oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 06. 06:46,  Mindenhol magyarként 383 komment

2015. május 06. 06:46 Határátkelő

Mindenhol magyarként

Ma ismét egy, a Magyarország és én pályázatra érkezett írás következik, méghozzá Erikától, aki lassan két évtizede él már külföldön. Írása tulajdonképpen egy vallomás arról, mi az, ami ennyi év után is hiányzik neki Magyarországról, és mi az, ami nem, ami miatt valószínűleg soha nem fog családjával visszaköltözni. Nekem a poszt vége tetszett a legjobban.

Szavazni ismét a poszt végén és a Facebookon lehet.

magyarorszag_margitsziget_erika_150506.jpg(fotó: a szerző)

„Ami hiányzik… 

Hiányzik Anyukám. Hiányzik, hogy nem állhatok a Duna partján, ott, ahol tavaly november elején a Halászbástya nevű hajó kilépőjéről méltóságteljesen – és szívbe markoló gyengédséggel – a vízbe helyezték a hamvait tartalmazó urnát.

Hiányzik Apukám, és hogy a szétesőfélben lévő kis autójával segítőkészen – és cifra káromkodások közepette - furikázzon engem és az unokáit mindenfelé a városban, hogy ügyeket intézzünk, hogy lássunk, hogy rácsodálkozzunk, hogy élvezzük a mindegy-hogy-hol-és-miért együttlétet.

Hiányzik az öcsém, és hogy lássam, ahogy nevetve hagyja, hogy a fiaim a hátán ugráljanak, a maradék hajába kapaszkodjanak, és ahogy nem utasítja vissza, mikor a kipirult arcú, csatakos fiúk a derekán csüngve könyörögnek neki, hogy „még, még, még”.

Hiányzik az unokatestvérem, aki a kedvemért minden otthonlétem alatt a világ legfinomabb kőrözöttjével vár – megboldogult édesapja után szabadon.

Hiányoznak a régi szomszédok – akik közül a legkedvesebbhez vezetett az első utam a reptérhez közeli idősek otthonába mikor utoljára otthon jártam.

Hiányoznak Anyukám barátnői, akik – hogy saját szívfájdalmukat is enyhítsék – „örökbe fogadtak” Anyu értelmetlen és jóval idő előtti halálát követően.

Hiányzik „A” barátnőm, akiben lelkem kiszakított másik fele lakik, és aki csillogó gombszemével és gyöngyfogas mosolyával vár akármikor is bukkanok fel. Hiányzik, ahogy kisfia szuszogását mellettünk hallgatva az éjszakába nyúlóan sztorizunk, káromkodunk, sokszor sírunk és röhögünk egyszerre, miközben az indiai csáj teánkat kortyolgatjuk a szanatóriumi békességet árasztó lakásában.

Hiányoznak a színek, hangok, ízek és illatok. A majd százéves lift illata a házban, ahol felnőttem. A minden emeleten más és más vasárnapi ebéd ínycsiklandozó illata. A Városmajor változó színei, ahogy kilépek a házból.

Hiányzik a déli harangszó. Ó, mennyire hiányzik az a harangszó... A piac részegítő kavalkádja, a színek és szagok inzultusa az érzékszerveimen. A lángos és a hurka – persze csakis a pultnál állva elfogyasztva. A gombavizsgáló.

Hiányzik a Fogaskerekű sikoltó kiáltása, ahogy áthalad a váltókon, és a bim-bam, mielőtt becsukódnak az ajtók. És persze a Gyermekvasút, ahol úttörőként anno én is teljesítettem szolgálatot.

Tavasszal a Moszkva téren – akarom mondani, a Széll Kálmán téren – álldogáló, kendővel bekötött fejű nénik az apró csokrokba kötött ibolyával, hóvirággal és gyöngyvirággal. A májusi estéken a budai dombokat takaróként mindent beborító orgona és bodza illata, amitől rám jön még a sírhatnék is.

Nyáron a strand hiányzik a mennyei illatával, amit amikor hosszú évek eltelte után először megérzek, hirtelen megtorpanok, és a torkom elszorul, ahogy feltolulnak bennem a gyermekkori emlékek.

Hiányzik a kabinos néni és az alumínium biléta, amit ugye illik a fürdőruha pántjára kötni. Hiányzik a nyári vihar, főleg a fülledt éjszakákon, lehetőleg hatalmas villámlás és az azt követő ablakot rezegtető mennydörgés kíséretében. Nyitott szemmel szeretek ilyenkor az ágyban feküdni, és az ablakot szélesre tárva szívom be a föld megkönnyebbült lélegzetét.

Hiányoznak az ősz melengető napsugarai, ahogy a fák lassan kopaszodó ágai között átszűrődnek, és megérintik a bőrt és a lelket egyaránt. Hiányzik az éjszaka lehullott első hó illata, ami olyan friss, hogy szinte harapni lehet, ahogy kora reggel kitárjuk az ablakot.

Hiányoznak helyszínek és események. Hiányzik az esti Budapest látványa, a gyönyörűen megvilágított hídjaival és épületeivel, és ahogy fényük rávetül a méltóságteljes Duna vizére. Hiányzik a Margitsziget és a Balaton. Hiányzik a Vár negyed, ahol Anyu felnőtt.

Hiányoznak a kis eldugott éttermek a piros-fehér kockás terítővel, ahol aranyszínű gyöngyöző erőlevest adnak pihe könnyű májgombóccal – amit sajnos képtelen vagyok utánozni. Budapest utolsó mézes puszedli boltja. A virágosok – hát ilyen nincs is sehol máshol a világon!

Hiányzik a magyar színház – de nagyon. Ahogy bemész, és adják a műsorfüzetet, a ruhatár, és a ruhatáros, a szünet végét jelző gong, az utolsó felvonás után legördülő függöny, és az abbamaradni nem akaró vastaps. És persze a színészek és a színésznők... A koncertek. A múzeumok és kiállítások. A könyvesboltok.  A majális és a gyereknap. A Karácsony, ami nálunk másról is szól, és amit máshogy is ünneplünk. Legalább a beijgli, az megvan, a több mint százéves családi recept alapján elkészítve – szigorúan minden évben. 

És hiányzik a magyar nyelv. Ezért minden nap olvasok, beszélek, amikor csak tehetem. Az „anya” szót itthon csak fiaim szájából hallom, ezért hazalátogatva csak kapkodom a fejem, ahogy a sok gyerek hívja édesanyját.

Nem felejtek el magyarul. Nincs akcentusom, amikor magyarul beszélek. Viszont ennyi külföldön töltött év után még mindig van egy kis akcentusom, amikor az itteni nyelvet beszélem. Ezt elveszíteni nem is akarnám. Ez a részem, hozzám tartozik, ahogy egy kicsi, de örökké égő lánggal a magyarságom is.

…és ami nem

És hogy mi az, ami nem hiányzik? Mi az, ami miatt külföldre mentem? Majd külföldön ragadtam? Íme, a rövid válasz: tisztességes munkából nem tudtam tisztességesen megélni (és ennek már majdnem 20 esztendeje).

Ezt követően a családi körülményeim úgy alakultak, hogy egy nem európai, nem fehérbőrű párt választottam. A személyes tapasztalataim alapján a véleményem az, hogy a mai Magyarország nincs arra felkészülve, hogy a páromat, és a gyermekeimet befogadja.

Ezért nem is gondolunk arra, hogy valamikor is hazaköltözzünk. Magyarország négyünk közül csak nekem lenne „otthon”, családom többi tagjának külföld lenne.

A munkalehetőségünk lényegesen jobb itt, mint Magyarországon. Ezért maradunk ott, ahol vagyunk. Ahol élünk, ott sem tökéletes minden, de tökéletes hely valószínűleg nincs is.

Szerencsésnek tartom magam, hogy egy olyan történelmi időben hagytam el a hazát, amikor kedvem szerint jöhetek és mehetek, nem kellett örökre mindenkit és mindent magam mögött hagynom.

Tudom, magyar vagyok itt is, magyar lennék egy másik országban is, még egy harmadikban is, ugyanúgy, ahogy otthon is magyar lennék. A modern technológia eredményeképpen a világ egyre kisebb, egyre jobban átjárható, elérhető minden zuga, és az, hogy ki minek vallja magát a különböző helyeken, az személyes preferencia kérdése.

Én magyar vagyok, de nem csak magyar, hanem nő, feleség, anya, pedagógus, stb. A magyarságom egy dolog azok közül a dolgok közül, amelyek meghatároznak engem, mint egy személyt. És még csak fontossági sorrend sincs. És nekem ez tökéletes így: magyarként – külföldön.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr937433326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2015.05.06. 07:16:12

vartam, hogy ne legyen vege a felsorolasnak :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 07:18:38

Csodálatos. Köszönöm. Rögtön egy érzelmi lórúgással indít, onnantól elvarázsol a sok kis hangulatszössz, kedves, hiányzó dolgokkal. Még ha soha nem is láttam a puszedliboltot, arra is rábólintottam, hogy igen azok a régi kis üzletek... még van belőlük néhány a városban. Az "unalmas" részben van talán a legrokonszenvesebb rész: ahogy az elmenést taglalja, nincs benne semmilyen kivetítés. Nem azt mondja, hogy "nem lehet", hanem hogy "nekem nem lehet". Semmi "hazaköpködés". Ha van is benne keserűség az országgal szemben, megtartja magának - ez így elegáns. Igen, ez egy elegáns írás.
A záró gondolattal pedig maximálisan egyetértek.

Nekem vicces mód az illatok hiányoznak Budapestről. Még a "nemjó" szagok is, mint a szenespincékből kiáradó dohos szag a belvárosban. Vagy a kisföldalatti vasút- és benzingőzszaga. Itt nincsenek ilyen illatok, nélkülük nincs is személyisége a városnak.

puhacica 2015.05.06. 07:22:20

vegre mar, tul a sablonokon! (ok, a nem hianyzik reszbe befert azert egy-ketto... :)) a hianyzik reszt nagyon szepen megfogalmaztad!

2015.05.06. 07:24:07

Breakin News!
Tegnap hatalmas politikai foldrenges razta meg Kanadat, aminek az epicentruma Albertaban volt. A fokozott, tobbhullamu tsunami veszely az egesz vilagra ki van adva. :)))))
Peace!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.06. 07:27:47

Nagyon jó, nosztalgia hangulatos írás. Sajnos a hiányzó dolgok egy részét már sosem kaphatja vissza az ember. Akkor sem ha hazalátogat. Megszűntek, eltűntek, vagy csak a múlt homályába vesztek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.06. 07:31:08

Jó volt. Köszi.
:)
Azért kíváncsi lennék, hogy hol, hogyan élnek.
Erika! Másik poszt?
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.06. 07:33:59

Na most olyan valakire hivatkozni aki otthon is hiányozna...
Nekem hiányzik a fiatalságom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.06. 07:36:00

Egy nagyon jó írás egyébként csak engem nem talált el.

2015.05.06. 07:38:12

@Cascabel:
A karok felbecsulhetetlenek egyenlore, egyes szakertok szerint tobb milliard dollar. Ez kesobb tobbszorosere novekedhet. Embereletben szerencsere nem esett kar, de tobb tizezren valhatnak hajlektalanna a kesobbiekben az utorezgesek hatasara. Adomanyaikat tartsak meg maguknak, nincs szukseg ra :)
Peace!

2015.05.06. 07:50:30

A poszthoz:
"„Ami hiányzik… "
A Kati neni, Ozdrol. A kreten, bunos Kati neni. O az. aki nagyon hianyzik:)
"És hogy mi az, ami nem hiányzik?"
A Kati neni, Ozdrol. A kreten, bunos Kati neni. O az, aki nagyon nem hianyzik:)
Peace!

2015.05.06. 08:07:15

@diggerdriver:
"Egy nagyon jó írás egyébként csak engem nem talált el."
Ne legyel mar paranoid, nem mindenki rad vadaszik:)

HardPötty 2015.05.06. 08:12:10

Tetszett. De érdekes ez, mert mikor eljön az ember otthonról sorolni tudja mi hiányzik, aztán azon kapja magát, hogy amikor haza megy akkor a kinti életével kapcsolatos dolgokat is sorolni tudja. Ahol az ember ÉL -csupa nagybetűvel- ha onnan eljön hiányozni fognak a dolgok.

2015.05.06. 08:12:36

@svájci sapka (ch):
"Azért kíváncsi lennék, hogy hol, hogyan élnek."
Burkina Faso (magyarul Felső-Volta)
Megnyugodtal?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.06. 08:13:56

@Cascabel:
Nono, tudnék sorolni néhány nevet akik szivesen levadásznának
:))))))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.06. 08:15:57

@Cascabel: Nem voltam ideges.
A posztot is megírod helyette?
:D
Bocs, hogy érdekel.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.05.06. 08:17:26

Nekem nagyon tetszett!! Valószínűleg azért is, mert amit én írtam (nem küldtem be, a blogomon van) nagyon hasonló. A párválasztásunk is hasonló.
Valóban, a legtöbb dolog ami hiányzik, azok emlékekre épülnek, vagy érzésekből fakadnak.

pasztasuta 2015.05.06. 08:24:11

Erika köszönöm, hogy megírtad, jó volt olvasni.

2015.05.06. 08:24:49

@svájci sapka (ch):
"A posztot is megírod helyette?"
Ha akarod, megirhatom, Vagy szolok Maxnak, o orommel megirja. Csak meg kell mondani a kriteriumokat elore: happy end vagy sad end, jolet vagy szegenyseg, kalandvagy vagy elore kitervelt, Afrika vagy Azsia, IT vagy Greenpeace, esoerdo vagy sivatag, nyugdij vagy csalad, Orban vagy Gyurcsany, vilagpolgar vagy roghozkotott. Soroljam meg? Mindent a kedves fogyasztoert:)
Peace:)

Golf2 2015.05.06. 08:26:50

Miėrt nem írja meg hogy melyik országban èl?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.06. 08:28:28

@Cascabel: Ha nem haragszol, szívesebben olvasnám tőle.
:)
Én már csak ilyen vagyok, az eredeti jobban érdekel.
Peace.

Fajankó 2015.05.06. 08:29:15

Úgy látom, minél jobban szidja vki Mao.-t, annál jobb eredményt érel a szavazásnál. Lsd.: tegnapi

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 08:30:33

A csáj tea az olyan mint a bacon szalonna? :)

A boltban árult fokhagymás száraz szemét, amit körözöttnek hívnak az étel megcsúfolása.
A világ legjobb körözöttjét véletlenül én csinálom, tök egyszerű a recept.
1/2 kg túró
1/2 liter tejföl (20%)
1 fej vöröshagyma apróra
egész kömény bátran
őrölt édes pirospaprika, amennyitől a végeredmény élénk rózsaszín lesz
pici őrölt gyömbér és szerecsendió
só, bors
1 csapott evőkanál globus mustár
2 evőkanál univer extra majonéz
(A mustár és majonéz típusát nem viccből írtam bele, mert nem mellékes)

Szinte ujjnyi vastagon kell a kenyérre applikálni, mehet rá nagyon vékony sajt, mellé 7fűszersóval szórt friss paradicsom.
Ennél kisebb adagot nem érdemes csinálni, így is max 2 ülésben elfogy.

Határátkelő 2015.05.06. 08:30:43

@Fajankó: Tegnap nem volt szavazás. De nem baj.

2015.05.06. 08:31:04

@svájci sapka (ch):
Honnan tudod, hogy mi az eredeti? Csak kerdem:)
Peace.

2015.05.06. 08:35:32

@Zka:
A snidling kimaradt?:) Kati neni Ozdrol azt is tesz bele:)
Csak vicceltem (©Zolee)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.06. 08:38:00

@Cascabel: Tudni nem tudom, de feltételezem, hogy kevesebb a perverz (lsd. Norbi), mint az, aki a saját élményeit osztja meg.
Ha többségbe kerüln(é)nek, akkor inkább Benedek Eleket olvasok.
:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 08:38:38

@Cascabel: ki, de szerintem nyugodtan mehet bele, mert passzol :)

2015.05.06. 08:44:21

Tovabbi jo szorakozast, megyek aludni (hajnal 3/4 1 van es 5-kor kelek). Lehet, hogy remalmaim lesznek a valasztasok eredmenye miatt. Ugy erzem, vege az eddigi jo vilagnak itt:(

**mimi** 2015.05.06. 08:57:26

Jó írás, olyan emberi , rokonszenves...
sajnálom, de megint csak együgyű, örömködő kommentre tellik...mert tetszett!

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 09:03:51

nekem ez most nem tetszett, de köszönjük szépen, hogy megosztotta a gondolatait

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 09:12:57

@Zka: megdöbbenve tapasztaltam, hogy a magyarországiak tehéntúróból készítik a körözöttet. Ami normális körülmények között természetesen juhtúróból készül. A tehéntúró desszerteknek meg gombócnak való.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:15:04

@pappito: lehet, de mondj jobbat. Én az extrán kívül csak olyat ismerek aminek olvadt műanyag íze van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:17:23

@Réka ‎: én pont azt utálom a magyar konyhában, hogy édességeket csinál a tehéntúróból. Szerintem borzalmas majdnem minden túrós édesség.

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 09:20:53

@Zka: youtu.be/ypQuZX5MVsI

kénytelen voltam megtanulni, mert itt még az univer xantángumival megtolt szemeténél is hitványabbak a majonézek, ilyen ectes-cukros gépzsír mind

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 09:22:30

@Zka: mondjuk kerek 3 perc alatt otthon készült majonéz...
Nálunk volt pár dolog, amit soha de soha nem vettünk a boltban. Pl. süteményt, tortát. Mindig minden falat házi volt, semmi félkész vagy kész holmi... meg a majonéz. Ezt magammal hoztam otthonról. A mai napig nem tudom, hol található a boltban a majonéz, nem is értem, miért veszik a boltit, amikor otthon gyors és pofonegyszerű elkészíteni.
A tehéntúró pedig... annyira hiányzik mondjuk egy túrós felfújt, vagy egy mazsolás túrós táska a pékségből, vagy túrókrém, na meg egy jó gombóc... ha jobban belegondolok, a túrós édességek a kedvenceim. De a Rudit utálom :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:24:08

@pappito: lehet kipróbálom majd, van egy ilyenünk otthon és még tesztre vár :) www.youtube.com/watch?v=FjlCHI6favQ

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 09:25:57

@Zka: youtu.be/ypQuZX5MVsI

kénytelen voltam megtanulni, mert itt még az univer xantángumival megtolt szemeténél is hitványabbak a majonézek, ilyen ectes-cukros gépzsír mind

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:28:02

@Réka ‎: na a mazsola a másik amitől kifutok a világból (meg a dolgok tetejére szórt porcukor). Egy túrós mazsolás édességnél nincs lejjebb :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:29:08

@pappito: ezzel a recepttel az a bajom, hogy a "vinegar" fogalmam sincs mi. Mármint értem én, hogy ecet, de úgy tudom a briteknél az valami teljesen más, mint itthon. Annyi ecettel bármit ehetetlenné lehet varázsolni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 09:30:29

@Zka: akkor már tudom, mit sütök, ha erre jársz :DD
A mazsolát szinte senki nem szereti, sose értettem, legjobb dolog. Főleg még melegen, töltelékben. Pl. rizskochban. Amit legalább 25 éve nem ettem, meg is kérem anyukámat, csináljon, ha hazamegyek :)
Porcukor +1. Mindig letörölgetem, ha tehetem.

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 09:33:06

@Zka: én is ilyesmivel csainálom, csak asszem a neve más, nincs vele semmi gáz, pikpakk megcsinálja

nem tudom a briteknél mi a vinegar, itt a vinegar az pont ugyanaz, mint Mo-n volt, ecet. (de nem teszek bele, csak citromlevet amúgy)

Fajankó 2015.05.06. 09:39:37

@Határátkelő:
Nyilván nem, az előzőre gondoltam.
A lényeg ugyanaz.

Fajankó 2015.05.06. 09:39:37

Na megnyugodtam, most már sokkal jobb az arány.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.06. 09:39:37

Meglepően őszinte írás, ki meri mondani: csak a pénz tartja külföldön, Le a kalappal a szerző előtt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.06. 09:39:37

@Réka ‎:

A juhtúrós verzió a jobb persze, de a másik is okés.

Golf2 2015.05.06. 09:39:37

Ja most már ėrtem miėrt nem írta meg hol lakik.Azt írja itthon gondja volt a család bôrszíne miatt.Ott nincs?

qkuc 2015.05.06. 09:42:15

@Zka: Már nem azért, de felküldhetnél egy adaggal tesztelésre, a magentás kollégák ott segítenek, ahol tudnak, ;). :D

qkuc 2015.05.06. 09:43:43

@Cascabel: Na mert mi lett az eredmény? Sehol egy link ... Oké, gugli a barátom, :D.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:44:52

@Réka ‎: no fucking way :D
Ráadásul innen 200km a legközelebbi IKEA. Bár az asszony évente 2x képes felvonatozni, hogy kicsit vásárolhasson ott :D Múltkor értetlenkedtem is, hogy miért nincs rendes webshopjuk. Mármint hogy van, de csak teljes bútorzatot érdemes rendelni, mert csak teherautós szállítás van ami kb 40 rongynál indul :)

qkuc 2015.05.06. 09:46:03

@Réka ‎: Egész véletlenül tojáskrém recept nem lapul a tarsolyodban? Az óvodai és iskolai uzsonnák népszerű kelléke volt annak idején, azóta kb. nem is ettem ...

2015.05.06. 09:48:29

Kedves kint elok, tenyleg ekkora a gaz Kaliforniaban (mert ez mar a sokadik ilyen cikk az utobbi par honapban), vagy ez is csak a szokasos magyaros tulhisztizese a dolognak (mint pl. mi katasztrofahelyzetet hirdetunk 20 centi ho miatt, amig az osztrakok azert sirnak, hogy miert nincs ho, alig esett 20 centi)?

index.hu/galeria/index/tudomany/2015/05/05/legi_fotok_a_kaliforniai_szarazsagrol/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 09:52:44

@Ödenburger [Hu/At]: hát ha 25-35%-kal vissza akarják fogni a vízfelhasználást akkor van baj rendesen.
De index.hu FB kommentelők szerint majd megtámadnak minket és elveszik a vizünket és meg lesz oldva! :)))))

firg_firg 2015.05.06. 09:55:44

@Cascabel: Mert miert? Milyen part ez az NDP?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 10:02:38

@Zka: ne őrjíts, nem az ikeja a lényeg :DDD hol éltek amúgy?
@qkuc: szoktam csinálni, a tojáshoz teszek vöröshagymát (amit egyesek lilahagymának hívnak!) kevés mustárt, miszlikbe aprított piros pritamin vagy kaliforniai paprikát, esetleg füstölt sonkát. Ha nem elég krémes, jön bele kb egy kevés tejföl + só, bors.

kék madár 2015.05.06. 10:04:10

@Ödenburger [Hu/At]: a viztarozok felig uresek felig tele vannak, lehet sopankodni az elozo es legyinteni az utobbi miatt. Sok fugg attol, hogy mennyi eso esik osztol.

2015.05.06. 10:06:16

@Zka:

Vegulis, az Urgolyhokban egy egesz bolygo levegojet ki tudtak szivattyuzni, mi ahhoz kepest egy kis Magyarorszag kis vize? :D

2015.05.06. 10:06:58

@Zka:

mondjuk nem fakadnek sirva, ha az USA annektalna Magyarorszagot... :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 10:07:14

@Réka ‎: tudom hogy nem az a lényeg csak eszembejutott :) Egyébként Szöged :)

qkuc 2015.05.06. 10:17:37

@Réka ‎: Oh, köszi, ez egész jól hangzik, :D. Hétvégén csinálok egy adaggal.

Mindenki mástól elnézést kérek az OFF-ért! :D /Bár ezt lassan aláírásként használhatom/

Hari Seldon 2 2015.05.06. 10:22:17

@pappito:
Csatlakozom. Nekem sem tetszett.
De nyilván azért, mert nem tudok azonosulni az ilyen hiányzós témával.
Egyszerűen idegesít, ha úgy érezném magam, hogy valami "hiányzik".

qkuc 2015.05.06. 10:23:04

@Ödenburger [Hu/At]: Két cikket hoznék: www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-water-regulations-20150504-story.html

touch.latimes.com/#section/-1/article/p2p-81018235/

Volt egy egész hosszú és jó cikk (igyekszem megkeresni), hogy mennyire pazarolják a vizet és Los Angeles igyekszik rendeletet alkotni, hogy a vízigényes zöld pázsit helyett a lakosság helyi őslakos és/vagy szárazság tűrő fajtákat ültessen. Ami horrbilis vízmennyiséget emészt fel még, az a mezőgazdaság, ahol szitén a jellemzően vízigényes fajtákat termesztik.

SzZoole 2015.05.06. 10:24:51

Kedves olvasoink.

Vers kovetkezik,eloadja Erika,cime Hianyzik.

youtu.be/ttefzkGyau8

Nekem rogton ez jutott eszembe a boldog bekebeli '80-as evek,mar nem emlekszem pontosan,hogy minden este vagy csak hetvegenkent volt ez a musor az M1-en.
Arra emlekszem hogy szinmuveszek mondtak el.

qkuc 2015.05.06. 10:27:16

A hiányzik szekcióban van egypár olyan, ami most így, itthon élve is hiányzik.

Ami nekem "fájó" az ez: Hiányzik „A” barátnőm.

Persze, nem teljesen olyan, mintha testközelben tartanák a kapcsolatot, de nem kivitelezhetetlen. Az enyém 2000 km-re él, ritkán jár haza, de heti szinten beszéljük meg kivel mi történt és tartom benne a lelket, amíg hazajöhet, :). Régen is szoros kapcsolatunk volt és talán ez még szorosabb lett, :).

firg_firg 2015.05.06. 10:28:04

@Zoole[uk]: :))))))

5 perc vers volt a cime asszem. Nekem 5 perc agyhalal volt.

**mimi** 2015.05.06. 10:32:16

@Zka:
ez valami speciális eszköz? vagy a sima botmixerrel is lehet csinálni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 10:41:27

@**mimi**: ez egy sima botmixer tulajdonképp, csak a standard aprító botok mellett van egy ilyen öntetkeverő bot is. old.technomarket.bg/files/ARTIKLI/09136731/image_thumb_600.jpg

SzZoole 2015.05.06. 10:41:44

@firg_firg: Igen,az volt.En azert nem szerettem mert mindig az esti film elott kezdodott.

**mimi** 2015.05.06. 10:43:37

@Zka:
nekem csak egy sima van :(...akkor nem lesz házi majonéz...

7edik (törölt) 2015.05.06. 10:44:06

@maxval bircaman szerkesztő:
Én is pont ezen gondolkodtam, hogy gyakorlatilag minden hiányzik neki Magyarországról, akkor miért van külföldön?

Persze az is lehet, hogy ezek már csak szép emlékek és csak az "agyában" vannak, a valóság már megváltozott régen.

Ami miatt viszont egyoldalú a poszt, hogy a kinti jó dolgokat nem írja le, ezért gondolhatja az ember, hogy csak a pénzért van külföldön, holott biztos van még más jó is ott.

@Golf2: Európában elég nagy rasszizmus tombol a színesek ellen, ezért gondolom eun kívul laknak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 10:49:07

@7edik: "Európában elég nagy rasszizmus tombol a színesek ellen, ezért gondolom eun kívul laknak."
Biztos, hogy jártál már Európában?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 10:56:53

ez nagyon jó volt.
ugyanmár, dehogy hiányzik neki minden. miért érthetetlen, hogy mégis kint van? úgy tűnik, szenved?
nagyon sok hiány és nagyon sok öröm elfér egyszerre az emberben. de ez nem azt jelenti, hogy mindig szenved.
nekem egyébként 2005 volt az utolsó tavaszom itt. elképesztő, hogy szimplán az illatok mennyi emléket visszahoznak. az orgonák például simán az összes ballagásokat. a gyöngyvirágok a gyerekkoromat. amióta terhes vagyok, végig a magyar ízekre vágytam, olyan kajákról kezdtem el álmodni, amik 10 éve eszembe se jutottak, és a gyömbérre meg a citromfűre rá se bírok nézni, a halaktól meg kiszaladnék a világból is perpill. aztán később meg gondolom, más fog hiányozni és másmiért.

2015.05.06. 11:01:51

@Réka ‎:

Van egy dominikai kolléganőm, azért neki vannak sztorijai arról, hogy mennyire nincs rasszizmus Európában... Még Bécsben is akad gondja rendszeresen, pedig jól beszél németül. Azt mondta, hogy Bécsen kívül meg még gázabb. És Spanyolországba próbálkozott először, mivel a spanyol az anyanyelve, azt mondja, az még gázabb. Amikor a spanyoloknál beütött a válság, akkor jött Ausztriába. A spanyolokkal ellentétben az osztrákok legalább nem nyíltan rasszisták, legalábbis a többségük nem, mert a náci múlt miatt errefelé ez csak jó haverok közt vagy nagyon részegen szalonképes.

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 11:03:54

@Réka ‎: haha, nice try, minek szopassam magam, ha nem muszáj?
a teljesen hétköznapi botmixi megcsinálja hibátlansa-szépre hirtelen, nem kopácsolok-csörömpölök :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 11:09:56

@Ödenburger [Hu/At]: nem mondom, hogy nem fordul elő, ám példákkal és ellenpéldákkal azért napestig tudnánk egymást győzködni. Viszont egész Európára ezt így ráhúzni szerintem nagyon meredek, ostoba és álságos dolog.
@pappito: feladom, reményelen eset vagy :)))

2015.05.06. 11:20:57

@Réka ‎:

Miután más érintettet nem ismerek annyira, hogy ilyenekről beszélgessünk, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. :)

Arról viszont szentül meg vagyok győződve, hogy az egy főre eső kripto-nácik száma Ausztriában az egyik legmagasabb Európában. Szerintem sokan fényesítgetik még titokban a kitüntetéseket a nagypapa egyenruháján, aki természetesen csak szegény áldozat volt, és csak azért lépett be az SS-be, mert azt hitte, az valami vasárnapi iskola.

SzZoole 2015.05.06. 11:21:48

@Réka ‎: Hat,en ezt itt nem igy latom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 11:36:49

A körözött neve angol nyelvterületeken a wanted, ugye? :-)

Hát ja, lehet egyszerűbb lett volna úgy írni, hogy a fiatalsága hiányzik.Ami lassan nekem is.Amin mostanság teljesen elolvadtam, valszeg simán örexem, az a virágzó fák látványa.Nem is tudom, melyik évben láttam ilyet idekint, most erre felénk temérdek cseresznyefa van.Otthon meg kb mióta eljöttünk volt az utolsó ilyesmi élmény.Látogatóban meg épp sose akkor voltunk, mikor szezonja van.
Meg pár éve szintén nagy élmény volt a magyar vidéken a valagnyi pipacs, kaszálni lehetett volna az utak mentén... :-)

Muscari 2015.05.06. 11:36:58

@diggerdriver: igen, a poszt nagy része nosztalgia, de nagyon jól elkapva! Az én szemeim előtt is megjelent sok minden a gyerekkorombol, érzem a szagokat is, a dohos pinceszagot különösen, meg amikor a hagymát pirítják, vagy mikor a hulladékot égetik a kertben, vagy a szenes kályhák szagát.

Ezek sose jönnek már vissza, akárhol is éljünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 11:38:01

@Ödenburger [Hu/At]: természetesen előfordulnak bunkóságok, atrocitások a színesbőrűek ellen, ahogy előfordulnak a nők, fiatalok, férfiak, muszlimok és keresztények ellen is az alapján, hogy azok, amik. A dolog nem lesz könnyebb azáltal, hogy egyre több etnikai/vallási csoport kénytelen egymás mellett élni. De ez megint más téma. :)
Viszont "Európában" ha már ennyire nagyvonalúan fogalmazunk, semmi nem tart vissza egy négert, muszlimot, nőt, férfit, attól, hogy elérje a céljait és például tanár, orvos, mérnök vagy akár miniszter lehessen. Innentől kezdve elég nagy blődség tomboló rasszizmusról beszélni. (Nem is értem, miért neked magyarázom, hiszen az eredeti ötletgazda azóta is hallgat)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 11:38:42

@petrasp: Nem lehet, hogy el van írva az a blogcím? :D
Bár végül is nekem jó, ha neked is... :-)

Muscari 2015.05.06. 11:47:15

@Zka: oroszul tényleg így hívják, de létezik egy speciális keverék chai névenwww.chai-tea.org/whatisit.html

Az én körözöttemben fokagyma is van, viszont az Univer majonéz az broáf :-( Majonéz =Hellmanns

2015.05.06. 11:47:51

@Réka ‎:

Egyet is értek, meg nem is. Valóban ma már nincsenek zárva az oktatási intézmények vagy akar a nagyvállalatok felsőbb szintjei sem. Viszont napi szinten kaphatsz megjegyzést a hátad mögött a bőrszíned miatt, gyanús tekinteteket a boltokban, hogy nem lopni készülsz-e esetleg, és hasonlók. És ez a hétköznapi rasszizmus azért elég jellemző szerintem egész Európára, főleg az idősebb generációkra. És azért így élni nem a legvidámabb dolog. Szerintem. Persze annál azért vidámabb, ami sok afrikai országban van, nem véletlen a rengeteg afrikai menekült.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 11:48:59

@Ödenburger [Hu/At]: Aztabetyár, fantasztikus gazdagság ennyi mödansziét látni...Én is kérdeztem ezt korábban, asszem Zsuzsi 65 írt is vissza onnan, hogy azért sok esetben erős túlreagálásról van szó.De azért van neki alapja.

esban 2015.05.06. 11:50:34

Nagyon szep iras. Emlekekrol. Ami hianyzik mar otthon sincsen meg.
Es elhiszem hogy nagyon nehez lehet otthon szinesboru tarssal :/

esban 2015.05.06. 11:50:37

@Zka: AAAAA ezt most ennem igy ahogy van, ketujjnyi vastagon :)

7edik (törölt) 2015.05.06. 11:50:46

@Réka ‎: Én Ausztriában vagyok, itt minden cv-hez kötelezően kérnek fényképet, vajon miért?.

Az németeknél az idegen nevűek 50-80%-kal több helyre kell, hogy jelentkezzenek kizárólag a nevük miatt, holott minden mást meghagytak az önéletrajzukban ugyanolyannak, mint a fehér, "tiszta fajú" németekhez képest.

A bevándorlónegyedekben alacsonyak a lakásárak, mindenki kiköltözik onnan, sőt, mondhatom az egész városból költöznek el a helyiek a sok bevándorló miatt.

Amint elkezd "fertőződni" egy kerület, ott leesnek a lakásárak és bérleti díjak, akik tehetik, menekülnek.

Lakás keresésekor hátrány, ha nem helyi vagy, sokszor lepattintanak az akcentus meghallása után.

Az osztrákok olyan általános iskolát keresnek a gyerekeknek, ahol minél kevesebb külföldi van. Mindezt célzottan teszik és tisztában van ezzel mindenki.

A legnépszerűbb párt a jobbikhoz hasonló FPÖ, ami nyíltan idegenellenes.

Napestig sorolhatnám a nem rasszista jegyeket.

@Ödenburger [Hu/At]:
" A spanyolokkal ellentétben az osztrákok legalább nem nyíltan rasszisták, legalábbis a többségük nem, mert a náci múlt miatt errefelé ez csak jó haverok közt vagy nagyon részegen szalonképes. "

Pontosan így van.

Mindenhol zúgolódnak egész Európában a bevándorlók ellen, nézz szét:
- Nagy-Britannia: törvénytervezetek a bevándorlók visszaszorítására, itt olvastam pár hete
- Svédország, Norvégia, Dánia: az embereknek kezd feltűnni, hogy átestek a ló túloldalára, a dánok már szigorítanak, idő kérdése, hogy a többiek is mikor kezdenek el
- Németország, Ausztria, Svájc: amit leírtam, Svájcban a legdurvább a diszkrimináció
- Franciaország: Charlie Hebido, szerinted a helyiek kedvelik a muszlimokat ezek után?
- Olaszország, Spanyolország: elárasztják őket az Afrikából érkező menekültek, folyton panaszkodnak, hogy visszaszorítsák őket
- Magyarország: miket mondott Orbán Viktor pár hónapja és mit gondolnak az emberek? Meg ne mondd, hogy otthon nincs rasszizmus a romák ellen.

Nyilván akik az adott országban élnek, sokkal jobban látják a helyzetet.

- USA: elég, ha megnézed, hogy mennyi a fehér - latino/néger vagyoni különbség... pedig a genetika 99,9999%-ban ugyanaz

www.pewresearch.org/files/2014/12/FT_14.12.11_wealthGapBars.png

Inkább az a kérdés, hogy te melyik Európában élsz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 11:51:51

@Muscari: Na, hát nekem meg a hellmans volt broáf... :D Bár ezer éve nem ettem, itt nincsen, vagy nem találtam még meg szerencsére; de emléxem, hogy valamiért nagyon nem jött be...
Legjobb télleg a házi.Csak egy a baj vele, asszony is azt hajtogatja folyton, hogy ááá, hülyeség azt venni, 5 perc alatt kész, de mégse csinál sose...Én meg erősen szőkenő vagyok a konyhában... :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 11:54:09

@Ödenburger [Hu/At]: nézd, a gyanakvást, összesúgást Mezőkövesden is megkapod pestiként.
@7edik: khm, Franciaországban a CH-merénylettel magyarázod a tomboló rasszizmust, a többit ha nem gond el sem olvastam.
a bevándorló negyedekből pedig nem a bőrszín miatt költöznek ki az emberek, hanem a viselkedés miatt.
de ennyi elég is szerintem.

adg 2015.05.06. 11:54:28

@Zoole[uk]: @firg_firg: szerintem meg vers mindenkinek volt a cime. Kabares atiratban vers mindegykinek.
Engem mindenesetre jobban lekotott a tv torna, foleg miutan a fejes ikrek debutaltak. Kimondottan jo es tartalmas musor volt.
Bar a korabeli ausztral verziokhoz kepest eleg harmatos, de hat kicsit sarga, kicsit savanyu...

7edik (törölt) 2015.05.06. 12:05:11

@Réka ‎: ok, nem gond, ezentúl én sem fogok reagálni a te hozzászólásaidra akkor, ha nem tisztelsz meg annyival, hogy elolvasd, amit írtam

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.06. 12:25:19

@7edik: nyugi, elolvastam. De nem sikerült meggyőző bizonyítékokat, de még érveket sem felhoznod az Európában (még mindig nem érzed, mennyire problémás összemosni Albániát Norvégiával...?) "tomboló" rasszizmus létezése mellett.

A bevándorlás korlátozása NEM rasszizmus. Még a populista szinten propagált változata sem az.
Nem tudok olyan európai országról, ahol intézményesített rasszizmus létezne.
A társadalmi idegenellenes - még mindig nem rasszista - attitűdök, mint pl. a white flight, sokkal inkább függnek egyes csoportok domináns vagy felülreprezentált viselkedési mintáitól, mint a bőrszínről.
Innentől nincs miről beszélni.

Első kommentedről azt hittem, hogy te tényleg rasszismusról beszélsz. Aztán kiderült, hogy nagyon nem.

SzZoole 2015.05.06. 12:30:48

@adg [Au, Darwin]: Es Te emlekszel,hogy minden este volt vagy csak hetvegen?

puhacica 2015.05.06. 12:33:53

@Fajankó: mit nem ertesz?

@Zka: borecet vagy mi a szar. ontik vilagnak, mintha muszaj lenne. olyan budos, hogy a belem kifordul tole.

adg 2015.05.06. 12:39:46

@Zoole[uk]: Sajnos csak egyszer, max ketszer voltak a Fejes lanyok egy heten, ha jol emlekszem.
Ha a versre kerdeztel, akkor gozom sincs, szerintem egybol sem lattam az intronal tobbet. Nem tudok mit kezdeni a versekkel, ha valaki akar mondani valamit, akkor mondja el. A legtobb verstol es a modoros eloadasuktol falnak megyek :)

Csodabogár 2015.05.06. 12:45:37

@Zka: Micsoda egy körözött juhturó nélkül, na meg tejföllel?!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 12:52:40

@Csodabogár: kérdezhetném, hogy milyen egy körözött tejföl nélkül? :) Tudtam, hogy hitvita lesz, de azt hittem csak a majonéz/mustár márkákból :)

Fajankó 2015.05.06. 13:09:55

Furcsa lenne ha én külföldiként nem kedvelném a külföldieket, de 8 hónapig lakott "itt" a füldszinten egy népes török család.
Nagyon nem mindegy.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.05.06. 13:20:24

@geegee: nem tudom......lehet?? mire gondolsz pontosan??

Mr Long 2015.05.06. 13:31:02

@Ödenburger [Hu/At]: Itt mar egy centi hotol nem mennek be dolgozni az emberek, meg a gyerekek iskolaba :) A durva, hogy a skotoknal is ez van, pedig ott nem meglepo azert a ho...

Muscari 2015.05.06. 14:09:22

@geegee: az a baj, hogy nem lehet keveset csinálni és hamar megromlik. Ettől eltekintve tényleg az a legjobb.

Hari Seldon 2 2015.05.06. 14:10:25

@Réka ‎:
POntosan. Nálunk a feketék normálisan tudnak európai módon vislekedni (tösségében) az Észak Afrikaiak között van több problémás csoport. - Ez főleg a külvárosi (illetve Marseille-ben konkréten a belvárosi 3 kerültet) negyedekben levő lakótelepeken van.
Nagy feladata lenne az európai politikusoknak a gettók felszámolása. Ahol előzőleg laktunk (Forbach-ban) és itt Thionville-ben alig van arab, és azok is alig/kevéssé érzékelhetőek. Nem járnak pingvin ruhába, alig van fejkendős. Nyilván, hiszen nincsenek nagy egybefüggő muzulmán gettók, ahol a tömeg nyomása a szokásai megtartására erősebb. Itt pont az ellenkezője van. Szóval ha ezeket a gettókben levő embereket "szétszórnák" nem lenne meg a "tömeg tehetetlenségük" a régi szokásaiknak. - Nagy feladat, de el kell kezdeni.

Hari Seldon 2 2015.05.06. 14:11:49

@Hari Seldon 2:
Az előzőt, a francia gépen írtam, azért van benne annyi elütés.

Muscari 2015.05.06. 14:17:43

@qkuc: reszelj le főtt tojást, só, bors,mustár, vaj és /vagy majonéz, reszelt hagyma kell még bele, vagy ha van kedvenc zöld fűszered, az is mehet mértékkel.
Tovább lehet fokozni az élvezeteket, ha vaj helyett vagy mellett kenőmájast teszel bele, jó sokat. Jó étvágyat!

Muscari 2015.05.06. 14:25:53

@qkuc: sajnos Kaliforniában olyan az éghajlat, hogy nyáron öntözni kell, szinye bármit termesztenek. Szőlő és olajbogyó lehet esetleg kivétel, de ha kertészeti terményeket akarnak, akkor elkerülhetetlen az öntözés.

Nem ismerem Kalifornia mezőgazdaságát, de most ágyhoz vagyok kötve, így lehet, hogy beleásom magam. Az úszómedencék feltöltése és a gyepfelületek öntözése sem lehet kevés.

2015.05.06. 14:31:20

@firg_firg:
" Mert miert? Milyen part ez az NDP? "
Szocdem. Annak is a rosszabik fajtaja: kozhivatalnokokbol, feher galleros maffiozo szakszervezetekbol, a ketkezi prolit gyulolo es lenezo, az igazi munkat megveto also kozeposztalybol es hasonloakbol osszeverbuvalt irigy es tehetsegtelen senkihaziak latszolagos szovetsege. Roviden ennyit roluk. Ahol hatalomra kerulnek gazdasagi katasztrofat, tarsadalmi kaoszt okoznak. Europaban meg elfogadhatok, de ide nem valok.
Most pedig megyek melozni, amig me'g van munkam.

2015.05.06. 14:36:57

@Muscari:
" Az úszómedencék feltöltése és a gyepfelületek öntözése sem lehet kevés. "
Az allattartas, kulonosen a szarvasmarhae rendkivul vizigenyes. Bar Kaliforniara ez nem annyira jellemzo, de nagyon kihatnak ra es negativan a tobbi allamok steakgyarai.

qkuc 2015.05.06. 15:07:06

@Muscari: Ezt olvasd el, ha van időd, egész jól összefogja mi a baj a kaliforniai mezőgazdasággal (és a vízhiánnyal) ...:

thinkprogress.org/climate/2015/05/05/3646965/california-drought-and-agriculture-explainer/

Golf2 2015.05.06. 15:07:22

@Ödenburger [Hu/At]: És azért így élni nem a legvidámabb dolog.
Afrikában fehérként biztos vidámabb ugye? Ott szeretik a fehéreket
biztos...

Muscari 2015.05.06. 15:08:01

@puhacica: minden ecet vinegar, ami különösen büdös, az a malt vinegar. El sem tudom képzelni, hogy lehet azt a sültkrumlira tenni. Brrrr.

nemor 2015.05.06. 15:10:38

@firg_firg: Vers mindenkinek. Szerettük, de tényleg nagyon rossz helyen volt a műsorfolyamban.

adg 2015.05.06. 15:12:23

@Muscari: Amennyire korabban beleolvastam ebbe a temaba, a fo fogyaszto a mezogazdasag es az ontozes, meg gondolom az ipar is hozzateszi a magaet rendesen.
Teny, hogy a haztartasokon is meg lehetne fogni egy csomo vizet, pl az amerikai jellegu mosogepek annyi vizet hasznalnak, mint az allat. Eleve a gep is oriasi. Itt mifelenk is eleg elterjedt, volt nekunk is "szerencsenk" hozza. ketszer akkora mint egy normal gep, szinig van vizzel, a ruhat nem mossa ki rendesen, de legalabb szettepi. Valamiert roppant nepszeru, az emberek felenek ilyen van. Lehet, hogy van olyan is, ami normalisan mukodik, de en meg nem hallottam ilyenrol. :)

Az uszomedence meg nagyon nepszeru es latvanyos bunbak, de elenyeszo mennyisegu vizet "fogyaszt". Eleg ritkan kell cserelni a vizet, eleg szinten tartani. Eves szinten nem hiszem, hogy 15-20 m3-nel tobb vizet hasznalunk a medence toltogetesere, bar a mienk viszonylag kicsi. (a mi eves fogyasztasunk kicsivel 500 m3 alatt volt, viszonyitaskent. Legalabb a harmada szerintem ontozes a szaraz evszakban. Masik harmada a lanyom furdesei. :) ) Ha tonkremegy a viz es cserelni kell, akkor az annyi amennyi. A haztartas teljes fogyasztasaban nincs nagy szerepe. A villanyszamlaban mar igen, ott latszik a hatasa jobban.

Nem tudom, mennyire foglalkoznak ilyesmivel Kaliforniaban, de lehet, hogy hamarosan ok is elkezdenek (ha eddig nem tettek) tengervizet inni, mint pl az ausztralok.
Itt eszakon szerencsere nincs hiany a vizbol, de itt is megy a tema, hogy fogyasszunk kevesebb vizt. A szaraz evszakban nincs eso, es az egyre novekvo igenyeket egyre nehezebben tudjak fedezni a tarozok, ujat epiteni meg nagyon draga. De elobb utobb muszaj lesz.

qkuc 2015.05.06. 15:20:52

@adg [Au, Darwin]: Ez a felültöltős mosógép?

Tengervíz? Mármint, gondolom lepárolt, de annak elég borzasztó íze van, Máltán volt szerencsém "megkóstolni". Brrrr.

adg 2015.05.06. 15:37:47

@qkuc: Igen, felultoltos. Nagy elonye, hogy barmennyi ruha belefer. Mi nagyon utaltuk, de az jart a lakashoz. Amikor idekoltoztunk, akkor vettunk azonnal egy eloltoltoset.

Nem tudom, Maltan milyen a viz, itt nem hallottam ra panaszt. Lehet, hogy higitjak rendes vizzel, nem tudom. Annyit hallottam, hogy nagyon enyhen sos az ize, de teljesen ihato.
Nekunk rendes vizunk van, de ennek is van egy szuros mellekize, csak nagyon hidegen ihato, vagy szurve. En mondjuk meg tudom inni melegen is, de a tobbiek nem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.06. 15:43:57

@adg [Au, Darwin]: nem értem miért függ a töltés irányától hogy mi fér bele. Nekünk felültöltős lett oldaltöltősre cserélve és az utóbbi nagyobb, mert nagyobbra van tervezve :)

Szeged nagyrészén egyébként iszonyú büdös a víz és nem kifejezetten hideg, kb szobahőmérsékletű. Előfordul, hogy egy messziről érkező vendég nem bírja meginni. Mi már megszoktuk, de azért nem szeretjük. Mindenesetre nekem felüdülés amikor pesti rokonoknál jéghideg nembüdös csapvizet tudok inni.
www.szegedivizmu.hu/kornyezetvedelem_minosegugy_ivovizbiztonsag/a_viz_minosege_jellemzoi/

adg 2015.05.06. 15:56:36

@Zka: Nem a toltes iranyatol fugg. Teljesen mas a gep. Sokkal nagyobb, es fuggoleges tengely korul forog a dobja. A dob kozepen all egy bot, abbol adagolja a mososzert.
Itt egy remek abra hozza: www.partselect.com/JustForFun/Images/Top-Loading-Washer.gif

Csodabogár 2015.05.06. 16:03:39

@Zka: Mustár ok de majonéz teljesen tájidegen. Viszont kell bele sok snidling és esetleg egy kicsi sör.
Persze lehet nagyon finom a te keveréked, csak azt nem körözöttnek hívják.:-)

adg 2015.05.06. 16:09:10

@Zka: Ja igen, hideg viz az nalunk sincs magatol. Itt ugye sosincs fagy, igy nem kell melyre asni a csoveket, kb a fu alatt megy. De helyenkent felette, mert sziklas a talaj es nincs kedvuk a fiuknak asni. A kozephomerseklet meg 30 fok, igy a viz is annyi, vagy tobb. A meleg evszakban sosem hasznalom a meleg csapot.

2015.05.06. 16:12:14

@Muscari: Ez jo, en meg azt nem tudom elkepzelni hogy hogyan lehet (vagy mi ertelme lenne) vinegar nelkul sultkrumplit enni :). A lakasunkhoz kozel van egy hely ahol csinalnak sultkrumplit, hetente legalabb egyszer szoktam venni, ki van teve vinegar de ugy vettem eszre hogy rajtam kivul senki nem hasznalja. Nagyon vicces, mikor leveszem a pultrol es elkezdem locsolni vele a sultkrumplit, az eladok es a tobbi vevo egy emberkent merednek ram dobbenten. En mindig rajuk mosolygok, teszek meg egy adag jalapeno szoszt a krumplira es tavozom :)

qkuc 2015.05.06. 16:13:48

@Zka: Gyakorlatban nézve olyan mint a régi Lehel centrifuga. Én utáltam, szerencsére egyszer próbálkoztam mosni egy ilyen szörnnyel, de inkább jött a rokon és segített. Kb. fejjel előre bele is borultam volna, amíg alulról kivakarom a cuccot.

GERI87 2015.05.06. 16:15:27

@7edik:

"A bevándorlónegyedekben alacsonyak a lakásárak, mindenki kiköltözik onnan, sőt, mondhatom az egész városból költöznek el a helyiek a sok bevándorló miatt."

Biztos azért mert nem bírják elviselni hogy valaki barnább vagy fekete...biztos csak ez az ok, semmi más...

"- USA: elég, ha megnézed, hogy mennyi a fehér - latino/néger vagyoni különbség... pedig a genetika 99,9999%-ban ugyanaz"

Talán a kultúra/környezet és az elvárások nem ugyanazok!
Ha valaki úgy nő fel hogy azt sulykolják belé a "gettóban" hogy "te fekete vagy soha semmire nem viszed mert fekete vagy és a fehérek rasszista köcsögök" "az egyetlen kitörési lehetőséged a sport, zene" akkor talán ez is lehet egy ok....
Nem hinném hogy aki tanul azt hátráltatnák!
150 év után bemagyarázni hogy nem a képességek számítanak hanem "el vagy nyomja" kicsit bugyutának tűnik!

Mr Long 2015.05.06. 16:17:35

@puhacica: Aaz hagyjan, hogy budos, de milyen finom a krumplin es sulthalon :DDDD

Ginix 2015.05.06. 16:18:05

@Dragonlady (Bp, Hun): "szimplán az illatok" - ez nekem is feltűnt, aztán egyszer utánaolvastam és kiderült, h az összes érzékszerv közül a szaglás az, ami a leginkább képes az emlékek felevenítésére. amnéziásoknál is a leghatékonyabb segítség.

Muscari 2015.05.06. 16:42:44

@qkuc: köszi szépen, elolvastam, nagyon jó cikk. Nem gondoltam volna, hogy Kaliforniában termelik szinte az összes gyümölcsöt és zöldséget az amerikai piacra. Meg hogy ők adják a világ mandulatermésének 80%-át!

Emellett az összes medence meg minden eltörpül. Remélem beavatkoznak majd szövetségi szinten, mielőtt nagyon nagy baj lesz.

Muscari 2015.05.06. 16:52:45

@adg [Au, Darwin]: olvasd el a qkuc által belinkelt cikket, és mindent meg fogsz érteni. Nem tudnak már több vizet honnan előteremteni, az öntözéses mezőgazdaságnak iszonyatos igényei vannak.

Sajnos így alakult, hogy a Kaliforniában termesztett gyümölcsök és zöldségek látják el az egész országot, más államokban főleg kukoricát és szóját termesztenek. Néhány évtizede ez még nem így volt, sokan termeltek a helyi piacokra szerte az országban, a klíma sok helyen alkalmas. Ezt kéne visszahozni állami támogatásokkal, Kalifornia meg maradjatna a kevésbé vízigényes növények termesztésémél. Ennyi röviden a lényeg.

Muscari 2015.05.06. 16:58:39

@Mirjam2: màr a gondolattól is felmegy a gyomorsavam :-( Semmi savanyút nem tudok megenni, a salt and vinegar crisps szerintem emberiesség elleni bűntett. Még a hideg is kiráz a gondolatától is.

Én a sült krumplit majonézzel eszem, esetleg majonéz és ketchup.

kék madár 2015.05.06. 16:59:41

@Muscari: egy mandulafanak 10 ev amig teremni kezd, Nem biztos, hogy erdemes hagyni kiszaradni oket. Riizst persze hulyeseg termelni. A viz 80%-at a mezogazdasag hasznalja el, es ez nem fenntarthato. A varosoknak viszont van 4 lehetosege:
meg tobb tarolas, tengerviz leparlas, szennyviz visszaforgatas es meg tobb import. Hosszu tavon senki nem aggoodik, csak keltik a hiszteriat, Californianak van a vilag legkiterjedtebb es legjobban mukodo vizeloszto es tarolo rendszere, es van ket leparlo uzeme, amibol meg egyik se indult be.

adg 2015.05.06. 17:01:32

@Muscari: el fogom olvasni, felre is tettem magamnak. Amugy ezt irtam en is, hogy a mezogazdasag viszi a sok vizet, nem a lakossag.
A mg-on belul is meg lehet fogni rengeteg vizet modernebb technikaval. Izrael pl nagyon eros ezen a teren, hihetetlen hatekonysaggal tudnak ontozni, ami ertheto is, hoszen nekik sem jutott tul sok viz. nem veletlenul vannak a vilag elvonalaban ontozestechnikai cuccokkal.

Mr Long 2015.05.06. 17:12:59

@Muscari: Mi az ecetes sultkrumplit martogatjuk majonezbe, az nagyon kiraly!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.06. 17:20:17

@adg [Au, Darwin]:
Aki vizet iszik az egyéb gazemberségekre is képes.
:))))))))))))))

2015.05.06. 17:26:05

Be kene terjeszteni az ENSZ-nel, hogy az egyes orszagok absztrakt kepessegeit is merjek fel, es ne csak olyan listakat allitsanak ossze, hogy egy fore juto egyetemi vegzettseg, meg korrupcios index meg noi egyenjogusagi rangsor, hanem lehetnenek olyan listak is, hogy hol a legtovabb szerelmesek egymasba a parok, vagy kiknel van a legtobb nagyszabasu, de az utolso pillanatban elkaszalt otlet, vagy hol a leghosszabb a reggeli kave folotti tartalmas beszelgetes, es akkor a magyarok lehetnenek vegre vilagelsok a romantikusnosztalgia-indexben, el lehetne adni a hungarikumot, raadasul most ugyis meno a vintage hangulat, volt ez a valsag es azota csak ugy veszik a hipszterek a dohos, megfakult, rongyosszelu spleent mint a cukrot, a magyarok raadasul muanyag Instagram-filterek nelkul kepesek produkalni ezt teljesen autentikusan. Nem is tudom, miert kellett azt a samandobos szart megepiteni a milanoi expora, sokkal jobb lett volna folepiteni egy random pesti hazat utana meg felig lebontani, es beletenni egy oreg, sertodott szinesznot aki meg mindig azt hiszi, hogy lehet belole nagy sztar es pirosra keni a szajat a szazeves ruzsaval, mikozben a harisnyaja meg mar lyukas. Magyarorszag vegre egyszer teljes szinkronba kerulhetne a korszellemmel, mondhatnank. Na mindegy.

qkuc 2015.05.06. 17:30:58

@kék madár: én azt nem értem mi a bánatért termesztik pont ott a vízigényes fajtákat (szója, kukorica) ... Nem Kaliforniát gondoltam volna az USA éléstárának.

kék madár 2015.05.06. 17:31:52

@GERI87: "150 év után bemagyarázni hogy nem a képességek számítanak hanem "el vagy nyomja" kicsit bugyutának tűnik!"
ha vegigmesz egy ilyen utcan a gettoban pl. Baltimoreban, eleg egyertelmu lenne neked is, hogy a kepessegek mit sem szamitanak. Ott egy Einsteinnek is annyi lehetosege lenne, mint egy kobormacskanak.

adg 2015.05.06. 17:32:00

@diggerdriver: Bizony. Marpedig nekem sok viz megy le. :)

kék madár 2015.05.06. 17:34:27

@qkuc: reszben azert mert a Central Valleyben jo a fold, az eghajlat es a Sierra Nevada egy hatalmas 4 evszakos vizforras (altalaban). De igazad van, ezeket nem lehetett hatekonyan termelni soha.

Thargoid 2015.05.06. 18:02:51

Ha már kőrözött:
utóbbi időben hegyekben áll a nagyobb Tescokkban, de ASDA-ban is láttam már 3 fajta valódi túrót.
Az íze mint a nádudvarié:
www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=twarog&newSort=true&search=Search

Meglepő módon a quark amit régebben vettünk viszont eltűnt.

Thargoid 2015.05.06. 18:07:55

Akinek meg a magyar mustár hiányzik:
www.frenchsuk.co.uk/

Ugyanaz ízre (a classic verzió), csak kevesebb adalékanayg van benne - lehet, hogy a globus eredetileg ennek licence vagy másolata volt, mint pl. a Pannónia sajt az emmentálinak.

2015.05.06. 18:08:16

@Fajankó: Jobb hazudni, igazad van. :))))

cuneguund 2015.05.06. 18:08:49

@mojyo: evek ota olvasom a hataratkelot es meg sosem kommenteltem, de ez most hatalmas like :D

2015.05.06. 18:09:42

@**mimi**: Mimi, ideje lenne továbblépned a következő szintre. Sok lesz már az együgyü komment. ;)

2015.05.06. 18:16:30

@maxval bircaman szerkesztő: Most mi a baj? Ők még eddig nem szálltak meg minket. Az oroszoknak már volt egyszer lehetőségük, de szétesett a Szovjetunió...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 18:25:07

@petrasp: hát arra, hogy külföldre mentem... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 18:26:09

@Muscari: Igen, ez kétségtelen...ezért van csak létjogosultsága a boltinak, mert van kicsi kiszerelés is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 18:28:37

@Hari Seldon 2: Nem az van, hogy ők aklarnak együtt lakni, mert így könnyebben társalognak, stb.És ebből falkad, hogy akkor már csinálnak maguknak mini Szíriát, mini Irakot...?Mert itt errefelé ez van, kábé.

Hari Seldon 2 2015.05.06. 18:39:43

@geegee:
Biztos belejátszik ez is. Hogy amikor idejönnek a számukra nagy ismeretlenbe akkor kell nekik egy kis ismerős közeg. Ettől eltekintve, egy idő után ezt már nem lehetne/kellene hagyni.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.05.06. 18:44:27

@geegee: nekem jó hogy külföldre mentem, szerintem neked is jó hogy külföldre mentél....;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.06. 18:53:38

@mojyo:
A nap kommentje.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 18:57:41

@ChristineK: en is ugy erzem, hogy gyakorlatilag irrelevans, hol vagyunk, a nosztalgia erzese akar ugyanabban az orszagban is rank torhet. Termeszetesen ez fokozottan igaz, amikor kulfoldon elunk. Az iras nagyon jol megragadta a nosztalgia erzest, szamomra ez jott le belole leginkabb.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.06. 19:13:40

egy kerdes a no-ferfi vonalon ; vajon a ferfiak is kb ezt a listat irnak a hianyzik, nem hianyzik oldalakon ?

ez a hianyzik anyukam, baratnoim hugom ,szomszed ,pletyka ,traccsolas , nezzetek mink van, mibe jarunk hogy oltozkodunk stb onnan nem szimpatikus nekem (elfogadom OK) mert amikor mi jottunk sok csalad a noi nyomasra, ezek miatt ment onkent haza , es vette el a jovot a gyerekeitol , es ki tudja mire mentek Mo-on ..

szerintem mi ferfiak nem igy vagyunk , hianyoztak nekem is a szuleim ,de meglatogattam oket es semmi krizis ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 19:18:43

@Ödenburger [Hu/At]: igen, tul van lihegve, itt is, a magyar media pedig csak atveszi. "Szeretett" kormanyzoink mar evtizedek ota nem tettek semmit, pl. tobbviztarozot epiteni stb. hogy a problemat megelozzek.Kaliforniaban regebben is voltak aszalyos idoszakok ( sivatagos teruletek is vannak itt), a problema nem ujkeletu.
A lakossagi fogyasztas csokkentese nem oldja meg a problemat, mikor a vizhasznalat 80%-a a mezogazdasage. Ok viszont szubvencionalt vizet kapnak, igy nem erdekuk sporolni es/vagy gazdasagosabb ontozo rendszereket kiepiteni.
A mezogazdasagi lobbistak elertek, amit akartak, a kormanyzo ujjal mutogat a gonosz milliomosokra, akik kepesek locsolni a fuvuket, sot a medencejuket is feltoltik! Gyalazat!;) a media persze kapva kap a dolgon, es boszen mutogatja a kiszaradt foldeket, az alacsony vizallast a viztarozokban...
Az igaz, hogy kevesebb eso esik, a teli csapadek mennyiseg valoban sokkal kevesebb, mint mondjuk 5-10 evvel ezelott, ez teny. De - ellentetben nemely hirekkel - nincs sehol vizkorlatozas ( abban az ertelemben, hogy nem folyik viz a csapbol). Bunteto tarifat viszont terveznek bevezetni annak, aki"tul sok" vizet hasznal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 19:22:32

Koszi, kozben latom, masok is hozzaszoltak a kaliforniai temahoz:)

qkuc 2015.05.06. 19:23:09

@kék madár: Na az nem jutott eszembe, hogy a hegyekből bő vizű folyók erednek, látszik sosem volt a földrajz a kedvenceim között (kivéve a csillagászat részét), :D.

qkuc 2015.05.06. 19:25:19

@Zsuzsi65: Leginkább "át kéne" rakni pár állammal arrébb az intenzív öntözésű növények termesztését oda, ahol mondjuk sűrűbben esik és még esetleg a klíma is jobb, :D.

Mondjuk nálunk sem járnak élen a szárazság tűrő fajták termesztésében, pedig itt az Alföld kellős közepén nem kéne csodálkozni, ha beüt a szárazság ...

wuaaa 2015.05.06. 19:30:40

Most tudtam meg, hogy Cilla Benkö, a svéd rádió ceo-ja 56-osok gyermeke. Jéé..

kék madár 2015.05.06. 19:34:08

@Zsuzsi65: azt ne hagyf ki, hogy pont a te varosod jar elen a vizgyujtesben amit mashol is be akarnak vezetni!

www.cnbc.com/id/102581700

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 19:40:10

@qkuc: igen, sokunknak hihetetlenul hangzik, de Eszak-Kalifornia (a Sierra Nevada hegyei) az orszag leghavasabb videkei koze tartozik. Me'g 3-4 evvel ezelott is jo 60-80 cm-es havat lapatoltunk decemberben a csaladi hetvegi hazunkban Lake Tahoe-nal. Viszont mostanaban panaszkodnak az alacsonyabban fekvo sikozpontok, hogy nem volt eleg ho...a kisebb vallalkozasoknak a hoagyu uzemeltetese eleg sokba kerul...

kék madár 2015.05.06. 19:42:10

@Zsuzsi65: "Me'g 3-4 evvel ezelott is jo 60-80 cm-es havat lapatoltunk decemberben a csaladi hetvegi hazunkban Lake Tahoe-nal"
jaj de sajnallak!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 19:42:48

@kék madár: na meg abban is elen jar, hogy az oreg vizvezetekeket nem ujitjak fel, es a csotoresek egyre gyakoribbak, ahol iszonyatos mennyiseg folyik el :(...www.nbclosangeles.com/news/local/Street-Flooded-Water-Main-Break-Hollywood-Hills-292355621.html

wuaaa 2015.05.06. 19:43:02

Szerintetek nem kár, hogy @mojyo: porfogógyártó és így statikus dolgokra "pazarolja" el a fantáziáját?
Aki ilyet tud írni, annak szerintem az országimázs központban lenne a helye !

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 19:44:37

Én meg ki vagyok akadva.Úgy is kaja- meg növényposzt, bele kell férjen ez is.Szóval akartam venni ilyen fehér televíziós, vagy lecsópaprikát, hogy főznénk belőle a névadó ételt.És ezek a szemetek kb ötezer(!) forintért (direkt írtam betűvel...) aklartak adni két kilót.Hát mi a t*k*m kerül ezen ennyibe?!?A legprosztóbb, legfapadosabb növények egyike, gyakorlatilag csak a krumpli, meg a hagyma előzi meg...Döbbenet a köbön...Jó, egy kicsit télleg szebb, mint a magyar lecsós változat, de hát menjenek már az anyjukba.Mennyibe kerül ez otthon, 200-300 forint??Komolyan mondom, a sokkal luxusabb amerikai gogosár , ez a pritamin vagy mi a harmadába kerül...Esküszöm, ha megyünk haza kocsival, veszek otthon egy utána futót, megbuggyantom cseresznyével, meg lecsópaprikával, kihozom ide, és kiárulom az áruházi árhoz képest 80%-on.Bakker visszajönne a hazaút költsége...A cseresznye a másik, aminek ilyen elb@$%ott, tízszeres ára van...A többi zöldség-gyümölcs csak 1-2-3szor annyi, mint magyarban, azza, úgy nincs még bajom.De ez a kettő...Pfehh...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 19:49:20

@petrasp: de neked a blog címében ez van, hogy kulfordementemmajdjovok.
KülföRdre... vagy ez valami szójáték, amit nem értek? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 19:50:40

@Hari Seldon 2: Hát igen, kéne valami megoldás, mert télleg gettósodáshoz vezet...

Muscari 2015.05.06. 19:53:44

@kék madár: nyilvan nem a mandulaultetvenyek attelepiteset promotalja a cikk sem, hanem a szezonalis kerteszeti termekeket.

Ahogy leirja, par evtizeddel ezelott meg a novenyek sokkal szelesebb skalajat termesztettek nagyon sok allamban, az eghajlati es talaj adottsagok alkalmasak ra. A szubvenciok miatt azonban a farmerek atalltak a kukorica- es szojatermesztesre, a szerzo ezt a folyamatot kivanja visszaforditani. Jelenleg Kaliforniaban olyan helyen is termesztenek zoldsegeket, ahol sivatagi az eghajlat, alig esik eso, ha hinni lehet a cikknek. Ennek pedig semmi ertelme, ha az orszagban millio egy hely van, ahol ugyanezt meg lehet tenni kevesebb ontozessel. Persze ez sok problemat felvet, a farmerek beruhazasaitol a szezonalis munkaeroig, de a tamogatasok atcsoportositasaval lehetne valamit kezdeni, ahogy azt tettek Eszak-Karolinaban.

Lehet, hogy a cikk tuloz, de az ivovizhiany igenis nagy problema lesz nehany evtizeden belul, es nem csak Kaliforniaban, hanem mondjuk Kinaban is. Nem hiszem, hogy a tengerviz leparlasa hosszu tavu megoldast jelent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 19:55:38

@Zsuzsi65: Elnézést, erről a Tahoe szóról mindig bizonyos népek kulturáltsági színvonala jut eszembe...Van egy kocsi is ilyen nevű, a Chevrolet Tahoe, abban is valszeg ezek a tahó(e) népek utaznak, közlekednek...
:-))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 19:59:18

@Zsuzsi65: "panaszkodnak az alacsonyabban fekvo sikozpontok,"
az nem jó, hogy valami közeli tenger-tó-folyó vizét felágyúzzák?Itt is így csinálják a "szomszédunkban", általában minden évben egyre kevesebb a hó, hát a sípálya végében lévő tóból felnyomják a domboldalra a vizet.Volt is olyan mennyiség, hogy még most is vannak ott foltok.És a víz meg nem vész el, elpárolog, visszacsurog, felhő lesz belőle, stb..Persze kell hozzá egy kis áram, az igaz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 20:00:06

nem azert, de az a fajta landscaping, amit most kinal egy ceg (hivatkozva arra, hogy csakis CA oshonos, es szarazsagturo novenyeket ultetnek), eleg gagyi...par szal pozsgas noveny (succulents) meg ilyesmi az elokertben...ki az, akinek ez tetszik? :)) turfterminators.com/gallery/

2015.05.06. 20:01:35

Tudom, hogy ilyentájt már senkit sem érdekel a poszt maga, de azért mégis, hátha ...
A személyes kötődéseken kívül, azok a dolgok, amelyek hiányoznak a posztolónak, a halálba idegesítenék, ha otthon élne. Április utolsó két hetét Budapesten töltöttem, és hát nah ... Persze, kellemes volt, meg minden, mivel alapból úgy mentem neki, hogy én itt most turista vagyok (még a Citadelláig is felmásztam ;) ), így okés volt. De nem lehetett nem észrevenni azokat a dolgokat, amikkel itt nem találkozom.
Egy hostelben laktam, és a visszautazásom hajnalán (oké, nemcsak akkor...), kimentem a kávé-cigi kombóra a kijelölt dohányzóhelyre, amely a gangos társasház egyik benyílójában volt. És ahol szó szerint rátapostam egy csövi dunyhájára. Nem tudom, melyikünk volt jobban meglepve, én biztosan nagyon. Hát így ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 20:02:23

@geegee: haha, igen, amikor eloszor hallottam, nekem is az jutott eszembe:)) plane, amikor hallod kiejteni, akkor egy jol megtermett, nyirsegi tahou-ra gondolsz :)) (bocs, ha valaki odavalosi:))), csak a kiejtes miatt :)))

Muscari 2015.05.06. 20:03:20

@mojyo: neked írnod kellene, komolyan, nagyon jól nyomod. Gyere gyakrabban, légyszi :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 20:03:43

@mojyo: Mi az a sámándobos szar? Az öreg, sértődött színésznő a Medvedczky Ilona? (remélem, jól írtam a nevét...)

Vagy ha más tudja, az is jó, nagyon nem vagyok képben ez ügyben... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 20:05:32

@Pink Petsch: jééé, Pink Patch, de rég láttunk erre.Mi van a cafkellákkal... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 20:05:57

extrém határátkelés: egy koreai-amerikai tanár, aki könyvet írt egy észak-koreai egyetemen tanárként töltött fél évéről.
hvg.hu/kultura/20150506_Suki_Kim

Muscari 2015.05.06. 20:06:10

@Thargoid: én román mustárt veszek, az is olyan, mint a magyar. A teszkós linkre meg mindenféle üveges cuccok jönnek fel, túró egy szál se, nem tudom, hogy mi a gond

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 20:09:37

@geegee: hat, valoszinuleg 2000 m-rol (ahol a to van) 2500-2600 m-re felagyuzni kicsit koltseges lenne :) gondolom en :)
Igy nez ki a kornyek egyebkent. Tudtatok, hogy az 1960-as teli olimpiat itt rendeztek (Squaw Valley)? Nagy orommel fedeztem fel a magyar cimert (meg a regit:) a kozpontban felallitott emlekoszlopon , ahol a resztvevo nemzetek kozott Mo is ott volt.
snowbrains.com/wp-content/uploads/2013/04/Lake-Tahoe-Ski-Resort-map.jpg

SzZoole 2015.05.06. 20:10:32

@Pink Petsch: Szeva Pinky:)
Welcome back.

Muscari 2015.05.06. 20:10:56

@Zsuzsi65: ajjaj, egészen beleástam magam :-) Ha van még a témában linked, szívesen olvasom, ma sajnos ráérek, meg holnap is.

qkuc 2015.05.06. 20:16:08

@wuaaa [nor]: miért akarod ezt a szegény "gyereket" büntetni? :D

2015.05.06. 20:17:32

@geegee: Köszi megvannak .. és amíg otthon a legjobb esetben is egy havi 400-450 eurót fizető állás az alternatíva, vagy legrosszabb esetben a 150 eurós közmunka, addig maradnak is. Ilyen ez.

@Zoole[uk]: Mna, ebben még nem vagyok biztos, ebben a "back"ben, de ez a sorozat kissé felkeltette az érdeklődésemet. Kissé ...

kék madár 2015.05.06. 20:18:25

@Zsuzsi65: Lake Tahoe az egyik kedvencem, ne hergelj mar tovabb : )

de komolyra forditva a szot, annyi viz van benne mint moyjoban az ironia:

Lake Tahoe is the second deepest lake in the U.S. with a depth of 1,645 ft (501 m)
At its longest and widest, Lake Tahoe measures 22 miles (35 km) by 12 miles (19km)
The shoreline circumference of the lake is 72 miles (116km)
The average surface elevation is 6,225 ft (1,897 m) above sea level
Lake Tahoe is 2/3 in California and 1/3 in the state of Nevada
There are 63 tributaries draining into Lake Tahoe with only one outlet at the Truckee River in Tahoe City.
The sun shines at Lake Tahoe for 75% of the year, or 274 days.
At lake level, annual snowfall averages 125 inches. At alpine skiing elevations, the snowfall averages 600 inches per year.
At the surface, Lake Tahoe’s water temperature varies from 41 to 68 degrees F. Below a depth of 600 to 700 ft, the water remains a constant 39 degrees.
If you were to pour Lake Tahoe out onto an area the size of California, the water would still be 14 inches (36 cm) deep.
The amount of water in Lake Tahoe (39 trillion gallons) is enough to supply each person in the U.S. with 50 gallons of water per day for 5 years.
The amount of water that evaporates from the Lake each day (330 million gallons) could supply a city the size of Los Angeles for 5 years.

SzZoole 2015.05.06. 20:22:17

@Pink Petsch: Meg a regi helyen vagy,vagy valtottal?

DieNanny CH 2015.05.06. 20:25:18

@Réka ‎:

"nem is értem, miért veszik a boltit,"

Elárulom, én miért: mert hetente maximum 5 grammot eszek belőle. Van, hogy abba mártogatom a virslit, van, hogy szendvicsre nyomom.
A házi készítésű, ami 100 grammnál ritkán kevesebb, 2 napig áll el. A többit dobjam ki?

kék madár 2015.05.06. 20:26:09

@Muscari: Kalifornia nagyon vonzo a mezogazdasagnak, ahogy mesz keletre sehol nincs ilyen stabil es kiszamithato klima, Ezert a a farmerek nem kiserleteznek. ahol a legjobban no valami, ott vetnek, aratnak evente 10-szor, amig mashol talan 2 szezon fer nebele. Pl. egy 2 Pest megyenyi teruleten, Imperial Valleyben termelik meg az orszag zoldsegeinek 80%-at osztol tavaszig, amit mashol Kalifornian kivul nem lehetne, Persze ha nem lesz viz, itt se lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 20:27:26

Egy kis bemelegítő a mai estére.Ne feledkezzen meg senki... :D

scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/l/t1.0-9/11130150_1417331841640361_1502086356065868646_n.jpg?oh=5918904e12575a8067cd074379a9d326&oe=55D88757

Dojcsébe kiküldöttekhez egy kérdés: a Svánstájgá' az télleg disznób@$zót jelent?Elnézést a trágárságért, de nem én neveztem el így... :D

2015.05.06. 20:28:45

@Zoole[uk]: A régi cégnél, ha úgy értetted, a városok rotálódnak, mint eddig. Tkp. terepszemlére mentem haza, mert fontolgatok, egy 1-1,5 éves ideiglenes budapesti tartózkodást a suli miatt. Ne tudd meg, hányféleképpen próbáltak hülyére venni ....

SzZoole 2015.05.06. 20:34:47

@Pink Petsch: Szoval a munkad a regi:)
Milyen sulit szeretnel kezdeni?Ja es az ikrek hogy vannak?:)))

blackhairlady 2015.05.06. 20:34:52

@Muscari: A sultkrumpli porkolttel a legfinomabb:)

qkuc 2015.05.06. 20:36:41

@Zsuzsi65: japán sziklakert? :D

Muscari 2015.05.06. 20:38:44

@qkuc: csak akkor, ha télen esik elég hó. Most is az a baj, hogy nem esett.

@kék madár: persze, a szezon ott hosszabb. A fentebb linkelt cikk szerint régebben, pár évtizede még más államokban is termesztettek sok mindent, főleg helyi piacokra. Tudom, hogy a világ így működik, hogy minden termelés oda koncentrálódik, ahol a legkisebb ráfordítással a legnagyobb haszon érhető el.

Akkor van baj, ha ez nem fenntartható, illetve máshol meg a sok monokultúra a probléma. A vetësforgó nem egy elavult valami, azt még ma is alkalmazni kellene, különben a föld kimerül.
De ez már messze vezet a vízhiánytól.

2015.05.06. 20:40:04

@Zoole[uk]: Az igen ... ha váltani akarok, ahhoz tőke kell, és lehet, egy civil meló elfogadottabb, de szarabbul is fizet. Ez van.
Szakács. Itt meg csak Berlinben van normális képzés (kurzusok persze más városokban is vannak, de elismerni csak a berlinit ismerik el). Berlint meg inkább kihagynám az életemből.
Ők jól :DDD

2015.05.06. 20:41:25

@Muscari: Nem ertek a temahoz egyaltalan, csak kivancsisagbol kerdezem hogy miert nem megoldas a tengerviz? Pl. errefele ugy tudom mindenhez tengervizet hasznalnak, kiveve termeszetesen ivoviznek (a csapviz nem ihato, kulon kell palackozott vizet venni).

Muscari 2015.05.06. 20:41:27

@blackhair-lady: ne már, éhes lettem :-)

Akartam már kérdezmi, hogy ettél már olyan igazi texasi BBQ rib-et, amit tizensok órán át készítenek?
(még éhesebb lettem :-))

blackhairlady 2015.05.06. 20:42:50

@wuaaa [nor]: Egyet ertek! Ez mar nekem is eszembe jutott egy regebbi kommentje kapcsan.

Muscari 2015.05.06. 20:44:37

@Mirjam2: drága a sótalanítás, nagyon energiaigényes is. Ahol abszolút nincs más, ott persze használják, de amíg vannak olcsóbb lehetőségek is, azt kell előnyben részesíteni.
Azt sem tudom, hogy mit csinálnak a kinyert rengeteg sóval. Azt is el lehet adni persze, de akkora memmiséget is? Utána kéne olvasmom.

2015.05.06. 20:45:34

@cuneguund: Udvozlunk, es nahat, micsoda elismeres, valaki, aki hosszu evek remek posztjait es ordas baromsagait olvasva is megallta sokaig, hogy kommenteljen, azt pont az enyem veszi ra, hogy megis. Remelem, @Hataratkelo is olvassa, es jar valami jutalek a beszervezesert. :)

@wuaaa [nor]: Igazad van, sot, az orszagimazs kozpont helyett igazan megkinalhatnanak egy olyan millios allami pozicioval, mint az a menjetekhaza.org vagy mi volt az az elhiresult kampany, tudjatok, az a turorudis. :D

@geegee: A samandobos szar a magyar pavilon nemhivatalos neve ami az idei milanoi expo-ra keszult, keress ra a Google-ben, nagyon jot fogsz nevetni, csak akkor fogod magad elsirni, amikor azt is megtalalod, hogy mennyibe kerult. Amugy nagyon erdekes a sztorija, tele van egoval, sertodottseggel, elhatarolodassal, korrupcioval, szoval amugy nagyon autentikusan bemutatja a magyar viszonyokat, tenyleg tokeletes reprezentacio lett az is. :D Az oreg szineszno pedig altalanosito megszemelyites volt mintegy Magyarorszagot megtestesitendo, termeszetesen te is arra asszocialsz, akire csak szeretnel. :)

@Muscari: Ez is nagyon kedves, koszonom szepen, amugy amiota ritkabban jarok, allandoan csak dicseretet kapok, ugyhogy lehet, hogy a kevesebb megis tobb :D

SzZoole 2015.05.06. 20:45:55

@Pink Petsch: Hat na,az ejszakai es piszkos melo mindig jobban fizet,ez biztos:)
Szakacs szeretnel lenni?Ez komoly?

**mimi** 2015.05.06. 20:48:59

@Pink Petsch:
na hello :)
merre jártál??? :)))

2015.05.06. 20:49:54

@Zoole[uk]: Jah, alkat kérdése. hogy valaki tudja-e csinálni, vagy sem. Olvastam arról a szerencsétlen fiatal lányról, akit meggyilkoltak otthon :(. Rémisztő milyen seggfejség megy a kommentekben a hír kapcsán :(

Az. Miért lepődtél annyira meg?

2015.05.06. 20:51:25

@**mimi**: Szia :) Csak a szokásos utamon, bár igaz a HA-t kerültem ..

firg_firg 2015.05.06. 20:52:33

@Zsuzsi65: tvben lattam hogy las vegasban valakinek muanyag mufuvel teritettek le a hatso udvarat. Zold is es ontozni se kell meg nyirni se csak neha leslagolni

blackhairlady 2015.05.06. 20:53:42

@geegee: Na de mit csinalsz veluk, szet ulteted oket eroszakkal?

Nalunk is nagyon draga az a fajta paprika.

SzZoole 2015.05.06. 20:54:06

@Pink Petsch: Hat nagy valtas lenne az biztos,csak erre gondoltam.

Muscari 2015.05.06. 20:59:24

@firg_firg: fúj. Nem a Zsuzsi által linkelt pozsgások meg sivatagi cuccosok is bejönnek, százszor inkább az.

Herr Géza 2015.05.06. 21:02:33

@Pink Petsch: No nézd már, az elveszett lány... :)))) Wie geht's ?

2015.05.06. 21:04:09

@Muscari: Ertem, ezeket nem tudtam, koszi.

SzZoole 2015.05.06. 21:04:44

@blackhair-lady: A tv paprikarol beszeltek,hogy milyen draga?
Itt a torok boltban viszonylag olcson lehet venni,szoktunk is.A felesegem olyan finom gerslivel toltott paprikat szokott csinalni,hogy csak na:)

nyuszigonosz 2015.05.06. 21:07:01

@geegee: Nem. A név családnévként még azon idökböl származik, mikor a Steig jelentése - út, vagy ól is lehetett és településnévnek használták: Schweinsteig. ( település, ahol disznóol van, vagy: amerre a vaddisznók uta vezet)
Településnévböl lett családnév: Schweinsteig-er = Schweinsteig településröl, faluból származó, Lényegében már a középkorban létezett ez a családnév, hogy Schweinsteiger, régi krónikákban megtalálható.

Herr Géza 2015.05.06. 21:07:13

@mojyo: Vak tyúk is talál szemet.... :)))))))))))))

2015.05.06. 21:08:43

@Zoole[uk]: Tudod, ezen én is elgondolkoztam ám, hiszen annyiféle melót csináltam már életem során. De végeredmenyben rájöttem, hogy nem, nem nagy váltás ez sem. A gasztronómia (vagy köznap nyelven a főzés-sütés) mindig is a hobbim volt, szeretem. És mindeddig olyan melóim voltak, amelyek viszonylagos szabadságot adnak, igaz sokszor egymástól látszólag külöböző területeken. De ez is olyan, bárhova mehetek vele, az igényeim szerinti mozgási szabadságom megvan (összehasonlítva pl. egy "hagyományos" munkahellyel ). Szerintem nekem ez a mozgási szabadság az elsődleges ....
Mna, és nekem is sikerült nagyon hamar eltérnem a poszttól, és megy a chat :DDD

2015.05.06. 21:10:06

@Herr Géza: Bin okay, danke sehr :) Und du? Alles in ordnung?

Herr Géza 2015.05.06. 21:12:00

@nyuszigonosz(D): Ebben tökéletesen igazad van, de neovulgár fordításban valóban "disznóbaszót" jelent, mivel a (be)steigen az bizony az ominózus aktus neve is....

Herr Géza 2015.05.06. 21:15:09

@Pink Petsch: Bestens, danke.... :))) Tudnék mesélni, de inkább privi. Megküldesz egy maillel, mert egy gépcsere miatt azt hiszem "elhagytam" az összes paraméteredet?

2015.05.06. 21:23:11

@Herr Géza: Na schön .... dobj egy üzenetet a peitschen331. gmail. comra ... :)

SzZoole 2015.05.06. 21:31:41

@Pink Petsch: Valtoztal,szelidebnek tunik a 'hangod':)))

GERI87 2015.05.06. 21:39:08

@kék madár:

Pedro átszökik a határon, talál munkát mégha illegálisa is...utal haza stb...de Malcom nem tud kitörni a gettóból...na ne idegesíts már:)

kék madár 2015.05.06. 22:03:12

@GERI87: Pedro mar ott tart, hogy valaki felnevelte, jo a laba es atjutott a hataron. Malcolm mar szuletesetol beteg, ugy no fel, hogy alkoholistak, drogosok a szulei, verik egymast, ot amikor epp nincsenek bortonben, sokszor a gyerek mar fuggoseggel szulet. Pedo megerkezik egy olyan kozossegbe ahol egy szerepben ot mindenki tamogatja, pl fuvet nyir. Ezzel szemben Malcolmrol azt feltetelezik, hogy lusta es verekedos kabitoszerkereskedo, ha megse az, akkor az lesz vele a baj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 22:09:33

@Herr Géza:
nem baszogatják (izé, bocs....) egy ilyen név miatt? vagy gyerekként? jóég. arrafele nincs valami hivatal, ahol meg lehetne változtatni?
:-(

Herr Géza 2015.05.06. 22:16:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Van ennél durvább is. Egy speditőr cég neve pl. Otto Ficker AG, fél N.o.-ban naponta látni a teherautóikat ezzel a méteres felirattal az oldalán, ami bizony nem csak neovulgárul jelenti azt, hogy "Baszó Ottó Rt."...... :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 22:19:12

@Herr Géza: mondjuk ez alighanem az a szint, ami totál ingyenreklám, lefogadom, hogy nem kell sokat költeniük a cég ismertségéne a növelésére :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 22:37:20

@Herr Géza:
ha már teherautó és felirat, indonézül a cement az ilyen szép kis helyesírás- és hangzáskönnyítéssel semen.
ami angolul ugye az ondó.
sajnos nincs ilyen fényképem, hogy elvonul egy ki tudja hány hektoliteres monstrum SEMEN felirattal. külföldiek mindig irtózatosan jól szórakozunk rajta :-)

rumitom 2015.05.06. 22:45:06

@Ödenburger [Hu/At]: azert nem lenne olyan jo, nem lehetne peldaul a gellerten vagy a balaton parton sort fogyasztani, ez elsore nem tunik katasztrofanak, de valojaban a szabadsag brutalis korlatozasa

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 22:48:58

@rumitom:
a Balaton-partnak elég szép kis csapás, majdnem mint egy aszály, hogy a nyári szezonra se akarják enyhíteni a vasárnapi boltbezárós faszságot. szép lesz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 22:59:09

@firg_firg: mesterseges fu mar eleg regota van, a legujabb tipusok mar szinte teljesen olyanok, mint a rendes fu. Az aruk me'g kicsit huzos, masreszt van hatranya is (pl. nagyon fel tud melegedni a napon, igy mezitlab nem a legjobb rajta maszkalni:) Van, aki ilyet tesz a kertjebe. A legujabb orulet (szinten a vizzel valo sporolas otletebol kiindulva), hogy a szaraz, igy nem igazan szep latvanyu fuvet befestik zoldre. Ez komoly, vannak cegek amelyek erre szakosodtak :) www.youtube.com/watch?v=th3HotpaXEw

2015.05.06. 23:06:47

@Zoole[uk]: Ahham, szelídebbnek, annak .. ahham ... ameddig nem provokálsz, mert akkor jön váj mí :DDDD

@Herr Géza: Válaszoltam :)

33621 2015.05.06. 23:10:07

@Pink Petsch: Üdv a Brassói lánynak, hogy újra itt!:-)

SzZoole 2015.05.06. 23:11:28

@Pink Petsch: mikor provokaltalak en teged te draga,hat merek en veled szajalni;)))

2015.05.06. 23:13:43

@33621: Köszi ... 'törölgetem a könnyeim' :)

@Zoole[uk]: Naná, hogy mersz, azért szeretlek :DDD

SzZoole 2015.05.06. 23:20:16

@Pink Petsch: na azert ilyet en nem mernek igy a nagy nyilvánosság elott ki irni,meg azt hiszik,hogy van köztünk valami:)))
De azert jol eset,egyem azt a nagy szivedet

blackhairlady 2015.05.06. 23:20:21

@Muscari: Igen, ettem, amikor rodeon voltunk. Finom:)

2015.05.06. 23:22:43

@33621: Ezt már az Origón is olvastam, kissé más felvezetővel, de mindkét verzióra csak annyi mondható, hogy bullshit. Ott omlana össze helyben a brit gazdaság, ha kipakolnák a bevándorlókat, és maradnának a WASPok maguknak.
Választás van, mit csodálkozol? Ott most ezzel lehet szavazatokat nyerni a bizonytalanoktól. A politika meg mindenhol bűzlik, ilyen vagy amolyan intenzitással ...

Ja, egyébként én is téged :)

2015.05.06. 23:25:24

@Zoole[uk]: Mért? Niiiiincs? Szívem összetörve, testem a kút mélyén, gyilkosom te vagy ;)

blackhairlady 2015.05.06. 23:27:28

@Zoole[uk]: Igen, arrol. erre fele nem divat annyira, ezert dragabb, gondolom. De en most ultettem magamnak, lassan mar szuretelem, jol kicsesztem veluk:)

blackhairlady 2015.05.06. 23:32:51

@Zsuzsi65: En a normalis gyepszonyegunkon sem tudok mezitlab setalni, mert annyira vastagok es elesek a fuszalak. Olyan, hogy ledobok egy pledet napozni, nem lehetseges, emrt szetdorzsoli a boromet.

SzZoole 2015.05.06. 23:33:50

@Pink Petsch: de van,van,csak ne tégy kart magadban,kar lenne erted:)))

blackhairlady 2015.05.06. 23:36:35

@Zsuzsi65: Nem tarthatnank itt a HA talalkozot? Bar utalom a telet, de ez annyira szep, hogy meg decemberben is hajlando elnnek ellatogatni anyosodekhoz:)

2015.05.06. 23:37:00

@Zoole[uk]: Mna, mindjárt jobban hangzik :D
Azt hiszem, húzok, hajnalban érkezik az új turnus, addg valami emberi formát is kellene magamra erőltetnem, hogy ne rohanjanak világgá sikítozva.

kék madár 2015.05.06. 23:37:40

@Zsuzsi65: mar majdnem lenyugodtam, erre meg kepeket is kuldesz!!! szep.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 23:39:32

@blackhair-lady: En benne vagyok :) ugye, mennyire szuper? Azt imadom benne, hogy teljesen mindegy, telen v. nyaron megyunk, mindig "picture perfect" :) nagyon szerencsesek a helyiek, mert nincs holt szezon telen, mint a Balatonnal:) mondjuk a szorf deszka meg jet ski helyett max. sileceket kolcsonoznek :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 23:40:29

@kék madár: na jo, megkimellek a tobbitol, pedig van me'g jo par :))

SzZoole 2015.05.06. 23:42:14

@blackhair-lady: a férjed szereti a lecsot?

blackhairlady 2015.05.06. 23:42:56

@Zsuzsi65: ez tenyleg szerencse. Kuldjed nyugodtan a kepeket:)

SzZoole 2015.05.06. 23:44:00

@Pink Petsch: Huh,casting lesz,szolhattal volna,imadok castingolni:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 23:46:15

@blackhair-lady: A tobbi FB-on, megtalalod az albumjaim kozott :)
@kek madar: Taxomukke-vel tervezunk egy kozos kavet valahol, ha osszejon, te is felugorhatsz ide LA-be :)

2015.05.06. 23:46:34

@Zoole[uk]: Nem édesapa, az már "csak" a végeredmény :D A casting első felét már lezavartuk a váltótársaimmal, a végső szó is elhangzott a tulajtól. Ez már a kifutó ;)

blackhairlady 2015.05.06. 23:46:42

@Zoole[uk]: Nem. Es a porkoltet sem, meg a toltott kaposztat sem, sot a gulyast sem:)

SzZoole 2015.05.06. 23:49:31

@Pink Petsch: es jók az ujjak?Ki teszteli őket,hogy mit tudnak jol?

2015.05.06. 23:54:20

@Zoole[uk]: Hm, szerintem van kettő köztük, akik lóf.szt sem fognak keresni, de valamiért a tulajnak bejönnek. Ebben az a gáz, hogy a mi agyunkra fog menni, hogy miért nem nyomjuk őket. Hát, mert egyszerűen az ő típusuk az itteni vendégkörnek nem-gyere-be, nem ilyen lányokat keresnek, illetve akik igen, azok nem nálunk. Mna, ezt hívják szívásnak, még jó, hogy ebben a turnusban csak 3 napos részem lesz benne.
A tesztelésben nem vagyok járatos ;)

SzZoole 2015.05.06. 23:57:25

@blackhair-lady: nem tudja mit hagy ki:)
Mondjuk egy nagy szelet veres ribeye-t vagy egy full rack ribs-et en se cserélnek le ezekre:)))

kék madár 2015.05.07. 00:00:24

@Zsuzsi65: engem nem hivott : (
de azert szolj!

SzZoole 2015.05.07. 00:01:07

@Pink Petsch: mit szeretnek a vendégek inkabb a magadfajta igazi női típust vagy a skiny csont kollekciókat?

kék madár 2015.05.07. 00:02:30

@Zsuzsi65: Lake Tahoe-ban egy dolog bosszanto, a sok del-kaliforniai sofor akik keresztbe allnak 1 centi havon es a tonak rohannak ijedtukben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:06:35

@mojyo: Aham, kösz, most rákerestem, télleg elég ostoba.Hogy q sokba is kerülhetett akár, azt meg simán vakon is elhiszem, miért kerülne bármi is odahaza reális árba...?

Sajnos kikapott a Bayern, de nagyon.Nem lesz könnyű a visszavágó, ezzel szemben q nehéz lesz...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 00:08:43

@kék madár: lehet, hogy azert, mert oda nem terveztek menni, es nem gondolta, hogy feljossz :) de ha osszejon vmi, szolok:) Fent vagy FB-on? mi is ott tartjuk a kapcsolatot. megirom privatban az elerhetosegem.

2015.05.07. 00:08:50

@Zoole[uk]: Ebben a házban a 20-on éves csajok mennek, akik max. 16-nak néznek ki. Igen, tudom, a sok látens pedo .. de férfiak, mit várhat az ember ;). Mna, ez a két csaj, meg nagyon nem az a típus, az egyik kifejezetten túlsúlyos, bár fiatal, a másik meg egy 50-es MILF. A maguk kategóriájában egyáltalán nem rosszak, de itt akkora lyukra fognak futni, hogy ihaj! És nem fogjuk tudni rádumálni a törzsvendégkört két teljesen más típusú lányra. Az e-mailek már kedden kimentek, tppelhetsz, hogy kikre volt érdeklődés. Hát rájuk nem :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 00:09:53

@kék madár: haha, az eso is neha problemat okoz, nemhogy a ho! :) de ezt te is tudod, igaz, feletek sem esik tul gyakran :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:10:22

@Zsuzsi65: Hát biztos, de a magasság nagy részén mehetne a víz sima csövön is...gondolom én... :-)
Na mindegy, csak egy ötlet volt, a bíbicnek semmi se drága... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:11:48

@Pink Petsch: Értem én, csak azt akartam megtudni, ott vagy e még.

2015.05.07. 00:19:24

@geegee: Még igen .. nem olyan könnyű ám egy életformával szakítani. De agyban már eldőlt, csak az idő van hátra .. az meg ugye relatív ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:20:05

@nyuszigonosz(D): Köszönöm, érdekes.Jó lenne többet is beszélni ezen a nyelven, mint a staI3enbahn... :D

kék madár 2015.05.07. 00:20:56

@Zsuzsi65: jo, ird. Heti 1 FB-s tipus vagyok de azert hasznalom

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:22:31

@Pink Petsch: Igen, közben haladok, olvasom.Tök jó ez, ha az ember nem is a nulláról indul, hanem a hobbival lépne szintet.
Nekem is kéne váltanom, de én még azt se tudom eldönteni, hogy mire...
(Mire, mire, mire hármat számolok...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:24:51

@Herr Géza: Szerencsétlen alak, mit össze szívathatták kamaszkorában, iskolában, edzésen... :-)
Kösz a választ neked is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:28:21

@Herr Géza: És lehet, hogy csak egy betűt kéne változtatni, mittudomain, Otto Focker, mondjuk...Érthetetlen, télleg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:31:41

@Zsuzsi65: Gondolom, mint a focipályás műfű.Még csak idekint találkoztam vele, itt meg azért nincsenek olyan nyarak, hogy ne lehetne rámenni mezitláb... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:35:04

@Zsuzsi65: f@sza lehet...van rendes nyár, tél, tellik hóra, hegyre; nagy királyság lehet.Itt is van rengeteg tó, de hegy az nincs, csak legfelül északon... :-( A tél is lassan hiánycikk a hóval együtt.

Herr Géza 2015.05.07. 00:36:43

@geegee: Sajnos??? A fiam már engem is befertőzött a Barca-imádatával....Egész este az originál Barcás szerkójában ült a TV előtt, be is jött a kabala megint. Kívülről fújja a Barca-himnuszt (katalánul....), és mindent tud róluk. Egy két lábon járó lexikon. Aztán holnap nyugi, péntektől ruhacsere, onnantól 3 napig a Hamilton-szerkóé a főszerep. Így élünk.... :)))))))

pappito · http://pappito.com 2015.05.07. 00:39:48

@7edik: "Lakás keresésekor hátrány, ha nem helyi vagy, sokszor lepattintanak az akcentus meghallása után."

ismerős család nemrég költözött Németo-n belül, a hosszas küzdelem után jöttek rá lakáskereséskor, hogy meg kell mondani előre már a telefonba, hogy fehérek és nem törökök (mondjuk tudnak németül, három gyerek, átlagos család) és dolgoznak és lett is frankó pecó elég gyorsan

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:41:27

@Zsuzsi65: ne csak f@lloszbúkosat, errefelé kódolt, illetve nem kínálják a szolgáltatók...ne hagyjatok ki belőle minket se... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:43:20

@Pink Petsch: télleg, van azért valami tesz, valaki kipróbálja a cédákat munkaszerződés előtt?Mittudomén, mondjuk nem fogja-e elálló kisujjal a brét, vagy ilyesmi? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:44:02

@Zoole[uk]: nagyon egyre jár az agyunk, pedig télleg nem tartottam még itt... :D

Herr Géza 2015.05.07. 00:44:57

@geegee: Érdekes, hogy itt mennyire különválik a név a mögöttes jelentéstől. Otthon alig győzöd a röhögést visszafojtani, amikor bemutatkozik mondjuk Bugyi Béla. Itt meg a szemük se rebben az embereknek, amikor meghallják Herr Tischbein (asztalláb úr), vagy Herr Sauerbier (savanyúsör úr) nevét. (Az előbbi a fiam tesitanára, az utóbbi az én marxizmus-leninizmus - nem vigyorog!- tanárom volt az NDK-ban....) és millió ilyen név van....

2015.05.07. 00:45:09

@geegee: Egen, próbáltam valami olyasmit keresni, amit szeretek, és amiben jó vagyok, vagy lehetek. Például a mostani melóm is olyan, mert a szervezés, logisztika, kapcsolattartás (duma :D), az nekem teljesen oké. Szeretem ezt is csinálni (oké, az más kérdés, hogy milyen területen, de ez jobban fizet, mint egy kamion-ügyfeles).
Mna, most volt két választási lehetőségem: vagy maradok ezen a szervezői vonalon, de akkor hogyan tovább? Menjjek el egy multihoz rangokat lépni? Ilyen-olyan-amolyan menedzser? Brrr!!!!
A másik lehetőség, egy hobbimat rendesen, szakmai szinten kitanulni, és arra építeni a maradék életemet. Ha nem esik egy tégla a fejemre, még van cirka 30 évem aktív dolgozóként (oké, a jelenlegi törvények szerint "csak" kb, 27, de lesz az több is, mire odakerülök).Hát akkor meg? Faszább olyasmit csinálni, amit amúgy is szeret az ember, és még keresett szakma is. Már szerintem ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 00:45:28

@geegee: Hat, nana' :)) Kalifornia mar csak ilyen, nem csoda, hogy a filmesek is ezt az allamot valasztottak anno:) nem kellett messzire utazni, minden itt van helyben: hegy, ocean, sivatag, erdo, to, vizeses, napsutes..mi kell meg? :)))

2015.05.07. 00:47:10

@geegee: Nincs, te majom :DDDD Ez nem Kovi stúdiója ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:47:35

@Pink Petsch: Aztabetyár, micsoda ügyfélkezelés van...sose gondoltam volna...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:52:00

@Herr Géza: Sajnos hát.Nekem már lábrázásom van a spanyoloktól, braziloktól.A Holdig ugráltam pl tavaly a vébén, mikor zsáxámra rugdosták nekik a gólokat.Szorri, de részemről bárki csak a spanyolok ne... :D A régiek, azok igen, még 15 évvel ezelőtt, azokat elismertem.

A N!ggabácsinak én is szurkolok, már az első évében is vb-címet kellett volna nyernie.
Ilyenek ezek a kölkek.Az enyém még kicsi, meg lány is, de biztos lesz majd valami hasonló... :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 00:53:34

@geegee: ne csak f@lloszbúkosat, errefelé kódolt, illetve nem kínálják a szolgáltatók...ne hagyjatok ki belőle minket se... :D "

csak googlizd meg: Lake Tahoe, es tobb ezer foto jon fel :)) (mar ha erre vonatkozott a valaszod:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:54:07

@Herr Géza: Hahaha...dehogynem vigyorgok... :D
Hát na, kulturáltabb nép, ebben is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:56:10

@Zsuzsi65: Sárgulunk széles-e sárgolyón... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:57:28

@Pink Petsch: :-)))))))))
Pedig sok helyen van olyan, hogy próbamunka, amit akár ingyen is el kell végezni.Vagy betanulás, stb... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 00:58:32

@Zsuzsi65: Na jó, igen, de a személyes tartalomnak mindig jobban örül az ember...De ha nem marad más, jó a guglimapsz is... :-)

2015.05.07. 01:01:42

@pappito: Németországban valóban az a legcélravezetőbb, ha alapból megmondod, hogy -teszem azt- magyar vagy, mert az akcentusod úgyis kihallják (már nem a magyart, hanem, hogy egyáltalán van, szóval nem vagy echte német), és ha nem nyilatkozol a nációdról, véletlen töröknek vagy arabnak gondolnak, akkor meg annyi a lakáskeresésnek. Az is igaz viszont, hogy az ügynökségeket meg elsősorban a bank-történedet és a hitelképességed érdekli, nem a nemzetiséged. És azért a legtöbb bérlés ügynökségeken keresztül zajlik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 01:02:01

@Zsuzsi65: Még annyit akartam mondani, hogy ezek az állva evezősök ritka ostobán néznek ki a szörfdeszkán...Én százszor inkább leülnék, sokkal kényelmesebb lehet úgy... :-)

blackhairlady 2015.05.07. 01:07:07

@Zoole[uk]: De tudja, pont ezert hagyja ki.

blackhairlady 2015.05.07. 01:08:36

@kék madár: Nem csak a del -kaliforniaiak allnak keresztben az 1mm-es havon:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 01:11:10

@geegee: na jo, csak a te kedvedert :)
kepfeltoltes.hu/view/150507/Emerald_Bay_Lake_Tahoe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/150507/kayaking_Lake_Tahoe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/150507/Lake_Tahoe_winter_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez meg csak egy raadas, egyik kedvenc beach Malibu kornyeken, ha tehetjuk, ide megyunk (meg kell altalaban nezni, mikor van apaly, kulonben a viz szinte teljesen elonti, nem sok hely marad napozni:)kepfeltoltes.hu/view/150507/El_matador_beach_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

pappito · http://pappito.com 2015.05.07. 01:16:29

@puhacica: " borecet vagy mi a szar. ontik vilagnak, mintha muszaj lenne. olyan budos, hogy a belem kifordul tole."

olyat keress, hogy white vinegar, ott van a többi ecet mellett, az pont olyan, mint a keménytökű, igazi magyar ecet (CH3COOH+H2O)

persze csinálnak cidertől malátáig mindenféléből, köztük borból is, de senki nem kényszerít, hogy azt vedd

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 01:17:34

@geegee: a paddle boards most nagy divat, de tenyleg viccesek :)) vannak nagy megszallottjai, amikor marciusban Catalina szigeten voltunk (LA-tol kb. 1 oranyira), ahol a ferjem maratont szokott futni, volt egy csapat (amolyan iron men tipusuak:), akik ateveztek LA-bol Catalinara ezen a paddle board-on, majd lefutottak egy maratont, es utana visszaeveztek...
Talaltam egy szuper videot Lake Tahoe Paddle board race:
www.youtube.com/watch?v=B4cN7y2qJtI

kék madár 2015.05.07. 01:20:39

@blackhair-lady: jo, de itt még a hokotrok is :)

2015.05.07. 01:20:49

@geegee: Komoly dolog ez, kérem ;)
Különben tényleg számon tartjuk a törzsvendégkört: mikor érnek rá leginkább (délelőtt, délután, ebédidőben, este, éjszaka), milyen lányokat kedvelnek, vannak-e különleges kívánságaik és sok más apróság. Ja, és ez önkéntes, anno fel lett ajánlva a ház vendégeinek, hogy személyre szabott szolgáltatást kaphatnak, aki akar csatlakozik, aki nem, az nem. És nem, a 95%-uk valódi nevét nem tudom, szóval nem tudjuk beazonosítani őket (persze, oké, ha nagyon akarnánk, akkor a kamerák felvételei alapján lehetne, arcról, de ez nem az a biznisz). Nagyon sokan csatlakoztak, hízelgett nekik -gondolom-, hogy más házakkal, vagy lányokkal ellentétben, nálunk emlékeznek rájuk, tudjuk mik a kívánságaik és hasonlók.
"Gyarló az ember ..." ;)

kék madár 2015.05.07. 01:25:30

@Zsuzsi65: "ateveztek LA-bol Catalinara ezen a paddle board-on, majd lefutottak egy maratont, es utana visszaeveztek"
tele van ez az allam orultekkel

skye8 2015.05.07. 03:37:36

@firg_firg: a kutyak is elkerulik nagyivben :) marmint a mufuvet.

2015.05.07. 03:51:55

@Zsuzsi65:
"Kalifornia mar csak ilyen, nem csoda, hogy a filmesek is ezt az allamot valasztottak anno:)"
Kaliforniat leginkabb szabadalmi okokbol valasztottak a filmesek. (konkretan Edison miatt, hogy minel tavolabb legyenek tole)

2015.05.07. 04:01:26

@GERI87: @kék madár:
Talalos kerdes: mi lesz a Pedro fianak es a Malcolm lanyanak a frigyebol szuletett gyerekbol? Nem tudhato elore, de az biztos, hogy lusta lesz a lopasra.

kék madár 2015.05.07. 04:01:44

@Cascabel: Hollywoodra ez igaz, nem akartak szerzoi jogot fizetni a szabadalmakert amik Edison kezeben voltak.

2015.05.07. 04:09:49

@kék madár:
Igen, erre gondoltam en is. Te is lattad a Hollywoodrol szolo dokumentumfilmet? Abban ezt emlitik a fo oknak. Kb. 25 eve lattam, ledobbentett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 05:16:37

@Cascabel: "One hamburger takes about 650 gallons of water to create)"

Ezt biztos valami lelkes vegetarianus irta :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 05:26:00

@Cascabel: igy bizony, Googli maris megmondta, hogy ez az Oppenlander (comfortablyunaware.com) egy lelkes vegan, aki az "abused" allatokat is befogadta magahoz :) freefromharm.org/videos/educational-inspiring-talks/video-dr-richard-oppenlander-and-comfortable-unaware/
egy fokkal jobb csak, mint a greenpeace-esek :))

kék madár 2015.05.07. 06:17:10

@Zsuzsi65:
One hamburger takes about 650 gallons of water to create
en ezt elhiszem, csak ez egy kicsit le van egyszerusitve. Kb. olyan mint amikor kiszamolom, hogy hany dollarba kerul a gyerek mire elvegzi az egyetemet (allitolag 200K+ba)
Ott kene legeltetni a marhat ahol rendesen esik az eso es zold a fu locsolas nelkul es akkor ez a szam nem sokat mond. Pl. eszak Kaliforniaban. Ra kene irni a csomagolasra (tobbnyire ra is irjak) hogy honnan szarmazik a husi es kiderulne, hogy tenyleg hogy mennyire volt egyensulyban a helyi adottsagokkal felnevelni az allatott. En hust eszem hussal de igyekszem felfogni, hogy mi kornyezet barat/ertelmetlen. A masik sokkolo adat a marharol az ez:
newsimg.bbc.co.uk/media/images/46629000/gif/_46629048_methane_gas2_466in.gif

2015.05.07. 06:31:55

@Zsuzsi65:
www.omafra.gov.on.ca/english/engineer/facts/07-023.htm
http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/agdex801
Ezek az adatok nem vegetarianus oldalokrol szarmaznak. Lehet szamolni.
BTW: Tetszett mar latni tehenet eloben? Peldaul amikor iszik? A steak vagy a hamburger nem petroleum product, amit kibanyasznak es felszeletelnek vagy megdararalnak. Evekbe telik eloallitani. Kozben eszik es iszik is az a allat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.07. 06:39:49

@Cascabel: en ezt ertem, de arrol viszont nem keszult me'g semmi felmeres, ha mondjuk mindenki elhatarozna, hogy ezentul no hamburger meg milk, csak novenyi eredetu taplalek, akkor vajon azt a sok novenyt is ontozni kell, nem? Sot, a novenyekbol tobbet kell enni, hogy a tapertek meglegyen :) arra vajon mennyi vizet fogyasztananak el? :)) persze ez csak mind hipotezis, mert ahogy ismerem az amerikaiakat, a steak-rol es a hamburgerrol nem szivesen mondanak le :))

kék madár 2015.05.07. 07:02:24

@Zsuzsi65:
www.huffingtonpost.com/2015/05/06/california-brown-water-shut-up_n_7227818.html
Meg Brown is csak kerulgeti az igazsagot, a megoldashoz meg ugyse lenne tamogatottsaga. A Chinatown-t lattad?
Egy munkatarsam ferje a helyi vizugy vezetoje volt. Volt egy mondasuk: "soha ne mondd, hogy nincs eleg viz" kulonben...
Az ingatlanfejlesztok egy nagyon eros lobbi es ha rajtuk mulna 24/7 epitenek az uj varosokat amerre lehet: a sivatag fele, ahol egyre melegebb van es egyre tobb viz es energia kell egy haz fenntartasahoz. Iszonyatos penzek vannak benne, es kb. akkora a lobbizas es sakkozas minden engedelyeztetesnel, mintha olajkutakat akarnanak felhuzni Santa Monica ele.
Amire ki akarok lyukadni, az egyik elefant az egesz regioban a sivatagi ingatlanfejlesztesek, ertelmetlen, draga, fenntarthatatlan: Riverside, Phoenix, Las Vegas... Palms Springsnek meg megvan a bája, es kicsi, de azert 125 fokban nyaron az is kiurul. Ez egy furcsa kevereke a musical chairnek es a piramis jateknak: mindenki csak ide akar koltozni, el senki, az ingatlan arak megfizethetelenek az ocean 25 merfoldes korzeteben, attol beljebb pedig egy ordogi kor: fejlesztesek>ingatlan crash>gettosodas>remodeling boom>tulertekelodes es kezdodik az egesz elolrol.
San Diego leggazdagabb negyedeben negyedannyiba kerul a viz: mert mezogazdasagi ovezetnek minosul ha van 10 citromfa a haz elott, es ehhez senki nem fog hozzanyulni meg 200 evig. Mert a vizet egy 100 eves megallapodas alapjan osztjak el amikor alig parszazezren eltek az egesz regioban:
en.wikipedia.org/wiki/Colorado_River_Compact
Szoval nem egy egyszeru ugy, nem lesz salamoni dontes a vizrol.

kék madár 2015.05.07. 07:07:27

@Cascabel: "Peldaul amikor iszik?" nem az a sok viz amit megiszik, hanem az ami ahhoz a takarmanyhoz kell amit megeszik.

puhacica 2015.05.07. 07:28:23

@pappito: nem keresek semmilyet, mivel nem hasznalom, de koszonom a tajekoztatast. meloban van, ott locsoljak, ott erzem a szagat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.07. 07:37:54

@Csodabogár: hát ha csak egyféle recept lehetne körözött akkor nem volnának körözöttversenyek, mert mindenki ugyanazt mutatná be :)

2015.05.07. 07:48:56

@Zsuzsi65:

Köszönöm a választ! Ezek szerint azért még nem áll az anarchia szélén a térség a vízhiány miatt. De amennyire tudom, ott nem messze hegyek is vannak, nem lehet onnan hozni vizet valahogy? A természeti erőforrások pazarlása pedig sajnos a Föld minden pontján megvan...

DieNanny CH 2015.05.07. 09:03:43

@Pink Petsch:

Nem tudom, Svájcban szívesen tanulnál-e, de itt egy lehetőség:
www.bhms.ch/

qkuc 2015.05.07. 09:40:57

@Herr Géza: Kedvenc ilyen nevem Herr Unruhe .... Mindig szakadok a nevetéstől, amikor ír a kollégáknak ...., :D.

Ginix 2015.05.07. 09:41:59

@mojyo: kész, végérvényesen belédszerettem! :)

írj könyvet! bármiről, komolyan, tuti megveszem!

Thargoid 2015.05.07. 10:42:08

@Muscari: Szerintem mobil eszközröl nézed a linket és akkor nem működik.
A linket akkor is tudod használni, csak maikor feljön a mindenféle más írd be a Tesco kereső mezőjébe hogy "twarog"

2015.05.07. 12:13:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hűha. köszi szépen, megnéztem az oldalt. Miért nem bír Németországban lenni???? Az a helyzet, hogy már eldöntöttem, hogy Magyarországon tanulok, Svájc közelebb lenne ugyan, de a lakásbérlés egyrészt sem olcsó, másrészt sem egyszerű nem lenne. Itt már felmondtam a bérlakásomat, éppen a felmondási időt töltöm benne, úgyhogy viszonylag gyorsan kell egy másik lakást találnom, ha nem akarok vég nélkül hostelezni ;).

cuneguund 2015.05.07. 12:42:51

@mojyo: koszonom, koszonom :) eddig mindig ellenalltam, de ez annyira jol leirta a poszt belolem is kivaltott hangulatat, hogy nem birtam tovabb :D

adg 2015.05.07. 13:22:27

@blackhair-lady: "A sultkrumpli porkolttel a legfinomabb:)"

A porkolt pedig turoscsuszaval. :)

@Zsuzsi65: Igazad van, ezek nem kertek. Kavicsbanya nehany koroval. De ugyes marketinggel el lehet adni a hiperzold kornyezettudatos es penzes nepeknek, akik majd marha buszkek lesznek ra.
Siman vannak pl olyan fufelek, amik nagyon birjak a szarazsagot, itt is ilyeneket hasznalnak szarazabb helyeken. Ezert felesleges murvaval felszorni az egesz udvart.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:31:15

@Zsuzsi65: Tahó-tó, Mélabú, micsoda magyar nevek, lehet simán azok is ősmagyar telkek Trianon előttről...
:-))))
Köszönöm a képeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:36:31

@Zsuzsi65: Komolytalan egy sportág ez... :D Nekem az első kisebb hullámon már lecsúszna a talpam a deszkáról, illetve beleszédülnék a vízbe... De ökörködni szívesen kipróbálnám.Meg azt a gyetszkijt is, ami a rendezőség közlekedik... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:39:09

@Pink Petsch: Persze, tők jó dolog ez, ki kell használni minden lehetőséget bevételszerzésre...És a manuszoknak is nyilván kellemes dolog katalógusból kiválasztani a cafkellát... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:40:44

@pappito: Az-az, én biztos, hogy "csalnék"... :D

Muscari 2015.05.07. 13:41:35

@kék madár: nehogy már ők okozzák a globális felmelegedést:-)

Ez kb olyan, mint a városok légszennyezéséért a dohányzást okolni.
Sokat finganak a bocik na bumm. Vizsgálta valaki az elefántokat? Kíváncsi lennék az eredményre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:42:23

@Cascabel: Edison be volt pöccenve a filmesekre?Miért?Nem licenszelték az elektromos áramot? :D Télleg érdekelne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:45:11

@Cascabel: "(One hamburger takes about 650 gallons of water to create)" Na de ebben a marha egész életében történő itatása is benne van, leosztva per húspogácsára, nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:48:11

@kék madár: Ez a sok alfarhang mennyisége, ugye?Az emberé egy lufit se fújna fel valszeg... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:51:25

@qkuc: unruhe= ruha nélküli? :-) vagy miért vicces?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 13:54:30

@Muscari: Össze kéne gyűjteni a mennyiséget, minden legelő tehénbe dugnának egy "kimenő" flexicsövet, vagy legalább, mikor az istállóban állnak; a gázt meg el lehet adni fűtésre, motorüzemanyagnak, légballonosoknak, stb...

blackhairlady 2015.05.07. 13:55:09

@adg [Au, Darwin]: Akkor mar meg is alkottuk a rakott porkoltet:)

Egyebkent harcsa porkoltet ettem mar turos galuskaval, valoban nagyon jo izvilag.

Muscari 2015.05.07. 14:05:26

@kék madár: egyre jobban megvilágítjátok a problémát, köszi. Nem mintha az a veszély fenyegetne (sajnos), hgy Kaliforniába költözzek, de mint kertészt érdekelnek a mezőgazdaságal kapcsolatos dolgok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 14:09:54

@Cascabel: Illetve akkor már azt is belevehetjük, hogy mennyi víz kell a mező öntözéséhez, amit megeszik a húsállat, illetve mennyi áram kell, ennek a víznek a földekre juttatásához, meg mekkora erőművet kell építeni ahhoz, hogy ez az áram rendelkezésre álljon, az erőműhöz mennyi építőanyagszükséges, stb, stb....ez szerintem baromság, nem vezet sehová...Mennyire kell "visszaszámolni" , hogy korrekt eredményt kapjunk? :D

(A cikket nem olvastam, nem annyira jó az én angolom, meg ugyse érint a dolog...bocs.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.07. 14:10:57

@geegee:
a tesómnak volt minden napra egy ilyen hülye találmánya kb 10 éves korában, nagyon szórakoztató volt :-)
egyébként meg jogos, én is úgy tudom, hogy nagyon nem elhanyagolható tényező a haszonállatok gázkibocsátása, vízigénye, termőföldigénye.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 14:11:07

@Muscari: :-)))))))))))))))))))))))))
Há' de most mért, nincs igazam?Dehonnincs... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 14:13:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Látod, a tesód egy kreatív elme volt...Nekem meg most sincs több eszem, mint egy tízévesnek... Nincs mit tenni, válalom... :D

Muscari 2015.05.07. 14:14:04

@adg [Au, Darwin]: persze vannak olyan fűfélék, amik kevésbé vízigényesek, csak azok általában kevésbé alkalmasak gyepnek.
Öntözés nélkül nincs gyep, max Angliában, Kaliforniában biztos nincs.

Nehéz dolog ez, ha azember az őhsonostól nagyon eltérő növényeket termeszt, vagy olyan tájképet alakít ki, annak bizony meg kell fizetni az árát
Így vagy úgy.

adg 2015.05.07. 14:16:12

@Muscari: Elefant keves van, boci es birka rengeteg. Nyilvan nem kell rajuk kenni az uveghazhatast, de azert van benne szerepuk. Peldaul Ausztraliaban (23 m ember) 30 millio marha, 75 millio birka es kb 1.5 millio teve van, es 200 ezer bordas krokodil. (Bar a teve talan nem teljesen kerodzo allat.) Ezek lehet, hogy tobbet finganak, mint a kozlekedes. :)
De meg a szomszed zatonyon, pappitoeknal is vagy 30 millio birka lakik a kb 4 millio ember mellett.

@Dragonlady (Bp, Hun): es sok porccel, termeszetesen.

@blackhair-lady: igen, a harcsapaprikas elsosorban turos csuszaval vagy galuskaval a legjobb.

Muscari 2015.05.07. 14:17:30

@Dragonlady (Bp, Hun): az vízigény, termőföld igény az egyre nagyobb, nem is lesz fenntartható hosszabb távon, ahogy egyre több ember eszik egyre több húst, elég csak a kínaiakra gondolni.

adg 2015.05.07. 14:37:55

@Muscari: Persze, hogy nem ontozes nelkul, de nem is ezt mondtam. Azonban nem mindegy, hogy minden nap orakat locsolod a gyepet, kulonben megpusztul, vagy esetleg olyan gyeped van, ami birja kevesebb vizzel is, vagy atveszeli rovidebb ideig akar viz nelkul is. Vagy ha ki is szarad, utana gond nelkul helyreall, ha ismet van viz.
Lehet, hogy ezek nem ugy neznek ki, mint egy angol golfpalya, de azert vallalhato kompromisszumot jelentenek. Mi pl az utcan nem locsolunk, es ilyenkorra ki is van az egesz szaradva teljesen. Novemberben, ahogy az esos evszak jon, par het alatt tokeletesre zoldul.
Szoval vannak joval kisebb vizigenyu pazsitok. Es nem neznek ki olyan rosszul. Szerintem kaliforniaban is megelnek ilyenek, ha perth vagy alice springs megfelel nekik. :)) thelawnguide.com.au/lawn-varieties/35-lawn-varieties/334-best-drought-tolerant-lawn-types.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 14:49:04

@adg [Au, Darwin]: "Elefant keves van, boci es birka rengeteg"
És még van egy Birca is... :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 14:50:49

@adg [Au, Darwin]: Miért, a krákágyil az kérődző állat? :D Persze, lehet, nem figyeltem biológia órán, meg amúgy is csak hármasig tanultam... :-))

adg 2015.05.07. 15:12:58

@geegee: nem, az kakuktojas. :)

GERI87 2015.05.07. 15:31:48

@kék madár:

"Malcolm mar szuletesetol beteg, ugy no fel, hogy alkoholistak, drogosok a szulei, verik egymast, ot amikor epp nincsenek bortonben, sokszor a gyerek mar fuggoseggel szulet. "

És erről ki tehet?
Ha a feketék közt arányaiban több a hátrányból induló, arról mindig mások tehetnek?

"Ezzel szemben Malcolmrol azt feltetelezik, hogy lusta es verekedos kabitoszerkereskedo, ha megse az, akkor az lesz vele a baj. "

Nem hinném hogy egy illegális bevándorlóról jobb véleménye van annak aki a feketéket sem szereti...
Aki egy mexikóinak ad munkát az meg egy feketének is.
Pedro-t is sokszor csak a saját közössége támogatja, rokonok stb.

Muscari 2015.05.07. 15:40:38

@adg [Au, Darwin]: ez jól hangzik, de én szkeptikus vagyok. Arról semmit nem írnak, hogy mégis mennyit bír ki öntözés nélkül.
Otthon is árulnak pl árnyéktűrő fűkeveréket, ami bullshit, a fűnek nap kell, nem fog árnyékban megmaradni.
Személyes tapasztalatom nincs azonban, majd nyaralás alkalmával jobban nyitva tartom a szemem ez ügyben.

kék madár 2015.05.07. 15:58:03

@Muscari: en se ertek hozza, egy szavamat se hidd el :)

kék madár 2015.05.07. 15:59:18

@GERI87: "És erről ki tehet?" Hát én.

kék madár 2015.05.07. 16:02:27

@adg [Au, Darwin]: en kibirom fu nelkul. Egy elokertnyi fuhoz tobb viz kell mint egy kisebb erdohoz.

qkuc 2015.05.07. 16:07:16

@geegee: Nyugtalan(ság) úr, ha jól tudom a szó ezt jelenti, :D.

kék madár 2015.05.07. 16:24:10

@GERI87: egyebkent ha nagyon sarkitani akarsz inkabb azt kerdezd miert jarnak masodik generacios kinaiak vadiuj BMW-vel mig 10-ik generacios feketek rabszallito autoval. Nem vagy egyedul a kerdeseddel, hogy a feketek tehetnek rola, persze tehetnek ok is

adg 2015.05.07. 16:27:33

@kék madár: nalunk szerencsere fel evig nem kell locsolni szinte sosem. A szaraz evszakban is csak olyan tessek-lassek modon csinaljuk, mert az ontozorendszer nem mukodik, kezzel meg sokaig tart. Ott locsoljuk, ahol kezd szaradni, vagy ott sem. De nagjabol kibirja, egesz zold volt az esos kezdeteig. Pedig itt fel evig egy csepp eso sincs. Szoval en annyira nem vagyok szkeptikus. Nyilvan nem olyan gyonyoru, de ennyi belefer.
A parkokban is igy megy, nyilvan szebb, ahol rendesen ontozik, de a tobbi is elmegy. A vad teruleteken viszont csontra kiszarad. Meg leeg. Most is eg az egesz kornyek, hetvegen voltunk kirandulni egy kicsit, eleg kiterjedt tuzek vannak.
Marha erdekes, ahogy megjon az esos evszak, szinte ket-harom het alatt kizoldul minden.

GERI87 2015.05.07. 16:42:04

@kék madár:

"egyebkent ha nagyon sarkitani akarsz inkabb azt kerdezd miert jarnak masodik generacios kinaiak vadiuj BMW-vel mig 10-ik generacios feketek rabszallito autoval."

Talán mert két különböző világ, két különböző motiváció, munkakultúra és helyzet...

kék madár 2015.05.07. 16:53:51

@adg [Au, Darwin]: normalis csapadek mellett itt is zold novembertol majusig. Iden aprilis elejen kiszaradt. Csak nalatok 4-5 szor annyi eso esik az esos evszakban,attol mar lehet zold!

adg 2015.05.07. 16:59:43

@kék madár: igen, persze. Az nem csoda, ha wet alatt zold minden, mert esik kb 1500 mm eso. De pont ezert mondtam a szaraz evszakot peldakent, mert akkor nulla ez eso, egyaltalan nem esik.

kék madár 2015.05.07. 17:00:00

@GERI87: sokat szamit, hogy mit lat a gyerek a szuloktol es ez egy ordogi kor. Orokbe fogadott fekete gyerekek meg elso generacios afrikaiak szinte mindig sokra viszik, de ez nem lehet mindenkinek megoldas.

GERI87 2015.05.07. 17:18:24

@kék madár:

"de ez nem lehet mindenkinek megoldas."

Bizony nem. 150 év arra volt elég hogy a helyzetük jogilag változzon meg és a többség sem akarja már őket a gyapotföldeken látni. A többi inkább rajtuk múlik, talán még 150 év...
Teljes egyenlőség viszont nem lesz soha.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 18:32:29

@adg [Au, Darwin]: Jajóó, így már más...Nézed, hogy figyel-e az olvasó?
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.07. 18:33:39

@qkuc: Aham, hát ja, érdekes egy névadás... :-)

2015.05.08. 06:24:31

@kék madár:
"en kibirom fu nelkul."
En is:) De nehany haverom es sok munkatarsam nem:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása