oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 20. 06:47,  Színe és visszája 120 komment

2016. május 20. 06:47 Határátkelő

Színe és visszája

Ahogyan levele elején írta, Margit tulajdonképpen kint is van és bent is van, hiszen Magyarországról indult, aztán amikor minden összeomolni látszott körülötte, hirtelen jött egy szerelem, és vele Belgium, hogy aztán a történet ismét Magyarországon folytatódjon. Vannak tehát fordulatok bőven a mai történetben, ám ami szerintem ennél is fontosabb üzenet, az a kitartás és az erő, amivel mindig fel lehet állni. (A nyitókép a szerző oldaláról származik, köszönet érte.)

Ha te is egy vegyespáros tagja vagy, írd meg a tapasztalataid! Milyen örömök és nehézségek merülnek fel egy ilyen kapcsolatban, illetve a párod milyennek látja Magyarországot, a magyarokat! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com

tigram_margit_szinger.jpg

„Régóta érdeklődéssel olvasom a történeteket. Mind más és más, és mind érdekes. Most elmesélem a magamét.

Talán akkor kezdődött, amikor megállíthatatlanul zokogva álltam a távolodó autóbusz után bámulva, amelyik Franciaországba vitte a gyermekemet. Jeles eredménnyel zárta a jogi egyetemet, de mivel annyira szegény voltam, hogy nem tudtam őt tovább segíteni, igazi kincsnek tűnt az ösztöndíj.

De akkor, azon a reggelen nagyon fájt. Nem is az, hogy elment, hanem a tudat: nem jön vissza soha többé. Felidézni is fájdalmas, pedig ma már tudom; mennyi jó fakadt ebből a döntésünkből. De olyan kevés pénzzel tudtam csak útjára bocsátani, hogy féltem: éhezni fog az első ösztöndíjig. :-(

Két év tanulás és komoly felvételi után élete első munkahelye az EU Bírósága lett! Nagyon büszke voltam! Az első fizetéséből kifizette az utamat, hogy lássam: hova került. Izgatottan keltem útra, hiszen ilyen távolra még nem vezettem, de örömmel mentem.

Ismét szerelmesen

Két válás után, tüskés lélekkel éltem akkoriban. Iparművészként kőkemény munka árán megteremtettem egy kicsinyke (egyszemélyes) vállalkozást, amiből szűkösen ugyan, de megéltünk. Számomra fontos volt, hogy azt a munkát végezhettem, ami a lelki békémet jelentette, s ettől nagyon szerencsésnek éreztem magam.

Tehát megérkeztem Luxembourgba. A lányom munkahelyén megismerkedtem azzal az emberrel, aki a számomra elképzelhető legjobb társ. 45 évesen, annyi rossz tapasztalat után ismét szerelmesen!

Mindketten úgy éreztük, megleltük a lelki társunkat, így igen hamar felmerült: együtt kéne folytatni az utunkat. Igen ám, de 1200 km volt közöttünk!

Veszprémet szerettem, barátaim éltek ott, s a közelben a távolabbi családom. 16 évi munka eredményeként első helyen álltam a szakmában. Csodás otthonom, békés életem hagyjam ott?

Mérlegre tettem mindent. Végiggondoltam: vajon a barátaim közül ki nem menne el miattam? S a gyerekeimnek hol lesz szebb a jövő?

Egy napon aztán megállt a kamion a férjem háza előtt, s elkezdődött a közös, csodás életünk. Egymással ragyogóan kijöttünk, s ez így van már tíz éve. De napközben, míg ő dolgozott, sokat keseregtem.

A szürke árnyalatai

Otthon elismert művész voltam, itt a kutya sem hallott felőlem. Dolgoztam, de csak gyűltek a kész munkák. Az emberek mosolygósak, udvariasak, de nem a barátaim.

S a szürke valódi árnyalatait igazán itt, Belgiumban lehet megismerni. A vállaimon ültek a felhők, nekem, aki napelemes vagyok.

Egy házba költöztem, ahol a meghalt feleség otthonában kellett új életet kezdenem. S bár felnőtt gyermekei voltak a férjemnek, de velünk éltek, s nekik is nehéz volt elfogadni, hogy nem az édesanyjuk fordul ki a konyhából, s az apjuk nevetése egy másik nő oldalán szintén fájhatott.

Egyetlen szót sem beszéltem franciául, s a nyelv a mai napig nehézséget okoz. Minden áldott nap megnéztem az időjárásjelentést. A veszprémit. Sírva, lehajtott fejjel jártam keltem az utcákon, hiszen nem jöhetett szembe ismerős. A műhold segítségével nézegettem a régi házat, ahol éltem.

Aztán egy napon végiggondoltam: így szeretnék-e élni továbbra is, vagy mostantól inkább arra koncentrálok, amim van, ill. amim lehet, s nem arra, amim nincs.

Ez a nap fordulópont volt.

Napról napra egyre jobban éreztem magam. Megtanultam „franciául” főzni. Észrevettem, hogy mennyire szép a napsütés két eső között. Megszerettem választott hazámat, s mindig hálával gondolok arra, hogy állampolgárává fogadott.

Soha ne mond, hogy soha

Eleinte évente kétszer, háromszor látogattunk Magyarországra. S néhány hét után menekültem vissza. Miért? Sokan kérdezték: mi hiányzik nekem Magyarországon? A mosoly elsősorban. A tolerancia. Az udvariasság.

Már nem vágytam vissza. A sors fintora, hogy mégis visszajöttünk. Soha ne mondd, hogy soha! :-)

Férjem nyugdíjba ment. Azt biztosan tudtuk, hogy nem akarunk a szőnyegrojtokat egyenesítgető nyuggerek közé tartozni. Vettünk egy végtelenül lepusztult lakást Budapesten, s felújíttattuk a saját elképzeléseink szerint.

Kis ideig használtuk, majd eladtuk, és vettünk egy még lepukkantabbat. Mindent kidobtunk, újraalkottuk. Berendeztük. Annyira jól sikerült, hogy négy földrészen jelentek meg a fotói papír alapú lakberendezési magazinokban, és több mint ezer szakmai blogon. Úgy beszélnek rólunk a világhálón, mint design stúdióról... :-)

Nyolc hónap után eladtuk, s vettünk egy lelakottat. Egy hónapig laktuk, jött egy művész házaspár Kínából. Beleszerettek. Megint újat kezdtünk, sok-sok új kihívással…

Valóra váltottuk a közös álmunkat: élettereket, élhető tereket alkotunk. S bele tárgyakat, bútorokat, radiátort, szőnyeget - örömünket leljük ebben.

A magyar valóság

De mivel az utóbbi öt év nagyobb részét Magyarországon töltöttük, kemény leckét kaptunk Abszurdisztán valóságából. Sokkal több időt töltök itt hírek olvasásával.

Politikai és gazdasági horror folyik Magyarországon. Nagyon rossz hatással van rám most ez az ország. Felidegesítem magam a végeláthatatlan korrupció miatt, a vak narancshit miatt, a tolerancia hiánya miatt, a mosolytalanság és különösen az irigység miatt.

Dühöngök nap mint nap az egyenlőbbek cinikus országrablásán, és rémülettel figyelem, hogy az emberek egyre nagyobb tömegei szerint elfogadhatóvá vált egy számomra elfogadhatatlan ideológia, ami egyszer már véres módon mutatta meg valódi természetét.

Nem szeretek itt élni. Magyarországon nem kapod meg, ami jár, de bizonyos módokon hozzájuthatsz ahhoz is, ami nem jár. Visszavágyom oda, ahol biztosan megkapod, ami jár, és nem, ami nem jár. Kiszámítható, ezért tervezhető ott az élet.

Szerencsére ott vár minket a házunk, a gyerekeink, az unokáink. Szerencsére a jövedelmünk nem függ a magyar jogszabályoktól.

Fura: Belgiumból jöttünk Magyarországra, alkotni.

Úton vagyok. A saját utamon.”

HÍRMONDÓ

Kicsinálhatja az idegenforgalmat az elvándorlás

Több helyen még mindig nem nyitottak ki a vendéglátóipari egységek, egyszerűen azért, mert nincs elég munkaerő. Pedig nyakunkon a főszezon, az sem kizárt, hogy külföldiekkel kell majd pótolni a hiányt.

Olyan sokan mentek el ugyanis külföldre (jellemzően Ausztriába, Németországba, Svájcba, Olaszországba, Angliába, a Benelux államokba) dolgozni, hogy egész egyszerűen nincs ember, aki elvégezze a szükséges munkákat. (Minden továbbit ide kattintva olvashatsz el!)

Nekiment az ausztrál kormány a bevándorlóknak

A saját nyelvükön sem tudnak írni és olvasni, nemhogy angolul, ezért nem szabad több bevándorlót befogadni. Nem más mondta ezt, mint az ausztrál bevándorlásügyi miniszter a parlamentben. Peter Dutton ráadásul azt is hozzátette: „biztosra vehetik, a bevándorlók ausztrál állampolgárok munkáit fogják elvenni”. (Ismerős a szöveg?)

Mindehhez két megjegyzés: Ausztrália népességének negyede nem az országban született, júliusban pedig választások lesznek az országban. Ti pedig itt olvashattok még többet a botrányról.

Debrecenből a világ legjobbjai közé

Elképesztő sportsikert ért el a magyar jégkorong-válogatott kapusa, Vay Ádám, akit leigazolt az amerikai profi ligában szereplő Minnesota együttese. Az NHL-es Minnesota Wild a Twitteren jelentette be, hogy kétéves, minimálbéres szerződéssel leigazolta a magyar kapust, aki ingyen igazolható volt, és a mostani világbajnokságon mutatott nagyszerű védéseivel hívta fel magára a figyelmet. (A fantasztikus sztori további részleteit itt találod.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr848733210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.05.20. 10:39:29

@Hari Seldon 2: a kicsi nalunk is probalkozott az elejen, aztan elmult. Nem kellett semmi terror. Mi csak siman magyarul beszeltunk hozzajuk, es igy maradt.
Viszont angolul karomkodnak meg veszekednek. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.20. 11:53:42

Nekem tetszett, akár panaszkodik, akár dicsekszik. Lehet, hogy túlzásnak tűnik a bálnányi lélek, de inkább legyen neki.

Margeza 2016.05.20. 12:00:02

@tanato: Belga állampolgár. Budapesten született, nagyon fiatalon, 50 éve ment el Magyarországról. Kiválóan, akcentus nélkül beszél magyarul. Ismeri a magyar irodalmat. A Kultúrát. Tájékozott, olvasott ember. Büszke vagyok rá.

Golf2 2016.05.20. 12:14:45

@Margeza: 50 éve ment el...Sôt lehet hogy vitték.

Virago_1000 2016.05.20. 13:11:55

@Taxomükke (UK): "hogy ez csak hazaköpködés, meg hanyatló Nyugat, és hogy igazából milyen remek hely a mai Magyarország, csak a libsibolsik áskálódnak."
- ismerem szemelyesen a holgyet es elismerem a munkait.
Gyulolom hogy csak telepofaval kopkod. O vajon mit tett azert hogy a hazaja elhetobb legyen? A torteneteben pedig sok a kozhely.
A lakasok muveszi atalakitasa pedig jo hobbi. Vajon miert nem csinaljak ezt belgiumban is? Talan mert ott nem is almodhatnak sajat lakasrol?
Akkor hol is jobb elni?

Virago_1000 2016.05.20. 13:14:25

@tanato: "Ez jó,tényleg nem oly régen volt a neten hogy az emberek döntő többsége egy 30km.sugarú körben éli le az élete döntő részét"
- ez angliat tekintve biztosan igaz. Nemetorszagrol nem tudok beszamolni nem eltem ott.

Virago_1000 2016.05.20. 13:16:59

@tanato: "Vagy valamilyen közvetítő nyelven kommunikáltatok az elején?"
- ment a tolmacs a randira. :)
Ez az elszolas is mutatja hogy mennyire allhat stabil labakon az a parkapcsolat. Anyagi erdekek tartjak ossze valoszinuleg.

Hari Seldon 2 2016.05.20. 13:22:55

@Virago_1000:
Nem szeretek/akarok személyeskedni, de egy kicsit gázos vagy, hogy ez neked így beakad. Miért ne "álmodhatnának" saját lakásról? Azt olvastad, hogy, mi például most építkezünk? (ráadásul nagyjából arra felé) Simán lehet saját ingatlan.

adg 2016.05.20. 13:30:55

@Virago_1000: "" ment a tolmacs a randira. :)
Ez az elszolas is mutatja hogy mennyire allhat stabil labakon az a parkapcsolat. Anyagi erdekek tartjak ossze valoszinuleg."

Ezt olvastad-e?
"Belga állampolgár. Budapesten született, nagyon fiatalon, 50 éve ment el Magyarországról. Kiválóan, akcentus nélkül beszél magyarul. Ismeri a magyar irodalmat. A Kultúrát. Tájékozott, olvasott ember.
"

Amugy a gyulolkodesen es frocsogesen kivul van ertelmes gondolatod is neha? Valami nagyon banthat teged.

2016.05.20. 14:00:36

Jo poszt, koszonjuk szepen, csak nem selyemfesto? A kep alapjan ugy tunik, nagyon szep, sok sikert kivanok. :)

2016.05.20. 14:19:54

@Muscari: Ha van ilyen, akkor enis tutira. :D

Bredpitt Monika 2016.05.20. 14:48:56

Ez az első poszt, amivel nem tudok mit kezdeni. Túl rövid volt, nagyon tetszett volna egyébként, de nagyon hamar le volt zárva az egész.

És igen itt jövök én, aki szereti Magyarországot, nem vagyok Fidesz troll, nem fogok megőszülni, úgy , mint Réka, akit most nem bántani akarok, de aki azt írta, hogy az egyik múltkori magyarországi poszt után, hogy belefáradt ebbe a harcba, amit itt kellett csinálnia.

Én nem fogok belefáradni. Én most is hiszem, hogy csak az emberek tudnak változtatni. Az, hogy meg lehet nevelni egy kormányt elég utópisztikus gondolat, de az, hogy el lehet zavarni, egyáltalán nem.

Én tényleg szeretem Magyarországot, őszintén, tiszta szívvel.
Ami nekem azt jelenti, hogy ha kell, akkor harcolni is fogok azért, hogy jobb legyen a jövő. Ezek kis harcok is lehetnek,meg akár nagyok is.

Van ebben a posztban viszont egy hasznos információ számomra. Remélem jönni fog a posztíró, vagy ha nem hát a háttérből meg fogom keresni.

Aki nem bírja elviselni azt, ami most itthon történik annak szíve joga elmenni. Megértem őket. De aki még mindig itt van az ne mérgezze azzal a levegőt, hogy folyton gúnyolódik. Csinálja a dolgát. Tanuljon nyelvet, készüljön arra, hogy egy másik helyen fog élni. Ez rendben van.

Én azt is hiszem, amit itt már leírtak mások, hogy sokan fognak még visszajönni Magyarországra.

Tegnap megnyerte a lányom osztálya a Csili Művelődési Ház által hirdetett Talpalatnyi Föld c. vetélkedőt a saját korosztályában. Most épp a háttérben A földünk a magasból c. sorozat megy a Tv-ben. Bizony, hogy Magyarország nem rossz helyen van. Az, hogy mit tehetünk mi, kisemberek nagyon sokat számít. Mert igenis tehetünk.

Én fogok is.

Digger, nagyon haragszom rád, azért a múltkori posztért. Egy nagy baromság az egész. És nem a személyed ellen szól, csak az üzenet ellen. A te táborodba soha nem állnék.

Bredpitt Monika 2016.05.20. 15:04:59

www.youtube.com/watch?v=ilcYwBekxjE
(Tükörben a világ. Oktatófilm Vida Gábor tolmácsolásában).

Ha valakinek van kedve megnézni a videót, ajánlom szíves figyelmébe. Nagyon érdekes dolgok vannak benne, és nagyon tanulságos. kb 50 perces .

Tényleg érdemes megnézni. A film végére egy kicsit más szemmel nézi az ember a világot.

Nekem a kedvenc posztíróm pár napja Ivett lett, aki nagyon értelmesen leírta, hogy miért jönnek haza Magyarországra. Nekem ez közel áll a szívemhez.

Ezen az oldalon szerintem túl sok szó esik a pénzről. A rohadt pénzről, ami megmérgezi a világot. A fogyasztói társadalmakról, aminek a táborába már Magyarország is tartozik (hogy is ne tartozna egy olyan ország, ahol több mobil telefont adnak el, mint ahány lakosa van az országnak).

Azért azt is szeretném leírni, hogy voltak nekem is pillanataim , amikor irigyeltem Christine-t pl, aki elment és nem vágyik haza, véget tudott vetni a múltnak és nincs honvágya. Irigyeltem azokat, akik el tudnak menni máshová és tudnak boldogok lenni egy másik országban.

Én nem tudok és a lányom boldogsága is itt van, mert itt boldog a jelenben. A jövő pedig nem létezik a jelen nélkül, mert a jelen egyben a múlt is lesz majd, amire ha nem tudunk úgy visszatekinteni, mint boldog időre az életünkben, az megmérgezi az egész életünket.
Ezt kell szem előtt tartani.

Viszont, aki szereti a hazáját annak tenni is kell valamit azért, hogy jobbá forduljanak a dolgok. Nem elég csak a híradó előtt pampogni a mindenkori kormány ellen.
Akinek meg nem tetszik, az elmegy. Aztán majd lehet, visszajön.
Sosem lehet tudni. Mint ahogy a posztból is kiderült.

A lot of love from Budapest.

Bredpitt Monika 2016.05.20. 15:10:25

@Virago_1000: gondolkoztam a múltkori megjegyzéseden. Mintha engem idéztél volna.

Remélem nem te voltál álnéven , aki a Trump elleni kirohanásomra írt egy "kedves" üzenetet a háttérből, ami nem HA oldaláról jött (vagy nem ment át az előmoderáción, vagy nem mert kijönni ide és itt szapulni). Bocsánat a gyanúsítgatásért.

TTamara 2016.05.20. 15:36:14

Jó poszt, de valóban kicsit rövidke :)

Azt nem igazán tudom hova tenni, hogy először arról ír, borzasztóan szegény volt, majd jön, hogy első volt a szakmájában, meg volt egy vállalkozása is.

Akármikor visszamehetnek Belgiumba, akkor miért nyűglődnek Magyarországon?

Herr Géza 2016.05.20. 16:46:51

@Virago_1000: Hogy te mekkora gyökér vagy már megint!

montroyal ( CAN qc) 2016.05.20. 17:12:30

OFF utazasunk top varosa ,, mar holnap koltoznék (csak a lottohuzast varnam meg ) FB keresztul lehet kinyitni publikus

www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.1057111897703804.1073741859.100002150117518&type=3&uploaded=34

Mrs. Clayton 2016.05.20. 17:59:49

@montroyal ( CAN qc): en epp egy oraja foglaltam egy west indies cruiset, 100 font on board spending money, 5% early booking discount ;-)

montroyal ( CAN qc) 2016.05.20. 18:30:06

@Mrs. Clayton: a hollyday cruise adott 600$ onbord creditet nekunk fejenkent es egy free update ... mert lefoglaltuk 2 honappal elotte 2700 ert szemelyenkent es 2 hettel az indulas elott lement, 1200!! volt az ara , es nem mindenki hivja fel oket veszekedni mint en es azert adtak nekem a kedvezmenyeket .. early booking rohelyes mert lehet hogy last minuteba fele ara lesz .. elismerem ez valtozhat
a world voyaget a future cruise, a hajon foglaltuk le es kaptunk mi is onbord creditet , raadasul 2 segmentbe foglaltuk le es 2x kaptunk kreditet
mindenesetre jo utat soha nem hittemvolna ennyire ragalyos most mar mi is indulnank es mar tervezzuk elore mi lesz a kovetkezo talan ez ... de csak last minuteba fele aron
www.hollandamerica.com/find-cruise-vacation/CruiseDetails.action?destCode=W&flexibleMonths=false&noOfFlexibleMonths=1&pageNumber=0&voyageCode=P710&directionCode=S&tabName=ItineraryDetails&fromSearchVacation=true

Golf2 2016.05.20. 18:58:53

@montroyal ( CAN qc): A Hoorn fokròl még a Verne könyvekből olvastam jó lehet.Durva a dupla felár a Neptun suit-nél.

Mrs. Clayton 2016.05.20. 19:01:11

@montroyal ( CAN qc): az a helyzet, h nem tudtam varni, mar egy honapja nezegettem es ugy fogytak a szobak, hogy kb 1 honap mulva csak lakosztaly lesz elerheto, ugyanis karacsony es uj ev idoszakot foglaltam:-)
nem tudom h mi megyunk e meg, de egy azsiai ut elkepzelheto, csak ne legyen sok tengeri nap, mert azt nem szeretem

montroyal ( CAN qc) 2016.05.20. 19:24:58

mi azt ettuk meg hogy elfogy a hely , kiirtak hogy sold out megvettuk es 2 nap mulva volt meg sot fele arra lement a vegen ... de ugyes a hajotarsasagtol.. az unnepekre mindig dragabb es ha egy bizonyos cabint szeretnel , az lehet nem lenne .. nekem mindegy csak aludni jarokbe a cabinba erkelyesunk nem volt nem is kell de ablakost kaptunk tobszor amikor nem is fizettunk ra ..
a mi kinezett utnk elott a hajo unnepi cruiset csinal . hat arra is futja majd a lottonyeremenyembol:-))
a 8 tengeri napot soknak talalom de egy 2-3-4 napos visit, rohanas utan alig varjuk legalabb 1 nap pihenhessunk ..sajnos ha USAbol indulunk vagy Eubol arra tartunk az 7-8 nap

montroyal ( CAN qc) 2016.05.20. 19:27:24

@Golf2: kepzeld az olyan embereket akik ilyen sitekben utazgatva mar 2500-3000 napot toltottek(evek alatt) a hajon.. az tobb millio $$$... es vannak ..

2016.05.20. 20:28:32

@Bredpitt Monika: "Viszont, aki szereti a hazáját annak tenni is kell valamit azért, hogy jobbá forduljanak a dolgok."

Mit is?

montroyal ( CAN qc) 2016.05.20. 20:58:57

@Bredpitt Monika: túl sok szó esik a pénzről. A rohadt pénzről,

igazad van azt hagyjuk meg a politusoknak meg a holdudvarjuknak ... rohadjon naluk ..

nekunk csak az maradt, hogy beszelunk rola ... mar azt se ... ?

rumitom 2016.05.20. 21:03:16

az ausztral hirmondo nagyon vicces. nem tudnak se angolul, de meg a sajat nyelvukon sem irni olvasni, viszont az ausztralok munkajat fogjak elvenni. nem tartja sokra a honfitarsait a miniszter az tuti

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.20. 21:04:13

@Bredpitt Monika:
Mónika.
Nincs táborom.
A poszt amit erről írtam az telitalálat. Pontosan azért mert akik támadják még a duma szintjén soha nem jutottak túl. Telesen jó példa vagy rá te aki mióta otthon van csak a száját jártatja.
Odáig mindenki el tud jutni hogy TENNI KELL VALAMIT.
Na ennél tovább még te sem jutottál.
ELŐSZÖR bizonyíts. TEGYÉL valamit utána mondhatod hogy Digger te egy hülye vagy mert igenis lehet változást elérni.
Számtalan ember kritizálta már azt a posztot, de ennél tovább még senki sem jutott.
Netán tudnál valami forgatókönyvet felvázolni hogy mit kéne csinálni?
Ja nem.
Na erről van szó.

Hari Seldon 2 2016.05.20. 21:25:12

@diggerdriver:
Most már kíváncsi vagyok melyik poszton vesztetek így össze.

SzZoole 2016.05.20. 21:36:40

@rumitom: a heten Londonban Camdem kornyeken lattam egy Mercit,ez volt a rendszama; RUM II OM,Te jutottal eszembe:)

2016.05.20. 21:42:56

@Hari Seldon 2: Mit tehet a kisember? címmel futott.

adg 2016.05.20. 22:55:10

@rumitom: szandekos felreforditas es osszemosas, nezd meg az eredetit. A menekultekrol beszel a koma, nem az osszes bevandorlorol. Es sokan valoban nem tudnak kozuluk irni-olvasni, nem hogy angolul. De a miniszter nem errol beszelt. Hogy hogy jon ide az, hogy az ausztralok 25%-a tengerentulon szuletett, az csak a szokasos ujsagiroi rosszindult, mert au nem hajlando mindenfele ellenorzes nelkul millioszamra befogadni a menekulteket, vagyis rasszista xenofob stb.
Azert az ausztral bevandorlas nem pont arrol szol, hogy irastudatlan emberek millioi kapnak vizumot. :)

Muscari 2016.05.20. 23:17:29

@Hari Seldon 2: Jól csinálod, csak így tovább

Bredpitt Monika 2016.05.21. 08:20:47

@diggerdriver: mar vazoltam es ki is lett targyalva, de ugy tunik nem figyeltel, pont az a lenyeg, hogy a kis embernek mennyi hatalma van es mennyire nem el vele,
azt meg hogy en mit csinalok itthon nem tudom hogy tudod minositeni hiszen alig tudsz rolam valamit, Egyszer Talalkoztunk az eletben es akkor sem sokat beszelgettunk, szoval nem ertelek
oszinten honnan tudod hogy mit csinalok vagy mit nem

Bredpitt Monika 2016.05.21. 08:23:16

@Hari Seldon 2: nem vesztunk ossze, irtam is hogy nem a szemelye ellen szolok

2016.05.21. 08:33:22

@Bredpitt Monika: Jó. Az idealizmus egy remek dolog, csak tudni kell, hogy hol van az a határ, amikor átesik az egész, önámításba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 10:05:26

@Bredpitt Monika:
Még mindig csak a lózungok, semmi konkrétum. Az hogy mit teszel vagy mit nem teszel az a te dolgod, de folyamatosan propagálod hogy tenni kell valamit mikor te pont ezt nem tudod alátámasztani. Mindössze feltételeztem hogy ennyi duma mögött valami valós tevékenység is van de látom hogy rosszul feltételeztem.
Ugyanakkor ellenségképet állítasz fel miszerint aki el merészelte mondani a VALÓS diagnózist az kishitű és tábora van. Talán nem engem kéne támadni hanem TENNI valamit hogy megcáfolhasd a posztomat. Mert eddig még a posztomban leírtak a VALÓSÁG.

Bal 2016.05.21. 12:09:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @diggerdriver: pedig akkor is elmondtuk, mit lehet tenni. Mutass példát. Alapíts céget. Végy részt a politikában, aktivistaként, tüntetéseken, akárhogy. Próbáld ledolgozni a kádári "ne ugrálj mert minek" mentalitást, helyette javasolt jelszó a "sok kicsi sokra megy".

2016.05.21. 13:11:44

@Bal: És mikor fogsz hozzá? Azt én is megtudom mondani, hogy mit csináljon a másik. Pontosabban, mit kellene. Kár, hogy a dumától önmagában semmi sem változik.

Alapíts céget-> abszolút, rohanok már is. Hiszen annyira vállalkozóbarát volt eddig is az állam. Meg a múltkor is megbeszéltük, hogy miért akarnék egy maffiaállamot támogatni még több pénzzel. Így is túl sok adót szednek be a "semmire".

A politikában való részvétel jó lenne, ha lenne bármiféle eredménye v. látszatja. Ezzel szemben az a helyzet, hogy tehetetlen vagy a hatalommal szemben. Tudsz esetleg olyan példát mondani mondjuk az elmúlt 15 évben, amikor valami tüntetés, sztrájk v. megmozdulás bármi eredményt hozott? 4 évente szavazhatok, és választhatok a szarabbnál szarabb pártok közül. Ennyi jogom van beleszólni az ország életébe.

Amilyen példákat hoztok, azok nagyon jól mutatnak leírva, csak a megvalósításuk ütközik problémákba. Ha te tényleg elhiszed, hogy te majd a példamutató életviteleddel gyökeres változásokat fogsz elérni, akkor ugyanolyan önámításba esel, mint akik elhiszik, hogy ők majd megváltják a világot, mert ők visszajönnek, és aztán majd ők megmutatják a többieknek, hogy hogyan kellene csinálni a dolgokat. Kár, hogy a többiek pont leszarják, hogy te hogyan akarnád csinálni a dolgokat. Ha mást mersz gondolni, akkor már is meg is kapod a megfelelő címkét. Önző, közönyös, és kishitű embereket nem fogsz megváltoztatni.

Bal 2016.05.21. 13:15:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nézd ha csak önigazolást keresel ahhoz, hogy te miért nem csinálsz semmit, kár megkérdezni, mit kéne csinálni. Én már hozzáfogtam a magam teendőihöz.

DieNanny CH 2016.05.21. 13:40:39

@Bal:

Ezek jó ötletek, de: TE meg tudod tenni? Mert én nem.
Nem értek cégalapításhoz, meg politikához, tüntetések a fővárosban vannak, ahova volánbuszon kell felmenni, a buszjegy pedig egy kisebb vagyon nekem, vidékinek.

Jó, én nem papolok, hogy "valamit kéne tenni", ugyanis elvárom, hogy a politikusok, akiknek ez a munkájuk, vállalták az ország irányítását, ezt tegyék meg.

DieNanny CH 2016.05.21. 13:42:29

@Bal:

Írnál légyszi a magad teendőiről? Hogy mi, kisemberek, követhessük a példádat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 14:36:12

@Bal:
Ha elolvasod ezt akkor minden általad felvetett javaslatra választ találsz:
diggerdriver.blog.hu/2015/11/07/mit_tehet_a_kisember

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 14:38:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
MINDIG MINDIg ugyanez köszön vissza. "ÉN már csinálom".
Hogy mit az még SOHA nem derült ki de duma az doszt.

Bal 2016.05.21. 14:43:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nyilván különböző erőnk van arra, hogy változást érjünk el. Én tudok céget alapítani, Budapesten fogunk lakni, ismerek embereket. Nyilván több lehetőségem van, mint egy vidéki faluban lakó földművesnek.

De az nem igaz, hogy van, aki tehetetlen. Nem igaz, hogy minden Budapesten történik, sőt: a jelenlegi kormány pont azért van hatalmon, mert beszéli a vidéki választók nyelvét. A fővárosét sosem beszélte.

Ha hiányolsz egy vidéki tüntetést, ma percek alatt lehet egyet szervezni közösségi médián keresztül. Támogathatod a társadalmi kezdeményezéseket amelyek a változás küzdenek, ott van pl. az atlatszo.hu. Támogathatod a kis pártokat, amelyek a nézeteid képviselik. Akármilyen kicsi összeggel is. Ehhez nem kell felutazni Budapestre.

És persze beszélgetni kell emberekkel. Egy kisebb közösségben, ahol mindenki ismeri egymást, épp hogy sokkal kézzelfoghatóbb változásokat lehet elérni. De már csak az is óriási dolog, ha az embereket ráveszed, hogy legyen véleményük, akármi is az.

És persze négyévente szavazhatsz olyan pártokra, amelyek jobbak, mint a mostaniak.

Bal 2016.05.21. 14:55:55

@diggerdriver: olvastam akkor is, leírtam akkor is neked, menj, csináld meg az ötleted a piaci résről. Csak vállvonogatás volt a válaszod, hogy nem akarod, merúgyisellopják.

Hát ha az a kiindulás, hogy nem fog működni, akkor nem tudom hogy képzeled, hogy majd valami zseniális érvvel meggyőznek arról, hogy de igen. Akkor is jeleztem, hogy azért léteznek olyan cégek százezerszám, akik köszönik, jól vannak, szóval nem lehetetlen.

2016.05.21. 15:15:40

@Bal: Semmi köze nincsen ennek az önigazoláshoz, engem abszolút nem érdekel, hogy kit mit akar v. nem akar csinálni Mo.-n. Én nem akarom megmondani másnak, hogy mit csináljon, azonban üres közhelyeket bármikor ki tudok találni én is, az nem nagy kunszt. Azért szoktam megkérdezni, hogy pontosan miben is akarna megnyilvánulni ez a nagy változtassunk mozgalom. A politikai retek magától nem fog megváltozni, nekik tökéletesen minden jó, úgy ahogy van, sőt, érdekeltek nagyon is, hogy minden úgy menjen, mint eddig. Az emberek érdekeltek lehetnének, ha nem akadnának már el ott, hogy melyik pártot lehet szeretni, vagy melyik rasszt v. társadalmi réteget kell éppenséggel utálni. De majd te bizonyára ezen is fogsz változtatni. Persze. :)

Nem szeretnék cinikusnak tűnni, de amikor ilyen szintű gyermeki naiv szemlélettel találkozom, akkor mindig meglepődöm. Félre értés ne essék, én tőled sem várom el, hogy mindenre megoldást kínálj, hiszen hangyafasznyi beleszólásod van bármibe is itthon, amíg kisember maradsz. És ez így is fog maradni még nagyon sokáig.

Bal 2016.05.21. 15:28:59

@diggerdriver: azt is leírtam akkor. Először is tutira hazaköltözünk fix határidővel, nem akarunk itt maradni, ez önmagában az országot segítő vállalás. Rohadt sok pénzt lapátoltunk már haza, és még többet fogunk. Cégalapítással próbálkozom majd nyugati piacra, támogatok otthoni civil szervezetet, felvettem kapcsolatot pártokkal, szeretnék majd részt venni a munkájukban.

Nem áltatom magam azzal, hogy amit teszek, azt kizárólag fennkölt célból, egyéni érdekeim rovására teszem. Első a családom anyagi és egyéb biztonsága. De mivel ez lassan meg van teremtve, nő a felelősség.

Margeza 2016.05.21. 21:59:54

@TTamara: Sajnálom, ha az jött le, hogy "nyüglôdünk". Élvezzük az alkotást, és élvezük annak az eredményét. Ami nem tetszik, az a politika.
Nagyon gyakran hazajárunk Belgiumba. Ahogy a poszt elején írtam: kint is vagyok, bent is vagyok...
Szép napot!

Bredpitt Monika 2016.05.21. 22:01:30

@diggerdriver: elbeszelunk egymas mellett, jo ejszakat

Tudom hogy szereted a filmeket, ajanlom figyelmedbe
az Untouchables c filmet.
a magyar cime nem igazan jo, ez igazabol neked es a nagy kekseg nevu hozzaszolonak ajanlatos,
meg egyszer mondom nem a szemelyed ellen van kifogasom, de ugy latom felreertesz

Bredpitt Monika 2016.05.21. 22:08:32

@montroyal ( CAN qc): jo hogy itt vagy ujra, nezegettem a kepeid, irigykedtem is rendesen

Bredpitt Monika 2016.05.21. 22:14:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: most ertem haza nemreg, onmagadnak mondasz ellent a kis kerdeseddel
holnap a gepen irok inkabb egy hosszabb uzenetet, te is belattad hogy mirol van szo az allaskeresos poszt utan, hogy az ember igenis tehet valamit......folyt kov
jo ejszakat

2016.05.21. 22:20:33

@Bredpitt Monika: Én csak azt látom, hogy szavak szintjén mindenki nagyon nagyokat tud mondani. Ez nem számonkérés, senkinek sem kell megfelelned, csak megjegyzem.

puhacica 2016.05.21. 23:01:09

@Bredpitt Monika: szerintem az lehet a megoldas, hogy te akarsz harcolni, van, aki meg nem akar. en peldaul azt is elvezem itt, hogy nem kell harcolnom, se kicsit, se nagyon. nem kell harcolnom sorbanallas kozben, az utakon a besorolasnal/savvaltasnal, a munkaltatommal a fizetesemert... ilyenek. volt egyszer egy kolleganom, o meselte, hogy nem tudna olyan nyugisan elni a baratjaval, ahogy en elek az enyemmel, mert az o kapcsolatukat a vitak es a feszultseg elteti es viszi elore. nekem ez elegge WTF kategoria, ugy, ahogy a hazaert harcolas is. harcoljon, akinek gusztusa van ra.

DieNanny CH 2016.05.22. 08:35:52

@Bredpitt Monika:

Szerintem a következő a gond - vagyis én következőképpen látom:

Én lediplomáztam óvodapedagógiából, ahol a következőre "esküdtem":

"Biztosítom az óvodások sokoldalú, harmonikus fejlődését, elősegítem a gyermeki személyiség kibontakoztatását, az életkori és egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével (ideértve a különleges gondozást igénylő gyermekek ellátását is).

EZ az én feladatom. Nem pedig az, hogy lobbizok és pályázatokat írok az óvodámért, hogy a hulló vakolatot ki kellene javítani, hogy kapjunk színes ceruzákat, stb.
Ez a körzeti képviselő dolga, akinek figyelmét egy ideális világban az óvodavezető hívja fel erre.

Munkámmal segítem a gyerekek szüleit, akik lehetnek szívsebészek, de vízvezetékszerelők, vagy akár mozdonyvezetők is.

A politikusok azok, akiknek a feladata a MI munkavégzésünk egyenletességét biztosítani, tehát nem értem, egyáltalán miért jön az szóba, hogy MI dolgozzunk a politikusok helyett. Akkor ők miért vannak?

Maradjon mindenki a kaptafájánál, sőt, végezze a munkáját eredményesen!
(Persze ezzel nem beszűkültségre célzok, mert a vízvezetékszerelő, ha kedve van, alapíthat horgászszakkört, az óvónéni meg termesszen biokrumplit, ha akar.)

Én így látom.
Érzem, hogy ez túl ideális, de manapság már tényleg ott tartunk, hogy mindenkinek kell értenie mindenhez, így teljesen felőrlődik. És persze megint oda lyukadunk ki, hogy nem tudok olyan pártról, ahol megbízhatóak a tagok ÉS van hatalmuk egy jobb országot létrehozni.

Bal 2016.05.22. 20:14:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Elgondolkodtál már azon, hogy ha az alapján cselekszünk, hogy úgysem fog sikerülni, akkor garantáltan nem is fog? Ha viszont megpróbáljuk - legyen bármilyen kicsi - mégis van esélyünk a sikerre?

Azaz ha mindenki úgy gondolkodna, mint te, akkor hogy is változhatna meg az ország? Egyszerűen nincs más esély, mint megpróbálni. Nyilván első a saját egzisztenciád, de van egy szint, ahol az úszómedencéd helyett már elgondolkodhatsz azon, hogy ezt a pénzt / időt inkább a köz javára kéne fordítani.

Én speciel azt láttam, értettem meg itt Nyugat-Európában, hogy a társadalmak, amiknek a vendégszeretetét élvezzük, épp attól lettek kívánatosak és jól működők, mert mindig volt néhány lelkes optimista, akik a hangyányi esélyek ellenére is belevágtak a változtatásba. Az otthoni mocsár meg azért mocsár, mert olyan emberek ülnek benne, akik szerint úgysem fog sikerülni, nincs értelme, úgyis lenyomnak, minek ugrálni, nem lehet elérni semmit.

Lehet, hogy addig tényleg nem is érdemes hazamenni, amíg ezt a leckét meg nem tanultuk ...

2016.05.22. 22:53:18

@Bal: Minimális változásokat talán el lehet érni, azonban nagyvonalúan megfeledkezel arról te is, meg a többi "önámító" idealista is, hogy a magyar nép nem kimondottan az az összetartó fajta. Ezt lássuk be, ezen nincsen mit magyarázkodni. És itt nagyjából meg is dől az az elmélet, hogy majd itt hatalmas változások lesznek. Nem partner ebben a politika, ahogy az őket támogatók sem, a közönyös maradékról nem is beszélve. Az ilyen szintű individualizmus -ami nálunk van, és csak addig terjed, hogy nekem legyen jó, a többieknek a kurva anyját-, sem segít a helyzeten túl sokat. Optimistának lenni nagyon fontos dolog, csak az a nem mindegy, hogy milyen volumenű dologról van szó. Pontosan milyen behatásod van jelenleg az egyre szarabb magyar oktatásra? Vagy az egészségügyre? Esetleg lesz komolyabb behatásod mondjuk 15 év múlva? Én erről beszélek, amikor azt mondom, hogy jelentős változást egyedül nem tudsz elérni, de ha hirtelen hazateleportálna mind a fél millió kinti magyar, akkor sem történne semmi.

Majd amikor azt hallom a munkahelyemen, hogy jól tették a tanárok, hogy tüntetnek, a jövőnkről van szó, és nem azt, hogy ne ugassanak, 3 hónap szabadsággal inkább fogják be, és dolgozzanak ők is szájat alapállásban, akkor tudom, hogy sikerült felnőnie az emberek. De mivel ez nagyon sokáig nem fog bekövetkezni, ezért ez az ország pontosan marad ugyanolyan jövőkép nélküli, mint amilyen most is.

Amikor még én is ilyen idealista voltam, én balga abban a hitben éltem, hogy lehet hatni az emberekre, elég csak beszélni a fejükkel. Sajnos a zsigeri rosszindulat, gyűlölet, irigység ellen nincs mit tenni, ezt nem lehet senkiből sem kiirtani. Amíg a nagy "forradalmi" emberek ezt nem hajlandóak belátni, addig maradok továbbra is szkeptikus. Persze ezt is meg lehet magyarázni azzal, hogy nem akarok változást. Valójában nem akarok harcolni másokkal, nem akarok harcolni mások helyett is. Kurvára értelmetlen.

Bal 2016.05.23. 00:35:35

@puhacica: szerintem illúzió, hogy van, ahol megengedheti magának az ember, hogy ne foglalkozzon a közösségével. Én azt vettem észre, hogy "kint" az emberek sokkal aktívabbak: minden idős néni szervez valamit, részt vesz valamiben. Hétvégi balettórát vagy kártyaklubot. Bridge partit vagy barátokkal külföldi utazást. Nem látni magányos, gyűlölködő öregasszonyokat egyedül a panelban.

Erősebb a társadalom szövete. Talán épp ez teszi ezeket a társadalmakat jobbá és erősebbé. Tényeg vannak olyan országok, amelyek olyan jól működnek, hogy választhatod azt is, hogy nem érdekel, hagyjanak békén. De akkor valahol potyázol. Nem véletlen része például sok országban a közösségi ítélet az állampolgárság elnyeréséhez.

Bal 2016.05.23. 00:52:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez így nettó rasszizmus. Nincs olyan, hogy a magyarok ilyenek meg olyanok. Vannak ilyenek meg olyanok is, és meg is tudnak változni. Például már megállnak a zebránál, húsz éve ilyen nem volt.

Ezeket a forradalom meg harc fordulatokat én hanyagolnám, a marxista történelemoktatás süt ki belőle. Nem erőszakkal kell elérni dolgokat, nem hiszek a tömegek erejében. Az a végső eset szokott lenni, és sokszor akkor is rosszul sül el.

2016.05.23. 07:26:07

@Bal: "ez így nettó rasszizmus. Nincs olyan, hogy a magyarok ilyenek meg olyanok. Vannak ilyenek meg olyanok is, és meg is tudnak változni. Például már megállnak a zebránál, húsz éve ilyen nem volt."

Aha. Akkor lehet, hogy még 20 év, és tudják majd használni azt a nagy rózsaszín valamit, amit agynak hívunk? :D Illetve, hogy ne legyek rasszista, hol bujkál az a sok értelmes ember, akire szükség lenne? Akik itt vannak valahol, csak alig lehet hallani a hangjukat?

"Ezeket a forradalom meg harc fordulatokat én hanyagolnám, a marxista történelemoktatás süt ki belőle. Nem erőszakkal kell elérni dolgokat, nem hiszek a tömegek erejében. Az a végső eset szokott lenni, és sokszor akkor is rosszul sül el."

Pedig tömegeknek kellene kívánnia a "változást", az állam nem fog megijedni tőled sem. Harcolni nem csak fegyverrel lehet.

Tételezzük fel, hogy jövőbeni céged nagy és sikeres lesz, mi a garancia arra, hogy valamelyik csinovnyiknak nem-e tetszik meg az adott iparág, és esetlegesen beolvasztják és/vagy visszautasíthatatlan ajánlatot kapsz? Tudom tudom, ilyen még sosem fordult elő, meg veled biztos nem merik megtenni. :)

Az, hogy én v. te mit hiszel, az kb. lényegtelen. A valóságot vagy észreveszed, v. nem.

Bal 2016.05.23. 10:49:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: tudod mit? Kívánom, hogy az legyen a legnagyobb gondom a cégemmel, hogy túl nagy és sikeres, és az állam be akarja olvasztani ;)

Bredpitt Monika 2016.05.23. 12:48:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
a menekült ügyes posztnál is azt mondtad , hogy könnyű elmélkedni a kényelmes székből, aztán mégis itt elmélkedsz te is szinte minden nap, te csak készülj a kimenetelre, jól teszed, ha ez esik jól , ezt kell csinálni, csak amikor kifakadsz néha azért válogasd meg a szavaid, mert nagyon sértő tud lenni azokra nézve, akik itthon akarnak élni, üdvözlettel

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, elviekben igazad van, de amikor nem látod, hogy a politikusok csinálják azt, amit elvársz tőlük, akkor lehet lépni

Én azért adtam egy voksot a Fideszre, hogy utána majd hátradőlve azt mondhassam: ja, hát ezt csinálják, most már nincs mit tenni. Ha azt látod, hogy a fejedre szarnak, nem kell elviselni, lehet ellene tenni valamit. Amikor szavazol egy pártra vagy egy valakire, akiben megbízol és azt látod, hogy nem azt csinálják amit kéne akkor számon is lehet kérni, azt hogy milyen módon egy másik dolog.

Ma Magyarország eljutott szerintem oda, hogy muszáj valahogy fellépni az embereknek. Én méregnek tartom azt a fajta eszmefuttatást miszerint az emberek túl kicsik a változtatáshoz, mert már így is elég hosszú ideje birka módon sok mindent eltűrnek a magyar emberek. Ideje ezen változtatni.

@puhacica: nem akarok én sem harcolni, sajnos így vagyok kódolva, ez úgy jön belőled, bárcsak sokkal több ember lenne így kódolva itthon, a sok lúd disznót győz elve alapján bizony sok minden más lehetne, téged meg irigyellek, hogy ilyen nyugodtan túl tudtál lépni, ezt minden gúny nélkül mondom

Bredpitt Monika 2016.05.23. 12:50:06

@Bredpitt Monika: javítva: én nem azért adtam voksot......

2016.05.23. 17:50:59

@Bal: Ebben az esetben, nem mondom azt, hogy úgy legyen, hülyén venné ki magát. :)

2016.05.23. 17:57:29

@Bredpitt Monika: Ez egy fórum, elmélkedés megy a világ nagy dolgairól, vagy éppen a szűk környezetedről, és ez így is van jól. Pontosan milyenfajta kötelezettségei legyenek még egy állampolgárnak? Nem elég adót fizetni, dolgozni, betartani a törvényeket? Mit kellene még?

Azt írom le, amit tapasztalok. Senki kedvéért nem fogok hazudni, hogy mások jobban érezzék magukat. Leírtam már milliószor, hogy én miben látom a megoldást, az enyém is csak egy, a rengeteg közül. A mosogató hazaáruló kifejezés nem sértő amúgy? :)

Lehet, hogy rosszul látom, de valószínűleg rengeteg ember dobbantana innen, ha lenne rá lehetősége. Ezt nem azt jelenti, hogy Mo. maga a pokol, csak szimplán óvatosan fogalmaznék azzal kapcsolatban, hogy kik akarnak itt élni, és mennyien élnek itt kényszerből, mert nincsen esélyük kitörni innen, a pénztelenség miatt.

tanato 2016.05.23. 19:32:58

@Bredpitt Monika: Mondjuk tényleg lehet azért csinálni az un."kis"embereknek is valamit néha..eszembe jutott hgy kb. 4 éve írtam ide egy akcióról/akkor még nem voltatok itt sem Digger sem te/@diggerdriver:
Jó pár éve a felfestett mozgássérült parkolókat minden további nélkül bárki elfoglalhatta,és el is foglalták mert ugye közel van a bejáratokhoz.Nem büntették őket.Jó pár éve néhány lelkes aktivista,tenni akart valamit ,nem lapítani,nem sunyítani jó magyar módra,és elkezdte fényképezgetni a rokkanthelyekre beálló polgármestereket,,jegyzőket,minisztériumi államtitkárokat,megyei és városi rendőrkapitányokat stb,illetve az autóikat.És ezen képeket kiposztolták akkor még az IWW-re és újságokba a gazdájuk megnevezésével.
És láss csodát tud a kisember is alkotni a közért alapon ezek után a fakabátok kezdték komolyan venni a létező szabályokat és önmagukat és nagyon szigorúan büntetni kezdték a jogosulatlanul rokkanthelyen parkolókat.Azóta üresen hagyja a jónép ezen parkolókat csak a rokkantkártyások állnak oda.
Szóval Móni valahol igazad van,persze nagy dolgokat lelkes aktivisták nem tudnak elérni ,illetve sem tudnak elérni.

puhacica 2016.05.23. 20:14:19

@Bal: de azert azt belatod ugye, hogy nagyon nagy a kulonbseg a ket dolog kozott, marmint onkent aktivnak lenni a kozossegedben (utazas szervezese baratokkal) vagy "kikellmennituntetnihogynedoljonraagyerekedreaziskola".

tegnap egy aprocska faluban jartunk Londontol nem messze es pont errol beszelgettunk, hogy milyen aktivak az emberek: setaltak, piknikeztek, kriketteztek, a templomban is volt valami osszejovetel... osszehasonlitaskepp az en otthoni kisvarosomban embert nem latni vasarnap az utcan, ha vege a misenek. foznek, bogarasszak a kertet, vagy csak ulnek otthon egyedul. annyira masok a lehetosegek, a korulmenyek es olyan sokat lehetne irni errol, hogy inkabb bele se kezdek.

@Bredpitt Monika: egy ido utan rajon az ember, hogy szellel szemben nem lehet pis@lni... es en amugy se vagyok valami nagy kozossegi arc, sose voltam se jatekos, se harcos tipus. es mar nem is leszek, ha jol sejtem.

Bredpitt Monika 2016.05.25. 13:00:47

@puhacica: van aki szeret széllel szembe pisilni, pl Don Quixote

@tanato: volt itt egy poszt, aminek az írója megkeresett a háttérben a múltkori álláskeresős posztom után, itt a posztja

hataratkelo.blog.hu/2015/11/12/szemben_a_forgalommal_566

később beszéltünk is, valami elindulhatott volna, de aztán eltűnt ő is és még valaki, aki itt van köztetek egyébként....hahó mi újság fiúk?

A lényeg, hogy írt egy emailt amiből egy részt kiemelek:

"Én egy sikeres kezdeményezést ismerek a közelmúltból ez pedig a B125.

Ha nem ismered esetleg, akkor itt van minden infó:

totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/20/dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/

Alulról felfelé olvasd úgy fog összeállni a kép."

Szóval van remény. Ezen kívül óriási dolgokat csinálnak néha átlag emberek. A kedvencem, amiről már esett itt szó az a fekete amerikai nő, aki nem volt hajlandó átadni egy buszon a helyét egy fehér nőnek valamikor 1950 körül és lám fél évszázaddal később fekete elnökük van. A nő neve Rosa Parks.

Nem szabad feladni semmit, amiben az ember őszintén hisz. ERről szól a történet. A hitetleneket pedig messze el kell kerülni.
Üdv.

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
nem voltam rest és kikerestem azt a hozzászólásod, amit az álláskeresős poszt után írtál éppen Diggernek, íme:

2015.11.26. 19:41:44

"Nem értek egyet ezzel a kisember nem tehet semmit kijelentéssel. A saját sorsodért igen is tehetsz. Szerintem a mai világban 3 lehetősége van a kisembernek:

1.) Tovább folytatja az életét, úgy mint eddig, élete végéig sír, panaszkodik, rinyál, de egy fűszálat sem tesz keresztbe azért, hogy neki jobb legyen az élete. Magyarán lusta, és várja a sült galambot. Valószínűleg ezek az emberek teszik ki a társadalmunk 90%-át.

2.) Beismeri a saját hibáit, és tesz a helyzete ellen. Tanul, küzd, idővel meg lesz az eredménye. "Jó" szakmával és/vagy szakmunkával + esetleges nyelvtudással itthon sem lehetetlen jó pénzt keresni. A jó szakma nyilván relatív. Az a jó szakma a munakerőpiac szerint, amit meg kell fizetni.

3.) Belátja, hogy a saját szakmájában sosem fog előrébb lépni Mo.-n, ezért a külföldi életet választja, a nyilvánvaló nehézségek ellenére, és idővel -ha minden jól megy- ott tudja folytatni, ahol Mo.-n abbahagyta. Vagy alapból ott folytatja, ahol abbahagyta. Tanul valami mást, amivel többet tud keresni, és megbecsültebb lesz az életben.

Mindenki eldöntheti, hogy hova akar tartozni, mit akar tenni a saját életéért.

Viszont, ezektől függetlenül szinte semmiféle befolyásod nincsen arra, hogy ne legyen ekkora mértékű az adóprés, ne épüljön minden négyszeres áron, ne rohadjon szét az oktatás meg az eü., és így tovább. Ezt aláírom, ezen változtatni csak erővel lehet. "

Az utolsó pár mondathoz pedig csak annyit, hogy ezt aláírod.....de azért mégis le van írva,h ogy lehet, igaz erővel, de LEHET.
Azt meg hogy ki marad itthon ne ragozzuk, mert erős túlzásokba eshet az ember. Igen, volt már itt egy olyan gusztustalan poszt, amiben az volt leírva, hogy itt csak a resztli marad. Na, álljon meg a menet. Szép napot.

2016.05.25. 13:53:08

@puhacica: Pontosan ez az... Miert kene mindenkinek harcolni. En is ugy vagyok vele, hogy alapvetoen nem akarok harcolni, nem akarok tuntetni (bar neha elmegyek, de nincsenek olyan illuzioim hogy ettol barmi is megvaltozna barhol), nem akarom felaldozni magam, csak elni szeretnek bele a vilagba. Szerintem a legtobb ember igy van vele. Viszont vannak akik direkt elvezik hogy folyton lazadni meg harcolni lehet a 'rendszer' ellen vagy mellett, pl. Mo.on. Na en nem ilyen vagyok. Live and let live, szamomra ez a lenyeg. A vilagmegvalto torekvesek sokszor tobbet artanak mint hasznalnak.

Bredpitt Monika 2016.05.25. 14:09:29

@Mirjam2: "A vilagmegvalto torekvesek sokszor tobbet artanak mint hasznalnak. "

Ezt igazán kifejthetnéd. Egyrészt azt mit értesz világmegváltó alatt, azt meg főleg, hogy mi és hogyan ártott a világnak. Példák?

tanato 2016.05.25. 17:40:27

@Bredpitt Monika: Köszi az infót. Rosa Parks történetét egyébként én is ismertem,csak nem tudtam a hölgy nevét nevét.

tanato 2016.05.25. 17:44:09

@Mirjam2: @Bredpitt Monika: Gondolom pl. a kommunista mozgalomra vagy az anarchistákra utal Mirjam,akik a kezdetekben tényleg nem diktatúrát akartak anno 150 éve hanem társadalmi egyenlőséget,csak rosszul sült el.Nem számoltak az emberi természettel,hatalomvággyal.

2016.05.25. 23:59:14

@Bredpitt Monika: Az erő az erőszakot jelent. Nem hiszem, hogy egy polgárháború túl sokat segítene a helyzeten. Békés úton csak úgy van esély a változásra, ha az emberek többsége a szavakon kívül is hajlandó valamit tenni azért, hogy történjen valami. Ha lesz igényük az önálló gondolkozásra, és nem érik be a populista maszlaggal, akkor bizonyára lesz majd olyan párt is, aki az ő igényeiket fogja nézni. Bizonyára sok normális, meg jó ember él itthon is, de maga a társadalom menthetetlennek tűnik. Túlságosan a politikai ideológia határozza meg a mentalitást. Mindenféleképpen kívülálló leszel, legyél bármelyik párt támogatója, vagy éppen semleges. Nem lehetséges mindenhova tartozni, állást kell foglalnod.

Az a helyzet, hogy amíg 10 emberből 1 az, aki bármit is változtatna, addig szerintem túlságosan sok mindenre nem kell számítani. Én nem hiszek a hatalmas változásban. Ha neked van energiád és időd ilyesmire, akkor csináld, mert téged ez is boldoggá tud tenni. Most még. Lehet, hogy pár év múlva te is ráébredsz, hogy ábrándokat kergetsz. Aztán, lehet, hogy neked lesz igazad. Úgy legyen. :)

adg 2016.05.26. 00:56:07

@tanato: dehogynem diktaturat. Kokemenyen. Csak sajnos olyan melyen sikerult elultetni az agyakban ezt az "emberi termeszet miatt felrecsuszott, de amugy jo szandeku eszme" baromsagot, hogy sajnos soha sem fog kikopni.
Erdemes korabeli cikeket, levelezest olvasni, a sok joszandeku ember mar a legelejen ugy akart egyenloseget, hogy komplett osztalyokat kell kiirtani. Es nem csak osztalyokat, hanem "primitiv fajokat", mint a deli szlavok pl, akik nem eleg fejlettek az eszme befogadasahoz.
Pont olyan joszandekuak voltak, mint edes testvereik, a nacik. Nem siklott ott felre semmi. Ha ugy lenne, akkor nem ugyanaz a sema alapjan mukodtek volna az egesz vilagon kinatol kubaig. Mindenki felreertette volna? Ugyan...

tanato 2016.05.26. 08:11:27

@adg: Az elején tényleg sokam hittek benne hogy"világmegváltó" dolgot csinálnak és megszűnnek a társadalmi különbségek.Sőt én korom révén sok olyan embert is ismertem akik a 2. vh. végén nagyon hittek benne őszintén/azután persze nagyot csalódtak/,akik a Horthy rendszer mély szegénységében nőttek fel irtózatos társadalmi különbségeket megélve és a kommunistákban látták ennek végét.Aminek persze vége is lett,de nem lett ideális az sem ami jött a Rákosi diktatúrában.

adg 2016.05.26. 10:42:47

@tanato: Nem arrol beszelek, hogy hanyan hittek benne. Az a marketing eredmenye. Az egesz nem arra lett kitalalva, hogy majd mindenki jol egyenlo lesz, es szeretet es vidamsag lengi be a vilagot. Az, hogy mit hitt a joska bacsi meg a falusi parttitkar, az teljesen lenyegtelen, pontosan ugy atvagtak oket is.
Akik kitalaltak, soha az eletben nem akartak egyenloseget. Nem is errol szolt a dolog, ezt mar csak a nepnek adagoltak, massziv gyulolettel parositva, hiszen kellett nekik valami bazis, aki hatalomra segiti oket. Es ez mar ugye a legeslegelejen is ott volt. Le az imperialistakkal, a gazdagokkal, az ertelmiseggel, az egyhazzal, a hivokkel, a mindenkivel. Mindenki gyuloljon mindenkit. Igazan szep eszme. :)

tanato 2016.05.26. 11:20:25

@adg: Na az hogy le a gazdagokkal,az egyházzal a hívőkkel stb. az nem kommunista kezdemény volt ,az ott volt már a Nagy Francia Forradalomnál is.De minden parasztfelkelésnél,meg rabszolgafelkelésnél is.Minden ilyen felkelésnél irtották is a gazdagokat családostul.Ami plussz a kommunista kezdeti mozgalmaknál,az az osztálynélküli társadalom ideája.

2016.05.26. 11:21:14

@Bredpitt Monika: Szamtalan pelda van ra, olvass el egy tortenelemkonyvet.

2016.05.26. 11:23:56

@adg: A kommunizmusrol / szocializmusrol beszelsz? Abban nagyon is hittek a kitalaloi, pl. Marx es Engels. Szemelyesen semmilyen elonyuk nem szarmazott belole, csak hatranyuk.

tanato 2016.05.26. 12:46:38

@Mirjam2: Na pont ezt akartam mondani.Marx és Engels,meg sok más ismeretlen alapító kommunista,szocialista.anarchista,látták az akkori kapitalizmus szörnyű igazságtalanságait,szenvedéseit./Elég ha Dickens gyerekekről szóló regényeit olvassuk,kb. Marxékkal azonos időszakasz/és azon agyaltak hogyan lehetne a világot jobbá tenni.Ők még nem hataloméhes diktátorjelöltek voltak,mint később a bankrablónak induló Dugasvili.

adg 2016.05.26. 13:27:55

@Mirjam2: @tanato: "azon agyaltak hogyan lehetne a világot jobbá tenni."
Majd arra jutottak, hogy a tarsadalom egy tekintelyes reszet, valamit az eszmehez nem eleg fejlett komplett nepeket ki kell irtani, es ettol jobba valik a vilag. Errol cikkek jelentek meg, a levelezeseik fennmaradtak, stb. Utana lehet nezni konnyen.
Csak aztan hiba csuszott a rendszerbe, nem szamitottak az emberi tenyezokkel, es mindenfele alja fergek kerultek a csodalatos eszme neveben hatalomra, szerte a vilagon, akik komplett tarsadalmi osztalyokat, es ellensegesnek tekintett nepeket irtottak ki sok tizmillios nagysagrendben. Nahat. Milyen erdekes, hogy nem igazan volt kivetel, mindenhol eroszak es terror jart veluk, hol durvabban, hol kevesbe. Mit mondjak, alaposan felreertettek oket a kis moho diktatorok.
Amugy tenyleg jo, egeszen nagyszeru dolog lett volna.

tanato 2016.05.26. 13:51:43

@adg: Akkor még kiirtásról nem volt szó csak a termelőerők és eszközök közösségi tulajdonba vételéről.

tanato 2016.05.26. 13:55:30

@adg: A dickensi kapitalizmus tényleg borzasztó volt a benne élő nyomorgó millióknak.Sokak gondolkoztak hogyan lehetne jobbá tenni.Végül a polgári demokrácia irányában menvén javult e rendszer nem a kommunizmusba vivő úton.

adg 2016.05.26. 14:33:54

@tanato: O, dehogyis nem volt rola szo, ha van egy kis idod, olvass utana, nagyon erdekes tema. Eleg sok minden kimaradt a suliban ebbol. Keresd engels cikkeit, azok a legjobbak.

adg 2016.05.26. 15:16:28

@tanato: erdemes, tenyleg sok erdekeset lehet talalni a temarol. Az a baj, hogy nagyon sok baromsag is van, kitalacio stb, oda kell figyelni a forrasra, meg tobb helyrol utananezni, ilyesmi.

Bredpitt Monika 2016.05.26. 17:24:44

@Mirjam2: az amiről én beszélek nem történelem könyvekben születik ........., pont a múltkor, amikor a Nemzeti Dohánybolt kapcsán azt írtam, lám lám van aki pert nyert az EU bíróságon, te irtad, hogy szegény falusi emberek, meg egyszeri emberek, akiknek trafikja volt nem tudják milyen jogaik vannak, és hát szegények így meg úgy, nem szegények, hanem birkák, van ugyan egy vállalkozásuk, de a jogaikkal sincsenek tisztában, én erről beszélek

Bredpitt Monika 2016.05.26. 17:34:00

@adg: @tanato: @Mirjam2: én az egyszeri ember felelősségéről beszélek, arról, hogy az, ami ma Magyarországon pl a munkaerőpiacon is kialakult az bizony az emberek birkaságának köszönhető, megnézném, hogy Ausztráliában az emberek mennyi mindent nyelnének be egy munkáltatónak.........

dehát kedves Mirjam, az nem fog forradalmat csinálni, akinek még az is ciki, hogy WC papírral mászkáljon egy szupermarketben...és ezt most ne vedd bántásnak, te is elvagy a világodban meg én is, és ha nem fogok mostanság történelem könyvet forgatni, akkor is tudok változtatni a dolgokon, azért egy példát igazán írhattál volna

tanato 2016.05.26. 19:19:57

@adg: Feltétlen utánanézek,eddig ennek nem volt igazán sajtója,hogy ENgels Frigyes is már likvidálásokban, népirtásokban gondolkozott volna az ügy érdekében.Én úgy tudtam szerencsétlen,de jóindulatú utopista volt.

tanato 2016.05.26. 19:25:06

@Bredpitt Monika: Én erre írtam a rokkantparkolós példát,hogy lehet azért civilként is eredményeket elérni,de vannak más példák is.

Bredpitt Monika 2016.05.26. 21:03:53

@tanato: igen tudom, csak kicsit elkanyarodott a tema az elfusaralt eszmek iranyaba, de inkabb vitatkozzunk itt barmin, minthogy a Gyozike show t nezzuk

tanato 2016.05.26. 21:18:05

@Bredpitt Monika: Szóval kell azért kurázsi az ilyen civil akciókhoz is,nem lehet kiszámítani a hatalom reakcióját.Jól is elsülhet minta rokkantparkoló ügyben ,de lehet rossz vége is az aktivistákkal szemben,erőszakosabb vezetés esetén.

P.Elliot 2016.05.27. 05:08:16

@Zoole[uk]: Szia. Valahogy kitorlodott a leveled hiaba keresem nem talalom. Nem tudom megnezni, / lattam mar amikor kuldted de szeretnek kicsit elcsemegezni rajta/ a feleseged sutijeit. Ahogy visszaemlekszem nagyon szepek, nekem meg van mit fejlodnom, jo kis szakma, gondolom tobzodsz a sutikben....Megegyszer koszonom...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása