oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 13. 06:43,  Kulinak mész ki, nem főnöknek 94 komment

2016. december 13. 06:43 Határátkelő

Kulinak mész ki, nem főnöknek

Rengeteg szó esik arról, milyen válságot jelent a magyar építőiparban az, hogy a benne dolgozók külföldön vállalnak munkát. Ma első kézből olvashatjátok, milyen is egy Ausztriába hetente ingázó villanyszerelő élete. Ütvefúró ugyanis így él és dolgozik. Tanulságos poszt következik.

villanyszerelo_foto_pixabay_com_jarmoluk.jpg

„Villanyszerelő-segédként mentem ki Ausztriába egy fillér nélkül. Nem részletezem, itthon mi van, tudja úgy is mindenki, a többszörös fizetésért megyünk ki.

Temporär büro intézte, szállást fizetik, 1600 nettó kézbe. Svájctól nem messze vagyunk. Ugye úgy tudtuk, hogy Linz környékén leszünk, majd a szerződés aláírása után derült ki, hogy 300 km-el arrébb lesz a munka egy 4 csillagos hotel kivitelezése villanyászatilag a feladat. Ami azért nem mindegy.

Pár szót az árakról. Lidlben, Aldiban vagy Empreiss-ban kell vásárolni. Zsömle 10 darab 1 euro, sütőolaj literje egy euró. Fölvágott 150 g 1 euró, darálthús 0,5 kg 3,5 euró. Sör 0,87-től a csillagos égig...

Kaját én otthonról vittem + konzerv 350-550 Ft / darab otthon bárhol veszed.  Tehát én csak zsömlét veszek kint, meg vizet. Semmi extra. Hazajárás hetente busszal Münchenből 30 euró Budapest Keletiig, vissza ugyanannyi.

Úgyhogy mese habbal, hogy nem lehet hazajárni hetente. Havonta egy kiló megy el ön fenntartására, a többi megmarad.

Minden aljamunkát te csinálsz

A munkára visszatérve: kulinak mész ki, nem főnöknek. Tehát minden aljamunkát te csinálsz, amit a német / osztrák kollegák nem csinálnak meg.

Első nap tisztázni kell, mikor van a munkaidő vége, mert különben úgy jársz, mint én: délben szólnak, hogy 5-ig leszünk, 5-kor pedig hogy 7-ig, utána megemlítik, hogy maradj még egy fél órát. Ezután tudod mondani, hogy a góréval megegyeztünk, 18.00-kor lépek. Utána mindegyik tudja, hol a helye.

Ilyen helyre vagy villanyszerelő zseni menjen, legalábbis olyan, aki tényleg benne van a témában, és van kézügyessége, vagy olyan, aki jól beszél németül.

Előbbi esetben majd rámutogatnak, hogy mit kell csinálni, az elvégzett munkára meg Perfekt vagy Passt mondanak. Utóbbi esetben, ha valamit nem tudsz, megmutatják, hogyan kell, de utána neked kell csinálni.

Kérdezz meg valamit háromszor, mert úgyis mindent újraszereltetnek, ha nem tetszik a végeredmény.

Ki kell állni magunkért

Skótokkal szoros rokonságban állhatnak, mert tőlük csak örökölni lehet. Egy szig-szalagon ugyanis három emelet osztozik. Ajánlott a következő mondatok ismerete németül: jó munkához idő kell, a rosszhoz meg még több; gyakorlat teszi a mestert; háromszor mér, egyszer vág. Ezek bármelyike lecsillapítja őket.

Ki kell állni magunkért, de illedelmesen, ha számonkérés van, hogy miért csak ennyi lámpa van felszerelve, akkor megvédheted magad, nem volt anyag, Hilti, vagy létra. Ezután rögtön csend lesz.

Szintén nem piszkálnak, ha valamivel játszani kell: például egyedi lépcsőházi lámpa szerelése 1 óra / db, és ha látja, hogy tényleg szenvedés, ráadásul szóvá is teszed, akkor főleg nincs gond.

Volt olyan, hogy nem volt anyag, és elgurult a gyógyszerem, eldöntöttem, átmegyek a raktárba csavarért. Elég volt vennem a kabátot, főnök kérdi hova-hova? Mondom, be szeretnék hatolni a raktárba csavarért. Maradjak, majd ő intézi, és saját maga ment! Öt perc séta és mégse enged el, inkább megy saját maga.

A saját ötleteket díjazzák, és meg is dicsérik. Nem részletezem, de ha bármilyen hirtelen nem megoldható problémába ütköznek, akkor leblokkolnak, aztán jönnek a magyarok a csavaros észjárásukkal és megoldják a dolgot. Ezért mára ott tartunk, hogy nekem nem a szerelés vezető parancsol, hanem a hotel tulajdonosa.

Valaki mindig figyel

Itt konkrétan kábelcsatorna szerelés, kábelbehúzás, villanykapcsoló-, dugalj-szerelés, vésés, lámpa felszerelés, ilyesmi voltak. Az elosztó szekrény közelébe viszont nem engedték, azt ugyanis csak ők szerelhetik.

Szintidők vannak, tisztában vannak vele, mi mennyi ideig tart, nem lehet kummantani. Úgy is valaki mindig figyel, vagy a munkatársad, vagy a főnök, akinek az a szokása, hogy óránként körbejár és ellenőriz.

Az első pár nap a telefont se mertem felvenni, de most már nem szólnak érte. Ezek robotok, az eddigi 3 hét alatt a napi munka során inni 3x láttam őket napközben, wc-re menni még egyszer se!

Összességében ha megnyomod az első hetet, nem törsz össze semmit, látják a szándékot, akkor elégedettek lesznek, nem küldenek haza idő előtt.

A munkaszerződésben napi 8 óra volt leírva, ennek ellenére 10 óráztunk egyfolytában, reggel 8-tól este 7-ig, reggel még sötét, este már sötét volt mire hazaértünk.

Mondtam már, hogy skótok, a túlórát nem fizetik, csak csúsztatni lehet. Ez mindenkire vonatkozik, gipszkarton-szerelőtől kezdve a bútor összeszerelővel bezárólag mindenkire.”

HÍRMONDÓ

Havi ezer euró a maradás határa?

Vajon meg lehet-e határozni, mekkora az az összeg, aminél már nem kezdenek a határátkelésen gondolkodni a magyarok? Van ellenzéki párt, amelyik szerint ez 1000 euró. Hát nem tudom.

Hogy mondják németül, hogy „rajzoljon körbe Doszpot”?

Mindig érdekes probléma a tanított és a beszélt idegen nyelv közötti különbség, hiszen a kettő között gyakran igen mély szakadék tátong. Különösen igaz ez a szlengre. Nektek mi volt a legviccesebb történet?

Drágább lesz a kaja, ha nincsenek bevándorlók

Ha nincsenek magyarok, lengyelek, románok, akkor ugrott a megfizethető friss szendvics, meg a gyümölcs a briteknek? Lehet fejet vakarni.

Építkezés svájci módra

Egy építkezés gyakran jár gonddal, kellemetlenségekkel együtt, viszont a svájciak meglepő kreativitásról tettek tanúbizonyságot. Ki gondolta volna...

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Határátkelő találkozó! 

Tavaly azt írtam, hogy ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból. Nos, nem vigyáztatok, az lett… A szervező idén is Digger, a lehetséges időpontok pedig: december 27., 28. Aki szeretne jelen lenni, az vegye fel vele a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a két napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 20. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5312043773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2016.12.13. 07:41:06

Nagyon jó cikk,rengeteg a heti ,kétheti ingázó Ausztriába,Németország osztrák határ közeli részébe,mivel ilyen távon belül még nem kell kitelepülni családostul:Hogy ők határátkelőnek számítanak e?eü. ellátás melyik államban kapnak,?/nem egy értelmű ez a napi gyakorlaTOM/létszámban ide vagy oda számolják e őket az nagy kérdés

Golf2 2016.12.13. 07:53:36

Az utolsó nép aki kihal skót lesz...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.13. 07:59:00

Hinnye de jó írás.
Na az angol építkezés pont nem ilyen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.12.13. 08:21:16

Nem tudom milyen jogszabályok vannak a túlórára a németeknél de én is azt vettem észre, hogy inkább lecsúsztatnak. Egy hétvégi meló után simán kihagynak 1 napot a német kollegáink.

Skóciában élő ismerősöm szerint a skótok egyáltalán nem skótok, ez valami alaptalan faszság, hogy smucignak tartjuk őket. Megjegyzem, a németek precizitása és szabálykövetése is sokkal esetlegesebb, mint azt a sztereotípia sugallja.

tanato 2016.12.13. 08:52:57

www.origo.hu/gazdasag/20161213-letartoztattak-broker-marcsikat.html

Egy kiss off:Néhány éve beszéltünk itt róla,a nagy szélhámos karcagi Bróker Marcsiról aki nagy kamat igéretével milliárdokat csalt ki a karcagiakatól.Azután elszökött a karibi térségbe.Elérte avégzet megcsípték Dél-Amerikában.

Irbisz 2016.12.13. 09:59:23

@Zka:
A jogszabalyokat nem ismerem, de cegmerettöl es munkakörtöl függ, mi a tulora kezelesi modja, ez meglepö modon nagyon hasonlo az otthoni szisztemahoz.
Altalanossagban elmndhato, a nagy cegek sokkal jobban betartjak a jogszabalyokat mint a kisebbek, valamint tulorat szellemi mukakörben igen ritkan fizetnek ki, inkabb kivetelkeppen (de ez is hasonlo a multik hazai gyakorlatahoz).

les miserables 2016.12.13. 10:09:32

Ha nem fizeti a túlórát akkor nem korrekt !Túlóra az Europai Unio jobbik felén a kővetkező: az első két óra 125% -l az utána következő 150% -l számolandó !De mellé még köteles egy kaját is fizetni ami általában egy étlapról választott ,gyros,vagy kínai ,grilltál+ fanta vagy cola és a netes cég időre kihozza ahogy kéred .
Szombat 150% -l és vasár és ünnepnap 200 % kell számolni ! Én Hollandiában ÖNKÉNT 6 évig így dolgoztam építőiparban !9 év után a cég 63 születésnapomra nem hosszabbított és munkanélküli segélyre lettem jogosult !Havi nettó 1300 €-t kapok és 8 hónapja élek a hobbimnak,sport ,game ,mozi .3 évig vagyok jogosult erre mivel 5 évet folyamatosan dolgoztam és egyedül élek ,házastársnak csak 1,5 évig fizetik .Kitart nyugidíjig itt 66,4 hónapra mehetek majd nyugdíjba ! hacsak nem találnak olyan munkaadót aki felvesz kőműves,ács vagy villás targonca munkára.

les miserables 2016.12.13. 10:09:37

@tanato: Ha te osztrák cégnek dolgozol LEGÁLISAN ,akkor ott van biztosításod. Családod ha Magyarországon él akkor ők pedig itt .Viszont ajánlatos ha családtag dolgozik mert tb-t kell az otthoninak fizetni !Figyelem aki Ausztriában dolgozik kérjen igazolást és azonnal jelezze a magyar pol,hivatalban hogy külföldön biztosított !.Ha " elfelejti " az adóhivatal évekkel később küldi a magyar tb díjat amit behajtanak az ősszes éveket !Az osztrák eü ha a család nem ott él nem jogosult ellátásra ,illetve fizetős !

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.12.13. 10:15:22

@tanato: Mennyi esély van a pénz visszaszerzésére?

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 10:30:37

1: a skótok nem skótok. Nem spórolósabbak, mint bármelyik más náció.
2: ki a munkáltató? Magyar cég, akik külföldön vállaltak munkát? (ezesetben Mo-on van biztosítása/jogosultsága (tanato kérdése), a túlórák kifizetése, vagy lecsúsztatása velük meccselendő le...) Vagy kinti cég? (ekkor kint szerez eg.biztosítási jogosultságot, illetve a túlórákat is velük kell rendezni)
3: nem fizetik ki a túlórát? Értem én, hogy le is lehet csúsztatni, node mikor?, mármint egy épülő hotel határidős munka, tehát határidő előtt nemigen lehet csúsztatni. Annak meg mi értelme van, hogy mondjuk hétfőtől csütörtökig napi 10 óra munka, pénteken meg lecsúsztatja a túlórát..., nem hiszem, hogy így lenne... Szóval mikor csúsztatja le a keletkezett túlórákat?

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 10:41:31

@les miserables:
pol.hivatalban == polgármesteri hivatalban?
Nos, nem ott kell jelezni. Hanem egy erre rendszeresített nyomtatványon az OEP-nek. És nem "ajánlatos", hanem kötelező bejelenteni, hogy hol (melyik országban) van/szerez jogosultságot eg.biztosításra. Elmulasztása bírságot eredményez, plusz az elmaradt összegeket (havi 7000 ft most) is be kell fizetni.

Hari Seldon 2 2016.12.13. 10:44:05

"Volt olyan, hogy nem volt anyag, és elgurult a gyógyszerem, eldöntöttem, átmegyek a raktárba csavarért. Elég volt vennem a kabátot, főnök kérdi hova-hova? Mondom, be szeretnék hatolni a raktárba csavarért. Maradjak, majd ő intézi, és saját maga ment! Öt perc séta és mégse enged el, inkább megy saját maga."

A "főnöknek" - ha nincs megbízott ember aki supportál - egyenesen kötelessége, hogy a dolgozó folyamatosan végezze a munkáját.
Így bizony, neki kell mennie anyagot/szerszámot hozni. Első számú szabály, hogy a direkt dolgozó ne álljon valamilyen hiány miatt. Ha hiány van, a főnök felelőssége ezt megszüntetni.

les miserables 2016.12.13. 11:25:54

@macamuca [IHUN]: Lehet nem tudod de ott is be kell jelenteni .Bár én 2004-l élek máshol de akkor ott is be kellett még azt is mennyi időre mégy ki.Engem az Apeh zaklatott évente mindig igazolást kértek.

tanato 2016.12.13. 11:31:19

@flash.gordon: Jó kérdés.Szerintem van annyira fineszes MARCSI,HOGY jól eldugta a börtön utáni időkre.

tanato 2016.12.13. 11:33:26

@les miserables: Köszi az infót,ez nagyon fontos, nagyon sok az érintett akik nem tudják,így átverhetik őket könnyedén.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.12.13. 11:39:55

@tanato: azért ez elég nagy leegyszerüsítése a dolgoknak. Ne felejtsd el a börtönben egy perc is sok.

Herr Géza 2016.12.13. 12:50:26

@les miserables: Nem egészen stimmel. Az "EU jobbik felének" egy részén ugyanis ágazati kollektív szerzödés van (pl. N.o. ´es Ausztria), ami ezeket a kérdéseket szabályozza. Az építöipar egyébként is speciális az idöjárásfüggése miatt így pl. N.o.-ban (az osztrák szabványt ebböl a szempontból nem ismerem) alapvetö a Zeitkonto ("idöszámla" modell), amikor is a Zeitkontodon gyüjtöd a túl- ill. mínuszórákat, ezeknek van egy maximuma és tartozik hozzá egy egyenlegidöpont is (jellemzöen évente 1x), amikor azt a limiten belülre kell hozni.
A túlórakérdéshez hozzátartozik az is, hogy a jellemzöen lakóhelytöl való távoli munkavégzés miatt hétközben általános a 8+ órás müszak, de pénteken a legtöbb helyen csak délig dolgoznak, söt újabban sokfelé már akár csütörtökön este fájront van. Ahhoz, hogy a heti munkaidö meglegyen, így bizony hétfötöl-csütörtökig inkább a 9-10 órás müszak a divat, azaz a 8 óra feletti rész effektíve nem túlóra. Kaja itt sehol nem jár senkinek építkezésen, de a lakóhelytöl távol pont ennek fedezésére kapsz napidíjat is.
Ismert persze itt is az általad jelzett pótlékos túlóra is, de leginkább csak rendkívüli esetben, írásos cégvezetöségi elrendelvényre alkalmazzák. Szombaton eleve ritkán dolgozik a német/osztrák polgár (inkább csak kisebb vállalkozásoknál), vasár- és ünnepnapokon pedig eleve tilos a munkavégzés, büntetnek érte. Rendkívüli eset itt is lehet persze, de a szükséges engedélyek beszerzése nem egy sima adminisztratív akció, az én 30+ éves paraxisomban egyszer sikerült...
Mindezek természetesen csak a helyi cégek által legálisan foglalkoztatottakra vonatkozik, a svarcolók, simlis magyar cégek kiküldöttjei nincsenek ilyen szabályozott, rendezett körülmények között.

Dikusz 2016.12.13. 13:12:23

@Hari Seldon 2: szerintem ezt azért írta a posztoló (bár valószínűleg ezt te is tudod), mert itthon ilyen nincs. A főnök itt biztosan nem megy a raktárba, hanem a szerelőt küldi. Rosszabb esetben a melósnak kell megvennie az anyagot, amit még rosszabb esetben ki sem fizetnek neki.

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 13:22:19

@les miserables:
A polgármesteri hivatalban nem kell bejelenteni. Lehet, hogy 12 évvel ezelőtt (2004-ben, ahogy írod, akkor mentél külföldre) be kellett jelenteni, de azóta volt néhány változás ezügyben is...
2014-ben jöttem el, alaposan utánanézve minden mo-i kötelezettségemnek, plusz munkám miatt is tudnom kellett ezt-azt, hidd el (illetve inkább nézz utána a MOST aktuális szabályozásnak), nem kell bejelenteni a polgármesteri hivatalban az eg.biztosítási státuszodat. Csak az OEP-nek, de ott kötelező.
(amúgy már rég nem APEH, hanem NAV)

tanato 2016.12.13. 13:29:52

@flash.gordon: Na nem is akart ő bevonulni önként,nem tudom hogy csípték meg ennyi idő után.

fhdgy 2016.12.13. 13:36:41

@tanato: hát, nem tudom, hogy szabad-e ingázásnak nevezni Magyarország-Ausztria viszonylatban, ha Ausztria olyan részén lennék, ahonnét közelebb van Párizs, mint Budapest?!

Herr Géza 2016.12.13. 13:49:04

@macamuca [IHUN]: Csak magyarázatképpen @les miserables:-nak: a NAV ott jön a képbe, hogy az OEP tartozásait a NAV hajtja be, mert az EÜ járulék adóként behajtható jogcímmel bír.

Herr Géza 2016.12.13. 13:55:10

@les miserables: A NAV valóban vegzál a tartozásod miatt és igazolásra el is törli az aktuális EÜ-tartozást, azonban, ha az OEP-nek nem jelented be a külföldi státuszodat/biztosításodat, akkor az minden évben újragenerálódik!!! (A NAV a neki leadott igazolást NEM továbbítja az OEP-nek).Azaz: a legfontosabb a kijelentkezés az OEP-töl, meglévö tartozás esetén igazolás a NAV-nak IS ! Csak ebben az esetben nem kezdödik újra a sztori évente!

montroyal ( CAN qc) 2016.12.13. 14:48:08

@Golf2: sajnaljak a pénzt a temetésre ..

tanato 2016.12.13. 14:49:36

@fhdgy: Persze merte hetente kéthetente hazajönnek.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.13. 14:56:51

@flash.gordon: igaz de belegondolva ha egy keserves élet munkaja nem eleg boldogulni , mi az a par év az eddigi arany életéert a Caribon es a borton utani gondtalan munka nelkuli hosszu evekert..

lehet sokan bevallanak par evet utana vidam ... a keserves szar munkahelyeneltoltott idoket osszeadjuk megdobbento szam jonne ki es nincs olyan eredmenye anyagilag ...

montroyal ( CAN qc) 2016.12.13. 14:58:45

csak zsemlyet vesz ? ha van cél megéri .. én is egy leberkässemmel vettem 88ban sokszor es a csaprol ittam mert nem tudtam hova fogok kerulni, mire kell a penz... kibirtam kijutottam Kanadaba ... a megsporolt penzzel ott rendezkedtem be .. nagyon is megerte sporolni ..

Herr Géza 2016.12.13. 16:39:09

@fhdgy: Miért pont Párizs a vonatkoztatási pont? A kolléga viszont (Linz+300 km) azért talán nincs olyan messze, hogy ahhoz már Párizs legyen közelebb... Valahol "München" alatt lehet, hisz azt írja onnan jár haza a 30 eurós kisbuszos verzióval.

gabors 2016.12.13. 16:42:35

na egy erdekes poszt ... csak az nem teljesen vilagos hogy ez "legalis" bejelentett dolog vagy valami itt is okosba megy...

erre gondolok: "...1600 nettó kézbe" ja hogy a szallast is fizetik az rendben de ez bejelentett osztrak munkavallalas az ottani adok/jarulekok is fizetve ??

Hari Seldon 2 2016.12.13. 16:43:46

@Dikusz:
Igen, valószínűleg tényleg arról van szó hogy meglepődött hogy a "főnöknek" nem az a dolga hogy "noszogassa" (van rá kicsit kevésbé szofisztikált szó is :-) ) hanem elsősorban az hogy segítse a beosztottak mukáját

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 16:53:31

@Herr Géza:
Eg.biztosítási járulék: ez a régi neve.
Eg.biztosítási hozzájárulás: ez az új neve (alaptorveny óta).
A régi csak adott területre volt költhető, és befizetése esetén jogosult volt a befizető az ellátásra (térítésmentes eü-i ellátás, illetve nyugdíj).
Az új pedig adó lett = a befizetett összeg szabadon bármire költhető, és nem keletkeztet jogosultságot. Ezért kéri az elmaradt eg.biztosítási hozzájárulást a NAV =adótartozás. És mint minden adótartozás, ez is behajtható....

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 16:56:40

@Herr Géza:
A törlés nem automatikus!!!, tehát adott igazolás benyújtása nem jelenti a tartozás eltörlését! Kérelmet kell írni, hogy töröljék, aztán vagy törlik, vagy nem (általában igen, de nem kötelességük!!!).

Herr Géza 2016.12.13. 16:58:14

@macamuca [IHUN]: Stimmt. Nem akartam ilyen részletekben elmerülni, de így van. :))))

les miserables 2016.12.13. 17:00:29

@Herr Géza: Hála az égnek én Hollandiában élek.Itt teljesen eltér a németektől ez.Sőt itt a cégek régóta nem alkalmaznak, inkább külsős iroda vagy az egyéni vállalkozókkal szerződnek.Én 8 évig voltam " bérelt dolgozó " és egy cégnek dolgoztam mindig.Mivel Hollandiában jóval alacsonyabbak az adók és magánkasszás a beteg biztosítás meg a szabadságpénz is ,itt lazábbak és nem csúszhat a terv.Ha lerobban a kamion a téglával ,azonnal küldik a következőt és azt le kell szedni .Olcsóbb 1 embert megfizetni mint csússzon az építkezés. Mert az is benne van ha a következő szakma nem tud dolgozni ,a cégnek akkor is ki kell fizetni ha ott állnak a teljes szerződött bért.de olyan is előfordul hogy az erős szél ( Hollandia jelképe a szélmalom ugyebár )és leborítja a falat.Azt másnapra el kell takarítani mert újból rakják viszont nekik is túlórázni kell ,mert utána a kész tetőt hozza a másik cég.Ennyire nem feszes a német ,sokat dolgoztam Berlinben ,Münchenben,Wiesbadedenban még 2004 előtt ! Viszont sok vállalkozó dolgozik szombaton ,mert nekik nem kell extra fizetni a szombatot és valakinek nyitni kell a raktárat anyagot adni vagy éppen targoncával segiteni .Viszont ő 25 € órabért kap és az adója nem emelkedik megéri hajtani.Még az is nagyon tetszik itt nincs " auslanderezés " hiszen nagyon tarka a lakosság .Az építkezést 1 darab építésvezető irányít illetve inkább koordinál , nincsenek művezetők meg egyéb polir, vorarbaiter hajcsárok. Egységes a bér és nincs vita ,aki nem teljesít jól ,attól első nap végén érzékeny búcsút vesznek.10 éve élek itt és nem kell gyomorgörcsél bemenni mint Wiesbadenban ahol egy " oszi " volt egyik vorarbaiter és csak orditani tudott meg untermenchezni ha magyarokat látott !Na itt több füle lenne mint foga estére,másnap meg ki lenne rúgva !

les miserables 2016.12.13. 17:00:36

@macamuca [IHUN]: Nos 5 éve írtak utoljára az adóhivataltól de húgom államigazgatásban dolgozik rendezte,azóta nem zaklatnak meg holland lakcímem van .Amugy nekem már nem kéne tb-t fizetni, hiszen 64 éves vagyok már nyugdíjas lennék odahaza .De Hollandiában 66,4 év a korhatár és addig dolgoznom kell ,mert ők csak ekkortól fizetnek.Ausztriából is kapok résznyugdíjat de úgy tudom ott 65 év a korhatár akik 1953-n születtek !Odahaza valami 60 000 Ft-t kapnék ha hazamennék most a 25 évemre ami nagyrészt 1988 előtti keresetből van kiszámolva.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.13. 17:00:46

MI ebben a meglepő?
Ja hogy otthon is így kéne működnie.

Herr Géza 2016.12.13. 17:01:17

@macamuca [IHUN]: Jól van na. Azt én is úgy gondoltam, hogy kérvénnyel együtt kell beadni az igazolást, nem úgy, hogy bedobok a postaládájukba egy igazolást, oszt jó napot......:)))))

Shanarey 2016.12.13. 17:02:15

A Skótok, nem skótok, ha a pénzről van szó. Talán a múltban azok voltak, de volt is egy kaja mentes időszak pár száz éve az ő életükben , s talán innen ered a mondás.

Angliában az ilyen melóst electrician-mate néven alkalmaznak.

OEP bejelentés ha lelépsz, vagy már leléptél az országból, kötelező.
A NAV-nak (apeh) is kell hogy tudjon róla, az OEP miatt.

Az önkormányzatnál ez csak akkor fontos ha van ingatlan a neveden, mert van olyan adó, amely személyre szól, de ingatlanhoz kötődik, ám ha nem élsz ott akkor nem kell fizetni.

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 17:12:13

@tanato:
Melyik infóra gondolsz? A polgármesteri hivatalban történő bejelentési kötelezettség nem létezik.
A külföldön dolgozó személy értelemszerűen ott szerez eg.biztosítási jogosultságot, ahol dolgozik. És értelemszerűen ez rá vonatkozik, a Mo-on élő családtagjaira nem. A Mo-on élő családtagok Mo-on, az ottani feltételeknek megfelelve (eg.biztosítási hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljesítve = munkabérből levonják, vagy egyéni szerződés kötése az OEP-pel, majd a havi 7000 ft fizetése) szereznek eg.biztosítást.

Aki ezekkel nincs tisztában, merthogy "azt hitte, hogy...", "úgy hallotta, hogy..." , nos, az hogyan akarja mindezt külföldön elintézni? Mármint legálisan. Mert feketemeló esetén más a helyzet, olyankor semmilyen hivatalban nem jelentenek be semmit....

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 17:21:40

@Herr Géza:
A részletekben lakozik a lényeg...
Van, amikor egy kért igazolás benyújtása rendezi a dolgot, sztornózza a problémát. És van, amikor nem. Tehát lényeges (szerintem), hogy X ügy kapcsán mi a helyzet.
Ez az eg.biztosítási dolog meg (szintén szerintem) eléggé fontos valami, nem árt pontosan tudni a részleteket, ezért írtam le (nem konkrétan neked szánva, csak a te kommented kapcsán).
Amikor tanato, egy orvos is fontos infónak nevez/tart olyasmit, ami régen nem létezik, illetve magától értetődő, akkor fontos azokat a fránya részleteket is leírni/elmondani.
:)

Herr Géza 2016.12.13. 17:26:26

@gabors: A kérdés jó, mert ugyan "Temporär büro"-ról beszél, ami nagy valószínűséggel a munkaerőkölcsönző céget jelenti a helyi szlengben, de az is lehet osztrák, jogilag osztrák, de magyarok kezében, vagy akár echte magyar is. Nekem zsigerből gyanús minden állás, ahol "nettó a kézbe" szókombinációt emlegetnek, de lehet, hogy csak szófordulat mindez. Hozzáteszem: nettó 1600 a szállás fizetése mellett, ha tényleg villanyszerelő-segédként van kint, igen jó pénznek számít Ausztriában (is), pláne munkaerőkölcsönző cégtől. Aztán lehet, hogy ez pont a mindenféle pótlékokkal meg a napidíjjal együtt jön ki és valós & legális, mondjuk akkor meg nem feszegetném nagyon a helyében ezt a túlóra vs. Zeitkonto kérdést.

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 17:51:17

Amúgy vill.szerelő segédként persze, hogy nem főnök lesz, hanem kulimelós. Betanított munkásként (tehát nem szakképzett vill.szerelőként) mégis mire lehetne számítani?, bármely szakma esetén.
Szakképzettséggel + gyakorlattal (=tudás, tapasztalat) + nyelvtudással viszont lehet idővel főnök is bárkiből külföldön.
Nem piszkálódásnak szánom, csak feleslegesnek érzem hangsúlyozni, hogy kulimelo, meg a többi...
(és igen, a szükséges eszközök, anyagok, feltételek biztosítása a főnök dolga, tehát ő megy a raktárba... Tudom, hogy Mo-on ez nem éppen így van, ez nem magától értetődő, és emiatt ez sokakat meglep, amikor külföldön dolgozva ilyesmivel szembesülnek...)

Buchhalter 2016.12.13. 18:45:50

@les miserables: ha 5 évig nem talál a TB és az adóhivatal.Elévül.Idősebb sógorommal szórakoztak .Ő már 7 -dik éve gályázik hivatalosan Doverben(Anglia),tehát van biztosítása.Itthon meg semmi sincs a nevén.

Shaktee 2016.12.13. 18:54:29

@Shanarey: Eléggé skótok a skótok, már akiket én ismerek :-)

300 éves vagyok!

KissGecihuszár 2016.12.13. 19:13:02

hmm, érdekes írás... Osztrák viszonylatról nem tudok érdemben nyilatkozni, csak annyit tudok innen-onnan, hogy lényegesebben jobbak a fizuk, mint itt az NSZK-ban, ahol viszont KŐKEMÉNYEN betartják/betartatják a 8 órát, természetesen 9h-kor 15 perc, 12, vagy 13 órai kezdettel 30 perc reggeli/ebédszünettel,s ha néhanapján van max. 1 óra túlóra, netán szombati melóvégzést látunk (igen, -unk, mivel a jelenlegi baustellémen én is -stabil, megbízható Német nyelvtudásom és eddigi asztalra letett melóminőségem, hozzáállásom okán - én is gruppenleiter vagyok, így napi szinten egyeztetünk minden fontos témában, nyilván a túlóra kérdésében is) szükségesnek, akkor ezen idők is szigorúan feltüntetésre kerülnek az ú.n. "stunden zettelünkre", melyet nekünk sk. kell megírni, a bauleiter köteles ellenjegyezni, s az 5 példányos önindigós írat 1-ik példánya az övé. Számomra teljesen elképesztő, amiről a bejegyzés írója írt, de sajnos nem egyedi. Veszélyesnek azért nevezhető, mert amennyiben megjelenik bármelyik hatóság (Zollamt, Arbeitsamt, usw.) , kibaszott keményen büntetnek mindenkit, leginkább persze a téged alkalmazó cég ütheti meg a bokáját az ilyen,quasi "isten fizesse meg" túlórák, kajaszünetek negligálása, stb okból. Márpedig ha a hatóság(ok) talál(nak) valamit, akkor fognak egyebet is találni, oszt jónapot lesz! Ami az általad leírt kajaárakat illeti; az bizony nagyon a legalja kategória, maradjuk inkább annyiban, hogy 1 heti kinti bevásárlás 1 személyre alsó hangon 30EUR és akkor még mindig nem habzsi-dőzsiztél. Utazási költségek: mivel én kb. 1000 Km-t autózom, ezért nálam olyan 100EUR 1-1 út költsége, mert benyás az AUTÓM (ugyanis bizonyos kor felett zöld-azaz 4- umwelt plakette csak a benyás kocsikra, AUTÓKRA jár, a diesel már a legjobb esetben is csak narancs -azaz 3-, de inkább piros -azaz 2- matricát kaphat, amivel elfelejtheti mindenki a városi autókázást. EGyébként a Német hatóságok "imádják" a Magyar (a Lengyel, Román sem kivétel) frsz-ű kocsikat, mármint megállítgatni, főként ha még a fentebb említett umwelt plakette sincs fent a szélvédőn!! Tehát aki huzamosabb ideig éldegél, melózik pl. az NSZK-ban, nos az vagy jelentse be magát akár arra a lakcímre, ahol de facto lakik és inkább kinti frsz-ü kocsit hajtson, de ha ez valamely okból nem játékos, akkor is csináltassa meg a -lehetőleg zöld- plakettét.

Golf2 2016.12.13. 19:25:12

Hej ha én az NSZK-ban Gruppensexleiter lehetnék...

tanato 2016.12.13. 19:59:41

@macamuca [IHUN]: Egészen közeli ismerős,10 éve ingázik Ausztriába heti hazajövetellel/pedig a német határ mellet van,hentes marhavágóhídon/Állítása szerint olyan biztosítása van hogy természetesen kint fizet biztosítást,de itt is ott is kap ellátást.És tényleg zöld a TAJ száma.Úgy magyarázta ,olyan a megállapodás hogy itthoni ellátása esetén az osztrák biztosító átutalja az összeget az OEP-nak. Arra hivatkozva hogy a bejelentett állandó lakhelye Magyarországon van,kint csak ideiglenes.

DieNanny CH 2016.12.13. 20:15:22

@KissGecihuszár:

Miért írsz következetesen NSZK-t?

fhdgy 2016.12.13. 20:23:19

@Herr Géza: Linz + 350 km., az már Bregenz. Bregenz Bp. Kb. 700 km, Bregenz Párizs kb. 600. Ha Bregenzből keletre mész kb. 50 km.-et, akkor kb. Középen vagy. A posztoló azt írta, hogy közel a svájci határhoz. Linztől kb. 300 km., ez illik Voralbergre. Hát innét jött a példa.

Mondjuk az innsbruckiak is Bécsbe menet, ha nem is Münchenig, de Németországba elmennek Rosenheimig. Onnét München kb. 60. Km. se.

Münchenből sok olcsó kisbusz van Bp. re, de Tirolból, Voralbergből nem hiszem. Szerintem innét került a történetbe München.

Több mint öt évet éltem München környékén, ill. Münchenben, így saját magam is megtapasztaltam, hogy München a legkönnyebben, leggyorsabban és legolcsóbban elérhető német városok közé tartozik.

Ennek ellenére sem ingáznék ekkora távon,bár a bő öt év alatt jó párszor pár napra is hazamentem, de csak mert kellett.

fhdgy 2016.12.13. 20:27:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: gondolom, mert Németország hivatalos neve magyarul most is Német Szövetségi Köztársaság.

NDK kaput, de NSZK nem.

KissGecihuszár 2016.12.13. 20:41:44

@Golf2: Ha "csini" a popókád, édibédi a kuxi-muxid, meg úgy arika vagy, sztem szép karrier állhat még előtted ebben a műfajban is! Csak azt kell eldönteni, hogy melyik térfélen szeretnél játszani. Ha mindkettőn, akkor vár St. Pauli, a Reeperbahn...Hajrá!!

Herr Géza 2016.12.13. 20:50:24

@fhdgy: Ne szédítsen doktor úr: Linz-Bregenz légvonalban is jóval több, mint 300 km, autóval 450 km a legrövidebb útvonalon is. Innsbruck már inkább stimmel, az olyan 315 km autóval. :D
A kisbuszt ismerem, a kölköt már küldtük haza nyaralni olyannal még gyerekkorában, plusz ugyanazt a terminált használják az újabbkori belnémet távolsági buszok is (pl. Flixbus, Stgt-München 9 euróért, légkondi, WLAN, 230V a fedélzeten...:D).
Aztán meg ifjúkoromban mentem én egy időben Stuttgartból is minden hétvégén haza autóval... :)))) És ide aztán végképp közelebb van Párizs. Szóval elég rugalmas lehet az az ingázási határ....:)

fhdgy 2016.12.13. 20:59:51

@Herr Géza: az a jóval több, az pont 350 km. légvonalban.

Én meg pont annyi írtam.

A müncheni főpályauvar mellett van az Arnulfstr., ott mindig találsz fuvart Mo.-ra. Szinte blintre is odamehetsz.

Egyébként se doktor, de talán még úr sem vagyok! Kivel keversz?

M. Péter 2016.12.13. 21:15:07

@fhdgy: Hivatalosan Németországi Szövetségi Köztársaság.

Herr Géza 2016.12.13. 21:15:13

@KissGecihuszár: Grüß Gott szomszéd! Minden oké, vsak azt az egy út = 100 euró költséget ne írtad volna. Benzin, autópályadíjak, gumi, szervíz, biztosítás, adó, Umweltplakette stb., stb. ?? :)))
Apropó Umweltplakette: a régi autókon még fellelhető a sárga és piros verzió, de gyakorlatilag ezek "megszűntek", mivel ma már csak olyan környzetvédelmi zónák vannak, ahova egyedül a zöld matricával szabad behajtani. Viszont a külföldi rendszámú autósok vegzálása e matrica miatt hülyeség, mert ennek meglétét (a zöldet) csak a környezetvédelmi zónákon belül kérhetik (akkor viszont rögtön bünti a hiánya), azon kívül nem, mert nem generálisan kötelező. És azért még bőven vannak igen nagy területek N.o.-ban, ahol naphosszat autózgathatsz anélkül, hogy "zónába" kerülnél.

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 21:32:19

@tanato:
Zöld taj-szám: csakis akkor,ha befizetés történik az OEP-hez, Mo-on. Ha azt mondja, hogy neeem, nem fizet be, nos, akkor a valóságtól eltérő állítást ad elő... (2 országban fizetni a magyar törvény szerint tilos...., talán tudja ezt, ezért mondja azt, amit: jobb a békesség, hát ki a frásznak hiányzik, hogy a nyakába kapja az OEP-et és a NAV-ot egyszerre..., inkább a "nem fizetem, nem is értem, hogyan lehet zöld..."-műsor. Igaza van..)
Ellátás Mo-on: nos, az Ausztriában (EU-s es EGT-tag országokban) fizetett eg.biztosítás a többi (hasonló) országban is fedezi az ellátást. Europai eg.kártyát megigényli (kék kártyaként közismert), majd szükség esetén az őt ellátó helyen bemutatja, az ellátást adott ország eg.biztosítója rendezi a kibocsátó ország eg.biztosítójával. Tehát Ausztriában (maradva a konkrét esetnél) kikéri az eu-s eg.kártyát, majd Mo-on bemutatja a kórházban/szakrendeloben/háziorvosnál (!!!!....), megkapja az ellátást, az ellátó hely számláz az OEP-nek, az OEP fizet az ellátóhelynek, majd az OEP számláz az osztrák eg.biztosítónak. Ez minden EU-s es EGT ország esetében így van, tehát nem az ismerősöd rendelkezik valami szuper munkáltatóval/eg.biztosítással. (vannak országok, ahol kek kártyát bemutatva a paciens fizet, ő kap számlát, amit majd ő fog benyújtani a saját eg.biztosítójának: a pontos részletek az OEP honlapján megtalálhatóak, én is onnan tájékozódtam...)
DE: eme kék kártya sürgősségi ellátás igénybevételére jogosít, tehát tervezhető ellátás/beavatkozás esetén nem. Csakhogy..... kizárólag az orvos kompetenciája eldönteni, hogy adott helyzetben mi legyen, mire van szükség azonnal (!!!)= sürgősen. Vagy hogy X ellátást végez, de Y ellátást rögzít a gépen/számláz az OEP-nek. Vagy Józsit látja el, de Józsiné taj-számára számláz. Vagy..., szóval vannak kiskapuk......

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 21:39:16

@tanato:
Ja, és az osztrák biztosító EU-s megállapodás/törvény alapján utalja a mo-i ellátás költségét az OEP-nek, és nem azért, mert az ismerősöd mo-i állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik.
Ha pld UK-ban tartózkodva (pld turistaút) itt vesz igénybe sürgősségi ellátást, akkor az NHS-nek utal a biztosítója. Ugyanígy a többi EU/EGT ország esetében. Az állandó bejelentett lakcím hol-levősége érdektelen, a nemzetközi egyezmény a lényeg.

Herr Géza 2016.12.13. 21:39:41

@fhdgy: "Egyébként se doktor, de talán még úr sem vagyok! Kivel keversz?" Egy vén kötözködő nyugdíjassal kevertelek össze... :)))))))
1. A 300 kontra 350 nálam a jóval több kategória ám...Pláne,,hogy a magyar melóslegény ritkán repked errefelé...
2. Azt meg írtam, hogy ismerem az Arnulfstrassét, te....

fhdgy 2016.12.13. 21:40:38

@M. Péter: ha németül Bundesrepublik Deutschland volt, utána, az egyesülés után, is az maradt, akkor miért változott a magyar fordítás? Megnéztem, hogy megváltozott-e, igen. De miért? Nyelvtanilag sem értem, logikailag sem.

Akkor Ausztria miért Osztrák Köztársaság és miért nem Osztrákiai Köztársaság? Vagy Ausztriai Köztársaság?

M. Péter 2016.12.13. 21:40:51

@tanato: Az az uniós szabály, hogyha valaki más országban dolgozik, mint ahol él, akkor ott fizeti a tb-t, ahol dolgozik, de mindkét országban jogosult teljeskörű ellátásra a megfelellő papírok kitöltése után.

fhdgy 2016.12.13. 21:47:36

@Herr Géza: ne izgulj, kis idő és te is kötözködő nyugdíjas leszel. Az eleje már megvan.

Vén meg ne akarj lenni.

Kötözködni is jó ( néha ), nyugdíjasnak lenni is jó, de vén, hát az nem jó, nem szeretem, csak mit lehet tenni? El kell viselni, ha nem akar az ember gyereke fiatalon meghalni.

A többi stimmel!

tanato 2016.12.13. 21:49:51

@M. Péter: Na látod ezt nem tudtam,én úgy tudtam ahol fizet/illetve vonják/ott "zöld" a kártya ,nem mindkét államban.Sőt kifejezetten ezt is propagálja a magyar média/biztosítási alapú eü,ez a szlogen/.Azután meg teljesen máshogy van.

Herr Géza 2016.12.13. 21:52:42

@macamuca [IHUN]: Pláne, hogy az "állandó lakcím" ( és az ideiglenes is....) már rég a múlté. Helyette van lakcím és tartózkodási hely. Az EU legtöbb ilyen "címhez" kötött szabálya meg nem is különösebben foglalkozik az ilyen nemzeti kategóriákkal, hanem ún. "életközpontot" definiál különböző szempontok alapján és azt alkalmazza kvázi "állandó lakhelyként", függetlenül attól, hogy azon kívül még hány országban, milyen jogcímeken vagy bejelentkezve.

tanato 2016.12.13. 21:54:49

@macamuca [IHUN]: Zöld a jelzése,teljes körű ellátást kap itthon,nem csak sürgit.És nyilván kint is hiszen osztrák alkalmazásban áll.És állítólag a nyitja ennek az állandó itthoni lakcím.Meg kéne erről kérdezni régi kommentelőnket Ödit,ha még itt volna,neki zöld-e és ha igen hol fizet/illetve hol vonják/?

Pernilla 2016.12.13. 21:57:58

@macamuca [IHUN]: "DE: eme kék kártya sürgősségi ellátás igénybevételére jogosít, tehát tervezhető ellátás/beavatkozás esetén nem. "

Ebben most nincs teljesen igazad. Az "átlag" EU-s munkavállalókra igaz, amit írsz, de az ingázókra más szabályok vonatkoznak, ahogy @M. Péter: is írta.

"Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által kiállított igazoló nyomtatvány (S1) alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult."

jojó78. 2016.12.13. 22:02:03

Én itt Angliában csak (magán)ház felújításoknál látok brigádokat dolgozni (mi mint self emloyed asztalosok megyünk, csak a tulaj utasíthat minket). de 99%-ban Lengyelek vannak mindenhol. Amit látok a munkatempójukból, illetve a "minőséget", annak köze nincs a posztban leírt elvárásokhoz.

macamuca [IHUN] 2016.12.13. 22:20:59

@Pernilla:
Alaphelyzet: sürgősségi ellátásra jogosult.
De lehetőség van arra is, hogy a saját eg.biztosítójánál megigényelje (az említett S1 nyomtatványon /egységes nemzetközi nyomtatvány), hogy X tervezett beavatkozást egy másik országban vegyen igénybe. Amennyiben az eg.biztosítója ezt jóváhagyja (=vállalja, hogy kifizeti a beavatkozás költségét ama másik ország eg.biztosítójának, amikor megkapja najd tőlük a számlát), akkor indulhat a dolog. Tehát mindezt előre (!!!!) le kell rendezni, olyan nincs, hogy pld nyáron hazautazunk Mo-ra 3 hétre, upsz, vetessük ki a mandulát is.

Csodabogár 2016.12.13. 22:22:30

@Pernilla: Azért egy nagy adag mazochizmus kell ahhoz, hogy valaki Ausztria helyett Magyarországon menjen pl. kórházba, vagy ülje végig az sztk sorokat a rendelőkben.

fhdgy 2016.12.13. 22:33:24

@M. Péter: Ránéztem a neten. Már láom, hogy egyre inkább mi is.

Én elborzadok tőle.

Pernilla 2016.12.13. 22:38:23

@macamuca [IHUN]: amiről te beszélsz, az nem az S2?
Utánaolvastam most kicsit jobban, minden hivatalos oldalon arra találtam utalást, hogy az S1-el a delikvens 2 TB-kártyát kap, így a magyarral pont ugyanazokra az ellátásokra jogosult, bejelentés nélkül, mint bármelyik Magyarországon élő és dolgozó biztosított.

@Csodabogár: azért általánosítva nem minősíteném ezt "mazochizmusnak". Nem tudom, voltál-e valamikor Ausztriában biztosítva, de manapság nem túl rózsás itt se a helyzet ellátásügyileg, igen jelentős orvoshiány van. Szakrendelésekre itt is sok esetben több hónapot kellhet várni, sürgősségi ellátás se valami fényes, ahogy hallom (szerencsére ezzel még nem volt személyes tapasztalatom).
No meg azt vedd hozzá, hogy az ingázók jelentős része nem beszéli túl jól a nyelvet, sokkal inkább a magyar orvost, magyar ellátást fogja választani. akkor is, ha az osztrák esetlegesen jobb minőségű lenne.
Hozzáteszem, eddig én is jobban meg vagyok elégedve az osztrák ellátással, mint a magyarral, de sajnos én is kaptam már szakrendelésre majd fél évvel későbbi időpontot.

Herr Géza 2016.12.13. 22:49:18

@M. Péter: Így van. Azonban a szocialista országok az újraegyesítésig nem hivatalosan a Német Szövetségi Köztársaságot (is) használták, így próbálva talán a Német Demokratikus Köztársasággal egy szintre húzni az NSZK-t, hiszen a "németországi" jelző az "NSZK"-ban mintegy kisajátította magának Németországot, gyakorlatilag azt sugallva, hogy az NDK nem része Németországnak. Ami persze valahol stimmelt is, az NDK pedig beteges pedantériával különböztette meg magát "Deutschland"-tól. Erre analóg pl. Berlin nevének használata: volt ugye West-Berlin, de az ő terminológiájukban nem létezett Ost-Berlin, hanem minden létező helyen úgy szerepelt, hogy "Berlin-Hauptstadt der DDR". :)))

Herr Géza 2016.12.13. 22:53:58

@fhdgy: "...kis idő és te is kötözködő nyugdíjas leszel. Az eleje már megvan."
Nem értem, többen mondták már, hogy kötözködök, pedig sose szoktam... :)))))))))))))))

tanato 2016.12.13. 23:00:46

@Pernilla: Köszi,így már teljesen egyértelmű a dolog.

tanato 2016.12.13. 23:09:06

@Pernilla: Egyértelműen nyelvi okai vannak az inkább itthoni eü.ellátás igénybevételének.Mindenesetre tényleg új ez nekem,hogy nem itthon fizet,pontosabban itthon nem fizet,mégis mindent visz amit akar.A hangzatos hazai /biztosítás ,járulékfizetés alapú eü. ellátás /propaganda fényében.A valóság nem nagyon van propagálva a hazai médiában,csak így lehet megtalálni elbújva a hivatalos de nem populáris jogszabálygyűjtemények között.

Csodabogár 2016.12.13. 23:29:04

@Pernilla: Nem ismerem annyira az ausztriai helyzetet, de voltam már ott is kórházban látogatóként meg itthon is. Azóta csak azon izgulok, hogy ha valami bajom lesz, szállítható legyek és ne keljen hazai kórházba mennem. Biztosításom mindenhova szól, ez nem probléma nálam.

Pernilla 2016.12.13. 23:52:41

@Csodabogár: kórházi látogatásaim alapján valószínűleg igazad van, bár az orvosi ellátás milyenségéről (a kórházakban) nincs tapasztalatom, az itteni körülmények mindenesetre magukért beszéltek. Neked mindenképp jó, hogy megválaszthatod, hol kezeljenek :-)
Amire én inkább utaltam (több tapasztalat okán), az az ambuláns ellátás, abban nem minden esetben az osztrákot szavaznám meg nyertesnek.

macamuca [IHUN] 2016.12.14. 00:20:15

@M. Péter:
"mindkét országban " : nem, nem mindkét országban = nem csupán abban a 2 országban, hanem minden EU/EGT országban.
A vonatkozó eu/EGT egyezmény alapján, a csatlakozott országokra vonatkozóan (illetve értelemszerűen az ezekben az országokban /valamelyik tagországban/ eg.biztosítási jogviszonyt szerző személyekre vonatkozóan)

pappito · http://pappito.com 2016.12.14. 02:29:09

@Golf2: én már annak is örülök, hogy van megint NSZK

pappito · http://pappito.com 2016.12.14. 02:32:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: gondolom amiért az AUTÓ-t is nagybetűkkel írta.
Ezentúl én a FŰNYÍRÓMra fogok nagybetűkkel hivatkozni, benzines

pappito · http://pappito.com 2016.12.14. 02:37:02

@pappito: helyesbítek: még mindig van! :)

Pernilla 2016.12.14. 06:33:33

@macamuca [IHUN]: számomra ez továbbra is ezt támasztja alá, amit eddig írtam, az S1 és az S2 nyomtatvány 2 külön csoport részére van kitalálva:
S1: külföldön dolgozó, Mo.-on élők (=ingázók részére) = 2 TB-kártya, mindkét országban teljeskörű ellátásra jogosult (csak Mo. és az ország, ahol dolgozik)
S2: külföldön élő és dolgozó, ezzel a nyomtatvánnyal bejelentkezhet Mo.-on _és_ bármelyik másik EGT országban tervezett kezelésre.

Sürgősségi ellátásra mindenki bármelyik EGT országban jogosult az Eu-s tb-kártya birtokában.
Számomra ez továbbra is így értelmezhető...

les miserables 2016.12.14. 06:59:20

@Buchhalter: Csak hiszed hogy elévül !Akkor seggel le sógorod ha állampolgárságot akar kérni esetleg házasodik vagy az útlevelét cserélni !Mivel egységesülnek a tőrvények az adócsalások nem évülnek el és a tb nem fizetés ilyen !Holland ismerősöm Magyarországra ment és megnősült 20 éve magyar nővel.Csak éppen nem jelentette és elvált jött vissza Hollandiába .Valami 20 000 €-t követeltek tőle betegbiztosítást ,mivel itt egyénileg még a hajléktalannak is kell fizetni ! Ijedtében Németországba ment de ott fél év után megtalálta a holland hivatal most részletekben kell kifizetni vagy becsukják.Magyar is felvett itt lakbér támogatást Hollandiában 1 évig ,de elment és nem jelezte hogy Salzburga ment dolgozni osztrák cégnek .Őt is megtalálták és vissza fizetették.

les miserables 2016.12.14. 06:59:30

@macamuca [IHUN]: Hollandiára viszont nem érvényes tehát őket ne vedd ide a minden EU -a.Itt szigorúan akkor kaphatsz ellátást más országban ha életveszélybe kerültél .Voltak magyarok akik hazamentek mivel sokkal olcsóbb az ellátás Magyarországon és nagyot koppantak ,mert a biztosító nem fizette ki !Sok esetben fel kell hívni a holland biztosítódat mit fizet.Havi 110 €-t kell 18-120 éves korig mindenkinek fizetni de például kopásos műtéteket 55 éves kor után nem fizeti a biztosító. Azt vagy zsebből a páciens fizeti vagy ha nincs pénze a fájdalom csillapítót ingyen kapja.Árak ha extra vizsgálat van + fizetni kell 450 € -t és az e fölötti részt fizeti csak ,példa egy kartőrés gipszelés 3000-5000 € !Viszont ilyen esetek után a biztosító bontja a szerződést és másikat kell keress,ami nehéz ,macerás páciensnek,viszont kötelező magánbiztosítást kötni !Nyugdíjasoknak akik betegesebbek sok gyógyszert vagy műtétet szintén a biztosítót felhívja az orvos előbb és vagy fizeti vagy nem.De ha 100 % kifizeti akkor felírja neki !Mondjuk ezt mind ellentételezi magasabbak a bérek itt és a nyugdíjak is.Sok 80 évest látok sportolni és én is szigorúan minden nap kocogok ha lehet ne kelljen orvoshoz menni !

KissGecihuszár 2016.12.14. 18:10:09

@Herr Géza: Jó-jó, persze, hogy vannak még sonstige kostenek, mint pl. az éves 206 ájró adó (W124-es AUTÓ esetében, igen nagybetűs -válaszképpen@pappito: kartársnak, mert minden minden AUTÓ kocsi, de nem minden kocsi AUTÓ!!), nem is beszélve az éves kb. 860 ájró teilcasco-ról, usw. Én most csupán a Mannheim-Keszthely közti kb. 960Km út benya köcscségét emeltem ki, melyet nyilván meg BLA-BLA-zok, így már azért elviselhetőbb! Ja,aztán 2017 ősztől, a Bundestag választás után jön a Német MAUT, bár mi, akik kinti lakcímmel (s jóféle Német frsz-el) rendelkezünk, tehát mi állítólag ennek költségét is részben leírhatjuk az adónkból. Bájdövéj; Mannheim utcái, járdái oly mocskosak, hogy a hazai nagyvárosok kisiskolások hozzá képest...
Ja, nekem inkább a 27-e lenne jó, mert aznap vagyok "szeretett" fővárosunkban, de majd még "priviben" jelzem, ha már tutifix, hogy tudok jönni.

KissGecihuszár 2016.12.14. 18:10:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azért, mert itt élve látom, érzékelem a különbségeket a "történelmi" NSZK és az "ánti" NDK tekintetében, főként mentalitásilag, de egyéb tekintetekben is tetten érhető pl. öltözködésileg, beszédstílusilag. Viszont az ex NDK-sok sokkal reálisabban ítélik meg a jelenlegi agyament állapotokat, nem véletlen, hogy a Pegida, illetve az AfD is az ehemalige DDR területén szökkent szárba. Sajnos, az NSZK átlagnépét oly mértékben mosta szét agyilag a '70-es, '80-as, '90-es évek ballib "mainstream" politikusi gárdája és az ő hű szolgáik, azaz a ZDF, ARD, der Spiegel, usw , ahogy kell. Emlékezzünk csak a 2015 nyári nagy wilkommenskultur kitöréseikre!
AUTÓ kérdést már kitárgyaltuk...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.12.17. 13:24:11

@les miserables: "Havi 110 €-t kell 18-120 éves korig mindenkinek fizetni" Ez így ebben a formában nem igaz, a legfapadosabb biztosítás kijön havi 90-ből is, de lehet akár sokkal több is, biztosítótól és csomagtól függ.

pkovaks 2016.12.17. 14:24:46

@les miserables:
9 év után a cég 63 születésnapomra nem hosszabbított...

Nekem 26 ev munkaviszony utan ugyanannal a cegnel 60 eves szul.napomon kaptam meg a felmondast (semmi balhe vagy egyebb csak atszervezes miatt)...
Isten hozott a klubban...

Józsi01 2016.12.17. 17:06:43

Végre valaki a lényeget írja. Köszönöm. Még több hasonlót.

martineden 2016.12.18. 11:12:18

@fhdgy:,, Ausztria olyan részén lennék, ahonnét közelebb van Párizs, mint Budapest?!"...Ausztrianak nincs olyan resze, ami kozelebb van Parizshoz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása