oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 26. 06:30,  Kevesebb a határátkelő? 256 komment

2017. április 26. 06:30 Határátkelő

Kevesebb a határátkelő?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 10 százalékkal kevesebb magyar döntött a határátkelés mellett, mint egy évvel korábban, ami viszont nem változott, hogy főleg a legjobb korban lévő, 40 év alatti munkavállalók mennek el az országból.

Hogyan alakult ki az ismerősi köröd külföldön? Nehéz volt új ismeretségeket kötni? Miben más ismerkedni, mint Magyarországon? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_departures.jpg

Nagyon nehéz a számokkal mit kezdeni az elvándorlás kapcsán, hiszen a kijelentkezés mindig is problémás kérdés volt. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a kormányközeli Világgazdaság által nyilvánosságra hozott adatai szerint mindenesetre tavaly 29 400 magyar jelentette be hivatalosan, hogy külföldön folytatná.

Már rögtön itt érdemes egy pillanatra megállnunk, hiszen ez a szám kissé alacsonynak tűnik (a cikk is hangsúlyozza, hogy ez a minimális szám), érdemes tehát inkább a tendenciákat nézni. 

Ha feltételezzük, hogy a határátkelők ugyanolyan arányban jelentették be a külföldre költözést, mint a korábbi években, akkor 10 százalékos csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami körülbelül 3 ezer ember. 

A fiatalok mennek el 

Ami viszont gondot jelent már most, és még nagyobb problémát jelent majd a jövőben, hogy a határátkelők túlnyomórészt a fiatalok közül kerülnek ki, ami persze egyfelől természetes, hiszen ők mindig mobilabbak voltak, másfelől a jelenség hosszú távú hatását egyelőre nehéz felmérni. 

Ami a számokat illeti, a kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük (!) pedig még nem érte el a 40 éves kort, azaz a fiatalok jelentősen felülreprezentáltak a határátkelők között. 

Ebből akkor lesz gond, ha ezek a fiatalok nem, vagy csak kis arányban térnek haza, hiszen a társadalom egyébként is elöregedőben van, és ha pont a munkaképes korú réteg esik ki, akkor nagy kérdés, hogy egy-két évtized múlva ki fog dolgozni. 

Visszatérve a csökkenéshez, érdekes kérdés, hogy mi lehet az oka. Én hirtelen az alábbi négy eshetőségre tudtam gondolni, aztán vagy igazam van, vagy nem, de azért megosztom veletek. 

A lehetőségek 

Az első lehetőség az, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít. Nem, nem vette meg Mészáros Lőrinc a blogot, arra gondolok, hogy a sok szektorban jelen lévő munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek kompenzálni, magasabb fizetést adni. 

Azon persze el lehet vitatkozni, hogy a statisztikákban megjelenő magasabb bejelentett bér mennyiben jelent a gyakorlatban is több pénzt, hiszen akadnak vállalkozások, melyek a bérkeretet nem növelték, csak „kreatívan átcsoportosítottak”, azaz ami eddig feketén zsebbe ment a munkavállalónak, az most fehéren cserél gazdát, csak ettől még az embernek nem lesz több pénz a tárcájában. 

A másik lehetőség a Brexit jelentette bizonytalanság (illetve most már bizonyosság), hiszen ezzel az egyik legfontosabb célország, az Egyesült Királyság veszítette el (legalább részben) vonzerejét – bár mint az a Határátkelő hetekkel ezelőtt indult külföldi munkaközvetítő részén tapasztalható, rengeteg állásajánlat van most is (itt lehet megnézni őket). 

Kérdés az, hogy Írország, Hollandia mennyire lesz képes felszívni ezt a réteget, illetve a külföldre vágyó, angolul beszélő magyarok milyen stratégiákkal állnak elő a következő években. 

Harmadik lehetőségként nem vetném el azt sem, hogy mostanra lezajlott az első nagy kivándorlási hullám, aki akarta, az már kipróbálta magát külföldön (esetleg vissza is tért Magyarországra – elvileg tavaly 17 ezren tettek így -, hogy aztán maradjon, vagy megint belevágjon), így a határátkelők száma beáll egy viszonylag állandó szintre, azaz megszűnik a folyamatos emelkedés. 

A negyedik lehetőség, hogy egyszerűen átalakul a kivándorlás jellege, áttevődnek a hangsúlyok. Ezt alátámaszthatja, hogy a jegybank adatai alapján tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza az átmenetileg, egy évnél rövidebb ideje külföldön élők. Ez 2011 óta megháromszorozódott, akkor még csak 1 milliárd eurót küldtek. 

Tehát akár az is előfordulhat, hogy többen ingáznak, vállalnak idénymunkát Ausztriában, márpedig ők szinte biztosan nem jelentik be, hogy külföldön dolgoznak. 

Ha már az ingázók számánál tartunk, ennek növekedése a nyugat-európai országok munkaerőpiacainak a megnyitása után egészen 2013-ig dinamikusan bővült, majd átmenetileg megtorpant, aztán 2015-től ismét emelkedni kezdett. 

Tavaly a jegybank adatai szerint nem nőtt tovább a külföldre ingázók száma, azonban éves átlagban még nőtt a külföldön dolgozóké. (Na, erre varrjatok gombot!

Az ingázós elméletet egyébként alátámaszthatja az is, hogy míg a magyarok száma a kivándorlás, valamint a halálozások születéseket meghaladó száma miatt folyamatosan csökken, ez nem igaz minden régióra. 

A legkevésbé igaz a Nyugat-Dunántúlra, azon belül is Győr-Moson-Sopron megyére, aminek magyarázatai nyilván az osztrák határ közelsége, és persze a környéken található gyárak lehetnek. 

A skála másik végén Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll, ott érzékelhető leginkább a kivándorlás hatása – de ez sem lep meg senkit, ha jól sejtem.

HÍRMONDÓ

Fényezés meg toborzás

Fényezünk (nem magunkat, hanem járművet…), meg kiderítjük, mit csinál Németországban egy toborzási asszisztens, és ha ez nem lenne elég, még Szaúd-Arábia is bekerült a napi pakliba.

„Rabszolga voltam Magyarországon”

„Magyarországon született, magyar állami rabszolga. (…) Ugyanis a mi országunkban alacsony a bér, és kicsi a megbecsülés, nagy a kirekesztettség. Még akkor sem lehet megtakarítani, ha önmagunkat zsákmányoljuk ki. Egykor én is így éltem, de ma már nyugaton „vegetáló” magyar vagyok. És az is maradok.” A teljes levelet itt olvashatod el.

Tízévesen Barcelonában 

Tízévesen a világ egyik leghíresebb futballklubjának utánpótlásműhelyébe felvételt nyerni pestiesen szólva nem semmi. Márpedig pontosan ez történt Huszár Gergővel, akit felvettek az FCB Escolába.

Magyar sztár született Indiában 

Azzal aligha mondunk újat, hogy magyarokkal mindenhol találkozhatunk, ám még ezen belül sem hétköznapi Zsuzsanna története, aki hirtelen igazi sztár lett – Indiában.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212454643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2017.04.26. 19:18:28

@Herr Géza: Vegyük a következő esetet:

Van egy jóember, akinek van bankszámlája. Legyen valahol alkalmazott. Minden hónapban érkezik fizetés a számlájára. Kártyán vásárol, pénzt vesz fel, utalgat a számlájáról.

Aztán egyszer csak kiderül, hogy munkanélküli segélyt vagy szoc. segélyt kap.

Aztán egy ideig nem jön pénz, leürül a számlája, nem utalgat, nem vásárol kártyával, nem vesz fel pénzt.

A következő lépés, hogy Angliából egy jótevő minden hónapban utal valamennyi fontot, ebből forint lesz, az emberünk újra utalgatja közüzemi számlát, hiteleit stb. Időnként Mo.-on vesz is ki pénzt a bankból, vagy a kártyájával sok túró rudit vásáról és így tovább. Esetleg használja az utalásaira az internetbankját, de az IP cím valahogy szinte mindig Angliába mutat.

Mernél-e rá fogadni, hogy egy határátkelő hazautalásairól van szó?

Én nem fogadnék, mert ugye úri ember biztosra ....

De, hogy biztos lennék benne, az holt biztos!

Abban is biztos lennék, hogy az a bizonyos jótevő egy és ugyanazon személy a mi emberükkel.

Tehát, nem lövöldöztem vaktában, csak nem vetted észre, hogy a kismamát vagy a hazautalót kiszúrni a masszából egy és ugyanazon feladat, probléma.

Shanarey 2017.04.26. 19:19:15

@Herr Géza:

A Linkedin legálisan amit használhat, az fennakad a google chrome és az adblock beállításain, illetve adat gyűjtögetés ellen van egy bizonyos disconnect névre hallgató egyebem is.

2017.04.26. 19:20:17

@Shanarey: Hja, kérem, igy könnyü :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:27:37

@Herr Géza: " a ca. 50 oldalas Általános Felhasználási Feltételekben (amit velem együtt nyilván lazán "tudomásul vettél","
Én egyszer elkezdtem elolvasni egy ilyen EULÁ-t.Az egy dolog, hogy kb 30 sor után már szikrázott a szemem a jogi krixkrax kifejezésektől, de még azt a pof@'tlanságot, ahogy a kiadó, fejlesztő cég kihúzza minden alól magát, gyakorlatilag semmiért se felel, a legkisebb kártérítési igényt is elutasítja, ha valami be$z@rik a szoftvertől (mittudomain, másik szoftver vagy bármi, windóz újratelepítés), semmilyen felelősséget nem vállal, stb...
Nem is értem, hogy hagyják ezt a hatóságok, szabályzó szervezetek...Abba is hagytam az olvasását, mondván nem hiányzik nekem egy agyérgörcs...

Főgebra 2017.04.26. 19:28:11

@Shanarey:
Most hallottam egy olyan hírt, hogy az AdBlock jópénzért bizonyos cégeket kihagy a szűrőiből!!

Sürgősen telepítsd a uBlock Origin-t!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:35:46

@Shanarey: Haha, nekem is évek óta van ilyen kupak a webkamerán...Nem vagy egyedül... :D
Vállunkat vetve harcoljunk ellenük. :D

Az otthoni gépnél az nem jó, hogy nem adsz neki rendszergazdi jogokat?
Akkor azért nem települ fel egy talicskányi malware...
Vagy visszaállítási pontok alkalmazása?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:39:34

@Főgebra: Én is olvastam ilyet.És simán el is hiszem.Pénzért nagyon sokan hajlandóak elkurvulni.

Én is lehet, elcsábulnék, csak küldje már valaki a nagy lóvét...
Az a baj, senki se akar lefizetni, valamit nagyon rosszul csinálok...

Shanarey 2017.04.26. 19:44:41

@geegee:

Nem, mert néha bele kell másznom innen, a Teamviewer segítségével, s megnézni mit cseszett el épp most az a bizonyos személy
@Főgebra:

Tudok róla hogy ez van, ez nem most kezdődött, hanem évekkel ezelőtt. Akkor kezdték ajánlatokkal bombázni az adblock gazdáit, s
akkor lett ingyenes adblock és fizetős adblock.

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 19:53:35

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Nem felejtenek, nem ignorálnak, majd hazajárnak nyaralni minden évben pár hétre, vagy karácsonyozni. Vagy nyaralni+karácsonyozni. Netán többször.
Látogatóként.
De élni és az általad bagatellizált pénzt megkeresni, adót +egyebeket fizetni, na, azt külföldön fognak.

Tudod, fiatalon sokkal könnyebb váltani, új helyre beilleszkedni..., így a gyerekként, vagy fiatal felnőttként külföldre kerültek nagy többsége bezony marad külföldön, maximum hazajár a nagyihoz. Amíg élnek a nagyszülők... Utána? .... Sok szép hely van a világon, ahol klasszul lehet nyaralni-stb, és ahova a külföldi élettel megkeresett pénzből bezony el is tud jutni..., a sok-sok évvel korábbi, Mo-on élő volt osztálytársak, régi ismerősök max fészbukon lájkolják a nyaralós képeket..., igaz, nekik nincs honvágyuk, ugye, hisz a szupijó helyen élnek, tehát maximum sajnálják a szerte a világban élő-utazgató, honvágyas emberkéket..., ja, tuti...

Herr Géza 2017.04.26. 19:58:10

@fhdgy: Oké Maestro, de már megint elmész egy másik irányba. Te az MNB-nél ülsz és nincs más dolgod, mint azt a bizonyos statisztikát megcsinálni. Ott dübörőg előtted napi egymillió utalás, x-től y-nak, 1 Ft-tól mondjuk 1 milliárdig, külföldröl akármilyen pénznemben haza és fordítva, cégtől cégnek, magántól magánnak és közben az összes variáció, mi a szűrő algoritmusa? Csak ezt az egyet mondd meg!
Onnan te nem látod, nem láthatod Kovács Pisti számláját, ahol persze már hótbiztosan felfedezed az általad leírt anomáliákat. Nincs is rá időd, ráadásul az előtted elsuhanó utaláshegyekből miért pont az övét veszed ki? Ez a kérdés, nem az, hogy hogyan bizonyítsuk, hogy Kovács Pisti "hazautal", a gonosz...:))) Szimplán fordítva ülsz a lovon!

fhdgy 2017.04.26. 20:28:20

@Herr Géza: Nem, nem Géza! Nem ülök fordítva a lovon.

A "Big Data" egy megközelítése, hogy nem arról van szó, hogy egy tűt keresel a szénakazalban, hanem arról, hogy elkezded a keresést, nem is tudod, hogy mit keresel, csak abban vagy biztos, hogy ha elég nagy adatmennyiségben keresel, akkor találsz valamit.

Példádnál maradva, vegyünk napi egy millió utalást, az évi 365 millió. Az 16 évre visszamenőleg öt milliárd nyolcszáznegyven millió!

Ez az én kettő gépemnek nyilván sok, de egy-két milliárdból ki lehetne hozni egy olyan gépparkot, ahol ez nem gond. Ha az MNB nek volt pár száz milliárdja kastélyra, uszodára, alapítványaira, akkor ez nem sok.

Nem a pénz sok, hanem az akarat kevés! Ugyanígy az EU-s projektek korrupcióinak felderítéséhez is elég lenne egy hasonló géppark.

Az EU összes országának, az összes projektjének, az összes adata, stb., stb., nem folytatom.

No, itt viszont nem beszélhetünk az akarat hiányáról, hanem inkább egy rettenetes erős akaratról, hogy ez nehogy így legyen.

A "Big Data"-ban nem pár milliós tételszámokról, pár terráról beszélünk, hanem sokkal, de sokkal hatalmasabb tételekről.

Egyébként megjegyzem, hogy egy államnak mindenre van pénze, amire akarja, de semmi olyanra nincs, amit nem akar!

2017.04.26. 20:53:44

@fhdgy: "Ugyanígy az EU-s projektek korrupcióinak felderítéséhez is elég lenne egy hasonló géppark."

Uhh, ezzel nem ertek egyet, ugy altalaban a Big Data bunuldozeshez hasznalasa szerintem sokkal kevesbe hatekony, mint a celzott muveletek.

EU-s korrupcio eseteben ugye pont az a lenyeg, hogy az adatok megfelelnek, "papiron" minden rendben van, es pont az lenne a hatekony modszer, ha kimennenek az ellenorok, hogy megnezzek, mi van tenyleg.

Ugyanigy szerintem a terrorizmus ellen sem tomeges lehallgatassal lehet kuzdeni, hiszen ha mindenkit bunozonek kezelsz, akkor a rendorsegnek hirtelen mindenkivel dolga van, ami ugye nem tul hatekony es baromi nehez ebben a szenakazalban megtalalni azokat, akik valoban veszelyesek (raadasul akik valoban keszulnek valamire, pontosan tudjak, hogy figyelhetik oket ezert ezek sokkal inkabb szemelyesen talalkoznak). Igy ahogy az OLAF-nak se kene megsporolni a human eroforrast, a rendoroknek is muszaj beepulniuk es hagyomanyos bunulduzoi modszerekkel megtalalni a gonoszokat, marmint legalabbis amennyiben a gonoszok megtalalasa a valodi cel (ha nem az, hanem csak az. hogy legyen kikkel ijesztgetni a hatalomnak, akkor valoban eleg lesz a tomeges megfigyeles, mert akkor az elso balekot aki rakeresett az atomeromuvekre a kornyeken, azt lehet vinni nagy csinnadrattaval lecsukni.)

Ugy erzem, hogy a technologiai cegeknek jo a marketingjuk es sikerrel eladjak magukat, meg a Big Data-t meg mindenuket mindenkinek, de senki se tudja igazan, hogyan lehetne jol hasznalni.

fhdgy 2017.04.26. 21:26:42

@mojyo: A terrorizmushoz nem nagyon tudok mit mondani.

Csak annyit, hogy az USA katonai erővel próbálja megoldani, de ez nem katonai, hanem szerintem sokkal inkább rendőrségi probléma!

A katona arra való, hogy ott a cél, lőj. Ha nincs megadott cél, akkor nincs mire lőni. A rendőrök legalább ( elvben ) tudnak nyomozni.

EU-s projektek: Én olvastam kimutatást, hogy néhány EU-s országban mennyibe kerül egy négyzetméter út. Ha a németországi az egység, akkor Portugália, Olaszország, Lengyel ország kettő egység fölött volt, a görögök három fölött.

A magyarok nem szerepeltek, biztos kiverték volna a biztosítékot.

Tehát, lehet összehasonlításokat készíteni, csak akarat is kellene.

A "Big Data"-ról:

Én, a kis szerény eszközeimmel, csináltam néhány dolgot, ha nem is a "Big Data" eszköztárával, de legalább bizonyos szellemiségének felhasználásával. ( Több mint háromszázezer emberke )

Pl. fizetési fegyelmet néztem, de nem egyszerű hátralék kimutatás megközelítéssel.

Néztem pl. hogy az egy fogyasztóra, egy hónapra eső hátralék, hogyan függ a területi elhelyezkedéstől ( több mint 300 településre ). Hogyan viszonyul az adott település munkanélküliségi rátájához, az egy főre eső átlag éves adóbefizetéshez, a különböző korosztályok százalékos megoszlásához az adott településen.

Csak érdekességként: azok az emberek, akiknek a nevében szerepel a "Dr." egy kicsit felülreprezentáltak az adósok között. No, ezt nem vártam volna. Kérdés lenne, hogy az orvosok vagy jogászok a rosszabb fizetők-e köztük, de erre nem volt adatom.

Csináltam olyant, hogy a gyakori családnevet viselők, milyen arányban reprezentáltak az adósok között. Nem hiszem, hogy meglepetés, de nagyjából bejöttek a várakozásaim bizonyos családnevekkel kapcsolatban.

2017.04.26. 21:44:02

@fhdgy: "EU-s projektek: Én olvastam kimutatást, hogy néhány EU-s országban mennyibe kerül egy négyzetméter út. Ha a németországi az egység, akkor Portugália, Olaszország, Lengyel ország kettő egység fölött volt, a görögök három fölött.

A magyarok nem szerepeltek, biztos kiverték volna a biztosítékot.

Tehát, lehet összehasonlításokat készíteni, csak akarat is kellene."

En ezt ertem, es biztos izgalmas is, de mi fog tortenni utana? Osszehasonlitod, megjelenik az Indexen, es utana mi fog tortenni?

Annak lenne ertelme, ha ki is szallna az OLAF ellenorokkel es fenykepezokkel, es megnezne es dokumentalna, milyen terkovezesre meg kilatora adtak a penzt, es utana be lehetne hajtani.

fhdgy 2017.04.26. 21:47:08

@mojyo: "es utana be lehetne hajtani", úgy érted a tetteseket a kóterba?

Ha erre meglesz az akarat, akkor jó kis rendszerek is lesznek, amik segítenek felderíteni, bizonyítani a korrupciót.

2017.04.26. 21:56:13

@fhdgy: A penzt, vissza az EU-nak, marmint a behajtanit ertettem ugy, a tettesekkel cselekedjenek tagallami szinten.

Akarat az persze kell ra, ebben egyetertunk, hogy ez az elso.

NorthPier 2017.04.26. 21:57:11

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Bocs, de milyen GDP-t építesz te? Nem csapolod inkább?!

fhdgy 2017.04.26. 21:59:30

@mojyo: Jó, értettem, csak megragadtam az alkalmat egy kis ( béna ) szóviccre.

A tettesek tagállami számonkérése nem lenne jó! Gondolod, hogy poltpetik, handótündik a törvényt képviselnék?

NorthPier 2017.04.26. 22:02:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Vannak országok -ittnyugaton- ahol még a statisztikai célú adatgyűjtést is megtilthatod magadról. Nem megtagadhatod, hanem megtilthatod.

2017.04.26. 22:04:16

@fhdgy: Nem, de az EU igy mukodik, nincs beleszolasa az egyes tagallamok buntetorvenykonyvebe, van amit otthon kell megoldani... Mar az is jo elrettento eszkoz lenne, ha a legtobb ilyen helyre kiszallnanak es az osszes elcsalt penzt igyekeznenek visszaszerezni.

2017.04.26. 22:10:58

@fhdgy: "Csináltam olyant, hogy a gyakori családnevet viselők, milyen arányban reprezentáltak az adósok között. Nem hiszem, hogy meglepetés, de nagyjából bejöttek a várakozásaim bizonyos családnevekkel kapcsolatban."

Khm, kérdezhetek? Lakatos?

fhdgy 2017.04.26. 22:12:35

@mojyo: Igen, sajnos igazad van! Ezért jó lenne egy uniós rendőrség, uniós bíróság, uniós ügyészség és uniós börtön, az uniós bűnök megtorlására vagy egy adott összeghatár feletti korrupciós ügyekben. Ezeket ki kellene venni a tagállami keretekből. Szerinted ki lenne az, aki ez ellen kézzel-lábbal tiltakozna?

Szerintem, bőven itt lenne az ideje ezeket megvalósítani.

fhdgy 2017.04.26. 22:14:01

@Pink Petsch: Én nem vagyok rásszistá, ilyen provokatív kérdésre nem válaszolhatok!

2017.04.26. 22:18:02

@fhdgy: :DDDD
Volt egy magyartanárnőm, Lakatos családnévvel, szegény :DDDDD
Különen nagyon jópofa nő volt, mesélte egyszer, hogy választásokkor elment szavazni, és a választási biztos rá sem nézve, csak a nevét olvasva megkérdezte tőle: "Az ember is itt van? Alá tudják irni a nevüket? Tehetnek keresztet is" :)))

fhdgy 2017.04.26. 22:20:22

@Pink Petsch: Ez már tényleg rásszizmus!

Aláírás :

XXX

NorthPier 2017.04.26. 22:21:02

@mojyo: Aki pár éve azt jósolta önmagáról, hogy nyolcvanvalahány évesen fog elhunyni, miközben tán 66 volt. (Én is olvastam, de csak átfutottam a híren, mert annyira nagyon nem érdekel.)
Sic transit gloria mundi...

fhdgy 2017.04.26. 22:28:02

@NorthPier: Oh, az ilyen jóslatok rizikómentesek.

Ha megéri, igaza volt, nincs miért kritizálni, ha meg nem, akinek nem tetszik, menjen személyesen számon kérni!

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:29:12

@fhdgy: "Ezért jó lenne egy uniós rendőrség, uniós bíróság, uniós ügyészség és uniós börtön,"

Rendorseg es birosag mar van, persze nem az igazi, amugy szerintem is jobb lenne ezeket minel jobban osszehangolni, es az unio mindenkepp ludas a sajat penze meg nem vedeseben.

2017.04.26. 22:32:58

@NorthPier: Elméletileg Magyarországon is letilthatod a cimedet a BM-nél.
Elméletileg ... mert gyakorlatilag a letiltott cimeket is simán eladják.

fhdgy 2017.04.26. 22:34:43

@mojyo: Szánom-bánom bűneimet, de rendőrségről eddig nem tudtam.

A bíróság konkrét bűnügyekben is, konkrét személyekkel szemben is illetékes?

A staßburgi bíróságról tudok, de szerintem az más ügyekben illetékes.

Az Európai Unió Bírósága is más kategória, nem?

fhdgy 2017.04.26. 22:35:24

@fhdgy: Természetesen straßburgi

2017.04.26. 22:41:33

@fhdgy: Interpol. Már a rendőrség.
Az EUB-nak az EU-s jogszabályok betartatása jogköre. Fordulhatnak hozzá magánszemélyek is keresettel, ha úgy vélik valamelyik uniós intézmény jogsértő módon viselkedett velük.

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:43:27

@fhdgy: A rendorseg alatt az Europolt ertettem, ez inkabb a tagallami rendorsegek osszehangolasakent mukodik, az UEFA bundabotrany felgonngyoliteseben peldaul eleg sokat szamitott, hogy volt ilyen, de nincs onallo "operativ egyseguk", hogy ilyen zsargonnal eljek :)

Az EU birosaga az EU-s torvenyeket ertelmezi, nem buntetougyeket.

Ezekre mondtam, hogy "nem az igazi", ugy ertem, hogy nem olyan, amit szeretnel, de csirakezdemenynek lehet rajuk tekinteni azert :)

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:44:52

@Pink Petsch: Az Interpol nem ugyanaz, mint az Europol, elobbi eleg regota van, utobbi csak az unioje.

fhdgy 2017.04.26. 22:50:17

@Pink Petsch: Az Interpol nem nemzetközi, de nem EU, rendőrség?

2017.04.26. 22:52:55

@mojyo: @fhdgy: Igaz, megkevertem őket. Bocs.

2017.04.26. 22:54:41

Én mondjuk nagyon nem szeretnék egy USA-mintájú Európai Egyesült Államokat, de szorosabb együttmükődés, és elsősorban nagyobb hatékonyság bizony jól jönne.

fhdgy 2017.04.26. 22:57:29

@Pink Petsch: @mojyo: Akkor most, kérlek, segítsetek!

Komolyan gondolkodom azon, hogy be kellene perelnem a magyar államot, a magyar parlamentet!

Azt eddig is tudtam, hogy talán 15 május 1.-től nem adhatom el a földemet annak akinek akarom, még magyar állampolgárnak sem.

Csak annak, akinek a FideSS által kreált földbizottság engedélyezi.

Tegnap viszont egy nagyon felháborító dologgal szembesültem.

A földjeim egy kis részét szeretném az első unokatestvéremnek és családjának elajándékozni, a haszonélvezeti jog fenntartásával.

De tegnap kiderült, hogy N E M T E H E T E M ! ! !

Nincs jogom a saját tulajdonomat egy közeli rokonomnak elajándékozni!

Hol vannak az emberi és tulajdonhoz való jogok orbanisztánban?

Lenne értelme perelnem az EU-nál?

S E G Í T S E T E K ! ! !

2017.04.26. 23:07:48

@fhdgy: Hm, az a gond a meglátásom szerint, hogy a saját országod cseszik ki veled, nem egy EU-s intézmény jár el jogsértő módon. Igy az EUB nem illetékes.
Nem ismerem a törvényt, amire hivatkozva neked a magyar állam illetékes szerve megtagadta, hogy a tulajdonodat képező földterületet családon belül elajándékozd a haszonélvezeti jog fenntartásával. Szerintem ez Alkotmánysértő. Legalábbis amikor én utoljára olyan 10 éve tanulmányoztam Magyarország Alkotmányát, még az volt. De ebben egy specializált ügyvéd tud neked tanácsot adni, illetve felvilágositást.
EU-s szinten a te ügyedben, a Strasbourg-i biróság az illetékes.

fhdgy 2017.04.26. 23:14:57

@Pink Petsch: 10 éve Magyarország Magyar Köztársaság volt és volt Alkotmánya!

Ma nem vagyunk Magyar Köztársaság és nincs Alkotmányunk, csak egy fideSS kreálmány alaptörvényünk.

Nincs Alkotmánybíróságunk sem, csak egy fideSS nyaloncokból álló bólogatójánosok gyülekezete.

Tetszik, nem tetszik, ez van!

2017.04.26. 23:21:25

@fhdgy: Akkor véleményem szerint, keress fel egy specializált ügyvédet, ő majd elmondja, mik a lehetőségeid. Strasbourgba általában akkkor kerülnek az ügyek, amikor nemzetállami szinten a legfelső birósági fórumon is elutasitják az embert. Viszont a strasbourgi ügyek lefutási ideje években mérhető :(.

fhdgy 2017.04.26. 23:29:09

@Pink Petsch: Ezeket sajnos, de tudom! És sajnos, az én életem is már csak években, vagy annyi sem, mérhető!

A gondom az, hogy ez a terület jelenlegi állapotában nem egy értékes terület. Viszont lenne kedven, és remélem lehetőségem is, hogy bizonyos befektetésekkel megsokszorozzam a terület értéket és ehhez kellene az unokatestvérem és családjának is az együttműködése. Nem elképzelhetetlen, hogy a terület értéke meg tízszerezhető, meg harmincszorozható!

Rájuk hagyhatom örökül, de akkor nekik a megnövelt értéken kellene az örökösödési illetéket megfizetni, holott ők is részt vettek az értéknövelésben.

Hol itt az igazság, hol itt a becsület? Ez a nagy kérdés!

Vagy orbanisztánban ilyet ne keress?

Herr Géza 2017.04.26. 23:31:24

@fhdgy: Ez most mi?????? Mondtam volna bármit is a technikai lehetőségekről, vagy a megfelelő adatmennyiségről? Szerintem nem. Azt azonban újfent jelezném, hogy minden IT-s mellé kell egy a "való világban" ( ha közhely, ha nem...) gondolkozni képes ember, különben hamarosan baszhatjuk... :)))

fhdgy 2017.04.26. 23:43:46

@Herr Géza: Jó, szerintem meg minden Herr Géza mellé kellene egy ember, aki elmondaná nekik a valóságot, mert különben most és azonnal, hogy is mondtad? Baszhatjuk?

Amiket leírtam, az itt van, nem is én csináltam, nélküled vagy nélkülem, de már most is az van.

Mit gondolsz? Miért kapcsolom ki a határ előtt a telefonomat?

Mit gondolsz? Miért veszek fel készpénzt az automatából és nem bankkártyára vásárolok?

Mit gondolsz? Miért nem nyitottam ajtót a népszámlálási biztosnak, miért tagadtam le, hogy otthon vagyok?

Mit gondolsz? Miért tépem össze olvasatlanul a nemzetikonzultációsförmedvényt és miért dobom egyből a kukába?

Mit gondolsz? Miért dobtam összetépve, olvasatlanul minden gazember, politikus levelét a kukába?

Mit gondolsz? Miért nem vásároltam le, orbánviktor nyomorult "ajándékát"? Mit gondolsz? Miért adtam oda felbontatlanul valakinek, hogy látni sem akarom?

Mit gondolsz? Mit gondolok?

Herr Géza 2017.04.27. 00:00:34

@fhdgy: Hát nem vagy egy egyszerű eset, az biztos.
"Mit gondolsz? Miért kapcsolom ki a határ előtt a telefonomat?"
Na erre kíváncsi vagyok.... :)))
"Mit gondolsz? Miért veszek fel készpénzt az automatából és nem bankkártyára vásárolok?" Erre is...
Netán megtudja az NCIS, az FBI, meg a CIA, hogy minden pénteken veszel 3 liter tejet? :))))))

2017.04.27. 00:01:59

@fhdgy: Nos, akkor tégy egy próbát azzal a bizottsággal, hátha sikerül eladnod a földterületet az unokatesódnak (mindegy mennyiért, hiszen úgysem cserél pénz gazdát ... bár gondolom, valami dijat tutira kell fizetni a rablóknak).
Mellesleg, a múltkor tévedtem, amikor azt mondtam, hogy a kádári időket idézi a mai Magyarország. Nem, a legsötétebb jobbbágy-korszakot.

Herr Géza 2017.04.27. 00:02:58

@fhdgy: "Mit gondolsz? Mit gondolok?" Azt nem tudom, de talán jobb, ha te sem tudod, hogy én most mit gondolok...:)))

fhdgy 2017.04.27. 00:05:33

@Herr Géza: Folytatom a sort!

Mit gondolsz? Miért nem kértem a banktól, hogy havonta X-szer ingyen vehessek fel készpénzt a bankautomatából? Miért mondtam az ügyintézőnek, hogy nem kérek és nem fogadok el becstelen alamizsnát?

Mit gondolsz? Miért nem lépek be abba a KFT.-be, amiből a neked bemutatott programból hatalmas hasznot húzhatnék? Mit gondolsz? Miért mondom azt, hogy csak annyit fogadok el, amennyi becsületes?

Nem tudom, hogy mit gondolsz, nem tudom, hogy mit képzelsz rólam?

Ennek ellenére van egy javaslatom: ha valamihez nem értesz, hallgass arra, aki egy kicsit jobban belelát a dolgokba!

Nem állítom, hogy "Big Data" zseni vagyok, de talán nagyobb rálátásom van a dologra. Ha nem így lenne, kérlek észérvekkel győzz meg! Hajlani fogok az okos szóra!

Szavamra!

2017.04.27. 00:07:20

@Herr Géza: Figyelj, én azért valahol megértem. @fhdgy: már nem fiatal ember. A fiatalságát volt szerencsétlensége egy rohadt szar rendszerben tölteni, és most, negyed századnyi "talán-jobb-lesz-de-az-biztos-nem-tér-vissza-még-ha-annyival-jobb-nem-is-lesz", azt kell látnia és megélnie, hogy a dolgok visszarendeződnek, sokkal drasztikusabban, mivel a fideszes köztörvényeseknek nem állnak évtizedek a rendelkezésükre, igy gyorsan lopnak és sokat.

Herr Géza 2017.04.27. 00:11:51

@Pink Petsch: "de egy entitásként kezel bennünket" :)))) Ez most jó, vagy rossz?

fhdgy 2017.04.27. 00:12:21

@Herr Géza: Igen, Géza!

Én ilyen "Makacs Keraban" vagyok!

Nem adom a bőrömet könnyen a hatalomnak!

Ha tudni akarják, hogy hol vagyok, mit vásárolok, állítsanak rám egy pribéket, de én önként nem adom magam!

Nem vagyok a hatalom tulajdona!

És nem vagyok hajlandó félni! Én szabad vagyok!

Ha a tényeket nem hiszed el nekem, én arról nem tehetek!

Én, becsülettel a szakmai tudásom szerint mondtam el neked a dolgokat. Tévedés joga fenntartva, de hiszem, hogy az igazt mondtam!!!

fhdgy 2017.04.27. 00:27:47

@Pink Petsch: Nagyon fején találtad a szöget! Én a Kádár rendszerben katonatiszt voltam, majd öt évig, de az oroszokat utáltam. Én nagyon sok katonatisztet ismertem, akik szintén utálták az oroszokat.

Nagyon örültem, amikor az oroszok eltakarodtak.

Nagyon szomorú voltam, amikor beléptünk a NATO-ba.

Végtelenül elkeserít, amikor valaki azt ordította, hogy "oroszok takarodjatok", de most az oroszok seggét nyalja.

Még egy vallomás:

utáltam az oroszokat, de már jobban utálom a jenkiket!

( mi a különbség az orosz és a jenki katona között? A jenkinek egy szappannal több van, de nem tudja, hogy hol van )

Én a 80-as évek végén azt hittem, hogy itt demokrácia lesz ( nyugati jólétről nem álmodtam ).

Ma, se demokrácia, se jólét!

Nekem ehhez semmi közöm!

Van egy hazám, ami már nem a hazám!

Mostanában sokszor voltam Ausztriában, ha csak egy fél napra is.

Amikor átléptem a határt jelképező vonalat, mindig azt mondta, félhangosan, hogy "Endlich, wieder in Österreich!" ( aki nem tudna németül : Végre, megint Ausztriában! )

Ez nem az én világom!

Állítsátok meg a Földet, én ki akarok szállni!

Herr Géza 2017.04.27. 00:29:36

@fhdgy: "Ennek ellenére van egy javaslatom: ha valamihez nem értesz, hallgass arra, aki egy kicsit jobban belelát a dolgokba!"
Nem véletlenül csak ezt emeltem ki. Nyilván nem "értek" a mágikus BigData világhoz. Azonban elképzelésem és tapasztalatom is van róla. De nem fosom össze magamat. Amíg nem terroristavezér vagyok, addig rohadtul nem érdekel ki gyűjt adatot a vásárlási szokásaimról, a TV nézési preferenciáimról, a pillanatnyi tartózkodási helyemről, meg a jó ég tudja miről még... Egészségére, kezdjen vele, amit akar, nagy köszönet nem lesz benne. Mellesleg ha megkérdezne, el is mondanám neki, hogy melyik a kedvenc bototvahabom, vagy mit csinálok minden szerdán xy városban.
Ha viszont már úgy érzem, hogy túl sokra kíváncsi, akkor majd megteszem az ellenlépéseket, mert ugye amíg szar van, addig veréb is, azaz a kémprogramok ellen mindig lesz anti-kémprogram. Aminek használata persze akár puszta tényként is besorolhat valahova. Hát akkor meg így jártam. Take it easy, meg don't worry. Inkább, mint alaptalan rinyában leálni az életemet... :)))

Herr Géza 2017.04.27. 00:34:54

@Pink Petsch: Hát legyen jó, b+, legalább mi örüljünk már valaminek, nem? :))))

2017.04.27. 00:35:09

@fhdgy: Sajnálom.
Amikor egy forradalom nem történik meg, akkor a dolgok hajlamosak visszarendeződni.

fhdgy 2017.04.27. 00:38:50

@Herr Géza: Géza! A klasszikusokat csak pontosan:

Amíg lószar van, addig veréb is van!

Egyébként meg, mi német pártiak tartsunk össze!

Ne karatyolj nekem itt ángliusul, akkor sem ha értem ángliusul!

Englisch ist die Sprache der Hunden! ( remélem, csak mi németesek értjük, de és ha lebukom, vállalom! )

2017.04.27. 00:41:17

@Herr Géza: Benne vagyok ;))) Én most annak örülök, hogy bár elfelejtettem lekapcsolni az őrlángot, amikor elutaztam Pestről, a feltöltőkártyás mérőm nem ment 0-ba, megállt 1 egységnél. Sőt, ma feltöltöttem 5000 forinttal, de még a szokásos 1000 forintnyi havidijat sem vette le a Főgáz, mind az 50 egység a mérőre került.
Mondjuk, aki majd utánam veszi ki a lakást, és először feltölti, az fog kissé csodálkozni, mert a következő feltöltésnél, tutira leveszi, szegénynek ;)))

fhdgy 2017.04.27. 00:47:40

@Herr Géza: @Pink Petsch: Basszus hang! Van egy nagyobb probléma is!

Elfogyott a söröm és még szomjas vagyok! -:(

fhdgy 2017.04.27. 00:48:57

@Pink Petsch: A forradalom is felfalja a gyermekeit!

2017.04.27. 00:51:35

@fhdgy: Nem törvényszerüen, ám ha mégis, a népét azért nem zabálja fel.

fhdgy 2017.04.27. 00:54:58

@Pink Petsch: Jól azonosítalak? Te vagy az, akinek egyik nap volt a posztja ( talán Kölnből ) és szociális munkás vagy?

Herr Géza 2017.04.27. 01:00:00

@Pink Petsch: Na nem semmi ám, hogy ki minek tud örülni. :))) Mondjuk megértelek, nekem is voltak ilyen nagy "győzelmeim". :))))

Herr Géza 2017.04.27. 01:03:53

@fhdgy: Na most telibe köptem a képernyőt a röhögéstől....
Szerintem inkább menj aludni, mint újabb sörök után indulj!!! Pusztán baráti jótanács. :)))))))

2017.04.27. 01:04:48

@fhdgy: Nem ... Köln különben sem a szivem csücske ;)

2017.04.27. 01:06:26

@Herr Géza: Ugyehogy? ;)))
nademost mit röhögccc, he? Éppen lehetnék szociális munkás is ... sőt, ha úgy vesszük .... :))))

fhdgy 2017.04.27. 01:11:57

@Herr Géza: Gyalog nem megyek! Autóval meg már nem mehetek négy sör után, ez nálam elvi kérdés!

Én még Németországban ( pontosabban Bajorországban ) sem ültem kormány mögé, még egyetlen korty sör után sem, pedig ott még belefért volna, egy kis üveggel is.

Ittam szörpöt! Fujj!!!

fhdgy 2017.04.27. 01:14:54

@Pink Petsch: Nekem Kölnről szép emlékeim vannak, még 1987-ből.

Utoljára tavaly január végén vagy február elején voltam ott, kár. hogy csak egyetlen éjszakára.

fhdgy 2017.04.27. 01:22:16

@Pink Petsch: @Herr Géza: Gyerekek! Én kiszálltam, bár a Földet nem állította meg senki, de én akkor is kiszállok!

Ma ( csütörtök ) még három dolgot el kell intéznem, ebből kettő fontos.

2017.04.27. 01:23:45

@fhdgy: Kinek a pap, ugye ...
Nekem túl harsány, túl közvetlen, egyszerüen túl sok ... otthon sem szeretem, ha idegenek csak úgy csevegni akarnak, pláne akkor, ha nehezen értem a dialektusát.

2017.04.27. 01:25:00

@fhdgy: Jó éjt!
Sörből meg legközelebb tankolj fel rendesen ;).

fhdgy 2017.04.27. 01:28:58

@Pink Petsch: Jó éjt!

Sörből maximum négy az adagom, nem veszek többet, mert akkor még túllépném a határt!

FutureFry 2017.04.27. 05:28:19

@gabors: "mert SIM-kartyat itt (usa)ban 9/11-es Patriot Act ota csak igazolvannyal lehet venni (legalissan)"

Pedig lehet vásárolni most is pre-paid telefont ("burner phone") vagy SIM kártyát is mindenféle igazolvány nélkül, akár kp-ért is (pl. a Walmart-ban).

pappito · http://pappito.com 2017.04.27. 06:07:31

nem vagyok én egy hozzáértő, de semmiféle bigdata varázslást nem nézek ki a hazautálások elemzéséből, szerintem szimplán a külföldi bankból magyar magánszámlára utalt pénzeket adják össze oszt jóvan.
valószínűleg ezt is csak azért, mert elérte az alap stadionépítésnyi pénz szintjét, amit már a kuszaszem vagy az írástudatlan gázszerelő is tud értelmezni

FutureFry 2017.04.27. 06:22:22

@Herr Géza: @geegee:
Lehet, érdemes elolvasni az EULA-t. A “PC Pitstop” EULA-jában egyszer (jó régen), az egyik feltételek alatt pénzt ajánlott a cég egy bizonyos e-mail címre íróknak. 4 hónap és 3000 letöltés után végül írt is valaki, akinek a cég $1000-t adott [1]. Egy brit webes cég (Gamestation) pedig (2010 április 1-én) az vásárlási feltételek apróbetűs részébe rejtette, hogy a cég a vásárlók lelkére is jogot formál. Állítólag több mint 7500-an kattintottak és fogadták el a feltételeket (gondolom olvasás nélkül). Aki viszont észrevette és az “opt-out”-ot választotta (a vásárlók 12%-a) annak a markát 5 font (vásárlási utalvány) ütötte [2].

[1] www.pcpitstop.com/spycheck/eula.asp
[2] consumerist.com/2010/04/16/read-fine-print-or-gamestation-may-own-your-soul/

M. Péter 2017.04.27. 09:54:20

@Shanarey: Ki a csuda az a David Zuckerberg?

Herr Géza 2017.04.27. 09:55:32

@FutureFry: És a kártya "él" is? Mert a prepaid kártyát N.o.-ban is megveszed pl.akár a benzinkútnál, de a használatához regisztrálnod kell és míg korábban elment regisztrációnak a Pityi Palkó, Büdösfalva, Fő u. 1 is, addig ma ez már nem ilyen egyszerű. Az új házba költözve hetekig nem tudtam egy kártyát regisztráltatni, mert a hivatalos címbázisban még nem szerepelt az új házszám (ami akkor már 1,5 éve élt!) és így a "renccer" nem létező címnek tituálta. A mobilcég ügyfélszolgálata sem tudta manuálisan felvenni az adatot, hála néhány überokos IT zseni agymenésének.
Az külön vidámság, hogy (nevezzük úgy) egy St.Falu nevű helyen lakunk, amit ugyanezek a zseniálisan "biztonságos" programok a megalkotójuk heppje szerint kezelnek: beírom így, jön a válasz, hogy "hibás településnév", beírom a pont után betűközzel, úgy elfogadja. A másik se így, se úgy nem, hanem ki kell írni, hogy Sankt Falu (soha sehol, semmilyen hivatalos iratban így még nem láttam a település nevét...). Na de mire ezekre rájöttünk...:))) És teszik mindezt úgy, hogy az irányítószám egyértelműen azonosítja a települést. Noooormális????

Főgebra 2017.04.27. 11:10:44

@Herr Géza:
A legegyszerűbb, ha megnézed a számla címzését és akkor kiderül, hogy vagy regisztrálva!
Nekem az E-ON úgy elvakszolta a vezetéknevem, hogy ha nem nézem meg a számlát, a mai napig nem tudtam volna regisztrálni az online rendszerbe!

Herr Géza 2017.04.27. 11:45:42

@Főgebra: Hehe, rosszul teccett érteni: szla. meg egyebek még nincs, vettem egy kártyát kp.-ért a benzinkúton/boltban/újságosnál, akárhol, amit nem tudsz még használni, csak ha regisztrálod a nevedre. Ez rendszerint online megy. Kitöltöd a maszkot az adataiddal, hátradőlve rányomsz a "küldés"-re, mire a képernyőn piros felirat diszkózik, pl. hogy "az ön által megadott település/házszám nem létezik"... Így bele a pofádba, miközben te az adott település adott számú házában ülsz, ami 1,5 éve hivatalosan létezik, te oda be vagy jelentkezve, a postás hozza a címre a leveleidet, csomagokat, az adóhivatal küldi az ingatlanadókivetést, stb. Felhívod bőszen a mobilcéget, hogy b+ mit küldjek át neked, hogy elhidd, a címem valós.? Hallod a klaviatúra zörgését, majd a picsa live on-air szintén közli veled, hogy "valóban, az Ön címe nem létezik az adatbázisunkban". Itt már nyugtató után nyúlkálok, de még mézesmázos hangon mondom, hogy na akkor uccu, írjuk be ezt a házszámot oda. Azt nem lehet, mert ő nem tud kézzel adatot bevinni, nincs ilyen lehetőség... B+, akkor keress valakit, aki meg tudja tenni. Az nem megy, mert ők a Bundesamt für Faszomtudjakitől kapják az adatbázist, amit ugyan havonta (!) frissítenek, de ami abban nincs benne, az nem is létezik és kész. Pont. Megoldás? Milyen házszám szerepel abban a kibaszott adatbázisban az utcánkból? Pl. a 29.-es. Oké, ismerem a lakókat, akkor ott lakok és kész, írja be. A picsa bátortalanul: biztos? Biztos, b+! Naná, hogy hetente jön tőlük egy levél, jellemzően reklámmal a nevemre, de a 29.-be címezve. Szomszéd és a postás röhögnek a sztori hallatán, de becsületesen áthozzák a kéretlen leveleket is. Majd ca. 3 hónap elteltével jön a kurvahivatalos számonkérő levél, miszerint megállapítást nyert, hogy én nem is a 29.-ben lakom, hanem 32.-ben (bekerült a címem az ominózus adatbázisba, jó reggelt :D) és azonnyomban igazoljam vissza ezt a tényt, különben irgum-burgum.... És ezt már nagyon fifikásan a 32.-be küldték. :))))))))
Hát a kis f@szom meg a Big Data.....:)))))))))

Főgebra 2017.04.27. 12:26:45

@Herr Géza:
Hahaha!
Én csak regisztrálni akartam,mert volt valami visszautasíthatatlan ajánlat a regisztráltaknak.Már a víz is kivert, annyiszor mondta, hogy nem jó adatokat adtam meg, kezdjem előröl az egészet!
Természetesen felhasználóbarát módon nem mondta, hogy mi nem tetszik neki, csak azt hogy hazudok. Fél nap után jött a szikra, hogy leegyeztetem a számlával minden adatomat, mert az ügyfélszámot eleve onnan kellett kiolvasni és láttam csodát! A levél címzésnél csak a keresztnevemre figyelek, mert egyik fiam levelezési címe is nálunk van, így egészen addig nem tűnt fel, hogy szerintem az egyik leggyakoribb sváb vezetéknevet, ami itthon is nagyon ismert, így eltudják vaxolni! És lőn!

Főgebra 2017.04.27. 12:27:38

Ja!
A Big Data nem ez!

Herr Géza 2017.04.27. 12:39:21

@Főgebra: A BigData csak azért került bele, mert az ugye "mindent" tud rólad. Aha, majdnem.... :))))))

Főgebra 2017.04.27. 12:55:06

@Herr Géza:
Már a 30-as években, amikor a Gallup megismertette az amikat a közvélemény-kutatással, az első elnökválasztáskor 1,5%.ot tévedtek! Hogy jól írták-e Wilbur Redneck nevét és lakáscímét, arról nem szól a fáma, csak arról, hogy kurvára eltalálták a dolgot!

A slendrián adatfeldolgozás és a Big Data két kávéház!
Ha trendeket, tendenciákat véleményeznek akkor nem az a fontos, Volt nekem egy barátom aki ilyennel(minta összeállítás bevizsgálás) tevőlegesen foglakozott/zik, rémregényeket mesélt a precizitásról és a hibahatárról, amit elvárnak és teljesítenek is!
A metódusoktól pedig, eldobnád a hajad!!

Ha pedig a gumitalpúak Herr Gézát kuksizzák St Faluban, a kuksizás első perceiben kiderül, hogy bizony nem a 29-ben, hanem a 32-ben lakik! A kuksizás pedig néha eltart egy-két évig is!

Shanarey 2017.04.27. 13:54:18

@M. Péter:

Valaki, aki okosabb nálad.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.27. 14:07:03

@FutureFry: whoaaa! :D
Na, ezentúl mindent elolvasok, de legalább is rákeresek a szövegben, hogy van-e emil cím benne... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.27. 14:10:39

@Herr Géza: Bróhaha... :D
Hülye németek, német hülyék.Látod, ők is tudnak azért... :-))

Herr Géza 2017.04.27. 15:33:21

@Főgebra: Jól van na, elvont volt a kapcsolat valóban... :)))

Herr Géza 2017.04.27. 15:50:08

@Főgebra: De azért várjál csak: fhdgy barátunk már javában elemezné az adatsort, miszerint St. Falu 29.-ben, az ott lakó (teszem azt) 112 éves néni bőszen netezik ám mobilról, hisz olyan SIM-kártyát vett/regisztrált nano verzióban, ami x GB adatot biztosít. A regisztrációhoz tartozó IP cím és oprendszer paraméterei szerint öreganyánk nem is kispályás, hisz még a laptopja is Apple Biturbó.
Statisztikai eredmény: a falun lakó 100+ évesek jelentős százaléka (hisz nincsenek sokan...) csúcsmobilon netezik ezerrel, miközben a kredencfiókban is lapul egy komoly laptop.... :))))))

Herr Géza 2017.04.27. 16:01:12

@pappito: Ha ez így van, akkor az a hazautalt pénz nagyságrendekkel is nagyobb lehet, hisz a számolni kicsit is tudó ember pl. a hátrahagyott hitelének (vagy a család fizetendőinek) törlesztését a külföldi számlájáról egyből a bank/cég számlájára utalja, mert egy magyar szla közbeiktatásával fizetheti még az otthoni speciális sarcokat is (pl.tranzakciós adó, utalási díj, stb.). Már ha neki magának van még egyáltalán magyar bankszámlája....

Herr Géza 2017.04.27. 16:04:10

@Főgebra: Ja, a közvéleménykutatók meg az elmúlt majd száz év alatt ügyesen visszafejlődtek, ld. Brexit, Trump, etc.

Főgebra 2017.04.27. 16:08:56

@Herr Géza:
Te!
Azért ezt ne hidd a fhdgy-ről!
Mondom, a minta összeállításán múlik minden! Releváns eredményhez, korrekt minta kell!

Más, a szervek hülyeségéről csak annyit:
Én ezelőtt erős 13-15 évvel voltam egy olyan bemutatón, ahol saját eszközeinket kérték el és azok voltak a demó darabok! Többek közt az én saját kocsi távirányítóm. Bemutatták, hogy ha kikapcsolják a mobil telefont, akkor is lehallgatják, akkor kb 50-100 méteren belül. Majd kivették belőle a SIM kártyát és akkor is sikeresen lehallgatták! Aztán levették róla az akkumulátort, akkor is lehallgatták! Aztán elvitték a telefont a delikvens közeléből. A delikvens zsebében csak az én távirányítóm volt! Láss csodát, akkor is lehallgatták.
Aztán a prezentációt mások telefonjaival és távirányítóival jópárszor megismételték!
Azóta én mindent elhiszek, még az ellenkezőjét is! Azonnal!

Az pedig, hogy a TEK-nek vagy az amcsi SWAT-nak vagy a SEAL-nek van elhibázott akciója és mindenki ezen csámcsog az egy dolog! Azon is kéne csámcsogni, hogy hányszor nem hibáznak!!!
Jaa! Hogy arról nem is lehet tudni? Az más!

Főgebra 2017.04.27. 16:11:40

@Herr Géza:
Amióta pártosodtak a közvéleménykutatók, + tudatosan befolyásolják a közvéleményt, azóta használhatatlanok.

Plusz a flanszia első forduló előtt kb a 6%-a válaszolt őszintén, a megkérdezetteknek! Mit lehet itt kutatni?

FutureFry 2017.04.27. 16:41:43

@Herr Géza: Igen, a SIM-et (vagy pre-paid ("burner") telefont) vásárlás után aktiválni kell (pl. online, vagy telefonról), de (legalább is az általam ismerteknél, lehet ez szolgáltatófüggő) a (csomagoláson/telefonon lévő) (SIM/IMEI/etc.) számokon kívül nem kell (kötelezően) mást megadni. Esetleg az irányítószámot (hogy helyi telefonszámot kapjon az ember). De ha kérdez(ne) is egyebet, azt ki lehet persze tölteni az általad is írt "kreatív" módon.
Egyébként vannak nemzetközi pre-paid SIM kártyák is amik hasonlóan (legalább is a személyazonosság igazolása nélkül is) vásárolhatóak/aktiválhatóak és rengeteg országban működnek (igaz, nem éppen a legjobb tarifákkal). De legalább olyan helyeken is használhatóak ahol egy külföldinek elég nehézkes lenne (még útlevéllel is) helyi SIM-et szereznie. Egyébként német pre-paid SIM aktiválásához én a hotel címét használtam (nem volt gondja vele). De ha valamihez kell "valós" cím, arra a legtöbb országban kiváló a Google Maps.

Főgebra 2017.04.27. 16:48:33

@FutureFry:
Nna ezekből a kártyákból vásároltak be itthon "valakik" úgy 250 ezer darabot. Jellemzően egy hajléktalannak az adataival! Ezeket arra használták, hogy jópénzért ellátták a migrásokat SIM kártyával!
Erre a kormány összehúzta a szemöldökét és azóta személyesen (igazolvánnyal) igazolnia kell magát a vásárlónak!

somlobodog 2017.04.27. 19:16:51

@FutureFry: t-mobile storeban is. Simán. Sose kernek semmit.

pappito · http://pappito.com 2017.04.28. 03:01:21

@Herr Géza: simán lehet, hogy tök fals az egész, de én kb. ennyit nézek ki azokból akik az ilyen statisztikákat nyomják. senki nem érdekel, hogy pontos-e, csak legyen benne milliárd.

pappito · http://pappito.com 2017.04.28. 04:49:00

@Főgebra: "Bemutatták, hogy ha kikapcsolják a mobil telefont, akkor is lehallgatják, akkor kb 50-100 méteren belül. Majd kivették belőle a SIM kártyát és akkor is sikeresen lehallgatták! Aztán levették róla az akkumulátort, akkor is lehallgatták!"

ühüm. sőt azt is akinek nem is volt telefonja.

adg 2017.04.28. 14:56:15

@Herr Géza: nekem is hasonlo jutott eszembe, mint pappito félteketársnak. Csak en a kuldo szamlajat neznem. A magam szamlakrol az orszagba erkezo penzeket.
Ebben nyilvan benne lenne sok mas tetel is, online vasarlasok pl, szallodafoglalas, mittudomen.
Ezert kisebb mintan megneznem alaposabban, hogy mire erkezik a penz, milyen aranyban benne pl vasarlas, es az igy kapott arannyal javitanam az egeszet. Egy ilyen eredmenynek nem kell fillerre pontosnak lennie, tokmindegy, hogy 12 vagy 12,5 mrd forint, vagy akarmennyi.

De persze en sem ertek hozza, de en igy szoktam csinalni.

Badeni_lakos 2017.05.05. 16:04:58

A KSH adatait könnyen manipulálhatják.
( a kalkuláció módja, ki és mi számít ennek vagy annak, stb. )

Legyetek szigorúan realisták. A KSH sem működhet függetlenül, ha az MNB sem működik kormány befolyástól függetlenül. (már 2010 óta)
Én nem hinném el 100% ig.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása