oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 11. 06:44,  Feketelista svájci módra 61 komment

2016. szeptember 11. 06:44 Határátkelő

Feketelista svájci módra

A szokásos heti blogajánlóban mondhatni a környéken maradunk, hiszen Svájc, Németország és Ausztria lesznek a helyszíneink, a témákat azonban remélem eléggé változatosnak találjátok majd. Megnézzük, hogyan néz ki egy svájci feketelista, szó lesz arról is, hogy külföldre költözés esetébe mi legyen a gyógyszerekkel, és megnézzük, hogy épül egy város a városban.

krankenkasse_foto_denkmalpflege-schweiz_ch.jpg(Fotó: denkmalpflege-schweiz.ch)

Talán meglepő, de a rendszeretetről híres Svájcban is akadnak, akik nem fizetik az egyébként kötelező betegbiztosítást – számol be róla blogjában Svájci S(CH)apka. A helyzet viszont bonyolultabb, mint elsőre látszik.

„A legutóbbi felmérés szerint 100 ezer fő fölött van azoknak a száma, akik nem fizetnek betegbiztosítást (Krankenkassa). Ez ugye mindenki számára kötelező, aki több mint 3 hónapot tölt Svájcban.

Ennek ellenére nekem is van az ismeretségi körömben olyan, aki évekig nem fizette azt.

Elég nehéz kibújni alóla, hisz általában kérik az önkormányzatnál, ha valaki bejelentkezik valahova lakóként. Én inkább azt tudom elképzelni, hogy valaki már megkötött biztosítása díjaival marad el.

Néhány kanton megelégelte a magas kintlévőséget és feketelistát hozott létre, ahol nyilvántartják a nem tudó vagy nem akaró hátralékos személyeket.

Országosan mintegy 126 ezer hátralékos van, a tartozás összege több mint 236 millió frank. Ebből a tételből Zürich kantoné majdnem 38 millió frank, ami az utóbbi hét évben gyakorlatilag megduplázódott.

Egy szakértő véleménye szerint ez óriási problémát jelent, hisz ezeket a költségeket a többi ember fizeti meg, mert a számla végösszegének 85 %-a a kantont terheli, a maradék 15 % a biztosítót.

A szakértő azt is megjegyzi, hogy a díjak magasak, elérték a legkevesebb jövedelműek ingerküszöbét, de sokan vannak olyanok, akik inkább költik a pénzüket utazásra vagy épp új autóra. Hozzá kell tenni, hogy akik nem fizetnek, azok sem maradnak ellátás nélkül, a sürgősségi ellátás kötelező.

A kérdés nem egyszerű. Ezt szemlélteti egy példa, amelyet megemlítenek az írásban. Mi van akkor, ha egy cukorbeteg, aki inzulinra szorul, nem fizetés miatt nem kap gyógyszert? Várható, hogy összeomlik, tehát a sürgősségin köt ki, ahol már el kell látni. A felépülés ideje akár heteket vehet igénybe, amit ebben az esetben is a kanton fizet legnagyobb részben.

A kérdés megoldása cseppet sem egyszerű, ebben egyetértett minden megszólaló szakértő, hisz a feketelistára olyanok is felkerülnek, akiknek valóban gondot okoz a díjak fizetése. Nem lehet egyenlőségjelet tenni azokkal, aki nem akarnak fizetni."

A teljes írást ezúttal is az eredeti posztban olvashatjátok el.

Minek nevezzelek?

A külföldre költözés elég sok nehézséget hoz magával, ezek egyike, hogy ha az ember megbetegszik, akkor nem árt tudni, egyes gyógyszereket hogyan is mondják az adott nyelven. Ilyenkor nem árt egy kis segítség, a Németországban élők ezt most például a Müncheni kisokos blogtól kaphatják meg.

gyogyszerek_foto_pixabay_com_stevepb.jpg(Fotó: pixabay.com/stevepb)

„Első körben hoztam mindent Magyarországról, ami sürgős esetben jó, ha kéznél van. Kötszerek, fertőtlenítők, láz- és fájdalomcsillapító, köptető... gondolván, hogy itt sok mindent máshogy neveznek. Ráadásul ezek hatásait már kitapasztaltuk, ismerjük.

Mégis egy idő múlva muszáj az itt használatos szerekkel is megismerkedni. Szerencsére a gyógyszertárakban nagyon segítőkészek az eladók.

A szégyenlősebbeknek (pl. nekem) előtte ott van az internet, rá lehet keresni mit kérjünk... Na de hogy mondják azt németül, hogy fertőtlenítő folyadék, meg görcsoldó és még sorolhatnám? (...)

Amit jó tudni: Ha az orvos írja fel, a gyerekeknek sok minden ingyenes.”

Ennyi a rövid részlet, mert nem szerettem volna belemenni a részletekbe, ellenben akit érdekel, az az eredeti posztban rengeteg hasznos kifejezést, telefonszámot, stb. megtalál.

Város épül Bécsben

Igen, nem elírás, gyakorlatilag egy új város (na jó, városrész) épül Bécsben. Seestadt a legnagyobb városfejlesztési projekt, ahol már most 6000 ember él, de a tervek szerint amikor teljesen kész lesz (ezt 2028-ra teszik), akkor 20 ezren mondhatják majd otthonuknak. Ide látogatott el a Bécsből jelentjük blog.

becs_1.jpg

„Megnéztük, már csak azért is, mert ha itt ennyi lakás épül, mi meg esetleg tartósan szeretnénk itt maradni, akkor jó eséllyel itt is nézelődhetünk, legyen szó a lakhatás bármelyik formájáról, de főleg Genossenschaftswohnung-ról, és V. munkahelyétől sincs messze. A város széle ugyan, de a metró kivisz, mondjuk nem két perc alatt.

A metrót előbb kiépítették, minthogy bármi lett volna itt, és állítólag akkoriban nagyjából a sitthalom közepén volt a végállomás

Van ugye a névadó a mesterséges tó. Tudom, hogy vannak csatornák köré épült komplett városok, jártam Velencében és Amszterdamban is például, na de olyat még nem láttam, hogy egy tó fölé cölöpökre építsenek egy metróvégállomást. Itt lassan a vízen járni is lehet.:) (...)

Amik állnak már házak és lakottak, azok sokban nem különböznek az itt mellettünk levő és szintén folyamatosan épülő modern lakóparkoktól. Belül mindenhol kertecske, játszótér, sok közösségi tér, padok stb., de azért megvan a lakótelep feeling is, mert némelyik erkélyről simán át lehetne kérni a szembe szomszédtól a sótartót.”

Már csak azért is érdemes az eredeti posztra kattintani, mert tele van érdekes fényképekkel!

HÍRMONDÓ

Orbán apokaliptikus levele a határátkelő magyaroknak

A magyar miniszterelnök a népszavazáson való részvételre buzdítja azokat a magyarokat, akik egyébként nem (mind) szavazhatnak levélben. Az írás (melyet itt olvashatsz el teljes egészében) apokaliptikus víziókat vázol.

Hol kell a legkevesebbet dolgozni?

Vége a nyárnak, lassan mindenki visszazökken a hétköznapokba, nyilván nem kevesen vagyunk úgy, hogy nem bánnánk, ha kissé kevesebbet kellene dolgozni. Nézd meg itt, melyik országba kellene ehhez költözni!

London maradt a lehetőségek városa

Hiába a Brexit, a világ nagyvárosai közül még mindig London áll a legjobban a gazdasági és társadalmi állapotok szempontjából egy friss felmérés szerint, melyről itt olvashatsz többet.

A törökök eltörlik a téli időszámítást

A napfény jobb kihasználása érdekében eltörlik októbertől a téli időszámítást Törökországban, azaz nem kell egy órával visszaállítani az órákat. Részletek itt, a kérdés pedig az, hogy szerinted jól döntöttek-e a törökök?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Németország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9711691177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.11. 06:50:17

Város épül Bécsben jó lehet

DieNanny CH 2016.09.11. 07:13:21

Jó válogatás. (Csupa német nyelvű!!! :-D )

A svájci biztosítás tényleg magas, de évente lehet biztosítót váltani, tehát a szemfülesebbje mindig kiválaszthatja az éppen megfelelőt. Valamint, lehet kérni a kantontól pótlást, amit mindenki a fizetése arányában kap. Pontosabban, a vagyona arányában. Tehát, ha van egy saját lakása, már nagyon kicsi az esély, hogy a kanton beszáll a havidíjba.
Már csak ezért sem érdemes saját lakásban lakni! :-)

A gyógyszerek: én egy speciális teát kerestem, aminek megvolt a magyar csomagolása, amin angolul (+latinul) fenn voltak az összetevők. Bementem a gyógyszertárba, megmondtam a nőnek, hogy nem tudom, hogyan hívják ezt a teát németül, elé raktam az angol nyelvű csomagolást, ő áttanulmányozta, és máris hozta a megfelelő teát.
Amúgy 16 éve én is mindenféle gyógyszerrel és vitaminnal fel voltam szerelkezve.

3.: Hát, Bécs épül-szépül... Nekem mindig is tetszett. Majd megnézem gugli-autóval, hogyan néz ki.

montroyal ( CAN qc) 2016.09.11. 07:15:58

@Golf2: hat ez nem egy csoda nalunk egy volt ipai es loversenypalya reszt Triangle-nek nevezik itt a cikk 3500 lakas epult
10 ev mulva nem nehez elkepzelni a kb 20ezres lakossagot egyebkent a varos kozepen van mindenhez kozel, kozlekedes metro, bevasarlocenterek, autopalya .. 5 evvel ezelott az elso 8 emeletesbe volt egy lakasom de mar eladtam idoben most mindenki vehet ujat annyi epul montrealgazette.com/news/local-news/le-triangle-housing-complex-moving-forward-with-long-promised-park
www.google.ca/search?q=montreal+triangle&espv=2&biw=1536&bih=783&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-_e-DxIbPAhWM4SYKHdgDD9oQ_AUIBigB

2016.09.11. 08:13:27

@Golf2: Ma már fölhúztad az órát csörgőre?

Buchhalter 2016.09.11. 08:33:17

Hát ha Bécs így halad .lassan elhapolja a magyar ,szlovák értelmiségi és melós réteget.Ott legalább szép számmal épül lakás.Idehaza meg az is lesüllyedt mutyi szintre.Hogy már Székesfehérváron is egy új építésű másfél szobás lakás 30 millióba kerül már nevetséges.Most Csepel egyik végében lakom (Pest XXI kerület).Itt is épülnek társasházak.Poénból megkérdezte a feleségem mennyi.50 négyzetméter egy zsebkendőnyi telekkel(autóbeálló kb) 35 mila+áfa.Szánalmas.A 8 lakásból eddig csak egy talált gazdára.A sógorom szemre vételezte,szerinte a vakolás elég tré.A CSOK megőrjítette a hiénákat.Persze ,jönnek a jó tanáccsal vegyél fel hitelt.Ha hosszabb távon látnám a biztos jövőt és biztos munkahelyeket akkor talán igen,de így még gondolat szinten se!Visszatérve Bécsre vannak ott is ismerőseim.Nem is ingáznak hanem életvitelszerűen ott élnek.Volt olyan aki a szabadsága alatt inkább elment görögbe nyaralni ,de haza nem jött.Azon már meg se lepődök,hogy az osztrákoknál hivatalosan is 70 ezer magyar dolgozik és több ezer diák tanul kint az általános iskolától kezdve az egyetemig.

DieNanny CH 2016.09.11. 09:39:03

@Buchhalter:

És pont ilyen kis lakásoknál hülyeség az árat növelni. Hiszen, a CSOK 3 gyerektől jár (ha nem tévedek), tehát a lakásnak minimum 4 szobásnak vagy 80 m2-esnek kell lennie, mert különben csok-os rá sem néz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.11. 11:25:18

A Seestadt elég zsúfolt lett, sose értettem, hogy miért kell ekkora lakóparkokat egymás mellé építeni, semmi zöldfelület közöttük, csak a tó partján egy kis park. Azt tudja valaki, hogy a lakások mellé orvosi rendelőt, óvodát, iskolát is építenek vagy mindenért autózni kell?

@Buchhalter: Zuglóban most épül egy hasonlóan zsúfolt monstrum Levendula lakópark néven, két épületben összesen 400-500 lakás...

Herr Géza 2016.09.11. 11:45:28

@Pernilla: És tényleg nincs.... Miért?

Pernilla 2016.09.11. 11:53:48

@Herr Géza: én se tudom pontosan, valamiféle adatvédelmi okokra hivatkozva egész Ausztriában nincs. Pedig már készültek felvételek, csak nem kerültek nyilvánosságra.

DieNanny CH 2016.09.11. 12:15:00

@Pernilla:

Igaz. Most találtam:
futurezone.at/digital-life/street-view-in-wien-ging-versehentlich-online/134.485.244

De érdekes! Ezt nem tudtam. Nem is tudom, ez jó dolog vagy rossz.

Pernilla 2016.09.11. 12:25:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: engem nem zavar, mert élőben is meg tudom nézni :))
Azért a 360fokos Earth-nézetben lehet látni ezt-azt, persze azért nem olyan, mint a Street View.

Buchhalter 2016.09.11. 13:05:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pesten a 4 szobás 80.as lakás 40 milánál kezdődik az új építésű ha alapul veszem a szomszédságomban lévő 50-es méretűeket.

Buchhalter 2016.09.11. 13:06:15

@Online Távmunkás: és milyen árak vannak a Levendula Parkban?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 13:39:07

Mi a fax olyan nem egyszerű a svájci tartozásoknál? Inkasszó a banxámlára, jelzálogbejegyzés az ingatlanra, vagyonelkobzás, stb, stb.Ne legyenek már ilyen impotensek, bökje meg...
Most lehet, hogy antiszociálisnak tűnök, de kit érdekel az, hogy "valóban gondot okoz kifizetnie" valakinek?A világ melyik országában van az, hogy ha "nehéz befizetned" akkor elengedjük, ingyen adjuk neked?A világ egyik országában sincsenek lelkiismeretfurdalásai a hatóságnak, behajtási osztályoknak, stb.Kapjon kevesebb szolgáltatást olcsóbban, részletfizetést, mittudomain.Vagy akkor tegyék jövedelemfüggővé, akkor viszont ne sápítozzanak, hogy a lexegényebbektől nem jön be semmi bevétel.Nézzenek körül, hogy máshol ez hogy működik.Nem kell feltalálni sehol se a kanálban a mélyedést...

Haha, Wien Sjöstad? Jártak itt Stokiban az illetékesek és megteccett nekik?

en.wikipedia.org/wiki/Hammarby_Sj%C3%B6stad

:D

Itt egy kicsit elbaxták a lépést, mert aszitték hogy majd üzletemberek, meg ilyen hasonlovak fognak ideköltözni, ehelyett meg kizsgyerekes családok mentek oda.Ugyanakkor meg állítólag nincs elég óvoda, stb és utólag pótolni már q nehéz...Nem is értem az egészet, hisz az üzletembernek, vállalkozónak is lehet gyereke...
A bécsiek remélhetőleg figyelnek erre.

SzZoole 2016.09.11. 13:40:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: vicc???
A szembe szomszedom most adta el a hazat.
4 szoba,2 furdoszoba,nappali,garazs,telikert es kis hatso udvar.
£660.000=kb. 204 millio forint.
Nyiregyhaza es kornyeken egy ugyanilyen haz 25,max 40 millio.
Amikor ezt elmondom az ittenieknek,majd hasra esnek az olcsosagtol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 13:42:32

És eközben Magyarországon:

index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/10/es_a_nap_same_in_english-kulondijas_plakatkampanya/

A nyelvtanulás szégyene, ami otthon megy...de a legjobb a piktogram, az mindent visz.
:-)))))

SzZoole 2016.09.11. 13:44:57

@geegee: na,akkor ezt olvad el es csodálkozz azon,hogy mi jár egyeseknek:(

www.facebook.com/thesun/posts/1548842955142138

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 13:48:05

De ez is jó...Látszik, hogy minden csak viszonyítás kérdése.Egy ilyen hülyét hallgatva egész úton, szinte elfelejti az ember, hogy nincs lábtér az üléssorok közt, hogy vállban kicsit mexorulsz a klozeten, illetve hogy a kézipogyódat is elvették és bedobták a gép gyomrába...

index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/11/a_fraszt_hozta_egy_egesz_repulogepre_egy_deportalt_bevandorlo/

:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 13:57:47

@Zoole[uk]: Csak úgy nagyjából futottam át, mert hosszú is, de elhiszem.Van ilyen mindenhol, többek közt otthon az afromagyarokkal, csak azok összegszerűen ugye jóval kevesebbet kapnak.

Hej, Zooole, téged sik kopaszon nem idegesítenek ezek a gyapjas frizurák?
:D
Mert engem nagyon... :D
Lexívesebben petróleummal és égő gyufával oldanám meg a helyzetet...Nem bántanám őket, vagy ilyesmi, eszem ágában sincs; csak simán úgy vagyok vele, hogy ide már kevés az olló.Teljesen fájdalommentesen szabadítanám meg őket ettől a rőzsétől...
Nem tudom, ez ilyen agybaj lehet nálam...Viszont a bircák gyapja nem zavar egyáltalán...
:-)))))))))

Pernilla 2016.09.11. 14:00:11

@Zoole[uk]: és ez a környék mennyire mérhető Nyíregyházához? :D

SzZoole 2016.09.11. 14:02:35

@geegee: szerintem feletek meg humanusabbak az ilyenekkel:(
Hogy en mit tennék az ilyenekkel?
Egyszer Furos Tibi barátunk mar leírta itt,ki is tiltottak innen,de szerintem kb. en is azt tennem:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 14:05:42

index.hu/gazdasag/2016/09/10/elfogytak_a_takaritok_magyarorszagrol/

Ez a hetek óta tartó téma viszont mind-mind a mi 134-es számú barátunk malmára hajtja a vizet.Mire hazaköltözik, télleg ott lesz neki a tündérkertbe csinált kánaán...
Lassan a magyar takkerek fognak röhögni a norvégokon, meg a dánokon is; és nem fordítva...
:D

SzZoole 2016.09.11. 14:06:05

@Pernilla: mindketto kiemelkedo kertvarosi resze a varosnak:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.11. 14:07:47

@Zoole[uk]: Igen, itt is vannak ilyenek.Az arányokat nem tudom, nem is szoktam részletesen elolvasni egyiket sem, mert csak fölbaxom az agyamat...
Na de megyek, hagyok mást is kommentelni... :D

SzZoole 2016.09.11. 14:16:55

@Pernilla: mi ilyen vicces Pernicica?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.11. 14:22:58

@Pernilla: Inkább Tiszaburával van egy szinten:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Pernilla 2016.09.11. 14:24:17

@Zoole[uk]: a szomszédaid mennyire vágynak Szabolcs megyėbe? :)

Taxomükke (UK) 2016.09.11. 15:17:12

@Zoole[uk]: Majd ha elegük lesz a migránsokból, elköltöznek Magyarországra, mint a németek.

Taxomükke (UK) 2016.09.11. 15:18:21

@Zoole[uk]: ... inkább 237 milla lesz az...

Golf2 2016.09.11. 15:41:31

@montroyal ( CAN qc): Jó képek de hol a hó?Épp most ment a tévében a Love Story és abban is mindig oly szép fehér Canada.

SzZoole 2016.09.11. 16:17:17

@Pernilla: hogyne vagynanak mar,miota elmeseltem nekik,hogy milyen olcsok a qurvanenik,mind oda akarnak menni:)))

SzZoole 2016.09.11. 16:19:45

@Taxomükke (UK): attol felek en is,hogy pont Mo.-ra vagynak

SzZoole 2016.09.11. 16:21:15

@Taxomükke (UK): elirtam,pontosan 558 ezerert adtak el.

jomtom 2016.09.11. 17:03:54

Deutschland ist nicht einfach, mondta bérbeadóm.
Adószámot kértem Laufenben a Finanzamt-tól, 2 perc alatt megkaptam. Freilassingi önkormányzatnál vállalkozásomat akartam bejelenteni. Az ügyintéző meghallgatott, majd közölte, hogy semmi akadályt nem lát, de először béreljek raktárat, és a szerződéssel jöjjek vissza. Nem értettem miért.
Elmondta, hogy lehet raktáram Salzburgban, Hamburgban vagy Budapesten, és a raktár szerinti önkormányzatnak fizetem az adót, tehát ott kell bejelentenem a vállalkozást, ahol a raktáram lesz. Ha Freilassingban lesz a raktár, hozzá menjek vissza.

Másnap bérbeadóm váratlanul csengetett. Időpontot egyeztettünk, mert következő héten a ház vízrendszerét ellenőrzik és be kell jutnia a szerelőnek a lakásba. Kérdezte, hogy otthon leszek-e reggel 8-kor.
Megemlítettem neki az önkormányzatnál hallottakat. Azt mondta, hogy simán adjam meg a vállalkozás címének a bérelt lakást, hiszen ott az internet, vezetékes telefon, számitógép, nyomtató, ott lesz a számlázás, de közvetlenül nem szolgálok ki vásárlót.

Úgy egyeztünk meg a bérleti szerződés aláirásakor, hogy árut nem tárolok a lakásban. A raktárban csak áru lesz, illetve csomagolok, illetve DPD jön begyűjteni az postázandó árut, ezért az nem szükségszerűen telephely.

Krankenkasse: AOK-koz akartam bejelentkezni, de olvastam egy blogon, hogy az összes Harz IV-es és menekült ott tag, ezért egyre rosszabb az igénybe vehető szolgáltatásainak minősége.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.09.11. 17:28:15

OFF: mar 15 eve....:( Ma egesz Amerika 9/11-re emlekezik...Szerintem meg azoknak is, akik valahol mashol voltak a vilagban, beleegett az emlekezetukbe az a nap...
www.youtube.com/watch?v=OJZi2t9bd2Y&feature=youtu.be

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.11. 17:59:33

@Zsuzsi65: (off: ugh... munka után hazaértem s üzent a férjem, hogy kapcsoljam be a tévét... jézusom, el sem akartam hinni. Ment egész nap a tévé. S akkoriban volt egy muzulmán lakótársunk Bradford-ból, s egyáltalán nem emlékszem, mi volt az ő reakciója. Ami engem illet, nagyon féltem. )

Buchhalter 2016.09.11. 19:16:03

@kisrumpf: @Zsuzsi65: off off várható volt....Most nagyon kegyetlen leszek.Bármi is az igazság : egyesek szerint a saját kormányuk kreálta,mások szerint Szaudi fene gyerekek voltak(érdekes ,elvileg szövetségesek) megérdemelték.Lehet rám kígyót békát mondani ,de! Japánra ez a nép 2 atombombát dobott a 2 városban 210 ezer civil és 20 ezer katona halt meg.Sokan évekig kínlódtak a sugárbetegségtől és szinte élve rohadt le róluk a húsuk.Vagy ott van Drezda: legalább 40 ezer civil és mindössze 500 katona halt bele a gyújtóbombázásba! Tokiót foszfor bombákkal gyújtották fel 100 ezer halott.Az értelmetlen vietnámi háború.a másfél millió vietnámi katona mellé még 2 millió polgári áldozat is járult.Az amcsik vegyi fegyvereket is bevetettek .Igaz ,azt mondták,hogy a dzsungelt akarták kiírtani vegyszer szórással ,de az ott lévő falusiak is ezrével haltak bele.Ja nektek csak járulékos veszteség,igaz?Ráadásul ahova beteszik a lábukat egy idő után elszabadul a pokol. Lásd:Columbia.Fülöp-szigetek,Líbia,Irak,Irán Szíria vagy a szomszéd Ukrajna.De mit vár egy olyan ország a világtól ahol például mindenkinek jár a modern lőfegyver állampolgári jogon?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.11. 19:32:49

@Buchhalter: Nem mondok rá(d) semmit, ez a te véleményed. Csak Zsuzsival akartam megosztani a mai napról való emlékeimet.

nyuszigonosz 2016.09.11. 20:03:04

@jomtom: Az AOK-tól nem kell félni, én is és elég sok jólkeresö ismerösöm is nyugodtan ott van beteg ( vagy egészség) biztosítva.
Szóval nem csak a Hartz IV - magyarul : szocisegélyböl élök, vagy menekültek vannak ott biztosítva. :-)

Azok ugyanis pl. a DAK-nál is vannak ( ismerek olyanokat is, meg nagyon jólkeresöket is, akik szintúgy a DAK-nál) meg máshol is.

Privátbiztosítás - nos ott azok az ismeröseim vannak, akik állami alkalmazottak, vagy adott esetben nem állami alkalmazottak, de kögazdagok. Nem annyira egyszerü, mint ahogy hangzik.
És onnan nehéz kötelezöre váltani.

De a te döntésed, melyik szimpatikus neked.

montroyal ( CAN qc) 2016.09.11. 20:28:54

@Golf2: még nincs ho ... nem rég olvadt el :-)

tavaly nekem nem is volt ,de ha sikerul az iden se lesz sok ... legfeljebb egy kis jéggel az Antartican ..., de ha korbe akarom menni Del-amerikat nem tudom kikerulni ...

Bredpitt Monika 2016.09.11. 21:15:35

@Buchhalter: ismertem egy ferfit, aki a liftben ragadt azon a napon, ket kislanya volt, nem erdemelte meg sem a ferfi, sem a lanyok, artatlan amerikaiak voltak, szerintem olvasd vissza azt a rettenetet, amit irtal dobbenetes

sellőlány 2016.09.11. 21:17:01

Hírmondó/ óraátállítás. Báromi jó lenne, ha mindenhol eltörölnék a téli időszámítást. Semmi értelme.

jomtom 2016.09.11. 21:41:41

@nyuszigonosz:

Hétvégén itthon vagyok Budapesten, kedd este indulok vissza.

Beirom, hogy vállalkozó, Bajorország, 100-tól 2.000€ jövedelem havonta. Megjelenik Krankenkasse ajánlott sorrendje. AOK nincs az első 20 között.
www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/gesetzliche-krankenkassen-im-vergleich/tarife/

Eddig 3-4 adótanácsadóval/könyvelővel egyeztettem.
Ust nélkül indulok, idén max 17.500€ lehet a bevételem, utána 50.000€. 15 cégtől szerzem be az árut. Ha igaz, 1 évet sem fogok kibirni Ust mentesen, de kezdetben ezt választom.

Könyvelői ajánlat 150€+19% áfa/hó az első 3 hónapban, utána 500 és 1.000€+19% Ust között (havi 200-500 számla kibocsátása, itthoni tapasztalat alapján (3 nyelvű honlap, először magyar, utána német, majd angol).

Mérlegkészítés (egyéni vállalkozásnál tudtommal nincs), ha van nyereségem, min 1.000€, a 12 havi könyvelési dijon felül, ezt egy müncheni magyar könyvelő hölgy mondta telefonon.

Aki tud ajánlani, írjon. Freilassingban 4 adótanácsadó/könyvelő van, őket még nem kérdeztem meg.

Itthon magamnak könyveltem Excelben, könyvelőm megtanította, hogyan kell profin a bevétel és kiadást felbontani különféle költségnemekre. Az EU-ban az elv egységes, németül is ugyanez, csupán az adóalap kedvezmények bővebbek.

Amig megérkezik az adószámom, helyi újság kihordását végzem heti 1 nap, Minijob, ami a bérleti dij+rezsi+kaja+közlekedés költségeit fedezi. Lehet, hogy a másik újságnál is jelentkezem Minijob állásra. Második is belefér tartósan.
Előbb vagy utóbb összefoglalom történetemet, de 4 hónap még kevésnek tűnik, hogy autentikus véleményt mondjak. Honlapunkon a két ország között különbségeknél már a 119. bejegyzést írom.

IT szakember voltam 50 éves koromig, de korom miatt elhajtottak a fiatal HR-s fruskák. Azóta azoknak segítek, akiket a klinikai orvoslás és a csak tüneteket fedő szerek cserben hagytak, de szeretnék visszanyerni egészségüket. Családi kft-m van, 3 földrészről szerzem be kínálatunkat. Németországban 15 beszállítónk van. Nincs kapszulánk, tablettánk!

Nem pénzügyi okok miatt váltottam. 34 éve házasságban élünk párommal. Lányom SOTE-t végzett. Fiam nem akart minimálbérért dolgozni napi 12 órát irodában. Átadtam neki a családi vállalkozásunk napi ügyeit. Most sem dolgozik kevesebbet, de magának keresi a pénzt.

Én döntöttem úgy, hogy az itthoni semmit tevés helyett inkább kint folytatom az életemet. 2 hetente járok haza, párom és gyerekeink is jönnek hozzám. Csak nyugdíjas koromig tervezem a határátkelő életet.

nyuszigonosz 2016.09.11. 21:58:13

@jomtom: Jó, már csak ez:

bayern.aok.de/zielgruppen-ebene-b/selbststaendige/

Mert nem reklámozni akarom az AOK-t. :-) Csak mert említettem, és nekem semmi bajom vele. Igaz, nem vagyok az a betegeskedö valaki, szóval rám nem kell a biztosítónak szinte semmit költenie. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.09.11. 22:12:28

@Buchhalter: mukodik az "anti-Amerika" propaganda.. .;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.09.11. 22:17:12

@Bredpitt Monika: Monika, en is mindig erre gondolok...artatlan eletek kioltasa MINDENHOL tragedia, akarhol is elsz a vilagon. De barmilyen politikat egyenlove tenni a mindennapi emberekkel ...hat, nem tudok vele egyeterteni, csak ennyit mondok...

Csodabogár 2016.09.11. 22:18:34

@Buchhalter: Anno élöben néztem itt Spanyolorszagban, angol adon. Bevallom kis elegtetel vett rajtam eröt. Igaz en ateltem Budapest ostromat, valamint sok nemet baratom lett kesöbb akik Berlin es Dresda ostromarol szamoltak be. Egyes emberek biztos nem erdemelnek ilyesmit. Mi se erdemeltük amit kaptunk, de a mindenhatosaguknak es altalaban az oriasi öntudatuknak nem artott. Ki csinalta, ki tudja? Nem vagyok az összeesküves elmeletek hive. De amikor lattam Busht beszelni, mar tudtam, hogy ebböl is csak rosszul jöhetünk ki.

montroyal ( CAN qc) 2016.09.11. 23:15:35

@Zsuzsi65: ..artatlan eletek kioltasa MINDENHOL tragedia,

ugye ezt nem komolyan irtad az USA szarja le hanyan haltak meg a tonyoknal , hany sajat fiatal katonaja halt meg (legfeljebb hossé nyilvanitjak oket) es hanyan haltak meg a kulombozo orszagokban ahol az US erdekek miatt megcsinaltak a szart es nem is szamoljak az aldozatokjat ... tragedia csak a halottaknak es hozzatartozoiknak akiknek ez az erdekuk ebbol jon a hatalmas pénz azoknak nem ... nalam ez nalam USA ellenes hanem az élet a legfobb ertek ...

Herr Géza 2016.09.11. 23:31:55

@jomtom: AOK: csak nem az "Irány Németország" oldalon olvastad egy DCT nicknevű kommentelőtől???? :D Ez (is) a heppje, de szimplán baromság.

Herr Géza 2016.09.11. 23:51:13

@jomtom: "Minijob, ami a bérleti dij+rezsi+kaja+közlekedés költségeit fedezi. Lehet, hogy a másik újságnál is jelentkezem Minijob állásra. Második is belefér tartósan."
Öööö, nem tévesztettél el valamit??? A Minijob max. 450€ lehet havonta, na abból nehezen tudok Bajorországban olyan helyet elképzelni, ahol kijön a lakbér+rezsi+kaja+közlekedés, hacsak nem az erdőben élsz és bogyókkal táplálkozol...:))))
Heti egy nap újságkihordással soha nem lesz havi 450 eurós fizud, pláne, hogy azt jellemzően darabbérben fizetik.
Csak jótanácsként jegyezném meg, hogy ha a hirdetésben azt látod, hogy Minijob, vagy 450€-Job, az csak a foglalkoztatás jogi kategóriáját jelenti, de messze nem azt, hogy azért a melóért definitív 450 €-t kapsz.
A másik: vállalhatsz természetesen két 450 eurós Minijob-ot is, de az így szerzett jövedelmek összeadódnak és továbbra is csak havi max. (összesen) 450 euróig vonatkozik rá az adó- és járulékmentesség (nettó=bruttó). Azaz, ha a melók ténylegesen 450-et fizetnek (összesen tehát 900-at), akkor a 450 feletti rész után meredeken emelkedve adózni kell, ill. ott már belép a járulékfizetés is, azaz úgy már nagyon nem éri meg. Mondjuk úgy, hogy a második 450-ből jó, ha nettó 300 marad, de inkább annyi sem.

jomtom 2016.09.12. 00:00:53

@nyuszigonosz:

Forrás, Hartz IV és menekültek és AOK.
iranynemetorszag.com/forum/egeszseg/29217-cukorbetegek-nemetorszagban.html?start=6#40128
Múlt héten állítottam össze több forrásból, klinikailag is igazolt kísérletek alapján a leírást magyarul, hogyan lehet orvos és gyógyszer nélkül 1-3 hónap alatt teljesen kigyógyulni a 2-es cukorbetegségből. (Orvosi körökben nem vagyok népszerű.)

Jártam Freilassingban AOK-nál, bringával 5 perc az iroda. Jelenleg itthoni vállalkozásunkban vagyok bejelentve.
Orvosnál 10 éve nem voltam (mint beteg ) gyógyszert nem szedek, hajam, mint az oroszlán sörénye és még közel sem ősz. Prosztatám majdnem tökéletesen működik (hála az égnek), 30-40 km-t is képes vagyok naponta bringázni. Salzburg óvárosa 2*8,5 km, Bad Reichenhall 2*15 km. 3 éve caminon jártam. 1 hete múltam 58.

Privátban levelezzünk, ha folytatjuk a témát.

Herr Géza 2016.09.12. 00:09:04

@jomtom: Ha Minijob mellett csinálsz vállalkozást, akkor (legalábbis az elején) az által betegbiztosítva vagy automatikusan, csak egy bizonyos bevétel/nyereség elérése után kell privát betegbiztosítást kötnöd. Ha gondolod küldj egy privát mailt, nem biztos, hogy itt kellene ezt kitárgyalnunk, de szívesen segítek egy-két tippel. Nekem az a könyvelési díj is soknak tűnik (a havi 500 meg 1000 euró pláne), lehet, hogy abban is tudok valakit ajánlani.

Herr Géza 2016.09.12. 00:19:47

@jomtom: Hahaha, tudtam.... Annak a komának a kommentjei ritka nagy ökörségeket tudnak tartalmazni, eszedbe ne jusson hiteles "forrásként" kezelni a leírtakat. Én sem mondom, hogy az AOK a legjobb, de a különbségek nüansznyiak, pláne ha nem vagy tele 20 különböző minél cifrább betegséggel. A privát és a kötelező biztosítás eleve két külön fazék és két külön világ, ráadásul te betegként leginkább nem a biztosítóval, hanem az orvossal vagy kontaktusban, az meg pont nem foglakozik azzal, hogy az AOK-s beteget máshogy kezelje, mint az MZ/X biztosító kuncsaftját.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.12. 21:53:55

@Buchhalter: A honlapjukon azt írják, hogy 400-480 ezer forint között van a négyzetméterkénti ár és 360 lakást már eladtak, és ez már eléggé a város széle, arrafelé kezdődik a falusias külváros...

Buchhalter 2016.09.13. 07:43:51

@Online Távmunkás: Szóval egy élhető 50 négyzetméteres lakás legalább 20-24 millió...

Bredpitt Monika 2016.09.13. 19:02:50

@Zsuzsi65: pontosan, a tobbiekre nem is reagalnek, mert felmegy a pumpa, amikor valaki arra gondol, jol van az, ha artatlan embereknek kell meghalni, erdekes, hogy pont most beszelunk errol, most olvasom Vonnegut Otos szamu vagohidjat, a drezdai bombazas nagy sokk volt az eleteben es o, mint amerikai nagy haboru ellenes es talan az ellensegei altal amerika ellenes figurava valt, szerintem egyszeruen csak haboru ellenes, szerette o Amerikat, csak volt velemenye

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása