oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 01. 06:46,  A hazámon kívül keressek lehetőséget? 399 komment

2016. február 01. 06:46 Határátkelő

A hazámon kívül keressek lehetőséget?

Egy értelmiségi egyedülálló anyuka álláskeresési útvesztői – akár ez is lehetne a címe a mai posztnak, melynek szerzője, Zsuzsa mostanra jutott el odáig, hogy nem marad más lehetősége, mint külföldön megpróbálni boldogulni. Lássuk, hogyan jutott el eddig a pontig!

Te is hasonló helyzetben vagy? Írd meg a történeted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_borond_foto_pixabay_com.jpg

„Alapinformáció: három szakmám (1 középfokú + 2 felsőfokú képesítés) + egy diplomám van, az angolt tárgyalóképes szinten beszélem, és még van két másik nyelv alapfokon, valamint már 40 fölött vagyok, azaz lassan „értéktelen a munkaerőpiacon”.

Folyamatosan a túlképzettségem és kimondatlanul a korom és az ebből adódó tapasztalatom a gátja a 3 hónapnál hosszabb időre való elhelyezkedésnek, illetve még közrejátszik a munkahelyi etikáról alkotott véleményem is, mint egyedülálló anyuka.

2012 februárjáig folyamatos munkaviszonyban voltam - a cégtől csoportos leépítés keretében váltam el, mez volt az első találkozásom a munkanélküliség, álláskeresés mizériájával!

Sajnos egybeesett a (most már volt) férjem elköltözésével és a válóperrel. Nem volt egyszerű időszak, közben még a főiskolai tanulmányaimat is folytattam – és egyedül neveltem tovább tini lányomat.

Eltökélten akartam dolgozni

Gondoltam külkereskedelmi ügyintézőként, egy importra elég rendesen támaszkodó országban szükség van, és könnyen találok másik munkahelyet. Nos, ez 2012-ben egyáltalán nem sikerült, de 2013-ban is csak márciusban (nyílván közrejátszott, nem túl jó lelkiállapotom is), amikor is egy vendéglátóipari cégnél kezdtem.

Már a betanítás is munkaszüneti napon kezdődött (márc.15.), ami intő jel lehetett volna, de én eltökélten akartam dolgozni. Sajnos ebben az évben csak olyan cégekkel hozott össze a sors, akik nem akartak bejelenteni, vagy még a fizetésemet sem akarták egyáltalán vagy részlegesen odaadni - erre én felháborodottan vertem ki a patáliát, elérve, hogy legalább a pénzemet megkapjam – a 2013. évi mérleg: három ilyen típusú cég.

2014-ben új lehetőség adódott szakmai vonalon – majdnem 6 hónapig tartott, ami sajnos már rekordnak is mondható a „nem létező munkanélküliség” világában, de sajnos elkövettem azt a hibát, hogy főnököm próbaidő lejárta utáni (!!) közeledését elutasítottam és csak csináltam tovább a dolgomat.

Természetesen ez nem maradt retorzió nélkül; hiszen mikor a cég problémás időszakba került – gyakorlatilag látható volt, hogy nagy ellenőrzések és botrányok elé nézünk – csak nálam okozott gondot a fél nap szabadság, mely alatt természetesen „rengeteg” hibát véltek felfedezni, pl.: nem elég gyors kommunikáció, nem voltam kellőképpen aggódó, nem megfelelő íráskép és a dossziéban nem megfelelő helyre való rögzítés, lefűzés. Elváltunk egymástól, aránylag normális hangvitellel.

Szuper lehetőség – vagy mégsem

2015-ben az előzetes önéletrajz küldéseim meghozták a gyümölcsüket, mert végre egy nagyon nagynevű és múltú céghez kerültem újabb szakmai területen. Megnyugodtam, hogy igen, végre itt a szuper jó lehetőség – jó fizetés, jó munkaidő, szakmai kihívás (ami közben kiderült, hogy mégsem olyan szép és jó…).

Nos, pár héten belül szembesültem egy a szakmának csak kis részét ismerő, pár éves szakmai gyakorlattal rendelkező szerető „hatalmával”; aki hatására kivitelezhetetlen és értelmetlen munkafeladatok és munkafelosztások kezdtek kialakulni.

Ezután a szakmailag kompetens vezetőt elküldték és több, szakmailag jó hírnevű kollégát is válaszút elé állítottak. A vevőkör érzékelte a problémát és csökkent a megrendelések száma, „így hát természetesen” a megmaradt kollégákat kellett szigorúbban fogni a jobb teljesítmény érdekében.

Szinte már természetes, hogy én is benne voltam ebben a csapatban, már csak azért is, mert még a próbaidő lejárta előtt voltunk, amikor is még indoklás sem szükséges az „elbocsájtó szép üzenet”-hez.

Két munkakör egy fizetésért

Ezt az évet egy újabb nagynevű és múltú cég inkorrektsége zárta, 2 munkakör egy fizetésért + lelki támogatás a pánikba esett, kiabáló, hisztiző kolléganőnek – segítség zero.

Fentiek összegzéseként még megemlítem, hogy több állásbörzén voltam, ahol szinte korlátlan lehetőségeim lettek volna, ha végzős diák, vagy legalább max 30 körüli vagyok és hajlandó vagyok gyakornokként fele fizetésért a teljes munkát megcsinálni. Vagy esetleg plusz 1 órát utazni valamilyen találkozó ponttól a vidéki munkalehetőségekre.

Egyik állásbörzén leadott jelentkezés után sem kerestek meg!!!

Rengeteg álláshirdetésre jelentkeztem – egyik időszakban ez elérte a 350 db-ot, közben természetesen adatbázisokba is küldtem általános jelentkezést – sokszor még válaszra sem méltattak. Volt, hogy 4-6 hetes interjúztatási körökön mentem át és az utolsó szűrőnél derült ki, hogy mégsem kell ilyen mértékű tudás, ilyen áron – ilyen határozott életcéllal és véleménnyel bíró „nem gyakornok”-tól, nem 30 évestől... stb.

Marad a határátkelés?

És igen eljött az idő, amikor is – számomra eddig bármilyen idegennek tűnt az ötlet, de felmerült, hogy esetleg szeretett hazámon kívül keressek lehetőséget, ahol talán nem gond a 15 éves szakmai tapasztalat, az optimista hozzáállás, a kiforrott egyéniség.

Vagy egyszerűen csak egy újabb szakmát elsajátítsak, hiszen számomra a folyamatos tanulás, önképzés egy teljesen természetes folyamat. Számomra nyilvánvalóan elsősorban az angol nyelvet használó országok jöhetnek számításba, de csak akkor mernék lépni, ha minimum egy aláírt munkaszerződés lenne a kezembe – mert azért mégsem olyan könnyű itthagyni a szülőhazát.

Ha pedig mégis megtörténik –mint ismerőseimtől hallom, illetve látom a körülményeiket – akkor a „rosszabbra” nem igazán szeretnének visszajönni, talán ez is magyarázza azt az 57-es számot, a meggyőzött visszaköltözők terén.

Hiába van a cégek 77%-nál munkaerőhiány, nem akarják megfizetni és megbecsülni a magyar szakembereket!! Nem számolva ennek gazdasági következményével sem - lehet, hogy a cégeknek ez több költség (mert megfizetnék az európai szintű munkáért, az európai szintű árak mellett az európai szintű béreket!!!!???!!! ), azaz csökkentenék a kizsákmányolási metódusukat; de ezáltal nőne azok száma, akik a pénzüket vásárlásra, költekezésre fordítanák, tehát végső soron visszaáramoltatnák a pénzt gazdaságba, azaz nőhetne a vásárlóerő.

Vajon végeztek-e már a cégvezetők kalkulációt: milyen a költség, a hatékonyság és a munkaerő minősége, ha háromhavonta új munkaerőt vesznek fel??? Lassan ideje lenne szerintem.”

A moderálási alapelveket itt találod. 

(Fotó: pixabay.com)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr908340506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2016.02.01. 07:34:46

Sajnos jól gondolod, marad a határátkelés.

Magyarországon 40 felett nincs sok esélyed, kivétel ha valami speciális végzettséged van, de az írásod alapján, más végzettségeid vannak.

Sok szerencsét.

mernok-ur 2016.02.01. 07:48:20

Multikhoz is beadtad vagy csak magyar cegekhez ?

DieNanny CH 2016.02.01. 07:55:52

Hát, így van, sajnos.

Olyasmi jutott eszembe, hogy jó, jó, hogy gyarapítani kell a magyarok számát, ösztökélni a több gyerekre - de mikor veszik észre, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít? Hiába leszünk mondjuk több, mint 10 millióan, a tudásuk nem fog megfelelni a jó minőségű munkához, hiszen már óvoda-iskola is rossz minőségű.

És megint kilyukadunk az oktatásnál... Erre kellene a több pénz, kisebb létszámú osztályok, a lehúzó klikkek felbontása - gondolok itt olyan, akár 8-10 évesekre, akik a jó tanulókat vették célpontba.

Na, jó, ez már kezd off-témába menni.

Szóval, kedves poszt-író, kezdj intenzíven külföldre nézelődni. Gyereked milyen nyelven tud, mennyi idős, stb.

HardPötty 2016.02.01. 08:14:00

A szaktudás+több éves tapasztalat+ambíció+egyéniség kombó nagyon megrémíti a cégek vezetőit. Nekik szolgalelkű robot kell, aki ha kell du 6-kor még kéri hogy maradhasson a főnök örömère egy laza cumira.
Az első (hivatalos) munkahelyem egy könyvesbolt volt. 9 hónap után egy tökéletes leltár utàn ... mondanám hogy elmentem, de inkább ellehetetlenítettek... A baj az volt, voltak ötleteim, illetve mikor nem volt vásárló könyvet olvastam (gondoltam csak kéne tudni mit adok el)... :(

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 08:16:58

Ne szarakodj, irany Anglia!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 08:38:11

Az ország harapófogóban van, s ezt nehezíti a sok fura helyi szokás is Mo-on a munkakeresés terén.

fasor6 2016.02.01. 08:38:38

Ne sokat gondolkodj. Ha ossze tudsza szedni egy kis indulo penzt, akkor irany Anglia.Ha itt vagy, sokkal nagyobb az eselyed munkat talalni mint otthonrol. En 53 evesen jottem ki, 6 het mulva kaptam komoly allast, az akkor 17 eves fiam eletunk legjobb dontesenek tartaja, kinyilt elotte a vilag, megsokszorozodtak a lehetosegei. Mindenesetre szeritnem ne Londonba menj, az eletminosegetek sokkal jobb lesz egy masik kozepes meretu vagy nagyobbacska varosban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 08:38:46

@Shanarey:

Nem az életkor számít. Én annak idején 30 éves koromban nem tudtam semmilyen munkát találni Mo-on. Gyakorlatilag csak a biztonsági őr, a könyvesbolti eladó és a biztosítási ügynök lehetőségek álltak előttek reálisan.

Az eladóságot meg se próbáltam, olyan kevés pénzt adtak volna. A biztosítói ügynökséget elkezdtem, de még a tanfolyam alatt elmentem. Aztán pár hónapig biztonsági őr voltam.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 08:38:50

@mernok-ur:

"Multikhoz is beadtad vagy csak magyar cegekhez ?"

Nincs lényegi különbség. A multi csak annyival jobb, hogy biztosabb a hely, ha már ott vagy. De megkapni a helyet ott talán még nehezebb, mint magyar cégnél.

DieNanny CH 2016.02.01. 08:41:48

@BircaHang Média:

Hm. Szerintem nem a munkakeresés terén vannak fura szokások. Hanem a munkaERŐ keresés terén.

2016.02.01. 08:48:16

Sajnalom a posztolot, de... Ezzel a hozzaallassal mas orszagban sem lesz konnyu dolga. Pl. nem utazik +1 orat, stb. stb. Ennel joval rugalmasabbnak kell lenni a legtobb orszagban szerintem, kulonben a munkalehetosegek nagyon korlatozottak lesznek. Ezen kivul nem csak Mo.on nehezebb egyedulallo anyanak munkat talalni, nem csak ott probalkoznak be idonkent a ferfi fonokok, stb. Lehet hogy jobb a helyzet ilyen teren mint Mo.on, de azert nem art realisan latni a dolgokat. Kulonosen kezdo munkavallalokent egy uj orszagban, kicsit 'alazatosan' kell hozzaallni a munkakereseshez es a munkahoz, szerintem, ha hosszu tavon ervenyesulni szeretne az ember.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.02.01. 09:17:57

Kedves poszt író szerintem csomagolj. Nincs mit veszítened.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 09:53:32

Menekülj !!!!!!
Irom ezt én, aki még a sok viszontagság után is boldogan inkább maradok itthon.

Ismerős a téma.

Csak érdekességképpen: négy napot dolgoztam egy suliban, ahová el sem kellett volna menni, mert a kollégiumba kerestek délutános műszakba valakit, amit nagyon nehéz megoldani, úgy , hogy csak én vagyok a lányommal a lakásban, de már nagyon menni akartam.

Kedvesek voltak, mert felajánlották, hogy amíg a férjem megérkezik (aki áprilisra tervezi az ide érkezését) addig felváltva fogok dolgozni a suliban és a kollégiumban. Rögtön a második délutános műszakomnál lemondta a bébiszitter a segítséget, szóval veszett fejsze módon kezdődött az egész, de más is történt.

A 2. munkanapomon közölte a gazdasági vezető, hogy a KLIK nem fogadja el a papírjaim, mert csak a munkakönyvet tekinti hivatalos papírnak, a rózsaszín tb kártyát nem (mi van ????). Amíg nincsenek papírjaim, addig nem is dolgozhatnék (jelenlétit nem írtam alá hiszen nem volt munkaszerződésem).
Nem értettem az egészet, mert már elfogadta a KLIK a tb kártyát 2011 ben.

Mondtam nekik, hogy legyenek rugalmasak és vegyenek fel , mint pályakezdőt, hogy legyen már valami amin elindulhatunk, a bizonyítványaim megvannak. Ok, azt mondták ez jó lesz így, én meg kérjem be a Nyugdíjfolyósítótól a munkaviszonyaim, az a legjobb. Ebben maradtunk, még a negyedik napon sem volt szerződésem, végül eljöttem a bébiszitter probléma miatt, de arra kíváncsi vagyok, hogy lesz e most fizetés vagy nem.

Könyvelő ismerősöm azt mondja, a lényeg nem a munkaszerződés, hanem az, hogy be voltam jelentve, márpedig mivel hétfőn kezdtem pénteken be kellett, hogy jelentsenek, én csütörtökön vittem fel a papírjaim.

Folyt köv.

TX7AW 2016.02.01. 09:57:15

@HardPötty: A hozzászólásod első részével teljesen egyetértek. Én most fogom azt a 2 hetet járni, amikor is kiszedem a főiskolát is az önéletrajzomból, bár sok extrát már eddig se raktam bele, de úgy tűnik, már ez is túlzás.
A poszthoz: köszönet a megosztásért, magam is 40 felett, visszaköltözve, munkát keresve sokat javít a rálátásomban.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 09:58:11

Azóta megérkezett a kivonat az összes munkaviszonyomról. Nagyon részletes, most már tudom,hogy mindenki bejelentett, még az indiai barátnőm is, akit a munkaügyi bíróságon fel kellett, hogy jelentsek (az nem látszik, hogy utólag jelentett e be, de a fizetés sem stimmel).

Aki ilyet akar kérni, annak mondom, hogy itt részletesen látszik az összes táppénz (ami nekem nem is volt lányom születése előtt). Ez első látásra elég ijesztő. Bár ezt a kivonatot már csak akkor fogja látni a munkáltató nyilván, amikor már felvettek. Érdemes kikérni.

És az egyik leggyorsabb ügyintézés volt. A kormányablak egyébként nagyon jól működik szerintem. Ez egy jó találmány volt. Én le sem tudtam ülni, olyan hamar sorra kerültem és egy hét alatt kiküldték a kivonatot (nekem 22 munkanapot mondtak illetve azon belül).

Herr Géza 2016.02.01. 09:59:18

@Bredpitt Monika: Szívünk csücske, nem lett ez egy kicsit katyvasz??? Milyen munkakönyv? Hol van az már?? Milyen rózsaszínü TB-kártya??
"..legyenek rugalmasak és vegyenek fel , mint pályakezdőt, hogy legyen már valami amin elindulhatunk, a bizonyítványaim megvannak."
Itt meg bizonyíványokról van szó. Annak meg mi köze a TB-kártyához meg a "munkakönyvhöz" ???
Mi vaaaaan? Houston ???

Bredpitt Monika 2016.02.01. 09:59:41

@Taxomükke (UK): Ez most mi a képen, amcsi rendőrautó?

Akartam a múltkor válaszolni neked, de az egész poszt eltűnt.
Akkor a válasz most:

SEMMILYEN SORBA NEM ÁLLTAM BE

Üdv a Boldogság Földjéről.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:04:36

@Herr Géza: Akkor szép lassan elmondom újra. Ez a KLIK az összes munkaszerződésem akarta (bocs, ez kimaradt) visszamenőleg 30 évre. Hát, nekem nincsenek meg ezek, viszont kedves Géza, van munkakönyv, és bizony az még mindig kell, és a rózsaszín tb könyv (amit érdekes most egy másik suliban, ami szintén a KLIK hez tartozik) is kell egyes helyeken.

Én sem értem hogy van. De ennek tükrében azt hiszem most már talán világos lesz az, hogy ha valaki pályakezdő annak nincs semmilyen work history - ja, ezért csak a bizonyítványt tudja bemutatni, amivel nyilván én rosszul járnék a besorolás miatt, de már kínomban mondtam,h ogy addig, amig megjön a NYfolyosítós kivonat csinálják ezt.
Melyik részét nem érted (és bocs, ha katyvaszt csináltam )?

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:05:42

@Herr Géza: Ez a történet szerintem azt tükrözi, hogy a KLIK sincs a helyzet magaslatán, mert az egyik tankerületben ezt kérnek, a másikban meg azt, na, ez az amit nem értesz.

DorotkaB 2016.02.01. 10:11:41

@Bredpitt Monika: Nekem a kormányablakról most konkrétan az jutott eszembe, hogy örülök, hogy belátható időn belül nem kell bemennem egybe se :) (remélem, soha többé, de azért ezt még korai lenne így kijelenteni)

Ha jól tudom, azzal reklámozzák őket egy ideje, hogy itt bárki, az ország bármely pontján bármilyen ügyet elintézhet, ehhez képest a nyanya a múlt héten azzal indított, hogy mi a retkes ••••ért nem a lakóhelyem szerinti okmányirodába mentem és különben is, hogy képzelem, hogy örökre el akarom hagyni Magyarországot. Én csak annyit kérdeztem, hogy akkor most meg tudja csinálni, amit kértem, vagy nem. Persze mondanom sem kell, hogy meg tudta, kb. öt percig tartott.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:14:36

Ez sajnos két részletben fog menni, a fekete ruhás ápolónő FB üzenete (én a google ben találtam meg).
Ha így tudna harcolni mindenki , mint ez a nő, meg a taxisok lehetne valamit csinálni.

Tisztelt és szeretett Kolléganőim!

Sokan érdeklődtetek,hogy mi történt velem a riport után...
Mindenki biztosra vette,hogy ellettem távolítva a kórházból,ahol dolgozom.
Hálás köszönet érte az RTL-klubnak, és Dr. Sásdi Antal Főigazgatónak , ez nem
így történt, bár a továbbiakban
megkötötték a kezem,nem nyilatkozhatom a kórházat érintő dolgokról a médiában.
Ezért is választom most a Facebookot,hisz sokan próbáltatok megkeresni,
de semmilyen fórumon nem vagyok megtalálható...mert nincs rá időm, mert dolgozom,
és gyereket nevelek...

Ami most viszont ismét indíttatást ad arra,hogy valamiféle összefogásra ösztönözzek,
az a KILÁTÁSTALANSÁG!
És itt messzemenően elhatárolódom a saját munkahelyemtől,a saját kórházamtól!!!
AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL beszélek.

A történtek után :
- 1 - csodálatos módon,kifizették a túlóráinkat, és mindenki szép fizetést kapott.
(Ezért szintén köszönet az RTL-klubnak, és Dr.Sásdi Főigazgatónak.)

- 2- megkeresett – megtisztelt!- Babonits Tamásné Judit, a MESZK-fekvőbeteg -ellátási
alelnöke,avval a megtisztelő ajánlattal,hogy úgy látja ,magányos harcos vagyok,de sok embert
megtudok szólítani, így csatlakozzak a MESZK jó csapatához...
DE! MEGALKUVÓNAK kell lennem. Mert bár szégyenli,de elismeri,hogy sok év során, ő már
megalkuvóvá vált!

Aki ismer engem,aki dolgozott velem , -sokan vagytok drága kolléganők ! - a válaszomat biztos
egyértelműen tudjátok! (Innen látszik , Jutka csak fölvett engem dolgozni,hisz Ő volt az Ápolási
Igazgatója a kórháznak melyben dolgozom, most nyugdíjasként a MESZK vezetésében
tevékenykedik, és kórházunkba tanácsot adni jár még vissza.)

És itt idéznék Orbán Viktor Miniszterelnök 2015-ös évértékelőjéből először :
,,Nem kerestünk alkut...vállalva a csatákat...”-beszéd:17perc50mp-nél.
A szövegkörnyezet más,de a lényeg ugyan az: A mi harcunk sem alku képes!

A válaszom határozott és egyértelmű NEM volt! És elmondtam Neki,hogy EGYÁLTALÁN
NEM VAGYOK MEGELÉGEDVE A MESZK MŰKÖDÉSÉVEL,és az elmúlt években tett
illetve NEM TETT dolgaival.
Ő elmesélte, mi mindent harcoltak ki nekünk....
Mennyi mindent tettek értünk.
(Itt hívom fel figyelmetek, Baló György 2015.02.19.műsorára.,,Túlterheltség éhbérért”
Itt maga a Kamara Elnöke Dr.Balogh Zoltán mondja el,mi mindent tettek...)

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:15:48

II. rész.

Tisztelt és szeretett kolléganőim!
Ti ugyan így nem éreztétek,hogy értetek bárki kiállt volna az elmúlt években?
Mert talán mindig a MEGALKUVÁS volt a domináns.
És én ezt MEGÉRTEM!
Hisz aki már pozícióban van,az elkezdi félteni azt , amit már elért.
Ez természetes.

De így nekünk,ágy mellett dolgozóknak kell összefognunk,nem várni arra,
hogy vezetőink ,a ,,nagyok” ,majd segítenek. Mert ők ismét csak alkukra
lesznek képesek,és saját pozícióik megvédésére.

És itt ismét Orbán Viktor Miniszterelnök évértékelőjéből idéznék :
,,Maroknyi sikeres és jómódú ember, sok sikertelen , szegény és esélytelen ember árán.
A munkának nem volt becsülete,és nem volt tisztességes bére sem.
A legtöbb ember ha volt is munkája,úgy érezte,a lelkét kidolgozza...
A kormány szánalmasan bukdácsol,a politika saját magával foglalkozik,és csak a
hátát mutatja,és közben naponta lenézik és kioktatják az embereket...
2010-ben ,ezen kellett változtatnunk. Ez volt a II. Rendszerváltozás lényege...”
Tisztelt Miniszterelnök Úr!Ezen semmit nem változtattak!
Ön megfogalmazta,amit minden nap tesznek velünk.
Az Egészségügyben,
Mi pontosan ezt érezzük!
Ön pontosan megfogalmazta, mit tesznek velünk!

És ismételten idézet:
,,Neveztük őket a rendszerváltozás veszteseinek,bérből és fizetésből élőnek,vagy éppen
melósnak...
A Magyar társadalom soha nem lehet többé olyan hely,ahol ez egyes emeletek között nincs
közlekedés,mert elromlott a lift és összeomlott a lépcsőház.
Ha így járunk,újra kell építenünk,de legalábbis létrát kell támasztanunk azok számára,
akik feljebb akarnak jutni.”

Mi nem akarunk feljebb jutni!
Mi csak tisztességes bért akarunk a munkánkért!
Mi nem akarunk vezetők lenni, én nem akarok a MESZK-ben ücsörögni,és papírokat
tologatni, és alkukat kötni.
Mi felkelünk hajnal 3-kor,4-kor, és meg se állunk másnapig. Mi dolgozni akarunk,
tisztességes fizetésért.

Drága kolléganőim,megint csak Orbán Viktor Miniszterelnököt idézem:
,,A sikeres Magyarország feltétele az ERŐ!”

Hát kolléganők,legyünk mi is erősek!
Többször mondtam Nektek,ne féljetek,mert pótolhatatlanok vagytok!!!
Nincs aki helyetted bekösse az infúziót,nincs aki helyetted tisztába tegye
és megfordítsa a beteget,nincs aki bemenjen Szenteste és ünnepekkor,
nincs helyetted senki!
Eljött az idő,mikor nekünk nővéreknek össze kell fognunk.

- Hisz Te is tudod, az orvos zsebébe mindig csúszik a pénz,(Megérdemli!Fogadja el!)
De a nővérre már nem jut,mert szegény a társadalom.
-Az orvosoknak mindig ajánlanak béremelést,és őnekik semmi nem lesz elég...
Az orvosoknak ajánlott összeg felét,ajánlják föl nekünk nővéreknek.
Mi elfogadjuk!

Miért mindig az orvoshiányra terelődik a szó,ha az Egészségügy szóba kerül.
Mert mi nővérek,senkinek nem vagyunk fontosak .
Te ,,csak „ egy nővér vagy...
És miután ennek a kormánynak ,,esze ágában sincs!” beleinvesztálni pénzt az egészségügybe,
mert minden stadion, kisvonat, és szoborépítés fontosabb ennél,
kérlek szépen fiatal kolléganők-Ti menjetek el!
Itt nincs jövőtök!
Most csomagolj,és menekülj!
Neked már ne kelljen harcolnod!

Akik maradunk-mert már fáradtak vagyunk újrakezdeni-fogjunk össze!
Mi,nővérek!

1 : ,,Fekete hétvégék”
Április 18-19-Szombat-Vasárnap- aki műszakban van,fekete pólóban(ha van fekete
nadrágod azt is vedd fel )abban dolgozzunk.
Nem tilthatják meg Neked.
De ha mégis megteszik: Tűzz Magadra fekete szalagot.
A Magyar Egészségügy gyászos helyzetét szimbolizálja.

2 : Április 25-26-Szombat-Vasárnap.Szintén feketében teljesítsünk szolgálatot, , csak
szombaton ,aki nincs műszakban,
sétáljunk egyet Normafa és környékén. És ne feledd: ,,Hozz magaddal
még egy embert”
A pontos találkozási helyet és időt , időben
tudni fogod.

Ha ez idő alatt,a Kormány semmiféle javaslatot nem tesz az ,,Alkuképes Kamara
felé” , jön a munkánk beszüntetése...

NŐVÉREK!ÁPOLÓNŐK!
MEDDÍG TŰRÜNK MÉG???

Üdvözöllek Benneteket! És számítok Rátok!

Elsődleges köszönet Kohut Ildikó kolléganőmnek és barátnőmnek,
aki mindig mellettem áll , és számíthatok Rá!

Hálás köszönetemet szeretném kifejezni az RTL-klub Házon kívül műsorának,
Moskovics Juditnak.

És külön hálás köszönet Baló Györgynek, hogy annyi időt és energiát fektetett
az egészségügyről szóló riportműsoraiba.
Mindig pontosan,és naprakészen foglalkozott velünk,nővérekkel is!
Köszönet érte!

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:19:40

@DorotkaB: Maga az ötlet jó szerintem, sajnos ilyen Macák mindig lesznek, de őket szépen helyre kell rakni.
Nekem a Munkaügyi Központban volt egy ilyen "barátnőm", aki nem akart segíteni. Tudtam, hogy csak kekeckedik. EGyből felhívtam a Központ vezetőjét és csodák csodája ott volt a kért papír egy órán belül.
Ezeket a kelletlen csodákat mindig helyre kell rakni. MINDIG.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:21:15

@DorotkaB: Te is készülsz elindulni valamerre ha jól emlékszem?
Van már valami terv ha szabad megkérdezni?

Herr Géza 2016.02.01. 10:24:23

@Bredpitt Monika: Hát csak azt nem értem (és nem téged ekézlek), hogy:
- mi a retkes bránerért kell a KLIK-nek (vagy akárkinek) az elmúlt 30 éved munkaszerzödése
- a munkakönyv szerintem úgy 25 éve megszünt létezni
- egy "rózsaszinü TB-könyv"-re még úgysem emlékszem, hogy nekem ugyan pl. volt valaha munkakönyvem is (söt úttöröigazolványom meg KISZ-tagkönyvem is..:D), söt a hajdanvolt személyimben is benne voltak a munkahelyek úgy ca. 1990.-ig
- nehogy már meghatódjak attól, hogy a kormányablaknál semmi perc várakozás után el lehet intézni, hogy 22 nap alatt kiküldjék azt a járulék-historyt, amit az Ügyfélkapun (nyilván, ha van olyanom) keresztül otthon 2 perc alatt magam nyomtatok ki
Hát csak ennyi... :))))
Oké, a KLIK az évszázad gittegylete, de akkor is...

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:31:37

@Herr Géza: Nem tudom te mikor mentél el, de nekem az összes munkahelyemen kérték a munkakönyvet és amikor azt mondtam, hogy nekem van egy kifejezetten felcsillant a szemük.
Akkor azt mondd inkább, hogy neked mit kellett bemutatnod ahhoz, hogy új munkahelyre menj.
Persze szorosan hozzátartozik a történethez, hogy a bértáblához kellenek az alkalmazásban eltöltött éveid, ahhoz meg nyilván kellenek az előző munkahelyek.

Ha elmész a versenyszférába pl. vagy egy pékségbe akkor elég az utolsó munkahely kilépő papírja, meg az adatlap az adóbevalláshoz, ha jól tudom. Őket nem fogja érdekelni az összes munkahelyed.

És nem kell meghatódni semmitől. Szerintem a Fidesz egy csomó jó ötletet hozott, csak sokszor a kivitelezés elcsúszik.
Ezzel kapcsolatban ajánlom Baló György műsorát, sajnos elég későn kezdődik (én fel szoktam venni), nagyon jó kis vitaműsor.

Herr Géza 2016.02.01. 10:33:45

@Bredpitt Monika: Te, ez biztos, hogy aktuális statement ?? Mert Sándor Mária tavaly április óta nem dolgozik a régi munkahelyén (igaz ö mondott (?) fel). Jelenleg köztudottan közmunkával dolgozza le a büntetését (faleveleket söpröget jobbról balra, majd balról jobbra), amit az Erzsébet híd blokádja miatt kapott és utána visszamegy dolgozni, de nem közvetlenül az egészségügybe (ahol ö most az egyes számú persona non grata), hanem a szociális szektorba...

Muscari 2016.02.01. 10:35:37

@HardPötty: na hat errol a ferjem is tudna meselni, o egy ev utan adta fel az allaskeresest, szinten negyvenen felul volt mar. Egy helyre talan felvettek volna, de a harmadik, angol nyelvu interjun akkor meg elverzett. Ahogy elmeselte viszont, lehet, hogy nem is baj, mert mar az interju alatt kiderult, hog hatalmas feszultsegek vannak a ceg vezeteseben (kozepes cegrol volt szo), valakik valakit ki akartak turni es ebben a meg fel sem vett ferjemnek is szerepe lett volna.

Evain 2016.02.01. 10:37:17

@Herr Géza: én nem is értem mik ezek... :o 15 év hivatalos munkaviszonyom alatt az életben nem kértek tőlem ilyeneket odahaza. :o

Muscari 2016.02.01. 10:39:07

Udv a klubban, kedves posztolo, mi kijottunk. Nem mondom, hogy konnyu, de nekunk sem volt mas valasztasunk es mindent osszevetve szeretek itt elni.

Annyit tanacsolnek, hogy inkabb videkre palyazz, ne Londonba, sokkal jobban fogsz jarni.

DorotkaB 2016.02.01. 10:39:17

@Bredpitt Monika: Én már nem készülök sehova, inkább most érkeztem meg :))) Mivel nemrég megkaptam az állandó lakcímet Csehországban, így kijelentkeztem Magyarországról. (És még a személyim is megmaradt, hihi, bár azt hiszem, hogy ez leginkább a fent említett nagyon kedves ügyintéző hiányos ismereteinek köszönhető.)

Muscari 2016.02.01. 10:42:23

@fasor6: na megeloztel. A gyerek 15 eves, meg pont idoben van ahhoz, hogy itt siman tud majd egyetemre menni, mert lesz ideje letenni a szukseges vizsgakat.
A lanyom volt tanarai borszaszto buszkek ra, hogy egy volt tanitvanyuk egy angol egyetemre jar :-)

DorotkaB 2016.02.01. 10:46:25

@Bredpitt Monika: Igen, az ötlet szerintem is jó, csak hát a kivitelezés... Egyébként Svédországban találkoztam először ilyen rendszerrel, amikor az esküvőnket intéztük, na ott aztán tényleg volt országos, bárhonnan elérhető adatbázis, nagyon olajozottan működött. Úgyhogy én nem voltam ellene, hogy Magyarországon is megpróbáljanak valami hasonlót. Csak ugye a rendszer új, a kezelői pedig a régi, néha eléggé begyöpösödött hivatalnokok...

Herr Géza 2016.02.01. 10:46:51

@Bredpitt Monika: Szívem csücske, de hát hogy a bánatba kérhetnek munkakönyvet, amikor az 24 éve nincs (megnéztem: 92-ben szünt meg)... Felnött egy generáció közben, akinek soha nem is volt, ill. azt sem tudja mi az. Eleve az elmúlt 24 évböl nem is lehet semmiféle bejegyzés az esetleg még meglévö munkakönyvedben sem.
Egy állami hátterü (vö. közszféra) intézmény alapból hozzáfér online minden olyan adathoz (te magad is ugye az Ügyfélkapun keresztül), ami a korábbi munkahelyeidet dokumentálja.
És még egyszer munkakönyv: ma csak annyi jelentösége van annak, hogy a nyugdíjügyi adategyeztetés kapcsán, ha a 92. elötti idöszakra vonatkozóan eltérés van a nyilvántartásban, akkor annak segítségével tudod hitelesen bizonyítani, hogy hol, mikor, mennyi ideig, mennyi fizuval dolgoztál.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:50:33

@DorotkaB: Csehországból sem sok poszt jön, ha nem tévedek. Most meg is nézem van e valami onnan. Prága nagyon szép város, de én mindig Budapestre fogok voksolni.

Muscari 2016.02.01. 10:52:04

@Bredpitt Monika: te, nekem sose volt munkakonyvem, csak hallomasbol ismerem. Mi az a rozsaszin ize? En arra sem emlekszem, az utolso munkahelyemrol eljove scak kinyomtatott papirokat kaptam.

Herr Géza 2016.02.01. 10:52:49

@Bredpitt Monika: Ja, a kérdésedre: 1988. és 1993. között kiküldöttként dolgoztam itt egy magyar "fedöcég" (és még egy külker cég is be volt iktatva, az Interag Rt., aki még emlékszik rájuk :D) alkalmazásában, az az utolsó bejegyzés a munkakönyvemben. 1995. és 2008. között én is otthon dolgoztam, akkor már a munkakönyv sehol nem volt, nem is kérték soha többé.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:55:34

@Herr Géza: Nem tudom értelmesebben elmondani. Mivel nekem van munkakönyvem, tőlem elkérik. Az meg másoktól mit kérnek meg hol, azt is próbáltam leírni, de úgy tűnik hiába.
Nyilván attól nem kérhetik el, akinek nincs.

Egyébként meg az, hogy mihez fér hozzá az állami hátterű cég......nem akarnak hozzáférni csak rajtam keresztül. Átmentem ezen egy párszor. De én itt befejezem a vitát, ha már Gonoszka is értetlenkedik, annak nem lesz jó vége.

Herr Géza 2016.02.01. 10:56:45

@Muscari: Igen, valami rózsaszínü papír nekem is rémlik már a korabeli kilépési papírok közül, de hogy az TB-igazolvány lett volna..., hát passz. Akkor már böven volt TB-kártya, ami elöször zöld volt, aztán fehér, olyan szexis papírlap fóliába vasalva....

Bredpitt Monika 2016.02.01. 10:57:11

@Muscari: ld. 10.55.34 hozzászólást. Üdv.

DorotkaB 2016.02.01. 11:00:18

@Bredpitt Monika: Nekem Prága és Budapest is nagyon szép város, mindkettőt szeretem. De ha az a kérdés, hogy melyik élhetőbb, akkor egyértelműen Prága.

fhdgy 2016.02.01. 11:00:54

@Bredpitt Monika: Új városban, újra megpróbáltam anykönyvi kivonatot szerezni a kormányablak. Megint nem jött össze!

Sötétség, se kép, se hang!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.02.01. 11:03:32

tegyuk hozza h otszaz euro ber ezer eurojaba kerul a cegnek...

Herr Géza 2016.02.01. 11:09:32

@Bredpitt Monika: Igen, Gonoszka értetlenkedik. :)))) Már bocs, de nekem kb. olyan a sztori, mintha a rég nem létezö kék útlevelet kérnék el Hegyeshalomnál a határörök (ha lennének) a kiutazáshoz, aztán ha nincs, hát akkor is mehet, mert olyan már nem is kell....:D
Szóval, értem én, hogy töled elkérték a közszférában (a KLIK-röl meg egyébként is elhiszek bármi f@szságot :D), de ha magad is belegondolsz, mondd már meg mi értelme van, ha az elmúlt 24 éved történése meg úgysincs benne???
Az én válaszom biztos az lett volna, hogy felhívom a figyelmüket a csekély 24 évvel ezelötti rendeletre, majd elmagyarázom nekik, hol/hogyan lehet online lekérni, ha annyira érdekli öket. De hát pont ezért nem is dolgozok a hazai közszférában.
Oké, te ott akarsz dolgozni, ha kekec vagy, csak magad alatt vágod a fát, de legalább ne vágjunk mindehhez jó pofát meg ne magyarázzuk meg, hogy márpedig ez így van jól.
A KLIK meg monggyon le!!!!!!
Csók.

Karma17 2016.02.01. 11:11:45

En is 40 felett keltem utra. (Utolag elgondolkodtam, hogy a midlife crisis szerepet jatszhatott-e benne, es arra jutottam, hogy jo esellyel igen.)

Annak az eslye, hogy Magyarorszagrol munkat talalj, hacsak nem nagyon keresett es/vagy ritka tudassal rendelkezel, igen igen csekely.

Olyan ismerosom is van, aki 9 honap utan visszament Magyarorszagra, mert nem talalt a vegzettsegenek megfelelo munkat.

Ezzel szembe itt Belfastban talalkoztam olyannal, aki visszakoltozott Magyarorszagra par ev utan, majd masfel evvel kesobb mar repulon ult Eszak-Irorszag fele, mert nem birta a "magyar virtust".

Palazeti 2016.02.01. 11:13:04

@Herr Géza: Igen, a rózsaszín könyvecske az Egészségbiztosítási igazolvány. Elvileg minden munkáltatónak bele kell pecsételnie és aztán viszed magaddal, de előfordul, hogy elfelejtik...Munkakönyv már nincs, de van valamiféle igazolás helyette, ami tartalmazza a munkakörödet és a munkáltatói minősítést, ez viszont nem kötelező: a munkavállaló kérelmére kell kiállítani, ha legalább egy évet eltöltött a munkahelyen

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.02.01. 11:15:09

@zalap: valszeg ezeknek a valamelyikével van keverve a munkakönyv.

Hari Seldon 2 2016.02.01. 11:21:44

Nem nagyon szeretek/szoktam javasolni ilye kiutauzós témában, mert senki nem tudja, hogy mit bír. Milyen személyiség. A cikkíró is feltehetően nehezen viseli majd az első időt, ha kimegy. Viszont én pont nem az angol orszgokat javasolnám, ha már kimegy. Ha már beszél valamenniyre másik két nyelven, (gondolom feltehetően a német a másik) akkor sokkal jobb lehetőség lenne Bécs (vagy Ausztria. Indokom: Anglában "mindenki tud angolul" (hülye megállapítás, de nyilván ebből kell kiindulni) Így semmilyen "versenyelőnye" nincs egy másik bevándorlóval szemben, vagy akár helyivel szemben egy külkereskedelemmel foglalkozó embernek. Viszont ha a német szaknyelvet "felerősíti" akkor Bécsben ahol ráadásul viszonylag szorosak a magyarorszgági kereskedelmi kapcsolatok, értékesebb lehet. Ott mondhatja magáról azt, hogy én most a német mellett angolul ÉS magyarul is beszélek.
De gyakorlatilag ugyanez igaz mondjuk pár latin országra is. Ha felfejleszti a helyi szakmai nyelevet, iszonyatos előny, hogy angolul IS tud. (ugye ismert, hogy a latin országokba milyen alacsony az angol nyelvtudás szintje. A nyelvtudás hiányától meg ne féljen! Egyszer már emltettem, hogy például Mme Seldon kb húsz éve nyelvvizsgázott franciából, azóta nem használta a franciát (ha nem számítjuk hogy párszor utaztunk ide, és levelezett időközönként) és most már itt csinálja a második szakvizsgát.

Evain 2016.02.01. 11:31:17

@Herr Géza: te, szerintem a gonoszkát nem rád értette ám :D

Evain 2016.02.01. 11:46:37

@Herr Géza: Tudod mikor kellett nekem ilyen papírokat prezentálnom? Amikor az APEH berángatott 5 éves ellenőrzésre. Mint magánszemélyt. A 2 órás igen alapos átvilágítás során kiakaszottam az apehos kolleginát azzal, hogy még egy 20 évvel korábbi hagyatéki tárgyalás papírjait is vittem, és nem bírt belekötni semmibe. :D De a végére csak kihoztak valami 5759 hufos tartozást, amit aztán be is fizettem, mert rendes gyerek vagyok. :D:D:D

Herr Géza 2016.02.01. 11:50:13

@zalap: @btiborc: Igen, stimmel, valahogy így nézett ki a rózsaszínü papír, akkor nyilván ez volt az. Biztos megvan nekem is valahol akkor az utolsó.. :))) Mondjuk éppen most szüntetik meg magát az OEP-et, szóval valszeg ez is megy a múzeumba a közeljövöben...:)))
Az a munkáltatói minösítés meg gyakorlatilag az, amit errefelé Arbeitszeugnis-nak hívnak, ezt viszont itt a munkáltatónak kérés nélkül ki kell állítania.Ráadásul felénk alapjoga a munkavállalónak, hogy ez a minösítés ne legyen negatív (wtf..), így egy sajátos kódolt nyelvezet alakult ki rá, amit a HR-esek egymás közt használnak. Pl. a "munkáját mindig a megelégedésünkre végezte" az azt jelenti kb., hogy a páciens dolgozgatott, dolgozgatott, de csak ha baszogatták rendesen.... A jó embernél ez kb. úgy hangzik, hogy a "munkáját mindig a legeslegalaposabban, a legeslegteljesebb megelégedésünkre végezte". Jó kis játék egy ilyen Zeugnist megfejteni. :))))))
Azt sem szabad direkt beleírni, ha az illetö ki lett nyesve (csak durva, szándékos disznóságnál), így az egyszerü "a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntettük" jelenti a nem túl dicsöséges kihajítást. A jó verzió meg úgy néz ki, hogy "a munkaviszonyt a dolgozó kérésére, a legnagyobb sajnálatunkra, közös megegyezéssel szüntettük meg". Miután minden hozzáértö pontosan tudja mi, mit takar, igen egyszerü lenne visszatérni az erdeti tiszta beszédre, de hát a jogok, ugye... Így a kecske is jóllakott, meg a káposzta is megmaradt tipikus esete áll fenn. :)))

DieNanny CH 2016.02.01. 11:53:05

@Mirjam2:

Én a plusz 1 órát úgy értelmeztem, hogy már most is sokat utazik a munkahelyére - akár 2szer 1 órát - és az ennél több utazási időt nem akarta bevállalni.
De, lehet, hogy tévedek.
Remélem, jön a posztoló, nem csak ilyen témafelvetés az egész, és tényleg akar tanácsokat hallani.

DieNanny CH 2016.02.01. 12:00:31

@Bredpitt Monika:

Én '93-ban kezdtem dolgozni, és már akkor sem kaptam munkakönyvet.
Nekem a TB-igazolvány kék színű.

©________ 2016.02.01. 12:06:34

@Bredpitt Monika: a k0nyvelod mondja jol.
Munkakonyv kabe 25 eve nincs mar

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.02.01. 12:14:12

Nem szeretem ezt az intellektuális f.szverést amit szerző is csinál. Ha nem megy a it akarsz akkor más megoldást kell találni és nem csak agyalni rajta.
Meg tök jó, hogy szeretet haza meg minden, de ha a szeretett haza lese sz.r akkor ezt illik viszonozni.
Én már két éve int lennék a helyében.

Határátkelő 2016.02.01. 12:18:19

@Mr Eggs: Gondolkodtam egy ideig a beengedésen, végül beengedtem, mert nincs vele nagy baj, de arra szeretnélek kérni, hogy a jövőben ha lehet, a megfogalmazás lehetne finomabb. Köszi.

©________ 2016.02.01. 12:24:33

@Herr Géza: a fizetes megallapitasahoz kell. Ld bertabla

Herr Géza 2016.02.01. 12:28:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :))))
Ez magyarul is milyen elegáns már:
"Er zeigte für seine Arbeit Verständnis." = Megértést mutatott a munkája iránt.... :)))) Dekódolva: nem eröltette meg magát, lusta volt. :))))))

©________ 2016.02.01. 12:29:06

@Herr Géza: ja assze pont 90 ota nincs, azota vannak a rendszernen az adatok.
Amit monika mond, az egy kulon eljárás, ami el igazoljak az osszes jogviszonyt. Ez azoknak fontos, akiknek elotte is volt, esetleg a kozszferaba mennek dolgozni, illetve nyugdijmegallapitashoz.

(Megjegyzem: nyugdijhoz, ha nincs semmi bizonyitek, elfogadnak egy nyilatkozatot is, olyanoktol, akik ott dolgoztak veled.
Hogy ez a gyakorlatban hogyan mukodik, ne kerdezd....)

Herr Géza 2016.02.01. 12:32:23

@Praliné.: Azt már érteni, hogy miért kérték, de ld. online nyilvántartás (ügyfélkapu, meg egyebek, TB-adatbázis...), amihez ök hivatalból hozzá kell, hogy férjenek, miért nekem kell szaros 24+ éves papírokat prezentálnom... Na mindegy, ez nekem úgyis MÁSIK világ... :D

Herr Géza 2016.02.01. 12:34:15

@Praliné.: És Móni dolgozott már 92 elött a közszférában ?? Hány éves a lelkem??? :D

2016.02.01. 12:46:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet, az viszont biztos hogy pl. Londonban, ha nem vagy hajlando egy oranal tobbet utazni egy iranyba munkaba, az korlatozza a lehetosegeidet; sokan tobbet utaznak ennel. Tovabba az is problema lehet, messze nem csak Mo.on, ha 'hatarozott velemenyeket' fejezel ki az allasinterjun, ill. az elso idoszakban egy uj munkahelyen :). Mindennek megvan a megfelelo helye es ideje, igy a hatarozott velemenyeknek is. Az allasinterju nem feltetlenul az. Mindezt barati jotanacskent mondom, termeszetesen mindenki azt csinal amit akar.

2016.02.01. 12:48:30

@Herr Géza: En hallottam mar a 'munkakonyvrol', marmint hogy tudom hogy letezik ilyen szo. Hirtelen a 'munkatabor' ugrott be rola. TB konyvrol viszont meg nem hallottam, ez teljesen uj info. Miket tud meg az ember!

adg 2016.02.01. 12:54:47

A poszt nem toltott el elvezettel. Munkakonyvet meg utoljara vagy huszonot eve lattam en is. Aki azt elkeri, az hulye sajnos.
Nehez igy elni.

@Herr Géza: a valasz: 2 meter, meg egy kis rahagyas az allat vastagsaga miatt. Erdemesebb dobozba tenni. :)

DieNanny CH 2016.02.01. 13:03:07

@Praliné.:

"Hogy ez a gyakorlatban hogyan mukodik, ne kerdezd....)"

Ez tényleg működik. '08-ban apukám így szedett össze egy csomó munkanapot, mert pl mikor az iskolával voltak társadalmi munkán, nem volt feltüntetve, de egy volt tanárja írt egy papírt, hogy dolgozott. Meg volt még 2-3 apróbb munkahelye, amit szintén így régi kollégák, főnökök, ilyesmik tanúsítottak. Így azévben nyugdíjba is ment. (60 évesen)

London2009 2016.02.01. 13:19:32

Hmm…mindig meglepodom amikor ilyesmi dolgokrol olvasok. De aztan persze lehet, hogy csak naiv vagyok. No meg en multiban dolgozom tobb, mint tiz eve. Szerencsere magyar ceggel nem volt igazan dolgom, csak meg gyakornoki koromban. Kemeny 20 ezer forintot kaptunk egy boritekban zsebbe. Ez elkepeszto osszeg volt mar 10 evvel ezelott is! :D
De szamomra teljesen ismeretlen a negativ diszkriminacio, egy ferfi kollega kozeledese, fizetes visszatartasa stb. SOHA eletemben nem tapasztaltam ilyesmit. A 40 eves ember meg ha mar oregnek szamit a munkaeropiacon, akkor itt tenyleg nagyobb a gond, mint gondoltam. Az igazsag az, hogy en az ilyen panaszaradatot mindig ketkedve fogadom. Diplomaval, tapasztalattal, idegen nyelvek ismeretevel igenis lehet talalni munkat Budapesten. Bizom benne, hogy nem a varos valtozott ennyit az elmult evekben, hanem inkabb egy rosszul megirt oneletrajz, elcsuszott berigeny vagy egyeb problema van a hatterben. Remelem a posztolo elobb utobb kikuszoboli a hibat, barmi legyen is az.
Az is mindig megdobbent, hogy mibol gondolja valaki azt, hogy kulfoldon majd annyival egyszerubb lesz munkat talalni, ha a sajat orszagaban nem megy?
Kiveve ha valami ketkezi munkara gondol, abbol nyilvan lehet valogatni, csak abbol meg nem fogja tudni magat es a gyereket is eltartani.

Herr Géza 2016.02.01. 13:20:09

@adg: ??? Ez a tegnapira vonatkozott?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.01. 13:22:35

Nem olvastam el a kommenteket, de 40 felett külföldön sem kapkodnak az emberért.
:(

Herr Géza 2016.02.01. 13:23:27

@London2009: Engem sem akart még megugrani egy fönököm sem.... :))))
Pedig volt egy (!) nö is. Na mondjuk akkor szaladtam is volna ezerrel. :))))))

adg 2016.02.01. 13:24:13

@Herr Géza: jaja, csak akkor mar kicsit aludtam, most meg nem volt kedvem visszamenni oda. Tudtam hogy erteni fogod, es hat nem akartalak ketsegek kozt orlodve hagyni. Nehez ugy elni. :)

©________ 2016.02.01. 13:24:26

@Herr Géza: hehe. Epitesi engedelyezesi eljarasnal az epitesi hivatal nem fer hozza a telekkonyvi nyilvantartashoz, kulon le kell kerned penzert....

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 13:25:33

@Bredpitt Monika:
Kedves Monika, munkakonyv NINCS. Megszűnt, immáron nagyon sok eve=a munkaltatok nem tudnak beleírni. A korábbi munkaviszonyokat (hol, mikor, mettől-meddig, stb) a nyugdíjjárulék befizetése igazolja, erről meg a nyugdíjintézet tud igazolást kiadni (mármint ha bejelentett a munkáltató ÉS befizette a befizetnivalókat....).
De a KLIK nem kéri ezt. Korabban sem kérte. Tudod, a férjemet is a KLIK alkalmazza (tanár). És ő sem most kezdte=ezért mondom, hogy nincs munkakönyv (lepődj meg: pár évet dolgoztam Mo-on, nekem sem volt....), és ezért tudom, mit ker a KLIK. Ami egy országos "szervezet", szoval nem helyileg dől el, hogy mit kérnek....

Herr Géza 2016.02.01. 13:25:41

@svájci sapka (ch): De. Van rá példa. :))) Btw., nincs egy kiadó szobátok ????

©________ 2016.02.01. 13:26:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: es a fizetest hogyan szamoltak erre az idore?

Herr Géza 2016.02.01. 13:30:03

@Praliné.: Javítsatok ki, ha megint (?) hülyeséget írnék, de a nyugdíj szempontjából nem csak az utolsó x év bérezése releváns ???? Szerintem az ilyen régi sztorik csak a szolgálati idö miatt lényegesek, nem??

Shanarey 2016.02.01. 13:30:28

@BircaHang Média:

30 körül, én vidáman kerestem és találtam is, persze az én szakmám nem büfészaki előképző.

Na és most ráadásul kiderült, hogy neked is a pénz a fontos, ami miatt oly sok beszólásod volt mások felé akik külföldre leléptek emiatt.

40 után, már rám is úgy néztek mint valami marslakóra, hogy miért akarok én ebben a szakmámban dolgozni, és főleg bejelentve, és normálisan megfizetve. Épp csak azt nem mondták hogy túlképzett lennék, de mondtak minden mást. Magyarországon ha nem állami cégnél vagy nem multi cégnél van valaki, akkor van három dolog, amiből csak kettő vonatkozhat rá. A három dolog: Dolgozni, bejelentve, normális fizetés. Ebből kettő oké de a három az ma Magyarországon majdnem Sci-Fi kategória.

TX7AW 2016.02.01. 13:31:39

@svájci sapka (ch): Hogy máshol külföldön mi van 40 felett, nem tudom, de Angliában, Londonban a kor nem tényező. Tapasztalatból mondom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.01. 13:33:25

@Herr Géza: Nem azt mondtam, hogy nem lehetséges, de itt is nehéz 40 felett, pláne helyi tapasztalat nélkül. Most járok egy továbbképzésre, pont erről beszéltünk.
Akad.

Shanarey 2016.02.01. 13:34:29

@Herr Géza:

A nyugdíj összegénél az utolsó pár év a releváns, a nyugdíjhoz való jog akkor legutóbb erről olvastam, abban az állt hogy minimum 20 év igazolt munkaviszony kell.Plusz van a korhatár, amelynek lényege, legalábbis Magyarországon, az hogy a nyugdíjat a meg is éri a delikvens, utána már ne nagyon vegyen tartós tejet. Erről szólnak a kórházi várólisták is.

adg 2016.02.01. 13:36:57

@Shanarey: " csak kettő vonatkozhat rá. A három dolog: Dolgozni, bejelentve, normális fizetés. Ebből kettő oké de a három az ma Magyarországon majdnem... "

Hat en biztos ufo vagyok, de ellennek ezek kozul kettovel is. Mondjuk bejelentve normalis fizetesert. Aztan majd dolgoznek a magam kedvere, ha olyanom lenne. :)

DieNanny CH 2016.02.01. 13:40:05

@Praliné.:

Hát, ez jó kérdés... Fogalmam sincs...

Herr Géza 2016.02.01. 13:40:05

@Shanarey: Na igen, de a szolgálati idö emeli a nyugdíj összegét is, kvázi egy faktor lesz, amit az utolsó x év fizujából számolt alapösszeggel szoroznak fel. A húsz év nekem kevésnek is tünik, mert akkor bárki elmehetne (na persze kérdés, hogy érdemes-e) akár 38 évesen is nyugdíjba. Az meg korábban is csak a katonáknál, rendöröknél müködött.

DieNanny CH 2016.02.01. 13:41:44

@Herr Géza:

Tényleg, unokatesóm a saját cégében dolgozott. Mikor megtudta, hogy terhes, felemelte a saját fizetését, így gyedet - vagy gyest, már nem tudom - többet kapott.
(Nem ma történt, már több, mint 10 éve...)

Herr Géza 2016.02.01. 13:42:28

@svájci sapka (ch): Most (is) kapkodnak utánam Svájcból, pedig 53+ lennék.... :)))
Jó, tudom, hogy nem ez az általános, de azért 50-ig nemigen kell megijedni. Szerintem.

©________ 2016.02.01. 13:47:26

@Herr Géza: mar regen nem. Az osszes szolgalati eve.

Shanarey 2016.02.01. 13:50:22

@adg:
Igen, de a dolgozni, és a normális fizetés kizárja egymást, az átlag Magyar valóságban, mert a normális fizetés csak úgy lehetséges hogy nem vagy bejelentve( vagy legalábbis nem annyira vagy bejelentve amit kézhez kapsz), aztán majd ha nyugdíjba mész rájössz mit vesztettél.

@Herr Géza:

Mint írtam a 20 év kell ahhoz hogy jogosult legyél, a nyugdíj korhatár pedig egy másik dolog, persze addig életben is kell maradni, na ez manapság már nem olyan egyszerű. Erre van pár negatív példa a családomban. persze van pozitív is, de nem annyi.

Herr Géza 2016.02.01. 13:50:59

@svájci sapka (ch): Pedig csak annyit tettem aktívan, hogy "jó lehet az még valamikor" alapon feltettem a profilomat az experteer.ch-ra. Aztán csörgött a telefon, nem is egyszer, így most nagyon játszok a "mennyi is a bruttó, de föleg a nettó" gondolattal egy konkrét ajánlat kapcsán. Pár évre még lehet, hogy be is vállalnám, amolyan hétfön oda, pénteken haza móduszban (hétközben így sem lát többet a család..), mert még ha egy kis lakást is bérelnék, akkor is böven több maradna a levesbe valóra, hiszen az ottani életre így nem kellene sokat költenem. Na meg "I love Svájc", azt tudod....

Herr Géza 2016.02.01. 13:52:16

@Praliné.: Passz, nem vagyok képben, tényleg....

LittleG (uk) 2016.02.01. 14:02:56

@Hari Seldon 2: hm, én pont fordítva csináltam: inkább Angliába jöttem a német nyelvtudásommal, mert ez a verzió többet ér, mint angoltudással Németországban keresgélni és nem csalódtam.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 14:03:28

@Shanarey:

Nyilván, ha van valamilyen keresett szakmád vagy szaktudásod, könnyebben találsz munkát. Mondtam valaha mást?

Sosem szóltam le senkit a pénzvágy miatt. Azért szólom le a pénzvágyasokat, ha ennek bevallása helyett elkezdenek kamuzni: lásd "jövőkép", "nem tudtam fejlődni", a "gyerekek, az unokák, a kuvaszom és az akváriumi halaim miatt", "elüldözött a csúnya Gyurcsány/Orbán", "rettegtem otthon, mert az állam nem biztosítja a magukat gyíkembernek képzelők jogait a repülésre", stb.

Egyébként valóban nem a pénz a központi témám. Ha főnöknek kellene lennem több pénzzel és több munkával, nem vállalnám. Mit csinálnék, ha nem maradna időm se cikkírásra, se filmnézésre, se más hobbira?

LittleG (uk) 2016.02.01. 14:04:50

@Herr Géza: ha meg rosszul dolgozott, valami olyasmit írnak róla, hogy mindig nagyon igyekezett :) (így mesélték volt német kolléganőim)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.01. 14:05:34

@Herr Géza: Értem én, de ehhez azért kell perfekt német, meg ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy te D-ből jösz, és onnan hozol referenciát.
Az azért más.
:)
Ha neked nem gáz az ingázás, érdemes lenne... de ezt neked kell tudni.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.01. 14:40:13

@diggerdriver: Itt nagyon sok esetben már a hírdetésben kikötik, hogy max hány éves korig lehet jelentkezni. Plusz elvárás a svájci referencia. Ha nincs, akkor a CV a sor végére kerül.
Írok durvábbat. Sok esetben kérik, hogy csak az jelentkezzen, akinek az anyanyelve a német, vagy csak akkor jeletnezhetsz, ha svájci állampolgár vagy (és nem olyan állásról beszélek, amihez ek feltétlen kell).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 14:48:44

@svájci sapka (ch):
Érdekes.
Itt ilyen nincs viszont többször töltöttem már ki olyan adatlapot ahol a bőrszín szerinti származasra kérdeztek rá. White european.
Black karibbian?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.01. 14:52:32

@diggerdriver: Az se rossz. :)
Itt először volt a CH- állampolgáros trükk. Közben az ex-jugók megkapták az állampolgárságot, így most jönnek a német anyanyelv kitétellel.
Sokan nem hiszok, de itt sok esetben olyan feltételek vannak, amiért otthon simán fel lehetne jelenteni a munkáltatót, hátrányos megkülönböztetés miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 14:55:43

@svájci sapka (ch):
Az igazsaghoz hozzátartozik hogy mikor ilyen adatlapot kitöltettek akkor már alkalmazva van a polgár. Valami statisztika miatt kell.

33621 2016.02.01. 14:58:28

Gondolom sokan az emberi magatartások miatt is hagyják itt az országot! Egy ilyen negatív hozzáállást olvashattok az alábbi linkben is!
www.haon.hu/anita-halaja-uldozte-a-miskolci-hajlektalan-esete-a-talalt-tarcaval/2998219

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 14:59:57

@Bredpitt Monika:
"Persze szorosan hozzátartozik a történethez, hogy a bértáblához kellenek az alkalmazásban eltöltött éveid, ahhoz meg nyilván kellenek az előző munkahelyek."

A bértáblához a végzettséged szintje (középfokú, vagy főiskolai, vagy egyetemi, ezek a bértábla oszlopai) és az életkorod (ezek a bértábla sorai) kell. A bértábla amúgy nyilvános, gugli haver seperc alatt megmutatja, így előre pontosan tudhatod, hogyha a KLIK alkalmaz, akkor pontosan!!!! mennyit is fogsz keresni. Mindenkire vonatkozik, tehát nem csak a tanárokra, hanem adminisztrátorok, szakácsok, karbantartók, portások, takarítók, szakoktatók, ped.asszisztensek, stbstb (ezért van középfokú végzettség is a bértáblában).

©________ 2016.02.01. 15:09:22

@macamuca [IHUN]: kell az eedigi szolgalati ido is.

labirintus1 2016.02.01. 15:36:58

@Herr Géza: Én is meg tudom erősíteni, hogy aki 92 előtt dolgozott és a közigazgatásban akar elhelyezkedni, attól kérik a munkakönyvet, mert használják a szolgálati idő megállapításához. Ha vamailért nincs meg, akkor lehet igazolást kérni attól a hivataltól, ahol a nyugdíjjárulék fizetést tartják nyilván. (Fogalmam sincs, most hogy hívják.)

Aki dolgozott 92 előtt, az szerintem nagyon jól teszi, ha baromira vigyáz a munkakönyvére. A 80-as évek vége 90-es évek eleje az az időszak volt, amikor pillanatok alatt váltak köddé cégek, aztán évekkel később találták meg az archivumaikat kihajítva egy szeméttelepen. Szóval majd 2030-ban, mikor nyugdíjba készül az illető, simán előállhat egy olyan helyzet, hogy csak a régi munkakönyv a bizonyítéka annak, hogy az illető mikor és hol dolgozott.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.02.01. 15:37:04

@Határátkelő: Hidd el, hogy ez volt a legfinomabb megfogalmazás amit tudtam. Így sem az első pár verziót írtam le.

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 15:45:40

@Bredpitt Monika: Igen, méghozzá eladó rendőrautó.

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 15:49:12

@Herr Géza: Interag? A feleségem még dolgozott ott...

Herr Géza 2016.02.01. 15:49:33

@svájci sapka (ch): A szó szerinti ingázás nem annyira, mert a Grenzgänger adóügyileg nem annyira nyerö kategória, pláne nekem, mert akkor a svájci jövedelmem után itt (is) kell adózni, a német kulcsok meg finoman szólva sem barátságosak a 8-10k+ € kategóriában... :)))
Simán (kurva sokkal :D) jobban jövök ki még akkor is, ha levonom a nettóból azt, amit szükségszerüen ki kell adni lakásra a sválci cím miatt.
Szóval lehet, hogy hamar benézek hozzátok egy kávéra... :)))))

MagyarJoe 2016.02.01. 15:51:25

Ha a kedves Poszterina az UKba jon 40 evesen nem lesz gondja, a tobbnyelvuseg itt is kimondottam elonyt jelent. Mindenkeppen a kedvelt szakmaban kezdjen keresgelni es ne legyen velemenye csak, ha tenyleg kerdezik :) de az elejen meg akkor sem :)

Herr Géza 2016.02.01. 15:51:45

@Taxomükke (UK): Pannónia utca, bizony... lehet, hogy akkor találkoztunk is??

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 15:54:57

@Herr Géza: Ki tudja... ő még akkor nagyon fiatalka volt, az első munkahelye volt az Interag.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 16:00:44

@Praliné.:
amit az oep nyilvántartásban csekkolni tudnak = nem ragaszkodnak a munkakönyvhöz. Tehát az az állítás, miszerint közszférában okvetlenül szükség van a munkakönyvre, nos, az nem helytálló.
Én önkormányzatnál dolgoztam (jópár évvel ezelőtt), férjem évek óta a KLIK-nél dolgozik, mindketten a versenyszférából (de szép meghatározása a korábbi munkahelyeinknek :D ) kerültünk a közszférába, szóval személyes tapasztalat is igazolja ezt.
Akinél vitatott egy munkahely/időszak, ott valóban nagy könnyebbség a munkakönyv, amennyiben megvan, de hogy okvetlenül kelljen, na, olyan nincs. Pláne azoknál, akiknek soha nem is volt. És van jópár ilyen ember, tekintve, hogy mikor is szűnt meg a munkakönyv.
Amúgy a kmk időszakában nem volt jellemző (=tehát előfordulhatott, de az általános nem ez volt), hogy nem jelentenek be valakit. Plusz anno még a személyibe is bejegyezték a munkahelyet....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 16:24:41

"Folyamatosan a túlképzettségem és kimondatlanul a korom és az ebből adódó tapasztalatom a gátja a 3 hónapnál hosszabb időre való elhelyezkedésnek, illetve még közrejátszik a munkahelyi etikáról alkotott véleményem is, mint egyedülálló anyuka."

Nos, hogy is írta a szerző?

"(1 középfokú + 2 felsőfokú képesítés) + egy diplomám van"

Ilyen képesítéssel illene tudni, hogy a "mint egyedülálló anyuka" esetében a mint elé nem teszünk vesszőt, viszont mivel többszörösen összetett mondatról van szó, így van, ahová ki kellett volna tenni, mégis elmaradt.

Ezt csak azért jegyzem meg, mert a feleségem munkahelyére folyton érkeznek önéletrajzok, de már az alapvető helyesírási hibáknál kibukik a "felsőfokú végzettséggel rendelkező" jelentkező, és gyorsan tegyük hozzá: joggal. Aki még a helyesírására sem tud ügyelni, az vajon milyen minőségű munkát ad ki a kezéből? Egy ilyen munkavállalót én sem szívesen alkalmaznék.

Ezek után, sajnos, nem tudom sajnálni a hölgyet.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 16:26:03

A poszthoz:
hogy 40+ évesen finoman szólva is problémás az elhelyezkedés, pláne nőként, azt tapasztaltam. Az egyedülálló anya mivolt további ""súlyosbító" körülmény (persze, nem mindegy, mennyi idős a gyerek, a 10+ éves korosztály tán már nem igényel folyamatos felnőtti-szülői felügyeletet...).
Azt is el tudom fogadni, ha valakiben nagyon erős a hazaszeretet, és ez nagy problémát jelent számára, úgy értve, hogy egy külföldi munkavállalás/életvitel emiatt számára nehezebb (netán lehetetlennek érzi).
De.
Válasszuk már külön az érzelmi és az értelmi érveket, okokat.
Ha értelmi meggondolásból (nincs megfelelő munkahely, megfelelő jövedelem az egyén számára) valaki olyan elhatározásra jut, hogy külföldön próbálkozna, akkor hagyjuk már azt, hogy érzelmi okok miatt (hazaszeretet erőssége) ez nem eccerű...., megfejelve azzal, hogy 1 órás munkába utazást sokall és csakis aláírt szerződés birtokában indulna neki a külföldi életnek (ismét értelmi alapon nyugvó indokok).
Merthogy.
Ha megszületik a döntés, miszerint az egyén számára reális (=elképzelhetőnek tartja) ötlet a külföldi próbálkozás, akkor ez a döntés már úgy született meg, hogy a hazaszeretet és a ragaszkodás az ismerthez, szeretetthez (környezet, emberek, stb) kérdéskör is át lett gondolva === innentől irreális utóbb azt mondani, hogy mennék én szívesen, de a hazaszeretet visszahúz.. (Nyersebben fogalmazva: üres kifogás, előre kiutat csinál magának, hogy ha mégsem indul neki, akkor azt mondhassa, hogy végül a hazaszeretet miatt maradt, ez tartotta otthon. Frászt.).
Aláírt szerződése akkor lesz, ha kijön, majd itt keres-talál munkahelyet. Kivéve, ha olyan szakmája van, ami nagyon keresett a célországban (a posztban leírtak alapján nem ilyen szakmája van). És az órányi utazás enyhén szólva is nem ritkaság. Még városon belül sem (a nagyvárosok területre is nagyok, és bezony nem mindenki lakik 10-20 percre a munkahelyétől..., sőt, a többség messzebb lakik. Pld azért, mert a nagyvárosok külső részein olcsóbb a lakhatás, és nyugodtabb a környezet...).

Szóval nekem van egy olyan érzésem, hogy a posztoló a jelenlegi valóban bizonytalan és nagyon rossz helyzetét szívesen elcserélné/felváltaná egy stabilabb, jó/jobb esélyeket kínáló külföldi variánsra, de csak akkor, ha biztosra mehetne. Ennek hiányában (valahol tán érzi is, hogy nincs olyan, hogy biztosra mehessen...) lehet (lehet, ez sem biztos....), hogy otthon marad, merthát a hazaszeretet.....
Nos, aki nem tudja bevállalni a bizonytalanságot, az jobban teszi, ha marad a már ismert (bár nem szeretett) környezetben, még jó nyelvtudással is. Egy új élet (=másik ország, más lehetőségek, kötelességek, nyelv, szokások, helyek, emberek, stbstb) ugyanis a bizonytalanon alapul, akkor is, ha sok dolognak előre utána lehet nézni=előre lehet tudni. Aki ezt nem tudjaí/nem meri bevállalni, az jobban jár, ha marad.
44 évesen, (több) középfokú végzettséggel/tapasztalattal és szar nyelvtudással vágtam bele a változtatásba 15 hónappal ezelőtt. Minden nehézségével és problémájával együtt (akadt jócskán, kisebb is és nagyobb is) élveztem ÉS élvezem.
Szóval nem a diplomán, jó nyelvtudáson múlik elsősorban, hogy sikerül-e váltani-változtatni, elsősorban személyiség kérdése.
Szerintem.

Muscari 2016.02.01. 16:28:25

@diggerdriver: marpedig van benne igazsag, a hianyszakmak persze mindig kivetelek.

Egy ismerosom egy szelektiv szemetet valogato uzemben dolgozott. Nagyon gyorsan cserelodnek ott az emberek, mert belepo szintu minimalberes munka, de van egy stabil reteg, aki evek ota ott dolgozik. Jellemzoen jobb az angoljuk az ujonnan jovoknel, viszont idosek. A munka maga nem annyira szornyu, mint ahogy hangzik, ki lehet birni, azt mondjak es van sok szabadido is. Ezek az emberek azert ragadtak ott, mert nem tudtak tovabb lepni a koruk miatt. Az ageizm letezo jelenseg meg itt is.

Csodabogár 2016.02.01. 16:29:57

@Herr Géza: Mostanában ment egy barátnőm nyugdíjba, neki 40 évet kellett igazolni, hogy dolgozott.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 16:36:15

@Herr Géza: este meg visszanezek, latom a munkakonyves sztori megtette a hatasat, a gonoszkat meg akinek nem inge nem veszi magara, udv

Bredpitt Monika 2016.02.01. 16:39:55

@Praliné.: nem az volt a lenyeg, hogy miota nincs munkakonyv..........
mindjart sikitok
jelzem, hogy mar februar van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 16:40:44

@A nagy kékség:
Ez kész…
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.02.01. 16:44:09

@LittleG (uk):
OK. Az is egy vonal.
A lényeg, hogy nem abba az országba mentél, aminek a nyelvét jobban beszélted.
Logikus ez a hozzáállás is, hiszen a másik országban (lehet) előny egy plusz idegen nyelv tudása.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 16:45:40

@diggerdriver: Mire gondolsz? Hogy valaki telesírja az oldalt, miszerint nem kap melót, miközben minden bizonnyal arra sem képes, hogy felsőfokú végzettség birtokában elfogadható helyesírással adjon be egy önéletrajzot, esetleg egy motivációs levelet? Igen, ez tényleg kész.

Golf2 2016.02.01. 16:45:57

1 nagy kék vesszô kéne még,,,

Bredpitt Monika 2016.02.01. 16:47:31

Kedves olvasok, amit itt leirnak a hozzaszolok, ugy tunik nem szabad keszpenz nek venni.
vigyazat, ha erre az oldalra teved valaki ossza el mindenki mondandojat ottel kb, belrertve az enyemet is, jo tudni hogy masok jobban tudjak tolem mit kert a KLIK

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 16:52:06

@A nagy kékség:
Arra…
:))))))))))))))))))))
Szerintem is felháborító.
Égbekiáltó.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Égbe kiáltottam.

Muscari 2016.02.01. 16:52:31

@diggerdriver: a vallasra is ra szoktak neha kerdezni, az etnicity-re meg mindig, az orvosnal is, munkanal is. Csak itt ez nem azert erdekes, mint otthon, hanem forditva, igy akarjak biztositani az eselyegyenloseget. Asszem.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 16:52:49

@macamuca [IHUN]: en csak azt tudom tolem mit kernek, azt nem hogy a ferjedtol mit, en elhiszem neked, amit mondasz es nem osztom el ottel, azt meg hogy ki mit hisz nekem ugysem tudom befolyasolni, pont ez volt a lenyeg a tortenetben, a Klik toketlenkedese,
istenem , nekem tovabbra is van munkakonyvem es elkertek az utobbi par even belul is, ennyi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 16:53:57

@Muscari:
Vallási kérdéssel még soha nem találkoztam.

Muscari 2016.02.01. 16:54:15

@A nagy kékség: b+, te most komolyan azert jottel vissza, hogy ezt leird nekunk? Koszi, megvolt, csa!

Muscari 2016.02.01. 16:56:15

@diggerdriver: en mar igen, amire konkretan emlekszem, az az iskola volt.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 16:59:57

@labirintus1: akkor teged szolongattalak ma, amikor istent emlegettem, vegre valaki, latom a fenyt
jo, hogy csak este akartam jonni, na majd jovok is,

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:00:24

@Muscari: Megpróbáltam máshonnan megközelíteni a problémát. A papír önmagában kevés. Kéne valami tudás is. És hát tudjuk, milyenek manapság a HR-esek. Én egyáltalán nem csodálom, hogy a szerző nem jut munkához. Kevesebb önsajnálat, több önképzés. Pláne, ha még az általános iskolai alapok sincsenek meg. Csak ezt akartam leírni. De már megyek is.

Muscari 2016.02.01. 17:00:52

@diggerdriver: nem, csak a rendes angol konyha van, vannak muszlim tanulok, de nem foznek nekik kulon. Viszont katolikus iskola, lehet, hogy nyilvan kellett tartaniuk, mert nem volt feltetel, hogy valaki katolikus legyen.

Köldök_szösz 2016.02.01. 17:02:06

Talán 40 éves koromra én meg kitalálom mit kéne csinálnom az életben... és hogy hol.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:04:32

@Herr Géza: ha most itt lennel jol seggbe billentenelek, igen a Moni dolgozott 92 elott a kozszferaban x kb a szaz fele kozeleg a kora

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:04:35

@A nagy kékség:
Én meg azt mondom neked hogy nem biztos hogy találnék tízből kettő HR-est akik tudják a vesszők helyes használatát.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 17:07:27

@Bredpitt Monika:
"... jo tudni hogy masok jobban tudjak tolem mit kert a KLIK"

Ezek szerint a tiedtől eltérő tapasztalat, valamint a tiedtől picit frissebb és több mo-i munkatapasztalat ÉS törvényismeret közlése gonoszkodás, aki megteszi, az gonoszka (merthogy te olyan kedves valaki vagy, aki még az ilyen személyt is becézi....).
Aha.
Fingod nem volt, mire van szükség, belefutottál egy szintén tudatlan adminisztrátorba (ilyenből mindenfelé akad Mo-on jópár, szóval nem nehéz kifogni őket..., főleg a közintézményekben....), aki kért tőled valamit (munkakönyvet), ezért te tudni véled, hogy Mo-on aki a közszférában akar dolgozni (vagy konkrétan a KLIK-nél), annak be KELL mutatni a munkakönyvét.... De aláírt munkaszerződés nélkül bementél a reményeid szerinti leendő munkahelyedre, ott ténykedni/dolgozni akartál/dolgoztál, ténykedtél, és most várod a fizut....
Javaslom, hogy ha Mo-on szeretnél dolgozni/munkát vállalni, akkor olvass bele a Munka Törvénykönyve nevű szövegbe, a neten (jogtárban) bárki számára szabadon elérhető, nem is túl hosszú (pláne, ha a téged nem érintő passzusokkal nem foglalkozol, hiszen a diákok, várandósok, kölcsönzött munkaerő, veszélyes munkakörök, stbstb téged valószínűleg nem érint, így jelentősen lerövidül az amúgy sem túl hosszú szöveg).
Mert aki igazán gonoszka, az még arra is képes, hogy felhívja a figyelmedet a jogaidra....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:08:32

@Muscari:
Mondjuk vallási iskolában nagyon nem csodálkozok hogy rákérdeztek a vallásra.
:)))))))))))))))))))))szerintem fiú iskolában is rákérdeznek a nemre.

Muscari 2016.02.01. 17:10:39

@Mirjam2: ez igaz. nekem jo esetben fel ora, ha rosszul jon ki, akkor 3/4 a munkahely, egy vagy ket atszallassal, erre en azt mondom, hogy kozel van :-)
Legvonalban 4 km, a gugli szerint autoval 13 perc ( a gyakorlatban 16, megmertem), gyalog 1 ora 2 perc, biciklivel meg 19. Hm, lehet, hogy vennem kene egy biciklit.

Muscari 2016.02.01. 17:13:04

@diggerdriver: es a lanyiskolaban? :-))))))

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:13:42

@fhdgy: van olyan oldal ahol mindenki boldogan dicseri a kormanyablakot?
Oda szeretnek menni.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 17:14:43

@diggerdriver:
ambuláns beavatkozás miatt mentem kórházba, ahol a kitöltendő nyomtatvány egyik bekezdése arról érdeklődött, hogy milyen vallású vagyok, meg hogy kérek-e felekezetem szerinti vezetőt (papot-miegymást), mert ha igen, akkor küldenek, meg hogy szeretném-e, hogy értesítsék a lelki vezetőmet(papomat), szeretném-e, hogy meglátogasson konkrétan ő, vagy bárki más is megfelel a felekezetemből.
Kitöltése nem volt kötelező == egyértelműen a (lelki) segítségnyújtás szándéka volt a kérdezés oka (egységes kórházi nyomtatvány, mindenki ezt kapja).

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:16:01

@macamuca [IHUN]: frissebb? Mar megint mirol maradtam le?
Relax

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:16:35

@diggerdriver: Mégis a HR-es dönti el, hogy megkaphatja-e valaki a munkát. És azért én ennyire nem nézném le őket.

Tényleg csak azért hoztam ezt szóba, mert én is láttam egy-két önéletrajzot. Hadd ne soroljam, milyen alapvető helyesírási hibákkal találkoztam. És mindezt úgy, hogy a jelentkezők felsőfokú végzettséggel rendelkezve szerettek volna igen magas pozíciót betölteni egy piacvezető multinál. Most gondold el, hogy mi van akkor, ha felveszik őket, majd egy üzleti levelezés során ezzel a pocsék helyesírással képviselik a céget. Szerintem cégvezetőként te sem szeretnéd, ha ilyen munkatársaid lennének.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:16:50

@Muscari: Ott nem.
Oda járhatnak azok is akiknek másféllel kezdődik a személyi számuk.
:)))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:17:35

@Bredpitt Monika: Igen, jól vagyok. Köszönöm a kérdésed! Remélem, hogy veled is minden rendben van.

Muscari 2016.02.01. 17:20:58

@Shanarey: azt tudja valaki, hogy ha az utolso evtizedeket kulfoldon dolgozom, akkor hogy fogjak kiszamolni a magyar szolgalati idore eso penzt? Olvastam mar a dologrol, de meg nem tiszta minden.
Nekem otthon csak 11 evem van, hala a sok be nem jeletett munkanak, ebbol is 6 ev gyes es 3 ev egyetem, 1 ev meg minimalber.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:21:01

@macamuca [IHUN]: az elozo sulimban sem volt elso nap munkaszerzodes, egyebkent meg ugyis akartam onkentes munkat vegezni, ezen te ugy latom jobban felhuztad magad, nyugi es koszi az infokat, nekem egyebkent nem tart semeddig atnyujtanom azt a munkakonyvet, bajom meg nem lett belole, ha mar megvan,
szoval higgadj le, nem eri meg miattam igy kifakadni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:21:16

@A nagy kékség:
Szerintem a magyar helyesírásban véthető hiba legpitiánerebbike a vessző használata.
Fogadok hogy tíz diplomásból 8 nem tudja. Én meg pláne.

Csodabogár 2016.02.01. 17:21:20

@Herr Géza: Érdeklődd meg a betegbiztodítást. Svájcban nincs állami, mindenki magát biztosítja, nem tudom a kor mennyi plusz pénzbe kerül.

Muscari 2016.02.01. 17:22:56

@Praliné.: a 17:20-as kerdes neked is szol, hatha tudod a valaszt.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:23:13

@A nagy kékség: csak azert kerdezem mert a posztod utan en is jol kifakadtam az ingyen jegy miatt, most meg csititgatom itt macamucat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:23:19

@Muscari:
Jó kérdés engem is érdekelne.
30evem van ledolgozva meg három traktorosiskolai év.

Herr Géza 2016.02.01. 17:23:59

@Bredpitt Monika: Jól van na, még azért is lebaltázol, mert azt hittem, hogy most lesz a 30. születésnapod???
Hát akkor isten éltessen vénasszony!!! :)))))))))))))))))))))))))

2016.02.01. 17:24:41

@London2009: 'Az is mindig megdobbent, hogy mibol gondolja valaki azt, hogy kulfoldon majd annyival egyszerubb lesz munkat talalni, ha a sajat orszagaban nem megy? Kiveve ha valami ketkezi munkara gondol, abbol nyilvan lehet valogatni, csak abbol meg nem fogja tudni magat es a gyereket is eltartani.'

+1, teljesen egyetertek. Oszinten remelem hogy talal olyan munkat a posztolo ami megfelelo neki, akar Mo.on, akar mashol. De ez a hozzaallas szerintem sem nyero hogy mindenrol a magyar munkaadok tehetnek, bezzeg kulfoldon... Azert ennel osszetettebb a helyzet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:26:34

@Herr Géza:
Maradjunk a jó karban lévő MILF-nél.
Nincs elnyűve…
:)))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:27:13

@diggerdriver: Én itt most csak kiemeltem a vesszőhasználatot, de természetesen a helyesírásra mint egy ember tanultsági fokának kifejezőjére gondoltam. De akkor mondok mást. Neked mi lenne a véleményed az ügyintézőről, ha kapnál egy hivatalos levelet, amiben hemzsegnének a helyesírási hibák? Van egy szint, ahol ez már nem megengedhető. És hidd el, hogy nagyon sok munkáltató utasítja el a jelentkezőt emiatt.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:27:14

Igy jar aki celozgat. A gonoszkat is felreertette par ember.
sebaj, hajra Magyarorszag, hajra mindenki

Herr Géza 2016.02.01. 17:27:29

@Csodabogár: Már megfutottam a köreimet, de köszi.. Meglepö módon nem olyan horribilis, mint itt N.o.-ban, ha most lépnék be a privát biztosításba. Meg nagyon tudom értékelni, hogy mindenféle modulokból sk. tudom magamnak a biztosítást összerakni és közben eldönteni, hogy mire van és mire nincs szükségem. Ez itt sokkal kevésbbé átlátható a privát biztosításoknál...

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:30:13

Kellett nekem celozgatni. A gonoszkat is felreertette egy par ember.
sebaj, hajra Magyarorszag, hajra mindenki

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 17:30:52

@A nagy kékség:
… hát nem tudom.
Én Fülig Jimmit egy nagyon magasan kvalifikált igen széleskörűen tájékozott embernek tartom, bár a helyesírása hagy kivánivalókat maga utan.

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:31:30

Na most ketszer is kijott. Na jo, megszunok.

Muscari 2016.02.01. 17:31:51

@Praliné.: hat ez nem er semmit, mert nem lehet beleirni, ha valaki munkanelkuli volt egy ideig, azt se veszi figyelembe, hogy mikor mennek nyugdijba.

Herr Géza 2016.02.01. 17:32:17

@A nagy kékség: Hát jól beb.szna, ha a HR-es döntené el. Annyi igazság van benne, hogy legtöbbször ö dönti el, kit hívnak be ill. nem. Azaz megvétózni tud. Ha én megtudnám, hogy a HR-es dönt, abban a pillanatban húznék az interjúról....

Bredpitt Monika 2016.02.01. 17:35:25

@Herr Géza: most kell azt mondani: szerencsed hogy oreganyadnak szolitottal?
Viszlat mindenkinek es koszonom a hasznos infokat, majd legkozelebb jol megmondom a buta ugyintezoknek, hogy nincs is munkakonyvem hiszen 30 vagyok, a Gezanak elhiszem

Muscari 2016.02.01. 17:35:48

@Csodabogár: a nok nyugdijba mehetnek mar 40 ev szolgalati viszony utan.

Herr Géza 2016.02.01. 17:36:08

@Taxomükke (UK): Akkor még én is fiatalka voltam.... :)))

Muscari 2016.02.01. 17:40:44

@A nagy kékség: hat a diszlexiarol tetszett-e mar hallani?

Muscari 2016.02.01. 17:45:34

@diggerdriver: en altalanos iskolaban meg helyesirasi versenyen is reszt vettem. Amiota viszont sokat irok es olvasok angolul, romlik a magyar helyesirasom. Foleg a vesszokkel (az angolban sokkal kevesebbet hasznalnak) es az osszetett szavakkal gyulik meg a bajom.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:45:37

@Herr Géza: Oké, akkor hívjuk első szűrőnek, de ha már ott elakad a dolog, ráadásul egy ilyen piszlicsáré dolog miatt, ami egy kis odafigyeléssel simán elkerülhető, akkor mindegy, hogy kié a végső döntés, hiszen a jelentkező el sem jut odáig.

Egyébként eddig a legviccesebb dolog, amit láttam, az így nézett ki: ÖNÉLET RAJZ. Így, különírva. És ezt egy diplomás jelentkező nyújtotta be. Na, hát ezek után én nem igazán tudom sajnálni azt, aki ilyen hiba miatt nem kap munkát. Lehet, hogy a képessége rendben van, de hát azért van egy alap. És szerintem ez kint is igaz. Tudod, hányan nem tudják leírni helyesen azt, hogy Curriculum Vitae?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 17:47:38

@Muscari: És akkor ezzel most mit szeretnél mondani? Hogy egy diplomás jelentkező bead egy helyesírási hibákkal teli önéletrajzot, majd csatol mellé egy orvosi igazolást is? Szerinted 2016-ban hány munkaadó kíváncsi erre?

Herr Géza 2016.02.01. 17:48:35

@A nagy kékség: Hajjaj barátom, még jó hogy te aztán csak ilyen sarkosan tudod nézni a világot.. Egy-két vesszöhiba, vazze...
Igen, egy CV meg egy motivációs levél legyen lehetöleg hibátlan egy bizonyos szint fölött, hiszen ha az illetö nem is olyan erös magyarból, azért ideje van dögivel, hogy megszüljön egy hibátlan két-három oldalt, akár a helyesírásellenörzök, akár egy bölcsész haver segítségével.
A baj az, hogy ez alapján igen-nem ítélkezni meg tök hülyeség, mert adott esetben én sk. írok minden segítség nélkül két vesszöhibával egy szöveget, míg a másik "jukat" írna már a második mondatban, de a segéd hibátlan helyesírást prezentál. Akkor ki a jobb? Arról nem is beszélve, hogy szerintem a suk-sükölö buszsoför is jobb annál, mint aki simán, vesszöhiba nélkül az árokba dönti a buszt, és kb. ugyanez igaz sok más állásra is. Na persze ha magyartanárt, vagy újságírót keresünk, akkor teljesen igazad van.

Herr Géza 2016.02.01. 17:53:42

@A nagy kékség: Nyilván a fenti értekezésem nem az ÖNÉLET RAJZ jellegü hibákra vonatkozott.
A másik: miért vagy te abban biztos, hogy a HR-es helyesen használja a vesszöket??? Kb.ugyanannyi az esély rá, hogy szarabb a helyesírása az enyémnél, mint az ellenkezöjére. Szerintem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 18:00:41

@Herr Géza: Felsőfokú végzettség (diploma) birtokában igencsak elszégyellném magam, ha nem lenne jó a helyesírásom. Mert ahogy már korábban említettem, van egy alap, ami ezen a szinten nem előny a többi jelentkezővel szemben, hanem elvárás.

Mivel találkozik legelőször egy HR-es? A jelentkezővel? Nem. A beadott önéletrajzzal. És ha már abban hiba van, akkor milyen lesz az első benyomás? Na, én erre gondoltam.

©________ 2016.02.01. 18:05:39

@Herr Géza: fejbol en se egeszen pontosan, uh itt van

https://www.onyf.hu/hu/cimlap/108-dokumentum/ügyintézési-tájékoztatók/öregségi-nyugdíj.html

©________ 2016.02.01. 18:14:25

@A nagy kékség: Nagy tevedes, ha a vesszohibat helyesirasi hibanak veled. A vesszo a kozpontozas resze.
Felsofoku vegzettseggel es ekkora arccal tudnod kene.

©________ 2016.02.01. 18:17:03

@Bredpitt Monika:
Nos, te azt mondtad, kotelezoen kertek, mert ma is hasznaljak. Ramutattunk, hogy ez nem lehet igy, maximum az elektronikus nyilvantartas elotti szolgalati idod igazolasahoz kerhettek.
Ez sem kotelezo egyebkent, legfeljebb mas berkategoriaba esel.

Szoval bocs, de tok mast mondtal, mint ami a valosagban tortent, draga Monix.

SuePrior 2016.02.01. 18:17:48

@A nagy kékség: másfél oldalnyi fogalmazásban találtál egy vessző hibát. Örülök, hogy megfogtad a lényegét a dolognak!

SuePrior 2016.02.01. 18:18:10

Kedves @Mirjam2: az említett álláslehetőség 1óra a találkozási pontig +1 óra utazás a vidéki cégig ->napi 2*2 óra utazás + 8+1/2 -9 óra munka - ezt nem tudtam bevállalni.

2016.02.01. 18:21:54

"Hiába van a cégek 77%-nál munkaerőhiány, nem akarják megfizetni és megbecsülni a magyar szakembereket!!"

Ez ennél azért jóval összetettebb, érdemes tanulmányozás alá venni a magyar adórendszert, és abból tisztán látszik, hogy az állam a lehető legtöbb pénzt szedi be a te fizetésedből is, meg abból is, amit a munkáltatód utánad fizet be. Ezért van a fél ország minimálbérre bejelentve... A munkáltatónak kb. édesmindegy, hogy neked adja-e azt a plusz 100 ezret, vagy az államnak (hiszen arra a pénzre mindenféleképpen keresztet vethet), viszont neked NEM mindegy, hogy te költöd el, vagy pedig megy osztogatásra, meg korrupcióra. Az egész ország rákfenéje ez az adórendszer.

2016.02.01. 18:23:39

@BircaHang Média: A multi (kivéve kereskedelem) és a magyar kkv között ég és a föld a különbség. Minden téren.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 18:23:46

@Praliné.: És a központozás nem a helyesírás része? Ejnye, Babette, ezt még neked is tudnod kéne, ha már mindenáron kötekedni akarsz.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 18:25:12

@SuePrior: Én csak azt mondtam, hogy egy diplomás ember ne csodálkozzon azon, ha esetleg a rossz helyesírása miatt utasítják el a jelentkezését.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.01. 18:27:58

Kommentek előtt:

"valamint már 40 fölött vagyok, azaz lassan „értéktelen a munkaerőpiacon”."

Lassaaan??
Nekem már 33 évesen mondtak ilyet, hogy öreg vagyok, fiatalabbra gondoltak...
Én meg az anyjuk p!cs@jára gondoltam, mint a viccben...
És mindez volt vagy 10 évvel ezelőtt.

A hazámon kívül keressek lehetőséget?

Hát ha ez tanácskérés, akkor igen, keressél csak, és ha összejön valami, akkor utcu neki.
Nem való mindenkinek a 6árátkelés, nem kell azonnal mindent fölégetni otthon, de egy próbát minddenképp érdemes rászánni.Legrosszabb esetben kicsit világot láttál, és nyelvet gyakoroltál.Ennél már csak jobban tudsz járni.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 18:31:02

@diggerdriver:
Semmi probléma nincs, csak egy példa volt arra, amikor rákérdeztem a vallásomra :)

©________ 2016.02.01. 18:32:33

@Muscari: legutolso kerdest nezd meg

https://www.onyf.hu/hu/cimlap/57-ügyintézés/gyakori-kérdések/nemzetközi-ügyekkel-kapcsolatos-kérdések.html

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 18:32:34

@Bredpitt Monika:
Nem kell lehiggadnom, ugyanis nem jöttem indulatba.
Ez kevés ahhoz, már bocs.

2016.02.01. 18:55:12

@diggerdriver: Ezt az informaciot ugyan kerik, de szigoruan titkosan es nevtelenul taroljak, es barmikor meg is tagadhatod a valaszt. Pont azert kerik mert ennek a segitsegevel ellenorzik hogy nem tortenik-e negativ diszkriminacio egyes csoportok ellen az adott cegnel (pl. nem csak fehereket, vagy kinaiakat stb. alkalmaznak). Szigoruan tilos ezt az informaciot a kivalasztas alapjaul hasznalni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.01. 19:09:18

@svájci sapka (ch): " Közben az ex-jugók megkapták az állampolgárságot, "
Na, akkor ezóta van Svájcnak ilyen menekülttábor-jellegű futballválogatottja.Kb ha lehet 2 olyan, akinek már a nagyanyja is svájci születésű, akkor sokat mondtam...
:-)
Érdekes, mégis csak a svédeket szidják itt páran, mint önsorsrontó népet... :D
Pedig kb az egész Nyugat-Európa gazdagabbik fele ugyanebben a cipőben jár.
A germán népség, a benelux népség, a skandi népség és Úká is, egyaránt.Ide tartoznak még a fhansziák, meg az északolaszok.Aztán nagyjából kifújt.

2016.02.01. 19:12:24

@svájci sapka (ch): UKben szigoruan tiltja a torveny hogy eletkort kossenek ki a hirdetesben, es a CVbe sem szoktak beleirni a jelentkezok. Nemzetiseget sem szabad szerintem kikotni. Persze a gyakorlatban mindig, mindenhol diszkrimininalni fognak bizonyos csoportok ellen, ezt nem lehet megakadalyozni - vegulis a munkaado sajat dontese, foleg kisebb cegek eseten, hogy kivel akar egyutt dolgozni. Nekem volt olyan angol fonokom aki megmondta hogy ugy valogassak a beerkezo CVk kozul hogy o csak 40 ev alatti, jelenleg Londonban lako noket akar behivni interjura (nem baratnot keresett, hanem szakmai megfontolasok miatt). Ilyen szerintem mindig volt, van es lesz is, minden orszagban.

2016.02.01. 19:19:49

@diggerdriver: Persze, csak leirtam azok kedveert akik esetleg nem tudnak, es azt gondolnak hogy borszin alapjan valasztjak UKben a jelentkezoket... Egyebkent en mar olyan valtozataval is talalkoztam ennek ahol azt kerdeztek hogy meleg vagy transznemu vagyok-e, es mindezt egy allashirdetesnel :)

2016.02.01. 19:30:43

@geegee: UKben messze nem fordulnak elo olyan problemak mint amilyeneket Svedorszagbol hallani. Nem eroszakolnak meg noket rendszeresen bevandorlok. Nem lehetetlenitik el a helyi zsidosagot. Nincsenek no-go zonak, nem kulonul el egymastol az 'oslakos' es a bevandorlo reteg. A bevandorlok nagy resze - egyelore - nem tanulatlan muszlim ferfi aki menekultkent erkezett az orszagba, stb.

En meg soha nem voltam Svedorszagban es nem is tervezek oda menni, de lattam par videot amit a 'bevandorlonegyedekben' forgattak, es nagyon ijeszto volt. Ilyenek egyelore nincsenek UKben es nem is tudom elkepzelni hogy a jovoben lennenek. Tenyleg ugy tunik egy kivulallo szempontjabol hogy Svedorszag sulyosan elszurt valamit a bevandorlassal kapcsolatban. Raadasul a svedek nem voltak gyarmattartok, igy kulturalisan, tortenelmileg semmi kozuk a harmadik vilagbeli bevandorlokhoz. Ellenkezoleg, kulturalis ongyilkossagnak tunik amit csinalnak. Lattam egy interjut egy sved novel, aki azt mondta hogy regen sved politikusok olyanokat mondtak hogy a svedeknek nincs kulturajuk es ezert orulnek neki hogy olyanok gazdagitjak az orszagukat akiknek valodi kulturajuk van (marmint szomaliaiak, stb.). Nehezen tudom elkepzelni hogy egy angol politikus hasonloan ervelne (marmint angoloknak nincs kulturajuk de probaljak Bangladeshbol importalni :)).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 19:55:54

@Mirjam2: Én a beléptetésnél az Induction room-ban találkoztam ilyen kérdőívvel de ott már nem volt kérdés hogy alkalmaznak.
Mondjuk nemi hovatartozásra még nem kérdeztek rá.

2016.02.01. 19:57:39

@diggerdriver: En azt se tudtam hogy vannak a vesszohasznalatra szabalyok. Ezert is nem vesznek fel sehova dolgozni Mo.on! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 19:59:04

@Mirjam2:
Láttam már ASDA-ban olyan bevásárlókocsi összeszedő nyugdíjast hogy a bevásárlókosár volt a járókerete. Anélkül menni sem tudott volna.
Volt olyan 72éves toronydarus kollégám hogy úgy ment fel a toronydarura mint a mókus. Szinte futott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 20:00:59

@Mirjam2: Én csak annyit tudtam róla hogy a mondatban ahol felvisszük a hangsúlyt oda kell vessző. De én egy alulképzett traktoros vagyok.
Na de bazmeg ebbe belekötni....
Ész megáll.

Herr Géza 2016.02.01. 20:07:50

@A nagy kékség: Csak azt áruld el még nekem, hogy a (nem szakirányú) felsőfokú végzettségnek vajon mi a túró köze van a helyesíráshoz / fogalmazáshoz ??? Bármennyire is meglepő, én műszakiként utoljára a gimiben voltam magyarórán, ráadásul ha nem tévedek, helyesírást igazából az általánosban tanultunk utoljára. Akkor miért is kéne ezt extra tudásként emelt szinten elvárni a diplomásoktól ?? Pontosabban miért csak tőlük?

2016.02.01. 20:09:05

@Bredpitt Monika: Abban igazuk van a tobbieknek akik idegesitenek teged a munkakonyv miatt, hogy ha te jobban tudod a szabalyt az ugyintezonel, nyugodtan megmondhatod neki. Ez elofordul eleg gyakran, pl. tolem sokszor kertek munkavallalasi engedelyt Angliaban, illetve Nemetorszagban EU csatlakozas utan is. Mivel en ismertem a szabalyokat, nyugodtan elmondtam az ugyintezonek hogy mi a helyzet, sot hivatalos forrasokat be is linkeltem nekik e-mailben, hogy lassak, nem kell munkavallalasi engedely. Ezt te is megcsinalhatod ha nem letezo vagy irrelevans okmanyokat kernek toled.

2016.02.01. 20:13:42

@diggerdriver: Nem semmi! Remelem en is ilyen jol tartom majd magam (bar toronydarura mar most sem tudnek felmaszni szerintem...).

2016.02.01. 20:22:25

@SuePrior: Oke, velem elofordult Londonban hogy 2 orat utaztam munkaba egy iranyba, tehat igen, napi 2x2 ora es a munkaido ha jol emlekszem 8 es fel ora volt, de tulorazni is kellett rendszeresen. Nekem nincs gyerekem, de volt olyan kolleganom akinek volt, egyedul nevelte es o is messzirol jart be. Persze nem muszaj igy dolgozni, csak ezzel a sajat lehetosegeidet szukited, ennyi.

Shanarey 2016.02.01. 20:30:44

@BircaHang Média:

Ha nem voltál pénz központú, akkor miért nem volt jó az az eladói állás, hiszen neked a pénz mint írtad nem elsődleges szempont. A baj csak az hogy az adót is pénzben szedik be, és a megvásárolni kívánt áruk és szolgáltatásokért dettó, fizetni kell. ezért ez a nem a pénz a fontos süket duma. A "jövő kép" sajnos nagyban a pénztől függ, nem beszélve a lehetőségekről, amelyre több esély van ha lelép az ember.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 20:37:57

@Mirjam2: Legelső munkahelyem fél évig Slough-ban volt. 3,45-kor indultam és 8-ra értem haza, és kúrvára örültem hogy dolgozhatok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.01. 20:39:36

@Mirjam2: Oké, ez igaz, amiket leírtál.De Úkában is vannak azért gondok, erősen bevándorlásellenesek, a napi politikában rengetexer olvasni mindenfélét, már az Euból való kilépés is csomószor szóba került, néha zavargások, áruházak, boltok kifosztása, Calais-Dover környéki csaták, stb., szóval ott sem fenékig tejfel a kolbászkerítés.
De nyilván mindenhol eltérő szinteken vannak ezek a dolgok.Lehet, hogy a svédeknél a legrosszabb a helyzet (bár azért nem gondolnám), de máshol se sokkal jobb...Illetve nyilván az egyik országban ez szarabb és az jobb, máshol meg fordítva.

SuePrior 2016.02.01. 20:41:56

@Mirjam2: Egyelőre nem tudom megoldani a min. 13 órás távollétet, tényleg egyedül nevelem a lányomat! De, természetesen, nem adom fel.

Köszönöm Mindenkinek a véleményét, tanácsát, főleg az építő jellegűeket! :)
Szép estét kívánok!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.01. 20:46:40

Íme, egy celeb határátkelő:

index.hu/kultur/2016/02/01/varnus_xaver_elmenekul_magyarorszagrol_orgona_berlin_nemetorszag_millios_tartozas_kastely/

Ez a Xavér sem lett komp, pedig biztos az akart lenni, ha egy talicskányi pénzzel sétál Berlinben... :D

©________ 2016.02.01. 20:52:01

@A nagy kékség: Nem, az a helyes iras resze.

Megvarom, mig megerted.

©________ 2016.02.01. 20:56:03

@Muscari: hat azert egy nagysagrendet mutat. A tuti ugyis majd akkor derul ki.
De lehet kerni osszegmegallapitast folyositas nelkul. Es akkor meg van idod magannyugdijat rakni.

©________ 2016.02.01. 20:57:22

@A nagy kékség:
Amugy beszeltel te Babette-tel? Nem?
Akkor Babette az uzeni, hagyd beken.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 20:59:03

@geegee:
A nemzekozileg elismert előadó (vagy más, olyasvalaki, aki nagyon)nagyon Jól ért valamihez) nem celeb, bár tény, hogy ismert ember. Celeb az, aki igazabol nem nagyon ért semmihez /nem kiemelkedően jó valamiben, mégis ismertségre tesz szert valamivel (jellemzően feltűnő, netán botrányos tettel), aztán ezt az ismertségi időtartamot próbálja minél tovább nyújtani, hogy megéljen az ismertségből (haknik, nyilatkozatok, fotózások, stb).
Aki valamihez igencsak jól ért, az abból él meg elsősorban.
Nagy különbség, szerintem.....
:)
(aztán Nehogy te is berágj rám)

©________ 2016.02.01. 20:59:41

@Muscari: szerintem nem, mert nem ment at elotte az uttesten.

©________ 2016.02.01. 21:00:28

@A nagy kékség: te biztosan nem, mert kisbetuvel kell irni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.01. 21:03:48

Jesszus, ekkora hisztit levagni egy vessző miatt..... mert akár még jogos is lenne, ha minden mondatban lenne két helyesírási hiba....
nekem sincs munkakonyvem. Ráadásul mikor megneztem ugyfelkapun, az egyik iskolám nem jelentett be. 2001 körül. Hurrá.
Egyébként meg hat hét múlva leszek 40, asszem megyek és veszek egy ásó t sürgősen. :-(

©________ 2016.02.01. 21:05:03

@Herr Géza:
Szerintem varjuk el a helyes irast a diplomasoktol.
De hogy ez legyen az egyetlen megszolalasa a poszttal kapcsolatban, az olyan sekelyes lelekre vall, hogy arra nincsenek jelzok.
Pedig aztan en nyelvtannaci vagyok a javabol.

2016.02.01. 21:14:26

@geegee: Az EUbol a tul sok kelet-europai bevandorlo, es mas problemak miatt akar sok brit kilepni, ez egy masik tema mint Svedorszagban. Szerintem a svedeknek az lenne a legjobb ha vegre ok is elkezdenenek 'bevandorlasellenesek' lenni es nem engednenek be boldog-boldogtalant. Annak alapjan amit en tudok a temarol, messze Svedorszagban van a legnagyobb problema a bevandorlokkal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 21:17:34

@Praliné.: Bazmeg:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.02.01. 21:20:55

@geegee: Ja, es UKben nem a 'bevandorlok' zavarognak meg fosztanak ki aruhazakat. Egyszer volt a London riots, amiben szinte csak es kizarolag brit huliganok vettek reszt (bar ezek mindenfele borszinuek voltak, de nem neveznem oket 'bevandorloknak'). Calaisnak meg semmi koze UKhez, arrol nem a britek tehetnek hogy a franciak nem kepesek orizni a hatart a sajat oldalukon.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 21:25:45

@Herr Géza: Látom, a lényeg még mindig nem ment át.

Akkor hagyjuk az írást. Beszéltél már olyan emberrel, aki a -nák, -nék toldalékot mindig rosszul használja? Mondjuk azt mondja: én a legszívesebben csinálnák magamnak egy teát.

Egy ilyen emberre rábíznád az üzleti kommunikációt?

Tehát van egy szint, ahol a helyes nyelvhasználat elvárás, függetlenül a betöltendő pozíciótól. Ha valaki azzal dicsekszik írásban, hogy iskolázott ember, akkor ne ássa alá a saját tekintélyét azzal, hogy mindezt rossz helyesírással teszi, ugyanis ezzel azt a képet fogja erősíteni, hogy nemcsak önmagával, de még a kezéből kiadott munkával szemben is igénytelen.

Így már stimmel?

Amúgy tök furcsa, hogy ezt felnőtt embereknek külön magyarázni kell. Az pedig még meglepőbb, hogy az efféle hiba felett milyen sokan képesek nagyvonalúan elsiklani.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 21:27:38

@diggerdriver: Inkább kapiskálod, ugye? Vagy te nem biciklizni, hanem biciglizni szoktál? És a feleséged nem retikült, hanem ridikült hord magával? :)

2016.02.01. 21:31:00

@SuePrior: Persze, ezt megertem, csak arra probaltam ramutatni hogy Mo.on kivul sem talal mindenki a lakasa kozeleben a munkahelyet.

2016.02.01. 21:38:01

@A nagy kékség:

*A ridikul is elfogadhato amugy, a retikult gunyoltak vele a divatot ostoba felszinessegnek tarto ferfiak :) Kesobb mindket valtozat elterjedt es mindketto helyes (reticule = kezitaska, ridicule = nevetseg targya).

Tovabba, az igazi muveltseg abban mutatkozik meg, ahogyan a muveletlenekkel banunk. Mojyo voltam, szevasz.

TX7AW 2016.02.01. 21:41:27

Tényleg azt hittem, hogy estére elmúlik a vesszőfájdalom témája...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 21:50:26

@A nagy kékség: Tájszólásról hallottál már?
Elmegyek hozzátok-elmegyek nálatok. Ugyanazt jelenti. Attól még aki a második formulát használja lehet okosabb mindkettőnknél.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 21:50:29

@TX7AW: Végül is, tök igazatok van. Mit számít, ha egy diplomás ember nem tud helyesen írni? Semmit. Hogy esetleg a munkája is hasonló minőségű lesz, az sem fontos. A lényeg, hogy itt mindenkit sajnálni kell, aki Magyarországon nem viszi semmire, és el kell hitetni vele, hogy kint majd minden jobb lesz.

Érdekes. Szerintem ezen a szinten (tehát a diplomások körében) kint sem lesz elég a konyhanyelv. A helyes nyelvhasználat ott is pont ugyanolyan fontos, mint itthon. A kérdés inkább az, hogy aki a saját anyanyelvét sem tudja helyesen használni, az mit kezd majd egy idegen nyelvi környezetben, ahol a hazaihoz képest százszorosan kell odatennie magát, hogy helyt tudjon állni.

De látom, ez itt rajtam kívül senkit nem foglalkoztat. Én voltam a hülye, hogy szóba hoztam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 21:51:04

@A nagy kékség: Sőt ne adja isten hogy garambolozzak...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.01. 21:55:14

@diggerdriver: Tehát te többnyire tájszólással beszélsz? Azért írtad le helytelenül a "kapisgálom" szót? Na, akkor ezt is megmagyaráztad. Legalábbis magadnak.

Nem baj az, ha az ember egy bizonyos kor után már nem akar fejlődni. Olyan is van, aki soha nem is akart; mindig megelégedett a lehető legalacsonyabb szinttel. Ezzel persze nem célozgatni akartam.

2016.02.01. 22:05:26

@Mirjam2: Amikor majd a sok kelet-európai elhagyja Angliát, kik fogják eltartani az életvitelszerűen munkanélküli angolokat?

2016.02.01. 22:11:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt mar annyiszor megbeszeltuk... Hidd el, az angolok nagyon jol eltartottak magukat a kelet-europai bevandorlok megjelenese elott; jobban mint mostanaban. Nem kell oket annyira felteni. Egyebkent meg miert zavar teged ha pl. halalra eheznek majd az EU-kilepes utan? Legfeljebb szaraz kenyeret dobalhatsz majd nekik, ha sikerul bejutnod az orszagba turistavizummal :)

2016.02.01. 22:12:23

@A nagy kékség: "A lényeg, hogy itt mindenkit sajnálni kell, aki Magyarországon nem viszi semmire, és el kell hitetni vele, hogy kint majd minden jobb lesz."

Mekkora egy beképzelt pöcs vagy. Te mire vitted? A bkv buszsofőr az valami nagy cucc, mert megkeresed vele a minimálbér többszörösét, ezáltal feljogosítva érzed magadat arra, hogy egy vadidegen embert egyetlen posztja alapján elítélj? Ha még esetlegesen egy charlie nyomatná ezt a demagóg bullshit szöveget, még meg is érteném. De neki nincsen ekkora arca, pedig neki lenne mire verni a mellkasát.

Valamint nagyon fontos, hogy aki külföldre megy, az nyilvánvalóan tehetségtelen volt otthon, otthon csak a szépek és az okosak maradnak. Ez kb. olyan szintű sötét logika, mint amikor az index megmagyarázza, hogy az ország krémje már rég elhagyta az országot...

Jézusom. Liberofasiszta blog vagyunk, de egyszerűen ezt a sötétséget én már nem bírom, ami árad az itthon élő emberekből.

2016.02.01. 22:15:20

@A nagy kékség: 'Nem baj az, ha az ember egy bizonyos kor után már nem akar fejlődni.'

Tenyleg nem baj, neked is elnezzuk! :) Ja, en sem celozgatni akartam :)

SzZoole 2016.02.01. 22:17:56

@TX7AW: " estére elmúlik a vesszőfájdalom"
Dehogy mulik,most fog eljonni az a pillanat,hogy a vesszot a megfelelo helyre illesztem.Ez egy rendkivul jo dolog,Meg is van az eredmenye.A lanyom 19 mult,a fiam 17 lesz Es mindketten eleg szepek Es okosak,pont a vesszo megfelelo helyre valo illesztesenek koszonhetoen.
Ma este is megfelelo helyre fogom illeszteni a vesszot,de mar csak a kolcsonos oromszerzes miatt.Jo ejszakat es megfelelo vesszo illesztest mindenkinek:)))

2016.02.01. 22:19:15

@Mirjam2: Jajajaja. Gondolom. A semmirekellő, lusta angolok véletlenül sem jelentenek komoly problémát. Mint nálunk, a lusta cigányok, aki segély mellett -adott esetben- baromira jól megélnek a "bizniszből". Nem igazán szabad ilyesmiről beszélni, mert nem PC.

Abszolút nem zavar, csak kicsit vicces, hogy mindenért a bevándorlók a hibásak, közben az angoloknak (meg a franciáknak és még sorolhatnám) nem kellett volna minden boldog-boldogtalant beengedni az országukba, a világ összes országából, leszarva, hogy az adott jövevény milyen kultúrából jön, milyen szokásokkal rendelkezik. Túltolták a multikultit, meg a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, és akkor majd magától megoldódnak a gondok. Eljutottak oda, hogy nem tudják kezelni a helyzetet. És hát kell egy bűnbak. Mivel a k-európaiak baromi sokan vannak, roppant egyszerű őket okolni mindenért. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan k-európai, aki dolgozni megy ki, mit is árthat az országnak.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 22:21:24

@TX7AW:
Ojjé, este gond csak igazán a vesszőfájdalom.....
(vagy ollyé? mit tudhassam én aztat....)

Határátkelő 2016.02.01. 22:24:46

@A nagy kékség: Pontosan. Szóval akár most már abba is hagyhatod. Kösz.

2016.02.01. 22:25:38

@Mirjam2: "Legfeljebb szaraz kenyeret dobalhatsz majd nekik, ha sikerul bejutnod az orszagba turistavizummal :)"

Hála Istennek, azért még van pár ország Európában és a világon is, ahol angol tudással el lehet helyezkedni, és/vagy az adott állam biztosítja a helyi nyelv elsajátításához szükséges tanfolyamot.

Nem vagyok nagy UK szakértő, de nagyon kíváncsi leszek erre a nagy eu-s kilépésre. Ugyanis sokat is bukhatnak rajta, ha tényleg megteszik. Most nagyon menő az eu ellenesség (lásd fidesz is milyen szépen kifogja a jobbik elől a szelet mindig valami piszlicsáré dologgal), angoloknál sincs ez másképp. Valahogy gyengíteni kell a szélsőjobb oldalt, ami sok ember számára szimpatikus eszméket vall.

2016.02.01. 22:32:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Mindossze annyit szeretnenek 'az angolok' hogy vegre ok donthessek el hogy nekik mi jelent problemat, es mi nem. Es ok is fogjak eldonteni ebben az esetben, valoszinuleg kb. 6 honap mulva, a szavazason.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.01. 22:36:09

@A nagy kékség:
Ne magyarázzál bele semmit abba amit mondok. Én azt mondom hogy Magyarországon van néhány tájszólás. Nagy Britanniában szintén. Aki ezek alapján minősít másokat az a rasszizmus egyik kifinomult formája. Nagy Britanniában nem teszik. Magyarországon a mellékelt ábra szerint igen.

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 22:37:21

@Bredpitt Monika: Nem, kicsit draga lett volna hazahozni...

Taxomükke (UK) 2016.02.01. 22:39:57

@A nagy kékség: Hát én eléggé nyelvtannáci vagyok, de azért itt a "hemzseg" szó használata aligha indokolt...

2016.02.01. 22:42:43

@Mirjam2: Semmi sem támasztja alá -jelenleg-, hogy az angolok meg fogják szavazni a kilépést. Persze, bekövetkezhet, de gazdaságilag rosszul fognak járni, arról nem is beszélve, hogy a túltolt multikulti problémájára nem fog megoldást nyújtani. Az nem fog eltűnni csak úgy magától.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.01. 22:45:25

Mondom h hisztizik. ... ennyi idő alatt már egy átlagos kiscsoportos is lenyugszik. Egy kibaszott vessző miatt műveletlen, munkát kapni érdemtelen, beképzelt seggfej lesz valaki szerinte. Eszem faxom megáll komolyan.
Ezúton is üdvözlöm egyébként azt a BKv sofőrt,aki ma rankcsukta az ajtót. Mert nem úgy nézek ki a hasamra kötött gyerekkel mint egy terhes mikulás, könnyű elsiklani felettünk. Szerintem őket meg mind ki kene nyuvasztani. És még a talicska jukat is elkobozni.
Digger, szerintem "kapizsgal" leszaz :-))))))

Csodabogár 2016.02.01. 22:47:39

@Herr Géza: Anno elmentem fél évre temporär dolgozni az akkori legnagyobb betegbiztosítóhoz, hogy megértsem mire kell biztosítani magam. Magyar és svéd szocializmus után teljesen tudatlan voltam és a biztosítónál se tudott számomra senki megfelelő felvilágosítást adni. Nagyon rég volt, horror összeget fizetnék ha még náluk lennék. Igy is horror összeget fizetek, de legalább az egész világra érvényes a biztosításom.

TX7AW 2016.02.01. 22:48:40

@Zoole[uk]: @macamuca [IHUN]: Ej, na, tudtam, hogy valaki félreért majd :)

2016.02.01. 22:50:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ez annyira jo, hogy te ennyire tudod, mit es hogyan kene helyretenni Angliaban :). Jelentkezz David Cameronhoz tanacsadonak.

Csodabogár 2016.02.01. 22:56:07

@Herr Géza: Kiváncsi lennék, hogy a mai szabályok szerint pl. az ikes igékkel mi a helyzet. Nekem böki a szemem a szerintem helytelen használata, de teljesen elharapódzott az eszek, iszok stb. forma használata, legalább is a neten.
Vesszőről sejtelem sincs, érzésre használom. Szerencsére már nem keresek munkát.

Csodabogár 2016.02.01. 22:58:41

@geegee: Nagy gyakorlata van, már többször ment el és jött haza. Ez a Berlin most új, talán valami új szerelem van a háttérben.:-)

2016.02.01. 22:59:07

@Mirjam2: Leírom, hogy én hogyan látom, és megpróbálom ezt az általad nagyon kedvelt leereszkedő stílus nélkül megtenni. De persze erre számítottam. Amikor már nincsen érv, jön a szokásos ovis szintű sértegetés.

tanato 2016.02.01. 23:01:05

@diggerdriver: Volt itt régebben egy másik nick aki mindig kötözködött a nyelvtannal,még posztot is írt erről.Hasonlóság ő is angol nyelvterületen dolgozott,előtte itthon sofőr volt.Állítólag tavaly márciusban hazament.Lehet hogy közös lelkük van?

Muscari 2016.02.01. 23:02:38

@A nagy kékség: a diszlexias felsofoku vegzettsegu megkerheti a hazastarsat, hogy olvassa at, amit bead. Szinten bekapcsolhatja a Word-ben levo helyesiras-ellenorzot (futyulok ra, hogy az utobbi szot milyen helyesen irtam le)

kardio1 2016.02.01. 23:03:50

@macamuca [IHUN]: azért ez nem ilyen fekete-fehér. Itt van pl. Benkő Dániel lantművész úr esete...

tanato 2016.02.01. 23:03:52

@Mirjam2: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Ha kilépnek tényleg csak turistavízummal mehetünk, és a most ottlévő/ milliós számban /k-európaiak,/akik még nem állampolgárok /helyzete legalábbis bizonytalan lesz.

Muscari 2016.02.01. 23:04:16

@A nagy kékség: az utolso mondatod igazi telitalalat :-))))

2016.02.01. 23:05:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem sertegettelek, te viszont megsertodtel attol hogy nem ertekelem a bolcs meglatasaidat :). Egy egesz csomo ervem van, de nem fogom azzal tolteni az idomet hogy leirom oket feleslegesen. Tudomasom szerint te meg soha nem eltel Angliaban, ezert vicces ahogy rendszeresen kifejted a velemenyedet arrol hogy 'az angolok' mit gondolnak a multikultirol, meg hasonlok. Egyebkent en is leirhatnam hogy hogyan latom a magyar bolti eladok helyzetet, csak nem lenne tul hiteles, tekintve hogy nem elek Mo.on es egyetlen ott dolgozo bolti eladot sem ismerek.

tanato 2016.02.01. 23:07:24

@Mirjam2: Egy éve dolgozom orvosként Szaud-Arábiában, Rijádban. Meglepetten olvastam azokról az inzultusokról, amelyekről a szintén itt dolgozó kolléganő írt. Közterületen abaya viselése valóban kötelező, de külföldieknek fejkendőt egyáltalán nem kell viselni (a munkaköri szabályok természetesen más vonatkozásúak). Feleségem, aki szintén velem van, magas, szőke, kék szemű, fehér bőrű. Soha, semmikor, semmilyen inzultus nem érte, pedig sokat utazunk, számtalan helyen megfordultunk. Ha mi barátságosak vagyunk, velünk is kedvesek és barátságosak. Az év felében valóban nagyon meleg van, de a kórházak, a hivatalok, az áruházak, a lakások, a taxik és a vonat légkondicionáltak. A zárt terek hőmérsékletével soha nem volt probléma. Az a tapasztalatunk, hogy hazánkban sajnos hamis kép alakult ki Szaúd-Arábiáról.

tanato 2016.02.01. 23:07:58

@Mirjam2: Egy kis off neked egy orvosi blogról.

kardio1 2016.02.01. 23:10:36

@Mirjam2: Calais esetében nehéz azt mondani, hogy az anglusoknak semmi köze a témához, hiszen pont ők nem akarják beengedni a sok agysebeszt, meg atomfizikust. A kontinentális Európában pedig a schengeni zónában a határok atjarhatoak.
Addig örüljetek, amíg visszatartjuk nektek őket...

kardio1 2016.02.01. 23:13:56

@diggerdriver: az utóbbi változat merrefelé használatos ? Még sose hallottam, de jól hangzik.

2016.02.01. 23:14:37

@tanato: Hat itt valami nem stimmel. Riyadhban muszaj fejkendot hordani nyilvanos helyeken, mar azert is szol a muttawa ha egy kis haj kilatszik. Es nem tudom elkepzelni hogy a feleseget nem ertek inzultusok, nekem gyakorlatilag folyamatosan beszoltak ferfiak Riyadhban az utcan pedig be voltam oltozve, stb. Szerintem nem nagyon hagyjak el a lakoparkot es / vagy nem megy egyedul sehova a feleseg; esetleg nem mondta el a ferjenek hogy mik tortennek vele. Az sem igaz termeszetesen hogy mindig kedvesek es baratsagosak stb. ha masvalaki is az veluk, de ez sehol a vilagon nem igaz ilyen formaban (bar Szaudiban fokozottan nem, szerintem). Riyadh nagyon konzervativ hely, vannak sokkal lazabb varosok is Szaudin belul, mint pl. Jeddah, Khobar.

2016.02.01. 23:14:39

@tanato: Pontosan. Hol állítottam ennek az ellenkezőjét?

tanato 2016.02.01. 23:17:02

@Mirjam2: Az illető egy fővárosi kórház gastroeneterológusa egy éve van kint.Majd mindjárt idézek még tőle.

tanato 2016.02.01. 23:18:21

Nem vagyok a menekült kérdés szakértője. De néhány tény Szaúd-Arábiával kapcsolatban. Szaúdi állampolgárságot nem lehet felvenni, szaudinak csak születni lehet. Több (például) szíriaival találkoztam, akik itt születtek, itt jártak iskolába, itt dolgoznak és mivel a szüleik nem szaúdiak, ők sem szaúdi állampolgárok, hanem szíriaiak. Ha megszűnik a munkaviszonyuk, annak ellenére haza menniük, hogy soha nem éltek Szíriában. Ez minden vendégmunkásra vonatkozik, nincs kivételezett ország. Az országban legkevesebb 6 - 8 millió vendégmunkás dolgozik, többségük igen szegény ország állampolgára. Fizetésük viszont lényegesen magasabb, az otthoni jövedelmüknél. Többségük egyetlen keresőként támogatja távoli családját. Csak megjegyzés: évente, átlagosan 8 - 10 millió zarándok fordul meg Mekkában. Ezt Szaúd-Arábia bonyolítja. A zarándokok nem térhetnek le a kijelölt útvonalról. Turista vízum nincs. A munkavállalót csak házastársa, gyermekei és szülei látogathatják. Testvére, unokája NEM. Ennek az lehet az oka, hogy véletlenül se maradjon itt valaki az országban. A család egyesítés fogalma ismeretlen. Így az országban sok zarándok és vendégmunkás van, de menekült (európai értelemben) nincs.

2016.02.01. 23:19:24

@Mirjam2: Igen, megsértődtem. xD Egy vadidegen ember véleménye pont annyit számít nekem, mint kb. neked.

Nem azt mondtam, hogy az angolok mit gondolnak a multikultiról, hanem azt mondtam, hogy én mit gondolok róla, és hogyan látom, hogy hogyan kezelik avagy nem kezelik a problémáikat. Szövegértést nem ártana gyakorolnod, mielőtt elkezdesz okoskodni.

"Egyebkent en is leirhatnam hogy hogyan latom a magyar bolti eladok helyzetet, csak nem lenne tul hiteles, tekintve hogy nem elek Mo.on es egyetlen ott dolgozo bolti eladot sem ismerek."

Nyugodtan leírhatod, hiszen vannak ezirányú tapasztalataid. Azt azért ne hagyd ki, hogy veled minden eladó köcsög bunkó volt.

tanato 2016.02.01. 23:19:41

Kérdésekre válasRégebben úgy olvastam, Szaúd Arábia azért nem fogad be migránsokat, mert félti a kultúráját. Ezek szerint ott másmilyen kultúra van, talán azért kellemes ott az élet.
zol a kollééga

EZ volt akérdés.

kardio1 2016.02.01. 23:20:06

@Mirjam2: ha ezt szeretnék az angolok, ez nagyon egyszerű: ki kell lépni az EU-ból. Persze, ha ez esetben a City kissé kiurul, az már nem olyan jó, ugye?Mindennek ára van...

2016.02.01. 23:20:39

@kardio1: Majd megy a pénzügy Frankfurtba. Nagy dolog. :)

tanato 2016.02.01. 23:20:53

De nem tudom mit kapna ott az a polgár, aki fényes nappal benyúl egy szőke nő szoknyája alá köztéren, vagy behúzza egy sikátorba. Meg kéne kérdezni.

Másik kérdés

Ha vendégmunkás, azonnal kiutasítják az országból. Ha szaúdi állampolgár, kemény büntetés vár rá.
Ez a válasza.

tanato 2016.02.01. 23:22:19

m értem, egy ilyen gazdag ország miért nem fogad be milliószám menekülteket, mint pl Törökország. Hogyan oldják meg pl. a határvédelmüket...

Másik kérdés
kérdés jogos. A megfelelő válaszhoz nincs elég ismeretem. A határ jelentős része lakatlan sivatag, ellenőrizhetetlen. Feltételezhetően a védelmet maga a természet oldja meg.

Ez a válasz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.01. 23:32:46

@diggerdriver: @A nagy kékség:
Ez kész…
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nagy Kekseg kifejezetten a vesszokre bukik :)))))))))

adg 2016.02.01. 23:42:01

. @TX7AW: sose mulik el. Ha o egyszer ekezd egy temat, annak nincs vege, csak ha vegre megszertodik es behisztizik a reakciokon. Szornyu lehet ennyire frusztraltnak lenni.
A diplomasok meg kulonosen kedvelt celcsoportja, valoszinuleg itt lehet a kivaltok is valahol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.01. 23:42:55

@A nagy kékség: "És a feleséged nem retikült, hanem ridikült hord magával? :) "

Akar hordhatna ridikult is:)))
"... A ’Nyelvi vizsgálat’ szakaszban az alábbiakat kaptuk:

A magyarban a ’női kézitáska’ jelentésű a retikül és ridikül szó egyaránt ismert. Köznyelvi, szótározott formája: retikül, archaikusabb, népibb formája: ridikül. Az értelmező kéziszótárban retikül formában szótározták, a ridikül-t elavultnak minősítették (2003: 1144). A Bakos-féle idegen szavak szótára csak a retikül formát adja meg (2002: 571), a Tótfalusi-féle viszont mindkettőt (2004: 798, 803). A legnagyobb, Osiris-féle helyesírás csak a retikül formát adja meg (2004: 1236). Az internetes keresőprogram szerint a két szóalak előfordulása: retikül (567 E), ridikül (55.700), vagyis a retikül tízszer gyakoribb. A nyelvművelés szakirodalma foglalkozott a kérdéssel (Nyelvművelő kézikönyv, 1985: 2/587), illetve tömör véleményként ennek rövid összefoglalása (Nyelvművelő kéziszótár, 2005:468): „A női kézitáska francia eredetű idegen neve két változatban is él a magyar nyelvben. Valójában két különböző francia szó a forrása: a réticule [retikül] és a ridicule [ridikül]. Az elsőnek régebbi a jelentése: ’hálócska, hajháló’, ebből ’női kézitáska’. A másodiké: ’nevetséges’, majd ’(furcsán, különcködően divatos) női táska’.

A fentieket természetesen szószerint idéztük a szakvéleményből. Bár tartjuk azt az álláspontot, hogy nem a francia nyelv szabályainak kell megfelelnünk, hanem a magyarnak, de a fentiekből látszik, hogy bár kétségtelenül elterjedtebb, gyakoribb, modernebb a ’Retikül’ forma, a ’Ridikül’ is jelent női táskát. Franciául is, magyarul is."
(bovebben itt: ridikul.tv/content.php?id=a1-0 )

Ha mar ennyit nyelveszkedtunk ma...:))))

adg 2016.02.01. 23:43:08

@diggerdriver: "lehet okosabb mindkettőnknél." max nalad. Nala biztos nem. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.01. 23:45:20

@mojyo: +1 ...ja, most latom, olvasgatva a kommenteket, hogy a "ridikulrol" mar te is irtal :)))

2016.02.01. 23:49:07

@tanato: Ha ettol felsz, akkor aludj jol, a britek az EU-bol valo kilepes eseten is (ugy tudom, hogy) feltetlenul az Europai Gazdasagi Terseg tagjai szeretnenek maradni. Svajc, Norvegia, es Izland sem EU tagjai, de az EGT-nek igen. Ezekbe az orszagokba sem kell vizum sem a latogatashoz, sem a munkavallalashoz.

kardio1 2016.02.01. 23:49:28

@Zsuzsi65: a ridicule nem jelent táskát franciául...

Herr Géza 2016.02.01. 23:49:41

@A nagy kékség: Kicsi szívem, te csavarod ki a teljes sztorit, de rendesen. Egy-két vesszőhibáról volt szó eredetileg, de már ott tartunk, hogy minden diplomás egy fasz. Meg mindegyik paraszt, mert "nákol". Mindeközben én annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy a tré magyar beszéd és írás igazából már a 8 általános után is szégyen. Innentől semmi mást nem vélek felfedezni írásodban, mint a frusztrációt, mert neked nincs diplomád. Így aztán lehet két vessző ürügyén a rohadt magas sofőrülésből alázni a diplomásokat, erkölcsi fölényed (fals) tudatában.
Maradjuk abban, hogy semmi különbség nincs és nem is lehet egy érettségizett és egy diplomás ember esetében elvárt nyelvi igényesség tekintetében. Nákolni, suk-sükölni már nyolc általános leküzdése után is suttyóság, valamint a diplomások nagyobbik fele semmiféle céges kommunikációért nem felel, cserében bevallom neked, hogy sok prosztó diplomással találkoztam már, de nákolóval emlékeim szerint nem találkoztam.
A többi magasívű következtetésed meg a tőled sajnos már megszokott bullshit.

macamuca [IHUN] 2016.02.01. 23:53:29

@kardio1:
Na igen..., jogos felvetés.
Amúgy általánosságban értettem, kivételek természetesen mindig minden általánosság kapcsán akadnak, és mint te is bizonyítottad, soxor még csak különösebben keresgélni sem kell.....

adg 2016.02.01. 23:54:47

@tanato: egy sor nem eu orszagba mehetsz vizum nelkul.

tanato 2016.02.01. 23:56:01

@mojyo: Ebben egy kicsit Tamás vagyok,hisz pont ezért a K_európaiak ellen lett kitalálva az egész népszavazósdi,kilépősdi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.01. 23:56:22

@kardio1: hat en csak bemasoltam, amit a cikkben olvastam :) egyebkent mar moyo v. vki emlitette, es eleg koztudott is, hogy a ridicule (angolban is nevetsegest jelent,ill. ennek igei valtozata) azert ragadt ra erre a taskara, mert eredetileg - gondolom - kisse viccesnek, nevetsegesnek tunt...na, ennyit az etimologiarol :)
most kivancsisagbol meggoogliztam az angol-francia szotarban:

ridicule

n dérision f
→ His prophecy was greeted with a good deal of ridicule.
to be an object of ridicule être un objet de risée
She was an object of ridicule with her classmates. Elle était la risée de ses camarades de classe.
to hold sb/sth up to ridicule tourner qn/qch en ridicule
→ The press has held the royals up to ridicule
vt ridiculiser, tourner en dérision
→ He was ridiculed at school for being fat.

Ma tenyleg sokat nyelveszkedunk :))))

tanato 2016.02.01. 23:58:41

@adg: Néhány év múlva okosabbak leszünk,valszeg Angliába továbbra is lehet majd menni vízum nélkül,viszont a szabad letelepedés és munkavállalás jövője az kérdőjeles még,legalábbis számomra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.01. 23:58:42

@tanato: "ő is angol nyelvterületen dolgozott,előtte itthon sofőr volt.Állítólag tavaly márciusban hazament.Lehet hogy közös lelkük van? "

Lehet, hogy a soforok kedvenc hobbija a nyelveszkedes? :))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 00:14:57

@tanato: Te most tulajdonképpen Magyarország mellett, vagy a hazád ellen szólsz, amikor a szabad angliai munkavállalás miatt aggódsz? Nem az lenne a jó, ha minden honfitársunkat itthon köszönthetnénk, és velük együtt építhetnénk egy szebb jövőt? Vagy inkább mindenki menjen el, az utolsó meg kapcsolja le a villanyt? Te melyik oldalon állsz?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 00:46:39

@macamuca [IHUN]: Én a celeb szót szimplán az ismert ember szókapcsolatra értem.Ha még ezen túl akarok negatív jelentést adni, akkor azt külön megteszem... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 00:50:19

@Mirjam2: Szerencsére talán változik a felfogásuk, nemrég volt egy hír, miszerint 90 ezer migrit akarnak kib@...ni az országból.Ez hatalmas szám, majdnem egy évi "termés"...Csak kérdés, hogy mikorra és hogyan sikerül ezt abszolválni.
De én már annak is örülök, hogy végre van némi kémiai elváltozás az agyukban, és talán legalább a növekedés üteme csökkenni fog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 00:56:53

@Mirjam2: Nemtom, egy csomó fekát láttam a hírekben, akik fosztogattak , azok is valamikor bejöttek az országba, gondolom.Illetve ott is megvan a bevándorló-helybéli-menekült problémahalmaz elég sok gyűlölettel nyakon öntve (ki veszi el kitől a munkahelyeket, a segélyt, a szociális lakásokat, az óvodai helyeket...).Na mindegy, nem akarok itt bármiféle fallikus szerv-méregetésbe belemenni (hol is rosszabb valójában...), szerintem egész Európa kompletten önsorsrontó politikát folytat.Ki így, ki úgy, minden ország a saját szintjén.Legalább is az utolsó 5-10-15 év sehol sem diadalmenet, és még mindig nem látszik a vége...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 01:13:13

@kardio1: Na, hát az meg a másik.Egy tiszteletre méltó művészemberként gondoltam rá sokáig, aztán meg egyszer csak az ivarszervét pörgette a kamerának valami valóságsóban...Nem is hittem el egy ideig... :D

macamuca [IHUN] 2016.02.02. 01:38:44

@A nagy kékség:
A mindenki otthon es a mindenki elmegy: csak ezt a 2 lehetőséget ismered?
Halkan szólok, Nehogy megijedj: Ettől picit több variáció létezik, még ha te csak e kettőt említed is....

macamuca [IHUN] 2016.02.02. 01:40:58

@A nagy kékség:
(aki akar, mehessen, aki maradni akar, az is boldoguljon: ez is 2 variáció, még ha neked nem is jutott eszedbe....)

2016.02.02. 05:36:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Te is nyugodtan leirhatod, hogy neked szemely szerint milyen tapasztalataid vannak a brit multikultirol :)

2016.02.02. 05:38:51

@kardio1: Ha esetleg nem tunt volna fel, pont a kilepesen gondolkoznak. Ha megtortenik, majd meglatjuk hogy milyen utemben 'urul ki a City' (ami mellesleg nem igazan az EU megalapitasa ota valt a vilag egyik penzugyi kozpontjava, hanem kicsivel elotte...).

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 05:45:38

@macamuca [IHUN]: A boldogulásért tenni kell. Az nem úgy működik, hogy itthon maradok, várom a csodát, aztán ha nem jön, akkor inkább elmegyek. Mert a csoda kint sem jön majd magától. Viszont ha valaki kint hajlandó tenni is valamit ahelyett, hogy másoktól várja a megoldást, akkor a kérdés az, hogy ezt itthon miért nem tette meg. A problémákat nem úgy kell megoldani, hogy keresek egy oldalt, amit telesírhatok a bánatommal, aztán addig pityergek, amíg jó sok támogatót nem találok az önsajnálatomhoz.

2016.02.02. 05:59:38

@tanato: Ha kiderul a molesztalas, a not itelik sulyos buntetesre, akit molesztaltak. Erre szamos kozismert esetet lehetne felhozni peldakent (lasd szerencsetlen lany esetet Qatifbol akit het ferfi megeroszakolt, es meg ot iteltek megkorbacsolasra es bortonbuntetesre hazassagon kivuli szex miatt). Es nyulkaltak mar nekem is fenyes nappal, mondjuk nem a szoknyam ala mert ugye abaya van a szoknya folott, ettol meg semmivel sem kellemesebb elmeny.

Teljesen megszokott, mindennapi dolog hogy beszolnak, kovetnek noket nyilvanos helyeken. Kozismert hogy noket elrabolnak es megeroszakolnak Szaudi Arabiaban, ezert nem mer a nok nagy resze egyedul maszkalni. A ferfiak, ha szaudiak, nem kapnak buntetest (vagy esetleg enyhe buntetest, ha szaudi volt az aldozat). Cseledlanyokat rendszeresen molesztalnak, nem kapnak buntetest az elkovetok.

Peldaul ezeket a fiukat sem buntettek meg: www.youtube.com/watch?v=RVJQrKYEfho. Mikor ez az eset nyilvanossagra kerult, a sajtoban a ket lanyt hibaztattak mert ferfikisero nelkul voltak a tengerparton, igy allitolag az o hibajuk hogy egy kb. szaz fos, fiatal ferfiakbol allo tomeg korbevette es molesztalta oket. Es ez nem is egyedi eset sajnos...

2016.02.02. 06:16:43

@tanato: Az iraki hataron fal van, amit szigoruan oriznek, es ezt tervezik kiterjeszteni az orszag egesz hatarara pl. az 'Iszlam Allam' fenyegetese miatt. Idonkent szoknek at emberek a sivatagon keresztul, regen Yemen felol jottek, most nem tudom mi a helyzet; a Voros Tengeren keresztul is jonnek illegalisan Afrikabol, es sokan egyszeruen nem tavoznak a vizumuk lejarta utan. Viszont az orszagban nem lehet normalis eletet elni papirok nelkul. Ha megtalalnak a hatosagok, bortonbe zarnak es kitoloncolnak. Illegalisan nem lehet dolgozni, az ilyen helyzetben levo embereknek max. az a perspektivajuk hogy gyakorlatilag rabszolgakent tartjak oket valahol Szaudiban es / vagy prostitualtkent dolgoznak pl., az meg tobbnyire nem jobb helyzet mint amibol elindultak; lehet hogy sokkal rosszabb. Emiatt nem probalkoznak emberek tomegesen, meg ha fizikailag be is tudnanak jutni az orszagba.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.02. 06:19:34

@Shanarey:

Mert nem lett volna elég az eladói fizetés életem fenntartására.

2016.02.02. 06:23:13

@mojyo: Igy van, pontosan.

2016.02.02. 06:30:00

@A nagy kékség: Ez most olyan, mint ha valaki azt mondja hogy szeretne ha a nok tovabbra is szabadon maszkalhatnanak az utcan, te meg felhaborodnal hogy hat azt akarjatok, hogy elhagyjon a felesegem? :) Az mar regen rossz ha azert marad valaki a 'hazajaban' vagy a csaladjaval mert nincs mas lehetosege, nem kap vizumot, kulcsra van zarva a lakasajto stb.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 06:51:32

@Mirjam2: Szó nincs erről. Én szabadságpárti vagyok, csak nem értem azokat, akik most emiatt aggódnak. Régen is meg lehetett oldani, ha valaki külföldön akart dolgozni, legfeljebb egy kicsivel több papírmunkával járt. És hát akkor sem omlik össze a világ, ha valaki mégsem megy el, és nem egy idegen ország gazdaságát erősíti, hanem megtanul tenni valamit a saját hazájáért. Mondjuk sírás helyett képzi magát, aztán szerez egy jó melót, ahol hasznára válik másoknak.

El sem akarom képzelni azt az eladót, aki minden áldott nap ezen az oldalon sír, hogy neki milyen rettenetes itthon az élete. Az ilyen ember vajon milyen szolgáltatást nyújt? Hogyan bánik a vásárlókkal? Még belegondolni is szörnyű. És az ilyen megkeseredett, kiégett, állandóan elégedetlen ember vajon mennyivel fog jobban teljesíteni külföldön? Mitől változna meg? Mert a pénz önmagában kevés.

Szóval a szabad munkaerőpiac nem megoldás, pusztán egy lehetőség, amivel élni kell tudni. Viszont ha valaki kint képes talpon maradni, annak itthon sem okoz gondot az élet. A mosoly és a kiegyensúlyozottság nincs országhatárokhoz kötve.

tanato 2016.02.02. 07:00:32

@A nagy kékség: A szabad angliai munkavállalás nagyon sok magyar fiatalnak adott egy szebb jövőt még úgy is hogy sokan közülük már hazatértek.De pénzt és tapasztalatokat meg nyelvtudást akkor is hazahoztak,miként te is.ha ennek vége az mindenképpen hátra arc.

tanato 2016.02.02. 07:05:34

@Mirjam2: Köszi az infót,a kollégám még csak egy éve van kint,majd ha már sokat lesz ott,bizonyosan másképpen fogja látni.

tanato 2016.02.02. 07:11:15

@A nagy kékség: Természetesen mint írtad az volna jó ha mindenki itthon építhetné a szebb jövőt.De most a világ nem erről szól hanem a nemzetközi vándorlásról, hogy,magyarosan fejezzem, ki magam és ne migrációról,meg migránsokról beszéljek.
Egyébiránt a kint lévők nagy százaléka is szereti MO.-ot/sokan vissza is jönnek emiatt/,meg az itthon lévők egy jó része fordítva meg nem szereti az országunkban uralkodó életviszonyokat dacára hogy sosem fog elmenni.
Egyébként a hozzáállásod nagyon hasonlít arra a bizonyos régebbi nickére akinek nem szabad leírni a nevét.

2016.02.02. 07:24:51

@tanato: Lépjenek ki vagy ne. Csak döntsék már el, mert rohadt unalmas már ez a téma...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 07:26:06

@tanato: Nem tudom, kire gondolsz. Viszont amit írsz, az érdekes, ugyanis (ahogyan már írtam) ez korábban is elérhető volt, csak kicsit göröngyösebb utakon. Szóval aki világot akar látni, nyelvet akar tanulni, ki akarja magát próbálni idegenben is, annak nem okoz majd akadályt, ha az Egyesült Királyság esetleg "bezárja a kapuit". Azonkívül nem UK a világ közepe, még akkor sem, ha sok ember számára kézenfekvő célpont. Én például az Államokban voltam életemben először "bevándorló" (legálisan, vízummal, nagyjából a '90-es évek közepén, amikor ez még mindig kuriózumnak számított), szóval van más lehetőség is, és nem csak Európában.

2016.02.02. 07:26:56

@Mirjam2: Köszönöm, hogy megengeded. :)

2016.02.02. 07:33:03

@tanato: Nem tudom. Majd ők eldöntik, hogy mi a "jó" nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 07:33:47

@tanato:
Nem tudom de egy másba húzhatnák a…

©________ 2016.02.02. 07:41:48

@tanato: k0nyorgom, hasznalj mar idézőjelet, mert igy mindannyiszor meghokkenek, mi tortent veled.....

tanato 2016.02.02. 07:45:23

@A nagy kékség: Jól mondod,kuriózumként,kevés esetben előfordult,de nem volt tömeges,az csak 2004,de főleg 2011 után lett,lehetséges.Addig főleg feketemunka,külföldre házasodás,au-pair mozgalom,nemzetközi hajózás nemzetközi vizeken létezett tömegesen.
A másik nickre meg nem emlékezhetsz akkor még nem voltál itt.

tanato 2016.02.02. 07:46:17

@Praliné.: Köszi ez jogos,mert azt hihetik én vagyok ott.

©________ 2016.02.02. 07:46:21

@Herr Géza:
A kisebbsegi erzes nagy ur, lattunk mar olyan embert, aki inkabb behazudott egy pennsylvaniai jogi egyetemet a kompenzalas miatt:-):-)

tanato 2016.02.02. 07:48:14

@diggerdriver: Van ilyen hasonlóság,pl. sokáig meg voltam győződve hogy FÜrge Diák meg Hinta ugyanaz.
Na megyek dolgozni,majd estefelé benézek még.

2016.02.02. 07:49:13

Mondtam a múltkor, hogy ebben az országban kb. "mindenki" gyűlöl mindenkit, vagy legalábbis egy bizonyos társadalmi réteget avagy nemzetiséget. Ezek szerint azokat is utálni kell, akik nem akarnak tovább szopni a többi magyarral. Persze megpróbálják őket visszahúzni ebbe a mocsárba, ha már fizikailag nem tudják bántani őket, akkor marad a lelki hadviselés. De ez is végső soron csak a frusztráltságból és az irigységből fakad.

©________ 2016.02.02. 07:49:30

@A nagy kékség:

Aham. Ezert mentel te iskulfoldre, ugye?
Mar ha egyaltal voltal valahol, Kobanya-alson tul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 07:49:54

@A nagy kékség:
Egyre jobb vagy.
:)))))))))))))
En tovabbmennek a gondolatmeneteden.
Állítsuk vissza vasfüggönyt aknazárral.
Máris mindenki otthon épithetné a SZEBB JÖVŐT.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 07:53:25

@tanato: Oké, mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy én a feleségem révén juthattam ki, hiszen neki rokonai élnek a nyugati parton. Szóval értem én, hogy a szabad mozgás megkönnyíti az emberek dolgát, de azért ha valaki nagyon akar, akkor ettől függetlenül is meg tudja találni a módját annak, hogy elmehessen egy kicsit kalandozgatni.

De még egyszer mondom: szerintem nem UK a világ közepe. Itt van például a mai hollandiai poszt.

2016.02.02. 07:55:43

@diggerdriver: Támogatom. Viszont akkor már azt is, hogy deportáljanak minden magyart vissza ide, függetlenül attól, hogy hol lakik, hány éves, és a többi. Miután ez megtörtént, mindenki boldog lesz és kiegyensúlyozott. Mert egy magyar Mo.-n kívül nem lehet boldog.

A próféta szólt hozzátok.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 07:56:22

@diggerdriver: Miért? Szerinted az jó, hogy sokan megfutamodnak? Én nem mondom, hogy senki ne menjen el (sőt minden alkalommal hangsúlyozom, hogy a külföldi életből sokat lehet tanulni), de azt sem állítom, hogy a menekülés az egyetlen megoldás.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 07:59:38

@Praliné.: Kedves Babette! Neked mi bajod van velem? Vagy inkább csak magaddal nem tudsz kibékülni? Ezért piszkálsz folyton? Tudom, hogy sok mindent nem értesz abból, amit írok, de azért nem kéne állandóan fogást keresned rajtam. Inkább tanulj, hogy te is boldog ember lehess végre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 08:05:44

@A nagy kékség:
Nem jobb. Viszont ne te mondd meg hogy kinek hol kéne építeni a SZEBB JÖVŐT.
Ha már SZEBB JÖVŐT emlegeted nezz utana kik használták köszönésképp.
SZEBB JÖVŐT.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 08:07:42

@A nagy kékség:
Te figyu, van még ép porcelan a polcokon?
:)))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 08:12:33

@diggerdriver: Én nem társítok ideológiát egy-egy kifejezéshez. És nem akarom én megmondani senkinek, mit csináljon, ellentétben sok hozzászólóval, akik rendszeresen azt próbálják sugallni az embereknek, hogy húzzanak el Magyarországról, mert máshol biztosan sokkal jobb lesz. Nem hiszem, hogy itt én képviselem a szélsőséget.

2016.02.02. 08:14:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Mondjuk konnyebb lenne komolyan venni amit irsz ha a sajat tapasztalataidrol irnal. Szerintem neked is vicces lenne egy olyan angol aki eleteben nem jart meg Mo.on de rendszeresen kifejti hogy szerinte a magyaroknak mit kene csinalniuk a sajat orszagukban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 08:14:41

@A nagy kékség:
Az biztos.
Aki nalad szélebbre(de szép szó) van az mar leesett a semmibe.
:)))))))))))))))))

2016.02.02. 08:22:33

@tanato: Szerintem akkor fogja maskepp latni, ha no lesz, vagy azsiai vendegmunkas :). Vagy ha leveszi a rozsaszin szemuveget. Nyugati, magasan kepzett ferfikent szerintem nagyon kenyelmesen es jol lehet elni Szaudi Arabiaban. Nokent is, csak azert akkor mar jobban megmutatkoznak az arnyoldalak.

2016.02.02. 08:35:29

@A nagy kékség: Miota hivjak azt 'menekulesnek' ha masik orszagba koltozik valaki?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 09:03:32

@Mirjam2: Akkor szólni kéne a magyaroknak, hogy ne utálják annyira a szír és afgán "menekülteket", hiszen ők is csak egy másik országba szeretnének költözni. Vagy nekünk lehet, nekik nem? És milyen alapon tartjuk magunkat többre másoknál? És akkor most jöhet a vékony takaró, ami arról szól, hogy nekik kell vízum, nekünk nem. De talán ez hamarosan megváltozik, és akkor a ma még elkényeztetett magyarok, akik szintén egy másik ország vendégszeretetét élvezik, ugyanakkor az elfogadást gyakorolni nem hajlandóak, megtanulják végre, hogy milyen szírnek és afgánnak lenni. Rájuk férne.

2016.02.02. 09:29:20

@A nagy kékség: Szerinted pl. a brit nyugdijasok akik Spanyolorszagba koltoznek, vagy a gorog munkanelkuliek akik Nyugat-Europaban keresnek munkat, vagy az angol ferjem aki jelenleg eppen Anglian kivul el, ok mind 'menekultek'? Szerintem neked kene magyarorakat venned, mert lathatoan nem vagy tisztaban alapszavak jelentesevel, mint pl. 'menekulni'. Ja, es az sem tunt fel neked hogy a 'menekult' szo nem ertekitelet, csak maximum tenymegallapitas hogy pl. egy szir aki vizum nelkul erkezik, sajat meghatarozasa szerint, menekultkent Europaba, az menekult (a haboru elol), mig egy masik szir aki pl. munkavallalasi vizummal tartozkodik Szaudi Arabiaban az nem menekult, hanem legalis munkavallalo. Ettol meg egyik sem jobb a masiknal, de azt allitani hogy mindenki aki nem a szulohelyen el, 'menekult', arra utal hogy nem tudja valaki mit jelent menekulni. Angolul pl. 'refugee', olyan emberre utal aki oltalmat (refuge) ker valahol. Szerinted csak azert koltozhet valaki masik orszagba hogy ott oltalmat kerjen valamilyen veszely elol?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 09:48:17

@Mirjam2: Természetesen nem, de akkor ne próbáljuk a magyarországi magyarokat, akik a jövőben külföldre kívánnak költözni, áldozatként beállítani. Akkor említsük őket kalandvágyó emberekként, akik mindössze szeretnék kipróbálni magukat egy másik országban is. És akkor nem kellenek az önsajnáló történetek sem arról, hogy valaki egyedülálló anyaként, diplomával a zsebében nem kell senkinek. Ne a szükséget, hanem a lehetőséget hangsúlyozzuk, és inkább örüljünk az ilyen ember hazai kudarcának, hiszen ez alapot nyújt számára ahhoz, hogy egy másik országba költözhessen. Ami ezek szerint nem ördögtől való dolog.

Szóval el kéne végre dönteni, hogy a külföldre költözés jó dolog-e, vagy csak hangulatkeltő alap a panaszkodáshoz.

2016.02.02. 10:02:33

@A nagy kékség: Az nem lehet, hogy kulonbozo embereknek egyeni velemenye van errol? Pl. szamomra egyszeruen jo lehetoseg volt hogy legalisan mas orszagba koltozhettem (mert en pl. illegalisan is elhagytam volna Mo.ot az elso adando alkalommal, ugyanis utaltam ott lenni). A fenti poszt szerzoje meg maskent eli meg az egeszet, hadd legyen mar joga hozza hogy elmondja a sajat elethelyzetet a sajat szemszogebol. Meg az is lehet hogy nem ugyanolyan az elethelyzete vagy az eletszemlelete mint a tied vagy az enyem. Meg az is lehet hogy szerinte mashova kell tenni a vesszot egy szovegben mint szerinted, vagy szerintem. Es meg az is lehet hogy ettol egyikunk sem hulye, csak masok vagyunk.

DieNanny CH 2016.02.02. 10:05:09

@A nagy kékség:

Hát, ha te nem lennél, ki kellene téged találni...... !!!!!

(És nem dicséretnek szántam.)

DieNanny CH 2016.02.02. 10:07:27

@A nagy kékség:

Ezt írod:
"És nem akarom én megmondani senkinek, mit csináljon, "

Előtte meg ezt írtad Praliné-nak/nek:
"Inkább tanulj, hogy te is boldog ember lehess végre."

...szerintem szűrni foglak...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 10:11:10

@Mirjam2: Legyen így, de akkor azt az embert sem szabad darabokra szedni, aki azt meri írni, hogy jól érzi magát Magyarországon. Mert bár sokak számára elképzelhetetlen, itt is lehet ám boldogulni. És nem csak buszvezetőként.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 10:15:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez mindössze egy kedves tanács volt egy olyan ember számára, aki érezhetően boldogtalan, éppen ezért nincs más öröme az életben, mint mások életén csámcsogni. Ez amúgy ezen az oldalon nem csak Babette-re igaz. Én őszintén kívánom azoknak, akik akár itthon, akár kint élve halálra unják magukat, hogy mihamarabb találjanak rá a boldogsághoz vezető útra.

2016.02.02. 10:21:28

@A nagy kékség: Szerintem senki nem azert szedett teged darabokra mert azt irtad hogy jol erzed magad Mo.on, hanem egy egesz csomo mas ok miatt. Most se idom, se energiam arra hogy ezt reszletezzem, ha lenne egy kis onkritikad, neked is feltunt volna.

2016.02.02. 10:23:35

@Mirjam2: Továbbra sem akarom megmondani, hogy mit csináljanak az angolok. Eddig sem akartam. Azonban azt be kell látni, hogy a multikultit elbaszták (nemcsak ők, a svédek még tökéletesebb példát nyújtanak), és hogy ehhez semmi köze sincsen a lengyeleknek, meg a románoknak. Az, hogy egy lengyel v. egy román úgy kap a gyereke után pénzt, hogy a gyereke nem is Angliában él, egyrészt agyrém, másrészt pedig tökéletesen megmutatja, hogy mi a probléma az impotens döntéshozatallal. Talán túlságosan naivan ítélték meg ezt az egész szituációt, most meg már ott tartanak, hogy ideje lenne kezdeni valamit ezekkel a furcsa anomáliákkal. Az a baj, hogy erre is mennyi idő múlva jöttek rá.

2016.02.02. 10:43:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ez az EU torveny a csaladi potlekkal. Nem az angolok talaltak ki, hanem az EU kenyszeriti rajuk, es meg sok, ennel lenyegesebb dolgot is. Es ebbol van elege sok britnek, meg mas nemzetisegu embereknek is mas orszagokban. Erre nem most jottek ra, mar evek ota szot emeltek ellene hivatalos helyeken, de mint tudjuk, az EU burokratak minden kerdesre ket valasz egyiket adjak: A) jovore megtargyaljuk egy konferencian; B) neonaci szelsojobboldaliak vagytok, maradjatok csendben.

A 'multikulturalizmus' pedig egy nagyon osszetett dolog, teljesen mas a helyzet Angliaban, egy volt gyarmattarto orszagban, ahol az Europan kivuli bevandorlok nagy resze munkavallalasi vizummal, hianyszakmakat betolteni erkezett eredetileg (vagy akar meg rabszolgakent hoztak be az oseit a brit szigetekre es sok generacio ota ott el a csaladja) mint Svedorszagban ahol egyszer csak kitalaltak hogy 'humanitarius alapon' befogadjak a vilag szenvedoit es eletuk vegeig ingyen lakast, megelhetest biztositanak nekik (legalabbis kivulrol kb. ilyennek tunik a helyzet). Hiaba irod le te kivulallokent nagyon sokszor hogy valojaban mennyire utaljak a britek a nem feher bevandorlokat (akiknek a jelentos tobbsege nem 'bevandorlo' hanem masodik, harmadik vagy tobbedik generacios brit), ez nem valtoztat azon a tenyen hogy a valosagban ez nekik sokkal kisebb problema mint ahogy azt te elkepzeled, es / vagy hogy a kelet-europai bevandorlok legalabb annyira zavarnak egy tipikus rasszista angolt mint az azsiaiak, afrikaiak.

Herr Géza 2016.02.02. 11:16:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ácsi-bácsi: a gyerek után járó csp szabályozása szerintem nagyon is logikusan van felépítve. A család fö fenntartója az Angliában (pl.) élö egyik szülö. A családi pótlék itt/ott is a családfenntartó(k) jövedelmének kiegészítése, ami a gyerekek ellátását hivatott segíteni. Ebböl a szempontból irreleváns, hogy a gyerek az EU-n belül hol él. Továbbmegyek: Angliának (is) jobb, ha a gyerek marad otthon, hiszen ellenkezö esetben neki jóval többe lenne a gyerek eü. ellátása, iskolázása, stb. Söt, ha a gyerekek jönnek a papa után, akkor jönne a jellemzöen nem feltétlenül dolgozó mama is, akinek a szociális ellátása szintén plusz terhet jelentene. Szóval pusztán gazdaságilag szerintem addig jó Angliának, amíg a gyerek (és az anyjuk) marad ott, ahol van, és koponyánként x fonttal ezt meg lehet váltani. Arról nem is beszélve, hogy a családját hátrahagyó Angliában dolgozó fél elöbb-utóbb nagy valószínüséggel haza fog térni, míg ha az egész családot odavonzzuk, a hazatérés esélye exponenciálisan romlik.
Így is lehet ezt látni.

Herr Géza 2016.02.02. 11:19:21

@Herr Géza: Jó, ez a papa külföldön gályázik, a család meg otthon éldegél a hazaküldött pénzböl, ez csak egy alapmodell, nyilván van számtalan más variáció is, de talán ez a leggyakoribb verzió...

2016.02.02. 11:54:58

@Mirjam2: Határozottan egyetértek velük, ugyanis ez pl. egy jó nagy faszság.

Multikulti témára. Nem kellett volna megengedni, hogy idáig eljussanak. Talán még nem késő változtatni. Igaz, attól még, hogy kilépnek az unióból, a probléma ugyanúgy fent fog állni. Amikor az állam azt mondja, hogy csináljatok azt, amit akartok, nyugodtan gettósodjatok, ne akarjatok véletlenül sem beilleszkedni (ne adj Isten alkalmazkodni), ott pontosan ez lesz a végeredmény

Egy rasszista angol/magyar/német embernek teljesen mindegy, hogy román v. afrikai. A sajátján kívül úgyis mindenkit utál. Belőlük jobb nem kiindulni.

2016.02.02. 11:57:05

@Herr Géza: Szerintem baromság. Ha ott él a családja, akkor kapják meg a kötelezően járó pénzt, ha meg nem, akkor ne kapjon semmit. Ez szerintem így lenne korrekt.

**mimi** 2016.02.02. 13:06:04

@diggerdriver: nem én voltam...de ismerős a helyzete...

2016.02.02. 13:24:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Te hozod mindig fel ezt a temat hogy szerinted az angolok igazabol a szines boru bevandorlokat utaljak. Nyilvan aki nem rasszista az nem utal senkit a szarmazasa alapjan. Viszont aki rasszista pl. UKben, ez legalabb akkora valoszinuseggel utalja a kelet-europaiakat mint a nem feher boru 'bevandorlokat'. Gettok pedig nincsenek Angliaban, legalabbis en sok ev alatt nem lattam oket. Pl. egesz veletlenul laktam Tottenhamban, pont mikor a hires 'riots' kitort, es tanusithatom hogy Tottenham sem getto, meg Londonnak egyik masik resze sem. Se nem getto, se nem no-go zona. Egyszeruen egy lepusztult varosresz ahol jellemzoen szegeny emberek laknak, sokan kozuluk feketek (tobbnyire masodik, harmadik generacios britek), meg mindenfele mas borszinu es szarmazasu ember. A rendorseg termeszetesen bejohet a varosreszbe, sot olyannyira bementek hogy a riotot az robbantotta ki hogy lelottek, marmint a rendorok, egy (felig fekete, felig feher szarmazasu) allitolagos bunozot. Szerintem tobb konfliktus es nagyobb tarsadalmi szakadek van Mo.on a ciganyok es nem ciganyok kozott, mint UKben az 'angolok' es a masodik generacios bevandorlok kozott, szoval nem gondolom hogy akkora oriasi problemajuk van a 'multikulturalizmus' teren amit meg kene oldaniuk.

Herr Géza 2016.02.02. 13:33:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az a baj, hogy nem tudsz elszakadni a "Hegyeshalomnál sorompó van meg határörök" gondolkodástól... Ha az illetö Pesten dolgozik, a családja meg Mátészalkán él, akkor ö se kapjon csp.-t ? Vagy csak kevesebbet, mert Mátészalkán mennyivel olcsóbb az élet, mint Pesten?
Kb. ugyanerröl van szó, csak nagyobb léptékben. Ne feledd, a családfenntartó Angliában fizeti az adót, amiböl neki is "jár" a visszacsorgatott csp. Az, amit a Magyarországon maradt család (és ott kiutalt csp. esetében) a te zsebedböl tolnak át nekik.
Van ennek a dolognak logikus megközelítési módja is.....

Muscari 2016.02.02. 14:18:27

@A nagy kékség: a pofám leszakad! Te vádolsz valakit azzal, hogy piszkál??? Mondd, néztél már tükörbe??

LittleG (uk) 2016.02.02. 14:23:20

@Hari Seldon 2: Kb. hasonló szinten beszéltem mindkét nyelvet, két dolog döntött: a férjem nem akart német nyelvterületre menni plusz amit már írtam, hogy szerintem Angliában nagyobb előny németül is tudni, mint fordítva.

Muscari 2016.02.02. 14:36:26

@Mirjam2: ezzel tortenetesen egyetertek :-)

tanato 2016.02.02. 15:19:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: www.origo.hu/nagyvilag/20160202-donald-tusk-david-cameron-brexit-javaslatcsomag.html

szóval a terv szerint ezután nem az angol családi pótlékot kapná pl. a magyar otthon élő gyermek hanem a magyart,így spórolna az angol állam

Karma17 2016.02.02. 15:33:55

@tanato: Amibe viszont a visegradiak nem akarnak majd belemenni, elvegre miert fizessenek olyannak csaladi potlekot, akinek a szulei nem az orszagban fizetnek adokat?

2016.02.02. 16:26:05

@Mirjam2: "Te hozod mindig fel ezt a temat hogy szerinted az angolok igazabol a szines boru bevandorlokat utaljak."

Sosem mondtam ilyet. Élénk a fantáziád. :P Egy rasszistának teljesen mindegy, hogy milyen színű a másiknak a bőre, vagy honnan származik. Nincsen szüksége érvekre a gyűlölethez.

"Szerintem tobb konfliktus es nagyobb tarsadalmi szakadek van Mo.on a ciganyok es nem ciganyok kozott, mint UKben az 'angolok' es a masodik generacios bevandorlok kozott, szoval nem gondolom hogy akkora oriasi problemajuk van a 'multikulturalizmus' teren amit meg kene oldaniuk."

Az biztos. Meg az is, hogyha minden így megy tovább, az összes jóléti és "befogadó" államban komoly problémákkal fognak szembenézni. Ne legyen igazam. de a radikális eszmék és vallások mindig vérontáshoz és háborúhoz vezettek, amióta világ a világ.

2016.02.02. 16:31:46

@Herr Géza: Mátészalka és Pest ugyanabban az országban található, míg Varsó és London például nem. :p

Logikus magyarázata is van, meg van egy olyan változat is, amikor megkérdőjelezed a jelenlegi rendszer létjogosultságát. Miért kellene egy vadidegen államnak neked családi pótlékot adni csak azért, mert neked valahol máshol a térképen van gyereked? Mármint miért kellene erre kötelezni bármelyik országot is? Miért nem kell kevesebbet adóznod, vagy éppen miért nem lehet leírni azt az összeget az adódból?

2016.02.02. 16:47:54

@tanato: Olvastam. Szerintem teljesen logikus felvetések vannak a cikkben.

Herr Géza 2016.02.02. 17:42:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az elejét azt hiszem megválaszoltam, az utolsó kérdésnél meg nem mindegy, hogy az angolok miért nyafognak? Ha kevesebbet adóznál, leírhatnád, az a lényegen rohadtul nem változtat, csak matematikai lépés, bár lehet, hogy abban igazad van, hogy a többi segílyes angol úgy talán nem is értené, hogy mi történik. :))))
Az meg erős csúsztatás, hogy "vadidegen" ország: oda tolja a keleti polgár az adóját, ott fogyaszt, termeli a GDP-t ezerrel... Akkor????

2016.02.02. 18:55:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akkor felreertettelek ebben a tekintetben, bocs. A masodik resszel amit irtal meg teljesen egyetertek.

2016.02.02. 19:30:56

@Herr Géza: Nem "vadidegen", de nem a te szülőhazád. Ha ennyire komoly kiadást jelent egy országnak a rengeteg szociális juttatás, amit ráadásul még nem is az őslakosoknak adnak, akkor teljesen logikus elgondolkozni azon, hogy ez miért menjen így. Mármint azon kívül, hogy az EU megmondja a frankót. Lényegtelen, hogy gazdag országról van-e szó, vagy nem.

DieNanny CH 2016.02.02. 20:11:14

@Karma17:

Én úgy értelmeztem, hogy a magyar csp összegének megfelelő fontot kapná Angliától a Mo-on élő gyerek.
De lehet, hogy tévedek.
Mert haegy Angliától gazdagabb Eus országból jönne valaki, annak a csp összege nagyobb, ezáltal Anglia rosszul járna... (Van egyáltalán ilyenről táblázat, hogy európai országokban mennyi a csp összege?)

holapotelvan 2016.02.02. 20:53:20

@tanato: ugye? én is azon gondolkoztam, hogy e.die reinkarnálódott, vagy a hivatásszerű géplyárművezetés és a hejesírás-mánia között valamiféle eddieg még részleteiben fel nem tárt, relytett kapcsolat lenne? vajon zoole mikor áll elő a farbával? bár, ha lyobban belegondolok, neki is salyátos viszonya van az anyanyelvápolás e mérhetetlenül tiszteletreméltó formályával.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 21:37:36

@holapotelvan: nem úgy akartad írni inkább h "valyon"? Aztán csodálod h itthon nem kaptál állást és az Alpok ig kellett menekülni? ?

kardio1 2016.02.02. 22:07:57

@diggerdriver: és annak melyik részén ? Én leginkább a békésit ismerem, az se semmi.

kardio1 2016.02.02. 22:14:03

@Mirjam2: Cameron vsz. nem a kilépést forszirozza, inkább az uniót szeretné a saját szája íze szerint atformalni.
A City valóban központ volt már az EU előtt is, de az angolok kilépése után nem az eredeti helyzet állna vissza, és jó eséllyel London szerepe mint pénzügyi központ sokat csökkenne egy egységes EU mellett, melyben egyébként Németország súlya nőne.

kardio1 2016.02.02. 22:17:38

@diggerdriver: az utobbitol Békés északi fele pedig nem esik messze. Erdekes, mindig tanul az ember.

tanato 2016.02.02. 22:30:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ponotosan,fontban kapná de a magyar csp. összegét.

2016.02.03. 06:35:15

@kardio1: Es mi a gond azzal hogy a britek, vagy az o politikai kepviseloik, a brit emberek erdekenek megfeleloen szeretnek alakitani az EUt? Ez a normalis, nem? Mindenki aki nem hulye vagy mazochista, azt szeretne ha a sajat erdekei ervenyesulnenek egy kozossegben. Egyebkent azok a britek akikkel mi beszeltunk mostanaban - nyilvan nem reprezentativ - egyszeruen kilepni szeretnenek, fuggetlenul attol hogy Cameron allitolag mit szeretne. A City meg majd tuleli valahogy, nem ez a lenyeg a legtobb embernek. Mar maskor is mondtam: nem a penz az elsodleges szempont, sokan akkor is tamogatjak a kilepest ha az atmenetileg nem kedvez a gazdasagnak. Az meg kit erdekel ha Nemetorszag sulya tovabb no - mar most is ok diktalnak az egesz EUban, ez az egyik dolog ami a sok kozul ami nem szimpatikus pl. a briteknek. Ha a tobbi orszag egy Nemetorszag altal vezetett klubban akar letezni, am legyen.

tanato 2016.02.03. 07:03:11

Ki fognak lépni én is úgy érzem,pedig sosem laktam Angliában.A médiából ez jön le.

kardio1 2016.02.03. 08:06:14

@Mirjam2: nekem azzal nincs gondom, hogy adott esetben az angolok kilépnek, még akkor sem, ha szerintem ezzel nem csak rövid távon vesztenek. Azzal már inkább, ha a bennmaradasukert cserébe követelnek olyan dolgokat, ami a többi tagállamnak nem megengedett. Szóval benn akarnak maradni a klubban, de úgy, hogy kimazsolazzak azt, ami nekik megfelel, a többiről meg hallani sem akarnak.

Buchhalter 2016.02.05. 23:22:24

@A nagy kékség: a posztod tetszett buszsofőr,de ez a nyelvtan náci szereped nem jön be.Van HR-es unokatesóm,tévedsz!Nem a HR-es dönt hanem általában a felső vezető aki a legtöbbször azt nézi,hogy ki milyen olcsó és mennyire irányítható.A HR-es csak javasolhat ,vagy a felvázolt keresési paraméterek alapján szűri a jelentkezőket.A sógorom helyesírása pocsék ,de elsőrangú hegesztő és karosszéria lakatos.Na ennyit a nagy magyar nyelvtan helyesírásról.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása