oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 31. 06:46,  Elégtétel 751 komment

2016. május 31. 06:46 Határátkelő

Elégtétel

Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg a véleményét, ezúttal kifejezetten arra kérve, hogy minden változtatás nélkül tegyem azt közzé. Íme, tehát a poszt, utána pedig lehet róla beszélgetni, vitatkozni. Van miről…

3_62.jpg

„Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról, hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu néhány cég odáig süllyedt, hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak, BÉRT KELL EMELNI.

Most ha rosszmájú lennék, akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is, de a tiétek.

Tisztelt vállalkozó urak! Tisztelt közgazdászok, akik a közép- és felsővezetést adjátok a vállalatokban! Most ÉN kérdezek vissza. Hogy is van az a „ha nem tetszik, el lehet menni”, „nyitva az ajtó”, „döngetik a kaput, annyian akarnak itt dolgozni”, „annyit fizetünk neked, amiért még itt maradsz, ő meg annyival kap többet, hogy idejöjjön”?

Én meg azt mondom, HA DISZNÓ NINCS, KONDÁS SEM KELL.

El lehet menni? Kösz, megfogadtuk a jótanácsot néhány százezren. Na, akkor MOST lehet kinyitni a kapukat és beengedni, aki döngeti. Nocsak. Nincs kint senki? Így jártatok, bazd meg. Urak. Nincs, aki kivegye alólatok a szart, a kórházban? Nincs, aki megsüsse a kenyeretek? Nincs, aki megjavítsa a vízvezetéket? Talán tovább kellett volna látni az orrotoknál.

Bizony tisztelt középvezetők, tisztelt vállalatvezetők, tisztelt vállalkozók, ezért jórészt ti vagytok a felelősek. A lovat nem csak ütni kell, hanem néha egy kis kockacukrot is kellett volna adni neki. Dakota indián alól kidőlt a ló, mert éhen halt. Most már adnál neki, de késő.

Közgazdász urak! Céget menedzselni megtanultatok. Emberként viselkedni nem. A konda szétszéledt, nincs, aki összeterelje. Persze ti nem vagytok felelősek. Ti nem tudtátok. Azt hittétek, örökké tart a „majd veszünk fel másik embert” korszak. Tévedtetek. Megérdemlitek.

Utoljára a nagy büdös átkos kommunista korszakban volt a főnök-beosztott viszony közvetlen és szociálisan érzékeny. Aztán a rendszerváltás után az átkosban szocializálódott melósbarát „öreg”-eket szép lassan felváltotta az egyetemről frissen kikerült, profitorientált fiatalok hada. Megtörtént mindenhol az úgynevezett „fiatalítás”.

Mára beérett a gyümölcse.

Láttam, hogyan beszélnek tisztességben megőszült szakemberekkel. Sokan inkább vállalták, hogy idő előtt csökkentett pénzért nyugdíjba vonulnak. A fiatalítás hozadéka az is, hogy Magyarországon negyven év felett nem ember az ember. A szaktudás, a tapasztalat, a szorgalom nem érték.

Az emberek értettek a szóból. A köztudottan röghöz kötött magyar máshol próbál boldogulni. Nyelvtudással vagy anélkül, keserűséggel telve megy el.

Kint, az új országban, iszonyatos hátrányt kell ledolgozni.

Elhelyezkedtem az angol építőiparban. A nyelvet nem beszéltem. Az építőipar felépítését, technológiai folyamatait nem ismertem. Húsz év után a birminghami vizsgán ültem újra lánctalpas forgókotróra megint. Sokszoros hátrányból indultam.

Valamivel pótolnom kellett a nyelvtudás hiányát. Csak és kizárólag a munkámmal tudtam azt elérni, hogy a cégek, az ügynökségek munkát adjanak. Csak a munkámmal tudtam kompenzálni. Nem, nem kellett többet dolgoznom, mint más gépkezelőknek csak jóval profibbnak kellett lenni.

Két dolog jellemzi az itteni, amúgy nagyon jó gépkezelőket. Csak annyit csinálnak, amit mondanak nekik. Soha nem kezdeményeznek, akkor sem, ha tudnának segíteni. Valamint úgy félnek a közművezetékektől, mint a tűztől. Na, ezen a két téren tudtam lelépni őket.

Nem volt könnyű. Ha a feleségem nem tartja bennem a lelket az első időkben, akkor idegileg rámegyek. a szakmai önbecsülésem romokban hevert. Ő volt, aki bízott bennem és végig tartotta bennem a lelket. Sikerült. Ma már folyamatosan van munkám, sőt, olyan is előfordult, hogy cégek, akiknek dolgoztam, újra engem kérnek. Az ügynökök naponta küldik ajánlataikat.

Dolgoztam az öt év alatt körülbelül hatvan különböző építkezésen. Egy naptól egy évig. Soha a legcsekélyebb problémám vagy konfliktusom nem volt, egy esetet kivéve, amikor én hagytam ott egy építkezést.

Mindig mindenhol a legnagyobb tisztelettel beszéltek velem. Számtalan ország melósaival dolgoztam együtt Dél-Afrikától Litvániáig. Mindenkivel békében és barátságban.

Nehéz volt idáig eljutni. Mindegy, nem érdekes. Túl vagyok rajta.

Igen, ez nekem elégtétel. Ha van eszük, akkor a nagy arcból egy kicsit visszavesznek otthon. A pökhendi megalázóan odavetett „el lehet menni” talán kevesebb lesz. Még az is előfordulhat, hogy emberszámba veszik a melóst. A megbecsüléstől még fényévekre vannak, de valami elkezdődött.

Mi, néhány százezren indítottuk el ezt a folyamatot. Volt a kormánynak néhány sikertelen, közröhejbe fulladó próbálkozása a kivándorlók hazacsábítására.

Ahány kivándorló, annyiféle indíttatás. Természetesen a legnagyobb motiváció a pénz. Viszont a munkahelyi légkör sem elhanyagolható tényező. Van, akinek ez fontos. Aztán ez az az időszak, amikor a magyarnak elfogyott a türelme. Már nem hat a „várjál még néhány évet, és jobb lesz” duma.

Persze senki sem pótolhatatlan. Majd közgazdász úr beáll tökösnővérnek, majd menedzser elvtárs kiszedi a kenyeret a kemencéből.

Azt hiszem, a közgazdasági állatorvosi ló minden ismérve felfedezhető a balatoni vállalkozók tevékenységén. Csapnivaló szolgáltatást nyújtani aranyáron, zsebből fizetett vagy ki nem fizetett emberekkel három hónapig, kitermelve az év többi hónapjára a megélhetést, plusz az X5 BMW árát.

Az egész folyamatra az ostoba kormányzati kommunikáció még rátett egy lapáttal. „Tapasztalatot szerezni mennek ki a magyarok, aztán majd hazajönnek, és felvirágoztatják az országot”.

Tejóatyaúristen. Ha egy kutyának beadnák ezt a dumát, megveszne tőle. A kormány az adófizetők pénzéből hazavásárolt néhány embert és óriási sikerként elkönyvelte.

Lófaszt, mama… (Hogy egy klasszikust idézzek egy korábbi miniszterelnöktől.)

Kinyílt a világ, megszűntek a határok, egy újkori népvándorlás kezdetén vagyunk. A „Nem térkép e táj” már nem tart otthon senkit. A párducbőrös kacagányt el kellett adni, hogy egy tányér leves kerüljön az asztalra.

A tisztelt országmenedzser urak mit gondoltak, meddig lehet büntetlenül hülyének nézni a magyart? Meddig lehet lózungokat pufogtatva röghöz kötni az embereket?

Negyvenhét évesen, harminc év munkaviszony után mondtam, hogy elég volt. Azt kell mondanom, hogy köszönöm, urak. Meg kell köszönnöm, hogy átsegítettetek a saját korlátaimon és olyan élményekhez jutottam, amikhez egyébként esélyem sem lett volna. Minden nap egy új élmény, minden nap egy új felfedezés, és vagyunk így ezzel néhány százezren.

Ja, hogy közben otthon nincs szakember. Az országot nem egyetlen nap alatt hagyta el ennyi ember. Hosszú, folyamatosan erősödő trend ez, ami mérhető vizsgálható és előre jelezhető. Semmit nem tettetek ellene. Most meg megy a csodálkozás, hogy nincs ember. Gratulálok. Így kell ezt csinálni.

Felmerül a kérdés, hogy mondjuk az utolsó tíz év felsővezetése mennyire alkalmas a feladata ellátására, ha az orruk előtt zajló folyamatokat sem tudják kezelni? Ha én ilyen szakember lennék már páros lábbal rúgtak volna ki mindenhonnan.

Nem sajnálok semmit és senkit. Nyomokban sincs bennem ideológiai elkötelezettség az ország iránt. Magyar vagyok, és ezt soha nem tagadnám meg. Ott születtem, az életem legnagyobb részét ott éltem le. Minden emlék odaköt.

Semmi bajom az országgal, a hazával, sőt az ott zajló folyamatokkal sincs. Elfogadom és tiszteletben tartom a nép döntését, hogy milyen országvezetést választott. Ha a választópolgároknak ez kellett, ám legyen. Engem nem érint. Gusztustalanul önző féreggé váltam.

Most meg elégtételt érzek. Visszaigazolást, hogy jól döntöttem.

Mi, kivándorolt magyarok számtalanszor megkaptuk már, hogy hazaárulók vagyunk, hogy menjünk, nem hiányzunk senkinek, hogy mindig idegenek leszünk a világban és sehol nem lelünk otthonra.

Én meg csak ennyit mondok:

Néha csak arra van szükséged, hogy ellazulj, és azt mond: bazd meg.”

HÍRMONDÓ

Az itthon maradottak is jól járnak a határátkeléssel

Legalábbis az építőiparban mindenképpen, hiszen a Magyarországon maradt szakmunkások bérét is magukkal húznák a külföldről hazatelepülők, illetve a szakemberhiány. Jelenleg (hivatalosan…) nettó 140-180 ezer forint az átlagfizetés az építőiparban, a megkérdezett vállalkozók viszont arra számítanak, ez az összeg akár meg is duplázódhat. További részleteket itt olvashattok.

Így tartanák itthon a balatoni hajósokat 

A korábbi aggasztó hírek ellenére jó szezonra számít a Balatoni Hajózási Zrt., amely úgy véli, kitalálta a megoldást az alkalmazottak elvándorlásának megakadályozására. Márpedig a hajósokat is csábítják, egy kezdő matróz is havi 1600 eurót kereshet, egy tapasztalt hajóvezető akár 3-4 ezer eurót is elkérhet Európa más országaiban. Most viszont a Balatoni Hajózási Zrt. vezetése azt állítja, megtalálta a megoldást

Ez a tuti meló Nagy-Britanniában

A brit egyetemeken egyre többen tanulnak mezőgazdasággal kapcsolatos szakokon, ami nem is csoda, hiszen a Harper Adams University (HAU) összesítése szerint a frissen végzettek 96 százaléka fél éven belül megtalálja a neki leginkább megfelelő munkát.A brit földművesek átlagéletkora 59 év, tehát már éppen ideje a fiatalításnak, amit akár külföldi munkaerővel is megoldhatnak. Szóval érdemes elgondolkodni…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr808761758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2016.06.04. 09:47:27

@desw: természetesen az idősek eü.költségeinek bombája hamarabb fog robbanni mint a nyugdíjbomba.nem véletlen hogy a fiatal bevándorlókat fogadó nyugati államok a munkaképtelen idős hozzátartozókkal történő családegyesítést a fogadó államban nem preferálják.

desw 2016.06.04. 11:45:27

@tanato:

"Jól látod ezt már többször is feszegették újabban hivatalos helyeken is,mi lesz azokkal akiknek minden gyermeke emigrál? Nyilván a kintiektől behajtani lehetetlen lesz az összeget amit az itthon lévőktől. Nem lesz ez kis probléma.Meg akiknek nincsenek egyáltalán leszármazottai."

Miért ne lehetne? Szülőtartás. Emigráns gyerek utalja Magyarországra a pénzt, vagy az államé lesz a papi-mami háza és nem lesz öröklés.

Akinek nincs gyereke, ott meg egyből visz az állam mindent, vagy eltartási szerződést köt a nyugdíjas.

Az igazi megoldás az állami nyugdíjrendszer megszüntetése lenne. Mindenki összespórolja magának fiatalon azt a vagyont, ami nyuggerként fel akar élni. Ha elkurvázza vagy elissza, akkor így járt. Vagy szül X kölyköt, akik majd eltartják.

"A megoldás adott persze,nyugaton is ezzel operáltak,operálnak,szegényebb országokból kell fiatal bevándorlókat toborozni.De aki ezzel akar itthon most a gyűlöletkampány idején előjönni,azt egyszerűen keresztrefeszítik,mint ahogy engem is különböző blogokon."

Azért mennyi a reális esélye annak, hogy egy jólképzett menekült orvos, mérnök, ... nettó 150-ért akarjon Magyarországon robotolni? Előtte tanuljon magyarul 3-5 évet, aztán kereshet akár 150-et is, mi? Kimegy Angliába 10-szeres fizetésért, mert angolul már beszél valamennyire.

Képzetlen menekült pedig a kutyának sem kell. Félanalfabétából van bennszülött is elég.

"természetesen az idősek eü.költségeinek bombája hamarabb fog robbanni mint a nyugdíjbomba.nem véletlen hogy a fiatal bevándorlókat fogadó nyugati államok a munkaképtelen idős hozzátartozókkal történő családegyesítést a fogadó államban nem preferálják. "

Ismerek olyan nagyarcú Angliába emigrált magyart, aki csak azért fizeti a havi 7 ezret a magyar eü-re, mert így gyógyszerártámogatással fillérekért megkaphat egy teljes áron ill. Angliában baromi drága gyógyszert. Azért kedves, nem, hogy a magyar adófizetők összedobhatják neki a gyógyszert, de persze tolja a "Hungary sucks!" dumát.

Na meg azok nagyarcúak, akik egy komolyabb egészségügyi probléma esetén egyből mennek Magyarországra, mert ők ugyan geci nagy királyok kint, de a zárójelentést sem tudják elolvasni, és akkor azért csak jobb a sok köcsög magyar hálapénzes Q7-es doki és nővér.

Villámgyorsan szabályozni kellene ezeket, mert nagyon csúnya vége lesz.

tanato 2016.06.04. 12:52:33

@desw: Jó meglátásaid vannak.bár mindenben azért nem értek egyet,de abban mindenképpen hogy rövid időn belül rossz vége lesz.
Külföldre költözött emigránsoktól pénzt bevaSalni szülőtartásra az nem fog menni állami szinten szerintem,ehhez kétoldalú egyezmények kellenének a fogadó országgal,az meg nem lesz.
Szakképzetlen bevándorlókat viszont be lehetne tanítani nyelvre is meg szakmára is,hiszen nyugaton is így megy mondjuk egy szakképzetlen csak magyarul beszélő bevándorló esetén is,ez nem az ördögtől való.Abban viszont igazad van,hogy mindennek az alfája és az omegája a megfelelő bérezés.

DieNanny CH 2016.06.04. 13:36:16

@tengeres:

"kíváncsi lennék, hogy ki mit gondol egy 40 órás normál munkára normális fizetésnek? Persze vannak keresett szakmák.. meg nem...
Én azt gondolom, hogy egy egy gyerekes családnak valahol 300-350 nettó körül haza kellene vinni kényelmes munkával. Ez lenne az alap."

Azért a kettő nem mindig jön ám össze!
Mert, mi az, hogy normális munka? Kezdő óvodapedagógus - diplomával - 120 körüli a nettója.
De lehet, nincs egy gyereke sem.

Vagy, van két szalagmunkás, házasok, van 2 gyerekük.
???
Nekik biztosan nincs meg a 300 ezer havonta.

Tényleg nem tudom, hogy most családi állapotra vagy végzettségre, vagy a végzett munkára akarnak emberek fizetést?

DieNanny CH 2016.06.04. 13:43:42

@desw:

"Ki fizeti az emigránsok szüleinek az eü ellátását? A magyar adófizetők. Sőt, az emigránsok eü ellátását/gyógyszereit is a magyar adófizetők állják esetenként. Nagyon nem jó ez így!"

Bármennyire is fura, de ha egy idős embernek külföldön élnek a gyerekei, akkor ezen emberek legalább 90%-nak a saját gyerekei fizetik az eü. problémáit, méghozzá oly módon, hogy magánrendelésre viszik. Így 4 hónappal előbb kerül a vizsgálóba.
Pont a külföldiek szülei nem ürítik azt a pénztárcát. Pont ők azok, akik nem mennek segélyért tüzelőnek vagy áramnak, mert a gyerekei kifizetik.

(Ha valaki nem így gondolja, nyugodtan cáfoljon meg!)

DieNanny CH 2016.06.04. 13:47:37

@tanato:

"Szakképzetlen bevándorlókat viszont be lehetne tanítani nyelvre is meg szakmára is,"

Akkor már nem egyszerűbb lenne - hogy a nyelvtanítást megspóroljuk -, hogy bennszülött fiatalokat tanítanak ki? Az eszes, de rossz körülmények közül jövőt, vagy a hasonlókat.

...És máris visszakanyarodtunk oda, hogy miért érdemes pénzt ölni már az általános iskolába is...

desw 2016.06.04. 14:30:15

@tanato:

"Külföldre költözött emigránsoktól pénzt bevaSalni szülőtartásra az nem fog menni állami szinten szerintem,ehhez kétoldalú egyezmények kellenének a fogadó országgal,az meg nem lesz."

Ne bonyolítsd! Pl papi bekerült a kórházba, otthonba, nyugdíjas lett, ... az államnak havi 100 ezrébe kerül. Beérkezett a pénz az államkincstárba hónap 5-éig? Ha igen, mert a gyerek vagy akárki fizetett, akkor minden rendben. Ha nem, akkor papi pecója, autója, ... megy azonnal az állambácsihoz.

"Szakképzetlen bevándorlókat viszont be lehetne tanítani nyelvre is meg szakmára is,hiszen nyugaton is így megy mondjuk egy szakképzetlen csak magyarul beszélő bevándorló esetén is,ez nem az ördögtől való."

Egyrészt van milliónyi bennszülött képzetlen, talán előbb velük kellene valamit kezdeni. Márcsak azért is, mert így két legyet ütnénk egy csapásra, mert akkor a jövőben nem kellene segélyt sem fizetni.

Másrészt akkor még mindig nincs elég munkahely, ahol a kevésbé képzett emberek dolgozhatnának.

Ehhez vagy a most Magyarországon szinte nem létező módosabb középréteg kellene, akik "fogyasztanák" a kevésbé képzettek által nyújtott szolgáltatásokat (fodrász, szobafestő, taxis, pincér, kertész, ...). Vagy lehetünk Európa Kínája olcsó és alacsony értékű bérmunkával és várhatjuk a multikat. Viszont a multik annyi állami adókedvezményt és támogatást kapnak, hogy kérdéses, hogy velük beljebb lennénk/vagyunk-e.

"Abban viszont igazad van,hogy mindennek az alfája és az omegája a megfelelő bérezés"

Korábban itt kiszámoltam, hogy azonos nettó esetén sokkal több a magyar bérköltség, mint az angol. Így azt kizárhatjuk, hogy --- ilyen adóterhek mellett -- valaha a közelébe kerülünk a nyugati béreknek.

Persze egyszerű lenne ez is, csak nem túl népszerű. Egyrészt kiadáscsökkentés. Az állami kiadások csökkentése, és így kevesebb adó beszedés is elég lenne. Ja, de ki mondana le a 3 év gyesről, az ingyenes oktatásról, a rokinyugdíjról, az utazási kedvezményekről, ki akarna magasabb nyugdíjkorhatárt, kevesebb nyugdíjat, fizetős eü-t, ...

Másrészt szakítani kellene azzal a hibás politikával, hogy a költségvetés kiadási oldalát tekintjük fixnek és ehhez próbáljuk egyre magasabb adókkal és több hitellel a bevételi oldalt igazítani.

Fordítsuk meg: legyen a bevételi oldal (az adókulcsok) fix, ebből lehet osztogatni. Kevesebb járulék megy a költségvetésbe, mert lopunk, csalunk, hazudunk és emigrálunk?? No problem! Akkor még kevesebb lesz a nyugdíj, a gyes, az ilyen-olyan támogatás, hosszabb várólista lesz az eü-ben, ...

desw 2016.06.04. 14:30:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Bármennyire is fura, de ha egy idős embernek külföldön élnek a gyerekei, akkor ezen emberek legalább 90%-nak a saját gyerekei fizetik az eü. problémáit, méghozzá oly módon, hogy magánrendelésre viszik."

Aha. Pl rákos szülő megy magánrendelésre és ott is műtik, nem veszi igénybe a gyógyszertámogatást, hanem emigráns gyerkőc fizeti teljes áron a milliós gyógyszert ...

Itt nem egy 5-10 ezer forintos maszek vizsgálatról van szó, hanem a baromi drága eü ellátásról, nyugdíjról és gyógyszerekről.

"Pont a külföldiek szülei nem ürítik azt a pénztárcát. Pont ők azok, akik nem mennek segélyért tüzelőnek vagy áramnak, mert a gyerekei kifizetik."

És a papi-mami nyugdíja honna van? Olyan rendes a gyerkőc, hogy átutalja az államkincstárba, ugye?

2016.06.04. 14:54:38

@desw: Nem tudom mirol beszelsz, Angliaban nincs 'baromi draga' gyogyszer, teljesen ingyenes az egeszsegugyi ellatas, meg azt a parezer forintot sem kell fizetni amit Mo.on. Persze van magan egeszsegugyi ellatas, ami draga, mint ahogy Mo.on is. Ami pedig a 'szulotartast' illeti, ez ellentetes minden normalis orszag jogelveivel es kizart dolog hogy amig Mo. az EUban van, erre kotelezhessenek embereket. Felnott emberek - akar oreg, akar fiatal - nem varhatjak el egy masik embertol hogy eltartsa oket, 18 eves kortol mindenki a maga eltartasaert felelos.

2016.06.04. 14:59:15

@desw: 'van milliónyi bennszülött képzetlen, talán előbb velük kellene valamit kezdeni.'

Pontosan, ha a magyar anyanyelvu munkanelkuliek kepzese nem megoldott, milyen sikerrel tudnanak bangladeshieket meg afganokat munkara fogni Mo.on?

2016.06.04. 15:04:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: 'Akkor már nem egyszerűbb lenne - hogy a nyelvtanítást megspóroljuk -, hogy bennszülött fiatalokat tanítanak ki?'

De!

tengeres 2016.06.04. 16:02:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Azért a kettő nem mindig jön ám össze!
Mert, mi az, hogy normális munka? Kezdő óvodapedagógus - diplomával - 120 körüli a nettója."

Én nem azt mondta, hogy 300 összejön. Akik elmentek azok mondták, hogy csak egy kicsivel kellett volna többet keresniük itthon. Erre írtam, hogy talán ez a 300-350 lenne az alap, amit ha mindenki elérne családosként, akkor nem mennének el ennyien. De inkább kérdés volt.

DieNanny CH 2016.06.04. 17:16:14

@desw:

"És a papi-mami nyugdíja honnan van? Olyan rendes a gyerkőc, hogy átutalja az államkincstárba, ugye?"

Hát, akkor nézzük azt a helyzetet, hogy az a bizonyos gyerkőc nem ment külföldre. Ehhez vissza kell kanyarodni az elejére: miért is ment külföldre? Mert nincs munkahelye.
Tehát, most itt van ez a gyerek, nincs munkahelye, de hűségesen a magyar földet tapossa. Ja, és az állami pénztárcát is, oké, csak 3 hónapig. Tehát kapja ő a munkanélküli segélyt, míg anyukáját az állami eü gyógyítja, a milliós gyógyszerrel.
Állam kiadása: millió + a munkanélküli segély.

?

Vajon az a többször hatvan-valahányezer (nem tudom, mennyi!) forint az nem kiváltható kiadás? Nem jobb, ha egy munkanélküli inkább kimegy?

desw 2016.06.04. 17:30:07

@Mirjam2:

"Nem tudom mirol beszelsz, Angliaban nincs 'baromi draga' gyogyszer, teljesen ingyenes az egeszsegugyi ellatas, meg azt a parezer forintot sem kell fizetni amit Mo.on."

Ha kórházba kerülsz, akkor biztos ingyen van a gyógyszer Angliában. Itt valami komolyabb betegségre szed valamit a srác. Azt mondta, hogy Angliában baromi drága lenne, így jobban jön ki, ha Magyarországon fizeti azt a 7 ezret és így megkapja támogatással otthon.

"Ami pedig a 'szulotartast' illeti, ez ellentetes minden normalis orszag jogelveivel es kizart dolog hogy amig Mo. az EUban van, erre kotelezhessenek embereket. Felnott emberek - akar oreg, akar fiatal - nem varhatjak el egy masik embertol hogy eltartsa oket, 18 eves kortol mindenki a maga eltartasaert felelos. "

:DDD A fe-ki nyugdíjrendszer azért megvan? Most ki tartja el az emigránsok szüleit? Ja, a saját gyerek nem, mert az jogellenes -- szerinted -- de azért egy vadidegen eltarthatja, ugye?

De nem kell eltartani a gyereknek a papit. Majd viszi az állambácsi a házat és a kocsit, és akkor saját magát tartja el a papi.

desw 2016.06.04. 17:37:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Hát, akkor nézzük azt a helyzetet, hogy az a bizonyos gyerkőc nem ment külföldre. Ehhez vissza kell kanyarodni az elejére: miért is ment külföldre? Mert nincs munkahelye."

Az nyilvánvalóan nem igaz, hogy csak munkanélküliek mentek ki. Az én környzetemben nincs ilyen egy sem egész konkrétan. Diplomás réteg, mindenkinek volt melója Magyarországon is.

De semmi gond, megy a ház és a kocsi.

2016.06.04. 17:57:55

@desw: Angliaban egysegesen kb. 8 fontba kerul receptre egy gyogyszer, aki bizonyitottan ezt sem tudja kifizetni az kaphat hozza tamogatast (de ez mondjuk egy minimal orabernek felel meg). Ha az ismerosodnek draga, az azt jelenti hogy a brit orvosok szerint nincs ra szuksege tehat nem irtak fel neki receptre, vagy lehet hogy nem tudja hogyan kell utanajarni. Ami a szulotartast illeti: jobb helyeken nyugdijat kapnak az emberek, miutan eletuk nagy reszeben nyugdijjarulekot vontak le a fizetesukbol. Nekem nincs gyerekem, de ha lenne, egy percig sem fordulna meg a fejemben hogy o fog eltartani engem idos koromban.

2016.06.04. 18:27:35

@Mirjam2: ez igy nem igaz.
Eloszor is, gyerekeknek, terheseknek, diabeteseknek ingyen van az osszes felirt gyogyszer, meg a £8 sincs. Meg oregeknekmsincs £8.
Viszont, ha Ukben maganorvos ir fel gyogyszert, akkor teljes arat fizetsz a gyogyszerert, nem a £8-at.
Az NHS, brit TB, listarol ir fel gyogyszert, ami nincs a listan, mert nem targyaltak a gyartoval, vagy nem kaptak eleg kedvezmenyt, akkor nem irjak fel

desw 2016.06.04. 18:34:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Egyébként ez az egész ismét csak a szokás jó magyar hozzáállást mutatja. Csak a jogok kellenek, a kötelesség az nem.

2016.06.04. 18:34:09

@desw: megnyugtatlak, hogy a szuleim korhazi, egeszsegugyi ellatasa, egy fillerbe se kerul a magyar adofizetoknek. En fizetem magan uton.

M. Péter 2016.06.04. 19:07:27

@Mirjam2: Németországban van szülőtartás, Elternunterhalt a neve.

tanato 2016.06.04. 19:44:11

Szóval a szülőtartási kötelezettség nóvum lesz itthon.Minden szoc. otthon,krónikus osztály,de talán még magánszemélyek is követelhetik, vonhatják bírósági úton a vér szerinti leszármazottaktól a tartási díjat akár most a gyermektartást.Na már most ez a jelenlegi magyar jövedelmek mellett katasztrófa lesz.Egyszerre gyermeket nevelni meg szülő tartását fizetni ennyiből nem fog menni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 19:52:25

@tengeres: Teljesen jól határoztad meg az összeget amennyinek lenni kellene az alapvetően kényelmes élethez. Messze voltam tőle.

desw 2016.06.04. 19:55:38

@Mirjam2:

Csak annyit tudok, hogy valamilyen drága és komoly gyógyszer, és évek óta így csinálja a srác.

"Ami a szulotartast illeti: jobb helyeken nyugdijat kapnak az emberek, miutan eletuk nagy reszeben nyugdijjarulekot vontak le a fizetesukbol."

Azokon a jobb helyeken sem az űrmanók hordják össze a nyugdíj fedezetét.

Magyarországon fe-ki nyugdíjrendszer van, amelyben mindig az aktív járulékfizetők állják az aktuális nyugdíjakat. Tehát nincs befektetés, tárolás, egyből eltapsolják.

Ebből látható, hogy ha az aktív korban lévő emberek pl emigrálnak, akkor egyre kevesebb és kevesebb járulék lesz a nyugdíjakra. És ahogy tovább romlik az aktív/inaktív (~járulékfizető/nyugdíjas) arány, így egyre nagyon gond lesz.

Lehetőség lenne egyre több és több hitel felvételéből fizetni a nyugdíjakat, de ezzel csak a következő generációk nyakába tolnánk a szart (a hiteleket kamatostul kell visszafizetni).

A másik lehetőség a nyugdíjak csökkentése lenne (ez lenne a helyes lépés), de ezt egy politikus sem fogja meglépni, mert az abban a pillanatban megbukott. (3 millió nyugdíjas 3 millió szavazót jelent, plusz a sok milliónyi észkombájn gyerek, akinek odáig tart az agya, hogy a papi-maminak JÁR)

Egyik unortodox lehetőség a szülőtartás bevezetése. Várhatóan ez lesz most.

"Nekem nincs gyerekem, de ha lenne, egy percig sem fordulna meg a fejemben hogy o fog eltartani engem idos koromban. "

Nyilván. Ki akar rosszat a gyerekének! De más gyereke azért eltarhatna, ugye?

desw 2016.06.04. 19:55:56

@charlieharper:

"megnyugtatlak, hogy a szuleim korhazi, egeszsegugyi ellatasa, egy fillerbe se kerul a magyar adofizetoknek. En fizetem magan uton. "

Nem izgulok! Te fizeted a teljes árát a gyógyszereknek? Nulla állami hozzájárulás, támogatás? Te biztos megteheted, de a többség nem hinném.

És itt nem apró vizsgálatokról van szó, hanem akár évtizedekig tartó, baromi drága, akár több milliós kezelésekről és gyógyszerekről.

desw 2016.06.04. 19:56:11

Egyébként a mondandóm lényege annyi, hogy könnyű kimenni valahová és beleülni a mások által létrehozott tutiba és visszaköpködni valakikre (politikusok, vállalkozók, ...), csak nagyon nem fair.

Angliában MÁR VAN egy elfogadható adórendszer, amit a jóval kisebb állami szerepvállalás (minimális állami nyugdíj, kevés gyes, kevesebb állami alkalmazott, kevesebb támogatás, ...) tesz lehetővé. Kisebb a bürokrácia is, amivel ismét ezer milliárdokat lehet megtakarítani, és így még kevesebb adó is elég...

Ettől sajnos fényévekre van Magyarország. Viszont ennek az egyre csak növő ganyédombnak a létrehozásában/fenntartásában mindannyian benne vagyunk.

tanato 2016.06.04. 19:57:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Erre már sokat költöttek,sok program volt,a mélyszegénységből jöttek szakmához juttatása kiemelése.Nem mondom hogy semmi eredménye nem volt,de igazán mérhető javulás nem.
De sajnos még ha beleszámítjuk a mély szegénységben élő főleg roma családokat is nagyon gyorsan romlik a korfa az idősek egyre többen lesznek ,egyre tovább élnek/szerencsére/ de egyre több emberi és anyagi törődést igényelnek.Munkaképes fiatal meg egyre kevesebb egyrészt kevesen születnek,másrészt egyre többen mennek el.
Nem fogjuk tudni középtávon megúszni a szervezett bevándoroltatást,bármennyire is nonszensznek tűnik ez a mai aktuálpolitika fényében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 20:01:08

@Mirjam2: @desw:
Nézzük más oldalról. Bevezetik a szülőtartást. A gyerek fizet. Minden fillér a saját öngondoskodására tőkefelhalmozására fordított összeget csökkenti. Tehát a gyereknek már TÖBB pénzre lesz szüksége hogy eltartsák. Az ő gyereke ezáltal még csóróbb lesz...
Folytathatnám addig míg a megnemszületett gyerek is milliós tartozással kezdi az életet.
Valahonnan hiányzik a pénz s generálunk belőle egy piramisjátékot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 20:04:46

@desw:
Hátja. Baromi könnyű volt kijönni és beleülni a készbe...
Neveltetésem tiltja hogy érdemben válaszoljak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 20:07:01

@desw:
Jaa és kúrvára leszarom hogy mi fair és mi nem fair. Az élet nem habostorta és a nemzetközi helyzet fokozódik.
Én ha tehetem akkor gátlástalanul kihasználok minden lehetőséget ami jár nekem.
Már kifizettem az árát.

2016.06.04. 20:08:25

@charlieharper: Ugyanezt mondtam en is. Ha maganorvos irja fel, akkor persze hogy penzbe kerul. Ez mindenhol a vilagon igy van. Es mindenhol vannak olyan gyogyszerek amiket allami orvos nem ir fel, vagy a generic verziojat irja fel vagy mas, olcsobbat hasonlo hatoanyaggal, ez nem UK kulonlegesseg.

2016.06.04. 20:12:49

@M. Péter: Az biztos hogy nem a nyugdij vagy az allami ellatas helyett van, nyilvan vannak olyan esetek amikor indokolt lehet, de nem az az altalanos hogy a nemet felnottek tartjak el a szuleiket a jovedelmukbol. Egyebkent Nemetorszagban felesegtartas is van valas eseten, ami sok mas orszagban nincs, szemely szerint nem gondolom hogy ez a kovetendo gyakorlat.

2016.06.04. 20:17:27

@desw: Nyugi, engem senkinek a gyereke nem fog eltartani. Abban a szerencses helyzetben vagyok hogy ha mostantol kezdve nem dolgoznek, mar akkor is meg tudnek elni egy szereny szinvonalon, es meg van egy jo par evem ami alatt dolgozni tervezek.

2016.06.04. 20:23:46

@diggerdriver: Ez is igaz, na es mi van azokkal a gyerekekkel akiket a szuleik elhagytak, elhanyagoltak, stb. Es mi van azzal a problemaval hogy ebben a helyzetben a gyerek erdekeve valik hogy minel gyorsabban tavozzon a szulo az elok sorabol. Illetve hogy meg sokkal tobb aktiv koru fog kivandorolni hogy elkeruljek ezt a koltseget, stb. Az elvvel is alapveto gond van: a gyerektartas ertheto mivel normalis esetben felelos felnottkent dontott ugy valaki hogy gyereket vallal, nem kotelezo, ha mar vallalta akkor tartsa is el amig nem tud magarol gondoskodni. Viszont senkinek nem a sajat valasztasa hogy megszuletett, a szulei nem zsarolhatjak ezzel hogy en szultelek, akkor most tartsal el. A gyerek nem cseled vagy rabszolga.

tanato 2016.06.04. 20:30:18

@diggerdriver: @Mirjam2: Mindenképp rossz húzás lesz,de az állam így átvarrja a gyerek nyakába a problémát.Ha már reálnyugdíjat nem tud majd fizetni csak jelképeset.

2016.06.04. 20:38:12

@tanato: Ha ezt tenyleg bevezetik, annak az lesz az eredmenye hogy csak azok a fiatalok maradnak az orszagban akiknek a berebol mar amugy sem lehet levonni semmit, pl. kozmunkasok vagy munkanelkuliek, vagy feketen dolgozok. Es persze meg a mostaninal is gyakoribb lesz a feketemunka. Eletidegen torvenyek betartasat egyszeruen nem lehet kikenyszeriteni, max. Eszak-Koreaban.

DieNanny CH 2016.06.04. 20:43:03

@desw:

"De semmi gond, megy a ház és a kocsi."

Arra is írj egy tervezetet, ha eleve nincs a 65 évesnek se háza, se kocsija. A gyerekének meg munkája. Akkor miből élnek?

2016.06.04. 20:51:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A te adodbol, amit akkor fogsz fizetni mikor hu honleanykent visszatersz az Anyafoldre dolgozni :). Ja, es az irastudatlan bangladeshi bevandorlo munkasok altal fizetett adobol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 20:57:07

@Mirjam2: @tanato:
Micsoda vagyonmozgások lesznek ha ezt bevezetik.

tanato 2016.06.04. 21:23:28

@Mirjam2: @diggerdriver: Lesznek még fordulatok,érdekességek,előre nem várt folyamatok.Na a gyermekeink már okosabbak lesznek szülőtartás ügyben.

2016.06.04. 22:05:15

@tanato: 'a gyermekeink már okosabbak lesznek szülőtartás ügyben'

Ezt hogy erted? 18 eves korukban veletlenul megloknek ha az ablaknal allsz a tizediken? :)

tanato 2016.06.04. 22:11:28

@Mirjam2: Remélem nem,tán adnak egy adag ételt az övéikből.de konkrétan nem saját magunkra gondoltam,hanem az össztársadalmi folyamatokra.Pl. meglátják idős korukra hogy Mo. roma állam,bevándorló állam vagy esetleg újra orosz érdekszféra lesz-e,?

tanato 2016.06.04. 22:18:07

@Mirjam2: Bangladesh.Nem tudom a magyar társadalom befogadna,eltűrne e fizikai munkás 3. világbéli személyeket,pl. szerelő vagy bolti eladó vagy gyári munkás.Orvost pl. igen,Abdul dr. meg Wahab dr. meg Taha dr. meg Tikri dr, meg dr. Husszein már van azokat befogadták,de ugyanezen neveket meg arcokat fizikai munkásként?Nem tudom,éppen most szeretne egy angliai de Zimbabwei származású feketebőrű autószerelő itthon műhelyt nyitni,akinek magyar párja van és már nagy a honvágy 10 év Anglia után.Mondtam a lánynak én is mag az anyja is hogy nem biztos,jó ötlet a jelen parázs hangulatban ez,de kötik az ebet a karóhoz.majd meglátjuk,jogilag lehetséges,EU-s polgár lett igaz csak néhánynéhány hónapja.

2016.06.04. 22:22:29

@Mirjam2: És én pont a tizediken lakom DD

2016.06.04. 22:27:34

@montroyal ( CAN qc): Gondolom más országokban is hasonlóak az arányok, szép jövő várható :-(

tanato 2016.06.04. 22:47:12

@Mirjam2: Mo.-on is van feleségtartás igaz csak úgy ha az asszony igazoltan 67%-ban munkaképtelen,akkor viszont vonják az elvált férjtől úgy mint a gyerektartási díjat.

2016.06.04. 22:57:17

@desw: Az a baj, hogy te csak azt sorolod, hogy az állam mit vár(hat) el. Az sosem kerül szóba az ilyen esetekben, hogy ÉN mit várhatok el, mint adófizető állampolgár. Mint a korábbi példák és a jelenlegi garnitúra is prezentálja, a hatalmon és a pénzen kívül túl sok minden nem érdekli a politikusokat. De hát a hülye magyar rájuk hagyja, nem is csodálom, hogy aki teheti, és gondol a jövőjére is, az nem marad itthon. Valójában a lábbal szavazás is egy módja annak, hogy kifejezze valaki a nemtetszését. Azt nem hiszem, hogy az államnak kellene belepofáznia még abba is, hogy én kit tartsak el és kit nem, ugyanis egy normális családban senki sem olyan szívtelen, hogy ne támogassa a szüleit, és ehhez törvény sem kell. Ha úgy állna a helyzet, hogy az állam fog bármiféle nyugdíjat fizetni 30 év múlva, akkor érteném, hogy felháborodnának a még itthon lévő dolgozó emberek (habár a társadalom pont azért társadalom, hogy többé-kevésbé együttesen könnyebben átvészeljen bármit, de ugye nálunk a szolidaritás bárki iránt is pont úgy ki lett gyilkolva, mint mondjuk a lázadás), de mivel nem úgy áll a helyzet, hogy lesz állami nyugdíj, így nem teljesen értem a dumát. Van EU, lehet vele élni szerencsére. Amíg nem változnak a körülmények drasztikus mértékben Mo.-n, addig marad a lassú lecsúszás, és minden, ami ezzel jár.

Herr Géza 2016.06.05. 00:54:48

@tengeres: "Viszont a lángos-szkanderben a többség azt mondta, hogy minek adnék én 150 nettót egy alkalmazottnak..." Ez így szimplán nem igaz: te 250 nettót akartál adni a lángosos négyy alkalmazottjának fejenként. Te írtad le.Nyilván már régen volt, nem emlékezhetsz...:)))

Herr Géza 2016.06.05. 00:57:41

@muslic: Ez korrekt kiigazitás volt töled. Respect!

2016.06.05. 01:02:23

@tanato: Kivancsi vagyok hogy alakul, irjal majd a fejlemenyekrol ha lesznek.

2016.06.05. 01:08:11

@Turchi: Huha. A biztonsag kedveert probald meg eltitkolni a szulotartassal kapcsolatos hireket ivadekod elol! :) Majd amikor mar szepen keres valami meno orszagban, kuldjel neki egy jo nagy szamlat.

Taxomükke (UK) 2016.06.05. 08:22:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "...egy normális családban senki sem olyan szívtelen, hogy ne támogassa a szüleit, és ehhez törvény sem kell..."
Csakhogy rengeteg nemnormalis csalad van.

tengeres 2016.06.05. 08:24:38

@Herr Géza:
"Ez így szimplán nem igaz: te 250 nettót akartál adni a lángosos négyy alkalmazottjának fejenként. Te írtad le.Nyilván már régen volt, nem emlékezhetsz...:)))"

Azért írtam, hogy egy magyar és osztrák(angol) bér közötti közepes szintet üssek meg vele, mert hogy a kevés fizetés miatt mennek el a dolgozók külföldre.
Én senkinek sem akarok ennyit adni, mert bele sem vágnék egy ilyen vállalkozásba. És lehet kényelmes ember vagyok, de hosszú távon alkalmazottként se csinálnám... Ér nekem ennyit az egészségem.
Viszont olvass vissza, hogy levittem 150 nettóra és arra is szinte mindenki azt írta, hogy nagyon sok. Akkor mennyi legyen 100-110???? De komolyan kérdezem? Csak szerintem megérkeztünk a szemét vállalkozó felé... Amikor azt fogjátok mondani, hogy egy kicsit többet kellett volna fizetni és otthon maradtunk volna. Ezért kérdeztem, hogy mennyi a sok és mennyi a kevés? Szerintem havi 100-110 az a vegetáció kategória már. Azért él, hogy dolgozzon. És majd jöttök azzal, hogy ugyanez Ausztriában 1000-1100 EUR nettó 14x egy évben... és persze drága az élet, de mégis több marad...

Azt vágom, hogy most egy "valamire való" vállalkozó felvesz egy 17 éves diákot délbékésből vagy északborsodból, aki még a Balatont se látta és nyaralásnak fogja fel. Ehet lángost, aludhat a tetőtérben a legvastagabb gerendán.. hó végén meg elfelejti odaadni az igért 70 ezret neki... A vállalkozó meg, ha ennyiét is talál baleket, akkor ...?

Egyébként végig az volt az érzésem, hogy ördögi körbe kerültünk. Kezdtük azzal, hogy kevés a fizu és egyébként is szemét a vállalkozó. Amikor azt mondtam, hogy számoljunk (felvettem annyi embert és annyi fizetéssel, ami ahhoz kell, hogy ne 12 órában roboljon az alkalmazott), mindenki hirtelen átkerült a másik oldalra és vállalkozó szemszögéből kezdte nézni és elkezdte mindenki csökkenteni a bért, meg hogy nem kell oda 3-4-5 ember, 2 is lazán elviszi... 2 ember is meg tud csinálni mindent reggeltől estig kevesebb pénzből. Azaz ugyanazt csináltuk, mintha vállalkozók lennénk és szép lassan eljutunk a balatoni szemét vállalkozóhoz... végülis úgy már kijön a fuksz.

desw 2016.06.05. 10:15:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Arra is írj egy tervezetet, ha eleve nincs a 65 évesnek se háza, se kocsija. A gyerekének meg munkája. Akkor miből élnek? "

Őket a társadalom tarja el. Viszont ők ritkán élik meg a 60-70 éves kort.

desw 2016.06.05. 10:15:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Az a baj, hogy te csak azt sorolod, hogy az állam mit vár(hat) el. Az sosem kerül szóba az ilyen esetekben, hogy ÉN mit várhatok el, mint adófizető állampolgár."

Az összefüggést kellene végre észrevenni. Bármit elvárhatsz, elvárhatunk, de azt a végén nekünk kell kifizetni. Nem Norvégia vagyunk, ahol olajból és munka nélkül lehet a jólétet finanszírozni.

Legyen ingyenes felsőoktatás? Legyen! De akkor évente 200 milliárddal TÖBB adót kell ilyen-olyan módon befizetnünk. Legyen utazási kedvezmény? Legyen! De akkor újabb 100 milliárddal TÖBB adót kell befizetnünk. Legyen 3 év gyes és családtámogatás? Legyen! De akkor újabb ezer milliárdokkal TÖBB adót kell befizetnünk. Legyen jó sok a nyugdíj és alacsonyabb korhatár? Legyen! De akkor újabb ezer milliárdokat TÖBBET kell befizetnünk. Legyen gyógyszerártámogatás? Legyen, de akkor újabb 100 milliárd. A sor végtelen...

És az észkombájn álompolgárok többsége csak odáig jut el, hogy neki JÁR és csak követelőzik. Végeredmény: baromi sok adó és járulék és brutál bürokrácia, ami megfojtja az egész gazdaságot.

Nem mellesleg ezt az egyre több adót egyre kevesebb adózón hajtják be. Elképesztően rossz aktív/inaktív arány a "haldokló" Nyugathoz képest.

Megoldás: minimális állami szolgáltatások, és így minimális adók és bürokrácia. Aztán mindenki úgy és arra költi el a saját pénzét, amire akarja.

"Mint a korábbi példák és a jelenlegi garnitúra is prezentálja, a hatalmon és a pénzen kívül túl sok minden nem érdekli a politikusokat."

Mert tudják, hogy az idióta és rövidlátó álompolgárok leszavaznák a reformokat.
Pl. Magyarországon elkerülhetetlen lesz a nyugdíjak csökkentése. Ehelyett mit látunk? Emelik orrba-szájba. Miért? Mert amelyik párt csökkentené a nyugdíjakat, az abban a pillanatban megbukott. (túl sok választópolgárt érintene)

"Azt nem hiszem, hogy az államnak kellene belepofáznia még abba is, hogy én kit tartsak el és kit nem, ugyanis egy normális családban senki sem olyan szívtelen, hogy ne támogassa a szüleit"

Egyetértünk! De akkor egy vadidegen gyerekkel se tartassák el papit-mamit. Most ez a helyzet!

"és ehhez törvény sem kell."

Vajon hány emigráns fog havonta önszántából százezreket utalni az államkincstárba?

"Ha úgy állna a helyzet, hogy az állam fog bármiféle nyugdíjat fizetni 30 év múlva, akkor érteném, hogy felháborodnának a még itthon lévő dolgozó emberek"

Én is azt gondolom, hogy nem nagyon lesz érdemi nyugdíj 20-30 év múlva. A gond az (és ezért a felháborodás) hogy a magyar adózóktól ettől még bevasalják a nyugdíjjárulékot. Magyarán az emigráns szüleinek a nyugdíját a magyar adózóktól szedik be úgy, hogy ők már lófaszt sem fognak kapni. Ez nagyon nem jó így. (plusz eü kiadások)

"(habár a társadalom pont azért társadalom, hogy többé-kevésbé együttesen könnyebben átvészeljen bármit, de ugye nálunk a szolidaritás bárki iránt is pont úgy ki lett gyilkolva, mint mondjuk a lázadás)"

:DD Ez jó! Hol látsz itt szolidaritást? Az elmegyek és visszaköpködök az már az? Mert fizetni senki sem akar, csak arról megy az értekezés, hogy ez törvénytelen és kijátszuk majd és ecet...

"Van EU, lehet vele élni szerencsére. Amíg nem változnak a körülmények drasztikus mértékben Mo.-n, addig marad a lassú lecsúszás, és minden, ami ezzel jár."

Változás az állampolgárok nélkül lehetetlen. Az elmúlt 26 év a bizonyíték rá. Mehet Gyurcsány és Orbán is és jöhetnek a Szent Szüzek, de ettől még alapvetően nem fog változni semmi.

Nagygyűlésen a szónok:
- Emberek! Ki akar változást?
- Én! Én! Én! Éljen! Hurrá!
- És ki akar változni??
(síri csend)

desw 2016.06.05. 10:31:17

@Mirjam2:

"Ha ezt tenyleg bevezetik, annak az lesz az eredmenye hogy csak azok a fiatalok maradnak az orszagban akiknek a berebol mar amugy sem lehet levonni semmit"

Határátlépéssel szerintem még nem változnak a családi viszonyok.

"pl. kozmunkasok vagy munkanelkuliek, vagy feketen dolgozok. Es persze meg a mostaninal is gyakoribb lesz a feketemunka. Eletidegen torvenyek betartasat egyszeruen nem lehet kikenyszeriteni, max. Eszak-Koreaban. "

Nem olyan bonyolult ez. Pl havi 100 ezerbe kerül mami ellátása az otthonban. Kifizette valaki? Nem! Akkor úszik mami háza. Pont.

2016.06.05. 11:02:36

@Taxomükke (UK): Abban a szituációban felmerül az is, hogy az állam pontosan hogyan is akarja majd meghatározni 40 év távlatából, hogy a szülők megadták-e a gyereknek azt, amire szüksége volt, vagy pedig lelki nyomorékot csináltak belőle. Jogos a felháborodása azoknak, akik egy alkoholista apa/anya mellett nőttek fel, és nem akarnák támogatni őket egy forinttal sem, ugyanis nem érdemlik meg. Szerintem továbbra is problémás ez az egész, nem így kellene rá megoldást találni. Volt elég idő rá, hogy akarattal szüntessék be a felosztó-kirovó nyugdíjrendszert, nem tették meg a rövidtávú politikai haszonszerzés céljából, így most jogtalannak érzem ezt a húzásukat.

Taxomükke (UK) 2016.06.05. 11:02:49

@desw: Es ha maminak nincs háza? Vagy van, de mondjuk Kiskunpiszkoson, és 2 milliót (se) ér?ű
@tengeres: Attól tartok, sok mindenben igazad van, akárki akármit mond...

DieNanny CH 2016.06.05. 11:05:04

@tengeres:

"Egyébként végig az volt az érzésem, hogy ördögi körbe kerültünk. Kezdtük azzal, hogy kevés a fizu és egyébként is szemét a vállalkozó. Amikor azt mondtam, hogy számoljunk (felvettem annyi embert és annyi fizetéssel, ami ahhoz kell, hogy ne 12 órában roboljon az alkalmazott), mindenki hirtelen átkerült a másik oldalra és vállalkozó szemszögéből kezdte nézni és elkezdte mindenki csökkenteni a bért, meg hogy nem kell oda 3-4-5 ember, 2 is lazán elviszi... 2 ember is meg tud csinálni mindent reggeltől estig kevesebb pénzből. Azaz ugyanazt csináltuk, mintha vállalkozók lennénk és szép lassan eljutunk a balatoni szemét vállalkozóhoz... végülis úgy már kijön a fuksz."

Jé, tényleg. Én is...
Bár tudom, én nem értek a vállalkozáshoz.

:-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 11:06:11

@desw:
Te alapvető tévedésben vagy ezzel a nyugdíjjal kapcsolatban.
Minden jelenlegi dolgozó a jelenlegi nyugdíjas nyugdíját fizeti.
Ez nem jó, ezen kéne változtatni. Ez igaz. Megpróbálták nem sikerült. Itt írtam róla bővebben.

diggerdriver.blog.hu/2014/10/17/nyugdijasnak_lenni_vagy_nem_lenni

Tehát én fizetem mások nyugdíját. Viszont csak annyit MINTHA a magam nyugdíját fizetném.
Vagyis.
Én dolgoztam otthon 30évet. Ha hazamegyek nyugdíjasnak csak az általam ledolgozott 30évnek az arányos részét kapom majd.
Aki majd az én nyugdíjamat előteremti csak és kizárólag annyit fog rám dolgozni mint én dolgoztam a nyugdíjasokra. Nem kapok ingyen pénzt nem dolgozik rám senki hiszen csak annyit kapok amennyit otthon én ledolgoztam és befizettem. Én befizettem egy összeget nyugdíjra. Hogy azt már kifizették másnak és az enyémet más fogja fizetni ez csak adminisztrációs kérdés.

DieNanny CH 2016.06.05. 11:10:28

@desw:

"Megoldás: minimális állami szolgáltatások, és így minimális adók és bürokrácia. Aztán mindenki úgy és arra költi el a saját pénzét, amire akarja."

Most így belegondoltam, hogy pl jelenleg óránként meg busz Pécsre.
Ha kisebb lesz az állam támogatása, akkor mondjuk csak 2 óránként fog busz járni, amire fel akar szállni kétbusznyi ember. Aztán talán a módosabbak - de autó nélküliek - inkább vesznek taxit... Vagy megjelenik egy vállalkozás a Bp-Pécs vonalon buszokkal, ahol Volánnál drágábban de taxival olcsóbban lehet utazni.
Hm.
És ez még csak egy terület...

DieNanny CH 2016.06.05. 11:15:37

@desw:

--> **""Mint a korábbi példák és a jelenlegi garnitúra is prezentálja, a hatalmon és a pénzen kívül túl sok minden nem érdekli a politikusokat."**

Mert tudják, hogy az idióta és rövidlátó álompolgárok leszavaznák a reformokat." <--

Nem, szerintem a magyar állampolgárok azt tudják, hogy amennyivel kevesebb megy mondjuk nyugdíjra, annyival több megy a politikusok saját zsebébe.
Biztos vagyok benne, hogy ők havi 2-3 milliónál kevesebbet nem tesznek zsebre.
Már ez is eleve nagy baj. A másik baj pedig, hogy ebből havonta 1-2 milliót vagy külföldön költenek el - nem magyar dolgokat vesznek, ezzel is biztosítva magyar munkahelyeket -, vagy külföldi számlákon tartják, tehát szintén nem adóznak az Államkasszába.

Hát ezért szavaznak le sokan reformokat.

desw 2016.06.05. 11:15:56

@diggerdriver:

"Hátja. Baromi könnyű volt kijönni és beleülni a készbe...
Neveltetésem tiltja hogy érdemben válaszoljak. "

Nem a kivándorlással együttjáró lelki problémákra gondolok, hanem a gazdasági kérdésekre.

Angliában teljesen más a gazdaság szerkezete és az állam szerepvállalása. Te (mi) itt ültél bele egy mások által létrehozott és fenntartott működő készbe. Erre mondom, hogy így könnyű.

Mernél írni egy posztot az angol vs. magyar állami nyugdíjrendszerről is? Egyéb támogatásokról (gyes, utazási, ..)? Aktív inkatív arányról? Munkavállalói/munkaadói jogokról?

Királyok vagyunk, mert kint geci jól keresünk a magyarhoz képest. "Hungary sucks!" De fogjuk már fel végre, hogy mi teszi ezt lehetővé! (talán olvastad az angol vs. magyar bérköltséges hsz-omat)

"Jaa és kúrvára leszarom hogy mi fair és mi nem fair."

Igazad van, csak pontosan ezért nem elég önmagában egy kormányváltás ahhoz, hogy változzon valami Magyarországon.

"Én ha tehetem akkor gátlástalanul kihasználok minden lehetőséget ami jár nekem."

Nem az a gond, ha elfogadjuk azt, amit adnak, hanem ha követeljük.

"Már kifizettem az árát."

Ezt sokan gondolják! A deficites rész majd akkor jön, ha öregek és betegek leszünk.

desw 2016.06.05. 11:16:02

@Mirjam2:

"es mi van azokkal a gyerekekkel akiket a szuleik elhagytak, elhanyagoltak, stb."

Akkor nem fizet, de akkor örökség sem lesz.

"a szulei nem zsarolhatjak ezzel hogy en szultelek, akkor most tartsal el."

Nincs itt zsarolás. Ha az államnak pénzbe kerül mami ellátása, akkor vagy kifizeti valaki, vagy úszik mami háza.

"A gyerek nem cseled vagy rabszolga. "

Én is ezt mondom! Miért egy vadidegen gyerekkel fizettetik ki mami ellátását?

desw 2016.06.05. 11:16:15

@diggerdriver:

"Nézzük más oldalról. Bevezetik a szülőtartást. A gyerek fizet. Minden fillér a saját öngondoskodására tőkefelhalmozására fordított összeget csökkenti."

Jajj! Most honnan van az a pénz, amit az állam a papi-mami eltartására költ? Bingó! A magyar adófizetőktől. Tehát egy vadidegen gyerek "öngondoskodására" fordítható összegét csökkentjük az emigráns szülő eltartása miatt.

"Tehát a gyereknek már TÖBB pénzre lesz szüksége hogy eltartsák. Az ő gyereke ezáltal még csóróbb lesz...
Folytathatnám addig míg a megnemszületett gyerek is milliós tartozással kezdi az életet. "

Pontosan ez megy most is. Vess egy pillantást az államadósságok alakulására és szörnyűlködj! Most viszont még ezt olyan klasszul szétterítjük, azaz olyanok fizetik, akiknek semmi köze hozzá.

"Valahonnan hiányzik a pénz s generálunk belőle egy piramisjátékot. "

Jééé! A magyar nyugdíjrendszerre gondoltál?

2016.06.05. 11:19:58

@desw: Arról van szó, hogy amit adót befizetek, azt nem feltétlen arra költik, amire (én) szánnám. Nyilván vagyunk még ezzel jó páran. Ebből a szituációból te, mint adófizető, jól nem tudsz kijönni, tehát marad az adócsalás, ha van rá lehetőséged, és pontosan ebben érdekelt az állam is, nem véletlenül van ennyire minden agyonszabályozva minden, és szétszopatva rengeteg adóval is a vállalkozói szféra.

"Mert tudják, hogy az idióta és rövidlátó álompolgárok leszavaznák a reformokat."

Akkor eljutottunk a probléma gyökeréhez. A választani is hajlandó polgároknak tökéletesen jók a populista pártok kamuígéretei 4 évente, a többi meg kussol, tűr, nem nyitja ki sosem a száját. A nyugdíjasokat meg lehet venni évi pár ezres emeléssel. Mit vársz?

":DD Ez jó! Hol látsz itt szolidaritást? Az elmegyek és visszaköpködök az már az? Mert fizetni senki sem akar, csak arról megy az értekezés, hogy ez törvénytelen és kijátszuk majd és ecet..."

Ez igazán nem meglepő ott, ahol az állam egy maffia szervezetként működött és működik. Tulajdonképpen ez nálunk teljesen normális. Ők sem akarják betartani a játékszabályokat, az emberek sem fogják. Találnak rá majd megoldást, hogyan bújjanak ki.

"Változás az állampolgárok nélkül lehetetlen."

Erre sajnos ők még nem jöttek rá. :D

A fő probléma itt is az, hogy ne az államkincstárba kelljen utalni (mert tudjuk, hogy ott varázslók dolgoznak, és ellopják a nagy részét a pénznek), hanem akkor utalják/adják oda annak a kezébe, aki jogosult rá. Mert az államban nem lehet itthon megbízni.

desw 2016.06.05. 11:40:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Most így belegondoltam, hogy pl jelenleg óránként meg busz Pécsre.
Ha kisebb lesz az állam támogatása, akkor mondjuk csak 2 óránként fog busz járni, amire fel akar szállni kétbusznyi ember. "

Ne nevettesd már ki magad, jó? A támogatás megszüntetése/csökkentése ebben az esetben az lenne, hogy a 65 év feletti nyugdíjas nemcsak 0 vagy 100 forint fizet az útért, amíg a minimálbéres a 75-ből 4-5 ezret. Dettó BKV bérlet havi 10 vs. 0 Ft.

Vajon hogy van ez Svájcban?

Angliában van valamilyen plusz nyugdíjaskedvezmény egy kártya kiváltásával (30%??), de más is kap kedvezményt, ha nem csúcsidőben utazik.

Bezzeg a gazdag Magyarországon ingyen utazhatnak a 65 év felettiek.

desw 2016.06.05. 11:40:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Nem, szerintem a magyar állampolgárok azt tudják, hogy amennyivel kevesebb megy mondjuk nyugdíjra, annyival több megy a politikusok saját zsebébe.
Biztos vagyok benne, hogy ők havi 2-3 milliónál kevesebbet nem tesznek zsebre."

Huuu, havi 2-3 millió az nagyon sok pénz.

Csak megemlítem, hogy 2017-ben várhatóan ~3100 milliárd (háromezer egyszáz milliárd) megy majd nyugdíjakra, ez NAPONTA ~8,5 milliárdot jelent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 11:52:51

@desw:
Most hogy mondod lehet írok egy posztot a nyugdíjrendszerről és egyéb dolgokról de akkor a szociális hálóról is. A Housing benefitről a child tax creditről a working tax creditről és egyéb juttatásokról.
Például hogy a kétgyerekes egyedülálló anyuka 2200fontot kap segélyben és juttatásokban.
Szóval a dolgok valahol kiegyenlítik egymást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 11:58:39

@desw:
Abban egyetértünk hogy nem az a pénz amit a politikus KÖZVETLENÜL ellop.
A politikusnak a LEHETŐSÉG a legnagyobb javadalmazás.
Vegyük Magyarország jelenlegi miniszterelnökét.
Honnan indult és hova jutott kizárólag országgyűlésben betöltött posztok fizetéséből. Add össze 26évi fizetését és jelenlegi családi vagyonát. Valamint a körülötte lévő emberek vagyoni gyarapodását. Az ebből származó kapcsolati tőkét. Ezt szorozd meg a képviselők számával.

desw 2016.06.05. 12:14:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Arról van szó, hogy amit adót befizetek, azt nem feltétlen arra költik, amire (én) szánnám."

Pontosan ezért lenne jobb a kisebb állam és a kevesebb adó kombináció. Utána a több pénzedet arra költöd, amire te akarod.

"Nyilván vagyunk még ezzel jó páran. Ebből a szituációból te, mint adófizető, jól nem tudsz kijönni, tehát marad az adócsalás"

Mivel a polgárok többsége eltartott (nem szavazza meg a kiadáscsökkentést), így nem marad más.

"Akkor eljutottunk a probléma gyökeréhez. A választani is hajlandó polgároknak tökéletesen jók a populista pártok kamuígéretei 4 évente, a többi meg kussol, tűr, nem nyitja ki sosem a száját. A nyugdíjasokat meg lehet venni évi pár ezres emeléssel. Mit vársz?"

A többség eltartott így semmi jót nem várok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 12:22:37

@desw:
Egyébként én teljesen egyetértek a kevés elvonás kevés juttatás elvével, ha kiépült öngondoskodó rendszer van mögötte és erős szociális háló.

2016.06.05. 12:25:46

@Taxomükke (UK): Igen, kezdve rengeteg olyannal, ahol a szulok nem tamogattak a gyerekuket, pl. apa lelep rogton az elejen, esetleg mindket szulo bantalmazza, elhanyagolja a gyereket. Aztan kesobb ok jelentkeznenek hogy a gyerek tartsa el oket? Hat koszi...

desw 2016.06.05. 12:29:32

@diggerdriver:

"Most hogy mondod lehet írok egy posztot a nyugdíjrendszerről és egyéb dolgokról de akkor a szociális hálóról is. "

Örömmel elovasom majd!

"Honnan indult és hova jutott kizárólag országgyűlésben betöltött posztok fizetéséből. Add össze 26évi fizetését és jelenlegi családi vagyonát. Valamint a körülötte lévő emberek vagyoni gyarapodását. Az ebből származó kapcsolati tőkét. Ezt szorozd meg a képviselők számával."

Nem leszek túl népszerű ezzel, de igazából fillérekről beszélünk itt a KÖLTSÉGVETÉSHEZ képest.

A 2017-es magyar költségvetés kiadási főösszege ~18 500 milliárd forint (18 ezer 500 milliárd forint). Ebben minden benne van. Nyugdíjak, eü, oktatás, rendvédelem, ... Ez NAPONTA 50 milliárdot jelent, ennyit költ az ország NAPONTA. Ez Orbánék 6 éve alatt összesen kb 90-100 EZER milliárd lehetett. Mészáros gazdagabb lett 10-20 milliárddal? Na bumm! Piti összeg!

És a következő politikus is fog lopni. Aki politikusnak megy, az vagy agybeteg és világmegmentőnek gondolja magát, vagy csak lopni akar.

2016.06.05. 12:29:49

@desw: Ja, igy mar ertem mit mondasz. Szamomra egy percig sem volt kerdes hogy elsosorban az illeto sajat vagyonabol kell fedezni az ellatas koltsegeit. Pl. UKben altalanos gyakorlat hogy az elet utolso eveiben eladja egy idos ember az ingatlanat, es a penzbol vagy vesz egy ujat egy idosek szamara kialakitott helyen, vagy fedezi az ellatas koltsegeit egy idosotthonban. Az emberek Angliaban altalaban magukra szamitanak, nem arra hogy majd a szuleik lakast vesznek nekik vagy orokolnek toluk. Ez igy fair szerintem. Mindenki elsosorban magaert felelos.

2016.06.05. 13:39:58

@desw: Amit írsz, abban te érdekelt vagy, a politika viszont baromira nem. Náluk van a pénz, náluk van a "hatalom". Amíg rájuk hagyja a nép. Tehát marad a lábbal szavazás, vagy pedig a csodavárás, hogy majd fellázad a dolgozói réteg, ami persze sosem fog bekövetkezni a tanult tehetetlenség miatt, meg persze a megszokott egymás elleni áskálódás és széthúzás sem tud túl sokat javítani a helyzeten.

2016.06.05. 13:43:36

@diggerdriver: Ebben nem érdekeltek a politikusok. A dolgozói/vállalkozói réteg sarcolásával és osztogatással sokkal jobban kontrollálható a szavazói bázis. Ami a gáz ebben az egészben, hogy a nép fogja megcumizni ezt a kiépített rendszert. Mint mindig.

tengeres 2016.06.05. 14:25:36

Egyébként milyen érdekes, hogy itt a post after partyn, amikor végre elkezdtük meghallani, amit a másik mondott, ha nem is értünk egyet, de igencsak közelítettek az álláspontok. Vagy talán az is mondható, hogy mindenki más szemszögből nézte ugyanazt az elején. Persze lehet, hogy csak lemorzsolódtak azok, akik csak hajtogatták a sületlenségüket.

Na azt gondolom, ilyen nagyban soha nem volt és nem is lesz ebben az országban. Sosem fogunk leülni és megbeszélni a problémáinkat valahogy közös nevezőre jutni. Mert máshogy ez nem működhet! Igen, munkásréteg képviselő, vállalkozásokat képviselő, és országvezető. Persze ehhez hiteles vezetők kellenek.

Azok akik ezt tehetnék, egyáltalán nem érdekeltek ebben.
Egy munkásokat képviselő szakszervezeti vezetőről kinek jut eszébe más érdemi cselekvés, mint hogy mennyi pénzt sikkasztott el? És kit érdekel? A munkásoknak ez így tetszik, hisz fizetik a hozzájárulást.
Melyik vállalkozó tud olyat mondani, hogy az ő érdekében létrehozott kamara más érdemi dolgott tett volna, mint hogy feljelenti a NAV-nál, hogy nem fizetett kamara tagságot! Amit egyébként szintén a vállalkozók által fizetett tagsági díjból tesz :-) És ki tud olyan vállalkozót, aki tud olyan szolgáltatást, amit azok a kamarák nyújtanak neki, amit a vállakozó érdekében hoztak létre? :-) Csak egyet mondjon valaki!
És melyik vállalkozót zavarja? Inkább befizeti, csak hagyják már békén.
Biztos vannak akik meg tudnak erősíteni, de az osztrák ipari kamara többet tesz a magyar vállalkozókért, mint a magyar. Persze, nem hülyék! Azzal a céllal, hogy oda menjenek a magyar cégek. Ott adjanak munkát!

Az az ország, ahol népszavazást lehet lazán nyerni azzal, hogy 300 HUF-t nem fizetünk az orvosnál, viszont az orvos zsebébe lazán nyomunk 100 ezret... Tudom a 300 plussz költség lett volna az embereknek, de legfőbb probléma az volt, hogy ezt sehogy sem tálalták. Csak meg kellett volna mondani, hogy ezt mire lehet költeni. Pl sztk felújítás. Akár online lehetett volna a befolyt pénzt követni. Na az ilyentől minden vezető retteg, mert akkor honnan lehet majd lopni?
Pedig nem vagyok benne biztos, hogy: ha úgy szólt volna a népszavazás, hogy a befizett 300 HUF-t kötelező online vezetni és az elköltését is tételesen meg kellett volna jeleniteni. Esetleg a helyben, akik befizették eldönthették volna, hogy a rendelő ablakot vagy vérnyomásmérőt cseréljen. Tehát egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Marika néni Alsómocsolád-Felsőn a rádőlő sztk-ban nemet mondott volna erre a kérdésre. Mert látta volna a fejlődést. Így meg azt látja, hogy bedobja a 300HUF-t, mint a Westend szökőkútba vasárnap délután... Azt se látja többet...

Kit érdekel, hogy a parkolási díjak bevezetésénél azt hangoztatták, hogy ezzel az utakat és a tömegközlekedést fogják javítani. Láthatjuk, milyen remekül sikerült. Ki tudja mennyi fizettünk be eddig? És ki tudja, hogy ebből mennyi ment útra és mennyi ment tömegközlekedésre? És igen, mi is hibásak vagyunk, hogy az első évben nem kértük számon, hogy lássunk egy kimutatást! Hol az út, hol a busz? Pedig a parkolóórák jelentős része online működött az elejétől fogva ...

Kormányprogram lehet, hogy az szja 16%-ról 15%-ra csökkentik. Remek. Mekkora a teljes adóelvonás a béren? 50%. Hát igen, így már csak 49% lesz. Így már egész más. Ér ez egy mondatnál többet a tv-ben? Közben meg 100 ezer plakáton kapjuk meg ezt a remek hírt.

Felcsúti vezérünk lovagog rajta, hogy megcsinálják, hogy egyszámjegyű legyen az szja. Huha, akkor már 43%-nál fogunk járni! A nép meg hüledezik, hogy mekkora jóság ez! Változni semmi nem fog, sőt a bére sem fog változni, mert addigra megemelnek mást...

Ez csak pár nem fontos példa volt, de szerintem minden más így működik. Következmények nélkül és nem is érdekel senkit. Tud valaki olyan embert, aki a nevén kívül bármit megért az adóbevallásán?

Szerintem is a kisebb állam lenne a megoldás(most pont a nagyobb állam felé megyünk), ahol nagyon durván odadörgölném mindenki orra alá, hogy mire, mennyit fizetett.
Igen, lenne egészségbiztosítása, lenne magánnyugdíja (nem feltétlen a régi formában) ahol láthatná mindenki, hogy mennyi pénze gyűlt. Én megkockáztatom, hogy az oktatást és az egészségügyet is magánkézbe adnám. Nagyon fájna nagyon sok embernek. Viszont az is látszik, hogy az állam se tud semmit kezdeni a nagy állami ellátókkal. (eü, oktatás, vasút, bkv, volán) Ha már fizetnek érte az emberek, akkor szeretnének kapni is érte normális szolgáltatást és nem érnék be az állóvízzel, mert a saját pénze megy rá. A boltban is reklamálunk, ha száraz kenyeret kaptunk a pénzünkért.

Lássuk be egy élete felét közmunkával töltő vagy vállalkozóként minimálbér után (vagy még azt se) fizető embernek mennyi joga van a szolgáltatások milyensége miatt hisztizni?
És persze annak is igaza van aki havonta 600 ezret fizet be és megkérdi, hogy miért ugyanazt a szolgáltatást (vagy csak annak nevezett valamit) kapja, mint aki végig potyautazik.
de hát jól vannak ezek így! el lehet menni, akinek nem tetszik :-))

tengeres 2016.06.05. 14:25:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Jé, tényleg. Én is...
Bár tudom, én nem értek a vállalkozáshoz."

Próbálj meg bunkó lenni! Nézz utána, hogy honnan lehet szlovák áfás utatztatott lisztet venni és azt hiszem meg is vagy mindennel, hogy jó vállalkozó légy! már nyithatod is a sütödédet :-)))))))))) esetleg feketén ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:45:32

@tengeres: Telesen egyetértek(ezt sem gondoltam volna).
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Egyébkén valamikor a blogomon volt egy vita az állampolgári alapjáradékról. Ugyanilyen messziről indultunk és a végén mégis megegyeztünk egy közös megoldásban.

Virago_1000 2016.06.05. 17:56:26

@diggerdriver: ha hallgattal volna, bolcs marradtal volna, ne haragudj, de irasod egy puffogo ovodas szintjen van, akinek lovese sincs a vilag mukodeserol. Igaz, azt nem tanitjak a szakmunkaskepzoben, de akiben van egy alap igeny a fejlodesre, az megtalal minden segitseget, informaciot.
A karomkodasaid csak fokozzak a flusztralt iskolazatlan paraszt feelinget.
Ha te csak igy tudsz nyomatekositani valamit, akkor szegeny, es gyenge ember lehetsz. A karomkodasaidat es a helyesirasi hibaidat is kivehette volna a blogszerkeszto, de liberalis korokben ez egyre inkabb meno.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 18:42:11

@Virago_1000:
Én is szeretlek:))))))))))))))))))))))))))))))))))

sutyerák 2016.06.05. 20:32:51

a klasszikus Lóxart,Mama-t mondott. :)

2016.06.05. 20:51:08

@diggerdriver: Na most kepzeld el, mire vitted volna, ha tanult ember lennel mint a Virag elvtars! :)

2016.06.05. 20:56:51

@tengeres: 'Próbálj meg bunkó lenni!'

Na ez mar itt megbukott, szegeny Nanny hiaba is probalkozna :)))

Sok igazsag van a fenti hosszu kommentedben, pl. a vizitdijjal kapcsolatban.

Taxomükke (UK) 2016.06.05. 20:58:00

@Virago_1000: A "flusztralt" nem letezo szo a magyar nyelvben.
Amire te gondoltal, azt ugy mondjak es irjak, hogy "frusztralt".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 21:26:10

@Mirjam2:
Ilyenkor örülök igazán hogy egy aluliskolázott tajparaszt vagyok.
Nekem nincs lejjebb.
Neki van, és ki is használja a teljes amplitúdót.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2016.06.05. 22:11:01

@Mirjam2: nem ismerem igazán az NHS- t meg a brit egészségügyet, de az valószínű, hogy a Franciaországban élő britek meg fogják szívni, ha Brexit lesz. Javareszuknek nincs franciaorszagi jövedelme, így ingyenes egészségügyi ellátás jár nekik... Szerintük itt egyébként jobb a színvonal.

sutyerák 2016.06.05. 22:45:52

majd te is veszel unokaöcsédnek egy új autót,ahogy nekem nagynéném.

kardio1 2016.06.06. 10:19:15

@diggerdriver: tök jó, hogy megtalaltatok a közös hangot !

tengeres 2016.06.06. 14:03:10

@diggerdriver:
"Telesen egyetértek"

én sem gondoltam, hogy egyet fogunk érteni valaha is!

Így viszont legalább, hogy ez megtörtént, végre kijelenthetjük azt a végkövetkeztetést: hogy a kutyát nem érdekel! ugysem változik semmi!

viszont ha már így lecsengett ez a téma, Téged mint szakmabelit megkérdezhetlek erről a videóról?
www.facebook.com/Rijkswaterstaat/videos/vb.112610778765918/1371571006203216/?type=2&theater

ez lehetséges? és ha igen, nálunk hányszor lenne sötét szerinted?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.06. 19:20:06

@tengeres:
Minden lehetséges megfelelő szervezéssel és technikával.
A kérdés az hogy megéri-e? Legyártottak egy alagút mozgató szerkezetet. Bevitte az alagutat és még majd az út túloldalán a másikat is be fogja vinni. Aztán? Vajon hány út alatti alagutat csinálnak egy év alatt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.06. 19:23:38

@tengeres:
Általános technikai és technológiai fejlettségben Magyarország nincs jelentősen lemaradva a világtól. Ilyen speciális technológiákban igen, mert kis ország nem éri meg.

driver38 2016.06.11. 16:41:37

@diggerdriver: Üdv! Amit írtál, azzal teljesen egyetértek, az én tapasztalatom is ugyanez, ami a magyar vállalkozókat illeti. A barátnőmmel mi is kifelé tartunk, szerencse, hogy nekem lesz kint segítségem. Sok dolgot olvastam a neten, az angliai munkavállalással kapcsolatban, de van pár dolog, amivel kapcsolatban szükségem lenne némi szakmai információra.( építőipar ) Írhatok-e priviben? Csak pár kérdést tennék fel.
üdv

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása