oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 21. 06:30,  A dinamikus lassúság városa 71 komment

2017. november 21. 06:30 Határátkelő

A dinamikus lassúság városa

OK, kétségtelenül elsőre kissé furán hangzik a cím, pedig igaz, hiszen Nantes egyszerre egy dinamikusan fejlődő város, ugyanakkor még él benne a franciák lassú, kényelmes tempó iránti igénye. Ám nem csak ezért lehet szeretni – hogy miért is, azt Zsófi, a Fromázs blog szerzője szedte össze, persze 10 pontban, csatlakozva a sorozat eddigi darabjaihoz. (És küldött képeket is, melyekért hálás köszönet.)

Miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

park_7.jpg

"Nantes hangulatos és dinamikusan fejlődő város

A város se nem túl nagy se nem túl kicsi. A belvároson kívül is több, családi házas vagy alacsony emeletes házas kerület van, kevés a panel, nincs sok toronyház, ezért számomra nagyon hangulatos. Plusz pont, hogy a tömegközlekedés is jó és sokan bicikliznek. 

Nantes lakossága jelenleg 298 000 fő és évről évre növekszik (a külvárosokkal együtt kb. 500 000 fő lakja). Minden évben egyre több vállalat is költözik a városba, amelyet a start-up kultúra egyik központjának is tartanak Franciaországban. 

2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta és az elmúlt egy évben számos dicsőítő cikket olvastam arról, hogy miért jó Nantes-ban dolgozni.  

Sok a nagyobb méretű park a városban 

A városban a parkokat úgy helyezték el, hogy bárhol is lakik az ember, találhat relatíve közel magához zöld területet. Több parkban van pancsoló nyáron a gyerekeknek, ami egy szimpla beton medence megtöltve vízzel, de mindenkinek ingyenes a belépés. 

Aki pedig áldozna egy-két eurót gyermeke szórakoztatására, az befizetheti körhintára vagy bobozni is. Nem nagy összeg és ezekkel mindig ki lehet csalogatni a gyerekeket a friss levegőre vagy egy városi sétára (ugyanis körhinta a város közepén is van !), ha nekem akad elintéznivalóm. 

var.jpg

Nantes folyói -  a Loire és az Erdre 

Számomra, ha egy városnak van folyója vagy tó a közelében az mindig egy plusz pont. Ha az ember egy kis vízparti nyugalomra vágyik le lehet sétálni a folyóhoz és bámulni a vizet. A folyóparton néhány helyen van kijelölt grillező hely is. 

Az emberek alapvetően pozitívan állnak hozzá az élethez 

Nantesban tapasztalataim szerint a légkör kellemes, az emberek nem kritizálnak durván mindenkit, tudnak kultúráltan vitatkozni, többnyire törekvőek, támogatók és igyekeznek jókedvűek lenni a mindennapokban. 

Gondolkodásuk praktikus, nyitott és lendületes. Találkoztam már munkanélküli franciákkal is, de az volt az általános, hogy éppen valamilyen tanfolyamot végeztek, hogy utána könnyebben találjanak munkát. 

Mindenkinek van valami problémája itt is, de úgy látom, hogy azonnal valami megoldáson törik a fejüket. 

A franciák megadják a módját az evés-ivásnak, de mértékletesek 

Kávé, bor, nyugalom. A franciák mindent nyugodt, lassú tempóban fogyasztanak el. Igaz, egyre többet látok Nantes belvárosában is olyan embereket, akik egy óriási szendvicset majszolva igyekeznek valahova az utcán, tehát a rohanás már itt is felütötte a fejét. 

Azért a nap minden szakában lehet látni a kávézókban egy csésze presszókávé mellett nyugodtan ücsörgő, olvasó vagy dohányzó embereket. Itt nem vet ránk a pincér szúrós pillantásokat, hogy miért ülünk már egy órája az üres poharunk mellett. 

Az alkoholfogyasztás pedig itt a mindennapi élet része, viszont ebben is ugyanolyan mértétéktartóak, ahogy az evésben is. Rengeteg féle zöldséget lehet itt kapni és a receptjeik zöme rövid és  egyszerűen elkészíthető. 

A múzeumok 

Nantes-ban minden hónap első vasárnapján ingyenes a legtöbb múzeum. Remek Természettudományi Múzeum és Szépművészeti Múzeum van itt, a Nantes történetét és történelmét bemutató, interaktív vármúzeum pedig egészen óriási, két óra alatt sem lehet a végére érni, ha az ember mindent el akar olvasni.

muzeum.jpg

A nemzetközi jelleg és a rengeteg angol ajkú 

Nantesban rengeteg angol és ír él, valamint – számomra meglepően - nem kevés amerikai. Mivel én az angol nyelv szerelmese vagyok, ez számomra nagyon vonzó, főként addig, amíg az ember nem tud elég jól franciául. 

Az angolszáz közösség abszolút befogadó minden más nemzetiséggel szemben. Az angolul beszélő, Nantes-ban élő külföldieknek van egy nagyon klassz Facebook-csoportja - a Knowing Nantes - amely majdnem 3000 főt számlál. 

Az oldalon egymásnak segítünk, tanácsokat adunk, bármilyen kérdéssel, problémával lehet a csoporthoz fordulni és havonta egyszer szerveznek egy borozós-sörözős estét egy bárban, ahol mindig sokan vannak. 

Aztán ezen felül ott vannak a vegyes párosok. Igaz, francia barátom még nincsen (lehet, hogy nem is lesz), de ismerek nagyon jó fej amerikai-francia, kambodzsai-francia, japán-francia, magyar-francia, fülöp szigeteki-francia, cseh-francia és lengyel-francia párokat. 

Az apéro hagyománya 

A vacsora előtti iszogatás-eszegetés úgy fél 7 körül az apéro. Jön egy kis aperitif a pohárba, hogy megismerjük a francia röviditalokat, specialitásokat és mellé kapunk beszélgetés közben egy kis cseresznyeparadicsomot, olivát, mogyorót, chipset, még jobb esetben kis meleg falatkákat leveles tésztából, vagy lazacos blinit, a sor végtelen. 

Vendégeket is szokás itt hívni apéróra, ami két dolgot jelenthet. Vagy korán kezdik, úgy este hat körül, de ilyenkor illik este nyolc tájt elköszönni, hogy mindenki nyugodtan megvacsorázhasson a saját otthonában.

pastis.jpg

Ha viszont apéro cím alatt későbbi időpontra kapunk meghívást és fiatalokról van szó, akkor az egy laza házibulit takar esti iszogatással-beszélgetéssel, ropogtatnivalóval esetleg egy tésztasaláta vagy valami egyszerű és gyors hideg étel kíséretében. 

A sajtok isteniek 

Jöhet a klisé. Imádom a francia sajtokat, az óriási választékot és hogy a boltban a legolcsóbb “ipari” camembert, vagy kecskesajt is finom, nem beszélve arról, ha az ember a piacon a sajtárustól vásárol. 

Nem kell soha megfagyni 

Nantes-ban enyhe a tél, ezt imádom. Azért itt is hideg van télen, de ritkán fordul elő, hogy komolyabb mínuszokkal találjuk magunkat szembe. A levegő pedig, ha hideg van akkor sem csípősen hideg, hanem sokkal kellemesebb.

muzeum_kint.jpg

A nap sokat süt ősszel és télen is, annak ellenére, hogy az esős napok száma is magas, de nagyon ritkán esik az eső egész nap és néha csak egy enyhe zuhanyhoz hasonló módon érezzük a cseppeket. 

Egy napon belül is sokszor változik az időjárás, ami azért jó, mert ha például délelőtt nem lehetett kimenni az eső miatt akkor még van esélyünk rá hogy délután majd lehet. Nem vész kárba egy egész nap csak azért mert esik az eső.” 

Ha szívesen olvasnál még Zsófitól, látogass el a blogjára!

HÍRMONDÓ 

Munkalehetőségek Belgiumtól Izlandig 

Ha kedd, akkor Belgium és folyami hajó, Izland és Németország – avagy ma is változatos külföldi álláslehetőségeket kerestünk nektek, hátha szembejön a Nagy Ő

Borzalmas a magyar gyerekek helyzete 

Az Európai Unióban csak három olyan ország van, ahol rosszabb a gyerekek helyzete, mint Magyarországon. Ráadásul még csak arra sem foghatjuk, hogy régiós problémáról lenne szó, mert a szlovén és a cseh gyerekek is kifejezetten jó helyzetben vannak. 

Síró babájuk miatt lakoltatnának ki egy magyar családot Londonban 

A Wurth-család Londonban bérel lakást és azzal fenyegették meg, hogy ki fogják lakoltatni őket, mert sír a gyermekük. A kiadó cég figyelmeztette őket, ha a zaj nem csökken, kéthetes felmondási idővel kiköltöztetik őket. 

A bankok is a legrosszabbra készülnek 

Már a brit és európai bankok is arra készülnek, hogy nem sikerül megállapodnia Londonnak Brüsszellel a pénzintézetek egységes piachoz való hozzáférését illetően. Amit azonban a pénzintézetek erre reagálnak, az nem csak az Egyesült Királyságnak, de az Európai Uniónak is fájni fog. 

Hasít a német gazdaság 

Még a szakértőket is meglepte, mekkora lendülettel erősödik a német gazdaság. Ez a jó hír. A rosszabb, hogy ezzel párhuzamosan a kockázatok is növekednek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nantes Franciaország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013331587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.21. 08:20:02

Megéheztem.Jó hely lehet, kár hogy francos nehéz nyelvük van.

SzZoole 2017.11.21. 08:42:52

Szép városnak tűnik a fotók alapján

SzZoole 2017.11.21. 08:44:20

@Golf2: angolal is boldogulsz

Hari Seldon 2 2017.11.21. 10:36:34

Tavaly én is küldtem képet még videót az óriási lépegető elefántról. Nagyon jópofa látványosság. Mondjuk a lányok még kicsik voltak, hogy értékeljék a Verne házat, de találtunk sok jó kis gyerekes helyeket, játszótereket.
Az angolból kicsit vissza ennél, mert soha nem fog franciául megtanulni (persze ez nekem sem megy gyorsan

Hari Seldon 2 2017.11.21. 10:46:32

@Hari Seldon 2:
Két
Na, korábban küldte el a telefon, mint ahogy, akartam. Mindegy...
Szóval azt akartam mondani, hogy annak aki lényegében felnőtt korában tanult meg egy (vagy két, vagy több) nyelvet, annak (nekem) iszonyatosan nehéz gyorsan váltani a két tanult nyelv között. Egyik nyelv gondolkodásáról, a másikra. Ezért van az, hogy sokszor rosszabb, ha valahol a franciák amikor ismeretlen helyen vagyunk (szállodába pl) és hallják az akcentust, próbàlnak angolra váltani. - most tekintsünk el attól a fénytől, hogy a franciák angoljàt lényegében csak saját maguk értik -
Szóval ilyenkor, amikor francia gondolkodásról át kell váltani angolra az maga a horror. Szólni kell, hogy maradjunk csak a franciánál.

Arthamyr 2017.11.21. 11:49:49

@Hari Seldon 2: Nekem voltak francia kollégáim (elég sok, több munkahelyen is), és nagyon jó tapasztalatom volt az angoljukat illetően. Attól, hogy valaki francia, még ugyanúgy meg tud tanulni angolul, mint bárki más, sőt, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nehezebb számára, mint pl. a japánoknak vagy az izraelieknek (akikkel szintén kiváló tapasztalataim vannak az angoljukat illetően).

A korral igazad van, de szerintem ez a nyelv szempontjából az átlagember számára jóval korábban van, mint a felnőtt kor (ez persze erősen nyelvérzék függő). Én pl. soha nem fogok tudni "angolul gondolkodni", pedig 30 éve kezdtem el tanulni, még kisiskolás koromban, bár ez betudható annak, hogy különlegesen tehetségtelen vagyok. A feleségem már 30 elmúlt, amikor elkezdett tanulni spanyolul, és kb. egy év alatt úgy megtanult, hogy tudott beszélgetni a spanyolokkal, néha kis elakadással. A gondolkodástól függetlenül simán lehet tökéletesen elégségesen kommunikálni egy nyelven attól, hogy valaki nincs anyanyelvi szinten. Persze nem fog nagy ívű beszédeket tartani tömegek előtt és standupot sem fog rögtönözni, de a kommunikációra tökéletesen elegendő lesz.

Demi78 2017.11.21. 12:04:52

Szep Nantes, tavalyelott voltunk ott par napot. A Machine de l'ile (elefantos muzeum) zsenialis, van egy nagy projektjuk, egy "egi varat" akarnak epiteni. Laza lesz. www.nantes.fr/home/actualites/ville-de-nantes/urbanisme/2016/arbres-misery.html

Es tegyuk hozza, hogy Nantes azert az nyugat-francia resz rock fellegvara, punk, hardcore koncertek tomkelege es kultikus helyek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.21. 12:23:02

@Hari Seldon 2: Ó, akkor te raktad be azokat... Nagyon jól néztek ki. (Utána már bántam, hogy Nantes-ban csak a külvárosi motelig jutottunk, de igen igyekeztünk délebbre...)

@Arthamyr: nálunk ugyanez a helyzet, a férjem előbb kezdett angolul tanulni, de csak a szakmai csevegés megy neki nagyon jól, a "small talk"-ban, nyelvi tréfák értésében akadozik, nekem az megy jobban, s ha elmegyünk valahová, a helyi nyelven "makogás" nekem megy inkább. Szavakat is inkább megjegyzek, s általában jobban és tovább emlékszem dolgokra, mint ő :-)

Nem lehetsz különlegesen tehetségtelen, ha itt élsz és kommunikálsz nap mint nap, nem?

London2009 2017.11.21. 12:31:10

@Arthamyr: azert a spanyol nem egy bonyolult nyelv. Nagyon konnyen tanulhato. Szerintem ez leginkabb tehetseg kerdese. Egyszeruen vannak emberek, akik irto konnyen tanulnak nyelveket, vannak akiknek meg nem megy es kesz. De biztos a korral is nehezebb lesz valamennyire. De meg nem ilyen 30 korul. Inkabb ilyen 50-60+ talan. Legalabbis nekem ez a tapasztalatom.

Arthamyr 2017.11.21. 12:36:20

@kisrumpf: Aki évtizedek alatt - amiből jópár év a nyelvi környezetben telik el - nem képes elsajátítani egy nyelvet, az tehetségtelen a nyelvtanulásban (lehet, hogy nem különlegesen). Azért írtam a feleségemet is kontrasztnak, mert ő meg kifejezetten tehetséges, tehát van ilyen is.
Van, aki később is meg tud tanulni egy nyelven "gondolkodni", de szerintem az átlagember kisgyerek kora után nem nagyon. Én diplomás ember vagyok, bár tudom, hogy ez semmit sem jelent manapság, nem vagyok benne biztos, hogy az átlagember nálam nagyságrendekkel jobb nyelvérzékkel van megáldva, és képes mondjuk 16-18 éves korában kezdve elsajátítani egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten.
És persze az sem mindegy, hogy milyen környezetben, azért kubikos Józsi szintjén valószínű, hogy egyszerűbb megtanulni egy idegen nyelven gondolkodni, mint mondjuk tv-s riporter Zsófi szintjén, nem mindegy, milyen gondolatokat kell átadni/megérteni az adott nyelven. :D

Arthamyr 2017.11.21. 12:40:24

@London2009: Lásd amit @kisrumpf: -nak írtam. Igen, tehetségfüggő, de az emberek legalább fele nem annyira tehetséges, hogy felnőtt korában képes legyen egy nyelvet elsajátítani. Persze sok ember meg igen.
Az emberek jelentős része még a saját anyanyelvét sem tudja elsajátítani tisztességes szinten (és itt nem a lakosság 5%-áról beszélek)! :D

London2009 2017.11.21. 13:40:20

@Arthamyr: nekem az a tapasztalatom, hogy nem az szamit, hogy hany evesen kezded el tanulni a nyelvet, hanem az, hogy hogyan, kitol es milyen modszerekkel stb. De igazan csak ugy lehet megtanulni egy nyelvet ha anyanyelvi kornyezetben van az ember. Pl. en spanyolul olyan 20 eves koromban kezdtem el tanulni, angolul meg 8 evesen. Ehhez kepest volt egy idoszak, amikor sokkal jobban beszeltem spanyolul, mert anyanyelvi kornyezetben toltottem az idom nagy reszet. Aztan mostanra ez persze mar megvaltozott, de csak amiatt, mert az angol szokincsem mara mar sokkal nagyobb. Ettol fuggetlenul, a ket nyelv kozul meg mindig a spanyolt jobban szeretem.
A tobbi nyelv amit tanultam es van amit meg mindig tanulok, soha nem fogja utolerni azokat a nyelveket, amiket volt szerencsem anyanyelvi kornyezetben tanulni.
Ugyhogy nekem az a velemenyem, hogy nem a kor a legfontosabb. De kulonben szerencses vagyok en is a nyelvtanulassal, mert talan az az egy dolog, amihez van erzekem.

Arthamyr 2017.11.21. 14:03:59

@London2009: Szerintem sem a kor a legfontosabb, hanem a tehetség. (1.) A tehetség/érzék, (2.) befolyásolja a kort, amíg még lehetséges az anyanyelvi szint elsajátítása, persze nem lehetetlen, de egyre nehezebb. Nyilván ha valaki 30 éves korától anyanyelvi környezetben él, és a családja is olyan, elég jól meg fog tanulni az adott nyelven 50 éves korára, akkor is, ha nincs nyelvérzéke. De akinek van, és 7 éves, az egy év alatt felszedi (sokkal kevesebbet is kell persze felszednie, és "cserélnie") az iskolatársai közt.
Én veled ellentétben 30 után jutottam anyanyelvi környezetbe, nincs nyelvérzékem, és magyar a családom, innentől kezdve nem sok remény van, hogy valaha is "angolul gondolkodjak". :D

London2009 2017.11.21. 14:12:02

@Arthamyr: ez mennyire zavar a mindennapokban? Mert itt egyedul ez a kerdes. Nekem van egy elmeletem arra mar regota, hogy azok nem erzik jol magukat hossz tavon, nem tudnak beilleszkedni igazan, akik szarul beszelik a nyelvet. Aztan ezt persze egy csomoan megcafoltak. De azert nekem van ra egy elmeletem! :D

Golf2 2017.11.21. 14:16:58

@Zoole Reloaded: "angollal is boldogulsz" az hírlik franciázással is lehet boldogulni.

Arthamyr 2017.11.21. 14:28:59

@London2009: Ez egyáltalán nem zavar. És azt sem mondanám, hogy szarul beszélem a nyelvet, csak azt, hogy magyarul anyanyelvi szinten beszélek, és magyarul gondolkodom, angolul meg nem fogok tudni gondolkodni, legalábbis ugyanolyan gyorsan és kényelmesen biztosan nem. Angolul inkább a sok gyakorlással megjegyeztem a kifejezéseket, szófordulatokat, és ezeket használom, magyarul simán tudok kitalálni újat is. Különösebben beilleszkedni sem akarok ennél jobban, eléggedett vagyok beilleszkedésem szintjével. Csak pl. így nem lehet belőlem egy nagy cég CTO-ja, aki 5000 ember főnöke és évi 15 milliót keres (mintha amúgy lehetne). :)

A modern ember nemzetközi környezetben van, a spanyolok, ukránok, franciák, bolgárok, lengyelek, németek stb. által felhígított környezetben nem nehéz elérni azt a szintet, hogy az ember ne lógjon ki lefele a gyatra nyelvtudásával. A hentespultnál, a pubban, a konditeremben vagy a zöldségesnél stb. meg nincs szükség szofisztikált szófordulatokra.
Ezért mondtam, hogy nekem tök jó tapasztalataim vannak a franciákkal, ezt a szintet az összes francia kollégám simán megütötte, kivétel nélkül, nem volt rossz velük kommunikálni. Attól, hogy valaki francia, nincs különösebben hátráltatva az angol nyelv elsajátításában.

Hari Seldon 2 2017.11.21. 14:37:34

@Arthamyr:
Nem arra akartam kihegyezni a mondanivalót, hogy milyen kiejtéssel beszélik az angolt, hanem arra, hogy nagyon nehéz viszonyalag gyorsan két tanult nyelv között váltani. (főleg annak, aki gyakorlatilag felnöttként tanulta őket)
Egyébként pedig a lányok már most tanulgatják az iskolában az angolt (el kell ismernem elég korrekt tempóban egy 7 éves szinten) ,
de például Halloweenkor azzal jöttek haza, hogy tanultak egy dalt a tanítónénitől, hogy:
u are you... (mondom, úgy kell mondani who... - Nem, mert a tanítónéni így mondta... Úgy kellett elmagyarázni, hogy a franciák nem ejtik a "h" hangot, ezért nehezen kezelik, de ti azért csak mondjátok, amikor kell)
másik dolog amit így tanultak eppi alloween. - (jó, most kicsit keverve írtam le félig fonetikusan, de a lényeg már most szépen megtanulják az iskolában elhagyni a "h" hangot bámilyen angol szónál...) - Na mindegy, kicsit viccesen hangzik, igyekszem is javítgatni zeket, de nyilvánvaló, hogy egy idő után azokat amiket nem én (mi) veszek át velük, azt megtanulják "h" nélkül.
De mondom, nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy rohadt nehéz váltani egy magyar anyanyelvűnek a két nyelv között. - Legalábbis személyesen én így érzékelem.

Hari Seldon 2 2017.11.21. 14:43:30

@kisrumpf:
Igen, és érdemes pár napot ott tölteni.
(mondjuk ha valaki csinál egy Bretagne-i túrát)

Arthamyr 2017.11.21. 14:50:37

@Hari Seldon 2: Így van, de ez nem Franciaország specifikus jelenség.

Mrs. Clayton 2017.11.21. 15:17:42

@Arthamyr: ezt en sosem ertettem hogy masok mit ertenek az alatt hogy egy masik nyelven gondolkodni, meg h te tudsz magyarul uj szofordulatot kitalalni, de ilyet idegen nyelven nem tudsz. Ez mit jelent? En magyarul sem tudok olyan fordulatot kitalalni, ami ertelmes is meg meg mas sosem hasznalta. Mondj mar egy ilyenre peldat, mert kulonben tenyleg nem ertem.
Idegen nyelven meg egy ido utan szerintem mindenki erzi, hogy mi a helyes es mi nem, szoval azt lehet tanulni, hogy hogyan kell kifejezni bizonyos dolgokat. Tehat ha igy erted az idegen nyelven valo gondolkodast, akkor ezt elsajatithato.
En azt latom, hogy azok a magyarok, akik otthon magyarul beszelnek es csak a munkahelyen, boltban stb hasznaljak az idegen nyelvet sokkal lassabban tanuljak az angolt.
Peldaul a lanyom sokaig nem igen volt hajlando otthon angulul beszelni, en meg rahagytam es magyarul beszeltem vele, viszont a tobbi csaladtaggal muszaj volt angolul kommunikalnom, mivel nem beszelnek magyarul. Volt is nagy kulonbseg koztem meg a lanyom kozott beszedben. Miota viszont elkoltozott es kizarolag angolul tud kommunikalni, mar nekem is sokszor inkabb angolul ir vagy beszel es hatalmasat fejlodott a szokincse is meg a kifejezesmodja is.

Arthamyr 2017.11.21. 15:32:58

@Mrs. Clayton: Mivel nem élek magyar környezetben egy ideje, most nem jut eszembe ilyen (meg nem feltétlenül sokat találtam ki, nem is feltétlenül újat, lehet, hogy csak magamtól jöttem rá arra, amire más is).
Pl. az előző cégemnél volt egy masszív outage az egyik pénteken, egész hétvégén szívtunk, hogy helyreállítsuk a dolgokat, de még hétfőn is akadt pár finomság. Elneveztem a jeles eseményt Black Fridaynak, az egész cég utána akként hivatkozott rá. Na ilyen angolul elég ritkán van, és elég primitív is, magyarul azért könnyebben megy és kifinomultabb dolgok is előfordulnak, olyan is esetleg, amit nem is ért meg átlagember, mert fontos hozzá a kontextus részletes ismerete is, esetleg, hogy benne éljen. Aki nem tud az adott nyelven gondolkodni, annak meg végképp reménye sincsen megérteni.
A másik oldala, hogy eszembe jut valami, és hamarabb jut eszembe az angol, mint a magyar szófordulat. Még egy másik, hogy mennyire tud valaki a nyelvet kihasználó poénokat rögtönözni, illetve egy alacsonyabb szinten az, hogy mennyire érti meg ezeket (mert sokan vannak, akiknél már a megértés is gond).
Én az ilyesmit értem azon, hogy egy nyelven gondolkodni.

SzZoole 2017.11.21. 15:55:48

@Golf2: a te korodban már az is jó :-)

Hari Seldon 2 2017.11.21. 16:07:17

@Arthamyr:
Ebben is egyetértünk. De ettől még probléma.
Mondjuk ez lehet a posztolónak is, aki magyar létére angolul nyomul, egy francia városban. - hacsak nincs valakinek valaami szuper nyelvi rugalmassága, akkor annak nehéz ezt felnőtt fejjel csinálni.

London2009 2017.11.21. 16:07:25

@Arthamyr: De akkor megis csak zavar, hiszen azert jobb lenne ha ugy mennenek a viccelodesek, mint magyarul, nem? No mindegy, lehet, hogy akkor rad ez nem igaz, de en nagyon sokszor latom, hogy meg azok is akik ezer eve itt elnek es elvileg nem szabadna, hogy gond legyen a nyelv, meg mindig az. Egy magyar tarsasaggal jatszottunk par evvel ezelott Cards against humanityt angol nyelvu kartyakkal. Olyan magyarokkal, akik itt elnek persze. Dobbenetes volt, hogy mennyire nem ment nekik. Egyszeruen nem ismertek a szavakat, vicceket, kifejezeseket, nagyon meglepett.
Az en velemenyem pedig az, hogy hosszu tavon igen is zavaro lehet. Mert pont az ilyen dolgoktol erzik sokan ugy, hogy nekem ez sosem lesz az orszagom, kozegem stb. No de aztan itt van Digger, aki meg a nyelvet sem beszeli es megis milyen jol elvan elmondasa szerint. Elmeletem sajnos nem megdonthetetlen. Sot meg csak nem is igazolta semmi. De mint irtam, azert letezik! : )

Arthamyr 2017.11.21. 16:32:50

@London2009: Nem zavar, mert érteni azért megértem. És gyakran az egyszerű dolgokkal is sikert lehet aratni, lásd pl. az ominózus Black Friday, vagy pl. pár kollégám azon is jót derült, amikor elmondtam nekik egy releváns szituációnál, hogy "it is easy to beat the nettle with someone else's dick", pedig az csak egy szó szerinti fordítás, de az angolban nem használják. Biztos van rá angol megfelelő is, de tökéletesen jó volt a magyart lefordítani, sőt, igazából sokkal ütősebb volt, mint az angol megfelelője.
Másrészt az, hogy ez a fajta poénkodás mekkora részét teszi ki az életnek, erősen személyiségfüggő. Nem mellesleg környezetfüggő is, ha nem angol anyanyelvű a környezeted (rengeteg a külföldi, akinek ez csak a második, harmadik nyelve), ez szinte felesleges. Ezen felül nem sok helyen igénylik azt, hogy választékosan fejezd ki magad. Szóval nem érzem azt, hogy gyakorlati értelme lenne az angol nyelvtudásomat csiszolgatni, inkább jobban megtanulok spanyolul.
Amúgy ahogy @Mrs. Clayton: megírta, az sokkal hamarabb megtanul, aki steril vagy nagyon dominánsan anyanyelvi környezetbe kerül és nem tudja használni az elsődleges nyelvét, de én nem nagyon fogok, és nem azért, mert tudatosan kerülöm, hanem azért, mert manapság a jól menő nagyvárosok üzleti/szociális élete eléggé nemzetközi, másrészt magyar a családom. Sőt, nem csak az üzleti élet nemzetközi, ha valaki mosogató Londonban, az is jó eséllyel külföldiekkel lesz körbevéve.

London2009 2017.11.21. 16:44:20

@Arthamyr: Haha. Ez a csalanos nagyon jo. Alkalom adtan be is fogom vetni. Az uram imadja a magyar kozmondasokat. Persze az esetek tobbsegeben kiderul, hogy nem is magyarok es angolul is pont ugy mondjak vagy hasonlo a megfeleloje, de azert van par verhetetlen darab.
Az egy teljesen mas felallas ha valaki otthon az anyanyelven beszel. No igen, de itt jon megint a masik mar szamtalanszor megcafolt elmeletem miszerint hosszu tavon a vegyes parosok maradnak csak. A homogen magyar parok egy ido utan visszakoltoznek. Lehet ilyet mondani, hogy homogen magyar par? Haha. Valoszinuleg nem. Szoval a magyar parok, homogen nelkul. Legalabbis en egyetlen egy olyan magyar part nem ismerek, akik a gyerekek megszuletese utan legkesobb ne koltoztek volna vissza Magyarorszagra.

Arthamyr 2017.11.21. 16:49:43

@London2009: Ismerek magyar párokat Londonban (mondjuk most csak 2 jut eszembe, de ez már feljogosít a többesszám használatára :)), akik nagyon kis eséllyel mennek vissza Magyarországra. Nem lehet ezt sem kategorikusan kijelenteni.

London2009 2017.11.21. 17:06:54

@Arthamyr: nem is. De azert a tanulmanyomhoz felhasznalnam az adatokat. Majd szolj ha gyerekuk szuletik es 10+ eve vannak mar itt es meg mindig nem tervezik a hazakoltozest. : )
Kulonben en egy magyar part ismerek mar csak, aki maradt a gyerek utan is. De termeszetesen ok is haza keszulodnek, csak meg egy kis penzt gyujtenek.

Arthamyr 2017.11.21. 17:11:44

@London2009: Nem mindenki akar gyereket...

London2009 2017.11.21. 17:21:45

@Arthamyr: jo, tudom, ti nem. De a tobbseg azert talan igen. Viszonylag meg mindig ritka, hogy egy par nem szeretne.

Shaktee 2017.11.21. 17:26:41

@Arthamyr: amerikai/kanadai angolban sincs ez, ilyen szaftosan
más farkával..

Arthamyr 2017.11.21. 17:26:41

@London2009: Most nem magunkra gondoltam, mi nem zártuk még ki. :)

Shaktee 2017.11.21. 17:26:44

Szép helyek nagyon, koszonet az irásért!

Shaktee 2017.11.21. 17:26:50

@London2009: „ milyen jol elvan elmondasa szerint.”
de pótolja hangerővel :-)

Szegény megboldogult anyosom minden angol/franciatudás nelkul orditva nagyon lassan beszélgetett a francia szomszédainkkal :-))

London2009 2017.11.21. 17:48:47

@Swing Gitan: nekem apukam ilyen. Egyszer reszt vett egy hazibulin nalunk es a fiukkal jart ki folyamatosan cigarettazni. Kerdeztuk, hogy mi a fenenek jarkal ki veluk. Legnagyobb termeszetesseggel kozolte, hogy hat megis minek, beszelgetni. Ezen mar nevettunk, mivel egy szot sem beszel angolul. Kerdeztuk, hogy es megis mirol beszelgettek akkor? Mire mondta, hogy a lengyelorszagi koncentracios taborokrol es most megy is, mert mennek ki megint a fiuk es nem akar kimaradni a sztorikbol. :DDD

Shaktee 2017.11.21. 17:59:41

@London2009: apropó faterok...otthon voltunk ..még a korai 90es években a siofoki a strandon..volt egy francia, eleg proletar jellegu csalad is kozelben a gyepen, apám milyen buszke volt hogy allandoan jottek velem beszélgetni :-))

Shaktee 2017.11.21. 17:59:42

@London2009: hát a táborokat eleg nehezkes mutogatni :-)

London2009 2017.11.21. 18:01:58

@Swing Gitan: jajj, de elkaptad a lenyeget!!!

London2009 2017.11.21. 18:05:26

@Swing Gitan: haha. Nalunk mondjuk ez leginkabb ugy van, hogy apukam elkonyvelte jo par evtizede, hogy en minden nyelven beszelek. Ami addig oke, hogy ha valami latin nyelvcsaladrol van szo. De o sajnos ezt teljesen termeszetesnek veszi peldaul Gorogorszagban, Egyiptomban is stb. Aztan jon az ilyen kerdeseivel, hogy na, mit mondott?? Nem ertem? :DD

SzZoole 2017.11.21. 18:07:11

@London2009: ejnye Pörl, nem felsz, hogy az ezustkanalat megforgatjak a picsudban :-)))
Just kidding

SzZoole 2017.11.21. 18:11:15

@Swing Gitan: "volt egy francia, eleg proletar jellegu csalad is kozelben a gyepen"

Suba a subához guba a gubához...........hehehehe :-))

London2009 2017.11.21. 18:12:26

@Zoole Reloaded: jajj, de az elemedben vagy te szepseg! :D

Shaktee 2017.11.21. 18:19:19

Mugabe out

Ugy orjongenek az emberek mintha barmi is valtozna

Shaktee 2017.11.21. 18:44:51

@London2009: tetkós stráfkocsisokkal álmodsz nedvesen? :PPP

SzZoole 2017.11.21. 18:47:45

Meghalt Stadler Jozsibacsi, szegény :-((

SzZoole 2017.11.21. 18:49:11

@London2009: volt rá alkalmad, hogy talákszunk, de nem éltél vele :-))
De meg lehet

SzZoole 2017.11.21. 18:50:28

@Swing Gitan: inkább mint 170 centis kerti törpékkel :-)))

Din Serpahis 2017.11.21. 19:02:04

@Hari Seldon 2: Én ugye egy angol nyelvű projekten dolgozom most, viszont a svájci kollegák megtudták, hogy beszélek németül, és azóta állandóan németül jönnek oda diskurálni meg bratyizni... az nem zavarja őket, hogy ilyenkor vért izzadok, merthogy a németem azért jóval gyengébb mint az angol.

A legjobb meg az, amikor jön a koma, lobogtatva valami angol nyelvű doksit, hogy nézzem már meg, hogy ez meg ez hogy van, nézem, de ő közben azért németül magyaráz... és hiába megy úgy az angol, mintha magyarul beszélnék, ez a párhuzamos processing azért néha mocsok nehéz.

SzZoole 2017.11.21. 19:52:44

@Swing Gitan: mit számít az a 2 centi kis shetlandi poni lú :-)))

Dikusz 2017.11.21. 20:27:24

@Zoole Reloaded: :((( Várható volt. Az viszont soha az életben nem fog kiderülni, hogy igazából mi mindenben utazott Józsi 'bá.
Sokan szerették, igazából a hétköznapi emberek maguk közül valónak érezték. Mindenesetre nagy játékos volt, de hogy ártatlan nem, az biztos.

Shaktee 2017.11.21. 20:33:02

@Zoole Reloaded: neked sokat számitana kiskezu tirpákom :P

gabors 2017.11.21. 21:05:02

@Dikusz: "Mindenesetre nagy játékos volt, de hogy ártatlan nem, az biztos. " pedig jol latta a jovot stadionokat minden faluba !!!!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.21. 21:20:12

@London2009: Milton Keynes-ben elo barataink maradnak. Gyerekek kamaszok mar.... Akadnak am ilyenek is.

Apropo, a csalanosat en is elsutottem a kollegaknak, nagy sikerem volt vele. Ajanlom!

Arthamyr 2017.11.21. 21:35:27

@kisrumpf: Great minds think alike? :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.21. 21:40:23

@Arthamyr: hahaha, vagy neked is volt egy f*szfej fonokod, akirol ezt el lehetett mondani...?

Arthamyr 2017.11.21. 21:41:10

@kisrumpf: Nem a főnököm, de igen. :D

Shaktee 2017.11.22. 00:13:41

@kisrumpf: shit happens indeed, one might say ;)

M. Péter 2017.11.22. 09:09:26

@gabors: Csak akkor még nem volt állami támogatás erre, ezért volt kénytelen adót csalni.

Dikusz 2017.11.22. 11:06:53

@M. Péter: ez gondolom irónia volt ugye?
Nem azért csalt adót, hogy felépíthesse a stadiont. Írtam is, sokan kedvelték, de azért szentté avatni nem kéne...

gabors 2017.11.22. 13:41:16

@M. Péter:@Dikusz: AHH dehogy ezt is elloptak tole csak most TAHO nak hivjak a tahok !!!

gabors 2017.11.22. 13:43:42

@M. Péter: az allam??? TE tamogatod a TE adodbol fizetik most mar NER-es kuria is minden iranybol kimondta hogy a TAHO az kozpenz akkor is amikor adjak meg akkor is amikor kapjak igy a"tamogatok"rol es az elkoltes is nyilvanos adat es megismerheto ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása