oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. augusztus 04. 06:55,  Protekció kanadai és magyar módra 508 komment

2023. augusztus 04. 06:55 Határátkelő

Protekció kanadai és magyar módra

Nem könnyű a mai Magyarországon újat írni a protekcióról (és akkor a korrupciót most hagyjuk is). Steve érdekes összehasonlítást tett a kanadai helyzettel - egy-egy sztorit hozva mind Magyarországról, mind Kanadából, de még utóbbiban is előkerül egy magyar szál.

cronyism.jpeg

„Gondoltam, írok egy posztot a protekcióról. Miért? Már régebben olvastam, hogy Orbán leánya, Ráhel, díjat nyert egy dolgozatával. Hogyan? Hát persze… protekcióval… mondják sokan. Mikor mondtam a feleségemnek, nem győzte a fejét rázni. Ez az Orbán!!! Hah!

Itt, Kanadában a protekció kevésbé szokásos, de azt nem mondanám, hogy nem létezik. Érdekes, hogy az angolnak erre nincsen megfelelő szava. (Talán még a cronyism áll a legközelebb hozzá - HÁ) “Protection” az mást jelent. Ha valakinek van „connection”-je avagy valaki „well connected”, az azt jelenti, hogy ha kell tud „protekciót” (azaz segítséget) szerezni célja eléréséhez.

Ássunk egy kicsit mélyebbre! Mint a jótékonykodásnál, a protekciónál is mind két fél „jól érzi magát”. Az egyik, mert segítséget kapott, a másik, mert jó segíteni, ha tudsz.

Természetesnek vesszük, hogy mindannyian előnyben részesítjük saját családtagjainkat. A családnál persze ez nem áll ez meg, terjed ez a falubelire, az osztálytársra és így tovább. Itt is a magyarok, ha van alkalom, előnyben részesítik a magyarokat, a lengyelek a lengyeleket… stb.

Az Ivy League egyetemek előnyben részesítik a felvételiken volt diákjaik gyerekeit és az odajárók egymást, és sorolhatnám. Nincsen vége.

Politikusként csínján kell ezzel bánni, de lássuk be, a miniszterelnök gyerekei akármilyen országban elegendő kontaktussal lesznek ellátva hátralevő életükre.

Barátodat felvetetni a cégbe, ahol dolgozol, avagy egy munkát neki adni, az már sok helyen nem ilyen egyszerű. Főleg, ha van meghirdetett pályázat. Ha az utóbbi az eset és abba a bizottságba tartozol, akik ebben döntést fognak hozni akkor ezt illik bejelenteni (conflict of interest). Ennek következménye az, hogy nem leszel a bizottság tagja.

Ugyanakkor az is elfogadott (de nem beismert) tény, hogy magas állások sokszor bizalmiak, tehát a tárgyi tudást és személyi alkalmasságot megaduzza, hogy mennyire bíznak az illetőben.

Legális politikai adományok után papír szerint nem várhatsz kedvezményes eljárást, na ezt már kisgyerekek sem hiszik el. Na, de ne térjünk el a tárgytól, a protekciótól.

Most leírom egy pár szerény, de személyes témabeli tapasztalatomat. Az egyik mostani és elég hétköznapi, a másik nagyon is régi és számomra igencsak jelentős volt. De bevallom egyik esetben sem vagyok biztos abban, hogy végül is eredményt hozott-e protekció vagy sem?

Gyorshajtás váratlan fordulattal

Nemrég gyorshajtásért elkapott az országúton egy rendőr. Szerinte 130-cal mentem ott, ahol 80 volt megengedve. Előszörre 240 dolláros büntetést szabott rám. Mondtam neki, hogy téved, lehet, hogy 80-nál többel mentem, de nem ennyivel.

Már ott engedett belőle kicsit (ez szokásos), de még mindig pontokat vesztettem volna és így is drága lett volna. A biztosító sem szereti. Mondtam neki, fellebbezek és megyek a bíróságra. Így is lett.

Szokás itt, hogy közvetlenül a tárgyalás előtt a rendőrt és a vádlottat kiküldik a folyosóra a dolgokat utoljára „megbeszélni”, mondván, hátha nem kell tárgyalás, mert megegyeznek.

Nos, megszólított a rendőr – magyarul! Kérdezi, hogy tudok-e magyarul? Mondom, ember, persze, hogy tudok, mellesleg tévedsz, én nem mentem olyan gyorsan! Már eredetileg ott a tett színhelyén is láthatta a jogsimból, hogy magyar vagyok, mert István a keresztnevem hivatalosan. (Különben akik ismernek Steve-nek titulálnak).

Na, megbeszéltük, megint engedett valamit. Végül is pontot nem vesztettem és „csak” 120 dolcsit kellett fizettem. Nem tudom mennyi része volt ebben annak, hogy mindketten magyar származásúak voltunk? Az az érzésem, hogy semmi.

Egyetemi felvételi anno

1968-ban a gimnázium befejezése előtt történt. Először (képzeld!) filmoperatőr akartam lenni szüleim nagy rémületére és nem tetszésére. Mégis, ímmel-ámmal beszéltek az egyik barátnőjükkel, aki ismert valakit a főiskolán, akit én meg is látogattam, és aki (egy nagydarab hölgy) kikérdezett és bólogatott, és megnézte fotóimat. Mentem is felvételire, de nem lett belőle semmi, szüleim látható megkönnyebbülésére.

Na, de jött a műszaki egyetemi jelentkezés, ide aztán felpörgette motorját anyám és minden követ megmozgatott. Erre szükség is volt, mivel én nem voltam KISZ-tag (a gimnázium első két évét Pannonhalmán végeztem, ahol nem volt KISZ), a családunk pedig „burzsujnak” minősült, szóval bekerülni az egyetemre nem ígérkezett könnyű feladatnak.

Azzal kezdődött, hogy anyám felhívta (a szomszéd telefonján, nekünk nem volt) apjának (akkor már kb. 15 éve halott nagyapámnak) még élő kollégáit. Anyai nagyapámnak építkezési tervező és vállalkozó irodája volt a háború előtt. E módon rengeteg építészt és mérnököt is ismert.

Ezekkel anyám találkozót beszélt meg, ahova ő és én elmentünk engem bemutatandó. „Az egyetlen fiam (én) a gépészmérnökire jelentkezett, tudnak-e segíteni?” Volt nagy nosztalgiázás, bólogatás, talán ígéretek is, hogy majd beszélnek evvel-avval… egypár maga egyetemi tanár is volt. Csak homályosan emlékszem rá, kb. hat helyre mentünk.

Anyámtól függetlenül (hallván, hogy gépészmérnökire jelentkeztem) egyik osztálytársam negyedikben odajött hozzám, csak úgy. Hogyaszondja a bátyja tansegg a műszakin, akarom-e, hogy segítsen bekerülni? Mondom persze!

Elmentem a lakásukra, ahol bemutatott a bátyjának. Pár nappal a felvételi előtt azt mondta nekem, ha az írásbelin problémám van, csak tartsam egy bizonyos módon a kezem, valaki segíteni fog.

No, jött a felvételi, írásbeli és szóbeli. Történetesen nem kellett segítség, jól sikerült. Az érettségim ugyan nem volt kitűnő, de nem volt rossz, a szóbelin is jól működtem, éreztem, hogy az elkerülhetetlen „miért nem KISZ tag?” kérdést is jól „kezeltem”, de ez mind nem volt szükségszerűen elég abban az időben a magamfajtának. Meg voltam róla győződve, hogy nem fognak felvenni, legalábbis nem az első nekifutásra.

Egy hónap múlva jött a telefon a gimnáziumi barátomtól, hogy felvettek. Megköszöntem, de biz’ Isten még ekkor sem hittem el. Pár nap múlva hozza a postás a nagy borítékot az egyetemtől. Jó jel.

Kibontottam a nagy nyári melegben és tényleg ott volt papíron, hogy felvettek! Óriási szikla gördült le mellkasomról, a szüleim is hallelujáztak. Egész addig azzal riogattak, tanulj, ne linkeskedj, mert nem vesznek fel az egyetemre. És lám! Tudtam, hogy életre szóló esemény történt velem. De volt protekció? Ki tudja?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818181193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.09.10. 09:01:29

@Mr.Tellinghovon: “ És én meg mindig hiszek a Jancsi és Juliska mesében ;-))))”

Persze, hogy hiszel, bizonyos kor felett visszafelé fejlődik az emberi agy :-)))

Vicc volt

2023.09.10. 12:23:38

@SzZoole:

Talán ezért tudok jókat játszani az unokakkal?

SzZoole 2023.09.10. 17:04:56

@Mr.Tellinghovon: az jó ha van időd jáccani az unokákkal, nadeugyi asszongyák, higy te egesznap ittbaszodalegyet, nem? :-)))

2023.09.11. 09:04:49

@SzZoole: „ asszongyák“

Naná

Golf2 2023.09.11. 17:46:07

@SzZoole: BBC brit közszolgálati médiatársaság hétfői beszámolója szerint a bajor autóipari óriáscég 600 millió fontos (270 milliárd forintos) beruházásra készül Oxford mellett működő gyárában, ahol 2026-tól két Mini-modell, a klasszikus Mini Cooper és a nagyobb méretű Mini Aceman elektromos változatának gyártása kezdődhet.

SzZoole 2023.09.11. 17:53:18

@Golf2: tudom hol van, Cowley, sokat jártam arra, amúgy eddig is a Mini-t gyártottak ott.

SzZoole 2023.09.11. 20:25:31

Mindenki az új posztnál kommentel?

fhdgy 2023.09.12. 08:20:47

@SzZoole: igen, a nem létező új posztnál!!!

2023.09.12. 08:46:21

@fhdgy:

Ha valaki Godot-ra vár, az köznyelvben azt jelenti, hogy hiába vagy reménytelenül vár egy személyre vagy egy helyzetre. Ez a mondás Samuel Beckett ír író azonos című „Godot-ra várva” című drámájából származik.

Én augusztus 23 küldtem el, elsején utána kérdeztem, “ még nem jutott időm kitenni, de hamarosan kiteszem” válasszal.

Anyway

SzZoole 2023.09.12. 09:24:18

@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: fogadok, hogy mindketten megnéztétek, hogy van e kint új poszt, meg még sokan mások is :-))

fhdgy 2023.09.12. 10:22:41

@SzZoole: én eleve látom, hogy van-e új, mert a böngészőm a leglátogatottabb helyek ikonjait kiteszi, a határátkelő esetén a főoldalán nyitja meg.

SzZoole 2023.09.12. 11:57:01

@fhdgy: oh mert te egy igazi zseni vagy, egy számítógépes/informatikus kecskész/katonabácsi ájtis dzséniusz :-)))

fhdgy 2023.09.12. 12:00:34

@SzZoole: oh, Te még nagyobb zseni vagy, ha ilyen kis nüanszból, ilyen nagy fenekét tudsz keríteni.

SzZoole 2023.09.12. 12:06:23

@fhdgy: nyugodjál le, csak vicc volt :-)))

Amúgy melyik része nem illik rád a fentebbi kommentből, várj, a macskászbácsit kihagytam :-))

Ez is csak vicc volt!

dikusz. 2023.09.12. 12:18:57

@Mr.Tellinghovon: Szeptember 2-án kérdeztem, hogy érdemes-e beküldeni posztot, még nem kaptam választ...

2023.09.12. 12:58:44

@SzZoole:

Az unokákkal való játszás és nevelés mellett meg az eddigi aktivitásom:
ibb.co/ZMDVdc8

2023.09.12. 13:03:30

@dikusz.:

Ma olvastam:” Az ősszel együtt megérkezett az egyik kedvenc programunk, a Kulturális Örökség Napjai, ahol olyan épületekbe is bejuthatunk, ahová egy egyszerű hétköznapon nem. Szeptember 16-án és 17-én titkos kertek, nem látogatható és különleges épületek nyitják ki kapuikat, úgyhogy az építészet szerelmeseinek érdemes lesz nyakukba venniük a várost, főleg, mert a Fővárosi Törvényszék, a Kúria és a Belügyminisztérium épületébe is bejuthatnak. Idén annyira szuper a felhozatal, hogy mi is csak kapkodtuk a fejünket a különleges programok, séták és épületbejárások között, úgyhogy összeszedtünk nektek néhányat, amikre szerintünk érdemes elnézni.”

Gondolom, fel vagy készülve, írd meg mit lattal?

fhdgy 2023.09.12. 13:17:25

@SzZoole: nyugodjál le, az enyém is csak vicc volt :-)))

Nem volt egyértelmű?

fhdgy 2023.09.12. 13:19:55

@Mr.Tellinghovon: nekem még ránézésre is rossz.

Golf2 2023.09.12. 13:21:20

@SzZoole: Egy új tanulmány szerint a vörös tűzhangyák – amelyet a világ egyik leginvazívabb fajaként jellemeznek – fertőzése hamarosan ellepheti az Egyesült Királyságot. A faj Dél-Amerikában őshonos, de Európában most először észlelték, és attól tartanak, hogy hamarosan az egész kontinensen elterjedhet...a vörösök már a spejzban vannak.

SzZoole 2023.09.12. 17:21:02

@Golf2: tudod mi az? Egy kicsi és fekete? Mák :-)

Két kicsi és fekete? Komák :-))

Sok kicsi és fekete? Romák :-)))

Na abból meg Magyarországon van sok, kezdve a kedves vezetőtökkel :-))))))))

2023.09.12. 18:55:43

@fhdgy: „ nekem még ránézésre is rossz.”

Nekem is, sokkal többet szerettem volna utazni

SzZoole 2023.09.12. 21:07:20

Mit szólsz ehhez Zsuzsi, Pedó Bájden idő előtt megy? Saját önös érdekek fűzik az ukrajnai háborúhoz? A zamerikai emberek pénzéből mosdatja ki a fiát, háhogyvanez, ilyen van? :-))

apple.news/ATg7SaHmVRn2LjF4WB_JXdw

dikusz. 2023.09.12. 21:12:26

@Mr.Tellinghovon: Köszi! Sok érdekes program van, még mazsolázok belőlük. De találtam olyat, ahova megint nem jutok be.

fhdgy 2023.09.13. 10:20:21

@Mr.Tellinghovon: már tegnap akartam, de nem engedett kommentelni.

A kérdésem, hogy ezt mennyi idő alatt produkáltad?

Ha azt mondanák, hogy ingyen megtehetem, csak egy a kikötés, egy éven belül teljesíteni kell, akkor azt mondanám, hogy kössz, ne is kezdjük el!

SzZoole 2023.09.13. 15:03:46

@fhdgy: “ A kérdésem, hogy ezt mennyi idő alatt produkáltad?”

Semennyi, csak össze pöttyözte a google maps-ból kimásolt darabot, oszt most itt frenkizik vele, hogy mennyi helyen volt :-)))

De az is lehet, hogy csak a bakancslistáját tette be :-)))

Csak vicc volt

dikusz. 2023.09.13. 15:09:24

@Mr.Tellinghovon: Megvannak a programjain, kettő szombatra, egy vasárnapra. Ezek mind regisztrációhoz kötöttek.
Szombaton délelőtt a Ludovika Főépület, lovarda, délután a
Fiumei-úti sírkert kisbusszal. Vasárnap pedig a budafoki Haggenmacher-sörgyár épülete.

Rengeteg program, ami érdekelne már betelt, mert csak tegnap, tőled hallottam róla először. Nem is férne bele több, mert kevés kivétellel azonos időpontban vannak a séták, vagy az az idő szűkre szabott, amíg átvillamosozik az ember egyik helyről a másikra. Különben is az a véleményem, hogy nem szabad túl sok helyre elrohanni a két nap alatt, mert úgyis összemosódik a sok élmény.

2023.09.13. 16:34:25

@fhdgy: “ A kérdésem, hogy ezt mennyi idő alatt produkáltad?”

Az idei év volt. Ez a Google Maps timeline hivatalos ertesitese. Anélkül, hogy explicit tennél érte valamit, tudják, hogy merre jártál.
Habár a térképről bali lemaradt, de ide csak az Európa térképet tettem fel.
Utazni nagyon jó, ez tart fiatalon.

@SzZoole: “ De az is lehet, hogy csak a bakancslistáját tette be :-)))”

A bakancslistan van: Izland ( dikusz tippje után ), tűz föld, canada jasper és USA yellowstone park, és egy út a canadian vonattal a keleti parttól a nyugatira.

@dikusz.: “ Vasárnap pedig a budafoki Haggenmacher-sörgyár épülete.”

Ide én is beneveznek.LOL. Voltam eddig a cseh pilseni és budejovice, a nemet radeberger és a svájci feldschlossen sorgyarban. Rengeteg érdekességet megtudhat az ember.

fhdgy 2023.09.13. 16:57:00

@Mr.Tellinghovon: összesen kb. Hány km.?

Ebből kb. Mennyi szárazföldön és kb. Mennyi levegőben?

2023.09.13. 18:46:48

@fhdgy: “ Ebből kb. Mennyi szárazföldön és kb. Mennyi levegőben?”

Nem számoltam össze. Régebben ha lehetett akkor autó vagy lakóbusz, mostanában inkább repülő és bérautó. Habár utalom a repülés körüli hercehurcát. Vasárnap is a Wizz másfél órával később indult Bázel-bol, Budapestre és meg elnézést sem kértek.

Balin bereltunk egy kisbuszt sofőrrel és idegenvezetovel, ezt élveztem legjobban.

A legviccesebb amikor el akarnak adni egy drága szolgáltatást, én pedig tudom mi mennyit ér, és akkor jön a pofára esés LOL

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.09.14. 19:44:22

@SzZoole: a republikanusok mar regota keszulnek erre a lepesre...most, hogy beindult a valasztasi cirkusz, meg is tettek vegre a lepest az impeachment fele :) kerdes, mit ernek el vele...we're embracing for 2024 LOL ha mar most kezdodik ez az egesz, mi lesz itt mèg 2024-ben! ;)

SzZoole 2023.09.14. 20:03:15

@Zsuzsi65: és ki ülne a helyére, Kamala?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.09.14. 22:18:41

@SzZoole: na, azt meg a demokratak sem akarjak :)))
most Democratic operatives believe that sticking with Biden is the party’s best option. And it’s hard to argue with this assessment for a simple reason: However bad Biden’s numbers are, Vice-President Kamala Harris’s look worse. A CBS News–YouGov poll released last week found 42 percent of Americans saying that the job Harris is doing makes them think worse of the Biden administration, compared to just 18 percent who said it makes them feel better about the White House. Among independents, 48 percent said worse and only 9 percent better. Even among Democrats, only 41 percent said Harris made them think better of the administration. At the same time, only 30 percent of Democrats said that they felt “enthusiastic” about Harris being Biden’s running mate."

nymag.com/intelligencer/2023/09/the-case-for-biden-to-drop-kamala-harris.html
"

dikusz. 2023.09.14. 22:56:22

@Mr.Tellinghovon: A pilseni sörgyárban épp öt éve voltunk.

A Haggenmacher-sörgyár itt nemigen tudott sikeres lenni, mert nem volt lehetősége terjeszkedni. Az épület nemrég magánkézbe került, előtte sokáig üresen állt. Még előbb évtizedekig raktárépület volt.
Nem vagyok benne biztos, hogy a régi berendezésekből maradt-e valami.
A tulaj vezeti a sétát, kíváncsi vagyok, mit tud mondani.

SzZoole 2023.09.15. 08:19:28

@Zsuzsi65: azért itt sem olyan rózsás a helyzet, ugye volt egy Kamala szintű Lizunk, de nálatok tiszta bohócképző van :-)

fhdgy 2023.09.15. 09:20:37

@SzZoole: miért ilyen erős a kontraszelekció?

2023.09.15. 11:15:45

@dikusz.: “ A Haggenmacher-sörgyár itt nemigen tudott sikeres lenni, mert nem volt lehetősége terjeszkedni. Az épület nemrég magánkézbe került, előtte sokáig üresen állt. Még előbb évtizedekig raktárépület volt. ”

Ez sajnálatos, mert az elkészítés folyamata mutat be sok érdekességet.

index.hu/belfold/2023/09/15/we-love-budapest-programajanlo-hetvete-osz-szeptember-kulturalis-orokseg-napjai-befozes-radnoti-szinhaz-bolhapiac/

2023.09.15. 12:35:39

@dikusz.: “Vitézy Dávid”

Érdemes végignézni! Az általa elmondottak 90%-val tudok azonosulni. A maradék 10% víziót, de hozza kell tegyem, ezek az emberek vittek előre a fejlődést.
Mai napig kellemes emlékeim vannak róla, látom a mai napig nem valtozott

youtu.be/xtj7ekpyiT8

Muscari 2023.09.16. 10:21:29

Sziasztok. A régi tagok közül biztos sokan emlékeztek még Jani haverjára.
Pár nappal ezelőtt tragikus balesetet szenvedett és meghalt.

Jani haverja, aki régen rendszeresen kommentelt itt, Albániában élt a családjával és rajongásig szerette az országot. Felesége több posztot is írt ide a blogra.
.
Ő már a sokadik, aki nincs közöttünk :-(

fhdgy 2023.09.16. 11:22:00

@Muscari: réstvétem a családnak.

2017-ben tervben volt, hogy meglátogatom őket, ott is voltam 20-30 km.-re tőlük, de begyulladt a szemem és idő előtt haza kellett jönnöm.

dikusz. 2023.09.16. 13:34:35

@Muscari: Nagyon sajnálom! Sokat segítettek nekem tanácsokkal, szerettem volna őket személyesen is megismerni, amikor Albániában jártunk, amikor kint jártunk, nem tudtunk időpontot egyeztetni.

SzZoole 2023.09.17. 11:38:07

@Mr.Tellinghovon: ez egy fake/propaganda koholt videó, azért remelem, hogy intelligens emberként te is át látod.

A kommentek viszont megmosolyogtatóak, “rohagy meg”, különösen ez :-)

2023.09.17. 15:06:59

@SzZoole: “ rohagy meg”,”

Azért volt aki rendesen le tudta ezt a szót írni. LOL

“ hogy intelligens emberként te is át látod.”

Nehéz ügy, hiányzik hozza a képzettségem:-)))

fhdgy 2023.09.17. 15:26:08

@Mr.Tellinghovon: igazából ez a nagyhatalmi politika lényege!

Csak normálisan nem szokták világgá kürtölni, inkább kegyes hazugságokba, terelésekbe csomagolni.

Golf2 2023.09.17. 15:32:23

@SzZoole: Benne vagy?:)Bentleys, a Lexus and Land Rovers were among high-value stolen cars found in two shipping containers.
Essex Police said the vehicles were stolen from locations in Essex, Thames Valley and London. BBC

Golf2 2023.09.17. 15:46:21

@SzZoole: Szeptember 17-től Walesben országszerte bevezetik az új, 20 mérföld/órás (vagyis 32 kilométer/órás) sebességkorlátozást a lakott területeken. Mark Drakeford munkáspárti első miniszter találta ki ezt a baromságot.

fhdgy 2023.09.18. 20:03:10

Itt a vége, fuss el véle?!

2023.09.18. 20:10:07

@fhdgy: “ Itt a vége, fuss el véle?!”

Nagyon úgy néz ki!

fhdgy 2023.09.18. 20:51:51

@Mr.Tellinghovon: kellene teremteni egy közös teret, nem kellene szétszaladni a világba!!!

2023.09.18. 21:29:23

@fhdgy: “ kellene teremteni egy közös teret, nem kellene szétszaladni a világba!!!”

Igen, és ezt hogyan?

fhdgy 2023.09.18. 21:39:34

@Mr.Tellinghovon: ha mások meg tudták csinálni, akkor mi sem vagyunk hülyébbek, mint a sokévi átlag!

dikusz. 2023.09.18. 21:45:35

@fhdgy: Az engem is érdekelne, mi lenne a javaslatod.

Lehetne itt is beszélgetni, mert moderáció még van, de nem hiszem, hogy működik.Van aki dolgozik (még, akkor is, ha nyugdíjas) ráadásul a világ másik felén él. És legyünk őszinték, néhány ember van csak, aki aktív.

dikusz. 2023.09.18. 21:50:27

@fhdgy: Chatelni lehetne, de ha mondjuk délelőtt 10 órakor van itthon időnk rá, hogy felhívjunk egy Amerikában élő csoporttársat, aligha fog örülni nekünk.

fhdgy 2023.09.18. 21:53:58

@dikusz.: nem nehéz egy új blogot nyitni.

Én is nyitottam egyet, amikor copy paste álamfőnk ( sic ! ) verte a nyálat. Egyszerinek gondoltam, nem is foglalkoztam vele többet..

Végül is, kell valaki, aki menedzseli. Szerintem ez a nehéz. Egy pörgő bloggal pénzt is lehet keresni.

fhdgy 2023.09.18. 21:55:16

@dikusz.: miért kell felhívni?

fhdgy 2023.09.18. 22:05:34

@dikusz.: én emlékszem rá , hogy volt itt blog 800+ hozzászólással.

Miért? Mert új volt, volt varázsa, stb.

A mostani téma kifulladt, ellaposodott.

Lehetne valami jót kiagyalni?

dikusz. 2023.09.19. 00:10:56

@fhdgy: Hogy cseteljünk vele.

Csodabogár 2023.09.19. 07:52:50

@fhdgy: Akkor éleszd fel, add meg az elérhetőségét, aztán lehet írogatni. Nekem is van egy elég privát blogom. Kommentelés nemigen van, de én azt magamnak írom. Kettő ismerősről tudok, akik olvassák, a többi nem tudom hol találta meg, csak látom, hogy úgy általában 20-30 ember olvassa. Persze nem írok rendszeresen, csak ha valami történés van az életemben vagy ha látok hallok valami érdekeset. Soha nem reklámoztam a dolgot.

gabors 2023.09.19. 18:05:30

csak benezek mert a covid ota nem jartam vagy irtam ...

Udv

gabors 2023.09.19. 18:06:07

majd a posztot is ellolvasom de ma nagyon nem erek ra.

SzZoole 2023.09.20. 11:31:41

@fhdgy: “ Itt a vége, fuss el véle?!”

Legyszives szólj ha lesz a temetés :-))

gabors 2023.09.20. 16:54:19

@dikusz.: A heten nagyon nincs idom ... ..

De mirol irjak .... ? Minenki mindent tud mar a rothado amerikarol meg liberalis nem valto libsi nyugatrol.

Amugy megyek latogatoba Mo-ra oktoberben majd utan irok mit lattam 33 ev utan. Persze voltam azert Mo-n pl tavay marcius aprilisban de elotte covid meg egyebb okok miatt majdnem 5 ev kimaradt.

dikusz. 2023.09.20. 17:19:07

@gabors: Ha 5 év alatt csak tavaly októberben jártál itt pár hétig, érnek majd meglepetések, biztos.

Egy ismerősöm most küldött egy posztot, hogy áll a diósgyőri vár felújítása:
rtl.hu/hirado/2023/07/01/diosgyori-var-felujitasa-plusz-penz

Helyrehozhatatlan kárt okoztak, szerintem.

gabors 2023.09.20. 17:42:52

@dikusz.: "Ha 5 év alatt csak tavaly októberben jártál itt pár hétig, érnek majd meglepetések, biztos."

Tavaly aprlisiban voltam (husvet meg valasztas ugye) elotte viszont kb 5 evig nem. Komoly mutetem volt 2019-ben utanna meg covid-19 lezarasok stb Nem a legidealisabb oktober tudom de igy jott ki es nem akarok tovabb varni (meg hat a szabadnapokat neml lehet tovabb vinni....)

Disogyorben lehet nem a NER-re szavaztak .... vagy Lolo-nek nem kell ez a var ... ki tudja. Ami kellett a vejnek azokat a kastelyokat bezzeg mind felujitottak ... neki kozpenzbol ugyes.

dikusz. 2023.09.20. 21:54:46

@gabors: Tényleg nem rájuk, független, nem fidesz által támogatott polgármesterük van.

A Gellért-szálló két éve van zárva, azóta semmi nem történt. A nemzet vejének a cégcsoportja vette meg az előző tulajdonostól, aki a leggazdagabb magyarok közé tartozik. Ezt megelőzően az angol tulajdonos gondolom önként, és dalolva (mint a legtöbb jól menő cég tulajdonosa) vált meg a szállodától...
A fürdő tulajdonosa a főváros, a jelenlegi vezetés nem akarja eladni.

Idén májusban Hajdúszoboszlón nyaraltam. Azt a szállodát, amelyiket Lölö-cége vette meg, és ahol a legtöbb orvosi kezelés zajlott, oda jártak a helyiek, és a környékbeliek kezeltetni magukat felújítás címén vagy öt éve bezárták, sok milliárd állami hitelt kapták rá. Egyetlen kapavágás nem történt, és vélhetőleg nem is fog, mert elpárolgott a pénz. Helyi taxis mesélte, ebben az esetben ez tuti nem légből kapott állítás...

Arra kíváncsi vagyok, hogy mit fogsz tapasztalni, ha itthon jársz.

A Határátkelőről annyit még, hogy úgy fog járni, mint évekkel ezelőtt a Tékozló Homár. Azon kívül, hogy a moderáció még működik, semmi jele, hogy lenne gazdája a Határátkelőnek.
Sok beküldött poszt várakozik, ez annak ellenére nem történt meg, hogy ígéretet kaptunk rá. Ha megnézed ez a poszt is lassan két hónapja került fel...

Csodabogár 2023.09.20. 22:26:30

@gabors: Mi van veled? Emlékezetem szerint beteg voltál, meggyógyultál?

Csodabogár 2023.09.20. 22:34:37

@dikusz.: Nem tudom mikor ki adta-vette a Gellért szállót. Az viszont biztos, hogy már 20 éve totál le volt lakva. Los angelesi barátnőm lakott ott egy hétig, így volt alkalmam megnézni a szobát is. Ő azt mondta, hogy azért ment oda, mert potom pénzbe került a szoba és hát a kilátás az szép, meg zajos is. Az ősrégi ablakot hiába csukta be, akkor is zaj volt.

dikusz. 2023.09.20. 23:38:05

@Csodabogár: Azt gondolom (lehet tévesen) az angol tulajtól a kőgazdag magyar vállalkozó vette meg előkészítve a vejkónak a terepet, vagy ő maga is olyan módon sietett megszabadulni a szállodától, mint az angol, és még számos jól menő vállalkozás (kilátásba helyezett NAV-vizsgálat.
Egyikük tulajdonában sem volt annyi ideig a szálló, hogy bármibe is
bele tudjanak kezdeni.

A jelenlegi tulaj meg csak a jövő évi választásokra vár a fürdő miatt.

gabors 2023.09.21. 05:08:15

@Csodabogár: "@gabors: Mi van veled? Emlékezetem szerint beteg voltál, meggyógyultál?"

Igen sajnos rakos daganatom volt de ugy tunik idoben elojott es a mutet is sikerult es a "standard" alapjan 4 ev tunetmentessgnel "gyogyultnak" tekintenek .... sajnos van maradando karosodas a labffejemben igy futni vagy ugrani sot lepcson lefele menni nem nagyon megy. Foci plane.

Koszi hogy megkerdezted.

gabors 2023.09.21. 19:11:27

@Mr.Tellinghovon: ":A svájci csoportunkat, 50 000 követő, minden indoklás nélkül törölte a feszbuk, a demokrácia jegyében. Éljen a szólásszabadság!"

Szolasszabadsag az egyen es a hatalom kozott van magan vallakozas azt csinal amit akar ott soha meg sem igertek hogy szolasszabadsag lenne ... ha nem tetszik a faszbuk irattkozz le vagy csinalj magadnak egy masikiat ala Trump....

2023.09.22. 11:50:16

@gabors: “ Szolasszabadsag az egyen es a hatalom kozott van magan vallakozas azt csinal amit akar ott soha meg sem igertek hogy szolasszabadsag lenne ... ha nem tetszik a faszbuk irattkozz le vagy csinalj magadnak egy masikiat ala Trump....”

Koszonom a kommentet. Eléggé megkeseredett lehetsz, ha ilyen stílusban írsz. Természetes, hogy egy úgynevezett magánvállalkozás maga szabja meg a szabályokat. A probléma az hogy a Facebook a több demokratizmus és az eltérő vélemények kifejezésére lett alapítva. Azokat az elveket, amiket saját maga meghatározott tapossa sárba.

A csoportunk aki a mai napig magyarázat nélkül ki lett zárva, nem foglalkozott politikával, bevándorlással és hasonló, hanem az újonnan érkező magyar állampolgárok segítésével és beilleszkedesevel törődött. Talán túl nagyok lettünk, és ez veszélyt jelent.

Koszonom a tanácsot, megszüntettem a tagsagom.
Kar, hogy nem voltal erre régóta, mert akkor tudhatnád, hogy nem kedvencem Trump, más a favoritom.

gabors 2023.09.22. 13:57:39

@Mr.Tellinghovon: Tobbszorosen felre ertesz ...

"A csoportunk aki a mai napig magyarázat nélkül ki lett zárva, nem foglalkozott politikával, bevándorlással és hasonló, hanem az újonnan érkező magyar állampolgárok segítésével és beilleszkedesevel törődött. Talán túl nagyok lettünk, és ez veszélyt jelent." Lehet pont ezert valaki pl a kormany kozeli hazmester felnyomott a Facebooknal ennyi eleg es torlik a csoportot.

Mint inrtam a faszbuk vagy twitter jutub es hasonloknal Te vagy az arucikk es ha nem hozol penzt nekik vagy barmi kellemelenseguk van pl egy kormannyal inkabb torolnek Teged (Titeket).

"Kar, hogy nem voltal erre régóta, mert akkor tudhatnád, hogy nem kedvencem Trump, más a favoritom." Nem arra utaltam hogy keveled vagy nem hanem hogy mikor kitiltottak JOGGAL a kulonbozo antiszocialis mediakrol akkor fogta ellopott egy csomo penzt (befektetok) es alapitott egy Truth Social-nak csufollt masik platformot ...

Vagy nemregiben Elon Musk megvette maganak a Twitter hogy lehessen nacizni megint (persze tiszten a szolasszabadsag neveben)

2023.09.22. 15:37:12

@gabors: „ Nem arra utaltam hogy keveled vagy nem hanem hogy mikor kitiltottak JOGGAL a kulonbozo antiszocialis mediakrol akkor fogta ellopott egy csomo penzt (befektetok) es alapitott egy Truth Social-nak csufollt masik platformot ... “

És ahhoz nekem mi közöm van, hogy trump mit csinal?

“ Vagy nemregiben Elon Musk megvette maganak a Twitter hogy lehessen nacizni megint ”

És ehhez szinten mi közöm?

“ barmi kellemelenseguk van pl egy kormannyal inkabb torolnek Teged (Titeket).”

Mióta van a Facebook-nak kellemetlensége Svájccal?

dikusz. 2023.09.22. 16:16:15

@Mr.Tellinghovon: Az egyik facebook-csoportnak amelyiknek a tagja vagyok, a szabályzatába ezt(is) tartalmazza:

"A facebook jelentősen szigorított a közösségi alapelvein ezért nagyon figyeljetek oda, hogy mit tesztek fel.
A szexuális tartalmat, a rasszizmust, és két szó használatát poszton, vagy kommentben ezek a k....-g, és a b..-i -szándékos a kipontozás- ezt több mint egy éve szigorúan bünteti.".

Egy másik csoport adminja is azt írta, hogy figyelmeztetés nélkül törölték a csoportját, feltehetően a fentebb felsoroltak közül valamelyik hibát elkövette. Ennek a csoportnak 400e tagja volt. Az admin azóta (jó fél éve) kapott választ, hogy miért.

Nem állítom, hogy ez a ti csoportotoknál megtörtént, csak példának hoztam fel.

2023.09.22. 18:42:25

@dikusz.: “ Nem állítom, hogy ez a ti csoportotoknál megtörtént, csak példának hoztam fel.”

Nem tudok olyanról, hogy megsertettunk volna valakit is, de Facebook biztosan tudja.

fhdgy 2023.09.22. 20:02:43

@Mr.Tellinghovon: semmi pánik! Még lehet! -:)

dikusz. 2023.09.22. 20:40:27

@Mr.Tellinghovon: De lehet, hogy egy hozzászólásban valaki leírta mérgében a kipontozott két szót, amire talán már ő maga sem emlékszik.

gabors 2023.09.22. 21:41:59

@Mr.Tellinghovon: "Mióta van a Facebook-nak kellemetlensége Svájccal?
"

Nem Svajccal hanem Szijjgyarto Soros Petikevel ... akinel kiverhette a biztoistekot mondjuk hogy segitetek az elvandorloknak akik nem is leteznek .,,,, ugye .... ez csak egy pelda ... ennel kevesebbert is berangattak nagykoveteket ... :-)

2023.09.22. 22:14:26

@gabors: “ Nem Svajccal hanem Szijjgyarto Soros Petikevel ... akinel kiverhette a biztoistekot mondjuk hogy segitetek az elvandorloknak akik nem is leteznek .,,,, ugye .... ez csak egy pelda ... ennel kevesebbert is berangattak nagykoveteket ... :-)”

Lehet, hogy teljesen visszamaradott vagyok, de tényleg nem látok logikát abban amit írsz. Teljesen összekeversz dolgokat. Mi köze van svájci csoportunknak, ahol munka lehetőségekről egymás segítéséről van szó, a magyar kulugyminiszterhez vagy soroshoz meg berangatott nagykovethez.
Anyway, részemről erről a témáról befejeztem veled a csevegest

2023.09.22. 22:22:58

@dikusz.: “ De lehet, hogy egy hozzászólásban valaki leírta mérgében a kipontozott két szót, amire talán már ő maga sem emlékszik.”

Persze minden meglehet, de mióta a Facebook ennyire érzékeny a kipontozott szóra. Történnek a világban ennél nagyobb bűnök is, ami nem veri ki a biztosítékot.

Engem akkor tiltottak le egyszer, mert amikor az egyik kommentelő azt írta tele van a Balaton külföldi turistaval, pl. Hévízen csak orosz szót lehet hallani, azt válaszoltam: ez téves info mert nagyon megfogyatkozott az orosz turisták száma az utóbbi két évben.

Így szóról szóra, ezt írtam. Igaz egy hónap múlva elnézést kértek, de akkorra már én töröltem a valós profilomat.

NorthPier 2023.09.23. 01:35:28

@Muscari: Ő volt aki felkeltette az érdeklődésem Albánia iránt, nélküle talán sosem tudom meg, milyen szép az az ország.

Végtelenül szomorú és tragikus vég. Köszönöm, hogy tudattad, kérlek tolmácsold őszinte részvétem a család felé.

SzZoole 2023.09.24. 18:19:20

Az átok beteljesült……….

Arthamyr 2023.09.25. 05:39:48

@Muscari: RIP. Pár éve még írtam neki, hogy egyszer én is belekezdenék egy albán projektbe...

dikusz. 2023.09.25. 20:13:27

Annyit tudunk tenni, hogy egy-egy kommentben magunk írunk posztokat. Azt hiszem ez az egyetlen mód, hogy új posztot lássunk.

littke 2023.09.26. 15:38:36

@dikusz.: Nos itt van a poszt amit Aug 12.-én küldtem el a HÁ-nek, volt benne egy kép, egy Alfa Romeo, at tényleg nem jött át.
nem vitás a téma nem az amit a HÁ kedvel, ami gondolom mostani külföldre menők tapasztalatai....

Sportkocsikról

Tizenéves koromban emlékszem, állítólag művész volt, valaki egy nyitott piros Škoda Felíciát hajtott meghatározott időben a Vörös Hadsereg útján (ma Szilágyi Erzsébet fasor). Az arra járók nagy áhítatára. Úgyszintén Tabányinak, a zenekar vezetőnek, volt egy sport Mercije. Itt-ott látható volt parkolva, ő maga a kávéházban egy csinibabával. Volt akkoriban parkoló hely bőven, csinibaba is ha ilyen kocsival jártál. A 60-as években legtöbb ember, köztünk jómagam, álmodni sem mert autó vásárlásról.

Úgy két évente egy Amerikában élő rokon meglátogatott minket. Szokása volt hogy egy V W-t vett Frankfurtban, azt használta európai utazása alkalmával, aztán átvitte Amerikába. Mivel a jogsit megszereztem, ezt tudtam hajtani Budapesten mint ingyenes sofőrje, mert az illető látta sóvárgásomat, és jó szívű volt. Így, és fiatalkori autóstoppolásaim alatt is megszerettem a V W-t és azt vettünk sokáig itt az új hazában. Utána jöttek más praktikus autók is, Hondák és Toyoták. Most legutóbb vettünk egy drágább kocsit, van ereje is bőven, de posztom tárgya, a sport kocsi, az más. Sportkocsit hajtani csak ritkán volt alkalmam. Az elsőre emlékszem, egy Alfa Rómeó Spider volt a 80-as években. Akkoriban barátkoztunk egy gyerektelen Romániából származó mérnök házaspárral. Mindketten mérnökök voltak. A férfi vett egy új Alfát. Ezzel jöttek egyszer vacsorára hozzánk, és még evés előtt felajánlotta, akarom e vezetni? Hát hogyne akartam! Mellém ült, én meg kezdem vezetni, mint a V W-t. Különösebben nem voltam elragadtatva, ámbátor nyár volt és a tető leeresztve. Rövidesen megbök a román, aszongya pörgessem fel a motort kicsit. OK, addig nem akartam, mert talán félti kocsiját? Szóval kezdtem 2000 helyett 4000-nél váltani. Csodák csodájára az autó életre kelt! A precíziós kormányzás, a rugói, a motor hangja mind megjött, ami azelőtt nem volt érzékelhető. Az olasz vitalitás ordított a kocsiról, a kis út ami unalmasnak indult, nagy élmény lett.

Hosszú évek teltek, nagyobbik fiam, hogy hogysem, sportkocsi kedvelő lett. Egy BMW M3-vel kezdődött. Ezt újonnan vette. Mesélte, hogy egy vasárnap amikor még csak morfondírozott megvegye-e az M3-t vagy sem, BMW kiküldött a lakására valakit egy M3-vel. Mint kiderült egy ex autó versenyzőt. Mondta, hogy el akarja vinni egy kis túrára a “kocsikázni”. Elhajtottak Newark egy (vasárnap) elhagyatott ipari negyedébe és a kiküldött vezető, mesélte a fiam, “bemutatta” mire képes ez a kocsi. 150–re gyorsított egy utca blokkon, 80-al vette a kanyart, fiam az életéért aggódott. De volt eredmény, a kocsit megvette. Ezután két évre rá vett egy használt (négy éves) Porsche 911 Turbót. Az M3 eladásra került, mondtam megveszem. De mielőtt nyélbe ütöttük volna az üzletet eladta valakinek ott New Jerseyben. Kanadaiaknak körülményes használt kocsit venni az U S-ból, a procedúra nagyon bürokratikus, de azért sajnáltam. Fiamnak később lett egy második autója is, egy KIA. Azt hamar megunta, leváltotta egy másik sportkocsival. Nemsokára Kaliforniábaköltözött, ott megint vett egy "második" kocsit, egy használt BMW M3-t, ezúttal leengedhető tetővel. A Porsche biztosítója nem engedi, hogy azt más mint ő vezesse. Kivitt minket többször is a Porschével. Ugyan van hátul is ülés, oda csak egy kisgyerek fér be. Fekete kocsi, kívül belül. Csak a keramikus fékek sárgák, és a biztonsági öv. Az narancs színű. Irtó kul. A kerekek agresszívan szélesek. A csomagtartó nagyon kicsi. Ahogy benn ülsz az érzés más mint egy normál autóban. 500 lovacska kis hangot ad. A kocsi pár másodperc alatt képes 100 km/órára felgyorsulni, az érzés hasonló ahhoz amit egy felszállásra startoló repülőgépen tapasztalsz.

(A többi a következő kommentben a hozzászólásban nemcsak a kép nem jelenthet meg de van egy max 5000 karakter limit is.9

littke 2023.09.26. 15:40:05

(Folytatás):
Na de a BMW M3 is nevezetes kocsi. Ez az amit fiam egy karácsonyi látogatásunkkor nekünk kölcsön adott, egy hétre, a mi mini Csendes Óceán menti túránkra. Szintén fekete, 2016-ban gyártották, van benne vagy 100 ezer kilométer.... és.... 333 lóerő. Automata. Ezen kocsik automatája, (a Porsche is automata), a DCT dupla kuplungos szisztéma. Nem hidraulikus mint a legtöbb automata sebváltó. Ugyanaz a szisztéma mint a GP verseny autókban. A sebváltó csak egy joystick, elektromosan közvetíti milyen módon akarod hajtani, és a váltás valahol történik. Automatikusan, ha úgy állítod be, vagy a kormánynál levő két billentyű pöccintésére, ha félautomatikusra állítottad. Kuplungozni nem kell. Ha félautomatikusan hülyeséget csinálsz, pl. hatosból 2-be akarsz leváltani, hát nem csinálja, felül ír téged, mert a motort védi. Az M3 vezetése nagy élmény volt. Hallod a motor zúgását. Erejét nem tartja titokban, a váltások 4000 körül történnek. Érzed, hogy a kocsi tapad az úthoz. Köszönhető ez a széles és sebességprofilos autógumiknak, a kemény rugózásnak és a csillapítás minőségének és azok beállításának. A hátsó kerekek úgy a Porschén mint az M3-n még szélesebbek mint elől levőek. Míg túl gyorsan hajtani nem ajánlatos, mert a rendőrök elkaphatnak és a büntetés komoly, a kanyarokban hajthatsz jóval gyorsabban mint az ajánlott és a kocsi, mintha nem is lenne kanyar, nem dől sehova. Az ülésedbe ragadsz, az élvezet nem megvetendő. Állítólag ha túl gyorsan mégy egy kanyarba és a kicsúszás veszélye fenn áll, a stabilitás kontroll átveszi az irányítást és a fékek és a gáz úgy lesz irányítva, hogy nem csúszhatsz ki. Ugyan ezt én nem próbáltam ki.

Határátkelő 2023.09.26. 19:54:37

Sziasztok!

Tudom, hogy hihetetlen, de van új poszt... Köszi a türelmet!!

hataratkelo.blog.hu/2023/09/26/csodaut_egy_vespa_nyergeben

ciki miki 2023.09.26. 19:54:52

@Mr.Tellinghovon: amíg a muszka ott gyilkol.

Addig.

taga20 2023.09.26. 19:55:01

@Mr.Tellinghovon:

addig, amíg a ruszkik ki nem takarodnak ukrajnából, addig!

ja és! slava ukraini!

www.youtube.com/watch?v=0FCgTuPY8cg&list=RDCMUCV_Mj7fBYevoYI_I-Bu_Ceg&start_radio=1

taga20 2023.09.26. 19:55:09

@Mr.Tellinghovon: mi van juk, ki szóltál a gödörből?:)))

ember, ha kicsit visszavennél, jobb arc lennél!

ja és!:

uploads.disquscdn.com/images/6f18df21e0f056053610811ab01ca8a2450829e084f0daa52477ef6ee7d75313.jpg

taga20 2023.09.26. 19:55:14

@Mr.Tellinghovon:

"A svájci csoportunkat, 50 000 követő, minden indoklás nélkül törölte a feszbuk, a demokrácia jegyében. Éljen a szólásszabadság!"

haver, szerintem át kéne menned a ВКонтакте-ra!

ott dúl a népi demokrácia, baszod!:)))

ciki miki 2023.09.26. 19:55:27

@taga20: kb :)

Te, ez a munchausen Ner azt hiszi hogy te vagy én :)

dikusz. 2023.09.27. 23:05:55

@littke: Köszönöm, hogy feltetted kommentben a posztodat.

Elolvastam. Bár jól megírt poszt, de igazán azoknak tetszhet, akik értenek a sportkocsikhoz, szeretik is őket, esetleg van is nekik egy-két régebbi évjáratú autójuk. Lehet ezért nem tette ki H.A.

Olyan posztok, amik a határátkelésről szólnak, már rég nem érkeznek be, azt itthonról nem tudunk küldeni. De legyen bármilyen témájú az írás, az első tíz hozzászólás után már egész más a téma, ez más blogoknál is így van, kivétel lehet az, ha a posztot író is hozzászól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása