oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 24. 06:36,  A gyermekeink jövője miatt mentünk el 357 komment

2012. július 24. 06:36 Határátkelő

A gyermekeink jövője miatt mentünk el

Általában kétféle kritika szokott érni egy posztot: vagy az, hogy túlságosan érzelmi alapon közelíti meg az elköltözés témakörét, vagy az, hogy túlságosan is a tényekre, adatokra koncentrál. Nos, Vombat írásában szerintem mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen amellett, hogy kiderül, miért is választották Ausztriát, sok konkrétumot is megtudhatunk a kinti életről. Utána pedig jöhetnek a kommentek.

TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen hangvételű hozzászólást olvastál? Jelezd nekem a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címen és amint tudom, megteszem a tőlem telhető lépéseket. Őrizzük meg együtt a Határátkelő kulturált, európai hangnemét!

Lofer Ausztria.jpg

„A feleségem pénzügyi területen dolgozott, én gépészmérnök vagyok. Mindegyikünknek jónak mondható fizetése volt, próbáltunk belőle hosszútávra félrerakni, kötöttünk néhány befektetést (mai fejjel nem tenném, mert még ha válság nem is viszi el a nyereség szinte teljes egészét, akkor sem lett volna túl nagy üzlet egyik sem, amellett pedig túl hosszú időre leköti az ember pénzét), és az addigi megtakarításunkból (kiegészítve szülői segítséggel) vettünk egy lakást Budapesten.

A lakást messze van a luxustól, 50nm-re szükségünk volt, hiszen gyereket is akartunk, nem is volt drága akkori viszonylatban, de persze hitel így is kellett (mai fejjel ezt se tenném meg, mert egyrészt az elszabadult frank árfolyammal mi is sokat buktunk, másrészt pedig albérletből befolyó összeg nem fedezi a törlesztőt, és így megint csak túl hosszú időre kötjük le a pénzünket).

Akkor még a törlesztőnk kisebb volt, mintha albérletbe költöztünk volna, jól éreztük magunkat. Jött a válság, különösebb gond nélkül átvészeltük, nőtt a törlesztő, de bírtuk fizetni, csak a mellette félretett pénz lett mindig kevesebb. Nem akartunk túl sokat várni a gyerekvállalással, úgyhogy az elhatározást tett követte, és megszületett a kisfiunk.

Mi lesz így?

Gyerekszoba berendezés, nőgyógyász kifizetése (igen, borítékban), valamint autóvétel (egy 12 éves autót sem érzek túlzónak), hiszen sem terhesen, sem gyerekkel nem a legnagyobb élmény a vonatozás a nagyszülőkhöz, elvitte a maradék megtakarításunk nagy részét. Ott voltunk tehát 30 évesen, 1 gyerekkel, félig saját lakásban, korosodó autónkkal, mozgósítható megtakarítás nélkül...

Pedig viszonylag jól kerestünk, és nem szórtuk a pénzt. Elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mi lesz így a jövőben? Szeretnénk még gyereket (aki azt mondja, hogy nem pénz kérdése, az szerintem meglehetősen felelőtlen), de mi lesz akkor? Miből fizetjük a számlákat, ha elvesztem a munkámat? Miből fogunk élni öregkorunkban? Nem nagyon volt megnyugtató válasz az akkori helyzetben...

Ezek után a Magyarországon egyre cifrábbá vált a helyzet (nem akarok politizálni, úgyhogy legyen elég ez a jelző rá), egyre bizonytalanabbul láttuk a jövőnket, aztán mikor a nyugdíjra félretetetett pénzünket beolvasztották a nagy közös jövőbe, nagyjából eldőlt, hogy a családunk élete nem ebben az országban fog folytatódni.

Bár nem szerettük volna itt hagyni a családunkat és a barátainkat (aki közül már többen vannak külföldön, mint Magyarországon...), de a gyerekeink jövője, és a saját öregkorunk miatt úgy döntöttünk: megyünk.

A közös keresztmetszet: Ausztria

Mivel egész jól tudok németül, sok német cégnél dolgoztam már, sokszor voltam kiküldetésben is, megcéloztuk a német nyelvterületet. Messzire a szüleink miatt nem akartunk menni, úgyhogy maradt Ausztria és Dél-Németország. Aztán még mielőtt komolyan keresni kezdtem volna, hívott egy volt kollégám, aki Ausztriában talált állást: kellene még ember a céghez.

Elmentem interjúzni, felvettek, végtörlesztettünk (itt ment el megtakarításunk újabb része, mert forintban nem kaptunk annyi hitelt, mint frankban volt, ezért be kellett fizetni egy nagyobb összeget, és persze lehet morogni, hogy képmutató módon kihasználtuk ezt a lehetőséget, de azt azért megjegyezném, hogy az árfolyamkülönbség, amit „ajándékba" kaptunk, kevesebb, mint amennyi a magánnyugdíjpénztárunkból „beolvadt"), kiköltöztem (újabb sok pénz), kis idő múlva jött a feleségem két gyerekkel (egy a pocakban), és itt tartunk most.

Pár gondolat az ausztriai életről

Albérletek

Először tisztázzunk pár fogalmat! Warmmiete, az a bérleti díj, amiben benne van fűtés, víz, gáz, szemét, csatornadíj, de nincs benne a villanyt, internetet, kábel-tv, telefon. Kaltmiete csak az albérleti díj, minden rezsiköltség ehhez adódik hozzá.

A Kaution, a kaució, nem hiszem, hogy kéne magyarázni, 2-3 havi bérleti díj szokott lenni, kiköltözéskor ugye visszajár. A Provision, pedig egy ingatlanközvetítési díj, ha nem közvetlenül magánszemélytől veszi bérbe az ember, ez 1-2 havi bérleti díj szokott lenni.

Itt érdemes megállni egy pillanatra, és számolni, ugyanis rossz esetben előfordulhat, hogy a szerződés aláírásakor 6 (!) havi bérleti díjat át kell adni (első havi díj, 3 havi Kaution, 2 havi Provision)! Az albérleti árak elég különbözőek, mi egy kis faluban lakunk, itt a Warmmiete kb. 6-7,5 euro/nm, lakásmérettől függően. A legközelebbi nagyobb városban inkább 9-10 körül mozog, Bécsben pedig még több.

A rezsidíjakat átalányban számlázzák, év végi leolvasással, elszámolással (ez a Warmmiete-be foglalt rezsiknél is így van, tehát pazarolni nem érdemes). Fontos, hogy gyakorlatilag az összes albérlet bútorozatlan, sokszor még konyhabútor sincs! Én 3 hét alatt két olyan albérletet találtam, ami méretben és árban megfelelt, konyhabútor volt, Provision pedig nem, úgyhogy ha szorít az idő, nem nagyon lehet válogatni.

Étkezés

Az étel drágább, mint Magyarországon. Néhány körülbelüli ár viszonyításképpen: Vegyes darálthús 5, marhahús 10, csirke-, sertéshús 8 euró/kg. Olcsóbb sajt/szalámi/sonka árak: 5/13/12. A legolcsóbb kenyér kilója kb. 1,5 euró. Vaj, kenősajt 3-5 euró/kg. Zöldségek, gyümölcsök nagyon változó árban vannak, de drágább mint Magyarországon. Tészta, rizs 0,9 cent kilója. Egy üveg sör kb. 0,8.

A drágább árakhoz hozzátartozik, hogy itt minden helyben elérhető dolog helyi! Itt nem kell félni, hogy „bizonytalan eredetű", vagy rossz minőségű ételbe botlik az ember. Nincs piac, hiszen a boltban is ugyanazt kapja az ember. Pl. nálunk a faluban vannak disznótenyésztők, viszik a disznókat a falusi vágóhídra, onnan meg viszik a húst a falusi boltba. Összeségében mi hármasban kb. 100 euróból kijövünk hetente.

Tömegközlekedés

Itt minimális, az autó létszükséglet (gondolom, Bécsben másképp van). Magyar rendszámos autót itt törvényesen nem lehet használni, ha van ausztriai lakcím (márpedig bejelentés nélkül nincs albérlet...)! Lehet kockáztatni, de sokezer eurós büntetésre lehet számítani, ha elkapnak valakit.

Tehát a magyar autót át kell regisztrálni, ami nem olcsó, a mi 12 éves gépünknél ez kb. 5-600 euró (pontosan nem tudom, mert még nem értem a folyamat végére), de az autó értékétől függ, úgyhogy drágább autókkal nem biztos, hogy érdemes próbálkozni (nekünk nem volt pénzünk másikra, és ennyit megért nekem, hogy egy biztosan jó állapotú autónk legyen), ill. nagyon régivel sem, mert a rossz környezetvédelmi értékű, autók után sokkal többet kell fizetni.

Éves autópálya-matrica 77 euró, csak akkor érdemes megspórolni, ha valaki év közepe felé jön ki, mert a kéthavi matrica 25 euró körül van, és szinte minden utazáshoz lehet használni az autópályát, mert a hálózat nem központosított, mint Magyarországon, hanem hálószerű.

A benzin 1,4 euró/liter, autópályán jóval drágább, talán 1,6, dízelt nem tudom, nem szoktam nézni. Ami drága, az a kötelezőbiztosítás. Ez is autófüggő, de nagyságrendileg tízszer annyiba kerül, mint Magyarországon...

Telefon

Telefonálni nagyon olcsó, a mi csomagunkban havi 3 euróért 300 percet lehet hívni Ausztriában minden hálózatban. Érdemes a kiadódó percdíjat összehasonlítani a magyarral... Egyelőre mobilnetünk van, ami itt szinte mindenhol nagyon gyors (videótelefonálás gond nélkül megy), 10GB 10 euróba kerül.

Ha már 3 hónapja Ausztriában él az ember (a hivatalos bejelentkezés kezdete számít, természetesen), akkor lehet szerződéses internet is, 2 év hűségnyilatkozattal havi 15 euróért korlátlan adatforgalommal. Kábeltévével (legtöbb helyen van műholdvevő az épületen), vezetékes internettel, vezetékes telefonnal nincs tapasztalatom.

Családtámogatás, tb

A családtámogatás több, mint Magyarországon. A gyes/gyed összege lehet fizetésfüggő (erről nem sokat tudok), illetve lehet választani, hogy 12 hónapig havi 1000 euró vagy 20 hó*600 vagy 30 hó*400.

A családi pótlék kb. 110-120 euró az első gyerekre, másodikra kicsit kevesebb (pontos összeget nem tudok). A gond csak ott van, hogy ezekhez először le kell mondani a magyar támogatásokat, majd utána kérvényezni az osztrákot, és sajnos az ügyintézés miatt pár hónapig se innen, se onnan nincs semmi... Ezért mi még ezeket nem intéztük el, de egyébként jár minden visszamenőlegesen is (bejelentkezéstől számítva a különbözeteket kifizetik).

A társadalombiztosítás úgy működik, hogy ha a családban van valakinek munkája, akkor annak van TB-je is (itt Sozialversicherung), és jár a házastársnak, ill. a gyerekeknek is. A kórházak sokkal jobban felszereltek, az itteni dolgozók sokkal nyugodtabbak. Gyerekorvos csak kórházban van, egyébként a körzeti orvos vizsgálja a gyerekeket is.

Patika nagyobb helységekben van külön, kisebbekben a körzeti orvosnál van berendezve az is (hiszen minek kelljen külön elmenni a felírt gyógyszerért?). Terhesgondozás ritkábban van, viszont itt ingyen jár az a színvonal, mint Magyarországon magánrendelőkben, ill. a vérvételt is az orvos csinálja, nem kell külön bemenni kórházba csak emiatt.

Munka, fizetés

Fizetésekről nem írok, mert csak a magaméról tudnék, arról meg nem akarok. Több, mint Magyarországon. Annyit azért mégis leírok, hogy itt a havi fizetést egy évben nem 12-szer kapja az ember, hanem 14-szer, és hogy a minimálbér nem tudom hogy van hivatalosan, de teljes munkaidős állásért havi kb. 1000 eurónál (bruttó) nem fizetnek kevesebbet. Itt a munka nem napi 8, hanem inkább 9-10 óra. Bár ez azért részben Magyarországon is így van...

Megkülönböztetést egyáltalán nem érzek, ugyanúgy kezelnek, mint bármelyik másik munkatársamat (egy ismerősömnek volt ellenkező tapasztalata, de egy másik cégnél ő is megtalálta a helyét). Egyébként meg lehet próbálni nyelvtudás nélkül is állást keresni, nem lehetetlen, csak sokkal kisebb az esély, és eléggé behatárolt a terület (idénymunka, betanított munka). Angollal már jobb az esély, mérnökként legalábbis jó pár kollégám van, aki angolul kommunikál, meg itt amúgy is mérnökhiány van.

Oktatás, ruházkodás, szórakozás

Ruha, cipő, műszaki cikk ugyanannyi, vagy olcsóbb. Minden olyan dolog viszont a fizetések arányában sokkal drágább, amihez sok emberi munka kötődik (hiszen a dolgozókat meg kell fizetni), tehát főleg a szolgáltatások. Étterembe azért eljárunk néha, fejenként itallal, desszerttel 15 euróból megvan (falusi vendéglő), de amit lehet (pl. autószerelő) inkább Magyarországon intézünk hazalátogatáskor.

Óvoda (Kindergarten) és az általános iskola alsó tagozata (Volksschule) minden kis faluban van. Felső tagozat (Hochschule) a nagyobb falukban, bölcsőde (Krabbelstube) és középiskola csak a nagyobb városokban. Egyébként még a legkisebb faluban is óriási játszótér van.

Sokba kerül a kiköltözés

A kiköltözés körül van sok adminisztrációs teendő, de azért nem ördöngösség elintézni. Budapest és Ausztria között nagyon jó a vonatközlekedés! Mi a kisfiunk, és a terhesség miatt továbbra is autóval járunk Magyarországra, de akinek nincs plusz „csomagja", járhat vonattal.

Ja, és itt mindenki nyugodt, udvarias, mosolygós, és senki sem siet, kapkod. Gyorsan átragad az emberre, és ez szerintem megfizethetetlen...

A kiköltözéshez pénz kell, sok pénz. Mi úgy jöttünk ki, hogy csak elég lesz a maradék megtakarításunk, de az első 3-6 hónap nagyon szűkös így is! Aztán mikor ki van fizetve a kaució, a költözés, megvan a bútor, a mosógép, át van íratva az autó, stb. azért beindul a dolog, és lehet félrerakni!

Összességében anyagilag jobban ki lehet jönni, de itt sincs kolbászból a kerítés. Mi egyáltalán nem bántuk meg, hogy ide költöztünk! Nem mondom, hogy soha nem költözünk vissza Magyarországra, de amíg ekkora a különbség a két ország között (és nem a pénzre gondolok, hanem a biztonságra, nyugalomra), biztos hogy nem..."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr904674281

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rosszabbul élünk, mint egy éve 2012.07.24. 15:06:45

Kevesebbet fogyasztunk, mint egy éve. Hiába az egykulcsos adó, az elmélet, miszerint majd a belső fogyasztás felpörgeti a gazdaságot, hazánk polgárai mégsem költenek még annyit sem, mint tavaly. Sőt, a májusi kiskereskedelmi forgalom 2,5%-os csökkené...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2012.07.24. 23:01:00

@Barakkah: Helyes. Akkor tehát a helyzet a következő: a posztoló elkövetett 1-2 hibát, ami vélhetően kihat a gyermekeire is, és azt külföldön kívánja helyrehozni.

Ez előfordul sajnos.

De akkor ne azt hozzuk ki belőle, hogy itthon minden rossz, a csúnya kormány ellopja a nyugdíjakat is, és külföldön egyébkéntis kolbászból van a kerítés. Mert ez csak egy buta és alaptalan hangulatkeltés, miközben csak arról van szó, hogy pár politikust és médiaribancot kirúgtak, és most azok zokognak, hogy de szar itthon, majd ők mostmáraztán megmutataják hogyan kell ezt jól csinálni (mert a 8 év nem volt elég rá), csak mégegyszer válasszák meg őket.

Na ehhez asszisztáltok.

Dicső munka!

Barakkah 2012.07.24. 23:01:00

@Behajtó70: "Én egy régi bölcs tanácsot követek: nem költöm el, amim nincs. Tehát nem veszek fel hitelt, maximum csak akkor, ha sokszorosan túl vagyok bitosítva."

Ezzel maximálisan egyetértek. És ez az, amivel, ha kollektíve a magyar társadalomnak legalább egy része így gondolkozna, szembe tudna (tudott volna) szállni a pénzfegyverekkel. Mert nem igaz az, hogy nem volt más lehetőség. Dehogynem. Lehet lakást bérelni, és ott nincs árfolyamkockázat, meg kamatemelés.

_z_ 2012.07.24. 23:01:16

@Behajtó70: Épp annyira hiányoznak az alapvető pénzügyi ismereteim, mint Neked a szövegértési képességed. Néhány dolog:
- Magyarországon Budapesten volt munkám, falun álmodni se lehetett volna olyat. Itt van munka falun is.
- Magyarországon hitelből vásároltam, mert akkor az olcsóbb volt, mint az albérletet fizetni. A lakásvásárlás 4 éve volt, azóta változtak a dolgok (tudod, alma-körte, csak éppen időben). A sok önkéntes pénzügyi zseni miért nem 4 éve kongatta a vészharangot?
- Sehol nem írtam, hogy melyik jó, melyik rossz. Mindenki eldöntheti magának.
- Amit 30 éves korunkig kerestünk, azt egyrészt befektettük, másrészt a kezdőrészletbe ment, de ezt is írtam.
- Honnan tudod, hogy mekkora a hitelhányad?
- Magáncégek eltőzsdézték egy részét, mert a mindenkori kormányok hagyták, hogy megtegyék. De legalább volt pénz. Most pedig az mindenkori kormány elkölti, de megígéri, hogy mire rám kerül a sor, majd kapok nyugdíjat. Van politikai felhangja, de éppúgy szól az egyik, mint a másik (harmadik, tetszőleges) vezetésről.
Köszönöm, hogy ennyire aggódsz a pénzemért!

2012.07.24. 23:05:11

@Hari Seldon 2: bocs de en meg mindig nem ertem, most akkor hol van kolbaszbol a kerites? Vilagositson mar fel valaki!

Behajtó70 2012.07.24. 23:08:09

@Barakkah: Persze, hogy lehet bérelni! A blogger is azt írja, hogy majd bérelni szándékozik külföldön. Csak itt Magyarországon zavarja, hogy nem tud venni. Annyira zavarta, hogy még hitelhez is folyamodott. Ne félj, Ausztriában egyik sem fog hitelért folyamodni. Ott jó leszen majd a kuka melletti ól is, csak mert az külföldi, mert az nem magyar.

Egészségükre.

----------
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a talentek itthon is boldogulnak, a looserek meg odakint sem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:09:20

@873ujr3rk:
Tudom, kicsit OFF, de a "global warming" témához szeretnék hozzátenni valamit, ami talán árnyalhatja a képet...:) Egyre erősebbek azok a hangok (nemcsak Amerikában, hanem máshol is), akik a global warming tézist támadják. Kb. 1ü2 éve láttam egy nagyon érdekes dokumentum filmet, amelyben sok mindent "lelepleztek" a témával kapcsolatban. Csak pár gondolat ezen a linken (bocs az angolul nem tudóktól): www.globalclimatescam.com/

_z_ 2012.07.24. 23:10:25

@Behajtó70: Egyébiránt a magadfajta melldöngető megmondómeberknek is van része abban, hogy inkább elmentünk olyan helyre, ahol nem höbörög mindenki utólag, hogy mit milyen jól csinált, más meg milyen hülye volt.
Így utólag is köszönöm a segítséget a döntéshez!

Behajtó70 2012.07.24. 23:11:37

@_z_: Ha nem akarsz véleményeket hallani, akkor minek teszed ki publikra?

OMG!

Ráadásul, én udvarias stílben írtam, te meg gorombán.

Ez sok mindent megmagyaráz!

_z_ 2012.07.24. 23:12:06

@Zsuzsi65: Az igazság majd pár évtized múlva talán kiderül, és akkor majd lesznek sokan, akik már jó előre tudtak mindent...

_z_ 2012.07.24. 23:13:27

@Behajtó70: Te most akkor troll vagy?

Behajtó70 2012.07.24. 23:14:46

@_z_: látom nem nyugszol az idegtől :)

Nem baj, nem fogsz hiányozni.

Jó utat és sok sikert!

(és ne posztolj többet publikusan, ha nem érdekelnek a vélemények!)

Barakkah 2012.07.24. 23:15:03

@Zsuzsi65: Jó'van Zsuzsi, te is aztán jó helyre keveredtél a globális felmelegedéssel. Innen nincs messze már, hogy a posztolót ennek ürügyén majd meleg hajlamúnak titulálják, és hogy ráfogják, ezért menekült otthonról, igen, csak nem meri itt nyíltan bevallani..

Behajtó70 2012.07.24. 23:17:53

@_z_: Leírtam a véleményem. Udvarias stílben. Ilyenek a trollok?

És azok mik, akik bloggolnak, és megsértődnek ha valakinek más a véleménye? És erre agresszívan reagálnak?

Tudod, szerintem kettőnk közül inkább te vagy a troll.

Barakkah 2012.07.24. 23:23:53

@Behajtó70: "Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a talentek itthon is boldogulnak, a looserek meg odakint sem."

Erre már nem mernék mérget venni. Persze attól függ, hogy mit nevezünk tehetségnek. Azt, hogy miképp harácsol valaki össze milliárdokat, lopva-csalva-hazudva, vagy azt, hogy valaki a hivatásában tehetséges ember és ebből tisztességesen, rendesen adót fizetve szeretne megélni. Utóbbi szempontból jópár tehetséges ember került külföldre. És szerintem sokan szívesen visszatérnének egyszer - de ez megint nem pusztán megélhetés és pénz kérdése, a légkör, mentalitás sem mindegy.

_z_ 2012.07.24. 23:24:22

@Behajtó70: Na Neked utoljára:
Az udvariasság és az agresszivitás Nálad elég relatív.
Nem sértődtem meg.
Te se nekem.

Behajtó70 2012.07.24. 23:28:57

@_z_: de ez megint tetszik: utólag hőbörögni :)))

Ha jól látom nem én, hanem te hőbörögsz (utólag), hogy de szar itthon, külföldön minden jobb.

Ráadásul: megmondóember? Miért, te nem tudtad, hogy a deviza ide-oda ugrál? Hogy nem csak 150es frank, hanem 250es is lehetséges? Ez mostanában lett csak világos? :) Nem kell ehhez megmondóember.

De ez itt offtopik, hagyjuk.

Ha menned kellett, hát elmentél.

De annyit tudnod kell, hogy sokan másként gondoljuk ezt a dolgot.

christophe 2012.07.24. 23:33:12

@Behajtó70:'' Ne félj, Ausztriában egyik sem fog hitelért folyamodni. Ott jó leszen majd a kuka melletti ól is'

''Ráadásul, én udvarias stílben írtam, te meg gorombán.''

ès mèg lehetne sorolni; valoszinu, hogy az udvarias stilusrol màsok,az elkèpzelèseink

Norv 2012.07.24. 23:34:46

Ne etessétek a trollokat, inkább mondjatok nekem is egy nagyságrendi számot légyszi: Ausztriában 4-5 év gyakorlattal rendelkező építészmérnök angol és német tudással kb. mennyit keres?

Arról van valakinek tapasztalata hogy fiatal párt mennyire szívesen foglalkoztatnak együtt egy munkahelyen? Ott is megy a para hogy úristen ez gyereket fog vállalni inkább nem veszem fel (egyébként nem akarok de ezt itthon senki nem hiszi el).

Meg az érdekelne hogy érdemes e Bécsre fókuszálni? Alapvetően városi lélek vagyok így nagyon kis faluba nem szívesen mennék, de más városba igen. Egyrészről azt hinném hogy könnyebb Bécsen kívül találni munkát mert mindenki ott akar, de másrészről lehet hogy kevesebb is ott a munka? Vagy nem olyan vízfejű mint Magyarország?

Esetleg arról van valakinek infója hogy kutyával (vizsla) mennyire nehéz albérletet találni azt is megköszönném, bár azt azért tudom hogy a németek/osztrákok kutyához való hozzáállása is fényévekkel van a magyar felett (jaj kedves trollok nem kérek szidalmazást, tudjátok én vagyok az aki mindig összeszedi a kutyaszart és szuperül idomítva van a kutya).

Bocsi a sok kérdésért de hátha valaki tud válaszolni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:38:04

@_z_: "Az igazság majd pár évtized múlva talán kiderül, és akkor majd lesznek sokan, akik már jó előre tudtak mindent... "
Igy van, ezért túlzottan nem is aggódom:)

Behajtó70 2012.07.24. 23:38:37

@Barakkah: Légkör? Mentalitás? Na igen!

Szerintem most sokkal jobb a légkör, mint 3-4 éve volt. Pl nem vernek meg az utcán a rendőrök, ha magyar zászlót lengetek, aki lop, az húszezer alatt is sittre kerül, nem járkálnak politikusok cigánytemetésekre, elfenekelték a gárdát is, fenékbe billentettek pár nagy csalót, rablót, bár van még mit tenni...

szóval szerintem igenis jó irányba mennek a dolgok, de közel sem vagyunk még a végén. Most külföldre menni szerintem nem bölcs dolog. Pláne, mert a posztoló éppen 2 gyereket akar. Nekem is van kettő, és az új adózás óta (2011) 35%-kal magasabb a nettóm.

Szóval, nem nagyon érthető ez a cikk, nem hinném, hogy valós a háttere. Inkábbcsak hangulatkeltésnek szánhatta a blogger.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.24. 23:41:47

@Barakkah: "jó'van Zsuzsi, te is aztán jó helyre keveredtél a globális felmelegedéssel. Innen nincs messze már, hogy a posztolót ennek ürügyén majd meleg hajlamúnak titulálják, és hogy ráfogják, ezért menekült otthonról, igen, csak nem meri itt nyíltan bevallani.. "

:)))) én szóltam előre, hogy OFF, bocsi. Szóval csak az egyik kommnentre reagáltam, sajnos nincsenek megszámozva, igy vagy bemásolom a vonatkozót a válaszomba, vagy ez történik:)) Uff, szóltam. ON :)

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.07.24. 23:43:29

Hasonló tapasztalataim vannak, bár lényegesen rosszabb kondíciókkal vágtam bele
Részletesen:
fusimisi.blog.hu

Behajtó70 2012.07.24. 23:43:37

@christophe: Kicsit gyakorold: van amit a posztoló személyéről írtam (udvariasan), és van amit általánosságan, ahol megemgedhetőbb a retorikai szabadosság!

Ezzel szemben a posztoló kifejezetten személyes hangvételben udvariatlankodott, gunyoroskodot.

Próbálj meg különbséget tenni. Kösz.

_z_ 2012.07.24. 23:46:11

@Norv: Nagyon sok álláshirdetésnél írnak konkrétan a bérezésről, itt kategóriák és sávok vannak, nem lehet olyan különbség a fizetésekben, mint Magyarországon.
Amennyire belelátok, itt nincs gond nő-szülés témakörben. Olyan munkaerőhiány van, hogy nem foglalkoznak ilyennel (persze csak a saját területemre vonatkozik).
Anno még én is Bécsben kezdtem munkát keresni, de az albérletek jóval drágábbak, másrészt pedig vidéken is van munka bőven. Úgyhogy mi inkább hagytuk Bécset.
Nálunk tiltva van a háziállat, kollégámnál kikötötték, hogy milyen, és mekkora lehet, de szerintem főbérlője válogatja. De azt jobb, ha tudod, hogy kutya itt falun alig van...
Részemről ennyit tudok hozzászólni.

Tish77 2012.07.24. 23:47:49

@Chang Yai: Ha külföldön szeretnél letelepedni, dolgozni akkor mindenképp úgy kell számolnod, hogy a diplomádat érdemes elismertetni. Ez azt jelenti, hogy a suli elvégzése után kikéred az ELTE-től, onnan is a TO-tól a "transcript" avagy "diploma supplement" elnevezésű angol nyelvű tanúsítványt. Ebben leírják, hogy te milyen tantárgyat (név és TARTALOM) milyen hosszú ideig, hány credit értékben tanultál, és milyen sikerrel (érdemjegy). Ennek másolatát elküldöd a kinti hitelesítő helynek, ahol ezt felértékelik, összevetik saját tanterveikkel, és megmondják, milyen tantárgyakat kell felvenned, ill. hány creditet kell megszerezned ahhoz, hogy náluk is megkaphasd az ő diplomájukat. Ez lehet 6 hónap, és lehet több év is akár.

Barakkah 2012.07.24. 23:51:57

@Zsuzsi65: No jó, akkor még OFF-nak egy picit :), itt egy link, amit talán még ismersz is: www.weatheraction.com/

Valóban, a globális felmelegedés, úgy tűnik, egy szép kis mese, aminek ürügyén lehet C02-kvótákkal kereskedni, meg politikai színtéren ezt kihasználni, hogy a társadalmat jobban lehessen félelemben tartani és kontrollálni.

christophe 2012.07.24. 23:54:02

Sajnos vagyok olyan lokott;hogy kozel 2000km-rol mèg mindig magyar oldalakat olvasok.Az aktuàl politikàval,cigànysàggal kapcsolatos bejegyzèseket màr probàlom kerulni.De a hatàràtkelo, eddig arrol szolt hogy, valaki megosztotta, èletènek egy fontos lèpèsèt, ràlàtàst ad màsoknak az ujonnan szerzett tapasztalatairol.Ha valaki annyira elègedett jelenlegi magyarorszàgi helyzetèvel, minek olvassa a hatàràtkelot?

christophe 2012.07.25. 00:05:23

@Behajtó70: Valoban nem hasznàltàl sèrto kifejezèseket.De a mondanivalod az, mibol gondolod, hogy màsok magànèleti dontèseit megkèrdojelezheted,30àves koràig nincs semmije,devizahitel;kivàndorol stb...Orulok hogy Te megtalàlod Magyarorszàgon a szàmitàsaidat,ès Orulj Nekunk akik màshol talàltuk meg a sajàt, ès csalàdunk boldogulàsàt!

Herr Géza 2012.07.25. 00:06:00

@Megint szabad a gazda: Jó, hogy a végén hozzátetted a "fentiek Bajoro.-ra vonatkoznak" kitételt, mert éppen bőszen reklamálni akartam, hogy ez nem így van egész Németo.-ban. A fiam a 2. oszt.után Rheinland-Pfalzban kezdte a német sulit, ott nem volt laci-faca, ment csípőből a rendes 3. osztályba, semmi nyelvi előkészítés. Az első tanítónénije magánszorgalomból felajánlotta, hogy heti egy alkalommal extra foglalkozik vele, de ez nem volt hivatalos program. Sajnáltam is a kölköt rendesen, de nem sokáig kellett, mert a kezdeti (kb. 1 hónap) kétségbeesés után olyan tempóban "szedte fel" a nyelvet, hogy nap mint nap meglepődtem. A 4. után (már csak megszokásból is :-)) ismét költöztünk, így a gimit már BW-ben kezdte. Itt az év elején írtak egy felmérést németből, aminek a tétje az volt, hogy kinek kell kötelező korrepetálásra járni: az osztályból 9 gyerek került be a szórásba és a fiam nem volt köztük... Utólag azt kell, hogy mondjam, talán jobb is volt a "rögtön mélyvíz". Egy év után már kijavított (egyre gyakrabban):"Papa, azt nem úgy mondják...'" Ja, én igen magas szinten tudok németül, de abban benne van kb. 15 évem...! ( Itt jártam egyetemre, itt dolgoztam 10 évet, otthon is német cégnél, szóval én sem könyvből tanultam.) Úgyhogy a gyerekek nyelvtanulása miatt senki ne aggódjon. Felnőttként kezdeni, az már gányosabb...

apanna 2012.07.25. 00:07:08

"Ott voltunk tehát 30 évesen, 1 gyerekkel, félig saját lakásban, korosodó autónkkal, mozgósítható megtakarítás nélkül.."

Tehát itt nem volt megtakarításod....

"Elmentem interjúzni, felvettek, végtörlesztettünk (itt ment el megtakarításunk újabb része, mert forintban nem kaptunk annyi hitelt, mint frankban volt, ezért be kellett fizetni egy nagyobb összeget"

Itt már simán ment a végtörlesztés, a nemlétező megtakarításból :)
"A kiköltözéshez pénz kell, sok pénz. Mi úgy jöttünk ki, hogy csak elég lesz a maradék megtakarításunk, de az első 3-6 hónap nagyon szűkös így is! "

Tehát első körben elfogyott, majd azért jutott a végtörlesztésre is + a kiutazásra és még fél évre való megélhetésre:)))))))

Gondolom azt tudod, hogy az ERNSTE az osztrák állam tulajdona 95% ban, és ebből fizetik a szociális ellátásokat.
Hát ezért jut mindenre.....

Norv 2012.07.25. 00:13:32

@_z_: Köszönöm a válaszokat úgy látszik tágítanom kell majd a keresési feltételeket. A kutyás témától tartok, mert bár jólnevelt tiszta darab, de nem egy zsebkutya amit még elnéznek, előre meg honnan tudja szegény főbérlő hogy milyen lesz, egyszerűbb nemet mondani.

_z_ 2012.07.25. 00:13:56

@apanna: A helyzet az, hogy ezek között a dolgok között nem csak betűk gyűltek, hanem az idő is telt.

Herr Géza 2012.07.25. 00:21:55

@tommygun: Hát akkor talán ballagj át a "Magyarországon van kolbászból a kerítés, a gaz nyugatiak csak próbálják másolni" című blogra, az a tuti hely!!!

Gabbesz 2012.07.25. 00:25:55

@Behajtó70: Csak annyit tennék hozzá a kommentjeidhez, hogy amire te gondolsz az a loser, és nem looser. Mivel két külön hozzászólásodban is megtalálható, nyilván nem véletlen elütés, hanem fogalmad sincs róla. Egyébirányt, amíg nem jelentél meg, addig teljesen normális mederben folyt itt a vita. A trollok már csak ilyenek.

Herr Géza 2012.07.25. 00:32:07

@apanna: Bár én is kint élek, még nem törni magyar...: A "mozgósítható megtakarítás nélkül.." nem azt jelenti, hogy nincs megtakarítása, hanem azt, hogy mozgósítható nincs. Ugye milyen trükkös lenni huncut magyar nyelv ??
"Gondolom azt tudod, hogy az ERNSTE az osztrák állam tulajdona 95% ban, és ebből fizetik a szociális ellátásokat.
Hát ezért jut mindenre...."
Ezt meg fejtsd már ki légy szíves bővebben, mert nem bírlak követni... (Egyébként helyesen "ERSTE" bank. Csak a rend kedvéért.)

Herr Géza 2012.07.25. 01:03:35

@apanna: Csak még egy adalék: az Erste Bank tulajdonosi szerkezete (rögtön mellette a fordítás):
24,8 % ERSTE Stiftung (ERSTE alapítvány)
9,7 % Criteria Caixa Corp, S.A. (Katalón Takarék- és Nyugdíjpénztár)
5,2 % Private Anleger (privát befektetők)
4,1 % Sparkassen (Takarékpénztárak)
54,2 % Institutionelle Anleger ("céges" befektetők)
2,1 % Mitarbeiter (dolgozók)
(Forrás: Wikipedia)

Hol is itt az osztrák állam 95%-a ???

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 04:58:40

@veracity: "Okádni tudnék, amikor valaki azért vállal külföldi munkát, mert itt Orbán a miniszterelnök és nem a szakértő Bajnai! Ugyan, ne játszátok itt az agyatokat. Akkor is mentetek volna Ausztriába, ha Gyurcsány és vitézei maradnak hatalmon!"

sokan már akkor elmentünk, pubi, a kérdés, hogy ki vagy te, hogy mások motivációit minősítgesd?

Szóval tessék, én a családommal már feribohóz alaqtt elköltöztem Mo-ról, viszont továbbra is úgy gondolom,h ogy orbán egy elmebeteg fasz aki téged csicskáztat. Hát ez van, együtt kell élnünk ezzel. :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:01:40

@veracity: "Aki itt született és itt töltötte gyerekkorát, úgysem tud élete végéig külföldön maradni, 15-20 év után nem bírja és visszajön.Számtalan példát ismerek. De a hosszan külhonban dolgozók gyerekei már nem fognak kötődni Magyarországhoz. Őket elveszti az ország örökre."

az, hogy ki mit tud és mit nem, azt talán bízd rá az illetőkre. én ismerek példát a 20 év után visszaköltözésre is meg a soha vissza nem költözésre is, több országból.
az "úgysem tud" az wishful thinking, marad meg a saját képességeidnél, mondjuk te nem tudsz és kész. nincs ezzel baj.

az elveszett gyerekeken meg akkor kellett volna sopánkodni, amikor a kivándorlással mindenki csak viccelődött. most tessék lenyelni a békát.

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:15:24

@Behajtó70:
"Így csak egy looser beszél, aki máris feladta a harcot az orrszágáért. Azok, akik elintézték azt, hogy ilyen nagyon eladósodjunk, akik meg akarják szerezni országunkat, máris nyertek, ha még sok ilyen buta ember poszolgat butaságokat!"

ez a szegény Mo-t elbveszik tőlünk ez népszerű idea a HÁ trolljai között :) ennél a helyzet szomorúbb, Mo a saját erejéből ennyire képes. Erre mindenki másképp reagál, igényei és vérmérséklete szerint.

egyébként a szó, amit kerestél: loser (A looser is a loser who can't spell "loser")

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:17:51

@tommygun: "Kicsit nagyon unom már ezeket az "itthon minden szar, külföldön minden jobb" jellegű hülyeségeket."

felmerül a kérdés, hogy miért olvasod ezt a blogot... annyira unod, hogy szükségesnek láttad ezt külön megjegyezni :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:31:11

@Herr Géza: Géza, ne zavard össze tényekkel! :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 05:40:06

a gyerektémához meg:

a gyerekvállalás az részben pénzkérdés, persze, de nem kizárólag. Mi vállaltunk a 36nm-be, de amikor másfél éves lett akkor belefutottunk a "kénemégegy" dilemmába és kiderült, hogy nem tudnánk hova rakni. Nosza keressünk nagyobb lakást - rettenetes hitelekről lett szó, a devizahitlelek kondíciói és az árfolyamváltozás bizonytalansága nem tetszettek, forinthitelre viszont nem telt. Miután eljöttünk máshova, elhelyezkedtünk a szakmáinkban, és végre lehetett még egy gyerekünk. (mondjuk ez nem eu, taktikai okokból kivártuk amíg megszerezzük a letelepedési engedélyt) és most telik le a nejem egy éve amit otthon töltött a gyerekkel (nincs gyes, 14 hétig adnak valami gombokat) amit egy fizetésen húztunk ki (annyira azért nem kellett szenvedni), a nejem munkáltatója várja vissza őt maternity leave-ről, és most házakat nézegetünk, mert itt van depozitunk és hitelképesek vagyunk, és a hitelt abban a devizában vesszük fel amiben a jövedelmünk is van.

Szóval lehetett még egy babánk ami a sok ok közül tán a legfontosabb volt kivándorláskor. És aki nem látja, hogy a tervezhetőség, biztonság, stb tekintetében hol a különbség a Mo-i és a jelenlegi helyzetünk közöttt, az vak.

Igaz, tervezésre és előre gondolkodásra szükség volt, csomót megtakarítottunk, hogy legyen az egyfizetéses évre, átszerveztük a kiadásainkat, lemondtunk bizonyos dolgokról. Ja, és vesztettünk pár évet, így nem 2 év a különsbég a gyerekeink között, hanem 5.

Mindenkinek mások a céljai és más kompromisszumokat köt meg, máshol tart az életben. Gondolkodni kell.

hothead 2012.07.25. 06:21:45

@pappito: en meg azt unom, hogy o unja es ennek minden lehetseges alkalommal hangot is ad. lehet ezt meg ragozni, de minek.

ja, majd szolok en is legordulo menu-ugyben, nz-rol van kozel annyi poszt, mint au-rol ;)

mommmmo 2012.07.25. 08:02:24

@Behajtó70:
kedves behajto, jo hogy a te alaphangulatodat pozitivan befolyasolja, hogy a politikusok nem jarnak ciganytemetesekre, szerintem az atlag polgar szamara ez edesmindegy.
Amugy megmondom oszinten (penzugyes letemre szegyen, de) gozom nincs az mnyp felszamolasa hogyan hat az atlag polgarra nyugdijmegtakaritasaira, mert hala a joistennek nem vagyok erintet, de onnantol kezdve, hogy egy allam ilyen szinten belerondit magamjogi szerzodesekbe, engem nem is erdekelne, mert azt mondanam, ha ezt megtehetik, holnap at is kuldhetik az osszes penzt a sajat offshore szamlaikra. ja a nyugdij, az nem maganjogi szerzodes?? en nem akarok olyan allamban elni, ahol nem az, es ahol ugyanakkor az allam mar tobbszor bebizonyitotta, hogy hatalmas balf@sz. amugy a vegtorlesztes ugyanilyen maganjogba valo belebarmolas az allam reszerol, csak ellentetes elojellel. en olyan orszagban szeretnek elni, ahol felnottkent kezelnek, es tiszteletben tartjak a szerzodeseket amit cselekvokepessegem teljeben megkotottem. es rosszul vagyok az ovobacsis " bizd csak rank" baromsagoktol.

2012.07.25. 08:05:10

@Behajtó70: en tenyleg nem ertem, miert loosereznek az emberek, amikor meg ezt az alapveto szot sem tudjak helyesen leirni ("loser")... magyar nem beszelni mas nyelvek, nem tudni semmit kulvilag, csak a fidesztv-bol, ezert mindig merges lenni? :)

tudod, odakint jo berelni. ugyanis hivatalos. laktam pesten par albiban, szamlat eletemben nem lattam (csak ha 25%-al dragabb ugye), bejelentve nem lehettem volna (ami az utazastamogatasomba kerult volna, ha videki vagyok), s bar en normalis foberloket fogtam ki, rengeteg horrorsztorit ismerek egy het alatt kidobott emberekrol, alapbol eleve rohado berendezes miatt a becsuletetes lakok basztatasarol, hetente tobbszor megjeleno, "korulnezo" tulajrol (aki akkor is jon bizonyitekok alapjan, amikor te nem vagy otthon, motoszkalni kicsit), lenyelt kauciorol (ami szerzodes-szamla hianyaban visszaszerezhetetlen).

ott ennek van kulturaja, mint sok mas mindennek. szerzodesek, kamatoztatott VISSZAJARO kaucio, az albit a sajatodnak erezheted, evtizedeken at akar. nalunk ennek sincs kulturaja, mint ahogy annyi mindennek. kurvara nem ugyanaz a ketto.

berliner12 2012.07.25. 08:07:00

@B-road: Szerintem Berlinben is érdemes gondolkozni, innen még nem olyan nagy cucc hazamenni.

Egyedül úgy 1500-2000 euró kellhet, hogy belevágj. A családra én plusz 500 eurót mondanék barátnőre/feleségre per hó, gyerekre meg 300 elég kell, hogy legyen, de munkát szerintem otthonról is jó eséllyel lehet szerezni.

Egyébként a nagyobb cégeknél sokszor van költözési segítség is. Nálunk például lehet kérni úgy 1500 eurót kvázi kölcsön, amit a fél év után esedékes bónuszodból vonnak le. (Értelemszerűen gondolom vissza kell fizetni rögtön, ha fél évnél hamarabb eljössz.)

873ujr3rk 2012.07.25. 08:18:12

@Zsuzsi65: hogyne kérlek én simán elhiszem, hogy a csilliárdévek alatt foszilizálódott és föld alá került szénhidrogénfélék néhány száz év alatti légkörbe bocsájtása lényegében semmiféle hatással nem jár. vagyis mégsem. inkább azt gondolom olyan mintha egy elefánt rúgná oldalba az őzikét, de ahogy érzed.

apanna 2012.07.25. 08:42:11

@_z_: Akkor, így kerek is a történet. Köszi

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 08:50:19

@hothead: és remélhetőleg lesz is még:)

gondolom szegény HÁ-nek van dolga elég egyenként költöztetni a posztokat...

bpetya75 2012.07.25. 08:58:01

@873ujr3rk:

Én is úgy vélem, hogy gyorsan kritikussá válhat a helyzet. Abban viszont nem értek egyet veled, hogy hol van nagyobb esély túlélni. Biztos vagyok benne, hogy se az Alpok, se a Sziklás-hegység, se az Atlanti-óceán, se a Földközi-tenger nem tud úgy ellátni, mint a Zselic. Viszont egy alpesinél fordított a helyzet. Szerintem mindenkinek ott van a legnagyobb esélye efféle katasztrófahelyzetben, ahol a gyökerei vannak.

De nagyon remélem, hogy nem derül ki, jól gondolom-e...

TilosazA (UK) 2012.07.25. 09:37:07

Volt itt élet még este úgy látom. :)
Jó, hogy nem voltam itt, mert biztos késztetést éreztem volna megmagyarázni a nyugdíjmegtakarítás és a reálhozam közötti különbséget, és a looser - loser közti különbséget.
De inkább nem vagyok okos.
Ez a környezetszennyezés téma egyébként: mi is inkább igyekszünk odafigyelni mindenre, attól függetlenül, hogy eldöntetnénk, a zöldek,vagy a többiek viszik túlzásba a "hisztit". Ártani nem használ alapon szelektív hulladékgyűjtés, ilyesmik.

2012.07.25. 09:55:36

Kezd az az érzésem lenni, hogy a trolljaink vagy egy nagyon eltérő időzónából jönnek, vagy munka után másodállásként végzik a tevékenységüket.... :D

___________________________ (törölt) 2012.07.25. 10:32:43

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Superförderungnak asszem ugyanaz a kriteriuma, mint a gemeindenek, tehat pl. asszem ket evig becsi hauptwohnsitz (hat igen, lehet, hogy jobb lett volna rögtön megcsinalni azt...)

Wohservice egyebkent annyira nem is szar, mint az osztrak kollegak mondjak, 3 honap alatt ket lakasra is beraktak az elsö helyre es nem is rosszakra, egyetlen hiba, hogy nincs terasz/loggia, mi meg mind a ketten kertvarosi-falusi gyerekek vagyunk, aprilistol oktoberig joforman csak aludni jarunk be, es az erkelyen elünk :)

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 10:37:59

@Nyulz of the World: mekdonáldszban nem netezhetnek krumplisütés közben :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.07.25. 10:44:13

@Shenpen: ezt sajnos nem tudom se megerősíteni, se cáfolni, nekem 14 éve hauptwohnsitz van bejelentve, szóval fel sem merült a kérdés. mondjuk logikusan nézve nem lehet ugyanaz a szabály, mint a gemeindewohnung esetében, de tényleg nem tudom pontosan. az arwagnál sokszor vannak olyan lakások is, ahol csak kauciót kell letenni, eigenmittel nélkül. én kilistáztam az összes bautragert ( van vagy 50) és végignyálaztam mindnek a weboldalát. olyan 10 hónap alatt találtam lakást... :D

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:06:06

@Herr Géza: mi a (bajor) oktatási törvény olvasgatásával kezdtünk. Sokszor segített. "Mindenre" van korrekt megoldásuk, csak néha segíteni kell nekik kisebb idézetekkel. Megnézik és ha igazad van, akkor nincs "te vagy a hülye külföldi,márpedig te nem tudhatod jól". Ilyen pl. a "Vendégtanuló" státusz. Ezt azok figyelmébe ajánlom, akik gyermekkel a 4. osztály után érkeznek. Itt elég nehéz gimnáziumba kerülni (ha cél) egy frissen érkezett nyelvtudás nélküli gyereknek. Az egy év átmeneti suli után nagyon nehéz lesz a gimiben felvenni a ritmust, főleg, hogy az angol nagyon kemény (németről tanulva egy 10 évesnek). Szeretik eltanácsolni a rosszabbul teljesítő gyerekeket. Ebben segíthet a "vendégtanuló", amivel a gyereket bent lehet tartani a gimiben (max. 2 évig lehet valaki ilyen, de az átmeneti suli is beleszámít)- Nálunk külön örültek, hogy kérvényeztük, hogy a gyerek járhasson a korrepetálásra (egy tanár és 2-3 gyerek!), azután is, hogy már nem kellett/nem volt kötelező.- Bajoro. ismételten.

málnabálna 2012.07.25. 11:28:30

@B-road: nos, ez így van! PESTI kislakásunk pincéjét 2 hónapon belül 3x!! törték fel, külön kulcs a zárt kapuhoz, külön kulcs a pincék közös kapujához és külön kulcs a kis pincetárolónkhoz is!! 3 kulcs és plusz lakásriasztónk is rá volt kötve és visított is, amibe a dobhártyák belerepedtek ÉS MÉGIS feltörték!! miért egy dekopírfűrészért ?! vagy a lomokért, régi könyveinkért?!
Itt (Bécs mellett) a garázsban az autónk mellett átmenetileg (vagy akár végleg) lehet polcon a rostosokat, colákat, tartós élelmiszert tárolni akár, ha épp nincs kedved, erőd felcipelni a 2dikra és pincetárolóba vinni SENKI nem fogja lenyúlni!!
oké tutira itt is lopnak ezt-azt, de azt inkább bevándorlók teszik sztem nagyrészt (bicikli, roller max).
Autóból a gps-t nem kell állandóan kiszedni a rádióval együtt, h nehogy feltörjék miatta,mint pesten pl. a zárt nyílt parkolónkban.
NAH EZÉRT A NYUGALOMÉRT és sok más dolog miatt is ÉLHETŐBB egy ország Ausztria, ahova dolgozni és tisztességes bért kapni és ÉLNI NORMÁLISAN jön ki jó pár magyar és nem magyar. Élősködni, segélyen élni pár hónapig a sima osztrák is tud, ha nagyon akar és rohadt lusta, de nem jellemző!!

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:31:44

@Norv: Kutyusokhoz: tömeges kutyatartás nincs (ez számomra is meglepő volt, ismerve a német ebtenyésztés hagyományait)

- nagyon nehéz olyan lakást/házat (!) bérelni, ahol a kutyatartás engedélyezett. A legtöbb helyen mindenféle állat istápolása csak a bérbeadó külön engedélyével lehetséges. (az én tapasztalataim szerint a nyúl még csak-csak, felette semmi)
- kutyaadó (100 €/év)
- állatorvos se olcsó
- minden ebet kutyaiskolába járatnak, így acsarkodó, emberölő kutyákat egészen nehéz találni (még a futók is biztonságban vannak a parkokban...)
- vizslaméretű kutyát nem fognak beengedni lakásba vagy közös használatú kertbe (így nagy kertes ház a célpont, ami kb. 2000 €/hónál kezdődik)
- ha gyerek is van, akkor még nehezebb lakást találni. Nekem konkrétan mondták "gyerek vagy kutya; a kettő együtt sok..."
- kutyabiztosítást kell kötni
- a hatalmas kertben tartott kutyát is naponta (esőben, hóban, sárban, stb.) legalább 3x kell sétáltatni, mivel az eb társas lény és otthon egyedül csak agresszív lesz. Ha nem történik meg, akkor hamar jelentkezik az állatvédelmi hatóság... Ezért vannak profi kutyasétáltatók (háziasszonyok, diákok) - kb. 10-12 €/óra
A tapasztalatok bajor nagyvárosra vonatkoznak. De, ahogy látom nagyváros + 50 km-ig nem nagyon más. Talán ezért nincs annyi kutya. Csak a nagyon elszántak tudják, akarják ezeket a feltételeket teljesíteni. Viszont akik vállalják ezeket a feltételeket, azoknál a kutyáknak tényleg királyság az életük.

málnabálna 2012.07.25. 11:38:59

@B-road: 2012.07.24. 15:09:59
A másik amiért Pesten hülyének nézett a szomszédok 90%, mert szelektíven mertünk gyűjteni bármit is s néha a kukánál "figyelmét felhívtuk" pár embernek, h a pet palackot legalább tapossa, gyűrje össze s ha lehet 20m-re lévő gyűjtőbe dobja ki s a 2 kukát ne rögtön az első napon tömje tele a non-szelektív xarjaival...:(
btw itt végre gyűjthetjük kedvünkre szelektíven, van is 5 féle csomag/kukánk/vödrünk (konyha+kamra) a vegyes szemétnek, a papírnak, az üvegnek, a pet+műanyag csomagolóknak/dobozoknak, fémnek!
És még büntetik is, ha nagyon nem gyűjtik szelektíven a népek, ami ugye közös költségben mutatkozik meg, mint bünti.. amikor ebbe a lakásba költöztünk hüledezve de azért örömmel konstatáltam a kiírást, miszerint több, mint 9ezer euró volt az éves büntije az 5 háznak a nem túl szelektív szemetelésért s felhívták mki figyelmét, h tessék elvinni a cuccokat a kb.100m-re lévő legközelebbi gyűjtőhöz. Ház szeméttárolójánál 3 kuka van (vegyes, bio, papír), többihez slattyogni kell, nah :)

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 11:40:06

@Norv: ja még egy: a kutyaszar összeszedése (itt) nem hőstett, hanem bajban vagy, ha nem teszed.
(szintén bajor nagyváros)

who r u 2012.07.25. 11:41:28

@Behajtó70: Kedves embertarsam!
A hozzaertesedrol nagyban arulkodik a hozzaszolasod stilusa.
Ha megkerhetlek, legyszives NE hasznalj angol szavakat, mivel nem vagy tisztaban a jelentesukkel.
Loose vagy loser nem egy.
Szeretem a commenteket, ha epito jelleguek.
Hidd el senki nem onszantabol jott ki kulfoldre, hagyta ott az orszagat, amiert az en oseim kuzdottek,harcoltak,epitettek.
En ugy gondolom, azert vagyunk kinnt, mert tobbre es jobbra vagyunk, mint amit a hazank adhat.
Szivesen maradtam volna otthon is, lenditeni az orszag kereken, hogy jobb legyen, de ott nincs remeny, es bennem mar nincs hit a regi hazam irant.
Mielott valaki azzal vadolna hazatlan vagyok, bar ez mar nem sokat szamit,az oseim tisztesseges emberek voltak.
Mielott valaki azzal vadolna, hogy a konnyebb utat valasztottam, nyelvtudas es penz nelkul jottem ide, olyan szakmaba, amit elotte soha nem csinaltam, hatrahagyva asszonyomat es 1 eves gyerekemet.
Nem erzem magam bunosnek, amiert itt vagyok.Nem en hagytam el az orszagot, Magyarorszag akarta, hogy elmenjek, legalabbis nrm tett semmit, hogy marasztaljon.
Tudom en meg nem, de a gyerekem mar ugy no fel, mint aki itt szuletett.Teszek rola, hogy ezt az orszagot erezze sajatjanak, legyen nyitott az ujra.
Legyen szép napja minden jó érzésű embernek!
/A magyar billentyuzetre miattad sem valtok!/

málnabálna 2012.07.25. 12:18:54

@veracity:
"Az értékrend nem mindig jelent valami magasabbrendűt, mondjuk keresztényit. Lehet, hogy valakinek az értékrendjében azért vonzó a sok gyerekes család, mert abban bízik, azt gondolja, hogy így lesz biztonságosabb az öregkora (40 év felett, mondjuk).

Megjegyzem, a biztonságos öregkorhoz Magyarországon is sok gyerek kellene. Biztos vagyok abban, hogy a tőkebefektetés hozamaihoz képest gyerekekbe fektetni sokkal megtérülőbb vállalkozás. Az "öngondoskodás" ostoba szlogenjének csócsálása helyett a gyerekek iskoláztatása nagyságrendekkel többet ad majd vissza."

hát itt saját kardodba estél sztem, bocs de ha vki 10-15 gyereket vállal Indiában vagy maradjunk a magyar valóságnál, vállal extrémebb esetben 3-4-et (egy magyar és nem "finn" kisebbségre gondolok a tanyasi világban) mégis HONNAN fog a gyerekeibe "fektetni"??!! nem kell persze diplomás legyen mind a 10-15 vagy mind a 3-4 gyerek, de szakmát adni a kezükbe se 2 fillér!!
A tanult, felvilágosult indiaiak is szinte MIND külföldre vándorolna és 2-3 gyereknél megállnak, h mind a 2-3 egyetemre tudjon menni, mert elég ritka, ha már van egy diplomás apuci (netán anyuci is, de azok inkább htb asszonykák és a családi bizniszbe segítenek be) akor lejjebb adja és a nagyszüleihez igazodva újra 10-15 db porontyot pottyant, h abból netán egy-kettő kínkeservvel kiemelkedjen -miközben a maradék güzül és irigykedik a kivételezettre...

málnabálna 2012.07.25. 12:27:12

@Jaffar: oké, de Hoferben (otthon Aldinak hívják) pl van 10 db zsömle bőven 1 eur alatt! vmi 69 centre emléxem, tehát nem mindig és mki jár pékségbe zsömléért és tévedés mert otthon a vizes zsemle is ritkán 9 ft sima boltban, tesco auchan és tsai talán... no de akkor a bécsi minőségi pékség vs magyar minőségi pékségről lenne szó!

bpetya75 2012.07.25. 12:29:01

@málnabálna:

Júniusban ismét sikerült eljutnunk egy katolikus családmozgalom (Schönstatt) családi hetére Óbudavárra. Mi a három gyerekkel nem ütöttük meg az átlagot létszám tekintetében. Érdekes módon a gyerekek mégsem tűntek deficiteseknek (mármint olyannak, akibe nem "fektettek" eleget). Az meg nettó hülyeség, hogy a diplomás szülő diplomás csimotát akar. Mindkettőnknek van diplomája, és eszünk ágában sincs kétségbe esni, ha valamelyik, vagy akár mindegyik lány szakmát akar majd tanulni.

Norv 2012.07.25. 12:34:23

@Megint szabad a gazda: Köszönöm, pont ilyen infókat szerettem volna megtudni! Gyerek nincs és nem is tervezek, így ha a lakásba vagy kutya vagy gyerek jöhet az számomra jó alternatíva :). Amúgy kutyaiskolás oktatás, jólneveltség számomra alap, örülnék ha más kutyák is ilyenek lennének. Azt nem tudod véletlenül hogy van e kötelező/ajánlott engedelmességi vizsga? Itthon még nem csináltam meg de terveztem, nem tudom hogy ez akkreditáltatható e vagy érdemes majd osztrákot csinálni. Kutyaadóval sincs bajom, ez egy hobbi ami költségekkel jár, amúgy EU-s útlevele már van, biztosítása is van (ilyet itthon is lehet kötni). Nálunk lakásban van itthon, de munka előtt reggel 1 óra séta, munka után délután 1-1,5 óra séta (nem a belvárosi házak között hanem parkban), hétvégén úgyis mindig kirándulunk oda meg alap hogy jön velünk. A lakásban még soha semmit nem tett tönkre, az inkább olyan ismerősöknél fordult elő akik csak leviszik a ház elé a dolgát végezni ami messze nem séta. Időigényes dolog, de sokkal fittebb vagyok én is ha szabad levegőn sétálgatok reggel-délután (még télen is egészségesebbnek érzem magam), munkaidőben úgyis számítógép előtt ülök. Mostmár csak meg kell győznöm egy szimpatikus főbérlőt, lehetőleg egy vizsla-mániásat :).

málnabálna 2012.07.25. 13:00:45

@Behajtó70:2012.07.24. 23:28:57
csak Neked, csak most! :) hosszú, ám érdemes végig nézni mkinek akinek van/volt devizahitele, v.akinek vkije ebben a cipőben jár :( utolsó 10-15 percben elhangzottaktól irtóra meglepődtem, mert akinek vélhetőleg semmi köze nincs a deviza és semmilyen hitelhez az országban mégis van "köze"!!! Neked is!!!
www.youtube.com/watch?v=mmvTNa9o5yo

málnabálna 2012.07.25. 13:05:27

@Norv: kutyákat tartanak sima lakásban is, nagyon sok szingli inkább kutyát tart, mint nőt vagy pasit :D ÉS kiábrándítalak ITT se szedik fel a kutyaszart sokan sajna :(
pedig kukánál az ingyen ilyen célt szolgáló zacsi, persze tisztelet a kivételnek és Bécs erre tett is lépéseket tavasszal bazi nagy plakátokkal hirdette, hogy a kis dolgok igenis nagy dolgok v vmi hasonló nagy kutyaszarral a képen...meg önkéntes várostisztító felhívások ugyanakkor...törekedés a változásra mindig van s nagy hangot adnak ennek szerencsére :)

Norv 2012.07.25. 13:12:45

@málnabálna: pedig a pasizás meg a kutya nem zárja ki egymást, sőt, parkban kutyával sétálgatva elég egyszerű ismerkedni. Amikor kicsi volt a kutyánk ajánlgattuk kölcsönbe a szingli barátunknak, sétáltassa kicsit és egyből jönnek a lányok hogy "jaaajdecukimegsimizhetem" onnan meg már csak egy lépés a telefonszámcsere. Szingliként azért nehéz lehet 100%-ra vállalni a minden reggeli és délutáni sétát, mi általában együtt megyünk de ha valamelyikőnknek dolga van akkor a másik kutyázik. Aztán lehet vitatkozni hogy ki menjen vásárolni/ügyintézni és ki kutyázni (halkan megjegyzem hogy a sétáltatásért kell küzdeni).

Megint szabad a gazda 2012.07.25. 13:15:49

A biztosítás teljesen olyan mint Mo.-on, a lakásbiztosításhoz lehet kötni.
Sajnos a kutyaiskolákról nem tudok semmit, mivel nekünk nem egy "jólnevelt" vizslánk van, hanem egy menhelyről idősebben örökbefogadott (neveletlen) keverék. Az útlevélig eljutottunk, de sajna tovább nem, mert a lakásnál elvéreztünk. A nagy kertes, saját ház bérlése nem fért bele a történetbe. Azt nem tudom, hogy a vizsla mérete mennyire elfogadható helyben, a miénk kuvaszméretű, de annyi riadt arcot azóta sem láttam, amikor mekkora az a kutya kérdésre megmutattam a marmagasságot...
Így nem volt éles helyzet, csak érdekelt, hogy miért változott meg Európa ezen "kutyás nemzete" ennyire.
Mi olyan városban lakunk, ahol kimondottan nehéz bérleményhez jutni (kutya nélkül is; sok a beköltöző és kevés a lakás), így a nem komplikáltakat választják. A (nagytestű) kutya rettegett komplikáció. Ugat, megharaphat valakit. Különösen kellemetlen ha a kutya este 10 és reggeli 6 vagy nappal 12-15 óra között vagy vasárnap hangoskodik, mert akkor a többi bérlő bérleti díj csökkentés kérhet a tulajtól, mondván, hogy nem tud pihenni. (amit ugye nem akarnak megkockáztatni) Teszt lehetőség nincs. Mivel itt tisztelik az írást, talán plusz pontokat kapsz, ha megmutatod a kutya iskolai végzettségét. Illetve elmeséled, hogy eddig is így (lakás) volt és viszed naponta 3 sétálni (eddig is vitted, annak ellenére, hogy Mo.-n nem kötelező az egy sem)
A konkrét dolgokat akkor érdemes megérdeklődni, ha tudod, hogy melyik országba/tartományba/városba költözöl, mert a szövetségi struktúra miatt nagy különbség lehet egyes tartományok között, illetve a kutya önkormányzati téma, így akár egy tartományon belüli városok között is.
(mi anno megnéztünk vagy 200 lakást, mind (közös) kerthasználattal, de csak egy volt, ahol volt kutya, aki a ház tulajdonosáé. Ott már a hirdetést úgy adta fel, hogy figyelem a kert a kutyáé, mások csak saját felelősségre merészkedhetnek be. (Kis)gyerekes bérlő kizárva, jogi okokból. Ha kutya valamit csinálna a gyerekkel, pl. megijesztené vagy fellökné, mert emberevő német kutyát utoljára az NDK-ban láttam. Szóval nehéz ügy.
Kutyaadó kérdése: nagyon sok helyen (a tipikus kutyasétáltató helyeken) raknak ki zacskókat, illetve szemeteseket, hogy ne kelljen magaddal cipelni a felszedett anyagot
Mint mindig - minden infó Bajoro.

christophe 2012.07.25. 13:31:16

@who r u: szivembol szoltàl , nekem sincsenek èkezeteim:-))

málnabálna 2012.07.25. 13:38:01

@Norv: haha, nem lepődök meg, csak írtam, amit itt Bécs környékén láttam, nah :D nem voltam soha akkora rajongó, h kutyát tartsak, inkább az a kat. vagyok aki max kertes házban udvaron tud kutyust elképzelni, de bent a házban/lakásban soha! de ez ugye nem ugraszt össze senkit se velem, se mással? :)
én akartam és lett is 2 gyerekem, hát azokat is kell sétáltatni meg xaros pelust cserélni, so a bája ennek is, annak is megvan :) halkan megjegyzem, nagyon tudnék ragaszkodni egy ölebhez is akár, de a gyerekemhez eszméletlenül!! (és tény, ha irtó szomorú is, h.sajna 1 kutyus nem tart ki egy életen át :( és mindig sétáltatni kell vinni elvégezni dolgát, míg a gyerkőcöm 1 idő után önjáró lesz... felelősség és öröm mindkettő nem vitás!)

christophe 2012.07.25. 13:39:54

@málnabálna: bocs az elso hàrompercet birtam, mikor idegenhatalmakrol,ès Istenrol kezd el beszèlni....

málnabálna 2012.07.25. 13:50:16

@Norv: ...és csak Bécs környéki kutyatartókból indultam ki, h sok szinglit látni egyedül vásárolni, jönni-menni ide-oda kocsiban a hátsó ülésen a kutyus... és meglepő módon soha nem ugatnak szinte a kutyák a házaknál!! :) imádom, mert magyar vidéki helyeken járva, pl.anyósoméknál babakocsival a járdán sétálni nem lehetett úgy, hogy ne ugasson minden kutya fél óráig :(
boltba bevinni kutyust nem igazán engedik, őket bicikli tartónál szokták hagyni megkötve, szájkosár asszem nem kötelező, mert nem szoktam látni, de ha sétáltató gazdit látok, előzékenyek nagyon, másik oldalukra fogják míg elmegyek mellettük -nagy kutya esetén-, kicsinél meg hagyják, h a gyerekeim barátkozzanak vele :)

málnabálna 2012.07.25. 13:59:24

@christophe: semmi gond, azt figyelmen kívül hagyhatod, 1óra 14 perctől nézed a maradék pár percet az is elég sztem... ott műkörmösről, autószerelőről is szó van :D de lényeg h milyen fölösleges a 2 "pártot" devizahitelest és nem devizahitelest egymásnak ugrasztani... baj van s mkit érint így vagy úgy :(

Norv 2012.07.25. 14:03:38

@Megint szabad a gazda: Érzem én is a nehézséget :) Itthon annyi az előny hogy saját a lakás, ott nem szólhat bele senki, de a szomszédok nem is panaszkodnak. Mikor lett kutyánk előre szóltam hogy bocsi amíg kölyök nem biztos hogy azonnal mindig csöndben lesz, de egy-két hét alatt megszokta és nem is panaszkodnak a szomszédok (max. hoznak át csontot). Tőlem is kapna az orrára ha este hangoskodna, hétvégén meg szeret 10-11-ig aludni ő is mint én :) Köszi a tippet akkor szerintem megcsinálom a BH vizsgát, egy hivatalos papír csak jobban néz ki. Meg hát nem nőtt túl nagyra vizslához képest, de azért 60 cm megvan.

@málnabálna: ugyan miért ugrasztana össze? Szerintem mindenkinek meg kell hogy legyen a lehetősége arra amit szeretne, és egy kis toleranciával nem nehéz együtt élni. Én kutyát szeretnék, más gyereket, megint más meg basszusgitározik esténként :) Mint ahogy a mi kutyánk is egy-két hétig nyüffögött amikor kölyök volt de előre szóltam, nem panaszkodott senki, én se szólok a szomszédnak ha sír a kisbaba, a folyosón pingpongoznak a gyerekek vagy zenélnek. Aki nem akar alkalmazkodni költözzön tanyára. Nagy élmény volt nekem amikor Ausztriáliában jártam, és a tengerpart gyönyörűen fel volt osztva: lovas strand 5 km, kutyás strand 2 km, gyerekes-játszóteres strand 2 km, nudista strand 2 km, majd elölről kezdődik hogy senkinek ne kelljen messzire menni. Mindennek megvan a helye, senki nem zavar senkit. Nálunk meg kollektíve kitiltják a Balatonból a kutyákat, ahelyett hogy legalább egy-két kutyás partszakaszt kijelölnének, belépőjegyért lehetne kutyát úsztatni, és csak akkor adnának jegyet ha rendben van az oltási könyv.

KevinMulder 2012.07.25. 14:19:28

@christophe: Elsőre én is dobtam a videót. De ha az első 5 percben felhozott 2 gondolaton túllép az ember, akkor viszont nagyon érdekes és okos eszmefuttatások vannak benne. Érdemes valahogy túlélni az első pár percet!

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.25. 14:46:02

@Tish77: köszi, igen, ilyesmit szerettem volna, csak ugye ott bukott el, hogy az ELTE két éve még nem tudott transcriptet adni, illetve fogalma se volt, mi az. Simán csak egy kis lista lett volna, hogy igen, megvolt Pszichológia, Irodalom, Tanítási gyakorlat mittomén, nem mentek volna mélységekbe, de mivel semmi nem volt, csak a magyar indexem, ugrott a thaiföldi teaching licence. Azóta sincs, de azért csak sikerült megkapaszkodni enélkül is, de ha megint kitalálnak egy tollvonással valamit, akkor majd elúszik a munkavállalásim. Alkalomadtán majd kiderül, azóta csatlakozott-e a 21. századhoz az ELTE BTK Tanulmányi Osztálya.
Mint ma kideült, az X.Y. agráregyetem se tudja, mi az a transcript, húgomra meg néznek mint a hülyére az egyetemen csakúgy mint az állásinterjún. Király.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.25. 14:49:07

@Tish77: köszi, igen, ilyesmit szerettem volna, csak ugye ott bukott el, hogy az ELTE két éve még nem tudott transcriptet adni, illetve fogalma se volt, mi az. Simán csak egy kis lista lett volna, hogy igen, megvolt Pszichológia, Irodalom, Tanítási gyakorlat mittomén, nem mentek volna mélységekbe, de mivel semmi nem volt, csak a magyar indexem, ugrott a thaiföldi teaching licence. Azóta sincs, de azért csak sikerült megkapaszkodni enélkül is, de ha megint kitalálnak egy tollvonással valamit, akkor majd elúszik a munkavállalásim. Alkalomadtán majd kiderül, azóta csatlakozott-e a 21. századhoz az ELTE BTK Tanulmányi Osztálya.
Mint ma kideült, az X.Y. agráregyetem se tudja, mi az a transcript, húgomra meg néznek mint a hülyére az egyetemen csakúgy mint az állásinterjún. Király.

málnabálna 2012.07.25. 15:16:18

@Norv: ezzel 100%-ban 1etértek! sógornőm se tudta szegény kutyusát a régi balatoni kijelölt helyre vinni, kész nincs :( az ausztrál példa figyelemre méltó! élni és élni hagyni ez a lényeg! de úgy ugyebár, h lehetőleg mkinek jó legyen ha kutyás, ha gyerekes, ha kerekes székes, etc...

christophe 2012.07.25. 15:46:06

Kevinmulder,Màlnabàlna: megnèztem a video utolso 5percèt, ès nem èrtek egyet vele, senkit nem kènyszeritettek devizahitel felvètelère.Anno èn is ràkèrdeztem utànajàrtam,eleve nem voltam hajlando elfogadni, hogy pl.az euroban felvevendo hitelt nem fizethettem vissza euroban, vàltozo kamatot sem voltam hajlando elfogadni,ès azt se hogy a bank egyoldaluan modosithat,ès a bankfiokban kihelyezett uzletszabàlyzatbol èrtesulok.Sajnàlom azokat akik ebbe belementek, de ràfordithatok volna 1-2 napot,ès ott van ,volt a forinthitel,ja igen sokkal dràgàbb de az annyi, amennyi.....Az meg hogy adofizetok pènzèbol,tàmogassàk?Talàn, de csak kokemèny feltètelek mellett(gyerekek szàma,alapterulet..)ès max.15-20 millio forintig.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.07.25. 16:04:13

@Norv:
van ilyen, hogy engedelmessegi vizsga??? :)

Na a velunk szemben lako szerencsetlen kutyaira is raferne egy ilyen. Egyszer atmentem segiteni elzarni a csapot, szetszaggata a nadragomat. Ha csak elmegy valaki az utcaban, vagy en zorgok a redonnyel... random 5-10perc ugatas... :(
Es mikor szovateszem ezt, akkor "azert ugat mert kutya, foglalkozzak a sajat dolgommal, miert nem alszom inkabb"
ehh...

málnabálna 2012.07.25. 16:12:25

@christophe: itt nem csak devizahitelesek, simán ft hitelesek is benne vannak pakliban, de persze deviza alapú!! (fontos ugye, mert csak virtuális devizáról van szó minden egyes devizahitelnél!) a lényeg mindenhol felkapottabb! volt már hozzászóló, sőt a posztíró is ezt írta, ha jól rémlik, h nem engedték, nem volt hozzáférhető huf-hitelre lehetősége pont akkor, 5 percből meg sokat nem szűrhetsz le, mindegy! Te valószínűleg jobban képben vagy, mindent jobban tudsz, s mindent átlátsz...jobban, mint egy jogász, aki tanulmányozta mindezt a jelenséget, bűnözés, amit ebben az országban a bankok és az állam meg mert engedni magának! érdekes kicsit tőlünk nem is olyan messze lengyeleknél, cseheknél ezt nem merték megtenni! ITT nem csak a hitelt felvevőké a felelősség, nem csak rájuk kell mutogatni mekkora balfütyik, igenis az állam és bankok is rohadt sárosak!

Norv 2012.07.25. 16:14:03

@B-road: van, egy normális kutyasuliban alapvetően erre készítenek fel. Vannak persze szintjei (BH 1-2-3) de az 1-est én mindenkivel megcsináltatnám aki közparkban akar kutyát sétáltatni. Feladatok: pórázon vezetés (láb mellett jön pórázon, hátraarc, jobbra balra fordulás), szabadonkövetés (ugyanez póráz nélkül), menet közben ültetés (mész, melletted a kutya, azt mondják ül, kutya ott marad, te meg mész tovább), menet közben fektetés behívással (mint az előző de lefekszik, ha hívod jön), helybemaradás figyelemelvonással (mintha bemennél a boltba, kutya ottmarad, szekálják kicsit, de ő marad fekve). Van utcai forgalomban is próba, hogy reagál kocsira, biciklisre aki elmegy melletted, másik kutyára, stb. amikkel szemben közömbösnek kell maradnia.

Ezzel azt azért el lehet érni hogy figyel rád a kutya, ha netán elejtenéd a pórázt is visszajön, biztos hogy nem tépi ki a kezedből a pórázt. Nem ugrik neki másik kutyának, bringásnak, autósnak, macskának, vadászgörénynek, gyereknek. Bármikor visszajön, szépen megy láb mellett (nem a gazdi lobog utána).

Lehet hogy a vizsla szuperokos állat, de ezt kb. 3 hónap alatt simán el lehet nála érni, hétvégenként 1-2 kutyasulis órával. Volt ott is mindenféle más kutya, nem vészes. Aki ennyit nem tud vele foglalkozni az meg tényleg ne tartson városban kutyát.

málnabálna 2012.07.25. 16:21:21

@christophe: a másik! ne haragudj, de mélyen felháborít, h azt feltételezed, h adófizetők pénzén élnek a deviza vagy bármilyen hitelesek! és nehogy azt hidd, hogy csak a csilivili villákkal rendelkező netán luxus kocsikkal rendelkezők vettek fel esetleg erőn felül hiteleket, igen van aki egy nyamvadt 50nm-es lakásra, egy kis 12 éves autóra és nem 0%-os önerőre, hanem mondjuk a hiányzó 35-40-50%-ra "csak"... igen van, aki álmodik s kicsit többre vágyik 3ad magával a 37nm-nél, mint posztíró, de az én körömből is tudok jó néhányat, akik simán csak 4-5 millát vettek fel, netán kombihitelhez kötötték, amihez biztosítást is fizet, s már ott tart hogy vagy eszik és rezsit fizet avagy fizeti a kb 120ezerre rugó törlesztőjét és biztosítását az 5 millás hitelére. És valljuk be 5 milla nem túl sok pénz! Mégis lassan 3-4x-sét kell visszafizetnie!! jó Neked h minden kisbetűt átnyálaztál s NEM
nem hinném, hogy 1-2 nap elég arra, hogy minden kisbetűt értelmezzen egy földi halandó, aki a háttér információknak nincs birtokában és SENKI fel nem világosítja emberi nyelven miről van szó tjképpen!
mutogatni könnyű, h balfék voltál meg huh érdekes önkormányzatok is el vannak adósodva akár devizában, akár huf-ban, ez mkit érint, nem csak a jó kis adófizető polgárt- attól függően, hogy van hitele vagy sem!- a piacgazdaságot igenis az mozgatja, ha hiszed, ha nem, járj utána!

christophe 2012.07.25. 16:45:23

@málnabálna: '' a másik! ne haragudj, de mélyen felháborít, h azt feltételezed, h adófizetők pénzén élnek a deviza vagy bármilyen hitelesek!''
Ezt melyik mondatombol olvastad ki?A Jogàszno javaslata az, hogy devizahiteleseket a hitellel nem rendelkezok adojàbol segitsèg ki,erre bàtorkodom azt irni hogy limitet kell szabni.Pl. nem hiszem hogy a Bèla 30millioèrt vàsàrolt rozsadombi kecojàt,tàmogassa bàrki, mikozben az egèszsègugy egy romhalmaz.Ez az alapveto problèma M.o-gal, hogy azemberek àllambàcsitol(persze nem mindenki,de azok szerintem nagyjàbol egyetèrtenek) vàrjàk a segitsèget,mikozben a keresokèpes lakossàg jorèsze semmi adot, jàrulèkot nem fizet.

bienemaya 2012.07.25. 17:28:27

Nem szoktam belemenni kommentek értékelésébe, de most nem tudok szó nélkül maradni.
Először is, aki ezt a bejegyzést olvassa, nyilván azért teszi, mert így vagy úgy, de érdekli a téma.
Köszönet járna a blog szerzőjének, hogy élettapasztalatát megosztja másokkal, a potenciális külföldre vágyóknak konkrét segítséget ad. Mire ezen információk birtokába kerülnek kinti munkára jelentkező honfitársaink, hónapok telnek el és költségvonzata sem csekély.

Szomorúan olvasom azonban, hogy alpári megnyilatkozásokkal irigyek hada esik neki a fiatalembernek.

Nos, sajnos ez a baj velünk magyarokkal Se viselkedni nem tudunk, se disztingválni. Magyar virtusként minősítjük az egyértelmű IQ hiányt. Ezért tartunk ott, ahol tartunk és az országot elhagyók pont az ilyenek miatt mennek el. Mert ezeket sem józan ész, se érvek nem győzik meg, csak kántálják a magukét.
Se bátorságuk, se tudásuk nincs ahhoz, hogy lépjenek, tehetetlen dühükben és megkeseredésükben és mérhetetlen irigységükben annak esnek neki, aki ezt nem szolgálta meg.

Köszönjük kedves Blogírónak, hogy megosztotta velünk közérdekű információit, sok sikert kívánunk neki és kérjük, ne reagáljon az unintelligens bejegyzésekre, ilyen szerencsétlenek sajnos mindig voltak és lesznek is.

málnabálna 2012.07.25. 18:01:35

@christophe: limit mindenképpen és mindenkor kell legyen!! így van!
illetve légyen az huf vagy deviza hitel a banknak kutya kötelessége elszámolni a hitelesével, hiszen belőle él! ha forrásköltség megnövekedésére hivatkozik, akkor mutasson számokat, de nem teszi, hanem csak simán 1oldalúan kamatot változtat inflációra stb-re hivatkozva...
másik: a banknak kutya kötelessége figyelmeztetni, szólni a hitelesnek, ha a háza, lakása értéke nem üti meg a felvett hitel mértékét, ez ugye főleg a közel 0%-os vagy nagyon kevés önrésszel rendelkező hiteleseket érinthetné, DE sajnos nem csak őket, és ez nonsence! s bank neve helyett a szerződéseken, kamatemeléses értesítőkön kispista állna, akkor természetesen uzsorásnak nevezné mki már!...és rég mki feljelentené, bíróság elé állítaná... DEe is végre vátozóban van, szerveződnek a pertársaságok bankok ellen s ez így tömegesen működhet tán csak eredményesen, fel kell végre figyeljen egy ország arra, h 3,5millió ember, aki ha lebénul nem fog az roszág továbbra működni... az más kérdés hoyg nem hiszek abban, h működhet ezzel a közel jövőben bárhogyan is, el van kummantva rohadt sok minden s az egészségügy, ami botrányos az csak egy kis szelete az egésznek! frissen végző orvosok húznak el tömegesen mondjuk pl.a válságban lévő Spanyolországba is akár, ahol 10x-15x-se a bére egy egy orvosnak, mint itthon.
tehát amire felveszi az ember a hitelt, az ugye a fedezet legtöbb esetben s ha annak értékét egy hitel meghaladja ott már baj van, nagy baj...

ezután következik ugye, h pl.hirtelen nem tudja fizetni a delikvens a hitelét (elvált, kirúgták,nem fizették ki a számláit időben a megrendelők, ha netán vállalkozó, stb... ), hiába adja el az ingatlant, nem sétálhat el, mert még mindig tartozik! És még nullásról se kezdheti az életét...:(
Az elsétálási jogával nem élhet, hiába fizette a hitelt rendszeresen, időben, volt önereje, volt pénze, volt egy becslése, h x hitelt be tud vállalni s lesz x év múlva egy saját tulajdonú háza, végül semmije :( a pénzt vehetjük úgy,h elúszott, vagy vehetjük úgy, h albérletet fizetett kvázi...de tény az önereje ment a levesbe, mivel hiteltörlesztőt venném "bérleti díjként".. tehát ha vki megborul s hónapokig nem fizet pár száz ezer késedelem miatt viszik az egész eddigi életét és még szerencsés ha nullán kiszáll!
A bélákat a 30-50 millás és luxus autójukkal nem sajnálom én sem, csak a kisembereket, akik valban nem pénzügyi zsenik, nem látnak át egy "hitelszakértő" bankos ügyintézőn se, be lettek palizva, meg lettek vezetve, sarokba voltak szorítva szép szóval s hittek a kiragadott számoknak, ami persze pozitívként hatott akkor, elaltattak egy fél országot, s ezek adófizetők voltak nagyrészt, és adófizetők most is, ha van mukájuk otthon avagy adófizetők máshol, pl.külföldön s az ottani fizetésükből élnek meg kb.olyan szinten, mint otthon tennék, DE fizetik a meglévő hitelüket s próbálnak előtörleszteni.

És nehogy azt hidd, h külföldön nem vesznek fel az emberek hitelt házra, lakásra, dehogy nem! csak sokkal kedvezőbb kamatokkal és rendes hitelszakértők nézik át, ki mit bír vállalni, no és fedezet,amit vesz, ergo eladja, vagy elárverezik és elsétál, ha nem tudja, nem akarja tovább hitelt fizetni. Osztrák személyi kölcsön olcsóbb pl., mint otthon a jelzáloghitel!!! erre varrjon gombot, aki tud, másképp működik ugyanaz a bank otthon és itt, mert gyarlók vagyunk és mohók, ha vhol az állam nem szól(hat?) bele, nincs adóhivatal nincs pszáf,ami megfogja, leállítsa őket,
akkor addig mennek el, míg lehet sajna :( és ezt fent engedik, ha tegyük fel mást nem tehetnek, mert le van fogva a kezük, legalább figyelmeztette volna a népet, h ha törik, ha szakad, nem szabad belemászni!

novaktomi 2012.07.25. 18:04:49

Nehany aprosag: Itt Ausztriaban nincs minamalber, de 1000 Euro alatt senki sem keres teljes munkaidoben. Itt nagyon elterjedt a reszmunkaidos foglalkoztatas.
Aki "hianyos" nyelvtudassal akar nekivagni, azoknak kezdeskent a legnagyobb gyorsetterem lancot ajanlom. Nem egy alommelo, de elso lepcsonek mindenkepp megfelelo.
Itt Becsben 500 Euro alatt nem igen lehet talalni lakast. Eleg draga.
Az autobiztositas is sokkal dragabb, de nem hiszem, hogy 10-szer.
A baratnom apukajanak negyed evre kb 110 Euro.
Telefon: Egy deli gyumolcsrol elnevezett szolgaltato kinal egy olyan dijcsomagot, hogy "supernet europa". Bar nem olcso, 29 Euro, de tartalmaz 300 perc roaming percet, tehat az egesz EU teruleten lehet hasznalni aktiv-passziv roamingra.

málnabálna 2012.07.25. 18:07:54

@christophe: még mait hozzáfűznék a jó adófizetőkhöz...otthon is, kint is mindig adóztunk a bérünk után, meglepő volt tapasztalnunk, h az osztrák adóhivatal például tételesen elszámolt adóbevallásunk után, hogy az adónkat mire költötte.
Tételesen!
Magyarországon soha nem kaptunk se apeh-tól, se nav-tól semmi ilyet! vajon miért? mert egy kis adózónak, egy kisembernek semmi köze ahhoz mire ment az adója?!
Sztem igenis közünk van hozzá! MÉg ha csak informatív is, mégis van rálátásunk mennyi egészségügyi biztosítást fizettünk s ebből mennyit használtunk fel adott évben saját ellátásra (gyerekdoki, szülés, stb...)

málnabálna 2012.07.25. 18:09:58

@málnabálna: ...mennyi ment el útkarbantartásra/építésre, oktatásra, családtámogatásra, stb...

_z_ 2012.07.25. 18:20:22

@christophe: Nyilván senki nem kényszerített senkit semmire, csak félrevezetett, és nem figyelmeztetett kellően… Mik voltak a lehetőségek akkor (kb. a mi adatainkat mondom, hosszú futamidőre)? Albérlet, kb. 50e forintért havonta, frankhitel kb. 40e forintért havonta, és forinthitel kb. 75e forintért havonta. Elég egyértelmű, hogy a frankhitel volt a legolcsóbb, és az albérlettel ellentétben nem ment a pénzt, hanem többé-kevésbé saját magamnak (lehet bonyolultabban számolni, akkori körülmények között ez volt a legjobb). Gondoltam, hogy fog változni az árfolyam, csak azt nem, hogy ennyire… Amire még nem gondoltam, hogy ezzel párhuzamosan az ingatlanpiac is akkorát zuhan, hogy a lakást per pillanat nem tudom kiadni normális áron, eladni pedig nem érdemes. Ezekkel én nem számoltam, és sokan mások sem (talán a bankok sem). Mostani fejjel persze én sem csináltam volna ezt…
Ezért sok mindenkit lehet hibáztatni, a hitelfelvevőt is, de ő csak a háromszög egyik, legkiszolgáltatottabb része. A bankok kiadtak hiteleket ilyen feltételekkel (alacsony kezdőrészlet, alacsony jövedelem), az állam pedig hagyta az egészet. És végig csak az adóson verték el a port…
Mellékesen megjegyezném, hogy a legrosszabb hónapban kb. 73-74e-et fizettünk, ami még mindig kevesebb volt, mint a forinthitel törlesztője, ami most a kiváltó hitel 78e forintja. Tehát mégsem volt akkora hülyeség a frankhitel. És mielőtt jönne a kérdés, hogy akkor miért végtörlesztettünk: azért mert a tőketartozás jelentősen megnőtt, márpedig nem mindegy, hogy az összegyűjtött pénzemből franktartozás*180-at, vagy franktartozás*240-et (vagy az akkori aktuálisat) kell majd visszafizetnem… Mert az itteni fizetésből 5-6 év alatt, ugyan úgy élve összejön az a pénz, ami Magyarországon 20+ év alatt…
Csak ismétlés képpen, mert láttam, hogy sokan inkább kommentelni szeretnek, mintsem posztot olvasni: ami tartozásunkat a végtörlesztéssel elengedtek, még mindig kevesebb, mint ami a nyugdíjpénztárunkból elment (ezzel nem mentem fel magam semmi alól, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a mérlegnek két oldala van). Illetve a támogatott forinthitelek ugyan úgy az adozók pénzén voltak támogatva, mint a végtörlesztésnél. Persze attól még fennál az a furcsa helyzet, hogy aki nem vett fel hitelt, az az adójáért cserébe nem kapott semmit, de sajnos sok ilyen dolog van (pl. tb, bkv, máv). Az, hogy ez a végtörlesztés azokon segített legkevésbé, akiknek igazán szükségük lett volna rá, már a szabályokat készítő hibája.
„Ez az alapveto problèma M.o-gal, hogy azemberek àllambàcsitol(persze nem mindenki,de azok szerintem nagyjàbol egyetèrtenek) vàrjàk a segitsèget,mikozben a keresokèpes lakossàg jorèsze semmi adot, jàrulèkot nem fizet.” Mélységesen egyetértek!

_z_ 2012.07.25. 18:25:09

@novaktomi: Biztosításra azóta kaptam olcsóbb ajánlatot, de így is 6x annyi.

christophe 2012.07.25. 19:22:05

@_z_: Màlnbàlna felvetèsèvel egyetèrtek, miszerint a bankokat belehet perelni, az ugyfèl fèlre tàjèkoztatàsàèrt, utàna nèzni,hogy Ok mennyièrt kapjàk a hitelt, illetve hogy mennyièrt adjàk tovàbb az ugyfèlnek , ès a birosàg eldonti jogos-e.itt Franciaorszàgban ingatlanhitelnèl kb.3% amit a bank ugymond keres.Es igen Nekem is tetszik, hogy eurora lerèszletezve megtudom nèzni az adokbol;mire mennyi ment el.

bpetya75 2012.07.25. 21:38:10

@málnabálna:

Egy jó emberrel megint kevesebben vagyunk: www.origo.hu/itthon/komment/20120725-meghalt-egy-csatornadugulason-dolgozo-munkas.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1

Ha a 3-4 extrém, akkor mi a helyzet a 6-tal? Nem volt multimilliomos, nem volt szektás, nem volt őrült. Csak egy tisztességes, dolgos, jó ember volt. A hatból a két kicsi nem állt még a saját lábára, ha jól emlékszem. Nekik nehezebb lesz, de van kire támaszkodniuk.

málnabálna 2012.07.25. 21:52:41

@christophe: köszi, igen ezen vagyunk páran, nem szabad homokba dugni a fejeket, perelni kell és tisztes kamatokat követelni, nem 1, hanem sok szerződésnek szerződési pontja vitatható és bizonyíthatóan ütköztethető eu-s banki törvényekkel, amiket Magyarországon is ugyanúgy kell alkalmazni, mégsem tették :(

málnabálna 2012.07.25. 21:56:29

@bpetya75: nagyon szomorú :(
tudom, tudom nem annyira extrém a 3-4, de akinek egy sincs vagy -mint nekem eddig csak- 2 annak 3-4 már majdnem extrém soknak tűnik. Őszintén csodálom, aki még többet vállal és nem megélhetésből vállalja, hanem becsülettel dolgozik s eltartja, szépen neveli őket!

bpetya75 2012.07.26. 07:47:14

@málnabálna:

Én is így vagyok ezzel. Csak azért rugózom időnként ezen a témán, mert manapság már a kettő miatt is sokan hülyének néznek. Pedig...

málnabálna 2012.07.26. 09:47:56

@bpetya75: ...ez a normális nem? legalább magunkat pótoljuk a társadalomban (apa+anya), ha 2 gyerekünk van, ha több, akkor adunk még plusz adófizetőt a társadalomnak, no de ez más téma! amúgy közvetlen családomban közeli rokonom beházasodott egy 13 gyerekes családba, nah?... igen ők vallásosak voltak s úgy vállalták, ahogy jöttek a gyerkőcök, mind tisztességes, becsületes polgár, igaz szerteszét a világban, de egyik sem drogos, egyik sem csaló, egyik sem kallódott el, mindnek van családja 1-2-3-4 gyerekkel a batyujukban s a testvérek egymást látogatják minden évben körbe-körbe kvázi a világban, így a nyaralás is ki van pipálva a gyerkőcöknek a sok unokatesót látogatva, kisebb családi összejövetelek vannak eseménytől függetlenül, odavagyok meg vissza, ha netán én is részt veszek ilyenben általuk, le a kalappal és minden tiszteletem, csodálatom az öregeké, amiből már sajnos csak a mama él, hogy volt erő, energia ennyi gyereket ilyen szépen felnevelni, összetartónak nevelni! (persze-persze kis irigység, kis testvéri viszály ott is adódik néha, de elenyésző a sok pozitív dolog mellett)
Tehát igenis vannak szép példák, szép életek sok gyerekkel is igen!

dugo66 2012.07.28. 22:40:18

@tilmir:
kb. 10 napja nem olvastam a blogot....
most próbálom 'utólérni magamat'.... hát' csak pislogok az új arcok- és kommentek miatt... eddig is voltak polihisztorok, de itt aztán mindent megfejtenek az érintettek helyett.. :-)

CsaKaDuma 2012.08.16. 23:05:52

@Behajtó70: Ennyire azért nem fekete-fehér a kép Behajtó.

Először: A CHF hitel még az elszállt árfolyam mellett is kevesebb törlesztővel járt, mint a HUF hitelek. A legtöbb embernél nem az elszállt kamat jelentette a problémát, ilyen szempontból jó döntés volt a CHF. Ott cseszték el sokan, hogy kicentizték a törlesztőt a felvételkori árfolyamra, és nem gondoltak arra, hogy miből fogják fizetni a hitelt, ha változik az árfolyam.

Másodszor: A legtöbb embernek soha a büdös életbe nem lesz pénze lakásra. Továbbá az albérletek ára akkoriban magasabb volt, mint a lakáshitelek törlesztőrészlete, tehát ilyen szempontból is teljesen logikus döntés volt a CHF hitel.

Utólag könnyű baromi okosnak lenni..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása