oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 06:53,  Semmi sem az, aminek látszik 164 komment

2012. július 20. 06:53 Határátkelő

Semmi sem az, aminek látszik

Nem mindenki nyugatra megy – kezdte írását Jani haverja, aki első látásra egészen különös helyen keresi a boldogulást: Albániában. Egy olyan országban, ahol (szerzőnk szerint) tejből van a tej, ahol a család szent és ahol a nyugdíjasok a nyugdíjemelés ELLEN tüntettek. Szóval ma egy egészen különleges, közelsége ellenére is egzotikus országba kalauzolunk titeket, gyertek velünk és utána beszélgessünk egy jót!

Tiranai vasarnap.JPG

„Rátaláltam erre a blogra, hiszen én is külföldön élek, keresem az interneten a írásokat ilyen témában. Jó, hogy mások is leírják a tapasztalataikat, nemcsak azért, mert sokat lehet belőle tanulni, hasznos információkat ad az adott országgal kapcsolatban, hanem azért is, mert látom, mások is hasonlóan éreznek, gondolkodnak, próbálkoznak.

Ki így, ki úgy, mindenki más okból, de aki megy, elmegy nyilván mindezt azért teszi, hogy éljen, megéljen, másképp éljen, mint ahogy eddig tette. Leírom én is, miért vagyok itt, ahol most élek. Európában, de mégis kicsit Európán kívül. Egy sok mindenben hasonló, de mégis nagyon más, történelmében, gondolkodásmódjában egyedülálló kicsi országban: Albániában.

Magyarnak születtem, de a Föld a hazám

Ez a gondolat mindig is bennem volt. Nem szeretném a mostanában Magyarországot oly sokan szidalmazók, bírálók stb. táborát szaporítani, nem is fogok Magyarországra mondani, írni semmi személyes bírálatot, de néhány tényt azonban le kell írnom, ami hozzájárult ahhoz, hogy most itt ülök Tirana külvárosában, és itt írom ezt a bejegyzést.

Amióta itt élek (tavaly, azaz 2011 októbere óta), csak erősödik bennem az érzés, hogy jól tettem, hogy eljöttem, mert innen kívülről így látom a magyar valóságot: az a gazdasági kilátástalanság, ami ma Magyarországon van, párosul az amúgy is depresszióra hajlamos magyar nép fokozottan rossz hangulatával, panaszkodásával, siránkozásával, szinte elviselhetetlen volt számomra az utóbbi időben, és ezt csak erősíti a nap, mint nap olvasott hírek és az „otthon" maradt barátok, rokonok, üzleti partnerek beszámolója az ország jelenlegi és előrevetített helyzetéről.

A másik, hogy a középkorosztályt (a jó karban lévő nyugdíjasokat) valamint a fiatalabb generációt teljesen szembefordították egymással, tehát a nyugdíj mellett „elmaszekolgató" nyugdíjasok „élnek, mint Marci Hevesen", és nem értik, miért nem boldogul a gyerekük Magyarországon, és mikor nap, mint nap azt hallom tőlük, hogy: „Én nem lennék most fiatal." meg hogy, „Remélem, ez a kis nyugdíj az én életemben még kitart.", nos ezeket a gondolatokat nem tudom hova tenni.

Szóval, nehéz ezt így kimondani, de el kellett döntenem: a gyerekem jövője fontosabb vagy a szüleimé. Mellesleg, az egyik magában foglalja a másikat: mert hogyan gondoskodjak majd a szüleimről, ha nem lesz miből? Mert én majd szeretnék gondoskodni róluk, nem egy törvénynek engedelmeskedve, hanem szeretetből és erkölcsi kötelességből. Mint ahogyan ezt mindenki teszi ebben az országban, ahol most élek.

Mindegy, hogy magyarnak születtem, ott fogok élni, ahol hagynak élni, ahol még emberek az emberek, ahol nem kell félnem a hivataloktól, a rendőrtől a szomszédtól stb. Ahol szabadság van. Mert ez nekem fontos. És ez itt így van. Az ország régi neve is azt jelenti: Illíria (i lirë: szabad). Minden értelemben.

Miért éppen Albánia?

Most biztosan sokan felkapják a fejüket, és azt kérdezik: Albániába? Igen, sokan ezt tették akkor is, amikor 2005-ben először fordult meg a fejemben: elmegyek Albániába, és megnézem, mi van ott? Mikor mondtam a barátaimnak, hülyének néztek és ezt mondták: „Le fognak lőni!" Nem baj, gondoltam, én akkor is utánajárok ennek az országnak.

Egy barátommal éppen Csángóföldre készültem baráti látogatásra. Szívesen eljött velem, gyakorlatilag meghívtam, hogy ne menjek egyedül. Mikor Budapesten felvettem a kocsiba, és kiértünk az M3-as autópályára, akkor mondtam csak neki: „Te, mi lenne, ha Csángóföldről nem haza mennénk, hanem tennénk egy kis kerülőt, és úgy jönnénk haza? „Merre?" - kérdezte. „Bulgárián és Görögországon keresztül Albániába, majd onnan Montenegrón és Szerbián keresztül jönnénk haza" - válaszoltam. „Te egy állat vagy" - mondta. Majd pár másodperc csend után azt mondta: „Húha, felhívom a feleségemet." És felhívta. És miután 4 napot töltöttünk a csángóföldi barátainknál, továbbindultunk az ismeretlenbe.

Szörnyű utak, kedves emberek

Az akkori tapasztalataimat csak röviden írom le: sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Görögország felől jöttünk, és délről haladtunk északra. Amit láttam: az utak szörnyű állapotban voltak. Sok helyen, így végig a Riviérán egysávos, kátyús legelésző szamarakkal, tehenekkel, kecskenyájjal tarkítva, hatalmas infrastrukturális problémákkal, de gyönyörű, érintetlen tájjal, rendkívül és őszintén kedves emberekkel, mérhetetlen nyugalommal, segítőkészséggel, az idegenek iránti tisztelettel.

Alban hegyek2.JPG

És még valami: rengeteg építkezés volt, FEJLŐDÉS. Ja, és 750.000 bunker és legalább ennyi Mercedes (bocsánat, Benz, ahogy ők hívják.) Színvonalas vendéglátás, olcsón. Az utcán szemét, a házakban tisztaság. Ezt akkor elraktároztam magamban. És utána nem hagyott nyugodni. Már csak azért sem, mert akkor már Magyarországon igencsak kezdtek lefelé menni a dolgok, főleg az építőiparban. Én ugyanis ott dolgoztam.

Egy kis építőipari vállalkozást vittem a Balaton-parton, nyaralók felújításával, karbantartásával stb. foglalkoztunk, és aggasztó jelek kezdtek mutatkozni. A megrendelések száma csökkent, egyre kevesebb pénzt lehetett kérni a munkákért, a kifizetések akadoztak jó magyar sajátosság szerint, láttam, ez így nem lesz jó, váltani kell. Akkor voltam először Albániában. Aztán 2006-ban nem jöttem. A kisfiam kicsi volt még, 2005-ben született, az első utamra azért nem a családommal mentem, hanem a barátommal. De onnantól kezdve, hogy nagyobb lett 2007-ben már családdal jöttem vissza nyaralni. Látnom kellett, mi történt két év alatt. És nagyon sok minden.

Kapcsolatok nélkül nem megy

Az utakat elkezdték építeni. Szállodák nőttek ki egymás után a földből. Szóval rengeteget fejlődött. Akkor még inkább tudatosult bennem, hogy itt lehet jövőm. Először az építőiparban gondolkodtam. Ha itt ennyi építkezés van, én is elférek még, hiszen otthon is ezt csinálom, miért ne csinálhatnám itt is?

Elkezdtem nézni a lehetőségeket. Beszéltem itthon építőiparos ismerőseimmel, akik elegendő tőkével rendelkeztek, hogy Albániában rengeteg lehetőség lenne, meg kéne próbálni. Csak egy baj volt. Nem volt kapcsolatom. És azt tudni kell, hogy itt másképp nem megy. Tudom, bárhol a világon fontos a kapcsolat, de itt különösen. Ez kicsi ország, nagyon család- és barátcentrikus. Itt minden ajánlásos alapon történik. És akkor rám még senki nem mondta azt, hogy: „Ez az ember a barátom." Csak turista voltam, illetve már visszajáró vendég.

Ezért hiába mentem a sarandai PM hivatalba, hogy tájékozódjak a fejlesztésekről, hátha sikerül „megcsípnem" valamit, készségesen tájékoztattak ugyan, elmondták, hogy tervezik kikötő építését, repülőteret, útépítéseket stb., de mivel csak egy kedves magyar vendég voltam, ennyiben maradt a dolog.

És aztán 2008-ban megint jöttem, és 2009-ben megint. És láttam, hogy újabb utak épültek, újabb szállodák, folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrát. A szállodában, ahol laktunk minden évben történt valami változás, fejlődés. Láttam, hogy itt, aki akar dolgozni, egyről a kettőre tud jutni. Lassan, de biztosan. Minden évben feljebb. És akkor tovább kerestem a lehetőséget, hogyan tudnék én ide kijönni. Megélhetés céljából.

Alban hegyek1.JPG

Az interneten rengeteget olvastam az országról. Mindenhonnan gyűjtöttem az információkat. És kerestem a kapcsolatot. Valakivel, aki tudna segíteni. Aki Albániában él és beszél magyarul. De nem találtam. És akkor egyszer az Index fórumon segítettem valakinek információval. És ő visszasegített. Csak egy nevet mondott. De ez a név jelentette a továbblépést.

Azért vagyok most itt, mert találtam valakit. Aki albán és beszél magyarul. És rengeteg kapcsolata van. Mondhatnám azt is, egész Albániát ismeri. És most már a barátom. Sokat tettem azért, hogy így legyen, és igyekszem is megtartani ezt a megtisztelő címet.

Kiköltözünk

Ezek után felgyorsultak az események. Most, hogy meglett a „kapcsolat", már komolyan elkezdtem szervezni, hogy ki is költözhessünk. Azt ugyanis meg kellett állapítanom, hogyha valamit csinálni akarok, az távirányítással nem megy. Az eredeti elképzelés, hogy az építőiparban kezdjek valamit, kezdett elhalványulni, ugyanis láttam, hogy itt csak olyan cégek tudnak érvényesülni, akik mentalitásban hasonlóak ehhez a néphez, és ismerik az albánokat. Ők az olaszok és görögök.

Az tudvalévő ugyanis, hogy rengeteg albán ment ki külföldre dolgozni, elsősorban Olaszországba és Görögországba (ma már fordítva van, ismervén a helyzetet, a görögök jönnek ide dolgozni). A nagy részük visszajött, és a kint megkeresett pénzéből „belevágott" valamibe. És hozta az olasz vagy görög céget is. Vagy egyedül. De visszajött. És akkor tovább gondolkoztam. Miért nincs itt egyetlen magyar cég sem? Pedig SZERETIK A MAGYAROKAT.

Ennek oka a közös történelmünkben keresendő. Ha ugyanis a mi Hunyadi Jánosunk nem segítette volna az ő államalapító Skender bégjüket, ma nem lenne ilyen ország, hogy Albánia. Tulajdonképpen hálásak nekünk. Ezt ki kellene használni. Nem visszaélni vele, a javunkra fordítani. De mivel Magyarországra egy albán sem ment dolgozni (ma már van néhány albán pékség, de azok szinte kivétel nélkül koszovói albánok), ezért nem is hozhatott onnan kapcsolatot.

Akkor eldöntöttem: csinálok egy céget, ami azzal foglalkozik, hogy magyar vállalkozásoknak segít Albániában. Képviseli őket, segít az ügyintézésben, piackutatást végez stb. Hogy azok a gazdasági kapcsolatok, amik erősítését annyira hangoztatják a politikusaink valóban tetten érthetők legyenek. És ezért kiköltözök ide, a feleségemmel és a 6 éves kisfiammal. Aki itt fog iskolába járni. Itt fogok élni azért, hogy valami olyat csináljak itt, amit még senki. Gyakorlatilag a „semmire" költöztem ide, de rengeteg lehetőség reményében.

Nagyon sok a kiaknázatlan lehetőség, rengeteg a fejlesztésre váró terület. Nagyon várják a befektetőket. Kedvező a gazdasági környezet. Rengeteg kiaknázatlan ásványkinccsel rendelkeznek. De: itt kell lenni, tartani a kapcsolatot személyesen. Odamenni, leülni a kávézóban (itt minden üzlet ott köttetik), beszélgetni, figyelni és tanulni. Nemcsak a nyelvet (ami mellesleg rendkívül nehéz), az embereket is. Hogy hogyan élnek, gondolkodnak. Mi a fontos nekik. Hogyan lehet itt üzletet kötni úgy, hogy mindkét fél jól járjon. Hiszen ez a lényeg.

A rejtőzködő társadalom

Most szeretnék néhány dolgot leírni az országról, és eloszlatni azokat a téveszméket, amik ezzel az országgal kapcsolatban a mai napig élnek a magyar emberekben. Albánia az ellentétek országa - „Itt minden van, és semmi sincs!" - mondta egy sok éve itt élő világpolgár barátunk. Vannak nagyon szegények, de rengeteg a nagyon gazdag ember is. Ha az utcán találkozol valakivel, soha nem tudod megmondani, az illető szegény vagy „tele van a szekrénye" pénzzel. Nem azt mutatják magukról kifelé, akik valójában és ezt nagyon élvezik.

Albánia már korántsem olyan elmaradott, mint sokan hiszik (első látásra talán). Az utóbbi években rengeteget fejlődött, minden tekintetben. Aki azt gondolja, hogy sajnálnia kell bennünket, hogy itt élünk, nagyon téved. A miniszterelnökük egyszer azt mondta: „Albánia Dél-Európa Svájca szeretne lenni." Minden esélyük megvan rá. Itt az emberek, annak ellenére, hogy statisztika szerint egyelőre alacsony fizetésekből élnek, életminőségben összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint pl. a magyarok.

Tirana1.JPG

Itt mindenki megengedheti magának, hogy beüljön a kávézóba beszélgetni, mert olcsó a kávé, a raki (köszönhető a kedvező adórendszernek), és itt nem „ciki" elüldögélni egy kávé mellett fél napokat, ahogyan a legtöbb nyugdíjas teszi, ezért itt a magányt nem ismerik, sakkoznak, dominóznak, társasági életet élnek.

Minőségi ételeket esznek, a kenyér lisztből van, a tejtermékek tejből, a tartósítást csak mértékkel alkalmazzák, ide még nem gyűrűzött be az európai silány kaja. És nagyon is fontos nekik, hogy jókat egyenek és jókat beszélgessenek.

Fontos a család, az idősek tisztelete

Itt a család is nagyon fontos. A régi értékrend, az idősek tisztelete a fiatalokban is megvan, itt még átadják a helyeket a buszokon, kiveszik a kezedből a nehéz csomagot, mert a családban ezt látják. És ha megkérdezik, „Si jeni?" (Hogy van?, ez az egyik alap köszönési formájuk), őszintén teszik, nem csak formaságból.

Itt nem „ciki" ilyenkor elmondani, hogyha éppen valami bajod van. Itt csakis családban gondolkodnak. Ezért fordulhatott elő, hogy a nyugdíjasok azért tüntettek, mert megemelték a nyugdíjukat. Kimentek az utcára és követelték, csökkentsék vissza a nyugdíjukat, mert átlátták, hogy ezzel akkora adóemelést kellett végrehajtania az államnak (azért még így is nagyon kicsik az adóterhek, de az itteni emberek szemében már nagyok), hogy ezáltal a gyerekeikre terhelték rá azt, hogy ők többet kaphassanak.

Azt meg minden albán nyugdíjas tudja, hogy a saját gyereke úgyis segít neki és támogatja mindenben, éppen ezért mi szükség van az állam gondoskodására? Miért kellene a gyereke nyugdíjjárulékából egy csomó feleslegesen dolgozó bürokratát eltartani, aki beszedik a nyugdíját majd szétosztják? Így ugyanis a nyugdíjemeléssel az átlag albán család rosszabbul járt, mert nem annyi emelést kapott a nyugdíjas, mint amennyivel többet elvontak a gyerekétől.

Saranda1.JPG

Az Írországról szóló írásokban meglepően sok hasonlóságot fedeztem fel a két nép mentalitásában, szokásaiban. Itt is mérhetetlen nyugalom van, nem aggódnak semmin, leggyakrabban használt szófordulataik a s'ka problem (nem baj, semmi probléma), illetve a nesër, pasnesër (holnap, holnapután).

DE: ennek ellenére minden működik, a déli népekkel ellentétben szorgalmasak, akarnak dolgozni és ez a gazdaság teljesítményén meg is látszik. Sok mindenben tanulhatnánk tőlük, összetartást, egymás segítését, és azt, hogy elégedettek azzal, amijük van. Nem akarnak többet. Ha kapnak, szívesen fogadják, ha nem úgy is jó.

Márpedig kapnak, mert okosabbak is, mint amilyennek látszanak. Az itteni politikusok nem „kokikat" és „tockosokat" osztogatnak az EU-nak és az USA-nak, hanem mindig tudják kinek mit kell mondani és ígérni, hogy a saját országuknak jó legyen, mindezt mosolyogva és alázattal.

A közbiztonság tekintetében is hasonlóak: itt még nyitva hagyhatod az autódat, a lakásodat nem fognak meglopni. Működik az egymásra odafigyelés, mint védelmi rendszer.

Csak magukra számíthatnak

Persze ők sem tökéletesek, megvannak a maguk hibái, de úgy gondolom, nekünk kell alkalmazkodni hozzájuk, hiszen nem ők kérték, hogy jöjjünk ide, mi döntöttünk így, ezért a nyelvüket is meg kell tanulnunk, mert itt nem sokra megy az ember az angollal vagy a némettel.

Sajátos történelmükből kifolyólag - hiszen ez volt Európa legelzártabb országa - ők aztán igazán tudják, mit jelent, hogy csak magukra számíthatnak. Ez meg is látszik a gondolkodásmódjukon, teljesen természetes, hogy aki külföldön akar boldogulni, az elmegy, aki meg itt akar maradni, az marad. De mindenhogyan segítik egymást, akárhol vannak a világban.

Nagyon sok titkuk van, és ez csakis belülről látszik. Kifelé nem azt mutatják, amilyenek valójában, ezért van az a sok téveszme, előítélet stb. velük szemben. És ami még nagyon fontos: nem irigyek. Őszintén örülnek a másik sikerének, a gazdag embert tisztelik, hiszen tudják, hogy ő fog munkát adni a gyerekeiknek, unokáiknak, nem az államtól várják, hogy megoldja a problémáikat. Persze még rengeteg fejlődni valójuk van, tudják ők is, de hát messziről indultak, és idő kell hozzá.

Mindenesetre velünk nagyon kedvesek, segítőkészek, teljesen befogadtak (igaz, mi egy honfitársuk baráti ajánlásával vagyunk itt, a házat, ahol lakunk is a barátunk barátjától béreljük), de igyekszünk alkalmazkodni, beilleszkedni és nem visszaélni a vendégszeretetükkel. Ők látják, hogy mi itt akarunk dolgozni, az ő országukban adózunk, itt költjük a pénzünket, és ez nekik jó.

Tudják azt is, milyen nehéz elmenni valakinek a szülőföldjéről, és máshol élni, hiszen itt szinte minden családban van egy vagy több rokon, aki most is külföldön él. És ezért nem megvetés jár, hanem tisztelet.

A vallás szerepe

Toleranciájuk a vallásban is megmutatkozik, hiszen ne felejtsük, 70 százalékban muzulmán országról beszélünk. Csak mi ezt nem vesszük észre. Hiszen ez is olyan dolog náluk, mint bármi más, ami csak a papírokon van rögzítve. A valóságban nem így van. Nem járnak ők mecsetbe. Vagyis csak nagyon kevesen.

Nem viselik a muzulmán öltözéket sem. Csak néhány fejkendős asszonyt látni (azok is jórészt egyiptomi vagy török asszonyok). Isznak is alkoholt rendesen (mindenki, még a rendőr is néha szolgálatban – ja, ez egy szabad társadalom), mégsem részeg senki, balesetet sem okoznak ittas vezetésből kifolyólag, mert nagyon tudják a mértéket.

A Ramadán kezdetét és végét megtartják, mint ünnepet, de a közte lévő 40 nap böjtöt nem. És tiszteletben tartják az összes többi vallást, amit itt gyakorolnak, a görög keletit és a katolikust is. Megtartják az összes vallási ünnepet, együtt, mindenki a másikét is. Szépen megvannak egymás mellett. Azt mondják, mindegy milyen névvel illetjük azt, akiben hiszünk. A lényeg ugyanaz.

Az elején nehéz egy idegen országban

Ma, ha Magyarországról beszélünk, négyféle embercsoportot említhetünk: aki már elment, aki készül elmenni, és aki el fog menni, csak még nem tud róla és akik végképp maradnak, mert nem tudnak elmenni, vagy mert nem akarnak, vagy mert nincs bátorságuk hozzá, az azonban biztos, hogy senkinek nincs joga bírálni azokat, akik úgy döntöttek: elmennek.

Riviera.JPG

Véleménye, álláspontja mindenkinek lehet, de olyan kijelentéseket tenni, hogy könnyű külföldről hazafelé „ugatni", nem kéne. Igenis nem könnyű, sőt az elején piszok nehéz idegen országban, idegen kultúrában, idegen nyelven, távol a családtól, a megszokott környezetedtől élni, nap, mint nap olyan problémákkal szembesülni, ami otthon nem probléma.

Hol tartana most a világ, ha mindenki otthon maradt volna a saját szülőföldjén? Sehol. Annak pedig, hogy most soha nem látott méreteket öltött a Magyarországról elvándorolni kívánók aránya oka van. És igenis mindenkinek joga van eldönteni, hol akar élni.

A gyerek is jól érzi magát

Még rengeteg mindent írhatnék erről az országról, az itt megélt tapasztalataimról, (vannak rendkívül jó sztorik, és meglepődnétek, ha tudnátok, mit adott - ad a világnak Albánia, amiről az átlagember nem is tud - lehet, hogy majd írok egy könyvet, vagy forgatok egy filmet az országról), a 6 év előkészületről, ami által ide kerültem, a szép és a nehéz dolgokról, arról, hogy itt gyakorlatilag mindent el lehet intézni, annyira nyitottak és észérvekkel meggyőzhetők a hivatalok is (itt a „begyöpösödött" bürokrata fogalmát nem ismerik), stb.

A színvonalas vendéglátásról, a sajátos közlekedésről, a nyelvi furcsaságokról, a logikus gondolkodásmódjukról, családszerkezetükről, szokásaikról, hogy imádják a gyerekeket és milyen természetesen élnek, hogy Puskást itt is mindenhol ismerik, hogy milyen egyszerű itt vállalkozást nyitni stb...

Egyet azért még leírok: féltünk tőle, hogy a kisfiunk hogy viseli majd ezt az egészet. Mikor már elérhető közelségbe került a kiköltözés, folyamatosan mondogattuk neki, készítettük az új helyzetre. Mit szólna, ha Albániában élnénk, ott járna majd iskolába stb. Az országot már ismerte, hiszen az utóbbi években mindig itt nyaraltunk, de hát az csak felszínes benyomás.

Mióta kiköltöztünk, folyamatosan kérdezzük, hogy érzi itt magát, és ő mindig azt mondja, nagyon jól. Egyébként látjuk is rajta, hiszen egy gyerek nem tud hazudni. Azt mondja, Magyarországról semmi nem hiányzik neki, csak a nagyszülei, az ott maradt néhány barátunk, és azok a játékai, amik még nem kerültek ide (mióta kijöttünk, nem voltunk Magyarországon.)

Házi tej és házi tojás

Ő egy nagyon sovány testalkatú kisfiú, Magyarországon úgy kellett „beleimádkozni" az ételt, itt azonban ösztönösen érzi, hogy az élelmiszerek jobb minőségűek, és nagy örömünkre sokkal többet eszik. Házi tejet, házi tojást veszünk, a húsok garantáltan frissek (ott áll a kisborjú a húsbolt előtt, naponta kétszer vágnak!) és fiatal állatból származnak (itt csak borjút, kecskegidát, malacot esznek, az öreg állatok húsát szaláminak dolgozzák fel).

Itt nem ciki a tehenet Tirana szélén az út mellett vezetgetni (megjegyzem tudok Zürichben is olyan belvároshoz közeli részt, ahol tehenek legelnek), minden kertes házban van szárnyas, a kert tele zöldségekkel. Az itteniek egészségesek, testileg és lelkileg is.

Riviera bunkerekkel.JPG

Igazi barátokat talált, a szomszédunkban két vele nagyjából egykorú kisfiú lakik (a New York-ban élő háztulajdonosunk testvérének unokái), velük jár iskolába, ugyanis itt egy szó nélkül megengedték nekünk, hogy a feleségem bejárjon vele minden nap 1-2 órára az iskolába, hogy szokja a környezetet meg tanulja a nyelvet. Semmilyen papírt nem kértek. A beiratkozáshoz is csak a Születési anyakönyvi kivonat kell, meg az oltási igazolás. Itt ilyen rugalmasan és egyszerűen intézik a dolgokat. Mindenben. Tehát ami miatt kijöttünk ide, hogy neki legyen jövője, úgy tűnik az ő szempontjából mindenképpen jó döntés volt.

Kitárul a világ

Befejezésül még egy utolsó gondolat: minden magyar, aki valaha is élt külföldön és nyitott szemléletű azt mondja: ha egyszer elköltözöl Magyarországról hosszabb vagy akár rövidebb időre kitágul a világ. Ezzel a véleménnyel teljes mértékben egyetértek.

Azt mondom, az, aki soha nem próbált meg külföldön élni, soha nem fogja megtudni, mit jelent külföldön élni. Olyan ez, mint akinek van gyereke, meg akinek nincs. Akinek nincs és nem is lesz, soha nem fogja átélni, mit jelent az, gyermeket vállalni és felnevelni. Lehet, hogy kicsit sántít a párhuzam, de egy biztos: mindkét dolog rengeteget ad az embernek, és rengeteget elvesz. A lényeg azonban a végeredmény: melyik van pluszban. Szerintem erre mindegyikünk tudja a választ."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr894667348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TilosazA (UK) 2012.07.20. 08:45:50

Hű, nagyon jó írás! Jó hosszú, mégis szívesen olvastam volna még tovább. Sosem fordult meg eddig a fejemben, hogy el kéne látogatnom Albániába. Eddig. :)

tableno 2012.07.20. 08:45:59

Hú, tudtam én rögtön, hogy ez érdekes poszt lesz (Albánia nem éppen tipikus célország), de ezt minden várakozást felülmúlt. Komolyan kedvet csinált az országhoz (legalábbis nyaralni simán elmennék)! A posztolónak meg minden tiszteletem, főleg azért, mert soha nem a "nyájat" követte, hanem elhagyta a járt utat a járatlanért. Így is van - az a szabad ember, aki nem hagyja, hogy más mondja meg neki, mi a jó vagy rossz, hanem megkeresi a saját lehetőségeit.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.20. 09:00:46

ez volt az egyik legérdekesebb írás itt az utóbbi időben. gratula a szerzőnek.
érdekes volt albániáról olvasni, de érdekes volt az indirekt kritika is, amit magyarországról fogalmazott meg Jani haverja.
az biztos, hogy nem a legkönnyebb utat választotta, de így ő igazi "jani" lehet:)
sok sikert!

TilosazA (UK) 2012.07.20. 09:04:35

Ahogy nézem, addig jó itt, amíg ki nem kerül az aznapi írás a címlapra. Még mindig a tegnapi íráson rágódnak és anyáznak...
Egyébként a poszthoz visszatérve, nekem kicsit olyan hangulata volt az írásnak, hogy "ide még nem érkezett el az új korok szele", és így még minden jó. Rossz utak vannak, és nem ellenőrzött élelmiszerek - de pont emiatt otthonos, és az áruk frissek, stb. Mint nagyanyáink idejében.
Ez nem rossz, csak kérdés, meddig lesz ott ilyen az élet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2012.07.20. 09:18:31

@TilosazA: Jaja, én is benéztem a tegnapi poszthoz, de nem is tudom...valamiért nem olyan érzéseim vannak mint napokkal ezelőtt. Érdekes és szokatlan eszmecserét látok.Egyelőre kicsit elbizonytalanodtam, ne kérdezzétek miért. Valahogy úgy érzem magam, mint amikor egy megszokott haveri körbe beesik vagy 200 új arc. Nem ismered őket, de próbálsz nyitott és befogadó lenni mégis önkéntelenül kicsit a háttérbe vonulsz és figyelőre állítod magad. Amit meg látsz tetszik is meg nem is. De inkább nem mint igen....:((

Shebelle 2012.07.20. 09:21:02

Gratulálok! Igazán remek, nem szokványos cikk lett. Még olvastam volna tovább.... :)
Érdekelne viszont női szemszögből is az ország...., valószinű kicsit más képet kapnánk.
További sok sikert!

mommmmo 2012.07.20. 09:21:45

Igen, a poszt nagyon jo... De bennem akkor is csak az motoszkal hogy nemileg kisse idealizalt. Vagy legalabbis Jani direkt nem ment bele az arnyoldalakba. Vegul is Albania szinte minden mutatojaban sereghajto Europan belul

Drout 2012.07.20. 09:24:05

7 éve volt a nászutunk Szícilíába, autóval. Visszafelé komppal átmentünk Albániába és kicsit elidőztünk ott. Mindenben egyetértek veled és irigykedem is egy kicsit a bátorságodért. Még lehet el is gondolkoznék, hogy kövesselek titeket. Mondd, az informatika mennyire pörgős arra, abban is vannak lehetőségek?

2012.07.20. 09:29:33

Egyik haverom pl. turazni jar Albaniaba, evente tobbszor is. Pont amiatt, hogy sokkal autentikusabb, kevesbe kiepitett, erintetlenebb videk, mint az Alpok vagy a Tatra. En meg pont emiatt szeretem az Alpokat, hogy jol kiepitett es emiatt biztonsagos, igaz en csak hobbi-turista vagyok. :) Azt gondolom az orszaggal is ez van. Van akinek az abszolut urbanizalt es elsorendu infrastrukturaval rendelkezo orszagok jonnek be, van akinek inkabb a meg erintetlenebb, vadregenyes, kevesbe urbanizalt orszagok. En szemely szerint nem koltoznek Albaniaba a poszt utan sem, de remelem a posztolo hosszu tavon is megtalalja a szamitasait! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:30:43

@TilosazA: Ez az ország is romlik, csak szerencsére van honnan, meg az ütem is más. Nagyon tisztelik a hagyományokat. Erre egy nagyon jó példa, hogy itt 1967-ben (nem elírás, tényleg akkor) volt egy pénzügyi reformnak nevezett valami, ami többek között azt tartalmazta, hogy a régi fizetőeszköz (régi Lek) helyett Új Lek lett, vagyis elhagytak egy nullát. Ennek ellenére a MAI NAPIG a társadalom többsége (néha még a TV-ben is!) régi Lek-ben számol, azaz a tízszeresét mondja árként mindennek.

A minőségbiztosítás itt úgymond szájhagyomány útján működik. Egyszer ad rossz minőségű terméket a boltos, egy hónapon belül be is csukhatja a boltot, mert senki nem fog oda menni. A nagyüzemek (konzervgyárak, hús-tejüzemek, stb.) viszont meglepően korszerű technológiával dolgoznak (mivel magyar cégeket képviselünk itt, láttam már sokat belülről is) mindenféle HACCP, meg egyéb kényszer nélkül is, de a legtöbb az export lehetőség miatt pl. megcsinálta az ISO, meg a HACCP minősítéseket önként, magától.

Cockroach 2012.07.20. 09:30:51

udv.
kosovo-ban elek, hasonlo a tapasztalatom. es en is elgondolkoztam rajta, hogy vegleg ki szeretnek koltozni. igaz, most meg az unionak dolgozom itt, de szeretnek elszakadni es letelepedni valahol.
teljesen egyetertek a leirtakkal es megfogalmazott gondolatokkal.
utoljara gyerekkoromban emlekszem - 35 vagyok -, hogy elvezettel majszoltam el a frissen sult kiflit a peksegbol, uresen.
itt minden nap reggelen ezt teszem.
es igen, itt minden friss, es TERMESZETES eredetu.
vannak szegenyek es vannak gazdagok. de mindenki roppant segitokesz es elozekeny.
ez egy mas tarsadalom, nem olyan megosztott es onzo, mint a mienk - ertem itt Mo-t, es a tobbi "fejlett" nyugatit.

ha az iro kedvet erezne, szivesen felvennem vele a kapcsolatot.
addig is - DITE NE MIRE! :)

bar a shqiptar-om meg nem tokeletes..... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:36:24

@mommmmo: Persze vannak árnyoldalak is, de ha mérleget vonunk, akkor számunkra több az előny, mint a hátrány.

"Vegul is Albania szinte minden mutatojaban sereghajto Europan belul"

Már Churchill is megmondta, hogy "csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam", vagy valami hasonlót. Ez erre az országra nagyon igaz. Egyrészt a kisvállalkozók átalányadózása miatt ember nincs, aki meg tudja becsülni pl. a tényleges GDP-t, másrészt pedig ez az ország az 500 év török uralom alatt nagyon megtanulta, hogy kifelé nem kokikat, meg tockosokat kell osztogatni, hanem sajnáltatni magunkat, hátha adnak egy kis ingyen pénzt. Ezt már a posztban is leírtam, csak kicsit más megfogalmazásban.

TilosazA (UK) 2012.07.20. 09:39:15

@Jani haverja: Remélem felismerik, hogy ez mekkora érték, és nem fognak "elüzletiesedni" mint itthon. Itt úgy kell keresgélni a jó minőségű árut, mert mindenki azt mondja, hogy tök mindegy, úgyis megveszik, hiszen valamit enniük kell.
Bevallom, mi sem villamosozunk el 6 megállót a piacig, csak leugrunk a Sp@rba, ha kell valami. Bár ez gyerek mellett talán érthető - az időhiány és a kényelem áldozata lettem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:39:53

@Shebelle: Gondolom, itt a muzulmán vallásból adódó "hátrányokra" utalsz. Ez itt abszolút nincs. A hivatalokban nők dolgoznak többségben, éppúgy, mint Mo-on, bikiniben fürdenek a strandokon, mai divat szerinti ruhákban járnak, sőt, sokszor merészebben, mint mondjuk, Mo-on.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:43:29

@Dr.out: Informatika: Ez kicsit olyan, mint a posztban leírt "itt minden van, és semmi sincs". Bődületes fejlődések vannak. A tolmácsunk szülőfalujában tavaly még a mobilnet is silányan működött. Jövő hónapban adják át a faluba vezető üvegszálas kábelt, ha minden igaz.

Szerintem nagy lehetőségek vannak benne, de nem tudom, hogy milyen fizetésekért dolgoznak itt az informatikusok. Ha gondolod, vedd fel velem a kapcsolatot privátban, írd le, hogy milyen része érdekel a dolognak, és időm függvényében megpróbálok utánajárni.

TilosazA (UK) 2012.07.20. 09:43:56

@Jani haverja: Engem nőként az is érdekel, hogy milyen az oktatás ott? Ilyesmi poroszos mint itthon, vagy inkább mint az angolszász országokban?

Mentalita 2012.07.20. 09:46:14

Köszönöm ezt az írást, egy élmény volt olvasni a hossza ellenére. Emellett igen elgondolkodtató is. Minden jót odakinn!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:49:14

@roppantokosan: Na, egy szomszéd :)

A mi albán tudásunk is még igencsak sok kihívással küzd, bár most már a feleségemet a beszéde alapján néha koszovóinak nézik :) Persze, ha csak röviden beszél, mert akkor csak az akcentust hallják meg, és a nyelvtani hibák még nem kerülnek elő :)

Írj nyugodtan, vagy vegyél fel Skype-ra, az összes elérhetőségünk ott van a honlapunkon.

Diten e mire, mirupafshim!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:54:24

@TilosazA: Itt rengeteg a kiskereskedő. Városban 200 m-es körzetben minimum 5-6. Ugyanez vonatkozik a kávézókra is. Mindegyik meg tud élni mégis, mert átalányadóznak. Az egyetlen élelmiszermulti tavaly karácsony előtt nyitott itt Tiranában (egy nagy Carrefour a TEG nevű új plázában). Van viszont helyi CBA-szerű lánc, úgy hívják, hogy BigMarket. De amíg a Carrefour úgy adózik, ahogy Magyarországon mindenféle kereskedő, addig a kicsik átalányadóznak, és így ki van egyenlítve a versenyhátrányuk. Sok mindent veszünk mi is a Carrefourban (főleg, mert itt van nem messze), de nagyon sok mindent a kiskereskedőknél, mert jobb, vagy olcsóbb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 09:56:44

@TilosazA: Oktatás: Nagyon vegyes a kép a színvonalban, vannak nagyon jó, és meglehetősen keveset követelő iskolák is. Poroszos oktatásról itt nem tudok, minden egyéb megtalálható viszont, pl. van Montessori óvoda is (igaz ez fizetős, magán).

TilosazA (UK) 2012.07.20. 09:59:40

@Jani haverja: Igen, érdekes egyébként, itt Pesten (amennyire meg tudom ítélni) teljesen kihaltak a kiskereskedők, és nagyon hiányoznak. Ez csak akkor tűnik szembe, mikor Győrben sétálunk mikor a férjem szüleinél vagyunk. Csak bámulok, hogy mennyi önálló (nem üzletlánchoz tartozó) bolt van, ahol egyedi és jó minőségű dolgokat lehet kapni. És nem is drágán... Láttam így már bőrcsizmákat, táskákat, gyerekruhákat... és mind megvettem volna. Egy baj volt: szombaton délben bezárnak, mi meg általában csak hétvégén vagyunk ott, szombat délutántól. :)
Ezt az adózás dolgot valahogy nagyon meg kéne változtatni okosan.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 10:07:02

@TilosazA: Itt a boltok nem zárnak be hétvégén sem. Szombaton-vasárnap-ünnepnep, mindig nyitva vannak, késő estig. Nincs szieszta sem. Itt mindent a vevőért. Mivel rengeteg bolt van, ha az egyik zárva lenne, pár méterrel odébb ott a másik. Van konkurencia. Egyetlen "munkaszüneti" napuk van: január 1-je. Azon túl mindig minden nyitva van. Pedig van itt ünnep bőven, minden vallás minden ünnepét megtartják közösen. De attól az üzletek még nyitva vannak. Őket nem lehetne beszabályozni, hogy nem akkor tartanak nyitva, amikor akarnak. Ezért lesz nehéz csatlakozniuk az Eu-hoz. (Mellesleg nem is nagyon akarnak.)
Ja, és itt mondjuk egy mosógépet eszem ágában nem lenne bevásárló központban vagy nagy szakáruházban megvenni, inkább az erre szakosodott piacon ugyanazt a márkát, mert egyrészt esetleg valamivel olcsóbb, másrészt itt a szóbeli garancia sokkal többet ér, mint bármifajta papiros. Az az árus, aki 20 éve ott árul nem kockáztatja meg, hogy probléma esetén ne cserélje ki azonnal mindenféle 30 napos javítási idő nélkül.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.07.20. 10:07:18

nekem nagyon kedvet csináltál Albániához, köszi a remek posztot! csak mint turista, de biztos ellátogatok egyszer oda :)

innovation 2012.07.20. 10:16:42

Hello! Követem az oldalt elég régóta, de azt hiszem, hosszú ideje ez az első olyan post, amit még órákig el tudtam volna olvasni.
Nagy kedvet csináltál újra az országhoz, köszönöm! :)

És hajrá!

yoolie 2012.07.20. 10:18:13

Nagyon jó poszt,még soha nem jártam Albániában,de egyszer elmegyek oda:)Hiába volt hosszú írás,élmény volt olvasni,köszi:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 10:19:46

@szszandra: Most ezt Neked írom, de valójában mindenkinek:
Ebben az országban aki nyitott szemléletű, és megpróbálja megérteni azt, hogy miért vannak a dolgok úgy, ahogy vannak, annak az élete szinte kánaán itt, mind turistaként, mind pedig itt élés szempontjából. Aki viszont igényli azt, hogy mindent beszabályozzanak, annak az élete itt garantált pokol. Ez vonatkozik a közlekedéstől elkezdve a szállodai kiszolgáláson át az üzletkötésig bezárólag mindenre.

Pl. egy családias szállodában nincsen a luxusszállodákban megszokott animátor, meg hasonlók, de ha unatkozol, garantáltan csinálnak Neked bármilyen programot a háziak, csak azért, hogy jól érezzed magad :)
Másik példa: Az EU-s egészségbiztosítás ide nem vonatkozik, aki idelátogat turistaként, annak elvileg külön biztosítást kell kötnie. Ugyanakkor olyanról én még nem hallottam, hogy valakitől kérték volna itt sürgősségi ellátásnál a biztosítást, egyszerűen ingyen ellátták, mindenféle papír nélkül. Elég sok ilyen esetről tudok, a legváltozatosabb esetek történnek itt, mint bárhol máshol a világban.

madscientist 2012.07.20. 10:24:52

"és mikor nap, mint nap azt hallom tőlük, hogy: „Én nem lennék most fiatal." meg hogy, „Remélem, ez a kis nyugdíj az én életemben még kitart.", nos ezeket a gondolatokat nem tudom hova tenni."

Hát... ezeket én sem, de nap mint nap hallottam az idősebbektől, szomorú, hogy így van. :(

Azért jó volt olvasni Albániáról van onnan egy-két ismerős :), bár azért érdekességképpen megemlíteném, hogy Svájcban is rengeteg albán származású él, akik az otthon maradottaknak elég sokat utalnak haza, szerintem ezek a hazautalások is nagyban segítenek talpra állni ennek az országnak, úgy ahogy a román gazdaságot is sokban ez segíti, meg szerintem a magyart is. :)

karburator (törölt) 2012.07.20. 10:34:57

"Nagyon sok a kiaknázatlan lehetőség, rengeteg a fejlesztésre váró terület. Nagyon várják a befektetőket. Kedvező a gazdasági környezet."

Azért egészen más úgy elmenni egy szegényebb országba, hogy pont a TE szakterületed nagyon jól fut és az utóbbi években is szárnyalt a gazdaság.

Nézd meg: reál GDP növekedés az utóbbi években 3-8%-os volt (ugye az infláció utáni növekedés ez), tehát rohamosan javulnak az életkörülmények.
hXXp://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=al&v=66

Az infláció kellemesen alacsony 2-3%, ez is rendben van.
hXXp://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=71&c=al&l=en

A munkanélküliség magas, de 2003-tól jelentősen csökkent, javuló tendencia.
hXXp://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=74&c=al&l=en

Viszont még eléggé szegények.
hXXp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

Egy erőteljesen fejlődő országban, ahol ott élve még 1 év sem telt el, nem igazán tudod átlátni, hogy milyen is ott élni majd akkor, ha nem megy minden olyan jól gazdaságilag.

Persze most még Magyarországnak minden előnyét és hátrányát ismered, majd idővel kiismered Albániát is, szóval a túlzottan pozitív kép nem reális ilyen rövid idő alatt.

Érdemes még szót ejteni a kivándorlásról:
"Since 1990, it is estimated that a quarter of the population has left the country"
A népesség negyede elhagyta 1990 óta az országot. (Ha olyan jó, akkor miért?)
publications.iom.int/bookstore/index.php?main_page=product_info&products_id=502

Az expatok jelentősen támogatják a hazaiakat, ez adja a GDP 18%-át.
„In Albania, it is estimated that emigrant remittances account for 18% of GDP or $530 million annually.”
„Recently, following the 2010–2011 Greek Crisis, many Albanian emigrants have returned either temporarily or permanently to Albania.[7]”

Persze hogy most rossz lett a helyzet a külföldi gazdaságokban, sokan térnek vissza.

Megy a brain drain is, az egyetemet végzettek PHD-sok menekülnek, ez hosszú távon nem sok jót ígér:

„The mass emigration of the 1990s to early 2000s has resulted in massive brain drain to Albania. In the period 1990–2003, an estimated 45% of Albania's academics emigrated, as did more than 65% of the scholars who received PhDs in the West in the period 1980–1990.”

Forrás: hXXp://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_diaspora#cite_note-4

Még egy friss cikk:
„Over the past 15 years, Albania has experienced one of the highest emigration rates in the world. It is estimated that more than 40 percent of the Albanian workforce is outside the country.
Approximately 60 percent of migrant workers are between the ages of 18 and 29 when they move away. The absence of decent work opportunities and the hope of a better future are the main motivation for youth to migrate internally or abroad.”

hXXp://europeandcis.undp.org/ourwork/poverty/show/93BC0B1D-F203-1EE9-B4F36170FBAEFDBB

Ezek szerint gazdaságilag egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet.
Az utolsó mondatot meg kell ismételni, mert ehhez kapcsolódik a kérdésem:
"The absence of decent work opportunities and the hope of a better future are the main motivation for youth to migrate internally or abroad.”

Miért menekül mindenki, ha olyan jó ott? Miért mennek el a fiatalok és az egyetemet végzettek ("értelmiség") nagy része?

karburator (törölt) 2012.07.20. 10:35:39

a linkeket ki kell javítani http-re mert máshogy nem engedte elküldeni a hozzászólást

karburator (törölt) 2012.07.20. 10:42:57

az utolsó kérdés pedig részben költői, de ha szeretnétek, akkor válaszolhattok is rá

DaDirk 2012.07.20. 10:46:04

Nagyon érdekes poszt, élvezettel olvastam. Úgy látom a kalandvágy és a 'bevállalósság' nem csökkent a családdal, ami különösen tiszteletreméltó. Sok sikert a jövőre nézve!

DaDirk 2012.07.20. 10:48:06

Nagyon érdekes poszt, élvezettel olvastam! Úgy látom a kalandvágy és a 'bevállalósság' nem csökkent a családdal, ami különösen tiszteletreméltó. Sok sikert a jövőben!

karburator (törölt) 2012.07.20. 10:51:01

azt pedig még mindig hozzá kell tennem, hogy eléggé MARKETINGszaga van a posztnak, mivel ott van Jani haverja hozzászóló mellett egy link, ami magyaroknak vállal mindent: cégalapítás-turizmus-ingatlan-márványkő stb. és még 1001 tevékenység Albániában, mintha az ország maga lenne a mennyország, a posztban pedig negatívumok véletlenül nincsenek leírva

az országgal kapcsolatban az albán maffiát még elfelejtettem megemlíteni:
www.maffiak.eoldal.hu/cikkek/maffiak/alban.html
en.wikipedia.org/wiki/Albanian_mafia

rékuss 2012.07.20. 10:52:53

Húúúú, én is olvastam volna még :) Nagyon jó írás, főleg azért is, mert nagyjából hasonló a gondolkodásunk. Igaz, én még csak 22 éves vagyok, de már most a gyerekeim és a családom jövőjén "kattogok" még a barátnőim éjszakába nyúló bulikban kacsingatnak pasikra meg szürcsölik a koktélokat... Szívesen felvenném a kapcsolatot Jani haverjával, hogy még többet tudjak meg az országról!

CastieL 2012.07.20. 10:56:34

Nagyon élveztem a mai posztot, mindig előretekertem, hogy mikor van vége, és ahogy közeledtem felé, magamban morogtam, hogy még olvasnék ugyanennyit. :)

Érdekes élet folyik Albániában, az már biztos. Nekem egy barátom van ott, hasonló tapasztalatokat mesélt, neki ott tökéletesen megfelel. Én mondjuk nem laknék ott, nem tudom megfogalmazni miért, de talán azért, mert kifejezetten anglomán vagyok. De szívesen eltöltenék ott néhány hónapot, ahogy minden más országban is, csak hát az úgy meg akkor mikor dolgozzak? :D

CastieL 2012.07.20. 10:58:28

@karburator: lehet, hogy marketing szaga van, de én nem éreztem úgy utána rögtön, hogy csomagoljunk-össze-mindent-és-menjünk. :D És szerintem a legtöbb ember tudomásul vette, hogy "érdekes, érdekes... és jó is", de ennyi. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.20. 10:58:52

Hát ez jó kis poszt volt!
Kedvet csináltál Albániához, persze csak látogatóba mennék oda megnézni az országot.
Azt, hogy a kávézóban üldögélnek a férfiak egy kávé mellett órákig régebben láttam Szerbiában. Ott az volt az érzésem, hogy csak a nők dolgoznak, a férfiak nézegelődnek egész nap.
Bár az írásból úgy tűnik Albániában inkább a nyugdíjasok csinálják ezt.
Érdekes volt olvasni, hogy a nyugdíjemelés ellen tüntettek a nyugdíjasok.
Nagyon tetszik, hogy az ételek jó minőségűek, családcentrikusak az emberek.
Hosszú írás volt, de szívesen olvastam volna tovább is.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.07.20. 11:04:43

Remek írás volt, én is olvastam volna még jó sokáig :) Üdítő színfolt. Nekem is megjött a kedvem meglátogatni Albániát.
Eszembe a jutott olvasás közben az "Amikor a kutya csóválja" c. film... Aki látta tudja miről van szó... :))
Sok sikert továbbra is! :)

Mlle Macaron 2012.07.20. 11:32:00

Jó kis írás volt!
Megyek is és ráguglizok Albániára, mint nyaralási célpont :)
Az írónak pedig sok sikert!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.20. 11:38:15

@karburator: "Miért menekül mindenki, ha olyan jó ott?"

Ez egy nagyon erős túlzás. Akik elmentek a háborús évek alatt mentek el jórészt.
Nyilván akik most kelnek útra, nagy számba a már kinn élő családjuk után mennek.
Mivel Te írtad, hogy szegény az ország, azért elmenni mondjuk egy gazdag országba (pl:Svájcba), ahol már él valakijük, nem nagy kunszt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.20. 11:42:44

Maga az írás nagyon jól összeszedett.
Kíváncsian olvasnám a jövőben, hogyan alakul a további beilleszkedés, a céges dolgok.
:)
Meglehetősen úttörő munkába fogtál, elismerésem, és sok sikert hozzá.

Vitatkoznék azzal az állítással, hogy ennyi idő után nem lát reális képet. Ez minden ember saját személyiségétől fakad, mennyire nyitott és befogadó.Én azt látom, hogy ő egy ilyen ember. Amire kíváncsi annak utánajár alaposan.

Cockroach 2012.07.20. 11:59:09

@Jani haverja: az alban tuidas itt nem problema - ok majd mindannyian tudnak nemetul vagy angolul beszelni.
a legmegdobbentobb az volt, hogy el kellett koltoznom videkrol, vissza, pristinaba, es a hazgazda annyira kedvelt, hogy azt ajanlotta, maradjak akar ingyen is.
ott is el - a hazad istene es a vendege?
bar meg nem jutottam el albaniaba, de valamelyik hetvegen tervezem!

ha ott is olyan isteni a kave, a qofthe es a lanyok :), a viz es a kave egysegesen 50 eurcent, maga lehet a menyorszag! :)
koszonom, racsapok az elerhetosegitekre!

Áági 2012.07.20. 12:00:38

Nekem is tetszett az iras, jo helynek tunik.
Egy dolgot kiveve, ami muszlimkent nagyon nem tettszik, bar gondolom az is pozitivimnak lett szanva, hogy az ottani muszlimok nem tartjak a vallast. Ezt szomoruan olvastam, kulonosen igy Ramadan elott. Azert remelem abbol a 70%-bol van aki koveti az iszlamot.

Cockroach 2012.07.20. 12:30:33

jaj, mar most faj a szívem, hogy egyszer haza kell innen mennem:

ju lutem, espresso shkurt, uje rugova dhe fatura, faliminderit.... :)

ju lutem, sa kushtom kjo virsli dhe kifle dhe trofte? :)

es a mosoly az arcokon, amikor megszolalsz albanul, ha csak az alapok is ;)

picasaweb.google.com/113826053606391260894/RugovaValley?authkey=Gv1sRgCL6Q2Nzdi7zjrQE#5739474185516673410

ha hiszitek, ha nem, a legtoleransabb mauszlin orszag, es a legelfogadobb is. es minket, magyarokat, nagyon szeretnek. rengeteg utat es korhazat tamogatunk.
irigy vagyok, hogy nem csak ideiglenesen, hanem vegleg koltoztetek ide!

Cockroach 2012.07.20. 12:42:58

@Áági: kedves Aagi - ok felvilagosult, vilagi muszlinok.
es hidd el, jobban hisznek, mint az "igazi" muszlinok.

plusz - roppant modernek. ok a jovo nemzedeke. pl. kosovo atlageletkora - 90% alban lakossag - 26 (!!!!) ev.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.07.20. 12:44:01

@Zuiro: "Amikor a farok csóválja" - helyesen, bocsesz nocsesz :)

manigerzson 2012.07.20. 12:55:25

a posztíró más fórumokon történő hozzászólásaiból azt szűrtem le, hogy nem troll-típusú, de két lábbal a földön járó (és nem földhözragadt!) egyén.

az írást elolvasva nekem is az jutott eszembe, hogy ide egyszer legalább el kell mennem, szóval felkerült a bakancslistára. a könyvírást is jó ötletnek tartom, az, amit leírt, rendezett, jól felépített gondolatsor (igen, én is olvasnám tovább is).

jót nevettem azon, hogy a nyugalmat és a "más mentalitás"-t emlegetve már én is Írországgal hasonlítgattam össze magamban, mikor a következő mondatban már ez is benne volt. :-D

csak azt tudom írni, mint már más posztoknál is (igaz, más néven): további hasonló sikereket kívánok a poszt írójának!

(ja, és gratulálok Janinak, hogy ilyen haverja van!)

Nedit75 2012.07.20. 12:59:30

Gratula az íráshoz. Megdobogtatta a szivem 2 éve nézem az országot-sajnos csak távolról- nagyon szép és élhetőnek látszik örülök hogy ebben megerősített a cikk. Szerintem jó a gyerek-ország párhuzam, aki nem élt kint vagy valakije nem volt hosszabb ideig külföldön az tényleg nehezen érti és csak a könnyű pénzt látják a külföldi életből. Sokan a gyerekből pedig csak a kiadást és az aggodalmat. Sok sikert nektek igyekszünk csatlakozni a kis családdal :)

Nomax 2012.07.20. 13:02:52

Már több mint féléve olvasom a blogot, de most jött el a pillanat, hogy kommenteljek is. Ez a poszt volt az utolsó csepp, ha mondhatjuk úgy, nekem csak egy kérdésem lenne, a többiekhez, hogy azzal az érzéssel egyedül vagyok, hogy ha elolvasok egy ilyen, vagy hasonló posztot mindig összerándul a gyomrom, hogy mit keresek itthon, és ha tehetném már most pakolnék, csak el innen?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.20. 13:06:01

Nagyon tetszik az írás. Egyszer valahol kaptam egy kommentet indiai életünkkel kapcsolatban egy Albániában élő magyar családtól... talán pont ti voltatok azok. :-)

Rengeteg párhuzamot fedeztem fel az általunk tapasztaltakkal. Az iszonyatos fejlődést, a tiszteletet, a család összetartását, a vallások békében élését egymás mellett, a gyermekem hogylétét illetően, a közbiztonsággal kapcsolatban... És végül de nem utolsó sorban minket is sokszor néznek őrültnek, hogy egy olyan országban élünk, amiről sokan azt hiszik borzalmas, pedig nem :-)

További sok sikert nektek!

innovation 2012.07.20. 13:21:37

@Áági: Nem hiszem, hogy a postoló pozitívumként írta, csak megjegyezte, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint a többi arab országban.
Egyébként pedig a hit a lényeg, nem a sok hülye vallási előírás. Azok csak megosztáshoz vezetnek, nem előre visznek!
Nem utolsó sorban pedig ugyanabban hiszünk keresztények, muszlimok, anglikánok, stb. Istenben. Nevezzék az Úrnak, Mindenhatónak, Allahnak, sőt, sorsnak, Buddhának, stb...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.20. 13:29:57

Az ételekről jut eszembe!
Én most próbálok itthon igazi tejet, sajtot, zöldségeket, húst venni, mert sajnos a boltokban kaphatókban nem bízok meg.
Találtam is jófajta kecskesajtot, kecsketejet, zöldségeket, amiket a házaknál tudok megvásárolni.
A hús az bizony nehéz eset...
Azt mindenképpen irigylem, hogy ott ezeket könnyű beszerezni.

TilosazA (UK) 2012.07.20. 14:09:54

@Nomax: Szerintem többen vannak így ezzel, főleg azok, akik még nem döntötték el biztosan, hogy mennek, vagy nem kezdték el a tervezést/végrehajtást. Nekem hasonló úgy két éve volt. Azóta folyik az előkészítés.

mommmmo 2012.07.20. 15:04:08

Jojo, de azert en eleg sok felvilagosult muszlimot ismerek, aki tartja a ramadant, szerintem aki nem, az tenyleg csak anyakonyvileg az.. mondhatni ez az alap..bar gondolom a kommunizmus ott is megtette ezen a hatasat.
Agi, mi az hogy igy "ramadan elott"?? Szerintem ma kezdodott, csak nem mulasztottad el az elso napot?

ZOH 2012.07.20. 15:30:51

ez NAGYON NAGYON NAGYON nagy iras, respect

lehet, hogy erdemes lenne elmenni korulnezni es esetleg befektetesi cellal venni valamit... (gondolj bele, ha 20-25 eve mondjuk Mallorcan vettel volna egy vizparti telket...)

mindig azok gyoznek, akiknek van batorsaguk az elsok kozott belevagni valamibe, sok sikert es minden jot kivanok a posztolonak, le a kalappal!!!

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.07.20. 15:51:27

remek poszt, öröm volt olvasni, köszönjük!

Brian Cohen 2012.07.20. 15:52:07

@Jani haverja: "a muzulmán vallásból adódó 'hátrányokra' utalsz."

A tények kedvéért meg kell jegyeznem, hogy nem a muszlim vallás írja elő a fejkendőt/hidzsabot és a nők elnyomását. Marokkó vagy Algéria vagy Törökország is egészen normális ebből a szempontból. Törökországnak volt már női miniszterelnöke, nagyon jó sört gyártanak (Efes) és jó bort termelenek (Yakut).

csakszeg 2012.07.20. 16:07:27

Egyetlen kérdésem lenne: akár euróban, akár forintban kifejezve, kb. mekkora az az összeg, amiből mondjuk lakást is bérelve, egy átlagos magyar életszintvonalat lehet biztosítani?

fhdgy 2012.07.20. 16:24:19

Elhangzott a postban, hogy a kiskereskedők átalányban adóznak. Ez vonatkozik e a mi fogalmaink szerinti kisvállalkozókra, ha vannak ilyenek, vagy egy kis kft.-nek megfelelő vállalkozásra? Ha valamelyikre is vonatkozik, akkor pénzben kifejezve mit jelent?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.07.20. 16:42:10

@Jani haverja:
Mikor megláttam, h a Határátkelő a blog.hu-ra költözött, rögtön eszembe jutott, h Jani haverjának meg kéne írni a törénetét. Erre itt van. Grat, ez így egyben még jobb, mint részletenként! (Bár erősödik bennem a gyanú, h ez is csak egy tündérmese, Albánia nem is létezik :)
Különben most rontottad el, tele lesz az ország kíváncsi, szerencsét próbáló magyarokkal :)

Cerberus üvölt Viktor fülébe 2012.07.20. 16:49:46

Nagyon szép ez a félfeudális-fél(vad)kapitalista Albánia, de valamilyen rejtélyes okból mégis inkább Olaszországba akar menni az albánok többsége, és nem fordítva.

Egyébként első osztályú kiflit és tejet Angyalföldön is kapni, ezért nem megyek abba a koszfészekbe.

kranführer 2012.07.20. 17:03:50

Jó az albánoknak. Nekik szerencsére nincs ilyen pökhendi tolvaj politikai elitjük mint nekünk. Ezért menekül innen mindenki.

mommmmo 2012.07.20. 17:09:56

@Brian Cohen: mondjuk a fejkendot epp eloirja az iszlam, csak az nem egyenlo a nok elnyomasaval. Az emirsegekben is van noi miniszter, termeszetesen fejkendovel..
Ja es a fejkendot a biblia is eloirja, legalabbis van ahol ez le van jegyezve,ezert is van, hogy nehany punkosdista meg miegyebb meg mindig befedi a fejet.
Csak a biblia van vagy 1500 oldal ezert elsiklunk az ilyenek felett, a Koran azonban csak 100, kabe, szoval nincs reszlet ami folott elsiklananak.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.07.20. 17:53:10

Nekem tetszett a poszt:) És még ha csak a fele is igaz, akkor is vonzó országgá tette számomra Albániát. Ha másképp nem is, turisztikai szempontból. Sose hallunk semmit erről az országról, jó volt olvasni róla.
Engem is sokan vádolnak azzal, hogy Chiléről csak jókat írok. Szerintem Jani haverja is így van ezzel mint én: Ő elment Albániába és SOKKAL rosszabbra számított mint ami fogadta. Én is így voltam ezzel: elutaztam Chilébe és SOKKAL jobbat kaptam, mint amit vártam egy dél-amerikai országtól.
Ezek a posztok mind 1-1 ember személyes élményeit, érzéseit örökítik meg. Ezért jó ha egy országról sokan írnak sokfélét.

Gratula a posztírónak! Jó és élvezetes olvasmány volt!

Áági 2012.07.20. 18:07:40

@mommmmo:
Pontosan, a Ramadan az iszlam 5 pillere kozul az egyik, nagyon fontos. En is ismerek tobb embert is, aki ev kozben nem igazan imadkozik, vagy tartja a vallast, de azert Ramadanra ok is osszeszedik magukat.
Nem , nem maradtam le rola, mi itt Angliaban holnap kezdjuk (bar van aki ma). En sajnos iden nem bojtolhetek, amit sajnalok, mert hihetetlenul sokat ad, de 38 hetes terhesen ez nem lenne jo otlet.

christophe 2012.07.20. 18:15:13

jo poszt,tènyleg irhatnàl foldhoz ragadt dolgokrol,fizetès,lakbèr megèlhetès,egèszsèugy helyzete.Belgiumban èlek nagyon sok az albàn,ès hàt nem ,kèszulnek tomegesen hazatèrni!?

ssjani 2012.07.20. 18:33:42

A Balaton parti vállalkozónak kezdett forró lenni a talaj a lába alatt.Most átmenetileg az albán haverok védik be. Addig is unalmában álnéven posztolgat és hülyíti a magyar népet.

Flat Eric / sta prest 2012.07.20. 18:34:13

@Jani haverja:

Szia Jani Haverja!
Én tavaly augusztusban voltam Albániában, az ott töltött idő alatt megpróbáltuk rendesen körbejárni az országot. Csak hasonló jókat tudok mondani a tájról, a helyiekről, a Tirana Beerről, az olíva olajról, -ami még most is kitart, és sok minden másról...:)
Ha legközelebb arra járok, én bizony megkereslek egy baráti koccintásra, ahogy ezt egyszer egy másik blogon megbeszéltük ! :)

A szkeptikusoknak pedig üzenem, nem a wikiről kell szemelvényeket másolgatni, hanem tessenek elővenni a bakancsot, és irány Albánia!

Gömbi_bácsi 2012.07.20. 18:46:28

Nagyon szép írás, csak kár hogy erősen elfogult.

Az csak a személyes véleményem és tapasztalatom, hogy Magyarországon igenis jól lehet boldogulni (bár az építőípar természetesen nem a legjobb hely mostanában), és ezzel nyilván lehet vitatkozni

Viszont, ha Albánia tényleg olyan jó hely, amilyennek a cikk folyamatosan igyekszik mutatni, miért van az, hogy "szinte minden családban van egy vagy több rokon, aki most is külföldön él"?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.07.20. 18:58:31

Jani haverjának lehet opció Albánia, de egy átlag devizahitellel terhelt magyarnak, vagy egy kilátástalan jövő képet(nem alaptalanul) maga elé festő fiatalnak nemigen.

Házi tej meg tojás, ezért nem kell Albániáig menni.
A hús az tényleg gyalázatos nálunk sokat kell kutatgatni ha normálisat akar az ember, magyarok 90%-a meg kurvára nem enne kecskét egyelőre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:06:03

@madscientist: Bocs a késésért, de közben dolgoznom is kellett.
Ez a hazautalásos megállapításod tökéletesen igaz. Többek között ez is a családcentrikusságra vezethető vissza. Sőt egy érdekesség: A tengerparton a kismillió szálloda elég nagy része úgy épült, hogy a külföldön élő rokon megunta az állandó hazautalgatást. Inkább egy-két évig utalt sokkal többet haza, hogy az akkor még fillérekbe kerülő (még most is nagyon olcsó) építőanyagokból a rokonok felhúzzanak egy szállodát maguknak, és legaláb el tudják tartani magukat, ne kelljen nekik többet utalgatni :)

ffüttyfürütty 2012.07.20. 19:11:56

Lenyűgöző, nagyon tetszett! Kérek még! :D komolyan várom a folytatást, remélem írsz még több posztot is az élményeidről.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:18:30

@karburator: "Egy erőteljesen fejlődő országban, ahol ott élve még 1 év sem telt el, nem igazán tudod átlátni, hogy milyen is ott élni majd akkor, ha nem megy minden olyan jól gazdaságilag. "

Én azért már hét éve járkáltam ide ki, (5 év óta családdal együtt), egyre többet, egyre többet, úgyhogy ez a kiköltözés azért nem volt a véletlen műve. És a nyaralásokkor is mindig nyitva tartottam a szememet, mérlegeltem a várható előnyöket és hátrányokat. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy milyen lehet itt élni akkor, ha nem megy jól minden gazdaságilag, mert erre az utóbbi 7 évben nem volt példa. Ez az ország még az Euro válságából is profitálni tudott jelenleg (a görög és az olasz bankok az itteni leányaikba menekítették-menekítik a pénzt).

"A népesség negyede elhagyta 1990 óta az országot. (Ha olyan jó, akkor miért?)"

A jó részük most jön vissza.

"Miért menekül mindenki, ha olyan jó ott? Miért mennek el a fiatalok és az egyetemet végzettek ("értelmiség") nagy része? "

Jelenleg többen jönnek vissza, mint ahányan elmennek. Itt az ország speciális történelméből kifolyólag úgymond "divat" elmenni külföldre, majd visszajönni. Jelenleg az állami szférában elég alacsonyak a fizetések. A magánszférában a jó szakembereknél természetesen nem, de nem mindenkinek jut ott hely. Sokan elmennek külföldre, és pénzzel, tapasztalattal hazajönnek. Ez egy elég furcsa dolog, de így van. Itt az ismerősi körömben szinte minden 30 és 50 év közötti ember dolgozott már több évet külföldön, az egyszerű segédmunkástól az orvosprofesszorig bezárólag.

madscientist 2012.07.20. 19:27:32

@Jani haverja:
Ez okos ötlet volt tőlük nagyon!
Albánia szerintem pontosan olyan ország, amin látszik, ha sokan is mennek el más országokba dolgozni, attól abból még profitálhat az anyaország is vastagon. Amit írtál az is ezt támasztja alá. :)

Más: A vallásról, érdekes módon az általam ismert albánok is nagyrészt olyanok, ami kb a posztban leírtaknak felel meg, azaz papíron lehet muszlimok, de a vallást nem nagyon tartják. A disznóhúst is szó nélkül megeszik, onnan tudom, hogy mikor megkínáltuk őket jó magyaros, disznótoros, füstölt vékony kolbásszal, már jó előre szóltam miből van, ismerve ezt a muszlim szokást, de nem volt ezzel semmi baj, ették mint jó gyerek a cukrot! :D
Azért ismerek olyat is, aki mélyen vallásos, és nagyon komolyan is veszi, mecsetbe is jár, nem eszik disznóhúst stb.
Ami viszont meglepett (kellemes értelemben), hogy még azok az albánok is, akik már valahol távol Albániától, külföldön születtek, ők is mennyire kötődnek oda, gyakran hazalátogatnak, olyankor együtt ünnepel a család! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:29:27

@karburator: Marketing: A nicknevem mellé az Index megenged egy honlapot társítani, nem csak nekem, mindenki másnak. Ez a honlap már egy éve ott van a nicknevem mellett (gyakorlatilag amióta a honlap él), mivel éltem a lehetőséggel, mint sokan mások. Pl. a Tékozló Homár című blogban elég sokat kommentelek, ott már egy éve látszik a honlapunk, és az ottani törzsközönség is nagyon jól tudja, hogy hol élek, mit csinálok. Valahol igazad van, tényleg marketing, de megpróbálom nem gusztustalanul, hanem egy általánosságban elfogadott módon csinálni. Pl. úgy, hogy nem csak pénzért segítek, pl. az Index "Albánia - menni, vagy nem menni??" című fórumán talán én vagyok a legtöbbet hozzászóló, tanácsot adó, mindezt természetesen ingyen.

Az albán maffia: Az albán maffia túlnyomó része Koszovói albán. Persze itt is van, de mivel nem szeretnék kábítószerrel, vagy fegyverrel foglalkozni, engem nem érint. Itt nincsenek robbantások, lövöldözések, stb, csak néhány Bentley, meg Ferrari az, amiből lehet következtetni néhány dologra.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.20. 19:30:28

Az a baj ezzel a nagy fejlődéssel,hogy ennek az a vége ami most nálunk az EU. ban van. Pont azt fogják elveszíteni,ami most olyan jó ott! Ne legyen igazam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:31:32

@rékuss: Nyugodtan írj privát emailt. Ha érdekel az ország, szerintem először olvasgasd az Index "Albánia - menni, vagy nem menni??" fórumát, rengeteg info van benne, többek között tőlem is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:33:25

@CastieL: Ha gondolod, ill. a barátod is úgy gondolja, add meg légyszi az elérhetőségeimet neki, szívesen találkoznék vele.

Cockroach 2012.07.20. 19:33:40

@Jani haverja: sokkal-sokkal mobilabbak, mint mi.

ezert nehez ezt elmagyarazni masnak - foleg egy atlag magyarnak, nem megsertve senkit.

es az elso kezbol szarmazo infok, benyomasok sokkal elobb kepet adnak egy orszagrol, mint a wikipedia, vagy barmi........

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:36:37

@Gilda66: Nem csak a nyugdíjasok ülnek a kávézókban, hanem férfiak, nők is. Ugyanis az is munka, ott köttetnek meg az üzletek. A cégek irodáiban sokszor csak a titkárnők dolgoznak, ha valami irat kell az üzletkötéshez, majd kiküldik az aktuális kávézóba taxival. Röhej, de tényleg így van sokszor :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:37:47

@Zuiro: Sajnos nem láttam a filmet, de most már okvetlenül meg fogom nézni.

karburator (törölt) 2012.07.20. 19:45:36

@Jani haverja: Rendben, becsüllek téged, hogy segítesz az embereknek.
Én csak leírtam a sötét oldalt is, csak hogy teljes legyen a kép.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:49:02

@roppantokosan: Az albán tudás hiánya Koszovóban tényleg nem probléma, mert mindenki tud angolul, vagy németül. Itt viszont nagyon kevesen, itt mindenki olaszul, meg görögül tud. Ez abból adódik, hogy a Koszovóiak Németországba, és Angliába mentek ki anno dolgozni, az albániai albánok meg elsősorban Olaszországba, és Görögországba.

A vendégszeretet itt is ilyen. Nekünk az USA-ban élő háztulajdonos a 9 hónap alatt már másodszor csökkentette teljesen magától, önként a bérleti díjat :)

Kávé és a qofte itt is nagyon finom, meg a lányok is szépek, de én családos ember vagyok :) Itt a kávé 50 Lek, meg a feles raki is (természetesen nem a belvárosban, és nem a tengerparton) úgyhogy 100 Ft :)

Azt hiszem írtál privátban is, úgyhogy tudjuk tartani a kapcsolatot, ha van időd, bármikor szívesen találkoznánk Veled.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:53:33

@Áági: Követik, de nagyon mértékkel, ahogy az összes többi vallást (görögkeleti, és katolikus) is. Csak a számukra jó dolgokat tartják meg belőle, a kényelmetleneket kihagyják (pl. a muszlimok isznak alkoholt, esznek malachúst, és nem böjtölnek Ramadankor), legalábbis a többség. A koszovóiak sokkal vallásosabbak, ennek megint csak történelmi okai vannak. Persze van néhány mélyen vallásos ember is, de tényleg nagyítóval kell keresni. Az itteni átlagember meggyőződése az, hogy "Isten egy van, mindegy, hogy hogyan hívjuk". Ezt itt már nagyon sokszor hallottam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 19:59:00

@Pere Viki: Igen, mi írtunk Nektek kommenteket a blogotokra, azóta is néha ránézünk időnk függvényében :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:08:52

@ZOH: Egy icipicit el kell, hogy keserítselek: Ez itt a nagyon sok lehetőség hazája, de pl. pont az ingatlanbefektetést itt nagyon meg kell gondolni. Nem csak a sok tisztázatlan tulajdonviszonyú ingatlan miatt, mert lehet találni rengeteg teljesen rendezett tulajdonviszonnyal rendelkező ingatlant is, inkább a horror árak miatt. A görögök, meg az olaszok ugyanis felvásároltak mindent, félve az otthoni bajoktól.
Pontosítva: Ingatlanban csak a földterület a drága, maga az építmény viszont fillérekbe kerül. Ha most be akarnék fektetni, akkor én biztosan tengerparti apartmanházakban vásárolnék néhány apartmant. Ez ugyanis jelenleg elég olcsó, mivel az adott apartmanra jutó földterület kicsi (sokemeletes az apartmanház). Csak mindig meg kell nézni a kivitelezés színvonalát is alaposan, mert azért vannak néha érdekes dolgok, főleg az 5 évnél régebben épülteknél :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:11:17

@Brian Cohen: Tudom, viszont ebben az országban első látásra csak a minaretekből lehet következtetni, hogy 70%-ban muszlim. Szinte több muszlim fejkendős nőt lehet látni Budapesten, mint itt Tiranában.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:18:56

@csakszeg: Hát ez nehéz kérdés. A lakásbérlet változatos, nagyon függ attól,, hogy hol van a lakás. Kis elhagyatott faluban 10.000 Ft-ért is lehet lakást, sőt házat is bérelni, de oda ne menj, hacsak nem világvége hangulatban akarsz élni. 200 Euróért belvárosi lakást bérelsz Tiranában, vagy a környező falvakban kertes házat.
A lakásbérlésen kívül mi kiszámoltuk, hogy ha nagyon összehúznánk magunkat hárman (férj, feleség, kisgyerek), akkor havi 200 Euróból normálisan meg tudnánk élni házbérlet és autókázás nélkül, tehát kaja, rezsi. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem nélkülöznénk, normális ételeket ennénk, és még néha olcsóbb éttermi kajálásokra, meg néha rakizásokra a szomszédokkal is futná belőle.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:26:05

@fhdgy: Ez a családi vállalkozásokra igaz, bolt, kávézó, étterem, kis szálloda, autómosó, fodrász, és még sorolhatnám a végtelenségig.

A mértékét nagyon nehéz megmondani, mert bonyolult táblázatokból számolják ki az adóhatóság emberei (függ attól, hogy hol van, mit csinál, hány m2, az étteremben hány asztal van, mikor nyitott meg, stb). Mindenesetre egy újonnan nyitott 20 szobás tengerparti szállodának kb. 1.000 Eur évente az össz adója, ezt konkrétan tudom. DE: később több lesz, most csak azért ennyi, mert nemrég nyitott! Ebben benne van az összes családtag TB-je is, és az esetleges alkalmazottaké is.
Mindenesetre nagyon jó adózási rendszer.
Sajnos ez ránk nem vonatkozik, mert mi Shpk (KFT) vagyunk, és mi tételesen adózunk, ugyanúgy, mint Magyarországon mindenki, csak kevesebb féle adót kell fizetni, meg az adókulcsok is jóval alacsonyabbak.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.20. 20:35:35

Hurrá, egy újabb nyugdíjas gyűlölő tetű...
Anyádék szerethetnek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:39:17

@Quadrille Lobster: Mi már a Te blogodon beszélgettünk egy csomót, de azért ide is leírom: Persze, hogy nem tündérmese, itt is vannak éppen elég bosszantó dolgok, csak mérleget vonva itt sokkal jobban érezzük magunkat. Mondjuk szerintem azért mert ez az ország szerintem Európa leglibertáriusabb országa, itt mindent szabad, amíg nem ártasz a másiknak. Ha viszont ártasz a másiknak, akkor könyörtelenül megbüntetnek. Ez vonatkozik éppúgy a gazdaságra, mint a közlekedésre, meg minden dologra. És ez nekünk nagyon jó.

lilly.alien 2012.07.20. 20:40:44

Ez az a postr-es Határátkelő?

flamer 2012.07.20. 20:44:20

Nálam a biztosítékot az a rész vágta ki, miszerint bezzeg az albánok tudnak ittasan vezetni.
Nem tudnak.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621023/

Én elhiszem a szerzőnek, hogy tetszik neki Albánia, de ez az írás olyan mértékben elszakadt a valóságtól, hogy egy az egyben mehetne a modorosra.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:44:27

@Cerberus üvölt Viktor fülébe: "Nagyon szép ez a félfeudális-fél(vad)kapitalista Albánia, de valamilyen rejtélyes okból mégis inkább Olaszországba akar menni az albánok többsége, és nem fordítva."

Erről már írtam valakinek, de megismétlem: Jelenleg Albániába jóval többen jönnek haza, mint ahányan elmennek innen.
Nem mellesleg van itt jónéhány magánkórház (részben alapítványi ingyenes, részben fizetős), ahova rengeteg olasz orvos jön dolgozni. A múlt héten egy tanyán (tanyákkal tarkított vidéken) voltam éppen, és megláttam egy nagyon szép vadiúj tanyasi házat. Ismerőseim elmondták, hogy tavaly költözött ide egy görög mezőgazdasági vállalkozó, ő építette magának a házat, Görögországban felszámolt mindenét. És még sorolhatnám a dolgokat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:48:39

@Cerberus üvölt Viktor fülébe: Elfelejtettem a második mondatodra reagálni. A poszt címe nem véletlenül az ami. Igen, látszólag koszfészek. De ha megnézed a lakásokat, kávézókat, éttermeket, szállodákat belülről, meg az emberek lelkét, akkor nekünk magyaroknak van nagyon sok okunk szégyenkezni.

Egyébként meg senki nem kényszerít arra, hogy ide gyere, nekem alapelvem, hogy mindenki ott éljen, ahol szeret.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 20:51:13

@kranführer: Itt sem szentek a politikusok, de azért igencsak nagy különbségek vannak abban, hogy mit mernek megtenni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 21:12:30

@christophe: Néhány dolgot írtam már a kérdéseidről.

Tényleg nagyon sok albán hazatér, de ez az albán albánokra vonatkozik elsősorban, nem a koszovóiakra. Ők még várnak egy kicsit a nagyobb stabilitásra.

Persze vannak sokan, akik kint maradnak.

Egyet tudni kell: Ha itt a holland fizetésed hatodát keresed, akkor jobb színvonalon élsz, mint Hollandiában.
DE: Ha a fizetésed (a holland, és a képzeletbeli albán) tizedét félrerakod, mert spórolsz valamire, mondjuk egy külföldi nyaralásra, akkor a holland fizetésedből lazán el tudsz menni úgy, hogy még marad is másra, az albán képzeletbeli fizetésed 10 %-a meg gombokat ér külföldön. Ez egy nagyon lényeges dolog.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.20. 21:14:42

@Flat Eric / sta prest: Gyere nyugodtan, én bárkivel nagyon szívesen találkozok, főleg, hogy megvan a közös érdeklődési kör is :) Keress meg privátban alkalomadtán.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.07.20. 21:22:23

Korábban többször olvastam már a Vastagbőrön Jani haverja megjegyzéseit Albániáról, és mindig is tetszett benne, hogy úgy tudja méltatni az ottani körülményeket, hogy józan ésszel és éleslátással beszél a magyar helyzetről. Örülök, hogy egy kicsit bővebben olvashattam a háttérről, és hogy egy újabb példa lehet bárkinek, aki elolvassa, egy őszintébb, tisztességesebb élet felé... azt itthon is lehet(ne)...

tsík 2012.07.20. 21:27:59

A tehénügyön jót nevettem, valóban: a múltkor Glattbrugg irodai negyedében jövök ki a Kraft Foods csudacsilivili üvegpalota főhadiszállásáról, és a parkoló és a lakóházak közötti zsebkendőnyi területén egy hatalmas tehén nézett velem farkasszemet :D Az emberek meg öltönyben nyugodtan sétafikáltak mellette, rá se bagóztak. Az meg csak legelészett tovább. Zürich, én így szeretlek! :]

Egyébként ezt a "Dél-Európa Svájcát" én Szlovéniáról hallottam, amit azért az ottani tapasztalataim viszont nem teljesen támasztottak alá.

tsík 2012.07.20. 21:29:20

ja, csík voltam, csak a bloghun már mindennickfoglalt.

tsík 2012.07.20. 21:41:06

@flamer: én arra tippelek, hogy a szerző abba a hibába esik, amibe én is gyakran: az ember általában az intellektusa és a szocializációja, valamint a munkája alapján "bizonyos" körökben mozog. nincs például köze bűnözőkhöz, hajléktalanokhoz, vagy a kocsmából minden este tajrészegen hazautózó, majd a betonra felkenődő pistabához. ő tehát ismer egy - gyanítom - vállalkozói kört, meg ezt a barátját, meg annak a barátait, és ha ők 1 kupica után mindig haza tudnak menni, akkor az albánok mind olyanok. ha családcentrikusak, akkor minden albán az. nem vonom kétségbe a posztoló megfigyeléseit, csak a legtöbb ember lát két csíkos napernyőt, akkor utána már szerinte minden napernyő csíkos.

CastieL 2012.07.20. 22:00:37

@Jani haverja: megkérdezem őt, bár egy jó ideje nem beszéltünk, a háta mögött nem akarok csinálni semmit. :)

onewayticket 2012.07.20. 22:19:57

Sziasztok! Lemon voltam a másik fórumon.

“Itt mindenki megengedheti magának, hogy beüljön a kávézóba beszélgetni, mert olcsó a kávé, a raki (köszönhető a kedvező adórendszernek), és itt nem „ciki” elüldögélni egy kávé mellett fél napokat, ahogyan a legtöbb nyugdíjas teszi, ezért itt a magányt nem ismerik, sakkoznak, dominóznak, társasági életet élnek.
Minőségi ételeket esznek, a kenyér lisztből van, a tejtermékek tejből, a tartósítást csak mértékkel alkalmazzák, ide még nem gyűrűzött be az európai silány kaja. És nagyon is fontos nekik, hogy jókat egyenek és jókat beszélgessenek.”

Én főleg ezekből az okokból szeretnék elmenni! Tudok és akarok (keményen) dolgozni, a családomban ez hagyomány. Ám mégsem azért szeretnék dolgozni, hogy még jóval a nyugdíjkorhatár elérése előtt lerokkanjak, megbetegedjek, meghaljak, hanem – micsoda pofátlan, nagyravágyó elképzelés! – szeretném élvezni is a munkám gyümölcsét. Nem is feltétlenül anyagiakban, hanem inkább egy olyan életminőségben, ami által van lehetőségem pihenni, regenerálódni és a szociális kapcsolataimat ápolni.
Itt jelenleg csak egy igavonó barom vagyok, aki azért él, hogy dolgozzon és slussz.

Az egészséges táplálkozás kérdése is kiemelten fontos számomra, meggyőződésem, hogy a sok rákos, allergiás és akár még pszichoszomatikus jellegű betegségek is visszavezethetők a sok mesterséges anyagra, meg a rossz minőségű feldolgozott élelmiszerekre.

"Jani haverja": kívánom, hogy megtaláld ott a számításodat a családoddal együtt és pozitív élményekben gazdag jövőtök legyen! :)

onewayticket 2012.07.20. 23:02:48

"Az iszonyatos fejlődést, a tiszteletet, a család összetartását, a vallások békében élését egymás mellett,"

Szerintem ez a jövő záloga.
Mo. ott rontotta el, hogy semmit nem fejlesztett, csak a mindenkori vezetés lenyúlta az arra szánt pénzeket.
Hogy olyanná alakította (hagyta alakítani) a médiát, hogy senki ne tiszteljen senkit. Most már késő erre törvényt hozni (ráadásul más céllal)!
Hogy a rendszerváltás után egyes egyházak privilegizált helyzetbe kerültek, de az emberek többsége szemében ciki maradt vallásosnak lenni, a vallásosság egyenlő lett az elmaradottság fogalmával. A vallási (gyökerű) értékek helyett vagy azokkal párhuzamosan nem jött létre egy új filozófiai értékrendszer. Az kevés, hogy csak politikai értelemben definiálja önmagát mindenki - pl. liberális, antikommunista, stb.
Hogy a család intézménye egy kiüresedett keretté vált kép nélkül.

Budapest (itt élek) az ország gazdasági központja, ennek ellenére olyan lepukkant, hogy szerintem itt vannak olyan állapotok, mint amilyet az ember Albániába (vagy a "Balkánra") képzel.
A kereskedelem, a közlekedés, a szolgáltatások, stb. nem fejlődik, hanem visszafejlődik. A szemlélet az, hogy a vevőt/fogyasztót minél jobban át kell verni, meg kell kopasztani, a reklamáció ne érje meg (időigényes, költséges, túl sok stresszel jár).
Többek szerint Pozsony, Prága, Varsó és Krakkó gyönyörű, no meg Bécs, csak Bp. maradt le. Szégyen!

eddie77 2012.07.20. 23:17:44

Ahhh ha mar megemlitetted Irorszagot...igen Ireland a vilag kozepe.Ide kell jonni lakni es a szar magyar nyelvet el kell felejteni.Ugyis csak egy buzi aki azt hasznalja.Nemde?.Ido csodalatos es rengeteg a homokos.En is az vagyok.Minden alkalmat kihasznalok,hogy a Georgies barban fiuzzak...a baratnomnek meg nem mondtam el mert megol.Ez van.Majd egyszer bevallom neki.Szep hetveget mindenkinek!

padlas 2012.07.21. 01:09:02

Érdekes poszt, szeretem az ilyen informatív, hosszú bejegyzéseket. Abban igazat kell adnom néhány kommentelőnek, hogy kicsit marketing-szagú, de ez nem baj, igazából elég természetes, hogyha az embernek nagyon tetszik valami akkor gyakran lelkendezve mesél róla.
Én egyébként maximum turistaként tudnám elképzelni, hogy Albániába menjek, nekem nagyon "kőkorszakinak" tűnt a leírás alapján. Szóval turistaként valószínűleg élvezném a kávézóban üldögélést, de ha nap mint nap ilyen urambátyám környezetben kéne élnem, az engem nemhogy megnyugtatna, hanem pont ellenkezőleg, nagyon idegesítene. Na jó, a hivatalnokok együttműködőkészségét irigylem :) De nem akarok panaszkodni, itt Hollandiában is már sokkal jobbak a tapasztalataim, mint Magyarországon voltak.

tucano 2012.07.21. 03:52:12

@Nomax: én pont akkor kapok gyomorbajt, ha olvasom az otthoni híreket, de tényleg.

tucano 2012.07.21. 04:43:29

@Jani haverja: Tudtam, hogy egyszer tényleg megírod a sztoridat, kíváncsi voltam nagyon. Volt taljánéknál egy csomó albán haverom, hoztak nekem adómentes tv-s telefont a kompon:)

A fejkendő kérdéshez még annyit hozzátennék, ha nagyanyáink (fiatalabbak esetén dédnagyanyáink) kendő nélkül mentek volna az utcára, akkor jól megkapták volna a magukét. És Magyarország ilyen szempontból még felvilágosult hely volt, olaszoknál még a pap is kiprédikálta volna.

bpetya75 2012.07.21. 07:11:54

@Nomax:

És ha ilyet olvasol: hataratkelo.postr.hu/hataratkeles-magyarorszagon-belul , akkor nem érzed azt, hogy itthon is lehetne jobban csinálni?

bpetya75 2012.07.21. 07:14:54

Egyébként a poszt nagyon szerethető volt és csak egy kicsit elfogult ;-)

bpetya75 2012.07.21. 07:21:11

Tök jó, hogy az idióták leragadtak a másik posztnál. Maradjon is így!

hothead 2012.07.21. 08:04:47

@bpetya75: az egyik kedven mo-i posztom :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 09:47:25

@Gömbi_bácsi: Ezt már leírtam az előzőekben. Itt elmennek, de szinte mindenki visszajön!

Ez a nagy különbség.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 09:49:37

@Mojzes Pál: Nem tudom, hogy miért nem. Itt van mindenkinek jövőképe.

Persze természetesen azt egy szóval sem állítottam hogy mindenkinek megfelel ez az ország. Van akinek más igényei vannak, más dolgok a fontosak számára, annak természetesen nem jó ez az ország.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 09:51:43

@ffüttyfürütty: Valamikor folytatni fogom időm függvényében, de azt nem tudom megmondani, hogy mikor.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 09:54:34

@madscientist: Igen, de az anyaország csak akkor profitál a kivándorlókból, ha hazautalnak pénzt, vagy később a pénzzel, külföldi kapcsolatokkal együtt hazajönnek. Ez erre az országra jellemző, sajnos Magyarországra jóval kevésbé.

A második bekezdéseddel pedig tökéletesen egyetértek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 09:58:23

@HK417: Igen, ettől félek én is egy kicsit, bár azt is tudom, hogy itt a gondolkodásmódot iszonyat nehéz megváltoztatni. Erre már írtam egy példát, de még egyszer leírom: Itt 1967-ben! lett a régi Lek helyett az új Lek, azaz elhagytak egy nullát a régiből. Az emberek túlnyomó része (még a TV bemondók is néha) a mai napig régi Lekben számol, azaz a tényleges ár tízszeresét mondja mindig!

Úgyhogy én abban reménykedem, hogy a nagy fejlődés kevesebb hátrányos dologgal jár itt, mint máshol. Aztán persze lehet, hogy tévedek...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.21. 10:03:38

@Jani haverja:
Igen,én is bízom benne,hogy elkerülik ezt az utat--nem azért,mert oda akarok menni,vagy ilyesmi,de kellenek az ilyen helyek!
Amúgy sok sikert nektek!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 10:05:19

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Hol olvastad, hogy gyűlölném a nyugdíjasokat? Hogy értsed: Nekem az a véleményem, hogy egy normális társadalomban a nyugdíjasok ellátásában az államnak nagyon kis szerepe kell, hogy legyen. Van számtalan más csatorna is (fejlett országokban az előző megtakarítás, stb., itt meg a gyerekek). Persze azt is tudom, hogy mindezt Magyarországon nem lehet rövid időn belül megváltoztatni jó irányba, mert az társadalmi katasztrófához vezetne. De ami most van Magyarországon, az is ahhoz fog vezetni.

Hidd el, itt a nyugdíjasok tényleges életminőségben sokkal jobban élnek, mint az átlag magyar nyugdíjasok, ugyanakkor kicsi az államszervezet, mert nem vállal az állam magára olyan feladatokat, amiket nem kellene, ezért viszont kicsik az adók, nem fogja vissza az adórendszer a gazdaságot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 10:23:00

@flamer: A statisztikákról már megírtam a véleményemet, főleg az itteniekről.

Egy dolgot viszont nagyon nem szabad elfelejteni: Ha bármi okból józanul, vagy éppen ittasan Magyarországon letérsz az útról mondjuk 90-nel, akkor nagy valószínűséggel megúszod a balul elsült kalandot, mert belemész az árokba, összetörik a kocsid, de megúszod. Itt viszont néha elég elnézni az út szélét (akár 5 km/h-val is!), és máris a szakadékban vagy, amit garantáltan nem úszol meg élve. Ez a hegyes országok hátránya. Persze itt is van a főutak mellett korlát, de a mellékutak mellett nem nagyon. Meg a korlát átszakítása is csak sebesség, meg a kocsid tömegének kérdése.

mommmmo 2012.07.21. 10:28:58

En amugy csak egy dolgot nem ertek ezekben a kave vedelos kulturakban: hogy nem kapnak koffeinmergezest???

De tenyleg, meg hogyha csak lassan is iszogatnak, azert szamold mar ki, az mennyi, ha egesz nep ott ulnek..:)) Es gondolom nem is a lightos koffeinmentes opciora mennek.

Itt az araboknal is van kavezas, de legalabb vizipipa is van, a valtozatossag kedveert...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 10:36:43

@tsík: Hidd el szerencsémre elég széles skáláját látom itt az embereknek. Itt a házunk közvetlen környékén rajtunk kívül háromféle ember van. Van az átlag munkásember, aki innen származik, van az innen származó gazdag ember, aki a kárpótlásnál visszakapta a földjeit, és vagy mezőgazdasággal foglalkozik, vagy elegáns éttermet nyitott, és vannak azok, akik nem innen származnak, de tehetősek, és kiköltöztek ide a tiranai szmogból, de egyébként Tiranában van a vállalkozásuk. Úgyhogy elég széles a paletta. Van itt a környéken jó néhány olcsó kávézó, és van egy csomó nagyon elegáns étterem is (mert azok is kijárnak Tiranából ide vacsorázni, akik egyébként bent a városban laknak). Én itt amióta itt lakom, meg előtte a hét év alatt nem emlékszem, hogy láttam volna részeg embert. Turistát igen, meg a tengerparton néhány helyi fiatalt is, de azok száma is elenyésző volt. És sokszor voltam este bent Tirana belvárosában is. Ott sincs ilyen. Itt tényleg mindenki megissza a magáét, de nagyon mértékkel, és elosztva. Igen, az egyenruhás rendőr is, szolgálatban. De amikor dugó van, abban a pillanatban ott van a kereszteződésben, és irányítja a forgalmat.
Egyébként többek között Németországban, Svájcban, és Angliában is szabad kevés alkohol fogyasztása után vezetni. Itt viszont hivatalosan tilos, de ezt még azok sem veszik komolyan, akik meghozták ezt a jogszabályt. Valószínűsítem, hogy ezért is kaptak valamennyi pénzt az Eu-tól, és az ingyen pénz meg mindig jól jön...
Viszont, ha valaki szemmel láthatóan ittas, akkor garantáltan előkerül a szonda itt is, és garantált a büntetés is!

bpetya75 2012.07.21. 10:36:56

@Jani haverja:

Ezt a hibát ne kövesd el! Ez csak egy rühes troll, ne reagálj rá, mert csak ideszokik!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 10:39:19

@tsík: Elfelejtettem a családcentrikusságot. Itt tényleg szinte mindenki az! Lásd feljebb írták mások is, hogy azok az albánok, akik külföldön dolgoznak, szinte mindegyik hazalátogat legalább nyáron, és tetejében meghívja az egész családját nyaralni a tengerpartra, hogy együtt legyenek. Persze mindenhol vannak kivételek, de itt elenyésző.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 10:50:02

@mommmmo: Itt egy átlagember napi négy kávét iszik szerintem, nem többet. Persze tudok konkrétan olyanról is, aki legalább huszat naponta. Az a hívás, hogy "Hajde pim nje kafe!", azaz gyere, igyunk egy kávét, az nem azt jelenti, hogy okvetlenül kávét kell inni, csak ez a társadalmilag elfogadott hívó mondat a kávézóba:). Van a kávézókban (még a legolcsóbbakban is) többféle kapuccsínó, többféle tea, meg sok minden egyéb. Vagy egy feles raki, vagy egy pohár sör. De valaki csak ásványvizet iszik éppen.

labirintus1 2012.07.21. 11:25:43

Ezt a mai népszabadságos cikket láttátok? Ez is Albánia?

nol.hu/belfold/20120721-penzmosas__esetleg_mas_

Nomax 2012.07.21. 11:31:11

@bpetya75: Nekem nem csak, az a problémám, hogy a megszerzett tudással, kb szart se érek itthon, az elvégzett munkáért éhbért kapnak az emberek és stb, maga az egész ország mentalitása, meg az a morál ami itthon van, egyre nagyobb bajok vannak a fejekben és ez készít ki teljesen, ezen pedig, még az sem segítene, ha mi lennék "Közép-Európa Svájca" egyszerűen nem tudnánk mit kezdeni a jóléttel ha lenne..., ugyan úgy megdögölhetne a szomszéd tehene

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 11:40:04

@labirintus1: Én is olvastam ma reggel. Tegnapelőtt pont erről beszélgettünk egy 12 éve itt élő magyar emberrel, aki személyesen is ismeri az illetőket.

Most ide inkább nem írom le az egészet, meg a véleményemet, mert nem lenne jó senkinek az ügyben.

labirintus1 2012.07.21. 12:49:37

@Jani haverja: Magyarul nem Albániával, hanem az emberrel van baj.

bpetya75 2012.07.21. 13:43:53

@Nomax:

Hatás-ellenhatás. Az, hogy itthon tömegek élnek létbizonytalanságban, erősen rányomja a bélyegét mindenre. Így az egymáshoz való viszonyunkra is. Ha a hónap közepére csak néhány embernek fogyna el a pénze, mert elissza, elkártyázza, elgépezi, akkor más lenne itt is a hangulat. De nem ez a helyzet. És nem azért, mert sok a játékfüggő.

A hirtelen jött jóléttel valóban nem tudnánk mit kezdeni. De ha itt valaha jólét lesz, az csak úgy lehet, ha keményen megdolgozunk érte. Úgy meg már más lenne a leányzó fekvése.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 17:14:16

@labirintus1: Röviden csak annyit, hogy a cikkben is benne van: A magyar hatóságok adtak ki Interpol körözést az illető ellen először. Most, hogy jogosan, vagy nem, az ebben az esetben teljesen mindegy, az Interpol körözésnél egy másik állam nem vizsgálja ezt, csak azt, hogy a körözés alapja (mármint az állított cselekmény) az adott országban is büntetendő-e. Az albánok elfogták, közben meg kiderült, hogy volt két nagyösszegű átutalása itt is, legalábbis a cikk erről ír. Most ezt vizsgálják, a cikk szerint, ugyanis az albán hatóságok magukból csinálnának hülyét egész Európa előtt, ha úgy adnák ki az illetőt Magyarországnak, hogy az itteni dolgait nem vizsgálnák ki, és később meg kiderülne, hogy itt is sáros valamiben.
Az itteni magyar nagykövetség meg valószínűleg jobban aktivizálná magát akkor, ha nem pont Magyarország adta volna ki az Interpol körözést az illető ellen.
Nem tudom, hogy az illető sáros-e, vagy sem, és ebben nem is akarok állást foglalni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 17:18:35

@bpetya75: Jól látod. Nekem meggyőződésem, hogy a folyamatos fejlődés az emberi boldogság egyik titka. A visszafejlődés meg a boldogtalanság egyik összetevője.

És szinte teljesen mindegy, hogy honnan fejlődik az ember. Ha tudja azt, hogy két évvel ezelőtt nagyon rossz volt, egy évvel ezelőtt már csak egy kicsit volt rossz, ma meg elfogadható, és bízik abban, hogy jövőre jobb lesz, akkor az az ember, ha más körülmény nem zavarja a boldogságát, akkor boldog lesz.

Sajnos Magyarországon már nagyon régóta nem ez van. És a másik probléma az, hogy amikor tényleg volt fejlődés Magyarországon, akkor sem tudott neki igazán örülni az átlagember.

padlas 2012.07.21. 18:14:15

@karburator: köszönet ezért a kommentért, tök sok hasznos dolgot összeszedtél, nekem segített kontextusba helyezni a dolgokat, árnyalni a képet.

stellmonte 2012.07.21. 18:28:38

@Jani haverja: Gratula a bátorságodhoz és az iráshoz. Én minden évben Sarandán nyaralok a párom családjánál - természetesen idén is, 1 hónap múlva indulunk :) mindenkinek csak ajánlani tudom mint úticélt. Majd mindenhol találni valami érdekességet és rengeteg helyen botlottam már valami "magyarságba"... legutóbb Krujában, egy múzeumban láttam Hunyadi kardját és a piacon vettem magyar pengőt

stellmonte 2012.07.21. 18:30:03

@roppantokosan: csak nem valamelyik EDPS missziónak dolgozol?

stellmonte 2012.07.21. 23:40:19

@roppantokosan: akkor majdnem kollégák vagyunk/voltunk... én korábban az Eupol-Afghanistan és Eujust-Lex Iraqnak dolgoztam... és néha besegitettem az Eulex-Kosovo csapatnak is, de csak Brusszelben

Cockroach 2012.07.22. 08:14:44

@stellmonte: biztos, hogy nem több, mint egy ember, akin keresztül ismerhetjük egymást :)

klondike 2012.07.22. 11:43:33

Nekem a "Mindig kell egy barát..." című sanzon jut eszembe erről az írásról.

Gratula, hogy meg merted lépni, ennél talán már csak É-Korea lenne bevállalósabb..:-)
Úgy tűnik jókor vagy jó helyen.

Nekem is olyan az alapelvem, mint talán ezen a blogon sokaknak, hogy a járatlan útért a járt utat alkalomadtán el kell hagyni...

Picit más
Engem nagyon meglepett az (ezek szerint koszovói) albán pékek mo-i aktivitása, félelmetesen finom kenyereket, péksütiket készítenek. Itt a majdnem szomszéd 5000-es településen is vannak, hajnal 5 órától 11-ig vannak nyitva a hét minden napján . Sütnek látástól mikulásig. Mindig áll autó a bolt előtt, szombaton masszív sorállás megy és bizony példamutatóan szorgosak.
Most, hogy kissé megvilágítottad a hátteret le a kalappal előttük.
Ja és előtted is..:-)

Sok sikert!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.22. 13:08:14

@klondike: Azért Észak-Korea teljesen más! :)
Itt nem szocializmus van, itt kőkemény kapitalizmus, sőt sokkal nagyobb kapitalizmus van itt, mint Magyarországon. Észak-Korea viszont nem is szocialista, inkább kommunista ország. Oda akkor sem mennék, ha fizetnének érte :)

A járatlan úttal kapcsolatban én is így gondolom. De azért nem annyira járatlan út ez, van itt nagyon sok külföldi befektető (főleg olaszok, meg görögök), csak magyar van kevés.

A pékségekről: Lehet, hogy elfogult a véleményem, ebben teljesen vállalom is az esetleges elfogultságot, de nekem az a meglátásom, hogy az összes déli nép közül az albánok a legdolgosabbak. Persze itt is lehet találni lusta embert, de nagy általánosságban én így vettem észre. Nem szakadnak meg soha a munkában, de folyamatosan dolgoznak reggeltől estig szép kényelmesen. Itt pl. nagyon kevés ember tart sziesztát, pedig az éghajlat itt is meleg nyáron. Anno régen Olaszországban turistaként cigit akartam venni magamnak a dohányboltban, mindez pont 11.57 körül jutott az eszembe. Mire megtaláltam a dohányboltot pont dél is lett, meg is szólalt a kisváros templomának a harangja. A dohányboltból kijött éppen egy vevő az eladó kiscsajjal együtt. Én mondtam, hogy bocsi, csak egy doboz cigit szeretnék venni. A kiscsaj rámutatott a táblára, hogy déltől ötig zárva, bekulcsolta az ajtót, és úgy otthagyott, hogy csak na. Ez itt Albániában elképzelhetetlen. Egyrészt nem tartanak sziesztát, másrészt legalább este 9-ig nyitva van minden bolt nyáron (télen csak este 7-8-ig). De ha véletlenül utána jut eszembe mondjuk kenyeret venni, nyugodtan felébreszthetem a boltost (mármint azokat, akik ott is laknak, ahol a boltjuk van), 100 %, hogy ki fogja nyitni a kedvemért a boltot, és ki fog szolgálni. És nem azért, mert személyesen ismer, hanem egyébként is kinyitná bárkinek.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.22. 16:20:22

Voltam Albániában 2-3 éve, nekem nem ilyen pozitív az az ország.
Engem idegesítenek a pofámba bámuló, mindenhez hozzákaparászó gyerekek, a borzalmas utak, a kosz.
Én azt a nagy vendégszeretetet sem láttam, átverni is próbáltak.
Ráadásul csak ahhoz, hogy belépjek az országba, volt vagy fél óra adminisztrálgatás.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.22. 18:08:13

@régebb óta vagyok Subban mint te: Koldus gyerekek egyre kevesebben vannak, és inkább csak tengerparti nagyvárosok belvárosaiban, illetve Tiranában. A tengerpart jó részén már nincsenek, meg Tiranában is egy kezemen meg tudom számolni azokat a kereszteződéseket, ahol még vannak. Rohamosan változik Albánia. Az utakban és a szemét mennyiségében is, mindez pozitív irányba.

Nem tudom, én nem emlékszem arra, hogy engem valaha is megpróbáltak volna átverni. Persze mindenhol vannak a világban tisztességtelen emberek, elképzelhető, hogy pont ilyenbe futottál bele. Viszont van még három lehetőség, ami miatt esetleg átverésnek érezted a dolgot. Az egyik, hogy itt a közember még mindig az 1967 előtti régi lek-ben számol, tehát önkéntelenül is egy adott árnak a tízszeresét mondják sokszor. A másik félreértésre okot adható dolog a fejbólintás fordítottsága, ezt nagyon nehéz megszokni, saját tapasztalatból tudom. A harmadik dolog pedig az, amit én már sokszor tapasztaltam, hogy nagyon sok boltos, pincér stb. egyszerűen nem tud számolni. Ugyanis a kicsi boltokban még mindig papíron adnak össze. Röhej, de így van. Itt tőlünk nem messze is van egy olyan bolt, ahol dolgozik egy ilyen úriember, akit én állandóan kijavítgatok a fizetendő végösszeget illetően, mert ha több dolgot veszek, akkor vagy magát csapná be vagy engem, de a pontos összeget szinte biztos, hogy nem találja el :). De ezen a boltoson kívül találkoztam már számtalan más boltossal, pincérrel, akin látszott, hogy egyszerűen képtelen összeadnia azt a 6-7 tételt :).

Ha jól emlékszem, 2009 óta a határon semmilyen felesleges adminisztrálgatás nincs, ugyanúgy mint egy másik határátkelőhelyen, beadod az ablakon az útleveleket, lehúzzák a gépen, 1 perc múlva mehetsz is.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 16:38:50

@Jani haverja:

nyilván másképpen látjuk az országot. Én csak átutazóban voltam ott (motorostúra), 2009 április-májusában csak benyomásaim lehetnek, ráadásul más szemmel néztem, mint aki le akar ott telepedni.

Határon iktatták a motorok adatait, kaptunk róla hivatalos-pecsétes papírt, hogy behoztuk őket az országba, ki is vihetjük. Gyönyörű táj, ugyanakkor mellette a szemét.

Benzinkutakon sehol nem engedtek minket magunknak tankolni. Hol gyerek, hol valami "alkoholista" végezte a műveletet, közben hol a motorhoz, hol a tanktáskához kaparászott. A tankolást előre kellett kifizetni, előfordult hogy nem fért bele a kifizetett mennyiség, ekkor sem pénzt nem akart visszaadni, sem azt nem engedte hogy a maradékot egy másik motorba tegyük.

Az utakat már elkezdték felújítani, de mintha 3 kilométerenként más nyerte volna el a megbízást, ilyen távolságonként változott teljesen a kivitelezés minősége.
A minőség egyébként is gyalázatos volt, néhol az új út félig beszakadt, amire csak a szélére állított szikladarabok hívták fel a figyelmet.
Az autópálya kereszteződéstől-kereszteződésig tartott, a leállósávban rendszeres volt az ellenkező irányú forgalom. Vagy emberek rohangáltak át a másik oldalra, talicskát tolva és szenvedve, míg átemelték a középső betongáton.

Út mellett néha kilométereken át autóbontók?, szóval autóroncsok egymásra halmozva. Tirana előtt volt vagy 30 km, ahol egymás után, sorakoztak a benzinkutak. Mintha, aki összegyűjtött volna egy kis vagyont, annak sikk lenne kutat nyitni.

Letérsz az útról, bemész egy kisvárosba, de csak ugyanazon az úton tudtuk elhagyni. Persze az emberek segítőkészek voltak, sajnos nem tudtunk egymással kommunikálni, csak mutogatni.

A temetőket sokkal jobban rendben tartják, mint itthon, vagy mint ott a házaikat. Nekem a barátkozási kedvük már túlzó volt, szinte mindenki felugrott ha meglátott, integetett, köszöngetett.

Nekem az, ha meglátnak és csapatostól követnek, nem kedves, inkább rossz volt.

De mondom, ezek csak benyomások, nem ott élek.

ZOH 2012.07.24. 16:58:40

@Jani haverja: igen, rogton meggugliztam az ingatlanarakat :-) koszonom a jotanacsot!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.24. 17:05:48

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Hát akkor az időponttal pechetek volt, mert azt hiszem pont 2009 nyarának elején szüntették meg a határállomásokon a felesleges adminisztrációkat :)

Amit az alábbiakban írok, azon légyszi ne sértődj meg, nem sértésnek szánom, csak szeretném egy kicsit megvilágítani az érem másik oldalát is.

Ezek szerint jól sejtettem, elég sok félreértés áldozatai lettetek.
1./ Itt azt tudni kell, hogy a VENDÉG az úr! Tehát SOHA nem fognak engedni magadnak tankolni, mindig is ki fognak szolgálni! Ugyanúgy önkiszolgáló étterem sincs itt, és egy jó darabig nem is lesz! Itt a legutolsó eldugott faluban is, ha bemész a kocsmába, akkor leülsz az asztalhoz, és odajön a kocsmáros, hogy mit kérsz. És ha kaját is kérsz, akkor abban a pillanatban előkerül a vadiúj hófehér papírabrosz is az asztalra! Úgyhogy azt itt nem lehet várni, hogy magadnak tankoljál, mert a kutas el is áshatná magát szégyenében, hogy nem szolgált ki.
És nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ha most jönnél ide, akkor azt mondanád, hogy nincs is már sok szemét. Rohamosan tisztul az ország. Persze még mindig rengeteg a szemét, de töredéke a mondjuk 3 évvel ezelőttinek. Egyébként meg láttad volna mondjuk 2005-ben:)
2./ Itt a benzinkutakon MINDIG megkérdezik, hogy mennyiért akarsz tankolni. Ugyanis minden jobbfajta kút programozható, beüti pl. hogy 3.500 Lek-ért akarsz tankolni, és akkor annyi benzint kapsz pontosan. Itt ugyanis a kutasnak nem jár borravaló. Nagyon sok embernek nincs pénze itt teletankolni a kocsiját, másrészt meg a kutasnál ritkán van sok apró, úgyhogy én is sokszor mondok egy összeget, amiért tankolni szeretnék. DE: lehet mondani azt is, hogy tele kéred, és akkor tele rakja (igaz, hogy akkor is megpróbál ezres, vagy ötszázas végűre kerekíteni, hogy ne kelljen aprót visszaadnia, mert az nagy valószínűséggel nincs is nála). Úgyhogy itt először mindig megkérdezik, hogy hány lekért akarsz, de mondhatod azt is, hogy tele. Ja, és az albán ember kíváncsi, főleg a falusi. Mindent meg is fog fogni:) Nem azért, mert el akarja lopni, hanem mert meg akarja tapintani az anyagát:) Tudom, ez eleinte nagyon zavaró, nekem is az volt.
3./ Az, hogy nem engedte a másik motorba tankolni a maradékot, gyanítom, hogy azért volt, mert félreértelmeztétek azt, hogy nagyon ingatta a fejét. Ez pedig a nagyon igenlést jelenti itt, mert itt fordítva van a fejbólintás:) Persze ezt csak feltételezem, nem tudom, hogy így volt-e.
4./ Itt tényleg kis szakaszonként van kiadva az útépítés különböző cégeknek. Ennek van egy csomó előnye, és van egy csomó hátránya. Az egyik előnye pl. az, hogy itt egy ugyanolyan színvonalú út építésénél az építés költsége többek között ezért is pontosan az ötöde, mint Magyarországon, mert nem nyeli le eleve az összeg felét a fővállalkozó munka nélkül. Persze a hátránya meg az, hogy az egyik rész előbb készül el, a másik meg később.
5./ Az autópályák itt már csak ilyenek, megspórolják belőlük a legköltségesebb részt, az elágazásnál a hurkokat. Cserébe az autúpályák bekerülési költsége km-enként kb. a tizede a Magyarországi áraknak.
6./ Mivel itt 1992-ig egyáltalán nem volt magántulajdonú gépkocsi az egész országban, így gyakorlatilag a nulláról fejlődött a gépkocsiállomány egy átlagos európai szintre. Nagyon gyorsan kellett utakat építeni. Sok helyen az autópályát a régi keskeny út nyomvonalára építették, elvágva ezzel egymástól a régi út két oldalán lévő falvakat. Aluljáró, felüljáró se gyalogos, sem autós még nincs, majd ha lesz pénz. Ne csodálkozz tehát, hogy átrohangálnak az autópályán, meg hogy a leállósávot sokan a szembe való közlekedésre használják. Hidd el, ők meg azon csodálkoznának nagyon, hogy a magyarok, annak ellenére, hogy nincs pénzük, milyen széles utakat építettek gyakorlatilag feleslegesen, széles sávokkal, kihasználatlan leállósávval, stb. El is könyvelnék magukban, hogy nem is csoda, hogy Magyarország jelenleg lefelé halad a lejtőn, el van adósodva, és magasak az adók, ami fékezi a gazdaságot, mert előtte feleslegesen hitelből költekezett, lám ők meg spóroltak, és csak azt építették meg, ami szükséges:)
7./ Autóbontókra, amíg sok van az ezeréves régi autókból, addig szükség lesz. Nem tudom, hogy hány éves vagy, de én emlékszem, Magyarországon kb. 20 évvel ezelőtt ugyanez volt. Benzinkút meg tényleg nagyon sok van, ugyanígy autómosó, esküvői ruha bolt és kölcsönző, kis élelmiszerbolt, kávézó, étterem és még néhány dolog. De érdekes módon egyik sem megy tönkre. Mondjuk a kis szakadtabb kutak jórészt megszűntek, illetve most is van a helyükön benzinkút, csak beleolvadtak valamelyik nagyobb kúthálózatba, és teljesen felújították őket. Ez egy ilyen ország. Biztosan más országokban meg más dologból van nagyon sok, nem tudom.
8./ Albánia Európa negyedik leghegyesebb országa a földrajztudósok szerint (az egy km2-re eső szintkülönbségek, vagy mi alapján határozták meg ezt), és csak olyan országok előzik meg, mint Andorra, Lichtenstein, és azt hiszem San Marino talán. Ne csodálkozz azon, hogy nagyon sok a zsákfalu, meg az ugyanilyen kisváros. Én az előző három ország közül csak Lichtensteinben voltam, ott is az van, hogy az egész országon keresztül azt hiszem csak két út vezet. A többi zsákutca.
9./ Ha engedtetek volna a barátkozásnak, akkor minimum meghívtak volna egy italra Benneteket, esetleg utána a házukba is meghívtak volna. Akkor viszont megláttátok volna azt is, hogy a kívülről sokszor nagyon szakadtnak kinéző ház egyáltalán nem olyan szakadt belülről, sőt! Ez egy rejtőzködő társadalom, többek között ezért is az a címe a cikknek, ami.

Tudom, nem vagyunk egyformák, valakinek nem tetszik ez az ország, és teljesen mások az igényei. Mégegyszer is leírom, nem bántani akartalak, csak rávilágítani arra, hogy nem csak egy igazság van a világon. Más emberek máshogy gondolkodnak, más dolgok a fontosak nekik, és éppen ezért más logika szerint rendezik az életüket. Pl. az albánok nagyon mások, mint Európa jó részén az emberek. De ettől függetlenül ők sem hülyék, minden, amit csinálnak, teljesen logikus, csak más szempontok alapján logikus.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.26. 09:53:32

@Jani haverja:
Uram most olvastam az INDEX címlapon,tudsz valamit róla?
Mondjuk ez is Albánia. index.hu/kulfold/2012/07/26/nyolc_honapja_ul_elozetesben_egy_magyar/

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.26. 10:06:28

Az egyik ismerősömet egyszerűen combon lőtték egy kalasnyikovval, egy üzleti vitában.

Mondjuk a fickó irritálóan okoskodó, néha szívesen megtettem volna vele én is. :)

A másik sörfőző berendezéseket telepített Albániában, őt teljesen lenullázták, gyakorlatilag semmit nem fizettek ki neki. Ez persze itthon is előfordulhat. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.26. 15:43:29

@ZOH:
@HK417:
Erről már írtam itt, mert a Népszabadságban már jó néhány napja megjelent.

Ezt a két írásomat olvassátok el légyszi, és mindjárt meglátjátok, hogy Albánia ebben nem (sem) sáros.

Jani haverja · alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 11:40:04
Jani haverja · alfa-kontakt.info/ 2012.07.21. 17:14:16

A vizsgálatok meg sajnos hosszú ideig tartanak, nem csak Albániában és Magyarországon, hanem Nyugat-Európában, és sok más kulturországban is. Ez a demokrácia átka. Viszont még mindig jobb, mint egyes diktatúrákban a rögtönítélő bíróság.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.26. 15:46:28

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Ezekről én nem tudok semmit sem mondani, mert nem hallottam a két történetről. Viszont, ha jól emlékszem Magyarországon épp most melegítik újra fel a nyomozást a Prisztás, és egyéb gyilkosságokban. Tisztességtelen emberek mindenhol vannak a világban sajnos.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.26. 16:32:14

@Jani haverja: Az általad megadott két linken csak a cég honlapjának kezdő oldala jön be.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.27. 03:26:47

@HK417: Jajjaj, nem!!!
Én nem linket adtam meg, hanem azokat az időpontokat, amikor ITT, ebben a fórumban megválaszoltam ezt a kérdést régebben.

Csak mivel lusta voltam írogatni, ezért aztán kimásoltam a hozzászólás fejlécét, és a "Jani haverja" nicknév és az időpont (ez lenne a lényeges) közé berakta a honlapunk címét is, de nem azt kell nézni!

fencingirl 2012.08.17. 10:34:38

Na, elővadásztam a jelszavamat, hogy tudjak kommentelni. Nem egészen a bejegyzés fő mondanivalójához kapcsolódik, DE... Miért kell azt mantrázni az emberekbe, hogy úgyis el fogsz innen menni, és hogy el kell menned, ha boldogulni akarsz? Igenis van egy olyan réteg az országban, akik itt képzelik el a jövőjüket. 22 éves vagyok, éltem külföldön, és fogok is még terveim szerint. De a családalapítást itt képzelem el. Egyelőre még egyetemista vagyok, és lehet, hogy csak nem látom a nehézségeket, mert egy picit burokban élek. De könyörgöm, legalább ez a kis optimizmus maradjon meg még nekünk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.08.18. 15:10:46

@fencingirl: Én szerintem nem mantrázza senki, hogy el kell Magyarországról menni. Viszont ez egy olyan blog, amelyet azok látogatnak, akik vagy már elmentek Magyarországról, vagy rövidesen el akarnak menni. Ez a blog azért jött létre. Nem én szerkesztem, nincs anyagi hasznom belőle, stb. Én írtam egy cikket, amit a blog üzemeltetője (akit egyébként nem is ismerek) alkalmasnak talált arra, hogy megjelenjen, és megjelentette.

Ha például a kuruc.info-t olvassa az ember, vagy a fidesz.hu-t, vagy éppen bármi más egyéb internetes tartalmat, akkor nem lesz szó arról, hogy el lehet Magyarországról menni. Akkor most mi, akik ezt a blogot látogatjuk, panaszkodjunk azért, hogy azokon a honlapokon nincsen szó arról, hogy el lehet menni Magyarországról?

Szerintem a véleménnyilvánítás (még) nagyjából szabad Magyarországon (aki nem hiszi, akár pozitív, akár negatív értelemben, az nézze meg a nemzetközi felméréseket). Ez a blog Magyarországon van bejegyezve, ezért ".hu"-ra végződik. Ez a blog nem egy államilag fentartott blog (nem a magyar adófizetők pénzéből fizetik a fenntartását), úgyhogy azt raknak ki a blog tulajdonosai, amit akarnak. Ha valakinek nem tetszik, nem muszáj olvasni. Létezik számtalan internetes tartalom, ami nekem nem tetszik, azokat meg én nem olvasom, de nem is panaszkodok azokon, hanem figyelmen kívül hagyom azokat.

eddieblog 2012.08.22. 22:42:22

Ezen az oldalon valamelyik bomlott elmeju eddie77 neven regisztralt [gyanitom, hogy ki, de biztosan nem tudhatom], es ezen nicknev alatt irogat minosithetetlen hozzaszolasokat.
A felreertesek elkerulese vegett ezuton tudatom, hogy az nem en vagyok, igy kerem, hogy a regi blogon megismert szemelyemet ne az o kommentjei alapjan iteljetek meg.
Remelem, hogy Hataratkelo megprobalja a kezeben tartani a dolgokat, es az egyertelmuen anyazo, buzizo, kurvazo, tehat vulgaris, szemelyeskedo, es sertegeto embereket tavol tartja a sajat oldalatol.
Egy beteg tarsadalom beteg tagjai latogatjak ezt a blogot is, akiknek a legnagyobb oromuk az eletben az ilyen hozzaszolasok letrehozasa.
Elnyomott, unalmas, es egyhangu eletukben nem talalnak mas elfoglaltsagot, mint a szemelytelenseg alarca moge bujva, nevtelenul gyalazni a masikat.
Melysegesen sajnalom, hogy az ilyen embereket is megszulte valaki.
Mindenkinek boldog eletet, es kellemes idotoltest kivanok!
Eddie

fülesmackó 2012.09.29. 23:33:20

Nagyon tetszett az írás! További sok sikert az ottani élethez!

enverhoxha85 2015.01.09. 19:24:36

Hello Jani haverja, nagyon tetszett az irasod, es mindig büszkeseggel tölt el, ha masok is megismerik albaniat, föleg ha ök is ugy latjak az orszagot es az embereket, mint en.
Ket tenyszerü adattal nem ertek azonban egyet az irasodban: Az egyik, h. az albanok többsege nem muzulman, hanem ateista. Ugyan is Enver Hoxha 1968-ban a vilag elsö ateista allamat hozta letre. Ha Albaniaban elsz, akkor biztosan tapasztaltad mar. Rengeteg alban baratom van, de meg egyetlen muzulmannal sem talalkoztam... Nagyon erdekelne, h honnan jönnek ezek a nepszamlalasi adatok... A masik, h. milyen egyszerüen ment a gyerek beiratasa az iskolaba. En egy Alban lanyt vettem felesegül, es bizony a papirmunka, a hivatalos iratok elintezese iszonyatos energiat es idöt emesztett fel. De eddig ugy nez ki, h megerte... :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása