oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 08. 06:30,  Külföldön át kell állítani az agyat 148 komment

2017. április 08. 06:30 Határátkelő

Külföldön át kell állítani az agyat

A gondolkodásmód alapvetően meghatározza a külföldi boldogulást, legyen az egy általános hozzáállás, vagy éppen egy olyan hétköznapi dolog, mint hogy a megkeresett pénzt nem váltjuk át forintba. Erről, valamint a Los Angeles-i magyarok közötti kapcsolatokról is szól a Határátkelő első podcast minisorozatának harmadik, egyben befejező része, melyben a kérdező továbbra is Gwy, a válaszoló pedig Tamás.

cim_19.jpg

Rövid összefoglaló az eddigiekből: Tamás két-három éve tervezgette az Amerikába költözést, újságíróként pedig kézenfekvő volt, hogy valamilyen tudósítói munkát próbál szerezni.

Ez végül úgy sikerült, hogy az akkori magyarországi munkahelyénél egyszerűen megkérdezte, mi lenne, ha tudósító lenne mondjuk Los Angelesben. Zöld utat kapott, ami eleve rögtön 50 százalékos sikert jelentett. Körülbelül egy évvel azután, hogy a tervezés elindult, a kezében volt a vízum.

Így került ki Los Angelesbe és lett az egyik legnagyobb magyar bulvárlap online részlegének videós tudósítója.

Az első rész (a YouTube-on itt hallgathatjátok / nézhetitek meg, SoundCloudon pedig itt) azzal ért véget, hogy Tamás arról beszélt: végig úgy gondol erre az egészre, hogy ez most az ő ideje, szerette volna, dolgozott érte, megpróbálta, és remélhetőleg sikerrel is jár (ez egy év kintlét után azért még szerinte sem dőlt el).

A második részben aztán szóba kerültek a Magyarországon maradt ismerősök, kivel maradt meg, és kikkel nem a kapcsolat, milyen lelki zsarolások jelennek meg az ember életében, és kiderült az is, miért kell Magyarországon panaszkodni. (A YouTube-videó itt érhető el, a SoundCloudon itt hallgathatjátok meg a beszélgetést.)

Ennyi felvezető után pedig jöjjön a harmadik, befejező rész.

A magyarok közötti kapcsolattartás mindig érzékeny kérdés külföldön. Neked milyen tapasztalataid vannak ezen a téren?

Van egy barátom, akivel az elsők között találkoztam kint, és aki pár óra ismeretség után azt mondta nekem: hallgathatsz rám, vagy másra, de én már kint vagyok annyi ideje, hogy meg tudom mondani, ki kicsoda és mit akar.

Ezúton is köszönöm neki, hogy nagyon jól eligazít abban, kihez hogyan kell állni, kivel mit érdemes megosztani. Ugyanis amikor az ember távol él a szeretteitől, barátaitól, hajlamos arra, hogy kiadja magát, mert éhezik a szeretetre, a barátságra – és ilyenkor gyakorlatilag bárkinek elmondasz bármit.

Ez a barátom azt tanácsolta nekem, nagyon figyeljek oda, kinek mit mondok el, mert akik már hosszabb ideje kint vannak, és esetleg kicsit rosszindulatúbbak, irigyek, azok ezt gátlástalanul fel fogják használni.

Minden, amit kiadsz magadból, a személyes érzéseid, a múltad, ezek mind ellened fordíthatók. A nagy tanulság tehát az, hogy nagyon óvatosan kell lépdelni.

Nem mondom, hogy nem igaz az a sztereotípia, hogy „csak magyarral ne!”. Ha szerencsés vagy és van egy ilyen tour guide-od, mint nekem, akkor megúszhatod. Eddig nekem többé-kevésbé sikerült, persze nem tudhatom, hogy a jövőben nem futok-e bele valamibe.

Rengeteg rémtörténetet hallok kint nap mint nap különböző élethelyzetekből, és nagyon boldog vagyok, hogy én ezeket csak kívülről látom, és személyesen nem kellett megtapasztalnom. Biztosan lesznek nagy csalódások, belecsúszások, de egyelőre sikerült ellavírozni.

Nem szeretnék a pénztárcádban turkálni, inkább elméleti a kérdésem: nagyobb anyagi biztonságban érzed magad kint, mint amilyenben Magyarországon voltál mondjuk 1-1,5 évvel ezelőtt, vagy még annyira a kezdeti szakaszban vagy, hogy csak most épül ki az életed ezen része?

A kezdeti szakaszban vagyok, de nem azért, mintha a megkeresett pénzből nem tudnék megélni. Nagyon fontos, hogy nem szabad semmit átszámolni. Pont valamelyik nap egy barátom mondta, hogy sétáljak már be egy Starbucksba és nézzem meg az árakat, aztán hasonlítsam össze mondjuk a Sunset Boulevard áraival. És az árak ugyanazok.

Amikor itt az ember megvesz talán 1200 forintért (…) egy kávét, és kint ugyanazt 2,75-ért vagy 3,75-ért kapod meg, akkor zongorázni lehet a különbséget, amennyiben kint egy jelentősen alul lőtt órabér is 10-12 dollár, az arányokban tehát jelentős a különbség.

Nagyon fontos, hogy kint az embernek át kell állítani az agyát. Ez több szempontból is fontos, például azért, hogy ha keresek kint 100 dollárt, akkor azt a helyén tudjam kezelni.

Ha már 100 dollár: ha ma van ennyi a zsebemben, és tudom, hogy 3-4 nap múlva jön másik 100 dollár, akkor ennyi pénzből simán elvagyok, egyébként akár egy hétig is.

Mondjuk nem eszem belőle étteremben, de minőségi kajákat tudok vásárolni. Egy hétre alaphangon alapélelmiszerekből 40-50 dollárért be tudok vásárolni magamnak, és nem vacak alapanyagokat. Megfőzök magamnak otthon, veszek egy ételhordót 3 dollárért és már megvan az a fajta biztonságom, hogy éhen nem fogok halni.

Milyen lehetőségeket látsz a jövőre nézve? Hosszabb távra tervezel Amerikában, Los Angelesben?

Alapvetően hosszabban szeretnék maradni. Mivel korábban tévéztem, nagyon szeretnék valamilyen hasonló típusú munkát végezni, ebben segíthet az évek alatt felhalmozott tudásom.

Nyilván ez a vízumtól is függ, ez mindig bonyolult kérdés, állandóan mindig mindenki erről beszél, nem egyszerű a dolog, de hatalmas iparág épült köré. Talán én is meg tudom oldani.

Másrészt érzem azt, hogy még legalább 1-1,5 év kell ahhoz, hogy a nyelvtudásom, az otthonosság érzés annyi magabiztosságot adjon, hogy egy állásinterjún ne egy bizonytalan ember képét mutassam, hanem egy olyanét, aki tisztában van azzal, hogy ugyan nem Amerikában született, de el tudja adni magát. Ezt szeretném elérni, de ezt még építeni kell.

Nagyon érdekes időszakban kerültél ki, mást ne mondjak, volt egy elnökválasztás. Változott az elmúlt egy évben ennek kapcsán Los Angeles, a városban a hangulat?

Kalifornia hirtelen rebellis állammá vált. Ez persze nem látható (nincsenek mondjuk barikádok…), de az biztos, hogy az emberek minden rezdülésre figyelnek, és mivel elég erős a gazdaság, van mire magabiztosnak lenni.

Ott van például a volt kormányzó, Arnold Schwarzenegger esete, akinek republikánusként is sok, hogy olyan kormányzati stratégiával kelljen egyetértenie, ami mondjuk megkérdőjelezi a klímaváltozást, hiszen akár őt is kimoshatják azok az iszonyatos esőzések, melyek a klímaváltozás miatt év elején majdnem teljesen szétkapták a környék legnagyobb gátját.

Kalifornia ilyen szempontból rendkívül érdekes hely és nagyon jó ki lehet tapintani, hogy mit gondolnak az emberek Trumpról – annak ellenére, hogy még ott is elég szoros volt a verseny.

A mexikóiakhoz, általában a bevándorlókhoz hogyan állnak?

Látszólag nem változott semmi. Persze lehet hallani iskolai atrocitásokról, vagy arról, hogy egyes egyetemeken voltak akciók muszlim vagy mexikói diákokkal szemben. Szóval több a támadás a bevándorlók ellen.

Meddig látsz előre, milyen időszakaszokban gondolkozol?

Egy-két évben biztosan, de aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Próbálok azon dolgozni, hogy megtaláljam a hosszabb távú lehetőségeket, egyelőre ezt még nem tudom. Egy-két évet biztosan látok még, aztán meglátjuk, mit hoz az élet.”

 

HÍRMONDÓ

Multikulti maximumra tekerve

Őrület, milyen állásokat találtunk a Határátkelő külföldi munkakereső aloldalán szörfölgetve. Olyan multikultik leszünk, hogy a fal adja a másikat! Mi szóltunk...

Őrült összeget hoztak Magyarországnak a határátkelők 

Tavaly az átmenetileg külföldön dolgozók nettó jövedelme elérte a 3 milliárd eurót, ami 930 milliárd forint – derült ki a jegybank által kiadott jelentésből. Hangsúlyozzuk: ezek csak az egy évnél rövidebb ideig külföldön dolgozók!

A magyar nem összetartó, ha segítségről van szó 

"Szerintem inkább hálát kéne nekik adni, amiért befogadtak, hiszen mi is valóban migránsok vagyunk náluk. Én is rengeteg magyart hallok, mind boltban, az utcán, vagy akar építkezéseken, bárhol."

Új-Zéland, illúziók nélkül 

Új-Zélandról rengeteg jót lehet hallani, de azért természetesen ott sem fenékig tejfel minden. Még akkor is akadnak kemény pillanatok, ha az ember piacképes diplomával vág bele, mint tették azt Mátéék.

Másképp lépjük át a határt 

Péntektől lépett érvénybe az új uniós határellenőrzési szabályozás, amely az Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és harmadik országbeli állampolgár rendszerszerű ellenőrzését írja elő.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr412408193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 15:42:56

A konfliktusok abból erednek hogy az emberek sokszor nem is tudják mit esznek.

Van fél kilós margarin nálunk is 1 euróért, de olyan is.

Normálisabb vaj 250grammos kiszerelésben többe kerül ennél...

Az emberek meg simán rámondják a gagyi margarinra is hogy az bizony vaj.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 15:43:02

@Pink Petsch:

A kocsmai árak milyenek nálatok?

Mindjárt kiderül hogy az is sokkal olcsóbb mint itt...

Itt 3,20-3,40 alatt nem nagyon iszol sört kocsmában (korsó)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 15:43:07

@Pink Petsch:

Az átlagfizetésekben van óriási különbség.

USÁban simán megvan 3000 nettó dollárban, németeknél közel sincs ennyi...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 15:43:16

@szalka240:

"Az élelmiszerre és az alapvető háztartási cikkekre együtt havi 120-160 Eurót költök. "

Ez max. úgy lehetséges ha nagyon keveset eszel.

heti 30-40 euró?

30 euró?

Vegyük a közepét, 35 eurót.

Hetente 35 euró?

Ez még Magyarországon se valami sok hetente élelmiszerre...

Ráadásul azt mondod benne vannak a háztartási dolgok is....

szalka240 2017.04.08. 15:45:20

@Pink Petsch: Én például az akciókra nem is szoktam figyelni. Így pont a vajnál ráfizetek. A Lidlben ugyanis néha szokott lenni 1,19-ért, de általában nem, ezért a Skyban veszem 1,89-ért ugyanazt. 3 különböző boltba járok (Aldiba is), megvan mit hol veszek.

P.Elliot 2017.04.08. 16:02:01

@Horthy Miklós cselédje: Varom hogy leird hogy otthon mibe kerul egy altalam leirt heti ennivalo egy embernek, vessuk csak ossze. Nem bio csak jo minosegu.
Amiket leirtam ott a tej, tojas bio, a tobbi nem.
Irjad csak ha mar te hoztad fel a temat.

adg 2017.04.08. 16:03:59

@P.Elliot: hahaha, nice try, de hat o ennyit nem tud elolvasni. :D
Harom sor utan gondjai vannak az olvasassal. Harom sorig csak a megertesevel.

2017.04.08. 16:06:08

@P.Elliot: Huhh, a gáz ... na az valami, rohadt drága. Van "szerencsém" megatapasztalni, mivel ugye van Pesten bérleményem.
A stuttgarti egyszobás volt lakásomban minden árammal müködött, a fütéstől a meleg vizen át a konyháig, igy fizettem a szolgáltatónak havi átalányban 80 eurót. Éves szinten mindig jóváirtak egy olyan 100-120 euró közti összeget, amit a havi 80-ból nem sikerült "lefogyasztani". (A hideg viz és a szemétszállitás, karbantárs. lift benne volt a bérleti dijban).
A pesti bérlemény ugyancsak egyszobás lakás, és az én szerencsémre, aki havonta max. ha 10 napot van ott, feltöltőkártyás a gáz és az áram. Az áram tényleg nem egy nagy tétel, éves szintre levetitve kb. 5000 forint havonta.
Viszont a gáz, illetve a fütés (konvektoros, de a szerkezet belső falnál van, nem ablak alatt)! Amit ugye októbertől májusig használni kell, ha nem akarsz feltétlenül fázni a lakásodban. Nos, ez havi szinten 25.000 forintba kerül, uszkve 80 euróba úgy, hogy havi max. 10 napot volt fütve, különen csak az őrláng a lakás temperálása miatt.
10 nap - 80 euró Pesten (csak a fütés) vs. 1 hónap - 80 euró Stuttgartban (mindennel együtt).
Ja, hogy a bérleti dij: Pest összvisz 335 euró/hó (bérleti dij, viz és közös költség) Stuttgart: 500 euró (bérleti dij, viz és közös költség). Igaz, a stuttgarti kisebb lakás volt, de erkélyes, a pesti nagyobb, de erkély nélküli, a környék mindkét esetben hasonló, központ-közeli.

adg 2017.04.08. 16:06:34

@P.Elliot: "Igen, a Horthy Miklos cseledje nick, eleg fura alak, mar eleve a neve is, atyaisten, ennel jobbat nem talalt?"

Lassuk csak.
"Haz elott hinta"
"A gyufaarus kislany"
"Borisz vion" vagy micsoda

Es meg kb otven masik. :)

2017.04.08. 16:07:17

@swing gitan: Aaaaz, kivül feketebors kéreg, belül zöldborsos ;)))

2017.04.08. 16:14:46

@Horthy Miklós cselédje:

Egyébként elaprózod a tehetségedet miránk. Téged a külföldi létnek láthatóan csak a fillérbaszás része érdekel.

Amivel semmi gond, mindenkinek megvan a maga hobbilovacskája.

Viszont a fillérbaszó életmód éppenséggel baromi divatos, én egy csomó ilyen arcba belefutok a neten (például digitális nomádokba, akik azon agyalnak, hogyan lehet 300 dollárból havonta megélni thaiföldön), ha olvasol angolul, akkor a frugal, thrifty, minimalist hivószavak környékén érdemes keresned.

De tuti létezik a dolog németül is, sőt, valószínűleg magyarul is, mert mint mondottam, elég divatos. Keresd meg, kommentelj oda, állítom neked, hogy létezik valahol egy menyecske, akit teljesen le fog nyűgözni, hogy országok és boltláncok szerint tudod, hogy hol mennyibe kerül a csirkemell.

Nekünk ez disznók elé gyöngy, te viszont ráérsz, az életed is szar, nosza, guglizd ki a magadnak a boldogságod. Blogokat, vlogokat, fórumokat meg mindenfélét fogsz találni a témában. Tényleg, nem viccelek. Szaladj.

Shaktee 2017.04.08. 16:15:14

@adg: Boris Vian.
Kiváló francia iró, a francia "beat" jeles képviselője.

Shaktee 2017.04.08. 16:18:08

@Pink Petsch: bizton árulják a wallmartban, majd körülnézek..
:DD

2017.04.08. 16:21:37

@Horthy Miklós cselédje: Utoljára válaszolok, mert rohadtul el vagy tévedve. A 3000 dolláros nettódból fizeted az egészségügyi biztositáod és a nyugdijalapodat. A németeknél ezt már eleve levonják a fizetésedből. Kb. ugyanott vagy vele dollárban vagy euróban.
Mellesleg, mutass egy mekis alkalmazotti fizetési kimutatást az USA-ból, hogy ott 3000 dollár a Meki-nettó, mert különben hazudsz!
És most már takarodj le rólam!

P.Elliot 2017.04.08. 16:25:10

@Pink Petsch: Mi havi 300 dollart fizetunk atlagban a gaz es villanyert, a futes gazrol megy, nem allitgatjuk a homersekletet, 70 farenheinten van, a villany sincs rohanva leoltva sehol, 3 tevet mukodtet, ugyanennyi kompjutert, a moso, szarito gepet, a mosogatogepet, az legkondicionalot, ez nem sok ha azt nezem hogy 10 helyisegbol all a lakasunk, nem nagy szobak es mindben megy a futes vagy hutes.
Valoszinu hogy a gatyank ramenne odahaza.

2017.04.08. 16:26:21

@szalka240: Én azért nézem őket, pláne a vajnál, sajtoknál és friss sajtkrémeknél, mert nagyon szeretem. Most pl. a Kerrygold (a kedvencem-fene a gusztosom ;) ) 250 grammos kiszerelésben 1,29 euró a Lidlben, egyébként 1,89. Bespájzoltam ;). Az otthoni árával összehasonlitani sem érdemes, ugyanis 770-800 forint között van, és csak 200 grammos :(. De ugyanez áll a sajtkrémekre is :(.

szalka240 2017.04.08. 16:33:03

Csak mert épp nagyon ráérek és rég volt már "mi mennyibe kerül külföldön", elővettem a márciusi blokkokat. Az árak Euróban értendők Németországban.

0,39 1l ásványvíz (csak az üveg miatt veszem, mert a csapvíz is megfelel)
2,29 5db virsli
1,59-1,69 450g dzsem
1,49 tea 50db filter
3,29 500g tészta
0,13-0,15 zsemle (áruházi)
0,99 250g keksz
0,39 250g porcukor
0,69 500g gríz
1,99-2,49 1kg alma
1,49-1,79 1kg répa
1,29 normál üveg meggybefőtt
0,45 500g rizs
0,69 1kg kristálycukor
1,55 6db tojás (bio)
1,99 fogkefe
1,69 fogkrém
1,19 1l napraforgóolaj
1,29-1,99 250g vaj
0,99 250g margarin
0,89 500g joghurt (bio, zsírszegény)
0,89 200g párizsi
2,85-3,59 600g csirkemell
0,32 1kg liszt
2,29-2,39 2kg krumpli (bio)
0,85 1l tej (zsírszegény)
0,59 szappan
2,89 15db halrudacska
0,75 500ml mosogatószer
0,59 200ml citromlé
0,59 500g só
2,99 1l folyékony mosószer
0,75 6db konyhai törlőkendő
2,89 500g fagyasztott, panírozott csirkehús
1,99 500g kenyér (pékségi)
Fűszereket, egyéb tisztítószereket és WC-papírt a múlt hónapban épp nem kellett venni, mert amit egyszerre veszek, az 1 hónapnál hosszabb időre elég.

P.Elliot 2017.04.08. 16:34:25

@Pink Petsch: Ha dolgozol itt van egeszsegugyi biztositas, en peldaul az egesz csaladra 70 valahany dollart fizettem, a tobbit a munkahely fizette. A baj annal van akinek olyan munkahelye van ami nem ad, illetve valami kis ocska hely aki ilyenre nem kolt, oda altalaban nehez dolgozot talalni, csak addig van ott barki amig jobbat nem talal. Az uzleti vallalkozos az fizeti a magaet, az bizony nem 2 filler.
A McDonaldnal a fizetes 9 dollar korul van, joforman csak diakok, az egyetemistak meg egy-ket csodabogar egesziti ki ott a keresetet, illetve kell zsebpenznek, ugy hirdetik hogy meg ott is adnak biztositast valamilyet es mindig van felvetel, ami azt jelenti hogy nem fizetos munkahely.
Ha abbol a 9-bol levonjak az adot, fogalmam sincs mennyi lehet de hogy nem kap kezhez 7-nel tobbet az biztos, tehat 60 dollar alatt, az egy heten 40 oraban 250-nel kevesebb, az havonta csak egy ezres vagy 1200 mert nem tudom a levonast.
Hol van az a 3000 dollar? A kepzeletben csak.
Diakoknak valo zsabpenz munka ez ..3000 dollerert mar sorban is alnanak azert a konnyed kis munkaert...

Dikusz 2017.04.08. 16:35:39

@mojyo: azért nem volt egyértelmű az irónia, mert nem volt a végén elég szmájli/viccvolt/viccvóóót stb.
Ez is viccvót:)

2017.04.08. 16:43:26

@P.Elliot: Arra mérget vehetsz! Ha egy 3 helyiséges lakás fütése havi leghalább 40 ezer forint, akkor egy 10 helyiségesét nem úsznátok meg 120 ezer alatt stabil 21 C fokot tartva. És ez csak a fütés ... hol van még a többi!

Dikusz 2017.04.08. 16:44:05

@Pink Petsch: akkor viszont megmarad az IQ-d -sőt plusz lesz-, ha nem húzod fel magad rajta.
Hidd el, tényleg nem éri meg. Velem is történt már a TH-n, hogy próbált belémkötni (többször is) pár okostojás. Ráadásul olyanok, akik régiek, most is ott vannak, ki tudja hanyadik nickkel. Egyáltalán nem reagálok az ilyenekre, egy idő után abbahagyják.

2017.04.08. 16:49:12

@P.Elliot: Ja, tudom, hogy az USA-ban munkahelye válogatja, él kint pár ismerősöm. Van, akinek a melóhelye fizet mindent, semmit sem kell állnia, van, akinek csak részben, és van, akinek saját zsebből kell állnia az egészségügyi- meg nyugdijalapot.
Csak a mi kis falubolondjánk ugye a Mekis melóval, és fizetéssel jött, hát igy ;).

Dikusz 2017.04.08. 16:52:43

@P.Elliot: egy 58 nm lakás rezsije (saját gázkazán) 60 lakásos, idén 40 éves társasházban közel 50.000 Ft. Ebben minden benne van:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.08. 16:55:05

@Horthy Miklós cselédje: latom, a tobbiek mar alaposan kiveseztek a velemenyed:) en csak azert teszem hozza az enyemet, hogy meg egy kaliforniai tapasztalatat lasd:)
Tenyleg lehet kb.$50/fo/het osszeggel szamolni, barmennyire hihetetlenul hangzik:) Ennek egyik resze, hogy itt nincs AFA az elelmiszeren. Mi kb. hetente jarunk egy nagyobb bevasarlasra, es 4 fore kb.130-150$ kozott koltok. Ebben van zoldseg, gyumolcs, hus, tisztito szerek. Nem veszek mindenbol "bio" minoseget, mert nem vagyok meggyozve rola, hogy az feltetlenul fontos minden elelmiszer eseten. A fele csak marketing:) szoval ez az osszeg teljesen realis, amit a posztolo leirt, meg tudom erositeni.

Dikusz 2017.04.08. 16:56:52

@szalka240: Húúúúúú......, de jó neked, hogy ilyen rendes vagy, és vezeted a kiadásaidat. :)

2017.04.08. 16:57:19

@szalka240: Hát, te tényleg rohadtul ráérsz :DDD (Én nem szoktam eltenni a blokkokat ... oups!).
Viszont a tésztáknál tényleg a legfelső kategóriájú prémiumot veszed 3,29-ért az is tuti, ahogy irtad. A Barilla vagy a Panzani valóban annyira gáz neked? (már gyomorilag, egészségügyileg ... támadásnak ne vedd nekem, az ég szerelmére!).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.08. 17:04:39

@adg: haha, szoval a nick-jei alapjan egy szocialisan erzekeny illetorol van szo :)

szalka240 2017.04.08. 17:13:52

@Pink Petsch: A tojás nélküli tésztát meg sem bírom enni, de a legtöbb tojásos tésztától is rosszul vagyok. Magyarországon is csak a 4 tojásos Gyermelyi volt jó. Itt a Seitenbachert szoktam venni, de csak a legnagyobb boltban van, ha van.
Egyébként van egészségügyi probléma is, ezért sem túl változatos a menü, de azért igyekszek a lehetőségekhez képest finomakat főzni.

mojyo (törölt) 2017.04.08. 17:14:26

@Nagy kámpics: Ez egy rendkivul joindulatu beiras, es valoban epito jellegu, am en nem vagyok benne biztos, hogy itt a fillerbaszas volna az igazi hobbi, es nem pedig annak csupan kifele kommunikalasa, a minket gyozkodes, a hasonlitgatas, stb. Szomoru, de vannak akik nem magukert vannak hanem misszojuk van, v.o. Megnevelo Ember. :D Ha persze azonban megis neked van igazad, akkor valoban jo tanacsot adtal. :)

2017.04.08. 17:24:45

@swing gitan: Nos, valóban létezik szellemiségében az a Románia is, amit a posztiró látott. Ám, amint a posztban is emliti ez a fiatal (feltételezem, a 30-as) urbánus értelmiségiek Romániája. Ugyanakkor létezik az a Románia is, ahol 1998-ban egy duna-deltai kis halászfaluban az emberek azt hitték, hogy még mindig Ceausescu van hatalmon.
Románia összetett ország, négy nagyobb régióval. Ezekből az átlag magyarországi magyar néhány határmenti magyar nagyvárost (Nagyvárad, Temesvár, Arad) és a Székelyföld egyes részeit ismeri, és legfeljeb Bukarestet. Constantaról legfeljebb hallott, hogy az egy kikötőváros a Fekete-tengernél, és kb. passz, annyi. Ploiesti, Buzau, Iasi, Galati, de még Brassó neve sem biztos hogy ismerős az átlag számára (oké, ez utóbbi a brassóiról, bár köze nincs a városhoz :D). Ez nem hiba vagy baj, mindössze tény.
Amit a cikk általánosságban leir az országról az többé-kevésbé megállja a helyét. Tovább lehetne fejtegetni és bonyolittani, rámutatva a mögöttes okokra, amiért például minden faszságot nem néznek el a románok a politikusoknak, de ez már csak "szőrözés".
Egy dologban viszont teljesen igaza van a posztirónak: Bukarest rém ronda város. -Ez Ceausescu "hagyatéka", aki ledózeroltatta a régi Belvárost és felépitettette a Victoriei sugárutat sok kilométeren keresztül, olyan házakkal és palotákkal szegélyezve, amelyekben senki nem lakott.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 17:34:40

@P.Elliot:

Nem tudom miből gondolta hogy a mekis fizetésre írtam a 3000 nettót...

Átlagról beszéltünk.

De mindegyis, a középosztálytól felfelé az USÁban élnek a legjobban az emberek, ez azért elég köztudott tény.

Shaktee 2017.04.08. 17:42:11

@Pink Petsch: :) Hági is Constancai volt, igaz?

Traian haverom házsinak mondja csak hogy bosszantson :)

2017.04.08. 17:49:22

@szalka240: Jaja, a Seitenbacher termékcsalád ismerős, az az a felső polcos cucc, ahová csak véletlenül nézek :DDD
Én a Barilla/Panzani-féle középkategóriás termékeket veszem, és szerencsés vagyok ilyen szempontból, mert mindegy, hogy tojásos, sima-, tönköly- vagy durumlisztes, esetleg bio (bár az a sötétbarna rozsliszt .. ööö ... izé), spenótos, paprikás, citromos, tintahal tintás ... jöhet! A középkategórián belül meg aszerint választok, hogy éppen milyen kaját akarok késziteni belőle.

2017.04.08. 17:53:22

@swing gitan: Passz, gőzöm sincs, hogy Hagi hol született ...
Hm, de miért bosszant vele? Nem értem.

2017.04.08. 18:08:20

@swing gitan: Ja, pláne, ha akciózzák 78 centre ;))))

2017.04.08. 18:11:53

@Dikusz: A Homár a "régen-minden-jobb-volt" kategória ;) Régóta követem, emlékszem még a jó 10 éves batz-papucsos sztorira, ami ugye szállóige a törzsgárdánál, de a magánéletük olyan szintü kidumálása, rohadtul fáraszt.

Shanarey 2017.04.08. 18:13:56

Vicces nap a mai.

Amerikában 50 dollár a heti kaja, s ezt pont az az ember akarja megcáfolni, aki sose járt ott, s ha így folytatja akkor sose mehet oda.
Továbbá ő az az ember akinek a Google sem a barátja. Culinaris boltot előhozni magyarázatnak, az meg azért érdekes, mert az átlag ember akkor sem menne oda vásárolni, ha megtehetné. Mert főleg a hű de "nem éppen szegények és a sznobok" ellátására vannak kitalálva.
Na meg Hinta sem ott vásárolna, mert nincs rá pénze.
A BIO élelmiszernek nevezett egyebekről csak annyit hogy az hazugság.

A világ már annyira szennyezett, mindenféle, a légkörben terjedő anyagok és por, továbbá a csapvizekben található nem kiszűrhető egyebek okán ez a "BIO" csak egy nagyon szép mese. Ugyanis a szűrt légkörrel, s a forrásvízzel működő fólia sátrak nem lennének elég gazdaságosak az árképzéshez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.08. 18:30:49

Hogyaszondja: " mint hogy a megkeresett pénzt nem váltjuk át forintba. "
Nem a f@$zt nem váltjuk át forintra.Hát különben hogy dönteném el, hogy valami megéri e az árát, vagy sem?
Számtalan dolog van, ami idekint 4-5-6szor annyiba kerül, mint otthon.Nem viccelek.
Nyilván nem fogom idekint megvenni, ha töredékáron megkapom otthon.
Nem egy pohár tejföl kaliberű dolgokra vonatkozik ez, hanem esetenként akár többszáz eurónyi tételekről.
Ahol a különbség kitesz egy kisebb nyaralás árát...
És nem okoz gondot, mert évente járunk 2-3szor haza, meg felénk is jönnek legalább ennyiszer.És ezek a dolgok időben is ki tudják várni a sorukat, mondjuk 1-2 hónap várakozást.
(Jó, persze, zongorát, meg harckocsit nyilván nem veszek otthon, még olcsóért se.)
Vagyis: átszámolok, mint a huzat. :-) És én kérek elnézést, hogy nem vagyok a saját zsebem ellensége...
:D

2017.04.08. 18:44:53

@geegee: Hm, én is át szoktam váltani, de jellemzően Magyarországon a forintositott árat euróra, és rendszerint megállapitom, hogy hú-de-rohadt-drága-ahhoz-képest! Egyetlen kivétel van, a száritott füszernövények, azok olcsóbbak, szoktam is feltankolni. Bár igaz, "északon" ;)))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 19:02:15

@Pink Petsch:

Azért jó pár dolog jóval olcsóbb.
Pékárut soha nem fogsz annyiért venni ott mint Magyarországon.

Tecsóban 70 centért korrekt félbarna kenyeret kapsz, 1 kilós.

Mutass hasonló minőségűt hasonló áron ott.

A moslék toastbrot is 1 eur felett van per kg.

Csodabogár 2017.04.08. 19:06:56

Most nagyon kiváncsi lettem, hogy konkrétan mi az ami itthon olcsóbb és feltehetően ha nem is napi, de mondjuk havi vagy évi rendszerességgel használatos vagy kellő dolog.

Matekból viszont nulla vagyok, feltehetően ezért is nem számoltam át soha sehol semmit. Talán csak Amerikában, mikor valamire rámondtam, hogy drága és Emberem átszámolta az árat, rendszerint rájöttem, hogy nem is.

Galaxhopen [Swe] 2017.04.08. 19:29:01

Deja vu, idézet a fenti Hírmondós csokorból (A magyar nem összetartó... címmel):

"Én is ismerek magyarokat, akik azt hiszik, ők xarták a spanyolviaszt és csak segélyen élnek, közben kioktatnak mindenkit."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.08. 19:52:49

@Horthy Miklós cselédje: "Pékárut soha nem fogsz annyiért venni ott mint Magyarországon."

Ez igaz...mindenhol van olyan termek, ami alapveto elemiszernek szamit, igy sokkal olcsobb, hiszen a nagy mennyisegben eladhato-olcsobb ar elve ervenyesul. Amerikaban az europai tipusu kenyer/pekaru nem alapelelmiszer, ezert dragabb. De az itteni (europai izlesvilagnak nem eppen vonzo, de itt megszokott) kenyer viszont itt is olcso...mint ahogy pl. a tej (nem bio) v. mas alapelelmiszer sem draga (teszta, liszt, rizs, stb.) Termeszetesen nem a "markas" termekekrol beszelek, hanem alapveto, store brand-rol, nagy kiszerelesben.

kék madár 2017.04.08. 20:06:13

hat ez igen laposra sikerult, de errol nagyreszt a kerdezo tehet. Meg parszor le kellett volna irni, hogy nem tudja mennyi ideig marad, de egy-ket evig biztos. Vagy nem.

2017.04.08. 20:20:47

@Zsuzsi65: A mi kis falubolondjánk csak egy dologról felejtkezett el, a minőségről. Igaz, lehet venni otthon zsemlének hazudott, vizes felfújt pékipari lószart is 25 forintért. Sok sikert a jóllalkáshoz. Ha 5-öt megeszik belőle sem érzi, hogy evett volna valamit, ugyanis több mint a fele levegő, és rossz minőségü tészta. Pénzkidobás.
Ezzel szembben, igaz, hogy Németországban képesek elkérni szörnyüséges 13 centet egy alap zsemléért, de valamivel több a tápértéke, mint a térfogatnövelős hulladéknak. Bár még az sem igazi. De ha van olyan Krőzus, hogy képes kicsengetni 49 centet egy normális pékáruért, akkor talán majd érzi is, hogy miről ugatok itt minőség cimszó alatt. Tudom, hiú ábránd, mert aki klépes megvenni azt a szar toast-kenyeret, csak mert 89 cent ....
Mellesleg, otthon is 150 forintnál kezdődnek a minőségi pékáruk egy normális pékségben. És ez még semmi extra, csak egy szimpla kovászos zsemle. Ugyanannyiba kerül otthon is a minőség, mint itt. A szar meg mindenhol szar, mindegy mennyi.

2017.04.08. 20:50:45

@mojyo:

"Szomoru, de vannak akik nem magukert vannak hanem misszojuk van, v.o. Megnevelo Ember."

Igen, igazad van.

Nem ellentmondva, csak kiegészítve: én hintát tök különösnek találom. Nem tudom, te ismered-e nagyobb mennyiségben a kommentjeit (digger blogján exponálja magát mindig), de semmiféle önreflexióra nem képes, egyáltalán nem ért semmit saját magából, és csak nagyon keveset a körülötte levő világból, meg általában a neki írt dolgokból is.

A gyerekek ilyenek talán, vagy nem is tudom. Mindenesetre valami el van romolva az agyában nyilvánvalóan, és tök fura, hogy a helyesírása ezzel együtt jó, pedig helyesen írni tök nehéz.

Olyan kár, hogy nem tudunk elektródákat dugni rá meg betenni egy mri-be, mert én állítom, hogy valami gebasz van vele, és biztos valami tök érdekes szindróma, amiről egyébként csak a wikipedián olvasnánk.

Gondolom, egy kicsit lelketlen meg lekezelő, amit írok, de A) én ezt tényleg tök lebilincselőnek találom, és B) az a jó, hogy egyáltalán nem veszi magára az ilyeneket (a megbántódáshoz is kell legalább valamiféle önreflexió, gondolom).

Milyen állati érdekes asimovi kérdés lesz egyébként, ha majd megjelennek a mesterséges intelligenciák, amik képesek helyesen írni meg figyelni a csirkemell árát, szóval hogy kell-e velük udvariasnak lenni, ha egyszer nincs beléjük programozva, hogy képesek legyenek érzékelni azt.

De asszem, hogy sokkal hosszabban válaszoltam, mint az téged érdekelt, elnézést, túlbeszéltük. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.08. 20:59:31

@Pink Petsch: Mikor a nejem keresett Batz-papucsot, én is röhögve emlegettem a Homáros dumákat... :D Nem kommenteltem ott, de sokat olvastam, pont akkoriban...

2017.04.08. 21:25:44

@geegee: És talált olyanokat, amelyek össze voltak karcolva? Mert az a jackpot batz papucs ügyileg ;)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.08. 21:28:55

@Pink Petsch:

Csak én normális félbarna kenyérről írtam, nem mindenféle légzsemléről meg toast kenyérről.

Egyébként az olcsó zsemle itt is ugyanúgy légzsemle mint otthon az olcsó.

mojyo (törölt) 2017.04.08. 21:43:10

@Nagy kámpics: Hat kedves egeszsegedre. :D En szerencsere nem ismerem a kiterjedt munkassagat, abban valoszinuleg igazad van, hogy van valami egyeb gondja de en egyaltalan nem szeretek ezekben turkalni, engem taszit az ilyesmi... Tenyleg hasonlit a robotokra egyebkent (nem csak az onreflexio hianya miatt, hanem, hogy egyaltalan nem farasztja ez a gepszeru ismetelgetes), en viszont ezt egyaltalan nem tartom lebilincselonek, vagyishat engem nem nagyon erdekelnek az emberek es az agybajaik, egy kicsit remisztonek, ijesztonek is talalom ezeket a dolgokat es menekulesre kesztetnek, vagyishat igy online inkabb csak faraszt, a lenyeg, hogy inkabb becsukom az ablakot ha ilyen van es nem veszek reszt a beszelgetesben inkabb.

Taxomükke (UK) 2017.04.08. 21:48:38

@adg: " "Borisz vion" vagy micsoda"
Boris Vian.
Necsinaldmaaaa.....
Venyigeszu es a plankton
Tajtekos napok
Pekingi osz
Kopok a sirotokra
et cetera
Alapmuveltseg.

Taxomükke (UK) 2017.04.08. 21:56:03

@Pink Petsch: A Kerrygold itt a Sainsbury'sben £1.75.
Deutschland ist Tunderorszag.

2017.04.08. 22:02:55

@Taxomükke (UK): Aber csak akkor ist Tündérország, ha éppen akciózzák 1,29-re, otherwise es is 1,89, but igaz, nem font ;).

Taxomükke (UK) 2017.04.08. 22:11:59

@Pink Petsch: Na gut.
Lehet, hogy itt is van a Lidliben vagy az Aldiban, nemtom.

Taxomükke (UK) 2017.04.08. 22:14:24

@Nagy kámpics: @mojyo: Azt mindenkeppen a javara irom, hogy soha nem szol vissza az ot lehulyezoknek meg a picsabakuldoknek.

2017.04.08. 22:20:32

@Taxomükke (UK): Szociopatáéknál nem szokás, ahhoz ugyanis érzelmek kellenek ...

Shaktee 2017.04.08. 22:45:57

@Horthy Miklós cselédje: Olvastál valamit Viantól?

Ha igen mesélj kicsit róla, több blogon árgus favágók lesik a válaszodat :)

Shaktee 2017.04.08. 23:04:05

@kék madár: gyengus lett az eheti Maher, kibombázta a humorát a trampli, végig se néztük...ritka dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.08. 23:30:36

@Csodabogár: Néném, ha ez a kérdés nekem szólt, kábé minden olcsóbb odahaza, mint a svédeknél.Nem mennék bele, volt itt vagy 3 hete egy én vs. mindenki flém, abban kifejtettem minden véleményemet...
Régen el teccettél már költözni innen... :D

Herr Géza 2017.04.08. 23:56:00

@szalka240: Jujj, a Seitenbachert soha meg nem venném. Agyvérzést kapok a reklámjaiktól, úgy uszke 30 éve hallom őket, nem is változik a koncepció, így ez a bosszúm.:))))
(Pedigbtényleg minőségi cucc.)

Herr Géza 2017.04.09. 00:01:19

@geegee: Nyugi. Te még szimplán kezdő vagy külföldön :D. A vének is számolnak,persze, csak pont fordítva. Speciel otthon azámolják át az árakat euróra (fontra, koronára, dollárra, stb.) ;)))

Herr Géza 2017.04.09. 00:19:37

@Pink Petsch: Olvashattam volna tovább is... :))))
Én is ma tankoltam,Kerrygoldból. Rulez. :)

De korábban nem volt igazad, ill. kevertél dolgokat. Van Németországban egységes, mindentől független minimálbér, ez most 8,84 €/óra. Égy-két kivételtől elekintve minden nagykorú teljes munkaidős emberre vonatkozik. Amiről te beszéltél az a Tarifvertrag szerinti kezdőbér, amiben vannak különbségek (lényegesek) szakmák és ágazatok szerint és vanak földrajzilag is, viszonylag kisebbek.
Akkora pl. nincs, hogy Drezdában 1.100-at, Stuttgartban meg 1.500-at kapj ugyanazért a Mekis melóért.

Herr Géza 2017.04.09. 00:23:54

@Herr Géza: Pláne meg bruttóban nem, mert ugye a generálminimálbér is bruttó 1.414-re jön ki 160 órás havi munkaidőre.

2017.04.09. 00:42:56

@Herr Géza: Igen, a Tarifvertagra gondoltam. Mondjuk, a Mekis fizut nem tudom mennyi Drezdában, már csak azért irtam, hogy zrikáljam azt az istenbarmát, Stuttgartban tudom, mennyit keres egy 4.ik éve ott melózó ismerősöm, 1450 körül. Igaz, ő valami müszakvezető vagy micsodának nevezik a cég-hieratchiában az ilyet.
Kerrygold for president! ;)

Herr Géza 2017.04.09. 00:54:31

@Pink Petsch: De akkor az az 1.450 nettó kell legyen...

2017.04.09. 01:03:32

@Herr Géza: Ja, az persze, nettó. Bocs, hogy nem jeleztem. A bruttóját nem kérdeztem. Igaz, a nettóját sem, ő mondta ;).

adg 2017.04.09. 01:20:54

@Zsuzsi65: haha, ellenkezoleg. :D
Szocialis erzekenysege, masok iranti megertes, egyutterzes, figyelem kepessege kb mint a nyulszarnak. :)

adg 2017.04.09. 01:39:41

@Taxomükke (UK): nekem mas az alapmuveltsegem. Bocsanat. :D

adg 2017.04.09. 01:43:19

@Taxomükke (UK): nem szol vissza altalaban, ez igaz. Helyette kitalal roluk hazugsagokat, es neha evekig terjeszti, hogy ok mondtak, es habzo szajjal cafolja, hogy kilyen hulyek, miket terhesztenek.
Ez rosszabb, mint egy picsabakuldes szerintem. Aki erzekenyebb ra, az vedekezhet millioszor, de ugyis elohozza ujra es ujra ugyanazt a hazugsagot, allitva, hogy te mondtad.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.09. 04:04:50

@Herr Géza: Lehet, hogy kezdő vagyok... :D
Én a visszafelé számolást se ítélem el, ahogy Pink Patch is írta, és nem is jelentek ki olyan fasságokat, hogy hát nem csinálunk ilyet...
Nem, a lószerszámot nem... :D

szalka240 2017.04.09. 07:57:42

@Herr Géza: A reklámok nekem szerencsére nem befolyásolják a vásárlási szokásaimat, csak a személyes tapasztalatok (saját vagy másokéi), pedig tényleg vannak idegesítő reklámok.

DieNanny CH 2017.04.09. 09:46:42

@szalka240:

Kóstoltál már vöröslencselisztből, zöldborsólisztből, csicseriborsólisztből, szójabablisztből készült tésztákat?
(Árukat nem tudom, úgy kaptam őket. Egyik családom próbálta a gyereküket etetni ezzel, de neki nem ízlett, úgyhogy nekem adták a felbontott zacskókat. Nekem úgymond elmegy ízre, kb 50 grammnyit tudok megenni belőlük egyszerre, utána már telítődök a másfajta ízzel.)

DieNanny CH 2017.04.09. 09:57:47

@geegee:

Én is átszámolok, mert én is járok kb 3x évente haza.

Pont tegnap vettem piros Schauma sampont, 400 ml-est. 2 frank, kb 560 forint. Otthon több.
De, pl a BepanthenPlus Mo-on feleannyiba kerül, mint itt.

Úgyhogy, listázom a szükségleteimet és árak alapján döntök arról, mit hol veszek meg.

DieNanny CH 2017.04.09. 10:02:26

@Csodabogár:

Tavaly vagy tavalyelőtt egyszer előfordult, hogy a magyar kristálycukor átszámolva pár forinttal drágább volt Mo-on, mint a svájci kristálycukor Svájcban.

A Tschibo kapszulás kávéja, 10 db Mo-on 995 Ft, Svájcban 980. (És tegnap ráadásul 50%-os akció volt belőle. Feltankoltam!)

DieNanny CH 2017.04.09. 10:11:19

@szalka240:

A reklámok engem sem tudnak meghatni. Viszont előfizetek egy tesztújságra - K-Tipp -, amit gyakran olvasok. És csodák-csodája, sokszor az olcsó, sajátmárkás termékek végeznek a dobogó felső fokán...

szalka240 2017.04.09. 10:35:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Számomra az egyik legnagyobb meglepetés ár tekintetében annak idején az volt, hogy itt Észak-Németországban kevesebb, mint feleannyiba kerül a rizs, mint odahaza. Pedig ott a falu határában volt a rizsföld és a szomszéd városban a feldolgozóüzem. Itt pedig 1000km-es körzetben egy deka rizs sem terem.

2017.04.09. 10:52:42

@Csodabogár: Németországgal összehasonlitva, nagyjából semmi sem annyival olcsóbb otthon, hogy megérje "hozatni". Illetve, magamat ismételve, a száritott füszerek, amelyek itt áltag 2 euróba, otthon 1 és 1,50 euró közötti összege kerülnek.
Nos, akkor nézzük:
-A müszaki cikkek itt olcsóbbak,
-a ruhanemük is, vagy a láncoknál (H-M, C-A) ugyanannyibba kerülnek,
-Az élelmiszerek is egy árban mozognak kb. : van, ami ugyanannyi, van, ami 1-2-300 forinttal drágább, és van, ami 1-2-300 forinttal olcsóbb.
-A kozmetikumok, tisztálkodási szerek, háztartási akármik Németországban olcsóbbak (és akkor a minőségi különbségeket még nem emlitettem), a parfümök kb. egy árban vannak.
-A bútorok, lakberendezési cuccok is olcsóbbbak itt, igaz, csak azért, mert van egy Poco nevü, Ikea-féle nagy diszkont a németeknél, ami kb. ugyanazt nyújtja, csak olcsóbban valamivel. Az Ikea ugyanannyi.
Ami drágább azok a szolgáltatások és a közösségi közlekedés.

2017.04.09. 11:04:26

@Csodabogár: Ja, a cigi drágább ugy 1,5 euróval, mint otthon, viszont a pia ugyanannyi ;))))

jajjlajos (törölt) 2017.04.09. 11:56:36

@Pink Petsch:

Az se lett jobb élet akkor, ha
ugyanúgy nézegeted az árakat és minimalizálsz,
mint itthon...

2017.04.09. 12:45:43

@jajjlajos: Hm, nem nézegetem, csak látom az árakat, és szinte akaratlanul számolok át. Ja, és még jófej is vagyok, mert 300-al szoktam átváltani, nem 310-el.
A minimalizást nem tudom, mire értetted, de ha arra, hogy képes vagyok elvonszolni magam 100 méterre egy másik boltig, mert igy spórolok 3-4-5 eurót egy bevásárláson, akkor igazad van. De megnyugtatlak, kb. mindenki ezt teszi, az echte-németek is, sőt, ők aztán igazán!

Herr Géza 2017.04.09. 13:10:29

@szalka240: Alapvetően én is reziztens vagyok, a két szélsőség viszont befolyásol: szar reklámú, de inkább tolakodóan idegesítő reklámmal nyomott cuccol csakazértsem veszek, a vicces, újszerű, jópofa reklámmal kijövő termékre meg hajlamos vagyok ellágyulni és kicsit odébb nyúlni érte a polcon, akár följebb is.

2017.04.09. 13:12:55

@jajjlajos: Ja, erről jut eszembe. Egyszer elmentem az egyik német kolléganőmmel bevásárolni "X" üzletbe. Bolyongunk a sorok között, pakoljuk a cuccokat, kassza, fizetés, el. Úton vissza, mondja a csaj, hogy nézzünk még e "Y" üzletbe, mert kell neki ásványviz. Kérdem, elfelejtetted? Válasz, nem, de ott 9 centtel olcsóbb.
Na, ennyire azért nem minimalizálok :D

DieNanny CH 2017.04.09. 13:13:25

@jajjlajos:

"Az se lett jobb élet akkor, ha
ugyanúgy nézegeted az árakat és minimalizálsz,
mint itthon..."

Mint otthon? Honnan tudod, ki hogyan élt otthon? Hogy egyáltalán volt-e választási lehetősége? Hogy volt-e fagyasztója, amibe az akciós 2 kg-os húst szétporciózva berakhatta? Vagy, egyáltalán, olyan helyen lakott-e, ahol falusi kisbolt helyett nagy választékú üzletbe mehetett?

2017.04.09. 13:14:43

@Herr Géza: Évek óta nem láttam reklámokat -már az óriás-
és egyéb plakátokon kivül-, igaz, évek óta nem néztem Tv-t sem ;))) Lehet emiatt? ;))))

Főgebra 2017.04.09. 13:16:24

Hááát igen ritka lehet az olyan vásárló, aki csak úgy lekapkodja a polcról az termékeket válogatás és mérlegelés nélkül. Akinek mindegy, hogy százat vagy ezret fizet!
Magyarán, egyfolytában minimalizál az emberek döntő többsége. Mindenhol a világon!

Viszont van ennek egy józan határa, amelyet értelmes ember nem lép át. Pár éve, itt valaki azzal dicsekedett, hogy két zsák paprikát szállított el 2000 kilométerre Magyarországról, mert így sokkalta olcsóbban lehet lecsót csinálni. A nagy minimalizálásban az kimaradt a hősünknek, hogy otthon(Mo) meg is főzhette volna a lecsót és egy kotlát kellet volna csak a fél világon át cipelnie!

P.Elliot 2017.04.09. 13:49:04

@jajjlajos: Miert ne neznenk meg az arakat hogy hol olcsobb? Ha az ember vakon kolt mindenre es nem erdekli hogy mibe kerul annak sosem lesz penze, illetve leesik a beka segge ala.
Eletunket ugy epitettuk fel hogy megneztuk es megbeszeltuk hogy mire telik illetve mit akarunk elerni es ahhoz nem lehet vakon kolteni mert nem fogunk felfejlodni, hazunk sem lesz penzunk sem, uj helyett hasznalt kocsin fogunk jarni meg egyebkent is, semmink sem lesz.
Hulye ember az aki kolt csak ugy bele a vilagba, na nem, majd ha milliomos leszek, / nem leszek/....
Holmi 10 centtel olcsobb cuccokert nem megyek kulon mas boltba de megnezem hogy valami hol olcsobb, kiveve ha a minoseg rovasara megy.
Erdekes lenne megtudni hogy egy ev alatt mennyit sporol meg az ember hogy megnezi az ujsagot ahelyett hogy csak bemegy es megveszi ami a keze ugyebe kerul.
Vannak ismetlodo learazasok amik pont talalkoznak az igenyemmel. 4.99-be kerul egy 5 fontos csomag bio repa amit mindig venni szoktam, 5 hetente arazzak igy, kozbeeso idoben 3.99.
A repa pont eddig eleg sosem fizetem a teljes arat, a vajat is figyelem mert sokat sutok, az 1 fontos vaj a tegnap emlitett uzletben amikor le van arazva, unnepek elott mindig de kozben is, otet is mezesmadzagnak hivjak, kb. 1.50-el olcsobb, na akkor veszek 4-5 darabot mert elvan az es megvarja a sutesi idot.
IIyesmik ha osszeszamolja az ember evi szinten egeszen sok penz.
A tojast 3-ert veszem, a legszebb legnagyobb bio tojasokat amit a farmrol hoz nekem egy no, sorban szoktak allni erte, megvan hogy ki mikor kap,/ lanyom munkahelyen dolgozik a tyukok tulajdonosa akik ki vannak csapva a mezore a tehenek koze a retre egesz nyaron, a ferje a farmer, olyan tojasokat termelnek hogy a legdragabb bio tojas amit a boltban lehet venni is messze mogotte vannak....
Vannak itt a kupon maniasok akik 3-4 kocsit megtoltve vonulnak a penztarakhoz es a vegen fillereket, neha semmit sem fizetnek azert a sok vacakert amit osszedszedtek. Sosem tartoznek kozejuk ha extran is fizetnenek sem, de ok jobbjara nem is azert csinaljak hanem egy hulye hobbi, egy mania, egy megmutatom hogy mit tudok kihozni belole dolog.
Erre elo pelda volt az egyik, egy fiatal srac aki azt mondta a teveben hogy ez neki szenvedely, ha lotton nyerne milliokat akkor lehet hogy arany olloval vagdosna a kuponokat de vagdosna, hehehe.....
.

P.Elliot 2017.04.09. 13:52:41

@P.Elliot: Rosszul irtam, / nem olvastam at, a bio repa ara 4.99, 5 hetente arazzak le 3.99-re...

2017.04.09. 13:58:01

@P.Elliot: Juj, a kuponosokról jutott eszeme, volt egy Dr. Bones rész, amikor egy ilyen kuponos csajszit nyirtak ki. :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.09. 23:52:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én ilyen méretekben nem csinálom.De olyasmikben igen, hogy pl. 20 négyzetméteres szőnyeg, idekint 220-240 ezer fortint (nem elírás!), otthon meg 40-45 ezer...Lehet tippelni, hogy hol vettük meg. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.09. 23:54:19

Vagy éves autószerviz.Semmi komoly, csak olyan egerészős, molyolósabb dolgok, mert mondjuk kicsit össze van rohadva, vagy ilyesmi.Idekint simán 3-4-500 eurónyi korona, odahaza 40-50-60 ezer forint.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.10. 00:05:30

@Főgebra: Szerintem az én voltam, de egyrészt nem mondtam komolyan, csak olyan anyázkodás volt (kb annyi volt, hogy "esküszöm, legközelebb megteszem...stb"), és nem is tettem meg. :D
Na, így születnek a városi legendák, hogy egyesek figyelmetlenül olvasnak a neten... És aztán még terjesztik is... :D
Viszont igaz, ami igaz, akkor télleg öt-hatezer forint volt a lecsópaprika kilója idekint átszámolva.(Azért írtam betűvel, hogy véletlenül se gondold elírásnak).Szerintem te is anyáznál rá egy kört...Na ugye!
Otthon meg mittudomén 2-300 forint egy kiló.
Amúgy valóban egyszerűbbnek tűnik legyártani otthon, de milyen kotla az, amit lezárható és belefér mondjuk 20-30 kiló lecsó?!
Ha meg dunsztos üveg, akkor a súlya lesz csak olyan ötször annyi...Talán lehet, mégiscsak egyszerűbb a nyers paprika... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.10. 00:45:47

@geegee: Na, meg is találtam:

hataratkelo.blog.hu/2015/06/08/magyarorszag_se_veled_se_nelkuled?full_commentlist=1#comments

Itt vannak a kommentjeim, vállalom az egészet.De az összes csak jövő időben van, nem múltban, és erősen el van baromkodva, ahogy szoktam...

Egyébként meg lehet, hogy mégiscsak hozok, esetleg műanyag hordó jó lehet hozzá...De figyelem, most még ez a komment is csak jövő idő! :-)

Taxomükke (UK) 2017.04.10. 07:43:51

@geegee: Nem jovo ido, hanem felteteles mod.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása