oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 20. 06:45,  Hogyan légy digitális nomád? 120 komment

2016. augusztus 20. 06:45 Határátkelő

Hogyan légy digitális nomád?

Szerintem a legtöbben legalább egyszer eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen lenne olyan munkát végezni, ami nem köt helyhez, amit bárhol a világban végezhetünk – és ha ez megvan, akkor nekivágni kicsit (vagy nagyon) a világnak. Persze a legtöbben maximum a gondolatig jutunk el, viszont vannak, akik meg is valósítják az álmukat. Közéjük tartoznak a digitális nomádok, akiknek a technológiai fejlődés tette lehetővé ezt az életmódot.

Lassan letelnek a nyári szabadságok, ha valami szép helyen jártál, érdekes kalandban volt részed, vagy egyszerűen csak megosztanád az élményeid, ne habozz, írd meg és küldd el ahataratkeloKUKAChotmail.com címre!

felicia_hargarten_es_marcus_meurer_foto_momondo_com.jpgFelicia Hargarten és Marcus Meurer 

Rengeteg különböző kezdeményezés van a világban, az egyik ilyen a Digital Nomad DNX mozgalom. Ennek az alapítójával, Felicia Hargartennel készített interjút a momondo utazási oldal, és mert nagyon érdekel a téma, és így, a nyár végén az utazás amúgy is benne van a levegőben, gondoltam, talán nektek is érdekes lehet, ha pár izgalmas részletet kiemelek a beszélgetésből (amit teljes egészében itt olvashattok el).

Érdemes persze azzal kezdeni, hogy miben különböznek a digitális nomádok a hátizsákos utazóktól, vagy a világkörüli úton lévőktől? Elsősorban abban, hogy ők lassan mozognak, és ahol megállnak, ott megpróbálják felvenni a helyiek életritmusát, és persze komolyan dolgoznak.

A digitális nomádokat három csoportra lehet osztani: vannak a szabadúszók (ők azok, akik több ügyfélnek dolgoznak és tulajdonképpen a munkaidejüket értékesítik), aztán a vállalkozók (akik eladható terméket, szolgáltatást fejlesztenek és kínálnak), végül az alkalmazottak, akik klasszikus értelemben vett munkavállalók, csak éppen nincsenek helyhez kötve.

Mi kell ahhoz, hogy valaki digitális nomád legyen?

Nos, lévén digitális tudásról szó, ismerni kell a területet, legyen az honlapkészítés, SEO (keresőoptimalizált szövegírás), közösségi média, online hirdetések, tartalomelőállítás és marketing, e-kereskedelem, közösségépítés és még sorolhatnám.

„Nyilván ha valamiben nem vagy nagyon jó, vagy ha valamely részét nem szereted csinálni, kiadhatod a munkát. A képességeidhez mérten kezdheted szabadúszóként, vagy megpróbálhatod értékesíteni a meglévő terméked. Én soha nem terveztem a digitális nomádságot, véletlenül alakult így” - mondta Felicia Hargarten.

Ő turizmust és rendezvényszervezést tanult, majd klasszikus irodai munkát végzett Düsseldorfban és Berlinben. A barátja a német fővárosban dolgozott egy start-upnál, amit nagyon élvezett, olyannyira, hogy úgy döntött, vállalkozásba fog.

Felicia pedig egyszerűen utazni akart, így aztán egy szép nap (egyébként éppen úton voltak) úgy döntöttek, hogy végül is bárhonnan dolgozhatnak – és ha már így van, miért is ne. Négy éve kezdtek szabadúszóként, a korábban megismert ügyfelek egy részét sikerült magukhoz csábítani, és innen kezdve nem volt megállás.

A kezdeti nehézségek

Persze minden ilyen váltás nehézségekkel jár, és ez alól ők sem voltak kivételek. Az első problémát mindig a megfelelő infrastruktúra kiépítése és a termelékenység fenntartása (magyarul és egyszerűbben: hogy az ember rávegye a munkára magát) jelenti – ez egyébként a mai napig így van.

Más kérdés, hogy az évek során megszerzett rutin sokat segít, így ma már rutinosabban futnak végig a „hol tudunk dolgozni?, hol éljünk? honnan szerzünk helyi SIM-kártyát? hol tudunk bevásárolni?” és hasonló kérdéseken.

Ami a hatékony napi munkavégzést illeti, ez külön érdekes kérdés, hiszen egy új környezet könnyen elvonhatja az ember figyelmét. Így aztán Felicia és párja kialakítottak egy napi rutint, amihez ragaszkodnak.

Nem sokat vacakolnak a következő úticél tervezésével sem, persze valamennyi előre gondolkodásra szükség van, miként arra a rugalmasságra is, hogy ha valami nem működik rendesen, akkor időben változtassanak a terveken.

„A nomád életforma meglehetősen bizonytalan, fontos, hogy bizonyos mértékig legyenek terveink, egyébként gyorsan elhasználódik az ember” - fogalmazott az interjúban Felicia Hargarten.

Mit tanított a digitális nomádság?

„Számomra az ideális hely félreeső, mint például egy sziget – semmiképpen sem egy nagyváros. Szeretek közel lenni az óceánhoz. Vegan vagyok, ilyen szempontból is szükségem van a megfelelő lehetőségekre. És természetesen stabil internetkapcsolat kell. Szeretem, ha hasonló gondolkodású emberek vesznek körül, ugyanakkor fontos, hogy az ember beilleszkedjen a helyi közösségbe is” - sorolta.

Felicia számára ennek az életformának az egyik legnagyobb tanulsága, hogy egyre több olyan ember akad, aki megértette, hogy az emberiség eddigi életmódja nem fenntartható, és hajlandóak is tenni a változásért, a belső egyensúly visszaszerzéséért.

„Mindannyian megteremthetjük a saját valóságunkat, mindig van döntési lehetőséged. Már most is van egy csomó ember, aki nagyszerű dolgokat csinál, egyszerűen meg kell tanulnunk, miként tudunk kapcsolatot teremteni és együttműködni” - fogalmazta meg filozófiáját.

A világban tett utazások pedig arra döbbentették rá, hogy az emberek mindenhol hasonló problémákkal szembesülnek, ugyanazok a félelmeik és a reményeik is - valamint hogy a világ sokkal békésebb hely, mint ahogyan a média tálalja.

HÍRMONDÓ

Mi kellene ahhoz, hogy ne menjünk el?

A kormány járulékcsökkentést tervez, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy a magyar munkavállalók ne költözzenek külföldre? A számok szerint ahhoz, hogy egy magyar munkás Magyarországon az osztrák színvonalon élhessen, szinte duplázni kellene a fizetését. Akkor mi legyen? Bővebben itt olvashatsz erről.

Átléptünk egy bűvös számot

Most először haladta meg az egymilliót a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak száma a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint. Ez valamivel kevesebb, mint a teljes uniós kontingens fele. További részletek itt.

A Brexit furcsa vetülete

Meredeken nőtt a német állampolgárság megszerzésének lehetőségei iránt érdeklődő egykori zsidó menekültek és leszármazottaik száma Nagy-Britanniában a szigetország európai uniós tagságáról tartott népszavazás óta. A nagyon érdekes történetről itt olvashatsz továbbiakat.

A legjobb hírnevű országok

Immár hagyományosan közreadták azt a listát, melyen a legjobb reputációnak örvendő országok szerepelnek. Talán nem meglepő az európai túlsúly. Hogy kik kerültek a legjobbak közé, és melyik ország áll az élen, az itt derül ki.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2410429398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2016.08.20. 07:06:34

Ezt én is kipróbálnám, hiszen táv javításban már elég jó vagyok :-)

fhdgy 2016.08.20. 07:41:28

Nekem szívmelengető a téma, nagyon érdekel, ezért remélem, hogy sok és értékes hozzászólás lesz, amiből sok minden jó leszűrhető.

Maga a poszt kevés dologról beszél, nekem ez kevés a boldogsághoz, így tényleg nagyon remélem, hogy a hozzászólások sok hasznos dologra választ adnak.

A téma engem nagyon régóta foglalkoztat, tettem is már lépéseket, előkészületeket, sőt már szerényke eredményeim is vannak.

Pl. készülvén az albán projektemre, rendszerfüggetlen kettő simkártyás mobil telefont vettem. Azt is mondhatom, hogy a számítástechnikai háttér is rendelkezésre áll. Még egy nagy csomagterű autóra vágyom és tényleg indulhat a buli. Van már "kemény", havi 50 ezer forintos nettó árbevételem olyan munkából, ami tényleg bárhol végezhető a világban, csak legyen internet. Nem rossz órabér, mert már szinte passzív jövedelem.

Kettő dologról nincs elképzelésem:

Egyik az adóval kapcsolatos: hol, hogyan adózik egy ilyen vándor, ill. ha szabadúszó, hogy megy a számlázás? Úgy tudom, hogy Európában az a jellemző, hogy abban az országban kell adót fizetni, ahol 186 napot eléri a tartózkodás. Ha ezt három országban csinálnám, úgy hogy egyikben sem érem el, akkor nincs adó?

Másik a probléma a lakhatás: én laktam majdnem egy hónapig szállodában. Az első pár napban jó volt, de utána már nem tetszett. A tetejében elég drága is. Erre milyen ötleteitek vannak?

Ha hinni lehet az égieknek, akkor 2017 nyarától azt ígérik, hogy az EU-ban nem lesz rooming se beszélgetésre, se mobil internetre. Ez nagy lökést adhatna a digitális nomádoknak, sajna Albánia nem EU tag!

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.08.20. 07:52:40

Nekem a legnagyobb gondom az lenne, hogy rávegyem magam a munkára...

arncht 2016.08.20. 08:59:37

Ehhez szerintem kell egy adott eletkor... Idos szulok, gyerek, stb. Ez azert eleg jol behatarolja, hogy kb a 20as eveidben van ra eselyed kialakitani egy ilyet. Amugy irigylem oket :) az en munkam siman lehetove tenne... De lehet akkor arra hasznalnam ezt a lehetoseget, hogy hazakoltoznek gyorbe.

Link elek 2016.08.20. 09:18:29

@fhdgy:
ahhoz, hogy szamlazni tudjal kell lennie pl. egy cegednek valamelyik orszagban (lehetoleg ott, ahol konnyu, gyors ceget alapitani, es kicsi/nulla a társasági adó)
a ceged ott fog adozni
te meg az állampolgarsagod szerint a cegbol kivett penzedből, de ez optimalizalhato, a céged tudja fizetni az utazasaidat, azon felul meg alig lesz koltséged

az az orszag ahol eppen vagy az semmit sem tud arrol, hogy te mit csinalsz, el sem érdemes mondani nekik, meg a vegen munkavallalasi vizumot kovetelnek

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.20. 09:40:21

@Link elek: Én is ezt akartam írni. Itt Albániában pontosan ez a helyzet, céget alapítani rendkívül egyszerű, gyors és olcsó, ráadásul január 1-től 5 M Lek-ig adómentes, csak minimál TB-t kell fizetni (fillérek). Itt tartózkodsz saccperkábé 2 napot egy évben, és nem a munkabért veszed ki, hanem a cég hasznát.
Bérelsz egy lakást, és máris meg van oldva. Internet van, mi is azzal dolgozunk, vezetékes is, és mobil is szintén fillérekért.

fhdgy 2016.08.20. 09:59:26

@VPBA: Amit leírtál, az érthető. Ha albán cégként, egy eu-s országban lévő céggel akarok szerződést kötni, nem ég-e rám az albán cég megbélyegzése? Ugye érted a kérdést???

Ha havi rendszerességgel viszonylag kis összegű ( 100-200 EUR-os ) számlákat bocsájtok ki egy-egy cégnek ( de remélhetőleg összességében jópárnak ), akkor mi van a banki szolgáltatásokkal?

Pl. lehet-e Albániában cégként euros bankszámlám?

2016.08.20. 10:38:31

@fhdgy:

No, én például digitális nomád volnék.

Az adóügyeket nem szeretném megszakérteni, ha Tucano erre jár, talán megteszi, alighanem ő konkrétan szakértője is a témának, mármint ebből (is) él tudtommal.

Arra kell számítani, hogy valamennyire mindig szürke zónában lesz az ember. Ennek az az oka, hogy a törvényhozó bácsik általában öregek és ráadásul az esetek többségében jogászok, és így nem teljesen értik a modern világot. Nincsenek rá felkészülve, hogy az ember változtatja a helyét, és olyan szolgáltatásokat állít elő, amik nem kézzel foghatóak. Ha az ember végtelenül jóhiszemű, akkor sem tud megfelelni minden szabálynak, mert vagy nem léteznek, vagy ostobák. De mondom, nem akarom megszakérteni.

Ami biztos, hogy engem végtelenül fáraszt a dolognak ez a bürokratikus része, és ó, annyira, de annyira szeretnék sima alkalmazott lenni valahol, ahol nem kell baszódni a könyvelővel, meg töprengeni az optimalizáláson, meg ahol van az embernek fizetett szabadsága. Asszem, én magamtól nem lennék egy vállalkozó alkat.

Lakhatásilag igazából nincs nagy para manapság. Ha olyan helyen vagy, ahol sok a turista (valahol tengerparton, mittomén), ott úgy is egy csomó apartmant találsz, szezonon kívül állati jó deal-eket lehet kötni. Ott van aztán az airbnb, ki lehet fogni remek lakásokat ott is.

Persze amikor jó deal-t mondok, azt úgy kell érteni, hogy olcsóbb, mintha napi áron számolnák. Mindig ki kell fizetned a felárat, ha nem vagy helyi, és különösen ha nem beszéled a helyi nyelvet. Ezt el kell fogadni. Ami nem olyan egyszerű, de belejön az ember.

Ami nem triviális tudás, hogy a legtöbb lakás alkalmatlan a digitális nomád életmódra -- legalábbis ha dolgozol otthon. Kell lennie rendes asztalnak meg széknek, és a lakások döntő többségében ilyen nincs, mert a normális emberek aludni meg tévézni járnak haza, és nincsenek rákényszerülve, hogy 8-10 órákat görnyedjenek valahol. Pont ezért rühellem a szállodákat/panziókat/vendégházakat: ott sincs munkasarok.

2016.08.20. 10:48:32

Egyébként óvatosan kell kezelni a digitális nomádokkal készült interjúkat, mert hazudnak.

Például odakattintottam az eredeti linkre, a fenti képnek az eredeti képaláírása, hogy Felicia és Marcus az egyik "irodájukban". Nope, hazugság. Mindig ilyen képeket tesznek ki, hogy egy laptop a tengerparton, esetleg mellette egy koktél, de így nem lehet dolgozni. Ha pedig megpóbálod, mozgásszervi bajaid lesznek tőle, nem véletlen, hogy az irodai székek nem így vannak kialakítva.

Érdemes rákattintani az ilyen digitális nomádok honlapjaira, a legizgalmasabb jelenség, hogy mind ugyanúgy kezdődik: "éld az álmot", "egyszerű", "laptop a beachen", és többnyire egy-két éven belül hazaköltöznek. Nem bízzatok bennük, vagy legalábbis csak ésszel.

Ami a pénzt illeti, több ilyen blog olvasgatása és a saját élményeim alapján nekem úgy tűnik, hogy a gondtalan élethez kábé 800k huf kell havonta, az 1 milla az jobb, 4-500k alatt meg komoly kompromisszumokat kell kötni.

Hogy ez sok pénz-e, az relatív. Egy nyugat-európai vagy amerikai, képzett pár könnye(bbe)n összeszed 3000 eurót havonta, vélhetően nem is dolgozzák halálra magukat, és azért mondják, hogy digitális nomádnak lenni olcsó, mert ugyanebből a pénzből a saját országukban csak nyűglődés van. Hogy nekünk, kelet-európaiaknak olcsó-e a digitális nomádság, abban nem vagyok biztos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.08.20. 11:02:50

@fhdgy: Válaszolok a feleségem (VPBA) helyett, mert most éppen nincs a gépnél.

Szóval: Ami a - mondjuk - magyar részt illeti, arról mi nem tudunk tájékoztatást adni, az a magyar adóhatóság dolga. ELVILEG muszáj elfogadni egy albán számlát, merthogy Albániának rengeteg szerződése van az EU-val, szinte vámunió is van (fizikai termékekre), a szellemi termékek szabad áramlása meg már régóta megvan. Magyarország meg az EU tagja.
A félelmem csak az, hogy ha éppen holnap hoznak Magyarországon egy valami (általuk gondolt) joghézagra épülő törvényt, hogy mondjuk a német szellemi termék számláját sem fogadja el a magyar NAV, akkor mi van??? (Volt már - ha nem is konkrétan ilyenre, hanem kicsit másra, de a logika ugyanaz - példa a közelmúltban... Gondoljunk csak a Gattyán György közelmúltbeli esetére a portugál leányvállalatával...) Akkor az lesz, hogy az a sok kis- vagy nagyvállalkozó, aki ilyent csinál (egyébként teljesen jogszerűen és jogosan), az mehet Strasbourgba vagy együtt, vagy külön-külön (értelemszerűen jobb együtt menni). Egészen biztosan, hogy meg fogják nyerni a pert a magyar NAV ellen, csak éppen a jogerős ítélet 2-3-4 év múlva lesz meg... Éppen úgy, ahogy a Gattyán György is megnyerte a pert a magyar NAV ellen Strasbourgban...
De ez az úgymond kis eséllyel bekövetkezhető veszély éppen úgy létezik egy - mondjuk - német, görög, vagy máltai számlával kapcsolatban, mint egy albán számlával kapcsolatban.

Az albán állam részéről nem lesz semmi gond, mert örül annak, hogy itt fizeted azokat a minimális közterheket, és nem máshol... :) Ha kicsi is az albán állam bevétele Belőled, de mégis csak több, mint a semmi... :)

A havi rendszerességű, sokkal nagyobb összegű számlákkal sem lehet semmi gondod, kivéve az, amit fentebb leírtam.

Albániában az itteni törvények szerint simán lehet EUR alapú számlát kiadni, csak oda kell írni a számlára, hogy "a mai napon az EUR/ALL hivatalos árfolyama x / y, tehát a számla értéke z Lek"
Ez itt teljesen szokványos és törvényes, mindenki által használt eljárás.

Az albán cégednek meg egy bankszámlája lenne, két alszámlával: egy EUR alapú alszámlával, és egy ALL alapú bankszámlával. Ez itt teljesen bevett szokás.

Csodabogár 2016.08.20. 11:03:23

Ez a digitális nomádság igen csábosan hangzik, de azt hiszem a valóságban nem ilyen habos cukros a dolog. Persze egy fiatal, huszonéves, akinek még nincs sehol komoly otthona, családja stb. ráadásul makk egészséges, beszél néhány nyelvet, annak izgalmas lehet ezt csinálni néhány évig. Gondolok pl. Ázsiára és Délamerikára. Europán belül már feltehetően nem annyira egyszerű a dolog, illetve talán nem annyira éri meg. EU-n kívűl én oda figyelnék egy jó betegbiztosításra, ami ha jó nem olcsó.
Kiváncsian várom az ifjuság véleményét a nomád életmód előnyeiről és hátrányairól, mert még senkivel nem találkoztam, aki igy élt volna.

fhdgy 2016.08.20. 11:26:07

@Th's child: Az én esetem annyiban más, hogy már nyugdíjas vagyok, tehát szabad, mint a madár, ill. van egyéb jövedelmem is a nyugdíjon felül, így a digitális nomádkodásból ( programozó lennék ) származó zsozsó plusz jövedelem lenne. Emiatt én nem is gondolkodom napi 8-10 órás gép feletti görnyedésben, max napi átlagban 3-4 órában. Egyébként, kicsiben és pénz nélkül, kipróbáltam, hogy milyen tengerparton, kempingben laptopon dolgozni. Saját szórakozásomra írtam egy programot, kb. három hónapon keresztül, minden kötelezettség nélkül. Ennek ellenére napi átlagban 6 órát csináltam és elmondhatatlanul tetszett.

fhdgy 2016.08.20. 11:27:18

@Csodabogár: És egy 64 éves, nyugdíjasnak nem szabad?

fhdgy 2016.08.20. 11:46:57

@Jani haverja: Még annyit azzal, hogy albán cég:

Tudod ( azt hiszem, hogy nem kell magyarázni ), amikor ismerőseimnek elmondtam, hogy albániai terveim vannak, akikkel nem voltam nagyon jó viszonyban, csak néztek kikerekedett szemekkel. Akikkel jó viszonyban voltam, azok nem tűrtőztették magukat és megkérdezték, hogy jól vagyok-e, magamnál vagyok-e esetleg hívjanak-e orvost? Ebből látszik, hogy beidegződés szintjén is nagyok a rossz sztereotípiák. Az már jó jel volt, ha ilyen ismerősöm, más jóismerősétől, aki pl. 2015-ben Albániában nyaralt is azt hallotta, hogy milyen kellemesen és milyen nagyot csalódott Albániában. Volt benne annyi karakánság, hogy elismerte, hogy lehet, nem olyan hülye az ötletem.

Van-e arról tapasztalatod, hogy mennyire léteznek azek az előítéletek, mondjuk egy albán céggel kapcsolatban?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.08.20. 11:54:41

@Csodabogár: Itt Albániában ezt nagyon sokan csinálják, mert Albánia Európán belül van, de az EU-n kívül, tetejében számtalan egyezménye van az EU-val (vámmentesség a legtöbb re, stb., stb.), többek között a szellemi termékekre is.
Tetejében Albániának nem csak az EU-val vannak különböző egyezményei, hanem pl. az USA-val is.
El nem tudod képzelni, hogy ebben a 3 milliós országban hány német, olasz, görög, angol, holland, svéd, lengyel!!!, stb., stb., és hány USA, Kanadai állampolgár él...

És ezek egyike sem adócsaló, csak éppen kihasználják a hatályos nemzetközi szerződések által biztosított adóelőnyöket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.08.20. 12:06:07

@fhdgy: Fentebb írtam Csodabogárnak, hogy még a lengyelek is!!! kihasználják ezt a mókát (legálisan), nem csak a Nyugat-Európaiak.
Csak sajnos Magyarország egy bezárt ország (a nép maga zárta be önmagát, bár szerencsére azért javul a helyzet, csak lassan). Amit a lengyelek, meg csehek már 7-8 éve csinálnak itt, azt a magyar emberek még csak most kezdik el "felderíteni".
Mondjuk az olaszokról, amerikaiakról, görögökről, németekről, svédekről, norvégokról meg nem is beszélve...

Előítéletek egy albán céggel kapcsolatban: Mivel ez a dolog teljesen törvényes, így hiába gondolja az adott NAV-os ügyintéző, hogy "micsoda??? Albánia???" nem tud ellene semmit sem csinálni, mert teljesen legális dolog. Amint írtam fentebb pár kommentel az egyedüli veszély csak az, hogy ha az éppen aktuális magyar kormány hoz egy olyan törvényt mondjuk holnaptól, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Az a törvény igaz, hogy Magyarország EU-s szerződésében foglaltakkal ellentétes lenne, de mire azt a pert megnyerik a károsultak Strasbourgban, az 2-3-4 év... Akkor igaz, hogy még kötelezni is fogják a magyar államot, hogy szüntesse meg azt a barom törvényt, a kérdés csak az, hogy kibírod-e TE addig??? Tehát vagy van pénzed sok, vagy tudod addig húzni az időt a magyar állam egyébként törvénytelen eljárását lassítandó, vagy pedig mondjuk van itt Albániában egy tartózkodási engedélyed, és egyszerűen addig nem mész haza... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2016.08.20. 12:07:18

@fhdgy: Na, most lehet, hogy a blogmotor megette a Neked írt kommentemet... :(

2016.08.20. 12:15:49

Jaj de jo tema, en ezt szivesen csinalnam tokre, csak kell hozza egy olyan kocsi, amiben elfernek a cuccaim. :D

Egyetlen egy kerdesem van ehhez az egeszhez azokhoz, akik ezt csinaljak: hogy ok nem rettegnek attol, hogy nem fizetik ki? Hogy leadjak az anyagot, ok meg lennyuljak? Tudom, nem kell addig odaadni a teljes munkat, amig nem fizetnek ki, de ha felkeszen van mar, es ellenorzesre megmutattad az ugyfelnek, utana hallasz meg felole? :D

Szamomra ez irtozatosan kockazatosnak tunik, en tuti nem csinalnam, emiatt az egy miatt, amugy nagyon szeretnem, de szerintem az lesz, hogy en beszerzo-korutakra fogok ehelyett jarni es vegiglomizom Europat, mint az igazi c*gany aki valojaban vagyok, es akkor amit elhoztam, azzal mar tudok dolgozni, a keszet meg eladom a boltomban. Es akkor igy fogom potolni a kilometer-igenyemet, vagyis semmi kozze a digitalis nomadkodashoz, csak ugy mondtam, mert allitolag akkor valosulnak meg az almaink, ha jo sokszor leirjuk oket. Vagy az is lehet, hogy igy szol majd nagyot a karambol, es legalabb mindenki tud rajtam nevetni, ha tenyleg nem sikerul. :D

fhdgy 2016.08.20. 12:22:11

@Jani haverja: Akkor pontosítok: tárgyalok egy EU országbeli céggel, hogy eladom neki a programomat. Tetszik neki, ott járunk, hogy akarják is, aztán amikor kiderül, hogy bár magyar állapolgár vagyok, de albán céggel kellene nekik aláírni a szerződést, meg annak fizetni, akkor mi van??? Van erről tapasztalatod? Mi lesz a reakció? Azt mondják, hogy nem probléma vagy azt, hogy, ja így almás a dolog?

puhacica 2016.08.20. 12:39:11

@mojyo: ez erdekes, van egy magyar csalad, ok azzal foglalkoznak, hogy jarjak K-Europat es potom penzekert megveszik a regi cserepkalyhakat, amiket felujitanak, majd eladjak oket Ny-Europaban. tesom szokott nekik fuvarozni neha, egyszer volt Romaniaban valahol a tengerhez kozel egy olyan putriban, hogy az valami fantasztikus, az eladok nem tudtak irni, a szerzodesre egy x-et rajzoltak, de kezzel-labbal mutogatva vegul megkottetett a biznisz. masik tesom baratja szerint a spanyoloknal siman maggazdagodnank a felujitott trabantokbol. az uram tesoja meg regi motorokat javit fel es adja tovabb Nemetorszagba. ok, ezek helyigenyesek, de elegge mukodnek. :)

2016.08.20. 12:43:05

@mojyo:

"Egyetlen egy kerdesem van ehhez az egeszhez azokhoz, akik ezt csinaljak: hogy ok nem rettegnek attol, hogy nem fizetik ki? Hogy leadjak az anyagot, ok meg lennyuljak? Tudom, nem kell addig odaadni a teljes munkat, amig nem fizetnek ki, de ha felkeszen van mar, es ellenorzesre megmutattad az ugyfelnek, utana hallasz meg felole?"

Ebből a szempontból mi a különbség a digitális nomád meg a normális ember között? Én nem szoktam rettegni, hogy nem fizetnek ki (persze, előfordulhat), de nem ugyanaz a helyzet akkor is, ha teszemazt a 14. kerületben lakom, és minden nap a 7-es busszal járok? Mi a különbség?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.08.20. 12:46:09

Jó h írtál Th's child kíváncsi voltam a véleményedre.
Én utálom az asztalt széket, fekve szoktam fordítani hasamon laptop vagy torokules vagy hasalva. Meloban is torokulesben a széken mert nem bírom ha lóg a lábam.
Megfogtam a lényeget? :-D

2016.08.20. 12:55:22

@puhacica: jaja, enis ismerek ilyesmit, jo kis biznisz, csak nehogy kimenjenek a divatbol ezek a hipszterek, mire oda kerulok, hogy enis ezt csinaljam. :D

@Th's child: Az a kulonbseg, hogy ha te meg az ugyfel egy orszagban vagytok, akkor konnyebb behajtani a kovetelest, nem? Illetve, hogy eljohet hozzad az irodadba, es megnezheti amit csinaltal, nem kell neki elkuldeni ahhoz, hogy le tudja ellenorizni, vagyis kisebb eleve a lehetoseg a lenyulasra, nem?

llletve, az is meg nyilvan, ha a 7-es busszal jarsz, az lehet, hogy olcsobb, mintha Izlandon kene kijonni abbol a penzbol, amit kifizetnek, illetve, ha elfogy a penzed, mert sokan vesznek hulyere es nem fizetnek ki, akkor konnyebb elmenni rendes "allasba" ott, ahol anyanyelvunek szamitasz. Ilyesmikre gondoltam, hogy nagyobb kockazat, mint a nem-nomadoknal. Igy van, vagy nincs?

Csodabogár 2016.08.20. 12:57:28

@fhdgy: Mindenkinek szabad, csak meggondolandó. Különösen a betegbiztosítás oldalról.

firg_firg 2016.08.20. 12:58:28

@fhdgy: lakoautozas eu-ban? Csak tipp soha nem probaltam...

fhdgy 2016.08.20. 13:00:30

@Csodabogár: Nyugdíjasnak van betegbiztosítása! E101-es kell ( ha jól emlékszem a számára )? Ha komolyan betegnek érzem magam, irány az eslő EU-s állam!

fhdgy 2016.08.20. 13:02:34

@firg_firg: Erősen megfordult az agyacskámban, de előtte ki kellene próbálni! Délelőtt néztem a lakóautó bérleti árakat, 30 ezer/nap alatt nem nagyon van, tehát maga a teszt sem lenne olcsó!

nyuszigonosz 2016.08.20. 13:02:42

@Th's child: Ezt jó volt olvasni.
Ugyanis tényleg sok ilyen internet nomád nagyon "reklám" képeket rak fel magáról a neten, mint amit te is említettél, és igazad van, úgy nem lehet dolgozni.

@Dragonlady (Bp, Hun):

Gondolom nem nagyterjedelmü szakszövegeket fordítasz rövid határidöre hasalva vagy így. :-)

Viszont az internet nomádság egy érdekes dolog, egyszer jó lenne kipróbálni. :-)

Csodabogár 2016.08.20. 13:20:08

@fhdgy: Tudomásom szerint az csak arra szól, ha nyaralás közben kell orvos, amolyan első segély, de lehet, hogy rosszul tudom. Én nem bíznék benne egy komolyabb betegség esetén. Érdemes utána nézni, mielőtt útnak indulsz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.08.20. 13:20:22

@nyuszigonosz:
nyilván mostanság nem dolgozom napi 2-3 óránál többet.
Nyilván a szoptatás nem kompatibilis a hason fekvéssel :-)
És nyilván ha húsz perc széken ülésről is szenvedek akkor napi 8 at sem ülnék. volt iroasztalom gyerek koromban és nem használtam. A szék és az asztal volt s legrosszabb dolog az iskolában diák ként.
Van ilyen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.08.20. 13:21:41

Babzsak fotel legjobb. Meg függőágy.

2016.08.20. 13:22:57

@Dragonlady (Bp, Hun):

"Megfogtam a lényeget? :-D"

De meg ám.
Lehangolóan nagy részét töltjük az életünknek munkával, ha másért nem is, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy hogyan csináljuk. Vannak ezek a felmérések mindig, hogy mit keresnek az emberek egy munkahelyen, és hál' istennek tolódik el a világ abba az irányba, hogy a munkakörnyezet az legyen oké, meg a főnök se legyen seggfej meg ilyesmik. Hogy most húszezer forinttal többet keresek-e, az a lőtéri kutyát nem érdekli.

Jártam elképesztő vacak munkahelyeken (szerencsére csak diákmunkában), meg volt olyan melóhelyem, ahol nem jöttem ki a közvetlen kollégámmal, ami ugye nem para, kiguruljuk, csak hát ott ülsz vele napi 9 órát, vagyis több időt töltesz vele, mint a mindenkori csajoddal/gyerekeddel/családoddal. Fogalmam sincs, emberek minek ragadnak bele ilyen munkákba, és akármennyire is first world problem, én a büdös életben nem csinálom ezt többet.

De oké, elkalandoztam.
Igen, fekve én is szoktam dolgozni, az első évet Thaiföldön egy olyan szálláson húztam le, ahol nem volt asztal meg szék (hazudok, mert volt, de olyan pici volt, hogy fizikailag nem volt hely a combomnak az asztallap meg a szék között. thaiok, eh?), és ott én is az ágyon törökülés/fekvés csodakombót váltogattam. Elég is lett belőle.:)

Az megvan, hogy pl. japánban mindig hirdetik, hogy ez meg az a szállás ún. "japanese style", ami azt jelenti, hogy tatami van bent meg egy 10 centi magas asztal, ami semmi másra nem jó, mint hogy az ember orra bukjon benne, amikor beszakézva tántorog és az életét siratja? Na és bmeg, "japanese style", azt úgy mondják európai nyelven, hogy bútorozatlan. False advertising at its best, kedves barátaim.

A mostani helyünkre egy vasárnap érkeztünk, és már kedden elbuszoztunk szépen az ikeába, és vettünk íróasztalt meg széket. Ott fogjuk hagyni valószínűleg, ha eljövünk, szóval nettó pénzkidobás, de ez van. Egyébként az ilyen ikea szarok mindig tönkre is mennek alattam baromi gyorsan, amilyen rohadt egy disznó vagyok. Röff. Hork.

2016.08.20. 13:26:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Megfogtad! :D En allni szoktam amugy, nekem a lakasban nincs is iroasztalom, hanem polcon van a gep es igy pont jo magassag :) Ha elfaradok, vagy irodaban kell lenni, akkor viszont detto, torokules, vagy (ez nyilvan csak itthon) hasonfekves :D Egyetertek amugy az iskolaval is, asztal-szek kombo nem volt sose jo, munkahelyen ense birom ha csak ugy log a lab, nem tudom miert amugy, de kenyelmetlen.

2016.08.20. 13:29:02

@mojyo: " nincs is iroasztalom", de igazabol van, csak taroloszekrenynek hasznalom, varrogepnek, stb, ahhoz muszaj ulni de laptopozashoz nem jo magassag, kenyelmetlen.

2016.08.20. 13:37:58

@mojyo:

"Igy van, vagy nincs?"

Nem tudom, nem ilyen a melóm. Nincsenek nagy, több száz munkaórás projektjeim, hogy aztán egyszercsak valaki lenyúlja, és ott álljak a tökömmel a kezemben.

Ami pedig az izland témát illeti, okosok szerint kell, hogy legyen valamennyi félretett pénze az embernek. Érhet baleset például, a csajomnak fordult ki a könyöke a múltkor, hát, utána lassabban ment a gépelés, de gondolom, porfogókat gyártani is nehézkesebb.

Változó, hogy mikor mennyi pénzem van, megint csak az okosok szerint 6 hónapnyi, de inkább 1 évnyi tartaléka legyen az embernek mindig, na, annyi például nekem sosincs, de 2-3 hónapnyi szokott lenni. És gyakran kifizetem a szállást előre, teszem azt 4 hónapra, és máris kisebb a stressz.

Digitális nomádnak lenni ijesztő élmény, nem vigyáz rád senki, nincs hova fordulni, úh tök mindegy, hogy ki vagy és mit csinálsz, ne indulj neki úgy, hogy nincs 2-3 hónapnyi tartalékod.

És ne menj Izlandra se szerintem (meg norvégiába, meg a húsvét-szigetre). Nyaralni tök oké, de ott lakni stresszt okoz. Az utóbbi években itt dekkolunk európában, és kifejezetten kellemetlen, hogy egyes helyeken az alsó középosztály legaljára vagy kénytelen pozícionálni magad, és például Párizsban láttam olyan kéregető embert (de szingapúrban is), aki lényegesen jobban öltözött volt, mint én. Kedvem lett volna visszakérdezni, hogy barátom, nézz végig rajtam, tényleg tőlem kérsz pénzt?

Izland egyébként nagy kedvencem, mindig mutogatom a csajomnak, meg persze tervezgetem, hogy ha végre rábólint a lakókocsizásra, szépen átkompolunk norvégia felől, és én leszek ott a legnagyobb király. De az az igazság, hogy még ha lenne is rá elég pénzünk, nem erre költenénk, mert nincs értelme.

Fél év izlandból tuti kijön 3 év thaiföld/kambodzsa/indonézia, és persze, izland szuper, de nem 6-szor olyan jó, mint dk-ázsia. Már szerintem.

2016.08.20. 14:06:47

@Th's child: Aha, ertem, gondolom, hogy amit csinalsz, az nem olyan, mint az enyem, igazibol viszont nem nagyon porfokat gyartok, vagyis velem sajnos siman megtortenhet, hogy lenyuljak a munkat, ilyen meg munkahelyen dolgozva is siman elofordul, ugy ertem, az ugyfelek ezt "rendes" valalkozassal is siman megcsinaljak, akkor kepzelj el egy ilyen kislaptopos egyeni vallakozot :D Lehet, hogy ez irracionalis felelem, de ez tokre visszatart az internetnomadkodastol, meg az is, hogy fogalmam sincs, hogyan talalnek en egyaltalan ugyfeleket, ez meg nem internetnomadkodva is baromi nehez :D

Es raadasul, ahogy irod, tartalek is kell hozza, nekem ez mar eleve kivan esve, ugy ertem, a felretett penzt tenyleg nagyon ijeszto volna szamomra igy felelni bizonyos ures honapokra, es akkor mi van, ha meg utana megint nem lesz fizeto ugyfel, a tartalek viszont elszall (mindegy, hogy fel ev alatt itt, vagy 3 ev alatt ott), szoval ja, nem nekem valo dolog ez. :D

Szoval, fent emlitett okokbol mivel ezt en csak nagyon elmeletben tudnam csinalni, a valo eletben soha, az Izland is csak egy pelda volt, de kedves vagy, hogy tanacsot is adtal,de en tenyleg csak ugy mondtam egy helyet, amit szeretek, es hiresen nagyon draga, hogy erzekeltessem, hogy mi lehet ebben szamomra a para. :)

Buchhalter 2016.08.20. 14:09:23

@Th's child: tetszik a komented. Nekem is kicsit rózsaszín maszlagnak tűnt a cikk.Belenéztem a honlapjukba: parasztvakításnak kiváló.A másik: fősulin volt olyan tantárgyunk,hogy a Gazdaságtan története.A tanár állati jó fej volt.Még ő mondta,hogy ha valaki könyvben leírja ,vagy reklámozza a tuti meggazdagodás receptjét azonnal kezdjünk arra gyanakodni,hogy pont ebből szeretne meggazdagodni a sok hiszékeny kárára.Ha bejön nekem egy ötlet azt nem verem nagy dobra hanem kihozom magamnak belőle a legtöbbet a leghosszabb távon.

M. Péter 2016.08.20. 14:12:46

@fhdgy: E101 a riboflavin (élelmiszerszínezék) jele, az egészségügyi kártya EHIC már régóta.
Az EHIC-hez EGT-n belüli vagy svájci állandó lakhely kell.
Az EHIC nem fedezi azt, ha valaki pont az egészségügy ellátás igénybevétele céljából utazik valahova.
Betegen nem biztos hogy olyan állapotban leszel, hogy utazni is tudjál, vagy lehet, hogy nem lesz időd rá.

2016.08.20. 14:17:02

@M. Péter: "Az EHIC nem fedezi azt, ha valaki pont az egészségügy ellátás igénybevétele céljából utazik valahova."

Es ezt hogyan lehet ellenorizni? Mi van, ha valaki csaladot latogatni ment vissza Magyarorszagra, es hogyhogy, hogyhogynem, pont akkorra volt idopont a fogasznal? :D

2016.08.20. 14:18:01

@mojyo: Ugy ertem, maganorvoshoz. TAJ szam nincs, akkor van EHIC. Ezt ki mondja meg, hogy direkte kezelesre utazott haza, vagy ugy jott csupan ki a lepes? Vagy ha fizet, es nem allami ellatasban reszesul, akkor okes?

vándor madár 2016.08.20. 14:25:53

@fhdgy: Én valahol olvastam egy cikket egy srácról vagy sráctól, már nem emlékszek, aki így élt. Mindig csak addig maradt valahol, amig nem lett adóköteles, úgyhogy lehet benne valami. Böngészd át a netet németül néhány címszóval.

A betegbiztosítást nem tudod ilyen egyszerűen elintézni, ahogy írtad, mert történhet veled hirtelen is valami, pl. baleset, infarktus, amikor nem áll módodban sehova sem menni, hanem örülhetsz, ha túléled. De lehet, hogy Albániában pl. annyira olcsó az eü. ellátás, hogy zsebből kifizeted. Mit mondanak erről az ottaniak? És egyáltalán milyen az eü ellátás színvonala? Azon kívül elképzelhető, hogy még az ilyen EUn kívüli számbajövő szegény országok is betegbiztosításhoz kötik a tartózkodási engedélyt, már ha azt egyáltalán kapsz.

De azt mondja meg nekem már valaki, hogy honnan szerzi a megrendeléseket??? Vagy csak úgy ír egy valamilyen akármilyen programot, oszt megpróbálja valahol elsózni? De ahhoz is ismeretség kell.

2016.08.20. 14:33:13

@vándor madár: "De azt mondja meg nekem már valaki, hogy honnan szerzi a megrendeléseket???"

Ezt en is nagyon szeretnem tudni amugy.

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 14:40:37

@mojyo:
Az EHIC sürgősségi ellátásra jó, fizetni a kartyat kiallito orszsg eg.biztosítója fog az ellátást végző ország eg.biztositojanak.
Tervezhető beavatkozasok (pkd mandulamutet) esetén oda kell menni, ahol jogosultságot szerzett az illeto az eu-i ellátásra.
Kiskapu: egyedul az orvos kompetenciaja eldonteni azt, hogy mi a sürgős, ha tehát a doki azt mondja /írja le, hogy a panaszokkal jelentkezo beteg állapota azonnali (=sürgős, nem halasztható) ellatast/beavatkozast igényelt, akkor az ugy is van..
Fogászati ellátás Mi-on: csak a foghúzás ingyenes, illetve az ezzel kapcsolatos dolgok (pld szájsebészéti *darabolások*), tehát itt az EHIC nem játszik. Pótlások, korona, stbstb mibd fizetős, tehat nyugodtan lehet időpontod elore a fogdokihoz, mindenképpen te fizetsz.

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 14:45:22

@mojyo:
Fizetős (magán) szakrendelesen/dokinal nem kell ehic, csak az *ingyenes*=államinál.

2016.08.20. 14:46:32

@macamuca [IHUN]: En ezt ertem, viszont a fogaszhoz, illetve egyeb maganorvoshoz is kell normalis esetben TAJ kartya, mert peldaul gyogyszert csak erre lehet kivaltani. Szam nelkul idopontot se lehet kerni. Ehelyett szoktam neki bemutatni az EHIC kartyat, eddig meg senki se szolt, hogy nem kene. :D Persze en fizetek mindenert. Ez most akkor szabalyos, vagy sem?

M. Péter 2016.08.20. 15:07:17

@mojyo:Nem mindig egyértelmű, de nem sürgős műtétet nem fognak EHIC-re elvégezni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.20. 15:16:41

@mojyo: ezt nem értem... privát fogásznál fizettem, kártyát nem kért. Se TAJ-t, se mást... Anno nőgyógyász sem. Bp. EHIC-et sürgösségire használtuk volna de sosem volt rá szükség... s mivel az itteni "TAJ" -számunk eggyel több számjegyű, mint a magyar, ezért komoly gondom volt, amikor kórházi szakrendelésre mentem...

2016.08.20. 15:49:56

@kisrumpf: Az enyem kert kartyat, azt mondta, ha kell gyogyszer (pl fajdalomcsillapito foghuzas utan v akarmi), akkor azt nem irhat fel mashogy, csak magyar TAJ-ra, neki meg az EHIC se volt jo, jobb hijan megadtuk anyamet, de szerencsere nem kellett vegul semmit se kivaltani. Masik, szinten maganorvos elfogadta az EHIC-et, de neki is kellett "valami szam". Mindekinek, mindent fizettem, tehat valami adminisztracios oka lehet, nem anyagi.

Csodabogár 2016.08.20. 15:52:53

@mojyo: Ha nyugdíjas, mint írta, akkor van TAJ száma és csak a nyaralásra érvényes kártyát tudja kiváltani. De lehet, hogy tévedek.

Csodabogár 2016.08.20. 15:56:21

@macamuca [IHUN]: Ebben csak az a baj, hogy ha mondjuk a kiállító ország Magyarország, akkor csak annyit fizetnek, amennyit itthon is fizetnek a kórháznak vagy orvosnak. Ez pedig messze alacsonyabb mint bármelyik nyugati országban. Amennyiért itthon kiveszik a manduládat, annyiért Svájcban esetleg belenéznek a szádba.

adg 2016.08.20. 16:00:37

@mojyo: szerintem ugy kell erteni, ha jol tudom, hogy ha kell a gyogyszer _tb tamogatassal_, akkor kell a tb szam. Teljes aron felirhatja anelkul is, mint ahogy felirhatna egy kenyainak is pl., akinek nincs se tb se ehic kartaja, se semmilyen unios marhasaga. Nem?

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 16:01:07

@mojyo:
A kartya (illetve az eü-i azonosító szam akkor kell, ha a doki az (is......) ker penzt a ténykedéséért..., magyarán, szamkst nxujt e az OEP-nek. Merthogy XY (=azonosító szám) paciensen z+k+t kodjelu beavatkozást végzett el, az annyi, mint C összeg. OEP fizet, adott esetben tovább hárítva az összeget az ehic-et kiállító orszag eg.biztositojanak, doki meg duplán kap penzt : tőled +az eg.biztosítótól...
Halkan kérdem: számlát szoktál kapni?, tételesét, pontos megnevezésekkel . Tippem: nem.....
Konkrét sajat tapasztalatom fogdokinal: tételes!!! számla, afa-val/mindennel, akkor még érvényes taj-számomra nem volt kíváncsi , csak az állapotomra, meg a kérésemre. Maszek nőgyógyász szintén...

Csodabogár 2016.08.20. 16:02:02

@mojyo: Nem kell TAJ kártya. Vannak magánklinikák, ahol TAJ kártyával valamennyivel mérsékelik az árat. Ezekből nem sok van, mert az OEP már rég nem hajlandó senkivel ilyen szerződést kötni. Viszont gyógyszert is fel lehet írni TAJ kártya nélkül csak akkor nincs rajta támogatás. Persze amugy sincs mindenen támogatás és hogy min mennyi van azt nem tudom. Sima fájdalomcsillapítón biztos nincs.

Csodabogár 2016.08.20. 16:07:53

@macamuca [IHUN]: Én mindig magán orvoshoz járok és természetesen mindig kapok számlát. Végül is nekem magán biztosításom van, ahova be kell nyujtanom a számlát amit kifizettem. Kérnem se kell, mert ahova én járok, ott ez természetes sőt angol nyelven is kinyomtatnak egyet, mert úgy kérem.

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 16:09:42

@Csodabogár:
???
Ez miért is baj? Mármint ha Mo-on X beavatkozás/ellátás ára Y összeg, ÉS a beavatkozást Mo-on végezték (marpedig ott, illetve bármelyik eu-s ország eseteben ugyanez a logika) az ehic kartya tulajdonosán, akkor a magyar OEP az ő költségét =X összeget fogja áthárítani (kérni) a kártyát kibocsátó ország eg.biztosítójától.
Miért kérne más összeget/többet??? Csak saját arlistaja/koltsege megtérítését kérheti és azt is kéri.
Ez miert baj?? Es kinek?

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 16:11:19

@macamuca [IHUN]:
Jav.: , ha a doki az OEP-tol (is.....) kér pénzt.

2016.08.20. 16:11:42

@macamuca [IHUN]: Igen, kapok szamlat, eddig mindig volt. :) Ettol fuggetlenul keri a kartyat. Es nem, @Csodabogár: @adg: valoszinuleg nem TB tamogatott gyogyszert irna fel egy fogorvosi beavatkozas utan, ettol fuggetlenul, kellett nekik a kartya, az egyik elfogadta az EHIC-et, a masik azt is kerte, meg egy magyar TAJ szamot is. Nem ismerem a rendszert, nem tudom, kifizeti-e oket az OEP, vagy sem, vagy ez hogyan mukodik, de nem olyan fontos igazabol, ugy erzem, kar volt megszolalnom, jobb lett volna az internetnomadsagrol beszelgetni meg. :D

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 16:14:27

@Csodabogár:
Pontosan, taj-szam akkir kell a recepthez, ha alkamilag amogatott árú gyógyszert akar felírni. Pontosabvan ha a kiens jogosult támogatásra. Ha nem, kkor szám nélkül teljes arat fog fizetni a patikában, de receptet megkaphatja.

adg 2016.08.20. 16:18:46

@mojyo: antibiotikum, fajdalomcsillapito, stb lehet tb tamogatott. Es mit kezdenek egy eu-n kivuli pacienssel? Kirugjqk, vagy elkuldik kezeles elott tb szamot csinaltatni? :)
Remelem, nem miattam erzed ugy, hogy kar volt megszolalnod, mert akkor nekem volt kar inkabb. :D

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 16:22:13

@mojyo:
Aztán honnan akasszon le magyar taj-szamot minden!!! kliens?
Ha jóindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy finoman szólva nincs tisztában a rendszerrel/annak működésével.
Ha élek a gyanúval...., akkor meg nagyon is tisztában van mindennel, ismeri és használja!!! a kiskapukat... Hogy ezzel a kliensnek okoz némi kellemetlenséget (=kerítsen magyar taj-számot), nos, izé, arra tojik. Fő a bevétel és duplán jobb, mint szimplán....
Ettől még lehet szuper szakember, de hogy adminisztratív vonalon nem tiszta, az hótziher, hidd el ;)

2016.08.20. 16:37:39

@adg: Nem miattad, hanem, hogy ekkora ertelmezesi vitatkozas lett ebbol, mikozben ugye, nekem igy volt, masnak meg ugy, ki tudja, honnan irogatunk, es hany eve voltak mar ezek a sztorik, szoval ki tudja azt ebbol, vagy egyaltalan, egy internetes vadidegen emlekeket, es felinformaciokat tartalmazo zavaros fogalmazasabol eldonteni, hogy melyik a "helyes" valasz? Tenyleg nem kellett volna beleszolnom...

@macamuca [IHUN]: Szerintem egy Magyarorszagon mukodo maganorvosi praxistol egyaltalan nem meglepo elvaras, hogy a pacienseik rendelkezzenek magyarorszagi TAJ szammal, ebbol szerintem nincs ra okod, hogy "hotziherul" meg legyel rola gyozodve, hogy o nem ismeri a rendszert, vagy plane direkte csal, de mindegy. En rahagyom, neki kellett szam, nekem meg volt, szerintem hanyagoljuk a kerdest....

M. Péter 2016.08.20. 17:03:14

@mojyo: Egy Mo.-n tartózkodó külföldi, akinek nincs taj-száma, pl. hazalátogató amerikai rokon, üzleti úton levő koreai üzletember, miért ne mehetne magánorovoshoz?

vándor madár 2016.08.20. 17:15:42

@mojyo: "En ezt ertem, viszont a fogaszhoz, illetve egyeb maganorvoshoz is kell normalis esetben TAJ kartya, mert peldaul gyogyszert csak erre lehet kivaltani."

Nem esetleg OEP által támogatott gyógyszert? Ez alapján a Mo-n élő külföldi betegek nem jutnának Mo-n gyógyszerhez, mert nincs TAJ-számuk. Én járok Mo-n privát fogorvoshoz, de ott még soha nem kértek TAJ-kártyát, igaz gyógyszert sem írnak fel. Egyszer volt fájdalomcsillapítóra szükségem, azt odaadták a kezembe. Még tüdőszűrőre is szoktam járni, ott mindig sz@rakodnak, ha tudsz magyarul, pedig előre szólok, hogy kifizetem, ha kell, ha nem, mert nekem nem ér meg annyit a bénáskodásuk. Én azt vettem észre, hogy ha nem a magyar TAJ számot ütik be, akkor komplikáltabb a computerprogramjuk, amihez nem igazán értenek és egymást kérdezgetik, hogy akkor most mit kell megnyomni meg hogy is van?

2016.08.20. 17:17:53

@M. Péter: Mehetne, de a maganorvos meg miert ne utasithatna vissza?

2016.08.20. 17:21:00

@vándor madár: Lehet, hogy a tamogatott gyogyszer miatt volt erre szukseg, nem tudom, nem kellett vegul semmit se kivaltani, szoval nem tudom. Amugy nekem nem volt meg soha szarakodas EHIC kartyaval, az en dokimnal volt neki kulon rubrika a rendszereben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.20. 18:24:49

A szavazók fel vannak háborodva, hogy ennyibe kerül a minőségi kiszolgálás, már otthon is.

Üzenném haza: srácok, ha azt akarjátok, hogy emelkedjenek otthon a bérek, az okés, de az ezt is magával fogja hozni.Nem lehet egyik a másik nélkül...

velvet.hu/balaton/2016/08/20/amit_ezen_a_kepen_lat_4000_ft-ba_kerul/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.20. 18:29:01

@geegee: ez itt nyugat-európában lenne mondjuk tizenpár euró, ez pics@füst, az ember szeme meg sem rebben.Sajnos vagy az van, hogy olcsó minden, és akkor a bérek is a kutyaf@sza-kategóriában vannak; vagy pedig drágulunk, de akkor a mérleg mindkét oldalán.Szerintem jobb ez az utóbbi, bár én is néha még prüszkölök az itteni szolgáltatási árakon.De egyre kevésbé.

M. Péter 2016.08.20. 18:55:39

@mojyo: Megteheti, csak a logikáját nem értem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.20. 19:17:50

@firg_firg: Jaja, olvastam, egész jól haladnak otthon a dolgok...

Csodabogár 2016.08.20. 19:45:43

@vándor madár: Pont a fogorvosoknak rengeteg külföldi paciensük van. Van igazi fogorvosi turizmus is. De tőlem mint magyartól se kért fogorvos még soha TAJ kártyát.

Csodabogár 2016.08.20. 19:48:42

@vándor madár: Menjél egy magánklinára és ne az állami tüdőszűröhöz. Nem lesz semmi bénázás, legfeljebb sokkal többet fogsz fizetni mint az államiban.
Igazi SZTK rendeléseken jobb nem komplikálni a dolgot. Ha nincs taj kártya tényleg privát helyre kell menni.

Anasztázia30 (törölt) 2016.08.20. 20:13:15

@mojyo: hogyan lehet hason fekve gépelni?

aati 2016.08.20. 20:13:32

@mojyo @vándor madár
"De azt mondja meg nekem már valaki, hogy honnan szerzi a megrendeléseket???"

Vannak ilyen oldalak, pl. a freelancer.com vagy upwork.com, szóval például ezeken. Ezek részben megoldást nyújtanak mojyo attól való félelmére is, hogy esetleg nem fizetne a kliens :) Ugyanis közvetítőként működnek, a megrendelő előbb letétbe helyezi náluk a pénzt, majd mikor mindkét fél jelzi, hogy minden rendben ment a munkával, akkor a site kifizet téged (persze levonja a maga százalékát).

macamuca [IHUN] 2016.08.20. 20:14:39

@firg_firg:
"apró" kiegészítés a nemkicsit megtévesztő címhez: nem pénztárost, hanem FŐpénztárost keresnek ennyi fizuval.
Picit nagyon nem mindegy a munkakör, felelősség, etc. tekintetében...

Mme Seldon 2016.08.20. 21:05:00

Érdekes dolog ez a digitális nomádkodás, de nyilván csak bizonyos foglalkozások űzhetők így. (Az orvoslás igen korlátozottan - azért nem mondom, hogy egyáltalán nem, mert létezik pl. teleradiológia és robotsebészet, nem is olyan rég ügyeletben Guadaloupe-ról kaptam öt perc alatt CT-leletet).

SzZoole 2016.08.20. 22:09:30

Ma Augusztus 20. van/volt.
Mind magyarok vagyunk,illet volna meg emlekezni rola.
Otthon elok,szep volt a tuzijatek?

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.08.20. 22:27:15

Erdekes ez a digi-nomad tema. A legtobb ilyen tupisu honlap/blog olyannak probalja lefesteni, mintha hatiszakos utazas kozben dolgozna az ember, es bar nem ketlem, vannak, akiknek tenyleg igy mukodik, a nagy tobbseg nem igy el.

Sokkal inkabb ugy kepzelheto el, hogy normal tavmunkat vegez az ember, csak kozben 2-5 havonta koltozik. Ez nagyjabol annyira vicces, mint amilyennek hangzik. Aki komolyan dolgozik, az ugy is bele fog tolni heti 30-40 orat _minimum_, innentol kezdve az aktualis tartozkodasi helyen kivul masban nem nagyon kulonbozik a szimpla otthon dolgozastol. Altalaban az ember ugyis berel valamit, amibol nem tud veszteseg nelkul azonnal kiugrani, ha kell/akar, ugyanugy nincs ideje mindenre, amire szeretne (vagy ehenhal/kibaltazzak). Pluszban erre jon az idegen kornyezet, a tudat, hogy minden csak atmeneti (aki lehuzott par evet kulonboz temp szerzodesekkel cegeknel, az nagyjabol hasonloan nyomaszto), stb.

Nehany (szerintem) fontos adalek a nomadkodashoz, amugy ossze-vissza:
- nagyon gondolkozz el, hogy kivel kezdesz bele. Ketten konyebb, amig mukodik - egyedul biztosabb. Gyakorlatilag az osszes pozitivum es negativum sokszorosara nagyitodik mindket esetben.
- az eu biztositas nem opcionalis. En az utobbi 10 ev jo reszet biztositatlanul toltottem (utazas + munka itt-ott). Tavaly belefutottam egy _nem sulyos_ szituacioba, amikor baromira orultem volna, ha van valami. Osszessegeben meg mindig elore vagyok 10 ev biztositasi dijahoz kepest, de amikor kozoltek velem, hogy biztositas nelkul vagy lepakolok sokezer dollart kp-ban (a vizsgalati/ellatasi dij sokszorosat), mielott hozzamernek, csak mert "mi-van-ha", akkor elgondolkodtam.
- kp tartalek. Szerintem EU-n/Amerikan/OZ-NZ-n kivul butasag honapokban gondolkodni. Abszolut osszeg, ami azonnal mozgosithato. Minimalisan $2-3k azonnali problema-elharitasra, $1k egy jegyre haza es meg egy ezres meglhetesi koltsegekre (ossz $5k). Ezt ugy, hogy az embernek van eu biztositasa egy jo nevu ceggel.
- ceg es szamlazas. Mivel midenfele el az ember, ezert erdemes optimalizalni, amennyire lehet. Szamlat nyitni a cegnek valahol sokkal nezebb, mint veget csinalni. Szerintem megeri optimalizalni, de vegig kell gondolni, hogy annak a koltsegeit valaki ki akarja-e vagy tudja-e gazdalkodni.
- mennyibe kerul havonta? Jo par orszagban szerzett tapasztalat alapjan en a lakbert ~$5-600 korul altalanositanam (van, ahol kevesebb, van, ahol tobb, persze + igenyek), kajara egy fore en $10/nappal szamolok (cserebe sokat fozok), ez a legalapvetobb minimum. Van, ahol ennel sokkal kevesebbol is ki lehet jonni, van ahol meg kasristolva sem. Ha az ember videkre/kissebb varosokba megy, vagy kevesbe frekventalt partokra, akkor dramaian tud esni a megelhetes koltsege. Cserebe el kell gondolkodni, hogy mennyire zavar mondjuk a 3 naponta fel napos aramszunet vagy a ket hetig akadozva mukodo, betarcsazos modem sebesseget hozo internet.
- Lakhatashoz meg annyit tennek hozza, hogy szerintem borzaszto fontos a tobb legteru lakas berlese. Azt ertem ez alatt, hogy ne a legolcsobb studiot vegye ki az ember, legangyobb hibak egyike. Az nem baj, ha a lakas kicsi, de legyenek benne egymastol elkulonitheto helysegek, legfontosabban egy olyan, ahol az ember nem dogozik. Ennek hianya (egyebkent mezei tavmunkaban is) egyenes es gyors uton vezet a megzuhanashoz/besokallashoz.

Mindezek utan felmerulhet a kerdes, hogy miert jo ez barkinek is. Elsosorban stimulalo, muszaj nyilnia az embernek, kulonsben semmi ertelme nincs. Masodsorban megiscsak itt-ott jar az ember, peldaul egy negynapos unnep alkalmaval (vagy eygszeruen "ma nem dolgozom" napokat tartva) nem mindegy, hogy a Kekesre tudok felcaplatni, vagy Machu Pichura. Nem mindegy, hogy Bp-rol Londonorszagba/Parizsba repulok ket orat, vagy Hanoibol Hong Kongba. Hogy reggel felkeles utan a budai heygeket latom, vagy a Himalaja hofodte, 3 km-nyit kiallo csucsait. Hogy este a Tisza-parton etetem magam a szunyogokkal, vagy ugyanezt egy korallzatonyon setalva csinalom valami tropusi szigeten.

Es vegul a legfontosabb, min kellene minden digitalis nomadnak dolgoznia, sokkal jobban, mint egy atlagembernek: passziv jovedelem. Az eletmod amugy is akarva-akaratlanul az adooptimalizalas fele mozdit el, a megelhetesi koltsegek kis odafigyelessel kordaban tarthatoak, 25 ev felett botorsag ezeket az eveket elpazarolni. Nem azt mondom, hogy pikk-pakk, de az itthoni/otthoni mokuskerekhez kepest relative gyorsan osszeszedheto annyi, amivel el lehet kezdeni befektetni, ceget csinalni, vagy egyszeruen tozsden jatszani.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.08.20. 22:27:20

Mellozhetnenk ezt moderalosdit legyszives? Koszonom!

Mme Seldon 2016.08.20. 22:40:57

@KennyOMG: Nagyon érdekes plusz szempontokat adtál, köszönjük. Esetleg kifejthetnéd egy posztban is? (Nem, ben én vagyok HA!)
Az is látható, hogy ezt egyedül/párban lehet űzni, de egy-két-három gyerekkel- nagymamával-helyhez ragaszkodó macskával már biztos nagyon nehézkes 3-4 havonta cókmokolni, költözni, iskoláztatni...

Mme Seldon 2016.08.20. 22:44:18

Off: Az iskoláztatásról jut eszembe, hogy voltam olyan hülye és írtam egy emailt a körzet szerint illetékes budapesti iskolának, hogy a lányaim Franciaországban kezdik meg az első osztályt, kell-e ezt feléjük igazolni?
Ezt a választ kaptam:
Tájékoztatom, hogy a tankötelezettségi törvény értelmében tanköteles korú gyermekeit 2016. áprilisában be kellett volna íratni az iskolába. Kérem, hogy ezt haladéktalanul tegye meg az intézmény tanulói ügyekért felelős iskolatitkáránál. Ezt követően kérelmezheti gyermekei tanulói jogviszonyának szüneteltetését a 2016/17. tanévre (ezt a kérelmet hosszabb külföldi tartózkodás esetén tanévente meg kell ismételni).
WTF? Csak én nem értek magyarul?

nyuszigonosz 2016.08.20. 22:56:14

@KennyOMG: Ez tetszett. Mert szerintem is valahogy így van ez. ( és föleg nem a strandon hasalva dolgozik az ember internet nomádként sem)

2016.08.20. 23:26:35

@KennyOMG:

Szuper komment.

Hadd kérdezzek, nem kötekedésből, hanem mert én is így élek, és legyünk egy lapon.

"EU-n/Amerikan/OZ-NZ-n kivul butasag honapokban gondolkodni."

Miért? Elég önkényesnek tűnik (még nem éltem az usában, sem oz-nz-ben), mi a különbség ebből szempontból pl. dk-ázsia és franciaország között?

"Jo par orszagban szerzett tapasztalat alapjan en a lakbert ~$5-600 korul altalanositanam (van, ahol kevesebb, van, ahol tobb, persze + igenyek), kajara egy fore en $10/nappal szamolok (cserebe sokat fozok), ez a legalapvetobb minimum. "

Szabad tudni, hogy eddig hol éltél?
Abból kiindulva, hogy $5k megtakarítást gondolnál minimálisnak, drága helyek lehetnek, és míg az 5-600 szállásra egybeesik a tapasztalataimmal, a napi 10 dodó kajára kevésnek tűnik. Oké, én elég sok alkoholt iszom, az eltolja a költségeket.

De mondom, szuper komment, kár, hogy nem bukkant elő több ilyen hazátlan alak. :)

adg 2016.08.21. 02:05:23

@Mme Seldon: van meg allando lakcimetek magyarorszagon?

Mi annak idejen az iskolaban csak szoltunk, hogy a gyerekek (a ket nagyobb) nem jonnek tobbet. Ez szeptemberben volt, oktober vegeig jartak suliba, november elejen koltoztunk. A ket kicsinel meg az oviban szoltunk szinten. A fiam kovetkezo evben suliba ment volna, nem jeleztuk sehol senkinek a fentieken tul, hogy nem megy.
A felesegem még irt egy levelet az onkormanyzatra, valami oktatasert felelos okosnak, es taiekoztatta, hogy a ket iskolaskoru nem fog tovabb jarni magyarorszagon suliba. Ennyi volt.
Nem kerestek oket azota sem.
Mivel a tieitek rendesen jarnak (fognak jarni) suliba fr oban, en simen letojnam a tovabbi magyarorszagi ugyintezest. Esetleg kuldenek nekik nagy josagom jelekent egy igazolast a fr iskolabol, hogy oda jarnak, aztan jo napot. De inkabb azt sem, oldjak meg ok, nem adnek nekik tul sok konkretumot, meg megtalalnak. :)
Aztan ha megis megtalalnak, akkor tudod igazolni ugy is, hogy minden rendben, a gyerek csak elt jogaval, es szabadon aramlott az union belul. :)

Raadasul a mi idonkben meg az a gyamhatosagi okorkodes is elvileg ervenyben volt, hogy toluk kellett volna engedely a gyerekek kulfoldre koltozesehez, meg kornyezeti tanulmany, meg mittudomen. Na ezt magasrol ejtettuk.

adg 2016.08.21. 02:10:36

@Mme Seldon: ja, azt kifelejtettem, hogy a mai napig nem jelentkeztunk ki az orszagbol, es van allando lakhelyunk otthon. Igaz, regen mas lakik mar ott. Ugyanis egyszeruen nem engedtek kijelentkezni az allando lakhelyrol, csak ha egy masik allandora jelentkezek be. Olyan meg nem volt, tobb idonk szinten nem volt ezzel bohockodni, szoval nem erdekelt tovabb a dolog.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.08.21. 04:52:01

@Mme Seldon: Gyerekkel szerintem max addig lehet, amig nem iskolakoru, de addig is... Fene sem tudja, mennyire traumatikus neki, ha folyamatosan kiszakad abbol a kornyezetbol, amibe eppen beleszokna. Biztos a gyerek termeszetetol is fugg.

@Th's child: EU/USA/Kanada.. Ehh, elso vilag, na. A kulonbseg az arakban van. Ha NY-ban szakad rad az eg, akkor $5k nem sok mindenre eleg (egy havi lakber + megelhetes talan?), Aucklandban egy picit tovabb tudsz nyujtozkodni, europai arakat mindeki ismeri, stb. Itt erdemesebb tenyleg ugy gondolkozni, hogy vagy x honapra elore tartalekolni, ha szarban a haza, vagy gyorsan kivitelezheto exit tervvel rendelkezni.

A vilag tobbi reszen szerintem jobb abszolutumokban gondolkozni, ennyi kp legyen nalam, ha barmire (orvos, ugyved, kenopenz, akarmi!) kell, legyen egy kartyam, ami mogott van annyi penz, amibol kihuzok a repterre, es felulok az eslo (nagyjabol) hazafele tarto gepre, es mindezektol fuggetlenul ne haljak ehen, ha mondjuk egy-ket honapig nincs bevetelem.

Elni eddig Europaban itt-ott, Malajzia, Thaifold, Indonezia, Argentina, Chile (konkretan a fovarosok + Bali). Szivesen idevennem meg az USA-t is, mert bar anno ceges kikuldetes volt, hotelben, megis voltam annyi ideig, ami mar minimalisan belecsuszhatna a listara. :) Illetve Indaban mar majdnem egy evet toltottem par etapban, bar csak utazva. Tervben van Ormenyorszag mar 3 eve, iden sem megyek, Medellin, illetve Fokvaros, bar ott nem ervenyes az elozoekben irt budzse, mar csak a biztonsagi megfontolasok miatt sem.

Kaja: nem alkoholizalok (magamban), nem dohanyzok. Nyilvan a karos szenvedelyeket tessenek pluszban szamolni. :)

@nyuszigonosz: Biztos vagyok benne, hogy leteznek pl programozok, akik meg tudjak csinalni, de 99%-a a diginomadoknak a kozeleben sincs. Foleg a klasszikus SEO-rabszolgak meg copywriterek.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.08.21. 05:13:21

@Th's child: "Ami a pénzt illeti, több ilyen blog olvasgatása és a saját élményeim alapján nekem úgy tűnik, hogy a gondtalan élethez kábé 800k huf kell havonta, az 1 milla az jobb, 4-500k alatt meg komoly kompromisszumokat kell kötni."

Szerintem a 800k huf az tulzas, ket fore 1500€ mar kozel kenyelmes Azsiaban vagy D-Amerikaban. Fenyuzni nem fognak belole, de egy europai szemmel atlagszinvonalnak tartott eletet fent lehet tartani. Egyedulallonak talan 1000€ korul mondanam, de mindket esetben nyomaszto lehet, hogy majdnem fizetestol fizetesig elnek gyakoraltilag.

A digitalis nomadkodas egy masik nagy elonye, hogy simitja az orszagok kozti kulnonbsegeket. Felteve, hogy nem Megyo-szintu angollal (vagy Matteo Renzi-szinten) akarsz copywrite-olni amerikaiaknak, az eselyek nagy mertekben kiegyenlitodnek. Sokkal jobban, mint az analog vilagban. Emiatt egy magyarnak sem elerhetetlen a nyugati fizetes Azsiaban, pl.

Mme Seldon 2016.08.21. 07:31:49

@adg:
Van magyarországi lakcímünk (a szüleimnél vagyunk bejelentve).
Az egész úgy kezdődött, hogy a legkisebb (aki most lesz 4 éves) kapott egy felszólítást az óvodából, hogy tegyen eleget az óvodalátogatási kötelezettségének, de ezt megteheti általunk választott óvodában is.
És ekkor eszembe jutott, hogy hátha a nagyokat is keresni fogják az iskolából és emailben megkérdeztem az iskolát (na ezt nem kellett volna...)

DieNanny CH 2016.08.21. 11:24:55

@KennyOMG:

"$1k egy jegyre haza"

Az egyetlen bibi ott van a gondolatmenetedre, hogy te fenntartasz egy helyet, amit "hazá"-nak nevezel.
Szerintem a digitális nomád az, akinek nincs ilyen helye.

vándor madár 2016.08.21. 11:28:12

@adg: "Ugyanis egyszeruen nem engedtek kijelentkezni az allando lakhelyrol, csak ha egy masik allandora jelentkezek be."

Ez garantáltan nem így volt már Magyarország EU belépése előtt sem. Veletek az történt, hogy az ügyintéző egyszerűen nem ismerte a jogszabályt. Már többször és több országban tapasztaltam, hogy ami nem rutinszerű, nem gyakori vagy jogszabályváltozás révén maguk sem ismerik, ott hibáznak, mert mindenkire ráhúzzák az általuk ismert egyetlen sémát. Én már sehova sem megyek úgy, hogy ne néznék utána a jogszabályoknak ill. a dolgok menetének amennyire lehet, mert tudom, hogy a hivatalokban és gyakorlatilag minden szolgáltatásban az ott dolgozók csodákra képesek bármely országban.

Régebben a kijelentkezéskor vagy be kellett magad jelenteni mint ideiglenesen külföldön munkát vállaló állampolgár vagy (véglegesen) külföldre költöző állampolgár, de ez esetben csak útleveled lehet és Mo-n nem tudsz elintézni semmit, mert akár hova mész, az az első szavuk, ahogy kinyítják a szájukat, hogy LAKCÍMKÁRTYA. Ez gondolom elő lehet írva nekik, nehogy itt valaki jogtalan jusson hozzá neki nem járó szolgáltatásokhoz.

Veletek még az is megtörténhet, hogy az, aki most a címeteken lakik, eljárást indít a kijelentésre. Ez nem tudom, hogy jár-e valamilyen szankcióval meg OEP és NAV vonzattal, de ha még van Mo-val kapcsolatotok, akkor én inkább rendezném.

2016.08.21. 12:16:43

@KennyOMG: Nagyon erdekeseket irsz, toled is meg szabad kerdezni, amit @Th's Child-tol, hogy teged, foleg, ha copywrite-bol digitalis nomadkodsz, mindig kifizetnek az ugyfeleid? Illetve, hogyan lehet ugyfelet talalni, ha soha nem is talalkozol veluk? Meg csak egy kezdeti megbeszelesre se, es meg a "networking" is kiesik.

Tenyleg csak kivancsisagbol, nem kotekedesbol kerdezem, erdekel ez egy kicsit (nem copywrite-bol). Ez a ket para azonban akkora erovel tart vissza, hogy csak elmeletben erdekel.:D De azert szabad kerdezni, ugye? :D

adg 2016.08.21. 12:47:17

@vándor madár: Igen, azota en is tudom, mit kellett volna csinalni, csak most meg mar nem erdekel. :) Elegge kesesben voltunk egy csomo mindennel akkoriban, meg maradt egy halom munkam, amit be kellett fejeznem, es meg a koltozes elokeszitese, ugyhogy sajnos nem maradt energiam arra, hogy rendesen utanajarjak az ilyen hulyesegeknek. Ha nem lehet, hat nem lehet, mit banom en.
Semmim nincs magyarorszagon amugy. A tbnek van kovetkezmenye, az gyulik ugye, majd egyszer raszanom magam, es megprobalom elintezni.

A kijelentesre inditott eljarast csinaltam en is. Gyanus levelek jottek a cimunre, es megkerdeztem, kik laknak meg ott, a tudtunkon kivul.
Voltak paran.
Ki akartam jelenteni oket, de nekem kellett volna fizetnem egy halom penzt, eljarasi dijat, hogy a sajat lakasombol az illegalisan bejelentetteket kijelentsem. Holott azok ugye hamisitottak a bejentesi lapot, mert azt nekem, mint tulajnak ala kellett volna irom.
Akkor mar folyamatban volt a lakas eladasa, igy vegul nem fizettem, atorokitettem a problemat a kovetkezo tulajra. Azert szoltam neki, de hogy o mit kezdett veluk, azt nem tudom. Gyanitom, semmit. :)

Eljen a burokracia.

fhdgy 2016.08.21. 13:46:04

@mojyo: Tanácsokat, tuti tippeket nem tudok adni ( inkább nekem is szükszégem lenne rájuk ), de azon kevéske tapasztalat alapján, amivel rendelkezem, próbálom röviden elmondani az én esetemet.

Én programozó vagyok ( már nyugdíjas ), régóta foglalkoztatott a dolog, hogy lehetne elindulni a digitális nomáddá ( én inkább internet nomádnak nevezném ) vállás útján. Amióta nyugdíjas lettem, fokozódott az érdeklődés.

Még 2011-ben egy barátommal és volt kollégámmal kezdtünk írni egy programot. Nem napi nyolc órában, mert az arra kellett, hogy megkeressük azt a pénzt, ami a megélhetéshez kellett. Tehát munkaidőn túl, esténként, hétvégeken. 2012 tavaszára jutottunk el odáig, hogy működőképes lett ( ,de nem kész, mert egy program soha nincs kész ). Ennek az évnek a tavaszára jutottunk el odáig, hogy lett EGY vevőnk. Most már van kettő másik komoly érdeklődő is, jó eséllyel sikerülni is fog. Az árat úgy kalkuláltuk, hogy ne csak egyszeri árbevétel legyen, hanem egy, ha nem is nagy összeg, de havi rendszeres bevétel is legyen, követési díj formájában.

A program fejlesztés során nagyon figyeltem arra, hogy olyan legyen a program, hogy távolról menedzselhető legyen.

Itt tartunk most. Ebből van a tegnap említett havi nettó ötvenezer Ft bevételem. Nem nagy összeg, nem lehet vele dicsekedni, de az ELSŐ LÉPÉS megvan és tudjuk, hogy minden kezdet nehéz. Így a neheze megvan!!!!!! Innét már reális esélyt látok arra, hogy évvégéig, tavasz elejéig elérjem a havi nettó százat. Sőt az első, és eddig egyetlen, vevőtől kaptunk egy megrendelést egy másik programra, amit hasonló konstrukcióban akarunk csinálni.

Tehát látjuk a folytatást.

Idáig eljutni nagyon rögös út volt, ha nincs a barátom, én mér rég hagytam volna veszni az egészet, bár látszik, hogy nagy hülyeség lett volna.

Én nem tudom, hogy mi lehetne az a konkrét dolog, amit Te csinálhatnál. DE: bármi legyen is az, kezd el csinálni a meglévő munkád mellett, de nem annak a rovására. Max. a szabadidőd terhére. Lehet, hogy hosszú ideig semmi pénzt sem látsz belőle, mert nem is az lesz a probléma, hogy nem fizet a megrendelő, hanem inkább az, hogy még megrendelő sem lesz. Ez a beruházás időszaka. Sokan azt mondják, hogy miért kezdjek el valamit, ha nem is látom, hogy lesz belőle hasznom. Aztán egy-két év múlva verik a fejüket, hogy ha bezzeg akkor elkezdtem volna ....

Még egy dolgot ne felejts el: ez egy nagyon olcsó beruházás. Ha már van egy számítógéped interneteléréssel, akkor egyetlen huncut petákot sem kell pluszban befektetni, csak a szabadidődet kell egy "kicsit" megkúrtítani. Én pl. nagyon sok plusz szabadidőt nyertem, amikor megesküdtem, hogy a lakásomban fizikailag sem lehet TV.

Arról egy gondolat, hogy mi van akkor, ha nem fizetnek.

Ne egy nagy megrendelőben gondolkodj az elején, inkább több kicsiben. Nincs mese, több lábon kell állni. Ha csak egy lábad van és azt kirugják, akkor kalimpahupp. Aztán az idők folyamán kiderül, hogy ki a megbízható megrendelő és ki nem.

Az elején ne gondolkodj olyan konstrukcióban, ami veszélyezteti a mostani keresetedet, inkább úgy állj neki, hogy ha lesz egy kis bevétel, akkor nagyon jó, ha nem lesz, akkor sincs semmi gond. Magyarul nem lehet egzisztenciális kérdés, hogy sikerül-e vagy sem!

P.Elliot 2016.08.21. 13:47:28

@Th's child: Amerikaban nagyon valtozo hogy mennyi penz kell megelhetesre, attol fugg hogy hol laksz, vannak egeszen olcso, erdekes es szep allamok ahol nagyon keves penzbol meg lehet elni, ha fozol is akkor szinte fillerekbol ahhoz kepest hogy mennyibe kerul mindez Europaban. Amit itt lennt irt valaki hogy New York ilyen draga, igen, a kozponti helyek mint minden nagyvarosban de kinnt, kisebben, nem a varos kozepen nagyonis olcsoak, szepek, jo sok friss levego, aki meg nem volt itt az nem tudhatja, egyszer tenyleg gyere el ide is.
Ami a lakokocsis eletet illeti, irtal valami ilyet hogy a baratnod nem szereti, mond meg neki hogy kepzelje el ugy hogy most utazik, kempingezik, mondjuk egy evig aztan meglatjatok hogy hogy valik be. Szerintem nagyon jo dolog egy kotetlen eletmod egy ideig, ha meg mindig mashol az meg egyszeruen csodalatos, mindig mast latni...

2016.08.21. 14:07:46

@fhdgy: Ertem, koszonom szepen, hogy elmeselted a sztoridat, es sok sikert kivanok a folytatashoz :) Ez egy szuper dolog, remelem, meselsz meg, hogy sikerulnek a tovabbiak.

Ami a nekem szant tanacsokat illeti, azok is kedvesek, de en sajnos nem tudok ezekbol hasznositani sokmindent, mivel most a munkam mellett tanulni kezdtem, ugyanis rajottem, hogy en keptelen vagyon ismertseg nelkul szabaduszni. :D Nekem sajnos meg olyan baratom sincsen, mint neked, akivel ezt egyutt el lehetett volna kezdeni, igy egyedul pedig egyszeruen nem ment ez az online dolog. En ezzel meg regebben probalkoztam, iskola mellett, de sajnos amit akkor tudtam nyujtani, olyan kepesseguekbol Dunat lehetett volna rekeszteni, igy nyilvan nem engem valasztottak. Onkenteskedesre vegul jo volt, de nem tudom, penzt ki fizetett volna, nyilvan nem nagy megrendelokrol, hanem csoringer kezdokrol volt szo :D Ugyhogy en, ahelyett, hogy ezt tanultam volna tovabb, egy masik specializaciot valasztottam a "szakteruletemen" belul, ami kevesbe onlineosithato, viszont igy, a mesterkepzes keretein belul talan tobb eselyem van tobb szakmabelit megismerni es kapcsolatot teremteni a "megfelelo korokkel" :D Legalabbis remelem, hogy ez jobban fog sikerulni, de azert kedves mindenkitol, aki megosztja a tanacsait, tapasztalatokrol mindig erdekes olvasni :)

fhdgy 2016.08.21. 14:39:43

@mojyo: Az én esetem annyiban más, hogy szakmai ártalomból, én el nem tudom képzelni, hogy mást is csinálhatnék, mint programozást.

Viszont vannak emberek, nem is kevés, akik az interneten nem a szakmájukkal keresnek pénzt, hanem a hobbijukkal. Én ebben is "peches" vagyok, mert azon "hülyék" közé tartozom, akik azt hiszik, hogy a munkájuk egyben a hobbijuk is. Így nekem nincs is tényleges hobbim. Puff!

Pl. ismerek olyan embert személyesen, akinek semmi köze a számítógépek belső világához, nem is ért hozzá és már több pénzt keresett az interneten mint én, a "nagy programozó"! -:)

Már sokszor olvastam, hogy átlagos felhasználói ismeretekkel is lehet a neten pénzt keresni. Azt mondják a nagy okosok, a szakmai tudás nem is olyan fontos. Azt mondják, hogy kezd el, csináld, ne törődj vele, hogy nem túl jó, majd kialakul. Azt is mondják, hogy aki tökéletességre törekszik, az soha nem indul el.

2016.08.21. 14:54:54

@fhdgy: Igen, es kismillio kozhelyt is lehet meg mondani, a valosag azonban mindenki szamara tartogat nehany meglepetest :D

Amugy enis olyan vagyok sajnos, hogy abbol akarok megelni, amit a legjobban szeretek csinalni, ilyen szempontbol akkor enis nyilvan egy hulye vagyok, raadasul eleg sokmindenfele teruleten igyekeztem tovabbkepezni magam, es ez meg raadasul hatraltat a feljebb lepesben, mert tul hosszu a portfolio, es tul sokfele agazik (pedig amugy teljesen rokon teruletek vannak osszekotve), a munkaltatok pedig nem hiszik el, hogy lehet tobbfele dologhoz is erteni, vagy, hogy az mire jo, ha valakinek ilyen is van meg olyan is. Na puff nekem is. :D

De azt azert meg szabad kerdezni, hogy az ismerosod mivel keresett penzt az interneten, ha nem titok? :D

fhdgy 2016.08.21. 15:04:57

@mojyo: Mint annyian, ő is szeretett interneten játszani olyan játékokat, amikben on-line egyszerre többen vesznek részt. Összehozott egy fórumot ilyen játékosoknak. Akik tagok voltak, havi tagdíjat fizettek. Hogy ezt hogyan érte el, nos számomra az a nagy rejtély.

Nekem ezek a dolgok nagyon érthetetlenek. Vannak ezek a megszállott játékosok, akik egy külön világ. Én nem értem őket, ők meg nem értik, hogy ezek a játékok miért hagynak engem abszolút hidegen.

2016.08.21. 15:12:24

@fhdgy: Aha, hat ja, ezt en se ertem, hogy ezekben mi a jo, en se ertem sajnos, de a lenyeg, hogy o ebben benne volt, es akkor erre raallt, es megcsinalta. A fium tegnap meselt valami ismeroserol, aki egy hazasparnak dolgozik, akik allatorvosok, es meg az internet elejen csinaltak egy ilyen online kerdezz-felelek szolgaltatast, allatorvosi problemakrol lehetett oket kerdezni, egy kisebb elofizetes kellett a honlapjukhoz, amin a tobbi kerdes-valasz kozott is lehetett keresgelni, es most meg mar tengerparti hazuk van. Szoval ja, barmibol meg lehet gazdagodni, csak egy jo otlet kell hozza - karikacsapas az egesz. :D

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.08.21. 15:20:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "haza" = ahol van szocialis tamogatas, vagy csalad/rokonok/baratok reven, vagy allam altal alanyi jogon.

@mojyo: nem abbol elek, nem is SEO-bol. Hala a jo egnek. :) Abban az iranyban, ahogy mar irtak, a kezdo melok nagyon nagy resze amugy is ilyen kozvetitocegeken keresztul zajlik, tehat nem kell aggodni, hogy nem fizetnek. Az amerikaiak/brittek egybkent is peldasan csengetnek mindenkinek, ez amolyan kulturalis sajatossag (+ small claims court).

Az elindulas nehez lesz, sokan bevalalljak, hogy ingyen dolgoznak, mar csak a tapasztalat es kapcsolati halo epitese miatt is. En nem vagyok meggyozodve rola, hogy ez jo utvonal, bar arra ketsegtelenul alkalmas, hogy felmerd, tudnad es akarnad-e csinalni. Az elorelepeshez kell szerencse is, de meg lehet csipni nagyon jo cuccokat. Ismerek egy kanadai arcot, aki az ENSZ vizgazdalkodasi szervezeteinek keszit folyamatosan tanulmanyokat (ertsd: osszeguglizza hol mi tortenik, majd osszefesuli egy tomeny, de emesztheto prezi/dokumentaciova). Miylen vegzettseggel, kerdezed? Osszehasonlito angol irodalom. :) Szoval ne add fel.

2016.08.21. 15:25:39

@P.Elliot:

"szepek, jo sok friss levego, aki meg nem volt itt az nem tudhatja, egyszer tenyleg gyere el ide is"

Igen-igen, nagyon szeretnék.
Szoktam nézegetni a youtube-on ezeket az RV channel-eket, azok mind csupa amerikaiak, és hát a nyálam csorog az irigységtől, fantasztikus kis kontinensnek tűnik.

A barátnőm egyébként mindig ugrat vele, hogy hiába jár a szám a lakókocsis életről, két nap alatt idegrohamot kapnék, hogy nem lehet napi hatszor tisztálkodni.

Meglátjuk, meglátjuk.:)

2016.08.21. 15:28:35

@KennyOMG: Aha, ez igy mar egy kicsit megnyugtatobb, koszonom szepen a valaszt.

"Miylen vegzettseggel, kerdezed? "

Kreativ... hatalmas a verseny, es sok az ingyenmunka :( De nem adom fel amugy, de most tanulok, majd meglatom, mi lesz utana, elolvastam minden kedves tanacsot, ugyhogy remelem, eszembe fognak jutni, amikor oda kerulok, koszonom szepen a valaszokat :)

fhdgy 2016.08.21. 15:36:34

@mojyo: Igen, az utolsó mondatod a lényeg!

Például egyszer kapacitált engem egy ember, hogy írjak olyan programot, amivel horoszkópokat lehet küldeni e-mail-ben, sms-ben előfizetés ellenében.

Hülyeségnek tartottam az ateista világnézetem miatt, meg etikátlannak is. Mások megcsinálták a világban, nem kis pénzeket bezsebelve.

A neten hihetetlenül sok ember lóg és hihetetlenül sok féle. Minden hülyeségre is lehet vevőt találni és nem is keveset.

Döbbenetes dolgokért kaptak az emberek döbbenetes pénzeket.

Számomra a legmegdöbbentőbb: amikor divatba jöttek a letölthető csengőhangok telefonokra, egy fickó egy brutál hangos szellentés hangját árulta és vitték mintha cukor lett volna, pedig szerintem sz.rt sem ért.

vándor madár 2016.08.21. 18:04:44

@aati

Köszönöm szépen.

@Csodabogár

Igen, szoktam látni a hirdetéseket a fogorvosi turizmusra. Állítólag az én fogorvosomhoz is sok külföldi jár, bár én nem szoktam találkozni velük. Igaz, én nagyon ritkán járok, mert nincs gondom. Előtte sem volt gondom, csak úgy döntöttem, kiszedetem a német mesterművet a számból és esztétikusabbra cserélem. Akkor ott ültem 12 órát a székben, azóta csak fogkő ügyben járok meg kontrollra. El szoktam gondolkodni, mikor ott vagyok, mert mindig magyar páciensekkel találkozok, hogy mégis csak van pénzük az embereknek ebben az országban, mert a fogorvos piszok drága. Jól mehet neki, mert nemrég nyitott egy új, nagyobb és még szebb klinikát. De lehet, hogy azért nem látom a külföldieket, mert ők is bent ülnek a fogorvosnál egész nap, mint én anno, mert azok nem járogatnak fél órákra Mo-ra.

@adg "Eljen a burokracia."

Ebben sajnos más országok sem különbek, mint Magyarország. Sőt!

@mojyo "a munkaltatok pedig nem hiszik el, hogy lehet tobbfele dologhoz is erteni"

Igen, mert ők sem sok mindenhez értenek. De tanulj élethosszig. Ja nem csak egy 30 órás ráképzést végeztél el arra, amit már 20 évvel ezelőtt megtanultál és némileg elavult? Akkor te sem tudod, hogy mit is akarsz tulajdonképpen, úgyhogy az állást biztosan nem kapod meg. Már több mindenkitől hallottam, hogy be sem írja az önéletrajzba, ha van más szakképzettsége is. Ezzel csak az a baj, ha nappalin szerzett és évekig tartott.

@fhdgy "egy fickó egy brutál hangos szellentés hangját árulta és vitték mintha cukor lett volna, pedig szerintem sz.rt sem ért."

Pecunia non olet.

2016.08.21. 18:59:33

@fhdgy: Anyam. :D En egy olyat hallottam meg akkor, amikor megjelentek ezek a "kozossegi finanszirozasnak" csufolt tarhalos oldalak, hogy egy ficko arra gyujtott penzt, hogy elkeszitsen egy krumplisalatat. Es tobb tizezer dollart keresett vele!!!! Sajnos azota megvaltoztattak ezeken az oldalakon a szabalyokat, pedig tokre kitalaltam, hogy csinalok egy adakozos kampanyt, hogy nem csinalok semmit cserebe, meg egy vacak krumplisalatat se, en lettem volna a legnagyobb troll. :( :D

@vándor madár: Igen sajnos, valami ilyesmi a helyzet. Ebben en csak azt tartom furanak, hogy nem kohomernok vagyok, es irodalomtanar egyszerre, hanem a kreativ teruleteken - leven, hogy kreativ vagyok - tobbfele dologban alkotok, hallatlan, mi? :D Szoval ugy ertem, nem nagyon eltero dolgokbol all, amit be tudok mutatni, hanem allitolag pont ez az a sokoldalusag, amit a hirdetesben irtak, hogy keresnek, nem? Ja, nem, nem igy gondoltak, mert, van benne szobor is, tehat a reklamfilmkesziteshez nem erthetek, ok az o ugyfeluknek, akik egy cipobolt, keresnek reklamfilmkeszitot, es nekem, bar van egy par video meg reklamkeszito szoftverhez is ertek, cipoboltos reklamom meg pont nincsen, betanitani pedig sok ido, meg raadasul minek, hiszen aki szobrot is csinal, az csinaljon inkabb csak szobrokat, biztos csak felszivvel van az iparban, sot, az nem is tudja, hogy mit akar, az minek jelentkezik ilyen helyre, hat ki van irva, hogy cipobolt-reklam-keszitot keresunk. (Pedig amugy, aki szobrot is csinal, az lehet, hogy szebben le tud fenykepezni egy cipot, de igazabol nekik nem ez kell, hanem a ceges elkepzeleseket formaba onto iparos, amit szinten meg lehet csinalni tobbfele vegzettseggel is, de azt nem hiszik el, mert aki tobbfelet csinal, az biztos hamar fel fog mondani, mert nem tudja mit akar, vagy megrosszabb, akadekoskodni fog, az meg ugye kinek hianyzik, hat ki van irva, hogy cipbolt-reklam-keszitot keresunk.) Na kb ez van. En is kitalaltam mar, hogy ha nem jon ossze, amit a tovabbtanulas utan szeretnek, akkor minden jelentkezeshez le fogom tagadni azt ami nem relevans, es tobbfele portfoliot fogok csinalni.

Dzsontra Volta 2016.08.21. 21:14:02

"Nos, lévén digitális tudásról szó, ismerni kell a területet, legyen az honlapkészítés, SEO (keresőoptimalizált szövegírás), közösségi média, online hirdetések, tartalomelőállítás és marketing, e-kereskedelem, közösségépítés és még sorolhatnám." ÓÓÓbaszdmeg, legalább érintőlegesen lenne fogalamad arról, amiről írsz...

P.Elliot 2016.08.21. 21:33:49

@Th's child: Az RV-k rendelkeznek mindegyik zuhanyzoval es wc-vel, ez igazan nem problema, de egyebkent is ez nem gond, utazas kozben, minden nagy uton van/ be kell menni egy kamion pihenohelyre amibol van sok, ott lehet pihenni, tankolni, van kis ettermuk, zuhanyzojuk, mosodajuk, lezuhanyzol, bevagod a koszos ruhat egy mosogepbe, nagyjabol 1.50$ a mosas, ugyanannyi a szaritas, jo nagy gepek, addig korulnezel a kornyelen, jol megsetaltatod a labadat, aztan bekukkantasz a boltjaba ahol minden utazassal kapcsolatos nyavaja kaphato ha hirtelen kell valami/ kicsit dragabb mint a varosban, van ingyenes mozitermuk ahol foleg vad ferfias filmek vannak, nem tul sok ulohellyel de lehet allni is, ezek a kamionosoknak vannak de mindenki nezheti hogy piheno idejukben valami mast is lassanak ne csak az utakat.Egyikbe en is beneztem, a film arrol szolt eppen hogy a fohos hogy probalta kitolni a szemet az otet megtamado gengszternek, a nezok, foleg ferfiak, csillogo szemmel neztek, hehehe.....
Egyszer bementunk egy ilyenbe mert ez akadt az utunkba, rendes autoval, ott ettunk, azt hiszem 10 dollar volt az egyen ar a kitett etelekert, nehany fajta husetel, tobb korites, salata, sutemeny, arra nem emlekszem hogy az ital is benne volt vagy kulon, de lehett rendelni az etlaprol kulon is, akarcsak egy szendvicset vagy salatat, nyilvan olcsobban.
Kellemes utazos hangulata volt a helynek, szerettem es tetszett hogy a kamionosokrol igy gondoskodnak.
Aki RV-s kocsiban lakik es beall a taborhelyuk egyikere az gyorsan szerez baratokat, van aki egesz eleteben/ van ra penze vagy eppen nincs es azert, vagy nyugdijas/ ilyen eletformaban el, ismer szinte mindenkit, ezek van hogy csoportosan jarjak az orszagot, vagy csak nehanyan, vannak talalkozoik itt vagy ott, van hogy egyedul, ez egy kulon, szamomra egy nagyon vonzo vilag....menni, menni, uj dolgokat latni, letojva hogy mi van a vilagban, hogy mit frocsognek a politikusok, hogy egyaltalan mi ujsag a foldon....
Sajnos a ferjem egeszsegi allapota miatt nalunk errol nem lehet szo pedig faj a szivem egy ilyen eletforma utan.Itthon mindig megtalalnam csaladot, a magam lakasat amikor ugy erzem hogy akarom.
Fogadni mernek hogy most tobb orszagjaro RV-s van amiota lehet laptoprol dolgozni...nagyon szep eletforma szerintem, a baratnod nem tudja hogy mit veszit vele.
Egy evet meg lehetne probalnotok. Nyaron menni amerre a szem lat, telire lehuzodni Floridaba vagy Kaliforniaba a melegre, olyan nagy ez az orszag hogy minden eghajlatot megtalalsz benne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.08.22. 00:52:26

@fhdgy: Szálloda helyett kereshetsz az Airbnb-n egy lakást vagy házat, általában olcsóbb és tágasabb. Viszont mindkét helyen kaphatsz kedvezményt, ha nem pár napra, hanem hetekre-hónapokra bérled ki.

@Th's child: Egyre több szállodában van munkasarok és az Aribnb is bevezette, hogy a lakásoknál jelölik a laptopbarát munkasarkot.

@puhacica: Spanyoloknál felújított Trabant? Sose láttam arrafelé Trabantot, ez valami szűk réteg hobbija lehet.

Herr Géza 2016.08.22. 01:57:32

@fhdgy: @M. Péter: Van olyan, hogy E101 (mármint az ételszínezéken kívül). Ez egy EU-konform igazolás arról, hogy a kiküldöttek és az önálló vállakozók az anyaországban rendelkeznek eü biztosítással. Gyakorlatilag magasabb rendű dokumentum, mint az EHIC kártya.

www.eu-info.de/static/common/files/save/3114/Formular_E_101.pdf

Herr Géza 2016.08.22. 02:00:52

@Herr Géza: Pardon, nem csak az eü, hanem a nyugdíjbiztosítást is igazolja, ld "Sozialversicherung".

fhdgy 2016.08.22. 08:25:43

@Herr Géza: Amikor írtam az e101-ről, eléggé "nagy ívű" hozzászólás volt a reakció, így nem tartottam érdemesnek, hogy reagáljak rá.

Amikor másodszor dolgoztam Németországban, ez egy magyar cégtől kiküldetés volt,nekem is volt e101-esem. Még gyökérkezelést is megcsináltak rá, teljesen ingyen és bérmentve. Sőt, amikor trópusi területre kellett továbbmennem, egy csomó védőoltást is simán megkaptam. Egyszer meg is betegedtem, semmi gond sem volt az ellátással.

Engem mindig elgondolkodtat, amikor olyanok mondják meg a tutit, akik nem is tudnak semmit a témáról.

M. Péter 2016.08.22. 14:49:01

@Herr Géza: Nincs már E101, A1 van helyette, europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_hu.htm , és az akkor kell, ha másutt fizet az ember tb-t, mint ahol dolgozik.

2016.08.22. 22:09:10

@P.Elliot:

Hú, szuper összefoglalója, hogy én is mit látok szépnek ebben az egészben. Tulajdonképpen nem is értem, miért nem él így mindenki.:)

@Online Távmunkás:

"az Aribnb is bevezette, hogy a lakásoknál jelölik a laptopbarát munkasarkot."

Nem is tudtam. Figyelni fogom akkor ezentúl, köszi a tippet!

Borzasztó Károly 2016.08.23. 17:58:08

Végül is a digitális nomád az, aki némi árnyékban egy strandon dolgozik, nincs biztosítása, se pénze, se gyereke.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása