oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 24. 06:49,  Sokszor átlépett határ 56 komment

2015. október 24. 06:49 Határátkelő

Sokszor átlépett határ

Van, amikor valaki úgy dönt, hogy életformává teszi a maga számára az utazást, és hosszabb-rövidebb időszakokra külföldre megy, de aztán visszatér. Bori, a backpacker.hu (a fotók is innen vannak) tulajdonosa így döntött, és 2013 óta „Utazó” lett, ahogy ő maga emlegette a hasonló életet élőket. Az utazásokra részint itthon gyűjt pénzt, másrészt útközben dolgozik. Ma már elsősorban digitális nomádként, korábban pedig például önkéntesként dolgozott szállásért, ellátásért. (Ha valakinek ismerős lenne, nem véletlen, korábban már jelent meg posztja a Határátkelőn... kicsi a világ, na!)

cim_36.jpg

Az egész történet akkor kezdődött, amikor Bori 11 évesen látott egy dokumentumfilmet Argentínáról, a tangóról, és akkor eldöntötte, hogy szeretné élőben is látni az országot és az annak idején a film szerint eltűnőben lévő táncot.

Ezt a vágyát jó néhány évvel később sikerült is megvalósítani, hiszen járt Buenos Airesben és három hónap alatt bejárta Dél-Amerikát, ekkor még csak szabadságon a munkahelyéről, egy szoftvercégtől.

Útközben egy árvaházban önkénteskedett is, ugyanakkor, mint mondta, az ilyen jellegű önkéntes munkával kapcsolatban vegyes érzelmei vannak, mert ilyen rövidtávra nem jó gyerekekhez közel kerülni, sem annak, aki ott dolgozik, sem a gyerekeknek, akiknek az elválás trauma. Így az ilyen jellegű önkéntes feladatot azoknak ajánlja, akik hosszabb távra terveznek. (A Workaway és a Helpx oldalakon érdemes keresgélni.)

Nem kellett a retúrjegy

Bori ez után az út után döntötte el, hogy utazva szeretne élni, és nem akar visszajegyet venni, ami jelen esetben nem azt jelenti, hogy sosem tér vissza, hanem azt, hogy ezt akkor teszi meg, amikor ő úgy dönt, amikor az út egy szakasza véget ér. Az útinaplói többek között Indonéziáról, Új-Zélandról, Grúziáról, Indiáról szólnak.

Pénzkérdés

Szerinte mindenki utazhat (pontosabban majdnem, de erről kicsit lejjebb), ha igazán akar, nem jó kifogás, hogy nincs pénzem, inkább az a kérdés, hogy hogyan engedheti meg valaki mégis magának.

Elsősorban tudatos tervezéssel. És bár itt nem végleges kiköltözésről és arra való előre tervezésről van szó, mégsem árt alaposan felkészülni, amelyben az első lépés, hogy meg kell becsülni a költségeket, amennyi pénzre szükség lesz az utazáshoz. Mindez attól függ, nem meglepő módon, hogy mennyi időre megy és mi az úti cél.

Ebbe beletartozik a napi költőpénz, repülőjegy, biztosítás, technikai feltételek megteremtése, oltások, vésztartalék. Bori nagyjából napi 40 dollárból utazik, vésztartaléknak pedig 30 százalékot számol a teljes összegre. Nem egy, hanem legalább két bankkártyára van szükség, ha az egyikkel történne valami.

Hogy miként teremthető elő az utazás összege, főleg, amikor valaki először adja ilyenre a fejét? A módszer nem meglepő, spórolni kell, méghozzá tudatosan tudni, hogy havonta mennyit kell félretenni. Lehet többet dolgozni ennek érdekében, második, sokadik állást vállalni, eladni dolgokat (van, aki szinte mindent pénzzé tesz, hogy az utazáshoz összeszedje az anyagiakat).

1_79.jpg

Repülőjegyek, biztosítás

A legolcsóbb repülőjegyek megtalálásához legfontosabb a rugalmasság, már ami az utazási időket illeti. Érdemes kihasználni a bankkártyákhoz járó biztosításokat, mert egyébként egy több hónapos ázsiai biztosításért súlyos összegeket fizethetünk.

Ugyanakkor érdemes utánanézni, hogy melyik kártyához korlátlan, és melyikhez például csak két hónapos a biztosítás. A vízumok és oltások beszerzése szintén ugyanilyen fontos.

A backpacker utazásaihoz 50 literes hátizsákot használ, amelybe, mint mondta, azért elsőre nem is olyan könnyű beférni, ha addig bőröndbe pakoltunk. Ha úgy indul valaki neki, hogy összeszed mindent, amit vinni szeretne, és a fele befér a zsákba, akkor már jól járt.

Mivel online marketingesként dolgozott, ezt a szakmát távolról is tudja űzni, így ma már az utazás alatt digitális nomádként (social media marketingesként) dolgozik, mint mondta naponta két-három órát. Ehhez elengedhetetlen a jó telefon és internetkapcsolat, így jó néhány SIM-kártyát összegyűjtött már az utazások során.

Szállás, ellátás

A szállásért, ellátásért meg lehet dolgozni, akár ház körüli mezőgazdaság munkákkal, ha a vidéket járja épp vagy takarítással, de ha éppen egy hotelben dolgozik, énekelhet is a vacsoráért.

Szállást legolcsóbban coachsurfinggel lehet találni, ám mivel az utóbbi években ebbe az „iparágba” igen sokan bekapcsolódtak, nem árt óvatosan, körültekintően választani, különösen, ha egy nő egyedül utazik. Három napnál nem nagyon illik tovább maradni, bármilyen szívesen fogadnak, és illik a vendéglátóknak egy kicsit segíteni, esetleg főzni valamit a vendéglátásért cserébe.

A biztonság kérdése

A biztonságra nem csak a szállások, hanem az utazás során is érdemes ügyelni, bár nem volt saját rossz tapasztalata a stoppolást például nem ajánlaná. A fellelhető oldalakon az adott országban jellemző esetleges átverésekről is érdemes tájékozódni, amik fenyegethetik a turistát.

Bori mindig hord magánál egy álpénztárcát viszonylag kevés pénzzel, egy kevésbé fontos igazolvánnyal, ha ki akarnák rabolni azért hihető legyen, hogy amit odaad az a pénztárcája.

Mint mondta ilyen esetben mindent oda kell adni a testi épség megőrzése érdekében. Ha valakinek rossz megérzése van egy hely, helyzet kapcsán nem szabad magát meggyőznie az ellenkezőjéről, inkább érdemes távozni a biztonság kedvéért.

A kultúrsokk

Ebben az esetben a rövidtávon ható „változatról” van szó, a nagyon más körülmények, ételek, stb. miatt - egészen meglepő módokon tud megnyilvánulni, amiről azt hiheti az utazó, hogy valamilyen vírust nyalt be.

Szédülésben, szorongásban, paranoiában is megnyilvánulhat. Ilyenkor érdemes egy kicsit kizárni a valóságot (akár hazai zenét hallgatni), és lassan, fokozatosan visszatérni bele, ahogy elmúlik a „roham”.

Ugyanígy sokkot jelenthet a hazatérés utazás után, amire szintén nem árt előre lelkileg felkészülni, mert így is eltarthat egy jó ideig.

gyerekekkel.jpg

Mégsem utazhat mindenki

Mindez persze szépen hangzik, egy bizonyos korig, vagy élethelyzetig és ezt maga Bori is elismeri egyik blogbejegyzésében. Mert fiatalon, család nélkül egyszerűbb azért belevágni, de gyerekkel, vagy beteg, ápolásra szoruló szülő mellett más a helyzet.

„Vannak olyan utazók, akik családostul járják a világot, büszkén verve saját mellüket, hogy milyen faszán megoldották az élet nagy kérdését: családalapítás megállapodás – letelepedés – nélkül? Szerintem ez nagyon önző dolog.

Van az a kor, amikor tényleg mindegy a babának, hogy hol van, addig, amíg a szüleivel van, viszont, ahogy idősödik, szüksége van más barátokra. Én szeretném majd, hogy a gyerekeim szerelmesek legyenek az osztálytársaikba, legyenek legjobb barátaik, legyen egy közös bunkerük a játszótéren. Ezt elvenni tőlük szerintem pusztán egoista döntés.

Míg a gyerekvállalás kárpótolhat a vándorvágyad passzivitása miatt, egy beteg rokont ápolni több oldalról elképesztően nehéz. Nagyon szerencsés vagyok, hogy nem járok ebben a cipőben, hiszen, ha valakinek szüksége lenne rám, azonnal hazafordulnék. Azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni.

Fontos a családi háttér is, mert bár még mindig nem támogatnak a szüleim anyagilag, és egy pillanatig nem várom el tőlük, de bizony az, hogy effektíve pénzt nem küldenek, nem azt jelenti, hogy nem állnak mögöttem.

Iskoláztak, nyitottságra neveltek, és erőltették, hogy megtanuljak angolul, úgy, hogy gyerekként nagyon nem ment. Mindig kettes voltam ebből a nyelvből. Ma már 4 nyelvet beszélek, mert kifizették nekem a különtanárokat, mert elmehettem Spanyolországba tanulni 18 és 21 évesen, amikor még nem dolgoztam.

Mert még ma is, ha valami nem jön össze, tudom, hogy van egy hely, ahova mindig hazamehetek, ételt és szállást, na meg szeretetet kapok.”

„Tipikus magyarok”

Rengeteget lehet olvasni arról, a magyarok mennyire széthúzóak, mennyire vigyázni kell külföldön – nos, Borinak mások a tapasztalatai.

magyarok_vegere.jpg

„Lehet, hogy otthon volt olyan, hogy egymásnak estünk mindenféle politikai nézetek miatt, de ha két magyar találkozik külföldön, a legtöbb esetben elkezdenek beszélgetni. Sőt: örülnek egymásnak. Minél távolabb vagyunk az országtól, ez annál jobban igaz.

Sydneyben egy egész magyar kolónia viselte gondom, egy pár meg nekem is adta a lakását három napra, amíg nem voltak otthon, hogy kényelmesen nézzek körbe. Szintén nem ismertem őket előtte.

Új-Zélandon sem alakult máshogy az életem. A régebben ott elő magyarok, nem csak információval, de sokszor szállással, meleg zuhannyal, ruhákkal és finom ételekkel láttak el. A lángosos törzsvendégként kezelt, pedig csak akkor látott először.

A legviccesebb, hogy ettől függetlenül az összes magyar, na jó, a legtöbb használta a „tipikus magyar mentalitás” jelzőt, amikor a többi magyarról beszélt. Na, nem azokról, akiket ismer. Úgy általában beszél a magyarokról.

Igen, tény, hogy vannak, akik még mindig rettenetesen pesszimisták, rosszindulatúnak, de a jó hír: a hiedelemmel ellentétben a legtöbb magyar szerethető. Szerintem. Legalábbis én elég sokat szeretek.”

Szerintem meg ennél jobb végszó nem is kellene a mai poszthoz. Ha szívesen olvasnátok még erről az életmódról, akkor figyelmetekbe ajánlom Rita korábbi posztját.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland internetnomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr678015877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.10.24. 07:39:03

Ez igen,a nagy utazò!

Muscari 2015.10.24. 08:17:48

Ha húsz évvel fiatalabb lennék, én is szívesen nekiindulnék. Tetszik a posztról hozzáállása, jó lehet így élni egy darabig.

DieNanny CH 2015.10.24. 08:32:44

Nemrég volt itt egy újságban cikk két svájci lányról, akik fél évet dél-amerikában utazgattak. Ők is ugyanilyen alaposan felkészültek, minden irataikat, igazolásaikat stb feltöltötték egy felhőbe, miután fénymásolták őket. Így is, egy buszon elaludva valaki elemelte az ülésük alól a hátizsákjukat mindennel együtt. De valóban, mindennel. Tablet, telefonok, iratok, pénztárca... Az estét a rendőrségen töltötték, már nem tudom, hogyan oldódott meg a dolog.

Én már 20 éve sem voltam ilyen nagy utazgatós. Vagyis, megtervezve persze, hogy menne. Akár sátorban, vagy autóban, de tudjam, helyileg hol és mikor.
Szerintem ez a kajáért dolgozás Európában nem oldható meg, itt azért gyanakvóbbak az emberek.

Jó utazást, Bori!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.24. 08:50:50

Kíváncsi leszek majd a kommentekre.

gabuschka 2015.10.24. 09:00:49

Mar egy ideje kovetem Bori blogjat, erdekesnek tartom, annak ellenere, hogy en nem vagyok hatizsakos tipus, nekem a kenyelem fontosabb mint az utazas.

arncht 2015.10.24. 09:12:58

Mindig csodaltam es irigyeltem az ilyen "jeg hatan is" embereket. En mindent tulszervezek es tulbiztositok, nehezen improvizalok. egyszeruen nem ereznem magam komfortosan, ha huzamosan nincs mogottem biztos hatter. Ugyan ket evig ingaztam hetvegenkent tobbszaz kilometerekre, de ott is inkabb csak az eleje volt kemeny, amig megvetettem a labam, igaz ott sem volt senki mellettem (munka, lakas, etc kereses), aki segitsen vesz eseten - de ez nagyon mas kaliber, elmenni a vilag masik vegere. Le a kalappal elotte is :) mindig lesz az eletben neki felemlegetni.

Egyedul a megallapodas, es a dolgos hetkoznapok lesznek unalmasak egy ilyen mozgalmas elet utan, de biztos erzi, hogy mikor eleg, es hogy melyik az a hely, ahol leelne az eletet.

Smart Lag 2015.10.24. 09:13:00

@Muscari: És miért nem indultál neki 95-ben?
Volt már LP Thorntree bôven armor is...

2015.10.24. 09:31:15

Bori fog gyereket vállalni? Ha nem, akkor miért nem? :D

Komolyra fordítva a szót, habár én is fiatal vagyok, de én ezt nem tudnám csinálni. Kell nekem valami kis stabilitás az életben. Szerintem erre a fajta életmódra születni kell. Viszont abban is biztos vagyok, hogy sokkal több élmény és tapasztalat éri, mint ha lehúzna egy életet ugyanabban az országban.

Csodabogár 2015.10.24. 10:48:18

Irigylem aki ilyen életmódot tud választani. Nekem nagyon fiatalon se ment volna, pedig imádtam utazni, de csak fix céllal megszervezve. Kétségtelenül élménydus ifjusága van Borinak és feltehetően valamikor fel fog hagyni vele és megtelepszik ha eljön a megfelelő pasi hozzá. Lesz majd miről mesélni idősebb korában.

SzZoole 2015.10.24. 10:51:46

" Bori, a backpacker.hu (a fotók is innen vannak) tulajdonosa így döntött, és 2013 óta „Utazó” lett, ahogy ő maga emlegette a hasonló életet élőket."

"Ha szívesen olvasnátok még erről az életmódról, akkor figyelmetekbe ajánlom Rita korábbi posztját."

Most akkor Bori vagy Rita?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.10.24. 11:00:48

Szeretem olvasni az írásait, mert érdekesek, de ez a fajta életmód nagyon távol áll tőlem.

Mr Pickles 2015.10.24. 11:05:00

Eddig a részig :"Van az a kor, amikor tényleg mindegy a babának, hogy hol van, addig, amíg a szüleivel van, viszont, ahogy idősödik, szüksége van más barátokra. Én szeretném majd, hogy a gyerekeim szerelmesek legyenek az osztálytársaikba, legyenek legjobb barátaik, legyen egy közös bunkerük a játszótéren. Ezt elvenni tőlük szerintem pusztán egoista döntés"
Kétkedve olvastam, hogy mégis mi a retek, de ezzel egész jó benyomást tett rám.

adg 2015.10.24. 11:37:35

Pont most volt nalunk egy nemet lany egy hetet. Ma ment el.
Korabban o is nagy backpacker volt, bejarta egesz europat.

Erdekes volt latni azt a hihetetlen nyitottsagat, ahogy elegy az este kozepen a partra talalkozni mas, tok vadidegen utazokkal, szerezni valakit, akihez csatlakozhat egy kirandulas erejeig, stb. En sose voltam ilyen laza. Teljesen fel volt villanyozva, hogy talalkozott holland, dan, nemet meg olasz meg mittudomenmilyen csavargokkal, kozos kajalas volt, meg enek, beszelgetes, boltoltak a benszulottekkel valami fufele cuccot, amitol paran kicsit belassultak, meg stb.
Az egyik benszulott valami sult madarat kinalgatott mindenkinek, hogy tradicionalis magpie liba, o fogta es keszitette el. Kesobb persze kiderult, hogy sima sult csirke a boltbol.

Na mindegy, amugy o pl nem volt kulonosebben megszervezve. Volt par elkepzelese, hogy mit akar latni, de pillanat alatt teljesen atszabta a terveit, ha ugy gondolta.

Epp a szuletesnapjan ment el egy egy napos krokodilnezo turara, igy kapott 20 szazalek kedvezmenyt. Ez meg nem volt neki eleg ajandek, igy buszra felszallaskor elejtette a telefonjat, ami ott is maradt. Benne az osszes kontaktjaval. Mar csak kesobb vette eszre, a buszos meg nem akart visszafordulni, mert akkor lekesik a hajot, de visszatelefonalt abba a szallodaba, ami elott felszalltak a buszra, es a recepcios kiment megkeresni a telefont. Sajnos nem talalta meg. Viszont a buszos ceg kozpontjabol is kiment valaki, es o viszont megtalalta, szoval meg egy ilyen "elmenyt" is kapott. Teljesen el volt kepedve, hogy az o szaros telefonjaert ekkora utanajarast rendeztek. :)

Osszefoglalas: erdekes poszt volt, bele fogok nezni a blogba is. Nagyon "irigylem" akinek van ilyen kepessege, batorsaga csak ugy nekivagni. Kulon tetszett, hogy kb ugy gondolja, mint en, hogy valameddig ezt lehet csinalni, de azert eljon az ido, amikor ez nem mukodik tovabb.

Muscari 2015.10.24. 11:40:33

@Smart Lag: már volt egy két éves gyerekem, meg egy otthonülő férjem. Pénzem viszont alig
:-)

DieNanny CH 2015.10.24. 12:01:19

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Bori fog gyereket vállalni? Ha nem, akkor miért nem? :D"

... és ha igen, akkor miért igen? :-)

P.Elliot 2015.10.24. 12:20:56

Erdekes eletmod, az ilyen viszketeg/ szeretettel es megertessel mondva/ szemelynek mindig eszebe fog jutni a nagy csavargasok kora ha valahol letelepszik. kiserteni fogja mert nagyon hozzaszokott. En is elfogadtam volna fiatal koromban ezt a tipusu koborlast de rendezettebb modon, penz a zsebemben, tudom hogy holnap hol szallok meg, normalis tiszta szallason. Az utkozben vegzett munka nem zavart volna, az is egy elmeny.
Abban egyetertek vele hogy egy gyereket nem szabad vegigvonszolni a vilagon, annak kell allando lakhely is ahol otthon van, gyerekkori allando baratok, kornyezet.
Mi akik most vagyunk idosek annyi mindenrol lemaradtunk a mostani fiatalokkal szemben...Sok szerencset a lanynak...tovabbi szep elmenyeket...

puhacica 2015.10.24. 17:06:33

az ismeroseink is epp uton vannak, oktober 6-an indultak, jelenleg Hawaii-on logatjak a labukat. ez az elso honapjuk a hetbol. mennyi csodat lathat, aki igy el tud/mer indulni. :)

Ana72 2015.10.24. 18:11:14

@Zoole[uk]: segít, ha rákattintasz a linkekre :)
pl. megtudod, hogy két különböző ember, nem HA nem tud egy nevet megjegyezni :) és az internet nomádság a kapocs kettejük között.

Határátkelő 2015.10.24. 18:13:56

@FeketeMacska73: Talán nem tűnt még fel, de egy pár éve már próbálok szombatonként kicsit lazább témákat ajánlani. De kösz az aggódást. :) (Ami nem jelenti azt, hogy nem örülök minden írásnak, természetesen.)

Csodabogár 2015.10.24. 19:10:47

@P.Elliot: Ezen a lemaradáson én is sokat bánkódom, bár te sokkal fiatalabb vagy, így elvben lett volna még módod, ha mertél volna.

P.Elliot 2015.10.24. 19:28:06

@Csodabogár: Nem volt modom. Amikor kijottunk fel kellett epiteni itt az eletunket es utana szuletett a gyerek akit kihagyni semmi penzert nem hagytam volna ki az eletembol, azt meg hogy magammal vonszoljam azt nem. Innen lehetett volna csavarogni mas orszagokba bar az allampolgarsagig azert nem tettem volna. En ugy ertettem hogy lemaradtam dolgokrol hogy otthonrol kellett volna direkt utazasi celbol csavarogni menni ha nyitva lett volna hivatalosan a hatar akkoriban, csak szokni lehetett mint tettuk is, de nekunk eloszor is otthon kellett ahol otthon vagyok. Menni a vilagban ugy hogy sehol sem vagyok otthon azt nem vallaltam volna, se regen, se most.
Hat nem vagy olyan sokkal idosebb mint en, illetve az a tipusu idos vagy aki affele orok fiatal, erdeklodesben, eletvitelben.
Abban nagyon hasonlitunk hogy rendezetten szeretunk utazni. Egyebkent te is utaztal eppen eleget, ugy remlik hogy 2 orszagban is eltel huzamosabb ideig Magyarorszagon kivul.
Ez mar maga nagyon szep teljesitmeny.
Mindent nem kell latni az embernek....

2015.10.24. 20:34:43

@tanato: "2020-ra a magyar lakosság 50%-a lesz 60 év feletti"

Ez komoly? Aztakurva.

2015.10.24. 21:06:51

@wuaaa: Köszönöm, olvasom is.

2015.10.24. 21:38:27

@tanato: Akkor a helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy én azt gondoltam. :(

2015.10.24. 23:44:39

@wuaaa: Ez bizony meglepett. Elképesztő. És nem is tudom, hogy mit lehetne tenni ellene.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 02:20:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
szerintem a mai magyar egészségügy kishíján nyíltan bevallott célja, hogy mindenkit eltegyen láb alól legkésőbb 70 éves koráig, nehogy túl sokáig kelljen nyugdíjat fizetni számukra. (Tanato, ez rád nem vonatkozik :-) )

2015.10.25. 06:55:01

Egy átlag.magyarnak ez az életstílus bizony egyenlő az "elfecsérled az életed édes lányom/fiam-"mal. Ez van, erre lett szocializálódva már a magyarországi 20-as korosztály is, akinek pedig a szülei éppen a 80'-as "hirtelen-szabadság" ideje alatt voltak fiatalok. Lehettek volna e miatt éppen nyitottak is, de sokan ugyanúgy nevelték a kölköket, mint őket a szüleik a '70-es évek elején-közepén. Suli-meló-család-gyerek. Utazás? Backizéééé? Majd a 10 napos szabin, le a Balcsira, a nagyapának úgyis van ott egy telke, deszkabódéval.
Hát így ...

tanato 2015.10.25. 10:35:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Pontosítok,nem az eü.célja ez hanem föntebbről indul,azért is mélyen alulfinaNSZÍROZOTT az ágazat,meg azért is mert minden más sokkaL fontosabb odafent.
Na meg a korhatár emelése az még biztosabb spórolás.De már a fiatalok kivándorlása is egészen jó megoldás,nem lesz aki gondozza az öregeket.Egy elaggott kis faluban nem fogja tudni egymást tángálni a 80 éves Juliska néni meg a 85 éves Pista bácsi,akinek a gyermekei unokái kint élnek.Ők már csak a pénzes postást meg szociális gondozót várják.Szóval a helyzet nem éppen ideális

tanato 2015.10.25. 10:37:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: 10-20 év múlva kiderül hová jutunk.Külső vérfrissítés nélkül sehová.

©________ 2015.10.25. 10:42:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hat pl azonnal eltaakrodni a topicrol gyereket csinalni:-D :-D :-D :-D

tanato 2015.10.25. 10:56:30

@Csupacsí: Jogos,ez a megoldás,egyénileg csak ez van.

2015.10.25. 11:12:26

@tanato: Nem tülekednek a tömegek, hogy ide jöjjenek élni. Nem véletlenül.

2015.10.25. 11:12:57

@Csupacsí: Aki itt akar élni, annak tényleg ez az egyetlen megoldás. :)

tanato 2015.10.25. 18:17:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Tegnap jártam éppen a budakalászi Auchanban.Hatalmas táblán több oszlopban kerestek munkavállalókat többféle beosztásra is.

2015.10.25. 19:17:16

@tanato: Azért azt tegyük hozzá, hogy az auchan és társai nem azok a tipikus álommunkahelyek. Ez már így volt az újkori magyar népvándorlás előtt is. Sokkal fontosabb, hogy olyanok is elmennek igen nagy számban, akik nem feltétlenül pótolhatók. Én abszolút pótolható vagyok, de egy képzett, nyelveket beszélő embert sokkal nehezebb "kiváltani". Amikor már a csapból is az fog folyni, hogy mindenhonnan hiányzik a szakképzett munkaerő, nincsen elég orvos és nővér, akkor tudni fogom, hogy elkezdődött a vég.

tanato 2015.10.25. 19:34:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na ezt csak arra írtam hogy már ott is emberhiány van.Nyilván nem álommunka,de jelzi már az abszolút emberhiány kezdetét.

2015.10.25. 19:53:54

@tanato: Nem biztos. Hatalmas a fluktuáció a kereskedelmi multiknál, szóval ebből még azért messzemenő következtetést nem mernék levonni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 21:44:07

@Pink Petsch:
jelentkezek mint kivétel.
nekem az ükapám is határátkelő volt (kiment Amerikába, aztán volt olyan hülye, hogy vissza is jött a pénzzel).
a nagyszüleim a hatvanas, hetvenes években végigcsavarogták Görögországot és Olaszroszágot (a két nagy kedvencüket), igaz nem hátizsákkal, de először vonattal, aztán Ladával. még hatvanon túl is vittek minket kempingezni.
anyám az ötvenes éveiben is fogta a hátizsákot és végigmászkálta velem Thaiföldet, Burmát, Laoszt és Kambodzsát :-)
a fiam meg már vagy 15 ezer kilométert repült.
szóval van ilyen :-)

2015.10.26. 05:45:16

@tanato: Valamilyen szinten ismerem, ez így van.

DieNanny CH 2015.10.26. 18:34:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Meg fogsz lepődni, de itt Svájcban is rendkívül magas az orvos és nővérhiány. Annak ellenére, hogy külföldiek vannak a posztok több mint 50%-án!!!
Igazán szeretném megtudni, melyik országban a legideálisabb a lakosság és egészségügyi dolgozók aránya.

DieNanny CH 2015.10.26. 18:36:18

@Dragonlady (Bp, Hun):

Na, jó, de a fiad abból a 15ezer km-ből még semmit sem látott!!! :-)

2015.10.26. 18:51:07

@tanato: Mondjuk azt nem tudom elhinni, hogy bolti eladóból hiány lenne. Nekem az a végzettségem, de már évek óta én sem abban dolgozom, elképesztően szar a fizetés, ami borzalmas beosztással párosul, általában. Szimplán arról van szó, hogy aki teheti, az nem megy kereskedelembe dolgozni. És értem is a miérteket.

Raktárosként melózom jelenleg, és ég és a föld a különbség fizetésben meg beosztásban is. Nem kell annyit gürizni, sokkal korrektebbek az emberrel. Nem lehet összehasonlítani.

2015.10.26. 18:53:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: De oda, legalább van bevándorlás. Nyilván ott sem életcél sok embernek az orvosi pálya, meg a ápoló szakma. Érthető. Nem mindenki alkalmas rá. Kicsit olyan ez, mint az idősek gondozása. Születni kell rá.

tanato 2015.10.26. 19:03:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem nagyvárosban eladóból is kevesebb van mint kis helyen ahol kevés a munkahely,ez lehet a magyarázat.

tanato 2015.10.26. 19:09:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Világjelenség,ez elöregedő társadalom az oka az eü.dolgozók hiányának.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása