oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 16. 06:30,  Most akkor mi a helyzet a roaming-díjakkal? 168 komment

2017. június 16. 06:30 Határátkelő

Most akkor mi a helyzet a roaming-díjakkal?

Kevés olyan európai döntést érzünk ennyire erősen a bőrünkön a hétköznapokban (pláne így, nyaralások idején), mint a roaming-díjak eltörlését. Június 15-től már nem kell fizetni az Európai Unión belül a roamingért, ami szerintem nagyon nagy dolog, ám mint mindennek, azért ennek is akadnak buktatói, illetve olyan részei, melyekkel csúnyán megégetheti magát az egyszeri határátkelő, ha nem figyel. Például ad absurdum előfordulhat, hogy Franciaországból francia mobilelőfizetéssel drágább Magyarországot hívni, mint Németországból francia mobilelőfizetéssel. A mai poszt elég gyorsan készült, hiszen tegnap délelőtt vetette fel Demi78, hogy talán érdekes lehetne egy ilyen poszt, amit aztán dicséretes gyorsasággal meg is írt.

roaming_kep_ec_europe_eu.jpg

„Abszolút laikusként próbálom körbejárni a roaming-díjakkal kapcsolatos mizériát.

Először is: mi a roaming?

Telefonhívásoknál roaming gyakorlatilag minden olyan hívás, amelyet hazai mobiltelefon-szolgáltatással a külföldön tartózkodó fogyasztó indít vagy fogad.

Bárhova is irányuljon a hívás – haza, abba a külföldi országba, ahol tartózkodik vagy ezektől eltérő egyéb országba – és bárhonnan is érkezzen, amennyiben a fogyasztó külföldön tartózkodik, és a híváshoz hazai szolgáltatását használja azt a szolgáltató roaming hívásként számlázza.

A külföldön hazai szolgáltatásunk segítségével küldött illetve fogadott SMS-ek is roaming szolgáltatásnak minősülnek, csakúgy mint a külföldön hazai szolgáltatásunk segítségével való mobilinternet használat.

A roaming tehát nem egyenlő a nemzetközi hívásokkal, ahogy én először gondoltam, és ujjongtam, mikor azt hittem, hogy ez évtől ingyen hívok mindenkit otthon.

Érdeklődtem kicsit a francia szolgáltatóknál, mi változik a roaming-díjak eltörlésével 2017. június 15-től. (Itt már május 18-tól megszűntek a legjobb tudomásom szerint.)

A határátlépés megdöbbentő előnye

Tehát ha egy egyszerű, „az országon belül minden ingyen van - hívás, sms, mms x euró átalanydíjért” csomagod van akármelyik szolgáltatónál, akkor ha francia mobilról telefonálsz magyar mobilra francia hálózatból, az külön lesz számlázva az előfizetésen kívül, mivel ekkor a telefon nem roamingol.

Most nem beszélek azokról, akiknek x óra ingyen hívás plusz opció van aktiválva csomagban. Ami viszont felettébb érdekes, hogy ha például átmész a francia előfizetéseddel a belga, spanyol, német határ túloldalára (kivéve Svájc, ez fontos!!!), onnan ingyen hívod Magyarországot...

Azaz roaming díj nélkül, helyi tarifával, ami nekem átalanydíjas csomagból adódóan nulla euró.

Egy francia telekommunikációs vezető erre azt nyilatkozta, hogy idézem: „Quand vous êtes en France, vous n'êtes pas en roaming.” (Ha Franciaországban vagy, nem roamingolsz.) Szabad fordításban: fizess.

Mi lehet a megoldás?

Egy egyszerű ötlet merült fel többeknél: tartanak egy magyar feltöltőkártyás / előfizetéses SIM-kártyát, vagy kártyás mobilt maguknál, és azzal roaming-díj nélkül olcsóbban telefonálnak hazai mobilra külföldről.

Mint ez a kedves csoporttárs a Facebookról: „Vodafone előfizetésem van. Flottában. Akikkel otthon ingyen beszélek, azokkal június 15-től innen is ingyen fogok beszélni. A többire pedig otthoni percdíjak érvényesek.

Pár napja beszéltem az ügyfélszolgálattal: 4 havi lebontásban figyelik a hívásokat. Utána egy sms-t kapnak a tagok, hogy letelt a 4 hónap és adnak még plusz 1 hónap türelmi időt, hogy hazamenjen az ügyfel. Ha ez nem történne meg, akkor kezdenének roaming-díjakat számlázni.”

De hogy jut haza az ember, ha nem jár otthon? Egyszerű, a kártya hazarepül egy borítékban, otthon valaki használja, tehát megtörtént a bejelentkezés a rendszerbe, jöhet vissza a kártya.

Egyszerű, józan paraszti megoldás, kérdés, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni vagy vesz az ember egy 60-70€/hó csomagot, ahonnan ingyen hívás van worldwide.

Kérdések tömkelege

Ez hogyan működik más országokban? Ugyanez a rendszer? Illetve Erzsébet kiralynő hazájában az EU-kilépéssel kapcsolatban hogy fog ez működni? Mivel nem EU-ország (lesz), így a roaming-díjak megmaradnak?

És ha már kérdések, interaktívvá téve a posztot, jöjjön egy szavazás!

Elnézést a nyúlfarknyi posztért, de az aktualitása miatt gyorsan meg kellett írni.”

HÍRMONDÓ

Menekülj a meleg elől Izlandra!

Aki nem bírja az Európa nagy részén jellemző nyári hőséget, annak jó opció lehet egy kis izlandi munka, ráadásul fával lehet dolgozni, ami nem hangzik rosszul. Azért azokra is gondoltunk, akik kitartanak a meleg mellett.

A legtöbben a család miatt térnek haza

A legerősebb motiváció a hazatérésre a család hiánya, ám akik hosszabb időszakra vállalnak munkát külföldön, azok gyakran végleg ott is maradnak.

Brutálisan emelkedtek a magyar fizetések

Mindez egy év leforgása alatt ment végbe, amely egyrészt a drasztikus minimálbér-emelésnek, másrészt az egyre súlyosabb munkaerőhiánynak tudható be.

Skócia nélkül soha

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere azt akarja elérni, hogy csak az Egyesült Királyság négy népének bevonásával lehessen döntést hozni a Brexitről.

(Kép: ec.europe.eu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: roaming Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7912598737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.16. 13:25:27

@Dikusz: Annyit fizetnek a hivásért, mint otthon. Ugyanis mindketten roamingon vannak.

Csodabogár 2017.06.16. 13:46:40

@Pink Petsch: Én külföldön is csak taxi hívásra használom a mobilt, akár csak itthon. A többi normál neten megy itthon és szállodai wifin külföldön. Külföldre telefonálás neten majdnem ingyen van.

Dikusz 2017.06.16. 13:53:29

@Pink Petsch: még olvasóként láttam, 2014.őszén valamikor. Utána dőlt be, mindenki összeveszett mindenkivel. Néhány törzstag, mintha érezte volna, kimentette magát, bárhogy is fűzték őket.
A régi H-n tényleg úgy volt, hogy az első ötven hozzászólásig mentek a hasznos tanácsok, utána meg egymás ugratása, amit tényleg jó volt olvasni, viccesek voltak. Akik maradtak, régiek-újabbak, meg egymást szidják...

LittleG (uk) 2017.06.16. 13:56:09

@London2009: kár, szerettem a kommentjeit olvasni...

2017.06.16. 14:00:42

@Csodabogár: Miért nem a szállodával hivatsz taxit? ;))) (Vicc volt, nah.)
Akkor a te esetedben a roaming dijak megléte vagy nem léte, nem sok vizet zavar.

2017.06.16. 14:03:11

@Dikusz: Én kb, akkor szüneteltettem a blogot, amikor jackyll -az akkori indexes bloggazda- is otthagyta, igy ebből pont kimaradtam.
Mindenesetre, kár érte ... ezt is sikerült széttrollkodni.

Herr Géza 2017.06.16. 14:17:18

@Pink Petsch: Ja, 25,99-ért 500 MB adat? És csak adat. Az a szabadrablás kategória, már bocsi....:))))

2017.06.16. 14:23:52

@Herr Géza: Egy szóval sem állitottam, hogy olcsó ... no de ha kell, és nincs svájci lakcime az embernek, ugye ... ;)

Herr Géza 2017.06.16. 14:24:02

@Vibi: Most miről győzködsz engem? Erről beszéltünk, hogy a te szolgáltatód (ha jól vettem ki a szavaidból, akkor az a Vodafone HU) EU-tagként számolja Svájcot. 1.: Nem biztos, hogy ez így is marad ezután is. 2. Van még pár szolgáltató, aki meg nagyon nem annak számolta eddig sem, és nyilván ezután meg pláne nem fogja annak számolni.
A svájci prepaid kártya vételét meg te ajánlottad, nem én, én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az bizony nem olyan egyszerű helyi lakcím híjján.

Dikusz 2017.06.16. 14:26:17

@Pink Petsch: akkor már nem ő volt a bloggazda, hanem a mostani. Tényleg kár érte, legalább a maradék abbahagyhatná egymás piszkálását.
Azt nem értem egyébként, ha valaki azt mondja: ide többet nem jövök, nem érdekez az egész, mégis ott vircsaftol az ezredik álnéven, és öli a másikat. Ha én azt mondtam volna a Homáron, hogy nem jövök ide többet, mert megsértettek, akkor nem sunyizok vissza. Vagy azt írom agyő, majd ha normálisabb lesz visszajövök...

Herr Géza 2017.06.16. 14:30:32

@Pink Petsch: Annál sztem még az adatroaming is olcsóbb lehet....:))))
De az egyébként kurva drága Swisscom tarifák mellett is megkapod tőlük a 600 MB-os prepaid adatcsomagot 19.- CHF-ért, csak a sarkadra kell állni a boltban, ha szaroznak a lakcímmel.

Vibi 2017.06.16. 14:34:10

@Herr Géza: Isten orizz, hogy en teged megprobaljalak barmirol is meggyozni, ugyse tudnalak, nem is akartalak ;-D

2017.06.16. 14:45:13

@Herr Géza: Noigen, de biztos vannak olyan élethelyzetek, amikor rászorul az ember egy ilyen sim-re. Különben a fene se venné, és nem árulnák ;)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.06.16. 14:45:44

Nálunk (NL) a T-Mobil elébement az egésznek. Március óta 35€/hó korlátlan adat + telefon (bármilyen EU-s hálózatba!) + SMS roaming nélkül az egész EU-ban.

2017.06.16. 14:46:25

@Dikusz: Én már csak néha nézek rá arra a blogra, és még annál is ritkábban szólok hozzá. Fáraszt az ottani bagázs többsége.

Herr Géza 2017.06.16. 14:55:37

@Vibi: Tudom, nehéz eset vagyok...:))) Na de miről akartál volna meggyőzni? Svájcban sajna az EU-s szolgáltatók többsége továbbra is roamingdíjat fog felszámolni. Eddig is volt persze (elvétve) olyan szolgáltató/díjcsomag, aki/ami az EU-s besorolásba tette Svájcot, nyilván ezután is lesz. De továbbra sem ez lesz a jellemző, sőt, konkrét példa: a német Telekom már hetekkel ezelőtt szép csöndben áttette Svájcot az 1-es zónából a 2-esbe minden díjcsomagjánál. (Korábban neki is voltak olyan csomagjai, amikben az EU-roaming ingyenes volt és akkor abban még Svájc is benne volt...).
Mindez persze leginkább a prepaid csomagoknál lényeges, mert ott minden változás azonnal életbe lép a következő csomag megvételénél, míg az előfizetéses tarifáknál jóval hosszabb a kifutási idő, sőt adott esetben az előfizetett csomagod még évekig él a régi feltételekkel, miközben új előfizetőként olyan csomagot már nem tudsz venni.
De száz szónak is egy a vége: Svájcba belépve a szolgáltatód úgyis informál SMS-ben, hogy mi az ábra, és valóban lesz eset, amikor jobban jársz meg a drága Swisscomos prepaid kártyával is.

London2009 2017.06.16. 14:57:06

@Latcho Drom: mar miert lennek! Te boritottad ki! :D

London2009 2017.06.16. 15:04:35

@Latcho Drom: tudom, en sem ertettem az egeszet. Vihar a biliben kategoria. Meg a kialakult kepet is atgondoltam utana.

Latcho Rom 2017.06.16. 15:05:12

@London2009: blog, elég feledos, egyszer beleneztem

London2009 2017.06.16. 15:08:53

@Latcho Drom: aha. Csak ezt a blogot olvasom meg ide kommentelek, mas nem erdekel. Egyeb irott magyar sajtot sem olvasok csak ami FB-on feljon es elkerulhetetlen. Nem mintha buszke lennek erre, de ez van. :D

2017.06.16. 15:10:52

@London2009: Tékozló Homár, az Index hivatalos fogyasztóvédelmi blogja (azaz index alkalmazott bloggazdája van, nem "lelkes amatőr")

Latcho Rom 2017.06.16. 15:16:34

@London2009: s még azt mondják hogy a facebook egy haszontalan dolog...

Ma reggel jelolt vissza egy amerikaban elo, eddig nem ismert rokonom, nagyanyam kivandorolt testvere unokaja..great great great cousin..ami magyarul ded ded ded unokatestver?

London2009 2017.06.16. 15:36:43

@Latcho Drom: attol fugg, hogy ki mire hasznalja. Illetve ki mit tart haszontalannak. Peldaul en teljesen haszontalannak tartom olyanokkal "baratkozni" a FB-on, akikkel a valo eletben nem tartom a kapcsolatot. Ezert is van csak 90 FB-os "baratom". Peldaul engem rohadtul nem erdekel, hogy mi lett az altalanos iskolai osztalytarsaimmal, akiket amugy 20 eve nem lattam. Miert erdekelnenek napi szinten? Na ugyhogy pl. nekem ez nem hianyzik. De olyan rokonok sem, akikkel amugy soha nem talalkozom.

Latcho Rom 2017.06.16. 15:51:03

@London2009: embere válogatja, en kapcsolatban vagyok regi diaktarsakkal, 40 eve nem latott haverokkal...mivel keves az elo rokonunk, igy nagyon orultem ennek az unokatesonak, kolcsonosen

Latcho Rom 2017.06.16. 15:52:30

@London2009: namost...ezek a virtualis nikkek, életek itt a HA-n miert erdekelnek jobban mint a regi baratok, rokonok?

Dikusz 2017.06.16. 15:54:48

@London2009: ahogy @Pink Petsch: írja egy fogyasztóvédelmi blog. Azon beszélgetünk, hogy valamikor egész hasznos blog volt, mostanra meg annyi maradt, hogy marják egymást a megmaradt törzskommentelők, nem ér az egész blog egy kalap szamócát sem...

Csodabogár 2017.06.16. 16:39:16

@Latcho Drom: Facebookot soha nem tudtam megszeretni. Igen ritkán nézek oda. Régi ismerősöm egy sincs, az én korosztályom általában nem internetezik. Osztály társakat soha nem akartam látni, örültem, mikor vége lett az iskolának.
Viszont nagyon szerettem régen az index forumokat. Onnan sok személyes ismerősöm van. Régen remek társaság volt és nagy "beszélgetések". Ennek a face terjedése vetett véget sajnos. Ott, szerintem, nem lehet érdemben beszélgetni.

Latcho Rom 2017.06.16. 16:43:44

@Csodabogár: vannak jo kis indexoduk ma is, szaktopikok, mozik, sorozatok, zene..

Shanarey 2017.06.16. 17:57:17

Roaming, nekem szinte mindegy.

gabors 2017.06.16. 18:20:12

@Dikusz: na ennyi hir a TH-rol akkor benezek ...

Dikusz 2017.06.16. 18:51:34

@Herr Géza:@Pink Petsch: az index azt írta, hogy meghalt Helmut Kohl...

Herr Géza 2017.06.16. 19:01:42

@Dikusz: Így igaz. Sajnos várható volt, már régóta súlyos beteg volt. Nyugodjék békében!

2017.06.16. 19:26:23

@Dikusz: Igen, láttam a tévében a hirt. Hosszú ideje betegeskedett már, több mütéten is átesett. R.I.P.!

Csodabogár 2017.06.16. 19:45:00

@Herr Géza: Sajnos már elég régen a felesége nyilatkozgatott a nevében, néha elég hülyeségeket. OV is volt nála.:-(((
Őt sajnálom, komoly politikus volt a német történelemben meg lesz a méltó helye.

DieNanny CH 2017.06.16. 19:54:58

@Latcho Drom:

Nem, magyarul a következő:
Ha a szüleitek testvérek, első unokatestvér.
Ha a nagyszüleitek testvérek: másod-unokatestvér.
Ha a dédszüleitek testvérek: harmad-unokatestvér.

Mivel a bejelölt rokon egyik nagyszülője, és a te nagymamád testvérek, ezért ő neked a másod-unokatestvéred.

(Generáció-ugrások megnevezését is vágom!
Pl tesóm kisfia együtt játszott az unokatestvérünk unokájával, és azt is meg tudtam nevezni!)
:-DDD

2017.06.16. 20:13:19

@DieNanny CH: És, ha az anyám részéről származó első unokatestvérem, elveszi az apám részéről származó első unokatestvéremet, akkor a születendő gyerekük (már feltételezve, hogy ellenkező nemü a két rokon), az milyen rokonsági fokozatban lesz velem?

Imre apó 2017.06.16. 20:29:52

@Pink Petsch: Asszem valami másodunokatesd.

DieNanny CH 2017.06.16. 20:30:33

@Pink Petsch:

Ugyanolyanban, mint bármelyik első unokatestvéred gyereke.
Te leszel a másod-nagynénje.
(Mert első-nagynénje a saját tesód gyerekeinek vagy.)

Amúgy, ez valós példa?
:-D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.16. 20:47:34

@Csodabogár: én is az Indexről emlékszem rád, egy külföldis topikból. Egyszer nekem ugrottatok, mert elmeséltem, hogy le van (enyhén) sötétítve a kocsink ablaka (akkor még nyaranta jártunk vele Budapestre, s nem volt benne légkondi, kifolyt a zsírunk), no akkor hagytam ott a topikot. Mára már szépen elhalt. Voltak kos csörték ott is, de szereztem több kedves ismerőst, az is igaz. Kár érte.

Latcho Rom 2017.06.16. 20:56:34

@kisrumpf: a mud nikk mond neked valamit az indexrol?

2017.06.16. 21:05:04

@DieNanny CH: Ahham ... másod-nagynéni, mi? Jéssszus! Hogy birsz ilyeneket megjegyezni? :))))
Áh, dehogy csak agyaltam. De mondjuk, a másod-unokatesóm és a harmad-unokatesóm közüös gyereke, mi? (azonkivül, hogy jó eséllyel idióta, ha ugyanaz az ág)

Latcho Rom 2017.06.16. 21:06:18

@Pink Petsch: mecsoda családfád van neked! :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.16. 21:14:46

@Latcho Drom: Nem. Vedd hozzá, hogy kikoptam onnan ezer éve. Csak az ír topikokat nézem, de azok is csöndesek.

Latcho Rom 2017.06.16. 21:16:04

@kisrumpf: Olyan régi darab vagy ott mint én :-) majdnem

meatclone 2017.06.16. 21:46:50

@M. Péter:": Az USA-ban volt olyan, lehet, hogy most is van, hogy az államon belüli távhívás drágább, mint másik államba telefonálni. " Ezt nem tudom honnan szedted de nem igaz .Amerikan belul nincs roaming charge., Sot a nagyobbaknal mar Canada es Mexico is beletartozik. Szoval igazabol az egy egesz kontinesen tudsz telefonalni extra fizetseg nelkul. (Persze ha a kilencvenes evekrol beszeltel az mas teszta}

gabors 2017.06.16. 22:01:25

@meatclone: " Ezt nem tudom honnan szedted de nem igaz .Amerikan belul nincs roaming charge., " szerintem a regi vonalas hivasokra gondol joval a cell-elk elott.. Valami nekem is remlik hogy meg allamon belul is mas tarifak voltak ... ja akkor meg nem volt szamhordozas sem szoval a korzet szam valodi helyet is jelentett adott tavolsagokkal ... az tutti hogy olcsobb volt Long Islandet hivini (516) mint valamelyik upstate varost Buffalo, Syracuse etc... es nem is volt nagyon verseny foleg nem a tavolsagi hivasoknal voltak phone cardok amikkel lehet varialni a tarifakkal ... az utcan mindenfele voltak nyilvanos telefonok na azokra vigyazni kellett mert voltak nagyon lehuzosak

gabors 2017.06.16. 22:25:28

@gabors: "olcsobb volt Long Islandet hivini" marmint New York Citybol vagy Queens-bol ahol laktam

Latcho Rom 2017.06.16. 22:44:07

@gabors: ha kimegyünk a cottagebe az is roaming charge nekünk, hogy a tűz égesse fel a Rogers-t.

OH america :)

Mick Richards (UK) 2017.06.16. 23:20:43

A SIM hazakuldes nekem nagyon gazul hangzik. Kozben hogy er el, aki eppen akkor akarna.

A kovetkezo reszt vegyetek ki, ha tiltott reklamtevekenyseget fejtek ki. A kitelepules elott ertesultem errol a lehetosegrol, igy azonnal ezzel inditottam. Magyarorszagon megrendeltem a ceg SIM kartyajat, ami egy angol szammal mukodik, ehhez lehet kerni webfeluleten egy magyar szamot, amit Edesanyam ugy tud hivni, mintha egy magyar vonalas szamot hivna. Nincs ket sim, egyhez van ket kulonbozo szam. Lehet venni £15-ert bundle-t, 700 perc, 3.1G adat, 30 napig ervenyes. A lefedettseg nem kiemelkedo, de a legtobb helyen rendben van. Eddig Magyarorszagon volt 150 perc hivasfogadas, 30 perc hivasinditas a csomagban, mert ugye ez Mo-n roamingolt, ez lesz most maskepp, ha megyek az Ohazaba. Nordtelekom.co.uk

Csodabogár 2017.06.16. 23:21:05

@kisrumpf: Erre nem emlékszem, de a lesötétített ablakot még ma se szeretem. Multkor jöttünk haza a Zeneakadémiáról taxival. Beültem persze hátra és mikor kifordultunk az Andrássy útra, riadtan kérdeztem, hogy mi történt, miért nem égnek a lámpák. Aztán kiderült, hogy csak az balak van lefóliázva. Volt amugy légkondi is benne, extra rákérdeztem.

gabors 2017.06.16. 23:22:14

@Latcho Drom: "Rogers-t." ki a f@sz az a Rogers (ala Deutch)

Csodabogár 2017.06.16. 23:24:45

@meatclone: Kizárólag Amerikában volt prepaidos telefonunk. Mi soha nem használtuk, de minket hívtak. Így derült ki, hogy ott azért is kell fizetni ha más hív minket. Észre se vettük és már nem is volt pénz a kártyán. T-com volt egyébként.

Csodabogár 2017.06.16. 23:26:24

@Latcho Drom: Én nem védem, de tegnap ott volt. Láttam a tv-n.

Latcho Rom 2017.06.16. 23:53:53

@gabors: Rogers és Ma Bell kontrollál mindent majdnent, s kis kompetíció lehetséges, s így megbasznak bennünket

Vibi 2017.06.16. 23:58:33

@Csodabogár: hat ez anno Magyarorszagon is igy volt, amikor a Westel elkezdett szolgaltatni a 69-as korzetszamon

Dikusz 2017.06.17. 00:17:30

@Vibi: az nem 60-as volt?
Ahogy a korabeli reklám danolta: Westel nulla-hat-hatvan...

gabors 2017.06.17. 00:20:53

@Csodabogár: "Kizárólag Amerikában volt prepaidos telefonunk. " el sem olvastatok hogy mokodik ??? Nekem most is T-Mobil prepaied van perceket veszel es mindegy te hivsz vagy teged hivnak ezdrt is bosszanto hogy mostanaban mar reklam hivasok is atmennek mobilra par eve meg nem...

ja a textekert is fizetsz darabonkent mindegy hogy te kuldod vagy neked kuldik ... meg kellett magyaraznom ez egyik kollegamnak hogy jobb lenne nem textelne nekem hacsak nem eletbevago... inkabb hivjon mert 1-2 perc allatt sokat meg tudunk beszelni meg 3-4 text oda vissza nekem tobbe kerul

Herr Géza 2017.06.17. 00:37:23

@Dikusz: A ragozásból ítélve csak melléütött @Vibi: , valóban 60-as volt a körzetszámuk az akkor még analóg 450 MHz-es GSM frekvencián működve.

gabors 2017.06.17. 01:02:00

@Latcho Drom: erdekes gondolom vicces is de vasarnap zar .....

az egeszet nem latom mert facebookom nincs

montroyal ( CAN qc) 2017.06.17. 04:25:49

a mai témahoz végképp nem tudok hozzaszolni , magas mint disznonak a stelazsi ..

nem hogy kulfoldon nem hasznalok mobilt de még belfoldon sem ... mert nincs, nem volt ,nem lesz ..
a munkahelyen van vonalas telefonom , azon kivul mindenki hagyjon békén ,nem akarok senkivel beszélni , semmilyen dolgom nincs ... csak nyugalom ...
a nejemnek van de azon engem nem lehet elerni, mert nem tudom hogy mukodik de a kezembe sem veszem
szoval out vagyok ebben a témaban de hurra valamit masoknak nem kell fizetni ..

adg 2017.06.17. 04:54:58

@DieNanny CH: haha, ennel vannak itt sokkal egyszerubben atlathato rokoni kapcsolatok ismeroseink kozott. Pl az egyik nevelt gyerekuknek a verszerinti apja es a nagyapja ugyanaz a "ferfi", mig az anyja a testvere is egy szemelyben. Igy egyszeru az elet, es mindjart meg is magyaraz egy halom orokletes betegseget ebben a nepcsoportban, de pssszt! Rasszizmusveszelyes tema. :)

adg 2017.06.17. 04:56:57

@kisrumpf: "Egyszer nekem ugrottatok, mert elmeséltem, hogy le van (enyhén) sötétítve a kocsink ablaka"

Ebbe hogy lehet belekotni, megkerdezhetem? :D

FutureFry 2017.06.17. 07:41:44

@Csodabogár: Annyiban logikus, hogy az USA-ban a mobilon a bejövő hívásért is fizetni kell (azaz "airtime" van) mert a hívó a szám alapján nem tudhatja, hogy nem vezetékes telefont hív, azaz nem lenne fair rátelhelni bármiféle pluszköltséget.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.17. 11:09:55

@adg: Minden voltam... Akadályozom a mentők munkáját, nem lát át az autómon a mögöttem jövő, sőt, egy idősebb hölgy szerint csak gengszterek sötétítenek, s különben is, miért nem veszünk inkabb egy légkondis kocsit? Mit lehet erre lépni, ha észérvekkel nem bírod? Otthagytam, s privát érintkeztem a nekem kedvesekkel.

True story.

2017.06.17. 11:15:30

aki a kommunikaciot meg mindig szolgaltatokon keresztul intezi az annyit is er! N darab netes megoldas van fillerekert. Ez a kihalofelben levo oskovuleteket ohajtott megtamogatni...Dehat ilyen ez a vilag, a kritikus tomeg mozgatja.

Ugyan az EU megszavalyozza a piacot (kapitalizmusban bazdmeg!!!!) azert hal istennek a piac szereploi sem hulyek. Beraknak egy idolimitey azt csa. Akkor lehet postazgatva baszakodni azoknak akiknek faj az a par euro plusz amivel hazacsoroghet abban a vilagban ahol a legutolso okostelon is elfut a whatsapp/viber/skype stb...

Arrol nem is beszelve h a fejlettebb orszagokban vannak olyan szolgaltatok (D: lebara, CH: lyca mobile pl) akik fillerekert vagy ingyen adjak a hazatelozast es igyen a roamingot (pl a lyca egy tucat orszagot)

adg 2017.06.17. 12:00:15

@kisrumpf: nagyon jo, a mentos meg az atlatos eszembe nem jutott volna. :D
Itt kb minden autonak be van sotetitve az ablaka, sot, a mi allamunkban lehet sotetebb foliat is kerni, mint mas allamokban, mert allitolag itt tobbet sut a nap.
Nem is tudom, a mentok hogy dolgoznak igy...

Herr Géza 2017.06.17. 12:39:24

@zseketto: Jól ki lettünk osztva, mindenki helikopter ám....
"ahol a legutolso okostelon is elfut a whatsapp/viber/skype stb..." És az okostelefon mitől lesz okos? A SIM-kártyától. :D Az adatforgalomnál a roaming dettó téma.
A Lebara meg a Lycra igazából egyetlen dologra jó: hazatelefonálni. Minden másra részben alkalmatlan, részben drága. Tehát a normális egyéb, telefontól elvárt funkciókhoz kell egy másik kártya és telefon (vagy dual-sim-es készülék). Hordozzon magával telefonarzenált, akinek két anyja van. :))))

adg 2017.06.17. 12:56:09

@zseketto: "aki a kommunikaciot meg mindig szolgaltatokon keresztul intezi az annyit is er! N darab netes megoldas van fillerekert."

Es neked van ehhez sajat kulon interneted, vagy hogy szoktad elkerulni a szolgaltatokat?

Nem tudom amugy, de en eleg jol elvagyok a szolgaltatommal. Orszagon belul barmennyi barmilyen hivas es sms ingyen van, es van 300 perc tengerentuli hivas is a csomagban, amit meg az eletben nem hasznaltunk el soha. Mondjuk meg nem roamingoltam, ugyhogy azt meg sem neztem mennyi lenne, de nem is izgat egyelore.

DieNanny CH 2017.06.17. 22:20:06

@kisrumpf:

Nem lát át a mögötted jövő??? És akkor mi van a kisfurgonokkal, vagy a plafonig pakolt csomagokkal???

Ilyen hülyeséget!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.17. 22:20:26

@montroyal ( CAN qc): Haha, te csinálod jól, tata... :D
Én is kábé így tennék, mondjuk nekem van mobil, de nem azért, hogy engem hivogasson bárki (max asszonypajtás), hanem hogy én tudjak telefonálni, néha mobilnetezni, ha szükségem van rá...
:-)

DieNanny CH 2017.06.17. 22:22:24

@zseketto:

Nincs okostelóm. Skypom se. Viber se. Többit nem tudom, eszik-e vagy isszák.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.17. 22:26:38

@DieNanny CH: Ja-ja, ez egy agyhalottság, egyetértek.Vagy mi van, ha én simán egy fekete függönyt húzok be belül a kocsiban, a hátsó ülésnél, meg a csomitartónál, mintha halottaskocsis lennék, akkor abba ki köt bele?

NorthPier 2017.06.17. 22:48:15

@DieNanny CH: jesssz...! Pedig a rendőr is keményen büntet érte. (Legalábbis pár éve így volt, s ez volt az indoklás.) Műszakira nem is lehet(ett) vinni sötét üvegékkel, mert nem engedték át.

NorthPier 2017.06.17. 22:56:53

@DieNanny CH: @geegee: Rakhatsz függönyt, csak H betű, minősítés, engedély függönyömként, és fizess, fizess, fizess...!
Ezt tálaltam hirtelen, bár ez '14-es, de nem hallottam, h az elmúlt két es fel évben enyhült volna a dolog:
www.muszakivizsgaztato.hu/sotetito_folia_van_az_ablakokon_ez_szabalyos

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.17. 23:54:53

@geegee: @DieNanny CH: Csak ostoba kötözködés volt fórumtársaim részéről, némi "rögtönítéléssel" fűszerezve.

Amúgy az íreknél is mérik, s bizonyos %-nyi sötétítés felett nem engednek át a műszakin. De most már van légkondis ;-) elmúlt a probléma.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.17. 23:59:34

@adg: Igen, de a te országodban hallottak napsütésesről, itt a felturbózott autókra jellemző a rendőrség szerint, értsd boyracer vagy és veszélyes :-D Mintha az ablak sötétségétől függne a bent ülő "sötétsége" is...

adg 2017.06.18. 03:30:53

@NorthPier: hogyne lehetne. Nekem is sotetitett volt, gyarilag. Meg van a merteke, hogy mennyire lehet sotet, es megfelelo foliat kell rarakni. Meg nyilvan az elso szelvedot es az elso ajtok ablakait nem szabad. Az ajtoket talan lehet halvanyabban.

DieNanny CH 2017.06.18. 07:35:07

@adg:

Úgy látszik, itt Svájcban is engedékenyebbek. Tesómék autóján a hátsó ajtók üvegei voltak sötétítve, semmi gond nem volt.

adg 2017.06.18. 07:51:35

@DieNanny CH: kozben utananeztem a magyar szabalyoknak, mert erdekelt. Szoval az elso ajtok ablakainak minimum at kell engedniuk a feny 70%-at, a hatsokra nincs megkotes, az se gond ha egyaltalan nem latszik at.

NorthPier 2017.06.18. 09:46:26

@adg: egyel lejjebni hiszen, mint amire válaszoltál, beraktam egy linket, hogy hogyan lehet.
Nekem is volt gyárilag sötétített, és pont hogy a szélvédő is, meg az oldalsó ablakok is sötétítettek voltak. Evvel nem is volt baj.
De utaztam olyan autóban, aminek a vezetőjét közúti ellenőrzés során szabálysértési eljárás alá vontak a sötét ablakok miatt, s a (nem) muszakiztatos történet is baráti körben esett meg.
Szóval az van, bizonyos szabályok mentén lehet bizonyos helyeken sötétebb üveg, de nem mindegy h hol, kivel es mit :-)
Ja igen, és otthon meg az is játszik h kinek...

szcsongor 2017.06.18. 09:57:08

Tldr verzió:
Külföldön (azaz amikor a kártya nem a saját, otthoni hálózatán van) ezentúl úgy telefonálsz, mintha otthon lennél. Ez történetesen az egész EU. És olyankor az egész EU egy nagy egységnek számít, mindegy melyik országból melyik országba telefonálsz. Magyarul mostantól egy esetben maradnak extra (sok esetben elég durva) költségek, ha saját, otthoni hálózatról hívsz külföldre.

Amúgy a szavazást is elnézve, nem sok embert érint igazából ez, sokan (ahogy én is) cset+Skype kombóval kommunikálnak. Jó ha havonta egyszer használom a telefonom hívás funkcióját (még itthon is) :)

adg 2017.06.18. 13:34:19

@NorthPier: ja, azt atugrottam valahogy, bocsi. Amugy barmit siman el tudok kepzelni egy kozuti ellenorzes vagy muszaki vizsga soran. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.22. 01:48:18

@NorthPier: Borzasztóan nem érdekel a magyar szabályozás, ha egyszer kinti rendszámú a kocsim...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.22. 01:50:21

@kisrumpf: nyilván figyelni kell a szabályokra, de általában a hátsó oldalajtótól kezdve hátrafelé lehet teljesen átlátszatlan is.Pont, mint egy kombi áruszállítónak, aminek lemezből van a hátsó oldalablaka.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.22. 01:51:30

@DieNanny CH: általában sehol sem szokott gond lenni az ilyennel.Lásd kisrumpf-nak adott válaszom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása