oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 10. 06:30,  Egy hangulatos ország 99 komment

2017. június 10. 06:30 Határátkelő

Egy hangulatos ország

Időről időre felmerül bennem, hogy egyszer meg kellene nézni Montenegrót, amit valamiért nagyon hangulatos helynek képzelek. Ezt az érzést csak erősítette bennem Zsuzsi most következő beszámolója is, azzal együtt, hogy pár hónap kintlétet követően még ő sem biztos benne, hogy hosszú távon mennyire lenne jó ötlet az ország. Lássuk, mit tapasztalt ott (köszönöm neki a képeket)!

cim_90.jpg

Annak, aki esetleg nem emlékezne rá, hadd idézzem fel, Zsuzsi előző posztját, melyben arról írt, hogy ugyan tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre Zsuzsi, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni egy hajóra, a posztot mégis Montenegróból írta – reméljük, jön még több is, hiszen ez az írás amolyan bevezetőnek lett szánva. 

„Az újdonsült NATO-tagállamról a kb. 630 ezer lakosának és 14 ezer km2-es területének köszönhetően annyit szokás leszögezni elöljáróban, hogy kicsi. 

Igen, de ha Magyarországról holnap lecsatolnánk a Dél-Dunántúlt, akkor nagyjából ugyanerre az eredményre jutnánk. Nem lenne ott túl sok minden, mert a legtöbb nevezetesség a fővárosban volt. Szerintem ez történt itt, de ez változni fog, csak idő kérdése. 

Az ország korábbi fővárosa Cetinje, jelenleg Podgorica (Titograd). A cetinjeiekről - talán ezért is - az a hír járja, hogy elég speciális humoruk van.

1_130.jpg

Amikor tavaly elkezdtem Montenegróba járni, a Budapest-Belgrád éjszakai vonatutat, a Nikola Tesla reptérről pedig a repülőt választottam vagy Podgoricába vagy Tivatba.

Áprilistól ez egyszerűbb fapadossal, bár Tivatba nincs járat. Egyszer hazafelé kipróbáltam Belgrádba is vonattal jönni, elég hosszadalmas, de nagyon szép útvonal.

A nyelvről

Mielőtt útnak indultam, elkezdtem szerbül tanulni. Ennek egyrészt a hajón is hasznát veszem, másrészt tudtam, hogy csak angolul elég nehézkes lesz, és így is lett. 

A montenegrói a szerb nyelv dialektusa, tökéletesen megértik egymást, de vannak eltérések (pl. szerda szerbül Sreda, montenegróiul Srijeda, az időjárás Vreme/Vrijeme... stb.)

2_101.jpg

Ők is magázódnak idegenekkel, a T/2-t használják erre, érdemes ennek megfelelően tanulni és alkalmazni, de nem sértődnek meg. Nagyon fogják értékelni, mint minden próbálkozást, ugyanis meggyőződésük, hogy rettenetesen nehéz nyelvet beszélnek, ami egyébként nem hazugság. 

Többféle orvosnál is jártam, fogorvosnál például a „tolmácsom” elment kávét inni pár percre, innentől mutogattunk egymásnak. Emiatt nehézkes az ügyintézés is, nagyjából bárhova csak segítséggel tudtam menni. 

Sok a magyar termék 

Nem EU-tagállam, csak jelölt, viszont euróval fizetnek. Nagyon sok magyar terméket láttam a boltokban, az árak elfogadhatók. A tengerparttól távol eső Nikšić belvárosában béreltünk lakást 150 euróért. Ez a város mind lakosságszámra, mind fejlettségre nagyjából Szolnoknak felel meg. 

Az országban nagyon fontos szerepet játszik a turizmus, Nikšićbe viszont igen kevesen utaznak, bár láttam törekvéseket a város részéről pl. havonta megjelenő angol nyelvű programfüzet formájában.

6_39.jpg

A 3 hónapos ottlétem alatt végig jártam edzeni csoportos órákra. Ennek több oka volt, egyrészt itthon is ezt teszem, másrészt a beilleszkedés szempontjából is fontosnak tartottam. 

Jól felszerelt, új edzőteremben a havi bérlet 30-40 euró, attól függ, hova érvényes. Rögtön az elején szóltam az angolul tudó edzőnek, hogy szeretnék járni, de nem értek semmit még, csak a testrészeket és az irányokat. 

Nagyon kedves volt velem mindenki, néha a többiek is megszólaltak angolul, egy hét után én tartottam a nyújtást, igaz, némajáték volt. Ez a sok pozitív visszajelzés nagyon sokat segített a nyelvi elszigeteltség miatti magányosabbnak tűnő napokon. 

Hogyan közlekedjünk? 

A városon belül tömegközlekedés nincs, ránézésre az egy főre jutó taxik száma Budapestével vetekszik, a taxi 1 euróért bárhova elvisz. Városok között vonattal és busszal is kiváló a közlekedés, bár a menetrendet nem mindig követik pontosan.

4_68.jpg

A vonatok minősége - részben a Magyarországon gyártott ablakoknak köszönhetően - sokkal jobb az itthoninál, a buszok viszont nagyon rossz állapotúak. 

Egy méter kerékpárút nincs, kalandvágyó kerékpárost se sokat láttam, emiatt törött pedál esetén Podgoricába kellett menni. Utolsó héten bicikliztem, és rá is jöttem, hogy miért nem teszi senki, mert életveszélyes. 

Ők is beismerik, hogy lusták 

A másik ok, hogy a helyiek saját bevallásuk szerint rettentően lusták, vagy inkább kényelmes emberek. Erre több viccük is van, pl. „Mit csinál egy montenegrói, miután reggel felkelt? Leül egy kicsit pihenni.”.

5_51.jpg

Egy másik történet főhőse pedig egy árnyékban pihenő montenegrói férfi, aki látván, hogy közelít felé egy mérgeskígyó odaszól a feleségének, hogy „Asszony, hozzál egy kis ellenmérget, ez a kígyó mindjárt meg fog marni!”

Soha nem kell megbeszélni előre semmit, nem kell látogatás esetén előre bejelentkezni, megmondani hányan és mikor megyünk, az ajtók szinte mindig nyitva vannak. 

Rengetegen dohányoznak, a cigi 3-5 euró. Dohányozni majdnem bárhol lehet, a bevásárlóközpont étkező részében, kocsmákban, bárokban. 

Nikšićben nincs mozi, ezért Podgoricába kellett átjárni, ami viszont nagyjából annyi ideig tart, mint Budapesten bejutni a belvárosba. Szerencsére nem szinkronizálnak, így elég sok angol nyelvű filmre el tudtunk menni. 

A boltokban nincs az a választék, mint egy itteni hipermarketben, de minden elérhető. Egy kis pršut (sonka), finom sajtok, csak túrót nem találtam. A kávé török, nekem csak „iszapos kávé2. Érdekes, de inkább passzolom, viszont nem egyszerű eszpresszó gépet és kompatibilis kávét szerezni, bár nem lehetetlen. 

Az volt viszont a hajóra szükséges oltásokat beszerezni. Nem az állampolgárságom miatt, hanem mert nincs. Bárányhimlő elleni oltásért például Dubrovnikba kellett volna utazni, ezt később itthon egyszerűen megkaptam.

3_93.jpg

Éjfélig tart a buli 

A belvárosban bérelt lakás alatt egy diszkó volt. Minden nap éjfélig zengett az épület, szombaton ugye tovább. Jöttek a rendőrök, csend lett, aztán megint. Aztán megint jöttek.

Eleinte ez zavart, aztán hozzászoktam. Nem lettem viszont ennek a típusú zenének a nagy rajongója, de akit érdekel, annak ajánlom Jelena Karleuša vagy Ceca munkásságát. A szórakozóhelyeken többnyire erre buliznak. 

(A videót én választottam ki, tudományos alapossággal – ez volt az első, amit feldobott a YouTube – HÁ) 

Az innen küldött levelek, képeslapok eddig sajnos kis sikerrel érték el montenegrói céljukat, visszafelé több a sikerélmény. Állítólag ez összefüggésben lehet a fent említett viccekkel. 

A tavaly nyári, Herceg noviban eltöltött 3 hetes nyaralás után idén jobban megismerhettem ezt az országot. Még nem tudom, hogy hosszabb távra alkalmas-e, a nyelvet mindenképp érdemes megtanulni. 

Önérzetes nép, de ugyanakkor tisztában vannak a határaikkal, rengetegen költöznek Belgrádba tanulni, dolgozni. Az a vicc is elterjedt, hogy „Mit kap az érettségiző montenegrói diák a bizonyítvány mellé? Belgrád-térképet.”

HÍRMONDÓ

Visszatartana a határátkeléstől a kormány terve?

2021-ig jelentősen emelkedhet a havi átlagfizetés. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a bruttó fizetések 45, a nettók 48 százalékkal növekedhetnek, így akkor a havi nettó megközelítheti a 260 ezer forintot - derül ki a 2018-as költségvetési tervezethez mellékelt kormányzati előrejelzésből.

Csúszhatnak a Brexit-tárgyalások 

Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos a brit választási eredmények fényében úgy vélekedett, nem biztos, hogy a kijelölt időben megkezdődhetnek a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről (Brexit) folytatandó tárgyalások.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Montenegró

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812581373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2017.06.10. 06:56:44

Ennyi? Mintha nem lenne meg a vege, vagy inkabb a az utolso ket harmada. :)

Dikusz 2017.06.10. 07:19:42

@adg: május 1-én jelent meg az első poszt Zsuzsitól. Ott az első kétharmada. Szerintem ez nem a folytatás, abból maradt le, és kicsit kiegészítve lett belőle poszt.

Hari Seldon 2 2017.06.10. 07:35:57

Brusszel megszallta Montenegrot! Pisilo kisfiu mar itt is ki van rakva. Jo, hogy mashol kiirtak, hogy meg kell allitani.

Ahol nincs bicikliut ott veszelyes biciklizni, ez egyertelmu.

Hari Seldon 2 2017.06.10. 07:43:21

@Hari Seldon 2:
Pontosabban a kisfiura van kirakva a Montenegro...

Bredpitt Monika 2017.06.10. 07:55:23

De jo poszt volt!!!!!!

Uzenem a helyieknek, hogy en tulteszek rajtuk, mert felkeltem es hetvege reven, fekve is maradtam, hogy elolvassam a mai posztot.

A merges kigyos vicc k... jo!!

drCrnaMacka 2017.06.10. 08:04:07

Jó reggelt! Nem ennyi, majd elvileg lesz még;)

Dikusz 2017.06.10. 08:14:06

@Bredpitt Monika: de akkor nem felkeltél, hanem felébredtél, és fekve maradtál:)))
Azért a kávét lefőzted ugye? Mert úgy az igazi a henyehunya:))

Bredpitt Monika 2017.06.10. 08:19:54

@Dikusz: mar felkeltem pisilni,
A kavet most fogom megfozni, mi lesz ha jon egy merges kigyo, ki fogja hozni nekem as z ellenmerget?

Bredpitt Monika 2017.06.10. 08:25:11

@drCrnaMacka: nagyon varjuk, tul sok a politizalas mostanaban, az ilyen posztok gyogyito jelleguek,

A telefonon kin irni, meg kesobb a szerb nyelvrol orok valamit egy teniszezo kapcsan, a dohanyzas is erdekes tema, emlekszem New York ban micsoda balhe volt abbol, hogy kitiltottak a cigarettat a barokbol

Bredpitt Monika 2017.06.10. 08:26:35

Na mondom irok es nem orok

szalka240 2017.06.10. 08:26:40

Nekem tetszik a zene, bár tudom, az én ízlésem nem kompatibilis a többségével.

Dikusz 2017.06.10. 08:30:41

@drCrnaMacka: az jó lesz, mert jó kis írás, csak tényleg kevés kicsit egy posztnak.
Mi három éve voltunk Montenegróban, a szállásunk Sutomoreban volt. Sok felé autóztunk, sok szépet láttunk, barátaim azóta is visszajárnak. Azt mondják azóta nagyon beépítették azt a partszakaszt, minden talpalatnyi helyen szálloda van. Nyáron biztos nem mennék, mi szeptember második felében voltunk, akkor már nem volt nagyon meleg, és a tenger is jó volt még.
Viszont volt olyan partszakasz, ami nagyon szemetes volt.
Ami megrázó volt számomra, az a rengeteg gazdátlan kóbor macska. Szegény állatok étlen-szomjan kóvályognak a szállodák, házak között. Volt olyan pici pár hetes kiscica, akinek már ereje sem volt arrább menni, ez mindennapos látvány volt ott. A tapasztalat okán barátaim több tálca macskaeledelt tettek be a kocsiba, pár cicának tudtak élelmet adni azalatt. A kirándulásainkon is elosztogattuk nekik (kutyáknak is) a szendvicseinket.

Dikusz 2017.06.10. 08:35:11

@Bredpitt Monika: majd én viszem, a kávét is most fogom bepuszilni, de itt állatkígyók nem szoktak lenni.

A kávéspohárral nyomogatod a billentyűt, vagy csukott szemmel írsz? :))))

drCrnaMacka 2017.06.10. 08:35:25

@Dikusz: Én kutyás vagyok, többnyire őket etettem.....de igen, sajnos ez a helyzet.

drCrnaMacka 2017.06.10. 08:42:25

@Dikusz: Én általában a Kotori-öbölben mászkálok, a Bar-Ulcinj rész eddig kimaradt, majd jövő nyáron. Akit nem kifejezetten a tengerpart érdekel, az Ostrogot se hagyja ki szerintem.

drCrnaMacka 2017.06.10. 08:44:41

@szalka240: szerintem a legjobb akkor is Rambo Amadeus 2012-es eurovíziós trollkodása volt....:)

Főgebra 2017.06.10. 08:45:08

Akkor egy horvát vicc, amit a crnagoracokkal kapcsolatban mesélnek:

Megszólal a podgoricai közszolgálati rádió:

- Jó reggelt Crna Gora dolgos népe, déli 12 óra van!

drCrnaMacka 2017.06.10. 08:50:36

@Főgebra: Najó, de a horvát viccek minden alapot nélkülöznek.......például, amelyik a magyar lányok hát..könnyen kaphatóságára utal, és a művelt horvát úgy mondja, hogy "So young....and already Hungarian.":P

Arthamyr 2017.06.10. 09:21:53

@drCrnaMacka: Pár "gyakorlati" kérdés: a lakás mennyi időre 150 euro? Van jó internet?

drCrnaMacka 2017.06.10. 09:32:09

@Arthamyr: Havonta. Lakásban nem volt net, de telefonra intéztem.

Dikusz 2017.06.10. 09:34:49

@drCrnaMacka: az egyik napi programunk az volt, hogy elautóztunk Kotorig. Majd kiköptem a pejslimet, mire felértünk az erődbe, de a látvány megérte. Útközben több helyen is megálltunk fürdeni, nagyon klassz volt, de tényleg szeptemberben érdemes menni, üres volt a tengerpart. Akkor már jócskán vége volt a szezonnak, de a szemét még mindig ott volt a parton. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy nem borított be mindent, de zavaró volt.
Nem tudtam ellenállni a csábításnak, amíg a tengerparton voltunk, egy csomó kavicsot felszedegettem. Itthon lemértem a mérlegen, 17,5 kg volt. Mindenki rajtam röhögött,hogy milyen hülye vagyok, minek kellett összeszednem ennyit.
Ráadásul hazafelé törött csuklóval cipeltem, mert Barban a kikötőben addig-addig bámultam a kifutó teherszállító hajókat egy betonkockáról, amíg hátrafelé lelépve róla hanyatt estem, rá a kezemre. Azért azt nem kockáztattam meg, hogy ott egy kórházba menjek (volt biztosításom is, E-kártyám is). Itthon meg elfelejtkeztem róla, több mint két hét után gipszelték be, de akkor már nem használt. Soha életemben nem törtem el semmim, ott sikerült. Mégis megérte elmenni, mert csodaszép volt.

Vittünk magunkkal az itthon a vízpartokon, strandokon vásárolható szivacs "mentőöveket", nagyon jó szolgálatot tett. Az évszázad üzlete lenne ott forgalmazni ilyet.
Tréfásan: jogász vagy, alapíts egy szivacsúszóöv forgalmazó céget, sikeres lesz arrafelé:)

Az út meg csodálatos volt oda-, és hazafele (nem a sofőrnek) rengeteg látnivalóval. Amilyen szita a fejem, a látvány a szemem előtt van, de a nevekre nem emlékszem (még ma megkérdezem a barátaimat). Az úton hazafelé néztük meg, ha jól emlékszem Szerbiában van egy víztározó, 200 m mély, pisztrángok is vannak benne, de nem ugrik be a neve.

Arthamyr 2017.06.10. 09:40:11

@Dikusz: "Azért azt nem kockáztattam meg, hogy ott egy kórházba menjek (volt biztosításom is, E-kártyám is)." - Miért nem?

portugéza 2017.06.10. 09:43:49

Köszönjük a posztot.

Niksicen meglepődtem. Valószínűleg a fővároshoz és a tengerparthoz képest olcsóbb, ez lehetett szempont. Valóban nem turistaparadicsom. A közeli Krupac-tó helyileg népszerű üdülőhely. Újabban a szegényebb szerbiaiak is csak idáig jutnak, nekik a tengerpart már drágává vált.

Montenegró nagy kedvenc. Turistaként jártam fél tucatszor, elég sokat utánaolvastam az országgal, ottani élettel kapcsolatban. Mostanában már nincs erre sok időm. Ebből a “hobbimból” annyi hasznom volt, hogy leszerveztem idős szüleimnek egy nyaralást idén.

Persze, az emberben motoszkál, milyen lenne ott élni. Alkalmazottként: a helyi nettó átlagfizetés kb. megegyezik a magyarral. Külföldiek – nyugatiak és oroszok, törökök – előszeretettel választják második otthonuknak. Ők többnyire vagyonosabbak, valamilyen bizniszt visznek, sokan vásárolnak ingatlant. Magyarok is vannak, elég vegyes társaság. Fel lehet osztani őket magyarországiak és odaszakadt vajdaságiak kategóriája alapján. Utóbbiaknak saját háza vagy nyaralója van, ők bírják a helyi nyelvet, szinte otthon vannak, vagy ténylegesen is, már állampolgárként a jugoszláv időkből visszamaradva. Most már magyarországiak is vannak, akik ingatlant vettek lent, többnyire kiadják. Van, aki üzletszerűen, pl. pécsieknek vannak apartmanjaik Tivat mellett és Ulcinjban is. Állítólag debreceniek üzemeltetik a budvai sétányon szezonban a gokartpályát. Néha az ember hall magyar szót fagyisként, eladóként dolgozó vajdasági fiataloktól. Vannak magyarországi érdekeltségű cégek, pl. IT vállalkozás, amelyik többek között Kotor város honlapját készítette és üzemelteti. Aztán vannak nagy halak: OTP, Telekom.

Az ország fejletlensége hátrány és lehetőség egyben annak, aki ott szeretne élni. Az egészségügyi ellátás színvonala hagy kívánni valót maga után. Egyéb infrastruktúrán is lenne mit javítani bőven. Számos helyen sok a szemét, a természeti értékeiket nem mindig őrzik meg, lásd a Szkadári (Shkodrai)-tóra tervezett üdülőtelep, ami elvileg egy nemzeti park területe, de majd megoldják...

Sztereotípiák: a helyiek lusták és piperkőcök – a délszaki klíma hatásai minden bizonnyal. A “mañana” helyi megfelelője: "Polako, polako!" (lassan, óvatosan, azaz ráérünk erre még.) Az ország sajátossága a nemzeti, vallási sokszínűség, mégis a volt jugoszláv tagköztársaságokhoz képes viszonylag homogén és békés. Nyelvjárás: részben a szomszédos hercegovinai horvát dialektussal rokon, pl. a szerdát a horvátok is Srijedának mondják. Másrészt vannak montenegrói sajátosságok, pl. sjutra (= holnap). A szóhasználat a szerb szókincset követi.

szalka240 2017.06.10. 09:45:39

@drCrnaMacka: Az ilyen viszont már nem jön be nekem. De ha már Montenegró és Eurovízió, akkor Željko Joksimović. Minden száma tetszett, akár ő adta elő, akár más.

Dikusz 2017.06.10. 09:57:03

@Arthamyr: mert nem akartam azzal tölteni az időt, hogy a kórházban ücsörögjek. Soha nem jártam még arrafelé, csodaszép volt minden, semmit nem akartam kihagyni. Azonkívül a barátaimat sem akartam terhelni azzal, hogy kórházat keresgéljünk.
Írtam is, hogy sosem volt semmim eltörve az életben, akkor sem gondoltam azt, hogy ez történt mindjárt a harmadik napon. Azonkívül, hogy aznap este kínomban bőgtem, és nem tudtam aludni, kibírható volt. Mire hazaértem meg úgy-ahogy leapadt a megdagadt kezem. Két hét után a sebész -már itthon- csak annyit kérdezett, mire vártam ilyen sokáig. Ugyan begipszelte, de már nem javult.

drCrnaMacka 2017.06.10. 10:00:51

@portugéza: Nikšićnek magánéleti oka van, nem anyagi, nem is az ország legszebb része és magyarral sem találkoztam ott, valószínűleg emiatt sem.
Viszont a horgászáshoz fôleg magyar halcsalit használnak....
Az egészségügyi ellátás valóban nem a legjobb, a hajózáshoz szükséges eü papírjaimat Herceg noviban szereztem be......érdekes élmény volt.

tanato 2017.06.10. 10:09:27

@Bredpitt Monika: Csatlakozom,1.pont:mostanában tényleg sok politizálós cikk volt itt,ami ugyebár nem igazán profilja a HÁ-nek
2.Mindig szívesen olvasok azon államokról akikkel valamikor egy akolban éltem./Bár igaz a néhai JUgó amolyan szürke zóna volt,se nem nyugat,egypártrendszer,kommunista ország,de nem szovjet feltétel nélküli csatlósa,Vörös Hadsereg lakatanyái,kötelező orosz nyelvtanítás stb.nélkül és szabad nyugati munkavállalással,már anno is.

Golf2 2017.06.10. 10:10:27

@drCrnaMacka: Alig várták hogy leszakadjanak Szerbiától most meg Belgrádba járnak tanulni dolgozni?Végül is ők szerb származásúak nem?

tanato 2017.06.10. 10:11:03

@drCrnaMacka: Kicsit szagos kérdés:Még mindig a guggolós tipusú a nyilvános vagy strand WC-k többsége mint anno vagy már europaizáltak ilyen téren?

drCrnaMacka 2017.06.10. 10:16:22

@Golf2: Az nem véletlen, hogy alig várták, de ettől még nem lett 10 év alatt náluk fejlett infrastruktúra, elég munkahely, stb. A nyelv miatt meg nyilván egyszerűbb Belgrádba menni, mint máshova.

tanato 2017.06.10. 10:28:56

@drCrnaMacka: A régit vagy az újat nem?

Golf2 2017.06.10. 10:31:36

@drCrnaMacka: De a szerbek ezért a húzásért utálják õket nem?

Golf2 2017.06.10. 10:32:46

@tanato: Bocsi a tegnapin kérdeztem most tőled köszi ha megnézed

drCrnaMacka 2017.06.10. 10:35:29

@Golf2: vannak ellentétek a térségben, igen.

portugéza 2017.06.10. 10:39:03

@drCrnaMacka: a sok leutazás miatt volt egy olyan sejtésem, hogy esetleg egy délceg crnagorác van a háttérben... :) Nyilván ez magánügy persze.

Közben rájöttem, elírtam a mondást, pontosabban: "Samo polako!"

Tényleg viszonylag sok magyar termékkel találkozik az ember a boltokban, olyan is volt, hogy egy mirelit terméken csak magyar nyelvű leírás volt, gondolom pont olyan szállítmány jutott. A Mogyi Kft. termékei is népszerűek. Montenegró nemrég még szomszédos ország volt - ilyesmi előfordul a világ ezen tájékán -, ezért nem meglepő. Tavaly az új budvai körforgalom építésében is magyar alvállalkozó vett részt. Amikor régen vonattal mentem, a MÁV csoport egyik cége újított fel egy pályaszakaszt. (A mai ország egy része a Monarchia idején "hozzánk" tartozott, persze az osztrák korona részeként csak közvetve.)

Törökös kávé, a domaća kafa (házi kávé): nem vagyok kávéivó, de megkedveltem, főleg mert ha itthon is iszom, visszahozza a lenti emlékeket. Volt, hogy vettem itthonra Gran Kafa nevűt, erős pörkölésű (azt hiszem, Macedóniában pörkölik, csomagolják, de talán szerbiai márka). Az ottani vendéglátóhelyeken is ezt kaphattam, így az ember nosztalgiázik kicsit.

portugéza 2017.06.10. 10:39:08

@tanato: sokat utaztam Montenegróban. Egyszer találkoztam sztyeppei megoldással, Cetinjében egy kávézóban, ahová pont e célból tértem be....

Cetinje a régi főváros egyébként, ma is a kulturális, vallási központ. Crnagorácok lakják főleg (nem szerbek), sok a cirill betűs felirat, és itt láttam a legmagasabb embereket az országban, az igazi montenegróiak kosárlabdázó alkatúak. A tengerparton már nagy volt a keveredés az évszázadok alatt, ott szembetűnően vegyesebb az antropológiai kép.

drCrnaMacka 2017.06.10. 10:46:49

@portugéza: Sejtésed helytálló:)
Samo polako mellett megy meg a Lagano, lagano is....mondjuk délután 2ig kávéznak, aztán van egy kis szieszta, este viszont viszonylag sokáig vannak nyitva a boltok.
Átlagosan elég magasak a helyiek és 3 hónap alatt egy túlsúlyos embert sem láttam egyébként. Biztos a sok Cedevita meg kajmak:)

Csodabogár 2017.06.10. 10:55:56

@Dikusz: Egy időben a spanyolországi üdülőhelyünket is ellepték a kóbor macskák. Hülye turisták meg etették őket. Ma már tilos, ha rendőr látja büntet + mindenütt ki van írva angolul is, hogy tilos.
Ezt a mindenütt dohányzást nagyon utálnám. Soha nem dohányoztam. Nemrégiben vendéglő kerthelyíségéből bementünk a zárt részre, mert kint olyan vadul dohányoztak, hogy elviselhetetlen volt számunkra. Mellettünk egy pasi szivarozott.:-(

tanato 2017.06.10. 11:00:48

@portugéza: Lusta volt akávézós kicserélni.

Csodabogár 2017.06.10. 11:03:53

Nagyon jó poszt. Nekem már a könyökömön jött ki a sok angliai poszt. Tudom sokan vannak itt Angliából, de akkor ők pláne értesülhetnek mindenről a helyi médiákból.

Bredpitt Monika 2017.06.10. 11:09:25

@Csodabogár: én nem dohányzom és soha nem is dohányoztam, de egyszer mégis hiányzott a dohányfüst,

Egy Boulder nevű helyen voltam férjemmel Colorado államban.
Egy étteremben ültünk, ahol bárpult is volt. Egész este furcsa hiányérzetem volt. Mikor visszaértünk a hotelbe, ott jöttem rá, hogy nincs füstszaga a kabátomnak.

Akkor világosított fel férjem, hogy ebben a városban nem lehet sehol nyilvános helyen dohányozni, ez valamikor 2000 környékén lehetett.

Annak idején, még 18 éves korom környékén, sokat pókereztünk a barátaimmal és köztük van dohányos. A kedvenc jeleneteim egyike, amikor a barátnőmnél lehúztuk az asztal fölé a csillárt és a füst gomolygott a fényben, mi meg hajnalig pókereztünk.

Kár hogy nem játszottunk nagyobb tétetekkel, mert jó sokszor söpörtem be a téteket.
Azok a régi szép idők!!!!

Bredpitt Monika 2017.06.10. 11:19:23

@tanato: most bajban vagyok az orosz miatt, amit nyolc évig tanultam és ha jól emlékszem mindig 5 volt a bizonyítványban,

ideköltözött egy család Ukrajnából a házunkba, nagypapa nem tud magyarul és vért izzadok az oroszommal, ami szégyen gyalázat,

ilyeneket tudok csak mondani: malenkij malcsik, malenkaja gyévacska, vagy balsaja gyévácská,

azt még talán el tudnám mondani ki hiányzik az osztályból, aztán krasznaja plosagy is beugrik,

a nevét meg tudtam kérdezni, azt már tudom legalább,

valahogy a múltkor mégis megértettük egymást, mert azt már tudja hogy férjem amerikai, lehet, hogy egy kicsit nekiállok oroszul tanulni

volt azért abban a világban valami varázslatos,

Bredpitt Monika 2017.06.10. 11:20:05

@Bredpitt Monika: tétekkel, úgy látom hiába ültem a géphez,

Bredpitt Monika 2017.06.10. 11:28:39

Jaci si kurac bre !!!!!

Bocsánat a poszt írótól, ha ez valami nagyon csúnyát jelent.

A szerb nyelvről nekem sajnos ez jutott eszembe. Djokovic, a teniszező téma volt egy ideig itthon a legendás káromkodásáról.

Vitray Tamással beszélgettek egyszer arról, hogy tudnak a szerbek káromkodni és ő nagyon rossz véleménnyel volt arról, amit hallott a szerb fiú szájából.

Egy ausztrál újságíró csinált egy világ körüli utat, amiben azt akarta megtudni kik káromkodnak a legszínesebben , a magyarok győztek. Valószínűleg a szerbek a másodikok, legalábbis az alapján , amit Vitraytól megtudtam annak idején.

drCrnaMacka 2017.06.10. 11:31:27

@Bredpitt Monika: Hallottam rosszabbat is:) Elég változatosan használják, de vannak minden mondatban visszatero fordulatok is:)

Bredpitt Monika 2017.06.10. 11:38:26

@drCrnaMacka: engem megkért egyszer az amerikai sógorom, hogy káromkodjak neki magyarul, de valami nagyon csúnyát,

nem ment, képtelen voltam kimondani azokat a nagyon undorító dolgokat, ami egyszerűen azért történt , mert nem voltam mérges, mondtam nekik, hogy dühítsenek fel, na , majd akkor fogok káromkodni,

mint a nagydarab roma ember a VII, kerületben, aki az öltönyében, a fekete Mercedeséből kilépett, egyenesen egy nagy adag kutyaszarba,

na, az káromkodás volt!

portugéza 2017.06.10. 11:59:44

Az átlagos testmagasság alapján kb. Hollandiával lehetnek fej-fej mellett. Szerencsés alkatok, született atléták. Kajmakot gondolom nem esznek annyit, mint mi Magyarországon mondjuk kőrözöttet, viszonylag drága, értékes eledel. Talán nem habzsolnak, egyszer megütközést keltettem egy hegyvidéki panzióban, hogy reggelire házi sajtot akartam kérni kenyérrel, nekik az nehéznek tűnt, kiegyeztünk egy kis sajtos omlettben. Büszke, hiú emberek, (helyi) részegeket sem látni az utcán, a nyaralóhelyeken sem szezonban. Láttam hajléktalant Kotorban, ő sem volt illuminált. Persze nekem csak futó benyomásaim lehetnek ezekről a dolgokról.

Van néhány "leg" még az országban, pl. Európa legcsapadékosabb állama, és a kontinens legmélyebb kanyonja is itt van, és a Brit-szigeteken kívüli utolsó őserdő is. Impresszív arányú a nemzeti parkok területe az ország teljes kiterjedéséhez képest.

drCrnaMacka 2017.06.10. 12:19:48

@portugéza: Osszessegeben nem kifejezetten egeszseges a taplalkozasuk, bar Meki legkozelebb talan Szarajevoban van. Finom sajtok, jó sonkák, hal. Esetleg egy kis Nikšićko:) A pálinkámra meg a túró rudimra fintogortak, szoval meg kerdeses, h visszamegyek-e....

tanato 2017.06.10. 13:18:42

@Bredpitt Monika: Hát igen az akkori orosz oktatás és tanulás aztényleg nulla hatásfokú volt,Ugyanis mindenki tudta aki tanulta és aki tanította is hogy értelmetlen,csak a nagy testvér iránti központi behódolás miatt van.

Shanarey 2017.06.10. 14:53:58

Érdekes hely, s a zene sem rossz. Gyermekkori nyaralásaim alkalmával, az akkori Jugoszlávia határától pár kilométerre szinte csak efféle zenét hallottam. Szerb káromkodás ügyben nem vagyok rossz, de cirillben leírni az már macerás lenne.

Dikusz 2017.06.10. 15:29:06

@drCrnaMacka: ha a páleszra fintorogtak, akkor ne is menj vissza:)))

Dikusz 2017.06.10. 15:36:39

@Bredpitt Monika: Angliában élő barátom a bátyjával együtt ment ki '56-ban. A bátyjának spanyol felesége volt, kérdeztem tőle, hogy tanult-e magyarul. Azt mondta igen, megtanította neki azt a veretes nótát, hogy: öregasszony a szilvásban, majd megszakadt a f*ngásba...
(a rendes nóta szövege -éneklem, hogy tudjátok-: akármilyen öregasszony, ha férjhez megy csak menyasszony. Hajnalban, hajnal előtt.... stb)

Ha valaki beszél lengyelül, akkor mondja el nekem, hogy a csipke mint jelent magyarra fordítva.

nyuszigonosz 2017.06.10. 16:16:27

@Dikusz: Hát ha a csipkét magyarra fordítva akarod tudni, akkor az csipke. Magyarul. :-)

Csipke lengyelül az koronka.

DieNanny CH 2017.06.10. 16:21:04

@nyuszigonosz:

Szerintem arra a lengyel szóra gondolt, ami kiejtve 'csipke'.
Mint a magyar 'kurv@' is németül mást jelent. Vagy a Fass.

nyuszigonosz 2017.06.10. 16:32:12

@DieNanny CH: Hogy mire gondolt, azt nem írta le. :-)

Dikusz 2017.06.10. 16:50:10

@nyuszigonosz: hehe:))) jól megkaptam, de jogosan:)))

Ezt azért kérdeztem, mert egy barátnőm mesélte, hogy amikor Lengyelországban járt, akkor bement a méteráru boltba, mert ruhadísznek akart csipkét venni. Néztek rá, mint borjú az újkapura, többször elmondatták vele, végül mondták neki, hogy sajnos az nincs...
Aztán hazament a szállására, ott a vendéglátói beszéltek magyarul, majd amikor elmondta hogy járt, úgy elkezdtek röhögni, hogy majd leestek a székről. A barátnőm ártatlanul megkérdezte, hogy miért, valami rosszat mondott talán? Erre a vendéglátói még mindig a térdüket csapkodva mondták, hogy a csipke lengyelül kicsi p*nát jelent. Ebben lehet valami, mert Lengyelországban tanult barátunk is ugyanezt mondta:))

Herr Géza 2017.06.10. 16:56:53

@DieNanny CH: Khm, miért, mit jelent a kurva németül? A Kurve az nem ugyanaz....:))))

Muscari 2017.06.10. 17:11:21

@tanato: Macedóniában még találkozni velük. Montenegróban még sajnos nem jártam, pedig gyönyörű ország, kicsit Horvátország folytatása.

Muscari 2017.06.10. 17:14:40

@Csodabogár: a Facebook is azzal van tele, jó egy kicsit "nyaralni", még ha virtuálisan is.

Bredpitt Monika 2017.06.10. 17:16:25

@Dikusz: @nyuszigonosz:
ez a csipke jokedvre deritett,
na akkor megyek palinkazni a jatszoterre.....
mondanam, hogy hulyulok, de ki tudja mi lesz meg

nyuszigonosz 2017.06.10. 17:19:25

@Dikusz: Annyi van benne, hogy hasonlít, mert a betüre végzödne lengyelül. Szóval csak hasonlat.

Bredpitt Monika 2017.06.10. 17:19:28

@Shanarey: nem kell cirillben, egy karomkodas toled jol esne, meg ha szerbul van is

Shanarey 2017.06.10. 17:33:26

@Bredpitt Monika:

Nem haragszom én rád, akkor pedig miért? Na meg amúgy sem vagyok az a mély magyar aki úton útféle csúful beszél, avagy emailokat küld a Határátkelőn kommentelők egy részének, mert nem tetszik neki a mások véleménye. S mindezt teszi igen ronda nyelvezettel, hiszen ő ezt tanulta otthon.

DieNanny CH 2017.06.10. 17:46:21

@Herr Géza:

Oké, oké, tudom, de kis német tudásút egy magánhangzó nem zavar.
:-)

DieNanny CH 2017.06.10. 17:49:51

@Herr Géza:

Amúgy, arra gondoltam, ha egy német nyelvű Mo-on elkezdene hangosan beszélni, hogy "Kurve' így, 'Kurve' úgy, kicsit furán néznének rá. Ugyanez a 'Fass'-szal is.
Ha meg egy lengyel mérgesen elkezd ordibálni Pesten, hogy csipka így, meg csipka úgy, akkor szintén furán néznek rá.

(Mint a Homok titkai szappanoperában, a főszereplő neve Ruth volt, de ugye kiejtve: rút...)

Golf2 2017.06.10. 18:41:11

@Bredpitt Monika: csak vigyázz a játszótéren mert 200000ft a bírság kitalálta a kocsismáté...

Dikusz 2017.06.10. 18:50:38

@Bredpitt Monika: hol van az a játszótér? Megyek utánad, majd ketten hülyülünk. Rajtam már jobban látszik:)

@Golf2: majd ügyesen csináljuk, és nem a nyóckerbe megyünk...

Dikusz 2017.06.10. 19:07:17

@DieNanny CH: igen, arra gondoltam, az adott helyzetben a barátnőmnél nagyon vicces is volt. Magam elé tudom képzelni, ahogy reagált a helyzetre. Sok év elteltével is gurult a nevetéstől, amikor mesélte:)

@nyuszigonosz: de jó hasonlat volt, az itthoni barátunk csipki-nek
(fonetikusan kiejtve) mondta, az ezek szerint nem jó? Látogatóban voltunk Szegeden, a parton sétáltunk, amikor rákérdeztünk tőle. 'Majd belegurult a Tiszába, amikor meséltük neki, ő is úgy nevetett:)

Dikusz 2017.06.10. 19:09:08

@Herr Géza: tisztelettel megkérdezem, hogy a németek valóban úgy ejtik ki Herr Lovass nevét, ahogy nekem egyszer mesélték?

Muscari 2017.06.10. 19:22:09

@DieNanny CH: a cipuszka (ejtsd: csipuska) az kb puncikát jelent, egy volt lengyel kolléganőmtől tanultam

Herr Géza 2017.06.10. 19:23:11

@Dikusz: Úgy bizony....:))) De inkább a Lovas-t, a Lovass-nál már ők is dupla "sz"-t mondanak, az nem az igazi. :)))

Herr Géza 2017.06.10. 19:25:08

@Shanarey: Ez vajon ki lehetett? :)))))))

Shanarey 2017.06.10. 19:44:09

@Herr Géza:

Költői kérdésekre, nem válaszolok.
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.10. 20:10:21

@DieNanny CH: jaj... te még erre emlékszel? "Rútocska"... kollégám elment nyaralni két hétre, visszajött, s kérdezte, na mi történt a sorozatban? Meséltük neki, hogy még mindig a hajókiránduláson vannak, vagy hol... lassan hömpölygő sorozat volt, abbiztos.

Dikusz 2017.06.10. 20:16:41

@Herr Géza: Nem mertem leírni, csak virágnyelven, hátha valakinek bántja a szép lelkét:)
Amikor először hallottam, picinykét nevetgéltem a történeten. Erdélyi túravezetőnk neve Lovas, amikor bemutatkozott jutott eszembe, milyen jó, hogy nem Németországban túrázunk:))

Dikusz 2017.06.10. 20:17:56

@Muscari: @kisrumpf: leget az én történetemben is az volt a poén, hogy a boltban azt gondolták, a magyar vásárló akcentussal beszéli a lengyelt:)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.11. 06:46:37

off akkor nalunk Forma 1 hétvege van ... a varosba a party oriasi es super ... a verseny ? az soha sem erdekelt ...

gabors 2017.06.11. 08:13:38

@montroyal ( CAN qc): "akkor nalunk Forma 1 hétvege van ... a varosba a party oriasi es super " egyszer majd elmegyek :-)))

most eppen a verseny is jo lesz mert az elmult par evhez kepest a mercinek igencsak harcolnia kell a ferrariakkal .... es talan nem lesz eso sem mint olyan sokszor mar

Bredpitt Monika 2017.06.11. 09:49:39

@Shanarey: Ha belegondolsz, mindenki , aki nyilvánosság elé lép valamilyen formában, ki lesz beszélve. Így megy ez.

Lehetsz te Orbán, Gyurcsány, Trump, Merkel......miket kapnak ők? És ezt tőlünk is kapják. Na, erre kapjuk mi a többit.

Szóval, ezt be kell nyelni.
Ha annyira ijedősek lennénk, már rég elvonultunk volna.....te is meg én is meg mindenki, aki leírja a véleményét.

Üdv

Bredpitt Monika 2017.06.11. 09:53:44

@Golf2: amin nekem megakadta szemem, hogy a 14 év felettiek nem használhatják a játékszereket, ez azért nagy baromság (többek között), mert lehet, hogy egy 12 éves már sokkal nehezebb például, mint egy 15 éves,

egy felnőtt meg miért nem csúszhatna le a gyerekkel a csúszdán, ha ahhoz van kedve.....

New Jerseyben volt egy játszótér, amit pont azért szerettünk, mert a szülők játszottak a gyerekeikkel, és használhatták a játszóteret,

egyébként meg sorolhatnánk, lebontani a panelházak tetejét ?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Shenella 2017.06.11. 10:11:00

A délszlávok egész jól megéttik egymást, egy bosnyák, horvát, montenegrói a ijekavski, jekavski vagy ikavski módon beszél, de a szerbbel tökéletesen lehet öket érteni. Hozzàtenném, hogy Crna Goràban az orosszal nagyon jól lehet boldogulni, legalàbbis a tengerparton bárhol. Nagyon sok orosznak van arra nyaralója, föleg Budva környékén. Szerintem a szerb nem annyira nehéz. Padezsböl (ragozàsból) is csak 7 eset van, igaz 3 nemre. De legalàbb az ember úgy olvas ahogy írva vagyon. Egy magyar vagy dàn sokkal nehezebb. Magyar a rengeteg végzödés miatt, a dán kiejtés miatt...

Shenella 2017.06.11. 10:16:20

Ab10 crnogorskih zapovestit pedig mindenki ismerni a volt jugoszlàv államikban. A kedvenc: ha látsz valakit pihenni, menj segísts neki. Ill. ha dolgozni van kedved, ülj le, várj egy kicsit, elmùlik. A lustasàgukról pedig milliónyi vicc van.

Shenella 2017.06.11. 10:25:30

@szalka240: Željko Joksimović belgrádi.

Shenella 2017.06.11. 10:39:16

@Dikusz: sipko- gyorsan, csipka/inkabb tyipka - kicsinyitokepzovel, 'ami a noknek van'.

Shenella 2017.06.11. 10:52:00

@DieNanny CH: a lengyelek inkább kurvázni szoktak, lehetőleg minden szó után beszúrják, főleg a tanulatlan réteg, baromi idegesítő hallgatni.

gar-frer 2017.06.11. 12:36:50

Azt hallottam egy Magyarországon élő orosztól, aki már nyaralt Montenegróban, hogy nagyon sok gazdag orosz vesz ott házat, vagy épít sokemeletes szállodát. Az oroszul tudóknak könnyű megtanulni az ottani nyelvet. Sok orosz kedvenc nyaralóhelye lett. Ez persze nem akadálya annak, hogy más nemzetek fiai-lányai is megnézzék ezt a szép országot.

vontod75 2017.06.11. 17:49:14

@Shenella: Hát igen. Nem véletlenül. Elég széleskörű a használata. youtu.be/sdWlspF3B2M

macegér 2017.06.11. 22:27:00

Azért ragadtam billentyűt, mert mindig kiakaszt, amikor a boltokban a választékot kritizálják... Három évig éltünk Podgoricában, néha visszasírjuk az élelmiszer áruházakat, pl. a Volit, Maxit, a műszaki OKOV-ot, a bútorboltokat, az olasz konyhai eszközöket árusító áruházat. Hogy a gyönyörű piacról ne is beszéljek, ahol mindent megkóstoltatnak veled, mindent te válogathatsz ki - próbáld meg ezt a Nagycsarnokban :) Ami a lustaságot illeti, ismerem a vicceket, de soha nem tapasztaltam, sem a munka során, sem a magánéletben. Nem beszéltük a helyi nyelvet, angolul és egyéb "nemzetközi" módon kommunikáltunk, de nem volt komoly problémánk - szerintünk a lakosság 80%-a beszél/ért angolul, és ami a lényeg, meg akarnak érteni. Erről egy kis történet: rántott húst akartunk csinálni, megnéztem szerbül és horvátul a zsemlemorzsát, de nem értették a boltban. Elmutogattam, hogy húst klopfolok, lisztezem, tojásozom... mi a következő lépés? Az eladók összefutottak, erősen gondolkodtak, majd az egyik felkiáltott: prezla! Prézli, magyarul :) Még néhány rövid gondolat: a közbiztonság kiváló, az emberek kedvesek és segítőkészek, és az éttermek, boltok megbízhatóak, nem vernek át. És a borravaló sem kötelező. Mi bármikor visszamennénk... :)

macegér 2017.06.11. 22:27:02

@gar-frer: ...a hír igaz...sok gazdag orosz él ott.....olyan yacht-jaik vannak ( Tivat vagy Budva kikötőiben ) amilyeneket csak egyébként Monaco-ban láthatsz....amúgy normálisan, nincs velük semmi baj...egyébként is relatíve gazdag ország....a fővárosban Podgoricán gyakran a lakótelepi parkolókban is láthatsz Ferrari-kat....csak azt tudom mondani, hogy dél-Európa legszebb és legsokoldalúbb országa....nem mellékesen a hivatalos pénzük az Euró ( ! ) és olcsóbbak, mint a horvátok !!

Herr Géza 2017.06.12. 01:15:45

@gabors: Na az a Merci-harc nem jött össze. Békés vasárnapi autózással hozták az 1-2-őt.

gabors 2017.06.12. 01:57:02

@Herr Géza: " Na az a Merci-harc nem jött össze. " sajnos de legalabb az eleje erdekes volt Montrealban gyakran a safety car donti el meg a gumi taktika ... a ferrarik tul keson ebredtek ...

de a lenyeg hogy a vb nincs lefutva mint az elmult 3 evben ilyenkorra mar csak merci es a merci kozott lehetett donteni

portugéza 2017.06.12. 06:42:08

@macegér:

(Az általam ismert Maxi üzletek már Aroma néven futnak, és van már egy IDEA nevű bolthálózat is, valamelyik régi helyett azt hiszem. A kedvenc Voli maradt. Voli vas voli. :) )

Az angoltudás regionálisan és korosztályonként (és nyilván iskolázottság szerint is) nagyon ingadozik.

Az eredeti írásban átsiklottam a választék leszólásán. Annyi igaz, a saját kínálatuk minimális, a legtöbb árucikket importálják. SRB, HR, egyéb ex-YU, HU, kisebb részben I, TR, GR.

drCrnaMacka 2017.06.12. 08:39:24

@macegér: Nem szóltam le,azt írtam egy itteni hiperhez képest, de minden elérhető. Az Idea és a Voli is teljesen rendben van.
Ilyen alapon leszólás lenne, hogy miért nincs metró meg kötöttpályás teleport. Az ég világon semmi nem kötelez rá, hogy Montenegróba járkáljak, mégis megteszem. Ettől még lehetnek hibái, és az se lehetetlen, hogy én máshogy látom.
Nikšićben nem sokra mentem az angollal, Podgoricában biztos jobb a helyzet.
600 ezren vannak, 10 éve önálló ország. Ehhez képest nagyon jól állnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása