oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 07. 06:45,  Így lesz emberrablás egy hazalátogatás 475 komment

2015. július 07. 06:45 Határátkelő

Így lesz emberrablás egy hazalátogatás

A mai poszt egy (várhatóan hosszú) történet kezdete, ami azzal indult, hogy megkeresett egy elkeseredett (leendő) apuka, András, aki a nagy gyermekvárásban szembesült azzal, hogy akár nagyon hosszú hónapokig (rosszabb esetben fél évig) is eltarthat, mire hazalátogathat a kislányával. Ennek oka: személyi igazolvány, útlevél nélkül a gyermeket Magyarországra lehet vinni, de ugyanez visszafelé emberrablásnak minősül. Lássuk először András történetét, majd két másikat is abból a Facebook-csoportból, melyet az ilyen helyzetben lévő szülők alapítottak.

burokracia.jpg(fotó: flickr.com / Christian Schnettelker)

„Valamit tenni kell, tenni, mert nem mehet így tovább… Gyermekáldás előtt állunk. Pár hét és itt a csöppség. Párom lázas fészekrakásban, vásárlásban, a kicsi ruhái előkészítésében. Éjszaka már nem alszik, mert Sophie bokszoló lesz, ha megnő, és ezt elég korán a tudtunkra adja… Éjjel… Jó előjelek… :)

Lassan negyedik éve a határátkelésemnek, párom, Nóri egy éve költözött. Otthon asztalosként dolgoztam. Volt munkahelyem, de havi 100.000 az 100.000. Lakáshitel, rezsi, kocsi… Mindenki ismeri.

Döntöttünk.

Megpróbáltunk jó döntést hozni. Kijövök, kiépítem az ugródeszkát, megpróbálok beilleszkedni, alapokat lerakni, aztán meglátjuk, mit hoz a holnap. Sikerült. Igaz, nagyon kemény három évünkbe tellett.

Próbára tette kapcsolatunkat, tűrőképességünket! Kéthetente láttuk egymást, Skype-oltunk, sírtunk, mint sokan-sokan mások. „Barátok” morzsolódtak le, majd kerestek meg „régi barátok”. „Te, régen láttalak, látom, külföldön dolgozol…”

Mennek a hónapok, mennek az évek. Lassan 36 leszek, és utód még sehol. Eddigi életünket az otthoni, magyarországi alapokra raktuk fel, Egzisztenciaépítés stb… Határozott, de remegő kezekkel lesöpörtünk mindent az asztalról, újra család leszünk!

Megfontoltan, megszervezve munkahelyet kerestünk, és találtunk is, így egy évvel ezelőtt újra egyesülhetett a család! Szerencsénkre hamar jött a jó hír: kislány!!! :) :)

Ekkor még nem is sejtettük a bonyodalmakat…

Jó társként próbálom kivenni részem a fészekrakás örömeiben, támogatni mindenben. Tájékozódom, információkat szerzek minden hivatalos kötelességünkről. És olvasok, olvasok hihetetlen történeteket: nem, ez nem lehet, de igaz…

A gonosz magyar bürokrácia polipkarja nem enged, nem és nem! A polip eldöntötte, nem teszem könnyebbé az életeteket!

7-8-12 hónap - csak repkednek a számok. Ennyi idő alatt se tudtam elintézni, pedig írtam, hívtam őket. Nem tudják, hol vannak a papírjaink. Már nem ez a hivatal intézi…

Útlevél nélkül a gyermeket Magyarországra lehet szállítani, de vissza már emberrablásnak minősül! Tehát akár hónapokig nem láthatja nagyszüleit!

Illetve a várakozási időszakban, 7-8-12 hónap, mivel nincs a gyermeknek anyakönyve, útlevele, egyes országokban az anya nem kaphat gyest!

Vannak olyan információink, bizonyos országokról, ahol ezt akár 2 óra alatt elintézik!

„A magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit Magyarországon is anyakönyveztetni kell.”

„A magyar állampolgár gyermeke születésével a törvény erejénél fogva, automatikusan magyar állampolgár lesz (leszármazás elve, vérségi elv, ius sanguinis).”

Felkerestem „sorstársaimat”, nem meglepő módon egy nap alatt közel 400-an lettünk és azon dolgozunk, hogy kaput találjunk valakihez, valakikhez, akik azt mondják, segítünk nektek, gyertek… De elszántak vagyunk, és a végsőkig harcolunk, mert ez így nem mehet tovább.

Ha ti is gyermekvállalás előtt álltok, vagy csak tervezitek és kiállnátok egy tényleg mindenki számára jó ügy mellett, kérlek, keressétek meg a Facebookon a csoportunkat és támogassatok minket! Köszönjük!

Sztori 1.: Idegeskedés februártól május végéig

„Mindig is tíz körömmel ragaszkodtam Magyarországhoz, több lehetőség is adódott az évek során, de soha nem éltem vele, hogy külföldre menjek dolgozni.

Mikor megszületett a kislányunk, megváltozott sok minden, meg így is időbe telt, hogy bólintsunk. Először a férjem „ment ki dolgozni”, aztán egy évvel később egyesült újra a család, de már itt kint. Amikor reménnyel telve elkezdtük az új életet, nem gondoltam volna, hogy a szülőhazám majd pofára ejt.

Megadatott, hogy kistestvére lehessen a lányunknak. Tudtuk, még nem lesz jogosult az állampolgárságra, tehát lesz majd intézni való bőven. Amikor a családi pótlékot intéztem, már tudtam, nem megy egyszerűen és még inkább nem megy gyorsan.

Novemberben megszületett a kisfiúnk, határtalan boldogság! Tudtuk, hogy augusztusban szeretnénk majd haza látogatni, pihenni és természetesen a legkisebb családtagot is bemutatni otthon szüleinknek, barátoknak.

Február 11-re kaptunk is időpontot, hogy elindítsuk a magyar anyakönyvet és igényeljünk útlevelet. Bíztunk abban, hogy időre biztosan megérkezik minden, ami kell.

Áprilisban aztán sokkoló híreket olvastam, miszerint nagy átszervezések történtek kis hazánkban a külföldön született gyerekek hazai anyakönyvezését illetően (is).

Ó, gondoltam, az már minket nem érint, hiszen mi februárban beadtuk. De csak motoszkált bennem a gondolat, mi van ha. Írtam is gyorsan egy e-mailt aggódva, mi igaz a hírből, mi történt, valóban csúszik minden és mennyit?

Kaptam is egy „rossz” választ: igen, csúszik. De adtak elérhetőséget, ahol lehet érdeklődni. Fővárosi kormányhivatal. (Ez csak nekem tűnik Orwellinek?) Na, akkor ugorjunk is fejest, felhívom, és bűbájosan, a legszebb mosolyommal megkérdezem: mi újság? Aha, első nekifutásra, 230 újrahívás után (már nem volt természetes a mosolyom) sikerült elérnem őket telefonon. Közöltem is, hogy Colombo feleségét előbb utolérem.

A hölgy nagyon meggyőző és kedves volt. Azonnal megtalálta a fiúnk aktáját és ráírta SOS (legalábbis nekem ezt mondta). És nyugodjak meg, sínen van a dolog.

Én megnyugodtam. Egyébként a hölgy közölte velem, ha nem telefonálok, akkor ugye nem sürgős, és akkor még további 8 hónap mire elkészül. Köszönjük szépen!

Majd másfél héttel később egy sorstársam ujjongva közölte, bár később adta be, de neki bizony ott van az útlevél a kezében. Rákérdeztem, azt meg hogy csináltad? Minden áldott nap telefonált.

Na, akkor veselkedjünk neki újra. Mondanom sem kell, felkészültem a több 100 újrahívásra közben pelenkáztam, etettem, mentem iskolába a nagylányért. És végig hívogattam őket. Mire eljutottunk addig, hogy felvegyék, kiderült, nyoma sincs, hogy már telefonáltam. Hurrá!

Ezen felbuzdulva MINDENNAP TELEFONÁLTAM! Május 28-án délután még nem volt iktatószáma a fiamnak. Egy roppant kedves hölgy elmesélte töviről hegyire, mi a menete ennek az egésznek. Kedves volt, de én zokogtam, és az nagyon őszinte volt. Minden ott volt a szemem előtt, amit elvesztünk, ha nem érkezik meg az útlevél. És nem csak az anyagiakra gondolok!

És csodák márpedig vannak! Május 29.-e reggel (magyar idő szerint 9 óra), csörög a magyar telefonom. Szám nélkül fel sem akartam venni, állandóan rám akarnak sózni mindent, egészségnap, edények, vércukormérés.

A hölgy hívott, akivel előtte nap beszéltem. Csak azért hívom, mert elkészült a kisfia anyakönyvi kivonata!!! Azt hiszem, ha itt lett volna, még fel is emelem és körbepuszilgatom. Nekem karácsony lett!  Megérte, a sok idegeskedés, telefonálgatás, sírás, lemondás. Három nappal később elkészült az útlevél. Amit a következő postával megérkezett és azóta már a kezemben van.”

Horrorsztori 2.: A leghosszabb három hónap

„A férjem és én is angliai magyarok vagyunk, itt született a kislányom, és mivel nem voltunk még 5 éve az országban, így magyar állampolgár lett ő is. Mi az anyakönyv hivatalos fordíttatásával kezdtük, amit szerencsére meghatalmazással elintéztek otthon. Ez kb. 1 hónap volt.

Apukám közben a helyi (Gyöngyös) anyakönyvi irodával próbált egyezkedni, de nem engedtek, kellett mindkét szülő aláírása, ami egyben kiváltotta az apaságit. Ha a férjem nem lett volna jelen, akkor hivatalos apasági nyilatkozatot kérnek.

Szóval hazautaztunk a kicsivel novemberben, viszont meg kellett várni a férjem, aki csak karácsonyra kapott szabit. Csakhogy karácsonykor és két ünnep között nem dolgoznak, miért is dolgoznának. Így az év 3. napján be is telepedtünk az irodába, ahol 5 perc alatt lerendeztünk mindent. Öt percért kellett egy hónapot várni.

Itt be is jelentettük az állandó lakcímet, amihez apukám is kellett az ingatlan papírjaival és a jelenléte és aláírása egyben elismerő nyilatkozat is volt. Hurrá, elindult a magyar anyakönyvezés!

Két hét után telefonáltam a Bevándorlási????!!!!! Hivatalba, kapcsolgattak ide-oda, nem tudom, hol is kötöttem ki, de az ügyintéző egy tündér volt, el is sírtam magam.

Két hét alatt átfutott a rendszeren, szóval mehettünk az okmányirodába, mert elvileg ők is látják... Juhé, gondoltam naivan... Hát igen, a „szeretett okmányiroda”, ahol dolgoznak húszan, de harmincan sem tudtak mit mondani.

Mondtam nekik, hogy márpedig addig nem megyek el, amíg nem történik valami, így a rendszerben lévő anyakönyv a nálam lévő bejelentő és ingatlanpapírokkal kaptunk lakcím igazolót. Tízperces papírmunka miatt dekkoltunk közel két órát az irodában.

Ekkor kezdődött csak a móka. Az anyakönyv megérkezett postán január végén, feltűnően gyorsan, újabb naiv juhé. Hőn szeretett okmányirodánk benne az oly jól képzett 20 dolgozóval, elküldött, hogy vagy kerítsek egy apukát, aki aláír, vagy kerítsek egy nyilatkozatot.

Jó, lett nyilatkozat, még a WC-re menetelről is nyilatkoztunk. Volt vagy ötféle, és lám egyik sem tetszett a dolgozóknak, mert nincs benne az a mondat, hogy „engedélyezem a lányom útlevelének kiállítását...”

Sírógörcs no.1., elegem van, az okmányiroda miatt vagyunk 3 hónapja apa nélkül. Több sem kellett nekem, kerítettem egy férfi családtagot, aki írt egy nyilatkozatot, aláírtam és kész.

Nagy mosoly, „most kicseszek veletek” arccal szépen beballagtam ismét a csodás építménybe, ahol a nő, aki amúgy nem a mi ügyünkkel foglalkozott, közölte, hogy kell az apuka is.

Nekem több sem kellett, három ügyintézőt hívattam oda, mondtam, hogy bunyózzák le egymás között, mert ez nem az én saram, hogy a kommunikáció hiánya miatt nem képesek normálisan elintézni ezt az amúgy pofonegyszerű ügyet. Már a hangszínem is kezdett torzulni, de csodálatos módon csak sikerült megcsinálni. Három hónap az okmányiroda miatt. Nem is az anyakönyvezés, hanem az okmányiroda.

Hozzáteszem, most járna le a jogsim. Tavaly kérvényeztem az angol jogsit, mert én be nem megyek még egyszer. Ja, mégis, személyiért a gyereknek, de mivel van útlevele, így nem nagyon fog zavarni.

Szóval mi is megjártuk. Így olcsóbb volt, a követségen az utazással meg mindennel együtt drágább lett volna. Persze amikor visszajöttünk, akkor vált egy csomó ügyintézés ingyenessé a követségen, például a hivatalos fordítás, na de mindegy is. A világ leghosszabb 3 hónapja volt.”

A történetekhez hozzátartozik, hogy minden esetben két magyar állampolgár gyermekéről beszélünk, ugyanez a folyamat Magyarországon gyakorlatilag automatikusan, egy-két hét alatt zajlik le. Talán nem ártana a hivataloknak is (akit szeretnék megszólaltatni) felkészülni arra, hogy az elmúlt években több százezer magyar, közte sok fiatal hagyta el az országot.

Ha van hasonló történetetek, írjátok meg nyugodtan, vagy csatlakozzatok a Facebookon!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747605226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:01:42

"l. Ennek oka: személyi igazolvány, útlevél nélkül a gyermeket Magyarországra lehet vinni, de ugyanez visszafelé emberrablásnak minősül"
Tenyleg? Hogyan? Ideiglenes utlevellel lehet, de egyebkent nem, mert hiaba nincs hatarellenorzes Schengen miatt , de

"“2012. június 26-ától a gyermekeknek az utazáshoz saját útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell rendelkezniük (abban az esetben is, ha be vannak jegyezve a szülők még érvényes útlevelébe).”"

www.origo.hu/itthon/20140625-lejart-utlevellel-is-atlephetjuk-a-hatart.html

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:10:22

"A történetekhez hozzátartozik, hogy minden esetben két magyar állampolgár gyermekéről beszélünk, ugyanez a folyamat Magyarországon gyakorlatilag automatikusan, egy-két hét alatt zajlik le" Nana, ebben nem szabad annyira biztosnak lenni.

A falu ahol elek, tobben is kertek mar kulfoldon szueltett gyermek magayr anyakonyvezeset , ok maguk tanacosltak, felesleges ott elinditani, ugyanugy honapok lesznek.

Igy eset az az eset nalunk, hogy mi biza elsokorben nem is kerunk magyar utlevelet ( junius elejen kertem volna idopontot, szept 7-10 volt az elso lehetseges idopont ra), cska a magayr anyakonyvet. Utlevelet meg majd cisnaltatunk. Szoval a gyerek meg sehol - uristen, masfel het es itt van - de mar masfel honappal a szuletese elottre kerve a kovetsegen az idopontot is csak kb 3 honappal kesobbre tudnak adni. Meg jo, hogy idoben nekikezdtem, igy kb csak 1-1.5 honap lesz a gyerek szueltese meg a kovetsegi idopont kozt.

Meg szerencse, hogy remelhetoleg brit utlevelet kapni fog, mivel permanent residence megvan.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 07:12:31

@tildy[UK]: ha brit lesz neki akkor tárgytalan az egész, mert utazhat ahova akar, lesz okmánya
azok szívnak akiknek a gyereke csak magyar állapolgárságra jogosult, mert azoknak anyakönyvezés nélkül nem lesz magyar okmányuk, ergo nem utazgathatnak csak úgy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:26:54

@pappito: Azert varjuk ki a veget, a home office elfogadja-e ezeket a papirokat bizonyitekul, hallotttam mar olyat, hogy itt is packaztak a hivatalok.

scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10846266_902272699797988_4458285335262577402_n.jpg?oh=46cc323f0dd64a2e2e766099d008b8fc&oe=56267BAE

Ha nem, akkor mi is gondban leszunk, akkor ugyanis nem lesz a gyereknek brit utlevele.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.07. 07:29:52

Nem találom a cikket, de a "hivatal" a napokban cáfolta, hogy ilyen hosszú ideig tart a dolog.
Inkább hiszek a szülőknek.
:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:34:38

@svájci sapka (ch): Szerintem a kulugyminiszteriumi "cafolatra" gondolsz nol.hu/belfold/reagal-a-kulugy-1549959

"A külképviseletek – a KKM közreműködésével – e feladatuknak folyamatosan és zökkenőmentesen eleget tesznek, tehát a hazai anyakönyvezés terén kialakult helyzet nem a kérelemtovábbítás időtartamának tudható be,"

Jahm, vegulis 3 honapot varni varni egy anyakonyvezesi idopontra a kovetsegen valoban "folyamatos" es "zokkenomentes"

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.07. 07:38:50

@tildy[UK]: Igen, ezt olvastam.
Köszi. :)

Szerintem az a fő probléma, hogy kishazánkban állandóan átszerveznek (ha ebből lenne világbajnokság garantált a dobogó).
:(
Új hivatal, új emberek, papírok ide-oda.
Csoda lenne, ha zökkenőmentes lenne az ügyintézés.
:(
A legújabb változtatás idén áprilistól van.
Akit érdekel:
www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=35:hazai-anyakonyvezes&Itemid=391&lang=hu

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 07:40:33

A külföldről történő anyakönyvezés nagyon lassú folyamat, senkinek nem ajánlom. Érdemesebb elintézni Mo-on.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 07:40:52

S miért nem lehet átlépni a schengeni belső határt, ha nincs eleve ellenőrzés? Ebben semmi sem akadályozott. Azaz benned a fő hiba.

Határátkelő 2015.07.07. 07:44:16

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Például mert Nagy-Britannia nem tagja Schengennek...?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:51:32

@pappito: Amugy teljesen igazad van, ha ninc smeg az esetunkben az allando tartozkodas, vagy masoknak az allampolgarsag , akkor necces az utazas, es tenyleg honapokat kell varni az utlevelre. De mintirtam nem csak arra, hanem a kovetsegi idopontra is.
Erted ez milyen mar, emg meg se szueltett a gyerek, de mar ki kell kerni az idopontot, kulonben....

Ideiglenes utlevellel meg az a gond, Magyarorszagr ameg el tudnak vele menni, de visszafele mar nem.

Mostanaban vegigjartam, melyik a legkevesbe maceras megoldas, es mennyire gyorsan haladnak egyes esetekben a dolgok:
http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/626002DB-58B8-4BB1-BD6A-F12B306D94EE/0/Születésanyakönyvezése140205.pdf

1. Kovetsegen keresztul, de levelben. Ekkor is be kell menni a kovetsegre, ott lepecsetelik a papirokat, hazamesz, bekuldod. Elony , hogy hitelesitesre 1 honapon belul van idopont, ellenben szeirntem macerasabb, mert -ha emlekeim nem csalnak, de erdemes ennek utananezni - forditas is kell, vgay kozjegyzoi pecset.
2. Kovetsegen intezni szemelyesen. Hatrany: 2-4 honapra kapsz idopontot a kovetsegre, ellenben nem kell utana feladogatni a postan, ott intezik egyben. Akar erdemes a gyerek szuletese elott is idopontot kerni.
3 . MEghatalmazott utjan: forditas kell, meghatalmazas is kell, es idoben ugyanannyi az atfutas, mintha itt adta volna be az ember. Semmivel nem lesz az ember elorebb.

Es meg egy fontos dolog: szuleteskor itt ketfele anyakonyvi kivonatot adnak, egy rovidebb meg egy hosszabb valtozatot. Erdemes mar a gyerek UK anyakonyvezesekotr extra masolatot kerni, egyreszt kb feleannyiba kerul, masreszt az itteni csaladi potlekhoz ugyis kell. Raadasul a magyar anyakonyvezeshes eredetit kernek, es azt vissza sem adjak, igy mi kb ugy indulunk majd neki, hogy akkor 4 hosszu uk birth certificate rendel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 07:54:52

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Tobb okbol. UK nem Schengenen belul van:P

A masik, hogy lehet nincs hatarellenorzes, de ideiglenes barmikor barhol lehet, raadasul mint amit linkeltem cikket azert, mert az EU-ban utazol, meg nem kjelenti azt, hogy utlevel vagy szemelyi nelkul szabadon teheted. Siman kerhetik : europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_hu.htm

A masik , hogy a a Magyarorszagrol inditott anyakonyvezes is pont olyan lassu folyamat, 1 hete kerdezett ra edesanyam, kb 5-6 honapja varnak az anyakonyvezesre azok is, akik ott adtak be.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.07.07. 08:09:05

ilyen esetekben derül ki igazán, mennyire tiszteli egy állam a saját adófizető állampolgárait - magáért beszél minden történet, ez a magyar államigazgatás 2015ben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:10:05

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Amugy Magyarorszagon belul is koteles vagy magadnal tartani szemelyazonositasra alkalmaz okmanyt, amik magyar allampolgarok eseten az alabbiak lehetnek:

-a személyazonosító igazolvány,
-az útlevél és
-a kártyaformátumú, 2001. január 1-je után kiállított jogosítvány.

Vannak orszagok, ahol nincs ilyen vagy hasonlo eloiras ( uk-ben pl nincs szemelyi, es nem mindenkinek van uk jogsi) , viszont van ahol van, es nem feltetlen fogjak elfogadnia jogsit. Tehat az, hogy kulfoldre mesz es nincs hatarellenorzes, meg nem jelenti azt, hogy papirok nelkul teheted.

2015.07.07. 08:28:11

Olyant nem lehet, hogy ilyenkor az ember bejelentkezik egy magyar lakcimre (ha esetleg nem lenne, de szerintem a legtobb kint elonek van), bebattyog az adott lakcim szerinti anyakonyvi hivatalba es elintezi 10 perc alatt? Nem tudom, hogy mukodik egyebkent, de nekunk 3 honapja kb. 10 percet vett igenybe a gyerek anyakonyvezese. Igaz, o Mo-on szuletett. De ha van mo-i lakcim, akkor nem mindegy hogy hol szuletett? Nem ertek hozza, csak kerdezem...

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:33:36

Csak a rinyalas, az megy. Tessek hazajonni szulni, hamar nem tetszettek kijelentkezni.
vadasz vadasz....

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:36:47

@tildy[UK]: valami remlik, tenyleg, hogy haza haza lehet jonni ha lejart meg elveszett (bar szerintem ehhez konzuli ideiglenes kell)...

Merthogy HAZA, erted...
aztnem ertem,barnem derul ki,milyen orszagban vannak, miert nem jo a kinn kapott okmany a koloknek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:37:01

@Ödenburger [Hu/At]: Nem lehet. MErt hogy hozod haza a gyereket?
Magayr lakcimet meg csak magyar anyakonyv utan kaphat. Ami kulfoldon szuletesnel ugye trivialisan nincs.

@~~Babette~~: Nem volt kotelezo kijelentekezni, ad 1.
2. ha kijelentkezett valaki, attol meg magyar allampolgar marad, es ha nincs mas allampolgarsag, ugyanugy sehova nem tudja vinni a gyereket, mikozben JAR a magyar allampolgarsag neki.
3. Pont toled nem vartam volna ilyen kommentet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:38:21

@~~Babette~~: kinn csak anyakonyvit kapnak sokan, azert. Magayrorszagra menni epp lehet ideiglenes utlevellel, csak utana honapokig ottragadsz. Amig nincsenek meg a papirok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:38:24

@Ödenburger [Hu/At]: ja, hanitthon szuletett, akkor intezodik automatikusan. Kulfoldi szuletes eseten meg bonyolodik a dolog, mas az eljaras processze...

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:39:15

@tildy[UK]: es ha az angol apu angol gyereket akarja kulfoxre vinni kethetesen, akkor hogyan viszi?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:40:16

@tildy[UK]: rosszul irtam, nem angol, kulfoldi. Hat a belyi kolykoket is cepelik valahogy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:40:51

@tildy[UK]: en se vartam magamtol, meg is lepodtem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:42:19

Egyebkent klassz, a fb csoport zart, meg selehet nezni.

2015.07.07. 08:43:38

@tildy[UK]: @~~Babette~~:

Es akkor mi van azzal, aki veletlenul szuletik kulfoldon, mert beindul a szules valamitol ido elott? Azt a gyereket is haza kell hozni valahogy a korhazbol, es itthon lesz anyakonyvezve. Vagy nem? Mert ha igen, akkor nem latom a kulonbseget.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:45:19

@tildy[UK]: nezzuk.
nem kotelezo kijelentkezni: de egyeb jogszabalyok kotelezove teszik! Hogy az adatvaltozast bejelentsuk, il en a lakcimnyilvantartasrol szolo torveny is.
aztan ott van meg a tb-rol szolo is, miszerint nem lehetsz egyszerre ket helyen biztositott.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 08:48:51

Rohej. Csak eppen senkinek nincs kedve rohogni.
olyan jo, hogy nem kellett mennem sehova, 3 nap utan adta a korhaz a papirokat. Taj meg lakcim kartyat majd postan kuldik.
Koszonom megint az illetekeseknek, hogy emiatt nem volt mit eldontenem, haza kellett jonnunk. Mondjuk amilyen szarul voltam, haza kellett volna jonnom egyebkent is. De a jelenlegi helyzet azt jelenti, hogy gyakorlatilag aki olyan orszagba szuletne csak magyar allampolgarsaggal, ahol nem lehet felevet ellenni papirok nelkul (vizum stb) annak nincs mas valasztasa, akar mondjuk 20 ev utan sem, mint hazajonni szulni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:49:03

@~~Babette~~: ahh , ha szarkasztikus voltál, akkor nem fogták a radarjaim:)

Brit apuka bemegy a home officeba,(my pl croydonba akarunk ezért menni) ahol útlevelet is intéznek, kéri sürgősséggel, két hét után kezében a gyerek útlevele.

Litvánt hallottam még, hogy náluk is kb postafordultaval megvan, nem kell hónapokat várni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:49:29

Mondjuk johetne Jess, hogy szerinte mi van az emberrablassal, mert szerintem max csladi jogallas megsertese, de az isnecces, ha a ket szulo egyetrtesben viszi a kolkot, de most nem nezem meg abtk indoklast ehhez

2015.07.07. 08:49:45

@~~Babette~~:

Csak abban az esetben kell megszuntetedned az allando magyar lakcimedet, ha azzal a szandekkal tavozol, hogy veglegesen kikoltozol. Ha az a szandekod, hogy csak ideiglenesen koltozol ki, es kesobb tervezed a hazaterest, nem kotelezo. Es ideiglenesen is lehet akar 40 evet is masik orszagban tartozkodni, ezt mar megtanultuk a szovjet elvtarsaktol. Attol meg persze a NAV es TB fele le kell adni a megfelelo papirokat. De ez a lakcimet nem erinti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:50:27

@~~Babette~~: két éve nem kötelező ideiglenes külföldön tartózkodást bejelenteni. Akkor sem, ha évekig külföldön vagy.

A Tb más tészta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 08:51:15

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem az is hosszu hecehurca lehet, mert az eredeti szuletesi okmanyait kulfoldi korhaztol kapja, es forditani stb kell.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:51:45

@Ödenburger [Hu/At]: tok jollatod, persze.
andrasnak az a baja, hogy kulfolxiszuletes eseten ezerhonap az anyakonyvezes.nemaz, hogynem csinaljak meg, hanem hogy szarnak az ugyintezesihataridore, igy a koloknek nincs id-ja, ergo, nem tudjak hazacepelni a parhonaposkolkot anagyihoz, es anagyimeg fel a repulestol, erted?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 08:53:04

@tildy[UK]: torokok, azeriek, britek, brazilok es amerikaiak biztos h hamar el tudtak intezni ismeretsegi korben kint bangkokban/yangonban.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 08:54:17

@tildy[UK]: Az eleg gaz hogy 3 honap mulva kaptal idopontot a kovetsegen. Jo, oke hogy ott kb 300.000 magyar van de akkor ehhez kepest kene alakitani a kovetseg mukodeset.

Itt Moszkvaban van kb 200 Magyar... gyakorlatilag barmikor fogadnak besetalasra :).

Haaaat, sok szerencset minden kulfoldon 'csaladi esemenyt lezajlitonak"! Koztuk magamnak is. Kislanyom 6 hetes. Par nappal a szuletese utan mar elinditottuk a magyar anyakonyveztetest tudvan hogy rohadtul nem mukodik a rendszer. Egyenlore csak Orosz anyakonyvi kivonata van mert az kell a magyarhoz. Itt megjegyeznem, hogy pl a Franciaknak nem kell Orosz anyakonyv azert hogy a kis Francia bebinrk a konzulatus kialitsa a francia anyakonyvet... mert hat ugye mi a szarnak is kellene egy francia babanak orosz anyakonyv??? De a magyarnak kell, a korhazi igazolas nem eleg.

Nalunk most kezd para lenni: elso lepesben koltozunk Parizsba ha minden igaz NEMSOKA :), arra ott van az ideglenes konzuli utlevel (magyarorszagra barmikor adnak ilyet, de mas orszagba is lehet kerni ha igazolod hogy ott'eletvitel szeruen' szandekozol letelepedni). Viszont azert szeretnek a kozeljovoben utazni pl agusztisban haza lagzira vagy nyaralni valami szep helyre. Hat a repulo utlevel nelkul kizarva.
A hazamenetel is necces mert azert egy 10 honapos babaval 1500 km-t vezetni nem tudom milyen, lehet hogy bevallaljuk, lehet hogy nem.
Hogy emberrablas? Kivancsi leszek hogy hol, ki, milyen formaban fog megvadolni hogy az anyjaval egyutt (!) osszeszovetkezve elraboltuk a sajat gyerekunket. Mindez csak azert mert a Magyar allam 'optimalizalta' a okmany folyamatokat!

Mint emlitettem nalunk most kezdodik majd a para ezert tegnap megprobaltam elerni a szervet, termeszetesen sikertelenul.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:55:54

@tildy[UK]:

Lakcimnyilvantratsi tvrol beszeltem
A lakcimn ilvantartasegy kozhiteles nyilvantartas, kotelezo a valtozasokat bejelenteni,
5. § E törvény alkalmazása során:
(1)26
(2)27 A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. "

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200066.TV

Ez mondjuk rajtuk nem segit, csak megemlitettem, es amugy is mellekszal, hagyjuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:56:53

@Ödenburger [Hu/At]: akkor kezdjük. Nálatok magyar volt az anyakonyv alapból, ezért volt meg a lakcím hamar. Külföldön szuletettnel előbb magyar anyakonyv kell, de az meg hónapok.

Ha turista, és kinn indul be a szülés,azt is haza kell vinni, igen. Ideiglenes útlevéllel lehet is, azzal beutazhatnak Magyarországra. Csak onnét utána a rendes papirokig se ki, se be. Ez egy turistának talán kevésbé gond, mert ha Magyarországon él, nem biztos, hogy zavarja, hogy nem mehet kulfoldre, míg aki külföldön el....

2015.07.07. 08:58:31

@~~Babette~~:

Ertem, csak azt nem, hogy miert nem tudjak hazacipelni? Ha en, nem Angliaban elo magyar veletlenul kint megszulok (jo, ez mondjuk ferfikent azert komoly csoda lenne, de a mondandom lenyeget nem erinti) egy kirandulas alatt, utana nekem is haza kell hoznom a baby-t, nem hagyhatom kint fel evet, amig leanyakonyvezik... Namarmost, ha en Angliaban elo, de magyar lakcimmel is rendelkezo magyar szulok meg kint, ugyanugy haza tudom hozni a gyereket, es ugyanugy le tudom anyagonyveztetni itthon a Csajagarocsoga-alsoi illetekes hivatalba, ahol a lakcimem van. Az ugyintezo gyanusan nem fog azon porogni, hogy "maga biztosan kint el!!", szerintem, ha egyszer ott a magyar lakcimkartya. De ismetlem, en csak logikazom, nem ismerem a pontos szabalyokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 08:58:44

@~~Babette~~: nem írja az eletvitelszerut. Pl kollégiumi szoba az ahol évekig éltem, jóval többet azokban az időkben, mint amennyit a szüleimmel. Mégsem lehettet állandó lakcím.

Taxomükke (UK) 2015.07.07. 09:00:37

Csak csöndben kérdezem meg, remélem, nem hallja senki: biztosan muszáj néhány hetes gyerekkel rögtön utazni?

Ettől függetlenül az összes bürokrata pukkadjon meg.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:01:07

@Ödenburger [Hu/At]: Nem rossz a gondolatmenet, de ez magyareknal nem ilyen egyszeru. Otthon valoban megigenyelhettem volna az anyakonyvet kevesebb papirral (talan a korhazi igazolas eleg meg perszek a szulok papirjai) viszont a konzulatusok mas a jogkore. Ok csak kirendelt kozvetito szervek ezert nekik minden irat kell es nincs ilyen ugyekben hataskoruk tehat leveleznek az otthoni szervekkel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 09:01:11

@Ödenburger [Hu/At]: az a gond, hogy visszamenni nem tudsz . Hónapokig. Tfh, csak a magyar papírok miatt ideiglenessel hazamegyunk, miközben mondjuk én már a gyerek fel éves korában visszamennek dolgozni, de a gyerek papírjai sehol: Magyarországhoz leszek kötve addig, míg meg nem kapja.

2015.07.07. 09:02:52

@tildy[UK]:

Az anyakonyvet az anyakonyvi hivatal allitja ki. Kell egy igazolas a korhazbol, ahol szuletett a gyerek, es azzal bebattyogsz, es 10 perc alatt kiallitjak. Gondolom ilyen igazolast adnak az angol korhazban is, max. le kell fordittatnod. Aztan bebattyogsz vele a lakohely szerinti anyakonyvibe es maris van egy magyar anyakonyved. Elvben. De ha rosszul latom, akkor javitsatok ki, tenyleg nem ertek hozza...

M. Péter 2015.07.07. 09:03:06

Az emberrablás egy kicsit más:

"Emberrablás

190. § (1) Aki mást személyi szabadságától

a) erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel vagy

b) védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotba helyezésével vagy ilyen állapotát kihasználva

megfoszt, és szabadon bocsátását követelés teljesítésétől teszi függővé, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." [Btk]

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:04:04

@Dragonlady (Bp, Hun): hiteles forditas kell mindenrol (amit amugy a kulfoldon a konzulatus dijmentesen megcsinal, tehat ebben jobb).
Masreszt hogy utazol par napos csecsemoval (foleg ha elso gyerek) mikor azt sem tudod hogy kell vele banni es meg nem kapott vedooltasokat?
Foleg most hogy egyre tobb agysebesz dont ugy hogy az o gyereke marpedig nem kap vedooltast mert nagy a rizikofaktor (WTF???)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 09:06:49

@~~Babette~~: nem fel a repüléstöl. Ellenben pl nincs lába. Ahogy apumnak pl hiányzik mindkettő.. Repülővel nem tud jönni, mert első sorba nem ülhet, miközben oda tud csak atulni. Kihozni nem tudják, anyum.nem lát jól, jogsija sincs.

Egyéb ötlet

És igen, muszáj leszünk a 3-4 hónapos babaval menni.

2015.07.07. 09:07:43

@tildy[UK]:

Az anyakonyvi hivatalba nem kell a gyerek. Akar a nagyszulo is intezheti meghatalmazassal, szerintem. De tenyleg csak tippelgetek, nem ismerem a konkret szabalyokat, ugyhogy be is fejezem....

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:08:49

@Ödenburger [Hu/At]: Valoban... hazajossz anyakonyvet csinaltatni, majd lakcimkartyat, majd utlevelet. Mindezt ugye a ket szulo egyutt es minden papirjuk keznel van. Az okirat kiallitas mint tudjuk sima ugy, lezavarjak par nap alatt... oh varjunk csak? vagy par het, honap?
Es addig ki fog dolgozni helyettem a kulfoldi munkahelyemen? vagy ha visszamegyek akkor a csaka gyerek hagyjam otthon vagy a feleseget is? ha mar visszamentem akkor ugye a papirmunka leallt otthon mert mindket szulore szukseg van.

Ki van ez talalva!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.07. 09:12:06

@Andras125: Látod, itt meg van kb. 10 magyar, aztán mégis alig lehet bejutni a nagykövetségre. Biztos, olyan sok dolguk van. Sőt, olyan is volt, hogy valaki bement a nagykövetségre, mert találkozni szeretett volna a nagykövettel, és azt a tájékoztatást kapta a recepción, hogy házon kívül van. Aztán 1 perc múlva gyalogolt le a nagykövet úr a lépcsőn...
Ja, és a recepciós is albán, és hiába beszél angolul is, ha az a magyar, aki ügyet akar intézni, nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 09:13:18

@Andras125: ezt most nem ertem, hogy jon ide, en siman arra gondoltam, hogy ha kint elnel mndjuk akarmelyik azsiai orszagban, es ott is akarnal maradni a gyerekkel, nem lehetne fel evig megoldani papirok nelkul (ha a gyereknek nincs magyar utlevele es bele vizuma, akkor illegalis lesz). Ismerek olyanokat, akik feladtak a procedurat, olyan hosszu es draga volt (hitelesitett faszakodasok),, de petsze ezt csak akkor lehet, ha van masik allampolgarsag talonban.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:14:41

@Taxomükke: Haha. Persze. Isten orizz, ha nem muszaly nem utazunk NEHANY HETES csecsemovel.
A problema ott van hogy nem NEHANY HETROL beszelunk hanem TOBB HONAPROL mialatt a 'hazad' teged roghoz kot barhol is legyel. De jo is magyarnak lenni :).

Ez egyebkent a bujtatott honositasi program... essemmibe nem kerul: haza johetsz, de Mo.-rol mar sehova: ugyanis nem adunk papirt!
Igy mindenki aki gyereket szeretne kenytelen hazakoltozni!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 09:15:31

@Andras125: értelek, de nem pár napos gyerekkel akarnak az emberek utazni, hanem pl 2-3-4 honapossal. A gond, hogy sokan 6-10 hónap után kapnak csak a gyereknek okmányt.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:16:30

@Ödenburger [Hu/At]: igazad van, a gyerekre nincs szukseg csak a ket szulore

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 09:17:40

@Ödenburger [Hu/At]: igen. Írtam korábban: 6 hónap az átfutása úgy is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 09:19:10

@Ödenburger [Hu/At]: értsd már meg, ez csak magyar kórház esetében működik így. Angol, vagy külföldi születési anyakonyv esetében nem!

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 09:19:36

@~~Babette~~: "es ha az angol apu angol gyereket akarja kulfoxre vinni kethetesen, akkor hogyan viszi?"

az angol gyereknek ad angolország útlevelet

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 09:23:33

anyakönyvi kivonat != útiokmány

az csak azt igazolja, hogy ki az apuanyu, de nem azonosítja a gyereket

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:23:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Siman el tudom kepszelni. Szerintem orszaga valogatja. Itt Oroszorszagban is el tudom kepzelni hogy falba utkoznenk, de nekem pont kapora jott az athelyezes ezrt ebbe a temaba nem astam bele magam.

Eloszor nekem is azt mondta a HR-es hogy haza kell vinni a gyerek Mo-ra (amint megszuletett) majd ott ha mar megvan az utlevel akkor ok innen kuldenek meghivolevelet (!) amivel aztan vizumot is kap otthon es mar vissza is johet Moszkvaba (ahol amugy szuletett).
Na en erre kinevettem. Elszegyelte magat es jobban utananezett a dolgoknak.
Ja, meg azt is mondtam neki hogy ha tenyleg emiatt haza kell menni a babaval akkor ne varjanak vissza :)

2015.07.07. 09:25:06

@Andras125: @tildy[UK]:

Azt ertem, amit irtok, csak azt nem, hogy ha ott helyben megcsinalja az anyakonyvvezeto, aki mi tart 6 honapig? Ott van nalad a korhaztol az igazolas, leforditva, ott vannak a helyi lakcimre szolo magyar lakcimkartyak, magyar szemelyi igazolvanyok, ott van az anya meghatalmazasa (nalunk anya intezte, nekem csak ala kellett irni valami nyilatkozatot, meg be sem kellett mennem), apakent elintezed, ott helyben be is irjak az anyakonyvbe. Anya es gyerek marad kulfoldon, haza sem kell jonniuk. Akkor tart sokat, ha kulfoldrol intezed a konzulatuson keresztul, mert akkor hatszaz ugyintezon megy at, ha jol ertem. De ha a lakcim szerinti anyakonyvi hivatalba bemesz, es ott vannak a papirok, akkor tenyleg max 10 perc, es ott helyben ki is nyomtatjak az anyakonyvi kivonatot.

szakasz2 2015.07.07. 09:28:41

Egyfelől az egész ügy szar és ügyintézés természetesen nagyon béna, együttérzésem. Ha megnyugtat valakit, ez már/még 2002 magasságában is hasonló lassúsággal működött, nekünk is 3-4 hónap volt megkapni a Finnországban született lányunk magyar születési anyakönyvi kivonatát és útlevelét. Ebből a születési akvi kiállítása tette ki az idő 80-90%-át.

DE! Azért ne túlozzunk: "Tehát akár hónapokig nem láthatja nagyszüleit!" - A magyar állam semmilyen módon nem akadályozza, hogy a nagyszülő meglátogassa a babát. Ez 13 éve is így volt, a nagyi a születés várható időpontja körül jött repülővel és maradt talán 2 hetet, hogy lássa a picit, na meg hogy segítsen nekünk. Utána feleségem bátyja jött (meg a Karácsony :)). Megjegyzem útlevél ide, ügyintézés oda, semelyik csecsemőnek nem tesz jót az első pár hónapban a repülőút (vagy pár óránál hosszabb autóút).

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 09:32:40

@tildy[UK]:
viszont megkulonbozteti az allandot es tartozkodasi helyet. Most nem keresemmeg az idezetet, mert telcsirol kva bonyolult.

szakasz2 2015.07.07. 09:34:05

@Ödenburger [Hu/At]: Nem tudom, most hogy van, de 13 éve meg 3 éve is úgy volt, hogy külföldön született gyereknél csak és kizárólag egy helyen folyik az anyakönyvek vezetése és kiállítása. Anno ez a Fővárosi Anyakönyvi Hivatal volt, most meg úgy tűnik a Fővárosi Kormányhivatal. Hiába mész a lakcím szerinti vagy bármilyen más hivatalhoz, elküldenek oda.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 09:34:57

@tildy[UK]:
meglattam a lenyeget a kommentedben: miert nem ulhet elso sorba? Mikor utoljara repuloztem, meg oda ulhettek a kisgyerekesek meg rokkantak...

2015.07.07. 09:37:03

@szakasz2:

I see... Ezt mondjuk nem tudom, erre irtam, hogy csak otletelek. De ezen valoban bukhat a mutatvany, ha van ilyen szabaly...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:39:55

@Ödenburger [Hu/At]: Elkepzelho hogy mukodik a megfelelo pairokkal. Ha ti igy csinaltatok akkor minden bizonnyal. A gond akkor van ha valami pair vagy fenykep hianyzik. Akkor lehet megint repulni :)

szakasz2 2015.07.07. 09:40:59

@szakasz2: Olyannyira így van, hogy 3 éve nekünk csak egy "másolat" kellett a 10 évvel korábbi akvi-ról (mert akkoriban még az akvi más európai nyelven nem volt értelmezhető, mostani formájában meg már egy külföldi hivatal is el tudja olvasni). Nos - nem viccelek - még a másolat miatt is el kellett menni Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba, és annak kiállítása is asszem 2-3 napig tartott! A másik 2 bp-i születésű gyerekünknél talán 5 percet kellett várnunk.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 09:41:31

Ja, en probalom am hivni a hivatalt... szinte mindig foglalt. Egyszer kicsongott, nem vettek fel.
Egyebkent szerintem siman lehet oket perelni. Allampolgari jogunk hogy elfogadhato idon belul kapjunk papirokat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.07. 09:43:05

@VPBA: jajj hát ilyenek előfordulnak .. .éppen indult házon kívülre! :D

hidd el hogy nagyon nagyon elfoglaltak :D:D

Chamroe 2015.07.07. 09:48:03

Ejj, de boldog vagyok, hogy én már a két porontyot minden létező papírral együtt viszem kifelé :D
Az útleveleik 1-2 héten belül a kezünkben vannak, személyit is csináltatunk még a héten.

Bár a 3 éves útleveléért meg kellett küzdenem a fényképész csajjal rendesen. De végül én győztem :D

Mrs. Clayton 2015.07.07. 09:56:27

@M. Péter: de ha nincs ilyen hangzatos cim, a kutya se kattintana, mondjuk hozzatehetnek, h kulfoldon fogvatartott, elkeseredett magyar szulok fegyveres lazadasra keszulnek, anyak literszam folyatjak konnyeiket, legvedelmi agyu fogadasarz kesz babakocsikkal rohamozzak a schengeni hataratkeloket

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 09:59:19

@~~Babette~~: nincs valami olyan, hogy aki odaül az ajtó mellé, annak kell rángatni a vészkilincset?

nekem egyszer magyarázott a léginéni, amikor ott ültem elöl hogy ha ez van meg az van, akkor ezt csináljam az ajtóval, meg azt, mondtam oké

jumbón, meg elöl nincs semmi, oda ülhet, de gondolom nem sok jumbo jár bp-london távon

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 10:01:05

@Perky.: így van, kizárólag azért vagyunk itt, mert emberrablás volt a címben. csakúgy, mint te, nemde?

Csodabogár 2015.07.07. 10:01:17

Tudom öreg vagyok, de valahogy nem tudom átérezni ezt a "tragédiát". Miért kell egy csecsemőt rögvest utaztatni???

Azt már nem is kérdezem, hogy mi történt azzal a sok szülővel és gyermekével, akik a rendszerváltás előtt "disszidáltak" és kint gyereket szültek. Esetleg évekig se jöhettek haza és a nagyszülők nem mehettek ki. Ráadásul még skypee se volt amin mutogatni lehetett az ujszülöttet.

Nem ártana kicsit elgondolkozni mielőtt facebookon és másutt is vészjeleket adtok le és rémes ujságcikkek születnek a témában, ami remek szemfényvesztés más komoly problémákkal szemben. Csak remélni tudom, hogy senkinek sincs ezen kvűl semmi problémája és drámája az életben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 10:03:52

Egyebkent ujszulott utlevelehez v szemelyijehez hogy csinalnak fenykepet? Lecci olyan irjon, aki tudja, nem aki csak talalgat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 10:10:13

@Csodabogár: jahhh, valoban nem problema, ha egy gyereknek akar fel evig, 8 honapig NINCSENEK papirjai, amikkel igazolni lehet (orvosnal, hivatalban) hogy o kicsoda es milyen allampolgar.
Es mindenki egy rohadt geci, aki mondjuk egy 3 honapossal felul egy London-Bp jaratra, hogy a haldoklo dedi vagy a rokkant nagypapa lathassa a gyereket.
miert ne lehetne minden mint regen, addig is kibirtak az emberek vhogy, mikor meg allampolgarsag se letezett, meg lovaskocsival jartak.
(A haldoklo dedi a daniai csalade, akik bevagtak a temat a koztudatba par hete, mozgaskorlatozott apukaja meg pl Tildynek van, ahogy tobbszor irta.)

fhdgy 2015.07.07. 10:11:50

@Csodabogár: mondjuk mind a kettő szülőnek haza kell jönni, pl. temetés, addig adják be a gyereket egy kutyamenhelyre?

Evain 2015.07.07. 10:13:11

@Dragonlady (Bp, Hun): úgy, hogy pl beleültetik egy ilyenbe. Nálunk mindkét gyerekről így csinálták a fotót a személyihez.
www.toysrus.com/graphics/product_images/pTRU1-13938388enh-z6.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 10:14:30

@pappito:
Nem tudom, hogyan van most, de anno nem emlekszem ilyesmire, pedig en mindig probaltam oda ulni, hogy elferjenek a labaim...
de mondjuk az emlekezetem mar nem a regi..

Evain 2015.07.07. 10:14:33

@Dragonlady (Bp, Hun): ja bocs, nem újszülöttek voltak, hanem 3 hónaposak. Ez azért fontos. :)

2015.07.07. 10:14:57

@Dragonlady (Bp, Hun):

Siman. Nekunk van, kb. 2,5 honapos volt a gyerek, amikor csinaltak, olbe fogod es lefotozzak. Nekunk van egy alvo gyerek a szemelyi igazolvanykepen... :))) Viszont mivel rendszersen jovunk-megyunk Ausztriaba, ugy voltunk, hogy jobb a bekesseg, legyen szemelyije a gyereknek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 10:16:48

@Evain: itt Mo-n? Azt hallom, tragedia, ha nem nez a kameraba stb, anya nem latszhat, feher polos hatternek se, ja es amig nem tartja a fejet, eselytelen. -- meg nem akarom vinni sehova, de sajnos okom lenne ra, hogy legyen utlevele hamar.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 10:17:11

@Dragonlady (Bp, Hun):
nade azert nem kell a dologba belehalni meg emberrablast es vilagveget vizionalni.
ertem en az indokokat, csak a nagy hajpot nem

Chamroe 2015.07.07. 10:17:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha gondolod, a héten meg tudom kérdezni az ügyintézőtől, mert megyek a 6 évesnek személyit csináltatni.
Nekünk a 3 éves Morzsával elég szívás volt a fénykép elkészítése, de mondjuk 90%-ban a fényképész csaj bunkósága miatt.
Ahogy bementünk a fülkébe, mindjárt rávisított a gyerekre, az meg szegény úgy megijedt, hogy egyből szipogni kezdett (előtte héten csináltattunk róla igazolványképet üzletben, 2 perc alatt megvolt és angyalian mosolygott).
Egy vacak 3 lábú székre kellett feltérdelnie, ami közben forgott, mert az ülő részt nem lehetett lefixálni...
Ne tudd meg, mit össze nem szenvedtünk.
A csaj ki akart küldeni, mert sokáig tart, és sokan vannak még, de mondtam neki, hogy pont leszarom, én innen útlevél igénylés nélkül el nem megyek.
Az előttünk lévő kisgyerekes anyukával is suttyó volt.

Határátkelő 2015.07.07. 10:19:34

@Perky.: Szóval akkor szerinted tök rendben van, hogy 2015-ben nem lehet pár nap alatt külföldön elintézni egy ilyen dolgot, amikor mondjuk mindkét szülő magyar állampolgár, megvan minden papírjuk, a gyereknek is van nyilván papírja arról, hogy megszületett.

Abba belegondoltál, hogy úgy szeretnél Magyarországra utazni mondjuk látogatóba (vagy mert muszáj valami miatt), hogy nem tudod, hogyan tudsz majd visszamenni a lakhelyedre, a munkádhoz 1 vagy 2 hét múlva?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 10:19:57

@Evain: @Ödenburger [Hu/At]:
koszi.
a szemelyit mikortol kotelezo?
Majd nemsokara kell mennem kormanyablakba ugyis, megkerdezem konkretan, csak erdekelnek masok elmenyei. Olvastam par feloraig hadakozos vicceset a temaban. Gyerek egyebkent nagyon fotogen :-) aki tudja a facebook nevemet megnezheti :-)

Határátkelő 2015.07.07. 10:21:41

@Csodabogár: Azért ne az legyen már az alap, hogy három évtizede nem lehetett hazajönni. Szerintem ezen már túl van az ország. Egyébként pedig szerintem nem az a kérdés, hogy miért kell csecsemőt utaztatni, hanem az, hogy ha valaki szeretné (vagy muszáj), akkor miért nem teheti meg nyugodt lélekkel.

Lehet, hogy ez neked nem nagy probléma, de másnak lehet az.

qkuc 2015.07.07. 10:22:42

@tildy[UK]: Ennek örömére nem is fogok kijelentkezni ... :D.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.07. 10:24:34

@Dragonlady (Bp, Hun): Még a 1,5 éves gyereket is az ölembe vettem anno (és nem fehér blúz volt rajtam), amikor az első útlevelét csináltattuk. Igaz, hogy a hölgy fél óráig fényképezte, hogy milyen aranyos, meg csináljunk még egyet, hátha az jobb lesz stb., a tököm tele volt vele. Ok, hogy neki fix munkaideje van, de másnak van azért más dolga is, mint a fél napot az okmányirodában tölteni.
Mondjuk, ez már jó pár éve volt, azóta nem tudom, mi a helyzet, sokat változott Mo...

fhdgy 2015.07.07. 10:24:37

Magyarok! Véreim!

Egy kis idő és megoldódik ez a probléma is! Elkészül a kerítés körbe-körbe három -négyszeresen, minden legalább egy lélekszámú magyar faluban lesz egy húszezres stadion, megrendezzük az olimpiát, utána mindenkit átképzünk születési anyakönyvi kivonat készítőnek és útlevél ügyintézőnek.

Csak még egy kis türelem!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 10:24:48

@Ödenburger [Hu/At]: végülis tök reális, hogy a két szülő Magyarországra jön ügyet intézni, a gyerek meg kinnmarad.

Tényleg nézz utána, nem úgy megy, hogy bebattyogsz az okmanyirodaba külföldi születési anyakönyvi kivonattal és a fordítással és már kapod is a magyar papírokat. Nem. Először kell magyar anyakönyvi, annak átfutási ideje alsóhangon két hónap( ennyi a hivatal vállalási határideje, persze nem tartják be) , de inkább 6-7 mostanában, utána jöhet a többi.

Evain 2015.07.07. 10:26:03

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, ez nem ott volt, meg ugye minket ez a téma nem érint, mert kettős állampolgárok, illetve inkább hollandok, mivel nem volt semmi indok még a magyar állampolgárságot intézni nekik. Ahogy nézem egyre kevésbé lesz. Az kéne még, hogy ne engedjenek minket haza egy karácsonyi látogatás után. :)

2015.07.07. 10:26:34

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem tudom mikortol kotelezo, talan 14 eves kortol. Mi azert csinaltattuk meg, hogy ne legyen gond Ausztriaban.

Tenyleg nem volt semmi gond, a foton a gyerek alszik, a feje erosen jobbradolve, anya fogja, siman elfogadtak. Mondjuk az nem latszik nagyon, hogy anya fogja, ugyesen fotozott a holgy az okmanyirodaban. Es ha jol emlekszem, akkor ingyenes. A sztori teljesen friss, kb. 1 honapja tortent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 10:26:44

@Dragonlady (Bp, Hun): szuletestol kezdve lehet, megnézem kötelező-e

Evain 2015.07.07. 10:28:41

@Ödenburger [Hu/At]: na, arra viszont kíváncsi leszek, mikor fognak emiatt pampogni, hogy mindkét gyerek 3 hónapos a személyin, a valóságban meg most éppen 3,5 - 4,5 évesek :D

Nemzeti Dohányos 2015.07.07. 10:30:47

Talán ha a húdefontos anyukák nem basztatnák az ügyintézőket NAPONTA, lehetőleg jó hosszan és jó sokan, akkor lehet hamarabb, és érkezési, nem pedig kinek nagyobb a pofája sorrendben készülne el ami kell..

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 10:31:11

@Dragonlady (Bp, Hun): újszülöttnek csinálnak az útlevélbe, legalábbis mi repültünk anno a hat hónapossal és volt útlevele képpel

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 10:31:50

@pappito: de van. Kismama sem, kisgyerekes sem,mozgáskorlátozott sem, angolul nem tudó sem ülhet oda.

2015.07.07. 10:32:19

@tildy[UK]:

Koszben @szakasz2: irta, hogy az a gond, hogy nem lehet barhol intezni a kulfoldon szuletett gyerek anyakonyvezeset, pontosabban nem lehet a lakcim szerinti anyakonyvi hivatalban, csak egy erre kijelolt helyen. Ezt nem tudtam, es ezt ti sem irtatok, hogy csak egyetlen kulon erre kijelolt hivatalban lehet intezni, a lakcim szerintiben nem. Igy viszont, tekintetbe veve az utobbi evekben kikoltozok eleg nagy szamat, mar azert ertheto, hogy miert hosszadalmasabb az atlagnal az ugyintezes. Szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 10:34:14

@Chamroe: koszi, mennem kell ugyis nemsokara, majd kerdezem, itt mi a szokas. Multkor nagyon bunkok voltak ismerossel, nekik nem engedtek, h anya belelogjon.
@tildy[UK]: ugy talalom hirtelen, h ovodai beiratkozashoz kell szemelyi, elobb nem kotelezo, de ez srm egyertelmu, vannak sztorik,h piszkaltak embereket elobb, pl orvosnal, h a par honaposnak miert nincs. Ha ingyen van es nem nagy macera, akkor miert ne.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.07. 10:36:52

KEDVES POSZTOLO! ERROL KESZULT EGY CIKK PAR HONAPJA. MIKOR KULFOLDON HAZASSAGOT KOT AZ EMBER ERDEMES MEGKERDEZNI, HOGY MO-N MIRE SZAMITSON. CSAK AZT TUDOM MONDANI, HOGY IDOBEN KELLETT VOLNA GONDOLKODNI... A CAPS LOCK AZ SZANDEKOS!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.07. 10:38:22

HA EZT ELOLVASTAD VOLNA VAGY PAR TELEFONT MEGEJTETTEL VOLNA IDOBEN NEM LETT VOLNA ILYEN GONDOD... BUROKRACIA LASSU, ERRE FEL KELL KESZULNI, VAGY EL KELL DOBNI A MAGYAR UTLEVELET MESSZIRE!

hataratkelo.blog.hu/2015/03/12/kulfoldi_eskuvo_keszulj_fel_a_legdurvabbra

Határátkelő 2015.07.07. 10:39:06

@FeketeMacska73:

Kedves FeketeMacska73!

Ugyan nem én vagyok a posztoló, de az értő olvasás jegyében ajánlom figyelmedbe, hogy szó nincs külföldi házasságról. Magyar párokról és az ő külföldön született gyerekeikről van szó. (Ha külföldi házasság lenne, a probléma nem jelentkezne, ugyanis a gyerek a külföldi szülő után megkapná a szükséges papírokat.)

Az, hogy nem CAPS LOCK-kal írtam, szándékos.

Muscari 2015.07.07. 10:39:50

@tildy[UK]: szerintem arra gondolt a HA, hogy egy otthon született magyar gyerek papírjainak intézése tart 1-2 hétig.
Szerintem ha valakinek nagyon fontos az anyakönyvezés plusz iratok az inkább menjen gyorsan haza szülni. Úgy tűnik, más gyors megoldás nincs, bár itt is gond lehet, ha nincsenek összeházasodva.

Nektek nagyon mázlitok van, vagyis remélem, hogy lesz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 10:40:00

@pappito: de van. Kismama sem, kisgyerekes sem,mozgáskorlátozott sem, angolul nem tudó sem ülhet oda.

@Ödenburger [Hu/At]: azért tart ennyi ideig, mert át kell mennie a bevándorlási hivatal, illetve most már a Budapest Főváros Kormányhivatala "kezen". Írtam már, ha Magyarországon kezdik intézni, akkor is ennyi idő. Majd ha nem telefonon leszek, linkelem, bár ha kicsit visszaolvasol ott van az első 10 komment egyikében.
Ha külföldön szült volna a párod, tudnád...

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 10:41:33

@~~Babette~~: mert nem érint a dolog, de ha érintene a hivatali gecizés, akkor értenéd vagy legalább átéreznéd, hogy milyen a magyar államnak kiszolgáltatva lenni

ráadásul úgy, hogy ebből az államnak nem származik haszna, pusztán nettó kibaszásból csinálja

Határátkelő 2015.07.07. 10:42:28

@Muscari: Persze, hogy arra gondolt, de lehet, hogy valóban félreérthető. Szóval ha Magyarországon, magyar szülőktől születik a gyerek, akkor seperc alatt lezajlik a folyamat, ahogy kell.

Mme.Brioche 2015.07.07. 10:44:04

@Andras125: hát ha egyedül a gyerekre nincs szükség a gyerek papírjainak intézéshez, akkor megvan a válasz a korábbi kérdésedre: a gyereket kell visszaküldeni addig a külföldi munkahelyre dolgozni ;-D

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 10:44:28

@Határátkelő: akkor nyilván az idegen nyelvű anyakönyvi papír lefordítása kerül fél évbe... hiszen azon kívül minden ugyanaz, mint Mo-i születésnél

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 10:45:29

@tildy[UK]: á, köszi, emlékeztem, hogy volt valami, de a lábtérért bevállaltam, hogy én jutok ki elsőnek, ha lesz még honnan :)

2015.07.07. 10:49:35

@Határátkelő:

Arrol egyebkent tudunk valamit, hogy a kulfoldon, tegyuk fel Mo-on szuletett angol, nemet, stb. gyerekeknel ez hogy megy, mennyi idot vesz igenybe? Csak, hogy ez tenyleg magyar specialitas, vagy mashol is ez van?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 10:50:32

@Muscari: sajnos nem. Ha visszaolvasol, írja is , hogy forditassal bemenni, vagy vinni a külföldi anyakönyvet. Magyarországon magyar szülőktől született gyereknél nem kell külföldi anyakönyv:)

Nagyon nem vágja mi tart ennyi ideig.

@Határátkelő: csak ha a házastárs is külföldi. De ha magyar pár külföldön házasodott, akkor még előbb a házasságot is anyakonyveztetni kell Magyarországon, csak utána jöhet a gyerek anyakonyvezese.

2015.07.07. 10:53:00

@pappito:

Pont, hogy nem ugyanaz, mert ha csak egy hivatal foglalkozik a jelenleg kulfoldon elo kb 500 ezer magyar osszes anyakonyvi ugyevel, esetleg meg mas ugyekkel is, akkor az azert megmagyarazza a dolgot. Meg Budapesten is keruletenkent vannak az anyakonyvi hivatalok, ott sem kell akkora mennyisegu ugyert felelni, plane nem ugy, hogy ha kiegeszites, stb kell, akkor a kommunikacio sem minden esetben egyszeru az erintettekkel... Szerintem.

Muscari 2015.07.07. 11:00:19

@Ödenburger [Hu/At]: ha otthon született, akkor biztos hogy nem, elég az apuka a kórházi papírral. Külföldön született gyermeknél szerintem pont ez a baj, az anyakönyvi hivatalban nem fogadják el a külföldi kórházi papírt. Vagy rosszul logikázok?

Mert akkor elég lenne az apukának hazamenni pár napra.

adg 2015.07.07. 11:01:28

Megragadva a lenyeget, nem tudom, volt-e mar, hogy:

fiunk = fiú gyerekunk
fiúnk = tobb lany (vagy fiú, esetleg vegyesen) kozos fiú szeretoje.

A kisfiúnk ilyen modon eleg fura jelentest hordoz.

---------
Tobbet sajnos nem tudok hozzaszolni a temahoz.

Ellenben nemreg voltam utlevelet intezni a gyerekeknek, es hihetetlenul segitokesz es tokeletes ugyintezest tapasztaltam a nagykovetsegen.
Remelem, posztoloek is celt ernek hamar. Sok sikert..

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 11:02:34

@Ödenburger [Hu/At]: persze, de akkor is nehezen hihető, hogy ennek tényleg ez az agyonbonyolított egyetlen módja van, a kompóterek korában...

amikor itt megszületett a gyerek, akkor a kórházi pakkban volt egy form, azt kellett kitölteni (neve, apja, anyja hol lakik) és beküldeni asszem a belügyminisztériumba (volt hozzá megcímzett boríték) egy hét múlva meg megkaptuk postán az szülanykivet. Nem kellett hozzá két szülő ánuszrózsalenyomata, két kezes meg varázslat.

Az útleveléhez meg kellett egy form meg két fotó amire egy kiwi barátunk ráírta, hogy stenbizony az a mi gyerekünk.

biztos kurva bonyolultnak kell lenni az ilyesminek?

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 11:04:08

@adg: de te hoztad a kész gyerekeket, nem itt csináltátok őket, ugye? mármint nem kellett anyakönyvelni?

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 11:06:09

egyébként már akkor sem értettem a dolgot amikor elköltöztünk Mo-ról, akkor előtte csináltattunk anykiv másolatot vagy mit és oda kellett menni ahol születtem, nem lehetett csak úgy besétálni akárhova. miért nem mindegy hol kéred? minden adatod bitekben van, nem kell az irattárból kikotorni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:09:07

@Ödenburger [Hu/At]: @Muscari: itt alink. Nem arra gondolt. Arra gondolt, hogy megszuletika gyerek kulfoldon,miert nem kap rogton Magyarorszagon anyakonyvet. Es hiaba ismetelgetem onmagam,ugy latszik nagyon nehezen fogja fel. De mintha latnek msot egy kis fenyt az alagut vegen, igy az utolso kommentjeben :)

@FeketeMacska73: en azt hittem, ket honappal a szules elott eleg lesz idopontot kernem a kovetsegre. Haaat... Lehet hogy mar akkor kellett volna, mikor a babagyartasba belefogtunk :D:D:D

@Dragonlady (Bp, Hun): www.oktatas.hu/pub_bin/dload/hivatal/ugyintezes/KEKKH_tajekoztato_szig.pdf

www.tveger.hu/szemelyi-kell-a-gyerekeknek/

www.szuloklapja.hu/kozossegi-elet/1709/az-ovodai-es-iskolai-beiratkozashoz-is-kell-a-gyermeknek-szemelyi.html

Herr Géza 2015.07.07. 11:10:47

@Nemzeti Dohányos: Látom te is megfogtad a dolgok lényegét... Igen, vannak húdefontos anyukák, de nem ez a fö baj, hanem az, hogy nem tudják leválasztani a telefont az irodában dolgozó ügyintézökröl. Ott állnak az ügyfelek az ügyintézés közepén, miközben permanensen csöng a telefon, ö meg eldöntheti, hogy kit szívat meg: a sorbanállókat, vagy a telefonálót. Miután a sorbanállók rádönthetik a pultot, így inkább nem veszi fel a telefont. A telefonáló meg újra és újra próbálkozik, hiszen "nem igaz, hogy nem veszi fel senki", miközben állandósul az irodában a csengés. Erre Gizike egy idö után maga is idegbeteg lesz, és "melléteszi" a telefont. Game over, folyamatos foglalt jel....
Itt nálunk minden komolyabb hivatal üzemeltet amolyan call center féleséget, ahova a hívások befutnak, a telefonos néni/bácsi a rendszeren keresztül a konkrét ügyekre is ráláthat, ha pedig nagyon specifikus az ügy, akkor max. ö kapcsolja az illetékest, de a közvetlen számát neked nem adja ki. Ha az ügyintézö töled akar valamit, akkor felhív, de te nem látod az ö számát (le van tiltva a kijelzés vagy eleve a központit jelzi ki), így nem tudod utána "furmányosan" naponta hívogatni, hogy mikor lesz már kész.
Mindemellett otthon ezerszer megértem azt is, hogy az ügyintézö az elötte álló ügyfél jelenlétében felveszi a telefont és nem rövid privát beszélgetést folytat a legteljesebb nyugalommal " a mit föztél a hétvégén" c. kib@szottul érdekfeszítö témáról.Jutottam már el odáig, hogy a kb. 12. percben átnyúltam a pulton és lenyomtam a telefont, igaz rögtön kiderült, hogy még legalább 32 papír kell az általam intézendö ügyhöz. Csak nekem, csak most. :))))

2015.07.07. 11:18:12

@pappito:

Itthon szuletett gyereknel itt sem bonyolultabb. Par honapja szuletett a lanyom, kb. 10 perc volt, en nem is kellettem hozza, anya bement es 10 perc mulva jott is ki, kezebe az anyakonyi kivonattal. Akkor van gaz, ha kulfoldon szuletik a gyerek, mert akkor nem mehetsz a lakcim szerinti hivatalba, ahol a Marika elintezi seperc alatt, hanem valami specialisan erre a celra felallitott kormanyzati mammutszervezet tologatja a papirjaidat. Ezek mar alapbol sem igazan hatekonyak, de ha meg tul is terheled oket, ami valoszinu, tekintve az utobbi 5 evben kulfoldre koltozok nagy szamat, akkor mar garantalt a veget nem ero ugyintezes. Ha jol ertem a helyzetet.

Muscari 2015.07.07. 11:18:37

@tildy[UK]: de basszus, akkor hova üljön a mozgáskorlátozott? Valami megoldás csak van, én egyszer azt is láttam, hogy valakit hordágyon emeltek fel a repülő ajtajához. Hogy utána hova tették, axt mondjuk nem tudom.

2015.07.07. 11:20:02

@pappito:

Ezt mondjuk en sem ertettem... de elfogadtam, hogy kellenek ezek az apro kihivasok, hogy nehogy eltunyuljon a magyar. Viszont nekem siman elkuldtek postan mas varosba, nem kellett bemenjek erte a szuletesi helyre.

Mme.Brioche 2015.07.07. 11:20:07

@pappito: Nálunk most ez az állampolgársági papíroknál van, mivel ádám és éváig minden felmenőnk születési anyakönyvi kivonatát be kell tenni a pakkba, de nem jó másolat, hanem mindről kérni kell eredetit, és mindegyiket a szülőhely szerinti irodából kell megszerezni. A mi családunkban az anyám, az apám, a férjem, az apósom, az anyósom, és én is más-más magyar városban születtünk, és egy hetedikben házasodtunk, tehát midegyik város anyakönyvi hivatalát végig kellett telefonálnom hatezerszer. Volt ahol azt mondták, hogy természetesen ez telefonon is intézhető sőőőt, eleve három nyelven adják ki, így le se kell fordíttatni, sőőőőt el se kell menni érte, mert egyenesen elpostázzák a szüleimnek, máshol meg azt se tudták, hogy ilyen többnyelvű létezik, és csak azt engedték meg nagy kegyesen, hogy egy felhatalmazás társaságában odautazzon egy rokonom és ő felvehesse helyben.

(ja, és az már csak hab a tortán, hogy miután mésfél évbe telt mindent összeszedni, és pár héttel ezelőttre időpontot kapni a francia hatóságtól a végső "elbeszélgetésre", előző nap felhívott minket a francia iroda, hogy időközben megváltozott az eljárás menete, úgyhogy időpont sztornó, majd októberben újra szólnak, hogy mit kell még tenni meg beszerezni)

Muscari 2015.07.07. 11:20:19

@Dragonlady (Bp, Hun): csak 14 éves kortól kötelező a személyi.

Menjél csak babázni :-)

Muscari 2015.07.07. 11:24:49

@Ödenburger [Hu/At]: Dragonlady írt feljebb példákat, igaz, nem Magyarországon szültek, hanem Thaiföldön, de a konzulátusi eljárás gondolom ugyanaz. Pár hét alatt elintézte szinte minden nemzet, még a törökök is.

Muscari 2015.07.07. 11:26:30

@tildy[UK]: mi a sajnos nem? Bocsi, elvesztettem a fonalat.

Zizifull 2015.07.07. 11:28:40

Szep, szep. Ezt a procedurat mi is vegigjatszottuk. Nemetorszagban szuletett a masodik lanyom, es innen kellett nekem is mindent elintezni. Szuletesi anyakonvi kivonat, utlevel, TAJ szam, EU-s kartya. (akkor meg en is csak EU-s kartyaval voltam itt, nemet biztositas nelkul) A teljes tortenet nelkul csak nehany hajmereszto reszlet:

- Nekem a teljes procedura tobb mint 9 honapig tartott (Ami azt jelentette, hogy a kolyoknek nem volt biztositasa 9 honapig. Volt hogy kaptam 600 euros szamlat korhaztol egy napi kezelesert...)

- Egyik itteni haveromnak is ekkor szuletett a lanya, egyszerre adtuk be a papirokat, neki 6 honap alatt lett meg minden. Bar nala az anyuka orosz allampolgarsagu, ezert komplikaltabb volt az ugy, megis elobb vegzett. Ugy latszik a hivatalok nem szeretnek rutin feladatokkal bibelodni, a kihivasos feladatokat elobbre veszik.

- Addig bottal sem piszkaljak meg az ugyet, amig nem fizettel be egy szep csekket. De ha postan szeretned megkapni az iratokat, akkor kuldjel nekik felbelyegzett boritekot, mert arra nincs penzuk.

- Probaltam telefonalni parszor a konzulatusra. Sokszor. Nekem soha senki nem vette fel a telefont. Egyszer sem. Viszont tobbszor visszahivtak (piros pont). Amikor kerdeztem, hogy megis mire varunk nagyjabol ez a parbeszed jatszodott le:
- A magyarorszagi ugyintezesre varunk.
- Es ott mi a hatraltato akadaly, amiert honapok ota all az ugy?
- Nem tudom.
- Meg tudna kerdezni?
- Nem tudom kit kellene felhivnom, ha gondolja kerdezzen utana Maga.
- Na de megis milyen szamot hivjak fel?
- Nem tudom, keressen utana a neten.
Utana kerestem, felhivtam a magyar hivatalat, ahol a valasz: Mar regen keszen vagyunk, a nemetorszagi konzulatusra varunk, hogy valamit beikszeljen valamit valamilyen adatbazisban. Hivja fel oket. Amikor sikerult magam megint visszahivatni magam es vazoltam a magyaroszagi hivatal allaspontjat: Ja jo, akkor most mar menni fog...

- Es a csucs: kuldtem felcimzett, felbelyegzett boritekot, hogy elkuldjek az utlevelet. Es igy is kepesek voltak rossz cimre kuldeni elsore az utlevelet. A boritekot en magam cimeztem fel a jo cimre. Ok megis rossz cimre kuldtek. Szurrealis, nemde?

- Amikor mi is szembesultunk vele, hogy nem lehet hazautazni, a konzulatuson azt a tanacsot kaptuk: Menjunk csak papirok nelkul, gyereket meg nem koboztak el a hataron.

Muscari 2015.07.07. 11:28:40

@Ödenburger [Hu/At]: akkor miért nem bővítik a létszámot? Ráadásul mindez fokozatosan történt, nem egyik napról a másikra lett hirtelen 500 ezer kivándorló.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 11:30:31

@FeketeMacska73:
ja, ha tudja az ember elore, h szivas, akkor vannak mindenfele verziok. 1 lemond a gyerekvallalasrol, esetleg benttartja a gyereket orokre 2 var meg 5-6-10 evig, amig lesz mas allampolgarsaga 3 otthagyja apat egyedul, mig hazajon minimum 2-4 honapra szulni meg felepulni, mondjuk egyedul, alberletbe.
ok tudom akinek gyereke van, ugy kell neki, megerdemelte/ maganak csinalta. Bocs, meg szoknom kell a mentalitast

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:32:17

@~~Babette~~: Igen, de mashol meg nicns olyan, hogy allando megideiglenes, plusz, egyik torveny uti a masikat, hiszen hogy lehet valaki ideiglenesen kulfoldon honapokat, eveket( amit most is be lehet jelenteni, csak mar nem kotelezo) ha kozben magyar a lakhelye, erted. Akkor most mi is a lakhely fogalma? Ahol eletvitelszeruen el? De hat sokana tartozkodasi helyen elnek eletvitelszeruen. Ahova visszater? Na en kb havonta jartam Magyarorszagra szuleimhez ,a z minek szamit? Ahol elerheto? Nagyon nicns ez jol megfogalmazva, mert ha meglenne, akkor olyan, hogy ideiglenes kulfoldon tartozkodas magayr allando lakcimmel nem lehetne.

A masik kerdesedre, miert nem ulhet elso sorba, nos ezek maitt:

For safety reasons to sit in an emergency exit seat (rows 1, 16 & 17) you must be:

16 years or older
Willing and able to help in the event of an emergency
Not traveling with an infant (in addition rows 15 & 18)
Not be a large customer requiring a seat belt extender
Not have not booked an extra seat (comfort or additional item)
Not requiring airport special assistance of any kind*

Szerinted egy kerekesszekes , labra allni nem tudo megfelel ezeknek a korulmenyeknek?

Bele tudod kepzelni apukam helyebe magat, milyen lehet mondjuk fel evig- vagy akar tovabb nem latni a gyereket es unokajat, mikozben sziv es cukorbeteg, plusz mozgazasaban is korlatozott, csak mert a magayr hatosagok olyanok amilyenek?

PErsze hangzatos azt mondani 90 eves dedi , vagy a nagyszulo utazzon, de nem mindig megoldas. Nalunk se a dedi, se az imadott apukam nem tud kijonni. Nekunk kell menni. Szerencse, hogy "talan" megkapja a brit utlevelet.

Btw, senki nem higgye, hogy sirankozni akarok a helyzeten. Csupan minnel nagyobb a hangunk, talan annal hamarabb valtozik valami.Remelem emlekeztek arra az esetre, mikor anno 1 napja volt az ideiglenesen kulfoldon tartozkodonak, ha kulfoldi rendszammal Magayrorszagra ment, hogy bejelentse az autot? Na , honapok kerdese volt, de aztan valtoztatak az egeszen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 11:35:17

@Muscari: ovodai beiratashoz biztos kell ugy olvasom. De az meg odebb van. Gyerek alszik marmegint. Elemet kell cserelni neha, v nemtom mi lehet :-) ugyhogy most net.

Herr Géza 2015.07.07. 11:35:45

@Muscari: Nem. A személyi igazolvány kötelezö 14 év alatt is, ha a gyermek nem rendelkezik más azonosításra alkalmas okirattal, ami ugye lehet a személyin kívül útlevél, vagy kártyaformátumú jogosítvány. Mivel a jogosítvány értelemszerüen nem játszik, így marad az, hogy vagy személyi, vagy útlevél kötelezö. Ez alól csak akkor "szabadulsz ", ha bejelentetted a végleges külföldi letelepedésedet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:38:16

@Muscari: azert ovatosan ezzel a 14 eves kortol kotelezo a szemelyi dologgal. Nem egeszen igy van am, nezd meg alinkjeim.

Amugy arra ertettem korabban a nemet, hogy rosszul ertelmezted Odenburger szavait, (szerintem arra gondolt a HA, hogy egy otthon született magyar gyerek papírjainak intézése tart 1-2 hétig. ) Szoval nem, nem arra gondolt.

fhdgy 2015.07.07. 11:39:16

@Herr Géza: Mo.-on a törvény kötelezi a szolgáltatót, hogy öt percen belül fel kell venni a telefont, különben bünti.

Állami (ki)szolgáltatóra miért nincs törvény? Itt is lehetne bünti, mondjuk 10 eur/perc. Állambácsi fizeti, ügyfél kapja, miniszterelnök fizetéséből levonják!

2015.07.07. 11:40:00

@Dragonlady (Bp, Hun):

Biztosan nem kell. A nagyobbik lanyom szeptemberben kezdi az iskolat, meg ahhoz sem kell.

Muscari 2015.07.07. 11:40:05

@Zizifull: hát ez csúcs! Gyereket még nem koboztak el :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:41:16

@Ödenburger [Hu/At]: " Akkor van gaz, ha kulfoldon szuletik a gyerek, mert akkor nem mehetsz a lakcim szerinti hivatalba, ahol a Marika elintezi seperc alatt, hanem valami specialisan erre a celra felallitott kormanyzati mammutszervezet tologatja a papirjaidat. "

Nem egeszen, akkor is mehetsz a lakcim szerinti hivatalba ( nem kell midnenkinek pestre utazni), elindithatod helyben, de ugyanugy pestre mennek a papirok, akik viszont honapokat ulnek rajta.

Herr Géza 2015.07.07. 11:41:28

@fhdgy: 1+ :)
Nem is értem miért nem te vagy a fökormányzó-minden magyarok királya bácsi??? :))))))))

Mme.Brioche 2015.07.07. 11:42:31

@pappito: á, ez legyen a legnagyobb problémánk. Egyébként én azt hiszem, végül nem lesz belőle semmi, ez a mostani halasztás mintha jel lett volna, hogy állítsuk le a dolgot. Egy hivatalnok ugyanis az intézkedés során kihangsúlyozta a férjemnek, hogy ugye tudja, hogy ha egy esetleges háborúra kerülne sor és sorozásra, akkor állampolgárként őt besorozhatnák a francia seregbe. Olyan furán mondta ezt, mintha tudna valamit. Vagy csak viccelt, de ki mondana ilyet viccből? vagy egyáltalán, milyen oka lenne ilyesmit kihangsúlyozni? az egész olyan bajlós volt, a hideg ráz tőle.

Muscari 2015.07.07. 11:43:18

@tildy[UK]: de, arra gondolt a HA, én az ő szavait éryelmeztem, nem Soproniét. Válaszolt is nekem 10:42-nél, elismerve, hogy félreérthető, nézd csak meg :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 11:43:26

@tildy[UK]: egyetertek, balhezas nelkul nem fog megvaltozni ez a helyzet se sajnos

qkuc 2015.07.07. 11:43:57

@Csodabogár: Khm, azért a kölöknek legyenek már papírjai, még ha nem is utazik sehová, mondjuk egy anyakönyvi kivonat kb. minden más fecninek az "alapja".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:44:48

@Ödenburger [Hu/At]: pont nemreg volt rola jopar cikk, hogy sok iskolaban bizony kertek.
www.kekkh.gov.hu/szig/14evalatt/

"A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 2009.06.28-án hatályba lépett módosítását követően köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.
A korábbi jogszabályi környezetnek köszönhetően sajnálatos módon a köztudatban
tévesen rögzült, miszerint magyar állampolgár első személyazonosító igazolvány
igénylésére csak a 14. életévében kerülhet sor. További részletek megtalálhatóak a
www.kekkh.gov.hu/szig/14evalatt aloldalon."

Szoval tenyleg, biztosan nem kell? 100%ig biztos vagy benne?

Herr Géza 2015.07.07. 11:45:38

@Zizifull: @Muscari: Pedig milyen jó is lenne. :))))) Gyereket a határon elkobozzák, te mész tovább, elintézed a dolgod, visszafelé a gyereket felveszed. Mint az IKEÁ-s gyerekmegörzö... Az országot meg teleszórni hangszórókkal (majd OV veje megoldja) és hallhatnád a mezön is, hogy: "Kérjük Gáz Pistike szüleit, azonnal fáradjanak a hegyeshalmi/ferihegyi határra!" :))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 11:46:28

@Ödenburger [Hu/At]: pedig ez az info biztosnak tunt a netrol. Gondolom mindenhol masok a szokasok akkor. Btw nem viszed at osztrak iskolaba?

Muscari 2015.07.07. 11:47:10

@Dragonlady (Bp, Hun): régebben biztos nem kellett, akkor már ez is változott.

Ez olyan szörnyű, ha valakinek több gyereke van, esetleg nagyobb korkülönbséggel, akkor mindig mindennek újra utána kell járnia, mert a szabályok évről évre változnak :-(

wuaaa 2015.07.07. 11:47:20

@Muscari: "..láttam, hogy valakit hordágyon emeltek fel a repülő ajtajához. Hogy utána hova tették, axt mondjuk nem tudom."

A repülőkön (megrendeléstől függően) lehetnek úgy kialakítva üléscsoportok, hogy ugyan ránézésre semmi különbséget nem látni, de az üléstámláikat előre lehet hajtani, 2x3 vagy 3x3 elrendezésben, ezekre aztán ráhelyezhető a hordágy és természetesen vannak kialakítva spéci rögzítési lehetőségek is ezeken a helyeken. Ez az olcsóbb módja a betegszállításnak azokban az esetekben, amikor nincs szükség orvosi felügyeletre az út alatt, általában töréseseket utaztatnak így haza, egy hozzátartozó vagy kísérő társaságában. Csak azt a 6 vagy 9 helyet kell megvennie a biztosítónak.
Érdekessége a dolognak annyi van, hogy a repülön belül a hordágyat a kajás/italos kocsi tetejére téve tolják el a folyosón az ajtótól a kijelölt helyig, kivételnél ugyanígy.

fhdgy 2015.07.07. 11:48:40

@Herr Géza: sok oka van. Pl. köztársaság párti vagyok.

A legfőbb ok, hogy rosszul szavaztatok!

Muscari 2015.07.07. 11:48:46

@Dragonlady (Bp, Hun): az hogy lehet, hogy mást kérnek egy soproni vagy egy pesti iskolai beíratáshoz? Megáll az eszem.

ZOH 2015.07.07. 11:49:26

Emberrablas, Btk. 190. § (1) Aki mást személyi szabadságától (...) megfoszt, és szabadon bocsátását követelés teljesítésétől teszi függővé, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

na most ez hogy jon ide?! nem ertem

Muscari 2015.07.07. 11:50:57

@wuaaa [nor]: a fapadosok is csinálják vajon, vagy csak a nagyok? Én asszem egy Ryanair gépnél láttam.

2015.07.07. 11:52:05

@tildy[UK]:

Tolunk nem kertek. Lehet a suli sem tud meg errol. Diakigazolvanyt viszont meglepo modon a kormanyablakba kell igenyelni... De szemelyit ott sem kertek a gyerektol, csak egy szulotol.

adg 2015.07.07. 11:53:35

@pappito: igen, mi keszen hoztuk oket, hazai gyartas mind. Ezert irtam, hogy erdemben nem tudok hozzaszolni. Szerencsere nem kellett ilyenekkel bajlodni.
De a kovetseg sokat fejlodott, azt el kell ismerni. Vagy csak jo igyintezot fogtunk ki, de pikk pakk ment minden.

2015.07.07. 11:54:35

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ja, @tildy[UK]: is azt irja, hogy kell. Tolunk nem kertek.

A nagyobbik lanyom az anyjaval lakik, masik varosban, igy o a magyar kozoktatasra van karhoztatva, sajnos. Sajnalom is erte szegenyt. A kicsi szinte biztos, hogy mar oviba is kint fog jarni.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 11:55:30

@adg: azok a jó ügyintézők tették három hónapra polcra a gyerek útlevélkérelmét, csak úgy... :) személyesen biztos nem mertek szivózni

Herr Géza 2015.07.07. 11:55:31

@tildy[UK]: Hehe, én is ugyanezt olvastam az elöbb. De milyen abszurd már, hogy egy hivatalos KEKKH tájékoztatón ilyen mondat szerepel:
" Iskolai beiratkozások alkalmával is szükséges lehet."
B+, most akkor kell, vagy nem? Kinek kéne ezt a legjobban tudnia?
Abszurdisztán.....

Más. Még mielött vki elkezd okoskodni, hogy de ez csak a "Magyarországon élő magyar állampolgár"-okra vonatkozik halkan jegyzem meg, hogy ilyen szempontból az ideiglenesen külföldön tartózkodó polgár is annak számít. Amit nem lehetett volna ám így explicite plusz egy mondatban odaírni, hogy egyértelmü legyen. Neeeem, drága a tinta a nyomtatóba, a virtuális is. :(((

wuaaa 2015.07.07. 11:55:53

@Muscari: Nem tudok erre így kapásból válaszolni, ahogy írtam, kell lennie biztonságos rögzítési lehetőségnek. Én fapadoson még nem találkoztam ezzel, de ez nem jelenti azt, hogy nem.
Ja és körbe is szokott lenni függönyözve, így:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Stretcher_im_Flugzeug.JPG/1280px-Stretcher_im_Flugzeug.JPG

Herr Géza 2015.07.07. 11:57:18

@fhdgy: "Rosszul szavaztatok." WTF? Mi nem, ök......

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 11:57:33

@Ödenburger [Hu/At]: lehet nem kertek, de ettol meg nem biztos , hogy megallja a helyet a mondatod, miszerint "Biztosan nem kell.". Ott nem kellett.

Jo lenne ezeknek utana jarni amugy, mert eleg gaz, hogy igy mendemonda szinten kell osszevadaszni az infokat.

Ez azt hiszem idevag: www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/eltunt_70_csongradi_csalad/2436069/

Muscari 2015.07.07. 12:00:25

@tildy[UK]: megnéztem, látom, hogy 2013 óta vam így. De hogyhogy Ödenburgernek nem kell? Ki érti ezt? "

Mikor én csináltattam a lányomnak személyit, akkor vezették csak be, hogy 14 év alatt lehet szig egyáltalán. Mi azért csináltattuk, mert ez ingyen volt, vagy legalábbis sokkal olcsóbb volt, mint az útlevél (már nem emlékszem pontosan) és Unión belül ugyanúgy tudott vele utazni. Kötelező biztos nem volt, de hát azóta már ő is nagykorú, nem tegnap történt :-)

fhdgy 2015.07.07. 12:02:17

Nem értem, hogy ma még nincs senki, aki szeretett hazánkra való köpködéssel vádolná ezt a ( velem együtt ) mocskolódó bandát.

Muscari 2015.07.07. 12:03:35

@Herr Géza: kellhet, így van. Szabadon értelmezhetik az iskolák.

21. századi magyar jogszabályok, éljen!

Csodabogár 2015.07.07. 12:04:39

@fhdgy: Van amikor a haza kell jönni dolgot átírja a fenhatóság. Anyám, tudtam, hogy meg fog halni és nem kaptam magyar vízumot, néhány hét mulva meghalt és nem kaptam ismét vízumot. Apám tök egyedűl maradt mindennel súlyos szívbetegen.
Ekkor már kettős kinti állampolgár voltam. Mégis mit kellett volna csinálnom? Felrobbantani a Kádár kormányt???

Más Külföldön született gyerek a kórházban nem kap semmi papirt? Baj van nem lehet orvoshoz vinni? Nem hiszem el.

2015.07.07. 12:05:33

Az en tortenetem jobb, amit most az ikrekkel lejatszunk, NYC 2015 marciususi szuletessel.
Ugy dontottem a remhirek utan, hogy meg sem probalkozom a konzulatuson keresztuli anyakonyvezessel, hanem egybol felhatalmazassal Magyarorszagon csinaltatom meg az anyukam altal.
Ugy kezdodott, hogy amit a Bevandorlasi miniszterium, vagy minek, a websitean lattam marciusban, az aprilis 1-tol elavult. Aprilis 1-tol a kerulet anyakonyvvezeto intezi az egeszet, aki tovabbitja a papirokat a Bevandorlasi akarhova.
Az anyakonyvvezeto nagyon kedves volt, emailben mindent le lehetett vele zongorazni, atnezte a bescannelt papirokat is elore,mhogy ne legyen az anyukamnak potyautja. Mindeny nyavalyarol kertek bescannelt peldanyt, nem volt eleg a szemelyi igazolvay szama, meg lakcimkartya szama, meg szuketesi anyakonyvi szama, mindenrol kellett bescannelt peldany is (nem ertem, hogy egyeni azonosito szam alapjan miert nem talaljak meg az igazolvanyokat a rendszerben!).
Azt vegkep nem ertem, hogy a szemelyim melle, miert kertek az en szuletesi anyakonyvimet. A szemelyi nem vizonyitja, hogy magyar vagyok?

Az anyakonyvezetohoz idopontot nem lehet kerni elore. Csak hetfo, szerda es pentek van rendeles es csak 4 orat egy nap. Egy darab ember ugyintezese 1.5 ora - 2 ora. Mivel ikrek, ezert fontos volt, hogy az anyukam legyen az elso a sorban :) odament az ugyfelfogadasi napon, 3 ora alatt sikerult bevinni mindent a rendszerbe, amit mar elore atnezett emailben az anyakonyvvezet. Kb 6 oldal gyerekentkent kitoltve.
Ez volt majus elejen. Allitolag a Bevandorlasi miniszterium ak 60 napja van, hkgy kikuldje az anyakonyvit, utana automatikusan jon a lakcimkartya, amivel megkerhetjuk aTAJt es a szemelyit is.
Probaltam emailezni a Bevandorlasi hivatalnak. Zero valasz. Allitolag csak munkaidoben lehet nekik emailezni, mert azonkivul az Exchange server nem fogad. Kihuzzak ???? Nem ertem.
Lepjunk tovabb.
Kozben julius 1-tol megint valtozik a torveny, minket remelhetoleg mar nem erint, mert mar be van adva.
Amikor anno a miniszterium honlapjan kerestem .hogy mit kell beadnom, a kerdesem az volt, hogy kell -e OFFI forditas es apostille. Az apostillehez a miniszteriuma hagai szerzodes lapjara kuldott, ami termeszetesen angolul van, aki nem tud angolul, ugy kell neki.
Az anyakonyvvezteo szolt, hogy semmi nem kell (OFFI vagy apostille). Ez most valtozott megint julius 1-tol, mar kell OFFis forditas allitolag. Tildy, majd ennek jarj jtana, nehogy szivjal. Az apostillet nem tudom, hogy erinti -e.

Ezzel szemben a brit papirok es a del-afrikai papirok intezese New Yorkbol:
UKben nem kotelezo regisztralni a szuletest, de lehet, nem elofeltetele az utlevelnek. UK utlevel 3 het alatt kesz volt. Ami kellett, a szuletesi anyakonyvik es a mi brit utlevelunk szama. Nem kellett becsannelt peldany, eleg az utlevelek szama!!!!

Del-afrikai, 1 honap alatt kesz volt, miutan az apos megtalalta, hogy kit kell lefizetni, standard operating procedure odaat meg mielott valaki hisztizne a lefizetes miatt....

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:06:36

@Csodabogár: igen, ugy nezki oreg vagy mar :).
Tudod mas idoket elunk es mas a helyzet.
Mi nem disszidalunk, azaz nem sertunk torvenyt es ugyanolyan Magyar allampolgarom maradunk, nem tervezunk menekultjogot kerni. Es en elvarom az allamtol hogy kulfoldon is teljes eletet elhessek a csaladommal foleg hogy PAIRON EZT MEG IS TUDJAK VALOSITANI.
Csak a 20 napos hataridon ezen esetekben egy kicsit nagyon-nagyon tulcsusznak!!!!

adg 2015.07.07. 12:06:41

@pappito: nekem konkretan de, az adattarbol kotortak ki. Hazassagi anyakonyvi kivonatot kertem, neni kerdezte melyik ev, felcsapta az anyakonyvet, es a megfelelo eredeti oldalrol bepotyogte a gepbe az adatokat, es kinyomtatta.
Ha csak ugy meselik, nem hiszem el.
Furcsa volt latni a sajat alairasomat meg azt az oldalt, amit anno alairtunk.

Amikor a sajat szulkiv kellett, akkor azert megszopattak egy kicsit. Felhivtam a helyi anyak hivatalt, hogy mi kell.
- Szemelyi.
- mas?
- semmi.

Aztan elmentem az idopontra, ahol kiderult, hogy belyeg is kell.
Uj idopont, belyeggel megyek, akkor meg az derult ki, hogy csak a szuletesi helyemen lehet. 200 km oda, meg ugyanannyi vissza.

Ott meg azt mondta a mancika, hogy mar fel ora mulva vege a munkaidonek, nem fer bele, jojjek vissza holnap.
Aztan merges lettem, es ot perc alatt megcsinalta megis.
Visszafele legalabb szetesett a kocsi hutoje az autopalyan a semmi kozepen, treler, szallas, uj alkatresz, vagon penz, szoval fasza volt.
De meglett. :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:08:11

@fhdgy: szemelyi nelkul oda sem veszik be :)

adg 2015.07.07. 12:09:36

@pappito: kiwikkel igy csinaljak, hatha megoldodik magatol az ugy. :))

Amugy telefonon inteztunk mindent, helyben mar csak alairni kellett, meg ujjlenyomatot szkennelni. Meg fizetni.

Muscari 2015.07.07. 12:09:55

@Herr Géza: "tévesen røgzült, hogy csak14 éves kortól.."
Azért, mert régen így volt ez elfelejtettek szólni az embereknek, hogy megváltozott. Tessék böngészni a Magyar Közlönyt, emberek!

Nem emlékszem, hogy az én lányom hány éves volt, mikor csináltattuk, talán 11-12, tehát 7-8 éve lehetett, akkor még kötelező biztosan nem volt a személyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 12:09:55

@Csodabogár: itt akorhazban nem tudom milyen papirt fogunk kapni, de 42 nap van anyakonyveztetni, addig siman lehet olyan neven, hogy tildy fia Kevin vagy barmi. :D

Csodabogár 2015.07.07. 12:10:19

@Határátkelő: Természetes az lenne a jó, ha megtehetné, de hangsulyozom szerintem, ez azért nem olyan világrengető dolog. Majd néhány hónap mulva utaznak, nem most azonnal.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:11:00

@Dragonlady (Bp, Hun): haha... most belenyultal :)
Kovetkezo fogashogy folyamodnak: KERJUK HOZZON MAGAVAL KEPET!!!
Azaz az o berendezesuk nem kepes lefenykepezni egy csecsemot. Az elvarasok ugyanazok: szembe nezzen, nyitott szemmel, vilagos egyenletes hatter es senki masnak semmilye nem loghat bele a kepbe.
Magyaran probalkozz otthon, majd vidd el kinyomtatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 12:13:34

@charlieharper: Koszi, de ugy tudom, hogy nemetektol, uk-bol elfogadjak forditas nelkul. Nagy maceralenni meghatalmazassal inteztetni, ezert inkabb varunk egy honapot itt a kovetsegi idopontra... bar ha azt modnod valtozott....

2015.07.07. 12:13:44

@tildy[UK]: semmiluen papirt ne ad a UK korhaz. tildy fiakent lesz benne.
A korhaz ossze van kotve a Registrar rendszerevel, amikor majd bemesz a registrarhoz, bemondod, hogy melyik nap,hanykor szuketett es a ti neveteket, az alapjan megtalal es kiallitja az anyakonyvit.

Muscari 2015.07.07. 12:13:57

@charlieharper: jól vagytok egyébként? Feleséged hogy bírja?

fhdgy 2015.07.07. 12:14:04

Egyébként, sokan vagytok, persze én is, örök elégedetlenkedők.

Sajnos, jogosan, mert már sok olyan magyar van ( szerencsére ), akiket nem lehet falmelléki szöveggel megvezetni.

Azt is látjuk ( sajnos ), hogy a hatalom játsza az értetlent.

Pl. a népszavazási kezdeményezéseket ellehetlenítik.

Van viszont egy európai polgári kezdemenyezés nevű lehetőség.

Erre kellene ráhajtani, talán ezeket "ezek" nem tudnák folyton folyvást megtorpedózni.

2015.07.07. 12:15:15

@tildy[UK]: julius 1-tol,azt mondta az anyakonyvvezeto, hogy kell az OFFI, ha otthon anyakonyvezetesz.
Konzulatusi procedurat ne ismerem

Ja, es azert tart 6-9 honapig, mert most 10ezer kerelem van bent a miniszteriumban. Elvileg 60napnak kellene lennie

Herr Géza 2015.07.07. 12:15:30

@Csodabogár: Ja, ha nekem rossz volt, akkor szívjon más is. Vagy: a Kádár-kormány alatt így volt, nehogy már nektek máshogy legyen.
Dicséretes hozzáállás.Az azóta eltelt 26-59 évröl nem is beszélve...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:15:45

@Nemzeti Dohányos: Igy is van... hulyegyerek.
Talan ha az ugytintezok nem adnanak okot a baszogatasra mindenki boldog lenne!

2015.07.07. 12:16:43

@Muscari: jol. Almosan :)
Nem is ertem, egy ujszulottel Dragonnak hogy van ideje... Mi olyankor zombie modban voltunk. Meg most is tobb yire, pedig meg hazvezetononk is van, aki a takaritast, fozest csinalja.

SzZoole 2015.07.07. 12:18:08

Erdekes történetek es a kommentek is érdekesek
Elmondanek két történetet,amik az elmúlt időszakban történt velünk,egy otthon,meg áprilisban,egy meg a múlt pénteken,itt a nagykövetségen,de nem mondok,mert az okosok es mindent tudok szerint,biztos,hogy nem ugy volt,szoval maradok csak olvasó üzemmódban.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:18:46

@brioche (FR): Nem is hulyeseg... it biztos jollakna mert en itt SZOPOK minden nap :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:19:42

@pappito: Nem mert azt meg a konzulatus megcsinalja (1 ora se volt nekik)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 12:22:41

@charlieharper: jahm, volt valami , hogy a honositast is ok csinaljak, es ugye az a a szretett magayr kormanynak sokkal fontosabb.....

2015.07.07. 12:22:51

Ja, es az anyakonyvvezeto azt is mondta, hogy nem erti, hogy sok helyrol, pl EUbol minek forditas, ugyanis egyseges mar az anyakonyvi.

2015.07.07. 12:23:50

@tildy[UK]: nem tudjatok a brit utlevelet megcsinalni a gyereknek? Nem jogosult ra? Akkor nem kellene szivnotok.

fhdgy 2015.07.07. 12:25:43

@Csodabogár: Szeretném, ha ma nem az lenne az etalon, amire hivatkoztál.

szaffi20 2015.07.07. 12:25:50

Belgiumróltudok nyilatkozni: kisfiúnk okt.végén született, nov.közepén indítottuk a folyamatot, nem érkezett meg március elejéig az útlevele így konzultól kapott ideiglenes útlevéllel hazautaztunk és ott többszöri telefonálgatás után megkaptuk az otthon töltött 3 hét alatt az útlevelet meg az anyakönyvi kivonatot. Lakcímkártya, adó és tb kártya pár héttel utána érkezett.
Amúgy érdekes hogy itt a kórházi igazolással 10 napunk van bemenni a helyi önkormányzatra kérni az itteni anyakönyvi kivonatot. Majd két hét múlva postázzák a belga anyakönyvi kivonatot, ezzel menni a minisztériumba apostille-t kérni jó pénzért, apostille-al ellátott papírt leadni a konzulástuson egy csomó kitöltött nyomtatvánnyal együtt. Sokkal gyorsabb ha nem kintre kéri az ember postázni hanem van otthoni cím amit meg lehet adni, hónapokat lendít az ügymeneten ez az egy apróság is.

illango pillango 2015.07.07. 12:26:17

születési anyakönyvi kivonatot hol lehet kérni? A kerületben, ahol születtem Budapesten?
Itt Németországban a gyerek útleveléhez vinni kellett a fényképet, 3 hónapos volt akkor. Persze nem akármilyet, hanem "biometrisches Passbild"-et. Az ölemben ült, úgy fényképezték le.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:27:21

@brioche (FR): Ne ilyesztgess Bakker. Mit is akartal intazn? Mihez kellet csaladfat rajzolni es aokmanyokkal alatamasztani?

ZOH 2015.07.07. 12:30:41

@illango pillango: bárhol lehet kérni, "67. § (1) A hazai anyakönyvezés iránti kérelem bármely képviselő-testület hivatalának anyakönyvvezetőjénél vagy bármely konzuli tisztviselőnél előterjeszthető. "

itt a teljes joxabály:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000001.TV

ZOH 2015.07.07. 12:30:42

@Dragonlady (Bp, Hun): "jahhh, valoban nem problema, ha egy gyereknek akar fel evig, 8 honapig NINCSENEK papirjai, amikkel igazolni lehet (orvosnal, hivatalban) hogy o kicsoda es milyen allampolgar."

külföldi (nálunk: német) TB-kártyája lesz, az miért nem elég? "hivatalban" meg látják a saját nyilvántartásukat, 14 éves kora előtt amúgy sem túl sok mindent úgyse intézhet önállóan

gondolkozom azon, hogy érdemes-e egyáltalán majd otthon bejelenteni, nem csak a fölösleges szívás van-e vele

ahogy a magyar állam manapság viselkedik a polgáraival, az mindenesetre nem egy olyan dolog, amiben az ember feltétlenül részesíttetni szeretné a gyerekét

Mme.Brioche 2015.07.07. 12:31:11

@Andras125: államporgárságot felnőttnek, nem gyerektéma, csak offoltam, bocsánat :-)

SzZoole 2015.07.07. 12:31:22

@tildy[UK]: mar nem emlekszem,tudod az agymutetem:)))

TilosazA (UK) 2015.07.07. 12:36:08

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudom, írták-e már, de meg kell fognod a karodban a gyereket, és odatartani a fényképezőgép elé úgy, hogy te vagy a kezed ne legyen benne.
Jó kis karizom gyakorlat apának kitartani a gyereket míg készül egy használnató fotó, ahol a gyerek a kamerába néz... :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:37:24

@Muscari: @wuaaa [nor]: Nem csoda hogy nem lattad... a pilotafulkebe vittek... eszmeletlen utatok volt, nem ?
:)

Golf2 2015.07.07. 12:45:11

Nemzeti kormányhivatal...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 12:46:52

@charlieharper: jogosult ra, de... talan lengyel lany eseteben olvastam, hogy a home office packazott vele, nem fogadtak el a permanent residence kis kek konyvet nekik, es nem akartak neki brit utlevelet adni,v egul nem tudom, kapott-e.

ZOH 2015.07.07. 12:47:20

Ja és még egy téma, amin mindig felbaszom az agyamat: a különféle felülhitelesítős baszkodások... odáig értem, hogy a magyar állam vonakodik mindenféle egzotikus bergengóc királyságok esetleg nem is latin betűkkel írt papírjait "bemondásra" elfogadni -- no de az EU-n belül?! Baszki, nehogy már egy EU-tagállam ne fogadja el egy másik EU-tagállam közokiratát? Akkor mire van az EU?!

Itt a joxab szövege: (link fentebb)

14. § (3) (...) a külföldön kiállított okirat - ha nemzetközi szerződésből, illetve viszonossági gyakorlatból más nem következik - a magyar törvény szerinti bizonyító erővel csak akkor rendelkezik, ha azt a hivatásos konzuli tisztviselő diplomáciai felülhitelesítéssel látta el.

Szóval a kérdés, hogy nincs valami EU-s szabály, amiből az következne, hogy mégis csak el kell fogadni fölösleges bohóckodások nélkül a pl. német papírt?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.07. 12:50:49

@brioche (FR): hat az mas teszta... ebbe a hajoba meg nem ulok bele :)

2015.07.07. 12:55:20

@ZOH: az anyamnak azt momdta az anyakonyvvezeto, hogy az EUban egyseges a szuletesi anyakonyvi.
Julius 1-ig apostille nem kellett az otthoni anyakonyvezeshez. Es forditas sem az angol es nemet papirokhoz.
Hogy julius 1-tol mi valtozott azt nem tudom.
Sok orszagban lehet az apostillet online intezni, par € vagy $ elleneben

2015.07.07. 12:56:24

@brioche (FR): jah, hat nalatok meg szulok hazassagi anyakonyvijet is kerik az allampolgarsaghoz. Ellenben csak valami €60, ha jol tudom. A brit meg kb £1000.

2015.07.07. 12:57:45

@ZOH: Haha, ez nekem most pont aktualis... az meg a raadas, hogy ugyebar nem mindenhol van nagykovetseg... csak konzul, es az is tiszteletbeli, akinek nem ez a foallasa, es ha a szerzodest, amit meg akarok kotni, annak van egy idopontja... de ha a tiszteletbeli konzul eppen nyaral es csak egy honap mulva lesz idopont mert kozben meg a vallalkozasat vagy mittudomenmijet csinalja, akkor buktam, esetleg el lehet kuldeni a szkennelt valtozatot, hogy az otthoniak addig azt fogadjak el a szerzodes megkotesehez, mert azt legalabb el lehet emailezni, de akkor mi van, ha a kozjegyzo, akinek azt latnia kell, nem hisz az emailben? :D

SzZoole 2015.07.07. 12:59:20

@charlieharper: mar kicsit tobb mint £1000 es nincs mar házastársi kedvezmény sem

Mme.Brioche 2015.07.07. 13:02:56

@charlieharper: a szülők házassági papírját pont nem kérték, viszont volt egy olyan űrlap, amibe be kellett írni az összes lakcímet, amin _valaha_ laktunk születésünk óta :-D (nálam ez 10 cím)
háát, én inkább leszurkolnék egy ezrest is euróban, ha békén hagynának ilyen marha ügyintézésekkel. (nem tudom hogy nem-e ment rá már eddig is ennyi a sok telefonálgatásra és elsőbbségi-ajánlott postaköltségekre, hivatalba való utazásokra)

2015.07.07. 13:04:48

@charlieharper: Ez komoly? Mindenki, aki brit allampolgar akar lenni, annak be kell fizetnie kb fel millio forintot? :D Ez nagyobb biznisz mint az a letelepedesi kotveny vagy micsoda amit a magyarok arulnak... :D

2015.07.07. 13:05:46

OFF

www.heute.at/news/wirtschaft/art23662,1181875

Kis ausztriai idill: 24.135 regisztralt hosszutavu munkanelkulibol 4.171 kulfoldi allampolgar, ebbol 3.194-nek csak altlanos iskolai vegzettsege van.

ON

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 13:06:47

@charlieharper: szerintem meg csak mi vagyunk hisztisek, hogy tul bonyolukt ez nekunk ;-)

2015.07.07. 13:07:32

@Zoole[uk]: mar megint felvittek akkor.
@brioche (FR): komolyan? Az algeriai barataimnak kellett. Telefonalgattak Algeriaba intezni. Az is jo moka am!
Viszont nalatok szobeli ks van, ami azert az algeriaiaknak vicces, hogy a franciajukat teszteltek. Ilyen kerdesekkel, hogy mi a francia zaszlo szine...

2015.07.07. 13:09:19

@mojyo: igen, Kanadaban, USAban es a UKben ezek jo kis plussz bevetelek az allamnak

Mme.Brioche 2015.07.07. 13:10:42

@charlieharper: igen, két szóbeli is van, egy nyelvi (azoknak akiknek nincs valamilyen francia iskolai végzettségük), meg egy olyan kedélyes elbeszélgetés valami konzulensel, hogy miért szeretnél állampolgár lenni, mik a terveid, érted-e az ezzel járó jogokat és kötelességeket, stb. Ezt halasztották most el nálunk, valami ebben most változott.

Evain 2015.07.07. 13:11:41

@tildy[UK]: és ha lányod lenne, akkor lehetett volna Tildydottir :) Az pont illene egy viking lányához névnek :)

adg 2015.07.07. 13:16:43

@Határátkelő: "gyereknek is van nyilván papírja arról, hogy megszületett"

Ezt be is kellene vezetni. Kapjon minden gyerek egy kartyat, ami semmi masra nem alkalmas, csak annak igazolasara, hogy megszuletett.
Es aztan ez a kartya kelljen mindenhova, es ne lehessen semmit elintezni ugy, hogy valaki nem tudja igazolni, hogy o megszuletett.
Tul sok a lazasag dokumentumteren.

Majd beterjesztem, ha otthon jarok.

fhdgy 2015.07.07. 13:19:43

@adg: csak vigyázz, hogy kötelező fidesz tagság ne kelljen hozzá!

2015.07.07. 13:20:35

@adg: Az a baj, hogy amig te ezzel viccelodsz, valami buzgomocsing partember most eppen olvassa ezt es megeloz a beterjesztessel. :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 13:22:42

@mojyo: igen.

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/441236/master_fees_leaflet_2015_02_07_15.pdf

Ezert is nem meguyek Magayrorszagra szulni, mert akkor nem lenne automatikusan brit a gyerek, hanem kesobbkb 760 ofntert lehetne csak az.

@Evain: :D:D

@charlieharper: £1005 talan. MAr msot pakoljuk elfele ra a casht, meg parom is megy hamarosan life in the uk tesztre. En csak remenykedni tudok, hogy az en 3 eve kialitott hivatalos papiromat a tesztrol nem dobjak vissza. ( akkor bukok 1005 fontot is)

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 13:25:06

@pappito: ahh, mivel itthon elek , jobban erint a hivatali g...zes, mint te azt gondolnád. mit gondolaz, miert van nyakig telea pottyoa napozom a rendszerrel? :(

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.07. 13:25:30

@Határátkelő: mondjuk mielott kiderul, hogy kulfoldon fog a gyerek megszuletni, akkor asap elkezdem turni a netet, hogy mi ebben a helyzetben a szitu. Felhivom az okmanyirodat ahova tartozom, vegso esetben meg a bevandorlasi hivatalt, is, hogy biztos legyen a dolog. Nagykovetsegen altalaban alkalmatlan emberek dolgoznak, akik specko esetekkel marhara nincsenek tisztaban.

A kulcs az, hogy elore gondolkozik az ember, vagy ha nem akkor vallalja a kovetkezmenyeket es mondjuk nem utazik, hanem ismerosok jonnek latogatoba amig a papirok el vannak intezve.

2015.07.07. 13:28:08

@Dragonlady (Bp, Hun): az is jomoka volt, mikor szolt az anyakonyvvezeto, hogy a papirokat tanuztassam le, de lehetoleg olaynnal, akinek van ervenyes szemelyiigazolvanya. Mindezt Nyban. Es nekem meg mazlim van, mert ismerek vostoni es NYci magyarokat. Na, de mit vsinal valaki Alabamaban vagy Idahoban a vilag vegen?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 13:29:16

@Herr Géza: hm, jobb helyeken van kulon telefonos ufsz....

2015.07.07. 13:29:38

@FeketeMacska73: en utananeztem, azota ketszer valtozott a torveny. Csaxolok.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.07. 13:29:59

@tildy[UK]: ezt kb akkor at kellett volna gondolni, amikor babagyartasba fogtatok, igen :) vagy legalabb elotte egy kicsit turni a netet, hogy mi van ha a gyerek kulfoldon szuletik, vagy ha ok nem tudjak akkor felhivni okmanyirodat, bevandorlasi hivatalt, hogy mi van akkor ha kulfoldon szuletik a gyerek. Es akkor egybol szembesitenek a proceduraval jaro idokorlattal es teendokkel. Meg lehet ugy dontottel volna, hogy akkor inkabb Mo-n szulsz :)

Azert vagyok merges, mert mindenkinek ugyanannyi ido, energia, penz felvenni a telefont, meg turni a netet kulonbozo megoldasokert. Meg van hataratkelo.com is ahova fel lehet tenni kerdeseket es szorgos emberek segitenek neked megirni, hogy mit tanacsolnak, konkret sajat ugyeik alapjan.

Szoval elore gondolkozni, elore gondolkozni. Ha burokraciarol van szo akkor inkabb egy evre elore. Max er egy kellemes meglepetes, hogy egy het alatt kesz van :)

Muscari 2015.07.07. 13:32:21

@charlieharper: azt mondod, hogy mar tizezer gyerek szuletett kulfoldon csak az elmult mondjuk egy evben? Az ezert nem semmi.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:34:20

@charlieharper: +Au +NZ :)

itt se szívbajosak, hidd el

2015.07.07. 13:35:21

@Muscari: hat 2 biztosan. A tobbi 9998-rol nem tudok nyilatkozni. A Tildy irt rola valamit fent, valami honositas. De mi az a honositas?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 13:36:56

@Muscari: ilyen ez a demokrácia. bezzeg a szocializmusban mindent inteztek nekem:D semmire nem volt gondom.

Mme.Brioche 2015.07.07. 13:37:54

@charlieharper: a honosítás az az állampolgárság megszerzése. Legalábbis az anyósom azt nevezi honosításnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 13:39:42

@FeketeMacska73: En tudtam, hogy elore kell gondolkodni, hogy 2-3 honapba telik, mire megkapja ezert gondoltam ket -ket es fel honappal elobb eleg idopontot kerni a konzulhoz. Igy is tettem, julius vegi babahoz majus vegen-junius elejen kertem idopontot. Kaptam volna szeptember 7-re. Szerencsere vegul utlevelet nemintezunk, igy csak aug vege elott par nappal megyek.

Csak szolok, a gyerek elkeszitesekor meg meg tul korai lett volna oket megkeresni :P
Ha valaki, akkor en pont hogy elore utananezek a dolgoknak, de biztos jott volna valaki aki akkor is beszol, hogy hat nem ket honappal leobb kellett volna gondolkodni, hanem 8-al, 9-el. Akkor kerni a konzultol is idopontot.
Amugy nem dontottem volna ugy, hogy Magyarorszagon szulok, egyreszt nagyon rossz korhazi "elmenyeim" vannak, masreszt meg az allampolgarsagi resz is.

Mitobb , tavaly meg nem voltak azert ekkora idohuzasok, siman volt , hogy valaki 2-3-4 honapon belul megkapta. Most nem egy olyan eset van , hogy 8-10 honap.

Szoval hidd el, turtam a netet, es eleg idonek tunt a 2-2.5 honappal elore gondolkodas. Sajnos nem jott be.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:40:54

@adg: ja, az enyémnek még nem kell ujjlenyomat, szóval ez lehetett a gond. mondjuk küldtek egy papirt, hogy átvételi elismervény, azt töltsem ki meg küldjem vissza a régi útlevelet, de ha nekik nem volt fontos három hónapig az egész processz, akkor most én se töröm magam. majd visszaküldöm evencsöli.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 13:41:05

@charlieharper: kulhoni szavazok. Tudod, hataron tuli magyarok. Ok "fontosabbak" voltak .

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:42:15

@tildy[UK]: ja, nekünk is asszem valami 6 hét vagy mennyi van, addig nem kell, hogy saját neve legyen a gyereknek, a plunket néni úgyis mindet sweetie-nek szólítja :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:45:33

@Andras125: konzulátus :) nekünk ilyen nincs, csak mint moyo-nak, hobbikonzul van

bár aszonta a kormány, hogy olyan követség lesz itten, hogy kacsalábon fog forogni!

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 13:47:44

@adg:

mar kitalaltak, szuletesi anyakonyvi kivonat a neve. igaz , a4-es, nem kártya.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:48:21

@TilosazA (UK): hehe, nekünk lefotózták a hordozóban és kész nem sokat szarakodtak. mondjuk ma már lehet h nem fogadnának el ilyen okmányt egyes hisztisebb országokban

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 13:49:32

@FeketeMacska73: Arrol nem is beszelek, hogy cseszheted akkor is az egeszet, ha a baba elobb, netan sokkal elobb, vagy netan kesobb jon, mint az idopont. Mittudomen, koraszulott lesz, vagy epp a 42. heten szuletik meg, na bumm, neked meg a 41.-re van idopontod. :D:D

adg 2015.07.07. 13:50:04

@fhdgy: meselj csak, mi a baj a kotelezo fidesz tagsaggal?? :)

@mojyo: nagyon helyes, vezessek is be! Barki mondhatja, hogy megszuletett, bizonyitani is tudni kell. Nem lehet ma mar megbizni az emberekben, hogy csak ugy bemondasra elhigyjunk fontos dolgokat. Egy kartya remekul bizonyitana a tenyt.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:50:41

@~~Babette~~: kicsit kiszolgáltatottabb aki távol él és esetleg nem tud hazaszaladgálni, átmenni egy másik okmányirodába, találni egy ismerőst, megtudni kinek kell libát vinni, stb.

ettől még ott se méznyalás, tudom, onnan jövök :)

2015.07.07. 13:50:41

@tildy[UK]: Es ez amugy miert olyan fontos nektek, azt meg szabad kerdezni? A gyereketeknek ertem, hiszen ott fogja leelni az egesz eletet, de en biztos leszarnam az allampolgarsagot... nincs folos felmilliom :D De tenyleg, mit szamit? Azon kivul peldaul, hogy Tuneziabol inkabb az angol haditengereszet mentsen ki, mint a TEK ... :D Most nem kotekedem, csak megprobalom elkepzelni, de en mas elonyt nem nagyon tudok elkepzelni ennyi penzert, de persze franciat enis vennek 60€-ert :D Meg oroszt is, mint a Depardieu, amugy vele elegge egyetertek abban, hogy erdemes gyujteni az allampolgarsagokat... szoval ha nektek is ezert fontos, akkor ertem... De ez akkor is rengeteg penz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 13:55:08

@mojyo: Csak nezz ra a magyarorszagi valtozasokra, es rogton rajossz , miert olyan fontos. vagy a mostani ottani kormanyra. Mondhatom, mar epul a szogesdrotos kerites :)

Vagy az elkovetkezendo nepszavazasra az EU tagsagrol itt, es meg lehetne sorolni. Hogy ne kelljen majd vizumot kerni, ha veletlen UK megis kilepne az uniobol, mikozben itt elunk. Vagy Magyarorszag kilepne.
Lelki nyugalmat ad majd, amikor megkapjuk. Ezert is. ( es onnantol at is valtunk vegleges tletelepedesire)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 13:55:53

@FeketeMacska73: "A kulcs az, hogy elore gondolkozik az ember, vagy ha nem akkor vallalja a kovetkezmenyeket"

klasszik jobbágy mentalitás, gratulálok.

az állam nem szívességet tesz, heló. egyrészt az eljárásokért fizet az ember, másrészt az összes ilyen folyamat állami monopólium, nem lehet kiszervezni. de ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen szopatós fasz bürokráciát kell csinálni feleslegesen. kádár halott, nem a nagyméltóságú hivatalnokember dönti el mivan

valaki írta itt, hogy beérkezett tízezer kréelem. az gondolom nem egy szerda reggel jött be, hanem hónapokig lófaszt se dolgoztak fel a kedves hivatalnokok valamiért, most meg úsznak. de azért mert a hivatal szarul van szervezve az élet nem áll meg, az okmányok lejárati ideje nem hosszabbodik, emberek születnek, stb.

elnézést ne kérjek, hogy meg mertem zavarni az államot azzal, hogy gyerekem született?

adg 2015.07.07. 13:55:59

@~~Babette~~: azt tudom, de az nem jo. Tul komplex. Egy egyszeru kartya kellene csak, termeszetesen pluszban az anyakonyvi kivonathoz, nem is lenne rajta semmi, csak a neved, es hogy megszulettel. Meg egy csip, hogy ne tudjak hamisitani. :)

ZOH 2015.07.07. 13:56:53

@charlieharper: OK, köszi, hát akkor majd meglátjuk

asszem marad a szokásos taktikám, egy tértivevényes levélben feladom a papírokat, aztán kezdjenek vele, amit akarnak -- ha hiánypótlás kell, azt írják elő szabályos államigazgatási végzésben, indokolással, jogorvoslati tájákoztatással stb., mert hogy magamtól ilyen "kéne még ezt meg azt is hozni" stílusú ugráltatásba nem megyek bele, az hétszentség

labirintus1 2015.07.07. 13:56:59

@Csodabogár: Nem ártana kicsit utánaolvasni, mielőtt kommentesz.
A mi lányunk június 24-én született és a brüsszeli követség azt mondta, hogy nem tudja garantálni, hogy 2016 húsvétjára lesz útlevele. Addigra kb. 10 hónapos lesz. Nem hetekről beszélünk.

Muscari 2015.07.07. 13:57:47

@~~Babette~~: Nem hiszem, hogy mas normalis orszagokban is evente atirnak mindent. Nem az a baj, hogy nekem kell elintezni, hanme az, hogy mindig mashogyan es legfokepp mashol.

Anyosmnak probaltunk kozgyogy igazolvanyt intezni most, hogy otthon voltunk. Irok is rola, az is meger egy miset. Bar az ugyintezok mindenhol segitokeszek voltak, vegul nem jutottunk semmire.

Szerintuk a 80 ezer fornit nyugdij tul sok akkor is, ha harmincba kerulnek a gyogyszerek minden honapban.( A jovedelemhatar Zugloban 42 ezer valamennyi!) Leszazalekolva is csak 48%-ban volt, mert nem volt hajlando fizetni az orvosnak (aki azota bortonben ul hasonlo dolgokert, ha jol tudom), igy az alanyi sem jar neki.
Volt meg meltanyossagi, az marciusban megszunt.

Egyszeri gyogyszersegelyt lehetett volna meg igenyelni az OEP-nel, de ott is 72 ezer korul van a jovedelemhatar :-(

Ennyit a magyar segelyezesi rendszerrol :-(

Mikó? 2015.07.07. 14:03:45

@FeketeMacska73:
Ha a netet turod, azt fogod talalni, hogy az anyakonyvet ket honapon belul kotelesek kiallitani. (2010. évi I. törvény
az anyakönyvi eljárásról) Egy ilyen hivatalos informacioval kalkulalsz minden jol mukodonek mondott orszagban.
Miert kellene telefonalgatni, meg nezni, hogy mi van ha, meg masnak mi a tapasztalata stb. ?

2015.07.07. 14:03:58

@mojyo: mert UKban EU referendum lesz nemsokara. Es ha elkuldik Merkelt oda, ahova valo, akkor legkozelebb ne kelljen a Tildy-clannak egy kamionra felkapszkodnia Calaisban

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 14:07:53

@Mikó?: Pontosan errol van szo.

Bezzeg ha te csuszol valamivel akar egy napot is, lehuzzak rolad meg a bort is. Ok ha 2 honap helyett 8-10 alatt végeznek, karok széttárása, senkit nem fognak elővenni.

2015.07.07. 14:09:33

@tildy[UK]: Ertem, ez amugy jogos, ki tudja mi lesz Europaval... nem alakulnak tul jol a dolgok, most az is lehet meg, hogy "gorogtuz" indul :( Szoval ezt a lelki nyugalom dolgot ertem... Vagy meg az is lehet, hogy Magyarorszag lesz olyan nemzetkozileg elszigetelt helyzetben, mint Belarusz, olyan utlevellel meg nehezebb dolgokat intezni, ez teny. De, ha meg ilyen langolas lesz mindenhol, nem pont ezert jobb a magyar utlevel? :D Eloadhatnad, hogy nem mehetnel haza mert bortonbe kerulnel a politikai nezeteid miatt es biztosan megkapnad a vizumot, lehet nem kerulne felmisibe. :D

En azert meg eleg nyugodt vagyok a magyar utlevelemmel kapcsolatban, de mondjuk az jo lenne mar, ha a fium elvenne, de nem ilyen allampolgarsagi okokbol szeretnem ezt elsosorban, hanem csak ugy. :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 14:10:04

@labirintus1: Aww, gratulalok a lanykahoz:) Nem is tudtam :)

fhdgy 2015.07.07. 14:11:00

@tildy[UK]: sajnos, nagyon életszerű a forgatókönyved!

2015.07.07. 14:13:18

@charlieharper: Te ezt komoly veszelynek latod? Hogy egyreszt, az UK tenyleg kilepne az EU-bol? Es, hogy ebben az esetben @tildy-eket kiutasitanak? EEA-orszagoknak se kell vizum, se munkavallalasi, az UK meg abbol csak nem lepne abbol is ki, vagy igen? De annak meg mi ertelme volna?

agyarorszag kipenderitesenek veszelye miatt persze azert erthetoek @tildyek szempontjai is... :D

Mikó? 2015.07.07. 14:14:52

@tildy[UK]:
Sok itt az okos, ha nem az o problemajarol van szo.
Majd ha o esik bele valami hasonlo szivasba, akkor is legyen ilyen okos es higgadt!

Herr Géza 2015.07.07. 14:18:59

@mojyo: Ez nagy duma!!!!

" Azon kivul peldaul, hogy Tuneziabol inkabb az angol haditengereszet mentsen ki, mint a TEK ... :D "

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.07.07. 14:35:52

@charlieharper:

Vagy esetleg az egesz rothado monarchi tavozik oda, ahova valo... ;)

Muscari 2015.07.07. 14:40:20

@labirintus1: graulalok a kislanyotokhoz :-)

SzZoole 2015.07.07. 14:41:33

@charlieharper: Igen felvittek,nem regen £850/fo volt,ha hazastarsak egyutt kertek akkor 2x750 azaz £1500 lett volna.
Most £1050/fo es toroltek a hazastarsi kedvezmenyt.
Ha most lehetne csinalnunk akkor 3x1050 plusz a fiam,aki utan nem kell fizetni mivel 18 alatt van.A lanyom mar 18 es fel,utanna is £1050.
De mivel meg varnunk kell jovo tavaszig vele,addig ki tudja mennyi lesz:(

SzZoole 2015.07.07. 14:47:57

@tildy[UK]: "En csak remenykedni tudok, hogy az en 3 eve kialitott hivatalos papiromat a tesztrol nem dobjak vissza. ( akkor bukok 1005 fontot is)"
Lehet jobban jarnal ha £55-ert megcsinalnad ujra a tesztet,ugyanis nem szeretik a 2 evnel idosebb papirt.(par hetes info,aki nem reg csinalta az allampolgarsagot)

labirintus1 2015.07.07. 14:50:53

Szerintem, aki itt a szülőknek osztja az észt olvassa végig a Facebook csoport történeteit.

A Határátkelő még nem is a legdurvábbakat választotta. Pl. ott van annak a családnak a története, ahol a baba betegen született és meghalt. A magyar hatóságoknak meg korábban sikerült megcsinálnia a halotti anyakönyvi kivonatot, mint a születésit, pedig a szülők minden dokumentumot rendben benyújottak előre, mert sajnos lehetett tudni, hogy a gyerek betegen fog születni.

Egyébként valaki azt írta, hogy a problémát a rengeteg új magyar állampolgár okozza, mert őket ugyanúgy anyakönyvezni kell. A rendszer szempontjából teljesen mindegy, hogy valaki 2 magyar állampolgár gyerekeként született-e tegnap, vagy 2 ukránénak 70 évvel ezelőtt. Állítólag 160 ezer (!) ember nincs még bevezetve a magyar rendszerbe.

labirintus1 2015.07.07. 14:50:53

@pappito: Teljesen igazad van. Ráadásul tökéletesen érthetetlen, hogy mi a búbánatot vizsgál a szülők állampolgárságán 90 napig a Bevándorlási Hivatal (illetve április 1. után a Fővárosi Kormányhivatal). Ennek kb. 30 másodpercig kéne tartania, mert a személyi szám alapján tökéletesen beazonosítható a szülő.

Május 19-én voltunk bent a követségen előre érdeklődni, illetve én leadtam a magyar személyim és lakcímkártyám, hogy külföldön élő magyar állampolgárnak anyakönyveztethessük a gyereket. Akkor azt mondták, hogy az új rendszer, azaz április 1. óta EGYETLEN gyereket sem anyakönyveztek még, mert a "kollégák egyelőre nem tudják mit kell csinálni". Attól tartok, hogy ez az egész is csak egy tünet, miszerint már az államigazgatás is elkezdett szétesni.

labirintus1 2015.07.07. 14:50:53

@tildy[UK]: Ráadásul az sem igazán működik, hogy valaki csak úgy hazaugorjon szülni.

Pl. Belgiumban nem szokás kiiratni magad a szülés előtt. Itt 20 hét a szülési szabadság, amit 4 héttel a kiírt időpont előtt lehet megkezdeni, de akkor ugye csak 16 hét marad a szülés utánra.

Egyrészt a 36 után már nem igazán repülhetsz, ráadásul minek pazarolnál el szülési szabit, ami nagyon kéne a szülés után. Én pl. 2 nappal a szülés előtt még bent voltam dolgozni, mert semmi bajom nem volt és nem akartam napokat vesztegetni. Ráadásul nincs mindenkinek lakása Magyarországon, ahol hónapokat pecózhatna és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy elég valószínűtlen, hogy az apa is pont ott tud lenni a szülésnél, ha előtte 1000 km-eket kell utaznia.

Az utolsó napokig dolgozás miatt otthon vagy igazi hősnek vagy potenciális gyerekgyilkosnak tartanak, miszerint veszélyeztetem a gyereket. Magyarországon még mindig szokás hónapokkal a szülés előtt elmenni betegállományba, ez viszont itt abszolut nem működik, ha nincs nagyon komoly orvosi indoka.

labirintus1 2015.07.07. 14:50:53

@tildy[UK]: Köszönöm.

Mondjuk mi tudtuk előre, hogy baromi hosszú lesz útlevelet szerezni a gyereknek, ezért a karácsonyt teljesen "elengedtük". De arra még nekem is kikerekedett a szemem, hogy már a jövő húsvét is kérdéses. :-)

Én egy hibát követtem el: nem tudtam, hogy engedélyeztetni kell, ha ki akarok hivatalosan is vándorolni és külföldön élő magyar állampolgár lenni. Mondjuk, mikor kérdeztem, hogy mi van ha nem engedélyezik, akkor kijönnek és hazavisznek, nem vették a humoromat. Bár fogalmuk sincs, hogy mi van, ha nem engedélyezik. Most még ezt is várjuk, mert még nem jött vissza az üres lakcímkártya arról, hogy nincs lakcímkártyám.

Nekünk ez azért fontos, mert nem akarunk levelezni a magyar gyámhivatallal, meg önkormányzattal arról, hogy jár-e óvodába a gyerek. Az otthoni lakásban nem lakik senki és emiatt eléggé valószínű, hogy nem is értesülnénk róla, ha az önkormányzat megkeres pl. az iskoláztatás miatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 14:51:10

@Határátkelő: @tildy[UK]: @svájci sapka (ch):

Megoldások.

Az alapszabály: gyereket nem hurcolni, míg nincsenek okmányai.

Ideiglenes útiokmányt kiváltani a gyereknek. Ehhez nem kell magyar anyakönyv.

Vagy: a gyereket normál – szokásos - lakóhelyén hagyni, nélküle utazni Mo-ra és beadni a papírokat, majd visszautazni és várni. Alternatíva: meghatalmazást adni magyarországi rokonnak.

Hasznos, ha mindkét szülő jelen van. Ha csak az egyik, érdemes meghatalmazást készíteni.

A fentiek abban az esetben érvényesek, ha a gyermek csak magyar állampolgár. Ha ugyanis van más állampolgársága is, a helyzet sokkal egyszerűbb. Ez esetben akár el is vihető Mo-ra a külföldi útlevelével.

Az én időmben még kevés volt a kitántorgott magyar, emiatt kevés magyar állampolgár született idegenben, így az ügyintézés aig 2-3 hét volt. Persze csak magyarországi ügyintézés esetében. Követségen keresztüli ügyintézés esetében akkor is fél-egyéves procedúra volt mindez.

Érdemes egyébként meghatalmazással rendelkezni, ha a gyerek csak egyik szülejével utazik. Sok igaz rémtörténet van határon leállított gyerekekről, mert a határőr arra gyanakodott, az egyik szülő a másik elől éppen szökteti a gyereket.

Határátkelő 2015.07.07. 14:54:02

@maxval bircaman felelős szerkesztő: "a gyereket normál – szokásos - lakóhelyén hagyni, nélküle utazni Mo-ra" - azért ez csak valami vicc, nem? Otthon hagyni egy pár hónapos gyereket szülő nélkül (akár más felnőttel???)?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 15:02:22

@labirintus1: hat itt se nagyon mukodik, oke itt kicsit tobb a szulesi szabi, de itt sem szokas tul hamar maternity leavere menni. En pl aznap kezdem, mikor megyek szulni ( jezusom, masfel het!!!) , addig meg munka, illetve lecsusztatott( korabban ledolgozott) napok vannak. En is dolgozom az utolso pillanatig, igaz egy hete mar itthonrol.

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

ezzel csak az a gond, hogy Magyarorszagra be mehetsz. Ki mar nem. Akar honapokig sem.

"Vagy: a gyereket normál – szokásos - lakóhelyén hagyni, nélküle utazni Mo-ra és beadni a papírokat, majd visszautazni és várni. Alternatíva: meghatalmazást adni magyarországi rokonnak.

Hasznos, ha mindkét szülő jelen van. Ha csak az egyik, érdemes meghatalmazást készíteni."

Akkor is siman tud lenni 6 honap az atfutas. Marmint meghatalmazas eseten. Mult heten kerdeztuk meg Magyarorszagi anyakonyvvezetotol....

Mikó? 2015.07.07. 15:09:51

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

"Az alapszabály: gyereket nem hurcolni, míg nincsenek okmányai."
Pont ez a lenyeg, nem tudja senki "hurcolni"

"ideiglenes útiokmányt kiváltani a gyereknek"
Ezzel csak egy iranyban lehet utazni, haza es csak egyszer. Raadasul kulon el kell erte utazni a kovetsegre, mivel csak az utazas elott ket hettel tudjak kiallitani. Ez az ut lehet tobb szaz km, de akar tobb is.

"Vagy: a gyereket normál – szokásos - lakóhelyén hagyni, nélküle utazni Mo-ra"
Ez legalabb vicces

"Hasznos, ha mindkét szülő jelen van."
Utlevel kerese eseten kotelezo jelen lennie mindkettonek, meghatalmazas nem jatszik!

"Az én időmben még ..."
Ezert ne osztogass tanacsot olyanrol amirol nem tudod jelenleg hogyan van

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 15:18:25

Alapvetően a magyar megoldás jó, azaz az, hogy kap magyar anyakönyvet a külföldön született ember is. Ez jó, mert könnyíti a későbbi életet.

Vannak országok, ahol ez nem így van, s nem adnak ki a külföldön születetteknek hazai anyakönyvet. Ehelyett mindenhová azeredeti anyakönyvet kell cipelni hiteles fordítással, aposztillal meg anyámtyúkjával.

Mi van ha az ember elveszti meglévő anyakönyvi kivonatát? Ha van hazai, akkor megy a hivatalba és kap újat potom összegért. De ha nincs hazai, akkor jön a baj. Meg kell szerezni a másolatot az eredeti szülőországból, azt aztán rakás pénzért újra hitelesíteni , stb.

Szóval jó a magyar rendszer. Egyetlen baja a lassú ügyintézés.

A múlt hónapban volt NEKEM pont ilyen születési anyakönyvi bajom. Kellett egy anyakönyvi kivonat. Papírjaim átnézése során szembesültem a szörnyű ténnyel: az összes példányt felhasználtam, s nincs. Írtam emailt anyámnak Bp-re, menjen el kiváltani nekem egyet (még szerencse, hogy szülő és gyerek jogosult kiváltani ilyet meghatalmazás nélkül). Ekkor derült ki: az anyám neve a „rendszerben” nem azonos anyám nevével! Az egyik helyen 1 keresztnévvel szerepel, s másikon kettővel. Így anyám nem tudta igazolni a hatóság előtt, hogy az anyám. Emiatt nem tudta kiváltani nekem a kivonatot. Anyámnak előbb el kellett intéznie saját ügyét, azaz kérelmeznie kellett, hogy javítsák ki gyermeke anyakönyvi adataiban az ő nevét. Ez megtörtént 1 hét alatt, persze el kellett menni 2 hivatalba 4-szer ehhez, de meglett. Utána megkapta már az én kivonatomat is. Aztán elküldte futárral, egy rakás pénzt fizetve. Aztán én fizettem itt még dupla annyi rakás pénzt hitelesítésért.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha lenne itteni anyakönyvi kivonatom...

Tervezem, hogy trezort bérlek, s ott fogom tartani hitelesített anyakönyvi kivonatomat.

Egyébként a mostani magyar anyakönyvi kivonatok 3-nyelvűek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 15:18:36

@labirintus1:

"Ennek kb. 30 másodpercig kéne tartania, mert a személyi szám alapján tökéletesen beazonosítható a szülő."

A személyi szám NEM igazolja az állampolgárságot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 15:18:39

@Mikó?:

Útlevelet követségen is lehet intézni. Ez már könnyebb úgy, mint az anyakönyvi kivonat.

Szóval az ideális útiterv:
1. Apa elutazik Mo-ra az anya meghatalmazásával. Papírokat bead.
2. Apa visszautazik.
3. Magyarországi rokon átveszi a kész papírt, 6-8 hónap multán. Kiküldi a szülők lakóhelyére.
4. Szülők örülnek.

fhdgy 2015.07.07. 15:18:40

Van egy javaslatom: indítsunk magyar nemzeti bajnokságot, kettő kategóriában. Ki tud leggyorsabban ill. leglasabban útlevelet szerezni a gyerekének. Az érmeket a mindenkori magyar elnöknek kelljen átadnia, saját költségén, a nyertesek által megszabott helyen és időben.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 15:18:49

@tildy[UK]:

Nem kell megvárni, hogy kész legyen a papír. Beadod a papírokat, s utazol vissza. Ez 1 nap.

Bárki beutazhat Mo-ra, aki valószínűsíteni tudja, hogy magyar állampolgár, akár papírok nélkül is. A kiutazáshoz viszont már kell papír.

fhdgy 2015.07.07. 15:23:51

@maxval bircaman felelős szerkesztő: az a gond, hogy nem tudod elképzelni, hogy mi a gond!

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 15:25:21

@pappito: persze,nyilván. Meg az is igaz, h joval kevesebb ilyennel talalkozik, en kb heti gyakorisaggal,
azert ez a keves nagyobb sok lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 15:27:09

@adg: a fulembe meg egy transzponder, ki?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 15:29:13

@Zoole[uk]: elvileg nincs lejarata, tehat el kene , hogy fogadjak.

Mikó? 2015.07.07. 15:29:42

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

Miert kene ide-oda utazgassak, nem a kovetseggel van a baj, az otthoni ugyintezes a gond. A kovetseg 1-2 ket heten belul postazza az anyakonyvezesi igenyemet, otthon meg ulnek rajta 6-8 honapot. Amikor csak uj utlevelrol volt szo nagyobb gyereknek meg is lett az uj utlevele 1 honapon belul, kovetsegestul.

Aztan meg miert varjak nagy nyugalomban 6-8 honapot a papirra varva mikor a troveny kimondja, hogy max 2 honap? (2010. évi I. törvény
az anyakönyvi eljárásról)
A terved sok sebbol verzik sajnos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 15:29:54

@maxval bircaman felelős szerkesztő: PErsze hogy nem kell megvarni, de ideiglenes utlevellel a gyerek eseteben meg kell varni, nem tudsz visszautazni, az csak odautra szol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 15:30:33

@labirintus1: szerettem volnabeleolvasni, ez volt az elso dolgom, de a csoport zart.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 15:37:07

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Vagyis persze, vegulis ha olyan szivtelen dog vagy, hogy a par honapos anyatejes csecsemot otthagyod a nagyszulokre, amig te visszajossz, vegulis igen, valoban nem kell megvarni, csak ez total eletszerutlen.

Az a gond, hogy a gyerek akkor sem tud oda- es visszautazni addig a 8-10 honapig, amig nincsenek meg az okmanyai. Oda oda tudod, de vissza mar .
Ez a gond.

Lehet te tudsz addig varni, mas viszont nem, csaladi, egeszsegugyi, vagy egyeb okokbol.

Herr Géza 2015.07.07. 15:55:43

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Ez is csak félig igaz: az 1997.01.01. elött születettek esetében igenis tartalmazza: az elsö számjegy lehet 5,6,7,8 is, "(eredetileg) nem magyar" állampolgárok esetén. Mondjuk vicc, hogy miért kell egy hivatalosan magyar állampolgárt az esetleges valahavolt állampolgársága okán megkülönböztetni, de ez most nem lényeges. A fentiekböl viszont logikusan az következik, hogy a fenti idöpont elött születettek esetén 1-es és 2-es kezdetü személyi száma csak magyar és mindig is magyar volt állampolgároknak lehet . És ugye a szülök jelentös többsége most még az 1997. elött született kategóriába tartozik.

SzZoole 2015.07.07. 15:58:35

@tildy[UK]: Elvileg,csak mostanaban tobb mindenbe belekotnek.

fhdgy 2015.07.07. 16:03:06

@Herr Géza: Annak idején az erdélyi áttelepültek 5-tel vagy 6-tal kezdődő személyi számot kaptak. Amikor megkapták az állampolgárságot, akkor 1-gyel vagy 2-vel kezdődő új személyi számot kaptak.

Herr Géza 2015.07.07. 16:11:14

@fhdgy: Na így aztán még kevésbbé érthetö ez a zárójeles "eredetileg" kitétel. Azt hittem, hogy az 5-ös, 6-os megmaradt nekik, amolyan "vigyázz, ez egy gyüttment újmagyar (sic.)" (:D) mementónak...

fhdgy 2015.07.07. 16:18:34

@Herr Géza: nekem ebből, mint programozónak nagyon sok bajom származott. Megörököltem egy bérszámfejtési, munkaügyi rendszer fejlesztését, ahol a személyi szám volt az egyetlen azonosító.

Amikor kezdték megszerezni a magyar állampolgárságot és cserélni kellett a személyi számot, az a bolondok háza volt.

fhdgy 2015.07.07. 16:37:25

@Herr Géza: sőt, egy személyes eset: nekem nagyon sokáig nem volt személyi számom. A hivatalokkal már hadi állapotban voltam, mert mindig követelték, én meg csak esküdözni tudtam, hogy értsék meg, de tényleg nincs.

Aztán egyszercsak nekem is lett. No, végre, gondoltam. Aztán kb. rá egy évre kaptam egy értesítőt, hogy menjek be a városi tanácsra, átvenni a személyi számomat. No, mi a szöszmő, gondoltam.

Bementem. Odaadtam a "meghívót". Jó, mondták, akkor itt a személyi számom, itt írjam alá, hogy átvettem. Jó, mondtam most én nekik, az a helyzet, hogy nekem már van egy és ráadásul az jobban is tetszik.

Kis huzakodás volt, de megmaradt a régi.

Herr Géza 2015.07.07. 16:47:06

@fhdgy: "nekem már van egy és ráadásul az jobban is tetszik."
Ez jó. Milyen vidám lenne, ha úgy, mint a rendszámoknál ott is lenne kívánságszám jó pénzért. 1 620821 0001 stipi-stopi. Persze olyan már nem lehet, mert az utolsó számjegy ellenörzöszám és az elözö tízböl következik: max. 1 620821 001 X lehetne, ahol az X..., na nem számolom ki. :))))))

Herr Géza 2015.07.07. 16:51:10

Jut eszembe, ha vki átoperáltatja magát ffi-nö vagy kontra vonalon, akkor vajon joga van egy új személyi számra? :))))
Na ez a komoly probléma, nem holmi anyakönyvi kivonatok meg útlevél, személyi..... :))))))))))))))))))))

fhdgy 2015.07.07. 16:52:28

@Herr Géza: volt egy kolléganőm, gyönyörű nő volt, kétségbevonhatatlanul, a személyi száma ennek ellenére úgy egyessel kezdődött mint a huzat.

Herr Géza 2015.07.07. 16:56:26

@Herr Géza: Kiszámoltam: X=0, azaz 1 620821 0010 :)))))

Herr Géza 2015.07.07. 16:57:15

@fhdgy: Azt meg hogy? Mármint csak látszólag volt nö??? :)))

fhdgy 2015.07.07. 16:59:58

@Herr Géza: ha ilyen ügyes vagy, elhiszed-e, hogy nekem programot kellett berhelnem, mert a méltóságos hivatal kiadott olyan személyi számot is, ahol az utolsó számjegy hibás volt?

SzZoole 2015.07.07. 17:01:38

@Herr Géza: @fhdgy: Csak igy tovabb sracok,adjatok a lovat Max ala:)))

Na,akkor,hogy en is temat adjak masoknak;
Tenyleg 40 fok koruli meleg van Mo.-on?
Nos nem eleg,hogy korbe keritik az orszagot,de mar fütik is?Ez emlekeztett valamire,aki meg meg megprobal kimaszni,azt ugyis visszahuzza a tobbi...

fhdgy 2015.07.07. 17:04:35

@Zoole[uk]: Esküszöm, az igazat, csak a szintiszta igazat írtam!

SzZoole 2015.07.07. 17:09:25

@fhdgy: Nincs ezzel semmi gond,csak Ö maskep/erdekesen latja ezeket a dolgokat:)))

fhdgy 2015.07.07. 17:17:30

@Zoole[uk]: a lakásban 27.1, az erkélyen 43.1 fok van. Jó, az erkélyre most éppen rásüt a nap, de a hőmérő maga árnyékban van.

Az erkélyről egy cserép virágnak menedékjogot kellett adnom a konyhába, mert a gondoskodó öntözés ellenére is erősen kókadozott. Most már jól van, szerencsére nincs a kerítés még kész.

Mátyás Henrietta 2015.07.07. 17:23:45

Lányom, Ausztriában született. Nekünk 4 hónapba került a magyar anyakönyvi kivonat. Ezer sikertelen telefonhívás után a Honosított és Határon Túli anyakönyvi Ügyek Osztályának (mert most így hívják őket) főosztályvezetőjének, és a fő-fő Osztálynak az igazgatójának is küldtem e-mailt..na egyszer csak jelentkeztek..az anyakönyvi kivonat ugyan 4 hónap volt, de mire a többi papírt sikerült elintézni az még 1, 5 hónap.. úgy bántak velünk, a gyermekemmel, mint egy "bevándorló senkiházi".. Ausztriában az ottani anyakönyvi kivonat a papírok bemutatása után 10 perc volt.Családi, gyes-gyed ottkinnt két nyomtatvány kitöltésével (semmi mást nem kértek, mert ugye ők látnak mindent a rendszerben) a beadástól az utalásig 2.5 hét volt..hát ennyit a hazaszeretetről..

Másik bonyodalom: megelőlegező szocpolnál a kedves bank szerint a gyermekem nem létezik osztrák születési anyakönyvi kivonattal, így a mai napig fizetjük vissza a szocpolt kamatokkal. A kincstár azt mondja, hogy a bank helytelenül járt el, a bank azt mondja, aki ugye a Kincstár szocpol pénzét csak kezeli, nem ő hozza a törvényeket..hogy nem létezik a gyerek..már 4 hónapja húzodik az ügy, mi meg csak fizetjük...soha többet semmilyen magyar támogatás, segély..semmi..

ZOH 2015.07.07. 17:23:45

@Zoole[uk]: "Lehet jobban jarnal ha £55-ert megcsinalnad ujra a tesztet,ugyanis nem szeretik a 2 evnel idosebb papirt.(par hetes info,aki nem reg csinalta az allampolgarsagot) "

nekem ez teljesen felfoghatatlan -- mi az, hogy "nem szeretik"?!?

a felesegem szeressen, az nekem eleg

a hivatal boven eleg, ha a jogszabalyokat betartva elvegzi a dolgat, szeretnie nem szukseges

ZOH 2015.07.07. 17:23:45

@adg: "Kapjon minden gyerek egy kartyat, ami semmi masra nem alkalmas, csak annak igazolasara, hogy megszuletett.
Es aztan ez a kartya kelljen mindenhova, es ne lehessen semmit elintezni ugy, hogy valaki nem tudja igazolni, hogy o megszuletett."

es 30 napnal ne legyen regebbi... :-)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 17:23:45

@Herr Géza:

Ebben csak félig van igazad.

Személyi számot Mo-on mindenki kap, az is, aki NEM magyar állampolgár. Ők 1997 óta ugyanolyan kezdőszámút kapnak, mint az állampolgárok.

1997 előtt ha egy külföldi magyar lett, megváltoztatták a személyi számát! Azaz tévedsz abban, hogy a személyi szám jelezte az eredeti állampolgárságot.

Saját nagymamám személyi száma eredetileg 6-os volt, majd amikor 1995-ben magyar álampolgár lett, 2-esre változott.

Galóné Fodor Gabriella Erika 2015.07.07. 17:25:23

Kedves Mindenki aki elolvasta ezt a cikket és kommentelt!

A külföldön született magyar állampolgárok gyermekének magyarországi anyakönyveztetése nem alternatíva, hanem kötelezettség! Vannak olyan országok (bármily meglepő), ahol az ott született gyermek nem kapja meg annak az országnak az állampolgárságát, hanem szülei állampolgárságát kapja meg. (Pl: Ausztria). Jó néhány elintézni való van a gyermek születése után (Pl: Ausztriában), először az osztrák anyakönyvi kivonat elintézése, egy időben ezzel kérhetsz nemzetközi anyakönyvi kivonatot, utána a valamelyik szülő vagy akár mindkét szülő után elintézed az illetékes egészség biztosítónál a gyerkőc biztosítottságát, eddig sima az ügy. Viszont innentől kezdődik a móka (ha mondhatom így). Teljesen életszerű a kép, hogy vagy konzulátuson, vagy haza mész és otthon elindítod a hazai anyakönyvezést, (amit először is megelőz egy hivatalos fordítás az anyakönyvről, amit persze csak az OFFI által elkészítettet fogadják el). Az anyakönyvezés elindításával egy időben kérelmezed a gyermek nyilvántartásba vételét is. Itt ketté szakad a történet, ha konzulátuson intézed az ügyintézést, akkor kérelmezheted ugyanekkor az útlevelet is, ha otthon készítetted el, akkor meg kell várnod az anyakönyvet, illetve a lakcímkártyát, és ezen dokumentumokkal mehetsz be az okmányirodák valamelyikébe és két szülő jelenlétével illetve elindítod az útlevelet. Amit ha nem gyorsított eljárásban készítenek el, akkor minimum 20 munkanap az elkészítési ideje. Ha kézben van az útlevél, akkor itt Ausztriában be kell menni az illetékes hivatalba és kérelmezned kell a letelepedési engedélyt a gyermek számára is, szintén köteleznek erre, ha három hónapnál tovább tartózkodsz Ausztria területén. Ha meg van ez is, utána mehetsz majd az adóhatósághoz leadni az igénylésed az útlevéllel és a letelepedési engedéllyel, illetve az összes személyes iratotokkal a családi pótlékot megigényelni, majd ha elbírálták az családit pótlékot, hogy jogosult vagy rá, akkor mehetsz az egészség biztosítóhoz, és ott igényelheted a gyermek után a gyest.
Mellék információ, az anyakönyvezés csúszásáról, az elmúlt évben legalább 4 szer költözött a hivatal, a nyilvántartásba vételt hol a külföldön élő magyarok anyakönyvezési osztálya készíti, hol pedig a KEKKH, az elmúlt évben azon kérelmek szaporodtak meg nagy mértékben, akik határon kívül élnek, ott is születtek, de a régi Magyarország területén, nem kivándorolt, hanem a trianon miatt lettek elszakadva Magyarországtól.
Számoljunk csak egy kicsit, az fordítás, amit ha otthon készítesz, és nem gyorsítasz, min 10 nap, aztán csak az anyakönyv a mostani helyzet miatt minimum 6 hónap, aztán jön a nyilvántartásba vétel ami 21 munkanap, és jöhet lakóhely szerinti ügyintézési idő, családi pótlék elbírálás max 6-8 hét, és gyes megállapítás 2-3 hét. Tehát kedves hölgyeim és uraim, amíg ezek az ügyintézések így egymásra épülnek, és ki kell várnod, hogy elintézzenek valamit, addig az otthon maradt szülő semmilyen jövedelmet nem kap!!!! Szerencsés az aki házasságban él, vagy pár kapcsolatban, és van egy kereső fél a családban, de van sajnos olyan helyzet is, amikor nem ilyen ideális a helyzet, és sajnos anyuka egyedül neveli a gyermeket, amíg ezek a dolgok nem intéződnek el, addig bizony nagyon szorult helyzetben van. Ezen ügyintézésekért fizetni kell,nem a két szép szemünkért készítik el a papírokat.
És jön a lelki része is a dolognak, egyedül a picivel, családtól, barátoktól távol hosszú, hosszú hónapokig, mert bizonytalan mikor lesznek kész a gyermek papírjai, és mehetsz vele haza, Magyarországra.
Üdvözletem azoknak, akik ha eddig nem értették miért olyan súlyos a helyzet, talán a fent leírtakból valami sejtésük lesz a dologról.
Tiszteletem: Egy Ausztriában, novemberben született kislány anyukája :-)

SzZoole 2015.07.07. 17:28:41

@~~Babette~~: Arnyekban 40 fok???
Csak fütik az a poklot:)))

Herr Géza 2015.07.07. 17:29:48

@fhdgy: Simán. Akkor látom szakértö vagy: azt is hogy sikerült már megoldani, hogy az ellenörzö számjegy kiszámolásához van "a" meg "b" egyenlet, és ha a polgár ekkor született és x,x,z az elsö számjegy, akkor az "a" egyenletet kell használni, máskor a "b"-t, de (és itt szartam magam össze) van amikor mind a kettöt...(és ha nem ugyanaz az eredmény??? :D). Na meg, hogy az egyenlet eredménye matematikailag lehet tíz is, de ugye a szám csak egyjegyü lehet, így az olyan számot, ahol a 10 jönne ki, nem lehet kiadni....
Na ez mindent elmond az államigazgatásról és a bürokráciáról. Sztem egy jobb képességü matekos középiskolás is odatesz egy egyenletet fél napi munkával, ahol nem kell cicózni, elég egy képlet minden variációra és az eredmény tuti egy számjegyü....

fhdgy 2015.07.07. 17:36:41

@Herr Géza: nos, ezért ( is ) nehéz a programozók élete. Bolondbiztos programot kell írni, de még ez sem elég, mert vannak főnökök, hivatalok, hatóság, hadd ne folytassam. Pedig tudnék mesélni. Birca is csak lesne mint a mozis!

Herr Géza 2015.07.07. 17:40:30

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Nem tévedek, így szerepel az eredeti szövegben: 5,6,7,8 : "(eredetileg) nem magyar állampolgár"
Ebböl (a zárójeles "eredetileg" kitételböl) szerintem én helyesen következtettem azt vaslogikával(:D), hogy ez megmarad akkor is, ha immár magyar állampolgárok lesznek.
Azt, hogy ez nem így van, hanem új számot kaptak, már @fhdgy: úr is jelezte.
Csakhogy barátom, te azt mondtad, hogy a személyi szám nem mond semmit az állampolgárságról. Azt viszont fenntartom, hogy de igen, hiszen az 1-es és 2-es kezdetüek az 1997. elött születetteknél egyértelmüen jelzik, hogy magyar állampolgárok (és oké, irreleváns, hogy azok is voltak mindig, vagy azzá lettek).
Szóval lassan a testtel..... :D

Herr Géza 2015.07.07. 17:42:45

@fhdgy: Dehogy "csak lesne", látod megmagyarázza, hogy te vagy a helikopter akkor is, ha ö tévedett....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 17:49:55

Gratulalok megint mindenkinek, aki szerint muproblema, h egy gyereknek akar tobb mint fel evig ne legyenek okmanyai a diszfasz magyar hivatalok miatt.
Daninak miert 3-mal kezdodik a szemelyi szama? Ma jott a lakcimkartya. Remelem nem neveztekbbe a hatam mogott vmibe :-)

Herr Géza 2015.07.07. 17:53:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Azért 3-as, mert 2000.01.01. után született fiú.....

Taxomükke (UK) 2015.07.07. 17:54:15

A személyi számok kapcsán az már volt már, hogy borult az egész rendszer, amikor a delfinek feljöttek a 2. helyre?

Csak vicc volt!!!! Annak is bunkó, szexista és elvetendő!

Én különben is csak megkérdeztem, hogy volt-e...

fhdgy 2015.07.07. 17:55:09

@Dragonlady (Bp, Hun): 1-es, 3-as azt jelenti, hogy férfi. Utána úgy folytatódik, hogy 15, mert ebben az évben, 2015, született. Ha 1-essel kezdődne, akkor azt lelentené, 1915-ben született volna!

SzZoole 2015.07.07. 17:55:25

@fhdgy: 27.1,lakasban?
En mar elszoktam az ilyen melegtol,bar neha azert itt is bereccsen.
Pl. a mult het kedden szerdan 34-37 fok volt,most 22 van,de az pont eleg is,hogy egy rovid nadragban poloban jol erezem magam:)

fhdgy 2015.07.07. 18:03:44

@Zoole[uk]: nekem sem leányálom, póló nélkül sem!

SzZoole 2015.07.07. 18:04:41

@ZOH: Itt is valtoznak a szabalyok,szinte evente a sok bevandorlo miatt.
Pl 2014-tol nem eleg a Life in the UK teszt az allampolgarsagjoz,mar ILTS nyelvizsga papirt is kernek.
Mi meg,ha szeretjuk,ha nem szertjuk ez az Ök orszaguk es ehez kell alkalmazkodnunk,szabalyaikat,torvenyeiket kovetve.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 18:06:09

@Herr Géza: latod ezt srm tudtam, h manapsag mar nem 1-2-vel kezdodik :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 18:08:36

@fhdgy: errol jut eszembe, h 2008-2009 korul az akkor 103-104 eves dedmamamnak kuldott az onkormanyzat ovodai beiratkozasrol ertesitest :-) szoval akkor nem tokeletes megse a rendszer :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 18:13:03

@Herr Géza:

JELENLEG nem jelzi a személyi szám az állampolgárságról. 1997 előtt jelezte.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 18:13:07

@Galóné Fodor Gabriella Erika:

"Vannak olyan országok (bármily meglepő), ahol az ott született gyermek nem kapja meg annak az országnak az állampolgárságát, hanem szülei állampolgárságát kapja meg. (Pl: Ausztria)."

A legtöbb európai országban ez így van. pl. Mo-on is.

SzZoole 2015.07.07. 18:13:10

@fhdgy: Elhiszem.
Azert en sem olyan regen jottem el Mo.-rol(5 ev 8 honap)es vissza emlekszem azert.
De,amiota meg szoktam az itteni klimat,azota gyotrelem otthon a meleg nyarak.Tavaly augusztusban mikor otthon voltunk ki sem mozdultam a hazbol.ott is nagyon meleg volt,pedig a szuleimnek meg a bekebeli korszakban epult a hazuk 60 centis valyogfalbol.

Mr Long 2015.07.07. 18:13:56

@Határátkelő: Gondolom minde mas orszagban csak odamesz egybpulthoz, hogy itt a babam, Timbuktuba szuletett, igy egy papir rola es most akkor kerem az utlevelet. Mire a valasz, hogy persze, msemmi problema a kovetkezo ablaknal mindjart kiadjak.
Valahogy kevesbe hiszem, hogy ez mashol csak ennyi lenne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 18:15:47

@labirintus1: en is gratulalok es remelem hamar megoldodik az ugy :-(

fhdgy 2015.07.07. 18:16:59

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, annak idején a "nagy eszűek" kispóroltak kettő karaktert, az évszázadot. Így nem 13 hosszú lett a személyi szám, csak 11. Nyertek két karaktert, de legalább jó bonyolult, követhetetlen lett, mint a példád is mutatja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 18:18:41

@Mr Long (lassan exhataratkelo): masok megoldjak ket het - egy honap alatt, lattam es hallottam thaifoldon dolgozva. Meg a notoriusan semmirekello brit konzulatus is megoldja.

fhdgy 2015.07.07. 18:24:20

@Dragonlady (Bp, Hun): pont ma olvastam, hogy van még kettő ember a földön, persze akikről tudunk, akik az 1800-as években születtek. Ettől tényleg kifeküdne a magyar személyi szám rendszer. Az a szerencse, hogy nem magyar állampolgárok.

Határátkelő 2015.07.07. 18:29:48

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Ezt most nem értem. De ha arra utalsz, hogy szerintem az lenne-e a normális eljárás, hogy ha két magyar állampolgárnak közös gyermeke születik bárhol a világban, akkor az ottani magyar kirendeltségen viszonylag gyorsan (mondjuk 2-3 hét alatt) el tudják intézni, hogy ezt a magyar állam elismerje, akkor a válaszom igen. 2015-ben, amikor léteznie kellene (ha van, akkor elnézést, de akkor pláne nem értem), egy olyan közös adatbázisnak, amiből pár perc alatt ellenőrizhető, hogy a szülők azok-e, akiknek mondják magukat...

2015.07.07. 18:38:18

@Mr Long (lassan exhataratkelo): nem kellett bemenni. A britet a postan keresztul inteztem new yorkbol. Sot,mezernyi papir sem kellett, csak egy formanyomtatvany, gyerekek szuletesi anyakonyvi kinvonata, es a mi brit utlevelunk szama. Cserebe a gyerekek kaptak egy brit utlevelet.
3 het volt az utlevel. Ehhez mit szolsz?

kristal 2015.07.07. 18:41:51

Nagyon vicces egyébként ez az otthon szülés javaslat többedik gyerek esetében. Van vagy vannak ugye a nagyobbak, akik járnak bölcsibe, oviba iskolába, az ovi bölcsi ráadásul kötelezö, ahonnan kivenni sem lehet a gyereket. Na ilyenkor anyuka hazamegy szüli, apuka meg dolgozik. Az kb 5 hónap magyarországi tartozkodást jelent az anyának. Szóval apa dolgozik, a bölcsis ovis többi meg önjároan eszik alszik öltözik mosakszik.........jaj hát komolyan olyan viccesek az ilyen javaslatok, hogy nevetnem kell.
És teljesen mindegy a sok kommentelö mit ír, NEKEM ÉS A GYEREKEMNEK ALANYI JOGA A SZABAD MOZGÁS ÉS KÖLTÖZÉS JOGA...................EZ A JOGA SÉRÜL? TEHÁT JOGSÉRTÉSRÖL BESZÉLÜNK. Amit persze könnyü párhónaps csecsemön megejteni.........és ugye az anya jogai is sérülnek, nem beszélve az idösebb testvérek jogairól.

fhdgy 2015.07.07. 18:43:01

@Határátkelő: igen, igen, így lenne logikus. Én viszont ( programozóként ) azt mondom, hogy ma már igazán rosszul csak számítógéppel lehet valamit csinálni.

Németországban adott a következő kérdés: mit jelent, hogy IBM?

A válasz: Immer Besser Manuell ( mindig jobb kézzel )

Ez eddig a vicc kategória, csak sajnos nem vicc.

A valóság: ha egy szervezet nem elég szervezett, fegyelmezetlen, akkor a számítástechnika nem áldás, hanem átok.

Én Magyarországon az államnak, szerveinek megtíltanám a számítógépek használatát, mert alkalmatlanok rá!!!

kék madár 2015.07.07. 18:54:15

@Határátkelő: nem akartam ezzel elohozakodni, de ha szuletik egy gyerek a vilagon barhol, akinek legalabb egyik szuloje amerikai, akkor a szulo besetal a legkozelebbi nagykovetsegre az utlevelevel, 2 db fenykeppel es a gyerekkel, a kezet a szivere teszi es nyilatkozik, hogy ove a gyerek, fizet 60 dollar eljarasi koltseget, elkoszon, a parkoloor meg se tudja buntetni mert meg csak a rendszamnal tart, hazamegy, es 2 het mulva a postaladajaban a gyerek utlevele.

kék madár 2015.07.07. 19:02:53

@Mr Long (lassan exhataratkelo): "Valahogy kevesbe hiszem, hogy ez mashol csak ennyi lenne."
eroltesd meg magad! Csak egy kicsit! Miert kene ennek bonyolultnak lennie?

gabors 2015.07.07. 19:04:29

bezzzeg ha erdelyi lett volna a gyerek, egyik szulo sem szuletett vagy elt hosszabb ideig Mo-on megvolt minden pikk-pakk 3 honap alatt allampolgar utlevellel minden ... nem viccelek hamarabb mint utlevel hosszabitas magyar allampolgarkent ... ha beleszamolom az idopontra varakozast ...

Herr Géza 2015.07.07. 19:08:51

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Ennyire te sem lehetsz betonfejü... Mi volt a téma? Hogy a szülö magyar állampolgársága megállapítható-e a személyi számból. A 97. elött születetteké JELENLEG is megállapítható. Hány éves egy szülö ? Jellemzöen (persze vannak kivételek, egyes kisebbségeknél halmozottan, de ök úgysem olvasnak törvényeket, meg személyi számokat, stb. ) 18+. Akkor mikor születtek? Ön nyert egy kerek hangszórót, igen, 97 elött. Az összes 18, 17,16,15, stb éves apuka-anyuka meg majd bizonyítja máshogy, vazze.
Gratulálok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 19:15:11

@Galóné Fodor Gabriella Erika:
" családi pótlék elbírálás max 6-8 hét, és gyes megállapítás 2-3 hét" - azert ott Ausztria is keveri azt a bizonyost.
Itt - uk - nem kellenek a gyereknek magyar papirok, hogy a UK csaladi potlekot, meg a UK "gyest" megkapjam, magyart meg ugye egyiket sem kaphatok, leven nem ott elek, nem ott volt biztositasom, nem oda adozom.
Egyeblkent szornyu , amit leirtal. Marmint szornyu, hogy igy megy ez az egesz folyamat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.07. 19:20:00

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Már nem igazolja valóban de régen igazolta az állampolgárságot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 19:22:43

@Zoole[uk]: Igen, viszont a life in the uk tesztet ha valaki megcsinalta, annak nincs ervenyessegi ideje es lejarta. Amugy most mar az sem feltetlen eleg, aki iden akar nyelvvizsgat tenni annak mar masok a szabalyok:

"3. Approved English language qualifications
You can prove your knowledge of English by having an English level B1, B2, C1 or C2 level qualification that’s one of the following:

an ESOL qualification at Entry 3 or higher (eg Level 1 or 2) on the Ofqual register taken in England, Wales or Northern Ireland
an ESOL qualification at Scottish Qualifications Framework levels 4, 5 or 6 awarded by the Scottish Qualifications Authority (SQA) and taken in Scotland
on one of the Home Office’s lists of recognised English tests and qualifications - look at the newer list if you’re applying on or after 6 April 2015
After November 2015, only qualifications on the Home Office’s list of recognised qualifications will be accepted as proof for settlement and citizenship applications.

You’ll need a certificate confirming your qualification or check that your online results can be viewed by UK Visas and Immigration (UKVI).

"

BAsztikuli, nemar?!?!?! NEm fogjak elfogadni a szintne kb 3 eves ESOL Skills for life Level 2-m novembertol ? Ez meg multkor nem volt kinn. Shit.

gabors 2015.07.07. 19:23:10

@kék madár: tenyleg nem nagy ugy ... sot aki meg az usa-ban szuletik az automatikusan allampolgar (egy/ket kiveteles esettol eltekintve)

azert ki kell tolteni ezt a nyomtatvanyt N-600 ha papirt is akarnak rola !!! ami jol johet kesobb (utlevel elveszik hasonlok)

SzZoole 2015.07.07. 19:29:33

@tildy[UK]: En szoltam,hidd el hogy nem okoskodasbol irtam.
Egyebkent folyamatosan hozzak es ezzel gorditik elenk a nehezsegeket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 19:38:40

@Zoole[uk]: ez fel eve meg nem igy volt, akkor meg csak az volt, hogy aki apr utan tesz nyevlvizsgat az csak a trinity-t meg ieltst tehet.
De akkor meg az enyemet elfogadtak volna

pl. De mi ugye november 5 utan fogjuk beadni az allampolgarsagit, eddig abszolut ugy voltam vele, semmi gond, nekem elgfogadjaka nyevlvizsgam, na erre meg kiderul tanulhatok ra. No innentol kezdve mar ugyanmindegy, mert ugyis megy parom is nyelvvizsgazni, akkor megyek vele en is.... De mikor tavaly beadtuk a permanentre a papirokat, akkor errol a novemberi dologrol meg szo sem volt. :(

2015.07.07. 19:48:46

@Zoole[uk]: @tildy[UK]: amikor mi mentunk, mi hasznaltuk azt a national checking service-t. Meg szerencse, mert ok tudnak olyan rendeletekrol is, ami nincs a websiteon.
Peldaul, mivel volt a jogositvanyomon buntetopontom, szoltak, hogy bele kell irni a form-ra. A weboldalon viszont akkor meg az volt fenn, hogy mindent le kell irni KIVEVE a "motoring convictions"-t. Ja, hogy kozben valtozott a szabaly, csak meg nem raktak fel!!!...
A holgynek forrodrotja volt a Home Officeba, igy barmi kerdes volt a kerdsekkel kapcsolatban, csak felhivta a Home Officet, akik az ugyet biraljak el.

SzZoole 2015.07.07. 19:49:21

@tildy[UK]: Azert oket is meg lehet erteni valahol....

SzZoole 2015.07.07. 19:55:11

@charlieharper: Valoszinu en is hasznalni fogok egy hozzaertot,inkabb fizetek pluszba a szolgaltatasaert,mint hogy bukjak tobb ezer fontot,mert nem vettem figyelembe valamit.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:07:47

@Határátkelő: egyetértek, amikor bemegyek az okmányirodába, mondjuk új személyit kérni, valahogy sikerül nekik az adatbázisból 2 perc alatt levágni, hogy én az vagyok, akinek mondom magam (előző elveszett személyim száma, anyámneve, lakcím, stb), akkor én sem értem, hogy ez más alkalmakkal miért kell ezzel kapcsolatban köröket futni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 20:11:47

@charlieharper: Igen, azt mi is fogjuk, ne aggodj :) Nem tudm pluszban mennyi, de mintha valami 100-150 font koruli osszeg remlene ra, de nagyon megeri.
@Zoole[uk]: ez nekem most plusz stressz, abszolut nem hianyzott. Valoszinuleg jobb az angolom mar, mint 3 eve volt, de nulla kedvem van nyelvvizsgazni megint. Nem tudom emgerteni oket, penzlehuzas a kobon. :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:12:38

@tildy[UK]: bocs, nem nézek utána, szigorúan teoretikus a kérdés, általában el szoktak fogadni nyelvtudásnak a célnyelven végzett középiskolai / felsőfokú tanulmányokat, ez esetleg jó nekik? (pl angliai egyetemről diploma, ilyesmi.) -- rühellem a rendszert, hogy egy IELTS-nek pl két év az elévülési ideje. utána menj és csináld újra. más vizsgákkal is van ilyen egyébként?

DieNanny CH 2015.07.07. 20:24:45

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az unokaöcsémet az apja karba vette - mármint, a gyerek háta volt nekinyomódva a mellkasnak - és így volt fényképezve. Ja, és a szülőn egyszínű felső volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:26:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
köszi neked is a választ, na ebből is látszik tényleg, hogy mindenhol más a heppjük, majd ki kell találni, itt éppen micsoda.

SzZoole 2015.07.07. 20:29:09

@tildy[UK]: Mondom,en reszben megertem oket.
A felesegemnek vannak kollegaik Britt allampolgasagal rendelkeznek.Nemhogy beszelni nem tudnak rendesen,de irni/olvasni meg annyira sem es eladokent dolgoznak,ha felvesznek egy rendelest a nejemnek kell,suru bocsanatkeres kozepette,vissza hivni az ugyfelet,mert nem tudja elolvasni ami a rendelesen van,de nemhogy a nejem nem tudja elolvasni,de az sem aki fevette a rendelest.
Es ez csak egy bakery.

DieNanny CH 2015.07.07. 20:31:01

@fhdgy:

Kutyamenhely sem fogadja papírok nélkül... :-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 20:31:03

@Dragonlady (Bp, Hun): azt éppen elfogadják, itt van leírás pontosan hogyan meg mit.

www.gov.uk/english-language/degrees-in-english

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 20:33:07

@Zoole[uk]: Azért valljuk meg azok valószínűleg nem egy b2 (vagy azzal megfelelő szintű) Cambridge-t raktak le.

SzZoole 2015.07.07. 20:33:33

@Dragonlady (Bp, Hun): Bar nem tolem kerdezted,de tudok ra valaszolni
Azok a bevandorlok gyerekei akik itt tettek sikeres GCSI-t,colleget,universityt vagy barmilyen felsofoku tanfolyamot az be szamit az allampolgarsag megszerzesert.

2015.07.07. 20:38:41

@Dragonlady (Bp, Hun): "IELTS-nek pl két év az elévülési ideje" Hogymicsoda?.... Jaaaaj! Mar tudom! Errol mar hallottam, ez az a nyelvvizsga, ami ahhoz is kell, hogy az ember tovabbtanuljon Angliaban, nem? Akkor ismerem, es nem is ertem, hogy hogy a francba tud elevulni ket ev alatt, ha mar maga az angliai kurzus, amihez az ember peldaul megcsinalja, az is tovabb tart mint ket ev? :D Vagy ha valaki olyannak kell, mint a @tildy, aki ott is lakik es le akar telepedni, tehat ugyis nap mint nap hasznalja. Szoval ennek mi ertelme van, azon kivul, hogy ordas lehuzas, cserebe biztositja az IELTS vizsgabiztosok megelheteset? :D

Ertem en, hogy a nyelvvizsga merjen valodi gyakorlati nyelvtudast, de ez kb olyan, mintha ujra kellene tenni a forgalmi vizsgat ketevente, hogy meggyozodjenek rola, hogy meg mindig tudok vezetni, es nem csak szemelyi helyett kellett a jogsi es igazabol meg mindig busszal jarok! :D Micsoda fassag, mar bocsanat. :D

SzZoole 2015.07.07. 20:40:16

@tildy[UK]: Figyelj,nem tudom,hogy szereztek meg,de van nekik,mert dicsekednek vele es mutogatjak.
A nejem hosszan tudna peldakat mondani neked,amin Ö nap kozben bosszankodik,mert az idejet vesztegeti csak,de este amikor elmeseli mar csak rohogni tudunk rajtuk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:47:40

@tildy[UK]: @Zoole[uk]:
köszi, szerintem ez akár fontos infó is lehet sokaknak :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:49:11

@mojyo: elévül = ha pl egyetemre jelentkezel, és követelmény IELTS, akor két évnél régebbit nem fogadnak el. hacsak ez nem változott mostanság.
egyébként szerintem jó lenne 5 évente ismételtetni a néppel a kresz vizsgát (a forgalmit hülyeség lenne tényleg)

SzZoole 2015.07.07. 20:49:31

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezt csak veled osztottam meg kerlek ne add tovabb:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 20:50:37

@Zoole[uk]: OFF te Zoli, hol láttad te a kissárkányt, hogy tudod, sok haja van? ez most esett le csak múlt éjjel.

fhdgy 2015.07.07. 20:55:47

Kint az erkélyemen még mindig 34.5 van, de már egy kis szellő lengedezik. Fröccs ide, fröccs oda, nehéz elviselni.

2015.07.07. 20:59:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Ertem en, hogy mit jelent, hogy elevult, en csak ugy mondom, hogy ha frissel jelentkezel, akkor addigra elevul, mire elvegzed, tehat mashova mar nem hasznalhatod fel, hanem ujat kell csinalni, nem? Vagy egy egyeves nyelvvizsgaval felvesznek, de masfel ev szivas utan peldaul meggondolod magad, hagyod a francba es felvetelizel egy masik egyetemre, vagy nemtudom. Ez egy rohejes idotartam, ket ev alatt senkinek nem evul el a nyelvtudasa, olyannak meg plane nem, aki ott tanul, vagy lakik, mint pl @tildy, es hiaba tette le harom eve, az sem eleg, mikozben nem mozdult sehova Angliabol. Szerintem hulyeseg, hogy elevul a nyelvvizsga. A KRESZ-t tobb ertelme van ujracsinaltatni, mivel abban valtozhatnak a szabalyok, bar en azt se csinaltatnam ujra, aki nem jol ertesult, es megszeg valamit, ugyis megbuntetik es megtanulja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 21:03:47

@mojyo: értem, és szerintem is hülyeség, és emlékeim szerint még az sem érdekli őket, ha pl bizonyítani tudod, hogy 3 éve volt egy 8-as szinted, és azóta csak Angliában / Kanadában stb éltél, és biztosan nem felejtettél el. mondjuk nekem is van olyan nyelvvizsgám 15 évvel ezelőttről, amin ma messze nem tudnék átmenni már.... de ez benne van a pakliban. fenetudja. IELTS-sel az a baj, hogy fél magyar minimálbérbe kerül.

2015.07.07. 21:14:26

@Dragonlady (Bp, Hun): "IELTS-sel az a baj, hogy fél magyar minimálbérbe kerül." Hogymicsoda? Nem eleg, hogy ketevente elevul, meg kurvadraga is? :D Jezusmaria! Ez tenyleg elegge pofatlan lehuzas. :D

Olyan nyelvbol nekem is van vizsgam, amit mar nem hasznalok, de azzal a nyelvvizsgaval nem is volt soha celom, csak, hogy megkapjam a felmentest a targybol es ne kelljen mar vele tobbet foglalkozni. :D De az IELTS az pont, hogy akkorra valo, vagyis akkor szoktak kerni, ha hasznalni is akarod, nem? Pl. tanulashoz, meg ezek szerint letelepedeshez. Ertem en, hogy nyilvan ezert ilyen szigoru, de ez akkor is ellentetes a jozan esszel szerintem. :D

szaza 2015.07.07. 21:29:17

Majd ha nagy leszek és sok időm és energiám lesz....akkor talán elintezem ezt az egész anyakonyvezes őrületet.
Ugyanis a feleségem született amerikai állampolgár, én szintén amerikai állampolgár (is) vagyok. A két gyerekünk szintén született amerikai állampolgárok.
A baj az, hogy munka ügyben elképzelhető egy Németországi helyzet és én mint EU állampolgár mehetnék de a feleségem és két gyerekem nem. Csak akkor ha először Magyarországon hitelesített az hogy megházasodtam Amerikában és utána lehet csak a gyerkőcök anyakonyvezeset elinditani. A magyar követségen megnyugtattak, hogy az egész simán megvan kb 8 hónap alatt. 8 azaz Nyolc..hónap....

Az, hogy mi a magyar követséggel 8 hónapig szórakozzunk...ááá...inkább nem kell az európai munka lehetőség. Úgyis csak azért szerettünk volna menni hogy a gyerekeknek legyen meg az az európai tapasztalat és a világlátás. A feleségem nagyon szereti Európát.

Hmfc 2015.07.07. 21:29:26

@Dragonlady (Bp, Hun): szia! Mi autosulesbe raktuk a babat a fenykepezeshez. Kibeleltuk az ulest feher textilpelenkaval, a fotos pedig beallitotta hogy megfelelo szogben legyen az ules egy szeken. Egyikunk alulrol fogta az ulest hogy le ne essen a szekrol, a masik pedig a fotos mogott bohockodott hogy a baba abba az iranyba nezzen:))) hat igy...de olyat is hallottam mar hogy a szulot aki tartja a gyereket letakarjak feher lepedovel :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 21:49:57

@Hmfc: egyre kalandosabb :-) köszi a választ

gabors 2015.07.07. 21:57:02

amugy mi fasznak utazni egy par honapos gyerekkel??? min 1.5-2 eves legyen !! addigra meg papirok is megjonnek meg orbanisztanbol is...

tiszta allatkinzas !!! ha meg repulon megy a kis csalad akkor tiszta orom 150 embernek ... jo mondjuk London Bp meg elmegy de volt szerencsem 4-5 honapos baba mellett Frankfurtbol New Yorkba repulni es volt meg egy masik "baba" is hallotavolsagban ...

aki a csaladbol latni akarja az utazzon oda ... nezze meg a porontyot vagy varja ki azt az 1-2 evet ...

fhdgy 2015.07.07. 21:57:07

Alakítsatok perközösséget és pereljétek be a magyar államot! Ja, és kérjetek kártérítést. Ha egy bűnöző kaphat kártérítést, mert túl hosszú volt a per, akkor ti is,hogy a magyar állam nem tartotta be a törvényeket.

fhdgy 2015.07.07. 21:58:50

@gabors: ezekre a javaslataidra épeszű emer nem is reagál érdemben.

gabors 2015.07.07. 22:12:43

@szaza: ez eleg nagy szivas es nem is olcso es a 8 honap az csak akkor ha minden "siman" megy ... csak szolok !!! jol gondold meg!! Ha peldaul mar nincs ervenyes utleveled/szemelyid akkor mar Neked is eredeti anyakonyvi kivonat meg ilyesmiket kell beszerezni.

Egy csomo dolgot CSAK szemelyesen lehet intezni szoval ha Washington DC, New York vagy Los Angeles nincs kozel az egesz nagy bukta bir lenni.

Gyerekek megkapjak siman de asszony szivni fog nem is kicsit ha magyar allampolgarsagot is akar nyelvvizsga nem egyszeru meg van X ev ottlakas is (ha csak nem amugy is magyar az egyik szuloje erdelybol akkor megy siman mint kulhoni valasztopolgar).

Azt nem ertem a gyerekeknel nem eleg ha csak az egyik szulo magyar ?? Es ha hazassagon kivuli a gyerek?? Akkor nem eleg hogy mondjuk az apja magyar ?? Minek anyakonyveztetni a hazassagot ??

M. Péter 2015.07.07. 22:13:53

@tildy[UK]: "If your qualification’s expired

Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even after it’s expired. "

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 22:31:23

@M. Péter: Az a baj, hogy az en qualificationom nem expired 2 ev utan. Az enyem sose jarna le , alapbol, viszont:

"After November 2015, only qualifications on the Home Office’s list of recognised qualifications will be accepted as proof for settlement and citizenship applications."
Viszont ha itt megnezed,akkor lathatod , hogy These tests can be used in a UK immigration application until 5th November 2015 only when they have been taken on or before 5th April 2015. ( hiaba csinaltam korabban, november 8-an erkeztunk, nem tudom 2015 november 5-en beadni a papirjaink)

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/431249/Transitional_Approved_secure_English_language_tests.pdf

kristal 2015.07.07. 22:39:00

@gabors: Mi a fasznak.......? Pl mikor a lányom született csak a hugom esküvöjén nem lehettünk ott. ??

Mellesleg mit van itt mindenki kiakadva a pár hónapos baba utaztatásán? A legkönnyebb, kocsiba berakom a fekvöhordozót a baba végig alszik.
Most miért azon kell rugózni, hogy minek utaznak, te minek utazol? Szabad ember vagy oda mész ahová akarsz, a gyerekek anyjai is szabadok, meg a gyerekek is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 22:56:54

@gabors: sőt, én javasolnám azt is, hogy minden anyukát zárjunk be otthonra kicsi gyerekkel legalább 6 hónapig, de inkább egy évig. nhogy véletlen zavarjanak Tééééged a buszon, ábécében, hivatalban, orvosi rendelőben, étteremben, stb

szaza 2015.07.07. 23:03:37

@gabors:

Tudom...az összes magyar papírom le volt járva kivéve a születési anyakönyvi kivonat LOL. Ezért volt szerencsém végig járni az ügyintézés gyönyöreit.

Főleg úgy, hogy az ujjlenyomataim nem léteznek.. Mert nem tudják leolvasni a computerek és orvosi igazolást akart a követség, hogy hitelesithetoen nem lehetnek ujjlenyomataim. Az már mellékes hogy a bankokban használatos "tinta" ujjlenyomat cucc működik... De azt nem csinálják az útlevélhez- csak az elektronikus leolvasót.

Ezekután nem sok kedvem volt a család ügyeit is a magyar követségen elintezem..

szaza 2015.07.07. 23:03:42

@gabors:Azt nem ertem a gyerekeknel nem eleg ha csak az egyik szulo magyar ?? Es ha hazassagon kivuli a gyerek?? Akkor nem eleg hogy mondjuk az apja magyar ?? Minek anyakonyveztetni a hazassagot ??

Hidd el, ezeket én sem értem...

gabors 2015.07.07. 23:19:01

@Dragonlady (Bp, Hun): " nhogy véletlen zavarjanak Tééééged a buszon, ábécében, hivatalban, orvosi rendelőben, étteremben, stb "

nem ilyen utazasra gondoltam nyilvan ... hanem mondjuk repulon 100 emberrel osszezarva 10-12 orat hogy mondjuk Baliba es mehessenek ...

mesz sajat autoddal nem zavarsz senkit ... meg vonat is elmegy de busz/repulo az mar, a ritka kivetelektol eltekintve, komoly komfort romlast okoz a tobbi utasnak ... ha hasonlo "zajt es egyebb akciokat" csinalna egy felnott gondolom Te sem turned de mikor a Te gyereked teszi azt mindenki mastol elvarod hogy OK-za ...

De peldaul etterembe nagyfoku onzoseg ordito csecsemot vinni hogy Neked legyen egy jo vacsid .. moziba is viszed ?? vagy szinhazba ??

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:28:17

@gabors: "amugy mi fasznak utazni egy par honapos gyerekkel?"

amúgy mi a fasz közöd van ahhoz, hogy más utazik-e a gyerekével?

a sztori az, hogy jár a gyereknek egy okmány amit az állam baszik kiállítani - go figure

kék madár 2015.07.07. 23:29:45

@gabors: most akkor zavar teged az etteremben a gyerek vagy nem?

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:30:02

@mojyo: "ha frissel jelentkezel, akkor addigra elevul, mire elvegzed, tehat mashova mar nem hasznalhatod fel, hanem ujat kell csinalni, nem?"

de ha szerzel az adott nyelven egy egyetemi végzettséget, utána már nem kell sehova ielts, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 23:31:11

@gabors: en szuperanya vagyok es az elmult 12 napban brutto 2-3 orat ha ordithatott a gyerekem :-) marmint osszesen.
Ja es elfelejtettem, h itthon az etterem vmi hi-so szorakozas, nem a mindennapi elet resze, ahogy megszoktam Azsiaban.
Igen, en szeretm egyebkent azt a hozzaallast, h a gyerekek mindenhol ott vannak.
A Balival viszont belenyultal, ha megyunk valahova is ki tudja tan meg iden, de valszeg inkabb egy even belul, akkor oda fogunk, mert onnan tudunk az apukajahoz menni tovabb. Idejeben szolok majd neked, hogy nehogy veletlen ugyanarra a gepre foglald majd le a csaladi nyaralasod :-)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:35:23

@szaza: én azt nem értem, hogy a Mo-n kötött házasságomat itt nem kell anyakönyveztetnem vagy mi a frász. Marital status: married, csókolom.

bevándorláskor persze kellett a házassági anyakönyvi kivonat, hogy igazoljuk, hogy házasok vagyunk, de azóta se érdekelt senkit a dolog. De ha itt kötöttem volna házasságot, azt Mo-n anyakönyveztetni kell, wtf????

kék madár 2015.07.07. 23:36:02

@Dragonlady (Bp, Hun): egyetlen egy generaciotol tudom elviselni, ha panaszkodik a 1,5 eves gyerek sirarasa a repulon es az a ket es feleves - harom es fel eves, utana, fogja fel, hogy ez elofordul

macamuca [IHUN] 2015.07.07. 23:38:37

Személyi igazolvány: NEM kötelező az óvodai/iskolai beiratkozáshoz.
Akkor sem, ha ügyintéző Mancika ügybuzog, és követeli, majd erről terjengős cikkben számol be a hökkent szülő a neten.

A személyi kiadása kérelemre indul, kiskorúnál ugye a szülő kéri.
De nem kötelező rendelkezni vele = nem kötelező, hogy lgyen a gyereknek. Amíg Mo.-on tartózkodik. Értelemszerűen ha utazni fog a gyeek, akkor kell személyazonosság igazolására alklmas okmánnyal rendelkeznie. VAGY személyivel, VAGY útlevéllel.
Az első személyi ig. ingyenes, utána fizetős (1500 ft, nincs sürgősségi készítés felárért /csak az útlevélnél/).

net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?docid=99900168.KOR

14. § (1)43 Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás a 28/A. §-ban meghatározott kivétellel kérelemre indul.

9. § (1)22 Állandó személyazonosító igazolvány annak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó, Magyarországon élő magyar állampolgárnak, bevándorolt, letelepedett, menekült és oltalmazott jogállású személynek adható, aki személyazonosságát és a személyazonosító igazolványban szereplő adatait az e rendeletben meghatározott okiratokkal igazolja.

(3)24 A bevándorolt, a letelepedett, a menekült és az oltalmazott jogállású személy köteles az állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni.
(==számukra kötelező!!)

11. § (1)30 Az állandó személyazonosító igazolvány érvényességének időtartama - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel -

a) a kiadás napjától számított 3 év, ha a jogosult a 6. életévét még nem töltötte be,
b) a 14. életév betöltésének napjáig terjedő időtartam, ha a jogosult a 6. életévét betöltötte, de a 14. életévét még nem töltötte be,
c)31 a kiadás napjától számított 8 év, ha a jogosult a 14. életévét betöltötte, de a 18. életévét még nem töltötte be,
d)32 a kiadás napjától számított 10 év, ha a jogosult a 18. életévét betöltötte;
e)33 határidő nélküli, ha a jogosult a 65. életévét betöltötte.

16. § (1)52 A személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárásban a kérelmező - kivéve a (3)-(4) bekezdésben és a 16/A. §-ban foglaltak, valamint a kérelem elektronikus úton történő előterjesztése esetén - személyesen jár el.

(2)53 A cselekvőképtelen kérelmező esetében a törvényes képviselő jár el, de a személyes megjelenés kötelezettsége alól a kérelmező - a 15. § (3)-(4) bekezdésében foglaltak kivételével - nem mentesül.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.07. 23:38:55

@kék madár: ezerszer inkabb egy siro csecsemo (a repulo zugasa leveszi belole a magasabb frekvenciakat), mint egy csoport kinai turista :-) tudom, mirol beszelek :-) egyebkent fulhallgato rulez.

2015.07.07. 23:40:04

@pappito: Hat remeljuk, hogy igy van, nem tudom, nem ertek hozza. Mas orszagoknal nem annyira automatikus ez, ugyhogy tartok tole, hogy ez Angliaban is valoszinuleg egyetemfuggo, es a vegzettseg melle megis kellhet akar egy ujabb IELTS is, ha peldaul jelentkezni szeretnel kesobb mesterkepzesre, PhD-ra, vagy mittudomen? Akkor pedig mindenkeppen, ha nem vegzed el, es nincs meg a vegzettseg, mert kozben rajossz, hogy nem neked valo, akkor ujra kell tenned, hogy jelentkezz valahova mashova, annak ellenere, hogy vegig angolul tanultal, csak olyat, ami nem tetszett, de ettol meg a nyelvtudasod nem evult el. Szoval el tudok kepzelni egy csomo olyan helyzetet, amiben ez az elevulos rendszer total ertelmetlen rafizetes, raadasul @Dragonlady szerint egy fel magyar minimalberbe kerul, ami meg nem magyar minimalber mellett is sok penz, foleg egy olyan nyelvvizsgaert, amin mar nehany eve atmentel.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:41:47

@Dragonlady (Bp, Hun): ne foglalkozz a sok házmesterrel, általában kurvára nem zavarja a gyerek a népeket, sőt, a miénk az asztalon négykázlábazott számos helyen ahova a barátainkkal mentünk és egyetlen egy rossz szót nem kapott soha, se mi, sőt a kávénkba se köptek. (jó, nem festékszóróval büntette a többi vendéget) nekem az a tapasztalatom, hogy pesten tök normálisan állnak a kölykökhöz a népek, nem kell ezen stresszelni. akinek meg pálca szorult a seggébe az úgyis kiakadna máson, ha nem a gyereken, akkor azon, hogy kedd van... no worries

egy tizenórás repcsiúton nekem is elszakadt a cérna egyszer, de az nem csecsemő volt, és az anyját ugattam le, aki le se szarta a gyereket.

kék madár 2015.07.07. 23:43:24

@Dragonlady (Bp, Hun): nekem a kedvenc reszem a repulesbol a folyoso kifele a terminalhoz, a tobbit csak eljem tul, tolem, sirhatnak :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:50:29

@mojyo: "ugyhogy tartok tole, hogy ez Angliaban is valoszinuleg egyetemfuggo, es a vegzettseg melle megis kellhet akar egy ujabb IELTS is,"

nem az IELTS mentegetése miatt, de az ielts már nevében is International English Language Testing System - szóval nem hinném, hogy egy angol nyelvű felsőoktatási papír után egy phd-hez mondjuk meg kell lengetni egy academic hetest...

nem kérnek ilyesmit az angol anyanyelvűektől sem szerintem

2015.07.07. 23:53:05

@Dragonlady (Bp, Hun): Vagy egy csapat mattreszeg izlandi :D Bar, ha belegondolok, ok valojaban szorakoztatoak, csak nekem is kell hozza egy-ket loket, es akkor en is tudom elvezni a musort. :D Csak hanyasig ne jussanak el, csak ezt az egyet ne! :D Meg aggressziven reszeg faszkalapok se, az a legesregrosszabb, a B-kozepnek bereljen kulongepet a klubjuk! :D

De csak azt akartam mondani, hogy a siro csecsemokkel nekem sincsen bajom, az ules hatat rugdoso neveletleneket viszont kevesbe kedvelem, a talajreszegeket szinten, a kovereket pedig egyenesen utalom, ha a csomagoknak jar a kilo es terfogatszigor, akkor embereknek is legyen! :D

gabors 2015.07.07. 23:54:09

@szaza: "már mellékes hogy a bankokban használatos "tinta" ujjlenyomat cucc működik"

bankokban ??? ujjlenyomat ??? eddig csak ilyen kisbb bankokban volt szamlam mint CitiBank, Chase, (Chemical mig volt), Emigrant

ujjlenyomattal meg sehol nem talakoztam ...

Nekem siman olvasta az ujjlenyomatomat a konzulatusi biz-basz...

Amugy amcsik sem tudtak ujjlenyomatot venni toled?? Az kell mar a zoldkartyahoz is az allampolgarsaghoz meg ismet ... az FBI csekkhez kell ... 2010 korul mar USCIS is elektronikusan csinalta ezt .... nem papiron tintaval ... de lehet ez meg mindig opcionalis ...

gabors 2015.07.07. 23:54:18

@kék madár: "most akkor zavar teged az etteremben a gyerek vagy nem? "

ha egy kisbaba sir mondjuk egy fel oraig vagy egy 2-3 eves rohangal az asztalok kozott igen az zavar ... szoval nem gyerek ami zavar hanem amit csinal ... gondolom ez vilagos ...

amugy peldaul az is zavar ha egy felnott hangosan telefonalgat a melettem levo asztalnal egy etteremben (az hogy felveszi hogy majd visszahivlak belefer termesztesen)

gabors 2015.07.07. 23:54:28

@pappito: "De ha itt kötöttem volna házasságot, azt Mo-n anyakönyveztetni kell, wtf???? "

Nem kell csak ha mint magyar allampolgarkent majd valamikor a hazastarsad valami jogot akar gyakorolni vagy mint ezek szerint a gyerekeknek akarsz valami magyar jogot akkor megteheted .. mert ennelkul Mo-on nem tekintenek hazasnak .... baromsag de ha csak ez lenne :-)

gabors 2015.07.07. 23:54:31

@kék madár: " fogja fel, hogy ez elofordul "

F@pappito: elfogni felfogom de attol meg baszottul zavar, foleg az hogy ez eppen akkor fordul elo amikor en is utaznek nyugodtan ...

ha maskor fordul elo akkor egyaltalan nem zavar :-)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:54:35

@mojyo: 385 kiwi dollárzokba kerül, ami ugyan hetvenakárhányezer forint, viszont itt egy heti rent...

kék madár 2015.07.07. 23:54:46

@mojyo: "a kovereket pedig egyenesen utalom"
mindenki kover aki nalam koverebb!

kék madár 2015.07.07. 23:57:02

@gabors: minden jogod megvan hozza, hogy zavarjon, hiszen amikor te gyerek voltal es sirtal, soha nem vittek emberek koze, megvartak veled azt 12 evet lenn a pinceben.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 23:59:31

@gabors: a kérdés az volt, hogy ha magától értetődő itt egy magyarországi házasságkötés, (jogok, stb.) akkor Mo-n ez miért nincs így az itt kötött házassággal?

2015.07.08. 00:04:25

@pappito: Hat szerintem meg siman kerhetik, mesterkepzesen valoszinubb persze, mint PhD szinten, de kutatasi terulettol fuggoen szerintem ott is siman kerhetik, persze nem tudom, csak el tudom kepzelni :) Es szerintem egy heti rent az sok, foleg egy diaknak, foleg, ha meg diakhitele is van, meg mittudomen, nem? Ketevente meg foleg. Amugy nem kulonosebben erdekel, csak racsodalkoztam, hogy mekkora lehuzasok is vannak a vilagon, bar allitolag az angol tandij valami harommillio forint / felev vagy mennyi, szoval nem igazan kellene csodalkoznom. :D

@kék madár: Szerintem lehet ezt objektiven is merni, ha kezipogyibol is csak az a meret engedheto fel, ami elfer a dobozban, akkor emberbol is csak az, aki elfer az ulesben. Aztan versenyezhetnek a legitarsasagok, hogy melyik a megengedobb, es kinel nagyobbak a szekek, mindenki boldog, capitalism wins! :D

kék madár 2015.07.08. 00:09:30

@mojyo: ezen mar vitatkoztam sokat, es oda jutottam, amit viccesen meg is fogalmaztam, mindenkinek az tulmeretezett aki nala nagyobb. Az ulesek egyre kisebbek, az emberek egyre nagyobbak. Micheal Phelps peldaul nem kover, megse ferne el. Vegyen maganak jegyet az elso osztalyra?

szaza 2015.07.08. 00:16:16

@pappito:

Így van...én is csak néztem mikor a követség dolgozó a "kedves" magyar ügyintézői hanglejtéssel és hozzáállással magyarázta, hogy anyakonyveztetni kell a házasságot.
Úgy voltam vele én is, hogy minek foglalkozik a magyar állam ilyesmivel?

Mint említettem már: majd ha sok időm és energiám lesz ilyen hülyeséggel foglalkozni akkor elintezem. Addig meg elvagyok itt a kis családdal és a cégem dolgaival.

szaza 2015.07.08. 00:16:19

@gabors:

A bankokban néha ha egy-egy ügyfelem csekkjet akarom ki cash-elni akkor néha kell ujjlenyomat. Mostanában egy családi haláleset miatt is kellett ujjlenyomatozni a bankban egy mortgage modification miatt. Nekem személyesen és a cégemnek van Wells Fargo, Chase, US Bank, Union Bank... Mindenhol előfordul az ujjlenyomat kérés. Szinte az összes bank teller előtt a counter top-on ott van a kis fölnyitható ujjlenyomat tinta. Majd nézd meg.

Nekem az állampolgárság jóval 2010 előtt volt és szerintem nem a computer leolvasót használták. De nem emlékszem 100%. A zöldkártya meg még régebben.

2015.07.08. 00:17:43

@pappito: ne is mondd, az en anyakonyvimet a szulovarosomban a sajat szuloanyamnak nem adta ki az anyakonyvezeto, csak rettento hosszadalmas csilivili meghatalmazasok utan tobbszori idopont modositas utan.

2015.07.08. 00:24:03

@kék madár: Vegyen bizony. :D Az en fium egy tobb, mint ketmeteres langaleta, akinek meg kell vennie az elso sorban, vagy a szarny folotti veszkijarat a helyet, hogy egyaltalan le tudjon ulni. Ezek jellemzoen tobbe kerulnek amugy, nem sokkal persze, meg szerencse, hogy olyan jarattal tudunk menni, ahol ki lehet valasztani a helyet. De van ilyen, es el lehetne ismerni, hogy olyan is van, aki szelteben nem fer el, es akkor legyenek duplaulesek a kovereknek, ahova nyugodtan terpeszkedhetnek anelkul, hogy masokat osszenyomnanak :D En nem tartok mindenkit kovernek, en nem vagyok valami nagydarab es rengeteg olyan ember van, aki nalam nagyobb, de ettol egyaltalan nem gondolom oket kovernek, azt tartom kovernek, aki osszenyom a repulon. :D

(A masik a bunkosag, a fiumnak mindenki kedvesen beszol, hogy nahat mekkora vagy ocsem, kosarazol vagymiafasz, azt hiszik, hogy ezt lehet, vagy nem illetlenseg, mert nemtudom, a magassag az egy kivanatos tulajdonsag, es akkor er, vagy nemtudom, o bezzeg nem szolhat vissza senkinek, hogy te meg rohadt dagadt vagy bazmeg, nahat, milyen erdekes emberek vannak, mert az meg illetlenseg. :D De ez mar nem tartozik ide, csak gondoltam, megemlitem, kicsit perszonalisra sikerult, ezt mindig megbanom, hogy amikor erzelmektol vezerelve igyekszem megmagyarazni a velemenyemet, allandoan elarulok valamit peldakepp magamrol, es ezt igyekszem mindig elkerulni mert ilyenkor jon a porfogozas meg a tobbi hulye tevkepzet. :D)

2015.07.08. 00:27:17

@Mrs Rumcajsz CA: Ooo avatarod is van, nahat, de jo, ilyen bogrem nekem is van, majdnem enis ezt vettem meg, de vegul a fiumnak Ladas, nekem uttoromozgalmas jelvenyes elorejelszavas lett :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.08. 00:47:12

@mojyo: "a bunkosag, a fiumnak mindenki kedvesen beszol, hogy nahat mekkora vagy ocsem, kosarazol vagymiafasz, azt hiszik, hogy ezt lehet, vagy nem illetlenseg, mert nemtudom, a magassag az egy kivanatos tulajdonsag, es akkor er, vagy nemtudom, o bezzeg nem szolhat vissza senkinek, hogy te meg rohadt dagadt vagy bazmeg, nahat, milyen erdekes emberek vannak, mert az meg illetlenseg"

ezt én se értem amúgy

kék madár 2015.07.08. 01:07:55

@mojyo: " kicsit perszonalisra sikerult, ezt mindig megbanom"
mar igy is tuuuuuul sokat tudunk rolad! :)

2015.07.08. 01:28:12

@mojyo: :D nem ragaszkodom targyakhoz kulonosobben de ez jott velem az operencias tengeren tulra:D hehe amugy a Ladas meg az uttoros is adja az eleterzest :D

2015.07.08. 01:29:19

@pappito: Ugye? Pedig ugyanakkora bunkosag, mint egy torpenek, vagy egy kovernek, vagy barki masnak megjegyzest tenni a kulsejere. Fogalmam sincs, hogy mitol gondoljak ezt okenak.

Amugy a koverek a repulon tema valoszinuleg azert is frusztral, mert jobb hijan ok is oda vesznek helyet, ahova mi, pedig azok az ulesek inkabb a langalateknak valok :D Szoktam latni, hogy csak felig vannak az ulesen, a masik feluk lelog, nem lehet tul kenyelmes nekik sem, nem ertem, miert nem lehet kialakitani nekik valo helyet, mozgasserulteknek is van.

Szoval mielott meg valaki megsertodik es magara veszi: nem itelkezem a tulsuly felett :D Mindenki akkora testet hord, amekkorara nott, nem az a fontos, hanem a szemelyiseg, en is hiszek ebben, es tudom, hogy nem is mindenki hajas, hanem az lehet egy csomo izom is, es azt is tudom, hogy nem mindenki tehet rola, es ha tehet, akkor se erdekel, es nekem is vannak kover barataim, es es es.... :D Csak ne hasznalja a nagyobb testet senki masok kisebb testenek korlatozasara utazas soran, ezt az egyet akartam mondani, elnezest kerek az osszes humorosnak szant tulzastol, amit az elozo kommentekben irtam valoszinuleg, es nem is nekik (marmint nem is a kovereknek) szanom a frusztraciom kifejezeset, hanem a legitarsasagoknak, oldjak meg, hogy a nagydarabok is kenyelmesen tudjanak utazni, es a tobbiek is, a keskenyebb ulesekben :D Remelem igy mar nem lesz ebbol semmi parazs vita es anyazas. :D

2015.07.08. 01:35:56

@mojyo: Vagyis ugy ertem, a langaletanak valot, hogy az extra hellyel reklamozott ulesek is rendes ulesek, csak tobb hely van a hosszabb labaknak, de ulesnek ugyanakkorak, mint a tobbi, ezert azok az eroteljesebb alkatu utastarsak, akik jobb hijan mellenk vesznek jegyet, innen a szemelyes frusztracio, teljesen szubjektiv es erzelemvezerelt, senki se vegye magara, es ezt megelozendo mar most bocsanatot kerek mindenkitol :D

2015.07.08. 01:36:21

@Dragonlady (Bp, Hun): +1. Fulhallgato, fuldugo sztem amugy is alap csecsemo szomszed nelkul is. Amugy meg zommel ugy veszem eszre europabol utaznanak haza a szulok, ami par ora alatt megvan szal nem hiszem el h azt a rovid idot nem lehet elviselni. Tengerentuli uton meg nem fog a gyerek nonstop 15 orat bombolni. Nincs gyerekem, de engem sokkal jobban zavar a bunko, szemetelo, bufogo, krakogo felnott utastars, akik tudnak kontrollalni magukat ha akarnak, de nem akarjak. Sztem az sokkal gazabb, mint az a par kilos kis nyuszogo kisember, aki probalja feldolgozni, hogy miert kerult hirtelen a gyomra a szajaba.

2015.07.08. 01:43:40

@tildy[UK]: gyors kerdes, nem ertek a temahoz szal lehet, h hulyeseget kerdezek: szal ha van magyarorszagi lakcimed, millio hercehurca utan lesz a bebinek anyakonyve, TAJ szama, szig szama, lakcimkartyaja, utlevele, akkor nem lesz sokkal bonyolultabb az eletetetek? Ha a gyerek bekerul a magyar rendszerbe, akkor nem kezdenek majd benneteket elkezdeni cseszegetni, hogy hol annak a kotelezo magyar oltasok, miert nincs a gyerek bolcsiben, oviban. Vagy honnan tudjak, hogy a te gyereked nem kell, hogy benne legyen ezekben a korokben?

kék madár 2015.07.08. 02:01:01

@mojyo: te ebbol a temabol nem tudsz kikeveredni, de minel jobban belegabalyodsz, annal szorakoztatobb :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.08. 02:23:49

@Mrs Rumcajsz CA: attól, hogy bekerül a szisztémába még be lehet jelenteni, hogy tartósan küffődön lakik a gyerek és akkor talán nem kell az oltásokkal meg iskolalátogatásikkal vacakolni.

de azért abban igaza van maxvalnak, hogy nem kell mindent feltétlenül az állam orrára kötni, mert csak kicseszel magaddal. a legszügségesebb, minimális információ a stresszmentes élet titka

2015.07.08. 02:35:15

@pappito: aha, mondjuk ha nincs magyarorszagi lakcim, akkor makes sense. Egyebkent en is ugy gondolom ha gyerekunk lesz a parommal, akkor nem fogok eroskodni a kettos allamporgasagon es miegyebeken, hanem legyen csak kanadai ha mar az apja az es ha itt szuletik. De az en esetem mas, mert latom itt inkabb azzal kuzdenek sokan, hogy mind2 szulo magyar es a gyerek csak magyar papirokra jogosult, ami baromi nagy szivas. Mondjuk olvastam hirekben itt olyat, hogy a gyerek kanadai az apa jogan, anyunak nem volt meg tartozkodasija sem allampolgarsaga es a gyereket beengedtek a hatosagok, anyut meg nem :S go figure...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.08. 03:01:16

Mojyo ielts prrpill 52500 ft

pappito · http://pappito.com 2015.07.08. 03:32:12

@Mrs Rumcajsz CA: ja én se közdöttem és egyelőre nem is szándékozom, amíg a gyerek kicsi, van neki rendes állampolgársága meg útlevele és nem baszmog vele az állam aminek a polgára.

M. Péter 2015.07.08. 04:48:20

@mojyo: Pedig sokaknak jót tenne, ha ismét le kellene tenniük a forgalmi vizsgát, mert olyan alapvető dolgokat is elfelejtettek, mint pl. a stoptábla vagy a záróvonal jelentése.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.08. 06:30:33

@fhdgy: o, ha tudnad, mekkora bolcsesseget mondtal:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.08. 06:38:48

@szaza: miert, kem vagy, es le kellett savazni?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.08. 06:46:02

@mojyo: mindiv csak a koverek! A rohadt vékonyakat miert nem utalod? Mikor pl nincs is szukseguk egesz ulesre, megis egy egesz ulest foglalnak el, mint a normalis emberek! Ez onzoseg!

FutureFry 2015.07.08. 07:10:15

@mojyo: @kék madár:
Nagyon régen poggyászal együtt lemérték az utast beszállás előtt - Agatha Christie "Death in the Clouds" (Poirot) TV adaptációjában volt, úgyhogy biztos igaz. Persze valószínű csak a repülő max. kapacitása, esetleg az egyenlö tömegeloszlás miatt. Velem is előfordult, hogy egy elég üres járaton a stewardess szétültetett minket utasokat, a balansz érdekében.

Egyébként meg: "Samoa Air To Price Tickets By Passenger Weight":
m.huffpost.com/us/entry/3002365

pasztasuta 2015.07.08. 07:13:04

@mojyo: en meg vekonyabb fajta vagyok es kapom az ivet rendesen, hogy "te miert nem eszel??tul sovany vagy,nagyon surgosen fel kene szedjel minimum 5kg-t!"
Komolyan, a kovetkezotol vissza fogok kerdezni, hogy mikor szandekozik leadni 5kg-t,csak hogy erezze a torodest..

fhdgy 2015.07.08. 07:21:02

@mojyo: férfi vagyok, 176. Se alacsony, se magas, itt, ezen a vidéken. Azt nem tudod elképzelni, hogy valami féle irigység van a kérdések mögött? Hogy szerettem volna kettő méter lenni, azt nem tudom, hogy 190-ig örömmel vettem volna, az tuti.

Én ezeket a megjegyzéseket elismerésnek, dícséretnek venném és nem bunkóságnak. Nem vagyunk egyformák.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.08. 07:21:38

@Mrs Rumcajsz CA: de, lehet bonyolultabb lesz, viszont jelenleg nem tudjuk maskepp bejelenteni a gyereket, mivel mindkettonknek - abszolut nem torvenyellenesen, sot - ideiglenes kulfoldon tartozkodas van bejelentve, igy a gyerek Magyarorszagon elo magyar allampolgarkent lesz nyilvantartva. Ha makunk van, novemberben megyunk, es akkor kervenyezzuk a kulfoldi letelepedest. MErthogy most azt olvasom sokaktol, hogy nem am ugy van, hogy bejelented, hanem "kerni" kell. Nonszensz.

FutureFry 2015.07.08. 07:23:17

@szaza: @gabors:
A múlt évezredben (amikor még a bevándorlási hivatal is INS volt) tőlem digitálisan vettek ujjlenyomatot (a helyi rendőrőrsön) az ügyintézéshez.

kék madár 2015.07.08. 07:27:55

@FutureFry: a benzin ara az kb a jegy aranak 29%-a.
www.wsj.com/news/interactive/MIDSEAT0607
ugyhogy elegge sulyozni kene a suly alapu arazast

kék madár 2015.07.08. 07:38:34

@FutureFry: tolem egyszer rendorhatosagi eljaras kereteben 2005-ben vettek ujjlenyomatot Budapesten. Kezembe nyomtak egy adag ipari szappant meg egy kilo zsebkendot. Kerdeztem, hogy ez milyen celt szolgal az ujjlenyomat veteli rendelkezes szabalyos vegrehajtasaban. Aztan kiderult: valami brutalisan zsiros ragados kek metelyben kellett dagonyaznom a kezemmel, es azt nyomkodni egy lapra, Utana egy hetig nem jott le es minden lila lett amihez hozzaertem. (Szerintem szabalyosan lemarta az ujjlenyomatomat, mar csak nekik van meg, nekem nincs is)
Azt azota tudtam meg, hogy az ujjlenyomatot egy gyerek is tudja hamisitani, mar semmi ertelme

szaza 2015.07.08. 07:40:54

Ez a kövérség téma ez kiveri a biztit nálam is. Ugyanis nekem is kínszenvedés a repülőkön ülni mert én is a 2 méteresek csoportjába tartozok. Viszont amit sokan nem értenek meg az az, hogy mi magas emberek akárhogy dietazunk akármit próbálunk -nem leszünk alacsonyabbak. Viszont a nagyon kövér emberek tudnának fogyni és kisebbek lenni, és nem átfojni a szomszédos ülésekre és teljesen felháborítóvá tenni az utazás amúgy is kényelmetlen mivoltát.

gabors 2015.07.08. 07:40:54

@szaza: ez allamonkent valtozhat itt ilyen tutti nincs ... meg azt is megszuntettek hogy a welfareseket ujjlenyomatozzak hogy ne legyen mar 3-4 szamlajuk

es meg nem halottam hogy ezt szovetsegi szinten be akarnak vezetni ...

erdekes ...

gabors 2015.07.08. 07:40:54

@pappito: azt nem tudom hogy a Te esetedben mi az itt...

az usa-ban new york allamban siman nyilatkozol hogy nem voltal hazas es kapsz marriage licensest... itt min egy het a varakozasi ido vagy volt vagy volt ugy 10 eve... de Nevada-ban nekem varakozni siman megvan egyszerre.

Egy kulfoldi hazassagot minden tovabbi nelkul elfogadnak semmi kulonosebb procedura nincs, ha van rola angol masolatod illetve esetleg certified forditas is eleg ... de nem kotelezo hiszen az allamot csak akkor erdekli ha ujra hazassagot akarnal kotni hogy voltal-e vagy vagy e hazas..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.08. 07:40:54

@Herr Géza:

Tévedsz. Félreérted az egészet.

Van mondjuk egy 1997 előtt született külföldi állampolgár szülő, aki 1997-ben vándorolt be Mo-ra. Nos, az ő személyi száma 1/2 számjeggyel fog kezdődni, mert 1997 után kapta a számát.

Azaz nem a születés dátuma számít, hanem a bevándorlás dátuma.

Magyarul: nem lehetsz biztos az állampolgárságban a személyi szám alapján.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.08. 07:40:54

@diggerdriver:

Igen, 1997 előtt. Ami 18 éve volt. Azóta eltelt sok idő, s ma már nem tudható sehogy se ez. Hiszen hiába született valaki 1997 előtt, nem tudhatod mikor kapott magyar személyi számot.

Saját feleségem pl. 1998-ban kapott magyar személyi számot, 2-essel kezdődik, s nem magyar állampolgár. Születési dátuma alapján .és a 2-es szám alapján hihetnéd, hogy állampolgár, pedig nem az.

FutureFry 2015.07.08. 07:55:38

@gabors: @pappito:
Már egyszer tárgyaltunk ezt itt, de érdekes, hogy bizonyos esetekben (pl. külföldről, lejárt okmányokkal történő, magyar útlevél kérvényezésekor) nyilatkozni kell hogy történt-e valamilyen anyakönyvezendő esemény, pedig annak elvileg semmi köze ahhoz, hogy jár-e az útlevél:

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Barcelona/hu/Konzuliinfo/allampolgarsagi_vizsgalat.htm

“Külföldön történt anyakönyvi esemény okirattal történő igazolásától nem tudunk eltekinteni.”

ropile 2015.07.08. 08:47:24

El kell felejteni a témát, csak engedd el :)
A nagyszülők is tudnak utazni...
Én amióta nem görcsölök mi van Magyarországon nem vagyok ideges.
Ők így boldogok...

Viszont, ne kockáztass! Ha véleményed hogy a baba nem tud majd haza repülni veled, inkább felejtsd el az utat. Nem lehet annál szív szaggatób ha neked muszály haza utazni, mert bukod a munkád a gyerek meg nem mehet mert épp magyarnak szuletett.

pappito · http://pappito.com 2015.07.08. 09:56:27

@FutureFry: '“Külföldön történt anyakönyvi esemény okirattal történő igazolásától nem tudunk eltekinteni.”'

hát én el tudok, a gyerekem teljesen rendben van anyakönyvezve, a magyar államnak meg ehhez nem sok köze van, nem magyar állampolgár, bár jogosult rá. Mjad ha akarja kérvényezi magának.

pappito · http://pappito.com 2015.07.08. 10:19:36

@gabors: tökmindgy hol az itt, a lényeg, hogy egy hivatalos házassági iratot nem fogadnak el Mo-n (ha kérnek egy hivatalos fordítást az oké) hanem ők is anyakönyvezni akarnak

amit ők állítanak ki azt meg elfogadják mindenhol szépen.

kristal 2015.07.08. 10:42:49

@Mrs Rumcajsz CA:

A nincs más állampolgársága a gyereknek akkor nyakönyveztetni kell otthon. Ha pedig anyakönyvezve van automatikussan az anya lakcímére kerül, és kap mindent Taj meg adó meg ilyenek. Opciónak csak az marad, hogy nem anyakönyveztetjük otthon, de akkor meg semmilyen állampolgár nem lesz. Ez azért nem olyan jó opció.
Ha meg anyakönyveztetem, akor automatikusan kap mindent. Mi egyébként gondolkozunk rajta, hogy kijelentkezem, pont az ovi meg minden miatt, de nem olyan egyszerü, meg kijelenteni csak magamat tudom, a gyerekhez már kell az apja is.

macamuca [IHUN] 2015.07.08. 11:55:49

Külföldi tartózkodásnál egyetln bejeletési kötelezettség (!!) van, mégpedig az eg.bizosító felé. Hogy rendelkezel valahol eg.biztosítással (unión belül, mert más országok esetében tojik rá a rendszr == a jelenleg hatályos törvény szerint köteles vagy Mo.-on is fizetni a TB-t, pld USA-ban élő magyar állampolgárként, kivév, ha kivándorol valaki = bejelenti Mo.-on a külföldi letelepedést).

Namost: bejelentem az OEP-nél, hogy X uniós országban rendelkezem érvényes eg.biztosítással.
Majd gyerekem születik külföldön. (netán kisgyerekkel költöztem külföldre).
És hirtelenjében elkezdek azon tipródni, hogy, jaaaajjj, mi lesz, maaaaajd, valamikor, HA elkezdik keresni a gyereket, mert nem jelent meg Y oltás beadásakor, meg nem jár oviba/suliba, stb.
Miért kell ezen tipródni???
Az OEP tudja, hogy külföldön élek=ott van eg.biztosításom. Meg a gyereknek is. Miért is kellene hazahordani Mo.-ra az ottani védőoltások miatt?? Semmi nem kötelez rá.
Az önkormányzathoz tartozó gyermekvédelmi hivatal honnan tudna arról, hogy XPistike óvodaköteles/iskolaköteles korú?, és a kedves szülő (szülő neve, lakcíme...) nem íratta be oviba/suliba. Bejelenti az aggódó a gyermekvédelmi hivatalnak? Vagy a hivatalok között működik az információ-áramlás? = úgy értem, Mo.-on egyik hivatal értesíti a másikat, külön kérés/adatigénylés NÉLKÜL???
Plusz ha netán keresi a hivatal a gyereket/szülőt, hogy miért is nem jár oviba/suliba, akkor hol fogja elérni?? Megadtad a külföldi lakcímedet?? Vagy küld egy értesítést a mo.-i lakcímedre, aztán.... Aztán mi lesz? Mit csinál? Megbüntet? Miért is? Mert a külföldön tartózkodó/életvitelszerűen ott élő gyereked nem Mo.-on jár oviba/suliba??? Miért is kellene Mo.-on járnia? Mi/melyik törvény írja ezt elő??? Ja, egyik sem. Akkor??? Mert hogy ügybuzgó Mancika azt hitte..., meg úgy tudta.... meg nem vette észre/nem tudta, hogy bejelentette a szülő a külföldi eg.biztosítását ......, és ezért küldött levelet. Na, ügybuzgó Mancika tévedése/figyelmetlesége/tájékozatlansága pont nem érdekel.
(Büntetés: hogyan büntet meg? Küld egy csekket? És? Megkapod? Nem, mert életvitelszerűen nem a mo.-i lakcímen élsz. Befizeted/átutalod? Nem, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy Mo.-on járasd oviba/suliba a gyereket, innentől kezdve alaptalan a bünti, az a bünti, amit meg sem kaptál, ugye, plusz sehogysem tudják behajtani rajtad amúgy sem, bár ügybuzgó Mancika ettől még elküldheti.....).

Szóval, most komoly, hogy ilyen felesleges marhaság miatt gondolkozik valaki azon, hogy kivándorol=bejelenti hivatalosan a külföldi letelepedést???
Emiatt leadja a mo.-i lakcímét, ami nélkül (lakcímkártya) Mo.-on lehetetlen ügyet intézni. Bankszámla, önkormányzat, akármi. Tuti, hogy soha a jövőben nem kell majd Mo.-on ügyet intézni?? Pld egy temetés, hagyatéki tárgyalás, gyerek/vagy szülők anyakönyvi dolgai (anyakönyvi kivonat másolatnak igénylése bármihez, esetleges válás lepapírozása /ez is van annyira esélyes variáció, mint az, hogy keresi az önkormányzat a gyereket, hogy miért nem jár oviba..../), akármi. Tuti, hogy soha a büdös életben nem kell majd soha semmit ügyintézni Mo.-on?
Hát komolyan nem értem.....

Ginix 2015.07.08. 11:57:58

@mojyo: ez tök érdekes és most emiatt, amit írtál elkezdtem rajta gondolkodni és arra a következtetésre jutottam, h sztem azért nem gondolják bunkónak, mert nem annak szánják. a kövérség meg törpének lenni egy negatívum az emberek fejében legtöbbször, arra megjegyzést tenni nem túl szép dolog, viszont magasnak lenni amolyan rácsodálkozós, vhogy át sem gondolják sztem, h bántó lenne, amit mondanak. én egyszer kérdeztem meg egy nagyon magas, félig ismerős fiút, h milyen érzés, h mindenkinek látja a feje tetejét és láthatóan rossz néven vette és isten látja lelkem, se beszólni, se bunkónak lenni nem akartam, hn csak tényleg érdekelt. mondjuk vadidegennek soha nem szólnék oda semmi hasonlót, az igaz.

macamuca [IHUN] 2015.07.08. 11:58:10

Höhhhhh, bocsesz, megint elkapott a betűmenés.
Mentségemre szolgáljon, hogy rég műveltem ilyet.
Ígérem, beveszem a gyóccereremet, a betűfogót :D :D :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.08. 12:45:53

Na most akkor mindeki jol figyeljen:
a facebookos csoportban ezt kaptam, az engedelyukkel, nevtelenul bemasolnam ( nem kicsit ment fel bennem a pumpa, mikor meglattam)

"Helyzetjelentés:
A heti egyszeri ügyfélfogadás szerdánként van 8.30-12 között, kollégánk nyitásra ment oda, így a 29. sorszámot kapta. Egy levegőtlen max. 10 nm-es folyosón várakozott a többiekkel. Az egész országban 3 ember foglalkozik a külföldön született gyermekek anyakönyveztetésével. Az ügyintézés helye egy kb. 20 nm-es szoba, ahol 3 íróasztal mellett dolgoznak, nincsenek eszközeik. Nem tudtak nyomtatni, ezért egy kézzel írt nyilatkozatban ismerték el a panaszunkat és a sürgősségi kérelmet (mellékelten). Most nálunk kb. 40 fok van, az ügyintézés helyén is kb. annyi volt, csak kicsit nagyobb a népsűrűség.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy ahol vannak most az ügyintézők, az a Bevándorlási Hivatal várója volt, mögöttük ott a teljesen felszerelt, sokkal nagyobb alapterületű, lezárt iroda."

Ertitek? 3 ember foglalkozik az egesszel, embert nem vesznek fel, eszkozeik nincsenek. Valahol megertem oket, marmint azt a 3 dolgozot, de a tobbi nonszensz!!!!

catnip cupcake 2015.07.08. 12:49:01

@tildy[UK]:
a points based calculator ezen az oldalon azt dobta ki nekem a főiskolai szintű angol nyelvtanári diplomámra (még a régi, Bologna előtti rendszerben szereztem), hogy nem számít angol nyelven oktatottnak, ami elég vicces, mivel a kötelező testnevelés és kötelezően választandó egy-két bölcsész tantárgy (pl. szociológia) kivételével minden egyéb angolul ment.
Tehat ha most akarnék állampolgárságot igényelni, akkor lehet hogy jobban járnék elslattyogni egy nyelvvizsga-központba és letenni egy IELTS-t, mint levelezni a NARIC-kal... kicsit abszurd,

"Szerencsére" idén nincs kb. £2k-nk arra, hogy igényeljünk állampolgárságot (régen volt kedvezmény pároknak, most már az sincs), így mire eljutunk oda (1-2 év), addigra meglesz az Angliában szerzett diplomám ill. 2 év múlva a páromnak is meglesz az itteni diplomája (neki amúgy Cambridge Certificate of Proficiency in English nyelvvizsgája van, tehát az újabb szabályok szerint azt sem fogadják el??! Agyrém!).

Szerintem megcsináljuk a permanent residence certificate-et (www.gov.uk/eea-registration-certificate), az jóval egyszerűbb és olcsóbb procedúrának tűnik... és reméljük, hogy az Egyesült Királyság marad az EU-ban:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.08. 12:59:05

@catnip cupcake: a permanent residencet mi is megcsinaltuk, az 55 font fejenkent. Es jobban szeretik allampolgarsagszerzesnel is, mert az mar leigazolja az itt toltott 5 eved.

De amugy igen, azt hamozom ki , amit te is, hogy november 5-tol nem fogadjak ela Cambridge-i nyelvvizsgat.

kristal 2015.07.08. 13:31:33

@macamuca [IHUN]:

Én nem tudom, hogy ki értesít kit, de tény, hogy egy közösségben megtalálják a 3 éveseket, akiknek már kötelezö az ovi. Mondjuk nálunk a problémát nem az okozza, hogy máshová jár a gyerek, hanem hogy 3 évesen kötelezö neki az ovi, ahol meg élünk csak 4 évesen kezdödik az ivi, tehát 3 évesen nem jár sehová. De csak teorteikus minden, mert még nincs 3 éves, csak szerintem inkább ez a probléma, hogy van egy év amikor sehová nem jár, pedig Magyarországon kellene neki. Bár úgy tudom, hogy a jegyzönél kérelmezni kell, hogy eltekintsenek az elsö év oviskötelezettségétöl.

FutureFry 2015.07.08. 13:43:20

@pappito: Ahogy én értelmezem a linket ez a kérelmező családi állapotára vonatkozik. Amit nem értek, hogy miért nem elég egy (akármikor lejárt) magyar útlevél ahhoz, hogy egy újat kérjek, és pláne miért kérik az ilyen eljáráskor a családi állapotot igazoló okirato[ka]t??? Persze nem kell megmondani/átadni (mert honnan tudnák, hogy van, ha nem magyar).

gabors 2015.07.08. 15:44:23

@FutureFry: penz nem is keves .. konzuli dijak nezd meg !!!

az hogy 5 eve allampolgar voltal es volt utleveled !!! azt bizony nem fogadjak el ... es ha nincs veled eredeti szuletesi anyakonyvi kivonat es mondjuk nincs a szuleidnel akik ki tudjak kuldeni akkor eleg szarba kerulsz HA ujra magyar utlevelet akarsz ...

ditto anyakonyvezesi ugyek en utanna neztem mikor hazsodtam 10+ eve es mondtam szarjon sunt az egesz magyar burokracia ...

(mondjuk arra vigyaztam hogy az utlevel kerelmet mindig 6 honappal elore beadtam biztos ami biztos ...) 90-es evekben volt hogy majdnem annyira sikerult megcsinalniuk

FutureFry 2015.07.08. 18:08:09

@FutureFry: @pappito:
Mondjuk az is érdekes lehet, hogy az egyneműek házasságával mit csinálnának? Lehet bejegyeznék (azaz magyar papírt állítanának ki róla) mert (legalább is az általam ismert “Marriage License”-ken) nincs rajta a házastársak neme, csak a nevűk (abból ugy meg nem lehet a nemre következtetni egyértelműen).

FutureFry 2015.07.08. 18:13:07

@gabors: Ha intézném, talán Magyarországról tenném (esetleg valaki ottani felhatalmazásával?) - akkor legalább anyakönyvi papírokat nem kérnek (gondolom olcsóbb is). Persze biztos valami más "buktató" akkor is (lakcím, miegymás).

ZOH 2015.07.08. 18:44:38

@kristal: "Opciónak csak az marad, hogy nem anyakönyveztetjük otthon, de akkor meg semmilyen állampolgár nem lesz."

ez igy ebben a formaban nem igaz

a magyar szulo gyermeke a szuletese pillanatatol magyar allampolgar, akar anyakonyveztetve van, akar nincs, akar van utlevele, akar nincs, akar akarja, akar nem, es errol tul egyszeruen meg csak lemondani sem tud

persze ha nem anyakonyveztetik a gyereket, akkor a magyar allam nem feltetlenul szerez tudomast a szuletese tenyerol, igy esetleg a gyerek nem fogja tudni (egyszeruen) az allampolgari jogait tenylegesen gyakorolni, de ha mondjuk - elmeleti pelda! - ket honappal a szuletese utan jogosultta valik mondjuk a nemet allampolgarsagra, akkor tulajdonkeppen akar egy ertelmes dontes is lehet az, hogy a magyar utlevelet nem valtjatok ki arra a kis idore

ZOH 2015.07.08. 18:44:38

@pappito: " a gyerekem teljesen rendben van anyakönyvezve, a magyar államnak meg ehhez nem sok köze van, nem magyar állampolgár, bár jogosult rá. "

de, a gyereked magyar allampolgar (is, gondolom en)

ZOH 2015.07.08. 18:44:38

@Mrs Rumcajsz CA: " ha van magyarorszagi lakcimed, millio hercehurca utan lesz a bebinek anyakonyve, TAJ szama, szig szama, lakcimkartyaja, utlevele, akkor nem lesz sokkal bonyolultabb az eletetetek? Ha a gyerek bekerul a magyar rendszerbe, akkor nem kezdenek majd benneteket elkezdeni cseszegetni, hogy hol annak a kotelezo magyar oltasok, miert nincs a gyerek bolcsiben, oviban. Vagy honnan tudjak, hogy a te gyereked nem kell, hogy benne legyen ezekben a korokben? "

hat ez az :-) ezen toprengek en is

csak mi mindketten magyarok vagyunk, igy meg egy idot ki kene huznia utlevel nelkul... de lehet, hogy ennek ellenere ez lesz

blackhairlady 2015.07.08. 18:44:56

@FutureFry: Nekunk volt digitalis is, a magyar nagykovesegen es a repuloteren is, de utana be kellett mennunk az irodaba a repteren a papirokkal, ahol vettek tolunk tintas ujjlenyomatot is.
Amig varakoztunk a sorunkra, hallottunk nehany durva beszelgetest a hataror (?) es a -feltetelezem- illegalis bevandorlo kozott. Nem volt szep:)

gabors 2015.07.08. 19:48:45

@FutureFry: egy talan jobban menne foleg a mi rendszerben egy lekotelezett ismeros az onkormanyzatnal mindent el tud intezni ami amugy "nem lehet" ...

ha meg normalissa valik az orszag akkor meg azert lehet majd "normalissan" mindezt intezni addig meg kar aggodni ...

FutureFry 2015.07.08. 21:51:50

@blackhair-lady: Nekem anno az INS az ügyintézés egyik stációjában azt "mondta", hogy menjek és szerezzek ujjlenyomatot valami hivatalos szervnél (lehet adtak listát, hogy hova lehet menni, már nem emlékszem). Ha nem a helyi rendőrörshöz megyek akkor esetleg "tintás" lett volna az enyém is (az meg is lepett, hogy ott már akkor digitális volt).

kristal 2015.07.08. 22:10:35

@ZOH: Csak hát nem lesz semmilyen formában más állampolgár a közeljövöben csak magyar.

2015.07.08. 22:18:48

Ma kiderult, hogy nem is tudok utlevelet csinaltatni, mert itt csak tiszteletbeli konzul van, es azt nala nem lehet, mert allitolag mostmar csak ilyen biometrikus van, es olyat csak kovetsegen (haha), vagy Magyarorszagon, szerencsere van egy eve meg a mostani utlevelemnek, remelem sikerul elintezni egy Pesti kiruccanoval :D Szemelyi is le fog jarni de az nem erdekel, csak alkoholvasarlashoz kellett, de azota meg van jogsi :D

Ez amugy a furcsa repuloutasok temahoz is tartozik, megfigyeltetek mar, hogy amint lehetett szemelyivel utazni a magyaroknak, azonnal csak azzal kezdtek? :D De miert, mi a jo ebben? Ennyi embernek nincsen utlevele, vagy nem mertek azzal elindulni, vagy ez milyen szokas?

2015.07.09. 00:37:17

@tildy[UK]: aha ertem. Mondjuk ez a kervenyezes dolog kozrohej ha tenyleg igy van. Majd en is utananezek, mert erdekel. Ha talalok valami ertelmeset megosztom.

2015.07.09. 00:43:24

@kristal: ugy veszem eszre bonyolult ez igyis ugyis...

2015.07.09. 00:48:57

@ZOH: igen ez ubergaz, es ahogy ka kommenteket latom ez foleg ott okoz gondot, ahol a nagykovetseg nem tudja ellatni a munkajat. Marmint a normalis eljaras az lenne, ha adna a kovetseg egy checklistet, tessek ezeket a papirokat behozni es 2-3 het mulva ott a gyerek minden papirja te meg szepen bebattyogszerte es atveszed, vagy postazzak.

Muscari 2015.07.09. 08:35:40

@mojyo: én azért utazok személyivel, mert az sokkal kisebb és jobban elfér a táskábmban :-) . A fiam meg a tárcájában tartja, a férjem is, az egyéb kártyákkal együtt, így nem kell mást külön vinni.

RobÚr 2015.07.09. 09:51:37

@szaza: Erre lehet már valaki válaszolt, de ez nem így van.
Mivel neked van EU-s állampolgárságod, dolgozhatsz az EU-ban. A családegyesítésre vonatkozó EU-s törvény/direktíva vagy mifaszom miatt pedig jöhet utánad a kiccsaládod, és értelemszerűen dolgozhatnak, járhatnak suliba stb.
EU-s oldalkon nézd meg, ne magyaron. :)
Remélem tudtam segíteni, linket most lusta vagyok írni! :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása