oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 05. 06:30,  Magyarország egy Amerikában élő magyar szemével 288 komment

2018. február 05. 06:30 Határátkelő

Magyarország egy Amerikában élő magyar szemével

Vajon milyennek látjuk Magyarországot és azon belül is Budapestet, és a szülővárosunkat több évnyi távollét után? Mennyit változott előnyére és hátrányára az ország? Ezeket a kérdéseket válaszolja meg a mai poszt, Susan írása, amihez képeket is küldött.

Te milyennek látod külföldről Magyarországot? Hogyan változott mindaz, amit az országról gondolsz? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

5_63.jpg

„Nemrég Határátkelő az egyik poszt felvezetőjében fogalmazott így: Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. 

Nagyon találó gondolat, és azt hiszem, hogy valahol ez is közrejátszott abban, miért vegyes érzelmek keveredtek bennem, amikor 3 év után először látogattunk haza Magyarországra. 

Sokáig vívódtam, hogy megírjam-e az alábbi posztot, mert tudom, hogy az ilyen jellegű írások mindig egy kicsit a „darázsfészek” kategóriába esnek. Nem utolsósorban azért, mert személyes – és így nagyon szubjektív – voltuk miatt sosem festhetnek reális képet. 

Igyekszem azért valamiféle egyensúlyt teremteni, mert az emberi természet már csak ilyen: szeretjük, ha a mérleg egyik oldala sem billen túl magasra vagy mélyre. 

Eltérően a tőlem megszokott – bédekker stílusú – posztoktól – a következőben kicsit személyesebb élménybeszámoló következik arról, milyen pozitív (+)  és negatív (-) élmények értek az alatt a 2 hét alatt, amit Magyarországon töltöttünk az ünnepek alatt. 

Pozitívum: találkozás és újdonságok 

Három éve voltunk utoljára látogatóban, így nagyon jó volt végre megölelni a szeretteinket, és élőben, nem csak a számítógép képernyőjén keresztül látni őket. Megállapítottuk, hogy a laptopjaink képfelbontása megfelelő, mert a valóságban sem fedeztünk fel több ráncot egymás arcán. :) 

Mint minden alkalommal, első nap most is átestünk a „jaj-de-összement-a-lakás-és-minden-milyen-pici” szindrómán, ami természetes módon következik abból a tényből, hogy az óriás méretek országából (értsd: USA) mentünk haza látogatóba, és a szemünk már elszokott az európai (magyar) méretektől. :) 

Sikeresen regenerálódva a 13 órás repülőút és +9 órás időeltolódás után, örömmel vetettük be magunkat „kies szülővárosom” (Budapest agglomerációjában levő kisváros) újra felfedezésébe. 

A napi séták előkészületei kicsit hosszadalmasak voltak, révén két réteg pulóver, kabát, sapka, sál, kesztyű és csizma magunkra öltése több időt vett igénybe, mint felkapni egy könnyű dzsekit és sportcipőt (hja, nem kellett volna úgy elkényelmesedni Dél-Kalifornia 20 C fokos teleiben). 

De a friss, csípős levegő – főleg a kisebbik lányomnak, aki ritkán jut ilyen téli élményekhez – csupa élvezet volt! :) 

Örömmel fedeztünk fel újdonságokat, mint pl. a híres Kincsem ló emlékét őrző szobrot (a versenyló istállója a városunkban volt), de egy kis nosztalgiáért sem kellett messzire menni: az óvoda, az iskola, a Polgármesteri Hivatal (öregeknek Tanácsháza) vagy a gyógyszertár ismerősként köszönt vissza. 

1_171.jpg

Ez utóbbi azért okozott egy kis fejtörést. Történt ugyanis, hogy felajánlottam anyukámnak, összekötjük a kellemeset a hasznossal, és elsétálunk a patikába kiváltani a gyógyszereit. 

Ő: „Emlékszél még, merre kell menni?”

Én: „Hát persze! Csak nem gondolod, hogy 3 év alatt elfelejtettem, melyik irányban van a patika?” 

Kb. 20 perc gyaloglás után enyhe gyanakvás kerített hatalmába… Mintha a gyógyszertár sokkal közelebb lenne a házunkhoz. Hmmm, lehet, hogy mégsem jó irányba indultam el? 

A kezdődő demenciát mint okot kizárva arra a következtetésre jutottam, hogy – akár akarom, akár nem – ez a hely már nem a lakóhelyem. Nem visz a lábam automatikusan a megszokott helyekre, a szemem nem mindenhol találja az ismerős épületeket, üzleteket.

2_136.jpg

Negatívum: a szavak már mást jelentenek

(Talán nem is igazán negatív kategória, valahol kilóg a sorból, csak azért sorolom ide, mert a fentiekkel párhuzamba állítható.) 

A „már-semmi-nem-olyan-mint-régen” keserédes érzése mindenkiben ott van és elkerülhetetlen, aki több év külföldi lét után látogat a szülőhazájába. Mégis kicsit szíven üt, amikor szembesül vele az ember. 

Így voltam én is a fenti incidens után, ráeszmélve, hogy az addig magától értetődő és természetes dolgok már nem azok. Nemcsak a földrajzi környezet változik, hanem mi is. 

Azon kaptam magam, hogy bár magyarul beszélek, a szavak mégsem azt jelentik nekem, mint amit a családomnak. Miért? Azért, mert a kommunikációnk – a mögöttes tartalom – már más nekem, és más nekik. Sokszor nevettünk, néha magyarázkodtunk, máskor kicsit tojáshéjon lépkedtünk, nehogy megbántsuk egymást. 

Ismerős a következő szituáció? 

Családi ebéd:

Otthoniak: „Egyetek még egy kicsit a…-ból!” (tetszőleges fogás behelyettesítendő)

Mi: „Köszönjük, nagyon finom volt, de már tele vagyunk!”

Otthoniak: „Oh, ugyan már. Mondd meg nyugodtan, ha nem ízlik!”

Mi: „Tényleg tele vagyunk, mert elszoktunk már az ekkora nagy ebédektől, tudjátok, nálunk este van a fő étkezés.”

Otthoniak: „Nem kell udvariaskodni, nyugodtan mondd meg, ha nem akarod megenni.”

Mi: „TÉNYLEG ízlett, de elég volt, köszönjük! :)” 

Pozitívum: a karácsony 

A gyerekkori karácsonyok mindenki életében maradandó élmények, így a mostani ünnep számunkra is különleges volt, hiszen az elmúlt 10 év amerikai karácsonyai után visszacsöppentünk egy másik – magyar – hagyományba. Érdekes volt látni, kiből milyen reakciót váltott ki. 

Én: nosztalgia „at full capacity” :) = a karácsonyfa előtt állva, lelkesen éneklem a jól ismert karácsonyi dalokat – a néhol kissé megkopott szöveget la-lalala-la-la-val pótolva; 

Nagylány (24): nosztalgia „half-loaded” :) = az agy rejtett zugaiból még előtörnek az emlékek óvodás és kisiskolás korból; a karácsonyi énekek dallama, és szövege ismerős, a „mindenki-mindenkinek keresztbe-kasul adogatja az ajándékokat” (a mi családunkban így zajlott a dolog) emléke nem halványult el teljesen; 

Kisebbik lány (16): nosztalgia „at low capacity” :) = a kisgyerekkor emlékeit kezdik átfedni az amerikai szokások, és hiányzik a karácsony reggeli ajándékbontás, amikor is a család legfiatalabbja egyenként adja oda mindenkinek a fa alatt sokasodó ajándékokat (a mi családunkban ez a szokás legalábbis). 

Na, a kissé filozófálgatós bevezető után nézzük, milyen egyéb élmények értek minket jártunkban-keltünkben. 

Pozitívum: a fejlődés 

Szuper látni a fejlődést. Budapesten a növekvő turizmus hatása érezhető. Gombamód szaporodnak az éttermek, üzletek, szolgáltatások (szinte otthon éreztük magunkat, látva az ismerős cégneveket, márkákat). 

Három évvel ezelőtt még a kissé lepukkant, régi metrószerelvényeken utaztunk, most minőségi ugrás volt az új metrón vagy a felújított kocsikban ülni. A buszokon, villamosokon digitális kijelző a következő megálló nevével feltüntetve. Sok helyen a magyarul nem értő turistákra gondolva angolul is tájékoztatják az utasokat, átszállási lehetőséget is jelezve. 

Ugyanezt mondhatom el az agglomerációs vonatközlekedésről. A Bp-Vác vonalon futó vonatok gyönyörű tiszták, kényelmesek, minden kocsiban több helyen konnektor a laptopoknak. A digitális kijelzőn nem csak a következő állomást, de még a vonat pillanatnyi sebességét is jelzik.

3_122.jpg

Negatívum: kisvárosi hanyatlás 

A fejlődés – úgy tűnik – csak a fővárosra, és közvetlen környékére korlátozódik. A Budapesttől kb. 25 km-re levő kisvárosunkban – ott lakó családtagok szerint – hanyatlás figyelhető meg: élelmiszerüzletek zártak be, rossz az áruellátás, kevés a szolgáltatás. 

Sejtem, hogy ennek több oka lehet: talán a város jellege (agglomeráció, így a lakók többsége a fővárosban intézi a vásárlást, oda jár szórakozni stb.) az egyik, a másik pedig a nem kompetens városvezetés. 

Nemcsak a szülővárosomban, de Budapesten is megfigyeltem a következőket: nagyszerű technológiai fejlesztések lepusztult infrastruktúrában (pl. digitális kijelző a lepukkant vasútállomáson), vagy a kiváló elgondolás nem igazán úgy működik, ahogy kéne. 

Ilyen például az  érintőképernyős információs tábla a Westendben, ami túl lassú, nehézkes rajta megtalálni valamit, így előtte hosszú sor állt. Helyette megtette volna egy hagyományos tábla is, amit egyszerre több ember használhat. Sejtem, hogy az okok itt is összetettek, amibe most nem is akarok belemenni.

4_87.jpg

Pozítvum: turistaszemlélettel könnyebb 

Időnként meglepődöm, hogy a huszonéves lányom milyen sokszor fején találja a szöget, és helyesen lát meg dolgokat. Így volt ez most is, amikor egy számomra bosszantó incidens (banki ügyintézés) után megjegyezte: „Mama, képzeld azt, hogy csak egy turista vagy, aki érti, mit beszélnek a helyiek.” 

Milyen igaza volt! Amikor ezt a „turista-magatartást” felvettem, és egyszerűen elfogadtam, hogy a dolgok NEM az általam megszokott módon működnek, sokkal jobban éreztem magam! 

Ezek után felszabadultan sétálgattam a lányaimmal a Belváros karácsonyi vásáraiban, és elvegyülve a külföldiek között, mi is ugyanúgy élveztük a Bazilikánál a látványos és szórakoztató fényfestést; kortyolgattuk a forralt bort, lelkesen fényképezkedtünk a Halászbástyánál, Mátyás-templomnál, vagy örökítettük meg az őrségváltást az Elnöki Palotánál. 

A Nemzeti Galéria híres szobrai és festményei a kisebbik lányomat is „lázba hozták”, mert szereti a képzőművészetet.

A MÜPA karácsonyi koncertje is tartogatott kellemes meglepetést a számunkra. Ajándék jegyeket kaptunk egy családtagtól a Muzsikás együttes koncertjére, és nem igazán hardcore népzene rajongókként úgy voltunk vele, hogy majd csak „túléljük”, és különben is a családdal eltöltött minőségi idő a fontos. 

Kellemes meglepetésként ért az Amadinda ütősegyüttes részvétele (mindig kedveltem őket). Amikor pedig polinéz ritmusokat kezdtek el játszani, mindhármunk lába egyszerre kezdte el ütni a ritmust, hiszen egy pár évvel ezelőtti Hawaii utunkat juttatta eszünkbe! 

Nem meglepő módon a „tapserősség-mérő” azt jelezte, hogy a hazai közönség nagyobb részének tetszését inkább az erdélyi néptáncok és ritmusok, mint a polinéz hangvilág nyerte el. 

Hozzá kell tennem, hogy a moldovai/bukovinai – a magyar fülnek kicsit talán „egzotikusabb”, számomra a balkáni népzenét (ah, fiatalságom Balkán táncházai!) idéző ritmusok nekünk nagyon tetszettek! 

Természetesen a kulináris élvezetek sem maradhatnak le a listáról. A New York Kávéház nem csak a miliőjével, hanem a finom desszertjeivel is lenyűgözött! A lányaim egyöntetűen kijelentették, hogy a forró csoki még a San Francisco-i Ghirardelli csokigyár cukrászdájában kapható forró csokit is kenterben veri! Az pedig nagy szó… 

A somlói galuska és a Sacher torta szintén díjnyertes volt nálunk. A kávéház a lányaim Instagram oldalára is felkerült, mint a „világ legszebb kávéháza”. :) 

10_24.jpg

Negatívum: az árak 

Nem szabadna, de az ember óhatatlanul beleesik az ár-összehasonlítások csapdájába, én sem vagyok alóla kivétel. Nem csak a számomra már szokatlan nagy számok, hanem a Ft-ról USD-re való átváltás utáni árak voltak húsba, jobban mondva pénztárcába vágóak. 

A turistáktól hemzsegő belvárosban természetesnek vettem, hogy – mint mindenhol – a szuvenírárusok nem csinálnak túl nagy etikai kérdést abból, mekkora árat szabjanak a portékájuknak. Ha a turista hajlandó fizetni, miért ne? 

De amikor a drogériákban, szupermarketekben láttam az árakat, azért felmerült bennem a kérdés, vajon az átlagfizetésű átlagember mennyit és hol vásárol?

Pozitívum: hatalmas a kínálat 

El kell mondjam viszont, hogy csak a pénztárca vastagsága szab határt a vásárlásnak, mert még az elmúlt 3 évhez viszonyítva is nagyot nőtt az áruválaszték, és kínálat – legalábbis ez volt a benyomásom. 

Az élelmiszerek piaca – köszönhetően az egyre népszerűbb „multikulti” étkezésnek és a terjedő „alternatív” táplálkozási szokásoknak (vegetáriánus, vega, ilyen-olyan mentes stb.) – bővült. 

Az élelmiszeripar gyorsan felismerte az üzleti lehetőségeket, és lecsapott a változó-megújuló étkezési trendekre: a laktózmentes tejtermék választéka hatalmas! 

Családtagok csodálkozva néztek rám, mikor említettem, hogy nálunk az USA-ban (Kaliforniában) én eddig nem fedeztem fel laktózmentes tejfölt sehol! (Javítson ki valaki, ha van.) 

Ez mondjuk teljesen érthető: Magyarországon, ahol a tejföl alapélelmiszernek számít, erre az alternatívára is van igény. Az USA-ban, ahol viszont korántsem használnak ilyen sok tejfölt, nincs igazán rá kereslet. 

A plázákban vagy a Belvárosban egymást érik a designer butikok és világmárkák. A lányaimnak felcsillant a szeme, amikor a Westendben felfedeztek egy Zara üzletet. 

Persze egy ici-picit csalódtunk, mert az áruválaszték azért még nem ugyanaz, mint nálunk, de az enyhe csalódást egy Bershkában vásárolt farmerdzseki (kisebb lányom legnagyobb örömére) enyhítette. :) 

Negatívum: a közrend őre 

Hazautazásunk reggelén búcsúzóul még tapasztalatot szerezhettünk közrendészetünk kedvességéből. Ferihegyen (bocsánat, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren) beszállás előtt akartunk valami reggelifélét enni. Kora reggel lévén (kb. 6.30 lehetett) nem túl sokan voltak az induló terminálon. 

Elindultunk a mozgólépcsőkhöz, hogy az emeleten vegyünk valamit, amikor is egy szigorú tekintetű, egyenruhás hölgy angolul (gondolta, azzal nagyot nem tévedhet) közölte: CAN’T GO UP! 

Akciófilmekhez, és az utóbbi idők sajnálatos terrortámadásaihoz edződött agyamban rögtön átsuhant a baljós gondolat és már a „crime scene” sárga-fekete csíkos szalagját fürkésztem, de sehol semmi! Szinte ösztönösen reagáltam (talán ezért is csúszott ki a számon angolul), és visszakérdeztem: WHY? Erre a sztoikus válasz ez volt: CSAK! 

Túl korán volt egy frappáns (és valószínűleg a hölgyet meglepő) „köszönjük a kimerítő választ” reakcióra, így a rend őrét meghagytuk abban a hitben, hogy külföldi turisták vagyunk, akik úgysem értenek magyarul. 

Elindultunk a terminál másik oldalán levő lépcsőhöz, hogy alternatív megoldásként ott menjünk fel az emeletre. Kb. 20 perc múlva, mintha semmi sem történt volna, a mozgólépcső elindult. A mai napig rejtély számomra, mi történt. 

Minden jó, ha a vége jó! 

A hazautunk eseménymentes volt, a londoni átszállás után az Air New Zealand Los Angelesbe tartó gépén nagyszerű kiszolgálásban volt részünk (itt a reklám helye: mindenkinek melegen tudom ajánlani őket, nemhiába kapták meg az Év Légitársasága címet). 

A jó 10 órás út alatt egyfajta számvetést készítettem az otthoni látogatásunkról, és a következő konklúzióra jutottam: 10 év, és az idei látogatásunk kellett hozzá, hogy azt az érzelmi köldökzsinórt, ami még Magyarországhoz kötött, el tudjam vágni. 

Ma már képes vagyok úgy tekinteni rá, mint a felnőtt gyerek a szülőjére: az időnkénti büntetések okozta frusztráció és harag már régen elszállt, a csalódások és kritika helyét a megértés, és egyfajta nosztalgiával behintett szeretet vette át. 

Már meg tudom látni, hol és miben hibáztak a szüleim, mert időnként én is ugyanazokat a hibákat követem el. Meg tudok nekik bocsátani, pusztán abból a tényből fakadóan, mert a szüleim. Magyarország mindig ezt a szülői helyet fogja elfoglalni a szívemben.”

HÍRMONDÓ 

„Nincs olyan dolog, amiért hazaköltöznénk” 

„A kiszámíthatatlan jövő elől jöttünk el. Miért mennénk haza? Sajnálom, de ilyen indok nincs.

Minden harmadik magyar nyomorban él 

Az Oxfordi Egyetem magyar tanára szerint a magyar gazdaság számos problémával küzd, és az uniós támogatások, a határátkelők hazautalt pénze és a multik nélkül nem nagyon tudna működni.

Mi lesz a külföldi kiküldetésben lévő magyarokkal? 

Immár hosszú évek óta zajlik a vita a külföldi kiküldetésben lévők bérezéséről, ami több tízezer magyart is érint. Az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja azt mondta, a testület tisztázná ezeket a szabályokat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513634466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.02.05. 07:29:42

Korrekt poszt.Turistaként könnyebb,itt élve nehezebb lett.Ennyi.

Dikusz 2018.02.05. 08:06:35

De jó kis poszt lett megint:)
A második képen a Naszály, már ami megmaradt belőle...

A MÁV, mondhatni gyakran emlegetett témám: ezekre a vonatokra(is) mondom, hogy minden igényt kielégítenek, és néhány ilyen szerelvény közlekedik nagyobb távolságra is. Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy tiszták is, de ha őszinte akarok lenni, hozzá kell tennem, hogy azon az IC-n, amelyikkel legutóbb utaztam (3 napja), az utastársak elmondása alapján koszos volt a budi (meg büdös). Maga az utastér viszont tiszta.
Az állomások rendbetétele gondolom a MÁV feladata. Van egypár állomás, azon a vonalon, amin utazok (Kelenföld), vagy például Tatabánya, ami szörnyű állapotban van. Az egyik megoldást erre pont a budafoki példán tapasztaltam, egyszerűen elbontják az állomás épületét...

A karácsonyi vásár tényleg a Bazilikánál volt a legszebb, nekem szebb, mint a bécsi. Az árak ilyenkor tényleg többszörösei a megszokottnak.

Be kell valljam, a lehető legritkábban járok plázákba, nem szeretem őket, de nem gondolom, hogy a korom miatt. Karácsonykor jártam a hozzánk legközelebbiben (Campona), ami állítólag a legjobbak közé tartozik. Telis-tele volt világmárkás üzletekkel, és az árak is valóban azok voltak. Az már feltehetően az én bajom, hogy mindegyik egyformának, és elnézést érte, rongynak tűnt.

A kis boltok falvakban, kisvárosokban, de a fővárosban is meglehetősen drágák. Ha van a környéken nagyobb élelmiszerüzlet, érthetően nem a drágább kisboltokban fognak bevásárolni, ezt tapasztaltam is nemrég, helyiek mondták. Ezekben a boltokban csak az alapvető élelmiszerek, egyebek kaphatóak, sokszor a kenyeret/tejet stb-t csak annyit rendelnek meg, amennyit a helyiek kérnek, persze ez is érhető.

A közrend őre meg remélhetőleg egyedi, nem ez az általános hozzáállásuk.

Golf2 2018.02.05. 08:28:39

@Dikusz: A MÁV kielégíti az igényeket... Drágán.Nyíregyháza annyi mint London.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.02.05. 08:32:59

Ez jó volt.

Családi ebédnél ez a tukmálás, meg a sértődés, ha nem eszed magad dugig....nagyanyám mindig letoszott emiatt, mondván rossz háziasszony vagyok mert nem kínálgatom eleget (értsd: hányásig) a vendégeket.

kék madár 2018.02.05. 08:40:08

es ha az ember nem olvas hireket, akkor sokkal kevesebb dolog idegesiti otthon. pl. ha elindul egy szaftos sorosozas meg migransozas, abbol nehez vidaman kiszallni. A konnyu es elviselheto kommunista diktaturabol lett egy kaotikus es nyomokban demokraciat tartalmazo diktatura, sokkal tobb agymosassak mint amit valaha is el tudtam volna kepzelni.

SzZoole 2018.02.05. 08:40:24

Elég PC-re sikeredett :-)

@Golf2: a MÁV drágább.
Luton-BP és vissza £17, ami a legolcsóbb volt eddig.
Bp-nyhaza és vissza 12000 forint.
Ezért használtam a transzfert ami oda vissza 14000 volt, háztól-házig:-)

Dikusz 2018.02.05. 08:56:26

@Zoole Reloaded: Tényleg drágább, tapasztaltam. De azt hiszem, ez mindenhol így van, a vasúti közlekedés drágább, mint a repülő. Talán azért, mert nincs a vasútnál olyan lehetőség, hogy az utas kiválaszthassa a legolcsóbb jegyet.
A MÁV-nál talán csak annyi az előny, hogy az IC-helyjegy olcsóbb (néhány száz fityinggel), ha jóval előbb veszik meg,

Golf2 2018.02.05. 09:02:03

@Zoole Reloaded: Ha csak 14et kapott az útért akkor nem érte meg neki is 10ben van kb.plusz 5óra munka.

SzZoole 2018.02.05. 09:09:54

@Golf2: 8 személyes kisbusz volt, így sem?

jajdehülyevagyok 2018.02.05. 09:31:56

Tetszett. A befejező gondolatok különösen.

M. Péter 2018.02.05. 09:37:55

@Zoole Reloaded: De pl. most szombatra 157 font a legolcsóbb jegy csak odafelé.

Arthamyr 2018.02.05. 09:43:50

"Családtagok csodálkozva néztek rám, mikor említettem, hogy nálunk az USA-ban (Kaliforniában) én eddig nem fedeztem fel laktózmentes tejfölt sehol! (Javítson ki valaki, ha van.) " - Nem néztem utána, de a tejföl nem azért savanykás kicsit, mert már le van benne bontva a laktóz? Másrészt, ha jól tudom, a tejből nem a laktózt vonják ki, hanem a laktóz emésztéséhez szükséges anyagot (laktáz?) adják hozzá.

Kicsi a világ, ha jól látom a képeket, én is ebből a kisvárosból származom (csak nem a "felső" részéről), sőt még mindig van ott egy házunk. :)

Arthamyr 2018.02.05. 09:54:31

@Dikusz: A baj az, hogy nem mindig ilyen vonat jár, felváltva jár a rosszabb állapotúakkal, és ugyanannyiba kerül a jegy mindkettőre.

@Golf2: @Zoole Reloaded: @M. Péter:
A vonat max. a magyar fizetésekhez képest drága. A fényképen látható vonatért nagyon olcsónak számít a jegy az agglomerációban (talán 30 kmre 500 ft alatt van, ami nagyon olcsó). Itt egy villamosjegy drágább egy megállóra, a de a vonat is sokkal drágább hasonló távolsára, és nem jobb minőségű (már a jó fajta máv szerelvényeknél).
A repülőhöz hasonlítani meg értelmetlen. Ha a Cityről repül valaki, nem vidékről, sokkal drágább. És vidékről is tud drága lenni, ha az ember nem választhatja meg, mikor utazik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.05. 10:01:34

"mint felkapni egy könnyű dzsekit és sportcipőt (hja, nem kellett volna úgy elkényelmesedni Dél-Kalifornia 20 C fokos teleiben). "

Ne már, húsz fokban én már rövidgatya-pólóban ugrálok, de már 15-nél is...
:D
Itt a svédek tutira őrültnek néznek rendszeresen, én meg nézek vissza, hogy tik vagytok a vikingek leszármazottai?Mert hogy ők a május végi 18 fokban is hosszúnadrág-kabátban járnak. Bróhaha...
:-)
A repülőtéri "csak"-ról meg a 80-as évekbeli, közért-beli állapotok jutnak eszembe:
"Nincs, és nem is lesz!"
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.05. 10:08:42

Asszem tavaly nyáron mi is kipróbáltuk a hazai Máv-Intercici vonatok egyikét, egész jó árban, asszem ilyen 3-4000 ft volt, Köcskefalva-Ferkóhegy viszonylatban, nagyon szuper volt a belső, igényes, tiszta.Igaz, első osztályú volt, mert ha már dőzsölünk, tegyük tisztességgel... :D
Ferkóhegy 1-nál az a lépcsős felüljáró azonban nem valami idős-barát megoldás.60-70 felett a 20 kilós bőrönddel küszködni nem egyszerű. (Nem mi vagyunk idősek, de hallottam vissza és el tudom hinni.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.05. 10:10:27

Úgyis volt mostanság egészségügy, mint téma, ehhez mit szóltok?

index.hu/belfold/2018/02/03/a_korhazaknak_heti_ket_jo_hirt_kell_magukrol_kuldeniuk_a_kormany_fele/

Azért ez már a röhej csimborasszója lesz, ha tényleg megvalósul...
Például egy ilyen hír honvágy ellen pont kiváló tüneti kezelés...
:D

Mrs. Clayton 2018.02.05. 10:14:49

@geegee: ez teljesen baratsagos, udvarias beszelgetes volt a rendor elvtars reszerol. Velem par eve esett meg, hogy a fiam tanukihallgatason volt egy repulobaleset miatt. Kb ejjel 11-kor tortent az eset. Epp hazaertunk a repterrol es odamentunk a kapitanysagra hogy megtudjam kb mikor vegez. En naivan azt gondoltam, hogy van ott valami porta/ugyeletes rendor. Igy naivan megkozelitettem a bejarati ajtot, lenyomtam a kilincset majd konstataltam, hogy zarva es el is jottem az ajtotol. Azomban mire ugy harom lepesre eltavolodtam egy igen kedves egyenruhas elvtarsno a hatso kapun jott elem es mint egy gettoban szokas gondolom a rezidensekkel beszelni ramuvoltott ugy 8 meterrol hogy nem tudunk olvasni? En meg lanyos zavaromban mondom neki jo estet kivanok, de nem tudtam tovabb folytatni mert ugy uvoltott mint egy idiota, hogy ha tudnek olvasni akkor latnam hogy ugyfelfogadas blablabla.
Mire felocsudtam szerencsere meg nem voltam bilincsbe verve, igy meg mertem kerdezni, hogy mikor engedik mar haza a gyerekem.
Szoval Susan meg jol jart egy csakkal, mert epp azt is ordithatta volna neki a rendor hogy mi koze hozza, megmondtak, hogy nem lehet felmenni, mit nem lehet ezen erteni.
Persze a nagy ejszakai tanukihallgatas nagyjabol mar megallapitotta hogy senki sem hibazott, egyszeruen baleset tortent, de jobbnak lattak mindenkit terroristakent kezelni, biztos ami biztos.

Dikusz 2018.02.05. 10:20:38

@Arthamyr: Az tényvalóság, hogy nem. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezen a vonalon szokott lenni a legtöbb gond. Én csak hétvégente utazom rajta, de voltak kollégáim, akik Vácról jártak be Budapestre, és panaszkodtak, hogy sokat késnek a vonatok.
Viszont a zónázóval kevesebb, mint fél óra alatt beér a vonat Vácról.

Egyik alkalommal nem volt nálam a BKV-bérletem. A Déliből Budafokra a jegy annyiba került, mint egy db BKV-vonaljegy. Ha villamossal jöttem volna haza, akkor kétszer kellett volna átszállnom, duplájába kerül így az út.
Egyébként ez a másik hatalmas előnye az elővárosi vonatoknak. Budapest közigazgatási határáig használható a BKV-bérlet, nem kell a vonatra külön jegyet venni. Így ha pl Vácra megyek, akkor ha jól tudom Rákos (nem biztos) a határ, onnantól számolják a vonatjegy árát. Hosszabb útra, pl. Budapest - Debrecen, már ez nem működik.

cattaneo 2018.02.05. 10:21:11

Hát nem tudom, a mi köreinkben (főváros és környéke) nem szokás a trakta. Mindenki annyit szed, amennyit érez, ráadásul mindenféle allergia-diéta miatt egy-egy nagyobb vendégeskedés többféle variációt kíván, de ez manapság különösebb gond nélkül megoldható. Az árak drogériákban 3 év alatt azért nem változtak annyit, inkább csak arról lehet szó, hogy ott a kereset/ár/választék más arányban áll egymással.

Ákos Weress 2018.02.05. 10:21:44

Aki el akart menni , az minek jön vissza kritizálni ? Hiszen azért ment el , mert nem talált Magyarországon semmit , ami itt tartsa ...
Kifejezetten anyagias gondolkodású személyről van szó , neki ott jó élni , ahol anyagilag jobban kijön . Talán nem kéne többet idejönnie , akkor megspórolhatná az utiköltséget is ..:) Sztm Magyarország jól járt azzal , hogy Susan (!) emigrált ...:)

Dikusz 2018.02.05. 10:25:20

@geegee: Nem hiába, tudtok élni:))) A jegy ára kb 5000 fitying oda-vissza I.osztályon, cakkumpakk.
A Köcskefalva az gondolom Fecskemét lehetett ugye?
Ferkóhegy meg Lisztferihegy:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 10:28:30

Susan, nagyon tetszett az utolsó két bekezdésed. Próbálok ugyanígy gondolkodni, de aztán valamin felhergelem nagam, s már nem megy. Hirtelen sziven üt a harag, aztán a szánalom, néha a félelem... aztán a megkönnyebbülés, hogy van onnan hová menni. Bár legutóbbi látogatáskor el tudtam képzelni, hogy megint szülövárosomban éljek - ahol szerencsére közel a határ ;-)

@geegee: ez számomra a kékplakátos szint. Röhej.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 10:43:06

@Mrs. Clayton: mintha aranyáron mérnék az emberi nyugodt hangot. Mire jó ez?

Tegnap mesélte egy piaci kollégám, hogy az egyik helyi rendör (itt garda) felhívta, hogy az egyik boltban most olcsóbb a kis riasztós/cctv rendszer, nézze meg. Emlékezett rá, hogy a kolléga shedjét kipakolták már, gondolta, szól. Ilyen is van.

De férjem pl. alapból utál és mélységesen megvet minden rendört, teljesen mindegy, melyik nemzet fia/lánya, neki korrupt banda és kész. S persze, valós példákkal támasztja alá, tehát hiába mesélek neki ilyen sztorikat, mint a fenti.

Csodabogár 2018.02.05. 10:45:08

@Arthamyr: Tejfölt nyugodtan lehet enni nem u.n. laktózmenteset, mert eleve nincs már benne a laktáz. Viszont az u.n. laktózmentes biztos drágább.:-(

_z_ 2018.02.05. 10:52:21

MÁV: A két ünnep között mentem Szegedröl Budapestre. Nem sokkal indulas utan körbeült 3 napbarnitotta honfitárs a fülkeben és pénzt kértek (megy a batyjat meglatogatni a börtönbe, és le akarjak szallitani, mert nincs jegye, meg mutassam a pénztárcámat, mert nem hiszi, hogy nincs benne pénz...). 10 nagyon kellemetlen perc alatt sikerült leráznom öket. Utánna bejött egy 50 korüli ember, tömény hugyszaggal. Neki sem volt jegye, de a kalauzzal jól elbeszélgettek, nagy egyetértésben szidtak mindenkit (cigányok, migránsok, Orbán, Soros, stb.). És akkor leszálltam Kökin, ott ahol egyébként a Ferihgegyröl jövö turisták is. 10 éve is ugyan így nézett ki, és már akkor is rettenetes volt: omladozó, hugyszagú, részegekkel és hajléktalanokkal (országimázs...). Elismerem, lehet, hogy volt digitális kijelzö, de inkább menekültem, mint hogy nézgessek. Ez is MÁV.

_z_ 2018.02.05. 10:52:26

@Ákos Weress: Nem kritizálni jött, hanem látogatni (veled ellentétben...). Nem írta, hogy semmi nem tartotta Magyarországon. És akkor most mindenkit le fogsz b*szni, aki becenévvel ír a netre?

Arthamyr 2018.02.05. 10:55:35

@Dikusz: Szerintem a késés sem kirívóan sok, én nem tapasztaltam mostanában, nem is emlékszem semmire. Aki munkába járásra használja, annak persze mindig is szar lesz, az egy teljesen más műfaj. Ha egy évben 200+ alkalommal használod a vonatot, elkerülhetetlenül belefutsz késésbe, emellett csúcsidőben kell utazni. Ráadásul nem olyan, mint a villamos, ami 3 percenként jár, még a legsűrűbb reggeli időkben is 10-15 perc van két vonat közt, és ezekben az időkben sokkal gyakoribbak a késések is, és a zsúfoltság is embertelen (befele 6:00-8:30 illetve kifele 16:45-19:30 időszak ocsmány, és ezen a szuper vonat sem tud segíteni). Vidékről munkába járni mindig is szar volt, és ez nem fog megváltozni, ezért sokkal olcsóbbak az agglomerációs házak, mint a jó helyen lévő budapestiek.
És az ezen a vonalon van legtöbb gond sem állja meg a helyét. Régebben jártunk Kelebia fele, na pl. az sokkal rosszabb, át is tértünk a szegedire vonalra, de a Kecskemét-Baja vonal se sokkal jobb cserébe... Azért is láthattak mást a kollégáid, mert zömmel a reggeli/esti csúcs ideje alatt utaznak. Amikor dolgozni/iskolába jártam napi rendszerességel, én se szerettem. Ezt ki kell váltani, hosszú távon nagy szívás.

Csodabogár 2018.02.05. 10:57:41

@kisrumpf: Mint talán tudod én már elég régen ismét itt élek. Kifejezetten túrista módban. Időnként rácsodálkozom erre-arra, nem a plakátokra, azon nagyvonaluan átnézek. Viszont nagyon örülök a szépen kitatarozott házaknak, az egyre szépülő belvárosnak.
Sajnos ruhát, ami az én izlésemnek és minőség igényemnek megfelel már rég nem tudok venni, de ez vonatkozik Bécsre is és Münchenre is, ahol szintén kiturták a régi üzleteket a HM, Zara és társai.
Az élelmiszer kinálat is csak addig csodás, amíg nem megy ki az ember innen nyugatabbra. Ettől függetlenűl elégséges amit itthon lehet kapni, de azért egy bécsi saláta vagy zöldség kinálat láttán, kicsit el tudok szomorodni.

Taxomükke (UK) 2018.02.05. 11:01:50

@Ákos Weress: A magyar helyesírás szabályai szerint a mondatot lezáró írásjelek előtt nincs helyköz. Javaslom ennek szíves figyelembe vételét.

Arthamyr 2018.02.05. 11:10:22

@Csodabogár: Igen, én is ezt gyanítottam (laktóz lesz az a laktáz, nem?).

"Az élelmiszeripar gyorsan felismerte az üzleti lehetőségeket, és lecsapott a változó-megújuló étkezési trendekre: a laktózmentes tejtermék választéka hatalmas" - Erről még az jut eszembe, hogy aki trend miatt eszik "valami mentes" kaját, az nem okos. Ha valaki nem allergiás rá, teljesen feleslegesen eszik pl. gluténmentes dolgokat, nincs széles körben elfogadott, tudományosan igazolt jótékony hatása, akármilyen "okos" celeb is generálja az étkezési trendet...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 11:11:42

@Csodabogár: Én pedig soproni vagyok. Kicsit mindig is jobban ment arrafelé, mint az ország másik felének. Ott is szép a város, kivéve a határ felé eső "shoppingcenter"-es részt, állandóan szépül, javul, erre nem lehet szavam. Csak mi jobbára Bp-en töltjük az időt, s akkor nem tudom nem látni a megdöbbentő plakátokat. Próbálom, de nem veszi be az agyam, hogy ezt komolyan gondolják, s erre pénzt költenek. A ruhavásárlás szerintem hosszas kutatás és kaland mindenhol, ha nem a nagy átlagba illik bele a testalkatod, utálom is a vásárlást. Ami fel szokta dobni a kedvem, az a piacok Bp-en, még ha nem is vásárolunk, a sok szín azért jólesik a szemnek. S a széles Duna látványa az épületekkel... De mindig van valami "de"... s az nagyon zavaró sajnos.

kardio1 2018.02.05. 11:20:27

@kék madár: a kommunista diktatúra sem könnyű, sem elviselhető nem volt.

Mrs. Clayton 2018.02.05. 11:47:41

@kisrumpf: ezen en is fennakadtam, hogy miert kellett ordibalnia velem, meg ha rangattam volna az ajtot vagy hasonlo, de egyszeruen csak lenyomtam a kilincset...

most neztem egy filmet a netflixen az a cime h The young offenders es Corcban jatszodik, mintha te ott laknal, ugye?

Mrs. Clayton 2018.02.05. 11:49:27

@Arthamyr: raadasul a laktoz mentes az pont hogy nem mentes a laktoztol, hanem raknak hozza egy enzimet amivel az arra keptelenek szervezete is bontja kepes a laktozt

Mrs. Clayton 2018.02.05. 11:50:11

@Taxomükke (UK): mert? akkor kevesbe lesz serto vagy igaz amit mond?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 11:56:38

@Mrs. Clayton: Isten ments :-) Bray-ben lakom, Dublintol delre. Wicklow megye.

(osi ellensegeskedes van a dubliniak es a corkiak kozott, mint Buda es Pest, kb.... Cork már arra is javaslatot tett, hogy onallo kis koztarsasag lennenek s hasonlo elmencsegek :-) Milyen volt a film, tűrhető? Most latom, hogy sorozatot csináltak belole.)

Mrs. Clayton 2018.02.05. 12:00:04

@kisrumpf: a filmet csak a ferjem nezte, en a sorozatbol lattam egy epizodot, az nekem tetszett.

Remelem Bray az nem ilyen durva hely mint Cork. A ferjem szerint a film kb realisan adta vissza milyen viszonyok vannak arra fele :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 12:22:30

@Mrs. Clayton:nem minden része ilyen, de minden városban vannak durva részek. Itt is van egy, de csak egy telep, hála az Égnek. Limerick pl. még durvább. Ott van olyan estate, ahova a rendőr kétszer meggondolja, hogy bemenjen-e.

Mrs. Clayton 2018.02.05. 12:54:12

@kisrumpf: epp hasonlon nevettunk a ferjemmel tegnap, regen amikor az olyan falvakban mint ahol most lakunk szinte semmi buynozes nem volt, ha meg volt akkor rogton tudta ugyis mindenki, hogy ki kovette el. Ehhez kepest volt egy tok nagy rendorseg, helyi rendorrel. Ma amikor mindehova betornek, meg mindent feltornek nincs rendor a faluban, a megyeben is csak par.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 13:09:22

@Mrs. Clayton: haha, ugyanez a sztori! A piac egy kis település része, egyre szaporodó lopásokkal. Anyagi okokból mégis bezárták a közeli rendőrkapitányságot, s nagyon ment a kampányolás, hogy nyissák meg újra. Ez a rendőr is oda tartozott régen. Az egyik politikus megszavazása esetén megígérte a kapitányság újbóli megnyitását. Megválasztották, most megy a huzavona, hogy megnyitják-e újra, megy a hirig, hogy ez nem volt etikus, más városrészeknek nagyobb szüksége volna rendőrségre, stb. stb. közben a piac épületét kis tizenéves travellerek kétszer is feldúlták - ez sem történt meg az azelőtti 50 évben :-/

SzZoole 2018.02.05. 13:31:35

@M. Péter: de én 1-2 hónappal nézem és veszem mindig.
Ja és van Wizz discount tagsagom és úgy eleve €10 olcsóbb a jegy.

Egyszer történt, hogy egyik hétről a másikra kellet jegy és az is £356 volt 4 személyre return.

Arthamyr 2018.02.05. 14:03:37

@kisrumpf: Mondjuk az itteni garda nem csodálom, hogy mindent meggondol. Én még csak kávézni láttam őket, dolgozni nem nagyon, rengeteg joviális, veszélytelennek tűnő arc van köztük, szóval ez nem feltétlenül tesz bármit El Salvadorrá... :)
Szerintem Cork teljesen rendben van, nekem tetszett a hely. Kb. kis egyetemváros benyomásom volt róla.

Arthamyr 2018.02.05. 14:04:41

@Mrs. Clayton: Igen, én is így tudtam, hogy a laktózmenteshez adnak laktázt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 14:23:24

@Arthamyr: A munkájuk, hát, khm, izé... tényleg elég barátságosak, legalábbis akivel eddig dolgom volt, egy kivételével mind normálisan viselkedett. Ez a garda is bejár a piacra, dumálgat, teázik, és egyedül ő adott nekem eddig borravalót, hahaha. S a már említett politikus próbált, de nem fogadtam el :-)

Az a negyed tényeg durva, Moyrossnak hívják.

Cork egypár dolog miatt nem kedvencem. De az English Market-be még nem sikerült bemennünk, mindig zárva volt, amikor mentünk, s az egész belváros valahogy kicsinek és szűknek tűnt, de ez csak az én benyomásom, persze. Dögös kis operaházuk van, azt irigyeltem. No és a környék, ugye, az fantasztikus. Ha lehet, inkább arrafelé járok, de nem a városban magában.

S az akcentus! :-)

2018.02.05. 15:12:42

A kulcsszó, a turista-szemlélet. Ha az ember képes elvonatkoztatni a magyarországi mindennapoktól és közélettől, akkor Budapest rohadt jó hely. Kifejezetten turista-irányultságú. Németország egyetlen városában sem láttam eddig még annyi angol nyelvű feliratot, turistatájékoztatót, mint Budapesten.
Igen, ha külföldön élő magyarként képesek vagyunk túljutni az utolsó bekezdésben jelzett "kamasz-koron", és kvázi-idegenként tekinteni a városra, akkor Budapest tényleg kurva jó hely.

Virago_1000 2018.02.05. 15:13:04

"Minden harmadik magyar nyomorban él "
- akkor ok mehetnek nyugatra, hiszen menekultek. Sot, ilyen mercevel az egesz vilag menekultekbol all, mehetnek minden skandibaviaba, nyugatra.

Ps. kivancsi lennek, hogy az oxfordi egyetem magyar tanara mennyiben jarul hoZza a magyarok nyomorban tartasahoz. A magyarorszagon levo sajtkeszito uzemeben vajon europai szintu fizetest ad a munkasainak? vagy hagyja hogy nyomorogjanak?

Virago_1000 2018.02.05. 15:13:15

@kék madár: "A konnyu es elviselheto kommunista diktaturabol lett egy kaotikus es nyomokban demokraciat tartalmazo diktatura, sokkal tobb agymosassak mint amit valaha is el tudtam volna kepzelni."
- nagy szerencse, hogy nyugaton, Svegorszagban, nemetorszagban semmi agymosas sincs. Sot a CNN is a a tiszta, megbizhato informacio forrasa.

2018.02.05. 15:41:50

@Arthamyr: El nem tudom mondani, mennyire egyetértek ... nincs olyan nap, hogy ne adjunk el legalább 2 adag gluténmentes kenyeret, vagy ne legyen napi legalább 2-3 valamilyen mentes rendelés. A sajttálról már nem is beszélve ...
Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a gluténmentes kenyérke rohadt undorító ránézésre is. Nagyjából, ovális, előregyártot szar, ami plasztikba van csomagolva, és amit, ha rendelés van rá, 15 másodpercre bedobunk a mikróba, hogy valamennyire fogyasztható legyen ... Szóval, "Ohhh, érzékeny vagy a gluténre? Akkor a mikrózott műanyagot, tutira élvezni fogod!" :DDDDD

Arthamyr 2018.02.05. 15:47:42

@Pink Petsch: A gluténérzékenység elég komoly baj, viszont a lakosság nagyon kis része szenved csak tőle, sokkal kevesebben, mint ahányan "divatból" esznek gluténmentes kaját.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 15:52:19

@Pink Petsch: akárhogy próbálkozom, csak sz*rt sikerül sütnöm. Első nap még ehető (mondjuk), második napra kemény téglává szárad, akárhogy csomagolom. Szerencsére már nem kell ezzel foglalkoznom, csak egyféle sütit csinálok csak, előre kevert -mentes "lisztből", jól telenyomva gyümölccsel, hogy azért legyen íze, de mintha homok lenne a tésztában. De veszik, eszik...

2018.02.05. 16:17:20

@Arthamyr: Persze, tisztában vagyok vele .. az egyik régi barátnőmről derült ki hosszú évek után, hogy a semmijez sem igazán köthető tüneteit a gluténérzékenység okozza, amikor pont az én javaslatomra elvégeztetett egy allergia-tesztet (no, nem azért, hogy fényezzem magam :DDD) Hát, nem volt boldog az eredménytől. Ugyanis a valódi gluténéárzékenyeknek ez kurvagáz, nekem viszont szent meggyőződésem, hogy a nálunk ilyen-olyan "allergiás" vendégek 90%-a kamuzik, és csak gasztro-divarbuzi. Minimum 90%-a ...

somlobodog 2018.02.05. 16:22:13

@Ákos Weress: "Aki el akart menni , az minek jön vissza kritizálni ?"

Aki nem tanult meg szöveget értelmezni az minek próbál olvasni?

2018.02.05. 16:26:30

@kisrumpf: Nem csodálkozom rajta, ugyanis, ha kivonod a glutént, mint kötőanyagot a lisztből, akkor azt valamivel pótolni kell, hogy ne legyen teljesen fűrészpor a végeredmény. Persze, ipari méretekben ez megoldott (szerencsétlen rendszeresy fogyasztók tetemei úgy fognak kinézni, még 10000 év múlva is, mint az egyiptomi múmiák, külön kezelés nélkül ..) Nadeszóval, a kivont kötőanyagot valamivel ugye, pótolni kell .. cukorral -gyümölcsökkel, ugye, vagy zsiradékkal., hogy valami fogyasztható sikeredjen végül.
Én ezért is szoktam nagyokat röhögni a "mentes" kajákon ...... ugyanis, amit kivonsz, azt valami mással pótolnod kell, hogy ehető legyen. Szóval sok értelme nincs, hacsak nem 100%-osan megbízhatóan bizonyított, hogy a te metabolizmusod úgy van beállva, hogy a cukor meg sem kottyan neki, viszont már 1 gramm zsírtól fél kilót hízol ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 16:35:54

@Pink Petsch: xantam gum-ot használok, hogy ne legyen túl morzsalékos, az ízt pedig sok gyümölccsel, vagy citrom stb. olajjal próbálom pótolni. Van, aki örül neki. Kolléga szegény vért izzadt a minap, amikor egy vegán 3 évesnek (???) kellett Spiderman-os tortát csinálni, full dekor, sok cukormáz, amit akarsz, mert torta, az legyen. Mindegy, nem ócsárolni akarom őket, de kapjon a gyereke faragott gyümölcsöt, vagy valami hasonlót, minek ilyesmivel izzadni, ha egyszer vegánok.

2018.02.05. 16:43:17

@kisrumpf: Hát kibaszott egy rémálom lehetett .. összes részvétem... A lassan 3/4 év alatt egyetlen egy megalapozott kérdést kaptam ilyen témában, amikor egy várandfós kismama megkérdezte, hogy a büfékínálatban miben van nyers tojás, vagy feldolgozatlan tej -már4, ami nem volt egyértelmű. Oké, ezt meg tudom némileg érteni, bár kissé túlaggódásnak tartom.
Mellesleg, azoktól a szülőktől hatóságilag vetetném el a gyereket ...

Csodabogár 2018.02.05. 16:44:34

@Arthamyr: Pontosan úgy gondolom én is. Akinek nem kell nem kellene ennie sem semmilyen mentes dolgot, mert kizárólag drágább, más jelentősége nincs. Sajnos én pont az elmult 2 hétben voltam kénytelen belátni, hogy öreg koromra valóban laktóz érzékeny lettem. Kizárólag a tej és a tejszin kerülése ajánlatos. Ezt bőven el lehet olvasni, számos internetes oldalon.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 16:47:55

@Pink Petsch: szegényem, vért izzadt, de megoldotta. Én csináltam a pókokat rá :-) Csak remélni tudom, hogy a kicsi majd később eldönti maga, milyen életvitelt követ. S nem rendel ilyen baromságot a saját gyerekének.

SzZoole 2018.02.05. 17:03:02

@kisrumpf: “akárhogy próbálkozom, csak sz*rt sikerül sütnöm.”

Én tudok egy jó szakembert, profi a szakmájában, mindennap készít glutenmentes kenyeret és persze sütit is :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 17:06:43

@Zoole Reloaded: gondoltam :-P. A sütijeimre nincs panasz, de a gm mentes kenyér sz*r. Akár én sütöm, akár más profi süti, sorry.

A kovászos kenyerem ellenben isteni. Csak mondom.

2018.02.05. 17:26:41

@kisrumpf: Fogaggyunk szpájdermen volt a központi téma ;))).
De különben, tényleg rohadtul idegesítőek tudnak lenni .... oké, ha csak 100-150 napi vendég van, akkor még elmegy az ilyen külön basztatás. De amikor 400-as teltháznál azt sem tudom, éppen melyik világon vagyok, hogy a normál menet menjen, egy ilyen plusz "kasevariationen - laktozfrei" baszottul kersztbe tud tenni ...
Ami meg a szerencsétlen kölyköt illeti .... hát inkább elnézném, hogy szétkeni a koktélrákot az abroszon, mint hogy zabálja a répasalátát ....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 17:29:08

@Pink Petsch: hehe, ez most így megjelent előttem...

@Zoole Reloaded: nem a feleséged szakmai tudását szólom le, ugye érted, hanem a gm kenyér ízét. Biztos vagyok benne, hogy ügyesen süti, de ugye, tudjuk, hogy "sz*rból nem lehet kötelet fonni".

cattaneo 2018.02.05. 17:34:45

Divatallergiák? Ezt vezesse le már nekem valaki tudományosan. Pl. psoriasis vagy IBS alapon, ami azért eleg gyakori probléma, de külső szemmel nem látható az alanyról.

2018.02.05. 17:35:59

@Pink Petsch: Jah, a xantánt én a salátaöntetekhez használom, mivel ugye alapból 10 literes mennyiségben készítjük, és hát izé ..... nincs arra idő, hogy a repceolajat cseppenként adagoljuk a 10 literes, 6 féle alap saláta-dresszingekhez. Amiket, egyébként "ipari"-mixerrel nyomunk össze, aminek olyan a hangja, mint a Trabantnak, de a fél hagymát 10 másodperc alatt daráljha porrá .... viszont, kurvanehéz :PPP :D
Node, a xantánból, én egy csapott teáskanálnyit adok 10 liter folyadékhoz, ami megakadályozza, hogy az olaj elválljon a többitől.
Ti mihez, milyen mennyiségben dolgoztok vele?

kék madár 2018.02.05. 17:38:13

@kardio1: azert ez hadd legyen mar szubjektiv. Kinek nem volt konnyu es elviselheto? Nem irtam, hogy jo volt, hogy ertelmes vagy vidam es szabad vagy humanus volt.
A szamizdatkiado bortonben ulo rokonomnak nem volt elviselheto, az en kamasz generaciomnak viszont igen. Ha az emlekeim nem csalnak :)

kék madár 2018.02.05. 17:39:15

@Virago_1000: erdekel, hogy mit terjeszt a CNN, amivel nem ertesz egyet. Nem vagyok egy CNN rajongo, de az objektivitasukat nem kerdojelezem meg.

2018.02.05. 17:39:41

@cattaneo: Bocs, ha érintett vagy. Tényleg, nagyon sajnálom, mert ez a valóban érintetteken csattan leginkább .... de hogy a 90% divatból kamuzik, az meg hótziher ...

kék madár 2018.02.05. 17:45:27

@Pink Petsch: " de hogy a 90% divatból kamuzik"
mi lenne ebben a divat?

2018.02.05. 17:45:43

@kisrumpf: De ha mégis, azzal nem lehet "csattogtatni" ;)))))

2018.02.05. 17:49:51

@kék madár: A netes- instás, twitteres "celebek" idiotizmusai, akiket érthetetlen módon tízezerszámra követnek. Tényleg nem értem, mi a rák érdekes bennük, mert párra ránéztem kíváncsiságból .... egy dolog maradt meg bennem a legtöbbjükről ... "kacsaszáj".

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 17:59:16

@Pink Petsch: áááá, kis biznisz az enyém, egészen leheletnyi mennyiséggel dolgozom. Tortákhoz adom, ha gm-re kell készíteni. Egy tortához csapott kiskanál, de úgy csapott, hogy még kicsit homorít is a kanálban. Annyitól már szépen megáll a tészta, lehet vágni, anélkül, hogy szétesne a kés alatt. Egyszer nem figyeltem, több ment bele, hát mondhatni, úgy lógott az egész tészta a fakanálról, mint a t*kony. Kolléga mennyit használ, nem tudom. Utálja, azt tudom.

Az a mixer olyan hosszú, kézben tartható, de megáll a lábán, ha a fazékba rakod... az az, amit mi csak soup gun-nak hívtunk...? S úgy elvitte a 15 literes levest, mint a huzat..?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 17:59:38

Jo reggelt/estet mindenkinek, megerkeztem:) koszonom az eddigi kommenteket :) Most elkezdem olvasgatni oket :)

kék madár 2018.02.05. 18:06:00

@Zsuzsi65: egy feles dobj be elotte, vannak erdekes "velemenyek"

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 18:12:14

@Arthamyr: "Kicsi a világ, ha jól látom a képeket, én is ebből a kisvárosból származom (csak nem a "felső" részéről), sőt még mindig van ott egy házunk. :)"

Komolyan? Ki gondolta volna...egyebkent en is alsogodi vagyok, csak setalni/biciklizni szoktunk menni Felsogod fele :) Lehet, hogy ismerlek is :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 18:12:32

@Pink Petsch: hm.. mi másképpen hívjuk, de a kacsaszáj legalább használható társaságban :-).

2018.02.05. 18:16:15

@kisrumpf: Mna, egen, ha túltotlod, akkor puding lesz :DDD A legújabb kolléganőm, a kis görög eljátszotta ezt kétszer is, hogy a barna balzsamecet-dresszinghez is rakot xantánt, amikor kurvára megugattam neki, naponta többször is a betanulása idején, hogy ahhoz, meg a majonézes és joghurt alapúhoz baszottul nem rakunk.
Hát, mit mondjak, puding is lett belőle .. heteket szívtam vele, az ő hülyesége miatt ....
Mellesleg, én is utálom, mert ez már az "ipari"-gyártás, nem annyira gasztzronómia, de amikor napi 300-500 közötti vendéged van, akkor kénytelen vagy. Különben fél óráig csak egy dresszinget csinálnál, amire persze, rohadtul nincs idő. A mixer meg pontosan az lehet, amire gondolsz, csak nálunk a leveses-fazékok 30 literesek, úgyhogy, lehet, bikább az általad ismertnél ... de a hangja baszod!!!! Túlüvölti a jelenlegi konyhafőnököt is .. pedig az nem semmi :DDDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 18:18:33

@kisrumpf: "Susan, nagyon tetszett az utolsó két bekezdésed. Próbálok ugyanígy gondolkodni"

hat igen, nekem is kellett hozza 10 ev, meg az okos huszoneves lanyom (akinek mar konnyebb egy kivulallo szemevel nezni a dolgokat), hogy ezt a mentalitast felvegyem :)

2018.02.05. 18:20:02

@kisrumpf: Én is inkább picsaszájnak mondanám, de egyesek szerint, amúgy is túl trágár vagyok :DDD
Egyébként meg ... sose legyen görög munkatársad .. szívemből kívánom!

2018.02.05. 18:33:07

@Zsuzsi65: Hm, ez a felvetésed igencsak gondolat-ébresztő. Ugyanis, mint én is jeleztem a posztodhoz kapcsolódó "zsigeri-kommentemben", Budapest egy rohadt jó kis turista-város, a Nyugat megfizethető kényelmével, de azért már némi balkáni fílinggel keverve. A nagyobb gond az általad is megközelített "külhoni" szemponbtból az, hogy el tud-e vonatkoztatni az ember magyarként (tök-egál, hogy magyarországi vagy éppen szerbmagyar) a mindennapi szartól, az áltanos közhangulattól (oké, persze, 1 hetes turistaként és nem magyarként, el tud.)
Hm, meg kell mondanom, hogy én, személy szerint, még benne vagyok azért a "kamaszkorban". Pedig nem is vagyok magyarországi magyar, de valahol mégis érzem, hogy rám is tartozik ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 18:42:16

@Pink Petsch: igen, ezert is irtam, hogy nekem is 10 ev kellett hozza. Az teny, hogy talan az is segit, hogy alkalmakkent max 3 hetet toltunk otthon:)

kardio1 2018.02.05. 18:50:49

@kék madár: nyilván a komcsi funkcionáriusok családjának könnyű és elviselhető volt, ennyiben szubjektíven is lehet nézni. A te mondatod viszont sommás kijelentés volt a rendszer egészéről. Ilyen alapon a náci Németországról is mondhatnánk ugyanezt, mert az is könnyen elviselhető volt valakiknek. Nekem fullasztó volt a Kádár-rendszer.

kardio1 2018.02.05. 18:52:55

@kék madár: a CNN nekem demokratákhoz húzónak tűnik, a Fox meg republikánusokhoz húzónak.

kék madár 2018.02.05. 18:56:08

@kardio1: en magat a Kadar rendszert utaltam, de ismerve a jatekszabalyokat, engem szinte semmi sem nyomasztott az agymosason kivul - gyerekkent. Viszont az ami most van, minden kepzeletemet felulmulja es ehhez kepest meg a Kadar rendszer is alternativanak tunik.
Azert a naci Nemetorszag eros hasonlat, sok szempontbol, gondolom nem kell bizonygatnom. A kommunizmusban senkit nem oltek meg a szarmazasaert, szazezrevel.

2018.02.05. 18:57:36

@Zsuzsi65: Hm, eről az "otthontöltési" időszakról, az egyik magyarországi magyar pincér-kollégám jutt eszembe, aki a januárt otthon töltötte (egen, ennyi plusz szabadnapja halmozódott fel a tavalyi év alatt, hogy kivetették vele a januárt, mint múlt évi penzumot).
Mno, szóval ő mondta, hogy ő már idén tuti nem, de jövőre is leginkább nem megy haza Pestre. Egélszen egyszerűen, nem volt mit kezdenie magával .... s bár csak kb. 4 éve él Németországban, már úgy éli meg, hogy neki itt az "otthon"... pedog még család-gyerek kombó syem játszuik be nála ...
De otthon már nem volt otthon ...

kék madár 2018.02.05. 18:57:41

@kardio1: tok mindegy kihez huz, az objektivitasrol volt szo. A Fox News reggeltol estig hazudik, a CNN meg kinosan vigyaz az objektivitasra.
Az aranyokkal mar jatszanak, de a tenyekbe nem lehet belekotni.

2018.02.05. 18:58:52

@kardio1: Persze, ezevidens, gyakorlatilag az indulásuk óta ... mi ezen a magyaráznivaló?

2018.02.05. 19:00:11

@kardio1: En is a szocializmus vegnapjaiban voltam gyerek/kiskamasz, es en is azt gondolom, hogy gyerekkent jo volt megelni. Meg az uttorotaborokat is szerettem. Biztos volt sok szarsag a felnottek szamara meg a 80-as evekben is, de az hozzank gyerekekhez nem csorgott le.

Egy dolog fontos, emlekszem, hogy 88 korul a tanarok mar kezdtek szurkalni a rendszer pl tortenelembol meg kozgazdasagtanbol, es mertek egyre tobbet/durvabbat mondani.

Most ott tartunk, hogy a tanarok egyre kevesebbet mernek mondani...

2018.02.05. 19:01:02

@kék madár: Jah, a kommunizmus magyar változatában ...

cattaneo 2018.02.05. 19:04:48

@Pink Petsch: Nincs olyan, hogy kamu. Valamilyen okból így döntött, legyen az betegség, vagy akármilyen testi tünet, de akár életszemlélet. A lényeg, hogy az alany életminősége ettől jobb. Amit te tehetsz, az az elfogadás. Nekem ez természetes.

Alick 2018.02.05. 19:04:54

"Egyetek még egy kicsit"

Utána csodálkoznak, ha nem megyünk többet vendégségbe.

Ákos Weress 2018.02.05. 19:05:08

@_z_: Visszament (szerencsére) , tehát semmi sem tartotta vissza . Előtte persze jól kinyávogta magát , még mindig nincs kolbászból a kerítés minálunk , juj de rossz itten ! Ide már csak laktózmentes tejfölért és farmer dzsekiért érdemes járni , meg egy jót lakmározni a New York Kávéházban ....:) Susan egy igazi fogyasztói lény .Tuti , hogy már töri a magyar nyelvet is :)

Alick 2018.02.05. 19:05:14

@kék madár: Ezek között jónéhány nehezen védhető eset van:

en.wikipedia.org/wiki/CNN_controversies

Ákos Weress 2018.02.05. 19:05:18

@somlobodog: aki nem tanult meg szöveget értelmezni , az meg se próbáljon kommentelni ..:)

Valaki2 2018.02.05. 19:05:34

@kisrumpf: Nutri free mix per paneből tök frankó gluténmentes kenyeret lehet sütni, ami másnap is fogyasztható,és jól is néz ki.

gabors 2018.02.05. 19:06:35

a Naszaly kepert kulon koszonet jobban latszik a "halada" (aka termeszet pusztitas) mint "otthonrol"

Arthamyr 2018.02.05. 19:07:45

@Zsuzsi65: Azért annyira nem kicsi a város, de persze nem elképzelhetetlen. :) Ha a 65 a születési éved (24 éves lányod alapján lehet), akkor más generációba tartozol.

2018.02.05. 19:08:52

@LepesMez: Aminek te/ti otthon, Magyarországon, kiskmaszként, gyerekaént, fiatal felnőttként a tanúi voltstok az már rég nem a kommunista rendszer volt.
Tudod/tudjátok mi volt a valódi, a megvalósult rémálom kommunista rendszer? Ceausescu Romániája, és a mai Észak-Korea ... semmilyen különbség nincs köztük. Fel sem vagytok képesek fogni azt az elsősorban szellemi nyomort, ami egy ilyen rendszer velejárója. Bár a mai magyarországi közpolitikai berendezkedés erősen hajt rá, azt meg kell hagyni ....

Arthamyr 2018.02.05. 19:11:14

@kisrumpf: Hogy a túróban lesz egy 3 éves vegán? A 3 éves azt eszi, amit adnak neki... Vagy valami olyan betegsége van, amiről még nem hallottam, és pont állati eredetű dolgokat nem ehet?

kék madár 2018.02.05. 19:11:26

@LepesMez: attol en se tudok elvonatkoztatni, hogy gyerek es kamasz voltam, lehet, hogy felnottkent tok mas lett volna.

2018.02.05. 19:11:38

@cattaneo: Szívesen látlak egy 500 személyes telthátznál, amikor egyedül vagy a posztodon, és befut egy ilyen extra-rendelés ... mna, akkor add elő Teréz-anyát., ne most a géped előtt ülve .....

kék madár 2018.02.05. 19:15:26

@Alick: hat ez eleg verszegeny, ennyit sikerult talalni az elmult 10 evbol valami republikanus trollnak?

2018.02.05. 19:17:04

@Ákos Weress: Te meg tuti egy orbitális fasz vagy .... Bocs, csak kimondom, amit rólad gondol, itt a blog törzsközönsége, mint idetévedt címlaptrollról.
Engem még nyelt be magába a PC-kultúra, szóval én áperté kimondom, amit rólad gondolok, mivel én még értek a nyelveden, ezért küldelek el a faszba -ahova való vagy-, valahová máshová trollkodni te kis szánalomraméltó pöcs. :D

2018.02.05. 19:24:39

@Arthamyr: Az idióta, hülye, trend-követő, barom szüleitől lesz leginkább elcsesszett a kölök élete. Amíg fel nem nő annyira, hogy pofánbassza őket egy blue-rare 300 grammos steakkel....

Arthamyr 2018.02.05. 19:24:49

@kék madár: "A kommunizmusban senkit nem oltek meg a szarmazasaert, szazezrevel." - Attól függ mikor (a holt meg hagyjuk is). Csak ott ugye nem zsidónak kellett lenni, hanem mondjuk kuláknak vagy egyéb rendszerellenségnek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 19:25:49

@Pink Petsch: nekem szinte szorakoztato volt A.W. (nem keverendo ossze Tozer-rel:) trollkodasa :) mondjuk valami ujabbat azert mondhatott volna, amit irt, annyira leragott csont, semmi fantazia nincs benne :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 19:27:14

@Arthamyr: na, akkor mar szolithatsz oreganyadnak :))) de valoszinuleg ugyanabba az iskolaba jartal, ahova en, meg a lanyom is:) (Huzella)

gabors 2018.02.05. 19:27:20

@Arthamyr: "Nem néztem utána, de a tejföl nem azért savanykás kicsit, mert már le van benne bontva a laktóz? " jo az irany :-) kb felere csokken tejfol eseten egyes sajtokban meg a 0-hoz kozelit az erelelesi ido fuggvenyeben .. gorok joghurt-ban is keves marad DE valoban van laktoz mentes tejfol (lehet hogy csak marketinges fogas)

2018.02.05. 19:27:38

@Zsuzsi65: Ja, és a pozitiív élményeket erősitendő, megtaláltamn ezt a tecsőn ... Én ezt anno, hallottam, élőben, nagyonfasza volt :DDD
www.youtube.com/watch?v=fTXmaD08-Zs

gabors 2018.02.05. 19:29:34

@geegee: "Azért ez már a röhej csimborasszója lesz, ha tényleg megvalósul..." egyenesen a kozponti bizottsagba vagy "csak" az MTI-be ...

Ja es ki hatarozza a meg mi a jo hir ???

Ha ezt Hoffi megelhette volna? Tudod hogy van ?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 19:30:04

@Arthamyr: a zédes szülei miatt. Kolléga is forgatta a szemét, de a szülő (azt hiszem, a mama) így rendelte a tortát.

Arthamyr 2018.02.05. 19:30:07

@Pink Petsch: Én nagyon tisztelem azokat az embereket, akik etikai (állatjóléti/környezetvédelmi) okból vegánok/vegetáriánusok. Addig, amíg ezt nem próbálják másokra is ráerőszakolni. Szerintem becsülendő, aki annak ellenére felvállalja ezt az áldozatot, hogy tudja, hogy az áldozata csepp a tengerben.
Van vegetáriánus (nem teljesen vegán, talán lakto-ovo vegetáriánus vagy micsoda) barátunk, de a férje simán ehet húst, és a fiának is ad (legalábbis adott, nem tudom, hogy még mindig kap-e a gyerek, nyilván, ha nem ízlik neki nem fog kapni, de adott neki).

kék madár 2018.02.05. 19:30:19

@Arthamyr: a 70-es, 80-as evekrol beszeltunk es Magyarorszagrol. Nem a Gulag, nem Pol Pot, stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 19:30:36

@Alick: "Egyetek még egy kicsit"

Utána csodálkoznak, ha nem megyünk többet vendégségbe."

Na, azert nem annyira veszes a helyzet :) nalunk egyebkent is az van, hogy sokszor a szakacsno VALOBAN a velemenyunkre kivancsi, hogy legkozelebb jobban sikeruljon az etel. Ui. sok ember udvariassagbol nem akarja megmondani, ha nem izlett neki valami, csak annyit mond, "koszonom, eleg volt" :)

Arthamyr 2018.02.05. 19:31:30

@Zsuzsi65: Igen, csak sokkal korábban, én félúton vagyok köztetek (79-es évjárat). :)

Csodabogár 2018.02.05. 19:32:54

@Pink Petsch: Az utóbbi években voltunk néhány társas uton, ami tiszta komolyzenei kultur túra. Jönnek az idegenvezetők rémei, mert ugye minden étkezésnél meg kell kérdezni, hogy ki mire érzékeny. Ilyenkor elég vicces egy jó olasz étteremben pl. a helyzet. Nem bántom én a németeket, de ezek a felső középolysztálybeli úri hölgyek, akik tutti, hogy már éltek a háború utáni időkben, elkezdenek nyafogni, hogy mi mindent nem esznek. Nehezen állom meg, hogy ne kérdezzem, hogy ugyan az 50-es években mit nem ettek meg?

Arthamyr 2018.02.05. 19:35:07

@Zsuzsi65: A francba az udvariassággal. Én mindig mondom a vendégeknek, hogy ha azt mondják, hogy jó, akkor legközelebb sem kapnak jobbat. Meg azt is, hogy nem érdekel a jó vélemény, csak a rossz, mert attól lehet fejlődni. :) Mondjuk én az esetek 90%-ában sztéket csinálok, nem kell tukmálni, hogy rövid idő alatt úgy telezabálják magukat, hogy utána senki sem akar felállni a székről. :D

gabors 2018.02.05. 19:37:12

@Taxomükke (UK): "@Ákos Weress: A magyar helyesírás szabályai szerint a mondatot lezáró írásjelek előtt nincs helyköz. Javaslom ennek szíves figyelembe vételét. "

emellett a vesszo elott sem kell azt a baszott "spcace" gombot basztatni kedves Weress .....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 19:37:50

@Pink Petsch: nna, akkor megint tanultam valamit a dresszingekről. Igaz, én sosem fogok 400 főre készíteni, de akkor is.

Arthamyr 2018.02.05. 19:40:23

@kék madár: Persze, csak előtte volt pár sérelem, amíg az a jó kis "gulyáskommunizmus" konszolidálódott. Egyébként valóban, én is akkor voltam gyerek, és ha a kisember betartotta a szabályokat, nem volt gond, meg egyenlően szarul élt mindenki, de azért nem kívánom vissza. Egyébként ez most is így van, ha nem nagyon peches a kisember (pl. extrafikos, vagy rossz helyen bérelt földet az államtól), csak itt fontosabb a megvezetés, mert számít a szavazatuk.

Csodabogár 2018.02.05. 19:43:31

@Arthamyr: Arról meg már nem is beszéljünk, hogy drága Kádárunk kezére mennyi vér tapadt 56 után. Jó barátomat is felakasztották 56 után, pedig semmi rosszat nem tett.

Arthamyr 2018.02.05. 19:43:47

@Pink Petsch: @kisrumpf: Egyébként nem hiszem el, hogy ne lehetne 400 főre minőségi kaját csinálni (sőt lehet, hogy pinkék is azt csinálnak), vannak skálázható eljárások.

Arthamyr 2018.02.05. 19:47:30

@Csodabogár: Mondjuk ez a semmi rosszat nem tett azért érdekes, egész biztos, hogy valakinek az útjába került, még akkor is, ha utólag "jogosnak és jónak" vehető az eljárása. Lehet, hogy nem hódolt be valahol, ahol be kellett volna, vagy rossz társaságba keveredett. Hagyjuk...

Csodabogár 2018.02.05. 19:50:24

@Arthamyr: Akkor viszont hiába nem tetszett nem mehettél el. El tudod képzelni hány fiatal tehetség kallódott el, a betartom a szabályt és élek módba? Ma elmehetsz, ez az egyetlen igen nagy különbség.
Aki nem volt akkoriban felnőtt el se tudja képzelni, milyen volt bezárva élni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 19:50:42

@Arthamyr: lehet (200 volt a max, amire csináltunk), de módfelett sok idő, és muszáj kis shortcutokkal élni, munkafolyamatok terén, úgy, hogy az azért ne menjen a kaja rovására.

2018.02.05. 19:51:42

@Csodabogár: Jaaajjjj, ne is monddd!!! Nálunk összpomtosulnak a német és a svájci sznob hölgy-urak wellness kedvelő metszetei ... Mno, a németet legalábbb értem, mit szeretne, ... a svájcinémetbaszkódást meg leginkább totózom ... Báááár, volt egyszer egy eset, amikor egy svájci törzsvendég kurvára kibaszta nálam a biztosítékot, mert kifejezetten csak szvicsdajcsul volt hajlandó megszólalni, valami orbitálisan ocsmány helyi tájszólással megspékelve .. (figyelmezettek a pincér kollégák, hogy ez egy igazi baszd-meg-dögölj-meg kategórias). De én reméltem, hogy nem találkozom vele, míg átfutom a büfét. Pechem, volt, meg neki is, mert éppen baszottul szar kedvemben voltam, amikor valami szarral megállított, echte szvoicsdajccsal, amiből én kb. minden 2. szót értettem. Becsületemre legyen mondva, kétszer kérdeztem vissza hoch-dajcsul, mielőtt, a szász elődeim, és a szabadszájú nagybátyám káromkodásait meg nem eresztettem, echte szászul .... a "fotze" benne volt, az tuti .. mert amiatt jött be a matre'd igazgatóstól falfehéren, hogy én mt mondtam! :DDD

gabors 2018.02.05. 19:55:17

@kardio1: :a CNN nekem demokratákhoz húzónak tűnik," ez erdekes nincs olyan vitamusoruk ahol ne egyenlo aranyba lennenek a demokrata es republikanus hajlasu "szagertegetok" ez kibaszottul bosszant... meg a fold gombolyu targyu musorba is hivnak legalabb egy valakit aki szerint a fold marpedig lapos ... (amugy ezekbol egyre tobb van marmint aki szerint a fold lapos)

a FOX pedig nem republikanus huzo hanem 'alt-right' Trump csatorna :-((

2018.02.05. 19:56:37

@Zsuzsi65: Te, ideszokik, baszhatjuk .... Kell neked a kormánypropaganda? Ugye, hogy nem ...
No, takarodjon a kurvaanyjába, amúgy szerinte mindegyikünket, leütés/cent a Soros fizet. ... :DDDDD

Arthamyr 2018.02.05. 20:03:10

@Csodabogár: El tudom képzelni, tudom, hogy rossz volt, de nem érdekel. Akkor azokhoz a körülményekhez kellett alkalmazkodni, most meg ezekhez. Ilyen egyszerű. Persze lehet fikázni, sőt azt mondom, hogy kell is, de az alkalmazkodás fontosabb, az az elsődleges.

2018.02.05. 20:08:12

@Arthamyr: Én meg pur idiotizmusnak tartom, akik csak annak köszönhetik az életbenmaradásuksat,hogy a társsadalonm többi része emberi módon él, mindenevőként. Ugyanis vegaként, vagydepláne vegánként, a homo egyik faja sem maradt volna fenn annyi ideig, hogy kifejlődjön belőle a mai ember. Ezek után, minden utálkozó/pfujoló vegát a retkes kurvaanyjába küldök, amikor az első szájhúzást meglátom ... Mellesleg, remélem, vajas cuccokat sem esznek, az iparilag sajtolt margarin-féle ipari szarok, pont nekik valók.

Arthamyr 2018.02.05. 20:08:26

@kisrumpf: Persze. De az is a főzés tudományához tartozik. Pl. a szuvidálás is az ipari konyhából jön (ha jól tudom, a francia vasútnál alkalmazták először), de sok más eljárás is ott lett bevezetve először. Aztán átmegy az éttermekbe, aztán a privát konyhákba, amint praktikusan elérhető lesz. Ezek a skálázható eljárások, shortcutok érdekesek, hasznosak, fontosak. Hogy takarítasz meg úgy időt, hogy ne menjen a minőség rovására? :)

2018.02.05. 20:12:27

@Arthamyr: Ja, ha csak túl akarsz élni, akkor valóban, az alkalmazkodás az elsődleges ...
No, de ha ÉLNI ÉLNI ÉLNI ÉLNI ÉLNI is akarsz ....

Arthamyr 2018.02.05. 20:13:10

@Pink Petsch: A húsevés ekkora létszámnál nem fenntartható, és kicsit ugrott azóta a technológia, meg változott az átlagember életmódja is. A jövőbeni fennmaradáshos nem szükséges a húsevés. Az sem, hogy bunkósbottal vadásszál és bogyókat gyűjtögess, akkor sem, ha a jelenbe tartó útnak kihagyhatatlan része volt.

De te dolgod, azt küldöd a kurva anyjába, akit csak akarsz.

kék madár 2018.02.05. 20:13:50

@gabors: szo szerint platformot nyujtanak a republikanus trollok hazugsagainak, ahelyett hogy a Fox News-t fact checkelnek. Mindegy azt megteszi a Colbert meg a Seth Mayers.

Arthamyr 2018.02.05. 20:18:31

@Pink Petsch: Hát ja, alkalmazkodás helyett maradhattam volna otthon hőbörögni, valóban segített volna, hogy ÉLJEK. Pont úgy, ahogy a kommunizmus elleni lázadozás is segített volna.

Ma elég jók a lehetőségek, nagy a szabadság, messze könnyebb alkalmazkodni, mint mondjuk a 30-40 évvel ezelőtti Magyarországon.

2018.02.05. 20:25:16

@Arthamyr: Hm, a xantán hozzáadása bármihez nem jelent minőségromlást, csupán időmegtakarítást. Egy teljesen természetes, növényi sűrítőcuccról beszélünk, ami íztelen és szagtalan. Nem a nátriumglutamátról beszélünk ... Egyszerűen csak egy pl. 3 csillagos étteremben nem találnád meg a konyhában, ahogy a porított lecitint sem. Pedig az is, egy tök természetes, szer, és adalékmentes anyag, benne van az alapanyagokban is, amikkel dolgozunk. Csak, amíg, egy átlag étteremnek a napi 150 vendég már kábé a full-house, és hú-baszd-meg ... az addig nekünk egy átlagosan nyugis nap ...

gregaba 2018.02.05. 20:27:10

Susan, nem rossz a posztod --- de szerintem ahogy kommunikálod a dolgokat, azzal beleesel az amerikás magyarok általános hibájába, azaz hogy ott minden fine.
OK, hogy nektek bejött az élet L.A.-ben, de közben Dél-Kalifornia fele szegénységben él, beleértve a híres-hírhedt East L.A.-t.
Nem kell úgy előadni, hogy a gazdag félcsalád hazaugrott a szegény félcsaládhoz, mert itt sem feltétlenül a posztkádárizmus dúl ma már.
Némi világlátás és orientálódás után mi személy szerint megtaláltuk a számításunkat a budai agglomerációban (Nagykovácsi/Solymár vonal), ezt a fajta nyugit és természetközelséget ma már nem adnánk Dél-Kaliforniáért se cserébe.

cattaneo 2018.02.05. 20:27:17

@Pink Petsch: Sajnod előíteletes vagy és hülyeségeket is írsz, inkább ne folytassuk. (Ha te a speciális igényekről szervízkor értesülsz, valamit nem jól csinálnak a főnökeid.)

2018.02.05. 20:29:28

@Arthamyr: Mnaaa, ez az, amiről Zsuzsi írt a posztban ... magyarul beszélünk, de néha mégsem értjük meg egymást .... Én az alkalmazkodást az elcseszett szocio-kommunista rendszerre értettem, te meg az új életedre ;).

Arthamyr 2018.02.05. 20:33:15

@Pink Petsch: Ha jól tudom, pl. Ferrán Adria vagy Heston Blumenthal használta, és ők azért nem kutyaütőnek számítanak, szerintem volt is nekik pár csillaguk. :)
Szerintem a nátriumglutamát sem ördögtől való dolog, nagyon is hasznos az élelmiszeriparban, és eddig nem bizonyosodott be, hogy káros hatása lenne.

2018.02.05. 20:35:02

@cattaneo: Nem vagyok előítéletes, de a gasztro divatbuzik roppantul idegesítenek. És azt is írtam, hogy tényleg sajnálom azokat, akik valóban, pl. gluténérzékenyek, rohadt gáz az ... De ha azt akarod nekem bemagyarázni, hogy napi átlag 100 vendégből alaphangon 10-12 valóban gluténérzékeny, akkor bizony körberöhöglek ... És ez még csak a glutén, hol van még a többi a macskajancsi .... :PPPP

Arthamyr 2018.02.05. 20:35:17

@Arthamyr: Jó lesz az Ferrán Adriá-nak is. :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.05. 20:39:01

Az Amerikában turistáskodó túlkoros kamaszlány megunta az arany semmittevést Klaiforniában, ezért hazalátogat turistáskodni magyarországi szülővárosába. Lapozzunk!

Arthamyr 2018.02.05. 20:39:27

@Pink Petsch: Én úgy gondolom, ott is csak magaddal csesztél ki, ha nem áltál be a sorba. Nem mindig, de vannak helyzetek, amikor ez a legeredményesebb. Ennyi, nem mondtam, hogy ez etikus vagy előremutató a közösség számára, de én individualistának nőttem fel.

2018.02.05. 20:39:39

@Arthamyr: Egy szót nem szóltam a xantán ellen, mindössze annyit jegyeztem meg, hogy ez a kényelmesebb megoldás .... Én is alkalmazom.
Nadeviszont a nátriumglutamát .... ! Hm,, hogyismondjamcsak ... egyrészt annak van egy jellegzetes íze, gyakorlatilag olyan, mint a vegeta, minden ugyanolyan izű lesz tőle, elnyomja a természetes aromákat. Másrészt, arra én személy szerint kurva allergiás vagyok. Gyakorlatilag fosok tőle, mint a lakodalmas kutya .....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 20:46:35

@gregaba: "Némi világlátás és orientálódás után mi személy szerint megtaláltuk a számításunkat a budai agglomerációban (Nagykovácsi/Solymár vonal), ezt a fajta nyugit és természetközelséget ma már nem adnánk Dél-Kaliforniáért se cserébe."

:) Szivbol orulok, hogy megtalaltad a szamitasod :) Azt mondjuk nem igazan ertem, LA szegenyei hogyan jonnek ehhez a poszthoz:) Gondolom, akkor hozzatehetjuk, hogy ti ott Solymaron is hasonloan velekedtek Kobanya egyes reszein elo szegenyekrol...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 20:51:19

@Pink Petsch: "ha azt akarod nekem bemagyarázni, hogy napi átlag 100 vendégből alaphangon 10-12 valóban gluténérzékeny, akkor bizony körberöhöglek "

Nekem errol a "gluten" dologrol mindig ez a video jut eszembe (bocs, angolul van:) a lenyege, hogy LA puccos/sznobos reszen megkerdeznek embereket arrol, mi az a gluten. nagy reszuk nem is tudja, de azert gluten-mentesen etkezik, mert az "egeszseges" :)) nana', ha nem eszed ezeket, eleve kevesebb szenhidratot fogyasztasz, ami alapbol jobb:)
www.youtube.com/watch?v=AdJFE1sp4Fw

2018.02.05. 20:52:33

@Arthamyr: Én soha nem állok be a sorba, kivéve, ha azt a sort magam alakíthatom ki. Mna, ez az inividualizmus, még gardemangerként is, mert kialakítottam a soromat, de mivel a faszom akar főnökösködni, csak egyszer mondtam el, az utánam jövőnek. De az én sorom hatékony, az utánam jövő meg baszottul lusta tetű. Júliusban kurva nagy bajban lesznek, mert jó fél év alatt természetes lett az én hatékony sorom. Ami viszont plusz odafigyelést igényel ....

2018.02.05. 20:58:42

@Zsuzsi65: Akár lefordíthatnánk ezt pirézekre is, vagy éppen a vaj- és tojás - embargóra :DDD

2018.02.05. 21:03:06

@gregaba: Szabolcs-Szatmár-Bereg .... mna, ha onnan írtad volna a mondandódat és nem a "Lendvaiból", még akár hiteles is lehetnél ... de nem vagy.
Trolollllooooloooo ... :PPPPP

zoldzeller 2018.02.05. 21:12:48

@kék madár: lattad mar ezt a chartot? A CNN tenyleg nem kifejezetten objektiv, ahogy a fox sem, nyilvan....
imgur.com/ocPD49o
En pl nagyon szeretem az NPR-t, mint eleg objektiv hirforrast.... es a mother jones-t, mint amivel egyetertek;)

SzZoole 2018.02.05. 21:19:40

@Pink Petsch: mi bajod a szabolcsiakkal, remek ‘üzletembereket’ termelt ki :-))

lüke 2018.02.05. 21:26:55

“Vigyázz Amerika
Egyszer te is megtudod!
Épp úgy ismerlek,
mint a tenyeremet,
bár még sosem jártam ott.
Nekem a 44-ik utca sarka
olyan, mint a Kresz Géza vége,
ahol fordul a villamos”
hmmmm
Valóban a tacepaók rémesek,Bécsből hazaérve nem meglepőek: ott is ontják a butaságot ilyen pazarlóan , de Südtirolból hazaérve már fájdalmat okoz

lüke 2018.02.05. 21:27:01

@Arthamyr:
Yeeeh, erről szól az evolúció, nem olyan nagy cucc
( különben meghalsz,ha nem is mindig fizikailag)

cattaneo 2018.02.05. 21:27:28

@Pink Petsch: Most 500-ból 1 vagy 100-ból 12? Nem mindegy... Ráadásul, ha panziós hotel, akkor a ételpreferenciát szokás előre jelezni (akiknek ilyen problémájuk van, általában szokták is), sőt nívósabb helyek diétás szakácsot alkalmaznak. Nézd, szerintem nem lehet diszkriminatív alapon előre megkoncepcionálni, hogy a 12 vendég melyike orvosi eset és pofákat vágni arra, aki "ránézésre" nem az. Ha megkapod időben a listát, ha felkészült szakember vagy, akkor egyszerűen ez nem lehet gond. A baráti körömben sok az éttermes, de ilyen fölfortyanást még senkitől nem hallottam, pedig van köztük fine diningos, bio kifőzdés meg ételfutár céges is (utóbbinak talán 5 vagy 6 féle diétás opciója van). Mivel igény van rá, szó nélkül alkalmazkodnak, ez nekik plusz piac. A fine diningos szakács ráadásul különösen rá van izgulva a vegán vendégekre, csináltak is egyszer egy vegán menü estet is, fullon voltak (főleg húsevőkkel), és a főételek/desszertek között mindig van tejmentes opció is.

2018.02.05. 21:30:25

@Zoole Reloaded: "Há', tezsvírem, a zanyám életíre esküszöm, hogy ez a verda nem ment többet 20 ezernél. Tudom ám, baszod, mert a doki asszonyáé volt, oszt az meg legfeljebb havonta eccer ment fel vele Nyíregyre, a pulyák miatt. Apám életíre mondom tezsvírem, ez kurvjaó vétel..."
Jah, ismerem ... :DDD

SzZoole 2018.02.05. 21:34:15

@Pink Petsch: jaú vakarálsz gádzsikám, dzsanázlak :-))

2018.02.05. 21:43:03

@cattaneo: Four Seasons hotel, nem otthon ... ayurvédás meg hasonló szarságokkal megspékelve ... de ez tök mindegy ... ami nem a tökmindegy, amikor esti büfé közben esik be a szerencsetlen, hogy neki glutén-mentes istenfasza kell .... És ezt óránként többször eljátssza, amikor a konyha örül, ha tartani tudja a ritmust .... ja, nem sok idő ... 2-3 perc ... azalattt kimegy egy teljes asztal főmenű., vagy 2-3 előétel, ugyanannyi saláta ...
És tudod, egy konyhában beáll egy ritmus, ... amikor bebaszik 100 vendégenként 2-3 ilyen gasztro-majom-buzi, akkor csúszik minden, a salátától a desszereig.
És igen, a foglaláskor külön kérik jelezni az allergiákat, hogy felkészülhessünk .... de ne tudd meg, hogy hányan találják ki menetközben, hogy mi mindenre allergiások :PPPP (Én speciel, rájuk ...)

verkagrafomanka 2018.02.05. 21:43:38

@Zsuzsi65: szia! nagyon tetszett a posztod, és remélem pár év múlva én is tudom majd ilyen szemmel nézni Magyarországot :)
az első galéria egyik képén szerepel apukám munkahelye amúgy (Óbuda, Fő tér :)), ha jól látom!
ránéztem a lányod instagramjára, nagyon jók a képei, meg amiket ír, azok is, és erről eszembe jutott, hogy Veled magyarul vagy angolul beszél(nek)?

2018.02.05. 21:46:31

@Zoole Reloaded: Há' hajjak meg, ha nem lenné' az asszonyodé, az enyím lenné'! :DDD

zoldzeller 2018.02.05. 21:51:59

@Zsuzsi65: az utolso par mondat erdekes.... lehet hogy tul fiatalon koltoztem el, de mar 3-4 ev utan tudtam kivulrol szemlelni az orszagot. Mi csak nagyon ritkan jarunk haza, szerencsere a nagyszulok tudnak jonni, raadasul nekem tesomek se otthon elnek, igy azt a masik 1-2 oras EU-n beluli utazast is megsporoljuk. ;)

blackhairlady 2018.02.05. 21:52:12

@Zsuzsi65: Ez nagyon kalssz volt Zsuzsi, az utolso mondatoddal pedig az en gondolatomat fogalmaztad meg szo szerint :)

jojó78. 2018.02.05. 21:53:29

@Ákos Weress: Kezdetektől itt vagyok, de csak ritkán szólok hozzá. Légyszíves nézd meg az oldal tetejét: Határátkelő!!! Ez azt jelenti, hogy itt a többség külföldön él. Szóval mi a bajod azzal ha valaki hazalátogat és leírja a személyes!! véleményét. Ha nem tetszik lapozz tovább. Nem kell csakazértis belekötni valamibe. Ja, gondolom ez a pár sor sem érdekel. Felesleges reagálnod mert nem fogok lealacsonyodni oda, hogy vitatkozzak veled.

SzZoole 2018.02.05. 21:55:51

@jojó78.: Jozsika, don’t feed the troll :-))

jojó78. 2018.02.05. 22:05:15

@Zoole Reloaded: Tudod, én a kezdetektől "hátsó megfigyelő" vagyok. Ritkán szólok bele a játékba, de ez most felba...ta az agyam. :)) Írtad korábban a transzfert, hogy 14000 volt. Rita volt nemrég otthon és a legolcsóbb transzfer Miskolcra 34000 volt amit találtam online.

zoldzeller 2018.02.05. 22:09:02

@Pink Petsch: valoszinuleg nem en lennek neked az idealis vendeg;))

SzZoole 2018.02.05. 22:15:58

@jojó78.: ne idegeskedj Jozsika, megárt a szepsegednek :-))

Az transzfer akkor volt, amikor meg nem járt Debrecenbe a Wizz
2012-13?, nem emlékszem pontosan, azóta nyilván több.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 22:18:36

@zoldzeller: "lehet hogy tul fiatalon koltoztem el, de mar 3-4 ev utan tudtam kivulrol szemlelni az orszagot. "

Igen, ez a kulcs. Minel fiatalabb vagy, annal "rovidebbek" a gyokerek, es konnyebb elszakadni. En 40 voltam, addigra azert mar eleg sok mindent lattam/megeltem, igy ez az erzelmi kotodes is mas volt. Erdekes ezt megfigyelni a lanyaimnal is. A kicsi 5 volt, igy neki tenyleg max. a csaladrol vannak emlekei, elmenyei, meg egy par ovodas kori emlek. Szamara Mo = nagymama, nagypapa, meg a rokonok. A nagyobbik 14 volt, amikor idekoltoztunk, neki azert mar tobb emleke van, es pl. az is erdekes (vagy inkabb ertheto), hogy magyarul is tobbet beszelek, mert megszoktuk egymas kozott. A kisebbel inkabb ugy mukodik, hogy en mondok vmit magyarul, o vissza angolul. Egymas kozott a 2 lany most mar szinte mindig angolul beszel, regebben volt, hogy a nagy a kicsihez magyarul.

SzZoole 2018.02.05. 22:20:14

@Pink Petsch: te bAndi, mikor raksz már fel egy fotót magadról foszló kuktával a fejeden :-)))

gabors 2018.02.05. 22:20:28

@zoldzeller: "En pl nagyon szeretem az NPR-t, mint eleg objektiv hirforrast." napi ket ora meg van belole nekem is plusz BBC

kék madár 2018.02.05. 22:23:34

@zoldzeller: meg nem lattam, koszi... nem vagyok egy CNN rajongo, de azert a Fox News-zal egy szintre tenni szerintem meredek. A CNN-nel van egy sztenderd (ami szinte mindenkinel, kiveve par alt-right ugynokseget)

2018.02.05. 22:29:23

@zoldzeller: Oups, lehet félreérthetően fogalmaztam .. nincs azzal bajom, ha egy vagy több vendégnek speckó igényei vannak .... Csak tudjak róla időben., nem amikor service közben szól, hogy nem-e., van-e laktózmentes sajt, vagy gluténmenetes dresszing, és hasonlók ..... Ne tudd meg, hogx hányszor sprinteltem mint valami idióta mérgezett egér a konyha-50 méterre levő tejes hűtőrészleg-laktózmentes sajtok ki-konyha vissza-sajtok formára igazít-vendégtérbe ki-sajttálra felhelyez ... ez legjobb esetben is minimum 8 perc, mert nem mindenféle sajttálanknál van laktózmentes változat is. ....
Nos, 8 perc .... ami alatt senki nem törődött azzal, hogy a lerabolt büfét feltöltse, és lehet, valaki sikerként éli meg, hogy milyen népszerű a tojássalátája, például-, de szerintem ultragáz, ha egy 6-7-8- embernyi vendégsereg csak arra vár, hogy utántöltsd ... bármennyire finom is legyen. -Ja, te meg közben baszkódsz a laktoze-frei sajtutánzatokkal ...
Röviden, a faszom kivan már ezzel a hellyel ...lépés, indul ...! :PPP

gabors 2018.02.05. 22:29:44

@verkagrafomanka: " hogy Veled magyarul vagy angolul beszél(nek)? " majd megmondja de ha figyelmesen olvastad volna akkor tudnad hogy a nagyobb lany 14 volt mikor "elmentek" nem valoszinu hogy elfelejtett volna magyarul :-))

2018.02.05. 22:32:24

@Zoole Reloaded: A büdös életben, soha ... mér", milyen válaszra számítottál, he? ?PPP

zoldzeller 2018.02.05. 22:34:10

@Pink Petsch: csak vicceltem:) nagyon ritkan vannak extra igenyeim, es a rendkivul valogatos etkezeseimmel igyekszem nem terhelni a kornyzetem. Gyakorlatilag csak hust eszek es natur salatat, szoval ha ez meg van, akkor en teljesen rendben vagyok:))

SzZoole 2018.02.05. 22:34:50

@Pink Petsch: de én olyanra gondoltam amin csak a kukta van, semmi más :-)))

verkagrafomanka 2018.02.05. 22:35:03

@gabors: figyelmesen olvastam, de pont azért, mert a lánya instafeedjéből kiderül, hogy ő Kaliforniát tekinti otthonának, akár angolul is beszélhet(né)nek :)

Virago_1000 2018.02.05. 22:35:22

@kék madár: AZ, hogy a cnn objektivitasat nem kerdojelezed meg, az a te bajod.

Ime egy pelda az objektivitasukra a sok kozul:
www.dailymail.co.uk/news/article-4573882/Fake-news-row-Muslim-protesters-TV-crews.html

Alick 2018.02.05. 22:35:30

@kék madár: Nyilván egyikünk se járt utána személyesen az összes felsorolt esetnek, de általában a hírcsatornákról elmondható, hogy akár még igaz is lehet, amit közölnek. :)

2018.02.05. 22:44:04

@zoldzeller: Natúr salatában teljesen ofé vagyok, hogy parancsolod? Egy kis friseé, zsenge spenólevéllel, lollo rossoval és madárbeggyel? Egy könnyű kapros-petrezselymes-zsályás öntettel, médium roastbeeffel, megfelel? ;)))

2018.02.05. 22:47:44

@Zoole Reloaded: Jah, hát majd kérdezd meg asszonyt .. szerinte is nyerő? ;)))

SzZoole 2018.02.05. 22:49:06

@Pink Petsch: igen, itt bólogat mellettem :-)))

zoldzeller 2018.02.05. 22:51:12

@Pink Petsch: toketes:) Imadom a marha hust, es ontetet koszonom nem kerek, max valamilyen olajat (oliva, avokado, dio). Na, latod, ilyen egyszeru engem jol tartani;)

2018.02.05. 22:53:30

@Zoole Reloaded: Jah, és közben a kezében a cukrászkés -tvagy mit használnak ők, speckó, mert amiket én látok, a mi cukrászainkkal, az a wtf-kaegória :DDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 22:56:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "túlkoros kamaszlány megunta az arany semmittevést Klaiforniában" Nem tudom, miert gondoljak sokan, hogy aki CA-ban el, az csak "arany semmittevo" lehet? :) ez nagyon elcsepelt sztereotipia, Birca ;) Rolad nem felteteleztem, hogy csak a szappanoperakbol szerzed az ismereteidet :)
Tortenetesen - mint olyan sokan masok - o is dolgozott a foiskolai evei alatt, sot, sikerult neki a 4 ev anyagat 3.5 ev alatt letudni. A semmitteves arra is jo volt, hogy egy fel evet Europaban toltott, es ott (is) bovitette ismereteit a vilagrol :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 22:59:15

@verkagrafomanka: "ránéztem a lányod instagramjára, nagyon jók a képei, meg amiket ír, azok is, és erről eszembe jutott, hogy Veled magyarul vagy angolul beszél(nek)?"

Koszi, atadom neki:) A nagyobbikkal eleg sokszor magyarul beszelek, de van ugy, hogy irasban viszont angolul (egyszerubb, gyorsabb sokszor). A kisebbikkel altalaban ugy megy, hogy en magyarul, o angolul vissza :)

2018.02.05. 23:00:57

@zoldzeller: Hm, ha összerakom neked ezt a 4 fajta zöldsalátát, mindenféle öntet nélkül, olyan szorulásod lesz tőlük, mint egy nyúlnak ... bogyókat fogsz potyogtatni :DDD De megkegyelmezek, kapsz majd mellé 2 olajat és 2 balzsamecetet, mondjuk, tökmag- és citrom olajat, meg málna- és paradicsom balzsamecetet ... oszt variágalsd magadnak :DDD
A roastbeefet különben a saucier kollétgák sütik meg -néha túl a közepesen- nekünk ... Hm, hogyismondjam, nem rossz az, de én megvárnám a füstölt kacsamellet 1,5 centis vastagságú szeletekre vágva ;)

zoldzeller 2018.02.05. 23:08:03

@Zsuzsi65: Es a szuleid jonnek latogatoba?
Mi kb 6 eve nem voltunk Magyarorszagon, tesomekig szoktunk csak menni, kb 2 evente, de tesomek is jonnek minden masodik evben - szoval igy megvan az evi talalkozo.
A nagyszulok pedig evente 2x2 honapot vannak itt (a ferjem anyukaja pedig mar nyugdijas, szoval o meg tobbet tud jonni, es neki nincs testvere). A fiuk egymassal kizarolag angolul beszelnek... sot a pici mostanaban velem is angolul beszel, en meg magyarul hozza.

zoldzeller 2018.02.05. 23:13:52

@Pink Petsch: banyek, allati ehes vagyok. Ez az egyetlen negativuma, hogy se szenhidratot, se tejtermeket nem eszek, hogy gyakorlatilag folyamatosan taplalkozok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 23:17:44

@zoldzeller: apukam sajnos mar nem el, anyukam sem fiatal mar es fel a hosszu uttol...ugyhogy valoszinuleg o mar nem fog jonni. Ezert is jarunk mi haza inkabb.

zoldzeller 2018.02.05. 23:20:01

@Zsuzsi65: sajnalom. Testvered van? A mi szuleink meg eleg "fiatalok", de mivel a ferjemnek nincs testvere es neki is mar csak anyukaja el, ezert egyre tobbet gondolkozunk rajta, hogy mi legyen kesobb.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.05. 23:25:44

@Valaki2: köszönöm, de az itt nincs, s mondom, nem sütök már, nem kell szerencsére.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 23:26:03

@Lrdx: igen, a Lactaid markat ismerem, a tejet isszuk is. A tejfoluket meg nem lattam, de a turojukat igen :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.05. 23:27:06

@zoldzeller: igen, van egy noverem, remelem, oket is ra tudjuk venni, hogy jojjenek latogatoba :) (eddig meg nem voltak)

Csodabogár 2018.02.05. 23:27:54

@Pink Petsch: EZ jöhet nekem is bármikor. Te tudod, hogy itthon miért nem lehet egy tisztességes salátát kapni? Ezen mindig hőbörgök magamban.

2018.02.05. 23:29:47

@zoldzeller: Hm, és mi a pozitívuma? A hús és a zöldségek kombinációja ugyan elég sokáig ki tud tartani, hogy a változatosság illúzióját adja, akár éveken keresztül is (ebből él meg az a paleos hülyegyerek, akit az a sok istrenbarma tart el, aki bedől a szar dumájnak., mert tudatlan barom). De előbb-utóbb a szervezet fellázad, és követeli a szénhidrát és cukor adagját .. ha meg nem kapja meg, még képes, és leáll ... ilyen egy majom ez ...

cattaneo 2018.02.05. 23:30:52

@Pink Petsch: Két eset van, ha a hotelnek mindenáron kell a vendég, és ez gyakori eset (aznaptól lesz vki pl. gluténmentes étrenden), akkor alapból kell rá kell számolni 4-5 plusz fogást a meglévő rendelésekre. Másik opció a "nem szóltál, így jártál, válogass abból, ami van", persze udvariasan, másnapra/fennmaradó naponta viszont előre jelezheti a kérését. (Ha tényleg nem ételallergiás, csak pont aznaptól akar pl. fogyózni vagy ketózni vagy akármi, szíve joga, akkor FOG találni így is megfelelőt a menüben.)

Ákos Weress 2018.02.05. 23:31:09

@jojó78.: Csak a vélemény tartalmával van bajom......hogy valaki ennyire anyagiakban méri az életet és mennyire nem jelent neki semmit a szülőföld . Az ilyenek jobb is, ha mind átkelnek a határon...

2018.02.05. 23:39:57

@Csodabogár: Jah, mert nem veszik .... Egyszer, amikor még nagyjából életvitelszerűen éltem Budapesten, írtam a Sparnak, hogy a saláta-kÍnálatukban szívesen vennék némi bővítést a fejes-, jég- és legfeljebb tölgysalátán kívül ....Merthogy ugye, főként Ausztriában minimum 10 féle saláta kapható a leguccsó kis Sparban is. És ez most nem vicc. Visszaaírtak, hogy köszönik az észrevételt, értékelik is, de egyébként meg kurvára nem fogy a friss zöld, amit 4 nap után kukázhatnak, az meg baszott nagy veszteség (oké, ezt nem írták bele szó szerint, de ugye, nyilvánvaló). Helyette viszont nagyon sokfajta marinált salátát ajánlottak a figyelmembe, mert ugye, azokat eszi a magyar ..
Hát ez van. Ruccanj át a Nashmarktra ;))

2018.02.05. 23:43:24

@Ákos Weress: Te viszont büszkén döhglesz éhen otthon! Bravó! Legalább nem szaporodsz... már remélem.

Herr Géza 2018.02.05. 23:49:37

@Pink Petsch: :D Mesélhetek én is (pontosabban a nejem) az ilyen-olyan vega, glutén-, laktózmentes agymenésű divathülyékről, akik aztán benyomnak hat adag tejszínhabot a schwarzwaldi tortához, miután a teljes étlapot végigfikázták eltartott kisujjal... Mert ők “olyat nem ehetnek”....:D
Igen, vannak, akik tényleg nem. Csak nekik messze nincs akkora arcuk.

kék madár 2018.02.05. 23:50:54

@Virago_1000: az arányok, kedves, az arányok

2018.02.05. 23:53:34

@cattaneo: Minden vendéglátóhelynek kell az új vendég, még annak is, amelyik már 40 éve üzemel, és a mostani törzsvendégei jórésze még kamaszként járt ott először az azóta elhunyt szüleivel. Szóval, ilyen formában a kérdésfelvetés nem megfelelő....
De míg 10 éve egy év alatt volt annyi "glutén-laktóz-bubámtöké-érzékeny" vendég, most ez 1 hét alatt összejön....:P De még ezzel sincs baj, csak ne akkor tudnám meg, hogy glutén-mentes kenyeret akarnak, amikor a csálinger már jön a rendelésért ...

Herr Géza 2018.02.05. 23:58:02

@Ákos Weress:
Definiáld már vazze, hogy kinek miért kell jó legyen a “szülőföld”? De a duplavé legyen benne kicsi szívem...

2018.02.06. 00:01:30

@Herr Géza: Nem, azok valóban nem, akik tényleg érzékenyek. Azok halkan megkérdik, hogy a "helles balsamico" szósz, például, mitől annyira látványosan fehér, mert, bocs, de ők laktózérzékenyek, és hát tényleg bocs. És amikor mondom, hogy a marha/sertés alaplétől, mert az így hat az ecetre, akkor, ha vegánok, megköszönik, és annyi. Ha meg nem vegánok, akkor kanalaznak. Ja, és megköszönik, ugyancsak :D
Onnan ismerni fel a divat- gasztrobuzit, hogy nagy a pofája ... :DDDDD

Herr Géza 2018.02.06. 00:14:43

@Pink Petsch: Tudod, a nejem lépett a vendéglátóiparból, de a végén már ő is ki volt akadva attól, hogy pl. a 40 vendégből 5 vega, 8 vegán, 6 laktózérzékeny, 9 gluténmentes kaját akar, stb. Aztán főzzél rájuk..

Macropus Rufus 2018.02.06. 00:18:55

@Arthamyr: .

sajnos nem azért savanyú
100g tejfölben átlagosan 3.5g laktóz van.

mindenevok.hu/lactosolv-2/a-tejfelek-es-tejtermekek-laktoz-tartalma/

Macropus Rufus 2018.02.06. 00:18:58

@gabors: egy kérdés: mihez képest csökken a felére a tejfölben a laktóz? Mi a kiindulási pont?

Macropus Rufus 2018.02.06. 00:19:11

@Arthamyr: " A jövőbeni fennmaradáshos nem szükséges a húsevés."
A természet már rég rájött, hogy azonos mennyiségű hús és növényi táplálék esetében a húsban sokkal több energia van, tehát a húsevőnek sokkal kevesebb táplálék kell mint a növényevő társainak. (az elefánt naponta pl. a saját súlyával majd azonos mennyiségű növényt eszik meg... ez tonnában mérhető! Sarkosítok, de ez kb. olyan mind ha én napi 70-75kg zöldséget ennék) Továbbá az emberi emésztő rendszer elsősorban nem növényre van ráállva. Még a fogaink sem elsősorban a növény rágására van kitalálva, de arra is alkalmasak mint minden minden evő esetében. De ugye ízlésben nem érdemes vitázni. Kinek a pap, kinek a papné ;)

gabors 2018.02.06. 01:04:47

@Virago_1000: "Ime egy pelda az objektivitasukra a sok kozul:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4573882/Fake-news-row-Muslim-protesters-TV-crews.html "

Hmmm considering the source !!!... "daily mail" .... biztos igazad lehet ... :-)

2018.02.06. 01:05:54

@Herr Géza: Te, ez mondjuk nem baj, ha tudod előre, mert leszarom, ha vegán, az ő baja .... csak tudjam előre. De azért basztam már vissza tálcát csálingernek lendületből, mert úgy dobta be a tálalóba, hogy 5-gluténmenets-kenyér-lesz .... Mondtam, ja, a legközelebbi éjjel.-nappali, ahol ilyet vehetsz, az Stuttgartban van, jó utat .... Máskor meg pofázattok időben ....
Tele van már a tököm ezzel a hellyel. Az a baj, hogy nincs egy valós indok, amivel felmondhatnék, igy kénytelen vagyok kivárni a szerződésem lejártát, basszameg! Pedig már rohadtul elegem van!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.06. 01:07:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: haha, most latom, ez a kamaszlany-dolog nekem lett cimezve :))))) flattering:)

gabors 2018.02.06. 01:12:29

@Macropus Rufus: "egy kérdés: mihez képest csökken a felére a tejfölben a laktóz? Mi a kiindulási pont? " a "tejhez" kepest amibol van. A "savanyodas" "alvadas" vagy ahogy akarod hivni alatt a tejsav bacik eszik meg a lactoz egy reszet (hasonloan joghurt/kefir stb)

zoldzeller 2018.02.06. 01:12:54

@Pink Petsch: Eszek rizst, quinoat, bulgurt ezek tartalmazzak azt a mennyisegu carbot ami kell. De egyszeruen csak szeretek igy enni, nincs semmi allergiam, vagy problemam:) Es most mar tobb mint 4 eve tart, ugyhogy meg csak nem is igazan uj keletu dolog, vagy barmilyen divatos trendhez lenne koze (legalabbis nem tudok rola) es tenyleg nem vagyok nagyon problemas.... natur csirkemellel es paradicsom vagy uborka salataval is boldogga teheto vagyok:) De ha lehet valasztani akkor inkabb voros hust eszek.

Van mar vegan fekete csoki is, ami a szukseges cukor mennyiseget potolja;)) Eleg sok csokit eszek...

gabors 2018.02.06. 01:15:56

@Zsuzsi65: olyan "late" hagyma fele "vendegmunkas" duma, a birka maga meg bulgariabol osztja az eszt ott turista :-)

gabors 2018.02.06. 01:22:08

@Macropus Rufus: " de ez kb. olyan mind ha én napi 70-75kg zöldséget ennék)" ez butasag az elefant alajaban veve celullozt eszik azert kell belole annyi (fu meg hasonlok) abbol lehet neked is kellen 70kg

de vannak mas novenyi eredetu dolgok is pl gabona, de egyebb zoldseg/gyumolcs dogivel ... amugy tul sok huseves kimondottan artalmas foleg a sotetebb husok... ja az oseink nem is eltek 30-35 evnel tovabb amig el nem kezdtek NOVENYT termeszteni ... amugy a 18-szazad vegeig 19 szazed elejeig az emberek donto tobbsege europaban hust nem igen evett nem hogy heti de inkabb havonta egysze (sem) ... kinaban es sok mas helyen manapsag sem nagyon azt nem halltak meg ki a franc essen belejuk ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.06. 01:24:01

@gabors: oh, ismerem ot, tudom :)) multkor ajanlottam neki par jo videot, hogy az angol hallas utani megerteset kicsit csiszolja :)

2018.02.06. 01:27:08

@zoldzeller: Akkor megnyugtattál :DDDD Bár ez a quinoa ... ugye, nálunk van ez az ayurvédás szarság ...végülis vannak köztük egészen elfogadható, sőt jó kaják is, bár ha csak ezeken kellene élnem, megpusztulnék., Ugye, nem kell ecsetelnem, hogy ez a kb. 3 éve felkapott legújabb mag, a quinoa elég gyakran szerepel, és sokféle formában próbálják lenyeletni a néppel. Szerintem, egyszerűen csak szar, illetve, leginkább felesleges ... a szervezet sem dolgozza fel........... ízetlen, töltelékanyag, az előfőzött, zacskós szar rizsnek is több íze van, mint a quinoának. Viszont legutóbb, az ayurvédás szakácssrác, csinált valami lepénykét belőle, ami agyonfűszerezve, meg valami nem normális (értsd, nem búza) liszttel és némi vízzel, és ayurvédás "spéci" fűszerkutyulmányokkal, egészen, fogyasztható lett ... de elsősorban a mellé adott, egészen kiváló rebarbara chutney miatt! ;))))

zoldzeller 2018.02.06. 01:27:31

@Pink Petsch: pedig ezek a glutenmentes kenyerfelek borzamasak.

M. Péter 2018.02.06. 01:33:04

@Virago_1000: A Daily Mail tele van fake news-zal.

2018.02.06. 01:38:16

@zoldzeller: Ja, azok, már kinézetüktől elmegy az étvágyam. Pléne, itt, ugyanis a német pékségek kenyérválsasztéka elképesztő, és kurvajó ... még a rozskenyerek között is találtam olyan 100%-ban rozslisztből készültet, ami mégsem hozza azt a savanykás utóízt, amit utálok bennük, de a rozsos, teltebb ízvilágot, viszont igen ....

kék madár 2018.02.06. 01:47:55

@gabors: @Zsuzsi65: szerintem beteg a ficko, olyan eszement dolgokat ir olyan blogokon ahol hagyjak, hogy a betuk fejreallnak - az ozonlik a toke Magyarorszagrol Nemetbe meg a finomabbak koze tartozik) de a legdurvabb az a Putyin demokraciaja szosszenetei

gabors 2018.02.06. 03:10:30

@kék madár: nekunk megvolt az osszes !!! apam bekottette annak idejen evente mindet .. 3 eve dobtuk ki az egeszet amikor kolotoztek es nem volt hova tenni.... akkor mondtam hogy konyvtarnak kellene ajandekozni mondta probalta de nem fogdtak el :-))

gabors 2018.02.06. 03:12:16

@kék madár: "az ozonlik a toke Magyarorszagrol Nemetbe " az semmi MO gyarmata a nyugatnak ezert epitenek oda gyarakat ami alapbol nem is jo Mo-nak :-)

zoldzeller 2018.02.06. 03:32:46

@Pink Petsch: tobbet beszelunk a quinourol, mint amennyit megerdemel:)) talan annyit lehet rajta segiteni, hogy egy kis hagymat lehet ala fonnyasztani es husleben fozni... de en leginkabb csak salatara szoktam szorni;) Koretnek nem szeretem/szeretjuk mert semmi ize nincs.
Mi az isten az az ayervedas kaja??
Regebben neha vettem vegan sajtot (valami magvakat hasznalnak hozza) meg vettem gluten mentes kenyeret, de annyira szar, hogy sose ettem meg. Igazabol a kenyer evest ugy hagytam abba, hogy rajottem mar hetek ota nem ettem es kivancsi voltam van-e olyan pont amikor akarok enni. Ha ugy erzem kenyer kell, akkor ugyis fogok enni.:)

kék madár 2018.02.06. 04:20:51

@gabors: basszus nagyon nem kellett volna kidobni!!!

kék madár 2018.02.06. 04:23:36

@zoldzeller: utoljara akkor ettem glutenmentes kenyeret amikor megkivantam az alkoholmentes sort! Utana milyen jol is esett egy cukormentes francia kremes!

gabors 2018.02.06. 04:46:16

@kék madár: "@gabors: basszus nagyon nem kellett volna kidobni!!! "

tudom de tenyleg nem volt hova tenni .... megvolt meg az Elet es Tudomany kb 30 evre vissza Nok Lapja meg meg egy vagy ket hetilap Magyar Konyha ....

vegul is nem kidobtuk hanem elvittuk a MEH-be (van meg ilyen) es eladtuk hulladek papirnak :-))))) a ber kocsit ugy leultettuk hogy ez elso lampanal majdnem keresztul mentem mert a fek az istennek sem fogott rendesen .... meg jo hogy kb 5 km-re kellett csak menni minden kanyarban csuszott ki kocsi segge a tulsujtol

kék madár 2018.02.06. 05:20:20

@gabors: en egyszer a totalcar szerkesztosegebe vittem 2 borond car and driver-t meg road & track-et, nem tudok ujsagot kidobni

_z_ 2018.02.06. 07:54:13

@Ákos Weress: Mert a vilag csak feket-feher lehet ugye? Az hogy valaki dönt ket lehetöseg között, az csak azt jelentheti, hogy amit nem valasztott, amellett SEMMI nem szolt, igaz?
Azt hiszem a hozzad hasnolok miatt született meg az a polofelirat, hogy "Ha te vagy a magyar, akkor en inkabb a turista".

dekoninckxx 2018.02.06. 08:36:26

Aranyos kis cikk, de ...
Az Amadinda azért volt jó, mert a ritmusról eszünkbe jutott Hawaii... ?
Otthon érzem magam, mert itt is van Zara... ?

tanato 2018.02.06. 08:42:43

@Zsuzsi65: @zoldzeller: Nagyon jó a gyerekek nyelv fokozatos váltásáról szóló kommentjeitek.De egyértelmű,az állam nyelve lesz az alapértelmezett böngésző program hosszabb távon.Ezt pl. én is megfigyeltem régebb óta itt élő más anyanyelvű családok esetében,legyeneki azok akár arabok,oroszok vagy kínaiak,a gyerekek egymás között már magyarul beszélnek,a szülőkkel meg pl. kínaiul.

Herr Géza 2018.02.06. 08:43:29

@gabors: Sőt... Azért nem nyomta még le a Lőrinc Művek Zrt. az Apple-t a tőzsdén, mert a Mercedes, Audi, Bosch, ZF, stb. szarérhúgyér elcsábíccsa a jómagyar szakmunkásokat, oszt munkaerőhiány van Felcsúton. Ki kell őket rúgni a picsába, szárnyalni fog a dzsidipi... :))) Hajrá Lőrinc!

Arthamyr 2018.02.06. 09:19:23

@Macropus Rufus: Nézd, én nagy húskedvelő vagyok, tehát felesleges az ízlések és pofonok az irányomba, én fogok is húst enni, amíg lehetséges. De ez nem változtat a tényen, hogy a húsevés nem takarékos, ha az egész táplálékláncot nézzük.
Hiába eszik az oroszlán naponta sokkal kevesebbet a testsúlyához képest, mint az elefánt, ha amit megeszik, az meg sok napig legelt sokat. Különbség az ember és az oroszlán között pl., hogy emberből nagyon sok van, és az ember nem specializálódott a húsra. Másrészt a növényi eredetű táplálékok közül nem feltétlenül az elefánt étrendjét kitevő dolgok a leghatékonyabbak.

Arthamyr 2018.02.06. 09:22:19

@Pink Petsch: " a szervezet sem dolgozza fel" - Gratulálok. Honnan szeded ezt a sok okosságot, meg az önbizalmat hozzá?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.06. 09:47:28

@gabors: van még MÉH? Mikor volt ez? Az idén kellene kipakolnom régi lakhelyemet, s biztos lesz könyv, ami már az antikváriumnak sem kell. S már elöre izzadok, hogy nagyi régi bútoraival mi legyen... ezzel fog telni idén a szabadság.

Gleccsertetű 2018.02.06. 10:10:02

ez egy tök jó poszt volt, sok boldogságot a családnak az usában.

Ákos Weress 2018.02.06. 11:15:29

@Pink Petsch: ne reménykedj , nagyon jól elvagyok itthon és eszem ágában sincs emigrálni...:)

szakasz2 2018.02.06. 11:16:21

@Arthamyr: Itt egy pár tudományos hivatkozás (lásd a linkelt cikkek alján), amit hiányoltál
www.tenyek-tevhitek.hu/a_glutenmentes_etrend_nem_csak_a_coliakiasok_szamara_hasznos.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/a-gluten-agykarosito-hatasai.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/a-gluten-barkinek-okozhat-belproblemakat.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/a_glutenerzekenysegen_tul_sok_mast_is_okoz_a_gabona.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm
...

Attól, hogy nincs valami a "mainstream"-ben, attól még létezhet, akár tudományosan igazoltan is. Sajnos a gluténérzékenység egy olyan dolog, ami egy csomó egyéb problémát tud okozni, amire az ember nem is gondolna, és még csak kimutatni sem egyszerű. Nagyon valószínű, hogy sokkal több már manapság is az általa okozott probléma, mint amit effektíve orvosilag kimutattak.

Ákos Weress 2018.02.06. 11:31:41

@Herr Géza: süketnek zenéről, vakoknak szinekről,herr Gézának hazáról beszélni felesleges....:(

Ákos Weress 2018.02.06. 11:32:02

@_z_: szélsőséges gondolatokat irkálsz, amelyekkel nem tudok azonosulni. Sztm gyökértelen ember az, aki a bolti árcédulák alapján választ hazát magának...de ez az ő dolga, legyen boldog az olcsó cuccokkal. Engem a cuccok hidegen hagynak...

Arthamyr 2018.02.06. 12:19:15

@szakasz2: Az elsőre ránéztem.

"Kimutattuk, hogy gluténérzékenység valóban létezik. Egy orvosok által bagatellizált, homályos állapotból egy határozottan felismerhető állapottá vált, ami különbözik a cöliákiától. A gluténérzékenyeség 6-7-szer annyi embert érint, mint a cöliákia." - Ez még mindig csak 10-20%, és erősen kétlem, hogy ez a sok ember mind képben is lenne erről a betegségéről.

Másrészt: a tudomány mainstream. Legalábbis azzá válik, a mai gyors információáramlás miatt nem is kellenek hozzá évszázadok, mint mondjuk a középkorban. Ha valami szembe megy mainstreammel, azt okkal lehet szkeptikusan fogadni.

Amúgy ír ilyet is: "Sokak számára a felszívódó szénhidrát bevitel drasztikus csökkentése az optimális egészség kulcsa, ebbe pedig beletartoznak a gluténmentes gabonák fogyasztásának korlátozása is" - amiben van igazság. Sőt, lépjünk még egyet hátra: a kalóriabevitel csökkentése is segít a fejlett országok lakosságának többségén (a többség dagadt, vagy minimum puhos). Ha meg valaki elkezd figyelni a kajájára, és gluténmentesen eszik, jó eséllyel csökkenti a szénhidrátbevitelt, amivel jó eséllyel csökkenti a kalóriabevitelt is, és emiatt egészségesebb lesz. Már csak azzal is, hogy figyel az étkezésre (akármi miatt), jó eséllyel minőségibb étrendje lesz, ahhoz képest, hogy randomba összeeszik minden szart.

A többit nem olvastam el, annyi időm nincs (meg kedvem se), de nem látom egyértelmű referenciapontnak az általad linkelt oldalt, amin véletlen épp paleo cuccokat reklámoznak (ami egyébként nem feltétlen rossz). :)

Herr Géza 2018.02.06. 12:39:13

@Ákos Weress: Ja, ha a kérdésre nem tudsz válaszolni ... Pedig innám a szavaidat.

gregaba 2018.02.06. 12:53:36

@Pink Petsch: "ha onnan írtad volna a mondandódat és nem a "Lendvaiból", még akár hiteles is lehetnél ... de nem vagy."

:) Ez az igazán kemény értékzavar és kb reménytelenül átpolitizált lélek, amikor zsigerből Orbán/Habonyista ügynökként mutogatsz valakire, aki le meri írni, h teszemazt a budai agglomeráció igenis jó hely.
Akkor 2 tény, csak neked:
1. meggyőződéses Momentumos vagyok, amióta léteznek
2. Hosszabb időt töltöttem Szingapúrban, majd írországban, majd Skóciában: maradhattam volna, viszont hazaköltöztem, és egyáltalán nem Orbánék kedvéért.
Abban igazad van, h Szabolcs megye sokkal keményebb Pest megyénél, de ez önmagában nem érv a hazaköltözés ellen.

Herr Géza 2018.02.06. 13:08:06

@Pink Petsch: El vagy tévedve... Miért ne mondhatnál fel, indokolni sem kell (“mert csak”). A határozott idejű szerződésre is igaz. Szólj, ha kell paragrafus&ilyesmi. :D

szakasz2 2018.02.06. 13:13:57

@Arthamyr: Tudományos kutatásokat akartál, csak mutattam, hogy vannak jópáran. :)
A mainstream médiáról sarkítva annyit, hogy több kólareklámot látsz, mint ilyet, akkor egészségesebb több kólát inni, mint leszokni a gluténről/szénhidrátról?
Intelligens ember vagy a kommentjeid alapján, bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a mainstream média kőkeményen a pénzről szól. Az jelenik meg benne, amihez sok pénz vagy komoly érdek fűződik - és a gluténmentesség propagálása egyikbe sem esik bele, de attól még a valóság bőven más lehet, mint amit a mainstream mutat. :)

Herr Géza 2018.02.06. 14:26:57

@szakasz2: “a gluténmentesség propagálása egyikbe sem esik bele, ...” Miért is? Abban is van pénz dögivel, sőt...

6. Ienin 2018.02.06. 14:27:04

Hát ebben nem sok lényegeset olvastam. Én is leírhatnám ide bármelyik napomat, de minek?

Arthamyr 2018.02.06. 14:30:40

@szakasz2:
1. Mainstream alatt nem _mainstream médiát_ értettem, nem csak a média lehet mainstream. Hanem pl. dietetikusok közt széles körben elfogadott nézetről. Pl. az mainstream, hogy napi 3500 bevitt kalória egy irodai munkát végző embernek sok. :)
2. Az általad linkelt oldalnak nekem eléggé úgy tűnik, a gluténmentesség propagálásához érdeke fűződik. Pl. Szendi Gábor könyve is erről szól, és gondolom akad még ott kapcsolt termék...
3. Az oldal kritika nélkül elfogadott n forrást, pedig biztos vagyok benne, hogy pont az ellenkezőjére is van n másik forrás (amit szintén nem szabad kritika nélkül elfogadni).

Ha pl. egy zabpehelygyártó cég figyelmeztetne a veszélyekre, egész más lenne. :)

2018.02.06. 14:50:30

Szuper poszt! Majdnem elsirtam magam az utolsó bekezdestol! Értem mirol irsz, azzal a különbséggel hogy bar egész eletemben vagyodtam az USAban, amikor ott voltam megse jött be és hazajottem, de ettől függetlenül ugyanazt érzem Magyarország irant mint te.

vándor madár 2018.02.06. 16:00:12

@Pink Petsch: " igy kénytelen vagyok kivárni a szerződésem lejártát,"

Fel lehet mondani 4 hét felmondási idővel, ha nincs más a munkaszerződésben megfogalmazva, de én meggondolnám.
1. Hová mész lakni?, mert a szállóról is kidobnak. 2. Nehogy rossz referenciát adjanak rólad.
www.volders.de/ratgeber/kuendigen/befristeter-arbeitsvertrag

Etniez 2018.02.06. 16:26:17

"De amikor a drogériákban, szupermarketekben láttam az árakat, azért felmerült bennem a kérdés, vajon az átlagfizetésű átlagember mennyit és hol vásárol?"

Nekem is ez járt a fejemben pár héttel ezelőtt, amikor otthon voltam. Kibírtam mindent fizetni, ami csak eszembe jutott, de két hét alatt elköltöttünk a úgy 4-5 hónapnyi magyar átlagbért a feleségemmel...

Roboduck 2018.02.06. 16:26:17

Nem tudnék kritikát megfogalmazni az írással kapcsolatban.
Azt hiszem a szerző is érzi: ez a távol töltött idő már elég volt ahhoz, hogy inkább turistaként élje meg a hazalátogatást.

_z_ 2018.02.06. 16:26:27

@Ákos Weress: "szélsőséges gondolatokat irkálsz, amelyekkel nem tudok azonosulni." En? Akkor magadrol mit gondolsz?
"Sztm gyökértelen ember az, aki a bolti árcédulák alapján választ hazát magának...de ez az ő dolga, legyen boldog az olcsó cuccokkal. Engem a cuccok hidegen hagynak..." Erre mondjuk konkretan nem irtam semmit (egyebkent a posztolo irt ilyet?), nem tudom hogy kerül a nekem szant valaszba. De amit tenylegesen irtam, arra meg nem reagalsz...
Vagy nem tudod, vagy nem akarod fölfogni azt a szerinted szelsöseges gondolatot, hogy nem csak szelsösegek vannak.

vándor madár 2018.02.06. 16:30:30

@kisrumpf: "Van még MÉH?"

Van. www.intermetal.hu/meh-telep
www.alcufer.hu/hu/telephelyeink/sopron/

Kell hozzá igazolvány, különben nem veszik át a hulladékfémet.
Meg vannak hulladékudvarok, de csak oda vihetsz hulladékot, ahova területileg tartozol és igazoltad, hogy ki van fizetve a szemétszállítási díj a lakcímedre.

www.stkh.hu/szolgaltatasaink/zoldudvarok-uzemeltetese/
www.fertorakos.hu/wp-content/uploads/2015/04/Tajekoztato_ZOLDUDVAROK_mukodeserol.pdf

Dikusz 2018.02.06. 16:41:42

@gabors: dr Veres Pál tanácsai eszméletlen jók voltak benne:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.06. 16:56:35

@Arthamyr: a kovaszos kenyeret javasoljak glutenerzekenyeknek, sutom is egynek mar pár hónapja... s gond nélkül eszi. A hamar fepuffasztott, gyari kenyer ki tudja kezdeni az ember egeszseget, nem beszelve az adalekokrol. Amugy pedig ez az egesz tema... eh... a helyi health shopban meg mindig árulják a mergezo grainekrol szolo műveket.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.06. 17:00:23

@kisrumpf: jaj, bocsánat, elírtam, IBs-e van... sorry!!!!

Ákos Weress 2018.02.06. 17:17:22

@Herr Géza: rossz kérdésedre jó választ adtam.....

Arthamyr 2018.02.06. 17:17:29

@kisrumpf: Nem érdekel az IBS, ez olyan "gyengeség" mint a munkahelyi stressz és hasonlók, a helytelen életvezetés eredménye, nem sokan születnek vele. :) És kenyeret sem kell sűrűn enni, amióta kijöttem, leszoktam róla, kb. heti 1-2 étkezésnél eszek. 7-8 kg minusz, és emellett is erősebb vagyok. Persze ez nem csak a kenyérfogyasztás csökkentéséből következik, de az is része az életmódváltásnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.06. 17:22:23

@Arthamyr: good for you :-) A mindent mertekkel hive volnék, bar fekete csoki teren neha elszalad a lo.

Arthamyr 2018.02.06. 17:28:27

@kisrumpf: A mindent mértékkel a jó út. Nem túl megterhelő, és elég hatékony, az átlagember számára már az is jelentős előrelépés, ha nem visz be túl sok kalóriát, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy miből vannak azok a kalóriák. :)

FutureFry 2018.02.06. 17:49:10

@Virago_1000:

www.snopes.com/cnn-muslim-protests-london/

Claim: "CNN Staged Muslim Protests After London Attack?"
Rating: FALSE

Dikusz 2018.02.06. 17:58:51

@kisrumpf: Alig fogyasztok kenyeret (ebben az évben összesen 1/2 kg-t sem), ez viszont nem látszik meg rajtam sajna.
Viszont a meleg, igazi, foszlós kenyeret nagyon-nagyon szeretném, a kovászosat is, csak nem tudok hozzájutni:)))

A fekete csoki akkor lehet kerek, lyukas, szögletes, gömbülyű, rövid, hosszú, mint a Pom-Pom meséiben, ugye:)

gabors 2018.02.06. 18:55:03

@kisrumpf: "van még MÉH? Mikor volt ez? Az idén kellene kipakolnom régi lakhelyemet, s biztos lesz könyv, ami már az antikváriumnak sem kell. " azt hogy mostanaban hogy hivjak nem tudom de van hulladek ujrahasznosito valami legalabbis ahol en annak idejen eltem ott meg van...

gabors 2018.02.06. 18:58:32

@Ákos Weress: 'hazáról beszélni " egy 19-dik szazadi csokeveny semmi tobb. De vannak akiknek meg most is megdobogtatja a szivet, hat igen a csordaszellemben is van valami :-)

gabors 2018.02.06. 19:03:38

@szakasz2: "A mainstream médiáról sarkítva annyit, hogy több kólareklámot látsz, " a kola reklamnak semmi koze a mediahoz csak szolok hogy ne legyel mar eltevedve ... barki hirdethet meg a GM mentes dolgokat gyartok is !!!! olyan reklamot latsz amiert valaki hajlando fizetni a mediat hidegen hagyja hogy az jo vagy rossz , vagy melyik szakasznak mi tetszik jobban

gabors 2018.02.06. 19:04:58

@6. Ienin: " Én is leírhatnám ide bármelyik napomat, de minek? " egyetertunk legyszi NE tedd :-))

Dikusz 2018.02.06. 19:35:11

@gabors: ez most nagyon ott van:)))

kék madár 2018.02.06. 20:17:54

@gabors: 'hazáról beszélni " nagy nemzeti ontudata annak van, akinek egyebkent semmi mas nem jon be, nem lat ki a fejebol es ebben az egyben tud kulonb lenni masnal. (magyar <> nem magyar)

kivetel persze az elnyomott nepek es szigetlakok, mint Erdely vagy Molokai.

Ákos Weress 2018.02.06. 21:36:36

@_z_: a fekete-fehér világképre utaltam...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.06. 22:51:48

@dekoninckxx: "Az Amadinda azért volt jó, mert a ritmusról eszünkbe jutott Hawaii... ?
Otthon érzem magam, mert itt is van Zara... ?"

Oh, nem, Amadindat egyebkent is szeretem, ez csak hozzaadott az elmenyhez:)
Haat, miutan a decemberi sotet hidegben mas nem igazan emlekeztetett CA-ra, csak a vilagmarkak, kenytelen voltam ezekkel beerni :))

_z_ 2018.02.07. 21:48:10

@Ákos Weress: "a fekete-fehér világképre utaltam..." Mivel? Hogy nem tudsz vele azonosulni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.08. 11:51:49

@Dikusz: ez a pénz csak egy irányban értendő, vagyis kb annyi, amit te is mondasz.Köcskefalva, Ferkóhegy: ahogy te is mondod... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.08. 11:59:49

@Mrs. Clayton: Azigen. Elképesztő rendőréknél, hogy mit meg nem engednek magukról...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása