oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 23. 06:43,  Karácsony külföldön, avagy hogyan éljük túl az ünnepeket 133 komment

2014. december 23. 06:43 Határátkelő

Karácsony külföldön, avagy hogyan éljük túl az ünnepeket

Kevés rosszabb dolog van az ember életében annál, ha valamilyen oknál fogva a szeretteitől távol kell töltenie az év végi időszakot. Ilyenkor jöhet az elkeseredés, a magány – hogy mindezzel hogyan vehetjük fel a harcot, abban segít Habis Melinda klinikai szakpszichológus.

karacsony_szomoru.jpg

„Ha az ember külföldön él, gyakran előfordul, hogy nem tud hazautazni a szeretteihez karácsonykor, így kénytelen egyedül tölteni az ünnepet.

Különösen nehéz lehet mindez, ha csak nemrég próbáltunk szerencsét és még nem alakult ki az a közösség, amiben jól érezzük magunkat. Ha az ünnepet idegen emberek közt, egy számunkra új kultúrában kell, hogy töltsük, nehéz megteremteni a bensőséges, karácsonyi hangulatot. Honvágyunk felerősödhet, ha magányosak vagyunk.

Amennyiben a célország kultúrája hasonló a miénkhez és sokan készülődnek az ünnepre, nekünk pedig nincs kihez mennünk Szenteste (legfeljebb egy szeretteinkkel folytatott Skype-beszélgetésre számíthatunk), könnyen előfordulhat, hogy a karácsonyi mesevilág sokkal inkább negatív érzéseket, mint meghitt hangulatot kelt bennünk.

Sok egyedül élő embernek a karácsony a legfélelmetesebb ünnep a világon. „Engem nem szeret senki” – gondolják. Ha legyőz minket az önsajnálat, akkor biztosan nem fog jól sikerülni az ünnep, viszont ha tudatosan készülünk a karácsonyra, sokkal jobban érezhetjük magunkat.

A következőekben ehhez adok néhány gyakorlati tanácsot

- Keressünk társaságot az ünnepekre! El sem tudja képzelni, hányan járnak hasonló cipőben, mint Ön. Nézzen szét a házban vagy a környéken, biztosan talál valakit, aki szintén magányosan ünnepel. Érdeklődjön a helyi templomban, kisebb közösségeknél (talán magyar közösséget is talál), hogy lesz-e valamilyen összejövetel, amihez esetleg Ön is csatlakozhatna! Nem ismeri ezeket az embereket? Nem számít! Fogja fel úgy, mint egy izgalmas kalandot! Ha egy távolabbi ismerős meghívja magához az ünnep alkalmából, nyugodtan fogadja el!

- Hívhatunk mi magunk is vendégeket. A készülődés biztosan eltereli majd a gondolatainkat az egyedüllétről.

- Tervezzük meg az ünnepet, gondoljuk végig, mitől volt szép gyermekkorunkban, próbáljuk ezeket az apró momentumokat megragadni és megismételni.

- Ha van rá lehetőségünk, segítsünk a nálunk rosszabb helyzetben levőknek! Nem kell nagy dologra gondolni, egy pár kedves szó, meleg tea is sokat számíthat.

- Kényeztessük magunkat az ünnep alkalmából finom ételekkel, kedvenc könyvünkkel, DVD-nkkel, tegyük meg, amit régóta szeretnénk, de eddig nem volt rá időnk vagy lehetőségünk.

- Az év végéhez hozzátartozik a számvetés is. Vegyük sorra, mitől telhetne a 2015-ös év jobban az ideinél, készítsünk tervet céljaink eléréséhez! Sokan hajlamosak rá, hogy a kudarcaikat eltúlozzák, ezért próbáljuk meg az életünket egy külső szemlélő szemszögéből (is) látni. Ha ez nem megy vagy úgy érezzük, túl sok mindenen kellene változtatnunk, kérjük pszichológus / pszichoterapeuta szakember segítségét. (Az online pszichoterápia bármely országból elérhető.)

Vannak, akik magányos óráikban régi emlékeikkel veszik körbe magukat. Szerencsések azok, akik az egykori meghitt pillanatokat nem fájó szívvel élik újra az ünnep óráiban.

Mozduljunk ki!

Sajnos a legtöbben inkább a múltbeli sebeket szakítják fel ilyenkor. Az elveszített szülők, családtagok emlékének fájdalma, a régi boldog karácsonyok nosztalgiája, az előtörő sérelmek, elrontott dolgok kapcsán érzett lelkiismeret-furdalás sok-sok gyötrelmet okozhat ilyenkor.

Mozduljon ki és beszélgessen, higgye el, néhány kedves szó sokat javíthat a hangulatán! Az ünnep után pedig vegye a kezébe az irányítást és (ha kell, segítséggel) gyógyítsa be a fájó sebeket!”

Habis Melinda oldalát itt érhetitek el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz, ha pedig arra vagy kíváncsi, mivel ünneplünk mi, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr867004849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.23. 10:32:02

Van egy kerdesem, ez nem kotozkodes hanem komoly kerdes: miota ilyen elterjedt a 'Szenteste' kifejezes? Komolyan mondom, mikor meg Mo.on laktam, alig hasznaltak, teljesen idegen nekem, mikor par napja olvastam itt a forumon, nem is ertettem hogy az 24-ere vonatkozik. Most meg mindenki ezt a szot hasznalja. Miota ilyen nepszeru? Kisbetuvel, vagy nagybetuvel kell helyesen irni?

2014.12.23. 10:40:12

@Herr Géza: Te jo eg, sajnos nem tudok segiteni, de remelem megoldodik a helyzet! Semmikeppen nem lehet beengedni oket a szobaba ott ahol most vagytok? Allergia vagy ilyesmi az ok?

Kicsit off, bar haziallat tema: az egyik diakom ma egy kisnyulat rejteget az osztalyomban :), behozta mert delutan a noverehez viszi, most ketrecestul egy nagy zacskoban rejtozkodik az osztalyterem sarkaban (allatokat termeszetesen tilos behozni az iskola teruletere :))). Rozsaszin ruhaba van oltoztetve, azt hittem babaruha de kiderult hogy kimondottan nyulaknak tervezett modell amit a kisallatboltban lehet kapni.

2014.12.23. 10:52:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Karacsonyrol jot vagy semmit :), de azert nem baj szerintem hogy perspektivaba tetted a dolgokat, sot. Nekem mesterseges erzelmi hiszteriakeltesnek tunik az egesz. Minden kulturaban vannak fontos unnepek es ezeknek neha (nem mindig) egy eleme hogy a csalad osszejon es egyutt unnepel (mint pl. kinai ujev), de azert nem kene ennyire tulertekelni a dolgot mert tobbet art mint hasznal, lasd ha valakinek nem tokeletes a karacsonya (nem tud a csaladjaval lenni, vagy nincs neki, vagy csaladi problemak vannak vagy nincs penz ajandekra stb.) az komoly erzelmi krizist jelenthet, mikozben lehet hogy az egesz karacsonyi marketing nelkul teljesen jol eleldegelne az illeto es nem kezdene el ezen tepelodni hogy milyen rossz neki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.23. 10:55:30

Pár szó a Karácsonyról! ugye nektek is ismerős?

Huszonnegyedike, kénefa, ráérmég, nemérrá, majdholnap, elválok, veszekfát, azjólesz, hogynézmárki, jakérem, akkorazt, mennyilesz, ennyitegyfáért, legyenöt, legyenötfél, legyenhat, jóleszazelső.

Megyünknagyihoz, nemakarok, jönjézuska, minimaxkell, nagyimesél, minimaxkell, mosthagydabba, hozdamackót, eléghárom, csókilonka, köszönjszépen, ilonkáéknakis, mér'nemköszöntél, nembajhabüdös, szálljbe, szálljki, ittanagyi, minimaxkell, hozjézuska.

Hozdfelafát, holatalp, teraktadel, neménraktam, deteraktad, ottszok'lenni, deottnincs, merteraktadel, utlálomakarácsonyt, elválok, megvanatalp, ugyeteraktadel, eltörtbazdmeg, menjteszkóba, félnégybazdmeg.

Holafűrész, szomszédnál, holaflex, szomszédnál, holaszomszéd, zalában, kurvaanyját, aztlátogatja, picsábafával, kellafa, utlálomakarácsonyt, faragomkéssel, deneazzal, deazéles, kenyérvágó, eszünkzsemlét, hozzáltapaszt, úristen, azmégvárhat, bentvannézdmeg, ferde, ésmost, jobbradől, ésmost, mégmindig, ésmost, derondafa, anyád, anyámathagyjukki, teddleakést.

Holadíszek, fentiszekrény, nincsottsemmi, másikszekrény, égőjó, tavalyvettem, nemégbazdmeg, pótizzó, azsemég, picsábaégővel, kellazégő, kontaktosvagymi, tedleakést, leszgyertya, leégaház, nemkellfűteni, szaloncukor, ötkilóvan, fasznakannyi, gyereknekkell, gömbdísz, szalmadísz, alufóliábandió, csengettyű, nincsencsúcsdísz, húzdráangyalt, fenyőttojik.

Csomagoljál, tökpazarlás, akkorfőzzél, főzökpacalt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, csomagolok, holacellux, papíroknál, holapapír, díszeknél, nincskarácsonyos, nebaszki, vanboldogszülinapot, nebaszki, ráíromjézuska.

Gyertekenni, minimaxkell, gyertekenni, mindjárt, gyertekenni, mindjárt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, nemszeretemahalat, pedigfinom, minimaxkell, nemjönjézuska, szeretemahalat, elsóztad, mosthagydabba.

Teddfellemezt, minimaxkell, szentestenem, kiskarácsony, nagykarácsony, pásztorok, namitkaptál, nemlegó, nesirjál, legókell, fakocka, le-he-góó-kell, apaisezzel, nemeztkértem, nincsnemez, mondtamlegót, kurvadrága, neagyerekelőtt, nehisztizzél, feldőltafa, kurvaélet, égazégő, mondtamkontaktos, deszépnyakkendő, úgysehordod, akkorisszép, jóalánc, nemkellettvolna, pénznemszámít, ésalegó, kapszanyádtól, nesírjprücsök, szeretlek, énistéged.

Holnapanyádéknál, utálomakarácsonyt.

Boldog karácsonyt Mindenkinek!!!:)))))))

2014.12.23. 11:01:35

Én már többször karácsonyoztam egyedül, nincs benne semmi para. Fenyő meg hasonló marhaság sem szokott lenni.

Egyébként szvsz azt csak a családos emberek képzelik, hogy az egyedül levő embereknek pont a karácsony a nehéz.

Az a nehéz, hogy egész évben nincs senki, aki támaszt nyújtson. Úgy is mondhatnám a szürke februári keddek a nehezek, nem dec 25. Ahogy többen is mondták feljebb, ez álprobléma.

Meh. És a karácsony úgyis a kislányoknak való.

nyuszigonosz 2014.12.23. 11:04:24

Hát elolvastam a mai posztot és sajnálok mindenkit, akinek az egyedül töltött Szenteste ekkora problémát jelent.
Nekem nem. :-)

nyuszigonosz 2014.12.23. 11:05:54

@Th's child: Látod, ez így van, ahogy írod: a hétköznapok, azok a sokkal rosszabbak. De megszokja az ember.

2014.12.23. 11:17:24

Most eszembe jutott, hogy az elso angliai karacsonyomon egyedul hagyott a csalad akiknek dolgoztam mert elutaztak az unnepekre, es az enyem volt a haz, dolgozni se kellett, szuper volt! Athivtam magamhoz egy masik au pair lanyt akinek a csaladja szinten lelepett, es ket napig csak ettunk meg filmeket neztunk, egyertelmuen az egyik legjobb karacsonyi elmenyem (azt kiveve hogy semmit nem ertettem a tevebol mert alig tudtam angolul...) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.23. 11:18:10

@Mirjam2:
Ötven évet megértem és nàlunk teljesen gyakori szóhasznàlat volt mindenkor.
24.-e este az mindig szenteste volt és most is az.

wuaaa 2014.12.23. 11:21:51

Dolgozni kell, lényegesen jobb mint egyedül gubbasztani és várni hogy visszatérjenek a szürke hétköznapok. Szilveszter dettó. Az utóbbi 8 év alatt 7 karácsonyt-szilvesztert dolgoztam végig, szerencsére idén is így lesz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 11:23:48

@Th's child: te/ti most hol vagy(tok), még mindig ugyanott, vagy haza az ünnepekre? és hogyhogy nem depizel? :-)

és persze azt is kihagytam a "nincs annál rosszabb" felsorolásból, amikor együtt van ugyan a család, de még ezen a napon se tudnak a gyerekeknek enni adni, vagy ajándékot venni nekik.
nyomorszeleblog.hvg.hu/2014/12/14/448-karacsonyvaro/

2014.12.23. 11:30:07

@diggerdriver: Elhiszem, lehet hogy csak nekem furcsa.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 11:40:21

@Mirjam2: gyerekkoromban is mondták a szentestét szerintem ez nem új divat

amúgy szimpla főnév, kisbetű :)

Csodabogár 2014.12.23. 11:47:51

Több magányos karácsonyom is volt. Külföldön is és itthon is. Az ember néha társaságban magányosabb tud lenni mint egyedül egy lakásban. Igy a menjünk társaságba, hivjunk vendégeket nekem nem jött be. Férjem halála után az volt a tulélési stratégiám, hogy beszugeráltam magamnak, hogy ez is egy olyan nap mint bármilyen másik. Nem néztem tv-t, amiből folyik ilyenkor a karácsonyi szirup, hanem olvastam valami jó izgalmas könyvet és tényleg úgy tettem mint minden más hétköznapon. Utána igen büszke voltam magamra, hogy milyen jól megoldottam az ünnepeket. Ma már nem vagyok egyedűl, de nekünk már minden nap ünnep alapon, nincs semmi féle karácsonyi hiszteria nálunk.

Csodabogár 2014.12.23. 11:47:51

@Mirjam2: Eredetileg igy hivták. Aztán jött a népi demokrácia, mikor időnként még a december 26 se volt ünnep és nem a Mikulás jött hanem a Télapó, szóval akkor kivezették ezt a fogalmat a közbeszédből.Az 50-es évekről beszélek. Nálunk a családban mindig megmaradt, bár nem voltunk különösebben vallásosak.

2014.12.23. 11:54:39

@pappito: @Csodabogár: @maxval bircaman szerkesztő: Koszi az infokat. Korulottem senki nem hasznalta ezt a szot, de ezek szerint mashol mindig is elterjedt volt. Miket tudok meg a Hataratkelorol...

Herr Géza 2014.12.23. 11:56:44

Breaking news tárgytalan, probléma megoldva!
Ezer köszi mindenkinek, találtunk a szomszédban egy összkomfortos, napos minigarzont (értsd: pincerekeszt :D), talán reggelre még egeret is kapunk....
Macsekok boldogok, nejem ellazulva, karácsony megmentve......! :))))))))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 12:13:47

@geegee:

Nálunk ez másképp megy.

Nyugodt, keresztényi hozzáállás a kulcs.

Annyira bojkottáljuk a karácsonyi bevásárlás kódnevű hisztériát, hogy tegnap összesen 1 darab kenyeret és 1 kg cukrot vásároltam. Még a kutya mai ebédjét is elfelejtettem. Ma este veszek majd kutyaételt, ma ebéd helyett vacsora lesz a kutyának.

Fa? A múlt héten a feleség előrántotta a szekrényből a 15 éve vett műanyag fát, s feldíszítette 20 perc alatt a szintén kb. 10 éves fadíszekkel. Én meg egyik nap láttam valami szaloncukorfélét egy boltban, meg is vettem, mert ilyen szokás nincs BG-ban, meg is lepődtem rajta. Aztán egyik reggel öltözködés közben rátettem a fára a 12 darab szaloncukrot. Mondjuk inkább csomagolt csoki zsinórral, mint igazi "magyar" szaloncukor - német gyártmány.

Ajándék? Ajándék nincs, leszoktunk róla 10 éve.

24-én mi lesz? Semmi különös. Megy a nap normál módon, majd 18 órakor elmegyünk a feleség szüleihez, s ÚTKÖZBEN bemegyünk egy boltba venni pár dolgot. Az előzetes készülődés nálunk tiltott fogalom.

Én igyekszem melegítőben menni vendégségbe, nehogy valaki azt higgye, hogy az ateista karácsonyi hisztizés keretében ünneplőbe öltöztem.

Esti misére nem megyünk, mert ilyenkor sok az ateista a templomokban, akik divatból odamennek. A karácsonyi miséről akkor szoktam le végleg, amikor meghallottam egy ateistát a templomban ájtatos hangon Jézus feltámadásáról beszélni december 24-én...

25-én mi lesz? Otthon leszünk. Majd reggel, kutyasétáltatás közben bemegyek egy boltba és veszek 2 kg disznóhúst és krumplit, meg barackot. Ebédre húst sütök barackkal, hozzá krumplipürét csinálok. (Az esetek 90 %-ában én szoktam főzni.) Beteszem a húst, krumplit 11-kor, előkészítés 20 perc. Aztán leülök, s magától el is készül. Kimegyünk aztán a kutyával, s mire visszajöttünk, meg is sült. Kutyasétáltatás közben bemegyünk a templomba.

Ennyi, semmi hisztizés, sietés, ökörködés.

Nigro notanda lapillo 2014.12.23. 12:14:24

@geegee:
ha màr karàcsonyi hangulat, depi és egyebek:
www.youtube.com/watch?v=od7GUy9XS7c&list=PL5VYXjOzuIiJxP7hhNjZQctWySW0RH2VS
Csak erôs idegzetûeknek, a "szép lelkek" tartózkodjanak a kattintàstól...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 12:14:38

@Csodabogár:

Rákosi alatt csak december 25. volt hivatalos ünnep, "Fenyőfaünnep" néven. Ez volt az egyetlen vallási ünnep, mely megmaradt Rákosi alatt is, bár más névvel. (A Húsvét el lett törölve.)

Kádárék aztán visszadták ünnepnek december 26-ot és Húsvát hétfőjét.

Horthyék alatt még egy rakás vallási ünnep volt munkaszüneti nap: Vízkereszt, Gyertyaszentelõ Boldogasszony, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Áldozócsütörtök, Pünkösd, Úrnapja, Péter és Pál, Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony, Mindenszentek, Szeplõtlen fogantatás.

1989 után ezek közül csak a Pünkösd és a Mindszentek lett visszállítva.

puhacica 2014.12.23. 12:41:47

HELP PLIIIZ, a mai nap masik cicas OFFJA!
repulovel szerettunk volna kiutazni es Boni is ugy jott volna velunk, a fedelzeten, nem csomagkent feladva. egyetlen legitarsasag vallalja ezt, a Lufthansa. de a UK-be pont nem lehet ilyen modon beszallitani kisallatot, allitolag valami torveny van ra.

majd megprobalok utanajarni, mert nem akarunk ket napig kocsikazni (muszaj valahol szallast berelni, mert nem eszik, nem iszik, nem wc-zik utazas kozben :( ), de ha tudtok valamit errol a tiltasrol vagy van valami tippetek, irjatok meg lecci! koszi szepen!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 13:00:03

@Mirjam2:

Erről jut eszembe.

Spanyolul a Szenteste az Noche buena, azaz szó szerint Jó este.

Na most, Kubában volt egy magyar, aki Argentínában született (magyar tanácsköztársasági aktivisták voltak a szülei, akik 1919-ben Argentínába menekültek, majd aztán 1945-ben visszatértek Mo-ra), ott élt 20 éves koráig, s spanyolul jobban beszélt, mint magyarul. Na, ő mondta egyszer magyarul, hogy "s akkor Jóestét lesz". Magyarul ez marha vicces volt, először nem is értették sokan mi a fenéről beszél.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 13:00:10

@Nigro notanda lapillo:

www.youtube.com/watch?v=YRrm59Z_0w4

Ez NEM vicc, tényleg volt ilyen film. Akkor még azt hitték, csak egy részes lesz a Star Wars, s megcsinálták ezt a "karácsonyi" verziót.

Csodabogár 2014.12.23. 13:00:13

@maxval bircaman szerkesztő:
Akkoriban jártam iskolába, öreg vagyok már. Sajnos ilyen sok ünnepre nem emlékszem, pedig reformátusként zárdába járattak.
Inkább legyen a gyerek katolikus mint kommunista jelszóval.:-)))

P.Elliot 2014.12.23. 13:40:48

Azert abban van hangulat hogy ha mas nem, egy fenyoag, rarakni valamit, egy kis karacsonyi zene es valaki akivel ezt megoszthatod. Persze nem mindegy hogy kivel. Eletem legrosszabb karacsonya itt volt az Usaban, talan 6-7 eve, nalunk mindig van nagy fa, csodas terites aznap, mindig visszatero etelekkel, / csaladom konokul ragaszkodik a etelsorhoz/, megcsodasabb zene es a haromtagu csalad, / plusz a jovendobeli uj rokon/. A hangulat igazan meghitt, osszetartozos, en soha senkit nem hivok meg szentestere, azon csak mi lehetunk, netan ha szallovendegunk van akkor van mas is,vagy ha ismeros, barat nehan egyedul maradt de erre rendkivul ritkan kerul sor.
Az a bizonyos emlekezetesen rossz karacsony ugy zajlott le hogy magyar hazaspar ismeroseink nem kerdeztek hogy lehet-e hanem kozoltek hogy be fognak jonni hozzank boldog unnepet kivanni egy percre amikor ejfeli misere mennek, sajnos belemneveltek gyerekkoromban az udvariassagot es igy nem tudtam megmondani hogy egyedul akarunk maradni. A hazaspar beallitott, vagy 10 orakor, masfel oraval az ejfeli mise elott es ez az ido azzal telt hogy itt nalunk a szeretet unnepen osszevesztek, a feleseg felhanytorgatta hogy a ferfi lanya es az elvalt feleseg mit kapott, es o mit, hogy itt fogja hagyni a francba, a ferfi hasonlo dolgokat vagott a feleseg fejehez de olyan kocsmai b. meg az anyadat, rohadt k..., uvolto hangnemben, mi csak dermedten alltunk, kozbeavatkozni se igen lehetett mert minden bekitesi kiserletunkre "ti csak ne szoljatok bele, ha tudnatok hogy mit elek at napi szinten vele" es effele szovegek ....Nem is lehetett kitenni oket csak amikor indultak az "Isten Hazaba", / volt pofajuk betenni oda a labukat, tudtommal reformatusok nem lephetnek be a templomba haraggal a szivukben/. Amerikai jovendobeli rokonumk halistennek nem ertette az ocsmany szavakat bar meg neki is forditottak angolra hogy mi a problemajuk egymassal. Minden ismerosomnek elmeseltem az esetet es kozoltem hogy senki se probaljon bekoszonni karacsony este mert nem nyitunk ajtot senkinek. A hazasparral fel lett mondva a baratsag, / addig is csak feluletes volt/ kepzelem mit mondtak rank hogy nem voltunk hajlandok asszisztalni ahhoz a cirkuszhoz.
Most jut eszembe hogy volt meg egy fura szenteste. Lanyunk baratkozott gimis koraban egy indonez kislannyal, mi szulok is ismeruk egymast, neha latogattuk is egymast. Karacsony este meg az unnepi kezdes elott beallitott a 4 tagu csalad hogy athoztak az ajandekukat es utana mint maskor, letelepedtek ugy mint akik reggelig fel sem akarnak allni. Nagyon bubajos, kedves csalad volt amugy mindig, nem volt szivem megmondani nekik hogy huzzanak el, ez itt csaladi unnep,a karacsonyi menuben semmi nem volt amit ok a muszlimok megehettek volna,plane vegetarianusok a szulok, nem tudtam mit tenni, lezartuk a sutot, meginvitaltam oket a kozeli etterembe, veluk gyujtottuk ki itthon az egoket, adtuk at otthon egymasnak a karacsonyi ajandekokat, elveztek a szamukra szokatlan hangulatot/ a papa vendegtanar volt a helyi egyetemen/, eszukbe sem jutott hazamenni. Azert ez nem volt rossz, egyutt hallgattuk a zenet, meseltunk az europai karacsonyokrol, a ket gyerekuk meg az enyem az autot birizgalta, probalgatta, / a 17 eves lanyom elso es egyben uj kocsija volt egy kirobbano meglepetes amit viszont jo lett volna csak csaladban unnepelni/....Szoval tobbe en ajtot aznap nem nyitok senkinek!
Egyedul karacsonyozni? Szeretek egyedul lenni, finomsagokat vennek, jo karacsonyi filmeket neznek es ott eszegetnek a teve elott, szivnam be masok unnepi hangulatat! Nem ereznem magamat szerencsetlennek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 13:40:53

@Csodabogár:

Egyébként érdekes, hogy a reformátusok 100 éve követelik, hogy legyen hivatalos ünnep a reformáció napja, október 31. Hiszen ha már vannak a katolikus ünnepek, miért ne lehetne egy református hiszen, hiszen az ország 20 %-a református.

S bár Horthy református volt, s Orbán is az, egyikük se teljesítette ezt a kérést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 14:02:47

@P.Elliot: ez olyan tipikus indonéz dolog, itt nincs olyan, hogy magánszféra, és csak családi ünnep, nem is értik a bezárkózás és a nem közösséggel ünneplés bármi formáját. (mondjuk én kiraktam volna őket valahogy.... :-) de én ilyen kis genya tudok lenni, ha akarok.)
juteszembe, december 25 itt is állami ünnep, pedig a lakosság kb 15%-a keresztény csak.
Németországban volt abból kisebbfajta felhördülés pár éve, hogy valaki felvetette, az egyik keresztény ünnepet cseréljék le valamelyik muzulmán ünnepre a naptárban. na elég gyorsan csend lett a témában. még mindig nagy a különbség, hogy "bennszülött"-e egy kisebbség, vagy "csak" bevándorlók, hiába már állampolgárok, stb.
(juteszembe... karácsony Malajziában, Indiában és Burmában is nemzeti ünnep, munkaszüneti nap.... pedig nagyon kevés a keresztény.... de valahogy mégis.)

SzZoole 2014.12.23. 14:11:24

@wuaaa [nor]: karácsony,év vége es új evkor kapsz extra pénzt,dolgozol?

wuaaa 2014.12.23. 14:16:48

@Zoole[uk]: Csak a szokásos ünnepnapos pótlék, nem több. De nem azért csinálom. Megszoktam már, jobb program híján.

SzZoole 2014.12.23. 14:20:30

@wuaaa [nor]: 24.-en csak este 5.dolgozok
25 off
26-jan.1ig dolgozok
A társaság extra pénzt fizet pluszba nekünk

**mimi** 2014.12.23. 14:24:43

@geegee:
:)))))))))))

ismerős:)

2014.12.23. 14:25:25

@Dragonlady (now in Indonesia):

Még mindig Portugália, igen, és depizésre nincs ok.:)
Nincs nagyon meleg, de szépen sütikél a napocska (ezt de szépen mondtam), úh karácsonyra túrázás van előirányozva Algarve-ban.

Te hol vagy? Még mindig indonézia? Vagy már Thaiföld? Kezdesz már jobban lenni?

**mimi** 2014.12.23. 14:26:20

@Mirjam2:
nálunk is mindig szentestének neveztük...jó 50 éve :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 14:29:53

na ez is karácsony túlélése bakker.... (vs "gyereket nem hagyunk el"..... és hányféleképpen lehet elhagyni!) és hány ilyen lehet....
asszem ez a bajom, hogy aki ezeket a maszlagokat írta a posztban, az elvileg egy pszichológus, aztán mégis olyan ordas és a végtelenségig leegyszerűsített közhelyeket sikerült felvonultatni, mintha egy egyszerű hétköznapi ember írta volna 10 perc alatt kávészünetben, vagy egy 15 éves diák fogalmazás házifeladatnak.
divany.hu/poronty/2014/12/23/karacsony_minden_evben_apamat_kerestuk_a_kocsmaban/

@Th's child: kezdek, ez alighanem egy jó kifejezés. :-) még mindig Balin. 7-én ha négykézláb is de hazamegyek pár hétre Chiang Maiba.
Algarve nagyon jó lehet.... nekem kimaradt, de a képek megvannak az agyamban :-)
remélem, nincs nagyon hideg.... vagy van jó fűtőtestetek...

na kikapcsoltam mára, nézek inkább valami krimit.

Csodabogár 2014.12.23. 14:43:25

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem volt pirosbetüs ünnep, de az apácák közölték, hogy nem kell iskolába mennem, hanem a templomba. Nagyon liberálisak voltak. Én voltam az egyetlen református tanuló ott akkoriban.

Mrs. Clayton 2014.12.23. 16:14:41

@maxval bircaman szerkesztő:

ok, azt hiszed h a melegito az nagy dolog ugye? vasarnap jottem haza a repterrol, erre S. kuldott egy fotot, ha megyek ne lepodjek nagyon meg
tortent ugyanis, h a ki tudja hany motorja kozul a Yamahat, ami egy gyorsasagi ize, bevitte az etkezobe, az asztalt fogalmam sincs hova tette, majd feldiszitette egy egosorral, marmint a motort, nem az asztalt
azt mondta az o ajandekat amotor-karacsonyfa ala keri behelyezni
es lassan 50 eves lesz... na nem a motor, S :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 16:20:11

@maxval bircaman szerkesztő: ha már youtube meg karácsony... akkor nem lehetne inkább olyat, hogy mindenki hozzon bolgár / brazil / norvég / akármilyen karácsonyi éneket? :-)

swGuru 2014.12.23. 16:37:55

Szerencsere mi mind kijottunk, felesegemmel es osszes gyerekunkkel az UK-ban elunk, ugyhogy most osszejottunk mind a heten a 70 nm-es alberletben, es boldogok vagyunk :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 16:56:01

@wuaaa [nor]: @wuaaa [nor]: köszi, de, naaaa, listát keresni/másolni én is tudok :-) válassz légyszi egy kedvencet, vagy ami eredeti norvég dal, vagy valamelyik "klasszikus" nagyon is norvég hangszerelésben.

itt van pl egy nagyon thai "folk" stílusban játszott szám, néptánccal
www.youtube.com/watch?v=bqVC_PP5SmI

de rákerestem ma tamil, batak, minahasa, pápua, amboni, timori, manggerai, kachin, akha stb (többnyire keresztény etnikumok mindenfelé Ázsiában) karácsonyi dalokra, és nagyon érdekes, van ami egészen botrányosan vicces vagy nyálas :-)

ez a kedvencem indonézül, ez viszont modern pop
www.youtube.com/watch?v=4Td2NlHa6lw

wuaaa 2014.12.23. 17:13:03

@Dragonlady (now in Indonesia): De sokat kérsz tőlem ! :)) Egyikért se tenném tűzbe a kezem, hogy eredeti norvég dal, mert könnyen kiderülhetne, hogy svéd-dán-faeör-szigeteki-akármi koppintás. De ha kedved van keresgélni, ajánlom a "julesang" , "julesanger" , "norske julesanger" címszavakat a kereséshez ! :))

Muscari 2014.12.23. 17:19:38

@Mirjam2: nem tudom, mi mindig szentestének hívtuk, már gyermekkoromban is.

Különben sikerült beszélni a landlorddal, megegyeztünk a rolling contract - ban. Ő sem értette, hogy mit akar az ingatlanos, már őt is hívták.
Utána beszéltünk az ingatlanirodával, simán tudomásul vették, hogy nem tudtak minket megszivatni. Basszus, csak bepróbálkoztak, hátha bejön, nyilván sokaknál működik.

Hála neked, Petrának és Thargoidnak nem sikerült nekik!

Muscari 2014.12.23. 17:22:28

@Th's child: nem az egyedül élő embereknek nehéz karácsonykor, hanem a magányosaknak.

Muscari 2014.12.23. 17:25:35

@Dragonlady (now in Indonesia):. Mikor szenvedtél hajótörést és hogyan? Te jó ég, még jó, hogy megúsztad!

Mikor mész majd Magyarországra?

Muscari 2014.12.23. 17:34:44

@Csodabogár: szerintem nem vezették ki sehonnan, a környezetemben mindenki így hívta, pedig a szüleim sem vallásosak. A Télapó azonban már mindig Télapó marad, egyszerűen nem tudom Mikulásnak hívni, nem jön a számra. Itt meg csak Santa és kész.

Nagyon rossz lehetett a férjed halála után, örülök, hogy megint boldog vagy.

Ha esetleg nem jössz holnap akkor most kívánok boldog karácsonyt neked :-)

Muscari 2014.12.23. 17:47:25

: @Dragonlady (now in Indonesia): ez meglepett, nem tudtam, hogy nemzeti ünnep ezekben az országokban is. Azért kedves tőlük.

2014.12.23. 18:12:46

@Muscari: Mindig tudtam hogy valami nem stimmel velem; mi mindig Mikulasnak hivtuk, es se a csaladom, se senki akit ismerek, soha nem hasznalta a 'szenteste' szot :(): - lehet hogy emiatt orokre traumatizalva vagyok!

Keleti Szél 2014.12.23. 18:13:53

@Dragonlady (now in Indonesia):
"legfélelmetesebb ünnep??! "

na mondjál félelmetesebb ünnepet.
ágaskodó rémszarvasok és órjás nyulak. nem, a karácsonynál nincs félelmetesebb! :)

Keleti Szél 2014.12.23. 18:16:24

@Mirjam2: igen, ez sok mindenre választ ad.
az lenne a csoda, ha ilyen indítás után mégis megismerkedtél volna joe cockerrel! ;)

Keleti Szél 2014.12.23. 18:18:45

@maxval bircaman szerkesztő: én leggingset ajánlanék melegítő helyett. mégiscsak jobban kifejeznéd vele elvi alapon álló sziklaszilárd, tántoríthatatlan és megalapozott véleményed a hisztériáról.

Muscari 2014.12.23. 18:19:15

@Mirjam2: azért ne vedd a szívedre, vegyük úgy, hogy neked különleges családod van :-)

Keleti Szél 2014.12.23. 18:21:19

@swGuru: a lakásfetisiszta embergyűlölő barátunk meg dörzsöli a tenyerét, ahogy leosztja a 70-et 5-tel, hogy ugye ő megmondta... ;)
kellemes ünnepeket!

Keleti Szél 2014.12.23. 18:22:17

@Muscari: így van, az én válaszom erre: skizofréniával sosem vagy egyedül! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.23. 18:27:55

@Herr Géza:
Bazmeg Géza ha hozzám vendégek jönnének két macskával....
A vendégnek hamar végigszőrös lenne a pöcörője.

2014.12.23. 19:18:35

@Keleti Szél: Nem baj, legalabb tudom ki a Mikulas!

svédnyugger 2014.12.23. 19:29:03

Hát nem igazán svéd népdalok, vagy tradiciók, de ez a három a kedvencem, 3 különbözô stilus, sajnos kettônél a szöveg a lényeg
www.youtube.com/watch?v=zRmeztVV1dE
www.youtube.com/watch?v=X4KCBaVMh7k
www.youtube.com/watch?v=foUwcrbXM2s
Amúgy egyedül leszek szenteste, de ez az én kívánságom.

2014.12.23. 19:38:46

@Muscari: Orulok nagyon hogy megoldottatok, persze inkabb Petranak es Thargoidnak koszond, en gyakorlatilag felrevezettelek a 'break clause' nyomatasaval :). Magambol indultam ki hogy en tulajdonoskent ragaszkodnek a fix ideju szerzodeshez, de nagyon jo hogy a tietek nem ragaszkodott hozza es sikerult ilyen egyszeruen es informalisan megoldani. Azert azt jo lenne majd tisztazni a tulajjal hogy pontosan mennyi felmondasi idot var el - egy vagy ket honap - es mi lesz a kaucioval (ugy ertem, ha az ugynoksegnek fizettetek - ha kozvetlenul a tulaj kapta, akkor remelem nem lesz gond).

articsóka60 2014.12.23. 21:19:07

@geegee: te titokban nálunk szoktál karácsonyozni????? Idén sajnos nem így lesz, mert a férjem nem tud hazajönni, kicsit csendesebb lesz az ünnep.
Minden kedves Határátkelőnek boldog, békés ünnepeket kívánok!!

Mrs. Clayton 2014.12.23. 22:10:38

@P.Elliot: ugy erted S? nana hogy, hiszen itt dicsekszem vele mekkora gyerek :-D de holnapra vissza kell hoznia az etkezo asztalt

en azt mondtam neki, h mire jon haza holnap az Ann Summersbol beszerzek egy kosztumot es abban fozok, mondjuk ezt

www.annsummers.com/p/mistress-maid-costume/17ododas1235013

sztem jol kiegeszitjuk egymast :-)

@puhacica: szerintem is, tobbek kozt ezert szeretem

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.23. 23:31:41

@Jess G: Tisztességes autó-motorbuzi ember, a szeretett gépet még az ágyba is behurcolja, sőt, még be is hatol neki, kipufogón keresztül...Nem szabad ezért bántani...
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

wuaaa 2014.12.24. 00:00:01

@geegee: Az megvan, hogy Kim-pöcsi betiltotta észak-koreában a motorbiciklit, mert a kapitalizmus jelképe, ami a gyorsított ember- és áruszállítási funkciójának köszönhetően elősegíti a fekete-gazdaság fellendülését? Nem vicc..

Herr Géza 2014.12.24. 00:59:09

@diggerdriver: Azt tudom, hozzád nem is megyünk..... :D
Egyébként egyszerű a képlet: ha a rokonság látni akar, akkor jövünk, de a két macska nálunk tartozék. Ez van, máshogy nem tudjuk megoldani. Ha kiröhögsz, ha nem, a kölköt sem hagyjuk otthon csak azért, mert éppen durván kamaszodik és bizony igen gyakran viselkedik kibírhatatlanul....
Mellesleg természetesen egyeztetve volt a dolog, csak a macskák máshogy gondolták. Mindegy, probléma megoldva. :))))))

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.12.24. 01:07:50

@maxval bircaman szerkesztő: most miért akarsz ennyire kötözködni? Neked aztán teljesen mindegy hogy milyen felekezet, úgy sem vagy itt, nem fogsz elmenni. Akkor?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.24. 03:41:12

@Herr Géza: ezt meg a kutyanal sem ertik sokan....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.24. 04:27:46

@Muscari: a hajótörést majd egyszer privátban, ma nem akarom inkább :-)
majd valamikor januárban vagy februárban, még mindig keresek normális árú repjegyet....

méééér nem tudom másodszor is idetenni aktív linknek, hogy @Muscari: ???
szóval szerintem a gyarmati időkben lehetett ünnep a karácsony, aztán nem mertek hozzányúlni, vagy valami ilyesmi. vagy ki tudja.
Indonéziában van hindu ünnep munkaszüneti nap is, pedig a 280 millió emberből csak 4 millió hindu. buddhista is, pedig ők még kevesebben. gondolom, muszáj volt ilyeneket, amikor itt egy új országot gründoltak maguknak, hogy nyugi legyen. a karácsonyon kívül még húsvét is ünnepnap.
amikor Indiát olvastam tegnap, úgy tűnik, annyira komplikált az egész ünnep-helyzet, hogy van egy csomó, amit kiadnak mindenkinek, mert mindenki örül, hogy van egy csomó szabadnap (engem se érdekelne, hogy Mohamed mennybemenetele vagy Gandhi születésnapja miatt nem kell épp felkelni korán....), és van egy csomó, amiből opcionálisan választhatnak a cégek/hivatalok meg a munkavállalók, a saját vallásuk stb szerint.
most itt a kollégium melletti nagy sportcsarnokban egy balinéz zenekar gyakorol, hagyományos zenét, mindig nagyon szeretem hallgatni :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.24. 04:36:54

@Keleti Szél: te, itt éppen galungan és kuningan közötti 10 napban vagyunk, ilyenkor itt kószál az összes balinéz hindu össszes őse, akiket meg kell békíteni. szerinted nem félelmetes?? mindenhol szellemek lógnak :-)
sőt, márciusban idén túléltem a Csend napját is, amikor a gonosz szellemek meglátogatják Balit, és nagyon-nagyon csendben és sötétben kell lenni egész nap, hogy ne vegyék észre, hogy itt laknak emberek és ne álljanak bosszút. (ez halál komoly egyébként, és mindenkivel kivétel nélkül betartatják az egynapos szobafogságot és csendet, még a repteret is bezárják, mindenkinek otthon kell maradni, kivéve mentők, stb.)
Halloween az smafu, gondolom, azok nem is igazi szellemek :-)
ja és namost ez az egész húsvéti jelenet azzal a kereszttel meg sok vérrel is elég rémisztő.
augusztus 20 azzal a sok pukkanással? (jajj, vagy a tömegbe bedobott petárdák bármelyik novemberi teleholdkor, úgy néz ki egy loy krathong-os videó, mintha Bejrút ostroma lenne, nem ünnepnap.)
karácsony mint félelmetes, piha.
esetleg a rúd bejgli, amivel minden egyes meglátogatott családnál/ismerősnél meg kell küzdeni. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.24. 04:39:18

@svédnyugger: nagyon köszönöm, érdekesek ezek is.

szalka240 2014.12.24. 07:22:31

@geegee: Erről egy nagy kedvencem jutott eszembe. Bár lakásvásárlásról szól, nem a Karácsonyról.
Jó szórakozást! Főleg annak, aki még nem ismeri.
www.youtube.com/watch?v=uXGlzmUHVEM

2014.12.24. 07:42:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Mikor en Indiaban dolgoztam egy nem allami cegnel, ugy volt hogy belepeskor mondtak hogy van evi 3 szabadnapom vallasi unnepekre, ezt barmikor kivehetem, nyilatkozzak hogy mikor szeretnem - nem kellett megindokolni sem, hogy Karacsony vagy boszorkanyfesztival vagy mi, az volt a lenyeg hogy osszesen 3 napot adnak. Indiai allami munkahelyen termeszetesen rengeteg szabadnap van a kulonbozo vallasi unnepek miatt.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.24. 08:31:02

karacsony ? eddig jo ..Washington Daytona Beach Orlando Universal studios es ma hajora szallunk irany a Karib szigetek....ki fogjuk birni az otthoni karacsony nelkul azt hiszem ..

www.kepfeltoltes.hu/view/141224/IMG_0200_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/141224/IMG_0155_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/141224/IMG_0133_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.24. 08:53:23

@Szilvana1[Bucks, UK]:

Miért menne el valaki egy idegen felekezet miséjére csak a nyelv miatt? Ez volt hozzászólásom lényege.

P.Elliot 2014.12.24. 08:53:24

@Jess G:
Elhiszem hogy szeretnivalo ember! De nagyon jot mulattam ezen a motor sztorin.
Boldog karacsonyt nektek!
Meg persze itt a Hataratkelon mindenkinek!

tsabus UAE 2014.12.24. 12:22:29

Elgondolkodtam ezen a Karácsony dolgon. Miről is szól ?
a. Együtt a család. - Ez az én döntésem, hogy mikor vagyok együtt a szeretteimmel.
b. Jézus születése. - Nem vagyok vallásos.
c. Ajándékozás. - Ha látom, hogy valamit nagyon szeretne a párom, meglephetem vele bármikor.
d. Tradíció. - Mert gyerekként megszoktam ezt a nyüzsgést, felnőttként már "kinőhetem". Minek láncoljon le egy megszokás ?
e. Gyerekek. - Nekik érdemes valami különleges ünnepet megtartani, de nekünk nincsenek.
f. Töltöttkáposzta, bejgli, hal, stb. - Máskor is elkészíthető.
g. Kivagyiság, urizálás, képmutatás, mikor az ünnep nem a szeretetről szól, hanem arról, hogy kifelé mutassunk valamit. - Ezt kifejezetten utálom.
Hmmm... Mit is ünnepelek ?

Túrós (törölt) 2014.12.24. 12:32:08

lol én most azt kívánom hogy bár pár napra távol lehetnék tőlük mert már sok volt belőlük

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.12.24. 13:44:21

@tsabus [UK]: Pisztolyt tart valaki a fejedhez, hogy ünnepeld? A címet egyébként nem értem. Miért kéne túlélni a karácsonyt? A legszebb ünnep?

Quercus a favágó 2014.12.24. 16:39:08

@maxval bircaman szerkesztő:

Nemigazán akarok hozzászólni, de erre reagálnom kell.

"Miért menne el valaki egy idegen felekezet miséjére csak a nyelv miatt?"

Is. Meg azért Max, mert mert távol a hazájától az anyanyelvén akarja hallgatni az Úr igéjét. Mert távol a hazájától, egy hívő ember szerintem igazán átérzi, hogy nincs katolikus, református, görög katolikus, protestáns Isten. Isten van. Akihez fohászkodik, akiben bízik, akitől erőt remél. Mert ha távol van a családjától, na akkor karácsonykor van igazán szüksége kapaszkodóra. És mert ha együtt van a család, akkor együtt merítenek erőt, kitartást a holnapokra. És ilyenkor mindegy, milyen felekezet miséjén veszel részt.
Áldott karácsonyt néktek is Max. Isten áldásával.

2014.12.24. 17:31:06

@flash.gordon: Mo,-n is ugyanolyan szar egyedül lenni karácsonykor, mert ugye a "szeretet ünnepe". Külföldön meg lehet, hogy még rosszabb. Magát a lelki oldalát kell túlélni, nem az ünnepet.

2014.12.24. 17:31:44

@tsabus [UK]: h.) A konzumidiótaság ünnepe. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.24. 21:49:57

@QUERCUS:

Nagyon nem értek egyet.

Mondjuk egy magyar református hívő inkább menne egy angol református misére, mint egy magyar katolikusra,

Aki egy vallást etnocentrikusan szemlél, az nem érzi át a vallást.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.24. 21:50:02

@tsabus [UK]:

A magyarok többsége részére ez egy hagyomány csak, mint a születésnap. Egy kisebbségnek meg vallási ünnep.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.24. 21:50:16

@QUERCUS:

Hozzátenném, hogy az ortodoxia jelenlegi legnagyobb gyakorlati (azaz nem teológiai) problémája éppen az etnocentrikusság. Ez óriási bűn, s súlyos, leküzdendő probléma. Ezért is reagáltam így.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.25. 09:43:58

@QUERCUS: Jó látni téged itt megint, hiányzol innen és hiányoznak az ehhez hasonló emberszagú kommentjeid.

btw ezt én is így gondolom...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.25. 09:46:52

@tsabus [UK]: ..érdekes, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről az ünnepről...

nekem hosszú idő után az egyik legszebb napom volt a tegnap este...persze próbáltam széppé varázsolni, dolgoztam is rajta keveset...de megérte , mert gyönyörű esténk volt .<3

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 13:28:25

@wuaaa [nor]: Jó, hát ott azok hülyék, nem kell komolyan venni őket...Csak a szerencsétlen népet sajnálom, akik nyögik ezt a sok f..ságot.Bár aszondják, minden népnek olyan vezetői vannak, amilyet megérdemel...

Quercus a favágó 2014.12.25. 13:31:46

@sodalisO [eng]:

Nem hiszem, hogy hiányoznék innen. Másképpen látok sok mindent, mint az itt kommentelő fiatalok jelentős része. Megpróbálom érthetően megfogalmazni a dolgokat, de nem igazán megy át.
Ahhoz meg már öreg, és büszke is vagyok, hogy magyarázkodjam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.25. 13:37:50

@QUERCUS: Hát de bizony hiányzol, mert, hogy nem csak fiatalok vannak itt. Gondolj ránk, régi, öreg bútordarabokra!
Aki olvasni és érteni akar téged, az tudja, hogy olvassa. az meg, hogy ki miben nem ért veled egyet, teljesen érdektelen azt hiszem. Azért vagyunk itt, hál istennek, ennyi féle különböző ember, hogy egyénileg, a saját nézőpontunk szerint lebbentsük meg az általunk látott világot itt a többiek előtt. Legtöbbször vicces, hogy ugyanazt a filmet nézzük mind és mégis teljesen mást látunk....
Itt is van azért sok, kedves, értelmes ember, pl. én / :-DDD/ akik miatt érdemes bekukkantgatni olykor ! :-)
/Főleg ha most meg nem halok!/

Quercus a favágó 2014.12.25. 17:09:20

@sodalisO [eng]:

Tudod, engem már más foglalkoztat. Még két év, és a kisebb lányom remélhetőleg sínen lesz. Persze ez kemény két év lesz, anyagilag minden képen. Aztán amikor majd úgy látom, hogy meg tud állni a saját lábán, na akkor.......berakom egy táskába a legszükségesebb dolgokat, és elmegyek arra a helyre, amit a két év során kiválasztottam magamnak, valahol a nagyvilágban. Ahol kevés ember van, ahol van annyi munka, hogy alapszinten fönn tudjam tartani magam, ahol csend, béke és nyugalom van. Mobiltelefon, internet, tv., stb nélkül. Ami feltétel, hogy legyenek könyvek. Sok-sok könyv, hogy be tudjam pótolni a lemaradásom.
És ha ez sikerül, na akkor majd ott megvárom, míg a Jó Isten elfújja a gyertyám.

És ami a lényeg, egyedül megyek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.25. 19:56:52

@QUERCUS: Nem is tudom erre mit írjak....nagyon kemény és kicsit hideg elhatározásnak tűnik....de feltételezem, ahhoz , hogy eddig eljuss, nagyon sokat gondolkodhattál. Tehát feltételezem, egy erős és letisztult döntés nálad. Nincs semmi , ami miatt egy percig is megkérdőjelezhetném ezt az elhatározásodat.
Kemény és "harcbanedzett" ember lehetsz,tiszai lányként nevelkedtem, az erdőben telt majdnem a fél gyermekkorom. Lett is sok osztálytársamból, iskolatársamból erdész....kemény, de igaz ember lett mind valahogyan.
Azt gondolom az állandó természetközelség, tökéletes emberformáló.
A csendre, a nyugalomra való igényedet megértem, nyilván nálad hatványozottan van jelentősége és igényed.

tsabus UAE 2014.12.25. 20:57:45

@sodalisO [eng]: Egyszerűen arra rendezkedtem be, hogy az év minél több napja legyen számomra és a nekem legkedvesebb számára meghitt és boldog. Nem kívánok egy dátum miatt görcsölni és ezt mástól sem várom el.
Ha a párom mosolygó arcára nézek, az nekem egy külön kis Karácsony. Akkor miért csak egy rövid, téli időszakra korlátozzam mindezt ?
Örülök azok örömének, akik békét és boldogságot lelnek ebben az időszakban. (Persze, sajnálom, hogy csak ebben...) A képmutatás, rongyrázás, kirakatboldogság viszont irritál - az ajándékvadászat tébolyáról már nem is beszélve.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása