oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 02. 06:46,  Kisült-e már? 201 komment

2015. december 02. 06:46 Határátkelő

Kisült-e már?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én ezekben a napokban minden évben megdöbbenek azon, hogy már december van. Hiszen tulajdonképpen nemrég még nyár volt, most meg már minden tele van karácsonyi díszekkel, itt az advent és mindenki tervezi az ünnepeket.

regent_street_7_1.jpgA Regent Street Londonban tavaly (Fotó: Digger) 

Éppen ezért arra gondoltam, hogy az idei december szólhatna a családról és az ünnepekről, a készülődésről, arról, hogy ki hol és hogyan tölti az ünnepeket. Vettetek-e át valamennyit a helyi szokásokból, vagy csak külső szemlélőként nézitek mondjuk Sinterklaast? Mi a helyzet az ételekkel? És a karácsonyi vásárokkal?

Az az érdekes dolog történt, hogy miközben tervezgettem ezt a posztot, és azt, hogyan is nézzen ki a december a Határátkelőn, próbáltam a neten keresgélni cikkeket, történeteket, írásokat a témában, és egy csomó pszichológust, és hol nagyon, hol kevésbé buta tanácsözönt találtam arról, mit tegyünk, ha külföldön, a családtól távol vagyunk karácsonykor és ez jaj, de rossz.

Meg is osztok veletek a kedvenceim közül hármat: a közös bennük, hogy hosszan és sírva röhögtem rajtuk. Szóval tanácsok karácsonyra külföldön élőknek.

1. Szenteste öltözzetek be valamelyik rokonotoknak, a feladat az, hogy ki kell találni, kinek öltöztetek be.

2. Utánozzatok tipikus arckifejezéseket, reakciókat, és találjátok ki, kiről van szó.

(Most komolyan, el tudja bárki ép elmével képzelni, hogy karácsonykor beöltözik a saját nagynénjének, és ezt még viccesnek is kell tartani???)

3. Hívj meg helyieket a karácsonyi vacsorára, az sem baj, ha teljesen ismeretlenek!

Értem én, hogy más az angolszász karácsony, mint a magyar, kevésbé intim és szűkkörű, de azért nem látom magam előtt a pillanatot, amint vadidegenek özönlik el a lakást karácsony este…

És akkor még nem is beszéltem a rengeteg pszichológusról, és az ő tanácsaikról arról, hogyan győzzük le a karácsonyi depressziót – aki ezeket olvasva nem lesz depressziós, az a karácsonyt már simán viszi.

De nem szeretném elviccelni a dolgot (sem a szakembereket lebecsülni, bár vannak néha érdekes tanácsaik), mert nyilván sokan vannak, akik szeretnének hazamenni a családhoz karácsonyra, de ez idén valamiért nem jön össze, ami biztosan rossz érzés – inkább csak azt szerettem volna kihozni belőle, hogy mit szólnátok, ha ez a december itt a készülődés öröméről, a családi kapcsolatokról, az adventi vásárokról szólna?

Érdekelne, változott-e a karácsonyotok, mióta külföldön vagytok – akár az ételek, akár az ünneplés területén, vagy próbáltok mindent úgy csinálni, mint ahogyan az gyerekkorotokban, otthon volt?

Digger például tavaly ezt írta: „Minden család másképp ünnepel. A mi családunknak is megvannak a megrögzött szokásai. Például műfenyőről szó sem lehet. Ez alapvetés. A túlhangsúlyozott díszítés sem szép. Elrettentő példa az amerikai karácsonyfa. A fa gyakorlatilag nem látszik. Egy kúp alakú dísz az egész. Ha véletlenül a karácsonyi pulyka kúp alakú lenne és feldíszítenék, senkinek nem tűnne fel, hogy nem a fa van feldíszítve.

Az utcák, a fák a kirakatok karácsonyi feldíszítése ellen nincs kifogásom. Növeli a készülődés hangulatát. London ilyen szempontból csodálatos. Mind a belváros mind a külső kerületek központjai fantasztikus fényárban úsznak. Most is szokás szerint beutaztunk a belvárosba lefényképezni a karácsonyi díszkivilágítást és a kirakatokat.

Csodaszép fények, fantáziadús kirakatok, elképesztő forgatag. Egymást érik a buszok, a taxik, és a riksák. Megálltunk a Regent’s Streeten és mondom a feleségemnek hogy „nézz körül, a legtöbb hozzánk hasonló embernek ez soha nem adatik meg, vagy csak életében egyszer, mi meg itt élünk”.

Aztán nagyon jó lenne szerintem egy sorozat a helyi karácsonyi vásárokról, legyenek azok akár valamelyik nagyvárosban, vagy egészen kis helyi közösségben – ha készítenétek néhány fotót és pár sorral elküldenétek, egészen érdekes dolog sülhetne ki belőle. (A karácsonyi vásárok gyakorlatilag kikerülhetetlenek…)

Érdekesek lehetnek a helyi szokások is (anno, a blog indulásakor volt poszt Hollandiáról, Chiléről, Brazíliáról, Franciaországról, stb.), születhetnek ilyen írások is, nekem nagy kedvenceim voltak.

Egy szó, mint száz, a téma szerintem kimeríthetetlen (nekem van például olyan ismerősöm, aki csak december 25-én utazik haza, mert az jelentősen olcsóbb, és a lényeg mégis az, hogy így megengedheti magának, és együtt lehet a család), a kommentekben jöhetnek még ötletek, ti miről olvasnátok (és írnátok…) szívesen december és az ünnepek kapcsán.

(Elébe megyek a kritikáknak :), igen, ez valóban nem klasszikus értelemben vett poszt, hanem inkább egy laza elmélkedés, felhívás, de néha ilyen is kell…).

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony karácsonyi készülődés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr988131464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.02. 15:40:24

@adg: Van a telómon mindenféle menetrend app. Ha van időm, én is meg szoktam nézni. A gondot inkább az önző utasok jelentik. Őket nem érdekli a másik baja, nekik csak az a fontos, hogy "mi a faszé' nem megyünk már". Na, így elég nehéz segíteni.

2015.12.02. 15:40:31

@maxval bircaman BircaHang Média: Te Birca, eddig a hülyeségeidben azért volt némi logika is, nyomokban. De mi a tököm az az "ateista karácsony"? Tökéletesen értelmetlen balfaszságot sikerült összehoznod.

soad1221 2015.12.02. 15:49:18

@P.Elliot: ja, pofa az kell hozzá, anélkül az ember még szégyellni is képest magát... :)

2015.12.02. 15:56:11

@A nagy kékség: Hát a Futár amúgy is jelez, hogy húzzál már, nem? No meg, a seggedben van a többi kolléga, akik befutnak menetrendszerint. Már, hogy sokat amúgy sem tökölhetnél a felvilágosítással, nem?. No persze, ha nem a forgalmasabb vonalakon futsz, akkor ráérsz csevegni ;).

Hari Seldon 2 2015.12.02. 16:45:35

@London2009:
Gyerekeket én is inkább az Orsay-ba vinném majd. A régi pályausvar épület sokkal jobban leköti őket. Lehet "rohangálni" a csarnok tetőszerkezeténél, meg mindenféle vaslépcsőkön.

nyuszigonosz 2015.12.02. 16:46:26

@DorotkaB: Ha Csehországban élsz, akkor a karácsony egy stressz, egy rohanás. :-)
(12 féle aprósüti elkészítése meg ilyen hasonlók csak az apróságok belöle. :-) )
Meg ez reggeltöl estig a rádióban. :-)

www.youtube.com/watch?v=y-2Gd9sS1Ao

Hari Seldon 2 2015.12.02. 16:49:19

@London2009:
Ja, meg a zenemúzeumba a Villette-ben. Szenzációs. Szerintem azt minden gyerek élvezi. Mindenféle hangszerek korok szerint. (némelyik tök fura) A világ minden tájáról. Meg is lehet hallgatni a zenéjüket. Milyen hangot adtak ki.

Csodabogár 2015.12.02. 17:00:48

@mojyo: Sajnos az én gyerekkoromban se volt ilyen opcio, hogy Paris és ott mi. De feltétlenűl a Louvret választottam volna. Soha nem szerettem gyerekek közt lenni, mindig a felnőttek társaságát kerestem. Ha kivittek játszótérre nem voltam hajlandó a többi gyerekkel játszani, mert piszkos a kezük, meg ilyesmi. Unalmas gyerek voltam, ha tehettem ültem egy fotelben és olvastam. Előtte pedig a környezetemet nyúztam, hogy olvassanak nekem fel meséket. Ettől függetlenűl, azt hiszem egészen normális felnőtt lettem és amint belenőttem a felnőtt társaságba, kifejezetten társaság szerető lettem.

London2009 2015.12.02. 17:52:21

@Hari Seldon 2: Biztos velem van a baj akkor, mert en tuti, hogy a Disneylandbe vinnem a gyerekeket. Olyan 8-9 ev koruliek lehettunk akkor.
Mondjuk en mult heten 32 eves letemre vizi vidamparkban szorakoztattam magam. 29-szer csusztam le 26 csuzdan. :D

Taxomükke (UK) 2015.12.02. 18:06:53

@Muscari: "na, please, ne tedd ezt velünk :-)"
Mármint mit?

Muscari 2015.12.02. 18:10:20

@nyuszigonosz: igen, erre. Kicsit morbid, de utos. Sok igazsag is van benne. azt mondjak, hogy igazan egy eskuvo vagy egy temetes hozza ossze a csaladot. Emlekszem, anyukam is akkor volt egyutt utoljara a testvereivel ugy, hogy mind ott voltak, amikor a nagymamamat temettek.

Muscari 2015.12.02. 18:12:46

@Taxomükke (UK): hogy nem kuldesz fotokat. Perszne nem vedd komolyan, csak vicceltem. Erezzetek jol magatokat!

Taxomükke (UK) 2015.12.02. 18:18:27

@Muscari: Köszi. Nem küldök fotókat, mert a mosogatói fizetésemből úgyis csak a netről lelopott fényképeket tudnám beküldeni. ;)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.02. 18:35:24

@Pink Petsch: A FUTÁR érdekel a legkevésbé. A többi stimmel. :)

DorotkaB 2015.12.02. 18:35:33

@nyuszigonosz: Bizony, bizony pont már írom is a beszámolót róla. Nekem mondjuk a sütés szuper kikapcsolódás, ráadásul a cseh aprósütikkel aztán tényleg lehet bíbelődni, olyan kicsik és aprólékosan kidolgozottak. Mondjuk nem is sütünk 12 félét, szerintem a legtöbb családban max 5-6 féle van, de majd pontosan utánanézek :) Csak a fotók hiányoznak még a bejegyzéshez, tehát előbb sütnöm is kell még valamit.

DorotkaB 2015.12.02. 18:36:12

@nyuszigonosz: inkább ez:
www.youtube.com/watch?v=15JKW_ZHzaM

btw, kedves Határátkelő, tudom, hogy új vagyok, de nem lenne megoldható, hogy a kommentjeim megközelítőleg valós időben jelenjenek meg? Ígérem, többet nem linkelek Karel Gottot.

London2009 2015.12.02. 18:41:15

@mojyo: haha. Annyira azert nem emlekszem mindenre, de azt tudom, hogy Disneyland majdnem az utolso nap volt es en vegig azt vartam. Igy is vegig latogattunk millio muzeumot, meg templomot. Ugyhogy nyugodt lehetsz! Az a resze sem maradt el.

Hari Seldon 2 2015.12.02. 18:42:13

@London2009:
Nyilván elsődleges a Disney kisgyerekeseknek. De az is biztos, hogy jövőre nem hagyjuk ki a zenemúzeumot, is. Nagyon jó interaktív szórakozás szeintem már 5 éves kortól.

nyuszigonosz 2015.12.02. 18:47:10

@DorotkaB: Igen, bíbelödösek a cseh aprósütik - amúgy meg szépek és izletesek - és tényleg nem kell 12 félét, csak volt valamikor egy mondás, hogy az igazi háziasszony legalább 12 félét süt. :-)

A zenét nem a szépsége, hanem a szövege miatt linkeltem. :-)

nl_eni 2015.12.02. 18:48:41

A (régebbi) holland poszt nagyon részletes, a nagy buli itt valóban a majdnem hónapos Sinterklaas. A városokba bevonul ugyan Sinterklaas, de mindenhol a helyiek kísérik, részt vesznek az iskolák és különböző szervezetek is. Ez egy felvonulás, vidám zenével, fúvószenekarokkal és a feldíszített kocsikkal. Ezekkel az iskolások sokat dolgoznak, nem műalkotások, de kifejezetten aranyosak, főleg, hogy a lelkes alkotók is rajta ülnek a kocsin vagy éppen kísérik azt.

Ilyenkor lehet kapni a kruidnot és a pepernot édes költeményeket, ezek közül az elterjedtebb az előbbi, tulajdonképpen ezt osztogatják, dobálják a zsákjaikból a Pitek. Ez egy keksszerű apró, kerek sütemény, ízében a mézeskalácsra hasonlít és zsákoslag is lehet venni, mint a kutyakaját. Iszonyat mennyiség fogy belőle ilyenkor. A pepernot erősen ánizsos, inkább a felnőttek szeretik, olyan rágós kavart tészta állaga van és formátlan kis falatokban áll a zacskóban.

DorotkaB 2015.12.02. 19:03:19

@nyuszigonosz: Igen, van ilyen hagyomány, hogy 12 félének kell lennie. Amúgy a magyar néphagyományban is van ilyesmi, a meghatározott számú (7, 12, 21, 24 féle, ez helyenként változott) étel egyrészt azt fejezte ki, hogy a család mennyire tehetős, mennyit engedhet meg magának, másrészt a karácsony esti vacsora szimbolikus is volt, a lehető legtöbb ételféleségnek szerepelnie kellett az asztalon, hogy biztosítsák a bőséget a következő évben is. Az ételeket sok helyen adott sorrendben kellett elfogyasztani, hogy a család tagjai egészségesek legyenek. Minden családtagnak minden fajta ételt meg kellett kóstolnia.

blackhairlady 2015.12.02. 19:51:43

Mi dec. 25.-en de. 11 orakor a moziban fogunk ulni es nezni a Star Wars-ot, mar megvannak a jegyek. Utana beulunk enni egy Philly cheessteaket:) Az iden teszunk a hagyomanyokra:)
Az ajandekokat utana bontjuk ki.
Nalunk mar all a karacsonyfa, Halaadas hetvegejen feldiszitettunk kint is, bent is. Pont olyan mufa amilyenrol a felvezetoben volt irva, az a ronda amerikai fajta:D

33621 2015.12.02. 19:58:15

@Herr Géza: Egy kis karácsonyi hangulat reklám tőletek!
Csak zsebkendővel a kézben szabad megnézni mivel valószínűleg sírni fogsz a végén!

www.haon.hu/video-ezt-a-karacsonyi-reklamot-nem-birod-vegignezni-siras-nelkul/2964070

blackhairlady 2015.12.02. 20:00:29

@HardPötty: Ezt de szepen leirtad. Biztos szuper lesz az elso Nagycsaladi Karacsony:)

blackhairlady 2015.12.02. 20:05:18

@Herr Géza: Mert az utobbi par evben mar nem Karacsonyi szezonkent aposztrofaljak hanem Teli unnepkent ami hivatalosan november 1.-en kezdodik.
Bar a Kozlonyben nem jelent meg, de valahol mashol ezt olvastam :)

blackhairlady 2015.12.02. 20:07:11

@London2009: Ilyenen mi is voltunk. Pont azon a regeglen robbant le a busz amikor a Disneybe mentunk, elfecsereltunk 3 orat:(
Ez volt az elso es utolso buszos utunk.

blackhairlady 2015.12.02. 20:10:01

@Der echte Weihnachtsmann: Hat ido mire a Nyuszi kitojja a husveti ajandekokat, nem lehet 1 hetetl elotte kezdeni:))

Errol az jutottt eszembe amikor megkerdezem a csaladot, hogy mit fozzek ebedre/vacsora. A valasz: nem tudom, meg nem vagyok ehes. Mintha 10 percbe tellene megfozni a kajat:)

Herr Géza 2015.12.02. 20:10:58

@33621: Guten Morgen, erről beszéltünk pár kommenttel följebb...:))) De azért köszi! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 20:15:49

még nem olvastam a kommenteket.
én jöttem egyszer vissza Magyarországra 24-25-én, azért akkor, mert 24-án még dolgoztam. NEM olcsóbb. nagyon nem. viszont a Jumbon kb 25-30-an voltunk, akár 10-15 ülésen is végig tudtam volna nyúlni. az nagyon király volt.
én továbbra se értem ezt a hisztit, hogy miért tragédia a külföldön karácsonyozás és miért kell sajnálkozni, én akkor meg azt sajnálom, idén magamat is, aki ilyen nyálas időben van, és nem szép langyos napsütésben. a sötétségben meg az az egyetlen jó, hogy a Daninak se tetszik, és az egész sötétet átalussza. de én úgy érzem már magam, mint egy zombi vakond.

blackhairlady 2015.12.02. 20:16:53

@Muscari: Na akkor egy picit orulsz is, hogy dolgozol, valld be, milyen jo lesz haza menni a keszre:))
Egyebkent nalunk, a szuk csaldnak is a 24.-e az igazi KARACSONY, a tobbi csak maximum tulzott zabalas. Raadasul itt 26.-a meg mar munkanap.

blackhairlady 2015.12.02. 20:18:34

@Evain: Hogyan, miben es mit grilleztek az asztalon? Tetszik ez a megoldas:)

blackhairlady 2015.12.02. 20:24:32

@Jojohb77: Nagyon tetszenek a karacsonyi szokasaitok, jo lehet veletek unnepelni:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.02. 20:28:37

@DorotkaB:
Ha kérhetném akkor legközelebb Josip Kobzont tegyél be.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 20:31:36

@Hari Seldon 2: jajjajajajajj el se hiszem, hogy röpül az idő, mintha tegnapelőtt lett volna, hogy igen hosszasam lement Bircával ez a beszélgetés (nem tudom már, ki / kik voltak a másik oldalon)

blackhairlady 2015.12.02. 20:32:18

@Muscari: Nekem ez volt az egyik kedvenc karacsonyi reklamom, minden alkalommal megrikat:
www.youtube.com/watch?v=v76f6KPSJ2w

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.02. 20:35:23

@Muscari:
Te figyu esetleg netalántán nem akarod megszervezni a karácsonyi találkozót?
A Menzát én elintézem a többit neked kéne.
Merthogy olyan mozgalmár kinézeted van...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.12.02. 20:36:04

@London2009: En is. A keptarba majd raer kesobb is menni, nem szalad el:)

DieNanny CH 2015.12.02. 20:40:25

Na, ebben a pillanatban megint valahogy beléptetett a blog.hu... Az elmúlt 3 órában sikertelenül próbálkoztam. Valahogy az az érzésem, ahhoz is lehet köze, fent vagyok-e fb-n. Ugyanis most jelentkeztem ki...
Most viszont megyek aludni.

A posztban jó ötletek vannak. Tetszettek a hozzászólások is.

blackhairlady 2015.12.02. 20:43:14

@DorotkaB: :)))) Ez egy komoly erv a white list-re:D

33621 2015.12.02. 20:43:25

@33621: Látom már megelőztek a linkemmel kapcsolatban!

Muscari 2015.12.02. 20:49:05

@diggerdriver: figyi, ha otthon lennek, akkor megszerveznem. De igy cirka 1500 km-rol kicsit nehezkes :-)

Miert nem szervezed meg te? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 20:50:35

@London2009:
soha életemben nem sajnáltam még "normális" gyereket annyira, mint azt a szerencsétlen burmai kislányt, aki ráadásul a kollégám gyereke volt, aki még az osztálytársai születésnapi tortáiból se kaphatott, "mi jehovisták vagyunk, nem ünneplünk egyáltalán semmit" magyarázattal. sehol egy ünnep. minden kibaszott nap ugyanolyan. majd Jézus bevilágítja vagy mittomén. szerintem ennél elcseszettebb dolgot nem lehet csinálni egy gyerekkel. vagy magunkkal :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 20:57:11

@adg: jujj, arra a posztra emlékszem. sajnáltam szegény lányt az anyja miatt. mennyire messze költözött?

P.Elliot 2015.12.02. 21:06:10

@diggerdriver: Mozgalmar.....hehehe.....micsoda frappans kifejezes!

P.Elliot 2015.12.02. 21:16:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt is ismerek ilyen Jehovast, ilyet vett el egy ismeros ferfi ugy hogy megfogadtattak vele hogy megkeresztelkedik. Szulei szitkozodva mentek el a szertartasra mert azert kivancsiak is voltak hogy hogy hagyja el a vallasat a gyerekuk amit mellesleg nem is gyakorolt, nem emlekszem hogy mi volt. Meglett az eskuvo, ujabb szitkok mert azok nem unnepelhetnek nagy cecoval, de azert annyi ki lett kovetelve hogy menyasszonyi ruha, nagy elegans vacsora, igazabol majdnem minden.
Megszuletett a kislany es az apa elso karacsonyon dobbent ra hogy ezek utan nem unnepelhet, a gyerek se, a szuleihez sem mehetett unnepelni, a gyereket se vihette, ajandek semmi, meg hatalmasabb cirkusz, a pasas megtagadta a templomba menest, elvitte a gyereket a nagymamahoz karacsonyozni de nem ment a dolog. Idovel tobb gyerek szuletett, minden unnep, szuletesnap botrannyal vegzodott hogy mi ilyet nem tartunk, de igenis, , vegul ott szakadt el a cerna amikor a legnagyobb kislanyt kikuldtek az anyja keresere az iskolai karacsonyi unneprol es a gyerek sirt hogy maradni akar es menni o is szuletesnapra a barataihoz. Az apa nagyon kiborult, valassal fenyegetozott, mostanra elert annyit hogy unnepelhet a gyerek de nem koszonthetik fel, ajandekot is kap de nem mondhatjak neki hogy boldog ezt-azt....
Gyerekkorukat bearnyekolja az hogy orokke veszekedes volt a vallas miatt amit az anyjukon kivul utal mindenki......

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 21:20:41

@mojyo:
annyira ott van már megint minden, amit mondasz.....
a kutyám nélkül karácsonyozásról meg a katasztrofizálásról egyébként elég laza átkötéssel az jut eszembe, bocs hogy nagyon OFF, hogy amikor a szülőszobán közölték velem, hogy a gyereknek hat lábujja van, és a 4-5-6-os ujj összenőtt, akkor azt mondtam, hogy legalább nem kell neki békaláb, ha sznorkelezni megyünk. mondjuk úgyse műtenék meg 5-6 éves koráig, de suttogva kérdezték tőlem már többen, hogy de mi lesz szegénnyel, ha csúfolják érte. mondom mivan?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.02. 21:35:36

@nl_eni: tavaly mintha lett volna egy olyan orbitális balhé, hogy milyen undorító rasszista dolog, hogy a Sinterklaas segítője néger (krampusz?) és tilcsákbe. be lett tiltva?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.02. 21:44:29

@Muscari:
Nem lesztek otthon?
Én csak olyat tudok szervezni ahol mindenki ott van de senki sem találkozik a másikkal...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

FutureFry 2015.12.02. 21:46:02

@Signora con i capelli neri: @Herr Géza: @Pink Petsch:
A magyar boltokban már október elején megjelent a szaloncukor…

Határátkelő 2015.12.02. 22:01:01

@diggerdriver: Írtam neked a posztoddal kapcsolatban, fontos!

33621 2015.12.02. 22:08:38

@diggerdriver: Én is szívesen elmennék egy ilyen HA találkozóra ha éppen nem dolgozom!

2015.12.02. 22:09:16

@tsabus [UK]: Te vagy az én emberem.

Határátkelő 2015.12.02. 22:09:37

@diggerdriver: Aha. Szuperek!

És akkor ezzel be is harangozom a holnapi posztot, melyben Digger egy napját élhetitek vele együtt végig igazi multimédiás kalandban, képekkel, videókkal...

Nagyon jó lesz!!! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.02. 22:15:19

@33621:
Megszervezni nem akarod.
Nem nagy truváj Pasztasuta kiokosít. Van valami program amivel mindenkinek emailt küldesz és mindenki bejelöl egy időpontot. Amit a legtöbben bejelöltek az lesz a találkozó időpontja.

gabors 2015.12.02. 22:24:33

@HardPötty: en is hianyoltam a nem unneplemet !!!

... a karacsonyt nem mindenki unnepli pl ott vannak a legbekesebb mohamedanok 1millard+ hinduk nem sokkal kevesebben ...

33621 2015.12.02. 22:44:13

@diggerdriver: Most ezt a videót nézem. Én akkor az ellenkező irányból Budapest felől utaztam Civis honom felé. De azon a vonaton volt egy kollégám a fiával, csak szerencsére a vonat vége felé ültek,így semmi bajuk nem lett!

index.hu/mindekozben/poszt/2015/12/02/tibi_atya_es_hivei_miatt_eghet_a_pofank_europaban/

monománia 2015.12.02. 23:10:53

@adg:
"Itt nincs fenyo sem, csak plasztik. Szerintem hetvegen kiasom a kamrabol, kolykokkel osszeszereljuk, aztan feldiszithetik. Itt ez a szokas, igy csinaljak a haverjaik is, nyilvan nem fogjak benyalni, hogy jezuska hozta a plasztikfat, amig nem figyeltek. Raadasul pont azt, ami mult Karacsonykor volt. :) "

a gyerekeknek sokkal kevésbé korlátozott a fantáziája. szerintem nem akadnának fenn rajta, hogy nektek minden évben ugyanazt a szép fát hozza a jézus bácsi. sőt, ezt akár a kiemelt figyelem jelének is tekinthetnénk.

adg 2015.12.02. 23:38:32

@monománia: es mi van a haverok felvilagosito tevekenysegevel? :)
Amugy mar a legkisebb is eleg nagy az igazsaghoz. Nagyon elvezik a diszitest.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.02. 23:43:29

tavaly voltunk eloszor hollyday cruisen super volt azota ezt nem hagyjuk ki ..:-)

most ez a biztos 15 -en indulunk Sandiegoba 3 nap es =18 nap a karacsony- ujevi hajokazas ... szoval en azt x-eltem be hogy kulfoldon leszek .. a net eleg draga de kuldok fotot ..

www.hollandamerica.com/find-cruise-vacation/CruiseDetails.action?destCode=T&voyageCode=A558

montroyal ( CAN qc) 2015.12.02. 23:47:32

@montroyal ( CAN qc): vissza olvastam persze holidaynek irva jobb de en csak beszelek angolul soha nem jartam nyelv isibe

skye8 2015.12.03. 00:50:46

@montroyal ( CAN qc): wow a cruise nagyon jo otletnek tunik, en Meg sosem voltam de majd talan egyszer....
Iden a karacsonyt new yorkban toltjuk anyosnal, mar alig varom, remelhetoleg egy Broadway eloadasra is eljutunk.tavaly nem lattam a karacsonyfat a Rockefeller centernel, ezt is be szeretnem potolni.ja Es kihagyhatatlan a ruhavasarlas, a parom nagyon jo outleteket ismer,tavaly is megpakoltuk a borondjeinket.verhetetlenek az arak, teli cuccot nem is vasaroltam egy eve.
Kaja teren a pulyka nem a kedvencem, halat szivesebben eszem,de egy finom toltott kaposztat sem utasitanek vissza,igaz ezt anyos nem tudna megfozni,o a del-amerikai konyha hive.

Muscari 2015.12.03. 00:53:46

@Dragonlady (Bp, Hun): tényleg 6 lábujja van? Valószínűleg sokat csúfolnák érte, főleg, ha Svédországba vagy Norvégiába költöznél :-)
BTW ismerek valakit, akinek a kezén volt hat ujj, ő olyan 16 éves kora körül műttette meg, addig nem.
Dani esetében viszont ha nem zavarja a cipő viselésében, akkor mi lehet a gond? Semmi.

Muscari 2015.12.03. 00:54:28

@diggerdriver: ja azt már el is felejtettem, bocsi :-D

montroyal ( CAN qc) 2015.12.03. 01:50:35

@skye8: NY nem rossz egyszer az uj évre elmennek a Time squarerre unnepelni ... gondolom 15-18ig San Diegoban is megismerjuk a karacsonyi hangulatot ,keszulodest .. vasarlas nekunk nem nagyon lesz ,mert mar tele boronddel megyunk es a repulon tulsuly lenne ..

mi az osszes ajandekozast letudjuk a hajokazassal oct nov szulinapok ,oct hazassagi evfordulo es maga a karacsony ..
karacsonyi menu? azt fozze meg valaki mas nekunk

P.Elliot 2015.12.03. 01:54:49

@Muscari: Nem hiszem hogy zavarna a cipo viseleseben, nem is mindig ernek ossze teljesen az ujjak csak a kezdetenel kicsit feljebb. En nem hiszem hogy megmuttetnem ha rendesen tud menni, minek? Megvannak a labujjai es kesz. Kicsit jobban osszeernek, hataztan. Sose legyen nagyobb problemaja. Inkabb ha eroszakosan szetvalasztjak az nagyobb problema lehet mert hogy gyogyulnak be azok az ujjacskak rendesen hiszen meneskor mozog, felszakadhat a seb meg egyebkent is ha a talp beallt egy mozgasra ami ha rendesen mukodik akkor mutet utan mivel az ujjak szetvaltak talan a labmozgas is mas lesz. Lattam mar ilyet mert gyerekekkel dolgoztam, oszinten szolva eszre sem vettem a gyerek mutogatta, 3 eves volt. Normalisan ment, ugralt ugy mint mas.
6 ujjat is lattam mar, azt hiszem mintha ugy remlene hogy Ady Endrenek is az volt? Aztan itt a neten van egy kolto no, micsoda verseket ir, itt el Kanadaban de otthon jegyzik a nevet, kozlik a verseit, o is 6 ujjal szuletett. Csak nem jelent valami kulonleges kepesseget az a 6 ujj? Tehetseget az irodalomban...Erdekes lenne utananezni hogy mit jelez az osszenott ujj, csak nem az is valamire utal? Vannak az eletben furcsasagok...

pappito · http://pappito.com 2015.12.03. 02:06:15

@maxval bircaman BircaHang Média: ha így ünnepelnénk, mi is befejeztük volna. de hát a világ kicsit változatosabb, mint amit te a kapilláris csőlátásoddal észreveszel :)

adg 2015.12.03. 02:38:51

@P.Elliot: ez igy van. Ha a plussz labujj jo helyen van, akkor nem nagy gond. Ma mar lehet kapni szelesebb cipot is barmikor.
A baj akkor van, ha pl masik ujj ala no az extra, vagy oldara kifele, vagy csak torz a hatodik. Ha beleillik a sorba, akkor semmi gond. Nalunk is volt a csaladban, talan nagybatyamnak. Ugyanigy, hat volt neki es egy par ossze volt nove. Neki lemetszettek gyerekkoraban, akkor az volt a szokas.

Ha jol tudom, az extra alkatresz szukseges feltetele, vagy jele volt a taltossagnak regen. Szoval Dani meg siman lehet taltos is. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.03. 02:54:45

@DorotkaB: Bróhaha... :D
"Ha nem jön a Hurvinyek, nem lesz karnevááááll..."
:-)))

montroyal ( CAN qc) 2015.12.03. 02:57:49

off
ha maskepp nem lehet Canadaba letelepedni , csak be kell allni embercsempesznek , a gyerekedet vizbefullasztod egy gumicsonakon mentomelleny nelkul (neked legyen!) es maris megsajnal canadai emigracio ... es a kezdeti nehezsegeket athidalni ott a penz amit az embercsempeszeter kaptal ...

kanadavilaga.com/2015/12/02/kanada-befogadja-a-vizbe-fulladt-szir-kisfiu-csaladjat/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.03. 03:03:53

@FutureFry: Az nem baj, én speciel azt nem értem, hogy miért nem árulják egész évben...
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.03. 03:08:13

@Muscari: "Valószínűleg sokat csúfolnák érte, főleg, ha Svédországba vagy Norvégiába költöznél :-) "

Miért??

Mondjuk Holland-Antillákon nem csúfolnák?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.03. 07:36:38

@pappito:

Én sajnos a leírtakat láttam Mo-on az emberek 90 %-ánál. Sőt, most már itt is.

©________ 2015.12.03. 08:02:46

@diggerdriver: nem lehetne, h most ne a menzan legyen?
Vagy ha igen, Kkor mondjuk fehervari menzan:-)

©________ 2015.12.03. 08:04:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: torld a cookie-kat a geprol. Hatha segit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.03. 08:37:07

@Praliné.:
Nekem mindegy közel ugyanaz a távolság.
Kérdés hány pesti van.

DieNanny CH 2015.12.03. 08:49:06

@Praliné.:

Oké, köszi, most töröltem, visszakerültem... (Mert a mai első kommentem után megint kidobott.)
Na, de mindig kilépni a chrome-ból, hogy sütiket törölhessek, kicsit fárasztó.)

Karma17 2015.12.03. 09:28:03

@A nagy kékség: Tegnap esti sztori.

Szallunk fel Belfastban a buszra (elso ajtos felszallas, mivel nincs is csak egy ajto :) ) Mindenkinek ra kell tennie a chipkartyat a keszulekre (vagy kp-vel fizet) ami kikop egy jegyet.

Az elottem levo lany leejtette a kartyat, ami igy becsuszott egy olyan helyre, amit nem lehet kezzel elerni. A buszvezeto elkezdte keresni, de nem erte el, majd elindultunk kifele a varosbol. Mikor elertunk egy olyan megalloba, ami mar nem volt olyan forgalmas, akkor megprobalta megint kiszedni (kolcsonkert egy ernyot is) de nem sikerult, es kozben szolt egy kolegajanak, aki ebben a megalloban varta az illeto holgyet, es mivel meg egy buszra at kellett szallnia, a ceges autoval elvitte ot, de elotte megigerte, hogy mikor a busz visszaer a garazsba, kiturjak a kartyat, es el fogjak postazni neki.

A tobbi utas nem hozongott, kiabalt (me' nemmegyunk), hanem kivarta azt az 5 percet, bar mindenki hazafele ment a munkabol.

En mar azert is szimpatizaltam a szerencsetlen lannyal, mert en is igy jartam par hete, csak az en kartyam meglett meg ott, mert becsuszott a fekpedal ala, es a kovetkezo pirosnal felszedte nekem a sofor :)

Karma17 2015.12.03. 09:42:03

A karacsonyi hangulatrol es keszulodesrol.

Mi utazunk karacsonyra vissza Magyarorszagra. Ennek ket oka van az egyik, hogy a fiam iskolas, es most van a teli szunet a masik, hogy a ceg fizeti a repulojegyet az egesz csaladnak :)

Ettol eltekintve a karacsony kb. ugyanolyan lesz, mint a tobbi, egyik nagyi, masik nagyi (atautozzuk a fel orszagot) baratokra meg megprobalunk minel tobb idot szanni :)

nl_eni 2015.12.03. 11:25:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Ilyen tiltakozasok belefernek itt. Vannak is mindig, neha hangosak. Tavaly nagyobb volt a hangjuk. A hollandok nem tiltottak be, ragaszkodnak a Pitjeikhez. Az iden en csak fekete piteket lattam, bar lehet, hogy volt mar feher is. Amugy ha valami mubalhe a rasszizmus korul, akkor ez eleg olyan szagu. A Piteknek a hagyomany kifejezetten aranyos szerepet osztott, szerintem sokkal izgalmasabbat, mint maganak a mikulasnak: ok mokaznak mindenhol a tereken, uzletekben, osztjak a kruidnotot, mellesleg a ruhajuk sem rosszabb semmivel a Sinterklaas ruhajanal.

Muscari 2015.12.03. 12:09:55

@geegee: Az északi országokban ritkán jár az ember zokni és cipő nélkül :-)
Igen, a Holland-Antillákon több ember látná a lábujjait, mert ott meleg az idő, tengerpart, stb, csak erre akartam célozni.

@P.Elliot: milyen jó lenne, ha tényleg kapcsolódna valami tehetséghez, ki tudja, ki lesz majd Daniból, lehet, egy nap még híres is lesz :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.03. 13:23:55

@Muscari: Ritkááán...?Én speciel egész nyáron...Főleg a strandokon.Azért itt sem bundabugyiban, meg nagykabátban locspocsolnak a jónépek.Szerintem te még nem jártál errefelé. :D

De most már értem, mire céloztál.

gabors 2015.12.03. 16:21:55

@montroyal ( CAN qc): "NY nem rossz egyszer az uj évre elmennek a Time squarerre unnepelni ..."

Hat ha szeretesz 6 orat egy 20x20-as negyszogben masik 50 emberrel osszezarva acsorogni (ha hideg van akkor meg szarabb) WC nincs ha kimesz vissza nem engednek ...

Ja semmit nem vihetsz magaddal egy apro kezitaskan kivul ... azt is tobbszor atkutatjak (szoval pezsgo vagy barmi uvegben kizart)

En voltam 90-es evekben parszor akkor meg az italozast is elneztek efjel korul...

Ezt persze meg lehet koszonni a bekes mohamedanoknak ...

Szoval hacsak nem engedheted meg magadnak valamelyik szallodat ahonnan latod az esemenyeket akkor a TimesQuare csak allatkinzassal er fel ... manapsag

P.Elliot 2015.12.03. 16:39:06

@gabors: Baratnom volt egy ilyen Time Square-i murinal, teljesen fel volt tole dobva, azt hiszem 3 vagy 4 eve, de, ki lehetett menni wc-re csak nehezkes volt visszamenni. Mar akkor jo sok rendor volt.Azt mondja hogy fantasztikusan jo volt, kiabaltak, enekeltek jatszottak a zenekarok, igen, alkoholt nem engedtek bevinni es jol atneztek a taskakat ami nem is csoda ugye, osszebaratkozott a rekeszbe zart tarsaival voltak kulfoldiek Europabol meg valaki Ausztraliabol. Kicsit fazott/ elkelt volna egy rumos tea mint mondta/ de o egyebkent is fazos de azt mondta hogy francos jo volt, elete egyik legnagyobb buli elmenye volt. Meg sosem voltam, en is elmennek ra bar most meg szigorubb lehet az ellenorzes.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.03. 17:23:21

@gabors: OK lebeszeltel ... most meglatom milyen lesz Arubaban es majd elmondom ... .. mar hozzaszoktam hogy melegben toltom az unnepeket ( tavaly eloszor ..) bar voltunk egyszer meg a gyerekekkel Orlandoba de reggel kapartuk a jeget a kocsirol ...

gabors 2015.12.03. 18:24:47

@P.Elliot: a 90-es evekhez hasonlitottam akkor buli volt (meg a TimesQuare sem volt olyan hollywoodi/disneyland fake combo mint most)

Ma mar AKKOR SEM mennek ha fizetnenek nekem (igaz akkor 20as eveim tapostam) !!! akkori baratnom mostani felesegem 1999-ben ment a 2000-es bulira (mar akkor sem mentem vele) akkor meg hideg is volt ... hogy jobb helyet kapjal mar delutan 5 korul ott kell lenni ... es acsorogni a gomb felhuzasaig meg a tuzijatekig ... 6-7 ora amig nezegeted a jumbotron-on a buzi szar idetlenkedest (amit nezhetsz otthon is ha akarsz)

nem tudom kinek jo buli ez ???

az hogy ki tudsz-e menni az az eppen ott allo rendortol fugg es hogy eppen melyik ketrecben vagy ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 19:05:06

@Muscari:
Skandináviában van valaha is olyan idő, hogy az ember zokni nélkül kimerészkedik az utcára? :-D
mondjuk én egyébként is kevés olyan kontextust tudok elképzelni, ahol az egyik embernek feltűnik, hogy a másiknak 6 lábujja van. vagy én vagyok ufó, hog ymég a strandon se szoktam mások lábujjait számolgatni :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 20:15:05

@P.Elliot: nem is tervezem szétnyiszáltatni, hacsak valami miatt nem lesz szükséges. valszeg az 5-6-os ujjaknál még a csont is össze van nőve egymás mellé szorosan. a cipő az egy szívás lesz, mert kicsit szélesebb. de erre mondtam azt, hogy lehet, hogy ez egy jel, hogy vissza kell menni oda, ahol elég egy pár flipflop.
egyébként meglepő módon az ember lánya épphogy tudomást szerez arról, hogy gyereket vár, és kb azon a héten válnak szét a lábujjak. mert hogy eredetileg mindenkinek össze van nőve. szóval nem összenőtt, hanem akkor neki nem vált szét. biztos túl zötykölődött éppen az út vagy ilyesmi, a döntő pillanatban :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása