oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 16. 07:00,  Anyázunk (és apázunk) 392 komment

2014. november 16. 07:00 Határátkelő

Anyázunk (és apázunk)

Az eheti blogajánló a szülőségről szól majd, ráadásul a világ két végéből, Norvégiából és Hawaiiról. Aztán ügyeket intézünk Belfastban, szóval lesz dolgunk elég. Lássuk!

cím Norvégia.jpg

Érdekes sorozatba kezd az Oh Pura Vida blog, melyben a világ minden tájáról beszélnek majd nők arról, milyen ott gyermeket nevelni. A sorozat első részében Karola vall Norvégiáról, ebből adok közre most pár részletet.

A norvégiai terhesgondozás nagyban eltér az otthon megszokottól. Panaszmentes terhesség és szülés során a 9 kilenc hónap alatt egyszer sem találkozol nőgyógyásszal. Összesen 5-6 alkalommal találkozunk a szülésznővel vagy a házi orvossal (szabadon választható, hogy szeretnél-e a házi orvossal is konzultálni vagy minden alkalommal a szülésznőhöz mész), akinek elpanaszolhatjuk, ha van valami aggodalmunk vagy felmerülő kérdésünk. (...)

A terhesség alatt összesen két alkalommal hívnak be a kórházba, a 20.hét körül ultrahang vizsgálatra, illetve a szülés előtt 2-3 héttel adatfelvételre, illetve tájékoztatnak az érzéstelenítési lehetőségekről, valamint bemutatják a szülőszobát. (...)

Abban az esetben, ha az anya nem dolgozott a terhesség előtt vagy közben, akkor szülés után egy egyszeri összeget kap az államtól, ami 38.750 korona (kb. 1.405.700 HUF).

GYES-t csak az kaphat, aki a terhesség 9 hónapja alatt minimum 6 hónapot dolgozott. Ebbe beletartozik az is, akinek van munkáltatója papíron, de betegállományban volt a terhesség alatt.

A norvégiai GYES 49 vagy 59 hét, a szülők döntik el, hogy melyiket választják. Ebből 14 hét az apukát illeti és ez nem ruházható át az anyukára vagy a nagymamára. A 49 hét esetében a fizetés 100%-át kapják, 59 hét esetében a fizetés 80%-át. Gyakorlatilag az anyuka teljes fizetéssel 35 hetet maradhat otthon. (...)

További érdekességek tehát az Oh Pura Vida blogon, ide kattintva olvashatjátok el a teljes bejegyzést.

Anya / Apa órák

Ha már így belejöttünk a gyermekvállalásba, egy jó hírt oszthatok meg, ugyanis egyik kedvenc blogom, az LHH - Legfrissebb Hawaii Hömbölgések szerzőjének családja új taggal bővül. Lássuk, ő hogyan éli meg a felkészülést!

Anya / Apa / újszülött tréning. Bevallom őszintén, az első gondolatom, amikor hallottam erről a tréingről az volt, hogy inkább hegesztőpákát dugok a fülembe, de tévedtem. Sokkal rosszabb volt annál. :)

A helyzet az, hogy az amcsiknál nincs igazából olyan szintű „tudományos” oktatás, mint nálunk otthon pl. az általános vagy közép suliban. Nincs külön biológia, fizika és egyéb tudományos tárgyak, hanem van „science class” (tudomány óra) ahol aztán ömlesztve kapnak mindent, és mégis semmit, kis óraszámban.

Éppen ezért az átlag amcsinak fogalma sincs arról, hogy igazából honnan jön a baba, meg mi történik ott és egyébként is, a meglátásom az, hogy rengeteg olyan alaptudás hiányzik, amit mi magunkba szívtunk az évek alatt (feltételezve, hogy odafigyeltünk valamennyit suliban. Na de tényleg. A fajfenntartást témája, kit nem érdekelt?). (...)

Szóval éppen szünet van az órán, amikor az ápolónő, aki annyira nem nyerte el a tetszésemet, próbált haverkodni velünk. Első kérdés:

És, ott ahonnan mi jövünk Európából, ott hogy szülnek az emberek?

A mentális gonosz szörnyeteg, aki ott lakozik bennem, mélyen elvigyorodott erre a kérdésre, és kapva kaptam az alkalmon:

- Hát, mi nem hiszünk annyira a technológiában. Szóval, amikor elindul a szülés, hatalmas máglyát rakunk, hozzuk a sámándobokat, és...

A hölgy arca ekkor már kb. az „ezek itt ősemberek” rideg döbbenet állapotába volt merevedve, és sajnos a színjáték eddig tartott. A jobbik felem hangosan felröhögött, ezzel szúrva el ezt a remek kis lehetőséget, hogy beszéljek az állatáldozatokról, meg ilyesmikről...”

Hogy miről beszélt még, azt a teljes posztot elolvasva tudhatjátok meg ide kattintva.

A sziszifuszi papírmunkán innen és túl

De hogy ne csak a gyerekvállalás legyen a téma, kicsit merüljünk bele az észak-ír ügyintézés rejtelmeibe az Önkéntír (avagy Új ÍRány) blog segítségével, melynek szerzője, BeBo három hete tért vissza az országba és dolgozik az új életén.

Észak-írország.JPG

„Hétfőn frissen, melegében várt rám egy interjú. Oly annyira rögtön, hogy reggel 6 órakor már el is kellett hagynom a házat, hogy odaérjek (akik ismernek, mindebből biztosan kitalálták, hogy alvásról szó sem lehetett). (...) Különféle vízi sportokat (mint kajakozás, kenuzás, szörfözés, hajózás, stb.), falmászást kellene oktatni és művészeti foglalkozásokat tartani egészséges és fogyatékkal élő fiataloknak. (...)

Nyolcvanan pályáztak és végül húszunkat hívtak be a gyakorlati felvételire két napra bontva. Rajtam kívül kilenc ír fiatal jelent meg, ketten konkrétan az Ír Köztársaságból jöttek (ugyanis ez a település viszonylag közel fekszik a határhoz). Amikor végignéztem rajtuk, kezdtem el igazán izgulni. (...)

A felvételi tapasztalatait úgy összegezném, hogy a januárban induló képzés egyáltalán nem lenne gyerekjáték és sokat törtem a fejem a saját alkalmasságomon is. Tíz helyet tudnak biztosítani és, aki elnyeri valamelyiket, annak állják a training és az ott lakás költségeit.

Alapvetően remek ugródeszka lenne, jobb, mint, amilyenre bevándorlóként számíthatnék. Így tépelődés ide vagy oda, azt hiszem, ha kiválasztanának, elfogadnám . (...)

Másnaptól kezdve azonnal belevetettem magamat az ügyintézésbe. A hazalátogatásom alatt küldtek egy levelet, melyben tájékoztattak, hogy törölték a lakhatási támogatásomat arra hivatkozva, hogy tudomásukra jutott, hogy kapok fizetést (kár, hogy nekem nem szólt senki). Így első utam az ő irodájukba vezetett némi asztalcsapkodásra.

A második viszont a munkaügyi központba. Noha minden erőmmel az állás utáni kutatásra szeretnék koncentrálni, sajnos az átmeneti időszakban muszáj megoldást találnom a megélhetésre, így munkanélküli támogatást igényelnem. Ez első körben egy minikönyv vastagságú formulakupac kitöltését jelentette, majd egy körülbelül egy órás kérdezz-felelek interjút.

Nos, itt tényleg mindent tudni akartak; mikor jöttem, meddig tervezek maradni, akarok-e családtagokat is ideköltöztetni. De, hogy csak a gyöngyszemeket említsem, megkérdezték rendelkezem-e fogorvossal az Egyesült Királyság területén. Amikor azt válaszoltam, hogy nem, bővebben ki kellett fejtenem, hogy miért nem.

De akadt egy olyan is, hogy van-e külföldön bármiféle háziállatom. Én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy van két macskám, mire az alapvetően jóindulatú ügyintéző összevonta a szemöldökét és megjegyezte, hogy ő a helyemben nem vallaná be, mert akkor talán azt gondolhatják majd, hogy be is akarom hozni őket az országba. (...)

A szolid bürokratikus csatározás pedig meg is hozta az eredményt, mert már másnap megítélték a segélyt. Ha minden igaz, a következő héten küldik is az első részletet.

Egyébként ez nyilván kötelezettségekkel is jár: kaptam egy könyvecskét, amelybe hetente két-három állást kell beírni, amelyeket ténylegesen megpályáztam és hétnaponta be kell menni a munkaügyi központba hirdetéseket böngészni és kéthetente bemutatni könyvemet.

Ismerek nem egy olyan embert, aki mindezekről a lépésekről finoman fogalmazva, füllenteni szokott. De én ennek semmi értelmét nem látom, hiszen végeredményben tényleg munkát szeretnék kapni nagy UK-ben vagy az Ír Köztársaságban (merthogy ott is keresgélek).”

Minden egyéb részletet (például a felvételiről) megtudhattok az eredeti posztból, amit ide kattintva olvashattok el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Norvégia Nagy-Britannia Egyesült Államok Hawaii Észak-Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116900551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Teréz Anya, vagy Apa? 2014.11.17. 08:50:48

Teréz Nyanyus: Az emberek haláltusáját kéjes örömmel átélő szadista nőtől való idézést semmilyen közösségi oldalon ne lájkold és ne továbbítsd! Amit nagy valószínűséggel a propagandagépezete írt neki. Csak egy bűn ronda nő volt, akihez amúgy sem nyúl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.11.16. 07:25:01

Jo valogatas, kulonosen a hawaii fogott meg - kesobb megprobalok jobban belemelyedni a blogba hogy megtudjam hogy kerultek oda, de most sajnos el kell kezdenem dolgozni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:52:45

Izé, meg a vaslőcs, nem akarok nagyon nyelvtan-szélsőjobboldali lenni, de ez a "házi orvos", így, külön írva hasogassa a szemeimet... :D

És még egy: hogyan kell hömbölögni? :-O

Be is fejeztem a fasizálódást... :-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 08:18:36

ez a gyilkos szoviccek napja?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.16. 08:20:38

A hawaii blogon nagyon szép fotók vannak!
Gyerek témához nem tudok érdemben hozzászólni... de attól mindig heveny lábrázást és szemhéjrángást kapok, amikor valaki leírja az "átlag amcsi" szóösszetételt, általában valami méretes - és téves - előítélettel követve... kb., mintha egy "amcsi" írna rólunk, hogy "az átlag europcsi" így meg úgy, mi meg agyalhatunk, hogy vajon a borsodi cigányra, a breton parasztra vagy az észt szobafestőre gondolt...

DieNanny CH 2014.11.16. 08:30:59

A gyerekes blognál a hozzászólásoknál érdekes téma kezdődött: Fontos-e a napi meleg étel?
Én, mikor kirándulgatni voltam, semmi gondom nem volt azzal a kb 8 szendviccsel, amit megettem, de valahogy este már kívántam, ha mást nem, egy gyors levest...

kék madár 2014.11.16. 09:01:54

"A helyzet az, hogy az amcsiknál nincs igazából olyan szintű „tudományos” oktatás, mint nálunk otthon"

ezt hany db iskolabol vontad le? Mert azert ez egy eros altalanositas, aminek a 10-ede se igaz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 09:08:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: valahogy az ember hideg etellel nem lakik ugy jol, mint meleggel

2014.11.16. 09:30:35

@kék madár: Neked hány iskolából vannak ellenkező tapasztalataid?

Muscari 2014.11.16. 09:34:30

@Babette.: hogy ez milyen igaz. Ha néha nem tudok főzni, akkor legalább egy rántotta vagy sült kolbász (figyelem, angol, nem magyar) azért kell vacsorára.

Nekem is a hawaii-i jön be a legjobban, hiába, a trőpusok...

Itt meg kezdünk belemászni a télbe, bár egyelőre nincs túl hideg, tegnap is volt 13 fok is. Kibírnám így a telet, még alig kell fűteni. Olyan jó ilyenkor a pálmafás helyekről olvasni, egészen feldobja az embert.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.16. 09:38:27

Én se nagyon értem miért kell örökké fikázni az átlag amcsi szellemi színvonalát? Vannak köztük buta emberek. Ééééés? Mert a magyarok közt nincs? Hogy náluk sokkal több van? Igen, de ők is sokkal többen vannak végtére is egy kontinensnyi ország.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 09:55:14

@Muscari: ndkem azert tetszik, mert meleg is meg amerika is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 09:59:31

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: van atlag amcsi. meg atlag europcsi is van.
ez nem egy konkret tipus.
ettol meg ertem, miert bosszant a kifejezes.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.16. 10:08:11

@Babette.: ki az átlag amcsi? A minnesotai falusi gyerek? A virginiai tisztviselőcsalád? A kaliforniai mexikói illegális? Az alaszkai inuit?

2014.11.16. 10:10:55

Az amerikai iskolához még: Az igaz hogy a természettudományos órák egyben vannak science néven, de ez nem baj. Az is igaz hogy ömlesztve kapják a tananyagot, mindenféle rendszer, tanmenet, vázlatok, könyv nélkül. Az viszont nem igaz hogy kevés óraszámban. 1 nap kivételével minden nap van óra és egészen érdekesek. @kék madár: kérdését megelőzve ezt 1 iskoláról írom tehát nem kell hogy jellemző legyen. Azt viszont meg tudom erősíteni hogy a kanadai, angol és amerikai iskolában mikor a gyermek születéséről volt szó, előre beharangozták hogy mi lesz a téma majd mindhárom suliban elmaradt. ?? Így aztán nekem kellett itthon okítanom a gyereket megfelelő szemléltető eszközökkel DD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.16. 10:52:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Naponta egy meleg étel kell a nomrális fejlődéshez.
Szerintem.

Érdekesek voltak az írások. Köszi.

Quercus a favágó 2014.11.16. 10:59:25

Kardio, ha itt vagy:

Egy autószerelő épp egy Harley motorjának a hengerfejét szerelte le, amikor meglátta, hogy egy híres szívsebész lép be a szervizbe. A szívsebész a szervizvezetőre várt, hogy nézze meg a motorját. A szerelő átkiabált a termen:

− Hé, doki, kérdezhetek valamit?

A sebész kicsit csodálkozva odasétált a szerelőhöz, aki épp a motort szerelte. A szerelő kiegyenesedett, letörölte a kezét, és ezt kérdezte:

− Szóval, doki, nézze meg ezt a motort. Én is kinyitom a szívet, kiveszem a billentyűket, megjavítom, beteszem az új alkatrészeket, és amikor kész, úgy működik, mintha új lenne. Hogy lehet az, hogy ezért alig kapok egy kis lóvét, míg maga nagy pénzeket akaszt az alapjában véve ugyanilyen munkáért?

A sebész elgondolkodott, elmosolyodott, és odasúgta a szerelőnek:

− Próbálja meg mindezt járó motorral!

Keleti Szél 2014.11.16. 11:22:31

@svájci sapka (ch): @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Már értem, miért volt az ősember olyan sokáig ősember! Évszázezredekig nem kapta meg a normális fejlődéshez szükséges meleg ételt.
Nem csoda, hogy szegény nem tudta feltalálni az ájfónt!

Keleti Szél 2014.11.16. 11:22:35

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Az átlag amerikai ugyanannyira létezik, mint az átlagos gyerekszám. Hány családban van 1,36 gyerek?
No de ebből az következik, hogy mivel még senki se látott 1,36 gyereket, nem létezik, és nincs is értelme róla beszélni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 11:23:01

@NIKI LAURA: Szerintem erdemes a HMRC-nel rakerdezni. www.gov.uk/check-national-insurance-record lehet online is kern.

NIKI LAURA 2014.11.16. 11:34:50

@tildy[UK]: mult heten ezt probaltam,de csak ez a funkcio nem volt...ha kulfoldon dolgozom,elettars,valtoztatas,adotulfizetes,igenyles,stb...de a " sajat record" olyan opio nem volt:(

NIKI LAURA 2014.11.16. 11:39:24

@QUERCUS: nem jo,santit.
Ugyanis a szivet MEGALLITJAK,a ver aramlasat- addig- egy elektromos motor veszi at.
Mutet vegen un electroshock- kal kiutik,ujra inditjak a szivet,ill a szivizomzatot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 12:22:18

@Keleti Szél:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 12:26:07

@NIKI LAURA:
Nono...
Ha a szívet egy motorral hasonlítjuk össze akkor a szív nem egyéb mint a motor oldalán az AC pumpa.

NIKI LAURA 2014.11.16. 12:44:25

@diggerdriver: no,nem akarlak- plane veled- okoskoni...de

Szoval...
- az " ac pumpa" kizarolag. MI olvastunkban egy elektromos,v mechanikusan hajtott ( membranos ) pumpa,aminek feladata az uza - t tanktol eljuttatni a motorig...akar benzines,akar diesel...akar a polasztoig( carburator) akar az adagoloig( common railnel a nagynyomasu szivattyuig) .

- elnevezese is vicces,hisz angol nyelvben az AC az aircondition,tehat az AC PUMP az klimaszivattyu...aminek semmi koze az uzemanyag rendszerhez.

- a hasonlatban persze sok minden santit,hisz az emberi szervezetnek nincs motorja,viszont a vert a sziv szallitja,oxigennel tolti...szoval a szivet hivjak nepiesen " motornak".. Ami valoban nem motor,hanem egy pumpa( szivattyu)

- a parhuzam,es a keveres ott van: - egy belso egesu ( otto- diesel-wankel) motor szerves elme a Szelepek,pont ugy.ahogy a szivnek is vannak " szelepei" azaz billentyuk...zarnak- nyitnak.

-

NIKI LAURA 2014.11.16. 12:48:49

@diggerdriver: nem,nem dehogy...emlekszel,toled kerdeztem hogy meg " te adsz szamlat" ...en employee vagyok.Mindent a munkaltato fizet,leglabb is ezt igerte.
Mikor mondtam neki,csak part time- ba jelentsen be,a tobbit zsebbe.
Ugy tiltakozott,O nem...itt becsuletes mindenki...
Erre mindig kitalal vlamit,mierz nem ad payslip- et.

Ugy hogy most le fogom checkelni,ha nem fizetett semmit,siman bezsarolom:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 13:03:33

@NIKI LAURA:
Tápszivattyút is írhattam volna.
A lényeg hogy mind az AC mind a tápszivattyú egy pumpa ami szintén szelepek segítségével szállít egy szerkezetet életben tartó folyadékot.
Ezek a szelepek hasonlítanak a szívbillentyűkre és teljesen megegyezik a működésük.

A motor mind működésében mind a szelepek kinézetében szerepében jelentősen különbözik.
Például abban hogy nem szállít semmit.
Benne keletkezik az az energia ami például az autót hajtja.
A szívben semmiféle energia nem képződik.
Gyakorlatilag a motor megfelelője az emberi testben minden amit a végbél és a száj-orrnyílás között belső szerveknek nevezünk kivéve a szaporító szerveket.
Az orr például tökéletes mása egy olajtükrös légszűrőnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 13:08:47

@NIKI LAURA:
A belsőégésű motornak nem feltétlenül részei a szelepek.
A kétütemű motor, a Wankel motor résvezérlésű.

2014.11.16. 13:14:46

@NIKI LAURA: Niki, nem csak a transplantnal allitjak le teljesen a szivet? Egy szivbillentyu mutetnel is leallitjak? Nem tudom, remeljuk jon a doki.

A fonokod simlis. Mar azert feljelentheted, hogy a 2 honap alatt nem kaptal szerzodest, ami KOTELEZO.

Az hogy meg az atlag amerikai buta, ez igy eros. A kis tv hirados riport szerint, az atlag piacra jaro ember azt hiszi, hogy a Husvet a Nyul unnepe.
Es ha, mar ktt tartunk, megmondanad a google nelkul, hogy mi Gabon fovarosa?

Quercus a favágó 2014.11.16. 13:28:55

Van valakinek tapasztalata a Kia személyautókról(Rio 2004-5-6 évjárat)?

NIKI LAURA 2014.11.16. 13:31:19

@diggerdriver: igy van,a 2 utemunel nincs szelep,ott a dugattyu szoknya( vagy forgotarcsa lsd trabi) zarja v nyitja ...Wankelnel csinaltak mindket megoldast is,pl mazda

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 13:31:21

@charlieharper:
Charli, amikor leállítják a szívet azt motoros szívműtétnek hívják.
Az én fiam úgy született hogy volt egy kis lyuk a két kamra között.
Neki is motoros szívműtétje volt mert a szívet meg kellett nyitni a lyuk bevarrásához.

NIKI LAURA 2014.11.16. 13:42:18

@charlieharper: bizonyos,hogy letezik mindket muteti eljaras...hisz agymutet is van ebren,megnyitjak a koponyat,es a paciens kozben mondja,mit erez mikor az egyes idegvegzodest stimulaljk...nem vgyok orvos.

Jovo hten kiderul,egy halom papirt kitoltetett,annyira mindig arra hivatkozik,hogy neki milyen hatalmas osszeget kell fizetnie utanam...mert ha a nettomat emeli,vele egyutt a brutto is megy....es az elo evben vissza is jar a tax egy resze,szoval nem mindegy...

Ugyan ez egy kis ceg,de annyira betartanak minden szabalyt,mindenre latom hogy ugyelnek,hogy elkepzelhetetlennek tartom hogy csaljon,DE MINDEN LEHETSEGES...ki fog derulni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 13:54:02

@diggerdriver:
"A szívben semmiféle energia nem képződik."

a szívet működtető ingerületek a szinuszcsomóban keletkeznek, ez gyakorlatilag energiának tekinthető.

M. Péter 2014.11.16. 13:57:19

@Turchi: Ezt most a szudáni amerikai iskoláról írod? Mert az USA-ban van tankönyv meg tanmenet,

tanato 2014.11.16. 14:00:51

@charlieharper: Persze hogy leállítják,motorra kapcsolják.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.16. 14:05:48

@Keleti Szél: Tudod, úgy van ez, kinek a pap, kinek a papné.
Nekem is van olyan ismerősöm, aki lusta főzni és a gyerekei szendvicsen élnek...
De, talán nem véletlenül találták ki a tűzgyújtást... (a melegedés és a vadak távoltartása mellett).
:)

2014.11.16. 14:10:49

@M. Péter: Igen, sajnos a szudániról írok (sírok). De van egy 8 kg-os matek könyv és más semmi. Most sírtam ki a science tanártól egy éves programot, 2 hónap alatt sikerült 6 mondatot összeállítania. A többiek semmit. Tudom hogy az itteni helyzet nem általános, de Kairóban a kanadai suliban minden volt. Pedig kevesebb volt a pénzük mint az itteni sulinak. De mondhatnám a luxus kivitelű angol iskolát, (British) itt, ahol szintén nem voltak könyvek meg tanmenetek csak 7. vagy 8-tól. Ha volt, mert odáig nem jutottunk el mert váltottunk. Azért is írtam hogy csak 1-1 iskoláról van tapasztalatom, ill. összesen háromról, de az mind különböző ország képviselete. Szerintem itt nincs semmiféle ellenőrzés, pedig hivatalosan mindenhol elfogadott diplomát állíthatnak ki. (érettségit hívják diplomának)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 14:17:33

@Keleti Szél: Hátőőő, azért nézzük is meg már az ősember élethosszát, meg a szifon korabeli emberek élethosszát.Olyan 25 év vs 85 év...

Persze nyilván, ez nem csak a napi meleg étel meglététől / nemlététől függött.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 14:21:04

@Babette.:
Sőt a Szíriuszcsomóban...
Meg a pilisi szivcsakrában....
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 14:23:19

@Babette.:
Tudod miből keletkezik energia?
Abból a fél köbméter töltött csirkéből amit az előbb megettem...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.11.16. 14:25:53

@diggerdriver:
Mennyi toltottcsirke fer fel kobmeterbe?

2014.11.16. 14:29:49

@NIKI LAURA: Csak telefonon lehet lekerdezni a rekordodat (legalabbis en igy tudom). Akkor hivjad oket amikor nagyon raersz, altalaban sokara veszik fel. Ha nem ad payslipet akkor gond van, viszont jo hogy bankba utalta es 'wage'-nek nevezte a penzt, igy van bizonyitekod ha fel akarod jelenteni. Mielott barmit teszel, vegig kell gondolnod hogy megeri-e, mi a celod a munkaval: ha csak par honapig akarsz dolgozni, penzt gyujteni, kozben szetnezni stb., akkor lehet hogy nem gond hogy nem vagy bejelentve. Ha hosszabb tavra tervezel es nem kell surgosen a penz (tehat megengedheted magadnak hogy kirugjon), akkor kezdhetsz gondolkodni azon hogy megfenyegeted stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 14:30:57

@diggerdriver: na az tuti:)
@morsels: mit is mondott zolika? 25?:DDD

morsels (törölt) 2014.11.16. 14:31:20

@morsels:
Meg ra egy negyzetmeter kisfroccs :-)

M. Péter 2014.11.16. 14:34:50

@Turchi: Az angol vizsgákat (GCSE, A-level) központilag állítják össze és javítják, az iskola maga nem ad ki semmilyen bizonyítványt. Az ezeken a vizsgákon szerzett jegyek ugyanolyan szintű tudást jelentenek, mintha Angliában tanult volna a dikák, nincs olyan, hogy az egyik iskolában szigorúbban, a másikban meg engedékenyebben osztályoznak.

morsels (törölt) 2014.11.16. 14:34:55

@Babette.:
Hat... szerintem van az tobb is :-)
Szerintem siman elfer 10 toltottcsirke egy negyzetmeteren, ugy saccra kb. 4-5 sort lehet felrakni 50cm-re, az meg mar ovatos becslesek alapjan is 40-50 toltottcsirke.
De inkabb tobb :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.16. 14:50:32

@svájci sapka (ch):

azt írtad múltkor hogy te se nagyon főzöl... bagoly mondja?

off

www.jofogas.hu/budapest/Kiado_lakas_Roppentyu_utcaban_20718419.htm

melósként ezt a lakást se tudnám fenntartani pesten....40+15+2,5+9(bérlet) és el is ment a fizetésem...

2014.11.16. 14:57:58

@M. Péter: Nem értem amit írsz. (bár ha csak ezt nem érteném) Az angol iskola pl. IB diplomát ad ki 18 éves korban, az amerikai meg nem tudom milyet. Miután az én gyerekem még csak 12 éves és remélhetőleg nem itt fogjuk ünnepelni a 18. születésnapját, így arról nem tudok nyilatkozni hogy akkor mi lesz. Azt tudom hogy jelenleg az oktatás itt sz*r, szerencsére tanár vagyok és itthon rengeteget tanulunk azért hogy a gyerek hozza az eredményeket. Megjegyzem kevés jó eredmény van. ha esetleg van személyes tapasztalatod az itteni tanításról akkor tudod hogy miről beszélek. Ráadásul baromi drága. Még jó hogy nem mi fizetjük ezt a selejtet. Hozzáteszem mindig, a kanadai az jó volt. Most utána nézek, hátha valami hülyeséget írtam, mielőtt még utalnál rá. Én ennyit tudok jelenleg. Arról biztosíthatlak hogy össze-vissza osztályoznak. Többek közt ez is volt az oka hogy magasabb fórumokon is panaszt tettünk az oktatás színvonala miatt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.16. 14:58:18

@NIKI LAURA: "- elnevezese is vicces,hisz angol nyelvben az AC az aircondition,tehat az AC PUMP az klimaszivattyu...aminek semmi koze az uzemanyag rendszerhez."

Már elnézést hogy beleugatok, de a nagy francokat! :)
Az "AC" megjelölés a pumpák esetében mindig az Alternating Current-et jelöli, vagyis arra utal hogy váltóáram kell a dögnek. Ez nem egy járműipari specifikus elnevezés, mindenhol AC Pump-nak hívják azokat a pumpákat, amit váltóárammal hajtanak meg.

2014.11.16. 14:58:59

@M. Péter: Ja, és én nem csak az angol vizsgákról írtam, hanem az összes tantárgyról.

2014.11.16. 15:12:20

@M. Péter: Látom te érted ezeket a dolgokat, pl. ezt találtam az egyik iskola weblapján: "KICS is the first and only IB World School in Sudan. Accredited by the Council of International Schools and authorised by the International Baccalaureate to offer the Primary Years Programme and IB Diploma." Na ezt az iskolát hagytuk ott.
Ha rosszul értelmezem, kérlek segíts benne, csak most éppen nekem is el kell szabadulnom a géptől.

Hari Seldon 2 2014.11.16. 15:44:57

@Turchi:
"Az viszont nem igaz hogy kevés óraszámban. 1 nap kivételével minden nap van óra és egészen érdekesek."
Az ezek szerint heti 4óra.
Magyarországon fizika, kémai heti 2-2 óra, földrajz biológia szintén heti 2-2 óra. Tehát,ha a tudomány ezeket takarja, akkor Magyarországon az heti 8 óra volt (az én időmben, ha jól emléxem).

2014.11.16. 15:52:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Az "AC" megjelölés a pumpák esetében mindig az Alternating Current-et jelöli, vagyis arra utal hogy váltóáram kell a dögnek. Ez nem egy járműipari specifikus elnevezés, mindenhol AC Pump-nak hívják azokat a pumpákat, amit váltóárammal hajtanak meg. "
Az "AC pumpa" egy jarmuipari specifikus elnevezes. Nem kell hozza valtoaram (Alternativ Current-AC), ugyan is mechanikus mukodtetesu. Regebbi benzines motoroknal hasznaltak. Regi szep idok, amikor kezzel nyomogattuk az AC pumpat az UAZ-oknal, hogy felvegye az uzemanyag tankbol a benzint:) Ugy tudom, hogy az AC elnevezes ebben az esetben a feltalalo nevenek roviditesebol szarmazik ( Albert Champion)

NIKI LAURA 2014.11.16. 16:09:05

Firkantsd ide,hogy hivjak a legkondi kompresszorjat angolul.Hasznalhatsz segitseget is.
Ac villam Dc,na olyan is van.Azt is ugy irjak.

qkuc 2014.11.16. 16:09:07

@Hari Seldon 2: Na és matek? :)))

Én matek-számtech tagozatra jártam, volt olyan év, amikor matekból csak 7(!) órám volt egy héten ..., :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 16:10:02

@morsels:
Nem, abból fél gönci hordó is elég.
Csak mert nem szeretem a fröccsöt.
:))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.16. 16:11:49

@Cascabel: A második felében igazad lehet, én azt hittem, hogy ez mindig is elektromos volt. Nem tudtam, hogy régen tényleg mechanikus meghajtású volt és teljesen más miatt hívták AC pumpának. :) Ez mekkora káosz. Manapság minden "AC pump" váltóáramú meghajtást jelöl az iparban. Nehogy már teljesen egyértelmű legyen valami...

NIKI LAURA 2014.11.16. 16:14:36

@Mirjam2: hello,olyan jo vagyok,hogy ingyen hivhato a szamom egesz Uk teruleterol.:)
Az egesz vallakozast En viszem,sose fog kirugni,potolhatalan vagyok!:)
De barcsak kirugna,kb 5 azonnali masik ajanlat,de most kaptam norvegiabol is azonnali ajanlatot.
Tleg nem sokaig birom,ausztriaba szeretnek,a hatar melle....a penz nem dominal.kevesebb neha tobb.

M. Péter 2014.11.16. 16:18:59

@Turchi: Én sem angol nyelvi vizsgákról, hanem az angliai iskolákban szokásos vizsgákról írtam. Az IB nemzetközi érettségi, nem angol, de ugyanúgy igaz rá, hogy a vizsgákat központilag állítják össze és javítják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 16:23:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Fogalmam sincs miről kapta a nevét de a járművek elektromos AC pumpája egyenáramról működik.
A mechanikus AC pumpát általában OHV vezérlésű gépeknél használják és a blokk oldalán a vezértengely egyik bütyke működteti.
A mechanikus AC pumpa membrános.
Ami dugattyús azt tápszivattyúnak nevezzük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 16:29:11

@Cascabel:
Bizony sokat pumpáltuk kézzel.
Ma már a munkagépeknél sem kell légteleníteni mert elektromos üzemanyag pumpa van. Én AC nak tudom azokat is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 16:29:18

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: az "atlag amcsi" nagy altalanositassal en is egyetertek:) tenyleg kb.olyan, mintha egesz EU-t egy kalap ala vennenk:)

Mme Seldon 2014.11.16. 16:34:54

@qkuc:
A matek hiába "reál" tantárgy,nem tartozik bele a science-be valamiért.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 16:37:05

@kék madár: hat igen...ismet egy altalanositas:) csak azert, mert science gyujtonev alatt fut, nem jelenti azt, hogy ne tanulnanak:) a lanyom pl. 6.osztalyban reszletesen tanult geologiat(ha jol emlekszem, ebbe a kategoriaba tartozik a kozetek, kul.domborzati formak kialakulasa), most 7.osztalyban biologiat tanul (sejtek felepitese a mitokondriumtol kezdve minden egyebig). Kozepiskolaban pedig akar emelt szinten is tanulhatja, amivel egyetemi creditet nyerhet. Szoval a kep megint arnyaltabb, mint amirol nagy altalanossagban tudunk.

2014.11.16. 16:37:28

@qkuc:
"Én matek-számtech tagozatra jártam, volt olyan év, amikor matekból csak 7(!) órám volt egy héten ..., :D. "
Mi a Quercus kollegaval egy kozepiskolaba jartunk - nem matek-szamtech tagozatra - megis heti 5 ora matek volt 4 even keresztul (es heti 5 ora biologa) Raadasul matekbol kotelezo volt az erettsegi is es tortenelembol, magyar irodalombol is. Igaz, a mi idonkben szombaton is volt tanitas. Plusz heti egy nap gyakorlat, nehez fizikai munka - favagas fejszevel, motorfuresszel, kapalas, stb.
Ugye Quercus?:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 16:38:37

@Mme Seldon: igen, mert matek es angol alaptargy, azt kiemelten (vagyis alapkent) tanuljak.

Quercus a favágó 2014.11.16. 16:41:24

@Cascabel:

Ahogy mondod öreg barátom. És mindez gimnáziumi tanárok "előadásában". Eger, Dobó gimnázium.

2014.11.16. 16:42:59

@NIKI LAURA: Akkor ebben a helyzetben azt csinalsz amit jonak latsz, majdnem biztos hogy meg nem jelentett be a fonokod (pedig kellett volna), te dontod el hogy hagyod-e az egeszet, vagy utana jarsz. A nem bejelentesnek az lehet a kovetkezmenye hogy nem kapsz segelyeket / nyugdijat, sem P60-t az adoev vegen, sem P45-ot ha munkat valtasz, tehat a legkozelebbi munkahelyeden elolrol kell majd kezdeni mindent, mintha az lenne az elso munkahelyed UK-ben. Masreszt akar jol is jarhatsz azzal hogy nem jelent be mivel tobb penzt kaphatsz feketen, kerdes hogy megeri-e ez neked (lehet hogy igen, de nem akarom itt a feketemunkat propagalni...). Mindenesetre furcsa ha nem jelentett be es kozben 'wage' neven utalgat neked penzeket bankon keresztul, nyilvan nem teljesen hulye es tudja hogy ez felhasznalhato ellene. (Vagy lehet hogy nem tudja, vagy nem erdekli.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 16:44:17

@Hari Seldon 2: na most oszinen, abbol a heti 8 orabol az atlag gyerek mire fog emlekezni?:) mert nekem pl.a fizika 90%-a kiesett :)) masnak meg a kemia v. biologia fog ugyanigy elfelejtodni.ha ehelyett a rendszer helyett inkabb az alaptargyakon van a hangsuly, a tobbit meg valasztott targykent felveheti (feltetelezve, hogy az erdekli, igy jobban is fogja tanulni) szerintem annak is annyi ertelme.

Mme Seldon 2014.11.16. 16:45:31

A norvégiai hölgynél kíváncsi lennék, hogy került Norvégiába a mauritiusi férjjel(ez az eredeti interjúban) és mit csinálnak ott. Az óvodai havi programtáblázat is igen érdekes volt.
A hawaii hömbölgőnek meg gratulálok a család bővüléséhez!

2014.11.16. 16:46:14

@diggerdriver:
"Bizony sokat pumpáltuk kézzel."
Mindig segitett a kezi pumpalas. Meg a Bendix kalapaccsal valo utogetese, amikor nem huzott be:) Amit ma hianyolok az autokbol, az a kozponti aramtalanito kapcsolo, uzemanyag tankrol a leereszto csap, a kezi kurbli:) Hogy csak a fontosabbakat emlitsem. Ja, meg a szerszamkeszlet, a 13-14-es villaskulccsal:)

Quercus a favágó 2014.11.16. 16:47:04

@Cascabel:

Harmadikban, matek doga. Zakar Gabi ült mellettem. Megkérdeztem:

-Gabi, hány egyesed van matekból?
-négy.
Letették a padra a dolgozat füzetet. Gabi ránézett.
-öt.

2014.11.16. 16:47:21

@Cascabel: nekem joval tobb matekom volt, de "versenylokepzobe" jartam matekra.
Volt szombatonkent tanitas? Mikor volt az, a kommunista szombat idejen?

2014.11.16. 16:49:20

@Mme Seldon: na, nem tudom, hogy most a dokineni vagy -e vagy az ustokost nezo Hari. Mindenesetre, koszonom az orvosi tanacsot a dokineninek. Bejott

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 16:59:45

@NIKI LAURA: "atlag amerikai es Budapest"...kerdezz meg egy "atlag magyart" hol van mondjuk Rhode Island, es mi a fovarosa.Tuti, hogy nem tudna:) az atlag amerikainak Budapest kb.ilyen szinten van:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 17:02:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Először volt a mechanikus dugattyús tápszivattyú. Annak volt egy kézi pumpálási lehetősége szintén dugattyúval.
Ez a metszete:

kepkezelo.com/images/0o4aimf7rs6w53p8fxnz.jpg

Ez a működési elve:

kepkezelo.com/images/3e375142c0zgjlqwkil5.jpg

Így néz ki valójában:

kepkezelo.com/images/mkemnc8j517c4b41ayq3.jpg

Ezután jött a mechanikus AC pumpa.

kepkezelo.com/images/tnvtdr2zyoadpimn9nqb.jpg

Ez a működési elve:

kepkezelo.com/images/bocb9z1lbp9xp7c69qtz.jpg

Így néz ki valójában:

kepkezelo.com/images/qqkoj0prpxomof1sw4a.jpg

Az elektromos AC pumpa.

kepkezelo.com/images/uxqbr8dj8vqke8ztw07a.jpg

SzZoole 2014.11.16. 17:11:34

@charlieharper: Nem tudom,hogy Te hany eves vagy,de en '80-ban kezdtem az alt.iskolat,elsoben es masodikban minden masodik szombaton iskolaba kellet jarni,igy '82 tavaszan szunt meg,mert mar osszel,mikor kezdtem a harmadikat,mar nem volt szombaton iskola.
(De lehet,hogy rosszul emlekszem,ha valaki jobban emlekszik,javitson.Koszonom.)

Keleti Szél 2014.11.16. 17:13:46

@Cascabel: @qkuc:
És volt haszna ennek a rengeteg iskolábajárásnak, matekórának?
Esetleg jobb lenne volna heti 14 órában matekolni? :)

2014.11.16. 17:15:19

@charlieharper:
Igen, a 70-es evekben meg volt szombatonkent tanitas. Igaz, csak 5 ora, reggel 8-tol du.1-ig. A tobbi napon du 2-ig neha 3-ig. Altalanos iskolaba is igy jartam, heti 6 nap, 8 evig. Iskolakban nem volt kommunista szombat. Kotelezo volt menni minden szombaton. Amikor katona voltam, akkor sem volt szabad szombat, sot az elso munkahelyemen sem. Dolgozni kellett 6 napot minden heten.
Ellenben az olajkutatasban minden szombat szabad volt es minden masodik hetfo is. Penteken mar delben mehettunk haza. Igaz, a munkanap 12 ora volt. Telen csak 10 napot dolgoztunk havonta:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 17:16:30

@Zsuzsi65: hatodikban mar mintha lett volna kulon biolgia es foldrajz, heti ket-ket oraban, fizika szinten heti 2-ben, 7.-8.-ban heti 2-2 kemia meg ezek melle. Ha van ott 8 science ora egy heten, akkor nem szoltam:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 17:19:51

@Cascabel: Nekem is 7-8 ora volt gimiben matekbol egy heten. Maek tagozat. Az kevesbe esett ki. Altalanosban meg szerencsere sokat kiserleteztunk kemia meg fizika oran:) A gimis kemia- na az mar mas, azt nem szerettem.

2014.11.16. 17:23:42

@Zoole[uk]: lehet. Csak, nem emlekszem ra.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 17:24:51

atlag amerikai a regi vicc jutott eszembe

Az amerikai turista egy taxiban ül Budapesten. Nem soká rámutat a Halászbástyákra és kérdi:
- Ez mi?
A sofőr elmodja neki, hogy mi az. Azt mondja az amerikai
- Ahh, nálunk ezt 1 hét alatt felépítik.
Nem soká elhaladnak a Mátyás-templom mellett. Rámutat a temlopra és azt mondja:
- Ez mi?
A sofőr megint válaszol. Az amerika azt mondja:
- Ahh nálunk ezt 3 nap alatt felépítik.
Nem soká elhaladnak a Parlament mellett. Rámutat és megkérdi az amerikai, hogy mi. A sofőr azt mondja:
- Nem tudom b+ tegnap még nem volt itt..

Quercus a favágó 2014.11.16. 17:24:56

@Keleti Szél:

Ha tovább akartál tanulni pl. egyetemen, központi írásbeli felvételi vizsga volt. Az volt az érettségi jegyed is. Én megcsináltam '77-ben matekból, és fizikából is.

SzZoole 2014.11.16. 17:25:20

@charlieharper: Ohh,jut eszembe,Te otthon milyen alt,iskolaba jartal?

2014.11.16. 17:28:38

@Zoole[uk]: simaba, amig otthon laktunk. Semmifele extra nem volt, ok, sok MSZMP Kozponti Bizottsaganak a gyerekei jartak oda. De, semmi extra tagozat nem volt. Szerintem ugyanoda, ahova a Tucano. 5. utan mentunk Algeriaba

2014.11.16. 17:29:54

@Keleti Szél:
Hogy volt e haszna? Annyi, hogy megtanultam jol szamolni:)
Kesobb a katonasagnal 2 evig naponta 4 orat matekoztam, fizikaztam, mert szerettem es raertem. Jobb lett volna, ha inkabb nyelveket tanulok? Ki tudja. Talan jobb lett volna. De akkor nem az lennek, aki most vagyok. A Sorsot nem lehet felulirni, megvaltoztatni. Minden elore le van zsirozva, el kell fogadni ugy, ahogy van:)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 17:29:55

@NIKI LAURA: Budapest v Buchkarest,sokan europat sem tudjak elhelyezni a terkepen.

dehogynem a szepsegkiralyno megmondta hogy europa egy szep orszag es ott franciaul beszelnek ...

tolem sokan kerdeztek hogy szeretem a havat ,mert ugye nalunk nincs ..

az is igaz sok kliensem Budapestet hallva rogton vagjak milyen szep mert bejartak a Bécs Praga Budapest haromszoget ...

SzZoole 2014.11.16. 17:30:49

@charlieharper: Abban az idoben nem volt vallasi iskolak?

2014.11.16. 17:34:39

@Zoole[uk]: az Anna Frank gimnaziumrol tudok, ami akkor mukodott. Mi fent laktunk a hegyen, kenyelmesek voltunk, a helyi alt iskolaba jartunk, ami nem volt messze.

SzZoole 2014.11.16. 17:37:16

@charlieharper: Akkor neked is kellet jarni minden masodik szombaton iskolaba,mondom,ha jol emlekszem '82-ben szunt meg.

Quercus a favágó 2014.11.16. 17:37:51

@NIKI LAURA:

Tudod Niki, én igazából annak örülnék, ha egyetlen amcsi sem tudná, hol van Budapest. Akkor talán lenne rá remény, hogy a kormányuk nem ugatna bele a dolgainkba.

2014.11.16. 17:40:05

@Zoole[uk]: boven lehet. Egyszeruen csak nem emlekszem ra. Nyilvan nem okozott lelki torest :)

SzZoole 2014.11.16. 17:42:07

@charlieharper: Ennyire oreg nem lehetsz.
Te is olyan miszterikus vagy,mint M.Peti:)))

2014.11.16. 17:45:36

@Zoole[uk]: nem. Pont egyidosek vagyunk.

qkuc 2014.11.16. 17:45:54

@Keleti Szél: Nem is tudom, informatikus vagyok és közgazdász, :))). Szerintem volt, főleg a központi felvételi érájában. Az utolsó előttit volt szerencsém még megírni, :D

2014.11.16. 17:49:23

A hawaii blogiro mar eddig is elegge ellenszenves volt - legutobb az anyatej alkohol merovel kapcsolatban irt hulyesegeket, es ez a mostani poszt sem kulonb. Visszatero motivuma hogy az "amcsik hulyek" pedig nekem sajnos csak az jon le hogy a blogiro nemigazan nyitott, tajekozott ember. Na es az a "histrionic" stilus... :(

SzZoole 2014.11.16. 17:49:44

@charlieharper: Az jo,'74 az egyik legjobb evjarat:)))
Ez lehet,hogy szemelyeskedes lessz egy kicsi,ha igen akkor elnezesedet kerem.
Nem voltal hatranyosan megkulombozteteve a vallasod miatt,abban az idoben?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 17:52:14

@cougarcat: relax Cat ... szep napunk van .. es jo hogy tavol vagyunk mindenki mindenkitol ... ezek itt csak betuk ...
ne hergeld magad ...

egyebkent nalunk :

www.youtube.com/watch?v=jkNQCSuiNvU

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 17:54:36

@Zoole[uk]: Zolika Hogyan kell a képeket feltölteni a cloudra?
Már vettem tárhelyet is de fel kéne tölteni rá az összes képet.

2014.11.16. 18:02:19

@montroyal ( CAN qc): A video azt jelzi hogy mar havazik nalatok? Nem akarlak cukkolni de itt elkepesztoen jo ido van mar hetek ota. Hetagra sut a nap, bar az utobbi napokban hidegebb van. Ilyenkor mar bejonne az esos evszak, de iden nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 18:08:05

@diggerdriver: Jó, lehet, hogy volt akár 30 is...
:-)))))))))

2014.11.16. 18:09:17

@cougarcat: Neked kiderult hogy mit dolgoznak Hawaii-on? Olvasgattam a blogot, de nem volt turelmem / idom belemelyedni, pedig erdekelne hogyan kaptak vizumot (en mar csak ilyen vagyok, mindig erdekel hogy hogyan lehet EU-n kivuli orszagokba munkavallalasi vagy egyeb hosszabb tavu vizumot kapni EU utlevellel). Ugy tunik hogy buvarkodnak professzionalisan, ugye? De ezzel vajon lehet legalisan elni Hawaii-on? Tavaly osszebaratkoztunk itt egy amerikai katonaval aki eredetileg hawaii, erdekes dolgokat meselt az orszagrol, engem az lepett meg legjobban hogy elmondasa szerint eleg szereny korulmenyek kozott nott fel o is meg az ismerosei is. Egyebkent folyton diszkriminaltak szegenyt az arabok mert azsiainak neztek.

2014.11.16. 18:14:41

@QUERCUS: Errol a burmai kormany jut eszembe. Attol rettegnek mar egy ideje hogy az amerikaiak le fogjak rohanni az orszagot. Ennek kivedesere tobbek kozott epitettek nemreg egy uj fovarost, ahol allitolag nincsenek kozlekedesi tablak (nem tudom igaz-e, csak hallottam), ez azert van hogy ha megszalljak a varost az amerikaiak, ne tudjanak tajekozodni :). Javaslom ezt a modszert O.V.-nek, amugyis videkre akarja koltoztetni a kormanyhivatalokat - esetleg uj, titkos fovaros az Alfoldon, kozlekedesi tablak nelkul, rengeteg stadionnal? Igy mar vegkepp nem fogjak tudni az amerikaiak mi Mo. fovarosa!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 18:15:43

@geegee:

A kis unoka megkérdezi a nagypapát:
- Nagypapi mi az, hogy statisztika?
- A statisztika egy nagy hazugság!
- Miért?
- Mert átlagokkal dolgozik.
- Mi az az átlag?
- Hát nézd csak... Az átlag azt jelenti, hogy te 8 éves vagy, én 80, tehát ketten együtt 88 évesek vagyunk, vagyis átlagban 44 évesek. Na most itt van a hazugság, mert elvileg a 44 év a legszebb férfikor, valójában azonban kettyinteni te sem tudsz, meg én sem!

SzZoole 2014.11.16. 18:15:53

@diggerdriver: A share gombbal:)))
Mirol akarod fel tolteni, a pc-rol vagy a tab-rol?
Mert a pc-rol nem tudom.

DieNanny CH 2014.11.16. 18:23:21

@charlieharper:

Még nekem is volt minden 2. szombaton tanítás a második osztályban. '81-'82.

2014.11.16. 18:25:13

@Mirjam2: Nem derult ki, fogalmam sincs mit csinalnak... Nem tudom hogy a buvarkodasra milyen vizumot kapnanak, az biztos hogy jo szakma ott ahol a turizmus az egyik legfontosabb iparag.

Hat Hawaii tenyleg erdekes. Ying es yang - oriasi szegenyseg itt-ott, pl. sokkolo volt hogy hogyan elnek a Big Islandon emberek. Valosaggal a fekete lavamezore epitettek hazakat, mert ott olcsobb.... kockaztatva hogy a kovetkezo kitores elsopri oket onnan. Na es se fa, se bokor, csak forro, fekete lavamezo.... nagyon sok counter culture ember koltozott oda, meg akik elvesztettek mashol a hazukat...

En nagyon vonzodom egyebkent HI-ba, de amikor vegigjatszom a gondolatot hogy oda koltozzunk akkor egy ido utan mindig elakadok... Legjobb lenne itt is ott is de az meg draga...

DieNanny CH 2014.11.16. 18:25:14

@Keleti Szél:

Én inkább jártam volna heti 14 órát matekra, mint akár egyet is kémiára és fizikára... Nagyon szerettem a matekot!

DieNanny CH 2014.11.16. 18:28:44

@Zoole[uk]:

"Az jo,'74 az egyik legjobb evjarat:)))"

Egyetértek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 18:32:25

@charlieharper: Te ilyen fiatal vagy?Nekem is volt szombaton iskola, pedig még "csak" 40 vagyok...Igen, akkor amikor a kommunista szombatok voltak, a rendszerváltás (gengszterváltás...) előtt.Szerencsére jobbára csak ilyen rajz meg hasonló tölteléktárgyak voltak, tanulni nem nagyon kellett...

2014.11.16. 18:32:28

@cougarcat: ITban dolgozik

@Zoole[uk]: nem igazan egy-ket beszolasra emlekszem

SzZoole 2014.11.16. 18:34:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hihetelen,mennyi '74-es van a blogon:)))

2014.11.16. 18:34:31

@cougarcat: Ezt meg elmondom...

A Big Islandon a Hilo oldalon olcsobb a lakhatas, ezert a legtobb resort dolgozo itt el. Valamikor letesitettek egy lakofalut a resortokhoz kozel, de a modosabb feherek felvasaroltak a hazakat es kiaraztak a szegenyebb helyieket onnan. Hilo messze van a resortoktol es sok munkasnak nincs penze hogy autoval jarjon. Hajnal 3-kor mar sorban allnak a buszmegalloban hogy reggelre beerjenek a munkahelyre - muszak utan meg jopar ora buszozas vissza.

Amugy a Big Island talan a legolcsobb sziget lakhatas/ingatlan szempontjabol - a kozeposztalynak. Viszont itt melegebb van mint a tobbi szigeten ami csak addig jo amig a strandon vagy vagy ulsz a legkondicionalt hazban. Na es itt van "vog" vagyis vulkani kod, ami hosszu tavon nem a legegeszsegesebb dolog. Amikor ott voltunk tavaly akkor meg eppen szulfur gaz kitores volt es emiatt nem is lehetett megkozeliteni a vulkant a nemzeti parkban. Most meg kelet fele omlik a lava, viszi el az arrafele epult hazakat....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 18:34:55

@charlieharper: Vagy csak az van, hogy nem a szülőföldeden láttad meg a napvilágot? :-))) (külföldön nőttél fel?) Bár azért ezt mindenki tudja, akinek meg van hozzá a kora...Na mindegy, nem baj, vagy ilyesmi, csak idősebbnek gondoltalak.

Mme Seldon 2014.11.16. 18:35:40

@charlieharper:
Dokinéni volt, Hari (nem annyira) szomorkodik az űrszonda leállása miatt :)

2014.11.16. 18:36:40

@charlieharper: OK, akkor felmentese van, "empathetically challenged" :) Na es ez megvilagitja azt is hogy miert ertette felre az anyatej alkohol mero temat. :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 18:40:46

@Zoole[uk]: Na, én is akkor kezdtem az általánost, valami ilyesmi volt.Én 4. évre emléxem, hogy abbamaradt az a rohadék szombati iskola, de lehet, neked van igazad.

2014.11.16. 18:42:01

@Mirjam2: Mirjam, olvastam toled a minap hogy csinalod a mester fokozatot es utana irany Azsia. Ez annyira jo, mert bar tudom hogy rendkivul jo alkalmazkodokepesseggel es pozitiv hozzaallassal rendelkezel, nagyon el tudnalak kepzelni Indiaban vagy a kornyeken. :)

2014.11.16. 18:42:09

@geegee: de budapesten lattam meg a napvilagot. Nem emlekszem erre, de mondom, attol neg lehetett. Oszintem szolva, a teljes elsos es masodikos elmenyem kb 10 masodpercnyi emlek.
Majd megkerdeztem a csalad tobbi tagjat is, ki/mire emlekszik 81-82-bol.

Mme Seldon 2014.11.16. 18:44:17

@cougarcat: Buchkarest-et semmilyen nyelven nem írják így, nekem is megvan a véleményem NIki Lauráról, de nem tudom, hol van HA, hogy téged kimoderáljon!

2014.11.16. 18:44:35

@diggerdriver:
"Már vettem tárhelyet is de fel kéne tölteni rá az összes képet. "
Ha vettel volna egy ilyet, nem lenne most feltoltesi gondod:
www.amazon.co.uk/Kingston-Technology-MLW221-Mobilelite-Wireless/dp/B00CEB5QU2
Elonye:
- internet kapcsolat nelkul is lehet rola nezni memory kartyakon levo kepeket, filmeket, zenet, konyveket okos telefonon, PC-n, tableten (pl. Ipad).
- egyszerrre 3 kulonbozo device-al lehet vezetek nelkul racsatlakozni
Leiras magyarul:
kutyu.hu/cikk/2013/07/17/kingston_mobilelite_wireless_nem_csak_adattarolasra
andro-id.info/2013/07/18/toltofunkcioval-ellatott-kingston-mobilelite-wireless-olvaso-apple-es-android-mobileszkozokhoz/
- tartalek akkumlatorkent is hasznalhato pl. telefonhoz.
Nekem van ilyen, csak jokat tudok rola mondani. Igaz, van egy 500 Gigas vezeteknelkuli hard drive-om is, de az sokkal dragabb volt vagy 3 eve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 18:46:40

@charlieharper: Jó neked.Nekem okozott.Rühelltem azért a pár sz@r, jelentéktelen óráért korán kelni, bemenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 18:51:33

@Zoole[uk]:
A PC-ről.
Aztán majd a tabon akarom megnézni.
200Gb tárhelyem van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 18:57:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Emlékszek arra az évre.
A napsütéses órák száma különösen alacsony volt.
A bor megpimpósodott pincében.
A cefre nem indult forrásnak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.11.16. 18:58:37

@Mme Seldon: "Buchkarest-et semmilyen nyelven nem írják így, nekem is megvan a véleményem NIki Lauráról, de nem tudom, hol van HA, hogy téged kimoderáljon"

Szerintem inkabb Nikiket kellene kimoderalni, az ignorans bofogesei miatt, de o itt nepszeru torzskommentelo - es mint mindig, megvannak a vedelmezoi es "enabler"-ei.

Ha megvan a velemenyed rola akkor miert nem azt irod le, ahelyett hogy engem tamadsz? Ettol fuggetlenul nyugodtan kimoderalhat HA, az ertelmes emberek itt ugyis tudjak mirol beszelek es azt is tudjak hogy igazam van, megha nem is mondjak ki.

Amugy az en ferjem atlag kanadai, es bocs, de nem szivesen olvasom a NL fele kirohanasokat. Te se venned szivesen ha valaki azt irna hogy a magyar orvosnok hulyek. ;)

Mme Seldon 2014.11.16. 18:59:03

@Mme Seldon:
Pontosítok. a hozzászólást.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 19:00:04

@charlieharper: Oksa, közben én is tovább olvastam... :-)

Keleti Szél 2014.11.16. 19:02:44

@cougarcat:
"hogyan elnek a Big Islandon emberek. Valosaggal a fekete lavamezore epitettek hazakat, mert ott olcsobb.... kockaztatva hogy a kovetkezo kitores elsopri oket onnan. "

Na most akkor mit szóljunk azokhoz, akik San Franciscoban építkeznek? Ott még csak nem is igazán nevezhetők olcsónak az ingatlanárak (ha jól tudom, a Bay Area az egyik legdrágább Észak-Amerikában), és a geológusok szerint tutira jönni fog rövidesen a következő, mindent ledaráló földrengés.

Lehet, hogy mégis Niki Laurának van igaza az amerikaiakkal kapcsolatban? ;))))

2014.11.16. 19:03:38

@geegee: nekem az a furcsa, hogy vannak, akik olyanokra emlekeznek, hogy ki melyik padsorban ult elsoben. En meg a masik veglet vagyok.

@diggerdriver: Munkasor voltal??? Hintat tudom elkepzelni munkasorkent

2014.11.16. 19:07:25

@Mme Seldon: Es meg valami...

En mar joparszor panaszkodtam NL stilusa miatt, de az jott vissza hogy o ide kell, stb. stb. Ezt elfogadtam, de bocs, fenntartom a jogot hogy ugyanolyan stilusban irjak neki mint amilyen stilusban o beszel mas emberekrol. Na es ugye ez az a nick aki a hulyezesen kivul leirta hogy a "kanadaiak budosek". Te pl. a magyarokkal kapcsolatban akarnal itt ilyesmiket olvasni? Mert en nem...

A masik dolog meg az hogy ugye amikor az ignorans nickek irogatnak akkor az "vicc", csak a hozzam hasonlok "veszik magukra" es "megsertodnek" - de amikor en kiteszem a szmajlit akkor az nem vicc. :) Szoval nem ertem miert is vetted komolyan, pont ugyanugy jartam el, mint barmely mas kommentelo amikor hasonlo dolgokat irogat a HA-n. Mintha felettem mas mercevel itelkeznel mint a torzskommentelok felett.

Keleti Szél 2014.11.16. 19:12:16

@Mme Seldon: @cougarcat:
De hiszen a mai írás a címében is hordozza: anyázunk! Az is lehet, hogy elírás, és úgy gondolták: anyázzunk! ;)

2014.11.16. 19:12:18

@Keleti Szél: Ezt a vegkovetkeztetest hogyan tudtad osszelogikazni? :) De ha neked ez jobb akkor igen, az amcsik hulyek mert foldrenges ovezetben is elnek - azert nezd meg hogy hol van mashol meg foldrenges ovezet, csodalkozni fogsz. (Double facepalm)

Te Papagaly (Sorsolo, I got my) vagy egyebkent, megint egy uj nicken? Csak kivancsi vagyok...

2014.11.16. 19:13:10

@cougarcat: nem rad irta a doki, hanem a Nikire, hogy ban-nelni kene.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 19:13:19

@diggerdriver: totalcommander és sftp, vagy ahonnét vetted a tárhelyet, lehet van webes felület és úgy.

2014.11.16. 19:13:26

@Keleti Szél: OK, akkor NL-nek meg nekem is jogunk volt leirni amit leirtunk. :) What comes around, goes around. ;)

puhacica 2014.11.16. 19:13:43

@Zoole[uk]: @geegee: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @charlieharper: kedves neni es bacsik, nem akarok senkit elszomoritani, de... 81-ben szulettem es boldog, nyalcsorgatos ontudatlansagban eltem, mikor ti mar a matekkal szivtatok szombatonkent az iskolaban. :D

2014.11.16. 19:13:56

@cougarcat: Eltem / dolgoztam mar Indiaban ketszer, ez arra volt jo hogy rajottem: eloszor penzt kell keresnem mashol, aztan ha lesz tobb penzem / szabadidom, vissza lehet menni hosszabb idoszakra... Szerencsere 'ut kozben' talalkoztam a ferjemmel akinek hasonlo az elkepzelese, igy mar ketten vagyunk. Ugyan regen sokat vitatkoztunk mert o Burmaban akar elni en meg Indiaban, de majd megoldjuk valahogy :).

Koszi a tovabbi infokat Hawaiirol, tenyleg erdekes hely lehet. Persze igy konnyu a blogironak hogy IT-s, en is lehet hogy az leszek kovetkezo eletemben, most mar keso...

2014.11.16. 19:18:40

@charlieharper: Megegyszer elolvastam, nem igy jon le. Azt irta nekem hogy "hol van HA hogy teged kimoderaljon". Nem azt irta hogy "ot kimoderalja". Kulonben mindegy. Elfogadtam hogy ez ilyen - ez mar nagyon sokszor lejatszodott dolog. Nem zavar es nem erdekel. Nekem semmi bajom Mme Seldonnal...

qkuc 2014.11.16. 19:19:07

@puhacica: :D :D :D

Én akkor még gondolat sem voltam, kellett még 2 ..., :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 19:19:26

Azért Google ad pár találatot Buchkarestre is, van, ahol elírás, de amikor tanároknál, publikációknál látom, az érdekes.

2014.11.16. 19:23:24

@cougarcat: utana pontositott
@puhacica: a matekkal nem volt baj. Ellenben, aki kitalalta a kulalak osztalyzast, meg a technika orai tananyagot, a fejen tornem el a tutajt, amit csinaltattak velunk.

2014.11.16. 19:24:52

@Mirjam2: Jol csinaljatok. Az a regio most nagy fejlodesnek indult, jo az idozites. A szaudi elettapasztalat meg mindig nagyon jo lesz, kontrasztnak. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 19:25:55

@geegee:
Szóval valahogy így volt az ősember átlagéletkora 25év.
Tíz gyerekből jó esetben felnőtt kettő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 19:28:05

@charlieharper:
Hülyének nézel?:))))))))))))))))))))))))
Akkor kezdtem dolgozni.

2014.11.16. 19:28:17

@charlieharper: Nade az en hozzaszolasomat akarna kimoderalni... :) Amikor itt a szoros faxoktol kezdve a picsaba kuldesig minden repked.. es erre nem lattam panaszt. :)

NIKI LAURA 2014.11.16. 19:33:35

@Zsuzsi65: nanana,Zuzsika draga,nem egy sulycsoport....kerdezz meg egy atlag magyart,mi az Usa fovarosa,szinte mind tudja...

Rhode Island - leptekekkel-mint helyet kerdezni egy magyartol,mintha Kiskundorozsmat kerdeznel egy amcsitol....persze hogy nem tudja,ez normal.

Canada persze nehezebb dio...sokan ravagjak itthon hogy "Toronto",de sok native,v azsianak sincs fogalma Ottavarol,akik abban az orszagban elnek.

Mme Seldon 2014.11.16. 19:41:24

@cougarcat:
Pontosítok: azt a kommentedet igen is ki kellene moderálni, nem téged, és valójában senkit nem kéne sértegetni. Lehet ám kulturáltan is elküldeni melegebb éghajlatra, ha valami nem tetszik. De nem védek senkit, csak nem tetszett az alpári stílus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 19:42:56

@tildy[UK]: Nem sikerült.
Az iCloudra regisztráltam. Ott 5giga ingyenes de vettem még 200-at.
Már csak fel kéne tölteni a képeket.

puhacica 2014.11.16. 19:43:23

@qkuc: :D

@charlieharper: majdnem megfogtal ezzel a kulalakkal, franya ekezetek! :D mikor elsos voltam, korbevittek a suliban a fuzetem, hogy megmutassak a tobbi gyereknek, hogy kell szepen irni. :) matekbol viszont olyan sotet voltam mint a belsozseb. utaltam is mindig. a magyar orakat viszont szerettem.

morsels (törölt) 2014.11.16. 19:49:31

@charlieharper:
Te csak ne tevedj charlie, mert kitor egy masik gazdasagi vilagvalsag.
:-)

NIKI LAURA 2014.11.16. 19:51:10

@Cascabel: Casi bacsi,ez nem igy van!
Vannak persze sorsszerusegek,de...de a sorsodat TE iranyitod,Te dontesz...nincs megirva,NE HIDD EL!

DieNanny CH 2014.11.16. 19:54:24

@Zoole[uk]:

Hát, igen, Így kapásból rögtön 4-et fedeztem fel... :-)

Keleti Szél 2014.11.16. 19:56:18

@cougarcat:
Csupán arra utaltam, hogy ha az sokkoló, hogy az emberek a földrengős helyekre építkeznek, mert az olcsó, akkor az vajon miként minősíthető, hogy nem kevesen a drágaság dacára is oda építkeznek - miután pontosan ismerik, ismerhetik a kockázatát, már csak azért is, mert az előző házuk is ott volt.

Tisztában vagyok vele, hogy nem csak Amerikában élnek efféle Darwin-díjasok. Magyarországon is vannak lelki rokonaik, akik - törésvonalak híján - a folyók árterében építkeznek. Ezzel mindaddig semmi gond nincs, amíg nem a társadalomtól várják a segítséget (kártérítést, stb.), amibe a saját ítélőképességük sajátosságai miatt kerülnek.

2014.11.16. 19:58:59

@puhacica: huha, akkor nem lehettel popular, marmint miutan korbevittek a fuzetedet etalonnak.
Latod en meg a versektol kaptam hidegrazasat, hogy miert kell nehany (fel)alkoholista, ongyilkoshajlamokmal megaldott emberek gondolatait olvasnom/elemeznem. Ez Algeriabol visszateres utan utott nagyon meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 19:59:27

@diggerdriver: töltsd le az iCloud Control panelt. A képeket mindig a Windows Kepek / pictures mappajaba tedd, a progi automatikusan feltölti. www.apple.com/uk/icloud/setup/pc.html

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:01:20

@Keleti Szél: amerikai biztosito nem vallal kockazatot ilyen helyeken,v ha igen,extraordinary dijert..
Pontosan,itthon sincs kockazat pl arteri epitkezesre,sot az onkori epitesugyi hatosaga engedelyt sem ad.

DieNanny CH 2014.11.16. 20:02:24

@puhacica:

Én arra emlékszem, hogy szombatonként főleg osztályfőnöki, meg ének, meg rajzórák voltak. Ofőm tök aranyos volt, szombatonként a Lassie-t olvasta fel nekünk - folytatásokban. Közben bármit lehetett csinálni, csak legyünk csendben. Én emlékszem, lerajzoltam, ahogy Lassie bevackolja magát ázottan valami bokor alá... :-(
Azért így visszagondolva nem semmi, 40-45 percet végigolvasni...

Quercus a favágó 2014.11.16. 20:02:47

@charlieharper:

"nekem az a furcsa, hogy vannak, akik olyanokra emlekeznek, hogy ki melyik padsorban ult elsoben."

Na most megnyugodtam. Már azt hittem velem van baj, hogy nem sok mindenre emlékszem a gyerek-, ill. a fiatalkoromból.
A lényegtelen dolgokat kiszelektálja az agyam. Az esküvőmre pl. egyáltalán nem emlékszem.

Keleti Szél 2014.11.16. 20:06:01

@Mme Seldon: @cougarcat:
Nehéz ebben igazságot tenni. Kétségkívül meglepő, amikor egy intelligens ember bunkó stílusban válaszol egy bunkó stílusú (és tartalmú) megnyilvánulásra.
Elfogulatlanul nézve "az átlag kanadai, amerikai sült hülye" csupán egy negatív, egy egész csoportra nézve sértő általánosítás, míg a "buta vagy, mint a segg" már egyértelműen konkrét személyeskedés.

Abszolút megértem, ha valaki sértőnek és méltánytalannak találja, ha őt, vagy közeli hozzátartozóját közvetve lehülyézik. De én se gondolom, hogy erre egy még durvább és közvetlenebb, kifejezetten sértő szándékkal megírt visszavágással kéne válaszolni.

Niki Laurának aligha állt szándékában egy konkrét személyt támadni. Ezért nemcsak elegánsnak, de még jogosnak sem érzem a visszavágásban őt személyesen támadni. (Persze a korlátolt butaságot, amit hirdet, annál inkább pellengérre kell állítani.)

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:13:34

@Keleti Szél: a pellengèr az vlami jo dolog?Akkor szeretnem.

2014.11.16. 20:16:12

@QUERCUS: a jo hir, hogy nekunk biztos nincs demenciank

@NIKI LAURA: Ottawa w-vel irjuk

Quercus a favágó 2014.11.16. 20:23:08

@charlieharper:

Hát nem tudom. Majd megkérdezem a kezelőorvosom. Bár nem vagyok biztos benne, hogy válaszol. A múltkor mikor megvizsgált, megkérdeztem,mi bajom. Annyit mondott, ezt pontosan csak a boncolás után tudja megmondani.

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:23:56

Gyerekek,van,volt eleg tapasztalatom.

Batran,ketsegek nelkul kijelenthetem: az atlag,mondom az atlag E- amerikai segghulye,az europai nepekhez kepest!

Tortenelem,foldrajz,biologia,stb
Par napja behoztak egy kezivaltos amerikai autot ide a szervizbe.
Egy faxkalap ami cegvezeto itt anglaban.Kinyirta a valtot.
Elmondasa szerint csak automatat vezetett idaig...addig tuszakolta kuplung nelkul,hogy kinyirta az osszes szinkront.

O amerikai,es automatat ismerte.De ezt nem tudta a Chevy mech.valto!... Nem baj,most megfizeti.Sajnos nem nekem.
Ez csak az elet pici resze.
Lehet,a bal oldali kozlekedest is ignoralni fogja!?

puhacica 2014.11.16. 20:24:54

@charlieharper: dehogy! kis csipikek voltunk, annyit tudtunk a sajat osztalyunkbol is, hogy o az Evi o meg a Miki, szoval senkinek lovese se volt a tobbi osztalyban, hogy ki az az E az 1/b-bol. :)
azert nagyon jo lehet annak, aki erti a matekot.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :) regi szep idok...

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:25:48

@NIKI LAURA:
Ne haragudj, de ezt nem hiszem el :-)

2014.11.16. 20:28:06

@morsels: hat nezd, hogy valaki arra emlekszik, hogy 34 evvel ezelott mit rajzolt egy jelentekten oran, az nekem science fiction kategoria.

@NIKI LAURA: egy amerikai cegvezeto a Chevyt egy noname garage-ba viszi szereltetni. A-hhhha!!!

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:31:48

@charlieharper:
Az igazsag az, hogy en sem emlekszem, hogy jartunk e szombaton is suliba, pedig 78-ban erettsegiztem.

De emlekszem osztalytarsakra, par tanarra..

Viszont az Ottaw(v)an mosolyogtam :-)

Quercus a favágó 2014.11.16. 20:31:53

@charlieharper:

Lehet, hogy Nikiék műhelye volt a legközelebb az irodájához. Szerencsétlennek elég lehetett addig is eltolni a Chevyt.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:33:25

@charlieharper:
Nicki tortenete tobb sebbol verzik.
De nagy meselo, az biztos :-)

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:36:58

@charlieharper: milyen noname?...

Ne viccelj,Jaguarok,Porschek,stb csinalok.
Szivesen kuldok kepeket privatba.
Szombaton egy Rolls vizsgazott.(MOT)

Altalaban ugy van,hogy amelyik auto bukik,az Mot papirra felirjuk a javaslatot,illetve a szukseges dolgokat.Rogton meg is csinaljuk,ha tudjuk...vagy par nap alatt.
Ez a Chevy szervizre jott par napja ( olaj,szurok,gyergyak), regi ugyfel.( amiota itt vgyok,eloszor lattam)
Mar akkor recsegett a valtoja,En alltam be vele a fekpadra.
Par napig birta meg.

Minden nap kaland,tudnek erdekes dolgokat irni...

2014.11.16. 20:38:54

@QUERCUS: amerikai nem tol autot. Hiv egy tow truckot, aki vontat.
Ki sem adnak manual valtot olyan jogositvannyal, ami automatara szol csak. Kulon kell hozza manualra vizsgazni.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:41:12

@NIKI LAURA:
Milyen Chevy volt?
Marmint azon kivul, hogy nem automata.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:42:08

@charlieharper:
Namost en nem ismerem az amerikai jogositvanyokat, de ez komoly, hogy kulon van automatara es stickre?
Errol meg nem hallottam.

Keleti Szél 2014.11.16. 20:43:46

@QUERCUS:
"Az esküvőmre pl. egyáltalán nem emlékszem. "

A másodikra sem? :))

Keleti Szél 2014.11.16. 20:43:55

@charlieharper:
Tutaj!
Ugye, ha megkapargatjuk, nem csak 10 másodpercre emlékszel! :)
Lehet, hogy az eszkimó iglu, vagy a fűszertartó is eszedbe jut, ha valaki megemlíti... :)

Igen, valakinél a matek, másnál a technika meg a rajz tölti be a szocializációs szerepet, nyújtja a szükséges frusztrációmennyiséget, amit iskolai nevelés formájában adunk át a következő generációnak.

"Ezekben a tárgyakban érvényesíthető a legjobban a tekintélyelv: van helyes gondolatmenet, helyes mozdulatsor, és sok tanulással, gyakorlással valamennyit te is elsajátíthatsz belőlük. Ami pedig igazán frusztráló mindebben: hiába tanulsz akármennyit, vannak emberek, akiknek ugyanez könnyedén, szinte tanulás nélkül is jobban megy. Ezeken az órákon tanulja meg a legjobban a diák, hogy hová helyezze el magát a világban, ahol szép számmal vannak nála okosabbak, ügyesebbek, rátermettebbek. "
magyarnarancs.hu/egotripp/maga_itt_a_tanctanar-64278

2014.11.16. 20:44:25

@morsels: hogyne, amikor becsereled/bemutatod a UKban, akkor ok tudjak, hogy mid van.
Nekem Kanadaban is kulon kellett vizsgaznom manualra. Manuallal mindkettot vezetheted.

2014.11.16. 20:48:09

@Keleti Szél: nem tudom mirol beszelsz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 20:48:17

@tildy[UK]:
Na úgy basztam ki az egész szájbalökött iCloudot mint macskát szarni.
Húúúúú de felhúztam magam.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:49:12

@charlieharper:
Hat... lehet hogy en rosszul tudom, vagy nemreg valtozhatott ez, de Kanadaban a jogositvany nem volt ahhoz kotve, hogy milyen autot vezetsz.

Es szerintem most sincs ilyen.

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:51:07

@NIKI LAURA: masik story: irtam korabban,itt nem javitas folyik,minden csere!

Par napja hoztak egy Porsche Boxtert,par eves.
Ez egy convertible,ha kinyitod- becsukod az ajtot,egy kis mikrokapcsolo lehuza az ablakot,a szakmai okokba nem mennek bele.
Ez ossze,vissza mukodott.
Fonokseg megrendelt hozza kb 1000£ ertekben alkatreszeket.
Mondom,nem ez a baja...nem baj,van penz,csereljunk mindent.
Kb 500 forintos baja volt.

Itt a kepek az ajtorol:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 20:51:35

@NIKI LAURA: Koreai Chevrolet volt?
Azok gyártják kézi váltóval.

2014.11.16. 20:54:13

@morsels: www.drivingtesttips.biz/automatic-licence-to-manual.html

Itt a lenyeg

The DSA permit certain countries that fall into designated areas to exchange a foreign licence without the need to re-take the UK driving test. Certain countries such as Canada for example can exchange a licence for a UK licence within 5 years of becoming UK resident although unless proof is obtained that you passed the driving test in manual transmission vehicle, then you will be issues an automatic driving licence only.a lenyeg
The DSA permit certain countries that fall into designated areas to exchange a foreign licence without the need to re-take the UK driving test. Certain countries such as Canada for example can exchange a licence for a UK licence within 5 years of becoming UK resident although unless proof is obtained that you passed the driving test in manual transmission vehicle, then you will be issues an automatic driving licence only.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:54:19

@morsels:
www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/classes.shtml

A G jogositvany az autokra van. Egy szo nincs benne hogy manual, vagy automata.
Sot, kisebb teherautokat is lehet vele vezetni :-)

2014.11.16. 20:54:53

Ketszer masoltam be - bocs

2014.11.16. 20:56:02

@morsels: lasd feljebb, tudjak, hogy mivel vizsgaztal

NIKI LAURA 2014.11.16. 20:57:46

@diggerdriver: Diggi,az europai piacra szantak nagytobbsegben kezi valtossak.

morsels (törölt) 2014.11.16. 20:59:03

@charlieharper:
Na varj, ez egeszen mas :-)
A kanadai (es biztos vagyok benne, hogy az USA jogositvany is ilyen) jogositvanyrol te nem mondod meg, hogy mire bocsatottak ki.

Az mas kerdes, hogy UK-ben, ha UK jogositvanyt akarsz, akkor azt akarjak toled, hogy manual vizsgat is tegyel.
Ez valahol ertheto, de nem errol volt szo eddig :-)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.16. 20:59:18

@charlieharper: úgy tudom az UK-ban is így van, lehet B auto jogsid amivel csak automata váltós kocsit vezethetsz.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:00:28

@charlieharper:
Honnan tudjak?
Van egy G license.

Te viszed az autot a vizsgara, azzal vizsgazol, amivel akarsz es megkapod a jogositvanyt. De azon nincs rajta, hogy csak automatat vezethesz, vagy automatat es manualist is.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:02:13

@NIKI LAURA:
Ez egy auto ajtaja.
Mit akarsz ezzel bizonyitani?

Mme Seldon 2014.11.16. 21:02:24

@cougarcat:
OK. - Egy lépés hátra.

Elnézést azért, hogy én is minősítettem a hozzászólásodat.
Ezzel szeretném lezárni.

2014.11.16. 21:03:22

@morsels: amikor 2003-ban autot kolcsonoztem, kanadai jogositvannyal, leellenoriztek, hogy milyen jogositvany a kolcsonzoben. A biztositas nem lett volna ervenyes manualra, ha nem manuallal vizsgaztam volna es nem kaptam volna autot.
Utana azt csereltem be a UKre, ahol a minszterium tudta, hogy mire vizsgaztam.

Tavaly kolcsonzott egy amerikai jogositvanyos ismeros, neki nem is adtak ki manualt, mert nem tudta bizonyitani a manualis vizsgat a jogositvanyaval.

2014.11.16. 21:04:35

@morsels: nem. Nekem 2001-ben kulon megkerdeztek, hogy manuallel vagy automataval lesz a vizsga

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:04:51

Gyerekek,a tortenet nem arrol szol,hogy milyen jogsi kell az automata valtos autohoz.( del afikaban kulon kategoria volt a valto fajtaja,korabban kanadaba is)
Hanem arrol,hogy az ontorvenyu bekepzelt amerikai nem akart alkalmazkodni az itt kapott autoja kezelesehez( manual) ,hanem raeroltette a korabbi vezetesi stilusat egy kezi valtos autora( majd en megmutatom neki..)ami ezaltal elpusztult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:05:23

@charlieharper:
Charli, a Chevrolet az amerikai GM tulajdona.
Mint ahogy az Opel is.
Koreában először Daewoo néven gyártották az Opeleket.

kepkezelo.com/images/tw3jaa484kkdv11i6u.jpg

kepkezelo.com/images/2vxgy3zhssbhkns3rl7.jpg

A képeken gyakorlatilag ugyanaz a modell van.
Aztán a GM, Chevrolet néven kezdte árulni a koreai autóit.
Semmi közük az amerikai Chevrolethez.
Például ez is Chevrolet:

kepkezelo.com/images/7644ujgtw2fgk6xix9l9.jpg

Ma már jobb autókat gyártanak mint az Opel.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:06:52

@charlieharper:
De az nincs rajta a jogositvanyodon, hogy mit vezethetsz.
Marmint Kanadaban (es nagyitom USA is ilyen).
Azt, hogy milyen tipussal vizsgazol azt gondolom azert kerdezik, mert olyan vizsgabiztost kuldenek :-)

2014.11.16. 21:11:43

@diggerdriver: az amerikai a cegvezeto volt, akirol a Niki beszelt. Arra irtam.

@morsels: az lehet, de aztan bizonyitanod kell Europaban. Legalabbis nekem kellett. Igaz, munkahelyen keresztul ment a berles.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:12:06

@NIKI LAURA:
Egy amerikai cegvezeto Chevy Cruze-t (nem Cruse, hanem Cruze) vezet Angliaban.
Hat persze.
(ez egy viszonylag olcso, 18ezer dollaros compact auto)
Es ott all a Rollsok, Porschek kozott.

DieNanny CH 2014.11.16. 21:12:47

@charlieharper:

"hat nezd, hogy valaki arra emlekszik, hogy 34 evvel ezelott mit rajzolt egy jelentekten oran, az nekem science fiction kategoria."

A matek mellett még a science-fiction-t is imádom. :-DDD

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:13:48

@charlieharper:
Mondom, az lehet, hogy UK-ben bizonyitanod kell, de hogy itt a jogsidon nincs rajta az, hogy automata, vagy manual, az biztos.
Itt kapsz jogsit, azt vezetsz vele, amit akarsz :-)

DieNanny CH 2014.11.16. 21:14:25

@charlieharper:

Jé, ez a külön vizsgázás nekem új. És érdekes! Ez csak Usában van így?

2014.11.16. 21:14:57

@morsels: na, de a cegvezeto a UKban szaladgal vele, gondolom (lehet rosszul), amerikai jogsival.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:15:25

@NIKI LAURA:
Hogy a közönség is tudja miről van szó.
Vannak olyan autók amiknek az ajtaján az üveg körül nincs keret.
Például a Subaru is ilyen.
Viszont biztonsági okokból a a becsukott ajtónál az üveg feljebb megy egy számára kialakított vájatba.
Nyitáskor meg értelemszerűen lejjebb kell csúsznia egy kicsit hogy egyáltalán ki lehessen nyitni az ajtót.
Ez a minimális le fel mozgás minden nyitáskor-csukáskor lejátszódik.

2014.11.16. 21:16:15

@morsels: a jogsidon nincs rajta, gyanitom a miniszterium tudja, pont az ilyen nemzetkozi elfogadasok miatt

2014.11.16. 21:16:55

@Mme Seldon: Jaj ne mar, nem lattalak akkor panaszkodni amikor honapokkal ezelott Niki "butuskanak" nevezett. Sot, senkit nem lattam emiatt felhaborodni, se HA-t, se Papagalyt. Akkor se haborodott fel senki, amikor Lexrex azt irta nekem hogy "mi van, klimaxozol", vagy amikor valaki a torzsbol elkuldott a picsaba. Szoval itt ez a "bunko, alpari" stilus megengedett, toleralt.

Mint gondolhatod, az "alpari" stilusom szandekos, es pont egy olyan bully-nak, trollkodo provokatornak szol, mint NL. De megegyszer mondom, veled nincs gondom, csakhat kar volt ezt magadra venni. Teljesen biztos vagyok abban hogy te egy ertelmes, normalis noszemely vagy annak ellenere hogy igazsagtalan voltal velem. :) Lehet hogy nem ismered az elozmenyeket, ritkan olvasol, vagy ilyesmi...

@Keleti Szél: A fenti reszben neked is szol. Mondom, nem lattalak felhaborodni amikor velem bunko NL vagy mas.

@NIKI LAURA: "Batran,ketsegek nelkul kijelenthetem: az atlag,mondom az atlag E- amerikai segghulye,az europai nepekhez kepest!"

Szerintem a mizseiek segghulyek az itteniekhez kepest. Remelem ezt az artatlan altalanositast nem veszed magadra es remelem ez kielegiti Mme Seldon es Papagaly elvarasait is a hozzaszolasom szinvonalaval kapcsolatban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:17:52

@NIKI LAURA:
A koreait igen.
Még mindig nem mondtad hogy amerikai vagy koreai autó volt.

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:19:55

@morsels: ne viccelj,szted minden cegvezeto Porschevel,meg Rolls-sal jar angliaban?.. Pffff.

- es ha nem szereti az europai autokat?( mellesleg a Chevy az Opel)
- ha nem kolt ra?
- ha kicsi cege van?
- ha a felesegee...lanyae.....?
- ha 2. Auto....3....
- ha esobe,kodbe hasznalja...?

A lenyeg,hogy belekoss!?

DieNanny CH 2014.11.16. 21:20:47

@cougarcat:

Izé... Anyukám Mizsén született - bár már jó régen... Aztán 2 évesen elköltöztek onnan.
:-))))

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:21:09

@charlieharper:
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Dehat pont ezt mondom, hogy az USA-ban nincs igy.
Vagy legalabbis nagyon meglepodnek.

Itt inkabb arrol lehet szo, hogy mivel az USAban, Kanadaban joval elterjedtebb az automata valto, ha valaki az UK jogositvanyt akarja, akkor kulon vizsgat kell tennie.

Charlie, a cegvezeto elvileg szaladgalhatna ilyen kocsival, de ha tenyleg nem ert a manualis valtokhoz, akkor gyanitom tudott volna berelni, vagy venni automatat.
A Chevy Cruze nem egy draga auto, az automata opcio biztos nem verte volna ki az eves koltsegveteset.

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:21:16

@cougarcat: absolute nem,En tozsgyokeres Kecsemeti vgyok....csak a tanyam volt Alsolajoson.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:21:59

@diggerdriver:
Es ez hogy jon a manual, automata valtokhoz?

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:23:35

@charlieharper:
Es honnan tudna?
Vagy miert kene tudnia?

Szerinted ha a rendor itt megallit, akkor megnezi, hogy manual, vagy automata kocsit vezetek?
Nameg ha megyek Magyarorszagra, akkor szerinted ott kertek tolem masik jogositvanyt, mikor kocsit bereltem?

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:23:40

@diggerdriver: nem tudom Digg,hol gyartottak.Erre csak az adattablaja ad infot,v aki jol ismeri a tipust.
En nem ismerem.

2014.11.16. 21:23:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En Nikit akartam volna megcelozni, de fentebb kioktattak hogy altalanositva nem banto, nem szabad magadra venni. :))

@NIKI LAURA: Akkor a kecskemetiek, a karosszeria lakatosok, volt eperfold tulajdonosok, stb. :)

2014.11.16. 21:24:40

@morsels: nadehat ezt magyarazom, nem tul sikeresen (!) hogy te csak nem veszel bizonyitas nelkul egy manual valtot az amerikai jogsiddal a UKban. Mert ugye innen indultunk.
Nem adnak biztositast, ha esetleg valaki ad, utana erdekes lesz barmifele claim-ed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:25:52

@morsels:
Semmi baj nincs a történettel.
Minden amerikai cég csak gigacég lehet?
Haggyadmár.
Bele akartatok kötni...

2014.11.16. 21:28:56

@morsels: fogalmam nincs, hogy Magyarorszagon mit kernek. UKban tolem kertek es a Niki esete UKban van/volt.
Ha jogsit cserelsz, kerik. Tolem kolcsonzeshez is kertek.
Es mint irtam, az egyik masik ismeros pelda tavalyrol, nem Niki-fele, ott is kertek, es nem is adtak ki az autot. Mint mondtam, mindket kolcsonzes munkahelyen keresztul ment, ok biztositoznak minket. Lehet, hogy ok extran ovatosak. Gyanitom a tobbi munkahely is ilyen.

Határátkelő 2014.11.16. 21:28:58

Azt szeretem a Határátkelőben, hogy a létező legártalmatlanabb(nak tűnő) napokon és témákban vagytok képesek egymásnak esni. Való igaz, egy pár órát nem követtem a kommenteket, csak a beengedéseket néztem, de a jelek szerint hiba volt.

A Niki Laura - Cougarcat csörtéhez csak annyit, hogy mind a két kommentet kimoderáltam. NL esetében nem azért rezgett a léc, mert törzskommentelő, hanem azért, mert szerintem az ilyen általánosítások inkább arról beszélnek, aki általánosít (milyen egy átlagamerikai? Kövér, hamburgert zabál, kólát iszik és buta? Ugyan már... ez rémesen egyszerű sztereotípia), Cougarcat viszont egyértelműen személyeskedett.

Inkább örüljetek a vasárnapnak! :)

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:29:02

@charlieharper:
En az UK szabalyokat nem ismerem...
En csak azt mondom, hogy itt, Eszak-Amerikaban nincs kulon jogsi manual, vagy automata kocsira.

Niki tortenete meg... egy tortenet, mint a tobbi.
Most mar ott tartunk, hogy lehet, hogy nem is az ove, csak o tette tonkre es tolta be a garazsba.

Mrs. Clayton 2014.11.16. 21:29:33

@NIKI LAURA: akkor nezdmeg az alvazszamat, abbol is kiderul, de ne en mondjam mar meg hanyadik betu az orszagkod ;-)

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:29:54

@diggerdriver: kis pontositas,de igy van.
A. Convertible teteje vaszon.Mikor becsukod az ajtot,a belso ter legoszlopa "ellenal" es nehezebben csukodna az ajto.
Ezert,egy mikrokapcsolo van a kilincsbe,mikor hozzaersz,automatikusan picit lehuzza az ablakot,majd vissza.
Ugyanebbol az okbol pl a landy freelanderen a comagter ajto is ilyen,de az altlad emlitett is.
A fem teteju autokon van kis szellozo valahol elrejtve,ahol ki tud menni a levego,a cabrion nincs.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:30:16

@diggerdriver:
Ez komoly?
Akkor elnezest.
Tenyleg, az amerikaiak hulyek, meg az autohoz sem ertenek.

Igy jo lesz?

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:30:46

@Jess G: B+, javitasra hoztak,nem igazsagugyi muszaki szakertoi velemenyre:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:30:48

@NIKI LAURA:
Igen, az a lényeg.
El nem tudja képzelni hogy egy vidéki műhelyben egymás mellett szerelik a Rollst és a Chevrolet Sparkot.
Ez itt teljesen bevett gyakorlat te is tudod.

2014.11.16. 21:30:49

@Határátkelő: Akkor toled is megkerdezem, amikor anno "butuskanak" nevezett, azt vajon miert nem moderaltad ki? Az nem volt szemelyeskedes? :)

2014.11.16. 21:31:53

@morsels: de en folyamatosan arrol irok, hogy UKban hogyan veszel/berelsz. Azt tudom, hogy a G kartyadon, amit kapsz, azon nincs rajta semmi. Nem ez a lenyeg.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:32:05

@charlieharper:
Charlie, en elhiszem, hogy az UK-ban akarjak tudni, hogy tudsz-e vezetni manual kocsit.

De az USAban es Kanadaban nincs kulon jogsi erre.

2014.11.16. 21:35:07

@morsels: ha ontarionak nincs meg a recordok kozott, akkor a UKban a DVLA -miniszterium- honnan tudta volna, hogy kiadhatja a normal jogsit nekem?

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:35:32

@diggerdriver:
Hmm...
Hat jol van.
Az amerikaiak hulyek.
A cegvezetok meg plane.

Igy megfelel?

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:36:30

@diggerdriver:
Meseld el nekem, hogy egy kocsi ajtaja mire bizonyitek.
Tenyleg nem tudom.
Meselje el mar valaki.
Akar te is.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:37:29

@charlieharper:
Fogalmam nincs.
Mondtam, nem tudom, hogy UK-ben mi a szabaly.
Lehet, hogy egyszeruen csak azt akartak, hogy vezess manualt is, mert az amerikaiak olyat nem tudnak.

Tenyleg nem tudom.

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:37:37

@cougarcat: szerencsetlen Montroyalt bantod,O a bodys...En csak technician,bar a kisebb toreseket megcsinalom.Viszont ketsegtelen,Kecskemeti.Szeretem ezt a varost.

2014.11.16. 21:39:18

@Határátkelő: Meg annyit hogy Niki Laura a "segghulye" es "budosek" fele megjegyzesekkel nem velemenyt ir le, hanem provokal. Nincsenek, ervek, sztorik - raadasul allandoan ismetelgeti es ez egy ugyanolyan mantra nala mint hogy a nok "kurvak" es a bolcseszek "haszontalanok". De ha neked ez kell, be my guest...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:43:56

@morsels:
Semmit nem bizonyítottam bazmeg.
Niki szerelt egy Boxer ajtót amin ez a funkció elromlott.
Én meg elmagyaráztam a hozzá nem értőknek hogy ez hogyan és miért van.
Ennyi.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:44:08

@NIKI LAURA:
Akkor most meseld el, hogy az a foto egy kocsi ajtajarol, meg hogy hogyan mukodik az ablak hogyan jon ahhoz, hogy egy hulye amerikai kuplunk nelkul szuszakolja a sebvaltot.

Mert most mar kivancsi vagyok.

2014.11.16. 21:44:13

@NIKI LAURA: Montreal tudja hogy rad vonatkozik, es talan erti az ironiat, mert ugye en neked celoztam volna direktbe, csakhat azt nem lehet. Most remelem erted hogy nekem pontosan nincs bajom se a kecskemetiekkel, se a karosszeriasokkal, stb. Nekem a te bunko megjegyzeseiddel van bajom. Nem erdemlik meg ezek az emberek hogy igy beszelsz roluk. Kurvara nem ismerhetted meg oket es nagyon keseru ember lehetsz hogy ilyen velemenyre jutottal.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:46:19

@diggerdriver:
Ja ertem.
Szoval a sebvaltorol hirtelen egy Porsche ajtaja lett fontos.

En hibam.

Keleti Szél 2014.11.16. 21:47:26

@cougarcat:
Nem érzem feladatomnak, hogy bárkinek a verbális kilengéseit szóvá tegyem. Majd a moderátor megteszi, ha szükségesnek tartja.
Felőlem bárkinek bármit írhatsz. A stílus maga az ember, hogy egy közhellyel éljek. Meglepett a megnyilvánulásod, ennyi az egész.
Így van, sokszor hangzanak el hasonló vagy durvább megjegyzések. Ha úgy érzed, hogy ez feljogosít, hogy te is így nyilvánulj meg, hát rajta! Nekem nem tartozol elszámolással, legfeljebb saját magadnak.

2014.11.16. 21:48:13

@morsels: es itt jott a UKban a jogsi bizonyitas mizeria vagy 50 kommenten keresztul
@QUERCUS: amerikai nem tol autot. Hiv egy tow truckot, aki vontat.
Ki sem adnak manual valtot olyan jogositvannyal, ami automatara szol csak. Kulon kell hozza manualra vizsgazni.

@Babette.: varjal, egyszerre vagy 4 szalon fut itt a beszelgetes-csortetes

Határátkelő 2014.11.16. 21:49:13

@cougarcat: Mert képtelen vagyok minden egyes kommentet elolvasni. Kérted, hogy moderáljam ki? (Ha igen és nem tettem, akkor utólag is elnézést.)

NIKI LAURA 2014.11.16. 21:49:29

@cougarcat: " be my guest"....meg gyere a "by the way" fordulattal:)))

All right,,I will apologize,this should be good for u?..Let me know.

2014.11.16. 21:50:59

@charlieharper: varjal, most latom, hogy ugy kellett volna irnom, hogy az amerikai cegvezeto nem kaphatna/vehetne ugy autot, hogy nem bizonyitja a manualis autora a tudasat (pluszz papir otthonrol vagy UK vizsga). Igy mar kosher???

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 21:51:39

@morsels: en csak azt tudom, h van egy urban legend egy amerikairol, aki a manualis valtos kocsit egyesben tolta vegig bprol pecsre, mert automatahoz volt szokva.
ez itt fenn hssonlo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 21:52:59

@morsels:
Én nem beszéltem sebváltóról.
Az a te vitád volt Charlival.
A Porchéról szó volt sőt kép lett belinkelve az ajtajáról.
Nem tehetek róla ha nem olvasod folyamatában a kommenteket.

Határátkelő 2014.11.16. 21:53:25

@cougarcat: @NIKI LAURA: Lehetne, hogy ezt abbahagyjátok, mielőtt mind a kettőtöket leveszem a bánatba a listáról?? Kezdem borzasztóan unni. Ha virtuális bokszot akartok folytatni, akkor folytassátok privátban.

És ezt vehetitek utolsó figyelmeztetésnek is.

2014.11.16. 21:54:52

@Keleti Szél: Ha nem erzed feladatodnak a szova tevest, akkor vajon az en stilusomat miert is minositetted? :) Bocs, de itt egy nick vagyok mint barki mas. "Stilus maga az ember" - na ne viccelj. :)) Akkor mit kellene gondolni itt a fel tarsasagrol? :))

Vagy most gondolod hogy minositettel mert kendozetlenul vissza mertem szolni egy provokalo trollnak? Tudod mit? Buszke vagyok ra. ;)

Mrs. Clayton 2014.11.16. 21:55:11

@charlieharper: egyebkent ezt nem tudom megerteni, h miert lehet manual valtos jogsival automatat vezetni de forditva meg nem, amikor valaki soha nem vezetett automatat az lesz az elso dolga, h kuplung helyett ugy belelep a fekbe, h mindenki felkenodik szerencses esetben az ovre vagy a szelvedot fejeli le rosszabb esetben
egyebkent UK-ban kulon jogsi van automatara es manualis valtora

Mrs. Clayton 2014.11.16. 21:56:25

@Babette.: ilyen ugyfelem nekem is volt, de o magyar volt es kb 70 eves bacsi

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:57:23

@charlieharper:
Nincs csak automatara szolo jogositvany Eszak-Amerikaban :-)

2014.11.16. 21:57:29

@Határátkelő: Nyugodtan vegyel le a listarol ha ugy akarod, ez csak a blogod minositi meg teged. Bar meg mindig nem tudtam meg hogy velem miert lehet szemelyeskedni, mig masokkal meg nem.

morsels (törölt) 2014.11.16. 21:57:58

@diggerdriver:
Ja, az a resz kimaradt, azert nem is ertettem.
Sorry.

2014.11.16. 21:58:30

@Jess G: nem tudom, soha nem volt gondom az automataval, eloszor sem.
Viszont az automata utan nem szivesen vezetek standard-ot.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:00:11

@charlieharper:
Ez igy mar ertheto. Marmint UK szabalyok szerint, ha azok ezt irjak elo. Amiket en nem ismerek.

2014.11.16. 22:01:10

@NIKI LAURA: Nem vagyok haragtarto, igy igen, rendben van, bar most bucsuzom mert ugy latszik levesznek a listarol. :)

NIKI LAURA 2014.11.16. 22:03:07

@morsels: nos,
Pontosan Digger irta valosaghuen:

Ez Anglia,itt barhol,barmelyik muhelybe belefuthatsz egy oreg Landyba,Porscheba,Rolls,vagy epp Suzuki,de japan.

Ahol en dolgozom jelenleg,nem sufni varazsgarazs.
Neha irom magamnak,napi 10-12 autot csinalok valamelyiket napokig,de van 10 perces munka is.
Kuplung,Cambelt(T belt usaba), fek napi rutin,jobban szeretem azokat az autokat,amikkel elvereznek mashol...itt megcsinalom.
Mert a hulye magyar vallalkozo az rakenyszerult,mindent javitunk,megcsinalunk....itt meg cserelunk,mert a munka az dragabb mint az alkatresz.

Mellette napi kb 20 auto MOT,muszaki vizsga,ugye ez nincs kanadaba!
Nem en vizsgaztatom- az kulon tanfolyam es vizsga-de en keszitem fel,ha kell.
Na itt van minden,az oreg Jaguar,minik,landyk,de par eves E,C klass merci,mondom MINDEN TIPUS!
Ember csoportok kavalkadja: oreg,bekebeli angol papa,indiai orvos,kenyai pap,v epp magyar komuves.
Minden van.

Ket honap torteneseibol probalok nehany storyt megirni,itt.

2014.11.16. 22:05:10

@Határátkelő: Most latom hogy ezt irtad.

enrobag 2014.11.16. 22:07:52

@charlieharper:

Itthon vagy még? Sikerült megkóstolnod az ököruszály levest? Ha nem, érdemes lenne megnézni a Németvölgyi úton a Jardinette vendéglőben, én ott ettem egyszer, nagyon jó volt.
Más:
lehet, hogy a Diana utcába jártál suliba?

Captain Hanky 2014.11.16. 22:08:15

Üdv mindenkinek, még élek :)

Egy ko-operáció keretében megszületett életem első méme, remélem tetszeni fog:
i1375.photobucket.com/albums/ag466/kaksi_kapitany/Mobile%20Uploads/stalin5copy_zps1456b0b8.jpg

Határátkelő 2014.11.16. 22:10:40

@cougarcat: Akkor szerintem az lesz a legjobb, ha mindenki megnyugszik, iszik egy pohár teát / sört / whisky-t / akármit. Nem az a cél, hogy bárkit is levegyek a listáról, hanem az, hogy megpróbáljunk normális beszélgetéseket, vitákat folytatni.

puhacica 2014.11.16. 22:15:09

mindenki nyugodjon le a pics@ba! :) cicaterapia 3 percben.
m.youtube.com/watch?v=35T8wtmTbVg

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.16. 22:17:02

@morsels: Bocsi, hogy belevau, de a jogsin van föltüntetve minden korlätozäs egyéb info. Beszélsz franciäul, ugye?
www.fuehrerausweise.ch/asa-seite4.cfm?CFID=12679&CFTOKEN=1a12428b312400e3-47C64ADB-C714-17BC-28C7E5855E97E774&lang=fr&asahead=1&canton=
A hätuljän, a kategoriäk alatt van fölvezetve. Én sem értettem, hogy ellenörzéskor miért kérdezik meg mindig, hogy kontaktlencsém van-e, és miért vilägitanak bele a szemembe. :-) (Mert a jogsimon csak az van, hogy szemüveg...)
Itt is ugy van, hogy ha automatära teszed le a jogsit, akkor csak automatät vezethetsz. Ha manuälisat szeretnél vezetni, akkor arra külön le kell tenni a vizsgät. Lehet, hogy te eleve vältosra tetted le a jogsit, és ezért nem tünik föl? ;-)
És magyarul ugyanugy a 10.2 alatt:
www.jogsipont.hu/vezkod.html
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
@charlieharper: Pesten kocsibérléskor nälunk is megnézték a jogsit. (Meg mindenütt mäshol ahol kocsit béreltünk.)
@Keleti Szél: Itt se olcso, és eléggé bürokratikus az engedélyeztetés, mégis történnek ilyenek: www.blick.ch/news/wetter/erdrutsch-im-tessin-zwei-tote-und-ein-verletzter-in-zerstoertem-haus-id3275619.html

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:17:37

@NIKI LAURA:
Es a hulye amerikai bar nem tud manualt vezetni, azt vesz, berel es betolja hozzatok a Chevy Cruze-t.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:21:48

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nem, nem beszelek franciaul :-)
Meg itt arrol volt szo, hogy Eszak-Amerikaban (USA, Kanada) van e kulonbseg az automata es a manual valtos jogositvany kozott.

Szoval biztos igazad van, de ez nem tudom, hogy mennyiben montd ellent azzal, amit en irtam.

ITT NINCS KULON JOGSI AUTOMATARA.

Nincs.

Amikor en bereltem kocsit, akkor az en jogsimat is megneztek, de a jogsin nncs rajta, hogy csak automatara, vagy mindkettore van.

A vizsgamat itt Kanadaban automata auton csinaltam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.16. 22:21:50

@svájci sapka (ch): a kenyeret azert meg kellett sutni, szobal a szendvics ebbol a szempontbol nem nyers kaja ;-).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.16. 22:24:25

@Jess G: :-)))) Vagy pedig meglepödik: B+ ez a kocsi "gurul", pedig gäzt sem adtam... :-)

2014.11.16. 22:24:34

@QUERCUS: Így van. Magyar seggbe magyar lóf@szt.

qkuc 2014.11.16. 22:26:03

@puhacica: :D Be kéne linkelni a gyűrűsfarkú maki mémet.

2014.11.16. 22:26:32

@morsels: "ITT NINCS KULON JOGSI AUTOMATARA."

Nincs hat. Ti mirol beszeltek itt kozben? :)

qkuc 2014.11.16. 22:27:47

@Captain Hanky: Viccelődünk, viccelődünk? :D Ötleteket adunk? :D Jövőre lehet újra lesz május 1.-i felvonulás a kedves vezető tiszteletére ........

NIKI LAURA 2014.11.16. 22:28:08

@morsels:

Elotte itt muszakizott ,itt lett szervizelve, tobbszor.

Nem tartod eletszerunek hogy itt is javittatja,javitassa a valtot is?
( gyanitom csere lesz)

qkuc 2014.11.16. 22:28:35

@puhacica: A bajusz!!! Óholigod, ez a mémek ötvözése, :D

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:28:49

@NIKI LAURA:
Azt nem latom eletszerunek, hogy nem hasznalta a kuplungot.

Captain Hanky 2014.11.16. 22:29:42

Ahogy elnézem nem sokáig tartott az idilli harmónia. :/

Ki mar kit éppen?

Keleti Szél 2014.11.16. 22:30:07

@cougarcat:
Szerintem Niki Laura a saját véleményét mondja. Véleménye egyszerű és sértő. Jogosan tiltakozik ellene, aki sértve érzi magát tőle.

De úgy tűnik, mást gondolunk a bátorságról és a trolloknak / provokátoroknak visszaszólás értelméről is.

Ha trollnak / provokátornak tartanám, biztosan nem ülnék fel a provokációjának. S főleg nem lennék büszke magamra, mert "vissza mertem szólni".
Komolyan úgy gondolod, hogy azzal "szereled le", hogy visszasértegeted? Ez valóban meglepő.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.16. 22:31:33

@morsels: Pedig azt hittem. :-)))
Igazad van, soha nem is mondtam, hogy nincs, csak annyit szerettem volna "bizonyitani", hogy Sväjcban, Mo-on és az összes többi EU orszägban ugyan azok a kodok jelentései. Alapjäratban itt is mindenki manuälisra rakja le a jogsit. Ha viszont automatära, akkor van egy szämkod, ami alapjän bärki be tudja azonositani., hogy az illetönek csak automatära van jogsija.
Nyilvän az automata autok kontinensén ez az opcio nem jätékos. ;-)
Ilyen régen vagy amugy Kanadäban? ;-) Vagy nem fogadtäk el a magyar jogsidat, és ujra kellett vizsgäznod?

Határátkelő 2014.11.16. 22:32:35

@Keleti Szél: Szerintem éppen itt az ideje, hogy leszálljunk erről a témáról. Kösz.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:37:58

@Naschkatze (Mostindien / CH):
En azt elhiszem, viszont nem is vitattam.
:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 22:41:26

@diggerdriver: én eddig azt hittem, minden Chevrolet koreai, csak importáltak az USA-ba .

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:42:10

@Naschkatze (Mostindien / CH):
A jogositvany 6 honapig ervenyes... de az igazsag az, hogy a rendor nemigen tud mit kezdeni egy magyar 'nemzetkozi' jogositvannyal.

Egyebkent meg igen, eleg regota vagyok itt.

NIKI LAURA 2014.11.16. 22:43:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): semmit sem er a magyar jogsi,csak turistaskodni jo.
Mindenbol ujra kellet vizsgazni.

A bonusz: mint a banki credit historynal,azaz: eloszor GDL jogsit kapsz,mivel autopalyan,hetvegen,stb nem vezethetsz,par evig meg korlatozva vagy...minden tartomanynal mas szabaly...

Meg a neve is mas,Ny parton Operator's - nak hivjak,es " classok" vannak...pl class 5 a "B" kat

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.16. 22:45:34

@morsels: Nemzetközi jogsi? :-)))
A sväjci jogsi kb a halälig érvényes. És elfogadtäk eddig mindenhol.

2014.11.16. 22:45:44

@Keleti Szél: En meg azon csodalkozom hogy te azt hiszed hogy az ignoralas segit. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem. Te nem voltal meg itt amikor mindennapos volt hogy Nikinek beszoltak es letrolloztak a durva megjegyzesei miatt. Es akkor nem is lepett at bizonyos hatarokat. Aztan jott hogy nem lehet raszolni, mert haver, stb. Hanyan probaltak azota is vele szep szoval ervelni - nem sokat hasznalt, ha jol latom. De nekem az is jo ha minden marad a regiben. Enjoy. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 22:46:14

@tildy[UK]:
Nem.
Az eredeti Chevi az amerikai csatahajó.
Az egyik legrégebbi amerikai márka.
Valami francia bevándorló alapította a céget ha jól emlékszem.
Aztán a három nagy konszern közül (Ford, General Motors, Chrisler) a GM kebelezte be.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:48:28

@tildy[UK]:
Nem akarsz irni egy posztot errol?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.16. 22:48:59

@NIKI LAURA: Itt is van probajogsi. 2éves korlätozässal, többek között probajogsival nem lehet alkoholt inni :-))), de erröl nem tudok sokat, mert nem érint.
Nälam az ätiräskor 3 dolgot btak el: kontaktlencse, nem vezethetek csak autot (se segédmotort, se 3.5tonnäig). Miutän leraktam a nagymotorra a jogsit sem vältoztattäk meg. :-)

NIKI LAURA 2014.11.16. 22:52:30

@Naschkatze (Mostindien / CH): kanada elfogadja es honositja a nemet,angol jogsit.Talan a svajcit is.
Magyart nem.
Ezert uj vizsga kell.Nem nehez.
Viszont- sokan nem tudjak- ha bevallod a magyart,elveszik,es megkuldik a magyaroknak.
Itt lehet bukas,mikor elveszettkent jelented itthon,es ujat kersz.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:53:39

@diggerdriver:
A General Motorsnak volt a Chevrolet, Cadillac, Buick, Pontiac, Oldsmobil markai.

Ja, meg ok csinaltak a Hummert is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 22:55:13

@tildy[UK]: "hatodikban mar mintha lett volna kulon biolgia es foldrajz, heti ket-ket oraban, fizika szinten heti 2-ben, 7.-8.-ban heti 2-2 kemia meg ezek melle. Ha van ott 8 science ora egy heten, akkor nem szoltam:)"
Szerintem nem az a lenyeg, hogy mennyi van, hanem mennyi marad meg belole :) Szerinted az atlag magyar gyerek fejeben mennyi marad meg a kemiabol? vagy barmelyik tantargybol (annak azon reszebol, amit kesobb nem fog hasznalni?) Nem az oraszam mennyisegen kellene, hogy a hangsuly legyen. Kozepiskolaban itt is ugyanugy lehet valasztani science-t emelt oraszamban, es nem lesznek attol hatranyban, hogy nem mondjuk 7-8. osztalyban kezdtek el nagyobb oraszamban tanulni.

morsels (törölt) 2014.11.16. 22:57:03

@NIKI LAURA:
Na es miert veszik el a magyar jogsit?
Es miert jelented Magyarorszagon azt, hogy elveszett?

Kaksi Kapitány 2014.11.16. 22:57:35

@qkuc: A "Kedves Vezető" ez marha jó XD

NIKI LAURA 2014.11.16. 23:01:12

@morsels: by law.Nem lehet ket orszagba kiallitott vezetoi engedelyed.Ez a torveny.
Nem en jelentem,masok probalkoztak vele.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:03:08

@NIKI LAURA:
Ezt megint nem ertem.
6 honapja van mindenkinek, hogy kanadai jogsit csinaljon, addig hasznalhatja a magyart. Vilagos, turistanak ez nem oszt, nem szoroz.

Namost ha van valakinek uj kanadai jogsiga, akkor miert hasznalja a magyart? Es miert veszik el tole?
Es miert jelenti Magyarorszagon azt, hogy elveszett?

2014.11.16. 23:04:34

@Hari Seldon 2: Ez így van, lévén matematika tanárként én is ki tudom számolni, de szerinted egy átlagos gyereknek szüksége van ennyi fizika, biológia, kémia órára? Fizika, kémia meg 6. vagy 7.től van csak, biológia is. Ráadásul az angol iskolákban a science, mint tantárgy már az alsó tagozatban elkezdődik. Ha azt hozzászámolom, már mindjárt változik a helyzet. A tananyag pedig sokkal érdekesebb, még ha nem is a rendszeresség jellemző rájuk. Emlékezz vissza a történelem órákra. Kivétel akinek jó tanára volt. Itt más néven fut. Az enyém pl. önként dalolva elolvasta a Horrible History összes kötetét és történelemből penge, de egy otthoni könyvet alig tudok beleerőltetni. Mondom ezt úgy hogy nem szeretem az itteni oktatást, de össze tudom hasonlítani az otthonival, mert csináltam.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:05:53

@morsels:
Vagyis hat van elkepzelesem, de ha most azt mondom, hogy te ilyen ugyeskedo vagy, akkor az szemelyeskedes. Pedig hat amirol te beszelsz, az nem a normalis, legalis utja, modja a dolgoknak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 23:07:31

@NIKI LAURA: " nanana,Zuzsika draga,nem egy sulycsoport....kerdezz meg egy atlag magyart,mi az Usa fovarosa,szinte mind tudja..."

Nem en vagyok az elso, aki mar ezt elmondta, de el kene vegre fogadnunk, mint egy kis orszagban elonek, hogy egy kontinensnyi orszag, mint az USA nem fog rank ugy nezni, mint egy Nemetorszagra, Olaszorszagra v. akar mas nagyobb, kvazi nagyobb "ismertseggel" rendelkezo orszagra. Mondhattam volna mas peldat is: mondjuk kerdezz meg egy atlag magyart, hol van Myanmar, vagy Burundi. Nem hiszem, hogy tudnak a pontos valaszt. Ha belovik a kontinenst, az mar jo. Na, kb. ugyanigy van egy amerikai Mo-gal. Kb. tudja, hogy Eu-ban van...Vegre el kene fogadnunk, hogy kis orszag vagyunk, kis pont a terkepen, es egy nagyhatalom polgara szamara, eppen azert, mert altalban nem szerepelunk (szerencsere) a hirekben nap-mint nap, nem fogja tudni, hol van Budapest :)

2014.11.16. 23:11:29

@morsels: Az en magyar jogsim itt van az iroasztal fiokomban. Nem vette el tolem senki.

NIKI LAURA 2014.11.16. 23:12:57

@morsels: csak akkor kell cserelned,ha residens vagy v leszel.
Csak turistanak nem kell cserelni!

Ajanlom figyelmedbe a "servicecanada "oldalat,ott valszt kapsz minden kerdesedre, ma mar faradt vagyok neked kimazsolazni:
Jo ejt.

www.servicecanada.gc.ca/eng/subjects/cards/drivers_licence.shtml

NIKI LAURA 2014.11.16. 23:13:52

@cougarcat: illegal.:)..kerdezd csak meg !:)

2014.11.16. 23:15:23

@M. Péter: Azért írtam IB diplomát, mert az angol azt adja, az amerikai meg mást ad ki. Én nem a vizsga menetéről, összeállításáról írtam, hanem az oda vezető útról, az előző évekről, a szedett-vedett nem létező tanmenetekről, a tanítás gyenge minőségéről. Mint említettem, ott még nem tartunk. Addig meg nem vizsgáznak. Ahhoz hogy majd egyszer elérje a sikeres, nem a legszarabb eredményt egy ilyen vizsgán, baromi sokat kell küzdenünk ha itt maradunk mert az iskolák nem feszítik meg magukat. Biztos lehetsz abban hogy a vizsga előtti időszakokban minden tanárnak annyi magánórája lehet hogy örül ha aludni van ideje. Ha a magyar nem is olyan jó, de legalább szervezett, átlátható, tankönyv, füzet, osztályzási rendszer, stb. Mint írtam most már harmadszor, én a két rendszert összegyúrnám és akkor abból lehetne valami jót kihozni. Értem én hogy a vizsga úgy megy ahogy te mondod de a hétköznapi tanítási rendszer nem.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:16:11

@cougarcat:
Azt hiszem az enyem is megvan meg valahol...

Mrs. Clayton 2014.11.16. 23:16:33

@morsels: felteszem, ha Mo-n van a kanadai jogsijat mutogatja, ha meg Kanadaban akkor a magyart igy nem tudnak neki bunteto pontot adni, ha gyorshajt, vag atmegy a piroson es nem pontozodik ki vagy vmi hasonlo okbol

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:22:06

@Jess G:
:-)
Tudod, az itteni jogositvany gyakorlatilag a magyar szemelyinek felel meg. Szoval akik egyszer hozzajutnak, azok ragaszkodnak hozza akkor is, amikor mar elvileg nem tartozkodhatatnanak az orszagban legalisan.
Szoval persze, el tudok kepzelni olyan szituaciot, amikor valaki itt a magyar jogsijat adja a kanadai rendornek, amit az elvesz, de a kerdes az az, hogy miert.
Vilagos, nem egyenes dologrol van szo, vagy legalabbis erre tippelek en.

Dehat Niki ilyen ugyeskedo. O ert ezekhez a dolgokhoz.
Amit nem ertek az az, hogy miert meseli masoknak azt, hogy itt hogyan mennek a dolgok, amikor o arrol beszel, hogy hogyan jatszak ki a torvenyt.

2014.11.16. 23:23:20

@Hari Seldon 2: Azt még el is felejtettem hogy social tantárgy néven, ami szintén 4 nap van 1 héten, mindenféle tantárgy bele tartozik, állatok, növények, politika, történelem, stb. Ha még ezt is hozzászámolom, akkor lehet hogy több jön ki mint otthon? És ez a tantárgy is megy már alsótól. Bár a két rendszer nem hasonlítható össze, annyira különbözik. Megjegyzem, nekem egyik sem tetszik. Vannak nagyon jó magyar iskolák Pesten. Na ilyet itt nem láttam. Talán a kanadai közelíti meg az otthoni átlagot. Azt hiszem nem lehet elfogultsággal vádolni csak azért mert ide vetett minket ez a kib*tt élet. Igyekszem reálisan felmérni a dolgokat. Főleg hogy szakmailag is van közöm hozzá egy picit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 23:26:02

@morsels: miről is? Bocsánat , de most nem tudom sértegetsz-e, poénkodtak vagy kifigurazol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.16. 23:26:26

@NIKI LAURA: "Batran,ketsegek nelkul kijelenthetem: az atlag,mondom az atlag E- amerikai segghulye,az europai nepekhez kepest!"
Nos nem tudom, te milyen korokben fordultal meg, hany embert interjuvoltal meg :) Veszelyes szemelyes tapasztalatbol altalanositani :) Az "atlag" egy nagyon elnagyolt fogalom. Szamomra kb. olyan, mint az a klise, hogy a kulfoldiek szemeben, minden magyar gulyast eszik minden nap...:)) En kb. 2x egy evben :)
Egyebkent van olyan ismerosom, aki tobbet tud a magyar tortenelemrol, mint sok magyar, konyvet is irt rola :) Itt a blogja, akit erdekel :) europebetweeneastandwest.wordpress.com/2014/11/10/the-arrival-of-the-hungarians-arpad-feszty-reflecting-the-soul-of-hungary/

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:27:26

@tildy[UK]:
Ne haragudj, de viccesnek talaltam azt, hogy szerinted a Chevy egy koreai auto.

Es valahol tenyleg poenos azok utan, hogy az amerikaiak milyen hulyek, azt sem tudjak, hogy hol van Bukarest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 23:29:40

@morsels: nem, én chevroletet írtam, nem Chevy-t. ( tudom, hogy egy a kettő )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 23:30:45

@morsels: és sikerült ugyanazon hozzászólásban le is hulyezned. Bravó.

2014.11.16. 23:31:25

@NIKI LAURA: Tolem nem vettek el (nem titkoltam), lehet hogy nem volt ervenyben az a torveny amirol beszelsz?

@morsels: Illegalisok vagyunk, nincs mit tenni. :) Persze en mindenhol a kanadai jogsit hasznalom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 23:33:33

koreai autóm volt, és chevroletben is csak koreai változattal találkoztam. Tudom nem mentség, de igencsak erős volt az USA kontra Bukarest dolgot idehozni.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:34:14

@tildy[UK]:
Azzal, hogy atlag amerikaihoz hasonlitottalak?
Elnezest, nem allt szandekomban.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:35:14

@cougarcat:
Megtalaltam.
81-ben lett kialltiva. Meg a betetlapok is benne vannak :-)

2014.11.16. 23:36:18

@Zsuzsi65: Így igaz. Tökmindegy hány órában tanítják, az a lényeg hogy mit. A dákok kémiából kb. a tized részét jegyzik meg. Fizikából szintén. Túl sok az adat, azért kell a sok óra rá. Csakhogy a gyereknek semmi szüksége túl sok adatra. Majd mikor a középiskolában választ egy adott témát, akkor elég lesz bővebben tanulni róla. A magyar átlagos kölök azért van átlag alatt mert túl sok dologgal tömik a fejét. A kevesebb többet ér.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 23:38:47

Akkor miért is írtad a nem akarsz erről posztot írnit? Nőhet , képzeld mindent nem tudhatók én sem, és szerintem nem alap műveltség, hogy tudjam minden autó származását.. Én pl mondhattam volna az ís-28b, 'nagyvas't... Lehet épp tudod.

2014.11.16. 23:39:45

@Zsuzsi65: Ma úgy látszik az egyetértés napja van. Az átlag amerikai olyan mint az átlag magyar. Hozzátéve hogy igen sokat számít, ki milyen iskolában tanult. Éppen ezért az átlag sem egyforma sem országon belül, sem kívül.

2014.11.16. 23:41:32

@morsels: Lebuktal te is. :)

Lehet hogy a parezer eve ota amiota itt vagyunk valtoztak a torvenyek. Anno a kutyat se erdekelte, viszont az ICBC-nel nullarol indultam a vezetoi gyakorlattal.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 23:43:56

@cougarcat: de jo Nektek ... koltozok ... mar biztos ... meg is vettem a lottom ...

NIKI LAURA 2014.11.16. 23:45:07

@morsels: rengeteg hulyeseget irtal,de nem akarlak meggyozni......reg van mar canadai ID CARD,jogsi nem igazolja a legalis tartozkodast,sem az allampolgarsagot,szoval nem PROOF!

Ugyan miert adna oda kint lako egy Mo jogsit egy kanadai police officernek,ugyan milyen elonye lenne...

En szerencses helyzetben vagyok,akkor megyek kanadaba,mikor akarok,barmit csinalhatok,dolgozhatom,adot,biztositast fizetek,epp nem szavazhatok...es?

Egyelore bolond lennek viszamenni,tobb mint a duplajat keresem europaban,kozelebb vagyok a csaladomhoz,jobb az ido.
Persze,mas lenne a szitu,ha ferj/ feleseg/ gyerek kint lenne,de nincs.
Az emberek 80% az utlevelert huzta ki azt a 3 evet,majd lelep onnan.
Csakhogy a vilag megvaltozott.Oda mesz manapsag,ahova akarsz,nem akkora ertek ma kanadainak lenni.
Persze vannak kivetelek: ha menekulsz,vagy koroznek.
Akkor jo valasztas,ideig oraig...ugye Te nem menekulsz.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:45:28

@tildy[UK]:
Vicc volt.
Nem, nem kell tudnod minden auto szarmazasat, en sem ertek az autokhoz.

2014.11.16. 23:46:34

@morsels: Na most nezem az enyemet. 86-os es 94-ig ervenyes volt. Tehat 4 evig voltam "illegalis", ugy hogy nem is tudtam rola. A fenykepen dauerolt a hajam, te jo eg! :) Mar csak ezert sem lathatja senki...

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:48:10

@NIKI LAURA:
En nem irtam sehol, hogy a jogsi igazolja a legalis tartozkodast.

De nekem itt van a kezemben az en magyar jogsim.
Meg mindig nem ertem, hogy ki venne el es miert jelentene az adott szemely Magyarorszagon azt, hogy elvesztette, amivel aztan lebukhat.

Most ez komoly? Hogy engem koroznek? ;-))

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:49:16

@cougarcat:
Az enyemen meg van hajam. Sok :-)

2014.11.16. 23:52:14

@montroyal ( CAN qc): Szerintem olcsobb itt az ingatlan mint Montrealban. Victoria/Vancouver draga, de a kisebb varosok elerhetoek. Azert Montrealnak is nagyon sok elonye van - az idojarast el kell fogadni hozza.

morsels (törölt) 2014.11.16. 23:52:55

@NIKI LAURA:
Mondjuk nekem speciel nincs kanadai ID cardom :-)

2014.11.16. 23:53:00

@morsels: Basszus.... :)))) Akkor te se add ki a kezedbol!!! :)))

NIKI LAURA 2014.11.16. 23:57:23

@morsels: lehet menekulni haboru,ellenseg,rossz megelhetes elol is,nem kell ehez bunozni.

2014.11.16. 23:58:35

@morsels: Ezt mintha a permanent resident-eknek talaltak volna ki 9/11 utan. Nekem pl. van Citizenship Card-om, ezzel is 9/11 utan jottek elo. Ez ID-nak jo ha utlevelet csinaltatsz. Amugy a BC Card eleg - ami most mar kombinalt eu. kartya es jogositvany.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 23:59:02

@charlieharper: ez a valtos vizsga valamelyik provincra szol mert nalunk nincs ... egy vizsga van egy jogsi ...

olyannal szoktam viccelni ,hogy a videkiek nem vezetnek Montrealba , biztos nekik csak videki jogsijuk van ...

morsels (törölt) 2014.11.17. 00:02:25

@cougarcat:
Akkor ezert nincs nekem olyan :-)
SIN card van. Az kell mindenhol, ha valaki dolgozni akar. Marmint legalisan.
Azon kivul a jogsi eleg, ha valahova ket fenykepes igazolvany kell (ami ritka), akkor hasznalom vagy a citizenship kartyat, vagy az utlevelet.

De Niki jobban tudja.
Engem meg biztos koroznek :-)

2014.11.17. 00:10:23

@morsels: En 9/11 utan kertem az allampolgarsagot, 11 ev utan, pont azert mert mindenhol beszigoritottak a bevandorloknak. A "tanfolyamon" eleg sokan voltak olyanok mint en, foleg britek es azsiaiak, akik ugyanezen okbol kertek allampolgarsagot, hosszu ideju itt tartozkodas utan.

Esetleg kegyelmet kapsz, mint Hagyma. :)

morsels (törölt) 2014.11.17. 00:15:11

@cougarcat:
Hat, ha eddig nem kaptam kegyelmet, akkor most mar nem is fogok :-)

Mrs. Clayton 2014.11.17. 00:17:07

@morsels: nezd, ha ugy allsz hozza a sztorijaihoz h eloszor elosztod ezerrel, majd kivonsz az eredmenybol meg masik 200-t akkor kb megkapod az igazsagot

egyszer talan tanatoval beszeltunk a niki repulos dolgairol es mar akkor is egyertelmu volt, h latott mar repulot is meg nyilvan volt Kanadaban is meg lehet h del-afrikaban is, sot lehet h tenyleg zsido is egy kicsit, de a tobbi reszet a torteneteinek eros fentartasokkal erdemes csak kezelni vagy legalabbis praktikus a tisztanlatas kedveert alkalmazni a fenti matematikai muveletet

gondolom most epp tenyleg itt van es egy szervizben tenyleg kocsikat javit, a tobbi meg nem is lenyeges, mert ertelme nem sok van, max annyi h niki nem fizetne annyit egy kocsi javitasert, mit amennyit itt sokan kenytelenek
most oszinten, aki igazi vilaglatott ember, az ilyen sztorikkal jon, h angliaban nem javitjak a mittomen milyen biszbaszt a kocsin, meg kiviszik a mosogepet a hulladekgyujtobe?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 00:21:46

@Naschkatze (Mostindien / CH): Kanadäban? ;-) Vagy nem fogadtäk el a magyar jogsidat, és ujra kellett vizsgäznod?

minden esetben magyar jogsival teljesen elorol kell vizsgazni ...elmelet gyakorlat ...( orvosi nincs csak ott helybe belenezel egy kukkerbe, hogy hol a piros potty vagy ilyesmi) es szeretik hangoztatni hiaba van 10+ eves jogsid de nem canadai experience .. meg is buktatnak ... a kulombozo provincok jogositvanyat is cserelni kell pl ha koltozol de erre nem kell vizsgazni ..

morsels (törölt) 2014.11.17. 00:22:55

@Jess G:
Igazad van.
De latod, szerinte en beszelek hulyesegeket Kanadarol.

2014.11.17. 00:27:20

@Zsuzsi65: Mondjuk ki. Mo. egy kis seggdugasz ország. Nincsen se jelentős katonai erőnk (most mindenki gondoljon bele, mit is tudunk felmutatni :D), se nyersanyagunk, se iparunk. Ez biztosan pár embert érzékenyen érint, de attól még igaz marad. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 00:27:23

@NIKI LAURA: ja regen volt hogy kapsz proba jogsit egy bizonyos ideig, de azzal vezethetsz akkor ha teljes jogsis van a kocsiba(nekem volt ilyen) ez most azt hiszem mar csak a fiatalokra(uj vezetokre) vonatkozik 1 even keresztul de kb tudom nem erint engem ..

2014.11.17. 00:30:51

@Jess G: Niki tud mesélni... :)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 00:32:38

@NIKI LAURA: sajat es nejem jogositvanya (magyar a mai napig megvan , hivatalos forditas kell rola es beszamitjak x eves gyakorlatnak( persze akkor is vizsgazni kell) ... pl a biztositasnal fontos lehet...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 00:47:37

@NIKI LAURA: a jogsi az ID azt kerik mindenhol azon van a lakcimed fenykeped ... a soc kartyan csak neved szamod van csak munka , ado bank(hitel) ugyben kerik ...
ha 2 kartyat kernek sok helyen a biztositasi kartyat kell megmutatni

az allampolgarsagi kartyam elveszett es csak oklelelet kuldtek helyette mert megszunt az allampolgarsagi kartya ...ertelmetlen is lenne mert azzal lehetett tobb mas orszagba utazni de most az utlevel kotelezo ...

nem okoskodni akarok csak itt elek 24 eve .. es 2 eve a nejemmel is vegig csinaltuk

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 01:19:49

@NIKI LAURA: Az emberek 80% az utlevelert huzta ki azt a 3 evet,majd lelep onnan.

ez azert koltoi tulzas ... DDD kiurulne az orszag ... de mintha novekedne a lakossag ... csak nem a maradek 20% van annyi gyereke DDD.. vagyunk egy paran az itt maradt 20%ba

azert ezt figyelmedbe ajanlom el lehet veszteni az uj szabalyok szerint a PR statust
When you are a permanent resident, you can live outside of Canada, but must live in Canada for at least two years in a five-year period. If you live outside of Canada for longer, you may lose your permanent resident status.
www.cic.gc.ca/english/newcomers/about-pr.asp

szoval sok uj szabaly van pl a hazassaggal sem leszel orokre es azonnal PR 2 evet kotelezo egyutt elni .. ha nem elveszitheted ..
es az itt szuletes sem ad jogot az allampolgarsagra automatikusan ..

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 02:58:03

@charlieharper: @morsels: @cougarcat: egyetlen dolgot talaltam ami kotelezhet automata valtos vezetesre es az J jellel a jogsiba van de az egeszsegugyi okokbol ... mast nem talaltam

www.saaq.gouv.qc.ca/en/driver_licence/conditions.php

kék madár 2014.11.17. 07:07:56

@Turchi:
"Neked hány iskolából vannak ellenkező tapasztalataid?"
sajat gyerekeim peldajan 5, ketto Bostonban, 3 San Diegoban. Allami szinten a legsereghajtobb iskolakbol. Tehat az atlag lenyegesen jobb, mint amit en lattam.

tanato 2014.11.17. 07:24:14

@Jess G: Igen kielemeztük a repülős múltját meg a világcsavargásait,valószínű tesz hozzá rendesen

2014.11.17. 10:33:16

@kék madár: Na akkor az már valóban indok a véleményedre. Bár már nem tudom miről vitáztunk DD. Hogy Dávid szerint rosszak az amerikai iskolák? Nincs általános vélemény. Az én tapasztalatom alapján 1 iskolából nagyon rosszak. Ugyanezt mondhatom az angol sulira is. Úgy látszik Afrikának ebből se sok jutott, pedig tele vannak pénzzel, csak a szakértelem hiányzik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.17. 15:25:58

@puhacica: Ááá, nem, nekünk matek nem volt szombaton, erre bizton emléxem.Csak rajz, torna, ének, meg ilyesmi.Valszeg a tanaraknak se volt kedvük semmi komoly dolgokhoz... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.17. 15:38:43

@diggerdriver: Most értem meg, hogy mire gondolsz.Igazad van, rosszul fogalmaztam, talán az lett volna helyes, hogy várható maximális élethossz.De ez is igaz, hogy kellett 8-10 gyerek, hogy abból talán 3-4 felnőjön...

kék madár 2014.11.17. 16:44:28

@Turchi: Nem mondom, hogy tokeletes a rendszer. Hawaiion peldaul kimondottan gyengek az iskolak. De ilyen altlanossagokkal akkor se dobaloznek, ha en lennek az iskola minosegellenorzesi allamtitkar.

2014.11.17. 18:34:04

@kék madár: Most te engem szekálsz?? Milyen általánosságokkal dobálózok? Vagy nem rám gondoltál? De biztos. Én itt vagyok Afrikában. Nem nagy öröm de ez van. Leírtam két konkrét iskolát, azaz nem általánosítottam. Ráadásul tanár is vagyok, voltam. Hogyan dobálóznék általánosságokkal ha 2 konkrét iskoláról írok és nem vonok le semmi általános következtetést más iskolákról, de ahol vagyunk arról sem lehet véleményem? Te is itt vagy? Ismered őket? Mi a fasz bajod van velem? Ne idegesíts b+, van nekem elég bajom. Én normálisan szóltam hozzád, elfogadtam a véleményed és így válaszolsz?

kék madár 2014.11.17. 18:59:06

@Turchi: nem neked szantam, az eredeti idezetre utaltam meg mindig bocs. En voltam felreertheto.

2014.11.17. 19:06:04

@kék madár: Jaj, akkor nagy marha voltam, elnézést, nem szokásom ilyen paraszt lenni de ma sikerült.

2014.11.17. 19:51:21

@kék madár: Bár nincs mentség a bunkóságomra, de mégis, DD, a vízumhoz vérvételre kellene mennünk de olyan ótvaros hely hogy attól félek még elkapunk valamit ezért nem akarok menni. Így viszont a gyerek nem mehet most egy kirándulásra és még egyéb következmények is lehetnek. Ezen ordítoztunk éppen miközben írtam a választ. Nem kellett volna. Angol tudásomra pedig jellemző, bár nem vagyok rá büszke, de a gugliban meg kellett néznem, mit jelent a hug it out. Na jó, tovább nem égetem magam.

kék madár 2014.11.17. 20:15:36

DE nem voltal paraszt, legalabbis HA-s mercevel merve semmikepp. Pls :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása