oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 17. 06:30,  Ausztrália bennszülött és külföldi szemmel 101 komment

2018. május 17. 06:30 Határátkelő

Ausztrália bennszülött és külföldi szemmel

Ausztráliáról a legtöbbünknek alighanem meglehetősen romantikus elképzeléseink vannak, a napsütés, az óceán, szörf, kenguruk, és alapvetően egy kellemes, nyugodt élet. Csakhogy Ausztráliának is, mint minden országnak, több arca van, ráadásul nem csak a helytől, hanem embertől is függ, ki milyennek látja. Ez jutott eszembe, amikor belefutottam egy ott élő határátkelő és egy született ausztrál „listaváltásába”, ami szerintem kifejezetten tanulságos és elgondolkodtató, és nem csupán azoknak, akiket vonz e távoli kontinens.

ausztralia_brisbane_foto_pixabay_com_memorycatcher_1.jpg

A „beszélgetés” az angliai Manchesterből az évtized fordulóján az ausztráliai Perthbe költözött Joe és a született ausztrál Matt között zajlott le a Quorán, amit aztán pár érdekességgel még kiegészítettem a BBC alapján. Nem lesz hosszú a poszt, de szerintem számos érdekességgel szolgál.

Joe megállapításait sima, míg Matt válaszait dőlt betűkkel olvashatjátok. 

„Nyolc évvel ezelőtt költöztem Manchesterből Perthbe és az alábbiakban következnek a tapasztalataim. 

Nem vagyok expat, ausztrál állampolgár vagyok, itt születtem és nevelkedtem. Sok mindennel nem értek egyet abból, amit Joe írt, és amikor elkezdtem írni a válaszaim, meglehetősen keserű voltam, de ez nem Joe-nak szól, és nincs is semmilyen ellenséges éle a szavaimnak. Csak úgy válaszolok, mint egy „átlagos ausztrál fickó”. Ha ez bárkit is sért, akkor elmehetnek a fenébe, végtére is ez Ausztrália. Úgy érzem, fontos lenne, hogy sokan hallják az alábbiakat egy ausztráltól. 

Fele annyit dolgozom, mint Angliában, kétszer akkora fizetésért. 

Közben mi, itt született és felnőtt ausztrálok, nem találunk egy rohadt munkát, nem kapunk semmilyen segítséget a saját kormányunktól, és nem nyithatjuk ki a szánkat. 

A nyarak csodásak, a hétvégéket a hajón vagy a tengerparton töltjük. 

Bárcsak megengedhetném magamnak, hogy legyen egy hajóm, hogy bejárhassam vele a saját országom. 

A telek mesések, napközben 18-20 C fok van. 

Azért ez nagyon helyfüggő és így elfogult megállapítás. „Télen az átlaghőmérséklet 6,5 – 14,2 C fok között ingadozik”. Ez például a helyzet Melbourne-ben. 

Az esőnek mindenki örül, a viharok csodásak, főleg, hogy tudod, akármilyen rossz is az idő, legkésőbb pár nap elteltével ismét sütni fog a nap. 

Teljesen egyetértek. 

Az üzemanyag feleannyiba kerül, mint Angliában. Simán használhatsz hatalmas, erős autókat anélkül, hogy a kormány letépné a golyóidat. 

Hatalmas erőgépek? Nos, remélem elmúltál 25 éves és megengedheted magadnak a biztosítást, a regisztrációs díjat, és még sorolhatnám… még saját vállalkozásba kezdeni is olcsóbb, mint fenntartani egy „hatalmas, erős autót”. És mit nevezel „hatalmas erőgépnek”? Egy Hiluxot, Priust, Rodeót vagy GT-t? 

A forgalom sokkal kisebb. Némi túlzással olyan, mintha nem is lenne, összehasonlítva az Egyesült Királysággal. 

Kis forgalom? Ausztrália hatalmas Nagy-Britanniához képest. Te Perthben élsz, csakhogy a forgalom borzalmas Sydneyben, Melbourne-ben, Brisbane-ben és még Hobartban is. Kétségtelen, hogy Perth rendben van, szóval ilyen szempontból szerencsés vagy. (Én már körbejártam Ausztráliát.) 

Semmiért nem kell sorban állni. 

Nem kell sorban állni? Jártál már valaha a Centrelinkben? (Ez az ausztrál kormány szociális kérdésekkel, pl. munaknélküliekkel, segélyre szorulókkal, stb. foglalkozó ügynöksége – HÁ) 

Nyugodtan sétálhatsz anélkül egy bevásárlóközpontban, hogy beleütköznél valakibe. 

Ez nem igaz. Félreértés ne legyen, az Egyesült Királysághoz képest biztosan áldásos a helyzet. A filmeken, tévéműsorokban látott London tényleg egy tömegnyomor, de azért na. Szombati ebédidő + eső = zsúfolt bevásárlóközpontok. 

A sport minden. Bármilyen sportot is űzöl, biztosan találsz magadnak hozzá klubot, tudásszinttől függetlenül. Ha esetleg idősebb vagy, minden sport esetében van senior szint. 

Ez így van. Még ha rendszeresen is a sporthoz kötődő botrányok a tévében. 

Vadonatúj, kétszintes, öt hálószobás óceánparti, medencés házat vehetsz egy észak-londoni, lepukkant környéken található két hálószobás lakás áráért. Mi meg is tettük! 

Lehetséges, sosem vettünk házat Londonban, de basszus, akkor rohadt drágának kell lenniük. 

Az emberek boldogok, barátságosak, kedvesek, segítőkészek. Amikor otthon, Leedsben elestem egy buszmegálló előtt, húszan álltak és néztek, az autók meg kerülgettek. Amikor itt hasonló történt, rögtön 6-7 ember sietett segíteni, felsegítettek engem és a bringám, megkérdezték, nincs-e komolyabb bajom, és felajánlották, hogy hazavisznek engem és a kerékpárom. 

Az emberek boldogok? Lol. Nem. Nem vagyunk azok. Elegünk van a kormányunk állandó szarakodásából, ami ott tart, hogy állandóan azt kell nézni, mikor ki lesz az új miniszterelnök. Kedvesek? Ja, hát végül is amikor azt mondjuk, hogy „jó napot, bakker”, abban semmi sértő nincs. Csak éppen… egyre kevesebbet mondjuk, hogy jó napot és egyre többet, hogy bakker. 

Ami a bringás esetet illeti, ezt nem nagyon hiszem el. Egyszerűen azért, mert az autósok nem szeretik, ha a kerékpárosok az úton tekernek. Bármelyik igazi ausztrál annyira röhögött volna rajtad, hogy eszébe sem jutott volna segíteni. 

Expatként idilli itt az élet. A világ semmi pénzéért sem költöznék vissza az Egyesült Királyságba. Ausztrália befogadott, állampolgárrá tett, és ezért örökké hálás leszek. Ha van rá módotok, tegyetek így ti is. 

Ja, bárki kaphat útlevelet. Ami pedig a „befogadást” illeti… mi vagyunk az egyik leginkább rasszista ország a világon. Be KELL fogadnunk mindenkit, különben „rasszisták” lennénk. 

Eddig tartott Joe és Matt beszélgetése, amit érdemes még a BBC pár megállapításával kiegészíteni, annál is inkább, mert ezek elég jól rezonálnak a fentebb olvasottakkal. 

Muszáj haverkodni 

Az Egyesült Államokból Sydneybe költözött, tanácsadóként dolgozó Gigi Foster például azért döntött Ausztrália mellett, mert szeretett volna változtatni az életmódján és előrébb jutni a szakmájában. 

Nincs vele egyedül, sokan gondolják úgy, hogy Ausztrália laza hely mind munka, mind életmód szempontjából. Csak aztán kiderül, hogy az ottani munkakultúra élesen különbözik attól, amire számítottak. 

Amikor munkába állt, először Gigi is azt gondolta, hogy tényleg lazább a meló, hiszen a legtöbb kollégája viszonylag korán lelépett. „Aztán kiderült, azért mennek el hamarabb, mert korábban is érkeznek. Aztán még ott van a péntekenkénti pub a főnökkel, szóval a munkaidő voltaképpen hosszabb, mint Amerikában” – mesélte. 

Mindez a rémes forgalom miatt van, így aztán hogy ne kelljen rengeteg időt a sydney-i dugóban ülni, sokan döntenek úgy, hogy inkább nagyon korán bemennek dolgozni. 

Gigit az is meglepte, hogy a munka sokkal kevésbé hierarchikus, mint az Egyesült Államokban, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy muszáj akár munka után is jópofizni a többiekkel. „Ha a nap végén egyszerűen csak hazamész, soha nem kapsz előléptetést” – jegyezte meg. 

A szabadság 

Az évi négy hét szabadság az általános, ami egy európai viszonyokhoz szokott embernek elég kevés. Ami jó hír, hogy lehet görgetni a bentmaradt szabadságot egyik évről a másikra. 

A képet jelentősen rontja, hogy a Roy Morgan piackutató egy korábbi felmérés szerint az átlagos munkavállalónak háromhétnyi bentragadt szabadsága van, egyszerűen azért, mert a munkahelyek nem szeretik a túl hosszú szabadságokat. 

A cégek sokszor kötelezik a munkavállalókat arra, hogy egy hetet kivegyenek karácsonykor, azaz már csak három héttel rendelkeznek szabadon, amiből ki nem mondott elvárás, hogy csak kettőt vegyenek ki. 

Ha már szabadság: az Európából érkezettek jól teszik, ha szem előtt tartják, hogy a hazalátogatás rengeteg pénzt és időt emészt fel. 

Stresszből stresszbe 

Aki tehát abba a hitbe ringatja magát, hogy Ausztráliában egy nagyon laza országba érkezik, könnyen csalódhat. A Londonból Brisbane-be költözött James Cridland is erre hívta fel a figyelmet. 

„Hiba, ha mondjuk Londonból Sydneybe költözve azt képzeled, hogy az életed sokkal jobb lesz, inkább csak felcseréled az egyik drága és stresszes várost egy másikra” - vélte. 

Persze nem mindegy, hogy az ember melyik várost választja, Brisbane például teljesen más, mint Sydney: „Itt van egyfajta közösségi érzés – gyorsan beilleszkedhet az ember. Brisbane-ben még egy mesterséges partot is létrehoztak, hogy legyen hol ebédelni az irodákban dolgozóknak”. 

Összességében tehát Ausztráliára is igaz az, mint minden országra, hogy nagyon sok arca van: másként látja az, aki oda született, másként, aki Londonból, és megint másként, aki mondjuk Amerikából érkezett.

Karibi legjobb és legrosszabb dolgok listája - mert azért utóbbiból is akad Guadalupén is!

(Fotó: pixabay.com/MemoryCatcher)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6613965178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.05.17. 08:00:24

Kíváncsi vagyok, hogy látja ezt ADG, Darwin-ból...

Herr Géza 2018.05.17. 08:33:42

Mijezaszar? Hol van ebben “érdekesség”? Grrrr....
Csak egy “csúcsdumát” emelnék ki:
“Amikor munkába állt, először Gigi is azt gondolta, hogy tényleg lazább a meló, hiszen a legtöbb kollégája viszonylag korán lelépett. „Aztán kiderült, azért mennek el hamarabb, mert korábban is érkeznek.”
No comment, ilyen hülyének valószínűleg születni kell.

arncht 2018.05.17. 08:33:51

Ausztralia es kalifornia sok szempontbol a vilag legjobb helyei, de persze szegenykent minden hely lehet szar. Mongy a negativ fickonak szerintem tok mindegy lenne hol el. Mi is kesergunk, mikozben a vilag 90%anak ennyi sem jutott. Abbol kell kihozni a legtobbet, ami jutott neked, ne foglalkozz a tobbiekkel - nekem ez a filozofiam.

puhacica 2018.05.17. 08:48:51

ez a matt valami helyi hinta lehet

Határátkelő 2018.05.17. 09:17:14

@Herr Géza: Nekem az volt benne az érdekes, hogy mennyire másként látod ugyanazt az országot kívülről érkezve, és oda születve.

Ez ugyanúgy igaz Magyarországra és mondjuk Spanyolországra, vagy akár tudomisén Franciaországra. Azon persze még el lehet filózni, hogy ennek milyen okai és összetevői vannak. Például London után lehet, hogy akár Sydney maga a Paradicsom, annak viszont, aki oda született, lehetett, hogy a borzalom maga. Csak ezt akarta pedzegetni a mai poszt.

Herr Géza 2018.05.17. 09:38:24

@Határátkelő: “Nekem az volt benne az érdekes, hogy mennyire másként látod ugyanazt az országot kívülről érkezve, és oda születve.”
Nem mondod komolyan, ugye? Mármint, hogy ez érdekes?
Isten bizony nem kötözködni akarok, de szerinted van ember, aki bennszülöttként ugyanúgy látja az országát, mint egy expat/betelepülő/migráncs/túrista? Vagy fordítva?

Határátkelő 2018.05.17. 09:48:57

@Herr Géza: Nem maga a tény érdekes, hanem az eltérések. Nekem ugyanilyen érdekes, mennyire másként látja Budapestet egy lett lány vagy egy francia idegenvezető. És ugyanilyen érdekes, hogy egy manchesteri figurának Ausztrália maga a földi paradicsom, míg egy helyi egy csomó rosszat lát benne. Nyilván ez alkat és hozzáállás kérdése is, de szerintem Európából sokan inkább a brit pasas szemszögéből látjuk, és nekem igen, kifejezetten érdekes volt a másik megközelítés.

Herr Géza 2018.05.17. 10:13:10

@Határátkelő: Az valóban érdekes lehet, hogy mennyire másképp látja Budapestet egy lett lány, vagy egy francia idegenvezető. Itt azonban kb. arról volt szó, hogy miként vélekedik Magyarországról (!) pl. egy nemzetközi multi külföldi középmenedzsere és Kovács XVI. Béla Rákosborzasztóról.
Arról nem is beszélve, hogy tele a szöveg sztereotípiákkal (hülyeségekkel), mert bár sem te (ezt csak gyanítom...), sem én nem is jártunk még Ausztrália közelében sem, de szerintem mindketten pontosan tudjuk, hogy a “ Ja, bárki kaphat útlevelet. Ami pedig a „befogadást” illeti… mi vagyunk az egyik leginkább rasszista ország a világon. Be KELL fogadnunk mindenkit, különben „rasszisták” lennénk“ duma mennyire nem stimmel. Most annak az elemzésére ki sem térnék, hogy a mondat megfogalmazása is hibás.

Herr Géza 2018.05.17. 10:33:13

@Határátkelő: De a forrásként idézett Quorán Matt válasza alatt van egy újabb gyöngyszem is:
“I came here in 1083 and has never looked back.” egy bizonyos Pandu R Arkeri tollából.... :D A kis túlélő, maholnap 1000 éve él Ausztráliában. :)))))
A fentiekhez ugyan semmi köze, csak úgy tetszett...

Hari Seldon 2 2018.05.17. 10:41:55

@Határátkelő:
Szerintem meg alapvetően azért látják különbözően, mert két különböző szociális (és anyagi) hátterű ember beszélt el egymás mellett.

Az angol expat, nyilvánvalóan valami IT-s vagy valami kurrens szakmában szakít nagyot.
Az ausztrál, meg a helyi kiskeresetű alsóbb szociális osztályhoz tartozó, alig mozdul ki az államából. "hírlik neki, hogy Perth jobb" meg "akkor ezek szerint London nagyon drága lehet"

Hari Seldon 2 2018.05.17. 10:46:30

@Herr Géza:
"Ja, bárki kaphat útlevelet. Ami pedig a „befogadást” illeti… mi vagyunk az egyik leginkább rasszista ország a világon. Be KELL fogadnunk mindenkit, különben „rasszisták” lennénk“ duma mennyire nem stimmel."
Pontosan, hogy mondod. Annyira "jellemző" bizonyos szinten ez a fekete fehér világkép.

labirintus1 2018.05.17. 11:10:57

Azt hiszem, hogyha egy képzett ausztrál meg Matt világképét hasonlítottad volna össze, az pont ugyanennyire különböző lett volna. A felsőközéposztály jó eséllyes soha nem áll sorban a munkaügyi központban és meg tud fizetni jó helyen lévő jó minőségű lakást.

Matt panaszai a világ bármelyik fejlett országában elhangozhattak volna a korszerűtlen tudással rendelkező, lecsúszóban lévő fehér férfi szájából. A rasszizmus meg nem is értem, hogy jön ide, hiszen a bevándoró brit ugyanolyan fehér, anyanyelvi angol beszélő, mint Matt.

Szabinho 2018.05.17. 11:11:10

sziasztok, azért bátorkodok hozzászólni, mert én is itt vagyok Melbourneben és azért magyar szemmel más a helyzet mint amerikai, angol vagy ausztrálként
ide egy átlag magyarnak kijönni nem éri meg. olyanok jönnek akiknek ausztrál a házastársa vagy valami rokona él itt akinél ingyen lakhat. vagy egy világcégnél IT szakember és bárhova mehet és eltölt itt pár évet. egyébként 2 lehetőséged van: turisavízum ami 3 hónaig jó és nem dolgozhatsz vagy a diákvízum, ami azt jelenti, hogy a rendkívül drága szállás mellé még több millió Ft-os tandíjat is fizetsz. ezzel dolgozhatsz heti 20 órában a házastársad meg heti 38-ban. jelenleg. mert az idegengyűlölő ausztrál kormány meg fogja szüntetni a diákvízum melletti munkavállalás lehetőségét. egy ausztrál tulajdonú munkahelyen csak akkor vesznek fel ha nincs ausztrál jelentkező. nagyon nehéz itt normális állást találni. az ausztráloknak alanyi jogon jár a segély, nem kell semmi indok hozzá és sokan ezért munkanélküli drogos-alkoholisták akik a külföldieket okolják, hogy miattuk nem kapnak munkát. de valójában itt a heti 38 óra nagyon soknak számít, sokan csak részmunkaidőben dolgoznak, mert nem akarják az életüket munkával tölteni. persze panaszkodnak hogy nehéz, de fogalmuk sincs arról hogy milyen az élet ausztrálián kívül. szóval ha itt születsz akkor könnyebb sokkal, idegenként sokkal nehezebb.

Virago_1000 2018.05.17. 11:21:00

Erdekes. Ugyanez a beszelgetes megtortenhetett volna siman egy angliaba frissen kitelepult magyar es egy helyben szuletett angol kozt.

A kommentelok tobbsege pedig szelektiven itel.

Herr Géza 2018.05.17. 11:42:58

@Virago_1000: Most az egyszer igazat adok neked. Bármelyik országgal kapcsolatban lehet ilyen baromságokat generálni. Neked is megy ez....

Herr Géza 2018.05.17. 11:56:04

@Szabinho: Oh yes, of course mate... Nyilván neked is szar lehetett, amikor leúsztál a cápákkal viaskodva az ausztrál partokig, ahol a Coast Guard nem “Wellcome in AU” táblákkal fogadott.... :D Mellesleg olvastad a bevándorlási szabályokat, mielőtt elindultál? Akkor??? :)))

adg 2018.05.17. 11:56:29

@tsabus UAE: Nincs velemenyem, ossze lett hasonlitva az alma a kortevel, a vilagon semmi ertelme a posztnak.
Ahogy fentebb valaki mar irta, azonos tarsadalmi statuszu enberek eseten meg erdekes lehet ilyen osszehasonlitas. Nezd meg pl Virago es Lepesmez urak velemenyet Magyarorszagrol, mindketten magyarok, meg ha egyikuk szegyennek is tartja ezt, mindketten ott eltek sokaig, a velemenyuk meg jobban kulonbozik, mint ennek a kettonek fent.
En pl nem gondolnam, hogy kulonosebben draga fenntartani egy autot, viszont az ingatlan meg eleg draga. Na mindegy. :)

adg 2018.05.17. 11:57:20

@Szabinho: meg ennyi badarsagot...

2018.05.17. 12:18:36

@Herr Géza: Édesapa, hogy te ma ballábbal keltél ki az ágyból, az hétszentség! :DDD

Herr Géza 2018.05.17. 12:31:20

@Pink Petsch: Édesanya, nyertél .... :D

2018.05.17. 12:33:13

@libslobsi fuszal:

"ez a matt valami helyi hinta lehet"

Pontosan ugyanezt akartam beírni. :D

Herr Géza 2018.05.17. 12:43:49

@Szabinho: „szóval ha itt születsz akkor könnyebb sokkal, idegenként sokkal nehezebb.“ Surprise, surprise! Hogy mikre jöttél rá....? Egyedül sikerült, vagy segített valaki?
Tudom, gúny a köbön, de olvasd már vissza magadat, mielőtt a “Komment küldése” buttonra csapsz.

2018.05.17. 12:45:59

@Herr Géza: Te,a kollégáid tudják, mekkora mázlijuk van ezzel a bloggal? :D

Welshibardok 2018.05.17. 13:51:06

@Herr Géza: Törtenjek barmi is, en örökre Herr Geza fun maradok :)))))

savanya jóska 2018.05.17. 14:23:50

@Herr Géza: valaki belerittyentett a reggelidbe ugrifules? :-))

London2009 2018.05.17. 15:38:36

OFF

Ma megkaptam Viktortol az elso propaganda levelemet! Milyen jo nekem! Azt nem ertem, hogy ez a level miert ert ide, de a szavazolap miert nem?!?

geeeteee 2018.05.17. 15:58:38

Egész héten alkalmam van, sőt kötelező fehér ausztrál és kiwi férfiakat hallgatni. Napi 12 óra CB. Amit ezek Európáról összehordanak. :D Bármely témájuk rövidre zárható lenne egy gúglis kereséssel, de inkább szövik tovább. A favorit a no speed limit sztorik. A sok Matt. :D Különben még a másik part is misztikus ám sokuknak, hát még Észak.

2018.05.17. 15:59:21

@London2009: Hm, tényleg nem érted ... ? :DDD

2018.05.17. 16:01:17

Hé, egyébként, mi lehet hintával? Valaki?

London2009 2018.05.17. 16:05:58

@Pink Petsch: nem ertem...fogalmam sincs! :D

Hinta szerintem tovabbra is jol el van a konyhaban. Te joban voltal vele, ha jol emlekszem. Megszakadt a romanc? ;P

2018.05.17. 16:10:54

@London2009: Öööööö ... biztos a brit posta hibája .... ;)))

Kabe:PPP Egyébként, amikor legutóbb "beszéltem" vele, éppen állást akart váltani, illetve hát hogy inkább újra melózni akart valami raktárban. Az sem tegnap volt ....

London2009 2018.05.17. 16:16:13

@Pink Petsch: igen, nyilvan a kiralyi posta hibaja. Az eskuovel vannak elfoglalva, fontos dolgok helyett.

Nem aggodom kulonosebben erte. A dobozos sorere meg biztos mindig futja. A tobbi meg nem szamit!

puhacica 2018.05.17. 16:21:23

@Nagy kámpics: mely nyomot hagyott bennunk a fiu :D

2018.05.17. 16:25:36

@London2009: De gonosz ... fúúú, de gonosz! ;)

London2009 2018.05.17. 16:27:44

@Pink Petsch: sajnos igy jon ki a faradtsag...gonoszkodasban! Ma Herr Gezaval Urral jarhetnek karoltve gonoszsag tekinteteben. : )

2018.05.17. 16:33:43

@London2009: Mno, valami maratoni munkahelyi izé?

Catwoman1 2018.05.17. 16:39:10

: @Herr Géza: Én is osztom, hogy nem szoktál ennyire negatív, szőrszálhasogató, kötekedő, vitát provokáló hozzászólásokat kommentelni. Valami ma egészen más. 20 perc meditáció csodákat tesz! Szeretünk és aggódunk érted!

Virago_1000 2018.05.17. 16:52:57

@Herr Géza: a bevandorlasi szabalyok mindenhol a vilagon vas- vagy akozeli szigorusaguak. Kivetel az ajnarozott eu.

London2009 2018.05.17. 17:03:43

@Shanarey: ugyanezt kaptam!!! Ezt en is irhattam volna!

London2009 2018.05.17. 17:05:52

@Pink Petsch: csak sok a business trip mielott bejon a holiday szezon. Bar legalabb a heten Olaszorszagban voltam! Ugyhogy azert voltak jo pillanatok, csak kipurcantam. De lassan kezdodik az uborkaszezon! : )

Hari Seldon 2 2018.05.17. 17:36:09

@London2009:
Te felbontasz egy olyan borítékot?!? - Megleptél.

tanato 2018.05.17. 17:37:57

@Pink Petsch: Hinta már nem aktív,amoda sem ír gyakorlatice.
Rájött hogy jó helye vabn ott ahol van,nem feszegeti a húrokat.

London2009 2018.05.17. 17:45:50

@Hari Seldon 2: nana! Kivancsi voltam. Meg szep, hogy kinyitottam!

Catwoman1 2018.05.17. 17:48:27

Egy poszt eleve nem lehet rossz, unalmas, feleslegesen közzétett, ha vitaindító és ennyire megossza a társaságot. Sokkal többen kapcsolódnak a témához, írják meg véleményüket, többen kommentelnek, mint egyébként a színvonalasabb, értékesebb alkotások esetében. A posztoló számára fontos, hogy a gondolatait, észrevételeit ebben a blogban tegye közzé. Lehet, hogy nem sok újat közöl, kevésbé érdekes a történet, de nem kellene olyan stílusban értékelni munkásságát, hogy örökre elvegye a kedvét a tollforgatástól. A degradálás nem tartozik az Emberség erényei közé.

Din Serpahis 2018.05.17. 18:02:36

@Pink Petsch: Mostanában az index gazdasági topicjaiban osztja az észt, néha már-már egész normális hozzászólásai vannak. Le akar jönni a piáról és jelentkezni az egyetemre. Hát... majd meglátjuk.

Dikusz 2018.05.17. 19:19:46

@Shanarey: @London2009: az nekem meg álmomban sem jutna eszembe feltételezni, hogy a tudtotokon kívül mégis szavaztatok...

Shanarey 2018.05.17. 19:45:24

@Dikusz:

Én soha nem adtam meg nekik(sem) a címemet, így én nem kapok tőlük levelet, max email útján érhetnek el.

Dikusz 2018.05.17. 20:19:23

@Shanarey: a hozzászólásokat is érdemes elolvasni. Az egyik pl. azt írja, hogy útlevélhosszabbításkor nyúlják le az adatokat. Ez tényleg így van?

Shanarey 2018.05.17. 20:20:14

@Dikusz:

Nem tudom, az enyém még egy darabig jó.

2018.05.18. 00:18:31

@Dikusz: Mi is utlevelhosszabbitad/orszagbol kijelentkezes utan kezdtunk szarokat kapni, addig 3 evig nem volt semmi. A konzulatus ugy tunik lrpasszolja az adatokat, pedig nekunk minden mozdulatunkbol latszik, hogy utaljuk az orszagot/orbant - nem veletlenul jelent keztunk ki

2018.05.18. 01:21:13

Hazaerek, erre itt var engem is orban levele :D lehet kellene csinalnom egy weboldalt, ahova fel lehet tolteni a valaszokat, ha mar ennyire kommunikalni akarnak

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.18. 01:27:35

@LepesMez: "Mi is utlevelhosszabbitad/orszagbol kijelentkezes utan kezdtunk szarokat kapni, addig 3 evig nem volt semmi"

Volt valami kulfoldon elo magyarok adatbazis vagy ilyesmi, abban nem vagytok benne? En anno abba sem kertem az adataim felvetelet, amikor kileptem a rendszerbol...nem is zargatnak semmilyen levellel :)

adg 2018.05.18. 01:43:09

Utlevelhosszabbitasnal, meg kb akarmilyen ugyintezesnel megkerdezik a cimet. Pl azert is, hogy hova kuldjek az utlevelet, ha nem akarod a kovetsegen atvenni. Mondjuk en nem latom, hogy ez miert olyan hatalmas problema, csak egy level az evi 500 kg egyeb szemet kozt, amit a postaladaba tesznek.
De mondjuk a cim komolyabb ugyekben is jol johet, ha vannak otthon meg rokonok, ingatlan, akarmi, ami miatt utol kell erjenek.

Mondjuk en sem frissitgetem a cimet, viktor levele valoszinuleg a kettovel korabbi cimunkre ment. Hatha tanulnak belole valamit. :)

2018.05.18. 01:47:59

@Zsuzsi65: Nem kertuk, hogy rakjanak bele olyanba. Szerintem csak siman lejelentik a cimeket a hithu konzulatusi munkatarsak

2018.05.18. 01:50:58

@adg: Elvi problema vele, hogy a g.banda, akiket gyulolok, listaz + egy alkami szervezet visszael az adataimmal. Amugy ra googleznek a nevemre, ott a cimem, tehat nem a nagy titkot feltem, elvi bajom van vele

somlobodog 2018.05.18. 06:50:26

@Határátkelő: ja. Inkabb hogy egy jómódú ember egy kellemes közepes városban hogy látja a országot és a csóró a metropoliszban hogy látja. Tok mindegy hogy az egyik brit a másik ausztrál. Olyan szinten eltero a társadalmi helyzetük hogy nem az eredeti állampolgársaguk miatt van eltero véleményük... Almát a körtével. Értelmetlen

somlobodog 2018.05.18. 06:50:34

@Szabinho: az ő országuk, az ő szabályaik. Nem tetszik, setalj el. Nyilvan elsősorban ausztralt vesznek fel. Mert az ország neve Ausztralia. Ahhoz hogy ne localt vegyen fel, a külföldinek 10x jobbnak kell lenni. Ez tok normális sztem

Dikusz 2018.05.18. 08:50:48

@LepesMez: és lehet, hogy ezért kap valaki olyan levelet, hogy köszönjük a szavazatát, holott nem is szavazott, vagy szavazott volna, de a szavazólapot nem kapta meg. A köszönőlevelet érdekes módon viszont igen.

Plumper_ 2018.05.18. 09:21:54

ha nem keresett szakmunkába mész ki, akkor felejtős.

hummel8 2018.05.18. 10:07:42

@Plumper_: ha nem keresett szakmunkaba mesz ki, akkor BARMELYIK orszag felejtös...

anelkül mindenhol csak nigger leszel, a tarsadalmi letra aljan...
vagy szerinted melyik orszagban tudsz normalisan elni keresett szakma/vegzettseg hijan?

2018.05.18. 10:07:42

nem tudni semmit a hátterükről, így ez nem összehasonlítás - két ember különböző szemléletmódja.

Az én tapasztalatom alapján sokan örülnének a világban olyan "zsúfolt" nagyvárosnak, amilyen Melbourne. Eleve olyan élhető nagyvárosnak. Nyilván, aki benne él nap, mint nap, az észreveszi a hibáit, de ha járt már a világ különböző részein, akkor rá fog jönni, hogy alapvetően nagyon hálás lehet, hogy oda dobta le a gólya annak idején.

Important roll 2018.05.18. 10:07:42

Azért érződik, hogy angol barátunk biztosan nem segédmunkásnak ment ki Ausztráliába. A Hiluxot pedig nem kell leszólni, sokkal többre képes az a járgány, mint amit gondolnánk róla. (Persze hozzá kell tenni, hogy egy britnek valóban minden nagyobbfajta kocsi erőgépnek tűnik...)

contractor 2018.05.18. 10:29:02

Ennek a cikknek semmi értelme nem volt. (egy ausztrál állampolgár)

Herr Géza 2018.05.18. 10:40:02

@latcho rom: Nyuszifül, ne bosszanccs (sic!) még te is! Inkább mesélj arról, mi újság az aluljárós bazseva-fronton Kanadában. Megy a biznic?
:DDD

Herr Géza 2018.05.18. 10:42:02

@Welshibardok: Ohh, tisztára belepirultam az elismerésbe... :D

Herr Géza 2018.05.18. 10:47:32

@Pink Petsch: Ööö, itt most elakadt az algoritmus/szoftver. Miért is? Mert nem rájuk borítom a ballábas kelésem következményeit?
:)))))

soad1221 2018.05.18. 11:12:53

@LepesMez: nem vagy kissé üldözési mániás ezzel? szerinted, ha listázni akarnak, vagy bármilyen infót rólad, akkor ma a címed lesz a legfontosabb adat rólad? :D

Herr Géza 2018.05.18. 11:57:31

@Important roll: A Hilux még csak hagyján, hisz az ausztráloknál 2,7-es benzines, vagy 2,4-es dízel a belépőmodell, na de a Priust erőgépnek nevezni finoman szólva is túlzás.... :))

Szarazinda 2018.05.18. 12:13:09

@Catwoman1: "Egy poszt eleve nem lehet rossz, unalmas, feleslegesen közzétett, ha vitaindító"

Jól hangzik, de miért is?

2018.05.18. 12:31:36

@soad1221: listazas alatt nem azt ertem, hogy felvesznek az ejnyebejnye listara, hanem csak ugy altalaban beraknak egy adatbazisba.

HARP3R 2018.05.18. 12:57:29

Ez a kettős megközelítés azt bizonyítja, hogy minden relatív. Én is jártam már Ausztráliában, igaz csak egy hónapra utaztam oda (Sydneybe és Melbourne -be), de sokat láttam, hallottam. És persze kialakultak benyomásaim is:

1.) Ausztrália a lehetőségek hazája (mint egykoron ezt az USA -ra mondták)
2.) Gyönyörű ország, a nagyvárosai is csodálatosak
3.) Alapvetően meleg az éghajlat, legalábbis sokkal melegebb, mint nálunk. Bár ott dél felé hűvösödik az időjárás, még a nagyon délen fekvő Melborurne -ben sincsenek hideg telek.
4.) Az emberek életfelfogása hihetetlenül pozitív.
5.) Szinte mindenki sportol, a többség imádja a természetet és sokat kirándul.
6.) Sokkal könnyebb az élet Ausztráliában.
7.) Azt a kontinenst kevéssé érte a 2009-óta tartó világválság
8.) Az ételkultúra nem a magyar ízlésnek és gyomornak való, de kialakítható saját étrend.
9.) Óriási a bevándorlás, bár minden módon szűrik, korlátozzák.
10.) Összességében mindenki szerencsés, aki ott élhet.

Nagyjából ennyi jött le nekem, kint élő rokonaimtól és saját benyomásaimból merítve.

nikkel 2018.05.18. 13:31:46

Hát az a Matt gyerek ritka búvalbélelt figura, nem tipikus ausztrál.

Kétségtelen persze, hogy főleg azok akik nem ismerik a más országokbeli helyzetet bele tudnak búsulni az ausztráliai élet sokszor képzelt nehézségébe, és képzetlen embereknek nem igazán paradicsom Ausztrália.

adg 2018.05.18. 14:29:22

@Herr Géza: eleg keves benzines hiluxot latok, azok is regebbiek. Az ujabbak foleg 3.0-as dizelek, de van 4.0-es is, az talan v8-as meg neha 2.8-as mintha lenne.

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2018.05.18. 15:08:37

Mondjuk Matt sem bennszülött. Az igazi az lett volna, ha egy "aboriginal" ausztrál ír arról, hogy neki milyen az élet abban az országban, amit ugyanúgy angolok vettek el tőle, csak kicsit korábban. Matt, aki angol felmenőkkel rendelkezik, azon kesereg, hogy jött egy másik angol párszáz évvel később, és most vele basznak ki...

Herr Géza 2018.05.18. 23:42:28

@adg: El vagyódol tévedve: VEDD ÉSZRE (:D), hogy a Hilux (ausztrál) listáján jelenleg csak a 2,7 benzines és a 2,4 ill. 2,8 turbódízel szerepel. A korábbi modellek motorválasztéka persze más tészta. De ezen motorok egyikét sem nevezném, pláne a korábbi 6-8 hengeresekhez képest “erőgépnek”. :)

Herr Géza 2018.05.18. 23:51:21

@adg: Ja, ezek mindegyike szolíd négy hengeres, a 2.8 dízel tud 176 LE-t. Attól azért nem fossa össze az ember a bokáját. Nem kevés az, de nem is “erőgép”.

adg 2018.05.19. 10:16:37

@Herr Géza: hat en nem mondtam, hogy erogep. De amugy toyotaek is downsizingolnak, ha az elozo generaciot nezed, es foleg az van az utakon, azok tobbsegeben 3 literes negyhengeres dizelek. A mi ceges autonk is ilyen.
Erogepek is vannak, de az nem a hilux, viszont egyholden vagy oregebb ford pickup (UTE) 5-6 literes v8-assal az elegge erogep mar, bar pont annak alkalmatlan. Aki ilyen celra akar nagy pick upot, az valami amerikait szerez.

Herr Géza 2018.05.19. 10:42:01

@adg: Nem, az “erőgép” a posztolótól jött, én igazából a Prius idesorolásán lepődtem meg, de btw megnéztem a Hiluxot is, és tényleg meglepve láttam, hogy már ott sincs V6/V8 “bigblock”. Lassan ti is megkapjátok a háromhengeres 900 köbcentis zseboroszlánokat.... :D

geeeteee 2018.05.19. 14:12:12

Revhedszeken kívül szerintem nem sokat törődnek vele, hogy mekkora a motor, nem az, hogy hány köbcenti, sokan azt sem tudják, hogy hány henger. Falcon, Commodore aztán annyi. 4l.
Én beülök bármibe, elvezetek bármit, de hogy mi van a motorháztető alatt, az annyira érdekel csak, hogy minél ritkábban lássam. Otthon két dízel van, egy LC meg egy hilux az exnek.
És ezt sofőrként írom. Melóban meg beleülök abba amit alám adnak, hidd el, nem érdekel a szám, tegye a dolgát, ennyi. Abba meg még nem is én tankolok.
Sajnálom, hogy nem hétvégére esett a poszt, írtam volna hosszabban, de szerintem már késő.

geeeteee 2018.05.19. 14:12:21

@yaffa: Ma reggeli sztori, született fehér ozzi, nem is fiatal kollégám eltévedt a főút építkezésén, bement az ősemberek táborába, összetaposta a szent helyeket, nem tudott a két pótkocsival megfordulni, meg is süllyedt, úgy húzták ki hátrafelé. Majd jövő héten derül ki, mekkora lett a kár. Lehet a contractba kerül, ugyanis a beleegyezésük nélkül még az út sem mehetne arra. Én nem láttam, mivel nem tévedtem el oda és nem is nekem kellett mentsek, de nagyon szokatlan lehetett hallomás alapján. Pirkadat előtt volt, kijöttek mind a sátrakból, az a sok furcsa nép, akik ott laknak, szoktam látni őket amikor bekanyarodnak, meg már állták el az utat is, a közösségi buszuk süllyedt meg a padkán. Sokáig szerencsétlenkedtek, úgy segítettem volna nekik, de a céges kocsival ott nem volt erre hely.

geeeteee 2018.05.19. 14:12:35

@HARP3R:
4. Huszonsokéve felfelé menet után rezeg a "Lucky Country".
6. Igen. Relatív is.
7. De elérte, csak fáziskéséssel. Nagyobb baj lehet egy interferenciából.
8. Megéri átszokni, 12 év után elég a választék a hungarikumok nélkül is.
10. Ez a relatív. Az itt született, nem világlátott emberek visszaesést, hanyatlást éreznek, nem értenének veled egyet, de szerintem is.

geeeteee 2018.05.19. 14:28:40

@soad1221: Bogarat tettél a fülembe. Nekünk sorbanállás közben ki akarták venni a kezemből a paksamétánkat, olyan fizikai inzultus szerű volt már szinte, hogy azért mert leellenőrzik, hogy gyorsabban haladjunk, mondom biztos rendben van, én ilyen check list perfect vagyok, no worries. Fiatal koma volt, el akarta venni, nem adtam, de összegyűrődött. Akkor elkönyveltem szorgalomnak, egyedi esetnek, de inkább semminek. Véletlen is lehetett. Nahát.

geeeteee 2018.05.19. 14:53:15

@hummel8: A társadalmi létra a legnagyobb kamu, felfele mind villog, aki észhez tér, az meg bújik. Mi a normális szerinted?

geeeteee 2018.05.19. 14:53:22

@Herr Géza: Írtam már előbb, nem vagyok számember, de nekem lejött, hogy a Matt erőgépe az más. Tudod, amik ház árában mennnek. Muscle cars. Félreértés lehet, nem olvastam az eredetit.

geeeteee 2018.05.19. 15:26:34

@LepesMez: Nekem olyan árvitának tűnik, ahol még csak most merül fel az, hogy ez az. Vagy ki kellene már derüljön. A rég elfeledett - kezdjenek vele , amit akarnak - lakcím link lehet a big data nagy táblái között, nem feltétlen célként, de bármikor áruként.

geeeteee 2018.05.19. 16:14:01

@Catwoman1: Feleslegesen vagy bonyolult, amúgy igazad van. :D te degradált.

gerinckutató 2018.05.19. 16:14:12

@Szabinho: ezzel azért erősen ellenkeznék.
Szintén Melbourne-ből. Nem mindenki tanulóvízummal jön, nem mindenkinek van szipiszupi IT végzettsége, vagy rokona az ingyenlakáshoz, vagy ausztrál házastársa.
Nagyon sokan keményen hajtottunk, hogy ilyan vízumunk legyen, amivel - leszámítva a szavazati jogot - mindenben ugyanazok illetnek meg, mint a “true blue ozzie”-kat. Egészségügy, iskolák, munka, de még a segély is.

gerinckutató 2018.05.19. 16:14:16

@Szabinho: még egy dolog. Ennél sokkal több vízum van. Kinek ez, kinek az jut...

geeeteee 2018.05.19. 16:14:24

@Virago_1000: Élen a kötvényes kuverosokkal.

geeeteee 2018.05.19. 16:14:27

@Szabinho: Ha tudok valamiben segíteni, kérdezz, majd igyekszem.

geeeteee 2018.05.19. 16:21:11

@Herr Géza: Ennél ez sokkal bonyolultabb. Advanced WC, egyéni béralkuk, stb. Kb. ehhez annyi elég, hogy tudd a rád vonatkozó Award-ot. Itt volt a nyelvemen németül is. Magyarul a szövetségi, kamarai minimum a szakszervezeti alatt van bőven, de még az sem jár, lsd. legeladósodottabb lakosság, mert kevesebbért is sorban állnak. Egy év után meg szólsz, hogy férvörk. Valahol magyaros hátranyilazás, ment ez már a labancoknál is. De nem én kezdtem, véletlen volt. :)

geeeteee 2018.05.19. 17:06:33

@gerinckutató: Hozzátennék annyit bátorításul, ha sikerül betenni a lábad, már több esélyed van, a nagy átlag a saját jogaival sincs tisztában. Alap dolgokban alább adják, a segély pedig eszembe se jutott. Nem is értem. miért említetted. Körülbelül ez a globalizáció következő szintje.

geeeteee 2018.05.19. 18:07:45

Visszagörgettem a tetejéig, a bennszülöttet is már belekevertem a címből, van még kérdés? :) Van még két pohár vörös.

gerinckutató 2018.05.20. 07:11:36

@geeeteee: az egyetlen dolog, amiért a segélyt említettem az az, hogy a posztban is említi az, akinitt született.
BTW amikor megérkeztünk, akkor utána a Centrelink nekünk is fizetett a gyerekek után némi pénzt kéthetente, és nem mondom, hogy nem jött akkor jól.

gerinckutató 2018.05.20. 07:12:50

@geeeteee: bocs. Nem a posztban van a segélyről szó, hanem abban a kommentben amire reagàltam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása