oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 07. 06:44,  Haza akarunk menni 519 komment

2015. augusztus 07. 06:44 Határátkelő

Haza akarunk menni

Olyan kérdéseket feszeget a mai írás, melyek alighanem nagyon sok határátkelőnek a gondolataiban felbukkannak, szülőkről, sorsról, a megkereshető jövedelemről, gyerekekről. Válaszainak persze mások, de hát éppen a kérdések és az azokra adott válaszok érdekesek és elgondolkoztatóak Miklós írásában is, mely a Magyarország és én pályázatra érkezett.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

ferihegy_repuloter_ato_01.JPG(fotó: Ato 01) 

„Nyolc év után is a magyar híroldalak nyílnak meg először a böngészőmben. Az angol híreket is ott olvasom el. Néha megnézem a BBC-t, ha a kollégák valami helyi témáról beszélnek. De többnyire maradok a magam kis piros-fehér-zöld virtuális valóságában. Többet tudok az aktuális budapesti közlekedési problémákról, mint a kisváros híreiről, ahol élek.

Gyengének tartom magam nyelvekből. Messze nem vagyok képes olyan szinten kifejezni magam angolul, mint magyarul. Ebben az értelemben itt sohasem lehetek teljes ember.

Gyakran nem értem a kollégák vicceit, nem kapom el a finom árnyalatokat. Megijedek, ha nem jutnak eszembe magyar szavak, vagy ha anglicizmuson érnek. A nyelvvel a személyiségem egy részét veszítem el. Talán már akcentusom is van? Rémisztő.

Szülők, felelősség, gyerekek

Az is, ha anyám napközben telefonál. Valami sürgős lesz, ha nem tud várni az esti Skype-ig. Hogy mondjuk apu összeesett. Kollégám kapott ilyen hívást pár hónapja. Annyi idős, mint én.

Ha az első géppel megyek, akkor is legalább egy nap lenne hazajutni. Nem lesz időm elbúcsúzni. Sose tudom majd megkérdezni, amit csak egy átbeszélgetett, lassú, kiülős este után mernék. Családi titkokat, amiket csak egy felnőtt férfinak mondhat el az apja. Ha hazamegyünk pár hétre, nincsenek lassú esték, csak a rohanás.

Vagy ha betegek lesznek? Melyik stádiumtól kezdve legyek mellettük? Hol végződik a gyerekeim iránti felelősségem, és hol kezdődik a szüleim felé?

Nyolc év után, pár hónappal ezelőtt tűntek el a házunkból az utolsó, még otthonról hozott kartondobozok. Feleségem megunta, hogy még mindig a sarokban tornyosulnak. Rendeltünk egy ikeás szekrényt, és bepakoltuk. Lassan ideje az új kalandnak.

Haza akarunk menni.

Jól érzem magam Magyarországon. Eltűnik valami feszültség, ami itt mindig velem van. Talán hogy szólnak hozzám, néha nem értem, és ez az én hibám. Otthon minden földhözragadt, piszkos, de érthető és ismerős.

Mosolygok az engem megalázni próbáló, fontoskodó ügyintézőre: igen, ismerlek. Magamban nevetve próbálom kitalálni, hogy változik majd át szívességgé a fizetett munkája, de sokkal találékonyabbak, mint én. A ritka látogatások miatt a változások sokkal szembetűnőbbek. Mintha gyorsított filmen pörögne minden. De ennek ellenére nem vált idegenné.

Mennyit ér a közérzet és a rokonok?

Fix állásra, kalandvágyból jöttünk. Nyolc éve már mindig csak még plusz két évig maradunk. Mert a pénz persze jól jön majd. Az éves fizetésem nettóban is hatszámjegyű. Valószínűleg otthon is jól keresnénk, de minden itt töltött év vagy öt magyarral ér fel.

Vár minket egy szép kertes ház a főváros közepén, ahol nem kicsik és sötétek a szobák, mint itt. Esténként számolgatjuk, hol az optimális kiszállási pont: kisebb stressz az egyik serpenyőben, drága magániskola a másikban. De mennyit ér a közérzet és a rokonok?

Mennyit ér, hogy úgy érzem, otthon pont azért vannak bajban, mert a hozzám hasonló emberek nem tesznek eleget hozzá? Mennyit ér, hogy büszkén nézhessek a tükörbe: én megpróbáltam?

Olvasom a sértődött embereket. Hogy Magyarország nem azt adta, amit vártam tőle, ezért ott hagyom, örökre elmegyek. De mitől is változna meg, ha ez a válaszunk a problémáira? Egy ország nem egy személy, akiben csalódni lehet. Az lesz belőle, amit belerakunk. Ha elmegyünk, csak kiveszünk belőle.

Persze lehangolóan nagy feladat változtatni, és egy ember egyedül nem fog elérni semmit. De olyan ez, mint a környezetvédelem: ha mindenki csak a saját portáján gyűjt szelektíven, működni fog.

Mi változtathatunk

Aki éhen halna vagy nyomorogna, nem választhat. De mi hazamehetünk, van lehetőségünk kevés lemondással teljes életet élni otthon. Ez valamiféle felelősséggel is jár.

Ismert jelenség, amikor egy fejlődő ország nem tudja megtenni az élbolyba kerüléshez szükséges utolsó lépést. Azt mondják, hogy az oka az, hogy a csúcshoz világszínvonalú termékekre, sikeres cégekre, tudásra, innovációra, működő intézményekre van szükség. Humán tőkére. Hogy ez nincs, abban egy kicsit az én önző döntéseim is benne vannak. Nem foghatom csak a korrupt politikusokra vagy frusztrált hivatalnokokra.

Engem nem hagyott cserben Magyarország. Én hagytam cserben őt. Amikor eljöttünk, erről még nem volt szó. De az otthoni híreket olvasva ez az érzés napról napra erősödik.

De hát miért is tartoznék egy pár milliós, jelentéktelen országocska lakóinak bármivel, akik történetesen ugyanazt az obskurus nyelvet beszélik? Sosem voltam az a mélymagyar valaki, akinek szétfeszíti a kebelét a hazaszeretet.

Tényleg, és abban mi a ráció, hogy felelősséget érzek a szüleim iránt? Apaként értettem meg igazán, hogy bármennyire is szeretnénk néha, az ember a döntéseivel sosincs igazán egyedül. Állnak mögötte és előtte. És körülötte is.

Talán a rokonaimban is megtalálható génjeimnek akarok törleszteni, nem tudom. Vagy csak egyszerűen szívesebben laknék egy olyan élhető országban, ahol magyarul beszélnek, mint ahol nem. Ezért pedig többet is tehetnék, és talán most épp nem is vesztene a családom túl sokat, ha megpróbálnánk.

Vásárolhatunk időt magunknak

Persze van ebben önző számítás is. Faluból városba költözünk, városból külföldre, külföldről világvárosok centrumába. A bankszámlánk közben hízik, de valóban boldogabbak leszünk ettől, ha közben nyugalmas életet cserélünk gyorsabbra, tágabb életteret szűkebbre, egészségeset betegebbre, gyerekekre fordítható időt reggeltől estig tartó munkára?

Egyéni helyzet válogatja, de esetenként sokkal többet nyerhetünk azzal, ha néha visszafelé lépünk a létrán, és amit fentebb megkerestünk, lentebb költjük el. Rengeteg időt tudunk így vásárolni magunknak.

Van kockázat. Mi lesz, ha bebukjuk, ha véres fejjel kell visszajönni, mert nem működik? Vagy ha csak hiányzik majd az érdekes munka és az ebay? Vagy ha nem sikerül feléleszteni a régi baráti kapcsolatokat, és pont olyan magányosak leszünk, mint itt vagyunk most? Amikor a fiam megkérdezte, hogy mi miért beszélünk magyarul, hezitáltam a válasszal. Lehet, hogy hazudtam neki. 

Kivételesen szerencsés embernek tartom magam. Érzem, egyszer valamivel törlesztenem kell majd a sorsnak. Veszélyesen szennyező üzem mellett nőttem fel. Eszembe jut a kergetőzés a szomszéd gyerekekkel a zúgó gyár mellett, a padláson levegőbe rúgott vastag porfelhő.

Kegyetlen, de valahol elegáns tréfa lenne, ha az a gyerekkorom óta tüdőmben hordott kis darabka magyar föld ölne meg, bárhol is vagyok.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr187686564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.08.07. 06:53:55

Minek mászik a fára olyan ember,aki nem tud úszni?
Bár,ő tudja....

2015.08.07. 07:01:41

Tetszett, jo kerdeseket feszeget. Mint kicsit hasonlo cipoben jaro ember, azt tudom mondani, hogy ha van anyagi biztonsag, jobb, kenyelmesebb es bekesebb tud lenni az elet Magyarorszagon. Ismetlem, ha megvan az anyagi biztonsag, ha nem kell nezned az arakat a boltban, csak belepakolod a kosarba, amit szeretnel, aztan max. a penztarnal rancolod kicsit a homlokod, hogy huuu, mar megint sok marhasagot vettem. De kit erdekel, egyszer elunk, belefer.

Tobb mint 5 eve dolgozom Becsben, az elejen azt hittem egy even belul ki is koltozunk, azota egyre csak toldik ki celdatum. Es egyre inkabb erzem azt, hogy nem akarok en sehova koltozni... Lassan, de biztosan jonnek elo a kinti vilag negativ dolgai, es lassan eltunnek a kulonbsegek. Felreertes ne essek, nem rossz kint, Ausztria szerintem a Fold egyik legjobb es legelhetobb orszaga. De annyival szerintem/nekem nem jobb, hogy ha az anyagiak nem kenyszeritik ra az embert, megerje kikoltozni.

A poszt irojanak csak azt tudom tanacsolni, hogy ha Budapesten megvan a haz, megvan az anyagi biztonsag, akkor lenyegtelen, hogy mennyivel keres kevesebbet, ha boben megelnek belole jojjon haza, jobban fogja erezni magat. Viszont ugyanugy, ahogy a kikoltozesbol felesleges lelki kerdest csinalni, ugyanugy felesleges a hazakoltozesbol is. Egyszeruen merlegelni kell, es realis dontest hozni. Es van olyan helyzet (szerintem nem is keves), amikor a hazakoltozes a realisabb dontes. Szerintem.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.07. 07:13:40

tessek hazamenni es beajanlani a munkadra valakit, aki menne ki eppen :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.08.07. 07:18:33

amennyiben tényleg elérhető az anyagi biztonság szakmai fejlődési lehetőség mellett - ez egy nagyon fogós kérdés, pláne 8 év után - akkor tegyen belátása szerint.
érdekes, hogy a gyermek szempontjai nem jelennek meg az írásban, ellenben a szülőkével. egész biztos vagyok benne, hogy a szemünk láttára leépülő magyar oktatási és egészségügyi rendszert még egy brit állami intézmény is megelőz (pedig).
a nyelvtudás - pláne az angolé - megkerülhetetlen és kötelező a 21.században. rengeteg forrás és lehetőség van, csak az ember szorgalmán múlik.

©________ 2015.08.07. 07:19:49

Pont olyan maganyosak lesztek.

Olyan dolgokat keresel kivul, amiknek belul kene lennie.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.07. 07:24:21

fuuu ... nekem nem tetszett ... sajnos nem tudom (még legalábbis) átélni ezt az érzésvilágot ... de azt elfogadom hogy a poszter miért érezhet így

akkor az első adódó lehetőségnél haza kell jönni

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 07:26:20

Érdekes kérdéseket feszeget, én egyet emenék ki és kérdeznék párat (személyes érintettség miatt):
Sajnos eljön az idő, amikor a szülő ápolásra szorul.
Akkor hogyan lesz? Feladod az állásod és ott ülsz az ágya mellett?
Ha igen, akkor miből élsz?
Keresel egy intézményt, ahol ellátják?
Van hely sok, privát. Napi (!) 6-10 ezer forint.
Biztos, hogy ki tudod ezt fizetni az otthoni jövedelemből (még akkor is ha ez ebben a pillanatban jónak tűnik)?
Ezt is érdemes lenne átgondolni.
Sok sikert ha mégis hazaköltöztök!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.08.07. 07:27:26

@Ödenburger [Hu/At]: ha pusztán anyagi szempontokat nézünk, akkor DK-Ázsia mindent ver (magas bér, alacsony adók) csak igen messze van és kulturálisan is más.
viszont Bécs-Mo. összevetésben sokkal kényelmesebb és jobb minőségű életet folytathatsz itt. nem véletlenül nyeri zsinórban az élhetőségi összevetést. wienerlinien-bkk/bkv hasonlítást a gyengébb védelme érdekében el is hagyom.
szerintem pont, hogy nem az anyagi szempontok szólnak Bécs mellett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 07:27:50

Évi 100ezer fixel az ember könnyen viccel…

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 07:29:34

Érdekes hogy az én életterem itt sokkal nagyobb mint otthon.

2015.08.07. 07:31:06

@svájci sapka (ch):

Mint szinten erintett, azt tudom mondani, hogy nem mindegy, hogy naponta be tudsz szaladni edesanyadhoz, ha kell munkabol hazafele tudsz vinni ezt-azt a boltbol, amit kell, megsimogatod, megolgeted, meghallgatod eppen hol faj, vagy evente egyszer latogatod meg, es remeled, hogy erre jovore is lesz meg ra lehetoseged. En a ketto kozt vagyok valahol, 2-3 hetente tudok elugrani hozza Budapestre, es nekem az is nagyon hosszu idonek tunik. Tesom legalabb naponta be tud ugrani.

©________ 2015.08.07. 07:37:54

@svájci sapka (ch):
Majd csak figyeld,hogyan fogjak a kommentelok megvedeni ezt az allaspontot, hogy de a haza meg a lelek meg a vagyodas, meg hogy ez kell a boldogsagahoz.

Azok a kommentelok, akik multkor kivetel nelkul foggal-korommel ragaszkodtak ahhoz, hogy a boldogsag a penzen mulik.

Szorakoztato musor lesz.

2015.08.07. 07:37:56

@adamskij:

Szerintem meg kinek ez, kinek az. Engem zavar a multikulti Becsben, a mai napig nem tudtam megszokni, az U6 reggel 8-kor semmiben nem kulonbozik a legendes pesti hetestol vagy barmelyik metrotol, ha foglalkoztat a politika, itt is allandoan felhuzod magad rajta, mert itt is van amin, latom a kollegakon, a munkanelkuliseg itt is folyamatosan no, a lakasarak Becsben az egekben, es folytathatnam. Az oktatasi rendszer az egyetlen, ami szerintem merfoldekkel jobb, mint a magyar, sajnos. De szerintem ha az anyagiak adottak, Magyaroszagon/Budapesten is siman lehet pont olyan kenyelmes europai eletet elni, mint Becsben. En legalabbis ezt latom. Ha pl. Pesten 40%-al keresel kevesebbet, mint Becsben, akkor meg mindig tobb eselyed van sajat hazra/lakasra, mert Becsben egy ingatlan a magyar 3-4-szerese. De mondom, kinek mitol elheto egy hely...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 07:51:51

@Ödenburger [Hu/At]: Én is benne vagyok, és tudom, hogy amennyiben otthon élnék, nem engedhetném meg magamnak, hogy ott üljek az ágya mellett (ráadásul nem vagyok szakképzett ápoló), és nem tudnám kifizetni a havi 250 ezres számlát.
Jelen helyzetben ugyan nem látom naponta (naponta beszélünk), de mindent meg tudok finanszírozni, hogy javítsak az állapotán.
Ez is egy döntés.
@Pentek.: Na, igen.

2015.08.07. 07:56:57

@svájci sapka (ch):

Persze, nnincs ket olyan helyzet, kerdes, hogy ki milyen allpotban van, kell-e 24 oras felugyelet, vagy el tudja latni magat, es csak a bevasarlasban, takaritasban es hasonlokban kell segiteni, stb. Mindenki maga hozza meg a donteset, es minden helyzetben van szamos jo dontes. En mindenestre ertem, amirol a posztiro beszel, es nem gondolom, hogy rossz lenne a megkozelitese.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 07:57:10

Szerintem a poszt egy gazdag ember nyűglődése.

2015.08.07. 07:57:53

@Ödenburger [Hu/At]:

Jav.: nincs ket ugyanolyan helyzet

2015.08.07. 07:59:54

@diggerdriver:

Ja, az eddigiek meg a szegenyek rinyalasai, nem? (Nyilvanvaloan nem!) Kezded birca-i magassagokba emelni a szemelyeskedest es a kocsogoskodest... Szerintem...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.07. 08:00:08

Érdekes és jó poszt. Tetszik, hogy az érzelmek ellenére is viszonylag higgadtan írt Miklós. Legjobban a humán tőkés rész fogott meg, hogy mi vagyunk, akik előrevihetnénk egy országot és nem a politikusok, hivatalnokok.
Azt gondolom viszont erről, hogy a politikusok és hivatalnokok dolga lenne megteremteni az innováció, munka, előrelépés ideális feltételeit. De én azt látom, hogy nem ezt teszik, hanem inkább a fordítottját. És a boldogulás kulcsa nem nálam van, hanen a változékony politika, instabil gazdaság és kiskirály hivatalnokok kezében. Ez szerintem a nagy különbség Mo. és a "nyugat" között.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 08:01:37

@Ödenburger [Hu/At]: Én meglehetősen racionálisan gondolkodok. Lehet, ezért nem értem.
:)
Ettől még el tudom fogadni mások döntését, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ezekkel a problémákkal is kell számolni.

kék madár 2015.08.07. 08:10:14

Ha kinn ennyire szenved, Nem tudom nem fog-e falramaszni arrol ami otthon van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:14:38

@Ödenburger [Hu/At]:
Szerintem mi nem tárgyalunk egymással.
Ne kóstolgass…

kék madár 2015.08.07. 08:16:15

Politikat (Majd en otthon jo peldaval jarok elo) illetoen azt javaslom, hogy egy borondben adja at a megtakaritasait kezcsokok mellett Lazar Janinak. Elobb-utobb ugyis elvenne, de igy talan nem fog bosszankodni :)

2015.08.07. 08:19:15

@diggerdriver:

Kostolgat teged a fene, egyszeruen neha nem birok szo nelkul elmenni a bicskanyitogato stilusod melett, amit naponta megvillantasz. Tenyleg nem ertem, miert nezi el neked a HA, de biztosan van ra valami oka...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:19:49

@svájci sapka (ch):
Nézd gazdag annak van választási lehetőséget.
A csóró az kényszerpályán mozog.
A posztoló mindegy hol él, jól él.
Nincs ezzel baj valószínűleg tanult és megdolgozott erre.
A kérdést nem értem.

csőcsere 2015.08.07. 08:21:57

"Olvasom a sértődött embereket. Hogy Magyarország nem azt adta, amit vártam tőle, ezért ott hagyom, örökre elmegyek. De mitől is változna meg, ha ez a válaszunk a problémáira? Egy ország nem egy személy, akiben csalódni lehet. Az lesz belőle, amit belerakunk."

Pontosan. Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem is, sokszor. Ezért is vagyok még itthon. Ha a legagilisabbak adják fel (apropó, akkor valóban ők a legagilisabbak?), akkor mégis hogyan, hogy? Nem lehet mindig mindent a paprikajancsi politikusokra fogni! Ők értékesítők, azt adják el, ami kell a népnek. Ők belőlünk jönnek és belőlünk táplálkoznak, tehát ők mi vagyunk. A változás tőlünk indul. Ha mi megváltozunk, megváltoznak a vezetők is. És a menekülést megértem, de attól nem lesz jobb itt az országnak.

Ja, egyébként a rokonokról való ömlengés, a végső, búbánatos lezárás nem tetszett, de ez a fenti gondolat, na ez valami nagyon új, itt, a határátkelőn. Végre valaki kimondta!
Tetszett-et nyomtam.

fhdgy 2015.08.07. 08:22:54

É kétszer jöttem haza, egyszer 2006-ban, egyszer pedig 2009-ben. Az első után, meg most is azt mondom, hogy rettenetesen rossz döntés volt. Így, egyből adódik a kérdés, hogy kb. három év után miért követtem el még egyszer ugyanazt a baromságot, mert annak tartom.

A válasz az, hogy mert hülye voltam, túl gyorsan felejtettem. Először azért jöttem haza, mert kint megszünt a munkám és nem láttam a "jövőt", itthon meg kaptam egy ajánlatot, havi bruttó 500 ezerre. Első itthoni napon már munkába is álltam, megbeszéltük, hogy mi lesz a feladatom. A cég budapesti volt, de Fehérváron kellett dolgoznom ( ennek örültem, mert nem szerettem volna és ma sem szeretnék Budapesten lakni ). Az első döbbenet akkor jött, amikor Budapestről útban Fehérvárra, háromszor változott meg gyökeresen a feladatom. Nem értettem. Utána azt sem értettem, hogy miért nem tudok visszailleszkedni a "magyar lét"-be. Viszonylag rövid idő alatt jött a felismerés, hogy idegen vagyok a saját hazámban. Innétől újra azért küzdöttem, hogy vissza Németországba, ez 2008 tavaszán sikerült, egy projekt munkára, magyar kiküldöttként.

2009-szeptember végével a projekt végetért. Akár maradok, akár visszajövök a magyar céghez, ugyan az a személy lett volna a közvetlen főnököm, akit az istennek sem voltam hajlandó elfogadni. Inkább felmondtam és hazajöttem. Azért jöttem haza egyből, mert nem akartam kint felélni a pénzemet, mert ott ugye az gyorsabban megy. Ez überelte azt a keserű tapasztalatomat, hogy egyszer már megbántam, mint a kutya, amelyik kilencet kölkezett, hogy hazajöttem. Ez egyik régen volt ( három éve ) és már elhalványult, a másik friss volt, ez utóbbi vitt mindent.

Ja, és azt hittem, hogy itthon élve tovább kitart a pénzem, így több időm lesz munkát keresni. Kerestem is, csak szembesülnöm kellett azzal, amit telefonban el is mondtak, hogy mivel Magyarországon vagyok, nem kellek, ha kint lennék, akkor kellenék. Hiába mondtam, hogy max. két héten belül tudok kezdeni, ha megegyezünk.

Én a posztolónak csak egy dolgot tudok javasolni, ha hazajönnének: Annyi "tőke"-t őrizzen, mint a szemefényét, ami ahhoz kell, hogy vissza- vagy elmehessenek. Nekem majdnem hét év volt Németország és ez már bőven sok volt ahhoz, hogy vissza tudjak illeszkedni ( a mai napig nem sikerült ), nyolc év még több. Könnyen előállhat az az eset, amikor a posztoló egyszer csak rádöbben, ő is idegen a saját hazájában. Kívánom, hogy ne így legyen, de a veszély meglehetősen nagy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:24:26

@Ödenburger [Hu/At]:
A lótéri kutyát nem érdekli hogy mi mellett mész el vagy nem.
Nem egyszer mondom ne kóstolgass.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 08:25:34

@diggerdriver: Csodálkozom, hogy nem érted.
Azt írta, hogy otthon sem keresne valószínűleg rosszul. Ez nem egyenlő a gazdagsággal. Még az sem, hogy van egy háza.
Tételezzük fel, hogy egyik szülő megbetegszik. Akkor el kell döntenie, hogy esetleg ápolja-e, az állását feladva, vagy keres egy intézményt, ahol ezt megteszik.
Az első esetben kiesik a fizetése, akkor miből él, nevel gyereket stb. A második esetben pedig valóban ér-e annyit az a "valószínűleg jó kereset", amiből kifiezeti?

2015.08.07. 08:27:54

@diggerdriver:

Mert mi lesz? Esetleg majd kitiltatsz a blogrol, mert megsertettem omeltosaga szolgalatos foceleb Digger urat?? :)))) Az meg, hogy te kinek milyen stilusban szolsz be, az meg a privilegiumaid resze??

2015.08.07. 08:32:46

Érdekes nap lesz.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:33:01

Huuu, ez nekem nagyon nem jott be. Nem, nem azert mert Mo. parti, hanem mert olyan temakat feszeget olyan kerdeseket tesz fel amire kapasbol tobb megoldas van. In fact, mar a kerdessel nem ertek egyet :).
Minden sorba ketszer is bele tudnek kotni kifejteni allaspontom vagy vitat inditani de nem teszem. ma elhataroztasm hogy dolgozok :).
Ja... csak felig olvastam a cikket pont az emlitettek miatt... pl. mi az hogy hatszamjegyu a netto fizu? Hol? Milyen penznem? Gondolom azert emlitette mert jol megy, de ha ennyire jol megy akkor mi a p...csaert laknak kis sotet szobakban?
Na jo, vegezetul sok sikert es boldogsagot kivanot a szerzonek barhol is folytassa!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:33:53

@Andras125:
Feltételezem hogy nem rúpiában.
Euróban vagy fontban.
Mindegy melyik.

fhdgy 2015.08.07. 08:34:15

@Ödenburger [Hu/At]: Bocsáss meg, nem akarom diggert védeni, de vannak napok, amikor Te is érdekes stílusban írsz, mint aki felülről néz le a világra. Ma például nem és ez jó!

2015.08.07. 08:34:38

@Ödenburger [Hu/At]:

"Tenyleg nem ertem, miert nezi el neked a HA, de biztosan van ra valami oka..."

Ha erre eddig még nem jöttél rá, akkor a hiba a te készülékedben van.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:35:33

@diggerdriver: johogy bakkar mikor a foldbe is lyukat fursz hogy 3D-ben csinalj teret magadnak :)

2015.08.07. 08:36:07

@fhdgy:

Ma peldaul hol? A Digger-nek irtakon kivul, termeszetesen, ott szandekos, naponta kinyilik tole a bicska a zsebembe, csak legtobbszor sikerul visszafognom magam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:37:28

@Ödenburger [Hu/At]:
Jól van puffogjál még birkapásztor…
:)))))))))))))))))

2015.08.07. 08:37:47

@fhdgy:

Ma peldaul olvasni nem tudok... :)))
Bocsanat! :)))

Galaxhopen [Swe] 2015.08.07. 08:39:01

Nem kételkedve a poszter szándékaiban, engem azért picit konkrétabban érdekelne, mi az, amit szerinte Magyarország helyzetéhez jelenleg hozzá tud tenni (a befizetendő rengeteg adón és extraadón felül, ami megy amire megy - gondolom olvassa ő is naponta, mire). Én - szintén napi szinten figyelve a híreket - azt olvasom ki, hogy a kisember szintjén hatalmas a kiszolgáltatottság, a kiszámíthatatlanság. És ez nem csökken. Sajnos :-(

Igen, ha mindenki a saját portáján gyűjt majd szelektíven (és ezalatt bármi mást is érthetünk), akkor nagyban is működni fog. A kérdés, hogy mikor. Hogy él-e valaki többszáz évig.

"Jól érzem magam Magyarországon. Eltűnik valami feszültség, ami itt mindig velem van." - és azt se felejtsük el, hogy a párhetes magyar nyaralások feelingje soha nem ugyanaz, mintha az ember ott húzná az igát nap mint nap, mert akkor már biztosan visszajönnek a munkahelyi és egyéb feszültségek, amikor a mogorva hivatalnokkal nem mint egzotikummal küzdünk...

A személyes indokokat (idegenség érzése, idős szülők, stb.) meg tudom érteni, de kicsit az az érzésem, hogy ezek köré kellett még az írónak néhány plusz indok (pl. a hazának igenis szüksége van rám), hogy jobban meggyőzze magát. De simán lehet, hogy rosszul látom.

Ami a barátokat illeti, ha Angliában még, Mo.-n már(?) nincsenek, akkor van esély rá, hogy tényleg a család lesz az egyetlen háttérország.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:40:30

@csőcsere: Hajra csocsere, en lelekben vele vagyok. Szolj ha redberaktad az orszagot es akkor majd meggondolom hazamegyek-e :).

fhdgy 2015.08.07. 08:44:00

@Ödenburger [Hu/At]: Az eddig ma írt hozzászólásaiddal, kivétel nélkül ( érted ugye, hogy mire gondolok ) egyetértek!!!

2015.08.07. 08:44:01

@diggerdriver:

Na, akkor itt alljunk meg egy szora!!

A birka egy kedves es aranyos allat, puha, gyapjat ad, tejet ad, a husa is finom, es ha ejszaka a sotetben nem latja senki akar meg... :)))

Szoval jelentosebb jobb birkakra vigyazni a zold legelon, mint Gomboc Arturra hizva ulni egy digger fulkejeben, amiben alig fersz el lassan... :)))

soad1221 2015.08.07. 08:45:17

@svájci sapka (ch): @Ödenburger [Hu/At]: nos, pont az a rész nem elhanyagolható, hogy a posztoló minden jel szerint anyagilag simán megteheti.
Szerintem az, aki Angliában 100 000 font felett keres nettóban, hazaköltözve jó eséllyel nem a minimálbéres vagy közmunkás állásokra fog jelentkezni. Már itthonról fix állásba ment. Gondolom pár hónap kérdése és itthon is fix állásba jön..

Golf2 2015.08.07. 08:45:52

6òra 55perc.Magaslabda,eke indul...

Golf2 2015.08.07. 08:45:57

@Zoole[uk]: Minek megy a vízbe akinek nincs kopoltyúja?

Golf2 2015.08.07. 08:46:06

Off. Jensen Button-ékat Saint Tropez-ban légkondin keresztül befújt gázzal elkábitották,kirabolták.On.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.07. 08:46:14

Ritka eset: reális világlátás.

Se nem szidja a gonosz Orbánt, miért nincs Mo-on brit átlagfizetés, se nem hazudja, hogy Anglia a hazája.

fhdgy 2015.08.07. 08:47:22

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel már nem tudok azonosulni. Ez már a személyeskedés, sértegetés kategória. Ezt, azonos mondani valóval, másképp is megfogalmazhattad volna, akkor újra azt írnám, hogy egyetértek!

©________ 2015.08.07. 08:47:23

@Andras125: egyaltalannem ertek vele egyet en sem,de az az erdekes, hogy ennek ellenere mintposzt tetszett.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.07. 08:48:07

"Jól érzem magam Magyarországon. Eltűnik valami feszültség, ami itt mindig velem van. Nyugalmas életet cserélünk gyorsabbra, tágabb életteret szűkebbre, egészségeset betegebbre, gyerekekre fordítható időt reggeltől estig tartó munkára?"

A poszt író nyilvánvalóan Magyarországon érzi jobban magát. Hogy ez most csak honvágy meg rózsaszín szemüveg az akkor derül ki ha összepakol és hazamegy végleg.
Mindenesetre a legtöbb külföldre szakadt hazánk fia pont ennek az ellenkezőjét érzi. Én is.
És nagyon hiányolom hogy bár a szülőket gyakran emlegeti a gyermeke nem kerül szóba hogy ő vajon hogy élné meg mindezt. Boldogabb lesz otthon vagy netán tönkremegy bele?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:49:48

@svájci sapka (ch): nem tom hany eves Miklos es milyen a helyzete. Lehet hogy mar van 200 milla megtakaritasa forintban... abbol el lehet vegetalni Mo.-n. Gyereket nevelni, szuloket apolni, nagy vilagos lakasban merengeni :)

soad1221 2015.08.07. 08:50:11

@diggerdriver: miért volna ez nyűglődés?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 08:50:37

@soad1221: Nyílván, abban az esetben, ha lezsírozott munkára jön vissza akkor nem kérdés, nem probléma.
:)
De azért azt is tegyük hozzá, hogy otthon nagyon kevés embert kínálnak meg annyival, hogy a család eltartásán kívül még ki tud fizetni ekkora összeget dalolva.

2015.08.07. 08:51:14

@fhdgy:

Nem kell egyeterteni. En sem ertek egyet magammal, de szekely ember vagyok, minek veszekedni, ha lehet verekedni is?? En csak felvettem a stilust. Ha neki ez kell, tudok en igy is. A HA majd ugyis ram fog ramszolni es nem ra... Ez mar szamos esetben igy tortent, amikor en is elkezdtem diggeresdni...

kék madár 2015.08.07. 08:52:45

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: csak miért jon mindenki szembe Az autopalyan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:53:06

@Ödenburger [Hu/At]:
Beálltal a sorba?
Jó társaságba kerültél.
Hozzád illenek.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:53:21

@Ödenburger [Hu/At]: szarert tartasz bicskat a zsebedben, csereld ki stresszlabdara, az nem szur.
Bosz nem tudtam kihagyni :)

2015.08.07. 08:54:17

Micsoda indulatok es erzelmek tornek fel ma az oldalon! Astonishing! :)

fhdgy 2015.08.07. 08:54:42

@Ödenburger [Hu/At]: Bocs, egy dolog kimaradt: "Jól van puffogjál még birkapásztor…".

Szóval ma úgy kezdődött, hogy Te visszaütöttél. Van a mondás, hogy okos enged. Teljesen nem kellene engedni, mert akkor a másik vérszemet kap. Te tudsz olyan elegánsan is visszaütni, hogy még tapsot is kapnál. Hajrá!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:56:15

@Golf2: Minek raknak forma 1-es kocsi legkondit, annak ugyis nyitott a fedele (kabriooooo)?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 08:56:31

@soad1221:
Azert mert nem igazi dilemma.
Bármikor barhogy dönt jól dönt.
Nincs kockázat.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.07. 08:58:30

@svájci sapka (ch): nem kell hogy standerd legyen... ne skatulyazd be. Olvashatunk a HA-n kulonleges torteneteket is :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 09:01:16

@Andras125: Persze, vágom. :)
Ahogy írtam - személyes érintettség miatt- sokat agyaltam a kérdésen. Szerintem, 50 körül nem vagyok vele egyedül.

2015.08.07. 09:01:20

@kék madár: Te vagy a kedvencem. A messziről jött ember, aki azt mond amit akar. Jókat szoktam a hülyeségeiden röhögni.
Ugye cirkuszban dolgozol?

2015.08.07. 09:01:43

@fhdgy:

Erre hadd jojjon a standard kifogasom: pentek van... :) Ja, es meg kanikula is, Becsben reggel 6kor volt 21 fok... :)

soad1221 2015.08.07. 09:04:52

@svájci sapka (ch): persze, de lássuk be, az is elég ritka, aki úgy megy ki külföldre, hogy 100 k EUR vagy font a nettó jövedelme. Tehát ez a ritka ember valószínű, hogy itthon is a fehér holló kategóriához fog inkább tartozni, nem a nagy átlaghoz...

@diggerdriver: ez nem igaz. Számára ez a dilemma.Leegyszerűsíthetjük így, hogy gazdag ember, ok nyilván vastag a bankszámlája.. és akkor ami neki dilemma, azt Te már egyből nem tartod valósnak? az csak mondvacsinált? pusztán annyi a különbség, hogy neki egy percig nem kell gondolkodni, hogy melyik boltban vásároljon, hogyan ütemezze a számlák befizetését, satöbbi. gondja, baja neki is lehet, max én épp nem tudok vele azonosulni.
nem tetszett ez a poszt sem, mert megint nagyon kesergős a dolog, de attól még a dilemmája valós...

soad1221 2015.08.07. 09:06:49

@diggerdriver: ja és mi is a kockázat? csak az anyagi oldala lehet? szerintem nem, számos más dolog lehet még kockázat az életben, pl ahogy írta, hogy legközelebbi hazalátogatáskor már nem látja a szüleit. Ez nem kockázat?

kék madár 2015.08.07. 09:09:38

Szeretnem tovabb fokozni a digger es Odenburger kozotti vitat. Moyjo?

mik98765 2015.08.07. 09:10:39

Sziasztok, posztoló vagyok.

@svájci sapka (ch): nem tudom, hogy lesz, helyzettől függ, de mindig vannak elfogadható kompromisszumok. Ha például most lennének betegek, megpróbálnék minden nap velük lenni egy kicsit anélkül, hogy munkámat / családomat feladnám. Nyilván ez sem működik országokon keresztül.

fhdgy 2015.08.07. 09:15:41

@diggerdriver: Lebirkapásztorozni valakit, nem a szellemi magasságokról szól. Szerinted igen?

2015.08.07. 09:16:06

@kék madár:

Nem kell, a mellekelt abra szerint fokozodik az magatol is... :) Van meg municio boven szerintem mindkettonk tarsolyaban, de az az en esetemben mar biztosan boven tulmenne a kiltiltas hataran, ugyhogy inkabb a tarsolyban marad... :) Meglatjuk a birkapasztorozas mennyire fer bele a HA-nak, meger-e legalabb egy figyelmeztetest... ;)

kék madár 2015.08.07. 09:16:12

@mik98765: buddhista mondas: amin nem tudunk valtoztatni, azt fogadjuk el

kék madár 2015.08.07. 09:19:39

@Ödenburger [Hu/At]: csak.vicceltem, szerintem csak a stilusrol vitatkoztok, arrol meg erdekes?

Határátkelő 2015.08.07. 09:19:45

@diggerdriver: @Ödenburger [Hu/At]: Én ezt már most unom. Fejezzétek be mind a ketten, és ha nem bírjátok egymást, foglalkozzatok inkább a poszttal. Kösz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 09:22:37

@mik98765: Köszi a választ. :)
Igen, a döntés nem könnyű és csak akkor szembesül sok mindennel az ember, amikor belekerül.
Én pl. nem gondoltam, hogy ennyire nem megoldott otthon az idősek ellátása.
Ha valaki nem nagyvárosban lakik szinte semmi lehetőség nincs.
:(

Határátkelő 2015.08.07. 09:24:07

@diggerdriver: @Ödenburger [Hu/At]: Arra gondoltam, hogy ha csak ebben a stílusban tudjátok nyomni, akkor mára mind a kettőtöket előzetes moderációra teszlek, és akkor nem kell ezt a sok baromságot olvasni mindkét oldalról.

Lehet, hogy meleg van, de ha verekedni akartok, tegyétek máshol. Itt meg beszélgessetek a posztról.

bpetya75 2015.08.07. 09:24:18

@Andras125:

A félig olvasásból következik, hogy hülyeségeket kérdezel. Vagy olvasd el, vagy ne tégy úgy, mintha érteni akarnád, amit ír.

Biztos nagy meglepetés lesz, nekem tetszett a poszt. Néhány dolog. "engem megalázni akaró ... ügyintéző". Létező jelenség, de koránt sem általános. Normális hozzáállásnál az esetek többségében ugyanazt kapom vissza.
Tetszett, hogy téged nem hagyott cserben Magyarország (ez egy számomra is értelezhetetlen, buta klisé), de szerintem te sem hagytad cserben őt (ha nem egy személy, ahogy teljesen jogosan írod, akkor miért a személyes névmás? ;-)). Örülök neki, hogy a szüleiddel szemben érzett felelősséged mellett a jövőben az ország javára szeretnéd kamatoztatni a tudásodat, de bűntudatod ne legyen már az elmúlt 8 év miatt!

"Amikor a fiam megkérdezte, hogy mi miért beszélünk magyarul, hezitáltam a válasszal. Lehet, hogy hazudtam neki. "

Mit mondtál neki?

2015.08.07. 09:25:21

@Határátkelő:

Ezek szerint ez @diggerdriver: egy teljesen elfogadhato komment, belefer, csakugy mint a naponta tobb hasonlo stilusu, amiket Digger meg-meg ereszt? Mert jeleznem, hogy sokakkal nem szoktal ennyire elnezo lenni, es - legalabbis szerintem - eleg nyilvanvaloan vannak a Jovi-k es vannak a bovi-k...

bpetya75 2015.08.07. 09:28:07

@Ödenburger [Hu/At]:

Basszus! Te holnap nem dolgozol! Piszok mázlista!

Nekünk meg dupla péntekünk van 35 fokban. Nem is tudom, hogy sírjak, vagy inkább irigykedjek.

mik98765 2015.08.07. 09:29:14

@Andras125:

Ez Anglia, fontban fizetnek.

Kicsi és sötét szobákat relatíve értsd, minden angol ház ilyen, és ebben a városban nincs más munkahelyhez közel. Így is szerencsénk van az egybenyitott 50m2-es nappalival. Ha nagyon akarnánk, sok hónapos keresgéléssel talán lehetne találni valamit 2-3x árért, de mivel évek óta haza akarunk menni, nem sok értelmét látjuk ennyi pénzt elfüstölni az udvaron.

Határátkelő 2015.08.07. 09:29:19

@Ödenburger [Hu/At]: Nem látom, mi lett volna ebben az olyan iszonyatosan sértő a posztolóra nézve. Máskor és más is szokott ilyeneket írni, persze ha kényelmesebb összeesküvés-elméletekben hinni, akkor bármit gondolhatsz. Mindenesetre nem elfogadhatatlanabb, mint a te reakciód és az is bentmaradt - maradjunk ennyiben. Annyit kértem, fejezzétek be és ez mind a kettőtökre vonatkozik.

2015.08.07. 09:29:52

@Határátkelő:

Tudod nekem meg kicsit abbol van elegem, hogy Digger gyakorlatilag napi szinten buntetlenul szettrollkodhatja a posztokat, anelkul, hogy egyszer raszoltal volna.... Bocs, ha tul oszinte vagyok... De tenyleg nem ertem, miert teheti meg...

Határátkelő 2015.08.07. 09:31:24

@Ödenburger [Hu/At]: Ja, és még annyit, hogy ha a véleményem kérdezed, akkor nyilvánvaló hülyeség @diggerdriver: kommentje. De ha minden olyan kommentet kiszednék, ami szerintem nyilvánvaló hülyeség, akkor elég gyakran elég kevés minden maradna benn.

bpetya75 2015.08.07. 09:31:50

@diggerdriver:

Számodra nem az, számára igen. Gondolom nem írt le mindent, ami kavarog benne a témával kapcsolatban, mert valószínűleg nem is fogalmazódott még meg benne minden, csak érzi, hogy ez nem egy olyan hú de könnyű döntés.

Attól, mert nem az a kérdés, hogy három diplomával és négy nyelvvizsgával mosogatónak kell menni, mert nincs miből fizetni a hitelt, még nehéz ügy ez.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.07. 09:31:56

@mik98765: kivinni őket hozzátok nem jöhet szóba?
Nem akarok a zsebedben turkálni, de a jövedelmedből normál esetben szép nagy házat lehetne fenntartani kb bármelyik európai országban.

bpetya75 2015.08.07. 09:36:23

@Ödenburger [Hu/At]:

Birca nem is szokott személyeskedni szerintem. Következetesen képviseli a saját megrögzöttségeit, ami sokszor bunkóságként hat, vagy az is. De ennyi.

Emlékezz vissza, amikor egy bullying miatti öngyilkosságról volt szó. A témában közvetlenül érintett Lady volt talán az egyetlen. aki fogta, és meg is írta, hogy Max nem úgy értette... Hm?

2015.08.07. 09:37:13

@Határátkelő:

Nekem nem a velemenyevel volt a bajom, hanem a stilussal, ahogy eloadta. Joga van teljesen komolyan azt gondolni, hogy a poszt irojanak az a baja, hogy jodolgaban nem tud mit kezdeni. De a stilusa szerintem pont az, amiert szolni szoktal, hogy elo lehet ezt adni normalisan is. De termeszetesen ez a te blogod, te huzod meg a stilusbeli es egyeb hatarokat is.

2015.08.07. 09:38:52

@bpetya75:

Nem tudom, nekem az maradt meg, hogy mostanaban o szokta ilyen egy mondatos kommentben jol lealazni a posztolot...

rumitom 2015.08.07. 09:39:01

bar alapvetoen minenhol jol erzo magat es gyorsan beilleszkedo emberkent tavol allnak tolem a posztolo toprengesei, meg tudom erteni, kulonosen a tartozunk e jobba tenni az eletterunket reszt.

szerintem ez alapveto hozzaallas kerdese, ha valaki "szocialistabb", a kornyezete es annak jobba tetele prioritas, annak ez lelkiismeret furdalas hogy nem tett meg mindent.
a " liberalis" meg az egyeni boldogsag felol kozeliti meg, egy eletem van miert is aldoznam fel egy orszagert ami csak egy foldrajzi/politikai/kulturalis maszlag.

mas, ha nem a felreteves es a meg ket evig kihuzzuk mentalitassal elnetek, akkor hajlandoak lennetek nagyobb, szebb, tagasabb (dragabb) hazba koltozni, akar gyakrabban is hazaugrani egy hetvegere, akar egyenileg is nem nezve a repulojegy arat. plusz a helyi gittegyletbe jelentkezni. ennek persze mind csak akkor van ertelme ha hosszu tavra tervez az ember.
igy persze konnyu a 100K-t is felelni, de ha az ember elni akar es nem felretenni valamilyen jovobeni projektalt boldogsag eleresert, akkor talan nem baj ha stagnal az a bankszamla.

valaki irta a kommentekben amit a posztolo keres annak belulrol kell jonnie mert kivulrol magyarorszagon se igazan fog.

fhdgy 2015.08.07. 09:40:55

@Ödenburger [Hu/At]: " te huzod meg a stilusbeli es egyeb hatarokat is". Ezt ennél a blognál fokozottan kell érteni, hisz határátkelőről van szó, vagy mi a szösz! :-)

bpetya75 2015.08.07. 09:41:11

@mik98765:

Szia poszttoló! Tetszett a posztod. Egyszerre volt személyes és a lehetőségekhez mérten objektív. Gratula! És kösz, hogy megírtad.

fhdgy 2015.08.07. 09:42:31

@rumitom: "szocialistabb" helyett nem szociálisabbra gondoltál?

Határátkelő 2015.08.07. 09:46:34

@Ödenburger [Hu/At]: Akkor elmondom, nekem miből van elegem, ha már itt tartunk.

Elegem van abból, hogy hiába vannak ott a Moderálási alapelvek, szinte soha senki nem jelzi emailben, ha valami baja van egy adott kommenttel, csak utána megy itt a puffogás. Miért nem szóltál, ha valami szerinted elfogadhatatlan volt az elmúlt napokban?

Elegem van abból is, hogy most például szabadságon vagyok, amellett csinálom a blogot, próbálom követni a kommenteket is, ami eléggé el nem ítélhető módon nem mindig sikerül, de mindig megkapom ezeket a fejemre.

Rohadtul elegem van az összes összeesküvés-elméletből, meg ezekből a homályos célozgatásokból. Nem, Diggernek semmi köze a bloghoz, nem szerkeszti, nem írja (több posztot küld be, ennyi az egész), egyszerűen sokszor a szélén táncol annak, ami az elfogadható stílus. De ha visszaolvasod a ma történteket, ma konkrétan te kötöttél bele. Nem védeni akarom, mert az esetek nagyon nagy százalékában nem értek egyet azzal, amit ír, de van még pár olyan kommentelő, akinek a megnyilvánulásaival sokszor nem értek egyet.

Persze azt is lehet, hogy a jövőben amikor szabadságon vagyok, nem lesznek posztok. Mert hogy 4 éve, mióta megy ez a blog, minden nap van poszt. Nekem egy kicsit egyszerűbb lenne...

bpetya75 2015.08.07. 09:47:39

@Ödenburger [Hu/At]:

Igaz, mostanában baromi ritkán vagyok itt. Lehet, már nem aktuálisak a benyomásaim a srácról.

rumitom 2015.08.07. 09:48:29

@fhdgy: valojaban socialy committed-re gondoltam, igy sikerult forditanom, de neked lesz igazad :)

Golf2 2015.08.07. 09:49:41

@Andras125: A lakásukba fújták be a gázt és kábán nézhették ahogy elvisznek 130 milliòt.

Golf2 2015.08.07. 09:49:44

@Ödenburger [Hu/At]: Vigyázz ha nem akarsz te is 1òra 50percet várni néha a kommentedre:)

Határátkelő 2015.08.07. 09:50:24

@Golf2: Bocs, most lehet, hogy keverem, de nem te nem akartál felkerülni a whitelistre?

puhacica 2015.08.07. 09:51:36

nem tudok mit kezdeni ezzel a poszttal. mi otthon is ritkan talalkoztunk, viszont naponta beszeltunk. ha ott maradunk, akkor se tudunk gondoskodni roluk, ha leesnek a labukrol. dolgozni kell. sokat beszelgettunk ezekrol a dolgokrol, nincsenek elvarasok. peldaul ha anyu rosszul lesz es osszeesik a munkahelyen, ha a szomszed utcaban vagyok, akkor is lehet, hogy keson erkezek. megtortent ez mar a csaladban, szinte feldolgozhatatlan, ugyanakkor elkerulhetetlen. :( a masik, a mely beszelgetesek hianya. nem tudom elkepzelni azt a szituaciot, hogy 8 ev alatt nem talalt a posztolo lehetoseget egy csendes estere. valaki irta, hogy kivul keresi azt, amit belul kellene. nem tudom. en azt tudom, hogy engem onallosagra neveltek, arra, hogy nekem a sajat eletemet kell elnem, nem anyuet vagy a testvereimet. de nem vagyunk egyformak. (es elnezest, ha valamit felreertettem, nem itelkezem, csak leirtam a "maskeppet".)

fhdgy 2015.08.07. 09:54:55

@Határátkelő: Hogy egy kis nyugalmat vigyek a blogba: Őszintén csodállak! Sokszor megjegyeztem magamnak, hogy reggel korán is, késő délután is, öreg este is, de még éjszakába hajlóan is, aktívan felügyeled, követed a blogot. Ha úgy tetszik, 7/24-es üzemmódban. Még ünnep, még szabadság sincs. Tényleg többször megfordult már a fejemben, hogy erre egy, de szerintem kettő ember sem lehet képes. Hogy csinálod??? Én sem idegekkel, sem fizikai energiával sem bírnám.

Röviden: le a kalappal elötted!

bpetya75 2015.08.07. 09:58:44

@puhacica:

Ne mondd, hogy ismeretlen előtted, milyen, amikor évente kétszer egy, vagy egyszer két hétre hazajön angolországból a gyerek, tesó, rokon, haver. Mikor van ott idő elmélyülésre?

"Sose tudom majd megkérdezni, amit csak egy átbeszélgetett, lassú, kiülős este után mernék."

Neki nem a napi betevő miatt kell aggódnia, jut energiája arra, hogy ilyen értékes pillanatokat hiányoljon. nem hiszem, hogy receptet írt volna le, hanem a saját dilemmáját, és megoldását. Ezen nem hiszem, hogy van mit ellenpontozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 09:58:45

@fhdgy:
Valakinek a külsejeből gúnyt űzni az igen?

bpetya75 2015.08.07. 10:00:51

@Határátkelő:

"Persze azt is lehet, hogy a jövőben amikor szabadságon vagyok, nem lesznek posztok."

Többször volt olyan érzésem, hogy jobb lenne, ha így lenne. Neked is, a blognak is. Persze az is igaz, hogy erőst kibicelek csak, így könnyű "okosnak" lenni ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 10:03:18

@bpetya75: Főleg úgy, hogy téged hónapokig nem látni...
:D

bpetya75 2015.08.07. 10:03:55

@diggerdriver:

Ne ábrándíts ki teljesen! Ha osztod a pofont, akkor álljad is férfiasan. Te birkapásztoroztál (ez egyébként honnan jött?), a válaszban lettél legombóartúrozva. Tudod, amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.

puhacica 2015.08.07. 10:04:00

@bpetya75: nem tudom vilagosabban leirni, hogy nem azt mondom: csinald ugy, ahogy en. szamomra erthetetlen ez, de attol meg letezo problema. csak en nem tudok vele mit kezdeni. mas meg az enyemekkel nem tud mit kezdeni, ez van. nem ellenpontozok, egyszeruen leirtam a velemenyem a posztrol.

fhdgy 2015.08.07. 10:04:50

@diggerdriver: Kérlek olvasd el, hogy mit írtam ezzel kapcsolatban, amikor ez az ominózus komment megjelent, de azt se felejtsd el, hogy a bírkapásztorozás előbb volt. Egyszerűen azt is írhatnám, hogy amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten!

Ha pedig korrekt akarok lenni, akkor azt is mondom, hogy mindenki nézzen magába. Én is, más is, tényleg mindenki!

bpetya75 2015.08.07. 10:05:10

@svájci sapka (ch):

Látni, csak nem itt :-P

Nem túl hiteles, de már 1-1,5 éve is gondoltam erre. De tényleg, komolyan, esküszöm, meg ilyenek!

2015.08.07. 10:05:18

@Határátkelő:

Ertem. En szerintem egyaltalan nem celozgattam arra, hogy Digger lenne a szerkeszto, sot, oszinten eddig meg voltam arrol is gyozodve, hogy a Hataratkelo egy csapat, tobb moderator, akik egymas kozt elosztva szerkesztik es moderaljak a blogot masodallasban. Ha valoban egyedul csinalod az egeszet, akkor kulon gratulalok, tenyleg emberfeletti feladat. Egyebkent engem soha nem erdekelt az sem, hogy ki/kik vannak a Hataratkelo nick mogott, ki/kik a szerkeszto/k. Ezert nem is igen probaltam un. Hataratkelos talalkozokra meg bulikra menni, nehany emberrel leveleztem privatban, de egyebkent tenyleg nem igazan erdekel kik vannak a nick-ek mogott...

Amig erdekes olvasmanyok vannak es jo itt kommentelni, addig ugyis itt leszek, barki szerkeszti is a blogot, ha meg mar nem tetszik, akkor meg ugyis felhagyok a kovetesevel...

A moderalasi elvekkel kapcsolatosan pedig a jovoben majd igyekszem neked jelezni, ha valami nem tetszik, jogos az eszrevetel.

bpetya75 2015.08.07. 10:08:06

@fhdgy:

Valami kell legyen ebben a szólásban, azt hiszem ;-)

@puhacica:

Oké. Akkor konkrétabban: "nem tudom elkepzelni azt a szituaciot, hogy 8 ev alatt nem talalt a posztolo lehetoseget egy csendes estere" Tényleg nem?

Nem kötözködés, nem benned keresem a magam diggerét (vagy ödenburgerét), csak úgy kérdem ;-)

Határátkelő 2015.08.07. 10:10:22

@Ödenburger [Hu/At]: @diggerdriver: Akkor egyezzünk meg abban, hogy legyen béke, szeretet, rakkenroll, meg minden ilyenek, nem kell szeretni egymást, de legalább ne rugdossátok. Én meg megyek, és megpróbálom kipihenni az elmúlt 2 órát. :)

puhacica 2015.08.07. 10:10:42

@bpetya75: ja, a masik resze. ha en vagyok o es a megosztott informaciokra hagyatkozom, akkor ennyi penzbol igenis megtennem, hogy hazautazom par napra, egy hetre evente, gyerekek es feleseg nelkul, egyeb rokonlatogatas, ugyintezes nelkul, ezt az idot a szuleimnek szentelve. nyilvan ezt ugy irom, hogy az egyeb korulmenyeket nem ismerem, tehat megint csak magamrol irok, hogy en mit tennek, ha anyagilag beleferne es igenyelnem az ilyen beszelgeteseket. (valoszinuleg piszok nagy szerencsem van, mert nincsenek tisztazatlan kerdesek kozottunk, mindig sokat beszelgettunk es sose voltak tabuk.)

nemor 2015.08.07. 10:14:36

@rumitom: ez érdekes. Én pl mindkettőnek gondolom magam, erősen. Azt sem mondom, hogy nehéz lenne összeegyeztetni, de érdekes helyzetekhez vezet néha, az biztos :)

Golf2 2015.08.07. 10:14:44

@Határátkelő: Nem akartam elkapkodni! Mi van itt ma? Nehéztüzérség,front,aszittem csak pesten van hőség.

fhdgy 2015.08.07. 10:15:10

@Határátkelő: "Persze azt is lehet, hogy a jövőben amikor szabadságon vagyok, nem lesznek posztok": kérlek ne!!!

Nekem minden nap az első, amit elolvasok a neten, a HATÁRÁTKELŐ! Nagyon ritkán fordul elő, hogy olyan ország vagy téma van, ami miatt nem olvasom mégsem el. Ilyenkor nem is kommentelek, ez nálam alap.

A vasárnapiakat is elolvasom, bár nem igazán szeretem a más blogokból való szemezgetést.

Azt is tudom, hogy talán az elmúlt évben a Határátkelő ellaposodását vizionáltam ( le is írtam ), de azóta szerencsére erről már szó sincs.

Lenne egy javaslatom: Akkor is legyen blog, ha aznap nem tudod felügyelni és ezt is írd ki, hogy felügyelet nélküli blog.

Én a magam részéről megigérem, hogy ilyen alkalmakkor még körültekintőbben fogalmazok, még kínosabban figyelek a korrektségemre. Erre kérek másokat is, abban a reményben, hogy erre sokan, nagyon sokat képesek leszünk!

2015.08.07. 10:15:50

@puhacica:

Nem lehet, hogy valaki tenyleg siman csak Magyarorszagon erzi jol/jobban magat? Ez annyira ordogtol valo otlet? Mert szerintem, es ezt mar rengetegszer le is irtam, ha van eleg penzed es tudod magad fuggetleniteni a politikai marhasagoktol (amik egyebkent mashol is ugyanugy megvannak), akkor Magyarorszag szuper hely, foleg ha a Joisten meg azzal is megvert/megaldott (nem kivant resz torlendo), hogy magyarnak szulettel.

soad1221 2015.08.07. 10:15:55

@puhacica: szerintem Te is figyelmen kívül hagyod azt az apró tényt, hogy neki az anyagi biztonság megvan. Akár itthon, akár ott.
És számomra nem elképzelhetetlen, hogy ezért pont azokat az időket kellett feláldozni, amikor gyerekével, szüleivel lehetett volna...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.07. 10:16:38

Kedves Határátkelő!

A sok "néma" olvasó számára is világos, hogy ezen a blogon jóvá van hagyva egy bizonyos erőviszony. Nem tudom, mi alapján, de ez nem is az én dolgom.

Említett hozzászóló (diggerdriver) bicskanyitogató, másokat gyakran sértegető stílusával kapcsolatban már én is szólni akartam neked, de aztán úgy voltam vele, hogy hagyom a fenébe. Most sem miatta írok, inkább a jelenséghez szólnék hozzá.

Szerintem ha egy közösségen belül egy valaki van, aki nem képes tiszteletben tartani más emberek életszemléletét/meglátását/véleményét, tehát kilóg a sorból (és ezt ezek szerint már mások is észrevették, jelezték), akkor azt az egy valakit kell megrendszabályozni, és nem az egész közösséget. Gondolok itt arra, hogy egy deviáns hozzászóló miatt, aki nem tud/akar féket tenni magára, nem kéne még ideiglenesen sem bezárni ezt az amúgy egész jó kis blogot. Ha viszont mégis, akkor nemcsak fenyegetőzni kell ezzel az opcióval, hanem meg is kell tenni.

Bárhogy lesz is, maradok kitartó olvasód.

©________ 2015.08.07. 10:16:59

@Golf2: es nem nyomta meg az F1-et?

puhacica 2015.08.07. 10:17:21

@bpetya75: basszus, gondolj mar bele! milyen rohadt hosszu ido 8 ev??? ha en annyira vagyom valamire, 8 ev alatt azert kb. elerhetove tudom tenni. most nem magansziget vasarlasrol vagy nasa mernokke valasrol beszelek... de egy este az apammal... 8 ev alatt... szamomra ez megfoghatatlan. de mondom: nem.itelkezem.csak.leirom.a.velemenyem.

bpetya75 2015.08.07. 10:17:56

@puhacica:

Ez mondjuk jogos. És az is igaz, hogy nem ismerjük a körülményeket.

Határátkelő 2015.08.07. 10:19:28

@Golf2: OK, csak akkor nem fair azt játszani, hogy pár perccel a poszt megjelenése után kommentelsz egyet, és számolod, mennyi idő múlva kerül be. Mert az elmúlt napokban ez megy, ha jól látom. Ha szeretnél felkerülni a listára, szólj, ha pedig nem, akkor pedig nem érzem fairnek az orrom alá dörgölni, hogy mennyi idő alatt kerül ki a kommented.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.08.07. 10:22:05

@Ödenburger [Hu/At]: nekünk nagyjából megvolt, mégis szűk volt az ország.

puhacica 2015.08.07. 10:23:02

@Ödenburger [Hu/At]: sirva konyorgom, hol lattad, hogy errol irtam? ott el, ahol akar. en egyetlen jelensegrol irtam le a velemenyem, ez pedig a szulokhoz valo ragaszkodas.

soad1221 2015.08.07. 10:24:20

@Ödenburger [Hu/At]: ezzel tökre egyet tudok érteni.

bpetya75 2015.08.07. 10:25:07

@puhacica:

Te nő vagy. Ő férfi. Lehet, hogy nektek működik, hogy eltervezitek, hogy most ezt az estét lelkizésre szánjátok és össze is jön, nálunk ez nem biztos, hogy ilyen könnyen megy. Abban egyébként szerintem is igazad van, hogy biztosan meg lehetett volna oldani, de az a helyzet, hogy még országon belül is komoly energiákat emészthet fel a kapcsolattartás. Márpedig Angliában nettóban 100e font fölöttig jutni szintén nem lehetett kis feladat, eddig ez , és a kiscsalád vitte el az energiát. Most viszont elérhetett oda, hogy a karrier helyett a család felé fordulna, ráadásul a kora (illetve a szülök kora és állapota) miatt a tágabb értelembe vett család felé.

puhacica 2015.08.07. 10:26:22

@soad1221: pont az anyagi biztonsag miatt gondolom azt, amit.

©________ 2015.08.07. 10:26:33

@fhdgy: ahogy innen olvasom, eloszor Odi lekocsogozte, majd ketszer fel lett szolitva,h hagyja abba.

Nem mintha egyetertenek a birkapasztorozassal, de vannak akiknel ez eleg hozza.

Csak hamar itt az idorendrol beszelunk.

Mindezt allasfoglalas nelkul tettem hozza.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 10:27:04

@bpetya75: " "nem tudom elkepzelni azt a szituaciot, hogy 8 ev alatt nem talalt a posztolo lehetoseget egy csendes estere" Tényleg nem?
"
Figy! 8 év alatt sok víz lefolyt a kádban. Az élet otthon is sokkal pörgősebb. Én többször jártam úgy, hogy otthon lévén (időm, mint a tenger), csak épp a másik fél nem ért rá.
És ez nem abból adódik, hogy ki, hol él.
Megváltozott ez is.
Persze, akik elmentünk ezt nem követtük le és ezért furcsa.

soad1221 2015.08.07. 10:29:48

@puhacica: de pont arról van szó, hogy az hiányzik neki, hogy ezt bármikor megtehesse. Nem az anyagi oldala miatt, mert ez megvan. De lássuk be, Angliából hazaruccanni egy este teraszon dumálni, nem egy bármikor megejthető dolog. Míg egy városban élve azért erre több lehetőség van, mégha nyilván nem is tenné mindennap.

bpetya75 2015.08.07. 10:30:24

@soad1221:

Az utolsó "fejezetben" pont erről írt. A vásárolt idő, ha visszalépsz a ranglétrán, hogy többet lehess a családoddal.

soad1221 2015.08.07. 10:30:54

@puhacica: akkor nekem ez most nagyon félre megy :D
megyek dolgozom, iszom egy kávét, és visszaolvasom, hátha... :)

bpetya75 2015.08.07. 10:33:20

@svájci sapka (ch):

Két perccel előtted lényegében én is ezt írtam. Sajnos tényleg ez a helyzet. Még falun belül is nehéz sokszor a kapcsolattartás. Akikkel van közös programunk, azzal megy, akivel nincs, azzal csak nagyon döcögősen.

puhacica 2015.08.07. 10:34:25

@bpetya75: akkor most haza kell menni es elni tovabb boldogan. az eddigieket meg elkonyvelni ugy, hogy az a karrierre szant ido volt. valamit valamiert. remelem, a jovoben megtalaljak az idot a fontos beszelgetesekre!

bpetya75 2015.08.07. 10:36:12

@puhacica:

Így igaz. Egyetértek.

@Pentek.:

Pfff Nyomorult hatásvadász "újságírók"...

bpetya75 2015.08.07. 10:37:28

@soad1221:

Hombre! A kávézás, meg a kommentek visszaolvasás hol számít munkának? :-P

Jonathan 2015.08.07. 10:40:07

En 16. eve elek külföldön, felig-meddig az unioban. Soha, egyetlen percre sem bantam meg, hogy eljöttem, sokkal inkabb azt, hogy az elindulast 20 evig halogattam!
Nekem itt van biztonsagerzetem, tudom, hogy nem akarnak 'lenyulni', nem ver at a hentes, a taxis, a szerelö. Tudom, hogy megfizetik a munkam, nem mondjak, hogy fel is ut, le is ut...
Magyarorszagon reg nem erzem mar otthon magam, igaz itt sem teljesen. Valahol feluton felnöttem, megtanultam elni a hontalansagommal. Nem jo, de jobb, mint frusztralt, beketlen, mogorva emberek közt.
Nem fogok visszaterni Magyarorszagra, sem most, sem kesöbb. Lezartam ezt a fejezetet, mint regi, csalfa szeretöt. Fajt, de tuleltem, hogy mast szeret.

soad1221 2015.08.07. 10:44:07

@bpetya75: nos ez lenne álmaim munkája... arra gondoltam, hogy ebben sorrendben fogom ezt így tenni... :)
szóval kezdem is, majd visszanézek :)

fhdgy 2015.08.07. 10:45:24

@Pentek.: Nem nagy különbség, elismerem, de a leköcsögözés még indirekt volt ( egy másik kommentelőre hivatkozva, őt jobban sérthette ), a lebirkapásztorozás már teljesen direkt.

soad1221 2015.08.07. 10:51:11

najó még egy picit maradok... :)

@Jonathan: én sosem értettem az országnak ezt a fajta megszemélyesítését, hogy megcsalt, elárult, ugyanígy, fordítva, mint ma a posztoló, hogy én tettem ezt vele. Tök rendben van, ha nem érzed jól itthon magad, máshol meg igen. meg tök rendben van a fordítottja is.

gg_diablo 2015.08.07. 10:51:56

@diggerdriver: "Ha az első géppel megyek, akkor is legalább egy nap lenne hazajutni. "Feltetelezem hogy Europabol azert nem kell egy nap hazajutni..En inkabb USD vagy AUD-ra gondolok...A maganiskola itt eleg jelentos, szoval AUD melett rakom le a voksot.

gg_diablo 2015.08.07. 10:52:06

Jo cikk! Szorol szora en is irhattam volna..Bar, azon szerencsesek koze tartozom akik gyakran mennek honapokra csaladostol HAZA! Azt nem ertem, ha a poszt iro 6 szamjegyu osszeget keres es a gyerkoc maganiskolaban van, akkor ok miert is nem utaznak haza minden evben par honapra, hogy elmuljon a honvagy?

puhacica 2015.08.07. 10:56:08

@Ödenburger [Hu/At]: neked azert irok, mert ugy gondolom, van ertelme. divatta valt mostanaban digger es a csaladja alkatarol gunyos megjegyzeseket tenni. a legundoritobb, legmocskosabb, legszanalmasabb dolognak tartom. mit gondolsz, ha sovany lenne vagy atlagos alkatu, akkor mast irna? akkor rozsaszin pillangokrol csevegne? mi koze egyiknek a masikhoz?

mindemellett: o se birkapasztorozzon. nem ertek vele egyet. de regen rossz az, ha te azert csinalsz valamit, mert mas is azt csinalja. beugrok a kutba, gyere velem te is!

bpetya75 2015.08.07. 10:57:13

@svájci sapka (ch):

Szívesebben vitattam volna, amit írtál, de a tények makacs dolgok...

@soad1221:

Másodjára sikerült felfedeznem a vesszőt, szóval az én készülékemben van a hiba. Fogjuk mondjuk a hőségre. Jó munkát! ;-)

fhdgy 2015.08.07. 11:06:07

Kedves Mindenki! Ma fantasztikus élményben volt részem!

Múlthéten kaptam egy határozatot egy kormányhivataltól, amiben volt egy hiba, egyszerűen elírták egy nagyon fontos dátumot. Telefonon történt érdeklődésre elismerték a hibát, ígéretet tettek a kijavítására. Se fellebbezés, se illeték, semmi packázás!

Ma megkaptam a javító határozatot, amiben tényleg kijavították a hibát.

És kapaszkodjatok: "Tévedésemért az eljárásban érintett ügyfelek szíves elnézését kérem." Pecsét, aláírás, mindez egy héten belül.

Nem a reklám helye, de leírom: Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelési és Erdőgazdálkodási Főosztály Erdészeti Osztály.

Hogy ez off vagy on volt, kérlek benneteket, döntsétek el Ti!

tutajoss 2015.08.07. 11:07:51

Jó poszt. Érdekes kérdéseket feszeget.
A napjainkban még élő legidősebb generáció nem gondolkodik olyan rugalmasan és világpolgár módjára mint a mostani fiatalok. Ezért őket nem lehet lehet autóba rakni mint a fontos cuccokat és kiszállítani külföldre. Ők ragaszkodnak mindenhez, hiszen az egész életüket ott élték le ahol. Adott házban, kertben, kutyával, macsekkal, tárgyakkal. Ők nem mennek, nem akarnak. Idő ugyanúgy nem lenne őket otthon ápolni, mert aki külföldön van, nagy átlagban reggeltől estig dolgozik.Gondozó kéne, ami szintén pénz, több mint Magyar.o-n
Magyarországon is adott millió lehetőség arra, hogy a család megoldja az idős szülők gondozását. Csak menni kell utána, megkeresni a legjobb megoldást.
Anyám 91 éves, egy református idős otthonban van, kitűnő helyen. Oda megy a nyugdíja. Abból ellátják tisztességesen. Heti 3-4 alkalommal látogatja a családból mindig valaki.
Sok sikert a posztírónak. Meg fogja hozni a jó döntést szerintem.
@Határátkelő: Te mindig valahogy fordítva nézed a filmet.

Határátkelő 2015.08.07. 11:09:03

@tutajoss: Ó hát hogyne, persze. Én kérek elnézést.

2015.08.07. 11:14:48

@puhacica:

Nem tudok rola, hogy divatta valt volna, a csaladjat pedig soha nem kevertem bele a kettonk dolgaba, az nagyon nem lenne korrekt, olyant soha nem is tennek. Tenyleg nem olvastam egyszer sem ilyent, de lehet, hogy en vagyok figyelmetlen, mentsegemre szolgaljon, hogy van, hogy napokig nem olvasom a blogot, mert nem erek ra.

Az egyebkent jo kerdes, hogy ki es mikor kezdte, hol csuszott el az egesz, ha jol emlekszem, nalam akkortajt szakad el a cerna, es valtottam stilust, amiutan abban a vitaban, amiben konkretan az egesz kozdasz szakmat lehulyezte, es eloadta, hogy csak o helikopter, tett jopar eros megjegyzest ram is. De nekem mar hosszu ideje szurja a stilusa a szememet, csak valahol ott durvult el az egesz... Ami az alkatara tett megjegyzest illeti, az nagyon inkorrekt volt, es szandekosan, pont annyira, amennyire az o elotte levo birkapasztorozasa. Irtak mar paran, amilyen az adjon Isten... Egyebkent egyszer lattam valahol, talan valamelyik posztjaban egy kepet, amint a gepeben pihen, talan valami sztori is volt hozza, hogy halottnak neztek, de lehet, hogy mar keverem, es csak elkepzeltem :), szoval igazabol csak ez a kep jutott eszembe, es arra celoztam...

bpetya75 2015.08.07. 11:23:51

@fhdgy:

Szerintem fejlődik a közigazgatás Magyarországon. Remélem rövidesen eljutunk odáig, hogy ez ne számítson nagy dolognak. Most még vitathatatlanul az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 11:25:22

@bpetya75:
Nem. Olvasd el idei elsö konmmentjét.
Én nem szóltam hozzá.
Kétszer mondtam hogy ne kóstolgasson.
Mégis mit kellett volna csinalnom?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 11:27:13

@fhdgy:
Neked is mondom olvasd el az első hozzam írt kommentjét.
Nagyon visszafogottan válaszoltam.

puhacica 2015.08.07. 11:29:13

@Ödenburger [Hu/At]: elnezest, nem voltam egyertelmu. itt nem is olvashattal ilyesmit, akik ezzel mocskolodnak, ide nem johetnek. de sajnos nem o az egyetlen, akit a sulyaval kapcsolatban gunyolnak a HA-s kommentelok kozul. mintha az barmit is szamitana, mikor az ember megfogalmazza a velemenyet. ez olyan dolog, hogy en most ezt leirtam mondjuk 60 kilosan, de akkor is ezt irnam, ha 140 vagy 40 kg lennek. ez nem erv, ezt akkor irja az ember, ha mar nincs, amivel ervelni tudna. lehet attol jo ember valaki, hogy tulsulyos es lehet egy senkihazi attol, hogy atlagos testalkatu vagy sovany.
nem akarlak kioktatni, csak ez mar regota szurja a szemem es most kijott belolem. meg mondom: veled legalabb lehet beszelgetni.

puhacica 2015.08.07. 11:30:27

@diggerdriver: vallat vonni es tovabbgorgetni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 11:30:43

@tutajoss: "Magyarországon is adott millió lehetőség arra, hogy a család megoldja az idős szülők gondozását. Csak menni kell utána, megkeresni a legjobb megoldást. "

Azért ezzel vitatkoznék.
Nekünk nagyon nehezen és nagyon sok pénzért sikerült.
:(
Otthont csak privát intézményt találtunk, máshova (normális helyre) várólista van. Vidéken házi ápolás nincs, 2009-ben megszűnt.
Ez messze van a millió lehetőségtől.

nl_eni 2015.08.07. 11:31:00

"Egy ország nem egy személy, akiben csalódni lehet. Az lesz belőle, amit belerakunk. Ha elmegyünk, csak kiveszünk belőle." Na ezt azért nem állítanám. De ki kell próbálni! Ha valaki úgy érzi, hogy még nem tett eleget, és ezzel esetleg mulasztott, akkor ne éljen már lelkiismeret furdalással, menjen és tegyen az országért.

Mindezeket sokkal korrektebbnek gondolnám, ha úgy lett volna leírva, hogy: úgy érzem, tehetnék valamit az országért, ahol születtem, felnőttem, amit hazámnak tekintek, úgy érzem, ezt még nem tettem meg és egy másik országban összegyűjtött talentumaimmal szívesen tennék valamit érte.
De így, csak ostorcsattogtatás, hibáztatás, számonkérés, úgy, mintha a határátkelők közül soha senki nem tett volna még a hazáért, csak szép kényelmesen kitelepült volna.

bpetya75 2015.08.07. 11:33:49

@diggerdriver:

Elolvastam. Azt írta, hogy köcsögösködsz. Nyilván fogalmazhatott volna finomabban is, de legyünk őszinték, ha valami böki a csőröd, te sem szoktál finomkodni. Ez egy sima adok-kapok volt, amit a birkapásztorral indítottál el a "Mi van? Mi van? Mi van?" irányba, ő meg ment szépen veled. Annyi történt, hogy nem vagy ehhez hozzászokva.

HÁ-val megbeszélték, továbblépett. Szerintem te is tedd ezt.

©________ 2015.08.07. 11:36:25

@gg_diablo: hat ha videken el, akkor siman megvan europabol is az egy nap. Tolunk pl budapest 4,5 ora vasuton. 1 ora az allomas busszal. A palyaudvarrol eljutni arepterre bkv-val nemtom hany ora. Min 1 oraval elobb kinn kell lenni. Repules X ora. Kinn repterrol haza X ora.
Ezmin 10 ora. Ha este hivnak,h bajvan,masnap tudsz utazni.
Tadamm,ott az egy nap.
Egyedul kocsival se sokkal ro idebb, plane veszelyesebb a faradtsag miatt.

bpetya75 2015.08.07. 11:36:32

@diggerdriver:

Pontosítok. Azt írta, hogy szerinte személyeskedsz és köcsögösködsz.

bpetya75 2015.08.07. 11:39:03

@gg_diablo:

Láss csodát: @mik98765:

@Pentek.:-nek van igaza ;-)

2015.08.07. 11:39:40

En is utalom a BBC-t, ha tudni akarom mi megy az angolszasz sajtoban csak megnyitom a 444-et es mar omlik is az osszes narcisztikus szorongas a hanyatlo nyugatrol. :D Tenyleg gaz, mar evek ota bojkottalom az osszes ilyen lapot. Egyre jo viszont a BBC, es ezt nem tudom, hogy csinaljak, hogy a Deli Sarkrol is begyujtik az idojaras infot es az egesz vilagrol pontos elorejelzest tudnak adni, ez egy szuper szolgaltatas. :D

Mondjuk ettol meg ertem a kollegaim vicceit (kiveve a fonoket, tudjatok, azet, amelyik megkerdezte, hogy uresen iszom-e a forro vizet). Na mindegy, szoval a poszt tobbi reszevel nem nagyon tudok azonosulni.

A tudos resz a vegen erdekes gondolat, remelem nem fog Magyarorszag megolni azert. Vagyis nem tudom, hogy ebben mi volna elegans, szerintem inkabb az elet szomoru valosaga volna, de amugy erdekesnek erdekes gondolat. :D

2015.08.07. 11:39:58

@puhacica:

A dolog nem is arrol szolt. En is 102 kilo vagyok, igaz nekem a magassagom is megvan tobbe-kevesbe hozza, szoval nem latszik, de ez valoban nem erv. Nem is annak szantam, siman egy bunko beszolasnak, egy sertesnek, pont olyannak, mint amire valasz volt. En ha valakivel megy az adok-kapok, ha anyazas kozeli helyzet van, akkor is a legtobb esetben pazmanyi kormondatban szoktam elkuldeni az illetot, mellozve es kinosan kerulve a direkt sertegetest. De van olyan, amikor viszont pont ez a cel. Itt ez volt.

Emiatt termeszetesen senki masnak nem kell kinosan ereznie magat, ha tulsulyos, sot, pont minap volt egy diskurzusom parommal egy holgy kapcsan, amiben felhomalyositottam, hogy a nem reprezentativ felmereseim szerint a ferfiak (legalabbis az en ismeroseim) jo resze inkabb valaszt olyan not, akin enyhe felesleg van, mint olyant, aki szur, ha az oledbe ul. Es persze van, akinek meg a modell alkat jon be, sot meg olyan haverol is van, aki kozolte, hogy o 80 kilo alatti novel nem kezd. Szoval az a szep, hogy minden zsaknak van foltja, szerintem. :) De ismetlem, ez a megjegyzes siman egy jol iranyzott es bunko sertes probalt lenni, a cimzettnek, es senki masnak. Es ezek szerint az is lett.. :)

2015.08.07. 11:41:40

@mojyo: Most jottem ra, hogy a tudos igy ekezetek nelkul tokre mast jelent, de a tudot, mint lelegzo szervet ertettem amugy.

csőcsere 2015.08.07. 11:42:32

@diggerdriver: ... Ja, mint a magyartanárok, akik megmagyarázták a diáknépnek, hogy mit gondolt a költő. ROFL :-DDDDDDDDDD

Muscari 2015.08.07. 11:42:39

Hat menjel, komam. Viszont ne egess fel mindent magad mogott, mert lehet, hogy egy ev mulva jottok vissza.

©________ 2015.08.07. 11:43:54

@tutajoss: a csaladban volt egy idos neni, aki otthonban volt. Ez videk, a "szemel zetben" meg rokon is volt!
Es megis! Eg szercsak nem talaltaka fogproteziset. Egen foldonkerestek.
Onnantol mindent ledaraltak neki
Majd erintetlenul vittek el
A latogato tuszkoltak bele etelt neha

Aztan meghalt
amikor az agyat rendeztek ki, aproteziset akkor talaltak meg a
Mellette levo radiator alatt

Ketkerdes van.
Mennyire kerestek, ezek szerint a radiator az egenfoldon kivul van
Mennyire takaritottak

Ennyi telt havi 90ezerert

bagdad 2015.08.07. 11:44:04

Szulok apolasa, latogatasa vagy... Sztem egy szulo akkor a legboldogabb ha neked jol mennek dolgaid. Az regen volt hogy egymas mellett nott fel tobb generacio szuletestol a vegso napig... Egesz eletemben tavol eltem szuleimtol... Meg egy- ket ev es London lesz az a hely ahol leghosszabb ideig tartozkodom... Hazamenni jo es mig elnek a szulok kell is de csak miattuk.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.07. 11:44:26

@diggerdriver: Ha már megszólítottál...

Ma az első érdemi hozzászólásod ez volt: "Szerintem a poszt egy gazdag ember nyűglődése."

Nos, remélem érzed, hogy ez a megjegyzés valahogy nem az igazi. Szerintem nem kellett volna ilyen módon minősítened a posztolót. Ő megírta a történetét, a gondolatait, az érzéseit, de ezt valószínűleg nem azért tette, hogy aztán valaki ilyen nyers módon minősítse az életét, az anyagi helyzetét.

Én a kommunikáció erejében hiszek. Szerintem most tök érthetően leírtam neked, hogy mit hívnak itt egyesek (magamat is beleértve) bicskanyitogató stílusnak. Véleményem szerint erre semmi szükség nincs, hiszen te is láthatod, hogy ez csak ellentéteket szül, ami után egy "sajnálom" olykor bizony nem elég.

Jobb megelőzni a bajt.

Béke.

Golf2 2015.08.07. 11:44:36

@Határátkelő: Ok akkor pròbáljuk meg a gyorsitott eljárást!

Golf2 2015.08.07. 11:44:46

@fhdgy: A kormányhivatalnak már erdészeti osztálya is van? Akkor már a bokrok mögé se lehet elbújni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.07. 11:44:51

@mojyo: hát igen, nagyon nem mindegy, hogy valami szoros-e vagy szőrös :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 11:47:56

@Pentek.: Én ennél sokkal durvábbakat tudok, 3x ennyiért.
Ez persze nem verseny, de sajnos elképesztő állapotok vannak idősgondozás terén.
:(((

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 11:48:20

@bpetya75: k
Még egyszer kérdem kivel?
Nem szóltam hozzá.
Durva kommenttel megkóstolt.
De én vagyok a összeférhetetlen agresszív megmondó ember.
Jó ha 50 posztból egyet kritizálok.

fhdgy 2015.08.07. 11:51:43

@Golf2: Az elmúlt években összevontak sok mindent, amik addig önállóak voltak. Részleteket nem tudok, mert távoltartom magam az ilyenektől. Mivel erdő és föld témában érintett vagyok, ezekből az összevonásokból vagyok csak érintett. Az elején sok rémtörténetet hallottam az ügyintézés menetéről. Most viszont gazdagabb lettem egy jótapasztalattal. sok ilyet szeretnék magamnak is, másoknak is!

bpetya75 2015.08.07. 11:53:50

@diggerdriver:

Jelen esetben a posztolóval. Mi az, hogy durva kommenttel megkóstolt? Bírlak öregem, de azt nem csípem, amikor primadonnáskodsz. Amúgy meg hiába provokálsz, nem fogok a hozzászólásaidban durvaságok után kutatni. Lustább vagyok én annál ;-P

Ő egyébként fentebb leírta valakinek, hogy a közgazdasággal kapcsolatos, mit tudom én hány hónappal ezelőtti vitában érezte úgy, hogy nagyon elvetetted a sulykot általában, meg vele szemben is.

bpetya75 2015.08.07. 11:58:15

@Golf2:

Érintett voltam a témában, úgyhogy nyomon követtem a változásokat. Először (még a XX. század végén) az Erdőrendezési szolgálatot összevonták az erdőfelügyelettel, így született meg az Állami erdészeti Szolgálat. Aztán gyurcsányék megkreálták a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt, aminek Erdészeti Igazgatóságává avanzsált ez a cég. Aztán orbánék alatt megszülettek a kormányhivatalok, és azoknak lett a része az erdészeti szakigazgatás, végül az összes ilyen szervet még mélyebbre integrálták és megszülték ezeket a főosztályokat. ilyen szép, hangzatos nevekkel. Röhejes...

Na, ez biztosan nem érdekelt, de írhatnékom van :-P

2015.08.07. 12:00:23

@bpetya75:

Nincs esetleg valami jo kis terepmunkad az erdoben?? :)))) :P

2015.08.07. 12:01:47

@bpetya75:

De egyebirant nekem is ez a bajom, pentek, kanikula, nulla munkakedv... es mit csinal az ember? Itt veri a csalant... :)))

bpetya75 2015.08.07. 12:05:51

@Ödenburger [Hu/At]:

Mindenhol azt mondják, hogy 11 és 15 óra között ne menjünk a napra. Ehhez képest a héten 4 napot kint voltam erdőn, ahova azért be-besüt a nap, meg a 33-35 fok ott is csak annyi. Most szépen hűsölök az alig 28 fokos irodában, szóval nem megyek terepmunkára! Uff! :-D

tutajoss 2015.08.07. 12:06:42

@Pentek.: Ugyanennyit fizetünk.
Fogsor még megvan.Rendes ellátás is. Mindenkinek ilyet kívánok.
A kirívó esetekből semmi értelme általánosítani.
@svájci sapka (ch): ok. Akkor mi voltunk nagyon szerencsések. Válogathattunk a jobbnál-jobb helyekből. Pontosítok. Debrecen Hajdú-Biharról beszélek.
@puhacica:
.."gunyos megjegyzeseket tenni. a legundoritobb, legmocskosabb, legszanalmasabb dolognak tartom...." nem gondolod, hogy azt kapja amit ad ?
Félévente egyszer olvasok itt posztot, épp azért mert az általad védett illető gúnyos, undorító és mocskos stílusban nyilvánul meg bárkiről.

.."mindemellett: o se birkapasztorozzon. nem ertek vele egyet. de regen rossz az, ha te azert csinalsz valamit, mert mas is azt csinalja. beugrok a kutba, gyere velem te is!..
Hozzászólásod Ödenburgernak címezted, de nem látom alatta a másik félnek címzettet, :Te se birkapásztorozz.
Így számomra nem vagy hiteles , bocs. Annál is inkább, hogy "ha te azért csinálsz valamit, mert más is azt csinálja..." Mintha te is azt csinálnád..(.de biztos tévedek.)
most félév tá-szün.

fhdgy 2015.08.07. 12:07:33

@Ödenburger [Hu/At]: Egyébként már korábban is meg akartam jegyezni, hogy munkanapokon több ideje van a tisztelt publikumnak kommentelni. A hétvégeken sokkal kevesebb kommentre jut idő.

Csak én látom így?

Határátkelő 2015.08.07. 12:09:44

@diggerdriver: @tutajoss: Nagyon komolyan kérem, fejezzétek ezt itt be. Ha akarjátok folytatni, menjetek vele máshova.

Tutajoss: ahhoz képest, hogy félévente egyszer olvasol itt posztot, nagyon könnyen alkotsz átfogó ítéletet.

2015.08.07. 12:12:44

@tutajoss:

Bocsanat, hogy belekontarkodom, de @puhacica: -val volt mar regebben is par vitank, es mindig le tudtuk rendezni kulturaltan, szoval szerintem nincsen azzal gond, amit irt... Szerintem... :)

Mas: csak az Eva neni altal vezetett?? Ott dolgozott sokaig ismerosom, voltam bent parszot, az tenyleg nagyon rendben van. De a ref. egyhaznak van meg par nagyon jo nyugdijashaza, vagyis legalabbis 10-15 eve meg volt. Gondolom azota csak fejlodtek.

Golf2 2015.08.07. 12:15:38

@bpetya75: Ül az erdész a főosztályon és a sok kollegátòl nem látja az erdőt.De legalább udvarias.

2015.08.07. 12:18:49

@fhdgy:

Nalam alapelv, hogy otthonrol nem igen netezek, max. emailt nezek. Otthon max akkor blogolok/kommentelek, ha a csalad valamiert nincs otthon, en meg nagyon raerek. Ilyen meg ritkan van, amugy is allandoan ido szukeben vagyok, edzesek, haverok, csalad, szoval a netes kretenkedesre marad a munkahely. :) A FB-rol is akkor toroltem magam nagyon gyorsan, amikor rajottem, hogy naponta tobbszor eloveszem a telefonomat es a FB-ot nezegetem. Otthon is. Na, itt ereztem, hogy ez csak felesleges idopocsekolas, rogton toroltem is magamat. Ennek tobb mint 3 eve, azota is jol megvagyok FB nelkul... :)

Golf2 2015.08.07. 12:20:12

Öreg autò nem vén autò szédítő ez a tempò köszi

©________ 2015.08.07. 12:20:31

Mondjuk azt nem ertem, mi olyan serto abban,ha valakit legazdagoznak, de ti tudjatok.

fhdgy 2015.08.07. 12:22:36

@bpetya75: Csütörtökön egy hete én is voltam erdőben. Akkor éppen nem volt kánikula, de bent az erdőben olyan volt, mint egy szaunában, az izzadás része, a szauna kellemes része persze sehol. Nyári melegben az erdő hiába árnyékos, döglesztő meleg tud bent lenni.

bpetya75 2015.08.07. 12:26:08

@Golf2:

Azt hiszem kevés olyan főosztályi épület lehet, ahonnan erdőt lehetne látni ;-)

2015.08.07. 12:26:34

@bpetya75:

Holnap tervezem erdobe menni, ki a Raxra. Igaz szeretnek reggel 6 korul mar kint lenni es delutan 2-3 korul pedig mar otthon. Meg hat 1000 meter felett mar az erdo is huvosebb, es raadasul az eszaki oldala a hegynek... :)

fhdgy 2015.08.07. 12:26:51

@Ödenburger [Hu/At]: Milyen erdei terepmunkára gondolsz? Nekem is van erdőm, ebben az évben fogadtam erdészt is, de nem ártana többet tudnom, ezért kérlek mondd el, hogy miről van szó!

2015.08.07. 12:29:58

@fhdgy:

A Pater az erdesz, a reszleteket o tudja... En csak azt tudom, hogy neha kint van, neha meg minket boldogit... :)

fhdgy 2015.08.07. 12:31:30

@Ödenburger [Hu/At]: Bocs, nem ismerem a Pater szót. Mit jelent?

fhdgy 2015.08.07. 12:32:26

@Ödenburger [Hu/At]: Illetve a páter szót ismerem, de itt nem arról van szó ugye?

2015.08.07. 12:32:39

@fhdgy:

Bocs, a bpetya75-ot szoktam Paternek nevezni, meg a regi megboldogult origos idokbeli nick-je alapjan...

bpetya75 2015.08.07. 12:34:40

@fhdgy:

Így igaz. Bár épp tegnap jártam egy épp csak pusztulásnak indult lucfenyvesben (30-50 évvel ezelőtt próbálkoztak velük, aztán leesett, hogy kicsit magasabb páratartalom kell neki, mint ami felénk van). Érezhetően hűvösebb volt benne, mint mellette a tölgyesben.

@Ödenburger [Hu/At]:

Hát igen. 1000 méter, meg északi oldal. Finom lesz.

Azt azért ne mondd, hogy olyan sokat boldogítok errefelé. :-P

fhdgy 2015.08.07. 12:35:11

@Ödenburger [Hu/At]: bpetya75 meg Rezső Atya azonos???

bpetya75 2015.08.07. 12:36:20

@fhdgy:

Anno a postr-re Pedróatya néven regisztráltam ebből jött.

fhdgy 2015.08.07. 12:37:41

@bpetya75: Akkor a Rezső részemről tévedés. Hiába, öregszem! :-)

2015.08.07. 12:38:46

@fhdgy:

Nem. O volt Pedroatya. :)

@bpetya75:

(Remelem nem baj, hogy commingoutoltalak... :))

fhdgy 2015.08.07. 12:39:08

@bpetya75: Akkor most Tőled: milyen erdei terepmunkára gondoltok? Bár, lehet, hogy csak erdei tereptúrára?

2015.08.07. 12:39:23

@bpetya75:

Ja, latom, te is comingoutoltal... :D

2015.08.07. 12:41:19

@fhdgy:

En a magam reszerol sokat turazom, es neha sziklat is maszkalok kicsit. Vagyis az en esetemben tereptura. A bpetya75 professzionalis szakember, szoval nala terepmunka... :)

bpetya75 2015.08.07. 12:43:51

@Ödenburger [Hu/At]:

:-D

@fhdgy:

Esetemben ezt több minden is lehet. Alapból erdőkerülés, de van, hogy gyérítésben, bontásban dolgozom (favágás, kézi közelítés), legutóbb meg gyérítés jelölést csináltunk.

2015.08.07. 12:44:31

Na, a nap lassan egy oraval elhagyja a deli haragszokor elfoglalt poziciojat, ugyhogy en is elhagyom a reggel 6kor elfoglalt poziciomat, es hazamegyek. Tovabbi szep napot es jo hetveget mindenkinek! :)

bpetya75 2015.08.07. 12:47:20

@Ödenburger [Hu/At]:

Neked is. Úgy döntöttem, irigykedek kicsit. Két napos hétvége, hegyi levegő, meg ilyenek...

fhdgy 2015.08.07. 12:48:14

@bpetya75: Ha szabad érdeklődnöm, az ország melyik részén? Kb., nem kell pontosan, ha nem akarod.

tsabus UAE 2015.08.07. 12:48:53

@svájci sapka (ch): Most kezdtem el valami megoldást keresni anyukám ellátására én is. Egyre nehezebben tud mozogni és a napi teendők is szinte megoldhatatlan feladat elé állítják. Szomszédok, ismerősök megoldják abevásárlást, de hosszútávon ez nem mehet tovább így. Abban egyeztünk meg, hogy valamelyik idősek otthona lenne a megoldás.
Pár napja keresek még csak aktívan, de horror árakkal és feltételekkel találkoztam néhol.
Eredetileg úgy terveztem, hogy lesz majd egy kész listám, mire hazamegyek és végiglátogatjuk mindet, együtt. Erre most úgy látszik, jó lesz, ha kettőt találok, mint választási lehetőséget.
Ha tudnál írni a Te tapasztalataidról (itt, vagy priviben), esetleg lenne pár jótanácsod, azt nagyon megköszönném.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.07. 12:53:53

Egész jó post abból a szempontból, hogy előhozta a példamutatás és az országépítés kérdését.

Én self-made man vagyok, saját erőfeszítéseim jóvoltából élek Magyarországon becsületes, etikus munkával igen jól. Ez itthon sajnos kivételes. Erre mondta kedvenc nagybácsim, hogy nekem itthon kell maradnom és példát kell mutatnom.

Szívesen tenném de a kérdés az: hogyan? Ha valaki egy teljesen más értékrendben nevelkedett, nem tudom megváltoztatni. De még csak meggyőzni sem arról, hogy mi az amiben az ő gondolkodása hibás és mi módon akadályozza ez a gondolkodás saját magát és környezetét abban, hogy sikeresebb legyen.
Rengetegszer próbáltam, még a viszonylag értelmesebb emberek is pillanatok alatt előveszik a tanult tehetetlenség frázisait: ezért nem lehet, azért nem lehet, nekem is csak szerencsém van és így tovább.

A cselekvőképes, képzett értelmiség kivándorlása pedig igen komoly probléma, eljuthatunk arra a pontra, hogy mire eljön az akarat, hogy ezeket a társadalom megbecsülje, addigra már nem marad belőlük elég, egy ilyen réteget újratermelni pedig évtizedek munkája.

©________ 2015.08.07. 13:00:42

@tsabus [UK]: varjal! te azt hiszed, te valogatsz??

fhdgy 2015.08.07. 13:02:58

@Zka: A kivételes meg a "szerencsém van" jelen esetben számomra szinoníma ( vagy nagyon olyannak tűnik ). Ha szerinted is, akkor miért gond az, hogy te kivételesnek tartod az esetedet, mások meg azt mondják, hogy szerencséd van?

P.Elliot 2015.08.07. 13:03:54

A posztironak talan az is a baja hogy nincsenek kinnt baratai, meg hiaba van jobb pozicioban nem neznek fel ra/ ez csak feltetelezes mivel tudok itt kinnt tobb embert is nalunk aki ilyen cipoben jar, otthon valaki volt, itt meg elmennek mellette es ezt sertonek erzik,/, itt nehez a kiulos beszelgeteses esteket osszehozni, magyarral azert nem lehet mert ok ugy erzik hogy akarki nem illik hozzajuk, az oslakosokat meg nem erdekli igazan egy kulfoldi idegen akinek a temai valoszinuleg szamara idegenek.
Igen, akinek ezek a problemai es belillszkedni nem tud mint itt latszik az jobb ha hazamegy es ott keresi a boldogsagot es egy jo munkat.
Plusz dolog az hogy van rendes lakasa is, szoval boldog lesz.
Nem mindenki erzi jol magat kulfoldon, ertsuk meg. En meghalnek ha el kene innen mennem de megertem ha mas maskeppen erzi.
Sok szerencset neki. Ha otthon megis ugy erezne hogy nem birja a legkort akkor gondoljon arra hogy kulfoldon sem birta es maradjon, ne probalkozzon tobbet.
Egy kerdes viszont felmerult bennem.
A gyerekek hany evesek? Azok mar belenottek az uj orszagba es lehet hogy nem fogjak megkoszonni ha hazaviszi oket.
Ismeretsegi korben van egy hazaspar, hazavittek a 15 es 14 evest sok-sok evi kinntlet utan, a gyerekek nem tudtak megszokni, minden nap keserves volt nekik az iskolaban ahol ujra kellett tanulni a tortenelmet, irodalmat vissza az altalanosig, es rengeteg mast, itt kituno tanulok voltak, otthon egyik tobbszor bukott, a masik rengeteg munkaval evickelt at a gimnaziumon es szo szerint sirva atkoztak a szuleiket a dontesert, igergetve hogy mihelyt tehetik, mennek vissza es latni sem akarjak oket, annyira ment a dolog mert a szulok valoban jol ereztek magukat otthon.
A gyerekeket kigunyoltak a kiejtesukert az iskolaban, mindenert piszkaltak, maguk a tanarok is, senki nem baratkozott veluk, szinte meggyuloltek a szuleiket. Tudom hogy ez ritka dolog de a tinezser indulat az felfokozottabb.
Mert olvastam itt hogy a szulok igy es ugy de a gyerekerol nem esik szo. Marpedig a szulonek elso a gyereke, az kell hogy legyen...

Csodabogár 2015.08.07. 13:07:34

@adamskij: Gyerekek tanulása csak pénz kérdése. Remek magániskolák vannak, ahol a válasaztott nyelven folyik az oktatás. Van angol, amerikai, német és osztrák iskola is, persze nem ingyen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.07. 13:07:40

@fhdgy: a kivételes alatt azt értem, hogy ritka. A szerencse azt jelenti, hogy befolyásodtól független, nem rajtad múló dolog. Nem ugyanaz.

bpetya75 2015.08.07. 13:08:43

@fhdgy:

Tényleg öregszel ;-) Somogy. Írtam privátot. Nézz rá a fiókodra.

bpetya75 2015.08.07. 13:12:46

@P.Elliot:

"Marpedig a szulonek elso a gyereke, az kell hogy legyen... "

Első a házastárs. Második a gyerek. Harmadik a munka.

P.Elliot 2015.08.07. 13:14:55

@bpetya75: Neked van gyereked? Csak azert kerdezem mert eddig azt tapasztaltam hogy az embernek elso a gyereke, mindenki mas utanajon. Nekem legalabbis

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.08.07. 13:18:14

@Csodabogár: azért van különbség aközött, hogy többnyelvű közegben nevelkedik egy gyermek és emellett vannak nyelvórái, vagy homogén közegből heti 1-2szer nyelvórára is telik. esetleg a tehetősebbje magániskolát fizet - de ezt a képzési formát nem hiszem, hogy tömegek engedhetnék meg maguknak, pláne Mo-on, magyar fizetésből.
csökkenő oktatási színvonal mellett az EU egyik legelmaradottabb országa (Bulgáriával versenyben) nyelvtudás terén Magyarország. jobban teljesít, óhogyne.

soad1221 2015.08.07. 13:18:23

@bpetya75: @P.Elliot: na csak beugrottam egy kicsit megint.. :)
és ahogy látom egy érdekes kérdésnél.
nekem erre egyszerű a válaszom: első a család (márhogy a szűk család), mert nem nagyon tudnám megmondani, hogy a társ vagy a közös gyerekeink a fontosabb...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.07. 13:18:48

@P.Elliot: szerintem is. Nálam is a gyerek az első, utána asszony, meló és hobbi.

Csodabogár 2015.08.07. 13:19:04

@fhdgy: A magam részéről soha nem bántam meg és tökéletesn visszailleszkedtem az itthoni létbe, pedig nem 7 hanem 30 év volt a kinti életem. Nem is vagyok egyedül. A házban, ahol lakom, hárman vagyunk akik úgy 60 éves koruk körül hazajöttek. Senki nem bánta meg. No meg van még néhány ismerősöm is. Borzongok a gondolattól is, hogy igy megöregedve valahol külföldön, ahol mégiscsak idegen maradtam a lelkemben végig, kellene élnem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 13:20:21

@tutajoss: Örülök, hogy ott jobbak a lehetőségek. :)
@tsabus [UK]: Nagyon szívesen leírom, de inkább privátban. Nem offolnám szét az írást.

bpetya75 2015.08.07. 13:21:01

@P.Elliot:

Három lányunk van. Hidd el, könnyen fel lehet őrlődni abban, hogy az ember a gyerekeiért akar élni. A gyerekeknek tapasztalataim szerint fontosabb a szülők jó kapcsolata, (ami csak akkor valósul meg, ha időt, energiát és pénzt szánunk rá) mint az, hogy mindig ők legyenek az elsők.

bpetya75 2015.08.07. 13:21:48

@svájci sapka (ch):

Esélytelen vagy a szétoffolásra. Mi már megtettük.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.08.07. 13:22:54

@fhdgy: ejha, ez aztán a történet - tanácsod pedig roppant tanulságos. volt olyan ismerősöm, aki ugyanennek - brit számla megőrzése megtakarítással - köszönhetően tudott gyorsan javítani, hasonló helyzetből.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 13:24:29

@bpetya75: Ma már kaptam hideget-melget (máshol), visszavettem.
:D

bpetya75 2015.08.07. 13:25:09

@soad1221:

Sokáig nem tudatosodott bennem, hogy mennyire fontos a párkapcsolat. Azt hittem, elég a feleségemnek, hogy munka után sokat segítek a háztartásban, meg a gyerekek körül. De nem volt elég neki. Egyre rosszabb lett a kapcsolatunk, aztán szerencsére megkaptuk a választ a miértre és a hogyan továbbra is. Ezért írtam Elliotnak azt, amit.

2015.08.07. 13:25:47

Szerintem állati jó kis poszt.

(A dzsungel könyve jut róla eszembe, amikor Maugli kezdi kergetni Mauglit. Jap, vissza kell menni az embercsapathoz.)

P.Elliot 2015.08.07. 13:26:22

@soad1221: Nekem nem pedig szeretem a ferjemet nagyon nagyon. De a gyerekem az az elso, mint neki is.

P.Elliot 2015.08.07. 13:27:37

@bpetya75: M ajd erre s valaszolok de most rohanok az uszodaba mert ha nem most megyek reggel akkor mar nem lesz ra idom, ismerem magamat.

bpetya75 2015.08.07. 13:28:17

@svájci sapka (ch):

Nem is szoktál itt sok lenni. Vagy az elmúlt hónapokban, amíg nem jártam erre, megváltoztál volna? ;-)

Amúgy a téma is érdekes, meg fontos, sőt témába is vág. Szerintem. Persze ha sötétben bujkáló ellenforradalmárt akarsz játszani, akkor tessék, de én szóltam!

P.Elliot 2015.08.07. 13:30:11

@bpetya75: Nem kell a gyerekekert elni csak. A szivben elfer sok ember, a gyerek nagyon fontos de a hazastars es masok is. Nem szabad csak a gyerekert elni, mindenki elso csak maskeppen, akoriban igy magyaraztam a kicsikemnek..
De olni tudnek erte ha valaki bantana...

P.Elliot 2015.08.07. 13:32:01

@Zka: Pontosan...nekem is. De tenyleg rohanok/....

fhdgy 2015.08.07. 13:32:15

@Zka: Egyik részről igaz, más részről én azt hallottam, hogy csak annak van szerencséje, aki tesz is érte. Aki kivételest tesz, az kivételesen szerencsés!

fhdgy 2015.08.07. 13:33:24

@bpetya75: Válaszoltam privátban!

bpetya75 2015.08.07. 13:36:25

@P.Elliot:

Azért reagáltam arra, amit írtál, mert könnyű beleesni a túlzásba. Sok családot ismerek, ahol a szülők a gyerek(ek)ért élnek, aztán ha kirepül(nek), akkor kiderül, hogy egymásért már képtelenek, mert nem egymással, hanem csak egymás mellett éltek "a gyerek érdekében". Ez szerintem a mai világ egyik nagy csapdája. Lépek, majd éjjel még benézek azért, szóval ne fogd vissza magad, ha reagálni akarnál ;-)

fhdgy 2015.08.07. 13:36:41

@Csodabogár: Nem vagyunk egyformák! Az én esetemben nem a megbánás vagy a megnembánás a lényeg, hanem az, hogy nem találom a helyem. Honvágyam van, nem ide, hanem oda!

Mivel éppen friss nyugdíjas vagyok, hol lesz vágyam, hol nem, de beteljesületlen lesz.

soad1221 2015.08.07. 13:38:41

@bpetya75: ezzel tökre egyetértek. de azzal is, hogy gyerekek épp annyira fontosak.

soad1221 2015.08.07. 13:40:34

@bpetya75: ok, így már érthetőbb... :)

puhacica 2015.08.07. 13:41:03

@Ödenburger [Hu/At]: ertem. nem ertek vele egyet, de ertem.

@tutajoss: megbocsatok. nem te vagy az elso. beallsz a sorba?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.07. 13:41:43

@bpetya75: "a mai világ egyik nagy csapdája"

Ezt a mai világozást se szoktam érteni. Régen, amikor még akár válni se lehetett, ezekszerint jobb volt?

Herr Géza 2015.08.07. 13:41:51

@bpetya75: Ácsi, bácsi: te igen józan és tárgyilagos szoktál lenni, akkor nézd már meg légy szíves az ütésváltás kezdetét:

hataratkelo.blog.hu/2015/08/07/haza_akarunk_menni/full_commentlist/1#c27732960
majd erre élböl:
hataratkelo.blog.hu/2015/08/07/haza_akarunk_menni/full_commentlist/1#c27732968

Most akkor ki "ütött" elöször???

Még mielött: nem akarom védeni Diggert (megoldja azt egyedül is :D), de ma speciel rohadtul nem ö volt a hunyó....Én sem értettem Ödi reakcióját egy sarkos, de ártalmatlan véleménnyilvánításra, ami ráadásul úgy is kezdödik (!), hogy "szerintem". Akkor most minden Ödinek nem tetszö vélemény kiváltja azt a reakciót, hogy "Kezded birca-i magassagokba emelni a szemelyeskedest es a kocsogoskodest..." ? Ami rádásul abszolút nem oké, mert Maxról sok rosszat lehet ugyan mondani, de azt tuti nem, hogy köcsögösködik, rádásul így egy mondatban belerúgott Maxba is.... Söt, a személyeskedés se áll meg, hiszen szerintem semmi sértöt nem mondott a poszt írójára (mi a sértés? Az, hogy "gazdag ember", vagy az, hogy "nyüglödik" ???) Ehhez képest Ödi durván belecsapott a lecsóba, személyeskedve....

fhdgy 2015.08.07. 13:44:47

@adamskij: Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, de kétszer el lehet követni ugyanazt a barom hibát. Én vagyok rá a bizonyíték!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 13:52:41

@bpetya75:
Jézus keresztrefeszítése is az én felelósségem…

fhdgy 2015.08.07. 14:00:57

Bocs én is lépek. Nem a munkaidő vége az ok, hisz nyugdíjas vagyok, de betermelési értekezletre kell mennem. Egy kellemes söröző árnyas kertjében be kell termelnünk a kijelölt sörmennyiséget és közben értekezünk a világ dolgairól.

Mrs. Clayton 2015.08.07. 14:03:32

@fhdgy: ma nekem is fantasztikus elmenyben volt reszem, ugyanis kb 1 eve hadakozom ofelsege adohatosagaval
tortent ugyanis, h az egyik gyerekem itt a masik meg Magyarorszagon, viszont en gusztustalan, aljas modon mindketto utan igenyeltem csaladi potlekot, mert hogy kozepiskolaba jartak
erre fel az adohatosag tavaly augusztusban leallitotta azon gyerekem utan a kifizetest, amelyik Mo-n volt, majd bankszamla kivonatokat, meg oregapam kinkeservet is elkertek, hogy igazoljam ezt meg azt, mibol el, ki tartja el, egyaltalan a gyerekem-e meg, vegul iden marciusban kaptam egy egysoros hatarozatot amiben kozoltek, hogy fizessek vissza majdnem 700 font jogtalanul igenybe vett csaladi potlekot, mert hogy a gyerek masik orszagban van, persze hogy ennek kiotlesere mi a fenenek kellett honapokon at mindenfele papirokat bekuldeni, amikor mar az elozo evben megmondtam nekik, hogy a gyerek nem itt van, hanem amott, az nem vilagos
ezen a ponton viszont kisse elborult az agyam es irtam nekik egy harom oldalas fellebbezest
a fellebbezes elbiralasara nyitva allo hatarido az adohatosagnak 16 het, ez lejart kb juliusban
azota se hiruk, se hamvuk nem volt
mig ma jott egy level, amiben ertesitenek hogy a masik gyerekem utan jaro csaladi potlek kifizeteset leallitjak augusztusban
majd a level vegen egy fontos megjegyzes felirat ami alatt kozoltek hogy egyebkent ami majd 600 fonttal tartozank azt rovidesen atutaljak a szamlamra

sehol egy bocsanat h 1 even keresztul szivattunk, raboltuk a draga idodet,es h nem kolthettel el 700 fontot, mert tartalekoltad az esetleges visszafizetesre sehol egy uj hatarozat amiben torlik az elozot

milyen jo h nyugat europaban minden olyan szep es jo, de legalabbis jobb, kedvesebb, mosolygosabb mint Mo-n
ja lehet megse annyira

Herr Géza 2015.08.07. 14:04:59

@Herr Géza: Ja, ha az ember elöbb ír, mint a késöbbi kommenteket elolvasná... :D Látom oda-vissza ki lett vesézve a kérdés, tehát kicsit megkéstem. Attól persze a véleményem nem változik. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 14:06:27

@bpetya75: Nem itt voltam "rossz".
:)
@tsabus [UK]: Akkor mégis itt:
Legelőször azzal kezdeném, hogy időben kell érdeklődni, nem akkor amikor már ég a ház. :( Borzasztó nehéz.
Az anyukám mozgásképtelen betegként adták ki a kórházból, mert befejeződött a kezelés. Először megpróbáltuk a kórház ápolási osztályára elhelyezni. Ez ingyenes lett volna, de a helyszínen kiderült, hogy demens betegekkel kellett volna együtt lenni. A kaja ehetetlen, nővér valahol, de soha sem ott, ahol épp szükség lett volna rá. Két nap után hazavittük. Ekkor próbáltam a házi ápolást. Elméletileg van/volt lehetőség erre, de csak a városban. vagy nagyközségbvan, ahol van rá apparát. Egy kisfaluban nem tudnak ilyet biztosítani. Azóta ezen még szigorítottak. A mi falunkban (1700 lakos) csak arra van lehetőség, hogy bevásárolnak. Ezután próbáltam keresni valakit főállásban, nulla eredménnyel.
A végén maradtak az otthonok. Állami helyre bejutni lehetetlen, egyházi a környéken nincs, vagy nem is vállalnak ilyen beteget. Maradtak a privát ápolási otthonoik. Jó sok pénzért. Ahol mi voltunk, az napi 7500 .- pengőbe fájt. Ezzel nem is lett volna bajom, de... A nővérek kritikán aluliak voltak, 3 hónap alatt egyszer cseréltek ágyneműt, pelenkát naponta 3 x cseréltek, stb. Ugye nem kell magyarázzam, hogy ez elég siralmas? Egyedül az étel volt elfogadható.
És nem szólsz, mert ennél csak rosszabb van...
:(
Az önkormányzat széttárja a karját. Ennyi a lehetőség.
Oldja meg a család, ahogy tudja.
Lehet, más megyében jobb a helyzet, de ha elviszem, akkor mi van az utazással, látogatással?
Személy szerint engem az háborított fel, hogy még sok pénzért sem találsz normális lehetőséget. És aki otthon él, hogyan oldja meg? Miből fizet ki ennyit?

fhdgy 2015.08.07. 14:08:26

@Perky.: Lelépésem utáni utáni utolsó, tényleg legutolsó válaszom: Ez azt bizonyítja, hogy esetek itt is, ott is előfordulnak. Ha ezt nézném, nincs különbség. Most már csak annyi a kérdésem, hogy az arányokkal hogyan állunk itt és ott?

Mert egy fecske nem csinál nyarat ( de mégis jól eseik meglátni az első fecskét )

LittleG (uk) 2015.08.07. 14:24:57

Meg nem olvastam a hozzaszolasokat, csak az elso benyomasok: Ha a bbc mutatja a helyi hireket, Angliaban van. Ha itt hatszamjegyuva nettoja, nem kellene sotet kis szobas hazban elnie. Van itt sok magyar is, nem kene olyan maganyosnak lenni.
Megertem, ha vagyik haza, de ha ilyen jo fizuja van kinn, valami johoz ert, szerintem otthon is jol megelne. Szoval menjen

Csodabogár 2015.08.07. 14:25:14

@gg_diablo: Talán dolgozni is kell neki azért a 6 számjegyű keresetért. Erre nem gondoltál?
Míg kint voltam jól kerestem, de ennek az volt az ára, hogy rengeteget kellett dolgozni. Elég gyakran haza ruccantam, különösen mikor Apám már betegeskedett. Pénteken munka után mentem a repülőtérre és hétfőn hajnalban indultam vissza. Az elmulasztott hétfői órákat a tulóráimból fedeztem. Nem volt egy pihentető hétvége az ilyen.

Csodabogár 2015.08.07. 14:33:47

@fhdgy: Lehet, hogy egyszerüen csak a fiatalságodat keresed, amit már ugyse fogsz megtalálni.
Nagy csapda. Én is lassan jöttem rá, hogy már soha nem lesz semmi olyan amilyenre vágyom, mert már nem vagyok olyan fiatal.:-(
Aztán hozzá szoktam és köszönöm nagyon jól vagyok. Már nem vágyom sehova, itthon jó nekem.

tsabus UAE 2015.08.07. 14:39:52

@svájci sapka (ch): Köszönöm a választ !
Kicsit belém ültetted ugyan a félelmet, de nem adom fel ! :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.07. 14:42:15

@tsabus [UK]: Feladni nem szabad, csak felkészülni és jó alaposan körülnézni. :)

2015.08.07. 14:43:35

@Th's child: Gyaaaa +10000 a Dzsungel Konyveert :D :D:D

Mrs. Clayton 2015.08.07. 14:43:44

@LittleG (uk): ez nekem is fura, en onkent lakom kis ablakos, sotet, de nagyon romantikus cottageban, eszemben nem lenne egy modern nagy ablakos hazra cserelni, inkabb ezert fizetek tobbet

Mrs. Clayton 2015.08.07. 14:48:08

@fhdgy: igy van, hulye emberek, hivatalnokok mindenhol vannak, nem csak Mo-n, pont ugy, mint ahogy jo fejek is vannak mindenhol, pont ennyit akartam mondani, ezek a dolgok nem orszagspecifikusak, hulyeseg csak egyes orszagokat vadolni, mig masokat meg elmarasztalni, mert egyszer vagy ketszer volt jo vagy rossz tapasztalatunk

nemor 2015.08.07. 14:55:49

Csak hallottam róla, csupa jókat, nem ismerem, de hátha segít vkinek: www.szentannaotthongyor.hu/

qkuc 2015.08.07. 15:03:24

@diggerdriver: Na és? Az akkorbiztos nem is ember, akinek nem lehetnek problémái, ugye?

adg 2015.08.07. 15:05:12

@gg_diablo: Ausztraliabol nem nagyon jutsz haza egy nap alatt. A netto repulesi ido is 20+ora szintem minden ozi fovarosbol, plussz a jarulekos idok. Perth lehet, hogy rovidebb kicsit, nem nezem most meg.
Szoval realisan inkabb 30 ora korul kell, mire magyar foldre lepsz.

qkuc 2015.08.07. 15:05:34

"Engem nem hagyott cserben Magyarország. Én hagytam cserben őt." Ez mr megint a nagy szavak tettek nélkül frázis sokadik mantrázása. Valaki mondja már el mit kellene tenni, de tényleg, hogy ne legyen ez a kis nyúzott ország "cserbehagyva".

qkuc 2015.08.07. 15:07:26

@Ödenburger [Hu/At]: Ez speciel engem is érdekelne, hogy miért kap kissé nagyobb teret, mint bárki más ...

pamut 2015.08.07. 15:16:41

Érdekes volt, de - mint a legtöbb író - túl keveset árul el önmagáról és helyzetéről ahhoz hogy érdemben rá lehessen látni. Inkább egy szubjektív vallomás, érzések halmaza az írás. Ami érthető, akinek már anyagi gondja nincs, az ilyen luxus dolgokkal problémázhat. Irigylem érte.

Hát jöjjön vissza, sok sikert. Mindannyian hallottunk már sok olyan sztorit, hogy nem bírt a honvággyal, meg idegennek érezte magát kint, visszajött, szembesült a magyar rögvalósággal, és sokkolva rohant is vissza. Ne így legyen, ha elég pénzt tett félre amiből itt jól megél, és ami védőburokként megvédi őt az itteni keserűségek zömétől, még jól is elsülhet.

Persze a pénz nem minden. Nekem itthon is honvágyam van. Egy olyan Magyarország után, ami talán soha sem volt. Amiben több a jó mint a rossz, amiben több a rendes és érzékeny, értelmes ember mint a közönyös csak magával törődő, ahol az állam nem nyom a víz alá miközben kizsebel, amely egy olyan ország, amelyre az ember legalább kicsit büszke lehet, aminek jó részese lenni, nem pedig amelyik lassan de biztosan süllyed lefelé.

A szülőkről: ezt értem, nálam is a család az abszolút első. Szüleimből már csak egyik él, de én őt tuti nem fogom itt hagyni amikor kimegyek. Ilyen verzió még ötlet szintjén sem merülhet fel. Ez nálam alap.

qkuc 2015.08.07. 15:17:37

@fhdgy: Ezt speciel diggernek is megírhatnád, csak úgy mondom.

adg 2015.08.07. 15:19:42

Oh, azt hittem, a poszt sikerult olyan jol, hogy egybol 200+ hsz van.
Na mindegy, vannak ilyen napok is.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.08.07. 15:37:59

@pamut: "nekem itthon is honvágyam van. egy olyan Magyarország után, ami talán soha sem volt."

+1, akár +10 is. hasonlóképp gondolkodom erről én is, már ha eszembe jut ez a téma. szerencsére már nagyon ritkán és csak akkor bukik felszínre, ha valaki rákérdez / felhozza.

2015.08.07. 15:38:06

@Perky.: magaunk kozott szolva, nem tul elegans a nem UKban elo fiad utan a UK gyereksegelyt igenyelni. Azt hittem Cameron ennek mar vegetvetett

Miert valtoztattal nevet?

M. Péter 2015.08.07. 15:43:11

@adg: Ennek kiváncsiságból utánanéztem skyscanner.net-en. Perth-Budapest simán megtehető oda is, vissza is kevesebb, min 24 óra alatt Qatar Airways-zel, Emirates-szel vagy Singapore Airlines-szal, Qatarral csak 19 óra 15 perc. Sydney-Budapest is lehetséges Emirates-szel, odafelé 23 óra 35 perc.

2015.08.07. 15:48:04

En mindig nagyon jol erzem Magyarorszagon, bar ketseggel elismerem, hogy altalaban csak Budapesten mozgok, azon belul is csak nehany keruletben. Illetve neha a Balaton.

@Perky.: aki kitalalta a processt a kulfoldon szuletett magyar gyerekek magyar anyakonyvezesert, azt a Deak teren kellen fellogatni. Voltam a Kormanyhivatalban vagy hol megerdeklodni, hogy ki van mar. Mesebe illo volt a szolgaltatas.... Eloszoris csak szerdan megetsz oda, csak delelott. Surgetni csak szemelyesen tudsz, telefont nem vesznek fel, emailre nem valaszolnak.
Allj sorrba sorszamert, ez mar eleve wtf. 2 sor van, az egyiknel Gizike, a masiknal Jozsika osztja a szamot. Amikor vegigallod a sort (esetemben 40 perc volt) akkor megkerdezik, hogy a te ugyed egyszerusitett vagy klasszikus.
Mondtam, hogy szamomra egyszeru; hol vannak az anyakonyvek.
Jaaaa, az klasszikus, alljak a masik sorba, a Jozsihoz. Hogy ezt nekem honnan kellene tudnom, hogy mi az ugyem besorolasa, az rejtely. Az sincs sehol kiirva, hogy a Gizike csak az egyik fajta ugyhoz ad sorszamot es hogy melyikhez.
Ja, Gizi es Jozsi, egymastol 1 meterre allnak, de nem nyulna at egy sorszamert a masik asztalhoz.

Vegezetul, regota kinoz a kerdes, hogy kitetted -e mar a konyhadra a Michelin babut a csillagokkal?

2015.08.07. 15:49:24

@M. Péter: :D azert egy csotoresre nem ersz haza onnan:) foleg ha tobbszaz km-t kell autoznod a megfelelo repterig...

2015.08.07. 15:59:16

@mojyo: ezt en is neztem egy darabig, hogy jon ide a tudos:D kosz a magyarazatot :D

2015.08.07. 16:03:11

@mik98765: tetszett a poszt. Kar, hogy hamar eltuntel. Kivancsi lettem volna en is ra mit valaszoltal a magyarul beszelgetesre :) meg ugy egyaltalan a rakciodra a HAs olvasoklub szovegertelmezeseire a posztod kapcsan :)

Mrs. Clayton 2015.08.07. 16:13:08

@charlieharper: a ferjem is ezt mondja, en meg azt h en egy nagyon is elegans holgy vagyok, de amig az a szabaly h a gyerekemre jar 20 eves koraig csaladi potlek ha tanul akkor en igenyelni fogom 130 font nem nagy penz de egy ev alatt epp a lanyom tandijat fedezi
nem emiatt kicsit sem szegyellem magam, tessek megvaltoztani a szabalyt, ha nem ilyet akarnak, egyebkent meg az otthon elo gyerekemre tobbet koltottem el itt, mint sok mas brit szulo, minden harom honapban itt volt egy-egy hetet, legutobb aprilisban fizettem be egy supercar tesztre, a telefonjat a szamitogepet, a ruhait mindenet itt vettem neki, szoval tobbszoroset koltottem el itt ra, mint Mo-n foleg h a mo-i penzembol el otthon, fontot nem igen kuldtem neki
azert valtoztattam, mert az eletben is nevet valtoztattam, igaz nem a keresztnevemet :-P

Mrs. Clayton 2015.08.07. 16:22:12

@charlieharper: a konyham egy szar, a ferjem mar megvette a japan keskeszletettol kezdve a kitchenaidig amit lehet, de nincs egy normalis sutom, mert ez meg midig csak egy berelt cottage es a tulaj a legocskabb beko szarral szerelte fel, de rajta vagyok az ugyon :-) ha neked meg az uj vevodnek sem kell a range cooker az eladott hazadbol akkor olcson megeszem :-P
egyebkent rohanok mert megyunk Derbyba operaba, meg ettermezes, ma este egy irto klassz malajba

Sanz 2015.08.07. 16:27:43

Nekem főleg a "nem értem a vicceket" rész tetszett benne, mert én is így vagyok vele, hogy hiába beszélek kiválóan angolul, egyszerűen ha túl gyors a beszélgetés tempója, akkor elvesztem a fonalat. Viszont amikor csak egy emberrel beszélek, akkor minden simán megy, főleg ha ismerős témáról beszélünk (politika, befektetések, stb.).
Én is készülök lassan haza, írás is lesz róla természetesen. :-)

Herr Géza 2015.08.07. 16:34:15

@Perky.: Ha a konyhád szar, de a férjed "már megvett mindent, amit lehet", akkor nem férjet kéne cserélni ? :)))))
Lehet, hogy még garanciális is..... Már ha a névváltoztatásod ezzel összefügg.... :))))

Határátkelő 2015.08.07. 16:51:14

@diggerdriver: @qkuc: Nem tudom, mit nem lehet azon érteni, hogy ezt itt ne folytassátok. Ha bajotok van egymással, rendezzétek le Digger blogján, vagy ahol akarjátok, de ne itt. Rohadtul unom már és mostantól kimoderálok minden kommentet, ami erre vonatkozik. Akinek nem tetszik, az elmehet.

soad1221 2015.08.07. 16:56:45

@Határátkelő: ma nagyon rossz kedvű vagy...
take it easy.. :)

qkuc 2015.08.07. 16:58:27

Elolvastam újra a posztot, de nem tudok azonosulni a posztolóval. Jöjjön haza, legyen boldog és mutassa azt az országjobbitó példát is hozzá. Csak sajnos vannak kétségeim, hogy lesz-e bármilyen ráhatása változást elérni akár "mikro" szinten is. Kívánom legyen így. Kockázat mindig van, a mértéke eltérő csupán.

wuaaa 2015.08.07. 16:59:29

@Herr Géza: "Ha a konyhád szar, de a férjed "már megvett mindent, amit lehet", akkor nem férjet kéne cserélni ? :)))))"

Nem. Ezen a ponton már feleséget kell cserélni... :))

qkuc 2015.08.07. 17:02:15

@Határátkelő: Tedd, amit tenned kell. Nekem aztán teljesen mindegy, felőlem kirakhatsz, meg életem végéig ki is moderálhatsz, ha szerinted ez a megoldás.

Csak roppantul csípi a csőröm, hogy mindenkit leosztasz, éppen a művész úr marad ki rendre a szórásból. Itt a sokadik ilyen cirkusznál untam meg ezt. És azért ezen kicsit elmerenghetnél, hogy ma a 3. ember jegyzi meg ezt.

Ennyit azért én is elmondhatok és nem hinném, hogy bármi kivetnivaló lenne a kommentjeimben.

Határátkelő 2015.08.07. 17:03:33

@soad1221: Igen, nagyon rosszkedvű vagyok, mert utálom, amikor elvileg felnőtt emberek úgy viselkednek, mint az óvodások, és elvileg szabadságon lennék, eközben folyamatosan a bloggal kell foglalkoznom. Nyilván nem kérte senki, és ez nem is egy szociális elfekvő, de tök jólesett volna, ha legalább ennyire tekintettel vannak egymásra és esetleg kicsit rám is.

2015.08.07. 17:03:58

@Csodabogár: erdekes dolgokat mondasz...mi meg messze vagyunk a nyugdijtol, de mi is azt tervezzuk, hogy nem itt kint leszunk nyugdijasok, hanem ott, ahol tobbet er a penzunk. Mondjuk mi egy tropusi szigetre gondotunk inkabb, nem Magyarorszagra :) akkorra a szuletendo gyermekeink mar oneallatoak lesznek ugyis, es valszeg itt mardnanak, nem jonnenek velunk, de ami miatt megis hezitalunk meg gondolati szinten is, hogy nem maradnank ki az unokak eletebol ha lehet...Szoval ertem, hogy azt mondod jobb most otthon, de kb ugyanaz a dilemma all elo megis ha vannak gyerekek es unokak, mint a Magyarorszagrol kifele iranyulo hataratkelesnel...

soad1221 2015.08.07. 17:06:46

@qkuc: valahogy így éreztem én is.. annyit leszámítva, hogy biztosan lesz hatása, ha tartja magát ehhez, főleg komolyabb pozícióban.. az mindig kihat a hierarchiában lentebb lévő dolgozókra a felső vezetés viselkedése, morálja, így mikro szinten biztos lesz hatása.
és az ilyen, ha sok lesz, akkor előbb-utóbb eljut(hat)unk ahhoz a ponthoz amit nevezhetünk kritikus tömegnek....

nem vagyok naiv, ez hosszú idő..

soad1221 2015.08.07. 17:10:10

@Határátkelő: szard le :)
mi történik ha épp szabid alatt bent marad 10 komment, ami nem idevaló?! Vagy ha épp kicsit szájkaratéznak néhányan?! semmi

Értem amit írsz és igazad is van abban, hogy lehet felnőttként viselkedni, de ha Te meg éppen pihenni akarsz, akkor nem tök mindegy?

Határátkelő 2015.08.07. 17:10:49

@qkuc: Ma kb. háromszor szóltam rá. Többször ki is moderáltam már ezen a blogon is, de ez ne zavarjon. Azt gondolsz, amit akarsz.

wuaaa 2015.08.07. 17:11:56

@qkuc: Jé, még szó van a posztról ilyenkor? :)) Mi a fene? A bokszmeccs közben váratlanul kitört a hokimeccs?

Én megértem őt, nagyon is megértem, mivel én 7 éve kaptam egy olyan hívást, amilyentől ő retteg. Sajnálom is Miklóst, hogy a kommentek olyanra sikerültek amilyenre és nem született több érdemi hozzászólás. Talán én is írtam volna a témához, mert sok gondolatát ismerem, de elment a kedvem tőle. Na de mindegy.

Ettől függetlenül, teljesen egyetértek azzal, amit írtál, történetesen hogy "..sajnos vannak kétségeim, hogy lesz-e bármilyen ráhatása változást elérni akár "mikro" szinten is.."

adg 2015.08.07. 17:12:37

@M. Péter: azt irtam en is, hogy perth lehet, hogy kevesebb. De azert ha jo aron akarsz jegyet, az nem a legrovidebb lesz.
Amikor mi jottunk, akkor kb 6 ora volt becs-dubai es onnan 14 ora brisbane. Meg 4 orat vartunk dubaiban, es meg becsbe is el kellett jutnunk.
De meg ott van az is, hogy a repterre is hamarabb ki kell ugye menni.
Es mi van az idoeltolodassal ut kozben? Ez erdekes kerdes amugy. Idefele ugye 9 orat buktunk ezen. Nem lehet a husz ora repulest sydneybe ugy szamolni, hogy az husz ora utazas, mert az bizony 29 ora lesz. Visszauton visszanyered mondjuk.

Szoval a 24 ora az meg perthbol is nehezen elerheto, szerintem. Ha mindent beleszamolunk.

Amugy megvalaszolta a szerzo, londonban van. Onnan jut haza egy nap alatt, tehat innen minimum egy het. :))

Határátkelő 2015.08.07. 17:13:02

@soad1221: Utána meg hetekig hallgassam a hülye összeesküvés-elméleteket. Mondjuk így is hallgatom.

qkuc 2015.08.07. 17:17:12

@soad1221: Majd szólj, ha megvan az a kritikus tömeg, mert a cégen belül sem sikerült változást elérni 2 év alatt és azért az egy parányit "megtört" ..., :D. Úgyhogy én minden láng lelkű forradalmárnak kitartást kívánok, és küldöm a pozitív energiát vagy mit, :D.

soad1221 2015.08.07. 17:19:25

@Határátkelő: kösz, a második mondattal meg is válaszoltad mennyi értelme van erre (is) figyelni..
na mindegy, szerintem ne húzd föl magad...

qkuc 2015.08.07. 17:19:34

@wuaaa [nor]: Igazából nekem a dilemmája kissé "távoli", pont fordított élethelyzetben vagyunk, hogy mondjuk 3 hónap múlva mit fogok gondolni, az majd kiderül. Minden esetre, ha úgy érzi hogy itthon neki jobb közérzetű élete lesz, akkor jöjjön haza.

soad1221 2015.08.07. 17:21:25

@qkuc: hehehe, azt nem mondtam hogy még élni fogok.. :)
és a kérdés, hogy kinek és milyen pozícióban nem sikerült? Neked? A hierarchiában Te hol helyezkedsz el?
Nem leszólni akarlak, de ha Te egy mezei alkalmazott vagy, akkor nem fogod ezt befolyásolni. Azt olyan tudja a viselkedésével, aki felső vezető..

mik98765 2015.08.07. 17:47:21

@Mrs Rumcajsz CA: fogok válaszolni minden érdemi hozzászólásra, de jelenleg épp a Balaton partján próbálok vigyázni a három gyerekre, és még elolvasni is alig tudom, amit írtok (közben próbálok rokonok közt simítani, és nem teljesen bunkónak látszani, hogy a telefont nyomogatom)

2015.08.07. 17:52:07

@mik98765: szuper! Amugymeg jo pihenest :D es langosozast, es froccsozest es hekkezest... :D:D:D

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 17:53:55

@diggerdriver: Szerintem a poszt egy gazdag ember nyűglődése.

es az hogy gazdag azt kint eszre sem veszik , egy vagy a sok kozul .. bezzeg MO -on a sok csodalo v irigy rokon ismeros akiknek lehet a kint tortentekrol a hat szamjegyu keresetrol stb beszelni ... mert kint ezekre senki sem kivancsi , egy senki vagy sok mas kozott .. hiszen ha magadnak elsz meg gyerekeidnek mindent tudnal ertekelni , de ha a legjobb dolog is tortenik velunk , azt valaki kell hogy tudja ..

qkuc 2015.08.07. 18:04:17

@soad1221: Ah, nálunk még a felső vezetés se, a passzát szelet Németországban fújják. Csak hát elkeserítő azt látni, hogy az IT biztonság a sor végén (ez egy parányit szerintem kínos egy "nagy nevű" IT szolgáltatónál).

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 18:16:28

"Egy ország nem egy személy

szerencsere csak olvasok rola , de Mo(Orbanistan) igen is EGY SZEMELY ....

Bal 2015.08.07. 18:21:56

@Mrs Rumcajsz CA: próbálok majd minden érdemi hozzászólásra reagálni, csak most véletlen épp a Balaton partján próbálok három gyerekre vigyázni, és nem egyszerű közben még csak elolvasni a hozzászólásokat sem (miközben rokonok között is próbálok simítani és közben nem bunkónak tűnni, hogy a telefont nyomogatom)

gabors 2015.08.07. 18:22:06

"Gyengének tartom magam nyelvekbol. Messze nem vagyok képes olyan szinten kifejezni magam angolul, mint magyarul. Ebben az értelemben itt sohasem lehetek teljes ember.

Gyakran nem értem a kollégák vicceit, "

" Az éves fizetésem nettóban is hatszámjegyu"

AHA !!!! nem kicsit gyanus ez ... hatszamjegyu fizetesert azert mar produkalni kell (gondolom Anglia vagyis font de USA dollar akkor is) valaki aki meg nyolc ev utan sem fejezei ki magat angulol tisztessegesen ???

parasztvakitasnak elmegy ...

szcsongor 2015.08.07. 18:22:13

Havi min 10000 fontos fizu az nem semmi. Az még a leggazdagabb országok (Norvégia, Svájc) átlagánál is bőven felette van. Milyen munkával (vagy pozícióban) lehet ennyit keresni ott? Csak hogy tudjam, mivé képezzem át magam gyorsan :)

zombika 2015.08.07. 18:22:17

Hátööööö... Ez így baromira le van sarkítva. Akinek Magyarországon volt rendesen fizető állása, és a poszt írója szerint nyugalmas élete, az minek ment el? Kalandvágyból? Ez kicsit prop duma. Igazából pénzért mert (mint írta) 5x annyit keres. Ennyit a kalandvágyról. Cserben hagyni a hazádat, ez a kedvencem. Nézze meg bárki hogy a haza miként bánik a szegényekkel, menekültekkel, melegekkel, betegekkel vagy csak úgy a sima mezei polgárokkal akár. Az hogy rá vagy kényszerítve a trükközésre, hogy az utolsó csicska 8 általánost végzet buta ügyintéző is hatalmaskodik, hogy a rendőr alapjogának tekinti hogy neki kb mindent szabad, hogy a politikusok kamionszám lopják a emberek pénzét, mind ezt teljesen nyíltan, az a mindennapok szerves része. És ez legyen az én otthonom, amikor csak egy repülőjegy és minden kb ennek az ellentéte. Oda visszamenni, az a kalandvágy. Vagy az elmebaj.

kék madár 2015.08.07. 18:26:16

@svájci sapka (ch): re idosgondozas: igen, iszonyat nehez talalni valakit. En eveken at csak dobaltam ki a penzt (nem mosogat, nem takarit, nem megy kozertbe, feloraval kesobb jon, egy oraval korabban megy, kavezgat, dohanyozgat es megkerdezni ketszer, hogy hogy van a neni), es szinte a veletlenen mult, hogy talaltam egy csapatot.

qkuc 2015.08.07. 18:34:32

@gabors: Ebbben azért van valami ...

kék madár 2015.08.07. 18:35:44

@Határátkelő: legnagyobb tisztelettel, elismerve, hogy nagyon sok ido, ideg es turelem kell egy ekkora Noe barkajan rendet tartani,
De
szerinted, ha x torzskommentelo irja, hogy kivetelezel valakivel, akkor nem lehet valami alapja? Vagy mindenki hulye es szembejon az autopalyan? Attol, hogy leirod 100-szor, hogy nem, minden egyes hozzaszolonak, nem lehet, hogy te is csak emberbol vagy, es lehet, hogy olykor szubjektivan moderalsz?
Es ezt most nem digger ELLEN irtam, hanem a tobbiek mellett.
Diggerrol regen nyuszitettem sokszor, hogy verlazitoan tudta sertegetni akire raszallt, de ezt az utobbi 2 honapban nem tapasztaltam, szerintem kommunikacios tanacsadoja van, (vagy en szoktam hozza) de semmi kiakaszto nem lattam tole mar egy ideje.

kék madár 2015.08.07. 18:45:43

@diggerdriver: mivel a kutyat sem erdekli az en velemenyem sem, szeretnek en is a melybe ugrani :)
"Szerintem a poszt egy gazdag ember nyűglődése."
Ebben mi a serto? Az, hogy gazdag, szubjektiv, es persze akar lehet serto is, ha pl Lazar Jani mondja a kisnyugdijasnak mielott kiveri a kezebol a parizeres zsemlet.
Es a nyuglodes? Ez se egy valami szitokszo, en peldaul eletem felet nyuglodessel toltom :)

Herr Géza 2015.08.07. 19:03:53

@kék madár: Látom, ugyanazokon akadtunk fenn... :))))

skye8 2015.08.07. 19:06:00

Tetszett a poszt, szepen volt megirva, Jo kerdesekkel foglalkozik.arra vagyok kivancsi, miert ment el Miklos Mo-rol annakidejen. en a helyeben hazamennek.Ha jol ertettem a penz az egyeduli indok ami angliaban tartja,es otthon is kenyelmesen megelnenek.sajnos a hataratkeles sokszor az emberi kapcsolatok csonkulasaval jar,es a szerzo sztem ezt egyre jobban erzi az ido mulasaval.foleg hogy 8 ev utan nem sikerult beilleszkedni kulfoldon, ekozben meg az otthoniaktol egyre tavolodik.

kék madár 2015.08.07. 19:07:02

@Herr Géza: szo se lehet rola en mindenkivel nem ertek egyet!!!!
ma peldaul Oden and puhacica kozott hanykolodtam es diggernel kotottem ki, agyrem!!!

Határátkelő 2015.08.07. 19:15:49

@kék madár: Próbálok nem szubjektíven moderálni. Ember vagyok én is, tehát nem állítom, hogy mindig sikerül, de azt igen, hogy nem áll szándékomban kivételezni senkivel. Ezért valóban nem esnek jól a mindenféle célozgatások, és azt sem szeretem, hogy szólni emailben szinte senki nem szól, csak utólag jönnek a megjegyzések. Mindegy, az ember nem tehet mindenki kedvére, valaki mindig igazságtalannak fog tartani. Szerintem Digger sokat visszavett az utóbbi pár hónapban, viszont az is igaz, hogy a korábbiak miatt (és igen, elismerem, én is hibáztam, amikor nem tudtam annyira figyelni) vannak, akik direkt provokálják, ő meg ugrik - lásd ma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 19:16:01

@kék madár:
Biztos hogy nekem akartad feltenni a kérdésed?

kék madár 2015.08.07. 19:19:38

@diggerdriver: nem neked, rolad. Felreertheto voltam.

kék madár 2015.08.07. 19:23:56

@Határátkelő: megertem, valoszinuleg a regi serelmek is jatszanak sokakban, azert se egyszeru

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.07. 19:27:32

@Határátkelő:
Nézd elég mozgalmas napom volt nekem is. Harminc tonna aszfaltot terítettem el nyolc centi vastagon. Mindazonáltal kívánok neked nyugodt nyaralást és sajnálom ami ma történt.
Azért álljunk meg egy szóra.
Tettem egy megjegyzést amire kaptam egy nagyon durva kommentet. A megjegyzés a véleményem volt és most is tartom. Az egész poszt egy sírás-rívás.
Kétszer, mondom kétszer szóltam hogy ne kóstolgasson. Nem hagyta abba. Mikor durvábban szóltam akkor jött a kövérezés.
Ilyen szellemi színvonalat utoljára a tudjukkiknél olvastam.
Utána jött a hivatkozás a kőkorszakban történtekre.
Néhány embertől eltekintve testületileg nekem esett mindenki.
Innen is gratulálok nekik.

qkuc 2015.08.07. 19:35:43

@kék madár: Bennem ugyan nem játszik semmilyen sérelem, de a számomra a posztolóra tett burkoltan gyökér megjegyzéséért hadd ne veregessem már vállon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 19:46:01

@P.Elliot:" Neked van gyereked? Csak azert kerdezem mert eddig azt tapasztaltam hogy az embernek elso a gyereke, mindenki mas utanajon. Nekem legalabbis "

Ezt a hazastars-gyerek prioritast sokan felreertik...nem arrol van szo, hogy a gyereked kvazi "masodlagos" a hazastarsadhoz kepest, hanem arrol, hogy ha a hazastarsaddal harmonikus a kapcsolatod (ami, ugye munkat igenyel, nem cask ugy "magatol" mukodik egy kapcsolat, ahogy sokan, tevesen gondoljak), akkor az kihat a gyerekre is. Masreszt azt sem art elfelejteni, hogy a gyerekeink elobb-utobb kirepulnek, de a hazastarsunk - idealis esetben - velunk marad.
Sajnos pont ez az, amit az emberek nem vesznek eleg komolyan, es CSAK a gyerekre koncentralva hajlamosak a masik kapcsolatot hatterbe szoritani. Aztan amikor mar nincs otthon a gyerek, nem tudnak egymassal mit kezdeni, mert a sajat kapcsolatukat nem apoltak elegge.

kék madár 2015.08.07. 19:46:08

@qkuc: en se mondtam, hogy hivjuk meg egy sorre :) Csak en igy relativizalom a dolgokat, hogy ne feleslegesen tanuljak ilyen fontos szavakat

2015.08.07. 19:49:57

Egyetlen dolgot szeretnek halkan megjegyezni, miutan atfutottam a delutani kommentek: amikor a HA azt kerte alljunk le, en lealltam. Lehet masoknak is ezt kellene.. De csak lehet... Es csak szerintem...

kuki123 2015.08.07. 19:54:51

Szülők miatt visszajönni ide a létező legnagyobb baromság...főleg visszarángatni ide a kint élt, született gyereket.

Elmenekültél mert nem volt jövő.
Most visszajössz és nem adod meg a lehetőséget a gyereknek és az ő gyerekének.
A nagyszülő majd el lesz valahogy, eltelik 5 év és meghal.

@Jonathan: azt hiszem tökéletesen fogalmaztad meg a lényeget.

zombika 2015.08.07. 19:56:29

@diggerdriver: pajtás, én nem tudom ki vagy hogy ennyire sokan baxtatnak, de ezek a dolgok mindig egy egyszerű metodika mentén haladnak. Először jön a beszólás, utána a kötekedés, személyeskedés, esetleg további szögegyszerű (vagy irodalmi stílusú) cseszekedés. És most jön a tipp / jótanács / cohelo / akármi: TOJD LE. Boldogabb leszel, hidd el.

( Egyébként ez a poszt tényleg egy tipik nyavajgás, ha rosszmájú akarnék lenni ( és miért ne ) azt mondanám, megrendelésre készült propagandaszöveg. Túl sok helyen hibádzik. )

zombika 2015.08.07. 19:56:44

@Zsuzsi65: Aha. Az odáig rendben is lenne hogy ápold a saját kapcsolatodat is. De ez nem azt jelenti hogy fogod a két gyerekedet és egy számukra megszokott, esetlegesen harmonikus környezetből belerakod egy full idegen (mint nyelvi, mint társadalmi, mint szociális ) közegbe. De jó hogy közben neked ez szuper. Talán úgy kellene a kapcsolatodat ápolni, hogy közben a gyerekeidét nem teszed tönkre. És igen, a gyereked a legfontosabb. Aki ezt nem így látja az olyan is.

01234567 2015.08.07. 19:59:18

Nem olvastam végig. Te nem tudod mit vállalsz. Gyere haza, majd megtudod. Én 6 és fél év után jöttem haza, azóta itt vagyok(ennek sok oka van.), ez egy pöcegödör, nyugat-európai összehasonlításban még az sem. Igaz a mi pöcegödrünk. Én sem tudnék vissza menni, de itt nagyon nehéz élni.Megváltoztatni ezt semmi remény pont az elvándorlás miatt, innen hiányzik minimum 2 millió normális ember, a hülyék aránya meg pont ezért legalább 50%, ezekkel meg nem tudsz egyszerűen mit kezdeni. A politika reménytelen.
Ami meg a munkát itthon dolgot illeti, legyél óvatos. Válság ide vagy oda, én kint hét alkalmazottal egy telepet vezettem, itt betanított munkásnak voltam elég, főleg a korom miatt. És ide is komoly protekció kellett, igaz a magyar átlaghoz képest jól keresek, de ez folyamatosan csökken, mivel a járulékok évről évre nőnek, a fizetés meg nem. (el ne hidd a politikusok hazugságát a csökkenő adókról, meg a növekvő bérekről. első lecke! van még bőven...)

qkuc 2015.08.07. 20:02:57

@kék madár: Eh, inkább elmegyek lakást keresgélni, a híd alja 16 fokban nem lesz opció.

P.Elliot 2015.08.07. 20:10:17

@Zsuzsi65: Nagyon jo parkapcsolatban elek mar 43 eve de ez nem akadalyoz meg benne hogy a gyerekemet szeressem a vilagon a legjobban. Hogy donteseimben ne ot vegyem elo elsonek hogy neki az a hatarozat/ lasd a posztolot/ amit mi kiagyaltunk netan az jo-e neki? Nem-e kihat az egesz eletere. Negativ ertelemben. Mert ha igen akkor eszembe sincs belemenni olyan dolgokba, megvarom mig felno, sajat labara all es majd csak akkor lepunk.A ferjem szinten ugy erzi hogy o az elso neki. Az o elete ne legyen gorongyos miattunk.
Ezalatt ne azt ertsd hogy letojjuk a masikat vagy elkenyeztetjuk a gyereket ugy hogy o itthon az ur mindenki felett, szo sincs rola, nagyon jol nevelt gyerekunk van aki szinten megtesz ertunk mindent amit csak lehet, ezt latta, ezt hallotta hogy igy kell. Mar felnott, eli a sajat eletet de azert erezzuk a regi osszetartast. Azt nem mondom hogy a ferjemmel tobb idonk lett egymasra mert akkoriban is volt, mindig volt eleg, ebben sosem volt problema.
Amiota ezt a ket hazavonszolt es tonkretett gyereket lattam, azota szoktam megkerdezni minden hasonlo esetnel hogy a gyerekeknek jo lesz-e?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 20:51:08

@zombika: "Aha. Az odáig rendben is lenne hogy ápold a saját kapcsolatodat is. De ez nem azt jelenti hogy fogod a két gyerekedet és egy számukra megszokott, esetlegesen harmonikus környezetből belerakod egy full idegen (mint nyelvi, mint társadalmi, mint szociális ) közegbe."

Persze, ezt senki nem allitotta :) termeszetesen egy szulo a gyerek erdekeit is figyelembe veszi, ez alap, ha szulo vagy! Szulokent te latod, a TE gyereked hogyan tud megbirkozni dolgokkal. DE: a szulonek mindig merlegelni kell, hogy HOSSZU tavon mi a gyerek erdeke. Teny, hogy nehez elore latni, es egy jelenlegi nehez idoszakot atveszelni annak tudataban, hogy az hosszu tavon viszont hasznara valik a gyereknek...

A kapcsolat apolasa nem azt jelenti, hogy egyik a masik rovasara megy, ezt mar az elobb is probaltam hangsulyozni, talan nem jott at.
Csak egy praktikus pelda, hogy illusztraljam a gondolatomat. (ez nem spanyolviasz, sokan csinaljak, nem mondok vele ujat)
A hazastarsak kommunikacioja es programja nem merul ki abban, hogy nyomatjak a mindennapos verklit, este megnezik a gyerek leckejet es/vagy csak a gyerek koruli teendokre fokuszalnak ("mert a gyerek a legfontosabb" ), hanem tudatosan szannak idot egymasra, mondjuk csak kettejuknek csinalnak egy par szabad orat, amikor egymasra figyelnek, es kepesek a rutinon tul mondjuk masrol is beszelni/mast csinalni.

Szamomra ez jelenti, hogy apolom a kapcsolatot, nem hagyom, hogy rutinba fulladjon, es majd 20-30 ev mulva, amikor mondjuk mar nem a gyerek koruli rutin az, ami meghatarozza az eletem, akkor is tudjak a parommal beszelgetni, vagy egyutt csinalni valamit...
A tradicionalis tarsadalmakban (es a magyart ide sorolom), ez a fajta magatartas "onzonek" tunhet, es bizony me'g manapsag is kicsit megbelyegzik (de remelhetoleg ebben azert van mar fejlodes) azt, aki nem kizarolag a gyerekere koncentral...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 20:53:29

@P.Elliot: "Nagyon jo parkapcsolatban elek mar 43 eve de ez nem akadalyoz meg benne hogy a gyerekemet szeressem a vilagon a legjobban"

Ez egy erdekes kerdes : a gyerekunket is, a parunkat is szeretjuk, de maskepp, ha erted, mire gondolok. Nehez megfogalmazni, ezt csak gyakorlo szulokent es hazastarskent lehet megerteni...

macamuca [IHUN] 2015.08.07. 21:04:03

@gg_diablo:
Legutóbbi infom szerint Skócia Európában van. Oszt innen hazamenni (busz+repülő +megint repülő +taxi+vonat, plusz a várakozási idők) legjobb esetben is 9-10 ora. Na jo, ha egy nap alatt 24 orat értesz, akkor ez sem tart 1 napig....
Es van még 1-2 varians (ország, hely, Európa belül), ahol indulástól erkezesig eltelik hasonló idő.
Vagy ha a várakozás időket nem tekinted utazási idonek.
(innen kocsival+komppal 2 nap, vonattal nem tudom, annak nem néztem utána, de kocsival es repülővel próbáltam, azert tudom).

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 21:09:36

@Zsuzsi65: : a gyerekunket is, a parunkat is szeretjuk, de maskepp, ha erted

én értem... a gyereket a legjobban a vilagon, a tarsat maskepp szeretik a nok .. mint jo csaladapat, csaladszereto , gondoskodo aldozatkesz ,mindent meg tesz a csaladjaert , mindent megteremt a csaladjanak .. ejjel nappal a csaladjaert dolgozik .... meg ilyesmik... na az ilyen tarsat imadni lehet ... persze akkor is elso a gyerek es a ferfi rogton a kutya meg a macska utan van a csaladban ... .. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 21:12:57

@montroyal ( CAN qc): te elfogult vagy, mert rossz tapasztalatod volt ;) szerencsere nem minden no csak penzforrasnak tekinti a ferjet :)

kék madár 2015.08.07. 21:26:50

@qkuc: most mar bele kene huzni, nem, par het es utazol?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.07. 21:32:10

@macamuca [IHUN]: szia, bocs hogy így ismeretlenül megszólítalak, de szeretnék kérdezni valamit tőled. Ha jól emlékszem Skóciában élsz, ugye? Férjem sokszor emlegette már hogy talán oda költözhetnenk, de én félek az időjárástól. Te milyennek találod eddig?? Persze legjobban a téli hónapok érdekelnek, de arról, úgy emlékszem, neked még nincs tapasztalatod.

kék madár 2015.08.07. 21:34:40

@montroyal ( CAN qc): mit tudsz te amit a gyerek, a kutya vagy a macska? :)

macamuca [IHUN] 2015.08.07. 22:10:02

@petrasp:
Novemberben erjeztem, téllel kezdtem:)))
1 szoval: hűvös. De ez onnagaban semmit nem jelent.
En a tengerparton élek, itt nagyon párás a levegő (65-70 % a normal, de igen gyakori 85-90 % is, sőt, volt mar néhányszor 100 % is...). Emiatt adott hőmérsékletet 5-6 fokkal melegebbnek erzunk, ami a para miatt Másféle érzet, mint a száraz. Ha a hőmérő 15 fokot mutat, akkor kb 20-nak erzed, de a para miatt nem tulzas ilyenkor a polo+terdnadrag. Mondom ezt ugy, hogy fázós vagyok es imádom a kánikulát. Hoztam is joooo sok vastag /meleg cuccot, egesz jol elvannak a bőröndben....
Télen 5-10 közötti a hőmérséklet, tavasszal 10-15, nyáron 15-20. Amit Ugye a para miatt 5-6 fokkal többnek érezhető.
De ez a tengerpart.
Beljebb is párás, csapadékos az időjárás, de nem Ennyire.
Csapadék: magyarán gyakori az eső. Rakezdi, 10 perc, felora, 1-2 ora hosszat esik, aztán ragyogó napsütés. Néha napokig semmi, máskor Naponta többször is lejön egy kis lé. Esernyő soxor semmit nem er, a szel miatt, a vízálló dzseki kapucnival praktikusabb, illetve meleg napokon is célszerű egy vékony esőkabát-szerűséget a táska aljára betenni.
Kis homersekket-ingadozás, paras levegő =a növényzet burjánzik. Itt hamarabb kinyílt a hóvirág, mint Mo-on.... Majd sorba a tobbi, narcisz, egyebek, ráadásul nem ültetve, hanem uton-útfélen, ugy, mint otthon pld a pipacs.
A paras levegő az asztmasoknak nagyon jo (can, akinek teljesen megszűnik), es a magamfajta bagós tüdeje is joneven veszi...
:)

wuaaa 2015.08.07. 22:12:51

@petrasp: Szia, igaz, hogy nem tőlem kérdezted, de ősztől tavaszig kb. az van, hogy vízszintesen esik az eső. Szürkeség, nyirkos idő, sok-sok eső, nagyon erős szél. Ritka amikor nem.

wuaaa 2015.08.07. 22:14:13

@macamuca [IHUN]: Bocs, a fene gondolta, hogy ilyen gyors leszel.. :))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.07. 22:20:44

@macamuca [IHUN]: köszönöm, hogy rohan az idő!! Valamiért bennem úgy maradt meg, hogy most tavasszal érkeztel! Nos, a hideggel nincs bajom, és ezt még a férjem is kibírna, de az esőt rosszul viselem. Főleg széllel. Valamikor el kell mennünk megnezni, mert amúgy gyönyörű lehet!
@wuaaa [nor]: köszönöm neked is. Nem hangzik olyan jól ez a sok eső széllel kísérve! Brrrrr

2015.08.07. 22:24:13

@kék madár: Az USA-ban gondolom az összes véleményformáló tv csatorna egyenesben közvetíttette amint Lázár Jani kiveri a kisnyugdíjas kezéből a parízeres zsemlét.
Te egyébként milyen hírforrásból tájékozódsz az itthoni dolgokról? Vagy elég annyi amit a szobatársak, meg az ápolók mesélnek?

wuaaa 2015.08.07. 22:28:50

@petrasp: Én a másik oldalon vagyok ugyan, de nagyon hasonló az időjárás.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.07. 22:35:26

@wuaaa [nor]: ebből a szempontból London jobb, mert keveset esik, és azért napsütés is akad, meg a tél sem vészes. Csak nagyon drága. Skóciában mesés tájak vannak, persze a filmekben mindig jó az idő is ( csakúgy mint Írországban), de valahogy úgy éreztem, hogy ez nem feltétlenül felel meg a valóságnak. És, mint ahogy említettem, a hideg nem kizáró ok, de az eső!!! Mondjuk biztosan meg lehet szokni.

kék madár 2015.08.07. 22:42:12

@az igazi Trebitsch: en nem emlekszem ra, hogy sertegettelek volna. Te most meg mar masodszor hulyezel le. Teljesen meg vagyok hatva, hogy az okos kerdeseidet meg kell valaszolnom, micsoda megtiszteltetes.
Illetve.... ha lehet olvasd el meg egyszer amit irtam es utana dontsd el, hogy a kerdesednek volt-e koze hozza.
De meg inkabb: ne tegyel fel nekem kerdeseket. Koszi.

wuaaa 2015.08.07. 22:50:44

@petrasp: Biztosan van, aki meg tudja szokni annak ellenére is, hogy nem ebben nőtt fel. Ősszel nagyon gyakran van olyan formájú csapadék is, amivel először itt találkoztam, mégpedig a nagyon apró szemű, mintha ködszitálás lenne, de 5 perc alatt kompletten átázol tőle, ha nem vagy beöltözve. Pedig egyáltalán nem úgy néz ki, mert szinte láthatatlanok a vízcseppek a levegőben.
Statisztikailag nem olyan nagy a különbség :
en.wikipedia.org/wiki/London#Climate
en.wikipedia.org/wiki/Aberdeen#Climate

2015.08.07. 22:52:56

@kék madár: Engem nem tudsz sértegetni, mert én nagyon ritkán fordulok meg itt. Az én okmányaimban nem a Határátkelő blog van bejegyezve tartózkodási helyként.
Te viszont napi szinten ontod több ezer kilométer távolságról a Magyarországgal kapcsolatos hülyeségeidet. Teszed ezt egy védett blogon, ahol nem lehet helyre rakni. Ebből gondolom arra a következtetésre jutsz, hogy igazad van.
Nincs.

kék madár 2015.08.07. 22:56:05

@az igazi Trebitsch: Beteg vagy. Hol irtam, hogy sertegetni akarlak teged? Gondolom erdemi vitat nem fogunk kezdemenyezni, amit leirtal attol 3 centivel nagyobbnak erzed magad es jol fogsz aludni.

mik98765 2015.08.07. 22:56:23

Naszóval. Elnézést kérek mindenkitől, hogy nem tudtam mindenre hamarabb reagálni, de épp szabadságon vagyok, és csak ritkán férek géphez.

Köszönöm a válaszokat, különösen azoknak, akik hozzátették a saját gondolataikat, és segítő szándékú véleményüket. A hozzászólások alapján úgy látom, talán sikerült néhány közös problémát, érzést elkapnom, amin - ha nem is mindannyian, de talán elég sokan - osztozunk, és ez volt a cél. Nekem sokat segít, hogy megírjátok, ti hogyan gondolkodtok ezekről.

Az offtopic témákhoz nem akarok hozzászólni, bár persze örültem volna, ha ezek nem pont ma kerültek volna felszínre, de köszönöm HA-nak, hogy elegánsan kezelte.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.07. 23:02:54

@wuaaa [nor]: hát a statisztika az statisztika :-D. Sajnos azért mindent nem lehet megszokni, én pl nagyon nem szeretem a meleget, szóval nem élnek a trópusokon, ugyanakkor a nyirkossagot sem szeretem. Amúgy ezzel az esőszerűvel én is találkoztam, pont a szüleim voltak itt és az utolsó három napban esett, egyszer nem, akkor bementunk a városba ügyet intézni, megittunk utána egy kávét, mire kijottunk ez az esőfele volt. A földre nem ért le, mert a pocsolyakban nem látszott, de eléggé nyirkosak lettünk, szerencsére nem kellett sokat menni. Meg fülledt is volt az idő, az ilyenektől kikeszukok ( vagyis nem szeretem).

Herr Géza 2015.08.07. 23:10:41

@az igazi Trebitsch: Ha szerinted ez egy védett blog, ahol nem lehet helyrerakni mások hülyeségeit, akkor te mégis mit keresel itt, ill. hogyan jutott be a hsz.-ed?
Na meg miért is kellene mindenáron a hülyeségeket helyretenni? Hiszen mindenkinek joga van hülyének lenni...
Különben ma ilyen "kákán is csomót keresek és ha nem találok csakazértis belekötök az élö fába is" nap van?
Szerintem rajtad kívül mindenki értette a humort az ominózus mondatban.

wuaaa 2015.08.07. 23:16:50

@petrasp: Értem. Ezért járnak sokan a téli hónapokban feltöltődni melegebb, napsütéses helyekre. Ki kell mozdulni, mozogni, edzeni, sportolni valamit, hogy termelődjön egy kis extra endorfin, mert eltunyulva, besavanyodva még rosszabb. Vagy meg inni kell... :D

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 23:34:17

@Zsuzsi65: igen elfogult vagyok .. sajat tapasztalatbol de most koszi jol vagyok .. szerzodesbe irattam hogy a mostani nejem 2 gyermeke soha nem johet hozzam lakni es nem tamogatom semmilyen formaban oket ..

.@kék madár: mit tudsz te amit a gyerek, a kutya vagy a macska? :)

haat ...csak biztositani a létuket ... de mint ferfinak az a dolgom ...

csakférfi 2015.08.07. 23:36:57

@Zsuzsi65: Van férjed? Hogyan jön ez a cikkhez?Mellesleg igazad van. Sok házasság azért haldoklik,mert anyuka vagy apuka a gyerekei jövőjét fontosabbnak tartja mint saját jelenét és házastársa boldog§ágàt. Hivatkpzván arra hogy a gyerek érdeke ezt ķívánja. Ez anyukàk elsdleges hibája. A màsodlagos pedig hogy a gyerek fenőve parazitàvà vàlik a szülei nyakàn . Soha nem lesz az ilyen gyerel a döntéseit illezően önàlló. Pedig a fenlnőtt emberek vàllaljàk döntéseik következményeit. Mégha ez hàtrànyosan érinti is.

wuaaa 2015.08.07. 23:39:52

@petrasp: "..bár inni sem iszok, azért az gyakrabban összejön, mint a sportolás.."

Ez azért eléggé kifejező volt... :D
De azért még adok egy tippet, hátha.... Ha még nem próbáltátok a squasht, akkor próbáljátok ki. Előnyei : nem unalmas mint a kondigépen a kéz- és láblóbálás, együtt csináljátok, csak ketten, nem csoport, teljesen átmozgat, nem esik közben az eső és nem fúj a szél, minimális költség árán kipróbálhatjátok, hogy rákaptok-e az ízére vagy sem, ahol lehet termet bérelni, ott általában lehet ütőt is bérelni és egy óra elég belőle.

pamut 2015.08.07. 23:40:11

@01234567:
Szia, tetszik a kommented, bővebben kifejtve is szívesen olvasnám a történeted egy határátkelős posztban, mind a magyar mind a külföldi részt. (Persze csak ha van kedved megírni, meg le is adják).

kék madár 2015.08.07. 23:54:07

@montroyal ( CAN qc): en is ettol tartok, az elvarasnak megfelelni mar keves manapsag :) Ellenben egy macska ha felul mar elolvad mindenki

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.08. 00:01:48

@csakférfi: "Van férjed? Hogyan jön ez a cikkhez/"
Igen, van, es 2 lanyom is :) A cikkhez nem szorosan kapcsolodik, csak egy kommentre volt reagalas, es igy kanyarodtunk ehhez a temahoz :)

2015.08.08. 00:02:45

@az igazi Trebitsch:

"Teszed ezt egy védett blogon, ahol nem lehet helyre rakni."

Megtennéd, hogy ezt elmagyarázod?

blackhairlady 2015.08.08. 00:08:28

@bpetya75: lehet, hogy a gabi baratnom irta fhdgy-nak azt az udvarias levelet:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.08.08. 00:37:56

@kék madár: és a gyerek -kutya parositas is biztos tipp ... viszont az rosszabb amikor a kutya egyedul veszi fel mindkét szerepet ...

mik98765 2015.08.08. 02:02:57

@ChristineK: @P.Elliot: @kuki123: írtátok a gyerekek szempontját. Nekem is ők a legfontosabbak, de szerencsére most még nagyon rugalmas a helyzetük. A legidősebb is csak öt éves, most még nem okozna nekik nagy kulturális váltást.

Azt sem hiszem, hogy a hazaköltözéssel lehetőségeket veszek el tőlük. Én minden iskolámat Mo-on végeztem, mégis jól boldogulok egy másik országban. Az alapoktatás nem igazán lényeges, nem ezen múlik, ki lesz belőled. Az pedig már most is nagy ajándék nekik, hogy folyékonyan váltanak a két nyelv között.

Az oktatás szintje csak sokkal később lesz fontos. Az benne van, hogy esetleg egy külföldi egyetemet majd meg kell finanszírozni.

mik98765 2015.08.08. 02:17:34

@Galaxhopen [Swe]: játszom egy cég gondolatával. Egy sikeres vállalkozással rengeteget lehet tenni egy országért. Persze lehet, hogy igazad van, és csak önámítás.

mik98765 2015.08.08. 02:23:57

@bpetya75: azt, hogy majd Magyarországon fogunk élni, ezért tudni kell magyarul. Elfogadták, és talán egy kicsit várják is.

mik98765 2015.08.08. 02:33:46

@Réka ‎: egyelőre teoretikus a kérdés, mert most jól vannak, de az én szüleimet, ha megbetegednének, szerintem traktorral se tudnám kivonszolni. Ha belegondolsz, egy 60+ embert kiszakítani a megszokott közegéből, ismerős, rokoni kapcsolatokból, úgy hogy a nyelvet sem beszéli? Tényleg jó ötlet-e ez, és ő biztosan belemenne? Egy idős embert gyakran még csak arra se lehet rávenni, hogy az erején felüli otthonát cserélje le, makacsul ragaszkodik a megszokotthoz. Nekünk is megterhelő volt relatíve fiatalon, nekik még inkább az lenne.

mik98765 2015.08.08. 02:43:33

@puhacica: mostani két hetes nyaralásunk lényegében órára be van táblázva, mikor kit kell meglátogatni, hova kell menni. Mindig ezer rokon ugrál körülöttünk, szakmányban kapom a zanzásított nevelési útmutatókat ... Hidd el, tényleg nincs egy szabad esténk kettesben leülni beszélgetni. Biztos rosszul csinálok valamit.

mik98765 2015.08.08. 02:52:13

@gg_diablo: egy menet nekem csomag nélkül is 7 óra háztól házig. Ha pedig 24 órán belül akarsz jegyet venni, ahhoz szerencse is kell.

mik98765 2015.08.08. 02:54:39

@gg_diablo: nekem sajnos csak 25 nap szabadság jár egy évben, és előfordul, hogy nem mind utazással akarom eltölteni ...

mik98765 2015.08.08. 03:01:55

@nl_eni: Ismerek embereket, akik tényleg sok mindent megpróbáltak, mielőtt kijöttek, és nagyon becsülöm őket érte. Nem akarok hibáztatni senkit, csak nem értem, ha valaki "elvár" valamit egy országtól, és "csalódik benne". Igazából nem világos, mit is jelentene ez.

kék madár 2015.08.08. 03:05:18

@mik98765: 25 nap szabadság - hat az a vilag masik felen pont az atlag ketszerese :(

mik98765 2015.08.08. 03:07:36

@Zka: szerintem azzal hogy vagy és ismerik a sztoridat, már példát mutatsz. Nem kell személyesen meggyőznöd őket.

mik98765 2015.08.08. 03:32:44

@gabors: elég tisztességesen beszélek angolul, és a munkám főleg nem a kommunikációról szól. Viszont a kollégáim felének PhD-je van, így a beszélgetések nem a milyen jót söröztünk, a viccek pedig nem a milyen jót fingottunk témában mozognak.

mik98765 2015.08.08. 03:38:05

@szcsongor: kutatás pénzügyi IT területen. Nem fejteném ki bővebben, így is csak abban bízom, hogy az ismerősök a kommenteket már nem olvassák. ;)

mik98765 2015.08.08. 03:53:18

Azt hiszem, reagáltam mindenkire. Még annyit, hogy a poszthoz ezt a képet javasoltam, szerintem találó. Kicsit sajnálom, hogy nem ez került ki:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/YourCountryNeedsYou.jpg

puhacica 2015.08.08. 04:05:15

@mik98765: hogy rosszul csinalod-e, csak te tudhatod. de tedd a kezed a szivedre, tenyleg nem talaltal alkalmat 8 ev alatt egy-egy kettesben toltott estere? irod, hogy a legnagyobb gyereked 5 eves. volt 3 olyan eved, amikor csak a felesegeddel ketten voltatok... nem akarok ezen lovagolni, de az en eletemben ez csupan dontes kerdese: mit akarok, mire legyen idom. na mindegy.

amugy fura ez, hugom is mindig ezt csinalta, mikor hazament, szaladgalt rokontol rokonig. na en nem fogok. ha valaki kivancsi rank, eljon es megnez. ha nem, igy jart.

Coco C. 2015.08.08. 07:47:11

@zombika: es aki magyarorszagrol hurcolja ki idegen kornyezetbe a gyereket, az is szar szulo? Vagy csak egyik iranyba mukodik a dolog?

gabors 2015.08.08. 07:47:25

@mik98765: nyolc ev utan ???

bocs de Te magad hoztad fel ... nagyon jo phD lehetsz ....hogy igy megfizetnek ...

tovabbra is kicsit snasszos amit irsz ... (either ways ... story makes no sense... )

en sem kommunikacios fonok vagyok ... de ha nem tudnam kifejezni magam akkor kozel sem lenne 6 szamjegyu a fizetes ...b

fhdgy 2015.08.08. 07:59:02

@blackhair-lady: a keresztnév nem Gabi, de tényleg udvarias!

HardPötty 2015.08.08. 08:12:21

Ide a sok (végig nem olvasott) hozzászólás végére annyit írnék a poszt írójának, hogy hallgasson a szívére. Az agya majd megpróbálja meggyőzni mindenféle indokokkal, de ha az életben boldog akar lenni, akkor szívét követi. Teszteltem sokszor. :)

fhdgy 2015.08.08. 08:12:34

@Csodabogár: szerencsére fizikailag jól érzem magam. Nem a fiatalságom kergetem. Anyagilag sem elégedetlenkedem. Csak más elképzeléseim vannak egy élhető országról. Amit magam körül látok, az zavar.

bpetya75 2015.08.08. 08:26:33

@Zka:

Ez hogy jött ki neked?

@Herr Géza:

Abban a reakcióban korábbi dolgok is benne voltak. Max-szal kapcsolatban én is rákérdeztem nála, hogy miért. Valóban Ödenburger kezdett be kicsit keményebben, de az még messze nem személyeskedés volt. Illetve az, de Max irányába. Szerintem mindketten túlreagálták a dolgot.

@diggerdriver:

Ez valóban így van. Bár nem csak a tied, hanem az összes emberé együtt :-P

@Zsuzsi65:

+1

@blackhair-lady:

Rákérdeztem nála, nem Gabi, de hölgy ;-)

@mik98765:

"Azt sem hiszem, hogy a hazaköltözéssel lehetőségeket veszek el tőlük. Én minden iskolámat Mo-on végeztem, mégis jól boldogulok egy másik országban." Teljesen egyetértek. Itthon élve pontosan ugyanezt gondolom erről.

"Az alapoktatás nem igazán lényeges, nem ezen múlik, ki lesz belőled." Ez így viszont nem igaz. Persze ha leszűkítjük a ti esetetekre, akkor van benne valami, de elég széles rétegeknek a későbbi sorsa az alapoktatásban dől el (nyilván a családi háttérrel kombinálva).

bpetya75 2015.08.08. 08:27:57

@Coco C.:

Természetesen. Ez nem kérdés. Aki Mordorba viszi a kölykét, az egy nyomorult gyerekgyilkos. Csak lassan öli meg szegényt. Naaaaagyon gonosz!!!

bpetya75 2015.08.08. 08:30:23

@mik98765:

Na, arra kíváncsi lettem volna, mi sült ki volna belőle ha ez kerül ki ;-)

Egyébként a kérdésemre adott válasz kapcsán azt nem értem, hogy ebben hol van a hazugság? Szerintem teljesen korrekt.

soad1221 2015.08.08. 08:42:40

@zombika: öööö, ezt most így hogy? egy gyerek akkor ott nőhet fel kizárólag, ahová született, mert az a megszokott? Egy kerületben azért lehet költözni, vagy a lépcsőházhoz is ragaszkodni kell?

Gondold végig mekkora hülyeség ez. Nyilván az össze-vissza ráncigálás nem jó, mert nem lesz biztonságérzet, és egy ország/környezet váltás megviseli a gyereket is. De ne felejtsük el, hogy erre vannak a szülők.
Az pedig, hogy ki a fontosabb - a gyerek vagy a házastárs?- nem értelmezhető így... olvasd végig az erről folyó beszélgetést feljebb, a dolog arról szólt, hogy a "gyerekek a legfontosabbak" címkével mennyit árthatunk egy kapcsolatnak, ha azzal önmagában nem foglalkozunk.
És a végén végül is melyikkel ártasz többet a gyereknek?

mindegy, de ez a költözéses megjegyzés nagyon nagy butaság, bocs.

soad1221 2015.08.08. 08:51:04

@diggerdriver: nagyon megbocsátó vagy Te magaddal :)
Volt egy (illetve több) olyan megjegyzésed ami a posztolónak akár szarul is eshet (nem valós a problémája, sírás-rívás, nyűglődés). Persze ezek önmagukban nem durvák és sértők, de legyél őszinte: nem éppen az együttérzésed fakadt ki a szíved mélyéről. :)

én sem tudok azonosulni ezekkel a gondokkal, ez egyéni.. nekem sem tetszett a poszt, mint írtam nagyon keserű a hangvétele - az ilyen általában nem jön be. De ettől függetlenül értem és elfogadom, hogy van ilyen, ezért nem nyűglődés és nem sírás-rívás, műprobléma...
Annak idején a Te problémádra is mondhatta volna bárki, hogy ez kamu gond, igenis lehetne a fiadnak itt jövője. Meg csak rajtad múlik, hogy itthon találsz-e munkát.. szóval az is csak egy siránkozás volt, nem valós gond... és igaz lett volna?

az pedig, hogy testületileg neked estek, meg... mondjuk, hogy barokkos túlzás.. Ödi és qkuc tett nem feltétlen kedves megjegyzést. bpetya, kék madár, és fhdgy kommentjeit a legrosszabb indulattal sem lehet "nekedesésnek" látni...

lehet, hogy szar napod volt, de ne légyél már hirtelen szűzmária, ok? :)

2015.08.08. 09:14:45

@Herr Géza: Te valamikor jó fej voltál, de egyre mélyebbre amortizálódtál. Sajnos. Digger tegnap azt mondta a magyar-osztrák srácnak, ha jól emlékszem, hogy egy csapathoz csapódott, amit megérdemel. Gondolom Rezsőatyára gondolt. Megjegyzés: Te a Digger csapathoz tartozol, ami semmivel sem különb.

@Th's child: Ugyan az a válasz, mint tegnap a magyar-osztrák srácnak. Ha nem érted, a hiba a te készülékedben van.
A nyitott blog,ahol nincs előmoderáció. Ahol mindenkinek viselni kell annak ódiumát, ha hülyeséget beszél, földbe dögönyözik. A védett blog, ahol előmoderálnak. Ott bármilyen ökörséget lehet mondani, ha az tetszik a bloggazdának, nem hagyja, hogy bántsanak.

bpetya75 2015.08.08. 09:31:08

@diggerdriver:

"Néhány embertől eltekintve testületileg nekem esett mindenki."

Egyrészt ez egy barokkos túlzás. Másrészt Ödenburger is kapta a magáét. Ő visszavett, te megsértődtél. Te tudod...

bpetya75 2015.08.08. 09:47:17

@soad1221:

Hopp! Ezt a "barokkos túlzás"-t kisdobos becsszó, hogy nem tőled loptam ;-P

havaz.petty.rianás 2015.08.08. 10:06:41

A posztolót elkényeztette az élet. Amúgy magyarország jó hely, csak legyen sok pénzed és ne nézz tévét!

havaz.petty.rianás 2015.08.08. 10:06:48

@P.Elliot: az a párkapcsolat lehet, hogy neked jó. Neked.

soad1221 2015.08.08. 10:11:02

@havaz.petty.rianás: még sok pénz sem kell, már attól sokkal jobb hely, hogy nem néz az ember tv-t :)
ez mondjuk szerintem minden helyre igaz lehet, de még csak magyarországon hagytam fel a tv nézéssel :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.08. 10:27:21

@havaz.petty.rianás: meg ne olvass fészbúkon politikai kommenteket. Meg úgy semmilyet se. A hülyeség koncentrációja lassan átlépi a 100%ot :D

soad1221 2015.08.08. 11:06:35

@Zka: na akkor jól csináljuk, hogy se tv, se fészbúk....
egész jól elvegetálunk nélkülük.. :D

rumitom 2015.08.08. 11:31:24

@havaz.petty.rianás: a fokozottan veszelyes uzem melletti gyerekkor amikor el volt kenyeztetve vagy amikor egy olyan orszagban el ahol latszolag annyira nem szeret lenni?
nem mondom, hogy ez utobbi ellen nem tud tenni, de nem latom benne az elkenyeztetest :)

rumitom 2015.08.08. 11:56:32

@mik98765: ismeros az erzes, ezert ilyen ket hetes magyarorszag korutat nem is teszek mar, inkabb csak hetvegi hazaruccanas, ha van valami, szuletesnap... eskuvokon, temeteseken igyekszek ott lenni, akkor egy fust alatt el lehet intezni majdnam mindenkit.
skype nalam nem jatszik, ilyesmire nincs idom :) mondjuk a gyerek nagyszulo relacio sok mindent megvaltoztat ezt alairom.

a phd es hiaba a tokeletes nyelv nem erted a "poenokat":
szerintem teljesen egyertelmu ha lelekben nem ott elsz, nem erdekel a kis falud, tagabb elettered olyan csinten mind mondjuk magyarorszag, akkor bevandorlokent elsz, es az is maradsz.
en otthon egy sorozesnel nem ertem a poenok felet vagy tobbet, pedig meg vagyok elegedve a magyar tudasommal :) .
a beilleszkedesert picit kuzdeni kell, de legalabb erdeklodes szintjen. ha a bbc-vel kezded reggel a hvg helyett, es ott ahol vagy akarsz elni, letelepedni, ezek maguktol jonnek.
aztan lehet ott helyben is charityskedni, ekkor persze fokozottan fognak majd jonni az olyan erzesek, hogy akar magyarorszagon is adhatnad az onkentes idod, energiad...

en 3 evig eltem igy mint a leiras alapjan ti, hogy igazabol se itt se ott, aztan egy allas kapcsan el kellett dontenem, hogy ahoz hogy ebbe megerje belevagni, ket evet legalabb oda kell aldozzak. onnantol kezdve mentalisan elfogadtam hogy ott vagyok, lekoltoztem a tengerpartra a korabbi lakberem sokszorosaert, vettem surf cuccot, kivitettem a motoromat etc.. mindent amit elotte egy temporary ott letert nem erte meg a faradsagot. hirtelen elkezdtem magam otthon erezni, es mig elotte azt sem tudtam ki az orszag miniszterelnoke 3 evig, fel ev alatt egeszen kepbe lettem az aktual politikaval es az orszag tortenelmevel. mondanam sem kell hogy a helyiek is ekepp viszonyultak hozzam.

a kep valoban talalo, de szerintem demagog :)
ugyanennyi erovel: Europe needs you, avagy a vilagnak szuksege van tenni akaro es tudo, ertelmes emberekre, mindegy, hogy hol vagy

rumitom 2015.08.08. 12:02:30

@wuaaa [nor]: merre pontosan? mar ket honapja Oslo-t boldogitom relative permanensen, vagyis a hotelbol atkoltoztem egy apartmanba, sajnos sok idom nem volt meg norvegiara, meg picit messze van Oslotol minden, de ha a varosban vagy, akkor hetkoznap vevo vagyok sorozes ugyileg. mar van kedvenc helyem tobb is :)

havaz.petty.rianás 2015.08.08. 12:07:51

@Zka: nem volt fészbúkom, nem is lesz. Rohadék kémprogram.

havaz.petty.rianás 2015.08.08. 12:07:51

@rumitom: én igen. Csak annak vannak ilyen megfontolásai, akit elkényeztet az élet. Nem baj az, csak tegyük tisztába a dolgokat.
11 ország 15 városában éltem az elmúlt húsz évben, mindig volt pesten egy kecóm, évi 4o hétvégét plusz karácsony stb itthon töltöttem. Átmentem én is ezeken a gondolatokon, engem is elkényeztetett a sors. Pl. Anglia kifejezetten okádék hely, egy év után boldogan adtam fel a london melletti kecóm. London patkányjuk, undorító.

zombika 2015.08.08. 12:07:51

@soad1221: " egy gyerek akkor ott nőhet fel kizárólag, ahová született, mert az a megszokott? Egy kerületben azért lehet költözni, vagy a lépcsőházhoz is ragaszkodni kell?"

Ez mi? Miért vannak folyton ezek a végletek érvként felsorakoztatva? Hol írtam én bármi hasonlót? Nem arról van szó hogy ne költözzön az ember gyerekkel, de annak ami jelenleg Magyarországon folyik ( mind az oktatás mind az egészségügy terén, a társadalmi össznépi gyűlölködésről már nem is beszélve) épeszű szülő nem teszi ki a gyerekét. És igen, a gyerek a legfontosabb. Alapesetben mindkét szülő véleménye ez. Ha csak az egyiké, vagy egyiké sem, akkor talán nekik nem kell gyermeket vállalni. Úgy csináltok mind ha a gyermek a legfontosabb azzal járna hogy tönkremegy a házasság/kapcsolat. 11 éve élek a párommal, van gyermekünk, és igen, ő a legfontosabb mindkettőnknek. És? Emellett boldog, harmonikus kapcsolatban élünk. Nincs vagy-vagy. Úgy hogy talán mielőtt lebutaságozod más véleményét, próbálkozz kicsit szélesebb spektrumban látni.

seahawks 2015.08.08. 12:14:28

szülők miatt hazajönni baromság. éld a te életed, ne az övék!

rumitom 2015.08.08. 12:22:26

@havaz.petty.rianás: uhh, az en merlegem pontosan a fele ennek :) ha a gyerekkori kulfoldon felnovest nem szamoljuk 10 ev 4 orszag.
igazan irhatnal egy hataratkelos posztot ;)

rumitom 2015.08.08. 12:24:02

@rumitom: illetve nylvanvaloan nem pontosan a fele...

bpetya75 2015.08.08. 12:26:53

@zombika:

Az a szélesebb spektrumban látás azt hiszem rád is rád férne. "Kicsikét" erős leidiótázni pármillió embert, csak mert annak "teszik ki" a gyereküket, hogy Magyarországon nő fel.

bpetya75 2015.08.08. 12:27:50

@rumitom:

Épp szólni akartam, hogy országszám szerint alig több, mint harmada, és fő a pontosság! ;-)

soad1221 2015.08.08. 12:42:05

@zombika: szerintem az eredeti beszélgetésből azt levonni, hogy akinek nem a gyermek a legfontosabb, annak inkább ne is legyen, sokkal durvább kiforgatás, mint amit én írtam..

Igen elég szándékos volt a kiforgatás, nem véletlenül írtam le. Ugyanis amit Magyarországról írsz ebben a formában nem igaz.
Akinek van pénze, olyan pozícióban van, az be tudja íratni a gyerekét olyan iskolába, ami sokkal többet nyújt egy átlag állami angol iskolánál. Ugyanígy meg tud fizetni olyan magán egészségügyi szolgáltatókat, amik mérföldekkel többet nyújtatnak, mint egy átlag állami angol kórház.

Hogy milyen az átlag állami magyar? igazad van, biztos szarabb, mint az angol (mondjuk nem tudom, azt még nem próbáltam..). De aki magán iskolába járatja kint a gyerekét, az biztosan nem a mátészalkai általános iskolába fogja berakni a gyerekét, és meglepődnék, ha a merényi gusztáv kórházba feküdne be egy hétre. Ha a két magán oktatási-egészségügyi intézményeket nézzük, akkor nincs érdemi különbség. Ha valamennyi van, az sem olyan mértékű, hogy ezt egy ember lényeges életszínvonal esésnek érezze.
És akkor Te azt mondod, hogy az egy felelőtlen, önző ember, aki megteheti ebben az országban is, hogy a legjobb szolgáltatásokat vegye igénybe?

Mire írtam a butaságot? Erre:
"Az odáig rendben is lenne hogy ápold a saját kapcsolatodat is. De ez nem azt jelenti hogy fogod a két gyerekedet és egy számukra megszokott, esetlegesen harmonikus környezetből belerakod egy full idegen (mint nyelvi, mint társadalmi, mint szociális ) közegbe. De jó hogy közben neked ez szuper. Talán úgy kellene a kapcsolatodat ápolni, hogy közben a gyerekeidét nem teszed tönkre."

Mert azzal, hogy Magyarországra hozza, még nem teszi tönkre. Ha ezt mondod, butaságot mondasz. Nagyon. Ha nem ezt mondtad, akkor magyarázd már meg milyen szélesre kell venni azt a spektrumot, hogy másként lehessen érteni...
Illetve ez a mondat: "esetlegesen harmonikus környezetből belerakod egy full idegen (mint nyelvi, mint társadalmi, mint szociális ) közegbe"
Csak súgok: az itt kommentelők kb fele ezt tette... Nem hinném, hogy tönkretették volna a gyerekük életét. Ja, hogy ez csak Magyarországra érted? Miért, aki Albániába viszi mit csinál? Vagy esetleg más "elmaradottabb" vidéken? VAgy ez kizárólag Mo-ra vonatkozik? komoly?

És ha elolvastad volna, amit én írtam, akkor pont észrevetted volna, hogy nem is tudom értelmezni ezt a vagy-vagy kérdést, hogy ki a fontosabb...

És akkor ezzel a résszel ideértünk az általad kifogásolt végletekhez: amikor Te fogalmazol nem is picit végletesen, az ér? :)

zombika 2015.08.08. 12:52:37

@bpetya75: Valóban erős? Nem hiszem. Elég volt abból hogy majd jobb lesz. Aki tud ez ellen tenni, és nem tesz, az idióta. Hogyan kéne ezt szélesebb spektrumban látnom?

soad1221 2015.08.08. 12:53:27

@zombika: nos, én most végig olvastam még egyszer minden ezzel kapcsolatos kommentet. Javaslom neked is.
:)

soad1221 2015.08.08. 13:04:41

@zombika: mit értesz az alatt, hogy tud ellene tenni?
azt hogy aki teheti csak, elmegy az országból? különben idióta? vagy beleshet az is, aki megkeresi azt az iskolát, ami sokat ad a gyereknek?

bpetya75 2015.08.08. 13:07:34

@zombika:

A saját szempontjaidat, élethelyzetedet ismered jól. Meg a környezetedben néhány családét valamennyire. A többiekről gőzöd sincs. Neked/ nektek nem frankó itt, leléptek valahová, ahol jobb lesz, remek. Ettől még nem kell, hogy mindenki más is így tegyen. Az meg pláne nem igaz, hogy az lenne a felelősségvállalás szintmérője, hogy mész vagy maradsz.

zombika 2015.08.08. 13:38:19

@soad1221: Legyen akkor neki úgy. Gyakorló szülőként eszem ágába sem lenne Magyarországra vinni a gyermekemet. És azt hiszem a kiköltözött magyarok 98%-a nem engedhetné meg magának a magániskolát, sem a luxuskórházakat, még a kinti bérek után sem.

Rob67 2015.08.08. 13:38:22

Ez netto hulyeseg. Genetikai torlesztes, az el nem vesztett magyarsag... Beborultam...
En egy kicsivel tobb mint nyolc eve vagyok itt, elmondom mit latok a posztolohoz hasonloakrol.
Belilleszkedni nem tudo es nem is akaro, allandoan dobozbol elo, kemping asztalnal ulos, sporolos, kuporgatos eletet elnek. Ennek az eredmenye mindig az hogy visszamenekulnek, merthat ez az elet miert is lenne jo?
Nem jo. Csupa frusztracio, lemondas, keseruseg.
Allando gyujtogetes a kesobbi Eletre.
En nem tettem, nem gyujtok budapesti tehermentes panelra, gondtalan magyar nyugdijas evekre, csak elem az eletem. Azt az egyet ami van.
A fiamnak megadok mindent amit csak lehet es az angol fizetesunk amit web fejlesztokent es kozmetikuskent kereshetunk, az eleg sok mindent megenged.
Kempingezes evento tobbszor szerte angliaban, minden evben nyaralas olyan helyekre amirol fotokat nem merek a Facebookon megosztani, pedig innen nezve nem extra csak a magyar ismerosok huledeznenek.
Az eletemet nem a penzgyujtesnek es a majd kesobb jobb lesz elvnek szentelem, hanem annak hogy MA a csaladommal eljek, hogy a fiammal nevessek, minden szabadidomet vele toltsem, ne pedig a budapest fele vezeto repujaraton.
Es ez megterul. Garantaltan.
A felesegem es a fiam boldog, kiegyensulyozott es boldog. Akcentus? Lehet hogy van. Es? Ez szamit valamit? Nem.
A fiam mosolya az ami szamit. Amikor elmondom mit csinalunk holnap, merre megyunk, milyen kalandjaink lesznek.
En a fizetesembol emlekeket veszek magamnak az oregsegemre nem oedig remenyeket, remenyeket egy talan jobb eletre.
Jo ez a mostani csak elni kell.

zombika 2015.08.08. 13:38:24

Meh. Minek vitatkozom veletek? Felőlem gondoljátok azt hogy igazatok van, én meg élek boldogan, és a gyermekem is úgy fog. Ha az 1% alatti magániskola és a privát kórház a másik lehetőség, akkor szvsz nincs miről beszélnünk. További szép napot. :)

soad1221 2015.08.08. 13:46:16

@zombika: pfff. most ugye a posztolóról volt szó egyébként...
megjegyzem, nagyon nem vagy képben mo-val. A "luxuskoórház" vs állami megjegyezésed mentén meg megint csak a széles látókör jut eszembe.

Képzeld van nem luxus, de magán, ami nem olcsó, de mégis megfizethető. Már a szűk középosztálynak is.
Mindegy én nem gondolom, hogy a kiköltözött emberek rosszul tettek bármit is, meg az itthon maradó sem, meg a visszaköltöző sem. Ennél az én spektrumom szélesebb :)

soad1221 2015.08.08. 13:48:22

@Rob67: nem akarsz egy posztot írni véletlenül? :) ennek lenne jó hangulata... :)

SzZoole 2015.08.08. 13:55:08

@Rob67: egyetértek:)
Az aki keresi meg mindig a helyet a világban,az sehol nem fogja magat jol érezni.

PannonBoy 2015.08.08. 15:30:47

Ha nem lennének benne a felvetett kérdések, azt hinném, hogy egy megrendelt és fizetett írásról van szó. De látom benne a tépődést, hogy nem biztos a dolgában.
"Megijedek, ha nem jutnak eszembe magyar szavak, vagy ha anglicizmuson érnek." > Nagyon visszavágyik Magyarországra.
"A nyelvvel a személyiségem egy részét veszítem el." > Lehet, hogy nála így van, de általánoságban ez nem igaz!

Egyet azonban nem értek, és nehéz elmenni mellette szó nélkül:
"Messze nem vagyok képes olyan szinten kifejezni magam angolul, mint magyarul." vs. "Az éves fizetésem nettóban is hatszámjegyű." Van egy olyan sejtésem, hogy nem szellemi dolgozóról van szó. Ugyanis egy jó iskolákkal, több éves szakmai múlttal rendelkező, magas beosztású pénzügyes keres 80k felett.

2015.08.08. 15:59:47

@az igazi Trebitsch:

"Ott bármilyen ökörséget lehet mondani, ha az tetszik a bloggazdának, nem hagyja, hogy bántsanak."

Áhá, erre gondolsz.
Azt értem, hogy az előmoderáció mint elv miért bánt téged, viszont előfordult már veled (vagy mással), hogy épp helyretettél itt valakit, de aztán kimoderáltak érte?
(Nem olvasom minden nap a blogot, szóval akár elő is fordulhatott, csak kérdezem.)

bpetya75 2015.08.08. 16:14:36

@PannonBoy:

Itt: @mik98765: meg a következőben ír a munkájáról.

@soad1221:

Le vagyunk sajnálva, no. Nincs mit tenni. Felelőtlen, Mo-ról nem elvágyódó emberek vagyunk. ;-)

zombika 2015.08.08. 16:41:12

@soad1221: Naná,ahogy Fülig Jimmy mondaná: te vagy a kiráj.

geeeteee 2015.08.08. 16:43:54

Kommentekbe csak beleolvastam. A poszt -1-es az "élettér" miatt.:)
Szerintem a koma egyszerűen magányos. Ha valóban komoly problémái lennének azok, amiken vívódik, akkor nem is ránk tartozna.
Szülőkkel kapcsolatban: vagyok olyan szerencsés, mindenki jobban jár, ha semmi tartozást nem adok vissza:) Biztos nem egyedül vagyok evvel.
Digger egy napot elpiszmogtál 30 tonnával? Ügyes:)
Hatszámjegyűsködés:) , zene mellett hátradőlve megcsinálom/tam:) Ugyan már.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 16:56:23

Nyomtam egy nagy tetsziket, hiszen nekem mindig megmelengeti a szivem ha valaki hazater. Nem erzem egyedul magam ezzel a hulye otletemmel. A stilus is nagyon tetszett. Az egy orok dilemma,hogy az ember a gyokereit nem tudja elereszteni, a hianyzo csaladtagokrol ne is beszeljunk.
Sok sikert a posztironak.

blackhairlady 2015.08.08. 18:54:06

@fhdgy: Nem is olvashattad a keresztnevet, mert o -ne-kent viseli imadott ferje nevet:))
De Petya mar megvalaszolta lentebb, hogy nem o volt. De a stilus lehetne az ove, nem veletlenul az egyik legjobb baratnom a ketto kozul mar vagy 35 eve, mellesleg Petya munkatarsa:)

wuaaa 2015.08.08. 21:19:08

@rumitom: Köszi az ajánlatot, de nem ott vagyok :) Stavanger. Tavaly kellett volna itt töltened a nyarat, 30 fok is volt ! :)) Amúgy gratulálok, ha van mihez, nem tudom mi járatban vagy... :) Oslotol igaz, hogy minden messze van, de előnye, hogy bárhova el lehet jutni egyenes járattal, akár a Svalbardra is... :)

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.08. 21:22:51

@HardPötty: @mik98765:

Igy igaz. Mindenkinek mas az eletutja. Mindenki maskent itel meg dolgokat. Egyiknek ez fontos, masiknak az.
Viszont az eleted csak a tied. Nem adoptalhato.
Az otthoni dolgokrol: az en ismeroseim, tobbnyire, nagyon jol elnek otthon. Tobbnyire jobban mint en itt nyugaton.
Mas dolog az eletszinvonal es az elet minosege...

mik98765 2015.08.08. 21:52:12

@puhacica: volt alkalmunk, de azért évek alatt sok minden változik. Az értékes beszélgetések sem úgy jönnek, hogy most van két nap szabadidőm, üljünk le, mondjad. Hozzá kell szokni a másikhoz, gondolkodni a témákról, reflektálni. Ha évente csak párszor látsz valakit, menthetetlenül távolodni fog.

bpetya75 2015.08.08. 21:57:51

@PannonBoy:

Nem maradt le. Menj csak rá a mik98765-re ;-)

@mik98765:

Szerintem ez embertől is függ. Van, aki akár 1-2 év kihagyás után is ott tudja folytatni, ahol anno abbahagyta. Nem lep meg, hogy nem ilyen vagy.

mik98765 2015.08.08. 22:32:04

@gabors: még mindig nem érted. Bárki, aki hallana, azt mondaná, hogy tökéletesen beszélem a nyelvet. Sosem volt szakmai problémám az angollal, konferenciákon tartottam előadásokat.

De ez nem minden. Van, amikor az ember nem csak száraz információt közöl. Mondjuk egy lánynak udvarolsz egy romantikus tengerparti estén egy pohár bornál, és minden szónak, amit mondasz, súlya van. Esetleg a lány mond valamit, és minden szónak, amit mond, súlya van.

Nekem ilyen helyzetben intenzíven gondolkodnom kell azon, hogy amit mondok, valamennyire tükrözze azt, amit valójában gondolok. Vagy hogy értő befogadója legyek a nüanszoknak is. Az intelligens viccek tipikusan nem érthetők ezen plusz nélkül. Ez alaphelyzetben csak fárasztó, de rosszabb esetben frusztráló.

Ez valamennyire képesség és tehetség kérdése, ismerek olyat, akinek ez ennyi gyakorlás után nem okozna problémát. Én például még sosem álmodtam idegen nyelven. Balkezes vagyok, magyarul is voltak és vannak fura dolgaim.

Fogalmazzunk úgy, hogy verset én csak az anyanyelvemen tudnék írni. Ha nem magyarul beszélek, én mindig csak fordítani fogom magam. És ezen a világ összes nyelvtanára képtelen lenne változtatni.

bpetya75 2015.08.08. 22:44:10

@mik98765:

"Balkezes vagyok, magyarul is voltak és vannak fura dolgaim."

Ez aranyos. Én is az vagyok, de nem gondoltam eddig, hogy ettől lennének fura dolgaim. Életem egyik legnagyobb elismerése jutott hirtelen eszembe. Elmentem culágerkodni egy Sopron melletti kis faluba. Elmondták hogyan kezeljem a keverőgépet, aztán hajrá. Délután felé egyszer kicsit hamarabb értem oda az újabb adaggal, így pont elkaptam, amikor az egyik kőműves mondta a másiknak "Kicsit furcsa gyerek, de jó maltert kever."

mik98765 2015.08.08. 23:08:04

@rumitom: Lord Kitchener bajsza demagóg, persze hogy az, mégis van varázsa. Ami itt roppant érdekes, hogy ugyan része az itteni nemzeti kánonnak, de az értelmezése valójában univerzális. Minél britebb vagyok, minél jobban átérzem a képet, nekem annál kétértelműbb, megosztóbb az üzenete. Objektíven nézve, Magyarországnak tényleg nagyobb szüksége van rám, mint Angliának.

mik98765 2015.08.08. 23:09:37

@seahawks: volt ott még pár szempont szülőkön kívül is

mik98765 2015.08.09. 00:01:01

@Rob67: @Zoole[uk]: nem élünk kuporgatós életet. A poszt nem arról szól, hogy szar az életünk itt. Nem az. Nincs benne frusztráció vagy keserűség, főleg nem anyagi oldalról. Sokat költünk arra, hogy jól érezzük magunkat, én is jártam már vagy harminc országban. El tudom itt magunkat képzelni életünk végéig, és teszünk lépéseket, hogy ha ezt választjuk, ne legyen gond.

A tépelődés témája itt az, hogy mindent egybe vetve, hol lenne jobb vagy még jobb, főleg lelkileg. Ebben pedig nem csak a pénz játszik szerepet, hanem sok minden más is. Lehetséges, hogy valamilyen okból neked nincsenek öregedő szüleid, vagy hogy nem érzed hiányát annak, hogy az anyanyelveden tudd magad kifejezni. Lehetséges, hogy a te életed tökéletesen kerek, tényleg írj belőle posztot. Arra számíts azonban, ha a carpe diem a boldogság lényege, megkérdezzük majd, hogy miért is mentél ki akkor, hiszen ez az elv országtól függetlenül követhető.

Amúgy az emberek nem feltétlen azért spórolnak, mert nem akarják elkölteni. Hanem mondjuk fél egy esetleges rosszabb jövőtől, helyezkedik, kockáztat. Én azt is tudom, hogy ha a felnőtt énemet meg tudta volna kérdezni az anyám tíz éves koromban, mit szeretnél fiam, saját lakást vagy két hét csodálatos tengerpartot Dominikán, kapásból az elsőt mondtam volna. De mivel a gyerekeid nyilván rád hasonlítanak, te alighanem jól döntesz, amikor megkockáztatod, hogy ezt esetleg a fejedhez vághatják húsz év múlva. És mivel az én gyerekeim meg rám hasonlítanak, én is jól teszem, hogy én meg nem kockáztatok.

Herr Géza 2015.08.09. 01:39:45

@az igazi Trebitsch: Én nem tartozok semmilyen csoporthoz. Digger sok gondolatával egyetértek, sokkal meg nem. Ödenburgerrel is sokszor egyetértek, tegnap viszont nem. Ennek adtam hangot, ennyi történt. R.-rel kapcsolatban meg nem reagálok semmire. Ő nálam kiírta magát a kultúremberek közül. Az okát te is tudod.

puhacica 2015.08.09. 03:53:38

@mik98765: egyertelmu, ezzel egyutt fenntartom, hogy meg lehet oldani. az utolso mondatra: ebben egyetertunk, bar ez se minden kapcsolatra ervenyes. sajat eletembol tudok elo peldat az ellenkezojere.

SzZoole 2015.08.09. 07:22:51

@mik98765: tévedsz,idős szüleim vannak otthon,édesapám 76 éves es egy prosztata rakon van túl,édesanyám 75 éves,eleg összetett betegségei vannak,glaucoma,ér es keringési a szíve 46% működik
2 unokajukat hoztam el
Szinte minden nap beszélek velük.
Az elso években ha egyet kohogtek,mar ültem repülőre es mentem is haza,2-3 havonta egy hétre.Ez most le redukalodott évi 2-3 alkalomra.
Mindketten mondjak,hogy eszünkbe ne jöjjön vissza költözni,mert ez a mi életünk es ne fosszuk meg a gyerekeket a jobb jövőtől.

fhdgy 2015.08.09. 09:46:40

@blackhair-lady: jó, akkor Gabi nem keresztnév, én annak vettem bpetyának van egy munkatársnője, aki azz én esetemben az ügyintéző.

mik98765 2015.08.09. 10:30:14

@Zoole[uk]: ez főleg @Rob67: -re ment, de úgy tűnik, hogy vele ellentétben a te életedben már felmerült legalább egy kérdés, amiről írtam, és nem is úgy hangzol, mintha ez neked sose jelentett volna problémát.

Ahogy fentebb kiveséztem, én nem gondolom, hogy a gyerekeimet bármitől megfosztanám egy ilyen döntéssel. Itthon is megkaphatják a legjobb iskolákat, megtanulják a nyelvet, és ha akarnak, mehetnek ők is. Megkapják a szerető rokonokat, amire kint nincs lehetőség. Nekem nagyon sok emlékem fűződik a nagyszüleimhez, unokatestvéreimhez. Látva az itteni másodgenerációs bevándorlók nyűglődését, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy azzal teszek velük jót, hogy ezt elveszem tőlük.

fhdgy 2015.08.09. 10:34:24

@bpetya75: én is balkezes vagyok. Sok probléma forrása volt. Abban az időben, amikor iskolás lettem, nem tűrték, erőszakkal átvertek jobb kézre. Olvashatatlan írás és kézírás gyűlölet lett az eredmény.

PannonBoy 2015.08.09. 11:06:40

@bpetya75: Ah, köszi megvan. Nem tudtam, hogy ez egyben konkrét hozzászólást linkkel, azt hittem, hogy csak a személyt jelöli.

Így már viszont mindent értek. Az IT területen valóban nem kell túl sokat beszélni. A pénzügyi IT meg szinte a létező legjobb kombináció, így a 6 számjegyes fizetés teljesen valós. Amúgy ilyen tapasztalattal és tudással Magyarországon is jól lehet keresni a multi cégeknél. Még helyet is könnyen találna ugyanis a magasabb szintű IT-s pozíciókra külön fejvadász cégek specializálódtak, annyira nehéz embert találni.

Mindenesetre gratula a szakmai sikerekhez, akárhogy dönt is.

SzZoole 2015.08.09. 11:29:56

@mik98765: a tortenetemhez meg az is hozza tartozik,hogy az en lányom mar 18 es fel éves a fiam 16 elmúlt,na őket mar hat okorel sem lehetne haza vinni:)
A masik,hogy a szüleim mellet lakik a nővérem a családjával es hétfőtől péntekig szoc.munkas segít nekik az otthoni munkában napi 2 órában.
Mi is mar teljesen ide rendezkedtunk be.
A végső cél pedig New Zeeland,de amíg van otthon kit meglátogatni,addig maradunk itt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.09. 12:12:04

Ha már gyerekekről van szó és hogy ki mitől foszt meg kit, azért nagyon nem mindegy, hogy otevesrol vagy 12 vagy 18 evesrol van-e szó. Habár olvastam már olyan blogot is, ahol kiskamasz lányokkal mentek vissza Magyarországra és jól sült el, de mégehhez is olyan gyerekek kellenek sszerintem. Ha mondjuk szuletesuk óta kint vannak és épphogytudnak mmagyarul írni, az ég irgalmazzon nekik egy magyar iskolában. Pici gyerekekkel nem lesz ez a probléma. Én azt sajnálnám nagyon, hogy az angoljuk így el fog veszni. Nehéz döntések lehetnek. Majd egyszer nem is olyan nagyon sokára nekem is ki kell találnom, hol menjen a gyerekem iskolába. Szar lesz mindenképpen, akármit döntök. De legalábbnem kell mmég egy plusz felnőtt lelki nyugeit is beleszamolnom.....

P.Elliot 2015.08.09. 13:00:31

@Dragonlady (Bp, Hun): Akikrol en irtam hogy hazavittek oket azok sosem jartak magyar iskolaba, kinnt kezdtek, raadasul nem is abban az orszagban ahonnan hazavittek oket hanem mashol jartak 4 evet aminek a nyelvet tokeletesen beszeltek es azota sajnos gyakorlas hijan elfelejtettek szinte teljesen a kovetkezo 5 ev alatt. Pedig milyen jo lett volna egyszerre 2 vilagnyelv anyanyelvi szinten, a masodik az megmaradt a fejukben mert egymassal kizarolag angolul beszelgettek Magyarorszagon is.
Szoval a szulonek a felelossege nagyon nagy, nem szabad kizarolag a sajat eletet nezni hogy nekik mi a jo es nem szabad hazavonszolni a tiltakozo gyerekeket akik minden baratot itthagytak, otthon masikakat nem talaltak, tanulast, lehetosegeket mert otthon a szulok nem tudtak jo iskolakba jaratni oket, eppencsak megeltek.
Neked azert van vagy 5 ev hozza hogy a kisfiadon gondolkozzal hogy mi lesz neki jo meg neked, biztos vagyok benne hogy kigondolod a legjobbat amit csak lehet. Ha meg te is a nagyszulok kozelseget akarod vagy a kisgyerek akkor van ott meg nehany orszag a szomszedsagban ahonnan haza lehet ugrani gyakrabban.

P.Elliot 2015.08.09. 13:14:46

@mik98765: Ilyen kicsi korban amekkorak a gyerekeid meg nem tudhatod hogy kire hasonlit, az majd csak joval kesobb derul ki.
Erdekes ez a kerdes hogy mit valasztottam volna 10 eves koromban, a hazat vagy a Dominikai nyaralast, valoszinuleg hogy az utobbit, kulonben is akkor voltam a nagy olvasasok vilagaban/ Verne/ es bizony a tengert es a messzi foldeket akartam volna latni, kiveve ha nagyon nyomorult lakhatasi korulmenyek kozott lettunk volna.
A gyerek nem vag a fejedhez olyasmit hogy miert nem eltunk hazban, annak tini koraban a maga jovoje lesz erdekes nem a multja.
Kicsit mintha ugy latnam hogy tulsagosan sokat nyom a latba nalad hogy legyen penz mogotted. Persze, kell hogy legyen de nem csak arra fokuszalni. Egy nagyobb lakas is mar jobb legkort hoz magaval, egy haz meg plane ahol van ter. Az a magyarorszagi lakas jo lenne oregkorotokra hazakoltozni.
Persze a gyerekeid valoban kicsik meg de meg azt is megerheted hogy eppen ezt vagjak a fejedhez felnottkent hogy kiemelted a szamukra ismert korbol, nem beszelnek majd olyan szinten mint egy oslakos mert nem, raadasul ha bejon az amit hallok rebesgetni hogy esetleg lezarjak a ki es bevandorlast es nincs tobbe kulfoldi munkakereses akkor meg ki is toltal veluk.
Vegyel hazat, iratkozz be egy-ket hobbi klubba, feleseged noi vonalon hasonloba es alakitsatok ki a magatok uj baratait, tarsasagat akikkel jol erzitek magatokat. Egyszerubb mint gondolnad csak nem fektessz ra hangsulyt mint latom....
Sok szerencset, akarhogy is dontesz.

adg 2015.08.09. 13:14:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Pont ez járt nekem is eszemben, hogy meg lehet-e őrizni egy kicsi gyerek angolját, ha visszaköltöznek Magyarországra.
Szerintem elég nehéz lehet. A sajátjaimon is látom, főleg a kicsiken. Minden kapcsolatuk angol nyelvű rajtunk kívül. És hát nem tudjuk igazan szinten tartani sem a magyarjukat. Sajnos minden igyekezetünk ellenére egyre többször vesszük eszre, hogy gond van az értésükkel magyarul, vagy furcsa mondatokat kreálnak, nem jut eszükbe valami magyarul, stb. És mi csak magyarul beszelünk itthon.
Gondolom posztolóék is inkább magyarul beszelnek otthon, és ha hazaköltöznek, akkor a környezet is úgy fog.
Szóval vannak kétségeim. Még jó, hogy nem az én döntésem... :)

SzZoole 2015.08.09. 13:30:22

@Dragonlady (Bp, Hun): ti meddig maradtok Mo.-on illetve ha odakerül a sor mar kicsi korától fogsz 2 nyelven beszelni hozza?
Egyébként aranyosak vagytok ott a kertben a háttérben napraforgok te meg egy kelengyeben? tartod az oledben:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.09. 13:40:48

@Zoole[uk]: hordozokendo :-) szeretjük csak most k.meleg van hozzá. Többi válasz később

bpetya75 2015.08.09. 14:02:47

@fhdgy:

Engem hála a Jóistennek már nem akartak átnevelni a 80-as évek elején. Öregapám viszont szintén úgy járt, mint te. Hátra kötözött bal kéz és társai. Szar lehetett...

@PannonBoy:

Szívesen. :-)

@Zoole[uk]:

Esetedben azért ez így egy elég jónak mondható helyzet. Gondolom nála más a szitu, ezért is foglalkoztatja annyira a szülei sorsa.

@Dragonlady (Bp, Hun):

"Ha mondjuk szuletesuk óta kint vannak és épphogytudnak mmagyarul írni, az ég irgalmazzon nekik egy magyar iskolában."

Valószínűleg lehet azért találni olyan sulit, ahol segítenék a felzárkózást, nem hátráltatnák, de az sajnos vitathatatlan, hogy egy random iskolában a gyerekek és a tanárok is pokollá tennék az életüket (nem a poszter gyerekeiről írok, csak úgy általában)

bpetya75 2015.08.09. 14:15:36

@P.Elliot:

"Ilyen kicsi korban amekkorak a gyerekeid meg nem tudhatod hogy kire hasonlit, az majd csak joval kesobb derul ki."

Szerintem inkább az értékrendre gondolt, nem arra, hogy a szeme az apjáé, és pont olyan rafinált, mint az öreganyja. Az értékrendet pedig tőlünk tanulják, szóval szerintem igaza van abban, amit írt.

Ami a nyelvtudást illeti. Ennyire kicsi gyerekeknél erősen kétlem, hogy bármi tartós hátrányt szenvednének. Pláne úgy, hogy tudnak magyarul, csak az aktuális szófordulatokban, szlengben lehet komolyabb elmaradásuk. Inkább megfordítanám a dolgot és az angol megmaradását mondanám kritikus pontnak. Legalább a srácnál. A kicsiről nem derült ki, hogy mekkora...

Amellett meg szerintem nem szabad elmenni, hogy úgy érzi, törlesztenie kell. Vagy ahogy hívők mondjuk, szolgálni akar. Érzésem szerint ez egy nagyon fontos motiváló tényező számára. Ha pedig ez így van, akkor ezt a vágyát ki kell élje, mert ellenkező esetben simán megbetegítheti magát, ahogy azt a poszt utolsó mondatában vizionálja.

mik98765 2015.08.09. 14:16:53

@P.Elliot: a gondolatkísérletet félreértetted: azt kérdeztem, hogy ha a későbbiek ismeretében, felnőtt fejjel te dönthetnél volna, mit választanál: csodaszép gyerekkori nyaralásokat, vagy az értéküket a lakásodba húsz vagy harminc évesen. Nekem nem kérdés, hogy az utóbbit.

Továbbá, bizony előfordulhat, hogy ha nem így tettél, és a gyereked fiatal felnőttként szembesül az otthonalapítás nehézségeivel, keserűen fog arra gondolni, mennyi pénz elment ezekre a nyaralásokra. Amelyek így talán már nem is lesznek annyira édesek.

Minden gyerekünk már kettős állampolgár amúgy, így várhatóan megmarad a lehetőség, bárhogy is alakul.

PannonBoy 2015.08.09. 14:34:14

Ezzel a ház / lakás dologgal nem értek egyet. A magyarok foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy házuk / lakásuk legyen.
Pedig az egy olyan dolog, ami a legtöbb esetben odaköt az adott helyhez. Mondjuk idősebb korban ennek lehet értelme, de a fiatalabb korban csak visszafogó tényező.
Az, hogy valakinek egy ház / lakás a fontosabb vagy a gyakori külföldi nyaralások, az egyéni ízlés kérdése, de ha valaki megkérdez egy magyart, akkor nagy valószínűséggel az első opciót fogja választani.
Szerintem az élményeket nehezen pótolja egy lakás, lakni lehet bérleményben is. Igaz, ez annyira Magyarországon nem kedvelt.

bpetya75 2015.08.09. 14:43:08

@mik98765:

Ezzel mondjuk nem értek egyet. Nemrég beszélgettünk feleségemmel arról, hogy gyűjtsünk-e a gyerekeknek tőkét az elindulásukhoz. Abban maradtunk, hogy se neki, se nekem nem tudtak a szülők semmiféle kezdőtőkét adni, mégis jutunk egyről kettőre. Az élmények viszont nagyon fontosak. Tavaly voltunk először külföldön, Finnországban, öcsém esküvőjén. Nem volt olcsó mulatság, de hatalmas élmény volt számukra. Persze nekünk is. Szerintem nem szabad túl sokat beáldozni azért, hogy majd 20 év múlva jobb legyen.

@PannonBoy:

Magyarországon ehhez se megfelelő a jogi környezet. Albérlőnek és főbérlőnek lenni is komoly rizikó lehet. Amúgy én nem gondolom, hogy az amerikaiak munkavállalási mobilitása lenne a követendő példa. Nem mintha ezt írtad volna, csak asszociáltam ;-)

P.Elliot 2015.08.09. 15:32:02

@mik98765: Varjal csak, mi az hogy a gyereked keseru szavakkal keri szamon hogy miert szortad el a penzt csaladi nyaralasokra, miert nem raktad ossze neki?
Ekkora onzoseget es szamonkerest csak nem nezhetsz ki belole vagy ha igen akkor valamit jol eltoltal a nevelesevel.
Senki sem koteles megszakadni azert hogy a gyerekenek a felnott eletet finanszirozza, akkor mit tesz a gyerek? Semmit? Varja a sult galambot? En a gyerekemnek egy fillert nem adtam amiota felnott, maga intezi a penzugyeit es van penze mert tolunk eszszeru de nem gyilkos takarekossagot latott, es nem akar egyszerre mindent, es arra sem neveltem hogy ugy erezze hogy ki kell hasznalni. Amin van ami utanam meg marad azt termeszetesen megkapja, de az eletet neki kell felepiteni egyedul.

P.Elliot 2015.08.09. 15:49:07

@bpetya75: En is az ertekrendre ertettem. Hogy az majd kesobb derul ki, meg tul kicsi hogy latni lehessen rajta meg egyelore meg inkabb utanoz..
Mondok egy peldat. Eletre nevelt kislanyomnak 4 eves kora ota van zsebpenze amit maganak kellett beosztani, arra kolthette amire akarta meg az edessegbe sem szoltunk bele viszont megmagyaraztuk hogy ebbol kell osszegyujtenie a ajandekokra a penzt amit valakinek adni akar, karacsny, ez-az, szoval arra tartalekoljon illetve tehet felre sporolni maganak ha akar.
Akart! Betetkonyvet valtott 6 eves koraban es elkiseruk mindig a bankba/ nem tudom ma van-e ilyen meg a bankoknal/, buszken mutogatta hogy mennyi van, szulinapra, karacsonyra kapott mindig penzt is valamennyit, ezeket keves kivetellel szinten felretette.
Persze nehany dollar zsebpenzbol nem sok jon ossze, inkabb annak orultunk hogy tanulgatja a beosztast. Minden szepen ment 12 eves koraig amikor hirtelenul kivette az osszes penzt, valami kozel 800 dollart es egyetlen nap alatt elverte marhasagokra, nem szoltunk mert az o penze de kivancsian figyeltuk hogy mi lesz a kovetkezo lepes. Nem valtott betetkonyvet 16 eves koraig, akkor is csak azert mert diakmunkan dolgozott, es mar voltak komolyabb penzei.
Aztan ujra kezdett felretenni, megint elkoltotte, amikor elkezdett rendesen dolgozni akkor ujra takarekoskodott mostanra egeszen komoly penze van, jol be tudja osztani holott o fizeti a hazunk teljes rezsijet mivel egyutt lakunk tehat nem tolunk varja azt hogy mi segitsuk. A segitsegunk csak annyi/ bar a haz minden javitasat, fejleszteset es ilyesmit mi fizetunk/ hogy szeretne ha nem adnank el a hazat mert o szereti es itt szeretne elni benne, tehat ne koltozzunk el mashova mint eredetileg terveztuk.
Szoval nem helyeseltem soha hogy a gyerek raszalljon a szulei penztarcajara, igaz olyan orszagban elek ahol ilyen nincs.

blackhairlady 2015.08.09. 16:32:22

@fhdgy: Oh, bocsanat, szerintem felreertettel. A Gabi az keresztnev, de nem igy irja ala a dolgait, hanam XY-ne. Nem ertem miert sertodtel meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.09. 17:05:32

@P.Elliot: ismered a marshmallow tesztet? Érdemes rakeresni. Youtubon is. Szerintem ez is olyasmi , hogy van a gyereknek egy alap vermerseklete és azon csak alakitgatni lehet , igazán megvaltoztwtni nem.

fhdgy 2015.08.09. 17:10:02

@blackhair-lady: istók zöccs, nincs szó semmi féle sértődésről.

bpetya75 2015.08.09. 17:21:11

@P.Elliot:

Érdekes ez a hullámzás, amit leírtál. Nálunk a két nagyobb teljesen máshogy viszonyul a pénzhez. Nagylány nagyon megtanulta beosztani. Az ő eszmélése akkoriban történt, amikor még nagyon rosszul álltunk. A középső is fogott ebből azért egyet s mást, de nem izgatta/izgatja. Ha megegyezünk, hogy fejenként egy ezres a keret mondjuk falunapon, akkor ő félidőre elkölti, a nagy meg még neki se állt jóformán. Öcsémmel mi is ennyire eltérően kezeltük a dolgokat. Ha elmentünk egy táborba x összeggel, azt én szépen beosztottam, és kitartott a végéig, Ő pár nap alatt elköltötte a pénzét, aztán agyalt, hogy hogyan tehetne szert egy kis plusz lóvéra, és mondjuk a cuccából eladogatott pár dolgot, amire nem volt szüksége. Így a végén 1,5x-et költött ;-)

Valami hasonló különbséget látok a mieinknél is. Tulajdonképpen mindegyik használható stratégia, csak az utóbbival könnyebb elszállni.

blackhairlady 2015.08.09. 17:38:24

@fhdgy: " jó, akkor Gabi nem keresztnév, én annak vettem"
Pedig ez nagyon annak hangzik, de ha nem, akkor orulok.

fhdgy 2015.08.09. 18:04:35

@blackhair-lady: több esetet el tudok képzelni, amikor valakit egy keresztnévhez kapcsolódó becenévvel illetnek a jó ismerősei, barátai, de semmi köze sincs az illető valódi keresztnevéhez.

Pl. Volt ismerősöm, akit mindenki a környzetemben úgy hívott, hogy Barna, pedig László volt. A barátját Szőkének hívták, pedig nem ez volt a családneve. A hajuk színe alapján hívták őket, mert a teljes nevük azonos volt.

Gabi is lehet valaki, még akkor is, ha a keresztneve köszönő viszonyban sincs ezzel. Nálunk, a szülőfalumban van Gábor családnév. Innét már csak egy ugrás, és mindenkit ezek közül egy társaságban szólíthatnak Gabinak.

Van több ismerősöm, akit nem a keresztneve alapján hívják, de ahogy hívják, az formailag keresztnévhez gondolható.

Én erre gondoltam, hogy akkor nem keresztnév. Pedig annak látszik!

P.Elliot 2015.08.09. 19:13:34

@bpetya75: Igen, erdekes a hullamzas ebben a takarekossagi dologban. Van egy amerikai ismerosom, mikor ferjhezment olyan alapossaggal kezelte kettojuk fizeteset mert a ferje vegtelenul tekozlo volt hogy nagyon hamar vettek hazat, nem is akarmilyet, gondosan rakta felre amit lehetett szukosebb idokre mint mondta de azert jartak szorakozni, ez meg nem is lett volna baj mert az is kell de az anyosa, van ilyen is, allandoan cipelte ki a csaladot ettermekbe mert enni szeretett, eloszor o fizetett minden szamlat aztan a fiatalok is, vegul ki tudja hogy hogy de ez a no atvette a penzszorasi stilust, lassan minden este kinnt ettek, nem foztek, aztan koltottek hulyesegekre is, boven, szoval el kellett adni a szep hazat es kisebbet venni. Aztan meg kisebbet mert mar 3 gyerek van de az eletstilus nem valtozott,
Ot az anyosa vitte bele a penzszorasba, nem ilyennek szuletett, legfeljebb gyenge akaratu szemely.
En ahogy visszagondolok nem igazan voltam gyerekkoromban takarekos, ha kaptam 1-2 forintot akkor elfagyiztam hamar. Fiatal lanykent mar jobban ugyeltem a penzre de nem sok akadt, szerettem a szep ruhakat/ akkoriban nehezebb volt oltozkodni, minden draga volt/. Ferjhezmenetelem utan meg megnott a felelossegerzetem, illetve kijottem ide es ugy ereztem hogy csak magunkra szamithatunk tehat beosztassal eltunk, nem is bantam meg.
Lanyom a jovo heten megy ferjhez, kerdeztem hogy ki fogja kezelni a csaladi penztart, azt mondta hogy egyutt de foleg o mert o jobban ert hozza. Mivel mindkettonek egesz szep sporolt penze van remelem fognak hozza erteni hogy sose legyenek anyagi prolemaik.

P.Elliot 2015.08.09. 19:14:03

@bpetya75: Igen, erdekes a hullamzas ebben a takarekossagi dologban. Van egy amerikai ismerosom, mikor ferjhezment olyan alapossaggal kezelte kettojuk fizeteset mert a ferje vegtelenul tekozlo volt hogy nagyon hamar vettek hazat, nem is akarmilyet, gondosan rakta felre amit lehetett szukosebb idokre mint mondta de azert jartak szorakozni, ez meg nem is lett volna baj mert az is kell de az anyosa, van ilyen is, allandoan cipelte ki a csaladot ettermekbe mert enni szeretett, eloszor o fizetett minden szamlat aztan a fiatalok is, vegul ki tudja hogy hogy de ez a no atvette a penzszorasi stilust, lassan minden este kinnt ettek, nem foztek, aztan koltottek hulyesegekre is, boven, szoval el kellett adni a szep hazat es kisebbet venni. Aztan meg kisebbet mert mar 3 gyerek van de az eletstilus nem valtozott,
Ot az anyosa vitte bele a penzszorasba, nem ilyennek szuletett, legfeljebb gyenge akaratu szemely.
En ahogy visszagondolok nem igazan voltam gyerekkoromban takarekos, ha kaptam 1-2 forintot akkor elfagyiztam hamar. Fiatal lanykent mar jobban ugyeltem a penzre de nem sok akadt, szerettem a szep ruhakat/ akkoriban nehezebb volt oltozkodni, minden draga volt/. Ferjhezmenetelem utan meg megnott a felelossegerzetem, illetve kijottem ide es ugy ereztem hogy csak magunkra szamithatunk tehat beosztassal eltunk, nem is bantam meg.
Lanyom a jovo heten megy ferjhez, kerdeztem hogy ki fogja kezelni a csaladi penztart, azt mondta hogy egyutt de foleg o mert o jobban ert hozza. Mivel mindkettonek egesz szep sporolt penze van remelem fognak hozza erteni hogy sose legyenek anyagi prolemaik.

P.Elliot 2015.08.09. 19:17:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem ismerem. Meg fogom nezni meg ma este a youtubon.
Tudom hogy a tulajdonsagok velunk szuletnek es azokat csak alakitani lehet. De erdemes nevelni magunkat dolgokra, nekem is volt jopar negativ tulajdonsagom az eletben mert onkritikam mindig volt de sokat javitottam rajta.
A ferjemnek tobb is volt, o at lett nevelve, hehehe, ha akarta, ha nem.

blackhairlady 2015.08.09. 19:59:21

@fhdgy: Elbeszelunk egymas mellett, de ez egy olyan miniatur problema amire tenyleg enm erdemes tobb szot vesztegetni.

2015.08.09. 20:13:11

@P.Elliot: Gratulalok a lanyodnak, sok boldogsagot! :)

kék madár 2015.08.09. 21:19:16

@P.Elliot: "A ferjemnek tobb is volt, o at lett nevelve, hehehe, ha akarta, ha nem."
what's new? :)))))

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2015.08.09. 21:58:12

Fuh ekkora farizeus posztot! A poszter elhuzott nyolc eve, most mar tenyleg azt szamolgatja, mikor tud magyarorszagra nyugdijba menni, es kozben a most(anaban) kivandorlokat ekezi, hogy miert nem maradnak tenni valamit az orszagert. Aki az elso hullamban huzott el... Najo...

mik98765 2015.08.09. 22:25:07

@PannonBoy: oké, akkor beszéljünk anyagi segítségről, ne lakásról. Én se vagyok nagy híve annak, hogy az ingatlan legyen az egyetlen befektetésed.

SzZoole 2015.08.09. 22:33:30

@P.Elliot: sok boldogságot a lanyodeknak

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.09. 23:09:51

@P.Elliot:
na most itt vagyok rendesen is, nemcsak mobilról.
a marshmallow teszt egy régi klasszikus. egy kísérlet. leültetnek egy négyévest egyedül egy szobában, adnak neki egy marshmallowt, hogy itt van, megeheted ha akarod, de ha nem eszed meg, amíg vissza nem jövök, akkor kapsz kettőt - és itt kimegy a kísérletvezető. kamerával felvették, hogy milyen édesek a gyerekek, ahogy hezitálnak vagy hogyan oldják meg a helyzetet :-) ez az aranyos része a youtube-on. mivel ez egy régi és sokat ismételt kísérlet, pl már vannak hosszútávú adatok is arról, hogy hogyan teljesítenek a gyerekek az iskolában, hogyan alakul az életük - lehet találgatni, ki sikeresebb hosszútávon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.10. 00:10:33

@adg:
olvasnak magyarul nálatok a gyerekek? mennyire fontos nektek, hogy megmaradjon a nyelv? egymással még magyarul beszélnek?
-- látod, még így is nehéz, hogy otthon ti magyarul. ha a posztoló családja hazamegy, akkor az angol sehol nem lesz a környzetükben sem, pár hónap alatt alighanem nyomtalanul eltűnik.

és egyébként így kibicként igen, szerintem is, ha vannak nagyobb gyerekek, akiknek már nagyon nem mindegy, hol vannak, és akiknek alapjaiban rengetné meg a világát, hogy más ország, távol a barátoktól, megszokott iskolától stb, akkor szerintem is igenis a szülő zárja be a saját lelki nyavalyáit egy ketrecbe, és a gyerek érdekeit nézze még egy pár évig. (mármint normális körülmények között, ha nincsen valamiféle emergency, anyagi összeomlás, hanem egyszerűen csak rájön az emberre a honvágy meg már nem olyan boldog ott, mint korábban, szubjektíven nyafog.)

mik98765 2015.08.10. 00:21:07

@P.Elliot: nálunk ez úgy működik, hogy engem sokat segítettek a szüleim, én is szeretnék segíteni a gyerekeimnek, és tőlük is elvárom, hogy segítsenek majd az unokáimnak. Mindez nyilván értelmes határok között, elfogadva, hogy nem mindenkinek sikerül egyformán, és nem mindenkinek ugyanaz az értékrendje.

Ezt amúgy te is megteszed, hiszen nyilván nevelted őket, vigyázták rájuk, adtál nekik enni, satöbbi. Ezt nyilván pénzre is le lehet fordítani. Nem sok értelme van kiemelni a casht tabunak kiemelni abból a sokféke transzferből, ami a generációk között mozog. Van, amikor a gyereknek pont arra van leginkább szüksége.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.10. 00:29:57

@mik98765:
én kaptam mostanság úgy pénzt, hogy azt mondta az illető családtag, hogy lehet, hogy neadjisten ő is száz évig él, mint többen az utóbbi két generációból, nehogy már addig üljön a bankban, pedig most van szükségem rá. a többiek is mind megkapták a részüket, amikor elmentek itthonról vagy családot alapítottak.

mik98765 2015.08.10. 00:31:09

@KennyOMG: elolvastad egyáltalán? Mert érteni biztos nem értetted.

P.Elliot 2015.08.10. 01:49:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Megneztem, tenyleg jopofa volt, utana lattam hogy ez van felnottel is, milyen furcsa hogy azok is hasonloan viselkednek, nyuglodtek, forgolodtak, tapogattak a marshmallow-t, nem akadt aki higgadtan nezte volna.
Ha belegondolok hogy en hogy viselkedtem volna, felretolom a tanyerkat a csemegevel/ amit kulonben sem szeretek/, kenyelmesen elhelyezkedek a szeken es varok, legfeljebb hogy ha gyanitom hogy soka jonnek vissza akkor a ket karomra hajtom a fejemet es kicsit szunyalni probalok.
Ha ugyanennel a kiserletet egy pohar forro illatos kaveval csinaljak talan meg sem varom hogy az illeto elhagyja a szobat...

P.Elliot 2015.08.10. 01:51:10

@Zoole[uk]: Koszonom, remeljuk a legjobbakat.

P.Elliot 2015.08.10. 01:52:10

@kék madár: Nyugi, maradt meg neki igy is amit nem lehetett kinevelni belole.

P.Elliot 2015.08.10. 02:00:30

@mik98765: Amig gyerek volt megkapott tolunk mindent, ugy anyagiakban mint torodesben, az utolso "figyelmesseg" egy uj kocsi volt mert tavolabbi varosban keszult egyetemre menni es nem akartuk hogy egy oregebb kocsival lerobbanjon ott azokon a kihaltabb utakon.
De az iskolai utan mar elvartuk, / igazabol meg elotte a gimiben hogy a zsebpenzet keresse meg ugy ahogy itt minden gyerektol elvarjak/, hogy maga iranyitsa az eletet, takarekoskodjon, dolgozza ki maganak.
Meg egyik gyereknek sem valt az ilyesmi karara, manapsag mar ugyis kezd elharapozni a gyerekek elvarasa a szulo fele felnottkent is.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 05:14:18

@mik98765: ne sajnald hogy nem ez a kep lett kirakva, HA jol dontott szerintem,
gratulalok, jo sok szavazatod van annak ellenere hogy haza akarsz menni, az nem szokott nagyon nepszeru lenni, jo iras volt tenyleg

P.Elliot 2015.08.10. 05:41:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Milyen gyakorlaias kedves csaladtag es megerto, adjon Isten neki 100 evet, valoban most jobban el is tudod kolteni ha mar szant neked valamit..

adg 2015.08.10. 06:43:08

@Dragonlady (Bp, Hun): A nagyok neha, de tobbet angolul. A kicsik nem tudnak magyarul olvasni. Probaltuk oket tanitani, de nagyon osszezavarta oket a ket nyelv. Vagy az angolt olvastak magyarul, vagy a magyart angol kiejtessel, egy kalapnyit ert az egesz. Ok nem tanultak még otthon olvasni. Vegul ugy dontottunk, hogy tanuljanak meg elobb angolul olvasni, majd aztan ha az stabilan megy, akkor megprobaljuk a magyart megint.

Valahogy nagyon lassan haladnak az iskolaban az olvasassal. Nem a magyar modi megy, hogy elso felevre olvasni kell. Mar ket eve jarnak suliba, de meg mindig nem kell folyamatosan barmit olvasniuk. Na mindegy, igy megy itt. Azt mondjak a tanarak is, hogy elobb beszelni kell rendesen megtanulni, addig a tobbi nem erdekes. Hat ok tudjak, ok a tanarak. :) Amugy majdnem ugy olvasnak, mint az angol anyanyelvuek, csak kicsit vannak lemaradva allitolag.

Mennyire fontos? Mi mindenkepp szeretnenk. Pl meset csak magyarul olvasunk nekik, csak magyarul beszelunk, remeljuk megmarad nagyjabol.

A legnagyobbnak teljesen stabil a magyarja, szerintem o sosem felejti mar el. Nem is kever bele semmi angolt. 15 eves.

A 2. (12) mar neha gondolkodik egy-egy szon, vagy magyarul mond angol kifejezeseket. Pl mittudomen angol szerinti prepoziciokat magyarul. Most marhara nem jut eszembe egy pl sem.

A fiam, 9 nem keveri a kettot, de neha nem ugrik be neki egy-egy szo.

A legkisebb, 6 meg lusta, neha egyszeruen angolra valt, vagy felig ig-felig ugy beszel.
Szolunk neki, es akkor helyreteszi magat, de sok minden nem jut eszebe magyarul. A tanara szerint az angolja jobb, mint a native osztalytarsai tobbsegenek.

Hat igy valahogy. Erdekes latni a fejlodesuket.

soad1221 2015.08.10. 09:09:54

@bpetya75: hát ja.. :)
egyébként az a vicces, hogy igen kritikus vagyok a magyar oktatással szemben...
Meg az is érdekes, hogy ő simán idiótának, felelőtlennek nevez több millió embert, akinek emiatt nem is való gyerek... ja, meg ha Mo-ra költözik, akkor duplán - de ha erre azt mondom, hogy butaság, akkor én milyen vagyok már, hogy az ő véleményét butaságnak tartom...
mindegy, a vitát figyelemre méltó módon zárta :)

soad1221 2015.08.10. 09:18:50

@adg: ettől nem kell annyira tartanod, csak ne az legyen az "elvárás", hogy úgy tudjon és értsen, mint aki itt él..
Nővéremnek 3 lánya van, Fro-ban születtek, éltek mindig, itthon csak nyaranta pár hétig voltak. Az egyetlen a nővérem aki következetesen magyarul beszél velük, de ők franciául vele.

Tény, nem tökéletes a szövegértés, a kiejtés, a mondat szerkezet, stb... első mondatból érezhető, hogy ne magyarok. És ennek ellenére nincs olyan amit ne értenének meg, vagy ne tudnának elmondani. néha vicces, ami kijön, de minden érthető, nincs kommunikációs probléma.
És amitől ez nagyon jó, hogy nem félnek megszólalni, mint pl Mo-n 15 év angol tanulás után bárki. Szerinted egy 3-ik nyelvhez hogyan állnak? :)

szóval ne aggódj, nem fognak úgy beszélni, mint akik itt nevelkednek. DE, ha itthon lesznek sem lesz ez gond, és már 2 nyelvet tudnak, és ezután egy 3-ik tanulása sokkal könnyebb lesz.

LittleG (uk) 2015.08.10. 09:38:22

@petrasp: Szerintem inkabb a nyari honapok kopnek bele a levesbe, telen sok helyen vacak az ido, de van, ahol nyaron,jo

01234567 2015.09.07. 16:48:16

@pamut: Töröm a poszton a fejem. Szerintem közölnék.

lolligagger 2016.09.15. 08:04:57

@mik98765: Csak azt nem ertem hogy miert magyarazkodsz barkinek, nincs semmi szukseg ra. De ha megis, szerintem a szinteden tedd ezt, mert alatta nem fognak megerteni.

lolligagger 2016.09.15. 08:05:12

@Zoole[uk]: nem ertetted?

@puhacica: Vicces amikor egy minimalberes ad eletvitel tanacsokat egy phd-nek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása