oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 14. 06:48,  Így találtam munkát másfél nap alatt 414 komment

2013. április 14. 06:48 Határátkelő

Így találtam munkát másfél nap alatt

Ma három az egyben napot tartunk, azaz egy történetben tulajdonképpen hármat mond el Roland. Mindháromnak más a végkicsengése, és mindháromnak megvan a maga tanulsága, kezdve attól, hogy mennyire vigyázni kell a szállásközvetítő cégekkel egészen odáig, hogy lehet-e elégedett az ember, vagy mindig újat és többet keres.

London, barista.jpg

„Nem mindennapi dolgokon vagyok túl angliai tartózkodásom első napja óta. Nagyjából 3 éve élek Londonban és mostanra otthon érzem magam itt. Egymástól időben teljesen elkülönülő történeteket szeretnék megosztani az olvasókkal.

1. A szállásközvetítő cég esete

Ez egy kellemetlen történet egy magyar szállásközvetítő céggel név nélkül. 2010 augusztusában történt, hogy úgy döntöttem, visszamegyek Londonba. Első 6 hónapos tartózkodásom után, mint annyi mindenki, hazamentem, de semmi sem volt a régi.

Egy évet töltöttem még otthon, mielőtt beláttam, hogy nincs értelme tovább maradni. Igyekszem nagyon a lényegre szorítkozni, vagyis nem fog kiderülni semmi plusz infó, csak ami az alatt a néhány nap alatt történt.

Kerestem londoni szállásközvetítéssel foglalkozó cégeket. Találtam egyet, a honlapjuk tetszetős volt. Volt rajta telefonszám, Skype-elérhetőség és az iroda címe. Beszéltünk, habár a harmadik hívás alkalmával sem kaptam pontos infót arról, hogy hol is laknék pontosan.

Szerettem volna egy irányítószámot, de azt mondták, hogy sok házuk van, több lehetőség is lesz. Ez akkor megnyugtatott. Megbeszéltük, mikor érkezem, megvettem a buszjegyem (2x30kg bőrönd + 1 gitár volt a cuccom, így repülni erősen zsebbenyúlós lett volna).

Megérkeztem. Vettem egy angol SIM-kártyát és már hívtam is az irodát. Nem volt elérhető. Nyár volt, gyönyörű napsütés. Elindultam a cuccaimmal Wood Greenbe, ahol az iroda volt található. Megtaláltam, de zárva volt sajnos. Bank holiday volt aznap és habár a srácok tudták, hogy jövök, elfelejtették, a céges telefont kikapcsolták, az irodában nem volt senki.

Kerestem egy netkávézót (nem a legegyszerűbb, mert nagyrészt minden zárva van bank holidaykor). Szerencsére volt akkor már angol bankkártyám, azon nem sok pénz, de arra elég, hogy egy éjszakát foglaljak egy hostelben, ami, habár nem old meg túl sok mindent, de legalább alszom egyet. A szállás messze, a szoba a harmadikon, lift nincs.

Másnap reggel hívtam őket újra, felvették. Kiderült, hogy a házat csak másnap veszik át, még nem beköltözhető, még egy napot hostelben aludtam. Az akkori eléggé kiszolgáltatott helyzetre való tekintettel gondoltam, ha ezen túl leszek, megtalálom a módját, hogy egálba kerüljünk, de most nem szólok egy rossz szót sem.

A házban nem volt semmi, pedig a weboldalon kényelmes lakásokról, internetről volt szó. A ház sáros volt a councilnál, bankszámlát nem tudott a címre nyitni senki. Szerencsére nekem már rendben volt minden ilyesmi. Internet nem volt és sajnos bútor sem.

Gyorsan találtam munkát, ahogy elkezdtem pénzt keresni, azonnal elköltöztem. Az utolsó ott töltött estén vesztenivaló híján a lakbérszedő sráccal megbeszéltem, hogy azt hiszem, fel fogom jelenteni őket, ha nem kapok valami kárpótlást, azzal pedig elé tettem a 2 éjszaka hostel számlákat. A legalpáribb stílusban adta elő magát. A „kinyíratlak" elég sűrűn jelent meg a nagyjából 5 perces összefoglalóban.

Akkor úgy éreztem, hogy ez az ember vicces és nagyon kisstílű, ez az egész játék pedig azoknak szól, akik megeszik. Szerencsére én ennek nem vagyok tovább része. Kinevettem, a kulcsot letettem az asztalra és elmentem.

2. A reptértől a kávégépekig

A második történet jóval vidámabb. A London City Airporton dolgoztam 2011 októberében, ahol úgy éreztem, hogy ez nem álmaim munkahelye. A dolgozók előéletét 5 évre visszamenőleg lecsekkolják, mielőtt reptéri pass-t kapnak, de elakadtak vele és nekem nem szóltak a hiányzó papírok miatt időben.

Úgy állt a dolog, hogy amint lejár az ideiglenes, határozatlan idejű kényszerszabadságra kell mennem, amíg nem érkeznek meg a hiányzó dokumentumok. Gondoltam egyet és azzal a lendülettel fel is mondtam.

Gyors megoldásként regisztráltam 2 közvetítőnél, akik el is kezdtek szépen dolgozni küldeni. Az első hely - ahová mentem -, egy nagy üvegépület volt. Egy napra érkeztem csak, baristaként. A munkaidő lejárta előtt néhány perccel megkértek, hogy írjam le az email-címem egy darab papírra, mert ügyes voltam aznap.

Másnap érkezett egy CV request email, majd felajánlottak egy munkakört, amit végül 9 hónapig töltöttem be és nagyon szerettem. Az épületben önkiszolgáló kávégépeket kellett karbantartanom. Árut rendelni, azt elpakolni, hívni a szervízközpontot, ha valami meghibásodott.

Amit kaptam tőle: előtte féltem angolul telefonálni, azóta már egyáltalán nem. 600 brit között töltöttem a napjaimat, akik közül többen is érdeklődtek irántam. A napi small talk adag és a heti egy-két komolyabb beszélgetés hatására a nyelvi készségeim meredek fejlődési pályára kerültek.

Kilenc hónap után úgy éreztem, hogy unalmas már minden nap ugyanazt csinálni, ezért elmentem Ausztriába dolgozni egy rövid időre, hogy fejlesszem a németem is, de összességében a magyarokra legjellemzőbb akcentus teljesen eltűnt a beszédemből, sőt hallom már a tájegységek közötti különbségeket is valamint nyelvtanilag és választékosság tekintetében is egészen összemérhetetlen az előtte-utána állapot.

Közben elutaztam hétvégéken vidéki városokba, sőt még 5 napos London – Párizs - Amszterdam körtúrám is volt gyorsvasúttal. Jelenleg is fejlesztem az angolom. A cél az, hogy ugyanolyan árnyaltan tudjak fogalmazni, mint magyarul.

Szerencsés dolgok sorozatának köszönhetem ezt a lehetőséget és ez már az enyém marad. Hihetetlenül hálás vagyok érte a sorsnak és azt tanácsolom mindenkinek, aki szeretne jobban beszélni, hogy keressen magának olyan munkahelyet, ahol nem lengyelekkel, románokkal és további magyarokkal dolgozik együtt, hanem angolokkal.

3. Munka másfél nap alatt, de...

A harmadik történet alapvetően vidám, de felvet néhány kérdést a jövővel kapcsolatban.

2012 júliusában néhány hónap ausztriai munka, némi svájci kalandozás és otthoni pihenés után harmadjára is visszajöttem Londonba. Eddigi legkönnyebb és leggyorsabb munkakeresésemről szeretnék néhány szót ejteni. Gondoltam, hogy egyszerű lesz, de meglepő volt, hogy mennyire.

Szerda reggeli géppel érkeztem, a cuccom mindösszesen egy darab 15 kilós pici bőröndke. Úgy gondoltam, hogy része ez is az újrakezdésnek. Magam mögött hagyom a múltat. (Ausztriába utazásom előtt hazavittem vagy elajándékoztam szinte mindent, ami nélkül tudok élni.)

Szállást otthonról intéztem, vagyis a reptérről azonnal indultam a kulcsért. Megérkeztem a házba, kinyitottam a laptopot és a még Seefelden aktualizált CV-mbe behelyettesítettem a címet. Azzal elküldtem 15 helyre felszolgáló, barista munkakörbe. Másnap reggel további 15 helyre.

Délben csörgött a telefon (majd a nap folyamán még 12-szer). Elmentem az interjúra az első hívás nyomán és elfogadhatónak találtam a feltételeket. Pénteken próbamunka és aznap délután már tudtam, hogy fel vagyok véve. Jól esett, de amit szerettem volna ezzel mondani, az az hogy nem tett túlzottan boldoggá.

A legelején azt szerettem volna, hogy ilyen simán menjenek a dolgok. Találjak melót másfél nap alatt, ráadásul nem is rosszat, aztán pedig minden rendben. Hát azóta is ott dolgozom, de már közel sem elégít ki. Azon töröm a fejem folyamatosan, hogy merre tovább, mit csinálnék inkább.

A recepciós, telefonügyeletes, esetleg valami államilag megtámogatott tanfolyam révén villanyszerelő vagy akár IT-szakember mind lehetséges opciók. (ne nevess, itt már IT-s, aki fel tud telepíteni egy windowst, vagy be tud állítani egy helyi hálózatot...)

Feltett szándékom, hogy profi blues-gitáros leszek maximum 2 éven belül, de addig is kell élni valamiből, ami lehetőség szerint nem vendéglátás.

A konklúzió pedig számomra az, hogy ahogy eléred a céljaid, jönnek az újak, azzal, ami van, nem leszel elégedett. Több és jobb kell. Ezt jó dolognak tartom, ez visz előre, de a legfontosabb hogy élvezd az utat, mert nem a célokért küzdesz itt sem, ahogyan otthon vagy máshol sem.

Élvezd, akivé válsz, tapasztalj, tanulj és ne a munkádnak vagy a pénznek élj, mert azokkal javarészt úgysem leszel elégedett. Ez az ország jó hely, nekem sokat adott már eddig is és nincs kétségem, hogy ezután is fog.

Ez volt az én történetem a londoni élettel kapcsolatban. Remélem, hogy segítettem, esetleg csak sikerült új nézőpontot adnom a meglévőkhöz néhány tekintetben. Mindenkinek nagyon sok sikert kívánok akár még otthon, akár már itt!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr815221678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2013.04.14. 22:08:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hű, most jól elszégyelltem magam... Az első felvételt hallgattam meg, és bizony én nagyon ronda nyelvnek tartom a svájci németet, erre ez a csángó néni azt mondja, hogy minden nyelv szép, ha becsületesen van beszélve...???

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:08:44

@charlieharper:
(-: (-:
Gyors eszjarasu magyar lany? Vagy kulfoldiul beszel?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:09:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
török, hanem türk --- ebben is igazad van

Mi azért mondtuk Turkish-nek, nem Turkic-nek mert a másik kollégám az Észak-Ciprusi Török Köztársaságból valósi, és emiatt hontalannak titulálja magát. Viszont a előszerettel hivatkozott Bulgária török történetére.

Egyébként agy rádió riportban egy Yale-en tanitó professor azt állitotta, hogy a türk nyelvek olyan közeliek maradtak, hogy Ő aki Isztambulban tanult törökül, minden gond nélkül beszélgettett Kinában (Urumcsiban) a helyiekkel. Emellet Kinától-Törökországig mindenki megérti a másikat. (üzbég, kazah, türkmén azeri, tatár stb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 22:09:36

amugy nem tudom mashol hogy van, hogy visszakanyarodjak, de ha en bemegyek dolgozni beutom az ssn-m /ado-biztositasi kartya, hol hogy hivjak/, elso het jegyet es ateljes tenyerlenyomatomat kell tennem a masinara
es akkor vagyok bent a meloban
az elozo meloban a mutatoujj eleg volt

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:10:07

@A Tyne folyó déli partja: a szotyi az alföldön rica, ha valakinek nem volt meg :)

DieNanny CH 2013.04.14. 22:10:51

@dirtyfreebird:
Hát, Ausztriában mondják sokan, hogy Servus, lehet, egy dialektust beszélő 'szevaszra' módosította...

DieNanny CH 2013.04.14. 22:11:24

@hagyma:
Tóti Tibi is ki van tömve?!?!?!

Void Bunkoid 2013.04.14. 22:12:32

A cikkíró valszeg nagyon szerencsés, mert megelégszik az eddigi - valaki által alkalminak minősített, és amúgy csakugyan azok - munkaköreivel, meg azzal hogy csak pár hónapig érdekli valami, aztán irány mást csinálni, tök más helyen.

Ez egyedül akkor válik neccessé, amikor - nem kívánom neki, de megtörténhet - valami komoly baj éri az embert, durvább baleset, súlyosabb betegség vagy hasonlók. Akkor elég szomorú lehet gyökértelenül, család-barát-ismerős nélkül kukutyinban rekedni.

Az akcentusokon meg ne veszekedjetek már, az Angliába költöző egész nyamvadt brit nemzetközösségi tagállamok összes tagja lefossa, hogy mekkora kapanyél akcentussal beszél, arra koncentrál, hogy ki tudja fejezni magát. A legtöbb IT-zseni indiai Angliában, akkora akcentussal mint a ház, de mind a britek, mind ők tisztában vannak vele, hogy nem azért lettek felvéve, hogy lealázzák Ian McKellent (tudjátok, a gandalf...) a Macbethből, hanem hogy IT-zsenik legyenek, és értsenek angolul.

2013.04.14. 22:12:42

@hagyma: cia-nal dolgozol? Tudod, akik soha nem talalnak meg semmit...

zopilote 2013.04.14. 22:14:34

@tildy:):
Itt csak sour creame, soured - nek meg nem is lattam. Amikor kijottem, az volt az elso, hogy kiirtam egy lapra a legfontosabb elemiszerek es alapanyagok nevet es azt tanultam meg leghamarabb. Utana a karomkodast es a " csunya szavakat " :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:15:20

@mzgldr:
Magázzalak is mi? Hulyegyerek.
Kit érdekel hogy érdekel e.
Ezt kapod ezt eszed.
@A Tyne folyó déli partja:
Es mit csinaltal a szunaban hogy gyanakodni kezdet? (-:
De eleve hulye a kerdes mert azt kellet volna kerdeznie hogy Are you British? (Scotish? Wels? English?)
Koedukált szauna van a tyne folyo deli partján?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:16:04

@charlieharper:
Szerintem már rénk fér egy lecke @Buszex: -től. Ha itt továbbra is kommentelni (hozzáfüzéseket irni??????) akarunk.

Fujj INDEX. KOMMENT küldése??????????

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:16:34

@zopilote: erről volt anno óránk, hogy többnyelvű gyerekeket vizsgáltak, gyakorlatilag, az egyik nyelvi környezethez kapcsolódó dolgokat a másik nyelven is az elsőn nevezték, de mi is így beszélünk, úgy egyszerűbb, nem kell átállni az agyadnak, hogy most mi is az magyarul, meg akikkel itt beszélek, azok értik.
pl, egyszerűbb azt mondani, hogy menjünk a self checkouthoz, mert ha azt mondom, hogy az önkiszolgáló pénztárhoz, tovább tartana leesni, mert az angol környezetben vagyunk.

2013.04.14. 22:17:46

@ctboy: legfeljebb kiszurom Buszexet az EnPad-omon

aleb19 2013.04.14. 22:18:10

@szerengeti: miskolcon meg makuka=szotyi ezen viszont evekig rohogtem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 22:18:22

@DieNanny: hat remelem nincs, de kantort valoban kitomtek es ugy ize preparaltak,d e nem tudom a rendszervaltasz szele nem vitte -e el mert kommunista kutya volt
@charlieharper: eskuszom csak egy hotel:)
mikor felvesznek beszkenneltetik veled a tenyered
es onnantol csak ugy tudsz belepni a meloba

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:18:55

@szerengeti:
Kerdes hogy az alfold melyik reszen mert a nagyalfold nagyon nagy am.
Egyebkent igen.
A burgonya lehet krumpli, pityoka.
A reszeg ember pityokas.
A csicsoka egy krumplihoz hasonlo noveny.
A limbo cola es bor kevereke.(boros kola)

Void Bunkoid 2013.04.14. 22:19:07

@szerengeti: rica??? nálunk (szintén Alföld) szimplán csak "mag" :)

zopilote 2013.04.14. 22:19:26

@A Tyne folyó déli partja:
szotyi = szotyola
kotla = fazek v. labas (Alfold egyes reszein)
kupja = kapa's, kapja (horgaszatnal, szinten Alfold)
bongyor = gondor (Dunantul, Papa kornyeke)

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:19:29

@dirtyfreebird: beszélgettünk csak. olyat meg nem szoktak kérdezni, hogy British vagy-e:) sőt, az lehetek akkor is, ha állampolgárrá váltam:)
igen, koedukált a szauna, nem meztelen, ne aggódj:)

AarhNie 2013.04.14. 22:22:28

"Servus" úgy tudom latin szó. Szolgát jelent. Talán innen van a magyar "alázatos szolgája">>>"alá' szolgája". Ezek csak tippek.

Más..
Littlefinger flying (Kisújszállás)
Universidy-Buniversidy-Seadance (Egyedem-begyedem tengertánc)
:))

DieNanny CH 2013.04.14. 22:23:45

@A Tyne folyó déli partja:
A 4 éves unokaöcsém volt édes, mutattunk neki képet Pestről, kérdeztük, hol készült, erre a válasz: Ungarnban. Pedig Pesten még nem is járt.

M. Péter 2013.04.14. 22:25:01

@hagyma: Zöld kártyával is deportálhatnak súlyos vagy akármilyen kábítószeres bűncselekmény esetén. Pl. www.lodinews.com/news/article_a6e2ff3d-ca26-580d-a35f-d416281a4ecd.html

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:25:07

@dirtyfreebird: na, ha limbo, akkor Halas környéke, mert az Alföld közepén inkább mixer :)
a csicsóka az tényleg tök más növény, mint a burgonya, a pityóka meg inkább erdélyi, legalábbis én csak ott hallottam.

DieNanny CH 2013.04.14. 22:25:57

@AarhNie:
"Littlefinger flying (Kisújszállás)
Universidy-Buniversidy-Seadance (Egyedem-begyedem tengertánc)"
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:26:36

@hagyma: Asztalosok hátrányban.
Azok meg az 5-os számot is két kézzel mutatják.
En is láttam mar olyat itt hogy ujjlenyomat scan.
@A Tyne folyó déli partja: Milyen igaz.
Vegre valaki szepen megfogalmazta mirol van szo amikor angol szavakat hasznal valaki.

Egyebkent olyan is van hogy nyelvi kornyezetben valaki ugy tanul idegen nyelvet hogy a magyar megfelelojet nem is tudna megmondani.
Csak tudja használni adott környezetben.
Ez akkor van amikor mar nem szotarbol tanulsz hanem csak a jelentese alapjan.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:30:24

@szerengeti:
A francba, lebuktam.
Egyszer volt egy buszsofor akinel jegyet akartam venni.
Mondom neki.
Halasra kerek egy egészet. Haromszor kellett elmondanom neki. Harmadszorra mar majdnem ledobott.
Aztán bevillant neki valami.
Ja, hogy Kiskunhalasra? Hat miért nem azt mondod? Kerdezte o.

Hat gondoltam, te is valami messzi helyről jöttel.

zopilote 2013.04.14. 22:30:34

@A Tyne folyó déli partja:
Igy van, sokkal egyszerubb a hunglisht beszelni egymas kozott, megertjuk konnyebben. Soha nem is szegyelltem, hogy igy beszelunk, sot eszre sem vesszuk. Az mar cikisebb, amikor otthon vagyok, es az elso napokban at kell allnom az idegenben ritkan vagy soha nem hasznalt magyar szavakra. De egy het utan mar beall az agyam a magyarra. Ugyan ez van, amikor visszajovok, kell par nap a nyelvi asszimilaciora:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:33:34

@dirtyfreebird: "Ez akkor van amikor mar nem szotarbol tanulsz hanem csak a jelentese alapjan."

Igen ez különösen szaknyelvnél igaz.
Gondolj bele milyen kellemetlen, kitalálni a könyvelési szakkifejezéseket magyarul, ha egy amerikai tankönyvből tanulsz.
Már akkor bajban vagy ha a Skype menüje angolul van előtted, és segiteni akarsz valakinek egy beállitásban. Viszont a magyar menü kifejezések olyan mesterkéltek, hogy sokszor meg kell számolnom, hanyadik menüpontra akarok hivatkozni és visszakérdezem, azt hogy is nevezték el.
Hidd el nem az eszemet játszom.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:35:27

@AarhNie:
A magyar az érdekes nyelv egyébként.
Nem tudom van e meg olyan nyelv ahol a távolságtartást illetve az alá-fölérendeltségi viszonyt így ki lehet fejezni a magázással.
Földesúri -jobbágyi viszony.

zopilote 2013.04.14. 22:37:04

@dirtyfreebird:
Kerjuk Halast nem cikizni:) En odavalosi ( is ) vagyok, ott kezdtem iskolaba jarni. Sajnos halasiul mar nem tudok, plusz abban az idoben oroszul jobban beszeltem, mint magyarul:( De hal' Istennek, hamar elfelejtettem:)

zopilote 2013.04.14. 22:38:32

@dirtyfreebird:
Van bizony! Pl a spanyol! Szerintem latin orokseg, nalunk is.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:38:54

@dirtyfreebird:
Állitólag a Japán ebben a király (hierarchikus nyelv)
Az angol azt szereti tudni mi mikor történt.
A magyar inkább területi elhelyezkedésre asszociál .

Maxval?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:39:19

@ctboy:
En tudom, ertem hogy nem. Ez annak aki kulfoldon van egyertelmu mert mindannyian ezt tapasztaljuk.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:40:41

@ctboy:
A magyar inkább területi elhelyezkedésre asszociál .
pl. valahol igazad van

2013.04.14. 22:40:55

@dirtyfreebird: francia, koreai, japan es egy csomo masik

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:41:20

@dirtyfreebird: :D

Amúgy ha már így limbo, ezt azért is jegyeztem meg ily szépen, mert volt egy eset még nagyon régen (18 év körül, ah), hogy Halasról indultunk buliba barátokkal, aholis limbot ittunk, de mixerként próbáltuk kérni... nem értették, tanultunk egy új szót. Aztán mentünk tovább vonattal, átszállás Cegléden, még egy limbot szeretnénk, vagy mixert, mindegy, de egyiket sem értették, mert ott úgy hívják, VBK (vörösboroskóla). A bulihely viszont fent volt a Mátrában, ahova felérve kiderült, hogy náluk meg vadászként kell kérni :)))
Amúgy nem szeretem a vörösboroskólát egyáltalán, de akkor az volt nekünk a megfizethető.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:42:46

@zopilote:
Nem cikiztem.
En is majdnem az vagyok. Legalábbis mindenért Halasra kell menni. Kórházba legalábbis.
Csak elmondtam hogy mit tapasztaltam egy nem odavalosi emberrel.
A bekescsabaiak is Csabanak mondjak a varost.
Ezek lehetnek furcsak az "idegeneknek".

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:46:04

@szerengeti:
Ti aztan korbejartatok magyarorszagot egy buliert.
Remelem a vegere odaertettek. (-:
Kesz nyelveszek lettetek mire odaertetek.
Ami bizony nem kis teljesitemeny a sok Limbotol, Mixertol, VBK-tol, Vadasztol nehezen forgo nyelvvel.
He-he.

2013.04.14. 22:46:51

@zopilote: avidekiek tenyleg megmondjak egy budapestirol beszed alapja, hogy bp-i? Szavak vagy dialektus alapjan?

zopilote 2013.04.14. 22:47:36

@ctboy:
" Viszont a magyar menü kifejezések olyan mesterkéltek "
Ezt en sem tudom megszokni:( Bar neha a magyar szakkifejezesek talalobbak, pontosabbak, ha nem is a szamitastechnikaban. Megfigyeltem parszor, hogy angol nyelvu munkatarsaim percekig probaltak valamit megmagyarazni egymasnak, amit magyarul 2 - 3 szoban el lehetett volna mondani.

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:48:13

@dirtyfreebird: Kétnapos buli volt (-:
A többiek nem hiszem, hogy emlékeznek ilyen "nüanszokra", én meg rendszerint nem ittam sokat.

zopilote 2013.04.14. 22:50:17

@charlieharper:
Legtobbszor igen:) Mas a hanglejtesuk, sokszor mas szavakat is hasznalnak.

Shebelle 2013.04.14. 22:51:31

@dirtyfreebird:
nem elsősorban párkapcsolatra gondoltam(imegtaláltam az igazit holtomiglan :) !!!), csak általában a változásra

Muscari 2013.04.14. 22:54:49

@DieNanny: igen, tenyleg ott van szegeny Kantor. Jo a muzeum egyebkent, erdekes

.@tildy:): irtam neked, nezd majd meg. En most megyek aludni, jo ejt mindenkinek

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:57:40

@Shebelle:
Tudom, csak piszkaltalak.
Sok boldogsagot.

Shebelle 2013.04.14. 22:58:30

@zopilote:
ha úgy érezzük váltani kell, akkor...., amíg meg nem találjuk a helyes utat....
munkahely váltás nem a világ, bár néha az is.... :)
szóval szorítok, hogy az ok mihamarabb eljöjjön :) , mert nem jó a halazgatás..., bár be kell érnie azt hiszem

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:02:31

@charlieharper:
En nem hiszem hogy megmondanak a vidékiek hogy valaki pesti-e.
Legfeljebb az alapjan hogy mennyire bunkó.
A vidékieket- akiknek van tajszolasuk- viszont fel lehet ismerni.
Azert az orszagban a legtobben a magyar BBC-n hallhato magyar nyelven beszelnek. Meg vidéken is.
Viszont aki Salgotarjani vagy Ozdi arrol barmelyik videki megmondja hogy videki.
Csak maskeppen videki mint o. (-:

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:04:29

@dirtyfreebird: meg akkor, ha itt jársz iskolába. de nem is kell itt suliba járni hozzá, mikor anno elsőévesként az első vizsgám után a rokonok megkérdezték, hogy miről kellett beszélni, nem tudtam elmondani, mert angolul volt a tárgy, meg a vizsga. a magyar szakszavakat nem tanultuk meg hozzá.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:06:09

@dirtyfreebird: tegezés meg magázás elég sok nyelvben van, nem csak a magyarban. kapásból német, francia, orosz. ezek, amiket tudok.

PannonBoy 2013.04.14. 23:06:44

Egész jól összeszedett poszt, tetszett benne, hogy logikusan van összeállítva. Szóval tényleg, rossz szó nem érheti.
Viszont szívesen olvasnék már egy diplomás, üzletemberes posztot, amivel jobban tudok azonosulni. Bár tény, az embereknek nem a "jöttem-láttam-győztem" típusú posztok kellenek, hanem amelyikben megvan a katarzis. Azokon lehet jókat kommentelni és ízekre szedni.

Az viszont kimondottan szimpatikus volt, hogy a posztíróban van motiváció és nem akar leragadni a tipikus bevándorló munkáknál.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:13:19

@A Tyne folyó déli partja:
Ertem. Szoval ezeken a nyelveken is.
En csak Magyarul tudok
(egyesek szerint torom)
meg angolul megy a Yes-No-Thank you szentharomsag.

Hun leo a limbo?

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:17:42

@dirtyfreebird: hát én se beszélek ezeken a nyelveken, csak tudom, hogy ezekben van magázás meg tegezés megkülönböztetés

Veszprémben Leó, de én ezt a limbót még sose hallottam, se a mixert. vbk-t, meg vadászt már igen.

mzgldr 2013.04.14. 23:20:50

@A Tyne folyó déli partja: állítólag valahol masszaként is fut.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:21:55

@A Tyne folyó déli partja:
Aha.
Good night little bird.
The winter(dream) is coming.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:23:21

@mzgldr:
Alkoholista vagy.
Ilyet csak az tudhat. (-:
Na csa mz/x vagy mi a neved.

tucano 2013.04.14. 23:41:03

Amikor először hívtam asszony randira, mondta, hogy találkozzunk a Bar Pina de Copacabana előtt.
Illetve a Budapest(ejtve Budapescsi), gyakorlatilag megegyezik a Bundapeste=seggpestis szóval. Amikor tereltem a témát egy havernál, hogy akkor hagyjuk ezt a viccet, te honnan jössz, erre mondta, hogy Campina Grande.
1:1

tucano 2013.04.14. 23:43:32

@dirtyfreebird: A brazil-portugálban gyakorlatilag nincs tegeződés. Egyszerűen kiveszett a nyelvből, megértik, de nem használják, esetleg szerelmesek egymás között, de klasszikus "Ön szeretsz?", illetve alázni, de azt is ritkán.

aleb19 2013.04.14. 23:53:29

off
latta valaki a britainsgottalente-ben szereplo magyar tancosokat ?
kicsit gusztustalan volt az a fanyalgas ahogy fogadtak a szinpadra lepesuket/magyarsagukat,de utot... es sikeruk volt olyannira, hogy a sarki boltos neni /aki ismer engemete/ reggel buszken mondta mennyire tetszetek neki a magyar tancosok en meg neztem mint ponty a szatyorban azt se tudtam mirol beszel
hazaerve megneztem es tenyleg jo volt es raadasul pestrol szemelyesen ismerem az arcot/szucsigyerek/ tenyerbemaszo kis kelletlen mitugrasz,de ez most tetszett amit osszehozott

tucano 2013.04.14. 23:58:13

@aleb19: "tenyerbemaszo kis kelletlen mitugrasz" = hiphop életstílus, mindegyik ilyen, országtól és szinttől függetlenül vhogy ezzel jár az iparág. De szerintem is nagyon odatette magát.

qengland 2013.04.15. 00:12:10

0101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101

qengland 2013.04.15. 00:14:33

@qengland: ennyi 1000 karakter. hát mi lesz ez twitter2? nem mintha többet akarnék írni általában, de ránézésre nem sok.

qengland 2013.04.15. 00:15:50

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

tucano 2013.04.15. 00:17:04

@qengland: gondolom a sok flooder miatt, de nagy kiszúrás az biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:22:15

@M. Péter: hosszua story nem olvasom vegig
en ugy tudom nem
de ugy remlik pl. nem kotelesek visszaengedni ha legalabb 1 napot egy evben nem toltessz az orszagban stb.
szoval vannak ra szabalyok
/de engem amr nem erint, mar nincs zoldkartyam, bevontak/

qengland 2013.04.15. 00:22:52

de, hogy valami értelmeset is írjak, azért 1,5 nap alatti munkatalálásnál közrejátszhatott, hogy már volt angliai munkatapasztalata, nem is kevés, meg nyelvtudás.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.15. 00:23:28

@zopilote: ha mar vicc igaz regi aki nem ismeri
magyar rendor vizsgazik angolbol
-ha mond 3 angol szot atmegy a vizsgan-mondja a vizsgaztato
-mire a rendor : metro, goldvin , mayer
kituno ha mond meg egyet dicserettel megy at
a rendor gondolkozik es elorditja magat
- grrrrrreeeee!

qengland 2013.04.15. 00:28:25

@aleb19: comment blogon is már írtam, hogy szerintem az nem Magyarországnak szólt, hanem annak, hogy na, már megint külfödiek jönnek, biztos szarok lesznek. szóval ilyen hatásvadász, nagyobb legyen a kontraszt utána. meg még az is lehet, hogy nem is akkor fintorogtak, csak bevágták ide. legalábbis szerintem. nem kell mindent elhinni, amit a tv-ben mutatnak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:30:01

@szerengeti: az istennek sem jut eszembe,Vacon hogy hivtak, de maskeppen

qengland 2013.04.15. 00:38:26

@hagyma:
- Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla.
- Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla.
- Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK, 3/2-es): 3 dl bor + 2 dl kóla.
kocsma.blog.hu/2011/07/11/froccskodex

qengland 2013.04.15. 00:43:03

@qengland:
Kisvadász (kis -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 1 dl bor + 1 dl kóla.
Nagyvadász (nagy -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl bor + 1 dl kóla.
KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor + 2 dl kóla + 1 dl rum.
Medgyessy-koktél (háromkettes -boroskóla, -VBK, -leó, -cibere): 3 dl bor + 2 dl kóla.
hu.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6ccs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:52:16

@qengland: ezt tudom
errol szoltunk, hogy ehhez kepest a vorosboros-kolat meg nagyarorszag teruleten belul is kb 10 felekeppen hivjak, ha jarsz az orszagban
es az ideg megol, mert 2 evig eltem vacon es elfelejtettem hogy hivtak ott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:54:38

@qengland: en 3 nap alatt talaltam melot amerikaban, angoltudas nelkul/jo ne egy elmeny auguszrusban miamiban egy szalloda tetejet szigetelni,, de fizettek 80 dollart netto naponta/

pappito · http://pappito.com 2013.04.15. 01:07:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hát, a helyzet ma már az, hogy a 40 éven aluli csángók 90 %-a román anyanyelvű és nagy részek magyarul egyáltalán nem tud. Románnak nem tartják magukat, de magyarnak se, szóval olyan átmeneti állapot."

Ráadásul a nyelvük is el van románosodva nagyon erősen, az elszigeteltségben a többség nyelve óhatatlanul beszivárog, hatással van. Természetes folyamat.

zopilote 2013.04.15. 01:26:24

@aleb19:
Megneztem a tancosokat en is, erdekes volt:) Kicsit csopogos, de a nagykozonsegnek ez kell.
Roviden, kozonsegesen: F..n' Hungarians - gulash, czardash, shadowdance, hydrogen bomb and washing dishes! :)
www.youtube.com/watch?v=CyJ3vTGHq8U

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 03:04:34

@dirtyfreebird:
"Vagy copy spac -el bemásol egy egy betűt."

COPY SPACE?
Húbazmeg... Ez kemény volt.

Muhaha, öcsém...
Te ezek szerint semmilyen nyelven nem beszélsz. Magyarul a beírásaid alapján egyértelműen pocsékul, de ahogy látom, angolul se nagyon megy.

(A copy space-szel egy darab szóközt tudsz bemásolni, ugyanis ez azt jelenti... Remélem, még idejében szólok.)

Az Alt Gr-t nem fordítod magyarra, idióta, mert az van a billentyűre írva.
Csak összezavarná a hozzád hasonló hülyéket.

Egybéként a vécépucolók Nokiát használnak?
Mert más munkát ennyi ésszel nem nagyon kapsz.

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 03:16:46

@zopilote:
A lobster nem rákot jelent, hanem homárt. Kicsit gyúrjál még angolra.

@ctboy:
Ilyen egyik sincs. Majd próbálj életszerűbb példákat kitalálni.

@dirtyfreebird::
Te csak szeretnél panelban lakni a mostani kutyaól helyett, faszfejkém.

A Budapest szót meg egyszer hallottad, amikor elment valaki melletted rádióval a kezében, kb. ennyit tudsz róla, baromka.

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 04:18:48

@tucano:
Elárulom: az angolban sincs tegeződés. Csak magázás van.

A japánban pl. nincs tegezés meg magázás, de a szónak eltérő alakjait használják az egyenrangúval, az alacsonyabb rangúval, a magasabb rangúval és császári szinttel való beszédhez, és mást a nők, ha férfival beszélnek, mást, ha nővel.
(Van egy durva, egy családi, egy baráti, egy udvarias és egy hódolatteli alakjuk az igéknek, mondjuk annyi könnyítés van, hogy nincs igeragozás, még ennyi sem, mint az angolban, de annyi nehezítés is, hogy az igéknek még ezeken az alakokon belül is vannak különféle formái, -maszu, -ta, -ku és még néhány forma, a végződés szerint.)

Ezeknek a szóalakoknak első nekifutásra sokszor semmi közük egymáshoz azon kívül, hogy ugyanazt jelentik (vannak persze szabályszerűségek, de nem túl átlátható egy európai embernek, hogy hogy lesz a taberu (=enni) szóból mondjuk mesiagaru vagy a yaru (=adni) szóból sasiageru egy felsőbbrendűvel beszélve).

Szóval nem egyszerű nyelv. :-)

orange85 2013.04.15. 06:23:18

@Budapesti Szexipari Vállalat: látom te is azok közé tartozol akik helyretesznek másokat,csak hülye vagy hozzá...az angolban is van tegezés,igaz hogy nincs külön alak hozzá mert a tegező kikopott a nyelvből.ha csak magázás lenne nem mondanák azt hogy you can call me...de a lényeget megragadva olyan nincs hogy egy nyelv csak tegező vagy csak magázó mert ha az egyik van akkor a másiknak is lennie kell.az angol egyszerűen nem alkalmaz külön alakot arra amit a magyar tesz tegezés/magázás során.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.15. 07:45:13

@ctboy:

Igen. A kazah munkatársam is megérti a török beszéd kb. felét.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:34:54

@Budapesti Szexipari Vállalat:
Jaj, milyen igaz. Tenyleg copy paste.
Pedig megnehezítetted a dolgomat mert a megfejtést nem árultad el.
Jaj anyám borogass. Milyen sasszemed van.
Mar volt értelme anyádnak a hülye fiát kitaníttatni.

Van elado nod? Eppen keresek egyet.
De ne legyen agyonhasznált.
Az angolban csak tegeződés van. A magázó forma veszett a múlt ködébe.
Régies beszédben felelhető.

Úgyhogy bekaphatod szomorú szamuráj.

Remélem telik a panel fűtésszámlájára.
Teljesen lényegtelen hogy proli vagy vagy 2 diplomás semmit érő bölcsész.
Mindkét esetben többet keresek nálad.
Es mivel napjainkban a siker mértékegysége a pénz így egy loser vagy.
Sírdogálhatsz anyuka szoknyája mellet hogy jaj, a barátok.

Es nekem legalább a kezem is puha a citromillatú mosogatószertől es a fenyo illatú WC illatosítótól.

Egyik este a philipino szakacsnot dugom masik nap a pakisztani fonokaszonyomat.
Neked meghagyom a csodas magyar nőket akiknek szepseguknel csak az arcuk nagyobb.

Kotschogh.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:44:58

@Budapesti Szexipari Vállalat:
Egyébként te tényleg Pesti bunkó vagy?
Kőbunkó?
Nem, ne válaszolj.
Azt hiszem érzem a kisugárzó értelem mindent elhomályosító feketeséget.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:48:23

@hagyma:
Bokszoltál sokat, hogy ilyen állapotban van a memóriád?
Te sem voltál nagy piás.
Pedig mar éppen fel akartam rajzolni Magyarország vörösboros kóla térképét.
Miattad nem tudom megtenni. Mégse kellet volna tetőt szigetelni nyáron. (-:

aleb19 2013.04.15. 09:03:18

@qengland: az a baj kistaska,hogy nem lattad a musort es csak vaktaban osztod a nem letezo eszt, csekely info morzsakra alapozva
azon az esten a BGT-ben ha jol emlekszem volt holland ill francia fellepo is es szinpadra lepesuket nem fogadta fanyalgas, ellentetben a magyarokkal

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 09:22:59

@aleb19:

Nem tudom hogy ez az X factoros magyar lánykát láttad e mar?
Lehet hogy ok is. (-:

Nem akarok vele mondani semmit sem, csak érdekességképpen.
Egyébként meg ne húzd fel magad hogy fanyalognak.
Angolok.
Valamire nagyon büszkék.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.15. 09:36:39

@dirtyfreebird: latin.
a servus humilimus (=alázatos szolgája) kifejezésből rövidült servus-szá, mint köszönés.

mint a magyarban a kezét csókolom->csókolom(vö. keziccsókolom, kiskeziccsókolom)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.15. 10:19:04

@zopilote:

-Stone fire?
-No, on today sky...

:D

Szerintem meg hatalmas poén... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.15. 10:35:51

@dirtyfreebird: Neked is:
No, on today sky. Nem, mán ég...
Csak pontosan, szépen... :D

qengland 2013.04.15. 10:47:45

@aleb19: te lekistáskáztál? na, hova menjek sírni. amúgy meg láttam, igaz, csak ismétlésben, az itv2-n vagy melyik csatornán. és nekem inkább az jött le belőle, hogy inkább egy jól megszerkesztett hatásvadász fanyalgás volt, mint amit annó eljátszottak a hallelujánál. de nyílván egy magyar azt fogja leszűrni ebből, hogy a Simon minden percét a magyar helyzet tanulmányozásával tölti és ez a grimasz személyesen Viktornak szólt.

aleb19 2013.04.15. 11:05:51

@qengland: igen jol megasszondtam neked ugyi de mivel kemeny- tokos-odamondogato vagy gondolom tuleled valahogy
kerdesedre a valaszom anyuci szoknyaja ala menj sirni ott nem lathat meg senkisenem

qengland 2013.04.15. 11:18:29

@aleb19: kösz a választ, ezért már érdemes volt ma felkelnem

Arch Stanton 2013.04.15. 13:32:22

Hülyeség az egész ezzel az akcentussal kacsolatban. Mivel külföldi vagy így is úgy is azzal beszélsz vagy nekik úgy hangzik. Nézz meg egy pesten élő ruszkit vagy kínait. Ő is akcentussal beszéli a magyart. Nekünk az akcentus nekik meg ahogy mi beszélünk. Ezt nem lehet áthidalni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 15:22:16

@dirtyfreebird:
@aleb19:

Ja, itt a link vegyesen nevetni.
Vagy sirni,,,,
www.youtube.com/watch?v=S4dLIxD-Bmw

Krisztina Nagi az X factorban.

tucano 2013.04.15. 15:34:58

@Budapesti Szexipari Vállalat: "Elárulom: az angolban sincs tegeződés."
De a portugálban van! Csak a brazil-portugálban halt el.

M. Péter 2013.04.15. 19:46:33

@Budapesti Szexipari Vállalat: A thou akkor micsoda? Észak-Angliában és Skóciában még mindig használják?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása