oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 21. 06:45,  Soha nem mondanám, hogy eleget tudok 183 komment

2015. szeptember 21. 06:45 Határátkelő

Soha nem mondanám, hogy eleget tudok

Valóban elveheti a motivációt a könnyebb siker, és zsákutcába vihet? Roland már néhány éve Londonban él, munkakeresésének történetét egy korábbi posztban már leírta. Most arról osztja meg tapasztalatát, hogy miért érdemes minél jobb nyelvtudásra és valódi szakmai tapasztalatra törekedni, nem elbízni magunkat. Persze, akinek nem inge, nem kell, hogy magára vegye a tanácsokat.

london_1.jpg(fotó: Puhacica) 

„A napokban megfogalmazódott bennem egy gondolat, amiről úgy érzem, hogy érdemes lenne egy írást közreadni. Ezért nagy tisztelettel meg is írtam. Arról fog szólni, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára a saját professzionalitásunk tekintetében.

Két eset kapcsán gondolkodtam el a témán. Az első eset a már annyiszor átbeszélt nyelvtudás. Londonban élek (még 2 hónapig) és volt szerencsém találkozni elég sokféle nyelvi szinten mozgó honfitársunkkal.

Van, aki éppen csak tud valamit, van, akit a magyar oktatási rendszer elbizonytalanított és még azt sem meri mondani amit tud, akad aki anyanyelvi szintre csiszolta a tudását és van egy típus akikről szeretnék beszélni. Ők azok, akik tudni vélik magukról, hogy nagyon jó a nyelvi szintjük, pedig tele vannak hibákkal.

Miért történik?

Véleményem szerint ennek több oka is van. Az egyik az angol nyelv jellegéből adódik. Volt szerencsém anyanyelvi francia magántanárhoz járni Budapesten mielőtt Angliát választottam volna. (Igen, szerintem is vicces. :) )

A tapasztalatom az, hogy elég egy apróság, amiben nem biztos az ember és máris megáll a tudomány, a mondat nem áll össze, át kell fogalmazni, egyszerűsíteni, helyettesíteni, amíg tanul az ember.

Ezért évek telnek el úgy, hogy ha ledobnak Párizsban, lassan és dadogva tudok csak fogalmazni franciául. A némettel ugyanez a helyzet. Angolul ezzel szemben hallottam embereket nap mint nap „megélni” 2-300 szavas szókincsből, ami habár minősíthetetlen, de aki akarja, megérti.

Mi történik ezekkel az emberekkel az évek alatt?

Ha mégis Párizsban akarnék élni, csak akkor mennék oda, amikor már szépen megy, korábban semmiképpen, mert nem valószínű, hogy alkalmaznának, ha meg sem tudok szólalni. Ha esetleg mégis korábban kellene mennem, keményen kellene tanulnom minden nap, hogy elérjem a megfelelő szintet.

Angolul pedig 300 szóból meg lehet oldani a munkát, banki ügyeket, hivatalos ügyintézést, bevásárlást, szinte bármit. Ezért könnyen juthat el bárki arra a következtetésre tévesen, hogy nincs is mit tanulnia tulajdonképpen.

Aki mindent elintéz, megbeszél bármit bárkivel az profi kell hogy legyen nemde? Akkor is, ha a vonal túlsó felén Mr. Angol Telefonos Ügyintézőnek össze kell szednie minden tudományát, hogy az összedobált szavak egyvelegéből kihámozza a mondanivalót.

Na jó, ez nem hangzik különösebben ijesztően tudom. Legalábbis közel sem annyira, mint amennyire veszélyes valójában. Nem arról van szó, hogy nem szép dolog kellemetlen perceket okozni a hivatali ügyintézőknek.

Sokkal inkább arról, hogy azért jöttünk ide, hogy ne legyünk kívülállók, hanem beilleszkedjünk és otthon érezzük magunkat még akkor is, ha valaki visszavágyik Magyarországra.

A napjaink minőségét a lehetőségeink határozzák meg. A szabadságot veszi el saját magától mindenki, aki ebbe a csoportba tartozik. Jó eséllyel évek múltán sem lesz lehetősége azt és úgy csinálni, mintha az anyanyelvén kellene kommunikálnia.

Csak akkor adok tanácsot, ha kikérik a véleményem. Azzal hogy megtisztelsz azzal, hogy az írásom olvasod, úgy tekintem, hogy ez történt. Azt tanácsolom, hogy vizsgáld felül magad és szállj le a földre.

Menj el a könyvtárba és vegyél elő egy brit regényt, (nem amerikait / ausztrált vagy más nyelvről fordítottat) és kezdd el olvasni. Azonnal tudni fogod, hogy van-e még feljődnivalód. Ha pedig van, kezdj el tanulni. Megéri.

Valóban nem olyan fontos a minőség?

A másik téma is ugyanez kérdéskör. Emberek hasonló következtetésekre hajlamosak jutni szakmai szempontból is.

Magyarországon nehéz/nehezebb boldogulni. Ha jó asztalos akarok lenni, nem árulhatok gagyit mert az emberek odafigyelnek, hogy mire költik a kevesebb és több munkával megkeresett pénzüket. Ezzel szemben Angliában bőven akad, aki megveszi a gyengébb minőséget, mert közel van, kényelmesebb, nem nézi meg, nem érdekli igazán.

Az asztalos példánál maradva, ha Magyarországon középszerű asztalosként nem tudok megélni, mert nem elég jó a termékem, Angliában pedig megveszik, mert közelebb vagyok, mint a legközelebbi Ikea vagy vállalok házhoz szállítást az ebayen, akkor szükségszerűen jobb asztalos lettem? Pedig többet keresek, mint az ott maradt mesterem… A példa abszolút nem személyes, senki ne vegye magára.

Van személyes példám is. Olyan dolgokkal foglalkozom, amit nem lehet eleget tanulni. Weboldalakat készítek, photoshopolok, programozom, fotózom. Azt érzem, hogy bármennyit tanulok, csak még többet akarok tudni és hogy ez a folyamat nem ér véget.

A photoshopot teljesen megtanulni 200 órát vett igénybe és az egyik legkisebb falat volt. Nem vagyok szerény, ismerem a munkám értékét, de soha nem mondanám, hogy már eleget tudok. A tudás mélységének ismerete és az az iránti alázat megadja a lehetőséget, hogy egyszer majd tényleg jegyezni fogják a nevemet ott, ahol én szeretném. Pedig a jelenlegi tudásom töredékével is lehet pénzt keresni és lényegesen többet, mint mondjuk Magyarországon.

Ma már bárki össze tud rántani egy középszerű weboldalt valami beépített szerkesztővel, és ha a neve után írja, hogy photography, akkor már profi fotós is. Angliában el is tudja adni mindkettőt.

Ez pedig ugyanaz, mint a nyelvtudással kapcsolatban. „Már eleget tudok. Nekem már nincs mit tanulni.” Ezzel pedig mindenki saját magát fosztja meg annak a lehetőségétől, hogy igazán naggyá váljon.

Itt „Európa egyik fővárosában” a „fejlett nyugaton” fantasztikus lehetőségeink vannak. Sokkal könnyebb időt és pénzt szánni a fejlődésre. Azt hiszem, hogy a kiemelkedő teljesítmény nem áll messze a magyar emberektől, ha hajlandók és tudnak tenni érte. Itt tudnak.”

A moderálási alapelveket itt találod.

További angliai posztokat, híreket, érdekességeket pedig itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr337804534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.09.21. 06:57:48

Szálljunk le a földre:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.21. 06:58:51

Csak egy kerdes: az amerikai angol az miert "masodrangu"? :) lehet, hogy csak en ertelmeztem rosszul, de ha mondjuk valaki Fitzgeraldot, Steinbeck-et olvas eredeti ( amerikai angol) nyelven , az szamomra legalabb olyan jol tud (amerikai) angolul, mint aki mondjuk Jane Austin-t olvas :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.21. 07:00:39

Nagyon nagyon kiváló és hiánypótló írás.
Teljesen igaza van.
Sohasem tagadtam a nehézségeim se a nyelvvel se a szakmával kapcsolatban.
Itt minden szart el amennyiben az valamilyen termék.
Ugyanakkor a munkaerő professzionitása kőkemény követelmény.

fhdgy 2015.09.21. 07:33:26

A leírtak evidencia. Minek ragozni?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.09.21. 07:39:45

aki jo jovot akar a gyerekenek ket dolgot tani: nyelvet es IT. A tobbi az altalanos muveltseg, amit 5 perc google-val barmikor potolhato. Nyelvet meg IT gondolkodast viszont eveg megtanulni es minel idosebb annal nehezebb.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 07:46:35

A nyelvtudás minden szinten hasznos.

Az átlagember, amint eléri a B2-es szintet, nem tanul tovább. S ebben nincs semmi baj. Akinek elég ez a szint, az miért tanuljon tovább.

©________ 2015.09.21. 08:01:00

Hat csak sejteni velem, h mit akart mondani.

©________ 2015.09.21. 08:02:40

@FeketeMacska73: ugye nem banod,ha jo hangosan kirohogom ezt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.09.21. 08:06:03

Jó írás. Szépen összeszedte a jellegzetes archetípusokat. :)

Bredpitt Monika 2015.09.21. 08:08:43

@Zsuzsi65: "Csak egy kerdes: az amerikai angol az miert "masodrangu"? :) lehet, hogy csak en ertelmeztem rosszul, de ha mondjuk valaki Fitzgeraldot, Steinbeck-et olvas eredeti ( amerikai angol) nyelven , az szamomra legalabb olyan jol tud (amerikai) angolul, mint aki mondjuk Jane Austin-t olvas :)"

Próbáld meg elolvasni angolul az Ulysses-t. Én leraktam kb 40 oldal után, élvezhetetlen volt számomra, ugyanakkor amerikai íróktól sokkal szívesebben olvasok és jobban is érthető.

Persze veled, aki angolt tanít, nem akarok vitába szállni,nekem az önbizalmam általában nagyobb mint a valós tehetségem (ezért van, hogy olyan sokszor kell pofára esnem).
Rájöttem, hogy én az életben a legjobban a próbálkozást szeretem.

Azon gondolkoztam mit csinálsz ilyen későn, de mindig elfelejtem, hogy ott még három órával kevesebb van, mint NJ ben.

Golf2 2015.09.21. 08:25:28

@diggerdriver: a T4 a pajzsmirigy színtet is mutatja?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.21. 08:31:52

@Golf2:
Elsősorban az agyhúgykövesedést…
:)))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.21. 08:36:10

@Bredpitt Monika: az Ulysses még az angol anyanyelvu irodalmárok számára is érthetetlen, csak egyesek azt tettetik, hogy felfogtak :-).

Muscari 2015.09.21. 08:45:33

@Bredpitt Monika: te figyelj, az Ulyssest én magyarul sem bírtam elolvasni, nem is tudok hirtelen olyat, akinek sikerült (beleértve a tanáromat is :-))

Golf2 2015.09.21. 08:46:25

@diggerdriver: agyhugykövesedést a sok fejenállva pisilês okoz

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 08:53:52

@Zsuzsi65: Jane Austin nem angolabb hanem régiesebb.
Szerintem tökmindegy, ha tudsz regényeket olvasni a nyelven már tuti vagy.

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 08:56:40

amúgy önjelölt szakemberekhez nem kell küffődre menni, van belőle Mo-n is sok.
Mind láttunk már jókezű unokaöcsöket akik olcsón-okosba megoldottak valamit, aztán lehetett hónapokig takarítani utánuk. A webdesign spec pont a legjobb példa, ahhoz mindenki ért. :)

fhdgy 2015.09.21. 09:03:20

@pappito: az utolsó mondatodhoz: egyetértek vele, akkor is, ha ezzel szelet vetsz és vihart aratsz. A rám eső részt vállalom.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 09:26:38

@diggerdriver:

Ez melyik skála? Sosem hallottam róla.

Az európai skálában 6 osztály van: A1-tól C2-ig.

Az amerikaiban is, csak ott 0-6 közötti a nevük.

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 09:46:27

@fhdgy: nem vetek ezzel semmit, a jelenség jól ismert, IT-ban pláne, de nem kizárólag ott.

fhdgy 2015.09.21. 09:49:22

@pappito: arra akartam utalni, hogy sok webdesigner személyes támadásnak fogja venni. Mondom ezt programozóként.

adg 2015.09.21. 09:49:23

@FeketeMacska73: "nyelvet es IT. A tobbi az altalanos muveltseg, amit 5 perc google-val barmikor potolhato"

Szerintem az IT dolgokat is ki lehet guglizni. Meg vannak forditogepek is. Szerintem nem kell tanitani semmit.

Vagy inkabb gondold at ezt megegyszer, mert eleg nagy, hogy ugy mondjam, tevedesnek tunik. :)

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 09:52:24

@fhdgy: ehh, a rendes webdesignerek ismerik a legjobban a jelenséget :)

ők szenvedik meg, hogy a kókány megoldásokra már el lett baszva egy csomó pénz, így a rendesre már alig jut

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 09:52:58

@fhdgy: "Mondom ezt programozóként."

ne mentegetőzz, a legjobb barátaim között is vannak programozók :)

fhdgy 2015.09.21. 09:53:28

@FeketeMacska73: matematikusok, fizikusok, vegyészek , stb. is megélhetnek öt perc kuglizásból?

fhdgy 2015.09.21. 09:56:08

@pappito: nekem is vannak barátaim, akik programozóként is elfogadnak barátjuknak! :-)

LittleG (uk) 2015.09.21. 09:57:15

@pappito: "Szerintem tökmindegy, ha tudsz regényeket olvasni a nyelven már tuti vagy."
Regényeket olvasni sokfélét és sokféleképpen lehet. Pl. félig-meddig vagy 80%-ban megértve. Lehet szürke 50-t olvasni vagy komoly szókincsű szépirodalmat.
Egy ideje igyekszem spanyolul olvasni regényeket, az elsőt az angol megfelelőjével olvastam, s ha nem értettem, megnéztem az eredetit, merthogy az angolból volt fordítva (így vettem észre, hogy egész mondatok maradtak ki, vagy homlokegyenest az ellenkező lett lefordítva, mert a "nem" szócska kimaradt stb).
A következő egy Danielle Steele volt, simán szótárral, ami sokat idegesített (még egy ilyen bugyuta irományt..), de sikerélményt is adott, mert egy idő után alig kellett elővegyem a szótárat (többnyire ugyanazokat a fordulatokat ismételte), a következő már egy "rendes", de vékonyka regény volt, ami már elég erős szótárhasználattal, de jól ment, ezen felbuzdulva pedig nekiláttam egy 400 oldalas regénynek.
A mobilis szótáram nem a leggazdagabb, de eddig a legtöbb ismeretlen szót megtaláltam benne. Nem úgy most. Egyrészt van olyan mondat, hogy max egy-két főnevet meg a kötőszavakat értem belőle, de ezeknek is csak a fele van meg a szótárban (tehát a végére megértem, hogy a nő összetalálkozott a feérfival, mikor a valahol a valamik valamit csináltak...)
Szóval nem mindegy, milyen regény :)

LittleG (uk) 2015.09.21. 10:02:48

@adg: "Vagy inkabb gondold at ezt megegyszer, mert eleg nagy, hogy ugy mondjam, tevedesnek tunik. :)"
Miért? Neked pl. a tervezéshez nem lenne elég, hogy tudsz angolul és tudnál mondjuk programozni? :)

adg 2015.09.21. 10:03:55

Tetszett nekem is, jo iras.
Azt en sem ertem, mi a baj az amerikai, vagy az ausztral regenyekkel? Ha amerikaban elek, akkor szerintem eleg az amerikai angol is, mar hogyha ez valamifele alacsonyabb szintet jelent, ahogy a szovegbol erzem.

Hogy az ozi angollal mi a gond, azt vegkepp nem ertem, szerintem a vilag leghibaturobb nyelve. Ezek mindent megertenek, bar neha egymast ugyan nem, de amugy minden hulye akcentus gond nelkul ertheto szamukra. :)

adg 2015.09.21. 10:04:52

@LittleG (uk): Varjal, mindjart kiguglizom, csak 5 perc. :)

fhdgy 2015.09.21. 10:06:39

@LittleG (uk): azt hiszem, hogy a lényegről maradsz le.

adg 2015.09.21. 10:09:51

@LittleG (uk): Megvan, kigugliztam, nem eleg.

Mr Long 2015.09.21. 10:10:34

@adg: Haha, a tizmillio it orszaga... szep is lenne egy mini india europaban...

LittleG (uk) 2015.09.21. 10:13:16

@adg: :)) Nem szeretnék egy olyan épületbe bemenni, amit guglival terveztek :))) sőt, még a közelében járni sem

Mr Long 2015.09.21. 10:14:55

Most akkor kell tudni angolul, vagy nem? Mert az ebayen minden szart megvesznek es akkor meg beszelni sem kell veluk.

Shebelle 2015.09.21. 10:17:04

Egyértelműen a legfontosabb a nyelvtudás, ha valaki külföldön szeretne élni, dolgozni, de nekem kicsit lekezelőnek tűnik ez a cikk első olvasás után, és másodikra is. Lehet csak véletlenül sikeredett így...., legalábbis remélem, mert ha nem, akkor igazán sajnálom őt, s ne kérjetek tőlem bővebb magyarázatot h., miért.

fhdgy 2015.09.21. 10:17:44

@adg: én örülök a megállapításotoknak ( Te plusz a kugli ).

A kugli segíthet abban, hogy könnyebb legyen seggelni vagy ne is kelljen annyit seggelni, de gondolkodni nem fog senkit megtanítani.

Tök fölösleges a lexikális tudás a gondolkodás képessége nélkül!

Mr Long 2015.09.21. 10:18:15

@LittleG (uk): Azt kell csinalni, mint a Japanok. Bezarni mindent ami nem mernoki, vagy IT kepzes.
(Csak vicceltem, ha nem lenne bolcseszet ki irna regenyeket? Nem akarok otthon is muszaki leirasokat olvasni szorakozaskepp)

LittleG (uk) 2015.09.21. 10:20:34

@Mr Long: "Nem akarok otthon is muszaki leirasokat olvasni szorakozaskepp"
egyetértek :) szóval akkor japán regények már nincsenek is?

fhdgy 2015.09.21. 10:21:37

@LittleG (uk): adg erősen ironizált. Észrevetted?

RolandT 2015.09.21. 10:22:23

Sziasztok. Az amerikai és ausztrál angolt semmiben sem tartom alacsonyabb rendünek, csak nagyon sok a különbség. Ha nem érted az aussie szlenget még ne gondold hogy azonnal pótolni kell mert sok kifejezésre a britek is vakarjak a fejüket... :) A cikk Angliarol szólt, vagyis szerintem valós képet brit irasokbol lehet kapni. Persze ha osszeakadsz egy közepesen részeg ausztrallal, ne hagyd ki a lehetőséget hogy tanitson valami érdekeset... :) (az írást én követtem el, gondolom a komment alapján elég egyértelmű de gondoltam hozzáteszem) Szép napot!

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 10:25:49

@LittleG (uk): az a lényeg, hogy olvasol a másik nyelven, az ötödik regény meg már megy, mint a vöcsök. ezt is gyakorolni kell.

fhdgy 2015.09.21. 10:32:12

@pappito: "megy mint a vöcsök" nagyon régen hallottam. Hova való vagy eredetileg?

Mr Long 2015.09.21. 10:33:17

@LittleG (uk): A mult heten volt egy cikk, hogy a japok megvagjak az egyetemi budzseket es leallitjak a tarsadalom szamara nem hasznos szakokat pl bolcseszet, jog, kozgazdasagtan.

adg 2015.09.21. 10:37:11

@fhdgy: En latom, hogy ertette. :)

"Tök fölösleges a lexikális tudás a gondolkodás képessége nélkül!"
Az en szakmamban sokszor fontosabb kitalalni egy szerkezet mukodeset, latni mi hogyan es mire hat, hova mennek a terhek, mi veszi azt fel, ilyesmi. Ha az elv jo, az sem baj altalaban, ha a szamitas kicsit el van rontva. De ehhez az kell, hogy ertsd a szerkezeted mukodeset. Az epulet mindig jol tudja a statikat.
Ha az elv amit kitalalsz eleve nem mukodokepes, szamolhatsz akarmilyen szepen, egy kalappal nem er az egesz. Ez gyakori hiba az elejen. Es ez nagyon gyakori hiba a szamitogepek miatt is. Az barmit kiszamol, de ha hulye modellt epitesz, hulyeseg lesz az eredmeny is, es ha nincs eleg rutin, eszre sem veszed.
Veszelyesek a szamitogepek. :)

@Mr Long: Te nem guglival dolgozol?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 10:38:57

@FeketeMacska73:

Ha az ember nem tud dolgokat, adatokat, az adatbázist sem tudja használni.

Próbáld meg ezt egy olyan szakterületen, melyhez egyáltalán nem értesz. Semmit sem fog neked segíteni ez esetben a Google vagy bármi más, mert még azt sem leszel képes eldönteni melyik adat releváns.

Szóval az adatbázisokhoz, enciklopédiákhoz is kell egy alaptudás.

Egy haver mesélte a következő vizsgatörténetet. Jogi karon vizsga, római jog. A vizsgáztató kiosztotta atételeket és kiment a teremből. Az egyik vizsgázó azt hitte, hosszabb időre, így szépen elővette a táskából az egyik könyvet és kinyitotta ott ahol a tétele volt. Tanár közben visszajött fél perc múlva, észrevette, megnézte mit puskázik a vizsgázó. Aztán azt mondta neki: magának felajánlok egy kettest, mert nem készült és puskázott, de rögtön megtalálta hol kell megkeresni a választ.

adg 2015.09.21. 10:39:19

@Treiber Roland: Reszeg ausztral? Micsoda oximoron... :)

Mr Long 2015.09.21. 10:39:33

@adg: Azert ez nem IT, hogy megnezzem a googlin, hogy ez vagy az az excel parancs hogy mukodik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.21. 11:02:56

@Golf2:
Én úgy szállok le a bicikliről…
:)))))))))))))))

LittleG (uk) 2015.09.21. 11:07:41

@fhdgy: és úgy vettem észre, vette is az adást :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.21. 11:08:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Ez a Digger skála.
A T1 az Tökhülye1 ami a yes és no ismerete.
Én most vagyok a Tökhülye4 szinten és talán két év múlva elérhetem a K1-es magasságot is ami a Kapisgálja1-et jelenti.
:))))))))))))

LittleG (uk) 2015.09.21. 11:08:39

@pappito: ja, ha nem karamazov-szerűt választ az ember :P

LittleG (uk) 2015.09.21. 11:09:37

@Mr Long: ja, akkor csak ezután tűnnek el a japán regények... bár van elég nem ott élő japán, aki jókat ír.

2015.09.21. 11:19:38

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: +1. Alapismeretek kellenek, nyilvan ezeket autodidakta modon is meg lehet szerezni, de ido es motivacio kell hozza. Tehat legjobb iskolas korban atadni, mert kesobb a legtobb embernek se ideje, se motivacioja nincs elsajatitani az alapokat pl. nyelvekbol, tortenelembol, biologiabol stb.

Beleolvastam a blogodba, nagyon tetszenek a legutobbi bejegyzeseid, kulonosen a Polgarhaboru :)

Tke 2015.09.21. 11:20:12

A téma jó, de megérné a részletesebb kifejtést, nyilván a személyes megfigyelésekkel: például a nyelvtanuló embertípusokat és tudásszinteket. Érdekes lenne látni azokat az ötleteket, ahogy a szerző fejlesztette magát és a jó példákat, amit másoknál látott.

Mr Long 2015.09.21. 11:29:41

@Mirjam2: Most elolvastam, hat komoly :) Tetszetosen ir, ha nem akad be nala harom mondat es azt rotalja folyamatosan.

LittleG (uk) 2015.09.21. 11:32:30

@Csupacsí: róla csak hallottam, eddig, de ő értelemszerűen ezelőtt írt, nem majd, mikor már nem lesz bölcsészképzés. Bár biztos lesznek zsenik is, akik állami képzés nélkül is kikupálódnak

Golf2 2015.09.21. 11:33:25

@diggerdriver: sok sör után a KV 1 színt se lehetetlen (keni-vágja)

2015.09.21. 11:35:49

Olvasassal tenyleg sokat lehet a nyelvtudast fejleszteni, persze ehhez az kell hogy szeressen olvasni az illeto. A helyesiras pl. leginkabb olvasassal fejlodik. Nekem az a tapasztalatom hogy olyan konyvet erdemes eloszor olvasni amit mar olvasott az ember az anyanyelven, es kesobb atvaltani 'uj' konyvekre. A szotarazasra jo alternativa ha szamitogepen olvas az ember, igy sokkal gyorsabban le tudja forditani maganak az ismeretlen szavakat mint ha igazi konyveket hasznalna - en annak idejen az elso angol konyvet meg valodi szotarral olvastam, es ceruzaval irogattam a jelentest a kulcsszavak fole :). Ez a modszer nehezkes volt de bevalt.

Angliaban ingyenes a konyvtar-hasznalat (kozkonyvtarakban), csak be kell iratkozni (ehhez lakcimigazolas kell) es idore visszavinni a konyveket, kulonben megbuntetnek. Charity shop-ok is arulnak konyveket nagyon olcson; vannak kimondottan konyvekre specializalodott charity shop-ok is (foleg Oxfam). Ha valaki olcson szeretne hasznalt konyvet rendelni, ajanlom ezt a weboldalt: www.abebooks.co.uk/.

2015.09.21. 11:38:10

@Mr Long: Pontosan, kezd visszaterni regi onmagahoz (remelem nem haragszol, @maxval bircaman megbízott szerkesztő: :))).

LittleG (uk) 2015.09.21. 11:43:29

@Mirjam2: "idore visszavinni a konyveket, kulonben megbuntetnek."
De lehet online, azt hiszem 5-ször hosszabbítani :) azután már azt mondja, hogy mostmár tessék csak visszavinni azt a könyvet.
most épp nincs okostelóm, úgyhogy elektromos könyvjelző-szótárt használok, amibe be kell pötyögni a keresett szót és vagy kaidja, vagy nem. nem rossz, de nem elég gazdag. nekem is úgy megy a leggyorsabban, hogy a gép előtt ülve olvasok, a szótár oldallal előtte és csak írom be a szavakat egy-kettőre, vagy google-be egész kifejezéseket, ha akarom. Csak nekem útközben van időm olvasni..
könyvet rendelni, főleg ha angol nyelvű, a thebookdepository-ról szoktam, nincs postaköltség és jó áraik vannak. meg más nyelvűek is akadnak, csak abból kevesebb van.

macamuca [IHUN] 2015.09.21. 11:44:16

@Treiber Roland:
Kb érzem, mit akartál mondani, es kb egyetértek.
De.
Mielott idegen nyelv tanulása /tudasa kapcsán tippeket adsz (hasznalhato, jo tippek egyebkent), tán nem ártana a magyar szokincsedet, vagy inkabb fogalmazokeszsegedet csiszolni. Hogy ne csak nagyjabol legyen érthető=érezhető a mondanivalód, hanem pontosan....
A külföldön élők nyelvtudása kapcsán van egy tapasztalatod, erre alapozva kialakitottal egy véleményt (az én tapasztalataim is hasonlóak, így nem meglepő módon a véleményem is több ponton egyezik a tieddel, bár nem 100 %-ig).
Szükségesnek érezted, hogy elmondd/leírd a véleményedet, én /mi pedig meghallgattam/tuk-elolvastam/tuk. De ez még nem azt jelenti, hogy kikértem/tük a véleményedet. Szóval picit szerényebben, ha lehet :) , Függetlenül attól, hogy kinek milyen a nyelvtudása, vagy mi a véleménye a témával kapcsolatban.

Egyébként ha mindenki csak akkor vágna bele a külföldi életbe, annak minden megoldandó problémájával és kellemesnek mondható részével együtt, ha jól beszélné az adott nyelvet, akkor nem sokan elnenek kint.... Es mi is az, hogy "jól"? Mekkora szokincs? Milyen kiejtés? Szleng ismerete része-e? Stbstbstb.

Fontos a nyelvtudás, a minél jobb nyelvtudás, hiszen sok dolgot sokkal könnyebbé tesz (es nem csak munkával, vagy ugyintezessel kapcsolatban). De a külföldi élet nem kizárólag ettől függ: van, hogy a szakmai tudás, a merészség, vagy egyéb körülmények meghatározóbbak, mint a konkrét nyelvtudás, illetve annak minősége. Hirtelenjében Digger jut eszembe, illetve hasonló sztorik a kornyezetembol (2, Node őket nem ismeri a blog közönsége, míg Digger sztorija (nyelvtudás, szakmai tudás, boldogulás ezekkel együtt, és az eredmény elfogadottsága = elégedettség) közismert).

A maximalizmus és a perfekcionizmus két nagyon különböző fogalom/tartalom.
Magamat maximalistának tartom, benned érzek egy jó adag perfekcionizmust.
A tökéletesnél kevesebb is lehet jó, élvezetes, eredményes. Hogy aztán ez a kevesebb is elég valakinek, vagy többre vágyik, azt lehet minősíteni, meg lehet elfogadni is, de nem árt, ha elhisszük: a tökéletesre vágyó, csak azzal elégedett ember élete sok-sok elégedetlenséggel lesz megtűzdelve ebben a tökéletlen világban...
:)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 11:45:04

@Mirjam2:

Tény. az emberi agy a legjobban 6-18 éves korban képes megjegyezni új dolgokat. Ezért fontos a jó iskola és a speciális gyerekek felismerése időben (a speciális lehet szellemileg elmaradott vagy szellemileg túlfejlett is).

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 11:45:04

@diggerdriver:

Van a nullás szint is. Ez azt jelenti, hogy idegen nyelven úgy igyekszünk beszélni, hogy saját nyelvünkön beszélünk, hangosabban és szótagolva, s közben mutogatunk.

Ez nagyon elterjedt nyelvtudás szint volt a Balatonon a 70-es és 80-as években büfékben, strandokon, boltokban.

Pl. bejön az ostona turista és rámutat a palacsintára, majd azt mondja, hogy "fájv", mire a boltos megkérdezi: "tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát kérsz?".

Ennél emeltebb szint az 1-es szint. Ez alapvetően a 0-ás szint, de időnként mondunk pár idegen szót is közben.

Itt azt mondja a büfés: "jú vant tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát?.

Sanz 2015.09.21. 11:59:10

A posztírónak jók a megfigyelései, de nem feltétlenül igazak a következtetései.
1. Először is a nyugati társadalmakban a mikrovállalkozások a szolgáltatószektorban fenn tudnak maradni, mert - ahogy ő is írta -, az emberek kevésbé nézik meg, hogy mit kapnak a pénzükért. És főleg azért nézik meg kevésbé, mert VAN nekik. Plusz az állam nem próbálja kisajtolni az utolsó adóforintokat is a vállalkozásokból... így megéri a kóklereknek is belevágni.

2. Az emberek nagy többsége egy stabil középosztálybeli élettel elégedett, nem akarnak a legjobbak/legsikeresebbek lenni. A középosztálybeli léthez pedig azért nem kell nagyon összetörnie magát senkinek, egy átlagos tudással lehet stabil, átlagos fizetést nyújtó munkákat kapni a UK-ben. Márpedig ha két stabil, átlagfizetésű ember összeáll egy párnak, akkor stabil, kiszámítható életük lesz.

3. A "tudás" fogalma a modern társadalomban továbbra is azt jelenti, hogy "xy kiadott feladatot tudj elvégezni". Ezek többnyire adminisztratív, könnyen tanulható, de gyakran monoton feladatok. Mégis az emberek többségének ez elég, mert lásd 2. pont (ha kiszámítható életet ad, akkor több már nem kell).
Szóval a nyelvtudás és az IT készségek szerintem már olyan dolgok - pl. a UK-ben -, amelyek az átlagos tudáson felül vannak. Tudom, Magyarország kicsit más tészta (mert nem a magyar a világnyelv), de szerintem Magyarországon is egy nyelvtudással és átlagos készségekkel tudnak boldogulni az emberek... igaz, olykor jóval kevésbé, mint a UK-ben...

macamuca [IHUN] 2015.09.21. 12:01:05

@diggerdriver: @Golf2:
Esetemben pld sokat javít a beszédemen, amikor felbosszantanak: olyankor nem jut idom/energiam arra, hogy a mondani óhajtott szavak helyességén, vagy a kiejtesen lamentaljak: mondom a magamét, ahogy eszembe jut/ahogy tudom. A legelső ilyen eset után a manager megjegyezte, hogy hát miért mondtam azt, hogy keveset beszélek/értek?, vagy pár hónap alatt sokat tanultam?

A gátlások feloldása után!! rohamosan javul a beszédkészség / tudásszint...
(gátlás == a hibák folyamatos emlegetése es középpontban tartása kapcsán kialakuló érzés, miszerint nem megy ez nekem, kevés vagyok én ehhez. A mo-i nyelvoktatás igen sikeres e téren...)

macamuca [IHUN] 2015.09.21. 12:05:56

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
"időnként mondunk pár idegen szót is""
:))))))))))))
Gyakrabban engedhetned a humorodat előtérbe kerülni :)))
(tökéletes meglátás egyébként)

puhacica 2015.09.21. 12:06:56

nalunk mindenfele nacio megfordul, elkepeszto, mennyire keveske nyelvtudassal. a tobbseg valoszinuleg turista, de sok visszatero vendegunk is van, akik nem tudom, hogy mibol elnek, mert annyira nem beszelik az angolt, hogy a kajajukat megrendeljek.

en azt hiszem, hogy abba a kategoriaba tartozok, aki azt se meri mondani, amit tud. ennek megfeleloen a digger fele skala K4-es szintjere sorolom magam, de ha objektiven nezzuk, akkor talan ennel jobb a helyzet. csak az a baj, hogy mikor mar kezdenem ugy erezni, hogy egesz jol ertem a vakert, akkor jon egy skot, es ott vege van a mutatvanynak. :D

puhacica 2015.09.21. 12:12:35

@macamuca [IHUN]: jaj, nekem is mennyit mondjak, hogy milyen jol beszelek! :D pedig csak annyi tortent, hogy most mar merek beszelni, az elejen meg alig-alig szoltam. mindig azt hittek, hogy szomoru vagyok, pedig csak nem akartam tokhulyenek tunni. :D

macamuca [IHUN] 2015.09.21. 12:15:11

@puhacica:
Hát mit mondjak. Megértelek.
Eredetileg angol nyelvtanfolyamra akartam jelentkezni itt (szerdán megyek ki a fősulira), de lehet, hogy inkabb skótul kezdek majd tanulni. Ugy érzem, hasznosabb lesz. Marmint ha sikerül.....
:)))))))))

2015.09.21. 12:26:42

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Igy van - felnott korban mar nagyon nehez, szinte lehetetlen a hatranyt behozni. Ez sajnos jol latszik itt a Kozel-Keleten, ahol jellemzoen nagyon alacsony szinvonalu az altalanos- es kozepiskolai oktatas. Kesobb mar hiaba tesznek nagy penzeket a felsooktatasba, ez a legtobb esetben nagyreszt penz- es idovesztegetes. Es hiaba van akar minden diaknak iPad, ha nem tudjak mit es hogyan kene keresni rajta.

adg 2015.09.21. 13:06:51

@macamuca [IHUN]: en is mindig javitgatom magam, es latom, hogy tok folosleges. De keptelen vagyok abbahagyni. Azota javul a helyzet, hogy figyelem a tobbiek hibait. Van itt egy masik ficko, o pl szinte soha nem egyeztet idoket (he said he will...), vagy sokszor rosszul hasznalja oket (i've seen him yesterday). Es mindenki teljesen jol erti, o meg tok folyamatosan beszel es a vilagon semmi gondja az angoljaval. En meg tokolok a hulyesegeimen.

Vagy itt vannak az anyanyelvi kollegaim, es akkor ilyeneket mondanak, irnak, hogy: there is problems, vagy he do something

Szoval igyekszem jobban letojni en is. Sajnos nekem a magyar beszedem is nehezen ertheto, mert nagyon hulye "hangszinem" vagy mim van, ez nyilvan nem segiti az angolomat sem. De azert aprankent javulgat.

Amugy meg: ma-so-dik ut-ca jobbbbbbra, e-rted??? Second ulice, zwei, nem erted, hulye nemet?

adg 2015.09.21. 13:08:32

@adg: na ez elkuldodott. Szoval a veget azt tapasztaltam. Jo volt, "hulye nemet" csak pislogott ki a fejebol. :))

fhdgy 2015.09.21. 13:13:32

Vagy harminc-negyven évvel ezelőtt egy elektromérnök barátom megkérdezte, hogy ha kettő természetes számot elosztok egy m egész számmal és képezem a maradékok m szerinti moduló összegét, akkor az meg fog-e egyezni, ha ha előtte adom őket össze és utána képezem a moduluszt. Mondtam, hogy persze, mert a moduló osztályok gyűrűt alkotnak. ( Aki nem érti az eddigieket öt perc alatt kikuglizhatja! ).

Erre azt mondta, hogy persze, könnyű nektek matematikusoknak, mert nektek éveken át nap mint nap kis tölcsérrel töltötték a fejetekbe a metematikát.

Nos, szerintem az a tölcsér és a nap mint nap a lényeg!

Egyfajta gondolkodás módot meg kell tanítani, belenevelni az emberbe, ez nem megy roham léptekben. Hiába lenne a lexikális tudás hatalmas mennyisége, ha a gondolkodási mód hiányzik.

A mai oktatás rákfenéje az, hogy sok lexikális tudást akar adni, de a gondolkodásmóddal nem igazán törődik.

Egyszerűbben fogalmazva: a tudást használni is tudni kellene!

Bredpitt Monika 2015.09.21. 13:30:10

@Dragonlady (Bp, Hun): @Muscari: most már magyarul tuti , hogy elolvasom, mert nagyon kíváncsi vagyok rá mitől tartják olyan fantasztikusnak ,

2015.09.21. 13:32:36

Amikor a Beatles tagja voltam, felora alatt vegeztunk az olyan szamokkal, mint a Love Me Do, meg Can't Buy Me Love, meg ilyeneket, iszonyuan nyomtuk meg pisiszunetet se tartottunk, es egy csomo szamot eldugtunk, hogy meg a halalunk utan 100 evvel is uj lemezeket adjunk ki, iszonyat milliardosok lettunk, de persze azt nem mondanam, hogy ertek mar hozza, vagy tudok gitarozni, csak, hogy bejott az elet.

©________ 2015.09.21. 13:40:05

@adg: ez azért elég megnyugtató:)

ilyenkor mindig eszembe jut egy ősrégi történet NDK-ból, míg én magamban fogalmaztam a szép, érthető, nyelvileg stimmelő kérdést Erfurtban az utcán, az osztálytársam odafordult valakihez, mondván Kaufhalle???, és máris tudtuk, merre kell menni.
nagyon fájt:DDD

©________ 2015.09.21. 13:41:24

@mojyo: úgy érted, a Ken Bámillá?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.21. 13:47:18

@Csupacsí: első fönökömnek volt egy nagyon durva sztorija NDKból. Kimentek páran valami vendégmunkásnak, kaptak szállást, stb de nem volt ébreszőórájuk. Németül egy kurva szót nem tudtak kb, úgyhogy percekig bénáztak egy boltban, hogy előadják, nekik ébresztőóra kell.
Végül feladták és az egyikükből kiszakadt, hogy "ezek a hülyék azt se tudják mi az a vekker", mire az eladó végre megértette "aaah wecker" :D

LittleG (uk) 2015.09.21. 13:50:39

@Csupacsí: hm, kicsit utánaolvastam és az alapján, amit arról írnak, hogy hogy és miről ír, lehet, hogy nagyon is tetszene nekem.

Fogok olvasni tőle valamit :)

köszi

LittleG (uk) 2015.09.21. 13:51:47

@Zsuzsi65: Nem emlékszem biztosan, te emlegetted az Outlandert?

Mert most nézem és nagyon jó, úgyhogy köszi (neked vagy annak aki ajánlotta)

2015.09.21. 13:54:37

@Zka: Ilyen sztorija a fiumnak is van, amikor gyerek volt franciaul tanult, aztan jott hozzajuk egy igazi francia tanarno a suliba, es kerdezte, mit csinalnak a szabadidejukben, o meg mondta, hogy "tennis du table". A neni meg visszakerdezett: "Tennis du table?! Non nono! Ping pong." :D

Mr Long 2015.09.21. 13:56:54

@mojyo: "Non nono!" Ez franciasan az angol No? MInek csavarjak ennyire???

2015.09.21. 14:01:36

@Mr Long: Nem voltam ott amikor tortent, de valahogy igy kepzelek el egy fejet csovalo francia tanarnot, reszemrol ez csak hangutanzo szo volt. :D

fhdgy 2015.09.21. 14:17:00

@mojyo: Hasonló eset velem: Németországban török kolléganőm magyarázta, hogy "Aubergine". Nem értettem, el kezdtem visszakérdezni. Mikor már kezdett világosodni a dolog, kérdeztem, hogy padlizsán? Ja, ja.

blackhairlady 2015.09.21. 14:34:51

@FeketeMacska73: " A tobbi az altalanos muveltseg, amit 5 perc google-val barmikor potolhato"

Aztan meg ha raszegezik a kerdest, hogy mi X orszag fovarosa, vagy Luxemburg tagja-e az EU-nak, es nem tudja, a google meg nincs ott hirtelen, akkor milyen bunko, tudatlan, hogy meg ezt sem tanulta meg az iskolaba.

Hari Seldon 2 2015.09.21. 14:36:34

@Mirjam2:
"Olvasassal tenyleg sokat lehet a nyelvtudast fejleszteni, persze ehhez az kell hogy szeressen olvasni az illeto. A helyesiras pl. leginkabb olvasassal fejlodik. Nekem az a tapasztalatom hogy olyan konyvet erdemes eloszor olvasni amit mar olvasott az ember az anyanyelven, es kesobb atvaltani 'uj' konyvekre."

Igazad van. Vagy legalábbis, hogy korrekt legyek "szerintem"... :-)
Komolyra fordítva, én is mindig azt csinálom, hogy egy már ismert filmet / könyvet, stb... olvasok / nézek franciául. Így legalább már tudom miről fog beszélni az illető, és könnyebb a hallás utáni szövegértésre ráállni. (szerintem az a legnehezebb a nyelvtanulásnál)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.09.21. 14:43:02

@FeketeMacska73: Ha a jövő gyermeke semmi mást nem tanul, csak nyelveket (amit nagyon hasznos dolognak tartok), valamint informatikát, akkor ki fog buszt vezetni, kenyeret sütni, kitakarítani? Majd mindent a robotok?

Arról nem is beszélve, hogy az informatikán túl is van világ; kétkezi munkának hívják, amiről manapság sajnos egyre kevesebb szó esik.

Egy jó szakmánál csak egy jobb dolog van: ha azt élvezettel csinálja az ember, mert onnantól kezdve a munka inkább lesz hobbi, mint fárasztó tevékenység. És ez bizony gyakran többet ér a pénznél, tehát pályaválasztáskor nem mindig az anyagi szempontok alapján kell mérlegelni. Nem árt, ha jól lehet keresni azzal, amihez értünk, de legalább ennyire fontos az is, hogy ne gyomorgörccsel induljunk a melóhelyre.

Szerintem.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 14:43:34

@diggerdriver:

Egy bulgáriai török nő ezzel lett világsztár egyébként pár éve.

A nő Spanyolországban él, s spanyolul meg is tanult, meg hát eleve tudott bolgárul meg törökül. 3 nyelv, ami szép. Ő viszont ebből azt a következtetést vonta le, hogy akkor angolul is tud. Pedig nem.

Szóval amikor Bulgáriában beindult az első amolyan nyugati stílusú tehetségkutató vetélkedő (nem tudom melyik, egyiket se szoktam nézni), ő azonnal jelentkezett. S előadta Mariah Carey Without You című dalát, melynek a refrénje a I Can't Live szavakkal kezdődik. Az előadó a szöveget nem nézte meg, hiszen - magabiztosan tudásában - azt hallásból tanulta meg. Egyébként az énektudása se volt jó. De az így létrejött halandzsázás kombinálva a tehetségtelen énekléssel humoros számmá tette az egészet. Akkoriban Nyugat-Európában is ismertté vált a szám, még feldolgozásai is születtek.

www.youtube.com/watch?v=AFqyiquFbPk

2015.09.21. 14:48:27

@Csupacsí: Ez olyan mint az anyukam, o enekelte mindig ugy a "Let It Be"-t, hogy "Larry P." :D

Csodabogár 2015.09.21. 15:05:39

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem az Ulysses minden nyelven érthetetlen egy közönséges halandó számára. Próbáltam magyarul és németül is. Vannak ilyen könyvek. A magam részéről Agatha Christivel kezdtem az angol olvasást. Sokkal később mikor amerikai krimikhez is hozzá jutottam, rájöttem, hogy A.C igen nehéz olvasmány.:-)
Amugy az olvasással hatalmas passsziv szókincsre lehet szert tenni, de attól még nem tud az ember beszélni. Mindig mondom, hogy én angolul csak irni és olvasni tudok, valamint a szépen beszélő angolokat megértem, de beszélni lehetőleg el se kezdek.:-(
Az amerikaiakat meg meg se értem.

Csodabogár 2015.09.21. 15:09:46

@Mirjam2: Ösztönösen Lomb Kató módszerével tanultam németül. Soha nem szótáraztam, addig olvastam mig meg nem értettem. Volt egy kicsinyke alap tudásom de tényleg pirinyo.Persze akkoriban nem irodalmat olvastam, hanem egyszerü fütetecskéket, magazinokat stb. Sokkal később került a kezembe Lomb Kató könyve, ahol pontosan ezt irta le, hogy ő igy tanul nyelvet.

2015.09.21. 15:12:06

@A nagy kékség: Errol az a velemenyem, hogy a ketkezi munka el fog tunni abban az ertelemben, hogy az automatikus, programozhato feladatokat nem emberek, hanem robotok fogjak elvegezni. Egy masik ertelemben viszont fel fog ertekelodni, mert a robotok nem fognak tudni innovalni, es az anyagtervezes, struktura, design szempontjabol elengedhetetlen lesz, hogy ket kezzel kibarkacsoljon uj dolgokat (amit kesobb robotok fognak osszeszerelni persze). Termeszetesen ebben a funkcioban valoban fontos a munka elvezete, onmegvalositas, stb, de ez minden munkara egyforman igaz. :)

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:13:23

@Csupacsí: :)) ez olyan, mint a Ken Li (valamilyen azt hiszem pont bolgár tehetségkutatón kérdezdték egy nőtől, hogy mit fog énekelni, azt mondta, Mariah Carey-től a Ken Li-t :) (Can' live is living is without you) Persze nem ez a címe, csak most nem jut eszembe. Pedig én még Engelbert Humperdinck előadásában is hallgattam otthon a lemezjátszón :)

skye8 2015.09.21. 15:14:23

ezt sajat maganak irta a poszter? kivancsi vagyok, milyen szintu angol nyelvtudassal kerult Angliaba es mit tett hogy fejlessze, ha mar tanacsokat nagyvonaluan osztogat.
a nyelvtanulast nem 20-30 evesen kell elkezdeni hanem altalanos iskolaban, felnott fejjel nem olyan egyszeru.
200-300 szobol allo szokinccsel sztem legfeljebb egy eper- vagy narancsultetvenyen lehet elboldogulni, kivetel a kinai convenience boltok :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.21. 15:15:19

@Bredpitt Monika: az Ulysses eleve egy nehezen emesztheto olvasmany, nem feltetlenul a nyelvezete miatt, szerintem:)

qkuc 2015.09.21. 15:15:58

@LittleG (uk): vannak, nem is rosszak, :)

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:16:05

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nahát, erről beszéltem :))))) Without you, tényleg

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:18:12

@mojyo: Apropó anyukák, pedig ez még magyarul is volt, Tamás Gábort hallgatgatták a szüleim, anyukám meg egyszer kifakadt, hogy hogy jön ide a Bonnie Tyler? Merthogy azt énekli, hogy elővesze, Bonnie Tyler-t.
Majdnem :) Az "erőt veszek honi tájból" lett volna..

blackhairlady 2015.09.21. 15:19:47

@mojyo: Mi annak idejen az oskorban Abba es Boney M szamokat enekeltunk. Sirva rohogok most is ha eszembe jut miket ertettunk ki a dalokbol:)))
De nem kell messze menni, itt a blogon derult ki az is, hogy nem a Dunab hanem a dunnaba kell ugrania a kiskatonanak, meg meg par ilyen szep magyar gyermekdalocska felreertelmezes:D

Golf2 2015.09.21. 15:19:59

@A nagy kékség: +1 Vajon hány ember bolondulna meg ha hirtelen eltűnne örökre az internet?

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:21:58

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: biztos haverok voltak a magyar Bikicsunáj - sráccal :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.21. 15:22:00

@LittleG (uk): igen, mar nagyon varom a masodik sorozatot, en Xfinity-n nezem:)

Mr Long 2015.09.21. 15:28:15

@mojyo: Veded a porfogobiznicedet? :D

2015.09.21. 15:36:05

@Mr Long: Ja igen, el is felejtettem, hogy nekem van olyanom allitolag. :D

adg 2015.09.21. 15:37:39

@LittleG (uk): ez egyeseknek meg elo beszedben is jol megy. Egy ismerosunk meselte, hogy orak ota utaznak a kocsiban a felesegevel, mar eleg komasak mind a ketten, mikor anyu megszolal:
"Szolot orokolnek a gyerekek kedden"
Ficko nez ki a fejebol, teker az agya, majd nem birja tovabb:
"Mi van? Milyen szolot? Kitol? Meg elunk, szolonk sincs. Kitol orokolnek? Miert kedden?"

Anyu elkezd rohogni, majdnem kiesik az autobol. Kiderult, hogy azt mondta:" szolosgyorokre kell mennem kedden"

Nem kellett kave, felfrissultek hamar. :)

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:39:18

@Zsuzsi65: Nagyon vagány, bár egy részt másfél órán át nézek, mert mindig visszaviszem, hogy mit is mondtak :) Még csak 6 részt néztem meg belőle (most volt az esküvő), remélem minél hamarabb kijön a második évad.
A sztorit is szeretem, de főleg a skótok beszéde meg "mibenléte" az, ami odakötött. Nem akartam, de megláttam néni spoilert, pl h a csaj Franciaországba vetődik, remélem ott is lesz egy-két skót :P

Lunacica 2015.09.21. 15:41:08

Amikor en jottem kicsivel tobb,mint alap nyelvtudassal,nagyon orultem,hogy megertettem magam.
folyamatosan tanultam,recepteket forditottam, figyeletem ahogyan beszelnek -elsosorban az angolok- mert ahol lengyelek,romanok indiaiak dolgoznak tanulni csak akkor tudsz ha te akarod.
ami pedig kenyszeritett a gyors nyelvtanulasra azt mar Zolee tobszor reszletezte sajat reszrol.
annak viszont a mai napig halas vagyok,hogy nem volt kollega magyarorszagrol-senki ne ertse felre- azert,mert akkor valljuk be lustabb lesz az emberfia idegen nyelven beszelni.
amiben mirjamnak igaza van es nekem is sokat segitett,hogy imadok olvasni,igy hat vettem is konyvet az elso konyv amit tobbszor is elolvastam az a Titok.
a masik amin ugyan egy ev alatt de atragtam magam Egy gesa emlekiratai. utobbinal az elso harmadnal hasznaltam angol-magyar szotarat,aztan rajottem,hogy tobbet erek a szinonima szotarral- ez a e-konyvbe bele van epitve halistennek.
a masik ami szinten segit hogy imadok keresztrejtvenyt fejteni-ma mar buszken elmondhatom,hogy 75-80 % amit "puskazas nelkul" megfejtek :)
vegul ami nyelvtanilag nagyon sokat segit-amiert a csaladom nevetett rajtam eleinte- a rajzfilmek a reggeli gyerekmusorban :) lassan beszelnek,erthetoen es meg mokas is
szivesebben nezek filmeket angolul- amihez mar felirat sem kell

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:41:15

@Zka: "leveletkaptam lájf :D"
ezt én is így ismerem :)
az megvan hogy Michel Telo az Ai si eu ti pego vagy ilyesmi (Nossa, nossa...) egyszer azt mondja, igen mondja, nem énekli, hogy nekiabálj?

blackhairlady 2015.09.21. 15:48:55

@Lunacica: A keresztrejtveny nagyon klassz dolog, abbol tenyleg sokat lehet tanulni. Mi szerunk scramble-t is jatszani, az is jol fejleszt, szokincset is, helyesirast is.

Lunacica 2015.09.21. 15:50:58

@Signora con i capelli neri: scrabble nagyon jo! de senki nem szeret tarsasjatekozni csak en :( egyedul meg nem igazan erdekes

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:54:56

@Lunacica: Nekem a gesa emlekiratai volt az elso konyv, amit itt kinn vettem es olvastam, szerencsere nem lattam a filmet :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.21. 15:56:06

@LittleG (uk): koszi, nem jutott eszembe az evad szo, tortem a fejem a season-n :)) igen, en is ennek kapcsan olvastam utana a skot tortenelemnek, es bevallom, legtobbszor en is felirattal nezem, nem beszelve, hogy gall nyelvet sem beszelem:) a masodik evadban valoban Fro-ba mennek , addig meg sok minden tortenik...tobbet nem mondok;)

Lunacica 2015.09.21. 15:59:17

@LittleG (uk): en csak azutan neztem meg,miutan elolvastam a konyvet. sok reszletet kihagytak, vagy maskepp oldottak meg, de azert tetszett.

LittleG (uk) 2015.09.21. 15:59:28

@Lunacica: rajzfilmek: én is szívből ajánlom a Peppa Pig-et minden idevetődő kezdőnek :) a lányom teljesen rácuppant, mikor kijöttünk, aztán, mikor már tudott angolul, rájött, hogy már kinőtt belőle

blackhairlady 2015.09.21. 16:04:53

@Lunacica: Na akkor majd osszehozunk egy skype tarsast, en imadom:)
szerencsere a gyerekek is, igy havonta legalabb egyszer jatszunk valamit.
Otthon volt valamilyen strategiai jatekunk, most nem jut eszembe a neve, Na azt nem lehetett egy delutan lejatszani, kb 1 het alatt fejeztuk be, a konyhaasztalon volt kiteritve a nagy tabla, addig talcan ettunk a kanapen meg a konyhapultnal, mert ajatekot nem lehtett mozditani:DDD

LittleG (uk) 2015.09.21. 16:06:36

@Zsuzsi65: hát, én letorrenteztem és ott nincs felirat, meg is dolgoztat rendesen. Van amit visszaviszek kétszer-háromszor és kinyílik a fülem és megértem, de van, amit hiába viszek vissza 10szer is... és csak a skótról beszélek, a gall-t elfogadom, hogy nem tudom. A gallhoz is van feliratod? valahol olvastam egy fórumon, hogy ahhoz a részhez nem is csináltak, ha Claire nem érti, a néző se értse, vagyis érezze magát ugyanúgy :)
Én is arra jutottam, hogy alig tudok valamit a skót-angol történelemről, gondolom, hogy a film nem lódít, tehát az igazat festi le már ami a történelmi eseményeket illeti, úgyhogy én is utána fogok nézni.
jó jó, ne is mondj :) pár éve kijött az Anna Karenina újabb feldolgozása, és tudtam, hogy a kolléganőm már látta. Csak annyit kérdeztem, hogy jó a film? Mire ő: jó, jó csak kár hogy a végén [...]. És elmondta. A végét. Pedig jóban voltunk :) Azóta sem néztem meg, és nem is fogom, a könyvet sem olvastam és nem is fogom...

Lunacica 2015.09.21. 16:08:00

@LittleG (uk): igeen ! Peppa pig, kiskiralylany es a nagy kedvencem horrid henry

LittleG (uk) 2015.09.21. 16:08:18

@Lunacica: A könyv után már nem sok kedvem van a filmhez. Így jártam az Ízek, imák, szerelmekkel, előbb elolvastam,addig ott tartogattam a DVD-t a polcon, de most is ott ül, már nem vonz annyira.

LittleG (uk) 2015.09.21. 16:11:14

@Lunacica: Horrid Henry-ről nem tudok, nálunk sajnos a Spongyabob a menő (az agyamra megy...), de még inkábba Monster High meg a TMNT (tininindzsa teknőcök, ami este fél 9kor megy és a férjem is odaül, akkor szólni se lehet kettejükhöz. Ahhoz képest, hogy milyen kis bárgyú mese volt, elég sötét lett, sokszor mint egy horrorfilm). Sccoby Doo még sláger :) Én meg valahogy soha nem voltam oda a mesékért, lehet mert nem volt gyerekszobám :)) (szószerint)

A kiskirálylány az a Ben and Holly?

Lunacica 2015.09.21. 16:12:35

@Signora con i capelli neri: az a neve risk/ riziko nekunk is van de sosem jatszodott vegig. Meg hat szinte csak keyten jatszottuk a kisfiammal igy nehezebb is volt tobb haderot kordaban tartani

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.21. 16:15:10

@LittleG (uk): a gall-hoz itt sincs felirat, szeribtem direkt igy lett kitalalva, igy eletszerubb, mert mi sem ertjuk, mit mondanak, akarcsak a fohos:) a nyaron itt nalunk volt egy jopofa kiallitas, ahol a foszereplok jelnezeit allitottak ki, tobbek kozott az eskuvoi ruhat. Nagyon szep volt. Egyebkent youtube-on van tobb interju is veluk, keresd meg, erdekes!:)

Lunacica 2015.09.21. 16:18:15

@Signora con i capelli neri: haha
skype-on tarsasjatekozni erdekes lehet,meg sosem jutott eszembe

LittleG (uk) 2015.09.21. 16:22:25

@Zsuzsi65: hú, ez jó, rákeresek, köszi :) a ruhákat én is megnézném, pl azért, hogy tényleg ENNYIRE összepréselték a nők mellét, vagy csak a filmezés olyan, hogy sokszor azt nézem, na most esik ki/fullad meg..

pinkunicorn (UK) 2015.09.21. 16:24:28

@Shebelle: En pontosan ugyanezt ereztem.

Annyiban igaza van a posztolonak, hogy igenis fontos a nyelvtudas. En azt vettem eszre, hogy inkabb a nem akaras, mint a nem tudas itt a problema. Ugy erzem, hogy gyakrolatban nem szamit, ha valaki hibat kovet el beszed kozben. (Chomsky atyank megmondta, hogy minden nyelvhasznalat helyes, amig a megertest nem gatolja.) Masreszt meg ha azt erzem, hogy a kovetkezo mondatomban hibat kovethetek el, inkabb meg se szolaljak?
Ez az egymast kijavitosdi amugy eleg "kulfoldi" dolog. Nalunk a cegnel van egy olasz kollega, a tobbi angol. Egyedul Mr Olasz szokott kritizalni, ha valamit rosszul ejtek ki neha - de akkor egybol raugrik a temara.
Valamilyen szinten ertheto, hogy akik tanultak a nyelvet, erzekenyebbek a hibakra, mert nalunk a felszinen vannak a szabalyok, viszont emiatt nem feltetlenul muszaj arrogansnak lenni.
PS: en imadok olvasni - kedves posztolo, ne haragudj, de a "nem ausztral, nem amerikai, nem kulfoldi" receptedet nem veszem meg... Vagy azt probalod mondani, hogy csak akkor igazi az irodalom, ha oangolul olvasom a Szentivaneji almot?

LittleG (uk) 2015.09.21. 16:31:57

@alasse11: a posztolónak ezt az angol irodalmat tessék olvasni gondolatát én úgy értelmeztem, hogy azért, mert az angol szófordulatok az angol művekben köszönnek vissza, ugyanazt a dolgot Amerikában más szavakkal modnhatják. Bár ez már tényleg perfekcionizmus lenne, "perfekt" meg megyőződésem szerint soha nem lesz senki, szóval mindegy, csak angolul olvassál. lehetőleg kortárs írót szerintem, mert az a most élő nyelvezetet használja, szemben pl. Shakespeare-rel..

©________ 2015.09.21. 16:44:44

@LittleG (uk): szívesen:) emberem szereti.
én nem annyira vagyok kompatibilis;)

blackhairlady 2015.09.21. 16:54:17

@Lunacica: Miert, felallitjuk ugyanazt a palyat, aztan lepegetunk:)))))
Kar, hogy szutit nem tudsz adni skypeon keresztul, kozben teazhatnank, sutizhetnenk, jol telne az estenk:DDD

pinkunicorn (UK) 2015.09.21. 17:10:13

@LittleG (uk): En ugy vettem eszre, hogy az angol es az amerikai angol elegge keveredik manapsag(koszonheto nagyban a sok amerikai TV shownak). Pl az angol ugyanugy mond "pants"-t, mig az amerikai ugyanugy hasznalja a "trousers"-t ugyanarra a nadragra. Valahol megertem a posztolo hozzaallasat, gondolom ezzel azt akarja kifejezni, hogy a beolvadashoz a kultura teljes merteku ismerete szukseges, viszont ha chips helyett crisps-t mondok, ugyanugy angolnak szamit, vagy ha Poe-t olvasok Chaucer helyett, senki nem fogja gondolni, hogy kevesbe ertekelem a briteket.:)

2015.09.21. 17:17:52

@alasse11: "Ez az egymast kijavitosdi amugy eleg "kulfoldi" dolog. Nalunk a cegnel van egy olasz kollega, a tobbi angol. Egyedul Mr Olasz szokott kritizalni, ha valamit rosszul ejtek ki neha - de akkor egybol raugrik a temara.
Valamilyen szinten ertheto, hogy akik tanultak a nyelvet, erzekenyebbek a hibakra, mert nalunk a felszinen vannak a szabalyok, viszont emiatt nem feltetlenul muszaj arrogansnak lenni."

Ez nagyon igy van! Pontosan.

Azt amugy nem ertem, hogy most akkor a posztolo megtanult mar rendesen, es ugy tanitja a sikerkurzust, vagy o se sose hagyja abba a tanulast? Illetve most akkor megtanulta 200 ora alatt a Photoshopot, vagy az sem olyan, amivel valaha keszen lehet lenni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.21. 17:51:38

@LittleG (uk): nemár, Spongyabob a legjobb rajzfilm az utóbb 500 évben :D

DieNanny CH 2015.09.21. 18:12:00

Hát, én nyelvből egyre magabiztosabb vagyok - kb 5 évvel ezelőtt olvastam el a "Katedrális" c. könyvet németül, (Ken Follett írta, több, mint 900 oldal), és minden szót megértettem. Igaz, előtte Kathy Reichs könyveken edződtem (ő írta a 'Bones' sorozat alapját), meg németre fordított svéd krimiken.
Én legnagyobb hiányosságaimat szakmai téren érzem...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.21. 22:40:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
tényleg, ezt már a múltkor (tavaly) le akartam tölteni, mikor legutóbb említetted (vagy valaki más).
bár nemtom mikor érnék én egy 900 oldalas könyv végére....

egész nap olvastam a kommenteket, de nem tudok kommentelni csak most, mostanra meg már túl fáradt vagyok :-(

szerintem is mindegy, hogy mit, csak mai legyen, Jodi Picoult, Emily Barr, Anita Shreve, Nicholas Evans, Dorothy Koomson nálam a kedvencek, Amitav Ghosh is, de ő indiai angolul ír, rengeteg indiai szóval, Harry Potter, akármi ami mai. a régebbi klasszikusoknak teljesen más a szókincsük, érdekes persze, de a mai nyelv lenne a cél.
ja, Roald Dahl és egyéb ifjúságiak. Charlie and the Chocolate Factory, Mathilda, ilyesmik, Charlotte's web, Hunger Games, Lord of the Flies, Narnia, ha az ember még nem érzi úgy, hogy kinőtt az ilyesmikből. a Charlie-ra emlékszem, hogy kifejezetten emberbarát a szókincse, a negyedikesekkel olvastuk tavaly.

pappito · http://pappito.com 2015.09.22. 00:36:53

@Csupacsí: én keményen megharcoltam Kenzaburo Oe The silent cry-jával, na azt nem élveztem.
Kicsit hanyagolom a japán kortárs irodalmat egy időre asszem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.22. 01:05:21

@LittleG (uk): na, ezt biztos megtalaltad :)
www.youtube.com/watch?v=IioLJ29C2T8
Nekem mindig udito az amerikai akcentus utan egy kis British/Scottish akcentust hallgatni :) nagyon csipem :)

monománia 2015.09.22. 01:16:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nyelvtanulásra legjobb stephen king. nagyon egyszerű a nyelvezete. bármilyen nyelven. ;)
és az izgalom, a cselekmény sodrása visz tovább, ha egy-egy szót nem értesz, akkor is.
egy 1500 oldalas sztori alig 60 óra hangoskönyvben.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.22. 01:40:11

@A nagy kékség: @FeketeMacska73: valami ilyent akartam kerdezni az IT-vel mindent meg lehet javitani , le lehet gyartani lehet hajat vagni autot javitani hazat epiteni ... vagy azt csinaljak a hulyek ...?

az en peldam az hogy jo(?) szakemberkent sajat vallalkozasomban teljesen mindegy milyen a szokincsem , a kiejtesem angolul v franciaul ... Ok szakbarbarsagnak hivjak, de a kliens azt akarja, hogy megjavitsam az autojat es kepes vagyok ra es o orommel fizet .. annyit amennyit en szamlazok (alkudozasnal elmondom hol a legkozelebbi piac , de ott nem javitanak autot )... es ezt mindig tokeletesen el tudom magyarazni szoval a kezem , a gyakorlatom beszel ... es nem kell bizonyitanom ,megmagyaraznom hogy en vagyok a legjobb IT-s engem vegyen fel fonok ,engem tarsanak meg es emeljenek mar egy kicsit a fizetesemen ..

jo ertem senki sem akarja hogy a gyereke csak egy melos legyen .. szukseg van rajuk de az legyen valaki mas ..

montroyal ( CAN qc) 2015.09.22. 02:08:07

„Már eleget tudok. Nekem már nincs mit tanulni.” Ezzel pedig mindenki saját magát fosztja meg annak a lehetőségétől, hogy igazán naggyá váljon.

lehet soha nem fogom megtudni , milyen naggya valni ?
vagy egy Shakespeare idezettel adjam at a kocsit ? sot magas szintu beszelgetesbe is bonyolodnek veluk, de ok nem kivancsiak ra, nekem meg nincs idom ra, dolgoznom kell befejezni a munkat ... senki ne lopja az idomet , de azert megkapja a leheto legkedvesebb udvariasabb servizt ...de roviden ..
meg a nyelvtanulashoz ,ha 25 eve itt elek, napi TV, szomszedok itteni baratok ,ismerosok , baratnok, itteni feleseg , csak ragad ram valami( mert nyelviskolaba nem jartam, bar az itteni szakmai tanulmanyokat angolul csinaltam ) )... academiai tagsagra meg nem palyazok ..

adg 2015.09.22. 03:35:55

@montroyal ( CAN qc): "vagy egy Shakespeare idezettel adjam at a kocsit ?"

Ez szerintem megerne egy probat. :)

Amugy szerintem arra gondolt inkabb, hogy a te szakmadban is mindig tortenik valami fejlodes. Lehet, hogy annak idejen az iskolaban nem tanultal (csak mondok valami hulye peldat) aluminium vagy muanyag karosszeriat, lehetnek azota uj technikak, anyagok, stb. Gondolom nem ugyanugy kell egyzsigulit helyrerakni, mint egy mustangot.
Szoval szerintem ilyesmi.

LittleG (uk) 2015.09.22. 13:39:42

@Zsuzsi65: nem kerestem még rá, köszi :)

LittleG (uk) 2015.09.22. 13:51:18

@Zsuzsi65: jé, mennyivel kevésbé beszél itt Jamie skót akcentussal

montroyal ( CAN qc) 2015.09.22. 15:05:55

@adg: OK ertem igaz.. de egy ellenpelda az uj festesi rendszer a viz festek.. mas felszereles technika kell hozza ... de en mar csak maradok a regi motoros es a base-cleart hasznalom tovabbra is ... ( persze a keves karos hatoanyagu valtozatat mert azt meg engedelyezik)
szoval igaz a jo pap is holtig tanul ... persze hulyen hal meg mert ha okos lenne nem halna meg ... :-)

LittleG (uk) 2015.09.23. 00:17:00

@Dragonlady (Bp, Hun): a lányom sulijában idén egy-egy íróról nevezték el az osztályokat, a koruknak megfelelő íróról, és tőle többet olvasnak. A lányomék a Roald dahl-osztály, már a 4 vagy 5. könyvet fogyasztja tőle, egyet én is olvastam, tényleg jó, a lányom most a Mathildára kapacitál :)

Nekem nagy kedvencem még Bill Bryson :) (most jön ki valami film is Emma Thompsonnal, Robert Redforddal meg még nemtom, valamelyik könyvére alapozva)

LittleG (uk) 2015.09.23. 00:19:10

@Mókamata (beállítja a mókaszintet): A Korbács-ot ismeri? (Clive Barker). Pedig a phantasy-ért nem vagyok oda, a horrorért meg pláne, de ez lebilincselő

FutureFry 2015.09.23. 02:24:01

@Mirjam2: Egy minapi tanulmány is ezt erősíti meg: miszerint csak az önmagában nem segíti a tanulók fejlődését (jobb eredmény elérését), ha ellátják őket computerekkel/iPad-okkal:

“… education systems which have invested heavily in information and communications technology have seen "no noticeable improvement" in Pisa test results for reading, mathematics or science.”

(www.bbc.com/news/business-34174796)

FutureFry 2015.09.23. 02:25:40

@Csodabogár: Kezdőknek Agatha Christie regényeit időrendben visszafelé érdemes olvasnia, mert a későbbiek - az író valószínű kezdődő Alzheimer kórja miatt - kicsit egyszerűbb nyelvezetet használnak.

FutureFry 2015.09.23. 02:41:52

@adg: @montroyal ( CAN qc):
Új technikák: Ahogy a Volkswagen mostani esete (is) mutatja: Nagyon is érdemes a szoftverre odafigyelni az autóiparban (is).

Egyébként állítólag igazi “mestermű” a diagnoszikát (azaz a pl. a károsanyagkibocsátás mérést) átverő programjuk, mert nem csak egyszerűen azt vette észre, hogy valami mérőeszközt csatlakoztatnak pl. az OBD-II kimenetre (amit azért más is hamarabb észrevett volna, mert sokan használnak extra kütyüket amik ugyan erre csatlakoznak), hanem érzékelte a kormány állását, a légnyomást (!), keréksebességet, a motor üzemidejét, stb. és ezen paraméterek alapján egy kifinomult algoritmussal próbálta kikövetkeztetni, hogy munkapadon járatják-e az autót és, hogy valószínűleg mérés folyik-e…

Kvikveg 2015.09.23. 05:43:35

@Zka: Wecker: en most sirva rohogok. :D

@fhdgy: "a moduló osztályok gyűrűt alkotnak." jaj a remalmaim.

En angol krimibol Dalziel es Pascoe-t elveztem. Agatha Christie magyarul is csak idegesiteni tud.

@FeketeMacska73: "aki jo jovot akar a gyerekenek ket dolgot tani: nyelvet es IT. A tobbi az altalanos muveltseg, amit 5 perc google-val barmikor potolhato. Nyelvet meg IT gondolkodast viszont eveg megtanulni es minel idosebb annal nehezebb. "
Ez orbitalis baromsag. A nyelv es az IT a szaktudas MELLETT szukseges, mint kotelezo extra. A szaktudast nem lehet 5 perc guglizassal potolni. Az MSc szakok sem veletlenul tartanak (jobb esetben) 5 evig, es ezekhez az alapozas az altalanos es a gimi (jobb esetben).

adg 2015.09.23. 07:37:44

@Mr Long: Nem 3+2? 3 utan elmehetsz bsc-vel, de az msc-hez kell a plussz 2 ev. En legalabbis igy tudom. Nekem meg maskepp volt, pont az atallas idejen jartam egyetemre, nekunk pont sehogysem volt, egy katyvasz volt az egesz..

©________ 2015.09.23. 08:01:23

@Mr Long: persze, de nem csinalhatod a bsc nelkul, ugyhogy az ot ev vegulis igaz.
:-)
Raadasul osztatlanban is msc\ma-nak hivjak, es akkor is ot ev.

Mr Long 2015.09.23. 13:26:05

@adg: Hadejaz nem msc, hanem bsc es msc, ennyi erovel a phd meg 8, mert 3+2+3.

Csak kotozkodos vagyok ma.

Kvikveg 2015.09.24. 07:14:22

@Mr Long: a szorszalhasogatas. :D Amikor en jelentkeztem egyetemre, akkor meg 5 vagy semmi volt, en ehhez szoktam hozza. 3 ev utan nem volt kiszallas.

DieNanny CH 2015.09.25. 16:48:30

@monománia:

Csakhogy én úgy érzem, nemcsak a szót kiejtenem kell tudnom, hanem helyesen leírnom is. Ezért nem hallgatom őket - a hangoskönyvet -, hanem elolvasom magát a könyvet.
Ez olyan, hogy bármennyire is jó a német szinkron, igazán nyelvet tanulni én csak valódi osztrák vagy német filmekből tudok. Bár, az elmúlt 10-15 évben készült filmekben már rendkívül pongyolán beszélnek. Ezért én nagyon sokat néztem '50-'60-ban készült vígjátékokat. Nagyon szépen beszélnek bennük.

PannonBoy 2015.10.03. 17:01:27

@Treiber Roland: Szia Roland!
Nagyon tetszett az írásod, szerintem jól szavakba öntötted ennek a témának a jelentőségét. Én is úgy gondolom, hogy sokan egy bizonyos szint után leállnak, mert azt hiszik, hogy ők már mindent tudnak. Pont ezzel ássák alá a jövőjüket. Igaz, ez nem csak azokra vonatkozik, akik kiköltöztek.

Sok sikert kívánok a karrieredhez!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása