oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 28. 06:52,  Hová mennek a határátkelők? 383 komment

2015. január 28. 06:52 Határátkelő

Hová mennek a határátkelők?

Ma harmadik részéhez ér (és egyben befejeződik) az a minisorozat, melyet a Tárki tanulmánya alapján kezdtem, és ami azt próbálja meg felvázolni, kik a határátkelők, mennyien vannak / vagyunk és végül melyek a célországok. Egy biztos: Magyarország a határátkelésnek köszönhetően Magyarország sosem lesz többé olyan mértékben zárt világ, mint korábban volt.

migracio_busz_brit_zaszlo.jpg

Mielőtt belevágnánk a hová? kérdés taglalásába, hadd foglaljam össze röviden az első két rész tartalmát, már csak azok kedvéért is, akik nem olvasták ezeket a posztokat.

A mennyien? kérdésre a Blaskó Zsuzsa, Ligeti Anna Sára és Sík Endre jegyezte Magyar külföldön – Mennyien? Kik? Hol? című Tárki-tanulmány azt a választ adja, hogy Magyarországon a migrációs hajlandóság az 1990-es évekhez képest már az EU-csatlakozás előtt növekedni kezdett, majd 2010 és 2012 között tovább nőtt, azóta kismértékben csökken.

A megállapítja, hogy migráció növekedésének trendje mindenesetre Magyarországon 2006 után kezdett felgyorsulni, és azóta töretlenül emelkedik. A Tárki szerint a háztartások 2-3 százalékához tartozik olyan háztartástag, aki a felvétel idején külföldön tartózkodott. (Akit a teljes poszt érdekel, ide kattintva olvashatja el.)

A kik? kérdés kapcsán azt a megállapítást érdemes visszaidézni, mely szerint a migránsok körében a férfiak aránya magasabb, mint a nőké. Ami a kormegoszlást illeti, a külföldön élő magyarok körében a 26–50 éves korcsoportok aránya a legnagyobb. a felsőfokú végzettségűek aránya igen magas a határátkelők között, az alapfokú végzettségűeké viszonylag alacsony. (A teljes posztot itt olvashatjátok el.)

Nincs meglepetés a TOP3-ban

Ma arra a kérdésre keressük tehát a választ, hogy hová is mennek Magyarországról a határátkelők. Akit egy kicsit is érdekel a téma, alighanem rögtön három ország nevét vágja rá, ezek pedig Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.Aki ezekre tippelt, nem tévedett, legfeljebb a sorrendben lehet eltérés.

A Tárki által idézett három felmérés közül a SEEMIG és a KSN Népességtudományi Kutatóintézet (Életünk fordulópontjai 2012) kutatása szerint egyaránt Németország és az Egyesült Királyság a két legfontosabb célország, a harmadik helyen Ausztria található. A legutóbbi népszámlálás érdekes módon inkább német túlsúlyt és valamivel gyengébb angliai jelenlétet mér.

tablazat.jpgÉrdekes, hogy más társadalmi csoportok mennek e három országba, pontosabban a Nagy-Britanniában és az Ausztriába-Németországban munkát vállalók háttere.

A 18–65 évesek között Németországban a legkisebb a nők, a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek aránya és körülbelül ugyanez a helyzet az Ausztriában tartózkodókkal is.

Angliába jellemzően a fiatalok mennek (a 18-31 évesek aránya 63 százalék, azaz közel kétharmad), a férfiak és a nők aránya kiegyenlítettebb, több mint kétszer annyi köztük a diplomás, mint a Németországot választó határátkelők között.

Honnan hova?

Nagy-Britanniába egyébként jellemzően Budapestről és a megyeszékhelyekről mennek (41 százalék), összehasonlításképp ez az arány Németországban 26, Ausztriában 23 százalék.

Németországba Észak- (19 százalék), és Közép-Magyarországról (16 százalék), valamint az Észak-Alföldről (15 százalék) mennek a legtöbben, Ausztriát viszont (egyáltalán nem meglepő módon) kétharmad részt (67 százalék) valamelyik dunántúli régióból választják.

Az ausztriai munkavállalást logikusan leginkább a földrajzi hovatartozás határozza meg: a dunántúli régiókból jelentősen nagyobb eséllyel mennek oda dolgozni a magyarok, ez az arány a Nyugat-Dunántúl esetében kiugróan magas, hiszen onnan közel tízszer nagyobb eséllyel mennek Ausztriába, mint a Közép-Magyarországon élők.

A Tárki szerint tehát ha meg szeretnénk rajzolni a Németországba határátkelők profilját, akkor alacsonyabb iskolai végzettségű, idősebb férfit látnánk (ebben persze benne van az én leegyszerűsítésem).

Az Egyesült Királyságot illeti (ha megint profilt szeretnék rajzolni), oda mennek a legfiatalabbak, és a legmagasabb iskolai végzettségűek, és a nők is nagyobb valószínűséggel választják Angliát, mint a férfiak.

Sokat beszélünk itt a blogon a nyelvtudás fontosságáról. Ezzel együtt is furcsa, hogy míg a Németországban élő magyaroknak csak alig több mint fele (57 százaléka) beszél németül, addig ez az arány Ausztriában már 74 százalék.

Végezetül hadd idézzem a Tárki összefoglalását, mert szerintem fontos megállapításokat tartalmaz: egyfelől azt, hogy Magyarország sosem lesz többé olyan mértékben zárt világ, mint korábban volt, másfelől, hogy a határátkelés várhatóan a jövőben is megosztó téma lesz - vagy ahogyan a Tárki fogalmaz: „egyre inkább politikai és társadalmi érzelmeket fog gerjeszteni”.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás Magyarország TÁRKI

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr867114849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.01.28. 07:17:51

Szererem a statisztikat...! :-)

migracios hajlandosag... hehe. Amig csak "disszidalni" tudott az ember es a csaladtagjait hurcoltak meg (pl. Nem vettek fel az egyetemre emiatt), nyilvanvaloan kevesen mentek. Aztan megnyiltak a hatarok, nyilvan tobben.

26-50 eves kor... nyilvan nem a 10 eves fiucska, meg a 80 eves nyugdijas megy vegleg kulfoldre...

Vegzettseg: osszefugg a nyelvtudassal...

Aztan ami meg nem "statisztikai atlag", az kivetel...

Szoval szeretem a statisztikat...

(De ezeknek az embereknek (Tarki, KSH, KSN, stb.) legalabb van meg munkajuk Magyarorszagon...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 07:19:35

az "egyeb" celorszag aranya sem annyira elhanyagolhato ha jol ertelmezem az abrat

kivancsi vagyok hogy az oroszorszagba valo migracio mikor lesz kimutathato statisztikailag? :D

Herr Géza 2015.01.28. 07:30:07

Már megint egy idétlen statisztika. Most akkor mennyivel is lettünk okosabbak?
Ja bocs, megtudtam, hogy Ausztriába többen mennek Nyugat-Dunántúlról.... Pedig azt hittem ott csak mátészalkaiak dolgoznak, nézd má'.... :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 07:38:50

@Herr Géza: ezt is megtudhattad:

"A Tárki szerint tehát ha meg szeretnénk rajzolni a Németországba határátkelők profilját, akkor alacsonyabb iskolai végzettségű, idősebb férfit látnánk (ebben persze benne van az én leegyszerűsítésem)."

:D

NIKI LAURA 2015.01.28. 07:46:56

Jaajjjj,degogy azert mennek Angliaba,az okok inkabb:

- osztrak/ nemet ubermensch,nagykepu,kirekeszto,auslander,veled vegig erezteto viselkedes szinte mindenhol....a berek joval alacsonyabbak...

- ezzel szemben Anglia joval,joval befogadobb,sokkal nagyobb berek,tobb sporolt penz, es meg valami,ami teny:

Egy nemet tul preciz,sokkal nagyobbak az elvarasok.
Az angol alulkepzett( talan meg a mentalitas) ezert a lazabb,tobb hibat megengedo munkat is toleralja.
Valjuk be,ez jobb nekunk...meg az osszes k- europai munkavallalonak,mert ebbe szocializalodtunk.

rezsöatya 2015.01.28. 07:55:02

@NIKI LAURA: amikor "vilagga mentem", sokkal jobb volt a nemetem, mint az angolom. Csak egyszeruen nem szeretem a nemet nyelvet. Ez volt a dontesem oka. Na, ezt tegyek be a statisztikaba! :D

NIKI LAURA 2015.01.28. 08:13:03

@rezsöatya: nekem ez a der-die-das mindig almas,nem is hasznalom....erdekes az emberi elme,Angliaban mindig nemetul,ausztriaba folyamatosan angolul jutnak eszembe a szavak..

Herr Géza 2015.01.28. 08:16:50

@DavidToth: Abszolút passzol. :)))) Meg persze könnyebb lehetett volna szociológia-népművelés és magyar-orosz szakos diplomákkal (2 db)... De azért megküzdöttem azzal az egy nyamvadt műszakival. A sok-sok mosogatás után.... :)))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 08:32:42

@Herr Géza: :D

@rezsöatya: @NIKI LAURA:

ne is mondjatok a der die das-t es az egyebeket ... bocs Herr Geza :)

rezsöatya 2015.01.28. 08:33:41

@Herr Géza: a mosogatas Angliaban "divat" ott nalatok mivel foglalkoznak a diplomasok? :D

rezsöatya 2015.01.28. 08:35:31

@DavidToth: Nem is! Mi a velemegyed a den-dem-des-rol? :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 08:41:17

@rezsöatya: na ne ragozzuk ezt a temat :D (bocs a gyenge szoviccert)

NIKI LAURA 2015.01.28. 08:44:16

@rezsöatya: mivel,mivel...mint Zolee.

Kapott egy soforsapkat a szallodatol,feher ing,es megy a Heathrow-ra a francia turistakert,azok meg koszontik:" Bonjur SOFOR",gyors es gepkocsi vezeto.:))
Sok nem koll hozza,egy B-kat jogsi oszt usgyi!:)

fhdgy 2015.01.28. 08:48:03

@NIKI LAURA: Olvasd el kérlek a tegnapi posztot és látni fogod, hogy a németekkel kapcsolatban más kép alakult ki mint, amit most Te állítasz!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 08:48:16

"Egy biztos: Magyarország a határátkelésnek köszönhetően Magyarország sosem lesz többé olyan mértékben zárt világ, mint korábban volt."

S ez a fő pozitívuma a kitántorgásnak, tegyük hozzá.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 08:48:20

@NIKI LAURA:

Velem már megesett, hogy magyarról magyarra tolmácsoltam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 08:48:26

@DavidToth:

Oroszország a világon a 3. helyen áll az emigrációt tekinti. Több millió külföldi van ott, sokan illegálisan.

Golf2 2015.01.28. 08:48:33

@NIKI LAURA: Anglia joval,joval befogadobb Már nincs más választásuk annyi külföldi özönlik be.Ugyanúgy beletörödtek mint a németek a törökökbe.A folyamat már nem visszafordítható.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.28. 08:55:20

@NIKI LAURA:
Tegyél hozzá még egy S class-t.
Anélkül mit ér a fehér ing?

NIKI LAURA 2015.01.28. 09:08:51

@diggerdriver: emman igaz,azt nem elvitatva,hogy U.K hasznalt ara pont a harmada mint a nemet piac.
Mellesleg pedig jo fizet,es ez a lenyeg.

NIKI LAURA 2015.01.28. 09:12:01

@fhdgy:a poszt egy kulonleges statuszu hataratkelo,nem ez a jellemzo...elit club( copy right by Birca)

2015.01.28. 09:17:28

@DavidToth: Egyszeru, mikor egyik reggel arra ebredunk hogy bejottek a tankok es orosz barati segitseg reven Oroszorszaghoz csatoltak a teruletet, mar ki sem kell majd vandorolni, egy csapasra mindenki Oroszorszagban lesz! (Oke, csak vicceltem, de ugy tudom leginkabb igy szoktak elerni a migracios hullamok Oroszorszagot...)

A posztnak azzal a reszevel (sem) tudok mit kezdeni hogy 'a Németországban élő magyaroknak csak alig több mint fele (57 százaléka) beszél németül, addig ez az arány Ausztriában már 74 százalék.' Nem tudom mire alapozzak ezeket a szamokat, de ha komoly, akor nem ertem. Az emberek kb. fele ott el de nem beszeli a nyelvet (az is kerdeses mit ertenek azon hogy 'beszel nemetul', marmint mennyire?). Ez igy hogy? Csak egymassal beszelgetnek?

Bar mar semmin nem csodalkozom a vonatos tapasztalatom utan. Egyszer volt szerencsem vonaton ulni Nemetorszag es Mo. kozott mikor egyszer csak varatlanul bemondtak (angolul es nemetul - utobbin nagyon tiszta, Hochdeutsch valtozatban) hogy at kell szallni valahol Ausztriaban. Az egesz kocsinak en forditottam, volt rajtam kivul meg vagy harminc magyar akik ketsegbe voltak esve es nem ertettek mi van :(, es az egyik kozepkoru no meg csodalkozva meg is kerdezte tolem hogy 'maga beszel nemetul?'. Es panaszkodtak hogy magyarul miert nem mondjak be, mikor Mo.ra megy a vonat! Ez komoly. Aztan ahogy atertunk a magyar oldalra, kezdhettem a nemeteknek forditani mert csodak csodaja, mindent csakis ekes magyar nyelven mondtak be (pedig Nemetorszagbol jott a vonat - de nem, a nemetek nem panaszkodtak). Ezt nem azert irom le mert bekepzelt vagyok, sot az en nemetem is nagyon gyenge sajnos, de tenyleg ez tortent velem par evvel ezelott. Lehet - illetve remelem - hogy ez kiveteles eset volt, de azert csodalkoztam, foleg mivel a beszelgetesekbol az derult ki korulottem hogy a legtobb utas Nemetorszagban vagy Ausztriaban dolgozott, de el nem tudom kepzelni hogyan, ha egy ilyen egyszeru kozlest nem ertettek meg nemetul. Sajnalom az ilyen embereket, nagyon nehez lehet ugy elni hogy nem erted mi tortenik korulotted.

nyuszigonosz 2015.01.28. 09:20:46

@Herr Géza: De még egy ilyen fölösleges és semmiresejó statisztikából is tanul az ember, Géza úr: megtudtuk, hogy mi itt csupa képzelten idös férfi vagyunk. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.28. 09:24:14

Tegnap olvastam egy friss statisztikát, a tavalyi évben 5000-el kevesebben kértek a UK-ban NiNo számot az előző évhez képest.
Nem tudom mennyire hiteles ez a számadat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 09:29:14

@maxval bircaman szerkesztő: a magyar kivandorlokra gondoltam

nem a meg szerencsetlenebb helyzetben levo kaukazuson tuliakra es kozep azsiaiakra, akiknek Moszkva kb olyan mint nekunk London

(talan a kazahok kisebb szamban, mert kazahsztan a tobbihez kepest viszonylag fejlett amennyire tudom)

@Mirjam2: hat csak maradjon is vicc :) mert ugyan nincs bajom az oroszokkal, de azert nem szeretnem ha magyarorszag tagkoztarsasag lenne ... gondolom sokan vagyunk igy (egyre kevesebben??!)

azt hiszem sejtem melyik vonatra gondolhattal :) ... ultem rajta parszor (mondjuk en is kint dolgoztam es nem kellett annyira tudnom nemetul, de azert valamennyi ram ragadt meg az enyem mas helyzet volt)

nyuszigonosz 2015.01.28. 09:30:53

@DavidToth: Kazahsztánban még maradt valaki?
Azthittem már mind idejöttek Németországba valós vagy pénzért vett németajkúságuk miatt.

2015.01.28. 09:34:14

@DavidToth: De te legalabb az angol bejelentest ertetted volna... Bemondtak, tobbszor is, mindket nyelven. Persze a magyar oldalon mindent csak magyarul, a rohadt kulfoldi tanulja meg a nyelvet mielott bemereszkedik a hunok foldjere! Ja es szegeny nemetek azt is kerdeztek tolem hogy 'miert all a vonat' (percre pontosan erkeztunk a magyar hatarra, meg az atszallassal egyutt is, de a Keletibe vegul kb. egy ora kesessel ertunk a menetrendhez kepest). Erre a koltoi kerdesre mar vegkepp nem tudtam mit valaszolni...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 09:35:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: azert csak ellenoriztek a nemetek nagyjabol hogy kinek adtak ki allampolgarsagot?

vagy akkoriban az ugy volt mint manapsag nalunk a kettos allampolgarsag torveny?

de egyebkent azert maradtak kazahok ... persze az atlag ember eletszinvonalat nem ismerem annyira, de (az olajra es gazra alapozott) gazdasagi teljesitmenyben es pl vallasi toleranciaban, csak hogy egy peldat mondjak, Kazahsztan kiemelkedik ott a regioban (a tobbi -isztanhoz kepest)

persze kcisit demokracia deficitesek, nem is kicsit ... de mi keletiek ugyis az eros es hosszan regnalo vezetoket szeretjuk nem?! :P

2015.01.28. 09:35:18

@nyuszigonosz(D) ESTP: En Dubaiban talalkoztam par kazah eladoval a boltokban.

M. Péter 2015.01.28. 09:35:43

@Mirjam2: "Az emberek kb. fele ott el de nem beszeli a nyelvet (az is kerdeses mit ertenek azon hogy 'beszel nemetul', marmint mennyire?). Ez igy hogy? Csak egymassal beszelgetnek? "

Nekem is van távoli rokonom, aki Németországban dolgozik szakmunkásként, ő se tud németül. A főnök magyar, van több magyar munkás is, ha valahol németül kell elintézni valamit, akkor valaki tolmácsol.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 09:37:17

@Mirjam2: jajj igen ... az tenyleg vicces, egesz nemetorszagban meg ausztriaban "szaguld" a vonat (azert ott is mehetne gyorsabban, bar nem ertek hozza)

es a magyarorszagi szakaszon telik el az ut fele ... nevetseges

jajj es olyan jokat tudnek meg Neked meselni az online vett es otthon nyomtatott jegyrol es a magyar kalauzok hozzaallasarol

tobbek kozt az ilyen elmenyeknek koszonhetoen osszessegeben utalok vonatozni

tanato 2015.01.28. 09:39:34

@Mirjam2: Ez sajnos nem teljesen vicc egy magyar fül számára,azt már írták ide többen is ugye hogy Oroszország hívószáma Mo.-ról 49-44-56.
A nyelvtudást illetően, a nyelvtanulás az macerás,időigényes fárasztó magyar ember nem szívesen bíbelődik vele.A kinti fizetés persze kellene,de lehetőleg csak magyartudással.Azután persze beleszaladnak ilyen helyzetekbe mint a vonaton,amikor is beáll akrach.

nyuszigonosz 2015.01.28. 09:46:25

@DavidToth: A német felmenökkel rendelkezö legföképp Kazahsztánban élök: amikor az elsö pár ezer települt "vissza", vagyishogy öseik hazájába ide, akkor még ténylegesen azok jöttek, akiknek voltak német felmenöik.
Na aztán meg persze írtak az otthonmaradottaknak, milyen jó itt, és felkerekedett majd mindenki: felmenöket lehetett venni. :-)
Meg természetesen voltak a nagy családokba beházasodott oroszok, kazahok... és a családegyesítés miatt azok is kaptak német útlevelet.
Szigorúbb elbírálás csak pár éve lett, mikorra kiderült, hogy az Oroszországból - elsödlegesen Kazahsztánból ide költözö "németoroszok" nem hajlandóak németül megtanulni.

Persze nem mindenki ilyen, közöttük is vannak ilyenek is meg amolyanok is. És sokan visszaköltöztek közben, az itt kapott/keresett penzböl Kazahsztánban alapítottak cégeket vagy az olajiparba mentek.
Tény, hogy Kazahsztán gazdasága kiemelkedö a régióban.

Lényegében az a kérdés tölem, hogy maradt -e még ott valaki, inkább csak rosszindulatúan ironikus volt. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 09:47:34

mi az a 22-27% egyéb ország??

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 09:48:56

@NIKI LAURA: azt bírom, hogy még társadalomszociológus is vagy a többi mellett.

nyuszigonosz 2015.01.28. 09:49:12

@M. Péter: Ez amit írsz tényleg nagyon gyakori: magyar vállalkozás, magyar fönök, magyar munkatársak : az eredmény meg az, hogy német tudás nincs.
Ha valakinek ez megfelel, lelke rajta.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 09:49:27

@nyuszigonosz(D) ESTP: koszi az infot! azert nem gondoltam hogy a nemetek ilyen kezdok a felmenok ellenorzesenel

de a sajat hibaibol tanul mindenki

tudom hogy ironikus kerdes volt, csak okoskodni akartam egy sort, na :D

tanato 2015.01.28. 09:49:42

@Mirjam2: Dubaiban?Mondjuk jogos a közös vallás miatt esetleg jobban beengedik őket dolgozni.

tanato 2015.01.28. 09:51:49

@nyuszigonosz(D) ESTP: Azt mondták akkoriban akinek volt r egy német juhászkutyája az már megkapta a z igazolást hogy volksdeutsch és usgyi Nyugyat Németország.

NIKI LAURA 2015.01.28. 09:52:10

@Golf2: nem ,nem egesszen.

Egy nemet elado arcan latod a lengyel/torok vevo kiszolgalasa altal okozott undort.
Angliaban ilyen nincs!

Jo storym volt par hete,ugye az A3 autobahnon jossz vegig,mikor Angliabol vittem haza a magyar autot...
Regensburg utan leterel a bundespolizei,ja...mar nem zold,kekre vannak festve...
SZoval nezi a papirokat,magyar id,angol jogsit forgatja....mondom neki.....Ohne Ungarn,Kein ein deutsche Volks....utalva 89-es erdemeinkre ...
Gondoltam,most vagy elkezd szivatni,vagy .....elmosolyodott,ranezett a kollegajara....gute fahrt!...:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 09:53:38

@Mirjam2: nanana, ez kicsit kettős mérce, mi szemetek hőshunok vagyunk, mert nem mondjuk németül, náluk rendben van, hogy nem mondják magyarul????

(jó értem, hogy az angol, de akkor is...)

NIKI LAURA 2015.01.28. 09:53:52

@Babette .: alles ist moglich wie lotto!

tanato 2015.01.28. 09:54:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: Magyar főnök magyar csapat némettudás zéró,tényleg ez a legkényelmesebb ,csak nehogy homok kerüljön a fogaskerékbe,mert akkor gáz van.Pl. az említett vonat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 09:58:01

@tanato: ezt a poént többször hallottam már, de nem nagyon értem....

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.28. 09:59:11

Nekem nagyon slampos ez a kutatás.

A legelső cikkemben felvetettem pl ezt a dimenziót:

Magunkat összehasonlítva más nemzetek fiaival, szembeötlő, hogy itt Londonban pl. az Olasz- vagy Spanyolországból érkezett különböző kivándorló hullámok nincsenek haragban az anyaország kultúrájával, sokkal kevésbé van elszakadás jellege a kivándorlásnak.

Nálunk az 1906-os, az 1919-es, a 30-as évek generációs hulláma, a 45-ös, az 56-os gyökerestül tépte ki a szívéből a magyarságát. Gyerekkoromban elképzelhetetlennek tűnt, hogy az én generációm is megél egy "menekülnöm kell innen" élményt. Nem hittem sosem, hogy belső konfliktust élhetünk meg a magyarságunkkal kapcsolatban!

Az elmúlt 5 generációnak durva élménye van arról, hogy a jobb és bal ideológus érdekcsoportok váltakozása rendre derékba töri a családi életstratégia vagy a kisközösségi síkok álmait! A dédapámon túlra visszatekintve látszik, hogy miként csináljuk ezt pepitában újra és újra!

Ez a kutatás is úgy csinál, mintha nem lenne előző kivándorlási hullám. Mintha az égből pottyant volna ide ez a jelenség. Pedig van vagy 5 előző, amivel illene összehasonlításokat tenni! Vannak más referencia országok. Románia kiürült 10 évvel hamarabb mint ahogy itt elkezdődött ez a folyamat. Hipokrita sztori nem végig nézni hogy ők hogyan élték meg hogy a keresőképes korosztálynak mennie KELL!

A multkor amikor felhoztuk az adatokat pl férfi / női dimenzióban akkor nekem az derült ki, hogy nincsen érdemi különbség. Az a pár százalék az azt jelenti hogy itt nem taálltunk semmit. De mivel ez a kutatás nem is keres semmit, nincsenek kérdései, ezért nem tud miről beszélni és ilyen "nem létező" szenzációkkal próbál kitölteni egy oldalt.

Annak mi értelme van, hogy a délvidéken 4,7%-al többen mennek Németországba mint Angliába?

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:00:11

@DavidToth: Pont, hogy nem voltak kezdök a németjakúak befogadásával, ezért nem gondoltak ilyen masszív becsapásokra sem, mint ahogy a Kazahsztánból "vissza"-költözök ezt tették.

Németországba óriási mennyiségü német felmenöket igazolni tudó lengyel.német költözött be legföképp Sziléziából, aztán a nagyon sok német-román, kevesebb német-cseh a Szudéta vidékröl.
Onnan azért kevesebben, mert 1946-ban akinek - németjakúaknak - nem sikerült idöben elmenekülni a Szudétákról, azokat a csehek bizony legyilkolták. Csak a vegyes házasságokban lévökkel voltak egy kicsit kevésbé agresszívak.

Mivel itt elenyészö volt a masszív becsapás - mármint hamis iratok felmutatása- talán ezért voltak az Oroszországból "haza" költözökkel elnézöek.

qkuc 2015.01.28. 10:02:03

Szeretem a szürkeárnyalatos grafikonokat, :D. Jó ideig el lehet szöszölni vele, hogy melyik árnyalat akkor melyik országot jelenti, :D.

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:02:08

@tanato: Igen. Amint valahol ténylegesen legalább megérteni kellene valamit németül, megáll a tudomány.

Szerintem nem jó ez így, kiszolgáltatottak nyelvi értelemben, hiszen ha semmit nem értenek - tudnak, csakis azt hiszik el, amit más intéz, fordít, állít.

qkuc 2015.01.28. 10:04:28

@rezsöatya: Jój, a kedvencem volt, meg az ein-eine-ein vonulat is .... :D

tanato 2015.01.28. 10:04:37

@Babette .: 1849,1944,1956,Ekkor jöttek orosz csapatok nagy létszámban Magyarországra és fordították meg gyökerestül a magyar történelmet,katonai erővel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 10:04:58

@qkuc: ez most kivételesen sorrendben van...

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:05:37

@NIKI LAURA: "Egy nemet elado arcan latod a lengyel/torok vevo kiszolgalasa altal okozott undort.
Angliaban ilyen nincs! "

- Niki, te voltál a német eladó az undorral az arcodon , vagy a török/lenygel vásárló ?

Nemtudom hány percet töltöttél életedben Németországban, hogy ekkora bölcsességeket tudsz.

tanato 2015.01.28. 10:05:55

@nyuszigonosz(D) ESTP: Úgy átveri őket a magyar ügyintéző ahogy akarja semmit sem tudnak tenni ellene,és ez eléggé gyakori ahogy hallom.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 10:06:13

@tanato: ez világos, de ez akkor lenne poén, ha a hívószám valóban ezek egyike lenne, de nem az, hanem 7.
egy történelmi tény még nem humor....
de biztos csak csalánra pisiltem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.28. 10:07:15

5 másik esetpélda amit szemmel kellene tartanunk azzal kapcswolatban hogy mi vár a szegény otthon maradottakra.

1. A jugoszláviai gazdaság a 80-as évektől kezdve olyan mértékben állt rá a német "vendégmunkás" tipusú gazdaságra, hogy a szétesés után néhány új ország komolyan fontolóra vette, hogy a Márka lesz az új valuta.

2. A törökök megéltek egy német piacra való integrációt.

3. A déli államokban van ugyan akkora jóléti társadalom válsg, hogy a fiatalok lógnak a levegőben és szép számmal útra kelnek,

4. Moldova vagy Örményország nálunk tökéletsebben valósította meg a PREDATOR társaddalomfejlődési modellt, annyira ellopott mindent a politikusi elit, hogy a nép megélte, megvalósította, felépítette és isteni a totális kirekesztést. El is menekülnek szép számmal.

5.A lengyel esetpélda is megérne egy misét.

Olyan 5 interkulturális tükör is lenne, hogy kiket kellene az integrációs sikerek szempontjából elemezni. Kik tudták sikeresen nem elüldözni a fiatal generációkat!

Abba a dimenzióba is bele kellene helyezni ezt a kérdést, hogy az EU mimindent tett 15-20 évvel azért, hogy földig rombolja, a 3. világ szintjére zülessze a kelet európai gazdaságokat! Ez is megérna egy integrációs sikerek / kúrjunk széjjel mindent elemzést.

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:08:07

@tanato: Igen, gyakori. Aztán van a bögés, hogy az ilyen.olyan németek...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 10:10:05

@qkuc: nem akartam en elsonek szova tenni, mert meg "leszinvakoztok" :D

@nyuszigonosz(D) ESTP: az hogy nem keszultek a massziv becsapasokra, az szerintem azt jelenti hogy kezdok voltak amugy :)

SzZoole 2015.01.28. 10:19:00

@NIKI LAURA: Niki,ez nem ilyen egyszeru ahogy irod,nem csak egy B-s jogsi kell hozza es kesz.
Nagyon sok penz kell hozza,tesztek,vizsgak,alkalmasagi vizsgalat,auto,ruha es egy "kicsit"azert tudni kell angolul is.Nem eleg a hauvarju szor/madam combo.
Eleg hosszu lenne,ha leirnam,hogy mi minden kell egy ilyen vallakozas beinditasahoz.

qkuc 2015.01.28. 10:19:35

@nyuszigonosz(D) ESTP: Hogyan jött össze a német "rokonság" a kazahoknál?

qkuc 2015.01.28. 10:20:11

@Babette .: Köszönöm, :D. Akkor ennek tudatában átbogarászom még egyszer, :D.

Mrs. Clayton 2015.01.28. 10:21:50

@nyuszigonosz(D) ESTP: ugyan hagyjad mar, Niki meg nem beszelt igazi sznob middle class angollal, azok ugy neznek at a munkasruhajan, hogy a lenezesuk csak ugy eget, persze ha ez megis megtortenne vele, amire nem sok eselyt latok, mivel nincs az a munkaado, aki a sznob ugyfeleit hagyna erintkezni egy angolul csak makogo bevandorloval, de ha megis bemenne mondjuk a Waitrosba, akkor esetleg megtapasztalhatna, ami szerinte itt nem letezik es akkor haza is koltozne orokre, olyan durva lenne

SzZoole 2015.01.28. 10:22:38

@Lunacica: Ja,meg ingjei,amit a Te kis ugyes kezed vasalja heti tobb alkalomal:)))

Mrs. Clayton 2015.01.28. 10:25:57

@NIKI LAURA: nincs? probalj meg szobaallni egy sznob middle class angollal, valoszinuleg mosolyogva fog tenni egy olyan lekicsinylo megjegyzest, amirol azt se fogod erteni, hogy kozolte, hogy menj a francba, de csak probalj meg munkasruhaban bemenni a waitroseba, ugy fognak atnezni rajtad, hogy szegyenedben azonnal hazakoltozol
a lenezest ne az asdaban keresd, oda a veled egy szinten levo helyi jar

tsabus UAE 2015.01.28. 10:26:12

@Zoole[uk]: Akkor meg is van a következő poszt témája ! :-D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.28. 10:26:29

Csak én röhögök sírva sámán szövegein?

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:28:25

@qkuc: Ez hosszú, de megpróbálom röviden írni:

II. Katalin orosz cárnö Németországból származott. Éhség és nyomor volt akkoriban a Németországban élö jobbágyok körében, Oroszországban meg ott voltak az óriási területek, megdolgozatlan földek. Így Katalin hívására kb. 30.000 német vándolort ki a jobb élet reményében. A Volga mentén telepedtek le.
És élték generációkon keresztül német kisebbségként az életüket, egészen a 2. világháborúig.. Akkor Sztálin, aki félt, hogy na most mi lesz, összeszedette öket, és Szibériai gulagokba vitette.
A háború után, akik még éltek, azok nagy részét Kazahsztánba deportáltatta.
Na ezért elsödlegesen Kazahsztánból jöttek vissza, kevesebben ( de még mindig nagyon sokan) Szibériából vagy Kirgizisztánból, vagy Oroszország más részeiröl.

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:29:39

@Jess G: :-)

Tudod, mert egyfolytában írja ezeket a képtelen szövegeit, ma írhatnékom volt és ezért válaszoltam. :-)

SzZoole 2015.01.28. 10:29:48

@tsabus [UK]: Az kizart dolog,hogy en posztot irjak,attol en lustabb vagyok:)))

qkuc 2015.01.28. 10:32:08

@nyuszigonosz(D) ESTP: nahát, érdekel a történelem, de ez nem rémlett, köszi az ismeretterjesztést.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.28. 10:32:56

@nyuszigonosz(D) ESTP: a háború után majdnem 400 ezer szász élt kint és a német kormány majdnem 1 millát fizetett a visszatelepítésükre....Mondjuk ez teljesen más történet, tudom.

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:34:14

@NagyságosSodalisO [eng]: Igen, fentebb írtam erröl, mint ahogy a Sziléziában élö lengyelek is ugyanígy települtek vissza és a maradék németajkú a cseh Szudétákról.

tanato 2015.01.28. 10:35:09

@Babette .: A magyar mindenből viccet farag még az elnyomásból is,emlékezz Hofira.

tsabus UAE 2015.01.28. 10:37:33

@Zoole[uk]: Nemá ! Mondd tollba legalább ! :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.28. 10:38:14

@nyuszigonosz(D) ESTP: Érdekes volt látni, mikor arrafelé jártunk, hogy a kitelepült szászok közül néhányan évekkel később visszavásárolták a kis házikójukat, gyönyörűen felújították és évente többször "haza" látogatnak.....Színesebbek lettek az utcák, látható volt hol lakik tüchtig szász és hol román.:-)

NIKI LAURA 2015.01.28. 10:40:26

@Zoole[uk]: jol van,meg ne sertodj,tisztaba vgyok En vele,barmilyen vallalkozashoz kell sok dolog.( penz,tudas,batorsag,kapcsolatok,stb,stb)

Ugy emlekeztem,neked is van vmilyen flsofoku papirod,es erre irtam,hogy lehet ezt/igy is kezdeni...

tsabus UAE 2015.01.28. 10:42:57

@Zoole[uk]: Mittomén... Feleség, gyerek, Digger...

NIKI LAURA 2015.01.28. 10:43:33

@NIKI LAURA: meg amugy a pickup driver qva jo penz,ha jol csinaljak.

Mrs. Clayton 2015.01.28. 10:48:41

@nyuszigonosz(D) ESTP: a masik resze egyebkent ennek a lenezos dolognak, hogy anyagi helyzettol fuggetlenul, nagyon sok angol azokrol, akik nem beszelnek tokeletesen angolul, azt hiszik, de komolyan, hogy hulyek, vagy ertelmi fogyatekosok, es igy is kezelik oket
mivel tolem sem all tavol a sznobsag, azert egesz rendesen tudom kezelni ezeket a helyzeteket, de amikor kezdtem, rengeteg ilyen tapasztalatot szereztem, ujabban szerencsere mondhatom, hogy nem tortent ilyen, sot par napja az egyik ingatlan ugynok csak velem volt hajlando beszelni S-en konkretan atnezett, sot olyan megjegyzeseket tett, hogy szolnom kellett neki, hogy ezt fejezze be, mert nem toleralom

DieNanny CH 2015.01.28. 10:48:44

@nyuszigonosz(D) ESTP:

Énekkarosként '88-ban Lorschban voltunk családoknál elszállásolva. Ott az anyuka mesélte, hogy ő még Mo-on született '46-ban, és 6 hónaposan telepítették a családját Ném.o-ba.

SzZoole 2015.01.28. 10:49:32

@NIKI LAURA: Niki en nem a sertodos fajta vagyok,inkabb anyira jellemtelen vagyok,hogy rolam minden lepereg:)

Egy dolgot utalok nagyon,a hazugsagot,de azt nagyon,amikor az álvagány,mümájer hazudos senki,probalja az eszt osztani.
Itt nem rolad van szo!!!

Nekem nincs felsofoku vegzetsegem,csak 6 elemim van,2 elso es negy masodik osztaly:)))
Az eredeti szakmam,karosszerialakatos,fenyezo es hegeszto,amirol vegzetseget igazolo papirjaim is vannak.

SzZoole 2015.01.28. 10:53:13

@tsabus [UK]: A nejem szinten dolgozik,csak neha van ideje kommentelni,nem hogy posztot irni.
A gyerekek,meg sokat tanulnak.
Diggert meg mostanaban utàlni szokas:)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 10:55:35

@DavidToth:

Akkor egy kis tájékoztatás a szovjet utódállamokról. Azt hiszem ez érdekes lesz, mert kevéssé ismert téma.

Jelenleg az orosz életszínvonal kb. a magyarral azonos. Kb. 2-3 éve jött fel az orosz szint a magyaréra. 10 éve a

magyar felén volt, 15 éve meg a harmadán! (Ez arra is választ ad miért népszerű Putyin Oroszországban, az ok nem

csak politkai, hanem gazdasági is.)

Ehhez képest nézzük a többi szovjet utódállamot.

Az orosszal közel azonos szinten van a 3 balti köztársaság.

Az orosz szint kb. 80 %-án van Belarusz. (Ez durván a román és bolgár szinttel azonos.)

Az orosz szint kb. kétharmadán van Kazahsztán.

Az orosz szint kb. felén van Azerbajdzsán, Türkenisztán,

Az orosz szint kb. harmadán van Ukrajna, Grúzia, Örményország, Dél-Oszétia, Karabah, Abházia.

Az orosz szint kb. ötödén van Üzbegisztán, Moldova, Transznisztria. (Moldova a legszegényebb európai állam jelenleg.)

Az orosz szint kb. tizedén van Kirgisztán, Tadzsikisztán.

Ez az adatsor arra is választ ad honna jönnek az emigránsok Oroszországba.

Zizifull 2015.01.28. 10:55:44

Nemetorszag. Egy boltban osszetalalkoztunk egy meg nem latott magyar holggyel (kisebb varosban lakom, nagyjabol tudjuk kik a magyarok). Panaszkodott, hogy nem talal olcso nemet tanfolyamot. Amikor javasoltam neki parat az elso kerdese: Es a tanar tud magyarul? Nem? Akkor oda nem megyek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 10:55:52

@nyuszigonosz(D) ESTP:

Így van.

Az I. világháború végén Oroszország lakossának majdnem 2 %-a német volt! Ma ez kb. 0,3 % csak.

A II. vh. előtt német autónom terület is volt, ezt Sztálin szüntette meg a háború kapcsán.

A németek hagyományosan fontos szerepet játszottak az oroszországi életben, elsősorban a hadseregben voltak nagyon sokan. 1849-ben Világosnál a legyőzött magyar sereg pl. Rüdiger orosz tábornok előtt tette le a fegyvert, Rüdiger is oroszországi német volt. (Érdekesség: Rüdiger tábornok ünunokája volt az előző moszkvai pátriárka, II. Alekszej, civil nevén Alekszej Rüdiger.)

Ma is van kb. 400 ezer oroszországi német. Most se a társadalom alján vannak jellemzően. Mondjuk, hogy mást ne mondjak, az egyik legfontosabb orosz cég, a Gazprom elnöke és főrészvényese is oroszországi német (Alekszej Miller).

Putyin nagy németbarát egyébként, mindkét lánya a szentpétervári német gimnáziumban érettségizett.

nyuszigonosz 2015.01.28. 10:56:52

@Jess G: Természetesen itt is vannak lenézö, sznob népek, de azok bárkit lenéznek, attól függetlenül, hogy külföldröl jött vagy nem.
Meg olyanok is, akik ha látják, hogy a másik nem beszél németül, elkezdenek hangosabban beszélni, mert azt hiszik, ha hangosan beszélnek, az érthetöbb lesz. :-)

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:00:36

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, ez így van.
A történelem során nagyon sok német ment Oroszországba.
A cárok szerettek különbözö szakembereket, tanácsadókat Németországból Oroszországba hívni.

Putyin meg tökéletesen beszél németül.

tsabus UAE 2015.01.28. 11:09:51

@Zoole[uk]: Kár, mert tényleg érdekes lenne. Én szívesen olvasnám...

SzZoole 2015.01.28. 11:14:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: En kulombozo fele embereket hozok-viszek kulombozo fele helyekre,olyanokat is akikrol Ti beszeltek,nem is keveset,olyan helyeken is voltam ahova nagyon nagyon keves embernek adatik meg es olyan emberel akit szinte az egesz vilag ismer.Ez a hely talan,a vilag egyik leggazdagabb helye az utasom a vilag elitjehez tartozik.
Ezen a helyen titoktartast kellet fogadnom,hogy amit latok,hallok arrol senkinek nem beszelhetek.
De ez az utas anyira kozvetlen,udvarias volt,hogy mar en ereztem magam kellemetlenul a kozvetlensege miatt.
Szoval en eddig nem tapasztaltam az altalatok leirt jelenseget a kekveruek iranyabol.

SzZoole 2015.01.28. 11:17:01

@tsabus [UK]: En ilyen onzo tipus vagyok,lehet,hogy ezert is ertem el,amit eddig elertem.
De ha barmilyen konkretumra vagy kivancsi,kerdezz es en valaszolok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 11:19:09

@tanato: persze. csak nem mind poénos...

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:19:10

@Zoole[uk]: Jó neked.
Amúgy személy szerint én sem tapasztaltam lenézést itt.

Ettöl függetlenül tudom, hogy létezik, és általában olyanok szeretnek lenézni másokat, akik saját maguk sem az okosságukról híresek, :-)

Evain 2015.01.28. 11:21:25

@Zoole[uk]: a kékvérűség vagy a vagyonosság nem egyenlő a sznobsággal. :)
Sőt, Jess kimondottan middle class angolokra utalt. :)

SzZoole 2015.01.28. 11:24:22

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ne erts felre,nem dicsekves kepp irtam amit irtam,csak valahogy felkellet vezetnem a mondanivalom lenyeget,hogy cafolni tudjak.

Igen letezik,csak arra okot kell adni ezeknek az embereknek.Sok megelt sztorit tudnek mondani a munkam/utasaim kapcsan.

Mr Long 2015.01.28. 11:26:32

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Meg olyanok is, akik ha látják, hogy a másik nem beszél németül, elkezdenek hangosabban beszélni, mert azt hiszik, ha hangosan beszélnek, az érthetöbb lesz"
Ez hulyeseg! Ez kifejezetten magyar dolog, csak ott ilyen elmaradottak a logikaban :)
BTW teljesen megertem azokat akik nem beszelnek nemetul, en sem tanulnam meg meg, ha nemetben elnek sem.

SzZoole 2015.01.28. 11:26:52

@Evain: Mint irtam mindenfele osztalybelivel volt dolgom es egyiknel sem tapasztaltam.

SECI 2015.01.28. 11:26:54

@NagyságosSodalisO [eng]:
www.gov.uk/government/statistics/national-insurance-number-allocations-to-adult-overseas-nationals-entering-the-uk-to-march-2014
Fig 1.3 : NINo registrations to adult overseas nationals entering the UK, top 20 countries for 2013/14 => sasold meg.

fhdgy 2015.01.28. 11:26:54

@NIKI LAURA: "a poszt egy kulonleges statuszu hataratkelo,nem ez a jellemzo...elit club( copy right by Birca)", ezt írtad vissza. A hozzászólásokat is el kellett volna olvasnod, mert jópáran hasonló véleményen voltunk abban, hogy milyenek is a németek. Egyébként az igaz, hogy nem érzem magam "utolsó"-nak, de azt sem érzem, hogy valami "elit-club"-ba tartoznék. Elég hétköznapi ember vagyok. Pl. én is, mint olyan sokan, a két fülem között hordom a fejem, stb. stb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.28. 11:26:54

@nyuszigonosz(D) ESTP:

A gimnáziumban már németül tanult, aztán az egyetemen folytatta.

Aztán amikor a KGB-nél dolgozott, végig a német részlegen volt. A SZU megszűnése előtt pár hónappal lépett ki a KGB-től.

tsabus UAE 2015.01.28. 11:27:11

@Zoole[uk]: Azért említettem a posztírást, mert az elejtett mondataidból egy érdekes sztori rajzolódik ki, ami biztosan sokakat érdekelne.
Szerintem, ha a közelben jársz és van időd, akkor egy sör mellett elbeszélgethetünk - inkább, mint egy kérdezz-felelek, ami könnyen faggatásnak hathat...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.28. 11:30:06

Angol perspektívából a magyar kivándorlűs cunami:

"Nagy-Britannia

Korábbi blogunkban írtunk arról, hogy a szigetországban az adószámkérelmek tekintetében először sikerült bekerülnünk az első tízbe (18 ezerrel) a 2011 áprilisától 2012 márciusának végéig vizsgált időszakban. Az utoljára figyelt (2013 augusztusától 2014 szeptemberig) tartó időszakban a kilencedik helyen tanyáztak a magyar állampolgársággal rendelkező kérelmezők. "

Az angoloknak renegeteg "hagyományos" bevándorlókat szállító piacuk van. India, Banglades, Pakisztán, Nigéria,

Újabban mennyi olasz, spanyol, portugál, görög van itt.

A keletiek közül mennyi lengyel?

SzZoole 2015.01.28. 11:30:12

@tsabus [UK]: Reszemrol rendben,de az a kozeledben jaras csak aprilisban vagy a nyaron johet szoba:)

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:30:46

@Mr Long (UK): Nem hülyeség. :-) Láttam - hallottam sokszor.

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:32:36

@Zoole[uk]: Nem értettelek félre, és nem is dicsekvésnek veszem, amit írtál.
De tény, hogy vannak népek, akik lenéznek másokat: ezért, azért amazért, akármiért. Mert ök olyanok.

Hari Seldon 2 2015.01.28. 11:34:31

@DavidToth:

"kivancsi vagyok hogy az oroszorszagba valo migracio mikor lesz kimutathato statisztikailag? :D "

Innen a blogról egy fő esélyes rá... :-)

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:35:27

@Mr Long (UK): @nyuszigonosz(D) ESTP:
Rosszul fogalmaztam: hangosabban beszélni, hogy a mondandó egy nyelvet nem tudónak érthetö legyen az természetesen hülyeség.
Az akartam írni, hogy nem hülyeségböl írtam: láttam és hallottam már ilyet többször. :-)

Sanyi9 2015.01.28. 11:37:21

@Mirjam2: te milyen szinten beszelsz arabul?

Mr Long 2015.01.28. 11:37:53

@nyuszigonosz(D) ESTP: En is, de ezt eloszeretettel magyar sajatossagnak szoktak kikialtani.

Hari Seldon 2 2015.01.28. 11:39:56

@maxval bircaman szerkesztő:
Na most azzal mit kezdjünk, hogy Közép-Ázsia felől meg a Kaukázus felől nagy nyitott ellenőrizhetetlen határok vannak, és özönlik el őket a muzulmánok. Nyilvánvaló, hogy azoknak még Oroszország is maga a csoda.
Na, de az aztán nagy pozitívum az oroszoknak....

nyuszigonosz 2015.01.28. 11:40:51

@Mr Long (UK): Hát, nem magyar sajátosság. :-)

Ladislav 2015.01.28. 11:40:52

@maxval bircaman szerkesztő:
"A II. vh. előtt német autónom terület is volt, ezt Sztálin szüntette meg a háború kapcsán."
Olvastam régebben egy könyvet, amit egy kommunizmusban hívő német mérnök írt, mint a saját életrajzát. Ő az 1920-as években ment ki a Szovjetunióba, mert nagyon keresettek voltak a német szakemberek, és egy ideig, évekig abban dolgozott. Említette, hogy a Volga mentén milliós németség élt, de a 20-as évek végétől nagyon megváltozott a helyzet. Őt, mint rendszerellenesnek tartott személyt, már nem emlékszem a pontos évszámra, de kb.1930 körül, elvitték Szibériába, ahol a táborokban az orosz mellett a némettel is boldogulni lehetett, mert már akkor kezdték kitelepíteni (kivégezni és halálra dolgoztatni) őket, jóval a 2. világháború előtt.

Hari Seldon 2 2015.01.28. 11:42:18

@Mirjam2:
Ez sajnos egy nagyon jellemző történet.

DieNanny CH 2015.01.28. 11:42:34

@Mr Long (UK):

"Ez hulyeseg! Ez kifejezetten magyar dolog, csak ott ilyen elmaradottak a logikaban :)"

Nem igaz. Egy családomhoz Ausztriában évente 2x kertész jött egy hónapra Lengyelo-ból. Az anyuka okos, művelt - ügyvéd végzettség -, mégis, kétszeres hangerővel beszélt vele, de ugyanolyan gyorsan. Már nekem volt kínos, mert én vele lassan és a tőszavakra szorítkozva beszéltem. Engem jobban megértett. (Anyuka amúgy Hochd-ot beszélt, tehát dialektus nem játszott szerepet.)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.28. 11:42:39

@maxval bircaman szerkesztő: koszi a reszletesebb beszamolot

tehat magyarorszagrol nem celorszag Oroszorszag

(amugy a te valaszodrol sosem kapok emailt, miert? nem szurlek meg semmi)

@Hari Seldon 2: az boven statisztikai hibahataron belul van :)

SzZoole 2015.01.28. 11:45:36

@nyuszigonosz(D) ESTP: :))

Irhatnek arrol is,az utasok altal elmondott velemenyekbol meritve,de nem teszem,mert az esetleg masokat sertene.

Evain 2015.01.28. 11:45:51

@Zoole[uk]: Lehet, hogy eddig csak szerencséd volt? :)

SzZoole 2015.01.28. 12:03:59

@Evain: Miben,hogy normalisan beszelnek,viselkednek velem szembe?
De hiszen ugyanezt en is megteszem az iranyukban.

Mas munkahelyen az angol manager probalt ilyen lekezelo modon viselkedni velem.Valamit akart mondani es nem a nevemen szolitott hanem fulyolt utanam es ugy integetett,hogy menjek oda.En ezt a gesztust nem vettem figyelembe es a manager oda jott es kerdezte,hogy suket vagyok,hogy nem hallom,hogy szolt nekem?
En mondtam neki,hogy nem vagyok a kutyaja,hogy futyulve szolitson es ha ez megegyszer elofordul akkor fel fogom venni a kapcsolatott a discrimination allowance-el es elmondom,hogy hogy viselkedik
Eloszor elvorosodott majd kifeheredett es elnezest kert a viselkedesert.Onnantol kezdve Zoltan please.
Ezzel csak azt akartam irni,ha az utasaim kozul valaki igy probalna beszelni,viselkedni velem,siman megallok utkozben es megkerem,hogy szolljon ki az autombol es hivjon egy masik autot.En errol termeszetesen jelentest irok a cegnek,akivel szerzodesem van es a ceg megteszi a megfelelo lepest,aminek az a vege,hogy az utast meg is buntetik a megfelelo szervek.

Aye aye 2015.01.28. 12:08:21

Örülök a cikknek és mindjárt folytatom is az olvasást, de egy kérdés szöget ütött a fejemben:

Ma a "számítógép korában" (jajj) mi a tökömért kell egy grafikonban a szürke 7 árnyalatát alkalmazni normális színek helyett?????????

A kérdés persze nem a HÁ-nak menne, ha menne, hanem a drága statisztikusnak, aki azt a táblát összeállította.

Zsörtölődés vége.
olvasok tovább...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 12:10:38

én egyébként azt nem értem, hogy ha kb 3OO ezer-félmillió magyar dolgozik külföldön, akkor hogy a viharba mondja azt a statisztika, hogy a háztartások 2-3%-ából ment el valaki már külföldre. ilyen nagyon népes háztartásokban élt előtte az összes határátkelő??

Aye aye 2015.01.28. 12:16:30

Az utolsó mondat, vagyishogy
"a határátkelés [...] egyre inkább politikai és társadalmi érzelmeket fog gerjeszteni”."
ez annyira így van, hogy a minap jöttem rá, hogy tulajdonképpen hálásnak kéne lennem az összes felebarátimnak, akik velem ellentétben egyszer is a fityiszre szavaztak, ugyanis eme cselekedetük zökkentette ki az én drága uramat a normális béketűréséből (ami nála oltári nagy szó!) és döntötte el, hogy márpedig mi költözünk - mely miatt én már évek óta - hiába - rágtam a fülét. :D

Tehát a motiváció a határátkelésre nálam a rég elnyomott kalandvágy, nála meg inkább kényszer. Reméljük, azért működni fog ez így is - együtt! :)

Aye aye 2015.01.28. 12:19:20

@Dragonlady (now in Thailand):
"a háztartások 2-3%-ából".
Nem pedig: *minden háztartás 2-3%-a ment el*.
Ha így érthető..
de lehet, hogy én nem értem még a kérdésed..

Evain 2015.01.28. 12:30:28

@Zoole[uk]: no, a leírt esetben a pasi megint nem sznob volt, hanem bunkó. :)
Ha még nem találkoztál a típussal, akkor valóban nehéz leírni, hogy miről ismered meg.

@Aye aye: ej, azt hittem, csak én vagyok a szürke táblázatra finnyás, de ezek szerint nem. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 12:31:47

@Aye aye: hány háztartás van Magyarországon? mondjuk 3 millió. ennek a 3%-a 9O ezer (nyomorult nulla meghalt).
a 3OO ezer-félmillió kivándorló 9O ezer családból van?
vagy hát, tudja fene, mert ha a Tárki csinálta a vizsgálatot, akkor azokat nyilván nem tudták megkérdezni, akik háztartásilag-családilag-gyerekkel-kutyával együtt léptek le. fogalmam sincs, mekkora ez az arány egyébként, erről nem is láttam még becslést se, hogy hány komplett család ment el.
najó, így akár még ki is jöhet, hogy a családok 2-3%-ában van olyan családtag, aki egymaga/ "kétmaga" kiment, de a "háztartástagok" egy része meg ottmaradt.

SzZoole 2015.01.28. 12:36:22

@Evain: Tudom kik a sznobok,nem csak a viselkedesukrol lehet oket fel ismerni,hanem az oltozkodesi szokasaikrol is.
Csak van nemi tapasztalatom 5 ev 3 honap eletvitelszeru itt eles utan:)))

Aye aye 2015.01.28. 12:37:41

@Babette .: Lutonos cikk - nagyon motiváló, főleg az a rész, hogy "10 mondatot tanult meg" mikor megnyitották a büfékocsit :D Nagyon király!

SzZoole 2015.01.28. 12:39:17

@Aye aye: @Dragonlady (now in Thailand):
Kerdezetek meg Charlie-t,O nem csak remek bankar,hanem kivalo matematikus is:)))

Aye aye 2015.01.28. 12:46:37

@Dragonlady (now in Thailand): Hát ezt a számítást én sem vállalom, foggalmam nincs, hogy ki hogyan lépett le, teljes családostul vagy egymagában - de azt gyanítom, hogy ezt teljességgel képtelenség is megállapítani..
De a kedvedért utánanéztem, hogy hány háztartás lehet Mo-on? :)
2011-es adatok:
- a háztartások száma meghaladta a négymilliót.
- minden harmadik háztatásban egy személy él (4 évvel korábban ez csak minden hatodik háztartásra volt igaz
- az egyedülállók száma 1 mio 317 ezer fő
(www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepsz2011/nepsz_sajto_20130328.pdf)

és innentől feladom a kalkulálást a nálam okosabbaknak :D

Evain 2015.01.28. 12:48:19

@Zoole[uk]: Oh, csak nézz meg engem, állítólag én is az vagyok. :D:D:D
Bár voltam már robot meg seggnyaló is, szal most kicsit zavaros az önképem. :P

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 12:52:52

@Aye aye: köszi szépen. akkor ezekszerint pl eltűnhet "nyom nélkül" 1.317 millió ember úgy, hogy mivel nem marad utána "háztartástag", aki "beárulhatná", nem fog tudni róla az okos Tárki.
na mindegy, feladom.
egyébként szerintem röhej, hogy annak következményeként, hogy szabad mozgás van, kb senkinek sincs fogalma se százeres nagyágrendben mennyi is az annyi.
mondjuk nem mntha a magyar kormányzat nem akarná magasról leszarni az egészet és elbagatellizálni a következményeket.

SzZoole 2015.01.28. 12:54:38

@Evain: Tegy ugy mint en,legyel onmagad:)))
Nem kell masoknak megfelelni es felulni annak amit mondanak:)))

Aye aye 2015.01.28. 13:00:39

@Dragonlady (now in Thailand): Nekem úgy tűnik, hogy azért nem lehet ezt számontartani, mert az emberek (de lehet, hogy csak a magyarok) direkt nem jelentik be, ha kiköltöznek mert félnek a szankcióktól, amit az állam önt a nyakukba.
Én még mindig egy nagy katyvasznak látom az elvárásokat, amiket a hatóságok támasztanak felénk abban az esetben, ha kiköltöznénk - pl milyen igazolványt milyen sorrendben kell leadni, felvenni, innen-onnan kijelentkezni - így sztem mi sem fogjuk jelenteni egy ideig, hogy leléptünk.
Végülis az ideiglenes kiköltözést azt hiszem nem is kell jelenteni, ugyebár?

Mrs. Clayton 2015.01.28. 13:01:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: persze. Ezek a dolgok orszagra, vegzettsegre nemre tekintet nelkul barhol megtalalhatok. Ilyet hulyeseg mondani h Angliaban nincs lenezes csak Nemetorszagban. Egyebkent Diana hercegno innet szarmazik ahol en lakom. Az apukaja termeszetesen meglehetosen gazdag ember volt aki nagyon egyszeruen oltozkodott es mindenkinek koszont az utcan.

Evain 2015.01.28. 13:02:58

@Zoole[uk]: Jónak mondod. :) Te tényleg pont rólam feltételezed, hogy önértékelési zavaraim vannak? ^^

Off: nincs meg valakinek pink mailcíme?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 13:04:18

@Aye aye:
persze, jónak mondod, én se jelentettem be semmit.
nem is tudom, mik most a szabályok.
mondjuk legalább ahol most vagyok, ott benne van egy számítógépben, hogy éppen ebben az országban tartózkodom mint turista, és nem ezerötszáz kilométerrel arrébb egy másik országban.

SzZoole 2015.01.28. 13:08:25

@Evain: Pont ellenkezoleg,a hozzaszolasaid alapjan hatarozott egyenisegnek latlak.
Ez nem egy behizelgos,segnyalos kommentnek szantam,hanem egy szemelyeskedos,hatarozott velemenynek,iranyombol iranyodba:)))

Nekem meg van,ha edekel at tudom kuldeni,de nem itt.

P.Elliot 2015.01.28. 13:12:21

@Zoole[uk]:
En igaz hogy uj vagyok itt a blogon, meg nem igazan ismerek itt senkit de en peldaul nem utalom Diggert dacara hogy meg sosem beszelgettem vele!
Eloszor is, valahogy az o blogja utan tevedtem ide, valahogy feljott a googleban valami hozzaszolasa a munkagepekkel kapcsolatban valamikor es annyira erdekesen irta le hogy megkerestem a blogjat amit meg erdekesebbnek tartottam, tetszik a szenvedely a gepek es a motorfelek irant, tetszik a kacsagyujto szenvedely mert en is gyujto vagyok, / masfele ugyan de en is raharapok a nekem tetszo dologra, ezt csak az tudja megerteni aki nagyon vonzodik ahhoz a targyhoz es hiaba van belole sok, ujabb es ujabb darabbal noveli a gyujtemenyt, rendezgeti, csodalja, elabrandozik felette.
Az is tetszik hogy meg 3 ev utan is elegedett, affele nyarspolgar mint irja magarol mert en meg 40 ev utan is ugyanolyan elegedettseget erzek es nekem sincs semmi ambiciom arra hogy kergessem a kitudja mit, boldog vagyok ebben a nyugalomban amiben elek es ebben az aldott penzugyi biztonsagban ami nem gazdasag de biztos! Most nyugjijban foleg nagyon biztos mert mar nem kell tartani munkanelkulisegtol, stabil a helyzetunk.
Szoval en aterzem azt a "halaadas" felet amit erez hogy ott elhet Angliaban, pontosan tudom hogy mit beszel. Igy fog beszelni 30 ev mulva is, az ilyesmi ritkan valtozik, az elso evek eldontik!
Blogja olvasasa utan ugy latom hogy egy nagyon okos pasas, meg ne kovezzetek/ en mindig partatlan szoktam lenni mindenkinel/, jok a beirasai, sot nagyon jok. Jobbak mint itt, itt valahogy megjatsza a vaganyt, es az alpari beszolasai is valahogy ezekbol adodik, nem, nem illik hozza, van akitol az ember nem is var el jobbat de neki, hozza, nem valo, meg az ismerosei elott is lejjebb fokozza magat vele. Ugy erzem hogy direkt csinalja, kar!
Nem hiszem hogy tevednek!
Minden hozaszolasaval persze nem ertek egyet de minek is kellene, mindenki mas szemszogbol lat mindent, ettol porog itt a topik.
En nem utalok senkit, minden hozzaszolot a helyere teszek magamban hogy ki kicsoda, kinek latszik de miert is utalnek barkit is? Mindenki mas, sokakat a maganyuk, / hinta/ beszeltet ugy ahogy beszelnek, a kilatastalansag amit nem tunak vagy akarnak felszamolni, / hinta megint/, attol meg miert kellene utalnom?
Az agressziv embereket at kell lepni utalat nelkul aztan jol van....Nem reagalni. Ennyi!

P.Elliot 2015.01.28. 13:15:37

@Zoole[uk]:
Nagyon jol tetted!
Itt Usaban ilyen fonoki viselkedesert be lehet perelni a fonokot es a munkahely ugy ki fogja rugni hogy laba nem eri a foldet. Mert a munkahelynek kell majd fizetni azert hogy ilyen fonokot tart!

Aye aye 2015.01.28. 13:15:40

@Dragonlady (now in Thailand):
"benne van egy számítógépben" ez jó!! :D esetleg ott már felfedezték a számítógépek összekapcsolását? Errefelé még nem.. :(

:D :D

Evain 2015.01.28. 13:17:19

@Zoole[uk]: Nem is ide gondoltam kiírni. :) Elküldenéd PM-be? Nagyon köszi előre is.

2015.01.28. 13:18:34

@Jess G: Maxval is mond velemenyt mindenrol, pedig Kubaban es Peruban mar vagy 30-40 evvel ezelott elt.
A bolgar tapasztalat meg nem relevans, marginalis mennyisegu magyar megy/vagyik oda.
Ennyi erovel Niki is mondhat mindenrol velemenyt. At kell porgetni.

Az argentin celeb velemenye kifejezetten szorakoztato volt (azt se tudtam, hogy argentin)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 13:21:04

@Aye aye: jóvanna, tudod, mire gondolok :-)
Ferihegyen emlékeim szerint még csak le se húzták az útlevelet, hogy benne van-e valami körözött listában vagy ilyesmi.
ja és még mindig nem tudom, miért van burmai neved :-)

SzZoole 2015.01.28. 13:25:46

@P.Elliot: Akkor valamit felre ertettel,mert a Digger csalad es az en csaladom nagyon jo barati kapcsolatban all.Talan elmondhatom,hogy innen a blogrol en ismerem a legjobban es a Te meglatasaid,ismeretlenul is,helytalloak.Egyszeruen fogalmazva,hogy az egyszeru es a sznob emberek is megertsek;
Digger bekop egyet a tyukudvarba a tyukok rarontanak es ezer szalra huzzak.
Sajnos vagy nem sajnos digger sokszor ketertelmuen ir es cinikusan,de akinek van egy kis sutni valoja az rogton at latja es megerti,aki meg nem az tovabb ragodik a kopeten.
Lehet,hogy durva hasonlat volt amit irtam,de igy legalabb ertheto.
Szoval jo a meglatasod.

SzZoole 2015.01.28. 13:28:47

@P.Elliot: Hat igen,ha az ember tisztaban van a befogado orszag szabalyaival,torvenyeivel es betartja,akkor Ugy konnyebb ott elni.
Talan ezt hivjak beillezkedesnek....

Aye aye 2015.01.28. 13:30:51

@Dragonlady (now in Thailand): Nekem burmai nevem? Hát csak ez a kis állatka megtetszett és elcsórtam a nevét. Nem így hívják őt mindenhol? Meg hát magyarul is értelmes az, hogy "ájáj" :D

Mrs. Clayton 2015.01.28. 13:42:09

@charlieharper: felolem mindenki azt mond amit akar, csak hat ugye itt engem sokan sznobnak hisznek, pedig csak arrol van szo, hogy ok meg nem talalkoztak igazi sznob nepekkel
Angliaban sem altalanos, hogy az un. melost nem nezik ki a boltbol, persze nyilvan nem az Asdabol meg a Tescobol fogjak kinezni, de gondolom ezt nem neked kell magyaraznom

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 13:44:09

@Aye aye: állatkát nem ismerek, de gyakori név (ott nincs igazán keresztnév meg családnév, vagy konkrétan fiúnév meg lánynév, ebben csak tendenciák, csak egyszerűen van mindenkinek 2-4 saját neve)
az Aye azt jelenti, mint most utánanéztem, hogy "cool" :-) )

P.Elliot 2015.01.28. 13:51:05

@Zoole[uk]:
Bocs, azt hittem hogy lesajnalkozva irod amit irtal...
Szoval olyan amilyennek latom! Klassz!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 13:56:31

@Aye aye:
az én családomban(tágabb is) minden nálam fiatalabb külföldön él egy kivétellel.

SzZoole 2015.01.28. 13:57:56

@P.Elliot: En is szeretek ketertelmuen irni,de csak ritkan.
Ha egyszer lesz ra alkalmad es le tudsz ulni vele szembe beszelgetni,majd akkor tudsz alkotni valos velemenyt rola.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 13:59:27

@Dragonlady (now in Thailand):

Burma már nem is létezik.

-maxval voltam álnéven-

Aye aye 2015.01.28. 14:00:18

@Dragonlady (now in Thailand): de jó! köszi a felvilágosítást! hát ez kúl, mert a profilomban látható kis lényikének ez a hivatalos neve - izgi lehet, ha egy idősebb, termetes matrónának is ez a neve. De gondolom ez csak szokás kérdése :)
(most rákerestem és ő magyarul a véznaujjú maki :D )

P.Elliot 2015.01.28. 14:01:12

@Zoole[uk]:
Elhiszem neked mert mondom, csak a blogjabol azt szurtem le amit irtam.

Aye aye 2015.01.28. 14:06:15

@Babette .: Na azért a cikk felénél elakadt a szavam..de minden jó, ha a vége jó. És azért a vége erősen elgondolkodtatott. Az, hogy ő azért gürizett, ami nekem itt megvan, oszt én mégis elmennék. Ok, nekem az ölembe pottyant, nem én dolgoztam meg érte, de a felét most kockára téve (készpénzzé téve) nekivágunk az ismeretlennek, kalandvágyból. Hát nem is tudom.. Tény, hogy nem annyira rossz itt (lehetne sokkal rosszabb) de úgy be van sózva a fenekem...
Megállapodtam a családdal, hogy akkor sem szontyolódunk el, ha egy év múltán elfogy a tartalékunk, és nem találunk munkát, hanem szépen hazaköltözünk. Akkor tudomásul vesszük, hogy ezt nem nekünk találták ki.
(bár az sem kizárt, hogy ha így járnánk, akkor nem Mo-ra költöznénk vissza, hanem továbbálnánk egy-két országgal....és kihúztam a kezem a biliből :D :D )

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:06:49

@Babette .:
vajon Max tudja-e, hogy Burma ("phama") és Myanmar ("mjama", közepén nazális schwa leginkább a hang mindkét szóban) majdnem ugyanúgy hangzik, egy egyszerű nyelvi variáns, az előbbi lazább, az utóbbi jobban formális. ők nem változtatták meg az ország nevét maguknak, csak az _angol_ hivatalos nevet írták át.
(Je suis Max :-D )

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 14:09:26

@Aye aye: ne húzd ki.

(én nem értem ám, mert semmi sincs a fejemben rólad..)

Aye aye 2015.01.28. 14:12:13

@Babette .: Semmi extra nincs velünk, csak berágtam és dacosan felpakolom a családot. Aztán majd meglátjuk a többit.

2015.01.28. 14:14:46

Szerintem ez, hogy Angliat a varosiak valasztjak, Nemetorszagot pedig nem annyira, azt jelenheti, hogy Angliaban a szolgaltatasokban, Nemetorszagban pedig az iparban lehet jobban elhelyezkdni, de nem biztos, nem ertek hozza, de erdekes amugy.

@Dragonlady (now in Thailand): Kar, hogy nem lehet kepet embeddelni a blog.hu-n, most betennem azt a gifet amin Kim Dzsong Un elismeroen tapsol es bologat. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:18:35

@Babette .: ha már nyelv, kb 3 szónál többet nem voltam hajlandó megtanulni burmaiul, de az ország nevében elég biztos vagyok :-)

(hm, és szerintem igenis megint erőviszonyok kérdése, hogy a burmaiul nem beszélő fehérember miért is annyira más, mint a németül nem beszélő magyar a vonaton. bár szerintem itt az egyik fontos különbség mégiscsak az az angol lesz.)

2015.01.28. 14:29:41

@Dragonlady (now in Thailand): Azt meg szabad kerdezni, hogy tudsz-e olvasni burmaiul, marmint, tudod-e a betuk jelenteset? Ugye a burmai az olyan gombolyu, hasonlot a thaira, csak nem olyan hosszukas, hanem kerekebb? Nekem a gruzra hasonlit picit, persze csak a formajuk alapjan kicsit, olyan szepek azok a betuk ^^

Muscari 2015.01.28. 14:34:10

@Jess G: dicséretes az önkritikád :-))) @nyuszigonosz(D) ESTP: ezt a magyarok is így csinálják :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:36:00

@mojyo: na ebben egyébként az a vicces, hgy a betűk nagy részét megtanultam elolvasni, pl a kétnylvű utcanévtáblákról és a tévében a fimek feliratáról, de 1, soha nem értettem ugye, mit olvasok, 2, már elfelejtettem persze ennyi idő alatt. ja és számokat is muszáj volt.
de engem az írás érdekel mindig leginkább, tavaly a hindi betűkből is megfejtettem csomót, mert majdnem ugyanazzal a logikával megy, mint a thai és a burmai. kínaiul is elég sok mindent megtanultam annó felismerni, de beszélni azt se voltam hajlandó, annyira reménytelen kategóriás, csak egy csomó mindent értettem. a thaiul olvasni tudás még midnig ritkaság az itteni külföldiek között, mondjuk pont a magyar ismerőseim tudnak, a "nyugatiak" nem, azok se, akik nagyon jól beszélnek.
de persze a kedvencem az indonéz írás, azt nagyon szeretem :-))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:39:20

@mojyo: ja és igen, a burmai az a sok karika. de a kis karikák és hurkok nélkül, amivel tele van a thai. a magyar rovásírás azért lett mind egyenes, mert fába faragták, a burmai meg azért mind karika, mert régen pálmalevélre írtak, és az egyenes vonalak felszakították volna a "papírt", így mondják. diszlexiás gyerekeknek rémálom lehet, hogy nagyon kicsit a különbségek a betűk között.

qkuc 2015.01.28. 14:41:56

@Dragonlady (now in Thailand): No, akkor jöhet a sorban a japán, :D.

2015.01.28. 14:48:24

@Dragonlady (now in Thailand): Aaah ez erdekes, nekem nagyon tetszenek azok a kis karikak, de tenyleg nehez lehet. Nem tudtam, hogy palmalevelre irtak, de logikus :)

Amugy nekem van egy ismerosom aki rendszeresen jar Thaifoldre, mert thai a felesege, de o maga se beszelni, se olvasni nem tud, ez egy kicsit fura, hogy meg a jonapot se megy, dehat ez van.

Az indonez iras... az pont olyan mint a vietnami, nem? ;)))

@qkuc: Japan nekem is nagyon tetszene, ha tudnek legalabb egy kicsit... Olyan szeeeep...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:48:29

@qkuc: kiöregedtem én már ebből az egészből, már indonézül tanulni is lusta vagyok, pedig ennél nincsen könnyebb nyelv tényleg. :-)

Mrs. Clayton 2015.01.28. 14:48:35

@Muscari: miert? en nem tartom magam csak annyira sznobnak, h nem jarok kifejezetten olcso boltokba, helyekre, de nem viselkedem soha lenezoen

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 14:50:59

@mojyo: na a vietnámi az egy mekkora röhej, nem voltam még ott, de amikor összefutottam egy online haverral IRL is, kértem, hogy olvasson nekem kicsit, hátha megfejtem, hát nem :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 14:51:34

@Mirjam2: bejottek a(orosz) tankok ...ée kimennek a zsido bankok

épp forditva mint 90-ben ;-)

2015.01.28. 14:56:50

@Dragonlady (now in Thailand): Hat igen, az izgalmas lehetett :D Szerintem nagyon jol hangzik a vietnami, olyan ritmusa van, mintha kinaiak beatboxolnanak, nekem nagyon tetszik :D

qkuc 2015.01.28. 14:58:10

@Dragonlady (now in Thailand): Ugyan-ugyan, nem vagy annyira "vén", :).

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 15:02:09

nekem ugy tunik Nemetorszagra sokkal tobb magyar lehuzos atveros , nem fizetos ,szervezkedos ceg alakul termeszetesen alacsonyabb qualifikalt nyelvtudas nelkuli emberekre van szukseg .. jojjenek minel tobben semmi nem szamit csak at lehessen b@..ni oket ...

halottam angliaban is de kevesbe ..

SzZoole 2015.01.28. 15:13:46

@montroyal ( CAN qc): Biztos tudsz a Hamiltoni esetrol ami feletek tortent
Az erdete innen kozep Angliabol indult es az egyik unoka teso vitte tovabb ott a szalat.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.28. 15:23:02

@Evain: Szia Evi! Javíts ki ha nem jól emlékszem te említetted itt a Wow-ot ?

fhdgy 2015.01.28. 15:23:18

Ki milyen hangosan beszél kérdéshez: csináljatok egy kisérletet, állítsátok be a hangerőt egy lejátszó készüléken úgy, hogy az anyanyelveteket tökéletesen értsétek, de annál nem hangosabbra! Utána, ezzel a hangerővel hallgassatok olyan nyelvű szöveget, amit nem beszéltek kiválóan, de valamennyire értetek. Meg fogtok lepődni: automatikusan fel akarjátok tekerni a hangerőt! Az ember nem csak a fülével hall, nem csak a szemével lát, hanem az agyával is. Pl. anyanyelvi szöveget szófoszlányokból is összerak az agyatok, nem kell mindent pontosan hallani. A látásnál is ez van. Ha nem tökéletes a szemed, ha van elképzelésed az olvasott szövegről, akkor jobban el tudod olvasni mint akkor, amikor sejtelmed sincs! Próbáljátok ki!

bystander 2015.01.28. 15:23:39

Persze hogy tele van Anglia sznobokkal. Meg a nagyon kedvesek is kisse mashogy bannak egy "kivulalloval". Nem azt kell nezni, hogy kedvesek es mosolyognak ( ez csak azt jelenti, hogy illedelmesek es jol neveltek - ami a legtobb kozeposztalybelinel alapvetes). A bunkok azok nem middle class- csak penzuk van, ennyi.
Az hogy mennyire fogadnak be ( vagy tekintenek kivulallonak/neznek le ) konnyen megallapithato abbol, hogy hany barati tarsasagban van bejaras, meghivnak-e szulinapi party-ra a tobbi kozeposztalybeli haverjukkal egyutt, rajta vagy-e a karacsonyi levlap listan, osszejartok to 'wine and dine', teniszezni, nyaralni.
Az, hogy kedvesek a kiszolgalo szemelyzettel, az csak a jo nevelest igazolja.

fhdgy 2015.01.28. 15:23:58

Megy a vita arról, hogy kik mennek inkább Angliába és kik inkább Németországba. Ehhez szeretnék egy-két megfigyelést hozzátenni ill. kérdezni is, mivel csak Németországról és Magyarországról van tapasztalatom. Nekem nagyon feltünt, hogy Németországban sem öltözködésben, sem viselkedésben nem igazán lehet különbséget tenni pl. melós és mérnök között. Ha sétálsz az utcán, nem nagyon tudod eldönteni, hogy ki jön szembe, mérnök, melós vagy valaki más. Magyarországon szerintem kirívó a különbség. Németországban egy átlagos vendéglőben, sörözőben szintén ez helyzet, nem emlékszem, hogy találkoztam volna "bunkó" viselkedéssel. Mo.-on sokszor szembesültem már azzal, hogy a hely is, kaja is jó lett volna, de a vendégkör tönkretett mindent. Szóval, Ti hogy látjátok?

( Egy másik dologgal mindjárt folytatom )

fhdgy 2015.01.28. 15:24:09

A másik téma a nyelv. Ma Magyarországon szinte egyeduralkodó az angol oktatás az iskolákban. Olyan, amilyen ( nekem már nincs tapasztalatom róla , én az orosz-német időszakban voltam iskolás, de régen volt ), így számomra nem meglepő, hogy miért megy a távolság ellenére annyi magyar Angliába. Az élet más területein is angol az, ami a csapból is folyik. Nem mindegy az, hogy valaki tud mondjuk pár száz szót angolul és még az az átkozott der-die-das sincs benne vagy évekig "güriznie" kell, hogy németben legalább annyit elérjen. Azt állítom, hogy az angolban sokkal kisebb energiával is el lehet érni annyi eredményt mint a németben. Persze, az iskolában én is utáltam németet ( az oroszról már ne is beszéljünk ). Aztán felnőttként felértekelődött bennem a német. Amikor 2001-ben kimentem Németországba dolgozni ( programozó voltam ), a kollégákat sokszor angolul kellett ( volna ) kérdezni, mert a szakmai angolban sokkal jobb voltam, mint a németben. Egy idő után, már eszembe sem jutott, hogy angol is van a világon ( kivétel, amikor Delhiben is dolgoztam valamennyit ). Ma már teljesen németnyelv párti lettem. Sértődés ne essék, de az a véleményem, hogy a német nyelv sokkal intellektuálisabb. Az ellenvéleményeket szívesen meghallgatom!

Evain 2015.01.28. 15:38:03

@határonkívül: Szerintem nem csak én, de én biztosan. :)

SzZoole 2015.01.28. 15:42:36

@Evain: Lehet,hogy en vagyok a tudatlan,de mi az a Wow?

blackhairlady 2015.01.28. 15:45:00

@rezsöatya: "Vegzettseg: osszefugg a nyelvtudassal..."

Ezt nem ertem. Szerintem semmi osszefugges nincs. Nagyon sok magas vegzettsegu mar kint lenne ha beszelnenek nyelveket. Rengetegen nem kaptak meg a diplomajukat sem pont a nyel hianya miatt.
Vagy felreertettelek?

puhacica 2015.01.28. 15:49:50

@Aye aye: hová mentek, ha szabad tudni?

@Zoole[uk]: hallod, te kezdesz megbölcsülni!

2015.01.28. 15:52:28

@Sanyi9: Pont olyan szinten ami ahhoz kell hogy gond nelkul tudjak itt vonaton utazni :))). Na jo, ez kicsit ovon aluli volt, nem nagyon epult meg ki a vonathalozat errefele (sajnos nem volt eleg hosszan brit gyarmat). Kozlekedni autoval szoktam, a soforom es en sem beszelunk arabul. Mivel itt a lakossag kb. egyharmada bevandorlo, hozzam es a soforhoz hasonloan, szerencsere szinte minden elerheto angol nyelven es ha bemondanak valahol valamit, azt altalaban angolul es arabul teszik. A munkahelyemen pedig termeszetesen angolul beszelunk (kimondottan tilos arabot hasznalni pl. a diakokkal, azok sem beszelhetnek veluk arabul akik tudnak).

Evain 2015.01.28. 15:52:59

@Zoole[uk]: ebben a kontextusban World of Warcraft. Egy meglehetősen jól megírt MMORPG. De én elfogult vagyok, ne hallgass rám. :)
(MMORPG=Massively Multiplayer Online RolePlaying Game)

blackhairlady 2015.01.28. 15:53:54

@Saman: "A legelső cikkemben felvetettem pl ezt a dimenziót:"

Ilyen mondat van?
Tegnap irtam, hogy tobbek kozott teged is tovabb porgetlek. Ma elhatarozatm, hogy elolvasom a kommentedet, de mar ez az elso mondat eltantoritott tole.
Szerintem te egy nagyon nagyon segitokesz ember vagy, sok idot es energiat olsz abba, hogy masoknak konnyebbe tedd az eletet kint, de eppen az ellenkezojet ered el mint ami a celod.
Annyira bonyolultan, fellengzosen fogalmazol, hogy nekem kellene egy Google fordito hozzad.
Miert nem probalsz erthetobben irni, kevesbe kormondatokban. attol, hogy dimenzio meg keretalkotas meg hasonlo szavakat hasznalsz meg nem lesz tudomanyosabb a gondolatod, viszont sokkal erthetetlenebb.
Persze a te dolgod, csak ne csodalkozz ha az embereket elijeszted ezzel.

blackhairlady 2015.01.28. 15:55:35

@Jess G: Miert nezett keresztul S-en az ingatlanugynok? O egyebkent angol?

puhacica 2015.01.28. 15:56:27

@Zoole[uk]: arra, amit írtál, hogy szerinted mi a beilleszkedés. és tegnap is volt valami, amit úgy fogalmaztál meg, hogy ejjha! szóval nekem tetszik a komolyabbik éned is, nem csak az "ez vicc volt" oldalad. :)

Sanyi9 2015.01.28. 15:56:38

@Mirjam2: na, akkor most mar erted, hogy lehetseges, hogy az ember nem beszeli az orszag nyelvet amelyben el.

blackhairlady 2015.01.28. 15:57:31

@Aye aye: Ez igy van.Nagyon sokaknak megvan az otthoni lakcimuk, sot TB-t is fizetnek, nincs nyoma, hogy kulfoldon elnek. az allam meg (remeljuk) nem kemkedik az allampolgarai utan, hol is el. Es ez jol is van igy.

SzZoole 2015.01.28. 15:59:38

@Evain: Arra gondoltam en,csak engem nem kotnek le az ilyen fantasy online jatekok,sot igazabol egyik sem,pedig a fiamnak van egy ps-e egy csomo jatekal.Regebben a psp-n jatszottam GTA-t,de mar azt is unom,vagy lanyom Nintendo-jan marioztam:)

SzZoole 2015.01.28. 16:03:05

@puhacica: Hatha Meg latnal eloben akkor,hogy tetszenek Neked,rogton elkezdene zsibbadni .....a labad es nedves lenne a ......szemed a sok nevetestol:))))))

Herr Géza 2015.01.28. 16:05:50

@fhdgy: Igen, az a gyönyörü német nyelv.... :D Nem szép, de hasznos.
A statisztikában nagyon sok mindent megmagyaráz, amit te is leírtál a német kontra angol nyelvröl, ill. az, hogy mára gyakorlatilag kihalt az iskolai német-oktatás. Ez van, logikus a trend, bár sajnálatos.
A másik téma volt, hogy itt "idösebb" magyarok dolgoznak: mivel mára gyakorlatilag elveszett, de legalább is minimálisra csökkent a statisztikai érzékelhetöség a Németországban, de magyar cégnek dolgozók (v.ö. kiküldöttek) és a hivatalosan vagy átmenetileg kitelepültek között, így a hagyományosan itt dolgozó, föleg építö- és szerelöipari szakik igencsak billentik a mérleget az idösebb korosztályok felé. Ezeknek az iparágaknak a legföbb "kiszolgálói " meg otthon jellemzöen a keleti-északkeleti megyék/régiók, így aztán a vidéki túlsúlyra is megvan rögtön a magyarázat.Egy budapesti kömüves nagyságrendekkel jobban kereshet, mint pl. egy tiszaújvárosi, ezért nem is meglepö, hogy elöször ez utóbbi ácsingózik a német/osztrák munkára. Ausztriában meg persze még nagyobb a dunántúli ingázók statisztikai súlya, így ott a különbség más elöjelü.
Már a múltkor is ajánlgattam, hogy ilyen jellegü N.o.-ra vonatkozó "statisztikákat" egyetlen perc terepi munka nélkül simán gyártok megérzésböl/tapasztalatból is, de sajna nem keresett még meg egyetlen cég sem egy zsíros felkéréssel.... :))

blackhairlady 2015.01.28. 16:08:42

@mojyo: Nekem idegesito a vietnami nyelv. Itt a "szepsegszalonok" (fodraszat, pedikur, manikur) vietnami kezben vannak, az uzletek 80%-ban szerintem ok dolgoznak, es amikor folyamatosan azt kell hallgatnom 30 percig, hat mintha a tablat kaparnak a kretaval.

Evain 2015.01.28. 16:15:24

@tutajoss: Egyébként tényleg azért regeltél ma, hogy ezt a kérdést feltedd? :O
Most átmegyek paranoidba. ^^

2015.01.28. 16:16:22

@fhdgy: Erdekes dolgokrol irsz, szerintem a nyelv nem elvalaszthato a gondolkodastol. Az angol szerintem is baromi egyszeru, viszont pont ezert sokmindenre jo es mindent ki lehet fejezni vele egeszen keves ismerettel is. Lehet, hogy pont ezert, de az is lehet, hogy ettol teljesen fuggetlenul viszont az van, hogy az angolszasz gondolkodas szerintem elkepesztoen, fejszaggatoan farasztoan verbalis, es ezert van az valoszinuleg inkabb, amit @Jess G irt, hogy akinek nehezen megy vele magat kifejezni, annak konkretan a gondolkodasi kepessegeit kerdojelezik meg. Ez szerintem is gaz, viszont ez a gondolkodas sok verbalis muveszetet is ajandekozott a vilagnak, peldaul a dramat, es a dalszovegeket. A vizualitas es az absztrakcio teljes hianya, a sematikus gondolkodas es a holisztikusabb szemleletek nemertese viszont kiborito. :D

Mas nyelvek, peldaul a nemet, bonyolultabb es gazdagabb, ami megkoveteli az absztraktabb gondolkodast, lehet, hogy ezt erted ez alatt, hogy szerinted ez "intellektualisabb" :) Ha igy van, akkor egyetertunk, de nem tudom, hogy az oroszt, hogy lehet utalni :D En imadom es szerintem gyonyoru es nagyon gazdag, igaz, hogy nagyon bonyolult de nagyon sokfelen ki lehet fejezni magad nagyon gazdagon, tele erzelemmel :D A legjobb lenne ezek melle viszont egy tavol-keleti nyelvet is megtanulni, peldaul japanul, mert a kepirasos nyelvek szerintem a legjobbak a vizualis es az elvont gondolkodas tanitasara es a kreativitas fejlesztesere. De lehet, hogy csak en gondolom igy, nem vagyok amugy szakerto, de erdekes temat hoztal fel :)

Herr Géza 2015.01.28. 16:17:18

@blackhair-lady: Az összefüggés úgy értendö, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esélye/valószínüsége annak, hogy tud legalább egy idegen nyelven. Természetesen van a magyaron kívül semilyen más nyelven sem tudó professzor is (mondjuk max. 2 az országban sztem), meg nyilván van 6 nyelven beszélö, épphogy csak általános iskolát végzett polgár is (kb. ugyanannyi, mint fentebb).
Ez a bája a statisztikáknak... :)))

Taxomükke (UK) 2015.01.28. 16:18:02

@Zoole[uk]: Aki igazán "kékvérű", valóban gazdag, az általában sokkal szerényebb és közvetlenebb, mint a felkapaszkodott középosztálybeliek vagy újgazdagok.
A pénz az egy dolog, a jó modor és az intelligencia nem feltétlenül jár vele párban.

qkuc 2015.01.28. 16:18:15

@Evain: Van egy hódollód, :D.

Evain 2015.01.28. 16:20:20

Mondjátok már meg, hogy ki volt az a barom, aki a holland időjárásra robogót vett? Jahogyén. :s
Akkor most beöltözöm űrhajósnak, és megyek szívni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 16:21:20

@Sanyi9: ami nem baj, szerintem se. de ha angolul SEM beszél, szerintem az már a nagyobb baj, mármint olyan szempontból, hogy akkor tényleg meg van lőve.

SzZoole 2015.01.28. 16:22:18

@Taxomükke: Ez igaz,hisz talalkoztam eleg sok utasal mar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 16:30:27

@mojyo: na mondjuk akkor ezen az alapon a latin a "legintellektuálisabb" nyelv, mert olyan borzalmasan túlbonyolítanak mindent :-)
volt régen egy ilyen irányzat a nyelvészetben, ami ezt is evolúcióként fogta fel, természetesen hogy az olyasféle nyelvek, mint a kínai vagy a thai, ahol semmit nem ragoznak, primitívebbek és tényleg primitívebb gondolkozást és értelmi képességeket tükröznek, mint az olyan bonyolultabb, agyonragozós nyelvek, mint a mi európai nyelveink.

ha én primitív vagyok, mert nem akarok nyelvtani táblázatokat magolni és nyolcféle dolgot egyeztetni egy olyan mondathoz, hogy "tegnap láttam három szürke macskát", akkor vállalom :-D
de ettől még sem a nyelv maga, sem a beszélői nem lesznek priimtívebbek vagy egyszerűbb lelkek, szerintem.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 16:37:44

@Zoole[uk]: hallottam .. legalabb lecsuktak parat ..

csalas okossagok lehuzas .. legalabb ebben ott vagyunk

subba.blog.hu/2010/02/09/honnan_tudni_hogy_magyar_vagy_1

Amikor sokkal találékonyabb vagy, ami a csalást illeti, bármelyik nemzetnél.

2015.01.28. 16:39:20

@Sanyi9: Nem, nem ertem, mert eltem Nemetorszagban es meg folyekony angoltudassal is nagyon nehez volt az elejen amig nem mertem nemetul megszolalni. Dolgozni pedig csak es kizarolag az angol miatt tudtam. Ha nem beszeltem volna se angolul, se nemetul, fogalmam sincs mit csinaltam volna. Nemetorszag nem olyan mint Szaudi ahol a lakossag egyharmada bevandorlo es minden fontos dolog ket nyelven van, amibol az egyiket en tortenetesen beszelem. Ja es azt sem gondolom hogy a vonaton levo magyarok is veletlenul mind pont angoltanarkent dolgoztak mint en, tehat nem kellett a munkajukhoz a helyi nyelv.

SzZoole 2015.01.28. 16:42:05

@montroyal ( CAN qc): Talalok is osszeallitas,szerencsere egyik sem illik ram...

2015.01.28. 16:42:47

@Dragonlady (now in Thailand): Ez erdekes, pont a minap olvastam az egyik konyvben amit muszaj olvasnom jelenleg :( hogy a sok rovid szo memorizalasa osszefugg a szamok memorizalasaval, es kiserletekkel bebizonyitottak hogy pl. a kinaiak akiknek sok rovid szo van az anyanyelveben atlagosan hosszabb szamsorokat tudnak megjegyezni mint az indo-europai anyanyelvu emberek.

Herr Géza 2015.01.28. 16:43:12

@fhdgy: "Nekem nagyon feltünt, hogy Németországban sem öltözködésben, sem viselkedésben nem igazán lehet különbséget tenni pl. melós és mérnök között."
Na azért ezt cáfolnám, de az biztos, hogy sokkal kisebbek a különbségek.
Ha már ruha: itt azért a melósruha is egy más kategória. Nem nagyon látsz akárhonnan elöturkált, szakadt, húszszor foltozott, szarrá fakultra mosott göncöket, hisz a legtöbb cég ad arra, hogy a dolgozói valahogy ki is nézzenek. Jó minöségü szettek, általában céges logóval, és meg is követelik, hogy azt hordjad. Viszont: nem adják ingyen, a dolgozó kisebb-nagyobb hányadát fizeti (és ezzel nem mellékesen jobban is vigyáz rá).
Rengeteg magyar céggel dolgoztam, tisztelet a kivételnek, de legtöbbször a tízfös brigád 10 különbözö szerkóban áll föl (minimum felénél a nadrág és a dzseki sem passzol össze), a végtelenségig le van használva a ruha és a hátukon/mellükön kb. fél Európából olvashatók a cégnevek....
Az is jó, hogy annó itt láttam elöször fehér munkaruhás festö-mázolókat. Elöször persze én is szörnyülködtem, hogy ki az a hülye, aki a melósokra fehér szerkót ad, de rá kellett jönnöm, hogy megvan annak is a maga logikája: milyen festékkel dolgozik a szobafestö legtöbbször ? Naná, fehérrel. Milyen színü ruhán nem feltünö a fehér festékplecsni? Ön nyert!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 16:47:38

@Mirjam2: ezt még nem hallottam, érdekes :-) az biztos, hoyg nagyon sokmindent befolyásol a nyelv az ember gondolkodásában, hogy egyáltalán hogyan épül fel a mentális világa, de nem hiszem, hogy bármelyik is alacsonyabb rendű vagy primitívebb lenne összességében.
küldhetnél néhány érdekes könyvet pdf-ben,, ha ilyesmi formátumban vannak, még mielőtt elpusztul az összes agysejtem itt :-)

2015.01.28. 16:51:52

@Dragonlady (now in Thailand): Ez konkretan hard copy de van egy egesz csomo PDF-em, mondjuk eleg nagy file-ok. Azert ha tenyleg erdekel megprobalok parat atkuldeni. Szerintem borzalmasan unalmas a temak nagy resze, valakinek messze tul sok ideje vagy penze volt ezekre a kutatasokra... De mit csinaljak, muszaj olvasnom, ha tetszik ha nem.

2015.01.28. 16:54:05

@Dragonlady (now in Thailand):

En sem tartom primitivnek az angolt, vagy az "egyszeru" nyelveket, nem ezt akartam mondani, hanem csak azt, hogy bizonyos, **szamomra** nagyon fontos dolgokra (vizualitas, absztrakcio, erzelmek, holisztikus szemlelet) kevesbe alkalmas, mint mas nyelvek. :)

Szoval nem ala-fole rendeltsegben ertettem a kulonbseget a gondolkodasmodok kozott, hanem egyszeruen csak megjegyeztem, hogy mi a kulonbseg, nem tudom, hogy melyik a jo meg a rossz, ez mindenkinek mas, az "intellektualis" szot @fhdgy hasznalta, en csak elmagyaraztam magamnak, hogy szerintem mit ertett alatta. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 16:57:04

@Mirjam2: na majd megbeszéljük akkor :-)

@mojyo: bocs, tudom, hogy nem te mondtad, vagy más itt, csak eszembe jutott a gyarmati kori nyelvészek témabeli eszmefuttatása.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 17:08:35

@fhdgy: tokeletesen igy van.. ami erdekel e TV-be az nejem haja az égnek all ,hogy uvolt a TV . .. ha mellettem, hatam mogott beszelnek masok , semmit sem veszek belole, de ha Mo-on a 7 busz vegeben ket ember beszelget , tudom hogy mirol ..

2015.01.28. 17:09:07

@Dragonlady (now in Thailand): Jah ertem mar, OK megegyszer elolvastam :D Nem tudok sokat errol az eszmefuttatasrol, de gondolom olyan nyelvelmeletbe bujtatott fajelmelet lehet mint amit nehany magyar gondol az egyszeru cigany nyelvek kapcsan :/ Ne is menjunk bele mert ideges leszek tole, a lenyeg, hogy szerintem se jelent semmilyen pozitivumot vagy negativumot, hogy egy nyelv mennyire egyszeru, csak masra lesz jobb vagy kevesbe alkalmas. De a legfontosabb pedig, hogy mindenki tanuljon minel tobbet, hogy minel tobbfele gondolkodasmodot ismerjen meg es sajatitson el, amen :D

2015.01.28. 17:09:10

@mojyo: Ez egy teljesen szubjektiv dolog, en pl. angolul sokkal jobban ki tudom fejezni az erzelmeimet mint magyarul. Absztrakt dolgokat is sokkal jobban ki tudok fejezni. Nyilvan van aki meg forditva van vele.

2015.01.28. 17:20:26

@tanato: Ez egy nagyon erdekes cikk, koszonjuk hogy belinkelted.

DieNanny CH 2015.01.28. 17:22:20

@rezsöatya:

Az én esetem még cifrább! A diploma kézhezvételéhez még elég volt anno egy akkreditált nyelviskolában egy 60 órás tanfolyamot elvégezni. Én angolra jelentkeztem, mondták, minden hely betelt. Kérdeztem, milyen tanfolyam van péntek délután? (Csak ekkor tudtam Pestre menni.) Mondják, még van német. Na, mondom, akkor jelentkezem a németre... :-D Ez milyen statisztikába számít bele?

2015.01.28. 17:22:23

@tanato: Szamomra kulonosen erdekes, mivel az eredeti cikk magyar es indiai orvosokrol szol...

2015.01.28. 17:27:05

@Mirjam2: Az mas dolog, hogy neked, mint egyeni hasznalonak, mar annyira atallt az agyad arra, hogy angolul gondolkodsz, hogy igy mar konnyebb lett az onkifejezes, en nem errol beszelek, hanem arrol, hogy a nyelveknek milyen eszkozei vannak arra, hogy bizonyos gondolatokat megjelenitsenek.

Magyarul peldaul van ez a szleng, hogy "okosba" (nem tudom miert, de csak ilyen, csalassal kapcsolatos dolgok jutnak most az eszembe :D), szerintem az ilyen kifejezesek nem kapodnak ugy fel angolul nehany ev alatt, es ha ki is lehet fejezni veluk hasonlo dolgokat, elmarad ez az erzelmi toltet, marmint magabol a szobol. Vannak hangsulyok, akcentusok, amivel angolul is lehet jatszani, de magaval a nyelvvel szerintem kevesbe, mert ok nem bonyolitjak tul a dolgokat, ami nem baj, mert pont ez meg alkalmassa teszi arra, hogy sokmindent egyszeruen is ki lehessen fejezni.

Most nem tudom ez mennyire ertheto, amugy lehet, hogy nincsen igazam, de nekem ez az elmeletem es ezzel magyarazom, hogy az angolok inkabb az izlestelensegukrol hiresek mint a frappans vizualis kulturarol, es sokkal kevesebb hires festojuk van, mint peldaul a hollandoknak, akiknek annyira hanyadek a nyelvuk, hogy inkabb kepekben gondolkodnak :D Cserebe viszont az osszes iro, kolto, es dramaszerzo mind angolul irtak, es az angol anyanyelvuek meg mind a falat kaparjak, ha valami gagyi europop szamot hallanak angolul, mert olyan gagyi a szovege, hiszen hollandok irtak. :D

2015.01.28. 17:27:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En is hasonloan jartam de forditva: regisztraltam egy au pair ugynokseghez, Nemetorszagba akartam menni mert akkor csak nemetul beszeltem. Erre mondtak hogy most nem tudnak nemet csaladhoz kuldeni de pont van egy angol csalad akiknek 2 honapra kell valaki, nem kell hozza angol mert ujszulott kisbaba, 2 honap alatt meg talalnak nekem nemet csaladot. Talaltak is, de addigra en mar mondtam hogy en sehova nem megyek Londonbol :). Ennyit a tervezesrol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 17:37:30

@Dragonlady (now in Thailand):
"burmaiul nem beszélő fehérember miért is annyira más, mint a németül nem beszélő magyar a vonaton"

Hogyne.
de en nem errol az oldalrol beszelek, hanem a szolgaltatasirol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.28. 17:41:04

@mojyo:
az egyik dolog, amit pont nagyon szeretek az angolban, hogy mennyire könnyen kreál új szavakat, mennyire rugalmas és kreatív.
azért, mert egy non-native számára ez egy nehezebben átélhető, vizualizálható, megtanulható rétege a nyelvnek, ez még nem azt jelenti, hogy nem is létezik.

2015.01.28. 17:46:28

@Dragonlady (now in Thailand): Szamomra is abszolute atelheto es en sem gondolom, hogy nem letezik a kreativ oldala, sot, pont ezt mondom, hogy szerintem is kreativ, ezert alkalmas kolteszetre, mert mindent ki lehet fejezni vele, ezert szenved hatranyt a vizualitas es az absztrakcio, de ez nem baj, mert a nyelvvel meg mindent lehet cserebe. :)

Ugy latszik nekem se megy magyarul :D

Szoval, en sem azt mondtam, hogy nem letezik ez az oldala az angol nyelvnek, hanem, hogy nem ugy, ahogy mas nyelvben. Lehet rossz pelda volt az "okosba", a lenyeg az, hogy mi sokkal bonyolultabban krealunk uj szavakat ok meg altalaban letezo szavakat hasznalnak arra, hogy uj jelentest adjanak neki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 17:50:48

@Dragonlady (now in Thailand):
"mennyire könnyen kreál új szavakat, "

Pont ugyanezt mondta a szemembe egyszer egy nigeriai-francia fiu...a magyar nyelvrol:-)

2015.01.28. 17:53:40

Nem fikazom az angol nyelvet es az angolszasz kulturat, nehogy valaki felreertsen :D

Azt akarom csak mondani, hogy az angol univerzalitasa es flexibilitasa miatt megkonnyiti a verbalis gondolkodast. Ennek az a jo oldala (szerintem), hogy lehet onkifejezni, muveszi celokra hasznalni, verset irni, stb. A rossz oldala pedig (szerintem), hogy elhanyagolodik mellette a vizualitas, az absztrakcio, a kepi gondolkodas, es ez oriasi gondolkodasbeli veszteseg. A mindent verbalisan kifejezes sematikusabb gondolkodasra kesztet, mert a beszelt nyelv akkor sem alkalmas minden erzelem es gondolat a kifejezesere, ha angolul van.

Na remelem ez mar sikeresebben atviszi amit mondani akarok. :D

2015.01.28. 17:53:59

@mojyo: Szerintem nincsenek ilyen kulonbsegek a nyelvek kozott, de ez csak az en egyeni velemenyem. Minden nyelven ugyanugy lehet arnyalatokat, mely erzelmeket kifejezni. Ha tobb nyelven beszel valaki, akkor egyeni hogy melyiken erzi ugy hogy jobban ki tudja fejezni magat. A te peldadnal maradva: nekem ez az 'okosba' kifejezes nem mond semmit mert nem hasznaltak mikor meg Mo.on eltem, teljesen idegen nekem, itt a forumon talalkoztam vele eloszor. Viszont szamtalanszor elofordul hogy mikor itt irok, nem tudom pontosan leforditani magyarra amit gondolok es csak tobbe-kevesbe tudom kifejezni amit mondani szeretnek, mert nem talalom az agyamban megjeleno angol szavaknak a magyar megfelelojet (sok esetben nincs pontos megfelelo).

Termeszetesen vannak olyan nyelvek amik nem 'kulturnyelvek', tehat pl. a szokincsuk nem alkalmas arra hogy tudomanyos dolgokat kozvetitsenek a nyelven, de ez mas tema. Erzelmeket, arnyalatokat minden elo nyelven hasonlo mertekben tud kifejezni egy anyanyelvi beszelo.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 17:55:37

@tanato: csak elméleti kerdes ..ha Mo-on felemelnek 3xre az orvosok fizeteset , megszunne a hala penz ? nem kernenek, nem fogadnak el ? es a betegek es hozzatartozoik nem ajalananak fel egyreszt remelt jobb elletasert ,masreszt mutatva hogy OK tudnak adni es ok kulombek ...

ez csak koltoi kerdes mert a magyar mentalitasba ugyanugy benne van mint a lopas fusizas mutyizas akarmennyit is keresnek . lasd a parlamentbe is lopnak pedig x szer tobbet keresnek mint az atlag

2015.01.28. 18:00:09

@Mirjam2: Ebben teljes mertekben egyetertunk, en csak azt akartam mondani, hogy ezek az erzelmi arnyalasok mashogyan mukodnek az egyes nyelveknel, es ez szerintem nagyban hat a gondolkodasmodra, ez pedig szerintem tokre erdekes :)

(En se hallottam ezt, hogy okosba, en is csak neten talalkoztam vele, de nekem nagyon tetszik. :D)

qkuc 2015.01.28. 18:09:30

@Dragonlady (now in Thailand): Nem értek a témához, de a japán sem egy halál bonyolult nyelv, szerintem nekünk még könnyebben is tanulható (az írásjelek egy külön témakör), aztán mégis pengék ..., :D.

Quercus a favágó 2015.01.28. 18:22:17

@blackhair-lady:

"Miert nem probalsz erthetobben irni,"

Mert ő sem érti,mit akar mondani.

blackhairlady 2015.01.28. 18:53:49

@Herr Géza: De pont ezt irtam, nezz meg egy statisztikat (:DDD), milyen magas a diplomasok nyelvvizsgaval nem rendelkezo resze.
Na jo, ertem, hogy az aranyokrol irsz, ez valoszinuleg igy is van:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 18:55:17

@montroyal ( CAN qc): ezzel egyetertenek, ha nem azt latnam, hogy valahogy kulfoldon megis megvannak mutyizas nelkul...

2015.01.28. 19:05:21

@tanato: Elolvastuk a ferjemmel az eredeti cikket, neki a legmegdobbentobb az volt hogy tizedannyit keresnek az orvosok Mo.on mint Angliaban, ezt nem is akarja elhinni :), se nekem, se a cikknek. Nekem a legerdekesebb az indiai es a magyar helyzet osszehasonlitasa. Az indiai allami korhazban dolgozo orvos azt mondja a cikkben hogy 800 fontot keres havonta, ez tobb mint 300 ezer forint. Azt is mondja hogy regen erdemes volt indiai orvosoknak a szakmai fejlodes miatt kimenni Angliaba, de ma nem eri meg mert az indiai magankorhazakban hasonlo a felszereltseg mint az NHS-nel, es a fizetes is kb. duplaja az allami korhazban kaphatonak. Ezen kivul megemliti hogy a legtobb indiai orvos nehany ev utan visszakoltozik Indiaba kulfoldi munka utan. Ezzel szemben a magyarok: kevesebbet keresnek mint az indiaiak :(, az egyik legvonzobb szamukra a kulfoldi munkaban a szakmai fejlodes, uj technologiak megismerese; es szinte senki nem megy vissza kulfoldi munka utan Mo.ra. Az is tanulsagos hogy mivel nincs angolul szo a 'halapenz'-re, egyszeruen korrupciokent utalnak ra - mert valoban az.

blackhairlady 2015.01.28. 19:05:35

@mojyo: Szerintem errol az tudna hitelesen nyilatkozni akinek a magyar es egy masik nyelv is igazan az anyanyelve, tehat szuletese ota hallgatja, majd beszeli a nyelvet, agyerek nyelvet is, amondokakakt, verseket, majd iskolai tantargyi nyelvezetet. Egy ilyen embertol jo lenne megkerdezni, hogy pl. a gyerekkekhez valo gugyoges, jatszas, megnyugtatas, milyen szokinccsel meg, mekkora a kulonbseg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.28. 19:17:39

vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/

Szerintem elég jól leírja...Több ilyen szemfelnyitó jellegű honlap kellene, mint ez, meg a kiszamolo.hu; ha már nincs elég ilyen irányú képzés a magyar általános és középiskolákban...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.28. 19:46:40

@Mirjam2:
A halapenz forditasara a korrupcio csak reszben megfelelo.
Ha elore megmondja az orvos a tarifat, es nem vegzi el munkat, ha nem kapja meg a kert osszeget, akkor a korrupcio a megfelelo kifejezes.

Ha utolag adod akkor a "TIP" a megfelelo szo, amit meg mindig nem ertenek meg.
Ha elmagyarazod, hogy ugyanugy adod mint amikor az etteremben borravalot adsz a pincernek (TIP), ami itt 15-25% azt konnyebben fel tudjak fogni es megfeleloen el is szornyednek tole. A TIP az orvos eseteben nem 15-25% hanem 200-300% - viszont nincs viszonyitasi alapod sem, csak piaci ertekitelet.
A halapenz az az osszeg ami felhozza az orvos fizeteset -allami minimalberrol - egy tarsadalmilag elfogadhato szintre.

Ez egy - magyarosan eltorzitott - piaci ertekitelet az orvosi szolgaltatsrol.

Shanarey 2015.01.28. 19:52:59

Hová mennek a határátkelők?

A határon túlra.
Miért oda mennek ahová?
Nos,mert lehet választani.

Nyelvtudás: A suliban még oroszt kellett tanulni, de utáltam, mert akkor semmire sem volt jó, az ideiglenesen Magyarországon állomásozó egyebekkel pedig nem akartam társalogni. A Német mint nyelv, nekem sose tetszett, az Angol, az jobban bejött, köszönhető volt ez a gyermekkori olvasmányaimnak ( Ed McBain, Erle Stanley Gardner stb.) Később a munkám miatt legalább a szakmai dolgokat meg kellett tanulnom angolul, mert a biztonságtechnikai ipar nem a jó fordításokról volt híres.Két példa erre: Answering machine =válaszgép(üzenetrögzítő)
Bell = harang (ez valójában sziréna indító kimenet) Később magyarítottam egy biztonságtechnikai szoftvert, és ezt a magyarítást a mai napig mindenki használja, aki Magyarországon, Esprit néven ismert riasztót akar távolról programozni . Ezután nemsokkal, a fiam elkezdett WOW-ozni (World Of Warcraft) és később én is ez pedig full angollal indult, ma már több nyelven is elérhető, de magyarul nem, mert nincs megfelelő fizetőképes kereslet.

@NIKI LAURA:

Köszönjük Emese, vagy ha úgy jobban tetszik, leülhetsz, egyes.
Google, a te barátod is nézz utána mi is kell ahhoz hogy Londonban valaki taxis legyen. Ráadásul Zolee, a taxis kategória felett üzemel.

@határonkivül:

Én is említettem.
:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 20:05:21

@Babette .: valahogy kulfoldon megis megvannak mutyizas nelkul...

mert valszeg soha nem volt, inkabb halapenzrol beszelve, mert azert mutyizas az van csak nem kisembereknel .. a nagy allami szerzodeseknel ,varosi szerzodeseknel van , de nagyon ovatosnak kell lenni, nem nagyon tudunk rola nem erint bennunket ... es itt , ha kiderul akkor annak komoly kovetkezmenyei vannak es nyilvanossagra is hozzak elrettento peldanak szoval nevelik a nepet .. ..

2015.01.28. 20:39:19

@ctboy (US) ENTP: Nem akarom megint a 'halapenz' iranyaba elvinni a temat, az a lenyeg hogy a korhaz nem etterem, amikor az eletedrol van szo, kiszolgaltatott helyzetben vagy minden szempontbol, nem akarod azt erezni hogy az orvos aszerint lat el mennyi penzt adsz neki boritekban. Pont azert van 'borravalo' olyan helyzetekben ami 'luxusnak' szamit (tehat etterem, taxi, hotel) mert ez teljesen szabadon valaszthato tevekenyseg olyanok szamara akiknek van penzuk es valami extrat akarnak (pl. nem otthon fozni hanem ennel kulonlegesebb korulmenyek kozott enni), ebbe belefer hogy meg tobb extra penzt adjon az ember ha elegedett a szolgaltatassal. Orvosnal nem normalis dolog 'borravalot' adni, oda nem szorakozni jar az ember.

tanato 2015.01.28. 20:39:20

@Mirjam2: Tényleg jó cikk,főleg az indiaiakkal összehasonlítva.Mindig éreztük hogy még a 3.-világnál is rosszabbul keresünk államilag főleg ha az egyes foglakozási kategóriák arányát nézzük.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.28. 20:43:28

@montroyal ( CAN qc): en a kisemberrol beszelek. Aki kimegy, vallalkozik, es valahogy eszebe sem jut trukkozni.

tanato 2015.01.28. 21:00:17

@Mirjam2: A hálapénz döntően itthon korrupciós pénz/Én x-nél akarok szülni nem aki éppen ott van,az én gyerekemet y. főorvos operálja meg ne az akire éppen sor kerülne,anyukámat inkább a szomszéd város kórházának onkológiájára akarom befektetni mert annak jobb a híre mint az én városomé stb. és ezért én az illető orvost korrumpálom.
Nem tudom ilyen létezik e Nyugaton vagy akár a 3.-VILÁGBAN/külön pénz nélkül/hogy én x orvosnál szeretnék szülni,vagy y. orvosnál műttetni valamelyik családtagomat,vagy hogy én ugyan Manchesterben lakom,de Liverpoolban szeretnék befeküdni a belosztályra mert annak jobb híre van.Vagy Dortmundban lakom,de Stuttgartban szeretnék mandulaműtétre menni x profhoz..Ilyen létezik kint,térítés nélkül?Várom a kint élők válaszait.

Muscari 2015.01.28. 21:05:37

@Jess G: nem is mondtam, hogy lekezelő lennél, félre ne érts. Sőt nagyon okos embernek tartalak, egyébként meg mindenkinek megvannak a maga rigolyái, nekem is, ettől kerek a világ.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.28. 21:20:03

@tanato:
Termeszetesen van. Persze bizonyos korlatokat figyelembe veve.
Az altalam ismert rendszerben az orvos szerzodest kot bizonyos biztosito tarsasagokal, hogy az adott szolgaltatast egy elore megallapitott osszegert vegzi el.
A biztosito a biztositott rendelkezesre bocsatja a listat ahonnann valaszthatsz haziorvost (Primary Care Physician) es barmilyen specialistat. (In Network List)
Ha nincs rajta a listan (Out of network) akkor is valaszthatsz mast de ott magasabb lesz az onreszed.
Sokszor, ket orvoshoz is elmehetsz a biztosito koltsegen, ha nem avgy megelegedve az ellatassal (2nd opinion)

A jo hiru orvoshoz szivesebben megy a beteg, ott nagyobb a forgalom, persze a varakozasi ido is.
(Borgyogyasznal nem ritka a 6-8 honappal kesobbi idopont.)

A surgossegi ellatasnal (ER)viszont nem sok valasztasi lehetoseged van.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.28. 21:22:04

@Mirjam2:
Nem irtam velemenyt a halapenzrol. (Nem szeretem az intezmenyt egyebkent)
Arra akartam reagalni, hogy hogyan tudom megertetni a fogalmat amerikaiakkal ha szoba kerul a tema, mert valoban nem ismert a kifejezes.

Mr Long 2015.01.28. 21:23:19

Londoni mosogatok!
Ha londonban akarok kozledni es veszek a metrora zone1 napijegyet, azzal buszozhatok is?

DieNanny CH 2015.01.28. 21:31:07

@montroyal ( CAN qc):

Szerintem, ha ez benne lenne a magyar mentalitásban, akkor a nyugat-európai sajtó attól lenne hangos, hogy magyar kivándorlók mindig le akarják fizetni az orvosokat...

Mrs. Clayton 2015.01.28. 21:32:45

@Taxomükke: ah, jo, hogy latlak, ha jol emlekszem ti kutyaval bereltek hazat/lakast, engem epp most akar behuzni egy ugynokseg a csobe es ezert kerdezem, hogy mennyi a normalisnak mondhato deposit ha az ember kutyaval koltozik?

Mrs. Clayton 2015.01.28. 21:38:54

@blackhair-lady: azert mert nem talalta poshnak, igen, az utlevele szerint brit, angliaban szuletett de mar skociaban nott fel, o inkabb skotnak mondja magat, raadasul, ha a testverevel vagy az anyukajaval beszel, akkor skot akcentusra valt, de neha ha csak ugy beszel, akkor is neha becsuszik egy-ket skot "szo"
multkor valaki kikanyarodott elenk es fekezni kellett, erre megszolalt, hogy sájt, en meg kerdeztem, hogy tessek, ja, hogy shit

tanato 2015.01.28. 21:43:58

@ctboy (US) ENTP: Köszi az infót!
A sürgősségi az persze más ott nincs természetesen válogatás,ott az van ami.acutan van.
Ilyen normális magánbiztosítós rendszer viszont itthon sosem lesz,hivatalos pénzért,marad a mutyi meg a korrupció.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 21:52:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ugye nyugaton viselkedunk ... én is hamar rajovunk itt nem tudjuk maskepp elintezni a rendorrel sot ne is probalkozzunk mert baj lenne belole . tenyleg erdekes levetkozzuk a magyar mentalitast ... meg a cigok is rajottek hogy az - ocsem kameram van elado - az itt nem megy mert nem is ertik az emberek hol vannak a tartozekok a tolto .. normalis hogy bemegyek a boltba es megveszem garanciaval felszerelesekkel ...

qkuc 2015.01.28. 21:59:05

@Mr Long (UK): Eszerint az oldal szerint igen, ha a travelcardra gondoltál: visitorshop.tfl.gov.uk/tfl/london-travelcard/

tanato 2015.01.28. 22:10:29

@montroyal ( CAN qc): Csak akkor veszítene a jelentőségéből a hálapénz,ha hivatalosan számlára dolgoznánk és a beteg hivatalosan fizetne/akár biztosítón keresztül is/hozzájárulást mint anno a vizitdíj/vagy most mint a magánfogorvosnál/.De ez politikai alapon ki lett lőve.Persze elméletileg ha többszörösére növelnék a bérezést akkor is csökkenne valamennyire,de ez tényleg elmélet,nem fogják jelentősen emelni.

M. Péter 2015.01.28. 22:29:00

@Mr Long (UK): Ha van érintésmentes (contactless) hitel- vagy debitkártyát, használjad azt, ha nincs, akkor vegyél egy oystert, ez olcsóbb mint egy travelcard.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.28. 22:30:59

@tanato: tenyleg ez csak elmelet es egyaltalan nem erinti a politikai v gazdasagi vezetoket, hogy MI LESZ... a zsebeiket megtomni, ahogy csak lehet , milliardokat felhalmozni es hulyiteni a nepet ... nem gondolnam hogy Orban csaladjanak valami gondja lenne orvossal v halapenzzel... es szarja le ha naponta vandorolnak ki akar az orvosok v barki ... majd a valasztasokra fog igerni 3000 beduin orvost a nyugdijasoknak es ujra valasszak .. ez van ..

blackhairlady 2015.01.28. 22:47:52

@tanato: A ferjem cegenel van egy assistant program, elmondod, hogy milyen tipusu orvost, korhazat, szakrendelest keresel, max. milyen tavolsagra, es felkutatja neked az osszeset aki elfogadja a biztositasat.
Egyszeruen nem lehet a maganbiztositos es az allami biztositos rendszert osszehasonlitani.

blackhairlady 2015.01.28. 22:49:14

@Jess G: Ertem. Ezek az angolok milyen sznobok:)))))
Kivancsi leszek milyen hazat talaltok. A lanyodnak akkor uj sulit kell valasztani?

Mrs. Clayton 2015.01.28. 23:04:50

@blackhair-lady: mar megvan, elvileg en 20-an koltozok, ha nem talal ki az ugynokseg megint valami faszsagot, most mar ott tartunk h csak a bekoltozes tobb mint 3000 font es kezd elegem lenni, viszont nekem pentekig itt fel kell mondanom
az az igazsag, hogy a haz elegge popec, a falu is nagyon klassz, de szerintem nagy lehuzas az egesz
nem, nem lesz masik sulija, kocsival jar be, mondjuk eddig is, csak most 20 percet fog autokazni naponta

Mr Long 2015.01.28. 23:09:50

@M. Péter: oystert nem tudom elszamolni, ezt siman kifizetik.

@NagyságosSodalisO [eng]: @qkuc: koszi

Sanyi9 2015.01.28. 23:10:17

@Mirjam2: Nemetorszagban nagyon sok ember nem beszel se nemetul, se angolul. Peldaul a nemak. Es megis megvannak.

Sok szakma letezik, amelyikhez nincs szukseg nyelvtudasra. Peldaul: harangozo, zsebmetszo, favago, kinai.

Mr Long 2015.01.28. 23:10:53

Btw egy posh hogy oltozkodik?

Mrs. Clayton 2015.01.28. 23:19:18

@Mr Long (UK): tortenetesen, akik utanunk jottek megnezni a hazat az asszonyon egy muszorme sapka meg valami bunda-kabat feleseg volt, az emberen meg valami oltony-kabat kombo es Minivel jottek
en megmondom oszinten, hogy nem is vettem oket eszre, biztos en is sznobkent neztem at rajtuk, csak az bosszantott fel, h a drivewayen hagyott kocsijukat mutogatta nekem az ugynok, mire megjegyeztem, h ezzel akar a csomagtartomba is beallhatnak, raadasul nalunk 4 auto van a csaladba es mindegyik nagyobb mint a Mini, szoval nincs mit nezegetni
a kerdesedre egyebkent a valasz, hogy olyan boltban vasaroljak a ruhajukat poshek, ahol jellemzoen 3x szorzoval kalkulaljak az arat a minoseghez kepest
ha bemesz egy plazaba mondjuk a John Lewisba, na ott szembe fognak ezek a nepek jonni veled, valoszinuleg ha nem lepsz odebb a Primarkos farmeredben, akkor fel is loknek, persze utan meg fogjak kerdezni h jol vagy-e, de egyebkent te nem figyeltel es ezert mentel nekik

tanato 2015.01.28. 23:23:40

@blackhair-lady: Köszi az infót!Akkor ez a systema a biztosítótársaságra helyezi a hangsúlyt.

M. Péter 2015.01.28. 23:27:12

@Mr Long (UK): Haladni kellene a korral. Mit csinálnak, ha valaki olyan helyre utazik, ahol már csak az oysterhez hasonló csipkártyás jegy van?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.28. 23:30:45

@tanato:
Megjegyzem, hirekbol hallom, hogy a kozvetett kifizetes (biztosito fizet az orvosnak) elott, mikor a beteg kozvetlenul fizette az orvost, az orvosok voltak a legnagyobb adoelkerulo uzleti reteg.

tanato 2015.01.28. 23:44:01

@ctboy (US) ENTP: Ez bizony Mo.on is így van,sok magánorvos nem ad számlát,de itthon ugye ez nem feltűnő mert más helyen sem adnak sokfelé az eü.-n kívül.A vizitdíjas időben viszont adtunk rendesen számlát mindenkinek mert a beteg meg elszámolt vele az önkormányzatnál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.28. 23:49:24

Ha mar UK, par napja megkerestek az egyik magyar kereskedelmi tevetol, hogy olyanok Londonban elo magyarokkal forgatnanak, akik gazdasagi okokbol hagytak el Magyarorszagot, de gyakran segitik az otthonmaradtakat anyagilag.

Ha valakit erdekel, tudok elerhetoseget adni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.28. 23:50:14

@tanato: En mindig kaptam Magyarorszagon maganorvostol szamlat.

2015.01.28. 23:51:01

@Jess G: Muszorme sapka = posh??? Na nemaaar dehiszen enis olyat hordok es csak egy csoringer csoves vagyok :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.28. 23:51:23

@Mr Long (UK): 1 honapja vettem egy eves travelcardot ceges loanbol , be kellett scannelnem a szamlat rola, elfogadtak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.28. 23:53:07

@Shanarey(England) ISTP: "Hová mennek a határátkelők?

A határon túlra.
Miért oda mennek ahová?
Nos,mert lehet választani."

Hát ja, ezek télleg elég hülye kérdések... :D

Olyan ez, mint a
Hol írták alá az xyz békeszerződést?
A lap alján...

:-))

Muscari 2015.01.29. 00:00:35

@mojyo: én valamikor egész jól tudtam oroszul, szerintem nem bonyolult. Sőt, kapszkodj neg, a férjem szerint könnyebb, mint az angol. Szerintem ő sose fog úgy tudni angolul, mint oroszul, sajnos mára nagyon nagy köztünk a különbség az én javamra, de ezt nehogy elmondja neki valaki! Egy szintről indultunk neki annak idején, aztán ő valahogy lemaradt.

Valamennyit értek még oroszul, de beszélni nem tudok, mert minden angolul jut eszembe.
Épp a napokban beszélgettünk róla, hogy el kéne kezdeni spanyolul vagy olaszul tanulni, még nem döntöttük el melyik legyen.

Mrs. Clayton 2015.01.29. 00:08:24

@mojyo: az angolok nagyon nem vennenek meg soha igazi alltbol keszult sapkat, mint mondtam nem figyeltem meg oket es nem is akarom tovabb elemezni, mert ranezel es latod h ki a nem atlagos, lefele is meg felfele is

blackhairlady 2015.01.29. 00:10:06

@Jess G: az klassz, gratulalok!
Ja hogy akkor uj munkahelyed is lesz? Akkor egy csomo valtozas van az eletedben. Talan meg lanykeres is lesz?:)

Mrs. Clayton 2015.01.29. 00:17:59

@blackhair-lady: oszinten szolva ezek mindegyike kilatasban van, de probalunk eloszor csak egy dologra koncetralni, mert igy is alig lehet mindent osszeegyeztetni es mebolondulni sem lenne jo ido elott

blackhairlady 2015.01.29. 00:18:04

@tanato: mivel a biztosito fizet, ezert igen, igy van. Ha "out of pocket" fizeted, vagys sajat zsebbol, akkor oda mesz ahova akarsz. Itt viszont ropkodnek a tizezrek, dollarban. Altalaban "itemized bill"_t, vagyis reszletes szamlat szoktunk kerni a vizsgalatokrol, mert szeretnek tulszamlazni, neha olyan vizsgalatot is feltuntetnek ami el sem keszult.

Muscari 2015.01.29. 00:18:18

@Mr Long (UK): lehet, hogy írták már, de igen. Vegyél oystert, úgy olcsóbb és azt majd később is tudod használni, vagy ha már nem kell vissza lehet váltani.

2015.01.29. 00:23:42

@Muscari: Azt nem en mondom, hogy bonyolult, hanem teny, amit abbol allapitottam meg, hogy az orosz konyvek altalaban vastagabbak, mint az angol konyvek :D Neheznek viszont szerintem sem az, nekunk (marmint, neked is, meg a ferjednek is, meg nekem is), valoszinuleg azert konnyu, mert a magyar is bonyolult, es hasonlo a logikaja egesz sok dologban :) En nagyon szeretem, szerintem szuper. Lehet, hogy a ferjednek csak tobb ido kell, hogy kicsit raerezzen az angolra, vegulis eleg tavol all a ketto egymastol.

Spanyol vagy olasz, hat az jo kerdes, en tanultam egy kicsit (kotelezo volt egy ideig, ne kerdezd miert, semmi koze nem volt ahhoz amit tanultam a gimiben :D), de en szerettem, viszont mar mindent elfelejtettem belole, bar erteni ertek kicsit meg. A tesom nagyon szereti, es olaszul is tud nagyon jol, nekem egyik sem tunik neheznek, szoval hajra. :D Nekem mondjuk a portugal tetszik a legjobban ezek kozul a deli nyelvek kozul, lehet azert, mert kicsit szlavos ahogy hangzik, de lehet, hogy csak a brazil foci miatt. :D

Muscari 2015.01.29. 00:29:46

@tildy[UK]: hihi, az egyik nőgyógyász az első alkalommal adott, aztán már nem. A többi sosem (fogorvos, szemész, másik nőgyógyászok)
Életemben legalább tíz magán fogorvosnál jártam, soha nem kaptam számlát!

Lehet, hogy nem nézek ki adóellenőrnek :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.29. 00:31:14

@Muscari: Vagy rossz helyre jarsz. Nogyogyasz is fogasz is, de meg sportorvos is. Korabban szemeszetre jartam, ott is kaptam.

Muscari 2015.01.29. 00:35:12

@Jess G: vesztek vagy béreltek? Mintha azt írtad volna, venni akartok, jól emlékszem? Mindenesetre sok kitartást kívánok a költözéshez, az nekem mindig egy tortúra :-(

Muscari 2015.01.29. 00:42:12

@tildy[UK]: az orvos munkáját nem ez alapján ítélem meg, nekem mindegy a számla. Ezek az orvosok összesen négy különböző településen voltak, kisvárosok, megyeszékhely, BP. Nem is mindig a legolcsóbbak, egyszer pedig még egy kis műtétem is volt.

Érdekelne mások tapasztalata is, mert úgy látszik nagyon különbözik a kettőnké, nem tudom, mi az oka.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.29. 00:49:32

hataratkelo.blog.hu/2013/04/15/miert_koltozom_vissza_magyarorszagra?full_commentlist=1#comments

Valamiért visszataláltam ehhez a poszthoz.Érdemes beleolvasni a kommentekbe, hogy majd' 2 évvel ezelőtt ki miket mondott, írt...
Szórakoztató... :-)))

blackhairlady 2015.01.29. 01:52:24

@Muscari: a nogyogaszom sozem adott, igaz nem is kertem:)
A borgyogyasz es anyu idegorvosa egy "magan klinikan"volt, ami egy csaladihaz jellegu epulet, sok kiz rendelovel, kulonbozo orvosokkal. Itt van recepcio, az idopontot, igazolast, receptet itt ajak ki, szamlaval egyutt. De itt is volt olyan amikor csak ellenorzes volt, es zsebre vagta a penzt, semmi szamlaadas nem volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 04:49:57

@tildy[UK]: még nem olvastam tovább ezt itt, de eszembe jutott, hogy kb 7-8 éve jöttek ide a Fókusztól forgatni és kerestek magyarokat. a stáb vagy 4 napig beszállásolta magát a haverom kanapéjára Bangkokban, elhülyéskedtek, mászkáltak mindenhova, söröztek (nem kurváztak). majd a srácok csináltak egy olyan riportot, amiből az jött le, kb névvel-címmel, hogy mindenki aki ide jön, a törvény elől menekül (egyébként nem is mellesleg, van kiadatás stb, nem lehet örökre elbújni), közben a haver meg simán az x telekom cégnél dolgozott munkavállásival, legálisan, normálisan. simán olyan olyan dolgokat mondtak konkrét emberekről meg helyzetekről, amikről tudták, hogy nem igaz, de hát műsort azt csinálni kell.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 04:54:43

számlaadás: a tesóm mondja, hogy neki van cafeteria részeként egészségpénztár, és nagyon nem szokták szeretni pl a fogorvos, ha számlát kér, de adnak.

2015.01.29. 06:13:46

@ctboy (US) ENTP: A ferjem tokeletesen megertette mirol van szo amikor a 'korrupcio' szot hasznaltam. Pont a magyar kifejezes, 'halapenz', a teljesen felrevezeto. A korrupcio az korrupcio es nem 'tip'.

2015.01.29. 06:17:49

@tanato: En meg semmi ilyen rendszernek a letezeserol nem hallottam soha masik orszagokban (hogy szerintem jobb x vagy z korhaz vagy orvos es ezert 'bribe'-ot fizetek hogy oda mehessek). Termeszetesen ha megtudom hogy egy orvos allitolag jobb mint egy masik, akkor megprobalok hozza bejelentkezni, de olyat meg nem hallottam hogy ezert kulon penzt adnanak illegalisan (termeszetesen ha maganorvosrol van szo, akkor van egy tarifa amit fizetni kell). A Ctboy altal irt biztositos megoldasrol nem hallottam es nem is ertem, ez lehet hogy valami kulonleges amerikai rendszer.

2015.01.29. 06:22:00

@Sanyi9: Nem tudom mit akarsz ezzel bizonyitani. Szerencsere engem nem erint a dolog mert nem nekem kell olyan kornyezetben elnem es dolgoznom ahol nem tudom mi folyik korulottem. Sajnalom az olyan embereket akik igy elnek. Lehet hogy szerinted ez normalis, szerintem nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 06:24:41

@Mirjam2: én egyébként azon gondolkoztam, mert ilyen kis alattomos vagyok, hogy mi van, ha az ember tudja ugyan az illető orvos "tarifáját", de utána azt mondja, hogy bocsi, meggondoltam magam, mégse fizetek. visszarakja a nőgyógyász a gyereket? feljelenteni stb nem tud. (NEM arra gondolok, ha magánrendelésre megy az ember, vagy ha direkt behívja munkaidőn kívül az orvosát, hanem szimplán arra, hogy fizetni kell / szokás annak is, aki éppen ott van, mert az ő munkaideje.)
(és egyébként meg, én is fizetnék, persze, ha olyan helyzet lenne, hogy az ápolónő az 5O beteg közül azokat eteti és mosdatja csak meg, akik fizetnek - mert többre nincs ideje és ez van. ezzel én se tudnék mit csinálni, kinek van kedve az elvei miatt egy kórházban megdögleni. ja, persze, hát ettől él és virul a rendszer. szerintem a másik részről sokszor nem is simán korrupció, hanem extortion, ez zsarolás magyarul? angolul erősebbnek hangzik nekem.)

tanato 2015.01.29. 07:07:09

@tildy[UK]: Sokszor nem adnak,adóelkerülési célból,jópáran már le is buktak,szakmától függetlenül.

2015.01.29. 07:09:34

@Dragonlady (now in Thailand): 'Jobb helyeken' elore kell fizetni, illetve a legtobb helyzet olyan hogy nem egyszeri alkalom hanem sokaig annak a szemelynek a hatalma alatt vagy akinek fizetni kell, pl. sulyos betegseg eseten ami hosszas kezelest igenyel, vagy operacio utan vissza kell menni kotozesre, varratot szedni stb. Ha megnezed a weboldalt amit a Guardian belinkelt a tegnapi cikkbe, olyan beszamolokat latsz hogy direkt fajdalmat okoztak annak a betegnek aki nem fizetett, pl. a gipszet gez nelkul tettek fel a torott kezre vagy valami ilyesmi, mar nem emlekszem a reszletekre; illetve fogorvosnal csak az kapott fajdalomcsillapitast aki fizetett. Es igazad van, ez nem csak siman korrupcio, hanem valoban a zsarolas kategoriajaba esik (extortion). Pl. nekem sajnos volt korhazban komaban levo hozzatartozom, probald meg hogy nem fizetsz az orvosnak / novernek mikor tudod hogy magatehetetlenul fekszik ott es szo szerint azt csinalnak vele amit akarnak. Ha valaki szerint ez ugyanolyan mint az etteremben borravalot adni, az nem volt meg ilyen helyzetben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 07:12:14

@Mirjam2: nyilván olyan helyzetekre gondoltam a nemfizetéssel, amikor már nem tudják megbosszulni az emberen.

tanato 2015.01.29. 07:12:51

@Mirjam2: Na erről van szó,amíg itthon nem lesz számlás ellátás ahol már arra nem kell ráfizetni,addig él a mutyi.Mert nyilván plussz pénz nélkül akár számlás akár féllegális nem fog pl. egy jónak mondott sebész megoperálni,akinek amúgy is ezer dolga van a saját betegeivel akik hivatalosan hozzá tartoznak.Nyilván most nem a sürgősségi ellátásról beszélek.De az sajnos igaz,ha hivatalosan számlára menne akkor bizony súlyos pénzekbe kerülne mint ahogy írjátok is.Persze erre is volna megoldás mint anno avizitdíj hogy csak jelképes vagy részösszeget fizetne a paciens az önrész mintájára.

tanato 2015.01.29. 07:15:21

@Mirjam2: Amit írsz az már persze bűncselekmény,de az ért legtöbbször a hálapénz azért megy mert én nem az éppen soros orvossal akarom magamat vagy családtagomat kezeltetni hanem egy jóhírűvel.

2015.01.29. 07:16:38

@Mr Long (UK): Igen, hacsak meg nem valtoztattak azota a szabalyokat miota en sivatagi szamuzetesemet toltom. De ugy tudom nincs olyan hogy Zone 1 travelcard, csak Zone 1-2 (lehet hogy tevedek).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 07:18:08

@tanato: az egyértelmű, hogy van ilyen is, olyan is (korrupció is, zsarolás is), meg van, ahol tényleg HÁLApénzről van szó.

tanato 2015.01.29. 07:20:51

@Dragonlady (now in Thailand): Nem kell fizessél ha éppen annál szülsz aki bent van,vagy bejelentkezel egy kezelésre hivatalosan semmiféle választott orvos nélkül.Na de majd meglátod ha itthon leszel.Fizetni akkor szoktak a betegek ha valami plusszt várnak el.Döntő többségében akkor ha te ragaszkodsz x dr.-hoz,de ez már egy papír nélküli megbízási szerződés.

2015.01.29. 07:21:15

@Dragonlady (now in Thailand): Az a baj hogy nagyon keves ilyen helyzet van az egeszsegugyben amikor bemesz, kisetalsz es nem latod oket tobbet. Illetve a legtobb ilyen helyzet nem eleg komoly ahhoz hogy igazan szamitson, adsz-e vagy nem. Persze ha tenyleg nem latom oket tobbet akkor tuti hogy nem fizetnek, de vannak Mo.on szerintem egy csomoan akik azert fizetnek mert 'illik' - agyrem. Pont azert kene a 'halapenz' meg hasonlo eufemizmusok helyett vegre korrupcionak hivni, mert az tudatositana az emberekben hogy valojaban mirol van szo.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 07:27:19

@tanato: persze, majd meglátom. jövő héten lesz ultrahang, múltkor még azt mondták, ez valszeg császár lesz, ha még mindig ez a helyzet, akkor másképpen kell majd keresni is.
sajnos elég jól tájékozott vagyok elvi szinten, régóta olvasok ebben a témában is :-(

2015.01.29. 07:29:28

@tanato: Ertem, oszinten szolva ezzel nem voltam tisztaban hogy a legtobbszor a 'jobb' orvosert fizetnek onkent, ez valoban inkabb korrupcio mint zsarolas tehat ilyen ertelemben jobb, de az egesz rendszer alapvetoen korrupt a szabalyozatlan penzfizetes lehetosege miatt. Sajnos annyira beepult a rendszerbe es az emberek gondolkodasaba a 'halapenz' hogy szerintem a mi eletunkben mar nem fogjak ezt felszamolni, lehet hogy utana sem. Mo.on annyira benne van ez a koztudatban hogy talan soha nem lesz olyan mint Nemetorszagban vagy Angliaban ahol az egesz koncepcio (beteg penzt 'csusztat' az orvosnak) egyszeruen ertelmezhetetlen az emberek szamara.

2015.01.29. 07:33:28

@Dragonlady (now in Thailand): De pont ezert kene kriminalizalni a halapenzt (ami meg is tortent a legtobb orszagban) mert ha egyaltalan van ilyen lehetoseg, akkor termeszetes hogy ki fogjak hasznalni. Kepzeld el mi lenne ha a hivatalokban is az lenne a szokas hogy 'halapenzt' adsz annak a hivatalnoknak aki szuper jol intezte az ugyedet, vagy a rendoroknek, biroknak, ha elegedett vagy a dontesukkel, stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 07:39:59

@Mirjam2: érteni értem, de ezt se mi fogjuk megoldani :-/

na mondjuk azért ehhez a hivatalos példához nem kell túl élénk fantázia :-)))) annak ellenére, hogy nekem személyesen még nem kellett ilyesmit, de azt tudom, hogy az iskolák sokat fizetnek azért, hogy ne piszkálják meg az alkalmazottjaikat, és ne akadékoskodjanak túlságosan pl vízumhosszabbításnál.
(hm, szeintem otthon is vannak olyan dolgok, amik nagyon nehezített pálya lesznek csúszópénz nélkül, de majd kijavítanak mások, ha mégsem.)
nem, nem értek vele egyet, de nem tudok mit csinálni a helyzettel.

mostanság próbáltam utánakérdezni, mennyi kis pénzért hosszabbítanák meg a jogsimat (mert legálisan turistavízumon nem fogják, kész bukta, innentől nem lesz megint jogosítványom, és igen, anélkül fogok vezetni megint). bosszant, hogy úgy tűnik, ezt épp nem lehet elintézni. :-(

2015.01.29. 07:45:05

@Dragonlady (now in Thailand): Nem arrol van szo hogy meg fogjuk oldani, azt is tudom hogy vannak korrupt hivatalnokok (eltem Indiaban...), de ha szoba kerul a 'halapenz', nem fogok egyeterteni azokkal akik szerint ez normalis, olyan mint a borravalo vagy 'nem nagy ugy'.

tanato 2015.01.29. 08:19:23

@Mirjam2: nem jó a HASONLAT,MERT általában hivatalnokot nem választunk az adott az illető területen.Orvost viszont a sürgősségi esetek kivételével választt a beteg és ezért fizet.Jobb volna ha ez legális volna számlára de z nem lehetséges a népszavazás után.Amit nem választ azért nem is fizet,pl. szemorvosnál szemüvegfelíráskor,vagy fülészeten ha bedugult a füled vagy a psychiátriai szakrendelésen a depressziós nem fizet,miért is tenné a területi ellátásban van benne.

Taxomükke (UK) 2015.01.29. 08:22:41

@Jess G: Mi a szokasos kauciot fizettuk, amikor kibereltuk a hazat, asszem, 5 heti penzt, es egyhavi berleti dijat elore.

DieNanny CH 2015.01.29. 08:26:01

@geegee:

Úúú, elkezdtem olvasni... :-)

DieNanny CH 2015.01.29. 08:36:02

@Dragonlady (now in Thailand):

Érdekes, pont tegnap olvastam az itteni Teszt-újságban, (Ktipp, itt gépek, fogkefék, szolgáltatások tesztjei vannak) hogy egy nő, miután rendkívül jól ellátták egy kórházban, hálából egy kis büfét csinált nekik, vagyis rendelt 200 frank értékben egy szendvicstálat. (Csak azért került bele az újságba, mert elkeverték a rendelését, aztán végül mégis nagyon gyorsan megoldották.)
Tehát ez itt teljesen elfogadott. Mármint EZ a típusú hála.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.29. 09:28:24

@tanato: Szerintem neki nincs magyar tb-je.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 09:35:31

@Muscari: Nos, én sem kaptam soha nyugtát magánrendelésen,pedig voltam már egy jó pár helyen.Ami engem bosszantott, hogy még arra sem képesek, hogy a nyugtatömböt, legalább alibiből kitegyék az asztalra.
Sem nőgyógyász, sem bőrgyógyász, sem fogorvos..sorolhatnám...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 09:37:12

@Dragonlady (now in Thailand): Tényleg , Lady, jut eszembe, hogy állsz az Eu-s biztosítási kártyával...te ezt onnan meg tudod lőni? Vagy már régen megvan ?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 09:38:58

@tildy[UK]: de lesz, de mert kifizetem magamnak a havidíjat. másképpen nem merem, mert magánban nem fogadják az embert, ha valami olyan komplikáció van, amivel nem tudnak mit kezdeni helyben, pl koraszülés.

2015.01.29. 09:39:25

@tanato: Igen de ha lenne halapenz, tutira elkezdenenek az emberek pl. olyan banki ugyintezot valasztani ahol gyorsabban vagy konnyebben lehet szamlat nyitni, vagy olyan birot aki altalaban enyhebb iteletet szokott hozni betores eseten, stb. :) Remelem hogy ilyen soha nem lesz.

qkuc 2015.01.29. 09:41:34

@geegee: Ilyenkor mondom mindig, hogy IQ teszt is kéne, hogy felkenjenek valakit képviselőnek, kormánytagnak. De azt hiszem a többség "elbukna", :D.

DieNanny CH 2015.01.29. 09:41:39

@NagyságosSodalisO [eng]:

Én voltam magán UH-n, és fogászaton. Mindkét helyen kaptam számlát. Sőt, mikor állami fogászaton panoráma-röntgent csináltak (6ezer Ft), arról is kaptam számlát.
Úgyhogy ez tényleg igaz, hogy embere (orvosa) válogatja...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 09:42:12

@NagyságosSodalisO [eng]: nincs, meg vagyok lőve. de egyébként nemrég találtam valakit hasonló helyzetben mint én, akinek 8 évig nem vették észre, hogy nem fizet utána senki, és semmi akadályt nem görgettek az útjába, amikor végülis kijelentkezett. az lesz a kérdés, hogy nekem belémkötnek-e, és mennyire, amikor úgy jelenek meg a rendszerben megint, hogy fizetek.

qkuc 2015.01.29. 09:48:14

@Dragonlady (now in Thailand): Egészségpénztári kártyahasználathoz adniuk KELL számlát (egy készül neked, egy készül a pénztárnak), hogy el tudjanak számolni a pénztárral. Emlékeim szerint alá is kell írni őket (hétfőn a fogorvosnál emlékezet frissítés lesz, :D).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 09:53:44

@Dragonlady (now in Thailand): Értem, de azt hiszem, ha a havi minimum TB -t fizeted mindennek rendben kell lennie. De ezt talán Tanato jobban tudja nálam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.29. 09:54:55

@Dragonlady (now in Thailand): Szupi, sok sikert! Remelem talalsz valami jo korhazat:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 09:54:59

@qkuc: hát nyilván azért nem tetszett nekik, hogy mszáj volt sszámlát adni, mert különben alapból nem adtak volna :-/

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 09:58:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Persze, egyetértek veled. Attól függ kibe szalad bele az ember.
@Dragonlady (now in Thailand): Hát remélhetőleg azt is látni fogják, hogy a köztes időben életvitelszerűen külföldön tartózkodtál.

2015.01.29. 10:14:41

@NagyságosSodalisO [eng]: Nem tudom ti milyen helyekre jartok :), en mindig kaptam szamlat maganfogorvostol Budapesten.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 10:23:45

@Mirjam2: Háát, elvileg össze-vissza, mindenfelé, épp mire van szükségem. Persze általában megvannak a jól bevált orvosaim akikben megbízom, tehát mindig ugyanoda megyek. Szaktudás, tapasztalat szempontjából mind kiváló orvos. De valahogy nyugtát még nem láttam. Mondjuk nem mintha rohadtul kellene.:-) Elfelejtik? Vagy ez már a kölcsönös bizalom jele ? Tudják, hogy nem NAV-os vagyok.:-))) Nem tudom...

Muscari 2015.01.29. 10:27:18

@Babette .: na most én is megnéztem, tényleg nagyon jó!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 10:30:14

@Dragonlady (now in Thailand): csak az akarom mondan a hazakolesed esetere, hgy en eleg jol eleldegeltem eddig ugy, h sosem adtam halapenz orvsnak.

Muscari 2015.01.29. 10:36:00

@Mirjam2: volt ezek között pesti is, több is. Az egyik fogorvos, nem a legolcsóbb, a férjem fogát jóval drágábbért tømte be, mint az enyémet, pedig kb ugyanazt kellett csinálnia, ugyanakkora fogon, a fogkövet is is többért szedte le. Kifüggesztett árjegyzéke sem volt, hogy mást ne mondjak. Hozzá aztán nem mentünk többet.

Most Die Nanny szülővárosába járok fogorvoshoz, mert az közel van, ha otthon vagyunk (recepció van :-)) de számlát ők sem adnak.

tanato 2015.01.29. 11:20:27

@Babette .: Na pontosan erről van szó,nincs oka aggodalomra Dragonladynek.

tanato 2015.01.29. 12:50:43

@Mirjam2: na jó azért szabad bíróválasztás a vádlott részéről meg szabad ügyintéző-választás az okmányirodában azért sehol nem létezik a világban.Szabad orvosválasztás meg/térítés ellenében/kórházválasztás azért mindenütt van a világon.

tanato 2015.01.29. 12:53:48

@NagyságosSodalisO [eng]: valószínűleg rendben is lesz bár megkérdezhetik hogy az elmúlt 8 évben hová fizetett.

DieNanny CH 2015.01.29. 12:55:46

@Muscari:

Na, ott még csak az SZTK-ban voltam, magánnál nem. Valójában magánorvosnál 1 évvel ezelőtt voltam először, fogászaton.

Vagyis, most jut eszembe, 16 évvel ezelőtt lézeres szemműtéten voltam Pesten a Bécsi úton, emlékszem, kérték a tb-kártyát, de fizetnem is kellett. Arra már nem emlékszem, kaptam-e számlát.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 13:03:37

@tanato: pontosan egyébként 12 és fél év, mióta eltűntem :-/

**mimi** 2015.01.29. 13:09:08

@tanato:
erre mondtam én neki, hogy vigye magával az igazolásokat, hogy kint volt biztosítva.

pasztasuta 2015.01.29. 13:12:06

@Muscari: en most voltam nemreg maganrendelesen vervetelen Budapesten es kaptam szamlat, nem kellett erte kulon szolni, nyomtak a kezembe automatikusan. A leleteket is gyorsan megkuldtek emailben, teljesen korrektek voltak.

tanato 2015.01.29. 13:25:19

@Dragonlady (now in Thailand): @**mimi**: Mindenképpen vinni kell az elmúlt 12 év biztosítási igaZOLÁSAIT,KÜLÖNBEN LEVERHETIK RAJTAD mind a 12 év összegét az pedig nem 2 fillér.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 13:28:43

@tanato: 5 év után elévül, az biztosnak tűnik. pont 5 éve van csak biztosításom, csak persze kiszórtam mindent 3 éve a költözéskor. valahogy el kell magam vonszolni a biztosítóig és próbálni kérni tőlük valami papírt. de még mindig leginkább a wc-ágy vonalon mozgok csak :-(

2015.01.29. 13:54:47

@Dragonlady (now in Thailand): Abbol lehet esetleg gond ha olyan orszagban voltal biztositva amivel nincsen kettos adoztatast elkerulo egyezmenye Mo.nak; ebben az esetben sajnos mindket helyen fizetni kene elvileg, ha nincs a magyar mellett mas allampolgarsagod. A biztositasodrol nem volt 'soft copy'?

2015.01.29. 14:02:25

@tanato: Igen, ebben teljesen igazad van. Vegulis az orvos megiscsak egy szolgaltatast nyujt, nem ugyanolyan mint egy hivatalnok vagy rendor.

blackhairlady 2015.01.29. 15:59:17

@Dragonlady (now in Thailand): Mindenesetre ha elkezded fizetni, meg a szules elott gyozodj meg rola, hogy biztosan vsszakerultel=e a rendszerbe. Akar ha gyogyszerterban megkerdezed, ok is meg tudjak mondani, Ne hogy az legyen, hogy hirtelen orvoshoz kell szaladnod es nem biztositottkent jelensz meg a szmitogepben a burokracia lassusaga miatt.

blackhairlady 2015.01.29. 16:05:12

@Dragonlady (now in Thailand): Van ott kint biztositasod? Ha igen, es bemutatod nekik (illetve kitoltesz egy papirt, hogy pontosan mely naptol kezdodott a kinti betegbiztositas), akkor nincs gond.

Shanarey 2015.01.29. 17:35:42

@Babette .:

Pedig ez a zene sem mai gyerek (1992)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 17:44:38

@tanato: 5 ev
Azert elevules is van a vilagon...

Meg amugy is eloszor meg kene nezetnie valami orvossal a taj szamat, hogy mit mutat....

Shanarey 2015.01.29. 18:03:17

@Babette .:

Én arra gondoltam, hogy ez még most is jó zene.
Mielőtt kitekeredtem ide, előtte nemsokkal megvettem a lemezüket most már CD-n és DVD-n, mert 92-ben csak kazettán adták ki, s az elhasználódott a valaha volt autóimban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 18:59:52

@Shanarey(England) ISTP: jo zene. De meg a zenekar nevet se hallottam sose.

tucano 2015.01.29. 23:23:49

@Muscari: most kezdem újra az oroszt. Egyszerűen nem tudok megbékélni vele, hogy hülyeségből a szemétbe menjen 8 év tanulás. Ha tudok kérni egy pohár kvaszt meg egy Pravdát, már boldog ember leszek :D Pedig régen a címlapot fordítottuk, de kivoltam tőle, meg az elmebeteg tanárunktól (nem jelző, tény).

2015.01.29. 23:30:05

@tucano: Te is? Én is elkezdtem megint, pont azért amit írtál, fáj az a sok év amit elvileg tanulással töltöttünk mert kötelező volt és nem jegyeztem meg semmit.

kardio1 2015.01.30. 08:05:40

@Saman: Ez igy ebben a formaban teves. Az Amerikaba 56-ban kivandoroltak abban ternek el a korabbi kivandoroltaktol, hogy ok mar nem remeltek, hogy valaha is visszajohetnek, ezert be akartak illeszkedni, amerikaiva valni. A korabbiak penzt keresni mentek.

tucano 2015.01.30. 14:29:05

@Turchi: bravo! Közben az első online leckén rájöttem, hogy minden szutyok nyelvtani táblázatot úgy belémvertek, hogy első átolvasásra visszajön (plusz a kapcsolódó orosz órai emlékek:)

2015.01.30. 16:50:11

@tucano: Van pár orosz kisgyerek errefelé, szoktunk beszélgetni, persze csak olyan szinten hogy ki vagy, hogy hívnak, stb. Én a nyelvtanra már nem annyira emlékszem, viszont rengeteg szóra, aztán mondatokra meg egyre sem, kivéve hogy a tanárnak hogy kellett jelenteni óra elején DD. Ja meg a himnusz...

a zajtó kzáródnak 2015.01.30. 19:31:01

@tucano: bennem csak olyanok maradtak meg, hogy el-lá-ló-li, meg ájá-uju-oj. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása