oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 16. 06:30,  Újraindulás 96 komment

2017. április 16. 06:30 Határátkelő

Újraindulás

Az újrakezdés talán a határátkelés egyik legfontosabb része, tulajdonképpen már eleve az egész folyamat maga az. Az eheti válogatásban is többször előkerül, vagy azért, mert egy blog indul újra (ami mindig örömteli), vagy azért, mert valaki képes rugalmasan változtatni a tervein, amikor az eredeti elképzelés nem jön be. Remélem, sikerült elég homályosnak maradnom :), vágjunk is bele!

Hogyan telik nálatok a Húsvét? Mi kerül az asztalra? Küldjetek fotókat esetleg pár soros leírással a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

moszkva_kollegium.jpg

Mit csinál az ember, ha utazna, de nem tud oda, ahova akar? Elmegy egy másik helyre – írta a Mindjárt jövünk blog szerzője, aki nem csak írt róla, de így is tett. Más kérdés, hogy Új-Zéland helyett Moszkva érdekes választás, ám megvan a magyarázata.

„No, szóval legutóbb ott hagytuk abba, hogy nem mentem Új-Zélandra. Igaz, hogy volt az egyes számú tervem, de vészhelyzet esetére -  és én már csak ilyen vagyok - volt egy kettes számú is. Ez pedig az volt, kimegyek Oroszországba és megtanulok oroszul. 

Aki nem tudja, az ELTE-n ruszisztika (Oroszország tanulmányok) szakos vagyok, amihez értelemszerűen elengedhetetlen a nyelv ismerete. Én viszont eddig az orosz nyelv két elengedhetetlenül fontos elemét nem sajátítottam még el: a szókincsét és a grammatikáját. Ezen a helyzeten pedig minél hamarabb változtatnom kell. 

A terv először az volt, hogy a zélandi tapasztalataimból kiindulva majd wwoofolok, családnál lakok és angolra tanítom a gyerekeket, vagy mondjuk hostelben dolgozok. 

Ekkor mindkét esetben meg van oldva a lakhatásom, részben az étkezés és csak ragad rám valamicske orosz is. Aztán jól végiggondolva az egészet, hát... Ebben az esetben max három hétre kapom meg a vízumomat, meg senkivel sem tudok leülni kicsit nyelvtanozni stb. 

Végül fogtam magam és - kerül, amibe kerül - jelentkeztem a Moszkvai Állami Egyetem nyelvkurzusára, egészen pontosan 11 hétre. Nem a semmiért dolgoztam magam szénné Új-Zélandon. 

Február 24-én érkeztem Moszkvába, ahol a reptéren a nyelvsuli egyik alkalmazottja várt rám kocsival. Én már előre elképzeltem, hogy egy gyönyörű orosz hölgy fogja tartani a „Mr. Vigoczki” feliratú táblát a Vnukovó reptéren. Ehhez képest Farid, a tatár jött ki elém... No mindegy. 

De ő tök jó fej volt. Útközben kifejtette, hogy tudja ám, hogy a magyarok őshazája az Urál mellett található, és hogy a tatárok is ősidők óta a mai Oroszország területén élnek. „Szóval ti és mi már hamarabb itt voltunk, mint az oroszok. De ezt azért ne mond nekik!” - foglalta össze mondandóját. 

Amikor kiválasztottam, hol szeretnék lakni választhattam volna azt, hogy családnál lakok, de kb. ugyanannyiért inkább a kollégium mellett döntöttem. Itt mégiscsak több embert ismerhetek meg, és hát tudjuk nagyon jól mik folynak egy kollégiumban, mekkora bulik stb. No, hát ebben is kb. akkorát tévedtem, mint a repülőtéri transzferemmel kapcsolatban. (...) 

Kezdjük azzal, hogy a nyelvsuli honlapján „jól felszerelt, fürdőszobás, hűtős, külön a külföldi diákoknak fenntartott” szobákat ígértek, mindezt egy 60x120 pixeles képpel illusztrálva. 

Aha, magyar vagyok, tudom jól, mit jelent az, ha nem lehet nagy felbontású képet látni a szállásról. Hűtőnk nincs, de ismerünk valakit, akinek állítólag van.... Igen, mi a párkányt használjuk e célból. 

És ha ehhez hozzávesszük, hogy a konyhában még mikró sincs, csak tűzhely, akkor igencsak érthető, ha azt mondom: kényelmetlen az élet. Magán az épületen belül a 70-es évek óta max annyiban újították fel, hogy vettek új szőnyeget némelyik folyosóra meg van új lift. De minden más nagyon régi/retró. (...) 

Jogos a kérdés, hogy miért nem csináltam több felvételt az épületről? A következő történt egy vasárnap este: Jövök haza a kollégiumba, közben a családommal beszélgetek Skype-n. 

A kampusz bejáratánál egyszer be kell mutatni egy securitysnek a dokumentumaimat, aztán a saját kollégiumom épületének bejáratánál is egy másiknak. Nem nagy cucc, naponta ezt csinálom. A Skypeot persze közben sem kapcsoltam ki. 

Feljövök a szintemre, közben magyarázom a Skype-n, milyen a folyosó, konyha stb. Unalmas, lényegtelen dolgok. Igaz? Na persze, hogy nem. Már éppen búcsúzok el, amikor a biztonsági szolgálat vezetője a szintfelelős bábuskával bejön a szobámba, előbbi tajtékozva kérdőre von, hogy

- Mégis mit képzelsz, mit csinálsz?

- Skypeolok a családommal - mondom higgadtan.

- Nem, te felvételeket készítesz az egész kollégiumról. És ez tilos!

- Dehogyis, csak telefonáltam.

- Akkor is tilos! - és elviharzik. 

De! Fél órával később a lakótársam szól, hogy engem keresnek és valami dokumentumokat kellene aláírnom, komolynak néz ki a dolog, az egyik diák is jött tolmácsolni. Nyilatkoznom kellett ugyanis, hogy nincsenek felvételeim az épületről! (...) 

Pár ezren lakhatunk a koleszban, hiszen eddig nyolc kisboltot találtam az épületegyüttesben, három menzát, egy postát, egy ajándékboltot, egy rendőrséget, egy kulcsmásolót, egy kávézót és még egy utazási irodát is. A mosodát még egy YouTube-os videó segítségével is csak három hét alatt találtam meg.” 

Akinek ezek után nincs kedve elolvasni a teljes posztot és megnézni a fényképeket, videókat, az magára vessen!

Restart 

Közel hároméves szünet után jelentkezett új poszttal az Ugrás Svájcba blog, ahogyan ez már ilyenkor szokás, összefoglalva az azóta történteket.

svajc_luzern_foto_flickr_com_roger_w.jpg(Fotó: flickr.com/Roger W)

„Így kimondva ijesztő is valahol, mennyi minden történt azóta. 3 év, a fiunk azóta már nemcsak elkezdte a tanulmányait, hanem már második osztályba jár. Igaz, eléggé rögös út vezetett idáig. (...) 

Az első nyár kemény volt, hiába tart az iskolaév július közepéig, az óvoda azt mondta, hogy 2 hónapra már nem teszik be a csoportba, hanem majd augusztusban mehet 1. csoportba (kettő van összesen). 

Akkor megkérdeztük, hogy miért 1-be megy, hiszen kor alapján bőven másodikba kell menjen, és Magyarországon is 3 évet járt óvodába. 

Azt mondták, hogy a nyelv miatt, mert ha másodikba teszik, és nem sikerül felvenni a nyelvet, akkor vissza kell tartani, és ez bekerül a kartonjába, ami később gond lehet. Így meg év közben is átmehet második csoportba, ha minden jól megy, onnan meg iskolába. Rendben. 

Óvodakezdés, kaptunk egy elég fura óvónőt. Véleményünk szerint vagy bevándorlóellenes, vagy egyszerűen nem bírt minket, gyakorlatilag nem kapott segítséget tőle a gyerek, fél év után is épphogy beszélt valamit, de inkább meg se szólalt, nem érezte jól magát. 

Szülőin minden alkalommal kérdeztük, hogy írassuk-e be különórára, mert nem voltunk elégedettek a haladással, de mindig azt kaptuk, hogy adjunk neki időt. (...) Év közben sikerült azt a szintet elérni, hogy bekerült a második csoportba, majd egy év múlva elkezdhette az iskolát. 

Azért akarom ezt leírni, hogy ha valaki idetéved, hasonló helyzettel, tudjon róla, amiről mi nem tudtunk, és a kérdéseink ellenére sem kaptunk információt, hogy a gyermeknek a bevándorlást követő első évben JÁR külön németóra, amivel felhozzák a szintjére. 

Az iskolában kérdezték tőlünk meglepődve (1.5 év után), hogy nem kapott különoktatást??? Nem, nem kapott. Érezték, hogy sárosak az ügyben, úgyhogy kerestek megoldást, és hogyhogy nem, a gyerek elkezdett svájciul és németül beszélni, kiváló eredményeket ér el az iskolában, nem kellett semmilyen felkészítő az első osztályra. 

Ehhez viszont kellett az, hogy igenis ne hagyjuk magunkat, hanem menjünk a dolgok után, hiszen a gyerek jövőjéről van szó. (...) 

Az oktatás egyelőre kényelmes tempóban halad, az iskolatáska alapvetően egy darab üzenőfüzetet és egy tízórais dobozt tartalmaz. Néha benne van a házi feladat és ennyi. Mindent biztosít az intézmény, a könyvektől, munkafüzetektől kezdve az írószerszámokig.” 

Olvassátok el az eredeti bejegyzést is, itt tehetitek meg!

Senki nem hitte el, hogy színházba normálisan fel kell öltözni 

Néha egészen meglepő pillanatokban mutatkoznak meg kulturális különbségek még Európában belül is. Így került kellemetlen helyzetbe egy színházban az Élet a határon túl szerzőjének egyik lánya.

wolfsburg_szinhaz_foto_theater_wolfsburg_de.jpg(Fotó: theater.wolfsburg.de) 

„Szeretjük a színházat, szeretünk színházba járni, és keressük is az alkalmat, hogy mehessünk. Amikor kiköltöztünk, akkor még nem erőltettük a dolgot, mondván, hogy úgysem értenénk belőle semmit, meg egyébként is akkor még ismerkedtünk a környezettel, a várossal a lehetőségekkel. 

Bábszínházba azért el-elvittük a lányokat, mert ha nem is értenek belőle semmit, nyelvgyakorlásnak jó. Én is érzem az előbbi mondatokban az ellentmondást, de a gyakorlatban sok hülyeséget gondol az ember, pláne mikor a gyerekeinek meg kell tanulnia egy idegen nyelvet, és ebben semmi tapasztalata sincs, mármint a szülőnek sincs, meg a gyereknek sincs. Egyébként az sem igaz, hogy nem értenek, nem értünk belőle semmit, legfeljebb nem minden szót. (...) 

A kiköltözés után egy darabig még, leszámítva a bábszínházat, szinte csak abban gondolkodtunk, hogy amikor hazamegyünk, akkor menjünk el egy előadásra, de tekintve mennyi kötelezettségünk van hazalátogatáskor, ez nem igazán jött össze. (...) 

Moziba viszonylag hamar elkezdtünk itt járni, illetve vittük a lányokat, mert én nagyon kis lelkesedéssel vetem bele magam a gyerekfilmek világába, régen szerettem, de ma már nagyon unom. Szerencsére már akkorák a lányok, hogy egyedül járnak moziba, tőlem csak a pénzt kérik. 

Wolfsburgban több mozi is van, van egy drága soktermes csoda, van egy olcsóbb párteremes kis mozi, és van egy, ahol viszonylag régi filmeket játszanak. 

Sajnos a pártermeseben nem minden filmet játszanak, így van, hogy a lányok a nagymoziba mennek, és ilyenkor jó mélyen kell belenyúlni a pénztárcámba, mert valamiért ők is kötelező jellegűnek érzik, hogy egyenek kukoricát, és kukorica, innivaló plusz jegy közelíti a 20 EUR-t, fejenként. 

A pártermesben csak édes pattogatott kukorica van, és azt ők nem eszik meg. Amit nagyon meg is tudok érteni, mert az valami pocsék. A mozijegy ára is feleannyi, mint a nagymoziban. (...) 

A színház. Nos először az iskolával, az osztályukkal mentek először színházba. Ahogy azt illik, fel is öltöztettem őket szép ruhába, és ebből lett a probléma. Kisebbik osztálytársai nem értették, hogy mire a szép ruha, mivel egy másik kislánynak pont aznap volt a szülinapja, és azon a napon a szülinaposnak kell ünneplőbe öltözni. 

Meg is gyanúsították a gyerekemet, hogy el akarja lopni a showt a szülinapos elől. Hiába magyarázta, hogy de a színházba illik normálisan felöltözni, senki nem hitt neki. 

Mivel kisebbiket egyáltalán nem zavarta, hogy mit mondanak a többiek, így legközelebb is kiöltözött. Én meg rábíztam a dolgot, mert nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni. Ő viszont bírja a kellemetlenségeket. 

Ebből okulva azért nem öltöztünk ki túlságosan a következő színházi látogatásra, ami szintén egy gyerek darab volt, amire úgy kaptuk a jegyeket. Na, itt aztán megtapasztaltam, hogy nemcsak, hogy nem öltöznek fel, de viselkedni sem tudnak, nem csak a gyerekek, a felnőttek sem. 

A körülöttünk ülők nagy része nem európai származású volt, és szerencsére volt annyi hely, hogy át tudtunk ülni máshová, majd megint máshová. Az, hogy végig ettek, beszéltek, mászkáltak részükről rendben volt, de amikor a legkisebb gyereket ott helyben a mellette lévő széken tette tisztába az anyukája, na az már sok volt nekem. El is ment a kedvem az egésztől. Egy darabig nem is erőltettem ezt a dolgot.” 

A teljes poszt sokkal hosszabb és részletesebb, érdemes elolvasni!

HÍRMONDÓ

Két sonkaszelet között Skandináviától Svájcig 

Vasárnap lévén egész csokornyi válogatást kaptok a hét legérdekesebbnek tűnő külföldi álláslehetőségeiből. Skandináviában indulva, Hollandiát és Németországot érintve, eljutva egészen Svájcig

A kivándoroltakért is tüntettek Budapesten

A szombat esti Szabadság téri tüntetésen közösen lépett színpadra az a két aktivista, akit a napokban összesen 500 óra közmunkára ítéltek első fokon. Egyikük azt mondta, azokért is tüntetnek, akiknek nem maradt más lehetőségük, mint elhagyni az országot.

Itt senki nem kap infarktust a kapkodástól

Spanyolország soha nem a gyorsaságról és a kapkodásról volt híres, ezt megtapasztalhatta Rózsa is, aki az El Camino útvonalán működtet zarándokszállást.

A brit gazdaság összeomlana a külföldiek nélkül

A brit statisztikai hivatal adatai szerint a termelő szektorban már minden tizedik dolgozó külföldi uniós állampolgár. Nagy-Britanniában a uniós vendégmunkások többet dolgoznak, túlképzettek és kevesebbet keresnek, mint a brit munkavállalók.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Oroszország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312427797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.16. 07:49:15

Szerintem meg a brit gazdaságban legalább annyi ha nem több NEM uniós állampolgár dolgozik. De egyébként igaz. A brexitnek a kiváltó okára fognak legjobban rábaszni az ángliusok.

DieNanny CH 2017.04.16. 07:56:34

Nagyon jók, főleg a moszkvai!

:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.04.16. 08:38:52

ohhh Moszkva ... na át is megyek emgnéznia többi képet, kérdezném hogy ez az MGU tornyában van-e az Universitet megállónál, de gondolom az eredeti blogon kiderül :)

Golf2 2017.04.16. 09:21:57

@diggerdriver:"rábasznak az ángliusok" akkor ti is mentek a levesbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.16. 09:23:35

@Golf2:
Ugye nem tudod értelmezni amit írtam?
Nem baj.

Főgebra 2017.04.16. 09:26:29

Na szóval...

A "szintfelelős bábuskának" van tisztességes neve!
Ő a дежурная, magyarul a gyezsurnaja és szintenként, ő az élet és halál ura. Az ő tudta nélkül nem történhet semmi! Minden jelenteni valót jelent az arra illetékeseknek!

Golf2 2017.04.16. 09:27:10

@diggerdriver: Szó szerint idéztelek,nem úgy kell érteni?

puhacica 2017.04.16. 10:01:29

@diggerdriver: egyik angol munkatarsammal eddig nem beszelgettunk a brexitrol, de a heten valahogy szoba kerult. azt mondta, hogy mindenki, akivel eddig beszelt, azert orul a brexitnek, mert vegre megallithatjak a muszlimok bearamlasat. beilleszkedesre teljesen keptelennek tartjak oket.

Főgebra 2017.04.16. 10:08:13

@puhacica:
Sikerült felhomályosítani, hogy a muszlimok nem az unióból "áramlanak" be? És ebben szerintem semmi változás nem lesz!
Uniósok nem mennek, ellenben pakik igen!

tanato 2017.04.16. 10:10:26

@diggerdriver: @Golf2: @puhacica: hvg.hu/kkv/20170415_Veszhelyzet_a_brit_korhazakban_eszement_oraber_a_husveti_ejszakai_ugyeletert?s=hk

Ez már sajnos a BRexit hatása,ha cinikus és kárörvendő lennék azt mondanám én is, jól ráb......... a hülye populista szavazataikra,de sajnos a cikk szerint az országukban élő betegek,sérültek,idősek b........ rá,így nem vagyok cinikus.

tanato 2017.04.16. 10:12:10

@Főgebra: @puhacica: A muszlimoknak a Brexithez tényleg semmi közük,maximum a kis létszámú bulgáriai és még kisebb szinte morzsányi romániai muszlim bevándorlót lehet/ne/a Brexit alapján kiszorítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.16. 10:28:17

@tanato:
Na ÍGY kell érteni amit írtam. Az óriási hazaáramlás miatt az itt maradók felértékelődnek.
A nővérhiány az egyik legnagyobb probléma. Már látom a buszok hátulján a plakátokat amivel toboroznának nővéreket.
Naponta kapok legalább öt ajánlatot gépkezelésre.

tanato 2017.04.16. 10:52:14

Ja a poszthoz:tetszik a tatár sofőr meglátása és hozzáállása a kérdéshez.A keleti népek jó része tényleg rokonoknak tart minket.

tanato 2017.04.16. 10:53:39

@diggerdriver: A nővérhiány persze nálunk is nagy gond,egyetlen szerencséje a magyar betegeknek hogy a nővérek döntő része csak magyarul képes kommunikálni,így nem tudnak nagy létszámban elmenni.

puhacica 2017.04.16. 11:03:57

@tanato: nem, nem csak a brexit hatasa. nagyon nagy reszben az alacsony kezdo berek miatt van, de ezt irja is a cikk. az egeszsegugy nem tavaly junius ota van szar helyzetben, hanem mar evek ota.

@Főgebra: azt gondoljak/remelik, hogy nagyon megszigoritjak a munkavallalast es csak azok johetnek, akik magasan kvalifikaltak. barhonnan - de ezt mar csak en gondolom hozza.
(szerintem egyebkent mar keso ezen aggodniuk.)

Főgebra 2017.04.16. 11:05:44

@tanato:
"...így nem tudnak nagy létszámban elmenni."

Hát, ja!
A magyarországi 16 000-es nővérhiány az sömmi! Még szerencse!

P.Elliot 2017.04.16. 11:21:32

Jo kis moszkvai poszt, mulatsagosan nez ki a szoba. Legalabb feherre festettek volna a folyoso falait ne ilyen had ne mondjam milyen szinure!
A berendezes, hat mit mondjak, tanulni ment oda a posztolo nem otthoni hangulatot keresett, hogy is gondolhatta? En mondjuk nevettem volna az egeszen de azonnal nagytakaritast csinaltam volna mielott barmit kicsomagolok. Ott a furdoszobaban egy talban egy pillanatra edenyeket lattam. Ugye nem a wc labanal van? Mert el lett kapva a kep.
Valoszinu hogy az oroszok is tisztaban vannak vele hogy hogy fest ez az egesz egy kulfoldi szemeben azert tiltottak a fotozast...

P.Elliot 2017.04.16. 11:23:52

Kellemes husveti unnepeket kivanok mindenkinek!

2017.04.16. 11:44:22

Oroszok es a lila pecsetes A4-es papirok <3 Hu de izgi, hogy ilyen illegalis kepeket nezhetunk am az interneten! :D Jofej a posztiro is, majd meg fogom csekkolni tobbszor is a blogjat.

Ez ez ez ez viszont ez, " a legkisebb gyereket ott helyben a mellette lévő széken tette tisztába az anyukája, na az már sok volt nekem.", ez ez en ezzel nem tudok mit kezdeni, jezusmaria.

Amugy boldog husvetot :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 11:48:16

@P.Elliot: amikor apám (magyar) egyetemi munkahelyet kapott, négyen laktunk egy ilyen (na jó, kétszer ekkora) szobában, amíg kész lett a lakás. Fürdő a folyosón. Az ablak alatt lakott a tengerimalacunk. Hűtőre nem emlékszem ;-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 11:49:24

@mojyo: már a színházi kajálás és üdítőszürcsölés is túlzás....

2017.04.16. 11:50:06

ha visszamennek a migránsok, akik lenyomták az angol béreket, nem lesz más választása a munkáltatóknak, mint az angol munkavállalók számára tisztességes pénzt fizetni. ha ez megtörténik, akkor lesz helyre áll a rend a munkaerőpiacon.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.16. 11:54:46

Moszkvai emlék...

1980-at írunk, az Aranykor beállta előtti utolsó évet. Kutatóintézetünk dolgozói közül csupán ketten kaptunk pozitív választ a külföldi tanulmányútra beadott kérésünkre. A másik a főnököm volt. Először jót nevetett a Moszkván - a kollégáim célpontja Oxford, Cambridge és Berkeley volt. Azért a Sorbonne mellé beírta azt is, hogy Moszkva. Így aztán ketten utaztunk tanulmányútra az egész intézetből. Három napról volt szó – annál hosszabb időre az Akadémia elnökének (az "Asszonynak") is alá kellett írni - ami addig még nem fordult elő. Úgy oldottuk meg, hogy két-két nap utazással számolva egy hétig maradunk távol. Azt, hogy repülővel utazunk, azt nem kötöttük más orrára.

Három hónappal az Olimpia után, egy esős novemberi éjszaka érkeztünk Seremetyevóra. (Angol nyelvű szovjet propaganda újságban olvastam, hogy az olimpia idejére a 7-18 éves fiatalokat Moszkvától távoli, ifjúsági táborokba vitték.) Kérdezi a kiskatona, hogy hova akarunk menni? Hát hova, Moszkvába! A néptelen repülőtéren hiába vártunk fogadtatásra, pedig még a hangosbeszélőn is bemondattuk, hogy itt vagyunk, elő azzal a virágesővel! Kimentünk az reptér elé, ahol csupán egy fekete Volga állt. Bekopogtunk, a sofőr kiszállt, és egy szó nélkül berakta a csomagjainkat. Robogtunk a hatalmas szovjet éjszakában. Próbáltunk nemzetközi nyelven kérdezősködni, semmi válasz. (Hogyne, hogy aztán írásban jelentse, hogy miről beszélgetett velünk.) Hatalmas épület előtt megálltunk, akarunk fizetni, de a sofőr csak elhajtott.

Egy jótét lélek megszánt, és lifttel felvitt az (Egyetem szálloda??) ötödik emeletre, ahol egy nyitott ajtajú szobába vezetett. - Úgyis arra volt útja, mondta miközben a szamovárból vizet eresztett a porcelán teáskannájába. A szamovár melletti levő asztalon egy kulcs volt, a szobánké. (Akkor még nem tudtuk, hogy a dezsurnaja szentélyében vagyunk.)

Elképzelhető a hatóságok meglepetése, amikor másnap, bejelentés nélkül megjelentünk az Egyetemen. Rosszul leplezett kétségbeesés, és pánikszerű telefonálás után megjelent a mit sem sejtő tanszékvezető. Tolmácsra már nem volt idő/keret, ezért oroszul folyt az egyoldalú társalgás. Nem akartuk elrontani a kedvét azzal, hogy a prepadavatyelnyicának tett jelentésen kívül nem sok ivódott belénk Puskin és Tolsztoj nyelvéből.

A további félreértések elkerülése céljából töröltük a következő napokra tervezett látogatásokat. Helyette a cirkuszba, a Luzsnyikibe (hokimeccsre) és a TV toronyba mentünk. Így is maradt két teljes napunk. (A múzeumokba hónapokkal azelőtt kellett volna jegyet váltani.) - Utazzunk Leningrádba, mondta főnököm. - Miért ne, mondtam én. – Maguk nem utaznak sehova – rázta a fejét a dezsurnaja, akihez a repülőjegyért folyamodtunk. – Nincs beírva az útlevelükbe az, hogy Leningrádba is szeretnének menni.

Sebaj, ott van a vasút! Elballagtunk a jegyirodába, valahol a Gorkij proszpekten(?) lehetett. – Maguk nem utazhatnak Leningrádba, mondta a pénztáros. Kint jutott eszünkbe, hogy nem is kérte az útlevelet…

Hideg, nyálkás téli nap volt, a télikabátunk mohón szívta magába az esőt. Jobb dolgunk híján a monumentális metrómegállókat nézegettük. Azzal szórakoztunk, hogy az utolsó pillanatban ugrottunk ki a vagonból, hogy egy másik vonalon közlekedő szerelvényre szálljunk. Szerintem már az első váltásnál leráztuk a követőinket.

:-)

P.Elliot 2017.04.16. 12:01:13

@kisrumpf: Igen, az akkori idokben, regebben volt az amikor kisgyerek voltal, a manapsag azert csak fejlodott minen, mindenhol.
Moszkvaban megallt az ido...

2017.04.16. 12:07:46

@P.Elliot: Szerintem ez almodozas, szerintem a Brexit celja a 19. szazadi modell visszahozasa, vagyis valamifele szabalyozatlan vadkapitalista adoparadicsom letrehozasa, es az EU-s munkavallaloknak nem azert kell hazajonniuk, mert lenyomjak a bereket, hanem azert, hogy mehessenek oda olyanok helyettuk, akiknek kevesebb joguk van, es jobban ki lehessen oket hasznalni.

Tudom, hogy ez ugy hangzik, mint egy osszeeskuves-elmelet, es valoszinuleg az is, de ettol meg nem biztos, hogy nem igaz! :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.16. 12:08:07

@P.Elliot: "Kellemes husveti unnepeket kivanok mindenkinek!"

Köszönjük szépen, viszont kívánom. :-)

P.Elliot 2017.04.16. 12:08:21

@Hobbiszakács: Es felos tipus vagyok, kitort volna a frasz hogy valamit csinalok veletlenul amirol kideritik hogy allamellenes vagy kem lehetek es lecsuknak.
A szabadsag orszaga!
Nem is ertem hogy a haboru ota m ennyi ido telt el es meg mindig itt tartanak, a gyanakvasoknal meg az ellenorzeseknel.
Nem tudnek ott elni.

P.Elliot 2017.04.16. 12:15:31

@mojyo: Nem tudom csak azt hogy eppen egy ismerosom mondta hogy elment a takaritonoje aki az egesz utcaban takaritott, egy helyes kis mexicoi par, a ferfi a felesegenek segitett, visszamentek a kiutasitas elott azzal hogy majd megprobaljak a hivatalos utat inkabb a visszajovetelre, pedig pont ezekbol lett volna a jo polgara az orszagnak, sosem szorultak senkire mint mondtak.
Azota van egy uj takarito, 5 dollarral tobbet ker, amerikai. Mexicoit nem kapott, illetve olyat aki annyiert dolgozott volna, azt hiszem 12 dollart fizetett neki, ez meg 17-et kert. Megkapta mert ezeknek nincs ideje takaritani, este vergodnek haza, ilyesmire nincs ido.
Lesznek meg itt tisztesseges berek a jovoben, a gazdag kenytelen lesz kifizetni a munkasnak ami jar neki....

2017.04.16. 12:23:48

@mojyo: ez még konteónak is gyenge.

DieNanny CH 2017.04.16. 12:46:25

@Főgebra:

A zsurnaja nem újságot jelent?

Shaktee 2017.04.16. 12:47:42

Moszkvai rész tetszett..

A felépülő Sagradára jó volt ébredni.
S arra is hogy kezd a fiatalok hangja megjönni otthon.. európáért.

www.facebook.com/ARCFLY/videos/1597854776909795/

DieNanny CH 2017.04.16. 12:48:40

@diggerdriver:

Nővér- és kórházi személyzet-hiány Svájcban is van.
Úgy érzem, szinte mindenhol...

Öregszünk...

Shaktee 2017.04.16. 12:49:36

@Főgebra: kötelező neked mindig pakizni egy jóízűt?

DieNanny CH 2017.04.16. 12:49:48

@swing gitan:

De jó, akkor még egy szó, amit nem felejettem el...

Csodabogár 2017.04.16. 12:49:55

@Hobbiszakács: Minden ami orosz tabu maradt nálam. Biztos ok nélkül, de gyerekkori beidegzéstől, úgy félek az oroszoktól mint a tűztől. Ha orosz beszédet hallok, igyekszem eltávolodni a helyről. Ti fiatalok voltatok és nem féltetek semmitől. Jó buli volt a moszkvai néhány nap.

DieNanny CH 2017.04.16. 12:52:42

@P.Elliot:

"Ott a furdoszobaban egy talban egy pillanatra edenyeket lattam. Ugye nem a wc labanal van?"

Én úgy vettem ki a videóból, hogy a kis előszobából balra nyílik egy wc+kézmosó, jobbra meg zuhany+kézmosó, tehát edények a zuhanyzós részen voltak.
Remélem, megnyugtattalak...
:-)))

Csodabogár 2017.04.16. 12:55:23

@swing gitan: Sagrada még soká nem lesz kész. Viszont a belseje már tető alatt van, felszentelt templom lett. Ennek következtében turista hallgassa állva a magyarázatot, mert leülni most már nem lehet. Ettől függetlenül a csodák palotája, akár csak a többi már befejezett Gaudi mű.

Shaktee 2017.04.16. 12:57:58

@Csodabogár: 2026-ra igérik...dehát ki tudja

Ha kész lesz akkora, ott randizunk, ok? :)

De vicc nélkül, szeretném megint látni, negyedszerre.

DieNanny CH 2017.04.16. 12:58:09

@Hobbiszakács:

Ez igen!

Valóban megtörtént?

2017.04.16. 12:58:55

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo:

Tudom, hogy a kovetkezo forrasok a tipikus l*beralis, kozmopolita termekei, amelyet a globalis karvalytoke finansziroz, de en ezekbol szurtem le ezt a kovetkeztetest*, illetve Angliaban elo kommenteloink is ezt erositik meg, azt hiszem Mrs Clayton meselte kb ugyanezt, de lehet, hogy masvalaki volt.

*Mentsegemre legyen, hogy a masik oldal forrasait is olvastam, ezekben tobbnyire pozitiv igeretek voltak a dolgozo emberek eletenek jobbra fordulasat tekintve, am, kerlek bocsass meg, de tekintettel arra, hogy ezeket a forrasokat is hasonlo multimilliardos karvalytokesek finanszirozzak - hiteltelennek tuntek ebbol a szempontbol, es azt gonodlom, hogy ezek atlatszo szovegek, amik azt a celt szolgaljak, hogy elfogadtassak az emberekkel a sajat jogaik leepuleset, vagyis ezek a forrasok is a konteomat erositettek inkabb :)

index.hu/gazdasag/2016/06/22/brexit_brit_eu_kilepes_gazdasag_recesszio_valsag/

www.theguardian.com/politics/2017/jan/15/philip-hammond-suggests-uk-outside-single-market-could-become-tax-haven

www.economist.com/blogs/bagehot/2017/01/countdown-2019

Főgebra 2017.04.16. 12:59:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Te most vizsgáztatsz engem?

дежурная : nő szolgálatban (a gyakorlatban emeletfelelős, aki jegyzi és jelenti a lakók minden tevékenységét)

Aki még nem volt Záhonytól keletre, annak nem ismerős.

Főgebra 2017.04.16. 13:01:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Egyébként az újság az pedig:

газета !

Főgebra 2017.04.16. 13:08:45

@mojyo:
De nem fogunk összeveszni!

Főgebra 2017.04.16. 13:14:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

És, hogy még egyszerűbb legyen:

дежурный врач : ügyeletes orvos

Van még kérdés?

2017.04.16. 13:56:02

@mojyo: azokban az országokban ahol évtizedek óta konzekvensen korlátozzák a migrációt, és a külföldiek munkavállalási lehetőségét, mint kanada, ausztrália, új-zéland, miért nem omlott össze a gazdaság? miért ezekben az országokban a legmagasabb az életszínvonal, miért ott legelégedettebbek az emberek?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 15:15:51

@Csodabogár: le lehet ülni, középen vannak széksorok az oltár előtt. De ott ugye illik elmélyedni, imádkozni, s nem vadul fényképezőgépet csattogtatni, s selfizni, mint azt sokan tennék, így őket kihajtja onnan a személyzet, joggal. Érdemes zárás előttre jegyet venni, amikor már szól a bemondó, hogy mindjárt zárás, kezd kiürülni a templom, akkor, ahogy csendesedik, nos, az csodálatos. Ott még az uram is meghatódott, pedig nem egy érzelgős lélek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 15:16:58

(Rózsa sztorija remek olvasmány.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 15:19:41

@P.Elliot: fehér falon hamarabb meglátszik a kosz ;-)

Csodabogár 2017.04.16. 15:30:59

@kisrumpf: Nekünk különleges idegenvezetőnk volt, aki nagyon érdekeseket mondott és sokat. Viszont ő nem mesélhet ott ahol a padok vannak. Így sajnos az érdekes előadás jórészéről lemaradtam, mert én nem tudok egy helyben ácsorogni 1 órát.
Nagy meglepetés volt nekem, mert utolsó ott létünkkor még nem volt tető. Az elmúlt 15 évben, nagyon belendültek. Régebben többször voltunk ott és szinte alig volt valami fejlemény.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.16. 15:42:26

@Csodabogár: bocsánat, nem tudtam, hogy vezetővel voltatok.

Remélem, megérem a befejezést.

M. Péter 2017.04.16. 16:10:14

Oroszországban még mindig megy az éberség.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.16. 16:43:13

"Egyikük azt mondta, azokért is tüntetnek, akiknek nem maradt más lehetőségük, mint elhagyni az országot"
- ilyenek marpedig nincsenek. Pont.

nyuszigonosz 2017.04.16. 16:47:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nem, a zsurnaja nem újságot jelent, ez így nem jelent semmit.

dezsurnaja - felelös, ügyeletes nö
dezsurnij - felelös, ügyeletes férfi

- ez a ügyelet, felelösség lehet akár egy kollégiumban egy emeletnyi minden, de hotelokban, vonatokban is voltak ( lehethogy m ai s vannak) szoba - emelet - vagon ügyeletesek.

Az újság az gazeta, szóval egyik szó az ujságra.
Az ujságíró az zsurnaliszt, szóval van zsurnál is- szintén nyomtatott média.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.16. 16:47:26

@swing gitan: felépul? unalmas hogy 10 évente jarok arra de mindig korbe van alvanyozva ...

DieNanny CH 2017.04.16. 16:58:06

@Főgebra:

Dehogyis!
:-)

Csak örültem, hogy hallottam egy orosz szót, amire még halványan emlékszem! Így a szókincsem 16-ról 17-re emelkedett.

:-)

DieNanny CH 2017.04.16. 17:04:49

@Főgebra:

Szóval, visszacsökkent 16-ra...
:-(

DieNanny CH 2017.04.16. 17:08:24

@nyuszigonosz:

"van zsurnál is- szintén nyomtatott média."

Na, akkor valószínűleg tévesen erre asszociáltam.
Köszi!

tanato 2017.04.16. 17:12:18

@Főgebra: Képzeld ha még nagy részük tudna is kommunikálni németül főleg/meg angolul esetleg/,ki maradna.

FutureFry 2017.04.16. 18:54:42

@P.Elliot: Mondjuk errefelé sem kell a szomszédba menni (pláne Szepteber 11 után), hogy valakit a hatóságok gyanúsnak ítéljenek teljesen ártalmatlan tevékenység miatt. Mint (talán már írtam egyszer) az a fotós akit jó pár éve azért tartóztattak le mert Amtrak vonatokról készített képeket a pályaudvaron (egy Amtrak által kiirt mozdonyokról szóló képverseny keretében!) [1]. Mondjuk ez jó amerikai módra peren kívüli egyezséggel zárult (gondolom a delikvens anyagilag nem járt rosszul). De ott van még a "Consitution Free Zone" is [2] (New Jersey teljes egészében beleesik), vagy a TSA olyan "utasbarát" motozásai (pl. [3]), amilyenbe én azelőtt csak "kommunista" határátkelésnél futottam bele. Ráadásul a @Főgebra: által említett gyezsurnaja-nak is meg van az amerikai "megfelelője", az (egyik) neve az, hogy Resident Advisor, röviden RA [4]. Némelyiknek tényleg a fejébe száll a hatalom és a kollégium ráosztott emeletén eljátssza a minidiktátort. (Lásd pl. a "Malcolm in the Middle" sorozat egyik ide vonatkozó részét). Mondjuk ezzel együtt persze az USA nem a Szovjetunió vagy akárcsak a mostani Oroszország, és egyenlőségjelet tenni a kettő közé azért "false equivalency" lenne.

[1] www.nytimes.com/2010/07/28/nyregion/28about.html
[2] www.aclu.org/know-your-rights-governments-100-mile-border-zone-map
[3] www.boiseweekly.com/boise/my-dad-was-strip-searched-at-the-airport-and-its-a-wake-up-call-for-us-all/Content?oid=3976906
[4] en.wikipedia.org/wiki/Resident_assistant

Shanarey 2017.04.16. 19:02:22

@diggerdriver:

Érdekes ez a 10 %, kíváncsi lennék hogyan is jön ki, mert amerre én eddig dolgoztam ott a kelet európaiak aránya minimum 30 % volt, a maximum pedig 70 %

Shanarey 2017.04.16. 19:10:44

Érdekes posztok voltak. A Moszkvai poszton jót vigyorogtam. Mivel igen régen jártam Moszkvában (1984), gondoltam az élet csak változott valamit. Hát nem. Efféle folyosón őrködő gyezsurnajával anno mi is összefutottunk. Ugyanis a folyosói foteleket 2 db bevittük a szobánkba, mert nem volt elég ülőhely ha átjöttek a többiek. Na jött is a vénasszony hogy hová lettek a fotelek, na meg jött hogy ne hangoskodjunk, de ez macerás volt mert az emeleten csak mi voltunk, kb 50-en.

Shanarey 2017.04.16. 19:26:15

@P.Elliot:

Ez nem fog megtörténni, mert azok akik eddig is itt voltak, itt is maradnak, az a lemorzsolódó réteg amely majd haza megy avagy tovább lép, pótolva lesz azon nem kívánatos közel keletiekkel, akiket a brexit nem gátol meg az idejövetelben.

nyuszigonosz 2017.04.16. 19:30:56

@Shanarey: :-)
Meg üzleteltek is a banyák. :-) Mire az ember valamilyen egésznapos program után visszaért a hotelszobába, jött is, teát kínálva, de azonnal mondta, melyik ruhadarabot szereté megvenni és mennyit ad érte.

Shanarey 2017.04.16. 19:35:56

@nyuszigonosz:

Velünk nem akart senki üzletelni, illetve az utcán akad egy fickó aki az egyik srác farmerét akarta megvásárolni. Persze nem volt eladó.

Shanarey 2017.04.16. 19:41:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Én világéletemben kettes voltam oroszból, de azért 16 szónál, még most is többet tudok.

mojyo (törölt) 2017.04.16. 19:52:08

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo: Nem tudom, mert nem ezekrol az orszagokrol beszelgettunk, hanem a Brexitrol, en ismertettem a velemenyemet, hogy szerintem a deregularizalt adoparadicsom a celja, es nem feltetlenul lesz kevesebb bevandorlo, csak kevesebb jogaik. Alatamasztottam nehany linkkel, hogy megis honnan veszem, nehogy orult konteosnak tunjek :) Ennyi volt a velemenyem, es nem tobb, nincsenek illuzioim az EU-val kapcsolatban, es azt se allitottam ezzel egyutt, hogy a korlatozatlan bevandorlas jo dolog, vagy, hogy Angliaban minden vilagok legjobbika volna, erre ugyis csak azok tudnak valaszolni, akik ott laknak. Dehogy erre hogy jon valaszul a szamonkeres, hogy akkor miert van mas orszagokban mas, arra nem tudok valaszolni, ne haragudj.

mojyo (törölt) 2017.04.16. 20:24:08

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo: Szerintem a Brexitben nem az adoparadicsomsag, hanem a szabalyozatlansag a lenyeg, hogy ne vonatkozzanak rajuk az EU-s szabalyok es eloirasok es azt csinalhassanak amit akarnak.

Azt plane nem ertem, hogy miert nekem magyarazod, hogy nem dol be majd a gazdasag bevandorlok nelkul, mikor ilyet sem allitottam, csupan azt mondtam, hogy szerintem nem az a cel eleve, hogy kevesebb legyen. De azt nem, hogy bedolne nelkuluk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.16. 20:45:38

@diggerdriver: Aszittem, már nővérkedésre...Megnéznélek fityulában, fehér testhezálló köpenyben...
:-))))))

DieNanny CH 2017.04.16. 20:46:53

@Shanarey:

Az nem rossz!
Nekem középiskolában a töritanárom volt az orosztanár, és megegyeztünk vele, hogy inkább a töritételeket vesszük át orosz helyett.

Shanarey 2017.04.16. 20:52:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Én csak általánosban tanultam oroszt, de ettől függetlenül még mindig tudok rengeteg szót, de mondatokat összerakni nem tudnék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.16. 20:58:05

@Hobbiszakács: Bróhaha, gyökér szovjetek... :D
Szerintem még manapság is így gondolkoznak.
Nem is tudom, hol olvastam, hogy mostanában is az van, hogy a szállodában elveszik az útleveleket.Pof@'m leszakad...

mojyo (törölt) 2017.04.16. 21:05:19

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo: Alapvetoen az benne a rossz, hogy szerintem ez illuzio. Nincs valodi onallosag, mert egyik europai gazdasag sem igazan onellato, es alapvetoen emiatt muszaj joban lenni es akadalymentesen kereskedni a szomszedainkkal, es ezert bealdozni bizonyos merteku fuggetlenseget, peldaul betartani a kozosen hozott szabalyokat vagy elfogadni a kozos birosag iteletet.

Ez az en szemelyes velemenyem, es amugy nem erdekelne kulonosebben, de en is ezen a bolygon elek, es azt gondolom, hogy barhol a vilagon nagyon sulyos hiba leepiteni a kornyezetvedelemre valo szabalyokat (tobbek kozott).

Dehat mindegy majd kiderul, mi lesz ebbol az egeszbol, vegulis akkor ezt megbeszeltuk. :)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.17. 03:33:25

mi tortént NY Rangers ... 3-0 vezetunk New Yorkban :-)))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.17. 08:30:46

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo:

Abban nagyon igazad van hogy a bérlenyomás tombol Ny-Európában.
Valójában ez okozza a haragot a külföldiekkel szemben.
GOndoljunk csak kicsit bele, ma még van munkám, holnap már nincs mert jött egy olcsóbb szakmunkás.

Kit fogok utálni?
A segélyezettet vagy azt aki elveszi a munkámat azzal hogy ő olcsóbb?

Buchhalter 2017.04.17. 10:04:48

@tanato: A nővérhiány persze nálunk is nagy gond,egyetlen szerencséje a magyar betegeknek hogy a nővérek döntő része csak magyarul képes kommunikálni,így nem tudnak nagy létszámban elmenni.Hát ez max a mai 40-50-es korosztályra igaz.De mivel van családjuk a többségnek itthon is maradnak.Max akkor megy el egy jó 40-es nővér külföldre ha minden kötél szakad ( deviza hitel,válás ,egyedül van stb.) Akik 20-30 évesek ill.most kerülnek ki az iskolából a legtöbb alapfokon biztos beszél angolul ,vagy németül .Náluk 30-40 % biztos vagy kimegy vagy benne van a gondolat.Szerintem most Magyarországon sokan kivárnak ilyen-olyan okból : jövő évi választás kimenetele és ebből kifolyólag főleg az állami szektorban folyamatos béremelések és egyelőre a folyamatos munkaerőhiány a versenyszektorban is emelkedő fizetéseket gerjeszt ,bár én pont a munkahelyemen ezt nem érzékelem(építőipar) most is kéne 22 hegesztő ,de nettó 5-7 €-t az istenadta szakmunkása nem akar kimenni se Németországba se Ausztriába pedig még van konténerlakás is ahol 5-6 fő aludhat 16 négyzetméteren.Csak morbid voltam.Megértem az embereket - itthon is adnak már egy hegesztőnek óránként nettó 1500 Ft-t ,akkor meg minek mennyen ki alig valamennyivel többért?Szerintem aki Angliában szeretne dolgozni az iparkodjon még idén.Bár ha Skócia kiválik már nem is annyira érdekes.Meglepődtem,hogy Skóciában is 10-12 ezer magyar dolgozik.

tanato 2017.04.17. 12:33:27

@Buchhalter: A 40-es nővér is elmegy nyugatra házi betegápolónak ha az ápolandó magyar származású ,sőt az ilyen nyelvtudást nem igénylő helyekért óriási harc van/és nem kis közvetítői díjat is hajlandóak fizetni a nővérek/
De a mai magyar silány nyelvoktatásnak /köszönhetően?/ a fiatalabbja sem tudja hasznosítani ezt,így ha menni szeretne bizony keményen rá kell áldoznia pénzt is időt is.Ezt viszont munka mellett még a fiatalok. is nehezen vállalják be.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása