oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 13. 06:30,  Vonattal a svájci pálmák alatt 181 komment

2017. április 13. 06:30 Határátkelő

Vonattal a svájci pálmák alatt

Ma lazításképp vonatra szállunk, méghozzá Svájcban. Egészen változatos út lesz ez Mr. Bingham jóvoltából, aki korábban írt már posztot. Lesznek egészen meglepő helyszínek, miközben kisebb gasztronómiai kitérőt is teszünk.

cim_kilatas_a_goldenpass_vonatbol_nyaron.JPGKilátás a GoldenPass vonatból nyáron 

„Zürichben vagyok, illetve hát, most már a Zürich Hauptbahnhofon (főpályaudvaron). Vonattal jöttem, de mindjárt megyek is vissza Genfbe, a választott hazámba, bár igazából ő választott engem. A jegy már a zsebemben. 

Villámlátogatás volt. Egy szakmai kerekasztal miatt. Jó alkalom a svájci németet gyakorolni, illetve leginkább az értését. Folyamatos koncentráció, mintha kavicsok lennének a szájukban, és azon keresztül torzan gördülnének ki az ismerős-ismeretlen szavak. 

Egy ideig küzdök, figyelek, két kézzel kapaszkodom, de exponenciálisan szívja az energiám, nem lehet a végtelenségig csinálni, elengedem. 

Annyira úgysem érdekes, nem is azért jöttem. Ismerkedni, networkingelni. Mindig mondom, hogy Genfből jöttem, így még a hochdeutsch-ot is megbocsájtják, még örülnek is neki, hogy nem franciául kell beszélni, bár sokan elég jól is tudnak, akár át is váltanak, ha kell. 

Genfben a beszél-e németül kérdésre leginkább egy gőgös és kissé lenéző mosoly a válasz. Ki van zárva. Igaz, tíz évig kötelező volt az iskolában. Erre kifogás mindig van, rosszul tanítják, a svájci németek úgyis csak a schwitzerdütschöt beszélik, minek erőlködni. Igazából egyszerűen utálják, mint anno a legvidámabb barakkban a kötelező oroszt. 

Egy hely van a világon, ahol a „német” nem a minőség, megbízhatóság és a világszínvonalú mérnöki tudás megtestesülése, hanem egy kvázi harmadik világbeli bevándorló. Zürich ez a hely. Mert a svájci németek még olyanabbak, és mindig a hasonló nemzetek között a legnagyobb a feszültség. 

A svájci vonat más 

Vonattal jöttem, vonattal megyek. Szeretem a vonatokat. A svájci vonat más. Pontos. A falunkból egészkor és óra 29-kor indul a vonat. Félkor a vonat már nincs ott, ki volt írva, így jártál, mi szóltunk előre. 

A svájci vasút minden évben publikálja a teljesítménymutatóit. 2016-ban a svájci vonatok 88%-ban pontosak voltak (értsd: maximum 5 percen belül a kiírt menetidőhöz képet), 1%-kal jobb, mint egy évvel korábban.

robog_a_jungfrau_vonat.JPGRobog a Jungfrau vonat 

Most egy új, innovatív programot is bevezettek. Egy különleges éves eco-bérletet lehetett venni limitált számban, amiben az éves első osztályú bérlethez jár egy elektromos BMW i3-as használata is, lehet a P+R parkolókat ingyen használni, illetve a célállomáson lehet használni car-sharing (közösségi autózás? – kicsi furcsán hangzik) rendszerben működő autókat, ami olyan, mint a Bubi biciklik Budapesten, csak autókra. Az is nagyon tetszik, hogy az appjukban tényleg 10-15 másodperc alatt lehet jegyet venni. 

A mozgó iroda 

A svájci vonat tiszta, modern, van konnektor, a telefonos mobilkapcsolattal internet. Nekem mozgó iroda, jobb kilátással, mint a legdrágább genfi iroda a tóparton. 

Genfből Zürich 3 óra, egyhelyben ülök, mégis elsuhan a Genfi-tó, a Mont Blanc, Európa legmagasabb csúcsa, Lausanne, a Neuchateli-tó, berni Alpok, Bern, majd Zürich. 

Nem tudok más vonatról, ahol mindig, legalább három nyelven mondják be az információkat, leginkább németül, franciául és angolul - az olasz-svájciak ezúttal (soha) nem osztottak lapot.

Szeretem a svájci vasutat. Átmegy hegyen-bokron, de leginkább hegyen. Európa 10 legmagasabb vasútvonala közül 8 van Svájcban, a legmagasabb is svájci, a Jungfraubahn, ami a 3454 m magasan lévő Jungfraujoch csúcshoz visz. Fogaskerékkel, ebben jók a svájciak, ld. még svájci óra. 

Vonattípusok 

Vannak más kedvenc hegyi vonataim, az egyik a GoldenPass, ennek több vonala is van. A kedvencem, ami Montreux-ből, Château-d'Œx-n és Gstaadon át Zweisimmenig megy. 

Ebből van egy „Belle Epoque” klasszikus verzió, amiben úgy érezhetjük magunkat, mint az Orient Expressen, a másik vonattípus a GoldenPass panorámás vonat, aminek a tetején is hatalmas üvegablakok vannak.

Montreux az egyik kedvenc városom Svájcban, a Genfi-tó partján, különleges mikroklímája van a környező Alpok miatt, olyan a sétánya, mint a francia Riviérának, pálmafák és mediterrán növényzet, ám ez párosul a nyáron is látható hósapkás hegyekkel. Nyáron, vitorlásról a legjobb.

setany_montreux_mellett.JPGSétány Montreaux mellett 

Sajtos kitérő 

Château-d'Œx már a hegyekben, 1000 méter magasan, aminek a különlegessége amellett, hogy az leghülyébb és legritkább francia betű van benne („Œ”), az, hogy itt van minden évben egy hőlégballon fesztivál. 

Emellett az Etivaz sajt is ebben a régióban készül, a gourmand sajtevők simán megmondják íz alapján, hogy milyen magasságban legelt füvet evő tehén tejéből készült. Részemről annyi, hogy sós, de finom. 

Svájcban adja magát a sajt és a fondü, mert az ország felét betakarja az Alpok. Basszus, mit csináljunk ennyi heggyel? Legeljenek tehenek! Jó ötlet, de mi legyen a sok tejjel? Mondjuk, legyen sajt? Zseniális! 

De várjál, mi a francot csináljunk ennyi sajttal? Olvasszuk meg és zabáljuk meg fondünek. Illetve van még a raclette - itt egy hatalmas (akár 32 kg-os) kerek sajttömböt ketté vágnak, alulról melegítik, és a tetején megolvadt sajtréteget egy hosszú, széles lapos késsel lehúzzák pár szem héjában sült krumplira. 

Brigitte Bardot és Madonna kedvence

Kicsit elkalandoztam, a következő nagyobb megálló Gstaad, ami már német-Svájcban van, semmi átmenet, egyik falu csupa franciául beszélő, a következő svájci németül beszélő, itt egész pontosan a bärndütschi-t (= berni német dialektus) beszélik. 

Gstaad az egyik legdrágább üdülőfalu, Brigitte Bardot, Roger Moore és Madonna kedvencei között, nagyon szép, de szerintem nem emelkedik ki a sok gyönyörű alpesi faluból. 

Ha már alpesi falu, akkor nálam Zermatt viszi a pálmát (a svájci pálmákról még később). Autómentes, csak vonattal lehet elérni. A faluból fantasztikus kilátás nyílik a Matterhorn csúcsra, ami szinte tökéletes háromszög alakú, a Toblerone csoki erről kapta a mintáját.

matterhorn_latkepe_zermattbol.JPGMatterhorn látképe Zermattból

Itt van a Gornergrat vonat, ami 3000 m-re visz fel a faluból, nyáron nagyon jól le lehet túrázni vissza a faluba télen pedig a síelés. Itt japánul és kínaiul és tájékoztatnak. 

Nyáron is lehet síelni a gleccseren, 3900 és 3600 méter között, pólóban, napszemüvegben. Amikor 3900 méterre felér az ember, két lépés fölfele és már el is fogyott a levegőd, itt már nem olyan sűrű a levegő. Azért itt síelni télen az igazi, az egyik legjobb síterep az egész világon, a síterep egyik fele Olaszországban, másik fele Svájcban. 

Mediterrán hangulat és svájci tisztaság 

A nagy vonatos ábrándozás közben veszek egy svájci kolbászos hotdogot az egyik árustól, és nézem az induló vonatok listáját az információs táblán, álmodozom, nosztalgiázok. 

A közeli Zugba egy rövid kitérő, Zuger kirschtortét enni, a tóban a mini Jet d’Eau (= a híres 140 méterre fellövő szökőkút Genfben) utánzatot nézni, nevetni, hogy csak Bentley és Lamborghini van a mélygarázsban, és cégnevek százai a postaládákon (Zug svájci adóparadicsom is egyben). 

Esetleg Churba vonatozni, Graubünden kantonba, onnét föl Arosásba, ahol már maga a sífalu is 1800 méteren van, nappal a napsütéses pályán, friss havon csúszni, este pedig fondüt enni fehérborral. 

a_lago_maggio_partjan.jpg

ascona_a_lago_maggiore_partjan.jpgA Lago Maggiore partján

Akárhányszor nézem az induló vonatokat, leginkább mindig egy Luganóba vagy Locarnóba tartó vonatra szállnék fel. Még a piros, fehérkeresztes zászló leng, de olasz szó mindenhol, pálmafák, mediterrán hangulat, és mégis svájci tisztasággal és precizitással gondozottak a korzók a Luganói tó és a Lago Maggiore partján. Nagyon jó a vitorlás élet, szépen látszanak a svájci hegyek és van olasz kaja, meg svájci csoki. Álmaimban itt fogok nyugdíjasként tengődni.

locarno_latkepe.jpgLocarno látképe 

Luganóba vagy Locarnóba Zürichből a világ leghosszabb, közlekedésre használt alagútján vezet át az út. A hegyek miatt a svájci vasúttársaság a világ legjobb alagútfúrója, bár nyilván a magyar M6-os autópálya alagútjaival nehezen veszi fel a versenyt. A Gotthard alagút 57 kilométeres (az M6-oson nem mértem, de kb. 57 méter?), van ahol 2000 méterrel a hegycsúcs alatt fut át. 

Zürichből még Budapestre is van napi két direktjárat, egy éjjel, egy nappal, 11 órás vonatozás, széltében végig egész Ausztrián. 

Melyikre szálljak? „INSTIGE!” - ordítja a kalauz, rájövök, hogy ez einsteigen, beszállás. Irány Genf, haza, végállomás.”

HÍRMONDÓ 

Németesek előnyben

Azoknak kedvezünk elsősorban, akik német nyelvterületen akarnak dolgozni, bár rögtön az első ajánlat pont Hollandiába szól.

Négy magyar régió Európa szegényei között

Magyarország négy régiója is az „alacsony jövedelmű régiók” kategóriájába tartozik - derül ki az Európai Bizottság új jelentéséből, amely azt vizsgálja, hogy mi segíti elő és mi akadályozza e régiók versenyképességéének javulását, és azok miért nem érték még el az EU esetében elvárt szintű gazdasági növekedést és jövedelmet.

Rettenetes a daráló 

A szezonális munkák nagy előnye, hogy pár hónapig tartanak, és elég szépen lehet keresni velük. Hátrányuk viszont, hogy ebben az időszakban ember legyen a talpán, aki állja a sarat. Az ausztriai St. Antonban dolgozó Márton márpedig ember a talpán…

Kizárható-e Magyarország az Európai Unióból? 

Az utóbbi napokban a CEU-ügy, majd pedig a civil szervezetekre vonatkozó törvény beterjesztése nyomán politikai nyilatkozatokban és sajtójelentésekben is felmerült annak a lehetősége, hogy elindulhat egy olyan folyamat, aminek a vége akár Magyarország kizárása is lehet az Európai Unióból. De vajon jogilag és politikailag egyáltalán elképzelhető ilyen lépés?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr412420731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geeeteee 2017.04.13. 17:26:46

@Horthy Miklós cselédje: A feltételezésed is hibás. Dehogy kormányoznak, csak lopnak. A magyar jövőt a múlt ejtette csapdába.

dhrbikes 2017.04.13. 17:26:46

Luganoban voltam kétszer, 2003-2004-ben, én is megjelöltem nyugdíjas éveimre :)

2017.04.13. 17:29:08

@swing gitan:

Haha, nagy kedvencem a film. "If anyone orders Merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot", zseniális.

A könyv is megvan, de kábé a harmadánál abbamaradt, a csajom kindle-jén van ugyanis.

Shaktee 2017.04.13. 17:33:54

@Nagy kámpics: Nem is értem hogy tudtak ilyen jo filmet csinalni a konyvbol :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.13. 17:34:15

@Demi78: na az egyszer a frászt hozta ránk. Csendesen autóztunk a sínek melletti úton, egyszer csak egy ilyen elzúgott mellettünk s még pár pillanatig láttuk az enyhe dombon átsuhanni, hááát.... eszméletlen gyors volt!

@swing gitan: áááá, Giamatti, big like. Kedves, igen, ez jó jelző rá.

Shaktee 2017.04.13. 17:34:55

@Nagy kámpics: A film utan rendesen felment a borfogyasztas amerikaban, s nalunk is :-) arra is?

Shaktee 2017.04.13. 17:44:59

@Nagy kámpics: a csecsemokrol + Loui CK(székely) jutott eszembe :-)

www.youtube.com/watch?v=Q-RtrFYROy8

2017.04.13. 17:52:51

@swing gitan:

"arra is?"

Már hogy Mo-on? Nem tudom, nem vagyok benne biztos, hogy látták elegen hozzá a filmet, amikor kijött.

Az biztos, hogy én elég sokat vedeltem akkoriban, de akármennyire is imádtam a filmet, bennem fel sem merült, hogy a bort is beépítsem a diétámba.

A borozásra csak később kaptam rá, amikor a rosék divatba jöttek, a vörösekre meg csak itt portugáliában. Érdekes, hogy boros nemzetként gondolunk magunkra, de szerintem (bár én bevallottan csak egy prosztó, mennyiségi fogyasztó vagyok, a roppanós savak szakértését meghagyom másoknak) elképesztő ordenáré szennyvízek (is) futnak otthon bor címszó alatt -- bár asszem, az utóbbi években jövünk fel bor meg sör terén is. Mo. egyre jobb hely, ebből a szempontból legalábbis biztos.

Igazi ótvar borokat lengyelországban ittam még. Többnyire az alsó polcról válogatok eleve, az az én világom, ráadásul polákia nem is borvidék, de olyan rettentő moldáv meg bolgár meg tökömtudja borokat lehetett ott találni, hogy hujjujjuj.

Megjegyzem, lehet, hogy azokat nagyobb értelme volna tartogatni meg gyűjtögetni, garantáltan nem fog romlani a minőségük. :)

Shaktee 2017.04.13. 17:59:34

@Nagy kámpics: Tudtad hogy Sandra, a szexi szereto a filmben idevalosi?
en.wikipedia.org/wiki/Sandra_Oh
Aki betori az orrat amikor kiderul hogy nos a bukosisakkal :-)

Borokrol, hát bevallom hogy nem vagyok egy connaisseur, amolyan diggerféle a palettám, neha beindulok s veszek markas, dragabb borokat, de nem erzem a kulonbseget a 8 dollaros s a 30 dollaros borok kozott.
Egy poharka vacsi utan..tobbet nem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.13. 18:07:46

@P.Elliot: "Hat aki elozor lat hofedte hegyeket abba biztosan ugy beleeg az elmeny hogy azontul minden hegyet az eloszor latotthoz fog hasonlitani. "

Emlekszem, en a tengerrel voltam igy:) 15 evesen az Adriat lattam eloszor eletemben, es szo szerint megkostoltam, hogy tenyleg annyira sos-e :))

geeeteee 2017.04.13. 18:08:12

@mojyo: Nincs. Intézem magam, mint a világ ura. :D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.13. 18:08:16

@geeeteee:

A korrupcióval nem lehet megbuktatni a fideszt, mert a magyar nép is velejéig korrupt.

A magyar nem tartja bűnnek a korrupciót, kivéve ha őt kihagyják belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 18:14:28

@Hobbiszakács: Ez ok, csak akkor a dinnye tűzkövet magyarázd meg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.13. 18:30:01

@swing gitan: Ez tok jo, koszi a film otletet! Nem ismertem, meg fogom nezni. Annal is inkabb, mert egy csomo forgatasi helyszin a filmben mind ismeros. Sokszor szoktunk azzal jatszani a ferjemmel, hogy egy-egy film helyszineire tippelunk (sok filmet forgattak CA-ban). Santa Barbara, Oxnard, Santa Maria mind itt van a "kozelunkben" (itteni viszonylatban - kb. 100 merfoldes korben), es jartunk ott.

Dikusz 2017.04.13. 18:36:10

@Hobbiszakács: a merlot-nál az utolsó ízt kecskesz@rnak olvastam:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.13. 18:36:29

@swing gitan: A winery-k listaja, ahol a filmet forgattak :) (Ha esetleg vki erre jar:)) Solvang egyebkent egy roppant kedves, hangulatos kis "muzeum-varos". Ide telepedett danok alapitottak, es nepszeru turista hely. Finom peksutemenyeket ettunk ott :)

www.embassysuiteslompoc.com/our-location/sideways-filming-locations

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 18:36:49

A ropogós savak magyar fordítása egyébként a "savanyú mint az ecet".
A tanninokban gazdag bor szintén szinonimája az "olyan savanyú hogy az uborka kiugrik belőle" jelzőnek.

Csodabogár 2017.04.13. 18:46:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez tény. Mi is sokat jöttünk így, igaz csak Feldkirchből Autoreisezugal Bécsig. Spóroltunk vele egy napot.

Dikusz 2017.04.13. 18:46:22

@Pink Petsch: nagyon régi felvétel, talán nem is ismered Kazal Lászlót, olyan fiatal vagy:))). Remek színész, ez a jelenet mosolyogtató.

Van, amikor IC-vel utazom -Szeged, Hajdúszoboszló- egy évben többször is. Mindegyiken volt internet, de gondolom a többi IC vonaton is.

Dikusz 2017.04.13. 18:46:59

@diggerdriver: akkor ezek guggolós borok.

2017.04.13. 19:23:16

@Dikusz: Valóban nem, google-n megnéztem ;)
Magyarországon belül nem utazom vonattal, szóval biztos úgy van. A railjeteken viszont csak az osztrákoknál éled fel a net. Nem tudom, miért, talán nem tudtak megegyezni a magyar szolgáltatóval?

geeeteee 2017.04.13. 19:36:51

@Horthy Miklós cselédje: Szív megszakad. Hogy lehet ebből kimaradni? Feldobom apámat, anyámat? Mi közöm hozzájuk?

2017.04.13. 19:38:34

@Nagy kámpics: "Megjegyzem, lehet, hogy azokat nagyobb értelme volna tartogatni meg gyűjtögetni, garantáltan nem fog romlani a minőségük. :)"

Szerintem ez szuper otlet, egy igazi szarbor gyujtemeny, hasonlit egy regi almomra, amugy, hogy ugyanis hamis festmenyekbol, szobrokbol, es ekszerekbol nyissak muzeumot, vagy legalabb kuraljak egy kiallitast :D

Egyebkent nem tudom, hogy ezt tudod-e, de a moldavok meg a magyaroknal is buszkebbek a boraikra, es meg vannak gyozodve, hogy vilaghiruek, szerintem ez onnan eredhet, hogy volt olyan, hogy a Szovjetunio volt a vilag, de szerintem a fiatalabb generacionak mar ezekben az orszagokban sincs meg ez a koztudomasu vilaghiru teny :D

A masik kommentedet is most olvastam, meg kell vedenem a fondut, szerintem a fonduhoz nem is kell turelem, vagyishat az tuti, hogy nem kell 20 percet varni egy falatra. Sajnalom, hogy az elso elmenyed rosszul sult el es mindenfele tovabbi asszociaciokkal illeted szegenyt. :D Amugy raadasul nem is a jollakott embereke, vagyis en ugy tudom, pont az benne a lenyeg, hogy igy mindenfele maradekot is meg lehet enni. Tenyleg nem olyan nagy macera egyebkent, de a csokivaltozat szamocaval, uuuu az az igaz. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 19:44:03

Hogy a bánatos picsába lehet eltűntetni ezt a sok felugró ablakot?
Az egész blog.hu már másból sem áll mint ilyen ugráló ökörségekből.
Faszért kell ezt ráerőszakolni az emberekre?

tanato 2017.04.13. 19:46:29

@Dikusz: Sok vonatozás téma:Nemrégen olvastam,hogy egy frissen 65.-öt töltött ember bevonatozta MO: Összes vasútvonalát,ez lett a hobbija,néha még a vonaton is alszik.TKP. el is gondolkodtam vonatozni én is szeretek és ha erőben megérem ezt a kort hogy ingyen utazzak/Már csak 7 év/lehet hogy lekopírozom az illetőt.Beosztotta magának a vonalakat négyzethálós rendben és precízen megtervezve fokozatosan megcsinálta a projektjét.
SŐt lehet hogy a szlovák és román vasutak Kárpátokon átmenő szép tájakon átívelő panorámás vasútvonalait is bejárom.

Shaktee 2017.04.13. 20:13:23

Gabor s masok, ugy tunik hogy a Chrome browser jobban tolerálja az ugralo ablakokat, nalam legalabbis..ipadrol sincs semmi gebasz a Safarival.

2017.04.13. 20:14:00

@diggerdriver: Aplikáld be az adblockodba a @gabors: által megosztott linket.
Amit a magam részéről köszönök, mert tényleg geciidegesitő a reklám.

Dikusz 2017.04.13. 20:15:22

@diggerdriver: tudtam, hogy nem kell az egészet leírnom, nem ismeretlen a számodra a poén:))))

Kínomban már arra gondoltam, hogy szigszalaggal leragasztom a monitor alsó részét, ahol felpattognak ezek a baromságok.

2017.04.13. 20:15:46

@swing gitan: Nekem az Opera beszopta -tényleg átvergődte magát a ki s mocsok az ABP-n-, de gabors megmentette a hazát ;)

Dikusz 2017.04.13. 20:18:57

@Pink Petsch: a railjeteket meg te ismered jobban, országon belül még nem utaztam velük. Sőt volt olyan VOLÁN-busz is, ahol szintén volt. Azokon a buszokon, amik az autópályán közlekedtek, nem kis falvak közöttiek.

2017.04.13. 20:25:43

@Dikusz: De csak mert velük ingázom ;) Ha utaznál velük, akkor nyáron és sátoros ünnepekkor lehetőleg ne tedd, mert tömve vannak. Igaz, hogy a MÁV csak helyjggyel ad el jegyet rájuk, viszont az ÖBB és a DB nem, szóval tudnak eléggé heringek lenni is. Emlékszem tavaly nyáron egyszer leszállitották Hegyeshalomnál a fél bandát, mert annyira tömve volt a vonat, hogy a kiváló magyar pályán úgy vélték, jobb félni, mint pofára esni :D

mojyo (törölt) 2017.04.13. 20:28:22

uBlockkal nincsen :)

Shaktee 2017.04.13. 20:28:59

@swing gitan: 300 ora kozmunkara itelték.

Teged kellett volna inkabb, a szotyival egyutt soprogetni.

t74 2017.04.13. 20:30:05

A 2008-as EB idején épp Zürichben voltam. Vonattal mentem, visszafelé is megvolt a jegyem. Úgy döntöttem azonban, hogy maradok még egy hetet és megnézek pár meccset. Telefonáltam Budapestre a MÁV József Attila utcában található jegyirodájába, hogy az általuk kiadott jegy átírása más időpontra okozhat-e problémát a svájciaknak (és nekem). Az ügyintéző nagyon kedves volt, még vissza is hívott és tájékoztatott, hogy a más időpontra való átírás semmi gondot nem okozhat, mert a vasúttársaságok közötti és államközi szerződések miatt Magyarország, Ausztria és Svájc ugyanannak az utazási zónának számít. Addig is sokszor utaztam már Svájcba vonattal (a Railjetek akkor még persze nem jártak) így némi kétkedéssel fogadtam ezt, de egy ideje már EU tagország volt Magyarország, ezért bíztam ebben az "ugyanaz a zóna" dologban. No, a zürichi főpályaudvaron viszont csak mosolyogtak és nem is nagyon értették, hogy miről beszélek. Több szintet is végigpróbáltam felfelé, de mindenhol elutasítottak. Mindenképpen maradni szerettem volna és meg is tehettem ezt, így végül vettem másik jegyet. Az, hogy miért is utasították el az "ugyanaz a zóna" elvet, akkor vált egyértelművé (bár addig sem voltak illúzióim), amikor a kétszintes és modern, tiszta svájci vonatok között megláttam a MÁV által küldött, kívül iszonyúan piszkos és rozsdás, belül pedig büdös vagonokat.
Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a MÁV hazaérkezésem után visszatérítette a fel nem használt és a svájciak által át nem írt jegy árát.

Shaktee 2017.04.13. 20:31:09

@swing gitan: A hintára értve :-))

De ha a szotyi sepregetne akkor folaldozom magam, orommel (ha sorosgyuri fizeti nekem a repulot!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 20:31:44

@gabors: Hiába teszem be az adblockba azt írja sikertelen a szűrőlista érvénytelen.

Shaktee 2017.04.13. 20:39:38

@Pink Petsch: naccerű.

Pho levest viszek haza, mitszósz? :-)

2017.04.13. 20:41:35

@diggerdriver: Hm, nekem elfogadta. Az "Add your filters" fülnél Add hozzá a szürőidet vagy valami ilyesmi lehet magyarul próbáltad?

2017.04.13. 20:43:50

@swing gitan: Nem szeressem annyira .. az a túrós csusza jobb lett volna koviubival ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 20:48:48

@Pink Petsch:
Merthogy magyar az adbolckom. Van ilyen hogy opciók egyéni szűrőlisták és hogy oda tegyek egy url-t. odateszem és kiírja hogy sikertelen.

Shaktee 2017.04.13. 20:48:59

@Pink Petsch: koviubival????????? jájjjj, nejem cukorral eszi zsidosan pedig echte szittya, az is borzaszto :-))

Kepzeld, hoztam a minap egy kolleganak csuszát, ket evesen kerult ki ide, mar inkabb francia mint magyar, de ilyeneket ert hogy szevasz fasz..stb :-)..na hozom hogy apoljam az o matyarsagat, 50 eve nem evett, nem csipte igazan szegeny Pali(paul), talan a porcok miatt...peig fincsi volt :-)

2017.04.13. 20:51:46

@t74: Legalább korrektek voltak a visszatéritéssel. Az sem mindig magázól értetődő.
A MÁVnak különben vannak érdekes elképzelései a tekintetben, hogy milyen kocsik felelnek meg egy nemzetközi járathoz. A Budapest-Berlin járatra csatolt termekocsik, például egyáltalán nem. A kettes ülések szembe vannak foritva egymással, de asztal nincs közöttük, konektorról ne is álmodj, de ami a legnagyobb probléma, nincs hely a csomagoknak. A közepes méretü bőröndök sem férnek fel a fenti tárolókba, a nagyoknak esélyük nincs. Más tárolók meg nincsenek kialakitva. A vonathoz van csatolva néhány cseh termes kocsi is. Ég és föld.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.13. 20:56:11

@Pink Petsch:

Kérdeztem már múltkor, nem válaszoltál?

A kupiban dolgozol még vagy már szakácskodsz?

2017.04.13. 21:05:34

@diggerdriver: Ne várjál ... leszedtem az angol ABP-t (aztaqrva! mennyi reklám!), és felraktam a magyart. A magyarnál azt mondja, ilyen fülek vannak a Beállitásoknál:
-Szürő lista
-Add hozzá a saját szürőidet
-Engedélyezett domainek
-Általános
Na most, bemásoltam az "Add hozzá a saját szürőid" fülbe gabors filterét a "Szürő hozzáadása" opciónál, és müködik.
Ezt lépted te is végig? Mert akkor elméletileg müködnie kellene.
Ha még igy se nem, akkor ...hm ... nem is tudom ... milyen régi az ABP-t? (bár ez elméletilag nem kellene számitson)

2017.04.13. 21:09:19

@swing gitan: Miért? Te mivel szoktad? Már a tejfölön kivül ...
Porcok???? Bár azt hiszem, tudom, mire gondoltál ;) Hát istenem, nem egy tagliatelle, az már biztos. :)))

Shaktee 2017.04.13. 21:20:38

@Pink Petsch: tejfel, pörc(piritott szalonna), só. nyista savanyusag..

gabors 2017.04.13. 21:22:37

@diggerdriver: probald igy ... (nem lesz magyaros mert ilysmit csak anglul csinalok (neha) es nekem csak angol menus van remelem menni fog

click ABP ikonra -> Open blockable items.

ez megnyit valami kis ablakot lent...

ott vagy keresd meg ezt :

m.blog.hu/assets/frontend/js/dashboardribbon.min.js?v=20170413 .....

Right click es Block This item

Menj le addig hogy Custom es ott valtoztasd meg a veget ugy hogy a kerdojel utan legyen egy csillag hogy holnap se baszakodjon...

http://m.blog.hu/assets/frontend/js/dashboardribbon.min.js?*

nekem igy megy

De be lehet helybol is irni valahova azt amit elobb irtam

gabors 2017.04.13. 21:24:41

@diggerdriver: " url-t. odateszem és kiírja hogy sikertelen. " van am elotte egy "|" jel is lehet azt hianyolja... de probald egyenileg hozzadni mint blockable item (magyarul meg nem lattam az ABP-t )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 21:30:50

@gabors: Ott van a kérdőjel is meg a csillag is.
Eléje milyen jel kell?

gabors 2017.04.13. 21:30:57

@swing gitan: "Gabor s masok, ugy tunik hogy a Chrome browser jobban tolerálja az ugralo ablakokat, nalam legalabbis..ipadrol sincs semmi gebasz a Safarival. "

Egyenlore meg a ceges Winfossal muszaj nyomnom (+Firefox) majd megirom mivan Debian +icewiesel otthonrol (azon is van ABP)

vagy olyan fasza a blogmotor hogy azon a .js nem is mukszik ... vagy az amazon kindle fire-om Silk-hen sincs semmi. azon nem tesztelik az ilyen "fejleszteseket"

Herr Géza 2017.04.13. 21:30:58

@mojyo: Te jártál is vala Liechtensteinben?? Nekem iszonyat csalódás volt ugyanis.

szalka240 2017.04.13. 21:31:08

@gabors: Egyébként itt miről van szó? Nálam nem ugrálnak se reklámok, se más. Mindössze alul van egy sáv, hogy az oldalon sütiket használnak és meg kellene értenem, de ez már lassan évek óta ott van minden oldalon.

Németország, Win7, Internet Explorer, Popupblocker közepes szinten. Külön blokkolóprogramom nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 21:31:30

@gabors: Én nem tudok angolul nekem hiába mondod.

gabors 2017.04.13. 21:33:20

@diggerdriver: ilyen "|||||||||||" ez a "pipe"-nak nevezett valami nalem a ezen "\" felett van de hogy egy magyar billentyuzeten hol nem tudom....

de megint probald hozzaadni egyenileg a listabol (hasznald a searc/kers ablakot) ... ha lehetne kepernyomentest kuldeni jobban tudnek segiteni...

de ha nagyon zavar majd ki kavarod mar ebbol

2017.04.13. 21:33:28

@szalka240: Az IE-re majd 3 év múlva érkezik meg :DDD

gabors 2017.04.13. 21:34:56

@szalka240: " sütiket használnak és meg kellene értenem, de ez már lassan évek óta ott van minden oldalon." ja addig marad amig egyszer nem clckkelsz hogy OK/Rendben vagy mi utanna eltunik (de lehet tiltod a scripteket) meg lehet a fejlesztes a te browsereden nem mukszik ez akkor neked "fitor"

2017.04.13. 21:37:43

@diggerdriver: Figyelj, ha úgy sem megy a magyar ABP-n, ahogy leirtam a lépéseket (oldalt azért kell frissiteni a filter bemásolása után .. azt megtetted?), akkor válts Internet Explorerre, @szalka240 szerint azon nincs. Szerintem IE-re ki sem fejlesztik az ilyen kis önreklámos okosságokat ;)))

gabors 2017.04.13. 21:39:04

@diggerdriver: Nalam a masodik menu pont illetve CTRL+SHIFT+V vel is megy ez kinyit egy ablakot ahol a blokkolhato "izek" vannak na ott kellene keresni..

nem tud valaki segiteni diggernek akinek magyar ABP-je van ?? nagyjabol az eljaras ugyanaz kell legyen ...

szalka240 2017.04.13. 21:42:26

@gabors: Én viszont németül írom. Az internetbeállításokban a scripteknél a "Statusleistenupdates über Script zulassen" deaktiválva van. Talán ez lehet az ok?

szalka240 2017.04.13. 21:45:22

@Pink Petsch: Kipróbáltam Firefoxon is, ott sincs semmi.

2017.04.13. 21:45:57

@diggerdriver: Ez egy régebbi magyar ABP, szedd le, és tedd fel a legújabb verziót, azon minden úgy van, ahogy én leirtam. 2 perc az egész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.13. 21:46:18

@gabors: Na ez a második menüpont segített. Rámentem és kiírta hogy kattintsak a reklámra amit blokkolni akarok majd vigyek rá egy csúszkát. El is tünt. Köszi.

mojyo (törölt) 2017.04.13. 21:48:32

@Herr Géza: Miert, mit vartal tole? :D

A hamis festmenyeket kiallito muzeum utan a masik almom, hogy irjak egy adoparadicsomos utikalauzt de a Kajman-szigetek meg Belize nem volt meg sajna.

gabors 2017.04.13. 21:49:18

@szalka240: most kiprobaltam egy Chrome-al amig nem fogadod el a sutiket (cookies) addig nem jon ez a fasza uj "fiitor" probald ki ...mi lesz ha elfogadod (varj nekem van IE11 Winfos7-en) megnezem mi lesz .... igen eloszor ott van sutis ize ami valszeg kitakarja css-el a dolgot ... a "MEGERTETTE" utan jon ugyanaz a fasza uj popup lentrol fel ....

Amugy csak szolok hogy ez nagyon nem felel meg az "Accessibility szabvanyoknak"

gabors 2017.04.13. 21:53:59

@szalka240: ' Talán ez lehet az ok? " lehet de akkor NAGYON sok minden nem menne ha minden .js deaktivalt ...

inkabb az van amit mar irtam hogy a sutis csik eltakarja :-)

szalka240 2017.04.13. 21:54:02

@gabors: Firefoxon kipróbáltam, és valóban így van. Akkor inkább nézem tovább a sütis csíkot, az nem olyan zavaró.

gabors 2017.04.13. 21:55:12

@diggerdriver: " El is tünt. Köszi. " cool :-)

2017.04.13. 21:56:22

@szalka240: Az ABP-d beállitásai miatt valszeg ... az új magyar változatban pl. már nincs ilyen opció, hogy a hülye user ne tologasson mindent össze-vissza, gondolom ;)

gabors 2017.04.13. 21:56:42

@szalka240: "Akkor inkább nézem tovább a sütis csíkot, az nem olyan zavaró. " vagy hasznald a firefoxot es add hozza az ABP-t egy csomo oldal SOKKAL szebb a barom reklamok nelkul ... szerencsere olyan helyen nyomom ahol reklamnak helye nincs alapbol ...

2017.04.13. 21:57:50

@gabors: A sütis csik eltünik pár másodperc után, én sem szoktam "megérteni" és leokézni ...

2017.04.13. 22:00:39

@mojyo:

"en ugy tudom, pont az benne a lenyeg, hogy igy mindenfele maradekot is meg lehet enni."

Haha, erre nem gondoltam, ez jó ötlet.
(Nem enyhültem meg azért teljesen, de ez tényleg jó.:)

Herr Géza 2017.04.13. 22:04:28

@mojyo: Olyan kis ékszerdoboz csodát a hegyek között. Gőzöm nincs honnan szedtem ezt a mesét. A várkastély még csak-csak, de a város egy szürke, semmitmondó semmi. És még kihalt is munkaidő után.:(((

Montreaux viszont rulez !!!! Ha tudnék beszélni flancia, már rég ott élnék. Vagy nem. :D

2017.04.13. 22:20:25

Ami meg ezt az új ajánló csíkot illeti, elképesztő ez a blog.hu, nem?

A múltkor szóba került, ugye, hogy üzenetet nem lehet küldeni felhasználók között, ha ékezetes betűt használsz a címben. Le merném fogadni, hogy az a hiba még mindig megvan, és hogy még mindig nem érkezik rá értelmes hibaüzenet.

Erre meg tessék, ezt a csilivili fosszar csíkot hozzáadják.

Ahogy most tüntetésnyelven mondani szokás: meglehetősen elégedtlen vagyok.

Csodabogár 2017.04.13. 22:47:53

@Herr Géza: Miért mit vártál? Van egy főutca sok ezer levélszekrénnyel, no meg a herceg kastélya és néhány souvenierladen.

Csodabogár 2017.04.13. 22:55:22

@Nagy kámpics: HOgy, hogy maradékot? A fondue eleve sajtból van. Van aki maga kutyulja össze, de Svájcban zacskoban árulják a keveréket, már csak a cseresznyepálinkát kell hozzá adni. Na és persze büdös és soha nem lehet kiszellőztetni a szagot.

Lehet persze marha fiéből is csinálni, rengeteg mártogatóssal, de az is bűzlik a hosszas sütögetés közben. A svájciak eleve csak sajtban gondolkoznak ha fondueről van szó.

mojyo (törölt) 2017.04.13. 23:27:50

@Herr Géza: Hat ez van.

@Csodabogár: Nem a sajt a maradek, hanem amit martogatni kell, tobbnyire szomoru, szikkadt pekaru-katasztrofaktol lehet igy meltosagteljes bucsut venni.

NorthPier 2017.04.13. 23:46:06

@Dikusz: "Azért hadd védjem meg a magyar vasutat."
Hát... Védeni védheted, itt még demokrácia van, mindenkinek lehet véleménye :-) Legfeljebb van, aki nem ért egyet veled, mint pl én sem.
Tudnék akkora posztot irni vonatos kalandokról, hogy kilógna a lába az oldalról, dehat ez nem illik a blog profiljába, max ha "Miért költöztem el Mo-ról?" címet adnám neki. Amiben lenne is igazság
de persze nem fedné a teljes valót.
Nem először dicsérted őket, máskor is elgondolkodtam rajta, ugyan hányféle MÁV-ot (Mo-t) ismerünk? Merthogy nekem igencsak cifra tapasztalataim vannak veled ellentétben.

Dikusz 2017.04.14. 00:14:49

@NorthPier: hát, én egyféle MÁV-ot ismerek, viszont más országokét nem. Nem mondanám azt, hogy védem, de korántsem annyira rossz, mint ahogy beállítják. Itt most nem rád gondoltam, de az érdekelne, hogy kizárólag rossz tapasztalataid voltak, és mi volt annyira cifra?
Soha, semmikor nem vettem rossz néven azt, ha valakivel nem egyezik a véleményem. Sőt, annak örülök, ha megírják, mit látok esetleg rosszul. Azt viszont nem szeretem -volt már rá példa, nem tőled, és nem ezen a blogon- hogy alpári módon szóltak be. Mondjuk erre nem reagálok, egy idő után abba is hagyják.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.14. 01:37:27

az a vonatos satras kép ismeros a Jungfraubahn, vagy hogyishijjak..nekem is van ilyen képem ,megkerestem eleg régi, a vonat még megvan a sator is mogotte... csak a holgy mellettem cserélodott le ...:-)

www.kepmegoszto.com/201704140131/58f00a43a6742-img_1677.html

NorthPier 2017.04.14. 01:43:51

@Dikusz: Írod ugyan, hogy nem nekem címezted, de ha az alpári kifejezés eszedbe jutott, talán valahova kellett volna egy mosolygós szmájlit raknom.
Abban viszont igazad van, hogy ezen a blogon nem jellemző, még ha néha elő is fordul. Bezzeg, jártál volna erre régebbi időkben...

Ezektől a svájci posztoktól mindig elönt valami szerelem Svájc iránt (attól függetlenül , hogy Svájci Sapka igyekszik az árnyoldalakat is megmutatni). Én egy véletlennek köszönhetően rövid ideig dolgoztam Svájcban, vágyom is vissza, látni azokat a hegyeket, szívni azt a levegőt... És a fizetés sem volt rossz.
Ha másként nem, hát túristaként, egyszer, majd.
Vonatoztam is egyszer, maradandó élmény volt az is. Kicsit el voltam veszve, németül ugyanis csak köszönni tudok, hegyi németül meg ennyit sem, a franciával viszont egész jól elboldogultam. Voltak kétségeim az utazást illetően, így leszólítottam egy egyenruhást, aki megnyugtatott, hogy csak álljak oda a peronon x helyre - itt van a jegyen is az a betű, az azt jelenti, hogy ott fog megállni az a kicsi, ahova a helyjegyem szól.
Hogy mi...?! Elröhigcséltem az időt a vonat érkezéséig, de kár volt, az a vagon tényleg ott állt meg pontosan az orrom előtt. Máig emlékszem a kék padlószőnyeg mintájára benne...

Ez a tortenet számtalanszor eszembe jutott, főleg akkor, amikor alapos késés miatt három perc alatt abszolváltam az átszállást aluljáróba le, aluljáróból fel nagybőrönddel, majd kétszer végigmásztam a szerelvényt és mégsem tálaltam a kocsimat, mire előkerült egy kalauz, és flegmán mondta, ja, ilyen számú kocsit nem csatoltak, üljek le ahol helyet találok...

NorthPier 2017.04.14. 01:48:19

Opssz, az ugye megvan, hogy a kicsi az kocsi (rosseb ebbe az autokorrektorba), a második történet pedig mo-i.

gabors 2017.04.14. 03:38:31

@gabors: "majd megirom mivan Debian +icewiesel otthonrol (azon is van ABP)"

Nem megy a csodas script semmi nem ugrik fel ... HURRA !!! es semmit nem kellett csinalnom mindezert .. koszi fejlesztok !!!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.14. 06:52:26

@diggerdriver: "Ez ok, csak akkor a dinnye tűzkövet magyarázd meg."

Uuuupszz! Kimaradt a vessző: dinnye, tűzkő...
:-(

Borkostoláson még ezeknél is meredekebb hasonlatokat lehet hallani: bőrszíj, új autó, régi hajó... attól függően, hogy a bor milyen emléket idéz fel a kóstolóban.

Egy tanács annak, aki borkostolón találja magát: a tapasztaltabbja a boron keresztül vett lélegzettel csalogatja elő a totális ízélményt. Ne próbáld utánozni, mert könnyen etnikumútra megy.

Döntsd el előre, hogy nyelsz vagy köpsz. Ha nyelsz, akkor ne felejts nyelés közben kilélegezni. Ez nem megy könnyen elsőre, de mit ér az élet kockázatvállalás nélkül. Legfeljebb az orrodon keresztül spricceled ki.

:-)))

Dikusz 2017.04.14. 07:35:48

@NorthPier: én is szoktam szidni az autokorrektort néha, de cifrábbakat szoktam mondani, a csodálatos magyar nyelv bőséges tárházának:)))

Velem is történt tavaly olyan, hogy a vonatra felszállva nem találtam azt a számú ülést, ahova letehettem volna a nem kis méretű hátsómat. Aztán kiderült, hogy azt az ülést nem is találhatom, mert az ajtó miatt kivették a helyéről. Kiderült a jegyeladásnál nincs javítva a program, hogy ilyen ülés nem létezik. A kalauz szerint hiába jelezték a problémát. Arra viszont még nem jöttem rá, milyen logika szerint is vannak számozva azok az ülések.
Egyszerűen nem ugrik be melyik állomáson, de itthon is tapasztaltam, hogy van számozott peron, és az a számú kocsi tényleg ott áll meg. Külföldön nem lehetett, mert ott nem jártam vonattal. Hiteltelennek tűnik, mert nem emlékszem az állomás nevére, de vagy Szeged (oda járok gyakrabban), vagy a Balaton (Aliga, Füred) egyik állomásán van ilyen.

Dikusz 2017.04.14. 07:37:50

@gabors: Pedig sikerül a te linked alapján eltüntetni az egészet, persze nem nekem, hanem a fiamnak. Ezek szerint kár volt az igyekezetért? :))))) viccvót:))

geeeteee 2017.04.14. 08:25:34

@Zsuzsi65: Ez jó, itt is szoktuk játszani, melyikünk találja ki előbb. A másik meg a rendszámokat nézni, találgatni, na az errefelé nagyon könnyű.
@Dikusz: Boroknál sokszor a minimum sincs meg, emlékszem még, alap, kezdő kérdés, minősítés volt, hogy egyáltalán látott-e szőlőt? Például Csíkban se érik be, mégis van boruk. :D

Dikusz 2017.04.14. 08:50:38

@geeeteee: egyetlen helyen -Őrségben, közvetlen a szlovén határ mellett- kértek elnézést tőlünk a borukért (tényleg nem volt jó) azzal, hogy azon a vidéken nem terem jó bor:))))

adg 2017.04.14. 09:08:34

@geeeteee: Erdelyben ittunk pityokabort. A hegy magyar oldalan krumpli termett, szolo nem. A roman oldalon beerett a szolo, igy csereltek. A magyarok adtak krumplit, a mocok szolot, es abbol lett a bor, a pityokabor.
Amit mi ittunk, az olyan kozepesen szar volt.

DieNanny CH 2017.04.14. 10:05:14

@NorthPier:

"az a vagon tényleg ott állt meg pontosan az orrom előtt. "

Igen, ilyen apróságok, és milyen jól esnek.!
Pl ezért nem szeretek Kelenföldön felszállni a zürichi éjszakaira, mert a bőröndöt végighúzni nem tudom, hány kocsin keresztül, egy rémálom - hiszen ott 2 perc van felszállásra, és nem tudod, a te vagonod pontosan hol áll meg... Pedig, a kocsiösszeállítás szerintem mindig ugyanolyan, tehát csak egy papírlapra fel kellene rajzolni, meg hogy A B vagy C szakaszhoz érkezik a peronon...

Bár, Kelenföldre nagyon sok minden ráférne...

gabors 2017.04.14. 14:59:28

@Dikusz: " Ezek szerint kár volt az igyekezetért? :" Dehogy ha igy jobban szereted az oldalt mar megerte.

Amit irtam az az lenne hogy a fasza fejlesztok nem foglalkoznak csak a "legfaszabb" windows kornyezettel ... (egy csomo mas sem megy hala istennek pl azok a koveto izek meg hasonlok (amiket az ceges gepen nem tudok eltuntetni konnyen mert elegge keves dolgot tudok valtoztatni meg IT-s kent is a ceges configon belul)

anyacska7 2017.04.15. 19:52:41

Há tmit is mondhatnék? Nagyon tetszett az írásod, és valóban úgy van ahogy írod, érdekes ország érdekes nyelvvel. Ha megtanulod a Graubündeni nyelvjárást, nem biztos, hogy Bernben vagy Genfben megértenek :). Imádom Svájcot. Gratulálok az írásodhoz :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása