oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 26. 06:30,  Kevesebb a határátkelő? 256 komment

2017. április 26. 06:30 Határátkelő

Kevesebb a határátkelő?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 10 százalékkal kevesebb magyar döntött a határátkelés mellett, mint egy évvel korábban, ami viszont nem változott, hogy főleg a legjobb korban lévő, 40 év alatti munkavállalók mennek el az országból.

Hogyan alakult ki az ismerősi köröd külföldön? Nehéz volt új ismeretségeket kötni? Miben más ismerkedni, mint Magyarországon? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_departures.jpg

Nagyon nehéz a számokkal mit kezdeni az elvándorlás kapcsán, hiszen a kijelentkezés mindig is problémás kérdés volt. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a kormányközeli Világgazdaság által nyilvánosságra hozott adatai szerint mindenesetre tavaly 29 400 magyar jelentette be hivatalosan, hogy külföldön folytatná.

Már rögtön itt érdemes egy pillanatra megállnunk, hiszen ez a szám kissé alacsonynak tűnik (a cikk is hangsúlyozza, hogy ez a minimális szám), érdemes tehát inkább a tendenciákat nézni. 

Ha feltételezzük, hogy a határátkelők ugyanolyan arányban jelentették be a külföldre költözést, mint a korábbi években, akkor 10 százalékos csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami körülbelül 3 ezer ember. 

A fiatalok mennek el 

Ami viszont gondot jelent már most, és még nagyobb problémát jelent majd a jövőben, hogy a határátkelők túlnyomórészt a fiatalok közül kerülnek ki, ami persze egyfelől természetes, hiszen ők mindig mobilabbak voltak, másfelől a jelenség hosszú távú hatását egyelőre nehéz felmérni. 

Ami a számokat illeti, a kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük (!) pedig még nem érte el a 40 éves kort, azaz a fiatalok jelentősen felülreprezentáltak a határátkelők között. 

Ebből akkor lesz gond, ha ezek a fiatalok nem, vagy csak kis arányban térnek haza, hiszen a társadalom egyébként is elöregedőben van, és ha pont a munkaképes korú réteg esik ki, akkor nagy kérdés, hogy egy-két évtized múlva ki fog dolgozni. 

Visszatérve a csökkenéshez, érdekes kérdés, hogy mi lehet az oka. Én hirtelen az alábbi négy eshetőségre tudtam gondolni, aztán vagy igazam van, vagy nem, de azért megosztom veletek. 

A lehetőségek 

Az első lehetőség az, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít. Nem, nem vette meg Mészáros Lőrinc a blogot, arra gondolok, hogy a sok szektorban jelen lévő munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek kompenzálni, magasabb fizetést adni. 

Azon persze el lehet vitatkozni, hogy a statisztikákban megjelenő magasabb bejelentett bér mennyiben jelent a gyakorlatban is több pénzt, hiszen akadnak vállalkozások, melyek a bérkeretet nem növelték, csak „kreatívan átcsoportosítottak”, azaz ami eddig feketén zsebbe ment a munkavállalónak, az most fehéren cserél gazdát, csak ettől még az embernek nem lesz több pénz a tárcájában. 

A másik lehetőség a Brexit jelentette bizonytalanság (illetve most már bizonyosság), hiszen ezzel az egyik legfontosabb célország, az Egyesült Királyság veszítette el (legalább részben) vonzerejét – bár mint az a Határátkelő hetekkel ezelőtt indult külföldi munkaközvetítő részén tapasztalható, rengeteg állásajánlat van most is (itt lehet megnézni őket). 

Kérdés az, hogy Írország, Hollandia mennyire lesz képes felszívni ezt a réteget, illetve a külföldre vágyó, angolul beszélő magyarok milyen stratégiákkal állnak elő a következő években. 

Harmadik lehetőségként nem vetném el azt sem, hogy mostanra lezajlott az első nagy kivándorlási hullám, aki akarta, az már kipróbálta magát külföldön (esetleg vissza is tért Magyarországra – elvileg tavaly 17 ezren tettek így -, hogy aztán maradjon, vagy megint belevágjon), így a határátkelők száma beáll egy viszonylag állandó szintre, azaz megszűnik a folyamatos emelkedés. 

A negyedik lehetőség, hogy egyszerűen átalakul a kivándorlás jellege, áttevődnek a hangsúlyok. Ezt alátámaszthatja, hogy a jegybank adatai alapján tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza az átmenetileg, egy évnél rövidebb ideje külföldön élők. Ez 2011 óta megháromszorozódott, akkor még csak 1 milliárd eurót küldtek. 

Tehát akár az is előfordulhat, hogy többen ingáznak, vállalnak idénymunkát Ausztriában, márpedig ők szinte biztosan nem jelentik be, hogy külföldön dolgoznak. 

Ha már az ingázók számánál tartunk, ennek növekedése a nyugat-európai országok munkaerőpiacainak a megnyitása után egészen 2013-ig dinamikusan bővült, majd átmenetileg megtorpant, aztán 2015-től ismét emelkedni kezdett. 

Tavaly a jegybank adatai szerint nem nőtt tovább a külföldre ingázók száma, azonban éves átlagban még nőtt a külföldön dolgozóké. (Na, erre varrjatok gombot!

Az ingázós elméletet egyébként alátámaszthatja az is, hogy míg a magyarok száma a kivándorlás, valamint a halálozások születéseket meghaladó száma miatt folyamatosan csökken, ez nem igaz minden régióra. 

A legkevésbé igaz a Nyugat-Dunántúlra, azon belül is Győr-Moson-Sopron megyére, aminek magyarázatai nyilván az osztrák határ közelsége, és persze a környéken található gyárak lehetnek. 

A skála másik végén Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll, ott érzékelhető leginkább a kivándorlás hatása – de ez sem lep meg senkit, ha jól sejtem.

HÍRMONDÓ

Fényezés meg toborzás

Fényezünk (nem magunkat, hanem járművet…), meg kiderítjük, mit csinál Németországban egy toborzási asszisztens, és ha ez nem lenne elég, még Szaúd-Arábia is bekerült a napi pakliba.

„Rabszolga voltam Magyarországon”

„Magyarországon született, magyar állami rabszolga. (…) Ugyanis a mi országunkban alacsony a bér, és kicsi a megbecsülés, nagy a kirekesztettség. Még akkor sem lehet megtakarítani, ha önmagunkat zsákmányoljuk ki. Egykor én is így éltem, de ma már nyugaton „vegetáló” magyar vagyok. És az is maradok.” A teljes levelet itt olvashatod el.

Tízévesen Barcelonában 

Tízévesen a világ egyik leghíresebb futballklubjának utánpótlásműhelyébe felvételt nyerni pestiesen szólva nem semmi. Márpedig pontosan ez történt Huszár Gergővel, akit felvettek az FCB Escolába.

Magyar sztár született Indiában 

Azzal aligha mondunk újat, hogy magyarokkal mindenhol találkozhatunk, ám még ezen belül sem hétköznapi Zsuzsanna története, aki hirtelen igazi sztár lett – Indiában.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr512454643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szÖveges professzor 2017.04.26. 06:51:14

Az elsö 3 lehetöséggel teljesen egyetértek, valószínü ezek egyvelegéröl van szó, vagyis mind a 3 szempont közrejátszik.

Másrészröl én már semmit nem hiszek el, amihez a magyar kormánynak / államnak köze van. Érdekes módon pár éve még nem tudtak adatot szolgáltatni arra hivatkozva, hogy ezt nem lehet megállapítani. Most meg tudnak produkálni egy ilyen pontos minimum számot? Akkor hazudtak vagy most?

Golf2 2017.04.26. 07:04:18

Nemzeti Statisztikai hivatal...

Hufeisen 2017.04.26. 07:49:06

Most ez azok száma, akik kijelentkeztek a magyar címükről - amit Mo. már nem követel meg, vagy azoké akik az OEP-től - akkor viszont az ingázók is szerepelnének.

szÖveges professzor 2017.04.26. 07:57:49

@Hufeisen:

Jó mérőszám lehetne az OEP kijelentkezés, de sokan azt sem csinálják meg, vagy csak jóval később.

Szerintem ezt a mai nyitott határok és szabad munkavállalás mellett nem lehet hitelesen mérni. Gondolom szerettek volna valami adatot produkálni, amiből az tűnik ki, hogy már kevesebb magyar ment külföldre, mert otthon minden olyan fasza...

Taxomükke (UK) 2017.04.26. 08:05:16

@szÖveges professzor: Mindig hazudnak. Lételemük a lopás és a hazugság.

szÖveges professzor 2017.04.26. 08:18:52

@Taxomükke (UK):

Attól függetlenül, hogy szerintem ezek az adatok mindig légbőlkapottak és igény szerint könnyen alakíthatók, a posztban szereplő lehetőségek biztos hatással vannak a döntéshozatalra, hogy ki és hova megy külföldre.

Én azt tapasztalom az ismeretségi körömben, hogy az elmúlt 10 évben lement az első bagy kivándorlási hullám. Aki nagyon akart az már kint van, vagy volt, de inkább hazament. Akik most mennének azok inkább fiatalok, akik az elmúlt 10 évben érték el a 18-30 éves kort. Szerintem.

Buchhalter 2017.04.26. 08:38:11

Nem tudok egyet érteni azzal,hogy Anglia volt az elsőszámú célország.Már az NI számokkal is sikszor bizonyították,hogy Németországban mindig is több Magyar dolgozott.Feketén meg szerintem ne igen lehet boldogulni Angliában.Az NI számok alapján éves szinten 90 000 főnél több magyar munkavállaló nem nagyon volt.Persze ha ehhez hozzá vesszük a családtagokat és akik kint tanulnak,vagy kiküldetésben dolgoznak simán 20 000 fővel több lesz.Vagy tovább növelhető a szám Írország és Skócia adataival ami megint dob egy 20-30 000 főt.Német területről van tavalyi adatom 135 000 magyar munkavállaló és ehhez is hozzá lehet dobni 20-30 000 fő családtagot.

Buchhalter 2017.04.26. 08:40:22

@szÖveges professzor: szerintem van egy réteg aki most kivár a kormány választások miatt.De az elszálló lakás ,albérlet árak és az alig emelkedő fizetések miatt szerintem egy része a várakozóknak pár hónapon belül meg fog lódulni.

szÖveges professzor 2017.04.26. 08:46:26

@Buchhalter:

Az a kivárós réteg mekkorát fog csalódni, ha azt hiszi itt változás lesz! :)

2017.04.26. 08:46:54

Ez a számadat úgy hülyeség, ahogy van. A KSH az alapján köpte be a köztudatba ezt a számot, hogy hányan jelentkeztek ki végleg Magyarországról a vizsgált tárgyévben.
(Oké, sok más támpontjuk azért nincs, még talán a már emlitett OEP-adatok. De hitelt érdemlő adatok hiján magára valamit is adó statisztikus vagy nem közöl részigazságokat, vagy ha már muszáj neki, akkor nagybetükkel jelzi, hogy részadatokat közöl).
Azt viszont semmiképp sem tudják megállapitani, hogy a vizsgált időszakban, azaz 2016-ban kijelentkezők közül, kik és hányan vannak azok, akik abban az évben hagyták el az országot, és még év végéig ki is jelentkeztek. Illetve kik és hányan vannak azok, akik már évekkel ezelőtt kitelepedtek, de a kijelentkezést csak tavaly lépték meg. Továbbá arra vonatkozóan sem rendelkeznek adatokkal, hogy a vizsgált tárgyévben hányan telepedtek ki végleg külföldre, azonban a magyarországi cimükről nem jelentkeztek ki.
Szóval, ez igy egy nagy halom büzlő bullshit, munició egy idióta kormánypropagandához.
(Nem mellesleg a statisztika tudományának megcsúfolása).

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 08:56:44

Honnan tudja a jegybank!!!, hogy a hazautalt összeg küldője
-ingázik, vagy tartósan külföldön él
-mióta teszi ezt???
Az OEP-kijelentkezés kötelező (törvény), ok, tudom, hogy sokan nem tették meg/később jelentkeznek ki/továbbra is fizetik Mo-on az eg.biztosítást, ezzel együtt hogyan fér(het) hozzá olyan adathoz a jegybank, amihez semmi köze sincs??
Kb, mintha egy önkormányzat közölne adatokat arról, hogy a korábban ott élő, de elköltözés miatt ott már helyi adót nem fizető személynek mondjuk milyen a pénzügyi helyzete....

Honnan tudja?.....
Elvileg nem tudhatja...

Buchhalter 2017.04.26. 08:58:30

@szÖveges professzor: ebben igazad van,de egy kimenet se leánymenet.Én már átéltem a párommal.Ráadásul ő elég honvágyós ,de hogy hó végére elfogy a pénzünk és tök nehéz egy használt autóra is összeszedni a pénzt nálunk már kezdi kiverni a biztosítékot.Aki beszél akár alapfokon is idegen nyelvet azok vagy már leléptek,vagy idő és jó lehetőség kérdése.A hezitálók és kivárók többsége szerintem az ,aki nem beszél idegen nyelvet semmilyen szinten ,ill van hitelmentes lakás a feneke alatt ,vagy elfogadható fizetéssel rendelkezik,vagy egyszerűen kényelmes fajta.Ha a Fidesz továbbra is ezt a langyos víz partot mos effektust használja akkor tömeges nyúlcipőre nem kell számítania. Max éves szinten továbbra is lelép 20-40 000 ember amiből visszaáramlik 10-15 000 .Ennyit még elbír a gazdaság.

2017.04.26. 08:58:58

Hm, az ingázás (Ausztria felé) hirtelen megugrását én nem tartom meggyőző magyarázatnak, ugyanis 2016-ban nem történt semmilyen olyan komoly osztrák beruházás a határ közelében, amely indokolná új munkavállalók tömeges ingázását.

szÖveges professzor 2017.04.26. 09:10:52

@Buchhalter:

Huszonévesen saját lakással én is elvoltam a langyosban otthon. Aztán 30 felé közeledve rájöttünk párommal, hogy kéne valamit kezdeni az életünkkel, ami otthon nehezen menne. Ez a felismerés egybe esett a kormányváltás utáni első évekkel, ami nagyban megkönnyítette a döntést.

2017.04.26. 09:11:09

@Buchhalter: Egyelőre elbirja a gazdaság, de középtávon rohadt nagy bajok lesznek. A születési és halálozási mutatók nagyon nincsenek egyensúlyban, és az a demográfiai trend, hogy az egyenlőtlenség továbbra is fenn fog állni, egy nagy plusz jellel a halálozások javára.
Ugyanakkor az országot elhagyók többsége (ahogy a posztban is szerepel) a fiatalabbb korosztályból kerül ki. Ők jó eséllyel külföldön kezdik meg a karrierjüket, és legalább 30 évük van még a munkaerőpiacon. Igen valószinütlen, hogy a magyarországi, rosszabb munkafeltételeket válasszák későbbi életük során bármikor. Természetesen történnek lemorzsolódások, de tömeges visszaköltözésre én azért nem számitanék.
Az ingázók (bár Magyarországon laknak), ugyancsak kiesnek a rendszerből, hiszen a célországban fizetik a járulékokat.
Szóval, gáz lesz a nyugdijakkal és a szociális ellátó rendszerekkel, én azt mondom, olyan 15 éven belül. (már a mostaninál nagyobb gáz)

2017.04.26. 09:15:32

@Buchhalter: Ja, és akkor nem emlitettem a még fiatalabb korosztályt, akik már a középiskolai tanulmányaikat és/vagy a felsőfőkú/szakirányú képzésüket is külföldön folytatják. Őket minden valószinüség szerint elvesztette már az ország.

2017.04.26. 09:20:36

@macamuca [IHUN]: Kérdezed ezt abban az országban, amelynek a Belügyminisztériuma pénzért árulja cégeknek a személyes adataidat?

szÖveges professzor 2017.04.26. 09:40:45

A hazautalásokat sem értem. Miből tudják megállapítani, hogy ki és milyen céllal utalt haza? Egyáltalán mit értenek hazautalás alatt? Ha támogatom a családot vagy az is, ha Mo-ról veszek valamit és a külföldi számlámról fizetem?

2017.04.26. 09:53:00

@szÖveges professzor: @macamuca [IHUN]: Idézet nektek a Jegybank feladatainak leirásából:
"A gazdaság szereplőinek (lakosság, vállalat, állam, bankok stb.) pénzforgalma túlnyomórészt készpénz nélkül, bankszámlák közötti pénzmozgás útján bonyolódik. Amennyiben az érintett gazdasági szereplők számlái ugyanazon hitelintézetnél vannak, akkor a teljesítés az adott bankon belül történik. Ha az érintett számlák különböző hitelintézeteknél vannak vagy egyszerűen csak bankok egymás közötti (bankközi) ügyleteiről van szó, akkor a tranzakció átfut a bankközi fizetési és elszámolási rendszereken, így végső soron a kereskedelmi bankok jegybanknál vezetett számláin. Ezzel kapcsolatban a központi bank feladata a fizetési és elszámolási rendszerek kialakítása, működésük felügyelete (azaz „felvigyázása”). "
Szóval, fel vagytok vigyázva ... mindezt "A fizetési forgalom zavartalanságának biztositása" cimszó alatt.

Golf2 2017.04.26. 09:59:31

@Buchhalter: Aki beszél akár alapfokon is idegen nyelvet azok vagy már leléptek,vagy idő és jó lehetőség kérdése...vagy egyik se.

szÖveges professzor 2017.04.26. 10:03:34

@Pink Petsch:

Ez érdekes, nem tudtam róla. De ebből a pénzforgalomból akkor sem derül ki a jogcím.

Tehát ez a "hazautalás" nekem akkor is egy nagy ködösítés...

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 10:07:21

@Pink Petsch:
Költői kérdés volt, pont az általad fentebb (kommentekben) leírtak miatt...
Persze, aki ezeket a kérdéseket nem teszi fel/eszébe sem jut, azok jó részének hiába mondják el mindezt (miszerint eme számok egyrészt stabil has-számok, másrészt az egyének adatainak khmmm, "laza" kezelése miért is aggályos...), nem hiszik el.
Hangsúly a "hit"-en.
Gondolkodás helyett hisznek.
És lelkesen ikszelnek.
Stabil bázis.

2017.04.26. 10:09:47

@szÖveges professzor: Hm, nos két lakossági számla (az egyik külföldi, ugye) közötti egyirányú, huzamosabbb ideig tartó pénzforgalomból azért nem túlságosan nehéz megállapitani a jogcimet. (ternészetesen nem azt, hogy a kedvezmnényezett mire költi, bár ha kártyát használ, azt is lehet ;) ), hanem a valuta hazautalásának tényét.

Főgebra 2017.04.26. 10:11:32

@szÖveges professzor:
Roppant nagy észre nincs szüksége a Nemzeti Banknak, hogy szét válogathassa a különböző átutalásokat. Látszik az, hogy magánszemélynek, banknak vagy egy WEB áruháznak utalják a pénzt!

Buchhalter 2017.04.26. 10:12:48

@Pink Petsch: egyetértke veled,én is 10-15 évre tippeltem amikor előjönnek a szociális gondok úgy ,hogy azt már mindenki megérzi országos szinten.Szerintem a leszakadó térségek : Borsod,Baranya,Szabolcs már most szembesülnek az orvos és egyéb eü szakemberek hiányával a fiatalok nagy számú elvándorlásával és az egyre több idős beteg nyugdíjas finanszírozásával.Legkésőbb Budapest ,Pest megye és a nyugati országrész fog ezekkel a problémákkal szembesülni.Ha jól taktikáznak a kormányok ezt eltolhatják max 15-20 évig országosan .Keleten viszont már most lépni kellene valamit.

2017.04.26. 10:15:59

@macamuca [IHUN]: Szerintem inkább csak nem érdekli őket.

2017.04.26. 10:22:34

@Buchhalter: Hm, nos igen, a leszakadt keleti megyékben már problémát jelent, de azok a megyék, ugye nem letéznek ....

Főgebra 2017.04.26. 10:23:53

@Pink Petsch:
Ma már kies hazánkban is dübörög rendesen a metadata és a Big Data, nem kel sok időnek eltelni, hogy azt is megtudják mondani, hogy milyen fehérneműben járnak a népek!

2017.04.26. 10:24:51

@Főgebra: Megnő a becsülete újra a kp-nak ;))))

szÖveges professzor 2017.04.26. 10:35:53

@Pink Petsch: @Főgebra:

A jogcím röviden azt jelenti, hogy miért, milyen okból utalok. Ezt nem tudják megállapítani. Következtetni lehet, ha pl. huzamosabb ideig valakinek ugyanarról a külföldi számláról megy pénz. De ez sem biztos, mivel lehet, hogy pl tartozást törleszt az illető. Ilyenkor a magyar gazdaságba nem áramlott plusz pénz.

És azt hogyan vizsgálják, hogy ki a Mo-ra utaló? Megnézik a nevét? És, ha kint született magyar utal bármilyen okból valakinek, az hazautalásnak számít? Miközben neki semmi köze Mo-hoz, csak mondjuk onnan vett valamit online. Ha én Németországból rendelek valamit és online fizetem, akkor én sem hazautalok. Mi van, ha valaki haza akar utalni mondjuk a szüleinek, de a külföldi házastárs számlájáról bonyolítják? Akkor még a névből sem lehet következtetni a hazautalásra!

Tehát a pénzforgalmat látják, ez világos. De hogy ki miért utalt, azt nem. Nem is értem, hogy ezzel a "hazautalás" kifejezéssel mire akarnak utalni egyáltalán.

Főgebra 2017.04.26. 10:38:10

@Pink Petsch:
Aztán, majd kitalálják, hogy mindenről, mindenkinek ÁFA-s számlát kell adni! Névvel, címmel, újraoltási bizonyítvány számával. Mert afelől kétséged ne legyen, hogy mindig egy-két adattal többet kérnek, mint ami szükséges lenne!
Máris megoldódott a probléma.

Buchhalter 2017.04.26. 10:40:25

@Buchhalter: persze a nyugati megyékben is vannak érdekes helyek,lásd Ajka és a környező favak,vagy Várpalota .Hát ott se rózsás a helyzet.Aki teheti menekül.Várpalotán egy 2 szobás panel 6 millió és még simán alkudozhatsz 30 km -rel arrébb Székesfehérváron már ugyan ez 14 millió Budapesten 16-18 millió.

NorthPier 2017.04.26. 10:43:49

@macamuca [IHUN]: @Pink Petsch:
A portfolion olvastam eloszor, de az most karbantartás miatt nem elérhető.
Itt a lényeg egy másik oldalrol:
24.hu/belfold/2017/04/24/legerzekenyebb-adatainkrol-is-tudni-fog-a-ksh/

NorthPier 2017.04.26. 10:46:13

@szÖveges professzor: Nem is értem, hogy ezzel a "hazautalás" kifejezéssel mire akarnak utalni egyáltalán.
A HAZÁRA utalnak ... :-)

szÖveges professzor 2017.04.26. 10:47:04

@NorthPier:

Wow! Most már minden világos!!! :D

szÖveges professzor 2017.04.26. 10:53:08

@NorthPier:

Volt már ilyen adatgyűjtés az '50-es években. Nem is értem, hol itt a probléma :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.26. 11:15:47

Már sokadszor mondom hogy a kivándolók jelentős részét a devizahitelesek teszik ki.
A hazautalt pénz ebből következően hiteltörlesztés.
Kisebb rész az otthoniak támogatása és szinte semmi a kint megkeresett pénz magyar bankban pihentetése.
Szerintem.

szÖveges professzor 2017.04.26. 11:30:29

@diggerdriver:

Egy kivándorolt devizahiteles ismerősöm sincs. Ellenben olyan, aki viszonylag fiatal és kezdeni akart valamit az életével, rengeteg.

Ettől függetlenül még mindig nem világos számomra, hogy mit is akar jelenteni ez a "hazautalás". Valaki írja meg l.sz., ha érti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.26. 11:52:41

@szÖveges professzor:
Nekem viszont sok van.

Szerinted életszerű az hogy kivándoro fiatal magyar bankban tartja a pénzét?
A párnacihában is jobb helyen van.

tsabus UAE 2017.04.26. 11:57:06

@szÖveges professzor: Otthon, az egész utcánk 2006-ban épült. Ennek megfelelően, a döntő többség valamilyen deviza hitelre. Nagyon sokan leléptek azóta külföldre és hátrahagyták a házat. Vannak, akik a külföldi munkából törlesztenek, de vannak olyanok is, akik tényleg csapot-papot hátrahagyva eltűntek, hogy a bank majd csináljon amit akar.
(Ennek köszönhetően a házak értéke pont ott van most is, mint 2006-ban.)

szÖveges professzor 2017.04.26. 11:57:45

@diggerdriver:

Nem életszerű, de szerintem nem is mondtam ilyet. Vagy ez hogy jön most ide? Lehet elvesztettem a fonalat. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 11:58:05

Eközben odahaza:

index.hu/belfold/2017/04/26/balatoni_vitorlasokat_vesz_a_honvedseg/

Figyelitek, micsoda egzakt, tűpontos meghatározások vannak a feltételeknél?
Egész biztos nem valami haver-cég típusára mennek rá, ugye?
Azon felül meg robbanómotoros hajó* a Balatonon, ami nem mentő?!?!
Ejnye-ejnye, fiúk... :D
*= jó, tudom én is, hogy mindegyik vitorláson van motor és mindegyik mentőhajónak van vizsgáztatva...Csak azért ezt így nem szokták nagydobra verni...

tsabus UAE 2017.04.26. 12:02:05

@szÖveges professzor: Azt hiszem, az elmúlt években már végig zongoráztuk ezt párszor. Összefoglalva: A számok semmit sem jelentenek, maximum egy trendet lehet esetleg kiolvasni a növekedésből, vagy csökkenésből. A számítás algoritmusa sehol nincs leírva, tehát akár hasraütés-szerű is lehet. Ezen felül, mindenki tudna példát hozni olyan átutalásról, ami pont becsap(hat)ja, félrevezet(het)i ezt. Szóval, "nesze semmi, fogd meg jól".

szÖveges professzor 2017.04.26. 12:02:19

@tsabus [UK]:

Elhiszem. Szerencsére ez a devizahitel-ügy nekem teljesen kimaradt. És a sors úgy hozta, hogy az ismerőseim között sincs ilyen. Valószínűleg, mert mi fiatalabbak vagyunk és nekünk még nem volt aktuális a hitelfelvétel akkoriban

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2017.04.26. 12:06:05

@geegee: Nem...a vitorláson alaptartozek a motor...es nincs mentohajonak vizsgáztatva ezzel...
...ellenben vannak yachtok...mentohajonak vizsgáztatva, de a célnak teljesen alkamatlanok...
Nagy oldalmagassag...igaz van hatul furdoletra..De ..ott a motor is...
Bocsi a belekottyert ...
On...

szÖveges professzor 2017.04.26. 12:06:35

@tsabus [UK]:

Igen, kb én is így látom a hazautalást...

Volt egy 1,5 éves kihagyásom a HÁ-n és előtte sem olvastam el mindent, úgyhogy én ezzel eddig nem találkoztam, bár biztos kiveséztétek. :)

tsabus UAE 2017.04.26. 12:19:39

@szÖveges professzor: Kb. úgy tűnik, hogy amikor nincs semmi hír, vagy ötlet a sajtóban, akkor feldobnak valami ilyesmit. Ki-ki a maga pártállásának/vallásának/ideológiájának megfelelően nemzethalált, nemzeti felemelkedést, Soros ármányt, "emútxévet", vagy ordas hazugságot lát benne. Időről időre előjön valami hasonló, semmitmondó marhaság, amit leginkább szexjátékszernek lehet tekinteni, szellemi maszturbációhoz...
Szerintem a Határátkelőnek nem kéne beszállnia ebbe a játékba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 12:44:05

@Vityo641(AT): Hát jó... :D
De az viszont biztos, hogy a Balcsin tudtommal jelenleg is tilos robbanómotort használni, de azért mégiscsak szinte mindenkinek sikerül.És most nem a turistahajókról beszélek.Vannak egyenlők, akiknek a gumimatrac jár csak, esetleg a vízikerékpár, de az is csak pár órára; meg vannak még egyenlőbbek, akiknek lehet robbanómotor is...
:D
:-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 12:45:56

Ha csak meg nem változtatták a szabályozást, nyilván az egyenlőbbek lobizásának hatására... :D

szÖveges professzor 2017.04.26. 12:53:38

@geegee:

Ezek a primitív európaiak nem jöttek még rá, hogy meg kéne tanulniuk magyarul?!?! Hisz ez a legszebb és legjobb nyelv a világon! XD

szÖveges professzor 2017.04.26. 13:01:42

@tsabus [UK]:

Valóban gumicsont. Mindazonáltal érdemes ezekkel foglalkozni, mert számomra ezek is apró jelzések, hogy milyen irányba haladunk. Én ebben most speciel újabb hazugságot és ferdítést látok... :(

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 13:09:12

@NorthPier:
A KSH igen, mint központi adatgyűjtő.
De a KSH egyik adatszolgáltatója (jegybank, valamelyik bank) hogyan jut hozzá egy másik adatszolgáltató (OEP, lakcímnyilvántartó, stb) által közölt adathoz???
Hogyan?, de főleg: MIÉRT?

2017.04.26. 13:13:31

@szÖveges professzor: Hm, nem tudom, hogy Magyarországon hogyan mükődik, de Németországban, például feljegyzik a jogcimet (Verwendungszweck) is utaláskor, azaz bekerül a rendszerbe az is.
Egyébként, ha online vásárolsz, akkor ugye nem lakossági folyószámlára fizetsz, hanem cégnek (most oké, ne gyere a Vatera-féle izékkel), az esetek nagy százalékában. Mellesleg, ezeket a cuccokat algoritmusok elemzik, néhány kulcsjellemző alapján. Nem egy nagy was-ist-das.
Ja, és van egy hibahatár. A frankó statisztikában ez általában 3%-os (max.), a magyar változatában meg ki tudja?

2017.04.26. 13:17:42

@macamuca [IHUN]: Úgy hogy a tranzakciók (és az adataik), amelyeket a kereskedelmi bankokon keresztül bonyolitasz "átfut a bankközi fizetési és elszámolási rendszereken, így végső soron a kereskedelmi bankok jegybanknál vezetett számláin." (idézet a jegybank feladatköreiből)

Főgebra 2017.04.26. 13:43:03

@Pink Petsch:
Ez alapvetés.
Minden internacionális és minden országon belüli pénzmozgás átfut az MNB rendszerén, merthogy azért MNB az MNB, hogy ezeket az adatokat rögzítsék. Hogy névvel vagy név nélkül, azon már lehet gondolkodni, de, hogy ez a dolguk a nemzeti bankoknak, hogy percre pontosan tisztában legyenek az ország monetáris helyzetével ez nem kérdéses.

2017.04.26. 13:47:39

@Főgebra: Persze, csak válaszoltam macamucának.

Főgebra 2017.04.26. 13:53:53

@Pink Petsch:
Én pedig csak megerősítettelek!

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 14:16:30

@Pink Petsch:
Izé, az OEP-státuszomnak mi köze van ahhoz, hogy mikor/kinek/mennyit/stb utaltam??? Vagyis a bank MIÉRT fér hozzá az egészségügyi adataimhoz?, mert ha hozzáférhető számára, akkor nem csak azt tudja-tudhatja, hogy mi az eg.biztosítási számom, hol (melyik ország) vagyok biztosítva, hanem azt is, hogy mikor, hol, miért, hogyan, milyen, stb eü.-i problémáim, kezeléseim, stb voltak..., ezt MIÉRT is szükséges tudnia egy banknak, akiknek a pénzmosás fogalmának létezése miatt valóban tudnia kell ezt-azt adott összeg küldőjéről ÉS fogadójáról. A "felügyelés", nyomon követés, stb ezt jelenti a bankoknál, minden (!!!) bank kér és kezel ezzel összefüggő, releváns!!!! adatokat. Nah, az eg.biztosítási státuszom és az azzal kapcsolatos adatok NEM RELEVÁNSAK banki ügylet szempontjából.
Tudom, hogy Mo-on x@rnak az adatkezelesi előírásokra, tehát marad a "költői kérdés"-státusz.

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 14:20:21

@Főgebra:
Megerősítetted.
Mit?
Hogy az eg.biztosítási státuszom és az ahhoz kapcsolódó adataim ismerete (nyilvántartása, kezelése, feldolgozása, sőt, közhírré tétele statisztikaként) teljesen okés, sőt, szükséges pénzügyi tranzakciók felügyelete kapcsán?
Miért is?

2017.04.26. 14:23:38

@macamuca [IHUN]: Oups ... te szerintem most keversz valamit. Az OEP csak megemlitve lett, hogy például az alapján is dolgozhatott volna a KSH.
De nem az alapján dolgozott.
A külföldről történő hazautalások adataihoz fér hozzá a Jegybank.

Főgebra 2017.04.26. 14:44:38

@macamuca [IHUN]:
Megerősítettem, hogy a nemzeti bankoknak úgy általában az a minimálisan elvárható feladata, hogy percre pontosan tisztában legyenek adott ország monetáris helyzetével.
Mi ezzel a gond?

Lehet, hogy ma, magasra szökött a konfliktus igényed?

@Pink Petsch:
Te pedig, miért írod, hogy "hazautalások", mit akar jelenteni ez?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.26. 14:46:46

@Pink Petsch:

Csak úgy megsúgnám hogy Németország is hasonló gonddal küzd és fog küzdeni, nem születik elég gyerek.

A gazdaság még ennél is nagyobbat fog fékezni, egy nagy 30 éves stagnálás jön ott nálatok...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:46:46

@Taxomükke (UK): "Mindig hazudnak. Lételemük a lopás és a hazugság."

-az a szerencse, hogy az mszp, jobbik, es az egyeb liberalis torpepartok sohasem hazudtak, illetve alig, ugyhogy van realis alternativa ha a szavazohelyisegek ele jarulsz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:46:46

@Pink Petsch: "Szóval, ez igy egy nagy halom büzlő bullshit, munició egy idióta kormánypropagandához. 
(Nem mellesleg a statisztika tudományának megcsúfolása)."

- ha a statisztikak nem tamasztjak ala a prekoncepcioidat, az a statisztikai tudomany megcsufolasa, ertelemszeruen.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:46:46

@Pink Petsch: "Ők jó eséllyel külföldön kezdik meg a karrierjüket, és legalább 30 évük van még a munkaerőpiacon. Igen valószinütlen, hogy a magyarországi, rosszabb munkafeltételeket válasszák későbbi életük során bármikor. Természetesen történnek lemorzsolódások, de tömeges visszaköltözésre én azért nem számitanék. "

- veletek liberalis globalistakkal az a baj hogy csak szamokat lattok. Pedig n lehet mindent penzben merni. A tobbseg hazakoltozik hiszed vagy sem es a szive huzza haza fuggetlenul a politikai rendszertol.vagy a munkafeltetelektol.
A honvagyat a sziv erzeseit nem lehet szamositani es nem is fog megjelenni egy statisztikaban sem.
Mindenkinek az a hazaja ahol gyerekkorat toltotte. A gyerekkori evek meghatarozoak, a visszavagyodas mindig is marad. Elfelejteni nem lehet csak ignoralni.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:46:46

@Buchhalter: "Legkésőbb Budapest ,Pest megye és a nyugati országrész fog ezekkel a problémákkal szembesülni."
- ami nem problema pesten az nem is letezo problema semelyik kormanynak medianak. Sajnos.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:46:46

@diggerdriver: "Szerinted életszerű az hogy kivándoro fiatal magyar bankban tartja a pénzét? "

- 1 magyar bank letezik: Otp.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:47:00

@Pink Petsch: "Ja, és akkor nem emlitettem a még fiatalabb korosztályt, akik már a középiskolai tanulmányaikat és/vagy a felsőfőkú/szakirányú képzésüket is külföldön folytatják. Őket minden valószinüség szerint elvesztette már az ország."

- szamuk jelentektelen a kulfoldi kepzes koltsegei miatt. Nem veszteseg az orszagnak ugyanis nem kerult penzbe az oktatasuk. Az igazi veszteseg a hozzam hasonloak akik ingyen diplomaztak otthon es megis a kulfoldi GDPt epitik.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:47:12

@geegee: az a te bajod ha elhiszed ezt a hazugsagot a.nyelv nem tudasrol.
Min alapszik ez onbevallason?
Komolyan elhinned, hogy mi kisebb aranyban beszelunk idegen nyelvet mint az angolok akiknek semmi szukseguk ra? Tovabbi peldakat nem mondanek.
Az ilyen "statisztikak" arra jok hogy kicsinyitsenek bennunket hogy semmi onbizalmunk ne legyen

Herr Géza 2017.04.26. 14:53:04

@Pink Petsch: Te szívem csücske, az utalás jogcíme szabad kitöltésű rovat, oda azt írsz be, amit akarsz, vagy akár semmit. Én pl. rendre ilyeneket írtam korábban, hogy "anyádnak gyógyszerre" meg hasonlókat, vagy semmit. :)))) Aki ebből a "jogcímből" bármiféle következtetést próbál levonni, az olyan hülye, mint a föld. Vagy mint a Matolcsy.
De komolyra fordítva a szót: teljesen hétköznapi dolog, hogy a jogcím/közlemény/stb. rovatba pl. csak egy ügyfél-, vagy ügyszámot írsz. És akkor milyen következtetést lehet abból levonni, hogy 123.456.789-1 ???? Semmit. De kb. ugyanezek igazak az utaló és a kedvezményezett paramétereinek statisztikai kiértékelésére is. A bankok elvileg nyilvántartják az ügyfelek állampolgárságát, azonban ez "belső" adat. Az átutalások adataiban ez biztos nem megy ki, tehát tényleg honnan a picsából,is tudná az MNB például, hogy a Kiss Mariska számlájára pénzt küldő Maria Kiss from London/UK az most "hazautal-e", vagy ő egy tősgyökeres külföldi állampolgár, aki úri passzióból kisebb-nagyobb összegeket küldöz akárkinek, aki rászorul, vagy csak kért tőle. Mert megteheti. Innentől ez az egész "magyarok hazautalása" egy nagy humbug, nyilván meg lehet becsülni valamik alapján, de abból max. olyan jöhet ki, hogy a hazautalás az adott évben kb. 1-3 milliárd euró volt. Minden más (ennél lényegesen szűkítettabb tartományba eső összeg) szimpla kamuadat, vagy szalonképesebben ex-has érték. :D

szÖveges professzor 2017.04.26. 14:55:21

@Herr Géza:

+1

Köszönöm, végre valaki, aki hasonlóképpen látja. :)

2017.04.26. 14:57:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Figyelj, ez a tanult szakmám, és bár évek óta nem gyakoroltam, de azért nem hiába tanultam. Lehetőleg, ne akarj kioktatni a szakmai alapokból a politikai vonzalmaidtól vezetve. Köszi.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 14:57:36

@macamuca [IHUN]: "Tudom, hogy Mo-on x@rnak az adatkezelesi előírásokra, tehát marad a "költői kérdés"-státusz"

- szerencsere nyugaton minden jobb, ott nem jutnak hozza az adataidhoz.

2017.04.26. 14:58:16

@Főgebra: Egy becsült adatot.

Főgebra 2017.04.26. 15:02:59

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
"- 1 magyar bank letezik: Otp. "

Figyelj, minden titkok tudója:

Az OTP Bank tulajdonosi struktúrája 2016. december 31-én:

Hazai tulajdonos (állam, vezetők, alkalmazottak, saját részvények, egyéb hazai befektetők) összesen:26,82%

Külföldi befektetők összesen: 65,01%

Nem azonosított részvényesek összesen: 8,17%

Az a kevéske 65+% az hogy magyar?

2017.04.26. 15:03:22

@Herr Géza: Tudom, életem, és én is amikor utalok -pl. a hirdetések összegét, akkor az azonositó kódomat irom a jogcim mezőbe.
Viszont mindettől függetlenül a jogcim is szerepel az adatok között, és nem mindenki olyan kis vicces, mint te ;)))

Főgebra 2017.04.26. 15:05:21

@Pink Petsch:
Na, akkor nem figyelted a kommentfolyamot, mert ez is egy nagy gond volt!

2017.04.26. 15:06:07

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Mert ösztöndijról a büdös életben nem hallottál ...

Herr Géza 2017.04.26. 15:07:17

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A minden napra minimum egy Bianchi-ökörség sorozat mai része:
"szamuk jelentektelen a kulfoldi kepzes koltsegei miatt." Jaja. Van ám élet Anglián kívül is. Ahol a felsőoktatás ingyenes (EU-polgároknak is), ill. olyan minimális névleges díjjal jár, ami lazán kevesebb, mint otthon bármely kutyaütő szak önköltséges tandíja. Csak a szűk rokonságomban van két olyan fiatal, aki azért fog külföldön tanulni, mert a szülei otthon nem tudják állni a tanulás költségeit. A kolesz-albérlet+megélhetés dumával meg ne gyere, mert azért otthon is dolgozniuk kellene suli mellett, itt meg ugyanez működik minimum hasonló, de inkább jobb feltételekkel.

2017.04.26. 15:07:17

@Főgebra: Ja, hát izé .. nem igazán, mert közen utaztam is.

fhdgy 2017.04.26. 15:15:20

@Herr Géza: Én, mint már nyugdíjas, de aktívan programozó, ha azt kapnám feladatul, hogy elemezzem a külföldről Magyarországra történő utalásokat, akkor nem aszerint állnék neki, hogy mi az utalás jogcíme, mert az tényleg lehet kamu.

Először is szétválogatnám az utalásokat, hogy melyik országból, milyen pénznemben érkeztek. Szétválogatnám aszerint is, hogy magánszemély, cég, bank, stb. kapta-e.

Megnézném azt is, hogy a küldő rendszeresen, kb. azonos összegeket utal-e egy valakinek.

Ezt még tovább lehet(ne) finomítani. Ha az idők folyamán, több tízezres, milliós tranzakció adatai gyűlnek össze, akkor az utalás jogcíme sokad rangú kérdésé válik, legfeljebb lehetne egy szórakoztató statisztikát csinálni, hogy az utalók kb. hány százaléka "szórakozik" a jogcím kitöltésekor.

Az, hogy egy ilyen feldolgozás valamekkora hibával terhelt, nem gond, minél nagyobb a tételszám, annál nagyobb százalékban lehet hibás az eredmény, de cél érdekében akkor is egyre értékesebb.

Főgebra 2017.04.26. 15:31:38

@fhdgy:

A jogcím szerinti gyűjtés gyanúját csak a Pinky vetette fel!

Magáról a metódusról egy betűt nem olvastam, mint ahogy azt általában nem kötik a népek orrára.

Herr Géza 2017.04.26. 15:31:46

@szÖveges professzor: Akkor te is biztos hazaáruló libsibolsi lehetsz... :)))) No meg Soros-bérenc. Welcome to the Pleasuredome! Bár ez igazán az én korosztályom egy részének mond valamit. :D
Meg valami: az egyre nagyobb arányú "alternatív" csatornás pénzmozgásokkal (PayPal, TransferWíse és társaik) vajon mit kezd az MNB statisztikai monitorozó rendszere? Ahol csak egy emailcím az azonosító? Ha "kiss.manyika@xy.com" a feladó, akkor hazautal, ha meg "john.smith@xy.com", akkor nem? Igen, tudom, hogy minden utaláshoz (bizonyos feltételek esetén) le LEHET kérni a háttéradatokat is, de ez ugye nem üzemszerű rutin még az MNB-nél sem.

fhdgy 2017.04.26. 15:37:53

@Főgebra: Én Herr Gézának válaszoltam az egyik hozzászólására, és ott pont arról írt, hogy a jogcím nem releváns. Erre írtam, hogy az a legkevésbé fontos, mivel megbízhatatlan.

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 15:38:21

@Pink Petsch:
1: "Ezt alátámaszthatja, hogy a jegybank adatai alapján tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza az átmenetileg, egy évnél rövidebb ideje külföldön élők."
2: Honnan tudja a jegybank, hogy a Mo-ra pénzt utaló személy mióta (!!!) él külföldön?
3: Itt került a képbe az OEP, hogy esetleg tőlük (az OEP adatokat szolgáltat a jegybanknak a külföldön eg.biztositassal rendelkezőkről)
4: Ha nem az OEP-től, akkor mástól/más szervtől szerezte meg a jegybank az információt, miszerint ki mióta él külföldön.
4/a: kitől? (részletkérdés amúgy)
4/b: MIÉRT? Miért szükséges tudnia a jegybanknak/bármely banknak, hogy a perpill pénzt utaló személy mennyi ideje él X országban?
Kezdettől fogva ez a költői kérdésem...

@Főgebra:
Nincs konfliktus-igényem, mindössze érdekelne fentebbi kérdésemre a válasz, az, hogy ki miért gondolja azt, hogy az amúgy szükséges penzmozgas-felugyelet kapcsán egyéb, nem releváns adatokhoz is hozzafer a jegybank. A "mióta él külföldön" adat forrása érdekelne, figyelembe véve, hogy Mo-on ivesen tesznek az adatkezelesi előírásokra a hivatalok/intezmenyek is, tehát ezt tudva nevezem költőinek a kérdésemet.

fordulo_bogyo 2017.04.26. 15:43:31

Hm... ha mar mindenki elment, akkor nullara fog csokkenni a hataratkelok szama, az lesz az igazi siker?

Ez a fajta adatkozles eltorzitja a valosagot. Tavaly is kb 10 szazalekkal csokkent a Magyarorszagon maradottak szam.
Az, hogy az elozo evekben tobbel csokkent, rendben van, de az legyen a vizsonyitasi alap. Az idealis az lenne, ho a ki- es bevandorlas egyesulyba kerulne.

fhdgy 2017.04.26. 15:46:55

@Herr Géza: Én csak a Pay Palt- ismerem, a többit nem.

A Pay Palnál, saját tapasztalatom szerint, előbb utóbb megjelenik egy bankkártya is, azzal pedig egy bankszámla is. tehát, ha áttételesen is, de követhető, hogy honnét került pénz a rendszerbe és hol távozott.

Az e-mail cím pedig semmivel sem rosszabb "azonosító" mint a bankszámlaszám. A bankszámla mögött is áll egy természetes vagy jogi személy, az e-mail cím mögött is. Mindegyik lehet kizárólagos vagy osztott. Mindegyikből lehet valakinek csak egy, de akár több is.

Mondjuk, állambácsi szempontjából, a bankszámla annyival jobb, hogy ha saját állampolgára a tulajdonos, akkor állambácsit semmi sem akadályozhatja, még a törvények sem, hogy megtalálja a konkrét tulajdonost.

e-mail-nél sem különösebben nehéz, csak egy kicsit macerásabb!

Főgebra 2017.04.26. 15:47:52

@macamuca [IHUN]:
" ...hogy Mo-on ivesen tesznek az adatkezelesi előírásokra a hivatalok/intezmenyek is..."

Hallottál már Edward Joseph Snowdenről vagy Julian Paul Assangeról? Úgy emlékszem ők nem a magyar adatkezelés visszásságairól lebbentették fel a fátyol egyik sarkát! Mindenki, mindenkiről gyűjt adatokat a "soha nem lehet tudni, mire lesz jó" vezérelve alapján. Ezért mondtam, hogy a metadata és a Big Data korában meglepődni teljesen felesleges!

Különben is "kétláb rossz, négyláb jó"!

Golf2 2017.04.26. 15:53:45

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Jól mondtad! Tényleg igazi veszteség vagy.

Herr Géza 2017.04.26. 16:11:06

@fhdgy: Na látod, te vagy ugye a "kocka" IT-s az MNB-nél. Űgyes, logikus lekövetés, de én meg azt kérdezem, hogy akkor szerinted mi tartozik a külföldön élő magyarok "hazautalásaiba"?
1. "melyik országból, milyen pénznemben érkeztek." Nem mindegy? Vagy arra gondolsz, hogy aki "hazautal", az forintban teszi azt? Jó nagy barom lenne, mert az EU-ból kb. 3-10-szeres költséget jelent egy eurós számláról forintot utalni egy magyar ügyfél magyar banknál vezetett forintos számlájára. És a magyar ügyfélnek akár eurós (dolláros, svájci frankos, angol fontos, stb) számlája is lehet magyar banknál. Tehát nem szempont, nem releváns.
2. "hogy magánszemély, cég, bank, stb. kapta-e." Mennyiben számít ez? Én, kint élő magyarként, küldök anyámnak havi apanázst, az ELMÜ-nek direkt utalom anyám áramszámláját, az XY-banknak meg az általa óvatlanul fölvett személyi hitel törlesztését. Hazautalás? Az. Van benne magánszemély, cég, bank? Van mindhárom. Mi a különbség, mi a kritérium, hogy hova számítom a statisztikában? Khm, majd a Matolcsy eldönti, nem?
3. "Megnézném azt is, hogy a küldő rendszeresen, kb. azonos összegeket utal-e egy valakinek" És ha igen? És ha nem? Mi a különbség "hazautalás" szempontjából, hogy én egyszer küldök egy évben Manyikának egyben 6 millió forintot, vagy minden hónapban kap 500 ezret? És ha küldök egy évben egyszer 3 misit, egyszer kettőt, egyszer meg egyet, akkor nem "hazautaló" vagyok?
Mondjam tovább a kb. ötezer gyakorlati példát, ami ide vagy oda számíthat? Ugye nem kell?
Minden tiszteletem az IT guruknak, de azért a feladat feltételrendszerét a megrendelő szokta meghatározni. Az meg ugye jelen esetben nem ismert. Nyilván (?) nem véletlenül. :))) Amíg ezt nem tudjuk, addig bizony én minden számnál vissza fogok kérdezni, hogy "miért pont annyi? Miért nem a fele, vagy éppen a duplája?" Fogsz rá tudni válaszolni? :)))))

fhdgy 2017.04.26. 16:13:49

@macamuca [IHUN]: Az állam kíváncsiságát, semmi sem korlátozhatja, még a törvények sem. Az étvágya pedig korlátlan.

Nem hiszem, hogy a magyar állam kiemelten finomkodna a módszerekben ( lásd pl. Kubatov lista ), de lehetne ezt szépen is csinálni ( persze miért erőlködjön az állam, ha nem szükséges ).

Pl. lehetne a dolgokat elegánsan anonímizálni is. Pl. a banktól az adatokat megkapó szervezet nem kapna személyes adatokat, még bank számlaszámot sem, csak egy egyedi azonosítót a küldőhöz, ill. a kapóhoz kapcsolva, időponttal, összeggel, pénznemmel, stb.

Hogy ki mennyi ideje él kint és igázó-e?

Ha egyszer csak megjelenik egy konkrét bank számláról egy konkrét bankszámlára havi rendszerességű utalás és az összeg mondjuk nem 50-100 EUR nagyságrendű, hanem nagyobb és a küldő bankja szomszéd országbeli, a kapó bankfiókja meg ahhoz a határhoz közeli településen van, akkor, hoppá, már meg is van a gyanú.

Utána már csak egy kis analízis, és meg is van a bizonyosság!

Persze, ez nem összeesküvés elmélet, ezt úgy hívják, hogy "Big Data". ( nem vagyok "Big Data" szakértő, de már csináltam "Big data"-t, még akkor is, ha az "little" "Big data" volt. -:) )

Elolvastam egy-két "Big Data" könyvet, amitől kedvet kaptam, hogy a meglévő adatokra egy kicsit másképp is tekintsek.

Egy ilyen kedvtelésből csinált kimutatás annyira "lázba" hozott, hogy felálltam a gép elől, bevágtam magam az autóba és elmentem egy faluba, ahol még soha nem voltam, mert látni akartam a falut. Ez a falu, a kimutatás szerinti szégyenlistán a második, nem éppen dicsőséges helyet szerezte meg.

Mikor beértem a faluba : "Uram, Atyám! A harmadik évezredben, Európában, az EU-ban ilyen lehet?"

fhdgy 2017.04.26. 16:20:43

@Herr Géza: Kérlek, olvasd el Macamucának írt szösszenetemet.

Ha nagy adathalmaz áll rendelkezésre, akkor olyan viselkedésmintákat is fel lehet deríteni, amit csak egyszerűen a döbbenetes szóval tudok jellemezni.

szÖveges professzor 2017.04.26. 16:29:48

@Herr Géza:

Én nem Soros-bérenc vagyok kérlek, én magam vagyok Soros Dzsordzsi, csak álnéven bújkálok. ;)

Herr Géza 2017.04.26. 16:34:21

@fhdgy: Látom nem érzékeled a lényeget: "A Pay Palnál, saját tapasztalatom szerint, előbb utóbb megjelenik egy bankkártya is, azzal pedig egy bankszámla is. tehát, ha áttételesen is, de követhető, hogy honnét került pénz a rendszerbe és hol távozott."
Igen, tökéletesen igazad van. Minden részlet "kipiszkálható"'egy hétköznapi banki utalásból, HA az szükséges. Itt azonban egy hetköznapi statisztikai célú adatgyűjtésről van szó. A feladat: határozzuk meg, hogy mennyi pénzt küldenek haza a kint élő/dolgozó magyarok. Brainstorming indul: ki a magyar, ki a kint élő, mi az, hogy hazaküldés, stb.
Szerinted a napi ca. milliós darabszámú utalásokat "felvigyázó" MNB rendszerében van olyan szűrő, amit bekapcsolva erre a feladatra simán köpi a releváns adatokat? Vagy gondolod, hogy minden egyes "hazautalás-gyanús" tranzakcióra pusztán a statisztika kedvéért beindul a nagy "hírszerző" gépezet és időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve lekérdezik a Manyika néni (az ELMÜ, az xy bank) számlájára külföldről beérkező 22, 220, vagy 2200 euró feladójának összes paraméterét a külföldi pénzintézetnél? És az ezeket ki is adja "only for statistic" jeligére? :))))

fhdgy 2017.04.26. 16:36:34

@macamuca [IHUN]: @Herr Géza:

A "Big Data"-ról egy történet, amit előszeretettel hoznak elő, demonstrálandó az erejét és/vagy a kártékonyságát:

Egy amerikai áruházlánc személyre szóló levelet és benne bónuszokat, küldött névre szólóan egy hölgynek, hogy gratulálnak, hogy kismama lett és fogadja blabla...

A hölgy apja felháborodott levelet küldött a cégnek, hogy mit képzelnek, hogy ilyen disznóság, meg stb, stb., különben is az ő lánya még csak 16 éves.

Pár hétre rá a cég igazgatója telefonon felhívta a felháborodott szülőt és sűrű elnézéseket kért.

Semmi gond, Igazgató Úr! Nem történt semmi. Rövidesen tényleg nagypapa leszek!

A cég ugyanis "Big Data" segítségével elemezte a fogyasztói szokásokat és a kismamákra felállított egy profilt.

Talált, süllyedt!

Ha nő lennél, azt mondanám, hogy "ŐK" hamarabb tudják, hogy terhes lettél, mint Te randira mentél volna! -:)

Herr Géza 2017.04.26. 16:47:49

@fhdgy: Elolvastam. Már ott bukott az adathalmazod relevánssága, hogy nekem speciel egy olyan városban lévő bankfiókban van számlám M.o.-on, amihez a viselkedésmintám alapján semmi közöm. (X évvel ezelőtt ott volt egy melóm, s.o.s. kellett egy számla, hát bementem az első bankba, oszt lett). Egyedi eset? Mondhatod akár...
No meg már megint túlspirázod. Rendszeres, meg szomszéd ország, meg 50-100 eurónál nagyobb, meg az anyám kínja.
Értelek én, ezzel megfogsz egy bizonyos szeletet a tortából. Oké, De engem meg az érdekel, hogy ez a szelet a torta hány százaléka. Tudsz rá válaszolni felelősségteljesen akár megközelítőleg is? Nem. Na erről beszélek én.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 16:49:03

@Főgebra: koszi hogy felvilagositasz az otp tulajdonosszerkezetet illetoen, ezeket nem tudtam.

Tehat akkor egy magyar bank sincs.
Ez am a kulfoldi befolyas.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.26. 16:49:38

@Herr Géza: "ill. olyan minimális névleges díjjal jár, ami lazán kevesebb, mint otthon bármely kutyaütő szak önköltséges tandíja."

- almat a kortevel. Miert csusztatsz? Miert a koltsegteriteses magyart hasonlitod az "ingyenes" kulfoldihez?
- te is otthon diplomaztal, megis sikerult megcsipni egy kulfoldi melot, szoval ennyire kutyautozz
- az osztondij sohasem fedezi a teljes koltseget a felsooktatasnak, a fennmarado resz.sokkal dragabbra jon ki

"aki azért fog külföldön tanulni, mert a szülei otthon nem tudják állni a tanulás költségeit. A kolesz-albérlet+megélhetés dumával meg ne gyere"
- de azzal jovok, az ismerosodet meg igazan nem kene tevhitbe ringatnod, mert be fog nala koszonni a valosag.
Teljesen nonszensz modon azt irod hogy kulfoldon olcsobb az alberlet + megelhetes, remelhetoleg ezt senki sem veszi be.

fhdgy 2017.04.26. 16:51:25

@Herr Géza: Mint írtam, nem vagyok "Big Data" guru, de add ide 2000-ig visszamenőleg az összes banki tranzakció adatát és elég pontosan meg fogom tudni válaszolni a kérdésedet!

Szavamra!

adg 2017.04.26. 16:58:29

@fhdgy: @Herr Géza: szoljatok, ha megvan a valasz, mert kivancsi vagyok en is.

adg 2017.04.26. 17:02:06

@Herr Géza: na igy lett az en szamlavezeto fiokom Albany Creekben, potom 3500 km-re ide. :)

Herr Géza 2017.04.26. 17:05:17

@fhdgy: Szép sztori, de teljesen más volt itt a téma. Lefordítva a sztorira itt még ott tartottunk, hogy milyen inputok alapján fogja a Big Data azt mondani, hogy a lány terhes?
Eddig mindig náluk vette a gumi óvszert, de már jó ideje nem vesz? Khm, a) felíratott gyógyszert, mert unta már a kotont, b) máshol vette a kotont, mert ott olcsóbb, c) stb. Vett terhességi tesztet, amit azelőtt sose? Vett, mert a pasi rárontott gumi nélkül, aztán negatív lett a teszt, csókacsaladnak. Eddig évente egyszer vett savanyú uborkát, egy ideje meg hetente? B+, új pasija van, aki imádja a saviubit. :)))))))
A nagy lelkes programozás közepette, az adathegyek által elvarázsolva is maradjunk már a földön és használjuk néha az eszünket is.... :)))))
Bocsi, nem akarlak bántani, de azért úgy érzem egy kicsit el vagy varázsolva a témában. :D
Én megjósolom simán neked (adathegyek nélkül is), hogy holnap vagy jó idő lesz, vagy rossz. 50% az esélyem, hogy nagy király jós leszek. :))))))

Főgebra 2017.04.26. 17:08:36

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
"Tehat akkor egy magyar bank sincs.
Ez am a kulfoldi befolyas. "

Nem! Ez az, amikor a pofánk nagy és megmutatjuk, hogy üres a zsebünk!

Főgebra 2017.04.26. 17:09:42

Nem most, hanem 1945-ben!! indult az USA-ban a "SHAMROCK" művelet, amely során az NSA(Nemzetbiztonsági Ügynökség) és elődszervezete mikrofilmen rögzített minden táviratot, ami belépett vagy kilépett az Egyesült Államokból a Western Union és társult cégei rendszerén keresztül. A hírszerzési szempontól érdekes anyagokat továbbították a társ-titkosszolgálatoknak, mint az FBI, a CIA, a Secret Service, a Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs (BNDD), illetve a Védelmi Minisztériumnak. Mindez a tevékenység bírói engedély, felhatalmazás nélkül folyt.
Ez 1945-ben indult, a technikai, technológiai feltételei már akkor megvoltak! Ne gondolja senki, ha egy állami vagy kormányzati szerv ezekről az adatokról kér egy elemzést, akár titkosat is, hogy nem fogják teljesíteni a kérését.
Manapság:
A szervezet naponta több száz millió mobiltelefon helyét, mozgását követi, és ezen keresztül térképezi fel tulajdonosaik mozgását és kapcsolatait. Hozzáférése van a Google, a Microsoft, a Facebook, a Yahoo, a YouTube, az AOL, a Skype, az Apple és a Paltalk rendszeréhez. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott diák szerint a X-KEYSCORE képes lehallgatni bármilyen HTTP-n átfolyó adatot, és ezáltal képes megfigyelni a felhasználók által gyakran látogatott oldalakat, köztük a Facebook-ot, a Yahoo-t, a Google-t, a Twitter-t,a Myspace-t és a Wikipédiát is. A szervezet szerint az „egyes oldalakon a naponta fogadott adatmennyiség (több mint 20 terabájt) mindössze 24 óráig tárolható ”.

Erre mondom én, hogy hahaha!
És akkor az a kérdés, hogy a gülüszemű Matolcsy, hogy merészel bármilyen adatot megszerezni?

fhdgy 2017.04.26. 17:10:34

@adg: De hol veszel ki a bankkártyáddal pénzt, hol vásárolsz a bankkártyáddal? Ha internetbankon bankon keresztül intézed a banki tranzakcióidat, akkor az IP címed milyen földrajzi helyhez kapcsolódik? Ha bemész a bankodhoz (esetleg) személyesen, akkor az melyik településen van?

Szerintem utcára pontosan ( a házszámban nem vagyok ennyire biztos ) meg lehet határozni a banki tranzakcióidból, hogy hol laksz!

Ha a bankkártyás vásárlásaidat is feldolgoznák ( meg is teszik !!! ), akkor olyan dolgok is kiderülnek, amit még magad előtt is tagadsz! -:)

2017.04.26. 17:14:34

@Herr Géza:
"- Elmentem egy joshoz.
- Na, es milyen volt?
- Csalodas, amikor kopogtam az ajton, megkerdezte, hogy ki az."

Ezt pont ma olvastam, annak kapcsan, hogy meghalt Gyurcsok Jozsef, RIP.

adg 2017.04.26. 17:15:33

@fhdgy: igy igaz. Amugy ennel egyszerubben is meg lehet hatarozni, hogy hol lakok, megpedig abszolut pontosan, ugyanis a bankszamla adatai kozt ott a cimem.

fhdgy 2017.04.26. 17:22:20

@Herr Géza: Jó helyen kapisgálsz!

Azt el kell, hogy fogadjad, hogy egy nő egészen más dolgokat is vásárol egy gyerek születése után. Ebből meg lehet határozni, hogy született-e gyereke és azt is, hogy mikor.

Ha ezek után elemzik a fogyasztói szokásaidat a kilenc hónap előttiek és az azt követő időszakban, akkor igen is, adott a válasz!

Pont ezt csinálják! Nem csak savanyú uborka van, megváltozik az ízlés, a szaglás. Új ételek, új kozmetikumok stb.

A statisztika és a "Big Data" között a ( z egyik nagy ) különbség, hogy a statisztika a meglévő adatok egy szűk halmazát dolgozza fel és abból ( extrapolációval ) következtetést von le, a "Big Data" pedig minden rendelkezésre álló ( elképzelhetetlenül nagy ) adatmennyiséget figyelembe vesz, és abból tényeket állapít meg.

Az esetek döntő többségében nem is tudják a magyarázatot a tényre, csak azt, hogy van és úgy van!

Főgebra 2017.04.26. 17:22:41

Annak nagyon nagy a valószínűsége, hogy nem tételes megfigyeléssel molyolnak, mert azért ez nem egy olyan fontos adat amiről forint/filléres tudomásuk kell, hogy legyen, de, hogy ügyesen összeszedtek egy többezres mintára való embercsoportot, amelyeket kifejezetten az ő szempontjaik szerint elemeznek , az biztos. Ebből kialakítják a viselkedés mintákat. 3000 külföldön élő és dolgozó ember viselkedésmintájából statisztikai hibahatáron belüli eredményeket lehet produkálni!

2017.04.26. 17:36:07

@fhdgy: @Főgebra: SPSS ... ez a program neve, statisztikai elemző program, amely a megfelelő változók megadásával korrelációkat állit fel a minták között (persze, többek között). Én is használtam, anno.

fhdgy 2017.04.26. 17:36:54

@adg: Persze, ott van a címed, de vannak "Big Data" szolgáltatók, akik egy normális országban ( nem Magyarországról beszélek ), anonim adatokat kapnak. Pl. se név, se cím.

Viszont, ha a különböző helyeken meglévő adatokat, még anonim módon is, összehozzák, olyan dolgok sülnek ki, amiket önmagában egy adattulajdonos sem tud.

Egységben az erő!

Herr Géza 2017.04.26. 17:39:42

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Na kisbarátom, totál sikerült lyukra futnod:
"- almat a kortevel. Miert csusztatsz? Miert a koltsegteriteses magyart hasonlitod az "ingyenes" kulfoldihez?"
Azért, mert az általam ismert két országban (D és A) nincs is (állami) költségtérítéses oktatás. A családom infjoncai azonban pechükre olyan szakot választottak, ahova otthon a kitűnő tanulmányi eredményeik mellett sem biztos a bejutásuk az "ingyenesre", ami a valóságban nagyon nem is ingyenes.

"- te is otthon diplomaztal, megis sikerult megcsipni egy kulfoldi melot, szoval ennyire kutyautozz"
Haha, nem otthon tanultam, és bár az akkori szituációnak köze sincs a maihoz, de a szüleimnek egy kanyi vasába nem került a taníttatásom, leszámítva persze azt, hogy az öt év alatt kb. háromszor meglátogattak kint, aminek a költségeit természetesen ők állták. Ja, a nekem írt leveleikre is drágább volt a bélyeg, mint ha otthon tanultam volna. A magyar felsőoktatatást meg egy szóval sem "kutyaütőztem", ami feltűnhetett volna, ha érted is, amit olvasol.
"- az osztondij sohasem fedezi a teljes koltseget a felsooktatasnak, a fennmarado resz.sokkal dragabbra jon ki"
Beszéltem egy szóval is bármilyen ösztöndíjról???
"- de azzal jovok, az ismerosodet meg igazan nem kene tevhitbe ringatnod, mert be fog nala koszonni a valosag.
Teljesen nonszensz modon azt irod hogy kulfoldon olcsobb az alberlet + megelhetes, remelhetoleg ezt senki sem veszi be."
B+, nem azt írtam, hogy külföldön olcsóbb az albérlet+megélhetés, hanem azt, hogy ahhoz külföldön is dolgozni kell a tanulás mellett és abból a bérből ugyanúgy, sőt akár jobban is meg tudod oldani a megélhetés fedezését. És mit ad isten, az ötlet nem tőlem származik, a rokonaim maguktól álmodták ezt meg, sőt (bár nem hiszed el nyilván), én még szkeptikusan inkább lebeszéltem vona őket, de az érveik és a tények engem is megleptek.
Na kisapám, erre kössél csomót! És tanulj meg értő módon olvasni!

Shanarey 2017.04.26. 17:41:37

Big data.

FHDGY-nek igaza van.

S erre egy példa.

Anno, miután kitekeredtem, gyártottam egy Linkedin profilt. Emiatt a Linkedin ismeri a nevemet, a foglalkozásomat, s persze az email címemet és a jelenlegi tartózkodási helyemet, de mást nem.
A profilhoz egy olyan emailcím társul, amit csak UK ügyekhez használok, tehát erről Magyar irányba nem leveleztem magyar cégeknek bank stb.

Ettől függetlenül a Linkedin, rendszeresen megtalál azzal hogy ő szerint kiket ismerhetek, s a felajánlott találatok 95 %-a stimmel. Vagyis akiket felajánl, azok 95%-át, tényleg ismerem, dolgoztam nekik avagy ők dolgoztak nekem stb.

fhdgy 2017.04.26. 17:43:14

@Pink Petsch: A "Big Data" nem egy statisztikai elemzés, így erre a célra nem is használnak statisztikai elemző programot.

A "Big Data" nem a statisztika tovább fejlődése, új köntösben való megjelenése, hanem inkább az adatbányászat magasabb szintre emelkedése. Hangsúlyozom az inkább-ot, mert így nem elég pontos és félek, hogy néhány "Big Data" guru megnyúzna, ha lehet elevenen! -:)

2017.04.26. 17:45:30

@Herr Géza: Az ösztöndijat én emlitettem neki ... de úgy tünik, egy entitásként kezel minket :))))

Herr Géza 2017.04.26. 17:46:16

@fhdgy: Te meg már megint előreszaladsz. A gyerek megszületése után nyilván más a helyzet. Mondjuk akkor már nem olyan nagy wasistdas gratulálni a kismamának a bébihez. :))))))))))))
Biztos kell ahhoz Big Data meg IT guruk hegyei? :)))))

gabors 2017.04.26. 17:46:55

ez a kijelenkezesi szam teljesen veletlenszeru en soha nem jelentkeztem ki 1990 ota, pedig kotelezo volt .... OEP nem is volt akkor meg azoknak sem irtam semmit soha valszeg nincs TAJ kartyam meg adoszamom se de minek is lenne.

mai napig van szemelyim, es lakcim kartyam azokat egyszeru intezni (kb 2005 ig meg jogsim is volt, egyszer hosszabitottam mikor otthon voltam de azt mar nehez okosba intezni, es nem sok erteleme van) ez akar szavazhatok is mert online lehet intezni a kulfoldre igazolast (nem kell indokolni sem)

2017.04.26. 17:52:11

@fhdgy: A módszert kérdezted - része a Big Datának.

Shanarey 2017.04.26. 17:53:54

@fhdgy:

Nincs mit.

Én az igazság mellé állok, ha kell ha nem.
:-)

Az emberek többségének igen halovány elképzelése van erről a témáról, de véleménye is van tudás nélkül, na ez az ami elkeserítő.
Ebben a témában, én sem voltam mindig okos, csak én aljas módon mindennek utánaolvasok, na meg ismerek sok sok embert akik releváns információt adhatnak, így kerestem egyet aki efféle adatbányász egy bizonyos cégnél, s ő mondott erről sok dolgot, amikor neki is felvetettem anno ezt a Linkedin dolgot. Hiszen a valaha volt Magyarországi tevékenységem, s az akkori kapcsolati hálómnak semmi köze ahhoz amerre mostanában nyomulok. S mégis, meglepően jó a találati aránya. Aminek viszont örülök, ez a Facebookra nem igaz, ők ebben nagyon kispályások. Ami lehetséges ismerősöket a a Facebook ajánl, az 10 % ban igaz csak. S azok többsége is innen van, a Határátkelő oldalról.
:-)

fhdgy 2017.04.26. 17:54:03

@Herr Géza: Jajj, Géza!

Írtam, hogy egy gyerek megszületése megállapítható!

Írtam, hogy visszamenőlegesen a kilenc hónap előtti és utáni fogyasztási szokások változása feldolgozható.

Ha ebből ki jön egy profil, akkor az másokra már alkalmazható, de már előre, mert észre vesszük a változást és pont úgy mint egy kismamánál.

A mintát kell megtalálni pár millió esetből, a múlt alapján, és az már holt biztosan alkalmazható a jövőre nézve is!

Herr Géza 2017.04.26. 17:59:33

@Shanarey: Jajajjaj: most kontráznom kell. Az én LinkedIn-em (biztos másik firma :D) kb. pont fordított arányban dob fel nekem lehetséges ismerőst. Akit tényleg ismerek, az vagy megvan valahol a kontaktjaim között, vagy tipikusan az ismerőseim (ismerőseinek) kontaktja, vagy FB kontakt. Esetleg olyan, akinek szakmailag nagyon hasonló a profilja, bár az életben nem kereszteztük még egymás útját. Vagy fejvadász. Szerintem pont, hogy primitív algoritmus áll mögötte.
Legutóbb pl. egy román hölgyet kaptam "ajándékba", akivel egyetlen közös paraméterünk a véletlenül egyező családnév volt, más téren viszont ég és föld a világunk. Nagy kunszt, tényleg. :D

Herr Géza 2017.04.26. 18:06:05

@mojyo: :D Én is ilyesmire gondoltam kábé...
Meghalt a Gyurcsok? Úristen, akkor magát nem tudta meggyógyítani a TV-n keresztül átvitt energiával? Hát megint szegényebbek lettünk egy reménnyel...:D

Shanarey 2017.04.26. 18:06:07

@Herr Géza:

Na figyuzz, mint írtam az email címem csak angol nyelvterületen üzemel, a facebook emailom csak magyar területen üzemel, s mégis csak a nevem, a foglakozásom alapján feldob nekem rengeteg releváns találatot. Persze ebben lehet hogy számít az én nem éppen gyakori nevem. s az is hogy ha a teljes nevemet nézzük, akkor egyedül vagyok a világon aki ezt a nevet használja.

2017.04.26. 18:11:05

@Herr Géza: Allitolag azt mondta, amikor megbetegedett, hogy azert lett beteg, mert az osszes energiajat atadta masoknak. :(

(Ezt is ma olvastam, nem vagyok rajongo! :D)

Herr Géza 2017.04.26. 18:13:17

@Shanarey: Az nekem is tiszta, hogy ezek az alkalmazások a vesédbe látnak, mert gyanútlanul (passzívan) felhatalmazod őket, hogy a netes nyomaid alapján a "születésedig" visszakövessenek és minden létező adatot megpróbáljanak lenyúlni és felhasználni. Na de ha ezek a saját gépeden vannak "fizikailag" is, akkor ettől a telesítménytől nem esek hasra, pláne ha még nem is Kovács Istvánnak hivnak mondjuk. :D

gabors 2017.04.26. 18:19:54

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

"Tehat akkor egy magyar bank sincs.
Ez am a kulfoldi befolyas. "

nem kene keverni a tulajdonost azzal hogy egy "ceg" vagy "bank" magyar vagy nem gondolom az off-shore-t sem erted akkor igazan,

egy ciprusi vallalat attol meg ciprusi hogy putyin baratja a tulajdonosa vagy eppen rogan anti-lop

2017.04.26. 18:22:33

@Shanarey: Épp a nevedre akartam rákérdezni (már nem szó szerint, hanem a gyakoriságára/ritkaságára), de igy már világos. Pláne, ha te vagy az egyetlen azzal a névvel. Még a foglalkozás sem kell, hogy meglegyenek a kapcsolatok.
Hazsnáltad akár csak egyszer is azonos IP-ről a facebook emailed és a normál emailed?

gabors 2017.04.26. 18:22:38

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "Teljesen nonszensz modon azt irod hogy kulfoldon olcsobb az alberlet + megelhetes, remelhetoleg ezt senki sem veszi be. " nem nem azt irta hanem hogy Mo-on is es kulfoldon is meg kell keresnie azt

magyar melobol Mo-on kell/lehet megelni a kulfoldi munkabol meg kulfoldon ...

olvasd is el amivel vitazni akarsz (ja es erteni is kene persze ott van az otp .;.... )

Shanarey 2017.04.26. 18:23:33

@Herr Géza:

3 névvel létezem, s nem hatalmaztam fel az alkalmazásokat szinte semmire. Nincs Linkedin a telefonomról, s nincs facebook messengerem sem a telefonon, s nincs állandó net kapcsolatom a telefonról, mert sok gondot okozhat.

A gyanutlanságról annyit hogy a Linkedin-en egy ismerősöm van, a facebook-on 25 ismerősöm van. Nincsenek rólam fotók, nem posztolom merre járok, nem posztolom mit csinálok, a facebook szinte semmit nem tud rólam, max arról tud milyen témák érdekelnek a neten. De nem tudja, hogyan élek, nem tudja mit csinálok, nem tudja hol dolgozok, s milyen autóm van, s még azt sem tudja hol lakom, mert az IP címem alapján ez néha igen mellé megy.

Shanarey 2017.04.26. 18:32:59

@Pink Petsch:

A facebook email, a magyar email címem.
A facebook tudhatja az IP címet és persze tudja a város nevét ahol lakom, ám az IP címem az rendszerint nem passzol arra a helyre ahol lakom mert rendszerint más más városokat nevez meg a rendszer, amikor erre rákeresek. A facebook sincs rólam rettentő jól informálva, mert nem tudja a munkahelyemet, s nem tudja azt sem hol dolgoztam korábban. Amit tud az a végzettségem, s a suli amelyben a képesítésemet megszereztem. A facebook mégsem tud releváns ismerősöket ajánlani, max az ismerőseim ismerőseivel próbálkozik, de alacsony a találati arány. Adat védelemről azért tudok pár dolgot, beleértve az Internet negatívumait is. Én az a fickó vagyok aki 5 évvel korábban letakarta a webkamerát ami a számítógépen van, mint David Zuckerberg.

fhdgy 2017.04.26. 18:37:14

@Shanarey: @fhdgy: Bizonyára vásároltatok már olyan on-line boltban, ahol, ha kiválasztottál egy terméket a kosárba, akkor egyből jött, hogy akik ezt a terméket megvásárolják, azok még az ilyen meg olyan terméket is megveszik hozzá!

Ebben is nagyon sokszor igazuk van!

Ilyenkor dünnyögni szoktam, hogy igen, igen, én is meg fogom, de nem most, hanem majd, mert most is már szükségem lenne rá, de a takaró nem engedi.

No, ez is beleillik a sorba.

Herr Géza 2017.04.26. 18:39:01

@fhdgy: Jajj Maestro (azt ugye tudod a mintáid alapján, hogy ennél a megszólításnál nálam már a vérnyomás megemelkedett ?) :D

"A mintát kell megtalálni pár millió esetből, a múlt alapján, és az már holt biztosan alkalmazható a jövőre nézve is!"

A valószínűségszámítás fejezetnél ugye hiányoztál éppen a gimiben? Mi az a "holt biztosan"? A 100%? A név ónmagában magyarázat, a halál az biztos. Minden más max. a 99,999.... % kategória lehet csak. :D Pláne az akármilyen csilliárd számú "minta" alapján.
A haverom jutott eszembe a kaszinóban a rulettasztalnál állva: 14-szer volt egymás után a piros a nyerő, most holtbiztos, hogy fekete lesz. Feltette rá a 100 DM-et, aztán a hazaúton hosszasan vitattuk, hogy mi a valószínűsége annak, hogy 14 piros után megint piros lesz, kontra minden gurításnál 50-50 az esély, totál függetlenül attól, hogy előtte akár csillió guritáson át (v.ő. minta) mi történt.
Érted, ugye?

gabors 2017.04.26. 18:40:43

@Shanarey: ezt siman uberelem sem facebook sem Linkedin, sem twitter account igy ezek SEMMIT sem tudnak rolam, ...

a telefonom adatcsomag nincs azt sem tudjak semmihez sem kotni mondjuk a skype-ot hasznalom de a telefont is lehallgatjak ha akarjak

na mondjuk email cimem az van ugyanaz kb 20 eve (ismersom keresztul benne voltam a gmail.com pilot-ban)

IT-ben megtanultam hogy az internetrol semmi nem tunik el ezert jo regen befejeztem newsgroupokba valo irkalast is

:-)

gabors 2017.04.26. 18:42:53

@gabors: "a telefonom adatcsomag nincs azt sem tudjak semmihez sem kotni mondjuk" ez persze megvaltozott mert SIM-kartyat itt (usa)ban 9/11-es Patriot Act ota csak igazolvannyal lehet venni (legalissan) de csak feltolto kartyas mobilom volt mindig

2017.04.26. 18:45:38

@Shanarey: Dinamikus az IP-d? Mert úgy nehezeb ugyan, de a dinamikus IP is algoritmus alapján müködik, ami azért nem egy Tor bonyolultságú, igy a megfelelő (ráadásul legális) programmal megfejthető.
Ja, a kamerát letakarod, és mit csinálsz a beépitett mikrofonnal? ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 18:46:34

@szÖveges professzor: Úgy-úgy!
Viszont a nikked az nagyon adja... :D

2017.04.26. 18:51:30

@gabors: "IT-ben megtanultam hogy az internetrol semmi nem tunik el ezert jo regen befejeztem newsgroupokba valo irkalast is "

Es az mit er ugy, hogy a Hataratkelon kozbe meg irogatsz? Igy is mar mindenki tudja, hogy l*beralis Soros-ugynok vagy egyenesen New Yorkbol, a gyikember-kozpontbol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 18:51:38

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Oké, valóban nem tudni, hogy hogyan készülnek ezek a statisztikák, de a magyarok idegennyelv-nemtudása eléggé legendás...Vagy a hunglish, svengerska stb féle folklór is az. :-)

fhdgy 2017.04.26. 18:54:34

@Herr Géza: Persze, hogy értem, mint matematikus tanultam valószínűségszámítást és tudom is hogy mit jelent a független esemény és azok bekövetkezésének valószínűsége!

De itt nem mérnöki logikával kell gondolkodni, hanem gazdaságival.

A gazdasági területen úgy számolnak, hogy a 90 %, nos az már biztos.

Ha egy áruházlánc talál százezer olyan nőt, akire 90 egynéhány százalék valószínűséggel illik a kismama feltételrendszer, akkor direkt marketing eszközökkel le is fogják őket támadni, mert holt biztos a profit. Hogy egy-két ezer kiesik, kit érdekel?

Hogy százezer kismama sok vagy kevés? Mo.-on évek alatt jön össze ennyi, de egy multi az EU-ban pillanatok alatt találhat ennyit.

Shanarey 2017.04.26. 18:56:12

@Pink Petsch:

Az IP címem elvileg normál, nem dinamikus, mégis mikor épp a sebességet tesztelem akkor rendszerint más városnevet kapok, s sose azt ahol tényleg lakom. A TOR az más kategória, ott néha olyan IP címem van amelyhez nem is tud a rendszer még ország nevet sem adni.

Mikrofon:
Többnyire nincs bedugva, s ha éppen igen akkor sincs gond, max a zenei ízlésem zavarhatja azt, aki lehallgatna, illetve az illetőnek, meg kell tanulnia magyarul.

@gabors:

Nekem nincs Twitter, avagy Instagram és egyéb vackok.

Herr Géza 2017.04.26. 18:56:50

@Shanarey: Ezt én mind értem (vagy érteni vélem...), de ha az email/FB kontaktjaid ott vannak a gépeden, függetlenül attól, hogy hol használtad az adott címet és azonosítót, akkor a LinkedIn máris mindent tud, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Nem kellett őt erre extra felhatalmazni, mert a program telepítésekor, a ca. 50 oldalas Általános Felhasználási Feltételekben (amit velem együtt nyilván lazán "tudomásul vettél", csak haladjunk már) nyilván ez is benne volt. Hogy a FB ugyanebből mást hoz ki, azaz kevesebbet, nem is biztos, hogy annyira negatívum. Úgy is lehet értékelni akár, hogy kevesebb zárt ajtót törtek fel. :D Nyugi, nem vagyok naívhülye, inkább "vicc vót" :))))

Arthamyr 2017.04.26. 18:57:02

Mindig azon gondolkodom, hogy az ilyen jellegű statisztika miért nem a NAV-tól jön?
Igazából az ország szempontjából ez lenne igazán releváns.
Mennyi adót fizettek?
Hányan fizették, milyen eloszlásban?
Milyen az életkoruk eloszlása?
Milyen cégeknek dolgoznak?
Egy szépen szeletelhető kocka kellene. Sokkal hasznosabb lenne a (jövőbeli) hatásainak megítélésében. Pl. meg lehetne ítélni, hogy fenntartható-e a cirkusz. Mondjuk kérdés, hogy az ilyen jellegű statisztika efféle hétköznapi dologra kell, és hogy hasznos információval lássa el az embereket, vagy csak azért tesznek közzé egy pár nem túl egyértelmű számot, hogy valamilyen irányba befolyásolja őket?

gabors 2017.04.26. 18:57:46

@mojyo: "Es az mit er ugy, hogy a Hataratkelon kozbe meg irogatsz? Igy is mar mindenki tudja, hogy l*beralis Soros-ugynok vagy egyenesen New Yorkbol, a gyikember-kozpontbol. "

Na de ez meg nem eleg a Big Data-hoz csak a fo-gyikasz tudja pontosan hogy milyen kocsim van (ja azt is megirtam ide) ...meg hol lakok ...

DieNanny CH 2017.04.26. 19:01:42

@Shanarey:

"Én az a fickó vagyok aki 5 évvel korábban letakarta a webkamerát ami a számítógépen van, mint David Zuckerberg."

Én 7 évvel ezelőtt eleve olyan laptopot vettem (az első laptopom!), amin NINCS kamera.
:-P

Shanarey 2017.04.26. 19:03:08

@Herr Géza:

Na ez sem pontosan így van, de sebaj. Az hogy a gépemen mi van ahhoz a Linkedinnek semmi köze, s a gépemen nem turkálhat, s nem is tud, mert az én gépem nem olyan egyszerű. Továbbá a Linkedin semmit sem tud a Facebook adataimról. S ez fordítva is igaz. Aki igazából többet tud rólam az a Google, de mivel nem végzek semmiféle törvénytelen dolgot, így ez sem érdekel. Ők legalább nem zaklatnak hülyeségekkel.

Herr Géza 2017.04.26. 19:04:12

@fhdgy: Na így már igazad van. De nem erről volt szó korábban. Vagy tudjuk már mi a kismama..., akarom mondani a "külföldön élő magyarok hazautalásának"'definíciója? :))))) Mert addig te csak vaktában lövöldözöl az IT-s nehéztüzérségeddel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:04:47

@mojyo: Nagy sarlatán volt az öreg, a tévés távgyógyítása a BPTV-n erősen a röhej kategóriába esett...Mondjuk az egész csatorna is az volt, kompletten.

2017.04.26. 19:07:04

@Shanarey: Hm, hát ezek szerint mégsem statikus. (Bár nem tudom, hogy a szolgáltatód esetleg ... ehhez nem értek)
A beépitett mikrofonra gondoltam, nem egy külön csatlakoztatottra.

Én mondjuk, nem zavartatom magam. Több milliárdnyian vagyunk online, ha valaki véletlenül betalál halászat közben, és az a heppje, hogy kukkoljon, ám tegye. A lottó 5-öst azonban nagyobb valószinüséggel nyerem meg, mint hogy egy ilyen kukkolót szerezzek. Igaz, én semmilyen közösségi oldalon nem vagyok fenn.

Herr Géza 2017.04.26. 19:12:51

@Shanarey: Oké, meghajlok a tudás előtt, de biztos vagy te mindabban, amit állítasz? Mármint, hogy a LinkedIn nem fér hozzá a gépeden más forrásokhoz? Vagy csak hiszed mindezt, mert úgy állítottad be? És mi van akkor, ha a Google meg mindkettővel kommunikál a "hátad mögött"? Az adatbányászat nem nagy csoda a "hogyant" nézve, ha az ember megtalálja a rést. Márpedig rés tuti van, csak nem tudjuk, hogy hol? Nagy csodák azért nincsenek az ilyen földhözragadt 1+1=2 alapú tudományokban. :D

Shanarey 2017.04.26. 19:13:16

@Pink Petsch:

A laptopom olyan régi hogy se kamera se beépített mikrofon nincs rajta. A tabletemen van kamera, de pocsék minőség, de mikrofon azon sincs. Itthon asztali gépet használok, s ezen van a kamera egy papír csákóval letakarva. Magyarországon az ottani számítógépemen kamera sincs és mikrofon sincs. Ott csak annyi a negatívum hogy azt a gépet más is használja és az illető az efféle dolgokhoz analfabéta, így minden alkalommal amikor hazamegyek le kell törölnöm egy marék alkalmazást ami felmászott a gépre, és mindezt nem jó szándékkal tette.

fhdgy 2017.04.26. 19:18:28

@Herr Géza: Vegyük a következő esetet:

Van egy jóember, akinek van bankszámlája. Legyen valahol alkalmazott. Minden hónapban érkezik fizetés a számlájára. Kártyán vásárol, pénzt vesz fel, utalgat a számlájáról.

Aztán egyszer csak kiderül, hogy munkanélküli segélyt vagy szoc. segélyt kap.

Aztán egy ideig nem jön pénz, leürül a számlája, nem utalgat, nem vásárol kártyával, nem vesz fel pénzt.

A következő lépés, hogy Angliából egy jótevő minden hónapban utal valamennyi fontot, ebből forint lesz, az emberünk újra utalgatja közüzemi számlát, hiteleit stb. Időnként Mo.-on vesz is ki pénzt a bankból, vagy a kártyájával sok túró rudit vásáról és így tovább. Esetleg használja az utalásaira az internetbankját, de az IP cím valahogy szinte mindig Angliába mutat.

Mernél-e rá fogadni, hogy egy határátkelő hazautalásairól van szó?

Én nem fogadnék, mert ugye úri ember biztosra ....

De, hogy biztos lennék benne, az holt biztos!

Abban is biztos lennék, hogy az a bizonyos jótevő egy és ugyanazon személy a mi emberükkel.

Tehát, nem lövöldöztem vaktában, csak nem vetted észre, hogy a kismamát vagy a hazautalót kiszúrni a masszából egy és ugyanazon feladat, probléma.

Shanarey 2017.04.26. 19:19:15

@Herr Géza:

A Linkedin legálisan amit használhat, az fennakad a google chrome és az adblock beállításain, illetve adat gyűjtögetés ellen van egy bizonyos disconnect névre hallgató egyebem is.

2017.04.26. 19:20:17

@Shanarey: Hja, kérem, igy könnyü :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:27:37

@Herr Géza: " a ca. 50 oldalas Általános Felhasználási Feltételekben (amit velem együtt nyilván lazán "tudomásul vettél","
Én egyszer elkezdtem elolvasni egy ilyen EULÁ-t.Az egy dolog, hogy kb 30 sor után már szikrázott a szemem a jogi krixkrax kifejezésektől, de még azt a pof@'tlanságot, ahogy a kiadó, fejlesztő cég kihúzza minden alól magát, gyakorlatilag semmiért se felel, a legkisebb kártérítési igényt is elutasítja, ha valami be$z@rik a szoftvertől (mittudomain, másik szoftver vagy bármi, windóz újratelepítés), semmilyen felelősséget nem vállal, stb...
Nem is értem, hogy hagyják ezt a hatóságok, szabályzó szervezetek...Abba is hagytam az olvasását, mondván nem hiányzik nekem egy agyérgörcs...

Főgebra 2017.04.26. 19:28:11

@Shanarey:
Most hallottam egy olyan hírt, hogy az AdBlock jópénzért bizonyos cégeket kihagy a szűrőiből!!

Sürgősen telepítsd a uBlock Origin-t!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:35:46

@Shanarey: Haha, nekem is évek óta van ilyen kupak a webkamerán...Nem vagy egyedül... :D
Vállunkat vetve harcoljunk ellenük. :D

Az otthoni gépnél az nem jó, hogy nem adsz neki rendszergazdi jogokat?
Akkor azért nem települ fel egy talicskányi malware...
Vagy visszaállítási pontok alkalmazása?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.26. 19:39:34

@Főgebra: Én is olvastam ilyet.És simán el is hiszem.Pénzért nagyon sokan hajlandóak elkurvulni.

Én is lehet, elcsábulnék, csak küldje már valaki a nagy lóvét...
Az a baj, senki se akar lefizetni, valamit nagyon rosszul csinálok...

Shanarey 2017.04.26. 19:44:41

@geegee:

Nem, mert néha bele kell másznom innen, a Teamviewer segítségével, s megnézni mit cseszett el épp most az a bizonyos személy
@Főgebra:

Tudok róla hogy ez van, ez nem most kezdődött, hanem évekkel ezelőtt. Akkor kezdték ajánlatokkal bombázni az adblock gazdáit, s
akkor lett ingyenes adblock és fizetős adblock.

macamuca [IHUN] 2017.04.26. 19:53:35

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Nem felejtenek, nem ignorálnak, majd hazajárnak nyaralni minden évben pár hétre, vagy karácsonyozni. Vagy nyaralni+karácsonyozni. Netán többször.
Látogatóként.
De élni és az általad bagatellizált pénzt megkeresni, adót +egyebeket fizetni, na, azt külföldön fognak.

Tudod, fiatalon sokkal könnyebb váltani, új helyre beilleszkedni..., így a gyerekként, vagy fiatal felnőttként külföldre kerültek nagy többsége bezony marad külföldön, maximum hazajár a nagyihoz. Amíg élnek a nagyszülők... Utána? .... Sok szép hely van a világon, ahol klasszul lehet nyaralni-stb, és ahova a külföldi élettel megkeresett pénzből bezony el is tud jutni..., a sok-sok évvel korábbi, Mo-on élő volt osztálytársak, régi ismerősök max fészbukon lájkolják a nyaralós képeket..., igaz, nekik nincs honvágyuk, ugye, hisz a szupijó helyen élnek, tehát maximum sajnálják a szerte a világban élő-utazgató, honvágyas emberkéket..., ja, tuti...

Herr Géza 2017.04.26. 19:58:10

@fhdgy: Oké Maestro, de már megint elmész egy másik irányba. Te az MNB-nél ülsz és nincs más dolgod, mint azt a bizonyos statisztikát megcsinálni. Ott dübörőg előtted napi egymillió utalás, x-től y-nak, 1 Ft-tól mondjuk 1 milliárdig, külföldröl akármilyen pénznemben haza és fordítva, cégtől cégnek, magántól magánnak és közben az összes variáció, mi a szűrő algoritmusa? Csak ezt az egyet mondd meg!
Onnan te nem látod, nem láthatod Kovács Pisti számláját, ahol persze már hótbiztosan felfedezed az általad leírt anomáliákat. Nincs is rá időd, ráadásul az előtted elsuhanó utaláshegyekből miért pont az övét veszed ki? Ez a kérdés, nem az, hogy hogyan bizonyítsuk, hogy Kovács Pisti "hazautal", a gonosz...:))) Szimplán fordítva ülsz a lovon!

fhdgy 2017.04.26. 20:28:20

@Herr Géza: Nem, nem Géza! Nem ülök fordítva a lovon.

A "Big Data" egy megközelítése, hogy nem arról van szó, hogy egy tűt keresel a szénakazalban, hanem arról, hogy elkezded a keresést, nem is tudod, hogy mit keresel, csak abban vagy biztos, hogy ha elég nagy adatmennyiségben keresel, akkor találsz valamit.

Példádnál maradva, vegyünk napi egy millió utalást, az évi 365 millió. Az 16 évre visszamenőleg öt milliárd nyolcszáznegyven millió!

Ez az én kettő gépemnek nyilván sok, de egy-két milliárdból ki lehetne hozni egy olyan gépparkot, ahol ez nem gond. Ha az MNB nek volt pár száz milliárdja kastélyra, uszodára, alapítványaira, akkor ez nem sok.

Nem a pénz sok, hanem az akarat kevés! Ugyanígy az EU-s projektek korrupcióinak felderítéséhez is elég lenne egy hasonló géppark.

Az EU összes országának, az összes projektjének, az összes adata, stb., stb., nem folytatom.

No, itt viszont nem beszélhetünk az akarat hiányáról, hanem inkább egy rettenetes erős akaratról, hogy ez nehogy így legyen.

A "Big Data"-ban nem pár milliós tételszámokról, pár terráról beszélünk, hanem sokkal, de sokkal hatalmasabb tételekről.

Egyébként megjegyzem, hogy egy államnak mindenre van pénze, amire akarja, de semmi olyanra nincs, amit nem akar!

2017.04.26. 20:53:44

@fhdgy: "Ugyanígy az EU-s projektek korrupcióinak felderítéséhez is elég lenne egy hasonló géppark."

Uhh, ezzel nem ertek egyet, ugy altalaban a Big Data bunuldozeshez hasznalasa szerintem sokkal kevesbe hatekony, mint a celzott muveletek.

EU-s korrupcio eseteben ugye pont az a lenyeg, hogy az adatok megfelelnek, "papiron" minden rendben van, es pont az lenne a hatekony modszer, ha kimennenek az ellenorok, hogy megnezzek, mi van tenyleg.

Ugyanigy szerintem a terrorizmus ellen sem tomeges lehallgatassal lehet kuzdeni, hiszen ha mindenkit bunozonek kezelsz, akkor a rendorsegnek hirtelen mindenkivel dolga van, ami ugye nem tul hatekony es baromi nehez ebben a szenakazalban megtalalni azokat, akik valoban veszelyesek (raadasul akik valoban keszulnek valamire, pontosan tudjak, hogy figyelhetik oket ezert ezek sokkal inkabb szemelyesen talalkoznak). Igy ahogy az OLAF-nak se kene megsporolni a human eroforrast, a rendoroknek is muszaj beepulniuk es hagyomanyos bunulduzoi modszerekkel megtalalni a gonoszokat, marmint legalabbis amennyiben a gonoszok megtalalasa a valodi cel (ha nem az, hanem csak az. hogy legyen kikkel ijesztgetni a hatalomnak, akkor valoban eleg lesz a tomeges megfigyeles, mert akkor az elso balekot aki rakeresett az atomeromuvekre a kornyeken, azt lehet vinni nagy csinnadrattaval lecsukni.)

Ugy erzem, hogy a technologiai cegeknek jo a marketingjuk es sikerrel eladjak magukat, meg a Big Data-t meg mindenuket mindenkinek, de senki se tudja igazan, hogyan lehetne jol hasznalni.

fhdgy 2017.04.26. 21:26:42

@mojyo: A terrorizmushoz nem nagyon tudok mit mondani.

Csak annyit, hogy az USA katonai erővel próbálja megoldani, de ez nem katonai, hanem szerintem sokkal inkább rendőrségi probléma!

A katona arra való, hogy ott a cél, lőj. Ha nincs megadott cél, akkor nincs mire lőni. A rendőrök legalább ( elvben ) tudnak nyomozni.

EU-s projektek: Én olvastam kimutatást, hogy néhány EU-s országban mennyibe kerül egy négyzetméter út. Ha a németországi az egység, akkor Portugália, Olaszország, Lengyel ország kettő egység fölött volt, a görögök három fölött.

A magyarok nem szerepeltek, biztos kiverték volna a biztosítékot.

Tehát, lehet összehasonlításokat készíteni, csak akarat is kellene.

A "Big Data"-ról:

Én, a kis szerény eszközeimmel, csináltam néhány dolgot, ha nem is a "Big Data" eszköztárával, de legalább bizonyos szellemiségének felhasználásával. ( Több mint háromszázezer emberke )

Pl. fizetési fegyelmet néztem, de nem egyszerű hátralék kimutatás megközelítéssel.

Néztem pl. hogy az egy fogyasztóra, egy hónapra eső hátralék, hogyan függ a területi elhelyezkedéstől ( több mint 300 településre ). Hogyan viszonyul az adott település munkanélküliségi rátájához, az egy főre eső átlag éves adóbefizetéshez, a különböző korosztályok százalékos megoszlásához az adott településen.

Csak érdekességként: azok az emberek, akiknek a nevében szerepel a "Dr." egy kicsit felülreprezentáltak az adósok között. No, ezt nem vártam volna. Kérdés lenne, hogy az orvosok vagy jogászok a rosszabb fizetők-e köztük, de erre nem volt adatom.

Csináltam olyant, hogy a gyakori családnevet viselők, milyen arányban reprezentáltak az adósok között. Nem hiszem, hogy meglepetés, de nagyjából bejöttek a várakozásaim bizonyos családnevekkel kapcsolatban.

2017.04.26. 21:44:02

@fhdgy: "EU-s projektek: Én olvastam kimutatást, hogy néhány EU-s országban mennyibe kerül egy négyzetméter út. Ha a németországi az egység, akkor Portugália, Olaszország, Lengyel ország kettő egység fölött volt, a görögök három fölött.

A magyarok nem szerepeltek, biztos kiverték volna a biztosítékot.

Tehát, lehet összehasonlításokat készíteni, csak akarat is kellene."

En ezt ertem, es biztos izgalmas is, de mi fog tortenni utana? Osszehasonlitod, megjelenik az Indexen, es utana mi fog tortenni?

Annak lenne ertelme, ha ki is szallna az OLAF ellenorokkel es fenykepezokkel, es megnezne es dokumentalna, milyen terkovezesre meg kilatora adtak a penzt, es utana be lehetne hajtani.

fhdgy 2017.04.26. 21:47:08

@mojyo: "es utana be lehetne hajtani", úgy érted a tetteseket a kóterba?

Ha erre meglesz az akarat, akkor jó kis rendszerek is lesznek, amik segítenek felderíteni, bizonyítani a korrupciót.

2017.04.26. 21:56:13

@fhdgy: A penzt, vissza az EU-nak, marmint a behajtanit ertettem ugy, a tettesekkel cselekedjenek tagallami szinten.

Akarat az persze kell ra, ebben egyetertunk, hogy ez az elso.

NorthPier 2017.04.26. 21:57:11

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Bocs, de milyen GDP-t építesz te? Nem csapolod inkább?!

fhdgy 2017.04.26. 21:59:30

@mojyo: Jó, értettem, csak megragadtam az alkalmat egy kis ( béna ) szóviccre.

A tettesek tagállami számonkérése nem lenne jó! Gondolod, hogy poltpetik, handótündik a törvényt képviselnék?

NorthPier 2017.04.26. 22:02:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Vannak országok -ittnyugaton- ahol még a statisztikai célú adatgyűjtést is megtilthatod magadról. Nem megtagadhatod, hanem megtilthatod.

2017.04.26. 22:04:16

@fhdgy: Nem, de az EU igy mukodik, nincs beleszolasa az egyes tagallamok buntetorvenykonyvebe, van amit otthon kell megoldani... Mar az is jo elrettento eszkoz lenne, ha a legtobb ilyen helyre kiszallnanak es az osszes elcsalt penzt igyekeznenek visszaszerezni.

2017.04.26. 22:10:58

@fhdgy: "Csináltam olyant, hogy a gyakori családnevet viselők, milyen arányban reprezentáltak az adósok között. Nem hiszem, hogy meglepetés, de nagyjából bejöttek a várakozásaim bizonyos családnevekkel kapcsolatban."

Khm, kérdezhetek? Lakatos?

fhdgy 2017.04.26. 22:12:35

@mojyo: Igen, sajnos igazad van! Ezért jó lenne egy uniós rendőrség, uniós bíróság, uniós ügyészség és uniós börtön, az uniós bűnök megtorlására vagy egy adott összeghatár feletti korrupciós ügyekben. Ezeket ki kellene venni a tagállami keretekből. Szerinted ki lenne az, aki ez ellen kézzel-lábbal tiltakozna?

Szerintem, bőven itt lenne az ideje ezeket megvalósítani.

fhdgy 2017.04.26. 22:14:01

@Pink Petsch: Én nem vagyok rásszistá, ilyen provokatív kérdésre nem válaszolhatok!

2017.04.26. 22:18:02

@fhdgy: :DDDD
Volt egy magyartanárnőm, Lakatos családnévvel, szegény :DDDDD
Különen nagyon jópofa nő volt, mesélte egyszer, hogy választásokkor elment szavazni, és a választási biztos rá sem nézve, csak a nevét olvasva megkérdezte tőle: "Az ember is itt van? Alá tudják irni a nevüket? Tehetnek keresztet is" :)))

fhdgy 2017.04.26. 22:20:22

@Pink Petsch: Ez már tényleg rásszizmus!

Aláírás :

XXX

NorthPier 2017.04.26. 22:21:02

@mojyo: Aki pár éve azt jósolta önmagáról, hogy nyolcvanvalahány évesen fog elhunyni, miközben tán 66 volt. (Én is olvastam, de csak átfutottam a híren, mert annyira nagyon nem érdekel.)
Sic transit gloria mundi...

fhdgy 2017.04.26. 22:28:02

@NorthPier: Oh, az ilyen jóslatok rizikómentesek.

Ha megéri, igaza volt, nincs miért kritizálni, ha meg nem, akinek nem tetszik, menjen személyesen számon kérni!

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:29:12

@fhdgy: "Ezért jó lenne egy uniós rendőrség, uniós bíróság, uniós ügyészség és uniós börtön,"

Rendorseg es birosag mar van, persze nem az igazi, amugy szerintem is jobb lenne ezeket minel jobban osszehangolni, es az unio mindenkepp ludas a sajat penze meg nem vedeseben.

2017.04.26. 22:32:58

@NorthPier: Elméletileg Magyarországon is letilthatod a cimedet a BM-nél.
Elméletileg ... mert gyakorlatilag a letiltott cimeket is simán eladják.

fhdgy 2017.04.26. 22:34:43

@mojyo: Szánom-bánom bűneimet, de rendőrségről eddig nem tudtam.

A bíróság konkrét bűnügyekben is, konkrét személyekkel szemben is illetékes?

A staßburgi bíróságról tudok, de szerintem az más ügyekben illetékes.

Az Európai Unió Bírósága is más kategória, nem?

fhdgy 2017.04.26. 22:35:24

@fhdgy: Természetesen straßburgi

2017.04.26. 22:41:33

@fhdgy: Interpol. Már a rendőrség.
Az EUB-nak az EU-s jogszabályok betartatása jogköre. Fordulhatnak hozzá magánszemélyek is keresettel, ha úgy vélik valamelyik uniós intézmény jogsértő módon viselkedett velük.

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:43:27

@fhdgy: A rendorseg alatt az Europolt ertettem, ez inkabb a tagallami rendorsegek osszehangolasakent mukodik, az UEFA bundabotrany felgonngyoliteseben peldaul eleg sokat szamitott, hogy volt ilyen, de nincs onallo "operativ egyseguk", hogy ilyen zsargonnal eljek :)

Az EU birosaga az EU-s torvenyeket ertelmezi, nem buntetougyeket.

Ezekre mondtam, hogy "nem az igazi", ugy ertem, hogy nem olyan, amit szeretnel, de csirakezdemenynek lehet rajuk tekinteni azert :)

mojyo (törölt) 2017.04.26. 22:44:52

@Pink Petsch: Az Interpol nem ugyanaz, mint az Europol, elobbi eleg regota van, utobbi csak az unioje.

fhdgy 2017.04.26. 22:50:17

@Pink Petsch: Az Interpol nem nemzetközi, de nem EU, rendőrség?

2017.04.26. 22:52:55

@mojyo: @fhdgy: Igaz, megkevertem őket. Bocs.

2017.04.26. 22:54:41

Én mondjuk nagyon nem szeretnék egy USA-mintájú Európai Egyesült Államokat, de szorosabb együttmükődés, és elsősorban nagyobb hatékonyság bizony jól jönne.

fhdgy 2017.04.26. 22:57:29

@Pink Petsch: @mojyo: Akkor most, kérlek, segítsetek!

Komolyan gondolkodom azon, hogy be kellene perelnem a magyar államot, a magyar parlamentet!

Azt eddig is tudtam, hogy talán 15 május 1.-től nem adhatom el a földemet annak akinek akarom, még magyar állampolgárnak sem.

Csak annak, akinek a FideSS által kreált földbizottság engedélyezi.

Tegnap viszont egy nagyon felháborító dologgal szembesültem.

A földjeim egy kis részét szeretném az első unokatestvéremnek és családjának elajándékozni, a haszonélvezeti jog fenntartásával.

De tegnap kiderült, hogy N E M T E H E T E M ! ! !

Nincs jogom a saját tulajdonomat egy közeli rokonomnak elajándékozni!

Hol vannak az emberi és tulajdonhoz való jogok orbanisztánban?

Lenne értelme perelnem az EU-nál?

S E G Í T S E T E K ! ! !

2017.04.26. 23:07:48

@fhdgy: Hm, az a gond a meglátásom szerint, hogy a saját országod cseszik ki veled, nem egy EU-s intézmény jár el jogsértő módon. Igy az EUB nem illetékes.
Nem ismerem a törvényt, amire hivatkozva neked a magyar állam illetékes szerve megtagadta, hogy a tulajdonodat képező földterületet családon belül elajándékozd a haszonélvezeti jog fenntartásával. Szerintem ez Alkotmánysértő. Legalábbis amikor én utoljára olyan 10 éve tanulmányoztam Magyarország Alkotmányát, még az volt. De ebben egy specializált ügyvéd tud neked tanácsot adni, illetve felvilágositást.
EU-s szinten a te ügyedben, a Strasbourg-i biróság az illetékes.

fhdgy 2017.04.26. 23:14:57

@Pink Petsch: 10 éve Magyarország Magyar Köztársaság volt és volt Alkotmánya!

Ma nem vagyunk Magyar Köztársaság és nincs Alkotmányunk, csak egy fideSS kreálmány alaptörvényünk.

Nincs Alkotmánybíróságunk sem, csak egy fideSS nyaloncokból álló bólogatójánosok gyülekezete.

Tetszik, nem tetszik, ez van!

2017.04.26. 23:21:25

@fhdgy: Akkor véleményem szerint, keress fel egy specializált ügyvédet, ő majd elmondja, mik a lehetőségeid. Strasbourgba általában akkkor kerülnek az ügyek, amikor nemzetállami szinten a legfelső birósági fórumon is elutasitják az embert. Viszont a strasbourgi ügyek lefutási ideje években mérhető :(.

fhdgy 2017.04.26. 23:29:09

@Pink Petsch: Ezeket sajnos, de tudom! És sajnos, az én életem is már csak években, vagy annyi sem, mérhető!

A gondom az, hogy ez a terület jelenlegi állapotában nem egy értékes terület. Viszont lenne kedven, és remélem lehetőségem is, hogy bizonyos befektetésekkel megsokszorozzam a terület értéket és ehhez kellene az unokatestvérem és családjának is az együttműködése. Nem elképzelhetetlen, hogy a terület értéke meg tízszerezhető, meg harmincszorozható!

Rájuk hagyhatom örökül, de akkor nekik a megnövelt értéken kellene az örökösödési illetéket megfizetni, holott ők is részt vettek az értéknövelésben.

Hol itt az igazság, hol itt a becsület? Ez a nagy kérdés!

Vagy orbanisztánban ilyet ne keress?

Herr Géza 2017.04.26. 23:31:24

@fhdgy: Ez most mi?????? Mondtam volna bármit is a technikai lehetőségekről, vagy a megfelelő adatmennyiségről? Szerintem nem. Azt azonban újfent jelezném, hogy minden IT-s mellé kell egy a "való világban" ( ha közhely, ha nem...) gondolkozni képes ember, különben hamarosan baszhatjuk... :)))

fhdgy 2017.04.26. 23:43:46

@Herr Géza: Jó, szerintem meg minden Herr Géza mellé kellene egy ember, aki elmondaná nekik a valóságot, mert különben most és azonnal, hogy is mondtad? Baszhatjuk?

Amiket leírtam, az itt van, nem is én csináltam, nélküled vagy nélkülem, de már most is az van.

Mit gondolsz? Miért kapcsolom ki a határ előtt a telefonomat?

Mit gondolsz? Miért veszek fel készpénzt az automatából és nem bankkártyára vásárolok?

Mit gondolsz? Miért nem nyitottam ajtót a népszámlálási biztosnak, miért tagadtam le, hogy otthon vagyok?

Mit gondolsz? Miért tépem össze olvasatlanul a nemzetikonzultációsförmedvényt és miért dobom egyből a kukába?

Mit gondolsz? Miért dobtam összetépve, olvasatlanul minden gazember, politikus levelét a kukába?

Mit gondolsz? Miért nem vásároltam le, orbánviktor nyomorult "ajándékát"? Mit gondolsz? Miért adtam oda felbontatlanul valakinek, hogy látni sem akarom?

Mit gondolsz? Mit gondolok?

Herr Géza 2017.04.27. 00:00:34

@fhdgy: Hát nem vagy egy egyszerű eset, az biztos.
"Mit gondolsz? Miért kapcsolom ki a határ előtt a telefonomat?"
Na erre kíváncsi vagyok.... :)))
"Mit gondolsz? Miért veszek fel készpénzt az automatából és nem bankkártyára vásárolok?" Erre is...
Netán megtudja az NCIS, az FBI, meg a CIA, hogy minden pénteken veszel 3 liter tejet? :))))))

2017.04.27. 00:01:59

@fhdgy: Nos, akkor tégy egy próbát azzal a bizottsággal, hátha sikerül eladnod a földterületet az unokatesódnak (mindegy mennyiért, hiszen úgysem cserél pénz gazdát ... bár gondolom, valami dijat tutira kell fizetni a rablóknak).
Mellesleg, a múltkor tévedtem, amikor azt mondtam, hogy a kádári időket idézi a mai Magyarország. Nem, a legsötétebb jobbbágy-korszakot.

Herr Géza 2017.04.27. 00:02:58

@fhdgy: "Mit gondolsz? Mit gondolok?" Azt nem tudom, de talán jobb, ha te sem tudod, hogy én most mit gondolok...:)))

fhdgy 2017.04.27. 00:05:33

@Herr Géza: Folytatom a sort!

Mit gondolsz? Miért nem kértem a banktól, hogy havonta X-szer ingyen vehessek fel készpénzt a bankautomatából? Miért mondtam az ügyintézőnek, hogy nem kérek és nem fogadok el becstelen alamizsnát?

Mit gondolsz? Miért nem lépek be abba a KFT.-be, amiből a neked bemutatott programból hatalmas hasznot húzhatnék? Mit gondolsz? Miért mondom azt, hogy csak annyit fogadok el, amennyi becsületes?

Nem tudom, hogy mit gondolsz, nem tudom, hogy mit képzelsz rólam?

Ennek ellenére van egy javaslatom: ha valamihez nem értesz, hallgass arra, aki egy kicsit jobban belelát a dolgokba!

Nem állítom, hogy "Big Data" zseni vagyok, de talán nagyobb rálátásom van a dologra. Ha nem így lenne, kérlek észérvekkel győzz meg! Hajlani fogok az okos szóra!

Szavamra!

2017.04.27. 00:07:20

@Herr Géza: Figyelj, én azért valahol megértem. @fhdgy: már nem fiatal ember. A fiatalságát volt szerencsétlensége egy rohadt szar rendszerben tölteni, és most, negyed századnyi "talán-jobb-lesz-de-az-biztos-nem-tér-vissza-még-ha-annyival-jobb-nem-is-lesz", azt kell látnia és megélnie, hogy a dolgok visszarendeződnek, sokkal drasztikusabban, mivel a fideszes köztörvényeseknek nem állnak évtizedek a rendelkezésükre, igy gyorsan lopnak és sokat.

Herr Géza 2017.04.27. 00:11:51

@Pink Petsch: "de egy entitásként kezel bennünket" :)))) Ez most jó, vagy rossz?

fhdgy 2017.04.27. 00:12:21

@Herr Géza: Igen, Géza!

Én ilyen "Makacs Keraban" vagyok!

Nem adom a bőrömet könnyen a hatalomnak!

Ha tudni akarják, hogy hol vagyok, mit vásárolok, állítsanak rám egy pribéket, de én önként nem adom magam!

Nem vagyok a hatalom tulajdona!

És nem vagyok hajlandó félni! Én szabad vagyok!

Ha a tényeket nem hiszed el nekem, én arról nem tehetek!

Én, becsülettel a szakmai tudásom szerint mondtam el neked a dolgokat. Tévedés joga fenntartva, de hiszem, hogy az igazt mondtam!!!

fhdgy 2017.04.27. 00:27:47

@Pink Petsch: Nagyon fején találtad a szöget! Én a Kádár rendszerben katonatiszt voltam, majd öt évig, de az oroszokat utáltam. Én nagyon sok katonatisztet ismertem, akik szintén utálták az oroszokat.

Nagyon örültem, amikor az oroszok eltakarodtak.

Nagyon szomorú voltam, amikor beléptünk a NATO-ba.

Végtelenül elkeserít, amikor valaki azt ordította, hogy "oroszok takarodjatok", de most az oroszok seggét nyalja.

Még egy vallomás:

utáltam az oroszokat, de már jobban utálom a jenkiket!

( mi a különbség az orosz és a jenki katona között? A jenkinek egy szappannal több van, de nem tudja, hogy hol van )

Én a 80-as évek végén azt hittem, hogy itt demokrácia lesz ( nyugati jólétről nem álmodtam ).

Ma, se demokrácia, se jólét!

Nekem ehhez semmi közöm!

Van egy hazám, ami már nem a hazám!

Mostanában sokszor voltam Ausztriában, ha csak egy fél napra is.

Amikor átléptem a határt jelképező vonalat, mindig azt mondta, félhangosan, hogy "Endlich, wieder in Österreich!" ( aki nem tudna németül : Végre, megint Ausztriában! )

Ez nem az én világom!

Állítsátok meg a Földet, én ki akarok szállni!

Herr Géza 2017.04.27. 00:29:36

@fhdgy: "Ennek ellenére van egy javaslatom: ha valamihez nem értesz, hallgass arra, aki egy kicsit jobban belelát a dolgokba!"
Nem véletlenül csak ezt emeltem ki. Nyilván nem "értek" a mágikus BigData világhoz. Azonban elképzelésem és tapasztalatom is van róla. De nem fosom össze magamat. Amíg nem terroristavezér vagyok, addig rohadtul nem érdekel ki gyűjt adatot a vásárlási szokásaimról, a TV nézési preferenciáimról, a pillanatnyi tartózkodási helyemről, meg a jó ég tudja miről még... Egészségére, kezdjen vele, amit akar, nagy köszönet nem lesz benne. Mellesleg ha megkérdezne, el is mondanám neki, hogy melyik a kedvenc bototvahabom, vagy mit csinálok minden szerdán xy városban.
Ha viszont már úgy érzem, hogy túl sokra kíváncsi, akkor majd megteszem az ellenlépéseket, mert ugye amíg szar van, addig veréb is, azaz a kémprogramok ellen mindig lesz anti-kémprogram. Aminek használata persze akár puszta tényként is besorolhat valahova. Hát akkor meg így jártam. Take it easy, meg don't worry. Inkább, mint alaptalan rinyában leálni az életemet... :)))

Herr Géza 2017.04.27. 00:34:54

@Pink Petsch: Hát legyen jó, b+, legalább mi örüljünk már valaminek, nem? :))))

2017.04.27. 00:35:09

@fhdgy: Sajnálom.
Amikor egy forradalom nem történik meg, akkor a dolgok hajlamosak visszarendeződni.

fhdgy 2017.04.27. 00:38:50

@Herr Géza: Géza! A klasszikusokat csak pontosan:

Amíg lószar van, addig veréb is van!

Egyébként meg, mi német pártiak tartsunk össze!

Ne karatyolj nekem itt ángliusul, akkor sem ha értem ángliusul!

Englisch ist die Sprache der Hunden! ( remélem, csak mi németesek értjük, de és ha lebukom, vállalom! )

2017.04.27. 00:41:17

@Herr Géza: Benne vagyok ;))) Én most annak örülök, hogy bár elfelejtettem lekapcsolni az őrlángot, amikor elutaztam Pestről, a feltöltőkártyás mérőm nem ment 0-ba, megállt 1 egységnél. Sőt, ma feltöltöttem 5000 forinttal, de még a szokásos 1000 forintnyi havidijat sem vette le a Főgáz, mind az 50 egység a mérőre került.
Mondjuk, aki majd utánam veszi ki a lakást, és először feltölti, az fog kissé csodálkozni, mert a következő feltöltésnél, tutira leveszi, szegénynek ;)))

fhdgy 2017.04.27. 00:47:40

@Herr Géza: @Pink Petsch: Basszus hang! Van egy nagyobb probléma is!

Elfogyott a söröm és még szomjas vagyok! -:(

fhdgy 2017.04.27. 00:48:57

@Pink Petsch: A forradalom is felfalja a gyermekeit!

2017.04.27. 00:51:35

@fhdgy: Nem törvényszerüen, ám ha mégis, a népét azért nem zabálja fel.

fhdgy 2017.04.27. 00:54:58

@Pink Petsch: Jól azonosítalak? Te vagy az, akinek egyik nap volt a posztja ( talán Kölnből ) és szociális munkás vagy?

Herr Géza 2017.04.27. 01:00:00

@Pink Petsch: Na nem semmi ám, hogy ki minek tud örülni. :))) Mondjuk megértelek, nekem is voltak ilyen nagy "győzelmeim". :))))

Herr Géza 2017.04.27. 01:03:53

@fhdgy: Na most telibe köptem a képernyőt a röhögéstől....
Szerintem inkább menj aludni, mint újabb sörök után indulj!!! Pusztán baráti jótanács. :)))))))

2017.04.27. 01:04:48

@fhdgy: Nem ... Köln különben sem a szivem csücske ;)

2017.04.27. 01:06:26

@Herr Géza: Ugyehogy? ;)))
nademost mit röhögccc, he? Éppen lehetnék szociális munkás is ... sőt, ha úgy vesszük .... :))))

fhdgy 2017.04.27. 01:11:57

@Herr Géza: Gyalog nem megyek! Autóval meg már nem mehetek négy sör után, ez nálam elvi kérdés!

Én még Németországban ( pontosabban Bajorországban ) sem ültem kormány mögé, még egyetlen korty sör után sem, pedig ott még belefért volna, egy kis üveggel is.

Ittam szörpöt! Fujj!!!

fhdgy 2017.04.27. 01:14:54

@Pink Petsch: Nekem Kölnről szép emlékeim vannak, még 1987-ből.

Utoljára tavaly január végén vagy február elején voltam ott, kár. hogy csak egyetlen éjszakára.

fhdgy 2017.04.27. 01:22:16

@Pink Petsch: @Herr Géza: Gyerekek! Én kiszálltam, bár a Földet nem állította meg senki, de én akkor is kiszállok!

Ma ( csütörtök ) még három dolgot el kell intéznem, ebből kettő fontos.

2017.04.27. 01:23:45

@fhdgy: Kinek a pap, ugye ...
Nekem túl harsány, túl közvetlen, egyszerüen túl sok ... otthon sem szeretem, ha idegenek csak úgy csevegni akarnak, pláne akkor, ha nehezen értem a dialektusát.

2017.04.27. 01:25:00

@fhdgy: Jó éjt!
Sörből meg legközelebb tankolj fel rendesen ;).

fhdgy 2017.04.27. 01:28:58

@Pink Petsch: Jó éjt!

Sörből maximum négy az adagom, nem veszek többet, mert akkor még túllépném a határt!

FutureFry 2017.04.27. 05:28:19

@gabors: "mert SIM-kartyat itt (usa)ban 9/11-es Patriot Act ota csak igazolvannyal lehet venni (legalissan)"

Pedig lehet vásárolni most is pre-paid telefont ("burner phone") vagy SIM kártyát is mindenféle igazolvány nélkül, akár kp-ért is (pl. a Walmart-ban).

pappito · http://pappito.com 2017.04.27. 06:07:31

nem vagyok én egy hozzáértő, de semmiféle bigdata varázslást nem nézek ki a hazautálások elemzéséből, szerintem szimplán a külföldi bankból magyar magánszámlára utalt pénzeket adják össze oszt jóvan.
valószínűleg ezt is csak azért, mert elérte az alap stadionépítésnyi pénz szintjét, amit már a kuszaszem vagy az írástudatlan gázszerelő is tud értelmezni

FutureFry 2017.04.27. 06:22:22

@Herr Géza: @geegee:
Lehet, érdemes elolvasni az EULA-t. A “PC Pitstop” EULA-jában egyszer (jó régen), az egyik feltételek alatt pénzt ajánlott a cég egy bizonyos e-mail címre íróknak. 4 hónap és 3000 letöltés után végül írt is valaki, akinek a cég $1000-t adott [1]. Egy brit webes cég (Gamestation) pedig (2010 április 1-én) az vásárlási feltételek apróbetűs részébe rejtette, hogy a cég a vásárlók lelkére is jogot formál. Állítólag több mint 7500-an kattintottak és fogadták el a feltételeket (gondolom olvasás nélkül). Aki viszont észrevette és az “opt-out”-ot választotta (a vásárlók 12%-a) annak a markát 5 font (vásárlási utalvány) ütötte [2].

[1] www.pcpitstop.com/spycheck/eula.asp
[2] consumerist.com/2010/04/16/read-fine-print-or-gamestation-may-own-your-soul/

M. Péter 2017.04.27. 09:54:20

@Shanarey: Ki a csuda az a David Zuckerberg?

Herr Géza 2017.04.27. 09:55:32

@FutureFry: És a kártya "él" is? Mert a prepaid kártyát N.o.-ban is megveszed pl.akár a benzinkútnál, de a használatához regisztrálnod kell és míg korábban elment regisztrációnak a Pityi Palkó, Büdösfalva, Fő u. 1 is, addig ma ez már nem ilyen egyszerű. Az új házba költözve hetekig nem tudtam egy kártyát regisztráltatni, mert a hivatalos címbázisban még nem szerepelt az új házszám (ami akkor már 1,5 éve élt!) és így a "renccer" nem létező címnek tituálta. A mobilcég ügyfélszolgálata sem tudta manuálisan felvenni az adatot, hála néhány überokos IT zseni agymenésének.
Az külön vidámság, hogy (nevezzük úgy) egy St.Falu nevű helyen lakunk, amit ugyanezek a zseniálisan "biztonságos" programok a megalkotójuk heppje szerint kezelnek: beírom így, jön a válasz, hogy "hibás településnév", beírom a pont után betűközzel, úgy elfogadja. A másik se így, se úgy nem, hanem ki kell írni, hogy Sankt Falu (soha sehol, semmilyen hivatalos iratban így még nem láttam a település nevét...). Na de mire ezekre rájöttünk...:))) És teszik mindezt úgy, hogy az irányítószám egyértelműen azonosítja a települést. Noooormális????

Főgebra 2017.04.27. 11:10:44

@Herr Géza:
A legegyszerűbb, ha megnézed a számla címzését és akkor kiderül, hogy vagy regisztrálva!
Nekem az E-ON úgy elvakszolta a vezetéknevem, hogy ha nem nézem meg a számlát, a mai napig nem tudtam volna regisztrálni az online rendszerbe!

Herr Géza 2017.04.27. 11:45:42

@Főgebra: Hehe, rosszul teccett érteni: szla. meg egyebek még nincs, vettem egy kártyát kp.-ért a benzinkúton/boltban/újságosnál, akárhol, amit nem tudsz még használni, csak ha regisztrálod a nevedre. Ez rendszerint online megy. Kitöltöd a maszkot az adataiddal, hátradőlve rányomsz a "küldés"-re, mire a képernyőn piros felirat diszkózik, pl. hogy "az ön által megadott település/házszám nem létezik"... Így bele a pofádba, miközben te az adott település adott számú házában ülsz, ami 1,5 éve hivatalosan létezik, te oda be vagy jelentkezve, a postás hozza a címre a leveleidet, csomagokat, az adóhivatal küldi az ingatlanadókivetést, stb. Felhívod bőszen a mobilcéget, hogy b+ mit küldjek át neked, hogy elhidd, a címem valós.? Hallod a klaviatúra zörgését, majd a picsa live on-air szintén közli veled, hogy "valóban, az Ön címe nem létezik az adatbázisunkban". Itt már nyugtató után nyúlkálok, de még mézesmázos hangon mondom, hogy na akkor uccu, írjuk be ezt a házszámot oda. Azt nem lehet, mert ő nem tud kézzel adatot bevinni, nincs ilyen lehetőség... B+, akkor keress valakit, aki meg tudja tenni. Az nem megy, mert ők a Bundesamt für Faszomtudjakitől kapják az adatbázist, amit ugyan havonta (!) frissítenek, de ami abban nincs benne, az nem is létezik és kész. Pont. Megoldás? Milyen házszám szerepel abban a kibaszott adatbázisban az utcánkból? Pl. a 29.-es. Oké, ismerem a lakókat, akkor ott lakok és kész, írja be. A picsa bátortalanul: biztos? Biztos, b+! Naná, hogy hetente jön tőlük egy levél, jellemzően reklámmal a nevemre, de a 29.-be címezve. Szomszéd és a postás röhögnek a sztori hallatán, de becsületesen áthozzák a kéretlen leveleket is. Majd ca. 3 hónap elteltével jön a kurvahivatalos számonkérő levél, miszerint megállapítást nyert, hogy én nem is a 29.-ben lakom, hanem 32.-ben (bekerült a címem az ominózus adatbázisba, jó reggelt :D) és azonnyomban igazoljam vissza ezt a tényt, különben irgum-burgum.... És ezt már nagyon fifikásan a 32.-be küldték. :))))))))
Hát a kis f@szom meg a Big Data.....:)))))))))

Főgebra 2017.04.27. 12:26:45

@Herr Géza:
Hahaha!
Én csak regisztrálni akartam,mert volt valami visszautasíthatatlan ajánlat a regisztráltaknak.Már a víz is kivert, annyiszor mondta, hogy nem jó adatokat adtam meg, kezdjem előröl az egészet!
Természetesen felhasználóbarát módon nem mondta, hogy mi nem tetszik neki, csak azt hogy hazudok. Fél nap után jött a szikra, hogy leegyeztetem a számlával minden adatomat, mert az ügyfélszámot eleve onnan kellett kiolvasni és láttam csodát! A levél címzésnél csak a keresztnevemre figyelek, mert egyik fiam levelezési címe is nálunk van, így egészen addig nem tűnt fel, hogy szerintem az egyik leggyakoribb sváb vezetéknevet, ami itthon is nagyon ismert, így eltudják vaxolni! És lőn!

Főgebra 2017.04.27. 12:27:38

Ja!
A Big Data nem ez!

Herr Géza 2017.04.27. 12:39:21

@Főgebra: A BigData csak azért került bele, mert az ugye "mindent" tud rólad. Aha, majdnem.... :))))))

Főgebra 2017.04.27. 12:55:06

@Herr Géza:
Már a 30-as években, amikor a Gallup megismertette az amikat a közvélemény-kutatással, az első elnökválasztáskor 1,5%.ot tévedtek! Hogy jól írták-e Wilbur Redneck nevét és lakáscímét, arról nem szól a fáma, csak arról, hogy kurvára eltalálták a dolgot!

A slendrián adatfeldolgozás és a Big Data két kávéház!
Ha trendeket, tendenciákat véleményeznek akkor nem az a fontos, Volt nekem egy barátom aki ilyennel(minta összeállítás bevizsgálás) tevőlegesen foglakozott/zik, rémregényeket mesélt a precizitásról és a hibahatárról, amit elvárnak és teljesítenek is!
A metódusoktól pedig, eldobnád a hajad!!

Ha pedig a gumitalpúak Herr Gézát kuksizzák St Faluban, a kuksizás első perceiben kiderül, hogy bizony nem a 29-ben, hanem a 32-ben lakik! A kuksizás pedig néha eltart egy-két évig is!

Shanarey 2017.04.27. 13:54:18

@M. Péter:

Valaki, aki okosabb nálad.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.27. 14:07:03

@FutureFry: whoaaa! :D
Na, ezentúl mindent elolvasok, de legalább is rákeresek a szövegben, hogy van-e emil cím benne... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.27. 14:10:39

@Herr Géza: Bróhaha... :D
Hülye németek, német hülyék.Látod, ők is tudnak azért... :-))

Herr Géza 2017.04.27. 15:33:21

@Főgebra: Jól van na, elvont volt a kapcsolat valóban... :)))

Herr Géza 2017.04.27. 15:50:08

@Főgebra: De azért várjál csak: fhdgy barátunk már javában elemezné az adatsort, miszerint St. Falu 29.-ben, az ott lakó (teszem azt) 112 éves néni bőszen netezik ám mobilról, hisz olyan SIM-kártyát vett/regisztrált nano verzióban, ami x GB adatot biztosít. A regisztrációhoz tartozó IP cím és oprendszer paraméterei szerint öreganyánk nem is kispályás, hisz még a laptopja is Apple Biturbó.
Statisztikai eredmény: a falun lakó 100+ évesek jelentős százaléka (hisz nincsenek sokan...) csúcsmobilon netezik ezerrel, miközben a kredencfiókban is lapul egy komoly laptop.... :))))))

Herr Géza 2017.04.27. 16:01:12

@pappito: Ha ez így van, akkor az a hazautalt pénz nagyságrendekkel is nagyobb lehet, hisz a számolni kicsit is tudó ember pl. a hátrahagyott hitelének (vagy a család fizetendőinek) törlesztését a külföldi számlájáról egyből a bank/cég számlájára utalja, mert egy magyar szla közbeiktatásával fizetheti még az otthoni speciális sarcokat is (pl.tranzakciós adó, utalási díj, stb.). Már ha neki magának van még egyáltalán magyar bankszámlája....

Herr Géza 2017.04.27. 16:04:10

@Főgebra: Ja, a közvéleménykutatók meg az elmúlt majd száz év alatt ügyesen visszafejlődtek, ld. Brexit, Trump, etc.

Főgebra 2017.04.27. 16:08:56

@Herr Géza:
Te!
Azért ezt ne hidd a fhdgy-ről!
Mondom, a minta összeállításán múlik minden! Releváns eredményhez, korrekt minta kell!

Más, a szervek hülyeségéről csak annyit:
Én ezelőtt erős 13-15 évvel voltam egy olyan bemutatón, ahol saját eszközeinket kérték el és azok voltak a demó darabok! Többek közt az én saját kocsi távirányítóm. Bemutatták, hogy ha kikapcsolják a mobil telefont, akkor is lehallgatják, akkor kb 50-100 méteren belül. Majd kivették belőle a SIM kártyát és akkor is sikeresen lehallgatták! Aztán levették róla az akkumulátort, akkor is lehallgatták! Aztán elvitték a telefont a delikvens közeléből. A delikvens zsebében csak az én távirányítóm volt! Láss csodát, akkor is lehallgatták.
Aztán a prezentációt mások telefonjaival és távirányítóival jópárszor megismételték!
Azóta én mindent elhiszek, még az ellenkezőjét is! Azonnal!

Az pedig, hogy a TEK-nek vagy az amcsi SWAT-nak vagy a SEAL-nek van elhibázott akciója és mindenki ezen csámcsog az egy dolog! Azon is kéne csámcsogni, hogy hányszor nem hibáznak!!!
Jaa! Hogy arról nem is lehet tudni? Az más!

Főgebra 2017.04.27. 16:11:40

@Herr Géza:
Amióta pártosodtak a közvéleménykutatók, + tudatosan befolyásolják a közvéleményt, azóta használhatatlanok.

Plusz a flanszia első forduló előtt kb a 6%-a válaszolt őszintén, a megkérdezetteknek! Mit lehet itt kutatni?

FutureFry 2017.04.27. 16:41:43

@Herr Géza: Igen, a SIM-et (vagy pre-paid ("burner") telefont) vásárlás után aktiválni kell (pl. online, vagy telefonról), de (legalább is az általam ismerteknél, lehet ez szolgáltatófüggő) a (csomagoláson/telefonon lévő) (SIM/IMEI/etc.) számokon kívül nem kell (kötelezően) mást megadni. Esetleg az irányítószámot (hogy helyi telefonszámot kapjon az ember). De ha kérdez(ne) is egyebet, azt ki lehet persze tölteni az általad is írt "kreatív" módon.
Egyébként vannak nemzetközi pre-paid SIM kártyák is amik hasonlóan (legalább is a személyazonosság igazolása nélkül is) vásárolhatóak/aktiválhatóak és rengeteg országban működnek (igaz, nem éppen a legjobb tarifákkal). De legalább olyan helyeken is használhatóak ahol egy külföldinek elég nehézkes lenne (még útlevéllel is) helyi SIM-et szereznie. Egyébként német pre-paid SIM aktiválásához én a hotel címét használtam (nem volt gondja vele). De ha valamihez kell "valós" cím, arra a legtöbb országban kiváló a Google Maps.

Főgebra 2017.04.27. 16:48:33

@FutureFry:
Nna ezekből a kártyákból vásároltak be itthon "valakik" úgy 250 ezer darabot. Jellemzően egy hajléktalannak az adataival! Ezeket arra használták, hogy jópénzért ellátták a migrásokat SIM kártyával!
Erre a kormány összehúzta a szemöldökét és azóta személyesen (igazolvánnyal) igazolnia kell magát a vásárlónak!

somlobodog 2017.04.27. 19:16:51

@FutureFry: t-mobile storeban is. Simán. Sose kernek semmit.

pappito · http://pappito.com 2017.04.28. 03:01:21

@Herr Géza: simán lehet, hogy tök fals az egész, de én kb. ennyit nézek ki azokból akik az ilyen statisztikákat nyomják. senki nem érdekel, hogy pontos-e, csak legyen benne milliárd.

pappito · http://pappito.com 2017.04.28. 04:49:00

@Főgebra: "Bemutatták, hogy ha kikapcsolják a mobil telefont, akkor is lehallgatják, akkor kb 50-100 méteren belül. Majd kivették belőle a SIM kártyát és akkor is sikeresen lehallgatták! Aztán levették róla az akkumulátort, akkor is lehallgatták!"

ühüm. sőt azt is akinek nem is volt telefonja.

adg 2017.04.28. 14:56:15

@Herr Géza: nekem is hasonlo jutott eszembe, mint pappito félteketársnak. Csak en a kuldo szamlajat neznem. A magam szamlakrol az orszagba erkezo penzeket.
Ebben nyilvan benne lenne sok mas tetel is, online vasarlasok pl, szallodafoglalas, mittudomen.
Ezert kisebb mintan megneznem alaposabban, hogy mire erkezik a penz, milyen aranyban benne pl vasarlas, es az igy kapott arannyal javitanam az egeszet. Egy ilyen eredmenynek nem kell fillerre pontosnak lennie, tokmindegy, hogy 12 vagy 12,5 mrd forint, vagy akarmennyi.

De persze en sem ertek hozza, de en igy szoktam csinalni.

Badeni_lakos 2017.05.05. 16:04:58

A KSH adatait könnyen manipulálhatják.
( a kalkuláció módja, ki és mi számít ennek vagy annak, stb. )

Legyetek szigorúan realisták. A KSH sem működhet függetlenül, ha az MNB sem működik kormány befolyástól függetlenül. (már 2010 óta)
Én nem hinném el 100% ig.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása