oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 02. 06:48,  Végleges döntés Magyarország elhagyása? 112 komment

2016. május 02. 06:48 Határátkelő

Végleges döntés Magyarország elhagyása?

Vajon mennyiben változott az elmúlt években a határátkelés? Még mindig végleges döntés a legtöbbeknél egy új élet kezdete külföldön, vagy lassan kezdünk „hozzászokni” ahhoz, hogy jövünk és megyünk, pár évet Magyarországon élünk, párat pedig valahol külföldön? Ezek a kérdések is felmerültek egy beszélgetésen, melyre a blogot is meghívták.

brooklyn_film.jpg(Jelenet a Brooklyn c. filmből) 

Mielőtt belevágnék ebbe a beszámolóba, hadd javasoljam mindenkinek, hogy ha tudja, feltétlenül nézze meg a Brooklyn című filmet, ami ugyan az ötvenes években játszódik, és egy Írországból New Yorkba (innen a cím) kivándorló lány történetét, beilleszkedési nehézségeit, illetve a régi és új élete, két világ közti vívódását mutatja be, de rengeteg áthallás (sok esetben a reménytelenség, a munkanélküliség, stb.) van a mai magyarországi helyzetre, és egyébként is egy jó mozi. (Mást ne mondjak, a forgatókönyvet Nick Hornby írta.)

A film utáni, a Marie Claire Filmnapok keretében zajló beszélgetés persze a határátkelésről szólt, ezen belül is részben arról, vajon miként látjuk ma az elvándorlás témáját, és aki elmegy, végleg teszi-e, vagy lassan az életünk része lesz az ideiglenes (?) külföldi élet.

Elmennének, de nem végleg

A Bridge Budapest ügyvezetője (ők tehetséges, fiatal magyarokat támogatnak a külföldi, főleg szilícium-völgyi és ázsiai tapasztalatszerzésben) szerint talán az a legnagyobb különbség az 50-es évek Írországa és a jelen között, hogy elveszett a véglegesség érzése a kivándorlás során.

Persze ettől még lehet, hogy sokan annak élik meg, de kétségtelen, hogy szűkebb lett a világ (mást ne mondjunk, nem kell napokig hajózni Európa és Amerika között), és nem feltétlenül kell lezárni magunk mögött mindent.

Pistyur Veronika egy érdekes felmérésüket is megemlítette, mely szerint idén először 10 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik végleges döntésnek tekintik a határátkelést – azaz sokan gondolják úgy, hogy elmennének, de csak egy időre és nem végleg, aminek egyebek mellett az elmúlt években felhalmozódott rengeteg külföldi tapasztalat is az oka.

Egyre többen gondolják, hogy egyfelől Nyugat-Európában sem garantált a siker, másfelől Magyarországról is lehet akár külföldön sikeres céget építeni, terméket fejleszteni (példának ott van a Prezi vagy a Ustream).

Pistyur Veronika szerint sokkal inkább az a helyzet, hogy egyszerűen beépülnek olyan korszakok az életünkbe, amikor külföldön élünk, mi több, olyanra is látott már példát, amikor valaki külföldön lett szerelmes egy helyibe, ám egy idő után közösen Magyarországra költöztek.

A külföldön élőket tanácsadással segítő Szűcs Nóra úgy vélte, sok terhet levesz az ember válláról, ha nem kell végérvényesnek megélnie egy ilyen döntést, hiszen sokkal könnyebb elmenni egy-két évre, nem felégetve magunk mögött a hidakat.

Az ő tapasztalata az, hogy a Skype (egyáltalán: a modern technológia) nem feltétlenül csak segítséget nyújt, akadályozhatja is a beilleszkedést, amennyiben állandóan ébren tarthatja a honvágyat, ami egyébként a Brooklyn című filmnek is az egyik központi eleme. Szűcs Nóra szerint jobb az első időszakban kicsit ritkábban kommunikálni az otthoniakkal, mert így jobban rá vagyunk kényszerülve a beilleszkedésre.

Családdal könnyebb?

Kérdésként felmerült, hogy vajon családdal könnyebb vagy nehezebb a beilleszkedés. Szűcs Nóra úgy látta, kettős dologról van szó, hiszen egyfelől a család egyfajta biztonsági hálóként is működik, mert van kihez szólni, van kivel megbeszélni a közös gondokat.

Másfelől viszont a családdal költözők számára kihívást jelenthet, hogy tudnak-e nyitni új környezetük irányába, amellett, hogy egymásra figyelnek, van-e erejük megvetni a lábukat, barátkozni önálló személyként is.

Mivel sok esetben ebben az életkorban a helyieknek már megvannak az évtizedek alatt kialakult kapcsolataik, baráti hálójuk, talán egyszerűbb dolgunk van, ha más, szintén külföldről érkezett családokkal próbálunk meg közelebbi kapcsolatba kerülni – vélte a tanácsadó.

Ami a határátkelő magyarok közti kapcsolatokat illeti, Szűcs Nóra (aki könyvet is írt a külföldön élő magyar nőkről, és a Határátkelőn is jelent meg posztja) úgy látta, nagyon ellentmondásos a helyzet. Bécsben élve neki csak jó tapasztalatai voltak, ugyanakkor sok beszélgetőtársa mondta azt, hogy csak magyarral ne kezdjen az ember.

Szerinte ennek az is lehet az oka, hogy a külföldön élő magyarokkal nem biztos, hogy Magyarországon is barátkoznánk, tehát ez bizonyos értelemben egy kényszerkapcsolat, ami egyszerűen a közös gyökereken, a magyarságunkon alapul.

Kalandvágyból Magyarországra

A beszélgetés során felmerült, hogy a külföldiek vajon miért jönnek Magyarországra. Ezt csak azért tartom érdemesnek megemlíteni, mert Pistyur Veronika válasza nagyon érdekes volt: azt mondta, hogy a Prezinél és az általa ismert hasonló magyarországi cégeknél 26 különböző ország polgárai vannak jelen, zömük kalandvágyból érkezett Magyarországra.

A dolgok természetéből adódóan a külföldiek főleg Budapestre költöznek, de mint mondta, az első élményig nehéz meggyőzni őket arról, hogy jó lenne nekik a magyar fővárosban.

Ennek főleg az az oka, hogy Magyarország híre mostanában nem túl jó külföldön, ám aztán amikor megismerik az országot, és főleg Budapestet, akkor általában már szívesen maradnak.

Egyszóval aki teheti, nézze meg a Brooklyn című filmet, nem fog csalódni, és talán egyes pillanataiban a saját sorsára is ismer majd…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr518678750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 11:31:35

@FeketeMacska73: Pláne akkor, ha kétéves voltál, amikor kimentél (a szüleiddel), így tíz év múlva tizenkét éves vagy. Még jó, hogy ilyenkor sok emlék köt az új helyhez. :)

Ez amúgy csak félig vicc. Az is szempont, hogy valaki mikor lépi át a határt. Minél később, annál nehezebb lesz megélni az elszakadást, illetve akár lehet ellenkezőleg is: annyi negatív élmény érte már, hogy a változást megváltásként fogja megélni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 11:38:55

Eszembe jutott még valami a témához (személyes tapasztalat).

Ha valakinek van olyan küldetéstudata, hogy jobbá tegye a világot, akkor arra érdemes felkészülni, hogy ez nem megy egyik napról a másikra.

Tegyük fel, hogy kint csupa jó dolgokat tapasztal valaki, majd arra gondolva, hogy ott is csak emberek élnek, és ha nekik sikerült, akkor másnak is sikerülhet, megpróbálja ezeket az ötleteket hazahozni. Megérkezik, előáll a témával, és üres tekinteteket kap válaszul.

Nem adja fel, azt mondja: nézzétek, máshol működik, csak tenni kell érte, de itthon továbbra is bambán néznek rá. Sőt felmerül az irigység: könnyű neked, mert te kijuthattál, és láthattad. Aztán folytatódik: ott azért olyan egyszerű, mert jobban élnek az emberek.

Megpróbálod ellensúlyozni ezt a buta véleményt, és azt mondod: nem, kint azért működik ez, mert az emberek jobban figyelnek egymásra, nem mindig a másikat okolják, nem egymásra mutogatnak. Megtanulták, hogy csak közösen lehet nagy célokat elérni.

Itthon pedig továbbra is összeráncolt szemöldökkel néznek rád, neked pedig olyan érzésed támad, hogy eltévedtél, rossz helyen jársz, mégsem ez a te helyed. Függetlenül attól, hogy szeretnél itthon otthon lenni.

Ha valaki egy kicsit is érzékeny, akkor ezt elég nehéz feldolgozni. Két választás marad: tovább küzd, vagy beáll a közönyös emberek közé a sorba, és velük együtt keresi a bűnbakot, akit mindenért okolni lehet.

macamuca [IHUN] 2016.05.02. 12:15:45

@A nagy kékség:
Pontosan.
De van harmadik lehetoseg is a vegen: visszater oda, ahonnan az otleteit meritette.
Erre is jocskan akad pelda, egyre tobb.
Hogy aztan mi lesz a vege (Mo. tekinteteben), 20-30 even belul kiderul. Vagy megerem/megtudom, vagy nem...

rumitom 2016.05.02. 12:39:18

@A nagy kékség: ilyen letezik. Az elvetett mag termekeny talajra talal-e. A magnak kell kicserelni a talajt ha o mindenkepp ott akar szarbaszokni, vagy inkabb odebb all a termekeny talaju adottsagu foldhoz.

P.Elliot 2016.05.02. 12:44:46

@A nagy kékség: Sajnos igazad van. En csak a rokonaimat probaltam meggyozni, illetve tanacsot adni es meg sem hallgattak azzal hogy otthon maskeppen megy. Az a dolog otthon sem ment maskeppen, mar aki kiprobalta es sikeres volt, akkor azt magyaraztak meg hogy annak miert sikerult es nekik miert nem sikerulne.
A hajam szala allt az egnek foleg az egyik nagyon tavoli rokonomnal aki 50 eves volt, autoszerelo es minden mas dologhoz nagyon ertett hogy az nem igaz hogy otthon hever amikor ennyi tudomannyal meg ugy is megel ha szorolapokat osztogat magarol hogy mikhez ert mert elobb-utobb kialakul egy kor aki visszahivja, nekem itt Usaban igy van ket szerelom hogy atvettem a szorolapjat es vagy 15 eve oket hivom mert nagyon jol dolgoznak. Es nem csak en hivom. Idekoltozott csaladostol valamelyik utcaba es azonnal szorolappal bejarta a kornyeket hogy miez ert, eredetileg mernok volt de mar a harmadik munkahelye szunt meg akkoriban 1 ev alatt/ valsag volt/, erre ugy dontott hogy mivel a mostohaapja mellett nagyon sok mindent tanult gyerekkoraban ilyen teren, ezt fogja egyelore csinalni. Azota sem valtott vissza mert azt mondja hogy nagyon jol megy, bejelentette, adozik utana es hogy 3-4x tobbet keres mint mernokkent. Nem egy elveszett ember. Nahat, autoszerelo es nagyon kezugyes hasonlo adottsagu rokonom szerint ez otthon nem megy. Kerdeztem tole hogy masoknak miert megy? Szerinte azoknak sem megy, akkor is ha megy, igy nem mehet....
Mit mondjak erre?

P.Elliot 2016.05.02. 13:08:43

@Hari Seldon 2: Ugy kell kikoltozni hogy eleinte nagyon nehez lesz es sokmindenrol le kell majd mondani mert akkor nem esik az illeto pofara, nem lesznek negativ elmenyei mert ezt varta, ha megis jonnek a jobb dolgok akkor nagyobb oromet es megelegedettseget erez hogy alakulnak a dolgok jobb iranyba.
Mi akkoriban ugy jottunk ki hogy fel voltunk keszulve eleinte a mosogatoi munkakorre vagy takaritasra, barmire amihez nem voltunk szokva, de hat kulfoldon csak alulrol lehet kezdeni/ akkoriban/, igy hittuk, orulunk ha lesz egy kis elfogadhato szobacska ahol tudunk lakni/ otthon is csak igy eltunk ki-ki a maga csaladjaval/ es majd jobb lesz idovel ha mar angolul tudunk beszelni meg kitapasztaljuk hogy mit lehet csinalni. Biztunk magunkban meg egymasban hogy meg tudjuk csinalni.
Szerintem enelkul akar ki se menjen senki, ez az alap.
Tarssal menni nagyon nagy kulonbseg, tenyleg van kihez szolni, kozos problemat megbeszelni, egyutt szomorkodni, megvigasztalni egymast vagy egyutt orulni mindennek aminek lehet orulni. Egymasba kapaszkodni. Egyedul nagyon nehez lehet, en igy nem is probaltam volna.
Mindig van olyan aki maga jon ki es elreszegeskedik, elzullik, ferfiak elsosorban, ismertem nehanyat, nem is keveset aki a munkaidot egy uveg borral feljezte be az agyban de formalisan megszokott a csaladjatol ugy hogy azok nem tudtak a disszidalasi szandekairol mert egyedul kivanta vegrehajtani.
Az egyik 6 ev utan jott ra hogy kell a csaladja mert ez igy nem elet, maga utan hozatta azokat akiket siman lelkiismeret furdalas nelkul ott hagyott, egyiknel a no 25 sem volt egy togyogos kisgyerekkel meg egy 3 honapossal akik mar nem is emlekeztek az apjukra persze, itt sem volt tul jo a hazassag azert mert a no nemigazan tudott neki hinni mar itt sem, a masik is reszeges lett, az is kihozatta a feleseget es a lanyat, mondta is egyszer hogy jobbat nem is tehetett volna, nagyon jol elnek.
Mindket ferfinek csak annyi penze volt hogy meg tudtak venni a repulojegyet, ennyi ev utan, a felesegeik aztan rendbe tettek az eletuket mert beszuntettek az ivaszatot, a szerencsejatekokat es a baratozast is normal keretek koze szoritottak, mindketto 2 ev mulva hazat vett, mostanra nagyon jol allnak anyagilag, a gyerekek egyetemen tanultak, szoval a csalad nelkul rovidesen az arokban vegeztek volna mint joparan...
A nok jobban megvannak egyedul mert tobb jozan eszuk van arra hogy hogy rendezzek a jovojuket.

P.Elliot 2016.05.02. 13:12:10

@FeketeMacska73: Igen, ha beilleszkedik az ember akkor meg 10 ev sem kell hogy otthon erezze magat az uj helyen es sose akarjon elmenni. Nekem mar nagyon nagy honvagyam lenne eppen ezert el sem mennek sehova. Meg nyugdijaskent sem mas orszagban lakni.

tableno 2016.05.02. 13:20:25

@P.Elliot: plusz 10+ év után már az ember hazája is annyira megváltozott, hogy az a hely, ami után honvágyad lenne, gyakorlatilag már nem is létezik. Én például legfeljebb az ezredforduló Magyarországán érezném otthon magamat, a mostani egy teljesen idegen hely, ahol véletlenül értem a nyelvet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 13:43:03

@macamuca [IHUN]: Tudod, engem a fejlődésképtelenség mindig elszomorít. 2016-ban ugyanazokat a kifogásokat hallgatom, mint amit mondjuk 1986-ban hallottam. A különbség annyi, hogy aki akkor volt 30 éves, az ma már lassan nyugdíjas, de tök ugyanazt a szöveget nyomja. És ez a fajta mentalitás öröklődik, az utódok is ugyanolyan lusták maradnak, semmit nem tesznek a változásért. És ha ebből indulunk ki, akkor vélhetően 30 év múlva is ugyanez lesz a helyzet. Mert hát miért is lenne más?

Hát igen, ez elég kiábrándító tud lenni. :(

P.Elliot 2016.05.02. 13:43:11

@tableno: Na, ez a masik tenyleg hogy nem talalja az ember meg azt amit otthagyott pedig azert ment volna haza.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 13:43:17

@diggerdriver: "A másik jó téma a külföldi magyarok egymáshoz való hozzáállása."

Ezzel az a baj, hogy sok múlik a nyitáson, a kérdező modorán. Sokan erőszakosan nyomulnak rá a már kint élőkre, ilyenkor, szerintem, érthető a bezárkózás. Szóval nem mindegy, kit hallgatunk meg a témában. Nekem például csupa jó tapasztalatom van a kinti magyarokkal (itt mondjuk inkább az Államokra gondolok), de persze láttam jó néhány igazi parasztot is, aki kint sem tudta megtagadni önmagát.

Szerintem aki kint normális, az itthon is az volt, aki pedig kint is gyökér, az itthon is úgy állt a többiekhez, legfeljebb kisebb volt a mellénye.

Aztán persze sokan vannak (nem csak magyarok), akik hamar elfelejtik, honnan jöttek. Pozíciót ugranak, és rögtön hatalmas arcuk lesz, a saját népüket is csicskáztatják. Hatványra emelve élik ki magukból a frusztrációt.

Golf2 2016.05.02. 13:50:29

@P.Elliot: Azt hittem régen pláne nem az volt a jellemző hogy a "nő jól megvan egyedül" hanem inkább a férfi a családfenntartó legalábbis anyagilag.Hogy tervezésben okosabbak azt nem vitatom.

P.Elliot 2016.05.02. 14:07:58

@Golf2: Valtoznak az idok, egyebkent regen is jol meglettek volna a nok maguk ha a kozvelemeny rajuk nem kenyszeritette volna rajuk hogy ok maradjanak a konyhaban es nem jar nekik magasabb szinvonalu munkahely mert el sem tudnak latni.
Milyen ido van arrafele? Megut a guta hogy csepeg megint az eso, kod van, vizes kinnt mindan, tegnap, ma es holnap. Na meg holnaputan is, meg utana is ahogy hirlik. Megprobalom azzal vigasztalni magamat hogy amit a meteorologusok osszehazudoznak.....!

SzZoole 2016.05.02. 14:25:08

@P.Elliot: mindig ahitattal iszom a storyaidat,egyszeruen elvezem:)
Ha jol emlekszem ti '72-ben indultatok el,mikor latogatattok haza eloszor,ha nem indiszkret a kerdes.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.02. 15:01:41

Végleges csak a halál...
Bocs.
Akik felnőttként jönnek el, azok közül sokan mennek haza.
Praktikus okok miatt (is).

blackhairlady 2016.05.02. 16:03:45

@Csodabogár: Ezzel akommenteddel teljesen egyet tudok erteni.
+1, ahogy mondani szokas itt:D

blackhairlady 2016.05.02. 16:05:03

@Golf2: Vagy ahova a parja munkaja vezerli:)

P.Elliot 2016.05.02. 16:26:44

@Zoole[uk]: Elnezest hogy nem valaszoltam rogton de el kellett mennem.
Hazalatogatni? Akkoriban az egyenlo lett volna a bortonnel hiszen mi disszidaltunk, kaptunk is erte tavolltunkben masfel ev bortont, nem is tudom hogy mikor lehetett volna hazamenni eloszor ugy hogy az elevult, gyanitom hogy a 80-90-es evekig aligha. Utana meg az volt hogy sokat dolgozo, faradt, vilagot nem latott rokonaimat hivtam egy kis tobb hetes, honapod vakaciora hogy vegre ok is pihenhessenek, elvezzek a semmitteves szamukra ismeretlen luxusat es gondosodtam rola hogy az ugy is legyen, meg orszagon belul is nyaralni vittem oket, biznyos osszegu penzt kaptak hogy azt vehessenek rajta amit akarnak ajandeknak, ok tudtak hogy mit szeretnenek. Az o oromuknek jobban orultem mintha en mentem volna haz. A lanyom az volt otthon, szerette, en sem zarom ki hogy nem nezek haza ha Europaba jarok legkozelebb bar nincs mar semmi rokonom, maximum affele emlekezo turat jarhatnek be meg a temetokbe.
Nem is tudom hogy mit szolnek a mai Magyarorszaghoz, az emlekeimben egeszen mas el, egy szerintem sokkal jobb vilag.

Csodabogár 2016.05.02. 16:42:22

@tableno: Az ember nem egy megszokott helyhez tér vissza. Akik valamiféle nosztalgiából jönnek, biztos nem lesznek boldogok. Nekem már mindenkim meghalt itthon mikor haza jöttünk. De én imádom ezt a várost. Most is élvezem, hogy szerintem ha lassan is, de egyre szebb és kulturáltabb lesz. Nagy szenvedélyem volt az utazás, ami azért a korral már nem megy annyira, mint képzeltem mondjuk még 10 éve is. Viszont a zenét is nagyon szeretem. Ezzel aztán meg is vagyok fogva. Bár a nyugdíjamból azt hiszem bárhol meg tudnék élni, de állanadóan hangversenyre és időnként még szinházba biztos nem tudnék járni sehol külföldön. Igy viszont még oda is eljutok, mert itthon olcsóbb és az kiegyenlíti az évi 3-4 küföldi jegyárat. Talán az átlagembernek nem ez a vágya, öreg korára, de nekem ez jelenti a kellemes életet.

2016.05.02. 18:06:17

@P.Elliot: Ne valaszolj ha tul szemelyeset kerdezek, de jol ertem hogy 1972 ota nem voltal Mo.on? Csak kivancsisagbol kerdezem...

SzZoole 2016.05.02. 18:12:49

@P.Elliot: no problem:)
Kar,hogy nekem nem volt ilyen rokonom mint te,ha lett volna akkor mar reg a kornyeketeken elnek:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 18:42:19

@P.Elliot: "Nem is tudom hogy mit szolnek a mai Magyarorszaghoz, az emlekeimben egeszen mas el, egy szerintem sokkal jobb vilag."

Ami elmúlt, az mindig "sokkal jobb". Az emlékek megszépülnek. Viszont ha tényleg jobb volt, akkor miért kellett dobbantani? Annyira azért mégsem volt az jó. :)

Ha belegondolsz, ma sokkal, de tényleg sokkal szabadabban élhet mindenki. Az más kérdés, hogy ezzel a szabadsággal sokan inkább visszaélnek, illetve a szabadságot szabadosságként értelmezik. Viszont ez meg nem csak itthon van így.

2016.05.02. 18:44:04

Az életben csak két dolog biztos... Az adó meg a halál. :D

Mint tudjuk, nagyon magas intelligenciájú honfitársainktól, kint mindig egy utolsó csicska maradsz... :(

2016.05.02. 18:51:27

@Golf2: Ahova jutott az ország 25 év kamu kapitalizmus alatt, az nemcsak a fidesz műve. Arról egyik párt sem tehet, hogy kommunisták az emberek, és az önző vágyaikon kívül semmi sem érdekli őket. Ki is voltak, vannak, lesznek is szolgálva a populizmussal. Akinek meg nem tetszik, az vagy kussol, vagy már rég külföldön van. Jöhet ide bármelyik párt, amíg az emberek annyira önző gecik, hogy képtelenek egy magasabb, közös jó érdekében félretenni a személyes v. politikai nézeteltéréseiket, addig itt semmi sem fog változni. Várják a csodát. Kívülről nézve ez a jelenség józan ésszel felfoghatatlan.

DieNanny CH 2016.05.02. 19:01:05

Hú, még csak a képre reagálok: kb 3 hete néztem meg a filmet, és FANTASZTIKUSAN JÓ.
Mindenkinek ajánlom.

DieNanny CH 2016.05.02. 19:06:08

A témához kapcsolódik a mai élményem:
Pedagógiai továbbképzésen voltam, ahol az előadó egy olasz szülőktől származó, Amerikában született, majd 23 évesen Svájcba kötözött - de hochdeutschot tanult -, az amerikai barátjával 24 éve itt élő nő volt.

:-)

Csodabogár 2016.05.02. 19:47:07

@P.Elliot: Nem kellett börtönbe menni. Néhány év után simán lehetett kérni az állampolgárságról való lemondást. Igaz eltartott egy évig, de megadták. Svédeknél akkor még követelmény volt a svéd állampolgársag elnyeréséhez. Ha nem lett volna az akkor is lemondtam volna azért, hogy haza mehessek. Akkor még éltek a szüleim. Azáltal, hogy később elég rendszeresen jártam haza, nem veszítettem el az otthoni baráti körömet. Sok ismerős volt akikkel rendszeresen találkoztunk otton, ők Amerikából, Délafrikából és Ausztárliából jöttek. Karácsonyonként jó nagy bulikat rendeztünk, igy nemzetközileg. Szinházak, kabaré,mindig tele volt hazalátogatókkal az ünnepek táján.

BL4 2016.05.02. 20:07:25

A húszas éveimben költöztem el Magyarországról, már körülbelül egy évtizede. Akkor is véglegesnek tekintettem a döntést, és most is, mert Magyarországon úgy igazán soha nem éreztem otthon magam. A szocializmusban ugyan csak gyerekként éltem, de emlékszem, hogy akkor azért lógtunk ki a sorból, mert a családom minden vasárnap templomba járt, és ellenzéki újságokat rejtegetett otthon. Később, tizenévesen és fiatal felnőttként hol csodabogárnak, hol hazaárulónak számítottam, mert kiálltam olyan elvekért, mint egyenlő banásmód, a vitapartnerek tiszteletben tartása, plurális demokrácia, fékek és egyensúlyok és így tovább, amelyek a fejlettebb nyugati demokráciákban alapvetőnek, de minimum megszokottnak, számítanak.

Olyasvalaki számára, akire más hatással van a magyarországi légkör, aki azt másként élte, éli meg, a fentiek talán negatívabban hangzanak, mint ahogy az bennem lecsapódik. Ezért fontos hozzátennem, hogy nem gondoltam, hogy elüldözött a környezet, egyszerűen csak nem volt sok vesztenivalóm, mert csupán részben éreztem otthonomnak azt, amit hátrahagytam. Ezt könnyebb látni és megfogalmazni így utólag, amikor már megtapasztaltam, hogy milyen az, ha otthon tudja érezni magát az ember valahol. Itt a körülöttem levő emberek - elnézést a pongyola megfogalmazásért - összességében civilizáltabban viselkednek. Ritkábban tűnik úgy, hogy a békesség kedvéért jobb, ha magamban tartom a véleményemet.

Rokonokat, barátokat szívesen meglátogatok Magyarországon, és a (nem magyar) feleségem is örömmel jön velem. Megmutattam neki az épületeket, utcákat, településeket, hegyeket, ahol felnőttem. Mutattam neki a magyar kultúrából angolul elérhető szemelvényeket is. Mindez számomra is érdekes, nosztalgikus, de ugyanakkor már inkább egzotikum. Nem sejtettem húsz évesen, hogy valaha így fogom gondolni, de ha évtizedek múlva az idősebb generáció már nem lesz velünk, nemigen megyünk majd oda többet, nem lesz miért. Addigra megnéztük már, amit Magyarországon turistaként érdemes.

A helyzetértékelésem, élményeim bőven 2010. előttről valók. Az azóta tartó, engem Putyin korrupt és diktatórikus Oroszországára emlékeztető fordulatot már kívülállóként és elborzadva követtem figyelemmel. Ma már menekülnék. Áldom a szerencsémet, hogy viszonylag fiatalon eljöttem, amikor még könnyebb új kapcsolatokat, egzisztenciát teremteni, egy idegen nyelvet magas szinten elsajátítani, beilleszkedni, és amikor ezt nem teherként, hanem izgalmas kalandként éli meg az ember.

Nem tudom, mennyire egyedi vagy szokásos a tapasztalatom. Ritkán hallok hasonló véleményt, ezért gondoltam, hogy érdekes lehet, ha megosztom ezt.

Herr Géza 2016.05.02. 20:45:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Haha, a feleségem nagynénje (lengyel apa, olasz anya) a papa diplomáciai pályája miatt M.o.-on született és 18 éves koráig ott is éltek. Akkor elköltöztek Olaszországba, férjhez ment egy ősolaszhoz és ott élte le a teljes életét. A haláláig magyarnak vallotta magát (született lengyel, majd olasz állampolgárként), egész életében folyamatosan a magyar kultúra olaszországi népszerűsítésén dolgozott, túlnyomórészt társadalmi munkában. A két fia is anyanyelvi szinten beszél magyarul, sőt üzletileg is kötődnek M.o.-hoz. Ilyen is van....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.02. 21:32:49

@BL4: Érdekes volt. Köszi. Megírhatnád egy posztban a történeted.

P.Elliot 2016.05.02. 21:33:41

@Mirjam2: Mar megint elmentem itthonrol es csak most ertem vissza de szivesen valaszolok.
Nem, nem voltunk otthon, a rokonok jottek minden evben, valahogy nem is volt szivem elvenni toluk a nyaralast, beosztottak maguk kozott hogy ki mikor jon. Nekem mindegy volt, orultem hogy oromet szerzek vele. Amikor meg utaztunk, mert utaztunk sokat akkor mindig mas es mas helyekre mentunk, ketszer nem metunk vissza ugyanarra a helyre pedig jo lett volna mert meg akartunk latni a vilagbol meg helyeket, otthon mar eltem 23 evet es ott is maszkaltunk de orultunk hogy kiszabadultunk az "ajton" es megcsodalhattuk a vilagot. A mai fiatalok ezt nem ertik meg, nem erzik at, ok mar mehetnek arra amerre csak tetszik, ahhoz kepest mi bortonben eltunk akkoriban. 3 evente nyugati utlevel ha adtak, nekem nem adtak, visszautasitottak hogy nem epitettem eleg ideig a szocializmust, igy ezzel a pofatlan szoveggel....Olyan jo szabadnak lenni itt.

P.Elliot 2016.05.02. 21:42:27

@A nagy kékség: Varjal csak, ugy ertettem hogy jobb volt a vilag Magyarorszagon akkoriban mint most.
Nem en akartam disszidalni, en nem is tudtam hogy akkoriban is szoktak nemcsak 56-ban. A volegenyem kerdezte meg tolem hogy eljonnek-e vele ha disszidalni akarna? Mert o tobbszor utazott addig nyugatra es szeretett volna nemcsak 3 evente. Kizarolag a vilaglatas vezenyelt bennunket semmi mas. Szorgalmasan dolgozo, buntetlen eloeletu emberek voltunk, nem volt semmi hiba. Igaz hogy nem voltunk parttagok.
Ha tudjuk hogy idovel kintyilik elottunk a vilag akkor valoszinu hogy nem jottunk volna el, sot teljesen biztos. Most latom hogy nagy hiba lett volna.

2016.05.02. 21:44:08

@P.Elliot: Ertem, erdekes es koszonom hogy leirtad.

P.Elliot 2016.05.02. 21:47:00

@Csodabogár: A kozeli rokonom rendor volt es igencsak kihallgattak miattunk, meg uzente is hogy eszunkbe ne jusson egyelore hazamenni. Vagy egy evig zaklattak idonkent azert hogy tudott-e rola hogy disszidalni akarunk. Nem tudott rola, bolond lettem volna belekeverni szerencsetlent.
Szoval elegge elvettek a kedvunket attol hogy akkoriban hazanezzunk. Utana mar lehetett valamikor csak nem volt kedvunk menni, illetve a noveremmel egyutt logattuk a labunkat a hajorol Key Westen, hehehe...Jobb volt. Neki. En sem bantam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.02. 22:15:01

@P.Elliot: @Csodabogár:
Sokszor elgondolkodtam már rajtatok. Különös szerencséje a blognak hogy ti itt vagytok. Ti vagytok a blog legidősebb aktív kommentelői. Csodabogár korához képest valami elképesztő szellemi frissességgel rendelkezik de ennél többet mondok, sok fiatalnál fiatalosabban gondolkodik. Ha nem tudnám a korát bármikor elhinném hogy maximum harminc éves. Soha nem lekezelő és soha nem kioktató, hanem valami olyan természetes életbölcsesség árad belőle hogy két komment után már úgy érezzük ezer éve ismerjük.
P.Elliot teljesen más karakter mégis hasonló. Az ő kommentjei egy időutazás vissza ötven évet. A szófordulatai de főleg a szleng amit használ az teljesen a hetvenes évek szlengje. Mérhetetlen tudásszomja van. Amit tud azt szívesen anekdotikus formában elmeséli. Nagyon érdekes mikor arról a Magyarországról beszél amit már nem ismerhetett. Ha meg kéne fogalmaznom mit tud az utolsó ötven év Magyarországáról akkor azt mondanám hogy perfekt de akcentussal. Teljesen képben van de mégis az apró nüanszoknál alig észrevehetően van egy kis hangsúlyhiba.(Ha valaki ebből a nyelvre gondol az hülye)
Sokkal jobban a múltban él mint Csodabogár, ő a "bezzeg a mi időnkben" nagymamánk. Ő Náncsi néni a Tüskevárból míg Csodabogár ugyanabból a történetből Tutajos anyukája.
Kívánom hogy még sokáig a blog doyenjei legyenek.

Csodabogár 2016.05.02. 22:34:46

@P.Elliot: Key West egy dögunalmas hely Magyarországhoz képest.:-)
Na és persze, az én szüleimnél is többször voltak kint, de aztán abba maradt. 6 év után lemondtam a Magyar állampolgárságról és kész volt az ügy. Igaz amikor Anyám már nagyon beteg volt, majd meghalt, nem jöhettem haza, mert még nem volt a kezemben az elengedő nyilatkozat. De ettől még szeretem a várost ahol születtem és miután kiutazgattam magam alaposan, értelmetlen lenne nem itthon laknom.
Nyaranta nálam igazi szállodaipar volt, Zürich elég központi helyen fekszik. Küldtem a meghívókat és jöttek, örültem neki. Karácsonykor meg mi mentünk, persze volt lakásunk. Én soha nem turistaként jöttem haza, hanem szó szerint haza jöttem.

P.Elliot 2016.05.02. 22:56:41

@diggerdriver: Persze hogy a 70-es evek stilusa, mi mas lehetne, en foleg amerikai korokben forgok, nyugi, nagyon sok szot amit ma Magyarorszagon hasznalnak nem is ismerek, illetve ismertem mig ide nem kerultem es sokat meg most sem. Mi a fene lehet pl. a vazze szo, elhataroztam hogy azert sem kerdezem meg, megprobalom kitalalni de nem megy. Hogy mi van most otthon azt valoban csak a beirasokbol tudom, / ennyi eleg is/, magyar ujsagot nem olvasok, hireket sem, neha probaltam belenezni az Index vagy mas hirekbe hat az ujsagiro szokincse, nem ritkan alpari kifejezesei elriasztottak tole.
Multban elek? Igen...Itt viszont a jelenben de ez termeszetes is ennyi ev utan mar ez a hazam.

P.Elliot 2016.05.02. 23:02:59

@Csodabogár: Nem lehet osszehasonlitani Magyarorszagot es Key Westet, csak peldanak irtam K.W-et,/ noverem kedvenc helye volt/, egeszen mas a hangulatuk. Semmit sem lehet osszehasonlitani, legfokeppen minden embert mas ragad meg.
Teged a varosok mint egyszer irtad itt, engem a termeszeti szepsegek jobban, ezert ami nekem jo az nem jo neked es forditva....

tanato 2016.05.02. 23:06:40

@BL4: Én is kíváncsi vagyok az életrajzi posztra.Való igaz a putyini Oroszország és Magyarország paralel fejlődést mutat.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.02. 23:12:47

@P.Elliot: "Varjal csak, ugy ertettem hogy jobb volt a vilag Magyarorszagon akkoriban mint most."

Egy ma tizenhét éves lány pedig majd 2052-ben fogja ugyanezt mondani a mai Magyarországról. Ez így természetes. :)

Csipyke 2016.05.02. 23:13:02

ON: Zürichben vagyunk, ma épp egy kanadai anyukával beszélgettem a játszótéren. Azt mondja, sok magyart ismer itt, meg a magyar helyzetet, és hát nem épp jókat hallott...

Csipyke 2016.05.02. 23:13:07

Off, és segitsetek légyszi: Svájci-magyar adózás mélyebb bugyraiban nem járatos valaki? Volna egy kérdésem hozzá. csokisvajci kukac gmail pont com
Köszönöm!

Muscari 2016.05.02. 23:20:35

@Hari Seldon 2: hát igen, kettőtök közül ő a beszédesebb :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.02. 23:25:40

@P.Elliot: Persze ez teljesen rendben van. Csak nekünk ez érdekes mint ma élő "fiataloknak".
A vazze az egy szleng szó amit Gálvölgyi János hozott be a köztudatba. A baszdmeg egy eltorzított elharapott módosulása.
A paródiáiban használta főképp mert tvben szalonképesebb mint a baszdmeg.

blackhairlady 2016.05.02. 23:26:39

@P.Elliot: En Key Westen voltam naszuton. Egy ekszer doboz:)

Herr Géza 2016.05.03. 00:13:12

@diggerdriver: Még jó, hogy idézöjelbe tetted a "fiatalokat" :)))))

P.Elliot 2016.05.03. 00:16:52

@diggerdriver: Ezt jelenti? Sosem talaltam volna ki, hehehe....Tenyleg jol lemaradtam az uj kifejezesekrol.

P.Elliot 2016.05.03. 00:26:29

@blackhairlady: Az, tenyleg, vadito hangulata van. Az oreg Hemmingway tudta hova kell letanyazni meg a tobbi hires ember. Lanyomek is ott voltak naszuton, ott szerettek volna venni egy hazat, kiadasra csak de azt mondtak hogy nagyon draga amelyik jo helyen van. Majd meg gondolkodnak rajta.
Kedvenc helyunk ahol megszalltunk mindig az az The Inn volt, gyonyoru hely, fantasztikus hangulata van.
Barmikor ellaknek ott.

P.Elliot 2016.05.03. 00:28:47

@A nagy kékség: Annyira rossz lesz majd akkor a magyarorszagi helyzet hogy ma jobb? Ma?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.03. 01:15:22

@blackhairlady: Key Westből nekem az maradt meg, hogy az úttesten állt a kígyózó sor, mert az emberek mindenáron szelfizni akartak a "Southernmost Point" előtt, és hogy a csirkék szabadon rohangáltak előttem a mellékutcákban, alig tudtam kikerülni őket. :) Ja, meg a marha hosszú út, amíg eljutottam odáig. :)

Mondjuk az is igaz, hogy én nem nászutasként jártam ott. :)

Azért ha Florida, akkor vannak ám ott sokkal izgalmasabb (és sokkal szebb) helyek is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.03. 01:15:24

@P.Elliot: Nem, én csak azt mondom, hogy régen sem volt annyival jobb, mint amennyire most annak tűnik. :)

P.Elliot 2016.05.03. 02:04:13

@A nagy kékség: Nem volt annyi nyomorgo ember mint ma. Voltak munkahelyek.

blackhairlady 2016.05.03. 04:50:46

@A nagy kékség: en elegedett voltam Key westtel es egy eletre szolo emlek maradt, es nem csak a naszut miatt.
Aki itt lakik vagy gyakran johet Amerikaba az termeszetesen felfedezhet sok helyet, aki csak neha teheti ezt meg azok szerintem az ismert helyeket valasztjak elsosorban.

blackhairlady 2016.05.03. 04:53:50

@P.Elliot: Mi a seaside resortban szalltunk meg, a mi napig emlekszem meg a butorzatra is, pedig 17 eve volt:)

Taxomükke (UK) 2016.05.03. 08:05:28

@diggerdriver: Az utolso betuig egyetertek veled. Mindig szivesen olvasom a ket holgy hozzaszolasait.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.03. 08:32:47

@P.Elliot: Ez igaz, de a mentalitás tök ugyanez volt. Akkor is szidták az emberek a rendszert. Soha semmi nem elég jó. Ez itthon valamiért nem változik. Mármint ez a fajta gondolkodás.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.03. 08:32:47

@blackhairlady: Hát igen. Ha szűk az időkeret, akkor a legtöbben nyilván a "kötelező köröket" fogják lefutni.

A lényeg, hogy jól éreztétek magatokat. :)

Buchhalter 2016.05.03. 08:32:47

@A nagy kékség: nem értek veled egyet.Lehet szabadabb vagy,de a szociális háló torony magasan rosszabb mint Nyugat-Európában.Persze ott is van kivétel : Anglia.Szerintem ki kéne nyitnod a szemed,hogy a valaha oly virágzó Budapest (70-80-as évek) Pár kerület kivételével csak pusztul.A rendszerváltáskor 2.2 millió lakosa volt.Mára 1.7 millióra csökkent. A külkerületekben lévő üzemek többsége mára már nincs .Olyannyira, hogy már a romjaik is eltűntek. A valaha piacképes gyárak,üzemeket az eu és megvásárolt magyar pénzéhes hiénáinak köszönhetően lettek eltüntetve.Nem szart termeltünk csak nem akarták a nyugatiak a versenyképes cuccainkat.Nekik csak rövid időre a meggazdagodás céljából kellettek a piacaink.Soroljam mik tűntek el Pestről? Csak pár a nagy névből : Mahart hajógyár, Ganz vagongyár, Globus konzervgyár, Fég Army fegyvergyár, Ikarus.A termékeik a világpiacon is keresettek voltak.Eltűntek a gyárak és vele fél millió ember a fővárosból.Néha a szabadidődben lemehetnél vidéki városokba is.Valószínűleg elsírnád magad.Ott van Pécs.A világhírű kesztyűgyár sehol.Fénykorában ezrek dolgoztak benne.Zsolnay porcelángyár is csak kínlódik.Valaha 4000 ma már csak 220 dolgozója van.A kesztyűgyárat olaszok vásárolták fel és halasztották el.A másikat a Hesseni csoport vágta tönkre hasonló módszerekkel és Pécs lakossága 180 ezerről 145 ezerre csökkent.Milyen meglepő!.Most az van Pesten,hogy betelepülnek mindenféle jöttment SSC-k és ha angolul nem tudsz szinte már anyanyelvi szinten mehetsz a francba.Igen ám ,de mivel Magyarországon vagy kapsz max nettó 200-220 nettót-De ha már elmész Bécsbe egy SSC-be nettó átszámolt összeg : 500-550-t kapsz.Ha tovább mész Németországba,Angliába még magasabb a bér.És most ne gyere az albi és megélhetési árakkal.Pesten normális lakást 100 + rezsi alatt nem kapsz.Ja hitelt akarsz felvenni rakd le a kiszemelt lakás árának 30%-t kápéban ami nem kevés lovetta a mai elszaladt lakásárakkal.Lassan nyugati szinten vannak.Te elvagy abban az illúzióban , hogy a BKV buszsofőr állása egy bombabiztos örökké tartó jól megfizetett állás.Én szerintem nem az.Nehogy pár éven belül meglepődj és keserű legyen a szád íze.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.03. 10:16:32

@Buchhalter: Nekem mesélsz az Ikarusról? :) Egyébként pedig a Ganzban voltam ipari tanuló, úgyhogy vágom, miről beszélsz.

Ami a város lakosságának számát illeti, az főleg azért csökkent, mert sokan az agglomerációba költöztek, hiszen ma már sok esetben jobban ki van szolgálva, mint a belváros; elég csak a Rákóczi útra gondolni a Keletitől a Blaháig. Ha Budapesthez hozzácsapod Kistarcsát, Dunakeszit, Budakeszit, Budaörsöt, Pomázt, Szentendrét, Szigetszentmiklóst, Dunaharasztit, Vecsést, esetleg még Üllőt is, akkor meglesz az a létszám.

Ami pedig engem illet, én nem félek a jövőm miatt, úgyhogy miattam egy percig se aggódj, bár az mondjuk jó lett volna, ha az eszmefuttatásodból kihagyod a személyeskedést. De sebaj. Én nem haragszom. :)

Herr Géza 2016.05.03. 15:00:50

@A nagy kékség: Öszintén szólva én sem hittem volna, hogy ennyire stimmel a matek, de tényleg: amennyivel csökkent 1990. óta Bp. lakossága, kb. annyival nőtt Pest megyéjé. Miközben M.o. népessége ugyanebben az időszakban összesen majd 1 mió fővel lett kevesebb. Azaz, az ország még inkább túlzottan főváros (és környéke-) centrikus lett. És ezzel eléggé egyedülállóak vagyunk Európában...

Demi78 2016.05.03. 16:59:20

Ez a kivandorlas lassan munkahelyeket teremt otthon, pszichologus, tanacsado, gyere haza program dolgozoi, utazasi ajanlatok, kulfoldre koltoztetok stb. Kivancsi vagyok hany ember el abbol, hogy masok kivandorolnak (oke, ertem en, kereslet is van, kinalat is). Konyvek jelennek meg a temarol, magyar boltokat keresunk kulfoldon stb stb. Felesleges.

Bocsanat mindenkitol, tul van ez misztifikalva: elhatarozod magad, kijossz. Ha tetszik, itt maradsz, ha nem tetszik, tovabballsz (hazamesz).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.03. 18:31:00

@Buchhalter: Nana. A magyar ember nem szart termelt csak kőbaltát. Ami a világpiacon ugyanaz. Volt a KGST ahol szart adtunk szarért.
Adj 10 Ikarust adok 10ezer Riga mopedet. Szart szarért. Ne misztifikáljuk már túl az Ikarust. A nyugati piacon labdába se rúgott.
A probléma nem itt van.
Hanem ott hogy MÁR mikroprocesszort gyártunk meg Mercedest meg Audit és még mindig ott tartunk mint 25éve.
Na EZ a probléma. Az elherdált 25 év.

DieNanny CH 2016.05.03. 18:37:53

@Csipyke:

Ó. miért nem mondtad előbb, tegnap én is ott voltam (A főpályaudvar közelében.)

DieNanny CH 2016.05.03. 18:44:53

@Buchhalter:

"Szerintem ki kéne nyitnod a szemed,hogy a valaha oly virágzó Budapest (70-80-as évek) Pár kerület kivételével csak pusztul."

Láttad már az "Utolsó padban" című filmet? 1974-ben készült, pesti a helyszín, körfolyosós ház lakásai vannak benne.
Ezerszer rosszabb hely volt, mint a szüleim frissen átvett - 1 hónapja épült! - vidéki, panel, 72 m2-es, modern fürdőszobás-wc-s lakása.

Én Pesten inkább a sok felújításra figyeltem fel, a régi házakat bontják, újakat építenek.
Budapest csak ott volt virágzó, ahol a vadonatúj panel lakótelepek épültek. A bérházak nagyon nem néztek ki jól akkoriban.

DieNanny CH 2016.05.03. 18:48:55

@Herr Géza:

"Azaz, az ország még inkább túlzottan főváros (és környéke-) centrikus lett. És ezzel eléggé egyedülállóak vagyunk Európában..."

Ez ellen asszem pár éve akartak tenni, mert emiatt csinálták meg az M8-ast, ami a semmibe vezet... A Duna bal partjára akartak egy egyetemvárost létrehozni, hogy legyen valami távolabb is Pesttől.
Hát, ez valahogy hamvába holt...

2016.05.03. 19:28:21

@A nagy kékség: . És ez a fajta mentalitás öröklődik, az utódok is ugyanolyan lusták maradnak, semmit nem tesznek a változásért.'

Ne általanosíts !

2016.05.03. 20:07:02

Szerintem azzal nekivagni, hogy a kivandorlas orokre szol, eleg nagy erzelmi teher, foleg, hogy semmi nem akadalyoz meg minket abban, hogy visszaterjunk,ellentetben azokkal, akik egy korabbi rendszerben disszidenskent tenyleg orokre kellett elmenjenek. Az ember menjen, ha van lehetosege, munkaja, de ne orokre tervezzen, mert igy is eleg nehez teher a honvagy es a beilleszkedes. Legyen meg a hid a vissztereshez, ha ugy adodik. Nekem ez a biztonsagot jelento hid, hogy megtartottam a lakasomat otthon. Megnyugtat, hogy tudom, ha rosszra fordul a kinti eletem, akkor van visszaut. Igy nem zavarnak a munkahelyi valtozasok, vagy a ketely, hogy vajon kapok-e megint szerzodes hosszabbitast, mert ott van a lehetoseg a hazateresre. Szeretem a kinti munkamat es a kinti eletemet, bizom benne, hogy tudok maradni, de meg mindig, evek multaval sem allok keszen a regi eletem teljes felszamolasara.

2016.05.03. 20:08:15

@Herr Géza: UK is teljesen London-centrikus, ugy tudom Franciaorszagban is hasonlo a helyzet Parizs vonatkozasaban, bar ebben nem vagyok biztos.

2016.05.03. 20:18:22

@diggerdriver: Koszi a magyarazatot! En sem ismertem / nem tudtam honnan jon vagy miert hasznaljak.

2016.05.03. 20:22:28

@P.Elliot: Nyugi, en is, pedig legalabb minden 2-3 evben megyek egyszer Mo.ra par napra, van hogy sokkal gyakrabban! De egy egesz csomo szleng szot nem ertek. En is sokat tanultam innen a HArol.

2016.05.03. 20:25:30

@Mirjam2: A legfurabb esetem eddig az volt amikor valaki Mo.on folyton egy 'csokarol' beszelt nekem. Teljesen le voltam dobbenve, el nem tudtam kepzelni milyen csokarol van szo, kerdezni nem mertem mert meg ugye hulyenek neznek :). Lassan rajottem, hogy a 'csoka' azt jelentette, 'pasi' :)))

2016.05.03. 20:27:01

@Herr Géza: Arra celzol, hogy Digger elmult mar 21? :)

2016.05.03. 20:29:28

@Csipyke: Mondd meg neki, hogy en meg nagyon rosszakat hallottam Kanadarol. Allitolag megvalasztottak valami szelsobaloldali miniszterelnokot aki menekulteket importal az orszagba nagy tomegekben :)

2016.05.03. 20:46:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem is, ranezesre sokat javult Budapest az elmult evekben. Sokkal inkabb tunik 'viragzo' varosnak most mint mondjuk 20 evvel ezelott.

Buchhalter 2016.05.03. 21:10:55

@diggerdriver: most itt főleg a fizetésekre gondolsz?

2016.05.03. 21:21:23

@A nagy kékség: Mit lehet tenni a változásért? Mármint a szokásos közhelyeken kívül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.03. 21:55:27

@Buchhalter:
Legfőképpen arra az élhető országra gondolok aminek az esélyét eljátszották visszatekintve 25, és előretekintve 100évre. Az ország nem csak a fizetésektől lesz élhető, lásd. hányan mennek el magas fizetésű emberek is.

Bal 2016.05.03. 23:52:33

@Buchhalter: "a termékeik a világpiacon is keresettek voltak"

Kazahsztánban meg Kubában talán, ahol viszont rendes pénzzel fizettek volna érte, ott nem. Ez a szemét Nyugat tönkretette a magyar gazdaságot egy visszatérő mítosz. Nagyjából a teljes szocialista ipar menthetetlen volt, és nagyjából csak szanálni lehetett, mert zéró tőke volt arra, hogy világszínvonalúra fejlesszék. Hiányzott a szakértelem, a gépek, a tudás, a nyelv, a kapcsolatrendszer. Ami kis érték volt benne, azt lenyúlták a bennfentesek, de nem lett volna sokkal jobb enélkül sem.

Ez van, nem túl kellemes dolog negyven év orosz megszállás. Nem téged akarlak erről meggyőzni, mert tapasztalat szerint aligha foglak, csak gondoltam teljesség kedvéért álljon itt az igazság is.

Herr Géza 2016.05.04. 00:28:50

@Mirjam2: UK népességének egyötöde él Londonban és elövárosaiban, a franciák egyhatoda él Párizsban és környékén, míg nálunk ez az arány egyharmad. Így értettem a fövároscentrikusságot.

Herr Géza 2016.05.04. 00:49:04

@diggerdriver: Csak a történeti hüség kedvéért: mikroprocesszort (ill. integrált áramkört, mikrochipet) 1980-86 között gyártottak csak Magyarországon, ez volt a MEV (Mikroelektronikai Vállalat), aminek a gyára 1986.-ban leégett, így ez a high-tech korszak hamar véget ért . Az IBM felépített ugyan egy üzemet Veszprémben a 90-es évek elején, azonban az amerikaiak az utolsó pillanatban meggondolták magukat és a komplett kész üzem sosem indult el, késöbb le is bontották (kukába, mivel vámszabad terület volt, így az ott már telepített technológia kimentése a vám megfizetése miatt "drága" lett volna). A MEV-ben a német "cégem", az utóbbiban saját magam személyesen is involvált voltam. :)))

M. Péter 2016.05.04. 00:52:14

@Buchhalter: Ha annyira remek dolgokat termelt a magyar ipar, akkor miért volt állandóan külkereskedelmi hiány és cserearányromlás?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.04. 06:15:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Mit lehet tenni a változásért? Mármint a szokásos közhelyeken kívül."

Nézz rá a blogomra. Azt nem mondom, hogy nézd meg a munkásságomat, mert nem minden nyilvános. Én a magam módján (a saját szakterületemen) egyfolytában ösztönzöm a pozitív irányba való elmozdulást. Rengeteget dolgozunk a kollégáimmal azon, hogy legalább a fővárosban sokkal biztonságosabban lehessen közlekedni. Hamarosan közlekedésbiztonsági előadást fogok tartani, amihez rendőrök, mentősök, tűzoltók, baleseti helyszínelők, gépjárművezető-oktatók fognak asszisztálni. A tervek szerint szeptembertől óvodákat és iskolákat fogunk végigjárni, kampányolunk a gyalogosok védelmében (itt főleg az időseket és a kisgyermekes szülőket kell érteni), és még nagyon hosszan sorolhatnám.

Szóval a szokásos közhelyeken túl azért teszünk is valamit.

Ha csak egy emberhez eljut az üzenet, már megérte.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.04. 06:15:56

@Demi78: "Bocsanat mindenkitol, tul van ez misztifikalva: elhatarozod magad, kijossz. Ha tetszik, itt maradsz, ha nem tetszik, tovabballsz (hazamesz)."

Ennyi. :)

2016.05.04. 06:56:01

@A nagy kékség: Ezek is fontos dolgok, azt aláírom. De azt te is beláthatod, hogy a gazdaságra v. a korrupció mértékére nincsen kb. semmi befolyása a kisembernek. Amíg az a népszerű mentalitás, hogy "mindenkinek a kurvaanyját, csak nekem legyen jó", addig túl nagy változásokat nem kell várni. Igen, a pesti közlekedésben is abszolút jelentkezik az agresszió meg a frusztráltság.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.04. 09:56:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na, de ha már az egyik területen sikerül elérni, hogy megváltozzon egy kicsit az emberek gondolkodása (nemcsak az számít, hogy én haladjak, hanem az is, ha a másik szeretne átkelni a zebrán), akkor ez később be tud gyűrűzni máshová is. Az biztos, hogy ez egy nagyon bonyolult és hosszan tartó folyamat, de valahol mégiscsak el kell kezdeni. Nem lehet állandóan arra várni, hogy "majd a másik", a törvényhozókra pedig végképp nem. Ki kell találni, hogyan tudnánk mi magunk élhetővé varázsolni a környezetünket, ha már fentről nem kapunk ehhez segítséget, sőt. Tudom, hogy ezek borzasztóan naiv gondolatok, de hidd el, hogy sokan vannak, akik vágyják a jót, csak valahogy nem volt még eddig senki (vagy volt, de nem jó eszközökkel), aki ezt úgy istenigazából felkarolta volna. Ezért vagyok borzasztóan büszke azokra a kollégáimra, akik mindenben támogatnak. Aztán lehet, hogy néhány év múlva én is kiégek, és legyintek majd egyet az egészre, mert észreveszem a hiábavalóságot. De addig nem adom fel, és lendületre ösztönzök másokat is, akik tudnak még hinni.

2016.05.04. 10:39:03

@Herr Géza: Azert ez az egy harmad boven tulzas. Egesz Pest megyere gondolsz? Ha igy nezzuk, akkor UKre is igaz, mert Del-Angliaban osszpontosul a lakossag nagyon jelentos szazaleka. Egyebkent meg durvan kb. 2 millioan laknak Budapesten a 10 milliobol, igy Budapest nemzetkozi viszonylatban egyaltalan nem szamit nagyvarosnak. Egy olyan kis orszagban mint Mo., szerintem nem meglepo hogy egy nagyobb varosban osszpontosulnak a dolgok.

2016.05.04. 10:45:16

@M. Péter: Bekaemberek / Soros miatt.

Buchhalter 2016.05.04. 13:31:43

@M. Péter: @Bal: nem akarok senki sem meggyőzni,de nem csak rossz termékeink voltak.Sajnálom,hogy ti is beleestek az agymosó média kampány bűvkörébe.A Mahart hajóit nyugatiak is megvették,mint az Ikarusz busz is több akkori kapitalista országba szállítva lett több száz példányban.A pécsi kesztyű pedig minden európai országba szállítva lett és keresett termék volt a zsolnai porcelán cikkekkel együtt.Annyira jók a nagy kapitalista termékek,hogy 10 ezer számra hívják vissza az autóikat.És kiderült hogy mind a japán mind a német autógyártók csaltak a fogyasztási adatokkal.Angliában és Amerikában pedig sok gyógyszerről derült ki,hogy szintén hamisítottak voltak a hatásfokok.Ezek tények,de lehet engem győzködni.Termeltünk szart és jót is.Észre kéne már venni, hogy a nyugatiak semmivel sem jobbak.Jó kapitalista módjára lerabolják a piacainkat és ha már nem látnak több profitot elhúznak máshova.Most pár ismerősöm is úgy járt, hogy SSC-ben dolgoztak pénzügyesként és megszűnt az állásuk.Ja ,kivitték még olcsóbb helyre.Nem Indiába ,most Pozsony és Bukarest a népszerű a számukra.Persze egyből replikáznátok ,hogy de ott milyen jó bérek vannak!Voltak! Aki még pár éve bekerült az jól kapott csak a kis vérmesek rájöttek,hogy a Szlovák és a román húsz harminc százalékkal olcsóbb. Na erről ennyit.Szerintem nem vagytok korrektek : ami magyar az szar.Vagy nem így gondoljátok?

Buchhalter 2016.05.04. 13:31:56

@Mirjam2: csak 1,7 millió.Évek óta stagnál a főváros lakossága.@diggerdriver: az elherdált 25 évvel meg nem tudom mit akarsz.Egyszerű emberként egyszerű megmondani,hogy mi lenne a jó, de a politika kesze-kusza világban ahol rengeteg érdek és ellenérdek van már nem ilyen könnyű.Sok igazságod van ,de nekem kicsit elfogultnak tűnsz.Ami itthon van az mind szar.Nem tudok ezzel egyet érteni.Eleve két vesztes háborúból felállni nem egyszerű dolog.Különben mit csináltál volna az elherdált 25 évben?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.04. 14:35:46

@diggerdriver: ebben szerintem teljesen igazad van, ahogy abban is, hogy nem elsősorban anyagi okok miatt költöztünk el. a 100évet nem tudom, részemről inkább úgy fogalmazom: az én életemben már nem lesz más.

M. Péter 2016.05.04. 19:04:02

@Buchhalter: Csak nem volt elég jó és versenyképes termék.

2016.05.04. 19:10:13

@A nagy kékség: Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy felnőtt embereket MÁR nem tudsz megváltoztatni kívülről, bármilyen is jó legyen a szándékod. Vagy jön belülről, vagy nem. Sajnos inkább nem jön... A fiatalok/gyerekek még nyitottak, ők "formálhatóak".

2016.05.04. 19:12:02

@Buchhalter: Németország is elveszített két világháborút. Ez nem érv. A múlt az múlt, megtörtént, ez van. Túl kell lépni rajta. Lehet persze majd 2050-ben is visszakívánni Trianon-t, pont annyit ér, mint most. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.05.04. 23:44:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezzel csak részben értek egyet. A legtöbb felnőtt belül nagyon is gyerek, éppen ezért nem találják önmagukat. A felnőttek világában keresik gyermeki énjüket, de ott nem találják, ettől aztán összezavarodnak. De a tudásszomj, a jóra való vágyakozás továbbra is ott van szinte mindenkiben, csak elő kell csalogatni. :)

Bal 2016.05.06. 03:13:28

@Buchhalter: tölts egy kis időt nyugaton, olvasgass sokat gazdaságról, főleg a nagyságrendekről, és többet fogsz érteni a világból.

Nem szar a magyar alapból, de pár eladott ikarusz nem csinál nyarat. Egyszerűen a világ sokkal-sokkal-sokkal nagyobb, a nagy országok sokkal-sokkal gazdagabbak, a világcégek sokkal-sokkal-sokkal erősebbek, mint amiről valaki Mo-on valaha is álmodni merhet a mai napig. Különösen 1990-ben, amikor hirtelen hunyorogva kellett kijönni a fényre a barlangból, és mindent elölről kezdeni. Az pedig hogy egy termék valamilyen értelemben "jó", semmit sem jelent. A jó terméktől a profitig iszonyat hosszú az út.

Mondok egy konkrét példát: az én százfős munkahelyem nagyjából annyi pénzt mozgat a piacokon, mint a fél magyar éves GDP. És nem vagyunk nagyon különlegesek, van még ilyen sok tucat Európában, ebben az iparágban is. És ez nem azért van, mert a gonosz összeesküvők így intézték, hanem sok száz év tudása, tapasztalata, kultúrája, agy- és tőkeelszívó ereje koncentrálódik a leggazdagabb országokban. Ehhez otthon csak hosszú évtizedek alatt lehet majd közelíteni. Huszonöt év ebben a játékban semmire sem elég, pláne negyven, de inkább száz évnyi hendikeppel indulva. De amúgy sok eredmény van így is, csak közelről nézve nem látszik.

Buchhalter 2016.05.06. 08:06:32

Így árnyaltabban fogalmazva már barátságosabb a mondanivalód. A nagyokhoz kár hasonlítani magunkat. Az összeesküvés elméletek nem töltik ki a gondolat világomat,de lehet benne valami. Mi átlag emberek talán sosem tudjuk meg, hogy egy-két dolog miért és kinek vagy kiknek köszönhetően történik meg.

Üdv.

2016.05.09. 23:11:22

@A nagy kékség: Ez megmagyarázná azt is, hogy miért mindig a más a hibás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása