oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 30. 06:30,  Felőrölt a család hiánya 96 komment

2017. június 30. 06:30 Határátkelő

Felőrölt a család hiánya

Másfél hete jelent meg Péterék történetének első része, melyben arról volt szó, hogy 5 év külföldi élet után miért és hogyan költöztek vissza Magyarországra, hogy aztán kiderüljön: Magyarországon munkát találni, élhető fizetést keresni, lehetetlen küldetés. Itt vesszük ma fel a történet fonalát.

Te is hazaköltöztél? Hogyan élted meg? Maradsz, vagy visszamennél megint? Jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen!

izrael_eilat_foto_pixabay_com_publicdomainpictures.jpgEilat

„Nagyon kellemes meglepetés volt az érdeklődés és a hozzászólások mennyisége, ami a poszt első részére érkezett! Külön köszönöm azt, hogy nem igazán találkoztam rosszindulatú megjegyzéssel sem a kalandunkat, sem Izraelt, vagy a zsidóságot illetően. A történet nem is erről szól, de azért ezt külön megköszönöm minden hozzászólónak. 

Engedjetek meg nekem egy rövid áttekintést az előzményekből, mert eltelt jó pár nap mióta megjelent az első része az írásomnak! Nem is miattatok, hanem hogy újra fel tudjam venni a fonalat és ott folytassam a történetet, ahol megszakadt. 

Tehát 1999-ben tértünk haza több mint 5 év Izraelben eltöltött boldog, de nehéz időszak után. Az édesanyám betegsége és a beilleszkedés sem abba az irányba tartott, ahogy reméltük. 

Volt hol laknunk, volt mit ennünk, gyakorlatilag nem szenvedtünk hiányt semmiben, de az álláskeresés nem volt túl sikeres. Erre csak azért térek ki pár szóban, mert rákérdezett több kommentelő is. 

Próbálkoztam, de nem sikerült 

Fotós szakmával, érettségivel, héber és angol nyelvtudással, közel-keleti tapasztalatokkal, jó eséllyel találtam volna munkát sok más helyen, de Debrecen és Magyarország nem tartozott közéjük. 

Próbálkoztam utazási irodai vonalon, izraeli-magyar közös vállalatnál, repülőtéren, de sehol nem kapkodtak utánam. 

De ami ennél sokkal aggasztóbb volt, hogy anya állapota tovább romlott és még ugyanebben az évben, néhány héttel a kislányunk születése után el is hagyott bennünket örökre. 

Csekélyke vigasz volt, hogy nagyon szerette volna még halála előtt látni az első unokáját és ez megadatott neki. Az új kis jövevény az életünkben, a szülővé válás és a kezdeti nehézségek, elterelték a figyelmünket a gyászról és az egzisztenciális gondokról. De csak ideig-óráig. 

Életünk egyik legnehezebb döntése 

Bő 2 év próbálkozás és több kényszerből elvállalt állás után leültünk es meghoztuk életünk egyik legnehezebb döntését. Újra nekivágok a külföldi munkának, immáron egyedül, hátrahagyva 2 éves apróságomat és a második gyermekünkkel várandós feleségemet.

2001. szeptember 11!!!!!  Ismerős dátum? Összecsomagolva, egymást átölelve, értetlenül néztük a CNN híradót. A mindenki által ismert képek sokkoltak bennünket. 

A leomló ikertornyok látványa és a gondolat, hogy az általunk ismert világ ilyen gyorsan megváltozhat, elbizonytalanított bennünket. Hogy hagyjam itt a családomat? Ha mégis meg tudom tenni, mi vár rám Izraelben? Mire számithatok az utazás alatt? 

Leírhatatlan lelkiállapotban vágtam neki az utazásnak. Mert mennem kellett! Értük, a családomért! 

Ferihegyen káosz és tömeg fogadott. Tapintani lehetett a feszültséget és tanácstalanság látszott a szemekben. Utólag visszatekintve, álomszerű emlékfoszlányok maradtak csak az egészből, ha tehetném, elfelejteném azt az időszakot! 

Magyar kolónia 

Tel-Avivban, érkezéskor hasonló kép tárult elém, de az ottani biztonsági szolgálatok, érthető okoknál fogva hamarabb átvették az irányítást a zűrzavar felett, mint egy gyakorlatlan európai országban. 

Átvészeltem az utazást, megérkeztem Eilatra egy olyan ismerőshöz, akivel addig csak telefonon beszéltem. Három magyar lánnyal költöztem össze, ami más körülmények között feldobott volna, de akkor ezt fel sem fogtam igazán. 

Komoly magyar kolónia él a városban ma is, de akkor szinte hemzsegtek a Kelet-Európából érkező feketemunkások a régióban. Ez volt a fénykora az illegális foglalkoztatásnak az országban, mindenhol honfitársaimba botlottam. 

Jó egy ilyen kis közösség tagjának lenni, de ez csak egy pótlék. Volt egy olyan megjegyzés az előző történetem alatt, hogy érthetetlen, miért megy haza az ember külföldről, nincs internet? 

Számomra pedig ez a kérdés érthetetlen, ezért az első részét meg sem válaszolom. Ami a kérdés második felét illeti, még a mobiltechnológia is eléggé gyerekcipőben járt, a Nokia 6110 volt a csúcs akkoriban. 

Persze, volt internet, de ha nem tévedek, akkor még a betárcsázós őskori fajta, számítógépet pedig nem tartott egy „feketemunkás”, mert bármikor hazazavarhattak bárkit engedélyek híján. Akár egyenesen az utcáról vitték a reptérre kitoloncolni, akit elkaptak egy igazoltatásnál. 

Maradt tehát az internet kávézó, ami nem volt ingyenes és a telefonkártya, vagy a mobilozás horror áron. 

Munkaügyek 

Sok embernek volt akkoriban szerencséje, hogy én legálisan voltam az országban állampolgárként, emiatt tudtam segíteni a lakótársaimnak és aki megtalált a bajával, orvosi ellátással, ügyintézéssel, vízummal, vagy meghívóval kapcsolatban. Esetleges lakásellenőrzésnél is nagyon jól jött a lányoknak, ha én nyitottam ajtót. 

Menet közben, olyan munkát találtam, ami óraszámban és lehetőségekben is megfelelt a habitusomnak. Egy non-stop büfében voltam állandó éjszakás az eilati buszpályaudvarral szemben minden nap, este 10-től reggel 8-ig. 

Nem volt bonyolult feladat, polc és hűtő feltöltés, szendvicskészítés, takarítás, újságok összeállítása, kávéfőzés, kasszázás, áruátvétel, ilyesmi. 

Volt másodállásom is, egy építkezésen hordtam és raktam a beton járólapokat egy másik magyar sráccal. Reggelente a büféhez jött értem a másik főnököm, átöltöztem és folytattam a munkát a sivatagban. Délután 3-ig tartott a hajtás, ilyenkor már olyan meleg volt, hogy befejeztük. 

Utána irány a szállás, zuhany és próbáltam gyorsan, sokat aludni, hogy ne késsek el az esti műszakváltásról a büfében. Sok mindent kibír az ember, meg is tudunk szokni mindent. 

Hazalátogatás 

Egyet leszámítva, a család vagy a szeretteink hiányát! Ez őrölt fel engem is. Néhány hónap után hazalátogattam. Akkor még 4-500 dollár volt egy ilyen utazás, szemben a mai nevetséges 20-30 ezer forintos árakkal, amiben benne van egy Debrecen-Tel-Aviv és egy Tel-Aviv-Eilat is poggyásszal, illetékkel, tokkal, vonóval.

A debreceni tartózkodást most is mint mindig, nagyon rövidnek éreztem. Újra beindítottuk a gépezetet álláskeresés ügyben, de ekkor még volt kötelezettségem Eilaton, visszarepültem tehát. 

Még pár hónap, sok-sok elhasznált telefonkártya és könny után, ismét annyi pénzzel, hogy legyen időm állást találni, elindultam HAZA! Meglepetésnek szántam az érkezést, ezért egy barátom jött ki elém a debreceni vasútállomásra, mert Pestről akkor még túl sok lehetőség nem volt hozzánk eljutni. 

A transzfercégek, vagy az oszkár ekkor még nem léteztek, a fapados járatok elképzelhetetlenek voltak az izraeli biztonsági feltételek mellett, ezért maradt az EL-AL vagy a Malév, Budapestről pedig a vonat. Megoldottam, ahogy lehetett. 

Elmondhatatlan érzés volt, mikor kiszálltam a kocsiból OTTHON a ház előtt. Benyitottam és ebédidő lévén mindenki ott volt az előtérben. Most sem tudom visszatartani a könnyeimet, mikor megláttam az akkor már karon ülő kisfiamat, aki nyújtotta felém a kezét! 

Sosem látott még, de a párom fényképeket és videókat mutatott nekik minden nap, hogy: „Ő apa, messze a távolban dolgozik és egyszer majd haza fog térni hozzánk”. Csodálatos nő a feleségem, én pedig most tartok egy kis szünetet, mert nem látom a könnyeimtől a billentyűket!

Itt vagyok megint, folytatom az írást, megfogadtam, hogy nem fogok mellébeszélni, tárgyilagos leszek, ahol kell, de az érzelmeimet sem rejtem el, ahol a feltoluló emlékek miatt azok elhatalmasodnának rajtam. 

Nagyon kérek mindenkit, higgye el, hogy nem hatásvadász szándék áll emögött, kezdő posztolóként, nem vagyok birtokában effajta eszközöknek, valódi szárnypróbálgatásnak vagytok tanúi, hiszen ez az első írásom, leszámítva ennek a posztnak az első részét!

Tucatnyi év újra Magyarországon… 

Ezúttal kicsit hosszabb szünet következett a külföldi pályafutásomban, mert itthon rám mosolygott a szerencse. Találtam egy olyan munkahelyet, ahol (magam sem hiszem) 12 évet töltöttem el. 

A kft. ahol lehetőséget kaptam, állatgyógyszerekkel foglalkozott, a hangzatos marketing manager beosztás szerepelt a bérlapomon, de ez azt jelentette, hogy minden pozícióban helyt kellett állni, ami csak létezett nálunk. 

A cég tulajdonosa szerette hangzatos titulusokkal ellátni az embereit, áldott legyen az emléke, sajnos már nincs közöttünk. Nagyon sokat köszönhetek neki és a családjának, amiért mindig hálával gondolok rájuk. Zömében úton voltam, de ez teljesen beleillett az elképzeléseimbe, mert soha nem szerettem a kötöttségeket.

…és a pofon 

Tehát 12 év béke és nyugalom következett, legalábbis ami a munka frontot illeti. Magánjellegű dolgokra, ha megengeditek, nem térnék ki. Aztán jött megint a pofon. 

A tulajdonos, egy teljesen más jellegű vállalkozást indított párhuzamosan a gyógyszercéggel, de hamar belátta, hogy a kettő együtt 66 évesen már sok neki, ezért mi ingatlanostól, árukészletestől, teljes berendezéssel együtt kalapács alá kerültünk.

Egy multicég kebelezte be azt, ami eddig egy barátságos, emberközeli, családi vállalkozás volt. Természetesen a volt főnökünk próbálta szerződésben biztosítani nekünk a folytatólagos jogviszonyt, munkát és béreket az új cégnél, de rövid időn belül rájöttünk, hogy a vevő nem fogja betartani az ígéretét! 

Ügyesen manőverezve, olyan feltételeket teremtve lavírozott a kiskapuk között, hogy egy év leforgása alatt, minden pozícióból kipöckölte a mi embereinket, akik inkább elmenekültek, mintsem a megalázó ajánlatokat és béreket elfogadják. 

Így történt velem is. Nem estem kétségbe, akkor már volt egy „b” tervem. Nem, akkor még nem Izrael volt a mentsvár. Helyben el tudtam helyezkedni egy nemzetközi szállítmányozó cégnél, furgon sofőrként. 

Európát jártam, jó feltételekkel, szép fizetéssel, heti átlag 4-5 nap úton léttel. Itt több mint 3 évet töltöttem. Szerettem a munkámat, különleges helyekre és országokba jutottam el, a jobbak közé tartoztam, nagyon jó volt a viszonyom a tulajdonossal is. 

De! És itt jön a csavar! Ezt majd a 3. részben fogom elmesélni, ami újabb külföldi epizódot jelent, de már napjainkban játszódik.”

HÍRMONDÓ

Autók és ételek 

Ma leginkább (de nem kizárólag) e két téma köré csoportosulnak az általunk talált külföldi munkalehetőségek, országból pedig kettő lesz. Ne is húzzuk tovább az időt, vágjunk bele!

„Az unokáimat eddig csak Skype-on láttam” 

Ildikó Magyarországról kivándorolt zsidó családoknál takarít New Yorkban. A pénztelenség és a hitelek vitték 49 évesen egészen az Egyesült Államokig. Magyarországon egy vidéki kisváros tejüzemében dolgozott.

Ennyivel kereshetsz többet, ha több idegen nyelvet beszélsz 

Az angol nyelv ismerete ma már alaptudásnak számít. Többnyire két idegen nyelv ismerete az elvárás, második nyelvnek leggyakrabban a németet, vagy a franciát kérik. De mennyit ér a gyakorlatban a nyelvtudás?

Megacég távozik Londonból 

A JP Morgan is továbbáll a Brexit miatt. A Bloomberg értesülései szerint dublini irodákat térképeznek fel, valamint amszterdami terjeszkedésben is gondolkodnak.

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Izrael hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412630285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.06.30. 07:48:50

Lakásellenőrzés... De a poszt jó!

Csodabogár 2017.06.30. 09:34:53

Jó poszt, remélem a folytatás is jó lesz.

tsabus UAE 2017.06.30. 09:35:05

Utálom a sorozatokat ! Tudni akarom a végét ! :-)

LittleG (uk) 2017.06.30. 09:44:56

Le a kalappal! Hamar jojjon am a harmadik :)

Payrollerwitch 2017.06.30. 09:54:18

Áááá, ez nem ér! Még olvastam volna. Mikor jön a harmadik rész? :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.30. 10:17:26

Vannak életek... folytatást, pls, minél előbb.

bpetya75 2017.06.30. 10:40:12

Ezért érdemes volt benéznem, nagyon tetszett! A poszttoló nem fél a munkától, az látszik.

Ami meg az érzelmeket illeti, engem is meg tud hatni ahogy a kisfiam örül, ha hazaérek, pedig csak fél napig nem láttam, nem úgy mint itt. Sok sikert! Valaki majd esetleg dobhatna egy üzenetet, amikor megjelenik a harmadik rész is ;-)

Hari Seldon 2 2017.06.30. 10:50:08

„Csekélyke vigasz volt, hogy nagyon szerette volna még halála előtt látni az első unokáját és ez megadatott neki.”

Érdekes jelenség (ha lehet így fogalmazni egy ilyen esetben), de a haldokló (vagy közel a halálhoz) embereknél sokszor van az, hogy „még egy kicsit” tartja magát (életösztön), aztán ha eléri / megélte / meglátta azt amit akart, az életösztönre nincs szüksége, nagyon progresszív lesz a leépülés.
Megfigyelték sokszor, hogy a nagyon idősek, „megvárják a születésnapjukat” vagy valamilyen eseményt (gyerek születése, esküvő, stb és utána nem sokkal elmennek).
– Hozzá kell tenni, hogy természetesen ez akkor van, ha biológiailag pont még bírják és ez nem túl hosszú idő.

tanato 2017.06.30. 11:29:13

@Hari Seldon 2: Pontosan így van pl. születésnapjukat vagy valamely unoka születését.De megfigyelték ezt a 2000.-évben is az ezredforduló napjai után megugrott a halálozások száma,pont emiatt,meg akarták élni a korszakos dátumot.

2017.06.30. 11:34:55

@Hari Seldon 2:

"Hozzá kell tenni, hogy természetesen ez akkor van, ha biológiailag pont még bírják"

Nem pont neked válaszolva, de erről jut eszembe, szerintetek melyik szomorúbb: ha az ember úgy hal meg öregen, hogy már nem is akar élni egy ideje (amit sokan csinálnak), vagy ha úgy hal meg, hogy még akar?

Mind a kettő elég szopó, nem?
Ha jönne a jótündér, és meglengetné a pálcáját, vajon melyiket kérném magamnak? Ti melyiket?

bpetya75 2017.06.30. 11:52:58

@Nagy kámpics:

Én egyértelműen az utóbbit. Ugyanis az azt jelenti, hogy öregségemre még lesz annyi öröm az életemben, amiért szeressek élni.

P.Elliot 2017.06.30. 12:24:08

@Golf2: Ha Amerika is tartott volna lakasellenorzeseket akkor nem ontotte volna el az orszagot nagyjabol 30 millio illegalis betelepedo.
Furcsat kerdezek most. Magyarorszagon van ilyen? Illegalis? Barmelyik, akar szomszed orszagbol aki nem akar vagy nem mer hazamenni? Mennyi idot tolthet el valaki ugy hogy ne kapjak el es egyaltalan, mennyi idot tolthet hivatalosan ott?

Shaktee 2017.06.30. 12:37:07

Várom a folytatást, köszönet a kiváló posztért.

Shaktee 2017.06.30. 12:38:41

@Nagy kámpics: Jöhet bármelyik ami meg van írva, csak az utolsó gondolatom ne a Kámpics legyen :)

P.Elliot 2017.06.30. 12:38:56

@Hari Seldon 2: Mivel senki sem tudja hogy mi van a halal utan, van-e Isten, / jutalmazo vagy bunteto, egyelore inkabb a kozonyos tulajdonsagat latom ha van/, ha van, lehet hogy van annyi joga, / elkepzelem hogy az en Istenemnek is lehetnek fonokei es igy a keze is jobban meg van kotve/, hogy effele kis kerest tud teljesiteni ha akar hogy meg megvarnam hogy megszulessen az unokam peldaul, ha mar a fulere tapasztotta a kezet amikor lotto fonyeremenyt kertem, hehehe......
Sokan szeretnek latni a jovot amit egy gyermek jelkepez a csaladban hogy ki fogja tovabbvinni a csaladot, hogy nez ki? Egyaltalan van aki tovabbvigye, van akinek ez fontos vagy az hogy meg utoljara talalkozzon valakivel aki neki igen nagyon kedves volt, / gyereke, anyja, barkije.
Ahogy elnezem ezt a ki tudja merre tarto, egyre nehezebben megelheto vilagot nekem kezd nem olyan fontos lenni hogy tovabbmenjek ezen a foldon, illetve atmentsek a reszecskemet/ meg nincs unokam de mihelyt lesz azonnal kezdek egy penzalapot gyujteni neki a felnott korara hogy megindulni tudjon, affele osok ajandeka cimmel, mert amig regen az eletre es munkara neveltek helyesen a gyerekeket most hiaba nevelem ha egyre kevesebb a munka, a jovoben verekedes lesz illetve harc ilyesmiert mert az automatizalas majd betesz mindenkinek.
Egyebkent nem fontos nekem tovabb vinni magunkat hiszen a rokonok, a mellek ag ugyis megteszi, valaki csak megteszi de ha nem ugy is jo....

P.Elliot 2017.06.30. 12:49:39

@Nagy kámpics: Az lehet a rosszabb amikor meg elni akarsz de nem hagynak, bar en inkabb a ketto kozott lenne jo.
En mar felkeszultem a halalra, / egy nagy betegseg utan ami azert nem vitt el/ olyanforman hogy nem banom mikor jon, ha lehet gyorsan csak le zuhanassal mert az mindennel borzasztobb a szamomra, annal meg az is jobb ha lelonek vagy leszurnak, meg annal is mint hogy a fajdalomtol, rosszullettol fetrengve heteken vagy akarcsak napokon at varjam a halalt.
Nincs orok elet, jottunk valahova es megyunk valahova, inkabb kivancsi vagyok hogy hova? Ha lehet sehova ha valasztani kellene, jojjon a csend, az orok sotetseg es a semmi. Azt hiszem ha ez lenne es tudnak, senki de senki nem felne a halaltol tobbet.
Na mindegy, a szulok meghaltak most mi kovetkezunk, lehet hogy semmi rosszat nem fogunk talani odaat.

P.Elliot 2017.06.30. 13:00:11

A poszt nagyon jo, felelossegteljes ferfi, csaladosszetarto feleseg akinek meg erre is volt gondja hogy az apa tavolleteven szuletett vagy ha nem, nagyon kicsike baba legalabb fenykeprol tudja hogy ez az apuka es oruljon neki.
Kivanok a csaladnak egy sikeres jovot, sok szerencset mert megerdemlik es azt hogy gyorsan kerjuk a kovetkezo posztot mert az ember mar csak ilyen kivancsinak szuletett hogy hogy lett tovabb.
Az hogy ejszaka dolgozik valaki reggeli es utana alvas nelkul kinnt a melegben nehez fizikai munkat, hat nem sokan csinalnak meg, de a posztolo megtette a csaladert.
Szive, lelke is nagy lehet hogy elsirta magat a csalad meg a baba lattan hogy ennyire fontos volt neki, ilyenkor lehet latni.
Az hogy egy ferfi konnyezik tetszik, marmint azert mert az en fiatal koromban nem ez volt a szokas, egy ferfi legyen kemeny, IGAZI FERFI, ne mutassa az erzelmeit. Puhany alaknak mondtak aki meg merte tenni. Orulok hogy termeszetes manapsag....

bpetya75 2017.06.30. 13:17:42

@P.Elliot:

Feleségem nemrég rákeresett a Jézus Krisztus Szupersztár néhány dalára, és ráakadt erre: www.youtube.com/watch?v=0rEVwwB3Iw0

Megkönnyeztem. Nem kicsit. Aztán a nagylánytól megkaptam, hogy gyenge vagyok, mert sírtam. Bár ez a megjegyzése összefügghet a serdülő mivoltával ;-)

LittleG (uk) 2017.06.30. 13:19:00

hát, ha csak a kettő közül lehetne választani, akkor azt kérném, hogy akkor haljak meg, mikor már nem is akarok élni...

amúgy meg inkább azt, hogy sokáid éljek kevés bajjal és aztán fájdalommentesen távozzak úgy, hogy előtte elbúcsúztam, akitől akartam :)

tavaly ment el férjem nagyapja, 93 évesen. előtte egészséges volt, majd egyszercsak leesett a lábáról és aztán ágyban feküdt. a lánya épp távolt volt (két hónapig lett volna ott), tata a lányát emlegette, hogy mikor jön haza, aki hazajött mihelyt tudott és az apja nemsokára rá elment...

2017.06.30. 13:19:45

@cat power:

"csak az utolsó gondolatom ne a Kámpics legyen "

media.giphy.com/media/lQdrRntXbxtao/giphy.gif
:)

tanato 2017.06.30. 13:23:54

@P.Elliot: Minden haláleset más és más,nincs két egyforma ,mint ahogy nincs két egyforma személyiség sem.Nincs "jó" halál, különbség abban van mennyire képes elfogadni az egyén hogy ennyi volt,ha képes erre="a mélyen vallásosak képesek pl." nem akkor szenvedés a folyamat megélése számára mint aki nem képes.
Nyilván a hirtelen halál,baleset,hiperakut szívelégtelenség más tészta,mert ott nincs ideje ezen rugózni az áldozatnak.

P.Elliot 2017.06.30. 13:29:40

@bpetya75: Azert erezte igy a lanyod mert o meg azt hiszi hogy a ferfiaknak kemenynek kell lenniuk, konnyes erzelmek nelkul, majd rajon hogy nem igy van, akik merik mutatni azok sokkal jobb emberek.
Egyebkent ahany konnyezo ferfit en latok manapsag, utcan, teveben, barhol pedig regen itt sem volt am divat. de nem am!
Valahogy elterjedt az hogy mutasd magadat annak aki vagy es oiszinten, ahogy erzed, jobb ez igy hogy latni hogy a ferfiaknak is van lelkuk, hehehe...

2017.06.30. 13:31:02

@bpetya75:

"Feleségem nemrég rákeresett a Jézus Krisztus Szupersztár néhány dalára, és ráakadt erre"

Hát ez tényleg eléggé odaver. :)

puhacica 2017.06.30. 13:32:14

@tanato: "Nyilván a hirtelen halál,baleset,hiperakut szívelégtelenség más tészta,mert ott nincs ideje ezen rugózni az áldozatnak." - na en ilyet szeretnek. majd.

LittleG (uk) 2017.06.30. 13:35:04

@P.Elliot: Érdekes, ha én biztosra tudnám, hogy semmi sincs odaát, vagy van, de csak sötétség és csend, hát én szerintem jobban félnék az elmúlástól.

Most remélem (hiszem), hogy van valami, ami jó lesz nekem.

Ha mégsincs semmi, úgyse tudom meg (merthogy nem leszek) :)

LittleG (uk) 2017.06.30. 13:37:01

@bpetya75: pedig a sírás már csal azért is megkönnyebbülés, mert a könnyekkel stresshormonok távoznak :)

szóval teljesen hasznos, plusz én, nőként, értékelem, ha az általában erős férfi mert sírni.

LittleG (uk) 2017.06.30. 13:39:14

@bpetya75: hú abban vannak szép számok, az egyik kedvencem az I don't know how to love him (kb Nem tudom, hogyan szeressem őt, Mária Magdolna énekli azt hiszem)

ez melyik dal? (most nem tudok youtube-ot nyitni)

LittleG (uk) 2017.06.30. 13:41:04

@puhacica: nem szeretnél felkészülni? elbúcsúzni? elintézni, amit mindig csak halogattál? még egyszer látni ezt vagy azt?

milyen érdekes, hogya halálhoz annyi féle képpen állunk mi emberek

Hari Seldon 2 2017.06.30. 13:48:46

En voltam az a lokott, aki ezt a hulye temat felhozta? Bocsanat.

P.Elliot 2017.06.30. 13:50:37

@LittleG (uk): Kell valaminek lenni. En egy joforman ateista/ nem ugy hiszem az Istent mint ahogy a biblia oran tanitottak/ katolikus lennek/ szemely vagyok es ket labon allok a foldon, a hiszekenyseg nagyon tavol all tolem de megis, volt ket eset amikor a tulvilagrol uzentek, mindketto a lanyom hangjan akkor amikor a lanyom ott sem volt/ nem vagyok kepzelgo szemely, igenis szolt, egyszer egy hellot mondott, a masik esetnel azt mondta hogy itt vagyok, magyarul pedig a lanyom nem beszel hozzank csak angolul, kizarolag ha felkerem hogy most magyarul mond amit mondani akarsz. Mindket esetnel azt hittem hogy a lanyom beszel hozzam. Most nincs kedvem leirni reszletesen meg nem akarok vele untatni senkit de ezek bizony uzenetek voltak, meg egyszer volt olyan is hogy mivel ezek utan hogy kezdtem gyanakodni hogy van kapcsolat a tulvilag es az elet kozott es kiprobaltam, egy temetesnel megkertem valakit hogy kerje meg az apjat / akit temettek/ hogy vigyen el egy uzenetet, es kerdest a testveremnek, az illeto gondolom nemi huledezes utan megtette, es hamarosan valaszt kaptam ra, almomban, felreerthetetlen valaszt, kepekkel, azota gyanitom hogy valami csak lehet odaat.
Lehet hogy kaptam mar uzenetet mastol, is csak nem vettem figyelembe, illetve nem vettem eszre, nem tulajdonitottam jelentoseget neki.
Furcsa dolgok ezek.
Az is furcsa hogy meg mindfig itt ulok a net elott holott meg huvos van odakinnt es a kertben kene csinalnom valamit amig tudok....
Jo lesz indulnom. Reggel nem is erdemes ideulni mert ittragadok, majd visszanezek delutan....
Kellemes penteket mindenkinek...

puhacica 2017.06.30. 13:51:10

@LittleG (uk): szerintem a halalra nem lehet felkeszulni. elbucsuzni? nem biztos, hogy szeretnek magamnak ekkora fajdalmat. es igyekszem ugy elni, hogy mindent lassak es elerjek, amit igazan szeretnek es fontosnak tartok.
nyilvan a szeretteinknek ez a rosszabbik verzio, de a halalommal kapcsolatban azt hiszem lehetek onzo. :)
a mamam igy ment el. este jo ejszakat kivantunk, reggel elment dolgozni es soha nem jott haza. nekem/nekunk iszonyu volt, de nem hiszem, hogy van ennel konnyebb halal.

tanato 2017.06.30. 13:52:04

@puhacica: Ezt sokan szeretnék,viszont nem aggkorban a hátramaradottaknak ez nagy tragédia(mondjuk 50-60 éves családfő vagy édesanya váratlan halála)

P.Elliot 2017.06.30. 13:52:34

@Hari Seldon 2: Miert lenne hulye tema? Nagyonis erdekes, te mint orvos lathattal sokmindent ilyen teren....
Na tenyleg megyek...

bpetya75 2017.06.30. 13:52:39

@LittleG (uk):

Gethsemane Amikor szeretné megúszni a keresztet, de végül mégsem.

@Nagy kámpics:

Később kerestünk tőle olyat, ahol már 70 fölött énekli. Hihetetlen a fazon.

@P.Elliot:

Még 14 sincs. Szerintem nincsenek ilyen sztereotípiái, csak élvezte, hogy beszólhat ;-)

tanato 2017.06.30. 14:15:18

Na itt egy fiatalkori váratlan halál,friss hír: Spanyolország,fiatal magyar férfi gyilkosság áldozata lett.24.hu/kulfold/2017/06/30/lelottek-egy-magyar-pincert-spanyolorszagban/

Csodabogár 2017.06.30. 14:39:24

@LittleG (uk): Szerintem is az a jobbik eset. Mikor valaki észre veszi, hogy na ebből elég volt, mert már nem olyan semmi mint régen. Se a teste se a memóriája nem működik rendesen. Olyankor jobb gyorsan távozni. Sajnos ezt nem lehet megrendelni, itt legalább is nem. Hollandia és Svájc az igazi, ilyen szempontból.

Demi78 2017.06.30. 15:04:26

Miert lett volna negativ komment a zsidosaggal es vagy Izraellel kapcsolatban? Itt csak azokat szidjuk, akik kimentek vagy otthonmaradtak:D.

Én és Énke 2017.06.30. 15:18:38

@P.Elliot: Nagyon érdekes és elgondolkoztató az, ami(ke)t írsz a "magánvallásról". Sokban egyezik az elképzelésünk, bizonyára más sem fogadja el a mantrát, habár nem istentagadó. (A "megkötött kéz" feltételezéséért pedig külön elismerés jár.)

Valaminek bizonyára kell lennie. Mondjuk, én (azaz mi) nem pont az ide-oda üzengetésre - melyhez a képzelet teszi hozzá a hiányzó részt - hanem a megmagyarázhatatlan történésekre gondolok, hanem az olyan "hajszál híján ott hagytam a fogam" típusú esetekre, melyek mögött még a legvadabb ateista is "védőangyalt" sejt.
:-)

LittleG (uk) 2017.06.30. 15:19:26

@Demi78: Mindenhol vannak antiszemitak meg barmilyennemzet-ellenesek, ami szamomra teljesen nonszensz. Ertem en, hogy miert, ha 10 arabbol 9 terrorista, akkor a 10.-re is rafogjak. Jogtalanul, de hat igy mukodik a sztereotipia. Na de mikor 10 arabbol 0,1 az es megis a tobbire is rafogjak, az mar nem szimpla sztereotipia, bar nem tudom, minek kene nevezni. Tomeghiszteria? Tomeges hipnozis?

Mindegy is, beszeljuk inkabb a halal utani eletrol :)

Moody konyverol hallottatok? Ahol ideiglenesen a klinikai halal allapotaban levok jonnek vissza, es meselnek..

Ami persze vagy valos vagy tevkepzetek, de meglepo dolgokat is meselnek, amik arra utalnak, hogy talan megsem csak mese.

Biztosat ugyan mig elunk, nem fogunk tudni, de gyanitom, hogy nem nagyon van ember, akit ne foglalkoztatna a tema..

Shaktee 2017.06.30. 15:28:06

@Csodabogár:

www.cbc.ca/news/canada/ottawa/ottawa-police-chief-bordeleau-canada-day-security-1.4185508

:( Tiszta gulág már itt is.

Reggel a Parlament elott jovok dolgozni, embertelen barrikádokat emeltek hogy ne tudjanak a tomegbe hajtani..

Remeljuk nem lesz semmi baj..

DieNanny CH 2017.06.30. 15:32:11

@P.Elliot:

Hari nem orvos. A felesége az.

Hari Seldon 2 2017.06.30. 15:42:52

@P.Elliot:
Mme Seldon az orvos, ráadásul gyerekorvos, szóval és neki ehhez a témához nagyon ritkán van köze.

tanato 2017.06.30. 15:45:27

@Demi78: Ebben a posztban a zsidő állam csak keret ahová id-oda költözgetett a posztíró.Ezért nincs ilyen jellegű komment se pro se kontra irányban(Szerintem).
Ha a poszter sváb származású volna akkor Németország lenne a keret,ha meg bulgár származású mint a mi kedves Maxunk és ugyneze lenne a poszt témája akkor Bulgária volna a keret.

Hari Seldon 2 2017.06.30. 15:45:57

@Demi78:
Én azt hoztam, fel a témánál, hogy "megvárta amíg megszületik az unokája, és utána ment el". - Szóval inkább erre terelődött a szó. Aztán meg belekerültünk egy negativ spirálba ezzel kapcsolatban.

Shaktee 2017.06.30. 16:03:19

@tanato: Vannak itt jópáran sváb származásuak, mégsem németország a keret.

a meleg bircafirka külön kategória :-)

tanato 2017.06.30. 16:45:41

@cat power: Az attól függ milyen posztot ír/na/az illető.Ha a többszöri váltásról szólna Német és Magyarország között,akkor igen.

Pebbles 2017.06.30. 17:47:47

Hat amikor az iro sirt en is sirtam, teljesen atjottek az erzelmek. Pedig nekem nincs igy szanaszet a csalad, ocsem is ferjem is idekint vannak, gyerek pedig nincs. Alig varom a kovetkezo reszt!

Vadalmaaaaa 2017.06.30. 17:47:57

Varj egy pillanatot! Teged szakiranyu vegzettseg nelkul foglalkoztattak egy olyan szektorban,ahol jogszabaly irja elo azt? Hanyat irunk,amikor ez zajlik? 1964- et?????

Csodabogár 2017.06.30. 17:53:11

@P.Elliot: Amerikában egyszer tv-n láttam véletlenül valami vetélkedő végét. Már nem tudom mi volt a cél, de volt néhány meglett férfi aki elfakadt sírva mert lemaradt vagy kiesett. Én ezt egyáltalán nem tartottam férfiasnak, sőt!
Azt hiszem ez manapság divat. Láttam már hangversenyt is ahol egész normális zeneszám alatt néhány férfi elkezdett könnyezni.
A fent említett dolgokon még nő létére se sír az ember.

gabors 2017.06.30. 18:31:19

@P.Elliot: " Ha Amerika is tartott volna lakasellenorzeseket akkor nem ontotte volna el az orszagot nagyjabol 30 millio illegalis betelepedo." ezt a szamot honnan veszed meg trump sem mond 11 millional tobbet ??? a hivatalos allaspont (ICE stb) 10 milliorol beszel.. azok kozul mar sok sok ezren el is mentek onkent meg tobb szaz ezret meg kitoloncoltak (Obama 2009 es 2015 kozott 2.5 milliot deportalt csak szolok a 2016-os adat nem vegleges de magasabba mint barmelyik evben korabban )

nem kevered a kb 40 millio bevandorloval (nem amerikaban szuletettel) mint Te is meg en ????

LittleG (uk) 2017.06.30. 18:50:57

@Hari Seldon 2: Miert lenne negativ az a spiral?

LittleG (uk) 2017.06.30. 18:59:10

@puhacica: Hat teljesen felkeszulni nem is, foleg a hirtelenre, de a lassabra szerintem lehet. Az mar mas kerdes, hogy ki mit szeretne. En leginkabb almomban meghalni. (bar ki tudja, lehet az sem fajdalommentes, lehet megebred az illeto, csak senki nem latja...)

Na jo, ez mar eleg lehangolo valoban. 30 eves korom elott ritkan gondoltam ra, azota meg egyre tobbet. Aminek viszont pozitiv hozadeka is van - sok szituacioban inkabb engedek, nem huzom fel magam stb merthogy az elet rovidsegenek fenyeben igazan nem eri meg...

Imre apó 2017.06.30. 19:25:14

@Demi78: Akkor mindenkit szidunk?? :)))))))))))))))

Imre apó 2017.06.30. 19:27:03

Klassz írás. A folytatás is érdekel. Végre valaki aki jól fogalmaz :)))
(Persze a többség is jól ír)

tsabus UAE 2017.06.30. 19:33:52

Szerintetek Isten miben hisz, milyen vallású ? Vagy csak simán technokrata ? Esetleg utánpótlást nevel több bolygón, aztán az nyer, aki jobban megérdemli ?
Ha már...

Imre apó 2017.06.30. 19:36:33

@tsabus [UK]: Ha találkoznék vele megkérdezném, hidd el :))))

sZulamith 2017.06.30. 20:02:47

Tetszik, mert a munkájának mindig a kellemesebb oldalát néz, Honnan fogom tudni, hogy folytatás?

Payrollerwitch 2017.06.30. 20:24:20

@Csodabogár: Vetélkedőn nem sírnék, de te is írtad, hogy nem tudod, mi volt a cél. Azért aki benne van, azt könnyen elragadhatják az érzelmei. Amik nem baj, ha vannak.
De koncerten. Mennyi olyan csodás, és "egészen normális" dallam van, amitől az embernek könny szökik a szemébe. Jó is az! Akár férfi vagy, akár nő!

Payrollerwitch 2017.06.30. 20:27:24

@P.Elliot: Nem hülyeség a pénzalap a leendő unokának, ugyanakkor a pénz bármikor elértéktelenedhet, elvehetik, stb. Ami meghatározóbb lehet, írj neki, magadról, magatokról, az emlékeidet, a szüleidről, nagyszüleidről, hogy lássa, tudja, honnan jött.

Shaktee 2017.06.30. 20:48:36

@puhacica: fiatalka vagy, hátha nem ismered..

www.youtube.com/watch?v=vu7XWgczC7o

Carrie On, carrie on..:-)

Shanarey 2017.06.30. 20:59:48

A poszt jó csak szokás szerint rövid.

Ki mikor hal meg? Ez sem rossz téma, de nem ide való.
:-)

A sírás, érdekes téma, de az egyrészt kor függő másrészt attól is függ hogy kivel mi történt az addigi életében.

gabors 2017.06.30. 21:07:06

@cat power: '
Carrie On, carrie on..:-) " hat igen azok jo kis hatvanas evek ... ??? azok voltak a szep idok ??

gabors 2017.06.30. 21:13:07

nagyon jo poszt kovetheto reszletek egy kis erzelem stb.

.. milyen erdekes senki "nem erti felre" senki nem "irigy" vagy azok ma alszanak ???? :-))) (vagy mindenki a halalra meg istenre hajaz ma es nem a posztolora ?? NEM ERTEM !!)

Shaktee 2017.06.30. 21:19:57

@gabors: te mire hajaztál manhatten project?? :DDD

nyuszigonosz 2017.06.30. 21:21:01

Tetszik a poszt. Egy baja van: rövid volt megint és remélem nem kell sokáig várni a folytatásra.

gabors 2017.06.30. 21:54:39

@cat power: youtu.be/wfgxMsEDbIs

na ez az eleterezes EDDA .... 1990 !! Na ekkor keltem at a hatart ....

Shaktee 2017.06.30. 21:57:01

@gabors: nem vagyok edda fan, sorry :)

Korai pmobilt, azt igencsak komáltam :)

gabors 2017.06.30. 22:07:20

@cat power: ' nem vagyok edda fan, sorry :)" en is csak ezt az egy notat tudom felidezni mert ez nagyon nepszeru volt ebben nem is az EDDA a jo hanem a sracok (vegzos gimnazistak) bajusszal tanyersapkaval meg az asztolon a sok piaval

gabors 2017.06.30. 22:11:23

"http://index.hu/gazdasag/2017/06/30/kilato_tyukod_eu_penz_epitkezes_beruhazas_alfoldi_falu/"

ilyen segelyeket (tamogatasokat) ad az EU mert arra nem szamitanak hogy a magyarok barmit el tudnak lopni ...

Arthamyr 2017.06.30. 22:28:41

@gabors: Az ilyen videók mindig azt az érzetet keltik bennem, hogy megöregedtem... :( Az ilyen napok már nagyon-nagyon ritkák lettek, az összes cimborám elapukásodott.

LittleG (uk) 2017.06.30. 22:56:49

@sZulamith: a mainak ez a bevezetője:

"Másfél hete jelent meg Péterék történetének első része, melyben arról volt szó, hogy "

a folytatás gondolom valahogy hasonlóan lesz felvezetve :)

(x hete jelentek meg... második része.... és ez itt a harmadik rész)

Hogy az X mikor lesz, nem tudni. Be kell nézni...

LittleG (uk) 2017.06.30. 23:00:24

@gabors: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Ha a posztoló nagy arccal köszön be, a kommentek "irigykedők" lesznek.

Ha meg szerényen, akkor esetleg nagy ölelés fogadja :)

gabors 2017.06.30. 23:03:30

@cat power: "te mire hajaztál manhatten project?? :DDD " a hosszu hetvegere es most sajnalom hogy nem vettem ki a hetfot mint szabadnapot :-))))) BRRRRRRRRRRR

LittleG (uk) 2017.06.30. 23:04:57

@gabors: hát ezt végig kellett nézzem :) azok a hajak, ruhák és léggitározások :)

nekem 16 évvel később ez ment a lagzimon

LittleG (uk) 2017.06.30. 23:06:38

@Arthamyr: és te ugyanolyan maradtál, mint amilyen voltál?

puhacica 2017.06.30. 23:23:40

@LittleG (uk): hm, erdekes. nagyon nehezen mondok nemet, sokszor inkabb en szivok, nehogy megbantsak masokat. ezen probalok dolgozni, lassan betoltom a 36-ot es ugy erzem, rohadtgyorsan szalad az ido, nem vesztegethetem el feleslegesen.

@cat power: valoban nem. akkoriban meg boven a gatyaszár utcaban laktam... :)

gabors 2017.06.30. 23:23:59

@LittleG (uk): "hát ezt végig kellett nézzem :) azok a hajak, ruhák és léggitározások :)

nekem 16 évvel később ez ment a lagzimon "

nem tudom azert lagzin nem jatszottam volna.

De egyetemista voltam amikor ez ment a 80-as evek masodik feleben elobbiek kozul egyedul a "kolykod voltam" jut eszembe ... de nekem inkabb a Benko Dixiland jott be mindig ott voltam mikor a Varklubban jatszottak !!!!

de koztuk volt a III/III is ok sem voltak kulonbek ... mint

Arthamyr 2017.06.30. 23:24:41

@LittleG (uk): Sajnos én is megöregedtem, csak magamat minden nap látom, és a változás elég fokozatos, hogy ne vegyem észre. Csak néha valami felelevenít valami régi emléket, és eszembe jut.

Shaktee 2017.06.30. 23:26:09

@Arthamyr: akkor nyígj majd ha elnagypapásodtak :)

Shaktee 2017.06.30. 23:31:08

@gabors: ki volt a vamzer a Benkoéknėl? :)

gabors 2017.06.30. 23:31:37

Na csa es

Happy Canada Day !!!!

Boldog Szuletesnapot Kanada !!!!

(majd beirom holnap reggel is biztos ami biztos !!)

Shaktee 2017.06.30. 23:45:40

@gabors: Meglesz, vizesen..bár az előbb kisütött a nap pár percre.

Ma este Charles Bradley koncertre megyünk, szabadtéri..remélem nem lesz zuhé.

m.youtube.com/watch?list=RDEMjATTpcHQNDf5TtC1OfO8EA&params=OAI%253D&v=yBdTVmSVq14

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.30. 23:54:03

@Hari Seldon 2: sógornőm a gyereke keresztelőjéig "tartotta" magát, rá egy hétre meghalt.

@Én és Énke: van egy klassz kis templom itt, ahol időnként szójátékos mondásokat raknak ki egy nagy táblára, mint Amerikában szoktak helyenként, s pár havonta váltogatják. A legutolsó passzol ahhoz amit írtál: Coincidence - when God decides to stay anonymous.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.01. 00:14:05

@bpetya75: kiváncsivá tettél, rákerestem... wow. Muszáj lesz holnap meghallgatni az egészet :-)

LittleG (uk) 2017.07.01. 00:53:30

@puhacica: Je, akkor kb
egyidosek vagyunk :) nekem tizenevvel ezelottig volt par (sok) evem, amikor nem tudtam nemet mondani, sot sokszor ellent mondani sem. Olyan jol sikerult a felhaborodas, hogy kicsit atestem a lo tulso oldalara. Ha kicsit is azt erzem, hogy valaki meg akarja szabni, hogy mit csinaljak, vagy gondoljak, harapok.
De ha valaki valamire megker, arra meg mindig nehezen mondok nemet. S ha mondok is, utana meg lelkiismeret-furdalasom van...

Shaktee 2017.07.01. 01:22:28

@puhacica: gatyaszár vagy sem, ez egy örökzöld a oldies rádiókban :)

A másik dolog amit akartam neked mondani, bár a szomszédnál írtál erről - hogy ma már a nőknek nem kell felvonulni, mutatni magát egyenlő jogokért..nők milliói vonultak az utcára az idén trump miatt, puncisapkákban...
Nem sok rezsiszilárd, donald kell ahhoz hogy megint ki legyen baszva a nőkkel.

Najó, irány Bradley koncert, múlt évben rákja is volt, tán ez az utolsó esély őt látni élőben.

bpetya75 2017.07.01. 07:23:43

@kisrumpf:

Jó szórakozást hozzá! :-)

puhacica 2017.07.01. 08:08:29

@LittleG (uk): "De ha valaki valamire megker, arra meg mindig nehezen mondok nemet. S ha mondok is, utana meg lelkiismeret-furdalasom van..." - pont igy. ezert irtam, hogy legalabb a halalomban szeretnek kicsit onzo lenni. :D

@cat power: szerintem meg eleg sok kell hozza.

Shaktee 2017.07.01. 13:55:55

@puhacica:
Amíg netes trollok úgy jellemzik a milliós női tüntetéseket világszerte "bottal se nyúlnék hozzájuk", hozzáteszem hogy gyerekek, nagymamák is vonultak..na..addig azt hiszem hogy nincs vége a küzdésnek, a nőknek sem.

Muscari 2017.07.01. 17:23:32

@bpetya75: én is ezt szeretném. Keresztanyám is így halt meg nemrég, 86 évesen. Kint a kertben, az imádott virágai között egyszer csak megállt a szíve. Így lenne jó meghalni, igen.

Posztoló, nagyon meghatottál, várom én is a folytatást.

01234567 2017.07.02. 09:49:26

Nagyon jók az író posztjai, csak a tököm tele mindig akkor hagyja abba amikor a leginkább olvasnám tovább! :)
Van egy zsidó kollégám, ő is élt kint, volt katona, tőle tudom, sokan amikor kimennek oda nem is veszik számításba ezt (már mint a katonaságot), vagy azt hiszik micsoda buli lesz. Neki már a kiképzésnél majd leszakadt a töke, az meg máig ható "élmény" neki ahogy Libanonban kuksolt egy gödörben és lőtt mindenre és mindenkire ami mozgott, bevallotta igazából azt sem tudja kire, mire, ahogy rá is lőtt mindenki, mindenhonnan, miközben az egyetlen dolog amire gondolt csak valahogy élje túl.
Ami a több munkahelyet illeti, én is csináltam 20-30-x évesen Magyarországon többször, az csak egy bizonyos ideig megy egy bizonyos korban, és eléggé gyilkos. Volt olyan időszakom az Örs Vezér téren öltöztem át egyik munkás ruhából a másikba egy félre eső zugban...Mit mondjak? Ez volt akkor az egyik fő ok amiért kimentem dolgozni külföldre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása