oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 24. 06:30,  Átok olasz módra 69 komment

2018. június 24. 06:30 Határátkelő

Átok olasz módra

Van az úgy, hogy az embernek egy adott helyen, vagy adott időszakban semmi sem jön össze (vagy legalábbis így érzi). Ilyenkor csak kapkodjunk a fejünket... Ezzel indítunk ezen a vasárnapon, hogy aztán elgondolkozzuk azon, vajon egy adott városról (ebben az esetben Párizsról) bennünk kialakult kép mennyire valóságos, mennyit torzít a múlt és a történelem. Végül ellátogatunk Kolumbia Skandináviájába.

kolumbia_2.jpg

Kezdjük Olaszországban, ahol kell türelem és kitartás az élethez – legalábbis ez derül ki a Végtelen… talán blog írásából. No meg az, hogy olyan, mintha semmi, de semmi nem lenne rendben – előfordul ilyen az ember életében és nem kellemes időszak…

„Itt az élet totál kiszámíthatatlan. Persze nem minden szempontból, de pénzügyileg és a szabadidőt illetően mindenképpen, azaz totál kiszámíthatatlan, hogy mennyi bevételed és kiadásod lesz egy hónapban és hogy mennyi időt kell eltöltened különböző hivatalokban, hogy próbáld megvédeni a jogaid valami idióta, abszurd procedúrában… (...) 

És akkor sorolom a példákat. Az első legyen a fizetésem. Még szerencse, hogy külföldiként az állásajánlatkor ragaszkodtam ahhoz, hogy megmondják, hogy nettóban mennyi lesz a fizetésem, mert egyébként képtelen lennék kiszámolni a nettó és a bruttó közötti különbséget. 

Főleg azért nem, mert a fizetésem minden hónapban változott tavaly, és a fizetési papíron mindig feltűntek idegen tételek és eltűntek régiek és az egész egyébként is teljesen érthetetlen volt. 

Három hónapos kérdezősködés után végre sikerült skypelonom az olasz (csak olaszul beszélő) pénzügyesünkkel, aki egyszerűen azt a választ adta mindenre, hogy minden az olasz törvények szerint számolandó és hogy ezt egy szoftver számolja ki, őneki fogalma sincs, hogy miért így vagy úgy. Hát kösz!

Ja, és hogy az rendben van, hogy minden hónapban más a fizu, kicsit több, kicsit kevesebb. Ehhez képest idén az első négy hónapban centre pontosan ugyanannyi volt a fizum minden hónapban… 

Aztán jött a váltás, mert két hónapja rendszeresen kevesebbet kapok, nem is kevéssel. Megint csak eltelt két hónap, mire válaszoltak a kérdésemre, hogy miért is, mégpedig most azt, hogy „minden az olasz törvényeknek megfelelően megy”…, és hogy biztos más adókategóriába kerültem. Hát kösz, évi szinten akkor úgy 370 ezer forintot veszítek… 

Szóval az élet ott kezdődik, hogy az ember nem tudja a fizetését. Aztán meg nem tudja, hogy havonta mennyi kiadása lesz, mert valahogy minden egyes hónapban valami extrát kell fizetni.

olasz.jpg

Ezek lehetnek olyanok, mint a tévédíj, amiről korábban már írtam, amit akkor is kell fizetned, ha nincs tévéd, és csak úgy lehet lemondani, ha előre 6 hónappal (!!) egy hivatalos helyen bejelented, hogy nincs tévéd és aztán ez a következő 6 hónapra okés, aztán meg automatikusan megint kell fizetned, mert akkor meg feltételezik, hogy most már biztosan van… 

De a legbosszantóbbak azok a szolgáltatások, amelyeknél még arra sem törekednek, hogy kisbetűvel odaírják a szerződésre az infókat. Legutóbb például úgy vettünk sim kártyát, hogy nem is kaptunk egy darab papírt sem, pedig aláírtunk vagy 5 oldalt. Szintúgy a nettel. Amelyeknél persze mindegyiknél valami gubanc akadt, mert itt soha, de soha nem jártunk még úgy, hogy valami simán ment volna! (...) 

Most kiderült számomra, hogy az éves adóbevallást nem csinálja meg a cég, hanem erre vannak hivatalok (mint mindenre), hogy ha segítség kellene, akkor oda forduljak. 

Meg lehet csinálni digitálisan is, de egyesek szerint ez nagyon bonyolult, mások szerint meg nem annyira, ha nincs más jövedelmed, de kiderül, hogy csak akkor tudok egyáltalán jogosultságot kapni a rendszertől a saját adataimhoz, ha be tudom írni, hogy 2016-ban milyen adókategóriába estem, azaz az fel sem merül, hogy akkor még nem voltam itt, vagy nem dolgoztam itt. 

Szóval el kell mennem egy ilyen hivatalba megint, ami csak munkaidőben van nyitva (vagy csak délelőtt) és oda is előbb időpontot kell kérni és utána elmegyek és elmondják, hogy milyen papírokat hozzak és legközelebbre is kérjek időpontot és aztán vigyem el a papírokat és akkor kiszámolják, amit egyébként is kiszámolnak és tudnak, hogy mennyi adót fizettem ebben az évben és akkor még fizetek 70 eurót (!) mindezért. 

És amikor ezen az összegen ledöbbenek, hogy mégis miért kell ennyit fizetni valamiért, amit ők egyébként is tudnak, akkor csak annyit mond: 

- Mi, olaszok, gazdagok vagyunk, megtehetjük, hogy fizetünk ilyenért – és én nem is értem, hogy mit mond, hiszen ő Virginia, aki 1200 eurót keres, annyit, mint egy pénztáros és tudom, hogy ezért az állásért mennyit tanult és mennyire hisz abban, hogy a világon segíthet azzal, hogy pályázatokat ír, hogy az olasz Oxfam segítsen az afrikai nőknek saját bizniszt nyitni és a nepáli földrengésnél a gyerekeket kimenteni… 

- Te gazdag vagy?! – kérdek rá… nem is értem. Hiszen tudom, hogy 500 euróért bérel egy 10 négyzetméteres szobát Firenzébe. És mi a perspektívája? Talán pár év múlva keres majd 1400-at…34 éves, két diplomája van. 

Nem értem én ezt itt. Nem értem az olaszokat. Nem értem miért csesznek ki ennyire magukkal… (és velünk).” 

A teljes posztot itt találjátok.

Párizs - mítosz és jelen 

Van az úgy, hogy az ember sok év elteltével visszatér egy városba, és hirtelen felfedezi olyan arcait is, melyeket korábban (ilyen vagy olyan okokból) nem sikerült. Így járt a Vargabetűk blog szerzője Párizzsal, hiszen legutóbbi látogatásakor sokkal közelebb tudott kerülni a francia fővároshoz, mint akkor, amikor egyetemistaként járt ott. Az okokat próbálta megfejteni.

parizs_1.jpg

„#1 Régen mindent megnéztem, de semmit sem láttam 

Akkoriban, egyetemista koromban, szomjas kíváncsiság élt bennem a világ iránt. Igazi nyughatatlanság volt bennem – mindent látni, mindenhová eljutni –, ami azóta alábbhagyott; pontosabban éppen annyit utaztam azóta, hogy tudjam, néha többet lát az ember, ha hosszabb ideig tartózkodik ugyanott. 

Akkoriban – és ennek kb. tíz éve – minden „fontosat” megnéztem Párizsban; a barátnőmmel négy nap alatt bejártam a várost (még a Défense-hoz is elmentünk). Csak épp semmit sem láttam igazán. Semmit sem láttam igazán a nagy sietségben, a nagy kíváncsiságban, a nagy akarásban. 

#2 Párizs nagyszerűsége a részletekben rejlik 

Párizs nagyszerűsége mindenhol jelen van. Nem fontos elmenni érte az Eiffel-toronyhoz vagy a Louvre-hoz, mert szinte bárhol megállunk, ott rejlik Párizs a részletekben. 

Például a Jardin du Luxembourg eldugott Szabadság-szobrában (ti tudtátok, hogy a New Yorkban lévő Szabadságszobor-alak valójában több példányban készült, és a franciák több helyre „ellőtték” ugyanazt? Nekem nagyot koppant, és jót szórakoztam rajta.) (...) 

A párizsiság lényege a részletekben rejlik – én viszont személy szerint olyan alkat vagyok, aki könnyebben befogadja a teljes képet, mint amennyire külön-külön látja az egyes részleteket. 

Éppen ezért Párizs sokkal többet mutatott meg magából számomra, amikor olyanokkal nézhettem meg, akik egyrészt ott élnek, és jobban ismerik már, jobban elmélyedtek az érdekes részleteiben, másrészt az észlelésük nem kifejezetten „globális”, mint az enyém, hanem „lokális” is tud lenni. 

#3 Párizs régi mítosza már nem a jelene 

Párizst azért sem sikerült meglátnom anno, mert nem a valódi Párizst akartam látni. Nem a jelenbelit kerestem, hanem az egy korszakkal korábbit. (...) 

A Montmartre-on pedig Renoir nyomait kutattam (tinédzserkoromban találtam az otthoni könyvespolcunkon egy elég érdekes Renoir-életrajzot, amit el is olvastam), pár utcával lejjebb pedig úgy éreztem, Toulouse-Lautrec nyomdokain járok. 

Ám most, tíz évvel később azon a sétán, amire a barátaim elvittek minket húgommal a Montmartre-ra, végre megláttam a kortárs művészek alkotásait, amik élettel töltik meg ma is ezeket az utcákat, és amik miatt valóban érdemes eljönni ide, mert a szemünk előtt virul fel a kortárs művészet, amelynek olyan ágai, mint a graffiti és a trash-design, mindenkinek szólnak és mindenkié lehetnek, és nincsenek a galériák üvegablakai mögé zárva. (...) 

Igaz, hiba és hazugság lenne azt írnom, hogy a régi Párizs nincs többé. A sikk továbbra is élő és érték ott, kiviláglik az üzletekből, a ruhák, kiegészítők, minőségi kozmetikumok közül, süt a csokoládé-, bonbon- és macaron-üzletek kirakataiból. 

Ahogy hallom, még mindig rendeznek soirée-kat az elegáns párizsi polgárházakban, amelyek közt van olyan – a saját szememmel láttam –, ahol vörös szőnyeg visz fel a lépcsőházban, díszes, szecessziós ablakok néznek a belső udvarra, elegáns, egységesen mélykék ajtók nyílnak a lakásokba (igaz, az egykori cselédlépcső kopott, de hát mindenhol az). 

És ezekre a soirée-kra a magára adó, jó nevelést kapott társasági hölgy/úr nem bort vagy más italt visz a házigazdának (hiszen a házigazda kiválasztotta már a vacsorához illő nedűt), hanem bonbont vagy macaront, lehetőleg valamelyik elegáns üzletből, ahol a csomagolás is a termék része és olyan igényességgel készül, hogy a boltból kilépve lehet is indulni egyenesen az estélyre, nem kell külön ajándéktasak után kajtatni. 

Úgy hallottam, 3-4 fogásra érdemes készülni – előétel, főétel, sajttál, desszert –, az asztalon elegáns teríték, avatatlan szemnek talán egy kicsit soknak tűnő evőeszköz, és persze ülésrend. Ahhoz, hogy az ember felvegye a társalgás fonalát, nem árt, ha rendelkezik kozmopolita műveltséggel, világpolitikai tájékozottsággal, és forgott már a nagyvilágban. (...) 

Ám a huszonegyedik századi Párizs már nem ezt a témát kínálja a helyi művészeknek. A sikk továbbra is része az ezredforduló Párizsának, de immár új, másmilyen mítoszok születnek itt. 

A kortárs Párizs mítoszait az Intouchables (magyarul Életrevalók címmel futott, és valós eseményeken alapul!) és a Samba című filmek mesélik el nekünk, amelyek főhősei ott járnak az utcákon, velünk, turistákkal együtt ülnek a párizsi kávézókban, mellettünk isszák a kávét és eszik a vajas croissant-t. (...) 

Párizs tehát az ezredfordulón ismét megtermékenyült – új művészeti és kulturális rétegek adódtak a múltbeliekhez. Ahogy már sok száz éve nyílnak itt új korszakok, új életproblémák, új alkotói témák. Párizs újra és újra meg tud fiatalodni – talán mert képes befogadni a frisset, és nem tolja el magától fanyalogva. 

Párizst ezúttal egy idősödő nőhöz láttam hasonlónak, akinek fonnyadásnak indult arcbőrébe rengeteg tudás és tapasztalás karcolódott – s a viharokban nyert önbizalom és titokzatosság. Ezek a nők – mint Párizs – pontosan tudják, hogy az életben maradás titka néha csak annyi, hogy eljön az idő fiatal szeretőt fogadni. Nem is kell ide ráncfelvarrás.” 

A teljes írást itt olvashatjátok el

Skandinávia kolumbiai módra 

Laguna de la Cochának nem csak legendája, de a környéke is mesés. Egy csepp Skandinávia kolumbiai módra – derül ki a Mirador posztjából.

kolumbia.jpg

„Átkelünk egy hágón, majd ereszkedni kezdünk, míg nem feltűnik előttünk a Laguna de la Cocha. A sofőr ezúttal is jó fej, mert megáll egy kilátóban, ahonnan gyönyörűen belátni az egész tavat. (...) 

A tó partján iszonyú hideg van. Érdekes, hogy ugyanazon a magasságon fekszik, mint Pasto, mégis legalább öt fokkal van itt hűvösebb. Ami tovább ront a hőérzetünkön, az az erős szél, amitől teljesen átfagyunk. Most vagyunk a legközelebb az Egyenlítőhöz, mégis most fázunk a legjobban. 

Amúgy a hely egészen zseniális. Miután a katonaság megtisztította a környéket a gerilláktól, sok helyi üzletet látott abban, hogy panziót nyisson a tóparton. Az alpesi és skandináv stílust ötvöző vendégházak Kolumbiának egy merőben más arcát mutatják be. Mintha Patagóniában, azon belül is a Hét-tó vidékén járnánk újra. 

A jövőbeni túrák okán betérünk néhány szálláshelyre. A legtöbb esetben a szép külső durva belsőt takar; azért minőségben elég messze vannak Villa La Angostura és Bariloche vendégházaitól. 

Állítólag hosszú hétvégéken itt hömpölyögnek az emberek, most azonban rajtunk kívül nincs egy lélek sem a kikötőben. Másfél órát várunk arra, hogy befusson pár kolumbiai turista, akik hozzánk hasonlóan szeretnének átcsónakázni a Corota-szigetre, ami egykoron a Domonkos-rend tulajdona volt, s ahol egyszerre 600 quillasingát térítettek keresztény hitre. 

A kápolna most is látható, de a többség inkább azért a tanösvényért látogat el a szigetre, ami végigvezeti az embert a köderdők élővilágán. 

A csónak 10 000 peso, a belépő pedig 5000, de csak azért, mert azt hiszik, mi is kolumbiaiak vagyunk. Hiába Eri szőke, göndör haja, egyre többször hiszik az akcentusunk miatt azt, hogy nem vagyunk külföldiek. 

A Corota-sziget pici, negyven perc alatt oda-vissza végigjárható. A pastóiaknak, akik ritkán szabadulnak ki a természetbe, biztosan izgalmas, de mi már keresztül-kasul bejártuk az andoki köderdőket, ezért sok újdonsággal nem szolgál. Visszafelé ráadásul az eső is elered, így alig várjuk, hogy visszaérjünk a kikötőbe. 

Busz csak egy óra múlva indul a faluba, így beülünk egy sült pisztrángra az egyik helyi evőbe. Pont olyan, mint bárhol máshol. Szép a Laguna de la Cocha, sokkal szebb, mint volt pl. a Laguna de Tota, de egy fél napnál nemigen tud többet.” 

A teljes posztot egy csomó fotóval itt találjátok.

Mennyire drága valójában Magyarország? Állandó és érdekes kérdés, most itt van a válasz.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Franciaország Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014066421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2018.06.24. 07:27:31

A maffia kenyszeriti szegeny bloggert, hogy abban a problemas Olaszorszagban eljen?

dunántúli gyerek 2018.06.24. 09:09:39

Prága tele van olasz bevándorlóval, azt hiszem ez sok mindent megmagyaráz..../hozzáteszem legalább 200ezer külföldi él az 1 milliós városban...főként ukránok, oroszok de nyugatiak is/

Amúgy itteni olasz, portugál, spanyol,görög ismerőseim szerint Prága összehasonlthatatlanul szervezettebb, civilizáltabb és élhetőbb hely mint ahonnan idejöttek.

Magyar ismerősöm szerint is aki korábban Rómában élt azt mondta ég és föld a különbség Prága javára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 09:34:40

Aki 1200 eurót keres havonta, az mindenképpen gazdag.

A világ lakosságának 95 %-a ennél kevesebbet keres.

kardio1 2018.06.24. 09:36:45

A párizsi kortárs mítoszok hősei a bevándorlók, akik gettósodnak, de a mítoszokat alkotó bobók (bourgeois bolcheviques) azt hiszik, minden rendben van velük.

contractor 2018.06.24. 09:54:42

Latinoktól, olaszoktól csak pornót.

Szaktanár 2018.06.24. 09:54:43

@dunántúli gyerek: egész nyugat-európa tele van olaszokkal. talán csak a lengyelekből van több külföldön, mint olaszokból, meg spanyolokból (nem együtt, hanem külön-külön). ennek is van oka nyilván. az elmúlt pár évben megfordultam több európai ország nagyvárosaiban (és néhány kicsiben), olasz, spanyol kolóniákkal szó szerint mindenhol találkozni.

Szaktanár 2018.06.24. 09:54:43

párizsról annyit, h mindenképpen szét kell választani a várost és a polgárt, ez egy ilyen hely. a város maga lélegzetelállítóan szép, ám a tisztaság balkáni. a lakói egyértelműen a legbeképzeltebb, legarrogánsabb emberek, akikkel utazásaim során találkoztam, pedig vándorlok eleget.

Doromby 2018.06.24. 10:31:41

@maxval balcán bircaman: 1200 euro a minimalber, annal lejjeb csak a reszmunkaidos foglalkoztatott van es a feketen dolgozo.

dunántúli gyerek 2018.06.24. 11:06:20

@Doromby: attol fugg hol

É-Olaszországban egész európai viszonyok vannak, délen én találkoztam olyan családdal akiknél az öreg faternak pár éven kívül sosem volt bejelentett munkája még

az elérhető fekete munkákért meg annyit fizetnek kb. mint Magyarországon 3-4-5 eurókat óránként

Taxomükke (UK) 2018.06.24. 11:07:19

@maxval balcán bircaman: Aki 1200 euroval egyenerteku 1000 fontot keres Angliaban, az csak tengodik, nem gazdag.
Persze egy munkanelkuli plovdivi ciganynal valoszinuleg jobban el.

M. Péter 2018.06.24. 11:31:37

@Szaktanár: Olaszország és Spanyolország szegényebb déli részeiről már hosszú ideje vándorolnak el a jobb élet reményében.

Nomad_ 2018.06.24. 12:26:28

@maxval balcán bircaman:
Igazad van abban, hogy egyszerűbb a világ ha a tények túlnyomó többségétől eltekintünk. Mint a bevétel mellé odatenni a szükséges kiadási oldalt. Afrikában és Rómában nem kifejezetten ugyanaz az 1200€.
Amúgy szokás szerint baromság amit írtál, de legalább konzekvens vagy.
Mármint, hogy nem fejlődsz.

Szaktanár 2018.06.24. 12:29:11

"A hozzászólás elküldése sikerült.

Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

kedves bloggazda, azt lehet tudni, h lehetne megszabadulni a moderációs várólistától? vagy mindenki vár? az a benyomásom, h egyes hsz-ok mintha azonnal megjelennének, míg másoknak várniuk kell (persze lehet, h tévedek). esetleg nem lenne hasznosabb egy utólagos moderáció? ez így eléggé megöli a társalgást.

Latcho Rom 2018.06.24. 12:29:14

Finom, kedves s nagyon igaz a párizsi blog.

Vieille dame, je t'aime encore*

P.Elliot 2018.06.24. 13:00:17

De jo poszt volt a mai! Szinte ott voltam.

Az az Olaszorszagi eletmod, hivatalok, kereset, mindig sajnaltam hogy nem maradhattunk ott mert ahogy mondtak az olaszoknak sincs munkaja tehat nem turnek bevandorlot.
Nagyon szepen koszonom nekik most utolag hogy nem engedtek, ahogy latom elmebeteg otlet lett volna ott letelepedni.
Ami a hivatalokat illeti, pl. a teve elofizetes is egyszeruen elkepeszto. Mi az hogy 6 honap utan gondoljak hogy mar van tevem. Egyaltalan lesznek szivesek elfogadni hogy nincs, ha majd lesz szolok, meg hogy nem adnak papirt dolgokrol, akkor hogy reklamalhatok, hogy igazolhatom magamat?
A kereset meg hogy 1200 eu-t kap egy diplomas ember, hol dolgozik a McDonalnal? Es egy szobat berel? Mikor lesz lehetosege egy kis lakast berelni, vetelrol ugye felesleges beszelni...
Csoda hogy nem urult ki az orszag.

Parizsban a terek, utcak, kis epuletek, apro kis dolgok jelentik nekem az igazi Parizst, a hangulatot. Azon a nyito foton az erkelyen a meztelen ferfiszobor nem is kicsit azt a gondolatot sugallta hogy varatlanul hazajott a haz ura es a szeretonek csak annyi ideje volt hogy kihuzzon az erkelyre, gatyat sem tudott felrantani. Edes, bajos francia humor jon at rajta...
Valahogy ez is Parizst jelenti nekem, ez a vidam, konnyed stilus ahogy kitettek ezt a szobrot az erkelyre, hehehe....

P.Elliot 2018.06.24. 13:10:51

@Szaktanár: Nem oli meg a tarsalgast mert majd jonnek az emberek es ha ugy erzik akkor is beled fognak kotni vagy helyeselni akkor is ha mar lement 100-200 hozzaszolas. Hetvegen mindenki megy a dolgara de majd jonnek ne aggodj.
A varolista csak az elejen van amig meg nem gyozodnek rola hogy kicsoda vagy, ha nem piszkalodo, kotekedo akkor gyorsan fel lesz oldva...

Szaktanár 2018.06.24. 13:15:01

@P.Elliot: a "gyorsan" alatt mit kell érteni? hagytam már ebben a blogban legalább 100 hsz-t az elmúlt években, talán már sokkal többet is. mindig igyekeztem konstruktív maradni és nem személyeskedni, mégis várnom kell a mai napig a moderációra. h van ez?

Szaktanár 2018.06.24. 13:16:40

@P.Elliot: oké, úgy tűnik, az előző kérdésem triggerelte az admint, és mostantól nem kell várnom. éljen :) mégiscsak jobb úgy beszélgetni, ha nincsenek 10-30-60 perces várakozási időszakok a kommentek között.

P.Elliot 2018.06.24. 13:42:50

@Szaktanár: Igen, csak legyenek hozzaszolok is mert vasarnap ugye mindenki programot csinal meg van a futball VB...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 14:02:28

@Taxomükke (UK):

Jobban él így is a világ 95 %-ánál, azaz gazdag. Nyilván ott helyben szegénynek érzi magát, de ez csak szubjektív érzés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 14:02:39

@Doromby:

Akkor is gazdag, legfeljebb szuvbjektív módon szegény a helyi viszonyokat illetően.

gabors 2018.06.24. 14:13:24

@maxval balcán bircaman: "Aki 1200 eurót keres havonta, az mindenképpen gazdag.

A világ lakosságának 95 %-a ennél kevesebbet keres. "

ezert az ujabb butasagert kar volt az elektthonokat terhelni ...

gabors 2018.06.24. 14:19:17

@Szaktanár: "az a benyomásom, h egyes hsz-ok mintha azonnal megjelennének, míg másoknak várniuk kell (persze lehet, h tévedek)."

nem tevedsz ez azert van hogy uj nickel ne lehessen szetbaszni a blogot hinta es favago szeru embereknek ... elobb utobb ha betartod a bloggazda szabalyait lekerulhetsz a moderacios listarol legyel egy kis turelemmel ... itt ez van :-)

gabors 2018.06.24. 15:56:43

@maxval balcán bircaman: ez most akkor hogy van ? magyarazd meg az asotthalmi ciganynak is hogy o gazdak mert 1 het alatt tobbet keres a kozmunkank mint burkina fasoban egy ev alatt ..??

attol gazdag valaki mert vannak nala szegenyebbek ?? sot 85% szegenyebb mint en vagyis gazdag vagyok ... ez valami neo-marxizmus ???

eddig az volt a mantratok hogy hiaba keres valaki Londonban 1500 fontot az szegeny senki marad egesz eleteben most meg 1200 euroval gazdag ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 17:02:46

@gabors:

Keversz 2 eltérő dolgot.

Az egyik a realitásérzék.

A másik a hollywoodi filmekben bemutatott életstílus iránti vágy.

Az átlagmagyar azért érzi magát szegénynek, mert komolyan elhitte, hogy a világ felső 5 %-ának az életszínvonala a "normális".

Shanarey 2018.06.24. 17:41:00

@maxval balcán bircaman:

Mint máskor is újra tévedsz. A magyar ember elhitte hogy olyan szinten is lehet élni, ahogy nyugat Európában az átlag ember él. Vagyis lehet neki autója, évente minimum egyszer elmehet több hétre nyaralni a családjával, s nem kell matekozni, ha az átlag normál szükségleteket kell megfizetnie.

kék madár 2018.06.24. 18:27:06

@P.Elliot: ha ez az elmebeteg troll megjelenik, akkor futball VB nelkul is remenytelen a tarsalgas

gabors 2018.06.24. 19:01:26

@maxval balcán bircaman: "Keversz 2 eltérő dolgot."

nem en hanemTE kevered ezt a ket dolgot egy posztban ... sajnallak ... (nem)

nem tudod eldonteni hogy melyik oldalon is alsz (mert nincsenek is oldalak csak ezt a marxizmusbol nem lehet latni ...

tanulhatanal valami hasznossabbat is csak menj ki a hora

Shanarey 2018.06.24. 19:26:19

Egy határátkelő, aki nem önszántából ment oda ahová került.

index.hu/tudomany/til/2018/06/24/hitler_utolso_amerikai_katonaja/

Csodabogár 2018.06.24. 19:32:50

@Shanarey: Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de a felsoroltakat igen sokan megengedhetik ma már maguknak itthon is.
Ha nem így lenne, akkor lehetne normálisan közlekedni a városban az autópályák se lennének többnyire tele és a repülőtéren se lenne örökös tömeg.
Ez persze Pestre vonatkozik, lehet hogy a borsodi faluban nem igy van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 19:41:15

@gabors:

Milyen oldalon kellene állnom? Mik az oldalak ebben a konkrét kérdésben?

A kérdés lényege:
- a nyugati életszínvonal fenntarthatatlan, alapja más régiók kizsákmányálása,
- a nyugat egyre kevésbé képes kizsákmányolásra, innen a nyugat válsága,
- Mo. nem része a nyugtanak, így nyugalomban szemlélheti a nyugat vergődését, mi csak nyerhetünk ezen.

Shanarey 2018.06.24. 19:43:52

@Csodabogár:

Tudom, én is Budapesten, illetve Budaörsön éltem, így nekem sem volt ezzel nagy gondom, de akik leléptek azok többsége pont nem Budapesti.

gabors 2018.06.24. 19:57:42

@Shanarey: ez egy jo tortenet reggel mar olvastam 93 evesen hatl meg !!!

es hol mashol mint amerika !!

gabors 2018.06.24. 20:04:12

@maxval balcán bircaman:

" Milyen oldalon kellene állnom? Mik az oldalak ebben a konkrét kérdésben?"

semelyiken ... mert nincsenek oldalak csak a te marxizta fejedben

"A kérdés lényege:
- a nyugati életszínvonal fenntarthatatlan, alapja más régiók kizsákmányálása,}"

ez csak abban a konyveben volt igy amit olvastal amit a marxod
ier 18 53 ban ... lesed .. 168 eve !!!

"- a nyugat egyre kevésbé képes kizsákmányolásra, innen a nyugat válsága,"

lasd elobb valami olyanbol vonsz le valami kovetkeztetest ami eleve nem all fenn a nyugat mar regen tulllepett ezen csak ti marxistak nem ...

"- Mo. nem része a nyugtanak, így nyugalomban szemlélheti a nyugat vergődését, mi csak nyerhetünk ezen.
"

Mar kb 40 eve nincs olyan hogy nyugat meg kelet ti marxistak is vegre elfogadhatnatok ezt mar Kim is belatta a kinaiak mar 20 eve marad Castro (ja mar nincsenek ) marad Maduro neked ...

Ott bulgarisztanban meg mindig el ez a marxista baromsag .. sajnallak

Bredpitt Monika 2018.06.24. 20:16:40

@Shanarey: ez erdekes volt, van egy nagyon jo tortenet, ami errol a cikkrol jutott eszembe

Jodie Picoult
Vezekles c regenye, nagyon ajanlom mindenkinek
talan ez az ember ihlette ot amikor megirta

Shanarey 2018.06.24. 20:16:58

@maxval balcán bircaman:

Magyarország, nem nyugaton van, ez igaz, de remélhetőleg, keleten sem igazán, bár elnézve Orbán nadrágját, amit viselt a V4-ek találkozóján, az azt jelenti hogy a Törökökhöz akar orientálódni, avagy csak illiberálisan szabták a ruháját?

hvg.hu/itthon/20180624_Ezzel_a_keppel_nem_dicsekedett_Orban

Shanarey 2018.06.24. 20:28:13

Ajajj, a fa nyűvőnek elgurítottam a gyógyszerét.

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2018.06.24. 20:38:10

@Shanarey: hol lehet ezt latni ???? nincs olyan gyogyszer amit el tudnal guritani ... ez nem betegseg igy szuletett pont ezert meg sajnalni is kar (lenne)

Shanarey 2018.06.24. 20:43:33

@gabors:

Fölösleges megnézni, hiszen azért verbál szexel hogy valaki ott válaszoljon neki, mert amúgy senki nem szól hozzá. Azért olvas minket is hogy kötekedjen.

gabors 2018.06.24. 20:52:03

@Shanarey: hacsak errol van szo par perc egy kis sciptet irni ami alapjan 10000000000 ember olvasta amit ir ... az a szam ott fen egy idiota page view szeru szam de annak sem igazi egyszerubb lenne a google-t hasznalni

nalam itthon erre minden megvan a vilag legolvasottabb blogjat tudnam csinalni ebbol is

Shanarey 2018.06.24. 21:42:32

@gabors:

A digger blogjára is csak azért jár, mert ott még beszélgetnek vele, még ha nem is mindig kulturáltan, de beszélnek hozzá. A szép ebben is csak az hogy többször mondta, nem foglalkozik ezzel a bloggal, s mégis itt köt ki. Ami nem lenne baj, de piszkálja a kommentelőket, s ezzel bizonyítja, mennyit ér a kijelentése.

gabors 2018.06.24. 22:07:46

@Shanarey: "A digger blogjára is csak azért jár, mert ott még beszélgetnek vele,"

a diggernek van blogja ?? es ez a szerecsetlen oda jar ??

ezt honnan tudod :-)))))))))))))))))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 22:17:41

@gabors:

A gazdagság véges, akinek több van, az mástól veszi el.

Ez van, ez szimpla matematika.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.24. 22:17:46

@Shanarey:

Mo. sose volt nyugat és sose lesz. Érdekeink nem egyeznek a nyugat érdekeivel.

M. Péter 2018.06.24. 22:27:06

Vissza az eredeti témához, ha az ember már amúgy is Kolumbiának abban a délnyugati csücskében jár, akkor érdemes elmenni az Ipiales mellett levő Las Lajas bazilikába is, gyönyörű. hu.wikipedia.org/wiki/Las_Lajas_bazilika. Ipialestől csak néhány km az ecuadori határ, a határ másik oldalán a tulcáni temető is turistalátványosság, ha csak odáig megy az ember, és nem megy be messzebbre Ecuadorba, akkor nem is kell sorbaállni a bevándorlási hivatalban útlevelet kezeltetni, hanem át lehet hajtani a határon.

Nomad_ 2018.06.24. 22:46:10

@maxval balcán bircaman:
A gazdagság véges, akinek több van, az mástól veszi el.

És ez is hülyeség, szerinted a kőkor-középkor-jelenkor tengelyen a vagyon mennyisége állandó volt?
Akkor a népességnövekedés miatt max egy milliomod ágyékkötő jut mindenkinek?

Hát én egész kőbunkót is látni vélek, ha érted mire gondolok...

Shanarey 2018.06.24. 22:50:18

@gabors:

Van neki, s régebben én is jártam arra,s ott próbáltam értelmesen beszélni a fa nyűvővel, de, nemrég újra megtalált, s külön posztot indított nekem. persze mást is ért már ez a bizonyos "megtiszteltetés", s nem is én vagyok az első, csak időnként ő is magába száll s törli a posztjait, avagy töröltetik a posztjait. Ám a legjobb amikor ő törli a kommenteket, mert csúnyán belegyalogolnak az ő "csuda szép" lelkivilágába.

Shanarey 2018.06.24. 22:59:13

@maxval balcán bircaman:

Érdekek, de jól is hangzik. Magyarország érdeke, az hogy egy párt legyen hatalom, s egy megalomán törpe napóleon vezesse az országot, ki bármire ad pénz csak arra nem, amivel az ország lakói járnának jól. 2009-ben azt mondta a FideSS hogy a kormány tehet arról hogy akkoriban 1 Euró 300 forint ért, manapság ez 330 forint körül van.Netán a 27%-os áfa is egy ilyen érdek, na meg a legújabb adónem, ami 25%-os, amit majd mindazokra kiszabnak akik a menekülteknek segítenének. Szó nincs arról, hogy az egészségügyet mikor, s hogyan tennék rendbe, a kórházi várólisták, mikor szűnnek meg.

Hari Seldon 2 2018.06.24. 23:14:36

@gabors:
Szeret számokkal okoskodni.
Hogy az 1200 Euronál többet csak a föld lakosságának csak 5 % keres többet statisztikailag. Hogy demonstrálja a blog elött, hogy milyen jől tudja "ensz statisztikáját", és a többiek milyen tájékozatlanok, most aztán meg tudja mondani a társaságnak.
- Ami lehet, hogy igaz, lehet hogy nem. (kinézem belőle, hogy kikereste) Akkor is baromág ez a megközelítés.

Egyáltalán nem érdemes az ilyen %-os okoskodására reagálni, kivéve ha van kedved ilyen száraz adatokat leltározni. - Erre egy aspergeresnek van kedve, másnak meg nincsenek.

Shanarey 2018.06.24. 23:17:58

@Hari Seldon 2:

Úgy Aspergeres ő, mint ahogy én vagyok egy űrállomás parancsnoka.

Hari Seldon 2 2018.06.24. 23:23:41

@maxval balcán bircaman:
Ezt az állatságot. Ezt honnan veszed?!?
Gazdasgága véges? És hol a vége te nagyon szerencsétlen?
Most, vagy 20 év múlva, vagy 100 év múlva. Ki húzza meg a piros vonalat, hogy mostantól "nincs több gazdagság"?
Ezt a baromságot mondták 1914-ben is, hogy a világ gazdagsága véges. - Nincs hova növekedni, el kell venni a másiktól.

Sőt ezt monták a napkirály udvarában is.

Ha véges lenne, miért nem éppen az őskorban volt véges? - Tudod, ahol véges volt a fák száma, így a legtöbb embernek le kellett jönni. - te fent maradtál.

gabors 2018.06.24. 23:32:26

@maxval balcán bircaman: "A gazdagság véges, akinek több van, az mástól veszi el."

WOOOOOW ez aztan jo ... mar az alap alitas is teljesen rossz (marxtol is tudhatnad hogy a gazdagsag NEM veges) ... emiatt plane nagyon nagy butasag hogy akinek tobb van az valakitol elvette ... most komolyan ezt hiszed ???

ez minden 1853 utan irodott kozgazdasagnak ellent mond ...

ez kb azt jelentene hogy nemtudom gorogoktol .. romaiktol de legyen neked a krisztusodtol (mohamed???) szamitva semmi uj ertek sem kepzodot ???

komolyan ??? basszus nagyon egybites vagy ...

neked azert van iPhonod mert elvetted valaki mastol ... ??? hah ??

gabors 2018.06.24. 23:42:09

@Shanarey: de mindig kell valaszolni mert valaki esetleg elhiszi ezt a baromsagot amit terjesztenek ...

ezt nyomjak a migransok ellen is ha a migrans valamit csinal (dolgozik) akkor elvette azt valakitol ... holott senki nem akarta eddig levakarni a szart a falrol birkaval egyetemben ...

holott NEM igy van a nemetek/franciak/amerikaiak vendegmunkasokkal oldottak meg a problemat mar az 50-es evek ota .. .Trump hoteljeiben lengyel es delamarikaiak ezrei dolgoznak szinte nincs is amerikai .... ez van "nyugaton" is lasd utvefurot ... OK SEM VESZNEK EL munkat a svajciaktol

gabors 2018.06.24. 23:46:12

@Shanarey: vicc voooot .. ... korabban irtam en is oda de lehetetlen ... digger -el vitazni nem lehet mert csak neki lehet igaza gakkor is ha nincs es ennyi ... bar nem cenzuraz ki semmit szive joga de pont emiatt lett egy pocegodor a blogja ...(szerintem)

az hogy hany ezer pageview-ja van az lofasz ... mint irtam par perc lenne megduplazni

Shanarey 2018.06.24. 23:47:55

@gabors:

Hát ez az, én sem vehettem egy egy angoltól sem a melót, mert soknak ez a munka nehéz, s nem fizet olyan sokat mint amennyit ők szeretnének.

Birca matekja szerint 380 millió ember keres többet mint 1200 Euró, ami tök jó hiszen én vagyok az egyik ebből a 380 millióból :-)

gabors 2018.06.25. 00:55:13

@Shanarey: @maxval balcán bircaman:

"Birca matekja szerint" OK de olyan nincs nem tudom hol veszitette el a fonalat de az alap Marxizmusban is ott van valami amit "HOZZADOTT ERTEKNEK" hivnak lehet ez csak a masodk vagy harmadik heten jott elo de ez alap a maszistakangk is mert EZT akarjak UJRA ELOSZTANI ..

de birca eddig vagy nem jutott le vagy nem is olvasta a toket ...

amugy ez mint mar irtam egy 150+ eves ertelmezese a kapitalista gazdasgnak ennel mar szulettek sokkal modernebbek is ... mar sem Mao sem Trockij foleg nem a mostani kinai marxistak sem hiszik mindezt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.25. 07:31:51

@Nomad_:

2 dolgot keversz.

A szinkronikus és diakronikus tengelyt.

Abból, hogy a gazdag a szegény rovására gazdag sehogy se következik, hogy azonos a vagyon mennyisége történelmi távlatokban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.25. 07:32:05

@Shanarey:

Mo-on kipróbáltuk 1990-2010 közt a nyugati. liberális megoldást. Nem jött be. Minden jóslat hamisnak bizonyult.

Most, 2010 óta valami mást kell próbálni.S mint látható, nem lett a helyzet rosszabb.

Minden probléma alapja a pénz, az egészségügyé is. A pénzhez pedig gazdasági szuverenitás kell. Amíg a pénz kimegy az országból nyugatra, sose lesz semmi megoldva.

Ez tehát a gazdaságpolitika lényege.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.25. 07:32:18

@Hari Seldon 2:

Minden vagyon valahonnan jön. Még a természeti kincsek se hullanak alá, hiszen fel kell őket tárni, felhasználhatóvá kell tenni őket.

A rendszer pedig nem működik. Az oligarchák egyre nagyobb vagyont kaparintanak meg. S bár tény, hogy a szegénység lassan csökken, a különbségek egyre hatalmasabbak.

Nomad_ 2018.06.25. 12:02:27

@maxval balcán bircaman:
Abból, hogy a gazdag a szegény rovására gazdag sehogy se következik, hogy azonos a vagyon mennyisége történelmi távlatokban.

Istenem mekkora meglátás: Valaki azért gazdag mert vannak nála szegényebbek.

Egy ismerős mesélte, hogy egy alkesz mondta a kocsmárosnak: "Rájöttem ám a trükködre! Te drágábban adod a bort mint veszed!"

Hasonló színvonalú meglátás.

Shanarey 2018.06.25. 12:14:18

@maxval balcán bircaman:

Cáfold akkor ha szerinted nem igaz.
De tényekkel, mert a süket duma nem elég.

Ja és mond meg a beteg lelkű barátodnak, hogy én veled beszélek, vagyis neki nem kell beleugatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.25. 13:25:03

@Shanarey:

Reggel leírtam a kérdést részletesen. A moderátor törölte.

Szóval:
- szólj neki, küldje el neked,
- vitázz velemj nyílt blogban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása