oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 18. 06:45,  Élet Luxemb(o)urgban – hét hónappal később 98 komment

2016. július 18. 06:45 Határátkelő

Élet Luxemb(o)urgban – hét hónappal később

A mai történet első felvonását decemberben olvashattátok itt, a blogon. Szerzője, Vera akkor fordító-tolmácsként gyakornokoskodott az Európai Uniónál, férje pedig váratlan fordulatként állást kapott Luxemburgban. Akkor még azt találgatták, hogyan tovább – hogy mi történt azóta, pillanatokon belül kiderül. (A képeket pedig ezúttal is köszönöm a szerzőnek.)

Immár hagyomány így, nyaranta, hogy arra kérlek titeket, küldjetek nyaralós sztorikat, fotókat, esetleg videókat. Ne szakítsuk meg ezt idén sem, szóval várom, hogy megmutassátok, merre jártatok, mi érdekeset, szépet láttatok! A cím a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com!

vianden_nyaron.JPGVianden nyáron 

„Decemberben ott hagytam abba a történetet, hogy a férjem a semmiből kapott egy állást Luxemburgban, én gyakornok vagyok az Európai Bizottságnál, és fejvesztve lakást keresünk. Hát, az a három hét nem volt egy leányálom annak ellenére, hogy a legerősebb érzés az öröm és a kíváncsiság volt mindkettőnkben.

Azért nem volt leányálom, mert mint kiderült, a határozott idejű szerződést (CDD) – pláne egy itteni mércével nézve röhejesen alacsony és már csak két hónapig érkező gyakornoki fizetéssel párosítva – a lakástulajdonosok nem annyira kedvelik, sőt csípőből elutasítják. Végül is érthető, minél tovább szeretnék kapni a lakbért…

Na, mindegy, a lényeg, hogy hosszas telefonálgatás és egy gyakorlatilag eleve kudarcra ítélt trieri lakásnézés után sikerült levadásznom két luxembourgi (= fővárosi) lakást, amelyeknek a tulajdonosai hajlandóak voltak velem szóba állni a CDD ellenére is.

Megnéztem mindkettőt, és az elsőre esett a választásom. Azért E/1-ben írom, mert a férjem ugye mindeközben Budapesten intézte a felmondását és csak a távolból tudott a lakáskérdéshez hozzászólni.

Volt egy kisebb szívrohamunk, amikor – mikor már azt hittük, mienk a lakás – az ingatlanos felhívott és közölte, hogy más jelentkezők is vannak ám, és most vannak a tulajnál a dossziék és majd eldönti.

2016_aprilis_24_igen_az_ott_ho.JPG2016. április 24. Igen, az ott hó 

Szerencsére másnap döntött és mellettünk döntött. Hogy mi alapján, azt nem tudom, főleg, hogy amikor személyesen találkoztunk aláírni a szerződést, az volt hozzám az első mondata, hogy Nahát, maga élőben sokkal szebb, mint a személyi igazolványán!

Azóta egyénként ennek a főbérlőnek a hihetetlen rugalmasságának hála már elköltöztünk, annak ellenére, hogy a szerződésünk októberig szólt; az új lakásban hosszabb távra tervezünk és sokkal inkább a magunkénak érezzük (már csak azért is, mert az előzővel ellentétben nem teljesen bútorozott és felszerelt, így a saját cuccaink vesznek minket körül).

Álláspályázat minden mennyiségben

Ugorjunk előre januárra – ekkorra a férjem kiköltözött, berendezkedtünk a lakásban (erre még visszatérek), én meg az utolsó előtti hónapomat töltöttem a Bizottságban.

Elég sokáig reménykedtem, hogy valamilyen úton-módon meg lehet oldani, hogy ott maradjak a gyakornokság után is, és sokan támogattak is ebben, amit ezúton is (újra) köszönök, no de januárban azért már nem bízhattam magam csak erre a reményre, elkezdtem megpályázni mindenféle itteni állásokat.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, mert az mindenkinek jó! :) Na jó, meg mert érdekesnél érdekesebb, exkluzív fotókat találsz rajta.

Tényleg mindenfélét. Mivel végzettségem szerint (fordító-)tolmács vagyok, és érdemi szakmai tapasztalatom nem volt otthoni részmunkaidőben végzett fordítói projektmenedzserkedésen és ezen a bizottsági fordítói gyakornokságon kívül, szinte kizárólag aszerint kerestem, hogy ne kelljen németül tudni az álláshoz.

Úgyhogy jelentkeztem recepcióstól kezdve HR-asszisztensen át titkárnőig, sőt bölcsődei asszisztensig (!) mindenféle pozícióra, sőt amikor már nagyon reménytelennek láttam a helyzetet, akkor e-mailben letámadtam az itteni Tourist Office-t meg a Francia Nagykövetséget, hogy nem keresnek-e egy fiatal, ambiciózus, nyelveket jól beszélő munkatársat. Nem kerestek.

larochette.JPGLarochette

Január-februárban összesen megpályáztam vagy 30 állást, és ezek nagyon nagy része vissza se jelzett. Volt, ahonnan március végén kaptam e-mailt, hogy nem engem választottak HR-asszisztensnek. Addigra azért nekem is föltűnt.

A legjobb barátnő (megint) segít

Február 1-jén pályáztam meg azt az állást, ami az összes közül egyedül az én szakmai hátteremre volt szabva: egy luxembourgi székhelyű, nemzetközi fordítóirodába kerestek projektmenedzsert.

Valamiért az állás elnevezéséből nem volt egyértelmű, hogy projektmenedzsert keresnek, emiatt én át is siklottam fölötte, de a legjobb barátnőm (aki még ekkor itt volt Luxembourgban) átküldte, hogy ezt láttam-e már, mert szerinte ez nekem tök jó lenne. Azóta is emlegetjük, hogy a férjemnek és nekem is ő szerzett állást… :) Három interjúm volt, egy Skype-os és két személyes.

Nem kapkodták el a dolgot, február 25-én kaptam ajánlatot tőlük, és 26-án volt az utolsó napom a Bizottságnál. Utána jutott két hét láblógatás Magyarországon, és március 14-én kezdtem. Két hete ért véget a próbaidőm. :)

Jó helyre kerültem, olyasmit csinálok, amiben kompetens vagyok (és ezt a főnökeim is látják), fantasztikus a munkahelyi légkör, sokat nevetünk, egy ideje már várom a hétfőt, hogy bemenjek és találkozzak a többiekkel.

Sok a munka és viszonylag nagy a nyomás, de belehalni nem kell – ha valamiért nem fér bele aznap, megcsinálom másnap. Ahogy a főnököm mondta nagyon frappánsan egy kilenc és félórás munkanap után: egy afrikai kisgyerek se attól fog éhen halni, hogy mi nem adtunk le időben egy fordítást.

Egyelőre CDD-t kaptam én is, sajnos, augusztus végéig, mert az Európai Bizottságnak fordítunk egy tender keretében, ami akkor jár le, és még nem tudni, megkaptuk-e a következőt (a pesszimisták szerint július végéig nem is derül ki).

Egy szóban: nyugalom

Egyébként vannak a cégnél angol fordítók, ők mind nagyon dühösen és csalódottan reagáltak a Brexitre – mint megbeszéltük a referendum másnapján, egyikünk se gondolta, hogy nyer a Leave-kampány –, és egyöntetűen azt mondták, hogy elkezdenek utánajárni, hogy kaphatnának állampolgárságot egy másik EU-tagállamban.

A férjem munkájáról csak annyit, hogy januárban kezdett, azóta előléptették, kapott két beosztottat és egy határozatlan idejű szerződést. :)

valahol_hesperange_kornyeken.JPGValahol Hesperange környékén

Ha egy szóban kéne összefoglalnom, mit érzünk itt hét hónap után: nyugalmat. Minden hivatalos ügyintézés simán megy, a fizetésünk bőven elég, a munkánk véget ér, amikor kilépünk az iroda ajtaján, van időnk utazni, kirándulni. Jó itt.

Ezzel együtt nekem egy kicsit hiányzik Magyarország, a családomon és a barátaimon túl is: az otthoni kultúrprogramok kellemes akolmelege, az összemosolygás a villamoson Magyar Narancsot olvasó másik utassal, a jó kis áthallásos színdarabok az Örkényben… De ez a hiány most megfér az itteni nyugalommal. Alapvetően hosszú távra, de nem örökre tervezünk Luxembourgban maradni.

Aki többet szeretne olvasni rólunk, itt megteheti.”

HÍRMONDÓ

Boris, a komisz

Az új brit kormányfő egyik legmeglepőbb kinevezése a külügyminiszter személye lett, talán azért is, mert Boris Johnson volt londoni polgármester nem éppen diplomatikus stílusáról ismert. Most az elmúlt évek legkeményebb, legviccesebb beszólásaiból szedtünk össze párat, amiket itt olvashatsz el.

Beindulhat az elvándorlás Nagy-Britanniából

Hogy mi a közös Kanadában, Skóciában, Új-Zélandban, Írországban, és Gibraltárban. Nos, az, hogy a Brexit miatt kissé kétségbeesett britek a népszavazás utáni napokban ezekre a helyekre települtek volna át leginkább – legalábbis a Google adatai szerint. További részletek itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Európai Unió Luxembourg Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr408897280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verkagrafomanka 2016.07.18. 07:30:58

Jó reggelt, sziasztok, este tudok jönni reagálni majd a kommentekre. :)
Ui. A tenderről azóta kiderült, hogy megnyertük!

firg_firg 2016.07.18. 07:37:21

"egy kilenc és félórás munkanap után" - ez ott akkor most durvának számít?

Bredpitt Monika 2016.07.18. 07:40:33

Nagyon jok a kepek.
Emlekszem vagy harminc eve majus elsejen volt ho Budapest en.
sok sikert, meg olvasom a posztot

verkagrafomanka 2016.07.18. 07:54:17

@firg_firg: Attól függ. (Tudom, még nincs este, de még pont itthon vagyok.) Általában 9 órát vagyok bent, az esetek 50%-ában azért, mert tényleg annyi a munka, 50%-ában meg azért, mert a munka mennyisége nem annyi, csak olyan jellegű, időponthoz kötött teendők, hogy muszáj akkor is ottmaradni 6-ig vagy tovább, ha 4 és fél 6 között nem volt semmi komoly tennivaló.

SzZoole 2016.07.18. 08:18:48

Mit lehet meg ehez hozza tenni?
Ver- a szívem,hogy jol sikerült minden:)

verkagrafomanka 2016.07.18. 08:38:35

@Ödenburger [Hu/At]: de, Németország, és igen, mindennapos az ingázás (a másik oldalról Metzbol és Arlonbol is)!

Golf2 2016.07.18. 09:27:10

Luxusbourgban csak megszületni nehéz ill.oda.

Csodabogár 2016.07.18. 09:30:51

Üditő volt olvasni így hétfő reggel. Sugárzik belőle, hogy nálatok kerek a világ. Maradjon is így mindig a jövőben.

firg_firg 2016.07.18. 09:38:18

"hogy muszáj akkor is ottmaradni 6-ig vagy tovább" - meg a hallod, a 9 órás munkanapok, hát azért ez eléggé dúrva!

Muscari 2016.07.18. 10:38:01

Szuper poszt, Verka, nagyon ügyesek vagytok. További sok sikert.

A Magyar Narancsos dolgot nagyon átérzem, én is szeretem az ilyen összekacsintásokat :-)
Nekem egy másik eset jutott eszembe most erről, pont az ellenkezője. Már kint éltünk, mikor hazalátogatáskor beültünk Újpest Központnál egy kávézóba. A mellettünk lévő asztalnál helyi fideszesek beszélgettek valamit, úgy értem a fideszest, hogy tagok, a párt és az önkormányzat ügyeiről beszélgettek. Én meg tüntetőleg kitettem a nálam lévő HVG-t az asztalra :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 10:38:29

@Zoole[uk]:
Hívjál fel mert elvesztettem a telefonszámod

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.07.18. 10:42:21

Pár éve voltunk ott, sajnos, csak egy-egy délelőttre futotta, de tetszett a dimbes-dombos táj, s a pici városka, ahol aludtunk (Esch-sur-Sure), csak az a sok 50-es tábla ne lett volna

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 10:43:44

@firg_firg:
Nebazdmeg nálunk 9-10 órás az munkanap mindegyik de 12 sem ritka.

Herr Géza 2016.07.18. 11:03:34

@diggerdriver: ???? :)))))
A telefonokon van olyan funkció, hogy eltárolod a telefonszámot....
Újat mondtam??? :))))))))))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.18. 11:10:19

Szia Vera!!

Nagyon jo hirek, gratulalok!!

Herr Géza 2016.07.18. 11:50:28

@Ödenburger [Hu/At]: Kis túlzással fél Trier reggel Luxemburgba indul dolgozni (à la Sopron), majd este vissza (50 km)... :))
A luxemburgi lakásbérleti díjak az ottani fizetésekhez igazodnak, de a piac szűk, így aki be tudja vállalni, az luxemburgon kívül lakik és ingázik. Trier viszonylag olcsó és nem utolsósorban gyönyörű város is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 12:29:41

@Herr Géza:
Neveltetésem tiltja hogy érdemben válaszoljak.
:))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2016.07.18. 12:34:42

Gratula, sok sikert a továbbiakhoz is :)
Az a kép (Larochette), wow..., hirtelen azt hittem, festmény. Azok a színek, az a hangulat.... borzongatóan gyönyörű :)

Herr Géza 2016.07.18. 12:50:04

@diggerdriver: Akkor? Neked van új telefonod, vagy neki van új száma? :))))))))))))))))))

kardio1 2016.07.18. 13:57:51

@Muscari: nekem nincsenek ilyen káros szenvedélyeim, hogy Magyar Narancsot olvasnék, a HVG- t is csak a rendszerváltás környékén olvastam, főleg a külföldi riportok miatt. Viszont a menzán hajlamos vagyok tüntetőleg disznóhúst enni, és elotte jól rakerdezni, hogy biztosan halal-e... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 14:09:27

@Herr Géza: Nekem van új telefonom, és mivel köztudottan számítástechnikai zseni vagyok így előfordulnak ilyen malőrök.

SzZoole 2016.07.18. 14:22:39

@diggerdriver: hívjon a ...köm,haragszom rad

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 14:26:31

@Zoole[uk]: Oszt mi a tököm bajod van?
Megjött?
:))))))))))))))

SzZoole 2016.07.18. 14:28:46

@diggerdriver: nem,2x terdeltel es csak egyszer fizettel:)))
Itt a számom;06903336666

SzZoole 2016.07.18. 14:40:02

@diggerdriver: nesze neked munkaidő
7:30-kor kezdtem es 13:10-kor végeztem
Azt mondja a manager,hogy ne unatkoz itt menny haza.5-ig fizetve vagyok:)))

Nincs meleg a gépben Jani?
Az en automban van üléshutes,egy élmény ilyenkor 28 fokban igy vezetni:)))

kardio1 2016.07.18. 17:34:38

@Zoole[uk]: itt ma 36 fok van, holnapra meg 39-et mondanak...

SzZoole 2016.07.18. 17:39:06

@kardio1: nem semmi:)
Ide holnapra 31-33 fokot írnak:(
Ez a nagy meleg eleg rendesen terheli a sziveseket,nem?

kardio1 2016.07.18. 17:41:21

@Zoole[uk]: alapvetően igen, de a hidegfront se jó nekik.

SzZoole 2016.07.18. 17:45:38

@kardio1: ilyenkor gondolom meg tellik az osztaly:(

kardio1 2016.07.18. 18:10:04

@Zoole[uk]: nem lehet ilyen könnyen kalkulálni. Sokszor nehezen kiszámíthatatlan, mikor mennyien jönnek. Most elég tűrhető a helyzet. Szerencsére, mert nyár lévén kevesebben vagyunk.

SzZoole 2016.07.18. 18:15:59

@kardio1: te esetedben azt lehetne mondani,hogy minél kevesebb munkad legyen:)

Mme Seldon 2016.07.18. 18:24:19

@Ödenburger [Hu/At]: @Herr Géza:
Thionville-ből is megy az ingázás, rengetegen járnak Luxemburgba dolgozni, de van olyan ápolónő, aki Luxemburgban lakik és nálunk dolgozik.
@verkagrafomanka:
Nagyon jó a poszt. Luxembourg városba sokszor járunk át (épp most voltunk vendégekkel szombaton), mindig megcsodálom. Szeretjük a Természettudományi Múzeumot is, a pénztáros csak letzeburgisch-ul hajlandó megszólalni. Most sajnos épp felújítják.

verkagrafomanka 2016.07.18. 18:52:50

@Golf2: Mondjuk ahányan terhesek most körülöttem, ebben nem vagyok olyan biztos :D

verkagrafomanka 2016.07.18. 18:56:44

@firg_firg: Igen, a 9 (vagy még több) órás munkanap fárasztó, és igen, 6-ig (vagy még tovább) bent lenni fárasztó. Bárhol. És itt ezt tekintetbe is veszik, nem hajtanak szét, tudják, hogy az elégedett és egészséges (!) munkavállaló viszi előre a céget. Ennyi.

verkagrafomanka 2016.07.18. 18:58:21

@Muscari: Köszi! A MaNcs és az ellenkezője: otthon én is szoktam volt így "provokálni", ÉS-sel, Naranccsal, Mozgó Világgal, 168 órával, mikor mi volt nálam. :))

verkagrafomanka 2016.07.18. 19:00:36

@Herr Géza: Pontosan így. Fél Trier és fél Arlon és fél Metz (meg ezek szoros vonzáskörzete).

verkagrafomanka 2016.07.18. 19:01:19

@macamuca [IHUN]: Köszi, már sokan dicsérték, ezért is választottam ide be. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 19:10:04

@Zoole[uk]: A tökömről is folyik a víz. Nincs légkondi és a hidraulika rendszerből dől a meleg a fülkébe. Ráadásul a napon dolgozom.

SzZoole 2016.07.18. 19:12:24

@diggerdriver: na akkor keszulj fel a holnapi napra,mert 31-33 fok meleg lesz.
A teperto ott fog sercegni a fulkeben:)))

Herr Géza 2016.07.18. 19:26:55

@Ödenburger [Hu/At]: Ááá, annyira nem kelet-európai sajátosság ez az ingázás. Itt van pl. Svájc, mind a négy határos országból megy az ingázás, külön "tartózkodási engedély" van hozzá: G- (mint Grenzgänger) Bewilligung. Ráadásul ehhez korábban a határ nem svájci oldalán egy korlátozott szélességű sávban kellett laknod, de pár éve ezt is eltörölték. Azaz most elvileg akár "Hamburgból" is ingázhatsz pl. Zürichbe dolgozni...:)))

montroyal ( CAN qc) 2016.07.18. 19:54:03

@firg_firg: ha valamiért nem fér bele aznap, megcsinálom másnap. Ahogy a főnököm mondta nagyon frappánsan egy kilenc és félórás munkanap után: egy afrikai kisgyerek se attól fog éhen halni, hogy mi nem adtunk le időben egy fordítást.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.18. 19:58:43

Ahogy a főnököm mondta nagyon frappánsan egy kilenc és félórás munkanap után: egy afrikai kisgyerek se attól fog éhen halni, hogy mi nem adtunk le időben egy fordítást.

eltunt a commentem

azert ez egy lablogatos munkahely lehet es nyilvan a fonokot is igy fizetik ...9 es feloras nevetgeles trefalgatas megterhelo ?

nem ertek hozza de valamilyen kovetelmeny van? kilora merik a forditast?

macamuca [IHUN] 2016.07.18. 20:10:10

@Mme Seldon:
A pénztárost, vagy a múzeumot?
:DDDD
(pardony)

montroyal ( CAN qc) 2016.07.18. 20:26:45

@verkagrafomanka: OK nekem ez magas mint disznonak a stelazsi de igaz lehet azert csokkentik ha jol tudom a svedeknel a munkaidot..

sajnos ez nalam nem lehet, mert ha az nap 5 re jon a kliens akkor kesz kell lenni a melonak ... mert csinalhatom holnap is ,de egy petakkal nem fizet tobbet, sot morog is, hogy taxival kell jarnia , es almodik ,hogy en fizetem ki , meg se kerdezi hogy tobb volt a munka azert lett kesobb kész ..
persze ez a -majd holnap befejezzuk szellem a nagy cegeknel igy van es a kliens meg a penztarhoz es fizet.. es azert tobb, mert tobb a munka , ott a szamla .. ..

SzZoole 2016.07.18. 21:47:50

@jojó78.: hat,hallod itt is ugyanezek vagy hasonlok szoktak lenni.
Az is lehet,hogy falurol falura jarnak:)
@diggerdriver: a nagy szakerto:)
En csak a paella es a hazi cidar miatt jarok csak:)))

jojó78. 2016.07.18. 21:53:47

@Zoole[uk]: Akkor mint a vándor mutatványosok. Mindenhol ugyanazzal kábitják a népet :)))))

Csodabogár 2016.07.18. 21:58:52

@Herr Géza: Genfből sokan laknak Franciaországban, mert ott lényegesen olcsóbb a lakhatás. Feltehetően Tessinből is sokan laknak az olasz oldalon. Baselben nagyjából már azt se lehet tudni, hol van az ember a 3 ország közül.

SzZoole 2016.07.18. 22:02:49

@jojó78.: de kepzeld el,mar most 3. eve jarunk ki es digger mindig legalabb 1000 kepet csinal:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 22:07:45

Jaaa a posztról elfelejtettem néhány keresetlen szót.
Nagyon tetszett kiváló írás. Hajrá előre a Lenini úton...
Írjál még.

verkagrafomanka 2016.07.18. 22:12:54

@montroyal ( CAN qc): nem nevetgélünk és tréfálgatunk 9 órán át, nem tudom, ezt hogy szűrted le a posztból. Nem ülünk vigyázzban, sokszor megbeszéljük egymással, épp kit mi bosszant, nevetni is szoktunk, de igazán nem látom, mi ebben a rossz. Szerintem nem az a mérce, hogy de bezzeg máshol kilóg mindenkinek a bele, és vagy elviszi negyvenkevés évesen egy szívroham, vagy ötven fölött rengeteg krónikus és/vagy pszichoszomatikus betegséggel küzd, annyira kizsigerelték, és mire eljut a nyugdíjig, csak az az egy vágya van, hogy hagyják békén, fel nem merül benne, hogy aktívan is töltheti a hátralévő év(tized)eket, annyira elfáradt a munkában.
Kilóra mérik a fordítást, igen, egész pontosan karakterre és határidőre. Sok a munka, de sokan is vagyunk rá, és vannak nagyon megterhelő periódusok, pl. a mostani is egy ilyen, de még ez sem olyan, mint egy átlag nap a budapesti IBM-ben. De szerintem nem is ahhoz kell mérni magunkat, hogy "bezzeg Afrikában éheznek", mert akkor sosem jutunk előre. Sosem értettem, hogy ha lehet jobb, akkor miért nem afelé törekszünk ahelyett, hogy felemlegetjük, hogy vannak, akiknek nálunk is szarabb. (És ahelyett, hogy irigykedünk.)

jojó78. 2016.07.18. 22:27:26

@diggerdriver: @Zoole[uk]:
Nekem elég 1x is. Ez a gőz dolog már picit túl öreg nekem :)))))))
De classic car show..........bármikor, bármennyi :))))
Talán egyszer nekem is lesz egy. Mondjuk ha az Avensist nem cserélem le még 25-30 évig, akkor tuti lesz :)))))))

jojó78. 2016.07.18. 22:30:19

@diggerdriver: Az elsőt még nem is láttam. Holnap majd jól elolvasom :)

SzZoole 2016.07.18. 22:39:26

@diggerdriver: nekem minek ajanlgatod,olvastam mar az osszest:)))

SzZoole 2016.07.18. 22:41:24

@jojó78.: most lessz augusztusban egy auto show ahova megyunk majd Diggerel.
Kerdezd meg @diggerdriver: ,hogy mikor es hol lessz pontosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 22:49:11

@Zoole[uk]:
Na oda felveheted vizisiklóbőr csizmádat.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.07.18. 23:07:38

@Ödenburger [Hu/At]: 20 évvel ezelőtt is ingáztak már a német-holland határon át.

Az USA-ban van "ingázó zöld kártya" olyanoknak, akik Mexikóban vagy Kanadában élnek, de az USA-ban dolgoznak.

Hari Seldon 2 2016.07.18. 23:08:26

Na, így estére beestem én is. Mme Seldon mondta, hogy Luxembourg van. Jó hogy megnéztem. Nagyon jó kiránduló tippet adtál. 6 - 6 - 3 évesekkel is jó mászkálni Vianden környékén?

Pont tegnap voltunk bent a városban. Láttuk a John Kerry-t, Ott mászkált a Nagyhercegségi palotánál, ment az Bíróság épülete felé, ahol a hercegnő szobor van. Tőlem egy méterre ment el. Tudod, hogy milyen okból járt arra?

Hari Seldon 2 2016.07.18. 23:11:07

Ja, és Mancsot meg HVG-t itt végre nem "kell" olvasni. Örülj, hogy nem idegesíted fel magad azon amit olvasol. (Az már bővel elég, amit a rokonoktól kapsz infót...)

jojó78. 2016.07.18. 23:20:54

@diggerdriver: Jól hangzik. Már csak asszonnyal kell megdumálni. Nincs is túl messze innen. A vizisiklóbőr csizma (vagy mi :))))) ) jól hangzik. Biztos csini :)))))))))) Bocs Zolee :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 23:24:48

@Zoole[uk]: Ja. Pyton. A latin nevét is leírjam? Pyton poliészterikusz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.18. 23:27:27

@jojó78.: Ja. Úgy néz ki benne mint egy kiöregedett gigerli.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.18. 23:28:07

@jojó78.: mit kell ezen megdumani az asszonyal ?
Tenykent kozlod,hogy Te mesz es ha ö akar jon,ha nem,nem:)))

SzZoole 2016.07.18. 23:31:57

@jojó78.: errol a csizmarol beszel a bighead:)))

kepkezelo.com/images/64l458vj9pa94rblkm9r.jpeg

jojó78. 2016.07.18. 23:33:45

@Zoole[uk]: Ezek szerint te még nem ismered a házasság utáni elsárkányosodás fokozatait :)))))))))))))))
Na meg majd emlékeztesetek nehogy elfelejtsem :)))))

jojó78. 2016.07.18. 23:36:14

@Zoole[uk]: csak irigykedik szerintem, mert a markolóhoz nem illik :)))))))))))
Egyébként jó

SzZoole 2016.07.18. 23:37:45

@jojó78.: az hogy mennyire sarkanyosodik el egy asszony,az a Te sikered vagy kudarcod:)))
En mar tobb mint 20 eve elek boldog,kiegyensulyozott hazasagban,a masodikban:)))

SzZoole 2016.07.18. 23:39:02

@jojó78.: a lenyeg a talpan van,Ez egy G.A. csizma

jojó78. 2016.07.18. 23:44:34

@Zoole[uk]: Velem nincs gond, gondoltam adok egy kis mozgásteret, de kihasználta aztán már nem lehetett megálitani a sárkányosodást :))))))))))))))))))))))))
Egyébként ezt Ő is olvassa :O :)))))

SzZoole 2016.07.18. 23:47:54

@jojó78.: na,akkor ad az neked,hogy ilyen trogerekel baratkozol:)))

jojó78. 2016.07.18. 23:51:28

@Zoole[uk]: Nem, nyugi. Szereti a hozzászólásaitokat. Ugyhogy ezért!! nem kapok :)))))))

Herr Géza 2016.07.18. 23:55:52

@Csodabogár: Csókoltatom a kacsóidat, de ezt írtam én is. :)))))

"Itt van pl. Svájc, mind a négy határos országból megy az ingázás,"

FutureFry 2016.07.19. 03:38:36

@M. Péter: De ez az “alien commuter” státusz csak arra vonatkozik, hogy az ilyen (már “rendes” permanens rezidens státusszal (zöldkártyával) rendelkező) egyének ne veszítsék el ezen státuszukat akkor sem ha egyébként Mexikóban vagy Kanadában van a lakhelyük, nem? (Azaz egy kanadai vagy mexikói nem kérhet ilyet, csak azért mert a határ mentén lakik...)

verkagrafomanka 2016.07.19. 07:27:04

@Hari Seldon 2: Szia, már hiányoltalak! :) Viandenben és környékén szerintem kifejezetten jó (lehet) gyerekekkel kirándulni, csak vigyázzatok, rengeteg a motoros. Viandenben van ún. Luxembourg Card (a Victor Hugo Múzeumban lehet venni), 4 főre 28 euró, abban benne van a libegő, a vár, meg a kalandpark (utóbbiban mi nem voltunk), mindegyik korlátlan számban látogatható/használható. :)
Kerry: tudom, hogy itt volt, biciklin beszélték meg a legfontosabb diplomáciai kérdéseket :)) www.wort.lu/en/luxembourg/john-kerry-s-luxembourg-visit-kerry-asselborn-and-schleck-go-cycling-578b3de9ac730ff4e7f63a04
MaNcs+HVG: Igen. Pont ez hiányzik, hogy nincs min felhúznom magam, így nem tartozom sehova politikailag és nincs kikkel közösséget éreznem.

@Turchi: Akkor nem olvasom eleget a kommentjeit, pedig megrögzött kommentolvasó vagyok... Köszi! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.19. 07:34:54

@Zoole[uk]:
Azért én szégelltem volna kitenni a fényképet.
Lehet gyerekek is olvassák az oldalt. Megállnak a növésben.
:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.19. 07:39:36

@jojó78.:
Na most képzeld bele a csizmába Danny de Vitot.
Úgy néz ki benne Zollika.
:))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.07.19. 11:03:36

@verkagrafomanka:
Ne hiányold a magyar politikát. Nem éri meg hogy hiányozzon. Pedig én még ott nagyon követtem a politikát, és azt hiszem nagyjából ugyanazt gondoltuk a magyar helyzetről. Most viszont itt már az itteni politikát kezdem figyelni.
Amúgy meg lehet, hogy ez habitus kérdése, de nekem lényegében nem hiányzik semmi (mondjuk mi a (nagy)szülőket havonta látjuk, mert vagy ők jönnek, vagy nekünk kell menni) így ez is rendben van.
(Na jó, megint mennem kell, "délelőtti műszakban vagyok", nyári szünet van.)
Köszi a kiránduló tippeket!

Hari Seldon 2 2016.07.19. 11:16:04

@verkagrafomanka:
Még egy kérdés: Viandenben beszélnek franciául? Mert eléggé a német határ. A múltkor voltunk Mülletthal-nál, és ott az egyik helyen igencsak nehezen ment a francia némelyiknek. És már az is Kelet Luxembourg, szóval "gyanús vidék"... :-)

Kicknick 2016.07.19. 15:01:24

"Ha egy szóban kéne összefoglalnom, mit érzünk itt hét hónap után: nyugalmat. Minden hivatalos ügyintézés simán megy, a fizetésünk bőven elég, a munkánk véget ér, amikor kilépünk az iroda ajtaján, van időnk utazni, kirándulni. Jó itt."

Nekem ugyanez van itthon. Valamit rosszul csinálok?

M. Péter 2016.07.19. 16:22:57

@FutureFry: A munkaadónak ugyanúgy igazolnia kell, hogy nem talál amerikai állampolgárt vagy állandó lakost az állásra, de lehet eleve ingázó zöld kártyát kérni. Az egyik fajta zöld kártyáról lehet váltani a másikra mindkét irányban. Állampolgársághoz ténylegesen le kell telepedni az USA-ban, az ingázó zöld kártyával eltöltött idő nem számít.

FutureFry 2016.07.19. 18:45:06

@M. Péter: “lehet eleve ingázó zöld kártyát kérni.”
Tehát ezek szerint ez úgy értelmezendő, hogy (ha úgy altalában munka alapú zöldkártya-jogosultságot tud szerezni valaki) akkor egy ilyen szomszédos országból meg lehet pályázni a “commuter” permanens rezidens státuszt is anélkül, hogy az USA-ba kéne kötözni (ami egyébként feltétel szokott lenni). Gondolom, az elbírálásnál figyelembe veszik, hogy mennyire valószerű a dolog (azaz pl. Nunavut-ból nem túlságosan lenne az, vagy akkor sem ha az amerikai munkahely mondjuk Colorádóban van).
Egyébként szerintem az ilyen helyzetben lévőknek (legalább is bizonyos munkakörökben) a TN (NAFTA-alapú, kifejezetten kanadaiaknak és mexikóiaknak adható) munkavállalói vízum megszerzése talán problémamentesebb lehet (pl. nincs kvóta és nem kell “Labor Certification” igazolás arról hogy nincs megfelelő amerikai munkás a pozícióra).

M. Péter 2016.07.19. 21:48:20

@FutureFry: A NAFTA alapú vízum egyszerűbb, ha lehetséges, de van egy lista, és csak az azon levő állásokra lehet ilyen vízumot kapni. Az ingázónak nem kell feltétlenül kanadai ill. mexikói állampolgárnak lennie sem.

verkagrafomanka 2016.07.24. 23:06:05

@Hari Seldon 2: Bocs, ezt csak most láttam! Igen, beszélnek franciául. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása