oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 07. 06:32,  Német-magyar csiki-csuki 59 komment

2017. február 07. 06:32 Határátkelő

Német-magyar csiki-csuki

Manapság a külföldi munkavállalás messze nem végleges döntés, pláne Európán belül, ahol oda-vissza mozoghatnak az emberek. Példa erre Zsuzsa története is, aki egy egészen érdekes csiki-csukit bonyolít Magyarország és Németország között.

Te mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

no_foto_pexels_com_irene_lasus.jpeg

„Az én történetem talán nem annyira szokványos, mint a többi kiköltözőé, bár olvastam már itt a Határátkelőn hasonló sztorit.

2011 őszén merült fel bennem először komolyabban, hogy szeretném kipróbálni milyen egy másik országban, egészen konkrétan Németországban élni és dolgozni.

Nem a pénz hajtott, hisz jól kerestem az akkori munkahelyemen, hanem a kalandvágy és a vonzalmam Németország felé. Akkor még csak 25 éves voltam, se kutyám, se macskám, nem volt vesztenivalóm. Viszonylag hamar találtam munkát egy magyar cégen keresztül, aki az anyacéghez keresett alkalmazottakat.

Mikor először utaztunk ki az interjúra, beleszerettem a városba. Nagyon megfogott a hangulata, nem is volt kérdés, hogy szeretnék-e ott élni. Két másik kollégával költöztem ki, hasonló korúak voltak, mint én, de hamar kiderült, hogy elég sok magyar van a cégnél, így egy percig sem voltam egyedül.

Hamar beilleszkedtem, a német kollégáim nagyon kedvesek voltak. Lehet plusz pont volt, hogy beszéltem a nyelvüket, persze nem anyanyelvi szinten, de tudtam velük kommunikálni.

Az első év boldogsága és egy elkapkodott visszatérés

Sok programot szerveztünk a kinti magyarokkal, akik között nem egy jó barátra leltem, így az otthoniak hiánya valamelyest enyhült. Persze segített az is, hogy sokan meglátogattak kint, így majdnem egy teljes év szinte felhőtlen boldogságban telt.

Azt azért hozzáteszem, hogy nem voltak nagy elvárásaim, tudtam, hogy ott sem egy tündérmese az élet és igenis tenni kellett azért, hogy el-/befogadjanak, de ez így van rendjén.

Nem különösebben szabtam határidőt, hogy meddig szeretnék kint élni, de úgy másfél év után belém furakodott a gondolat, hogy lehet, jobb lenne, ha visszaköltöznék Magyarországra. 

Mégis csak itt van a családom, a barátaim nagy része és gondoltam egyszerűbb lesz a párkeresés is. Két év kint lét után aztán felmondtam, úgy, hogy közben kerestem Budapesten lakást és munkát is. 

Az első munkalehetőséget elfogadtam, amit egy ismerősön keresztül találtam és szerencsére a lakáskérdés is hamar megoldódott (szintén ismerősnek köszönhetően). 

Kb. fél év eltelte után kezdtem azt érezni, hogy elhamarkodott döntés volt visszajönni. Nem szerettem a munkám, se a lakást, ahol laktam és persze a fizetésem is jóval kevesebb volt, így elkezdtem felélni a félretett pénzem. 

Megint Németország 

Egyedül az okozott örömet, hogy sokat lehettem a barátaimmal. Éppen ezért is volt lelkiismeret-furdalásom, amiért elkezdtem ismét kint munkát keresni. Egy évvel a hazaköltözésem után, ismét teli bőrönddel vártam, hogy elinduljon a céges járat Németországba, az új munkahelyem felé. 

Megint egy magyar cégen keresztül kerültem ki, de itt most a kinti telephelyen kellett besegíteni a németül nem beszélő kollégák munkáját. Az első pár hónapban nem voltam elájulva a munkahelyemtől. Szervezetlen volt minden, egyik helyről a másikra költöztettek, és amikor az előző német céghez hasonlítottam őket, csak a negatívumokat láttam. 

Kicsit kétségbe estem, hogy hova kerültem, de aztán lett egy saját lakásom és a munkahelyen is kezdtem megszokni a számomra új mentalitást. Voltak itt is hullámvölgyek, hol nagyon elégedett voltam, hol nekiálltam munkát keresni, de aztán lenyugodtam és úgy döntöttem, hogy csak arra fogok összpontosítani, hogy megfelelő tőkét gyűjtsek össze a hazaköltözéshez. 

Egy váratlan fordulat 

Aztán jött a hír, hogy a megrendelőnk nem tud egy jó darabig kint munkát biztosítani, így a vezetőség 2016 nyarán hazarendelt mindenkit. Senkit nem rúgtak ki, mondván, hogy ha ismét elindul a projekt, nem szeretnének megint egy új csapatot betanítani. 

Itthon persze meg kellett oldanom megint a lakhatásom és fele annyi pénzből kellett megint megélni. Szerencsére volt segítség, amiért nagyon hálás vagyok és néhány hónap vendégeskedés után beköltöztem egy lepukkadt, bútorozatlan kis bérlakásba. 

A tervem az volt, hogy nem megyek már vissza és itthon fogok másik munkát keresni, de részben azért, mert már kicsit belefáradtam a munkahely váltogatásokba, részben azért, mert ismerem magam és tudtam, hogy nem kizárt, hogy pár hónap alatt meggondolom magam, inkább maradtam a cégnél és vártam. 

Nagyon élveztem, hogy megint több időt tölthetek a szeretteimmel, szerettem bejárni a munkahelyemre, persze nem a munka, hanem a társaság miatt, de a hiányérzet nem múlt el. 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a pénz nem motivál, persze, hogy fontos szerepet kap a mai világban, de nekem a német mentalitás, a nyugalom és összeszedettség, amit kint tapasztaltam, szintén hiányozni kezdett. 

Tavaszi váltás? 

Most úgy áll a helyzet, hogy tavasszal újraindul kint a munka és nekem felajánlottak egy vezető pozíciót, amit elfogadtam. Kicsit félek, hogy megbántom, azokat, akiket szeretek, azzal, hogy megint itt hagyom őket, de remélem, ahogy eddig is, most is támogatni fognak. 

Kíváncsi vagyok, hogy most meddig fogom bírni kint, hogy vajon elmúlik e majd egyszer a hiány, amit kint is és itthon is érzek. Bízom benne, hogy megtalálom majd a helyem. Azt viszont mindenkinek tanácsolom, akinek már egyszer is megfordult a fejében, hogy kipróbálja magát külföldön, hogy tegye meg!”

HÍRMONDÓ

Hazatérés külföldről – munkakeresési tippek

Miközben sokan elmennek Magyarországról, elég nagy a visszatérők aránya is, akik sokszor olyan problémákkal szembesülnek, amire esetleg külföldön nem is gondoltak volna. Például a munkakeresés terén. Négy kérdés, amit érdemes feltenni.

Hogy mondják japánul, hogy tepertő? 

Van ám japánoknak szóló magyar nyelvkönyv, amiben egészen érdekes dolgok is láthatók. Kiderül például, hogyan is mondják azt a japánok, hogy tepertő.

Berlin nyer, ha London veszít?

Az Egyesült Királyságban működő globális befektetők körében Berlin az első számú célpont, amikor a Brexit miatti áttelepülésben gondolkodnak - derül ki az Ernst&Young friss tanulmányából.

Határátkelés másképp: a kiküldetés 

Határátkelésből többféle is lehet, a ma már remélhetőleg egyre ritkább „elindulok, és majd lesz valami” mellett ott van például a kiküldetés, amit immár évtizedek óta alkalmaznak a magyar cégek. Mik az előnyei?

(Fotó: pexels.com/Irene Lasus)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312189256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.02.07. 08:01:02

Szerintem csukizz ne csikizz

SzZoole 2017.02.07. 08:17:55

Luton
4 fok ,100% páratartalom ,szitalo eső ,de a hajam meg jól tart.

Buchhalter 2017.02.07. 08:47:23

Hm,kicsit sekélyesnek tűnt.Igazán semmi konkrétum. A városok nevét például miért titkolja? Pár kép esetleg? Élmények helyiekkel stb.Vagy most kötözködő lennék?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.02.07. 08:53:22

Oké az ember keresi a helyét a világban. De a poszt író mintha azt se tudná mit is keres. Esetleg kipróbálhatna más országokat is, hátha ott meglenne amit most nem talál.

Aicha17 2017.02.07. 09:10:23

@Buchhalter: Nem kötözködés, igazad van. Vacilláltam, hogy részletezzem e, aztán végül mégsem írtam bele a városok nevét.

Aicha17 2017.02.07. 09:12:35

@ChristineK: Ez tényleg így van! Nem tudom konkrétan mit keresek. :) Más ország viszont valahogy nem fordult meg a fejemben.

SzZoole 2017.02.07. 09:16:56

@ChristineK: így hoztak a korulmenyek

Taxomükke (UK) 2017.02.07. 09:17:29

@Golf2: A bronz is szepen csillog...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.07. 09:36:22

Szerintem semmi baj nincs. Odamegy ahol jól érzi magát. Ha a hely változik akkor mi van? Semmi.
Éli világát és jól teszi.

soulflower 2017.02.07. 09:44:04

Ilyen fiatalon borzasztó fontosak a barátok. Persze, később is azok, csak már másképp. Viszont a barátok, hiába akár a legjobbak, soha nem fogják kifizetni a számláidat, nem fognak autót, lakást venni neked. Először a prioritást kéne tisztázni, hogy mi a fontosabb számodra, a haverok, barátok, vagy a nyugodt és kényelmes életed. Ha szerencséd van, akkor a kettő létezhet együtt is - a te esetedben ez sajnos nem úgy tűnik, hogy igaz lenne. A poszt egyébként eléggé keszekusza volt, olyan semmitmondó, de pont emiatt beszédes is: nagyon sokan vannak rajtad kívül is így, ilyen útkeresési fázisban.

Csodabogár 2017.02.07. 10:49:14

A poszt író egyszer megemlíti egy félmondatban, hogy itthon talán könnyebb lesz a társkeresés. Szerintem leginkább társat keres és hol itt hol ott véli megtalálni. Persze nem biztos, hogy a társ lesz a megoldás. Lehet, hogy egyszer talál egy olyan munkát, ami teljesen kitölti és boldoggá teszi.
Sajnos nem derült ki mi a foglalkozása, de lehet, hogy ez nem is fontos. Németország jó választás, mert közel van, akár egy hétvégére is haza lehet ugrani, vagy a barátok tudnak kirándulni stb. Drukkolok neki, hogy megtalálja a helyét és a társát is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.07. 11:06:19

Miért gondolja mindenki hogy egyszer meg kell állapodni?
A letelepedés az valami elvárt dolog? Miért kell mindig keresni valamit? Az valami bűnös dolog ha valaki mondjuk egész életében sodródik az eseményekkel?
Férj lakás gyerek az elvárás?
Miért?
Mert mi olyanok vagyunk?
És?

P.Elliot 2017.02.07. 11:49:48

Min a posztolo irta a nemet nyugalom, osszeszedettseg, rend, nem utolsosorban a tobb penz elkezdett hianyozni amikor otthon elt azert is ment ki ujra es ujra.
Meg mindket helyen otthon erezte magat illetve egyiken sem tokeletesen es most ket hely kozott koborol.
Valaki itt irta hogy majd ha komoly tarsat talal akkor vilagosabb lesz a dolog hogy melyik orszag legyen, egyelore szerintem sincs semmi rossz abban ha ingazik a ket orszag kozott, eleg fiatal, meg megteheti, nincs ebben semmi rossz.
Vegye ugy hogy egy kis penzgyujtes amit otthon ezek szerint nem tehet meg, a penz mindig jol jon es elvezze az eletet, nagy pozitivum hogy vannak ott baratai es nincs egyedul...

macamuca [IHUN] 2017.02.07. 12:54:25

@diggerdriver:
Nem "kell", és nem "bűnös". Akkor sem, ha sokak szerint "elvárás".
HA az egyén valóban így akarja, és nem a körülmények (vagy ezek/bizonyos körülmények hiánya) miatt, vagy egyéni bizonytalanság, döntésképtelenség miatt sodródik, kóborol, stb.
Akinek lételeme az új, a mindig új, más, a változás, a kihívás, kaland, stb (és sokan éreznek így!!), annak kimondottan rossz a megállapodottság (olymindegy, hogy partner, lakhely, munka, hobbi, akármi tekintetében).
Talán (valószínűleg) azért bukkant fel ez a téma (megállapodás kontra állandó változás/változtatás), mert a posztból nem kimondottan az derül ki, hogy a posztoló ezt kimondottan így akarja, pláne élvezi..., másként fogalmazva nem azért él így, mert pont így akar élni, hanem azért, mert nem tud=nincs lehetősége másként élni, vagy még maga sem tudja, hogy hogyan/hol/stb szeretne élni.
Ezzel sincs gond, szerintem, majd kiderül, kitalálja, hogy merre-hogyan tovább.

takarék-láng 2017.02.07. 13:22:59

@soulflower: "Először a prioritást kéne tisztázni, hogy mi a fontosabb számodra, a haverok, barátok, vagy a nyugodt és kényelmes életed."

- a penz a fontos meg a "kenyelmes" elet. Igazad van, szerintunk is jobb erzes a bankszamlat nezegetni mint a baratokkal lenni.

takarék-láng 2017.02.07. 13:22:59

@Csodabogár: "Persze nem biztos, hogy a társ lesz a megoldás. Lehet, hogy egyszer talál egy olyan munkát, ami teljesen kitölti és boldoggá teszi"

- a munka es a penz boldogit, nem a tars. Es nem is a baratok, hanem a hizo bankszamla.

takarék-láng 2017.02.07. 13:22:59

@diggerdriver: "Férj lakás gyerek az elvárás? 
Miért? "

- nem varja el senki, de az a no aki azt mondja, soha nem szeretne vagy szeretett volna gyereket, boldogtalan (vagy az lesz) es hazudik. Sokszor maganak is, es onmagaval sincs tisztaban.

takarék-láng 2017.02.07. 13:23:05

@ChristineK: "Esetleg kipróbálhatna más országokat is, hátha ott meglenne amit most nem talál."
- igazad van, magyarorszagot meg veletlen se, mert ott minden szar, bezzeg mas orszagokbam!!!

London2009 2017.02.07. 13:34:10

@takarék-láng: erre viszont 40 elott nem mindig jonnek ra.
Meg azert ne felejtsd el, hogy tenyleg van olyan aki csalad es gyerek nelkul boldog. Keves, de ilyen is van.

tu es 2017.02.07. 13:41:32

Megertem az irot mert hasonlo helyzetben vagyok ugyanabban az orszagban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 14:23:49

kalandvagy hajt nemetorszargba?
beszaras

2017.02.07. 14:30:49

@takarék-láng: A munkaban valo kiteljesedes es a munka altali onmegvalositas egyaltalan nem feltetlenul vonzza magahoz a hizo bankszamlat, sajnos. Ilyen is van, csak ugy mondom. :D

takarék-láng 2017.02.07. 14:47:14

@London2009: "erre viszont 40 elott nem mindig jonnek ra. "
- pedig egyszeru lenne. Csak a nagyszulokre kellene hallgatni. 40 utan ugyanis keso.

trabant 2017.02.07. 14:47:58

"Kicsit kétségbe estem, hogy hova kerültem, de aztán lett egy saját lakásom és a munkahelyen is kezdtem megszokni a számomra új mentalitást."

Ez a mondat keményen félrevezeti a magyarországi olvasókat, mert a saját lakás alatt a lakás valódi birtoklását értik, és nem egy bérlakást, ami bármikor felmondható.

Németország lakosainak kb. 60%-a bérlakásban lakik, mert nem akarnak helyhez kötötten és évtizdekre eladósodottan élni. Inkább élnek jól és lazán, de kötetlenül. Igazuk van.

AGalaxisElnöke 2017.02.07. 16:23:41

Imádom Németországot és imádok itt élni. Főleg a nyugalom és a biztonság miatt. Ha valaha elköltözöm innen akkor az nyugdíjas éveimre valami kellemes klímájú mediterrán vidékre lesz. Sajnos nálam már kialakult valami zsigeri érzés ami szó szerint megakadályozza hogy Magyarországra utazzak. Már a gondolatra is gyomorideget kapok. Talán ha változik arrafelé a helyzet elmúlik. A párom és a gyerek szokott utazni de én képtelen vagyok.

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2017.02.07. 16:24:35

A legnagyobb bajnak a posztolónál a céltalanságot látom. Le kellene egyszer (vagy többször) ülni, és végiggondolni, hogy mit szeretne elérni 30, 40 stb. éves korára. Kitűzni a célokat, és aszerint cselekedni, persze a körülmények figyelembevételével. Cél az, ami a posztolónak jó, ha a barátok, ha a családalapítás, ha a pénz, ha a kaland, ha a kétlaki élet, az mindegy. Válasszon olyan célokat, amelyben a legjobban érzi magát, és hogy ezt melyik országban tudja legjobban megvalósítani. De ha nem gondolja végig, akkor csak elszaladnak az évek, és nem jut sehová, boldogtalan, elégedetlen lesz mindenhol.

London2009 2017.02.07. 16:40:21

@takarék-láng: szerintem 45-ig meg azert nem keso. Egyebkent meg nem mindig a non mulik. Ezert nem celszeru altalnositani.

skye8 2017.02.07. 16:59:28

Nekem az irasbol ugy tunik, a posztolonak parkapcsolatra es baratokra van leginkabb szuksege de mivel allandoan koltozik mo. Es no. kozott, azzal szerintem a baratait elobb-utobb elidegeniti magatol mindket orszagban. Parkapcsolat eseten Meg plane el kell donteni hol akar elni, hacsak Nem vagyik Tavkapcsolatra.
Az a kijelentes Hogy 'minden no akar gyereket' valoszinuleg egy pasastol szarmazik akinek nincs gyereke aka nagyon hiteles megbizhato forras :))

Herr Géza 2017.02.07. 18:02:48

@trabant: Szerntem senki nem feltételezte komolyan, hogy egy magyar cégtől kiküldve hónapok, egy év alatt Németországban saját lakást vett. Még akkor sem, ha a néhai NDK-s vidékek egy részén szolíd ötszámjegyű összegekért is utánad dobálnak lakásokat. A jogi státuszod meg ilyenkor amolyan "halványszürke" egy banki lakáshitelhez....
A kiküldetés nem éppen a fészekrakás, hosszútávú elköteleződés barátja. Ilyen státuszban persze még bérlakást kivenni sem egyszerű, ill. józan ésszel végiggondolva orosz rulett. "Be is jött" a poszterinának....

Herr Géza 2017.02.07. 18:07:48

@hagyma: Nyilván annak nem errefelé kell keresnie a kalandokat, akinek nem az "A kaland", hogy tizenéven keresztül rinyál illegálisként, hogy haza ne zavarják a francba. :D

Herr Géza 2017.02.07. 18:12:54

@Aicha17: Csak egyet, na.... Legalább azt áruld el, ahova először kerültél! :D

Aicha17 2017.02.07. 18:21:15

@Herr Géza: Fulda volt az első város ;)

Aicha17 2017.02.07. 18:22:26

@trabant: Ez valóban félrevezető, nem gondoltam bele. A saját lakást úgy értettem, hogy a bérelt lakáson nem kellett másokkal osztozkodnom.

Herr Géza 2017.02.07. 18:30:56

@Aicha17: Akkor passz...., ott még nem jártam. :D

Herr Géza 2017.02.07. 18:35:10

@Aicha17: Bár a kérdésemben volt némi hátsó szándék, mert van egy Zsuzsa nevű ismerősöm, aki hasonló "vargabetűket" írt le, mint te, és már azt hittem, hogy ismerjük is egymást.
Az első dátumok is stimmeltek, de ő mondjuk úgy három éve már egy német sráccal él együtt. :D

2017.02.07. 19:16:51

@skye8: "Az a kijelentes Hogy 'minden no akar gyereket' valoszinuleg egy pasastol szarmazik akinek nincs gyereke aka nagyon hiteles megbizhato forras :))" a legszebb a folytatas: mindenki akar, meg az is, aki azt mondja, hogy nem. Az csak nem vallja be ;) na, izlik a mogyorovaj?

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.07. 19:22:20

@mojyo: kulfoldon elo, munkajaban kiteljesedo, gyermektelen no es meg csak a bankszamlaja sem hizik? ezert megerte kimenni...
;S (gugli szerint ez a ironikus, szarkasztikus txt emoticon)

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.07. 19:24:45

@Aicha17: jo kis poszt, hasznald ki a szabadon koltozest mig lehet ;)

gabors 2017.02.07. 19:25:46

ha jol latom ket ev egyhuzamban :-))) na az mar valami :-)

ez alatt nem is igen lehet beilleszkedni foleg hogy magyarokkal voltak a programok ....

masodszorra meg ennyi sem es csak magyaroknak segit

azert sok sikert ido van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 19:38:10

amugy en akkor ereztem, hogy itthon vagyok, mikor a repulogep landolt miamiban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 19:38:14

@Herr Géza: en 1mp-ig nem rinyaltam, hogy hazakuldenek, bar elvileg megtortenhetett volna
naes?
de kalandvagybol nemetorszagba?:)
penzt akart keresni, ez a kalandvagy

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.07. 19:46:34

@hagyma: kalandvagy es penzkereses miert zarja ki egymast? szerinted csak vagy/vagy relacioban letezik a ketto?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 20:18:45

@Mrs Rumcajsz CA: jo, akkor en kalandvagybol elautozok wodfinbe
mi a kaland nemetorszagban?
hat nemetorszag a penzen kivul mitol job mint magyarorszag?
komolyan nem ertem

Taxomükke (UK) 2017.02.07. 20:47:00

@hagyma: Nem jobb. Raadasul tele van migransokkal, sot, ami meg rosszabb, nemetekkel.

2017.02.07. 20:47:20

@hagyma: "kaland" =/= "jobb"

puhacica 2017.02.07. 22:34:55

@takarék-láng: biztos sokszor voltal mar no... :D

Herr Géza 2017.02.07. 22:56:10

@hagyma: Á nem, mondjuk olvasd el a saját blogodat...:)
Az azért megvan, hogy kalandvágy lehet egy huszonéves fiatalnál az is, hogy teljesen saját lábra áll, akár külföldön, legyen az bárhol is?

Herr Géza 2017.02.07. 23:01:06

@hagyma: Ja, biztos neked az a nagy kaland, hogy a teraszról lövöldözhetsz a birtokodat megsértő nyulakra. Akkor itt tényleg nincs kalandra lehetőség. :))))

skye8 2017.02.07. 23:04:43

@Mrs Rumcajsz CA: Jaja hazudik az osszes gyerektelen szemely :)) maglyan kellene megegetni az ilyent :))
Elfelejtettem felirni a bevasarlolistara,de a heten remelem meglesz....ez a hozzataplalas nagyon sok szervezest igenyel :(( chilit viszont szerette!

Shanarey 2017.02.08. 03:05:21

Magyarisztán, és a népszavazás, ha nem éppen a kormány érdekében történik.

hvg.hu/itthon/20170208_egyutt_momentum_mozgalom_alairasgyujtes_nepszavazas_olimpia?

takarék-láng 2017.02.08. 12:13:30

@trabant: "Németország lakosainak kb. 60%-a bérlakásban lakik, mert nem akarnak helyhez kötötten és évtizdekre eladósodottan élni. Inkább élnek jól és lazán, de kötetlenül. Igazuk van."

- magyarazd a magyarazhatatlant. Nem, nem az adossag es a kotetlenseg miatt elnek berlakasban, hanem mert nincs penzuk sajatra. Meg bankhitellel sem. Pedig vennenek. Gondolom neked van sajatod, de azert osztod az eszt.

takarék-láng 2017.02.08. 12:22:51

@London2009: ok legyen akkor 50. Megszavazzuk? Miert is ne?

35 ev felett a teherbeeses valoszinusege is nagyon lecsokken, szinte 1 evet kell probalkozni aztan a genetikai eredetu betegsegek valoszinusege is ugrasszeruen megno. A biologiat semmifele kommunista/ liberalis lazalom nem fogja megeroszakolni

Turchi 2017.02.08. 14:34:33

@takarék-láng: "35 ev felett", "szinte 1 evet kell probalkozni "
Erről van valamilyen statisztikai adatod, linked?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása