oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 06. 06:46,  Kőkorszak, avagy 12 nap Magyarországon 437 komment

2017. január 06. 06:46 Határátkelő

Kőkorszak, avagy 12 nap Magyarországon

December végén rengeteg határátkelő indul útnak, hogy az ünnepeket Magyarországon töltse. Ez alapvetően egy nagyon kellemes műfaj, amivel együtt jár némi szembesülés is, ami viszont már nem mindig kellemes műfaj. A mai poszt szerzőjének, Diggernek kijutott ebből is, abból is, jöjjenek a részletek!

digger_szinhaz_170106.jpg

„Otthon voltam 12 napot. Megmondom őszintén hogy egy folyamatos kalandtúra volt, de egy jó kalandtúra. Vezettem 1400 kilométert, részt vettem legalább hat ünnepi vacsorán, megnéztem két színházi és egy mozielőadást, hivatali ügyeket intéztem okmányirodákban, anyakönyvvezetőnél, közjegyzőnél. 

Találkoztam rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal. Lebonyolítottam egy Határátkelő találkozót. Beszéltem sok emberrel, láttam sok mindent, jót és rosszat is. Százötvenezer forint úgy röppent el, hogy azt se tudom mit vettem. 

Ezeknek a napoknak a történetét mondom most el. 

Az érkezés 

Tizennyolcadikán hajnali négykor autóval mentünk a reptérre. A kocsit ott hagytam a hosszútávú parkolóban, majd a Ryanair járatával irány Budapest Ferihegy. Elénk jött lányom barátja, akinek kocsiját egész idő alatt használtam, utólag is köszönöm neki. 

Onnan anyósomékhoz mentünk, ahol meglepetés ünnepi ebéd várt a fiam születésnapját megünneplendő. Anyósom székelykáposztája a műfaj csúcsa, annál finomabbat ember még nem csinált. 

A tortúra kezdete 

Másnap megkezdődött hivatali tortúránk. Igazából az itt szerzett élmények hatására született a poszt címe. Első utam az okmányirodába vezetett az egy éve csináltatott útlevelem átvételének eszközlése céljából. 

Egy dolgot előre bocsátanék. A hivatali ügyfélkezelés óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Kedvesek, rugalmasak, abszolút segítőkészek. A RENDSZER kőkorszak. 

Szóval odamegyek a sorszámhúzó géphez. Felülről a harmadik az „Útlevél” menüpont. Útlevélért jöttem, értelemszerűen ezt a sorszámot téptem. Leültem és vártam. Aztán vártam. Aztán még mindig vártam. 

Végül odamentem az ajtónálló emberhez és megkérdeztem, hogy merre az annyi? Kérdi, hogy miért jöttem? Mondom az útlevélért. Nem jó számot húztam. Mi van??? Kérem szépen, a sorszámhúzó gépen van LEJJEBB egy írás, hogy „Kész okmányok átvétele”. 

Én kérek elnézést, hogy balga módon útlevélért jőve leragadtam az „útlevél” menüpontnál és nem olvastam végig „A polgármester lábmérete” pontig. 

Még egy dolog feltűnt várakozás közben. Emberek jönnek hónuk alatt két koszos rendszámtáblával. Nem tudom, de nem is érdekel, milyen célból hozták az okmányirodába. Állítólag valami ideiglenes forgalomból kivonás céljából. Mindegy is. 

Gipsz Jakab patikáriust arra kötelezni, hogy leszerelje a rendszámot, miközben autója motorháztetejét sem tudja felnyitni, egyszerűen nonszensz. Van ilyen még Nyizsnij Novgorodtól nyugatra? 

Dolgom végeztével átballagtam a gyönyörűen felújított Városháza épületébe az anyakönyvvezetőhöz. Elektromosan zárt ajtó, amit a recepciós nyit, majd nevem regisztrálása után odavezet az iroda ajtajába és bejelent az anyakönyvvezetőhöz. 

Kifogástalan ügyfélkezelés. Csak időpontot kértem és csütörtökön már a lányommal mentem ugyanoda. Voltak nála, ezért a recepciós az előtérben hellyel kínált, éppen csak alánk nem tolta a széket. Az épület, a fogadtatás, a bánásmód a környezet minimum európai színvonalú. 

DE 

Csak ez a DE ne lenne. Ügyünk végeztével az anyakönyvvezető ki akarta nyomtatni a jegyzőkönyvet. Na, itt ütött be a krach. Nem működött a nyomtató. Előttünk tíz perccel még működött. Gyors telefonos segítségkérés Kocka Vendelin rendszergazdától, aki telefonos távirányítással próbált segíteni. 

Az egyébként végtelenül korrekt, és udvarias hivatalvezető az utasításoknak megfelelően ide-oda dugdosta vezetékeket, kevés sikerrel. Én is beszálltam segíteni, és egy óra múlva nagy nehezen életre kelt a nyomtató. 

Na, most akkor álljunk meg egy szóra. 

Épül-szépül Magyarország. Gyönyörűen felújított középületek, szép közterek, tisztaság szinte mindenhol. Közlekedési morál jelentősen javult, az autósok megállnak a zebra előtt, az esztelen száguldozók is kikoptak a forgalomból. A hivatalnokok hozzáállása nagyságrendeket javult. Mintha mutatkozna valami élhető ország csírája. 

Ugyanakkor mikor bementem a bankba, pont akkor összeomlott a bank internetrendszere és semmit nem tudtam elintézni. Mikor útlevelet csináltattam, egy óráig ültem a bodegában, mert a fényképezőgép nem működött. Mikor az anyakönyvvezetőnél voltam a nyomtató sztrájkolt. Egyik barátom szerint mindez azért történik, hogy legyen miről írnom. 

Magyarország erősödik. Magyarország jobban teljesít. 

Ugye érthető miért adtam a kőkorszak címet az írásomnak? Lehetnek ott tündér aranyos ügyintézők, ha a mögöttük lévő RENDSZER füstjelekkel kommunikál. Hogy Alfonzó szavait vegyem kölcsön, képzeljünk el egy dúsan terített asztalt, minden földi jóval. Az asztal sarkán egy kis tányérban viszont van egy darab szar. Jó étvágyat mindenkinek. 

Evezzünk kellemesebb vizekre 

Felhívtam Bagossy Lacit az Örkény Színház rendezőjét, hogy össze kéne futni egy kis beszélgetésre vele, Epres Attilával és Mácsai Palival, mert vele még nem találkoztam. Mikor a Diggerdrájver premiere volt, ő külföldön tartózkodott. 

Laci mondta, hogy csütörtökön Epres is, Mácsai is játszik a Három nővérben, szerez két jegyet és utána beszélgetünk egy jót. Fantasztikus este volt, óriási művészi élményben volt részünk, és utána részt vettünk a társulat elképesztően jó hangulatú karácsonyi vacsoráján. Ezt az estét egy színikritikával bővítve külön posztban írtam meg. 

A következő napok karácsonyi hangulatban és családi körben teltek. Próbáltam visszafogni magam a nagy zabálásoktól, de köztudottan mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem, így néha... 

Vasárnap a lányom elrángatott moziba a Kaliforniai Gejl című egekig sztárolt emberkínzásra. A szék kényelmes volt. Több jót elmondani nem tudok. A filmkritika külön posztban fog megjelenni. 

A Határátkelő találkozó 

Aztán jött a Határátkelő találkozó. Harmadik alkalommal. Húsz fő körül jöttünk össze szerencsére jó dumás közvetlen, kellemes emberek a világ minden tájáról. Hagyományosan a Menzában kellett volna megrendezni, de már nem volt időpontjuk. Sok választásom nem volt, mert a közelben kellett másikat találni. Milyen jól tettem... 

A választás a Menzával szemben lévő Becketts ír étteremre esett. A találkozó előtt szóltam a Menza recepciósának, hogy ha valaki a Határátkelő találkozót keresi, azt irányítsák a túloldali Becketts-be. 

Így talált oda a világhíres csülkök tudora, a meglepetésvendég Dr. Csülök Vitya Grazból. Fergeteges társasági ember a figura, rendkívül örültem, hogy eljött.  Mindettől függetlenül a hely nem volt telitalálat. 

A társaság jó része egyszerre rendelt vacsorát, de például Tanato doktor már megette a magáét, sőt hazavonatozott Kecskemétre, majd sürgősségi ellátás keretében elvégzett két mammográfiát és megvizsgált három prosztatát, mikor Dikusz és a másik doktor, Kardio még nem kapta meg az ételét. 

Komolyan aggódtam az egészségükért, mert például Kardio az a filigrán típusú ember, aki a hasát szappanozza és a háta habzik. Mondom ezek itt halnak éhen velem szemben. Mindennek a teteje az volt, hogy mikor reklamáltunk, akkor megmagyarázták. Nem kellett volna. 

A társaság kiváló volt, rengeteg új ember, néhányan tavalyról. Nem tudnék olyan felsorolást csinálni, amiből ne maradna ki valaki, ezért nem is teszem. Jó találkozó volt. 

A magyar egészségügy 

Most megint valami kevésbé szívderítőről beszélnék. Sajnos nővérem veje súlyos betegséggel küzd. Ez nem tartozna senkire, ha nem adna pontos látleletet a magyar egészségügyről. 

A szóban forgó ember 49 éves 120 kilós bivalyerős ember volt még nem régen. Ő volt az, akire azt mondtam disznóvágáskor, hogy vele kettesben bármekkora disznót bevállalnék közelharcban. 

Mostanra magatehetetlen 80 kilós, az ágyon megfordulni képtelen ember lett belőle. Az orvosok szerint Alzheimer-kóros. Megjárt néhány kórházat, innen a tapasztalatok. 

Magyarországon a kórházak két csoportba sorolhatók. Hipermodern felújított, esetleg új csilivili kórház, vagy végletekig lepusztult, málló vakolatú romhalmaz. Köztes állapot nem nagyon van. 

Csak két jellemző bánásmódról számolnék be, amik fent említett rokonommal estek meg. Mikor a magatehetetlen beteget hazaadják, akkor elvileg a kórháznak biztosítani kellene egy állítható kórházi ágyat otthonra, amiben a hozzátartozók könnyebben ápolják. Amiben például fel tudják ültetni. 

Elvileg, mert a gyakorlatban ilyet nem sikerült szerezni. Nincs. Valószínűleg meg kell várni, amíg kihal valaki egy ilyen ágyból. A család összefogásának köszönhető, hogy egy vagyonért vettek ágyat, amit a magyar egészségügynek kellett volna adni. Magyarország erősödik. 

Másik eset. A betegszállító megérkezik a beteggel a lakáshoz. Kihúzzák a hordágyat, aminek a kerekei kiesnek. Utána a fogantyúja esik ki. Végül a beteget kézben becincálják a konyhába és ott leültetik egy székre megtámasztva az asztalon, majd elmennek. 

A feleség és az egyik leánygyerek szó szerint behúzták a szobába a beteg családfőt, hogy le tudják fektetni. Azért ez a jelenet nagyot ütne az Üvegtigris 4-ben. Kár hogy ez a magyar valóság. Még mindig túlzás a cím? 

Akkor talán annak a dúsan megrakott asztalnak a másik sarkára is odarakhatunk egy tányért. Jó étvágyat. 

Az árak 

Beszéljünk másról. Egyik barátom kívánságára néhány szót szólnék az árakról. A feleségemmel bementünk a Tescóba. Vettem egy nagy, négy közepes és két darab tenyérnyi karácsonyi papírszatyrot. Ehhez jött még két péksütemény és egy csomag Fürstli virsli. Végösszeg 5200 Ft. 

Kicsit vesézzük ezt ki közelebbről. A nagy papírszatyor 700 Ft, a két közepes 1200 Ft, a másik két közepes 1000 Ft, a két kicsi 400 Ft. Összesen 3300 Ft. Ez majdnem 10 font 7 db papírzacskóért. 

Ennyi pénzért egy brit minimálbéres munkás kevesebb, mint másfél órát dolgozik. A magyar minimálbéres pedig hat és fél órát. A vicc az, hogy úgy vettük meg a szatyrokat, hogy nem néztük meg az árát. Egyszerűen nem számítottunk rá, hogy ennyibe fog kerülni. 

A Diggerdrájver 

Következő program a Diggerdrájver című monodráma megtekintése volt. Valami kókler londoni árokásó blogjából csinálták. Ez a földtúró most a családjával és barátokkal nézte meg az előadást. 

A premier óta másodszor látta. Most fordult elő először, hogy felismerték. Egy előtte ülő néző hátrafordult és megkérdezte, hogy hogy a szerző nem az első sorban ül? Kiderült, hogy hűséges olvasója a blogjának és az ott szereplő képek alapján felismerte. Kellemesen elbeszélgettek kezdésig. 

Epres Attila egybeforrt a szereppel. Beleérett. Ő volt a Diggerdrájver, akinek ELHISSZÜK, hogy a Diggerdrájver. Az igazi blogger pedig, aki a nézőtéren ült, igencsak sűrűn törölgette a könnyeit, pedig ha valaki, akkor ő minden szót ismert. 

Most döbbent rá, hogy mit is írt valójában. Most döbbent rá, hogy egy kívülről keménynek mutatkozó joviális ember életében is milyen drámák bújnak meg, mikor a barátjára vagy szüleire emlékezik. Hogy megfelelő előadásban milyen drámaiak lehetnek az emlékek. Aztán persze a következő pillanatban jót nevetünk egy vidám sztorin. 

A családommal és barátokkal néztük meg az előadást. Különleges élmény volt, mert mindenki személyesen ismer minden szereplőt a színdarabban. A drámai csúcspontokat ugyanúgy végigkönnyezték, mint én. Mellettem ült egy újságíró barátom, aki ezt a kritikát írta utána

Kalandos végjáték 

Az előadás után 11 órára hazaértünk, aztán fél háromkor keltünk és irány Ferihegy. A végjáték elég kalandosra sikeredett. A feleségemet megtámadta valami vírus és alig állt a lábán. 

A Ferihegyi reptéren az a gyakorlat, hogy kapunyitás után beterelnek egy hangárba, ahol majdnem egy órát kell állni minden kommunális lehetőség nélkül. Miért van erre szükség, nem tudom, de aki nem érzi jól magát, annak igazi tortúra. Aki jól érzi magát annak is. 

Na, mindegy, ezen is túl lettünk, a következő meglepetés a hosszútávú parkolóban ért. Nem indult az autónk. Próbáltunk mindent, tartalék akkumulátort, másik autóról indítást, betolást, nem indult. 

A lényeg nem ez. Amiért mindezt elmondom az az, hogy a végén nem tudtam mást csinálni, mint felhívtam Tibor barátomat, aki első szóra AZONNAL indult a megsegítésünkre. 

Kijött a repülőtérre, ami 60 kilométer a háztól, és kötéllel behúzva az autót az azonnal elindult. Mindezt baráti gesztusként… 

Ő az, aki szerepel a színdarabban is, ahol Diggerdrájver azt mondja róla, hogy „megtiszteltetés, hogy ismerhetem”. 

TARTOM. 

U.i.: A fenti posztban említettem egy film- és egy színikritikai posztot. A Határátkelő blog tematikájába nem férnek bele a témájuk miatt. Közkívánatra esetleg a bloggazda megjeleníti, ha pedig nem, akkor a Diggerdriver blogon el lehet olvasni. (Ha gondoljátok, akkor valamelyik szombaton szívesen kiteszem - HÁ)

HÍRMONDÓ

Neked van 10 millió forint megtakarításod?

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a magyar háztartásoknak 10 millió forintnál is több megtakarításuk van. Egy átlagos családnak ez alapján nagyjából 850 ezer forintja van odahaza bankókban, és emellett tart még néhány tízezer forintnyi valutát is.

Lesújtó kép a magyar munkaerőpiacról 

Ötből négy cégnek okoz gondot a munkaerőhiány, de minden ötödiknél kevés a diplomás is

Kiket várnak tárt karokkal a németek? 

A német gazdaság köszöni, nagyon jól van és várja a munkaerőt. Na de kiket?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212101359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2017.01.07. 18:30:29

@lolligagger: Magyarország Európában van. Annak keleti részében. Viszont a rendszerváltás az már jó régen volt, és pont Magyaroszágon már elötte sem voltak a dolgok annyira szabályozva-büntetve, gúzsba kötve, mint a vele szomszédos, szintén Európa keleti részén található országokban. Egyszóval jobb helyen volt a startnál.
Csak miközben a többi ország tett valamit saját magáert is, Magyarország helyben tapicskolt, söt hátrafelé ment.
Majd mindenki kielözte. Még a lenézett Csehszlovákia is, pedig ott még egy ország-szétvállással is szembe kellett a népeknek nézniük, és az jó sokba került .
Magyarország tán már csak Bulgáriát elözi, Románia is már odaért, ahol a mai Magyarország tappog. Igaz, Lengyelország kezd szintén lemaradozni, de még nem ert le magyaroszági szintre.
Szóval kivel is kellene az almát hasonlítani? Ki az alma, és ki nem az? Mindig a legrosszabbal lehet csak hasonlítani, hogy úgy ahogy szépen nézzen ki a végeredmény?
Nem. Európai ország, 2004-töl az EU tagállama, Az összes tagállam alma, Magyarország is az.

Shaktee 2017.01.07. 19:05:18

@lolligagger: kinek trollnokoskodsz lola, fityesz, jobbik?

Csókacsalád.

Dikusz 2017.01.07. 19:14:12

@puhacica: szeretnék elmondani neked néhány dolgot az egészségüggyel kapcsolatban, csak az itthonit ismerem, jobban, mint ahogy szeretném. Szívesen meghallgatom a te tapasztalatodat is, itthoniról/kintiről egyaránt. Lehet róla szó?

lolligagger 2017.01.07. 19:59:40

@puhacica: Bocs, te abszolut tajekozatlan vagy. Probalj tajekozodni es megerteni hogy a szemelyes tapasztalataidbol nem lehet altalanositani. Olvass felmereseket, elemzeseket, cikkeket, angolul, aztan gyere vissza. Ahogy vehemensen vedelmedbe veszed az NHS-t, amit a UK orvosok szapulnak leginkabb, tok rohej.

Te sem vagy kepes megerteni hogy Bp nem Nyugat Europaban van. Szevasz.

@rebel rebel: Es te kinek trollkodsz? Fidesz? Mi kozom nekem a fideszhez, joember? Ez milyen betegseg, hogy az ellenvelemenyben rogton fideszt kell latni? Te nem fogtad meg fel azt hogy en is kulfoldon elek? :) Csokacsalad.

@nyuszigonosz: A fejlodes lassu. Ha azt gondolod hogy 25 ev eleg a teljes felzarkozashoz, nagyon naiv lehetsz. Nem allitom hogy nem jogos a kritika, de a hiszterikus kirohanasok amik itt mennek a nevetseges kategoriaba tartoznak. Tovabbi jo irrealis almodozast.

lolligagger 2017.01.07. 19:59:53

@puhacica: ES???? Firenzebol meg a draga jaratok se indulnak csak par ora kesessel, ami azt jelenti hogy lekesed a tengerentuli csatlakozast. A Condor rutin szeruen nem teszi fel a borondodet a gepre. A Norwegian egyszeruen eltorol jaratokat es otthagy a xarban. Ehhez kepest karamban allni - egy variacio ugyanarra a temara, sot, inkabb a karam csak erjek oda ahova megyek a cuccommal egyutt. Mintha burokban elnel, es nem ismerned a vilagot.

puhacica 2017.01.07. 20:47:54

@lolligagger: ha esetleg idezned, hol irtam, hogy az nhs mint rendszer hibatlan... en arrol beszeltem, hogy a hibak ellenere is kivetel nelkul mindig normalis, szinvonalas, emberi szolgaltatast kaptam. budapest nem nyugat-europaban van? nem mondod... :D

nehany pelda: 1. tesomat masfel honap nezegetes utan kuldtek ugy tovabb a heim palba, hogy anyunak kellett rakerdeznie, ha azt se tudtak megallapitani ennyi ido alatt, hogy mi a baja, miert nem kuldik masik korhazba? valasz: hm, ez eddig eszukbe se jutott. 2. anyunak olyan fajdalmai voltak, hogy nem tudta centire pontosan behatarolni, hogy hol faj a csukloja, igy az orvos szimplan letappenzcsalozta es elzavarta. 3. a nogyogyasz siman kioktatott, hogy eloszor szulnom kene es csak utana karriert csinalni, mert dolgozni 50 evesen is tudok, szulni viszont nem biztos. es akkor most mondd azt, hogy az emberseg azon mulik, hogy foldrajzilag hol van egy orszag.

@Dikusz: nem kell engedelyt kerned. nehany peldat olvashattal fentebb. az egyetlen kifejezetten pozitiv tapasztalatom a Maria utcai szemklinikan volt, barmikor is jartam ott, olyan turelemmel, kedvesseggel es szakertelemmel bantak a nepekkel, amit sehol mashol nem tapasztaltam. es kb egyaltalan nem erdekelt, hogy sokszor hosszu orakat kellett varnom, mert emberszamba vettek.

puhacica 2017.01.07. 20:51:30

@lolligagger: keses, csomagelhagyas, jarattorles... nem fapados jellemzok, barmelyik legitarsasagnal elofordulhatnak. nem baj, szerencsere en burokban elek, nem olvasok, nem tajekozodok, nem ismerem a vilagot. jo, hogy itt vagy nekunk te, vezerlo fenyes csillag. :D

lolligagger 2017.01.07. 21:17:50

@puhacica: A szubjektiv erzeseidet nem vitatom es azt sem hogy udvariasan vegzik a munkajukat. :) Objektive ez a helyzet:

www.theguardian.com/society/2017/jan/07/nhs-boss-rejects-claim-of-humanitarian-crisis-in-hospitals

En sem allitottam hogy a magyar eu. Hibatlan, en az NHS-rol irtam es ez fuggetlen attol, hogy Mo-n mi a helyzet. Szoval ezeket kulon-kulon kell kritizalni es nem hasonlitani.

lolligagger 2017.01.07. 21:18:54

@puhacica: A szemelyeskedesen kivul probaltal valamit mondani?

Shaktee 2017.01.07. 21:26:07

@lolligagger: szal...honnan írsz? Alcsút-felső vagy Felcsút-alsó netán? ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 21:55:33

@bpetya75: Jaaaaaaaa, hogy a Lantos Gábor.Azt nem is néztem hirtelen, kösz.

puhacica 2017.01.07. 22:04:44

@lolligagger: szoval irtal valamit, amirol azt gondoltad, hogy en allitottam, majd frankon elvitatkoztal magaddal es vegul en vagyok a rohejes. :D
a repulos temat is hagyjuk, egyaltalan nem arrol beszelsz, ami az eredeti problemaja volt a poszternek.
ugyhogy most mar en is azt mondom, hogy szevasz.

SzZoole 2017.01.07. 22:22:50

@puhacica: cica cica,nem tudok kinoni a videki lany szerepet,meg mindig eteted a barmokat:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 22:26:55

@diggerdriver: Vigyáz, mert szokott itt lenni egy Lőtéri Kutya nevű nick, őt pl. lehet, hogy érdekli...
Nem szabad elhamarkodottan kijelenteni dolgokat...
:-))))))))))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 23:28:09

@gabors: itt is cask hatul van, de megertem hogy NY-ban szukseges elore is, itt felesleges
sok visszaelest nem tudsz vele elkovetni
nekem van va;ahol 1 kansasi 2 floridai es 2 kentuckys
meg van a kocsikon 3 carolinai:)
nem ketelkedtem, hogy NY allamban mas a torveny, itt evente kell uj matrica es a 3 kocsi kijot tavaly 125 dollarbol
es itt dragabb mint kentuckyban volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 23:28:19

@Shanarey: engedd meg nekem, hogy maskeppen lassama vilagot mint te, sot meg az is elofordulhat en ertem a lenyeget es te nem, a mihez kepest persze mindig benne van, igen egy svajci bankar jobban el mint egy szabolcsi kozmunkas....
tisztaban vagyok vele, hogy nem boldogsag es nevetes minden otthon, de sirni sem kell allandoan

Dikusz 2017.01.07. 23:32:20

@puhacica: azért kérdeztem meg, mert nem szeretnék senkivel vitába keveredni. Egy cseppet sem vonom kétségbe amit mondtál, nyilván úgy történt, édesanyáddal, és a testvéreddel, ahogy leírtad.
De úgy gondolom, nem lehet általánosítani se itthon, se külföldön. Minden országban van jó-, és rossz példa is. Nekem csak itthon van tapasztalatom, arról tudok úgy véleményt mondani (túl hosszú lenne példákat írni, a HA nem is az a blog), hogy nem a szomszéd néni mesélte, aki valahonnan hallotta. Azokban a kórházakban, ahol az utóbbi években jártam/járok, nem volt sok rossz tapasztalatom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 23:42:43

@puhacica: nyugodj meg tokeletesen tudok magyarul irni, ha akarok, esd en magyaris vagyok nem cask amerikai, sot hat tulajdonkeppen jobban vagyok Magyar mint amerikai, a gyerekkor, az olvasmanyok / tudod, konyvek/ meghatarozoak az ember elteben
ha en irtam volna azutan hogy otthon voltam majd 20 ev utan, hogy kokorszak van otthon, szetszedtek volna, de nem irtam,mert nem ugy gondolom
mindenki ott el ahol akar vagy/es/ ahol tud, en speciel magyarorszagot sosem cserelnem el londonert, nincs az a penz

gabors 2017.01.07. 23:49:00

@hagyma: "de megertem hogy NY-ban szukseges elore is, itt felesleges" ??? az allamok 2/3-ban van elol is hatul is

de hogy miert "szukseges" NY-ban de nem NC-ban ?

Pedig vissza lehet elni vele ha nem kell leadni a biztositas lejartaval. Es vissza is elnek hiszen vezeti a kocsit ameddig valamiert meg nem allitjak (ami eleg ritka ha nem szabalytalankodik) nincs matrica ranezesre a rendor nem tudja hogy gond van a rendszammal ha nem gyanus nem is hivjak le a szamot ... sajnos nem is ritka

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 00:01:29

@puhacica: te nem erted, Pesten nem fizetik meg, de ez nem a magyarok hibaja hanem a legitarsasage, szolok londonban egy Tesco penztaros is keres haromszor annyit, mint otthon
meg egyszer mondom ez a legitarsasag sra nem magyarorszage
nekem ferihegy nagyon tetszett, remek volt, kenyelmes, gyors tiszta
a fapados ezt nem tudja nyujtani
egy negeydosztalyu kocsmaban mas less a froccs ara, mintha a gundelben innal egy pohar bort

adg 2017.01.08. 03:42:07

@hagyma: "nyugodj meg tokeletesen tudok magyarul irni, ha akarok, esd en magyaris vagyok nem cask amerikai,"

Latjuk. Azert elkuldes elott a helyedben atfutnam a szoveget, hogy a nagyobb hibakat es automatikus javitasokat kiszurd. Less, cask, stb. Vagy megadhatod a telefonodnak a magyar nyelvet is, vagy az automatikus javitast lekapcsolhatod, vagy ilyenek.

Csak jo tanacs, ha mar azt bizonygatod, hogy tokeletesen irsz magyarul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 07:25:51

a legszarabb munchen volt, mikor jottunk otthonrol haza
a no a csekkolasnal kb olyan volt mint egy SS tiszt

lolligagger 2017.01.08. 07:25:52

@rebel rebel: Ezt mibol kovetkeztetted ki, abbol hogy nem ertek egyet veled? Ez nem kokorszaki mentalitas?

lolligagger 2017.01.08. 07:25:52

@puhacica: nem ertesz semmit, de valami miatt jo sok duh van benned

lolligagger 2017.01.08. 07:25:52

@hagyma: Megorultel? :) Ha nem ertesz egyet veluk, akkor urgeborbe varrt fidesz ugynok vagy, felcsutrol. :))

Mostantol kulon orulni fogok annak, hogy azok akik az olcso jegyeket veszik meg, a tobbiektol elkulonitve, karamban fognak sorbaallni, mig en a teljes aru jegyert magasabb szinvonalu szolgaltatast kapok Bp-en. Szerintem igy igazsagos. ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 07:25:52

@gabors: mert itt ha valamit csinalsz utanad mennek, ha nem csinalsz semmit, akkoris utanadmennek beutik a rendszamot es csekkolnak, ha minden OK nem allitanak meg
gondolom NY-ban a nagyobb forgalom miatt jo ha elolrol is azonosithato
ha nincs matrica azt rogton kiszurjak es kivesznek a forgalombol
ugy lehetne visszaelni vele, hogy meg ervenyes matricaval atteszem egy masik kocsira, de ha csekkolnak ez is rogton kiderul
mondjuk az elso rendszam megakkor segit a rendoroknek, meg akarkinek ha tolatva parkolsz es akarjak csekkolni a kocsit, hogy mit tudom en, jogod van-e odaparkolni stb
nekem OK, hogy cask hatulvan
en torvenytisztelo allampolgar vagyok es voltam otthon is, nincs felnivalom a rendoroktol

puhacica 2017.01.08. 09:19:11

@hagyma: na meg ennyit: mi a kulonbseg, hogy londonra vagy amerikara csereled magyarorszagot? de most komolyan? :D

@lolligagger: ja, az emberi ostobasagnal nem sok duhitobb van. :)

@Dikusz: nezd, en mindig azt mondom, hogy szar mindenutt van. csak az a nem mindegy, milyen aranyban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 10:04:30

@puhacica: hosszabban is keifejthetem a de a lenyeg en letelepedni jottem ide, ok vendegmunkasok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 10:04:34

@puhacica: ja es hat north carolinaban elni vagy londonban???????????
hehehe

nyuszigonosz 2017.01.08. 10:20:22

@hagyma: Te, letelepedni mentél oda? 15 évig lapítottál illegálisan az USA-ban, remegtél, mikor hajítanak ki, míg sikerült végre egy házassággal úgy ahogy rendeznek a statuszodat,
Azóta meg nagyképü vagy, beképzelt. Hát nincs mire. Te akarsz észt osztani, mindent jobban tudni. Nincs miböl osztanod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 10:42:17

@nyuszigonosz: en nem minositelek teged, te igen
15 evig lapitottam?
muhahha
/bar ha igy lenne sem lenne kozod hozza/
1 vagy 2 evig voltam illegalis
a cel szentesiti az eszkozt
egyebkent birom ezeketa hozzaszolasokat, te akarsz itt eszt osztani?, mikozben te osztod nekem:)
ja es igen, en letelepdni jottem ide ez volt a celom, nem kokorszakozom magyarorszagot, mert imadom, de en nem vendegmunkas vagyok
engem ekezhetsz a nejemet ne, a mienk szerelmi hazassag, tobb mint 9 eve tart, ha a pairet ment volna 2 ev utan elvalhattam volna
ennyi

somlobodog 2017.01.08. 11:59:18

@hagyma: 20 éve az usaban mínusz 9 év házasság az 11 év illegálisan. Nem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 12:34:41

@somlobodog: kicsit kevesebb mint 20
es hat kulonbseget kell tenni az illeagalis itt tartozkodas es az illegalis minka miatt
en sokevig hosszabbitottam a feherkartyamat es a jogositvanyomat, tehat legalisan tartozkodtam itt, dolgozni nem dolgozhattam volna, de az is bonyolult tortenet
amerika mas

puhacica 2017.01.08. 12:35:36

@hagyma: meg ha igy is van, te emberebb vagy a letelepedestol? vagy valakibb vagy eszak-karolinatol? elarulom, ugyanolyan senki vagy, mint barmelyikunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 15:07:35

@puhacica: nemm nagyon ertessz
en kulonbseget teszek azok kozott akik vendegmunkasok, vagy akik cellal mennek ki valahova, pl letelepedni
en nem tudom ki az emberebb, ezek tenyek
nincs azzal baj ha valaki kimegy londonba penzt keresni, cask ne rohangaljon haza es kokaorszakizza le a szulohazajaty
ki az a hulye aki visszamegy a kokorszakba
lehet te senki vagy en egy boldog hazassagban elo ferfi vagyok nagy csaladdal
most holapatot kell vennem mert leesett vagy 30 cm ho, tegnap remek fasirtot sutottunk a nejemmel
ma vezettem neki, mert az idojarasi viszonyok miatt feltettem
delutan less ket football meccs
es alig varjuk hogy visszamenjuk 1 honapra a kokorszakba

Shaktee 2017.01.08. 15:18:05

@hagyma: Irígy vagy, mert ők hazarohangálhatnak, ez ilyen egyszerű.

Neked meg ott a méri meg a trump - így jártál.

gabors 2017.01.08. 15:23:24

@hagyma: "gondolom NY-ban a nagyobb forgalom" de konyorgom amit irsz teljesen logikatlan talan New York varosra igaz de Upstate az kb olyan "rural" videki min NC nagy resze !! es Charlostone legalabb olyan nagy lehet forgalom mint NYC-ben, vagy Maimi-ban ... ennek semmi nincs ehhez .. de teorianak nem rossz :-)

gabors 2017.01.08. 15:47:57

@somlobodog: dehogynem !! sokan olvastuk a blogjat ami akkor nagyon tetszett a stilus valoban teljesen mas volt ... abbol az is latszik hogy akkoriban irni is tudott :-)

De az utolso blog bejegyzes 2011 oktobereben volt, 2013 marciusaban megadtak neki az allampolgarsagot.es . volt egy ket komment azutan

blogja szerint 2007 septembereben hazasodtak vagyis igazad lehet azzal a 11 evvel :-)

Idezetek amik ehhez eppen illenek

"Sok kitörési pontot nem láttam ekkoriban, abban biztos voltam, nem akarok haza menni, de illegálisan, nem túl sok munkával, igy nem túl sok pénzzel a kilátások nem voltak biztatóak."

" Ráadásul már nyilvántartásba volt véve a rendszámom, mint gépjármű, amit érvényes jogositvány nélkül vezetnek. Ez amerikában nem életbiztositás."

ezeket nem en irtam hanem hagyma 2011 oktoberben.

puhacica 2017.01.08. 16:44:18

@hagyma: gratulalok, te apam azert mar nem szarral gurigazol! :D ezert erdemes volt amerikaba menni. fasirtert meg holapatert. LOL

nyuszigonosz 2017.01.08. 17:21:59

@gabors: Mondom én, hogy illegális volt és lapult. Csak arra a mostani felfújt, öntelt énje, nem akar emlékezni. Csakhát aki teleíra saját magával a netet....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.08. 18:11:28

@diggerdriver: ahem.... a sziget akkor süllyedne csak el, ha magát minden írnek _tartó_, távoli és kevésbé távoli ír ősökkel rendelkező jönne "haza". De csak turistaként jönnek, nincsen baj, welcome, welcome, szépen fellendítik a turizmust s elférnek a szigeten.

Még mindig nem érték el az 1800-as évek közepén jelzett 8 milliós lakosságszámot.

SzZoole 2017.01.08. 18:17:19

@gabors: @puhacica: @nyuszigonosz: most miert bantjatok csipkejózsikát,még feltalál ebredni az álomvilágbol........

gabors2 2017.01.08. 19:44:04

@Zoole[uk]: en nem bantom, csak nyilvanvalo hazugsagokra hivom fel a figyelmet amiket a sajat blogja alapjan meg lehet cafolni... persze lehet a blog volt fikcio es mindig azt kell ellhinni amit MOST mond

de sajonos ilyen szelek fujdogalnak errefele mostanaban...

ami az "illegalis" jelzot illeti ezt meg a Floridai idokrol irta tehat mar akkor sem volt minden rendben amit ma irt hogy a feher papirjat ujutotta tobbszor itt feltetelezem az I-94-ra gondolhatunk de azt csak 1x lehetett ujitani max 6 honapra (ha volt kivetel azt en nem talaltam meg ja es nem is volt mar akkor sem olcso) ezt tudom mert azt en is megtettem (csak nem dolgoztam mert szerencsem volt es volt aki segtett) tehat kb 1 evig valoban nem illeglis a tartozkodas ... de utana valami mast kellett tenni

akkoriban valoban meg New York allamban is lehetett jogsit szerezni legalissan vizummal ma mar nem (csak specialis vizumokkal es eleg maceras)

gabors 2017.01.08. 19:54:36

@Zoole[uk]: dehogy bantom ... csak nyilvanvalo elteresekre hivtam fel a figyelmet :-)

Amugy olyan szerencseje van hogy a teljes napfogyatozast lathat (ha jol ertettem Greenvillbe koltozott) augusztus 21-en !!! Asheville is nagyon kozel van

SzZoole 2017.01.08. 20:08:24

@gabors2: @gabors:
Most Te hany nickrol dolgozol?

Gunybol irtam amit irtam,mi mar eleg regrol ismejuk a hös szerelmes patriota hithu igazamerikai hadzsmat.
Jopar evvel ezelott a legnagyobb hazakopkodo volt,mondjuk erre mar nem fog emlekezni,de azert vagyunk itt egy joparan akik emlekeznek ra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.08. 20:17:46

@kisrumpf: Tudod hányni kell az ilyen "elmegyekmertszarminden" típusú de KINTRŐL "húdenagyonszeretemmagyarországot" gyökerektől.
Én is magyar vagyok, magyarként szeretem Magyarországot de nem feltétlenül, és főleg nem kritikátlanul.
Ha nem írom le a hibákat az azt jelenti minden úgy jó ahogy van.
Én leírom. Akinek nem tetszik az a Nagykörúton délidőben kinyalhatja...

Dikusz 2017.01.08. 22:11:04

@diggerdriver: az utolsó mondatodhoz hozzátenném még, ahogy én ismerem ezt (bár Andrássy úttal tudtam)a szólást:
.......térdenállva, egy cserép muskátlival a kezében...:)

Dikusz 2017.01.08. 22:14:22

@Zoole[uk]: ezt már én is szerettem volna megkérdezni @gabors2: -tól. Azt hittem először, hogy a fogyiblogból tiltották ki valamiért.
@gabors: ugye nem tiltottak ki onnan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.08. 22:25:16

@Zoole[uk]: Bazmeg itt csak mi vagyunk két blogon?
Mindenki több pályán játszik?

SzZoole 2017.01.08. 22:29:02

@diggerdriver: ki tudja,mondjuk nekem pont eleg ez a ketto:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@rebel rebel: irigy?
utalok repulni
ha a nejem nem akarna menni, nem is mennek iden sem haza
a multamon kivul nem kot semi haza
de kokorszakozni sosem fogom
magyarorszag egy aranylag fejlett, kulturaban, szinhaz, irodalom nagyon fejlett orszag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@puhacica: nem, nekem az itteni eletformaert volt erdemes kijonni, de meginkabb,, hogy megtalaltam eletem parjat
/en nem tehetek rola ha nem erted mit miert irok, ez nem mindig a szerzo hibaja:), elmagyarazni nem fogom:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@nyuszigonosz: en sosem lapultam, ezt felejtsd el en ugyanugy eltem az eletemet mint egy amerikai
mi az hogy lapult?
en dolgoztam, eltem volt par nehezebb szakasz, dehat kinek nincs, most van egy fanrasztikus felesegem, egy klassz kis hazam, nekem jo melom
es ezt en ertem el
100 dollarral jottem ki teljes angoltudas nelkul
lehet utanam csinalni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@gabors2: pl atmentel a bahamakra es ujra beleptel?
sokat foglalkozol velem
de szorakoztat
ha kesz less a konyvem es adsz egy cimet cask neked kuldok egy ingyenpeldanyt
az elet nem fekete-feher
te pl rogton kaptal zoldkartyat mert menekult statuszt kaptal
en meg mar allampolgar vagyok/Magyar-amerikai/ es tegnap esett 6 inch ho, a fasiirtom tokeletes let, most focit nezek, a nejem diszitgeti az uj hazunkat:)
szoval erted, ne aggodj, tokeletesen erzem magam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@diggerdriver: szerintem eletedben nem voltal a nagykoruton de ez a 12 nap kokorszak magyarorszagon, ez vicc egy vendegmunkastol, aki hazajar es annelkul hogy fizetne adot a hivatalok meg foglalkoznak is vele
vicc
vedd fel az angol/brit/ allampolgarsagot es intezd ott a dolgaidat
a Magyar adofizetok penzen eloskodsz, amikor hazamegy orvoshoz, hivatalba
ez van
nincs ezzel baj mert Magyar vagy, a baj azzal van hogy lekokorszakozod a szulohazadat, mert mar van egy sufnid londonban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@Dikusz: engem sehonnan nem tiltottak ki, vagyis de a totalcar belsoseg rovatabol, mert megsertettem Csikos erzekeny lelket
erthetetlen, hogy az embernek nem lehet velemenye:) soha senkit nem anyaztam, nem karomkodtam
soha nem irtam le, hogy kinyalhatjak a seggem, aki maskeppen gondolkodik
ez muveltseg kerdese

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 22:32:54

@gabors: nemm jol ertetted, semi kozom greenvillehez
Weaverville kronyeken vattem hazat egy csodas kornyezetben
itt nyulak rohangalnak a kertben, mokusok, sok sok madar jar az etetomre, volt mar medve is
en ezt az eletet szeretem
de en nem nezem le azt sem aki NY-ban vagy teszem azt san franciscoba lakik
mindenki talalja meg a lelki bekejet es boldogsagat
akar meg londonban is
vegulis, biztos lehet ott is elni egy duplaszobaban... foleg ha az ember meg fiatal

Dikusz 2017.01.08. 22:44:13

@Zoole[uk]: Tékozló Homár fogyasztóvédelmi(?)blog.

SzZoole 2017.01.08. 22:46:16

@Dikusz: en nem olvasok olyan fogyatekos blogokat,kerdezd Pinkit

SzZoole 2017.01.08. 22:47:48

@hagyma: a kemecsei Hagymasi csalad nem rokonod veletlenul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.08. 22:50:27

Ez fasza. Kitiltják a barmot valahonnan és fel van háborodva hogy nem mondhatja el a véleményét, ugyanakkor ha én mondom el a véleményem az neki elfogadhatatlan.
Gratulálok.

SzZoole 2017.01.08. 22:54:26

@diggerdriver: na de ha valakit kitiltanak a tekozlo homarrol ahoz mar nagyon "egyszerunek" kell lenni valakinek......nem?

SzZoole 2017.01.08. 23:35:06

@diggerdriver: csokkentertelmuek es retardaltak gyulekezeti blogja,keres ra,nem fogsz csalodni

2017.01.08. 23:36:11

@hagyma:

Nem akarok belefolyni ebbe a vitába, viszont hagyma, rajtad már gondolkodtam.

Olvastam a blogodat én is korábban, és egyáltalán nem akarlak távolról megszakérteni (bár az is lehet, hogy ennyi hozzászólással a hátad mögött már lehetne), de remélem, megbántódni semmiképp sem fogsz rajta.

Szóval van az "álmaimban amerika visszainteget" című szám, ugye, és ha jól tudom, a 70-es/80-as években volt ez a rettenetes amerika-mánia magyarországon, hogy amerika az csakis kizárólag csodálatos lehet.

A blogod alapján is, meg sok hozzászólás alapján is úgy tűnik, hogy te teljesen rágyógyulhattál erre annak idején, és azóta is így maradtál.

Váltottunk már szót itt a HÁ-n korábban thaifölddel, japánnal kapcsolatban, és meghökkentő, hogy látszólag mennyire semmi nem érdekel a világból, csak amerika. És amikor szóba kerül, hogy itt egyesek nem akarnának pont amerikába emigrálni (ahogy egyébként én magam sem), láthatólag nem nagyon érted.

Egyfelől én fiatalabb vagyok, mint te, az amerika-vágy nekem már kimaradt (bár volt egy csajom a kilencvenes évek végén, aki ugyanígy rá volt kattanva a témára, kíváncsi vagyok, hogy most hol él), így ez a hozzállás rém furcsának, és elsősorban bámulatosan atavisztikusnak tűnik (gondolom, nem vagyok vele egyedül).

Ugyanakkor viszont hiába kicsit talán szemellenzős csak és kizárólag észak-carolinán keresztül nézni a világra, ha te ennyire megtaláltad a helyed, amiért nyilván sokat küzdöttél, és az már tényleg nyugat meg első világ meg coca cola, akkor az tök szuper, gratulálok (-unk) hozzá. Tényleg.

De hogy állati furcsákat bírsz írni szerintem is, az hótziher.

Csak gondoltam, elmondom.

Herr Géza 2017.01.09. 01:01:49

@gabors2: Idézet Hagyma blogjáról 2011.-ből: "Megyünk dolgozni. Nem fognak ránk csúnyán nézni? Nem vagyunk amerikaiak. Illegálisak vagyunk."
Szintén ugyanott: " Odaadtam neki az interneten vásárolt New Yorki nemzetközi jogositványt, amin jót röhögött."
Mindez több, mint 10 évvel a kiérkezése után. Arról nem is beszélve, hogy akkor is itt-ott-amott lakott többedmagával, jellemzően valaki másnak a kéglijében. :))))

Herr Géza 2017.01.09. 01:02:42

@Herr Géza: Ja igen, Amerika más.... :D

gabors 2017.01.09. 01:19:55

@Zoole[uk]: @Dikusz: de ez volt ott van egy admin aki neha atfordul hulyeb es kitilt egy csomo embert. Es van mikor elnezem ... :-) mert a sutik miatt a bongeszo megjegyzi hogy milyen nicken kommenteltem a blog.hu (a blogmotor ugyanaz) Ha van tobb mint egy nick a blog.hu akkor a nicket lehet valasztani es van mikor nem figyelek oda ... nem szandekos. Direkt adtam egy "2" hozza hogy egyertelmu legyen (amugy ez feature a blogmotorban nem en kavaraok barkinek lehet tobb mint egy nickje nezd meg a Profilban) .....

gabors 2017.01.09. 01:31:25

@hagyma: "atmentel a bahamakra es ujra beleptel?" az nem mukodott (csak szolok) reszletekbe nam akarok menni de a munkahelyemen keresztul visa-ra voltam jogosult amig nem lett zoldkartyam ... a lenyeg hogy legalis statuszo volt mindig.

"ha kesz less a konyvem es adsz egy cimet cask neked kuldok egy ingyenpeldanyt az elet nem fekete-feher"

amazonon szivesen megveszem ha ki adod de koszi

"te pl rogton kaptal zoldkartyat mert menekult statuszt kaptal"

Nem voltam menekult, sohasem nem is allitottam ilyet, amikor en erkeztem ez mar nem is volt lehetseges (elotte sem volt egyszeru) Jogilag menekult statuszt az UNHCR-tol kellett kapni es utanna varolista akar tobb evig (manapsag egy afriaki 10 evet is var), es taborokban elnek/eltek. Vannak itt a blogon akik ezt tapasztalatbol is tudjak, en csak hallomasbol az 56-os magyaroktol NY-ban es NJ-ben voltak ilyen ismeroseim.

gabors 2017.01.09. 01:41:15

@hagyma: "nemm jol ertetted, semi kozom greenvillehez
Weaverville kronyeken vattem hazat egy csodas kornyezetben
itt nyulak rohangalnak a kertben, mokusok, sok sok madar jar az etetomre, volt mar medve is"

Jo lehet, en sem a NY Cityben lakok mar tobb mint 10 eve, de annyira azert nem a vadon. Bocs akkor felreertettem nem tudom milyen messze lehet ez akkor Asheville-tol de onnan kb 30-40 merfoldre delnyugatra van a 100%-os napfogyatkozas hatara Greenville, az pont delre van Asheville-tol, mar benne van a savba... Nezegettem ma hogy mi a legkozelebb az I-95on de Charlstone SC-ig kellene lemennunk, de az mar min 2 napos tura lenne, Az mar nem eri meg maradunk a 72%-os name. Akkor lattam hogy ezt a greenvillet... De ha olyen kozel lennek mint te nem hagynam ki az biztos ...

gabors 2017.01.09. 01:45:41

@Zoole[uk]: nem attol fugg, hanem hogy a moderator milyen labbal kelt aznap, nem tudom miert is tiltottak ki mert az osszes kommentem eltunt elotte is azota is irok es nem volt semmi gond itt legalabb HA szol hogy mivel van gondja ... ott sincs tobb vagy kevesebb OFF-olas mint itt ..

gabors 2017.01.09. 01:57:41

@Herr Géza: Koszi olvastam, es nagyon erdekesnek talatam akkor. Eloszor lattam hasonlot magyarul amerikai illegalis eletrol. Semmi okom nem volt es most sincs ketelkednem abban amit leirt abban a blogban teljesen hitelesnek tunt es ma is tunik. Pont azert mert nagyjabol en is az USA-ban eltem (bar kicsit hamarabb kezdtem 1990-ben) Es nagyon tisztaban voltam en is hogy mik az illegalitas lehetosegei es buktatoi. Nekem szerencsem volt maskepp de megoldodott es nem "kellett" illegalitasba kenyszerulnom sem dolgoznom.

Ami zavar hogy MOST (foleg azutan hogy allampolgar is lett 2003-ban) mintha a mult valtozott volna ...

Ha figyelmesebben olvasod akkor lathatod azok meg a Floridai idok szoval joval 2011-elottiek sot 2007 elott is amik cafoljak hogy csak 1-2 evet volt illegalis valaki (rajtam kivul) ezt hozta fel (szerintem jogosan) ez amire olyan negativan reagalt a hagyma. De lehet konyv mindent "tisztaz" :-)

gabors 2017.01.09. 02:05:34

@Dikusz: lattam/latom a golyapingvin az jo volt :-)

ati-t volt hogy naponta 3x is kitoltottak semmiert ..:-)

gabors 2017.01.09. 02:17:16

@Zoole[uk]: engem nem erdekel de Dikusz-t miert sertegeted ????

gabors 2017.01.09. 02:24:01

@Herr Géza: @gabors: "(foleg azutan hogy allampolgar is lett 2003-ban" NA ezert mit fogok kapni .... :-)

bocs a helyes datum 2013-ban tortent akkor lett allampolgar meg kepet is posztolt honositasi papirral a kezeben. A Homar-ra mnden nap beirta hogy hany napja amerikai nem keveseket irritalva:-) archivumban megvan

somlobodog 2017.01.09. 06:23:34

@hagyma: aha. És mi volt a "fehérkartya hosszabbítás" jogcíme? Semmi. Mert ilyen nincs. Van egy tartózkodási idő mint turista vagy üzleti utazó vagy 1000 más ok. Utána el kell menned. Ha nem, akkor illegálisan tartozkodsz ott. Vagy diák voltál?:)))) Persze Amerika más. De nekem mint eleve legálisan bevandoroltnak (letelepedettnek, ahogy akarod) nem kell bemutatni. Ennyire nem más. Te tultartozkodtal ami nem baj. Ha dolgoztál ssn nélkül az is illegális. A jogosítvány hosazabbitastol nem lesz legális senki. De ezt te is tudod sztem pontosan:) szóval az 11 év az az 1@gabors: -2 év.. Ne értsd félre igazad volt hogy így tettél, gratulálok hogy legalizaltad magad de ez a letelepedési szándék kontra egy EU-S legális munkavallalas "vendegmunkassa" silanyitasaval nem túl szép (not nice, hogy az angol billentyűzetes telefonod is értse)

somlobodog 2017.01.09. 06:23:45

@gabors: :)) olvastam anno. Jól szórakoztam rajta. Tényleg. Ez az új stílus borzasztó így gondoltam rakerdezek hogy is van ez:) dehat mint tudjuk: You can take the boy out of the country, but you can't take the country out of the boy...

Dikusz 2017.01.09. 07:04:53

@gabors: aptit én sem értettem miért tiltotta ki sokszor, de a végén ő nem hagyta magát (addig se), és direkt hergelte. Mindig ő volt az, aki próbálta visszafogni a többieket.
Nem volt az rossz blog, évekig olvastam előtte, jól szórakoztam rajta. Kicsit olyan volt számomra, mint Piedone-filmeket nézni. Annak sem volt úgymond "művészi" értéke, de egy rossz nap után felvidította kicsit az embert. Az hogy olyan lett a blog amilyen a TH esetében mind a két oldal hibás. Volt egy találkozó, ahol az utána jövő kiderült, hogy igen rendesen egymásnak ugrottak valamiért. Azonkívül volt, hogy egymásnak is durván beszóltak, egy-két kommentelő túl durva is volt (pl vénszivar). A többszörös nicket (mint a TH-n)akár egy poszton belül sem értem ma sem mire jó.

Először nem értettem a Határátkelőn miért nem jelenik meg rögtön a hozzászólásom. Aztán kiderült, az előzetes moderáció miatt. Nem bántam, kell az mindenhol, anélkül nagyon el tudnak szabadulni az indulatok.

Golf2 2017.01.09. 08:28:23

@hagyma: a Csikós a legjobb Totalcaros.

SzZoole 2017.01.09. 09:36:45

@gabors: azt nem rolad irtam,hanem a csiszta amerikasrol:)

SzZoole 2017.01.09. 09:40:52

@gabors: ismet felreertesz,tavol aljon tolem az a szandek,hogy Magdianyust sertegessem,nem azt irtam,hogy mindenki aki olvasa/kommentel ott az olyan lenne,de teny,hogy osszejon/jott egy jo par idiota a TH-an.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 10:21:27

@Zoole[uk]: 3-4 ember hazavagta es hazavagja

de ez nem az en gondom, az egy nagyon jo blog volt-4-5 eve
neha benezek
borzalom
4 ember minden egyes nap megmagyrazza miert a posztolo a hulye....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 10:21:51

@Zoole[uk]: engem nem tiltottak ki, akarod irjak oda most?@Nagy kámpics: OK ertem a velemenyedet nem is bant, ha nem barmozol, igen mar 55 vagyok nem akarok csavarogni afrikaba meg japanba stb. szoval sem mondtam, hogy amerika es NC a vilag legjobb helye, nem, en megtalaltam a szamomra legjobb helyet@Herr Géza: sosem laktam mas keglijeben, bizony az elejenn voltak lakotarsaim, mert nem tudtam volna egyedul fizetni, ja es meg egyszer az illegalis itt tartozkodas es az illegalis munka kozott van kulonbseg@gabors: mukodott 10 eves vizum volt, atmentel, visszajottel 6 honap ujra indult@somlobodog: majd neked is elkuldom a konyvem, van ami hihetetlen de mukodik:) ha nem mukodott volna mar a masodik evben hazazavarnak:)@Golf2: nagyon jol ir, de rettenetesn tavol all tolem az eletzemlelete, en most is olvasom, mas vilag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 10:21:56

@diggerdriver: engem neveztel baromnak?
gyerekszoba?

Határátkelő 2017.01.09. 10:23:33

@diggerdriver: @hagyma: Szerintem most már ezt nyugodtan el is felejthetnénk, mert egy ideje már nem olyan erős színvonalú ez a beszélgetés.

gabors 2017.01.09. 16:20:54

@hagyma: "mukodott 10 eves vizum volt, atmentel, visszajottel 6 honap ujra indult"

Tudom hogy kesobb volt (szuleim pl 95-ben mar olyannal jottek) de amikor en jottem 90-ben meg nem adtak 10 evest tobbszoros belepesre (foleg nem egy friss diplomas fiatalnak) szoval ez nekem nem mukodott, viszont az I-94-t lehetett meghosszabitani egyszer.

Mikorra mar volt 10 eves vizum addigra az en helyzetem sikeresen megoldodott.

kardio1 2017.01.09. 22:10:05

@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík: Inkàbb talàn nekem akartàl vàlaszolni, azt hiszem. En fejeztem ki értetlenségemet azzal kapcsolatban, hogy Dél-Koreàt àllitottad követendô példaként. Most màr nyilvàn màst làtsz, mint a 60-as években làttàl volna a nemzeti tôkésosztàly kialakitàsakor. Erdemes kicsit utànaolvasni a chabolok történetének, érdekes dolgok derülnek ki. Nyilvàn nem àrtana, ha nem Mészàros Lôrinc kaliberû emberek emelkednének fel, ebben egyetértünk. Viszont Dél-Korea abban valoban màs, miint Magyarorszàg, hogy sokkal erôsebben védi a belsô piacàt, mint az itt Europàban lehetséges volna. Külföldi autokat pl. csak elvétve làtni ott.

kardio1 2017.01.09. 22:36:09

@diggerdriver: Ertem, nem volt ingyen biztositott àgy, dràga volt a havi bérleti dij, inkàbb kifezettek 5 havi dijat és megvették. (De ha egy havi bérleti dij sok, Akkor sokan nem veszik meg ötször annyiért). Ertem, hogy ez neked nem fér bele. En szimplàn tudomàsul veszem, hogy egy gazdagabb, meg egy szegényebb orszàgban màshol hùzodik a lehetôségek hatàra, és az is igaz, hogy szàmos emberi tényezô is van, ami nem szàmszerûsithetô. Itt az idôsotthoni helyek elérhetetlenek, a legolcsobb havi 1800 euronàl kezdôdik. otthon meg a betegàgy elérhetetlenül dràga. Ez van.Ettôl még nem érzem kôkorszakinak Magyarorszàgot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.09. 23:02:04

@kardio1: Ők sem vették meg. A család dobta össze. Négyfelől. Miért lett volna jobb bérelni? Többszörösét fizették volna ki.
Itt nem ez a kérdés. Tegyük fel hogy vannak családok ahol sem bérelni sem venni nem tudnak.
Otthagyják a kórházban ami az EÜ-nek sokszorosan többe kerül.
Nem egyszerűbb ha adnak egy ágyat és a család gondozza?
Szerintem egy beteg kórházi gondozása többe kerül havi 18ezer forintnál. Miért nem fizeti a bérleti díjat egy minimális önrész mellett az EÜ?
Ja hogy úgy mindenki jól járna.
Na EZÉRT kőkorszak.

kardio1 2017.01.10. 01:02:08

A bérlés vagy vétel attól függ, mennyi idővel szamolhatsz. Az ilyen, kórházakban maradó betegek krónikus ágyakra kerülnek, az jóval kevesebbe kerül. Ettől még szerintem Magyarország nem kőkorszaki. Ha te annak érzed, legközelebb bunkosbotot is vigyél, ha hazamész :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.10. 06:55:23

@kardio1: Értem. Tehát egy krónikus beteg ellátása KEVESEBB mint napi 600 forint.
Ugyanis ekkor éri meg a kórháznak benntartani a beteget.
Gratulálok. Minél mélyebbre ásunk annál több szar jön fel.
Még mindig azt mondom hogy ha a józan paraszti ész nem, akkor a mateknak felül kéne írnia a történteket.
Várom a további érveidet.

kardio1 2017.01.10. 19:06:59

@diggerdriver: Azért nehéz veled eszmét cserélni, mert kiragadsz egy részletet az egészbôl, és csak azt vizsgàlod. Az àltalad vàzolt esetben azon kivül, hogy az àgy költsége, vagy a korhàzi àpolàs költsége-e a nagyobb, érdemes figyelembe venni a jàrulékos költségeket, mint példàul az otthon àpolt beteg idôszakos kontrollokra valo szàllitàsànak költségeit, az otthoni àpolàshoz szükséges egyéb feltételek biztositàsànak költségeit, a kijàro nôvér dijazàsàt, ha pedig a csalàdbol valaki vàllalja magàra a beteggondozàst, az ô kiesô jövedelmét sem àrt mérlegre tenni.
De valoban egyszerûbb alapszintû mateknàl megmaradni és kôkorszakozni.
Abban igazad van, hogy egy csomo kérdésen érdemes elgondolkozni, hogy lehetne jobban csinàlni, és biztos vagyok benne, hogy az àltalad felvetett téma is ilyen. Hogy végül mi lenne kifizetôdôbb, és kinek, az csak egy alapos, sok szempontot figyelembe vevô àtgondolàs utàn derülne ki szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.11. 07:55:57

@kardio1:
Ok. Nem kőkorszak. Korai bronz.
Előreléptünk...
:))))))))))))))))))

kardio1 2017.01.11. 13:08:29

@diggerdriver: Naggyon viccesnek tetszik lenni a bàcsinak...
Tényleg nagyon kompromisszumkész vagy. Nem gondolom, hogy meg kéne vàltoztatnod a véleményedet, csak mert én màs àllàsponton vagyok. Mindenesetre a pàr nappal frissebb poszt kapcsàn elgondolokodtam, és valojàban tényleg elég pozitiv hangvételû az iràsod. Sajnos szàmomra ez a kôkorszak bélyeg mindent tönkrevàg, és sokkal negativabb végkicsengést ad a posztodnak, mint amilyen egyébként lenne.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása