oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 12. 06:30,  Mennyit keres a magyar? 207 komment

2017. április 12. 06:30 Határátkelő

Mennyit keres a magyar?

Vallomással kell kezdenem, ugyanis elgyengültem picit, és bár másik posztot terveztem mára, nem tudtam megállni, hogy ne változtassak. A magyar parlamentben ugyanis vitanap zajlott, aminek a témája egyébként a határátkelők szempontjából nagyon érdekes volt, de aztán menet közben kiderült, hogy nem csak érdekes, de tanulságos is mindaz, ami elhangzott.

forint_foto_egrian.jpg

A politika az mindenhol politika, és alapvetően nincs is azzal semmi baj, ha az ellenkező oldalon álló politikusok másként látnak folyamatokat, mást emelnek ki egy-egy adatsorból.

A magyar parlamentben kedden elhangzottakról olvasva viszont úgy tűnik, mintha legalább két teljesen párhuzamos ország létezne (nem mintha ez olyan nagy újdonság lenne, persze), melyek közül az egyikben rémes nyomorban élnek az emberek, a másikban pedig sok szempontból jobb a helyzet, mint akár Németországban.

A vita egyébként az uniós tagállamok közti munkabérkülönbségekről szólt, és mivel a magyar határátkelők döntő részt mégis a magasabb fizetések és a jobb élet reményében indulnak el, gondoltam, hátha elhangzik majd valami érdekes is.

Végigolvasva a beszédekről készült összefoglalókat (MTI), kiemelek pár, általam érdekesnek tartott gondolatot, aztán barátunk, a Google segítségével megpróbálom megmutatni a számokat is.

Fidesz: Magyarország az élmezőnyben

Tegye fel a kezét az, akit meglepett, hogy a Fidesz szerint az ország süt, mint a nap, olyannyira, hogy 2010 óta már az élmezőnybe tartozik nem csak a visegrádi régióban, de általában az egész Európai Unióban.

Olyannyira így van, hogy a kormánypárt szerint a bruttó és nettó átlagkeresetek is nagyobb mértékben emelkedtek, mint Németországban, Ausztriában (ez mondjuk tekintve, hogy honnan indultunk, nem feltétlenül akkora bravúr), így sikerült közelíteni utóbbi országok fizetéseihez.

Mondjuk azon azért érdemes elgondolkodni, hogy még a Fidesz szerint is a nettó bérek a visegrádi országok átlagának 77-83 százalékán vannak, és azért itt nem Ausztriáról vagy Németországról, hanem Szlovákiáról, Csehországról és Lengyelországról beszélünk. Magyarán a magyar munkavállaló átlagosan 20 százalékkal kevesebb fizetést visz haza, mint régiós társai.

Persze a kormánypárt képviselői nem felejtették el megemlíteni, hogy a magyarországi bérek felzárkóznak a nyugatihoz, és az adóban is jelentősen kedvezőbb a helyzet, mint az unió átlagában.

MSZP: az uniós rangsor végén

Teljesen más Magyarországot lát maga előtt az MSZP. A baloldali párt szerint Magyarország azon uniós országok közé tartozik, ahol a minimálbér nem éri el az 500 eurót, és az utolsók között is a középmezőnyben van az ország (nem mintha ennek az utolsó fél mondatnak lenne értelme).

A szocialisták szerint míg Dániában 25 euró a bruttó órabér, addig Magyarországon 3,5-4 euró, és ez még úgy is sok, ha a skandináv országban magasabbak a megélhetési költségek.

Az MSZP szerint az egy főre jutó gazdasági növekedés és a bruttó bérek tekintetében is az uniós rangsor végén vagy az ország.

Az ellenzéki párt érintette a kivándorlás problémáját is, ami képviselői szerint részben a kormánynak köszönhető, amennyiben későn reagált és kezdte emelni érezhetőbb mértékben a minimálbért és a garantált bérminimumot. 

Tovább nem nagyon idézgetném a szocialista politikusokat, mert elég sok furcsaságot beszéltek, Szanyi Tibor például azt mondta, hogy szerinte a magyar cégek „meg tudnák fojtani” külföldi versenytársaikat, ha magasabb béreket kínálnának, de ezt a „profitéhes tulajdonosok” miatt nem teszik.

(Mondjuk legalább ilyen cinikus volt a fideszes Bánki Erik azon megjegyzése, mely szerint annyira jól áll a tíz évre vállalt egymillió új munkahely terve, hogy ma már bizonyos területeken munkaerőhiány van. Na ja, mert rengetegen külföldre mentek normális színvonalú megélhetést találni.) 

A Jobbik és a bérunió 

A Jobbik úgy tűnik, azzal kampányol, hogy szüntessék meg a kelet-közép-európai és a nyugati országok közötti bérszakadékot (ha az olyan egyszerű lenne, teszem hozzá én). 

Vona Gábor pártelnök például simán kijelentette, hogy a bérkülönbségekért Brüsszel, a korábbi magyar kormányok és a jelenlegi kabinet is felelős, hozzátette, hogy ez a szakadék „volt a közvetlen oka az elmúlt tíz év két legnagyobb nemzeti tragédiájának, a deviza-hitelválságnak és az elvándorlásnak”. 

Szemben a kormánypárt által elmondottakkal, a Jobbik vezetője úgy vélte, az uniós csatlakozás óta a nyugati és a kelet-közép-európai bérek közötti szakadék egyáltalán nem csökkent. 

Az EU nyugati részével meg kell értetni, hogy ez az ő érdekük is, mert különben a keleti régió tönkremegy és ez az egész uniót magával sodorhatja - tette hozzá Vona Gábor. 

LMP: az ország legnagyobb problémája a kivándorlás 

Az LMP viszont már egyenesen az ország legégetőbb problémájának nevezte a bérválság okozta tömeges kivándorlást, visszautalva arra a minapi hírre, mely szerint 2011-2016 között megduplázódott a külföldön született magyar kisgyermekek száma.

 „Ezek a családok azért mennek el Magyarországról, mert tisztes munkával nem tudnak annyi pénzt keresni, amiből képesek lennének eltartani magukat. Már most is demográfiai krízis van, mi a garancia, hogy ezek a külföldön született gyermekek haza fognak jönni Magyarországra?” - tette fel a kérdést Széll Bernadett. 

Az ellenzéki párt szerint az uniós csatlakozás óta a többi visegrádi ország bérei elhúztak mellettünk, amikor 2010-ben a Fidesz került kormányra már akkor is 8-14 százalék volt a lemaradás, a különbség azóta körülbelül ennek kétszeresére nőtt - jelentette ki. 

Mit mutatnak a számok? 

Remélem, eljutottatok idáig, mert akkor most lássuk, mit mondanak azok a fránya számok, például az OECD adatai. 

Az első táblázat ugyan 2015-ös számokat mutat (nem találtam frissebbet, sajnos), de az jól látszik, hogy az éves átlagbérek tekintetében Magyarország valahol nagyon a bányászbéka hátsója környékén található – konkrétan a vizsgált országok közül csak Mexikót (14 867 dollár) sikerült megelőzni 19 999 dollárral. (Aki kattintgatna az adatsoron, az itt teheti meg.)

Nyilván nem nagyon érdemes mondjuk az osztrák (46 084 dollár), a német (44 925 dollár) vagy a brit (41 384 dollár) bérekkel összehasonlítani a magyart, nem is lenne igazságos, ám a visegrádi országokkal már annál inkább. 

A kép nem túl vidám: a csehek (21 689), a szlovákok (22 031), és a lengyelek (23 998) is előznek minket, és akkor a szlovénokat a sírva fakadás elkerülés érdekében már meg se említsük (33 085 dollár).

average_wages.jpg

Ha már itt tartunk, nézzük meg az Európai Unió hivatalos oldaláról származó (sajnos, szintén 2015-ös) adatokat, melyek a munkaerő költségét mutatják meg, kékkel egyébként a fizetések, sárgával minden egyéb van jelölve. 

A kép eléggé hasonló (azzal együtt, hogy az adatfelvétel óta tényleg emelkedtek a fizetések, tehát ezzel együtt érdemes a táblázatot nézni), az látszik, hogy nagyjából Lettország és Litvánia szintjén van Magyarország, miközben például a horvátok is előznek, nem beszélve a visegrádi államokról (az osztrákokat, németeket, stb. pedig hagyjuk is).

hourly_costs.jpg

A következtetéseket majd levonjátok ti, én csak annyit írnék, hogy egyelőre nem nagyon látszik, miként lehetne a közeljövőben Magyarországon tartani az embereket, amikor ilyen bérkülönbségek vannak.

A Jobbik béruniós javaslata nyilvánvalóan a politikai marketing része, azon viszont érdemes lenne elgondolkodni, miként sikerült ennyire leszakadni a többi visegrádi országtól.

HÍRMONDÓ

Tüntess azzal is, hogy külföldi állást keresel!

A tüntetések napjai vannak Budapesten, sokan mondták, hogy ha most sem változik semmi, akkor elmennek külföldre. Ha így érzel, akkor itt az ideje munkát keresni.

Orbán üldözi külföldre a fiatalokat?

Egy szlovák hírportál szerint a Közép-európai Egyetem elüldözése Magyarországról öngyilkosság, és a magyar miniszterelnök éppen azon ügyködik, hogy előállítsa a saját migrációs válságát.

Nem csak a pénz miatt mennek külföldre a magyarok 

Egyre nagyobb a munkaerőhiány Magyarországon, és bár kapkodnak a jó mérnökök után, jelentős részük mégis más országban keresi a boldogulását. Egy friss kutatásból kiderült, nem csak a magas fizetés miatt mennek nyugatra, és azt is elárulták, milyen változásra lenne szükség ahhoz, hogy hazaköltözzenek.

Ha ügyes vagy, az összes pénzt haza tudod vinni 

Akár havi félmillió forintnyit eurót is meg lehet takarítani az ausztriai hüttékben, ahol éppen ezért rengeteg magyar dolgozik. A pénz ugyan nem sok (nincs 2000 euró), ám ha valaki ügyes, szinte teljes egészében félretehető.

(Fotó: Egrian)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412418505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 07:20:16

Garancia hogy a külföldön született gyerekek hazamennek? Addig ne vegyetek levegőt:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Sokadjára mondom hogy mostmár azért el kellene dönteni hogy az EU olcsó munkaerőnek használja Magyarországot vagy piacnak?
Mert a kettő kizárja egymást.

komisz_kölök 2017.04.12. 07:44:22

Ja mintha csak a fizetesen mulna, a kivandorlas. Pont hogy szepen mutatja a cikk, hogy otthon a jelenlegi hülyeket csak legalabb ugyanakkora masik hülyek valthatjak a parlamentben.

@diggerdriver: nem zarja ki egymast a ket dolog. Ahogy en latom a fizetesek tekinteteben is kette van szakadva az orszag. Jo diplomaval, tapasztalattal vagy vallalkozokent tizszer annyit lehet keresni, mint meloskent. Aki jobban el, veszi a nyugati autot, szolgaltatasokat. Viszont meloskent is enni kell, a Sparban meg Tescoban költik el a penzt ök is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 07:52:46

@komisz_kölök:
Nézd, EU viszonylatban egy 10 millós ország alacsonyan tartott bérekkel mekkora piac?

komisz_kölök 2017.04.12. 08:00:20

@diggerdriver: viszont ha az egesz regiot nezed, az mar valami. Mint ahogy a nyugati cegeknek is egy kalapban vagyunk. Par szazalek itt, par szazalek ott, es mar meg is van a ceges összbevetel.

A bereket nem alacsonyan "tartjak" hanem a gazdasagi realitasok melett ezek a berek alakulnak ki. Az albaniai bereket ki tartja alacsonyabban, mit a magyar ber?

A bereket terhelö adokrol persze lehetne beszelni, de ezt a temat a fenti urak egyemberkent nem nagyon feszegetik.

kék madár 2017.04.12. 08:17:47

@diggerdriver:
"EU olcsó munkaerőnek használja Magyarországot vagy piacnak"
mar miert zarna ki egymast?

Mexikoban az eves ber kb a fele annak amit irtal ~7500 dollar. De a valos meg annal is kevesebb, jo ha az 5000 dollart eleri. A kimutatas a bejelentett berekre epul ami Mexikoban jo ha a lakossag 30%-a.

De a poszthoz: a Fidesz szetverte az orszagot, a gazdasagot, a kozmoralt, mindent, de erre szavaztak a megvezetett, megfelemlitett, megborult szavazok, errol lehet a panelek nappalijaban a Tesco gazdasagos sor mellett okoskodni, almodozni.

Shanarey 2017.04.12. 08:23:07

www.penzcentrum.hu/karrier/tomegevel_lepnek_le_kulfoldre_a_kozepkoru_szakmunkasok_luxusfizetes_varja_oket.1054605.html

Ehhez így korán reggel még annyit, hogy pont ma a meló vége előtt 40 percel (állandó éjszakás vagyok) a közvetlen főnökünk, felhívott minket az irodába, hogy megkérdezze, szerintünk mi a jó, avagy nem jó a jelenlegi munka folyamatban, mi lenne az amivel esetleg a munka könnyebb lenne és persze hatékonyabb. Na ez az amire az átlag melós várhat élete végéig Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 08:24:14

@komisz_kölök:
Mi vaaan?
Gazdasági realitások mellett ezek a bérek alakultak ki.
Igen így is meg lehet fogalmazni a szart.
Szerinted engem vagy másik melóst hol érdeklik a gazdasági realitások?
Ez tudod az elbasztuknak a szinonimája.

komisz_kölök 2017.04.12. 08:40:58

@diggerdriver: huh, azt hittem ertelmesen beszelgetünk.
Esetleg meg valami, ami nem erdekel? Gravitacio? A logika egyszerü törvenyei?
Gondolom azzal is bajod van, h egy mernök többet keres, mit egy melos, pedig egesz nap csak a gepet bamulja, a melos meg megizzad, ami ugye a hatekony, kemeny munka meröszama.

Probald mar vegiggondolni, hogy müködik a gazdasag. Kezdjük ott, hogy te mondtad e mar a fodraszodnak h nemar csak ezret kerjen ezert a kivallo munkaert, te ketezret adsz neki, mert ez siman er annyit. Gondolom autot is ugy veszel, hogy felfele alkudsz. Na pont ennyi eselye van annak h nagyobb bert kapjon valaki, ha kevesebbert is vallaljak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.12. 08:44:19

Nem újdonság, hogy amikor valami egyértelműen 100, akkor az a kormány szerint 50-ről nőtt 150-re, az ellenzék szerint pedig 200-ról csökkent 50-re. Mindegyik politikus be van oltva igazmondás ellen...

@diggerdriver: Miért zárná ki egymást a kettő? Így működik a világ évtizedek óta.

@Shanarey: Én ezt mindig megkérdeztem a csapattól és azoktól is, akikkel együtt dolgoztunk. Viszont aki ehhez nincs hozzászokva, az eleinte csak pislog, de nem válaszol, mert nem tudja értelmezni a helyzetet, hogy ő változtathat a saját munkája szabályain...

2017.04.12. 08:54:27

Havi 47 ezer forintból pedig meg lehet élni, értem?
Hintát pedig várják a dühöngőbe.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 09:04:24

@diggerdriver:

A bérszínvonal az nem valami labdba amit tartunk a víz alatt egy szinten....

A GDP/főtől függ a legjobban a fejlett országokban.

12 ezer dolláros magyar GDP/fővel meg lehet álmodozni csak minek?

Ennyiből nem lehet nyugati béreket adni.

Ha az összes termelt javat a munka kapna meg, még akkor sem lenne nyugati szinten a bér..

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 09:04:38

@diggerdriver:

Ha nem érdekel a háttere a dolognak, miért kérdezed?

2017.04.12. 09:06:06

És befutott! :DDD

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 09:15:31

@Shanarey:

Így van, Nyugaton számít a kisember véleménye...

És mondtad hogy talán kicsit többet kéne fizetniük?

2017.04.12. 09:18:59

@Határátkelő: Egy ilyen témánál nem számitottál rá, hogy felbukkan? Ugyan már ... :D A tegnapi nyilvánvaló okokból nem érdekelte.

lilyhammer 2017.04.12. 09:27:58

@komisz_kölök:
A béreket alacsonyan tartják. Ez az igazság, mivel a nyugati cégek a nyugati bért is kitermelik Magyarországon is, csak épp nem adják meg. Sokszor még hatékonyságban is jobban produkákunk.
Úgyhogy nincs igazad.
A valóság amit senki sem mer kimondani az az hogy:
Az aktuális kormány megegyezik az aktuális nagy multikkal hogy milyen alacsony bérszínvonalat kell tartani magyarországon.
Te soha nem szólhatsz bele, a tüntetés eredményessége is csak pár % töredékösszeg a nyugati bérhez képest, de egy szakszervezetis ezt sikerként könyveli el mert ezzel mintha bizonyított volna hogy mit kiharcolt, így bebiztosítja saját fennmaradását.
Nem lehet hogy a bolti eladó sokszorosát keresse a gyári melós mert nem lesz bolti eladó. Tehát a gyári melós sem kereshet sokszorosát, nem hogy nyugati közeli bért.
Arról nem is beszélve míg a kormányunk most élj politikus elve tömeghazugság alapján működik, addig a keleteurópai többi felzárkózó ország nem a korrupt hazugságok szinonímája hanem a valós felzárkózásé.
Ez a két hazaáruló párt és tagjai már rég nem magyarok, csak magyarul beszélő szemfényveztőválasztási csalók.

2017.04.12. 09:40:54

@lilyhammer: Figyelj, ha a multinak, ugyanannyi bért kellene fizetnie Mayarországon Józsinak, mint az anyaországában Josefnek, akkor mégis elmagyaráznád nekem, hogy mi a jószagú nagynyavalyáért érné meg neki elhagynia az anyaországát? Már csak a "cúna" profit felől nézve a dolgokat.

DieNanny CH 2017.04.12. 10:51:22

@kék madár:

" "EU olcsó munkaerőnek használja Magyarországot vagy piacnak"
mar miert zarna ki egymast? "

Én, laikusként úgy gondolom, azért zárja ki a kettő egymást, mert ha a munkarő olcsó, akkor a bér, amit az állampolgár kap, kevés, ezáltal az illető csupán a létfenntartáshoz szükséges minimumot fogja megvenni, vagyis kevés dolgot lehet eladni - tehát nem alkalmas piacnak.

Mint ahogy gondolom Zara és Gaultier óraszalon sincs pl Szabolcs megyében. (Bocsi, odavalósiak, kellett hoznom egy példát.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 11:09:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Azért abban biztos lehetsz hogy nem értik meg a mondandód ényegét.
Le fogják vezetni hogy Nyíregyházán van Zara sőt most tervezik megnyitni Tiszaburán is.
A fizetőképes keresletnek meg nincs köze a piachoz mert Szváziföldön is eladnak évente két BMW-t.

2017.04.12. 11:25:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @diggerdriver: Hm, ott van némi tévedés mindkettőtök esetében, ahogy sem a BMW, sem a Gaultier nem az átlag Josefnek van szánva az anyaországban sem (a Zara meg nem prémiummárka). Egy Penny, Aldi, Lidl-féle középkategóriás multiknak meg több milliós piac.

komisz_kölök 2017.04.12. 11:25:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: egyreszt, mint irtam, van egy eleg jol kereso reteg, amelyik szepen fogyaszt. Menj be barmelyik pesti plazaba hetvegen, nezd meg. Masreszt a melos is fogyaszt, a különbseg a nyugati meloshoz kepest a megtakaritas merteke.

komisz_kölök 2017.04.12. 11:31:44

@diggerdriver: az a lenyeg, h ti ertitek, legalabbis hisztek benne. Persze, a vilag összes orszagaban meg vannak veve a politikusok, ahol alacsonyabb a ber, mint nyugaton. Egyenlö bert a magyar melosnak! De miert is allnank itt meg, egyenlö bert a vilagon mindenhol, ugyanezzel a logikaval. Svaziföld, Ruanda, Etiopia örvendj!

A kerdeseket persze nem valaszoltad meg. Akkor vegig kene gondolni valamit.

Herr Géza 2017.04.12. 11:56:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az igazság valahol a kettő között van. Gaultier nyugaton sincs minden nagyobb városban sem, a Zarát ugyan nevezhetjük multinak, de azért a piaci volumene (nem a brancson belül, hanem általában a forgalom) szempontjából a "futottak még" kategória.
Enni, inni viszont mindenhol kell. Itt már sokkal kisebb a különbség a fogyasztás terén, azaz a kereskedelmi multiknak a magyar piac is tényező.
De nézzünk egy másik példát a "kedvenc" autós témámban. M.o.-on tavaly nem egész 100e új szgk.-t helyeztek üzembe. Azaz minden századik lakosra jutott egy. És lássuk a többi aránypárt:
V4:
Szlovákia - kb. minden 60. lakosra jut egy
Csehek: minden 40.-re
Lengyelek: minden 90.-re
EU csúcsok:
Németo.: 24
UK: dito
Franciao.: 33
Olaszország: 33
Belgium: 25
Svédország: 27
Ausztria: 26
Nem folytatom, sokat elmondanak ezek a számok szerintem az életszínvonalról. Persze ez önmagában nem mérce.

Herr Géza 2017.04.12. 12:00:05

@Herr Géza: Ja, bocs, nem csak az életszínvonalról, hanem magáról a piacról is. Igaz ott az abszolút számok érdekesebbek. Mondjuk az, hogy M.o.-on tavaly egész évben annyi új szgk.-t helyeztek üzembe, mint N.o.-ban 10 nap (!!) alatt.

2017.04.12. 12:05:07

@Herr Géza: Engem jobban érdekelnének az autók márkái, illetve a kategóriájuk (népautó avagy prémium), mert az talán jobban árnyalná a képet a magyar piacról, illetve azt, hogy a Hondának miért nem piac Magyarország, mig a BMW-nek viszont de, például.

Herr Géza 2017.04.12. 12:21:32

@Pink Petsch: A Honda jelenleg speciel jól láthatóan nem csak a magyar, de a komplett európai piacot leszarja, fél vállról veszi. Ilyen "lyukas" modellpalettája alig van másnak. Van két SUV, egy kis-, meg egy alsó középautójuk, aztán ennyi is. Nem is érti őket itt sem senki. Pedig ennél jóval többet tudnának, ha akarnának.
A többiről meg: a statisztika élén a Skoda, Suzuki, Opel, Ford, VW különböző modelljei, a BMW/Merci/Audi nem igazán tényező (ráadásul azok javát a céges vevők viszik). De nekik presztízsokokból is fontos a legkisebb piac is.

Golf2 2017.04.12. 12:23:06

Aszittem a külföldi pl. Londoni magyar keresetekről van szó...Az se mindig a mosatlan meg a porcica mennyiségtől függ.Csak néha

2017.04.12. 12:26:17

@Herr Géza: Egen, erre tippeltem, hogy a népautók piaca nagyobb, már új autók terén, mivel a prémiumkategóriák presztizsautók új állapotukban, viszont a neppereknél állitólag azok mennek jobban (mondjuk, az sem normális, aki neppertől több éves Suzukit vesz).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.12. 12:38:51

Mennyit keres a magyar?Sokat, rengeteget, és egyre többet, csak éppen nem talál szinte semmit...

Nem nagyon akarom védeni ezt a nyavajás Fideszt, de az MSZP csak fogja be a mocskos pof@'ját, az ő idejükben a minimálbér a 200 dollárt/eurót se nagyon érte el...
Vona(t) Gábor is mesélhetne arról, hogy mégis hogy a vérbe' szüntessék meg a bérkülönbségeket?Agyhalott...

Grafikonok: A norvég és a dán takkerek még mindig kórusban röhögnek a német mérnökök fizetésén... :D

Itt van még egy kis idevágó hírajánló:

www.portfolio.hu/gazdasag/itt_a_terkep_ami_megmutatja_mekkorak_vagyunk_europaban.1.247341.html

www.napi.hu/magyar_vallalatok/igy_huznak_le_tobb_szazezer_magyart_a_beremelessel_megrazo_adatok.633457.html

Ez utóbbi az igazi magyar valóság.Amennyivel emelkedik a fehér fizetés, pont annyival csökken a zsebbe adott kiegészítés.Béremelés magyar módra!

***

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyit_kerestek_atlagosan_a_magyarok.631792.html

Ez is egy nagy humbug. 273 ezer, aha, meg a paci f@$za, az...Még bruttóban sem...

***
Amúgy meg a költészet napjára:

index.hu/mindekozben/poszt/2017/04/12/dolgozik_a_kozterulet-felugyelet/

Edward king, british king, there isn't rajta ing,
Mégis king, british king....
:D

Herr Géza 2017.04.12. 12:40:25

@Pink Petsch: Csak két szám: 2016.-ban, aug. 1.-ig bezárólag a legtöbbet eladott felső kategóriás új autó a Merci E-osztálya volt 181 (!) darabbal, a luxuskategóriát meg a BMW 7-es vezette 56 (!!) darabbal.
Így van, az otthon futó német prémiummárkák java használtan kerül be az országba. Ennek oka sokrétű és sokat mondó is.

2017.04.12. 12:49:43

@Herr Géza: Hm, nah ja, amikor tavaly itt délen elöntötte a népeket a viz, az autók meg aranyhalasdit játszottak, otthon, nem sokkal később hirtelen megugrott a bmw-merci készlet a neppereknél. Természetesen mind megkimélt, 30e km-s, orvos-lelkész házaspártól.

Herr Géza 2017.04.12. 12:54:21

@Pink Petsch: Na ja, otthon használt autót venni neppertől/nem márkakereskedőtől az orosz rulettel egyenértékű játék. Vagy rosszabb. :)))))

Főgebra 2017.04.12. 13:11:50

Így alakultak az átlagórabérek a a visegrádiaknál belépés/2016 viszonylatában. Mindenki azt lát bele, amit akar vagy tud.

Mindezek a pozsonyi Új Szó szerint az Eurostat adatait figyelembe véve:

kepkezelo.com/images/8rna51jhey3q5dune84c.jpg

2017.04.12. 13:16:42

egy nagylepteku bernovekedes nem jobb eletszinvonalat hoz, hanem inflaciot, ha nincs mogotte gazdasagi teljesitmeny. Ezert lassu folyamat a gazdasag felzarkoztatasa. Az elelmiszeripari feldolgozas, nyersanyag feldolgozas, osszeszereles stb ugyan sok munkahelyet teremt, de a hozzaadott erteke keves es ezert alacsony marad a GDP es alacsonyak maradnak a berek. Azert kellene tobbet invesztalni az oktatasba es kutatas-fejlesztesbe, mert akkor kialakulhatna par olya magyar nagyvallalat, amely lefedi a teljes termelesi strukturat a tervezestol osszeszerelesen at a forgalmazaig, es igy a munkahely-teremtese tul huzza a gazdasagot pl mint amilyen a Nokia volt Finnorszagnak, vagy a Samsung Del-Koreanak. Persze pont ez a ket pelda azt is mutatja, mennyire veszelyes, ha egy orszag jolete egy-ket nagyobb cegen all vagy bukik. A magyar gazdasag a rendszervaltas utan ott fordult rossz palyara, hogy amig nagyon helyesen elso lepeskent beengedte a nyugati cegeket osszeszerelesi munkakra (Japan, Kina, Korea is igy kezdte), de nem tette meg a kovetkezo lepest a sajat es nem bedolgozo ipar kialakitasara. Addig pedig nincs GDP novekedes, nincs nagyobb jolet, nem lehet jelentosebben bert fejleszteni. Ez egy alapveto strukturalis problema a magyar gazdasagban, ami mas tenyezokkel sulyosbitva, ugy mint korrupcio, kis es kozepes vallalkozasok tulzott terhei, oktatas leepitese stb. hosszu idore garantalja, hogy Magyarorszag leszakadjon.

Erdekessegkent egy tortenelmi pelda arra, hogy onmagaban a tobb penz nem megoldja a problemat, hanem krealja: a nagy foldrajzi felfedezesek koraban sokaig a spanyolok vittek a primet es hoditottak meg nagy teruleteket. Azt gondolhatnank,hogy ez jot tett a spanyol gazdasagnak. Valojaban azonban a hirtelen, rovid ido alatt bearamlo, nagy mennyisegu ezust elinflalta a penz erteket es gazdasagi valsagot generalt, ami miatt vegul a spanyolok elveszitettek az elsobbseguket a gyarmatokon. Az angolok okosabban csinaltak es a gyarmatokrol bearamlo pluszt gazdasagi struktura-valtasra hasznaltak (gepesites es ipari forradalom), es ezzel rovid ido alatt a leggazdagabb birodalomma valt a UK.

2017.04.12. 13:19:16

@Herr Géza: Áhh, csak akkor van gáz, ha nem sikerült kipofozni annyira, hogy legalább még fél évet elvánszorogjon, és a szerencsétlen madár (aka. vevő) azt képzeli, hogy érvényesiheti bármiféle garanciális vagy jótállási vagy amit behazudnak neki jogát. ;)

2017.04.12. 13:29:48

@Kishableany: Ahogy mondod. És pontosan ezért nem fogja soha egyetlen egy multi sem kiszervezni az anyaországból a kutatás-tervezés-fejlesztés részlegét, csak a legózást és a call centert -azokat sem teljes mértékben, ugye.
Mondjuk, a történelmileg a portugálok is eléggé megszivták a gyarmatbirodalmosdit.

Főgebra 2017.04.12. 13:33:41

@Pink Petsch:
És az a szomorú, hogy ez itthonról mintha nem látszana!
El kell menni a Lajtán túlra, hogy feltűnjenek az evidenciák, amelyek itthonról is láthatóak lennének, ha akarnánk látni őket!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 13:44:13

@Pink Petsch:

Ilyen logikával nézve egyetlen külföldi multi se lenne Svájcba, ha csak ezen múlna.

Főgebra 2017.04.12. 13:49:57

@Horthy Miklós cselédje:

Ó bölcsek bölcse!
Van svájci multi, meg külföldi multi?
A multi, az nem multinacionálist jelent?
Akkor, hogy van ez most kezitcsókolom?

2017.04.12. 14:10:19

@Pink Petsch: pontosan. ez a gazdasag logikaja. A hiba nem a Nyugatban van, ez egy leegyszerusito keplet. Ebben bizony benne vagyunk mind, mind a 10 millioan: a politikusok, akik a sajat hatalmukat es zsebuket nezik, nem az orszagot, a vallalkozok a kis stiklijeikkel es adocsalasaikkal es ugyeskedeseikkel, benne van mindenki, aki valaha barmit megoldott "okosba". Benne van az egesz elit es ertelmiseg, akik nem segitettek a kommunikacioban, tajekozodasban es megertesben egeszen a rendszervaltastol napjainkig, es felelosek a kibeszeles es szembenezes elmulsztasaban, es az ertelmes tarsadalmi vitak hianyaban. Benne van mindenki, aki valaha logott a buszon, arra hivatkozva, hogy a BKV vezer tobbet lopott. Benne van mindenki, aki tanulas, onkepzes, onmaga fejlesztese helyett ul a fotelban es ertelmes musorok helyett trash-reality-t bambul, mert azon nem kell gondolkodni. Benne van mindenki, aki vevo az egyszeru uzenetekre "allitsuk meg Brusszelt", mielott megertene hogyan meg az EU dontesozatala, es hogyan mukodik az EU forrasok felhasznalasa. Mind benne vagyunk. En is: a hallgatasommal, a kulfoldre koltozessel, a kulfoldon latott jo peldak es jo gyakorlatok haza-nem-hozatalaval, azzal, hogy csak itt kommentelgetek, de valojaban nem teszek semmit stb. Ideje lenne vegre egyszer, a magyar tortenelemben eloszor nem a kulfoldet, a tortenelmet, a vilagot, az idojarast, a foldonkivulieket es mindenki mast hibaztatni, hanem elfogadni, hogy elcsesztuk, igy kozosen, es megprobalni kiutat talalni belole. Nem tudom hogyan. Csak azt erzem, hogy nagyon frusztral, hogy mas kozep-europai orszagok, vagy balti orszagok ugyanonnan indulva husz ev alatt hova jutottak.

2017.04.12. 14:13:30

@Főgebra: Dehogy, sőt, nem egy korábban értelmesnek tartott emberrel beszélgetve jöttem rá, hogy szinte elvárják, de legalábbis erősen sértődve reklamálják, hogy de-miért-nem-hozza ide-x.y.-a fejlesztést? Azért, mert nem az Üdvhadsereg és a Vöröskereszt szerelemgyereke, b+, pont azért.

2017.04.12. 14:17:02

@Horthy Miklós cselédje: Te, neked nem nagyon kellene olyan fogalmakról beszélned, amelyekről nincs saját tapasztalatod. Igy a logikáról sem nagyon kellene szót ejtened.

2017.04.12. 14:22:33

@Kishableany: Engem már nem frusztrál, ugyanis rájöttem arra az alapigazságra, hogy csak egyetlen életem van, de ha halhatatlan lennék sem tölteném olyan reménytelen dolgokkal az időmet, hogy rávezessem arra a magyarokat, hogy bár egyszer ebben a rühes életben ne mást hibáztassanak a saját hülyeségükért.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 14:30:38

@Herr Géza:

Nem úgy volt hogy új autót venni gazdasági öngyilkosság?

Most meg az lett a jólét egyik indikátora? :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 14:30:45

@lilyhammer:

Ez nem minden esetben igaz, de sok esetben igaz.

Az AUDInak pl. német szinten van a termelékenysége Győrben, a bérek pedig finoman szólva sincsenek német szinten.

Lehet szépítgetni, de mocskos sokat megspórolnak Győrben (IS).

lilyhammer 2017.04.12. 14:31:01

@Pink Petsch:
Azért mert a kormány szerint itt képzettebbek az emberek, ami persze nem igaz.
Ha háromnegyede lenne a munkabér akkor is megérné nekik.
Ezt a háromnegyedet a többi keleteurópai unios ország el is érheti.
Magyarországon meg most is stagnáltak vagy csökkentek a bérek.
tudod miért? mert a forint megint rosszabb lett, mert a bedolgozó cégeket mindig olcsóbbra cserélik időnként.
Mert a gyári szakmunkás bérek stagnálnak vagy ha nincs éves béremelés sem, még csökken is a rossz forint miatt.
Nem jobb a helyzet sehol sem alkalmazottként, mert munkaoptimalizálás címszó alatt gyorsabban ezáltal többet kell dolgoznod ugyanannyi idő alatt.
Mert állami támogatásokat kapnak ilyen olyan címszó alatt a multik hogy embereket vegyenek fel tehát legolcsóbb bérért.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 14:31:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A nagyon gazdag nyugati országokban is csak szerényen tud luxus dolgokat fogyasztani a széles munkásosztály.

A szolgáltatószektort sehol nem a munkásosztály tartja el, hanem a középosztály és attól felfelé.

Igen, Svájcban is...

Herr Géza 2017.04.12. 14:31:59

@Pink Petsch: Na azert ez sem teljesen stimmel. A Boschnak igen komoly fejlesztőbázisa üzemel otthon (Gyömrői út 120., ha nem tévedek...). A helyszín ma huszadrangú kérdés lenne, ha a dolgozók nem hús-vér emberek lennének még mindig. Azaz oda megy a fejlesztés, ahol van szakképzett munkaerő. Ha (és amíg) Magyarországon van, akkor oda. De: egy fejlesztőközpontot (technikailag) még egy gyartósornál is könnyebb egy hét alatt akár a föld túlsó végére is elköltöztetni.

Herr Géza 2017.04.12. 14:41:40

@Horthy Miklós cselédje: De, így van. A privát véleményem szerint igen. És pont ezért a jólét egyik indikátora, ha az emberfia arra (is) költ, amire józan ésszel nem kéne.
A másik: a lízingelt/hiteles autóknál már csak úgy van kitalálva a világ, hogy a legjobb feltételek az újakra vannak. A cégek szinte csak ebben gondolkodnak, a magánemberek jó része úgyszintén.
De ezt te úgysem érted. Hisz neked minek autó (ami önmagában igaz is), az csak "feszíteni" van. Jogsid (pardon "hajtásid") lesz valaha???

2017.04.12. 14:43:23

@lilyhammer: A kormány szerint azért van munkarőhiány Magyarországon egyes ágazatokban, mert túl is teljesitették az "egymillió új munkahely" projektet. Remélem, csak cinikus faszok, és legalább ők maguk nem hiszik el. No, ennyit a kormányról.
A multi meg egyetlen cég sem felfelé béralkuszik, pláne, ha olyan legó-munkákról van szó, amelyeket egy csimpánz is megtanulhat némi gyakorlás után. Szóval, alkalmazkodik az adott ország -sőt, olykor csak országrész- általános bérszinvonalához. Tudnak ők felfelé is alkudni, amikor szakember-hiány van egy-egy területen. Naná! Csak az sosem nem a szalag mellett lesz.

@Herr Géza: Tudtam én, éreztem, hogy meg kellett volna jegyeznem, hogy "teljes mértékben kiszervezni" ;))) De most már mindegy ... Mindenesetre bérezés szempontjából az ott dolgozók sem ütik a Josef mérnök szintjét.

mojyo (törölt) 2017.04.12. 14:44:30

@Pink Petsch: Meg ha az Udvhadseregrol is lenne szo amugy, akkor se tudna feltolteni magyarokkal a K+F allasokat, mert az oktatas evtizedek ota erre az osszeszerelouzem/multis-csicska (elnezest) kepzesre van kondincionalva es a magyar egyetemek kozott keves valodi ugynevezett "szakmai muhely" letezik. Persze az ilyesmi penzbe kerul, az meg minek ilyenekre, mikor masok kiszolgalasabol is priman meg lehet elni, kicsit langymeleg de eleg nekunk az.

Herr Géza 2017.04.12. 14:44:48

@Horthy Miklós cselédje: "Az AUDInak pl. német szinten van a termelékenysége Győrben, a bérek pedig finoman szólva sincsenek német szinten."
Ó, a szakértő úr. Honnan van ez az infó? Egyáltalán mi az, hogy termelékenység? Definiálnád?

Főgebra 2017.04.12. 14:48:59

@Pink Petsch:
Mindezek mellett az a vicc, hogy a béreket a multik húzzák felfelé Magyarországon. Meg kell nézni, hogy a magyar tulajdonosi hátterű kkv. méretű cégeknél milyen béreket fizetnek, szemben a multikkal. A multiknak doszta elég egy kicsivel többet fizetnie, mint a helyi magyar cégeknek és mindig megkapja a legjobb munkaerőt!

Főgebra 2017.04.12. 14:50:40

@Herr Géza:
Ebbe pedig a transzfer árak miatt nem szabad belemenni, mert soha senkitől valós gazdasági adatokat nem kapsz, ergo minden okoskodás hamis, mert a kiindulási pont is hamis!

Herr Géza 2017.04.12. 14:57:26

@Főgebra: :D Tudjuk: pénzszivattyú, Soros, meg az UFÓ-k. Vagy gyíkemberek?

2017.04.12. 15:04:11

@mojyo: No, igen, az sem elhanyagolható kérdés, hogy legalább középtávra tud-e számolni egy adott multi elegendő szakemberrel a K+F részlegén? Nem ismerem a magyar felsőoktatást, de ezek szerint olyan nagyon nem. Legfeljebb pár területen, vagy a "régiek" között találhat szakembereket. És mint Herr Géza oly találóan megjegyezte, egy K+F részleget összecsomagolni, és elkölteztetni bárhova, nem egy bonyolult és időigényes feladat (A gyártósorokat sem annyira nehéz, mellesleg).

@Főgebra: Hát, a magyar kkv-k bérfizetéséről hiába is keresne az ember megbizható statisztikát. Még az is lehet, hogy fizetnek annyit, mint egy multi, csak ők ezt szürkén teszik, ami nem mindenkinek felel meg. Ez a multik egyik előnye ilyen szempontból, a másik meg az évenkénti bér-újratárgyalások, amiket valóan előbb-utóbb követniük kell a kkv-knak is, ha nem majmokat karnak kapni a banánért, amivel legszivesebben fizetnének. No persze, a fogcsikorgatva végrehajtott emelést azért a szürkében csinálják, biztos, ami tuti alapon.

Főgebra 2017.04.12. 15:08:55

@Herr Géza:
Ne komolytalankodj!
Te is tudod, hogy milyenek a magyar leányok és az anyacég közötti elszámolások!
Nem úgy megy az, hogy otthon csak a vállalati általános költséget adják még hozzá!
Akkor, ha az összehasonlítás darabban, méterben, literben történik, akkor lehet összehasonlítani termelékenységet, abban a pillanatban, hogy dollárban vagy ajróban jön az összehasonlítás, az egy valótlan adatot eredményez!

Ha nagyon kell, mondok egy valós cég, valós adatain alapuló számot is, de jobban örülnék, ha megmaradnánk az általánosságnál!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 15:14:24

@Herr Géza:

Egyébként ahhoz képest hogy a magyar bérszint a német kvázi harmada negyede, nem is olyan szar az a 1 friss autó 100 emberre arány.

Ugyanis a magyarnak is hasonló árat kell fizetni érte mint Jürgennek, csak éppen sokkal kevesebb pénzből.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 15:14:35

@Pink Petsch:

"Tudnak ők felfelé is alkudni, amikor szakember-hiány van egy-egy területen. Naná! Csak az sosem nem a szalag mellett lesz. "

Mo. legjobb régióiban (É-Dunántúl + Budapest) konkrétan takarítónő sincs elég.
Ez elég árulkodó.

És akkor azt állítod hogy nem kell segédmunkás mert az úgyis van elég.
Nincs.
Véget ér az a korszak.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 15:14:51

@Herr Géza:

Ha jól tudom Győrbe van egy hatalmas motorgyár, ahonnan mennek az audikba a motorok.

Nyugati minőség, nyugati áru, nyugati áron.

EGyértelmű hogy német szinten van a termelékenység, hacsak lassabban nem megy a szalag.

De miért menne lassabban?

Ez a reláció mondjuk egy mcdonalds esetén nem igaz. Ott se nyugati termelési szint nincs (kisebb vásárlóerő miatt), se nyugati termékek nincsenek (valamivel olcsóbb), tehát nyugati termelékenység sincsen...

De az AUDI tipikus példája annak hogy német termelékenységű gyár üzemel Magyarországon.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 15:14:58

@Főgebra:

Miért lenne ez vicc?
Ez a természetes.
Ahol régebb óta megy a kapitalizmus, ott a tőkések is jobban fel vannak tőkésedve, így a bér is lehet több.

A csóró országban meg annyit fog adni amennyiért talál megfelelő munkaerőt.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 15:15:06

@Herr Géza:

Igen, a képzett munkaerő a központi kérdés.

Egyre inkább az lesz a kérdés, mert egyre magasabb fokú az automatizáció.

Egyre kevésbé lesz már az a trend hogy megy a multi a csóró országba nagyot szakítani.

Oda fog menni ahol a legtöbb neki kellő képzett van.

Herr Géza 2017.04.12. 15:21:19

@Főgebra: Pontosan. Kereslet-kínálat, alaptörvény.

Nem tudom megvan-e még valakinek az első nyugati cégek tömeges megjelenése M.o.-on, 1990-91?
Jöttek az US cégek, a maguk jó naív módján felvették Gáz Gizikét adminisztrátornak az otthon megszokott bérszinttel, vagy kicsivel alatt, forintosítva azt. Mire az amerikai főnök harmadszorra járt M.o.-on, Gáz Gizike már Merdzsóval járt dolgozni a rózsadombi társasházból. Ez neki is szemet szúrt, utánanézetett hát a magyar adminisztrátori bérszínvonalnak és rájött, hogy mekkora marha volt. Gizike ment tehát, jött helyette Pirike az ötödéért. Amikor Pirike a seggét verte a falhoz örömében és feszt a főnök slicce után kapkodott, hogy háláját "kézzelfoghatóbban" is kifejezze, akkor John Smith (CEO) már tudta, hogy helyesen cselekedett. :))))))))
És ez csak részben vicc, tudok olyan amerikai cégről, ahol ez majdnem szőról szóra így játszódott le. A németek persze már akkor is pragmatikusabbak voltak, meg eleve jobban ismerték Magyarországot. Az én főnököm először megnézte a mérnöki fizetéseket otthon, aztán azt mondta, hogy oké, adok kétszer annyit, de nincs másodállás, maszekolás, GMK, meg anyám kínja. Adok céges autót/telefont/PC-t, de nem nyafogsz túlórapénzért, ha egy nap nem tudsz pont 8 óra munkaidő után mindent elhajítva hazamenni. Adok 30 nap alapszabit, de ha a nagynénéd macskáját temetik, akkor nem sumákolsz táppénzes papírokkal, hanem kiírod azt az egy napot. Fair alku volt? Az. Ki a tökömet érdekelte, hogy a német munkatársam Németországban ugyanezért a melóért 50%-kal többet kap? De láss csodát, amikor aztán kikerültem vissza N.o.-ba, az sem volt kérdés, hogy immár ugyanannyit kapok, mint a "Josef".

2017.04.12. 15:21:27

@Horthy Miklós cselédje: A takaritáshoz egy bejegyzett takaritócégnél OKJ-s bizonyitvány kell. A segédmunkához elég a 8 osztály. Almát a körtével. Mondom, hagyd a francba a logikát, nem megy az neked.

Főgebra 2017.04.12. 15:21:53

@Horthy Miklós cselédje:
Isten bizony szóba állnék veled, ha egyszer életedben nem a betanult 100x ismételt paneljeidet pufogtatnád 101x is, hanem valami eredetit mondanál.

Ezeket otthon a bullshit generátoroddal gyártod szakmányban?

2017.04.12. 15:27:06

@Herr Géza: Az volt a bölcsészek aranykora a multi-szférában, mert rajtuk kivül olyan sokan nem beszéltek idegen nyelveket, már úgy általában :DDD (ez persze, nem kapcsolódik szorosan a fizetésekhez, csak egy kicsit).
Khm, azért otthon "Josefet" nem túlóráztatta ugyanaz a főnök, vagy ha mégis muszáj volt, akkor kifizette.

mojyo (törölt) 2017.04.12. 15:44:59

@Pink Petsch: Magyarorszagon szerintem kivalo szakembereket kepeznek, ha kivalo szakember alatt a kivalo tudasu, lojalis folyamatmernokoket erted, es ez most nem leszolas, meg az elozo multis csicska se sertegets akart lenni, hanem csupan annak hangsulyozasa, hogy nagyon keveske onallo, fuggetlen K+F projekt fut a magyar egyetemeken, vagy kerul ki ugynevezett innovacio ennek eredmenyekepp az egyetemekrol, es meg abbol a keveskebol is elfojt csirajaban egy jo darabot a "vallalkozobarat" kornyezet. Magyarorszagon az oktatas szervilizmusra kondicional sajnos, raadasul a muszaki es a kreativ teruletek nagyon keves helyen merik metszeni egymast (ez az emberek fejeben is igy van valami miatt, kerdezd csak a @tanatot. :D), mikozben a vilagot elobbre tolo innovacio pontosan valahol ebben a metszetben tortenik altalaban.

2017.04.12. 15:46:49

@Herr Géza: Ja, mellesleg ezért is röhögtem mindig nagyon a Szomszédok cimü eposzon, hogy Alma a német-magyar állampolgár, németül anyanyelvi szinten, angolul felsőfokon beszélő karakter beragad pultosnak az ex-e csehójában (bocs, presszó :D).
Igaz, megértem, egy multinál nem engedték volna a stábot forgatni, de akkor is, mennyire ergya már az ilyen karakter-épités ;).

2017.04.12. 15:52:29

@mojyo: Nos, én ugye a reál területektől kissé messze állok, de egy folyamatmérnöknek, a megnevezés alapján, nem a kutatás és a fejlesztés az elsődleges feladata, ha jól sejtem, hanem a már
futó projektekkel való akármicsinálás. S ha ez igy van, akkor eléggé gáz a helyzet, mert nemcsak az egyértelmüen szolgáltatói-területeken képez droidokat a felsőoktatás, hanem ott is, ahol nem feltétlenül kellene.

Herr Géza 2017.04.12. 15:54:12

@Pink Petsch: Nem, nálunk Josefnek is ugyanolyan volt a konstrukció: céges autó/telefon/(akkor már) laptop, az autó korlátlan magánhasználattal (aminek a maszek benzinköltségét is a cég fizette), cserében nincs tülórapénz. Amivel a cég érdekes módon soha nem élt vissza. Volt "blokkolóóra" is egy bizonyos beosztásig, a munkaidőt nyilvántartották, ha plusz órád volt, ment az Arbeitszeitkontódra, ha napközben dolgod volt, kiblokkoltál, elintézted, no problem. Ha sok órád volt pluszban, kivetted szabadnapban, de azt is megértük, hogy kiadták kötelezően, mert éppen uborkaszezon volt. Ez nagyjából vígan működött, soha nem gyűjtött össze senki annyi pluszt, hogy ne tudta volna értelmesen kivenni (ld. a német hosszú hétvégés ünnepeket). Viszont, ha a legnagyobb csúcsba beesett egy újabb projekt, akkor a főnök összehívta a csapatot és azt mondta, hogy "Tudom, mindenki a füléig van melóval. Ezt mégis meg kellene csinálnunk. Biztos lesz benne szombat-vasárnapi meló is, meg hét közben is jópár túlóra. Aki benne van, annak a projekt után hozzácsapok a fizujához egyszeri x-ezer eurót. Ki vállalja?" Mondjam, hogy ritka volt a "nem"?

2017.04.12. 16:01:57

@Herr Géza: Jaaa, igy bővebben kifejtve azért más a leányzó fekvése ;). Akkor ez nem annyira a megszokott sablon-multis multi volt, hanem inkább projekt-alapú. Az más, tudom, az az IT cég, ahol voltam egyszer anno mindenes eléggé igy müködött, volt, hogy a srácok egy része, szinte beköltözött a céghez, aztán napokig nem láttam őket.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 16:14:30

@Pink Petsch:

Abból is hiány van.

Mit gondolsz miért van Budapesten bruttó 160 ezres bér a mekiben?

Talán mert nincs emberük.

Bukik az elméleted hogy segédmunkás mindig lesz elég...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 16:14:33

@Pink Petsch:

De nyilván mindjárt azt fogod mondani hogy a mekis melóhoz is OKJ bizonyítvány kell és azért fizet jobban meg azért nincs emberük.

Herr Géza 2017.04.12. 16:25:33

@Pink Petsch: Hát én ennél a cégnél soha nem hallottam nyafogást túlórakifizetés miatt, pedig ott töltöttem eddig a legtöbb időt a pályafutásomból. Igen, szombat délután, vagy vasárnap de. is mindig álltak autók a céges parkolóban, legtöbbször ugyanazok. De pontosan tudtuk, hogy Hans herótot kap az asszonytól, inkább bemenekül a céghez. Udo hétközben minden du. 5-kor lép, mert 3 különböző edzésre jár, viszont 9-nél hamarabb nincs is bent, mert nem az a korai kakas típus. És így tovább. Ők mire fel nyafogtak volna pl. vasárnapi pótlék ügyben?
De ilyen volt a nagyfőnök is. De.10-nél hamarabb nála nem volt élet. Ha viszont a cégnél volt és nem úton, akkor este 10-kor még égett nála a villany. A hétvége java a családé volt, de vasárnap este 6 felé megjelent és maradt sokszor éjjel kettőig. Mindenki tudta, hogy ez nála az intenzív időszak, ilyenkor senki nem zavarja, nincsenek telefonok, stb. Az eredményt meg láttuk hétfő reggel az email fiókunkban..... :)))))

lilyhammer 2017.04.12. 16:50:00

@Pink Petsch:
Droidokat képez a felsőoktatás is bőven, megnyugtatlak.
A szakmunkának meg most sincs becsülete nálunk.
Az autógyárak tele vannak betanított munkát végzőkkel, sokszor megvásárolt szakmával, vagy szimplán szakács, pincér, 8 osztály-os robotolókkal olyan poziciókban ahol már elkélne 1 diploma.
Műszakvezetőhöz meg kell már az is pedig Jozef ott németben érettségivel Audi VW Akadémia (betanított képzés)-el figyeli a robotmelóst.
Már akkor amikor a győri Széchenyi Főiskolából Egyetem lett (Audi miatt) tudni lehetett hogy az autóipari betanított mérnökök fogják vinni a prímet az általános gépeszmérnök helyett.
Hogy még szörnyűbbet mondjak az egész autóipar betanított munka lett kb akkoriban amikor a dugattyús motorok maradtak az innováció helyett kb 2000 környékén, tehát már csak csiszolgatni lehet őket.
Ha nincs a Tesla a Nissan Leaf,Toyota Prius kb most is csak ezt tennék a németek. Csiszolnának mert ahhoz nagyon értenek, na
meg a marketinghez.

2017.04.12. 16:56:46

@Horthy Miklós cselédje: Nem, édesapa, azt fogom mondani, hogy cuccolj szépen haza, és állj be a mekibe melózni, ha szerinted a bruttó 160 ezer bármire is elég. Bruttó 160 ezerből éhen halsz Budapesten. Ne az általad utált Nyugaton baszd a rezet, az állam nyakán élősködve, hanem takarodj szépen haza, és melózz a bruttó 160 ezerért, ha az szerinted olyan hatalmas összeg, te parazita!

2017.04.12. 17:09:40

@Herr Géza: Mondom én, hogy nem tipikus multi ;) Igen, kb. igy zajlottak a dolgok annál az IT cégnél is, ahol én voltam, csak kicsiben.

@lilyhammer: Jaja, a felsőoktatást emlitettem én is. Az autóipart nem ismerem, kösz a leirást.
Jó szakmunkás meg persze, hogy nincs elegendő. Nemcsak pincér vagy szakács, de burkoló,kőmüves, mindenféle szerelő, asztalos és a többi. Leléptek a "feketén, vagy max. szürkén dolgozol, addig, ameddig én mondom, és a pofád befogod" munkáltatói gyakorlat elől. Aki maradt, és jó, az meg 2040-ig van ellátva megrendelésekkel. Visszaütött a nagy vállalkozói "öntudat" meg az okosban megoldás. Már várom a balatoni rablóbanda menetrendszerinti sirámait szezonkezdetkor.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 17:56:16

@Pink Petsch:

Egy kis szobát fenn lehet belőle tartani.
Kicsi lesz, külvárosi lesz, de megoldható a megélhetés.

Nagyon durva túlzás az hogy éhenhalsz ennyiből...

Tény hogy nem lehet jól élni otthon segédmunkából, de éhezés nincs.

2017.04.12. 18:02:10

@Horthy Miklós cselédje: Meg a lónak a nemiszervét, azt lehet! Ennyiből a lakhatás jön ki meg a rezsi, és a BKV-bérleted. Ennyi.
De mondom, ne csak szájalj itt nekem, hanem cuccolj haza, és bizonyitsd be, hogy tévedek. Addig csak szimplán egy kis hazug ingyenélő vagy.

tanato 2017.04.12. 18:04:56

@mojyo: Hát igen.nálam még a bölcsészmérnök kínaiul hangzik.
Persze keveredhet mindkét vérvonal egy emberen belül,lásd DIgger.
De amin anno vitatkoztunk az hogy én azt állítottam döntő többségben ilyen esetben a reáltudományból,él meg az illető és az alkotás mint,művészet örömszerző hobbiként funkcionál,lásd Digger pl.Persze ha "kifut" a személy és megél a művészeti énjéből is ,feladja az eredetileg művelt ,műszaki vagy orvosi szakirányát és "hivatásos művész",alkotó lesz.

kék madár 2017.04.12. 18:10:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @diggerdriver: ennel a dolog sokkal bonyolultabb. Egy vasarlo Mezokovesden 100-szor tobbet er egy vasarlonal Bangladeshben. A marketing vilagban a legnagyobb ertek a vevo, es a legnagyobb meroszam a CAC - customer acquisition cost. Ha keves a penze, azt fognak neki eladni amire van vagy epp nincs: barmit hitelbe, vagy eppen magat a hitelt.

mojyo (törölt) 2017.04.12. 18:36:00

@tanato: Ez nem a donto tobbseg, hanem ez az egyetlen palya amire lattal peldat, de ettol meg nincs igazad :D

Azt hiszem az lehet a problemad, hogy a muveszetre mint valami elvont vilagmegvalto intellektualis csucs produktumra gondolsz, es nem egyszeruen egy alkoto folyamatra. Kerlek szepen fogadd el mar el vegre, hogy a muveszet is egy palya. Az alkalmazott muveszek nagy tobbsege (formatervezok, grafikusok, stb) iparban dolgozik (nahat) es nagyon sokan, peldaul en is, muszaki vegzettseguek. Meg a kepzomuveszeti kepzesekbe is be van eleg sok realtudomany epitve, sot, megkockaztatom, hogy egy kepzomuvesz szobrasz tobbet tud az anyagok fizikajarol, kemiajarol, mint a tarsadalomtudomanyokrol.

Nem tudok ennel egyszerubben fogalmazni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 18:52:07

@Pink Petsch:

Tehát szerinted nekik nincs mit enniük, ugye?

Érdekes módon megélnek valahogy.

(megoldás : olcsó kisszoba a külvárosban)

Pfdd 2017.04.12. 20:00:57

Ezek a grafikonos értékek hogy jöttek ki? 20.000USD évente az közel 500.000FT-os kereset havonta. Nem hiszem hogy itthon ennyi az átlagbér, de ha igen akkor holnap felmondok.

lilyhammer 2017.04.12. 20:01:14

@Pink Petsch:
sajnos errefelé az aktuális sztárszakma fut a cnc esztergály
meg a hozzá köthető gépszerelők hada akiknek bármikor ott figyel az olcsójános fizetési lehetőségű munkahely majd minden sarkon mint a ...váknak, na persze hazai viszonylatban lehet vele jó helyen szakítani is. Pláne ha van üzleti érzék jó induló tőkével nyelvtudással, vállalkozói szellemmel. Amióta Kína drágább lett fut a szekér az ilyeneknek mint a ...vaannya. Majd egyszer ez is lefut.
Az építőipar virágzik mert vannak páran emészthető építhető kereseti pozicióban. de lesz ez még így se én úgy érzem.
Autószerelő meg csak az igazán fos helyekre kell, na nem mintha eddig bármelyik maszek szalon is a zsebébe nyúlt volna bejelentett fizetés, vagy akár robotteljesítményfizetés hatására sem. Ez az egyik halott szakma ha nem vagy maszek mehet betanított munkásnak mert az is fizet úgy mint a rabló márkaszalon és haverjai. A nagy BP-n is ez van.

Alexease 2017.04.12. 20:01:24

Ezek a szamok nem sokat ernek, nalunk nagyon durvak a kulonbsegek. Az orszag felso 10%-a huzza fel ezeket a szamokat, a nagy atlag ennek a harmadat (sem) keresi meg.
Ennyit keresnek (20E$), szarnek a vilagra:D

Nico 1 2017.04.12. 20:01:33

@diggerdriver: az OLIGARCHÁKAT piacnak, a többi ostoba bunkó magyart meg olcsó munkaerőnak

kék madár 2017.04.12. 20:07:27

@Pfdd: ezek teljesen vad ertekek, a bejelentett fizetesrol szolnak, ezert ertelmetlen pl., a mexikoi szam

2017.04.12. 20:11:18

@Pfdd: Azok? Hát azok igy:
"Average wages are obtained by dividing the national-accounts-based total wage bill by the average number of employees in the total economy, which is then multiplied by the ratio of the average usual weekly hours per full-time employee to the average usually weekly hours for all employees. This indicator is measured in USD constant prices using 2012 base year and Purchasing Power Parities (PPPs) for private consumption of the same year."

tanato 2017.04.12. 20:13:28

@mojyo: Én elfogadom,változik a világ,nincs éles határ ezek között.Csak számomra más ugrik be a művész kifejezésre mint neked.

Shaktee 2017.04.12. 20:13:32

@kék madár: hát költözünk haza? :-)

2017.04.12. 20:14:01

@lilyhammer: Hm, hát egyszóval sz.rban van a haza, úgy látod?

VT Man 2017.04.12. 21:00:55

@diggerdriver:
"EU viszonylatban egy 10 millós ország alacsonyan tartott bérekkel mekkora piac?"

Multis ketchupot megveszi a 10 millio magyar is. Ugyanannyi penzert/db, mint nyugaton, max kicsit kevesebbet tesz a "milanoi spagettire".

Mekkelek 40 2017.04.12. 21:01:22

Építőipar ,egyszeű bádogos ,Ausztria Bécs.
Tisztességes munkáért tistességes bér !!
4300 euro bruttó!!
2800 euro netto !!
*14 /év
Nincs diplomám csak egy jó szakmám !
Megbecsülnek nincs baszogatás ha tisztességesen elvégzed a dolgod ,szociális háló (1500 euró /hó munkanélküli segély 12 hónapig ha elvesztenéd a munkád)
Nagy esély egy tiszességes nyugdíjra (ha megéled )
-nem (migránsoznak!! mint idehaza a sok műhülye hanem az embert nézik!)
Ezek az érvek vannak a külföldi munkavállalás mellett a hazait ugye nem kell bemutatom !
Heti 38,5 óra munka (gyakorlatban hétfőtől csütörtökig )
Ki mit választ ??

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 21:04:13

@Pink Petsch:

Hogy?

Te úgyis azt fogod mondani hogy 100 ezer HUF egy szobabérlés is Budapesten, nem igaz?

Így hogy bizonyíthatnám.

Egy kis szobát ki tud fizetni a külvárosban, vagy ha már bent akar lakni, akkor 1 szobatárssal meg tud élni.

Világvárosokban nem nagyon élnek jobban a segédmunkások...

gabors 2017.04.12. 21:15:55

@Pfdd: "Ezek a grafikonos értékek hogy jöttek ki? 20.000USD évente az közel 500.000FT-os kereset havonta. Nem hiszem hogy itthon ennyi az átlagbér, de ha igen akkor holnap felmondok.

KB ugy hogy bizony a felso 1-2% tobb szazszorosat keresi mint Te ("az egyszeru melos nem szemelyeskedes) nezd meg egyik masik allami ceg vezetojet HAVI tobb millio ... (es van beloluk eleg)

ati27 2017.04.12. 21:19:09

@Kishableany:
Nagyon szépen megfogalmaztad.. Kb ennyi. Ezzel le is lehetne zárni minden vitát..

2017.04.12. 21:22:38

@Horthy Miklós cselédje: Úgyis munkanélküli vagy már jó 2 éve, és a segélyen héderelve lököd itt a hülyeségeidet.
1. Költözz Budapestre.
2. Vállalj a Mekiben munkát bruttó 160 ezerért.
3. 2 hónap után jelentkezz itt a blogon a tételes elszámolással
4. Akkor bebizonyitottad

De nem fog menni, mert:
1. 160.000 bruttó az 106.400 nettó,
2. Egy háromszobás lakásban a legkisebb szobát kibérelni minimum havi 40.000 - peremkerületben
3. A közös költségre, a rezsire nyugodtan számithatsz egy ekkora lakásnál havi 40.000 - nyáron lehet, hogy csak 25.000 lesz, de a fütési szezonban, ha megúszod 60.000 alatt, akkor hálát rebeghetsz. (Ha távfütéses a lakás, akkor más melót kell keresned, ami jobban fizet)
4. A havi BKV bérlet 10.000.
Most tartunk 90.000 forintnál a 106.400 forintból, és még egy szelet kenyeret nem vettél.
5. Marad neked havi 16.400 forintod kajára, ruhára, gyógyszerre, szórakozásra.
Sok sikert!

graphics 2017.04.12. 21:29:40

@lilyhammer: merrefelé van ez? Érdekelne, komolyan!
Köszi!

graphics 2017.04.12. 21:29:49

@Főgebra: 160*8,3=1328 Eur/hó
Ez cca. 410eFt/hó

Ennyit keresnek átlagosan Abszurdisztánban? hehe... még mosolyra torzul a szám!
200-300 euró differenciáért a fe ne se menne nyugatra.

ati27 2017.04.12. 21:42:54

@Pink Petsch:
Én mekkora mázlista vagyok. :) KF-en dolgozok évek óta, mint gépészmérnök. Végigcsináltam egy teljesen új koncepciós sebességváltó mechanizmust a prototipustól a sorozat gyártásig. Én voltam a felelős a design-ért. Ebbe érts bele, hogy benne voltam a sűrűjében. Gyártáselőkészítés, beszállítókkal kapcsolat műszaki témákban, gyártással kapcsolat stb.. stb.. Most pedig robot fűnyíró fejlesztésen dolgozom, (szintén új koncepció) most van korai proto fázisban.. A vicc, hogy nincs diplomám, vagyis lenne az is villamosmérnöki (számítógép hálózatok szakirány) amit meló mellett csináltam meg anno. Persze nincs nyelvizzgám, ergó nem kaptam meg. :) Igaz azóta a magyar mellé 2 nyelvet felszedtem, úgy hogy 30 elmúltam mikor "leléptem".. És akkor csak pár szót tudtam angolul.. :D Tehát nem magyarországon vagyok, ez gondolom egyértelmű.. :D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 21:43:10

@Pink Petsch:

Tehát szerinted 120-180 ezer egy 3 szobás lakásnak a rezsije kkja Budapesten.

Innentől kezdve hagyjuk a vitát, komolytalan.

Meg lehet élni szobát bérelve Budapesten alacsony bérből is, ennyi a lényeg.

Te meg fújd csak tovább hogy 15 ezer HUF marad mindenre.

room_101 2017.04.12. 21:43:25

@Pink Petsch: 100+ nm családi házban (3fôre) a rezsink: (éves dijak 12-ede)
gáz (cirkó) 12000
villany 8000
viz/csatorna 4000
szemét 2000
Nehogy egy kis szoba rezsije 40 ezer legyen, ha nekem igy 26

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 21:43:28

@Pink Petsch:

Egyébként a 160 az alapbér, műszakpótlékok is vannak, bérletet meg térítik.

Nem túl fényesen de ki lehet húzni egy szobát bérelve belőle, ha nem lehetne már régen felkelések lennének a városban.

Ugye nem gondolod komolyan hogy az annyit keresők kenyéren élnek meg krumplin?

2017.04.12. 21:50:11

@Horthy Miklós cselédje: Nézd, én bérlek udapesten lakást, vagy te? Egy szobás lakás, havonta ha 10 napot vagyok ott , és a rezsije igy is 30.000 forint körül van+15 ezer forint a közös költség. Nincs tv-m, a hütőt kihúzom, ha elmegyek, a fütést őrlángra állitom, mindent mást lekapcsolok kivéve a net-routert.
Szóval, akkor pofázz nekem, amikor te is megtapasztaltad, addig leszel szives kussolni.

Nancsibacsi 2017.04.12. 21:52:18

Egy nő nem lesz attól vonzó hogy nagy a melle - lásd Geronazzo Mária. Magyarországon a bérek alacsonyak, cserébe a megélhetés nagyon olcsó. EUhoz képest a szolgáltatások jóval olcsóbbak, a közoktatás ingyenes (de felsőoktatást is meg lehet csinálni ingyen, csak tanulni kell nem kocsmázni), EÜ igyenes - olyan ellátásokat finanszíroz az OEP Magyarországon, amihez hasonlót se Németországban. Arról nem is beszélek hogy ami Budapesten 30 milliós lakás, az Bécsben 100 millió, Londonban 600 millió, de Svájcban se kapod meg 300 millió alatt.

Ennek ellenére valószínűleg az jönne ki egy korrekt számítás során is, hogy Németországban jobb az élet mint itt, de nem értem: minek hazudni, ha egyszer az igazsággal is el lehet érni ugyanazt a célt? Mondjuk azért, mert az jönne ki, hogy Németországban az egyenleg csak 50 százalékkal magasabb,és nem 500-al? Ne hazudjatok: ha egyszer posztot írtok a számokról, üljetek le szépen, szánjátok rá azt a fél napot, és számoljátok ki szépen az egyenleget. Valljátok be, hogy Londoban soha a büdös életben nem lehet saját lakásotok, kivándorló szakmunkásként. Nem szégyen az - csak kellemetlen.

2017.04.12. 21:52:28

@room_101: Csókoltatlak, és örülök nektek. Panelról beszélünk nem családi házról, ahol ott van még a közös költség is, meg a fütéstechnika kérdéses. Ha távfütés, akkor horror, mert te nem tudsz spórolni, ha akarsz sem.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2017.04.12. 21:52:30

Az egésznek a versenyképesség, és hatékonyság az oka. Nyilván a német kamion sofőr azért keres 2-3x-et a magyarhoz képest, mert messzebbre, gyorsabban, többet szállít el. Vagy legalább két kamiont vezet egyszerre. Meg a német melós a német Audi gyárban is hatékonyabban dolgozik, mint a győriben. Ezt teljesen nyilvánvaló. A német mekiben is sokkal hatékonyabban nyújtják át a bigmeket a pult fölött. Most a norvégokat, meg a luxemburgiakat ne is emlegessük. Akiknek szinte sistereg a munka a kezük alatt.

Ez a verseny-, meg jövedelemtermelő képesség különbség akkor válik nagyon érdekessé, amikor kiderül, hogy a GDP 70-85% a szolgáltatásból jön össze. Abból, amit egymásnak nyújtunk. Csak a maradék szól a termék előállításról. Az osztrák mosógépszerelőt szoktam emlegetni, aki jövedelemtermelő képesség esetén 2x-3x a magyarhoz képest, hiszen kijön, megállapítja a hibát, 90€. Még nem javított meg semmit. Ja, így lehet szép GDP számokat hozni, és ebből már futja magasabb bérekre is.

2017.04.12. 22:01:17

@ati27: Ja, az mázlista ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 22:02:47

@room_101:
70nm-es különálló kertes családi ház. Vidéken. Havi rezsi MINDEN hónapban 50ezer. Van kérdés?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.12. 22:05:19

@Nancsibacsi:
A 30millós budapesti lakás UGYANOLYAN elérhetetlen egy munkából élő párnak mint a londoni 600milliós.
NEM MINDEGY?

AlbaZen 2017.04.12. 22:05:32

Ilyen hülye az Mszp, hogy azt hiszik, hogy valakik úgy döntöttek, hogy nem fizetnek dán szintű órabért. Megtehetnék? Egy frászt! Egyszerűen nem kering annyi tőke a rendszerben, hogy jusson belőle arra, mit nem lehet felfogni azon, hogy NINCS ANNYI pénzünk? Mert nincs és kész és nem is lesz, aeddig magyar tulajdonú cégek tömegei nem lesznek világhírűek és nem ontanak eladható termékeket a világba! Ehhez megsúgom, több múlik az emberek szorgalmán, mint a politikusok programjain!

ati27 2017.04.12. 22:05:35

@Csák Morritz AKA Alibiman:
Csak mivelhogy a termelésben dolgozók hatékonysàga jóval magyobb, ezért jóval magasabbak lesznek a szolgàltatàsi àrak. Azé ezt tegyük hozzà.

room_101 2017.04.12. 22:10:02

@Csák Morritz AKA Alibiman:
csak ott mindenkinek van pénze még ilyen árakon is szolgáltatást igénybe venni, németeknél egy sima hétköznap este alig kapsz belvárosi étteremben asztalt, ha nem foglaltál elôre. Ebbe egyszerübb beszállni a saját munkáddal odakint, mint itthon feltôkésíteni a rendszert.

room_101 2017.04.12. 22:18:33

@diggerdriver: Van kérdés.
Hôszigeteltél?
Kondenzáciòs kazánod, meg programozhatò termosztátod van?
Energiatakarékosak a lámpáid?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 22:18:37

@diggerdriver:

Tehát 20szor annyit keresnek LOndonban mint Budapesten.

Kész vagyok....

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2017.04.12. 22:23:45

@Kishableany: Ez így nem igaz. Ezt valamiért mantrázza egy csomó közgazdász, meg azok, akik úgy gondolják, értik a helyzetet. Hogyha önmagában csak a béreket és a teljesítményt vizsgálnánk, nehezen lehetne megmagyarázni a nálunk magasabb görög, portugál, észt, szlovén, vagy akár szlovák fizetéseket. Például hasonlítsd össze a cseh ipart a szlovákkal, és rögtön megdől az elmélet. Ne a göröggel, mert annál még jobban tetten érhető, hogy az általad felvázolt magyarázat nem igazán állja meg a helyét. Most a magyar vegyipart, esetleg a gépipart vagy a mezőgazdaságot ne is próbáljuk a szlovákhoz, vagy a szlovénhez, észthez hasonlítani, mert nem játszunk egy ligában. Úgy értem, ebben az esetben kb. kevesek mint macisajtban a brummogás. És a csehek még tőlünk is többet tudnak bizonyos iparágakban.

A helyzet ettől sokkal bonyolultabb, de minimum kettős hatás érvényesül.

Erre a legjobb példa Svájc esete, aminek a devizája egyik "pillanatról a másikra" a duplájára értékelődött fel, és így hirtelen a svájci mekis dolgozó a dupláját kereste az osztrákénak - euróba átszámítva.

De mindjárt elszabadulhat a cseh pokol, és láss csodát, a cseh Skoda gyárban 2x lesz a fizetés a magyar Audiban dolgozóhoz képest, hiszen a cseh melós 2x termelékenyebb lesz hirtelen. C'mon! :D

Az mindenképpen köztudomású, hogy a magyar forint eszméletlenül alulértékelt. Elég, ha csak a az ingatlan árakat nézzük. Tessék megnézni mibe kerül egy dohos lyuk Amszterdamban. Úgy, hogy az építőanyag árakban nincs ekkora különbség. Gondoljunk bele, ha csak 10%-al értékelődne fel a forint, praktikusan 10%-al érne többet a fizetésünk. Jó, ez nem ilyen egyszerű, de kb. Persze jönne mindjárt a duma, hogy túl drága lenne a magyar melós, és ez rontaná a versenyképességünket. Hogyne, én meg hiszek a Mikulásban. Biztosan nagyon szenved a svájci, meg a görög is emiatt. Tudjuk. Meg érdemes megnézni a második grafikont. Van hova drágulnia a magyar bérköltségeknek.

Modern rabszolgatartás folyik, és ehhez asszisztálnak a politikusaink, jobb, bal, mindegy, meg a mindenkori MNB elnök. Nagyon megszívtuk ezt az elmúlt 28 évet.

2017.04.12. 22:36:37

@Horthy Miklós cselédje: Nagyon egyszerüen bizonyithatod az igazad:
1. Kölözz Budapestre
2. Állj e a Mekibe dolgozni
3. 2 hónap múlva számolj el tételesen itt a blogon

Időd van, ráérsz, hiszen baszol rá dolgozni, úgy egyébként.

kék madár 2017.04.12. 22:46:16

@swing gitan: Quercus baratunktol kaptam egy kedves emailt, innen uzenem neki, hogy neki is kellemes estet kivanok es szep almokat.

csakférfi 2017.04.12. 22:50:04

@ati27: termelés hatékonysàga??
Adj màr nekem olyan forgàcsolò lapkàt és mellé egy olyan cnc gépet ami 3 szor gyorsabban forgàcsol mint mo.-on.
Cnc esztergàlyos vagyok.
Lövésed nincs mi az hogy gépi idö.
Vagy az hogy mekkora egy gép teljesítménye.
Tudod az mikor a munkàt elosztod az idövel.
De a màsik hogy emberileg lehetetlen . ahhoz olimpikonnak kéne lenned. Màrmint hogy 300 db helyett 600 darabot gyàrts le egy adott gépen.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2017.04.12. 22:50:55

@ati27: Mitől is hatékonyabb? Talán jobban képzettek? Vagy jobb gépeik vannak? Ok, válasszuk ketté a dolgokat, beszélgessünk a szolgáltatási és a termelés szektorról.

Az előbbi a GDP zöme, ahogy írtam országtól függően 70-85%. Szinte bármelyik szakmához nyúlsz, hamar kiderül, hogy zömében nem igen pl. Ausztriában tudsz hatékonyabb lenni, hiszen sokszor a magyar képzettebb, rugalmasabb, és még a eszköz, szerszám is ugyanaz. Az osztrák azért alkalmaz magyar munkaerőt, mert olcsóbb de minimum olyan hatékony, mint a honfitársa. Mondok megint egy mekis példát. Londonban igen sűrűn vannak Mekik, néha csak egy kis talponállószerűség. Egymás seggében, és konganak az ürességtől. És így is képesek megfizetni a magyar bér többszörösét (ami egyébként a londoni fizetés alja). És nyereségesek. Kérdem én, hogy itthon, az itteni bérekkel, költségekkel, kb. azonos alapanyag árakkal, mekkora brutális profitot termelnek a Mekinél?

Az utóbbi a GDP kisebb része. Vegyük pl. a győri Audit. El tudod képzelni, hogy az ott dolgozó kevésbé hatékony, mint a németországi kollégája? Na hagyjuk ezt a maszlagot.

Maradjunk annyiban, hogy vannak különbségek, ez tény. Ha másért nem, mások az adottságok. Ld. Norvégiát, a kék szemű arabokat. Az 50-es években kisebb volt a GDP-jük, mint a rákosista Mo-nak. De nem normális a 2-4x különbség egy kontinensen. Ez semmivel nem magyarázható. A svájci bére sem magyarázható dupla teljesítménnyel a némethez képest.

Az egész egy mesterséges dolog, az árfolyam miatt van. Pont.

csakférfi 2017.04.12. 22:51:00

@Csák Morritz AKA Alibiman:
Az biztos hogy megszívtuk a 30 évet. Közben 50 lettem.
Bakker!
:) :)

Shaktee 2017.04.12. 22:59:32

@kék madár: :) puszi neki innejt is :)

kék madár 2017.04.12. 23:24:24

mi ez a roham ezzel a sok vadiuj osmagyar kommentelovel?

lilyhammer 2017.04.12. 23:28:40

@Pink Petsch:
Nagyobb a szakadék a melós meg a vállalkozó között mint gondolná a sok ember.
Sokkal nagyobb a szar Magyarországon mint azt gondolják.
Kegyetlenül elszegényedik a tömeg egy jó része, úgy hogy észre sem veszi ha nem figyeli az árfolyamokat.
Erre jó a fidónak a rezsicsökkentés hogy behazudja hogy jól élsz közben ez csak ideiglenes megoldás lehet mivel te azt valójában máshol pl üzemanyag megfizeted.

lilyhammer 2017.04.12. 23:28:50

@graphics:
Ha visszaolvasod láthatod hogy a drága Audiról írtam és megvásárolt egyetemükről, tehát a nagyrabecsült jólét megyéjében nagyok a szakadékok de rohadtul, mégis vannak akik idejönnek jöttek szerencsét próbálni a keleti megyékből, sőt mindenhonnan, még a nagy BP-ről is. Aztán legtöbbjük vagy továbbmegy ausztria felé vagy vissza ahonnan jött.

Brix 2017.04.12. 23:29:07

@Csák Morritz AKA Alibiman: Az valóban oka lehet az alacsony magyar fizetéseknek, hogy abszurd szinten alulértékelt a forint. DE. mindez a kormány ( MNB) évek óta tartó forint-gyengítő politikájának a következménye. Az irreálisan alacsonyan tartott kamatokkal , és a nem konvencionális jegybanki eszközökkel megakadályozzák az erős forint kialakulását, ami vásárlóerőt vesz el az emberektől, viszont az MNB-nek és a nagy exportáló cégeknek jó. Gazdaságilag is kártékony a gyenge forint, hiszen nem kényszeríti a magyar cégeket a hatékonyság növelésére, amivel exportképesebbek lehetnénk, a külföldiek meg szinte ingyen üdülnek Magyarországon. Itt lenne már az idő, egy komolyabb forint-felértékelődésre, de a kormány ennek gátját képezi...

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2017.04.12. 23:29:13

@graphics: Amúgy én sem értem, milyen számok ezek. Itt valami nem stiimel. A 410 ezer talán a teljes bérköltség, de az is sok 2015 ben. Asszem akkor talán 160 nettó lehetett az átlag, az meg kb. olyan 310 teljes bér klts lehetett akkor.

Shaktee 2017.04.12. 23:32:35

@kék madár: kipofozták ôket az oktogonról :) fehér liliomokkal!

CSL 2017.04.12. 23:35:54

Különbségek:
Ha te pl csapágyat gyártasz és egy hónapban egy esztergályos pont egy kamionnyit tud legyártani, meg mondjuk van egy német cég, Ő is csak ugyan annyira termelékeny. Na most ő pl Freidrichshafenben dolgozik, Te meg Miskolcon, mindketten a freidrichshafeni zf be akartok beszállítani. Az anyag, áram, gép, szerszám, rezsi, kb egyforma, de neked +1000km fuvardíj benne lesz az árba, neki meg nem, így máris versenyelőnye van, többet tud fizetni, az alkalmazottnak, nem mellesleg ő 50 éve maszek, van 50 év know how a cégben, van tőkéje, megveheti, a legjobb gépeket, vannak kapcsolatai, mert mondjuk 30 éve bedolgozik a zf nek, többet precízebben tud gyártani, lehet neki 3 műszakba megy a gépe, így hamarabb kiforogja az árát, vagy sokkal modernebb, egy ember 2, vagy 3 esztergát is kezelhet, mert önadagolós, sokkaljobb az alapanyag, amivel dolgozik, mert a nyersanyag is méretpontosabban érkezik, kiszámíthatóbb adó, meg vállalati kultúra van, na meg a protekcionizmus, ha válság van a német cégek összezárnak. Szóval ezért jobbak a fizetések is kb

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.12. 23:46:02

@lilyhammer:

Van házipálinka ami segít átvészelni mindent :)

supernem 2017.04.12. 23:46:06

@Shanarey:
..."Probald mar vegiggondolni, hogy müködik a gazdasag. Kezdjük ott, hogy te mondtad e mar a fodraszodnak h nemar csak ezret kerjen ezert a kivallo munkaert, te ketezret adsz neki, mert ez siman er annyit."...

Na én konkrétan ezt mondtam a fodrásznak csak kettő helyett hármat mondtam, amikor Magyarországra látogatva levágta a gyerekek haját egy ezresért. Nem fogadta el. :P

2017.04.12. 23:49:31

@kék madár: Gondolom, cimlapos, aztán az előmoderálás miatt, egyszerre ömlenek be.

2017.04.12. 23:55:04

@kék madár: Mellesleg nem is igazán ősmagyarok, már ahhoz képest, hogy más blogokon mi megy , eléggé jólneveltek. Bár lehet, hogy a B-közép fennakadt a moderáción ;).

Bilbo 2017.04.12. 23:59:48

A lenyeg, hogy PPP-ben kell a kereseteket osszehasonlitani, nem euroban. Vagyis a keresetet az arakhoz kell hasonlitani. Ha PPP-ben nezzuk a szamokat, nem allunk ilyen rosszul.

A magyar es osztrak arak kozott van egy kettes faktor - nem a FIDESZ szerint. Es az "arakban" a lakasarak is benne vannak.
A vegen kijon, hogy Budapesten kevesebb havi berert lehet lakast venni, mint sok nyugati nagyvarosban.

Hala istennek, a forint gyenge, es ezert megy jol a gazdasag, ezert van novekedes, es csokkenhet az adossag.

Spanyolorszagban tobbet keresnek, de eros a valutajuk (az euro), nem tudnak exportalni, szenved az ipar, no az adossag es sok a munkanelkuli.

csakférfi 2017.04.13. 00:00:13

@Brix: kb. 310 ft /euro
Egy adott termék 100 euro.
Ez 31000 ft.
Munkabérköltség 10%......10 euro azaz 3100 ft.
Leértékelik a ft.ot ...lesz 320 ft/ euro
Tehàt a termék a piacon tovàbbra is 100 euro.
Azaz mostmàr 32000 ft.
A munkabér maradt 3100 ft. Mivel ez nem jàr automatikusan béremeléssel. Nem 3200 ft lesz a bérköltség. Tehàt a cég nyert 100 ft.ot. Ezt àltalàban az anyacég ellensúlyozza azzal hogy felemeli az anyaorszàgban beszerzett és nekünk magyaroknak àtadott alapanyag àrral. Hisz ott euròban szàmolnak. Így a 100 forint a részvényeseknél és nem a magyar cégnél landol. Ràadàsul rontja a hatékonysàgot hisz a nyersanyag àràt emelték.
Ügyes .....ugye?

csakférfi 2017.04.13. 00:00:20

@CSL:
Basszus.
Egy kamion csapàgy kb 40 millò ft.
Egy kamion 1000 km. 200 ezer ft . többért szàmlàz.
Mennyi is a 40 milliò arànya a 200 ezerhez?0.2 %?
Ez most komoly?
100 ...200 % ròl beszélünk.
Ràadàsul a repi költség egy vàllalkozònàl az àrbevétel 0.05 %
Na hogy legyen?
:)

csakférfi 2017.04.13. 00:00:22

@Pink Petsch:
A jurtàmban a sàmàn dobolàs közben leverte a szittya nyergemet.
Azon volt a wifi. Bakker.

2017.04.13. 00:04:26

@csakférfi: Szopacs ... máskor ne itasd a sámánt :).

2017.04.13. 00:10:54

@csakférfi: Mondjuk, rossz volt a példa, mert egy friedrichshafeni cég nem fog Miskolcról rendelni, ha van helyben is lehetősége rá. Egy miskolci cég sem rendelne a helyi helyett egy friedrichshafenitől.

siriq111 2017.04.13. 00:27:11

Elmenzonyben? Adok szamat es merteket nezve biztosan. Nem veletlenul lepnek le a kornyezetemben sem az emberek kulfoldre .

2017.04.13. 00:27:27

@Horthy Miklós cselédje: el kell, hogy keserítselek. A termelékentség az nem van.
Sőt, más viszonylatban nem a nyereség alapmutatója. Tudod, ha nagyon termelékeny vagy, de kis haszonnal, kis volumenben tudsz csak gyártani, a végén veszteséges is lehetsz.
Most csak két tényezőt említenék: elvonás, fejlesztés.
Az Audiról: a fejlesztés a legfontosabb az autóiparban a konkurenciaharc miatt. Nyilván nem termelékeny. Sőt, direkte nem termel nyereséget. Inkább költséget.
Az Audi tehát a gyártást fogja kivinni az országból, na, hova? Ahol kevés a költség. Például bér, szállítási...
Ez oly annyira igaz, hogy Győr területi előnyben volt Miskolccal szemben. Pedig ott komoly egyetemi képzés folyt.

csakférfi 2017.04.13. 00:27:34

@Pink Petsch:
:)
Jò éjt! Megyek alszom......holnap melò.
Ja. Nem vagyunk rosszabbak vagy gyengébben teljesítök. Az ördög a könyvelésben lakozik.
Hogy ne kelljen adòzni.
Meg lehet még fejelni offshore céggel.
Uri huncutsàg.

Shaktee 2017.04.13. 01:07:32

Végigolvastam böcsülettel, a kommentárokat is. Oda is hány a birca / favágó duett? :)
kanadaihirlap.com/2017/04/10/lazad-budapest-vesszen-a-rendszer-vesszen-orban-viktor-vesszen-a-fidesz/

S most: Go Sens Goooo!

Herr Géza 2017.04.13. 01:19:01

@Csák Morritz AKA Alibiman: "Erre a legjobb példa Svájc esete, aminek a devizája egyik "pillanatról a másikra" a duplájára értékelődött fel, ..." Mikor is volt mindez, segíts már....???

Shaktee 2017.04.13. 01:23:28

@Herr Géza: aszik má ugrifül, menj csicsikálni tejis ;)

csakférfi 2017.04.13. 06:56:27

@Pink Petsch: még valami.
A szàllítàs màr nagyrész kamionokon zajlik.
Lényegtelen. Nem mindegy hogy dinnyét vagy iphone. A fuvar ugyanannyi. Mégis megéri egyiptombòl dinnyét importàlni. Vagy delafrikàbòl szölöt repülön.

2017.04.13. 06:56:32

@csakférfi: egy Fridrichshafen beli cég nem fog Miskolcról rendelni. Kínából rendeli.
Lásd még: Bosch Magyarország...
Hameg sorozatos rendelésről van szó, akkor a szomszédból, útemezve a gyártáshoz. Lásd Audi...

2017.04.13. 06:56:41

@csakférfi: egy Fridrichshafen beli cég nem fog Miskolcról rendelni. Kínából rendeli.
Lásd még: Bosch Magyarország...
Hameg sorozatos rendelésről van szó, akkor a szomszédból, útemezve a gyártáshoz. Lásd Audi...

csakférfi 2017.04.13. 06:57:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Fejlesztés??
Batàtom az új gépek és épületek amortizàciòja?
Építek egy vadi új gyàrat. Nyerek hozzà tàmogatàst 100 millàt. Az épületek kerülnek 200 ba.
Tehàt a könyvemben indulò érték 200 milla.
Amortizàciò címén minden év végén 0.5% .ot leírok költségként.
Ez mind a nyereség rovàsàra.
10 év utàn meg felújítok 30 millàért.
Mgnöveltem az értékét. Kezdhetem elölröl.
Màs. Szalagmunka. Egy termék adott szalagon 15 perc alatt készül.
Ez benne van az àrban és a nyeteséget rontja. Mivel szeretném ha 10 perc alatt készülne és a szalagon dolgozòk 100 an egy òra alatt nem négy hanem hat terméket gyàrtanànak.
Fejlesztés címén a beszàllítòktòl félkész àllapotban rendelek. Viszont szellemi javak (mivel én agyaltam ki ) amortizàciòja is hasonlò ezért ezt a szabadalmat 60 millàra becsülöm.
Nos?

orient 2017.04.13. 06:57:53

@diggerdriver: nem ertem mit jottok allandoan ezzel az EU piacot akart. Milyen piacot? Lehel piacot? Mekkora baromsag mar. ELadja itt a nyugati termekeket erre gondolsz? Akkor elarulom az osszes NEM-EU's orszag (Oroszorszag, Szerbia, Macedonia...) mind tele van nyugati boltokkal es termekekkel. MIt gondolsz ott nincs nyugati ruha meg kereskedelmi lanc? Nem kell ahhoz EU tagnak lenni, hogy egy orszag piacca valjon. Elarulom az EU es nyugati termekeknek Oroszorszag millioszor akkora piaca mint Magyarorszag valaha is lesz es megsem hivja oket senki az EU-ba. Piacnak semmi koze az EU csatlakozashoz. Az nyit boltot es azt ad el amit akar es ott ahol akar. Milyen hazai termekeket tett tonkre a gonosz EU-nyugati multi? A hires orosz automarkakat? Az oroszok audit meg BMW-t akarnak, meg svajci orat, olasz oltonyt es nem orosz termekeket. A piacot nem az hatorzza meg ki minek a tagja hanem ki mit vesz meg. Tisza cipo visszajott mert volt ra igeny es emberek megveszik. Egyebkent mivel export orientalt orszag vagyunk sokkal nagyobb piacot nyert MO az EU csatlakozassal mint az EU velunk. Megveszik a borunkat, mezogazdasagi termekeinket, gyogyszereinket, ez tobbszorose annak amit a nyugati cegek itt eladnak es amit egyebkent is megvennenk az EU tagsag nelkul is.

2. alacsony berekert vannak itt? Azert halkan megjegyeznem egyedul a nyugati cegek fizetik meg rendesen az embereket MO-n. Lehet nem ad annyit mint Nemetorszagban, de meg igy is tobbszoroset fizetik a magyar munkahelyeknel. AKi teheti nyugati cegeknek akar dolgozni itthon es nem magyar cegeknek. Bereket meg huyeseg osszehasonlitani mert alberlet nem 1000 EUR havonta mint Munchenben mondjuk es egy ferfi hajvagas sem 20-30 euroba kerul mint ott. Minden szolgaltatas sokkal dragabb ott ami miatt nyilvan sokkal tobbet kell keressenek. Ezzel egyutt is jobban elnek ez nem kerdes de nem klehet azt mondani egy nemet aki 2x annyit keres mint magyar tarsa 2x olyan jol el. JObban el de koltsegei is magasabbak. Miert koltozik ide egy csomo nyugati nyugdijas? Pont mert itt jol megel annyibol amibol ott felkopna az alla.

PL.:
www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/budapest/vienna?

2017.04.13. 06:58:00

Sajnos átlagkereset számításkor soha nem a mediánt veszik alapul, hanem az egyszerű átlagot,ami súlyos hiba, de ezt szerintem ők is tudják jól.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.13. 06:58:06

Megoldás ha keveset keresel Mo.on :

Legyél informatikus!

mimox.com/hu/jobs/front-end-developer/

bruttó 800e-1m huf.

Informatikusnak lenni Magyarországon = belépő az elitbe.

Mei Ling 2017.04.13. 09:26:50

Szóval Magyarországon a 2015-ös átlagkereset 20 000 dollár, a cseheknél meg 21 600. Ez nem 20-30% különbség, hanem 8. Az azóta történt emelésekkel meg már talán el is tűnt.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2017.04.13. 09:26:58

@Herr Géza: A mélypont valamikor 2008 júniusában volt, ahhoz kepest most kicsit több, mint 2ster annyit fizetünk a CHFért. De volt, hogy többet kellett. Itt tanulmányozhatod a görbét:

www.finanzen.ch/devisen/historisch/schweizer_franken-forint-kurs

Dikusz 2017.04.13. 10:09:44

@Pink Petsch: vagy @csakférfi: elmondhatja a sámáncsujogatót, hogyaszongya: nem vagyok én sámán, nebasz@ga sámán...

Lordmotor 2017.04.13. 11:22:52

Érdekes, hogy amikor mindenki tudja, hogy 2016 Q2-Q3, - 2017 Q1 ben ugrottak nagyot a magyar bérek, akkor hirtelen senki nem talál 2015 nél frisebb adatokat a fránya gúgölön..... Eröltessük meg magunkat már egy picit. 2017 január: 274000 az átlagbér (az emeszpé által említett 210000 hez hépest (4 eur/óra) )

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1701.html

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2017.04.13. 11:23:52

Jó sok kommentet elolvastam és válaszolnék erre-arra.

ati27:
A külföldi melósok hatékonyabbak mint a magyarok...
Na ez hülyeség. Egyrészt azért, mert pl. Németben sem Hans fog esztergálni vagy hegeszteni, hanem jó esélyel egy Lengyel, Cseh, Magyar, stb... munkás.
Másrészt azért hülyeség az állítás, mert én is és sok ismerősöm is azt tapasztalta, hogy mi magyarok azért elég jól képzettek vagyunk és jól is dolgozunk. Tudnék mesélni, hogy a német kollegák miket bakiztak, vagy hogyan söröznek munkaidőben...
Tehát ez a Német/Angol jobban dolgozik mint a Magyar, egy nagy hülyeség!

Ugyan ez igaz a képzettségre is. Pl. németben karosszérialakatosokat (is) képeznek át fél év alatt programozónak... Volt ebből jó sok problémánk, gondolom nem kell részleteznem hogy miért.

Pink Petsch:
Én egy társasházban lakom, nem panel, de hasonló kinézetű és 6 emeletes, nem új építésű.
12 rugó a távfűtés minden hónapban. Szabályozni nem tudom a fogyasztást, szóval mindig ugyanannyit fizetek, de mondjuk nem is fázom, 22-24 fok megvan mindig.
Ja és 50 Nm, tehát nem is pici egyszobás lakásról van szó.
A villanyom havi 3 rugó, a víz 1500, közös költség 10 rugó.
Ezt csak azért írom, mert nálad 40 ropi jött ki 1 szoba rezsijére ami kicsit soknak tűnik. :)

Más:
Ismerős Kanadában (Vancouver) lakik, 1000 CAD az albérlet a külvárosban, ez egy átlagár, van ennél olcsóbban is de drágábban is. Viszont egy kertes ház a külvárosban az kb. 1m CAD-tól kezdődik, de ha kicsit nagyobb a kert és a ház is, valamint 10 évnél fiatalabb építésű, akkor 1,5 - 2m CAD is lehet.
1 kanadai dodo=220 HUF, lehet számolni, hány százmillió Forintról van szó. Egy Kanadai éves netto átlagfizetés 45.000 CAD körül van (3500/hó). Mérnökként évi 80.000 dolcsit is meg lehet keresni, de még így sem egyszerű megvenni egy 1 milliós házat, sőt... Persze kicsit északabbra, vagy a kontinens belseje felé már 500.000 dolcsiért is vannak házak, csak arrafelé meg jól fizető munka nem nagyon van.

Lordmotor 2017.04.13. 11:44:22

@Anakin Solo (a.k.a. Ape): Én például megjártam már 3 multit is (itthon). Egy multiban az a jó, hogy elég pontos és részletes módon mérik a gyáraik teljesítményét minden szempontból (nem csak egy eurónyi bérköltségre jutó hasznot). és mivel jellemzően tökugyanilyen gyárak vannak nyugateurópában is, könnyű összehasonlítani, hogy hol hogyan dolgoznak. És a kép egyértelmű: ha itthon is a nyugateurópai hatalmas béreket fizetnék a multik, akkor is több hasznot hoznának mint az ugyanilyen nyugat európában zakatoló gyárak. Szóval egészen konkrétan jobban dolgozunk (legalábbis termelő szektorban) mint a Lajtán túliak. A bibi a szolgáltató és kereskedelmi szektorban van.. ott valóban fényévekkel le vagyunk maradva... mondhatni nem vagyunk egy jó kufár nép.

Lordmotor 2017.04.13. 12:01:50

@Pink Petsch:

ennek is már majd fél éve, deazért:

www.origo.hu/gazdasag/20161201-tobb-mint-10-szazalekos-beremeles-volt-a-mcdonaldsnal.html

Hamár a világ egyik legszarabb és legrosszabbul fizető melóját veszed magyar átlagnak....

Angliában 6,32 font a bruttó átlag órabér a mekiben. ez kb 2300 forint. ez nettóban havi 1000 font, ami 360000. Londonban egy szobáért elkérnek 500 fontot havonta (+rezsi). Szóval ott is ugrik a mekis fizud több mint fele egy szaros szobáért..... Gondolkozz

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.13. 12:49:30

fizetések összehasonlításának nincs értelme csak vásárlóerő paritáson

a visegrádiak 80% meg a saját táblázatod alapján sem stimmel

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.13. 12:49:30

@Lordmotor: a call center az szolgáltató szektor gondolom

ott is dekára ugyanaz a munka folyik a budapesti és a hamburgi központban, mind2 helyen végzik magyarul magyarok uggggyanazt a melót

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.13. 12:49:30

A fizukat azért nem érdemes közvetlenül hasonlítgatni, mert itt a példám:

1100 eurót keresek tisztán Prágában, ez itt ilyen irodai átlag semmi extra

Berlinbe vagy Hollandiába 2000 euró nettó alatt a lábam nem tenném be, de még az is kérdéses, mert Prága jobb hely mint Berlin, jobb a kaja jobb a sör jobb fej népek laknak itt nincsenek pakik, pirézek meg mecsetek.

deckard_r 2017.04.13. 12:49:30

@Diorella Queen: valójában talán a modus lenne a legkorrektebb, illetve az eloszlásfüggvény ábrázolása. Ezektől, nem véletlenül, el szoktak tekinteni :)

John Doe3 2017.04.13. 12:49:30

@Nancsibacsi: olcsó az élet Magyarországon? Németo-bol mindenfélét úgy hozatok be, hogy ami ott x euró, az itt x * 1000 HUF. Éljen az olcsóság!

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.13. 13:27:35

@John Doe3: hogyne lenne olcsó Magyarország, ingatlan szolgáltatás 4x olcsóbb mint Németországban, mondjuk a lakás-bérlet az lassan már csak 2x a bp-ihez képest

Kaja is olcsóbb itthon, benzin is olcsóbb itthon, autó is olcsóbb itthon, egyedül a ruha, elektronika olcsóbb a Németeknél mert több fogy de ezek pl. Budapesten is olcsóbbak mint vidéken.

apukam_vilaga 2017.04.13. 13:27:46

@room_101: A gázzal kicsit tamáskodnék...
Összel felírtam és ahogy tartósult a hideg folyamatosan követtem. Miután horrort mértem, elkezdtem kérdezgetni rokonságban, haveroknál. Kiderült senki nem méri mert agybajt kapna ~100m2 = havi 30-40e átalányban, akkor alig kell ráfizetni éves elszámkor. Nekem szintén ezen méretekkel okt-márc = 160e + 20q fa. Ha otthon vagyunk 20 fok, napközben 18

Lordmotor 2017.04.13. 13:33:48

@Parasztlengő az imperialistáknak: Igen az mondjuk egy jó ellenpélda.Itt inkább szolgáltatások hiányára gondolok, amire amúgy lehet lenne igény. Az ilyeneket kint valahogy jobban észreveszik, jobban megtalálják a piacát.

Lordmotor 2017.04.13. 14:15:54

@apukam_vilaga: nekem a 85 nm es lakás fűtés+ a melegvíz megy gázról. Nem átalányt fizetek, hanem jelentgetem az óraállást minden hónapban. Egy végigfűtött hónapban (20-21 fok mindig)+ a fürcsi: kb 220 köb. és 22-24 ezres szlák jönnek. Ha nincs fűtés, akkor alapdíj+melegvízre kb 7 rugó egy hónap. szóval úgy évi 150 ből megállok tokkal vonóval. A lakásom B energiabesorolású amúgy.

Szóval kicsit sokallom a cehhedet....

captaingabi (törölt) 2017.04.13. 14:16:07

Mai globalizalt vilagban nyilvan mindenki aki megteheti oda megy dolgozni, ahol legjobbak a feltetelek. Szerintem emiatt az EUn belul hosszutavon ki fog egyenlitodni az ar es a berszinvonal.

Informatikus vagyok. Dolgoztam Svedorszagban 1 evet kikuldetesben. Kaptam ajanlatot hogy maradjak. Svedorszagban elo magyar ismeroseim szerint kiemelkedo volt az ajanlat a sved viszonyokhoz kepest, ahogy a magyar fizetesem is az a magyar viszonyokhoz kepest. Viszont ez a jelenlegi magyar beremnek a 150%-a volt abszolut ertekben. Ha relative szamolok lakhatassal, havi koltsegekkel akkor meg kb a 80%-a. Mondanom sem kell hogy Magyarorszagon maradtam. Nyilvan ez sajat pelda, de ilyen is van.

csakférfi 2017.04.13. 15:05:12

@Dikusz: :) :)
Kellemes húsvétot. Jò hétvégét.
Ja .......kommetmentes éjszakàkat.
:) :)

Estevez atya 2017.04.13. 15:20:25

arra tippelek, hogy bruttó.

DieNanny CH 2017.04.13. 15:47:53

@AlbaZen:

"Ehhez megsúgom, több múlik az emberek szorgalmán, mint a politikusok programjain!"

Sajnos nem értek egyet. A politikusok sajnos saját zsebüket tömik.
Pl, azt mondják, az adó 10%-át útépítésre, 100 km új útra fogják költeni. (Mondják ők.)
Valójában, az adó 9,5 %-át fordították csak erre, ahol ez a fél % is 100 milliós nagyságú.
Az út? Valóban megvan 100 km, csakhogy az előírt (vagy elvárható) fél méter vastag alapozás helyett csak 40 cm-t alapoztak (ugyebár, az a bizonyos fél %...), így az út nem bír ki 10 évet, már 8 év után újra javítani, vagy újraépíteni kell.

Szép-szép, mikor halljuk, hogy átadtak egy új útszakaszt - a legszebb az lenne, több évig figyelemmel kísérni ezen utak sorsát, és megnézni, hány évet bírtak ki, hozzányúlás nélkül...

sírjatok 2017.04.13. 16:03:37

@diggerdriver: "A 30millós budapesti lakás UGYANOLYAN elérhetetlen egy munkából élő párnak "

Mi a faszról beszélsz, hogy lenne elérhetetlen, nekem is olyan van, és OK hogy jól keresek de a párom nem annyira. Teljesen elérhető.

sírjatok 2017.04.13. 16:03:37

"azon viszont érdemes lenne elgondolkodni, miként sikerült ennyire leszakadni a többi visegrádi országtól."

Jaja, mert ugye 2002-ben még éllovasok voltunk, 2010-ben meg már sereghajtók. Érdemes elgondolkodni, valóban.

sírjatok 2017.04.13. 16:03:37

@kék madár: "mi ez a roham ezzel a sok vadiuj osmagyar kommentelovel?"

Töke tele van már mindenkinek a mindent betöltő brühühűs mindmeghalunkos zokogással, ami a blog.hu-n megy. Baszki ha csak innen tájékozódik valaki azt hiheti hogy Ausztria után egyből az atomháború sújtotta Mordor következik.

_B_ 2017.04.13. 16:03:46

@Horthy Miklós cselédje:
"bruttó 800e-1m huf.
Informatikusnak lenni Magyarországon = belépő az elitbe."
Ha szerinted ez az elit, akkor kurvára tévedésben élsz barátom.
nettó 5-600 ezerről beszélsz, valóban ennyit keres egy jó programozó.
Ez ma egy középosztály színvonalra elég (vehetsz autót, néha elmehetsz nyaralni).
Csak ezt a középosztályt a fidesz gyakorlatilag kiírtotta, a vállalkozást egyre jobban ellehetetlenítik.
Egyébként pesten egy jó szaki is megkeres ennyit, igaz ő kevesebbet adózik, de az kit érdekel állami nyugdíj úgysem lesz.
Kevés jó munkaerő maradt az országban.

Boka1 2017.04.13. 17:26:46

Hitelre lakás, autó, plazma tv. Az igazi életérzés ...majd a szülők segítenek.

Fánkevő Fáncsi 2017.04.13. 19:36:44

Valami nagyon nem stimmel azzal a bértáblázattal, hiszen 2005 évre 20.000 USD átlagbért mond a magyarra, ami kb. 450.000 HUF (270HUF/USD árfolyamon) átlagbért jelentene. Nagyon nem ennyi a magyar valóság, ez csak egy szép álom, 2005-ben úgy kb. 230.000 HUF lehetett a bruttó átlagbér vagyis éppen a fele. És még 2016-ban is csak 260.000 HUF

KissGecihuszár 2017.04.13. 19:37:17

a legföbb okot abban érdemes keresni és megtalálni, hogy szeretett Hazánkban a munkavállalói érdekképviselet, érdekérvényesítés kb. a dupla 0 szintjén leledz, mert tud közületek bárki is az elmúlt 25 év alatt akár 1 masszív országos sztrájkról, amikor is akár napokra full megállt volna minden?? Mert én nem emlékszem ilyenre, de szerintem ti sem fogtok tudni egy konkrét emlékezetes általános sztrájk dátumot mondani, mert ilyen tutira NEM volt! S hogy miért nem? elsősorban azért, mert az módszerváltás óta regnált szakszervezeti vezetők szinte mindegyikét kilóra vette meg az épp aktuális regime! Legjobb példa erre gaskó pityu elvtárs/"úr" ,aki olyan backgroundot kapirgált össze magának, hogy az komoly cégtulajok, multis felső vezik számára is csak álom marad! Aztán sajnos a Magyar néplélek oly mértékben tökkelütött idióta balek, hogy nem mondjam; rakás szerencsétlenség, hogy inkább önmagát marcangolja, mintsem kimenjen az utcára és akár lángba borítsa a 1/2 országot (Lásd: CEU miatti, de akár korábbi évek tüntetései, amikor is a zemberek kimentek, kicsit kajabáltak, oszt szépen hazamentek, ahogy fleto pajti mondotta vót 2006 környékén). Nos, ilyen előzmények után senki ne csodálkozzon, hogy a honi bérek a bányászbreki segge alatt tanyáznak és már Romániában is jobb keresetek érhetőek el, Lengyel, Cseh, Szlovákországokról már ne is beszéljünk, mert ők már rég nem versenytársaink ebben a versenyben sem (és sajnos számos más témában sem!). Azonban a mostani béremelések azért nem lesznek, nem lehetnek egy tartós trend kezdetei, mert ehhen egész egyszerűen nem adottak azok a makró feltételek, (stabilan növekvő beruházási, TERMELÉKENYSÉGI ráta, növekvő hozzáadott-érték %, ezen belül a K+F arány dinamikus növekménye akár 1-1 vállalat, akár az össz nemzetgazdasági szinten) melyek elengedhetetlen feltételei kell legyenek egy trendszerű REÁLBÉR növekedésnek, minek következtében mondjuk 5 év alatt akár 50%-al nőhetnének a reálbérek (és akkor még mindig kb. olyan 950-1000 € lenne a nettó átlagbér, azaz kb. a mostani Szlovák szintet érnénk el, miközben nyilván náluk is emelkedne a bérszínvonal, igaz nem olyan mértékben, mint itt) Ettől azonban fényévnyi távolságban vagyunk, ugyanis a GECIK gazdaságpolitikája mindenre jó, csak arra nem, hogy magára valamit adó, magas hozzáadott értéket előállító cégek tucatjai további invesztíciókat eszközöljenek, illetve új szereplők jelenjenek meg a palettán (kíváncsi vagyok, a Tesla hol fogja felhúzni az új gyártóbázisát??)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.13. 20:56:16

@_B_:

Nettó 500-600 egy főre szerintem már középosztály felett van...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.13. 21:14:36

@KissGecihuszár:

A magyar nem egy lázongó fajta.

Illetve nem igazán van benne szolidaritás.

Az se érdekel senkit hogy ugyanúgy adózik a luxus jövedelem mint az éhbér.

_B_ 2017.04.14. 08:25:41

@Horthy Miklós cselédje: hát ha az asszony is programozó, meg a gyerekek is, akkor valóban :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.04.14. 11:42:05

@Boka1: Vicces, hogy még mindig van, aki a "plazma tv" kifejezést abban az értelemben használja, mintha valami modern, drága dologról lenne szó.
Valójában a plazmaképernyő egy elavult technológia, 2014-re már a legtöbb cég teljesen felhagyott a gyártásával.

KissGecihuszár 2017.04.14. 11:43:32

@Horthy Miklós cselédje:
Nos, akkor nem kell csodálkozni, értetlenkedni, pillázni + hüppögni, mint halacska a hálószatyorban, hanem magunkba kell szállni és csendben, belenyugvóan elfogadni egyrészt a módszerváltás óta eltelt 27 évet (ezzel mást ugyse lehet tenni, sajnos még nem építették meg az időgépet RESET funkcióval), másrészt tudomásul venni, hogy Hazánk Görögország szintjére süllyed, így minden szomszédunk súlyosan elver bennünket, ugyanis mind a múltbeli faszságok, mind a jelen tök nyilvánvaló GECIZÉSEI, mind pedig a postGECIK időszak is CSAK ÉS KIZÁRÓLAG rajtunk, azaz a 100-as szintnél magasabb IQ-t produkáló, Hazaszerető real Magyarokon múlik, senki máson!

Beriman 2017.04.14. 21:35:49

@Horthy Miklós cselédje: Na na na...azt meg hogy??? ekkora baromságot :) akkor inkább stricinek tanulj! kevesebb idő a tanulás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása