oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 16. 06:43,  Nyolc alapkérdés határátkelés előtt 91 komment

2016. október 16. 06:43 Határátkelő

Nyolc alapkérdés határátkelés előtt

Nyilván akár 20-30-50 olyan kérdés is lehet, amit az embernek érdemes feltenni magának, mielőtt úgy dönt, hogy megpróbálkozik a külföldi élettel. Ezek közül emelte ki a számára legfontosabbakat a mai blogajánló egyik szerzője. (A kommentekben remélem, megosztjátok majd, szerintetek melyek a legfontosabb kérdések.) Aztán szó lesz a szigorodó új-zélandi bevándorlási szabályokról, végül feltesszük a klasszikus kérdést: miért éppen Alaszka?

nemet_ut.jpg

Kezdjük hát a fontos kérdésekkel, melyeket a mindenkilaci oldal egy, a határátkeléssel kacérkodó ismerős megkeresése kapcsán írt össze, arra gondolva, hogy ez a néhány tanács mások számára is hasznos lehet. A kérdések egyszerűek, viszont jól mutatják, milyen fontos végiggondolni őket.

Miért akarok külföldre költözni?

A külföldi életre ne csak egy menekülési útvonalként tekints, hanem egy lehetőségként. Meg szeretnél tanulni egy nyelvet? Szeretnél annyi pénzt gyűjteni, hogy vegyél majd egy lakást? Tűzz ki te magadnak egy célt, hiszen itt sem fogja senki más megmondani neked, hogy mi az „élet érelme”.

Mit fogok kint csinálni?

Valójában mi sem egyik napról a másikra lettünk vándorok, bár a hosszú évek rutinja után a néhány hónapos váltási időszak tényleg hipp-hopp elrepült. Viszont amikor döntöttünk, akkor már volt egy kész tervünk, tisztában voltunk azzal, hogy mit hagyunk ott, és pontosan tudtuk, hogy mibe akarunk belekezdeni.

Miből fogok megélni?

Ha a nulláról kezded, esetleg futószalag mellé kerülsz, mennyi ideig fogod bírni? Elég lesz a megélhetéshez? Lesz lehetőséged feljebb lépni? Vagy van olyan szaktudásod, amire kifejezetten szükség van az adott országban? Talán az is elég, de azért nem árt, ha először utána jársz, hogy amit kitaláltál, arra tényleg van-e igény, és hosszú távon is működőképes lesz a dolog.

Milyen szabályok vonatkoznak rám?

Akár munkavállaló vagy, akár vállalkozni szeretnél, járj utána a rád vonatkozó jogszabályoknak, legyél tisztában a jogaiddal és lehetőségeiddel! Tájékozódj, kérd tapasztaltabb emberek tanácsát, beszélgess külföldön élő ismerősökkel, olvass fórumokat! Minden országban vannak idióta szabályok, amire magadtól talán nem is gondolnál, és amelyekkel nem árt tisztában lenni.

Menni fog a kommunikáció?

Jó esetben olyan országba települsz át, amelynek eleve beszéled a nyelvét. Ha nem, akkor kezdd el minél előbb tanulni a nyelvet! Jobban tudod képviselni majd az érdekeidet, és a helyieknél is lesz egy jó pontod, ha közös nyelvet beszéltek.

Van elég tartalékom?

Ne indulj el nullával! Legyen minél több tartalékod, de legalább annyi, hogy ha az első néhány hónap nem úgy alakul, ahogy azt eltervezted (akár mínuszba is mész), még mindig legyen elég pénzed és időd egyenesbe jönni. Nincs is annál rosszabb, ha nagy tervekkel nekivágsz a világnak, aztán lógó orral és üres zsebbel kell hazamenned.

Mi van, ha nem úgy alakul, ahogy elterveztem?

Tényleg csodálattal tekintek azokra az emberekre, akik képesek mindent maguk mögött hagyni és fejest ugrani az ismeretlenben. A legtöbben azonban biztonsági játékosok vagyunk, és nem is baj, ha nem égetünk fel minden hidat magunk mögött. Lehet, hogy jó volt az ötleted, lehet, hogy mindent megtettél a siker érdekében, mégis előfordulhat, hogy nem úgy jön ki a lépés, mint ahogy azt eltervezted. Ezt ne éld meg kudarcként, hanem légy rugalmas és módosíts az eredeti elképzeléseken, és főleg, legyen mindig egy B-terved!

És ha már kint vagy: Jól érzem itt magam?

Nem árt tudatosítani magunkban, hogy mi itt bizony csak bevándorlók vagyunk, vagyis nem a két szép szemünkért van ránk szükség, hanem a munkánk miatt. Ezt fogadd el, és használd ki a lehetőségeket.”

Az eredeti poszt természetesen hosszabb és bővebben kifejti a kérdéseket, szóval érdemes elolvasni itt!

Bekeményítettek az új-zélandiak

Nem nagy öröm, de ettől még igaz: alaposan szigorítottak az új-zélandiak a bevándorlás szabályain, szóval érdemes még az eddigieknél is alaposabban tájékozódni, amire Pappito blogja ideális hely. Lássuk, hogyan keményítettek be!

„Az elkövetkező két évben kiadni szándékozott letelepedési engedélyek számát visszavágták, így aki tehetség alapon kérvényezi a letelepedési engedélyét (Skilled Migrant Category) annak nem az eddigi 140, hanem mától 160 pontot kell tudnia összeszedni (függetlenül attól, hogy van-e munkaajánlata) ahhoz, hogy automatikusan kihúzzák a nevét.

A korábbi megoldás szerint vagy volt 140 (vagy több) pontja a jelentkezőnek, vagy 100-139 pontja és állásajánlata. Az új rendszerben csak a 160 vagy annál több ponttal rendelkezők beadványát “húzzák ki”.

Megszigorodnak a nyelvi elvárások is. Szemben az eddigi gyakorlattal, amelyben igazolhatta a jelentkező az angoltudását

 - elismert végzettséggel, ha azt angol nyelven szerezte

- minimum egy év munkavégzés NZ-n Skilled Migrantként

- egyéb alternatív módokon (együttélés angol anyanyelvű rokonnal, munkáltatói igazolás, stb.)

- IELTS

Október 12-től az angol nyelvtudás az alábbi módokon igazolható:

- kanadai, ír, UK és USA állampolgárok, ha legalább öt évet tanultak vagy dolgoztak a felsorolt országok egyikében (vagy Ausztráliában vagy NZ-n)

- a jelentkező NZ-n elismert Level 7 végzettséget szerzett Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, UK-ban, USA-ban, két éves posztgrad képzésben

- NZ Level 8 végzettséget szerzett a felsorolt országokban legalább egy éves posztgrad képzésben

A bevándorlási hivatal a 2016-17 és a 2017-18 pénzügyi években 85-95000 közötti letelepedési engedélyt kíván kiadni.”

További részletekért és sok-sok fontos linkért keressétek fel Pappito eredeti posztját!

Miért éppen Alaszka?

Aki a 90-es években Magyarországon élt, annak Alaszka alighanem egyenlő az angolul Northern Exposure címen ismert, ott játszódó Emmy-díjas amerikai sorozattal. Alaszka persze ennél sokkal több, erről mesélt a már évek óta ott élő Éva a Hortobágyi Rántott Vombat blognak. Ebből jöjjön most pár érdekesebb részlet!

alaszka.jpg

„Korábban Magyarországon egy gyógyszergyárban dolgoztam laboránsként, ott ismerkedtem meg a férjemmel is. Ő később a vendéglátóiparban dolgozott, egy híres szállodaláncban, ahol lehetőség volt egy tanulóprogram keretében kijönni Amerikába, így jutottunk ki.

Először Ő indult neki, én öt hónappal később követtem Springfield, Illinois-ba. Ez volt az első település, ahová érkeztünk. A férjem egy szálloda éttermében volt manager, én pedig hamarosan kismama lettem.

Springfield, Illionis után először Észak-Karolinába költöztünk, mert a férjem ott kapott állást. Ezek nagyon szép és eseménydús évek voltak: sokat jártunk az Appalache-hegységbe és az óceánhoz nyaralni, gyönyörű állam.

Ezt követően Pawleys Island-on, Dél-Karolinában éltünk egy kis gyöngyszem tengerparti városban. Itt már mindketten dolgoztunk, de két év után a férjemet átcsábították Memphis, Tennessee-be és úgy döntöttünk, hogy megint költöztünk.

Az alaszkai lehetőség 7 év után jött. Akkor megint nagyot léptünk, meghirdettünk és eladtunk mindent – bútorokat, háztartási gépeket, stb. – és csak annyi dolgot hagytunk meg, ami befért két autóba.

Így aztán szép kényelmesen felvezettünk Alaszkába. 9 napig tartott az út, számos államon keresztül, amikben előtte sosem jártunk, majd végig Kanadán – ez tényleg egy életre szóló élmény volt. Mint ahogy megérkezni is sok ezer kilométer után épségben, az új otthonukba.

Alaszka az USA legnagyobb területű állama. Ahol mi élünk, az viszonylag délen van, azon kívül az óceán közelsége is befolyásolja a klímánkat, ami körülbelül olyan, ahogy a magyarok Kanada éghajlatát elképzelik.

Természetesen fent északon más az időjárás, ott valóban nagyon hideg van: nyáron se melegszik fel az idő 10-15 foknál melegebbre. Ott már nem sokan laknak, leginkább a bennszülött alaszkaiak, akik sok szempontból még mindig hagyományos életet folytatnak.

A fiam barátnője is alaszkai bennszülött család sarja, a legészakibb városban, Barrow-ban született. Kislányként költöztek Anchorage-ba (Alaszka fővárosa), ami egyébként egy teljesen átlagos közepes méretű amerikai város. (...)

Szeretem azt, ahogy a gyerekek és felnőttek ránk mosolyognak és köszönnek az utcán, és ha bármire szükségem van, többen állnak sorba, hogy segíthessenek. Az ajtót nem kell bezárni, ha elmegyünk otthonról, itt nincs bűnözés. A hűtő tele van első osztályú tengeri hallal és frissen szedett gyümölccsel. Ráadásul mindez ingen, mert az alaszkai vadon nagyon adakozó.

Anyukám, a nővérem, az öcsém és a családja Magyarországon él. Hosszú-hosszú évekig nagyon hiányzott Magyarország, most már kevésbé, megszoktam itt. Én már régen voltam otthon – 7 éve -, viszont idén májusban Anyukám és az Anyósom meglátogatott minket. Csodálatos volt mindannyiunknak, azóta is visszavágynak, olyan jó volt itt nekik is.

Szabadidőnkben túrázni szoktunk járni a férjemmel. Számunkra még mindig megunhatatlan a természet közelsége. Felemel és kitöröl minden negativitást belőlünk, tényleg nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy itt élhetünk.

Szeretjük, ha egy medve, vagy jávorszarvas látogat meg minket. Ilyenkor összeszalad mindenki és fényképez. Az alaszkaiak egyik kedvenc időtöltése az, ha összejönnek beszélgetni és közben azt mesélik egymásnak, hogy kivel milyen vadállatos kaland történt, közben pedig mutogatják a fényképeiket (pl. hogy hány medve gyűlt össze a teraszon, mennyi ideig tartóztatta fel az autóját egy vesztegelő jávorszarvas, stb.). Ezek itt mindennapos történések.”

Az eredeti interjút itt olvashatjátok el, érdemes!

HÍRMONDÓ

Egész városrészek néptelenednek el

A legfőbb problémát az alacsony bérek jelentik Magyarországon, ezért döntenek sokan a kivándorlás mellett, amelynek következtében Magyarország vészesen kezd kiürülni. Lesz-e parlamenti vitanap?

A többség szerint rossz irányba tart a világ

A világ lakosságának közel kétharmada úgy érzi, nem mennek túl jól a dolgok mostanában. Magyarország a pesszimistábbak között van (tegye fel a kezét, aki meglepődött), de általában véve Nyugat-Európában sem ér az egekig a bizakodás és az öröm.

„Nem szabad játszani a tűzzel”

Az Európai Tanács elnöke szerint a „hard Brexitnek” egyetlen alternatívája az, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad. Az Európai Parlament elnöke ugyanakkor arról beszélt: ami a britekkel történt azt bizonyítja, hogy nem szabad játszani a tűzzel. Részletek itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4711810687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabuschka 2016.10.16. 09:18:39

Jó válogatás! ☺️

DieNanny CH 2016.10.16. 09:34:46

Jó posztok.

A hírekhez:
"Az LMP javasolja a progresszív, vagyis a többkulcsos adózás bevezetését, a munkavállalói járulékok csökkentését a nettó fizetések emelése érdekében. Továbbá egy szociális bérlakás-építési program elindítását, illetve a felnőttképzés és a szakképzés támogatását is."
Remélem, a többkucsosnál arra is gondolnak, hogy 120ezer bruttónál az adó 0% legyen.
1 millió fölött is elég a 30%, a kettő között meg 15-20.
A szociális bérlakásokat NEM KELL megépíteni. Sokkal olcsóbb, ha az önkormányzatok belenéznek az ingatlanhirdetésekbe, és megveszik az eladó házakat lakásokat. (Na, ehhez persze kell az állami segítség.)
Felnőttképzés-szakképzés: Vajon hogyan lehetne elérni azt, amit a svájciak elértek, hogy a 17 évesek kb 70%-a dolgozik? Persze, gyakornokként, heti 2-3 nap munka mellett heti 2-3 nap iskola. Gimnáziumba valóban csak a nagyon jó tanulókat veszik fel - ami nem azt jelenti, hogy egy szobafestőnek nem kell okosnak lennie. Viszont 4,5 alatt senkinek semmi keresnivalója gimnáziumban.

Din Serpahis 2016.10.16. 09:53:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát..ez a svájci gimnáziumi rendszer szerintem alaposan el lett cseszve azért, gyakorlatilag ha leérettségizel Magyarországon a karakószörcsögi gimnáziumban, nagyobb esélyed van bejutni teszemazt az ETH-ra, mintha itt megpróbálsz keresztülvergődni a gimnáziumi rendszeren. Nem is nagyon strapálják magukat, ennélfogva alig van például svájci ITs...

De amúgy akik kijönnek a végén a felsőoktatásból, nos, azok se feltétlenül nagy tálentumok, igazság szerint igazán jó svájci szakemberrel (megintcsak IT) eddig csak egy esetben találkoztam. Kókler viszont volt dögivel.

Din Serpahis 2016.10.16. 09:58:00

Az LMP cikkhez meg... a kiürülés az szabad szemmel is látható, főleg úgy, hogy ha úgy havonta-kéthavonta hazajár az ember, és vannak pillanatfelvételei. Pécs például konkértan kong az ürességtől, olyan 10 éve tele volt este a város fiatalokkal, bulizó egyetemistákkal, na ehhez képest most semmi nincs.

Az LMP meg jellemzően csakis a maga kis komcsi módján tudott ehhez hozzászólni, a többkulcsos adórendszer az egy elmeháborodott őrültség, gyakorlatilag azokat bünteti, akik képzettebbek, és ennélfogva jobban keresnek. Pluszban a feketézés melegágya....valójában a nyugdíjakat kellene drasztikusan csökkenteni, meg kivágni a sok kamunyuggert a rendszerből, és ebből a pénzből megfaragni a munkáltatói járulékokat, mert jelenleg ez a fő akadálya mindenféle gazdasági bővülésnek.

adg 2016.10.16. 10:13:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: " szociális bérlakásokat NEM KELL megépíteni. Sokkal olcsóbb, ha az önkormányzatok belenéznek az ingatlanhirdetésekbe, és megveszik az eladó házakat lakásokat"

Neked olcsobb lenne ezt tenni, az igaz. Az allamnak, onkormanyzatnak nem feltetlenul, sot.
- Egyreszt drasztikusan felnyomna az ingatlanarakat, amit masok is megszivnanak.
- Az osszes csokos minden szar ingatlanat felvasarolna az onkormanyzat. Ez sokkal nehezebben lenne szabalyozhato, mint uj epites eseten.
- Sokkal nehezebben biztosithato az elvart minosegi szint hasznalt ingatlanoknal
- Lenne egy osszevissza elhelyezkedo ilyen-olyan allapotu ingatlanhalmaz, amit sokkal nehezebb es sokkal dragabb karbantartani es felugyelni. Raadasul szinte egybol felujitassal kell kezdeni.
Uj epites eseten elore jol meghatarozhatod a muszaki parametereket, konnyebben biztosithatod a minoseget, egyseges lakasallomany lesz, tervezheto es ezerszer egyszerubb karbantartassal, garanciat kapsz ra, konnyebben finanszirozhato, meglevo onkormanyzati telken esetleg megvalosithato, szandek eseten jobban mederben tarthato a korrupcio, stb. Sokkal jobb az uj epitesu, vagy kvazi uj, mint pl volt a ruszki laktanyakbol kialakitott lakasok, mar ahol.
Es! Uj epites eseten a koltsegek jelentos resze adok formajaban visszafolyik az allam zsebebe, mig hasznalt ingatlannal ez joval kevesebb.
Sot, az uj epitessel egy csomo embernek munkat adnak, ami jo a gazdasagnak is.

szoval, ha te magadnak veszel egy ingatlant, akkor igen, olcsobb egy jo allapotu hasznaltat venni. De gondolj bele, ha vennel szazat, kiadasra, amit neked kell karbantartani. Mit valasztanal? Epitenel egy-ket uj tarsashazat garanciaval, ugy, hogy 30-40%-at visszakapod, vagy szanaszet vennel egy rakas lakast?

"Viszont 4,5 alatt senkinek semmi keresnivalója gimnáziumban."
Hu. Tudod mennyi keson ero gyerek van? En ugyan nem gimibe jartam, de a kriteriumod alapjan eselyem sem lett volna bejutni. Es igen sokaknak sem rajtam kivul.
En pl sokkal inkabb torolnem el a barmilyen atlag alapjan torteno felvetelt, mert tobb a problema vele, mint az elonye. Ha rajtam mulna, felveteli lenne mindenhova.

A gyakornokoskodas amugy valoban nem lenne rossz, lanyom is dolgozik, pont mult heten volt gyakorlaton egesz heten.

Taxomükke (UK) 2016.10.16. 10:32:51

@adg: Mindennel egyetertek, amit leirtal.

Din Serpahis 2016.10.16. 10:48:12

@adg: Svájcban ráadásul gyakorlatilag úgy van kitalálva ez az egész, hogy már az általános iskola elején elért eredmények determinálják a későbbi pályaívet, szóval aki már az elején nagyon jó, az tud ráállni arra a pályára ami a gimibe vezet. Na most kisiskolás eredményekre alapozni egy egész karriert, szerintem baromság.

A gimi itt tényleg abszolút elitista hely, az más kérdés, hogy az outputja ennek ellenére nem valami fényes.

Bredpitt Monika 2016.10.16. 11:05:31

Ma tuntetes lesz a Szabad sajto uton haromtol, aki itthon van es gyuloli azt, ami itthon zajlik kijohet.
Nagyon az az erzesem, hogy most szorul a hurok a kormanyunk nyaka korul.

Azoknak, akik figyelik a hozzaszolokat:
A mindenkori kormany a nepet szolgalja.
a nep pedig fel van haborodva azon, hogy ervenytelen nepszavazas utan is gyozelemrol beszelnek.

EN GYULOLOM HA FELRESOPORNEK!!!!!!!!!

Bredpitt Monika 2016.10.16. 11:06:44

Videkrol is fel lehet utazni meg van ido.

Bredpitt Monika 2016.10.16. 11:13:07

Azok remelem jonnek, akik itt elnek es folyamatosan mondjak a maguket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.16. 11:49:05

@Bredpitt Monika:
Süss egy tepsi pogácsát. Ugyan nem lesztek rá elegen de a maradékot add oda a hajléktalanoknak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.16. 11:54:00

@Din Serpahis:
Minden normális országban többkulcsos adórendszer van. Nem ezzel van a baj. A sávok megszabásával szokták elbaszni.

Csodabogár 2016.10.16. 12:08:57

@Din Serpahis: Na ezzel a programmal, nincs ország ahol népszerü lennél. Egykulcsos adórendszer természetesen a nagy keresetüeket, segiti még több pénzhez. Vicces, hogy a minimálbérből is ugyanazt a 16%-ot kell fizetni, mint a több milliós IT keresetből.
A svájci iskola rendszert nem kellene annyira lebecsülni, sok jó szakembert képeznek és lehetőleg szakmát és ezzel munkát adnak mindenki kezébe.

Golf2 2016.10.16. 12:10:25

@Bredpitt Monika: Este inkább a saját ágyamban aludnêk...

Csodabogár 2016.10.16. 12:12:44

@diggerdriver: Azt hiszem lesznek elegen. Hurok ügyben egy cseppet sem vagyok optimista, de erre a Népszabadság ügyre elég sokan rákattantak.

DieNanny CH 2016.10.16. 12:15:28

@Din Serpahis:

Hogy érted, hogy nehéz keresztülvergődni a gimnáziumi rendszeren?

DieNanny CH 2016.10.16. 12:17:36

@adg:

Ezek is érdekes szempontok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.16. 12:19:17

@Csodabogár:
Ok, csak Mónikát lelkesítettem:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.10.16. 12:56:34

Ha nem felnek a macitol, siman mennek Alaszkaba, de felek a macitol.

"azt mesélik egymásnak, hogy kivel milyen vadállatos kaland történt, közben pedig mutogatják a fényképeiket (pl. hogy hány medve gyűlt össze a teraszon, mennyi ideig tartóztatta fel az autóját egy vesztegelő jávorszarvas, stb.). Ezek itt mindennapos történések.”

Na szevasz.

Din Serpahis 2016.10.16. 13:13:09

@Csodabogár:

1. Aki sokmilliós IT fizut kap, az azért kapja, mert tanult és küszködött érte. Megérdemli.
2. Aki IT fizut kap ugyanazt az infrastruktúrát használja mint aki minimálbért. Ugyanazon az úton autózik. Ugyanaz a rendőr megy ki hozzá, ha betörnek a lakásába. Mégis milyen alapon fizessen többet? Kap érte valami extra szolgáltatást? Nem kap. Igazság szerint az egykulcsos adó is igazságtalan, valójában az lenne az optimális ha mindenki forintra ugyanannyit adna bele a közösbe.

Din Serpahis 2016.10.16. 13:14:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Eleve nagyon komoly szűrők vannak beépítve még a gimi elé, szóval odajutni is kihívás, maga a gimi meg baromi kemény. Én ismerek olyat, aki fel is adta emiatt.

Herr Géza 2016.10.16. 14:19:15

@Din Serpahis: Ez is egy érdekes hozzáállás: mindenki ugyanannyi forintot adjon a közösbe...Azt nem fejtegetném, hogy az infrastruktúrát egyformán használja mindenki, mert már az sem igaz (ld. pont a tanulás példáját...), de az ilyen önmagában magasztos elméleteknél rögtön megkérdezném, hogy akkor a gyakorlatban ezt most mégis hogyan? A minimálbérestől mennyi adót tudsz "elvenni"? Mondjuk 10e Ft.-ot? Akkor annyi lesz az adó mindenkinek? A NAV meg a Blahán kalapozna, hogy a villanyszámlát legalább ki tudják fizetni? (Mondjuk ezen nem fájna a fejem...)
De azért a társadalmi szolidaritási alapon működő dolgokról hallottál már ugye? Mert innen már csak egy apró ugrás, hogy a rákbeteg (vagy hozzátartozója) meg fizessen sok-sok eü. hozzájárulást, mert ő sokkal jobban igénybe veszi az eü. szolgáltatásait. De folytathatnánk ezer példával.

DieNanny CH 2016.10.16. 14:20:25

@Din Serpahis:

Szerintem pont ez a jó benne. Aki végigüli a gimit, az könnyebben veszi a fősulit. Aki meg első gimiben rájön, hogy nem bírja, még visszamehet a sima suliba.

Mo-on mi van? 3-4-sel felveszik gimibe, 3-4-sel végigviszi, majd még fősulira is bejut ruhatár szakra, és 22-23 évesen ott áll közepes tudással, és hőbörög, hogy nem kap állást.
(Vagy már érettségi után nem jut be sehova, és akkor kezd el hőbörögni.)
Lehet, egy szakmát adó középfokú képzettséggel már felvennék munkahelyre.
(Tudom, a 'lehet' meg 'talán' -dolgok nem visznek előre, de azt nem tartom normálisnak, hogy 20-25 évesek nem értenek semmihez - még a tanuláshoz sem.)

Herr Géza 2016.10.16. 14:24:46

@Din Serpahis: Ja, a másik:
"Aki sokmilliós IT fizut kap, az azért kapja, mert tanult és küszködött érte. Megérdemli."
Nem. Azért kapja, mert (nagyon helyesen) egy olyan szakmát választott és tanult, ami roppant kurrens szakma.
Te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk egy orvos (de akárki mást is behelyettesíthetünk ide) kevesebbet tanult és nem küszködött, így neki csak 2-3 százer forint fizu jár, mert többet nem érdemel.
Grrrr.....

M. Péter 2016.10.16. 14:25:32

@Din Serpahis: Akinek több vagyona van, annak többet ér, hogy a rendőrség védi (valamennyire). A vagyon persze nem azonos a jövedelemmel, az ingatlanadót eddig viszont mindig megfúrták.

A 65 éven felüliek utazási kedvezménye is elvben teljesen egyenlő mindenkinek, de egy Budapesten vagy más nagyvárosban lakónak mégis többet ér, mint egy kis faluban lakónak, ahol van naponta egy busz.

Din Serpahis 2016.10.16. 14:27:42

@Herr Géza: Valójában én azt a megoldást pártolnám, hogy minden ami lehet működjön piaci alapon, és akkor mindenki maga dönti el, hogy mit vesz igénybe és hogyan, elméletileg adót se kellene szedni.

Jó nyilván ez így sarkos megfogalmazás mert vannak közszolgáltatások, ahol ezt fizikailag képtelenség megcsinálni, viszont érdemes ebbe az irányba tendálni. Ezért is szeretek pl Svájcban élni, itt elég nevetséges adók vannak, de pl cserébe magad fizeted az egészségbiztosítást abszolút piaci alapon.

A szolidaritás egy nagyon szép dolog, a probléma csak az, hogy a gyakorlatban nem nagyon életképes, mivel aki tud, az visszaél vele. Ez termelte ki Magyarországon az álrokkantak meg a segélyesek tömegét.
Nem véletlen, hogy manapság azok az államok a legsikeresebbek - pl Kína - ahol állami alapú szolidaritási rendszerek nyomokban sem fedezhetők fel, míg a klasszikus jóléti társadalmak fuldoklanak az adósságban.

Din Serpahis 2016.10.16. 14:29:23

@Herr Géza: Ja, hát ez csak az el***tt Magyarországon van így, normális helyeken egy szakorvos simán megkeresi ugyanazt mint az ITs sőt még többet is.

Csodabogár 2016.10.16. 14:47:46

@Herr Géza: Nem hallott szolidaritásról, mert az IT-eknek ez nem tantárgy.:-)))

Csodabogár 2016.10.16. 14:50:56

@M. Péter: Na ezt az ingyen utazást rögvest eltörölném, mert semminek nincs becsülete ami ingyen van. EU-s turisták a 65 felettiek röhögnek rajtunk és hitetlenkednek, hogy ilyen létezik. Közben meg 100 éves villamosok járnak Pesten.
A vizit díjat is nagyon pártoltam.

Csodabogár 2016.10.16. 14:52:49

@Din Serpahis: Elmehetnél néhány évre Kinába dolgozni. Szemlátomást halvány lila segédgőzöd sincs az ottani életről.

adg 2016.10.16. 15:04:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Mo-on mi van? 3-4-sel felveszik gimibe, 3-4-sel végigviszi, majd még fősulira is bejut ruhatár szakra, és 22-23 évesen ott áll közepes tudással, és hőbörög, hogy nem kap állást."

Hogy sajat peldat mondjak. En vilag eletemben kozepes tanulo voltam kb. Amit szerettem es erdekelt, abban maximalista, de a tobbi nem erdekelt, csak meglegyen. Kb 3-as atlagom volt altalanosban, onnan kozepiskolaba jelentkeztem, nem gimibe, de ez a kesobbiekben szempontjabol lenyegtelen, mert a tobbseg gimibol ment az egyetemre. Kozepiskolaban is 3-as korul voltam, leszamitva az utolso evet. Aztan nem ruhatar (barmi is legyen az) szakra jelentkeztem az egyetemre, amit idoben elvegeztem, szinten kozepes koruli eredmennyel. Ami erdekelt, azokban itt is jo voltam, ami nem, abban nem.
Azota is dolgozom, azt csinalom amit szeretek, stb.
Ha a te modszered lenne, es kozepes bizonyitvannyal nem tanulhattam volna tovabb, nos valoszinuleg pont akkor lennek ruhataros.

Es a mi idonkben, azt hiszem veled beszeltuk korabban, hogy majdnem egy idosek vagyunk, szoval akkor meg hozott pontokkal vettek fel a nepeket foiskolara, egyetemre. A tapiobaszarantyui gimibol egy felhulye joval tobb pontot tudott hozni, mint egy neves pesti gimi tizszer annyit tudo diakja. Hol van ebben az igazsag? Az emelt szintu erettsegi ezen javitott, gondolom.
Erre utaltam korabban, hogy az atlagot, vagy hozott eredmenyt, akarmit nem vennem figyelembe. Mindenki felvetelizzen, es akkor ott kiderul. Szerintem egeszsegesebb rendszer lenne.
Az allaskapasnak meg nem tul sok koze van a bizonyitvanyhoz. Majdnem mindegy, hogy abban 3-as vagy otos szerepel. Az en diplomam kozepes eredmenyu szinten. A diplomatervemet a kulsos biralo kettesre ertekelte, a belsos otosre. A szoveges ertekelesuk homlokegyenest ellentetes volt. Most akkor mit mutat a diplomam? Milyen volt a tudasom?
Tudod, hanyan lattak azota az oklevelemet? Hanyan kertek?
Senki.

adg 2016.10.16. 15:06:33

@Din Serpahis: haha, ez jol hangzik. :))

Herr Géza 2016.10.16. 15:24:49

@Din Serpahis: Na várjál már, a svájci alap(!) egészségbiztosítás mitől piaci alapú??? A különbség csak annyi, hogy a díj nem a fizetésed x százaléka, meg nem vonják le a nettósítás folyamán, hanem magad fizeted. A különböző összegű "franchise" választási lehetősége sem sokat fog fel abból, hogy nagyjából ugyanannyi fizet az orrba-szájba betegeskedő, vagy a frankszázezrekért megoperált és évente csillió frankos gyógyszereken tartott súlyos beteg is, mint a max. párszor antibiotikumért a dokihoz beugró páciens.

Herr Géza 2016.10.16. 15:34:44

@Herr Géza: @Din Serpahis: Tudod milyen lenne a piaci alapú biztosítás ? Hát magácskának túl magas a vérnyomása, a BMI indexe se oké, nem sportol, a családjában hárman haltak meg rákban fiatalon: a maga biztosítása havi 5.927 frank, de csak azért, mert a rákban meghalt rokonai nem nálunk voltak biztosítva. Egyébként nem is kötnénk magával biztosítást. Kérem a következőt....

DieNanny CH 2016.10.16. 15:53:19

@adg:

Igazad van, nem gondoltam végig. A központi felvételi az, ami igazán igazságos.

2016.10.16. 16:05:32

@Din Serpahis: Az egykulcsos adórendszer a csórókat bünteti, a jobban keresőket meg picivel "jobb" helyzetbe hozza, ha nem is sokkal. Azt elhiszem, hogy akinek befogták a pofáját plusz nettó 50 ezerrel, azt már nem is érdekli, hogy az eladó a bruttó 160-ból készhez kap 100 ezret. Csak tudod, a társadalom azért társadalom, és mondjuk nem ősemberek gyülekezete, mert ki tudja és ki akarja egyensúlyozni többé-kevésbé a jövedelmi igazságtalanságokat. Nem lenne amúgy "semmi" probléma, ha a csórók 0%-s kulcs mellett adóznának. A "csak nekem legyen jó, mindenki más meg le van szarva" általános magyar mentalitás mondjuk pont megfelel a mindenkori politikai érdekeknek. Aki tanult sokat, keressen sokat, aki meg nem tanult annyit, az se adózza le a gatyáját is, hogy emberhez méltó életet élhessen.

Határátkelő 2016.10.16. 16:31:56

OFF:

Boris Johnson... két nappal azelőtt, hogy beleállt volna a Brexit-kampányba (ami nem kis mértékben az ő közreműködésének köszönhette sikerét), még - meg nem jelent - cikket írt a Telegraphnak, melyben az EU-tagság előnyei mellett érvelt. Szép.

hataratkelo.com/boris-johnson-es-koponyeg-megforgatasa/

FutureFry 2016.10.16. 16:39:52

@mojyo:

A maciknak több félnivalójuk van az embertől mint fordítva. Pl. idén a pár napja kezdődött medveszezonban, New Jersey-ben 1 nap alatt 143 medvét lőttek (és “íjásztak”) ki vadászok. Köztük úgy tűnik szegény “Pedals”-t is akit azért neveztek el így mert rendszeresen emberszerűen két lábon járt (valószínűleg egy autóütközés során elszenvedett sérülésének “köszönhetően”).
www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2016/10/16/pedals-the-bear-endeared-himself-to-humans-by-walking-like-one-did-hunters-kill-him/

2016.10.16. 17:00:10

@FutureFry: En ezt ertem, de ez meg soha, semmilyen korulmenyek kozott nem gyozott meg arrol, hogy ne volna okom felni az allatoktol, sot, amit ezzel az "az emberek rosszabbak!" szoveggel el lehet erni, az annyi, hogy az emberektol es az eltevedt gyilkos fegyvereiktol is rettegni kezdek. :D Nagy segitseg, koszi. :D

Amugy pedig a javorszarvas is szerepel a posztban, azert az is felelmetes, hiszen hatalmas, es ha joszandeku es baratkozni akar, akkor is csinalhat bajt. Nem csak a ragadozok, tamadni akarok a felelmetesek, hiszen olyanbol alapvetoen keves van es az embert tobbnyire "csucsabb" ragadozonak tekintik ok is. Az nagyobb baj, hogy az allatok nem tudjak, mit tesznek, es, hogy az mit okoz az embernek.

En csak annyit akartam a fenti kommenttel mondani, hogy nagyon szeretem es tisztelem a termeszetet, de fogalmam sincs, hogy a vadsag ilyen kozvetlen kornyezetben mennyire ereznem kenyelemben, biztonsagban, vagyis otthon magam, szerintem semennyire nem nekem valo, viszont szepnek szep. :D

2016.10.16. 17:08:07

@Határátkelő: Hat meggondolta magat, na. Van ilyen. :D

Amugy nincs meg vicces TV sorozat ebbol a Brexitbol? Tudjatok, mint a Thick Of It, vagy valami ilyesmi cimmel futott, mozifilm is volt belole azt hiszem. Tudja valaki angliasok kozul, hogy van-e mar ilyenbol brexites, vagy be kell ernunk a hirekkel? :/

Din Serpahis 2016.10.16. 17:08:40

@Herr Géza: Nem látok ebben sok kivetnivalót, eleve felháborító, hogy aki egészségesen él, nem dohányzik, stb stb, az fizeti az ágyban tespedő, napi egy dobozt elszívó tüdőrákosok kezelési költségeit.

Ezeket a kockázatokat simán be lehetne árazni a biztosítási díjba, az öröklött tényezőkből fakadó kockázati prémiumot meg átvállalhatja egy állami alap. Szerintem ez az a pont, ameddig a szolidaritásnak értelme van.

Dikusz 2016.10.16. 17:31:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
amit a "Felnőttképzés-szakképzés:"-hez írtál: az én időmben('70-es évek), valamint a fiam ('90-es évek) idejében, és jelenleg is így csinálják a szakmunkásképzésben: egy hét iskola, egy hét munka. Nem svájci specialitás. A szakközépiskolákban is van gyakorlati idő, nyáron egy hónap.
Manapság viszont egyes szakmákban a tanulóknak saját maguknak kell biztosítani a gyakorlati helyet, nemegyszer még fizetni is kell érte.

Csodabogár 2016.10.16. 17:31:47

@diggerdriver: Sok pogácsára lett volna szükség.:-)

Mrs. Clayton 2016.10.16. 17:31:48

@Határátkelő: ez semmi, ma andrew marr megkerdezte priti patelt h mondjon mar valamit h megis merre fognak menni azok a targyalasok az eu-val? valasz nem mondom meg, mert (ok se tudjak) egyebkent ha pokereznenk on se mutatna meg a kartyait

hahahaha ezek olyen hulyek hogy azt hiszik hogy mi nem latjuk hogy nincsenek is lapjaik

Hari Seldon 2 2016.10.16. 17:33:18

@FutureFry:
New Jersey-ben medvék? Nem hittem volna...

FutureFry 2016.10.16. 17:39:11

@mojyo: Igen, ezt már megbeszéltük: Egyesek a medvéket, jávorszarvasokat, stb. preferálják szomszédnak inkább mint az embereket (de te nem :))

P.Elliot 2016.10.16. 17:46:27

@mojyo: Az elso medve talalkozasnal mar kapkodnad fel a cuccaidat es meg sem allnal a repterig.
Van ismerosom aki elt Alaszkaban de eleg filmet lattam ahhoz meg olvastam is, meg a teve is ismertette hogy mit jelent az amikor a medve, kiveve a varosok kozepet de meg az sem nagyon biztos ha ehes, egyszeruen megjelenik az udvarodban vagy eppen az ajto elott, esetleg eszre sem veszed odakinnt a kertedben/ nem nagyon szokas a kerites de amugy is atmaszik/ hogy egyszeruen a hatad mogott all, kimenni setalni valamerre vagy barhova az erdobe a veszely fokozodik . En nem mernek arrafele elni.
A feketemedve nem tul nagy de eppen elegge az ahhoz hogy megoljon. Annal van valami eselyed hogy ha hasravagod magadat/ futni felesleges, ugyis utoler/ es halottnak teteted magadat, ha mar evett, ha nem hergelted fel elotte akkor van eselyed hogy elve hagy vagy csak itt-ott megmarcangol.
De a barnamedve, a maga 3 meter magassagaval/ vajon milyen magas lehetsz te? Gondold eled azt a medvet, sulya egy par tonna es azt nem kenyerezed le azzal hogy hasravagod magadat, az megol....
A javorszarvas egy cseppet sem baratkozo, szinten vad de azt talan el lehet hajtani, zajjal, ezzel-azzal,kerdes, nem tudom. A latasa nem tul jo de a szaglasa kituno, ha ugy gondolja az is meg fog talalni es akkora mint egy soroslo.
En nem csodalkozok hogy Alaszkaban napi tema a medve, ekkora nagy ellensegrol kell beszelni napi szinten, hol lattak, hogy viselkedett, hogy lehet kivedeni a talalkozast.
En rettenetesen felek a medvektol, az oroszlantol csak utana...

lolligagger 2016.10.16. 17:53:20

@Bredpitt Monika: Valami alternativ realitasban elhetsz, Mo-n NINCS ellenzek, nincs semmifele hurok, es ha meg lenne is, akkor sem szorul. Lehet pont azert mert aki ellenzek lehetne az pont ilyen tajekozatlan es naiv. De azert azt kivanom neked hogy elerd amire vagysz.

2016.10.16. 17:58:31

@FutureFry: Igen, igy van, en meg kutyat se kerek szomszednak ha nem muszaj. :D Viszont a tehenek, lovak, csirkek, az olyan kornyezet ellen kevesbe elnek kifogassal, szoval ha nem csak az emberek es a medve kozott lehet valasztani, akkor egy egesz hosszu prioritasi listat is fel lehetne allitani. :D

@Mrs. Clayton: Ebbol a szovegbol amit ideztel az is erdekesnek tunik egyaltalan, hogy (ezek szerint lapok nelkul is) azt hiszik, egyenrangu kartyajatekosok egy 27 orszagot tomorito unioval szemben. Nem ertek hozza, de ekkora arccal azert viszonylag konnyu raesni. :D De szerinted amugy el fognak menni a falig? Szerinted vajon meddig hagyjak zuhanni a fontot?

P.Elliot 2016.10.16. 18:00:15

@Hari Seldon 2: Vannak itt medvek, persze. Itt a varosok kornyekere csak nagyon ritkan jonnek ki az erdobol, az utolso 10 evben 2 medve historia volt, nalunk, egyik kijott kukat fosztogatni vagy 10 percnyi autoutra tolunk, hivtak a rendoroket, belelottek az izomlazitot vagy mit es elszallitottak messzebbre be a erdobe.
A masikat lelotte maga a haztulajdonos amire nem volt joga mert lakott teruleten tilos lovoldozni, megbuntettek, eloszor is lovoldozesert, masodsorban hazudozasert mert azt allitotta hogy onvedelem volt de kivizsgaltak, nem volt az, neki is ki kellett volna hivni a hatosagot hogy intezkedjenek.
Evente kiadnak lovesi engedelyt foleg eszak New Jersey nagyobb erdoibe, illetve oda ahol volt medve veszely evkozben. Iden en ugy hallottam a tevebol hogy 350 felett lottek, szegeny macikak, nem tehetnek arrol hogy szaporodnak, a terulet meg fogy. Persze regen vagy 150-200 eve mindenki azt es annyit lott amennyit akart, el sem tudott szaporodni, most meg tilos csak engedelyhez kotve es keveset.
Nalam a kertem mogott erdosav van, bovelkedek az erdei allatokban de medvet meg nem lattam. Ha jonne valoszinu hogy kapna tolem egy nagy karej mezes kenyeret es csak utana hivnam ki az allatvedo rendorseget....a mezes kenyerrol hallgatnek mert etetni tilos oket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.16. 18:06:17

Micsoda idozites, hofy a tegnapi poszt utan megint szoba kerult Pawleys island meg NC es SC! :)

P.Elliot 2016.10.16. 18:12:32

@montroyal ( CAN qc): Elmeny nezni a kepeidet...Berugtad az ajtot? Hehehe....

montroyal ( CAN qc) 2016.10.16. 18:23:28

@P.Elliot: Kalandozasain soran a Rockiesben egy parkoloban aludtunk es reggel az autotol 2 meterre bekesen legeleszett egy nagy medve fenykepezgettuk de rank sem figyelt ...Persze maradtunk az autonal de nagy elmeny volt nem az allatkertbe keritesen belul latni ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.16. 18:25:56

@P.Elliot: berontottam es megkerdeztem ki festette le a lovamat ... jjajja ommm.... mert megszaradt lehet lakkozni ..:-)

P.Elliot 2016.10.16. 18:26:46

@montroyal ( CAN qc): En a virginiai hegyekben lattam az ut szelen fekete medvet, bennt a fak kozott, eszegetett valamit de fiatal kisebb medve volt, sokan megalltak, kiszalltak fenykepezni en azt sem mertem csak a kocsibol neztem. Szep volt, meg nem volt megnove de le tudott volna teriteni engemet ez is szerintem.

Mrs. Clayton 2016.10.16. 18:46:32

@mojyo: nekem van egy olyan erzesem, hogy ezt meg ok se tudjak, fogalmuk sincs, ha sokakat nem erdekli hogy megint draga a benzin vagy sokba van a nyaralas, akkor elmennek a falig, ha az emberek elkezdenek morogni, akkor meg jon a soft brexit
nagyon sokan annyira fogalmatlanok, hogy el sem hinned kerdes, hogy ok milyen iranyba mozdulnak
tegnap egy cikk alatt nem tudom hanyan kommenteltek, hogy kit erdekel az eu, majd mi kotunk kereskedelmi egyezmenyt francia orszaggal, meg a nemetekkel, es hiaba mondtak nekik, hogy ilyen nincs, ezek csak hajtogattak, hogy nekik csak az eu ne mondja meg hogy milyen van, meg hogy a nemet autogyartok majd nem hagyjak, hogy ez meg az legyen, mert azok olyan sok autot adnak itt el
erted? majd a nemet autogyartok nem fogjak megengedni, hogy az eu kicsesszen a britekkel
szerintem egyebkent, ma sikk butanak lenni, es ezeket nem fogod soha arrol meggyozni, hogy atvertek oket, mert olyan sotetek mint az ejszaka
komolyan sokszor ugy erzem, hogy az orbanos migrancsozas kevesbe fajdalmas, ilyenkor magyar hireket olvasok

2016.10.16. 19:02:10

@Mrs. Clayton: Uristen. :D Mondjuk az alapjan, ami a kampany idejen eljutott hozzam, akkor is ugy tunt, hogy egyszeruen fogalmuk sincs arrol, hogy mukodik az EU. En ertem, hogy sose ereztek magukat otthon benne, de azert ez a foku fogalmatlansag oszinten szolva tenyleg felelmetes.

"szerintem egyebkent, ma sikk butanak lenni" Sajnos ebben melysegesen egyetertek.

Az orbanos-migrancsos dologban - TALAN - az egy kicsit a szerencse, hogy a magyarok mar annyi szart tuleltek, hogy megtanultak a sorok kozott olvasni, es nagyon sokan atlatnak a szitan, remelhetoleg tobben, mint amennyien elhiszik. Ami Nyugat-Europaban tortenik, az azert felelmetes, mert nekik (a nemeteken kivul) egyaltalan nincs ilyen tapasztalatuk es sokan tenyleg oszinten hisznek teljesen veszelyes baromsagokban. Volt az a Milgram-fele aramos kiserlet, Franciaorszagban egy TV-musornak alcazva csinaltak ujra, es egy roman szarmazasu no volt az egyetlen, aki kiszallt belole, mert o meg tudta, hogy ez micsoda es hova vezet, de ez most nyugaton tortenik, ahol nincsenek meg ezek az emlekek, es tenyleg ugy tunik, hogy sokan kepesek minden szart elhinni.

Kezdem ugy erezni magam, mint az Idiocracy cimu filmben.

Mrs. Clayton 2016.10.16. 19:16:09

@mojyo: ugye az amerikai elnokvalasztas is nagyon megy most, epp tegnap mondta a ferjem, hogy ha ezt egy konyvben olvasna, akkor azt mondana hogy ilyen nincs, ehhez kepest ez a valosag

ha jol remlik most epp az van, hogy a trumpot megvadoltak azzal, hogy noket molesztalt, erre elohozott valami brit manust, aki allitja, hogy nem, de kozben meg eliteltek prostitucio miatt, mert pasikat kozvetitett politikusoknak
erre o azzal vagott vissza, hogy szerinte a clintonne meg drogozik, mert multkor furcsan viselkedett, szoval szerinte metamfetamint szed

szerintem ez mar a kabarek szintje, most vagy mindenki meghibbant, vagy en vagyok helikopter

Muscari 2016.10.16. 19:17:36

@Din Serpahis: erdekes, hany europai orszagban is van egykulcsos adorendszer? Nem sokban. Biztos veletlen.

Kamunyugdijas se sok van mar, ott vegeztek egy nagytakaritast egy jopar eve.

szalka240 2016.10.16. 19:46:27

@mojyo: Az Idiocracy jó film, de a jelenlegi helyzethez szerintem a Canadian Bacon jobban hasonlít. Azt hiszem meg kellene nézni újra.

2016.10.16. 19:50:17

@Mrs. Clayton: Uhh ne is mondd b*zmeg, en nem tudom mi van a vilaggal komolyan.

@szalka240: Azt nem ismerem, mirol szol?

szalka240 2016.10.16. 20:04:48

Az amerikai elnöknek nagyon csökken a népszerűsége, ezért szüksége van egy háborúra. Csak a hidegháború végével elfogytak az ellenségek, már az oroszok sem hajlandóak háborúzni. Ekkor jön az ötlet, hogy háborúzzanak Kanadával, az úgyis ott van a szomszédban, meg kicsit fura emberek lakják. Erre elindul egy nagyszabású kormánypropaganda, aminek következtében az egyszerű amerikai emberek fegyvert ragadnak és elindulnak Kanadába, hogy leigázzák a szomszédokat.
Magyarul, elég erős propagandával bármire rávehető a tájékozatlan nép.

Határátkelő 2016.10.16. 20:08:58

@Zsuzsi65: És teljesen véletlen. Pedig szívesen dicsekednék valamilyen tudatos tervezéssel, de ezen én is jót mosolyogtam... :)

Buchhalter 2016.10.16. 20:32:27

@adg: néha egyet értek veled.Bár igaz a hajléktalanok miatt akadtunk össze múltkor.Tudod mit,bocs,Csak amíg 2 évig egy hajléktalan szállón dolgoztam szoc munkásként elfásultam a sok érdektelen önpusztító alakon és örültem amikor akadt egy -két emberke aki ki akart és némi segítséggel ki is tört ebből a milliőből@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: egy kicsit úgy nyomod ,mint a Fidesz : bizonyos körök esélytelenek a kitörésre.Hogy Svájcban csak kevesek jutnak be a gimnáziumi rendszerbe az nem büszkeség hanem inkább negatívum és az ő szegénységi bizonyítványuk.Oké : klassz órákat és finom csokikat csinálnak ,de a rossz dolgokat ne vegyük már át tőlük!

Buchhalter 2016.10.16. 20:40:17

Új Zélandhoz meg annyit,hogy jönnek a pont rendszerrel ,de valahogy a kulimunkákra pályázó ázsiaiak egyre nagyobb számban vannak jelen kétes angol tudással.Kissé átlátszó a kiwi fejesek bevándorlási politikája.Mindegy ,részemről sose volt opció kiwi föld,bár szép zöld ,de nekem iszonyat messze van.

DieNanny CH 2016.10.16. 21:06:57

@Buchhalter:

Jó lenne egy statisztika (tudom, fúúúj!) arról, hogy a 14 évesek hány százalékának a tanulmányi átlaga 4,5 vagy több a két országban. (Vagy akár tizenkettőben.) Van egy olyan érzésem, hogy hasonlóak lesznek az eredmények.
Tehát arra akarok kilyukadni, hogy a magyar gimik lejjebb adták a színvonalat, mégis, úgy kell vadászniuk a diákokért.

Tehát, hogy még világosabb legyek: azért jutnak be kevesen a svájci gimnáziumi rendszerbe, mert a bekerülés követelményei jóval magasabbak.

(Nem ismerem, csak e két ország számait. Nagyon valószínű, hogy más országok is vannak, amik jól, vagy sokkal jobban csinálják, mint Svájc, vagy esetleg sokkal rosszabbul, mint Mo!)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.16. 21:48:00

@P.Elliot: Nekunk Yosemite-ben volt hasonlo elmenyunk...a medvek ott hozza vannak szokva a turistakhoz. Csak azt lattuk, hogy elottunk nagy dugo van (egy, a parkon atvezeto uton mentunk eppen kocsival) es eloszor nem tudtuk, miert. Aztan kozelebb erve latjuk, hogy minden autos lelassit, es lelkesen fotozza az ut mellett bekesen "legeleszo" medvet, a ranger meg iranyitja a forgalmat :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.16. 21:50:33

@szalka240: haha, a Canadian Bacon egy jopofa vigjatek, es a szatira jol megragadja 1. az emberi hulyeseget 2. a szeterotopiat az amerikai-kanadai viszonyokrol :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.16. 22:02:28

@P.Elliot: a medvekrol meg annyit, hogy pl. nalunk itt LA kornyeken, a hegyek labanal levo varosreszekben mostanaban tobb medve volt. A szarazsag miatt lejjebb jonnek elelmet keresni. Tobb eset volt, hogy altato lovedekkel kellett oket befogni, es visszavinni biztonsagosabb helyre, a hegyekbe.

M. Péter 2016.10.16. 22:23:09

@Mrs. Clayton: David Davis (brexitügyi miniszter) mondta, hogy majd kötnek szabadkereskelmi egyezményt Németországgal, utána valaki felvilágosította, hogy ez nem megy, csak az egész EU-val lehet. Nem vagyok biztos abban, hogy egyáltalán érti-e, hogy mi a különbség a vámunió és egy szabadkereskedelmi egyezmény között.

A német kancellár talán okosabb, mint a jelenlegi brit kormány, és esetleg figyelembe veszi az ország gazdasági érdekeit. Németország tavaly 18 milliárd euró értékben exportált járműveket az Egyesült Királyságba, több tíz ezer ember munkája függ ettől. A francia mezőgazdaságnak is nagy piaca az Egyesült Királyság. Mivel a vámunióból való kilépés majdnem garantált, meg fog szűnni az, hogy az emberek csak átugranak egy napra Calais-ba, és feltöltik a kocsi csomagtartóját borral, sörrel, konyakkal.

Shanarey 2016.10.16. 22:44:27

A fő poszthoz:

Mennyit tudok az országról, ahová majd megérkezek?
El tudom fogadni az ottani kulturális színvonalat vagy nem

Hari Seldon 2 2016.10.16. 22:59:55

@Mrs. Clayton:
Igazad van. Általánosságban elmondható, hogy valaki minél hülyébb, annál kevésbé lehet meggyőzni, mert annyira hülye hogy azt SEM ismeri fel, hogy nem ért hozzá. Egyébként ugyanez igaz akár arra is aki felsőfokú iskolát végez el. Azt hiszi, hogy miután elvégez egy nehéz szakot, ettől egyből lesz érzéke/értelme máshoz is. Na ezt a típust tudja csak igazán hintába ültetni a politika... (ideális alanyok)

Shanarey 2016.10.16. 23:02:55

Alaszka és medve és egyéb vadállat ügyben, én szívesen megnézném azt a környéket. Nem vagyok az az aggódós fajta, inkább csak megpróbálom tiszteletben tartani az állatok területét, és nem akarnék átmenni buta turistába. nem vagyok az a szelfizzünk medvével tipus.

2016.10.16. 23:10:06

@szalka240: Akkor tenyleg alkalmas a mai allapotok leirasara.

Viszont az Idiocracy is szerintem, abbol a szempontbol, ahogy a tomeg viselkedik (lasd pl azt a valamilyen golf bajnoksagot, ahol az amerikai szurkolok bekiabalasokkal zavartak az europai golfosokat, pedig a golfban kussban kell lenni, de az olimpia utan is panaszkodtak errol.)

adg 2016.10.16. 23:40:17

Amerika egy tokeletesen elhetetlen hely lehet, ez tegnap meg ma vilagosan kiderult az ottlakok jovolotabol. Nem is ertem hogy maradnak ott eletben a normalis emberek.
Delen az a sok szornyu vallasos agymosott, eszakon a par tonnas medvek tomegei, kozepen biztos 30 meteres csorgokigyok es tehen meretu skorpiok tarjak rettegesben a vilagot. Szornyu lehet...

FutureFry 2016.10.16. 23:49:48

@mojyo: "Amugy pedig a javorszarvas is szerepel a posztban, azert az is felelmetes, hiszen hatalmas, es ha joszandeku es baratkozni akar, akkor is csinalhat bajt. "

Anchorage egyik leghíresebb járvorszarvasa Buzzwinkle volt. Az öreg hímet az Anchorage Daily News újságírója nevezte el a régi amerikai rajzfilm karaktere alapján, nomeg mert első találkozásukkor a belvárosi Bernie’s bár udvarában állt (a földön már megerjedt vadalmából jól belakva) “hótrészegen”. De mivel nem volt senkire nézve veszélyes, a kihívott vadőr jobbnak látta nem zavarni (“majd kialudja magát”). A cikk megjelenése után gyakran “jelentették” a helyi lakosok merrefelé látták az állatot, gyakran méteres karácsonyi világítást húzva maga után (mert - mint sok más jávorszarvas - ö is belegabalyodott ilyesmibe). Volt, hogy a vadőrnek kellett megszabadítania a szarvast a díszeitől. Buzzwinkle “városi” jávorszarvas volt, nem félt az emberektől, gyakran járt be a hétvégeken a belvárosba (és valószínű sosem barangolt attól túl messzire). Sokszor az úttestet használta, néha pedig a járdákat. Ha nagy volt a forgalom a zebránál kelt át, megvárva a zöld jelzést.
Meg a Mythbusters egyik részében (“jávorszarvas vs. autó”) is látható volt, ahogy az út közepén áll, Anchorage-ban. 13 évesen (ami jávorszarvasnál öregnek számít) egy üzlethelységek mögötti területen találtak rá, rossz állapotban (felállni sem tudott), úgyhogy egy sörétespuskával vettet a vadőr a szenvedésének véget.

FutureFry 2016.10.17. 00:30:22

@mojyo:
"valamilyen golf bajnoksagot, ahol az amerikai szurkolok bekiabalasokkal zavartak az europai golfosokat"

Egy pár hete a Ryder Cup egyik edzésén egy amerikai szurkoló szólt be két "bénázó" brit golfozónak (akik újra meg újra elvétették a lukat), hogy majd Ő beteszi. Erre egy másik brit golfozó kiszedte a hangoskodót a tömegből és a kezébe adták a golfütőt, hogy "nesze"! (még $100-t is odaraktak, fogadásnak). Berakta.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.17. 00:47:40

@adg: "Amerika egy tokeletesen elhetetlen hely lehet, ez tegnap meg ma vilagosan kiderult az ottlakok jovolotabol."

:)))) igy van, nem is ertem, miert vagyunk meg itt??!! :))))) es mit akar az a sok illegalis bevandorlo, mindenki mazohista? :))))

P.Elliot 2016.10.17. 01:53:06

@FutureFry: Na, ez jo muris lehetett...

blackhairlady 2016.10.17. 03:50:07

@Zsuzsi65 @adg: En innen csak masik allamba az USAn belul vagy Budapestre koltoznek. Illetve van meg nehany orszag ami tetszene, de a nyelv miatt kizart, ujat tanulni meg mar lusta es oreg vagyok :)))

Taxomükke (UK) 2016.10.17. 08:07:20

@mojyo: Neked tokmindegy, nem? Te meg a kertvarosba sem mesz ki, nemhogy a termeszetbe... neked max. King Kongtol kell felned ott a belvarosban.
:)))

Buchhalter 2016.10.17. 08:30:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a német iskola rendszerben is vannak felmérők időnként és ott is ha nem elegendő a pontszám nem mehetsz gimibe és csak gimis érettségivel tudsz felvételizni a felső oktatásba.DE! Felnőttként estin elvégezheted a gimit és mehetsz tovább tanulni.Ők legalább adnak egy esélyt és államilag finanszirozák.Svájcban meg nem.

DieNanny CH 2016.10.17. 09:24:42

@Buchhalter:

Köszi, a németet nem ismertem. Viszont, esti iskola lehetőség Mo-on is van. (És Svájcban is. A munkahely legtöbb esetben támogatja.)
Tehát, ha a 13-14 éves még éretlen, és utál tanulni, és csak négyes átlagra futja, menjen egy szakmát adó középiskolába. Aztán ha 17-18 évesen megjön az esze, és belehajt, akkor még mindig van lehetősége felsőoktatásba menni.
Látod, annak még nem néztem utána, milyenek a felsőoktatási támogatási lehetőségek itt.
Viszont részmunkaidő sokkal több van, így nem megy rá a szülők gatyája a továbbtanulásra. Valamint, ha kemény pénzeket kérnek érte, nem fog a diák éveket ellébecolni a fősulin, a lábát lógatva.
Ja, és a diplomát megbecsülik. Egy pályakezdő óvónő 4500 bruttót kap, ami elég az önálló életkezdéshez.
Mo-on a pályakezdő óvónő 120ezer nettó körül kap, ami kissé szűkös.

Buchhalter 2016.10.17. 09:47:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a párom diplomás gyermekgondozó nettó 130 ezerért.Tudom miről beszélsz.Éppen ezért vagyunk ott,hogy még max fél év és elgondolkodunk a második külföldre lépésen.Sokan okoskodnak meg majd lesz valami elven gondolkodnak,de 2 ember ha haladni és gyarapodni akar fejenként legalább nettó 250-t kell keressen ,hogy idővel legyen saját lakásuk,egy használt autó és tudják iskolázni szerényen a gyerekeiket.

Buchhalter 2016.10.17. 16:09:31

Az LMP vergődést nem értem hogy a több kulcsos adóval miként fog több munkahely lenni és több munkaerő maradni az országban.Lülönben nem csak Pécs van gázban ilyen szempontból.Durván csökkent Eger,Ózd,Miskolc,Komló,Kaposvár lakossága is

Mrs. Clayton 2016.10.17. 19:32:50

@M. Péter: ma volt egy masik cikk, amiben valaki azt fejtegette, hogy milyen jo az ha zuhan a font meg porog az inflacio, persze azon tul, hogy ez azon cegeknek jo rovidtavon, akik exportalnak az vilagos, de hanyan is vannak ezek, az ellenoldalhoz kepest? Oten a tizmilliohoz kb?
@Hari Seldon 2: ami manapsag divik az fuggetlen attol ki hany iskolat vegzett, ma mindenki olyan magabiztos, csak mert elolvasott ket wikipedia cikket, meg harom kommentart a helyi bulvarlapban, es ettol tuti megoldasi javaslata is lesz mindenre, legyen az foci, gazdasag, oktatas
Ma mondta vki, hogy egyre inkabb a Mao fele elitellenessegre kezd hajazni ez az egesz orulet, ami megy a vilagban. Lehet itt is eljon majd hogy felhergelt tomegek verik meg a tudomany embereit mondvan azok csak az elitet szolgaljak es hulyesegeket beszelnek.
Lasd brexit, ahol senkit nem erdekelt a szakertok velemenye, mert azok hulyek....

2016.10.17. 21:08:37

@Bredpitt Monika: "Nagyon az az erzesem, hogy most szorul a hurok a kormanyunk nyaka korul."

Jaja, én is érzem. Aztán csalódunk. Megint. És még fogunk is párszor. :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása