oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 24. 06:49,  Magyar magyarnak mégsem farkasa? 272 komment

2015. január 24. 06:49 Határátkelő

Magyar magyarnak mégsem farkasa?

Nyilván lesz majd köztetek, aki csodálkozva felhúzza a szemöldökét Geegee írását olvasván, hiszen szilveszter már jó messze van, én mégis kicsit az ünnepen túlmutatónak érzem a posztot, amennyiben az az üzenete, hogy nem kell alapvetésként kezelni a magyarok közti veszekedéseket, viszályokat.

magyar_haz.jpg

„Tavaly (hisz idén már jövőre van...) elhatároztuk, hogy a stockholmi Magyar Házban próbáljuk meg átvészelni a szilveszter intézményét. Tudom, ez itt a Határátkelő blogon nem egy népszerű felfogás, hogy menjünk magyarok közé, mikor az farkasa a farkasnak is.

Bár elismerem, a kiköltözésünkkor bennem is voltak ilyen érzések, de vagy szerencsénk volt, vagy talán nem is akkora probléma ez; lényeg, hogy mára már máshogy gondolkozom. Sőt, továbbmenvén elmondhatjuk azt is, hogy sikerült idekint magyarokkal barátkoznunk, és senki nem vájta még ki a szemünket.

A szilveszteri Magyar-házas program választásakor bevallom, önös érdek is közrejátszott. Tudtuk, hogy lesz sok gyerek és bízván abban, hogy a mienknek is lesz ott hely, illetve kellőképpen el fog fáradni, hát nekiindultunk.

Este 7 körül már meglepően üresek voltak az utak mindenhol, bár az is igaz, hogy az autók elől ilyenkor mindig lezárt városközpontot messze elkerültük. A svéd bennszülöttek meg ilyenkor már jó eséllyel haladó szintű delíriumos transzban lehettek, szóval ők sem növelték a forgalmat.

A közösségi háznak egy régebbi, saccra olyan 80-100 éves, kúria-szerű épület ad otthont a város egyik külső negyedében. Szolgáltatásait tekintve van egy kis konyhája, több közösségi tere, köztük egy színpados rendezvényteremmel; egy kis sport-tánc célokat szolgáló alagsori része, illetve korlátozott számban kiadó szobák is léteznek. Az udvaron van grillezőhely és egy kis játszótér is. Mindezt egy csendes, kertes házas helyen, közel egy kastélyhoz illetve tóhoz.

Nagyon jó kis társaság gyűlt össze mire odaértünk, kb. olyan 25-30-an lehettünk. Mindenki hozott valami kaját, amit letett az asztalra, a közösbe. Épp nemrég olvastam, hogy a svédasztal kifejezés is pont így alakult, hogy aki betesz a közösbe, az vehet is ki onnan, korlátlanul, akár mindent megkóstolva. Amúgy meg nem mondják svenska bord-nak, ami a tükörfordítás lenne; hanem csak egyszerűen büfének.

Szóval telt-múlt az idő, jól éreztük magunkat, a zsivány leány is elég jól kirohangálta magát. Elérkezett az éjfél, és mire kiértünk a ház kertjébe, illetve az utcára az útközben előkerített pezsgőkkel, már javában dúlt a „háború”.

Durrogott az egész környék, a kis társaságunk is elkezdte felvenni a ritmust a rakétákkal, guruló-sistergő istennyilákkal, mindenféle rendű és rangú robbanószerrel. Egy jó órát élvezkedtünk a lőporos cuccokkal, ami gyakorlásnak is jó volt a fényképezést illetően. Lett is ez a pár kép, legjobb tudásom szerint igyekeztem, de látszik, még azért van hová fejlődnöm.

A durrogás befejeztével mindenki visszaszállingózott a házba. Egy kis ideig maradtunk még, a félbeszakadt beszélgetéseket befejezni; de mivel elkezdtek szállingózni a népek, ezért mi is nemsokára szedelődzködtünk és hazaballagtunk.

Azt hittem, hogy az utakon majd kint lesz a komplett rendőrség szondázni és mérni, de meglepetésre egyet sem láttunk.

Nagyon jó pont volt ez az este a szervezést illetően, köszönettel tartozunk mindenkinek, aki illetékes volt. Általában véve jó véleménnyel vagyok a Magyar Házas programokat illetően, voltunk már párszor Mikulás ünnepen, vannak sítáborok Középföldén minden februárban a sportszünetben, ha jól tudom, a húsvétot is szokták tartani minden évben, illetve van nyári tábor a gyerekeknek.

Ezen kívül havonta kétszer vannak szombatonként magyar óvodai foglalkozások, nagyon sokat jelentenek ezek szülőnek, gyereknek egyaránt. Ezzel a kis írással is csak annyi volt a célom, hogy hátha adok másoknak is kedvet, hátha javul, csökken ez az elítélő felfogás másoknál is. Lehet, hogy mégsem farkas, holló a külföldi magyar, vagy legalább is nem mind.

Soraimat zárva annyit mondanék összegzésként, hogy sose legyen rosszabb magyar társaságunk.

Boldog új évet a tisztelt blogközönségnek.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr107102733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.24. 07:23:51

öröm volt olvasni, és külön köszi a képekért!

rezsöatya 2015.01.24. 07:34:14

Ez jo volt!

Elgondolkodtam mar en is, mert ahany magyarral osszehozott itt kint a sors - kollegak, ismerosok, vagy akar csak futolag, - mind segitokesz, jo fej emberkek voltak. Talan az teszi, hogy mindannyian mertunk lepni es az mar meghataroz egy gondolkodast...

A sved asztalt csak otthon mondjak igy, mint ahogy a franciasalata sem az Frankhonban. Na jo, Svajci Sapka kommentelotarsunk Svajcban is van...!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.24. 08:17:10

@rezsöatya:

"A sved asztalt csak otthon mondjak igy"

Nem éppen. Több más nyelvben így mondják.

Quercus a favágó 2015.01.24. 08:20:13

Biztos, hogy Svédország, és nem Svájc? Nincs függöny az ablakon.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.24. 08:22:44

Muszáj ilyen röviden ? :-D
Mindig ez van, valami jó, olvasnám még, és alighogy elkezdem máris vége:-)

@rezsöatya:
..."Elgondolkodtam mar en is, mert ahany magyarral osszehozott itt kint a sors - kollegak, ismerosok, vagy akar csak futolag, - mind segitokesz, jo fej emberkek voltak...."

Sztem ennek fuss neki mégegyszer!:-DDDD

Quercus a favágó 2015.01.24. 08:26:16

@NagyságosSodalisO [eng]:

"Mindig ez van, valami jó, olvasnám még, és alighogy elkezdem máris vége:-)"

Ezt úgy hívják: megszakított közösülés

Az atyának egyébként ehhez így kell hozzáállnia. Mindenki az ő nyájának báránya. Még ha fekete is.

DieNanny CH 2015.01.24. 08:35:16

Köszi, jó volt, megéheztem a kajákat látva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.24. 08:37:46

Hm.
:)
Én örülök, hogy vannak olyan helyek, ahol működik.
Sokat beszélgettem ismerősökkel, és arra jutottunk, hogy minél messzebb van az óhazától, annál nagyobb az esélye az összetartásnak.
Itt Svájcban nem működik.
Van itt is Magyarház (vicces,mert ház a gyakorlatban nincs), de az egy zárt közösség, oda "bekerülni" nem nagyon lehet.

pasztasuta 2015.01.24. 08:41:45

Pedig úgy szàmoltam, hogy ma Ausztriás poszt lesz... :))
Köszi geegee, ezt most jól esett olvasni ezen a napsütéses szombat reggelen!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.24. 08:43:09

Ezt jó volt olvasni így szombat reggel. Köszönet érte. Én is úgy gondolom, hogy ne skatulyázzuk be magunkat full negatívra, nem vagyunk azért olyan rosszak. :) Itt mondjuk csak nagyon szűk körű bulit lehetne rendezni, jó, ha 10 magyart össze tudnánk trombitálni, abból 7 követségi dolgozó lenne. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.24. 08:45:24

Jó olvasni, ha valakinek pozitív tapasztalata is van.

tableno 2015.01.24. 08:46:14

Én esküszöm, hogy mindent megpróbáltam, hogy jóban legyek itteni magyarokkal, néha még most is próbálkozom. De ami nem megy, azt fölösleges eröltetni... :(

Shebelle 2015.01.24. 08:47:02

Nagyom kár hogy rövid lett, de hát ne legyünk telhetetlenek! :)
Most nem szeretném elbagatelizálni Geegee posztját, de több helyen jól kijönnek egymással a magyarjaink :), csak a negatív eseményeknek mindig magyobb a visszhangja..... Én azt szoktam mondani, mindenhol van ilyen és olyan ember is, személyiség függő....
szép szombatot! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.24. 08:47:35

@svájci sapka (ch): Nem, sajnos attól ha messzibb van nem működik feltétlen jobban. Kanada elég messze van Magyarországtól és nekem ott voltak a legrosszabb tapasztalataim.

Shebelle 2015.01.24. 08:51:06

@svájci sapka (ch): Ismerős egyik része, vannak klubok, csoportok ahova szinte lehetetlen bekerülni. Nem is kell erőltetni szerintem. De esetleg próbáltál te is létrehozni "valamit" ? Ne felejtsük Budapesten már két embertől lehet csoportos jegyet venni :D Szóval nem a létszám számít, hanem a minőség... Sok sikert kívánok!!!!! :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.24. 08:51:47

Egy egy olyan közösségi élmény, amely megadja a szeretet teljes, családszerű együttlét örömét sokat jelenthet bármelyikőnknek. Otthon is és átköltözve más kultúrába is.

Az egy óriási plusz, ha a fészek melege mellé társul valamilyen közös tevékenység is. Emigráns szervezeteknél pl. az újak bevezetése a helyi viszonyokba. A kisgyerekesek támogatása oktatással, ahogy azt itt is látjuk.

Le a kalappal! Gratulálok!

Shebelle 2015.01.24. 08:53:42

@pasztasuta: Napsütés? Nálunk végre tél van, havazik! :)

Sütemény1975 2015.01.24. 08:59:07

Jo reggelt, koszonjuk geegee a posztot, jol esett olvasni. :)
A kulon jo hir, bar ez inkabb csak nekem, :), hogy 9 ora araszolas utan ejfelre leertem doverba :)

tableno 2015.01.24. 08:59:59

@rezsöatya: sőt, a franciák a francba sem küldik el egymást! :)

pasztasuta 2015.01.24. 09:04:49

@Shebelle: hát az itteni Meteorológus Mihály 12fokot ígér mára, remélem kitart a jó idő délutánra is mert szombaton azért csak nagyon indokolt esetben bújok ki a pizsamámból a déli harangszó előtt...:)

pasztasuta 2015.01.24. 09:06:37

@tableno: a franciaágyról meg már nem is beszélve. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.24. 09:33:26

@ChristineK: Jéééé... Pedig azt gondoltam volna. Lehet, itt is inkább helyi kezdeményezések, amiket én hallottam.
:(
@Shebelle: Megpróbáltam, nem sok sikerrel.
Annyi lett, hogy vagyunk néhányan a környéken, és néha elmegyünk egyet bográcsozni.

pappito · http://pappito.com 2015.01.24. 09:41:02

szuper buli lehetett!

Amikor mi ideköltöztünk, valami homályos okból elmentünk a magyar házba, gondoltuk nincs itt annyi magyarka, köszönünk nekik. Akkoriban a magyar ház-magyar klub vagy mi az ötvenhatos magyarkák kezelésében volt, ami egy elég zárt közösségnek tűnt, mi meg mindhárman viszonylag friss érkezők voltunk, de gondoltuk mi baj lehet?
Nu beállítottunk, a kapuban ülő öregasszony ránk rivallt, hogy "aha!pénzük van?" aztán megmondta, hogy mennyi a belépő. Mi meg mondtuk, hogy csókolom.
Na bementünk, a társaság nagyrésze már hazament, kaja már nem maradt (mondjuk az mindegy volt) a maradék lézengő népség fele meg már szomorúra itta magát, csak egy faszi volt mozgás- és kommunikációképes egyszerre, az oda is ment az egyik sráchoz akivel mentünk, megragadta a karját és ordítva közölte vele, hogy "maga már volt itt, nem? most jött? na majd hazamegy!"
Akkor már elég jól mulattunk a szitun tulajdonképpen, de hamar leléptünk, és hát, sose volt ingerenciám visszamenni újra :)

Azóta állítólag sokminden változott és már valami fiatalok csinálják, és az a pletyka, hogy már nem mauzóleum a hely, sőt a nejem a gyerekekkel néha megy valami mikulás-partira.

Szerencsére találtunk elég sok kedves-rendes arcot itt, csinálunk dolgokat együtt, összejárnak a gyerekeink, stb, szóval ha nem is hivatalosan szervezett keretek között, de van olyan nemfarkasfarkasa népség akivel érdemes barátkozni.

NIKI LAURA 2015.01.24. 09:47:17

Eszembe sincs barkit megbantani, de...Unnepi sokk miatti ongyilkossag elol menekulnek a "magukra maradtak" sajat nepuk kozossegebe,pont magyarhazba...

Teljesen klasszikus: nem tud,nem akar beintegralodni a helyi kozossegbe,igy sosem fog oda tartozni,az egesz kintlet fajdalmas...mely elobb lelki,majd testi leepuleshez,betegsegekhez fog vezetni.
Tenyleg nem celom megbantani a posztolot,es nem is akarom...de az a " svedasztalos" tal..hmm,nem egy extraordenary,sot egy eleg szegenyes," lepukkant...tipikus,mikor mindenki bedob valamit a kozosbe,persze mindenki az atlagos,olcso,konnyen elkeszitheto dolgokat viszi...barmely alfoldi csardatal veri.
( olvastam,mikor bortonbe csomag erkezik,meg kell osztani a bentiekkel...ilyenkor a csomag tetejere raknak koncot,valami olcso cukorkat,csokit amit szetoszt a tobbiek kozott,majd az " ertekesebb" kaja megy a spajzba)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 09:55:42

OFF
németországi házbérlés veszélyei: az ember bíróságra kerülhet a pisálási szokásai miatt :-D
www.stuff.co.nz/oddstuff/65381159/court-upholds-mans-right-to-pee-standing-up

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 09:58:51

@pappito: amikor itt találkoztam családos magyarokkal pár éve, azt mondták, igaziból azért hiányzik nekik a társaság, mert jó lenne, ha a gyerekek (6 és 8 évesek) másokkal is tudnának magyarul beszélni, nemcsak a szüleikkel. nálatok ez hogyan fog alakulni szerinted, mennyire lesz szempont?

nyuszigonosz 2015.01.24. 10:00:45

@Dragonlady (now in Thailand): Itt csak az állítólag tönkrement márvány miatt nem akarta a lakástulaj visszaadni kiköltözéskor a kauciót.
Vissza kell adnia, ugyanis mindenki úgy használja a vécét, ahogy akarja - lett a bíróság döntése. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.24. 10:06:22

Én esküszöm, hogy mindent megpróbáltam, hogy jóban legyek itteni magyarokkal, néha még most is próbálkozom. De ami nem megy, azt fölösleges eröltetni.

Shebelle 2015.01.24. 10:13:01

@svájci sapka (ch):Akkor ez félsiker,de rá se ránts, lehet még nem jött el a te időd, vagy még meg sem született .... :) azért szorítok, ha ez szeretnéd!

Shebelle 2015.01.24. 10:17:14

@NIKI LAURA: Nem hinném, hogy csak menekülés lenne, de lehetnek más, különleges tényezők is vagy csak egyszerűen magyar szót szeretnének hallani, a saját anyanyelve iránti szeretetből,tiszteletből stb.. Ez egy tejesen hétköznapi szükséglet része lehet,mint ahogy az evés, ivás, szex :)

Hari Seldon 2 2015.01.24. 10:26:15

"A szilveszteri Magyar-házas program választásakor bevallom, önös érdek is közrejátszott. Tudtuk, hogy lesz sok gyerek és bízván abban, hogy a mienknek is lesz ott hely, illetve kellőképpen el fog fáradni, hát nekiindultunk."

Nálunk is az egyik főszempont, hogy a gyerekek elfáradjanak... :-)

Shebelle 2015.01.24. 10:26:59

@pasztasuta: Ha pizsizs napot tartasz, akkor nem mindegy milyen idő van kint?! :)

Hari Seldon 2 2015.01.24. 10:27:42

@pasztasuta:
Napsütéses?

Nálunk esik a hó. (a felnőttek szerint sajnos, a gyerekek szerint hurrá)

Shebelle 2015.01.24. 10:30:39

@Hari Seldon 2: ismerős és jogos is :) Másik dolog meg, egy idegen nyelvi környezetben igenis jót tesz a gyerekeknek egy kis anyanyelvi közeg,más irányból is. Megerősítésképpen!

Golf2 2015.01.24. 10:36:24

Jó kis történet

pribék 2015.01.24. 10:36:43

@Saman: méltatlanul rövidre sikerült hozzászólás. talán mert a külföldi magyarok keretalkotó sikerességét figyelmen kívül hagyta?

Taxomükke (UK) 2015.01.24. 10:40:00

Csak hogy a lényeghez is hozzászóljak: a tükörfordítás svenskt bord lenne szerintem.
Nem járunk magyar klubba meg Ákos-koncertre, de mondjuk otthon sem jártunk, úgyhogy nem is tudom, miért írom ezt le... Igazából csak a szûk baráti körömmel szeretek bulizni, meg amúgu is az a fajta idióta vagyok, aki nem érti, miért akkora öröm a január 1.

Muscari 2015.01.24. 10:48:56

@QUERCUS: :-)))

Geegee, ezt nagyon jó volt olvasni, itt is vannak azért magyarok, akik jó fejek, nem csak ott. Mondjuk ilyen magyar buliban még nem voltunk, az állítólag szörnyű, de van időnként színház, ott kulturált emberek gyűlnek össze. Meg kell nézni csak találni a megfelelő közeget.

nyuszigonosz 2015.01.24. 10:51:24

@Taxomükke: Én meg bulizni sem szeretek. :-)

rezsöatya 2015.01.24. 10:56:07

@Dragonlady (now in Thailand): ez neveles es kulturaltsag kerdese is. Ha ferfinak kell takaritania, maskepp all (ül) a dologhoz...

pappito · http://pappito.com 2015.01.24. 10:59:37

@Dragonlady (now in Thailand): a gyerekeim beszélnek magyarul, nem csak velünk, hanem a magyar barátainkkal is meg azok gyerekeivel, akikkel cimboráznak. A nagyobbik ír-olvas magyarul (bár az ékezetek néha összekavarodnak :) szóval igyekszünk odafigyelni. Miután a gyerek szereti a magyar feladatokat (vannak ilyen munkafüzetei) és szívesen foglalkozik vele, igyekszünk nem erőltetni, csak odafigyelni.

De az az igazság, hogy ez valószínűleg nem ilyen fontos másnak, és erőfeszítésbe is kerül, szóval simán el tudom fogadni, hogy van aki nem forszírozza a gyerekét, hogy megtanuljon egy nyelvet aminek nem fogja nagyon hasznát venni. Amit gyakran látok, hogy a gyerek lusta magyarul mondatokat fogalmazni, ezért angolul beszél, a szülő meg - mivel érti - magyarul válaszol neki, amit meg a gyerek ért, viszont a kölykök egymás között már angolul beszélnek. Mi ezt nem szeretnénk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 11:13:32

@rezsöatya: nekem végülis érdekes a döntésben, hogy a húgy által megrongádott márvány kopása az szimplán rendeltetésszerű használat, és nem a bérlő általi rongálás vagy karbantartás elmulasztása. én azt hinném, nem arról van szó, hogyan használja a vécét az ember, hanem hogy takarítson ki utána megfelelő mértékben :-/ akkor végülis mondhatnám azt is, hogy ha a gyerek lehányta a falat sóskával, akkor tulajdonképpen csak fiziológiailag, rendeltetésszerűen "működött", ezzel nincs mit csinálni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 11:16:27

@pappito: akkor ezekszerint könnyű viszonylag magyar cimborákat is találni, és nem kell kétségbeesetten üldözni a magyar ház programjait, vagy csak a nyelv miatt összejárni olyanokkat, akikkel inkább nem szeretne az ember :-) akárhogy is, ez biztosan megkönnyíti a dolgokat.

rezsöatya 2015.01.24. 11:25:51

@Dragonlady (now in Thailand): Pontosan! Igazad van.
(szerintem ferfi biro volt... :-) )

pasztasuta 2015.01.24. 11:41:13

@Shebelle: Hát pl kinyitom az ablakot és süt be ezerrel. Engem az eső lehangol, akkor is ha nem vagyok az utcán. Meg mondom, remélem kitart egész nap, csak a d.e. pizsis. :)

pribék 2015.01.24. 11:53:43

@NIKI LAURA:
'Unnepi sokk miatti ongyilkossag elol menekulnek a "magukra maradtak" sajat nepuk kozossegebe,pont magyarhazba...'

aha. köszönjük a szakértő hozzászólást. én is éreztem valamit az ünnepi sokkból, meg az öngyilkos vágyból geegee sorai között. ugye az a sok tűzijátékos kép volt a kulcs a diagnózisodhoz?
de örüljünk, láthatóan sikeresen menekültek meg az önhalál torkából, másként nem olvashattuk volna a vidám hozzászólást.

Csodabogár 2015.01.24. 11:54:08

@svájci sapka (ch): Teljesen igazad van. Svájcban zárt klikkek voltak mindig, ahová ujonan bekerülni szinte lehetetlen volt. Ezzel szemben a svéd éveimről csak jó emlékeim vannak ilyen szempontból. Miután én disszidens voltam anno, a rendőrség küldött a magyar egyesületbe, ahol sok szeretet és jó tippet kaptam. Az akkor ott szerzett baráti köröm sajnos nagyjából már kihalt. De amig éltek tartott a barátság. A később jöttek is mindig profitáltak az egyesület segitőkészségéből, nem anyagiakra gondolok.
A mostani magyar ház nekem már a harmadik és feltehetően ez a végleges. Egy valamikori paplak, amit a magyarok megvettek. Akik ezt akkor intézék és fizették, szintén nem élnek már, de örömmel olvasom, hogy a ház él és működik.

pribék 2015.01.24. 11:54:32

@Dragonlady (now in Thailand):
nekem ez a kifejezés tetszett a legjobban: "increasing domestication of men".
eljátszottam a nyitva hagyott kérdéssel, hogy vajon fiúunokáink vizelhetnek-e még egyenes térddel? vagy nekik már fizetni kell érte, ha ilyen bűnös gyakorlatra vetemednek?

no meg, hogy vajon milyen irányban kell még a férfiakat domesztikálni? az esélyegyenlőség jegyében nekik is előírják havonta egyszer a betétet, hogy legyen “tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés”?

Csodabogár 2015.01.24. 11:54:51

@svájci sapka (ch):
Csak megemlítem, hogy huszonegynéhány évvel ezelőtt a zürichi magyar bálon, mindig összefutott +/- 1000 magyar és remek hangulat volt. A badeni bálon is voltunk mindig néhányszázan. Ezek persze nem gyerekes események voltak, de sok fiatal is volt mindig.

Mészáros Laci 2015.01.24. 11:55:05

jah, a svéd halvér megfertőzte a stockholmi magyarságot.
unalmas, békés, produktív lét, belviszály, marakodás nélkül.
kell a fenének.

pasztasuta 2015.01.24. 12:05:43

@Hari Seldon 2: a héten itt is volt mínusz 1-2 fok, cidriztem is rendesen. Meg állítólag decemberben havazott is, na szerencsére abból kimaradtam, de a duomo kupolájának freskói segítenek elképzelni, hogy milyen állapotok uralkodhattak a közlekedésben... :D

puhacica 2015.01.24. 12:08:50

en itt a blogon is annyi segitokeszseggel talalkoztam, amennyivel a valo eletben nem nagyon.

@pappito: egy baratnom jart Uj-Zelandon par eve. egy honapra keszult, fel evig maradt, mert osszeismerkedett egy magyar csaladdal, akik befogadtak, sot, lenyegeben csaladtagkent kezeltek. meseszeru tortenet, de igaz. :)

rezsöatya 2015.01.24. 12:19:04

A poszt cimehez:
"Magyar magyarnak mégsem farkasa?"

most olvasom... hirunk a vilagban... es meg csak nem is politika...:

m.sportgeza.hu/futball/2015/01/23/blokkoltak_a_magyarok_elol_a_notts_county_facebook-oldalat/?rnd=326

pappito · http://pappito.com 2015.01.24. 12:22:49

@Dragonlady (now in Thailand): hát aki magyar barátunk van itt azzal nem a nyelv miatt járunk össze. Akivel meg nem járunk össze azzal meg a nyelv ellenére nem :)

nem feszengünk ennyit ezen a magyarnaklevésen amúgy :)
tényleg csak odáig érdekel, hogy a gyerekeim tudjanak magyarul, ők már jó eséllyel nem fogják úgyse továbbadni ezt a saját gyerekeiknek

Muscari 2015.01.24. 12:24:11

@pasztasuta: tegnap nalunk -6 fok volt, itt harom eve nem volt ilyen hideg. Van egy nagyon meleg irhabundam, tavaly telen meg azelott nem is volt rajtam, most mar 2 hete hordom. Johetne mar a tavasz :-(

rezsöatya 2015.01.24. 12:28:50

@Muscari: hol lakom en, hogy nalad mindig melegebb van? Itt minusz 8 volt, meg Shinfieldben is, ahol most dolgozom... mondjuk en elvagyok, minusz tizig meg bringan is hitelesitve vagyok, de akkor is! :-)

P.Elliot 2015.01.24. 12:30:38

@pappito:
Nalunk ugy alakult hogy a gyerekunk angolul beszel hozzank mi jobbjara magyarul valaszolunk mert nem akarjuk hogy elfelejtse a nyelvet amit egyebkent nagyon jol beszel bar akcentussal. Van hogy valamennyien angolul beszelunk de ezt nem szoktam altalanositani mert a baratnom jut eszembe akinek a lanya 15 eves korig beszelt magyarul, ertett, aztan mivel nem gyakorolta, a szulok egymassal is angolul beszeltek, jatszottak az eszuket, hehehe,...alig hallotta, egyszeruen teljesen elfelejtette, hat en ezt nem akarom, minden idegen nyelv az extra, tartsa is meg maganak. Meg nem art egy nyelv amin ugy beszelhet egyutt a csalad hogy mas ne ertse, meg hat az sem utolso szempont hogy magyar szulok amerikai gyereke vagy szivem, illik hogy ertsel a szulok nyelven. A te gyereked mar ugysem fog sajnos...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.24. 12:31:20

@pasztasuta: Látom már következő életemben hova határátkelek'. Nincs túl messzire, tök jó a klíma, haja ott is van mindenkinek és a médiumot ' ott is tudják! :-)
@Babette .: Vagyunk ezzel még így páran.:-)
@svájci sapka (ch): Én nem is próbálkozom. Az élet úgyis produkál mindig szituációkat. Tőlem függ , hogy kezelem le, a szelekciós rendszerem dönt. Nem érdekel magyar vagy nem. Általában kevesen jutnak át rajta. Aki átjut az meg általában bent is marad. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 12:34:23

@pribék: ezen a szófordulaton én is jót mulattam. - habár, mint mondom, tökmindegy, ki hogy használja a vécét, csak ne hagyjon maga után disznóólat, amit másnak kell feltakarítani, mert az viszont nem kicsit megalázó.

@pappito:
egyébként se tűntél ilyen feszengős alaknak soha :-)
csak azért kérdeztem, mert akiket én eddig ismertem, ott egyszerűen a magyar a háttérbe szorult, mert annyira nem releváns, annyira nincs kivel beszélni a családon kívül. értik, beszélik, de nem "él" annyira mégsem a nyelv. van, akit ez nagyon frusztrált, hogy nem tud vele mit kezdeni. - mondjuk gondolom, az is számít, ha több (3-4) nyelv van a pakliban egyébként is (nálatok sokkal tisztább a helyzet), és a magyarnak amúgy is a legutolsó a prioritása (gyakorlati, mindennapi szempontból), benéz egy másik anyanyelv (apanyelv), az iskola meg megint másik nyelven van, miközben a közvetítő nyelv otthon meg esetleg az angol. - fogalmam sincs, hogy és hol fog alakulni az életünk x év múlva, hogy én akarok-e mit kezdeni a magyarral hosszútávon pl, de az biztos, hogy a jó angol fontosabb lesz, mint a jó magyar. hogy a magyar hosszútávon egyáltlán befér-e a képbe, az kérdéses (és ehhez szerintem nagyon kellenek magyarul beszélő ismerősök, köztük gyerekek is), hogy mi kerül még pontosan eléje a prioritások között, azt se tudom, de az angol soha nem lehet kérdéses, ez van.

pasztasuta 2015.01.24. 12:35:08

@Muscari: hát jöhetne tényleg, tegnap vettem épp egy kis tavaszi dzsekit, már úgy felvenném! :)
@rezsöatya: urbancycling.it/3378-don-matteo/ :))))

2015.01.24. 12:40:15

@Dragonlady (now in Thailand): Tanusithatom amit a cikkben is allitanak hogy Nemetorszagban neha ki van irva nyilvanos vecekben hogy tilos allva hasznalni. Mikor ott voltam, volt egy gonosz tervem hogy elkezdem fenykepezni a vecekben talalhato utasitasokat, mert annyira vicces es egyben annyira jellemzo volt ahogy ketsegbeesetten probaltak szigoruan szabalyozni a vecehasznalatot. Sajnos a 'pozitiv hozzaallas' es 'we don't make fun of Germans' motto jegyeben, amit akkor kovetni probaltam, nem keszitettem fotokat, de ma mar banom. Ha meg egyszer visszamegyek, egeszen biztosan kesziteni fogok egy sorozatot :)))

pasztasuta 2015.01.24. 12:48:15

@NagyságosSodalisO [eng]: Hát gyere!! :) Itt mindenkinek állandóan szuperül be van lőve a haja, kb annyi fodrászat van a városban mint ahány látványpékség Budapesten. :D Bár állítólag a kínaiak lenyomják az árakat, de ebben a témában a szakszervezetek kompetensebbek. Ja és amit már a múltkor is írtam, helyi specialitás a lampredotto-s szendó (pacalos), csak neked!! :D :D

rezsöatya 2015.01.24. 12:51:28

@pasztasuta: váááúú!
Igazi vintazs bringa, ilyen volt nekem az elso! Csepel, 28"-as. Bar a kepen lévőn mar a rudfeket kombinaltak a patkofekkel, de azert szivesen jarnek vele...

rezsöatya 2015.01.24. 12:53:22

@Mirjam2: ez tetszik! Pozitiv hozzaallas a wc-hez...!

:DDD

Ladislav 2015.01.24. 12:53:55

Végre ilyet is lehet olvasni!

rezsöatya 2015.01.24. 12:55:26

@Muscari: igen sarkon, valoban, de ha szabalyosan tartom a terkepet, azaz Eszak van fent, akkor en a Délin lakom...

pasztasuta 2015.01.24. 12:58:04

@rezsöatya: meghiszem azt! ráadásul a város összes bűnözőjét elkapnád! :D

kovacs55 2015.01.24. 13:20:18

@Babette .: Én esküszöm, hogy mindent megpróbáltam, hogy jóban legyek itteni magyarokkal, néha még most is próbálkozom. De ami nem megy, azt fölösleges eröltetni.

Nagyon jol leirtad (helyettem is). A geegee altal emlitett Magyar Hazban en is megfordultam csaladostol többször is de sajnos nem lett a kedvencunk több okbol sem...Aki rendszeresen jar oda az tudja hogy mire gondolok...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.24. 13:21:24

@pasztasuta: Te, ez a bringa, ez valami óriási buligép! Simán el tekerésznék rajta, nagyon vagány!
. Szavadon foglak, maradj még olaszban, kell egy kedves ember, aki meg tudja mondani mit érdemes enni, és merre érdemes menni, és tudja, hol vannak a legjobb kávézók, hogy egy fincsi kávéra meghívjam.

Haj, jaja, a digók, mindig nagyon jól fésültek voltak, Angliában is jönnek hozzánk, az olasz tulaj vonzza őket...Elég priggis, fussy mindegyik:-D

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.24. 13:22:52

@pasztasuta: szia, ez teljesen off, de a biciklihez kapcsolódik: tudod hogy hol játszódik a sorozat?? Nekem nagyon tetszett az a város! És, őszintén szólva a sorozat is....

P.Elliot 2015.01.24. 13:28:32

@NIKI LAURA: Azert ezt nem mondanam! En barhova viszek egy tal etelt, piknikre, oszejovetelekre, azt mindig nagyon gondosan keszitem el, nagyon jo nyersanyagokbol hogy nagyon jo legyen. Soha nem egetnem magamat ocska izetlen cuccokkal,
Es azt hiszem hogy mas is igy van ezzel, keves az olyan alak aki nem igy tesz.

_Neville 2015.01.24. 13:28:57

@rezsöatya: Ez a trollfocihoz és egy poénhoz köthető, melyet a híres angol humor nem bír feldolgozni. Persze a részletekről fogalmad sincs, csak egy jó kis öblös magyarfikázást meg lehessen ejteni :)

DieNanny CH 2015.01.24. 13:30:19

@Mirjam2:

Nevetni fogsz, de itt az egyik nyilvános wc-ben még versbe is szedték, hogy takaríts ki magad után! :-DDD
kepfeltoltes.hu/150124/SAM_2255_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Kb: Pillants vissza, és seprűt a kézbe, mert senkinek nem kéne a nyomaidat látni.)

2015.01.24. 13:38:22

Gyerekprogram... Istenorizz, hogy a magyarok erdemeit kisebbitsem, de azt hiszem megis ez (marmint a gyerekprogram) lehet az igazi oka annak, hogy miert volt jo a szilveszter. A felnottek csak berugni tudnak ilyenkor, az pedig rettenet... :D Szoval ez jo otlet volt, oda menekulni szilveszterezni... :D Illetve meg az is opcio, ha nem iszunk, vagy csak nem annyit, es gyerekunk sincs, hogy szetpiromankodjuk az egeszet. :D (Viszont, akik isznak ne csinaljak!)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.24. 13:41:13

@Csodabogár: Örülök, hogy ott másként működött, működik.
:)
A svájci példa lehet kivétel. Mióta itt vagyok csak azt hallom, hogy milyen jó lenne egy saját "otthon".
Eddig nem jött össze.
Szerintem pont azért, mert összezártak.
Egyszer voltunk egy bálon, úgy néztek ránk,mint a véres rongyra.
Bezzeg a régiek... egymást überelték, volt rongyrázás rendesen.
:(
Nekem nagyon nem jött be.
A badeni egyesület teljesen megszűnt.

rezsöatya 2015.01.24. 13:42:12

@_Neville: valoban nincs. En a sportot nem nezem, hanem muvelem!
(a szexszel vagyok még igy, meg a fozocske musorokkal... :-P )

Es magyar-fikazasrol meg szo nincs, sot pont bant, ha ilyen hirunk van a vilagban... :-(

2015.01.24. 13:42:42

@_Neville: Szerintem fel birjak dolgozni, vagyis en azt olvastam, hogy magat az igazolast is azzal jelentette be a klub, hogy #nobajnernoparty a twitteren, ami szerintem azt jelenti, hogy veszik a lapot :D Csak a terhelest nem birjak valoszinuleg, ha elonti a humoros magyar tomeg a lapjukat amit masra is hasznalnanak :)

kardio1 2015.01.24. 13:57:12

@pasztasuta: A franciakulcsot meg angolkulcsnak mondjàk errefelé :)

kardio1 2015.01.24. 14:02:39

@Hari Seldon 2: Felétek legalàbb hasznàlnak téligumit az autosok, nem? Itt, ha havazik, sokan otthon maradnak...
En is csak addig szerettem a havat, amig gyerek voltam, akkor is csak karàcsonykor.

pasztasuta 2015.01.24. 14:05:14

@petrasp: @rezsöatya: 1-8-ig évad Gubbioban, és a 9-ik Spoletoban, mindkettő provincia di Perugia (regione Umbria)

pasztasuta 2015.01.24. 14:10:01

@kardio1: Jaj pont erre gondoltam az előbb, hogy itt is chiave inglese! :D

rezsöatya 2015.01.24. 14:12:50

@pasztasuta: koszi!

jopofa sorozat lehet... jutyubon talaltam reszleteket, olaszul (en spanyolul ertek igy megprobalom kihamozni...)
Aztan most a Don Camillot nezem... szinten papot alakit benne Terence Hill...
:-)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.24. 14:14:14

@rezsöatya: @pasztasuta: igen, köszönöm! Azt nem tudtam hogy megvaltoztattak a helyszínt, vajon miért??? Ez a hely pedig az én bakancslistamon van fenn!

adg 2015.01.24. 14:15:59

@P.Elliot: Sajnos vannak, akik szemetet visznek a buliba rendes, gondosan elkeszitett etel helyett. Aztan lelkiismeretuk megnyugtatasara kitalaljak, hogy masok is ezt csinaljak, sot.

2015.01.24. 14:24:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na pont az ilyenekre gondoltam! Legkozelebb csak fenykepezogeppel megyek nyilvanos vecebe nemet nyelvteruleten, ezeket meg kell orokiteni...

puhacica 2015.01.24. 14:29:47

@petrasp: ha epp elkapok egy-egy reszt, en is szivesen megnezem. tegnapelott este is volt valamelyik csatornan, @pasztasuta: jutott rola eszembe. :)

pasztasuta 2015.01.24. 14:36:30

@puhacica: :) azért egy kicsit @rezsöatya: is nem? :) én is szeretem Don Matteot, itt ő nagyon népszerű, több millióan tapadnak a tv elé amikor a kis retro biciklijével nyomoz fel-alá.

Hari Seldon 2 2015.01.24. 14:48:11

@kardio1:
Nálatok ott a trópusi végeken szokott lenni hó? Azt hittem, az csak a mi privilégiumunk, ha már Szibériában lakunk.
Itt egyébként, természetesen mindenkinek van téligumija. Igaz, nem sietnek annyira a felrakásával. Még november végén is bőven volt nyári gumis autó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.24. 14:48:57

@Muscari:
Nem is mondtad hogy Izlandra költöztetek.
:))))))))))))))))))))))))))))))
Jöhetne már a tavasz ezt a reggeli -2-őt nagyon nehezményezem.
Azt utálom a globális felmelegedésben hogy kúrva hideg van:))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.24. 14:57:29

@puhacica:

kinek milyen szemuvege van ugye, azt lat meg;)

rezsöatya 2015.01.24. 15:20:44

@Hari Seldon 2: tropusok?

Akkor Egyiptomban mi volt?

www.mirror.co.uk/news/world-news/cairo-snow-picture-snow-covered-pyramids-2929265

Olvastam, hogy a Budapest-Bamako rallynak is allnia kellett egy napot a ho miatt... (megjegyzem, eleg nagy felelotlenseg Afrikaba indulni teli gumi nelkul! :DDD )

2015.01.24. 15:26:54

@Dragonlady (now in Thailand): Az elso nagyon jo, bar remelem ez csak vicc es nem gondoltak komolyan hogy ilyen szinten kell emlekeztetni a helyiseg rendeltetesszeru hasznalatara :). A masodik linket sajnos nem tudom megnyitni, gondolom rad jellemzoen megint valami immoralis dolgot linkeltel be, szerencsere az itteni cenzorok megvedik az erkolcseimet a nyugati vagy keleti szennytol!

Hari Seldon 2 2015.01.24. 15:33:00

@rezsöatya:
Mi itt Frankföldön másképp tagoljuk a dolgokat, miután az ország elég nagy.
Kardio-ék laknak valahol az ország déli részén mi azt hívjuk trópusoknak, mi meg az ország másik végében lakunk, ez meg nekik számít Szibériának.

rezsöatya 2015.01.24. 15:38:04

@Babette .: tenyleg, hogy sikerult a vizsgad? (vagy mar volt rola szo, csak nem figyeltem?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 15:46:31

@Mirjam2: elküldöm facebookon. a pecabotos miatt :-)

kardio1 2015.01.24. 15:51:31

@Hari Seldon 2: A ho azért elôfordul itt is. Nincs minden évben, tavaly példàul nem volt. Azért most itt is elég hideg van, ma reggel fagypont körül volt a hômérséklet, vagy kevéssel alatt, most 4 fok van. Téligumit itt senki se hasznàl. Viszont, mivel a környék dombos, igy vannak, akik ilyenkor nem tudnak kijönni a hàzuktol. Igy inkàbb nem mennek sehovà, amig meg nem javul az idô...
En is alkalmazkodtam, nekem sincs téligumi szettem :) En azért mindig el tudok menni dolgozni.

Muscari 2015.01.24. 16:22:47

@pasztasuta: en ugy vettem eszre, hogy mindegy, hogy merre megyek Olaszorszagban. Az egesz ugy ahogy van gyonyoru, mindegy, hogy Eszakon vagy vagy Delen, tengerparton vagy a szarazfold kozepen. Nezd meg ezeket, itt 15 nem tul felkapott varost mutat be, a 15-bol kettoben jartam, de szerintem akar 150-et is fel lehetett volna itt sorolni: chiliscsutortok.blog.hu/2015/01/15/olaszaorszag_ahogy_mi_lattuk_643 Az egesz besz@ras, egy evet ra kene szannunk, hogy bejarjuk az orszagot.

P.Elliot 2015.01.24. 16:22:58

@adg [Au, Darwin]: Szerintem egy buliba, legalabbis en ugy latom itt hogy mindenki azt viszi amit legjobban tud csinalni. Amit elismeroen kostolgatnak, illetve szetkapkodjak, arra lehet buszke lenni hogy lam csak, milyen finomat csinaltam. Ocska kajaval en nem etetek senkit, nem csak a csaladomat nem. Viszont is lattam mar mast is! Az orszag mas reszebol idejott ferjhez egy magyarhoz egy magyar no, a ferje biztatta hogy hivja meg az ujdonsult ismeroseit hogy alakuljon a baratsag, hogy ne erezze egyedul magat. Az ebed valami vegetaleves volt, tesztaval, kukoricas rizs es csirke labak, a legolcsobb sovany labak amiket szinte nem erdemes szetvalasztani comb, es combfelso reszre mert akkor nem mutat semmit. Deszertnek kitett olcso szaraz sutifeleket amit a boltban lehet kapni paprdobozokban, evekig elall, olyan is. A ferje csak az ebedre ert haza, elhulve nezte az ebedet es megkerdezte hogy csak ez? Mi ez a vacak itt?/ Ezt persze megbeszelhettek volna utana is. A no nem ertette hogy miert nem jo ez, otthon, Ohioban senki sem reklamalt.
Mindegy, kesobb azert rendesebb enivalokat csinalt de mindig osszeszedte a felig vagy teljesen lejart dolgokat es azokbol krealt ennivalot ha valahova vitte. Ha idehozott valamit, abbol sosem ettunk, kitettuk az erdei allatoknak. Gyereke nem volt, hogy miert es kinek gyujtott azt talan maga sem tudta volna megmondani....

P.Elliot 2015.01.24. 16:23:21

@kardio1: Nekem sincs teli autogumim. Soha nem is volt/ USA New Jersey/, masnak sem latok. Nincs tobb baleset a hianya miatt szerintem mint mashol. Nagyon rossz idoben alig megy valaki ki ajton, az utakat sozzak, eleg jol takaritjak, minek ide cserelgetni?

Muscari 2015.01.24. 16:27:30

@diggerdriver: ugy nez ki rendben lesz most mar, 7 fok van, sut a nap. Az sem mindegy, hogy a kedvesemnek hany fokban kell kint alldogallnia egesz nap, mar vettunk neki sinadragot is, mert majd megfagyott. Pedig o nem annyira fazos.

Neked van futes a fulkeben?

Muscari 2015.01.24. 16:29:32

@Dragonlady (now in Thailand): ez most komoly? Ne pisiljunk a falra??? Az agyam eldobom :-)))

rezsöatya 2015.01.24. 16:31:03

@Muscari: :-) szerintem pasztasuta mar megelozott...! de en elkalandoztam az oldalon... megiscsak Olaszorszagban lesz a kov. HA talalkozo...! :-P

rezsöatya 2015.01.24. 16:36:55

@Muscari: ne dobd el! Leonardo da Vinci tobb mint 500 evvel ezelott tervezett aluljarót, ives falakkal, meg is jegyezte: "ne epits szegletet az aluljaroba, mert a ferfiak odavizelnek!"

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 16:46:56

na most meg minden mai válaszról már 3x jön értesítés.... mondjuk legalább inboxba....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.24. 16:49:25

@Muscari:
Eddig szerencsém volt, ha nagyritkán fülke nélküli géppel dolgoztam az nem télen volt.
Igen, van fűtés sőt ülésfűtés is. Én egyébként mindig nyitott ablaknál dolgozom de az mellett is melegre fűti.
Mit csinál a férjed hogy kint kell álldogálnia?
Az kúrva szar lehet...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 16:58:00

@NIKI LAURA: Ember, ez nem vendéglő, nem toronyóra lánccal van felszolgálva...Pontosan az , amit említettél, hogy mindenki hoz valami egyszerűen elkészíthető kaját és beadja a közösbe.Mit nem lehet ezen érteni?A svédasztal jelentése meg csak úgy belekerült, semmilyen minősítő jelentése nincs a kajákra nézve.

Amúgy meg a HÁ-nak, meg mindenkinek: ez nem poszt volt, csak úgy kerítettem néhány sort a képek mellé.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 17:07:28

@Mirjam2: Haha, én is gyűjtöm az ilyeneket, ha jól tudom, ezeket backdoor kommunikációnak nevezik.Nem csak vécében, hanem lépcsőházban, irodában, stb közösségi helyeken elhelyezett üzenetek ezek, nem kevés humorforrással bennük.Persze a készítő nem így gondolja.... :D

nyuszigonosz 2015.01.24. 17:11:01

@geegee: Poszt vagy nem poszt: nekem tetszett. Meg jó képek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.24. 17:16:48

@P.Elliot: Nem kötekedni akarok, de a téli gumi nem azért lett kitalálva mert az hóban jó. Fagypont környékén a normál gumi túlságosan felkeményedik, nem tapad annyira, megnő a féktáv, jobban fog csúszni. Ezzel szemben a téli gumi egy sokkal puhább keverékből van, ami még a téli, hideg felkeményedés mellett is jól tapad. Télen, a hidegben a 2 típus féktávja között 2-3X-os a különbség. Ez hó nélkül értendő persze.

Az csak egy téves közhiedelem, hogy téli gumi a hó esetén kell. Igazából hóban hólánc kell vagy szöges gumi. :) A téli gumi meg a sima hideg időben.

Ezzel nem azt mondom, hogy felelőtlenség hogy télen nyári gumival vezetsz csak azt mondom, hogy ne hidd azt hogy az csak hóban kell és hogy a sózás/homokszórás meg a hóeltakarítás mindent megold. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 17:24:52

Köszönöm mindenkinek a kommenteket, aszittem több sarazás jön majd... :-)
Amúgy semmiféle menekülés nem volt se valami ellen, se valami mellett.Egyszerűen idén ott jártunk, tavaly máshol voltunk, valszeg jövőre is máshová megyünk.Változatosan szép az élet.
És nem keressük különösebben a magyarok társaságát, igaz nem is kerüljük.Az eddigi tapasztalatok döntő többsége viszont kellemes volt, ennyiről szól csak az írás.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 17:29:43

@pappito: nalunk is van Magyar club

www.facebook.com/groups/1414257122169256/?pnref=lhc

nem reklamkent irom vannak jo programok persze itt is megvan meg az 56-osok zart kore ( a nagyon nepszeru lett fiatal magyar jazz zeneszt es baratait le is allitottak valszeg feltekenysegbol mert telthaz volt mindig es mindenki szerette )

azert itt is van mar fiatalabb generacio ossze lehet jonni es nem csak az 50 evvel ez elott tortentekrol beszelgetni

itt super szilveszteri buli volt, mi hajokaztunk nem tudtunk menni de a barataink jol szorakoztak ..
meg egy .. ugy latszik van a roma aradtnak jo resze is mert sok jo roma zenekar van a varosba kulombozo rendezvenyekre ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 17:31:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hát ja, + ezer.

Persze, ha télleg csak 3 nap van ott havas, meg mínuszos és valaki télleg meg tudja oldani, hogy akkor ne vezessen, akkor lelke rajta.
A guglimapszon beütve New Jersey kb Portugália magassága, én mondjuk el tudom hinni , hogy semmi hó nincs egész évben...

Itt Stockholm külsőn sincs lassan semmi, bár most éppen van 15 centi.Vérciki az egész, Magyarországon is keményebb a tél... :D

SzZoole 2015.01.24. 17:33:16

Hogy magyar e a magyar farkasa?Aaa dehogy....

Itt egy erdekes cikk,hogy mennyire "segitokesz "emberek is vannak koztunk.

angliaimagyarok.hir24.hu/angliai-magyarok/2015/01/23/nyolchetes-csecsemovel-kerulhetnek-utcara/#comments

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 17:46:03

@Zoole[uk]: én is a magyar konyvelomnek koszonhetem hogy elvesztettem a hazam ( persze utolag a magam hulyesegenek is )

amikor vizsgalat volt ellenem o kiszalt mondvan hogy csak azt irta be amit en megadtam .. az lehet, de neki rogton figyelmeztetni kellett volna ,hogy azt igy nem lehet beirni, abbol baj lesz !

raadasul nem hivatalos konyvelo volt( nem tudtam mert sokaknak dolgozott) a ferje igen de igy semmit nem tehettem ellene az en hibam ,miert biztam olyanra aki nem is hivatasos konyvelo ...

puhacica 2015.01.24. 17:55:00

@pasztasuta: imadom Olaszorszagot! :D igaz, meg sose jartam ott.
igen, az atya is, de o maskepp. :D

pasztasuta 2015.01.24. 17:56:23

@Muscari: köszi, igen már ismertem a blogot, ahogy azt @rezsöatya: Don Matteot megszégyenítő vaslogikával kikövetkeztette. :D a listán lévő egyik városban elég gyakran megfordulok mostanság. :) Hát igen, Olaszországban nem rossz nyaralni, most hogy így belegondolok, lassan ki kéne találjam, hogy hova akarok elcouchsurfözni húsvétkor, talán Amalfiba ott még nem jártam és mindenki odavan érte, hogy milyen szép.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.24. 17:56:39

@geegee: Köszi, jó volt!
Végre nem egy statisztikás/"vitaindító" poszt!!

M. Péter 2015.01.24. 18:01:34

@geegee: A földrajzi szélesség csak egy tényező az időjárásban. New Jersey-ben igenis szokott havazni nem is keveset, wikipedia szerint Newarkban évi átlagban 75cm hó esik, Atlantic City-ben 40.

puhacica 2015.01.24. 18:08:43

@Babette .: hidd el, ha valaki kedves es segitokesz, azt megjegyzem. :)

puhacica 2015.01.24. 18:10:04

@pasztasuta: Amalfi es Sorrento gyerekkori almom. uristen, mennyi almom van! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.24. 18:13:05

@pasztasuta: gyonyoru, de rettenetesen zsufolt. az obolben a hasonlo de nem ennyire felkapott varoskakba talan erdemesebb menni, ha nem szereted a heringstilust.

**mimi** 2015.01.24. 18:39:41

@pasztasuta:
óóóóóóóó...oda én is akarok...és Positanoba is!!!!!!!! :)

pasztasuta 2015.01.24. 18:48:19

@zöldeketbeszélek: oh igen, gondoltam, azért akarok áprilisban menni, hátha akkor kevesebben vannak. Amúgy jó téged újra látni! :)
@**mimi**: még szép, Positano beleértendő az Amalfi&co.-ba. ;)

**mimi** 2015.01.24. 18:52:52

@pasztasuta:
akkor áprilisban ott találkozunk :)))

P.Elliot 2015.01.24. 18:59:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Elhiszem, olvastam mar rola, koszi hogy irtad de itt nincsenek olyan nagy telek, illetve mar regen nem olyan hideg mint volt, ho is keves esik, / az itteni telen most eloszor ejjel/, szoval senki nem cserelteti at telire. A rendorseget sem erdekli.
Hidegebb ejhajlaton persze hogy nem mulasztanam el.

P.Elliot 2015.01.24. 18:59:59

@geegee: De, esik ho, csak nehanyszor mindossze. Van hogy az a ho egyszerre sok de aztan nemigen van tobb vagy igen keves. Meg nagy kulonbsegek is vannak hogy tolunk eszakra ott igen, ott jobban van, vagy eppen a tengerparti szakaszt kapja el.
De itt kozepen egeszen jol elvagyunk.
Ma esett vagy 4 centi, vizes, gyorsan olvado ho mert besegitett az eso is. Az utak jol takaritottak.
Ha komolyabb hovihar van akkor ugysem megy, illetve meg sem engedik hogy auto jarjon az utakon a surgossegieken kivul/ rendorseg, mentok, ilyesmi/.
Az iskolak zarva kisebb ho eseten is vagy kesobb nyitjak amikor a ho mar el van takaritva az utakon.

P.Elliot 2015.01.24. 19:00:00

@geegee: Hogy lehet hogy Stocholmban keves a ho? En valahogy ugy kepzeltem hogy arrafele mindenki belefullad a hoba.

P.Elliot 2015.01.24. 19:00:05

@geegee: Nem hiszem hogy barki sarazni akarna. Leirtal egy egyszeru, csaladias, magyarokkal szorakozo szilvesztert.
A tuzijatekon eltunodtem hogy ott lehet! Itt nem csak hivatalosan, szakkepzett tuzeszekkel, / igy hivjak az ilyet?/. Maganember nem csinalhatja mert rogton jon a rendorseg. Nagyon sok baleset volt es van orszagszerte/ van ahol megengedik/, ahol kivitte az illeto szemet, a ket keze banta meg egyebek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.24. 19:08:26

@rezsöatya: köszönöm az érdeklődést, még nem tudunk semmit...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.24. 19:15:25

@montroyal ( CAN qc): ez a kép is megerősített abban, hogy valaki kívülről látszik, hogy magyarországon él-e vagy sem...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 19:21:25

@Babette .: nem tudom mire gondolsz .. de ez az utam ( es sok mas is ) magyar csoporttal volt a fehervartravellel . tehat a csoportba csupa Magyarorszagon elok voltak rajtam kivul .:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 19:25:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: woww... nézd ki nekem is , én is mennék ...

puhacica 2015.01.24. 19:45:42

@montroyal ( CAN qc): azon vagyunk! :) latom, ti is szerettek megvalositani! :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.24. 19:55:49

@montroyal ( CAN qc): azt írtad,montreali magyarok. most akkor itthoni vagy montreali?

blackhairlady 2015.01.24. 20:08:38

Geegee, nagyon jol irsz, jo volt olvasni:) A kepekert kulon koszonet, kapisgalod a fotozas lenyeget, ugy latom:)
Orulok, hogy jo tapasztalatod volt, szerencsere nekem is.
En is voltam mar magayr osszejovetelen, a kajara nem lehetett panasz, volt ott minden mi szem szajnak ingere, finomabbnal finomabbak. Akik ugy vettek a boltban, azoke is finom, jo minosegu etel volt. A tarsasag is igen jo volt, a 30 eve kint elotol az ujonnan koltozoig, idostol a kicsi gyerekig. Es senki nem kotott a masikba, hogy miert nem ir/beszel helyesen magyarul/angolul, kerhettunk egymastol tanacsokat, en szemely szerint kaptam is nehany nagyon ertekeset.

blackhairlady 2015.01.24. 20:24:11

@pasztasuta: Ezt a Don Matteot en is neztem otthon:)

blackhairlady 2015.01.24. 20:28:22

@Muscari: Tegnap eszembe jutott, hogy van egy jo angol sorozat amit szinten nezek, a Death in Paradise. Ez is krimi, de egy karibi szigeten jatszodik. Es persze a foszereplonek kellemes angol akcentusa van:) A BBC-n megy, nalunk is jatszak a tv-ben.

2015.01.24. 20:42:51

@geegee: Ezek nagyon jok, foleg a csipogo :))). Igen, backdoor kommunikacio. A nemetek imadjak az ilyet, es nekem feltunt hogy a vecevel kapcsolatban engedik el igazan a fantaziajukat. Valahogy nem hagyja oket nyugodni a gondolat hogy valaki csak ugy bemegy es a vece maganyaban azt csinal amit akar, kenyszert ereznek hogy reszletes hasznalati utasitast hagyjanak a felhasznaloknak.

2015.01.24. 20:44:20

@diggerdriver: :))) Ez halali, foleg a polo!!!

rezsöatya 2015.01.24. 20:50:40

@P.Elliot: "Ha idehozott valamit, abbol sosem ettunk, kitettuk az erdei allatoknak..."

Akkor te is felelos vagy az allatvilag pusztulasaert...! :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:25:40

@M. Péter: Hát jó, nem ismerem abszolut a helyet, meg nem is néztem utána.Akkor viszont igen csak indokolt lenne a téli gumi használata.Mindegy, tőlem úgy közlekedik mindenki, ahogy akar.Főleg Amerikában... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:29:54

@diggerdriver: Loller, ez az, ez az! :-))))))))))))))))

Az utolsóért külön köszönet, ilyet én is fogok csináltatni.Ráírom svédül is, meg mindenféle kokeró nyelveken, szomálul, stb.
Az hét szentség! :-))))))))))

NorthPier 2015.01.24. 21:31:14

@P.Elliot: Az ablakomból rálátok pont egy sípályára (itt Stockholmban). Tegnap csak úgy füstölt a hegy, úgy fújták a pályára a havat, mert ami esett két napja, az kevés volt síelni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:32:48

@P.Elliot: Oksa, ha ez így működik, legyen akkor így. :-)
Itt Ojrópában (Géza bá!!! :D ) meg az van sajnos, hogy esik a hó?Senkit se érdekel, oldd meg a közlekedést, munkába, óvodába érést... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:35:09

@P.Elliot: Akkor már ketten vagyunk, én is aszittem...
:-))))
Fönt, az ország sarkvidéki végében, ott van rendes tél, ahogy kell, mínusz 30 fokok 2 hónapig; méter hóval...Ott éltünk két évet, de sajnos lejjebb kellett költöznünk. :-( Az majd egy másik poszt témája lesz, már ha...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:40:17

@P.Elliot: .Hát balesetek azok vannak itt is, meg Magyarországon is.Én még sose lőttem egyet se, nem is értek hozzá; de nagyon szívesen nézem, próbálom lefényképezni a más szórakozását.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:43:40

@blackhair-lady: Haha, köszönöm, inkább csak kapiRgálom... :D

33621 2015.01.24. 21:46:56

Ma már úgy is téma volt itt a WC, itt egy kis ízelítő a témához!

www.life.hu/drlife/20150122-a-nyilvanos-wc-ek-titkai.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 21:49:45

@NorthPier: Nocsak, üdv. Hammarbybacken? :D
Szóval kigyulladt a hegy? :D
Már ha lehet tudni?

pribék 2015.01.24. 21:50:05

@Mirjam2:
nálunk a cégnél ez van kint az egyik fülkében:
static.chefkoch-cdn.de/ck.de/forumuploads/22/194119/2722181/klobuerste.JPG

valakinek annyira tetszett, hogy költözéskor magával hozta, így most a cég új telephelyén is betölti oktató-nevelő-szórakoztató funkcióját. :)

pribék 2015.01.24. 21:50:05

@geegee: minden országnak saját pintér sándort!
www.stop.hu/belfold/havazas-pinter-sandor-mar-betarazta-az-sms-t/1210922/
2013. márc. 15.: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium”. Változatok: „Segítünk! Fizesse devizaalapú hitelét! Ha elfogy a pénze, költözzön át a szomszédjához. BM” „Segítünk! Ne hagyja el a korcsmát! Ha elfogyott a szesze, üljön át más asztalhoz. BM”
www.e-nyelv.hu/2013-04-08/bm-sms-ek/

pribék 2015.01.24. 21:50:05

@geegee:
tessék panaszt tenni a földrajztanárnál, aki nem mutatta meg az izotermákat! (meg makacsul hallgatott a golf áramlat időjárásra gyakorolt hatásáról is. ;) )
de sose késő pótolni:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Isotherma_Erope_average_year.svg

2015.01.24. 21:56:36

Most derult ki, holnap varatlanul szabadnap lesz nalunk a kiraly halala miatt. Ilyenkor jo abszolut monarchiaban elni! Varatlan haromnapos hetvege, bebebe...

2015.01.24. 21:58:11

@diggerdriver: Mennyire gaz, ez tenyleg :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:02:52

Ha már így bejött ez a klozet-téma.Azt tudja valaki, hogy miért jók az ilyen befejezetlen vc-deszkák?Amik nem karika alakúak, hanem csak nagy C-formájúak, van egy pár percnyi szünet a közepe táján...Mondjuk inkább csak filmekben, képeken láttam eddig, de akkor se értem... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:05:06

@pribék: Imádom a német nyelvet a frappáns rövid szavak miatt... :D
A kétharmadánál tartva már elfelejti az ember, mit is mondott az elején, nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:06:55

@pribék: Igen, a legnagyobbak!
Én olyasmit olvastam, hogy Mindenki induljon el két autóval, hogy szükség esetén át tudjon ülni a másikba.Áááááá, agyhalott Pinyóék...Ennyi ésszel belügyminiszternek lenni... :D

DieNanny CH 2015.01.24. 22:09:39

Bár ezt már kb fél éve is belinkeltem, de passzol a jelenlegi témához. Svájci vonat wc-jében ilyen a kilátás:
kepfeltoltes.hu/140408/02032014199_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:09:55

@pribék: Akkor még ezeket nem ismerték, mikor én tanultam...
Vagy épp hiányoztam... :D

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 22:10:29

@Babette .: amikor Mo-ra mentem, mig a szuleim eltek, 2x1 honapra, elmentem egy magyar tarsas utra is magyar csoporttal ,tehat rajtam kivul magyarorszagi magyarok voltak a csoportba ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:11:53

@pribék: Azt mondjuk tapasztaltuk, hogy a norvég riviérán nen nagyon fagy be a tenger a svédhez képest, mégha sok száz km-rel északabbra is van, mert ott megy el a Golf-áramlat.De majd lehet, jön wuaaaa, és kijavít.Télleg, de régen járt erre.

NorthPier 2015.01.24. 22:12:46

@geegee: Huddinge. Ki nem gyulladt, de füstölt :-)

rezsöatya 2015.01.24. 22:34:25

@geegee: Ergonomia. Formatervezes. Praktikum. Higienia.

Ha no vegzi a dolgat, akkor a wc deszka elso reszenek alja kaphat a sugarbol, az ugye nem lathato felulrol, de a bacik alul elszaporodnak.

Ha ferfi ul ra nagydolgot vegezni, akkor hozzaerhet a kukija. Ha meg allva pisil (es jo szokas szerint nem hajtja fel), akkor odacsoppen, aztan a kovetkezo raul (ha megszaradt, kevesbe lathato).

Ha C formaju az uloke, kisebb a riziko.

Ez egy angol ovodaban van:

kepfeltoltes.hu/150124/2015-01-24_21.30.21_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

rezsöatya 2015.01.24. 22:38:48

@pribék: ket rendor beszelget:
- vettem egy wc kefet!
- na, es milyen?
- a wc papir jobb volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:44:52

@NorthPier: Nocsak, akkor Flottsbro?De az már nem Stoki.Mi itt vagyunk Tullingében...

2015.01.24. 22:47:34

Lehet, hogy többségében "normális" magyarok mennek ki, és kevesebb a gyökér, mint itthon?

P.Elliot 2015.01.24. 22:52:24

@NorthPier: Itt eszak New Jerseyben is van hegy meg sipalya. Ott is altalaban mu ho van. Nem is tudom hova lettek azok a nagy havak amire annak idejen sipalyakat epitettek.

P.Elliot 2015.01.24. 22:52:24

@geegee: Itt ugyebar nemigazan van tomegkozlekedes, mindenki autoval jar, ha az utak csusznak akkor tomegbalesetek lehetnek. Valoszinu hogy ezert is van akkora figyelem ha tul nagy ho esett, ha nem gyozik a takaritast hogy le kell zarni az utakat az emberek elol amig nincs rendezve.
Nyugi, ha nem tudsz bemenni dolgozni nemigazan fizetik ki, legtobb helyen vegyel ra ki szabadsagot, vagy a szemelyi napodat, azt lehet.
Itt nagyon sokszor nincs iskola ha a ho csuszosabb vagy nagyobb, emlekszem meg otthon gyerekkoromban olyan nem volt hogy az iskola bezart volna, vagy nem voltak olyan nagy telek, mar nem emlekszem, de mi mindig mentunk iskolaba.
Irigyen hallgatom neha a ferjem emlekeit hogy a haboru utan nekik volt szenszunet! Sokszor!
Hat az en koromban ilyen nem volt...

P.Elliot 2015.01.24. 22:52:24

@geegee: Merrefele eltetek ott fennt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.24. 22:52:46

@geegee:
A muslicás a király...:))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:52:53

@rezsöatya: Hááát, nekem ez erősen fura.Ülve dolgozás közben viszont százszor könnyebb kipössenteni, nőnek is, férfinek is, és ez minden előnynél nagyobb hátrány.Nekem ilyen nem kéne itthonra.
Na mindegy.Nem kell nekem mindent értenem... :D
Kösz a választ.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.24. 22:53:07

Azert jo erzes tudni, hogy vannak kisebb csoportok, ahol segitokesz, baratsagos emberekkel lehet talalkozni :) Irtam en is egyszer a sajat tapasztalataimrol itt Del-Kaliforniaban. Van egy kis csapat, akik rendszeresen osszejarnak, fiatal csaladok, vegyes hazassagban elok...jo kis piknikeket szoktunk szervezni.
Es ha mar horol meg hidegrol esett szo..: a minap kirandultunk LA kornyekere, es nagy oromunkre kozel 3000 m-n volt egy kis ho! :)
kepkezelo.com/images/aeywjdnw2unqhoj0g8el.jpg

tanato 2015.01.24. 22:56:31

@geegee: Hol van Kövérmadár?Átment másik blogra?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 22:57:46

@P.Elliot: Hát ez az, ha nem fizetik ki az ilyen havas napokat, nagyon anyázkodnék...Meg mondjuk az óvoda bezár, de a munkahely nem, akkor nekem otthon kell maradni a gyerekkel, megint bérkiesés.Akkor már inkább a téligumi, és szépen lehet autózni majdnem mindenhol.

Nekem gyerekkoromban egyszer volt asszem iskolabezárás Óbudán, a nagy 1987es (?) télen, amikor esett vagy fél méter hó egy nap alatt.De akkor is csak 1-2 nap szünet volt...Mekkora jóság ez egy gyereknek, a szülőnek már kevésbé... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 23:01:44

@P.Elliot: Luleå, a svéd riviérán fent, majdnem a finn határnál.Izland, Grönland, meg Alaszka magassága... :-)
Az csak a baj, hogy egy Magyarországnyi területen él egy Kecskemétnyi ember, kis túlzással.Nem hogy munkát nem lehet találni, de sok helyen élő, mozgó embert se... :D

rezsöatya 2015.01.24. 23:07:55

@geegee: a nemet nyelvvel kapcsolatban a kedvencem:

www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/twain/nemet/nemet.htm

Egy reszlet:

"... és ezután jön az IGE, mikor is végre pedzed, hogy a jó ember miről is beszélt idáig; az ige után pedig - amennyire megítélhettem, pusztán ékítményként - az író lapáttal odahányja még, hogy haben sind gewesen gehabt haben geworden sein, vagy valami effélét, és ezzel felteszi a koronát a monumentális műalkotásra"

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 23:07:57

@diggerdriver: A kluppont hu mindent visz...Magyar valóság...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 23:13:15

@tanato: Nem tudom, nálam nincs... :-)
Lehet, elunta itt a dolgokat.
Ahogy nézem, elég nagy a fluktuáció, nagyon sokan tűnnek el, jönnek helyettük újak.Szoktam néha visszanézni fél évvel, évvel ezelőttti posztokat, soxor a fele nincs már itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.24. 23:14:40

@rezsöatya: Haha, igen, van ez így.

Lassan elpályázok, köszönöm a kellemes délutánt, estét.Holnap jöjjön mindenki ismét! :D

33621 2015.01.24. 23:20:25

@tanato: Szegény úgy lefogyott hogy már innen is kifogyott! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.24. 23:22:36

@geegee:
Igen, jól emlékszel, 87 januárban volt a Nagy Hófúvás.

NorthPier 2015.01.24. 23:28:49

@geegee: hogy mi? Azt mondod, nem is Stockholmban vagyok? Pedig azt hittem.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.24. 23:32:26

ho? na ne... most dobaltam le a teraszunkrol eloszor ...hat biztos volt 4-5m3.... annak kellett volna letakaritani aki oda hordta...

erdekes regebben platos teherautomrol lenyomtam minden nehezseg nelkul ennyi homokot v. sodert , most meg .... ja eltelt 30 ev kozben ...

2015.01.24. 23:39:39

@geegee: "Szoktam néha visszanézni fél évvel, évvel ezelőttti posztokat, soxor a fele nincs már itt."

És mennyien tűntek el akkor, amikor bejött az előszűrés... Amúgy tényleg van benne valami, mintha a régebbi tagok eltűnnének. Viszont jönnek helyette új arcok. :) Mindenki döntse el, hogy ez jó v. nem.

blackhairlady 2015.01.25. 00:11:27

@geegee: pedig sokkal jobb, hidd el. Itt felenk mindenhol ilyen van, es en igen csak kedvelem, hogy nincs lepossentve az uloke. Ki pedig nem megy , nem olyan magas a deszka, hogy a fajansz es kozte kispricceljen a folyadek:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.25. 00:13:58

@pasztasuta: koszi :-). az amalfis sohajod kesztetett megnyilvanulasra, mostanaban nem volt eleg eros vagyam kommentelni. olvasni sem nagyon.

Muscari 2015.01.25. 02:03:48

@diggerdriver: piacozik, heti négy nap. Az eső ellen védve van, de ennyi.

Muscari 2015.01.25. 02:21:51

@blackhair-lady: szoktam is nézni :-). Bár az előző főszereplő jobb volt, de ez sem rossz.

Képzeld, van egy francia barátnőm, aki Austinba járt egyetemre, ugyanoda, ahova Matthew McConaughy és látta is őt egy csomószor. Itt meg Helenával együtt jár jógázni! Most én vagyok irigy, de nagyon :-)

adg 2015.01.25. 02:23:22

@geegee: na az a poszt meg jobban erdekelne. :)
Ez sem volt rossz, es szerencsere hasonlok a tapasztalataink. A legtobb magyarral vagy jol kijovunk, vagy semleges a kapcsolat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 02:31:05

@svájci sapka (ch): St. Gallenben a Freihandsbibliothek-ben szokott, ha jol emlékszem minden mäsodik héten mesedélutänt tartani az egyik kedves ismerösöm.
Nekem magyar ismeröseim csak munkäbol kifolyolag vannak, érdekes modom csak a volt munkatärsakkal (magyar) vagyok szorosabb kapcsolatban, a jelenlegiekkel nem nagyon szoktam talälkozni munkän kivül. A mäsik oka ennek, hogy (tisztelet a kivételnek) ha mär 2magyar van 1légtérben, függetlenül attol, hogy häny külföldi van még jelen, csak és kizärolag magyarul hajlandoak kommunikälni... én meg unom mär az ällando szinkrontolmäcs szerepét... Az egyik szämomra nagyon unszimpatikus huzäsuk az az anti-staff-party volt. (Kizärolag magyaroknak, mert nem akartäk lätni a kötsög munkatärsaikat... - és ezt igy ki is mondtäk... :-( )
@Mirjam2: Én a Rajna vizesésnél fotoztam 1 jot, ha nem felejtem el, akkor holnap (vagyis ma) föltöltöm és megosztom. ;-)
Amugy néha én is begurulok, és tervezem hogy csinälok 1kérdöivet a következö kérdéssel:
Miért nem cserélem ki az üres wc-papir gurigät egy telire?
a.) leesik a gyürü az ujjamrol
b.) otthon sem én szoktam, hanem a takaritonöm
c.) mert nälam soha nem szokott elfogyni a wc-papir
d.) nem tudom, hogy hogy kell
Mert amugy az uj, megkezdett guriga vagy a kilincsen vagy a szemetes tetején "diszeleg".
És még vannak mäs dolgok is amiket képtelen vagyok megérteni. De tudom, ez az én személyes problémäm. :-)
@geegee: Nekem is tetszett, és bocs, hogy én is beleszälltam a témaelvivös szälba. :-)))
Amugy itt este 7töl esik a ho(szerüség). Az autotetö + szélvédö kivételével amugy nem maradt meg sehol. Vagyishät most néztem, és a svéd päncélos aka Volvo ellenäll még a hoesésnek is. Tudnak ezek a svédek valamit. :-)))
@Muscari: Az szerintem egy fali piszoär, nem? :-)
@zöldeketbeszélek: Kb, mint én. :-)

Muscari 2015.01.25. 02:31:12

@adg [Au, Darwin]: te már ébren vagy? Én MÉG fenn vagyok, de most már mindjárt alszom. Üdvözlöm a posszumokat és a sárkánygyíkokat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 02:37:03

@**mimi**: @Muscari: Én ott leszek. :-)))
Viccet félretéve tavaly a szülinapomat nem a mammänäl ünnepeltük, és ez mély nyomot hagyott bennem. :-)))
Férjem a budapesti szülinapi ünneplést követeli én meg a desenzanoit minden évben. :-)))

adg 2015.01.25. 02:52:22

@geegee: @diggerdriver: nekem volt egy sajat feliratom meg otthon. Amikor valaki beparkolt a kapubejaroba, akkor kapta meg szemmagassagba az elso szelvedore, A4-es meretben, hogy "bunko vagyok szarok ratok, a kaputokba beallok!" Sikerult szerezni olyan ontapados papirt, ami csak egesz pici miszlikben jott le az ablakrol. Neha fel orat is elboklaszott vele az illeto, mire lekapargatta, hogy kilasson.
Nem sokszor lattuk ugyanazt a kocsit tobbszor ott allni. :)

adg 2015.01.25. 02:56:23

@Muscari: johogy ebren vagyok igy fel 12-kor. :DD
Ha talalkozom veluk, atadom az udvozletedet. :)

blackhairlady 2015.01.25. 03:31:45

@Muscari: Nekem is eloszor jobban tetszett az elso felugyelo, de aztan az uj fiatalembert is megkedveltu a lanyommal:)
Oh, Matthew! All right, allright, allrigh...:)
Olvastam, hogy Helena kulonvalt a kedvesetol. Pedig ugy osszeillrttek:))
Miert nem iratkozol be te is oda jogazni?:)

blackhairlady 2015.01.25. 03:34:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): Megadon a csaldtagjaim telefonszamat, kerlek, nekik is kuldd el a kerdoivet:)))

Quercus a favágó 2015.01.25. 09:42:52

@tanato:

Madár? Szerintem építi az életét, és nagyon okosan teszi.
Ahogy látom, megértette, 30 évesen még jövője van. Nekünk, közel a 60-hoz meg már csak múltunk. A jövőt lehet alakítani. A múlton legfeljebb merengeni, nosztalgiázni, esetleg siránkozni lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 10:42:04

@adg [Au, Darwin]: hat hogy jartunk, lett szomszedunk, es az a maniaja, hogy a mi hazunk elott parkol, nem a sajatja elott, pedig van vagy 25 meter utcafrontja,
viszont ennyi csapadek utan total kitapossa a fuvet elottunk.
multkor megkertem szepen, hogy ne tegye.
azota rendszeesen elottunk all meg, neha hosszannapokra is, csak minel jobban tonkremenjen a fu.
en nyugodt ember vagyok, de felment a pumpa bennem.
Kihoztam nehany ocska autogumit, es odaraktam, hogy ne tudjon odaallni.

Hat amilyen rendes faluban lakunk, a harmadik napon az onkormanyzat elszallitotta a gumikat...

Most talalhatok ki valami mast...

tanato 2015.01.25. 10:48:41

@geegee: Túl nagy lendülettel blogolt,aztán hirtelen elfogyott a lendülete.

tanato 2015.01.25. 10:49:33

@QUERCUS: A mi jövőnk a gyermekeinkben ,unokáinkban folytatódik.

tanato 2015.01.25. 10:54:13

@Philosoraptor: Az indexes váltáskor is sokan eltúntek .

adg 2015.01.25. 11:01:25

@Babette .: mindig orom, ha van az embernek egy jofej szomszedja. Harom javaslatom volna. Termesko szegely, nem tudom merre laksz, talan nem tul tajidegen. Harminc centi atmerovel mar megteszi, de akadalyozza a funyirast. Faronk, vagy tusko - mintegy szimbolizalva a szomszed viselkedeset.
Vagy esetleg betanitani a kecskeket, hogy a kocsi tetejere intezzek a dolgukat, biztos nem all oda tobbbet.

Esetleg naponta otszor megkerni, hogy ne oda alljon.
Volt otthon egy klassz ugyintezonk, mindig o intezte az onkormanyzati ugyeket. Normalis esetben egy epitesi engedely egy ev alatt futott keresztul csodas onkormanyzatunkon. Na Lenke kepes volt naponta ketszer szemelyesen bemenni az ugyintezohoz, meg neha ratelefonalni, kedvesen megerdeklodni, hogy hogy all az ugy, minden rendben van-e, kell-e valami meg, stb. Lenke amugy egy borzalom, napokig tud beszelni a legnagyobb baromsagokrol is, egy levegovel.
Egy ido utan a mi engedelyeinket soron kivul elbiraltak. Meg kenopenz sem kellett, csak a Lenket ne lassak. :D

Quercus a favágó 2015.01.25. 11:27:19

@adg [Au, Darwin]:

Egyszerűbb megoldás: szöges deszka diszkréten besüllyesztve a földbe.
Hivatalos megoldás: a ház előtti terület bérlése ha megoldható, vagy területfoglalási engedély.

Quercus a favágó 2015.01.25. 11:28:34

@tanato:

Ahogy látom volt "némi változás" az életében.

adg 2015.01.25. 11:36:12

@QUERCUS: Aztan amikor fenyegetoen jon a szoges deszkaval a kezeben a szomszed, lehet mondani: "O de jo, hogy megtalalta szomszed! Ez a kedvenc szoges deszkam, mar egre foldre kerestem. Hol volt?"

tanato 2015.01.25. 11:39:25

@QUERCUS: Én mindig változom,de bízom azért a gyermekeim jövőjében.

tanato 2015.01.25. 11:45:23

@Philosoraptor: Na de várom majd HÁ próbálkozását hogy megszólaltassa a régi sokat kommentelőket,posztírókat hogy merrefelé ,hogyan vannak ma.

2015.01.25. 11:48:19

@tanato: Azt én is, reméljük, hogy sikerül a terve.

SzZoole 2015.01.25. 11:56:22

@tanato: Doki,nem tudom,hogy mennyire probalkozik HA,de a nejemet(Lunacica)meg nem kereste,pedig a blog kezdete ota tag.
A posztja valamikor 2012 aprilisaban jelent meg,de elotte is aktiv kommentelo volt.Ma mar csak olvassa,neha kommentel is.
2010 ota ugyan ott dolgozik,de megis rengeteg minden valtozott az eleteben/eletunkben.

Quercus a favágó 2015.01.25. 12:15:35

@adg [Au, Darwin]:

Én ebben a konkrét esetben ebben bíznék. Mármint hogy jön felém fenyegetően a szöges deszkával. Elverném, mint jég a határt. Persze jogos védelem címszó alatt. Két dolgot biztosan megtanulna: ne parkoljon a házam előtt, és ne fenyegessen.

adg 2015.01.25. 12:20:18

Hallod ezt @Babette .: ? @QUERCUS: urral kidolgoztuk neked a megfelelo eljarasrendet. Beasod a szogesdeszkat a fu ala, es amikor athozza neked fenyegetoen, akkor puszta onvedelembol elvered, mint jeg a hatart.
Happy? :)

Quercus a favágó 2015.01.25. 13:11:32

@tanato:

Doki, azt írja a Gyula barátom, hogy ki van tiltva a Webdokiról. Csak nem csúnyán beszélt?D

tanato 2015.01.25. 13:13:47

@QUERCUS: Tényleg kitiltották,eléggé randán beszélt,meg személyeskedett is.

tanato 2015.01.25. 13:15:24

@Zoole[uk]: Lunacica,igen emlékezem a nevére.reméljük újra meg fog szólalni.Mint sokan mások is.Csak maradjon életben a blog minél tovább.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 13:22:55

@tanato: Nocsak , nocsak, mik vannak!? :-D :-D
@QUERCUS: Szerencsére Babette jogilag képben van, tudja mit tehet és /sajnos/ mit nem....Gondolom megtalálják a megoldást....

Azt mondják, sötétben, utcán, tanúk nélkül, kicsiket sorozva...csak, hogy nyoma ne maradjon....:-DDD

Quercus a favágó 2015.01.25. 13:39:04

@NagyságosSodalisO [eng]:

Tudom. De én csak egy egyszerű favágó vagyok, aki szereti egyszerűen lerendezni a dolgokat:D.

SzZoole 2015.01.25. 13:41:32

@tanato: doki latom nagyon lelkes vagy,de sajnos nem rajtad múlik
Bár minden kommentelő olyan volna,mint te:)))

Lunacica 2015.01.25. 13:55:56

@tanato: Szia itt vagyok, mindennap ahogy Zoli irta, de tobbnyire olvasom a sztorikat,es a beszelgeteseket. igazsag szerint nincs kedvem reszt venni az ossznepi hajtepesben,mint amilyen a mult heten is tortent. Mar megkert HA,hogy irjam meg a tortenet tobbi reszet is,nemcsak azt ami ram vonatkozott a munkammal kapcsolatban,el is kezdtem, de meg nem fejeztem be valahogy. aztan meg varok egy kicsit,hogy tobb mas orszagbeli poszt is legyen,mert tul sok angliai sztori egymas utan nehezen emesztheto. az a meglatasom. ovatosan is kell fogalmaznom minel kevesebb tamado feluletet adva :) de itt vagyok ha nem is lathatoan :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 14:01:08

@NorthPier: Hát a Flotssbro az olyan határeset már, nem?Huddinge még belefér...

pribék 2015.01.25. 14:21:43

@adg [Au, Darwin]:
azért előtte érdemes felmérni az erőviszonyokat, nehogy a határ verje el a jeget, vagy a befőtt tegye el a nagymamát... :)

tanato 2015.01.25. 15:25:57

@Lunacica: Örülök hogy itt vagy még ha csak néma háttérként is jelenleg.

blackhairlady 2015.01.25. 15:33:56

@Babette .: Tegyel nagy termeskoveket. Az jol is mutat, esetleg egy novenyt is ultethetsz melle, es parkolni sem tud tole.

Quercus a favágó 2015.01.25. 16:05:56

@Lunacica:

"az a meglatasom. ovatosan is kell fogalmaznom minel kevesebb tamado feluletet adva"

Bizony, bizony. Eljutottunk oda, nem őszinte posztot kell írni, hanem egy jó önéletrajzot.

Lunacica 2015.01.25. 16:17:24

@QUERCUS: ha nem is oneletrajz minosegben,de ne erezzek nagykepunek, az irigyek ne gondoljak,hogy csak dicsekszunk :)- bar az irigy ember mindenre azt hiszi
azert az oszintesegnel kell maradni,mert ha kiderul,hogy csak vakitok az elegge kellemetlen tud lenni

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 16:32:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Mirjam2: @Dragonlady (now in Thailand): Hogy én is hozzäjäruljak a "terméshez". :-)
www.kephost.com/image/FkfI
Dragonlady! A mäsodik linked nekem sem müködik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 16:36:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): Azért én csak halkan jegyzem meg milyen el@t népség már akinek ezt az orra elé kell tolni....

..persze tudom, van egy csomó máshogyan civilizált nép, akiknél ez a szükséglet más technikai kivitelezést jelent....:-DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:14:56

@adg [Au, Darwin]: igen, termeskore gondoltam, de szabadon nem terem errefele, csak penzert lehet vsnni. az meg nem keves, kilora megy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:17:17

@adg [Au, Darwin]: hat igen, valami szoges dologra gondoltam, de az tul agressziv nekem. mi lesz, ha rajon, es nem fejezi be a konyhamat?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:19:50

@NagyságosSodalisO [eng]: sajnos, tul sokat nem, ugyanis onkormanyzati tulajdon. amit ugye megis mi gondozunk, fuvet nyirunk stb.meg a moveket elneznek, de a gumi tul sok volt nekik, ahhoz tul rendes falu ez. lehet, megi kellett volna karot utnom a kozepere, mintha ultettem volna oda valamit.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:21:56

@Lunacica: dicsekedjel csak. inkabb irigyeljenek, mint sajnaljanak.

SzZoole 2015.01.25. 20:26:40

@Babette .: O nem fog dicsekedni,attól sokkal szerényebb,nem eleg ha en dicsekszem néha;)))

Lunacica 2015.01.25. 21:25:48

@Babette .: ha lesz egy kis szabadidom munka es a haztartas kozt igerem majd befejezem a sztorit hogy legyen meg egy angliai cikk

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 02:37:05

@tanato: A saját blogját azt írja azért.Innen meg valamiért elszokott, elszökött.Lehet, csak időhiány.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása