenul fontos a nemet, en is angolul dolgozom (es nem is nagyon tudok nemetul, most kezdem felszedni). Viszont most, hogy elkezdtem a fejlesztesi projektekbe is bedolgozgatni, igy mar nagyon hianyzik a nemet, mert a megjegyzesektol kezdve az adatbazismezok neveig minden nemetul van a programban - persze ez nem torvenyszeru, de nalunk ez van. Plusz nem fognak azert angolul beszelni a meetingeken (foleg, hogy neha a megrendelo nem is tud!), mert 1 programozo nem tud nemetul, igy neha csak ulok, es probalom kitalalni, mirol beszelnek. Attol fugg mivel foglalkozol. A .Net vagy Java alkalmazas fejlesztot nagyon keresik, ott szerintem van eselyed az angollal is. De pl. a PHP-hez eleve tobben is ertenek, meg ott tobb esely van, hogy ugyfellel kell beszelned, oda kell a nemet, amennyire en lattam.

Ha netan SAP-s vagy, akkor meg bantu nyelven is beszelhetsz, felvesznek es fizetnek melled egy bantu tolmacsot is... :D

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:09:20

@adamskij:

Szintén Bécs:

Rendszám: azzal ugye az a para, hogy az osztrák rendszámmal meg otthon csesznek meg, úgyhogy egyelőre nem tudom, mi az ideális, előbb-utóbb lesz osztrák kocsink, de egyelőre cseréltünk apámmal, tehát kölcsönautó, abba nem kötnek bele elvileg. Kéthavonta dátumozunk egy papírt róla. Viszont elég drága a használt autó, én Budapesten 2.3M-ért vettem 3 éves Mondeot, itt 8000 eurórért nincs hatéves sem.

Nebenwohnsitz: nem értem pontosan, mifenét jelent az ausztriai napok, én 3 éve nebenwohnsitzcel nyomulok, pont a rendszám dolog könnyebb kidumálhatósága miatt, hogy ennek mi a hátránya milyen napok, azt nem értem. Viszont most nézi a párom nagykövetség oldalán, hogy valami egyéb EWR-bürgeri regisztrációt Anmeldebescheinigung is kellene csinálni, amire valami fényképes igazolványt is adnak. Ezt egyelőre leszartam, mert mindenki azt mondja, hogy elsőre csak figyelmeztetnek és nem büntetnek rögtön, de talán annyi haszna van, hogy utána ha kerítek vmi osztrák autót, kevésbé csesz meg a magyar röndér.

Ja, még annyit tegyünk hozzá, hogy bérlakás cseszett drága tud lenni, nem gettóban három szoba lazán 900 euró per hónap, ezek a régi építésűek, új építésűekben van Genosschenschaft meg Mietwohnung mit Eigenmittelanteil meg minden ami inkább csak 600 per hónap meg befizetni úgy húszezret, vagy negyvenet, viszont erre meg lehet kapni nagyon baráti 1%-os hitelt (Eigenmitteldarlehen vagy mi a fene, valami darlehen), de elég bonyolult az adminisztrációja, valami magára a lakásra is, még a hitel nélkül is kegyetlen hosszú várólista tud lenni, akár a wohnservice oldalán jelentkezik fel az ember, akár a bautraegerek oldalán, ez egyáltalán nem egyszerű.

Igy aztán sajnos a legtöbb embernek vagy marad a másfél szobás kis lakás normális helyen (pl. Hütteldorf zöldövezet) havig 550-ért vagy megy a gettóba, Favoritenstrasse, Keplerplatz, meg ilyenek, ahol az egymással anyázó szerb és bosnyák hordák között egyáltalán nem európai az életstílus, na.

Ez alapvetően a hátránya a dolognak, bizony sokan rosszabb körülmények között, kisebb helyen vagy gettósabb helyen laknak ide költözve, mint otthon az anyukaapuka makkoshotykai családi házának emeletén, ahogy az sok helyen szokás. Tényleg nagy kihívás megcsípni egy normális genossenschaftwohnungot.

Ja egyébként a Hauptwohnsitz bejelentése abból a szempontból jó ötlet lehet, hogy akkor lehet Gemeindewohnung is pár év múlva, az még olcsóbb.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.07.24. 15:09:59

@VJVMan:

Én alapvetően itt szeretnék élni, normális módon (általam normálisnak vélt módon). De kicsit úgy érzem, hogy nem fog ez menni. Kb mint amikor laksz valahol, majd miután felnőttél a szomszéd srác akivel annakidején együtt fociztatok, minden este bömbölteti a hifit, az utcába kétes elemek költöznek, a játszótéren a hintát leszaggatják (a mai fiatalok?)... szóval nem érzed jól magad. Próbálsz beszélni a szomszéddal, megjavítod a hintát... de a pincéből ellopják a szerszámaidat is...

Kb így látom most. Kevés olyan választópolgár van akinek az érdekei egybeesnek az enyémmel (pl nyugdíjasok, gyermektelenek, politikusok, állami alkalmazottak...) és nem sok esélyt látok arra hogy az én nézeteim nagyobb tért nyerjenek. Igen kiállhatnék, harcolhatnék, győzögethetném az embereket... de úgy érzem hogy széllell szemben kell hugyozni, hiábavaló.
Hiába beszélek a szomszéd sráccal... hiába tetszik az utca, ismerősek a házak... mégis inkább elköltözök. Keresek egy olyan helyet ahol nem néznek hülyének azért mert beoltatom a macskát, vagy szelektíven gyüjtöm a szemetet...

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:10:47

@Nyulz of the World: SAP: érdekes, Navisionhöz kell nem csak hogy a német, de az "osztrák" is, mert a sültparaszt user, aki belefonál supportért, nem Goethe nyelvén beszél, hanem hogy "de depperte schaaasss geht net" kb. ennyit tud.

KevinMulder 2012.07.24. 15:11:14

@Shenpen: Menj a mondeo.hu-ra, ott megmondják, hogy miért volt olyan olcsó :)

hothead 2012.07.24. 15:12:26

@Chang Yai: azert igyekszunk kulturaltan kifejezni magunkat a deli feltekerol is...

bpetya75 2012.07.24. 15:13:14

@hothead:

Ja. Még magamat is ;-)

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:16:34

@Shenpen: ja és Bécsen kívül se olcsóbb az ingatlan, sajnos, a jó pesti "veszünk egy lepukkant parasztházat Biatorbágynál olcsón, azt' ingázunk, meg majd közben rendbetesszük" mentalitás nemigen megy, Fischamend vagy Götzendorf ingatlanárai max. 10%-kal olcsóbbak, mint Bécsben, szerintem még kimondottan menedzseri munkakör esetén se triviális családi házat venni, hacsak nem akarsz 20 évre eladósodni.

Sajnos az ingatlankérdés a legnagyobb szívás, szerintem azért, mert elöregedett a társadalom, és inkább öröklik, mint veszik.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:17:26

@KevinMulder: hát jó, jó, olyan hangja van, mint egy traktornak, de 4 évvel később hétévésen is megy egyelőre...

2012.07.24. 15:17:49

@talpi: Ehhez kepes eleg sok embernek sikerul. :) Az unkatesomektol kapott ruhakkal a lanyom jol elvolt, vagy ment tovabb baratokhoz, es gyanitom, hogy meg ok is tovabb fogjak adni... ;) Persze, egy bizonyos kor utan mar nehezebb, de az elso 5-6 evben meg siman mukodik a rendszer.

2012.07.24. 15:19:05

@Shenpen: Ok, akkor pontositok: SAP-s fejlesztore gondoltam, nem supportosra.

Pernilla 2012.07.24. 15:19:17

@Shenpen: Tényleg ennyire durva a Favoritenstrasse környéke?

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.07.24. 15:20:39

@Nyulz of the World:
12 éve dolgozom Java alkalmazás fejlesztőként. Első munkahelyem. Nem vagyok valami jó állásinterjúzós, egyszer próbáltam elmentem 2-3 helyre, de végül maradtam némi fizetésemelésért.
Szóval nem vagyok valami mobilis. De az elmúlt 2 év kezdi kinyitni a csipámat. Egyre inkább érzem hogy lépni kéne... persze ez nem jobbos balos dolog... valószínű ha 4-6 évvel idősebb lennék, akkor Gyurcsány alatt jönnek ezek a gondolatok. :)
De... ahh.. mikor szedek én össze 4-6ezer eurót? sose... talán személyi kölcsönből?
Szóval addig még itt maradok liberális fekélyként ebben az országban, hazaárulóként... :)

Tényleg mégegy. Gyerek, iskola. Van lehetőség arra hogy az egyelőre csak magyarul beszélő gyerek német iskolába járhasson? Most lesz másodikos.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:21:28

@wiener: ez iszonyúan változó, pont úgy, ahogy az emberek 50%-a szerint nagyon mérik a gyorshajtást, másik 50%-a szerint meg nagyon nem, ellentétes sztorikat hallani, én arra tippelek, hogy talán bundeslandfüggő, alapvetően például sítúráknál sokat szopatott minket a karintiai/stájer rendőrség, ha gyorsan mentünk, míg a bécsi soha...

bpetya75 2012.07.24. 15:23:08

@Tom-Tom90:

Hát Öregem! Egyetlen lakáshitelt bevállalni jólfizető meló mellett nekem nem tűnik túlhitelezésnek. Akikről te írsz, azok gondolom több hitelt vettek fel, esetleg az a csoport, amelyik hitelre vett plazmatévét Karácsonyra, vagy kölcsönből volt a Seychelle-szigeteken nyaralni. Na azokat én se sajnálom nagyon (kivéve magunkat, dehát minden szentnek magafelé hajlik a keze, vagy mi).

Közönséges ösvény? Ezen mit értesz?

2012.07.24. 15:23:22

@Shenpen: azert ennyire nem durva a lakashelyzet. Pl ismerosom Florisdorfban lakik U6 vegallomasnal genossenschaftswohnung-ba es havi 500 korul fizet warmmiete-t. Egy meg 450-et fizet a Landstrasse-nal normal alberletert. Es egyik sem patkanylyuk. De egyebkent meg a Favoriten vagy Meidling sem mindenhol gaz, azert nem kell nagyon elszallni, szerintem. Sot, meg ahol gaz, meg ott is sokkal normalisabb, mint sok pesti "nem gazos" kornyek.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:24:46

@Pernilla: nekem mint mátyásföldinek igen, lehet, hogy aki a hétkerhez van szokva, annak nem. Nem Harlem, nem lövöldöznek az utcán a dílerek meg ilyen, semmi, csak ez a szokásos szar, tudod, hangos emberek, kocsiból dübörgő turbofolk, hányás, szemetelés, sittes pofák, néha ordítozás, ritkán torkollik verekdésbe, de eléggé lumpenprolitempó az egész.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:26:40

@Nyulz of the World: jó, de a genossenschaft az másfél év várólista, már ha nem nagyon szerencsés az ember, meg 20-40 ezer befizetés.

Az igaz, hogy kerületeket nem érdekems általánosítani, Favoritennek is vannak szép részei, de utcákat és tereket már inkább lehet, Favoritenstrasse Kepletplatztól Reumannplatzig gáz, még a metró is pacsuliszagú.

Pernilla 2012.07.24. 15:28:27

@Shenpen: Átmenetileg arrafele fogok lakni, nem villanyoztál fel (mint budai zöldövezetben lakót :D), de ha nem rosszabb, mint a pesti belváros, akkor szerintem elleszek ott, ameddig muszáj :)

2012.07.24. 15:31:05

@B-road: Itt nezz szet: www.careesma.at/

Egyebkent en is Budapestrol kerestem allast, es vegulis csak Sopronig koltoztem es onnan ingazom naponta (ez meg a jovoben valtozhat, mert neha nagyon elegem van a napi 4 ora utazasbol). Nekem kozel fel evbe tellt, de ha tudtam volna nemetul, akkor 1-2 honap alatt lett volna munkam. Ha van idod, meg nem dontotted el, akkor erdemes otthonrol elkezdeni palyazgatni, nezelodni, es ha mar van allasod, csak akkor koltozni. Ami alap, az egy osztrak mobil (egyszer kijossz es veszel egy feltoltokartyasat) es vmi hatarkozeli lakcim (nem kell ott laknod, senki nem ellenorzi, csak kapd meg, ha veletlenul levelet kuldenek oda). Eleinte pesti lakcimmel palyaztam, senki nem hivott vissza. Aztan beirtam egy haverom Mosonmagyarovari cimet es vettem egy osztrak mobilt, egybol elkezdtek keresni. Es legyen nemet nyelvu CV-d akkor is, ha nem tudsz nemetul. Fordittasd le valakivel.

Iskola ugyben nem vagyok tul jaratos, de amennyire tudom, Becsben az osztalyok kb. fele nem osztrak, ugyhogy a tanaroknak nagyon nagy a tapasztalata az integracioban es a gyerekek is hamar tanulnak meg nemetul.

veracity 2012.07.24. 15:31:18

"Ezek után a Magyarországon egyre cifrábbá vált a helyzet (nem akarok politizálni, úgyhogy legyen elég ez a jelző rá), egyre bizonytalanabbul láttuk a jövőnket, aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe, nagyjából eldőlt, hogy a családunk élete nem ebben az országban fog folytatódni."

----a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe---

Ugye viccelsz, amikor azt írod, hogy nem akarsz politizálni! Kristálytisztán bemutatkozol!

veracity 2012.07.24. 15:33:44

"Bár nem szerettük volna itt hagyni a családunkat és a barátainkat (aki közül már többen vannak külföldön, mint Magyarországon...), de a gyerekeink jövője, és a saját öregkorunk miatt úgy döntöttünk: megyünk."

Az MSZP tagkönyvedet remélem, nem felejtetted Magyarországon!

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 15:33:52

@Nyulz of the World: ez csak nagy tanacsado cegeknel különböző, kis tanácsadó cégnél, ahol van két alkalmazott, mindenki csinál mindent. Amikor épp nem telefonál be senki, akkor épp lehet kódolni egy kicsit. Elég idegesítő, fel is mondtam.

Ugyanez akkor ha valaki átmegy ügyféloldalra akkora céghez, ahol csak egy fér el. De ott legalább kevés a kódolás.

(Bár lehet, hogy SAP területen nincsenek annyira ilyen kis cégek mint Navision területen. Alapvetően az osztrák kultúra eléggé kiscéges.)

2012.07.24. 15:34:06

@Shenpen: nem varosi berlakasra gondoltam, hanem normal magan Wohnbaugenossenschaft altal epitett lakasra. De igen, a 20-40ezer euro onresz az valoban kell. De ha kint dolgozol, azert 5-6 ev alatt nyugodtan felre lehet tenni ennyit.

bpetya75 2012.07.24. 15:36:58

@veracity:

Hagyjuk ezt. Ha nincs érdemi mondanivalód, akkor ne fáraszd magad az írogatással.

2012.07.24. 15:38:58

@Shenpen: "Alapvetően az osztrák kultúra eléggé kiscéges."

Igen, ezen en is nagyon meglepodtem. Rengeteg a max. 2-300 fos kis osztrak ceg (a mienk is ilyen), aki mar 80-100 eve a piacon van, annak egy nagyon kis, specialis szegmenset szolgalja ki, es nagyon jol megy neki.

bpetya75 2012.07.24. 15:40:20

@tilmir:

Eddig nem volt semmi extra. Pont műszak végén...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 15:43:04

@bpetya75: Nincs is baj ezekkel a "megmondóemberekkel". Jókat lehet rajta mosolyogni. :)

KevinMulder 2012.07.24. 15:46:48

@tilmir: Írhatok erről egy posztot? :)

tableno 2012.07.24. 15:49:08

@Tom-Tom90: nem kell a magyar felso-kozeposztaly minosegen sajnakozni. Ha igy megy tovabb, ugyis lelep a nagy reszuk, akkor aztan majd semmi akadalya nem leszen, hogy felviragozzek az mi szep magyar hazank!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 15:51:53

@KevinMulder: Érdekes téma ez is. Az elmúlt hónapok alatt sokfélével találkoztunk itt. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 15:54:01

@tableno: Felső-középosztály? Talán alsó-közép. Abból is csak mutatóba... :(

KevinMulder 2012.07.24. 15:58:17

@tilmir: Aham. Pontosan arról beszélgettünk mostanság, hogy azok a magyarok - amiket mi ismerünk és kivándoroltak - általában szépen beilleszkednek és nincsenek fröcsögő kirohanásaik az otthonmaradottakkal vagy a helyiekkel szemben.

Érdekes módon csak az fröcsög, aki otthon maradt és nem akar kivándorolni. Aki kivándorolt vagy tervezi a kivándorlást, az ész érvekkel érvel, meggyőzhető és birtokában van az "európai hangnem".

veracity 2012.07.24. 15:58:23

@bpetya75:

Hagyjuk. De nem fáraszt, csak téged zavar. Elkeserítő, hogy álruhában beszélnek félre egyesek. De értjük egymást félszavakból is.

A legérdekesebbről mintha nem írtál volna, az osztrák nyugdíjról. 30 év után az Ausztriából fizetett nyugdíj fedezi a békés öregkor igényeit!

Sok érdekeset leírtál, kár volt belerondítani. De nyilván ez itt az elvárás.

Tom-Tom90 2012.07.24. 16:02:38

@tableno: Nem a minőségén, hanem a hozzáállásán sajnálkozom. Nem mintha az "alacsonyabb" státuszúak nem dobbantanának, ha lenne legalább ennyi sütnivalójuk, vagy akár anélkül is.

Mindegy, szerintem ez egy tök szomorú folyamat, és megértem az itt írok kohézióját, de egy index-origo főoldalon azért ez elég nemzetromboló hatású..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 16:05:07

@KevinMulder: Mondjuk volt ezért ellenpélda is itt az oldalon, de valóban nem jellemző.
Az a baj, hogy sokszor a kritikát is félreértik, és próbálnak minden rosszat belemagyarázni. Egyfajta paranoia ez.

josip 2012.07.24. 16:07:09

Veracity adta az ötletet, hogy megkérdezzem:
Kint nyugdíjjal hogy állnak? Van-e kötelező vagy önkéntes pénztár, állami vagy magán, hogyan is működik ez?
Mert ha véletlen kimennék 5-10-20 évre, akkor már el kell gondolkozni a munkaéveken, illetve a félrerakáson is...

hothead 2012.07.24. 16:09:31

@veracity: bpetya75 nemigen fog az osztrak nyugdijrol irni, merthogy mo-n el.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.07.24. 16:13:40

@Shenpen: MA35 / Anmeldebescheinigung, Dresdner strasse. elvileg 4 hónapon belül (kiköltözés után) el kell végezd, gyakorlatban ha van bejelentett munkád, évekkel később sem büntetnek, adják a kétfejű sasos plecsnit. későbbi állampolgársági kérelem miatt is lehet értelme ennek (nyugdíj, tb - és ugye ezeket befizetted már) fejből nem tudom a haupt és nebenwohnsitz közti összes különbséget, de elég gyorsan utána lehet nézni.

környék szempontjából meg olykor - hasonlóképp pesthez - ugyanazon utca egész eltérő jellegű pár saroknyi távolságban is. amúgy tényleg a délszlávokkal van a legtöbb probléma, minden más náció alkalmazkodik.
szokás szempontjából sokat számít, ki honnan jött, mihez szokott - bp belvárosához (7-8-9) képest még a keplerplatz/reumannplatz összefüggő bevándorló negyede is felüdülés.

ingázás: már móváron is majdnem bécsi árszint jellemző, ahogy hallottam. de ha valaki jobban érzi magát külvárosban és szeret naponta másfél-két órát utazni, erre is van lehetőség. meg arra is, hogy 20 perc alatt kibicajozz a donauinselre, vagy az alte donauhoz. eldöntheted.

Hari Seldon 2 2012.07.24. 16:15:54

@Nyulz of the World:
Szia.
Nálunk is a manyup lenyúlása volt a fordulópont.
Egyenlőre még itthon vagyunk, családi okok miatt.

És mi is megcsináltuk a külföldi számlát. Persze, nem a sima bankszámlát, amit szokás rendszeresen lehúzni a magyar médiában, hogy "nem éri meg, bla bla..."
Persze, aki egy sima osztrák "otp" számlát nyit annak nem is. De egy kicsit körül lehet nézni, hogy milyen befektetések vannak.
Nekem jobban megéri mondjuk 1-2%-al alacsonyabb Euros kamat, mint itthon. Itt nem tudnám olyan gyorasan kivenni a pénzt a bankból, mint amilyen gyorsan törvényt hoznak bármiről.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 16:16:23

@Nyulz of the World: hát én most a 2-3 fősre gondoltam, nekem már a 200 nagy :) Mittomén www.mbs-training.com/ tök komolynak néz ki, de erről pontosan tudom, hogy ez 1 db csávó, a titkárnője, és ennyi. A többi meg tulajdonképpen nem alkalmazott, hanem csak van pár szabadúszó, akiket amikor épp kell, akkor használnak, amikor nem, nem.

mmmod 2012.07.24. 16:17:41

olvasom a gyerekvállalásos hsz-eket, vicces, hogy legtöbben úgy mondják meg a tutit, hogy még nincs is gyerekük, igenis pénz kérdés! Nem az a gond, ha a gyereked használt ruhát hord, vagy nem jár balettozni, de később be kell íratni iskolába, ha csak 2 gyereked van, nem vagy jogosult az ingyen tankönyvre, a lányomnak évente átlagban 25 ezer Ft körül vannak a tankönyvei és néha felvenne egy csinos cipőt (14 éves), moziba, strandra menne a barátnőivel, lovastáborba menne, stb. Ne mondjátok, hogy ezekről le lehet mondani, mert nem ettől lesz boldog. Igaz, hogy nem ettől, hanem ettől is boldog, de nem azért szültem gyereket, hogy mindig azt mondjam neki, hogy ez sincs, az sincs, de van 1,2, akárhány testvéred és az milyen jóóó! Arra nevelem, hogy ezek nem luxus dolgok, ezek minden becsületesen dolgozó embernek járnak, mert nem állatok vagyunk, akiknek csak étel és víz kell, meg egy ól, ahol meghúzhatjuk magunkat. És az igényt a többre, a jóra mi neveljük a gyerekünkbe. A lányom nem anyagias, csak akkor veszünk ruhát, mikor szüksége van rá, nem kap meg mindent, amit kiejt a száján, tudja, hogy a dolgokat tervezni kell, a pénzt be kell osztani, a zsebpénzével okosan bánik és egyáltalán nem érzem úgy, hogy önző voltam, mert nem vállaltam több gyereket.És igaz az is, hogy, amikor átölel és azt mondja, szeretlek, az mindennél többet ér.

___________________________ (törölt) 2012.07.24. 16:19:01

@adamskij: "nyugdíj, tb - és ugye ezeket befizetted már" hát a rosseb tudja, de gondolom a munkaadóm igen, mert levonni levonja minden hónapban, és hát csak nem meri megjátszani, hogy nem. Alapvetően ez az ő problémája, nem az enyém.

Ja, nyugdíj az tényleg érdekes dolog lesz, összerakni valahogy 3 országból. Arról nincs véletlenül tipped, hogy az angol adóhivataltól (3 év) milyen nyugdíjigazolást kérjek? Van valami E-betűs EU űrlap...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.24. 16:23:17

az most politizálás, hogy lenyúlták a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat? azt hittem, szimplán kőkemény tény.... nem pártállás kérdése volt, netán vélemény, hogy ja így is lehet értelmezni.
vagy bizonyos párt tagjaiét nem nyúlták le?? ja mert akkor elhiszem, hogy politizálás.
bocs, hogy bementem ebbe az utcába :-(

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.07.24. 16:26:36

nyugdíj kapcsán nagyon képlékeny a helyzet, bár szerencsére már eu szinten elkezdtek tárgyalni erről is, mert a közös piac országaiban (1986 óta csak eltelt majd 30 év) már jelentkezik a probléma kettő/több rendszer együttes kifizetésekor.

angol rendszerről fogalmam sincs, amennyire tudom, nem egységes és számít, hová fizettél be.
magyarra ugye nem érdemes számítani, ahogy a posztíró is fogalmazott. tehát marad a saját megtakarítás (öngondoskodás ugye, ami mo-n megint ismeretlen fogalom, ellenben ausztriában él és virul) és bármi más külföldi rendszerből kapott járulék.

Hari Seldon 2 2012.07.24. 16:27:06

A mai postban is előkerült a klasszikus mondat:

"odakint sincs ... a kerítés"

Szerintem írjunk ki bajnokságot, hogy ki írja le többször, mondjuk egy hónap alatt.
(a fenti nem számít annak)
És az kapjon valami citrom díjat.

Vagy a Határátkelőnek kéne valahogy kompenzálni a fórum közönségét! :-))

2012.07.24. 16:29:31

@VJVMan: a hozzad hasonlo "egybitesmagyarok" annyit nem fognak fel, hogy pont az megy el az orszagbol, aki AKAR dolgozni, de NEM TUD, mert NEM HAGYJAK. mert NINCS MUNKA, mert a fejlesztesre, gazdasagelenkitesre szant szazmilliardok (!!!) egy Lajos nevu uriember zsebeben landolnak, nyilvanosan, evek ota.

Lajos hataban pedig gerinc helyett takony lehet, mert ebbol egy-ket milliardot nem kepes visszaforgatni a haldoklo orszagba, hogy legalabb parral tobb embernek adjon munkat, vagy esetleg aszondja: "bazmeg iden is szervaltam 65 milliardot, lehet mostmar nem kene a halottakat is kilopni a temetobol? lehet, ez mar eleg es ideje leallni, hogy masnak is jusson?".

Ez az ido sosem jon el. En sose szerettem a korrupciot, a mutyizast, az okossagot, becsuletes adozo alkalmazott vagyok; es jelenleg mar ugy erzem, hogy ezzel is csak a korrupciot tamogatom. A bejelentett munkahely mar semmit sem jelent; a TB es nyugdijlevonasokert cserebe mar semmit sem kapsz.

Lehet erzelgoskodni, meg nagyapainkrol beszelni, de en pl szivesebben dolgoznek kinn, oly sok penzt keresve, hogy konkretan tamogatni tudjam a csaladot, ahogy arra szukseg is van. Lehet, ez nem olyan romantikus, de legalabb lesz mit enni, lesz mibol futeni nekik is. :)

KevinMulder 2012.07.24. 16:30:16

@Hari Seldon 2: +1

Egyszer, ha nagyon megszalad, bizisten csinálok egy kerítést kolbászból, lefényképezem és onnantól csöndbe lesz mindenki, értem? :D

_z_ 2012.07.24. 16:31:30

Sziasztok!

Én lennék a posztíró, őszintén szólva nem olvastam végig az összes kommentet, de azért próbálok reagálni.
Pénz: A fizetésemet nem akarom leírni, mindenkinek más. összességében kb. 3x annyi a havi bevételünk mint Mo-n.
Gyereknevelés és pénz: Kell hozzá. Miből fizeted a rezsit, miből veszel kaját? Persze a mértékeken lehet vitatkozni.
Túlhitelezés: mint már mondtam kezdetben a törlesztő jóval kevesebb volt, mint egy albérlet. Akkoriban azt mondták volna arra, aki albérletben lakott, hogy túlköltekezik? Utólag én is okosabb vagyok...
Autó Budapesten: szerintem sem kell, 5 évig elvoltunk nélküle, nem is ott használtuk, hanem a nagyszülőket meglátogatni vidéken. Aki szeret sokat vonatozni, buszozni kisbabával, terhes nővel, annak lehet, hogy erre is fölösleges.
Árak: igen akcióban sok minden olcsóbb akcióban, de ha kicsi a hűtő, azt kell venni, amit megeszünk, nem azt ami olcsó. Egyébként kiszámoltuk a közeli drágább bolt vs. távoli olcsóbbat, és meglepő az eredmény... Nem érdemes szubjektív érzésre hagyatkozni!
Komcsizó, libcsiző, gyökértelen hazaelhagyózókkal nem szeretnék foglalkozni. Keressék meg egymást, beszélgessenek.
És még egyszer mondom: nem élünk jobban mint Magyarországon, mert nem is célunk. Ugyan úgy élünk, csak itt félre tudunk rakni, arra az esetre, ha valami baj történik, ha megöregszünk, ha majd a gyerekeinket kell támogatni.

Üdv.:
Vombat

_z_ 2012.07.24. 16:32:02

Ja a kolbászkerítésért bocs :)!

tableno 2012.07.24. 16:33:08

@Tom-Tom90: szomoru-e vagy sem, ez a globalizacio. Nem csak a toke vandorol oda, ahol jobb a megterulese, hanem a munkaero is. De ez sem ujdonsag, kulonben hogyan nepesult volna be anno Amerika meg Ausztralia?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 16:35:22

@hothead: Ó, lesz itt bőven utánpótlás, ahogy látom... :D

_z_ 2012.07.24. 16:38:41

Kimaradt a rendszám téma:
A rendőrt nem érdekli, de ha valahogy belefutsz a Finanzamtba, akkor jön a bünti. A német határhoz közel lakunk, kolléga már mesélt olyan ellenőrzést, hogy Finanzamt+Polizei ment házról házra, nyittatta a garázsokat, és ahol német rendszámos autó volt, lehetett magyarázkodni. Ő is akkor regisztrálta át a kocsiját Ausztriába. Nebenwohnsitznél nem tudom hogy működik, mert arra meg tudtommal nem jár minden családtámogatás, úgyhogy nekünk ez nem volt opció. Magyarországra utazást még nem tudom hogy oldjuk meg...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 16:44:49

@_z_: Erre csak annyit, hogy minden ország szabályozza a külföldi rendszámmal való közlekedést. Hol ennyi, hol annyi idő. Nekem is van ismerősöm, aki már egy évtizede közlekedik magyar rendszámmal Svájcban, és eddig szerencséje volt.
De mi van, ha Fortuna elfordul?
Szerintem kár erre apellálni. Mindig vannak ugyan kivételek, de aki nyugodtan akar aludni, jobb betartani a szabályt. (szerintem)

_z_ 2012.07.24. 16:49:56

@tilmir: Egyetértünk. Én se jó kedvemben nem írattam át eddig, hanem mert nem volt erre pénzünk. Most már osztrák rendszámunk van, de összesen 540 euróba került...

2012.07.24. 16:50:57

@_z_: csaladtamogatas: nem lakcimhez, hanem munkaviszonyhoz van kotve. Sopronban lakunk, soha nem is volt osztrak lakcimem, de amiota kint dolgozom, jogosultak vagyunk az osztrak CSP-ra es a GYES-re is. A CSP egyertelmu, a GYES kicsit zavarosabb, ott nem automatikusan jar, csak bizonyos esetekben (Pl. ha az kint ferj dolgozik, az anya pedig Mo-n el, nincs munkahelye, ahova visszamehetne dolgozni, de nem is volt bejelentett munkanelkuli, amikor a gyerek szuletett, akkor az osztrak GYES-t fogja kapni. Ha munkanelkuli volt, akkor mar mo-rol jar. De ha hatarozott ideju szerzodese volt, ami a GYES alatt megszunt, akkor meg megint Ausztriabol fogja kapni. Ha meg siman hatarozott ideju munkaszerzodesbol ment el GYES-re, akkor nem jogosult osztrakra. Ha kikoltozik, akkor termeszetesen Ausztriabol kapja. Szoval ez egy eleg zavaros rendszer. )

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.07.24. 16:59:19

Készüljetek, mert hamarosan haza fogtok jönni. Most mondta az orbán.

mommmmo 2012.07.24. 17:00:24

@Nyulz of the World: Amugy vissza a gyerek vagy ipod temara (bocsi, kozben dolgoztam is)

Nem vagyok annyira kepben az otthoni dolgokkal kapcsolatban, de a szamitasaim a kovetkezoek: atlag csalad bevetele 300 ezer forint, ha a no gyesen van, (mert gyereket vallaltak) akkor mondjuk 250 ezer. Ebbol a lakas (berlet vagy torleszto) + rezsi kabe 120 ezer. Utazas 20 ezer. Marad 110 ezer.. 4 embernek (mert 2 gyerekes a csalad), etelre ruhazkodasra... Hat szerintem ebbol nem az a kerdes, hogy legyen-e ipad...
En is ismerek embereket, akik tok jol elvannak ennyibol, de ott mindig van egy kis csavar a dologban, foleg szuloi tamogatas.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 17:01:32

@_z_: Persze, világos. Így viszont nyugodtan alszol. Sztori: baráti beszélgetés alkalmával panaszkodtunk egymásnak, hogy ki mennyi betegbiztosítást fizet, és hogy hű, meg ha. Egyik ismerős vigyorog, hogy ő már őt éve nem fizet. Persze itt is emberek dolgoznak, valahol hiba történt. Aztán egy alkalommal kibukott a hiba, emberünknek 5 évre visszamenőleg kellett kifizetni. (ca. 200 frank per hó). Utána már nem vigyorgott annyira. :)

KevinMulder 2012.07.24. 17:01:52

@rockseiaXLL: Ha abból indulok ki, hogy megvédi a nyugdíjat, egy millió munkahelyet teremt, stb ... akkor éppen hogy még sokáig kint leszünk :) De ez ugye politika már ...

tsík 2012.07.24. 17:10:35

Nálam a kolbászból kerítésnél sokkal jobban kiveri a biztosítékot az "így hát én is billentyűzetet ragadtam", amit áááááá tilcsukbe!!!

A férfiembertől elhangzó "pocak" meg "pocaklakót" látva már csak csendesen torzult az arcom elfele:D

]{udarauszkasz 2012.07.24. 17:15:04

Azert itt hozza kell tenni, hogy itt egy kepzett, iskolazott hazasparrol van szo, ha hinni lehet a blognak. Egy egyszeru sofornek, acsnak, komuvesnek, stb. ugyanolyan stresszes, lotifuti, kapkodas az elete, mint itthon, sot.
Az osztrak fonokok gyakran csak olcso rabszolgaknak nezik a munkasokat, es itt nemcsak az idenyben dolgozo mezogazdakat ertem ez alatt. Vagyis: ha valaki vallalja a napi 15-16 oras munkaidoket, + ingazas, + uzemanyagkoltseg, akkor annak ok.
En probaltam, azert legkozelebb mar megvalogatom, mit hivok fel.

Lord of Earth 2012.07.24. 17:18:04

@VJVMan:
Ugye ezt nem gondolja ezt komolyan? Dolgozni ment és él azokkal az alanyi jogokkal, amit más osztrák ember is megkap.

Én Németországban élek, vagyont hagytam hátra, stb. 57évesen költöztem ki és eszem ágában sincs ilyen hitvány politikai vagy banki garnitúrának akár csak egy fillér adót is fizetni..felőlem Magyarország akár meg is szűnhet, akár már holnap...

Engem nem érdekel az alamizsna nyugdíja és a mártírok serege Magyarországnak, az értelmes ember élni akar érzelmek nélkül..és persze gondol a jövő nemzedékére, a magyar vérvonal fenntartására...út kellene megbecsülni....aki éhen akar dögleni az maradjon Magyarországon...

Lord of Earth 2012.07.24. 17:19:18

@Lord of Earth:
Dicséret kedves mérnök úr, mert felelősségteljes döntést hozott, Isten hozta Nyugaton!

]{udarauszkasz 2012.07.24. 17:22:57

engem is csak a parom tart itthon. O nem akar kimenni.

2012.07.24. 17:27:46

@mommmmo: Nem tudom milyen csavarok vannak, mert nem szoktam masok anyagi dolgaiban kotoraszni, de videken elo ismeroseim nagy resze haztartas szinten biztosan nem keres 250ezernel tobbet, es valahogy csak megelnek 2-3 gyerekkel, es meg boldogok is. Kertben sok minden megterem, a tyuk ad tojast, otthon fozni sokkal olcsobb, nem tudom, de valahogy megoldjak. De ha rajosz a titokra, oszd meg velem is, mert en is szivesen tanulok belole... :)

veracity 2012.07.24. 17:30:29

@Lord of Earth: "az értelmes ember élni akar érzelmek nélkül.."

No comment.

gnme 2012.07.24. 17:30:36

@KevinMulder: mai nap délben a hír tv-ben már ötmillió munkahelyről beszélt, .... könnyfakasztó szövege kb. harmadik percében pedig öt és félmillió munkahelyről

valami nagy baj van Orbán agyával ... vagy azért viselkedik így, mert őt eddig mindig csak "kifizették", bármit fantáziált?

veracity 2012.07.24. 17:34:03

@_z_: "Komcsizó, libcsiző, gyökértelen hazaelhagyózókkal nem szeretnék foglalkozni."

Miért is tennéd? Libcsizett itt például valaki? Nem. Akkor OK.

]{udarauszkasz 2012.07.24. 17:39:31

@gnme: En nem lattam a Vikit mar jo reg ota, neha a nemet hiradoban latni a fejet, ha eldurvul a helyzet itthon, vagy a Spiegel, esetleg a Der Standard cimlapjan latom viszont. Hasonlit Hitlerhez, abbol a szempontbol, hogy amikor mar az oroszok Berlin alatt voltak, o is osszevissza fantazialt mindenfelet. Beesett a plafonon a padlasra logo deszka, ennyi.
"Ertelmes ember" nem tud elni "erzelmek nelkul" nekem pont ez a bajom a nemetekkel is. Az a kenyszeredetten rendszerezett mindennapi elet, es kozben a hatterben ugyanugy zajlik ott is a korrupcio, az egymas laban taposas. Ugyanugy maffiozo orszag a nemet is, mint a magyar, vagy az olasz, csak ok jobban csinaltak, csinaljak, es szerencsejuk is volt, valamint a marketingjuk is.

2012.07.24. 17:41:19

A kommentek kozt elrejtettunk nehany teboy-szeru kommentet. A helyes bekuldo hangszorot nyerhet!! :D

Netuddki. 2012.07.24. 17:41:56

"Minden olyan dolog viszont a fizetések arányában sokkal drágább, amihez sok emberi munka kötődik (hiszen a dolgozókat meg kell fizetni), tehát főleg a szolgáltatások."

Hát ja! Itt az állam elszedi a pénzed oszt nem marad szolgáltatásokra. Ezért is ekkora a munkanélküliség.

Én is hallottam, délben a viktor 5 millió adófizetőről hadovált...

mommmmo 2012.07.24. 17:46:29

@Nyulz of the World: A haztaji egy masik csavar. Mondom, ha van csavar, akkor lehet.. ha nincs, nem igazan, egyszeru matekozas alapjan...szoval akinel nincs se segito szulo, se kiskert, az jogosan mondja azt, hogy ez neki anyagi kerdes, szerintem...

Mellesleg megjegyzem, az en szuleim is idosebb rokonokkal laktak kabe 10 eves koromig, nem volt sajat lakasunk. Es allandoan csak krumplit meg tesztat ettunk hetkozben, hus csak hetvegen volt jobbara. Ezt mind bevallaltak es nem allithatom, hogy epp ezektol a dolgoktol rosszabb lett volna az eletminosegunk. De hat ez mas volt, az o gyerekkorukban voltak a nagy padlassopresek (az igazik) meg gyerekkorukban szinte az ehezes szelen is alltak. Szoval nekik az is elorelepes volt. A baj az, hogy manapsag masok az elvarasok, meg a sajat szuleink is total luzernek neveznenek minket, ha ugy elnenk, ahogy ok. Szerintem nem is az hatarozza meg az emberek kozerzetet, hogy hogy elnek, hanem, hogy elore vagy visszafele lepnek eletben, meg az elozo generaciohoz kepest. Sajnos, azt az eletstilust, amit szuleink megalmodtak a mi generacionknak, nem lehet ezekbol a fizukbol fenntartani.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.24. 17:48:38

@Shenpen: nem lehetetlen, csak sok időt kell belefektetni. ne olyat keress, ami sima genossenschaft, hanem olyat, ami superförderunggal működik. ezeket se egyszerű megcsípni, de lehet. nekem úgy sikerült, hogy egész nap az emaijeimet figyeltem, 24/7-ben, mert amikor megkapod az emailt a wohnservice-től, vagy a bautragertől, hogy kiválaszthatod a lakást a lakást online, akkor bizony perceken belül kell cselekedni és egyet lefoglalni, különben bukta, vagy csak olyat kapsz, ami a szeméttároló mellett van.

ANTI-SQUIRREL 2012.07.24. 17:48:53

El lehet menni Szlovakiaba! (Gyurcsany)

Az emberek elmentek ==>> Ausztriaba/Angliaba/Nemetorszagba :)

veracity 2012.07.24. 17:50:50

"Szeretnénk még gyereket (aki azt mondja, hogy nem pénz kérdése, az szerintem meglehetősen felelőtlen), de mi lesz akkor?"

Pedig nem. Nem pénz kérdése a gyerek. Ha az lenne, a legszegényebb országok már rég kihaltak volna!

Bizony nem a pénzről van itt szó, hanem értékrendről. Arról, hogy mi a fontos egy ember életében.

Felelőtlenség? Mit mondanál azokról a párokról, akik jelentéktelen szülői háttértámogatás nélkül is, társadalmi státusukból fakadó elmaradott képzettségi szintjük és fizetésük ellenére is gyerekeket vállalnak? Bizonyára felelőtlenek!

Furcsa poszt ez. Amikor megnyilatkozik a "kulturált" műszaki értelmiségi. Morális bázis hiányában ez jön ki belőle. És még csak nem is érdemes emiatt elítélni.

Szerintem nem is érti _x_, hogy miről írtam. Csak egyszerűen néz, hogy most akkor mi van?

gnme 2012.07.24. 17:54:30

@]{udarauszkasz: én abban látom a különbséget, hogy itt otthagyják az út szélén az embert, míg ott nem (részmunkaidőben részfeladatokat is lehet végezni, valódi munkával, valódi fizetésért)

vesd össze Orbán útkaparó programjával (illetve,, aki asztalos volt legyen pék, aki festő volt legyen marketing ügyintéző, aki bolti eladó volt legyen biztosítózós, aki kőműves volt legyen okj-s cukrász stb. stb.) és a 28e Ft segéllyel (vagy a 47 ezret is említhettem volna)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.24. 18:02:20

@bpetya75: nyugi, a gyerek nem úgy lesz, hogy belebeszélik valakibe :)

veracity 2012.07.24. 18:03:07

@tilmir: Egy. Megkaptad a lehetőséget, lehet gúnyos mosolyt küldeni.

(A "vera" itt nem női név, irány az angol szótár.)

Idősödő férfiként is vállalhatom nem pénz, vagy anyagi kérdés a gyerekvállalás. Nekem egyet adott a sors, nem azért, mert nem szerettem volna többet.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.07.24. 18:03:37

Nagyon szórakoztatók ezek az önigazoló & politikai menekült posztok... :)

kaetzchen 2012.07.24. 18:11:34

@veracity: És a legszegényebb országban milyen életminőség vár a számtalan megszülető gyermekre? Mekkora a várható élettartam? És szerinted azért születik 10-15 gyerek családonként, mert az értékrendjükben mindenek felett áll a család és az utódok tisztességes felnevelése a jövő számára??? Szép lenne, ha ez volna az igazság... És igenis meghatározza az anyagi helyzet a család hangulatát, ezáltal nem mindegy, hogy a gyerek milyen lelki hatásokkal nő fel. Én is szerény körülmények közt nőttem fel, és nem mondhatom, hogy nem okozott lelki sérülést az állandó szűkölködés. Érzékenyebb gyerek lévén mélyen érintettek az anyagi gondok, és még 30 év után is fájnak az akkori emlékek... A gyerekeimnek nem szeretnék ilyen élményeket, nyilván ezért is vagyunk külföldön...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.24. 18:20:57

Nyulz: nem lehetne inkább hangszóró helyett lángszórót?

veracity 2012.07.24. 18:21:53

@kaetzchen: "mert az értékrendjükben mindenek felett áll a család és az utódok tisztességes felnevelése a jövő számára"

Az értékrend nem mindig jelent valami magasabbrendűt, mondjuk keresztényit. Lehet, hogy valakinek az értékrendjében azért vonzó a sok gyerekes család, mert abban bízik, azt gondolja, hogy így lesz biztonságosabb az öregkora (40 év felett, mondjuk).

Megjegyzem, a biztonságos öregkorhoz Magyarországon is sok gyerek kellene. Biztos vagyok abban, hogy a tőkebefektetés hozamaihoz képest gyerekekbe fektetni sokkal megtérülőbb vállalkozás. Az "öngondoskodás" ostoba szlogenjének csócsálása helyett a gyerekek iskoláztatása nagyságrendekkel többet ad majd vissza.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 18:21:59

@veracity: Nem vagyok cinikus. :)
Nekem is csak kettő van, csak nagyon egyoldalúan látod a dolgokat. Valóban fontosak az értékek, ebben igazad van.
DE!
Mi van akkor, - tegyük félre a luxus dolgokat - ha a gyermek odaáll eléd, és azt mondja, hogy tanulni szeretnék, mondjuk különóra keretében akármit.
Akkor Te rezzenéstelen arccal közlöd vele, hogy erre nincs pénz?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.24. 18:27:01

@veracity: @tilmir: Miért van az, hogy feltettem egy rém egyszerű kérdést, mindenféle megjegyzés nélkül, és rögtön támadásnak veszed?
Nem értem.
:(

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.24. 18:27:49

átolvasva a kommenteket, tévedés, hogy "a kaja" drágább nyugaton. egyszerűen nincs meg az étkezésre használt hulladék kategória, amitől roskadoznak a magyar boltok polcai: a teszkógazdaságos virsli/margarin, az ízűital, a reggeli ital nevű tejpótlék, a másfél köbméteresre puffasztott, semmi anyagból sütött "kenyér", a satöbbi, az mind szemét, és nem táplálék. ha ezeket következetesen elkerülöd, akkor csodák csodájára magyarországon is gyakorlatilag annyit fogsz kajára költeni, mint bécsben/londonban/akárhol. a különbség nem az, hogy kint drágább, hanem az, hogy kint normális kaját vagy "kénytelen" enni.
nem kell nekem esni, havi 47.000-ből csak szemétre futja, tudom. de ettől ez még tény.

Barakkah 2012.07.24. 18:36:27

@milliliteratura: Ez abszolút így van. Sőt, megkockáztatom, hogy ha a normális minőségű élelmiszereket nézzük, otthon még drágábban is kijöhet az ember. Nyugaton a tipikus, szupermarketben kapható, saját márkás, legolcsóbb termékek is általában normális minőségűek, az otthoni tapasztalattal ellentétben. A kontraszt nagyon szembetűnő.

_z_ 2012.07.24. 18:44:23

@veracity: Azt szeretném, hogy a gyerekeimnek jobb legyen mint nekem. Ez nem normális? Ha szeretnék olyan anyagi hátteret a családomnak, hogy ha holnap reggel elüt a busz, akkor onnantól kezdve ne kenyéren és vizen kelljen élniük. Ez se normális?
Ha valaki bélszínen meg kaviáron nőtt fel, az nagyjából a gyerekének is azt tartja normálisnak, aki meg parizeres kenyéren az meg azt. Vannak ennek a dolognak azért árnyalatai, de Te elég fekete-fehéren látod a dolgokat...
Lecseszehetne olyan is emiatt a dolog miatt, aki tényleg kevés pénzből nevel sok gyereket, és nem csak elméletben, meg hallottak alapján van ellenvetése...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.24. 18:55:20

@Barakkah: az, hogy kint konkrétan olcsóbb, az inkább a magyarországon sznob rétegkajának számító (és mellesleg rohadt finom :) dolgokra igaz, pl francia sajtokra, jó minőségű európai borokra, ilyesmire. mondjuk én itt úgy vásárlok, hogy kénytelen vagyok a legolcsóbbat venni, de soha nem számolok át semmit forintra. ez anglia. és nem soká megjön az első fizum, akkor aztán lesz itt kaviárral töltött őzgerinc szarvasgombával jamie olivernél :)
meg mondjuk ami még fura volt elsőre, hogy ha adott X termék mondjuk 1,40-be kerül, de kettőt veszel belőle, automatikusan két fontért kapod meg a kettőt. nem akciósan, hanem alapból. és ha kettesével-hármasával veszel dolgokat, akkor már magyar árak alatt is tudsz lenni.

Barakkah 2012.07.24. 19:03:58

@veracity: "Pedig nem. Nem pénz kérdése a gyerek. Ha az lenne, a legszegényebb országok már rég kihaltak volna!"

Alapvetően nem pénz kérdés, de az adott társadalmi berendezkedés erősen azzá teheti és ez alól nehezen vonja ki magát az ember, aki abban nőtt fel és abban él. Ebből a szempontból pedig teljesen más a helyzet pl. egy keleti országban, ahol sokan szerényen, ugyanakkor összetartó nagycsaládi és erős társadalmi szolidaritással jellemezhető körülmények között élnek.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.24. 19:10:53

Némettudással már idáig is ki kellett volna menni, főleg az osztrákokhoz. Amúgy a nyugdíj is nagyon kellemes.

Kerek négyszög 2012.07.24. 19:13:28

@milliliteratura:
"nyugi, a gyerek nem úgy lesz, hogy belebeszélik valakibe :)"

Hehe, jó kis vicc volt, holott mindenki tudja hogy a gólya hozza.

letmetellyou 2012.07.24. 19:13:45

itt sincs kolbászból a habostorta és az élet nem fenékig kolbász

tibcsi79 2012.07.24. 19:15:59

@B-road: osztályt kell ismételjen, az én fiam az elsőt kezdte itt, null nyelvtudással, 1 év alatt belejött, neki nem kell. De 2..ban már más, a Volksschule viszonylag játékos, hidd el, gyorsan fog menni

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.24. 19:17:51

Orbán mindent elvesz tőlünk! (Minden=hitelek.)

Amíg a kormányunk kétpofára habzsoltatta a néppel a hiteleket, semmi baj nem volt! Sokkal jobban éltünk! Mindenre volt pénz!

Orbán elveszi tőlünk a jólétet. :(

Mi lesz így velünk??? Ha nem lesz hitel, mi lesz velünk???

Még hiteleket kell felvenni és akkor minden oké lesz! Aztán ha mégse és csődbe megy az ország, az értelmiség húz nyugatra.

Hajrámagyar!

Jaffar 2012.07.24. 19:20:17

@wiener:
Akkor mákod volt. Javaslom, hogy mégiscsak nézz utána, mert meg fogsz lepödni, amikor vki (mondjuk egy haragos szomszéd) feljelent, és jön a büntetésröl a csekk. Ami egyébként elég szép összeg, de ami a legdurvább, hogy visszamenöleg fizettetik. megnézik mióta van a neveden az autó és mióta laksz hivatalosan Ausztriában. Honnan tudom? Tirolban történ meg az egyik ismerösömmel és 6 évre visszamenöleg fizettek. Nem volt semmi. Én is lecseréltettem a rendszámot, amióta Bécsben lakunk, mert nem éri meg kockáztatni.

Jaffar 2012.07.24. 19:22:09

@milliliteratura:
Ez részben igaz, viszont külföldön, ha fejre állsz, akkor sem kapsz átszámítva 9Ft-ért zsemlét. Bécsben jelenleg 0.34 €/db.

]{udarauszkasz 2012.07.24. 19:22:26

Nekem viszonylag jo gyerekkorom volt, egeszen 12-13 eves koromig. Aztan jott a kivandorlas, aztan hazatoloncolas, anyam kulfoldon maradt, en gyakorlatilag egyedul nottem fel.
Na, en ezt szeretnem megsporolni a gyerekeimnek, ha lesznek.

]{udarauszkasz 2012.07.24. 19:28:04

Egyebkent Ausztriaban ugyanaz, vagy a jobb minosegu kaja talan meg olcsobb is, Nemetben, pedig tuti, hogy olcsobb. A szemet kaja egyebkent onnan jon, ami nem felel meg az ottani minosegi eloirasoknak, azt hozzak keleteuropaba. Az esetleg itt megtermelt minosegi gyumolcs, zoldseg, pedig a nemet polcokon landol, erre kellett nekunk az EU.

dbeata 2012.07.24. 19:36:17

Na, ez egy picit csúsztatós. Nem a féltett jólét miatt mentek el?
Nincs gond, de a gyermekekre nem kéne hivatkozni.
Gyermekeink jövője miatt én mondjuk ügyelnék a környezetemre, próbálnék környezettudatosan élni, (fát ültetek, ha lehet, hazait veszek, nem veszek egzóta fából készült termékenység isten szobrot, nem megyek last minute útra fapadossal, nem kell a Nissan Qashqai, jó lesz a kisebb fogyasztású Suzuki, ha már megakadályozni nem tudom, legalább nem veszek erdőirtás helyén felhúzott nyaralót a Balaton parton, szelektív gyűjtöm a szemetemet, építkezési hulladékomat, nem kell a légkondi se kocsiba, se lakásba, satöbbi).
Sajnos sokan nem értik, hogy mekkora a probléma, amit a fejlett/ill. emerging gazdaságú országok okoztak/okozni fognak az ökoszisztémában, és mekkora katasztrófa felé sodródik a világ ennek következtében.
De azért hajrá, előre a lila ködbe!

_z_ 2012.07.24. 19:54:06

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Azért ez eléggé off, de ha már itt tartunk: a faültetésen kívül ugyan ezt csináljuk, és csináltuk mi is, itt is, Magyarországon is. Sőt itt mindenki ezt csinálja...
És nem, nem a féltett jólét, hanem a létbiztonság. Mint már párszor elhangzott.

]{udarauszkasz 2012.07.24. 19:56:37

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Ezzel a nagy kornyezetvedelemmel az a baj, hogy nincs ra keret.
En is szivesebben futenek napkollektorral, es szivesebben termelnem a villanyunkat napelemekkel, szelgeneratorral, csak hat ezert senki nem fog millios nagysagrendben eladosodni, foleg nem azok, akik orulnek, hogy a gazt tudjak fizetni minden telen.

873ujr3rk 2012.07.24. 19:57:07

"Gyermekeink jövője miatt én mondjuk ügyelnék a környezetemre, próbálnék környezettudatosan élni, (fát ültetek, ha lehet, hazait veszek, nem veszek egzóta fából készült termékenység isten szobrot, nem megyek last minute útra fapadossal, nem kell a Nissan Qashqai, jó lesz a kisebb fogyasztású Suzuki, ha már megakadályozni nem tudom, legalább nem veszek erdőirtás helyén felhúzott nyaralót a Balaton parton, szelektív gyűjtöm a szemetemet, építkezési hulladékomat, nem kell a légkondi se kocsiba, se lakásba, satöbbi)."

ez igazán szép, de ha nyitott szemmel jársz, láthatod h kb semmi értelme. a bennünket körülvevő természetnek annyi, vége szevasz szia örülök hogy találkozhattunk.

a most következő 50-100 évben borul az egész, népvándorlások, járványok, háborúk, éhinség.

feltenném neked a kérdést h az így kialakuló meglehetősen turbulens és agresszív környezetben hol lesz nagyobb remény a kölykeim túlélésére: ausztriában, vagy itthon ?

nekem valamiért meggyőződésem, hogy ausztriában, de meggyőzhetsz, hogy ha szelektíven gyűjtöm a szemetet amit aztán ömlesztve fog lebaszni vmelyik erdő szélén az önkormányzatbarátja szemétszállító, akkor még megmenthetem a világot. csak nehezen.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.24. 20:10:34

@Jaffar: a 9 forintos magyar zsömlét te bécsben semennyiért nem kapod meg (illetve rohadt drágán hozathatsz magyarországról :). csak klasszisokkal jobbat kapsz. kb olyan, mintha a trabant meg a mercedes is kapható lenne itthon, kint viszont csak a mercedes. és ezek után hasonlítgatnánk össze a trabi árát a mercedesével. a minőségi terméket mindenütt meg kell fizetni, ez van. és szerencsétlenebb országokban lehet szeméttel helyettesíteni, a szerencsésebbekben viszont könnyen hozzájutsz a minőséghez is.

veracity 2012.07.24. 20:16:55

Nem kétséges az egy percig sem számomra, hogy aki teheti, az menjen és vállaljon munkát nyugaton, Ausztriában, Svédországban, stb. Keressen sokat, halmozzon fel sokat és készítse fel a gyerekét is, hogy majd ő is külföldön dolgozhasson, mert Magyarországon csak azoknak van kitörési lehetőségük, akik valamilyen formában kapcsolódnak a politikai hatalomhoz, akár jobb, akár bal oldalon.
Aki itt született és itt töltötte gyerekkorát, úgysem tud élete végéig külföldön maradni, 15-20 év után nem bírja és visszajön.Számtalan példát ismerek. De a hosszan külhonban dolgozók gyerekei már nem fognak kötődni Magyarországhoz. Őket elveszti az ország örökre.
Mivel a legképzettebb és legtehetségesebb réteg szívesen fogadott a fejlett országok munkaerő piacán, néhány évtized után kiüresedik az ország. A szabad munkaerőáramlásból ez következik.
Ezt nem fogja kompenzálni a szabad tőkeáramlás ellenhatása. Mert a beáramló tőke a kulimunkáért jön hozzánk, nem a képzett mérnökökért, hogyne mondjam a jogászainkért.
Nem véletlen ám a magas CDS felár! Mutatja, hogy semmi esélyünk a jövőben. A feszültségeket részben oldhatja a lehetőség a kivándorlásra. Tanulj, igyekezz, ha orvos leszel, mehetsz Norvégiába és remekül megélhetsz majd. Ime az életcél a fiatalok előtt.

Vagy maradsz és eltartasz egy politikust plusz 3 cigányt, miközben meggebedhetsz és szarul érezheted magad. Ez lesz és már részben ez is van. Hát éljen Ausztria!

bpetya75 2012.07.24. 20:23:43

@veracity:

Kezdhetted volna így is. Pártkönyvezés nélkül.

veracity 2012.07.24. 20:42:52

@bpetya75: Nem szeretem, ha valaki semlegesnek álcázza a nyilvánvaló MSZP szimpátiáját! A nyilvánvalóan mocskos megjegyzés a manyup lenyúlásról egyértelműsítette mindezt.

Okádni tudnék, amikor valaki azért vállal külföldi munkát, mert itt Orbán a miniszterelnök és nem a szakértő Bajnai! Ugyan, ne játszátok itt az agyatokat. Akkor is mentetek volna Ausztriába, ha Gyurcsány és vitézei maradnak hatalmon!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.24. 20:46:42

@873ujr3rk: szerintem olyan szintű lesz az összeomlás, hogy olyan helyen lesz nagyobb esély túlélni ahol kisebb a népsűrűség

persze európa így alapból kilőve...

és szerintem ez az egész akár 10 éven belül is elkezdődhet

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.24. 20:47:14

"aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe"

Ööö... izé... nekem úgy rémlik, hogy ez ellen lehetett annó tenni valamit. Persze így jobban hangzik utólag, csak nem igaz. :)

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.24. 20:50:58

@veracity: "Nem szeretem, ha valaki semlegesnek álcázza a nyilvánvaló MSZP szimpátiáját! A nyilvánvalóan mocskos megjegyzés a manyup lenyúlásról egyértelműsítette mindezt."

Miből gondolod, hogy aki lenyúlásnak nevezi a lenyúlást, az MSZP szimpatizáns? Ismeretségi körömben igen sok Fideszre szavazó maradt manyup tag, pusztán jogi és gazdasági racionalitásból.

Ne magadból indulj ki, és ne másokat okolj-vádolj azért, mert rosszul döntöttél, vagy nem mered kimondani, hogy mi történt...

veracity 2012.07.24. 20:51:23

Most hallottam Orbán nyilatkozatát a Fidelitászban.

Hogy Európa hanyatlik, a világ átrendeződik. Akik most nyugatra mentek 5 év múlva tömegesen térnek haza, mert itt olyan jól fog menni, ott nyugaton meg annyira rosszul.

Nem, Európa nem hanyatlik, erre kár játszani. A válság után Németország vagy Franciaország erősebb lesz mint valaha, relatíve is. Ezen nem változtat semmit az, hogy Kínában 8-10 % a növekedés. Japán is így volt régen. És most?

Nyugat-Európa 100 év múlva is sokkal fejletteb lesz a keleti régióknál.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.24. 20:55:24

bakker, a fideszeseknek nem nyúlták le a manyupját? vagy akkor nem számít, vigyék csak? most komolyan??
ekkora sötétséget nem tudok szó nélkül hagyni.

HILFE!
egyébként azért jöttem így éjjel fél kettőkor, mert a húgom kért sürgős segítséget, megy interjúra a héten. adnak ki mostanság a magyar egyetemek transcriptet, vagy még mindig nem tudják miről van szó? én két éve ezzel buktam el egy álláslehetőséget, hogy nem tudtam innen az ELTE-ből kiverni semmit, azt se tudták, miről beszélek, itt meg néztek rám, hogy milyen mikiegér-egyetemre járhattam, ha még transcriptem sincs, előbb-utóbb majd jön az, hogy biztos a diplomám se eredeti. esetleg elkezdtek már kiadni rendes angol nyelvű dokumentumokat, mert többen kérik a külföldre menők közül?? milyen név alatt fut esetleg magyarul, vagy mi az a kulcsszó, ami megmozgat bennük valamit?? nyilván az ember nem akarná az indexét lefordíttatni horror összegekért durván alacsony színvonalon (offi).
bárkinek van valami ötlete, légyszi szóljatok. köszönöm.

Megint szabad a gazda 2012.07.24. 20:59:53

@B-road: Ha Németország is célország, akkor az IT-vel érdemes a Xingre (van magyar verziója is, de én inkább a .de-t javaslom) regisztrálni, ahová nagyon sok IT-állás kerül ki. (persze németül, de nem mindegyikhez kell német) Ezeket megkaphatod hírlevélben is. Tudsz rá pályázni. Mivel nagy az ország, így nem gond a telefonos interjú. Bár lehet, hogy egy német szám jobban mutat az életrajzban.

Suli: No.-ban a németül nem tudó gyermekeket automatikusan külön oktatásban részesítik. Egy speciális nyelvtanulós osztályba (Übergangsschule) veszik át őket. (Az elvégzett magyar osztályok elismerik; célszerű a váltást az év végére/kezdetére tenni.) Itt a (fő) cél a német oktatása. Ezek kisebb osztályok (max. 20 fő) csak külföldiekkel/külföldieknek és nagyon jó tanárokkal. (Gondolj bele milyen nagy feladat 20 különféle nációjú gyereket pár hónap alatt használható nyelvtudással felvértezni! Sztorizás: érdekes látni az oktatást, hogy pl. nem az én vagyok, te vagy stb.-vel kezdik, hanem a sál, sapka, esőkabát szavakkal, hogy a délieknek tudjanak szólni, hogy öltözködjenek fel a szünetben, amikor kimennek az udvarra...)
Ha a gyerek megtanul németül mehet a "normál" osztályokba/sulikba. (Nyelvi környezetben nagyon/döbbenetesen hamar tanulnak). Utána (a) normál suliban is támogatják külön német órákkal. Tesztet iratnak velük rendszeresen. Ennek eredménye alapján kaphatnak/kapnak helyet a nyelvi korrepetálásban. Kb. 2-3 év mire a különbség felmorzsolódik. (Ha van motivációja a gyereknek a tanulásra.) A fentebb említett órák mind ingyenes dolgok. Az állam úgy gondolja, hogy a nyelv fontos integrációs kérdés, így erősen támogatja. Tömören ennyi. Az oktatás tartományi kompetencia, így lehetnek eltérések. A fenti tapasztalatok Bajoro.-ra vonatkoznak.

dbeata 2012.07.24. 21:02:48

Mindenkihez aki megszólítva érezte magát és válaszolt a hsz-re:

Nem off az szerintem, hogy gyermekeink jövője miatt valamit tesz a posztoló, és pont ahhoz szóltam hozzá, hogy én mit tennék inkább.

Ne szívd mellre, és nem kell, hogy magadra vedd, de én is látok amit látok, és van véleményem dolgokról, jelenségekről.

Aki elmegy, annak majd a gyereke lehet, hogy visszajön, lehet, hogy nem (amit sajnálok, minden egyes emberért kár, aki elmegy, mert hiányzik innen. Nekem is, a legtöbb barátom már nincs az országban).

Ha az általam felsorolt dolgokban egyetérthetünk, hogy azok mondjuk hasznosak, akkor arra azt mondom, hogy ezek nem éppen "keret" függőek, hanem sokkal inkább szemlélet kérdése, de szerintem legbelül ezt Te is tudod, @]{udarauszkasz:

Küldöm ezt a dalt magamnak és mindenkinek, aki szereti :)

www.youtube.com/watch?v=zkLIPAzlK6o

contractor 2012.07.24. 21:19:03

Angollal simán el lehet lenni a németeknél mérnöki területen feltéve ha nagyon jó a műszaki angolja is az illetőnek. Sokszor a német nagy multiknál is angol a kommunikáció nyelve. Én sem tanultam meg a németet, se időm se energiám nem volt rá, meg nem is kérte senki, hogy tanuljak meg. Az elmúlt 8-9 éveben még is itt voltam és semmijen hátrányom nem származott belőle. Max. velem gyakorolták az angoljukat a kollégák.

Guillaume sous guillotine 2012.07.24. 21:20:33

@veracity: szerinted Európa nem hanyatlik amikor az eurózóna 2012-es GDPje 0.5 azaz NULLA egész öt százalék lesz? amikor Franciaországban autógyárat (Peugeot) zárnak be mert drága az élő munka terhe? eközben a fejlődő világ 6-7-8 százalékkal növekszik. hagyjuk már!

christophe 2012.07.24. 21:25:58

@Nyulz of the World: Budapesten ismeros hàzaspàr,kb.200ezer jon ossze havonta felesèg apolono,fèrj tescoban .Albèrletben èlnek rezsivel kb.100ezer huf bkv bèrlet 20ezer nincs kert vidèki rokonok,marad 80 000ft.Szeretnènek gyereket 30 èvesen,de nem lehet, mert igy is alig èlnek meg.Most tanulnak nèmetul,mennek Nèmetorszàgba, Ildinek tutti lesz munkàja,elejètol fogva.Megèrtem Oket egy èletuk van,eleget szenvedtek.

_z_ 2012.07.24. 21:32:11

@veracity: Nem vagyok semmilyen szimpatizáns, akár hiszed, akár nem. Akár milyen színű, szagú, nevű vezetés teszi meg ezt, teremt ilyen helyzetet, ugyan így elmegyünk. Ha ezt nem akarod megérteni, akkor az a Te bajod.
@auth.gabor: Igen, lehetett volna tenni. Csak akkor ezt máshogy kommunikálták, és én sok-sok másik emberrel együtt elhittem. Rövid történet ehhez: egyszer kiraboltak, megfenyegettek, hogy megvernek, inkább adtam pénzt. Lehet, hogy amúgy se vertek volna meg, de ez csak utólag derült ki. És épp annyira vagyok nyugdíj szakértő, mint kriminálpszihológus... MInt ahogy az emberek többsége.
@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Tudtommal ez a blog nem környezetvédelemről szól.

veracity 2012.07.24. 21:37:17

@Jari Litmanen: Értelmezhetetlen állításaid vannak.

Válság van. Nagy. De azért, mert bezárnak egy gyárat, még nem kell extrapolálni belőle egy összeomlás víziót!

Nagyon jó dolog, hogy a fejlődő világ némely része valóban tempósan fejlődik. Nyugat Európa relatív előnye csökken, ennyi, semmi több. Én is annak örülnék, ha Magyarország esélyes lenne egy felzárkózásra, és ennek is szurkolok, talán még teszek is érte, nem is keveset. De nem lesz felzárkózás, tempós biztosan nem.

dbeata 2012.07.24. 21:41:01

@_z_: Köszi a felvilágosítást ;)
A poszt címe ragadta meg a fantáziámat.
Azért nincs harag, ugye?

átlátó 2012.07.24. 21:43:15

1989-ben azt gondoltam, 5 év és nem akarok Hegyeshalom felé semmit hosszú távon...azt mondta akkor erre egy higgadtabb és idősebb ismerős, hogy 50 is kevés lesz... ma, amikor fölváltva Bécsben és otthon élek, azt mondom, hogy soha nem fogjuk kiheverni azt, amit a ruszkik okoztak.
A poszt az "őszintét" írta.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.07.24. 21:54:11

@KevinMulder: jó hír, de mi van, ha az illető bécsben keresne munkát és nem it-területen dolgozik? sales vagy fejvadász, esetleg hr? van olyan cég, aminek ott van a regionális központja? köszi

eperdzsem 2012.07.24. 21:55:13

En sajat vallalkozat hatrahagyva jottem ki Ausztriaba, es nem bantam meg. Ugy gondoltam, es most is ugy gondolom, hogy Magyarorszagon nincs jovo se nekem se a gyerekeimnek ha lesznek. Sajnalom, hogy nem abban az orszagban elek ahova szulettem, de nincs esely a tovabblepesre, maximum jo esetben az egyhelyben toporgasra.

_z_ 2012.07.24. 22:06:33

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Nincs harag, nem szoktam haragudni, mert az stressz, a stressz meg rövidíti az életet. És szeretném látni az ükunokáimat érettségizni :).

Behajtó70 2012.07.24. 22:17:41

Érdekes, hogy itthon hitelből VÁSÁROLTÁL, kint pedig megelégszel albérlettel. Ráadásul vidéki kisfalusat hasonlítasz budapestihez. Illetve az az érdekes, hogy ezt úgy adod elő, hogy az milyen jó, ez meg milyen rossz.

Ismered: almát almával, körtét körtével illik összehasonlítani.

Egyébként ha felvettél ilyen formán deviza alapú hitelt, akkor azért a pénzügyi szakértelem rendesen megkérdőjelezhető...nem bántásból mondom.

Ráadásul nem értem, hogy ha jól kerestetek, akkor mi ez a budapesti 50 m2-es lakás, nagy hitelhányaddal...milyen okok vezethettek ahhoz, hogy valakik jól keresnek, és 30 éves korukra még semmijük nincs...?

Ebből csak azt akartam kihozni, hogy valami nincs rendben ezzel a cikkel. Vagy ha a cikkel minden OK, akkor a ti gazdálkodásotokkal hibádzik valami. És ezen a kiköltözés sem fog segíteni :(

Az külön sajnálatos, hogy a nyugdíjakat is idecitáltad, és "elveszettnek" tekinted. Kicsit inkább politikai felhangnak gondolom e dolgot. Az nem tűnik fel, hogy azok a magáncégek inkább eltőzsdézték a pénzünket, ami látható a kifizetett hozadékokból! (engem pl az elejétől fogva belekényszerítettek a magánnyugíjpénztári rablásba, s a végén, 12 év tagság után 23 ezer Ft-ot kaptam, ami egy vicc a befizetésekhez képest).

Szóval a nyugdíj ügy felemlegetése és az elvesztésére utalás is a pénzügyi szemlélet hiányára utal.

Ha megengedsz egy tanácsot: külföldön jobban figyelj a pénzügyekre, talán többre mész, habár ez nem országfüggő.

Egyéként sok sikert!

Barakkah 2012.07.24. 22:23:18

@milliliteratura: Ez természetes is, hogy az elején, amÍg még meg kell húznod magad, sokkal jobban odafigyelsz, hogy a legolcsóbbat vedd. Később ez majd másképp lesz és könnyű hozzászokni a jóhoz. Utána pedig éles döbbenet, ha otthon belebotlasz valami teszkó gazdaságos cuccba. Persze, ami az egészben mélyen elgondolkodtató és egyben szomorú, hogy ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy Magyarországon miért hagytuk, hogy így legyen?..

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.24. 22:24:49

Hihetetlen,hogy néhányan meg sem próbálják átgondolni _z_
helyzetét,de írogatnak mindenfélét.Ha nincs gyereked,ne írj,mert könnyű így leszólni a másikat.Ha pedig van gyereked,és igazán foglalkoztat,milyen jövője is lesz majd/amiben nagy szerepe van NEKED/,nem várod el tőle,hogy kilátástalanul éljen.Inkább boldogan,stabil jövőképpel.
Nem értem,hogy ezt miért kell magyarázni.

villamos alóli kacaj 2012.07.24. 22:28:54

Az utólsó oltsa le a villanyt!
(bár sok értelme úgy sincs, már most is baromi sötét van itt, bár ez a sötéteknek csak jó)

letmetellyou 2012.07.24. 22:33:07

oszt vannak -e ott négerek?

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.24. 22:33:21

@Behajtó70:
Látom,te nem vettél fel devizahitelt.Olyat nem hallottál,hogy a válság előtt csak azt kaptál??
Nekünk is az van,és "határidőn belül csak azt tudták garantálni",és hányan vannak,akik csak azt vehették fel,különben nincs lakás??Megvoltak a szép ígéretek,és a sarokba szorítások is,de az emberek nem tudtak mást tenni,belementek.
És nincs házunk,csak egy másfél szobás átlaglakásunk,amit még 25 évig kellene fizetni.Kilátástalan...

Behajtó70 2012.07.24. 22:39:02

@veracity: Így csak egy looser beszél, aki máris feladta a harcot az orrszágáért. Azok, akik elintézték azt, hogy ilyen nagyon eladósodjunk, akik meg akarják szerezni országunkat, máris nyertek, ha még sok ilyen buta ember poszolgat butaságokat!

Fejezd be!

Vedd észre, hogy háború van, csak nem fegyverrel, hanem pénzzel vívják! A cél, hogy innen mindenki meneküljön el! Te is beállsz a sorba? Feladod? És erre bíztatsz másokat is?

Gondold meg jól!

Barakkah 2012.07.24. 22:39:43

@Behajtó70: Kicsit messzire lőttél szerintem.
Ha egy kicsit veszed a fáradságot, hogy figyelmesen elolvasod a posztot, akkor ott "jónak mondható fizetésről" volt szó, valószínűleg óvatos megfogalmazása annak, hogy magyar viszonylatokban az átlagnál valamivel jobban keresett, amiből esetleg még félre is tudott tenni, de ebből nem 1-2 év leforgása alatt gyűjt össze valaki lakást. A devizahitel felvételét ugyan magam is felelőtlenségnek tartom, de a posztoló is belátta saját hibáit, amit elkövetett az idők során.

Barakkah 2012.07.24. 22:42:27

@Behajtó70: Végülis az a megoldás, hogy kavicsokat dobálva, nagyokat ordítozva nekimegyünk az ellenfélnek, aki rakétákkal, bombákkal támad, nem? Biztosan sikerülni fog.

tommygun 2012.07.24. 22:46:45

Kicsit nagyon unom már ezeket az "itthon minden szar, külföldön minden jobb" jellegű hülyeségeket.

choko 2012.07.24. 22:51:01

@rockseiaXLL: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

...ez nagyon jó....hazahozat Selmeczivel vagy SzijGYártóval...Győrben lakik - ha jól emlékszem - hamar kinn van!

Behajtó70 2012.07.24. 22:51:09

@Annagabi: Nem vettem fel. Mert tudtam, hogy a deviza egyszer lent, egyszer fent. Mert tudtam, hogy a pannonpuma nem létezik, és nem hittem el, hogy nagyajólét. Sajnos sokan elhitték és Orbátn lehazugozták 2006-ban. Most már mindenki látja, hogy ki volt a hazug, csak közben nagyon sokan eladósodtak.

És, hogy nem volt más lehetőség? Volt HUF hitel, csak ott többre jött ki a kamat. Úgyhogy volt más lehetőség! Sőt ott volt a legjobb lehetőség is: nem költeni olyan pénzt, ami nem a mienk! Én egy régi bölcs tanácsot követek: nem költöm el, amim nincs. Tehát nem veszek fel hitelt, maximum csak akkor, ha sokszorosan túl vagyok bitosítva.

Ugye nem is bonyolult!

Behajtó70 2012.07.24. 23:01:00

@Barakkah: Helyes. Akkor tehát a helyzet a következő: a posztoló elkövetett 1-2 hibát, ami vélhetően kihat a gyermekeire is, és azt külföldön kívánja helyrehozni.

Ez előfordul sajnos.

De akkor ne azt hozzuk ki belőle, hogy itthon minden rossz, a csúnya kormány ellopja a nyugdíjakat is, és külföldön egyébkéntis kolbászból van a kerítés. Mert ez csak egy buta és alaptalan hangulatkeltés, miközben csak arról van szó, hogy pár politikust és médiaribancot kirúgtak, és most azok zokognak, hogy de szar itthon, majd ők mostmáraztán megmutataják hogyan kell ezt jól csinálni (mert a 8 év nem volt elég rá), csak mégegyszer válasszák meg őket.

Na ehhez asszisztáltok.

Dicső munka!

Barakkah 2012.07.24. 23:01:00

@Behajtó70: "Én egy régi bölcs tanácsot követek: nem költöm el, amim nincs. Tehát nem veszek fel hitelt, maximum csak akkor, ha sokszorosan túl vagyok bitosítva."

Ezzel maximálisan egyetértek. És ez az, amivel, ha kollektíve a magyar társadalomnak legalább egy része így gondolkozna, szembe tudna (tudott volna) szállni a pénzfegyverekkel. Mert nem igaz az, hogy nem volt más lehetőség. Dehogynem. Lehet lakást bérelni, és ott nincs árfolyamkockázat, meg kamatemelés.

_z_ 2012.07.24. 23:01:16

@Behajtó70: Épp annyira hiányoznak az alapvető pénzügyi ismereteim, mint Neked a szövegértési képességed. Néhány dolog:
- Magyarországon Budapesten volt munkám, falun álmodni se lehetett volna olyat. Itt van munka falun is.
- Magyarországon hitelből vásároltam, mert akkor az olcsóbb volt, mint az albérletet fizetni. A lakásvásárlás 4 éve volt, azóta változtak a dolgok (tudod, alma-körte, csak éppen időben). A sok önkéntes pénzügyi zseni miért nem 4 éve kongatta a vészharangot?
- Sehol nem írtam, hogy melyik jó, melyik rossz. Mindenki eldöntheti magának.
- Amit 30 éves korunkig kerestünk, azt egyrészt befektettük, másrészt a kezdőrészletbe ment, de ezt is írtam.
- Honnan tudod, hogy mekkora a hitelhányad?
- Magáncégek eltőzsdézték egy részét, mert a mindenkori kormányok hagyták, hogy megtegyék. De legalább volt pénz. Most pedig az mindenkori kormány elkölti, de megígéri, hogy mire rám kerül a sor, majd kapok nyugdíjat. Van politikai felhangja, de éppúgy szól az egyik, mint a másik (harmadik, tetszőleges) vezetésről.
Köszönöm, hogy ennyire aggódsz a pénzemért!

2012.07.24. 23:05:11

@Hari Seldon 2: bocs de en meg mindig nem ertem, most akkor hol van kolbaszbol a kerites? Vilagositson mar fel valaki!

Behajtó70 2012.07.24. 23:08:09

@Barakkah: Persze, hogy lehet bérelni! A blogger is azt írja, hogy majd bérelni szándékozik külföldön. Csak itt Magyarországon zavarja, hogy nem tud venni. Annyira zavarta, hogy még hitelhez is folyamodott. Ne félj, Ausztriában egyik sem fog hitelért folyamodni. Ott jó leszen majd a kuka melletti ól is, csak mert az külföldi, mert az nem magyar.

Egészségükre.

----------
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a talentek itthon is boldogulnak, a looserek meg odakint sem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:09:20

@873ujr3rk:
Tudom, kicsit OFF, de a "global warming" témához szeretnék hozzátenni valamit, ami talán árnyalhatja a képet...:) Egyre erősebbek azok a hangok (nemcsak Amerikában, hanem máshol is), akik a global warming tézist támadják. Kb. 1ü2 éve láttam egy nagyon érdekes dokumentum filmet, amelyben sok mindent "lelepleztek" a témával kapcsolatban. Csak pár gondolat ezen a linken (bocs az angolul nem tudóktól): www.globalclimatescam.com/

_z_ 2012.07.24. 23:10:25

@Behajtó70: Egyébiránt a magadfajta melldöngető megmondómeberknek is van része abban, hogy inkább elmentünk olyan helyre, ahol nem höbörög mindenki utólag, hogy mit milyen jól csinált, más meg milyen hülye volt.
Így utólag is köszönöm a segítséget a döntéshez!

Behajtó70 2012.07.24. 23:11:37

@_z_: Ha nem akarsz véleményeket hallani, akkor minek teszed ki publikra?

OMG!

Ráadásul, én udvarias stílben írtam, te meg gorombán.

Ez sok mindent megmagyaráz!

_z_ 2012.07.24. 23:12:06

@Zsuzsi65: Az igazság majd pár évtized múlva talán kiderül, és akkor majd lesznek sokan, akik már jó előre tudtak mindent...

_z_ 2012.07.24. 23:13:27

@Behajtó70: Te most akkor troll vagy?

Behajtó70 2012.07.24. 23:14:46

@_z_: látom nem nyugszol az idegtől :)

Nem baj, nem fogsz hiányozni.

Jó utat és sok sikert!

(és ne posztolj többet publikusan, ha nem érdekelnek a vélemények!)

Barakkah 2012.07.24. 23:15:03

@Zsuzsi65: Jó'van Zsuzsi, te is aztán jó helyre keveredtél a globális felmelegedéssel. Innen nincs messze már, hogy a posztolót ennek ürügyén majd meleg hajlamúnak titulálják, és hogy ráfogják, ezért menekült otthonról, igen, csak nem meri itt nyíltan bevallani..

Behajtó70 2012.07.24. 23:17:53

@_z_: Leírtam a véleményem. Udvarias stílben. Ilyenek a trollok?

És azok mik, akik bloggolnak, és megsértődnek ha valakinek más a véleménye? És erre agresszívan reagálnak?

Tudod, szerintem kettőnk közül inkább te vagy a troll.

Barakkah 2012.07.24. 23:23:53

@Behajtó70: "Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a talentek itthon is boldogulnak, a looserek meg odakint sem."

Erre már nem mernék mérget venni. Persze attól függ, hogy mit nevezünk tehetségnek. Azt, hogy miképp harácsol valaki össze milliárdokat, lopva-csalva-hazudva, vagy azt, hogy valaki a hivatásában tehetséges ember és ebből tisztességesen, rendesen adót fizetve szeretne megélni. Utóbbi szempontból jópár tehetséges ember került külföldre. És szerintem sokan szívesen visszatérnének egyszer - de ez megint nem pusztán megélhetés és pénz kérdése, a légkör, mentalitás sem mindegy.

_z_ 2012.07.24. 23:24:22

@Behajtó70: Na Neked utoljára:
Az udvariasság és az agresszivitás Nálad elég relatív.
Nem sértődtem meg.
Te se nekem.

Behajtó70 2012.07.24. 23:28:57

@_z_: de ez megint tetszik: utólag hőbörögni :)))

Ha jól látom nem én, hanem te hőbörögsz (utólag), hogy de szar itthon, külföldön minden jobb.

Ráadásul: megmondóember? Miért, te nem tudtad, hogy a deviza ide-oda ugrál? Hogy nem csak 150es frank, hanem 250es is lehetséges? Ez mostanában lett csak világos? :) Nem kell ehhez megmondóember.

De ez itt offtopik, hagyjuk.

Ha menned kellett, hát elmentél.

De annyit tudnod kell, hogy sokan másként gondoljuk ezt a dolgot.

christophe 2012.07.24. 23:33:12

@Behajtó70:'' Ne félj, Ausztriában egyik sem fog hitelért folyamodni. Ott jó leszen majd a kuka melletti ól is'

''Ráadásul, én udvarias stílben írtam, te meg gorombán.''

ès mèg lehetne sorolni; valoszinu, hogy az udvarias stilusrol màsok,az elkèpzelèseink

Norv 2012.07.24. 23:34:46

Ne etessétek a trollokat, inkább mondjatok nekem is egy nagyságrendi számot légyszi: Ausztriában 4-5 év gyakorlattal rendelkező építészmérnök angol és német tudással kb. mennyit keres?

Arról van valakinek tapasztalata hogy fiatal párt mennyire szívesen foglalkoztatnak együtt egy munkahelyen? Ott is megy a para hogy úristen ez gyereket fog vállalni inkább nem veszem fel (egyébként nem akarok de ezt itthon senki nem hiszi el).

Meg az érdekelne hogy érdemes e Bécsre fókuszálni? Alapvetően városi lélek vagyok így nagyon kis faluba nem szívesen mennék, de más városba igen. Egyrészről azt hinném hogy könnyebb Bécsen kívül találni munkát mert mindenki ott akar, de másrészről lehet hogy kevesebb is ott a munka? Vagy nem olyan vízfejű mint Magyarország?

Esetleg arról van valakinek infója hogy kutyával (vizsla) mennyire nehéz albérletet találni azt is megköszönném, bár azt azért tudom hogy a németek/osztrákok kutyához való hozzáállása is fényévekkel van a magyar felett (jaj kedves trollok nem kérek szidalmazást, tudjátok én vagyok az aki mindig összeszedi a kutyaszart és szuperül idomítva van a kutya).

Bocsi a sok kérdésért de hátha valaki tud válaszolni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:38:04

@_z_: "Az igazság majd pár évtized múlva talán kiderül, és akkor majd lesznek sokan, akik már jó előre tudtak mindent... "
Igy van, ezért túlzottan nem is aggódom:)

Behajtó70 2012.07.24. 23:38:37

@Barakkah: Légkör? Mentalitás? Na igen!

Szerintem most sokkal jobb a légkör, mint 3-4 éve volt. Pl nem vernek meg az utcán a rendőrök, ha magyar zászlót lengetek, aki lop, az húszezer alatt is sittre kerül, nem járkálnak politikusok cigánytemetésekre, elfenekelték a gárdát is, fenékbe billentettek pár nagy csalót, rablót, bár van még mit tenni...

szóval szerintem igenis jó irányba mennek a dolgok, de közel sem vagyunk még a végén. Most külföldre menni szerintem nem bölcs dolog. Pláne, mert a posztoló éppen 2 gyereket akar. Nekem is van kettő, és az új adózás óta (2011) 35%-kal magasabb a nettóm.

Szóval, nem nagyon érthető ez a cikk, nem hinném, hogy valós a háttere. Inkábbcsak hangulatkeltésnek szánhatta a blogger.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:41:47

@Barakkah: "jó'van Zsuzsi, te is aztán jó helyre keveredtél a globális felmelegedéssel. Innen nincs messze már, hogy a posztolót ennek ürügyén majd meleg hajlamúnak titulálják, és hogy ráfogják, ezért menekült otthonról, igen, csak nem meri itt nyíltan bevallani.. "

:)))) én szóltam előre, hogy OFF, bocsi. Szóval csak az egyik kommnentre reagáltam, sajnos nincsenek megszámozva, igy vagy bemásolom a vonatkozót a válaszomba, vagy ez történik:)) Uff, szóltam. ON :)

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.07.24. 23:43:29

Hasonló tapasztalataim vannak, bár lényegesen rosszabb kondíciókkal vágtam bele
Részletesen:
fusimisi.blog.hu

Behajtó70 2012.07.24. 23:43:37

@christophe: Kicsit gyakorold: van amit a posztoló személyéről írtam (udvariasan), és van amit általánosságan, ahol megemgedhetőbb a retorikai szabadosság!

Ezzel szemben a posztoló kifejezetten személyes hangvételben udvariatlankodott, gunyoroskodot.

Próbálj meg különbséget tenni. Kösz.

_z_ 2012.07.24. 23:46:11

@Norv: Nagyon sok álláshirdetésnél írnak konkrétan a bérezésről, itt kategóriák és sávok vannak, nem lehet olyan különbség a fizetésekben, mint Magyarországon.
Amennyire belelátok, itt nincs gond nő-szülés témakörben. Olyan munkaerőhiány van, hogy nem foglalkoznak ilyennel (persze csak a saját területemre vonatkozik).
Anno még én is Bécsben kezdtem munkát keresni, de az albérletek jóval drágábbak, másrészt pedig vidéken is van munka bőven. Úgyhogy mi inkább hagytuk Bécset.
Nálunk tiltva van a háziállat, kollégámnál kikötötték, hogy milyen, és mekkora lehet, de szerintem főbérlője válogatja. De azt jobb, ha tudod, hogy kutya itt falun alig van...
Részemről ennyit tudok hozzászólni.

Tish77 2012.07.24. 23:47:49

@Chang Yai: Ha külföldön szeretnél letelepedni, dolgozni akkor mindenképp úgy kell számolnod, hogy a diplomádat érdemes elismertetni. Ez azt jelenti, hogy a suli elvégzése után kikéred az ELTE-től, onnan is a TO-tól a "transcript" avagy "diploma supplement" elnevezésű angol nyelvű tanúsítványt. Ebben leírják, hogy te milyen tantárgyat (név és TARTALOM) milyen hosszú ideig, hány credit értékben tanultál, és milyen sikerrel (érdemjegy). Ennek másolatát elküldöd a kinti hitelesítő helynek, ahol ezt felértékelik, összevetik saját tanterveikkel, és megmondják, milyen tantárgyakat kell felvenned, ill. hány creditet kell megszerezned ahhoz, hogy náluk is megkaphasd az ő diplomájukat. Ez lehet 6 hónap, és lehet több év is akár.

Barakkah 2012.07.24. 23:51:57

@Zsuzsi65: No jó, akkor még OFF-nak egy picit :), itt egy link, amit talán még ismersz is: www.weatheraction.com/

Valóban, a globális felmelegedés, úgy tűnik, egy szép kis mese, aminek ürügyén lehet C02-kvótákkal kereskedni, meg politikai színtéren ezt kihasználni, hogy a társadalmat jobban lehessen félelemben tartani és kontrollálni.

christophe 2012.07.24. 23:54:02

Sajnos vagyok olyan lokott;hogy kozel 2000km-rol mèg mindig magyar oldalakat olvasok.Az aktuàl politikàval,cigànysàggal kapcsolatos bejegyzèseket màr probàlom kerulni.De a hatàràtkelo, eddig arrol szolt hogy, valaki megosztotta, èletènek egy fontos lèpèsèt, ràlàtàst ad màsoknak az ujonnan szerzett tapasztalatairol.Ha valaki annyira elègedett jelenlegi magyarorszàgi helyzetèvel, minek olvassa a hatàràtkelot?

christophe 2012.07.25. 00:05:23

@Behajtó70: Valoban nem hasznàltàl sèrto kifejezèseket.De a mondanivalod az, mibol gondolod, hogy màsok magànèleti dontèseit megkèrdojelezheted,30àves koràig nincs semmije,devizahitel;kivàndorol stb...Orulok hogy Te megtalàlod Magyarorszàgon a szàmitàsaidat,ès Orulj Nekunk akik màshol talàltuk meg a sajàt, ès csalàdunk boldogulàsàt!

Herr Géza 2012.07.25. 00:06:00

@Megint szabad a gazda: Jó, hogy a végén hozzátetted a "fentiek Bajoro.-ra vonatkoznak" kitételt, mert éppen bőszen reklamálni akartam, hogy ez nem így van egész Németo.-ban. A fiam a 2. oszt.után Rheinland-Pfalzban kezdte a német sulit, ott nem volt laci-faca, ment csípőből a rendes 3. osztályba, semmi nyelvi előkészítés. Az első tanítónénije magánszorgalomból felajánlotta, hogy heti egy alkalommal extra foglalkozik vele, de ez nem volt hivatalos program. Sajnáltam is a kölköt rendesen, de nem sokáig kellett, mert a kezdeti (kb. 1 hónap) kétségbeesés után olyan tempóban "szedte fel" a nyelvet, hogy nap mint nap meglepődtem. A 4. után (már csak megszokásból is :-)) ismét költöztünk, így a gimit már BW-ben kezdte. Itt az év elején írtak egy felmérést németből, aminek a tétje az volt, hogy kinek kell kötelező korrepetálásra járni: az osztályból 9 gyerek került be a szórásba és a fiam nem volt köztük... Utólag azt kell, hogy mondjam, talán jobb is volt a "rögtön mélyvíz". Egy év után már kijavított (egyre gyakrabban):"Papa, azt nem úgy mondják...'" Ja, én igen magas szinten tudok németül, de abban benne van kb. 15 évem...! ( Itt jártam egyetemre, itt dolgoztam 10 évet, otthon is német cégnél, szóval én sem könyvből tanultam.) Úgyhogy a gyerekek nyelvtanulása miatt senki ne aggódjon. Felnőttként kezdeni, az már gányosabb...

apanna 2012.07.25. 00:07:08

"Ott voltunk tehát 30 évesen, 1 gyerekkel, félig saját lakásban, korosodó autónkkal, mozgósítható megtakarítás nélkül.."

Tehát itt nem volt megtakarításod....

"Elmentem interjúzni, felvettek, végtörlesztettünk (itt ment el megtakarításunk újabb része, mert forintban nem kaptunk annyi hitelt, mint frankban volt, ezért be kellett fizetni egy nagyobb összeget"

Itt már simán ment a végtörlesztés, a nemlétező megtakarításból :)
"A kiköltözéshez pénz kell, sok pénz. Mi úgy jöttünk ki, hogy csak elég lesz a maradék megtakarításunk, de az első 3-6 hónap nagyon szűkös így is! "

Tehát első körben elfogyott, majd azért jutott a végtörlesztésre is + a kiutazásra és még fél évre való megélhetésre:)))))))

Gondolom azt tudod, hogy az ERNSTE az osztrák állam tulajdona 95% ban, és ebből fizetik a szociális ellátásokat.
Hát ezért jut mindenre.....

Norv 2012.07.25. 00:13:32

@_z_: Köszönöm a válaszokat úgy látszik tágítanom kell majd a keresési feltételeket. A kutyás témától tartok, mert bár jólnevelt tiszta darab, de nem egy zsebkutya amit még elnéznek, előre meg honnan tudja szegény főbérlő hogy milyen lesz, egyszerűbb nemet mondani.

_z_ 2012.07.25. 00:13:56

@apanna: A helyzet az, hogy ezek között a dolgok között nem csak betűk gyűltek, hanem az idő is telt.

Herr Géza 2012.07.25. 00:21:55

@tommygun: Hát akkor talán ballagj át a "Magyarországon van kolbászból a kerítés, a gaz nyugatiak csak próbálják másolni" című blogra, az a tuti hely!!!

Gabbesz 2012.07.25. 00:25:55

@Behajtó70: Csak annyit tennék hozzá a kommentjeidhez, hogy amire te gondolsz az a loser, és nem looser. Mivel két külön hozzászólásodban is megtalálható, nyilván nem véletlen elütés, hanem fogalmad sincs róla. Egyébirányt, amíg nem jelentél meg, addig teljesen normális mederben folyt itt a vita. A trollok már csak ilyenek.

Herr Géza 2012.07.25. 00:32:07

@apanna: Bár én is kint élek, még nem törni magyar...: A "mozgósítható megtakarítás nélkül.." nem azt jelenti, hogy nincs megtakarítása, hanem azt, hogy mozgósítható nincs. Ugye milyen trükkös lenni huncut magyar nyelv ??
"Gondolom azt tudod, hogy az ERNSTE az osztrák állam tulajdona 95% ban, és ebből fizetik a szociális ellátásokat.
Hát ezért jut mindenre...."
Ezt meg fejtsd már ki légy szíves bővebben, mert nem bírlak követni... (Egyébként helyesen "ERSTE" bank. Csak a rend kedvéért.)

Herr Géza 2012.07.25. 01:03:35

@apanna: Csak még egy adalék: az Erste Bank tulajdonosi szerkezete (rögtön mellette a fordítás):
24,8 % ERSTE Stiftung (ERSTE alapítvány)
9,7 % Criteria Caixa Corp, S.A. (Katalón Takarék- és Nyugdíjpénztár)
5,2 % Private Anleger (privát befektetők)
4,1 % Sparkassen (Takarékpénztárak)
54,2 % Institutionelle Anleger ("céges" befektetők)
2,1 % Mitarbeiter (dolgozók)
(Forrás: Wikipedia)

Hol is itt az osztrák állam 95%-a ???

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 04:58:40

@veracity: "Okádni tudnék, amikor valaki azért vállal külföldi munkát, mert itt Orbán a miniszterelnök és nem a szakértő Bajnai! Ugyan, ne játszátok itt az agyatokat. Akkor is mentetek volna Ausztriába, ha Gyurcsány és vitézei maradnak hatalmon!"

sokan már akkor elmentünk, pubi, a kérdés, hogy ki vagy te, hogy mások motivációit minősítgesd?

Szóval tessék, én a családommal már feribohóz alaqtt elköltöztem Mo-ról, viszont továbbra is úgy gondolom,h ogy orbán egy elmebeteg fasz aki téged csicskáztat. Hát ez van, együtt kell élnünk ezzel. :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:01:40

@veracity: "Aki itt született és itt töltötte gyerekkorát, úgysem tud élete végéig külföldön maradni, 15-20 év után nem bírja és visszajön.Számtalan példát ismerek. De a hosszan külhonban dolgozók gyerekei már nem fognak kötődni Magyarországhoz. Őket elveszti az ország örökre."

az, hogy ki mit tud és mit nem, azt talán bízd rá az illetőkre. én ismerek példát a 20 év után visszaköltözésre is meg a soha vissza nem költözésre is, több országból.
az "úgysem tud" az wishful thinking, marad meg a saját képességeidnél, mondjuk te nem tudsz és kész. nincs ezzel baj.

az elveszett gyerekeken meg akkor kellett volna sopánkodni, amikor a kivándorlással mindenki csak viccelődött. most tessék lenyelni a békát.

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:15:24

@Behajtó70:
"Így csak egy looser beszél, aki máris feladta a harcot az orrszágáért. Azok, akik elintézték azt, hogy ilyen nagyon eladósodjunk, akik meg akarják szerezni országunkat, máris nyertek, ha még sok ilyen buta ember poszolgat butaságokat!"

ez a szegény Mo-t elbveszik tőlünk ez népszerű idea a HÁ trolljai között :) ennél a helyzet szomorúbb, Mo a saját erejéből ennyire képes. Erre mindenki másképp reagál, igényei és vérmérséklete szerint.

egyébként a szó, amit kerestél: loser (A looser is a loser who can't spell "loser")

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:17:51

@tommygun: "Kicsit nagyon unom már ezeket az "itthon minden szar, külföldön minden jobb" jellegű hülyeségeket."

felmerül a kérdés, hogy miért olvasod ezt a blogot... annyira unod, hogy szükségesnek láttad ezt külön megjegyezni :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:31:11

@Herr Géza: Géza, ne zavard össze tényekkel! :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:40:06

a gyerektémához meg:

a gyerekvállalás az részben pénzkérdés, persze, de nem kizárólag. Mi vállaltunk a 36nm-be, de amikor másfél éves lett akkor belefutottunk a "kénemégegy" dilemmába és kiderült, hogy nem tudnánk hova rakni. Nosza keressünk nagyobb lakást - rettenetes hitelekről lett szó, a devizahitlelek kondíciói és az árfolyamváltozás bizonytalansága nem tetszettek, forinthitelre viszont nem telt. Miután eljöttünk máshova, elhelyezkedtünk a szakmáinkban, és végre lehetett még egy gyerekünk. (mondjuk ez nem eu, taktikai okokból kivártuk amíg megszerezzük a letelepedési engedélyt) és most telik le a nejem egy éve amit otthon töltött a gyerekkel (nincs gyes, 14 hétig adnak valami gombokat) amit egy fizetésen húztunk ki (annyira azért nem kellett szenvedni), a nejem munkáltatója várja vissza őt maternity leave-ről, és most házakat nézegetünk, mert itt van depozitunk és hitelképesek vagyunk, és a hitelt abban a devizában vesszük fel amiben a jövedelmünk is van.

Szóval lehetett még egy babánk ami a sok ok közül tán a legfontosabb volt kivándorláskor. És aki nem látja, hogy a tervezhetőség, biztonság, stb tekintetében hol a különbség a Mo-i és a jelenlegi helyzetünk közöttt, az vak.

Igaz, tervezésre és előre gondolkodásra szükség volt, csomót megtakarítottunk, hogy legyen az egyfizetéses évre, átszerveztük a kiadásainkat, lemondtunk bizonyos dolgokról. Ja, és vesztettünk pár évet, így nem 2 év a különsbég a gyerekeink között, hanem 5.

Mindenkinek mások a céljai és más kompromisszumokat köt meg, máshol tart az életben. Gondolkodni kell.

hothead 2012.07.25. 06:21:45

@pappito: en meg azt unom, hogy o unja es ennek minden lehetseges alkalommal hangot is ad. lehet ezt meg ragozni, de minek.

ja, majd szolok en is legordulo menu-ugyben, nz-rol van kozel annyi poszt, mint au-rol ;)

mommmmo 2012.07.25. 08:02:24

@Behajtó70:
kedves behajto, jo hogy a te alaphangulatodat pozitivan befolyasolja, hogy a politikusok nem jarnak ciganytemetesekre, szerintem az atlag polgar szamara ez edesmindegy.
Amugy megmondom oszinten (penzugyes letemre szegyen, de) gozom nincs az mnyp felszamolasa hogyan hat az atlag polgarra nyugdijmegtakaritasaira, mert hala a joistennek nem vagyok erintet, de onnantol kezdve, hogy egy allam ilyen szinten belerondit magamjogi szerzodesekbe, engem nem is erdekelne, mert azt mondanam, ha ezt megtehetik, holnap at is kuldhetik az osszes penzt a sajat offshore szamlaikra. ja a nyugdij, az nem maganjogi szerzodes?? en nem akarok olyan allamban elni, ahol nem az, es ahol ugyanakkor az allam mar tobbszor bebizonyitotta, hogy hatalmas balf@sz. amugy a vegtorlesztes ugyanilyen maganjogba valo belebarmolas az allam reszerol, csak ellentetes elojellel. en olyan orszagban szeretnek elni, ahol felnottkent kezelnek, es tiszteletben tartjak a szerzodeseket amit cselekvokepessegem teljeben megkotottem. es rosszul vagyok az ovobacsis " bizd csak rank" baromsagoktol.

2012.07.25. 08:05:10

@Behajtó70: en tenyleg nem ertem, miert loosereznek az emberek, amikor meg ezt az alapveto szot sem tudjak helyesen leirni ("loser")... magyar nem beszelni mas nyelvek, nem tudni semmit kulvilag, csak a fidesztv-bol, ezert mindig merges lenni? :)

tudod, odakint jo berelni. ugyanis hivatalos. laktam pesten par albiban, szamlat eletemben nem lattam (csak ha 25%-al dragabb ugye), bejelentve nem lehettem volna (ami az utazastamogatasomba kerult volna, ha videki vagyok), s bar en normalis foberloket fogtam ki, rengeteg horrorsztorit ismerek egy het alatt kidobott emberekrol, alapbol eleve rohado berendezes miatt a becsuletetes lakok basztatasarol, hetente tobbszor megjeleno, "korulnezo" tulajrol (aki akkor is jon bizonyitekok alapjan, amikor te nem vagy otthon, motoszkalni kicsit), lenyelt kauciorol (ami szerzodes-szamla hianyaban visszaszerezhetetlen).

ott ennek van kulturaja, mint sok mas mindennek. szerzodesek, kamatoztatott VISSZAJARO kaucio, az albit a sajatodnak erezheted, evtizedeken at akar. nalunk ennek sincs kulturaja, mint ahogy annyi mindennek. kurvara nem ugyanaz a ketto.

berliner12 2012.07.25. 08:07:00

@B-road: Szerintem Berlinben is érdemes gondolkozni, innen még nem olyan nagy cucc hazamenni.

Egyedül úgy 1500-2000 euró kellhet, hogy belevágj. A családra én plusz 500 eurót mondanék barátnőre/feleségre per hó, gyerekre meg 300 elég kell, hogy legyen, de munkát szerintem otthonról is jó eséllyel lehet szerezni.

Egyébként a nagyobb cégeknél sokszor van költözési segítség is. Nálunk például lehet kérni úgy 1500 eurót kvázi kölcsön, amit a fél év után esedékes bónuszodból vonnak le. (Értelemszerűen gondolom vissza kell fizetni rögtön, ha fél évnél hamarabb eljössz.)

873ujr3rk 2012.07.25. 08:18:12

@Zsuzsi65: hogyne kérlek én simán elhiszem, hogy a csilliárdévek alatt foszilizálódott és föld alá került szénhidrogénfélék néhány száz év alatti légkörbe bocsájtása lényegében semmiféle hatással nem jár. vagyis mégsem. inkább azt gondolom olyan mintha egy elefánt rúgná oldalba az őzikét, de ahogy érzed.

apanna 2012.07.25. 08:42:11

@_z_: Akkor, így kerek is a történet. Köszi

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 08:50:19

@hothead: és remélhetőleg lesz is még:)

gondolom szegény HÁ-nek van dolga elég egyenként költöztetni a posztokat...

bpetya75 2012.07.25. 08:58:01

@873ujr3rk:

Én is úgy vélem, hogy gyorsan kritikussá válhat a helyzet. Abban viszont nem értek egyet veled, hogy hol van nagyobb esély túlélni. Biztos vagyok benne, hogy se az Alpok, se a Sziklás-hegység, se az Atlanti-óceán, se a Földközi-tenger nem tud úgy ellátni, mint a Zselic. Viszont egy alpesinél fordított a helyzet. Szerintem mindenkinek ott van a legnagyobb esélye efféle katasztrófahelyzetben, ahol a gyökerei vannak.

De nagyon remélem, hogy nem derül ki, jól gondolom-e...

TilosazA (UK) 2012.07.25. 09:37:07

Volt itt élet még este úgy látom. :)
Jó, hogy nem voltam itt, mert biztos késztetést éreztem volna megmagyarázni a nyugdíjmegtakarítás és a reálhozam közötti különbséget, és a looser - loser közti különbséget.
De inkább nem vagyok okos.
Ez a környezetszennyezés téma egyébként: mi is inkább igyekszünk odafigyelni mindenre, attól függetlenül, hogy eldöntetnénk, a zöldek,vagy a többiek viszik túlzásba a "hisztit". Ártani nem használ alapon szelektív hulladékgyűjtés, ilyesmik.

2012.07.25. 09:55:36

Kezd az az érzésem lenni, hogy a trolljaink vagy egy nagyon eltérő időzónából jönnek, vagy munka után másodállásként végzik a tevékenységüket.... :D

___________________________ (törölt) 2012.07.25. 10:32:43

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Superförderungnak asszem ugyanaz a kriteriuma, mint a gemeindenek, tehat pl. asszem ket evig becsi hauptwohnsitz (hat igen, lehet, hogy jobb lett volna rögtön megcsinalni azt...)

Wohservice egyebkent annyira nem is szar, mint az osztrak kollegak mondjak, 3 honap alatt ket lakasra is beraktak az elsö helyre es nem is rosszakra, egyetlen hiba, hogy nincs terasz/loggia, mi meg mind a ketten kertvarosi-falusi gyerekek vagyunk, aprilistol oktoberig joforman csak aludni jarunk be, es az erkelyen elünk :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 10:37:59

@Nyulz of the World: mekdonáldszban nem netezhetnek krumplisütés közben :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.25. 10:44:13

@Shenpen: ezt sajnos nem tudom se megerősíteni, se cáfolni, nekem 14 éve hauptwohnsitz van bejelentve, szóval fel sem merült a kérdés. mondjuk logikusan nézve nem lehet ugyanaz a szabály, mint a gemeindewohnung esetében, de tényleg nem tudom pontosan. az arwagnál sokszor vannak olyan lakások is, ahol csak kauciót kell letenni, eigenmittel nélkül. én kilistáztam az összes bautragert ( van vagy 50) és végignyálaztam mindnek a weboldalát. olyan 10 hónap alatt találtam lakást... :D

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:06:06

@Herr Géza: mi a (bajor) oktatási törvény olvasgatásával kezdtünk. Sokszor segített. "Mindenre" van korrekt megoldásuk, csak néha segíteni kell nekik kisebb idézetekkel. Megnézik és ha igazad van, akkor nincs "te vagy a hülye külföldi,márpedig te nem tudhatod jól". Ilyen pl. a "Vendégtanuló" státusz. Ezt azok figyelmébe ajánlom, akik gyermekkel a 4. osztály után érkeznek. Itt elég nehéz gimnáziumba kerülni (ha cél) egy frissen érkezett nyelvtudás nélküli gyereknek. Az egy év átmeneti suli után nagyon nehéz lesz a gimiben felvenni a ritmust, főleg, hogy az angol nagyon kemény (németről tanulva egy 10 évesnek). Szeretik eltanácsolni a rosszabbul teljesítő gyerekeket. Ebben segíthet a "vendégtanuló", amivel a gyereket bent lehet tartani a gimiben (max. 2 évig lehet valaki ilyen, de az átmeneti suli is beleszámít)- Nálunk külön örültek, hogy kérvényeztük, hogy a gyerek járhasson a korrepetálásra (egy tanár és 2-3 gyerek!), azután is, hogy már nem kellett/nem volt kötelező.- Bajoro. ismételten.

málnabálna 2012.07.25. 11:28:30

@B-road: nos, ez így van! PESTI kislakásunk pincéjét 2 hónapon belül 3x!! törték fel, külön kulcs a zárt kapuhoz, külön kulcs a pincék közös kapujához és külön kulcs a kis pincetárolónkhoz is!! 3 kulcs és plusz lakásriasztónk is rá volt kötve és visított is, amibe a dobhártyák belerepedtek ÉS MÉGIS feltörték!! miért egy dekopírfűrészért ?! vagy a lomokért, régi könyveinkért?!
Itt (Bécs mellett) a garázsban az autónk mellett átmenetileg (vagy akár végleg) lehet polcon a rostosokat, colákat, tartós élelmiszert tárolni akár, ha épp nincs kedved, erőd felcipelni a 2dikra és pincetárolóba vinni SENKI nem fogja lenyúlni!!
oké tutira itt is lopnak ezt-azt, de azt inkább bevándorlók teszik sztem nagyrészt (bicikli, roller max).
Autóból a gps-t nem kell állandóan kiszedni a rádióval együtt, h nehogy feltörjék miatta,mint pesten pl. a zárt nyílt parkolónkban.
NAH EZÉRT A NYUGALOMÉRT és sok más dolog miatt is ÉLHETŐBB egy ország Ausztria, ahova dolgozni és tisztességes bért kapni és ÉLNI NORMÁLISAN jön ki jó pár magyar és nem magyar. Élősködni, segélyen élni pár hónapig a sima osztrák is tud, ha nagyon akar és rohadt lusta, de nem jellemző!!

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:31:44

@Norv: Kutyusokhoz: tömeges kutyatartás nincs (ez számomra is meglepő volt, ismerve a német ebtenyésztés hagyományait)

- nagyon nehéz olyan lakást/házat (!) bérelni, ahol a kutyatartás engedélyezett. A legtöbb helyen mindenféle állat istápolása csak a bérbeadó külön engedélyével lehetséges. (az én tapasztalataim szerint a nyúl még csak-csak, felette semmi)
- kutyaadó (100 €/év)
- állatorvos se olcsó
- minden ebet kutyaiskolába járatnak, így acsarkodó, emberölő kutyákat egészen nehéz találni (még a futók is biztonságban vannak a parkokban...)
- vizslaméretű kutyát nem fognak beengedni lakásba vagy közös használatú kertbe (így nagy kertes ház a célpont, ami kb. 2000 €/hónál kezdődik)
- ha gyerek is van, akkor még nehezebb lakást találni. Nekem konkrétan mondták "gyerek vagy kutya; a kettő együtt sok..."
- kutyabiztosítást kell kötni
- a hatalmas kertben tartott kutyát is naponta (esőben, hóban, sárban, stb.) legalább 3x kell sétáltatni, mivel az eb társas lény és otthon egyedül csak agresszív lesz. Ha nem történik meg, akkor hamar jelentkezik az állatvédelmi hatóság... Ezért vannak profi kutyasétáltatók (háziasszonyok, diákok) - kb. 10-12 €/óra
A tapasztalatok bajor nagyvárosra vonatkoznak. De, ahogy látom nagyváros + 50 km-ig nem nagyon más. Talán ezért nincs annyi kutya. Csak a nagyon elszántak tudják, akarják ezeket a feltételeket teljesíteni. Viszont akik vállalják ezeket a feltételeket, azoknál a kutyáknak tényleg királyság az életük.

málnabálna 2012.07.25. 11:38:59

@B-road: 2012.07.24. 15:09:59
A másik amiért Pesten hülyének nézett a szomszédok 90%, mert szelektíven mertünk gyűjteni bármit is s néha a kukánál "figyelmét felhívtuk" pár embernek, h a pet palackot legalább tapossa, gyűrje össze s ha lehet 20m-re lévő gyűjtőbe dobja ki s a 2 kukát ne rögtön az első napon tömje tele a non-szelektív xarjaival...:(
btw itt végre gyűjthetjük kedvünkre szelektíven, van is 5 féle csomag/kukánk/vödrünk (konyha+kamra) a vegyes szemétnek, a papírnak, az üvegnek, a pet+műanyag csomagolóknak/dobozoknak, fémnek!
És még büntetik is, ha nagyon nem gyűjtik szelektíven a népek, ami ugye közös költségben mutatkozik meg, mint bünti.. amikor ebbe a lakásba költöztünk hüledezve de azért örömmel konstatáltam a kiírást, miszerint több, mint 9ezer euró volt az éves büntije az 5 háznak a nem túl szelektív szemetelésért s felhívták mki figyelmét, h tessék elvinni a cuccokat a kb.100m-re lévő legközelebbi gyűjtőhöz. Ház szeméttárolójánál 3 kuka van (vegyes, bio, papír), többihez slattyogni kell, nah :)

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:40:06

@Norv: ja még egy: a kutyaszar összeszedése (itt) nem hőstett, hanem bajban vagy, ha nem teszed.
(szintén bajor nagyváros)

who r u 2012.07.25. 11:41:28

@Behajtó70: Kedves embertarsam!
A hozzaertesedrol nagyban arulkodik a hozzaszolasod stilusa.
Ha megkerhetlek, legyszives NE hasznalj angol szavakat, mivel nem vagy tisztaban a jelentesukkel.
Loose vagy loser nem egy.
Szeretem a commenteket, ha epito jelleguek.
Hidd el senki nem onszantabol jott ki kulfoldre, hagyta ott az orszagat, amiert az en oseim kuzdottek,harcoltak,epitettek.
En ugy gondolom, azert vagyunk kinnt, mert tobbre es jobbra vagyunk, mint amit a hazank adhat.
Szivesen maradtam volna otthon is, lenditeni az orszag kereken, hogy jobb legyen, de ott nincs remeny, es bennem mar nincs hit a regi hazam irant.
Mielott valaki azzal vadolna hazatlan vagyok, bar ez mar nem sokat szamit,az oseim tisztesseges emberek voltak.
Mielott valaki azzal vadolna, hogy a konnyebb utat valasztottam, nyelvtudas es penz nelkul jottem ide, olyan szakmaba, amit elotte soha nem csinaltam, hatrahagyva asszonyomat es 1 eves gyerekemet.
Nem erzem magam bunosnek, amiert itt vagyok.Nem en hagytam el az orszagot, Magyarorszag akarta, hogy elmenjek, legalabbis nrm tett semmit, hogy marasztaljon.
Tudom en meg nem, de a gyerekem mar ugy no fel, mint aki itt szuletett.Teszek rola, hogy ezt az orszagot erezze sajatjanak, legyen nyitott az ujra.
Legyen szép napja minden jó érzésű embernek!
/A magyar billentyuzetre miattad sem valtok!/

málnabálna 2012.07.25. 12:18:54

@veracity:
"Az értékrend nem mindig jelent valami magasabbrendűt, mondjuk keresztényit. Lehet, hogy valakinek az értékrendjében azért vonzó a sok gyerekes család, mert abban bízik, azt gondolja, hogy így lesz biztonságosabb az öregkora (40 év felett, mondjuk).

Megjegyzem, a biztonságos öregkorhoz Magyarországon is sok gyerek kellene. Biztos vagyok abban, hogy a tőkebefektetés hozamaihoz képest gyerekekbe fektetni sokkal megtérülőbb vállalkozás. Az "öngondoskodás" ostoba szlogenjének csócsálása helyett a gyerekek iskoláztatása nagyságrendekkel többet ad majd vissza."

hát itt saját kardodba estél sztem, bocs de ha vki 10-15 gyereket vállal Indiában vagy maradjunk a magyar valóságnál, vállal extrémebb esetben 3-4-et (egy magyar és nem "finn" kisebbségre gondolok a tanyasi világban) mégis HONNAN fog a gyerekeibe "fektetni"??!! nem kell persze diplomás legyen mind a 10-15 vagy mind a 3-4 gyerek, de szakmát adni a kezükbe se 2 fillér!!
A tanult, felvilágosult indiaiak is szinte MIND külföldre vándorolna és 2-3 gyereknél megállnak, h mind a 2-3 egyetemre tudjon menni, mert elég ritka, ha már van egy diplomás apuci (netán anyuci is, de azok inkább htb asszonykák és a családi bizniszbe segítenek be) akor lejjebb adja és a nagyszüleihez igazodva újra 10-15 db porontyot pottyant, h abból netán egy-kettő kínkeservvel kiemelkedjen -miközben a maradék güzül és irigykedik a kivételezettre...

málnabálna 2012.07.25. 12:27:12

@Jaffar: oké, de Hoferben (otthon Aldinak hívják) pl van 10 db zsömle bőven 1 eur alatt! vmi 69 centre emléxem, tehát nem mindig és mki jár pékségbe zsömléért és tévedés mert otthon a vizes zsemle is ritkán 9 ft sima boltban, tesco auchan és tsai talán... no de akkor a bécsi minőségi pékség vs magyar minőségi pékségről lenne szó!

bpetya75 2012.07.25. 12:29:01

@málnabálna:

Júniusban ismét sikerült eljutnunk egy katolikus családmozgalom (Schönstatt) családi hetére Óbudavárra. Mi a három gyerekkel nem ütöttük meg az átlagot létszám tekintetében. Érdekes módon a gyerekek mégsem tűntek deficiteseknek (mármint olyannak, akibe nem "fektettek" eleget). Az meg nettó hülyeség, hogy a diplomás szülő diplomás csimotát akar. Mindkettőnknek van diplomája, és eszünk ágában sincs kétségbe esni, ha valamelyik, vagy akár mindegyik lány szakmát akar majd tanulni.

Norv 2012.07.25. 12:34:23

@Megint szabad a gazda: Köszönöm, pont ilyen infókat szerettem volna megtudni! Gyerek nincs és nem is tervezek, így ha a lakásba vagy kutya vagy gyerek jöhet az számomra jó alternatíva :). Amúgy kutyaiskolás oktatás, jólneveltség számomra alap, örülnék ha más kutyák is ilyenek lennének. Azt nem tudod véletlenül hogy van e kötelező/ajánlott engedelmességi vizsga? Itthon még nem csináltam meg de terveztem, nem tudom hogy ez akkreditáltatható e vagy érdemes majd osztrákot csinálni. Kutyaadóval sincs bajom, ez egy hobbi ami költségekkel jár, amúgy EU-s útlevele már van, biztosítása is van (ilyet itthon is lehet kötni). Nálunk lakásban van itthon, de munka előtt reggel 1 óra séta, munka után délután 1-1,5 óra séta (nem a belvárosi házak között hanem parkban), hétvégén úgyis mindig kirándulunk oda meg alap hogy jön velünk. A lakásban még soha semmit nem tett tönkre, az inkább olyan ismerősöknél fordult elő akik csak leviszik a ház elé a dolgát végezni ami messze nem séta. Időigényes dolog, de sokkal fittebb vagyok én is ha szabad levegőn sétálgatok reggel-délután (még télen is egészségesebbnek érzem magam), munkaidőben úgyis számítógép előtt ülök. Mostmár csak meg kell győznöm egy szimpatikus főbérlőt, lehetőleg egy vizsla-mániásat :).

málnabálna 2012.07.25. 13:00:45

@Behajtó70:2012.07.24. 23:28:57
csak Neked, csak most! :) hosszú, ám érdemes végig nézni mkinek akinek van/volt devizahitele, v.akinek vkije ebben a cipőben jár :( utolsó 10-15 percben elhangzottaktól irtóra meglepődtem, mert akinek vélhetőleg semmi köze nincs a deviza és semmilyen hitelhez az országban mégis van "köze"!!! Neked is!!!
www.youtube.com/watch?v=mmvTNa9o5yo

málnabálna 2012.07.25. 13:05:27

@Norv: kutyákat tartanak sima lakásban is, nagyon sok szingli inkább kutyát tart, mint nőt vagy pasit :D ÉS kiábrándítalak ITT se szedik fel a kutyaszart sokan sajna :(
pedig kukánál az ingyen ilyen célt szolgáló zacsi, persze tisztelet a kivételnek és Bécs erre tett is lépéseket tavasszal bazi nagy plakátokkal hirdette, hogy a kis dolgok igenis nagy dolgok v vmi hasonló nagy kutyaszarral a képen...meg önkéntes várostisztító felhívások ugyanakkor...törekedés a változásra mindig van s nagy hangot adnak ennek szerencsére :)

Norv 2012.07.25. 13:12:45

@málnabálna: pedig a pasizás meg a kutya nem zárja ki egymást, sőt, parkban kutyával sétálgatva elég egyszerű ismerkedni. Amikor kicsi volt a kutyánk ajánlgattuk kölcsönbe a szingli barátunknak, sétáltassa kicsit és egyből jönnek a lányok hogy "jaaajdecukimegsimizhetem" onnan meg már csak egy lépés a telefonszámcsere. Szingliként azért nehéz lehet 100%-ra vállalni a minden reggeli és délutáni sétát, mi általában együtt megyünk de ha valamelyikőnknek dolga van akkor a másik kutyázik. Aztán lehet vitatkozni hogy ki menjen vásárolni/ügyintézni és ki kutyázni (halkan megjegyzem hogy a sétáltatásért kell küzdeni).

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 13:15:49

A biztosítás teljesen olyan mint Mo.-on, a lakásbiztosításhoz lehet kötni.
Sajnos a kutyaiskolákról nem tudok semmit, mivel nekünk nem egy "jólnevelt" vizslánk van, hanem egy menhelyről idősebben örökbefogadott (neveletlen) keverék. Az útlevélig eljutottunk, de sajna tovább nem, mert a lakásnál elvéreztünk. A nagy kertes, saját ház bérlése nem fért bele a történetbe. Azt nem tudom, hogy a vizsla mérete mennyire elfogadható helyben, a miénk kuvaszméretű, de annyi riadt arcot azóta sem láttam, amikor mekkora az a kutya kérdésre megmutattam a marmagasságot...
Így nem volt éles helyzet, csak érdekelt, hogy miért változott meg Európa ezen "kutyás nemzete" ennyire.
Mi olyan városban lakunk, ahol kimondottan nehéz bérleményhez jutni (kutya nélkül is; sok a beköltöző és kevés a lakás), így a nem komplikáltakat választják. A (nagytestű) kutya rettegett komplikáció. Ugat, megharaphat valakit. Különösen kellemetlen ha a kutya este 10 és reggeli 6 vagy nappal 12-15 óra között vagy vasárnap hangoskodik, mert akkor a többi bérlő bérleti díj csökkentés kérhet a tulajtól, mondván, hogy nem tud pihenni. (amit ugye nem akarnak megkockáztatni) Teszt lehetőség nincs. Mivel itt tisztelik az írást, talán plusz pontokat kapsz, ha megmutatod a kutya iskolai végzettségét. Illetve elmeséled, hogy eddig is így (lakás) volt és viszed naponta 3 sétálni (eddig is vitted, annak ellenére, hogy Mo.-n nem kötelező az egy sem)
A konkrét dolgokat akkor érdemes megérdeklődni, ha tudod, hogy melyik országba/tartományba/városba költözöl, mert a szövetségi struktúra miatt nagy különbség lehet egyes tartományok között, illetve a kutya önkormányzati téma, így akár egy tartományon belüli városok között is.
(mi anno megnéztünk vagy 200 lakást, mind (közös) kerthasználattal, de csak egy volt, ahol volt kutya, aki a ház tulajdonosáé. Ott már a hirdetést úgy adta fel, hogy figyelem a kert a kutyáé, mások csak saját felelősségre merészkedhetnek be. (Kis)gyerekes bérlő kizárva, jogi okokból. Ha kutya valamit csinálna a gyerekkel, pl. megijesztené vagy fellökné, mert emberevő német kutyát utoljára az NDK-ban láttam. Szóval nehéz ügy.
Kutyaadó kérdése: nagyon sok helyen (a tipikus kutyasétáltató helyeken) raknak ki zacskókat, illetve szemeteseket, hogy ne kelljen magaddal cipelni a felszedett anyagot
Mint mindig - minden infó Bajoro.

christophe 2012.07.25. 13:31:16

@who r u: szivembol szoltàl , nekem sincsenek èkezeteim:-))

málnabálna 2012.07.25. 13:38:01

@Norv: haha, nem lepődök meg, csak írtam, amit itt Bécs környékén láttam, nah :D nem voltam soha akkora rajongó, h kutyát tartsak, inkább az a kat. vagyok aki max kertes házban udvaron tud kutyust elképzelni, de bent a házban/lakásban soha! de ez ugye nem ugraszt össze senkit se velem, se mással? :)
én akartam és lett is 2 gyerekem, hát azokat is kell sétáltatni meg xaros pelust cserélni, so a bája ennek is, annak is megvan :) halkan megjegyzem, nagyon tudnék ragaszkodni egy ölebhez is akár, de a gyerekemhez eszméletlenül!! (és tény, ha irtó szomorú is, h.sajna 1 kutyus nem tart ki egy életen át :( és mindig sétáltatni kell vinni elvégezni dolgát, míg a gyerkőcöm 1 idő után önjáró lesz... felelősség és öröm mindkettő nem vitás!)

christophe 2012.07.25. 13:39:54

@málnabálna: bocs az elso hàrompercet birtam, mikor idegenhatalmakrol,ès Istenrol kezd el beszèlni....

málnabálna 2012.07.25. 13:50:16

@Norv: ...és csak Bécs környéki kutyatartókból indultam ki, h sok szinglit látni egyedül vásárolni, jönni-menni ide-oda kocsiban a hátsó ülésen a kutyus... és meglepő módon soha nem ugatnak szinte a kutyák a házaknál!! :) imádom, mert magyar vidéki helyeken járva, pl.anyósoméknál babakocsival a járdán sétálni nem lehetett úgy, hogy ne ugasson minden kutya fél óráig :(
boltba bevinni kutyust nem igazán engedik, őket bicikli tartónál szokták hagyni megkötve, szájkosár asszem nem kötelező, mert nem szoktam látni, de ha sétáltató gazdit látok, előzékenyek nagyon, másik oldalukra fogják míg elmegyek mellettük -nagy kutya esetén-, kicsinél meg hagyják, h a gyerekeim barátkozzanak vele :)

málnabálna 2012.07.25. 13:59:24

@christophe: semmi gond, azt figyelmen kívül hagyhatod, 1óra 14 perctől nézed a maradék pár percet az is elég sztem... ott műkörmösről, autószerelőről is szó van :D de lényeg h milyen fölösleges a 2 "pártot" devizahitelest és nem devizahitelest egymásnak ugrasztani... baj van s mkit érint így vagy úgy :(

Norv 2012.07.25. 14:03:38

@Megint szabad a gazda: Érzem én is a nehézséget :) Itthon annyi az előny hogy saját a lakás, ott nem szólhat bele senki, de a szomszédok nem is panaszkodnak. Mikor lett kutyánk előre szóltam hogy bocsi amíg kölyök nem biztos hogy azonnal mindig csöndben lesz, de egy-két hét alatt megszokta és nem is panaszkodnak a szomszédok (max. hoznak át csontot). Tőlem is kapna az orrára ha este hangoskodna, hétvégén meg szeret 10-11-ig aludni ő is mint én :) Köszi a tippet akkor szerintem megcsinálom a BH vizsgát, egy hivatalos papír csak jobban néz ki. Meg hát nem nőtt túl nagyra vizslához képest, de azért 60 cm megvan.

@málnabálna: ugyan miért ugrasztana össze? Szerintem mindenkinek meg kell hogy legyen a lehetősége arra amit szeretne, és egy kis toleranciával nem nehéz együtt élni. Én kutyát szeretnék, más gyereket, megint más meg basszusgitározik esténként :) Mint ahogy a mi kutyánk is egy-két hétig nyüffögött amikor kölyök volt de előre szóltam, nem panaszkodott senki, én se szólok a szomszédnak ha sír a kisbaba, a folyosón pingpongoznak a gyerekek vagy zenélnek. Aki nem akar alkalmazkodni költözzön tanyára. Nagy élmény volt nekem amikor Ausztriáliában jártam, és a tengerpart gyönyörűen fel volt osztva: lovas strand 5 km, kutyás strand 2 km, gyerekes-játszóteres strand 2 km, nudista strand 2 km, majd elölről kezdődik hogy senkinek ne kelljen messzire menni. Mindennek megvan a helye, senki nem zavar senkit. Nálunk meg kollektíve kitiltják a Balatonból a kutyákat, ahelyett hogy legalább egy-két kutyás partszakaszt kijelölnének, belépőjegyért lehetne kutyát úsztatni, és csak akkor adnának jegyet ha rendben van az oltási könyv.

KevinMulder 2012.07.25. 14:19:28

@christophe: Elsőre én is dobtam a videót. De ha az első 5 percben felhozott 2 gondolaton túllép az ember, akkor viszont nagyon érdekes és okos eszmefuttatások vannak benne. Érdemes valahogy túlélni az első pár percet!

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.25. 14:46:02

@Tish77: köszi, igen, ilyesmit szerettem volna, csak ugye ott bukott el, hogy az ELTE két éve még nem tudott transcriptet adni, illetve fogalma se volt, mi az. Simán csak egy kis lista lett volna, hogy igen, megvolt Pszichológia, Irodalom, Tanítási gyakorlat mittomén, nem mentek volna mélységekbe, de mivel semmi nem volt, csak a magyar indexem, ugrott a thaiföldi teaching licence. Azóta sincs, de azért csak sikerült megkapaszkodni enélkül is, de ha megint kitalálnak egy tollvonással valamit, akkor majd elúszik a munkavállalásim. Alkalomadtán majd kiderül, azóta csatlakozott-e a 21. századhoz az ELTE BTK Tanulmányi Osztálya.
Mint ma kideült, az X.Y. agráregyetem se tudja, mi az a transcript, húgomra meg néznek mint a hülyére az egyetemen csakúgy mint az állásinterjún. Király.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.25. 14:49:07

@Tish77: köszi, igen, ilyesmit szerettem volna, csak ugye ott bukott el, hogy az ELTE két éve még nem tudott transcriptet adni, illetve fogalma se volt, mi az. Simán csak egy kis lista lett volna, hogy igen, megvolt Pszichológia, Irodalom, Tanítási gyakorlat mittomén, nem mentek volna mélységekbe, de mivel semmi nem volt, csak a magyar indexem, ugrott a thaiföldi teaching licence. Azóta sincs, de azért csak sikerült megkapaszkodni enélkül is, de ha megint kitalálnak egy tollvonással valamit, akkor majd elúszik a munkavállalásim. Alkalomadtán majd kiderül, azóta csatlakozott-e a 21. századhoz az ELTE BTK Tanulmányi Osztálya.
Mint ma kideült, az X.Y. agráregyetem se tudja, mi az a transcript, húgomra meg néznek mint a hülyére az egyetemen csakúgy mint az állásinterjún. Király.

málnabálna 2012.07.25. 15:16:18

@Norv: ezzel 100%-ban 1etértek! sógornőm se tudta szegény kutyusát a régi balatoni kijelölt helyre vinni, kész nincs :( az ausztrál példa figyelemre méltó! élni és élni hagyni ez a lényeg! de úgy ugyebár, h lehetőleg mkinek jó legyen ha kutyás, ha gyerekes, ha kerekes székes, etc...

christophe 2012.07.25. 15:46:06

Kevinmulder,Màlnabàlna: megnèztem a video utolso 5percèt, ès nem èrtek egyet vele, senkit nem kènyszeritettek devizahitel felvètelère.Anno èn is ràkèrdeztem utànajàrtam,eleve nem voltam hajlando elfogadni, hogy pl.az euroban felvevendo hitelt nem fizethettem vissza euroban, vàltozo kamatot sem voltam hajlando elfogadni,ès azt se hogy a bank egyoldaluan modosithat,ès a bankfiokban kihelyezett uzletszabàlyzatbol èrtesulok.Sajnàlom azokat akik ebbe belementek, de ràfordithatok volna 1-2 napot,ès ott van ,volt a forinthitel,ja igen sokkal dràgàbb de az annyi, amennyi.....Az meg hogy adofizetok pènzèbol,tàmogassàk?Talàn, de csak kokemèny feltètelek mellett(gyerekek szàma,alapterulet..)ès max.15-20 millio forintig.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.07.25. 16:04:13

@Norv:
van ilyen, hogy engedelmessegi vizsga??? :)

Na a velunk szemben lako szerencsetlen kutyaira is raferne egy ilyen. Egyszer atmentem segiteni elzarni a csapot, szetszaggata a nadragomat. Ha csak elmegy valaki az utcaban, vagy en zorgok a redonnyel... random 5-10perc ugatas... :(
Es mikor szovateszem ezt, akkor "azert ugat mert kutya, foglalkozzak a sajat dolgommal, miert nem alszom inkabb"
ehh...

málnabálna 2012.07.25. 16:12:25

@christophe: itt nem csak devizahitelesek, simán ft hitelesek is benne vannak pakliban, de persze deviza alapú!! (fontos ugye, mert csak virtuális devizáról van szó minden egyes devizahitelnél!) a lényeg mindenhol felkapottabb! volt már hozzászóló, sőt a posztíró is ezt írta, ha jól rémlik, h nem engedték, nem volt hozzáférhető huf-hitelre lehetősége pont akkor, 5 percből meg sokat nem szűrhetsz le, mindegy! Te valószínűleg jobban képben vagy, mindent jobban tudsz, s mindent átlátsz...jobban, mint egy jogász, aki tanulmányozta mindezt a jelenséget, bűnözés, amit ebben az országban a bankok és az állam meg mert engedni magának! érdekes kicsit tőlünk nem is olyan messze lengyeleknél, cseheknél ezt nem merték megtenni! ITT nem csak a hitelt felvevőké a felelősség, nem csak rájuk kell mutogatni mekkora balfütyik, igenis az állam és bankok is rohadt sárosak!

Norv 2012.07.25. 16:14:03

@B-road: van, egy normális kutyasuliban alapvetően erre készítenek fel. Vannak persze szintjei (BH 1-2-3) de az 1-est én mindenkivel megcsináltatnám aki közparkban akar kutyát sétáltatni. Feladatok: pórázon vezetés (láb mellett jön pórázon, hátraarc, jobbra balra fordulás), szabadonkövetés (ugyanez póráz nélkül), menet közben ültetés (mész, melletted a kutya, azt mondják ül, kutya ott marad, te meg mész tovább), menet közben fektetés behívással (mint az előző de lefekszik, ha hívod jön), helybemaradás figyelemelvonással (mintha bemennél a boltba, kutya ottmarad, szekálják kicsit, de ő marad fekve). Van utcai forgalomban is próba, hogy reagál kocsira, biciklisre aki elmegy melletted, másik kutyára, stb. amikkel szemben közömbösnek kell maradnia.

Ezzel azt azért el lehet érni hogy figyel rád a kutya, ha netán elejtenéd a pórázt is visszajön, biztos hogy nem tépi ki a kezedből a pórázt. Nem ugrik neki másik kutyának, bringásnak, autósnak, macskának, vadászgörénynek, gyereknek. Bármikor visszajön, szépen megy láb mellett (nem a gazdi lobog utána).

Lehet hogy a vizsla szuperokos állat, de ezt kb. 3 hónap alatt simán el lehet nála érni, hétvégenként 1-2 kutyasulis órával. Volt ott is mindenféle más kutya, nem vészes. Aki ennyit nem tud vele foglalkozni az meg tényleg ne tartson városban kutyát.

málnabálna 2012.07.25. 16:21:21

@christophe: a másik! ne haragudj, de mélyen felháborít, h azt feltételezed, h adófizetők pénzén élnek a deviza vagy bármilyen hitelesek! és nehogy azt hidd, hogy csak a csilivili villákkal rendelkező netán luxus kocsikkal rendelkezők vettek fel esetleg erőn felül hiteleket, igen van aki egy nyamvadt 50nm-es lakásra, egy kis 12 éves autóra és nem 0%-os önerőre, hanem mondjuk a hiányzó 35-40-50%-ra "csak"... igen van, aki álmodik s kicsit többre vágyik 3ad magával a 37nm-nél, mint posztíró, de az én körömből is tudok jó néhányat, akik simán csak 4-5 millát vettek fel, netán kombihitelhez kötötték, amihez biztosítást is fizet, s már ott tart hogy vagy eszik és rezsit fizet avagy fizeti a kb 120ezerre rugó törlesztőjét és biztosítását az 5 millás hitelére. És valljuk be 5 milla nem túl sok pénz! Mégis lassan 3-4x-sét kell visszafizetnie!! jó Neked h minden kisbetűt átnyálaztál s NEM
nem hinném, hogy 1-2 nap elég arra, hogy minden kisbetűt értelmezzen egy földi halandó, aki a háttér információknak nincs birtokában és SENKI fel nem világosítja emberi nyelven miről van szó tjképpen!
mutogatni könnyű, h balfék voltál meg huh érdekes önkormányzatok is el vannak adósodva akár devizában, akár huf-ban, ez mkit érint, nem csak a jó kis adófizető polgárt- attól függően, hogy van hitele vagy sem!- a piacgazdaságot igenis az mozgatja, ha hiszed, ha nem, járj utána!

christophe 2012.07.25. 16:45:23

@málnabálna: '' a másik! ne haragudj, de mélyen felháborít, h azt feltételezed, h adófizetők pénzén élnek a deviza vagy bármilyen hitelesek!''
Ezt melyik mondatombol olvastad ki?A Jogàszno javaslata az, hogy devizahiteleseket a hitellel nem rendelkezok adojàbol segitsèg ki,erre bàtorkodom azt irni hogy limitet kell szabni.Pl. nem hiszem hogy a Bèla 30millioèrt vàsàrolt rozsadombi kecojàt,tàmogassa bàrki, mikozben az egèszsègugy egy romhalmaz.Ez az alapveto problèma M.o-gal, hogy azemberek àllambàcsitol(persze nem mindenki,de azok szerintem nagyjàbol egyetèrtenek) vàrjàk a segitsèget,mikozben a keresokèpes lakossàg jorèsze semmi adot, jàrulèkot nem fizet.

bienemaya 2012.07.25. 17:28:27

Nem szoktam belemenni kommentek értékelésébe, de most nem tudok szó nélkül maradni.
Először is, aki ezt a bejegyzést olvassa, nyilván azért teszi, mert így vagy úgy, de érdekli a téma.
Köszönet járna a blog szerzőjének, hogy élettapasztalatát megosztja másokkal, a potenciális külföldre vágyóknak konkrét segítséget ad. Mire ezen információk birtokába kerülnek kinti munkára jelentkező honfitársaink, hónapok telnek el és költségvonzata sem csekély.

Szomorúan olvasom azonban, hogy alpári megnyilatkozásokkal irigyek hada esik neki a fiatalembernek.

Nos, sajnos ez a baj velünk magyarokkal Se viselkedni nem tudunk, se disztingválni. Magyar virtusként minősítjük az egyértelmű IQ hiányt. Ezért tartunk ott, ahol tartunk és az országot elhagyók pont az ilyenek miatt mennek el. Mert ezeket sem józan ész, se érvek nem győzik meg, csak kántálják a magukét.
Se bátorságuk, se tudásuk nincs ahhoz, hogy lépjenek, tehetetlen dühükben és megkeseredésükben és mérhetetlen irigységükben annak esnek neki, aki ezt nem szolgálta meg.

Köszönjük kedves Blogírónak, hogy megosztotta velünk közérdekű információit, sok sikert kívánunk neki és kérjük, ne reagáljon az unintelligens bejegyzésekre, ilyen szerencsétlenek sajnos mindig voltak és lesznek is.

málnabálna 2012.07.25. 18:01:35

@christophe: limit mindenképpen és mindenkor kell legyen!! így van!
illetve légyen az huf vagy deviza hitel a banknak kutya kötelessége elszámolni a hitelesével, hiszen belőle él! ha forrásköltség megnövekedésére hivatkozik, akkor mutasson számokat, de nem teszi, hanem csak simán 1oldalúan kamatot változtat inflációra stb-re hivatkozva...
másik: a banknak kutya kötelessége figyelmeztetni, szólni a hitelesnek, ha a háza, lakása értéke nem üti meg a felvett hitel mértékét, ez ugye főleg a közel 0%-os vagy nagyon kevés önrésszel rendelkező hiteleseket érinthetné, DE sajnos nem csak őket, és ez nonsence! s bank neve helyett a szerződéseken, kamatemeléses értesítőkön kispista állna, akkor természetesen uzsorásnak nevezné mki már!...és rég mki feljelentené, bíróság elé állítaná... DEe is végre vátozóban van, szerveződnek a pertársaságok bankok ellen s ez így tömegesen működhet tán csak eredményesen, fel kell végre figyeljen egy ország arra, h 3,5millió ember, aki ha lebénul nem fog az roszág továbbra működni... az más kérdés hoyg nem hiszek abban, h működhet ezzel a közel jövőben bárhogyan is, el van kummantva rohadt sok minden s az egészségügy, ami botrányos az csak egy kis szelete az egésznek! frissen végző orvosok húznak el tömegesen mondjuk pl.a válságban lévő Spanyolországba is akár, ahol 10x-15x-se a bére egy egy orvosnak, mint itthon.
tehát amire felveszi az ember a hitelt, az ugye a fedezet legtöbb esetben s ha annak értékét egy hitel meghaladja ott már baj van, nagy baj...

ezután következik ugye, h pl.hirtelen nem tudja fizetni a delikvens a hitelét (elvált, kirúgták,nem fizették ki a számláit időben a megrendelők, ha netán vállalkozó, stb... ), hiába adja el az ingatlant, nem sétálhat el, mert még mindig tartozik! És még nullásról se kezdheti az életét...:(
Az elsétálási jogával nem élhet, hiába fizette a hitelt rendszeresen, időben, volt önereje, volt pénze, volt egy becslése, h x hitelt be tud vállalni s lesz x év múlva egy saját tulajdonú háza, végül semmije :( a pénzt vehetjük úgy,h elúszott, vagy vehetjük úgy, h albérletet fizetett kvázi...de tény az önereje ment a levesbe, mivel hiteltörlesztőt venném "bérleti díjként".. tehát ha vki megborul s hónapokig nem fizet pár száz ezer késedelem miatt viszik az egész eddigi életét és még szerencsés ha nullán kiszáll!
A bélákat a 30-50 millás és luxus autójukkal nem sajnálom én sem, csak a kisembereket, akik valban nem pénzügyi zsenik, nem látnak át egy "hitelszakértő" bankos ügyintézőn se, be lettek palizva, meg lettek vezetve, sarokba voltak szorítva szép szóval s hittek a kiragadott számoknak, ami persze pozitívként hatott akkor, elaltattak egy fél országot, s ezek adófizetők voltak nagyrészt, és adófizetők most is, ha van mukájuk otthon avagy adófizetők máshol, pl.külföldön s az ottani fizetésükből élnek meg kb.olyan szinten, mint otthon tennék, DE fizetik a meglévő hitelüket s próbálnak előtörleszteni.

És nehogy azt hidd, h külföldön nem vesznek fel az emberek hitelt házra, lakásra, dehogy nem! csak sokkal kedvezőbb kamatokkal és rendes hitelszakértők nézik át, ki mit bír vállalni, no és fedezet,amit vesz, ergo eladja, vagy elárverezik és elsétál, ha nem tudja, nem akarja tovább hitelt fizetni. Osztrák személyi kölcsön olcsóbb pl., mint otthon a jelzáloghitel!!! erre varrjon gombot, aki tud, másképp működik ugyanaz a bank otthon és itt, mert gyarlók vagyunk és mohók, ha vhol az állam nem szól(hat?) bele, nincs adóhivatal nincs pszáf,ami megfogja, leállítsa őket,
akkor addig mennek el, míg lehet sajna :( és ezt fent engedik, ha tegyük fel mást nem tehetnek, mert le van fogva a kezük, legalább figyelmeztette volna a népet, h ha törik, ha szakad, nem szabad belemászni!

novaktomi 2012.07.25. 18:04:49

Nehany aprosag: Itt Ausztriaban nincs minamalber, de 1000 Euro alatt senki sem keres teljes munkaidoben. Itt nagyon elterjedt a reszmunkaidos foglalkoztatas.
Aki "hianyos" nyelvtudassal akar nekivagni, azoknak kezdeskent a legnagyobb gyorsetterem lancot ajanlom. Nem egy alommelo, de elso lepcsonek mindenkepp megfelelo.
Itt Becsben 500 Euro alatt nem igen lehet talalni lakast. Eleg draga.
Az autobiztositas is sokkal dragabb, de nem hiszem, hogy 10-szer.
A baratnom apukajanak negyed evre kb 110 Euro.
Telefon: Egy deli gyumolcsrol elnevezett szolgaltato kinal egy olyan dijcsomagot, hogy "supernet europa". Bar nem olcso, 29 Euro, de tartalmaz 300 perc roaming percet, tehat az egesz EU teruleten lehet hasznalni aktiv-passziv roamingra.

málnabálna 2012.07.25. 18:07:54

@christophe: még mait hozzáfűznék a jó adófizetőkhöz...otthon is, kint is mindig adóztunk a bérünk után, meglepő volt tapasztalnunk, h az osztrák adóhivatal például tételesen elszámolt adóbevallásunk után, hogy az adónkat mire költötte.
Tételesen!
Magyarországon soha nem kaptunk se apeh-tól, se nav-tól semmi ilyet! vajon miért? mert egy kis adózónak, egy kisembernek semmi köze ahhoz mire ment az adója?!
Sztem igenis közünk van hozzá! MÉg ha csak informatív is, mégis van rálátásunk mennyi egészségügyi biztosítást fizettünk s ebből mennyit használtunk fel adott évben saját ellátásra (gyerekdoki, szülés, stb...)

málnabálna 2012.07.25. 18:09:58

@málnabálna: ...mennyi ment el útkarbantartásra/építésre, oktatásra, családtámogatásra, stb...

_z_ 2012.07.25. 18:20:22

@christophe: Nyilván senki nem kényszerített senkit semmire, csak félrevezetett, és nem figyelmeztetett kellően… Mik voltak a lehetőségek akkor (kb. a mi adatainkat mondom, hosszú futamidőre)? Albérlet, kb. 50e forintért havonta, frankhitel kb. 40e forintért havonta, és forinthitel kb. 75e forintért havonta. Elég egyértelmű, hogy a frankhitel volt a legolcsóbb, és az albérlettel ellentétben nem ment a pénzt, hanem többé-kevésbé saját magamnak (lehet bonyolultabban számolni, akkori körülmények között ez volt a legjobb). Gondoltam, hogy fog változni az árfolyam, csak azt nem, hogy ennyire… Amire még nem gondoltam, hogy ezzel párhuzamosan az ingatlanpiac is akkorát zuhan, hogy a lakást per pillanat nem tudom kiadni normális áron, eladni pedig nem érdemes. Ezekkel én nem számoltam, és sokan mások sem (talán a bankok sem). Mostani fejjel persze én sem csináltam volna ezt…
Ezért sok mindenkit lehet hibáztatni, a hitelfelvevőt is, de ő csak a háromszög egyik, legkiszolgáltatottabb része. A bankok kiadtak hiteleket ilyen feltételekkel (alacsony kezdőrészlet, alacsony jövedelem), az állam pedig hagyta az egészet. És végig csak az adóson verték el a port…
Mellékesen megjegyezném, hogy a legrosszabb hónapban kb. 73-74e-et fizettünk, ami még mindig kevesebb volt, mint a forinthitel törlesztője, ami most a kiváltó hitel 78e forintja. Tehát mégsem volt akkora hülyeség a frankhitel. És mielőtt jönne a kérdés, hogy akkor miért végtörlesztettünk: azért mert a tőketartozás jelentősen megnőtt, márpedig nem mindegy, hogy az összegyűjtött pénzemből franktartozás*180-at, vagy franktartozás*240-et (vagy az akkori aktuálisat) kell majd visszafizetnem… Mert az itteni fizetésből 5-6 év alatt, ugyan úgy élve összejön az a pénz, ami Magyarországon 20+ év alatt…
Csak ismétlés képpen, mert láttam, hogy sokan inkább kommentelni szeretnek, mintsem posztot olvasni: ami tartozásunkat a végtörlesztéssel elengedtek, még mindig kevesebb, mint ami a nyugdíjpénztárunkból elment (ezzel nem mentem fel magam semmi alól, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a mérlegnek két oldala van). Illetve a támogatott forinthitelek ugyan úgy az adozók pénzén voltak támogatva, mint a végtörlesztésnél. Persze attól még fennál az a furcsa helyzet, hogy aki nem vett fel hitelt, az az adójáért cserébe nem kapott semmit, de sajnos sok ilyen dolog van (pl. tb, bkv, máv). Az, hogy ez a végtörlesztés azokon segített legkevésbé, akiknek igazán szükségük lett volna rá, már a szabályokat készítő hibája.
„Ez az alapveto problèma M.o-gal, hogy azemberek àllambàcsitol(persze nem mindenki,de azok szerintem nagyjàbol egyetèrtenek) vàrjàk a segitsèget,mikozben a keresokèpes lakossàg jorèsze semmi adot, jàrulèkot nem fizet.” Mélységesen egyetértek!

_z_ 2012.07.25. 18:25:09

@novaktomi: Biztosításra azóta kaptam olcsóbb ajánlatot, de így is 6x annyi.

christophe 2012.07.25. 19:22:05

@_z_: Màlnbàlna felvetèsèvel egyetèrtek, miszerint a bankokat belehet perelni, az ugyfèl fèlre tàjèkoztatàsàèrt, utàna nèzni,hogy Ok mennyièrt kapjàk a hitelt, illetve hogy mennyièrt adjàk tovàbb az ugyfèlnek , ès a birosàg eldonti jogos-e.itt Franciaorszàgban ingatlanhitelnèl kb.3% amit a bank ugymond keres.Es igen Nekem is tetszik, hogy eurora lerèszletezve megtudom nèzni az adokbol;mire mennyi ment el.

bpetya75 2012.07.25. 21:38:10

@málnabálna:

Egy jó emberrel megint kevesebben vagyunk: www.origo.hu/itthon/komment/20120725-meghalt-egy-csatornadugulason-dolgozo-munkas.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1

Ha a 3-4 extrém, akkor mi a helyzet a 6-tal? Nem volt multimilliomos, nem volt szektás, nem volt őrült. Csak egy tisztességes, dolgos, jó ember volt. A hatból a két kicsi nem állt még a saját lábára, ha jól emlékszem. Nekik nehezebb lesz, de van kire támaszkodniuk.

málnabálna 2012.07.25. 21:52:41

@christophe: köszi, igen ezen vagyunk páran, nem szabad homokba dugni a fejeket, perelni kell és tisztes kamatokat követelni, nem 1, hanem sok szerződésnek szerződési pontja vitatható és bizonyíthatóan ütköztethető eu-s banki törvényekkel, amiket Magyarországon is ugyanúgy kell alkalmazni, mégsem tették :(

málnabálna 2012.07.25. 21:56:29

@bpetya75: nagyon szomorú :(
tudom, tudom nem annyira extrém a 3-4, de akinek egy sincs vagy -mint nekem eddig csak- 2 annak 3-4 már majdnem extrém soknak tűnik. Őszintén csodálom, aki még többet vállal és nem megélhetésből vállalja, hanem becsülettel dolgozik s eltartja, szépen neveli őket!

bpetya75 2012.07.26. 07:47:14

@málnabálna:

Én is így vagyok ezzel. Csak azért rugózom időnként ezen a témán, mert manapság már a kettő miatt is sokan hülyének néznek. Pedig...

málnabálna 2012.07.26. 09:47:56

@bpetya75: ...ez a normális nem? legalább magunkat pótoljuk a társadalomban (apa+anya), ha 2 gyerekünk van, ha több, akkor adunk még plusz adófizetőt a társadalomnak, no de ez más téma! amúgy közvetlen családomban közeli rokonom beházasodott egy 13 gyerekes családba, nah?... igen ők vallásosak voltak s úgy vállalták, ahogy jöttek a gyerkőcök, mind tisztességes, becsületes polgár, igaz szerteszét a világban, de egyik sem drogos, egyik sem csaló, egyik sem kallódott el, mindnek van családja 1-2-3-4 gyerekkel a batyujukban s a testvérek egymást látogatják minden évben körbe-körbe kvázi a világban, így a nyaralás is ki van pipálva a gyerkőcöknek a sok unokatesót látogatva, kisebb családi összejövetelek vannak eseménytől függetlenül, odavagyok meg vissza, ha netán én is részt veszek ilyenben általuk, le a kalappal és minden tiszteletem, csodálatom az öregeké, amiből már sajnos csak a mama él, hogy volt erő, energia ennyi gyereket ilyen szépen felnevelni, összetartónak nevelni! (persze-persze kis irigység, kis testvéri viszály ott is adódik néha, de elenyésző a sok pozitív dolog mellett)
Tehát igenis vannak szép példák, szép életek sok gyerekkel is igen!

dugo66 2012.07.28. 22:40:18

@tilmir:
kb. 10 napja nem olvastam a blogot....
most próbálom 'utólérni magamat'.... hát' csak pislogok az új arcok- és kommentek miatt... eddig is voltak polihisztorok, de itt aztán mindent megfejtenek az érintettek helyett.. :-)

CsaKaDuma 2012.08.16. 23:05:52

@Behajtó70: Ennyire azért nem fekete-fehér a kép Behajtó.

Először: A CHF hitel még az elszállt árfolyam mellett is kevesebb törlesztővel járt, mint a HUF hitelek. A legtöbb embernél nem az elszállt kamat jelentette a problémát, ilyen szempontból jó döntés volt a CHF. Ott cseszték el sokan, hogy kicentizték a törlesztőt a felvételkori árfolyamra, és nem gondoltak arra, hogy miből fogják fizetni a hitelt, ha változik az árfolyam.

Másodszor: A legtöbb embernek soha a büdös életbe nem lesz pénze lakásra. Továbbá az albérletek ára akkoriban magasabb volt, mint a lakáshitelek törlesztőrészlete, tehát ilyen szempontból is teljesen logikus döntés volt a CHF hitel.

Utólag könnyű baromi okosnak lenni..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása