oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 01. 06:46,  Angol-magyar sokkok ágytól asztalig 255 komment

2016. június 01. 06:46 Határátkelő

Angol-magyar sokkok ágytól asztalig

Vajon tényleg a sátán műve-e a pacal, vagy a sült bárány mentaszósszal a gasztronómia csúcsa? Lehet-e kelet-európainak öltözni, és az Oasis vagy Pataky Attila ríkat meg jobban? Csupa kérdés, ami felmerült Szukics Magda (aki korábban írt már posztot, amit itt olvashattok) és angol barátja közös életében – azaz ma megint a vegyespárosok közötti kapcsolatok vannak terítéken.

Ha te is egy vegyespáros egyik tagja vagy és szívesen megosztanád a (jó vagy rossz) élményeidet, ne habozz, írd meg és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nagy-britannia_london_szerelem_foto_loveandlondon_com.jpg

„Amikor a blogon olvastam a különböző országból származó párokról és a köztük lévő kulturális különbségekről, azonnal tudtam, hogy meg kell írnom az én történtem is.

Éppen egy maratoni krikettmeccsről értünk haza, és kulturális különbség ide, kulturális különbség oda, én ezt akkor sem fogom soha megérteni. Ha már harminc éve élek ebben az országban sem. Miről szól a játék, miért van oda érte mindenki, miért vagyok itt, és úgy általánosságban MI A FENE TÖRTÉNIK KÖRÜLÖTTEM?

Először is sikerként könyvelem el a megismerkedésünket, mert az angolok köztudott, hogy nem ismerkednek nyilvános helyen. A fiatalok persze még igen, de azért ők is egy-két vodkával, három-négy pinttel megtámogatva érzik elég bátornak magukat, hogy odamenjenek valakihez az üvöltő zenére beszélgetni egy zsúfolt pubban.

Az angolok baráti társaságon keresztül randiznak, vagy online. Teljesen elképzelhetetlen az, hogy a 4-es 6-oson valaki rámosolyog egy lányra, és még aznap este már kéz a kézben sétálnak a Duna parton. És nem csak azért, mert itt se villamos, se Duna part.

Hihetetlen mértéket ölt az online randizás, és ezek a weblapok speed dating-eket (ivás/lerészegedés), összejöveteleket (ivás/lerészegedés), hajóutakat (ivás/lerészegedés), kirándulásokat (ivás/lerészegedés) szerveznek, de ilyenkor látni a rémületet a szemükben, hogy akkor most egy idegenre rá kell nézni? BESZÉLNI KELL VELE?

A bicikli, a táska és a sör

Tehát így a mi történetünk teljesen rendhagyó: elütött a biciklivel. Nevezhetném ezt az első kulturális különbségekből adódó sokknak - a rossz oldalon mennek a kocsik -, de miután kikáromkodtam magam, felajánlotta, hogy meghív egy kávéra.

Ettől persze még mérgesebb lettem, hát erre a sokkra a fröccs a minimum, de tudtam, hogy egy angollal állok szemben, fogalma sincs a fröccsről, úgyhogy nekiszegeztem a kérdést: vagy kifizeti a táskámat, aminek elszakadt egy pántja, vagy meghív egy sörre.

Gondolom nem nagyon ért a táskákhoz, mert a pesti turkálóban vásárolt hátizsákom olcsóbb lett volna, úgyhogy beültünk egy pintre, és másnap már körbetelefonáltam az összes barátnőmet, hogy van egy fiúm!

A sátán műve

Ha ma randiznánk, biztosan nem lennének ekkora különbségek köztünk, de nekem azért az elején sok minden furcsa volt. Például nem szereti a főztöm. Nem értettem sehogy se hogy lehet ez, hiszen a nagyitól tanultam, mindenki csodájára jár a gulyáslevesnek, töltött paprikának, körömpörköltnek, paprikáskrumplinak, a fiúm pedig már a harmadik alkalommal, mikor meglátta, hogy a konyhában előkerült a hagyma-pirospaprika, már árkon-bokron túl volt.

Később persze megértettem, hogy az angolok egyrészt nem tudnak főzni, másrész nem ismernek a són és borson kívül fűszereket. A tárkonyos raguleves így ment a levesbe, ahogy a mákostészta, túrós csusza (az, amit cukrozunk, és szalonnával tálalunk), mákos guba, pacal (szerinte ez a sátán műve), de még egy egész házibulinyi angolt is sikerült halálra rémítenem egy tálca pirospaprikás-lilahagymás zsíroskenyérrel.

Persze nekem is furcsa volt, hogy a gasztronómia csúcsának tartja a sült bárányt mentaszósszal, vagy az áfonyaszószt bármilyen hússal. A töpörtyűt én vacsorára ettem lilahagymával, paprikával, kenyérrel, ő meg forgatta a szemét, majd másnap a pubban rendelt egy zacskós (!) pork scratchinget. Hogy ez sörkorcsolya, és kérhetek frisset is almakompóttal. (?!?)

A barátaim persze felkészítettek, ha véletlenül egy angol úriemberrel hozna össze a sors, ne lepődjek meg, ha az ágyban, mielőtt leveszi a ruhám, tiszteletteljesen megkérdezi: kisasszony, kérem, megengedi, hogy levegyem a felsőjét? Nagyon köszönöm, megtisztel.

Én erre teljesen fel voltam készülve. A fiúm viszont arra nem, hogy a vadkeleten nem használjuk elég gyakran a köszönöm és a kérem szavakat, és a kapcsolatunk elején soha senkitől nem kérdeztem meg, hogy van.

A How are you-t azokra tartogattam, akik tényleg érdekeltek, és a barátom először azt hitte, mennyire bunkó vagyok, de most már brillírozom a sorryzással, ha nekimegyek a széknek, attól is elnézést kérek, és a please-t, thank you-t kötőszóként használom.

A szabadidő

A szabadidő eltöltéséről is más fogalmaink vannak. Londonban, ahogy kisüt a nap, és 12 fok felé megy a hőmérő higanyszála, azonnal ellepik a parkokat a piknikezők.

Én mondjuk szívesen megyek ilyenkor kirándulni a kutyával, vagy inkább zárt helyre, de nem! Süt a nap, gyerünk, üljünk ki a fűbe tíz másik barátunkkal, és együnk a Sainsbury-ben vásárolt háromszög szendvicset, és igyunk pezsgőt! A földön.

A vasárnapi ebéden is sikerült párszor összekapni, szívesen maradtam volna otthon, és már reggel feltenni a húslevest, hogy délre elkészüljön a rántotthússal együtt, és jöhetnek a gyerekek, meg talán még buktát is sütök.

De sajnos itt a vasárnapi ebéd ott kezdődik, hogy Sunday roast, vagyis teljesen ízetlen-sótlan sült marha/csirke/disznóhús krumplival, és szanaszét főtt zöldséggel és gravyvel.

Ezt legjobban mindenki a pubban szereti elfogyasztani, így a vasárnapjaink hamarosan úgy néztek ki, hogy a barátainkkal-családostul gyerekestül ülünk a pubban egész délután, ahogy kisüt a nap és 12 fok feletti a hőmérséklet, akkor ezt általában egy pub teraszán.

Ilyenkor már mindenki rövidnadrágban, nyári ruhában tolja, én még minap is (május közepe!) kabátban, sapkában és sálban reszkettem végig a vasárnapi menüt egy tengerparti városka pubjának a teraszán. De legalább már Pimmsel és nem forró teával a kezemben.

Kelet-európainak öltözve

Hálistennek azért más furcsaságokat hamarabb megszoktam. Sokkal mobilisabb vagyok, hétvégén, hosszú hétvégén mindig elutazunk valahová, külföldre is, amíg otthon Pestről csak akkor lehetett kirobbantani, ha előtte hónapokig terveztem, és hiába lakik a húgom Zánkán, kizárólag nyáron mentem el meglátogatni, ha a Balaton már úszható hőmérsékletűre melegedett.

Persze neki is sok minden volt furcsa, nem csak nekem. Egy idő után elkezdte mondogatni, hogy nem kellene ennyire kelet-európainak öltöznöm, és akkor talán nem néznének úton-útfélen pincérnőnek.

Jó persze nekem sem kellett volna rájátszani, mikor a fellengzős ismerőseinek először mutatott, be, én meg orosz akcentussal: Hi, I am Ivana from Ukraine. What? No. No, he is my client. Mire a fiúm elképedve nézett rám, én meg észbe kaptam, Oh no, he is my „boyfriend”. Szerinte ez nem volt vicces.

Szerintem meg az nem, amikor a bátyja szülinapjára mentünk Oxshottba, én munkából mentem, úgyhogy kicsit előbb értem oda. De hát nem akartam bemenni egyedül, úgyhogy a kocsibejárón várakoztam, cigiztem, felhívtam a barátnőimet, mire kivágódott az ajtó, és egy ideges nő elkezdett magyarázni, hogy a staffnak nem itt kell bemenni, és miért cigizek, és induljak el.

Persze én tipikusan az vagyok, aki mindenhol a személyzettel haverkodik, de ezt most itt nem találtam annyira viccesnek. Mondjuk azt sem, mint amikor Halloweenkor a fiúm mondta, hogy itt mindenki beöltözik, és persze én is nyugodtan.

A barátnőimmel rettegve emlegetjük Bridget Jonest a papok és prostik bulin, ahol senki nem szólt neki, hogy elmarad a beöltözés része, hát ez velem is megtörtént. Nem is az, hogy elmaradt, de a richmondi állófogadáson lehet, hogy nem kellett volna mexikói cukor-koponyára sminkelnem magam óriási virágokkal a fejemen. (Igen, a Facebookon tök sokan lájkoltátok, köszi. Az a kép még a buli előtt készült.) Mindegy, fél óra múlva úgyis leléptem a kiskutyámmal együtt, aki szintén csontvázra volt sminkelve.

Az ünnep az ünnep

Szóval időbe telt megszokni, hogy van, ahová kiöltözünk, van ahová kevésbé, de még véletlenül sem úgy, ahogy azt elképzelem, és Pesten tettem volna. Például a krikettmeccsre simán kimennék melegítőben, mégis csak sportesemény, de miután a fiúm lesápadt, felvilágosított, hogy jó lenne, ha szoknyát vennék és magassarkút, elég nagyot néztem.

Mára már azért megtanultam, hogy náluk az ünnepek tényleg ünnepek, gyöngysorral és tűsarkúval, ezért a tavalyi karácsonyra kitettem magamért, és beruháztam egy tényleg alkalmi öltözetbe.

Amit a nagy rohanásban az egész táskámmal együtt otthon felejtettünk, így aztán én voltam az, aki a karácsonyi ebédnél és vacsoránál a házigazda ingjében és a házigazda volt feleségének sztreccsnadrágjában (sajnos csak az jött rám az összes ruhája közül) ült a kikent-kifent dámák között.

(Ezúton is üdvözlöm anyukámat és testvéreimet, akik miután a Skype-on megláttak, tíz percig csak rajtam nevettek az ünnepi áhítat helyett.) Na de az öltözködés témán lépjünk túl, egy ideje a fiúm vásárolja a ruháimat, és már nem kelet-európainak nézek ki, hanem elhízásnak indult unatkozó háromgyerekes kertvárosi anyukának.

A kis különbségek

Az apró kulturális különbségek természetesen nem számítanak egy párkapcsolatban, sőt szerintem minél különbözőbb két ember, annál jobban kiegészíti egymást, és annál kevésbé lesz unalmas.

A fiúm szerint mondjuk velem az élet sosem az, főleg, hogy az angollal néha még hadilábon állok, és sikerül a pants helyett panties mondanom, így amikor megkérdezik, hogy recepciósként milyen volt az egyenruhám, akkor rávágom, hogy fehér blúz és fekete bugyi. Csak egy fejcsóválással és kínos mosollyal nyugtázzák, hogy na, ezek a magyarok milyen furcsa helyeken dolgoznak.

Vagy amikor magyar szólásokat, közmondásokat fordítok le szó szerint, és csodálkozom, hogy furán néznek rám. Bár a „tátott szájjal szaladt a faszerdőbe” kifejezés sokak kedvencévé vált mára, és nem csodálkoznék, ha valahol visszahallanám.

Szóval a kis különbségek nem számítanak a párok közt, de azért jó lenne, ha valaki értékelné, amikor azt mondom, hogy úgy megyünk, mint a Deltában (és azért valljuk be Angliában ez minden második nap), vagy megértené, hogy nem telhet el a karácsony-húsvét-pünkösd Bud Spencer és Terence Hill nélkül.

Így meg kell vele nézetnem minden ünnepkor egy-egy részt, de valahogy nem tud velem együtt felszabadultan nevetni az ördög jobb és bal kezén, és hiába mondanám a bank bejáratánál, hogy te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb.

Ugyanígy egy házibuliban hiába ismerem az Oasistől a Wonderwallt, nekem valahogy nem homályosul el a szemem, és nem kapaszkodom össze automatikusan az összes körülöttem állóval dülöngélve énekelni, bennem inkább a Kör közepére álló reflex támad fel éjjel kettő körül, hogy Pataky Attilára rázzam a hajam.

Ezek tényleg nem számítanak, megértem, hogy a zenei kultúránk más, és sosem fogja értékelni, hogy minden buliban a barátnőimmel éjfélkor automatikusan felpattanunk a legközelebbi szék tetejére, és az öklünket rázva kiabáljuk egymásnak, hogy „Nem, nem nem, soha nem nem nem. Nem leszek a játékszered”, majd szép lassan bemutatjuk, hogy márpedig sírva vígad a magyar, és Oláh Ibolyától kezdve a Kozmix a házban-on keresztul a Hip-Hop Boyzig mindenen sírunk a buli végéig.

És akkor az időjárás

Az időjárásból fakadó ellentétek igazán akkor jönnek ki, amikor január közepén megjegyzem, hogy hiába nincs mínusz, nem kellene a teraszon ülnünk, mert felfázom. A fiúm nem érti, ez mi.

Körbekérdeztem, és kiderült, az angolok nem ismerik a felfázást, és a fiúm tényleg csak nevet rajtam, amikor párnával indulok el otthonról arra számítva, hogy bármikor leülhetünk kültéren.

(Igazán csak akkor vált komollyá, amikor tényleg felfáztam, és elmentem a walk-in centerbe, ahol a nővér nem ismerte ezt, és minden áron meg akarta magyarázni, hogyan lettem beteg. Hiába bizonygattam neki a kórtörténetem 12 éves koromtól, nálam ez visszatérő probléma, és előző este a Temze partján ültem miniszoknyában február közepén, nem hitt nekem. Még a Google-ban is megnézte. Akkor sem. )

Szegény Réka barátnőmnek ez nagy bánata is, az ő fiúja azóta is csak nevet rajta, hogy ő az egyetlen mindig a társaságban, aki zoknit vagy harisnyát hord májusig, és nem ül le semmilyen kőre, csak nyáron, ha süt a nap. Teljesen azt hiszik, ezt mi találtuk ki.

Ezek persze olyan különbségek, amik nem igazán komolyak. A fiúmnak inkább vicces, nekem idegesítő. Ha nem tudom felvágni a mangót, akkor kinevet, én meg csak puffogva motyogom magam elé, hogy anyám ezért még sorba állt. Mit ezért. Nem is volt mangó. Narancsért meg banánért.

Tehát azért igazán nagy különbségek nincsenek közöttünk, mégis csak egy pár ország választ el, és nem földrészek, európaiak vagyunk mind a ketten. De azért mégsem vagyunk egyformák, és azt gondolom, hogy a két kultúrkörből származó párok nagyon jól egymásra tudnak találni, hiszen annyi minden létezik, amit meg kell mutatni, elmagyarázni, megfőzni, egy egész élet kevés megismerni a másikat, és ami lényeg, ezért sosem unatkozunk!”

(Fotó: loveandlondon.com)

HÍRMONDÓ

Elkerülhetetlen a jelentős béremelés

Csak béremeléssel lehet megállítani a munkavállalók elvándorlását – ebben körülbelül mindenki egyetért. A szakszervezetek szerint a vállalkozások viszont erre saját erőből nem képesek. A munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseletei szerint is a bérek jelentős emelésére van szükség ahhoz, hogy fékezni lehessen a szakemberek elvándorlását. A vállalkozások azonban erre kizárólag saját erőből nem képesek, a kormánynak is segíteni kell, például a foglalkoztatást sújtó közterhek mérséklésével. Ha érdekel a téma, akkor ide kattintva olvashatsz még többet!

Mely városokban a legjobb dolgozni?

A munka és a magánélet egyensúlya egyike a legfontosabb dolgoknak az ember életében, de melyek azok a helyek, ahová érdemes költözni, ha a lehető legjobb arányt szeretnénk elérni? Az Expert Market összeállítása a ledolgozott órák, a kivett szabadságok mennyiségén alapul, és természetesen a világvárosokat vette górcső alá. Európa nem meglepő módon jól szerepelt, a listát ide kattintva találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Anglia Nagy-Britannia vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr668765674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.01. 06:53:34

Jajj de jó hogy nem én ütöttem el.

puhacica 2016.06.01. 07:35:46

ez az elso posztod, ami igazan tetszik. probaltam halkan rohogni, mert az uram meg alszik. :D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.01. 07:43:37

Jóféle olvasmány, jókat vigyorogtam rajta. Viszont a leírtak alapján csak én érzem úgy hogy kizárólag a posztíró igazodik a párjához? Egy kapcsolat általában a kompromisszumokról szól. Ha csak az egyik fél igazodik mindig....az nem túl jó hosszú távon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.01. 08:14:15

Ebben a sorozatban ez eddig a legjobb.

Az angolok nem ismerik a sót.

mertcsak 2016.06.01. 09:29:12

ahh, vegre egy olvasmanyos poszt :)

Flamy (fat cat wannabe) 2016.06.01. 09:32:45

@diggerdriver: +1 A so hianya a klasszikus angol konyha legnagyobb hibaja.

Es nem mintha ez lenne a legfontosabb a posztban, de Londonban is van villamos :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.01. 09:55:12

ez valoban belulrol latta Angliat, szep sztori. Nem felszines, hanem a kultura melyerol szarmazo dolgokat ir, koszonjuk!

London2009 2016.06.01. 10:54:32

Nem is tudom…azert remelem jol megvannak? Lehet, hogy csak en olvasok tul sokat bele, de nem tunik ez alapjan az iras alapjan egy harmonikus kapcsolatnak. Remelem megnyugtat a posztolo!

Sok mindenre tudnek reagalni es megcafolni, de amit nem tudok megallni szo nelkul az a felfazas. Mar, hogy ne hallottak volna rola? Angolol cystitis a neve, a koznyelvben pedig Honeymoon Disease. Azert hivjak honeymoon diseasenek mert a naszuton elvileg sokat szerelmeskedik az ember es valoban a felfazast a szex is okozhatja. A bakteriumok ugyanis konnyebben felkerulnek oda, ahova nem kellene, hogy felkeruljenek. Ezert nem beszelnek rola, mert tabu egy olyan betegsegrol beszelni, amit az o elkepzelesuk szerint a tul sok szex okoz! Azert isznak rengeteg vorosafonyalevet mert az az egyik termeszetes ellenszere a felfazasnak. Nem veletlen, hogy itt ilyen nepszeruek a vorosafonyalevel keszult italok. Nem tudtam en sem, hogy itt nem szokas reszletezni, hogy mi baja az embernek ha otthon marad. Ugyhogy ahelyett, hogy I am feeling unwell, azt mondtam a ferfi fonokomnek, hogy I have cystitis. Aztan csak kikerekedtek a szemei, a kolleganoim meg kacsintgattak, hogy legalabb akkor biztos jo ejszakam volt…
Viszont az teny, hogy jobban birjak a hideget. Gyerekkoruktol kezdve ehhez vannak szoktatva. Kisbabakat zokni, sapka nelkul latni a babakocsiban telen teljesen mindennapi dolog. Egyebkent az elejen en sem ertettem es azt hittem erre csak szuletni lehet. De teljesen atallt mar a szervezetem. Alig futunk otthon es bealltam mar en is evek ota a telen nyaron szandalba jarok koze. Otthon pedig en is allandoan a derekamat takargattam. Ugyhogy nekem ehhez sikerult hozzaszoknom szerencsere.
Igyon a posztolo sok vorosafonyalevet es kutya baja sem lesz!

tanato 2016.06.01. 11:09:55

@London2009: A hólyaghurutnak MO.-on is cystitis a neve/orvosi nyelvben latinul,de átment már a magyarba is./Viszont itthon nem kapcsoljuk össze a nemi élettel inkább a hideg időben lenge ruházatban történő felfázással.
A vörösáfonya tabletta meg az egyik urológusok által gyakran alkalmazott gyógyszer.

Evain 2016.06.01. 11:10:56

Igen, a Pimmsnél meg a sunday brunchnál angolabb dolgot nem nagyon tudok elképzelni. :)

A 12 fokban kiülést azt nagyon átérzem, felénk is ez dívik. Bár én már elég régóta élek itt ahhoz, hogy lassan én is úgy érezzem, hogy 16 fok napsütéssel az már grillpartihoz való idő :D

Szerintem viszont a netes ismerkedés nem kultúra függvénye, hanem a modern idők (meg a social media) hozománya. :)

Evain 2016.06.01. 11:14:44

Apropó, aki hajlamos a felfázásra, annak elég nagy eséllyel az átlagnál rövidebb a hugycsöve, ami megkönnyiti a felszálló betegségek elkapását. Ez sajnos az "ez van, ezt kell szeretni" esete. Csatlakozom a vörösáfonyát propagáló csapathoz. :)

London2009 2016.06.01. 11:20:27

@tanato: Magyarul meg nem hallottam, hogy hasznaltak volna a cystitist a holyaghurutra/felfazasra. Itt bizony osszekapcsoljak, amiben persze van nemi logika, de en ugy tudom, hogy leginkabb a rovid hugycso okozza es a hajlam a genetikan alapszik. Ezert is ritka a ferfiaknal, mert a hugycsovuk hosszabb es nehezebben jutnak fel a bakteriumok a hugyholyagba.
Viszont ami jo dolog, hogy itt veny nelkul lehet ra kapni nagyon jo gyogyszereket, amik nem antibiotikumok. Cystitis relief az egyiknek a neve es mar fel ora utan jobban van tole az ember. Ezert csodalkoztam, hogy a posztolo szerint itt nem hallottak rola, miutan tele van a gyogyszerekkel barmelyik drogeria es teljesen hetkoznapi dolog itt is.

tanato 2016.06.01. 11:23:15

@London2009: Így van nőknél sokkal gyakoribb,de itthon már a betegek többsége is érti mi a cistitis,Viszont itthon orvoshoz mennek vele,nem magukat kezelik.

London2009 2016.06.01. 11:30:28

@tanato: gondolom a komolysagatol fugg, hogy erdemes e magunkat kezelni vagy orvoshoz kell e fordulni. Ha nagyon heveny, akkor valoszinuleg a legjobb megoldas az ugyelet azonnal.

Golf2 2016.06.01. 11:34:19

Elsőre azt hittem "puhacica" írta.

Csodabogár 2016.06.01. 11:40:30

@tanato: Én magyarul hólyag hurutnak ismerem. Ifjuságomban valami tablettát kaptam rá, amitől kéket pisiltem! Egy szép augusztusi időben sikerült ilyet Brightonban is beszerezni, pedig fiuk közelébe se jártam akkor, viszont rohadt hideg volt, a privát szállást (nyelvtanfolyam) nem fűtötték. Kikerestem szótárból a nevét és elvonultam orvoshoz. Ott is kaptam valami tablettát, amitől elmult. Azóta szerencsére mindig jólfűtött helyeken tartózkodom.

Poszt amugy jópofa, olvasni élvezet, élni nem szeretnék ilyen kapcsolatban.

tableno 2016.06.01. 11:50:50

Jó kis poszt. Én is mesélhetnék napestig a latin-amerikai/magyar kulturális különbségekről... Elég csak annyi, hogy a feleségem (akkor még barátnőm) a kapcsolatunk elején azon volt nagyon kiakadva, hogy nem zuhanyozok naponta KÉTSZER (reggel és este). Mert hogy náluk a trópusokon így szokás, különben büdös lesz az ember. Hiába magyaráztam, hogy ez itt nem a trópusok, és kiszárad a bőröm, nem tágított, úgyhogy kénytelen voltam én is rászokni...

Hari Seldon 2 2016.06.01. 12:02:18

„Az angolok baráti társaságon keresztül randiznak, vagy online. Teljesen elképzelhetetlen az, hogy a 4-es 6-oson valaki rámosolyog egy lányra, és még aznap este már kéz a kézben sétálnak a Duna parton.”

Ezt pozitív tulajdonságnak veszem. Másrészt mi a baj az online-el? Egyből le tudok szűrni pár tulajdonság alapján, hogy kivel akarsz egyáltalán találkozni. (nekem például az egyik kitétel volt az adatlapon, hogy ne dohányzó legyen) Gyorsabb, a keresésben időt takarítasz meg.

„Tehát így a mi történetünk teljesen rendhagyó: elütött a biciklivel. Nevezhetném ezt az első kulturális különbségekből adódó sokknak - a rossz oldalon mennek a kocsik -, de miután kikáromkodtam magam, felajánlotta, hogy meghív egy kávéra.”

Ez jó. Először tényleg furcsa a közlekedés. (na jó másodjára, meg harmadjára is, de azért valamikor csak megszokja az ember)

„Például nem szereti a főztöm. Nem értettem sehogy se hogy lehet ez, hiszen a nagyitól tanultam, mindenki csodájára jár a gulyáslevesnek, töltött paprikának, körömpörköltnek, paprikáskrumplinak, a fiúm pedig már a harmadik alkalommal, mikor meglátta, hogy a konyhában előkerült a hagyma-pirospaprika, már árkon-bokron túl volt.”

A magyaroknak egyszer szembesülniük kéne, hogy „a magyar konyha világhírű – Magyarországon.”

Sehol sem használnak kilószámra pirospaprikát. Meg mondjuk itt nálunk cukrot sem. Amikor a nagyszülők jönnek egy hét alatt elfogy két zacskó cukor. Nem tudom, hogy „tűnik el”, de a hét felénél kell vennem újat. Amikor nincsenek itt, egy hónapig elég egy csomag. – Egyébként gondolom, ez is magyarázat lehet a magyarok súlyos keringési betegségére.
Pacalt, Körömpörköltet, paprikás krumplit nem eszünk. Ezek olyan hatású ételek itt, mint valami egzotikus kaukázusi izé…
„egy egész házibulinyi angolt is sikerült halálra rémítenem egy tálca pirospaprikás-lilahagymás zsíroskenyérrel.”

Érdekes, most tudatosult bennem, hogy itt kint élve most már nekem sem jutna eszembe kenyérre kenni zsírt. – Minek tennék ilyet? Van normális baguette rá vaj. Rá jó ki Jambon cru fumé, hozzá St Môret, és kész a reggeli. (például)

„Persze nekem is furcsa volt, hogy a gasztronómia csúcsának tartja a sült bárányt mentaszósszal, vagy az áfonyaszószt bármilyen hússal. A töpörtyűt én vacsorára ettem lilahagymával, paprikával, kenyérrel, ő meg forgatta a szemét, majd másnap a pubban rendelt egy zacskós (!) pork scratchinget. Hogy ez sörkorcsolya, és kérhetek frisset is almakompóttal. (?!?)”

Mondjuk, azt el kell ismerni, hogy az UK-ban nem csak a közlekedés furcsa, annak aki a kontinensről jött.

„A vasárnapi ebéden is sikerült párszor összekapni, szívesen maradtam volna otthon, és már reggel feltenni a húslevest, hogy délre elkészüljön a rántotthússal együtt, és jöhetnek a gyerekek, meg talán még buktát is sütök.”

Ezek nálunk is a nagyszülők látogatásakor kerülnek elő. Szerencsére bukta nem. Azzal gyerekkorom óta hadilábon álltam.

„De sajnos itt a vasárnapi ebéd ott kezdődik, hogy Sunday roast, vagyis teljesen ízetlen-sótlan sült marha/csirke/disznóhús krumplival, és szanaszét főtt zöldséggel és gravyvel.”

Sültek nálunk is népszerűek. Persze itt másképp készítik. A szanaszét főtt zöldség, nem lehet, hogy valami párolt dolog? Itt nagyon népszerűek.

„Sokkal mobilisabb vagyok, hétvégén, hosszú hétvégén mindig elutazunk valahová, külföldre is, amíg otthon Pestről csak akkor lehetett kirobbantani, ha előtte hónapokig terveztem, és hiába lakik a húgom Zánkán, kizárólag nyáron mentem el meglátogatni, ha a Balaton már úszható hőmérsékletűre melegedett.”

Ez érdekes jelenség. Mi is megfigyeltük, hogy hétvége az utazásé. Mindegy hova, de valahova mindig elmegyünk, és nem valami nagy tervezéssel, csak be a kocsiba, majd útközben eszünk valahol. Ilyet Magyarországon nem csináltunk. Előre le volt fixálva, hogy három hét múlva indulni a Balatonra, akkor addig össze kell mindent rakni, addigra kell megvenni az autópálya matricát, mert addig úgyse használjuk, stb…

„Jó persze nekem sem kellett volna rájátszani, mikor a fellengzős ismerőseinek először mutatott, be, én meg orosz akcentussal: Hi, I am Ivana from Ukraine. What? No. No, he is my client. Mire a fiúm elképedve nézett rám, én meg észbe kaptam, Oh no, he is my „boyfriend”. Szerinte ez nem volt vicces.”

Mondjuk szerintem sem. (ha már régebbi ismerős akkor meg már nem lehet eljátszani ezt)

A témákhoz, hogy melyik városban legjobb dolgozni. Azt mondom, hogy miután élni is Párizsban/Lyonban a legjobb, nyilván dolgozni is.

London2009 2016.06.01. 12:22:43

Ezt a posztot olvasva megint inkabb csak arra jottem ra, hogy nem szamit, hogy ki honnan valo igazan, csak az ember. Tehat az en uram is angol de nagyon meglepett az itt felsorolt dolgok nagyresze. Peldaul a fozes! Nalunk mindent imad amit fozok! Na jo mondjuk nem szoktam koromporkoltet csinalni meg cukros turos csuszat, fujj. De nagyon szereti a leveseket, fozelekeket, fasirozottat, porkoltot, ragu eteleket. Teljesen odavan mindenert es meg mindig meg tudom lepni olyannal, amit o meg soha nem evett. De peldaul en is kifejezetten szeretem a Sunday Roastot egy jo kis Yorkshire puddinggal, gravyvel meg rhubarb crumblet desszertnek.
A masik pedig az izles. Egyebkent szerintem is lehet “kelet-europaikent” oltozni. Minden rosszindulat nelkul konnyen meg lehet mondani mar a stilus alapjan, hogy ki honnan szarmazik. Kutyabelezo mubor cipo, mubor taska csatokkal, lancokkal, terdnel kiszakitott farmer, nagy fulbevalo eleg arulkodo tud lenni peldaul. Angol csajoknal meg a ket szammal kisebb ruhacska, ballerina cipo harisnya nelkul, MK taska, muszempilla.
Mondjuk nekem ez sem jelentett soha problemat, mert inkabb otthon logtam ki a sorbol, nem itt. De peldaul a mi izlesunk az felelmetesen egyforma. Peldaul a hazunk kapcsan teljes szabadkezet kaptam, mert ugyis tok egyforma dolgok tetszenek mindig mindkettonknek. Az uramnak nem volt ideje csempeket, meg butorokat, fuggonyoket valogatni, ugyhogy mindig csak mar a vegeredmenyt okezta le.
A koszonom, kerem, sorryval egyetertek. Arra nekem is ra kellett szoktatni magam, hogy yes, please. Mert magyarul nem igazan mondjuk egymas kozott, hogy kersz krumplit? Igen, kerlek. Ami a vicc, hogy szerintem magyarul is sokkal udvariasabb lettem. Ugyhogy ez is egy pozitivum inkabb, mint negativum.
A Wonderwallra pedig siman konnybe labad a szemem egy jo kis felfutott hangulatu hazibuliban! De mondjuk sosem hallottam meg Peter Rabbitrol es mikor veletlenul elpakoltam a 30 eves konyvet, akkor ket napig kerestuk a hazban, de szerencsere meglett, es igy a tragedia nem tortent meg.
Az elejen valoban erdekes lehet a sok kulonbozoseg, de engem hosszu tavon megorjitene, ha nem jo amit fozok, ahogy oltozom, ahogy viccelodom illetve meg a szabadidot is legszivesebben mindketten mashogy toltenenk. De hat horses for courses! : )

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 12:27:35

Huu, ez jo poszt volt. Szeretem Magda stilusat es humorat.

Van par vegyes paros baratom es az egyik baratnom (angol ferj) az allando maganeleti sorryzastol tud kiborulni, hogy eleg egy sorry es problem solved. Egy igazan jot nem tud veszekedni vagy vitatkozni a ferjjel. Bar ez inkabb habitus kerdese is, ugy hiszem.

Ami viszont megfogott. Milyen az a kelet-europai oltozkodes? Ez konkretan miben merul ki?

Vannak nekem is tapasztalataim/sztereotipiaim, pl. sok lengyel ismerosom szenvedelyesen szereti hordani a melegito also-felso kombot rikito pirosban (!) is meg mas egyeb szinekben. Nok is, bar az ritkabb. Volt lengyel managerem meg munkahelyre is felvette egyszer, igaz csak a melegitoalsot, poloval.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.06.01. 13:26:10

@ChristineK: +1

Az írás jó volt, de...
Én nem tudnám elképzelni, hogy csak és kizárólag az egyik fél alkalmazkodjon. Ha félreértettem, bocsánat.
Minap találkoztam egy echte svájci pasival, akinek magyar a felesége.
Neki tök természetes volt, hogy a lehető legtöbbet megtanuljon a párja országáról. Még magyarul is tanult, hogy tudjon beszélni a szülőkkel, magyar barátokkal. A kajától, a szokásokon át, mindenhez hozzá tudott szólni.
Ahogy a feleség is beilleszkedett, ő is megtette a magáét.
Szerintem, ez így korrekt.

Evain 2016.06.01. 13:32:11

@RecsölGrin: erre van egy teóriám.

amikor van ízlése és van pénze (pl olasz nők)
amikor lenne ízlése de pénze nincs rá (na ez a kelet-eu)
amikor lenne pénze rá, de ízlése nincs (na ez az angol nő, meg a holland is)

na? na? :D

tableno 2016.06.01. 13:39:21

@Evain: hogy a kelet-európai nőknek mennyire van izlése, az eléggé véleményes... :)

2016.06.01. 13:51:57

Hehe, az en fium pusztan a farmerrol meg tudja allapitani, hogy ki a K-Europai, ez valami olyasmi lehet, mint az olaszoknal a dzseki, en amugy nem tudom, hogy csinaljak, hogy amig nincs rajtuk dzseki, addig csak ugy neznek ki, mint egy atlagos mohamed, es amikor meg folveszik, akkor abracadabra italiano.

Na mindegy, amugy jo kis poszt, bar ezeknek a fele szerintem nem is kulturalis kulonbseg, hanem szemelyisegbeli, peldaul enis magyar vagyok, de nalam is attol van nyar, hogy ketjegyu a homerseklet, es hala istennek fogalmam sincs, hogy kell Kozmixra bulizni, lehet, hogy eddig meg mindig sikerult idoben lelepnem a bulibol.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 14:04:52

@Evain: hat nem is tudom. Ha a posztbol indulok ki, a kelet-eusoknak nincs izlese, ha jelezte a fiuja, hogy oltozkodjon megfelelobben, ha nem akarja allandoan pincernonek nezetni magat.
Szoval akkor hol az igazsag?? :D
Ja, es meg meg mindig erdekelne ki mit tart kelet-europai viseletnek?
Farmer, polo belefer vagy nem alkalomhoz illo oltozkodes vagy tul sok smink esetleg tusarku hianya? Mik a jellegzetes jegyek?

Amugy en alapvetoen birom a kicsit konzervativabb angol cuccokat es eloszeretettel hordom is. Na jo itt nem a "szaloncukornak" oltozok tipusu ruhakat ertem.
A szoknyat pl itt szerettem meg. Gyerekkoromban ki lehetett vele kergetni a vilagbol, pont amiatt, hogy unnepekre mindig ram akartak eroltetni "a szep ruhat", ami finoman szolva is iszonyu kenyelmetlen es sz@r anyagokbol keszult, mivel mast nem nagyon lehetett venni, max varratni, de ott is csak pocsek anyagokbol volt valasztek.

Evain 2016.06.01. 14:09:22

@tableno: hát persze, ez ugyanúgy általánosítás, mint az, hogy minden angol nő trampli. :) Holott nem is. De tényleg :D

@RecsölGrin: hát szerintem az alapja az pl az, hogy a magyar ember a "háziruhában" nem megy ki az utcára, mert átöltözik. Nem ismerek nagyon olyan rokont, ismerőst, aki ne ezt tenné.
Felénk meg vagy eleve otthon is felöltözik, vagy ahogy kényelmesen öltözve van, úgy megy vásárolni/ügyintézni, stb.

2016.06.01. 14:11:26

@RecsölGrin: Jaj az amerikai filmekben is mindig ez a sorry van, mint a problema megoldasa, gehh. Egyszer foldhoz kell vagni a poharat es mondani a poharnak, hogy sorry, aztan, hogy osszeall-e ujra magatol, vagy ugymarad, az attol fugg, mire jo a sorry, talan igy meg lehet neki mutatni, hogy mi a kifogas. :D

Hogy hogyan lehet K-Europain oltozni, azt meg en se tudom, szerintem a nevetsegesen szuk farmer es a pufidzseki lesz a titka, vagy egyeb tulzasok, valoszinuleg attol fugg, hogy mi volt meno 10 evvel ezelott, a lenyeg szerintem, hogy az legyen, ami mar epp nem meno, viszont meg nem eleg retro ahhoz, hogy cool legyen, vagy valami ilyesmi.

2016.06.01. 14:20:36

Ha nincs drama korulottem, akkor csinalok egyet en. Remelem a barat jol toleralja a dramat.

Ez a Pataky Attila az, aki a 7-es buszon szokott talakozni az alienekkel?

Mrs. Clayton 2016.06.01. 14:24:35

@London2009: szerintem felreertetted, nem magarol a fertozesrol, vagy betegsegrol nem hallottak, hanem arrol hogy a hideg foldre ulestol fel lehet fazni. Tapasztalatom szerint ez is valtozo, van aki hallott errol az elmeletrol van aki nem. Szemelyes velemenyem az, hogy mivel a felfazas bakterialis fertozes ezert onmagaban a hideg feluleten ulestol nem lehet elkapni. Viszont az is igaz hogy ujabban bizonyitott teny h a lehult szervezet inmunrendszere kevebe kepes vedekezni igy konnyeben elkap betegsegeket.
Az en ferjem is nevet amikor arra kerem h ne legyen mezitlab a hideg kovon es huzzon fel legalabb egy zoknit mert meg fog fazni. Erre csak annyit mond h o skociaban nott fel ha beazott a cipoje akkor sem csinalt semmit ugy volt egesz nap sokszor minden nap szoval hagyjam ezzel a hulyeseggel, o nem fazik fel. Kulonben is ilyen betedseg nincs is szerinte.

2016.06.01. 14:26:24

Amugy nem menozni akarok (de! :D), de arrol, hogy kit minek neznek, meg, a posztolot mindig pincernonek meg "staff"-nak neztek, van egy sztorim, epp turistaskodtunk a berlini falnal, amikor odajott hozzam egy no, hogy francia vagyok-e, elkepedve neztem ra, hogy mibol gondolja, es mondta, hogy imadja a levelmintas nadragomat, es, hogy nagyon tetszik neki, ahogy fel vagyok oltozve. Aztan kesobb meg az egyetemre jott egy uj lany, aki japan volt, mellem ult le es azt mondta, hogy "i really like your style". Egyszer pedig le is fotoztak ezert. :D Nem ertek az internethez, de erre mondjak-e, hogy #swag? 8-)

Mrs. Clayton 2016.06.01. 14:30:56

@mojyo: ott a pont :-) a pufi dzseki meg az edzo cipo
Amikor tavaly Mo-n jartunk a ferjem csak cicceget es annyit mondott a kirakatokat latva h ja igy ertheto, ha csak ezt lehet venni, hogy a k-europaiak miert oltoznek szarul. Na meg eddig 2x fordult elovelem h edzo cuccot vettem fel itthon. Mert kenyelmes csak ezert. Egyszer a gazszerelo jott es kerdezte h megyek v jovok a kondibol? Mondom egyik sem, erre teljesen osszezavarodott h akkor miert vagyok edzo cuccban, maspdik eset a ferjemnel esett meg, aki hasonloan ledobbent, majd hozza tette hogy ez olyan k-europai.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 14:33:38

@Evain: tenyleg, ez mennyire igaz. Ha csak a sarki boltba ugrik ki a magyar ember akkor is atoltozes van, meg feher zoknit nem veszunk fel sotet cipovel. Bar vannak notoriusak akik szandallal kombinaljak ;D Legalabbis a kisvarosbol ahonnan jottem ez volt az altalanos.
Errefele meg a legelso "sokk" a pizsamaban, kontosben viszem a gyereket iskolaba outfit-nel ert :) Ma mar teljesen megszoktam ezt es ad egyfajta szabadsag elmenyt, hogy azt veszel fel amit akarsz, a kutya sem torodik vele.

@mojyo: nem okoz ez a sorryzas a baratnomeknel nagyobb problemat kozel 15-20 ev egyutlet utan, csak ez nagyon kulonbozo szokaskent emlitette, ami megmaradt ennyi ev utan is.
Egyetertek amugy veled, a tulzasok lesz a titok :)

Szukicsmagda 2016.06.01. 14:38:00

a felfazast ismerik, de nem ugy, hogy a hidegtol, hanem a sok szextol.
a kelet-europai oltozkodesbe most nem megyek bele, mert holnap reggelig tarto thread lenne belole kurvaanyazasokkap tarkitva. legyen eleg annyi, hogy mas boltokban kezdtem el rhakat venni, es igy mar minden jobb volt.

2016.06.01. 14:39:08

@Mrs. Clayton: Hat de gondolom csak mert az "edzo cipo" alatt ilyen sztenderd futo cipot ertesz, nem pedig markas, feher teniszcipot, pedig azt nyugaton nagyon szeretik, mindenhez jo, ha zako van felul, akkor kreativiparos hipszter, ha roggyant farmer, akkor legenybucsus huligan, ez olyan, mint az olaszoknal a napszemuveg, mindegy, hogy keses ultra, vagy entellektuell, vagy sotet van mar, vagy bent vagyunk valahol, van Gucci napszemuveg es kesz. :D

2016.06.01. 14:44:31

@RecsölGrin: "meg feher zoknit nem veszunk fel sotet cipovel"... Hat ja, ezen elgondolkoztam, amugy erdekes dolog, hogy a magyaroknal milyen sok elvaras van az oltozkodessel kapcsolatban, en peldaul egy csomo ilyet ismerek, hogy mintast mintassal nem szabad, pirosat rozsaszinnel, keket zolddel, keket barnaval stb nem szabad (wtf?), meg, hogy a csikos koverit, es egyaltalan, ez meg az nem all jol ilyen meg olyan alakon, szerintem meg kit erdekel, szerintem az osszes ilyen szabalyt megszegtem mar, meg a szandal-zoknit is. :D

2016.06.01. 14:45:46

@Szukicsmagda: "a kelet-europai oltozkodesbe most nem megyek bele, mert holnap reggelig tarto thread lenne belole kurvaanyazasokkap tarkitva"

De miert? Es ha szepen kerunk, hogy ne legyen benne kurvaanyazas, akkor is holnap reggelig tartana? Tenyleg erdekel :)

Szukicsmagda 2016.06.01. 14:50:14

@mojyo: nehari, de itt edzocipot csak a prolikon lattam eddig. kiveve a munkaba sieto irodistakat reggel, vagy a sportlediket akil futonadragban leteznek. de hogy sportcipot vegyen fel valaki az utcai ruhahoz, annak prolinak kell lenni, hat vagy munkasosztaly-belinek. vagy kelet-europainak.
nincs ezzel gaz meg semmi baj tenyleg! de azert a menosegtol ez eleg messze van.

LondonFashion 2016.06.01. 15:06:43

Szerintem is ki lehet szurni a tipikus k-europai ruhazatot, de foleg a picit idosebbeknel, akik mar kiforrott stilussal rendelkeztek otthon es ugy koltoztek kulfoldre. Akkor mar nehez atallni. A fiatalabbak mar abszolut globalizalodtak a kulonbozo fashion blogoknak es az otthon is megtalalhato szokasos high street markaknak koszonhetoen.
Ahogy valaki elottem mar mondta, az arulkodo jelek foleg a taskak (nagy izlestelen csatok, gagyi mubor (mert van jo is), a cipok (erre nem tudok specko leirast adni, de ha latod, tudod), a farmer (a koptatas mindent elarul) es a fura mintas felsok (nem csak kizarolag, de tobbek kozott a cikornyas betukkel irt bena angol feliratos)
A sztorik amugy nagyon viccesek, de uj leven en nem ismertem a posztolo korabbi irasait, igy nem vagom a korat sem, de nem is tudtam kitalalni. A nyelvezet es a sztorik alapjan frissebb hataratkelore tippeltem, de a harom gyerekes kertvarosi anyuka emlitesenel megtorpantam. :) Most akkor hogy is van? Ezek meg maig fennallo dolgok vagy csak az elejen?

pinkunicorn (UK) 2016.06.01. 15:08:06

Hat en teljesen kivagyok! Az en baratom is angol es en ertem a krikettet, mert elmagyarazta. Voltam vele kritkettmeccsen is, bar en leginkabb olvasok a parkban, amig tart :D
Szeret fozni es nem csak sot es borsot hasznal (sot, inkabb en hasznalok csak sot es borsot :D) Imadja a langost meg a gulyast es a parikas kumplimat es tud magyarul... karomkodni :D (neha fel-ala jarkal a hazban es azt ismetlegeti, h "faszom" :D de azt is tudja, hogy "szeretlek majom" :D) Egyikunk sem erzekenyul el a Wonderwall hallatan, de amikor osszejuttunk 3 eve, egyik randin Shayne Ward "Breathless" c szamat jatszotta le nekem, azota mindkettonknek konnyes a szeme, ha meghalljuk. Szerintem csak az a titka, hogy erdekeljen a masik kulturaja. Nem kell feltetlenul "alkalmazkodni", de azert egy kapcsolatban nem art, ha nem csupa fura dolgonak tartod a masik kulturajabol eredo kulonbsegeket, amikhez hozza KELL szokni.

Szukicsmagda 2016.06.01. 15:09:22

@mojyo: szerintem ne kezdjuk el. elhiszem, hogy tok meno vagy, es mem nezel ki magyarnak, ugyanakkor az osszes ismerosom elobb halna meg, mint hogy edzo cipot vegyen. ezeket a high fashion csajokat pedig nem latod az utcakon. a fashion week-en igen, pentek este hoxtonban, dalstonban es shoreditchben igen, a divatiskolak kornyeken igen-de rajuk sem ez jellemzo. ezert mondtam, h ne menjunk be az oltozkodesbtemaba, mert mindig van aki jobban tudja, es ez most te vagy. ( egyebkent beszelgethetnenk divatrol, ban egy divat-stilustervezo diplomam, szerintem nem a semmire adtak.) de en most ezzel tenyleg be is fejeztem ezt a temat.

2016.06.01. 15:10:30

@LondonFashion: "a koptatas mindent elarul" igen, valoszinuleg ezt latja a fium is elsore. :D

Szukicsmagda 2016.06.01. 15:11:43

@pinkunicorn (UK): a cikk a kulonbsegekrol szolt, nem a hasonlosagokrol. arrol sokkal tobbet tudnek irni, de most nem ez volt a tema. egyebkent az en fium is beszel egy kicsit magyarul, tobbet hasznalja a lofasz szot, mint en.

2016.06.01. 15:19:03

@Szukicsmagda: Ja, hogy megsertodtel? Bocs, nem esett le, dehiszen en nem versenyezni akarok veled, ugyhogy en inkabb nem arulom milyenfele diplomaim vannak, jo? Sajnalom, hogy magadra vetted... a sztoridrol eszembe jutottak az enyemek, amiket leirtam, masokkal meg azt probaltuk kitalalni, hogy mi lehet a K-Europai oltozkodes, nem teged oltogattunk, hiszen nem is tudjuk, hogy ki vagy, csak beszelgettunk, nem erdemes ezen megsertodni igazan, nahat mar na. En latok amugy ilyen csajokat az utcan siman, igaz, hogy en pont ilyen divatiskolak kornyekere jarok, dehat ez van na. Betalaltam a gyenge pontot, ugy nez ki, bocsanat. :D

2016.06.01. 15:20:13

@Szukicsmagda: Es tenyleg, eskuszom, hogy nem tudom jobban! Senkinel! Csak beszelgettunk. :D

London2009 2016.06.01. 15:21:30

@mojyo: Szerintem az egyik legfontosabb jellemzo a rossz minoseg. Mubor cipo, taska, muanyag anyagok, csatok, lancok. Igazi gagyi cuccok, meg olyanok ami tenyleg ezer volt divat, vagy akkor sem. Probaltam keresni egy kepet, arrol ami az fejemben van, de nem jartam sikerrel! Peldaul a terdnel szakadt farmer is eleg tipikus, nagy karikafulbevalo, polok felirattal, arany ekszerek, mukorom, muszempilla stb. A masik tipikus meg a kelet europai frizura. 3 fele szinu haj, melir es meg mindig a Jo baratokos Rachel hajvagas. Idosebb korosztalynal pedig az alul felnyirt, felul melirozott kombo. De, hogy ne csak a nokrol legyen szo. A ferfiaknal tipikus a kotott pulover, muanyag szinten es a kocka orru cipo. Nem is tudom hol arulnak meg olyanokat.
I love it! :D

tableno 2016.06.01. 15:29:08

@mojyo: Az én feleségem is erősen ösztökélt engem, hogy változtassak az öltözködésemen (ami tipikus kelet-európai értelmiségi férfi stílus volt: farmer-pulóver-ing, szigorúan kék-barna-szürke-sötétzöld színekben, minta nélkül). Ő ezt "nerd" stílusként emlegette. Azóta a hatására már átvettem valamennyit a latino izlésből (feltűnő, élénk színek, mintás ingek és pólók), nem is szoktak már k-európainak nézni! (legfeljebb romának?) :)))

Evain 2016.06.01. 15:30:59

@mojyo: látod, én sose tagadtam, hogy nekem nincs jó ízlésem. :D Képes vagyok talpig motoros szerkóban és teletömött laptoptáskával mászkálni hétköznap. :D:D:D
Meg edzőcuccban vinni reggel a gyerkeket suliba. :D
Cserébe olyan szinten nem érdekel, hogy mit gondolnak róla, hogy azt a zent tanítani lehetne :P

London2009 2016.06.01. 15:35:02

@mojyo: probaltam privatban irni uzenetet neked, de letiltott a ceges firewall : ( Egy szo mint szaz, ne vedd magadra... : )

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 15:35:37

@Szukicsmagda: engem tenyleg erdekelt volna ez a jellegzetes k-eus viselet, pusztan egyfajta perverz kivancssagbol, mert engem erdekelnek ki mit gondol valoban, mik a hasonlosagok, mik lehetnek utkozesi pontok. Ugyanugy erdekelnek az emberi sorsok, tortenetek is, ezert olvasom kezdetektol ezt a blogot is es nincs vele azon kivul semmi konkret celom, mint okulni belole vagy humor eseten szorakozni rajta.

Szoval ha szepen kerlek irsz par dolgot, legyszi?

Amugy tenyleg nagyon tetszik ahogy irsz, szeretem a finom ironiat es humort :)

@London2009: na most oszinten, mi a baj a Rachel hajjal?? ;D

2016.06.01. 15:36:43

@London2009: Amugy azt hiszem, hogy egy nyugati ujsagiro (oroszorszagi tudosito) mondta egyszer, hogy onnan tudta, hogy koveti a KGB, hogy szornyen allo muborkabatos fickok kezdtek el mindenutt megjelenni korulotte. :D

Ez egy erdekes dolog, hogy mi a "gagyi", szerintem az, ami erolkodik, vagy masnak probalkozik latszani, mint ami. Nekem van egy ilyen "oszinteseg az anyaghoz" elvem, marmint, hogy nem az enyem, en csak hiszek benne, emlekszel, mint amikor a padloszonyeget targyaltuk, hogy ha csak az igenytelen fapadlo lenne, az sem lenne olyan csunya, mint az a szonyeg, ami szepnek akar latszani. :D

A mu-arannyal meg a muborrel is valoszinuleg ez lehet a problema, bar ilyet nyugaton is hordanak, meg a tiniken mostansag latni terdnel szakitott farmert sokat, szoval ez lehet, hogy nem feltetlenul K-Europaisag fuggvenye.

London2009 2016.06.01. 15:37:40

@RecsölGrin: fcuk! RecsolGrin a tieddel semmi! :DD

London2009 2016.06.01. 15:40:40

@mojyo: Nem muarany! Igazi arany! Direkt kipakolja, hogy lassa mindenki, hogy honnan jott! :D
Most nekiallok es keresek egy kepet ami szerintem k-eui! :D

2016.06.01. 15:43:51

@tableno: Ha nincs minta, akkor az nem igazi nerd stilus, de amugy a tobb szin az mindig orvendetes :)

@London2009: Ja en nem veszek semmit se magamra, csak ertetlenkedtem, de amugy nem baj, hogy nem irtal foloslegesen, mert a bloghus emailem nem is jo, aki akar irni privatot, annak szolnia kell, es akkor at kell allitanom egy mukodore, bocsanat, van egy masik elvem, hogy "a paranoia csupan valodi eberseg". :D

LondonFashion 2016.06.01. 15:46:45

@szukicsmagda @mojyo Szerintem ti ket kulonbozo dologrol beszeltek amugy. :) Az edzocipo szerintem az, amiben tenyleg lemegy az ember a gym-be, tehat alkalmas futasra es egyeb gyakorlatokra, epp ezert altalaban puha, szovet anyagbol van (pl www.google.co.uk/search?q=gym+shoes+for+women&safe=strict&client=safari&hl=en-gb&prmd=sinv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju-9_K9YbNAhUkKcAKHTQgD8YQ_AUICCgC&biw=375&bih=559). De ezeket is lehet stilusosan viselni, itt egy blogposzt ami pint errol szol: www.arosieoutlook.com/2013/04/styling-running-shoes.html?m=1
A masik pedig "csak" egy sportos fashion cipo, amiben tenyleg MINDENKI rohangal manapsag, nem csak a divatban dolgozok. Egy akarnilyen szinu Adidas superstar, Adidas stan smith, Adidas originals, Nike Air Force, Nike huarache es New balance nem edzesre valo.

tableno 2016.06.01. 15:46:58

@London2009: Oh yeah! És kivillanó derék (pluszpontért tetkóval)!

London2009 2016.06.01. 15:47:36

@mojyo: :D Most mar nem is akarok irni. Felek! :D

tableno 2016.06.01. 15:48:22

@mojyo: nem is IGAZI nerd, hanem K-európai nerd! (tudod, az a kinyúltpulcsis, szemüveges bölcsész/mérnök)

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 15:51:02

@London2009: naa, akkor jo ;)
Amugy az eredetileg Rachelnek nevezett hajat egy borzalomnak tartom, megis az a legtobbet kert haj a mai napig. Ezt nem tudom hol olvastam amugy. Bar ugy a komplett 80-as evek 90-es evek eleje divatjat is. Brrrr. Sokkolnak, naa.

@mojyo: azert igazi borbol is voltak valodi borzalmak. Gondolj csak a 90-es evekben "borkabatert (es aranyert) olaszba" bizniszre :) Komplett turistautakat szerveztek akkoriban. Meg anyukam is volt par ilyenen es erdekes elmenyei voltak.

2016.06.01. 15:55:17

@London2009: Ertem, hat erre nem gondoltam volna. Amugy en erre gondoltam:

444.hu/2014/03/05/budapest-divatfovaros-lett-hodit-a-normcore

Remelem, hogy ez a cikk amugy nem akar gonoszkodni nagyon, mert amugy en nagy hive vagyok a K-Europaisag ilyenfajta manifesztaciojanak, a new yorki ismerosom pedig amugy meselte, hogy tenyleg van ilyen blog, hogy "accidental hipsters" vagy valami ilyesmi. :D

Meg az jutott eszembe, most, hogy @tableno emlitette a nerd stilust, az te voltal, aki "Nandikarol" meselt, nem? Akinek fasirtos szendvicset csomagolt az anyukaja? :D Az jutott eszembe, hogy meg sok-sok evvel ezelott volt az az ARC oriasplakat kiallitas, es egyszer egy olyan plakat volt, amin egy ilyen "Nandika" fazon volt lefotozva, es az volt a szoveg, hogy "Petit az Anyja™ oltozteti", soha az eletben nem fogom elfelejteni, annyira jo volt, de a Google nem akarja nekem megtalalni. Na mindegy, csak emlitettem, meg mielott valaki magara venne megint, csak ugy eszembe jutott, nem celzas, utalgatas, vagy akarmi mas, senkire vonatkozolag, en csak ugy asszocialgatok igy magamban.

2016.06.01. 15:58:05

@LondonFashion: Hat igen, errol van szo, en pont ugyanezt magyaraztam @Mrs Claytonnak, hogy valoszinuleg azert neztek ki ot az edzocipobol, mert nem a "jo" sportcipo volt rajta, hanem a "kenyelmes".

Evain 2016.06.01. 15:58:54

@RecsölGrin: tényleg, most melyik a récselhaj? Merthogy volt neki pár frizurája a 10 év alatt (vagy hány évadja volt, hehehe)

@mojyo: fú, nekem volt olyan pasim, aki dettó így öltözött, és szajkózta amit az anyjától tanult, hogy a belbecs a fontos, és mivel huszonéves volt, akkor magyaráztam el neki (pont én, lmao), hogy ebben a korban még igenis fontosak a külsőségek. :P

London2009 2016.06.01. 16:05:01

@mojyo: pedig szerintem de, gonoszkodos akar lenni ez a cikk. Mondanivaloja mondjuk annyi, hogy emberek, nem lehetne kicsit stilusosan oltozni farmer, polo meg sportcipo helyett?

Nandesz. Oh yeah. Na ot tuti, hogy az anyja oltozteti :D

2016.06.01. 16:06:14

@tableno: Ja ertem, es bozontos Marx-szakall is volt hozza, vagy az azert nem?

@Evain: Mindenki ismer legalabb egy ilyet, valoszinuleg azert nyerhetett az a plakat. :D

2016.06.01. 16:12:16

@Th's child: Iiigen, ez az, nagyon jo, koszonom szepen!!!! Hogy talaltad? Annyira jooo... :D

@London2009: Hat ertem a cikk mondanivalojat, de mondjuk az ilyen gonoszkodast nem szeretem, vagyishat az egesz koncepciot, hogy vadidegenekkel szemben elvarasokat tamasztunk azzal kapcsolatban, hogy hogy nezzenek ki, foleg, ha tudjuk, hogy nem nagyon telik ra, sem anyagilag, sem onbecsulesileg. (Ettol fuggetlenul viszont, hogy nincsenek elvarasok, attol meg szerintem baromi erdekes megbeszelni ezeket a kepzettarsitasokat, vagy ilyen plakatok formajaba onteni. :D)

Mrs. Clayton 2016.06.01. 16:12:49

@pinkunicorn (UK): az en ferjem meg egy angol magyar szotart is vett az Akademia kiadotol, de felvagta a polcra amikor rajott, h ezt magyaroknak irtak es o egy szot sem tud kiejteni belole, ami magyarul van:-)

tableno 2016.06.01. 16:16:47

@mojyo: nem, csak kétnapos borosta... :)

sellőlány 2016.06.01. 16:22:38

@tableno: Khaki Camel kissé buggyos nadrág, bézs kötött pulcsi, kerekorrú Josef Seibel cipő. :-D
@London2009: Mahagóni vagy bármely más sötét árnyalatú vörös, esetleg fekete hajszín, tetovált vagy csíkra szedett szemöldök. Vasalt hosszú haj, esetleg szorosan copfban fejtetőn összefogva. Erős smink. Tapi jeggings fura színű pufidzsekivel.

London2009 2016.06.01. 16:25:54

@mojyo: Igen, egyetertek. Egyebkent tenyleg igy van, hogy azert egy csomo dolog a penzen mulik. Ha egy mubor taska 3000 HUF egy igazi meg 30ezer, akkor hiaba tetszik az igazi bor, ha nem telik ra, akkor marad a 3000 forintos. Ritkan jarok Mo-ra es elszoktam mar egy csomo dologtol. Ket evvel ezelott voltam egy eskuvon es teljesen meglepodtam azon, hogy miben voltak az emberek. Alig volt valakin ruha. Leginkabb szoknya es bluz kombo. Az az igazi, unneplos szoknya es feherbluz, meg kardigan. Rettenetes cipok, kihizott, muanyag oltonyok. Annyira latszott az embereken, hogy nem fognak penzt kolteni egy olyan ruhara vagy oltonyre amit egyszer vesznek fel egy eskuvore. Igy mindenki azt kapott magara gondolom, amit talalt. Erezheto volt, hogy a tobbsegnek nem telik ilyesmire. Nagyon szomoru.

macamuca [IHUN] 2016.06.01. 16:30:10

@Szukicsmagda:
Ejha! Divatstilustervezo diploma. Nem semmi. Es ez arra jo, hogy staff/pincerno/stb megjelenést krealj magadnak privát stiluskent? Vagy elobb volt ez a megjelenesed/stilusod, utana lett diplomad (meg a fiud is szolt...), es most mar nem viselsz proli cuccokat, csakis menő szerkokat?
(kulon cuki, hogy pont moyjo-t oktattad ki divat/stilus/stb temaban :))))))))

A posztod amugy nagyon tetszett, komolyan, de ez a kommented... Ennek a stílusával gondok vannak. No, majd a következő diploma ezt a stílust is ""megigazítja"".
Béke.

Golf2 2016.06.01. 16:31:47

@mojyo: Nôvel divatról,ráadásul jobban tudni: elvágtad magad.

London2009 2016.06.01. 16:37:01

@macamuca [IHUN]: :D
Koszi, hogy leirtad helyettem. Mert nekem is ott volt a nyelvem hegyen, hogy nekem ugyan nincs divatstilustervezo diplomam, de meg sosem neztek pincernonek... Mondjuk szemelyzetnek sem...bar nem is szoktam kocsifelhajton ulve bagozni, amikor egy partira vagyok hivatalos a parom csaladjahoz. :D
Ebbol mondjuk arra kovetkeztetek, hogy a fiu biztos nagyon szereti ha ezt bevallalja. :D
Tenyleg beke amugy! Sorry!

2016.06.01. 16:40:23

@sellőlány: Telitalalat!

@London2009: Hat ja, es amugy tenyleg eleg szomoru. En amugy Pesten is elegge extrem modon oltoztem, de egyszer amikor visszamentem, nagyon megbamultak, es nagyon rosszul esett, pedig lehet, hogy regebben jobban hozza voltam szokva, nem tudom, azota direkt "normcore" boronddel megyek vissza. :D Es amugy az anyukamat is mindig cukkolja mindenki ha szepen fel van oltozve, pedig o aztan elegge megvalogatja, mire kolti a penzet, o aztan tuti nem burzsuj, hanem egyszeruen csak ad magara. Ez mondjuk azert gaz.

tableno 2016.06.01. 16:41:49

@sellőlány: gondolod, hogy volt fogalmam arról, milyen márkájú a cipőm?! :)

sellőlány 2016.06.01. 16:44:07

@tableno: Bizonyára nem. De mi nők kilométerekről is tudjuk.

macamuca [IHUN] 2016.06.01. 16:47:03

@Mrs. Clayton:
Erről jut eszembe:
Meg mindig kihivasokkal kuzdok az itteni (Skócia) kiejtéssel, tehat a napi rutin szerves resze, hogy visszakérdezek. Mert nem ertem. == új szo, fura kiejtés, mikor mi az értetlenség tárgya. Nem gond, turelmesek, ismetelnek, korbeirnak, magyaráznak, én meg tanulok. Par hete egyik kollega (egy skót srac) megerkezesemkor azzá fogad, hogy "hogi vagi". Sorry, what? És ismétli: "hogi vagi". Röpke par perc alatt kibogoztuk, hogy megnezte gugli forditon a "how are you"-t magyarul es ezzel fogadott... Az y-t i-nek ejtve... Plusz az a hangsúly/kiejtes...
Mert kedveskedni akart. Kis igazitassal fiam lehetne. Es vette a fáradságot, guglizott, majd szolt. Hat meg most is elerzekenyulok...
Azota tokeletesen ejti a szavakat, harsány "Hogy vagy"-gyal fogad, es a "köszönöm, jól"-t is megtanulta.
Hát ez jutott eszembe :)

pinkunicorn (UK) 2016.06.01. 16:48:03

@Mrs. Clayton: Haha, ambiciozus ferj! :) Nyugi, betuzni az enyem is csak a "lofasz"-t tudja :D
Az elso szo, amit megtanitottam neki a kulonbseg a magyar es az angol "puszi" szo jelentese kozott. Az egybol megragadt nala:)))

London2009 2016.06.01. 16:53:13

@mojyo: nehogy mar emiatt menj normcore boronddel! :D Reszemrol en inkabb nevelo es oktato celzattal ugy megyek, mint ahogy amugy is mennek. De egyre inkabb feltunik es zavar az igenytelenseg. Ami azert nem mindig a penzen mulik ugyebar.

2016.06.01. 17:00:53

@macamuca [IHUN]: Jol van hat, valoszinuleg nem veszekedni akart, csak veletlenul eltalaltam valami gyenge pontot, elofordul, nem kell tetezni, inkabb visszajohetne. Nem kell kritizalni a stilusat, foleg nem latatlanban, az alapjan, amit o irt magarol, hiszen nem is tudjuk, hogy mit vesz fel, en peldaul azt sem tudom, hogyan oltoznek a londoni pincernok, inkabb johetne, elmagyarazhatna ezt jobban, ha mar egyszer jartas is a temaban.

London2009 2016.06.01. 17:02:28

@mojyo: igen! Bedobott egy gumicsontot itt mindenkinek, aztan meg mindig nem derult ki milyen egy k-europai pincerno stilus!!

London2009 2016.06.01. 17:03:05

@RecsölGrin: igen! Ez az! A halalom! Egy par voros csik meg hianyzik belole.

2016.06.01. 17:22:33

@London2009: Jo, hat nem 100% "normcore" azert, azt nem tudnam a sajat ruhatarambol produkalni... csak a "kinti" stilusomhoz kepest. :D De neha igy is neznek ram furan, egyszer felvettem valamit, megmutattam a tesomnak, erre o a fiumhoz: "Ezt komolyan hordja nalatok is?" ... :D A masik ok, hogy keveset viszek pedig az, hogy Budapesten van egy csomo olyan bolt, ami itt nincs, vagy olcsobban van par dolog, es akkor be szoktam vasarolni, es akkor arra szokott kelleni a hely a borondben. :D

Erdekes, hogy emlited ezt a szot, hogy "igenytelenseg", ez nekem a vesszoparipam amugy, meg vagyok rola gyozodve, hogy ez a szo csak magyarul letezik, es ezeket a vadidegenekkel szembeni elvarasoknak az egyik kifejezodese, amikrol mar beszelgettunk tobbszor itt. Mert ugye mindenkinek megvannak az "igenyei", hogy hogyan lesz valami "igenyes", az mindig katasztrofalis parbeszedekhez szokott vezetni, kedvencem peldaul az "igenyes popzene", az peldaul milyen? Szoval, mivel en rendkivuli modon ellenzem ezeket az elvarasokat, mindig azt szoktam mondani, hogy en hatalmas hive vagyok az igenytelensegnek, es tenyleg igy van amugy. Ugy ertem, szamomra az igenytelen az az, ami nem igenyel torodest, es ugyis jo, peldaul a korabban targyalt fapadlo, vagy a haz tobbi lepukkant resze (ha meg hasznalhato, nyilvan :D), nyers beton a tapeta helyett, stb, az ilyen tokeletlensegek erdekesse teszik az embert es a kornyezetet, a horpadt kocsi meg arra is jo, hogy figyelmeztesse utastarsainkat, hogy bena vakond van az uton. :D

Szerintem amugy te valoszinuleg nem erre gondoltal, en megint csakugy asszocialgattam, azt hiszem a szo, amit keresel inkabb az "apolatlansag", ebben pedig abszolute egyetertunk, az engem is rettentoen zavar, marmint, a mosatlan ruha, az ilyesmik... es igen, ez szerintem sem feltetlenul penz kerdes, vagyis nem kozvetlenul, de kozvetetetten valoszinuleg van szerepe amugy, ilyen onbecsules alapon, hogy minek borotvalkozzak, minek vegyem le a foltos inget, ugyse latja senki fontos, stb, de pont ezert kezdodhet az apoltsaggal a felepules, szoval igen.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 17:30:35

@mojyo: de hat nem is kritizalta senki a posztolot, csak beszelgettunk valamirol, amit tortenetesen o vetett fel.

Ettol fuggetlenul ahogy @London2009 irta, meg mindig csak tippelgetunk milyen lehet ez a k-eus stilus es hat tenyleg csak az lat bele ilyen melyen a kulturalis kulonbsegekbe/hasonlosagokba aki vegyes parban el.

Mondjuk engem a szex elotti oltoztetos mondat is megnevetetett (erosen vizualis tipus vagyok) es hat ez is erdekelne bovebben, de hat az mar 18+ ill. valoszinuleg ezt en nem tapasztalhatom meg, mivel nem vegyes parosban elek.
Viszont eszembe jut errol egy nagyon vicces video:
youtu.be/Tbj4G1HHYic

London2009 2016.06.01. 17:33:35

@mojyo: szerintem az igenytelen meg az apolatlan az nem ugyanaz. Na es maradnek inkabb az igenytelennel. Tehat az egyik az kvazi a koszos, mosdatlan stb. Ezt is mennyivel egyszerubb angolul megmagyarazni! :D
Az igenytelen meg az, aki mondjuk egy minimalis sminket sem dob fel, vagy azon tul, hogy egy copfba osszekoti a hajat mast nem csinal stb. De meg egy csomo mindent le tudnek irni, hogy mitol lesz egy kinezet az en szotaram szerint "igenytelen".

Szerintem letezik igenyes popzene is! Az igenyes popzene mondjuk Taylor Swift, az igenytelen meg mondjuk Baby Gabi. :D

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 17:39:32

@London2009: uhhh, ja :)
Egyebkent jo regen vorosre is volt festve a hajam, olyan szep melyrubinszeru volt, nem tul hosszu ideig. Utolag visszanezve a kepeket, azon tunodtem, hogy mi a feszkes feneert nem szolt senki micsoda borzadaly modon nezek ki.

Mrs. Clayton 2016.06.01. 17:41:51

@macamuca [IHUN]: ez az elso idoben velem is megesett, tok kedves volt, azota is ismerosom az illeto facebooko n, pedig nem igen beszeltunk azota, viszont tudom h a hazassagi evforduloja a szulinapomon van, akkor mindig megkoszontom :-)
@pinkunicorn (UK): persze, ket whiskey utan mindig meg akar tanulni magyarul, altalaban ilyenkor rendel nyelvkonyvet is :-D
bar multkor a munkahelyen tanulmanyozta behatobban a magyar hangtant, majd amikor ez feltunt a munkatarsaknak akkor kozosen megallapitottak, h ez csak valami klingoni nyelv lehet, mert ilyet ember nem beszel
mondjuk en perverz vagyok es nem ilyen altalanos kifejezest tanitottam neki mint bassza meg, hanem sokkal bonyolultabbat, viszont, otthon jarva kelve senki sem ertette mit mond, mert olyan akcentussal beszel, igy nem is volt kellemetlen, meg anyam is csak mosolygott neki, mert semmit se ertett

2016.06.01. 17:44:11

@London2009: Ja OK, igy mar ertem. Ettol fuggetlenul mondjuk en meg mindig nagy hive vagyok az igenytelensegnek, vagyis peldaul szerintem jobb az, ha nincs benne tul sok "input" es ugy sul el rosszul, mintha van, es ugy, lasd, padloszonyeg, ocsmany tapeta, mubor dzseki, bohoc smink, es minden ilyesmi. Persze az idealis, ha nincs sok input, es jol sul el, tehat lehet, hogy en nem is "igenytelen" vagyok, hanem lusta. :D De a lenyeg, hogy mostmar ertem a definicioidat. :)

Hari Seldon 2 2016.06.01. 17:47:55

De jó, hogy én nem vagyok egy nagy divatguru, meg nem is fogalakoztat a dolgog. Farmer, kék póló, esetleg bevállalok valami szürke vagy fekete pólót, ha nagyon rámjön a divatozás.

pinkunicorn (UK) 2016.06.01. 18:05:19

@Mrs. Clayton: Szerencsed van. Az enyemnek meg az akcentusaval sincs baj, eloszeretettel hangoztatja a magyar tudasat, amikor anyammal skypeolok. Anyam arca, amikor eloszor hallotta ezeket, megfizethetetlen volt. Azota is kerdezgeti, hogy amugy nem tanitasz a baratodnak valami normalisat is magyarul...?

Gery87 2016.06.01. 18:06:21

@LondonFashion:

Úristen az a buggyos zöld rövid gatya, mint valami női tompika köldökig felhúzott naciban...
A többiek zokni nélkül, kilógó bokával ("kinőtt gatya") semmilyen hajjal, ami csak úgy lóg a fenébe...bleee.
Ha ez a trendi és nyugati akkor maradok "K-európai"...

@RecsölGrin:

"Bar ugy a komplett 80-as evek 90-es evek eleje divatjat is. Brrrr. Sokkolnak, naa."

Na na!
Most a nyilvánvaló túlzásokat félretéve, azért sokkal nőiesebb cuccok voltak (nyugaton) mint manapság...elnézve a fentieket..

DieNanny CH 2016.06.01. 18:11:43

Nagyon jó poszt volt, köszi!

M. Péter 2016.06.01. 18:33:59

Ha a Sunday roast ízetlen, akkor nem jól csinálták.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.01. 18:46:30

Ha mar a K-europai/magyar stilusrol es annak felismereserol volt szo...A lanyaim sorban alltak Universal Studios elott (LA), es kiszurtak egy idosebb part, akik a lanyom szerint
"tipikus magyarok" voltak. Kerdeztem tole, mibol gondolta, hogy hazank fiai? Azty mondta, mert olyan igazi "magyar szendicset ettek (szalvetaba csomagolt osszeboritott kenyer), es haraptak melle a paprikat :)) Tenyleg magyarok voltak, mert utan hallottak oket beszelni is :)))
Ami pedig a vegyes parost illeti: nalunk amerikai-magyar verzio van. A kulturalis kulonbsegeken eloszor mi is jokat derultunk, ill. racsodalkoztunk, aztan mostanra, jo 10 ev egyutt eles utan mar megszokotta valtak, ill. valoszinuleg mi idomultunk jobban az amerikai kornyezethez (ertheto modon:). A deli meleg ebed eloszor szentseg volt szamunkra, es meg ossze is szolalkoztunk kicsit kezdetben, amikor (2 magyar gyerekkel) ragaszkodtam hozza, hogy delben leuljunk ebedelni :) Mostanra ez mar elegge rugalmas szaballya valt, es inkabb az este lett a fo etkezes, mint altalban az amerikaiaknal.
Ami az eteleket illeti, a ferjem szerencsere mindenevo, masreszt a tipikus magyar ennivalok idovel kezdtek kikopni a menubol, es megjelentek a mexikoi es egyeb nemzetek konyhai :) Egyeduli dolog, amivel a ferjemet ki lehet uldozni a konyhabol, az a karfiol barmilyen formaban :)

LondonFashion 2016.06.01. 18:58:11

@London2009 @mojyo: szerintem az egyaltalan nem igenytelenseg, ha valaki nem sminkel vagy copfban van a haja, ahogy @mojyo is mondta, a kevesebb input neha tobb...
Es ez nem penz kerdese tenyleg, akinek van erzeke hozza, az egy turibol is tok jol fel tud oltozni (lasd Shopping kiralynok c. musort, amit otthon mindig valahogy elkapok, amikor bekapcsolom a tv-t).
A baj ott kezdodik, ha valakinek nincs se erzeke, se kedve, se affinitasa, se penze, hogy a kinezetevel foglalkozzon. Szerintem attol meg lehet valaki igenyes es jo megjelenesu, ha nem sminkel, nem divatozik, nem festi hajat... Szor felall a hatamon, ha azt hallom, hogy az gaz, ha vki nem veszi a faradsagot, hogy egy minimalis sminket tegyen fel egy teljesen normal munkanapon. Persze ha vmi alkalom van, pl eskuvo, akkor tenyleg "oltozzon fel es turbozza fel" magat mindenki.

Amikor Pesten maszkalok engem a vizualis "igenytelenseg" zavar. Hogy pl a postan es polgarmesteriben kezzel irott cetlik lepik be a falakat, mint hivatalos tajekoztatok, hogy a cukraszdakban csunya kezirassal irt kis cetlik vannak a sutik elott, hogy a boltok bejarata feletti felirat/cegtabla altalaban ocsmany, hogy a kis butikok kirakataiban a 70-80-as evekbol itt maradt manokenek feszitenek stb. Ez viszont tudom, hogy mind penz kerdese, nem sok bolt/kis ceg akar arculattervezesre es kirakatrendezore aldozni.

Ui: Rajottem, hogy csunyan beolvastam azt az elhizo harom gyerekes kertvarosi anyukas reszt, elnezest a posztolotol! :)

Csodabogár 2016.06.01. 19:10:10

@Hari Seldon 2: Én csak annyit írtam az adatlapomra, hogy háztartás vezetésre és ápolásra alkalmatlan vagyok, igaz én a 70+ korosztályt céloztam meg. Bejött.
Szerintem manapság ha valaki kinőtt már a discojárós korból nem sok más lehetősége van az ismerkedésre, különösen idősebb korban. Nagyon hasznosnak tartom a netes ismerkedést, sok sikerült kapcsolatról tudok, ami neten jött létre.

Shanarey 2016.06.01. 19:38:00

Na a poszt jó volt de a "kelet-európai" divat az nem derült ki igazán.

Nos akkor a helyi divat guruk szerint a farmer plusz póló,amely lehet kék vagy zöld, avagy szürke az milyen ? Én általában igy nézek ki. Nem akkarok ezen változtatni, csak érdekel hogy akkor ez az a "kelet-európai" avagy ez olyan átlag semmilyen? Na meg milyen cipőt hordjon egy olyan enyhén medvetalpú egyed mint én. akinek csak a sport cipő vagy a saferty boots alias melós cipő vagy bakancs kényelmes?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.01. 19:49:34

Azért kissé nagypofájúnak tűnik leszólni egy sült bárányt, ha nála a gasztronómia csúcsa a cukrozott túrós csusza és csak a zsírral-hagymával-paprikával készült ételeket ismeri...

Shanarey 2016.06.01. 19:50:29

Na még annyit Bajorisztánban esős az idő és nem láttam egy darab migráncsot sem.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.01. 19:56:05

Teljesen elképzelhetetlen az, hogy a 4-es 6-oson valaki rámosolyog egy lányra, és még aznap este már kéz a kézben
dehogynem elkepzelheto csak a lanynak tudnia kell hogy az a pasi egy kulfoldi aki elvisz az orszagaba ...

mar megint vegyes paros vagyis magyar lany kulfoldi pasi ..

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.01. 20:03:03

Jó a poszt, jókat lehet vigyorogni olvasás közben.

A divatt komplikált dolog. Emlékszem, mekkora szenzáció volt a miniszoknya, aztán a maxi, végül a midi. Nyáron a lányok tupírozott hajjal, halásznadrágban jártak. Mi pedig trapéznadrágban feszítettünk. (A párhuzamnadrág utáni időkről beszélek.)
:-))

Itt sokáig kelet-európai kinézetem volt, ami aztán idővel lekopott. Mostanában előfordul, hogy én vagyok az egyedüli svéd a stockholmi metrókocsiban.
:-))

2016.06.01. 20:09:25

@Shanarey: Nem vagyok divatguru, de annyit tudok mondani erre, hogy a divat kommunikacio, es az a lenyeg, hogy az, amiben jol erzed magad, osszhangban legyen azzal, aminek latszani akarsz. Ha az, amit kommunikalni kivansz magadrol a szandek szerint csapodik le a kornyezetben, akkor minden OK.

Peldaul, ha valaki amolyan introvertalt kozgazdaszfele, mint a @tableno, akkor pont jol all neki a kinyult pulover es a ketnapos borosta, es akkor meg lehet benne bizni, hogy amit mond, azt komolyan gondolja, illetve hat a felesege jobban ismeri, es o tudja, hogy azert nem egy unalmas figura, ezert abban segit neki, hogy ez is atjojjon rola. :D Tehat, ha te tenyleg nem szereted a flancot, es a kenyelmed szamodra fontosabb, mint barmi mas egyeb amit kozolni szeretnel magadrol, vagyis nem zavar, hogy egy ilyen praktikus alaknak latszol, akkor ezen nem kell ragodnod.

Az azonban, hogy ez mostan K-Europainak szamit-e, vagy sem, az nem derult ki, csak talalgattunk mi lehet. Nagyon valoszinu, hogy ez reszletesebben meghatarozott kriteriumoktol fugg, peldaul, hogy illik-e rad a farmered, vagy kihiztad-e, es koptatott-e, vagy sima, de ezek egyelore meg nem egyertelmuek, illetve hat, a fentiek tukreben, ha megis K-Europainak latszol, es az is vagy, es nincs kulonosebb kifogasod ellene, akkor ezen sincs mit aggodalmaskodni. :D

Shanarey 2016.06.01. 20:11:55

@Hobbiszakács:

Engem az utóbbi néhány napban folyamatosan németnek néznek, és nem értem mit rontottam el ?

Mrs. Clayton 2016.06.01. 20:13:02

@M. Péter: nem tul szeleskoru tapasztalatom ezzel kapcsolatban az, hogy azok a pubok amelyek ket fogasos vasarnapi menut kinalnak 7.00 fontert per fo ott bizony nem fogsz izetlen husnal, ragos yorkshire pudsnal es szarra fozott borsonal es hig gravynel jobbat kapni

Shanarey 2016.06.01. 20:15:36

@mojyo:

A farmert a méreteimnek megfelelően vásárolom 36/31 a méretem.
Póló pedig L

Shanarey 2016.06.01. 20:16:56

@Hobbiszakács:

IM sorry i can!t speak German

Mrs. Clayton 2016.06.01. 20:25:17

@diggerdriver: azt fogja hinni h azt mondod fuckin' hell, mert az analt énölnek ejtik, egyebkent a fak analnak semmi ertelme angolul

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2016.06.01. 20:26:52

@montroyal ( CAN qc):
Mar irni akartam egy masik poszt kapcsan is, hogy en ismerek angol no-magyar pasi vegyes parost, kisiskolas gyerekeik vannak es a pasi villanyszerelo egyszemelyes vallalkozasban.
Meg egy masik ugyanilyen felallasu part is, bar ott meg csak jarnak.

Bar valoszinuleg ez nyilvanvalo keptelenseg es ugysem hiszi el nekem senki.

Shanarey 2016.06.01. 20:27:53

@Hobbiszakács:

Ez volt a válaszom azon németeknek akik azt hitték hogy Német vagyok.

Persze ha az ember egy olyan gépre váltott jegyet, amely Münchenben száll le, na de akkor is, én nem vagyok Német.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.01. 20:30:53

@Shanarey: Azért kérdeztem, mert ha nem német, akkor mi lehet az ember? :-))))

M. Péter 2016.06.01. 20:53:35

@Mrs. Clayton: Olcsó húsnak híg a leve.

tsabus UAE 2016.06.01. 20:59:24

Óriásiakat röhögtem a poszton ! Ezért már megérte elolvasni ! Pedig még ott van az is, hogy nagyon üdítő volt ilyet olvasni... :-)

skye8 2016.06.01. 21:06:11

Ezt jo volt olvasni, most jottem ra mennyire alkalmazkodo az en baratom a posztban leirtakhoz viszonyitva. A gulyast, rantott hust, dios-makos kalacsot imadja, a toltott kaposztat is elfogyasztja alkalomadtan, egyedul a szalonnat utalja :)))

Shanarey 2016.06.01. 21:09:19

@Hobbiszakács:

Egy utas azon marhák közül akiket az Easyjet vasárnap megszivatott a Luton--München járattal.
:-)

Hari Seldon 2 2016.06.01. 21:09:32

@Csodabogár:
Miénk is az. Szerintem sokkal jobb, mint valakivel úgy összejönni a baráti társaságból. Az olyan zavaró is, mert a társaság előtt is vizsgáztok, hogy sikerült a dolog vagy nem.
(szem előtt vannak egyből mindketten, emiatt van rajtuk egy nyomás, ezért stresszesebb)

Mrs. Clayton 2016.06.01. 21:12:55

@M. Péter: de legalabb nehol kint van hogy milyen higieniat ut meg az egyseg, ha 4-nel rosszabb be se megyek, mondjuk Angliaban nem kotelezo kitenni

LondonFashion 2016.06.01. 21:52:37

@Gery87: Haha, az tenyleg egy kicsit extremebb viselet, nem sokak mernek viselni, nem mondanam, hogy trend, nyugi. :)) De azert is nevettem nagyot, mert az a no csinalja a "Manrepeller" cimu blogot, ami magyarul talan "pasi lepattinto vagy pasi elriaszto"-nak felel meg. Direkt olyan cuccokat mutat be, amik egy nagyon trendkoveto nonek talan tetszenek, de a pasik a masik iranyba rohannak tole. Amugy ez koztudott, a nok nem a ferfiaknak oltoznek, hanem a tobbi nonek. :)
Es az is ismert, hogy a legtobb pasi a szep, egyszeru, nocis cuccokat szereti. Szuk farmer, szoknya, melyen kivagott bluz vagy polo. Semmi extrem.

Csodabogár 2016.06.01. 22:30:53

@mojyo: Mindig háborgok az általános hazai igénytelenségen. Nem csak ruházatban, hanem teljesen hétköznapi dolgokon. Pl. az ausztriai Spar áruház zöldség-gyümölcs kinálata összevetve a hazai Spar aruházéval. Miért van itthon csak 2 fajta krumpli és odakint pedig 7 fajta, megszámoltam. A salátákról már nem is beszélek. Ausztriában sincs tenger, mégis fantasztikus hal kinálat van. Miért tünnek el remek dolgok a hazai kinálatból, mert nem kell senkinek, nincs rá igény. Ezt aztán mindenen látni lehet, kivéve az autók. Azokra van igény, minél nagyobb és drágább annál jobb.

Lőtéri Kutya 2016.06.01. 23:09:26

@Hari Seldon 2: Szinte teljesen mindegy mit vesz fel az ember, mert előbb-utóbb divatos lesz. Akik a mások által kitalált aktuális divatot követik, úgyis folyamatos lemaradásban vannak.

LondonFashion 2016.06.02. 00:35:45

@Szukicsmagda: Elolvastam az elso posztod es most ezt meg egyszer es nem hiszem el - meg igy latatlanban sem, hogy ennyire szornyen vallalhatatlanul k-europai oltozekben nyomtad. Szerintem ezt csak az ironikus, onmagadon jot neveto humorodnak koszonhetoen irtad igy... Ha annyira szornyu lett volna, nem hiszem, hogy a srac bevallalta volna, hogy bemutat a szuleinek, baratainak. Hacsak annyira meg nem fogta a szemelyiseged, hogy azonnal es remenytelenul szerelembe esett. Lehet, hogy csak az o koreiben szamitott nagyon pincernosnek a szerelesed... Mert hogy krikettre magassarkuban es csini szoknyaban kelljen menni, az sem teljesen normalis. :)

pappito · http://pappito.com 2016.06.02. 00:38:11

@London2009: "Az igenytelen meg az, aki mondjuk egy minimalis sminket sem dob fel, vagy azon tul, hogy egy copfba osszekoti a hajat mast nem csinal stb."

wtf? akin nincs smink, az igénytelen. okké...

pappito · http://pappito.com 2016.06.02. 00:45:32

@LondonFashion: most hallom először, hogy a New Balance nem edzésre való. sok hülye sportolót hogy átbaszták

pappito · http://pappito.com 2016.06.02. 00:48:29

szerencsére a divat NZ-n csak évente egy hétig tart (Fashion Week augusztusban) egyébként mindenki leszarja miben mászkál a másik, nem feszengenek ezen szerencsére :)

2016.06.02. 01:05:29

Je, en mindig azt gondoltam hogy a 'felfazas' egy mitosz. Meg mindig ezt gondolom :). A cystitis, az mas, valoban letezo jelenseg de a hideghez semmi koze. Ez szerintem olyan tevhit mint hogy a hideg homerseklettol 'fazik meg' valaki.

A poszt tobbi resze: hat, en Magdanak nagy rajongoja vagyok, de erre most azt mondom amit mar maskor is sokszor leirtam, hogy nem annyira kulturalis mint egyeni kulonbsegekrol van szo, ha ket kulonbozo orszagbol szarmaznak a felek akkor ezeket konnyen kulturalis kulonbsegkent lehet elkonyvelni pedig lehet hogy semmi koze hozza. Csak egy pelda: az en (angol) ferjem kiemelkedoen jol foz, mindig mondom neki hogy dolgozhatna szakacskent (mondjuk ez pont nem erdekli mint karrier), a magyaros eteleknek meg mar a latvanyatol is mindketten rosszul vagyunk (en gyerekkorom ota igy vagyok vele, pedig magyar vagyok). Nyilvan vannak angolok akik meg nem jol foznek, stb.

2016.06.02. 01:27:49

@mojyo: Bocsi de igenyes ember nem vesz fel edzocipot szerintem normalis helyre. Ertem hogy valaki irt errol egy cikket, de a valo eletben tenyleg csak prolik hordjak. Viszont van egy letezo trend amit hetkoznapi embereken is lattam (fiatal lanyokon): magas sarku edzocipo, a sarok bele van epitve a talpba, szoval ugy nez ki mintha edzocipo lenne de valojaban divatos magas sarku cipo. Ezt fel lehet venni pl. bulikra is, azert eskuvore pl. nem hiszem hogy megfelelne.

2016.06.02. 01:30:44

@mojyo: Ezek nem 'szabalyok' csak pl. szerintem is sok esetben hulyen nez ki mintas mintassal, csikos ruha tenyleg koverit, zokni szandallal meg borzalmasan nez ki. De ez csak az en egyeni velemenyem (amit sokan osztanak).

2016.06.02. 01:45:44

@RecsölGrin: En is ismerek ilyet (raadasul atlagos, nem gazdag ferfirol van szo). Attol fuggetlenul hogy pont nem irnak a HA-ra, meg leteznek.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.02. 03:35:08

@RecsölGrin: Ok egyenesbe szeretnem olvasni , mert mindenki hallott rola , ismer valakiket de megis csak magyar no kulfoldi pasi paros jelentkezett eddig .. ja en is ismerek egyet de azoknak 3 fuluk van ...
mondom én aki 14 évet eltem itteni novel ....

montroyal ( CAN qc) 2016.06.02. 03:48:33

@Mrs. Clayton: a magyarul tanulasrol a lanyomnak itteni pasija van( mert o is itt nott fel) es tanitgattuk magyarul de normalis dolgokat.. amikor Mo-ra mentunk bement egy kis boltba es elmondott mindent szavakat mondatokat amit ismert pl a fak nem nonek az égig... egy folyamatos inkabb osszefuggestelen beszelgetes utan jottek ra hogy tulajdonkeppen o nem tud magyarul nem is erti masik mint mond de ugyesen valaszolt valamit amit bemagolt ..

LondonFashion 2016.06.02. 06:32:51

@Mirjam2: Nem tudom, hogy megnezted-e azt a linket, amit @mojyo elsokent belinkelt meg azt amit kesobb en is. Szerintunk itt kepzavar van az edzocipokkel kapcsolatban... Mindenestre ha nem tetted, nezz rajuk. Gyakran jarsz kelsz Londonban amugy?

A wedge trainersek ugyanolyan elterjedtek a mindennapi eletben, mint a sima trainersek, amiket szinten - ahogy te mondtad "hetkoznapi emberek" is hordanak. Nem csak prolik, sot! Jarj nyitott szemmel...

LondonFashion 2016.06.02. 06:33:02

@Mirjam2: ahhh, elszallt amit eloszor irtam! :((( es leven hajnali 1, mar agyi kapacitasom sincs, hogy visszaemlekezzek es ujra irjam...
csak ezeknek a szabalyoknak egy resze mitosz, vagy nem teljesen felel meg a valosagnak. Lehet, hogy szamodra egy csikos ruha/szoknya/felso mindig zavaro lesz egy koverebb non, de szerintem egy gyors guglizas utan en azt mondom, hogy a 3.kep kivetelevel a tobbi okes, sooot az abszolut kedvencem a kek nadragos no csikos felsoben es a piros taskas no a kapu elott... Gondolom valaki szamara ez tul sok, szerintem ez vizualis orgazmus. :)))
www.google.co.uk/search?q=stripes+plus+size&client=safari&hl=en-gb&prmd=sivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS0bO_iIjNAhWIJMAKHaJfA7oQ_AUICCgC&biw=375&bih=559#hl=en-gb&tbm=isch&q=horizontal+stripes+for+plus+size

LondonFashion 2016.06.02. 06:33:07

@Mirjam2: Vegigolvastad a kommenteket? Mintha valaki elmagyarazta volna, hogy mi a kapcsolat a hideg es a felfazas kozott... Vagy csak egy teoria volt? Bakteriumok, immunrendszer stb...

Taxomükke (UK) 2016.06.02. 07:56:40

@Mrs. Clayton: Speciel briteket is latni mackoalsoban.
Meg pizsamaban is kimennek a nok vasarolni.
Mondjuk inkabb a non-working class.

Pernilla 2016.06.02. 08:23:15

@Mirjam2: @LondonFashion: én sem értem teljesen mit értetek "normális hely" és edzőcipő alatt?
Nyilván, alkalomra proliság edző/sportcipőt venni, meg ha kiskosztümös helyen dolgozol akkor is.
De pl. olyan munkahelyeken, ahol teljesen normális a sportos öltözködés, meg 40 alatt úgy egyáltalán az utcára szerintem teljesen oké egy sportcipő, soha nem jutna a proliság az eszembe.
Az, hogy most van-e beépített sarka a sportcipőnek, vagy nincs, szerintem nem sokat dob azon, hogy mennyire illik felvenni.
Én hétköznap majdnem mindig sportcipőben járok, de nem olyan futócipő stílusúban, hanem amit kifejezetten utcai cipőnek terveztek. Még soha semmilyen körülmények között nem éreztették velem, hogy proli vagy igénytelen vagyok, és én ezt látom mindenki máson is az utcán. Ennyire más körökben mozgunk? :)

Taxomükke (UK) 2016.06.02. 08:39:58

@Pernilla: Proli/igenytelen = maskepp oltozik, mint en.
:)))))
Engem meg sosem neztek pincernonek.
Mondjuk nekem konnyu, himnemu vagyok.

Pernilla 2016.06.02. 08:43:57

@Taxomükke (UK): aztán edzőcipőt hordasz-e az utcára? :D

LondonFashion 2016.06.02. 09:42:34

@Pernilla: En is ezert kerdeztem Magdatol, hogy milyen korokben mozog a pasija, mert az utcai "edzocipo" egyaltalan nem prolis... Es ahogy mondod, teljesen normalis hetkoznapokrol beszelunk, nem eskuvorol vagy egyeb alkalomrol.

M. Péter 2016.06.02. 10:27:19

@Mirjam2: Egyszer láttam egy nőt tűsarkú kosárlabdacipőben. Ennél rondábbat nehéz elképzelni.

Muscari 2016.06.02. 11:22:05

@London2009: az en angol ismeroseim is nagyon szeretik a magyar konyhat :-)
az igaz viszont, hogy a zoldsegeket nem sozzak meg, meg szerencse, hogy konnyu rajta segiteni :-)

En meg csvak ot eve vagyok itt, de a hideget nem tudom megszokni. Most is be van kapcsolva a futes, nem erdekel, hogy junius van.

Muscari 2016.06.02. 11:35:35

@Mrs. Clayton: maga a betegseg jol ismert, UTI az osszefoglalo neve (Urinary tract infections), az idoseknel eleg gyakori sajnos. A hideggel viszont valoban nem hozzak osszefuggesbe, nem ugy mint a nathat.

Muscari 2016.06.02. 11:51:59

@Hari Seldon 2: akkor te is olyan igenytelen vagy, mint en, aki nem sminkelek? Szornyu :-)

2016.06.02. 11:56:59

@Pernilla: Hat, szerintem nem oke a sportcipo, sot nagyon igenytelen, barhova, kiveve ha sportolni mesz. De ez az en velemenyem, masoke nyilvan kulonbozhet.

2016.06.02. 11:59:57

@LondonFashion: Csak 15 evig eltem Londonban es rendszeresen visszajarok, de hat nyilvan te vagy a nagy divatszakerto.

2016.06.02. 12:02:17

@LondonFashion: A bakteriumoknak meg az immunrendszernek semmi koze a homerseklethez. Szerintem olvass el egy biologia konyvet ha erdekel a tema.

2016.06.02. 12:05:05

@Muscari: En meg raadasul cofpban is szoktam hordani a hajamat, teljesen gaz.... Elashatom magam. Es meg divatos sportcipot sem hordok. Ha legkozelebb Londonba megyek, tutira ki fognak nezni, sot ujjal fognak mutogatni ram: 'Eastern European' :)))

2016.06.02. 12:06:47

@M. Péter: Szerintem is borzalmas trend, de mintha terjedne, legalabbis egyre tobb lanyon vettem eszre ezeket a cipoket.

2016.06.02. 12:16:55

Errol eszembe jut egy sztori. Egy idoben egy echte posh brit lannyal mosogep nelkuli lakasban laktunk Tottenhamban. Egyik nap a csaj vitte nagy szatyrokban a ruhakat a mosodaba, hippi szoknya volt rajta meg szines felso stb. Egy proli feher angol elkezdte szidalmazni az utcan hogy 'bloody Eastern European, go back to your own country' stb. A csaj vegigmerte es mondta neki a leheto legposhabb akcentussal hogy 'excuse me, what did you say?'. A pasi allitolag majdnem elajult, megszolalni nem tudott :). Nem voltam ott, csak meselte a lany.

2016.06.02. 12:36:30

Hugyos problémák : m.webbeteg.hu/cikkek/urologia/12350/felfazas-holyaghurut-holyaggyulladas
Na ebből mindenki kibogaràszhatja a lényeget. Figyelmes, értő olvasás után kiderül remélem sokaknak hogy a hideg, meleg befolyàsolhatja a betegség kialakulását és súlyosságát. Az is tény hogy ezek kisebb arányban okai a fertõzéseknek. Ha rosszul következtetnék, csak orvos által vagyok meggyõzhetõ DD

Gery87 2016.06.02. 12:38:53

@Mirjam2:

Attól függ mit tartasz normális viseletnek úgy egészében...mert ma olyan cuccokat lehet kapni, úgy képesek felöltözni egyesek hogy a sportcipő lesz az utolsó ami rosszul fog állni rajta..

Gery87 2016.06.02. 12:39:02

@LondonFashion:

Ilyen alapon akkor a mai férfi divattal a ratyi férfiaknak tetszően öltöztet fel az ipar:)

Van egy olyan érzésem hogy a divatiparban már nem tudnak mit kitalálni és azon élvezkednek, vajon ezt is felveszik e? És persze, igen..

@Mirjam2:

"A bakteriumoknak meg az immunrendszernek semmi koze a homerseklethez. "

Ha hideg van, a vér a létfontosságú belső szervekbe áramlik inkább hogy a megfelelő hőmérsékletet ott fenntartsa, ezért fagynak le először a végtagjaid, orrod...meg kezd el előbb fázni.
Ha kevesebb ott a vér, akkor kevesebb ellenanyag is jut oda, tehát a fertőzés kockázata megnő...
Én ezt így hallottam.

2016.06.02. 13:14:19

@Gery87: Aha, meg olyan variacio is van hogy melegben jobban szaporodnak a bakteriumok stb. Egy biztos: nem a hideg feluleten ulestol vagy allastol kap valaki fertozest.

2016.06.02. 13:16:29

@Turchi: Ez erdekes, koszi.

tanato 2016.06.02. 13:16:48

A cystitis kialakulásába persze bele játszik a hideg,de egyértelműen nem lehet csak erre ráfogni.Télen azért gyakoribb,na meg nőknél is, a rövid húgycső miatt

2016.06.02. 13:17:45

@Mirjam2: Ezt a "cikket" nem "valaki megirta", hanem ez egy ilyen divatot kovetni akaro tanacstalanoknak keszult fotoalbum, olyan nokrol, akik feher teniszcipojuk "ellenere" is epp nagyon divatosan neztek ki, mivel epp most ez egy trend, ami elo van irva, es azt igyekszik megmutatni az olvasoinak, hogy mikent hordhatjak ezt a "sokkoloan furcsa dolgot" ugy, hogy oket megdicserjek, es ne leszoljak a stilusukert. A feher teniszcipo amugy nem ugyanaz, mint a kenyelmes futocipo, de valojaban meg azt is lehet ugy viselni, lasd @LondonFashion vonatkozo linkjet, es amugy a japan csajok is iszonyu kulnak neznek ki a zoknival a Birkenstock papucsban is. Ezekben az ilyen szubkulturas es ahhoz hasonlo viseletekben, nem a "szepseg" a lenyeg, hanem mindaz, amit kommunikalni kivan veluk az ember.

Az ilyenek uzenetek, meg a szubkulturak es az azokbol mazsolazgato trendek, es kitalaloik a legtobb esetben teljesen figyelmen kivul hagyjak az illemet, a dress code-okat, es ugy osszessegeben a konvencionalis ertelmben vett "joizlest" is, egyreszt azert, mert az a lenyeguk, hogy a fogyasztok egy lepessel mindig hatrabb jarva kovessek azokat, akik vezetik, vagy kitalaljak a trendeket, vagyis ezeknek mindig ujnak, vagy szokatlannak kell lenniuk. Masreszt pedig, a konzervativ ertelemben vett "izleses" oltozkodes egeszen mast ohajt kommunikalni a targyak viselojerol, mint a divatozas, trendkovetes. Nyilvan ezert is tunik szamodra "prolinak" az ilyesmi, mivel a konzervativ joizles szamara nagyon is fontos, hogy semmikeppen se latsszon ilyennek az ember, hiszen valoszinuleg nem tartjak komolyan szamba vehetonek azt, aki igy oltozik.

A teniszcipos szoknyas illeto ezzel szemben azt kozli magarol, hogy pukkadjatok meg, en marpedig meno vagyok, akkor is, ha ezt eredetileg "prolik" talaltak ki, hiszen en akkora egyeniseg vagyok, hogy meg a "prolik" ("nerdek", egyeb szubkulturak, stb) stilusat is menove tudom tenni, ironizalok, jatszom vele, mert en megtehetem, stb. Azt az ironiat persze kar is lenne tagadni, hogy ezek a hatalmas egyenisegek mind ugy fogyasztanak, mint a birkak a legelon, es, hogy az olcso "proli look"-ot aztan 500 dollarert aruljak, meg fizetnek egy vagyont, hogy ugy nezzenek ki mint egy csoves a Blaharol, dehat ez van na, mi egy ilyen posztmodern korban elunk, most mit csinaljunk, ez jutott.

Meztelenul ugye nem illik jarkalni, meg hideg is van, az ember tehat a ruhaival oldja meg azt, hogy annak lassak, amilyennek latszodni szeretne, es akkor ebbe ugye kulonbozo modon fektetnek az emberek, van akinek nagyon fontos, hogy szabalyoknak megfeleloen nezzen ki, van akinek pedig az, hogy olyasvalakinek, aki fel tudja azokat rugni. A divat kommunikacio, a trendek pedig lehetoseget nyujtanak arra, hogy ezekbol a szemelyisegere illo dolgokat valogasson ki, es nincs rossz meg jo kinezet, csak az a lenyeg, hogy annak latsszon az ember, akinek akarja, hogy nezzek. Ha nem igy van, akkor nem jol fejezi ki magat, ez lehet, hogy nem az o hibaja, hanem a kornyezetenek van masik vizualis nyelve. (Valoszinuleg a posztiro is azert sertodott meg annyira, mert ez egy gyenge pont volt neki, hogy K-Europai, es annak is latszott, ami K-Europaban elve nem problema, de az uj kornyezeteben nem jott ki jol, valoszinuleg konzervativabbak es kulonosen leneztek miatta, o meg a mostani stilusaban nem erzi jol magat, lasd "unatkozo kertvarosi anyuka", vagy egyeb modon volt szamara kultursokk-konfliktus ez a kerdes es akkor az errol folytatott diskurzus ilyen reakciot valtott ki belole.)

Mindegy, a lenyeg, amit szerettem volna mondani, hogy az egy dolog, hogy nem tetszik a teniszcipo, de a divatot nem mi talaljuk ki, hanem diktaljak nekunk, meg lehet venni csilliokert az elorejelzest, meg ki lehet menni a PV-re Parizsba, iden mehettem volna de igy is tul sokba kerult, de a trend csak lehetoseg, amibol ki lehet valogatni szemelyiseg szerint, hogy mit akar ezekbol magara venni. Az internet miatt amugy pedig egyre kisebb jelentoseguk van a trendeknek is es egyre nagyobb szerepet kapnak a szubkulturak es az egyedibb dolgok (a trendek eltunese amugy kornyezetvedelmi szempontbol lehet, hogy nem lenne rossz, de lehet, hogy a nagy egyediseg hullam csak meg eszementebb fogyasztasi tempot eredmenyez). Viszont tehat a lenyeg, hogy mi most egy olyan korban elunk, amiben minden elfogadhato, a futocipo is meg a zokni szandal is, mindazok, akiknek egyedi stilusuk van, nem fognak bocsanatot kerni erte, masoknak megfelelni, es ezert cserebe belefer, vagyis siman be lehet vallalni, megfizetni azt az arat, hogy egy total mas kulturaban mozgo vadidegen egy elhalado buszrol vagy latatlanul az interneten esetleg "prolinak", vagy szandalzoknis NDK-turistanak nezi az illetot. :)

tanato 2016.06.02. 13:18:58

@Mirjam2: SŐt sok kórokozó csak kifejezetten meleg éghajlaton okoz betegséget.Mérsékelt vagy hideg éghajlaton nem is tud megélni.

2016.06.02. 13:20:13

@Gery87: Ez teljesen igaz, pl. ha valaki melegitoben maszkal az utcan, ahhoz kimondottan illik a sportcipo :). A pizsomahoz pedig a papucs. Maximum kitiltanak a Tescobol :)

2016.06.02. 13:28:16

@mojyo: Ok. Tovabbra is fenntartom, sokan prolinak fognak tartani (pl. Londonban is) ha nyilvanos helyen edzocipoben jelensz meg. Meg akkor is ha szerinted ez trendi, vagy ha sok divatmagazinban cikkek jelentek meg rola. De ha teged vagy masokat nem zavar hogy ki mit gondol, vagy direkt ettol erzik magukat trendinek vagy coolnak hogy a tobbiek nem tudjak hogy ok valojaban trendik, akkor hajra. Persze, lehet Birkenstockban is maszkalni zoknival, csak ne csodalkozzon az illeto ha maradi pasik akik nem olvasnak divatmagazinokat, nem akarnak randizni vele mert egyszeruen hulyenek nezik, vagy csak nem talaljak vonzonak. Megertem hogy vannak akiket nem erdekelnek ilyen konvencionalis szempontok, csak onkifejezni akarnak meg trendinek erezni magukat. Az ilyen emberek irjak meg olvassak a divatmagazinokat.

2016.06.02. 13:49:34

@Mirjam2: Rendben. A divatot amugy nem egy elhanyagolhato kisebbseg koveti, hanem tomegek, tehat a tobbseg tisztaban van vele, hogy mik a trendek. Idovel le is szivarognak vagyis elobb-utobb majdnem mindenkin megjelennek valamilyen mainstreamebb formaban, tehat a magam reszerol nem aggodom attol, hogy a "tobbiek" nem fogjak tudni, hogy en eppen trendi vagyok :D Mar emlitettem, sokszor kaptam dicseretet a stilusomra, es feher teniszcipos csajokkal is tele van az utca, igaz, nem Londonban lakom :) Mindennek ellenere azonban valo igaz, hogy nem mindenkinek valok a divatmagazinok, es egyaltalan nem kotelezo kovetni, vagy barmilyen erdeklodest mutatni iranta, azt azonban el kell fogadni, hogy az ilyen emberek velemenye a divatrol azonban teljes mertekben sulytalan, legalabis azok szamara mindenkepp, akik kovetik, vagy elnek az altala kinalt onkifejezesi lehetosegekkel. :)

Illetve hat, a hulyeneke nezes is lehet ketiranyu, vagyis aki az ilyen jellegu onkifejezest eliteli magaban, azzal valoszinuleg nem is akarna olyasvalaki randizni, akinek ez fontos, szoval nincs problema, mivel az ilyen emberek ugyse allnanak szoba egymassal. :)

adg 2016.06.02. 14:20:42

Szerintem borzaszto, hogy ennek meg annak tartjak az emberek egymast, mert nem olyan cipo van a masikon, amit o elkepzelne. Ilyen hulyeseget...
Lazabb helyeken siman leszarjak, hogy a masikon illik-e a polo a zoknihoz, vagy mittudomen.
Itt amugy teljesen altalanos a sportszereles az utcan, foleg nokon. Nem zavarja oket, edzesre menet-jovet ugy maradnak bevasarolni, kajalni, stb. Nem gondolnam, hogy proli, mert nem oltozott at "megfelelobe" mielott be merte tenni a labat a boltba, vagy emberek koze vagy mittudomen. :))

Pernilla 2016.06.02. 14:51:54

@adg: az szerintem megint mas tema, hogy valaki edzesre jövet-menet sportcuccban van.

De amugy sem hiszem tenyleg, hogy ezen veszekedni kene, hogy mi szamit normalis viseletnek. Ezek szerint pl. @Mirjam2: , meg @mojyo: meg en teljesen mas szubkulturaban mozgunk, vagy minek nevezzem. Mirjam köreiben ciki a sportcipö, az enyemben meg normalis, moyjo eseteben meg nem derül ki most sem, hogy csak ervel mellette vagy ö is sportcipöt hord :D

En pl. a kenyelmi szempontok mellett azert is hordok hetköznap sportcipöt, mert mondjuk a munkahelyemen is mindenki ezt teszi, nemhogy ezzel probalnek önkifejezni, pont hogy beolvadok. Az elejen volt meg egyszer-ketszer, hogy felvettem magassarkut, de kenyelmetlenül ereztem magam, hogy kilogok. Nem szeretem a feltünest a hetköznapi eletben. (Persze ha valami hivatalos megbeszelesre megyek, akkor csinosabb cipöben megyek, meg mondjuk bluzt veszek. Alkalomra meg plane kiöltözöm.)

Mondjuk az en fejemben meg mindig oriasi a különbseg van az edzöcipö es az utcai sportcipö között. A cipöboltok – arkategoriatol függetlenül – tele vannak sportcipökkel, amik teljesen alkalmatlanok sportolasra, kifejezetten utcai viselesre keszültek. Es ez nekem nem tünik ujkeletünek, szerintem mindig is igy volt, legalabbis miota a fogyasztok körebe tartozom :D

Na mindegy, megegyszer hangsulyozom, nekem semmi bajom azzal, ha mas meg nem venne fel sose sportcipöt, mindenki azt vegye fel, ami szerinte megfelelö öltözet. Mivel nem Londonban elek, akar el is hiszem, hogy ott proli viseletnek szamit, de ahol en elek ott meg nem, vagy azok az emberek között, ahol en mozgok, nem szamit se prolinak, se polgarpukkasztonak, hanem altalanos hetköznapi viseletnek, csak erre akartam ramutatni.

Cserebe nem egyszer voltam mar focimeccsen koktelruhaban meg magassarkuban. Igy szep az elet :)

2016.06.02. 15:03:29

@Pernilla: Igy ebben a formaban teljesen egyetertek azzal amit mondasz.

2016.06.02. 15:08:48

@adg: Igen, reszben ezert van egy csomo vicc arrol hogy az ausztral nok ferfinak neznek ki stb. Nyilvan mindenki azt hord amit akar, viszont ne csodalkozzon hogy mindenki mas meg azt gondol a megjeleneserol amit akar. Pl. niqabot hordo muszlim nok ne csodalkozzanak ha Europaban gyanusnak gondoljak oket, szandal-feher zokni kombot hordo ferfiak ne csodalkozzanak ha a nok 95%-a nem adja meg nekik a telefonszamat, stb. Tetszik, nem tetszik, nyilvanos helyen ismeretlen emberekrol reszben az oltozekuk alapjan formalunk velemenyt, es a vonzalomban is nagy szerepe van a megjelenesnek aminek az oltozkodes a resze.

adg 2016.06.02. 16:08:20

@Mirjam2: az ausztral nok nem neznek ki ferfinak, meglatasom szerint. Viszont - es elsosorban erre gondoltam - nem is azon lovagolnak, hogy a masik oltozete keloen appropriate-e. Ha kenyelmes a sportcipo, akkor azt veszi fel, nem lesz tole kevesebb. Ugyan en nem jarok csak ugy sportcipoben, de eszembe sem jut iteletet mondani a masikrol emiatt. Nekem mindegy. Nyilvan ahol dress code van, ott mas.
Mellesleg az angol nok sem a jooltozottsegukrol es szepsegukrol hiresek eppen. :)

@Pernilla: ez oke, csak az jutott eszembe, hogy otthon ez nem volt jellemzo szerintem. Legalabbis akiket en ismertem csajokat, azok vitek a cuccukat, ora elott atvedlettek, utana meg vissza, es nem mentek bevasarolni meg gyereket felvenni kisgatyaban es topban. Utcan is alig lattam ilyeneket.

Amugy marha fontos tema. :D Annyira nem foglalkoznak itt ezzel. A lanyom nemreg a baratjaval csirkenek oltozott, rendesen, mint valami diznilendes figura, vastag szorme jelmez az otven fokban. Senki nem foglalkozott veluk, pedig azt hitte, majd kivaltanak valami reakciot. :)

Gery87 2016.06.02. 16:09:57

@Mirjam2:

Nyilván nem, hanem az adott területen meggyengülő immunitástól, amit okozhat a hideg..

"pl. ha valaki melegitoben maszkal"

Nem erre gondoltam, hanem sokkal "trendibb" viseletekre...:)
Pl ha valaki buggyos ülepű szűk szárú ratyifarmerban, ecsethajjal, sztk szemüveghez vesz fel sportcipőt, akkor a cipő lesz az utolsó ami miatt gyökérül fog kinézni:)

2016.06.02. 16:15:47

@adg: Hat lehet, hogy azt gondoltak rola, hogy valami helyi csirke etteremnek a promoja volt. Bocs amugy, hogy mindig lelombozom a gyerekeid otleteit (mint a multkor a szoviccest), de ilyen is volt mar: www.youtube.com/watch?v=n9AhY_uALas

:D

adg 2016.06.02. 16:23:50

@mojyo: ez jo srac lehet. :D
Amugy lattam mar en is beoltozott fiatalokat, nem ok voltak az elsok errefele sem. :))
Aztan te szoktal-e sportcipot venni kisestelyivel, hozza kotott salat, papircsakot es borkesztyut? Meg megszolnanek erte. :))

2016.06.02. 16:49:28

@adg: Termeszetesen vannak nekem is sportcipoim, tobbfele feher teniszcipo, feketek, szurkek, van egy ezust is, ezt eddig meg csak a szomszed macskai bamultak meg, de ok nagyon ra vannak fixalodva valami miatt, meg kekek, zoldek, vaszoncipok, meg fiusok, meg lanyos magassarkuk, meg piros topankak es csatos balerinacipo, meg trampli szandal es gyogypapucsok, meg szuper magas sarku szekszi fa meg borszandal, meg barna bakancs, meg turazos bakancs, meg kockas es viragos bakancs, es kulonbozo szarhosszusagu meg mintaju csizmak, es tobbnyire azt veszem fel, ami passzol az aznapi idojarashoz/tevekenyseghez/uticelhoz es a szettem tobbi reszehez, ami pedig a hangulatomtol fugg. Hogy ez kinek tetszik, vagy kinek nem, azt tobbnyire leszarom, de eddig tobbnyire sikerult elismerest kivaltani, mondom, volt mar, hogy random idegenek emiatt allitottak meg.

De en amugy siman elhiszem, hogy London kulonosen intolerans hely lehet ha az oltozkodesrol van szo, egyszer karacsony elott voltam hivatalos arra, es a metron utaztam, amikor felszallt egy csapat karacsonyi csunyapulcsis-telaposapkas fiatal, gondolom valami ceges bulira mentek vagy ilyesmi, erre a mellettem ulo faszi azt motyogta magaban, hogy oh fuck this, es atszallt egy masik kocsiba. :D

2016.06.02. 17:08:35

@adg: Pedig Angliaban nagyon sok jol oltozott no van, nezd meg egyszer ha arrafele jarsz. A fancy dress meg a normal ruha kozotti kulonbseget pedig minden ember felfogja, pl. egyszer mi is hupikek torpikeknek oltoztunk ceges bulira, de ez nem azt jelenti hogy egy normal hetkoznapon barmit fel lehet venni kovetkezmenyek nelkul. Pl. allasinterjura is elmehetsz farmerban-poloban, csak sok helyen nem fognak felvenni az allasra, de abban mesz amiben akarsz, mehetsz akar jelmezben is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.02. 18:08:44

@mojyo: Biztos csak tele volt a micsodája a Christmas jumperekkel

Taxomükke (UK) 2016.06.02. 18:28:11

@adg: Te ezt nem tudod, ti mind fejjel lefele vagytok amugy is. Attol se kell felni, hogy mubor hosszukabatot vesztek fol csikos puloverrel.
:)

2016.06.02. 18:52:15

Én farmerhoz mindig edző cipőt veszek fel. Ha az utca és minden más hétköznapi hely, bolt, egyszerűbb étterem nyilvános helynek számít akkor én is proli vagyok ? Akkor elmondhatjuk hogy az ország lakosságának többsége proli. Végül is nem baj ez, mondtak már ennél rosszabbakat is rám, na meg a proli nem negatív. Kisgyerekes nőknél meg igen praktikus a csuka, vagy a játszótér nem nyilvános hely? Ott szabad? És a mai divatos strandapucs szerű az is proli?

2016.06.02. 20:05:56

@Turchi: Erdekes dolog amugy ez a prolizas, szerintem se szamit negativnak (de en mar mondtam, hogy nagy hive vagyok a szandekos igenytelensegnek szoval en nem szamitok :D), de szerintem is inkabb annak az ertekrendjerol arul el dolgokat, aki sertesnek szanja, de mondjuk ez mindennel igy van.

Taxomükke (UK) 2016.06.02. 20:08:23

@mojyo: Aaaaaaaaaaaa 49 multam es eletembe osszesn nem volt ennyi par labbelim szerintem mint amit most felsoroltal. :)))
Szekszi? Azmiaz?

2016.06.02. 20:22:13

@Taxomükke (UK): "Szekszi" = ironikusan ertelmezett "sexy", vagyis vonzo helyett inkabb elrettento, vagy ugyis mondhatjuk, hogy randa. :D A fapapucsomra ertettem amugy, ami ilyen 70es evek stilusu magas talpu, magas sarku szandal, amiben halalfelelmem van, ha jarok (de amugy nagyon szeretem, nagyon szep csatja van). :)

@kisrumpf: Hat ez zsenialis! De amugy viccet felreteve a LED-es cuccok tok jok, meg az ilyen optikai szalas dolgok, egyszer csinalok ilyet enis eskuszom. :D

LondonFashion 2016.06.02. 22:12:11

@Mirjam2: Ouch, ez es a kovetkezo osztas kicsit fajt... :((( Nem ilyen hangnemben irtam, de lehet hogy ugy jott le nalad...
Amugy a Londonos kerdest ugy ertettem, hogy abszolut bevallottan hianyos ismereteim szerint te Azsiaban vagy valahol (vagy Kozel-Keleten?) es elotte Londonban laktal, de nem tudtam, hogy milyen gyakran jarsz vissza.
Mert ha evente 1-2-szer es ezen alkalmakkor is csak a lakohelyeden es kornyeken maszkalsz, akkor lehet, hogy nem tunt fel ez az egy-ket eve tarto teniszcipos viselet.
Javaslok egy jatekot: Ha legkozelebb jossz, menj be a bel-belvarosba (ne Richmond, Twickenham es hasonlo reszeken), ahol sokan maszkalnak pl Soho, Oxford Street, Regents Street, Carnaby Str, Camden stb es csak nezd a cipoket es szamold, hogy hanyat latsz ebbol:
www.google.co.uk/search?q=adidas+stan+smith&safe=strict&client=safari&hl=en-gb&prmd=sinv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOrP_69InNAhXLJcAKHTfQAwcQ_AUICCgC&biw=375&bih=559

LondonFashion 2016.06.02. 22:12:11

@Mirjam2: Azert ezeket a helyeket javasoltam, mert az eltero tapasztalatunk alapja (most nem az izlesrol beszelek, pl. hogy neked tetszik valami, nekem meg nem, pusztan az elofordulasrol) valoszinuleg a teljesen kulonbozo kozeg, amiben mozgunk. En az Oxford streeten dolgozom es mar kiegtem a feher sportcipok latvanyatol. A bolt ahol dolgozom pedig abszolut middle class/kozeposztaly penztarca, semmikepp se proli es mondjuk kb 15-40eves korig mindenki szamara van valami. Megszamolom holnap hany feher, bor sportcipot latok.

vuvuvu2 2016.06.02. 22:12:11

kár hogy nem derült ki hogy az a bizonyos fiú hova valósi, mit csinál, mik a szülei, mit hozott otthonról. ahány angol annyiféle. nekem így elég elkényeztetett kis prick.nek tűnik, olyannak akivel hosszútávra nem érdemes tervezni. a minimum egy hosszútávú vegyes kapcsolatban némi empátiás készség, amivel a prick nem rendelkezik. mondom ezt úgy, hogy én is egy vegyes-házasság szülötte vagyok, és magam is vegyes-házasságban élek.

LondonFashion 2016.06.02. 22:12:11

@Mirjam2: Ja meg valami eszembe jutott! En nem akarlak arrol gyozkodni, hogy tetszen neked vagy a tarsasagi korodnek a feher v akarmilyen szinu sportcipo/edzocipo/teniszcipo es hogy igenis ezt kell most hordani. Lehet, hogy 5 evvel ezelott tenyleg csak edzesre hordtak az emberek es bizonyos korokben mindennapos viseletkent ez visszatetszest keltett, de az utobbi egy-ket evben abszolut mainstream lett, gazdagok es szegenyek, divatozok es kenyelmi szempontok alapjan dontok koreben egyarant.

A Tyne folyó déli partja 2016.06.02. 22:12:11

@Mirjam2: és kutyasétáltatáshoz, erdei túrához, kiránduláshoz szabad?
Juj, én a Tescóba is abban jàrok (5 perc séta).

LondonFashion 2016.06.02. 22:12:12

@Gery87: igen, mar nincs nagyon uj a nap alatt, kb 20 evente visszaternek bizonyos elemek... azt hiszem tavaly/jelenleg pl. megint grunge volt: kockas ingek, kombine ruhak, eljen a Nirvana! :)

rumitom 2016.06.02. 23:35:22

@Shanarey: zoknit huztal e a szandalhoz?

adg 2016.06.02. 23:38:20

@Mirjam2: "van egy csomo vicc arrol hogy az ausztral nok ferfinak neznek ki stb."

"Pedig Angliaban nagyon sok jol oltozott no van"

Erre nem is tudom mit mondjak. Mondtal egy bugyuta sztereotipiat, amire egy masikkal valaszoltam.
Gyere es nezd meg majd kegkozelebb, hogy nem neznek ki ferfinak, es igen is stb. , na mindegy, tudom, hogy angliaban minden a legtokeletesebb, ehhez nem is kell elmennem arrafele, ha olvasom a kommentjeidet. :)

"allasinterjura is elmehetsz farmerban-poloban"
Szerintem nem alkalmi oltozetekrol beszeltunk, hanem utcai szerelesekrol. Nyilvan allasinterjura, felmillio ember elotti prezentaciora, randira a kiralynenivel stb feloltozik az ember. Bar en nem vettem fel oltonyt pl az allasinterjuimra, csak egy inget nadragot, aztan megis felvettek.

A lenyeg annyi volt a mondandomban, hogy ha latok az utcan valakit, aki eppen nem sportol es megis sportcipo van rajta, ne adj' Isten valami hetkoznapi ruhahoz, akkor ebbol nem fogok messzemeno kovetkezteteseket levonni, azon tul, hogy nyilvan igy kenyelmesebb szamara. Es hulyesegnek is tartom az embereket mericskelni, kategorizalni, megitelni ez alapjan, akar meg oka is lehet ra. Mint pl annak a lanynak, akit egy idoben rendszeresen lattam az utcan tekerni, kiskosztumfelsoben, alul pedig bringasnadrag + sportcipo osszeallitasban. Gondolom az irodaban nem igy ult egesz nap, viszont kompletten atoltozni sem volt kedve par perc tekeres miatt. Holott gondolhattam volna, hogy micsoda egy igenytelen bige, hogy lehet mar igy kinezni. Amugy dobbenetesen jol nezett ki, nem latszott ferfinak. Bar mostanaban terjed a fiuk kozt az ilyen prettyboy kinezet, de az mas.

rumitom 2016.06.02. 23:42:55

@mojyo: az hogy mindenkin idovel az eppen divatos cucc van, reszben azert is van mert nem lehet mast kapni. egyszer en is megszivtam, pont akkor kellett nadragot vegyek mikor a hipster csonadrag volt divatban es konkretan sehol nem lehetett nem olyat venni.

2016.06.02. 23:55:04

@adg: "Es hulyesegnek is tartom az embereket mericskelni, kategorizalni, megitelni ez alapjan,"

Meg amugy ez egy ilyen ketiranyu dolog, hogy ha meg ezt csinalja valaki, es a sajat kriteriumainak megfelelo kis skatulyakba beleteszi az embereket (hogy peldaul "proli", vagy "igenytelen") akkor mas azt fogja tole leszurni, hogy errol van szo, es ha legkozelebb vele is megtortenik, akkor meg nem lesz tul jogos, vagyishat kisse ironikusan fog kijonni a felhaborodas, hogy o is a rossz cimket kapta, hogy peldaul "keleteuropai", meg "pincerno", meg megbamulnak a Tescoban a magassarkuban, vagy egyeb modon ertelmezik felre. Ugyis lehet mondani, hogy egyszer te vagy a galamb, maskor pedig a szobor. :D

Szoval ehelyett inkabb egyszerubb lenne egyszeruen az embereket annak ertelmezni, akik, es az is egy elfogadhato kimenetel, ha nincs kulonosebb kozlendojuk a stilusukkal, foleg, ha nem is olvasnak divatlapokat es nem is erdekli oket ez az egesz. De mar elegge megbeszeltuk amugy.

2016.06.03. 00:03:32

@adg: Hat, szerintem ez nem csak sztereotipia, mivel valoban nagyon ferfiasnak nezett ki szinte minden ausztral no akivel eddig talalkoztam. Nyilvan nem mindegyik ilyen, de az atlaghoz kepest eleg sokan. Te magad is irod, hogy ott normalis melegitoben stb. maszkalni. Nyilvan jol kinezo nok / emberek minden orszagban vannak, ez annyira nem meglepo.

2016.06.03. 00:06:57

@LondonFashion: Ki az aki Londonba megy es nem jut el az Oxford Street kornyekere, hanem vegig a kulvarosban ucsorog? Egeszen veletlenul kb. egy honapja voltam Londonban, termeszetesen az Oxford Streeten is, es nem tunt fel ez a trend. Igaz hogy nem pont az emberek labara szoktam koncentralni. Az en ismeroseim tovabbra sem hordanak 'meno' edzocipoket, ez egeszen biztos.

2016.06.03. 00:10:10

@mojyo: En nem ringatom magam olyan illuziokba hogy masok nem fognak engem megitelni a ruhazatom alapjan.

2016.06.03. 00:19:14

@Mirjam2: Nem errol beszeltem, hiszen ilyen illuziok szinte biztosan senkiben nincsenek, sot, nyilvan ezert kovetjuk olyan sokan a divatot es figyelunk oda a stilusunkra, hogy egeszen biztosan ugy iteljenek meg minket, ahogyan azt mi szeretnenk :) A "negativ" iteleten valo haborgas a nem jogos, marmint, akkor, ha te is hajlamos vagy ilyet hozni, es nem maga az "itelet" tenye.

2016.06.03. 00:32:35

@mojyo: Es hol haborogtam en a negativ iteleten? Pl. 100% biztos vagyok benne hogy ha talalkoznank, neked nem tetszene az en ruham meg cipom, nem haborognek rajta, megertem hogy nekunk mas a velemenyunk a megfelelo oltozekrol.

adg 2016.06.03. 00:44:30

@Mirjam2: szerintem te az asztfaliaban elo britekkel szoktal talalkozni. Kozismert, hogy az angol nok lofeju kapafogu tramplik, mint Camilla, a ferfiak is szepek, lasd Karoly. Es ennek lagalabb annyi gyakorlari ertelme van, mint a ferfias ausztral noknek.

Nem emlitettem melegitoben maszkalo embereket, nem is tudom, lattam-e mar olyat, koszonhetoen az idojarasnak, nem kell ennyire beoltozni. Ellenben kisgatya es sporttol az teljesen altalanos, de nyilvan nem irodai munkara vagy vasat pakolni az epitkezesen.

"En nem ringatom magam olyan illuziokba hogy masok nem fognak engem megitelni a ruhazatom alapjan."
Es ez mire jo? Miert kell masokat csak ugy megitelni? Raadasul ilyen marhasagok miatt? Ellenben te mar szamtalanszor lerasszistaztal vagy mas okkal letamadtal, mert olyan velemenyem volt, ami nem fedte a tiedet.
De egy cipo az mas, az alapjan gond nelkul lehet velemenyt kialakitani masokrol.
Ez kb ugyanaz mint amikor max kijelenti, hogy aki nem sminkel az nem no.

@mojyo: igen, igy gondolom valahogy. Aztan majd amikor valami serules miatt pl papucsban kell kimozdulni otthonrol, netan munkaba menni, akkor meg azon retteg az ember, hogy jaj mit gondolnak most rolam, meg lehet magyarazkodni. Pedig szerencsere az emberek tobbsege semmit sem gondol a dologrol, at sem lepi az ingerkuszobet, szerintem amugy meg az angoloket sem annyira, de ebben szinte biztosan tevedek.
Amugy valoban, kelloen ki van a tema targyalva. :D

2016.06.03. 00:45:22

@Mirjam2: Lehet, hogy ujdonsag, de nem rolad szemely szerint van szo. :D Teljesen altalanossagban beszeltem a hozzaallasod kapcsan, felteles modban, mindazokrol, akik haborognak, ha kifogas eri a kinezetuket, miutan a posztolorol ugy tunt, hogy zokon vette a "staff"-nak nezest, mikozben "prolizott" a kommentek kozott.

De amugy eszembe jutott most, hogy a baratnodrol meseltel, akinek rosszul esett, ahogy a budapesti metron reagaltak ra, miutan szariban utazott, peldaul egy ilyen konfliktust is meg lehet elozni, ha az ember egyszeruen csak nyugtazza az illetorol, hogy nahat, indiai ruha van rajta, es kesz, a tobbi negativ asszociacio nelkul.

En peldaul igy szoktam, lehet, hogy ez is meglepo, de en, bar alaposan igyekszem megfigyelni az embereket, nem szoktam ilyen skalan a sajat mercem szerint kiertekelni, hogy ki miben van, de amugy lenyugoz a magabiztossagod (100%!!! Szaz szazalek, ugybizony! :D) azzal kapcsolatban, hogy en milyen velemennyel illetnelek, ha talalkoznank. :D Egyszeruen keszen vagyok. :D

2016.06.03. 02:09:22

@mojyo: Teljesen osszefuggestelen dolgokat mosol ossze. A baratnomet konkretan megtamadtak a ruhaja miatt amit viselt, ez kicsit mas kategoria mint hogy gondolsz valamit magadban valakirol a ruhaja alapjan, ami teljesen normalis dolog es senkinek semmi koze hozza hogy neked mi a velemenyed, amig meg nem osztod masokkal. Az emberek nem gepek, igenis pozitiv es negativ asszociacioik vannak pl. ruhak alapjan, pl. sok nyugati embert zavar a niqab latvanya, nem gondolom hogy egy gondolatrendorsegnek meg kene nekik tiltani hogy zavarja oket. Azt sem gondolom hogy normalis ha emiatt megtamadnak egy niqabot viselo not, ez ket kulonbozo dolog, a velemeny meg a tamadas. Mindenesetre eleg vicces hogy te attol erzed felsobbrendunek magad hogy masokkal ellentetben nem itelsz meg embereket a ruhajuk alapjan :)))

2016.06.03. 02:11:41

@adg: Nem az emberek testi adottsagaira gondoltam hanem az oltozkodesre, frizurara stb. Az ausztral nok stilusa altalaban kulonbozik a briteketol.

adg 2016.06.03. 02:25:00

@Mirjam2: A szemetben ucsorogve reszegen orditozas szinten nem testi adottsag, megis leraszistaztal, amikor errol beszeltem. De mindegy, lenyegtelen.

"Az ausztral nok stilusa altalaban kulonbozik a briteketol."
Hala Istennek, sot, valoszinuleg az egymashoz viszonyulasuk is, igy nem tamadjak meg azt, aki niqabot vagy bikinifelsot, esetleg sportcipot farmeral visel, netan niqabot sportcipovel. Inkabb elvezik az eletet ilyen frusztraciok es egymas meregetese nelkul. :D

adg 2016.06.03. 02:26:11

De utalok mobilrol irni, mindig kimarad egy csomo betu...

LondonFashion 2016.06.03. 04:40:01

@Mirjam2: Hehe, nem tudtam, hogy melyik csoportba tartozol, azok koze, akiket meg holtan sem lehet az Oxford Str kornyekere vonszolni vagy azok koze, akik onkent es dalolva vallaljak a tomeget. :)

Egyebkent nem vagyok ilyen bulldog tipus, ahogy most tunik, hogy nem tudok leszallni a temarol es keresek-kutatok a neten, hogy vmi hiteles forrasbol szarmazo cikkeket mutassak neked, amibol elhiszed, hogy de ez igen is egy abszolut globalis tortenet, nem csak Londonban, hanem az egesz vilagban. Nem is trend szot hasznalnam, mert a trendek szerintem allandoan valtoznak, ami ma trend, 2 ev mulva tok ciki lesz, de 20 ev mulva lehet, hogy megint divatba jon... Pl.: klumpa, halasznadrag, trapeznadrag, csotop, forronaci, csipkes biciklis nadrag es tarsaik. Szerintem ez a sportcipo mania most mar marad, csak varialni fogjak az anyagokat, formakat.

Na de a legfontosabb, megosztanam "kutatasi eredmenyeim"... :) Olyan mediat kerestem, ami eleg middle class ahhoz, hogy lenezhesse a prolikat, de aTatler tobb is ennel, mondhatni nem csak a middle class, hanem az arisztokracia divat- es eletmodujsagja. 2014 osz/teli divattrendkent irnak a trainersrol eloszor: www.tatler.com/news/articles/august-2014/trend-alert-trainers

Extrakent egy BBC riport arrol, hogy miert lett a sneakers/trainers globalis trend es mero veletlenul pont az Oxford streeten szamolja, hogy hany sportcipost lat es megkerdezi oket, miert sportcipot viselnek... :) Majd 1 perces indiai, 1 perces nigeriai es 1 perces rioi utcakep, ugyanez a jatek. A lenyeg az elso 7 percben benne van.
Erdekes info: 85% of the purchases are never intended for its original purpose, health and fitness.

LondonFashion 2016.06.03. 04:40:13

@Mirjam2:

"mas a velemenyunk a megfelelo oltozekrol"
"igenyes ember nem vesz fel edzocipot normalis helyre"

Amiket mondasz, mind annyira szubjektiv. Mi a megfelelo oltozek? Alaphangon vegul is barmi, ami megved az idojarastol, nem?
Ki az igenyes ember? Mi a normalis hely? Esti szorakozohely gondolom? De a szupermarket az?

Ebbol is latszik, ahanyan vagyunk, mind maskepp gondoljuk, ez is a szubkulturank resze... Valakik szerint smink nelkul igenytelenseg kimenni az utcara, akar csak a boltba is. Valaki sosem venne fel sportcipot, csak ha mar az edzoteremben tartozkodik, valaki pedig abban el.

De most csak kizarolag a sportciporol beszelve: annyira elterjedt mar a hetkoznapi eletben, hogy ebbol nem szurhetsz le semmit, nem mondhatod, hogy az illeto igenytelen, vagy hogy nem ad magara. Vagyis, de mondhatod, hogy te a tarsasagi korodben ezt nem tenne meg senki... De nagyon ritka az ilyen kor. Utolso pelda, de tenyleg es megyek aludni (Mint Velvet trainers a kiralyi csalad tagjan!):
www.independent.ie/style/fashion/fashion-fix/introducing-the-seasons-must-have-sports-luxe-shoe-even-kate-middleton-has-a-pair-30925728.html

LondonFashion 2016.06.03. 04:40:21

@pappito: jaj, az elobb elfelejtettem betenni a linket a BBC riporthoz, de akkor mar be is jelollek itt, mert kb. az elso 3 perceben elhangzik, hogy allitolag a sportcipok 85%-at nem sportolasra hasznaljak az emberek
("85% of the purchases are never intended for its original purpose, health and fitness"):

www.bbc.co.uk/programmes/p035q112

A new balance-nek van egy olyan valtozata is, amit tuti nem sportolasra hasznalnak: www.google.co.uk/search?q=new+balance+trainers&client=firefox-b&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiAn6PGuYrNAhXFXCwKHf0jAKIQ_AUIBygC#tbm=isch&q=new+balance+trainers+fashion

adg 2016.06.03. 05:36:49

@Mirjam2: Huha,te ezt ennyire komolyan gondoltad, hogy meg neki is alltal guglizni? Linkek nelkul is tudom, hogy nem szentek elnek itt sem, bar konkretan Darwinban sokkal tobb azsiai van, mint mashol, sokkal tobb a muszlim is, igy itt ebbol egyaltalan nincs semmi gond szerencsere. Nulla problema van az azsiaiakkal/muszlimokkal konkretan. Jobban hozza vannak szokva a nepek. Kb 100 fele nacio el itt, es ez egy egeszen osszehasonlithatatlanul kisebb varos, mint London, szoval egyszerubb itt az elet ilyen szempontbol. Melbourne vagy Sydney egesz mas teszta.

Szoval nem az volt a lenyeg, hogy meg kell vedeni Angliat minden aron, csak talan nem kellene masokrol iteletet mondani egy cipo miatt, vagy par embert megismerve velemenyt alkotni egy egesz europanyi meretu orszagrol, ahol annyi fele helyrol jottek az emberek, hogy ez amugy is ertelmetlen. Ismerek egy angol holgyet, kb 200 eves lehet, kis tulzassal. A klimat -50 fokra allitja, es kabatban jar-kel a full suppedos szonyegpadlos lakasban, oriasi rozsas dunyha alatt alszik, minden rozsas a lakasban ami tele van kis porcelan nippekkel. Nem gondolnam, hogy az osszes angol ezt csinalja, a legtobb emberrol azt sem tudom, hogy angol-e (bar egyre jobban kezdem felismerni az akcentusokat, de az angoloknal ez sem egyszeru mindig), es nem is izgat egyaltalan. Nem hogy kovetkezteteseket vonjak le mind a 60 milliora.
Raadasul te szoktal mindig felhaborodni, ha valaki arrol beszel, hogy masok mashogy csinalnak valami. Pl milyen hulyek az angolok, tejet tesznek a teaba. De az igenytelenek akik sportcipot vesznek, az rendben van. :)

Ne vedd annyira komolyan, szerintem egyertelmu volt a kommentjeimbol, hogy en sem vettem veresen komolyan. Ha nem volt az, akkor bocs.. :D

2016.06.03. 09:19:43

@Mirjam2: Igaz, nem emlekeztem mi tortent a baratnoddel, de nem gondolnam osszefuggestelennek ezeket a dolgokat, hiszen az ilyen tamadok is egyszeru negativ asszociaciomkal kezdik tobbnyire. De tudod mit, akkor az interneten is tartsuk meg magunknak az iteleteinket, jo? Foleg, hogy mar megbeszeltuk, akit nem erdekel a divat, annak nem szamit rola a velemenye azoknak, akiket igen. :)

Amugy nem gondolom magam felsobbrendunek, ilyesmivel tobbnyire akkor szoktak megvadolni, ha kifogytak az ervekbol. :D En egyszeruen csak ugy allok masokhoz, es a kulsejukhoz, ahogyan azt szeretnem, hogy hozzam alljanak, elnezest, ha ez egy felfoghatatlanul felsobbrendu dolog.

2016.06.03. 11:50:27

@adg: Emlekeztem ra hogy tobbszor is megjelent muszlim nok megtamadasarol Ausztraliaban hir az angol sajtoban, ezert kuldtem neked a linkeket, fel percig tartott megtalalni (es meg egy egesz csomo volt).

2016.06.03. 12:07:36

@mojyo: @LondonFashion: Annyira viccesek vagytok :). Azt nem ertitek hogy kezdettol fogva nem is a sajat velemenyemrol irtam, hanem altalanossagban, hogy sok ember proli viseletnek tartja a sportcipot. Engem hiaba probaltok itt a neten meggyozni, tobb millio masik ember ettol meg igy fog gondolkodni, hiaba nem tetszik ez nektek. En is hordok sok olyan ruhat ami egy egesz csomo emberbol, szerintem, negativ reakciot valt ki (masokbol meg pozitivat). En nem varom el emberektol hogy egy vakuumban letezzenek es ne gondoljanak semmit a ruhamrol, mint ti. Ez olyan mintha azt irtam volna hogy sok emberbol negativ reakciot valtanak ki a kover nok, erre ti elkezdenetek itt harcolni ellenem online hogy de hat ez mennyire rossz dolog stb. Lehet hogy rossz dolog, de attol meg teny, es nem en talaltam ki. Nekem egyebkent teljesen mindegy, felolem azt gondoltok vagy azt vesztek fel amit akartok. Nekem nincsen huszfele tornacipom, van 2-3 par cipom max. aztan ennyi, messze nem erdekel a tema ilyen szinten mint benneteket. Meg az se nagyon erdekel hogy masok mit gondolnak, ami nem egyenlo azzal hogy azt gondolom hogy nem gondolnak semmit, pozitiv vagy negativ iranyban.

Gery87 2016.06.03. 12:27:02

@LondonFashion:

A zenéhez ennek már semmi köze..
Amúgy grunge? fujj.:)

@rumitom:

"egyszer en is megszivtam, pont akkor kellett nadragot vegyek mikor a hipster csonadrag volt divatban es konkretan sehol nem lehetett nem olyat venni. "

De lehet...pl Levis.
Vagy valami olcsó nevenincs farmer...

2016.06.03. 12:27:20

@Mirjam2: Szerintem meg te vagy vicces, hogy te nem erted, hogy nem arrol van szo, hogy vakuumban letezzenek az emberek, hanem, hogy lehetseges kulonvalasztani azt, hogy "szerintem ez nem izleses", es, hogy "tehat te egy budos proli vagy". Termeszetesen mindannyian gondolunk valamit targyakrol, asszocialunk pozitiv, vagy negativ dolgokat roluk, pusztan arrol van szo, hogy az egonkat levalasztjuk a masik ember preferenciairol, es nem a szemelyes mercenkhez kepest itelkezunk az emberek felett. Ennyi. Arrol meg plane nevetseges gyozkodni minket, hogy igenis a tobbseg ugy gondolja, ahogy te, miutan tobbszor azt is kijelented, hogy teged nem is erdekel az egesz. :D Dehat akkor miert kene adnunk egyaltalan barmire is, amit ezzel kapcsolatban fejegetsz? Naugye. Na szevasz.

2016.06.03. 13:11:16

@mojyo: Ki gyozkod teged? Leirtam hogy igy van (szerintem), ha te nem hiszed el, a te dolgod. Azert irtam az eredeti kommentemet, mert cafolni akartam amit Magdanak irtal, hogy biztosan nem a 'megfelelo' edzocipo volt rajta. Megerositettem amit Magda irt, hogy vannak olyan helyek / alkalmak ahova nincsen megfelelo edzocipo. Ha te ezt nem hiszed, nekem teljesen mindegy, valogasd ki a husz par edzocipod kozul a megfelelot minden alkalomra, good luck.

LondonFashion 2016.06.03. 13:21:25

@Mirjam2: legyen tied az utolso szo, ertelmetlen ez a beszelgetes

2016.06.03. 13:26:46

@Mirjam2: Nem a posztolonak, hanem @MrsClaytonnak irtam azt, es totalisan mas kontextusban, mint ahogy ertelmezted, ahogyan azt sem allitottam en peldaul egyszer sem, hogy ne volnanak olyan helyek, ahova nem a sport cipo valo, csupan arrol volt szo, hogy ez most egy trend, es teljesen elfogadhato, sot, kifejezetten divatos dolog igy maszkalni az utcan. Olvasd vissza, hatha kiderul, hogy az egesz billentyuzetkoptatasod felesleges volt.

Nem erdekel a kajalas, nem tudok kulonosebben jol fozni, de azert beleszolok, ha nehany gourmet valami uj street-food oruletrol beszelget, hogy utcan csak prolik esznek, majd hatarozottan allitom napokon keresztul, hogy a "tobbseg" ugy gondolja, ahogy en, ok pedig csak egy sznob kisebbseg, akik ne csodalkozzanak, ha a normalis emberek megszoljak oket, nyavalyas hipszterek. Hat ez van, ertjuk mi, csak leszarjuk. Koszonjuk, Emese.

2016.06.03. 13:37:36

@mojyo: Jo, jo, jo, nyilvan neked van igazad mint mindig, ezt mar a 'beszelgetes' elejen is tudni lehetett :)

2016.06.03. 13:40:14

@LondonFashion: Osszetevesztesz valakivel, vagy nem olvasod eleg gyakran ezt a blogot. Az utolso szo mindig @mojyo: -e! :)

LondonFashion 2016.06.03. 16:23:55

@Mirjam2: Mindenesetre ez a "csak a prolik hordanak edzocipot" kijelentesed orokre velunk marad... :) Poenkent.
Ui.: Van meg valami prolis? A farmer is az?

tanato 2016.06.03. 17:38:09

@LondonFashion: Ez nagy meccs volt csajok/Elnézést ha te férfi volnál,nem tudom/De tényleg érdekes kérdéseket feszegettetek még nekem is pedig én 57 éves öregfiú vagyok@Mirjam2: @mojyo: Érdekes a divat/főleg a női/én koromnál fogva már sok divatot megértem,a véleményem az hogy nem mindig a legújabb divatos ruhában cipőben a legszebbek a legkívánatosabbak a hölgyek.Pl. volt egy időben a répanadrág ami kifejezetten előnytelenül állt a legtöbb hölgynek,vagy a férfias bakancs nemrégen,vagy az extrém vastag talpú nő cipő,régebben.De tudom a trendet követni kell.Nekünk kissé könnyebb bár azért időnként változik a fiúk viselete is.
De jó volt a másik pont is.A megszokottól eltérő ruhában mennyire nézik "ki" az illetőt bizonyos helyekről.
Érdekes volna kipróbálnom hogy mondjuk egy színházi vagy operai előadásra ha bemennék melegítő nadrágban fehér pólóban,túrabakancsban csak "kinéznének" onnan vagy ki is vezetnének a biztonságiak./persze ha egyébkánt tiszta volna a túraruházat./
Amit én érdekesnek tartok pl. hogy ha megnézem az ezelőtt 30-40 évvel ezelőtti utcaképet,a nők majd 100%-a szoknyában volt látható,most meg majd 100%.-ban nadrágban/egy átlagos magyar mondjuk 10-15 fokos tavaszon vagy őszön,nem kánikulában/legyen az a nő 15 éves lány vagy 70 éves nyugdíjas .
Szóval nekem mint férfinak is érdekes volt a parázs vitátok,meg megdobta kicsit a blogot is.

2016.06.03. 17:45:17

@tanato: Koszonjuk szepen. :D A velemenyed erdekes, nyilvan a fiukat az erdekli, hogy a lanyok mennyire szepek, nincs ezzel semmi baj :D Viszont a divat, es a fogyasztas demokratizalodasat lehet ugyis ertelmezni, hogy "felszabaditotta" a noket*, legalabbis az oltozkodesukkel, a testukkel valo kommunikacioban, vagyis, hogy megengedte nekik, hogy a szemelyiseguket kozoljek a kulsejukkel, es ne a ferfiaknak akarjanak megfelelni. Ezert a ferfiak velemenye bar mindig szorakoztato, nem feltetlenul sulyozott a kerdesben, kiveve azoket, akik nem a nokhoz vonzodnak. (Az ovekere mindig adnak. :D)

*No meg persze ugyis, hogy a konzumidiotizmus rabszolgasaba taszitodtak, errol megoszlanak a velemenyek. :D

tanato 2016.06.03. 17:56:03

@mojyo: Na ahol én lakom egy átlagos alföldi kisvárosban,gyakorlatilag addig járnak divatos ruhában a nők amíg férjhez nem mennek,utána sajnos elhagyják magukat/nagyon sokan el is híznak rendesen/ és majdhogy nem farmernadrágban meg kinyúlt pólókban,pulóverekben láthatóak az utcán.
Persze ahogy nőnek a városok méretei ,annál több elegánsan öltözött nőt lehet látni/Nyilván egyre magasabbak persze az egy főre jutó jövedelmek is a városi méretekkel/tanya ,falu,község kisváros, közepes város megyeszékhely,főváros sorrendben/,de nem csak erről van szó persze.

napleanyka 2016.06.03. 19:07:46

A felfazasos resz nagyon tatalo! Pontosan ugyan ilyen elmenyem volt nekem is. Az angliai haziorvosom el sem tudta kepzelni, hogy mi lehet a bajom, mikor soroltam neki a tuneteimet, meg hogy a hideg szeken ulok a munkahelyemen egesz nap, telen nagyon hideg van a raktarban bla-bla-bla.
Az angol/skot lanyok telen is siman elmennek bulizni egy szal kis minibe es egy falatnyi felsobe, termeszetesen harisnya nelkul, es le is ulnek az utcara a foldre,a padokra, a koburkolatra (mindenhova) egy zokszo nelkul, soha semmilyen bajuk ebbol nem szarmazik. Angol baratnom nagyon viccesnek tartotta mikor kozoltem vele, hogy ha en most a 10 fokban leulnek a foldre az biztos hogy masnap betegen ebrednek. El sem hitte, hogy ilyen letezik. Az itt elo lanyok egeszen kis koruktol hozza vannak szokva a hideghez. Minden nap latok telen is egy szal szoknyaba (szigoruan harisnya nelkul!!!!) es felcipobe iskolaba igyekvo kislanyokat. A kicsi babakon telen elvetve latni zoknit. Egeszen egyszeruen nem fazik a labuk!! Nekem Skociaban sikerult eloszor talalkoznom egy skot lannyal aki szinten fel szokott fazni, o azt mondta, hogy a felfazas neve a "chill", szoval igy ismerik az orvosok is. Tobb fele chill letezik, de hogyha tudatositod az orvosban, hogy a hasad aljaban "van a chill" akkor megkapod a normalis kezelest. A cystitis hasonlo betegseg, de nem egyenlo a felfazassal.

2016.06.03. 20:51:24

@tanato: Hat igen, a telepules merete mondjuk szerintem kevesbe meghatarozo annal, hogy mibol lehet a kornyeken megelni, es mennyire van kozel barmilyen olyan helyhez, ahonnan atszivaroghatnak bizonyos kulturalis ingerek (marminthogypeldaul Budapest, vagy akarmilyen nagyobb varos, akar barmelyik hatar masik oldalan).

Az egy erdekes kerdes, hogy miert hagyjak el magukat a nok, ehhez en nem nagyon ertek, de biztos sok oka van. Az egyik a tippem szerint az lehet, hogy nem feltetlenul a ferjhezmenes, hanem a gyerekvallalas utan, amikor az embernek kevesebb ideje jut magara (es lehet, hogy a hazastarstol sem kap ehhez segitseget), es ami meg sokkal valoszinulobb, hogy meg annal is kevesebb penze. Persze nem minden penzkerdes, de egy kisebb telepulesen pedig plane nem lesz tul sok valasztasi lehetoseg, ahonnan valogatni lehet.

tanato 2016.06.03. 21:36:58

@mojyo: Igen a szülés után jön ki jobban ez az elhanyagolódás.Itthon tényleg nem nagyon segítenek be a férjek főleg vidéken,egyrészt rengeteget dolgoznak,másrészt nem tartják ezt még természetesnek.Meg persze az sem mindegy aDOTT település hol fekszik az országon belül,közel a fővároshoz vagy a nyugati határhoz vagy északkeleten , délkeleten stb.

puhacica 2016.06.04. 11:20:29

@adg: @mojyo: mindenki nyugodjon le a picsaba, Londonban mindenki abban jar, amiben akar, senki le se szarja. nyilvan mindenkinek van/lehet velemenye, de sehol nem fognak beszolni, hogy "ejj, micsoda proli vagy a hagymaszoknyadban es az adidas superstarodban". :D

az olvasottak alapjan nalam prolibb amugy nincs is londonban, mivel 98%, hogy ezust tepozaras vagy kek-sarga fuzos tiszacipoben jarok, es van egy olyan sarga pufidzsekim, hogy 200 kilometerrol virit. a fules sapkamrol nem is beszelve. megis uton-utfelen megallitanak, hogy de jo szine, fazonja van a cuccaimnak. sot, mielott megrendeltem a kek-feher palmafas napszemuvegem, mutattam egyik baratnomnek es azt mondta, hogy "ez annyira te vagy!!!". :D
(ja, es igenytelensegemet fokozando: egyaltalan nem sminkelek. :D)

@Mirjam2: nem keresem mar vissza, de szerintem a magassarku sportcipo a vilag legigenytelenebb, leggusztustalanabb produktuma.

Ginix 2016.06.05. 11:16:46

@puhacica: addig én is azt hittem, míg nem láttam magas sarkú gumicsizmát (és tudom überelni: párducmintás volt:))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:00:15

@Pernilla: bocs, csak most értem ide :-) 40 felett mi baj a sportcipővel? :-D mondjuk én csak papucsot hordok mostanság, mert általában gyerekkel a kezemben megyek ki az ajtón, és nem tudok cipőt rángatni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:03:32

@Mirjam2:
nyilván azért van tele a rendelő prüszkölő, köhögő stb emberrel januárban, és júniusban meg nem :-)
(én is rendszeresen felfáztam a hidegre üléstől, nagyon kell vigyáznom, pl bangkoki reptéren voltak régen irgalmatlan hideg fém székek)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:11:47

@adg: ehh köszi megint a szóvivést :-)
pont ezt akartam írni, hogy excuse me whaddafffck, én nem azért hordok bármit is, mert divat, vagy valakinek akaarok látszani, vagy nem látszani, vagy ideológiák. olyan cipőt hordok, ami kényelmes, nem koszolódik el az adott helyen. vászon vagy pamut nadrág meg póló azért mert így kényelmes bakker. ha muszáj felöltözni, mert pl munkahely, akkor keresek olyat, ami kényelmes. nincs mindenben ideológia. leszarom, hgy ki mit gondol, majd még pont arra van energiám, hogy érdekeljen, mit gondol. ha meg akarok felelni számomra fontos embereknek, vagy akiknek muszáj, akkor az emberi értékeimmel próbálom ezt elérni. fujj, milyen undorító.
mellesleg 2001-ben mikor Londonban vltam, pont megálllapítotam, hgy itt aztán mindenki hord mindent, a iskoláslnyok iszonyat ronda már a 19. században is nagymamás szoknyáitól kezdve a mindenféle etnikum mindenféle szerkójáig, és senki nem bámul meg senkit kb. miközben itthon meg ugyanannak a gagyi divattrendnek a 3 variációját hordta mindenki. ennyire megváltozott London, hogy nem mindenki mindenfélét hord, és senki se bámul?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:25:59

nahh én kérek elnézést, hgy most visszaolvastam, és így x nap után meg mindent elolvasva rendesen konstatálom, hogy bocs, hogy Mirjamnak elgurult a gyógyszere.....
ehhh minek olvasok vissza, érdemes még a többit?
:-(

Tanato, mégis mi a lófaszot kéne kiöltözni az embernek gyerek mellett, ha úgyis belémtörli a meggyes kezét öt percen belül pl? a bkv buszon meg gyerek nélkül is úgy leizzadok, hogy tökmindegy duplán. ha a hátamon van a gyerek, akkor triplán.
egyébként ahova járok klubbolni, nem szoktam saját magamon kívül lepattant anyukát látni. ilyenek ezek a flancos városi népek :-) én témyleg leszarom, abban az öt percben, amíg ébren levő gyerek mellől el tudok mozdulni, addig szarni megyek, nem sminkelni. amikor anyukám vigyáz rá, akkor meg főzök, mosok, ilyenek. ilyen az élet :-)

2016.06.05. 21:59:14

@Dragonlady (Bp, Hun): Koszi, hogy megjelentel, es eletjelet adsz magadrol azert :)

Gondolom, hogy ez a magyarazat, hogy te nem szeretnel valakinek vagy valaminek latszani, az nekem szol, mivel en emlegettem ezt. Hadd magyarazzam meg: nem ugy ertettem, hogy ideologia van benne, hanem, hogy te masok szamara akkor is lathato vagy, ha nem kulonosebben erdekel, hogy mikent, vagy, hogy mit gondolnak rolad. Az "ideologia" mentesseg is egy teljesen felfoghato es abszolute ertheto uzenet, meg az, hogy teged nem erdekel, es, hogy te te vagy, es epp eled az eleted a magad kenyelmi szempontjai alapjan, de ettol meg latszol! :D Szoval en ezt csak igy ertettem. Nekem sincsenek "ideologiaim", pfejj, dehogy! :D Viszont nekem nyilvan szemelyes szivugyem a kerdes, es nyilvan van vele "absztrakt" kommunkacios celom is, de ezt nem neveznem ideologianak, inkabb csak hangulatok, vagy ilyen mas kevesbe megfoghato mondanivalokrol van szo. Remelem igy mar ertheto, nem akarok az agyadra menni, bocsanat. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 22:16:49

@mojyo:
szerintem te akkor se tudnál az agyamra menni, ha szeretnél :-D
ezt a valaminek látszást inkább általánosságban mondtam, nem rád reagálásnak.
írjál már légyszi egy privit valami olyan emailről, ami műxik, nem talállak a levelezésemben :-( csak emlékszem, hogy itteni prvit te nem szoktál megkapni.
egyébként megvagyok, csak halálra idegesít, hogy telefonról olvashatatlan a HÁ és főleg kommentelhetetlen. éjjelente meg sokat dolgoztam mostanság megint. még vagyok napközben online, de azért már annyira nem sokat.

2016.06.05. 22:26:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja ok, rendben. OK, fogok irni, bar kisse el voltam havazva mostansag enis (ha divatrol van vita viszont, abba nyilvan beszallok.) :D De enis ritkabban jarok erre, de foglak keresni :)

Pernilla 2016.06.05. 22:39:20

@Dragonlady (Bp, Hun): megragadtad a lényegét a kommentnek :DDD
a lényeg, szerintem kortól függetlenül lehet az ember igényes sportcipőben, és igénytelen sportcipő nélkül :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 23:13:18

@mojyo: megtaláltam egy emailcímedet, írtam :-)

@Pernilla: erre a 40 évesre felszisszenek mindig, nemrég sikerült abszolválni, és fáááj. de legalább még senki nem nézett a gyerek nagymamájának, vagy legalábbis nem adott hangot ennek :-)

Pernilla 2016.06.06. 00:03:57

@Dragonlady (Bp, Hun): ugyanmár, 40 az új 20 :)
(egyébként a kommentjeid alapján nem gondoltalak soha többnek, mint 30-egynéhány. :-))

LondonFashion 2016.06.06. 09:50:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Elgurult a gyogyszere... :)) Akkor masnak is voltak ilyen gondolatai! :))

*Andi* 2016.06.08. 18:28:59

@mojyo: egyeni tanacsadast vallalsz? :-) annyira felkeltetted mar az erdeklodesem, es speciel en a kosztum-tornacipo kombot rantom magamra minden reggel ... Szoval szivesen vennem a tanacsokat ;) multkor, meg az en posztom alatt ugy is irtad, hogy fussunk mar ossze, csak akkor valahogy kimaradt a kontaktfelvetel...

LondonFashion 2016.06.09. 11:15:02

@*Andi*: @mojyo: szerintem azt en javasoltam, nem mojyo, de tok jo lenne, ha tenyleg osszehoznank. Mojyo, te nem Londonban laksz, ha jol tudom, de ha esetleg van valami program vagy kiallitas, amire jonnel, akkor szolj nekunk is, ha gondolod...

2016.06.09. 11:25:15

@*Andi*: A kosztum es tornacipo is kiralysag, egyeni tanacsadast termeszetesen ez az egesz annyira szemelyisegfuggo, ismerni meg nem ismerek senkit, ugyis mondhatnank, hogy "mi mind szabadok vagyunk", mintha Brian mondana nekunk, a Brian eletebol :D

@LondonFashion: Tenyleg nem Londonban lakom viszont, majd biztos lesz valami, ami miatt ujra el kell menni oda, bar meg a berlini Biennalera se fog sikerulni iden, most kicsit koltsegvetesi szigorban vagyok, de egyszer valami biztos lesz megint, peldaul egy Arsenal meccs, vagy valami. :D

2016.06.09. 11:26:27

@mojyo: "egyeni tanacsadast termeszetesen nem vallalok, hiszen ez az egesz annyira szemelyisegfuggo"....

Igy akartam, csak benyomodhatott az insert gomb.

*Andi* 2016.06.10. 12:03:23

@LondonFashion: szkuzi, rosszul emlekeztem. lehet itt valami privat uzenet szeruseget irni valahogy? cserelhetnenk kontatkot. :)

@ mojyo: egy probat megert ;)

LondonFashion 2016.06.17. 20:36:55

@mojyo: @*Andi*: Nem gondoltam volna, hogy ekkora Arsenal drukker vagy! :) Egyszer voltam osszesen itt focimeccsen, az pont az Arsenal stadiumban volt, az Emirates Cup-on voltunk 2014-ben. :)) Nagyon jo volt a hangulat, enekelt mindenki (pl.: If you hate Tottenham pls stand up!), tok tetszett, de egy normal Premier League meccsre szinte nem is lehet jegyet venni vagy csak arany aron... Uzerektol meg nem mernek a helyszinen.
Minden esetre, itt a nem hivatalos, vicces email cimem: picike_pocok@yahoo.com. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása