oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 12. 06:30,  Először a fejekben kell rendet tenni 232 komment

2018. január 12. 06:30 Határátkelő

Először a fejekben kell rendet tenni

Nagyon érdekes, fordulatokkal teli Frankfeca története, nem is lőném le a poént, csak annyit árulok el előre, hogy egy londoni kiköltözéssel kezdődik, mint oly sok magyarnak. A folytatás aztán kissé talán másként alakul.

ferfi.jpg

„Időközönként szoktam olvasgatni a blogot, s korábban is felmerült már bennem, hogy elmesélem, az én szemszögömből milyen külföldön, vagy milyen hazaköltözni – csak nagy vonalakban, persze. 

Hat évet éltem Londonban, amiről mindenki sok jót és sok rosszat hallott már, én is megéltem mindkettőt. Annak idején, 24 évesen, izgalommal telve keltem útra életemben először repülővel. Tele voltam bizonytalansággal. 

Sosem felejtem el az első napomat, amikor hidegzuhanyként szembesültem azzal, hogy 8 emberrel élek egy négyszobás lakásban. Nem értem, mit mondanak, és csak két ember ismerek közülük. 

Az első döbbenet 

Sokk volt. Ezt a munkába állás feledtette. A rendszeres kereset. A színes forgatag, ami a londoni élet. Szerettem, élveztem az ott eltöltött éveket. Lelkemben persze sokat rágódtam; vágytam haza. 

Nekem a nagyvárosi élet túl sok volt, a folytonos nyüzsgés, az emberek… másra vágytam. De érthetetlen módon nehéz kiszállni onnan. A város beszippant, elnyel. 

A hazaköltözés 

Aztán 2015-ben hazaköltöztem. Nagy elhatározás volt, és érdekes módon ugyanazt a bizonytalanságot éreztem, amikor hazatértem, mint amikor elindultam. 

Milyen volt? Nyilván felemelő érzés. Éveken át vágyni haza, szövögetni az álmaimat, és várni türelemmel. Míg végre eljött a nap. A lelkem repesett. 

Persze a hat év alatt négyszer jártam otthon, elszoktam Magyarországtól, a szülővárosom ugyanúgy idegenné vált, hiába ismertem. Kényelmetlen volt az utazás, az emberek hidegsége, butasága, a hétköznapok. Fura volt minden. 

Sokáig nem találtam a helyemet, hiába volt a munka, a család, a barátok. Valami hiányzott. 

Ízek és illatok 

Persze sok újra felfedezni való dolog volt. A legegyszerűbbek, melyek észrevehetetlenül eltűntek, kitörlődtek az emlékezetemből. Ezek az ízek, illatok. Legyen egy kertben szedett málna – rácsodálkoztam, mennyire jó ízű. 

A szalonnasütés illata. Vagy csak a reggeli harmat, a fények, az illatok. Mind jó volt, új és régi. Tudom, érthetetlen ez sokaknak, de mióta hazaköltöztem, leginkább azt vettem észre, hogy nem értenek meg. Próbáltam elmagyarázni, de felesleges. Aki nem élte át, az ezt sose érti meg. Én sem tudnám. Ezekre sosem gondoltam korábban. 

Nagy nehezen visszarázódtam, álmaim megvalósításának útjára léptem. Munka, ház kert, kocsi, állatok, stb. Másfél év után tudtam azt mondani, igen, tudom, mit akarok. Visszaszoktam. Persze egy darab London mindig velem van, bennem él, ahogy benne éltem. 

A fordulat 

Aztán jött egy kellemetlen dolog az akkori munkahelyemen. A munkáltatómnak épp nehézségei voltak, s elkezdődtek az ok nélküli kötekedések, viták. Én pedig úgy döntöttem, megyek máshová. 

Próbálkoztam mindenhol otthon, de sikertelenül, csak komolytalan ajánlatokat kaptam. Közben mélyültek a munkahelyi problémák. Egy gyenge pillanatomban jelentkeztem egy osztrák állásra, azzal a tudattal, hogy megpróbáltam, de nem fog sikerülni - igazi magyar hozzáállás…

Az lett a következménye, hogy két héttel a jelentkezés után kaptam egy szerződést a kezembe, majd rá egy hétre Felső-Ausztriában találtam magam, 2,5 év otthonlét után. Meglepő volt, mert angol tudással, a német nyelv totális ismerete nélkül kaptam jó pozícióban munkát.

Nem vágytam, nem szerettem volna, lélekfájdalommal indultam el, hogy hátrahagyom azt, amire mindig is vágytam, de belementem. Miért? Nem kényszer, tudom. De annyira ki akartam törni abból a lehetetlen, lélekromboló helyzetből, és ez sokat számított az önbecsülésemnek. 

Minden jó, de... 

Hamar helyrejöttem és most élvezem az itteni életet. Messze jobb, mint London. Nyugisabb, élhetőbb. Persze dolgozni itt is kell, nincs kolbászból a kerítés, sok helyen kerítés sincs, és szabadidőm is ritkán akad. 

De kárpótol a csodás táj, a munkahelyi elismerés, motiváció. Az, hogy megbecsülnek, megköszönik a munkámat, és fontosnak, embernek érzem magam. Otthon sajnos a letolás a motiváció, vagyis nekem azt szánták. Nem jött be nálam a taktikájuk. 

Ám hiába a megbecsülés, a kiváló fizetés, innen is készülök haza. Áprilisban hazatérek újra, 18 hónap után. Miért? Mert otthonom csak egy van. A nehézségek ellenére jó otthon. Nekem fontos a család, a mozgástér, élettér. A nyár! Mert itt nem sok jut belőle. Tudom, hülyeség. 

Ami igazán számít 

A közel 8 éves külföldi tapasztalat után bátran ki merem jelenteni, hogy bárhová költözhetek, bármit dolgozhatok, kereshetek milliókat, lakhatok kastélyban, vagy egy szobában, nem az számít. 

Hanem az önmagunkkal való viszonyunk. Ha rendben vagyunk magunkkal, az életünk is nagyobb százalékban rendben lesz. Otthon ezt kellene megértetni az emberekkel. 

Nem irigykedni kell másokra, örülni kell velük. A bizalom is hiánycikknek számít! De mi, hazatérők, tudjuk, mit kell máshogyan tenni, min változtassunk! S ha a környezetünkben sikerül, az már az első lépés a változás felé. Mert először a fejekben kell rendet tenni otthon! 

Nyilván van nehézség, döccenő, de látom, most már személyes véleményem, hogy szerencsés vagyok, hogy Magyarországra születtem. Megpróbálok hazamenni újra. S hogy milyen lesz innen hazatérni? Ez engem is kíváncsisággal tölt el.”

HÍRMONDÓ

Prága, Berlin vagy folyami hajó? 

A cseh város nekünk a szívünk egyik csücske, abban persze nem vagyunk biztosak, hogy hosszú távon élni is olyan jó ott, mint bámészkodni, de ezt is ki lehet próbálni. Vagy ott van Berlin, esetleg egy német síterep…

A Facebookon csábítottak haza 200 hentest

Sok szó esik arról, mit kellene kínálni a külföldön dolgozó magyaroknak ahhoz, hogy visszaköltözzenek Magyarországra. Nos, most az egyik legnagyobb magyarországi élelmiszeripari cég megmutatta – ráadásul bravúrosan rövid idő alatt.

Így verte szét a válság a középosztályt 

Miközben Magyarországról nézve elég sok irigyelni való akad a legtöbb nyugat-európai (pláne skandináv) ország középosztályának életén, az utóbbi tíz év őket is megviselte. Van, ahol még nem is nagyon sikerült kilábalni a válságból.

Jön az európai nejlonzacskó-adó

Elég komoly, 13-15 milliárd eurós lyuk tátong majd az Európai Unió költségvetésén a britek kilépése után. Ennek befoltozására több elképzelés is van. Műanyag-adó szinte biztos, hogy lesz.

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413566759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapetiteparisinne 2018.01.12. 07:05:27

Ez de jó.. : 'Az önmagunkkal való viszonyunk számít'. Jó meglátás. Mondjuk nem tudom, mi a szakmád ( foglalkozásod), hogy mennyire lesz reális az otthoni elhelyezkedés. Én most az ünnepek körül voltam otthon es elmentem néhány interjura.. nem kaptam egy ajánlatot sem.. gyanítom, ebben a fene nagy válságban ennek az lehet az oka, hogy ha már nekem kell megjelölni, hogy mennyit szeretnék keresni ( amit rühellek, különben) a minimálbértől magasabb összeget mondtam.

Golf2 2018.01.12. 07:05:52

"Ausztria messze jobb mint London".

MRN 2018.01.12. 08:09:01

"Ha rendben vagyunk magunkkal, az életünk is nagyobb százalékban rendben lesz."

Ez a mondat nekem is tetszett. Maga a poszt is kellemes, ítélkezés nélküli, a posztoló nyitott, alapvetően nyugodt ember lehet. Remélem, úgy alakul majd az élete, ahogy szeretné, boldogul akár itthon, akár külföldön.

MRN 2018.01.12. 08:13:10

@lapetiteparisinne: Hozhatnának már egy szabályt az álláshirdetésekre is, hogy bizonyos dolgokat kötelező legyen megadni benne. Pl. az ajánlott fizetést. Ne a jelentkezőnek kelljen találgatni, hogy vajon fizetési igényként mekkora összeget adjon meg. Némelyik ajánlatból szinte semmi nem derül ki, se a munkavégzés helye, se a konkrét cég.

Sesamelmo (Q) 2018.01.12. 08:25:49

Nem a poszthoz tartozo kerdes, de Digger hova lett? Egy ideje nem kommentel.

Din Serpahis 2018.01.12. 08:33:09

Hat oszinten szolva, Londonnal nem nehez jobbat talalni, szerintem borzalmas hely.

Most karacsonykor, harom het Magyarorszag utan en is ugy voltam vele, hogy nagyon nehez volt visszajonni, valahogy nagyon jol sikerultek az unnepek, rettenetesen jol ereztem magam otthon. De hat a karrier beszel, kutya ugat.

Hari Seldon 2 2018.01.12. 08:57:56

Hát vannak akiknek szalonnaszütés szag hiányuk van. Semmi gond ezzel. Nem mindenki tud máshol éélni, mint ahol felnőtt. – Inkább a sílusa az ami nem tetszik az írásnak.

TX7AW 2018.01.12. 09:07:00

Ha en irnam (realisztikusan) a tortenetet: most jonnek majd a gyermekvallalas evei, amikor megint a mikrokornyezetre osszpontosul a figyelem. Aztan meg egy hataratkeles, csaladostul.

Din Serpahis 2018.01.12. 09:09:03

@Hari Seldon 2: Az illatok baromi erosen tudnak hatni, Pecsnek pl egesz mas szaga van mint Zurichnek, mar maga a levego is mas... Belolem mindig elohozza a nosztalgiat.

Csodabogár 2018.01.12. 09:29:39

@MRN: Svájcban soha nem adják meg a fizetést, mindig magadnak kell kialkudnod. Ott ez a rend.
Talán közületeknél megadják a vonatkozó bértáblát, de azon belül is vannak fokozatok.

Csodabogár 2018.01.12. 09:31:20

@Din Serpahis: Megértelek. Én anno sokszor sírva mentem vissza Zürichbe, de ahogy mondod. Itthon rettenetesen jó volt, de a pénzt kint kereste az ember.

Csodabogár 2018.01.12. 09:33:06

@TX7AW: Biztos, hogy mindenki csak gyerek vállalásban gondolkozik? Nekünk soha meg se fordult a fejünkben.

TX7AW 2018.01.12. 09:48:02

@Csodabogár: Igaz, nem mindenki. Pl. én sem. De azért a nagy többség esetében ez a forgatókönyv.

puhacica 2018.01.12. 10:00:15

egyetertek, az onmagunkkal valo viszonyunk szamit. de azert az sem baj, ha peldaul a sorban mogotted allo oregasszony nem basz le, mert hagytal egy lepes tavolsagot az elotted levotol es nem lihegsz a nyakaba 2 centirol, mint o az enyembe. :D szoval ja, jo az, ha rendben vagy magaddal, de ram sajnos vagy nem, hatassal van a kornyezetem is.

Hari Seldon 2 2018.01.12. 10:01:07

@TX7AW:
Na ez sokkal jobb lett volna, nincs benne semmi Coelho-s agyonírt rész. a "lelkem beleremeg" kifejezéstől, meg hát falnak megyek. Áh, én vagyok a hülye racionalsta.

Taxomükke (UK) 2018.01.12. 10:15:02

"Először a fejekben kell rendet tenni"
Aki ezt leirja, a legritkabb esetben gondol a sajat fejere.
Ez csak ugy eszembe jutott feji rendrakas kozben.

Taxomükke (UK) 2018.01.12. 10:16:21

@Sesamelmo (Q): Szerintem a sajat blogjan keresd.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.12. 10:24:04

Önmagában nem elég rendben lenni magunkkal, hiszen a legtöbb szadista tömeggyilkos is rendben van magával.

A fontosabb a természetes jót mércének feltéve magunkat igyekezni ahhoz idomítani, mint ahogy a pásztor tanítja a bircát.

S a magyar emberek pont ebben jobbak a nyugatiaknál. A nyugati emberek közt mára többségben lettek azok, akik vagy képtelenek meglátni a mércét, vagy akik - s ez a nagy töbség! - azt - a nyomasztó rend miatt - mélyre ássák magukban, igyekeznek azt elfelejteni is, abban a hitben, hogy így könnyebben élik túl a mai vészkorszakot.

A nyugatról hazatántorgó magyar kiemelten hasznos erőforrás, ebben igaza van a szerzőnek. De nem azért hasznos, amit ő - tévesen - hisz, azaz nem azzal hoz hasznot, hogy a fent leírt értékvesztést áthozza, erre nemigen van - hála Istennek - befogadókészség, hanem azzal, hogy elmondja "nincs ko9lbászból a kerítés", s még az a kolbász is be van csomagolva a romlás virágkosarába.

Mo-on a fejekben viszonylagos rend van, mára nagy többséget nem lehet megvezetni könnyen. De természetesen nem ülhetünk babérjainkon, hanem folytatni kell a rendtételt.

nerazzurri 2018.01.12. 10:24:17

Mi lassan 7 éve élunk Londonban, és imádjuk. Nem lakunk 8 másik emberrel, már 5 éve. Gyereket is vállaltunk, kocsink is van és a magyar ízeket, bográcsozást, szalonnasutést is meg tudjuk oldani barátokkal. Évente legalább egyszer, de van, hogy tobbszor is megyunk Magyarországra, de mindig alig várom, hogy visszajohessek. Ha itt meg tudja teremteni az ember azt az életszínvonalat, ami boldoggá teszi, akkor eszébe se jut visszamenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.12. 10:31:46

Bocs, off, de nem tudok eleget röhögni rajta...:D

index.hu/kulfold/2018/01/12/trump_pocegodor_orszagok/

Bzmg, ezt a hülyét sikerült az usákoknak megválasztaniuk...
Az a baj, hogy nem csak rajtuk, hanem mirajtunk is csattan az ostor.
:-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.12. 10:45:37

Poszthoz:
Nem tudom, de akinek az ízek, illatok, fények kárpótlást jelentenek bármire is, annak még nem szorít igazán a cipő.Ha meg valakinek "nem is rossz otthon", annak tök felesleges határátkelnie.
Most akkor otthon lehetetlen, lélekromboló helyzet van, vagy pedig munka, ház, kert, kocsi, szalonnasütés, harmat, fények, és kertben szedett málna?Aztán meg újra kiköltözés, mert csodás táj, a munkahelyi elismerés, motiváció, megbecsülés munkamegköszönés, és fontosnakérzés. Majd újra hazaköltözés, , mert nyár, család, mozgás, élettér és otthon csak egy van.
A poszt-toló egy kicsikét határozatlan, vagy mégse? Bróhaha...
:-)))))
De azért köszönöm, vicces volt olvasni.

SzZoole 2018.01.12. 11:02:33

"A színes forgatag, ami a londoni élet. Szerettem, élveztem az ott eltöltött éveket. "
"Nekem a nagyvárosi élet túl sok volt, a folytonos nyüzsgés, az emberek… másra vágytam."

Most akkor szerette, elvezte, vagy tul sok volt???
Kicsit mintha onellentmondasos lenne, aki keresi onmagat, de még nem talalta meg, vagy igen, de lehet megsem :)

SzZoole 2018.01.12. 11:20:52

Elolvastam, 2x is, es masodszorra is ugy tunik, hogy zagyvasag....szerintem, de lehet velem van a gond :-)

Pl. ezt sem igazan ertem.
"A szalonnasütés illata. Vagy csak a reggeli harmat, a fények, az illatok. Mind jó volt, új és régi. Tudom, érthetetlen ez sokaknak, de mióta hazaköltöztem, leginkább azt vettem észre, hogy nem értenek meg. Próbáltam elmagyarázni, de felesleges. Aki nem élte át, az ezt sose érti meg. Én sem tudnám. Ezekre sosem gondoltam korábban. "

Mit vagy miert nem ertik meg, Londonban a harmat a fenyek vagy az illatok masmilyen, mondjuk az illat az lehet, foleg egy kisindia reszen pl. Ilford vagy Wembley reszen:)
Vagy a 6 ev alatt kialakult akcentusa miatt nem ertetik meg?
Ismerek olyan embert aki 3 honap kintlet utan hazalatogatott es azt mondta, hogy az autok rossz oldalon kozlekednek es az emberek alien nyelven beszelnek, hahaha....
Na mindegy, nem kotekszem tovabb :-)

2018.01.12. 11:30:22

@Din Serpahis:

" Az illatok baromi erosen tudnak hatni, Pecsnek pl egesz mas szaga van mint Zurichnek, mar maga a levego is mas"

Igen! Pont pécsről meg zürichről nem tudok nyilatkozni, de mások a szagok, mások a színek.

Állati nagy meglepetése ez egyébként a világnak számomra, korábban senki sem mondta. Olvasgatja az ember az útikönyveket, de abban valahogy nincs benne, meg elmegy nyaralgatni, de ott meg a sok új élmény miatt nem veszi észre.

Más illatú a levegő, máshogy zöld a zöld. Döb-be-net. Már nekem legalábbis.:)

London2009 2018.01.12. 11:30:39

@nerazzurri: +1
Ezt ugysem hisszuk el... : )

Pernilla 2018.01.12. 11:32:21

@Nagy kámpics: és ezt még a Google Street Wiew-n se lehet megszagolni. Még. :)

2018.01.12. 11:33:56

@Zoole Reloaded:

"Most akkor szerette, elvezte, vagy tul sok volt?"

Szerintem lehetséges egyszerre több, akár ellentmondó dolgot is érezni, nekem például ez nagyon megy, pedig nem is szeretem csinálni. :)

SzZoole 2018.01.12. 11:36:40

@Nagy kámpics: lolka, Te kulonleges vagy, mint vasak kozt harapo :)))

nerazzurri 2018.01.12. 11:41:30

@London2009: Mostanában volt egy kis idom melóban és sok blogba futottam bele. Nagyon sokan írják ezt, hogy Angliában mindenki tomegszálláson lakik, takarít meg minimálbért keres. Én nem ezt tapasztaltam. Mi soha nem laktunk tomegszallason, a legtobben 7-en laktunk egy 6 szobás házban (2 furdoszoba, 3 wc), amit mi béreltunk, így csak az johetett oda, akit mi akartunk (1 lengyeltol eltekintve mindenki magyar volt, csak barátok és haverok). Miután elkoltoztunk onnan az asszonnyal, a tobbiek ott maradtak és jártunk vissza szalonnát sutni. Nem olyan rossz itt a helyzet, mint sokan beállítják, csak sajnos sokan vannak, akik kijonnek és arra szamítanak, hogy 1 éven belul majd managerek lesznek és dol a lé, aztán amikor nem jon ossze hazakoltoznek, mert Angliában nincs kolbászból a kerites, meg a szagok, meg a harmat meg miegymás.

Sesamelmo (Q) 2018.01.12. 12:01:42

@Taxomükke (UK): koszi. Ezek szerint tortent valami amirol lemaradtam.

P.Elliot 2018.01.12. 12:10:30

A poszt szerintem nem rossz, a posztolo megprobalta leirni hogy miert nem tud holott akar elszakadni az orszagtol, az erett malna, a kert, a haz, a szalonnasutes illata, sz otthon erzes . Ezalatt gondolom azt erti hogy rokonok, baratok korulotte, joizu cseveges a szavak keresese nelkul , nevetes, igazi barati hangulat, ott van benne, ott van otthon, neki ez a fontos, mindennel fontosabb pont azert ment haza es jott vissza ujra es hiaba masik orszag ahol jobb neki megint keszul haza.
Emlekeim nekem is vannak amik nem szurkultek meg, abban is van illat es feny meg meghatott hangulat de az a fiatalsaghoz kapcsolodik, megtalalhatatlan mar, meg csak azert hazamenni nincs ertelme mert mar itt is vannak emlekek, izek es illatok, utcak, helyek, akkor azok utan sovarogjak?
A posztolo ha ennyire Magyarorszag fuggo akkor talan koltozzpn a hatarra es jarjon at naponta dolgozni Ausztriaba vagy otthon teremtsen meg maganak valami bizniszfelet mert azert lehet csak jol keszuljon fel ra. Annak semmi ertelme hogy eveket kinnt, aztan eveket otthon aztan ujra kinnt, vegul valoban ugy fogja erezni ettol magat mint aki talajt vesztett, minden kicsuszott a laba alol.
Ha majd gyerekei lesznek akkor plane nem tanacsos ide-oda maszkalni.
Jo poszt szerintem, egyszeruen leirta hogy o hogy erzi...

London2009 2018.01.12. 12:36:08

@nerazzurri: igen, igen, tudom, azert is ironizaltam. Ettol fuggetlenul eleg valoszinu, hogy a tobbseg igy el. Ez az amit semmilyen statisztika nem fog soha tudni kimutatni. Addig pedig csak feltelezni tudunk.

2018.01.12. 12:47:58

@Pernilla:

"ezt még a Google Street Wiew-n se lehet megszagolni"

Igen, volna még helye a fejlődésnek.:)

Teljesen rá vagyok csavarodva egyébként a google street view-ra (gondolom, ezzel nem vagyok egyedül), amivel érdemes lenne összekötni, hogy minden helyen volna egy galéria is, hogy a helyiek hogy néznek ki, meg esetleg videók/hangfájlok arról, hogy hogyan karattyolnak.

A múltkor találtam valami magyarország térképet például, amin öreg nénik beszélnek tájszólásban. Hát valami mega állat.

Kár, hogy ez az emberi galériás dolog adatvédelmi okokból sose lesz.

2018.01.12. 12:48:36

@Zoole Reloaded:

No, akkor már csak egy kérdésem van, mi az a "vasak közt harapó"? :)

London2009 2018.01.12. 12:50:29

@Nagy kámpics: imadom en is a google street viewt. Ha rakeresek a csaladi hazunkra, akkor meg apukamat is latom. Epp furdogatyaban all a haz elott es morcosan nez. Nem ertette, hogy mit koroz ez az idegen auto az utcaban igy kiment megnezni fecskeben! :D

2018.01.12. 12:54:40

@nerazzurri:

"Nem olyan rossz itt a helyzet, mint sokan beállítják, csak sajnos sokan vannak, akik kijonnek és arra szamítanak, hogy 1 éven belul majd managerek lesznek és dol a lé, aztán amikor nem jon ossze hazakoltoznek, mert Angliában nincs kolbászból a kerites, meg a szagok, meg a harmat meg miegymás."

Nem ellened beszélve, hanem kiegészítve, de ez szerintem lehet pont fordítva is. Hogy amikor úgy általában elégedett az ember az életével, akkor megengedheti magának, hogy a harmatra meg a hasonló marhaságokra figyeljen. Ami szerintem tök jó, mert szvsz ezek a dolgok a fontosak az életben.

Persze a posztolóról nem tudjuk meg, mennyire elégedett, de végülis nem panaszkodott, úh feltételezzük a legjobbakat.

Ha pedig minden rendben, akkor oda megyünk lakni, ahol tejet kapni. Hát naná. :)

arncht 2018.01.12. 13:01:05

Nem mindenkinek valo, hogy elhagyja a megszokott feszket. En salzburgbol hetente jartam haza, ott hullamokban tort ram a honvagy, olyan magyar eloadokat hallgattam, akiket sose azelott :) becsben mar a csaladdal lakunk, nincs kulonosebben honvagyam. Szivesen hazamegyek, de a hurra itthon vagyok, kb par napig tart, kb addig amig szorosan kovetik egymast az esemenyek. Eloszor a regi kedves tunnek fel, de aztan feltunik az is, hogy mennyire boldogtalan sok ember... nyaralni jo, de a hetkozapok inkabb mashol. Persze lehet mashogy gondolnam, ha nem 120kmre lenne a nagycsalad :)

nerazzurri 2018.01.12. 13:02:47

@London2009: Igen, ez tényleg így van. Ráadásul általában csak azok mennek fel kommentelni, meg blogot írni, akiknek nem jott ossze. Akinek minden rendben és boldog az nem fog írni róla, mert akkor megkapná, hogy hazaáruló meg miegymás, meg amúgyis minek vág fel. Ezért is volt jó Diggerdriver blogját olvasgatni kicsit, mert o egyike azoknak, akiknek sikerult kint jobb életet teremteni. Persze o is megkapta a magáét az utálóktól, hogy mit képzel, hogy neki milyen jó :D

nerazzurri 2018.01.12. 13:03:04

@Nagy kámpics: Ez pontosan így van, én csak arra akartam rávilágítani, hogy harmat meg szalonnasutés van Angliában is, és a post írójának nem is ez hiányzott inkább, hanem inkább Angliában nem találta meg azt a biztonságot, lelki békét, barátokat vagy amit keresett, amihez Magyarországon már hozzászokott. De ezek szerint otthon meg mást nem talált meg, mert utána ismét koltozott.

Az utolsó mondatod teljes mértékben kifejezi, amire gondolok. Szerencsénk van, hogy ha nem tetszik valami foghatjuk magunkat és kereshetunk egy helyet ahol jobb, ahol lehet "tejet kapni", nem úgy mint apáinknak, akik orultek, ha nyaralni el tudtak menni Kelet Berlinbe. :)

arncht 2018.01.12. 13:05:55

Amugy egyszeru... ha valahova kikoltozol, szamvetest kell kesziteni, hogy mennyi dolgot hianyolnal, ha tovabbkoltoznel. Ha rovid a lista, masik helyet kell keresni, mert amugy mindig a korabbi elete korul fog az ember gondolata forogni.

SzZoole 2018.01.12. 13:06:51

@Nagy kámpics: szerinted miért különleges a vasak közt a harapófogó?:-))
Nem hallottad meg ezt a mondást?

London2009 2018.01.12. 13:12:31

@nerazzurri: abban egyetertek, hogy sokan nem irjak meg a "sikeruket", mert minek. Azzal mar tudnek vitatkozni, hogy az en meglatasom szerint, vagy amit en fontosnak tartok a szerint Diggereknek jobb e itt vagy sem. De ez legyen inkabb az o dolguk.

2018.01.12. 13:20:57

@Zoole Reloaded:

Még sosem hallottam. ¯\_(ツ)_/¯

tanato 2018.01.12. 13:25:41

@Sesamelmo (Q): diggerdriver.blog.hu

Nagyon aktív a blogján.Sajnos most kicsit átmenteg alpáriba.

2018.01.12. 13:28:29

@Zoole Reloaded:

Hehe, ha hiszed, ha nem, rágugliztam, és a "vasak közt a harapó"-ra egy, azaz 1 találat van, mondtam is magamban, ejnye ez a Zolee milyen különleges dolgokat mond nekem.

A "vasak közt a harapófogó" 26 találattal áll, úh most hogy beszélünk róla, mindkettő találati számát szépen feltornázzuk majd. Jaja, mostantól már semmi sem lesz olyan, mint régen. :)

SzZoole 2018.01.12. 13:35:36

@Nagy kámpics: akkor most már erted mire mondtam, Te is egy kulonleges csudabogar vagy, mint vasak kozt a harapo :)))

2018.01.12. 13:40:30

@Zoole Reloaded:

Igen-igen, összeraktam. :)

vándor madár 2018.01.12. 13:47:18

@nerazzurri: "Ráadásul általában csak azok mennek fel kommentelni, meg blogot írni, akiknek nem jott ossze. Akinek minden rendben és boldog az nem fog írni róla, mert akkor megkapná, hogy hazaáruló meg miegymás, meg amúgyis minek vág fel."

Hát ebben szerintem tévedsz. Én nagyon örülök neki, hogy a kezdeti eufória után végre a realitást megközelítő posztok jönnek, amikben a posztírók végre ki merik mondani, amit gondolnak és éreznek és nem csak azt, hogy Mo milyen szar, ott meg milyen jó, már fél éve itt vagyok. Tényleg sok minden eléggé problémás Mo-n, de olyan nincs, hogy ahova mentem, ott minden szuper, Mo-n meg minden szar.
Ezt a hozzáállást attól még megértem, akit a devizahitel Mo-n ellehetetlenített, de úgy en général azért differenciáltabb a kép.

Sesamelmo (Q) 2018.01.12. 13:55:55

@tanato: koszi... most tunt csak fel, hogy nincs itt meg meg paran masok se.

SzZoole 2018.01.12. 14:01:48

@London2009: te tudsz valamit a beregi kappanrol as törpecasanovarol? :)))

London2009 2018.01.12. 14:33:53

@tanato: megkerdeztem Diggert errol, hogy minek engedi be a trollokat, de o nem hisz a moderacioban. Sajnos ez lett az eredmenye.

London2009 2018.01.12. 14:35:41

@Zoole Reloaded: HA-nek kell megoldania valami technikai gubancot es akkor ismet elvezhetjuk kivalo elmejet a frappans kommentjein keresztul! :D

Shaktee 2018.01.12. 14:35:58

@Zoole Reloaded: aszta fostos tirpák mindenit :-))

Jobban vagy papuli?

nerazzurri 2018.01.12. 14:36:21

@vándor madár: Hát nem tudom, lehet, hogy csak én nem találtam túl sok olyan blogot, akik arról írnak, hogy mennyivel jobb lett az életuk. Volt egy olyan blogoló, aki nagyon jó dolgokat írt, de aztán az egyik post-ot valahogy így kezdte: 'Aki azon gondolkozik, hogy szeretne kijonni, ne tegye'.
A kommentekben is sok helyen látom, hogy London mennyire rossz hely, meg nem lehet egyrol a kettore lepni. Persze nekem nem nagyon van egyéni tapasztalatom Magyarországi munkával, mivel az egyetem után egybol kijottem, viszont anyukám diplomával, 20+ év tapasztalattal lett leépítve az egyik állami cégtol, mert megszunt a kozpont az egyik Fideszes városban, amikor a szocik nyerték a választásokat Gyurcsány alatt. O is Angliában kotott ki, nyelvtudás nélkul, pedig nagyon jó dolga volt elotte Magyarországon. Viszont senkinek nem kellett angol tudás nélkul, kozel 50 évesen így nem maradt neki más mint kijonni utánam.
Én nem mondom azt, hogy Magyarországon minden szar, de az ilyen és ehez hasonló dolgok miatt nem vágyom vissza.

SzZoole 2018.01.12. 14:39:06

@London2009: kezdjünk aláírás gyűjtésbe, hogy a Trottyos Tyuri visszajöjjön :-)))

London2009 2018.01.12. 14:39:53

@shakti kaszanova: na vegra mar! Itt aggodtunk mar miattad kappanka napok ota. Mar a Scotland Yarddal akartalak kerestetni!

London2009 2018.01.12. 14:41:02

@Zoole Reloaded: jo otlet. Ket alairas biztos osszegyulne. :D

SzZoole 2018.01.12. 14:41:54

@London2009: tessék, az emlegetett szamár mindig megjelenik és lön itt van a beregi bazsevas gadzso :-)))

London2009 2018.01.12. 14:43:35

@Zoole Reloaded: milyen kar, hogy az avatar alapjan egy jokepu ferfi megjeleneset kelti. A valosag pedig, egy beregi kappan. :DD

SzZoole 2018.01.12. 14:46:17

@London2009: jaja, egy fekete dúshajú úriember látszatát kelti.....
A valóságban meg egy kopasz gettósmurf :-)))

Shaktee 2018.01.12. 14:50:21

@London2009: Az jo lenne biza, mert már repkednek az osszeeskuves elméletek :P

vándor madár 2018.01.12. 15:32:55

@nerazzurri: "Én nem mondom azt, hogy Magyarországon minden szar, de az ilyen és ehez hasonló dolgok miatt nem vágyom vissza."

OK. Ez a te személyes, egyedi eseted. Másnak meg más lesz. Ami anyukáddal történt, az sajnos megtörténik bármelyik országban. És az is, hogy ötven évesen nyelvtudás nélkül nem veszik fel sehova, de főleg oda nem, ahova ő szeretné. A diploma már Mo-n sem belépő a munkaerőpiacra, csak bizonyos diplomák, ill. felsőfokú végzettségek, mert a diploma az ugye máshol nem felsőfokú végzettség.
Feltételezem, hogy anyukád Angliában sem a magyar diplomájával helyezkedett el nyelvtudás nélkül és meg merem kockáztatni, hogy olyan munkakörbe, amit otthon soha nem csinált volna, hacsak nem ti be tudtátok protezsálni valahova.

Ezt írod: "A kommentekben is sok helyen látom, hogy London mennyire rossz hely, meg nem lehet egyrol a kettore lepni." Én ezen egyáltalán nem csodálkozok. Én elhiszem, hogy ti ketten (mivel többesszámban beszélsz) egyetemi végzettséggel, jó nyelvtudással jutottatok valamire, de aki ott egyedül minimálbérért gályázik és a tömegszálláson lakik, annak milyen reális perspektívái vannak a jövőre nézve? A Mo-i hitel vagy adosságok is ki lesznek egyszer fizetve és akkor elkezd morfondírozni az emberke, hogy most már minek is van ott? Tud-e ott venni lakást / házat? Tud-e családot alapítani vagy ha segélyért folyamodik, akkor kiebrudálják-e? Ha meg idősebb, akkor miből fog lakást bérelni, ha nyugdíjas lesz? Akinek meg a családja is Mo-n van, az örökké kétlaki életet fog élni.
Ha meg én ott kint úgy akarok élni, mint az ottaniak és ezt anyagilag meg is engedhetem magamnak, akkor a jövedelmem nagy részét elviszi a lakhatás. Erre is sokan gondolhatják azt, hogy akkor meg mi a francnak gályázok én itt?

Vannak országok, akik statisztikákat vezetnek mindenről és pl. azt is kimutatják, hogy a migráns munkavállalók között (nem a mostani migránsok!) sokkal magasabb a rokkantak száma, mint az odavalósi népesség között. Vajon miért? Mindenki rohadt, élősködő munkakerülő vagy netán ők végzik elsősorban az egészségre ártalmas és nehéz munkákat valamint nekik az ottani életüket és az az otthon hagyott életeket is finaszírozni kell, ami dupla megterhelést jelent különös tekintettel arra, hogy általában nagyobb családokról van szó.

tanato 2018.01.12. 15:42:43

24.hu/kulfold/2018/01/12/a-korhazi-folyoson-halnak-meg-a-betegek/

Egy kis angol off:No ott sincs kolbászból az eü. kerítése.
Hiába az elöregedés meg a kevés eü. dolgozó az világprobléma

tanato 2018.01.12. 15:46:31

@London2009: A visszatérőknek kisebb a híre és a látszatja.A hír az ha elmegy valaki a családból nem ha visszajön.

Din Serpahis 2018.01.12. 15:55:13

@vándor madár: Londonba szerintem többségében nem a piacképes emberek mennek. Azok gyakorlatilag egész Ny-Europára lőnek és meg tudják találni a nekik optimális lehetőséget gyorsan. London pedig általában nem az, ha nem bankár vagy ITs vagy a cityben. Baromi drága, és a fizetések ahhoz képest nem olyan jók.

Viszont a kivándorlás csatornái ott a legjobban kialakultak, így aki mosogatni megy, az ott tud a legkönnyebben érvényesülni, viszont ezek általában nem mindig tudnak a tömegszállásos nyomorúságból kitörni.

nerazzurri 2018.01.12. 16:00:42

@vándor madár: Persze, igazad van és én is hallom, hogy rengeteg magyar van kint akik minimálbéren tengodnek. Viszont én nem csak az én személyes tapasztalatomról beszélek. A házban, ahol egyutt laktunk haverokkal, megfordult igen sok magyar. Azok kozul, akik jelenleg kint vannak senki nem minimalbért keres. (voltak akik hazamentek suli miatt). Van olyan aki el tudott helyezkedni a szakmájában (mentos volt otthon is, és itt is), van aki kozepvezeto lett, pedig nincs diplomaja. Én azt tapasztaltam, hogy aki akar elore menni, és jól dolgozik, meg van a lehetosege, hogy elore jusson. Persze angoltudás nelkul nehezebb és lassabb, de idovel ugy is megy elore az ember.

Igazából nem akartam én senkit megbántani, meg tudom én pontosan, hogy mindenkinek teljesen más a helyzete és más okból megy kulfoldre, de nem lehet kulfoldet hibáztatni azért, mert az ember hazavágyik, mert az otthont meg lehet teremteni bárhol.

Én személy szerint irígylem a fiamat, mert o már itt szuletett Angliában és ha minden jol megy, sokkal nagyobb lehetosege lesz arra, hogy kitorjon, mint mondjuk nekem volt. En szeretném azt is, hogy o magyarnak gondolja magát, hiszen magyarok a szulei is, de neki nem kell majd azon gondolkodnia, hogy marad-e még kenyérrevaló a hónap végén.

London2009 2018.01.12. 16:04:29

@vándor madár: "Ha meg én ott kint úgy akarok élni, mint az ottaniak és ezt anyagilag meg is engedhetem magamnak, akkor a jövedelmem nagy részét elviszi a lakhatás. Erre is sokan gondolhatják azt, hogy akkor meg mi a francnak gályázok én itt?"

Nem viszi el a jovedelem nagy reszet a lakhatas mindenkinek. Foleg nem az "ottaniaknak". De kulonben ez is egy erdekes kijelentes, mert az "ottaniak" kozott is van szegeny meg gazdag.

Csodabogár 2018.01.12. 16:07:52

@Zoole Reloaded: Egy darabig élvezte = újdonság varázsa, de aztán sok lett.
Nem vagyok én a posztoló szószólója, csak nekem ez annyira egyértelmű volt.

London2009 2018.01.12. 16:11:07

@tanato: Azert a Brexit elkepzelheto, hogy sok mindent meg fog valtoztatni. Aki addigra nem lesz allampolgar vagy allando rezidens, azt szerintem haza fogjak paterolni. Igy talan erdemes lenne atgondolnia a statuszat a feketen dolgozoknak, feketen szobat berloknek stb. De ki tudja persze. Lehet, hogy az EUs allampolgaroknak lesz valami kedvezmenye. Kivancsi leszek mit talalnak ki.

vándor madár 2018.01.12. 16:11:27

@Din Serpahis: "Londonba szerintem többségében nem a piacképes emberek mennek."

Igen, csak a helyzet az, hogy pont a "nem piacképes" emberek vannak a legnagyobb szarban bárhol.
Én Nagy-Britanniát pontosan azért értékelem az egész EU-ban nagyra, mert ő volt az, aki azonnal befogadta a "nem piacképes" embereket és túlélési esélyt adott nekik akkor, amikor a legnagyobb szükségük volt rá. Mielőtt valaki félreérti, én soha nem voltam ott.
Szerintem a legtöbben nem mosogatni mentek, de máshova nem vették fel őket.

London2009 2018.01.12. 16:12:00

@Din Serpahis: ez igy van. Ezzel tokeletesen egyetertek. Ezert is van az, hogy Londonban hosszu tavon nagyon kevesen maradnak.

SzZoole 2018.01.12. 16:12:51

@Csodabogár: lehet, vagy jöjjön a posztoló és fejtse ki ő :)

Csodabogár 2018.01.12. 16:19:21

@London2009: Ugyan már! Én ismerem személyesen, tényleg elég jóképű.:-)

London2009 2018.01.12. 16:28:18

@Csodabogár: en is, bar nem szemelyesen, fenykeprol. Ezert mondom, hogy nem az. :D
Gondoltam rad nemreg, amikor vettem jegyeket a Becsi Operahazba. : )

vándor madár 2018.01.12. 16:28:26

@London2009: "Nem viszi el a jovedelem nagy reszet a lakhatas mindenkinek. Foleg nem az "ottaniaknak". De kulonben ez is egy erdekes kijelentes, mert az "ottaniak" kozott is van szegeny meg gazdag."

Igazad van. Elnézést kérek, hogy itt nem állítottam fel a statisztikát a brit lakosság pontos jövedelmi viszonyairól. Azt a szót, hogy "mindenki" véletlenül sem használtam. Aki akarja az érti, aki meg nem, az beleköt minden egyes szóba. Csodabogár nagyon jól megmondta Zoleenak: "Nem vagyok én a posztoló szószólója, csak nekem ez annyira egyértelmű volt." - mármint az, mit mondott a posztíró.
Egyébként ebben a blogban azt egy komoly problémának találom, hogy felül vannak reprezentálva az egyetemi végzettségű, átlag felett kereső kommentelők, akik saját maguk átlag feletti jó helyzetéből kiindulva ítélkeznek vagy mondanak véleményt.

London2009 2018.01.12. 16:33:26

@vándor madár: Ez lehet, hogy igy van. De ez nem a blog hibaja. Nem meghivo alapjan jott ide senki.
A mindenki valoban nem volt ott, de egy eleg altalanosito mondat kerekedett igy is belole. Van itt eleg statisztika a britek jovedelmi viszonyairol. Koszonik, jol vannak.

tanato 2018.01.12. 16:37:29

@London2009: Hát igen 2019-es évre ebben a vonatkozásban én is kíváncsi vagyok.

tanato 2018.01.12. 16:53:45

@vándor madár: Így van tényleg az angolok voltak akik először beengedték Káeurópa nem piacképes kivándorlóit,nagy segítséget adva ezzel a régiónknak.

nerazzurri 2018.01.12. 17:03:59

@London2009: Na igen, meg Magyarországon nem viszi el a jovedelem nagyrészét a lakhatás? Vagy mindenkinek van saját lakása? Itt tényleg arról van szó, hogy ki milyen életszínvonalat céloz be magának. Ha valakinek van Magyarországon egy 4 szobás kertes háza hitel nélkul, és csak a rezsire kell megkeresni a pénzt, az nyilván hulye lenne elkoltozni. Sokaknak meg az is elorelepest jelent, ha félre tud tenni parszaz fontot ájfónra vagy utazásra.

London2009 2018.01.12. 17:19:46

@nerazzurri: A jelenlegi nagy ingatlan arrobbanassal Budapesten meg az is lehet, hogy rosszabb a helyzet. De, hogy legalabbis hasonlo, az tuti.

SzZoole 2018.01.12. 17:20:01

@nerazzurri: “Ha valakinek van Magyarországon egy 4 szobás kertes háza hitel nélkul, és csak a rezsire kell megkeresni a pénzt, az nyilván hulye lenne elkoltozni. ”

Jelentem mi hülyék voltunk. Hitel mentes 3 szobasban éltünk, 2 felnőtt 2 gyerek, átlagos jövedelem 300-400 ezer közti bevétel egy hónapban, ja mindez 2009-es viszonyok.

SzZoole 2018.01.12. 17:47:51

@vándor madár: ezt most látom, hogy megemlítettél.
Értek én mindent nagyon jól, csak a posztolótol akartam hallani, nem kell nekem senki, hogy a posztoló szócsőve legyen.
Ha van aki ír egy posztot, akkor az jelenjen is meg, teccik érteni?

A többit meg miből feltételezed, ha szabad érdeklődöm.

vándor madár 2018.01.12. 18:01:35

"Álmaim megvalósításának útjára léptem. Munka, ház, kert, kocsi, állatok, stb."

Szerintetek mikor tud venni a posztoló Nagy-Britanniában egy keresetből, ahol annyit keres, hogy hatan kell lakni, olyan kertes házat, ahol elegendő nagyságú telek van állatok tartására? De akár Ausztriában is? Gondolom nem szobakutyákról van szó.

Tényleg Frankfeca mi lett az állataiddal, mikor elmentél Ausztriába?

Soulimerika (törölt) 2018.01.12. 18:11:30

@geegee: Nagyon igaz!!!

vándor madár 2018.01.12. 18:17:57

@Zoole Reloaded: Mert minden társadalomban, sőt még tágabb dimenziókban is, mint pl. kultura van implikált tudás. Nem kell mindent elmagyarázni és szóról szóra kifejteni ahhoz, hogy a mások, akik ugyan oda tartoznak, megértsék (ha akarják). Ezer bocsánat, hogy fel mertem hozni a példát, de pont a témához vágott.

SzZoole 2018.01.12. 18:28:26

@vándor madár: értem, miaza implikált tudás?
Nekem mint hat elemisnek (2 első és 4 második) kifejthedned bővebben, de ha vonakodol megtenni, az a nem, azt is megértem.
Tudod volt egy súlyos balesetem, és ezzel járó agymütétem, így nehezemre esik az általad felvázolt szó befogadása.

London2009 2018.01.12. 18:39:12

@vándor madár: csak egyet nem kerdeztel. Na es Magyarorszagon mikor tudna venni egyedul, minimalberbol?

vándor madár 2018.01.12. 18:44:40

@Zoole Reloaded: Sajnos már elárultad magad. Fent odaírtad, hogy "Értek én mindent nagyon jól", na ez az implikált tudás. Mindenki tudja, miről van szó, ha oda van írva, ha nincs.

De ma biztos olyan kedved volt, meghát ez a poszt sem mindenki szájaíze.

SzZoole 2018.01.12. 18:50:34

@vándor madár: pedig nem fogod elhinni, két értelmes összefüggő mondatot nem tudok leírni :)

És arra mit mondasz, ha azt feltételezem, hogy ez a poszt olyan “Norbisra” sikeredett?

vándor madár 2018.01.12. 19:02:32

@London2009: "Na es Magyarorszagon mikor tudna venni egyedul, minimalberbol?"

Jogos a kérdés. Egy vidéki, pontosabban falusi házat, mert itt nyilván arról van szó, egyáltalán nem lehetetlen megvenni Mo-n, csak az a kérdés, hogy mik az igények? Már három milláért is lehet venni lakható házat. Pl.
- Sokan eladják havi részletre a házukat, mert különben ott dől össze.
- Ha elmegy egy gyárba dolgozni általában a Dunántúlra, ott fizetik a lakhatását és/vagy kap albérleti támogatást + cafeteriát + hazautazási költséget, így a fizetése nagy részét félre tudja tenni, amennyiben egyedülálló.
- Több önkormányzat ad támogatást ingatlanvásárláshoz.
- Ha gyerekei vannak, kap használt csok-ot.
- Hitelt is kap, ha nincs tartozása.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

London2009 2018.01.12. 19:05:32

@vándor madár: ez itt sincs am maskent. A videk itt is lehet nagyon olcso. Aki keves berert dolgozik, sosem ertettem miert az orszag legdragabb varosaban probal boldogulni.

vándor madár 2018.01.12. 19:12:43

@Zoole Reloaded: A kérdésre sajnos nem tudok válaszolni, mert egyrészt azt sem tudom, ki az a Norbi, másrészt meg aszongya a közmondás, hogy: "honi soit qui mal y pense".

vándor madár 2018.01.12. 19:23:22

@London2009: "A videk itt is lehet nagyon olcso." Te mit tartasz ott nagyon olcsónak? Én többször néztem a UK-ben ingatlanhirdetéseket, de százezer alatt semmi érvényeset nem láttam. Ausztriában is csak Burgenland déli részén a magyar határnál van az alatt vagy elvétve a cseh határ környékén, de ott meg munka nincs, nyilván azért olcsó. Mindkét országban a saját pénznemről beszéltem.

SzZoole 2018.01.12. 19:25:37

@vándor madár: "honi soit qui mal y pense"
That means may he be shamed who thinks badly of it azaz szegyelje magat aki rosszra gondol ( a gyengek kedveert, mert ugye azok is olvassak ezt a blogot)

Norbi egy nagyon "hires" poszter volt, nagyon élénk fantaziaval megaldva :)

svédnyugger 2018.01.12. 19:36:49

Elöre momdom, hogy érdemben nem tudok hozzászólni sok bloghoz és sok cikkhez. A magyarázat, hogy amikor választás elé kerültem, akkor mindig az új hazám került a központba. Én még az átkosban – értsd az elmult regimben – kerültem Svédországba. Az un. átkos, mindig az elmúlt rendszer. Az elsô év nagyon nehéz volt, de ha az ember elhatározta, hogy itt élned, halnod kell, akkor a beilleszkedés volt az elsô feladat. Majdnem 40 év távlatában, annak ellenére, hogy el kell ismernem, hogy a politikai és társadalmi nehézségek, az utóbbi évtizedben még mindig positiv oldalra billennek. Csodabogárral ellentétben, ez az ország nekem lett kitalálva. Sajnos ehhez hozzájárul a hozzáállásom az emberekhez. Nem mindenkinek jön be. Nekem nagyon. Életemnek a likvidje, hogy a gyermekemnek a legjobb jövôt sikerült biztosítani, bárhol meg tud élni családjával. Miután nincs számottevô családi, baráti kapcsolatom M.o-gal, így hiányérzetem sincs. Amit Csodabogár gyakran emleget a kultura. Részben igaza van, de ô Bp-en él. Hogy fejezné ki, ha csajágaröcsögén élne? Én egy kisvárosban élek, ami azt jelenti, hogy kulturális érdeklôdés együtt jár hosszabb utazásokkal. Miután egyedül élek, így nem kerül sor sok ilyesfajta utazásra sajnos. De hozzáteszem, hogy egy happening ensam är nem ugyanaz, mint együtt a barátokkal. Amúgy egy opera vagy kammarorkeszter nincs a listámon. Talán a barátikörömnek van más ízlése, mint nekem, de soha sem tudtam szerezni egy-egy drágább arrengemang társaságot.

London2009 2018.01.12. 20:00:15

@vándor madár: te hoztad peldakent a magyar paraszthazat 3 millioert. Amire feltetelezem, hogy meg egyszer annyit kell kolteni, hogy lakhato legyen, no mindegy. Tehat ahol ilyen hazat arulnak az merre van? Borsodban talan?
Itt a 100k olcso. Az 3 eves atlagkereset durvan szamolva. Ha van 10k onerod kb 400 font lesz a hitel havonta 25 ev futamidovel szamolva. Azt meg minimalberbol is jatszva ki lehet fizetni. Ha esetleg ketten vannak, akkor meg elhetnek mint Marci Hevesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.12. 20:29:53

index.hu/kulfold/2018/01/11/ujratargyaljak_a_nemetorszagi_sariarendorseg_ugyet/

Pofám leszakad, bzmg...
Hülyék ezek a németek, ha ezt hagyják.Én úgy bebaxnék mindenkit a böribe, aki hivatalos személynek próbál meg látszódni és még intézkedik is, mint a huzat...Hát meddig vastaxik még a képükön a bőr?!?!

vándor madár 2018.01.12. 20:30:22

@London2009: Igazad van, mindenre lehet költeni, ha az embernek igényei vannak, de ha nem jut rá, akkor is van bőven lakható annyiért. Országszerte vannak házak, sokkal több, mint amit meghirdetnek. Sokan már olyan sokáig hirdettek, hogy feladták. Ha valahol venni akarsz, legjobb, ha körbejárod a vidéket és megkérdezed az embereket. Ez itt tele van ingatlanosokkal: ingatlan.com/szukites/elado+haz+3-mFt-ig
A 100k az annyira olcsó nálatok, hogy azért nincs is ház, főleg állattartásra alkalmas telekkel. És ahhoz a példához, amit írtál, max. hány évesnek szabad lenni a bank szerint, ha 25 évig fizeted? Azért kíváncsi lennék rá, hogy a magyarok közül ott a UK-ban kb. hány százalékban vettek ingatlant? Nehezen tudom elképzelni, hogy sokan lennének.

FrankFeca 2018.01.12. 20:36:15

@vándor madár: Az állatok,mint tyúk,liba,gyöngyik , kacsák sorsa bevégeztetett. A család,szomszédok,ismerösök,barátok mind nagy örömmel fogadtáköket . A kecskék,fürjek,nyuszik s kis kutyus a közeli iskola "farmján" vannak kényeztetve. A gyerekek nagyon örültek nekik! A mangalica,pedig elajándékoztatott.

Virago_1000 2018.01.12. 20:41:22

@nerazzurri: "Ha itt meg tudja teremteni az ember azt az életszínvonalat, ami boldoggá teszi, akkor eszébe se jut visszamenni. "
- a kivandorlok tulnyomo tobbsegenek nem sikerul a magyarorszagon megszokottal azonos eletszinvonalat megteremteni. Ez cafolhatatlan teny.

Virago_1000 2018.01.12. 20:56:14

@Zoole Reloaded: "Tudom, érthetetlen ez sokaknak, de mióta hazaköltöztem, leginkább azt vettem észre, hogy nem értenek meg. Próbáltam elmagyarázni, de felesleges."
- mert jatszotta a nagyfiut hogy o megjarta kulfoldet, es nem voltak ra az otthoniak vevok a nagyarcoskodasra.

@nerazzurri: "Hát nem tudom, lehet, hogy csak én nem találtam túl sok olyan blogot, akik arról írnak, hogy mennyivel jobb lett az életuk. "
- aki a materialisan jobb elet remenyeben indulna el, azt en is erosen lebeszelnem, hiszen ez nem fog osszejonni ma mar, nyugaton mindenhol csuszik lefele a kozeposztaly.
Kaland, nyelvtanulas tapasztalatszerzes latokor tagitas stb. Ezek ertheto okok a kijovetelre.
A (tobb) pebnzkereses kulfoldon teljesseggel kizart.
Meg nem lattam olyat, akinek otthon nem jott ossze semmi, kint pedig minden egycsapasra alakult.

Buchhalter 2018.01.12. 20:56:38

@tanato: helló tanato,te elhiszed a facebakos reklámhírt,hogy haza csaltak 200 hentest külföldről mert ott szegények majd éhen haltak? A Bonafarm cégcsoport köztudott,hogy Fideszes oligarchák birtokolják.Enyhén kampány szagú ez hír a szöszenet .Én nem tudom komolyan venni. Annyira töléletes minden a Fidesz szerint,hogy a Postánál csak 800 fő hiányzik a BKV-nál mg csak 4-500 fő. És akkor még ott van a MÁV, Volán FKF és még sorolhatnánk.A vízművek is állandóan hirdet mindenféle pozícióba.Már irodai állásokra is lasszóval vadásznak.

London2009 2018.01.12. 21:00:27

@Virago_1000: unasig ismetelt kerdes. Well, akkor te miert vagy itt?

zoldzeller 2018.01.12. 21:02:26

@Virago_1000: miert elsz Angliaban? Meg soha nem valaszoltal erre a kerdesre. Kotekedes nelkul kerdezem, hogy miert elsz Angliaban?
IT Knight legalabb ugy el ahogy azt predikalja. Te viszont nem. Miert?

vándor madár 2018.01.12. 21:05:26

@FrankFeca: Remélem megvalósul majd az álmod és megtalálod a helyed!

London2009 2018.01.12. 21:17:02

@vándor madár: ez jo kerdes. Ki tudja?!? Nagyon sok magyart ismerek aki vasarolt ingatlant maganak, de ez nyilvan nem egy reprezentativ felmeres. Sot, tobben kozuluk, nem is egyet, hanem tobbet vettek. Mi a nagymamam hazaert 6m HUF-ot szeretnenk kapni, ami nagyon realis. A Jaszsagban van, foutcan es tokeletesen karbantartott. Nagy a kert, lehet allatokat is tartani. Munkalehetoseg nulla, kiveve a sok betanitott munkat. Kultura nulla. Szorakozasi lehetoseg nulla. De van sok szinesboru cserebe. Harmat, szalonnasutes, dogleszto kanikula, igazi tel.

London2009 2018.01.12. 21:20:46

@FrankFeca: mindenfele rosszindulat nelkul kerdezem, hogy miert csak ma regisztraltal a blog.hu-ra amikor megjelent a posztod?
Nagyon furcsallom, hogy a Olliekkal par nappal ezelott ugyanez volt a helyzet. Persze ez lehet a veletlen muve, de furcsa egybeeses.

FrankFeca 2018.01.12. 21:25:51

@vándor madár: Köszönom szépen! Igazán kedves Töled! Rajta vagyok az úton ,s minden visz elöre.

FrankFeca 2018.01.12. 21:25:56

@London2009: Igen egyszerü a felelet .Gondoltam, ha kérdezne valaki,annak majd illdomos lesz választ adnom. Ezért.

Virago_1000 2018.01.12. 21:26:10

@nerazzurri: "En szeretném azt is, hogy o magyarnak gondolja magát, hiszen magyarok a szulei is, "
- azt csak szeretned, o mar angol, hoszen ott no(tt) fel, ott vannak a baratai, ez az orszag ad identitast neki.
Neki a magyarok idegenek, es ez neked meg lehet hogy fajni fog, de ez az ara annak, hogy "marad-e még kenyérrevaló a hónap végén" (otthon is marad mindenkinek, aki nem lusta)

Virago_1000 2018.01.12. 21:26:17

@London2009: "Aki addigra nem lesz allampolgar vagy allando rezidens, azt szerintem haza fogjak paterolni"

- egeszen biztosan, hatalmasat tevedsz.

Virago_1000 2018.01.12. 21:26:31

@London2009: Otthon a minden varakozast emghalado gazdasagi novekedes az ingatlanarak novekedeset is magaval hozta, itt a leszakadoban levo nyugaton pedig stagnalnak az arak.
De meg fog ez fordulni mert az angolok mindig a f** jo oldalan alltak,

Határátkelő 2018.01.12. 21:29:20

@London2009: Most komolyan, minek eteted? Aki olyat leír, hogy "a kivandorlok tulnyomo tobbsegenek nem sikerul a magyarorszagon megszokottal azonos eletszinvonalat megteremteni. Ez cafolhatatlan teny", azt minek eteted? Gyakorlatilag saját magát és egy-két százezer magyart hülyéz le, tényként állítva be egy nettó baromságot. Mert ugye aki külföldre költözik és ott is marad úgy, hogy ezért cserébe rosszabbul él, az nem kerek.

London2009 2018.01.12. 21:31:18

@Határátkelő: itthon vagyok egymagamban ma este, faj a torkom, nincs jobb szorakozasom. De jol van, akkor nezek valami filmet, vagy magamra huzom a takarot. Igazad van. :D

London2009 2018.01.12. 21:32:09

@FrankFeca: koszi a valaszt! Megnyugodtam! Sok sikert a tovabbiakban! : )

Virago_1000 2018.01.12. 21:33:17

@vándor madár: "Azért kíváncsi lennék rá, hogy a magyarok közül ott a UK-ban kb. hány százalékban vettek ingatlant? Nehezen tudom elképzelni, hogy sokan lennének. "

- Elkepzeleseid tukrozik a valosagot.

Határátkelő 2018.01.12. 21:33:41

@London2009: Ja, az más. Akkor nyugodtan. :D

London2009 2018.01.12. 21:34:04

@Virago_1000: oke. Kihamozom akkor a lenyeget. Tehat tobb evnyi nyugati berbol valo megtakaritas felhalmozasa ellenere sem tudnal Magyarorszagon ingatlan venni a lufi miatt. Igy maradsz es itt vasarolsz. Jol van Virag Doktor. Jo ejt!

Virago_1000 2018.01.12. 21:43:06

@London2009: @Határátkelő: "Mert ugye aki külföldre költözik és ott is marad úgy, hogy ezért cserébe rosszabbul él, az nem kerek. "
- inkabb az nem kerek, hogy magukat epeszunek gondolo emberek hogyan hagyjak magukat elhulyiteni a media altal, es hogyan csapjak be magukat.

Jobb ha elfogadod a tenyt: A kozeposztaly itt is eppugy a tulelesert kuzd, mint otthon. Lakashitel diakhitel aruhitel mindenfele hitel
Az egeszsegugy haldoklik, ami azert is meglepo, mert fajlagosan is tobb penzt forditanak ra. Ezt az orvosok tudasszintje csak tetezi.
Az alapfoku oktatas szinvonala sosem kozelitette meg a magyart.

En a tenyeket veled ellentetben, 12 ev tapasztalatabol irom.

Virago_1000 2018.01.12. 21:43:12

@London2009: Azt vettem eszre hogy az ingatlan nem a legjobb befektetes.
Mar a bitcoin sem jo, mert mint minden ilyesmi, mire eljut a mainstreamba, a koztudatba, addigra mar nem jo.

Virago_1000 2018.01.12. 21:46:15

@London2009: ja es meg annyi, hogy az osi indiai mondas szeritn a penzt nem lehet megenni, otthon a termeszeti feltetelek is adottak ahhoz, hogy tuleljunk, ha ugy adodik (pl termeszeti katasztrofa vagy iszlam hatalomatvetel miatt) otthon van europa legkivalobb minosegu vize, termofoldje. Azt ne feledd, hogy az elet elsodleges feltetelei ezek.

TX7AW 2018.01.12. 22:01:13

@Határátkelő: Nem akarod felkerni egy posztra? Annyian kivancsiak vagyunk, hogy mi tartja ot a doglodo Nyugaton, es ugy tunik, sose fogjuk megtudni.

Határátkelő 2018.01.12. 22:01:59

@TX7AW: :) Tartok tőle, hogy nem derülne ki belőle.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.12. 22:09:38

@Dikusz: negy, a mindensegit, utalom ezeket az eltuneseket.

zoldzeller 2018.01.12. 22:09:47

@Virago_1000: szoval miert elsz Angliaban?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.12. 22:14:01

@Zoole Reloaded: o volt az aki olajfurotornyon dolgozott, s a tenyerevel nyomta vissza egy serult kollega agyat...?

SzZoole 2018.01.12. 22:17:57

@kisrumpf: igen, 2011 vagy 2012-es sztori, emlékszel meg ra?
Azthiszem az meg az origos időkben volt :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.12. 22:19:36

@Zoole Reloaded: ezekre a reszletekre elenken, de nem talalom... pedig olyan szepen volt.megirva...

London2009 2018.01.12. 22:19:37

@Virago_1000: miutan normalis hangnemben szolitottal meg, igy szivesen leirom amit gondoldok. Egyeterteni szokas szerint nem kell.
Egyebkent meg reszben azzal is egyet ertek, hogy sokan jobb eletszinvonalon eltek Mo-on es megis itt talaltak meg a boldogulasukat. De ezt is mar szazszor leirtam neked is meg masnak is. Csak azt felejted el mindig el, hogy nem csak a penz szamit.
A bitcoinnal kapcsolatban egyetertunk. Ettol fuggetlenul nekem egy csomo kollegam keresett egy rakat penzt rajta az elejen. Azota is banom, de erre nem hagytak rabeszelni. Az ingatlan meg mindig jo befektetes, csak erteni kell hozza.
Nem latom, hogy az angol kozeposztaly szenvedne. Mig Magyarorszagon gyakorlatilag alig maradt kozeposztaly.
Tudom, hogy neked itt volt rossz tapasztalatod az orvosokkal. Ugyhogy szerintem igy ertheto modon nagyon elfogult lettel. Beke veled.

zoldzeller 2018.01.12. 22:20:55

@London2009: De miert el Angliaban? Ha minden szar ott akkor miert el ott? Valaki mondja mar meg!

London2009 2018.01.12. 22:24:44

@zoldzeller: most mondom. Biztos beleszeretett titkon egy migrancs nobe! Masra nem tudok gondolni!

zoldzeller 2018.01.12. 22:31:11

Igazabol csak sajnalom, mert tenyleg szar lehet olyan helyen elni amit ennyire utal.

London2009 2018.01.12. 22:33:42

@zoldzeller: ah nem kell senkit sem sajnalni. Ez is csak az en feltetelezesemet igazolja. A szerelem elvakitja! Minden borzalom ellenere kitart! :D

Dikusz 2018.01.12. 22:40:35

@London2009: Soha, de soha az életben nem derül ki. Még az is lehet, hogy itthon dekkol valójában...

tanato 2018.01.12. 22:42:51

@Buchhalter: Van egy kis kampányszaga,bár felénk éppen most jött haza kettő hentes/régiesen mészáros a mészárszék magyar szóból,nem tudom a hentes kifejezést ki találta ki és mikor/nyugatról tízéves ottlét után egy közeli vágóhídra,állításuk szerint a kint bérük 70%-át megkapják és ezért már érdemes volt hazajönniük.

gabors 2018.01.12. 22:44:44

@tanato: "index.hu/belfold/2018/01/12/szaud-arabiai_rendoroket_neztek_migransnak_cegleden/

Egy kis migráns off. "

gondolom erre utalt a birkank korabban hogy a fejekben minden rendben van Mo-n .... jol mukodott a propagande sotetebb boru alakot latunk akkor hivjunk rendort !!!!

tanato 2018.01.12. 22:45:18

@Dikusz: Az is lehet,de az is hogy kint él és kormányhű bloggerkedésből tesz még egy kis plusz pénzt a családi kasszába.
Nem vicc: két napja hidetett a Petőfi rádió új állásokat a cégnél és majd hanyatt vágtam magam, bloggereket keresnek jó pénzért.

tanato 2018.01.12. 22:46:48

@gabors: Pontosan,szegény szaudi rendőrök,bár nálukfelé sem éppen kesztyűs kézzel bánnak az idegenekkel,ha nincsenek érvényes papírjaik.

gabors 2018.01.12. 22:55:57

@London2009: "@Virago_1000: unasig ismetelt kerdes. Well, akkor te miert vagy itt? " mert szeret szarabbul de NEM Mo-n elni..

vagy csak imad mosogatni ... :-)

London2009 2018.01.12. 22:56:52

@gabors: ah, nincs bennetek semmi romantika! A szerelem tartja itt! Ehhez nem fer ketseg!!!

gabors 2018.01.12. 22:57:13

@zoldzeller: szertintem csak kivetiti hogy vele mi van mindenki masra kint szarul el mosogat de szegyelne hazamenni mert az bukas ....

zoldzeller 2018.01.12. 23:03:51

@London2009: Te egy eleg romantikus alkalt vagy, nem?:)

London2009 2018.01.12. 23:08:25

@gabors: szerintem nem azert nem megy haza. Hanem azert, mert o sem a sajat sorsanak az ellensege. A mai kommentjebol kiderult, hogy a minden varakozast felulmulo magyar gazdasagi fellendules magaval hozta a magas ingatlanarakat. Na es feltetelezem, hogy igy ott labdaba sem rugna. Igy marad. Meg varom a valaszat. Tukon ulok.

gabors 2018.01.12. 23:09:39

@London2009: Ja mert haza nem viheti mert mindjart hazaarulo lenne hogy egy migrancsot csempeszet a tiszta arja magyarok koze (SAD !) (vagy feleseg nem kivan abba a legjobb foldu legjobb vizu balkanba immigralni a budos koszos patkanyoktol fertozott Londonisztanbol) ...

ez sem eleg romantikus ?? igaz most eppen ironaban dekkolok egy darabig...

Ja meg van a datum lehet tervezni a hoszzu husveti utat es visszaindulas elott belefer egy urnazas ....

London2009 2018.01.12. 23:10:49

@zoldzeller: ebben a szanalmasan nyomorek Angliaban mar csak ez maradt nekunk kitantorgottaknak. A romantika! Muszaj annak lennem. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.12. 23:13:50

@gabors: "Egy kis migráns off."

En ugy elszomorodtam most, amikor 3 ev utan otthon voltam :( Sokaktol hallottam az agymosasrol es a mediabol omlo propagandarol, de elso kezbol tapasztalva mindig mas...Valamifele perverz otlettol vezerelve bekapcsoltam az M1-et, ahol a szilveszteri korkapcsolasban is allandoan azt hangsulyoztak, hogy nyugaton mindenhol mekkora biztonsagi elokeszuletek kozepette unnepelnek (ami ugye, azt hivatott kommunikalni, hogy ott milyen veszelyben elhetnek az emberek...)
Ez az incidenc hozzaadott a mostani latogatasunk alkalmaval tapasztalt vegyes erzelmeinkhez...

London2009 2018.01.12. 23:14:28

@gabors: a fejen talaltad a szoget. Itt lehet a kutya elasva! Esetleg a memoarjaibol ezt megtudhatjuk...de addig marad a romantika! :D

TX7AW 2018.01.12. 23:40:19

@London2009: Ah, es nem jon, nem jon, itthagy minket ejszakara ketelyek kozott... te meg raadasul meg a tukon is...

London2009 2018.01.12. 23:45:16

@TX7AW: ma sem fogok aludni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.13. 00:20:59

Úgy is nemrég volt japán poszt:

index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/12/nonek_adta_ki_magat_egy_japan_ferfi_hogy_a_noi_furdobe_mehessen/

Bróhaha, 180- as japán muksó?Na ne már, az ott náluk kosárlabdázó-alkat...
:-))))))
Az egészről meg a Blájen élete-beli kövezős jelenet ugrik be, hát naná...:D

www.youtube.com/watch?v=OiIFx2lAAf8

somlobodog 2018.01.13. 00:55:24

@zoldzeller: mert hazudik. Max a tv-ben látta Angliát.

tanato 2018.01.13. 09:03:47

@Zsuzsi65: "Nagyon veszélyes" helyeken éltek ti is meg mindenki aki nyugatra ment.Ez van itthon kommunikálva.SŐt nagyon sok ember,köztük értelmes diplomás emberek is meg vannak szilárdan győződve arról,hogy nemsokára tömegesen fognak hozzánk jönni,menekülni a nyugatiak az ott lévő terror és iszlám veszély miatt.Nemcsak a magyarok vissza hanem az "echte" nyugatiak is.
Ez a masszívan nyomatott agit prop agymosásának eredménye.

Taxomükke (UK) 2018.01.13. 09:09:36

@London2009: Ezt mar en is tobbszor leirtam itt az evek alatt. Alacsony fizetest ado munkat nem Londonban kell vegezni, hanem videki kisvarosban, ahol felebe-harmadaba kerul a lakhatas, es valoszinuleg joval kevesebb lesz az utazasi koltseg is.

Virago_1000 2018.01.13. 09:23:05

@London2009: Ellentetben a blog gazdajaval, az en latasmodom az, hogy a teny szent, a velemeny szabad.
A liberalisnak csufolt, de valojaban globalista vermerseklet el akarja a tenyeket is zarni, igy valik alliberalissa, megszentsegtelenitve az eszme eredeti jelenteset.

erre meg reagalok:
"Nem latom, hogy az angol kozeposztaly szenvedne. Mig Magyarorszagon gyakorlatilag alig maradt kozeposztaly."

- kozeposztaly angliaban, usaban, sem sehol nyugat-europaban sem nagyn maradt mar, a 80-as evekhez kepest. Akkor ha tanultal, szereztel egy piackepes szakmat, nem volt gondod az eletben, ezert vagytak sokan nyugatra (apam is disszidalt, de hazajott, mert a honvagy). Ellenben ma mit tapasztalunk?
30-50k gbp adossaggal inditjak az eletuket a fiatalok, ha arra vetemednek hogy egyetemre mereszelnek menni. Ez otthon nem igy van, mondjon barki barmit. Szerintem abnormalis, hogy adossaggal inditsd az eleted.
Aztan a fiatalok egyre kesobb alapitanak csaladot mert egyre kesobb tudnak elkoltozni otthonrol, mert az elso lakas, a szulokrol levalas, a fuggetlenedes egyre nehezebb. Ennyit a anliaban is lecsuszo kozeposztalyrol, amirol ha nem tudsz, vagy nem latsz, annak kizarolag 1 oka lehet: nem nezel korul, nem tajekozodsz elegge. Vagy csak tul jo korokben mozogsz, ezert inkabb legyel halas.

"Tudom, hogy neked itt volt rossz tapasztalatod az orvosokkal. Ugyhogy szerintem igy ertheto modon nagyon elfogult lettel. Beke veled."
Koszonom, Veled is. Egyebkent van jo tapasztalatom is, szeptemberben voltam 1 hetet korhazban, igaz olyan jellegu dolog, amit a portas is megcsinal otthon, (staphyloccocal infection) de a tapasztalatok tobb mint lesujtoak, 2 napig vartam a folyoson, mire jutott agy. Aztan mire bejutottam, jo volt minden, a kaja fenomenalis, viszont az NHS legnagyobb gondja a belso burokracia, a fejetlenseg, semmi organizacios keszseg, tettem si par javaslatot, ugysem fogadjak meg. A nurse-ok aranyosak, segitokeszek, a doktorok arrogans bekepzelt idiotak, akik magukat istennek kepzelve meg a gyogyszetreket sem ismerik (konkretan a pharmacist, vagy a nurse felulbiralhatja oket) de a beosztottjaikat ugy kezelik mint a szart.

Virago_1000 2018.01.13. 09:23:37

@Zsuzsi65: "ahol a szilveszteri korkapcsolasban is allandoan azt hangsulyoztak, hogy nyugaton mindenhol mekkora biztonsagi elokeszuletek kozepette unnepelnek (ami ugye, azt hivatott kommunikalni, hogy ott milyen veszelyben elhetnek az emberek...)"

- es ebben igazat is allitottak.

@London2009: A szarmazas, a nemzetseg ne alljon a szerelem utjaba. Mindig is ezt vallottam.

Az iszlam terfoglalassal nem ertek egyet, mert az o celjuk mar a 15. sz.ban is a mi kulturank eltorlese volt (olvass bele a koranba) es most is az. A 16szban mi vedtuk europat, korabban spanyolorszag felol probaltak betorni Martel karoly allitotta meg oket. Ma fegyvertelenul tornek rank, es pont ezert nem tudunk ellenallni. Egyes egyedul kozep-europa nepei nem olyan agymosottak, hogy elhiszik a multikulturalis hulyitest. Nyugat mar elveszett, a helyzet visszafordithatatlan.
Pedig ha az iszlam tobbsegbe kerul, (2 generacio max) nem lesz tobb noi jogok meg homokos fesztival, olvass csak korant!!!

Bicepsz Elek 2018.01.13. 10:10:08

Londont sokan utaljak, de mindig van valami (sz.r)munka heti 7 nap 24 oraban. Ausztria viszont sokkal kozelebb all hozzank. Vasarnap pedig ZARVA tartanak a boltok szerencsere!!

Bicepsz Elek 2018.01.13. 10:10:16

@Virago_1000:
Van kozeposztaly:
A szulok segitik a gyerekeiket penzzel!!!
Ott a hatar a kispolgar es a kozep kozott, hogy a kozeposztalybeli kolkenek a szulok fizetik a tandijat, a mortgagenek az alapjat stb stb. A vagyonuk halomozodik, vsak 1-2 gyereket csinalnak.
Viszont a kisebbsegek ssaporodnak es a bunozose megno hamarosan.

lüke 2018.01.13. 12:02:57

Külföldön nagyjából rendben vannak fejek, a kiszámítható élet miatt, Mo- n már kevésbé...

szalka240 2018.01.13. 13:49:35

@London2009: @Virago_1000:
És mi van, ha mindkettőtöknek igaza van? Ha mondjuk a nyugati középosztály valóban süllyed lefelé, de még így is olyan szinten van, hogy az egy magyar lesüllyedő középosztálybelinek még így is több, mint elfogadható.

gabors 2018.01.13. 14:45:28

@Virago_1000: "A 16szban mi vedtuk europat, " es meg te beszel propagandarol ... az akkori magyarok tobbsege (lasd erdely) bizony kollaborans volt buda-t har nelkul adtak fell es lehetne meg idezni azt ami neked kimaradt es csak a mai "uj" tortenelmet ismered el mint tenyt...

Virago_1000 2018.01.13. 14:54:43

@tanato: "Ez a masszívan nyomatott agit prop agymosásának eredménye. "
- en is meg vagyok rola gyozodve, pedig diplomas ember vagyok. Ami teny, az teny.
Azt meg mar leirtam egyszer, hogy ez nem az agitprop eredmenye, hanem mi magyarok (is) magunktol vagyunk ilyenek. Ide idegen kulturaju, a mi kulturankat el nem fogado, tiszteletben nem tarto idegenek akkor sem johetnenek be, ha baloldali kormany lenne hatalmon, mert az osszetarto kozosseg kiutalna oket (legalabbis ahol van meg osszetarto kozosseg). Nagyvarosokban szinte sehol, nyugaton meg mar falun sem.

Es pont ez nyugat veszte.

Azt is irtam mar szamtalanszor, hogy a nyugati emberek szinten eleguk van az idegenek eroltetett betelepitesebol, olvass csak bele youtube videok kommentjeibe, mindenhol Viktort istenitik.

Tehat megegyszer leirom, hogy ertsed: mi magyarok akkor is utalnank a beilleszkedesre keptelen idegeneket, ha semmi propaganda nem lenne.
De "mellesleg" olyan szerencsesek vagyunk, hogy a nyugati allamokkal ellentetben, a mi - jelenlegi - kormanyunk a m erdekeinket kepviseli.

Virago_1000 2018.01.13. 14:54:52

@Taxomükke (UK): "Alacsony fizetest ado munkat nem Londonban kell vegezni, hanem videki kisvarosban"

- ott nem sok ilyen van.

Virago_1000 2018.01.13. 14:55:06

@Bicepsz Elek: "Ott a hatar a kispolgar es a kozep kozott, hogy a kozeposztalybeli kolkenek a szulok fizetik a tandijat, a mortgagenek az alapjat stb stb. . "

- 2 eset lehetseges: Ezt Magyarorszagrol irtad, vagy soha nem jartal meg Angliaban.
Ahol a nepszokas szerint a szulo alberleti dijat szamol az otthon elo gyereknek (a szamlakon kivul) amint a gyereknek van allasa.

Arthamyr 2018.01.13. 15:58:28

@Határátkelő: Nagyon jó lenne pedig. Kiváncsi vagyok, hogy egy ilyen "érdekes gondolkodású" ember hogyan éli meg a hétköznapokat, mi a munkája, milyen körülmények közt él. Lehet, hogy csak egy meg nem értett zseni, és meg tudna világosítani, hogy én is kezdjek el félni a "nyugat" bekövetkező összeomlásától, iziben vonjam fel az itteni horgonyokat, és húzzak vissza Magyarországra, amit a felvilágosult magyar, nem megvezethető választók és az általuk megválasztott kormány megvéd és felvirágoztat.
A hozzászólásokban ehhez nem kap elég teret, nincs elég meggyőző ereje.

Arthamyr 2018.01.13. 16:08:55

@Virago_1000: @Arthamyr: Mit szólsz hozzá, mester? Jó lenne egy poszt (gyakorlati példákkal, statisztikákkal, esetleg logikával alátámasztva), amiből megértem, hogy miért jobb Magyarországon, mint a "nyugaton". Csak azért, mert én nem láttam olyat az ismeretségi körömben, akinek ne érte volna meg, pedig volt "mosogatótól" kezdve IT igazgatóig mindenki.
Természetesen leszámítva azon dolgokat, amik abból adódnak, hogy az az ember szülőhazája, ebből én is tudok párat, csak mérlegre téve ezt kevésnek ítélem.

Virago_1000 2018.01.13. 16:42:44

@Arthamyr: "Csak azért, mert én nem láttam olyat az ismeretségi körömben, akinek ne érte volna meg, pedig volt "mosogatótól" kezdve IT igazgatóig mindenki."

- neked ezek szerint CSAK magyar ismeroseid vannak, akik par eve vannak kint.
Nekem meg pontosan hogy a magyar ismerosokbol vannak kevesen, szam szerint <5, raadasul oket otthonrol is ismertem mar, es az en inspiraciomra jottek ki.
Viszont kiterjedt ismeretsegem van angol, szikh, hindu, muszlim, es bar kevesebb de szinten jelentos szamu neger - jamaica, africa, szomalia egyarant, akiket latom es tudom, hogy hogyan elnek. A legtobb kinti magyar ezt sosem fogja megtudni, mert eleve nem is beszeli a nyelvet, tehat meglehetos korlatok kozt eli eletet emiatt.

A magyarok tarsasagat sohasem kerestem, az elso par honapot leszamitva, mert rogton eszrevettem, hogy a szemelyes fejlodesem szempontjabol elsodleges visszatarto ero a magyarok tarsasaga - legalabbis abban a kornyezetben, En is mosogattam par honapig, de jo hulye voltam (szerintuk) hogy inkabb nyelviskolababa jartam nappal mert ejjel meloztam. hogy azok hol vannak, nem erdekel, de nem lett jobb eletszinvonaluk az angol munkatol mint ahogy neked sem, es nem csak az anyagiakra gondolok. De gondolhatnak arra is, mert itt a kozeposztaly (is) adossagspiralban el.

zoldzeller 2018.01.13. 17:17:46

@Virago_1000: miert elsz Angliaban?
Kizarolag a fikazo kommentjeid miatt erdekel. Amig ezt nem ertjuk senki nem fog komolyan venni, egy megkeseredett, sikertelen maganyos embernek hiszunk aki folyton harapja a kezet ami eteti.

gabors 2018.01.13. 17:45:10

@Virago_1000: "De "mellesleg" olyan szerencsesek vagyunk, hogy a nyugati allamokkal ellentetben, a mi - jelenlegi - kormanyunk a m erdekeinket kepviseli. " kurva nagy tevedes a kormany 8 evig a zorban es oligrachiainak es a csokosoknak az erdeket kepviseli kb 1%-a az orszagnak ja lehet te benne vagy azert beszelsz "mi erdekeinkrol"

Virago_1000 2018.01.13. 19:40:14

@gabors: @zoldzeller: leirtam a valaszt, de kerdezd a bloggazdat, miert nem kerulhetett be.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.13. 20:14:46

Udv nektek Sopronbol. Vonattal jottunk at Becsbol. Pontosan meg tudtam mondani, hol a magyar hatar. Azonnal feltuntek a dolni keszulo viskok, es a szemethalmok a bokrok aljan, utszelen.

Van itt meg rendbetenni valo, mielott hazamenekulok a Nyugatrol.

Arthamyr 2018.01.13. 20:20:26

@Virago_1000:

"neked ezek szerint CSAK magyar ismeroseid vannak, akik par eve vannak kint." - Na az ilyen kijelentések mocskosul irritálóak, mert egyrészt baromság (mi a faszból következtetted ezt a ki, most komolyan?!), másrészt olyan baromság, ami ha igaz lenne, engem nem túl jó színben tüntetne fel. De ez jóindulattal is buta következtetés és egy hamis állítás.

"Nekem meg pontosan hogy a magyar ismerosokbol vannak kevesen, szam szerint <5, raadasul oket otthonrol is ismertem mar, es az en inspiraciomra jottek ki." - Ehhez képest rohadt ellentmondást nem tűrően jelented ki, hogy aki magyar, az otthon jobban élne.

"Viszont kiterjedt ismeretsegem van angol, szikh, hindu, muszlim, es bar kevesebb de szinten jelentos szamu neger - jamaica, africa, szomalia egyarant, akiket latom es tudom, hogy hogyan elnek. A legtobb kinti magyar ezt sosem fogja megtudni, mert eleve nem is beszeli a nyelvet, tehat meglehetos korlatok kozt eli eletet emiatt." - Milyen nyelvet? Az angolt?! Vagy tudni kéne ezen egzotikus nációk nyelveit? Miért lenne releváns tudni, hogy hogy él a szikh, hindu, muszlim, jamaicai stb., ha nem reprezentatív az életformája, és úgysem úgy fogok élni? Ha meg igen, akkor úgy él a sima angol is.

" de nem lett jobb eletszinvonaluk az angol munkatol mint ahogy neked sem, es nem csak az anyagiakra gondolok." - Ezt megint honnan a bánatos faszból következtetted ki? Én kb. nem láttam olyat, akinek nem lett volna jobb.

Aki kijött mosogatni, az otthon munkanélküli volt, mert semmit nem kapott a szülőfalujába (amúgy nem is igazán ért semmihez, mindenféle szirszar képzettsége van: pl. műkörmös, rendezvényszervező). Ő tényleg nem nagyon tudott angolul sem. Tehát effektíve nulláról indult. Na ő Londonban talált munkát (étterembe dolgozott: mosogatott, pincérkedett, vagy később már kaját is készített, azt mondta, h chef volt, amiben nyilván van egy kis túlzás), és valóban nem lett tőle gazdag, de futotta belőle egy ausztrál útra, meg Ibizára is, és maradt kis zsebpénze. Otthon kb. a szülei nyakán élt. Londonban eltartotta magát, és futotta olyan dolgokra, amik otthon neki nagyon messze lettek volna. Azóta hazament (a kint megismert faszijával), de azóta sincs munkája, ha jól tudom, szóval egyértelműen kijelenthető, hogy ennél jobb volt kint (még akkor is, ha az a jobb is nagyon szar).

Én kijöttem a feleségemmel, átlag kb. 4.5k-t takarítottunk meg havonta (tavaly télen-tavasszal havi 7k megtakarítás volt a csúcs pár hónapig), úgy, hogy a feleségem 4.5 évig 4-6 órában dolgozott, zömében otthonról, tavaly március óta meg nem is dolgozik, és én is tartottam egy pár hónapos szünetet (ki lehet számolni, hogy 5.5 év alatt ez mennyi; magyar, nem NER-es csókos/nem felsővezető szemmel nézve szerintem igen sok). Ne magyarázd már, hogy ma Magyarországon ez gyakori két alkalmazottnak (a havi 1.5-2 millió megtakarítás!), én konkrétan egy ilyet sem láttam, és a KSH szerinti átlagfizetés/megélhetési költségek sem ezt tükrözi...
A lakásunk is kategóriákkal jobb, mint az otthoni házunk (igaz, hogy kb. 7x annyiba is került), a kaja sem rosszabb, szuper konditerembe járok stb. Rengeteg külföldit ismertem meg, mindenféle országokból, többüknél voltam is látogatóban (pl. Izrael, Anglia, Ciprus, Lengyelország, Spanyolország, Észak-Írország), ez hogy lett volna meg otthonról? Tehát jobban éltünk, és sokkal több pénzünk maradt.
És akkor a hab a tortán, hogy mostanra sikerült hordozhatóra optimalizálni a munkám, napi 3-4 óra munkával otthonról dolgozva 2-3x annyit keresek, mint a haverok, akik otthon maradtak, és ha akarom, hazavihetem ezt a munkát, és kb. 2.5x annyit fogok keresni, mint amennyit keresnék (napi szintű agglomerációból való bevonatozással, ami a munkával együtt kb. 10-11 órát elrabol a napomból!), ha maradtam volna.

Mondhatnék még példákat (pl. simán csak átment valaki a cég londoni irodájába, tök ugyanaz a munka, 3.5x annyi fizetés), de mindenki, aki kijött, lépett előre, több malad a malacperselyben, sokkal komolyabb karrierre van lehetőség, ami otthon egyszerűen nincs, mert nem viszik oda az ilyen munkát.

Az, hogy nem lett jobb az életszínvonalunk a munkától, iszonyat nagy baromság, mert de, sokkal jobb lett, sok embernél ég és föld a különbség. Személyesen nekünk fantasztikusan megérte kijönni, sokkal több pénzt kerestünk, és olyan dolgokat láttunk és tapasztaltunk meg, olyan emberekkel barátkoztunk össze, hogy ebből kár lett volna kimaradni, még akkor is, ha egy fillérrel sem keresünk többet, és ugye nem ez a helyzet.

Semmiféle tényekkel nem támasztottad alá, hogy az emberek _nagy részének_ ne érné meg kimenni, különböző okokból.

Arthamyr 2018.01.13. 20:22:18

@Virago_1000: Nagyon nagy hányást kellett, hogy írj, hogy kivegye a bloggazda. Mibe tellene leírni 1 mondatban vagy két bekezdésben, olyan nyelvezettel, hogy ne moderálja ki a bloggazda? Erre sem vagy képes?

Dikusz 2018.01.13. 20:41:14

@kisrumpf: Neked is üdv. errefelé:)
Nem esik Sopron környékén a hó?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.13. 20:48:53

@Dikusz: nem, sajnos. Reggel esett valami daraszeruseg, de átaludtam. Ellenben het közepére kis havat josol Írorszagra... reménykedem.

juletræ 2018.01.13. 20:55:14

@Virago_1000:
"A (tobb) pebnzkereses kulfoldon teljesseggel kizart."

Nos, ez egész egyszerüen nem igaz.
Egységnyi idö alatt (ceteris paribus) legalább 3X több pénzt lehet külföldön összeszedni/gyüjteni, mint M.o-n. Nyilván ehhez nem mosogatni kell, hanem megfelelö állásba kerülni, de ez messze-messze van a lehetetlentöl.

És mindezt nyilván az itt érvényes lakás és megélhetési költségek mellett.

Mindezt saját tapasztalatból állítom ilyen határozottan. Ennyi pénzt ( és ilyen nyugdíjmegtakarítást) M.o-n _SOHA_ a büdös életben nem szedtem volna össze - még akkor sem, ha csókos-haver vagyok ( mert ehhez mégnagyobb csókosnak-havernak kellene lenni).

És mindezt úgy, hogy mindenhova az utcáról ( vagy a referenciáimmal ) vettek fel - lekötelezettje-haverja-rokona senkinek nem voltam itt.

juletræ 2018.01.13. 21:06:29

@Virago_1000:

Ja igen: és ha _kevesebb_ pénzt keresnék, akkor is kellemesebb lenne itt. Ugyanis:

1. én nem szertem a nagy hierarchiát és az önmagáért való tekintélytiszteletet
2. szeretem a dolgokat logikusan megközelíteni
3. kompromisszumokban gondolkodok
4. a szabályokat nem csüröm-csavarom, hanem betartom
5. amit lehet, megtervezek, a lehetö legnagyobb idötávra

Valamint: eléggé introvertált és meglehetösen direkt vagyok: a véleményemet nem csomagolom sztaniolpapírba és utálom a haverokat gyüjteni meg a földesurakhoz dörgölözni. Ja igen: útálom a stresszt és a kellemetlen meglepetéseket.

Mindezek a tulajdonságok _kizárják_, hogy én M.o-n nagy pénzt keressek - vagy egyáltalán, hogy nyugiban, betegség nélkül élhessek és a szakmámban tevékenykedjek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.13. 21:15:05

@Arthamyr: de miert, miert allsz vele szoba, de komolyan... not worth it...

Arthamyr 2018.01.13. 21:29:19

@kisrumpf: Végülis lehet, hogy igazad van, és a szűrés funkciót kellene használnom, másodjára is.
Tényleg érdekelne, hogy hogy él, hogy "igazi" ember-e vagy csak itt a neten mond teljesen életszerűtlen dolgokat. Komolyan nem foghatom fel, hogy ő hogy a túróban látja ennyire máshogy a dolgokat.

Most komolyan: " aki a materialisan jobb elet remenyeben indulna el, azt en is erosen lebeszelnem, hiszen ez nem fog osszejonni ma mar, nyugaton mindenhol csuszik lefele a kozeposztaly.
Kaland, nyelvtanulas tapasztalatszerzes latokor tagitas stb. Ezek ertheto okok a kijovetelre.
A (tobb) pebnzkereses kulfoldon teljesseggel kizart." - Én nem ismerek sok embert, aki külföldre ment, valahol mondjuk 20 és 30 között. Ha ebből kivétel nélkül mindnek jobbra fordult a sorsa, akkor hogy a fenébe lehet az, hogy ő meg olyanokat lát, ahol a többségnek meg rosszabb lett (mondjuk 3-nak, annak a saját bevallás szerinti <5-ből)?

A saját helyzetünket meg elég jól ismerem, úgy gondolom, mi bankot robbantottunk (tekintve, hogy egyikünk sem lesz sosem felsővezető és nincsenek kiaknázható kapcsolataink sem), a work/life balance-ben óriásit léptünk előre és cserébe van egy szuper lakásunk, akkor honnan jön az az éktelen baromság a fejébe, hogy ő tudja jól, nem én, hogy nem, mi nem élünk jobban. Nooormális?!

Dikusz 2018.01.13. 22:20:33

@Arthamyr: én egyáltalán azt is kétségbe vonom, hogy valóban Angliában él.

Arthamyr 2018.01.13. 22:31:42

@Dikusz: Én (a lehetőségekhez képest) igyekszem korrektül kezelni a többi hozzászólót, ebbe nem fér bele, hogy kétségbe vonjak ilyesmit. :)
Mondjuk ilyenkor lenne jó megnézni, hogy valóban leírta-e, valóban indokolatlanul lett kiszűrve, ha az elsőre nem a válasz, akkor meg nem kell több hozzászólását beengedni, mivel spam/tapló trollkodás. A másodiknál esetleg utólag közzétenni, aztán ha valakit megsért, legalább indokolt a kitiltás. :D

Virago_1000 2018.01.13. 22:59:08

@Arthamyr: allitasaimat alatamasztando linkrkrt szurtam be, amelyek nem illenek, sot jobban mondva totalisan utik a bloggazda prekoncepcioit.
Es ezert nem kerulhetett be, mar szamtalan korabbi esethez hasonloan. Es akkor meg vadaskodik, hogy nem tamasztom ala tenyekkel.
Liberoeknal a velemenydiktatura a megszokott.

Határátkelő 2018.01.13. 23:01:31

@Virago_1000: Amennyiben a fehér faji felsőbbrendűséget hirdető oldalakat kívánsz a jövőben is belinkelni, akkor valóban, ilyenekkel kár próbálkoznod, mert soha nem fogom beengedni. Azzal próbálkozz máshol.

Arthamyr 2018.01.13. 23:09:05

@Határátkelő: A kedvemért beraknád, a linkeket kivágva, vagy az túl nagy munka?

Arthamyr 2018.01.13. 23:13:10

@Virago_1000: Azt, hogy miért élsz Angliában, linkekkel támasztod alá? :S Anélkül nem menne? Ez nekem magas. Azt te az internetről összeszedett információk alapján döntöd el, hogy Angliában éljél, vagy sem? :S És annak ellenére élsz ott, hogy fennhangon hirdeted, hogy szar? Valami nagyon durvát találhattál az interneten. :)

Arthamyr 2018.01.13. 23:17:37

@Virago_1000: Írd meg privátban, azt nem szedi ki a bloggazda. :) Aztán ha van értelme, elmagyarázom a sáros linkek nélkül a többieknek, szerintem sok ember kiváncsi rá. Engem nem zavarnak a fehér faji felsőbbrendűséget hirdető oldalak, bár nem is mindennapi kenyerem. Érdeklődve olvasnék egy tudományos bizonyítást erről is, és természetesen a gyakorlati alkalmazhatóságáról is, még úgysem láttam ilyet. :)
Mondjuk ne legyen hosszú, mert én a kérdéseinkre szeretném a választ látni, nem valami nagyon lazán kapcsolódó, de alapvetően teljesen másról szóló dologról.

Virago_1000 2018.01.14. 00:00:29

@Arthamyr: "a work/life balance-ben óriásit léptünk előre és cserébe van egy szuper lakásunk, akkor honnan jön az az éktelen baromság a fejébe, hogy ő tudja jól, nem én, hogy nem, mi nem élünk jobban."

- felteve, ha ez sem esik a cenzura aldozataul, valaszolok.
A work/life balance meg amit leirsz tapasztalataidat az az angol kozeposztalyt tekintve nagyon nem altalanos, a kijovo magyarok kozt abszolut kiveteles, semmilyen tekintetben nem tekintheto mervadonak, reprezentativnak. Onmagat csapja be, aki otthonrol olvasva a blogot neked hisz es nem nekem.
Nem ketlem, amit leirsz, de azt informaciokeppen kozlom, hogy az angol atlagnak ezek szerint jocskan felette vagy.

@juletræ: "Egységnyi idö alatt (ceteris paribus) legalább 3X több pénzt lehet külföldön összeszedni/gyüjteni, mint M.o-n."
- ha mar van egy kutyad macskad, sot gyereked, akkor ez mind el is megy megelhetesre, sporolni nem fogsz.
Hacsaknem az atlag felett keresel.

Virago_1000 2018.01.14. 00:00:37

@Határátkelő: szurhetnelek teged is, ezt csak neked irom mert ugyis kicenzurazod, a feher faj felsobbrenduseget nem hirdettem, hanem a feher faj eltorleserol szolo programrol szurtam be linket.
LEgalabb ertoen tanulj meg olvasni.

Virago_1000 2018.01.14. 00:00:57

@Arthamyr: "Miért lenne releváns tudni, hogy hogy él a szikh, hindu, muszlim, jamaicai stb., ha nem reprezentatív az életformája, és úgysem úgy fogok élni? Ha meg igen, akkor úgy él a sima angol is."

- nagyon is reprezentativ, mert a nagyvarosokban mar ok vannak tobbsegben. De eletszinvonaluk nem sokban kulonbozik az atlag angoltol.

"Én kb. nem láttam olyat, akinek nem lett volna jobb."
- mert nem mozogsz sokfele, pl a lakhatas gyakorlatilag mindenkinek rosszabb, statisztikai hibahatar az , akinek jobb.

"átlag kb. 4.5k-t takarítottunk meg havonta (tavaly télen-tavasszal havi 7k megtakarítás volt a csúcs pár hónapig)"
- nem sok angol kozeposztalybeli mondhatja el ezt magarol.

"És akkor a hab a tortán, hogy mostanra sikerült hordozhatóra optimalizálni a munkám, napi 3-4 óra munkával otthonról dolgozva 2-3x annyit keresek, mint a haverok, akik otthon maradtak,"
- legyszi mostmar segits, milyen iranyban modositsak palyat.

Határátkelő 2018.01.14. 00:03:01

@Virago_1000: Köszönöm, hogy ezt leírtad. Így legalább mindenki képben van az általad képviseltekkel kapcsolatban.

zoldzeller 2018.01.14. 00:33:21

@Arthamyr: megorulok az izgalomtol!!! Na?

Arthamyr 2018.01.14. 00:50:55

@Virago_1000:
Köszönöm a válaszod, egyelőre gondolkodom, hogy válaszoljak-e, sajnos nem tudok az emailem megosztása nélkül, és a továbbiakban is szeretném használni azt az email címet. :) Majd lehet, hogy csinálok egy eldobható fiókot, és válaszolok.

„Vegtelensegig lehetne errol az atveresrol beszelni, irni.” - Innen lefele simán jöhetne, felette van azért vannak meredek dolgok.
Pl. ezt egy gyors keresés adta ki:
www.quora.com/How-accurate-is-iq-research-info
Kicsit szigorú a bloggazda, de azért, hogy is mondjam, semmiképpen sem mainstream a felette levő rész.

Szerintem a történeted simán megérhetne egy posztot, érdekes munkád lehet, és érdekes hobbid is van. Viszont arra nem válaszoltál, hogy miért élsz Angliában, vagy én is az alacsony IQ-val rendelkező populációban vagyok, és nem ment az értő olvasás.

Én szoftvermérnök vagyok, a cégem pénzügyi szektorban biztosít ezzel kapcsolatos szolgáltatást (követelmény/üzleti analízis, tervezés, fejlesztés), de tavaszig alkalmazott voltam (akkor jobban is kerestem, mint most, de ez az ára a hordozható munkának). Ha van kedved, megérhetii átnyergelni, de ez az életkorodtól is függ, azért amit leírtál, addig eltart egy ideig eljutni, az nem a belépő szint.
És azért messze nem olyan rossz az, amit kint elértél, otthon szerintem sem szakmailag, sem anyagilag nem lenne ilyen megbecsülésben részed. Szerintem van lehetőség a szakmádban is, de nyilván te belülről jobban látod.

Arthamyr 2018.01.14. 00:52:41

@zoldzeller: Korrekt választ írt, bár az eleje nem meglepő, hogy ki lett cenzúrázva.

Arthamyr 2018.01.14. 01:11:54

@Virago_1000: "A work/life balance meg amit leirsz tapasztalataidat az az angol kozeposztalyt tekintve nagyon nem altalanos, a kijovo magyarok kozt abszolut kiveteles, semmilyen tekintetben nem tekintheto mervadonak, reprezentativnak. Onmagat csapja be, aki otthonrol olvasva a blogot neked hisz es nem nekem.
Nem ketlem, amit leirsz, de azt informaciokeppen kozlom, hogy az angol atlagnak ezek szerint jocskan felette vagy." - Ezért írtam le a mosogató barátnőnket is. Ott azért teljesen más a perspektíva. Nyilván mindenkinek a saját helyzetét kell helyesen értékelnie, és azt, hogy mik a céljai. Ha valaki kijön "mosogatni", egyedül, az nagyon keveset fog megtakarítani, és nyomorban fog élni, ez annak opció, akinek otthon tényleg nincs semmi lehetősége. Viszont ha valaki kijön "diplomás munkát" végezni, az egész más megvilágításba helyezi a dolgokat. Te sem kapnád meg ugyanazt otthon, szerintem kevesebbet kapnál, mint amennyit most megspórolsz, és kevésbé menő munkád lenne.

És persze, az ingatlan ott sokkal drágább, de ha valaki lehúz 3-10 évet, aztán a megtakarításait nem ott költi el, eléggé hasznos tud lenni. A letelepedést én sem javasolnám senkinek, tisztán anyagi szempontból nézve nem éri meg, viszont a "menjünk ki és szedjük össze a lakásra/házra valót" képzett embereknek teljesen reális opció, ha el tudnak helyezkedni a munkájukban.

Én egyébként Dublinban vagyok, de sokat jártam/dolgoztam Londonban is az elmúlt években.

Arthamyr 2018.01.14. 01:22:49

@Virago_1000: "- mert nem mozogsz sokfele, pl a lakhatas gyakorlatilag mindenkinek rosszabb, statisztikai hibahatar az , akinek jobb." - a lakhatás valóban rosszabb, ezt nem vitatotom (itt egy szar lakásért is elkérnek 1.3k-t havonta, a jók 2k körül kezdődnek, ha nem akarsz "vidéken" lakni), ez az egyik ár, amit ki kell azért fizetni, hogy több pénzed maradjon a hónap végén.

- "legyszi mostmar segits, milyen iranyban modositsak palyat. " - Gyere szoftveresnek, ez a következő 25 évben biztosan menni fog, mondjuk neked az első 5-10 év visszalépés a mostani munkádhoz képest, szóval ha van lehetőség további előrelépésre vagy nem akarsz többet folytasd azt. :)

"- nagyon is reprezentativ, mert a nagyvarosokban mar ok vannak tobbsegben. De eletszinvonaluk nem sokban kulonbozik az atlag angoltol. " - És az angol vagy a kinti magyar nem jó akkor?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.14. 09:08:24

@Arthamyr: (nem. S most odakint gyonyoruen esik a ho, s tegnap minden olyan remekul sikerult, s ilyenkor kulonosen LESZAROM, hogy egy epebeteg citromarcu huhogo mit posztol a vackarol. Eerted?!)

Arthamyr 2018.01.14. 09:18:39

@kisrumpf: Segítené a diverzitást, és a levelével semmi gond nem volt, leszámítva "a feher faj eltorleserol szolo" fárasztó összeesküvés elméletet.

zsonyesz 2018.01.14. 09:30:59

@TX7AW: "Ha en irnam (realisztikusan) a tortenetet: most jonnek majd a gyermekvallalas evei, amikor megint a mikrokornyezetre osszpontosul a figyelem. Aztan meg egy hataratkeles, csaladostul."
Azthiszem ezzel le is van írva a mostani nagy hazatérési kedv lényege. Köszönöm!

Virago_1000 2018.01.14. 14:29:08

@Arthamyr: Amit leirtam, azt neked irtam le, szives oromest, nem azert, a magyarsagnak keszakarva rosszat akaro, es a globalistaknak tapsolokkal megoszd. Semmi sem publikus, viszont olyan emberekkel, akik inteligensek, ill. intelligensebbek nalam, szivesen beszelgetek. Van par ilyen a blogon.

De azert azt eszrevettem, hogy az allaspontjaink kozelitenek, megpedig ugy, hogy csak te mozdulsz, en semmit.

"Ha valaki kijön "mosogatni", egyedül, az nagyon keveset fog megtakarítani, és nyomorban fog élni, ez annak opció, akinek otthon tényleg nincs semmi lehetősége. Viszont ha valaki kijön "diplomás munkát" végezni, az egész más megvilágításba helyezi a dolgokat. Te sem kapnád meg ugyanazt otthon, szerintem kevesebbet kapnál, mint amennyit most megspórolsz, és kevésbé menő munkád lenne."

na ugyeugye? En vagyok itt a feketebarany, mert ezeket mar evek ota irom? Bizony, a nyomor var Londonban a legyobb magyarra. Ha felre is akar tenni. Mert az ATLAG lakas berlete 2x a minimalbernek.

Ugyanazt nem kapnam meg otthon, de ugyanilyen munkakorben jobb eletkorulmenyeim lennenek minden valoszinuseg szerint. Ha most hazakoltoznek, es eladnam a hazamat, akkor buknek rajta, a banki uzsorakamatok miatt.

"És persze, az ingatlan ott sokkal drágább, de ha valaki lehúz 3-10 évet, aztán a megtakarításait nem ott költi el, eléggé hasznos tud lenni. A letelepedést én sem javasolnám senkinek, tisztán anyagi szempontból nézve nem éri meg, viszont a "menjünk ki és szedjük össze a lakásra/házra valót" képzett embereknek teljesen reális opció, ha el tudnak helyezkedni a munkájukban."

- na vegre :))))
hat en errol irok, es ezert lettem kozellenseg, akit elocenzurazni kell :)))

Virago_1000 2018.01.14. 14:29:15

@Arthamyr: ""a feher faj eltorleserol szolo" fárasztó összeesküvés elméletet. "

sajnos ez gyakorlat, nem veletlen kuldtem neked a linkeket. Bar van annyira szornyu, hogy keptelenek vagyunk elhinni.

Arthamyr 2018.01.14. 18:17:43

@Virago_1000: Ezzel azért nem foglalkozom, mert ha igaz is, engem nem igazán hat meg a "fehér faj" sorsa (sőt, én biológiai okokból kifejezetten jó ötletnek tartom a keveredést, itt testközelből láttam a belterjesség és az abortusztilalom kombinációjának áldásos hatásait). Én az embereket a gondolkodásmódjuk és a viselkedésük alapján ítélem meg, nem a bőrszínük alapján.
Amint ez az összeesküvés rám is valós veszélyt fog jelenteni, majd kezelem a problémát, ha tudom. Jelenleg viszont van ennél fontosabb problémám is, és nem ez az elsődleges veszélyforrás.

Arthamyr 2018.01.14. 18:37:57

"Amit leirtam, azt neked irtam le, szives oromest, nem azert, a magyarsagnak keszakarva rosszat akaro, es a globalistaknak tapsolokkal megoszd. Semmi sem publikus, viszont olyan emberekkel, akik inteligensek, ill. intelligensebbek nalam, szivesen beszelgetek. Van par ilyen a blogon." - Nem hinném, hogy bármi személyes konkrétumot megosztottam volna, amit megírtál, amennyiben figyelmetlenül igen, elnézést kérek, nem szándékos volt. Egyébként ezt részben már buktad, mert én is "globalistáknak tapsoló" vagyok, valószínűleg jobban, mint itt a blogon az átlag. Ha nem lenne globalizáció, akkor most otthon tengődnék perspektíva nélkül, minimálbérre bejelentve, kiszolgáltatva az otthoni társadalomnak és erős embereknek.

"na ugyeugye? En vagyok itt a feketebarany, mert ezeket mar evek ota irom? Bizony, a nyomor var Londonban a legyobb magyarra. Ha felre is akar tenni. Mert az ATLAG lakas berlete 2x a minimalbernek." - Viszont két dolgot nem veszel figyelembe: 1. otthon is nyomorból jön; 2. Itt közelebb van a fény az alagút végén.

"Ugyanazt nem kapnam meg otthon, de ugyanilyen munkakorben jobb eletkorulmenyeim lennenek minden valoszinuseg szerint. Ha most hazakoltoznek, es eladnam a hazamat, akkor buknek rajta, a banki uzsorakamatok miatt." - Ennek nézzél utána. A tőkén nincsen kamat "előre", ha eladod a házad, és végtörlesztesz, csak az aktuális egyenleget kell visszafizetned (meg némi aprót, ha fixed term loanod van). Ez ne tartson vissza az életkörülményeid javításában. Vagy még jobb, ha kiadod, és a házad "eltartja magát", ez valamilyen szinten megvéd pl. az összeroskadó nyugdíjrendszertől. Bár lehet, hogy a Brexit miatt jobban megéri kiszállni, de ezt neked kell látni...

" "És persze, az ingatlan ott sokkal drágább, de ha valaki lehúz 3-10 évet, aztán a megtakarításait nem ott költi el, eléggé hasznos tud lenni. A letelepedést én sem javasolnám senkinek, tisztán anyagi szempontból nézve nem éri meg, viszont a "menjünk ki és szedjük össze a lakásra/házra valót" képzett embereknek teljesen reális opció, ha el tudnak helyezkedni a munkájukban."

- na vegre :))))
hat en errol irok, es ezert lettem kozellenseg, akit elocenzurazni kell :))) " - Egy nagy különbség, hogy én társadalmi pozíciótól függetlenül kb. mindenkinek azt javaslom, hogy menjen ki, mert ugye egységnyi idő alatt 2-6x annyit lehet megtakarítani (és egyéb járulékos haszna is van), te meg azt hogy ne menjen ki senki, meg nyugaton nem lehet többet keresni.

Virago_1000 2018.01.14. 19:10:04

@Arthamyr: "Nem hinném, hogy bármi személyes konkrétumot megosztottam volna, amit megírtál,"
- nem, es ezt kulon koszonom.

Virago_1000 2018.01.14. 19:13:52

@Arthamyr: "Viszont két dolgot nem veszel figyelembe: 1. otthon is nyomorból jön; 2. Itt közelebb van a fény az alagút végén."

- sajnos tevedsz, erre nem tudok mit irni, mint azt, hogy nem ismered a tenyeket, de ez nem feltetlenul baj.
Csak gondolj bele par dologba:
- nyomorbol jon, itt elkezd olyan munkat, amivel szinten csak nyomorogni lehet, viszont mivel nehez munka, 35-40 folott keptelen csinalni. Jon a nyugdijkorhatar elotti halal, sok angolnal is, akik pl betanitott munkat vegeznek. Johetne valtas is egy jobb melora, de nem fog, mert tapasztalat, nyelvtudas stb ezt megakadalyozza. Tehat ott van egy eltekozolt elet, ott ahol a part szakad, es ha londoni az illeto, akkor nemigen sikerult neki felretenni sem.
- itt ertunk el a kovetkezo ponthoz, az eloregedo tarsadalom, amely egy mitosz, a cel a nyugdijak ellopasa, ezert emelik folyton a korhatart, tovabb nem reszletezem.

Amirol - feltetelezem - nem tudsz sokat:
- itt a fiatal az egyetem utan 30-50k adossaggal inditja az eletet
- dolgozik mint hulye, fizetodik vissza a diakhitel, gyujtogetodik kis penz, beugrik egy lakashitelbe. Lesz 1, a magyarorszagi altalanos szinvonal alatti lakas (itt minden haz, lakas a magyar standard alatti ezt nem ketled gondolom). Hitel torlesztes a kov. 25-30 evben.
- kozben elet egyik naprol a masikra (kozeposztaly!!!), evi 1-2 nyaralas, komolyabb dolgok (tv, bicikli auto) hitelre "termeszetesen"
- gyerekek: Szar iskolaba jaratod vagy fizetsz maganiskolaba evi 10k
-egyetem: finansziroznad neki de nem birod ezert hagyod, hogy vegyen fel hitelt
- nyugdijkorhatarig vagy elotte 5 evvel legjobb esetben a lakas le van torlesztve. A betegsegek jonnek a kor miatt, a gyerekek kirepulnek, nincs ido a szulokre, hiszen hajtanak mint okor.
- a szulo bekerul oregotthonba. Havi £2500-3000 Ez finanszirozhatatlan, tehat el kell adni a hazat.
Szerencsesebb esetben sikerult venni valami kulipintyot spanyolorszagban.

Egy szoval leirva: adossagspiral.
Az egeszen uzsoras bankarok keresnek.
Ennyi, a kizsakmanyolas nem, csak a felszinen levo ideologia valtozott (kommunizmus/kapitalizmus)

Határátkelő 2018.01.14. 19:18:38

@Virago_1000: Te engem ne fenyegess, ha még egyszer itt kommentelni akarsz. Mit képzelsz te magadról????

Most pedig kitörlöm ezt a kommentnek nevezett rasszista agymenést.

Virago_1000 2018.01.14. 19:19:10

@Arthamyr: "Egy nagy különbség, hogy én társadalmi pozíciótól függetlenül kb. mindenkinek azt javaslom, hogy menjen ki, mert ugye egységnyi idő alatt 2-6x annyit lehet megtakarítani (és egyéb járulékos haszna is van), te meg azt hogy ne menjen ki senki, meg nyugaton nem lehet többet keresni. "

- es ez a javaslatod rossz, mert te az angol/ir atlag feletti (boven feletti) anyagiakkal rendelkezo poziciobol javasolsz. 2-6x annyit csak a te poziciodbol lehet megtakaritani, az ATLAG kivandorlonak erre eselye sincs.
Egyeb jarulekos haszon:
- megtanul 1 nyelvet
- megismer 1 idegen kulturat, tagul a vilagkepe

Az anyagiak miatt nem eri meg elindulni, foleg miota a fontot legyengitettek a brexit miatt, bosszut allva a brit nepen.

Arthamyr 2018.01.14. 19:48:41

@Virago_1000: De igen. Csak ugye némely esetben a 2-6x 0 vagy negatív szám is 0 vagy negatív szám lesz. Aki a szakmájában tud elhelyezkedni és piacképes szakmája van, az garantáltan jól jár anyagilag, bizonyos szakmákban kiemelkedően jól. Ez még csak nem is az IT, itt elég kicsi a szorzó, pl. az egészségügyi dolgozókhoz képest (ott sima a 6x+).

"Az anyagiak miatt nem eri meg elindulni, foleg miota a fontot legyengitettek a brexit miatt, bosszut allva a brit nepen. " - Ez olyan, mint az összeesküvés elméleted a fehér faj kiirtásáról... :D

Elolvastam a leveledet is. Ha a keveredés nem lenne hasznos, akkor nem párosodnánk, hanem önmagunkat termékenyítenénk meg... Te tanultál biológiát, hogy miért úgy szaporodnak az állatok (és bizonyos növények és egyéb organizmusok is), ahogy, és ennek miféle evolúciós előnye van?

Ha te ilyen dolgokban hiszel, ilyen hülyeségeket fogadsz el bizonyításnak, mint amiket átlinkeltél (sok pongyola dolog átfloodolása nem ér fel a tömör, rövid, logikus érvekkel, empirikus bizonyítékokkal) felesleges beszélgetnünk, annyira messze van attól, amit én el tudok ismerni bizonyítékként, tényként.

Majd szépen mindketten posztolunk ide, ha kedvünk tartja (legalábbis én, mert te lehet, hogy erősen szelektíven tudod csak megosztani a gondolataid kompatibilitási okokból), aztán az a kevés ember, aki elolvassa, majd eldönti, kinek hisz, ha valakinek hisz egyáltalán. :)

Igazából leszarom, hogy mások mit gondolnak, vagy mi lesz velük, én a saját gondolataimat, tapasztalataimat szívesen megosztom (akkor is, ha nem kérdezett senki), nem az én bajom, hogy más nem ért egyet, vagy esetleg nem is érdekli. Ha meg vállalhatatlan dolgot írok, majd a bloggazda kiszűri, ha észreveszi...

Te pár érdekes emberrel együtt, kvázi páriaként leírod a véleményed ide, sejtésem lesz majd elég ember, aki ledorongol, ha a banhammer nem teszi meg. :) Aki megeszi, azt meg nem tudom sajnálni. Sőt, akkor sem, ha esetleg én írok baromságot, és azt eszi meg. No warranties. :)

juletræ 2018.01.14. 20:17:11

@Virago_1000:
"es a globalistaknak tapsolokkal megoszd"

engedd meg hogy hozzászoljak ehhez.
itt szvsz senki nem tapsol semminek, hanem mindenki "hasznosságot optimalizál" , a "saját hasznossági és célfüggvényenek ismeretében" ( elnézést, de igy a legrövidebb leírni ;) ).

Az anyagi jólétre mindig is törekedtem, mert a létbizonytalanság keltette feszültségben nem tudok teljes életet élni.

Nostehát: az én "hsznossági és célfv-nyeim " ismeretében nekem a "globalistákra" kell tennem.
Nincs haverom ( sehol), aki igazgatótanácsokba stb be tudna nyomni ( nem is beszélve a magyar lopkovicokról), viszont két olyan szakmám van, amelyben a mobilitás kulcskérdés (tkp a töke és az emberi gondolat, ötlet). És magam is a mobilitással tudom csak kivédeni hogy a helyi elitek "progresszív jövedelemadóval" megkopasszanak. Ugye, a "globalistákat"nem lehet megadóztatni, maradunk mi, Ny-eu középosztály ;)

Tehát egy táborban játszok a "globalistákkal" - mert ez az érdekem. Jelenleg. És ez nem ideológiafüggö, hanem meröben a józan észen alapszik.

juletræ 2018.01.14. 20:17:25

@Arthamyr:
" Aki a szakmájában tud elhelyezkedni és piacképes szakmája van, az garantáltan jól jár anyagilag, bizonyos szakmákban kiemelkedően jól."

bank és pénzügyek, ICT, high-tech, alkalmazott kutatás-fejlesztés, orvosok, alapkutatás.

Egy matematikus p.l. M.o-n max. elmehet a Morgan Stanley-be, a londoni bérek kevesebb, mint negyedéért ;). Külföldön a "globalistáknál" viszont p.l. a szakterületén kutathat - amellett, hogy elmehet az MS-hez Londonban, 150- max. 200KGBP-ert ;) ( csak hogy konkrétak legyünk)

juletræ 2018.01.14. 20:26:11

@Virago_1000:
Ha azt mondod viszont, hogy a "globlisták" kártékonyak, mert

a. nem fizetnek adót ( nem a bevételeik arányában), így nem járulnak hozzá az Ény-Eu civilizáció fenntartásához
b. az így le nem adózott pénzzel viszont a lakásárakat felverik ( meröben hozamvadász módon)

akkor igazad van.

Viszont a "nagy hazafiak" kivétel nélkül azt várják, hogy _te_ áldozd fel az érdekedet a "nagy közös oltárán". A "globalisták" nem várnak semmit - te is lehetsz globalista ( vagyis olyasvalaki, akinek a status quo inkább használ). Csak tudod az a baj, hoyg öa "nagy hazafiak" nem akarják a _saját_ külön kis érdekeiket feláldozni a "nagy közös oltárán". Nem. Kvázi amit te feláldozol, az az ö saját számlájukra megy. Ez a vizet predikál-bort iszik különösen kártékony, ebböl semmi hasznod nem származik. A "globalistákból" inkább - ha rugalmasan állsz a dolgokhoz.

A "hazafiakból" ( teljes kiteljesülésük esetén) csak annyi "hasznod" van, hogy legrosszabb esetben különbözö háborúkat robbantanak ki - most mondd meg, melyik idióta ér meg annyit, hogy a 700 KEUR-os, ki nem fizetett házadat jól lebombázzák, neked meg hitlerszalonnát kelljen a sáros lövészárokban rágcsálnod? ;)

Szerintem egyik sem. Akkor már inkább a "globalisták" - akik legalább az én 700 KEUR-os jelzálogterhelt lakásomat nem akarják lebombázni ;)

szalka240 2018.01.14. 20:44:59

@Arthamyr: "De igen. Csak ugye némely esetben a 2-6x 0 vagy negatív szám is 0 vagy negatív szám lesz. Aki a szakmájában tud elhelyezkedni és piacképes szakmája van, az garantáltan jól jár anyagilag, bizonyos szakmákban kiemelkedően jól. Ez még csak nem is az IT, itt elég kicsi a szorzó, pl. az egészségügyi dolgozókhoz képest (ott sima a 6x+)."

Ez így van, csak az embernek fel kell mérnie, hogy hova érdemes mennie.

@Virago_1000:
Saját példám számokkal alátámasztva:
2011-ben a nettó fizetésem Magyarországon 110000HUF volt ebből 60000 elment lakásra, 30000 élelmiszerre. Németországban ugyanekkor kaptam 1050EUR-t. Lakásért fizettem 450-et, élelmiszerre 120-at, benzinre 50-et, mert esős időben autóval mentem dolgozni. Melyik érte meg jobban?
Segítek. A magyarországi munkahelyemen összesen 2 év 2 hónapot dolgoztam. Ezalatt 1,5 havi fizetést sikerült megtakarítanom. Németországban az első 2 év 2 hónap alatt 6 havi fizetést sikerült megtakarítanom, ha tekintetbe vesszük, hogy a nettó fizetésnél 2,5-szörös a szorzó, a megtakarításnál ez már 10-szeres. Pedig Németországban még fizettem az autó fenntartási költségét, futotta nyaralásra, és koncertre-színházba is akkor mentem, amikor valami jó műsor volt, míg Magyarországon csak addig, amíg meg nem szűnt a kultúrautalvány.
És mi a helyzet most? Ha lehet hinni a propagandának, hogy mennyire megugrottak a fizetések Magyarországon, most lehet, hogy kapnék havi 170-180000HUF-ot. Itt jelenleg a 3-szorosát kapom és kapaszkodj meg, UGYANANNYIba kerül a lakás, mint Magyarországon(Budapesten). Szerintem nem csoda, hogy nem fogok belátható időn belül visszaköltözni.
Ugye nem csak Anglia létezik, lehet máshova is menni.
Már csak egy nagy kérdés van. Engem vajon lehet-e átlagos kivándorlónak tekinteni? Ha azt nézzük, hogy van diplomám és beszélem a nyelvet, akkor lehet, hogy nem, de ha az összegeket nézzük, szerintem simán.

Arthamyr 2018.01.14. 21:20:01

@juletræ: Nem az elit kopaszt meg, hanem a aljanép követeli a jussát és az "igazságosabb közteherviselést", amit a szavazataikból élő, semmihez sem értő populista férgek ügyesen kijátszanak, ha épp nincs jobb kártyájuk (pl. megfelelő ellenség). Mert nem elég, ha többet fizetünk, arányaiban is fizessünk többet, mert úgy igazságos.

London2009 2018.01.15. 11:02:20

@Arthamyr: aszta mirol maradtam le! :D

Parajpuding 2018.01.18. 09:09:19

Azt hiszem, aki visszavágyik külföldről, az nem sikeres kint és nem tud(ott) beilleszkedni. Ahol igazán jól érzi magát az ember, onnan nem vágyik oda, ahol nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása