oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 29. 06:30,  A legjobb országok határátkelőknek 71 komment

2017. november 29. 06:30 Határátkelő

A legjobb országok határátkelőknek

A magyar (leendő és gyakorló) határátkelőknek hagyományosan megvannak a kedvenc célországai, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság (bár a szigetország érthető okokból az utóbbi időszakban kissé veszített vonzerejéből), Hollandia… Ezzel együtt sem minden tanulság nélkül való az az immár hagyományosnak nevezhető rangsor, amit immár 10 éve ad közre az HSBC (összesen 100 ezer ember töltötte ki eddig a kérdőívet), és amiben különböző szempontok szerint rangsorolják az országokat - kifejezetten a határátkelők, illetve az expatok szemszögéből vizsgálva a gazdaságokat, jóléti rendszereket, életminőséget.

Miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

franciaorszag_parizs_foto_flickr_com_quinn_dombrowski.jpg

Nyilván Ausztria és Németország vonzerejét és bebetonozottnak tűnő vezető pozícióit egyelőre semmi sem veszélyezteti, aligha indulnak majd el magyarok ezrei Szingapúr felé csak azért, mert egy felmérés szerint ott a legjobbak a külföldi munkavállalók előtt álló lehetőségek. 

Nyilván expatnak és határátkelőnek lenni nem ugyanaz a dolog, de úgy gondolom, az idei rangsor szolgál pár olyan tanulsággal (elsősorban az európai országok körében), amin érdemes elgondolkodni azoknak is, akik már kint élnek valahol, azoknak meg főleg, akik most tervezgetik az elindulást. 

Mindenekelőtt lássuk, hogyan néz ki a TOP10, azaz melyek azok az országok, amelyek a legjobb lehetőségeket biztosítják a külföldről érkezőknek – először csak röviden! 

A legjobbakról címszavakban 

Az összesített győztes Szingapúr lett (immár harmadik éve, külön érdekesség, hogy úgy nyert, hogy egyetlen kategóriát sem nyert, viszont mindháromban nagyon erős). 

Új-Zéland elsősorban az általa kínált nagyon jó életminőségnek köszönheti előkelő helyezését, és ami nekünk, magyaroknak külön fontos, hogy a hollandok, a németek és az osztrákok is az élvonalban végeztek. 

A hollandokra majd külön is kitérek, de azt már most érdemes leszögezni, hogy a családosoknak kifejezetten szuper hely, a gyerekek jóléte, az egészségügy és az oktatás minősége mind a világ élvonalába helyezi.

A hagyományosan nagyra tartott Svájcról is esik majd külön néhány gondolat, itt elöljáróban annyit, hogy míg gazdasági szempontból az élen végzett (a helyi gazdaságba vetett bizalom és a politikai stabilitás miatt), az általános életminőség sokkal rosszabb annál, mint amilyen kép az országról él, így összesítésben még a TOP10-be sem került be. 

A válaszadó expatok 41 százaléka azt mondta, hogy az országváltás nyomán sokkal pozitívabban áll hozzá az élethez. Valamivel több, mint a felük (52 százalék) állította, hogy az általános életszínvonala emelkedett, míg nagyjából ugyanennyien vallották, hogy jobb lett a munka-magánélet egyensúlyuk.

hsbc_felmeres_2017.jpgA legjobbak és a feltörekvők

Vegyük akkor sorra a TOP5-öt, és nézzük meg, miben teljesítenek kiemelkedően.

1. Szingapúr 

Az első helyezett Szingapúr (mint feljebb írtam) immár sorozatban harmadszor nyert, ráadásul úgy, hogy a TOP3-ba csak a család kategóriában fért be, a gazdaság és az élmények terén is 4. lett. Ezzel együtt is minden esetben magas pontszámokat kapott.

2. Norvégia

De még így is alig előzte meg a tavaly óta négy helyet ugró Norvégiát, amit gazdaság terén csak Svájc előzött meg, és a másik két kategóriában is a legjobb négy között szerepelt.

3. Új-Zéland

Új-Zéland dobogós helyét elsősorban annak köszönheti, hogy az élményekben nem találtak nála jobbat az expatok, gazdasági téren viszont nem túl izmos (csak 14.), a családi értékekben viszont egész jól szerepelt (6.).

4. Németország

A magyar határátkelők egyik nagy kedvence, Németország lett a negyedik, egy helyet javítva tavaly óta. Aki oda tart, az értelemszerűen baromi erős gazdaságra (3.) és elég jó családi értékekre (5.) számíthat, viszont nagyon sok élmény nem fogja érni.

5. Hollandia

Tavaly óta messze Hollandia ugrotta a legnagyobbat, aki családdal vágna neki a külföldi életnek, az nem kívánhat ennél jobb országot magának, és a gazdasága is a 6. helyre predesztinálta. 

Ami a TOP10 további tagjait illeti, nagyon sok meglepetés nincs közöttük. A 6. helyen Kanada, majd Ausztrália és Svédország következik, utóbbi a gazdaság kategóriában a 7., míg a családban a 2. lett, ami elég jól hangzik szerintem. 

A TOP 10-et Ausztria (itt elsősorban a családot húzták le a véleménynyilvánítók, ebben csak 18. helyen vannak az osztrákok), és az Egyesült Arab Emirátusok zárja. 

Meglepetés (igaz, ellenkező előjelű) Svájc 11. és Csehország 12. (!) helye, Spanyolország 17., Belgium 19., Franciaország csak 23. (Mexikó mögött, ami azért durva túlzásnak tűnik, még akkor is, ha a franciákat a nagyon rossz gazdasági megítélés húzta le), az Egyesült Államok pedig a 27., csak egy hellyel megelőzve a lengyeleket, és az Egyesült Királyság egyenesen a meglehetősen rémesnek tűnő 35. helyen zárt (és még így is két helyet vert Írországra és hármat Olaszországra). 

Mi történt Svájccal? 

Svájc kizuhant a TOP10-ből, annak ellenére, hogy gazdasági szempontból az élen végzett (teszem hozzá az egyetlen kategóriagyőztes, aki összetettben nincs a közvetlen élvonalban). 

Az ok elég egyértelmű: miközben szép pénzeket lehet keresni, mintaszerű a politikai és gazdasági stabilitás, élni egyszerűen nem jó ott – legalábbis a válaszadók szerint. 

Az életminőség, a beilleszkedés és a lakhatás terén Svájc csak a 28. lett, ami gyakorlatilag a középmezőny közepe. Még rosszabb a helyzet a családi értékek terén, ahol az ország csupán a 35. lett, köszönhetően a gyenge társadalmi integrációnak, oktatási és óvodai rendszernek. 

Az expatok megítélése szerint ezen utóbbi területeken még Törökország, Kenya (!) és a Fülöp-szigetek (!!) is jobb hely Svájcnál, ami azért komoly túlzásnak tűnik és nehéz is elhinni. 

Szóval a jelek szerint a Svájcban élő külföldiek elsősorban a pénz (és az ebből következő életszínvonal) miatt költöznek oda, miközben borzasztóan magányosak. 

A társadalmi kapcsolatokban, a külföldiek befogadásában az expatok szerint Svájc a lista második felében (44. és 46. hely) található. Összességében tehát úgy tűnik, Svájc nagyszerű hely dolgozni és (sok) pénzt keresni, a befogadó társadalmi kapcsolatokat és a mély barátságokat viszont ne az alpesi országban keressük. (És ezt még csak nem is én írtam, hanem a listát elemző egyik svájci oldal. Szóval önkritikájuk legalább van.)

Franciaország, ahol jó az életminőség 

Ugyan nem a magyar határátkelők köreiben, de Franciaország továbbra is rendkívül népszerű a külföldre vágyók között. Akik (legalábbis önbevallásuk szerint) nem is csalódtak az országban. 

Legalább háromnegyedük szerint a munka-magánélet egyensúlya sokkal jobb a franciáknál, mint a szülőhazájukban, ezzel ebben a kategóriában egyébként a 4. helyen állnak.

Tízből hét válaszadó azt mondta, hogy általában véve jobb az életminősége ott, mint otthon, míg kétharmaduk szerint a gyermekeik jobban élnek. Összességében a megkérdezettek fele jobb egészségnek örvend, mint amilyenben hazájában volt (a világátlag 36 százalék). 

A beilleszkedés is viszonylag jól megy az expatoknak, tízből heten szívesen merítkeznek meg a helyi kultúrában, kétharmaduk pedig úgy érzi, jól megy az integráció. 

Spanyolország, a nyugdíjasok álma 

Van olyan, akit meglep, hogy a Spanyolországban élő határátkelők 44 százaléka 55 év fölötti? (A miheztartás végett, a világátlag ennek pontosan a fele.) Aki járt már Malaga környékén, az nagyjából sejtheti, mi ennek az oka, a tengerpart konkrétan egy nyugdíjasparadicsom tele britekkel, hollandokkal és skandinávokkal. 

Persze nem csak ők tűnnek meglehetősen elégedettnek a spanyolországi lehetőségekkel, a megkérdezettek 58 százaléka azt mondta, jobb egészségnek örvend, mint amilyen otthon lenne, miközben háromnegyedük ugyanezt gondolja az életminőségről általában. 

Ami érdekes, hogy minden második megkérdezett úgy érezte, sokkal aktívabb és jobb a társadalmi élete, mint odahaza, ami vagy azért van, mert a spanyolok nyitottak, vagy azért, mert rengeteg a hasonszőrű külföldi, akik így egymásra találnak. 

Egyesült Királyság, a sikeres bukás 

Egy ilyen listából nem hiányozhat Nagy-Britannia sem, annál is inkább, mert tavaly óta történt egy s más… Mindez egyértelműen tükröződik az ott élő külföldiek véleményében is. 

Egészen brutális, 22 százalékpontos zuhanást láthatunk például az ország politikai stabilitásába vetett hit terén (ez most már csak 31 százalék), és a gazdaságban sem nagyon bíznak a határátkelők (ezen a téren 20 százalékpontos esés volt, most 43 százaléknál tartunk). 

Ugyanakkor tízből hét válaszadó még mindig azt mondta, hogy bejön neki a helyi kultúra és ugyanennyien érzik úgy, hogy befogadják őket a britek. 

Miközben a jövő a legfinomabb megfogalmazás szerint is bizonytalan, a munka területén érdekes módon még mindig erős a bizalom. A karrierrel kapcsolatos várakozások esetében például még nőtt is az érték tavaly óta, bőven meghaladva a világátlagot, és a fizetésekkel is elégedettek a szigetországban élő külföldiek.

HÍRMONDÓ 

Te tudod, mit csinál egy jungkoch? 

Ha nem tudod, az sem gond, úgyis kiderül a mai állásajánlóból, és még sok minden más is. Jellemzően német nyelvterületen mászkálunk, úgyhogy hajrá! 

Lovasi András nem zárja ki a határátkelést 

Lovasi András mesélt többek között londoni koncertekről, illetve az elvándorlás gondolatáról. Mert benne is mocorog az ötlet, igaz, egészen szokatlan helyre menne. 

Már taxisból sincs elég 

Egyre többen szembesülnek azzal, hogy hiába rendelnek taxit, nincs autó. Az okok összetettek, de köztük van az elvándorlás is. 

Rémesen elégedetlenek vagyunk Magyarországon 

Az Európai Unióban a magyar emberek a legkevésbé elégedettek az életükkel a saját országukban, és nem jobb a helyzet az Európai Unión belüli élettel sem - derült ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből. 

Ha itt vállalnál munkát, nagyon vigyázz! 

Általában véve is érdemes nagyon körültekintőnek lenni a külföldi munkavállalások esetében, ám a mezőgazdaság különösen veszélyes üzem ilyen szempontból.

(Fotó: flickr.com/Quinn Dombrowski)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés expat HSBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013402483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.29. 06:35:06

Szingapúr, ha-ha.

adg 2017.11.29. 09:35:34

Hat jo, elgondolkoztam. Es most?

Virago_1000 2017.11.29. 09:47:09

Lovasi Andras az egyik legtulertekeltebb, leginkabb alaptalanul ajnarozott hiresseg, jobb lesz mar ha nem rontja a levegot.

Din Serpahis 2017.11.29. 10:06:37

Ez valami ektelen baromsag... india mint 14? Megis ki a fene akar ott elni inkabb mint a spanyoloknal? Svajc megintcsak vicces...el nem tudom kepzelni mi hianyzik innen nekik, hat nem egy bulibaro hely az igaz, de szemely szerint nekem semmi gondom a helyiekkel, es marhara nem vagyok ra, hogy nagy szocialis eletet eljek...

Csodabogár 2017.11.29. 10:42:19

Ebből is látszik, hogy mindenütt jó, de a legjobb sehol.:-)

Arthamyr 2017.11.29. 10:51:32

@Din Serpahis: +1

Ha esetleg nem is "éktelen baromság", de az értelmét erősen kétségbe vonja, hogy az USA 27., India meg 14. Ez hogy jött ki? Szerintem tök más (mentalitású/élethelyzetben lévő) embereket kérdeztek, és a végén kb. az lett, hogy körtét hasonlítanak almához.
Egyáltalán nem ismerem Ománt, még annyira sem, mint Indiát, de nehezen hiszem, hogy egy európai határátkelő jobban jár Ománnal vagy Indiával, mint az USA-val vagy Spanyolországgal. Meg svájcnak 4%-kal jobb a pontszáma, mint Indiának meg Ománnak. Vagy mégis ki megy inkább Ománba, mint Spanyolországba? Biztos van ilyen is, de tuti nem egy átlagos európai...

Posztnak poszt, vitaindítónak/időtöltésnek sem feltétlenül rossz, de aki ezt mérhető súllyal használja a döntéséhez, az meg is érdemli, amit kap, sok szerencsét neki Indiában. :D

Kipper 2017.11.29. 11:13:31

A HSBC felmeres az expat kozosseget celozza meg, ahol teljesen mas tenyezok hatarozzak meg az elmenyt. Az expatok Indiaban, Bangladesh-ben megkapjak a hazai (brit, norveg, nemet) fizetesuket, plusz teljes ellatas hazzal, soforrel, stb. Anyagi szempontbol ez kesz fonyeremeny, igy ertheto, hogy magasabbra soroljak, mint nehany EU tagallamot, Svajcot vagy az USA-t.

Ha a "bevandorlo" munkavallalokat kerdeznek meg, egesz mas lenne az eredmeny.

Sesamelmo (Q) 2017.11.29. 11:31:06

@Kipper: pont ezt akartam en is mondani. Hogy expatok szempontja màs, mint a vegleges hataratkeloke.
Nekem az a furcsa, hogy Oman es Bahrain Katar elott vegzett..

Arthamyr 2017.11.29. 11:40:58

@Kipper: A "határátkelők" vajon mekkora része olyen, aki gazdag országbeli fizetést kap egy lepukkant országban, és ott királyként él a nép felett, a helyiek számára elérhető, az adott országra ténylegesen jellemző szolgáltatásokra sosem szorulva? Szerintem elég kicsi, és már azzal megoldódnak a problémák, ha az ember ebbe a körbe valahogy bekerül.
Ez kb. olyan, mintha Floyd Mayweather vagy Taylor Swift mindennapi problémáinak megoldását próbálnánk átültetni a normális emberekre. :D Tényleg, szerintetek milyen magánrepülőt érdemes venni?

Arthamyr 2017.11.29. 11:43:29

@Sesamelmo (Q): Nem a véglegesség a lényeges, mehet Kovács Józsi 2 évre is, hogy összeszedje az önrészre a pénzt, vagy külföldi tapasztalatot szerezzen vagy csak lássa a világot, teljesen más helyzetben van.

puhacica 2017.11.29. 11:47:43

@Virago_1000: na szoval mi van a hazzal? vettel vagy nem?

2017.11.29. 12:04:25

@Csodabogár:

Haha, +1!

@Arthamyr:

"A "határátkelők" vajon mekkora része olyen, aki gazdag országbeli fizetést kap egy lepukkant országban,"

Igen, ahogy mások is írták, szerintem is az expat meg a standard magyar határátkelő (= 'vendégmunkás', copyright hagyma) különböző szempontjai miatt alakulhatott így a felmérés.

Baromi sokan vannak szerintem, akik menő fizetéssel mennek kevésbé menő országba -- a nyuggerek például majdnem mind ilyenek.

De egyébként is, az első világbeli emberek szempontjaival néha nehéz azonosulni. Ha már Omán feljött, épp a múltkor találkoztam egy expat házaspárral, aki Ománban is töltött pár évet, és nagyon ajánlották nekünk is, mint mondták, kellemes, tiszta, biztonságos, működő hely.

Francia-német vegyespár amúgy, mérnökök alighanem, és egyszerűen megunták, hogy 30 éves korukra kész, megvan az életük. Mindenük megvan, minden nyugodt és kiszámítható, dögunalom az egész.

Ennek 20 éve, azóta megjárták Ruandát, Dél-Afrikát, Ománt, természetesen mindenhol valami szervezet kiküldött munkatársaiként, tehát sehol sem voltak magukra utalva, nem is nagyon értették, amikor mondtam nekik, hogy szerintem országokat váltogatni stresszes.

Nyilván egy ilyen közegből érkező ember nem veri a seggét a földhöz svájctól, de egy egységsugarú izlandi/holland/norvég sem. Az szvsz csak nekünk tűnik nagy was ist dasnak, hogy nahát, nem kell tologatni a közüzemi számlákat a hó végén, ez már biztos maga a paradicsom.

(Egyébként Mo-ra települt kárpátaljaiak véleményét hallottam, hogy nem értik az állandó bennszülött magyar rinyálást. Mo-on _minden_ működik, annyi pénzt kapnak, hogy el sem bírják költeni, és aki tőlünk el akar menni, az egyszerűen egy hülye borsószem királykisasszony. Hja. Perspektívák.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.29. 12:12:11

@Arthamyr: bezony. Ket ismerosom elt Omanban jo pat evet, aztan mar nincs gondjuk a sajat lakassal. Angoltanitasbol, basszus.

Arthamyr 2017.11.29. 12:21:15

@Nagy kámpics: Azért a nyugdíjasok nem nép felett állók. Pl. ezért mennek Spanyolországba, ahol azért nem rosszak a nem hiperprémium szolgáltatások sem. És ők sincsenek sokan (arányaiban), másrészt megintcsak ugyanaz, ha bele tud valaki kerülni ebbe a körbe (mert egy mostani nyugat-európai átlag nyugdíjasnak nem lesz kánaán a nyugdíjaskora - nő a nyugdíjkorhatár, és csökken a nyugdíj), az már problémamegoldás.
A kalandorok sem gyakoriak, és igazából nem problémát kell megoldaniuk, és döntést hozniuk, ők csak izgalmakat keresnek, egy problémamentes helyzetben (kb. nem tudják, mit tegyenek jó dolgukban). Nem hinném, hogy ez Európa és főleg Magyarország népességének nagy része.
Az izlandi, norvég, holland stb. is ilyen, és a többségük nem adja fel az otthoni biztonságát, lehetőségeit és erőforrásait, csak "kirándul" egyet.
Lehet, hogy baromi sokan mennek "fejletlenebb" (nem tudom, hogy mi a jó szó - Hollandia=>India költözés pl.) országba, de biztos, hogy még sokkal többen mennek a forditott irányba, és ránk magyarokra inkább az a jellemző.

Persze itt sokat feltételezek, ami nem feltétlenül igaz, szóval lehet, hogy egyáltalán nincs igazam...

Virago_1000 2017.11.29. 12:25:57

bar a velemenyem ennek a listanak az ertelmerol megegyezik a tobbiekevel, megis a cenzura aldozata lett, ugy tunik, veszelyt jelentek.

Alick 2017.11.29. 12:26:04

1. Szingapúr, a listán UAE, Bahreain, Omán

Úgy látszik, nemzetközi szinten is divatba jött az illiberalizmus.
:)

masada 2017.11.29. 12:26:10

Szart se érnek ezek a listák...aki szívesebben élne Indiában mint Svájcban az sík hülye és ki kelleme húzni a az adatbàzisból. Ilyen alapon akkor a kacsákat, a tücskéket, meg a mangalicát is megvéleményeztethetnénk...

Endre Kis 2017.11.29. 12:26:17

Svajcot megerositem, az elozo munkahelyemen olyan volt a legkor hogy volt hogy napokig nem beszeltem senkivel. Szerencsemre most olyan helyen vagyok ahol szinte mindenki kulfoldi... ez itt az erzelmi elsivarosodas helye, csak remete-tipusuaknak javaslom, vagy keressenek sok kulfoldit...

Din Serpahis 2017.11.29. 12:30:30

Svajcban ami meg gond lehet az a nemet. (Legalabbis a nemet reszen) a helyiek SOKKAL befogadobbak, ha valaki beszel legalabb egy kicsit nemetul es sokkal baratsagosabbak is. Ezek az expatok meg altalaban csak angolul tudnak.

olvaso.nl 2017.11.29. 12:33:49

erdemes megnezni a 16. oldalt a riportban... es akkor lehet hogy picit erthetobb

Arthamyr 2017.11.29. 12:36:44

@kisrumpf: Passz, nálam UAE, Katar, Omán stb. no-go zona, én arab országban nem érzem magam sem jól, sem biztonságban. Számomra az izraeli utazás is kész stressz, pedig azért az európaibb ezeknél. Kaptam már ajánlatot pl. Abu Dhabiból, de nem volt anyagilag sem meggyőző. Persze sok volt itteni szemmel nézve (hát még magyar szemmel nézve), de azért nem elég, ráadásul a feleségem sem tudom, hogy győzném meg, ő szerintem hallani sem akarna ilyesmiről. :) Az is lehet, hogy ott az angoltanár 3x annyit keres, mint a szoftvermérnök, akkor is más a helyzet, ha 2-3 év alatt fél vagy esetleg egy millát összegereblyézhetek, nyilván erős a csábítás. Van az a pénz, csak nekem senki sem adja.

olvaso.nl 2017.11.29. 12:38:07

@masada: hat en nem tudom de szerintem meg aki ugyanannyi penzert szivesebben lakna svajcban mint indiaban annak valami tenyleg nem stimmel a fejeben...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.29. 12:51:40

@Arthamyr: na ja, nőként pláne nem mennék oda, ezek a férfiak nőtlenek, s kifejezetten pénzt spórolni mentek oda, s utazni a környéken.

Arthamyr 2017.11.29. 12:52:31

"kifejezetten a határátkelők, illetve az expatok szemszögéből" - itt a kevesebb lehet több lett volna: "kifejezetten az expatok szemszögéből" sokkal pontosabb és egyből más fényben van a dolog. :) Ja, egy expatnak biztos mindenhol kb. hasonlóan jó...

puhacica 2017.11.29. 13:20:22

@Virago_1000: lehet, hogy a hazvasarlasodra vonatkozo valasz is abban a kommentben volt, amit nem engedtek ki? :O

hummel8 2017.11.29. 13:33:58

@Kipper: Hiaba kapja meg egy expat ugyanazt a penzt Indiaban vagy Bangladeshben mint otthon.. Attol eletminöseg szempontjabol hogy a halal rozsdas füleben lehet összehasonlitani mondjuk Spanyolorszaggal? Kezdve azzal hogy kilepsz az utcara, körülnezel, idöjaras, egeszsegügyi ellatas stb..

Tudna valaki egyetlen ervet mondani az India vs. Svajc vagy Spanyolo. vonalon India mellett??
teljesen idiota lista..

Kipper 2017.11.29. 13:34:11

@olvaso.nl: Tegyuk fel, hogy keresel 100,000 EUR-t. Ha Svajcba mesz, akkor fizeted az ottani szolgaltatas arakat, adokat, stb. Rosszabb esetben az alberletet is, elvegre oda nem olyan nehez embert talalni a munkaadoknak, igy nincsenek raszorulva, hogy mindent ok alljanak. A vegen nalad marad mondjuk 20,000 EUR.

Ha Indiaba mesz, a fenekeded it kinyaljak, kapsz hazat, autot soforrel meg teljes ellatast. A 100,000 EUR a szamladon landol, te meg elkoltesz mondjuk 10 EUR-t naponta.

Hozzateszem az indiai, pakisztani expat poziciok ettol nem lesznek nepszeruek a multis fonokok szemeben, de neha el kell vallalni ilyent is, ha CXO allasban szeretnel maradni. Lehuzol par evet, aztan mehetsz vissza a nyugati civilizacioba.

2017.11.29. 13:42:46

@olvaso.nl:

"erdemes megnezni a 16. oldalt a riportban"

Huhh, ezek a keresetek brutálisak.
Hogy az átlag indiai expat évi 176 ezer dollárt, a kínai 171 ezer dollárt keres... kiket kérdeztek ezek meg vajon, hogy ez az átlag? Kemény cucc.

A 79. oldalon írják, hogy a megkérdezettek majdnem fele nő, harmaduk szülő, és harmaduk IT-s, pénzügyes, vagy az oktatásban dolgozik.

Hari Seldon 2 2017.11.29. 13:42:49

Ez nem egy reális lista. Szerintem ezek inkább vállalati kiküldött dolgozók, akik nem akarnak ott végleg letelepedni. Merthogy arra nem kerülhetnek fel az UAE meg Bahreini és sor másik borzalmas klímájú és/vagy társadalmú ország. (Mielőtt megkapom: számomra és szigorúan szubjektíven nézve)
Ha azt kérdezték volna, hogy hova akar valaki elköltözni, akkor Franciaország nem lenne hátul. Franciaország a legjobb hely (vagy a legjobbak között) ebből a szempontból.
- mondjuk még az EU nyugati és êszaki része nyilván hasonló lehet másoknál szintén.

SzZoole 2017.11.29. 13:56:18

Már csak megkérdezem, hogy ezt a statisztikát nem brit tudósok végezték véletlenül? :-)

Demi78 2017.11.29. 14:25:13

Kifejezetten orulok, hogy Franciaorszagba nem jon kismillio magyar, kelet-europai stb vendegmunkas (vagy akarhogy is nevezzuk). Semmi hazagyulolet vagy ilyesmi, de minden nagy kupac almaban lehet egy kukacos, ami tonkreteszi a tobbi almarol alkotott velemenyt is.

Arthamyr 2017.11.29. 14:25:38

@Nagy kámpics: Gondolom a HBSC private wealth management részlege készített egy felmérést, ott ez a reprezentatív minta (vagy inkább annak az alja?). :)

Arthamyr 2017.11.29. 14:38:59

@Demi78: Elég sok kukacos alma van ott így is (és nem mostanában került oda), semmit sem számít ez. Esetleg ha te kelet-európaiságod miatt eddig pozitív fényben lennél, akkor számítana, de ezt akkor sem hinném, ha látnám, inkább statisztikai hibának venném. :)
Amúgy meg azért nem mennek oda (olyan sokan mint máshova), mert mindent figyelembe véve nem oda éri meg legjobban menni, nem azért, mert nehéz bejutni vagy buták és nem tudják Franciaország mekkora kánaán.

hummel8 2017.11.29. 14:44:39

@Kipper:
"..Ha Indiaba mesz, a fenekeded it kinyaljak, kapsz hazat, autot soforrel meg teljes ellatast. A 100,000 EUR a szamladon landol, te meg elkoltesz mondjuk 10 EUR-t naponta.."

es ingyenes extrakent - ugy mint a 35 eves karrierista exkollegam - olyan majbetegseget, hogy eleted vegeig evi 4 het tropusi korhaz, szigoru dieta stb..

maradt egy valag penze.. meg egy elbaszott elete.. tenyleg nagyon megerte..

aki csak a penzert vagy karrierert bevallal egy ilyen melot, az egy idiota...

Shaktee 2017.11.29. 14:44:44

@Demi78: ferme la porte après toi?

Shaktee 2017.11.29. 15:40:15

@Zoole Reloaded: sose keso atkoltozni indiaba :-)

SzZoole 2017.11.29. 16:13:38

@swing gitan: költözzön oda aki onnan származik, sőt az utolsónak én fizetnem az útját :-))

SzZoole 2017.11.29. 16:15:56

@Demi78: jól beszélsz Z, csak nem jó helyen, attól félek, hogy egy páran magukra veszik ezt az inget :-))

Demi78 2017.11.29. 16:23:03

@Zoole Reloaded: kosz Z:), nem hiszem, hogy itt ezzel foglalkoznanak, mindenki tudja, hogy a legjobbak a HA-n vannak!!!

Ellenben a Francia magyarok facebook csoportban ezt mar nem mernem megosztani...;:)

Demi78 2017.11.29. 16:25:37

@swing gitan: Pas besoin de la fermer. J'ai eu pas mal de mauvaise expérience avec mes "collègues" (que je ne veux pas raconter ici) que je pense que la porte se ferme toute seule:)

Shaktee 2017.11.29. 16:35:36

@Zoole Reloaded: mert te olyan kis lily white csávo vagy gázsi! :DD

Shaktee 2017.11.29. 16:36:11

@Zoole Reloaded: nincs itt ilyen "aktiv" blogger :-)

a kukkosok azok mások...

SzZoole 2017.11.29. 16:40:47

@Demi78: úgy gondolod? :-))

Óhh olyan csoport itt is van, a Lion azthiszem, annyi félcsapásost baszott oda az ég, hogy az valami hihetetlen :-))

kék madár 2017.11.29. 17:01:03

"kifejezetten a határátkelők, illetve az expatok"
most akkor melyik? Nekem eleg fontos lenne pl. hogy kifejezetten Mauira megyek nyaralni illetve Afganisztanba, rohadt nagy a kulonbseg

Demi78 2017.11.29. 17:10:38

@Zoole Reloaded: admin vagyok a fenn emlitett oldalon, van vagy 6000 tag, ebbol sajnos egyre tobb aktiv. Gondolhatod. Nem kell kave reggelre.

Golf2 2017.11.29. 17:12:35

@Demi78: "nem jön kismillió magyar" megy helyette sok erdélyi a nyelv miatt.

gabors 2017.11.29. 17:26:14

@Zoole Reloaded: "költözzön oda aki onnan származik, sőt az utolsónak én fizetnem az útját :-)) ' ez jo megoldas lenne BAZ es egyebb eszakkeleti megyek ja nyocker es hasonlok "vegleges" megtisztitasara ... nem gyozned fizetni a jegyeket :-)))

gabors 2017.11.29. 17:30:04

@Zoole Reloaded: " nem gyozned fizetni a jegyeket :-))) " ja most latom hogy nem mindenkinek fizetsz csak az utolsonak ....

amugy nem nagyon fernenek el indiabn mar tobb mint 1 millardan nyomjak a nyomort ...

SzZoole 2017.11.29. 17:32:42

@Demi78: hat ha keresed a fejfájást :-))

SzZoole 2017.11.29. 17:34:24

@gabors: azért nem mindegyik rossz, van köztük rendes ember is, lásd @swing gitan:-t :-)
Just kidding

Shaktee 2017.11.29. 17:52:37

@Demi78: Akkor engedj be, szilvuplé :-)

skye8 2017.11.29. 18:08:53

A fonokom a heten tert vissza az indiai jogaturajabol, lelkesen meselte hogy temetesi szertartast is vegignezett a gangesz folyo partjan....12 tetemet elhamvasztottak majd a hamvakat a folyoba szortak. Attol kicsit el volt szornyulkodve hogy milyen piszkos a viz (gondolom mert ott furodnek, mossak a ruhakat, stb). A beszamolo vegen felsohajtott - it’s good to be back. Ez volt a legoszintebb mondata az egesz utazasrol :)))

gabors 2017.11.29. 18:38:32

@Zoole Reloaded: "azért nem mindegyik rossz, van köztük rendes ember is," irtam en hogy akar egyik is rossz ??? csak te ertetted felre :-) a jok is koltozzenek :-)

gabors 2017.11.29. 18:41:06

@skye8: "12 tetemet elhamvasztottak majd a hamvakat a folyoba szortak. " amikor meg nincs eleg fa akkor a "kozel sem elhamvasztottakat" is siman beszorjak ... ja ETTOL is koszos a gangesz de ettol fuggetlenul furdenek benne mar csak vallasi okokbol is :-)

Shanarey 2017.11.29. 18:42:49

Ez is egy lista, csak éppen nem igazán az átlag határátkelőre méretezett paraméterekkel. Ugyanis az átlag határátkelő, listáján India az utolsó lenne.

Habár az Orbanisztán által preferált "keleti" nyitás okán még lehet hogy India is jó lesz valamire. A keleti nyitás valódi jelentése, s.... nyalás.

Aki nem szeret olvasni, az ne olvassa el, s az sem aki már ivott kávét, mert ettől a cikktől esetleg felmehet a vérnyomása.
A videó felvétel külön érdekessége, az Orbán féle igen mély meghajlás, hát nem az a harcos szittya kuruc megnyilvánulás, az biztos.

hvg.hu/itthon/20171129_orban_viktor_szervilizmus_keleti_nyitas_autokratak_kina_oroszorszag_putyin?

SzZoole 2017.11.29. 19:00:08

@gabors: akkor OV meg az összes slepje indulhatna

skye8 2017.11.29. 19:17:51

@gabors: ha elfogy a wcpapir akkor is a folyohoz mennek es folytathatnank... Indiarol mindig Raj jut eszembe a Big Bang theory-bol, nagyon jokat mond az orszagrol persze viccesen.

gabors 2017.11.29. 19:39:45

@skye8: "Raj jut eszembe a Big Bang theory-bol," mostanaban volt hogy mikor meseli mit csinalt a holggyel "our caramel bodyes ... blah blah" ez egy visszatero szofordulat ...

gabors 2017.11.29. 19:41:05

@Zoole Reloaded: "@gabors: akkor OV meg az összes slepje indulhatna

SzZoole 2017.11.29. 19:49:05

@gabors: biztos akadna olyan is, aki a hátán vinné ki

SzZoole 2017.11.29. 19:59:09

@skye8: wc papír, szerinted tudjak mi az? :-)
A szennyvíz is tisztitatlanul omlik bele.

gabors 2017.11.29. 20:57:26

@Zoole Reloaded: "@gabors: biztos akadna olyan is, aki a hátán vinné ki

M. Péter 2017.11.29. 23:55:08

@gabors: A magyarok meg költözzenek vissza Oroszországba.

adg 2017.11.30. 00:51:27

@skye8: Igen, ott mossak a ruhakat is, de nem attol piszkos a viz. Mindent ott inteznek.
Ha konnyen felfordul a gyomrod, akkor ne nezd meg ezt, amugy eleg elgondolkodtato.
Sajnos egy regebbi bejegyzes. nekem nem jonnek be a kepek, csak ha kulon rakattintok, de mindenesetre eleg megdobbento.
www.chinasmack.com/filthy-india-photos-chinese-netizen-reactions

pappito · http://pappito.com 2017.11.30. 03:43:34

hát szingapúr lehet jó egy expatnak, de családdal nem mennék oda lakni
indiába meg semmiféleképpen nem mennék, iszlám országba se

fordulo_bogyo 2017.11.30. 06:07:39

Ezek a felmeresek ertelmetlenek, ha nem tudjuk, hogy kik valaszoltak.
A valaszolok X orszagbol koltoztek Y orszagba, fogalmuk sincs arrol, hogy milyen a tobbi orszag, csak X es Y osszehasonlitasara kepesek, a cikk viszont a valaszok alapjan a kulonbozo Y orszagokat probalja osszehasonlitani.
Amit ez az ossszehasonlitas valoban mutat, hogy AZOKHOZ AZ ORSZAGOKHOZ KEPEST, ahonnan a bevandorlok, valaszoko tobbesege erkezik, milyen a fogado orszag.
Nem ugyanonnan es nem ugyanazok koltoznek mondjuk Csehorszagba es Angliaba.

Ez a cikk a Csehorszagba koltozok velemenyet Csehorszagrol hasonlitja az Angliaba koltozok velemenyehez Angliarol.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.30. 14:55:47

@adg: most erre hirtelen nincsenek szavak...

littke 2017.11.30. 15:48:30

És hol van Hongkong? Az egyik legfontosabb expat ország. De maga Kína is hiényzik a listáról.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása