oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 23. 06:30,  Végre itthon! 255 komment

2017. június 23. 06:30 Határátkelő

Végre itthon!

Miért költöztem haza, hogyan élem meg és maradok-e itthon vagy visszamennék-e újra? Ezeket a kérdéseket teszi fel írásában Boglárka, aki tíz évig dolgozott szezonális munkákon Ausztriában, szóval jó sok mindent látott, mielőtt úgy döntött volna, Magyarországon marad. A döntésig vezető útról és a hozzáállásról szól írása (a képeket pedig ezúttal is köszönöm).

Te is hazaköltöztél? Hogyan élted meg? Maradsz, vagy visszamennél megint? Jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen!

vorderlablog.jpg

„Ráment az életem a külföldi munkára” - ez volt a címe a blogbejegyzésnek, amit a minap átküldött a Párom, hogy olvassam el. Egy szuszra átfutottam rajta és bár lett volna bőven hozzáfűznivalóm, inkább mégsem álltam neki kommentálni a leírtakat.

Volt benne bőven, amivel kapcsolatban én máshogy gondolkodom és a cikk írójától eltérően cselekedtem volna. Így egyértelműen más lett volna a végkifejlet is kettőnk sztorijában. 

Ahogy valóban az is lett, mint arról az alábbi sorokban beszámolok Nektek. Az élet pedig úgy gondolom attól szép, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen működünk. 

Mindenkinek megvannak a maga tapasztalatai, melyek lehetnek pozitívak vagy kevésbé lelkesítőek. Elhamarkodott döntés lenne bárkit megítélnem néhány soros beszámoló alapján, úgy, hogy bővebb információval nem rendelkezem az egész képet illetően. 

Amivel viszont a bejegyzés írójával együtt maximálisan egyetértek, az a cikk utolsó mondata, melyet olvasva azt éreztem, jó, hogy más is gondolkodik bizonyos tekintetben hozzám nagyon hasonlóan: 

„Tapasztalt külföldi dolgozóként azt tanácsolom mindenkinek, hogy menjen, gürizzen a pénzért és ha megvan a cél, jöjjön HAZA. Talán így tehetjük élhetővé Magyarországot!” 

És hogy miképp hangzik az én történetem? Miért költöztem haza, hogyan élem meg és maradok-e itthon vagy visszamennék-e újra? 

Tíz plusz tíz év 

Idén húsvétkor a 40. születésnapomon tettem le a lantot Ausztriában. 10 évnyi szezonális vendéglátós munka után (+10 évnyi itthoni balatoni előzménnyel súlyosbítva :P ) döntöttem úgy, hogy itthon folytatom az életemet. 

Illetve maga a döntés már pár évvel korábban megszületett. Három évvel ezelőtt nyár végén jutottam el arra a pontra, hogy azt az életet, amit éppen akkor éltem, belátható időn belül le akartam cserélni valami másra. ITTHON! Ez volt a legfontosabb szempont. 

Amivel már 2007. decemberében is tisztában voltam, mikor belevágtam a külföldi munkába, hogy a vendéglátás egy speciális szakma. Kicsit sem családbarát. 

Ezen kívül azt sem lehet róla elmondani, hogy olyan munka, ahonnan érdemes és lehetséges az embernek úgy nyugdíjba menni, hogy élvezze a nyugodt, boldog öregkort. Aki még sosem próbálta, el sem tudja képzelni, milyen komoly fizikai, szellemi és lelki igénybevételt jelent ez a fajta meló. 

A külföldi szezonális jellegű munkavégzésnél pedig még jön hozzá jó pár nehezítő körülmény. Az ember sok száz kilométerre van hónapokon keresztül a szeretteitől. 

Még ha olyan szerencsés is az illető, hogy a párjával, szüleivel, néhány barátjával egymás közelében dolgozhat, akkor is sok lemondással és nélkülözéssel járnak a kint töltött időszakok.

fentahegyen.jpg

Amiért persze bőven kárpótolhat az itthoni fizetés sokszorosa, a mesés környék, amerre szabadidőben kirándulni lehet, a kinti új ismeretségek. De a tény attól még tény marad: az élet sokszor egy vándorcigányéhoz hasonlíthat, mert van rá esély, hogy egy igazán jó munkahelyet megtalálni akár évekbe is beletelik. 

Minden tél ugyanott 

Nekem ilyen szempontból remekül indult a pályafutásom. Első helyem bizonyos szempontból egyben az utolsó is lett, ugyanis 10 éven keresztül minden egyes télen ugyanoda járhattam vissza. 

Sőt az utolsó két nyaramat is már szintén abban az étteremben töltöttem, ahol annak idején megkezdtem a kinti munkát. A közötte eltelt jó pár évben azonban megfordultam három osztrák tartomány 5 különböző munkahelyén. Strandbüfétől kezdve, emeltebb szintű éttermen át egészen a szállodáig bezárólag. 

Lehet, hogy van, aki azt mondja erre, fene a jó dolgomat, hogy egyik hely sem felelt meg számomra. Én pedig miért is bizonygatnám, hogy mindenhol alapos oka volt annak, hogy a következő nyári szezonra nem tértem vissza az adott helyre? ;) 

Ez az én dolgom és döntésem volt, s kivétel nélkül mindegyikből nagyon sokat tanultam. Részemről amondó vagyok, hogy akár a főnökség becsül kevesebbre, mint szeretnénk, akár a kollégáinkkal vannak folyamatos konfliktusaink, érdemes kicsit magunkba nézni minden esetben. 

Mert aki bosszant, irritál, áskálódik ellenünk, valamilyen formában vagy tükröt tart számunkra vagy valamit tanít nekünk. Persze a maga módján, közel sem tudatosan téve ezt. ;)

katasznvirag.jpg

Magyarnak lenni nem érdem 

Részemről a mai napig hálás vagyok az engem két hét után kirúgatni akaró magyar kolléganőmnek. Ahogy annak a magyar kollégámnak is, aki az agyamra ment a nyelvet nem tudásával és meg volt róla győződve, hogy alanyi jogon jár neki a segítségem. 

Bevallom pár hét után a legnagyobb pörgés közepette elegem lett belőle, hogy tolmácsként kellett funkcionálnom mellette. Mivel ezzel akadályozott a saját munkám elvégzésében, amiért meglehetősen szép fizetést kaptam. 

Amikor az ő dolgait intézve kellett naphosszat futkároznom, közel sem voltam képes ugyanis olyan szinten végezni a rám kiszabott feladatokat, ahogy én magamtól illetve a főnökség tőlem elvárta volna. 

Aki házmester létére olyan alapvető szavakat sem ismer, mint villanykörte, csavarhúzó és létra, ráadásul még barátságtalan is mindenkivel a munkahelyen, azzal én miért legyek kedves és segítőkész? Mert magyar? Na és? Ez nem érdem, ő ezért semmit nem tett le az asztalra. Semmiért valamit pedig csak a hangzatos tévéreklámokban ígérnek... 

Sorolhatnám még a példákat, mert 18 kint töltött szezon alatt volt jó pár főnököm és kollégám, akikről bátran állíthatom, hogy inkább elrettentő példának voltak csak jók... 

A lényeg viszont számomra inkább az, hogy ők is mind hozzátettek az életemhez és közelebb segítettek a döntéshez, hogy hazajöjjek. És a magam útját járjam a saját országomban. 

befogadtake.jpg

Amitől még Ausztria mindig is a szívem csücske, második otthonom marad. Mert gyönyörű, mert sokat kaptam a kint töltött idő alatt és az ottani keresetem teszi lehetővé azt, hogy most itthon a magam uraként élhessek. 

Mert megtanultam egy nyelvet, begyűjtöttem egy halom szakmai tapasztalatot és megismertem rengeteg embert. Köztük olyanokat is, akik megmutatták számomra, hogy az, amiben jó vagyok, az többféleképpen is hasznosítható. 

Hogy attól mert nincs több diplomám és számos nyelvvizsgám, ugyanolyan jól boldogulhatok önállóan, mint azok, akik a fenti „papírgyűjtésre” alapozták az életüket. 

Aztán esetleg végül Ausztriában kötöttek ki mosogatóként vagy szobalányként... Amivel egyébként úgyszintén minden rendben van. Nekik ezzel tanít az élet valamit. 

Ők így kapnak lehetőséget a változásra és a változtatásra. A kérdés mindössze annyi, milyen módon élnek vele? Az első kudarcok után sírva futnak haza a „mama szoknyája mögé bújni”, vagy vesznek egy nagy levegőt és azt mondják: IGENIS MEGCSINÁLOM! Mert vannak álmaik és céljaik, amikért hajlandók tenni napi szinten, kitartóan haladva előre. 

Néha újratervezve, máskor kicsit akár megpihenve és átgondolva a dolgokat, de töretlenül haladva azon az úton, amin elindultak, mikor meghozták a döntést, hogy átlépik a határt. Kifelé avagy hazajövet. 

A buktatók 

Saját példámból kiindulva mondhatom, a külföldre indulók nagyon ritkán vágnak neki pontosan meghatározott céllal és ahhoz tartozó konkrét tervvel a kinti munkának. 

Ami pedig még nagyobb buktató: ritkán vannak megbízható forrásból származó pontos, sokrétű információik arról, mi vár rájuk abban a másik országban. Ahol hiába van egy alap nyelvtudása az embernek még van, hogy évek múlva is komoly erőfeszítésébe kerül megérteni mondjuk a helyi tájszólásban diskuráló főnökséget és vendégeket. Hacsak nem teszi oda magát kőkemény munkával, barátságosan, megmutatva, hogy a magyarok nem ismernek lehetetlent. 

borcsihegyei.jpg

Mert bármit is hagy itthon maga mögött az ember kilépve a komfortzónából és a néha reménytelen de legalább ismert helyzetből, odakint mindenképpen kicsit a semmibe ugrik fejest az első időkben. 

S olyankor a felbukkanó váratlan akadályok, vagy éppen előre várt nehézségek is sokszorosan bonyolítják az újonnan megkezdett életet. Legyen szó szezonális vagy éves állásról, vendéglátásról, építőiparról vagy házi betegápolásról. Az eredmény ugyanaz. 

A hazaköltözés boldogsága 

Ami az én hazaköltözésemet illeti, akkora boldogságként éltem meg, mint annak idején azt, hogy remek munkát találtam magamnak Ausztriában. És még mindig ugyanúgy szeretem Ausztriát. <3 Most már itthonról. :) 

Mert annak a három évvel ezelőtti nyárnak a végén elhatároztam, ideje hazatérni... Eldöntöttem. És bár beletelt még némi időbe és néhány vargabetűbe, míg eljutottam a tényleges megvalósításig, de büszke vagyok rá, hogy végül MEGCSINÁLTAM!!!!!

smileyk.jpg

Szívből hálás vagyok mindenkinek, aki bízott bennem, biztatott és drukkolt nekem. Ahogy azoknak is, akik ellenem voltak vagy vannak akár a mai napig. Akik fanyalogva húzzák a szájukat, ezerszer is elmondva, hogy „megbánod Te még ezt!”. 

Bár pont más célt akartak elérni, éppen hogy további motivációval láttak el és megerősítettek a szándékomban... Tehát nekik is hálás vagyok azért, hogy önmagukat adták. Tegyék ezt továbbra is, és éljék azt az életet, amit eddig. Ahogy én is élem a magamét, végre ITTHON Magyarországon. Boldogan, sikeresen és elégedetten.” 

Ha szívesen olvasnál még Boglárkától, látogass el az oldalára.

HÍRMONDÓ 

Merkel finoman beszólt Orbánnak

A német kancellár fenntartásokkal támogatja a közös eurózónás büdzsét, illetve a közös pénzügyminiszter kinevezését. Emellett finoman, de beszólt a magyar miniszterelnöknek.

Így omolhat össze a brit gazdaság, ha... 

Bár a brit kormány elsősorban a képzett munkaerő bevándorlását tartaná elképzelhetőnek az uniós kilépést követően, a gazdaság igényei teljesen mást mutatnak, és ebből akár még baj is lehet.

A világ 10 legnépesebb városa 2030-ban 

Egyre többen élünk a Földön, és egyre többen élünk városokban, a folyamat pedig nem hogy lassulna, tovább gyorsul majd. Nem csoda, hogy 2030-ra a világ tíz legnagyobb városában összesen több mint 284 millió ember él majd. Még egyszer: tíz városban. De melyek ezek a metropoliszok?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112614831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.23. 18:11:12

@Arthamyr: Hát, pasi-szemszögből, feltétlenül ;))))

Arthamyr 2017.06.23. 18:18:30

@Pink Petsch: Pl. grafikus, ilyen-olyan designer, médiamunkások, jogász, ügyfélkapcsolattal foglalkozó emberek szerintem nem reál beállítottságúak. Csak pár példa, és a fejlett országokban sok kell belőlük. A vezetői képességeket meg én humán beállítottsághoz tartom közelebbinek, de valóban, egy egészséges mix a jó (mint egyébként mindenhez), egy vezetőnek nem árt legalább kicsit érteni az emberei munkájához.

tanato 2017.06.23. 18:19:46

@Golf2: Így szoktak fogalmazni,de a lényeg valami hasonló.Szóval könnyebb lelépni ha nincs jogi közösség.

Arthamyr 2017.06.23. 18:20:56

@Pink Petsch: Elvileg egy házasságnak mindkét fél pozícióján javítania kéne, egyébként minek menne bele az, akinek nem?

London2009 2017.06.23. 18:24:34

@Arthamyr: Az en korosztalyomban meg mindig a hazasodas divik, ugyhogy egyelore meg senki sem valt el. Majd kerdezz meg errol tiz ev mulva, addigra lehet, hogy valtoznak a dolgok. Nem gondolom, hogy ma annyira masabb elvalni. Nekem peldaul a nagyanyam elvalt, pedig falun elt es 1921-ben szuletett, ugyhogy akkoriban tenyleg ritkasag volt. Megis elvalt, szerintem beleszeretett valaki masba, bar ez igy sosem lett kimondva. Ha valaki pedig manapsag elvalik, ugy, hogy kozos haz, gyerek is van, ugyanugy sziv utana, mint 100 evvel ezelott. Nehezebb elvaltkent, gyerekeskent ujra part talalni es mindent elolrol kezdeni. Illetve az anyagi helyzetnek sem tesz jot, az biztos.

tanato 2017.06.23. 18:25:05

@Arthamyr: A gond akkor van ha makogós angol/német sincs és úgy indul neki valaki akár eladható szakmával is/pl. szakképzett ápolónő/a nagyvilágnak és csak max takarítani tud azt is csak akkor ha a mindennapi életben van aki fordítson neki/Környezetemben mindennapi tapasztalat..Ezért inkább el sem indulnak.

London2009 2017.06.23. 18:26:25

@Pink Petsch: Csak nem lattad a Hysteria cimu filmet? : )
Akkor sem minden ur jart el. Na es ma is van aki ugyanugy eljar, mint ahogy lehet, hogy a nagyapja is eljart 100 evvel ezelott… ugyhogy szerintem ez aztan nem mervado.

London2009 2017.06.23. 18:28:03

@Arthamyr: szerintem is jobb. Akkor inkabb, ha mar nagyon muszaj, "jarjon el." De jo temank van. :D

2017.06.23. 18:28:19

@Arthamyr: Hm, van egy olyan érzésem, hogy te úgy véled, aki humán beállitottságú, az bármi lehet grafikustól a ruhatervezőn és újságirón át a call-centeresig vagy pszichológusig.
Nos, ez kb. olyan, mintha én azt mondanám, hogy reál beállitottaságúként bármi lehetnél gyógyszerésztől különböző nyelveken programozón és tervezőmérnökön keresztül a villanyszerelőig. Ez meg ugye, nincs igy ....

gabors 2017.06.23. 18:28:39

a kepek nagyon jok de azonkivul tul hosszu a cim eleg lett volna mert meg azt sem fejti ki a posztolo hogy miert van felkialto jel a vegen. :-)))

2017.06.23. 18:30:50

@Arthamyr: Ja, a poziciókon javitott is általában, csak az asszonykának a doki szállitotta az orgazmust, a férjuramnak meg a kurva. Fasza, mi? De jó, hogy a poziciók azért javultak ám! :DDDD

tanato 2017.06.23. 18:33:58

Kicsit érdekesnek hangozna pl. ez a mondat: X. miniszterelnök és barátnője fogadta a szomszédos monarchia Y uralkodóját és annak élettársát.

gabors 2017.06.23. 18:34:43

@Poalba: "@diggerdriver: fogadjunk, hogy 50-es férfi vagy :)))))) " mivel 36 evet dolgozott az otvenet megsacsolni konnyu volt ... de mibol gondolod hogy ferfi ???

London2009 2017.06.23. 18:42:12

@tanato: Parjat! Nagy betuvel! :D

gabors 2017.06.23. 18:46:13

@Pink Petsch: " az amcsiknál nem tudom, lehet, nálatok lazábban kezelik, vagy államonként változik." van itt is, eleg sok kovetelmeny, csak azert nem a "szakacs" vagy "szakacs seged" a felelos hanem a tulaj/manager es nem papir kell rola hanem be kell tartani ... (NJ-t nem tudom) de NY-ban eleg rendszeresen ellenorzik az etteremeket es kotelezoen ki kell tenni az utolso allami ellenorzesrol a papirt ... nemregiben vezettek be egy meg latvanyossabb dolgot hogy az ajton van egy nagy betu A/B/C (D vagy E de oda mar normal ember nem megy be) ez az iskolai osztalyzatok alapjan megy minden amerikai elsore megerti ...:-)

gabors 2017.06.23. 18:52:27

@P.Elliot: 'Egyszeruen vendegmunkassag... " ez itt szitokszo !!! (fuggetlenul attol hogy lehet PONTOSAN leirja a helyzetet) :-))

Shaktee 2017.06.23. 18:54:07

@gabors: a légies, finomkodo stilusábol, evidens.

gabors 2017.06.23. 19:00:47

@swing gitan: "@gabors: a légies, finomkodo stilusábol, evidens. " en csak az "eszemfaszom" szofordulatbol jottem ra par honapja :-) azota is "teccik" de nagyon...

tanato 2017.06.23. 19:01:17

@Pink Petsch: Egy ilyen filmet láttam, egy kínait régebben. A századforduló körüli még a komm.rendszer előtti Kínában játszódik,egy gazdag hivatalnok házának háremében.4 felesége volt.A második asszony a házhoz járó orvossal csalta a férjét,lévén más férfi nem tudott bejutni a jól őrzött hárembe.A film fő témája nem ez volt hanem a 4. feleségről szólt egyébként,aki a végén megőrült,a 4 nő közötti állandó harcban.Szóval amikor rájött a férj,kivégeztette a második asszonyt a kor szokásai szerint.Hogy az orvossal mi lett az nem derült ki,nyilván őt is érte retorzió.

Shaktee 2017.06.23. 19:05:55

@gabors: régi vaker eszaemfaszom megáll hogy nem ismerted :)

Shaktee 2017.06.23. 19:10:11

@swing gitan: "seggben kitérdelt"

Kave a kepernyon :-))))

gabors 2017.06.23. 19:10:23

@swing gitan: ' régi vaker eszaemfaszom megáll hogy nem ismerted :) " jo nevelest kaphattam :-))) nem halottam pedig pesti zsivanyokkal voltam katona .... (igaz regen vooot az mar)

Shaktee 2017.06.23. 19:11:39

@gabors: svábhegyi urigyerek lehecc :-)

gabors 2017.06.23. 19:14:02

@swing gitan: jo a cim alatta a kepppel mindent elmond ....

2017.06.23. 19:17:17

@gabors: Ok, hát azért kérdeztem, mert nem tudtam, hogy nálatok milyen a rendszer. Az EU-ban a HACCP-rendszer van, a papir megléte arra legalább garancia, hogy az illető legalább hallott a HACCP-ről, és nem kell külön elmagyarázni, hogy a földesárut nem pakoljuk a tejeshütőbe ...

2017.06.23. 19:18:06

@swing gitan: Olvasottság, müveltség ... :DDD

2017.06.23. 19:19:24

@tanato: Hm, abban a retorzióban azért nem vagyok biztos ... asszonyt lehet szerezni, de dokit nehezebb ;)

gabors 2017.06.23. 19:26:49

@Pink Petsch: Nem vagyok szakertoje a kerdesnek csak masod/harmad kezbol vannak informacioim....(meg amit olvasok) es nem is sok csillagos hotelekrol hanem inkabb sima csaladi ettermekrol barokrol van szo (nem meki/kfc/ vagy hasonlok)

Shaktee 2017.06.23. 19:29:22

@Pink Petsch: Láttam valahol egy korai 20-ik századi kurogepet is , holgyeknek. Lábhajtásos, dual action!

tsabus UAE 2017.06.23. 19:38:04

A házasság, az együttéléssel szemben témához az én véleményem: Jobb az, ha valaki egy szobában azért van, mert szeret ott lenni, nem pedig azért, mert be van zárva az ajtó. Sokkal jobban becsülök egy tízéves, papír nélküli kapcsolatot, mint egy tízéves házasságot.
De lehet, ezzel csak én vagyok így...

tanato 2017.06.23. 19:44:09

@Pink Petsch: Ez nem derült ki a filmből.

Arthamyr 2017.06.23. 20:00:12

@Pink Petsch: Nem, csak annyit akartam mondani, hogy aki humán beállítottságú, az is találhat magának keresett szakmát.

Arthamyr 2017.06.23. 20:03:14

@tsabus [UK]: A ló másik oldalára is át lehet esni. :)

Arthamyr 2017.06.23. 20:07:51

@tanato: Azt azért hamar össze lehet(ne) szedni, de gondolom ők már nem fiatalok/"beletörődőbb" emberek? Eleve ahhoz a szakmához kell valamilyen szintű tolerancia a negatív behatásokkal szemben.

2017.06.23. 20:12:37

@swing gitan: Vagy uraknak, ugye ... ;)

2017.06.23. 20:20:22

@Arthamyr: Most már csak kekecből ... a médiamunkás csak anyanyelven megy, azt külföldön elfelejtheted ... saját tapasztalat.
Egyébként olyan sok lehetőség nincs, persze, a grafikusi meló, meg a call centeres, tolmács/forditó még esetleg, ja és a pedagógus, akiből dada lesz, mint die Nannyből.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.23. 20:29:17

@swing gitan: kellett nekem megnézni ezt a videót... maradtam volna a konyhában, most nyugodtabb lenne az este.

Imre apó 2017.06.23. 20:31:17

@Pink Petsch: Ez az igazi :))) Pont ott nálad :))

Arthamyr 2017.06.23. 20:32:30

@Pink Petsch: Amúgy pl. IT supportos is lehet bölcsészből (ilyet ismerek), kiröhögik és semmi idő alatt megtanulják a dokumentációt, azzal hogy apróság az egyetemen elvárthoz képest. Azzal is vitatkoznék, hogy a médiamunkás csak anyanyelven megy, főleg, ha valamilyen specializált médiáról van szó (és oda azért komoly stáb kell). A lényeg az, hogy nem sokkal van rosszabb helyzetben attól valaki, hogy humán beállítottságú (persze itt nem azokra az elborult arcokra gondolok, akik a kocka bölcsész megfelelői), ha egyáltalán rosszabb helyzetben van. :) Sokkal több múlik a személyiségen, mint ezen.

Imre apó 2017.06.23. 20:32:41

@Arthamyr: Érdekelne a nem "humán beállítottság" megnevezése :)))))

Shaktee 2017.06.23. 20:40:42

@Pink Petsch: motorizált hordozhato tábori fapinára gondolsz?

Arthamyr 2017.06.23. 20:42:17

@Imre apó: @Pink Petsch: "reál beállitottságú"-t használt talán?

Shaktee 2017.06.23. 20:47:16

@kisrumpf: keverj egyet nekem is, meg masfel oram van :/

vimeo.com/35827193

Imre apó 2017.06.23. 20:48:08

@Arthamyr: Akkor optimista? Vagy inkább reális humanista?
Na akkor mi most? :)))))))))))))

Arthamyr 2017.06.23. 20:48:15

@kisrumpf: Ez legyen itt a legnagyobb problémád pénteken. :D

Imre apó 2017.06.23. 20:49:30

@Arthamyr: Na ez mindig jobb lesz, nevetős :))))))))))

Imre apó 2017.06.23. 20:53:11

@Arthamyr: Bizakodó megalkuvó? ez lenne?

kék madár 2017.06.23. 20:58:11

@Kiss Boglárka Andrea: nagyon jo posztot irtal szerintem, tok kerek es a blogod is profi, remelem jol fogod magad erezni otthon

2017.06.23. 20:59:53

@Arthamyr: Aki egy kukkot is megért az IT-ből, az nem is igazi bölcsész :DDDDD (viccvóut)
Ok, ha mondjuk egy PC-magazin-szerü lapnál vagy, ahol a szaknyelv amúgy is tele van anglicizmusokkal és angol szavakkal, akkor igazad is lehet.
Egyébként meg. Hidd el, hogy újságiró, jó újságiró csak az anyanyelveden lehetsz. Én anno, bizonyos körülmények fennforgása miatt, irtam pár cikket románul is. A román, mondhatni a második anyanyelvem, mert nemcsak jól beszélem, de a kulturális utalásokat, környezetet, vicceket is megértem. És nem voltam elégedett azokkal a cikkekkel. Állitólag jók voltak, de én tudtam, hogy ugyanazt magyarul mennyivel jobban meg tudtam volna irni.
Egy idegennyelvként tanult nyelvvel (angol, francia, német, spanyol, olasz, hindu stb.) esélyed nincs jó újságirónak lenni. Közepesnek vagy rossznak, meg minek?

2017.06.23. 21:01:38

@cat power: Nem a hátsó bejáratodra gondolok :DDD

tanato 2017.06.23. 21:05:02

@Arthamyr: Munka mellett már nem szívesen vállalják be az intenzív nyelvtanulást.

Golf2 2017.06.23. 21:10:32

"Itthon" csak átnyomta a plakáttilalmat ez a pár patkány...Ez már inkább itt-hon-talan.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.23. 21:16:35

off egyelore nem vagyunk haza jol elvagyunk Las Vegasba ... otthon( Montreal ) csak amunka varna ... itt egesz ejjel szorakozunk délig 1-ig alszunk ... meg lehet szokni ..

Shaktee 2017.06.23. 21:28:26

@Golf2:

cat power 2017.06.23. 14:21:11
Off

Eszem megáll..

A bajszos kula átnyomta a plakáttörvényt.

On

gabors 2017.06.23. 21:48:00

@Golf2: "csak átnyomta a plakáttilalmat ez a pár patkány.." eddig azt hittem mindenkinek tele volt a hocipoje a sok kormany propaganda plakattal legalabb most kevesebb lesz (nem?)

sZulamith 2017.06.23. 22:25:06

Legyen itthon szerencséje. El nem tudom képzelni, hogy mi az amiből itthon akar élni, amibe befekteti a kint keresett pénzét, és hosszú távon jövedelmező. Ha csak nem politikusnak áll:)
Mondjuk úgy öt év múlva jó lenne szintén egy poszt.

geeeteee 2017.06.23. 22:25:12

@montroyal ( CAN qc): Royal Flush volt? Online játszottam mielőtt itt megszüntették, vannak screenshotjaim. :)

2017.06.23. 22:46:45

@gabors: Nem lehetsz ennyire naiv.

Hari Seldon 2 2017.06.23. 22:52:05

@cat power:

Nem nagyon reagálnék rá, de mert Macron is érintett ezért szólok azért pár szót mégis.
Ez itt a szokásos köhög a bolha esete. Tisztelet? Arra azt mondják, hogy ki kell érdemelni. Úgy lesznek lenyomva mint a bélyeg. Az általában finomkdó Merkel is eléggé beállt Macron mögé. Pont most értékelődött fel Franciaország, hogy az UK kivállt az EU-ból. Trump meg "nagyon nem szereti" a németeket, kell nekik egy biztos barát, aki melleseleg atomhatalom, meg globálisan is játszik. Szóval szépen lezsírozzák például az európai ügyészséget. - azután a malmok lassan őrölnek de biztosan. De nem is nagyon reagálok a maffiakormány dolgaira, csak ha valamilyen formában Franciaország is értintett.
Mondjuk van egy olyan érzésem, hogy ezentúl Franciaország kicsit többet fog szerepelni a magyar médiában. - Főleg a fideszmaffiáéban... Ez meg nem az én problémám.

Imre apó 2017.06.23. 22:52:13

Menjetek szentjános bogarat nézni :))

gabors 2017.06.23. 22:53:49

@Pink Petsch: "@gabors: Nem lehetsz ennyire naiv. " Naiv ? En ?

A dehogy csak lemaradt a smiley ..... :-)

amugy minden posztban van ket harom "egye" aki elmagyaraza hogy Mo most mar aztan teljesen jo mert egy IT-s vagy mekis ott sokkal jobban el mint nyugaton... gondoltam ez a legujabb szocialis viavmany hogy csokkentik az agymoso plakatokat mert azer teljes hazfalnyi (12 emeletes) gyurcsanyokat mar megsem akarunk tobbet latni ... hat nem ???

gabors 2017.06.23. 22:57:53

nem tudom ez lehet valami egyeni (lokalis) gond de az osszes avatar eltunt csak egy ures sarga kockat latok legalabbis firefoxon ????

geeeteee 2017.06.23. 23:04:34

Kéretlenül van egy egy talán hasznos tapasztalatom, utána szoktam járni dolgoknak, elképzelhető, valakinek itt is számít. Le ellenőriztem az internetes közvélemény-kutatókat, és tényleg fizetnek. Kellemes zsebpénzeket lehet összekattintgatni, de meggazdagodást ne alapozzatok rá. A plusz-mínusz tíz dollár per órás bért hozzák a jobb oldalak.
Csak azért próbáltam ki, mert ez is egy volt a hasra csapós ötleteim közül az ellen, hogy semmit se lehet csinálni. Magyarországon havi 300 dodó pedig bárhonnan végezhető munkára meg szerintem rendben van, ez napi egy óra, de kettővel sem félelmetes.
A nyelvtudás sem lehet kifogás, akinek nem megy az angol, az használjon fordító kiegészítőt a böngészőjében.
Nyolc oldalt választottam ki elsőre google kereséssel és a review-k olvasása után, ebből két-három sovány, a többi jó, kettő meg szuper. Bátran megpróbálhatjátok, ha kedv vagy szükség hozza,

2017.06.23. 23:10:17

@gabors: Jahooogy ;)
Én ezeket az "egyedeket" nagyon nem értem. Mi a jó büdös francnak nem Magyarországról osztják az igét? Mert a belét mind kihúzta a rothadó kapitalizmusba, abból a kibaszott Kánaánból, ami szerintük Magyarhonban van.

2017.06.23. 23:13:15

@geeeteee: "A plusz-mínusz tíz dollár per órás bért hozzák a jobb oldalak."
Khm, ha szabad megjegyeznem, nagyon nem mindegy, hogy plusz, vagy minusz az a 10 dodó. Már a nullához képest, ugyanis semmilyen alapösszeget nem adtál meg.

Csodabogár 2017.06.23. 23:32:39

@Pink Petsch: Azért én ismertem nem egy magyar újságírót, akik nagyon is jók voltak idegen nyelven is. Nem ismertem de jó példa Márai Sándor, aki eleinte németül írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungba, aztán váltott csak magyarra. De 56-os magyarok közt is voltak páran.

Csodabogár 2017.06.23. 23:39:21

@Pink Petsch: Akik itthon jól élnek, nem írogatnak ide. Hidd el vannak elég sokan, akik ugyan ugyan úgy gondolkoznak mint pl. én, de mégis tudnak itthon jól élni. Ezek részben IT-ek másrészt üzlet emberek vagy orvosok. Eszükben nincs kimenni. Már leírták itt néhányan, hogy ha van elég pénze valakinek akkor itthon nagyon is jól lehet élni. Mi az elég, az már más kérdés.

Itt olvasni egy métely. Mióta olvastam, hogy itthon "görcsbe szorult arcok" vannak a BKV járatokon, nem győzök figyelni, hogy milyen is lehet az.:-)))

geeeteee 2017.06.23. 23:39:36

@Pink Petsch: Entschuldigen Sie bitte. Fölötte-alatta értettem, nem is tudom, hol ragadt rám ez a plusz-mínuszozás. Zirka, ungefähr.

2017.06.23. 23:47:54

@Csodabogár: Hm, nem azt mondtam, hogy nem tudna más nyelven is irni. Én is tudtam. Sőt, állitólag jó is volt, csak én nem voltam megelegédve vele.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.23. 23:51:05

@London2009: neked ajánlgattam múltkor badacsonyi borpincét? Most szólt Az Uram hogy megjelent róluk egy írás:

www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/helyszini-szemle-nemeth-pince-badacsony

Shaktee 2017.06.23. 23:51:07

@Hari Seldon 2: Ha ilyen csend lesz otthon is, mint ezen a blogon emiatt, akkor nem sok jóra számítok.

Shaktee 2017.06.23. 23:52:46

@cat power: ahh, a plakát törvényre gondoltam, nem a seggdugasz kekecelésére Macronnal, az imponál a plebsznek - egyenlőre.

2017.06.23. 23:57:54

@Csodabogár: Persze, de te kiiratkoztál a magyar közéletből. Valaki meg tudja ezt tenni, hogy magasról leszarja, mi folyik az országban, amig neki megvan az az életszinvonala, amivel elégedett. És van, akinek görcsbe rándul a gyomra attól, hogy tehetetlenül szemlélje a demokrácia lépcsőzetes leépitését, a korrupciót, a goebbelsi propagandát, azt a pökhendi, lenéző, mindenkit hülyére vevő kommunikációt, amit a magyar kormány folytat az emberekkel.
Ha meg "görcsbe szorult arcokat" akarsz látni, javaslom a 3-as metrót, de nem ám a belvárosi szakaszait! Nem, nem ... a Nagyvárad tértől Kőbánya-Kispestig. Ugyanakkor javaslok pár villamosvonalat is, mondjuk, kezdetnek a 3-ast és a 28-ast.

2017.06.24. 00:01:58

@geeeteee: Ach so ... ok dann ;)))

Shaktee 2017.06.24. 00:02:17

@Csodabogár: mond valamit a pinki, menj el felderítő "ökölbeszorult" arc útra köbányára tujával :)

geeeteee 2017.06.24. 00:08:33

@Csodabogár: Anyagilag nekem sem lenne gondom. Az ökölbeszorult arcokat meg én is láttam. A kormány felvállalt fasizmusa meg van akit meg zavar, másokat meg nem. A praktikusság nem vállalható mindenkinek, vagy csak nem tudja élvezni. Ez olyan svájci dolog, nem?

gabors 2017.06.24. 02:32:00

@cat power: "@gabors: lesz a fenét " a plakatragsztoknak is meg kell elni nelkulok lehet nem jon ossze az 1 millio munkahely :-)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.24. 09:50:52

@geeeteee: annyi latnivalo van ,hogy a casinot meg se latjuk,pedig mindenhol oriasiak es csak azokon keresztul lehet barhova eljutni a szallodakba amiket sorra meglatogatunk ..

tanato 2017.06.24. 10:04:57

@Pink Petsch: "Egyedek".Én egy kicsit értem őket,de ehhez van egy saját elméletem,de többet nem írom le mert sokan hülyének néznek miatta."ugyan már majd pont ő aki kettőig sem tud számolni meg alkohilista is ráadásul"

tanato 2017.06.24. 10:10:04

@Csodabogár: Azért a magyar orvosok stabilan tartják az évi ezer körüli kivándorlási rátát a kapunyitás óta. Nyilván a vezető állású idősebbeknek akiknek jól megy maradnak a hátsójukon/márcsak a hiányos vagy nem létező idegen nyelvtudásuk miatt is/

Krumpli Bogart 2017.06.24. 16:00:11

@sZulamith: Nem biztos, hogy itthon akar "dolgozni". Ha valakinek van itthon egy klassz passzív háza és önellátó gazdasága, meg egy jó minőségű autója, akkor évente három havi külföldi munkavégzés béréből eléldegélhet családostól.
Nem értem, miért gondolkodik mindenki úgy, hogy a munka, a munkahely, az évi 365 napos munkajogviszonyt jelent.

Én országon belül csináltam ugyanezt. 52 éves koromig robotoltam Budapesten, gyereket neveltem, lakást, vagyont szereztem, aztán "önfoglalkoztató" lettem, hogy ketyegjen a jogviszonyom, de valójában a vidéki falucskámba visszatértem, elvagyok, nem költök szinte semmire, s kihúzom ott nyugdíjig.
Ha munka van, belehúzok, jövök Pestre, vagy interneten intézem, felnyalom a lét és megyek haza.

Lady Scarlett 2017.06.25. 08:50:19

@geeeteee: te mi a jóbánatról beszélsz??

Kiss Boglárka Andrea 2017.06.28. 17:24:26

@szÖveges professzor:

Engem az motivált a hazatérésben, hogy mindig is itthon képzeltem el hosszabb távon az életemet. Már amikor belevágtam a kinti melóba akkor is.

Ja, mert attól, hogy másoknak ez csak az ingázás befejezése, attól nekem még ugyanúgy a HAZATÉRÉS érzését adja, hogy végre nem kell újra csomagolnom és nekivágnom egy következő szezonnak. Hogy végre a csodaszépen felújított lakásomban élhetek azzal, aki szintén a hazaköltözés mellett tette le a voksát, mert itthon érzi a lehetőségét annak, hogy boldog legyen. Részben miattam... ;)

És hogy mi a helyzet a beilleszkedéssel és a munka találással?

Akik igazán fontosak számomra, azokkal folyamatosan tartottam a kapcsolatot a kint töltött idő alatt is. Tehát velük ott folytatjuk, ahol "tegnap" abbahagytuk. Ahol beilleszkedési nehézségeket tapasztalok esetleg, oda meg kétszer is meggondolom, hogy vágyom-e beilleszkedni. ;) Ritkán fordul elő, de olyankor gyorsan döntök, mert tudom, hogy azokkal az emberekkel jó eséllyel később is nehézkesen alakul a kommunikáció. :P

A munka lehetőségét pedig magamnak teremtem meg. ;) 22 évig másnak dolgoztam és kerestem a pénz javát. Úgy döntöttem, hogy ezentúl a magam uraként, a magam főnöksége alatt gyarapítom az életemet. ;) Szándékosan nem a "vagyon" szót használtam. Mégpedig azért, mert legfőképp élményekben és jó emberek ismeretségében kívánok gazdagodni. A pénz is fontos természetesen, de az elmúlt évek során megtapasztaltam, hogy van ami legalább ilyen fontos. Mégpedig az ember testi-lelki-szellemi egészsége. És amennyiben az utóbbi az előbbi miatt károsodik, úgy hiába a fene nagy vagyon, nehezen lehet élvezni. Az utolsó szezonomban, felnőtt életemben először kórházba kerültem. Mentő vitt be elég súlyos állapotban... Két hét táppénz... Akkor átértékeltem pár dolgot... <3

Köszönöm a jókívánságaidat! :) Amennyiben érdekelnek az itthoni tapasztalataim, figyeld a kissblogi.hu-t ahol rendszeresen jelentkezem majd. :) Az itteni "kiruccanás" arra volt jó, hogy lássam, többnyire negatív kommentek jönnek, bármiről is ír az ember, abból pedig épülni elég nehezen lehet. :) Szóval ha már saját blogom van, maradok az ottani keretek közt publikálva. :)

Neked is a legjobbakat, üdv ITTHON-ról :) KissBlogi :)

Kiss Boglárka Andrea 2017.06.28. 17:31:50

@tanato:

De mikor felhívják a figyelmét, hogy ne induljon neki míg össze nem szedi a szükséges nyelvtudást, és részletesen elmagyarázzák azt is, hogy miért... Majd jön a pökhendi válasz, hogy majd ő jobban tudja, mint aki x éve kint van... :(

Természetesen akinek nem inge... de sajnos még mindig az ilyen hozzáállás van döntő többségben... :(

Tisztelet a kivételnek, akik közül szerencsére egyre többel találkozom és akik megfogadják a tanácsot, hogy KÜLFÖLDRE NYELVTUDÁS NÉLKÜL NE!!!!!

Kiss Boglárka Andrea 2017.06.28. 17:33:51

@gabors: milyen jó észrevétel :) most jöttem rá, miért kifogásolom, mikor ITT valaki "levendégmunkásoz" :)

Kiss Boglárka Andrea 2017.06.28. 17:41:20

@sZulamith: Köszönöm - lesz, mert teszek róla. :) Kövess nyugodtan a kissblogi.hu oldalon, ami jó eséllyel 5 év múlva is tudósít majd az éppen aktuális itthoni tevékenységemről. :)

Itt úgy érzem először és egyben valószínűleg utoljára is posztoltam. Látva a reakciókat... ;) :P :D

Miből akarok élni itthon? Kicsit gatyába rázom a vendéglátást... ;) Amennyiben érintett vagy a témában, beszéljünk tovább privátban... ;)

Amúgy a kint keresett pénzem jelentős részét abba fektettem, hogy itthon élhető körülményeket teremtsek magamnak, mire hazajövök. Hogy aztán annak élhessek, amiben a legnagyobb örömöm telik - hogy segítsek másoknak a szaktudásomat kamatoztatva. Ja, merthogy a kinti keresetem másik jelentős részét pedig abba fektettem, hogy tanuljak az elmúlt 10 évben. Nem papírért - hanem valós, használható TUDÁSÉRT!

Kiss Boglárka Andrea 2017.06.28. 17:43:11

@kék madár: Köszönöm, nagyon kedves vagy! Már most jól érzem magamat - bárhogy is igyekeznek kedvemet szegni. :P :D <3

tanato 2017.06.29. 14:20:59

@Kiss Boglárka Andrea: Na ná,nyelvet tanulni nehéz, fárasztó ,időigényes ,szellemi koncentrációt igényel.Ezért ezt a lépcsőfokot sokan igyekeznek elkerülni.A kinti munka lehetősége meg az ott összeszedett keményvaluta az meg kéne.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása