oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 05. 06:44,  Így jutottunk ki zöldkártyával Amerikába 336 komment

2015. január 05. 06:44 Határátkelő

Így jutottunk ki zöldkártyával Amerikába

Őszintén szólva a magam részéről mindig kicsit szkeptikus voltam az amerikai zöldkártyalottóval kapcsolatban, mert gondoltam, nyilván nyernek rajta emberek, csak hát én még sosem találkoztam ilyen szerencséssel. Aztán jött Niki története, márpedig ők pont így jutottak ki az Egyesült Államokba. Lássuk, hogyan történt!

egyesult_allamok_150105.jpg

„Minden akkor kezdődött, amikor 2009-ben megtudtuk, hogy babát várunk! Férjemmel (akkor meg vőlegényemmel), Árpival, szinte spontán, összebeszélés nélkül azon kezdtünk morfondírozni, milyen „nagy durranás” lenne, ha néhány évre kimennénk valahova külföldre a kölökkel, hogy anyanyelvi szinten beszéljen majd angolul. Ebből következően nem is volt kérdés, hogy csakis angol ajkú országok jöhettek szóba. Sorba vettük hát a lehetőségeket.

Ausztrália, Anglia, Málta kilőve

Mindketten Ausztrália nagy szerelmesei vagyunk, de két nem csekély akadály merült fel azonnal az elején. A letelepedés Ausztráliában szinte lehetetlen, viszont nagyon nehéz, valamint nincs épp a szomszédban (nem beszélve a kígyókról és a fehér cápákról a tengerben…). Így azt sajnos rögtön az elején elvetettük.

Aztán szó került természetesen a jó öreg Angliáról is, de gyakorlatilag csak egymásra néztünk, és tudtuk, hogy egyikünk se vágyik a „sosincs igazi nyár, de azért egész évben esik az eső és minden másnap köd van”-ba, és nem mellesleg világvezető helyen áll a drágasági listán, szóval pikkpakk túl volt tárgyalva (szép magyarosan mondva :)).

Aztán jöttem én a „menjünk Máltára, Apaaaa”-val, de azért én is beláttam, nem biztos, hogy épp informatikusokra várnak Máltán, így az is bekerült az „ide nem megyünk” mappába.

Akkor legyen Amerika!

Miután kizártuk az egész „öreg” kontinenst, jött az ötlet… USA. Na, ennyire azért persze nem volt egyszerű, sem pedig spontán. Árpi 15 evvel ezelőtt, mint bohém fiatal, mászkált errefelé egy éven át, és hogy hogy nem, igen megkedvelte „Amcsit” (ahogy Ő mondaná :) ). Sokat mesélt róla, ez milyen klassz volt anno, az milyen praktikus volt, ezt is hogy szerette, stb., stb…

Az is az USA mellett szólt, hogy elég széles a skála, már földrajzi és klíma tekintetében is, márpedig mi SZERETJÜK A NYARAT!

Szóval úgy-ahogy eldöntöttük, hogy USA jó lenne. A következő lépés átgondolni, hogyan is lehet ide kijutni LEGÁLISAN?! Ugye a nagy kérdés mindenki számára. Nos, nem egyszerű és pofonegyszerű egyszerre.

Három lehetőséged van

#1: Házasság

#2: Akkora superhero vagy még nagyobb mázlival, hogy találsz valami céget, amelyik szíves örömest szponzorálja a papírjaidat

#3: nyersz a zöld kártya lottón, azt’ csókolom

Jelentem, mivel hiszünk a házasság szentségében, úgy gondoltuk, nem válnánk el emiatt, tehát egyeske kihúzva. Mivel viszont a csodákban nem hiszünk, így nyugodt szívvel kizárhattuk a második lehetőséget is. Ily módon maradt hármaska…

A lottón nyerni is lehet?

Fogtuk magunkat, s beadtuk mindkettőnk nevére a zöld kártya lottót. Azaz regisztráltunk mindketten a játékra. Mindez mondom 2009-ben két okádás közepette (mint említettem, terhes voltam, és NEM, én nem mondtam, hogy áldott állapot… de ez egy másik sztori).

Azzal a svunggal, ahogy beadtuk, el is feledkeztünk róla, olyannyira, hogy úgy gondoltuk, itt az idő, hogy megvegyük első otthonunkat. Megvettük, megcsináltuk, állítólag nem lett rossz. :)

Majd egyszer csak 2010-ben, nem sokkal azután, hogy Áron megszületett, kaptunk egy nagy sárga borítékot. (Mi voltunk az utolsó DV-sek, akik még igazi levelet kaptak, most már minden elektronikusan megy.) Apa általában semmire (szó szerint értsd nyugodtan, és az se baj, ha ezt majd olvassa Apjuk is, mert nem sértődős, viszont ismeri magát, sőt néha még büszke is erre) nem emlékszik, de erre a napra… a mai napig!

Szóval én épp a konyhában teszek-veszek, tejcsit melegítek, szoptatok és valamin nagyon kiakadok Apára és piszkosul dühöngök, közben magyarázok neki, amolyan házisárkány kedvem volt, miközben Ő némán hallgat, s közben nyitogatja a postát… Majd egyszer csak megszólal „Te Manci, beszarsz, kihúztak a zöldkártya lottón”.

Mire én: „OK, de nekem itt ne tereled el mindig a szót, elegem van, hogy… blablabla… ******* (hatásszünet) ******* MIIIIII?????? Mit mondtál, Apa??” Itt kezdett eljutni az agyamig, hogy valami fontosat közölt velem.

„Jól hallottad, kihúzták a neved a zöldkártya lottón…”

Elkezdtük mindketten erősen nézni a levelet, amely néhány sorból állt, és amely (most kicsit ömlengek, figyeljetek) életünk egyik legmeghatározóbb korszakát indította el!

Aztán Áron gyorsan felsírt, hogy éhes, és az élet ment tovább, nekünk pedig kattogott az agyunk. Jézusom, most tényleg kihúztak, és akkor most mi van? Úristen, akkor költözünk az USA-ba?????? De hát most vettünk lakást, meg a gyerek pici, meg úristen…

Na jó, de mégis hova?

Miután eltelt néhány hét, és kicsit lenyugodtunk, elkezdtünk gondolkodni, hogy OK , hogy USA, de azon belül hova? Nagy kérdés, esküszöm, nagy! Volt minden a listánkon, de akkor meg félős voltam, így Kalifornia például szóba sem jöhetett, mondván, nem akarok egy földrengésben elpatkolni már első évben.

Kalifornián kívül viszont minden szóbajött, New York egyikünknek sem volt vonzó, New Jersey már inkább, csak rohadt hideg van télen. OK, akkor délebbre kéne mindenképp. Középre nem, mert tornádó van, Floridában meg lehet, hogy megdöglünk nyáron a melegtől… Jaaj, jaaj, nagy gondok ezek, akkor hova?

És az elkövetkező két évünk így telt! Igen, jól látjátok, két év, mert mi 2009-ben adtuk be a 2011-es DV-re, és konkrétan 2012 februárjában költöztünk ki. A papírmunka menetéről részletesen nem számolok be, azt egyébként is meg lehet tekinteni férjem blogján, Ő abszolút technikai részletekre tér ki, ezzel segítvén az újabb kitelepedőket.

Szóval miután Árpi minden papírt visszaküldött, megjött az interjúidőpontunk, amit azzal a lendülettel későbbre tetettem levélben! Meglepően gyorsan és egyszerűen működött minden. Írtam a nagykövetségnek, hogy ilyen-olyan oknál fogva legyenek kedvesek eltolni 6 hónappal az időpontunkat.

Az igazi ok az „Úristen, most tényleg vágjunk bele, mondjunk fel itthon, stb., vagy inkább maradjunk?” volt, ezt persze azért nem osztottam meg velük. Egyéb mondvacsinált indokokat hoztam fel, de nem is forszírozták a témát. Egyszerűen áttették.

Ami miatt át akartuk tetetni, az az volt, hogy az interjú után van 6 hónapod, hogy átlépd az USA határát, különben buktad az egész zöldkártya lottó mizériát… És mondom, mivel egyfolytában dilemmáztunk, így kerítettünk magunknak még egy kis időt.

Megyünk – nem megyünk

Közben volt kb. egy hónap, amikor eldöntöttük, hogy NEM, nem megyünk. Amúgy is, milyen szar hely ez az USA, csak a lövöldözés, meg a drogozás megy, akarom én ilyen helyen nevelni akár egy napig is a fiunkat??? NEM.

Aztán ahogy Apa, miután kimondta, hogy nem megyünk és ugyanazzal a lendülettel rögtön nekiugrott BMW motorokat nézni a neten (mondván, hogy az új kecónktól nagy dugó volt az irodáig, és nem lehet oda kocsival menni, mert az egy év… szóval kell egy motor), na, akkor közöltem, hogy én menni akarok! Inkább mint hogy megint valami „marhaságot” vegyen magának. :)

Egyébként egyetlen gyilkos dolog van ám, a „Mi lett volna, ha…” játék. Na, ebbe nem akartam belevágni, és ismervén magam, ez lett volna nagyjából egész életemen át.

Vettünk három nagy levegőt

Úgyhogy századjára is újratárgyaltuk a dolgot, és eldöntöttük, egy életünk, egy halálunk, belevágunk!

És belevágtunk… Fogtuk a nem egészen kétéves fiunkat, valamint 4 azaz négy darab teletömött bőröndöt, végezetül vettünk három óriási levegőt és „átkeltünk a határon”. Eddig nem bántuk meg.

A kezdeti nehézségekről már írtam a blogomon, nem volt könnyű, de azt mondom, ha most bármi miatt úgy hozná a sors, hogy haza kell költöznünk, már megérte!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: zöldkártya Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr657042479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.05. 06:58:28

Navegre!!
ilyen eletszeru mesere vartam mindeddig!
hogy vegre tudjam, hogyan zajlott.
klassz

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 07:09:24

Feleségem egyik unokatestvére szintén így ment ki az USA-ba: nyert a zöldlottón.

Aztán megvárta, míg amerikai állampolgár lesz, s Nyugat-Európába költözött.

Mr Long 2015.01.05. 07:20:46

Meg jo, hogy sok a feher capa az ember elettereben ausztraliaban... Igen, ennyi maradt meg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.05. 07:30:01

Jó nagy mák...
Én még egy fél pár zoknit sem nyertem.
:)

NIKI LAURA 2015.01.05. 07:33:17

Elso mondatnal kiakadtam: kolok az embergyerek,es egy masik orszag szocialis halojat hasznaljuk szulesre.

Olvasom tovabb,aztan indulamandula...munka.

NIKI LAURA 2015.01.05. 07:41:27

Nem lehet hogy tevedesbol engedtek be?Komolyan.
Mert egy idobe hetente " nyertem" En is Usa zoldkartyat,aztan "szemetbe" tettem az emaileket.

De megjosolom,rovid idon belul angliaba lesztek.
mert:
- kozel van
- nincs komoly tel
- jobb a kozbiztonsag
- a fizetes pont annyi itt is,csak £ ban,nem $ ban,tehat duplaja.
-meg Eu.

2015.01.05. 07:51:33

Nagyon jo ez a poszt, bele fogok olvasni a blogba ha raerek kesobb, most sajnos hiv a kotelesseg... Kulonosen az a resze tetszik hogy ugy dontottek par napra hogy nem, aztan nem akartak a 'mi lett volna ha' dilemmat (ismeros helyzet), igy megis belevagtak, de kertek felkeszulesi idot stb. Nagyon szimpatikus hozzaallas.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.05. 07:57:36

Az "amcsi" meg főleg a "tejcsi" után majdnem eldöntöttem, hogy "unszimpi" a történet, de aztán mégsem az lett, hanem bejövős. :)
Mondjuk pont ott hagyták abba, ahol kezdett igazán érdekes lenni, de majd a többit elolvasom náluk.

adg 2015.01.05. 08:11:39

@NIKI LAURA: " egy masik orszag szocialis halojat hasznaljuk szulesre."

Ezt vezesd mar le nekem az usara vonatkoztatva?
Ja, meg hogy rosszindulat szorult-e beled?

adg 2015.01.05. 08:30:07

5.
Eves atlagban 5 halalos aldozatot szednek a capak. Mind, nem csak a feher, es vilagszerte, nem ausztraliaban.
A vilag legcapasabb orszagai kozt nem meglepetes, hogy az USA eleg jo helyen szerepel.

A kigyokon mar csak rohogok, ajanlom a Million ways to die in the west cimu dokumentumfilmet Seth McFairlane eloadasaban. :)
Mi vana pokokkal? Meduzak, krokogyil, kupcsiga, kohal, verkoala?

-----------------

Egyebkent nagyon tetszett a cikk, olvastam volna meg tovabb. Kenytelen leszek ranezni a blogokra.

Mi is filoztunk annak idejen az USA-n, csak elvetettuk, mert tele van csorgokigyoval meg grizlivel, folyton lelonek meg Miamiban nem tudsz kimenni a parkba, hogy ne menjen keresztul rajtad egy gorkorcsolyas bikinis csajszi. Engem nem zavar, de nej nehezen toleralna. :)

Na jo, tenyleg filoztunk az USA-n. "B" terv volt, lotto nelkul, 4. kategoria. De vegul Ausztralia gyozott...

Hari Seldon 2 2015.01.05. 09:18:58

@Réka ‎:
Nálam is nagyon rossz benyomást kelt a csi-zés. Infanfilizáló.
Most akkor kiderül, hogy hova mentek?
Ezek szerint sikerült olyan helyet találni, ahol nincs nagyon meleg nyáron, nincs nagyon hideg télen, és nem esik sokat az eső.

Tippelek anélkül hogy beleolvasnák a blogjába: South Carolnia.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 09:25:50

hát én sem gondoltam volna hogy az a green card lottery egy létező dolog és nem valami átverés ... és hogy egyáltalán van esélye az embernek

mindenesetre gratula a poszterinának és családjának

@adg [Au, Darwin]: az jó film volt :D

Határátkelő 2015.01.05. 09:32:24

@NIKI LAURA: Komolyan kérdezem, hogy te el is olvasod, amiről véleményt nyilvánítasz, vagy ilyenkor mi történik???

adg 2015.01.05. 09:35:23

@DavidToth: A lotto letezik, a baj, hogy rengeteg csalo is letezik, akik uzletelnek vele. Az amerikaiak nem gyozik tele irni a netet, hogy hogy intezd a lottot, hogy ne verjenek at. Es hogy ne fizess erte.
De sokan inkabb a felugro csilivili ablakoknak hisznek, es el sem olvassak a dolgok mikentjet.
Meg egyebkent valahogy sulyozzak is a nyerteseket, hogy ne mind kinabol meg indiabol erkezzen.

@Hari Seldon 2: "Most akkor kiderül, hogy hova mentek?
Ezek szerint sikerült olyan helyet találni, ahol nincs nagyon meleg nyáron, nincs nagyon hideg télen, és nem esik sokat az eső."
Pont ez merult fel bennem is, hogy annyi peremfeltetelt meghatarozott, es a vegen nem is arulja el nekunk. Micsoda dolog... :)

CJKrisz 2015.01.05. 09:40:31

Kicsit rövidke írás, de nekem alapvetően tetszett, bejön ez a fajta írási stílus. El tudnék olvasni egy folytatást is, mert igazán pont akkor lett vége, amikor a történet beindult volna. Jó, mondjuk arra ott a saját blog. :)

@:NIKI LAURA:
- Mi a baj a kölök szóval? Van, aki az ivadékot használja. Nem feltétlenül pejoratív a jelentés, csak ha az ember direkt annak veszi.
- Ha előbb elolvasod az egészet és utána írsz, láthatod, hogy nem használta ki más ország szociális hálóját szülésre. Ez szimpla rosszindulat egy kósza mondat elolvasása után.
- "(Angliában) nincs komoly tél": mondd ezt az olyanoknak, akik tiszta szívből rühellik, amikor +18 foknál hidegebb van. :)

ocso79 2015.01.05. 09:40:44

Ott van benne a kulcsszo.

INFORMATIKUS

Mindegy hova mesz dol a penz.Eleted vegeig ugralhatsz orszagrol-orszagra tele leszel.

Tipikus makosbejgli amugy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.05. 09:44:41

@adg [Au, Darwin]: itt most nem az a lényeg, h vane capa, hanem hogy min mulnak nagy dontesek:-)

2015.01.05. 09:47:06

@adg [Au, Darwin]: En sem tudtam ezt ertelmezni, talan arra gondolt hogy aljas modon a magyar egeszsegugyben szultek aztan fogtak a vadonatuj potencialis adofizetot es leleptek? Ebbol kiindulva kene hozni egy szabalyt hogy te elmehetsz, de a gyereket le kell adni a hataron, ott tartjak amig le nem dolgozta legalabb a szules koltsegeit! (Ha halapenzt fizettel az orvosnak, azt le lehet vonni az osszegbol, de csak akkor ha afas szamlaval tudod bizonyitani.)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.05. 09:47:46

Én elég sok emberkét ismerek akik voltak olyan szerencsések és megnyerték a zöldkártya lottót, de a vicc az hogy kb. a 99% nem él vele végül. Ettől mindig mérgelődöm mert úgy érzem aki nem él vele az mástól veszi el a lehetőséget. Szóval jó végre olyat is olvasni hogy valaki él a kapott lehetőségével. A blogra szintén kíváncsi lettem. :)

Taxomükke (UK) 2015.01.05. 09:50:11

@Mirjam2: "Ha halapenzt fizettel az orvosnak, azt le lehet vonni az osszegbol, de csak akkor ha afas szamlaval tudod bizonyitani."
Bruhahahahahaha!!!!!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.05. 10:03:27

@Réka ‎: Szerintem vicces a csi-zés persze mértéktartás mellett. :)

adg 2015.01.05. 10:03:45

@ChristineK: Ugy emlekszem, ha nem elsz a lehetoseggel, akkor bukod, es odaadjak a kovetkezo jatekosnak. Ettol fuggetlenul persze nem kene csak ugy brahibol palyazni.

@Mirjam2: Ezt nem igy kell csinalni. Egy gyerek marha sokba kerul az allamnak, amig adofizeto lesz, A szulo fizesse ki a hataron a szules koltsegeit minusz az orvos dijanak szamlaval igazolt osszeget. :) Aztan vigye a francba a kolyket, eloskodjenek valami mas orszag, pl az usa igen kiterjedt szocialis ellatorendszeren - igaz Niki? - viszont egyuttal alairatni vele egy papirt, hogy a gyereket visszahozza idore adot fizetni, kulonben a nagymama nem kap nyugdijat es tb-t. Megsem varhato el az adofizetoktol, hogy a lelepettek nagymamajanak fizessenek adoforintokat kozpenzbol, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 10:18:50

valamikor nagyonrégen én is ismertem valakit, aki nyert a lottón, és ki is költözött.
de miért pont akkor lett vége a történetnek, amikor épp érdekes kezdett volna lennni??

soad1221 2015.01.05. 10:21:04

@adg [Au, Darwin]: és mi lett volna a 4-es kategória?

Hari Seldon 2 2015.01.05. 10:29:45

@adg [Au, Darwin]:
Indítsunk tippversenyt, hogy hova mentek azok között, akik nem olvasták a blogját!

Tippeket kérek!

A végén ünnepélyesen együtt megnézzük hogy hova mentek... :-)

Hari Seldon 2 2015.01.05. 10:31:21

@ChristineK:
Én kezdem azt hinni, hogy a zöld kártya ottó, nem is annyira lottó.

Egyszerűen bekérik az adatokat a jelentkezőktől, és aki informatikus, orvos, egyéb képzett. Az "megnyeri".

London2009 2015.01.05. 10:32:10

Tejcsi, Amcsi, Apa… engem irrital a stilus. A cikk sem tetszik, mert a lotto megnyeresen kivul nem szol semmirol. Ah, fellelkesedtem a felvezetotol. No sebaj! BUEK mindenkinek!

Tanist 2015.01.05. 10:40:36

@NIKI LAURA: Szia. Én elég régen olvasom a kedves szerző blogját és nem hiszem hogy elég hamar angliában lesznek, mivel ez a story már minimum 4 de lehet 5 éves, tehát az elég hamaron túl vannak...

Amúgy érdekes maga a szerző blogja is, több személyes cikk van ugyan ami inkább családnak érdekes, de van jópár elég érdekes/informatív is.

gyengetölcser 2015.01.05. 10:47:12

Ez a tortenet mintha mar lett volna, en legalabbis tuti, hogy olvastam mar valahol.

Amugy nem csak informatikusok nyertenk a lotton, mint nehanyan itt utalgatnak ra, hogy esetleg iranyitott lenne. Az unokatesom is nyert es semmi kulonleges kepesitese nincs.

Mr Long 2015.01.05. 10:49:22

Ez a lotto penzbe kerul? Kitoltom, hatha nyerek :)

**mimi** 2015.01.05. 11:08:51

@adg [Au, Darwin]:
kénytelenek leszünk beleolvasni a blogjukba :)

Tök jó írás, nekem bejött!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.05. 11:09:05

@adg [Au, Darwin]: "Meg egyebkent valahogy sulyozzak is a nyerteseket,"
Amikor én egyszer beleolvastam, mintha valami olyan lett volna, hogy minden országnak van egy kvótája: évente beengednek 12 svédet, 20 indiait stb... de lehet, hogy rosszul emlékszem, annyira nem gondoltam komolyan a dolgot. Vagy az is lehet, hogy ez a kvótázás dolog a családegyesítésnél volt és nem a lottón. Régvolt, mindegy is... most már maradok itten.
Emberrel filózunk, hova menjünk nyugdíjaskorunkra. Persze hülyeség, mert nem tudni, hogy fog kinézni a világ 30 év múlva. De délkelet-Európa és Kanada erős esélyesek. Leginkább nyugira és hozzánk a legtöbb szempontból hasonlító, zavargásmentes közegre vágyunk :)

**mimi** 2015.01.05. 11:10:37

@ChristineK:
én még soha nem hallottam olyanról, aki nyert volna a zöldkártya a lottón...azt hittem átverés az egész.

soad1221 2015.01.05. 11:27:20

@Hari Seldon 2: Richmond-ra "tippelnék"... :)
vmikor én is olvastam, kb 3-4 éves lehet a sztori.

Sz. Tib 2015.01.05. 11:27:42

Még soha nem szóltam hozzá a határátkelőhöz, pedig minden nap olvasom a cikkeket, elszomorít, hogy mennyi rosszindulatú tapló kommentelőt fújt össze a szél, akik háttérismeret nélkül fikáznak a levegőbe... Nagyon kevés amerikai blogger van, és még kevesebb USA cikk, vajon miért.... Árpi a párosból a saját blogján rengeteget segített információt osztott meg amely minden zöldkártyásnak iránytű lehet.

2015.01.05. 11:34:52

@maxval bircaman szerkesztő: "Aztán megvárta, míg amerikai állampolgár lesz, s Nyugat-Európába költözött."

xD

2015.01.05. 11:38:54

@Réka ‎: Nem Magyarországra jöttök vissza nyugdíjasként? Mi lesz így az identitásoddal, meg a gyökereiddel? :(

2015.01.05. 11:40:18

Nem is tudom, hogy kivel beszéltem már irl a zöldkártyáról, de nekem olyasmi rémlik, hogy van valami kvóta, meg elvileg az is számít, hogy milyen a végzettséged, van-e családod, gyereked és ilyesmik. Aztán lehet, hogy ez csak városi legenda.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 11:55:09

@Philosoraptor:

A gyerek 20 évesen nyert a zöldlottón. Egyetemet is abbahagyta, s kiment.

Aztán nehéz volt az élet az USA-ban, valami autószervízben kapott munkát segédmunkásként. A pénz persze jó volt BG-hoz képest, akkoriban - amikor kiment - egy bolgár átlafizetés havi 100 dollár volt, Amerikában meg 1200-zal kezdett, nyelvtudás és szakképzettség nélkül, de a munkakörülmények nem voltak jók: 6-napos munkahét, nulla évi szabadság, drága lakbér. Már 3 év után el akart menni, de eldöntötte: megvárja az állampolgárságtot, csak aztán megy el. Így végül ott élt összesen 10 évet: 6 év után már állampolgár volt, de közben beiratkozott egyetemre is, s azt is el akarta már végezni. El is végezte, valami kertészmérnök vagy mi a fene lett.

Most Nizza külvárosában él, Monaco mellett. Dupla annyit keres, mint az USA-ban és közben élvezi a nyugat-európai kedvezményeket (éves szabadság, kisebb munkaidő).

Röhejes, hogy a bolgár állampolgársága kellett már Franciaországhoz, nem az amerikai. Közben lett amerikai barátnője is, őt is elvitte Franciaországba.

Eleinte egy gazdag emberek kertjét ellátó cégnél dolgozott. De közben megszerezte a francia állampolgárságot, s sikerült állami állást kapnia, valamelyik önkormányzatnál közterület-parkosítással foglalkozik. Jobb az állami állás ott, mert jól fizet szintén, de kevesebbet kell dolgozni, ráadásul jár egy sor kedvezmény, ami nincs a magánszektorban.

Ő mesélte: csinált a cég már egymilló euróért is kertet valakinek. Nem a kert földterülete került ennyibe, ez a növények ára volt.

wuaaa 2015.01.05. 11:56:30

Örülök hogy sikerült az usa-ba menniük. Ott lesz nekik a legjobb.

www.youtube.com/watch?v=JL0igkxhZaE

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 11:56:36

@Hari Seldon 2: Boston?
(mit nyer a nyertes? komplett új befőttkészletet?)

adg 2015.01.05. 11:56:49

@Réka ‎: jol emlekszel szerintem, nekem is igy remlik.

@Hari Seldon 2: mielott megnezem a megoldast, ha megint ilyen dontes elott allnek, akkor ket iranyra szukitenem az orszagot, szubjektiven. Termeszeti szepsegek miatt eszak kalifornia es onnan felfele a kanadai hatarig 45 fokos haromszogben, eghajlat szempontjabol meg florida, a nyugdijas allam, miamitol le a key westig. Utobbi helyen siman megtanulnanak a gyerek spanyolul is, ket vilagnyelv egyszerre. Dupla haszon. Az eghajlata meg hasonlo az ittenihez.
Amig komolyan erdekelt a dolog, addig az utobbi allam volt a cel, bar megelhetes szempontjabol nem a legszerencsesebb valasztas.
Szemelyes kedvenc kisvarosom meg Savannah, GA. Evek ota jaratom a turisztikai reklamjaikat. El kell oda jutnom, mielott megesz a krokodil.

A tippem Kalifornia.

Mr Long 2015.01.05. 12:00:13

@adg [Au, Darwin]: "El kell oda jutnom, mielott megesz a krokodil." Ne atol parazz, max a kertedben talalsz olyat. Az igazan veszelyes a fehercapa! :)))

tucano 2015.01.05. 12:02:00

Sosem gondoltam volna, hogy nem kamu ez a zöldkártya lottó.
Sok szerencsét!
"nem biztos, hogy épp informatikusokra várnak Máltán"
De.

noworries · http://noworries.blog.hu 2015.01.05. 12:04:39

@Hari Seldon 2: en a helyukben San Francisco-ba mennek :)
A tippem Carolina v Virginia, az feluton van New York es Florida kozott.

Hari Seldon 2 2015.01.05. 12:06:05

@Réka ‎:
"De délkelet-Európa és Kanada erős esélyesek. Leginkább nyugira és hozzánk a legtöbb szempontból hasonlító, zavargásmentes közegre vágyunk :)"

Ezért akartok majd Délkelet Európába menni?!?
Talán éppen Görögországba, ahol politikai és gazdasági válság váltja egymást? Inkább Délnyugat Európára gondoltál, nem?

2015.01.05. 12:06:23

@maxval bircaman szerkesztő: Így azért más a leányzó fekvése. :)

adg 2015.01.05. 12:09:57

@Mr Long (UK): ugyan, posztolo rosszul tudja, a krakagyil veszelyesebb, mert beleolvad a zold fube. Funyiraskor nagyon kell figyelni, itt hemzseg mindenhol, ovatosan kell nyirni a fuvet, mert megcsip. A capa viszont feher, konnyu eszrevenni, szinte vilagit a fuben.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.05. 12:12:43

@Hari Seldon 2: Szlovéniára, Horvátországra gondoltam. Infarktust ne kapjál azért :)

qkuc 2015.01.05. 12:13:18

@Hari Seldon 2: Májusban kiderül igazad van-e, :D.

adg 2015.01.05. 12:13:43

@Hari Seldon 2: "A" betus orszagot keress delkeleten. Gorogoktol visszabb egy picit. :)

Hari Seldon 2 2015.01.05. 12:16:49

@qkuc:
Te is beadtad a zöldkártyát? OK. Drukkolok.

qkuc 2015.01.05. 12:20:25

@Hari Seldon 2: Be, de őszintén megvallom nem rémlik olyan rubrika, hogy mi a pontos végzettséged, csak hogy felsőfok, középfok, ilyesmi. De én olyan vagyok, mint Árpi, időnként örülök, hogy a nevemre emlékszem, :D.

Mr Long 2015.01.05. 12:24:47

@adg [Au, Darwin]: Na ne legyel ennyire szakerto! Te akartal menni (jelen esetben nem menni) Ausztraliaba, vagy O??? Utana nezett es megallapitotta, hogy a capa egy ok Ausztralia ellen.

Mr Long 2015.01.05. 12:26:58

@adg [Au, Darwin]: Do you mean Anglia? :) Kanada egyes pontjaitol delkeletre van :)

Muscari 2015.01.05. 12:30:09

Mazlistak!!

Beleneztem a ferj blogjaba, csak hogy megtudjam, hogy hova koltoztek. Virginiaba mentek vegul, ott annyira jo lenne az idojaras?

Azon azert kiakadtam egy kicsit, hogy Angliaban allandoan esik az eso, meg kod van. Allitom, otthon sokkal tobbszor van kod, mint itt. Oke, a napsuteses orak szama egy kicsit kevesebb, de nem arrol van szo, hogy sosem sut a nap, siman ki lehet birni. Az utobbi ket nyar meg kifejezetten jo volt.

noworries · http://noworries.blog.hu 2015.01.05. 12:30:13

2x palyaztam, nem nyert. Jelentkezeskor nem kernek semmit, se oneletrajzot, se diplomat, csak beirod a neved, szuletesi datumot, utlevelszamot, feltoltesz egy utlevelfotot s mar kesz is. Ha jol tudom, min.erettsegi szukseges, de jelentkezeskor ez bemondasra megy, mi a végzettseged.
Az orszag meretehez, jelentkezok szamahoz merten hatarozzak meg hanyan nyernek adott evben orszagonkent. Magyarorszagnak ~300 fo a kvotaja.
www.usagreencardlottery.org/green-card-statistics.jsp

labirintus1 2015.01.05. 12:30:15

Én is találkoztam már olyannal, aki nyert a zöldkártya lottón. Igaz, ő német állampolgár és valószínűleg emiatt egy kicsit nagyobb esélye volt, mint egy magyarnak.
Ő a 20-as évei elején ment ki és bejött neki. Végül Hawaii-n kötött ki és egy utazási irodában dolgozik.

kardio1 2015.01.05. 12:34:59

@maxval bircaman szerkesztő: Az amerikai àllampolgàrsàg esetén nem kell lemondani a màr meglévôrôl (tudtommal nem engedik a kettôs àllampolgàrsàgot)? Es ha amerikai àllampolgàrsàg birtokàban az ember felvesz egy màsikat, mint a példàdban a franciàt, az amerikaiak nem vonjàk meg az amerikai àllampolgàrsàgot?

adg 2015.01.05. 12:36:41

@Mr Long (UK): oke, ezt igy kenytelen vagyok belatni. :))))

CJKrisz 2015.01.05. 12:40:41

@Mr Long (UK): A részvétel nem kerül semmibe. Viszont jó helyen kell leadni a "nevezést", kismillió olyan nem hivatalos oldal van, akik pénzt kérnek, stb. Akad közöttük kamu is bőven. A hivatalos oldal ez:
www.dvlottery.state.gov/
Minden évben október 1-től november elejéig lehet leadni a jelentkezést, következő év májusában derül ki, hogy kisorsoltak-e.
Ellenben azért nem olyan egyszerű a dolog, hogy kisorsoltak, hurrá, mehetek is. Kismillió dolgot kell elintézni ahhoz, hogy az ember valóban mehessen. A neten van valahol egy írás, amiben egy magyar "lottónyertes" összeírta a teendőket, miután kihúzták. Emlékeim szerint egy 12-15 pontból álló lista. Ha ezeket kipipálja az ember, akkor mehet. De ennyi, azon van a hangsúly, hogy MEHET. A nagy víz másik oldalán leszáll a gépről, beengedik az országba és legálisan ott van, munkát vállalhat, kevés kivételtől azok a jogok illetik meg, mint egy amerikai állampolgárt. Pont. Ott áll a reptér kijáratánál, és ha hazulról nem intézkedett, akkor se munkája, se szállása, se kutyája, se macskája. Egyszerűen csak legálisan ott van. :)

Muscari 2015.01.05. 12:41:32

@Réka ‎: nekunk is ez a tervunk oregkorunkra, Horvatorszag, Gorogorszag, meg Bulgaria is befigyel.
Bar valamiert Albanian is elkezdtem gondolkodni, nem is ertem, miert... :-)

adg 2015.01.05. 12:42:37

@kardio1: nem kell lemondani, engedik es nem vonjak meg. Minden tovabbi nelkul lehetsz kettos allampolgar.

Mr Long 2015.01.05. 12:44:10

Baszki, megneztem a statisztikat, a nyolcadik vilagokbol milyen sok embert engednek be, magyarbol meg alig...

Határátkelő 2015.01.05. 12:48:06

@Dragonlady (now in Indonesia): Kértem a szerzőt, hogy folytassa majd a történetet, mert sejtettem, hogy lesznek kínzó kérdések. :)

Határátkelő 2015.01.05. 12:48:46

@gyengetölcs: Itt biztos, hogy nem olvastad. :)

kardio1 2015.01.05. 12:49:29

@adg [Au, Darwin]: Még amikor hagyma itt volt, ô emlegette azt hiszem, hogy meg kell vàlni a magyar àllampolgàrsàgtol, hogy az amerikait.

Határátkelő 2015.01.05. 12:49:49

@Sz. Tib: Ezt most nem értem. Ki fikázott itt?

Muscari 2015.01.05. 12:55:45

Megneztem Virginia idojarasat, nem rossz. A tel elegenyhe, a nyar jo meleg, bar eleg sok a csapadek. Nedves szubtropusi klimanak irja a wiki, szerintem nem volt rossz dontes idojaras szempontjabol. Egyedul a hurrikanok zavarnanak, de hat nem lehet minden tokeletes.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 13:02:38

@Muscari: Nahát, ha már így meg lett idézve ez a szép ország, nem Te kérdezted véletlenül Jani haverját, hogy nyugdíjasként hogyan lehet itt élni? Mert utánanézett.

noworries · http://noworries.blog.hu 2015.01.05. 13:06:59

@Muscari: ha Virginia, akkor jol tippeltem :-)

P.Elliot 2015.01.05. 13:06:59

@NIKI LAURA:
En azt hiszem hogy szeretetteljesen lett mondva a kolok. Meg a kolyok sem lenezo. Mi is hivtunk annakiden hogy a kolykunk, / elolvadt mosollyal/...

Nikili 2015.01.05. 13:07:09

@Réka ‎: Köszi a kommentet :) Igen, pontosan jól tudod. Minden arra jogosult orszagnak van egy kvótaja. Magyarorszag : 200 volt, amikor mi jelentkeztünk. Vannak orszagok, amelyeket kizárt USA (Írország pl).

Muscari 2015.01.05. 13:11:28

@VPBA: dede, en voltam. Mik a lehetosegek?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 13:22:10

@Muscari: Nagyon olcsó a megoldás, de írj inkább privit, nem szeretném elvinni a posztot "más" irányba. :)

P.Elliot 2015.01.05. 13:26:23

@Hari Seldon 2: En inkabb azon vagyok meglepve hogy New Jersey szerintuk nagyon hideg. Itt lakok mar evtizedek ota, lehet hogy az eszaki resze hidegebb egy kicsit de itt a kozepen nem. Es nincsenek tornadok, nagy viharok is alig, nem sok ho esik, ezen a telen itt ahol lakok meg semmi sem esett, tegnap langyos eso is volt, hol itt a hideg?
Rengeteg falls informacio kering Amerikarol amit itt-ott felszedegetett az olvaso, jobbjara nem igazan ugy van, informaciokbol....

P.Elliot 2015.01.05. 13:26:23

@Hari Seldon 2:
Szerintem oda mentek ahol munkat kaptak mert ma ez meg amerikai informatikusnak sem sikerul mindig. Telitve a palya.
Sok dobasa nem lesz, orul ha munkat kapott! Ha meg van penze kivarni akkor gyorsan el fogjak tolni az otthoni hazuk arat amit nem tudom hogy eladtak-e, ha igen, rosszul tettek mert ha nem tetszik nekik itt/ nem varjak tart karokkal a munkara, az anya aligha fog tudni dolgozni mert az ovoda elvinne a fizeteset szinte es egy keresetbol manapsag nem konnyu itt sem megelni, ilyenkor jon a honvagy hogy nem tudtam hogy hianyzik a csalad, / jo, sot nagyon jo kereset eseten valahogy nem olyan eros/...

P.Elliot 2015.01.05. 13:26:23

@Hari Seldon 2:
Nem igy van. Ket ismerosom is van aki megnyerte, egyik otthon egyszeru segedmunkas volt, a masik meg komuves de nem volt rola papirja, iskolaba nem jart csak mesterek mellett dolgozott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 13:29:27

@kardio1:

Ma már nem.

Bár benne van az eskü szövegében, hogy csak Amerikához hű, ennek nincsenek jogi következményei.

Eredetileg ha egy amerikai felvett más állampolgárságot, automatikusan elvesztette az amerikait, de ez régóta nincs így. Aztán olyan volt, hogy csak akkor vesztette el, ha önként belépett idegen állam katonaságába.

Aztán ezt is megváltoztatták a II. vh. után: ma már csak egyetlen esetben veszti el valaki az amerikai állampolgárságát: ha kiderül, hogy annak idején hamis adatokkal kérelmezte az amerikai állampolgárságot. Ezen túl csinálhat bármit: akár fegyveres harcban is részt vehet az USA ellen, akkor is amerikai állampolgár marad. (Volt is ilyen eset, az egyik Guantánamóban fogva tartott talibán harcosról kiderült, hogy amerikai állampolgár, ezek után el is kellett engedni, hiszen amerikaiként nem tekinthető már idegen hadifogolynak, s csak polgári bíróság előtt vonható felelősségre.)

Sőt, ma kifejezetten nehéz még saját kérésre is elveszteni az amerikai állampolgárságot. Ha pl. valakinek nem rendezett adótartozása van, nem engedélyezik az állampolgárság megszüntetését.

**mimi** 2015.01.05. 13:32:33

Beleolvastam a blogokba, Árpi nagyon sok hasznos infot oszt meg, Nikili meg olyan jó csajos :)))
Érdemes olvasgatni !

**mimi** 2015.01.05. 13:33:02

@VPBA:
csak vigyétek...engem is érdekel :)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 13:41:40

@VPBA: Ha már utánanézett, nem lehetne ide is egy kopipásztot?Mert hogy a nagy ünnepi lassulás közepette simán elférne, még kommentben is.Előre is köszönet.

Mi is keressük, hogy hová kéne költözni öregecskedő korban, ami télen nem hideg, nyáron nem meleg, (mondjuk olyan 15-25 fok, hogy a hosszúnadrágot elfelejthessem örökre...) nem túl drága ország, de azért legyen valami közbiztonság is, meg politikai stabilitás...Persze, tudom, túl sokat várok ezekkel az igényekkel, de hátha.
Tippek is jöhetnek akár... Kerekíthetünk egy játékot is, vagy akár egy egész posztot is belőle...:D
Hátha HÁnak is megtetszik a dolog...:-)

adg 2015.01.05. 13:43:01

@kardio1: hagyma beszelt sok csodat, loditott is talan. :) biztos forrasbol tudom, hogy lehet az amerikai mellett mas allampolgarsagod.
Pl a kislany, aki az en angoltanaram volt es kaliforniabol koltozott magyarorszagra engem tanitani, o pl magyar allampolgar is lett idovel.
Es meg mas peldakat is ismerek.
Vagy itt az ex kormanyzo terminator, aki osztrak+us allampolgar, es meg kormanyzo is lehetett kettos allampolgarkent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 13:46:52

általában az olyan országok, amik nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, kivételt tesznek az olyan gyerekekkel, akik a szüleiktől szedték össze a kétfélét? már a gyerekkel is el kell dönteni? vagy csak felnőttként nem lehet többfélét összeszedni? - csak elvi kérdés, érdekességnek.
(Indonéziában csak a kiskorúak lehetnek kettős állampolgárok, aztán 3 év türelmi időt adnak, mielőtt elveszik az indonézt. Thaiföld engedi a kettőst, de kb csak születéssel esélyes megszerezni amúgy is. burmai kollégám viszont azt mondta, hogy mivel a férje külföldi, a gyereke nem lehetett burmai állampolgár - na ez nekem nagyon furcsa, nem tudom, hogy csak nem akarták eléggé, vagy nem mentek utána, vagy valami olyan hátránya van-e.)

qkuc 2015.01.05. 13:52:51

@Dragonlady (now in Indonesia): Mindig furdalt a kíváncsiság, hogy honnan a szöszből tudják az ilyen-olyan hivatalok, hogy mondjuk 6-os állampolgár vagyok? Adni kell valami igazolást, hogy ááá, de én nem is vagyok, vagy ez hogy működik arrafelé?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 14:13:39

OFF Albániaaa :-)
bezzeganya.reblog.hu/albania-a-gyermekkozpontu-tarsadalom

@Muscari: kimaradt a szilveszteri tradíciós blogból az autógyújtogatás, az biztos :-/

@qkuc: szerintem onnan, legalábbis a másodiknál, hogy addig is ott voltál az országban valamilyen papírokkal, vízummal.
persze ha az eredeti ország ellenkezik, akkor nem tudom, gondolom, el lehet titkolni. (Szlovákiában el tudjál titkolni, akik kérték a magyart is?)

2015.01.05. 14:14:34

@kardio1: Hagyma ilyet soha nem mondott. Arrol beszelt, hogy nem hosszabbitja meg a lejart magyar utlevelet.

A poszt es a blog jo. Virginia meg gyonyoru. Gratulalok.
New Jersey es New York meg nem hideg, Boston sokkal hidegebb volt

2015.01.05. 14:16:46

@geegee: Panama? Costa Rica? Szlovenia?

2015.01.05. 14:21:23

@Dragonlady (now in Indonesia): Hollandiaban es Singaporeban is a gyerek 18 eves koraban dont, hogy melyik kell neki. Addig lehet kettos

adg 2015.01.05. 14:24:43

@Dragonlady (now in Indonesia): "Szlovákiában el tudjál titkolni, akik kérték a magyart is?)"
El. A gond az, hogy sokszor feljelenti oket valaki joakaro. Mondjuk nem teljesen ertem, hogy hogy bizonyitja a feljelento. Mert ha csak ugy mondja, en meg letagadom, akkor hogy donti el a hatosag?

Szeretem ezt a feljelentosdit...

tableno 2015.01.05. 14:27:39

@charlieharper: ezek mind jó országok, de cseppet sem olcsók (persze mihez képest...)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 14:34:55

@**mimi**: @geegee: Jön majd Jani h., és fog válaszolni, de csak estefelé. Addig türelmeteket kérjük. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 14:37:53

@Dragonlady (now in Indonesia):

Ha jól emlékszem, Mianmarban volt korábban a világ legfucsább állampolgársági szabálya.

Ha egy mianmari házasságot kötött külföldivel, automatikusan elvesztette az állampolgárságát, s 8 év múltán kérhette vissza.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 14:37:53

@qkuc:

Elkapnak, ez a fő eset.

Határon megvizsgál a vámos, s megtalálja a táskádban a másik útleveledet.

De a leggyakoribb eset a vízumokkal kapcsolatos.

Pl. indonéz és magyar állampolgár vagy. Indonéziában élsz. Mész nyaralni Japánba. A repülőtéren a hatóságnak ellenőriznie kell, hogy jogosult vagy-e felszállni a Japánba utazó repülőre. Indonéz állampolgárnak kell vízum Japánba, magyarnak meg nem kell. Te meg vagy kénytelen vagy feleslegesen vízumot kérni az indonéz útleveledhez a japánoktól, vagy bemutatod a magyar útleveledet, s le is buksz azonnal.

Eleve sok állam, mely nem fogadja el a többes állampolgárságot, csak azután adja meg az állampolgárságot, hogy bizonyítottad az előző elvesztését.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 14:37:53

@charlieharper:

Szüleimnek volt egy ismerőse. 1973-ben disszidált Kanadába. Elítélték 5 év börtönre emiatt.

1975-ben kanadai állampolgár lett.

Aztán a munkahelye ki akarta küldeni Mo-ra tárgyalni. Ő bement a magyar követségre megkérdezni, most akkor mehet-e, mi lesz a börtönnel.

Ott mondták: mehet kanadaiként, kérjen vízumot, magyar okmány ne legyen nála.

Aztán 1988-ban bement ismét a magyar követségre, meghosszabbítani az 1975-ben lejárt magyar útlevelét.

soad1221 2015.01.05. 14:37:53

@adg [Au, Darwin]: Szia!
tényleg érdekel, hogy mi lett volna a 4. kategória, mert én is a posztban lévő 3-at ismerem.. márhogy ami legális :) vagy az illegális lenne a 4-ik? :)

2015.01.05. 14:42:34

@qkuc: Ha olyan orszag allampolgarsagat probalod felvenni amelyik nem engedelyezi a kettos allampolgarsagot, akkor altalaban be kell mutatnod egy papirt arrol hogy lemondtal az elozo allampolgarsagodrol mielott megkapod az ujat. Forditva nem tudom hogy ellenorzik. Ha tobb mint ket allampolgarsagod van egyidejuleg akkor nem tudom mit tudnak csinalni, hiszen lemondhatsz az egyikrol de meg mindig megtarthatod a masikat, amig ra nem jonnek...

qkuc 2015.01.05. 14:50:15

@maxval bircaman szerkesztő: Köszönöm, így már van benne ráció, hogy az ember lebukik.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 14:51:18

@Muscari: Válaszoltam, egyelőre csak röviden, de majd megy a többi is.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 14:53:33

@Muscari: Na eltűnt a blogmotor miatt a válaszom, vagy pedig most jön meg? :)

adg 2015.01.05. 14:53:39

@soad1221: Egy megfelelo utlevel. :)

Hari Seldon 2 2015.01.05. 14:55:04

@Muscari:
"Egyedul a hurrikanok zavarnanak, de hat nem lehet minden tokeletes. "

De legalább tengeri kígyók nincsenek. Az csak szegény adg privilégiuma.

adg 2015.01.05. 14:57:18

@maxval bircaman szerkesztő: "Eleve sok állam, mely nem fogadja el a többes állampolgárságot, csak azután adja meg az állampolgárságot, hogy bizonyítottad az előző elvesztését."

Es mi van kozben? Az egyiknek meg nem vagy, a masiknak mar nem vagy polgara, mi van ilyenkor?

Hari Seldon 2 2015.01.05. 15:03:22

@Muscari:
Igen, időnként ez van jan 1-én meg júl 14-én.

Kicsit feldobjuk a tűzijátékot még valamivel. Ez ilyen népi szokás.
Máshol más van. Pamplonában a bika elől futnak, itt a lángoló autó körül táncolnak.

2015.01.05. 15:04:47

@adg [Au, Darwin]: Ez a legvegso lepes az uj allampolgarsag megszerzesenek a folyamataban. Az 'uj' allam ad egy papirt arrol hogy megigertek az uj allampolgarsagot, maskepp a 'regi' allam nem is fogadhatna el a lemondast mert senki nem lehet hivatalosan 'stateless'.

Hari Seldon 2 2015.01.05. 15:05:47

@charlieharper:
Szerintem a Panama nem annyira jó. Sokkal egészségtelenebb az éghajlata. Costa Ricán a felföld viszont kellemes klímájú.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 15:07:03

@Dragonlady (now in Indonesia):

Szlovákiában, s főleg Ukrajnában egy rakás magyar kért magyar állampolgárságot, pedig Szlovákiában ez szabálysértés, Ukrajnában meg egyenesen bűncselekmény. De ha valaki alapszinten óvatos, erre sosem jön rá az ottani hatóság.

Mint az izraeli-bolgár ismerősöm esete, aki Izraelben élve járt üzletelni Dubaiba és Kuvaitba, ahová nemhogy izraeli nem mehet be, de még izraeli pecséttel az útlevélben is tilos. Utazás Tel-Avivból Ciprusra, izraeli okmányok ciprusi ismerősnél hagyása, majd bolgár útlevéllel utazás tovább. Még plusz költsége sem volt emiatt. A bolgár útlevele sosem járt Izraelben, így "tiszta" volt teljesen arab szempontból. Még arra is ügyelt, hogy az útlevél lejártakor ne a tel-avivi bolgár követségen igényeljen újat, hanem mindig elutazott Szófiába.

Golf2 2015.01.05. 15:07:03

@geegee: Kanári szigetek a legjobb,örök tavasz és olcsó és EU

tableno 2015.01.05. 15:10:36

@Hari Seldon 2: Ez nem egészen stimmel. Panamában is van felföld, ahol pont ugyanolyan az éghajlat, mint Costa Ricában. Panama City az tényleg nagyon meleg és párás, mert a tengerparton van, de semmivel sem rosszabb, mint mondjuk Szingapúr.

tableno 2015.01.05. 15:13:34

@Mirjam2: ez alól Japán a kivétel. A japán állampolgárságot csak akkor kérelmezheted, ha már lemondtál az előzőről. És nem biztos, hogy ezek után megkapod! Ezért például magyar állampolgárként gyakorlatilag esélytelen a dolog, mert a magyar állampolgárságról nem mondhatsz le, ha nincs más.

Mr Long 2015.01.05. 15:13:40

@Golf2: Es ott meg megmarad a magyarsaga is az embernek! :)

Nikili 2015.01.05. 15:16:30

@Mirjam2: köszönöm a kommentet és a pozitìv értékelést! :) Várlak a blogon :)

adg 2015.01.05. 15:18:54

@Mr Long (UK): Ez biztos?
Kerdezd meg, hatha neked valaszol. Nagy banatomra, nekem nem valaszol sose. Csak kinyilatkoztat.

2015.01.05. 15:22:25

@tableno: Erdekes, en ugy tudtam hogy ez nemzetkozi jogi dolog hogy nem lehet valakit 'stateless'-e tenni mert azzal minden masik allamnak bezavarna az az allam aki elveszi az egyetlen letezo allampolgarsagot. Lehet hogy a japanoknak ez a modszeruk arra hogy senki soha nem lehessen japan allampolgar aki nem annak szuletett? :) Pl. nem ertem hogy egy 'stateless' polgar hogyan tartozkodhatna legalisan Japanban, hiszen a vizuma az elozo allampolgarsagahoz / utlevelehez kotodne.

tableno 2015.01.05. 15:25:15

@Mirjam2: de, a nemzetközi jog elismeri a "stateless" (hontalan) státust, sőt az ENSZ még speciális hontalan útlevelet is kiad. Az igaz, hogy a japánok nagyon nem szeretnek állampolgárságot osztogatni, én eddig összesen egy emberrel találkoztam, aki megszerezte (eredetileg amerikai volt).

tableno 2015.01.05. 15:26:51

@Mirjam2: amúgy a Szovjetunióban annak idején létező büntetés volt az állampolgárságtól való megfosztás (főleg ellenzékiekkel csinálták).

kardio1 2015.01.05. 15:33:11

@Muscari: Ha a citék sokszor illegàlis, vagy akàr legàlis, màsodik-harmadik generàcios bevàndorloit (ôk gyùjtogatnak) a nemzethez sorolod, akkor sem mondanàm tömegeket megmozgato, népszerû, nemzeti sportnak...

kardio1 2015.01.05. 15:33:55

@charlieharper: Akkor rosszul emlékeztem. Hiàba no, öregszem...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 15:36:01

@adg [Au, Darwin]:

Ezért van pl. az a magyar szabály, hogy csak az a magyar állampolgár bocsátható el az állampolgársági kötelelékből, aki igazolja, hogy van másik állampolgársága vagy folyamatban van neki a másik állampolgárság.

Az én apám pl. 1969-ben lett magyar állampolgár. Akkoriban nem lehetett az ember két szocialista ország állampolgára egyszerre. Így le kellett mondania a bolgárról. Viszont egy percig sem volt hontalan, a két papír úgy volt megszerkesztve, hogy ugyanazon a napon érjen véget a bolgár, amikor kezdődik a magyar.

S van egyezmény a hontalanságról. Így még az állampolgárságot szinte soha meg nem adó országok is jellemzően adnak állampolgárságot a területükön születő árva gyerekeknek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 15:36:01

@Mirjam2:

Megeshet a hontalanság esete.

Pl. valaki olyan országban születik, mely nem ad állampolgárságot az ott születetteknek (Mo. is ilyen), viszont a szülők meg olyan országból valók, mely ország nem ad állampolgárságot a külföldön születetteknek.

Ill. megesnek a politikai okok. Mondjuk egy adott ország megszűnik.

Pl. a híres eset Palesztína. Amikor 1948-ben véget ért Palesztínában a brit uralom, az ott maradt személyek brit állampolgársága megszűnt. Aki maradt, az izraeli állampolgár lett. Viszont az arab lakosság egy része nem fogadta el az izraeli uralmat, így eltávozott a terület azon részére, mely akkor nem került izraeli fennhatóság alá. Mivel ott nem alakult meg a tervezett palesztín állam, ezek az emberek állampolgárság nélkül maradtak. A nagy többség státusza most is ez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.05. 15:36:01

@tableno:

Így igaz. Kiszabható volt büntetésként az állampolgárságtól való megfosztás.

Szolzsenyicinnel szemben pl. akkor alkalmazták, amikor elutazott Svédországba a Nobel-díjat átvenni, így már nem térhetett haza, hiszen külföldivé vált időközben.

Magyarországon is volt ilyen 1947-1988 között: kb. 2 ezer embert fosztottak meg az állampolgárságtól. 1990-ben az Antall-kormány egy jogszabállyal az összes ilyen megfosztást visszamenőlegesen megsemmisítette.

Sütemény1975 2015.01.05. 15:36:44

no ezt a lottó dolgot megnézem majd. hátha elfér még egy kamionos a nyugati-parton :)

Mr Long 2015.01.05. 15:40:05

@Sütemény1975: Nem tudod, ott sajat gepre ulnek fel a soforok, vagy a ceg adja nekek? Vagy vegyesen?

2015.01.05. 15:51:47

@tableno: @maxval bircaman szerkesztő: Hulyen fogalmaztam, termeszetesen tudom hogy vannak 'de facto' 'stateless' emberek, mint pl. a palesztinok egy resze (van is jelenleg palesztin kolleganom aki itt szuletett Szaudiban es 'stateless' szegeny, fogalmam sincs hogy hosszu tavon hogy mukodik ez a gyakorlatban). Arra gondoltam hogy a 'civilizalt' orszagoknak nem kell alairni valami egyezmenyt hogy nem terhelik a tobbi orszagot azzal hogy nem teszik direkt 'stateless'-e az allampolgaraikat?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 15:58:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Látom, naprakész "Bezzeganyás" vagy. :) Az egyik bloggazda még nyáron keresett meg, hogy szívesen írna Albániáról, és ez lett belőle, egyelőre.

2015.01.05. 16:00:14

@Mirjam2: Na erre gondoltam: 'Convention on the Reduction of Statelessness'

en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_the_Reduction_of_Statelessness

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 16:00:31

@maxval bircaman szerkesztő: Burma a mai napig illegális bevándorlónak kezeli a nyugati határvidéken élő muzulmán, félig-meddig bangladeshi lakosságot, Bangladeshnek meg a háta közepére se kell még pár százezer (millió?) szakadt éhes koldus, úgyhogy ők azért stateless-ek.
Thaiföldön 2, egyesek szerint inkább 3 millió burmai menekült van, nagy részük félig legális állapotban, az ő gyerekeik helyzete is elég bonyolult, mert nem jogosultak burmai állampolgárságra, thaira pláne. és innen kezdve persze teljes kiszolgáltatottság, elvileg nem járhatnak iskolába se, stb
plusz még mindig bonyodalmas a helyzete azoknak a törzsi népeknek, akik a hatvanas években még mindig vándoroltak a kínai-burmai-laoszi-thai határvidékeken (a hegycsúcsokon, hegygerinceken van az összes határ, elég vad dzsungel még ma is), és nem tudták bizonyítani, hogy Thaiföldön születtek, vagy bármi közül van az országhoz.
összességében talán 4 millió emberről van szó csak Thaiföldön.

Bobby's 2015.01.05. 16:01:03

Sziasztok! VÉGRE! Már kerestem hasonlót.
Mi is beadtuk a családdal, remélem hasonlóan járnánk mi is. Jó lenne:)

soad1221 2015.01.05. 16:01:07

@adg [Au, Darwin]: ha a képleteddel számolunk még simán meglehet.. mondjuk ne Tenerife legyen a mérvadó, hanem inkább Barcelona, így a 4500 km helyett máris csak 2000 körül vagyunk, és hát mindkettő Spanyolország, nem?
szóval ott lettek volna esélyeid... :)
a választ meg, kösz, így már értem, bár hogy honnan szerzel megfelelő útlevelet ehhez...?! :)

2015.01.05. 16:01:27

@Sütemény1975: Aha. Aztán nehogy téged is elvigyenek jégen kamionozni.... :)

Muscari 2015.01.05. 16:01:35

@Dragonlady (now in Indonesia): vajon ki lehet a cikkben szereplo anyuka? El sem tudom kepzelni ;-)

Mr Long 2015.01.05. 16:04:00

@VPBA: Biztos jot tesz neki, ha azon a blogon keszul az anyasagra? :)

2015.01.05. 16:06:31

@Mirjam2: 'Article 7
Laws for the renunciation of a nationality shall be conditional upon a person's acquisition or possession of another nationality. (Exceptions: not to frustrate freedom of movement of nationals within a country, not to frustrate return of nationals to their country, not to frustrate a person's ability to seek asylum)

Article 8
Contracting States shall not deprive people of their nationality so as to render them stateless. (Exceptions: where otherwise provided in the Convention; where nationality has been acquired by misrepresentation or fraud; disloyalty to the Contracting State).'

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 16:07:22

@VPBA: :-) remélem, a kommentelők nem lesznek túlságosan gonoszak
a porontyos időkben nagyon jó oldal volt az, aztán az Átmeneti állapot, Nőstények, de ez mostmár kb kutyaszar, ami mára maradt, de a feedly-ből még nem szedtem ki, ami érdekes , elolvasom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 16:12:31

@Mr Long (UK): nyugi, mindenevő vagyok (ebben a témában is), már vagy 10 éve olvasok mindenfélét az otthonszülés vitáktól kezdve a diszlexiáig, sok másik helyen is, angolul is. :-)

Taxomükke (UK) 2015.01.05. 16:15:42

@Hari Seldon 2: "Indítsunk tippversenyt, hogy hova mentek azok között, akik nem olvasták a blogját!"

Hát ha van egy csepp eszük, akkor nyilván Albániába.

Muscari 2015.01.05. 16:17:09

@Dragonlady (now in Indonesia): ez szornyu. Mi van akkor azokkal az emberekkel, nem jarnak iskolaba, nem kapnak orvosi ellatast sem? Hogyan dolgoznak?

M. Péter 2015.01.05. 16:22:42

@Mirjam2: USA állampolgárságról le lehet mondani úgy, hogy nincs másik, még folyamatban sem, de csak az USA-n kívül lehet megtenni valamelyik konzulátuson.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 16:22:52

@Mr Long (UK): Megválaszolta a kérdést ő maga. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 16:26:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Bírom a gyűrődést, ne aggódj! :) Igazából én csak nyár óta tudom, hogy létezik ez a blog, mikor Vakmacska megkeresett. A terhesség és a szülés engem már nem érint, de biztos vannak hasznosítható infók benne. A "rémtörténeteket" meg vagy ne olvasd el, vagy hasznosíts belőlük annyi információt, amennyit csak tudsz. Terhességre, szülésre, gyereknevelésre nincs recept, ahány annyiféle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 16:31:33

@qkuc: Nekünk most a svéd kérelemkor be kellett adnunk megtekintésre a magyar útlevelet.Máshol nem tudom mi van, de gondolom hasonló lehet.

blackhairlady 2015.01.05. 16:31:37

@CJKrisz: Anno amikor meg volt az Origon Forum, volt egy zoldkartyalottos is, ott sokan irtak a teendokrol, nagyon hasznos volt az a topik. Sok nyertes is volt akik sokaig segitettek az ujonnan jelenkezoket.

adg 2015.01.05. 16:32:16

@soad1221: Meg emlekszel a kepletemre? :)

Hogy hogyan lehet? Nem egyszeru. El kell menni brahibol foiskolara egy evre a hulye haverokkal, csak mert a foiskola szep helyen van es jo a menza. Az iskola temaja sokadlagos szempont, de a koli mellett van a kocsma, masik iranyban a folyo, mi kell meg. Egy evet kell varni, mig felvesznek az egyetemre, ahova valojaban akarsz is menni. Ha mar ott vagy a foiskolan, megismered elso baratnodet. Igen, vannak keson ero tipusok. :) Szerelmetek szepen szárba szokken, es idovel kiderulnek kis aprosagok a csalad multjarol es a jo helyen szuletett lanyrol. Innen mar csak némi burokracia es egy kis penz szerezni egy sasos konyvecsket. Az az egy mar eleg is a csaladnak. Persze igy is eleg bonyolult lett volna a koltozes, mivel a papir gazdaja 30+ eve nem jart "otthon", igy szponzornak nem alkalmas, szoval anyagi fedezet vagy munkaajanlat kell barmelyikuknek. De zold kartya jar hozza, es legalisan lehet maradni es dolgozni, persze a megfelelo vizummal. Bar lehet, meg igy is egyszerubb lett volna, mint ide, es mindenkeppen gyorsabb. De mi ide akartunk.

Nem ez az egyetlen modszer, de ez mukodik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 16:35:17

@VPBA: Köszönjük, ráér végül is, van még egy jó 20-25 év eldönteni... :-)))))

blackhairlady 2015.01.05. 16:36:03

@P.Elliot: A multkor valaki eppen arrol irt, hogy az amerikaiak a filmekbol vett sztereotipiakat hangoztatjak az europai orszagokkal kapcsolatban. Hat ez ugayigy mukodik visszafele is szerintem:)

Mr Long 2015.01.05. 16:44:55

@blackhair-lady: Es mi a helyzet a fehercapakkal? Nagyon halalosak? Multkor lattam egy filmet, amiben megettejk a szofrfost. Gondolom egy mindennapos az usakoknal, szar hely, nem megyunk oda! :) Eleg sztereotip?

soad1221 2015.01.05. 16:46:56

@adg [Au, Darwin]: hogy emlékszem-e?? tananyag!

na a szerelem szárba szökkenés nekem már problémás lenne, de koncepció nem rossz :)

blackhairlady 2015.01.05. 16:51:02

@Mr Long (UK): Mifelenk nincsenek. De lehet, hogy vannak, csak olyanok mint a kameleon, jol alcazzak magukat:)
Tavalyelott volt egy capatamadas azon a parton, szinte ugyanott ahol mi furdoztunk 1 nappal azelott. Egy fiu combjaba harapott bele. A fiu a kozelo bolt tulajdonosanak a fia volt. Kisse bexartam akkor, de hamar tultettem magam rajta:D

blackhairlady 2015.01.05. 16:53:02

@Mr Long (UK): A sogorom szallitmanyozassal foglalkozik. Osszehozza a szallittatni akarokat a szallitokkal. Vannak magan kamionosai es cegek is.

2015.01.05. 17:05:12

@geegee: Nem félsz attól, hogy elveszíted a magyar identitásodat? :O

2015.01.05. 17:11:49

@Nikili: Elkezdtem olvasgatni a blogot, nagyon jo, mindenkinek ajanlom! Csak igy tovabb :)

Quercus a favágó 2015.01.05. 17:15:09

Ha nagy ritkán lottózom, azt azért teszem, hogy ha esetleg nyerek, az örömet okozzon. Az USA zöldkártya nem okozna örömet. Igaz, ilyen lottót sem jutna eszembe kitölteni.

tableno 2015.01.05. 17:20:46

@QUERCUS: Tiszta szerencse, hogy nem kötelező...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 17:23:59

@qkuc: @charlieharper: @Golf2:

Köszönöm a válaszokat.

Portugália jó lehet, előnye, hogy EU és nem kell feltétlen repülőre ülni, ha az ember hazalátogat.

Panama és Costa Rica: ezekkel semmi tapasztalatunk nincs, meg kéne győződni róluk.Kicsit talán tartok a közbiztonságtól, mármint hogy lehetne jobb.De simán lehet, hogy csak nem vagyok képben.Ezzel együtt érdekes lehet.

Szlovénia: rengeteget jártunk, ismerjük, gyönyörű, de kicsit esős.Viszont árban lehet, hogy már majdnem Ausztria.Másik oldalról nézve egy értelmes, okos nemzetnek tűnik.

Kanárik: na a kis sárga madarak szigetére biztos el fogunk menni, körülnézni.Télleg közel van, az is még EU, árban is jó lehet.
Asszem Tanato(?) említette korábban Bolíviát(?), na ez is egy sötét ló, kéne több tapasztalat, de nem zárom ki.
Ami még így ezen felül játszhat az mondjuk az észak-lengyel régió illetve a Baltikum.Klíma valszeg viselhető, Eun belül vagyunk, és közel vannak a svéd partok, ha valamiért mégsem tudnánk teljesen elszakadni innen..Viszont ezen két régióhoz közel van az orosz medve is, ami kissé nyugtalanító...

Érdekes lehetne még Albánia is, az árszínvonal kifejezetten tetszene, csak ott nekem nyáron túl meleg volna, megvadulnék a negyven fokoktól... :DPersze a hegyekben lehet hogy kihúzható a gyilkos kánikula.Oda is fogunk még menni, szinte biztos.Akarok egy Balkán körutat hamarosan...
Na mindegy van még idő bőven, gyűjtünk addig tapasztalatokat még.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 17:29:31

@Philosoraptor: Nem én! :D Nem leszek én attól semmivel se svédebb, gondolkodásban meg főleg.Ez csak egy óvintézkedés lenne, egyrészt a drága otthoni unortodoxia esetleges katasztrofális következményétől, illetve itt is, mint mindenhol, annál jobb, minél inkább állampolgárabb az ember.

tableno 2015.01.05. 17:29:47

@geegee: "Asszem Tanato(?) említette korábban Bolíviát(?), na ez is egy sötét ló, kéne több tapasztalat, de nem zárom ki."- egyrészt Tableno volt, másrészt nem Bolívia, hanem Equador. Az utóbbi különbségtétel a fontosabb, mert Bolíviánál szarabb hely kevés van Dél-Amerikában... :)

2015.01.05. 17:33:38

Nahat, tenyleg nem kamu ez a lotto? :D Amugy jo, hogy igy kezdodik ez a sztori, hogy "hova menjunK" ... marmint, egy kicsit mindig irigyeltem azokat akik csak igy kepesek donteni, sajnos en sose voltam kepes igy ecpechovamehecc jatszasra, valahova en mindig szerelmes voltam/vagyok :D

Amugy szerintem is az lett volna pont a lenyeges ahol abbamaradt, de ha folytatodik akkor jo :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 17:34:36

@QUERCUS: Na ez szintén egy ínycsiklandó hely lehet, turistás beszámolókat már olvastam, csodás lehet.De ott élni lehet, hogy túl "szűkös"... :-)
Eszembe jutott még Guadelope, ez egy francia külterület, talán még ez is EU, csodaszép is, bár lehet, hogy túl meleg az éghajlat.

Be kéne járni ezeket a helyeket, hogy dönteni lehessen... :-)
Csak az a talicska százdolláros hiányzik hozzá, ami nincs.
Megyek is, megkeresem a símaszkomat, már úgyis bezártak már a bankok, ilyenkor kell onnan pénzt "kivenni"... :D

Mr Long 2015.01.05. 17:35:56

Van itt olyan, aki kapaott E104-es nyomtatvanyt UKban, hogy igazolja a magyarok fele a biztositttsagat?

Quercus a favágó 2015.01.05. 17:37:01

@tableno:

Az. Gondolj bele, ha kötelező lenne, előbb-utóbb mindenki nyerne. Ha még élnének is a lehetőséggel, és kihúznának, kinek magyarázná el gotfing ügyvivő az amerikai demokrácia lényegét?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 17:38:24

@tableno: Ójjaj, bocsánat... :-)))
De a kezdőbetűt és a térséget eltaláltam... :D

Kösz a kiegészítést.

tableno 2015.01.05. 17:39:31

@geegee: Guadeloupe valóban EU, ugyanúgy Franciaország része, mint mondjuk Nizza. Viszont még Párizsnál is drágább, úgyhogy az tényleg csak milliomosoknak való...

tableno 2015.01.05. 17:46:58

@geegee: ez a website egyébként arra specializálódott, hogy hová érdemes költözni nyugdíjasként:

internationalliving.com/

Muscari 2015.01.05. 17:53:36

@Hari Seldon 2: tengeri kígyó a Földközi-tengerben is van, igaz emberre nem veszélyes. Volt szerencsém találkozni eggyel, aztán szegény férjemre hoztam rá a frâszt, mert felé hajtottam a kelgyót, ahogy kapálóztam iljedtemben. A mai napig emlegeti :-)

Medúza is van, csak nem kocka, meg állítólag cápa is. Kroki az mondjuk tényleg nincs, azért el kell menni Ozziba.

Muscari 2015.01.05. 17:55:46

@Hari Seldon 2: az első néhány alkalommal még vezető hír volt, ma már csak éppen hogy megemlítik :-(

kardio1 2015.01.05. 17:56:51

@Muscari: Krokodilért Afrikàba is elég elmenni :)

kardio1 2015.01.05. 17:58:40

@geegee: Guadeloupe valoban dràga, a fizetések meg nem annyira. Màsfelôl Guadeloupe-on és Martinique-on van "némi" fehérek ellen irànyulo rasszizmus...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 18:02:08

sokkal több ember hal meg abban, hogy a fejére esik egy kókuszdió, mint cápatámadásban.
vagy méhcsípéstől.
vagy hogy egyszerűen kiesik a saját ágyából :-)
asszem Hongkongban úsztam olyan beachen, ahol volt cápaháló. hát nem éreztem magam ettől a tudattól sokkal jobban :-)

Quercus a favágó 2015.01.05. 18:10:19

@Dragonlady (now in Indonesia):

Vagy dugás közben. Én konkrétan egy 90-es mellbőségű vörös hajú cápa támadásától szeretnék hősi halált halni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 18:10:50

@DavidToth: "hát én sem gondoltam volna hogy az a green card lottery egy létező dolog és nem valami átverés ... és hogy egyáltalán van esélye az embernek"

Teljesen letezo dolog, szemelyesen ismerek csaladot, akik szinten igy erkeztek ide :) FB-on egesz csoport van ezzel a temaval kapcsolatosan

Muscari 2015.01.05. 18:12:22

@kardio1: úgy tudom, sósvizi kroki ott nincs, én most a tengerben ránk leselkedő veszélyekre gondoltam.
Épp tegnap néztem egy műsort, ahol egy srác végigmegy gyalog a Nílus mentén, Ruandaból kiindulva. Ott is volt minden, krokodil, viziló, kígyók meg persze orvvadászok és rablók. Végig be volt kapcsolva a kamera, amikor kirabolták őket, hát én ott sz@rtam volna be. A természet viszont gyönyörű, azt el kell ismerni.

kardio1 2015.01.05. 18:13:52

@Muscari: Ez igaz. En most csak a földrajzi közelségre gondoltam.

Borjatyinszkij 2015.01.05. 18:18:27

Én 2007-2009-ig próbálkoztam, sikertelenül. Azért nem annyira egyszerű, hogy csak kihúznak és mész. Most nem tudom, hogyan működik, de emlékeim szerint, akkor évente 55000 DV-t adtak ki ebből is ötezret kifejezetten valamelyik latin-amerikai ország állampolgárainak (Honduras v. Salvador). Tehát 50000-en osztozott a "rest of the world", nem egyenlő arányban, hanem minden évben más régió kapott valamivel többet.

Lényeg a lényeg. Nem ötvenezer nyertest sorsoltak ki hanem jóval többet, mert egy csomóan nem is reagáltak az értesítésre. Az sem volt mindegy, hogy hányadik vagy a sorban, mert, ha pl. egy koszovói (vagy bármilyen) emberke előtted nyert, és vitte magával az asszonyt és nyolc gyerekét az már 10 db vízum és ennyivel kevesebben kellett osztozni a többi nyertesnek. Szóval, aki hátrább volt a sorban vagy nem mozdult időben az nem kapta meg, hiába nyert.

Ezen kívül, ha jól rémlik még szponzor is kellett vagyis olyan amerikai állampolgár vagy állandó lakos aki valamilyen szintű felelősséget vállal érted (nem anyagit), talán rajta keresztül értesíthetnek hivatalos ügyben, erre már nem emlékszem.

Szóval valahogy az volt a lényeg, hogy nem csak megérkezel és ott állsz a repülőtéren tátott szájjal és azt sem tudod merre van előre. Mert az egyenes út a fehér cápa gyomrába.:-)))

Muscari 2015.01.05. 18:29:30

@Borjatyinszkij: ha ebben az esetben is kell szponzor, akkor nincs semmi értelme, szerintem nem jól tudod.
Azt meg nem hiszem, hogy a családtagok számával csökkentik az egész elérhető kártyamennyiséget, a gyerekeket pl miért számolnák bele?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.05. 18:33:54

@QUERCUS: na tessék, hát nem lemaradtam erről is?

kedvenc fehércápás szöveg:
www.humormeetscomics.com/wp-content/uploads/2013/03/shark.jpg

én egyébként ezt szeretném egyszer kipróbálni (whaleshark, ártalmatlan jószág, naná)
www.divernet.com/siteimage/scale/800/600/145913.png

2015.01.05. 18:47:38

@geegee: Megnyugodtam. Akkor még van remény. :)

Muscari 2015.01.05. 18:48:08

@Dragonlady (now in Indonesia): ezt a cetcápásat én is kipróbálnám. Delfinekkel úsztál már?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 18:51:10

@kardio1: "Az amerikai àllampolgàrsàg esetén nem kell lemondani a màr meglévôrôl (tudtommal nem engedik a kettôs àllampolgàrsàgot)? "
Amennyiben magyar a masik, akkor nem. Orszagonkent eltero a megegyezes, van, ahol nincs lehetoseg kettos allampolgarsagra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 18:57:18

Bocs, kozben olvasgatom a kommenteket, latom, mar tobben megvalaszoltak ezt a kerdest :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 19:05:40

@Zsuzsi65: akkor lehet hogy nekem is meg kellene próbálni? :)

ABL CA 2015.01.05. 19:06:57

@adg [Au, Darwin]: Csak hogy folytassan a sorolast: Itt elek CA-ban tobb mint 3 eve es Vaaarom, hogy legalabb egy icipici foldrendes-elmenyem legyen... Eddig semmi. Ellenben tobbszor jarok a Mojave sivatagban, es meg egy kigyoval sem talalkoztam.. BTW! de "unalmas" :) Nem csak az USA nagy, CA is, megtalalhato itt minden, mi szem szajnak ingere, ebbol kifolyolag elet nemcsak a parton van, hanem a hegyes reszeken vagy a high desert-ben is! Es a meleg! az igen, az jo, es meg a teli 13 fokban is eleg a kiskabat, mivel ez a fajta hideg szaraz, es nem szutykos-nyirkos! Fiam itt volt latogatoban, nem egy fazos fajta, neki eleg volt egy atletatriko es sort!!! Kisvarosban a vadidegen emberek kepesek 5-10 percet beszelgetni egymassal, rendorok integetnek a kocsibol. Szeretem ezt a nyugodt es magabiztos eletet itt. Zoldkartyahoz nem tudok hozzaszolni, en ferjhez jottem, de ha a zuram hottentotta lett volna, akkor is hozzamegyek :) Egyebkent 2014 ben Magyarorszagrol 99 zoldkartya-lotto nyertes volt travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/AnnualReports/FY2014AnnualReport/FY14AnnualReport-TableIII.pdf

Borjatyinszkij 2015.01.05. 19:06:57

@Muscari: Hát pedig sajnos de, most utána néztem: www.usadiversitylottery.com/sponsor-green-card-lottery-winner.php

Vagy van lóvéd sok, de akkor megint majd a követségen döntik el, hogy elfogadják -e vagy sem. Ahogy már írtam, nem úgy van, hogy megérkezel egy szál bőrönddel Ellis Islandra.

Hogy a gyerekeket miért számolnák bele? Nem is értem a kérdésed. Miért ne számolnák bele? Nekik is kell vízum.

CJKrisz 2015.01.05. 19:11:10

@Borjatyinszkij: Nekem van egy jó ismerősöm, aki Floridában él, ő kb. 20 éve szintén lottóval jutott ki Magyarországról. Szinte a szomszéd faluban lakott, alig 10km-re tőlem. Elég sokat beszéltem vele erről a lottó dologról és nekem úgy rémlik, hogy szponzor abban az esetben kell, ha az embernek kilógna a hátsója a gatyából és úgy menne ki. Magyarul kimegy és pár napon belül ott hal éhen, mert nincs semmilyen tartaléka, amiből fenn tudná tartani magát addig, amíg munkát talál. Úgy emlékszem, hogy 1-2 éve valami 10-12 dollárnak (3 havi apanázs lakbérre, kajára, tk. arra, hogy éljen) kellett lenni a beutalt bankszámláján, ellenkező esetben kell valaki, aki vállalja, hogy 3 hónapig pesztrálja, nem hagyja, hogy az utcán csövezzen, vagy éhen haljon. Magyarán szólva támogatja (anyagilag is), amíg a saját talpára nem áll. Nekem legalábbis ez az utolsó infóm. Na most hogy mi van akkor, ha az ember 3 hónapig nem talál melót, pénze nincs és hivatalosan már a szponzora sem felelős érte, azt nem tudom. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 19:18:47

@DavidToth: "akkor lehet hogy nekem is meg kellene próbálni? :)
Igy van, miert ne? :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 19:26:16

@Zsuzsi65: be kell állítanom az emlékeztetőt a registration period kezdetére :)

amúgy most olvasgattam utána, és vajon milyen hatása van más vízumok (pl turista vízum) kiadására, annak ha az ember jelentkezik erre a lottery-re?

mert így tulajdonképpen fennáll a veszélye, hogy a hatóságok azt gyanítják, hogy (illegális) bevándorlás céljából kérsz turista vízumot

márpedig nekem még meg kell látogatnom valakit USA-ban ... igaz, az a registration period előtt megtörténik remélhetőleg :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 19:28:35

Itt egy eleg jo statisztika a Diversity Immigration Visa (ZK lotto) regios lebontasban: www.rreeves.com/immigration_visa_bulletin.php

Hari Seldon 2 2015.01.05. 19:28:53

@tableno:
OK. de nyilván most a fővárosokra gondoltam.

Hari Seldon 2 2015.01.05. 19:31:13

@Mr Long (UK):
Kérdés, hogy hány százalékban! :-)
szerintem olyan 80%
Ti ott Albionban 75%-nál lehettek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 19:32:20

@DavidToth: "és vajon milyen hatása van más vízumok (pl turista vízum) kiadására, annak ha az ember jelentkezik erre a lottery-re?"

Nem ismerem annyira a ZK lottohoz kitoltendo papirokat, igy nem tudom, hogy pl. az, hogy te kitoltesz egy ESTA-t, az hol es hogyan jelenik meg a rendszerukben? szerintem a ketto nem fugg ossze, de errol nalam okosabbakat kellene megkerdezni :)

tableno 2015.01.05. 19:34:57

@Hari Seldon 2: pedig nem feltétlenül a főváros a legjobb hely egy nyugdíjasnak. Costa Ricában pl biztos hogy nem, de Panamában sem az a legnépszerűbb.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 19:37:02

@Zsuzsi65: hát gondolom annyiban, hogy esetlegesen mindkettő a Department of State-be fut be

de csak filozofálgatok :)

és mondom, remélem hamarabb nyélbe ütöm azt a turista vízumot :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 19:37:37

@Hari Seldon 2: vagy nem. Én is próbáltam, nem nyertem meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 19:37:54

@Muscari: Sikló a Balatonban is előfordul.Kis eufemizmussal az is tengeri kígyó...
:-))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 19:38:48

@kardio1: Akkor csak max nyaralni megyünk.Köszi. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 19:40:12

@DavidToth: Sima ESTA-val (3 honap) v. hosszabb idore jonnel masfajta latogato vizummal (az 6 honapra jo, ha jol emlekszem)? ESTA gyakorlatilag sima ugy, ha csak nem szivatnak meg a hataron, altalaban mindenkit beengednek

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 19:43:05

@Philosoraptor: Miért, ennyire rosszak a tapasztalataid? :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 19:50:32

@Zsuzsi65: na ezt jó hallani ... mert 3 hónapnál kevesebbről lehet csak szó, sajnos ... de nagy körutazási terveket szövögetek amúgy :)

de arról majd beszámolok :)

svajcineger 2015.01.05. 19:51:48

@DavidToth:
Jo ideje nem kell mar (turista) vizum az USA-ba.

Borjatyinszkij 2015.01.05. 19:52:31

@CJKrisz: Tényleg vannak a dologban buktatók, de azért meg lehet próbálni. Csak azt tudni kell, hogy a nyerés nem jelent automatikusan vízumot, a mázlin belül is kell még mázli.:-)

ABL CA 2015.01.05. 19:52:31

@Sütemény1975: Igen, el fogsz ferni. Nagy betukkel kiirva keresnek soforoket. ES hogy Mr Longnak is valaszoljak, : Van ilyen is, olyan is. Vannak nagy cegek, es vannak magan kamion soforok is, Stepfiam baratnojenek az anyja tulajdonol 1 db kamion nagysagu truck-ot es azzal jarja az orszagot. Maga vadassza a kuncsftokat.

bxf 2015.01.05. 19:54:06

Olvasom eppen Arpi ba blogjat es jokat mosolygok, hogy racsodalkoztak az Ujvilagra:-)

@kardio1 : Az USA NEM ismeri el a kettos allampolgarsagot (Mo. igen), de megengedi, hgy megtartsd a magyar utleveled, szemelyid, stb (Kina, Kazahsztan stb. nem engedi meg). Azonban, ha valaki pl. bizonyos kormanyszerveknek szeretne dolgozni (pl. FBI, stb. - de CDC, FDA nem tartozik ide), akkor a magyar utlevelet le kell adni es a magyar allampolgarsagarol le kell mondani. Ezzel kapcsolatban evekkel ezelott volt egy rovid beszelgetesem a washingtoni magyar nagykovetseggel, a magyar utlevelet naluk kell leadni, es amennyiben az ember ismet magyar allampolgar szeretne lenni, akkor kervenyezni kell es ismetelten at kell menni a procedurakon (hogy melyeken, azt nem reszleteztek).

Namarmost, az atkosban kivandoroltak kozul is sokan lemondtak a magyar allampolgarsagukrol, de anno ha jol emlekszem az Elnoki Tanacs elnokenek kellett elfogadni es nem fogadtak el mindenkinek (allitolag).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 19:55:49

Amúgy nem jön be a stílus, lásd 'Manci, besz....'

FutureFry 2015.01.05. 19:56:03

@Zsuzsi65: @DavidToth:
"milyen hatása van más vízumok (pl turista vízum) kiadására, annak ha az ember jelentkezik erre a lottery-re?"

Régebben direkt rákérdeztek a nem-benvándorló vízumkérvényeknél, hogy jelentkeztél-e valaha zöldkártyalottóra (hiszen az a bevándorlási szándékodat jelenti). Viszont az sem feltétlenül volt kizáró ok (de arra biztos nagyon megorrol[t|n]ak ha valaki azt írta be, hogy nem, aztán kiderül(t), hogy pedig de). Nem tudom, hogy az ESTA-val ez hogy megy.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.05. 19:56:54

@Muscari:
@**mimi**:
@geegee: Először is Muscaritól elnézést, hogy nem privátban válaszoltunk, de másokat is érdekelt a dolog, úgyhogy egy kis OFF, és bocsánat a HÁ-tól előre is:
Most van egy kis időm válaszolni az albán nyugdíjas évekkel kapcsolatban, meg közben hazaért Jani haverja is.
Szóval: Sok útja van itt a letelepedésnek, a két leggyakoribb a vállalkozás nyitása vagy valami keresett szakmában munkavállalás, vagy a másik út az ingatlan vásárlás. Én most az utóbbiról írok, mert ez volt a kérdés. Amit írok az a JELENLEGI szabályozás, nem tudom, hogy 20 év múlva mi lesz? :) Szóval jelenleg, ha valaki (mondjuk nyugdíjas, vagy olyan ember, aki már nem akar dolgozni, mert van tőkéje, amiből megél), ha vesz egy ingatlant, és abban akar lakni, akkor ezen indok alapján is lehet itt tartózkodási, és 3 év múlva letelepedési engedélyhez folyamodni. Jelenleg nem kell igazolni ilyen esetben azt, hogy mennyi pénze van az illetőnek (a megvásárolt ingatlanon kívül). A tartózkodási engedélyeztetés kb. 2-3 hónapot vesz igénybe időben, ezzel semmi probléma nincs, mivel egy EU-s állampolgár 3 hónapig vízummentesen, akár sima személyi igazolvánnyal is lehet itt, mint turista. Tetejében ha beadta a papírokat, akkor már legális az ittléte 3 hónap után is. Tehát ilyen esetben a menet a következő:
1. ingatlanvásárlás, 2. ingatlan bejegyeztetés, 3. önkormányzatnál bejelentkezés, 4. tartózkodási engedély kérése 5. eközben TB rendezése, és TB papírok beadása.
Mindehhez természetesen egy csomó futkározás is szükséges, bár nem vészes. Kell hozzá ügyvéd, közjegyző, és néhány dokumentumhoz hitelesített tolmács. Mindösszesen kb. a költségek az első évben (értelemszerűen a megvásárolt ingatlan árán kívül), kb. 2500-3000 Euróra rúgnak. Ebben benne van az első év kötelezően fizetett egészségbiztosítása is két főre (mert így számoltam). Jelen pillanatban az egészségbiztosítás egyébként 1 főre és 1 hónapra 4.500 Lek, azaz 2 főre 9.000 Lek, ez 1 évre kb. 770 Euro. Tehát a további években kb. 1200-1500 Euróból meg lehet úszni a további itt létet (770 Euro 2 személyre az EÜ biztosítás, a tartózkodási engedélyt évente kell hosszabbítani, annak illeték és egyéb ügyvédi, közjegyzői költségei vannak, ingatlanadó stb.) 3 év elteltével már 1.000 Euro környékén van az éves összköltség (TB-vel együtt), mivel akkor már megvan a letelepedési engedély. A kötelezően fizetett EÜ biztosítás alapján természetesen ingyenes állami egészségügyi ellátást is kap az illető, ami kb. olyan színvonalú, mint a magyar, minden jó és rossz tulajdonságával egyetemben, annyi különbséggel, hogy itt az ún. hálapénz sokkal, de sokkal kisebb jelentőséggel bír. Akinek van annyi pénze, hogy Mo-on tudna hálapénzt fizetni, az itt magánkórházba megy ugyanannyi pénzből, és nagyon színvonalas ellátást kap, mindezt teljesen legálisan (nem féllegálisan, mint a hálapénz esetében) és egyik fél részéről sem rossz szájízzel ér véget a kórházi kezelése.
Nem írtam ingatlan árakat, mert nagyon szórtak, kérdés, hogy ki mit akar. Egy tájékozódási pontot írok csak le: ha valaki a tengerparton apartmanházban apartmant vesz, az 650-800 Euró-ig bezárólag tud kalkulálni normális minőségű apartmanokkal négyzetméterenként. Ha valaki viszont kertes házat szeretne, annak sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlni, mert itt nem az építmény a drága, hanem az alatta lévő föld.
Röviden ennyi, ha valakinek kérdése van, akkor inkább keressen meg bennünket privátban, mert nem akarjuk szétoffolni a teljesen másról szóló posztot.
Muscari: még egyszer elnézést, hogy nem privátban ment, de mivel másokat is érdekelt, így oldottuk meg. Természetesen, ha van még kérdésed/kérdésetek, folytathatjuk privátban. :)

svajcineger 2015.01.05. 19:58:02

@FutureFry:
Az ESTA-nal semmi ilyesmit nem kerdeznek.

**mimi** 2015.01.05. 20:04:29

@VPBA:
köszi szépen az infót ! :)
jól hangzik :)

FutureFry 2015.01.05. 20:07:25

@maxval bircaman szerkesztő:
"Aztán megvárta, míg amerikai állampolgár lesz, s Nyugat-Európába költözött."
A komplikáció ezzel (ahogyan itt a fórumon már többször meg lett tárgyalva) az adózás és (relative újabban) már a bankszámlanyitás is. Mert ugyebár az USA állampolgárok minden jövedelme ott (is) adóköteles és sok európai bank(fiók) egyszerűen nem nyit számlát amerikai állampolgároknak (hogy ne kelljen a FACTA papírunkával bajlódnia).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 20:15:55

@FutureFry: Igy van, az oszinteseg ebben az esetben (is) sokszor kifizetodobb :) ESTA eseten en sem tudom, kerdeznek-e ilyet (marmint, jelentkeztel-e barmikor lottery-re). Meg kene kerdeznem ismeroseimet, akik ESTA-val utaztak az USA-ba:) ha vki esetleg van itt, aki ebben a cipoben jar(t), akkor irjatok meg.

CJKrisz 2015.01.05. 20:19:03

@Borjatyinszkij: Igen, tudom, erről írtam odafent még a hozzászólások első részében. :)

2015.01.05. 20:21:43

@geegee: Nem, csak próbáltam arra utalni, hogyha elhagyod Mo.-t, akkor hazaáruló vagy, ha pedig még egy másik állampolgárságot is felveszel, egyenesen a pokol tűzében fogsz elégni. :)

FutureFry 2015.01.05. 20:27:22

@adg [Au, Darwin]:
"Vagy itt az ex kormanyzo terminator, aki osztrak+us allampolgar, es meg kormanyzo is lehetett kettos allampolgarkent."
Mondjuk a "szűk keresztmetszet" nála az osztrák állampolgárság megtartása volt (külön engedélyt kapott a megtartásához Ausztriától, mert egyébként automatikusan elvesztette volna). Aztán egyesek vissza is akarták később vonni/vonatni (a kormányzósága alatt történt kivégzések miatt)

puhacica 2015.01.05. 20:36:19

@Dragonlady (now in Indonesia): cetcapa! :) nagy almom, hogy egyszer a balnakat hallhassam eloben enekelni. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.05. 20:39:03

@svajcineger: jogos, csak ahogy olvasgattam róla, nem feltétlenül ESTAsoknak szánt oldalon, a vízum szó maradt a fejemben

@FutureFry: köszi

Hari Seldon 2 2015.01.05. 21:05:57

@geegee:
"Eszembe jutott még Guadelope, ez egy francia külterület, talán még ez is EU, csodaszép is, bár lehet, hogy túl meleg az éghajlat."

Akkor inkább Reunion. Nagyobb (nagyjából Komárom megye méret) és tényleg nagyon szép. 3000 méteres vulkanius hegyek, szép tengerpart. Elég sok az európai ember.

Sütemény1975 2015.01.05. 21:13:39

@Mr Long (UK): annyira nem jártam utána, de vegyes lehet a felhozatal. az biztos, hogy nagyobb az aránya a saját gépppel rendelkezőknek mint Európában.

33621 2015.01.05. 21:13:45

@blackhair-lady: Azt én linkeltem be az Elrabolva 3 című film kapcsán irt cikkel kapcsolatban, hogy a szülők ezért nem engedik a gyerekeiket Európába iskolai kirándulásra.

Sütemény1975 2015.01.05. 21:15:33

@ABL CA: igen azt tudom, hogy sofőrt keresnek szinte állandóan.
akkor miért nehezítik meg ennyire a kijutást? enélkül a lottó nélkül nem igazán van lehetősége kijutni az embernek...

Sütemény1975 2015.01.05. 21:18:46

@Philosoraptor: kipróbálnám :) bár annyira nem vagyok oda hidegért, úgyhogy inkább kalifornia és texas között ingáznék kényelmesen :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 21:28:25

@Mr Long (UK): E106 kell neked. Ha NAV e104-t ker, azt nem innet keri, hanem otthonrol, azaz ez kell, hogy le legyen adva:

"Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban és egyezményes államban biztosított személy"
Ez az e104.

Muscari 2015.01.05. 21:31:42

@VPBA: semmi gond, koszi a tajekoztatast :-)
Tehet nyugdijas korban az ingatlanvasarlas jatszik, ez fog a szemunk elott lebegni :-)

FutureFry 2015.01.05. 21:35:21

@bxf: "Azonban, ha valaki pl. bizonyos kormanyszerveknek szeretne dolgozni (pl. FBI, stb. - de CDC, FDA nem tartozik ide), akkor a magyar utlevelet le kell adni es a magyar allampolgarsagarol le kell mondani."
Az FBI tudtommal nem _feltétlenül_ követeli meg, hogy feladjad a nem-amerikai állampolgárságodat - bár persze nyilatkozni kell, hogy nem fogsz vele visszaélni az USA ellen (kb. mint az amerikai állampolgársági eskünél, csak jóval szigorúbban). Gondolom más TLA-k esetében meg még előny is lehet egy második állampolgárság...

Egybként ez fordítva is megtörténhet: lásd pl. Zwack Péter aki anno lemondott az amerikai állampolgárságáról, hogy magyar nagykövet lehessen Washingtonban.

Muscari 2015.01.05. 21:40:54

@Hari Seldon 2: az a sziget valami gyonyoruseges! Gondolom nem lehet ket filler ott az ingatlan.

Muscari 2015.01.05. 21:43:29

@puhacica: en ebben remenytelen vagyok :-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 21:54:32

@Muscari: Ne koltozzetek mar el...
Egyebkent tudom, hogy ezert kovezest kapok, de nem ertem masok reszerol ezt a nagy rajongast az Usa irant.

Tudom, hogy csak egyszer voltam odaat, nem lattam mindent , es csak turistaskodni mentem, de a vegen mar alig vartam, hogy hazajojjek.

Az, hogy egy nyamvadt elelmiszerboltot sem talaltunk, ahol maszkaltunk ( Manhattan, NJ egyes reszei, DC, Boston), nem a 7 eleven nekem nem az, jobb szeretem magam elkesziteni a szendvicsem, a reggelim. Ha egyik ismeros nem visz ki a varosbol, akkor nem is tudtunk volna normalis kajakat bevasarolni.

Oszinte leszek, en csalodtam a keleti partban, ahol voltam. Nem is tudom, jobbra, modernebbre szamitottam, es sokkal jobban europaira. A new yorki akcentus kifejezetten bantotta fulem.

A fizukrol viszont: abban a munkakorben, amiben vagyok kinn 1.5szeres legalabb a fizu.

Vissza fogok meg menni, a nyugati partra, turistaskodni, viszont elfogadtam: egyszeruen ugy erzem, azzal az orszaggal nem passzolok.
Tudom hogy nagy, meg hatalmas, es tok mas lehet mashol, de nem erzem a merhetetlen vagyat. Es erdekes, parom occse es paromis igy van ezzel.
Ha lehet valasztani akkor inkabb Ausztralia.

bxf 2015.01.05. 21:57:10

@FutureFry: Mondjuk en elsokezbol tudom, hogy ugy inditanak minden job fairt, hogy kozlik "renouncement of your citizenship is necessary". Ott voltam, sajat fulemmel hallottam. Vagyis a nem amerikai allampolgarsagot vissza kell adni. Ekkor valamennyi ember elkoszon, es johet a kovetkezo fordulo, ahol beszelnek egy darabig az FBI-n beluli munkarol. A harmadik fordulon a nyelvkeszseget tesztelik. Min. foiskolai vegzettseget varnak el, amerikai allampolgarsag, buntetlen eloelet, nna es a nyelvi teszt...

Haaat, ize... ismerek nehany embert Mo-on, aki felsofoku nyelvvizsgaval rendelkezik angolbol, de nem tennem ra az eletem, hogy felet megertenek...

Ezek utan meg futottam egy kort a magyar allampolgarsaggal kapcsolatban, es ugy dontottem, hogy nekem egy-ket idoszakos beugras nem eri meg (volt egy ismerosom aki birosagi/bevandrolasi/adohivatali stb. tolmacs volt, anno 56-os menekult, neki nem volt mar magyar allampolgarsaga, szoval konnyen dolgozott a kormanyszerveknek, ill. mar nyugdijaskent es sokszor telefonon).

Ime:

www.fbijobs.gov/employment/FD1052.pdf

Annyi a kis kulonbseg, hogy ott azt mondtak, hogy ok veszik el az utlevelet, mig a magyar nagykovetseg azt mondta, hogy az a magyar allam tulajdona, tehat mas nem is vehetne el (vagyis a magyar nagykovetsegen kell leadni).

FutureFry 2015.01.05. 22:01:17

@maxval bircaman szerkesztő:
"Sőt, ma kifejezetten nehéz még saját kérésre is elveszteni az amerikai állampolgárságot. Ha pl. valakinek nem rendezett adótartozása van, nem engedélyezik az állampolgárság megszüntetését."
Plusz tavaly az állampolgárságról való lemondás összegét keményen megemelték ($450 helyett most már $2350). Persze aki az adó miatt mond le (mint a Facebook társalapítója) az valószínű sokkal többet nyer (anyagilag) mint $2350. Igaz, pont ezért volt (van?) javaslat egy 30%-os "kilépési adó" ("exit tax") bevezetésére...

2015.01.05. 22:03:02

@33621: Azt a filmet nagyon várom. Az első része eszméletlenül jó lett, a második borzalmasan pocsék. Tehát a harmadiknak ismét bizonyítania kell. :D

FutureFry 2015.01.05. 22:05:39

@bxf: "I will not travel using a non-U.S. passport while employed and/or assigned to the FBI unless approval has been obtained from the Assistant Director, Security Division."

bxf 2015.01.05. 22:11:56

@FutureFry: igen, ebbe beletartozik a nem magyar (es nem amerikai!) utlevel is.. de ezt inkabb nem fejtenem itt ki bovebben.

FutureFry 2015.01.05. 22:17:38

@tildy[UK]: "A fizukrol viszont: abban a munkakorben, amiben vagyok kinn 1.5szeres legalabb a fizu. "

Ezt már egyszer belinkeltem, de (abszolut fizetésben) az USA csak a 3-ik Svájc és Norvégia után:
www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/highest-paid-software-engineers-countries
Persze ha a megélhetési költségeket is figyelembe vesszük akkor valószínű Svájc (és pláne Norvégia) már "húzósabb" (bár persze amerikán belül se mindegy, hogy hol lakik az ember).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:18:39

@ABL CA: "Itt elek CA-ban tobb mint 3 eve es Vaaarom, hogy legalabb egy icipici foldrendes-elmenyem legyen"

:))) mi kozel 8 eve lakunk itt, eddig 2x volt olyan foldrenges a kornyeken, amit mar megereztunk (4-4.5) (LA kornyeke) Az elsonel meg nem tudtam, mi tortenik igazan, csak a morajlast hallottam (mintha egy angy kamion ment volna el a haz elott), meg kicsit lengett a csillar, a ferjem epp munkaban volt, rogton hazatelefonalt, hogy minden ok-e:-) A masodik eseten mar tapasztalt "folderenges- atveszelok" voltunk. Egyik este tortent, ebben az esetben viszonylag sokaig tartott a renges, persze ez relativ, a 6-8 mp is hosszunak tunik. Csak egymasra neztunk, es megallapitotuk, hogy megint foldrenges volt :)
Az ittenieknek ez kb. annyi, hogy konstataljak a dolgot, na meg FB-on mindenki kerdezeti egymastol, hogy "did you feel it?" A fold szinte folyamatosan mozog, de az apro rengeseket termeszetesen nem lehet erzekelni. Csak hogy lassatok, itt egy lista, hol es milyen eroseggel mozgott a fold az utobbi idoszakban:
earthquaketrack.com/v/la/recent Evek ota mondogatjak, hogy varhato egy nagyobb renges, es keszuljunk fel.

FutureFry 2015.01.05. 22:21:05

@bxf: Én csak arra akartam rávilágítani, hogy lehet valaki FBI alkalmazott miközben (külön/egyedi engedéllyel) használhat külföldi útlevelet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 22:22:51

@FutureFry: nemcsak a fizeteseket kell figyelembe venni. 3 honapig eltem a norvegoknel, de SOSE ereztem, hogy otthon vagyok. Nagyon zarkozottak, es bar imadom a hideget, akkor mar inkabb a svedek.
( Amugy joval dragabbra szamitottam, nem volt olcso, de akkoriban -2004- 30-40 ezer forintnyi koronabol kijott havonta az elelmiszer)

kardio1 2015.01.05. 22:29:05

@Hari Seldon 2: Ott viszont van càpa a környezô vizekben, a közelmùltban volt néhàny càpatàmadàs. Valoban több a fehér, de a nagy része az ott lakoknak inkàbb kreol. Szerintem is szép hely lehet. Néha, ha megbeszélés van a korhàzban, azt mondjàk nekem:vous devez aller à la réunion. Szivesebben venném igy: vous devez aller à la Réunion :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:31:40

@tildy[UK]: "Az, hogy egy nyamvadt elelmiszerboltot sem talaltunk, ahol maszkaltunk ( Manhattan, NJ egyes reszei, DC, Boston), nem a 7 eleven nekem nem az, jobb szeretem magam elkesziteni a szendvicsem, a reggelim."
lehet, hogy csak nem jo helyen kerested :)) az amerikaiak egy resze (mint mashol is) nagy "organic" orult, szoval semmi processed, meg elore elkeszitett stb...rengeteg olyan uzlet van, ahol kedvedre valogathatsz a szendvicsedhez mindenfelebol :) Nem tudom, a K-I parton van-e, de. pl itt Kaliforniaban a Whole Foods ilyen

bxf 2015.01.05. 22:33:22

@FutureFry: Valoszinuleg nem azet az orszaget, amelyben szuletett... de errol nem szeretnek itt bovebben irni.

FutureFry 2015.01.05. 22:33:43

@tildy[UK]: Igen, jó ha költözés előtt kipróbálja az ember az országot (ha tudja). Európából nézve akkor esetleg Kanada se rossz (hideg, barárságos emberek, "szocializmus"). Bár most éppen a CAD is gyengül az USD-hez képest. Ha az szempont...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:35:18

@tildy[UK]: Na, egy kis goolizas utan meg is talaltam :))
www.wholefoodsmarket.com/stores/unionsquare
As a proud part of the Union Square community our full service grocery store continually strives to sell the highest quality products we can source at the most competitive prices possible. We are proud to feature foods that are free from artificial preservatives, colors, flavors, sweeteners, and hydrogenated fats.Many of our products are sourced locally from New York and New Jersey farms and food artisans. Come in and peruse our aisles filled with crisp produce, fresh meat and seafood, vitamin supplements and luxurious body care.

Whether you have special dietary needs, you’re looking to make a few healthier choices for yourself and family, or you just love food, we know you’ll soon be just as passionate as we are about Whole Foods Market Union Square.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 22:37:05

@Zsuzsi65: Szerintem az volt a gond, hogy a varosban benn kerestem. Nem bereltunk kocsit , es en hianyoltam a kis elelmiszerboltokat a varosban. DC-ben nagynehezen talaltunk egy helyet, megkerdeztuk , milyen elelmiszeruk van: azt mondtak menjunk fel az emeletre: volt ott csoki , meg chips, ez volt az elelmiszer....

Az egyetlen, ahol normalis elelmiszereket lattam benn a varos kozepen, a grand centralnal a market.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:40:00

@tildy[UK]: hat igen, mondjuk a helyismeret hianya miatt elofordul ilyen. De ahogy latod a terkepen itt, a varosban is lehet azert talalni (kerdes, mit ertunk "(bel)varos" alatt
www.wholefoodsmarket.com/store-locations?store=6753

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:44:17

Egyebkent valoszinuleg te amolyan jo oreg "kisboltot" akartal keresni, gondolom :) Azokat a kis uzleteket valoban eleg nehez megtalalni, alt. 1-1 kis kozosseget szolgalnak ki, es sokszor specializalodnak akar vmilyen termekre, vagy naciora, ugyanis - ertheto modon - maskepp nem tudjak a versenyt tartani a nagy elelmiszer aruhazakkal. Nalunk ormeny kisuzletek vannak pl. (sok az ormeny bevandorlo a kornyekunkon).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 22:44:23

@Zsuzsi65: De itt kb majdnem minden utcasarkon van egy kis sarki elelmiszerbolt akar sainsburys local, akar tesco. Akar waitrose. A Dunkin'Donuts, meg 7eleven nem az en vilagom.

@FutureFry: Kanadaba megyek meg vissza,Tortontot imadtam, mar amit lattam belole. :) A buszallomas mellett pedig ott volt egy hatalmas elelmiszerbolt, es teli egeszseges elelmiszerrel, rogton az fogadott, bemesz, es gyumolcsok, vega konyha, vagy ha nem vega, akkor is egeszsegesnek tuno etelek, leves, bagett! Tetszett.

Na nem is akarok erre tobb szot pazarolni, en ugy erzem nem vagyok USA-kompatibilis. Van ez igy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 22:55:03

OK, csak a kep arnyalasa miatt irtam, nehogy azt gondoljak tobben, hogy az USA-ban/keleti parton nem lehet egeszsegesen enni :) (egyebkent mindenhol lehet, csak valasztas kerdese:) UFF, szoltam :)

Igy van, nem kell mindenkinek USA-kompatibilisnek lennie :))

Sütemény1975 2015.01.05. 22:56:11

@tildy[UK]: nagyon szeretem a mark & spencer élelmiszer boltjait. szerencsére abból van sok a pálya mellett, ott szoktam vásárolni, ha nem jutok tesco kozelbe.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 23:02:22

Csak erdekessegkent:) a meretekhez igazodva ennyi szupermarket-lanc van az USA-ban :) ezek kozott van olyasmi, ami valoszinuleg megfelel Tildy altal keresettnek, es persze vannak nagyok is.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_supermarket_chains_in_the_United_States

FutureFry 2015.01.05. 23:03:45

@tildy[UK]: Nem akarom ráderöltetni a témát, de nekem soha nem volt gond "rendes" élemiszerboltot találnom az USA-ban (a Dunkin' Donuts és a 7-eleven persze nem az, az előbbi - mint a neve is mondja - fánkot árul, az útóbbi inkább benzinkúthoz kapcsolódó mini-kiszolgáló, gondolom a magyarországi vagy angliai benzinkutas shop-ok sem az egészséges elelmiszereikről híresek). Szóval (mint @Zsuzsi65: írja) pl. Whole Foods, de a legtöbb "rendes" nem "müzlire specializálódott" nagy ABC-ben (pl. Walmart) is van bio-élelmiszer választék (a junk food mellett, persze). Igaz, a legtöbb helyen autó az kell a bevásárláshoz, az tényleg jobb lenne, ha gyalogtávra lenne minden.
Ismétlem magam, de egyébként ez "gyalogtáv"/belvárosi élet azért most egyre menőbb - legalább is az "új" cégek (pl. Google, Yahoo, Facebook, stb.) alkalmazottainak körében.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 23:11:09

Igen, az amerikai eletformahoz hozzatartozik, hogy ritkabban, de nagy mennyiseget vasarol az emberek tobbsege. Az 1-2 naponta "leszaladok" a kozertbe" szinte nem letezik. Ennek oka ismet csak - mino veletlen :) - a relative nagy tavolsagok. Lehet, hogy NY-ban, a kis belvarosi apartmanban lako 1. nem tud annyit tarolni 2. a belvarosban azert nincsenek akkora tavolsagok, ezert valoban leszalad vasarolni par dolgot. De az orszag nagyobbik reszeben ez nem altalanos. Na, ez csak egy kis adalek az orszagismerethez :)

FutureFry 2015.01.05. 23:11:10

@tildy[UK]:
Walmart SuperCenter példa (összesen 3400 ilyen boltjuk van, tudtommal minden államban van):
www.blogcdn.com/www.dailyfinance.com/media/2012/08/walmart-615cs080212.jpg

FutureFry 2015.01.05. 23:29:05

@Zsuzsi65: @tildy[UK]:
Tényleg - nem kell mindenkinek "USA kompatibilisnek" lennie. És ez a gyalog vs. autóval való bevásárlás nekem egy "trade-off". Persze, lehet, hogy sokat kell vezetni (amit nem feltétlenül rossz, a tájak gyönyörűek!), de legalább lehet mindetől/mindenkitől távol is lakni, nem pedig egy zsúfolt városban egymás "hegyén-hátán". Szerintem az a jó, ha a szomszédhoz is kocsival kell menni :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.05. 23:33:29

@FutureFry: Walmart-ot egyet lattam egesz utam soran, az is jocskan a varoson kivul volt. Szoval a hajamra kenhetem. Mivel tomegkozlekedtunk. Szerencsere tomegkozlekedes szempontbol a keleti part teljesen rendben van.Tehat az, hogy a varoson kivul van bevasarlokozpont.... Hat nem volt opcio...

De mint irtam, egyszer szerencsenk volt - igaz ahhoz az kellett, hogy kivigyenek vegre a varosbol bennunket. Ne tudd meg azt az oromot:D

En spec azt hittem, leven NYC es a newarki resz, elegge olyan varos, ahol sokan siman gyalogolnak nem fog nehezunkre esni kisboltot talalni. Nem igy tortent.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.05. 23:41:21

@FutureFry: haha, mondjuk a napi 2-2.5 oras vezetes neha pup a hatamon, es a napi commute altalaban autopalyan van, ami nem mindig a legszebb tajakon vezet at. En szerencses vagyok, mert nalunk egy resze kisebb hegyek kozott vezet, azt soha nem tudom megunni, pedig minden nap arra jarok :)
www.roadstothefuture.com/I-210_FF_2.jpg

www.socalregion.com/wp-content/uploads/2013/02/210_from_118e_connector.jpg

Muscari 2015.01.05. 23:52:42

@tildy[UK]: nyugdijas korunkra meleg eghajlatra akarunk menni, nekunk Magyarorszag sem eleg meleg, mediterran klima kell minimum, de legszivesebben odakoltoznek adg-hez. Nagyon szeretem a UK-t, Londont, de egy olcso es meleg hely kell majd oregkorunkra, plusz nem hiszem, hogy itt valaha lesz ingatlanunk. Eloszor az otthonit kene kifizetni, most is aggodhatunk rajta, hogy hogya leszunk

Nyugi, ez meg vagy husz ev mulva esedekes, nem a kozeljovoben :-)

Muscari 2015.01.05. 23:53:59

@Muscari: hogyan leszunk megmentve

FutureFry 2015.01.05. 23:58:32

@Zsuzsi65: Na jó, a kismillió sávos, tömött, autópályák Los Angeles-ben (és környékén) nekem sem tartoznak a "relaxáló vezetés" kategóriájába. (Egyébként - már régebben írtam - Pasadena/Altadena felett "a hegyekben" tényleg nagyon szép helyek vannak). Én olyan helyekre gondoltam, ahol ha lerobbanok az a gond, hogy jön-e valaki egyáltalán (mert még térerő sincs).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.06. 00:03:51

@Muscari:
Portugalia, ha engem kerdel :)

@FutureFry: gyalogosan nem elerheto, tomegkozlekedtunk, nem volt berelt autonk. Igy kisse problemasabb. Masreszt ehhez vagyunk szokva erredele, Europan belul eddig sosem volt gond:)

FutureFry 2015.01.06. 00:05:19

@Muscari: "meleg hely kell majd oregkorunkra"
Az USA-ban is ez a tendencia (az öregebbek leköltöznek délre, pl. Florida, Arizona) - bár nem igazán értem miért? Öreg korára az ember jobban fázik? Sebaj, több hely a "jobb" (hidegebb) tájakon...

Muscari 2015.01.06. 00:08:56

@FutureFry: te melyik allamban laksz? Sajnos nem emlekszem... Ezek szerint valami Isten hata mogotti helyen? :-)

M. Péter 2015.01.06. 00:15:08

@FutureFry: Inkább már nincs kedve havat lapátolni télen.

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:15:26

@FutureFry:
Szerintem nem csak azert, mert oreg korara az ember jobban fazik, bar valahol az is benne van.
Szerintem ami fontosabb az az, hogy hideg teruleten nehezebb mozogni is. Ugy ertem, hogy ha hazad van, akkor azert a havat el kell lapatolni (persze, fel lehet fogadni ceget, akik elkotorjak, de szinte mindig vannak reszek, amihez lapat kell), aztan meg havas, csuszos utak, meg hideg idoben joval ritkabban mozdulnak ki.

Masreszt a tobb napsutes, meleg sokat szamit fajos vallaknak, csipoknek, egyeb forgoknak, a hidegben merevebbek lesznek ezek.

FutureFry 2015.01.06. 00:20:04

@Muscari:
Mondjuk, hogy a Mississippi-től nyugatra :)

FutureFry 2015.01.06. 00:23:58

@M. Péter: @morsels: Jogos. Bár van abban valami jó, ha a be van havazva az ember... Mint a "The Shining"-ban :)

Muscari 2015.01.06. 00:30:04

@FutureFry: igen, az öregek jobban fáznak. Mennék én korábban is, ha lenne munka azokban a régiókban a Mediterráneumban, de sajnos nem ez a helyzet.

Azt veszem észre, hogy egyre kevésbé bírom a hideget. Ilyen szempontból London még jó is, ma is 10 fok volt például, elég ritkán fagy.
Nem is emlékszem, hogy gyermekkoromban mit csináltam a kemény mínuszokban otthon, hogy nem fagytam szét.

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:30:30

@FutureFry:
Talan a Shining nem a legjobb pelda erre :-)
De nem veletlen, hogy nyaron joval kevesebben mennek delre, mint telen. Nyaron itt is van egy csomo hely, ahol barki megtalalhatja azt, ami neki tetszik.
Talan el sem tudod kepzelni (meg), hogy milyen az, amikor Januarban, vagy Februarban 'megtorod' a teled egy hetre es a minusz 10-20 fokbol, meg 20 centis havazasbol leszall a repulogep valahol, ahol +25 fok van.
Es szinte erzed, ahogy szivod magadba a nap sugarait, ahogy toltotsz fel...

Muscari 2015.01.06. 00:34:30

@morsels: ezt most muszáj volt? :-))
Egy barátnőm épp most van Floridában a barátjával, biztos sűrűn csuklik.

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:36:02

@Muscari:
Nalunk -16 fok volt. Plusz a szel.
Napkozben :-)

Mondjuk hulye volt az idojaras.
De jo pelda arra, hogy idosebben, miert jobb delre menni :-)

Szoval szombaton elkezdett havazni, egesz vasarnap reggelig, ami aztan atvaltott onos esobe, szoval a kb. 15-20 centi ho tetejen egy jegreteg lett. Aztan vasarnap felmelegedett az ido, az eso es az onos eso valtotta egymast, gyakorlatilag az egesz varos egy korcsolyapalya lett. Aztan hirtelen lehult -16 fokra az egesz, a sozast meg kell ismetelni...

Es hat hideg van :-)
Ugy ertem, hogy a hideg az nem -2 fok.

vazzup 2015.01.06. 00:36:18

@Borjatyinszkij: tajekozodni csak hivatalos es kizarolag hivatalos forrasbol!
travel.state.gov/content/dam/visas/DV-2016-Instructions-Translations/DV_2016_Instructions_English.pdf

37. If I receive a visa through the DV program, will the U.S. government pay for my airfare to the
United States, help me find housing and employment, and/or provide healthcare or any subsidies
until I am fully settled?

No. The U.S. government will not provide any of these services to you if you receive a visa through the DV
program. If you are selected to apply for a DV, you will need to demonstrate that you will not become a
public charge in the United States before being issued a visa. This evidence may be in the form of a
combination of your personal assets, an Affidavit of Support (Form I-134) submitted by a relative or friend
residing in the United States, an offer of employment from an employer in the United States, or other
evidence.

Tehat, magyarul, nem kapsz segitseget, es bizonyitanod kell, hogy nem leszel terhere a koltsegvetesnek, ezt megteheted azzal, hogy munkat vallalsz, azzal, hogy bemutatod a megtakaritasaidrol a megfelelo bizonyitekot _vagy_ azzal, hogy felkersz egy szponzort.

@tildy[UK]: nem tudom, itt a nyugati parton (Bay Area) egy kavicsot nem lehet ugy elhajitani (kis tulzassal), hogy ne elelmiszerbolt ablakat tord ki vele, pedig az igazi autozos reszek vannak itt is.
Mondjuk en imadom az itteni letet minden szempontbol, de izlesek es pofonok.

blackhairlady 2015.01.06. 00:38:00

@33621: Bocsi, nem emlekeztem ra ki volt a tettes:))

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:38:30

@Muscari:
Tenyleg nem kotozkodesbol...
:-)

De innen telen mennek 'nyaralni'.
Nyaron itt is egy csomo helyre lehet menni. Nemzeti parkok, ahol talalhatsz olyan tavakat egy fel, vagy egy napos turaval, ahol valoszinuleg csak te vagy egy hetig.
Ezt mondjuk a fiam meseli, en nem csinaltam ilyet :-)

FutureFry 2015.01.06. 00:43:43

@morsels: Nekem a telet a tavasz+nyár töri meg... Négy évszak - így kerek. Csak ne lenne az az átmeneti olvadós időszak ("Mud season")!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.06. 00:45:10

@vazzup: igy van, anyosomeknal voltunk az unnepek alatt Cupertino-ban, es (foleg, hogy anyos tisztara health freak) allandoan (meg jan 1-jen is!!) kajaert kellett szaladgalni a kozeli supermarketbe:)

ja, es egyebkent te nem akarod megirni a sztoridat? Valamikor mintha lett volna szo errol, vagy lemondtal rola? :)

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:53:25

@FutureFry:
Ja, hat itt nincs tavasz.
Marcius vegen meg egy kiados hovihar, sokszor 20+ centi ho jon lenne, volt mar tobb is...
Aztan Aprilis mar nem olyan veszelyes, a vegere kezd olvadni minden, aztan van 2 het, amikor minden szurke, aztan hirtelen zold :-)

De tavasz, az nincs.

Meg hat... mondjuk Novemberben kezdodik, Marciusban er veget... az 5 honap. Kell a tores :-)

vazzup 2015.01.06. 00:55:51

@Zsuzsi65: elkezdtem egy blogot meg tavalyelott, de utana elsodortak az esemenyek, kicsit kovalyogtam meg dublin-london-budapest kozott tavaly, aztan nyar kozepetol ujra itt, igazabol szemelyesen erdekes a sztorim, de csak mert fontos dolgok tortentek velem, HA-szempontbol viszont nem igazan erdekes, mert L-es vizummal vagyok itt, nem kellett kifejezetten durvan kuzdenem se erte, csak interjuzni es jonni. :)
Persze a vizumlottorol is azert tudok egyet s mast, mert minden evben beadom, immar ot eve. Meg eddig egyszer se sikerult.
Ja, en itt dolgozom Mountain Viewban, ugyanaz a sztori, mint Cupertinoval, ahol lakom, San Mateo meg meg durvabb, csak ki kell jutni az El Caminora es meg lehet nezni, hany uzlet van ott... :D

@FutureFry: en elvezem a szaraz-esos evszak valtakozasat, kulonosen amikor egy szal poloban rohangalok igy "telviz" idejen ;)

FutureFry 2015.01.06. 00:56:46

@morsels: Ja - erről van az a mondás az ilyen helyeken: "Két évszak van: Tél és Útjavítás"

morsels (törölt) 2015.01.06. 00:58:38

@FutureFry:
Itt azt mondjak, hogy 2 evszak van.
Tel, es Julius 9.

:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.06. 00:58:40

@vazzup: Na majd jovore, 2 ev mulva lecsekkolom:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.06. 01:01:16

@vazzup: igen, ismeros a kornyek:)) (El Camino) a forgalom meg detto, mint LA :)

FutureFry 2015.01.06. 01:04:23

@vazzup: Azért San Francisco-ban még nyáron sem mindig lehet kabát nélkül meglenni, ahogy Mark Twain mondta: "Életem leghidegebb tele egy san francisco-i nyár volt..."

vazzup 2015.01.06. 01:08:51

@FutureFry: San Francisco (Seattle mellett) Amerika Londonja. ;) Annyi kodos delelottot meg Londonban sem lattam, mint ott. Ellentetben a Bay Areaval, ahol a kodhataron tul (az aramlat az obol es a Golden Gate osszhatasa okozza a kodot) telen is nyar van. Es ritka a kod. Ezert is lakom inkabb San Mateoban es dolgozom Mountain Viewban. Sokkal jobb az ido errefele. San Jose meg meg ilyenebb.

Muscari 2015.01.06. 01:09:24

@morsels: na többek között ezért is nem megyek Kanadába :-)

Muscari 2015.01.06. 01:14:13

@FutureFry: @vazzup: ezt nem tudtam San Francisco - ról, most nagyot csalódtam. Pedig olyan szép város, kár, hogy nincs rendes nyár.
Mi az oka, hogy ilyen hűvös az éghajlat? Milyen áramlatról beszéltek?

FutureFry 2015.01.06. 01:19:47

@vazzup: Nekem az óceán felöli oldal (pl. Santa Cruz) tetszett leginkább (éghajatilag, meg persze az óceán maga) - de onnan bejárni (a Bay Area felé) kicsit macerás lett volna, nemcsak a nagy forgalom miatt, de azért is mert 17-es az egyik legijesztőbb ottani út amin vezettem (a hágón még néha hó is van).

vazzup 2015.01.06. 01:26:48

@Muscari: egyszerubb, ha relative profibb magyarazza el :) :
en.wikipedia.org/wiki/California_Current
en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_fog

Ez az ara annak, hogy nincs rendes tel sem. ;)

@FutureFry: hat, Santa Cruz azert eleg messze van innen bejarni (>1 ora commute ido), plusz ott speciel a kozbiztonsag sem a numero uno :)
Akkor mar inkabb Half Moon Bay vagy kornyeke. Bar ha gated community akkor termeszetesen mindegy.
En egy Creek mellett lakom, reggelente kacsak hapognak az ablak alatt, teljesen jo ez igy is. Igaz, messze vagyok az oceantol, cserebe halszag sincs ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.06. 01:27:37

@Muscari: Az ocean huto-futo hatasa a part menten vegig erezheto: nyaron a szarazfold jobban felmelegszik, mint az ocean hatalmas vizfelulete, igy a hidegebb, parasabb levego a szarazfold fele aramlik. Vegig a parton, le egeszen LA-ig a homerseklet sokkal (akar 5-10c) kevesebb, mint beljebb (5-10 merfold). Telen forditott a helyzet: a nagy viztomeg relative melegebb, mint a szarazfold (vagy legalabbis nincs akkora kulonbseg), igy a legjaras megfordul. De ez a jelenseg meg napszakonkent is megfigyelheto: reggeltol delig, kora delutanig tart a kudos ido, majd utana - persze az eros napsugarzas hatasara is - a kodfelho eltunik. Aki jart mar SF kornyeken, az tudja, milyen fantasztikus latvany a kodfelhok ki-beuszasa a varos ill. az obol fole.
Amikor most az unnepekkor ott jartunk, @vazzup altal is emlitett gyonyoru teli, felhotlen ido volt, nagyon elveztuk.
kepfeltoltes.hu/view/150106/10676401_10203126456702792_6173985632892878246_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/150106/10846028_10203126455062751_8145738052356099421_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/150106/10881575_10203126457622815_4595601272031957082_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

adg 2015.01.06. 03:59:47

@Muscari: "legszivesebben odakoltoznek adg-hez. Nagyon szeretem a UK-t, Londont, de egy olcso es meleg hely kell majd oregkorunkra, "
Na itt nem faznal. Bar most eleg hideg van megint, reggelente alig 25-28 fok, de napkozben mar kellemes.
Junius korul vannak remesen hidegek, itt a parthoz kozel 16-18 fokra is lemegy hajnra. De 20 km-re a varostol siman lehet 3-5 fok is. De ez nem tart sokaig, es ha kigyullad a nap, akkor felmelegszik gyorsan.

Viszont sajnos ez nem egy hajde olcso hely.

P.Elliot 2015.01.06. 09:08:13

@tildy[UK]: Pedig hatalmas elelmiszer aruhazak vannak mindenhol ahol van minden. De ezek nem a varosokba epultek be, / ott csak a kis uzletek vannak ahova leugrasz tejert ha kifogyott, csipsz es kolaert, ilyen-olyan kesz szendvicsert/, szoval a nagyok azok varoson kivul vannak mert csak ott lehet oket rendesen elhelyezni, oriasi parkoloval. Kocsi nelkul nagyon sok mindent nem ersz el. Ha barmikor ujra jossz akkor ne hagyd ki a kocsiberlest mert anelkul nem is latod hogy az orszag hogy nez ki! Kocsi nelkul azt sem mondhatod hogy lattad a keleti partot, vagy barmelyik reszet! Arrol nem is beszelve hogy ezek a kicsike boltocskak nagyon dragak, ketszer vagy tobbszor dragabbak mint az elelmiszer aruhazak.

P.Elliot 2015.01.06. 09:08:20

@tildy[UK]: Pedig hatalmas elelmiszer aruhazak vannak mindenhol ahol van minden. De ezek nem a varosokba epultek be, / ott csak a kis uzletek vannak ahova leugrasz tejert ha kifogyott, csipsz es kolaert, ilyen-olyan kesz szendvicsert/, szoval a nagyok azok varoson kivul vannak mert csak ott lehet oket rendesen elhelyezni, oriasi parkoloval. Kocsi nelkul nagyon sok mindent nem ersz el. Ha barmikor ujra jossz akkor ne hagyd ki a kocsiberlest mert anelkul nem is latod hogy az orszag hogy nez ki! Kocsi nelkul azt sem mondhatod hogy lattad a keleti partot, vagy barmelyik reszet! Arrol nem is beszelve hogy ezek a kicsike boltocskak nagyon dragak, ketszer vagy tobbszor dragabbak mint az elelmiszer aruhazak.

P.Elliot 2015.01.06. 09:08:22

@FutureFry: Igen, minden nagy Supermarketben van bio elelmiszer, nem is keves, zoldseg, gyumolcs is, tej, tojas, fott etel, salata es gyumolcs bar, sult csirke. Az eves igazan nem gond a turistanak sem ha nem akar etterembe menni. Igen, itt az emberek bevasarolnak, bespajzoznak jocskan, en legalabb 3 honapig tudnek fozni abbol ami itthon van, / nem is tudom hogy tud igy felszaporodni, persze, kell egy tejfol mert kifogyott, bemegyek az uzletbe es kijovok 2-3 nagy zacskoval, / keleti part/ mert ezt is meglatom meg azt is...
Itt a Shope Rite, Stop&Shop, Foodtown van foleg de vannak nagy csak organikus cuccokat arulo boltok is..

Hari Seldon 2 2015.01.06. 10:20:51

@kardio1:
"Valoban több a fehér, de a nagy része az ott lakoknak inkàbb kreol. Szerintem is szép hely lehet. "
A kreol az már félig teli pohár esete, nem? :-)
Jó lenne pár év múlva megnézni.
A cápa meg csak nem jön ki a fövenyes részre. (én nem vagyok egy nagy úszó, úgyhogy marad a fövenyes rész)

kardio1 2015.01.06. 12:20:06

@Hari Seldon 2: A kreolok nem franciàul beszélnek! Azt nem tudom pontosan, hol volt a càpatàmadàs, gondolom ott is inkàbb szörfösöket érint.

2015.01.06. 13:24:50

@tildy[UK]: legkozelebb, ha itt jarsz, keress meg. Termeszetesen van NYCban kozert. Nem.kell auto

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.06. 15:10:52

@charlieharper: köszi. Mi sajnos nem találtunk, pedig napi 10 kilométereket gyalogoltunk keresztül kasul. Főképp Manhattan és Brooklyn Bridge.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.06. 16:37:30

@Hari Seldon 2: Kösz a tippet.Kell majd arrafelé járnunk.De inkább repülővel, mint hajóval... :D

Hari Seldon 2 2015.01.06. 19:42:16

@kardio1:
Persze, egymást közt egy elfajzott franciát beszélnek, de az iskolába kötelező a francia. És a a lakosság haramada francia. Úgyhogy előbb utóbb kihal a kreol nyelv. Idő kérése.

Nikili 2015.01.06. 22:09:41

@adg [Au, Darwin]: @svájci sapka (ch): Nejt teljesen megértem, én se tolerálnám a bikinis görkoris csajokat..;)

viszont értekelem, hogy értekeled a félelmemet a fehér cápáktól ;)

Amugy, ha tudsz vmi takaritó állást Au ban, szólnál? Mennénk! ;)

Nikili 2015.01.06. 22:11:00

@Mirjam2: Köszönöm, aranyos vagy! :) Örülök, hogy átnéztél hozzám is :)

Nikili 2015.01.06. 22:13:00

@Réka ‎: Ne ítélj elsőre! Komcsira mondom! ;) Amúgy köszcsi a bizalmat, jön folytatás ISTIBIZI ;)

Nikili 2015.01.06. 22:26:36

@Sz. Tib: Szia Tibiiii, kösziiiii ;)

kardio1 2015.01.06. 22:35:12

@Hari Seldon 2: Az màr annyira elfajzott francia, hogy külön nyelv. kihalni sem fog egyhamar.
Te hogy àllsz a franciàval? Van rà alkalmad, hogy sokat gyakorold?
Milyen az idô nàlatok? Ott is alerte orange van az onos esô, vagy a ho miatt? Csak aràdioban hallottam, hogy kilend EK-i megyére adtàk ki a riasztàst, de nem tudom, a tiétek is érintett-e?

kardio1 2015.01.06. 22:35:57

A ràdio, KilenC...

Nikili 2015.01.06. 22:36:39

@Sz. Tib: Szia Tibiiii, kösziiiii ;) De nehogy már felhúzd Magad! Senki nem tapló, max nem ismeri a körülményeket, és amolyan túl hamar ítélő típus..Ismerek ilyeneket ;) Vagy szimplán idióta :D De mi mindkettőt megértjük, nemigaz? :D Nekem legjobban a "másik ország szociális hálóját használják" tetszett :D Mégha Kanadáról lenne szó... :D

Nikili 2015.01.06. 22:41:56

@tucano: "Nem biztos, hogy informatikusokra várnak Malta n! De" KOmoly????????????? MEGYÜNK!!! Komolyan! :)

Hari Seldon 2 2015.01.07. 10:21:46

@kardio1:
Na még utoljára írok erre a posztra: Idén már heti öt nap fogok tanulni. Szerintem (és a terveim eddig is nagyjából így voltak ütemezve) fél év kell még, így gyerekek mellett.

Másik kérdésed:
Itt most nincs eső, meg ón sem hó, semmi ilyen. A múltkor vettem észre, ha elmentem Metz felé, ott már volt hó, és a hét végén vittem vissza a szüleimet Brüsszelbe a repülőhöz, és Luxembourg-tól megint van hó.

Harmadik téma:
A kreol biztos ki fog halni, csak idő kérdése. Másrészt, meg megint pesszimstáskodsz!
(Nem személyeskedésből mondom, mert nem is sértő, de jól gondolom, hogy te elég pesszimista/aggódós alkat vagy?. Ja ez csak irodalmi kérdés)
Szerinted a nyelvi versenyben mennyire versenyképes hosszabb távon a franciával? - Semennyire. Ezért mondom, hogy idő kérdése. Másrészt iskolában tanítási nyelv. Lakosság harmada fehér, intézményeket franciául vezetik. El fog sorvadni. harmadrészt, meg minden kreol beszél már most is valamilyen szinten franciául, tehát egy turistának tök mindegy, hogy egymás között hogy beszélnek.

Nikili 2015.01.07. 11:20:47

@Mirjam2: köszi, aranyos vagy! :)

adg 2015.01.07. 12:02:37

@Nikili: en is felnek egy feher capatol, ha talakoznank. Viszont sajnos nem nagyon lehet olyan lakhato tengerpartot talalni, ahol biztosan nem fordulhat elo capa. Hat ez van. Bar meg igy is nagyobb a veszelye, hogy ramesik a jelzolampa, es megraz.

Takarito allas eleg sok van, de nem ITsek vagytok? Vagy csak apu?

Fogod fogytatni a tortenetet? Olvastam volna meg. :)

kardio1 2015.01.07. 12:41:03

@Hari Seldon 2: Nàlatok azért ismerik a téli gumit, nem? Engem nagyon meglepett itt, hogy senki nem hasznàlja, pedig van 7 fok alatti hômérséklet, nem is ritkàn télen. De ha leesik a ho, akkor az izolàltabb helyen lakok egyszerûen nem mennek dolgozni, a gyerekeik meg iskolàba...
Elôbb-utobb minden nyelv kihal, nem a kreol lesz az utolso, ez igaz. Szerinted egy nyelv marad végül? Es ha igen, melyik lesz az? Az angol most igen jol àll, de attol is függhet ez, ki lesz az uralkodo nagyhatalom a késôbbiekben. Egyébként nem vagyok pesszimista, inkàbb realista, és szeretem a dolgok mindkét oldalàt làtni-làttatni. Mivel te hatàrtalan optimista vagy, melletted pesszimistànak tûnök. Igy jol kiegészitjük egymàst :)

Nikili 2015.01.08. 20:05:32

@adg [Au, Darwin]: Lázasan dolgozom a folytatás megírásán...köszönöm a bizalmat! :)

tucano 2015.01.09. 17:41:24

@Nikili:
keepmeposted
maltapark
Ezen keressetek, tuti lesz állás. :D

Nikili 2015.01.09. 21:55:31

@tucano: Koszi, ha koltozni keszulunk, szem elott tartjuk :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása