oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 25. 06:30,  Mennyiből él meg egy magyar család? 270 komment

2017. július 25. 06:30 Határátkelő

Mennyiből él meg egy magyar család?

A kérdés egy korábbi poszt alatt merült fel, és akkor megígértem, feldobom a Facebookon is, lássuk, ki mit gondol róla. Elöljáróban annyit mondanék, hogy szerintem a kérdésre voltaképpen nincs válasz, hiszen gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a kényelmes megélhetés (mert a kérdés voltaképpen erre vonatkozott). Mások az igények lakhatás, étkezés, autó, nyaralás, stb. tekintetében – ezzel együtt is érdekes szerintem bepillantást nyerni abba, ki mit gondol.

forint_foto_egrian.jpg

Mielőtt azonban a véleményekből nyújtanék át nektek egy csokorra valót, lássuk, mi a valóság, azaz mennyi ma Magyarországon az átlagkereset – ennek fényében különösen érdekesek lesznek a válaszok. 

Mit mond a statisztika? 

A KSH legfrissebb adataiból a következők derülnek ki: a reálkeresetek 9,5 százalékkal nőttek, ami persze olyan szempontból nem sokat mond, hogy a lényeg ilyenkor a kiindulási alap, mert ha az alacsony, akkor jó dolog ugyan az emelkedés, csak a megélhetés még nem lesz könnyebb. 

A statisztikai hivatal bruttó átlagkeresetekkel foglalkozó adatait most mellőzném (mindenki megnézheti ezen a linken), maradjunk a nettónál, végül is annyi marad a zsebben. 

Szóval országosan az átlagos nettó kereset idén január-májusban 192 ezer forint volt, de mindenféle kedvezményekkel együtt az átlagot 200 ezerre saccolja a KSH. 

Az év első öt hónap­jában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszo­nyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő kereset­rendezések voltak hatással.

2017. májusában az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 900 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 700 forintra becsülhető. Ez 12,9%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest. 

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 192 100 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve az átlag tehát 200 000 forintra becsülhető. 

Nőttek persze a fogyasztói árak is, méghozzá 2,4 százalékkal, magyarán a reálkereset 9,5%-kal emelkedett. A munkajövedelem 11,9%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. 

Nagyon röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az átlagos nettó kereset olyan 200 ezer forint körül mozog most Magyarországon, magyarán egy kétkeresős családnak 400 ezer forintja van átlagosan a megélhetésre. 

És mit mondtok ti? 

Lássuk, ehhez képest szerintetek mennyi kell a biztonságos, normális színvonalú élethez! 

„A cikk példaként egy négyfős családot említ, úgyhogy 4x250 ezer (= 1 millió) nettó forintból azért már szépen ki lehet jönni egy hónapban Magyarországon szvsz.” (Péter) 

„Szerintem egy 250.000 ft bér elsőre megtenné egy párnak az már nem rossz. Ne haladjunk előre persze fél millió is jó lenne, de…” (Edit) 

„Egyedülálló 400e, párban élők 600e, plusz gyerekenként 150e. Ez egy 4 tagú családnál 900e. Ennyiből.” (Mihály) 

„Szerintem Budapesten 2 fős háztartásban már cca. 300e HUF-ból lehet „polgári” szinten megélni, kicsit odafigyelve a kiadásokra. 500 e HUF/fő-ből már meglehetősen jól lehet élni, de a felső határa a havi költésnek a csillagos ég. 

Mert simán be lehet ülni minden este egy 35e-s két fős vacsorára, egy cca. havi 600e-ért lízingelt Audi A6-ossal, majd hazahajtani a rezsivel 1 m HUF/hó áron bérelt budai tetőteraszos lakásba, és akkor még a menő ruha-cipő-bútor-magánovi-hajó-bejárónő-kertész-utazás-magánorvos-tréner-önmegvalósítás-hobbi-vadászat kombókról nem is beszéltem – és a Rózsadomb tele van az ilyen emberekkel. 

A minimumot sokkal nehezebb megsaccolni. Egy albérlet Pesten 70e + rezsi alatt aligha kezdődik. Két ember együtt talán ki tud jönni 120-130e HUF/hó pénzből, ha élére teszik a fillért is. Gyerekeseknél kicsit persze más lesz az osztás. (Varg) 

„Annyiból lehet jól élni, ami elég arra, hogy az ember egyen-igyon, kifizesse a számláit, vehessen egy házat pl. kölcsönből, vehessen új autót, amit ha akar, 3-4 évente simán lecserél. Plusz a fizetése folyamatosan növekedjen az inflációt és egyebeket figyelembe véve, mindezt egy olyan munkaszerződéssel, ami szavatolja, hogy ha jól végzed a munkád, akkor nem rúghatnak ki a főnök unokatestvérének a kisfia miatt, akinek éppen a te állásod kell”. (Attila) 

„Legyen annyi tartalékod, hogy akár egy évet is ki tudj húzni munkanélküliként, ha úgy hozza a sors, és ne azzal induljon, hogy a kocsidat eladod, mert sem fenntartani nem tudod, és pénzed sincs, ezzel kapásból buktál pár milliót áttételesen. 

De ne kelljen 1 évet sodródnod, mert olyan munkaerőpiaci politika van, hogy 1 hónapon belül új és jobb állásod van. Na ezt hívják élhető világnak. Egy barátom úgy fogalmazta meg, hogy átlagos életmód, ne kelljen nézni bevásárláskor az árakat, és minden hónap végén megmaradjon 30-40 ezer forint, amit félre lehet tenni.” (Mátyás) 

„Szerintem a különbség az átlagos és a jó között az, hogy az átlagosnál a boltban nézed az árakat, a jónál meg otthon, amikor lekönyveled és megtervezed a következő 3 hónapot.” (Róbert) 

„Elég szubjektív, hogy kinek mi a kényelmes. Én például szeretek minőségi kaját enni, ha olyanom van, utazni, szórakozni. Nyilván akad család, ahol gyerek is van...� Egy par esetében azt gondolom, hogy ez 600 ezer nettó körül kezdődik havonta...” (László) 

„Hát min. 250e. ft (nettó!!!) a min. amiből már „ki lehetne jönni” kb.” (János) 

„Budapesten ebből hó elején le is adhatsz 180-200.000-et lakásra, megeszel 40.000-et, telefon, tv, internet 15-20.000, autó fenntartás, parkolás 30.000. Ez ritkásan jön ki ennyiből, és semmi luxus nincs ebben még.” (Dani válasza Jánosnak) 

„Nagyon sok mindentől függ. Nézzük: városban, vidéken vagy fővárosban esetleg annak közvetlen agglomerációjában? Kertes ház, panel, társasház...? Saját lakás / ház vagy bérlemény? Hitel van-e? 

Családtag, gyerek van-e, aki nem él velünk, de támogatást kell fizetni, gondoskodni kell róla? Autó kell-e? Fűtés típusa? Háziállat? Dohányzó vagy nemdohányzó család? Gyerekek kora, neme, érdeklődése? Felnőttek hobbija? Szeretnek/akarnak-e főzni, sütni otthon vagy inkább gyorskaja, kajarendelés, étterem? Ez csak pár szempont. Mindenkinek másak az igényei... 

Megmondom a frankót, hogy otthon saját, modern családi ház van, kis konyhakerttel, amit művelünk, zöldség, gyümölcs van rendesen, nem vagyunk nagy evők, sőt majdnem vegák. 

Vidéki nagyváros szélén lakunk, ahol kell a 2 autó vagy 1 autó és egy robogó, mert buszmegálló 15 perc séta a legközelebbi. A rezsi átlag 40-45 ezer. Fával és gázzal fűtünk. Van egy óvodás gyerekünk, egy macska. Mindenhol led vagy energiatakarékos izzó. Nem járunk szórakozni, se étterembe csak nagyon ritkán. 

Autóval is csak bevásárlás, ügyintézés, gyerek oviba a városon belül. Minden nap főzünk otthon. Én ezt is átlagos vagy inkább azon felüli életnek tartom. 150-200 ezerből ezen a színvonalon az egész család boldogan élt (nem fejenként!!!). 

Oké, itt nem volt félretett pénz, nem volt nyaralás / telelés, nem tartható egész évben ez az állapot, de mi ennyiből is boldogok voltunk, mikor mondjuk munka nélkül voltam. Valaki ennek a tízszereséből sem.” (Tamás) 

„500.000-1.000.000ft / hó között. Ebből telik az alapdolgokra, és arra is hogy képes legyél fenntartani. Mondom, hogy éhező gyerek voltam, most sem élek jól, viszont bejárónőként láttam a full top milliomost és a közepes életmódot, s én a közepesre szavazok, amit az imént leírtam. Most 17 órát dolgozom/nap és alig élek meg.” (Yina) 

„Kb. 100-120 ezer Ft/fő. A legkisebbeket is beleértve.” (Emese) 

„Kényelmesen? Havi másfél millió. egy négy fős családnak havi fél milla azért még messze van a kényelmes életmódtól. Meglehet élni belőle, hiszen 125 ezer/hó jut fejenként, de azért ez inkább csak vegetálás. A szégyen az, hogy sok magyarnak még ennyi se jut.” (Sándor) 

„Egy 5 fős család 5x120.000,-Ft=600.000,-FT/hó él meg jól. Persze, ha már megvan a ház, a kocsi-k cégesek...” (Szabolcs) 

„Egy 4 fős családnak a kényelmes élethez ( évente 1 hét nyaralás 1 hosszú hétvége és egy kis tartalék, ha elromlik valami legyen hova nyúlni) fejenként legalább 150.000 Ft / hó.” (Beáta) 

„1000 Euro/ Fő. Négy fős család legalább 2500 Euro/ hó.” (Zsolt) 

„Vegetáláshoz albérletben 300, a jó élethez 500. A második összeg amiből már lehetséges váratlan kiadás, és lehet spórolni saját lakásra, nyugdíjra stb. Mindez egy főre.” (Zsófia) 

„300e per fő.” (Zita) 

„300 000 nettó.” (Csaba)

 „Szerintem nettó 250 000 fejenként...” (József) 

Ezek voltak tehát a Határátkelő Facebook-oldalán megfogalmazott vélemények. Ha gyors összegzést szeretnék, akkor azt mondanám, hogy a többség szerint 200 ezer – 300 ezer forint között mozog fejenként az a nettó összeg, amiből már normális, „kényelmes” életet lehet élni. 

Ha ezt összevetjük a KSH adataival, akkor azt látjuk, hogy erre ma egy átlagos kereső, kétgyermekes magyar családnak esélye sincs, egy gyermektelen pár esetében viszont nem is olyan lehetetlen elérni a célt. 

Azt már majd ti megmondjátok, jó-e ez így.

HÍRMONDÓ 

Németországi munkák az egyszerűtől a bonyolultig

Azt már le sem írjuk, milyen sok magyar dolgozik (vagy szeretne dolgozni) Németországban, most nekik kínálunk lehetőségeket. A végén azért lesz egy meglepő ugrás is.

Balatoni bajok 

Ha nyár, akkor drámai hangú nyilatkozatok a Balaton környéki munkaerőhiányról – körülbelül ez a forgatókönyv immár évek óta Magyarországon. Idén sincs másként, és a helyzet egyáltalán nem javul.

A magyarok elvándorlása nagyobb gond, mint a menekültek 

Hiába a kormányzati propaganda, többen gondolják úgy, hogy a magyarok elvándorlása nagyobb problémát jelent Magyarországnak, mint a menekültek esetleges érkezése – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. 

Még évekig mehetnének a határátkelők Nagy-Britanniába 

A parlament felsőháza, a Lordok Háza gazdasági bizottsága átmeneti időszakot javasolt, ami azt jelenti, hogy a kelet- és nyugat-európai dolgozókat egy ideig még alkalmazni kell a brit gazdaságban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9712686161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.25. 22:10:27

@camilló: Miért, kintről nem tudod visszaszavazni a makulátlan és becsületes Gyurcsány(i)t? Ehhez nem kellett volna hazajönnöd..

IT Knight 2017.07.25. 22:10:27

@DieNanny CH: mint mondtam, piackepes diplomara van szukseg. Ovodapedagogusbol valoszinuleg tul sok van. Latva a csokkeno szuletesszamot ebben nem varhato valtozas.

IT Knight 2017.07.25. 22:10:27

@mh1973: akkor ne kapjanak ok se emelest... vagy legyen kevesebb, jobban fizetett rendor. nem erdekel, csak olyanokra koltsek az adomat, akik dolgoznak is erte.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.25. 22:10:27

"A KSH természetesen csak átlagot kommunikál, hiszen az mutat a legjobban. Egyszer tizenéve véletlenül hoszzátették, hogy Magyarországon az átlagfizetést mindössze a munkavállalók 15%-a éri el."

:D nem am megnezne a ksh tablait, nem, terjeszi inkabb az ostobasagot mashol is.

IT Knight 2017.07.25. 22:10:38

Nagyon jok ezek a londoni osszehasonlitasok, mert ott pont van tobb olyan ismerosom is, aki kb ugyanolyan munkakorben dolgozik, mint en. Szoktam is jarni arrafele tobbszor. Allitom, hogy ok a £65k evi jovedelmukbol rosszabbul elnek ott, mint en itthon 960k-bol.

2017.07.25. 22:17:29

@Horthy Miklós cselédje: A láncoknál Ausztriában sem drágább a kaja, a kozmetikumok drágábbak például ott, mint Németországban, ugyanolyan árban vannak kb. mint Magyarországon
Sikerült már melót találnod?

2017.07.25. 22:27:33

@IT Knight: Persze, és mind hülye, azért él kint. Csak te vagy helikopter.

Latcho Rom 2017.07.25. 22:31:47

@Pink Petsch: vérfagyasztóan pökhendi kis pöcs

Sorry HA

szalka240 2017.07.25. 22:31:49

@Horthy Miklós cselédje:
"A medián a lényeg, a németeknél nettó 1500 euró körül van a medián." Ezt milyen forrással tudod alátámasztani?

Én az enyémet ezzel: www.focus.de/finanzen/news/arbeitsmarkt/grosse-gehaltsauswertung-jeder-dritte-verdient-weniger-als-2400-euro-so-ungleich-sind-die-einkommen-verteilt_id_6603710.html

2017.07.25. 22:36:01

@Swing Gitan: Az, egy hamisitatlan troll a lelkem. Kár, hogy éppen akkor volt elegendő óvoda- és egyéb pedagógus, amikor az ő neveltetése volt soron ....

szalka240 2017.07.25. 22:38:15

@droid_: Akkor mutasd meg légy szíves a KSH friss adatait, hogy mennyi ma Magyarországon a mediánfizetés vagy hogy a munkavállalók hány százaléka keres az átlagfizetés felett. Én komolyan kíváncsi vagyok rá. Mint mondtam, már több, mint 10 éve hallottam ilyet utoljára. Szerintem másokat is érdekel, hogy mennyi az annyi. Rajta!

$pi$ 2017.07.25. 22:41:04

"akkor jó dolog ugyan az emelkedés, csak a megélhetés még nem lesz könnyebb. "

Miért nem lesz könnyebb? Ha valaki cirka 10%-al több pénzből gazdálkodik, akkor miért nem lesz könnyebb a sorsa?

$pi$ 2017.07.25. 22:41:04

@szalka240: "A KSH természetesen csak átlagot kommunikál, hiszen az mutat a legjobban."

Ki van zárva! A KSH sok-sok oldalas részletes jelentéseket publikál, a sajtó szokta leegyszerűsíteni három mondatra.

camilló 2017.07.25. 22:41:04

@Horthy Miklós cselédje: Élelmiszerek a húst, húskészítményeket és a kenyeret kivéve olcsóbbak ez biztos. A szolgáltatások ha valami elromlik az tény, hogy drágább. Műszaki cikkek egyértelműen olcsóbbak. Tedd hozzá, hogy ketten voltunk kint. ketten kerestünk 3200 eurót. Mondom, ha lakás kellett volna akkor 600 euróba került volna. Vagyis minden másra maradt volna 2600 euró. Ezért 8 órás műszakot teljesítettünk heti 6 nap. Itthon ha csak 8 órával számolok akkor nettó 137 ezer a fizetés. No ebből egy hasonló lakás mint kint alapból 40, plusz rezsi. Nézd már meg a kettő közötti arányokat! Pontosan azt beszélgettük kint, hogy mi a fenéért tudnak itt többet fizetni, mint otthon, amikor majd minden (a felsoroltak) olcsóbb. Egy Lidl-ben dolgozó kint keres 1700 eurót, nálunk meg most keres bruttóban talán 1000 eurónak megfelelő forintot. Szállodában dolgoztunk. A szobalány, szervizes, szakács stb. 1500 és 1800 euró között kapott. Itthon mennyi a pénz ugyan ezen szakmákban? Egy magyar kamionos jó esetben keres 1200 eurót. Ha Dél-Tirolban ráülsz egy kamionra, kirakják a 2500-3000-et. Ne is beszéljünk a munkakörülményekről. Kint engedik a szakszervezeteket, sőt!. Itthon viktorék a maradék jogot is elvették a munkásoktól. Azt hiszik mindent megtehetnek. Nagyon csúnya vége szokott lenni az ilyennek...
Ingatlanról nem beszélünk abban igazad van, de manapság ha arányaiban nézzük akkor lehet így sincs nagy különbség. Talán annyi mindenképpen, hogy itt egy normál - nem KSH átlagnak - esélye sincs saját ingatlanra.

camilló 2017.07.25. 22:41:04

@csentecsa: Ki kíváncsi Gyurcsányra vagy a többi tolvajra, Bírom a "tájékozott" embereket, akik a magyar "politikumból" ismerik azt a pár pártot aki eddig garázdálkodtak és itt meg is állt a tudomány. Pont az ilyeneket lehet vezetgetni, mint a birkákat. Az aki nem tud különbséget tenni baloldali gondolkodás, meg a liberalizmus között az mi a fenét akar? A liberalizmus a kezdetén haladó volt, de a mostani formája különösen ember ellenes. Ezt úgy hívják, hogy neoliberalizmus! Ne gondold, hogy viktorék jobbak! Nyilván Te a rendszer kedvezményezettjei közé tartozol. De az ország többsége nem! No ez a többség sajnos nem képes felismerni, hogy lenne lehetősége egy emberibb életre. Pont ezt akarták elérni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:41:13

@Pink Petsch:

Még nem, most a magnás gyári melóra várok, múlt héten volt interjú, 4 héten belül jeleznek...

Szóval rádírhatok privát, vagy semmi kedved hozzá?

$pi$ 2017.07.25. 22:58:23

@szalka240: "Akkor mutasd meg légy szíves a KSH friss adatait, hogy mennyi ma Magyarországon a mediánfizetés vagy hogy a munkavállalók hány százaléka keres az átlagfizetés felett. Én komolyan kíváncsi vagyok rá. Mint mondtam, már több, mint 10 éve hallottam ilyet utoljára."

Hát pedig néhány másodperc alatt megtalálhatod a részletes jelentést. Itt egy példa: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/hazteletszinv15.pdf

Vannak benne szép képek, megtalálhatod benne a jövedelmet decilisekre osztva is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:58:31

@camilló:

Lehet vitatkozni, maradjunk annyiban hogy a fizetésből könnyebb bevásárolni a létszükségleti dolgokat, de ebben nincs semmi meglepő, hiszen magasabb az életszínvonal, ez pedig pont ezt jelenti...

Egyébként a kiskereskedelmi multik (pl LIDL, ALDI) a kelet európai országokban nagyságrendileg feleannyit fordítanak a bérekre a bevételből mint mondjuk Németországban.

TEhát igen, nem fizetnek, pedig tudnának.

London2009 2017.07.25. 23:04:55

@IT Knight: @Pink Petsch: a londoni 65k sokkal kevesebbet er, mint Mo-on a 960k. Ebben igazad van teljesen. Viszont en azt nem hiszem, hogy a te munkadert Magyarorszagon ennyit adnak, Londonban meg csak 65k-t erne. Kezdos IT-s magyar haverjaim kaptak ennyit par eve, ugy, hogy raadasul meg nem is kozvetlenul a cegnek dolgoztak hanem valami ugynoksegen keresztul. Aztan atvette oket a ceg, majd azota mar munkat is valtottak tobbszor. Nem is beszelunk a fizetesekrol azota. :D

2017.07.25. 23:13:01

@London2009: Te, én nem a 960k forint szemben a 65k font összegeken akadtam fenn (őszintén szólva, nem érdekelnek az összegek), hanem azon a szüklátókörü, pökhendi kivagyiságon, amivel kinyilatkoztatja, hogy barátai tuti szarabbul élnek, mint ő.
Hm, akkor ki is önigazol?

London2009 2017.07.25. 23:13:25

@Horthy Miklós cselédje: 1000 font koruli osszegert egy jobb szobat kapsz.
De nyilvan te tudhatnad a legjobban, hogy egy konyhaban is el lehet elni. ; )
Ugyhogy nyilvan van ennel olcsobb megoldas is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 23:17:12

@London2009:

www.payscale.com/research/UK/Job=Senior_Software_Engineer/Salary/38c3684a/London

Kezdők 65k?
median 59k Londonban, senior szoftverfejlesztő mérnök
Persze lehet torz adatok, de miért is lennének azok?
Nem hiszem hogy direkt kevesebbet adtak volna meg az egyes felhasználók.

laci_52 2017.07.25. 23:17:45

A KSH szerint nettó 200 ezres átlagból meg lehet élni, de a többség ennél kevesebbet keres, mert a milliós jövedelmek felhúzzák az átlagot.

Jobb mérce lenne a medián, amit persze a KSH nem közöl. Hogy miért nem? Mert esetleg kiderülne, hogy az csupán 150-160 ezer és akkor már nem is olyan szép a menyasszony...

Ha egy kétkeresős, kétgyermekes családban nettó félmillió folyik be havonta és nincs hiteltartozásuk, éppen hogy csak megélnek. A többségnek nem jut ennyi.

London2009 2017.07.25. 23:21:11

@Pink Petsch: bevallom nem vagyok igazan ismeretes az IT-s fizetesek ugyeben. Ezt a ket magyar sracot ismertem itt Londonban es meg a fizetesuket is pontosan megosztottak velem, amikor kijottek. Nagyon buszkek voltak ra biztos. :D Egyebkent ket ritka irritalo, szuklatokoru arcok volt, lehet ez valami IT kriterium? :D
Ugyhogy emiatt keveslem, hogy Mo-on ennyit adnanak azert a munkaert amit o vegez, itt meg csak egy frissen erkezett, ugynokseges IT-s fizetest. Na ne. Az igazan jokat amugy is napi berezesben tartjak es szetkontraktoljak a fejuket es normal emberi halandokent felfoghatatlan mennyisegu penzt keresnek. Akar par nap alatt megkeresik a baratunk havi fizeteset. De mint irtam, nem ez az IT-s fizetes a szakteruletem. Foleg igy konkretumok nelkul.
Kulonben ez a ket srac par ev utan hazakoltozott. Utaltak Londont, sok penzt osszegyujtottek, de persze flatshareben nyomtak London jamaicai reszen es Asdas kenyeren eltek. Nem vicc.
Otthon is baromi jol keresnek es felhuztak a kis kockahazukat a londoni penzbol, elnek boldogan mig meg nem halnak.

London2009 2017.07.25. 23:24:07

@Horthy Miklós cselédje: keressunk valami londoni IT-st!
Kedves londoni IT-sok!
Megirnatok ugy nagyjabol, hogy megis milyenek a londoni IT-s fizuk? Hatha van itt valaki.

Ja azert ne tok kezdoket kepzelj el. De voltak mondjuk 26-27 evesek par ev tapasztalattal a hatuk mogott. Amugy itt kb. mindenki senior meg manager meg associate director par ev utan. Ha ugyanabban a meloban vagy ket evig mar megkapod, hogy senior vagy es fogd be a pofadat. : )

London2009 2017.07.25. 23:29:15

@Pink Petsch: csak itt pofazok ossze vissza a lenyegre meg nem valaszolok. Ha a haverjai itt 65k-t keresnek es nem elnek aszketa eletmodot, hanem mondjuk normalis helyen elnek, utaznak, szorakoznak stb. akkor tuti, hogy szarabbul elnek, mint o otthon a 960k-bol. Ha esetleg csaladjuk is van es chidcaret is fizetniuk kell, akkor meg vegkepp. Ez pokhendiseg ide vagy oda, de ez biztos, hogy igy van. Itt az a penz sokkal kevesebbet er, mint Mo-on a 960k.

Shaktee 2017.07.25. 23:31:44

@Pink Petsch: vele aztán nem kerekebb a világ :)

Djuribá a kávé és kriminológusdiplomás nempökhendi IT dogfucker.

2017.07.25. 23:31:45

@London2009: Én eléggé régén, még bőven Romániában éltem, amikor dolgoztam egy otthoni IT-cégnél, amit két Németországban évtizedeket élt német-magyar faszi alapitott. No, ezt csak azért regéltem el, hogy aláirjam a szüklátókörüség, mint feltétel cuccot :DDD Kb. a villantások mentek, meg a projektekről a dumák. A 27 srácból, 2 és fél viselkedett normális emberi lényként :DDD
Ja, és igen, az általad is leirt igénytelenség is jórészt tetten érhető volt. Az, hogy 4-5 napig simán hordták jó páran ugyanazt a ruhadarabot, csak az első héten volt fura, a másodikra már megszoktam :DDD Onnan tudtam, hogy ki nős, és ki nem, mert az előbbiek ápoltabb benyomást keltettek :)))

szalka240 2017.07.25. 23:34:09

@$pi$: A jövedelmi decilises bontást én is ismertem. Bár az a két infó, amire kérdeztem pont nincs benne, de azért értékelem, hogy legalább megpróbáltad. Az 1.3 ábra van a legközelebb a témához, csak ebben a teljes népesség benne van (gyerekek, munkanélküliek, nyugdíjasok is) és minden jövedelem, nem csak a munkabér. De azért sokatmondó a grafikon.

2017.07.25. 23:36:22

@London2009: De érted, ezt ő nem igazán tudhatja.
Te, azért egy ilyen villantós-feszitős-ki-ha-én-nem alak mellett ellenség már nem is kell. Meghivják magukhoz, erre önigazolásra, meg önfényezésre használja ki az alkalmat. Pfúj, eléggé undormány dolog ez.

London2009 2017.07.25. 23:37:08

@Pink Petsch: ezek nem voltak igenytelenek annyira. De ket igazi luzer volt a lelkem. Amugy most ahogy belegondoltam nalunk az IT-n egyetlen egy szimpatikus arc van, de o meg meleg igy nem szamit igazan. Lehet, hogy van ebben valami... :D

2017.07.25. 23:40:43

@London2009: @Pink Petsch: "de o meg meleg igy nem szamit igazan." :DDDDD

Shaktee 2017.07.25. 23:40:49

@London2009: mé nem számit? Férjnél vagy picinyem, ugye..
:)

London2009 2017.07.25. 23:42:19

@Pink Petsch: nem akarok talalgatozasokba belemenni, de ha annyira kerek neki otthon, akkor minek irogat egy HA-s oldalra? De vannak akik imadnak megprobalni meggyozni masokat a sajat igazukrol... biztos ezt elvezi, nem tudom. Azert ha sokan tudnanak 960k-t keresni Mo-n nem hiszem, hogy letezne ez az oldal... Egy ket elvetemult HA-t leszamitva ketlem, hogy ezrevel irogatnank ide...
Annyiert meg en is atgondolnam! Pedig en elegge elvetemult vagyok! :D

London2009 2017.07.25. 23:43:29

@Djuribá: jajj mar, hogy kiforgatjak a szegeny lajhar szavait. Azert nem szamit, mert ha hetero lenne, valoszinuleg o is egy tipikus IT-s lenne. :D

2017.07.25. 23:47:12

@London2009: Tényleg érdekesek a mi kis házitrolljaink (különösen az autónepper, aki ugyancsak kintről osztja az észt, hogy milyen fasza hely Magyarország :DDD) . Szerintem az egójukat keresik itt. No, jó helyen :DDD

2017.07.25. 23:49:10

@London2009: Ugyan, már az IT szakma is felhigult, az sem olyan, mint a régi szép időkben. Képzeld, több srácnak is van olyan nője, akinek nem .jpg a "családneve"! Borzalom! :DDD

Shaktee 2017.07.25. 23:59:34

@London2009: van meleg IT's kollégám, pont olyan mint mi, még szexista vicceket is nyomat velünk.

Tehát lajhárka, én nem érzem az osszefüggést :)

Shaktee 2017.07.26. 00:01:09

@Pink Petsch: :) erről talan a szagértő hintus elvtárst kellene kérdezni, Herr JPG und MPEG

Shaktee 2017.07.26. 00:12:26

@Pink Petsch: nézd meg írt é néked, vakard meg a....
Füle tövét :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.26. 00:16:36

@szalka240: tessek, tajekozodjal:
www.ksh.hu/stadat_eves_2_2
a hany szazalek keres az atlag felett valoszinuleg nincs benne ebben a formaban, mert ennek semmi haszna nincs azon kivul, hogy a magadfajta hergelheti magat meg a hasonszorueket. ha a jovedelmek pontosabb eloszlasara vagy kivancsi, arrol viszont jol kiokosithatod magad belole kepessegeid es szorgalmad szerint.

2017.07.26. 00:20:26

@Djuribá: Ja, irt ... ;)

Huhh, az a faszi szerelmes magába!

London2009 2017.07.26. 00:26:14

@Pink Petsch: @Djuribá: ez a srac jol oltozott, vicces, eletvidam es kozvetlen. Nem egy tipikus IT-s. :D
Na meg elmeselek egy sztorit aztan lefekszem, ugyis fajnak mar az oreg csontjaim.
Egyszer kaptunk a cegnel egy koremailt. Az IT-n volt egy ficko, legyen John Smith. Megirtak, hogy Mr. Smith neve holnaptol Joanne Smith es kerik, hogy kezeljuk kello komolysaggal az ugyet. Kepzeld mar el azt akinek ezt az emailt meg kellett fogalmaznia? :DD
Na persze alig vartam, hogy meglassam Joannet. Egy jo nagy darab csavot kepzelj el, vastag, tetkokkal diszitett vadlik, inkabb egy ilyen motoros ficko kinezet. Joannekent belibbent, szoke parokaval a fejen, szoknyaban, a tetkos labain magassarku, kormei kifestve... Kesz!
Ugyhogy valo igaz Pinky! Ez az IT szakma is felhigult mar manapsag! Minden megtortenhet! :D

Shaktee 2017.07.26. 00:27:42

@Pink Petsch: sokat lehet úgy spórolni :)

Shaktee 2017.07.26. 00:31:28

@London2009: a mi melegünk, hívjuk csak pistának, talán a legszakadtabb a teamünkben, hüje wargamer, de humora az van neki.

Nite

London2009 2017.07.26. 00:32:12

@Pink Petsch: jol van latom, neked sincs jobb dolgod igy kedd este mint Hintaval levelezni. Hova lesz ez a vilag?!? :D
De azert tok cuki volt, hogy megkerdezte, hogy irhat e... Lehet, hogy nem is magaba hanem beled szerelmes. :D
Na cakat pajtik!

2017.07.26. 00:34:45

@London2009: És egyszerre, vagy felváltva mentetek ki röhögni? :DDD (Oké, ez is gonosz volt ... )

2017.07.26. 00:36:35

@London2009: Az a jó szivem, az ... Ja, aranyos :)))
Éjtet!

Shaktee 2017.07.26. 00:41:21

@Pink Petsch: te kis apáca :)

Vacsi!

Nite oda is

gabors 2017.07.26. 03:13:42

index.hu/belfold/2017/07/25/ujabb_8_5_milliardot_olnek_kisvasutfejlesztesbe/

fasza iliyen jol megy minde az orszagban hogy mar csak kisvasutakra van szukseg :-))) ahelyett hogy a soros elleni haborut duplazanak meg mert a vegen meg nyer :-)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 07:18:17

@camilló: "Aki kimegy azért megy ki, mert bízik abban, hogy a KÉPESSÉGEI lévén is tud boldogulni, amire itthon esély sincs! "
- regi megfigyelesem hogy aki otthon sem vitte semmire az julfoldon sem fogja! Aki kulfoldon sikeres lesz mert szorgalmas es mssodsorban tehetseges az mar otthon is vitte valamire.
Konnyebb a lolitikusokat hibaztatni mint felallni a fotelbol es tenni is valanit.

$pi$ 2017.07.26. 07:18:39

@szalka240: "A jövedelmi decilises bontást én is ismertem. Bár az a két infó, amire kérdeztem pont nincs benne"

A mediánt kerested nem? A medián az ötödik decilis.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 07:18:49

@camilló: "Persze "okos" emberek mondják, hogy azért mert nem jó a hatékonyságunk. "
- index, hvg es ilyesmi hozzaerto emberek?

$pi$ 2017.07.26. 08:07:41

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A közgazdászok úgy definiálják a hatékonyság fogalmát, hogy "x" befektetett pénzmunka mennyi bevételt hoz.

Namost ha a "Z" német cég csak egyharmad annyit hajlandó fizetni nálunk mint otthon, akkor a hatékonyságunk jóval kisebb lesz mint a németeknek. Ez eddig rendben is van, de most jön a trükk: azt mondják azért adnak kevesebbet, mert alacsonyabb a hatékonyságunk... érted? Ugyanannyi munkát végzünk, csak kevesebbet kapunk érte. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 08:19:20

@camilló: "liberalizmus a kezdetén haladó volt, de a mostani formája különösen ember ellenes. Ezt úgy hívják, hogy neoliberalizmus!"

Ember, te mit szívtál?
1) a liberalizmus egy ideológia (bár néha gazdasági értelemben is használják), a neoliberalizmus meg kizárólag gazdasági fogalom. Nem teljesen értem, hogy akarod összehasonlítani őket.
2) az ideológiai értelemben vett liberalizmus soha nem volt emberellenes, épp ellenkezőleg.
Nekem nagyon úgy tűnik, te is meg vagy vezetve.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 08:21:28

@$pi$: remélem azért megnézted a hazai kisvállalkozásokat is hatékonysági szempontból... az a balfaszkodás ami ott folyik az nem a németek hibája :D

denvonbelga 2017.07.26. 08:34:16

Az átlagot, a matematikai közepet értelmezni ebben az esetben a legnagyobb átverés. Én a nettó fizetések móduszára és mediánjára vagyok kíváncsi. Ja, hogy akkor kibukna a sok 100-120 ezres elem? És láthatnánk, hogy nem is olyan jó a helyzet?

Itt egy sorozat: 2,2,2,3,3,3,3,3,4,4,7,9,13,21,22
Az átlaga 6,7 , holott láthatóan a kettesekből és a hármasokból sok van. A mediánja is 3, sőt a módusza is.
Na így van a bérekkel is.

Kedves KSH! Tessék felhagyni az átlaggal történő parasztvakítással!

camilló 2017.07.26. 08:34:32

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Itthon szart sem ér a szorgalom. Ha szerencséd van és kifogsz egy helyet (maradjunk az építőiparban) az egyik viktor közeli cégnél, akkor nagyon jó fizetést kapsz. Szükségeltetik ezért szolgalelkűség és egy olyan temperamentum, ami távol áll tőlem. Ezer sztorim van a Közgépesekről, majd Marketesekről. Ha nincs meg benned az, ami ehhez a szervilizmushoz kell, akkor bizony jobban jársz ha kimégy. Ahol dolgoztam, azt mondták, hogy így még nem láttak embert dolgozni, és bármikor felvesznek, még akkor is, ha nincs üres hely. Itthon a saját főnökeim, nemhogy anyagilag elismertek volna, de még szóban sem. Más kérdés, hogy a megrendelők hogy nyilatkoztak a munkánkról, és ezért éri meg csinálni.
Index, HVG? Nem értem. Picit korábban már írtam, hogy nem kell ennyire szűk látókörűnek lenni. Hihetetlen ugye, hogy vannak akik nem csak a guglit, meg a sajtót használják ahhoz hogy tájékozódjanak, ha érdekli őket valami téma. Eljárok előadásokra ahol neves közgazdászok tartanak előadást. Rónától, Pogátsáig. No meg persze az sem árt ha tudsz gondolkodni, meg olvastál közgazdasági könyveket, pro és kontra. Az alap mű, ha tetszik Neked ha nem A tőke. Csak javasolni tudom, hogy olvasd el.:)

camilló 2017.07.26. 08:41:38

@Zka: Minden ideológiának van gazdasági vonzata is. De mit is írogatok.kettosmerce.blog.hu/2017/06/11/mi_a_baj_a_neoliberalizmussal_kritikai_alapozo
Lehet Neked nem tiszták a fogalmak??
A liberalizmusnak a kezdet kezdetén (francia forradalom) forradalmi jellege volt, de később már az egyenlőtlenségek eltörlésének a legnagyobb akadálya lett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 09:10:26

@camilló: Pogátsa kiváló példája annak, hogy a legtöbb ismert közgazdásznak van valami ideológiai agendája, amit nyom és ennek szemüvegén át értékel mindent. Pogi tök balos, onnan balra már nem sokminden van, ez a nyilatkozataiban is meglátszik.

Nagykaszás 2017.07.26. 09:20:02

@London2009: Ha teheted menj el oda, csodaszép város. :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 09:20:02

@camilló: "Itthon szart sem ér a szorgalom. Ha szerencséd van és kifogsz egy helyet (maradjunk az építőiparban) az egyik viktor közeli cégnél, akkor nagyon jó fizetést kapsz."

- kifogas a leggyengebbik fajtabol. En is dolgoztam otthon es kerestem is allast es talaltam is, akkori viszonyok kozt elfogadhato penzert, pedig se csokos nem voltam, se munkaerohiany nem volt akkor meg, es tapasztalatom sem volt sok.

Nagykaszás 2017.07.26. 09:20:02

@Taxomükke (UK):Valóban nem, de elég rendszeresen jártam egy időben arrafelé. Mint mondtam, ízlések és pofonok. Én jobb szeretem a skandináv klímát. :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 09:20:13

@$pi$: a hatekonysagduma egy hazugsag.

Sose feledd: A.kozgazsasagtan NEM egzakt tudomany (mint pl matematika,fizika). Egy krealt tudomany, amely azert olyan amilyen, hogy a jelenlegi penzemberek erdekeit tudomanyosan hangzo elmeletekkel megtamogassa. Ha mas lenne a penzrendszer, mas lenne a kozgazdasagran is.

camilló 2017.07.26. 09:27:54

@Zka: Komoly gond van azzal, mit is nevezünk baloldalinak. Ajánlom szíves figyelmedbe Trockíjt, vagy Lenin A baloldaliság a kommunizmus gyermek betegsége című munkáját. Pogátsa valóban közel áll a ma baloldalinak nevezett politikához ( aminek nem sok köze van ahhoz, amit baloldali politikának lehet hívni) , de korántsem mondható rá, hogy Tőle balra nincs senki. Az lehet, hogy Te nem ismersz olyanokat, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs. A politikai nézeteitől függetlenül, az elemzése helytálló!

camilló 2017.07.26. 09:34:14

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Nem kifogás! Ez a realitás! Jó időben legyen mondva nekem mindig volt munkahelyem, és kerestem annyit, hogy ne legyenek filléres gondjaim, de ez nagyon messze áll attól, ami egy polgári társadalomban, polgári jövedelemnek lehet nevezni. Ha annyira jó itthon, akkor miért nem itthon élsz?
A közgazdaságnak vannak törvényei pont úgy mint a matematikának. Biztos olvastad Marxot:) Ja nem?? Akkor értem:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 09:37:04

@camilló: " de korántsem mondható rá, hogy Tőle balra nincs senki."

Nem is mondtam ezt.

"A politikai nézeteitől függetlenül, az elemzése helytálló!"

Pont, hogy nem.

Nagykaszás 2017.07.26. 10:19:55

Nem látom rózsaszín szemüvegen, látom a pozitívumait és a gendermarhasághoz hasonló idiotizmusukat is, de éltem ott, dolgoztam ott és hiányzik az az alapvető légkör ami ott van. :) Nagy szocializmusuk... :) ez a szociális piacgazdaság, ami ugye cél volt a rendszerváltás után itthon is illetve még a 2000-es évek elején is, csak soha egy tapodtat nem sikerült ebben előre lépni.
Köszönöm! :) Nekem jó lesz ott.

Nos az angol egészségügyhöz hálistennek nem volt közöm és nem is tervezem, hogy legyen. De nyilván itthon sem a szarhoz szeretnénk hasonlítani, így nem is értem az ilyen példákat, hogy bezzeg Romániában, meg Angliában...Persze, Szenegálhoz képest is jó a magyar egészségügy. :) Szerintem inkább azokhoz hasonlítgassuk magunkat, akiktől tanulni szeretnénk és akikhez fel szereznénk zárkózni, mert az irány előre felé kéne hogy nézzen.

camilló 2017.07.26. 10:19:56

@Zka: Most ki kell ballagnom a hegyre a pincébe, de szívesen olvasnám a Te liberalizmusról neoliberalizmusról alkotott véleményed, elemzésed, akár privátban is. " Pogi tök balos, onnan balra már nem sok minden van" Sok minden van, legfeljebb Te nem ismered Őket.

Szornyeteglajos 2017.07.26. 10:20:50

Mennyiből él meg egy magyar család? Példaként egy 4 fős családot hoznak, meg az átlag keresetet. Nem vagyok egy habzószájú teleszülés-párti mélymagyar, de ha egy kicsit is cél, hogy ne egy egzotikus kisebbség legyünk Európa közepén, akkor már rég csak a mediánt kellene számba venni, és természetesen 5 fős családmodell tekintetében.

Minden luxust mellőzve három gyerekkel legalább 70m2 ház/lakás ma munkalehetőség közelében 14-15M-tól indul. Bérelni, vagy 15 év fut.id. hitelből tulajdonolni kb. u.a.,sőt inkább a tulajdon éri meg. Ez olyan 70-80E./hó.

Egy tíz éves népautó fenntartása, ami még 6-8 évig szolgál kb. 30/hó, persze km. függő.

Rezsi családi házban kb. 70-80E, lakásban k.költség függő, de szerintem nem sokkal kevesebb.

Táplálkozás: ha kóla-csipsz, nyesedék-hústermék csak nyomokban szerepel a menüben, és hetente legalább négyszer esznek hústerméket, illetve zöldséget-gyümit naponta, akkor is kell minimum 70E-et, de inkább többet ráfordítani. Itt előny a kiskert nyilván.

Tisztálkodás, ruházat: itt nagy a szórás, de tegyük fel, hogy nem nem kizárólag turkálóból öltözködik a család, de nem is a márkás ruházkodás a célja: havi 25-30E nem túlzás.

Kirándulás, strandolás, mozi, csak hogy a legegyszerűbb kikapcsolódást említsem, alaphelyzetben is havi 5-6E, még ha van olyan hónap, hogy sehová se mennek. Szülinap, karácsony kb. ugyanennyi.

Hogy ne legyenek gondban, ha valamelyik kereső elveszíti az állását, legalább havi 90-100E-t félre kell rakni, akár lakás kifestetésére, háztartási gépek vételére, stb.

Az sem árt, ha a gyerekek külön órákra járnak, szakköröznek, vagy csak sportolnak. Ez is legalább havi 30.

Ezek alapján szerényen, de nem nyomorogva egy 5 fős család ma meg tud élni havi nettó 430E-ből. Csak sajnos nagyon kevés ilyen szerencsés család van.

London2009 2017.07.26. 10:41:34

@Nagykaszás: voltam mar! Nem ajultam el tole, de nem volt szep idonk. Az mindig sokat tud rontani a helyzeten. : )

Dikusz 2017.07.26. 10:56:40

@Szornyeteglajos: értem, vagy legalábbis érteni vélem, amit írsz, igazad is van. De azért azt megkérdezném (tudom, csak kiragadtam a hozzászólásodból ezt), hol van olyan 70 nm körüli lakás, pláne ház, aminek az induló ára 14-15M-tól indul? Budapesten alig, ha meg van, akkor a környék olyan. Talán találnék még a felsorolásodban olyat, amihez lenne még hozzáfűznivalóm.

jo.e 2017.07.26. 11:26:05

@London2009: Az egész cikk alapjára tapintottál ezzel a megjegyzéssel: medián! Ez lenne a legfontosabb sztem (persze a fizetésemelés mellett :) ) , hogy végre ezzel az adattal jellemezzük már a fizetéseket ne a hülye átlaggal! Pont ezért hozták be a "közbeszédbe" ezt a fogalmat mert sokkal jobban jellemzi a fizetéseket mint az átlag! Tudom, h. eddig is ezzel jellemeztük ezért csak így lehet összehasonlítani, de 1x csak el kéne kezdeni.

$pi$ 2017.07.26. 11:26:05

@Zka: "az a balfaszkodás ami ott folyik az nem a németek hibája"

Van, az egyszer biztos. Kézimunka, elavult technológiák, hozzánemértés. Kézzel hólapátolnak, ásó, kapa... elég lehangoló, ebben a pillanatban is

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 11:26:05

@camilló: "Ha annyira jó itthon, akkor miért nem itthon élsz?"
- terrorista gyurcsany tette tonkre az orszagot, ezert menekultem es nem hittem hogy jobbra fordul. De szerencsere tevedtem, kezdjuk latni az elmult 8 ev aldozatos munkajanak eredmenyeit.

"A közgazdaságnak vannak törvényei pont úgy mint a matematikának. "
- ez 1 hatalmas tevedes. Tudom ezt oktatjak.
De ki hatarozza meg, hogy mi szamit tudasnak?

Nagykaszás 2017.07.26. 11:26:05

@Szornyeteglajos: Vidéken igen. :) Budapesten külkerületi 70nm panel kezdődök 18-20 milliónál. :) Ha csak 15 millió ebből a hitel 15 évre az havi 115 ezer törlesztő.

Egy 10 éves autóra ha csak az üzemanyagot, kötelezőbiztosítást és a súlyadót nézem hónapra bontva akkor rendben van a 30/hó. De mivel 10 éves autó, ott már elromlanak dolgok és pl. egy dízelnél ha megmókáz téged a kettőstömegű lendkerék a cseréje megduplázza az autód értékét. :) Ha a szervizeket is hónapra bontom akkor már inkább 50/hó a kocsi fenntartása.

Táplálkozás nos az nagyon függ a gyerekek életkorától. Hogy van-e valamilyen érzékenység. Picik esetében, van-e elég teje anyának.... stb.de 5 fő esetén inkább minimum 100-ra saccolnám és nem luxus kajálással.

A tisztálkodás mondjuk havi 20 000-ból megoldható ha senki sem drága parfümöt használ. Ruházat, mi szeretjük pl. a Lidl-ben kapható ruhákat, árban is elég barátiak, de 3 gyerekkel igen a havi 30 nem túlzás.

Kirándulás, attól függ hova, kocsival busszal vonattal de 10000/alkalom. Strandolás: ha olcsó strandra sikerül kijutni valahova az agglomerációba (vannak nagyon helyre kis strandok), akkor családi jegy kb.3-4000 + üzemanyag és akkor te vittél ennivalót, Mozi fejenként 1600-1700 és akkor senki nem kapott semmit a büféből. úgyhogy a mozi is nyugodtan 10-12000/ alkalom.

Szülinap és karácsony... ha nem kényezteted el a kölköket, azért ott is fejenként 5-10000 körül számolj. 3 gyerekkel 15-30000 között. 60000/12 mondjuk havi 5000.

A havi 90-100 amit félre kéne tenni, nos sokan nem is keresnek ennyi. :) De persze, igen ez lenne a minimum.

Gyerekeknek különóra, szakkör vagy sport az gyerekenként 20 000 és ez még a felszerelések/tankönyvek stb. nélkül.

Itt tartunk 500-nál és akkor mondjuk egy mozi volt az összes "luxus".

Aztán jön persze a nyári tábor, a beiskolázás, a kirándulások, az osztálypénz az ajándék a tanárnőnek/óvónéninek. Ha nem 3 csak 2 gyerek van akkor az ebédpénz. És itt még mindenki egészséges. Ja hát kihagytuk hogy anya és apa telefonálnak is, ami ha mindkettejüknek olcsó előfizetése van akkor mondjuk még 10 ezer. Rokonok és barátok születésnapja...és akkor nem mentek nyaralni, nem mentek síelni, nincs hosszú hétvége valahol hogy pihenjetek. Anya és apa akkor még nem edz, nem jár néha étterembe stb. stb.

Konkrétan ez még mindig az a szint, amikor a kötelezőkre még jut nagyjából, de arra, hogy közösségi életet is élhess legalább egy kicsit, vagy költhess a rekreációra arra már nem. Így küzdhetsz biorobotként hogy legyen pénzed a temetésedre, ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 12:29:19

@camilló: nem akarok nagyon erről értekezni, megnézed a libertarianism szócikket a wikin, kb lefedi miről mit gondolok.
Pogi írásait gyakran jellemzi a lovon fordítva ülés, nem egyszer olvastam tőle hogy nagyot kéne emelni a minimálbéreken itthon, mert megvan a termelékenység (nem látom bizonyítva), meg a multik erre úgy reagálnának, hogy idehoznák a magasabb hozzáadott értékű melókat (nem látom bizonyítva, sem a multik oldaláról, se nem kínálati oldalról - értsd nincs itt elég jól képzett ember ehhez). Ez és hasonló dolgok nála visszatérő témák, egyszerűen nem tudom komolyavenni.

A közgazdaságtan törvényei amúgy igenis jól működő valós dolgok. A probléma azonban az, hogy pl a matematika vagy a fizikai törvényeivel ellentétben ezeket a törvényeket erővel át lehet hágni és az emberek szeretik is ezt megtenni (kartellezés, állami beavatkozások, stb) illetve egyszerűen annyira komplex a világgazdaság, hogy megjósolhatatlan a viselkedése (egyszerűen nem tudjuk ki mikor mire hogyan fog reagálni - azaz a rendszer paraméterei csak elnagyoltan ismertek), hiába ismerjük jól magukat a közg. szabályszerűségeket.

DFK 2017.07.26. 13:03:16

Hát Bp-en egy kétgyerekes családnak kb 440-500 nettó kell. És abban nemigen van luxus.

camilló 2017.07.26. 13:03:33

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Tőlem nagyobb ellensége nincs Gyurcsánynak, de tény, hogy jobban éltünk mint most. Ennek nyilván ára van, és nem is kellett volna ennek így lenni, de a politikai pártok egymást hajszolták bele egy olyan ígérgetésbe aminek nem lehetett más a következménye. Ehhez járult Gyurcsány emberi gyengesége. Gyurcsány legnagyobb bűne az, hogy a politikájával hatalomba segített egy olyan rabló bandát amit nehéz lesz elzavarni. Most jobban mennek a dolgok? Gyere már Borsodba és láss ne csak nézz! Ilyen uram bátyám helyzet jellemezte a Horthy rendszert aminek a méltó örököse a mostani kormány. Sikerült elérniük azt amit Horthynak. + millió koldus, ha nem is Amerikába, de Európába kitántorgó honfitársaink százezrei, a munkások teljes jogfosztása, nem is sorolom tovább....

camilló 2017.07.26. 13:08:31

@Zka: A wikit kapásból tudnám javítani nem is egy helyen, ez nekem nem forrás. Ahhoz, hogy tudd mit is jelent valójában a wiki nagyon kevés! A termelékenységet az rontja le, hogy van több százezres közmunkás, és egy majd milliós közszolgálati létszám. Tisztítsuk meg ezektől a statisztikát és akkor nézd meg az eredményt. abban egyetértünk, hogy nem a legképzettebb réteg maradt itthon - bár a kint lévők sem mind agysebészek - de ha normális lenne az oktatás és nem 3 hónapos tanfolyamokon akarnának szakmát tanítani, akkor változna a helyzet.
Egy darabig valóban meg lehet hágni a törvényeket de a vége mindig ugyan az. Válság! Ez a kapitalizmus sajátja.
Újra leírom, nem csak pogátsa van. Az hogy Te nem ismered a többieket csak azt mutatja, hogy mennyire agyonhallgatottak. Pont mint Varufakisz!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 13:15:21

@camilló: a termelékenységet lerontja saját magának a rengeteg kisvállalkozás, akik nem tudnak semmit ésszerűen csinálni és a főnök egyetlen célja, hogy neki legyen egy jó fizuja, mindent és mindenki mást meg leszar. Tény, hogy az állam se segít ezen a sok felesleges szabályozással és feleslegesen alkalmazott emberekkel, akiknek a bérét a versenyszférának kell kitermelnie.

Szornyeteglajos 2017.07.26. 15:19:58

@Nagykaszás:
Így van, vidékről van szó, nem a fővárosról. Az egy külön téma...
Szerény számításaim szerint ez az a nettó bér, ami fölött már nem szükséges akkora lemondás a kiadások terén, hogy nyomorogni kelljen a családnak. Természetesen ehhez jön a családi pótlék is, ami ugye nem jövedelem, a gyerekeket illeti.
Valóban kihagytam a telefont/internetet, de ezt beleszámítottam a rezsibe.
Ami kimaradt: a munkába járás költségei. Ez változó, ahogy az utazás-támogatás mértéke is. Tehát ez még pluszban hozzá tehető a 430-hoz.

Nagykaszás 2017.07.26. 15:45:47

@Szornyeteglajos: Csak ez még mindig csak annyira elég, hogy biorobotként dolgozz...

Szerintem az élet ennél több kell, hogy legyen.

Meridian74 2017.07.26. 15:52:21

@Nagykaszás: Jó leírás, és pontos is. Ugyanez az én véleményem is.

VT Man 2017.07.26. 16:31:30

@Horthy Miklós cselédje:
"Szolgáltatások 3-5x szorzó, élelmiszerek kb 1,5-2x, műszaki cikkek vannak hasonló árban."

Nana.
Muszaki cikkek hasonlo arban vagy olcsobbak kint.

Elelmiszer 0-15%-al dragabb, van ami olcsobb. Amit otthon a polcon latsz es import (pl. Heinz Ketchup), az kb. mind olcsobb vagy ugyanannyi kint.

Szolgaltasasok valtozo, lehet 2-3x annyi.

szalka240 2017.07.26. 17:23:57

Úgy látom, hogy @laci_52: @denvonbelga: @jo.e: szerint is hasznos infó lenne a medián munkabér.

@$pi$: @droid_: Viszont amiket ti mutattok, azokat akárhogy is nézem, csak nem látom, hogy mennyi a medián munkabér. Sajnálom. Ez csak két dolgot jelenthet. Vagy én vagyok vak vagy nektek nem sikerült az egy főre eső jövedelem és a munkavállaló munkabére közötti különbséget felfogni.
De mit is lehet kihozni az adatokból, amit belinkeltetek? Ki lehet számolni, hogy az egyes jövedelmi decilisekbe tartozó munkavállalóknak mennyi az átlagbére. Ebből viszont hogy számítanátok ki, hogy mennyi az összes munkavállaló mediánbére, mikor a decilisek nem munkabér alapján vannak képezve? Erre kíváncsi lennék.
Csak hogy világos legyen, mire gondolok, kiszámoltam az említett havi bruttó átlagbéreket.
1. decilis 67656Ft
2. decilis 113720Ft
3. decilis 145252Ft
4. decilis 146305Ft
5. decilis 184317Ft
6. decilis 161580Ft ugye már látszik, hogy mivel van bajom
7. decilis 194089Ft
8. decilis 221921Ft
9. decilis 260165Ft
10. decilis 347245Ft

Számítási módszer: Az egyes decilisekben az 1 főre eső munkajövedelem osztva a munkavállalók számával szorozva a teljes létszámmal osztva 12-vel.

szalka240 2017.07.26. 17:44:38

@szalka240: Az pedig már csak plusz, hogy az egyes decilisekben más létszámok szerepelnek a táblázatokban, tehát a kiszámolt értékek még annyit sem érnek. Például az 5. decilisben az egyik táblázatban 971 436 személy szerepel 412 068 háztartásban, míg a másik táblázatban 969 170 személy 433 569 háztartásban. Vajon az egyes mutatókat nem egyszerre mérik ugyanazon a mintán? Kedves KSH, ez véletlen vagy szándékos, hogy ne lehessen összefésülni az adatokat?

Liping 2017.07.26. 21:21:00

Darázsfészek téma, de a posztban sugallt összegeket irreálisnak tartom. Persze, az igények eltérnek, s a világ összes pénzét el lehet verni, de ennél szerintem lényegesen kevesebb pénzből is meg lehet élni különösebb problémák nélkül.
Budapesten élve ketten az akkori párommal és a nagymamámmal, albérletben (ami akkor még olcsóbb volt, aláírom) költöttünk el havonta cirka 150 ezer forintot, amiből a lakhatás olyan 85-90-et tett ki (az albi ára volt 50, a többi a rezsi). Ha számolunk némi inflációval és az albi árának a növekedésével, még akkor is csak 200 ezer forint felett járunk egy egész kevéssel. Három embernek.
A kiadásoknál szerencsére lényegesen többet kerestünk, így nem lehet arra fogni, hogy spóroltunk volna. Nem szeretem feleslegesen szórni a pénzt, de egyáltalán nem kellett nélkülöznünk.

Édesanyámék vidéken élnek, saját lakásban, vidéki városban. Csak az egyikük dolgozik, 120 ezret keres és köszönik szépen, nem nyomorognak. Férjem szülei ugyanott, családi házban, két keresettel, összesen 220 ezer forint körüli bevétellel és járnak nyaralni, tudnak okostévét, szobákat felújítani, hasonlókat csinálni.

Mindhárom háztartásban főztünk/főznek, jármű nincs, de emiatt hiányérzet sincs. És teljesen tisztességes módon megél mindenki. A 300-500e/kereset, mint a megélhetéshez szükséges összeg nagyon is túlzó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 23:21:07

@Liping: 120ból pedig vidéken is csak nyomorogni lehet, kifizetett lakás mellett is. Ha mindent használtan vesz és használtan el is adja, nem vesz készételt csak főz, spórol az áramal, fűtéssel, vízzel, stb még akkor sem marad semmi extrára semennyi pénz.

Liping 2017.07.27. 11:24:12

@Zka: Megtakaritani nem tudnak, ez teny, de nem nelkuloznek. Persze teny, hogy 60 koruli emberek igenyeit nehez osszehasonlitani egy fiatalabb csoporteval. Ok nem jarnak el sehova, a szorakozast a tv es most mar az internet jelenti es vasarlaskor megnezik az arakat. (utobbit en is teszem, bar szerencsere nem szorulnek ra - neveltetes kerdese is.)

Szornyeteglajos 2017.07.27. 14:02:10

@Liping: "Megtakaritani nem tudnak, ez teny, de nem nelkuloznek. Persze teny, hogy 60 koruli emberek igenyeit nehez osszehasonlitani egy fiatalabb csoporteval."

Látod, ez a nem mindegy. Két kiskorú gyerkőccel ezt a luxust, hogy nincs félretett pénzed, nem teheted meg nyugodt szívvel. Nem is beszélve arról az előnyről, hogy saját hajlékban laknak, ami sok gyerekes fiatalról nem mondható el. Nem vonom kétségbe, hogy bizonyára sokat tettek a saját ingatlanért, esetleg sok lemondással járt. De egy mai családfenntartónak erőst zsonglőrködni kell, ha átlagos bérből, nélkülözés mentesen saját ingatlanhoz jusson. Ne tudd meg, mennyit szívtam, mire idestova 8 év alatt végre kifizettük a mi házunkat, ami még így is kompromisszumok árán nevezhető élhetőnek. És így is kell valamicske megtakarítás, mert vész esetén nem mondhatom a gyerekeknek, hogy hát, sajnos ma zsíros kenyér lesz az ebéd, meg holnap is.
Éltünk mi is hárman 220 körüli jövedelemből hárman, hát, necces volt, amin akkor spórolni kellett, azt később drágábban, több munkával tudtuk csak elvégezni, gondolok itt a karbantartásokra, felújításra.

bpetya75 2017.07.27. 14:32:11

@Szornyeteglajos:

"vész esetén nem mondhatom a gyerekeknek, hogy hát, sajnos ma zsíros kenyér lesz az ebéd, meg holnap is.
Éltünk mi is hárman 220 körüli jövedelemből hárman, hát, necces volt, amin akkor spórolni kellett, azt később drágábban, több munkával tudtuk csak elvégezni, gondolok itt a karbantartásokra, felújításra."

Ezzel részben vitatkoznék, részben meg alá tudom támasztani.

Úgy gondolom, hogy ha nem válik teljesen kilátástalanná a helyzet "csak" kicsit nehezebbé válik a megélhetés, az egyáltalán nem válik a gyerekek kárára. Nagylányunk sokkal jobban tudja, hogyan kell beosztani a pénzt, mint a húgai, mert az Ő eszmélésekor még nagyon szarul álltunk. Persze ez személyiségfüggő is, de akkor is úgy vélem, hogy a nagynak összességében hasznára volt, hogy megtapasztalhatta az enyhe nélkülözést.

Az elmaradt karbantartásokkal, felújításokkal kapcsolatos észrevételt meg tudom erősíteni. Sokáig isszuk még a levét a 7 szűk esztendőnknek...

Liping 2017.07.27. 16:30:54

@Szornyeteglajos: ezzel nem vitatkozom, de azért van még néhány véglet a 220 ezer meg a minimálisan szükséges (két kereső esetén) 600ezer-egymillió között.
Persze, az mindenképp jó, ha sokat keresünk, lehet tartalékolni is könnyen és akár költekezni is, de azt azért nagyon kétlem, hogy mittomén az általad vázolt családmodell esetén havi 350ezer forint környékén már nagyon sakkozni kéne - észszerű igényekkel kalkulálva.

Liping 2017.07.27. 16:32:54

@Liping: Amúgy a zsíros kenyér finom. :) Jól is esne egy szelet, ha lehetne erre zsírt kapni...
Pár napig a gyerkőc is túléli vele szerintem, de kétségtelen, hogy ennél magam is magasabbra lőném be a minimális kényelemhez szükséges szintet. :)

Genius2 2017.08.13. 14:34:04

Havi 1m bevétel bőven elég, mellette 300-400e megtakarítás. Köszönet ezért a kormánynak (nagycsaládos adópolitika), a multinak (bevét 70%-a), és mindenkinek aki ezt lehetővé tette. Ja, és nem Butapest...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása