oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 15. 06:30,  Büszke magyarként külföldön 71 komment

2017. október 15. 06:30 Határátkelő

Büszke magyarként külföldön

A tegnapi poszt kérdése az volt, hogy magyar és/vagy európai, némileg erre rímel (nem véletlenül) az egyik ma választott poszt egy része is, rögtön meglátjátok, miért. Aztán következik egy kis párizsi kalandozás, végül egy történet, melynek főszereplője mindent elölről kezdve próbálja megteremteni a jövőt feleségének és kislányának Németországban.

eiffel-torony.JPG

Bár az ember tudja, hogy nem megy minden tökéletesen Magyarországon, azért érdemes arra büszkének lenni, ami jó – írta a Fromázs blog szerzője. Hogy aztán innen miként jutunk el egy nantes-i kézimeccsre, az rögtön kiderül.

„Manapság nagyon divatos szidni Magyarországot és sokan a külföldön élők közül hangosan hirdetik a neten, hogy ők bizony soha nem költöznének haza. Én ezzel nem vagyok így. Nem mondok olyat többet, hogy soha, mert soha sem lehet tudni. 

Egyszer az élet megcáfolt már, amikor azt mondtam Amerika után, hogy soha nem akarok külföldön élni, erre most itt vagyok Nantes-ban. Azóta óvatosabb vagyok az ilyen kijelentésekkel. 

Nem mondom persze azt sem, hogy Magyarországon rendben mennek a dolgok, de mindeközben azért büszkék lehetünk arra, ami jó. 

Ha itt kérdeznek Magyarországról mindig nagy örömmel mesélek a gyönyörű városainkról a jó borainkról, és az ételekről, mivel a franciákat főleg ezek a témák érdeklik és ezzel meg is úszhatom – ha akarom – a rázósabb témákat, mint az EU és a politika. 

Bár nem mindig sikerül, mert a híreket rendesen követő ismerősök időnként már az első körben ilyen jellegű kérdést szegeznek nekem. Ilyenkor nagyon kellemetlenül érzem magam, mert a magyarokra nézve általában nem tudok jól kikerülni a témából. 

Külföldön még könnyebben elérzékenyülök, amikor valami magyar vonatkozású dologgal találkozom. Egyszóval büszke magyar vagyok. 

Amikor meghallottam, hogy a nantes-i kézicsapat, ami az ország jelenleg második-harmadik legjobb kézicsapata egy magyar játékost igazolt Csurgóról, hihetetlenül büszke voltam.

Lám-lám még sincs lehetetlen, gondoltam, a tehetség utat tör magának. A férjem nagy vonalakban követi a sporteseményeket, leginkább a focit és a kézilabdát, bár a Tour de France idején is nehéz a tévét kikapcsolni nálunk, így ő tájékoztatott a nantes-i kézilabdás fejleményekről. 

Egy szó, mint száz, a négyes számú mez tulajdonosa Nantes-ban Faluvégi Rudolf! Júliusban érkeztek Nantes-ba a barátnőjével, Dorkával. 

Találkozásunk történetét Dorka indította el azzal, hogy megtalált engem az internet és a blogom segítségével, amikor honfitársait kereste Franciahonban. Azóta már kávézunk, beszélgetünk, vacsiztunk, kártyázunk velük, amikor időnk engedte. 

Becses dolog ez az idő, főleg akkor, amikor az embernek nem adatik meg minden nap, hogy magyar nyelven, számára kedves emberekkel múlassa az időt. Mindenesetre nekem sokat jelent. Ilyenkor enyhül az az érzésem, hogy magyarként „egyedül vagyok” és kilógok a sorból, ami azért néha-néha rám tör. 

Már a Ouest France, az egyik nagyobb napilap is lehozott egy barátságos, bemutatkozó cikket Rudiról, a Nantes-Szeged meccs előtt, szeptember 16-án. Mindketten nagyon szeretik Nantes-ot, akárcsak én, ami nem meglepő mivel itt jól megy a beilleszkedés, az emberek segítőkészek, kevesebb a stressz és több az elfogadás és a támogatás a mindennapokban. 

A szerdai Nantes-Montpellier meccsre kaptam meghívást. Soha nem voltam még kézilabda-meccsen, de már két meccset megnéztem a francia tévében az elmúlt egy évben.

nantes_1.jpg

Mindenesetre azt meg kell hagyni, hogy az élő meccs köszönőviszonyban sincs a tévés közvetítéssel! Majdnem bepisiltem az izgalomról, egyfolytában szorongattam a papírból készült szurkolólegyezőmet, kapkodtam a fejem, hogy mi történik, és közben a gyomrom szinte görcsben volt. 

Egyszóval izgalmas volt nagyon, fej-fej mellett haladt a két csapat egészen a végéig, amikor legnagyobb szomorúságunkra a Montpellier előnyre tett szert és azt meg is tartotta." 

Hogy mi történt a mérkőzés után, az is kiderül az eredeti posztból, amit itt találsz

Párizs és a csoda 

Maradjunk is Franciaországban, csak éppen irány a főváros, mert a Luxemb(o)urgból szeretettel blog szerzője szerint Párizs valahogy tudja azt, amit nem sok város, hogy amellett, hogy közhelyes, hogy rengeteg a turista meg a giccs, mégis olyan valódi és emberi, élhető és szerethető.

lovre.JPG

„Pénteken késő este érkeztünk (318-cal ment alattunk a német ICE!!), én azonnal transzba estem, mert óóómájgád, ugyanarra a metróra szálltunk fel a Gare de l'Est-en, amivel AKKOR, 10 éve jártam, amikor Villejuif-ben laktam egy családnál és a belvárosba jártam nyelvsuliba, és ott volt a megálló, ahol leszálltam három hétig minden reggel! 

Most olyan környéken laktunk, ami bármelyik városban lehetne, építkezés, forgalom, szürkeség, sehol semmi párizsosság (a Périphérique, a helyi hát nem is tudom, Róbert Károly krt. mellett), de azért természetesen az Eiffel-torony így is látszott az ablakból. :D 

Szombat reggel óriási lelkesedéssel vetettük magunkat a napsütéses (!) belvárosba, és rá kellett jönnöm, hogy pár alap helyen kívül semmire, de semmire nem emlékszem a városból, mi mihez képest hol van, milyen messze... Lehet, hogy akkor se tudtam, amikor hat éve ott éltem öt hónapot (Erasmus)? 

Szóval várost néztünk, tényleg az obligát részeket, aztán délben találkoztunk az öcsémékkel, akikkel a tervekkel ellentétben végülis nem ebédeltünk, viszont elvittek minket a mecsetbe, ami valami gyönyörű, és mivel véletlenül rossz irányból közelítettük meg, nyitvatartási időn kívül és ingyen jutottunk be. (Amúgy 3 euró lett volna a belépő, de na.) 

Aztán elvittek minket egy gyönyörű kórházba (!!), nem tudom, honnan találnak ilyen helyeket, de a lényeg, hogy mindketten fotóznak, és ezért direkt olyan helyekre mentek ők maguk is, amik nem közhelyes notredámok meg ejfeltornyok, hanem olyasmik, amiket épeszű embernek a turistáknak amúgy eszébe nem jutna megnézni, mert nem tudják, hogy a világon vannak. 

Aztán elmentünk kávézni, és végül az Eiffel-toronyhoz is (háhá!), a Bir-Hakeim hídon is átsétáltunk, nagyon szép! 

Aztán elváltak útjaink, mi ugyanis mentünk Michał-ékkal, a párizsi lengyel barátainkkal találkozni (Michał-val 10 éve ismerkedtem meg a nyelvsuliban, ahol Fannival is, és utoljára az esküvőnkön találkoztunk három éve), a francia házikosztjáról híres Bouillon Chartier nevű étterembe mentünk vacsorázni - fél órát kellett sorbaállni, hogy bejussunk! 

Foglalni náluk ugyanis nem lehetséges, viszont elég gyorsan haladnak a dolgok, mert nagyon nagy a hely. Először lengyelül próbáltunk beszélgetni, de egyrészt én alig emlékszem valamire (kb. 5 vagy 6 éve nem használtam?), másrészt B. nem ért mindent és nem is tud résztvenni a társalgásban, úgyhogy a Rá való tekintettel végül angolra váltottunk sajnos szerencsére. 

A lengyelektől végülis másnap kora délután váltunk csak el, mert a magyaros lengyeles vendégszeretet jegyében szombat este meghívtak magukhoz brunchra másnapra, ami végülis inkább ebéd lett, legalábbis az időpontot tekintve (amúgy szerintük paprikás rántottát szolgáltak föl, szerintünk tojásos lecsót). 

Ők egyébként a Maisons-Alfort nevű agglomerációban laknak, kicsit Luxembourg-jellegű a hely, pici és csöndes és zöld, de 8 perc a Gare de Lyon RER-rel. Megbeszéltük, hogy mi lenne, ha ezután gyakrabban találkoznánk, jöjjenek meglátogatni minket, és utazhatunk valahova esetleg négyesben is valamikor.” 

Természetesen ebben az esetben is érdemes átkirándulni az eredeti poszthoz, már csak azért is, mert rengeteg párizsi fotót nézegethettek!

Mindent elölről kezdeni 

A Frankfurti mesék blogon van egy nagyon érdekes sorozat, a Bemutatom a szomszédom, melynek legutóbbi vendége Viktor volt, aki már több német városban is dolgozott, jelenleg Stuttgart közelében alakítja ki a családi fészket a hamarosan érkező felesége és kislánya számára.

bringa_nemet_foto_unsplash_rikki_chane.jpg(Fotó: unsplash/rikki chan)

„Jelenleg Weilheim an der Teck városkában élek, ez Stuttgart közelében van. Székesfehérvárról jöttem ki Németországba 2016 június utolsó napjaiban.

Székesfehérváron hagytam a családomat (feleség és 3.5 éves kislány), hogy biztosítsak számukra egy biztos családi fészket, ahova ki tudnak jönni utánam. 

Magyarországon már nem tudtunk előbbre lépni sem anyagilag, sem szellemileg. Egyszerűen nem tudtunk haladni a céljaink felé. Éppen annyi fizetésünk volt, hogy megéltünk belőle az adott hónapban, félretenni esélyünk sem volt. 

Mivel a feleségem folyékonyan beszél németül és én is tanultam a németet az iskolában, így Németország lett az elsődleges célpontunk. (...) 

Legelőször Münchenbe érkeztem. Mivel előző évben két hetet már voltam ott, így viszonylag ismerős volt minden, illetve alaposan felkészültem, hogy mit hol találok amire szükségem lesz az első pár napban. 

Maga München nekem nagyon tetszik, egy igazi nyüzsgő nagyváros. Emellett viszont vannak nyugisabb, elzártabb részei is. Ami igazán feltűnő volt, az a tisztaság, a rendezettség és a rendőrök teljes hiánya (hónapokig nem láttam rendőrt). 

Az autósok sokkal türelmesebbek (a biciklisekkel viszont vigyázni kell, azok mennek, mint a szélvész) és a tömegközlekedésben sem lehet tapasztalni azt a fajta őrületet, mint Magyarországon. 

Pár hónapig Stuttgartban is laktam, amíg nem sikerült saját albérletet szereznem Weilheim-ben. (...) Weilheim egy közel 10 ezer fős kisvároska, Münchenhez képest olyan, mint egy falu. 

Cserébe viszont nyugodt, a természet közepén van (a teraszról látom a sváb Alpokat). Egy családos embernek talán ez jobban tetszhet, mint egy hatalmas metropolisz - mint München vagy Stuttgart. (...) 

Amikor tehetem, biciklivel járok munkába. Munka után aztán tanulás (nyelv vagy szakmai téma), olvasás, sportolás, pihenés és estefelé pedig video chat a családdal. Ez gyökeresen meg fog változni a közeljövőben, ugyanis hamarosan kiköltöznek utánam a lányok. (...) 

Időnként elfog az az érzés, hogy „Mi a fenét keresek én itt, egy idegen országban, egyedül, távol a családomtól?!”. Ilyenkor a feleségem szokott kihúzni a gödörből, akinek nagyon hálás vagyok azért mert a kezdetek óta mögöttem, mellettem áll és támogat ebben az egész projektben. 

Van néhány barátom, akikkel folyamatosan tartom a kapcsolatot (persze a családdal is), így ők is sokat tudnak nekem segíteni ebben.” 

Ha szeretnétek elolvasni az egész beszélgetést, akkor azt itt tehetitek meg.

HÍRMONDÓ 

Izgalmas külföldi álláslehetőségek

Talán a szokatlan szót is használhattuk volna heti összegző posztunk címében, hiszen próbáltunk olyan lehetőségeket összeszedni, amelyek valamilyen szempontból (vagy az ország, vagy a munka miatt) talán eltérnek a szokásostól. 

A kormány szerint már többen jönnek, mint mennek 

Olyan történt, ami már régen nem, egy fideszes és egy szocialista politikus vitatkozott, méghozzá az RTL Klubban. Természetesen felmerült a kivándorlás kérdése is. 

Kanadában kezd új életet Hujber Ferenc 

A színész már korábban is beszélt arról, hogy Kanadába költözne, és most a hírek szerint meg is tette. Néhány hete állítólag már Vancouverben él, ráadásul a családja nélkül. 

„Márpedig fizetniük kell” 

„Olyan, mint ha egy bárban ülnétek és rendelnétek huszonnyolc sört, de aztán hirtelen néhány kollégátok távozna. Ez így nem működik, fizetniük kell.” Mindezt nem akárki mondta, hanem az Európai Bizottság elnöke a britek hozzáállásáról a Brexithez. 

Orbán: „lehangoló ez a kisszerűség” 

Orbán Viktor szerint „lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat”. Egyetértesz vele?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8912976208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.15. 06:58:01

Ez a Hujber aki pizzafutár volt Londonban és épp kábszer birtoklási bírósági ügye van kiköltözhet Kanadába...Grat.

Hari Seldon 2 2017.10.15. 08:25:44

Á Párizs, mindig feldob egy csomó élményt nekem is.

„Pénteken késő este érkeztünk (318-cal ment alattunk a német ICE!!), én azonnal transzba estem, mert óóómájgád, ugyanarra a metróra szálltunk fel a Gare de l'Est-en, amivel AKKOR, 10 éve jártam, amikor Villejuif-ben laktam egy családnál és a belvárosba jártam nyelvsuliba, és ott volt a megálló, ahol leszálltam három hétig minden reggel!”

Nagyon jó a reggeli TGV is, nálunk olyan 7 körül indul Mme Seldon épp tegnap ment vele konferenciára. Tőletek fél hét körül indul. nagyon jó, ha csak egy napra akarunk felmenni, mert kilencre odaér.

Dikusz 2017.10.15. 10:48:37

@Golf2: ugye nem haragszol meg rám, ha azt gondolom, megint sikerült megragadnod a lényeket, a mai posztban, és az ajánlott hírmondóban a legjelentéktelenebbet. De remélem, nem az elsőzés érdekében...
Sokra tartom a véleményedet, ahogy másokét is (kevés kivételtől eltekintve). De úgy gondolom, hogy az említett színész nem kitelepült, hanem -talán Kanadában élő határátkelők meg tudják mondani- turista(nem tudom pontosan minek nevezik) útlevéllel ment ki, ami bizonyos idő után, talán három hónap múlva lejár. Vagy egyszerűen bevonult valami intézménybe pihenni. Amúgy az információk felőle a csudálatosan hiteles bulvármédiából származik.

Csodabogár 2017.10.15. 11:01:54

Imádott Párisomból alaposan kiábrándultam utolsó látogatásunk alkalmával. Ez még az utóbbi évek merényletei előtt volt, úgy kb. 6-7 éve. Minden sarkon, metroban stb. állig felfegyverzett rendőrők vagy katonák álltak párosával. Azt hittem valami különleges esemény van éppen, de a szállodában felvilágosítottak, hogy ez teljesen normális. Jó volt, azóta nem vágyom Párizsba. Természetesen lehet, hogy nem mindenki olyan fegyverallergiás mint én vagyok. Normál rendőr természetes, de gépfegyveresek kicsit idegesítenek.

Münchenből tegnap este értünk haza. Változatlanul szeretem, de azért nem biztos, hogy ott szeretnék élni. Pár nap, megfűszerezve operával és hangversennyel bármikor jöhet. Stuttgart kifejezetten utálatos város.Mindez szigoruan magán vélemény.

Csodabogár 2017.10.15. 11:03:58

@Dikusz: Említett szinészt nem ismerem, de hogy egy szinész mit csinál majd Kanadában, azt nem tudom, de nem is tartozik rám.

2017.10.15. 11:12:09

@Csodabogár: Hm, én forditva vagyok ezzel a München-Stuttgart dologgal ;))) Nekem München, az inkább-nem-kösz város, mig Stuttgartot kedvelem ... no persze, nem az északi, ipari részét. De miért utálatos? Mi utáltatta meg veled ennyire? Tényleg érdekel.

IT Knight 2017.10.15. 11:18:53

A tegnapi poszthoz jobban kapcsolódik, de elfelejtettem írni: általában erősebb az "európaiság-érzet" azokban az emberekben, akik úgy érzik, hogy ez előrelépést jelent nekik a nemzeti identitásukhoz képest. Ezért van annyi EU zászló Romániában, Bulgáriában, de ide lehet sorolni Magyarországot is. Pedig egy bolgárnak nem szabadna úgy éreznie, hogy ő kevesebb, mint pl egy svéd vagy holland.

IT Knight 2017.10.15. 11:18:54

"Orbán Viktor szerint „lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat”. Egyetértesz vele?"

Teljes mértékben egyetértek, bár nemcsak a fogyasztókat verik át, hanem a dolgozóikat is. Még jobban örülnék, ha a kormány törvényekkel is fellépne ez ellen. Vagy mondjuk az EU, akinek ez lenne a dolga, bár ehhez nem sok reményt fűzök.

Golf2 2017.10.15. 11:57:41

@Dikusz: Én arra írtam hogy állítólag kiköltözik.

verkagrafomanka 2017.10.15. 12:25:45

@Hari Seldon 2: igen, csak tőlünk kétszer annyiba kerül, mint Saarbrückenből ;)

Hari Seldon 2 2017.10.15. 13:19:38

@verkagrafomanka: Ez komoly? Tőletek ennyire drága? Bár igaz ami igaz, minap jöttem onnan a TER-el, és az is drágább volt, mint tőlünk Nancy-ba, pedig az messzebb van mint ti. - Sokan azt csinálják felétek, hogy autóval lejönnek hozzánk, otthagyják a hoszútávú parkolóba, ami ingynes, és itt szállnak fel a vonatra.
Persze ez munkanap fordítva van. Akkor a város ingyenes P+R parkolói telnek meg itt, aztán együtt mennek észak felé. Hattól nyolcig járhatatlan az A31-A3 irány.

Shaktee 2017.10.15. 15:53:10

@Golf2: nem irták itt a lapok hogy jön a hujber
:)

Shaktee 2017.10.15. 15:53:15

Mászkáltam párizsban a blogoddal, jólesett, ideje lesz visszamenni
A posztért is köszönet

Shaktee 2017.10.15. 15:53:22

@IT Knight: Kun Béla vajh mit gondol erről? :))))

Dikusz 2017.10.15. 16:04:51

@Golf2: hát ami azt illeti, költözhetne akár...
Kár érte, mert van tehetsége a színészethez - szerintem. Amíg nem itta szét magát, addig megint csak szerintem jól is nézett ki.

@swing gitan: hadd kérdezzem meg, jól gondolom, hogy szerintem meghatározott időre mehet ki? Nem hiszem, hogy csak úgy útrakelhet azt gondolva, hogy ő mostantól Kanadában fog élni, ugye?

gabors 2017.10.15. 16:31:04

@IT Knight: " "Orbán Viktor szerint „lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat”. Egyetértesz vele?""

jo lenne mar MEGERTENI hogy azok (tesco es a tobbi is a bankik is ) MAGYAR vallalatok, magyarorszagon vannak bejegyezve es a magyar torvenyek alapjan mukodnek (ezt Orban biztos tudja .. IT Kinght te NEM???)

de propagandanak viszont kibaszott jo !!!

gabors 2017.10.15. 16:34:32

@Dikusz: "hadd kérdezzem meg, jól gondolom, hogy szerintem meghatározott időre mehet ki? " jol gondolod persze majd egy canuk megmondja a reszleteket, de hacsak nincs valami "kulonleges" tudasa valamibol egy magyar szinesznek nem sok eselye van legalissan csak ugy "kimenni" es a hivatalos ut is minimum egy ev ha nem tobb... menekulteket/uldozotteket nem igen fogadnak Mo-rol

Shaktee 2017.10.15. 17:15:09

@Dikusz: nem tudom mi a szituja..he van itt rokona akkor megoldható..Talán hogy próbáljon maradni.
Különben nyista költözés, csak túristavizum.

Csodabogár 2017.10.15. 18:23:11

@Pink Petsch: Éltem ott 7 hónapot. Soha nem éreztem igazán jól magam. Végűl rájöttem, hogy nekem hiányzik a városból a víz. Tudom ott a Neckar, de azért az nem annyira a szive a városnak. Pesten születtem, aztán laktunk néhány évet Szegeden. Pestről disszidáltam és Stockholmban kötöttem ki. Ebből a szempontból, meg másból is Zürichben aztán a helyemen voltam.
Mint írtam Münchenben se szeretnék élni, de mint turista élvezem a bajorokat, a kajákat és a kulturális kinálatot, különösen az operaházat.

wuaaa 2017.10.15. 18:45:19

Holnap ausztria lesz a téma és az lesz a poszt címe, hogy "A józan ész győzelme?
Nem? Pedig lehetne.

gabors 2017.10.15. 18:52:58

@swing gitan: ".he van itt rokona akkor megoldható"

milyen rokonnak kell lenni ott ??? es hogyan lehet megoldani (lehet atkoltozok en is :-)))

csak erdekel ... most eppen szuntetik ezt meg itt az usa-ban ("chain immigration" ) szulok egyelore johetnek foleg ha 65 felett vannak DE a gyereknek igazolnia kell hogy a jovedelmebol el tudja tartani oket es van min 3? 5? ev amig semmilyen allami szocialis juttatas nem jar ..

Dikusz 2017.10.15. 18:56:56

@swing gitan: nem valószínű, hogy van bárkije is Kanadában. Inkább arra gondolok, hogy beutalták/bevonult valamilyen intézménybe, és ezzel a "külföldre települt" szöveggel etetik a bulvárlapok a népet.

gabors 2017.10.15. 19:18:43

@wuaaa: csak altalaban akkor jon a neheze amikor nyertek es ilyenkor szokott megjonni az esze a gyoztesnek persze ha Kurz OV fele akkor pont ettol megy el ha eppen volt neki ... :-)

Ausztria nem egy nagy loves se az EU sem a vilagi jatszoterben ... szoval sokat nem fog szamitani ... nem Macron/Merkel szint

Shaktee 2017.10.15. 19:41:16

@Dikusz: Lehet, nemtom mennyire ismerik a dolgokat a bulvárék.

Ha látom itt tekeregni, szólok majd ;)

morph on deer 2017.10.15. 19:41:48

Magyarként IGEN, akinek semmi köze a jelenlegi kormány politikájához!
Magyarként igen, aki reméli, hogy egyszer még orbánmentes európaiként is definiálhatjs magát..!

Egyébként óriási volt, ahogy Párizsban amikor este az utcán azon tanakodtunk a nejemmel, hogy merre kéne indulnunk, hogy egy autentikus, helyi kis éttermet találjunk, - mivel előző este a procc (protz?) Toulouse Lautrec menüt fogyasztottuk a Moulin Rouge-ban, csigával, pezsgővel, ahogy illik, és szerettünk volna ‘hétkőznapi’ francia vacsorát fogyasztani, (szülinapi igéret volt, semmi komoly) a legközelebbi két gyalogos egy pár ott tanuló magyar lány volt, akik hallva a dumát azonnal elláttak tanácsokkal!
Ráadásul igazuk volt! :)

Szóval ‘büszke magyarnak’ lenni jó, ha az embert nem azonosítják az orbáni Magyarország képviselőjével, mert akkor szégyen, magyarázkodás és mentegetőzés.
Remélem, már nem sokáig..!

puhacica 2017.10.15. 19:56:03

@Dikusz: ha meg csak ivott volna...

tanato 2017.10.15. 19:57:14

@Dikusz: Gyakorlatilag minden börtönben lévő betegem/főleg romák/hozzátartozói azt mondják nekem hogy a férjük külföldön dolgozik.Persze én a rendőröktől meg a börtönben lévők ismerőseitől tudván tisztában vagyok az igazsággal.

gabors 2017.10.15. 19:59:45

@morph on deer: "Szóval ‘büszke magyarnak’ lenni jó,"

most bocs de amit irtal semmit nem lehet tudni hogy MIERT vagy BUSZKE magyar .. magyarkent csinaltal valamit ?? amit NEM magyarkent nem tettel volna??? buszkenek lenni jo de arra hogy valaki eppen pecsen vagy nyiregyhazan vagy zalaegerszegen "jott ki az anyjabol " miet kell buszkenek lenni ??

mert az elmult 125 evben MO sokat nem tett a vilag elorehaladasaert ....

gabors 2017.10.15. 20:08:13

@gabors: "mert az elmult 125 evben MO sokat nem tett a vilag elorehaladasaert .."

a 6:3 az nem eleg bar most ebben meri a mostani kormany...

nem sok "magyar" volt aki pl barmit tett hogy Galiciaban ne oljenek halomra embereket (ja csak zsidok voltak)

nem sok "magyar" volt aki barmit tett hogy a videki zsidokat ne vigyek a gazkamrakban .. sot orult a tobbseg foleg akik a tulajdont megszereztek ..

nem sok magyar volt aki barmit tett hogy Ujvideken ne lojjenek ezreket a Dunaba ...

nem sok magyar volt aki barmit tett hogy 45-49 ben ne vigyenek ezreket recskre ...

nem sok magyar volt aki barmit tett 57-ben hogy sok szaz artatlant ne vegezzenek ki

MIRE vagy buszke Matyas kiralyra ?? "Istvan A Kiraly"-ra nagyon 'kiraly' zene volt az tutti ....

gabors 2017.10.15. 20:09:36

@gabors: bocs kihagytam az Egri Csillagokat !!!

na arra lehetunk buszkek meg Semlyen es hasonlokra :-(((((

gabors 2017.10.15. 20:15:09

@puhacica: "@Dikusz: ha meg csak ivott volna... " csak kerdezem mi mast csinalt "allegedly" ?? szuzlanyokat becsmerelt meg ??

conchita wurst 2017.10.15. 20:22:34

@morph on deer: kizarolag pozitiv visszajelzest hllni nyugat europaban orbn politikajarol ha nem az ujsagokr hanem a zemberek velemenyere vagy kivancsi

morph on deer 2017.10.15. 20:22:44

@gabors:
Kicsit több mint 25 évet éltem külföldön, - még a nyolcvanas években hagytam el a helyszínt, hivatalosan, - és abban a közösségben én voltam “a magyar", ha akartam, ha nem.
Ez azt is jelenti, hogy én reprezentáltam a ‘magyar’ kultúrát, viselkedésmódot és minden mást ami magyar, vállalnom kellett ennek felelősségét, és vállaltam is.

Szóval van mit mihez mérnem.

gabors 2017.10.15. 20:34:54

@morph on deer: "
most bocs de amit irtal semmit nem lehet tudni hogy MIERT vagy BUSZKE "

erre azert valaszolhattal volna ....

semmi ketsegem hogy megalltad a helyed, a legtobb ismerosom itt az usa-ban hasonloan hozzad megallta a helyet DE ez nem jelenit hogy azert mert MAGYAR !!! a legtobb magyar NEM allna meg a helyet itt (vagy ahol te vagy)

morph on deer 2017.10.15. 20:45:58

@conchita wurst:
Meg attól függően, melyik országban kikkel állsz kapcsolatban.

Tőlem rendszeresen azt kérdezik, ma is, ‘az ég szerelmére, hát mi történik nálatok?’
Szóval nem azonos/hasonló körökben mozgunk.

Pan Modry 2017.10.15. 20:46:04

@gabors:
Kihagytad 1968-at amikor Magyarorszag a komcsi Szovjetunio csatlosakent agresszorkent bevonult Csehszlovakiaba hogy hatalomra segitsen egy durvabb kommunista rezsimet.

Pan Modry 2017.10.15. 20:46:14

@gabors:
En eleve nem ertem ezt a nemzetisegre buszkenek lenni dolgot. Ez egy allapot amibe az ember beleszuletik, ha 500 km-re nyugatra szuketek osztrak lennek, ha eszakra akkor lengyel, ha meg keletre akkor román.

Azok az emberek szoktak magyarkodni akik minden masban sikertelenek es amolyan utolso szalmaszalkent ezt az egyetlen vélt erteket latjak magukban.

E.T.A. 2017.10.15. 20:46:28

„Manapság nagyon divatos szidni Magyarországot és sokan a külföldön élők közül hangosan hirdetik a neten, hogy ők bizony soha nem költöznének haza. Én ezzel nem vagyok így. Nem mondok olyat többet, hogy soha, mert soha sem lehet tudni." - húha, mit fog ezért kapni a poszter! :D Hiszen ezen a blogon szinte mindenki olyan faszagyerek (tisztelet a kivételnek), hogy már csak köpdösi a hazáját.

puhacica 2017.10.15. 20:46:56

@gabors: hogy "allegedly" mit csinalt, arrol nem tudok.

gabors 2017.10.15. 20:56:00

@morph on deer: "Ez azt is jelenti, hogy én reprezentáltam a ‘magyar’ kultúrát, viselkedésmódot és minden mást ami magyar, vállalnom kellett ennek felelősségét, és vállaltam is. "

ez kibaszottul felertekelt EGO-t jelent semmi mast .. te lehetsz a vilag leg akarmibbja ... aminek SEMMI koze a magyarsaghoz .. pl hozzam ...

nem vagy egy kicsit (nagyon) narciszist ???? ami persze ha nem is mindent de magyarazza amit irsz ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.15. 20:59:04

@Pan Modry:
Koszonom, hogy leirtad helyettem. Vegre valaki higgadtan es racionalisan latja a dolgot.

Buszkenek lenni, szerintem, egyetlen dologra lehet: a sajat magunk altal elert sikerekre. Legyen az sport, tudomany, egisztencia, barmi, amit mi tuztunk ki magunknak es mi ertuk el. Minden masnak lehet orulni, okozhat joleso erzest, de buszkenek lenni. Fura. Nagyon jol mondtad, utolso szalmaszal, amikor mar semmi mas nem maradt.

Megalapitom a "buszke vagyok ra, hogy ferfinak szulettem" klubbot. Tuti lincseles lenne :D vagy "kek szemu buszkeseg". Ha mar csak ennyi jutott, inkabb a Dunanak megyek, mert ez nulla.

gabors 2017.10.15. 21:00:31

@Pan Modry: "Kihagytad 1968-at "

sok mindent kihagytam !!! vietnam ??? peldaul

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.15. 21:12:13

@gabors:
En a kinai nagy falra vagyok a legbuszkebb! :D

gabors 2017.10.15. 21:18:12

@Pan Modry: akkor valaki vegre azt mondja hogy amit irtam (nem en) abban valami van ... koszi ... errol van szo...

itt ahol en elek dolgozom 20-bol 15 orszagbol vagyunk SENKINEK nem jut (szerintem) az eszebe hogy azert csinalok valamit (mint csoport vezeto) mert en MAGYAR vagyok ....

az ilyen sajnos maradt a balkanon !!!

es ahogy az ido halad magam sem gondolom hogy azert van mindez mert "magyar" vagyok

gabors 2017.10.15. 21:19:48

@Kövérmadár [swe]: "Vegre valaki higgadtan es racionalisan latja a dolgot"

EZT kulonosen koszonom mert kb ki voltam rugva ....:-)

Pan Modry 2017.10.15. 21:25:06

@morph on deer:

Nekem is az elso dolgom hogy elhatarolodok Orbantol ha uj ismerettsegre teszek szert kulfoldon.
Akikkel talalkozom ritkan gondolkodnak pozitivan Orbanrol es a magyar kormanyrol, ha esetleg megis akkor teszek rola hogy megvaltozzon a velemenye. :)

Eloszeretettel szoktam mutogatni a csúti felcsuti stadionjat, az a kep kb mindenkit meggyoz hogy egy elmeneteg vezeti Magyarorszagot.

Pan Modry 2017.10.15. 21:25:12

@morph on deer:

Kepzetlen embereknek lehet szimpatikus amit Orban csinal kulfoldon, egy bizonyos szint felett viszont rendkivul égö.

Dikusz 2017.10.15. 21:39:42

@puhacica: valóban, nem csak az volt a baj vele. De mivel nem fizette ki állítólag a pénzbírságot amit kiróttak rá, lehet hogy más módon rendezi (már amennyiben nem kínálták meg azonkívül még mással is) azt, amit kapott, lehet ezért van most Kanadában...

Dikusz 2017.10.15. 21:41:46

@tanato: itt a házban, az emeleten is van olyan szomszéd, aki évekig külföldön dolgozott, hasonlóért, mint az említett betegek...

Dikusz 2017.10.15. 21:53:43

@Pan Modry: @Kövérmadár [swe]: ehhez hadd írjak le egy viccet, ami kicsit emlékeztet a "büszke vagyok" párbeszédre.

Kövér ember mondja nagy hangon a barátjának:
- Büszke vagyok arra, hogy kövér vagyok!
A barát kérdezi: de hát erre miért vagy büszke?
-Mert ha nem lennék büszke, akkor is kövér lennék...

puhacica 2017.10.15. 21:55:22

@Dikusz: en ezekrol mar nem tudok, lassan 3 eve, hogy "nem kovetem a munkassagat". a (szamomra) legutobbi tv-s szereplese viszont igen beszedesre sikerult.

Csodabogár 2017.10.15. 22:06:11

@morph on deer: Tőlem is ezt szokták kérdezni sajnos.

Dikusz 2017.10.15. 22:14:16

@puhacica: nem is nagyon van mit követni rajta, teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. Kár érte, a lehetőség igencsak ott volt előtte, nem tehetségtelen, és mint írtam (lehet csak én látom így), amíg szét nem csapta magát, kifejezetten jóképű srác volt, már a külseje miatt is vihette volna többre.

morph on deer 2017.10.15. 22:42:38

@gabors:
“aminek SEMMI koze a magyarsaghoz .. pl hozzam .”

Mert neked mi közöd is van a “magyarsághoz”?

Én ezt nem választottam, nekem eszembe sem jutott, hogy “Magyarországot” kéne képviselnem, de ez történt, és nem volt választási lehetőségem, movel én voltam “a” magyar! Mert nem volt több!

Fogod, pubi?
Te ugyanígy járnál, ha olyan helyre kerülnél, ahol látótávolságban te vagy az egyetlen!

Még mindig nrm érted?
Akkor nyilván egy fideszes ‘értelmiségi’ vagy, mert másnak ez nem probléna!
Csókoltatlak. Néneth Szilárd megfelel?

2017.10.15. 23:33:29

@Csodabogár: Hát, igaz, ami igaz, a Neckar nem egy Duna ;)))

Pan Modry 2017.10.16. 00:21:32

@morph on deer:
Azzal hogy te magyar vagy, nem kepviseled a magyarsagot. Nem azert kell normalisan viselkedni hogy a magyarsagrol akarmilyen kepet is sugarozz, hanem mert az a normalis.

En szeretem racionalisan latni a dolgokat es a magyarsagot nem egy szivavarvany szemuvegen nezni, ez egy allapot, ugyanolyan mint szlovaknak, lengyelnek vagy románnak lenni, semmi kulonleges nincs benne.

morph on deer 2017.10.16. 00:21:51

@Csodabogár:
Mert - a közfelfogással ellentétben - az európaiak nem csekély része figyeli, hogy mi történik Magyarországon!
Valószínűleg ‘56 hagyott maradandó nyomot!
Nekem például - igaz, vagy 15 éve - a londoni Harrodsban azért segített messze az elvárhatón felül egy éltesebb hölgy, (mint alkalmazott) mert ‘56 után volt egy magyar szeretője, és pozitív hmm... benyomása maradt a magyarokkal kapcsolatban!
:)
Egy svéd barátomnak azért volt - igaz, erdélyi, de Magyarországon ismerte meg - magyar felesége, mert ‘56-ban mint kissrác teljesen beleásta magát a “magyar forradalom” követésébe, amit azóta is csodál!
A mai napig megvannak neki az ujsághírek, amik akkor megjelentek a forradalommal kapcsolatban!

És ebbe nem illik bele orbán, ha tetszik, ha nem.

Ez van, hőn szeretett fideszes/nyilas/náci barátaim, - orbán és az orbanizmus valahogy az istennek nem szalonképes Ezrópában!
Care to guess, why?

2017.10.16. 00:22:22

@gabors: "mert az elmult 125 evben MO sokat nem tett a vilag elorehaladasaert .."

szerintem nem ez a fo kerdes, mivel a mai magyaroknak ebben sok lehetoseguk nem volt kozremukodni.

A kerdes az, hogy mit tettek a magyarok az elmult ~25-30 evben magyarorszag elorehaladasaert?

En sokaig vakon eltem, mert a kollegaim/barataim mindig hasonlo ertekrendet kepviseltek - apro kulonbsegekkel persze - mint en. Emiatt az gondoltam, hogy a magyarok jelentos resze olyan.

Aztan amikor jott az elso fenekbe pakolgatas 2010-ben (nyug. penztarak), nem akartam elhinni, hogy csak 3% lepte azt, amit en. A tobbi nyugodtan turte, ahogy toltak fel nekik a meretes branert a hatsojukba. Fel sem fogtak, hogy amellett, hogy a lepes felhaborito, ez egy teszt, hogy mit tur el a tomeg. Lattak, hogy eleg sokat eltur. A folytatast meg mi lattuk elore, szoval csomagoltunk.

elotte sem voltak nagy nemzeti erzelmeim, de azota nagyon nagy megvetessel nezek hazafele... szoval nem tudom miert kellene buszkenek lennem a magyarsagomra. inkabb csak orulok, hogy belolem kimaradt a birka gen :)

gabors 2017.10.16. 02:33:40

@morph on deer: "movel én voltam “a” magyar! Mert nem volt több!
" ezt komolyan mondod ??? jo nagy arcod van ...

van az emeleten egy fiatal holgy mongoliabol ... abszolut senkinek eszebe sem jut hogy NEKI kellene KEPVISELNIE mongoliat mert o az egyetlen ...

amugy ahol dolgozom egeszen szept 1. ig en voltam az egyetlen magyar a kb 200-300 as csapatbol (most van meg egy) de sem nekem se senki masnak meg veletlenul sem jutott eszebe hogy en "kepviselnem" a madjarokat ...

nem tudom te hol is nyomod az igat ahol neked kell a "magyar kulturat" apolnod ... szar lehet ott

gabors 2017.10.16. 03:01:00

@LepesMez: szoval kinyilt a szemed ??? pedig azert lehetett "erezni" mi az orban vilag az elso meneteleskor is tobben meg is irtak "Debreceni" valahol meg van a konyv sot korabban is lehetett azert erezni banya, parthaz, szolok, deutch ... stb

gabors 2017.10.16. 03:09:08

@morph on deer: "
Mert neked mi közöd is van a “magyarsághoz”?"

nem sok azon kivul hogy ott szulettem es nottem fel es tudok meg magyarul is...

ahogy Radnoti mondta vala

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülõhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belõle nõttem én, mint fatörzsbõl gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el."

ezt a verset meg maig majdnem tudom fejbol mert ezt mondtam el 8-dik vegen az evzaron ... az osztalyfonok es az igazgato sem akarta de CSAK ezt voltam hajlando elmondani ...

pedig nem vagyok zsido akit az arokba lottek az igaz magyarok ...

morph on deer 2017.10.16. 07:18:27

@gabors:
Elnézésedet kérem!

Én arra vagyok ‘büszke’ - igaz, a kifejezés nem a sajátom, ahogy az érzés sem igazán: a büszkeség helyett én az önérzetet preferálom, - hogy az általam értékesnek tartott/vélt ‘magyar’ (magyarosch?) tulajdonságokat sikerült úgy reprezentálnom, hogy ne csorbítsam a “nemzet” reputációját, sőt!

Ez alapjában nem saját iniciatív: néhai Szász Endre (a művész, ha ez mond valamit valakinek) nyilatkozta egyszer ezer éve, hogy bár ő nem érdeklődött soha a politika iránt, (bár bezárták az ‘56-os aktivítása miatt) amikor Amerikába került, akkor ő mint a “kommunista” magyar művész került kategorizálásra, és fel kellett vállalnia a szerepet, mint magyarnak, aki reprezentálta hazáját - tulajdonképpen szándékai ellenére is.

Mindezt csak megerősíteni tudom!
Tehát bárki aki a határokon túl mint “magyar” szerepel, akarva-akaratlanul az országot, a népet képviseli!
Egyértelmű: akik vele valaha is kapcsolatba kerülnek, azok az ő viselkedése alapján fognak képet alkotni a “magyar” emberekről, a népről és a kultúráról!

Röviden: felelősség magyarnak lenni külföldön. És ezt merem mondani valamivel több, mint negyedszázadnyi tapasztalattal.

Ps.: Remélem, hogy senki nem sértődött meg a küldöldön élők közül, - messze nem állt szándékomban, hogy valakit is megbántsak! (Általában ez nem érdekel, de ez itt most kivétel!)
Ki-ki úgy él, ahogy tud, és nekem eszemben sincs számonkérni, hogy ki miért és/vagy miért nem tesz, vagy nem tesz valamit.
Nálam ez így volt, - ennyi.

somlobodog 2017.10.16. 07:18:43

@morph on deer: a 25 külföldi éved első egy két évében lehetsz joesetben a "magyar". Ha a 24.evben is még így futottal akkor komoly problémák lehettek veled bárhol is voltál. De ha most otthon élsz Magyarországon, akkor hadd kérdezzem meg, most hogy emlegetnek?? :))) a sved/amerikai/migrans/spanyol (nem tudom hol sikerült 25 évig a "magyarként" lenni). Vagy most is úgy hatarozod meg magad az ismerősi körben vagy munkahelyen mint a Magyar? Bár 25 év távollét után ugye azért az aktuális és friss magyar nyelv, kultúra, napi események, és erre adott válaszok ismerete is hianyos vagy rozsdás így otthon már nem is lehetsz te az igazi Magyar.... Elgondolkodtató... Nem érzed furán magad? Semmi identitas-valsag?

2017.10.16. 07:18:51

@gabors: emlekeztem en a happy end kft-re, meg hogy csak az lehet jo ember, aki vallasos, de az eleg eros hidegzuhany volt, hogy 3%... Azt hittem ennel tobb ertelmes ember van abban az orszagban...

somlobodog 2017.10.16. 07:18:57

@Pan Modry: így van. Egyetértek. Ráadásul alap pszichológia vagy szociológia ez a kurva csoporthoz tartozasi kérdés. Ahogy a vezetőre való igény is meg a hasonlók. Sose értettem miert KELL valaki más mögé beallni/vagy valaki más okolni a szar dolgokért. Ezek csak felelősség alóli kibuvok

somlobodog 2017.10.16. 07:19:15

@conchita wurst: :)))) jó kacagtam. Más európai ország atlagpolgara pont annyit tud ennek a szerencsétlen orbannak a politikajarol mint amennyit az átlag magyar a finn vagy bolgár miniszterelnök politikajarol. Ami ugye = 0. De kB az ország 95%a meg macron vagy Merkel nemhogy politikajarol de a keresztneverol se tudna semmit. Helyezd már magunkat el a világ és az EU térképen. Kerekitesi hiba a magyar GDP és lakosság. Le se szarja senki a magyar politikát. Kivéve a politikusokat és az újságokat akik ugye ebből élnek pro/contra. Azaz ha az ő véleményüket nem veszed figyelembe akkor más nem maradt. Olyan ez mint a magyar pálinka: belföldön világhírű... Szeretjük vagy sem, 10m ember szava és ereje nulla így maradt a megfelelő platformhoz csatlakozason keresztuli erdekervenyesitessel való próbálkozás. Az elmúlt 100evben azért ebben sem briliroztunk.

morph on deer 2017.10.16. 13:16:56

@gabors:
Ha akarod, ha nem, abban a közegben ahol ismernek a te viselkedésed alapján formálnak véleményt a magyarokról, úgy általában.
Ez akkor is így van, ha te ezt nem érzékeled, mert mondjuk semmilyen visszajelzést nem kapsz.
Nyilván, ha az ember némileg exponáltabb helyzetben van, mondjuk munkájánál fogva, vagy szakmai elismerést kap, stb., nagyobb figyelem éri mint azt, aki a hétköznapi értelemben vett ‘szokásos’ pályán mozog.

Rám is Radnóti volt a legnagyobb hatással, mint ember is. Ahhoz azért nem akármilyen lelkierő kell, hogy valaki a halálba menetelve még verseket írjon, tudva, hogy mi vár rá...

morph on deer 2017.10.16. 15:20:45

@gabors:
“nem tudom te hol is nyomod”

Nyomtam, - elért a nyugdíj :) - meg jó ideje már ‘magamnál’.
Előtte viszont egy komoly B2B reklámkommunikációval foglalkozó cégnél, angol, svéd és holland irodákkal.
Ja, és nem volt más magyar a környéken sem. Aztán meg majdnem ugyanaz, csak saját cégben.
Szóval most nyugi van, és számolom a mókusokat a kertben. :)

verkagrafomanka 2017.10.17. 11:29:31

@Hari Seldon 2: ha az ember későn ocsúdik, akkor 100 eur/fő/úttól indul... most vettünk december végére jegyet, és az oda-vissza volt 100 kettőnknek, az oké.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása