oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 12. 06:42,  Megnyomtam a restart gombot 362 komment

2014. november 12. 06:42 Határátkelő

Megnyomtam a restart gombot

Még augusztus elején jelent meg mai szerzőnk, Kisvárosi írása, akkor még Magyarországról (ide kattintva olvashatjátok el), most pedig immár a folytatás következik, ami sajnos nem túl hosszú, de még csak a legelső benyomásokról szól – mégpedig Olaszországból, Milánóból.

Olaszország, Milánó.jpg

„Az előző erőlködésem pár hónappal ezelőtt jelent meg, ami kapott rendesen hideget, meleget. Az építő jellegű kritikákat próbáltam / próbálom megfogadni, a kedves szavakat köszönöm, a többi itt-ott anyámat, vagy testrészeinek megemlítő kommentárok viszont teljesen lepattogtak, de azért átadtam neki az „üdvözleteket”, míg én sikeresen elhagytam Magyarországot és Olaszország északi részén Milánó közelében kötöttem ki.

Már a blogon nem egy ilyen történettel találkoztam, így nagy újdonság nem lesz. Én is önkéntesként jöttem ki, az EVS (European Volunteer Service – Európai Önkéntes Szolgálat) segítségével Olaszországba.

Tömören a programról: tizenhéttől harminc éves korig, kettőtől tizenkét hónapig csinálhatjuk végig az általunk választott országban az általunk választott projektet.

Az utazást, a szállást, a közlekedést az étkezést és az életbiztosítást is teljes mértékben, vagy részben (90% általában) az Európai Unió állja, cserébe nincs fizetés csak zsebpénz (ez általában 100-200 euró havonta).

Amikor valakinek beszélek erről a lehetőségről akkor általában a „hú, de jó”, majd kicsivel később a „Minek? Miért Olaszország? Önkéntesnek?!” mondatok hagyják el a másik ember száját. Pedig ha jól használjuk ki a lehetőséget, akkor egy új nyelvet, mentalitást, ismerősöket, kapcsolatokat és munkahelyet, vagyis egy új életet is szerezhetünk.

De kezdjük az elejéről! A miért hagytam el Magyarországot szeretném rövidre zárni. Legnagyobb oka a pocsék hangulat, amelyet a pocsék vezetésnek lehet köszönni, a túltengő idiotizmus és a teljes reménytelenség.

Három nap otthon

Pár hónap után haza kellett mennem 3 napra. Tömören: Hát jó sz*r volt. Rengeteg hajléktalan, még több panaszáradat. A vonaton két idős, amúgy nagyon kedves és szimpatikus ember ült mellettem. Budapesttől Győrig csak a panaszkodás ment.

Először, hogy kik haltak meg a családban, majd milyen hülyék a még élő rokonaik 89%-a, mennyire pocsék a nyugdíj és amikor már azt hittem kifogytak mindenből, akkor elővették a húsipart, hogy manapság egész csirkéből csinálják a parizert és valójában a rendszer áldozatai vagyunk.

Hazaérve pedig az internetet megnyitva a pofámba gázoltak a „Jön az internetadó” típusú cikkek. Lehetne lassan már egy komplett több száz oldalas könyvet írni: „Miért sz*r Magyarországon” címmel, de én ennek a bejegyzésnek eme részét szeretném ennyivel le is zárni.

Hogyan vehetünk részt a programban?

Maga a program megpályázása szinte teljesen úgy működik, mintha egy állást szeretnénk megszerezni, csak itt a fogadószervezeteket kell bombázni önéletrajzzal és motivációs levéllel.

A legtöbb pozíciót már betöltötték, van, ahonnan vissza se írnak, vagy jelenleg nem keresnek önkéntest, de még mindig bent vannak az adatbázisban. Olaszországot azért választottam, mert érdekel a nyelv, van pár ismerősöm, a hangulat pedig leírhatatlan a magyar depresszió után.

A projektem során majdnem egy évet kell egy házban eltöltenem olyan gyerekekkel, akiket a bíróság elvett a családjaiktól a szülők nem megfelelő életvitele miatt (alkohol, drogproblémák stb.).

A kölykök 7-17 éves kor között vannak. Bár néha frusztráló tud lenni, hisz mégis csak növésben lévő gyerekekről beszélünk, akiknek még a családi hátterük is rendkívül zűrős. Rosszabb napokon kaphat az ember rendesen tőlük, de azért ha értjük a nyelvüket, akkor nincs probléma.

Mosolygósak, segítőkészek

Ami nekem egyből feltűnt, hogy itt az emberek többet mosolyognak (nem, itt se vigyorgó pofával járnak az utcákon, de mégse az „magyar vagyok, pocsék az életem légy szíves lőjél agyon” arckifejezéssel), és rendkívül segítőkészek.

Nekem Magyarországon 1 év alatt nem segített annyi ember, mint itt 1 hónap alatt, és bár mindenhol azt olvastam, hogy még véletlenül se találkozzak vagy beszéljek magyarokkal külföldön, én azért mégis csatlakoztam pár Facebook-csoporthoz. A benyomásom elég pozitív volt, nagyon összetartóak itt a magyarok, próbálnak sok időt szakítani egymásra és rendkívül segítőkészek is.

Na, de kicsit mélyebben az olaszokról! Szerintem eszméletlenül jó fejek, elég lököttek is és egyértelműen vidámabbak, bár itt Északon kevésbé érezhető a tipikus olasz mentalitás.

Angolul nagyon kevesen beszélnek, jogosítványt én nem adnék a kezükbe, (3 hét után volt egy karambolunk) mert eget rengető, ahogy ezek „vezetnek”, a fogászat pedig eszméletlen drága (csak egy panoráma röntgen 80 eurótól kezdődik, de akár 200 eurót is elkérhetnek, tehát alsóhangon 60.000 forintot).

Milánó jelenleg rohamtempóban épül újjá a közelgő világkiállítás miatt, ami ellen - természetesen olaszok révén- volt is pár tüntetés, miközben a maffia is kezd terjeszkedni északon.

Lesz még arcon csapás

A kaja jó, a hangulat szintén, az árak viszont a plafonon, és bár itt sem dobják agyon az embereket az álláslehetőségekkel, azonban ha jól kombináljuk a dolgokat és ügyesen használjuk ki a lehetőségeinket, (nálam ez is megvolt, mivel a cég ahol dolgozom akár állást is tud ajánlani nekem később) akkor egy nagyon jó új otthont találhatunk magunknak.

Biztos még nagyon bennem van a kezdeti hév és lesz még itt arcon csapás és tökön rúgás azonban nekem már nagyon kellett, hogy elszakadjak Magyarországtól és megnyomjam a restart gombot az életemben.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország Milánó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr296888453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.12. 07:46:10

Az égadta világon semmi baj nincs ezzel az írással.
Ez is egy út egy sors egy élet.
Jól van negírva teljesen rendben van.

Csak semmi off elvtársak.
Nem vagyok kiváncsi sem....
Szóval senkire.
Takarás elvtársak takarás....
:))))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.11.12. 07:48:21

Mintha Pako irta volna afrikarol a "Celeb vagyok.." c Rtl produkcio utan.

HardPötty 2014.11.12. 07:55:46

A poszt egy példa arra, hogy sokan akkor veszik észre milyen is a közhangulat amikor eljönnek otthonról és később visszatérnek. Nem! Ez nem jelenti azt rögtön hogy máshol jobb a hangulat (pedig jobb) de merőben másképp élik meg az emberek a mentalitásuk miatt.
Kezdünk úgy járni mi magyarok odahaza mint a béka a fazékban. A folyamatosan melegíted a vizet akkor simán megfő... ha beledobod a forró vízbe akkor meg kiugrik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.12. 07:57:39

Nincs ezzel baj.
Szerintem nem rossz kipróbálni az önkéntes munkát.
Tapasztalatgyűjtés, kapcsolati tőke, stb.
:)

2014.11.12. 08:08:27

Tegnap megerkeztem Londonba. Biztosan tudom, hogy a Heathrown voltam, onnan tudom, hogy a repteri alkalmazottak hindit beszeltek.

Digger, orrszarvunal folytassuk, Hinta-1 poszta alatt

2014.11.12. 08:24:41

Kimondottan viicces, amikor valaki azert megy el otthonrol, mert mindenki panaszkodik es minden szar, es minderrol, ir egy posztot, ami arrol szol hogy otthon minden szar. Az ilyen hozzaallasu emberek ugyanugy indukaljak ezt a hangulatot. Szerintem.

En tovabbra is azt gondolom, hogy Mo-on komoly gondok vannak, es kerdes, hogy milyen jovo var az orszagra? En egyebkent mostanaban kicsit bizakodobb vagyok a hosszu tavu kilatasokat illetoen. De az igazsag biztosan nem az, hogy otthon minden rossz, kint minden jo, foleg nem Olaszorszag eseteben, ahol rendszerszinten ugyanazokkal a problemakkal kuzdenek, mint Mo-on. Es lassan a gazdasagi gondok is egyre intenzivebbek lesznek, nem hiszem a korrupcioban fuldoklo olasz gazdasagot sokaig lehet Brusszelbol mestersegesen lelegeztetni. De ne legyen igazam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 08:59:40

posztoló jöjjön Stockholmba, több hajléktalant mutatok neki, mint Pesten :)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 09:11:39

@Ödenburger [Hu/At]:
Nézd,az már becsülendő, hogy a múltkori leoltás után visszajött.
Azt viszont nem értem, hogy ha a politika miatt jött el Magyarországról, akkor miért akar cseberből vederbe kerülni.
jó, hogy nem Azerbajdzsánba ment.

Sütemény1975 2014.11.12. 09:13:31

Jo reggelt, sok sikert a poszternek!
Bristolban esos reggelre ebredtunk, es a ceg is csak fel 9 kor kezd. Nem kapkodnak az angolok.

Warlimont 2014.11.12. 09:18:12

@Ödenburger [Hu/At]:

Plusz Lampedusa-sziget központtal naponta letesul egy-egy uj olasz falu bevandorlo negerekböl, akikert az hiperkorrekt EU lassan mar repulögepeket is kuld, nehogy szegenyek a vizbe pottyanjanak. Ök is az olasz gazdasagot sujtjak fökent.

Warlimont 2014.11.12. 09:18:12

@Réka ‎: Ezek mekkora hanyada a roman ciganyokbol allo koldusmaffia szervezett csapata?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.12. 09:26:11

@Ödenburger [Hu/At]: 100%-ig igaz, hogy az újra meg újra leírt rossz hangulat újra meg újra rossz hangulatot fog generálni.

De tény és való, hogy létezik. Otthon is feltűnő de ha az ember hazamegy külföldről még jobban mellbevágja. És ez nem aktuálpolitika mert a nyolcvanas években ugyanígy rinyáltak az emberek csak most már azt hajlamosak elfelejteni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.12. 09:27:36

@Hari Seldon 2: emlekeztettek lecci roviden hogy miert lett leoltva szegeny?

bocs, de nem tudom most visszaolvasni az elozo posztjat es a kommenteket

Mondjuk Olaszorszag gazdasagilag nem a legjobb uticel, de ha megtalalta amit keresett, akkor az a lenyeg

2014.11.12. 09:33:46

@Hari Seldon 2:

Fiatalság, bolondság... :)

Majd rájön, emlékszem olyan emberre, aki véresszájú posztot írt, hogy soha többet Magyarország, még a nevét is megváltoztatja írre, aztán 1-2 év múlva pedig már kint is minden rossz volt, és Magyarország lett a megváltás, az írek pedig a pokol. Én azt gondolom, ezeknek a tipusú embereknek magukkal van bajuk elsősorban, hiszen kint is vannak gondok, és otthon is vannak jó dolgok. Kérdés, hogy kinek hol miből jut több.

Golf2 2014.11.12. 09:36:59

@Ödenburger [Hu/At]: Miért gondolod a jobb hosszútávot? Lesz ez még így se, ezek bármire képesek, már bizonyitották.

Nigro notanda lapillo 2014.11.12. 09:36:59

@Warlimont:nem tudom, hogy mekkora hànyaduk lehet romàn, viszont sajnos tavaly karàcsony körül a lakóhelyemen felbukkanó egyedek magyarul beszéltek+ idén nyáron Velencében szólt utánam egy lépcsőn ülő asszony hogy: "száááraggyonkiaszíved"
hàt nem kellemes ezzel szembesülni...

tanato 2014.11.12. 09:45:09

@Ödenburger [Hu/At]: Ő jön nemsokára haza,remélem,sikeres lesz a visszailleszkedése.De a posztoló tényleg nagyon fiatal még,akár több országot is kipróbálhat valamelyik csak bejön neki.Ez a jó a szabad költözködésben.

puhacica 2014.11.12. 09:47:17

sose jártam még Olaszországban és mindig vágytam oda.

2014.11.12. 09:50:34

@Warlimont: Stockholmban meg nem voltam, de Londonban regen szinte nem voltak hajlektalanok, ma pedig egy csomoan - a nagy reszuk kelet-europai, a britek pedig (marmint a brit hajlektalanok akikkel beszeltem mikor onkenteskedtem kicsit londoni hajlektalan-szallon) reszben a kelet-europai bevandorlokat hibaztatjak mert elfoglaljak az onkormanyzati lakasokat es alacsony fizetesert vallalnak betanitott munkat. Nem azt mondom hogy tenyleg a kelet-europaiak hibaja, de teny hogy az erintettek egy resze oket hibaztatja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.12. 09:55:37

@Warlimont:
Szerintem 99% :(

Koszosak, budosek, az az elkepesztoen undorito nepviseletuk... :(

rax 2014.11.12. 09:55:49

Mennyi ideje is van kint a posztolo? Ez a meditarran vermerseklet lehet hogy csak az elejen mokas, egy ido utan azert szembe fogja talalni magat a hatranyokkal is: (magyar mertekhez kepest is) szervezetlenseg, kapkodas, random donteshozas, teljesen mas eletritmus (szieszta...), eletfelfogas.

A kulonbseget legjobban talan egy teljesen hetkoznapi dolog tudja szemleltetni: a sorbanallas! Nezd meg hogy szervezik pl. az angolok a sorbanallast: kulon szalagkorlat, sokszor kulon szemelyzet van csak arra hogy rendezze, szervezze a sort. Olaszorszagban ugyanez kesz tomegbunyo, mint valami utcai tuntetes! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 09:55:53

Eloszor is respekt hogy visszajottel a folytatassal.

De. Bocsanat h ezt kell mondanom de ilyen csekely elettapasztalattal ekkora egot noveszteni nem semmi.

Es van egy rossz hirem. Az olaszok nem is annyira kulonboznek tolunk. Majd ha nem csak 1 honap rozsaszin szemuvegen at nezed az orszagot, rajossz.

2014.11.12. 09:56:33

@Warlimont: Multkor lattunk errol egy dokumentumfilmet, ferjem teljesen kiakadt, azt mondta hogy sokkal egyszerubb lenne ha kuldenenek repuloket egyenesen Afrikaba es onnan szallitanak be az embereket ingyen hogy menedekjogot tudjanak kerni (persze ezt IRONIKUSAN mondta - meg mielott valaki komolyan venne...). Nyilvan iszonyuan sajnalom a szerencsetleneket akiket az emberkereskedok belerangatnak ebbe, egy csomo penzt fizetnek aztan sokan odavesznek a tengerben - de a masik oldalrol meg mit lehet csinalni, csak meg kell huzni a hatart valahol, szo szerint, vagy nem?

2014.11.12. 09:57:38

@flash.gordon:

Sok olyan országban, ahol nagyobb a nyomor, háborúk vannak, stb. boldogabbak és elégedettebbek az emberek, mint Magyarországon. Én kicsit azt érzem, hogy Magyarországon nemcsak az életszínvonal és a politikai helyzet miatt olyan a közhangulat, amilyen. Magam körül is azt látom, hogy sokan tényleg képtelenek ellazulni és élvezni az életet, meglátni a jó dolgokat. Olyanok is, akik fideszesek, tehát nekik áll a zászló, és még esetleg nem is élnek rosszul.

Warlimont 2014.11.12. 10:02:42

@Nigro notanda lapillo: En Göteborg mellett elek, es itt is vannak. Roman koldusmaffia, döntöen Erdelyböl idehozott ciganyok, a varos minden "strategiai pontjara" kiultettek egyet. Van egy kör, aki ellatja öket, nameg beszedik a penzt, lattam mar megallni autot mellettuk, majd hosszas diskurzus, auto megy tovabb a következöhöz. A varos szelen összeganyolt satortaborban elnek, oriasi szemethalom közepen. Nemreg a rendörseg megprobalta kirakni öket, de hamarosan visszajöttek, amig a hulye svedek dobaljak nekik a penzt, addig maradni is fognak.

Muscari 2014.11.12. 10:08:17

@puhacica: Vago Istvant tudom idezni,, az egyik Legyen on is milliomos adasban mondta a jatekosnak , aki meg nem jart Olaszorszagban: Kotelezo! :-)

Elni max nyugdijaskent, de turistanak barmikor, az orszag barmelyik reszere mennek en is. Egy szeruen csodalatos orszag.

-------------

Eleg nehez fajtajat valasztott a a posztolo az onkenteskedesnek, ezek a gyerekek lelki serultek, le a kalappal, ha bir veluk.

Egy ismerosom a romai allatkertben volt onkentes, azt inkabb kiprobalnam.

Muscari 2014.11.12. 10:13:01

@Mirjam2: ez nagyon nagy problema, es senki nem tudja, mi lenne a megoldas. Forditsak vissza a hajokat? Akkor a biztos halalaba kuldik ezeket az embereket. Europa azonban nem tud eltartani sok millio menekultet, akiknek legnagyobb resze raadasul valojaban gazdasagi menekult, barmit is mondanak.

@Ödenburger [Hu/At]: +1

2014.11.12. 10:13:35

@Golf2:

Egész Európa erősen alakul át, kérdés ki merre megy. Én azt látom, hogy a Fideszben egyre erősebb az atlantista vonal zúgolódása, és Orbán is kezdi belátni, hogy ahol most van, az a fal. És ha tovább megy, azzal már a saját hatalmát veszélyezteti, mivel a nehány idióta nácin és a feltétel nélküli hívein kívül mindenki nyugati beállítottságú az országban. Azt is kezdi belátni szerintem, hogy ahhoz, hogy az EU-ban maradhasson és élvezhesse annak az előnyeit, bizony vissza kell vennie, különben előbb-utóbb elszakad a cérna, és kivágják.

Azt gondolom, hogy Orbán nagyjából elérte, amit akart, ezek közt vannak jó és rossz dolgok is, a cél mostantól a hosszú távú hatalmon maradás lesz. És ennek érdekében akar hajlandó lehet még választást is bukni, az EU-nak engedni, és hasonlók. Azt ő is tudja, hogy az oroszok nem lehetnek alternatíva, a kérdés, hogy felméri-e, hol van az a pont, ahol még szabadulni lehet a medve öleléséből? Mert ha ezen a ponton túlmegy, akkor az USA-EU páros is szabadulni fog Magyarországtól, az oroszok pedig nemfogjak már elengedni. Szóval szerintem veszélyes játékot játszik, de bízom benne, hogy tudja, hol a fal. (Nagyjából ott, ahol most van.)

2014.11.12. 10:14:10

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel egyetertek, de ugyanakkor @zöldeketbeszélek: -nek is igaza van azzal kapcsolatban hogy a posztolo meg nagyon fiatal; kesobb valoszinuleg kevesbe fogja fekete-feheren latni a dolgokat. Most onkentes munkat vegez, ami biztosan nehez idonkent, de ezzel egyutt is kevesbe van nyomas alatt mint valaki aki 'piaci korulmenyek' kozott dolgozik, tehat elveszitheti az allasat, csaladot kell eltartania, lakaskolcsont torleszteni stb.

puhacica 2014.11.12. 10:17:34

@Muscari: még kicsi voltam, amikor a Nők Lapjában volt egy cikk Sorrentoról, tele képekkel. akkor azt a két lapot kitéptem és az íróasztalom üveglapja alá becsúsztattam, hogy sose felejtsem el, hova kell mennem először, ha Olaszországban járok. a mai napig ott van az üveg alatt a régi szobámban. :) de nem vagyok válogatós, jó lenne Róma, Cinqueterre, lényegében az egész ország olyan gyönyörű, mint egy álom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 10:20:05

@Ödenburger [Hu/At]: Erre van egy elmeletem, persze lehet h teljesen felreertelmezem a motivaciokat.
Szerintem nem lehet boldog az a szulo, akinek a gyerekei eheznek vagy taposoaknak kozeleben jatszanak. Ha megis, akkor kevesebbre becsulik mind a maguk, mind a gyerekeik eletet mint mi, akik viszonylagos biztonsagban tudhatjuk a szeretteinket. Ha a nyomorban is elegedettek, talan azert, mert beletorodtek a helyzetukbe, esetleg sokan nem is vagynak ennel sokkal tobbre. Miert szuletnek nyomorba tucatjaval gyerekek? Tan csak nem azert, mint nalunk meg a 19. szazad vegeig, mert szukseg van a munkaerejukre, meg hogy legyen, aki megeri a felnottkort?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 10:21:38

@DavidToth: mert közölte, hogy a magyarok savanyúak és bunkók...
@Warlimont: szinte mind...
nemrég azt írtam a blogomon, hogy azért vannak itt ennyien, mert tökéletes piaci igényt töltenek be: a konzumidiotizmusba belefásult középosztály egyre növekvő igényét a jócselekedetre: biokaja, fairtrade termékek, újrahasznosítás - ebbe az életmódba tökéletesen illeszkedik a látszólag magatehetetlen és kiszolgáltatott embertársak feltétel nélküli oltalmazása. Ezért is nem merül fel soha a kéregetők saját felelőssége a sorsukért: az önfényezésből és önnyugtatásból adakozóknak tökéletesen megfelel az a szánalomraméltó kép, amelyet ezek a csoportok festenek magukról.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 10:23:12

@Mirjam2: lehet, hogy a férjed ironizált, itt viszont rendre felmerül a javaslat, hogy az érintett külképviseleteken lehessen menekültjogért folyamodni és az ideutazást is könnyítsük meg nekik...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 10:24:26

@puhacica: Sorrento tenyleg gyonyoru...de az egesz Napolyi-obol az :-).

Warlimont 2014.11.12. 10:25:30

@Mirjam2: "a kelet-europai bevandorlokat hibaztatjak mert elfoglaljak az onkormanyzati lakasokat es alacsony fizetesert vallalnak betanitott munkat"

Sajnos azt az angoloknak, svedeknek, barkinek be kell latni, hogy a sajnalatosan globalizalt vilaggazdasagban az ö jol megszokott magas fizetesuk csak addig muködött, amig volt a Szovjetunio es a katonai szembenallas, ami kikapcsolta, a Szu-t, Kelet Europat es fökent Kinat a nyugati vilaggazdasagbol. Most viszont a kinai termelesi költsegek az etalon mindenutt, a kinai munkas viszont igenytelen mint a poloska, egy marek rizzsel elvan, na ök azok, akik valojaban leverik az arakat es a minöseget. Ha a kelet europai nem nyomja le a bereket helyben, talan az egesz gyar becsödöl es költözik Kinaba mindenestöl, akkor az angol meg rosszabbul jarna.
Nem tunt fel az angoloknak, hogy regen az ipari forradalmuk idejen a textiliparuk volt a gazdasag motorja, ma meg mar egesz Europaban nincs textilipar, es sajnos szinte minden ruhatermeket Azsia terit a vilagon? :)

TilosazA (UK) 2014.11.12. 10:31:56

Az én fejemben megint összeesküvés elméletek bontakoznak ki, különösen újonnan megjelenő kommentelőkkel kapcsolatban, akiknél fura módon nem működik a hivatkozás a nevekben.(@whoever)
Lehet megnézetem magam egy orvossal.

2014.11.12. 10:37:40

@Ödenburger [Hu/At]: "Kimondottan viicces, amikor valaki azert megy el otthonrol, mert mindenki panaszkodik es minden szar, es minderrol, ir egy posztot, ami arrol szol hogy otthon minden szar. Az ilyen hozzaallasu emberek ugyanugy indukaljak ezt a hangulatot."

Ha egyszer ez az igazság, akkor miért kellene hazudnia bárkinek is? A magyar társadalom jelentősebb részére tényleg ráhúzható ez a közhely. Attól még, hogy valaki leírja, hogy mit gondol, még nem biztos, hogy ő is a részese ennek a negatív folyamatnak...

pasztasuta 2014.11.12. 10:39:00

@Ödenburger [Hu/At]: +1
@Warlimont: +1 : 114 million eurot koltott Olaszorszag a Mare nostrum akciora, ami tavaly oktoberben kezdodott es iden november 1-jen fejezodott be, es aminek a kereteben tobb mint 90ezer emigranst halasztak ki a tengerbol. Most atadtak a stafetat az EU-s Frontex-nek, es Triton neven fut a dolog, sokkal korlatozottabb formaban (3millio euro/ho).

pasztasuta 2014.11.12. 10:44:57

@rax: :)) en ISFJ vagyok ugyhogy nem szeretnek vitatkozni a posztoloval, csak ezt a kis videot linkelem:
www.youtube.com/watch?v=tzQuuoKXVq0

qkuc 2014.11.12. 10:48:20

@Ödenburger [Hu/At]: Mindenm felfogás kérdése, :). Agybajt kapok attól, ami itthon a politikának nevezett kavarásban megy, de ez nem akadályoz meg abban, hogy a magam lehetőségeihez képest élvezzem az életet és lehetőleg száműzzem a mindennapjaimból a nyígást. Kivétel: ez a rohadék migrén szombat óta, :D.

qkuc 2014.11.12. 10:49:31

@pasztasuta: Áhh, egész kis klubot lehet alapítani az ISFJ-kből, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 10:55:20

@zöldeketbeszélek:
"Szerintem nem lehet boldog az a szulo, akinek a gyerekei eheznek vagy taposoaknak kozeleben jatszanak"

ez látszólag igaz.
de
nincs egyetlen nagy boldogság.
a boldogság apró pici boldog pillanatokból tevődik össze
érezhetünk boldogságot egy emlék hatására, vagy egy pillangó röptét látva,
majd mindez elrepül, amikor kibontjuk a napi postát
vagy lehet boldog az életünk egy vetülete, például a párkapcsolat,
és lehet keserű az anyagi oldala,
vagy éppen fordítva

így nézve viszont igenis lehet boldog a pakisztáni anyuka a bombázás alatt, ha a gyerekeire néz, a családjára,
vagy lehet boldog a favellában tengődő család úgy általában, még ha ennivalóra nincs is pénzük.

puhacica 2014.11.12. 10:55:56

@pasztasuta: hát ez qrvajó! sírok a röhögéstől. :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.12. 10:56:01

@Ödenburger [Hu/At]: Ez a közösség kényszerítő ereje. Ez olyan mint,a mikor az ember templomba megy ott nem akar káromkodni ösztönösen. Mert a közösség ezt várja el.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.12. 11:05:46

@Ödenburger [Hu/At]: Off: Te nemtudod, hogy a devizaügyben hozott döntés pontosan mit jelent? Mert nekem úgy tűnik mintha meg sem akarnák menteni a devizásokat csak ezt így nem mondják ki.Illetve azt sem tudom, hogy kötelező-e egyáltalán megmenteni őket.

Csodabogár 2014.11.12. 11:06:21

@Mirjam2: Életem első hajléktalanját 1963-ban első londoni tartózkodásom idején láttam. Rá is csodálkoztam rendesen. A Harodsal átellenben egy üzlethelyiség bejáratába volt bevackolva este 10 óra körül. Akkoriban nálunk ez még elképzelhetetlen lett volna.

Nigro notanda lapillo 2014.11.12. 11:06:21

@Warlimont: innen szerencsére néhàny hét utàn tovàbbàlltak, de a ràdióban/lapokban/neten is volt arról szó, hogy ne adjanak nekik pénzt, mert szervezett bűnözés...

Warlimont 2014.11.12. 11:06:21

@Philosoraptor: "@Ödenburger [Hu/At]: "Kimondottan viicces, amikor valaki azert megy el otthonrol, mert mindenki panaszkodik es minden szar, es minderrol, ir egy posztot, ami arrol szol hogy otthon minden szar. Az ilyen hozzaallasu emberek ugyanugy indukaljak ezt a hangulatot."

Ha egyszer ez az igazság, akkor miért kellene hazudnia bárkinek is?"

Mi van, ha valojaban csak annyi a helyzet, hogy a magyar tarsadalom ÖSZINTEBB, mint a nyugatiak. A svedeknel legalabbis biztos öszintebb, hogy klasszisokkal öszintebb, itt kint a munkahelyi beszelgetesek az idöjaras es hasonlo temakrol mennek, meg van a nagy felszines vigyorgas, es ures hogyvagyunkozas. Nem csak velem, egymassal is, erdemi baratsagok kialakulasa köztuk lassabban megy, bar felszinesen egy nagy mosoly az egesz orszag, ami boltban vagy hivatalban igen kellemes felszines elmeny. Pedig itt is van rossz napja az eladonak nyilvan, meg lehet hullafaradt a pultnal ulö, de az otthonival ellentetben nem mutatja, fel a maszkot es vigyorgas van es neha tuljatszott kedvesseg. Ezt mar az ovodaban elkezdik belejuknevelni!

Ehhez kepest otthoni munkahelyeimen mindenhol sokkal öszintebb volt a hangulat, megbeszeltuk egymas bujat-bajat. Es igen, az öszinteseg resze, hogy a kritikak is helyet kapnak, akar hosszasan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 11:11:14

@pasztasuta: hát ez a magyarokról készült:DD

2014.11.12. 11:11:14

@Warlimont: Lehet, de az sem jó, amikor téged használnak lelki szemetesládának.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 11:14:39

@Warlimont:ebben az esetben szeretném, ha kevésbé lennénk őszinték.
szeretnék már gyakrabban olyan közösségben lenni, ahol más is téma, mint a mindennapi politika.
mondjuk az jobb lenne, ha olyan kormányunk lenne, ami lehetővé tenné a ritkább politizálást.

Warlimont 2014.11.12. 11:21:09

@qkuc: "Agybajt kapok attól, ami itthon a politikának nevezett kavarásban megy"

Megintcsak a sved pelda, itt nem tema a poltika, nekem ugy tunik, szinte ki is hagyjak az atlagembert ebböl, a radioban a hirek sokkal inkabb kulpolitikaiak, rendszeresen tudositanak erzelemgazdag hangon a sziriai haboru szörnyusegeiröl, es sulykoljak attetelesen a nepbe, hogy a menekulteket segiteni kell, mert olyan elesettek. Belpolitika, partok, korrupcios ugyek szinte alig kerulnek szoba, pedig nyilvan lennenek, azt szoktam mondani, amire egy nepnek van szava, az letezik is. :)

Otthon viszont tul sokat kerul be a belpolitika a hirekbe, lenyegeben csak ebböl all az egesz, igy nem csoda, ha mindenkit befolyasol, plane frusztralo azt latni, hogy naponta dobnak fel szazmillios mutyikat, de semmi következmeny. Ettöl az atlagember csak baleknak, luzernak erzi magat egyre jobban, hogy ö nem halad semmire, minden jo bulibol kimarad, stb, bezzeg az orszag aktualis höseinek milyen jol megy.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 11:23:32

@TilosazA (UK):
Mire gondolsz? Milyen hivatkozásnak kell lennie?

tsabus UAE 2014.11.12. 11:28:37

Magyarország jelenéről és jövőjéről gondolkozva, megkerülhetetlen a politika. Az eljövendő generációk politikusiről gondolkodva pedig ez a cikk jött szembe:
hvg.hu/w/20141112_A_sarkanyfogvetemeny
Kissé kirázott a hideg, mert kb. azt mondja, amire én is jutottam végül. A mostani folyamatok egy nagy pofáraesés felé vezetnek, mind gazdasági, mind politikai, mind pedig erkölcsi téren Magyarországon.
Röhejesnek tartom, mikor valaki azt mondja, nem foglalkozik politikával. Ez olyan, mint amikor valaki azt mondja, nem érdeklik az úthengerek - közben meg egy éppen felé robog. Ha valaki tervezhetőbb jövőt szeretne, akkor kell ezzel is foglalkozni, hiszen tudni kell, mikor kell lelépni, vagy csak a pénzt kivenni a bankból, hogy ne vigye el egy csőd. Azt hiszem, ezért politizál a legtöbb magyar és ettől is van, hogy főleg komorak.
Ez végül elég OFF lett, de miért ne...

qkuc 2014.11.12. 11:29:57

@Warlimont: Talán ebben az utóbibban lesz változás, legalább ebben-abban az emberek mernek nyíltan véleményt nyilvánítani az utcákon (is).

Hari Seldon 2 2014.11.12. 11:33:43

@Babette.:
"így nézve viszont igenis lehet boldog a pakisztáni anyuka a bombázás alatt, ha a gyerekeire néz, a családjára,
vagy lehet boldog a favellában tengődő család úgy általában, még ha ennivalóra nincs is pénzük. "

Ne haragudj, de nem értek egyet.
Ez csak egy megszokott közhely, hogy a szegények boldogabbak,a gazdagok meg boldogtalanabbak.
Totálisan nem igaz. Igenis, általában a gazdagok a boldogabbak. (sajnos, vagy nem, de így van)

(ha nem erre akartál célozni, akkor tévedtem)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 11:34:46

@qkuc: én INTP vagyok. 2.5%-a a népességnek.

pasztasuta 2014.11.12. 11:35:19

@puhacica: @zöldeketbeszélek: hat Toszkana sem csunya, meg kell hagyni... :) (mondjam azt is hogy melyik masik regioneba jartam egyetemre vagy mara ennyi eleg? :)) )

2014.11.12. 11:35:30

@flash.gordon:

hvg.hu/gazdasag/20141111_Egyszer_csak_devizaadosbol_forinthiteles

Itt elég jól össze van szedve minden.

A véleményem szerint egészen korrekt dolgot sikerült végül ebből kikerekíteni, egy dolgot leszámítva: a kötelező forintosítást. Persze nyilvánvalóan ez volt a lényeg, szóval ezt bele kellett tenni. Az egyoldalú kamatemelések és az árfolyam különbözet szerintem is etikátlan volt, szóval nyugodtan szívjanak vele a bankok, megérdemlik. Ugyanakkor a devizahiteles azért vett fel kedvezőbb kamatozású devizahitelt, mert szerencsejátékozott, arra fogadott, hogy nem száll el az árfolyam. Elszállt, bukott, igy ez az ő sara szerintem.

De a dolog mögött egyébként meggyőződésem, hogy az van, hogy amint sikerült forintosítani a lakossági devizahitel állományt, és nem fenyeget devizahiteles éhséglázadás, ha tovább gyengül a forint, bedobják a gyeplőt a lovak közé, jöhet az infláció és a további forintgyengülés. Jót tenne a gazdaságnak, még mindig irreálisan erős a forint.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 11:38:34

@Hari Seldon 2: "Igenis, általában a gazdagok a boldogabbak. (sajnos, vagy nem, de így van)"
Kövezzetek meg, de én is sokkal jobban érzem magam, amikor nagyobb összeggel rendelkezem, mint amikor kevesebbel. Jó érzés tudni, hogy több mindent megtehetek, amitől boldogabb leszek, hogy megmutathatom a gyerekemnek a világot, láthatom az arcán a vidámságot, a csillogást. És aki azt mondja, hogy ehhez nem kell pénz, az csúsztat. Pénz nélkül láthatod Rómát? Még ahhoz is pénz kell, hogy elvidd Budapestről Egerbe megnézni a várat. Ez speciel hatalmas élmény volt neki, fél évig nem szólt másról minden, csak a törökökről, meg várakról, meg lovagokról.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 11:39:42

@pasztasuta:
A road Signal- os jelenet lehetne Franciaország némely részén is...
(A Politics-os meg szinte egy az egyben Magyarországon is, még csak zászló színt sem kell cserélni.)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 11:41:58

@Ödenburger [Hu/At]: én remélem meg tudom tartani devizahitelnek. nem szeretném azonnal realizálni az árfolyamveszteséget.

qkuc 2014.11.12. 11:43:49

@Lex D'Arquebus: :) Csak egy betűben térünk el, de vajon mekkora különbséget hordoz ez az eltérés magában, :D? *INTJ vagyok*

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 11:45:20

@Hari Seldon 2: nem erre gondoltam, hanem arra, amit le is írtam "nincs egyetlen nagy boldogság.
a boldogság apró pici boldog pillanatokból tevődik össze"

egyébként szerintem nincs közvetlen összefüggés a vagyonosság és boldogság között.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 11:49:53

@qkuc: több az intuíciód befelé, én meg többet gondolkozom. :)

2014.11.12. 11:53:13

@Babette.:

Szerintem sokkal nagyobb összefüggés van az észbeli képességek és a boldogság, mint az anyagi helyzet és a boldogság közt. Nem véletlenül írja a biblia, hogy boldogok a lelki szegények. Ez csupán saját megfigyelés, tudományos alapja természetesen nincs. A környezetemben azt látom, hogy az egyszerűbb, az élet dolgairól kevesebbet filozófáló emberek sokkal boldogabbak. És itt az egyszerűn egyáltalán nem a butábbst értem, mielőtt bárki ezért nekem ugrana.

tableno 2014.11.12. 11:59:54

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem nem az észbeli képességeken, hanem a lelki alkaton mulik ez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:00:08

@Ödenburger [Hu/At]: (hu ez most kísérteties volt,kigondoltam a választ, mire jött tőled egy komment, hát őszintén elgondolkodtam, hogy mi történt, észre se vettem, hogy írtam, avgy mi van?)

"a devizahiteles azért vett fel kedvezőbb kamatozású devizahitelt, mert szerencsejátékozott, arra fogadott, hogy nem száll el az árfolyam."

ez nem szerencsejáték. az egyszeri devizahiteles megnézte, hogy mennyi törlesztőrészletet tud kifizetni egy hónapban, és aszerint döntött.
a felelősségteljesebb fajta még megnézte, hogy ugyan már hogyan mozgott az árfolyam előtt.

a még felelősségteljesebb ugyan tudta, hogy "a múltbeli eredmény nem garancia a jövőre" és átgondolta még egyszer, vajon hogyan fog mozogni a jövőben, mi történhet,és mondjuk az eur mellett döntött, arra számítva, hogy belépünk a monetáris unióba belátható időn belül, és akkor mindegy lesz az árfolyam.

azt az egyet nyugodtan hidd el nekem, hogy senki de senki nem gondolta, még a közgazdászok sem, hogy pl. a chf150 árfolyam felmegy rövid időn belül chf250-re.

még a közgazdászok sem! (olvastam közgazdász véleményeket)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:03:02

@Lex D'Arquebus:

persze.
és tényleg persze,
de azért gondolj bele, hogy te vagy Dagobert bácsi,
de nincs kihez bújnod esténként,
nincs aki borogasson, amikor beteg vagy
vagy
3000 milliárd a folyószámla egyenleged, de az orvos tegnap mondta, hogy két heted van hátra,
és a két gyerek meg az asszony kisírja a szemét.

2014.11.12. 12:04:47

@Babette.:

Nem mondtam, hogy bárki számított rá. De az elméleti lehetőség adott volt, igy a kockázat is létezett. Aki devizahitelt vett fel, az vállalta ezt a kockázatot. Az, hogy egy igen valószínűtlen és extrém forgatókönyv jött be, az meg pech, de ezért a bankok szerintem nem hibásak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:05:00

@Lex D'Arquebus: na hát én szeretném hallani majd charlie véleményét, van-e valószínűsége annak, hogy ismét ekkorát emelkedik az árfolyam. hogy emelkedni fog, az valószínű, mert a kormányzati politika mind erre utal egyelőre.

2014.11.12. 12:05:27

@tableno:

Igen, igazad van, azt hiszem ez a jobb megfogalmazás.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:05:51

@Ödenburger [Hu/At]: nem, ők nem, ők azért hibásak, mert ezt megfejelték egy extrém kamatemeléssel.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:06:40

@Ödenburger [Hu/At]:

Abban esetben van jelentősége, ha minden a kettő tudja, hogy mit lehet(ne) megtennie, ha volna pénze. A szegény sok esetben nem is sejti, hogy miből marad ki. Így persze könnyű a saját világával elégedettnek lenni.

Csakhogy ez nem fair összehasonlítás! ha minden ember egyenlő, akkor mindenkinek legalább életében egyszer ki kéne próbálnia sok szórakoztató dolgot, amit még ismeret híján sem tud megtenni.

Na, ha megismerte (ezáltal felismerte helyzetét) utána vizsgáljuk a boldogságot.

A szegények sok esetben azért boldogok, mert nem is tudják, mi minden marad ki az életükből.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 12:07:55

@Babette.: lehet mondani ellenpéldákat, de a mindennapokban akkoris biztonságot nyújt, ha van pénzed. nem kell görcsölj, hogy vajon beüt-e valami váratlan, és nincs hova nyúlj, vagy tudod, hogy bizonyos kereteken belül biztonságban vagy.
Lehetsz boldogtalan többszörös milliomosként, de senki ne mondja nekem, hogy mindig, biztosan boldogtalanná tesz, ha van pénzed. Nem milliárdok, hanem egészséges mennyiség.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:13:11

@Babette.:
"de nincs kihez bújnod esténként,
nincs aki borogasson, amikor beteg vagy
vagy
3000 milliárd a folyószámla egyenleged, de az orvos tegnap mondta, hogy két heted van hátra,
és a két gyerek meg az asszony kisírja a szemét."

Egyrészt közkedvelt közhely, hogy a gazdag embert nem szeretik. totálisan nem így van. a Gazdag embernek egy valami van még ami a szegénynek nincs: SZABAD ideje! Ez alatt a szabadidő alatt tud művelődni, intelligens nőt találni, stb...
Sokkal nagyobb valószínűséggel talál kiegyensúlyozott, nem agyonhajszolt társat.

Az egészségről meg:
A gazdag embernek több ideje és pénze van, rendszeresen eljárni SZŰRÉSEKRE,ezáltal a valószínűsége, hogy rákos legyen sokkal kisebb.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:14:04

OFF:

A Philae leszállóegység elindult az üstökös felé.

ON

Warlimont 2014.11.12. 12:15:46

@Babette.: "ebben az esetben szeretném, ha kevésbé lennénk őszinték."

Ebben reszben igazad van, es otthon en is ezt gondoltam, de a sved mumosolygos vilag sem jobb, max masmilyen, es most az öszintebb kommunikaciot erzem jobb kompromisszumnak. Öszinteseg alatt nem a politizalast ertjuk, otthoni munkahelyeimen a politikusokon max egyutt nevettunk, veres vitak sosem voltak semmin.
A sved viszont kulturalisan nem öszinte, mumosoly mögött semmifele konfliktust nem vallal fel szemtöl-szembe, viszont mint otthon az ötvenes evekben, zsakszamra irjak egymas ellen a "rendszert jobbitani szandekozo" feljelenteseket keresztbe-kasul pl munkahelyen, lakokörnyezetben, barhol, mert azert a stresszt valahogy nekik is le kell vezetni. Amugy a mosoly mögött szerintem legalabb annyira stresszesek, mint otthon, de van erre egy jo mondasuk, egy svedtöl hallottam, ez a ketchup effekt. Utögeted az aljat, csak nem jön a ketchup, azutan egy nagy pöffenessel kibuggyan az összes az uvegböl. Ilyen a sved is, sokaig nyel befele es mosolyog, azutan egyszer kirobban.

Pernilla 2014.11.12. 12:17:09

@Ödenburger [Hu/At]: A Bibliaban is pontosan erröl van szo. _Lelki_ szegenysegröl. Nem szellemi szegenysegröl. Nem is ertem, miert ertelmezi ezt mindenki az utobbikent.

2014.11.12. 12:17:53

@Ödenburger [Hu/At]: Én meg azt látom, hogy a "szarjunk bele, rosszabb már úgysem lehet" fajta hozzáállás a dolgokhoz Mo.-n nagyon elterjedt, és talán még hasznos is tud lenni. De nem akar mindenki így élni.

Amúgy azt elhiszem srácok, hogy nektek nincsen gondotok Mo.-al, elvégre euróban kerestek. Úgy nekem is szimpibb lenne Mo...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 12:19:04

@Warlimont: nem leszek népszerű, de vlahol itt lenne a nyugat felelőssége
nol.hu/kulfold/veres-gyemantok-a-fogasokon-1497765
ha a kambodzsai kormány korrupt, és asszisztál a saját állampolgáraik rabszolgasorsba taszításához, akkor az Adidas, GAP, H&M, Wrangler stb menedzsmentje meg vásárlói is beinthetnének nekik.
az összedőlt bangladeshi gyárról ugye csak az nem hallott, aki barlangban él.
de mindannyiunknak ugye fontosabb az ötfontos gönc, meg a látszata annak, hogy verseny van, kapitalizmus, mindenki azt kapja, amit kiharcol/megérdemel, úgy kell nekik, nyert a nyugat és ennyi volt.
egyébként nem, én se tudom, mi lenne a megoldás, de azt igen, hogy ha nem lesz megldás, akkor soha nem lesz vége a menekültáradatnak sem, például.
mondjuk ezt nekem se kéne összemosni Afrikával, mert azért a csóró ázsiai országok legalább annyit letettek az asztalra, hogy dolgoznak az emberek, és nem feltétlen egymást ölik (legalábbis nem az elmúlt pár évtizedben), és úgy általában, jobban ember módjára viselkednek, iszonyú sok munkával jutnak valamerre, van valamiféle fejlődés.
á, nem tudom. túl messze megy ez a téma.

qkuc 2014.11.12. 12:21:09

@Hari Seldon 2: és sikeresen kiépítette a kapcsolatot a darmstadti irányító teremmel a Rosettán keresztül, :).

Biztosan kis csillogó szemű taknyosnak tűnök, de lenyűgöz, hogy rengeteg különböző náció a világ minden tájáról, több száz cég és oktatási intézmény közösen dolgozik egy cél érdekében,.

Valamint egyszerűen hihetetlen. hogy embereket és eszközöket tudunk sikeresen az űrbe juttatni (az előbbieket életben tartva), és az eszközöket több száz millió kilométerről irányítjuk, :).

És még mi, magyarok is adtunk valamit a projekthez, :)))).

Kéz és lábtörést Philae!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:25:10

@Hari Seldon 2:
"közkedvelt közhely, hogy a gazdag embert nem szeretik"

ezt sem írtam.
:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 12:28:05

@Philosoraptor:
"euróban kerestek. Úgy nekem is szimpibb lenne Mo..."

mitől jobb a 300 euró mint a 75ezer forint?;D

2014.11.12. 12:29:25

@Philosoraptor:

Az anyagi biztonság mindenképpen sokat számít. De azt gondolom, hogy nem szimpatikusabb lesz tőle Magyarország, csupán képes vagy objektívebben nézni a dolgokat, amiket természetesen nem tudsz megtenni, ha közben azon küzdesz, hogy hó végen legyen még mit enned. És a világ, benne Magyarországgal, nem fekete-fehér. Magyaroszág sem eleve elrendelten egy rossz hely, sőt, világviszonylatban egészen jó. Ez természetesen nem vigasz annak, aki nyugati életszínvonalra vágyik.

négyzet 2014.11.12. 12:33:21

Én nem értem itt a kommenttársak ekéző hozzászólásait.

Elment kipróbálni magát, valami újat kezdeni, más levegőt szívni, és már az erőfeszítéseket sem értékeljük, mert azt meri mondani, hogy a magyarok búvalb.szottak. Pedig hát azok. Még ha van is okunk rá - én is úgy érzem sokszor, hogy már nem bírok híreket olvasni, kell valami szünet - de a magyarok mégis sokkal pesszimistábbak, mint az indokolt lenne. A világ egyik legpesszimistább népe vagyunk, ez szokott kiderülni minden felmérésből. Tessék, itt erre egy lista,
mi vagyunk a leggazdagabb szenvedők
index.hu/kulfold/2013/12/08/mi_vagyunk_a_leggazdagabb_szenvedok/
És hát nyilván nem reális, hogy sokkal szarabbul érezzük magunkat, mint mondjuk a csehek vagy baltiak.

Szóval van a posztolónak igazsága ebben, és ha neki ennyire fontos a környezetének közérzete, nagyon helyes, hogy más országokban próbálkozik, senki nem mondta, hogy örökre Olaszországban akar maradni.

Szerintem nincs semmi baj ezzel a poszttal, maga is beismeri, hogy biztos még benne van a kezdeti lelkesedés, csak így tovább, remélem megtalálja a helyét.

(INTJ)

Golf2 2014.11.12. 12:33:44

@Ödenburger [Hu/At]: 309 az erős forint? 1 éve még 294 volt.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:33:53

@Babette.:
OK, akkor ebben sem vitázunk... :-)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:38:00

@négyzet:
Ebben a posztban már nem is ekéztük különösebben. (szerintem)
Az előzőben inkább.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 12:40:35

@qkuc:
Ez inkább ESA program, mint világprogram.

qkuc 2014.11.12. 12:41:31

@Hari Seldon 2: ESA éS NASA, plusz még mi is be lettünk vonva. Magyarország még nem tagja az ESA-nak, csak együttműködő.

2014.11.12. 12:47:08

@Ödenburger [Hu/At]: "Ez természetesen nem vigasz annak, aki nyugati életszínvonalra vágyik."

Mindig ez a végső érv. Az szerinted egy reális lehetőség, hogy az emberek többsége nem akar 400 v. 500 ezret keresni, csak annyit, hogy ne legyenek anyagi gondjai? Mert ez nem jelenti azt automatikusan annyit kell kapniuk, mint a nyugatiaknak. Amúgy is ez teljesen életképtelen ötlet, 0 gazdasági teljesítménnyel meg főleg.

Nem hiszem, hogy normális az, hogy az emberek jelentős része valahol a minimálbér és mondjuk 120-130-140 között keres, amikor minden egyre drágább, a fizetések semennyire sem igazodnak a (mi szintünkön) drága megélhetéshez. Mert igazából ez senkit sem érdekel. Erre mondom mindig azt, hogy mindenki kapaszkodik a saját kis életszínvonalába, a másik meg le van tojva magasról. El fog jönni a latin modell.

Számomra nem nyújt boldogságot az, hogy Mo. nem afrikai szinten szegény, mert mi nekünk meg lennének a megfelelő eszközeink, lehetőségeink, és a tehetséges embereink is, akik által sokkal élhetőbb lenne ez az ország az emberek számára. Azonban ezzel az idealista nézettel szemben, én egy teljesen másik országot látok. Elvonatkoztatni akkor tudsz, amikor már nem érintenek a magyar ügyek, ezt jól látod. És onnantól kezdve már nem is fognak annyira zavarni sem. Amit teljesen megértek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 12:48:20

@Warlimont: ez igaz is meg nem is. Tény, hogy konfliktuskerülőek. Emiatt van is néha csörte az emberemmel :) mert utálom, amikor nem szól, ha valami zavarja, de aztán egy félévvel később valami más vita során mégiscsak kibukik, hogy "ja igen és akkor meg akkor ezt mondtad és az nem esett jól" :D szóval az van, hogy magamhoz képest tojáshéjon lépegetek, és mindig kérdezgetem, hogy minden oké, nem bántja semmi?

Viszont ennek megvan a jó oldala is. Kulturálisan beléjük van nevelve, hogy ne panaszkodjanak és ez baromira kellemes. Ékes példa a kolléga, aki minap gipszelt lábbal jött. Kérdezem, hogy mizujs, mondja, semmi kül, jól van. És a gipsz?! Ja, a hétvégén eltört a bokája. :D Ez a fegyelmezettség nagyon szimpatikus nekem.

pamut 2014.11.12. 12:52:14

"Az utazást, a szállást, a közlekedést az étkezést és az életbiztosítást is teljes mértékben, vagy részben (90% általában) az Európai Unió állja, cserébe nincs fizetés csak zsebpénz (ez általában 100-200 euró havonta)."

full ellátás, mellé havi 31-62 ezer Ft. Sokan nálunk 62 ezerből élnek meg. ott meg ez "zsebpénz".

Suhanó táj 2014.11.12. 13:01:42

Jó dolog lehet ez az önkéntes munka. Szívesen olvastam volna részleteket pl. a jelentkezés folyamatáról.

Amit a mentalitásról írt, teljesen megértem. Én már ott tartok, hogy ahol tudom, kizárom a negatív embereket és dolgokat az életemből. Csak pár apró intézkedéssel kezdtem és érezhetően jobban érzem magam. :)

A kommentek között szó volt itt a külföldi "műmosolyról", meg hogy a magyarok legalább őszinték.
Szerintem azért nagyban befolyásolja egy ember hangulatát, hogy mit mutat a külvilág felé. Arra gondolok, hogy pl. valaki a rossz kedv ellenére is megpróbál mosolygós lenni. Lehet az elején még kényszeríteni kell magát, de aztán az agy érzékeli ezt és jobb kedély állapotot idéz elő.

A problémákat jó megbeszélni, de ne csak ez legyen a téma a munkahelyi, ismerősi vagy baráti környezetben. Mert általában ez van sajnos.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 13:01:55

@qkuc:
OK, többen dolgoztak benne, de azért:
en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_%28spacecraft%29
És hát Darmstadt-ból irányítják, és Centre spatial guyanais-ből indították el.
Magyarul a irányítás és a kilövés is EU területen volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 13:03:03

@Réka ‎: kinek mi jön be, személyiségfüggő.
én pl imádok nyavalyogni. csak ne legyen kötelező. és ne nyavalyogjon mindenki más is körülöttem :-D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 13:06:07

@pamut: Bangladesben meg napi 1 dollárból élnek vagy annyiból sem, de hogy jön ez ide?

négyzet 2014.11.12. 13:12:04

@Suhanó táj: Konkrétan vizsgálták is ezt pszichológusok, hogy azért mosolygunk-e, mert jókedvünk van, vagy az is működik-e, hogy mosolygunk, és ettől jó kedvünk van. És azt találták, hogy ez is igaz. Azt hiszem a tanult tehetetlenség és hasonlók körül volt ez vizsgálódás tárgya.

2014.11.12. 13:18:07

@Philosoraptor:

Bocsi, de ez a kommented most kicsit olyan Hintásra sikerült. A világ sajnos nem igazságos, soha nem is volt az, és nem is lesz, amíg el nem jön a Star Trekben megálmodott pénz nélküli világ.

2014.11.12. 13:22:26

@Ödenburger [Hu/At]: Értem. Akkor maradjon minden úgy, ahogy van, és várjuk a csodát... Nem lesz mindenkinek jó egyformán, mert ilyen társadalmi berendezkedés nem létezik. De arra azért lehetne törekedni, hogy a dolgozó emberek megéljenek normálisan a fizetésükből. Ezzel szemben ebben az országban ők vannak teljesen hülyének nézve, és még meg is kell köszönni...

qkuc 2014.11.12. 13:23:01

@Hari Seldon 2: A nénivel vitatkozz, aki vezeti a live adást, :D.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 13:25:20

@qkuc: nem is keveset adott hozzá, a landolási szoftvert írták a magyarok, ha jól értelmeztem, amit olvastam

2014.11.12. 13:28:47

@Philosoraptor:

Nemcsak Magyarországon, ez nagyjából mindenhol igaz. Kínáról vagy a legtöbb europan kívüli országról ne is beszéljünk. Szívás annak, aki ebben van egyetértek. De mi a megoldás? A kommunizmust már kipróbáltuk, nem jött be. A szabadpiaci versenyben pedig óhatatlanul sokan lesznek sokkal szegényebbek, mint az a nehány gazdag, akinek bejön az élet, vagyis nagyon széles lesz az olló. Szerinted mi lenne a jó megoldás?

qkuc 2014.11.12. 13:31:23

@Hari Seldon 2: Azt ugye tudod, hogy az ESA olyan mint az EU? Tagországok és együttműködők vesznek részt benne. Ez nem egy annyira egységes "szervezet", mint a NASA. A Philae-t ezek az országok rakták össze ESA logó alatt:
Austria
Finland
France
Germany
Hungary
Italy
Ireland
Poland
Switzerland
The Netherlands
United Kingdom

en.wikipedia.org/wiki/Philae_(spacecraft)

Ezek alapján eléggé nemzetközi a projekt, :).

A NASA ezt rakta a Rosetta-hoz:
"This daring international mission is spearheaded by the European Space Agency (ESA), with key support and instruments from NASA. NASA contributed three of the orbiter's instruments (ALICE, MIRO, and IES) and part of the electronics package for the Double Focusing Mass Spectrometer - one of two detectors on the Swiss ROSINA instrument. NASA is also providing science investigators for selected non-U.S. instruments. In all, NASA is involved to a greater or lesser degree in Alice, MIRO, IES, OSIRIS, Radio Science, ROSINA, and VIRTIS experiments. NASA's Deep Space Network provides support for ESA's Ground Station Network for spacecraft tracking and navigation."

qkuc 2014.11.12. 13:33:34

@Lex D'Arquebus: Egészen pontosan ezt adtuk a projektbe:
Hungary
"The Command and Data Management Subsystem (CDMS) designed in the Wigner Research Centre for Physics of the Hungarian Academy of Sciences. The Power Subsystem (PSS) designed in the Department of Broadband Infocommunications and Electromagnetic Theory at Budapest University of Technology and Economics. CDMS is the fault tolerant central computer of the lander, while PSS assures that the power coming from the batteries and solar arrays are properly handled, controls battery charging and manages the onboard power distribution."

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 13:45:06

@Réka ‎: nemtom hogy jön ide, de az űrrepüléssel hogy' állsz?;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.12. 13:47:12

@Babette.: teljesen hidegen hagy. Inkább megnézem az Alien filmeket :)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 13:50:44

Jönnek már a képek?
Nálam minden ESA link összeomlott.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 13:55:29

@Hari Seldon 2: délután 17:00 CET körül száll le, onnantól még 2 óra, mire az első képek megérkeznek. ez a kommunikáció.

2014.11.12. 14:02:54

@Ödenburger [Hu/At]: Az lenne a megoldás, hogy a magyar állam nem nyeli be a fizetésem 50 százalékát ilyen-olyan szirszar adókkal meg a 27% áfával. Értem én, hogy tartson el 1 aktív 5 inaktívat, a mérhetetlen korrupciót, az állami vízfejet csak én ebből nem szeretném kivenni a részemet. Nem ez az életcélom. Milyen lehetőségei vannak manapság Mo.-n egy átlagos képzettségű embernek? Miből fog előrébb jutni az életben? Szerinted az a rendszer normális, ahol "csak" azokat akarják megfizetni, aki pénzügyes, IT-s v. mérnök? Nem tőlük sajnálom a fizetésüket, de ez a jelenlegi rendszer előbb-utóbb elhozza majd a szegény-gazdag társadalmat mindenféle átmenet nélkül. És akkor még nem is beszéltünk, amikor a jól keresők is azt mondják, hogy elég, ne tovább, és inkább választják a bizonytalant a biztos helyett, és elhúznak innen.

Elhiszem, hogy nyugaton a többszörös fizetés mellé többszörös kiadás is társul, de az teljesen nonszensz, hogy azért dolgozzak, hogy legyen hol laknom meg legyen mit ennem. Ez nem élet, hanem vegetatív léte az embernek. Kína meg a többi harmadik világbeli fizetéseket nem kellene idekeverni, nem vagyunk velük egy súlycsoportban, és csak a hülye akarna velük versenyezni...

Hari Seldon 2 2014.11.12. 14:09:52

@qkuc:
"Azt ugye tudod, hogy az ESA olyan mint az EU?"
Je sais. - Naturellement.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 14:11:49

@Lex D'Arquebus:
Addig nem jön kép az közeledésről?
Én azt hittem lesz ilyen is.
Azért egy jó kis képsorozat, 1000-500-200-100-10-5-1 km-ről jó lenne.

2014.11.12. 14:11:57

@Philosoraptor:

Komolyan azt gondolod, hogyha pl. hirtelen 20%-al csökkenne a bérterhed, akkor minden gondod megoldódna?

Mr Long 2014.11.12. 14:20:11

Ha mar csak ugyis offtopik van, London terkepek:
www.bbc.co.uk/news/magazine-29915801

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 14:20:55

@Hari Seldon 2: nem tudom, én ezt olvastam, biztos lesz olyan is, de elképzelhető, hogy jelenleg a pozicionálással, meg a leszállással törődnek a processzorok, holmi egyszerű képküldéssel nem. Ráérnek, ha már lenn vannak.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 14:26:48

Right now: We have started to receive the news from the Rosetta...

2014.11.12. 14:30:23

@Philosoraptor:
Szinte ugyan ezt mantrazza Hinta is nap mint nap.:)
Irany a fagyott gyapotfoldek. Me'g csak -25C van, az igazi tel csak ezutan jon:)

Mme Seldon 2014.11.12. 14:33:18

Én visszatérnék a poszthoz:
Kíváncsi lennék, hogy mennyire beszélt a posztoló olaszul, mikor kiment? Mert a zűrös gyerekekkel mégiscsak szót kell érteni.
Mennyi szabad ideje van, mert ez egész embert igénylő elfoglaltság?
Ha van szabad ideje, azt mivel tölti?
Milyen további tervei vannak? Feltételezem, hogy Magyarországra nem óhajt visszatérni.

Muscari 2014.11.12. 14:45:04

@puhacica: én jártam már egy pár helyen Itáliában, egyik szebb volt mint a másik. Toszkána még nem volt meg, de gyakorlatilag el tudnék tölteni simán legalább 3 hónapot csak azzal, hogy az országban utazgatok mondjuk Északról Dél felé. A cinque Terre is a listán van meg Positano is. Velence meg alap, már voltam háromszor és minden alkalommal felfedezek valami újat.

Emlékszem, az exem járt egyszer nagyon régen Velencében, amikor én még nem. Azt mondta, hogy nem is szép, büdös és sok a macska. Még jó, hogy nem hittem neki :-)

@Hari Seldon 2: szerintem nem egészen. Az a lényeg, hogy megtalálod-e minden körülmények között azokat az apró vagy kevésbé apró dolgokat, aminek örülni lehet. A legboldogabbak a kubaiak azt hiszem, pedig ők aztán nincsenek nagyon eleresztve. Viszont van szamba meg napsütés.
Ha csak a nyugati társadalmat nézzük, akkor igazad van, a gazdag a boldogabb. Nincs időm kifejteni, de az a lényeg hogy hol heyezkedsz el a közvetlen környezetedhez képest.

@Babette.: abszolút egyetértek veled.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 14:53:41

Megint leállt az ESA szerver.

qkuc 2014.11.12. 14:58:43

@Hari Seldon 2: Tervben volt/van, de ezek szerint a technika nem áll a helyzet magaslatán, :).

Hari Seldon 2 2014.11.12. 15:02:59

@qkuc:
Az előbb egy pillanatra ezt hallottam, de most megint semmi.
Na, várjunk tovább.

2014.11.12. 15:04:27

@Ödenburger [Hu/At]: Ha hirtelen csökkenne a nonszensz adóztatásom, meg a munkáltatóm kizsigerelése, valószínűleg én is meg ő is boldogabb lenne, mert én több pénzt költenék, ő meg több pénzt tudna visszaforgatni a vállalkozásába. De megint veled vitatkozom, akit ezek a problémák baromira nem érintenek... Olyan ember mondja nekem, hogy nincsen baj ezzel a rendszerrel, aki itthon dolgozik és forintban kapja meg a fizetését, és nincsen menő szakmája, hanem egy kevésbé megfizetett de "fontos" munkát lát el.

Mi akkor a megoldás szerinted? Még több adó? Még több inaktívat tartson el az egyre vékonyodó aktív réteg? Mi lesz ennek a következménye? Minden olyan ember, aki beszél nyelvet és van bátorsága, el fog innen húzni. Megint csak a pénz oldaláról közelíted meg, de mondhatnám azt is, hogy milyen jövőképe van ma egy fiatalnak Mo.-n. Meg még sok dolgot tudnék írni, de értelmetlen úgyis.

2014.11.12. 15:05:17

@Cascabel: Igen? Szerintem akkor olvasd el újra, hátha sikerül megtanulni szöveget értelmezni... :)))))

pasztasuta 2014.11.12. 15:06:40

@Muscari: majd szolj ha jossz es akkor tarthatunk egy jamboreet! :)

2014.11.12. 15:07:26

@Muscari: A dél-amerikai boldogságot egyszer valaki a 444-en nagyon jól leírta. Állandó a napsütés, szebbnél szebb nők vannak, olcsó a drog, stb. Azért nem mondott teljesen hülyeséget.

qkuc 2014.11.12. 15:08:58

@Babette.: Jó, bocsesz a masszív offért, de nekem ez izgi, :D. Ez egy kicsit nagyobb határátkelés, :D :D :D.

Szívesen dolgoznék az ESA-nak, de kizárt, hogy ez bármikor összejönne, :))).

Suhanó táj 2014.11.12. 15:16:24

@négyzet: Tényleg készítettek erről tanulmányokat. A tanult tehetetlenségről még így kimondottan nem hallottam, de most így utána nézve ma is okosabb lettem. :)

Mindenesetre a mosolynak tényleg nagy ereje van akár az egyénre, akár a környezetre nézve. Csak gyakorolni kell. :)

Faith Black 2014.11.12. 15:16:34

Én is EVS önkéntesként jöttem ki Finnországba, fogyatékkal élőkkel foglalkoztam, majd elhatároztam, hogy maradok. Az az egy önkéntes év volt életem legjobb egy éve, csodálatos, amiket megtapasztaltam, az emberek, akiket megismerhettem. Szívesebben megtudnék többet is a posztoló önkéntes munkájáról.
Stockholmban tényleg annyi hajléktalan van? Mert itt Helsinkiben szerencsére csak nagyon-nagyon kevés.

rax 2014.11.12. 15:16:40

@qkuc:
mi is ez a sok 4 betus rovidites? kicsit lemaradtam errol...

Faith Black 2014.11.12. 15:16:50

@stef55: amiről te írsz, az inkább az icye önkéntesekre jellemző, nekik kell állniuk anyagilag szinte minden költséget, így tényleg gyakori, hogy pénzes szülők fizetik be a gyerkőcöt egy kis világlátásra. De általánosítani itt sem lehet. (EVS) Önkéntesnek nem olyan nehéz bekerülni, nem kell, hogy legyen hozzá egy raklap pénzed, nekem is sikerült minden hátszél nélkül, csak kell hozzá egy jó, motivált pályázat.

rax 2014.11.12. 15:16:57

@pasztasuta:
Ez jo :) igen valami ilyesmire gondoltam egyebkent.

fhdgy 2014.11.12. 15:17:21

@Philosoraptor: "...tartson el 1 aktív 5 inaktívat...", remélem, hogy nem igazán így gondolod! Mondok példát: akik a negyvenes évek végén, ötvenes évek elején újraindították az országot, a kevés pénzükből is fizettek nyugdíjra, vagy ők maguk, vagy a munkáltatójuk, nekik nem abból kellene kapniuk ma a nyugdíjukat? Amit ma Te befizetsz, nem a Te majdani nyugdíjadra fizeted?
Persze, azt mondod, hogy nem, mert az ő pénzüket már régen elköltötték. Ez sajnos, igaz. De azt a pénzt az utánuk következő generáció élte fel, így, vagy úgy ( erről most nem érdemes itt vitatkozni, hogy hogyan ). Tehát, véleményem szerint az őket követő generáció nem eltartja őket, hanem csak visszafizeti az "előleget".

Még egy gondolat: az én apám generációja még csak egy "lapátot" örökölt, az ő generációjuk pedig már egy "árokásógépet" adott örökségbe.

Mennyivel könnyebb egy "géppel" ötször annyit termelni, mint egy "lapáttal"? Ha egy társadalom csak kicsit is normálisan működik, akkor mindig többet ad az őt követő generációnak, mint amennyit az "eltartására" így vagy úgy visza kap. Ez szerintem így helyes, de akkor ne pampogjanak az aktuális "eltartók"!

Szóval, ezek után mi a véleményed?

Warlimont 2014.11.12. 15:17:42

@Mme Seldon: "Kíváncsi lennék, hogy mennyire beszélt a posztoló olaszul, mikor kiment? Mert a zűrös gyerekekkel mégiscsak szót kell érteni."

Na, ez egy jo kerdes.... Itt a korhazban orvoskent en is szoktam idönkent talalkozni zavaros tinedzserekkel, es 2.5 ev kintlet utan is nagyon nehez veluk beszelni, pl olyan szlengben beszelnek, amiröl neha azt sem tudom, eszik, isszak (vagy szurjak... ), de a nyelvtanfolyamokon biztos nem volt tema. A többsegen ott a szarok a vilagra effekt, nezi a földet es motyog valamit maganak unottan, ha kered, hogy ismeteljen meg valamit, pofakat vag valasz helyett. Ehhez nyelvileg elegge kepben kell lenni. Meglepödnek, ha a posztolo par honap utan perfekt kepben lenne az akademiai olasszal es hozza a drogos szlenggel, mert a zurör tinedzser a vilagon mindenhol drogost jelent.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 15:17:51

@Babette.: Ebben igazad van. Mondjunk akkor inkabb altalanos megelegedettseget az elettel.

qkuc 2014.11.12. 15:24:17

@rax: személyiségteszt végeredmények, ha van kedved hozzá, itt kitöltheted, :)

lelektanitipusok.net/tesztek

Én ezt javaslom kitölteni: lelektanitipusok.net/tesztek/teszt_94

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 15:28:03

@pasztasuta: nagy vagyam volt meg a napolyi osztondijam alatt Firenzebe vonatozni de az olasz fonokom ova intett. Meg gimiskent voltam a muvtori-rajz szakos osztalyommal Firenzeben. Na mikor? Hetfon! Amikor zarva az Uffizi! Mar akkor a guta utott meg, azota sem jutottam el oda. De nem adtam fel :-).

pasztasuta 2014.11.12. 15:29:03

@rax: ez a naked truth, megszoksz vagy megsz:oksz (fekvo :o betu)

qkuc 2014.11.12. 15:31:45

@zöldeketbeszélek: MIért ...? A vonat vagy a város miatt?

pasztasuta 2014.11.12. 15:34:39

@zöldeketbeszélek: jaj, gimiskent nem VPBA-val voltal itt egeszen veletlenul? Ez az Uffizi... :)))
Miert intett ova a fonokod?

Hari Seldon 2 2014.11.12. 15:36:18

@Lex D'Arquebus:
OK megcsináltam.
Ez jött ki:
I N T J
94% 89% 61% 89%
Mit kezdjek vele?

Hari Seldon 2 2014.11.12. 15:38:27

@Hari Seldon 2:
lelektanitipusok.net/tipusok/nt/intj/jellemzes
Szerintem mindenkinek ezt írják.
Valami olyan kis hízelgő okosság, ahol mindenkinek kedveskednek egy kicsit, és valami enyhe bírálatot is hozzáadnak.
Pont mint a horoszkópok.

2014.11.12. 15:39:17

@fhdgy: Az érvelésed csak annyiban hibázik, hogy Mo. nem normális ország, és most sem az... Egyébként jogos a felvetésed.

Ez is egy közkedvelt tévhit, hogy aki az inaktívakat szidja, az valójában a nyugdíjasokat szidja. Megvallom őszintén, nekem semmi problémám nem lenne a rendszerrel, ha nem az aktívaknak kellene nélkülöznie az idióta állam által kitalált rendszer miatt, amit ma sem akarnak felszámolni, mert kell az a 3 millió nyugdíjas szavazat (lásd évenkénti nyugdíjemelés). A másik probléma, hogy ez a rendszer nem fog a végtelenségig kitartani, pont azért, mert nem lesz miből pénzelni. A mostani 30-40 évesek már tudják, hogy vagy nem lesz nyugdíjuk v. csak arra lesz elég, hogy éljenek a híd alatt, és talán majd kajára is futja belőle. Valójában meg kellett volna szüntetni az állami nyugdíjat, és átvenni egy normálisabb rendszert (pl. svéd), és akkor most nem itt tartanánk. De ez sem napok alatt megy vége, kellene 1-2 évtized. Itt is megmutatkozik a döntéshozók teljesen szarom le mentalitása, be kell söpörni a szőnyeg alá, azt kész. Amúgy szerintem ez még egy kisebb gond, a nagyobb gond az, hogy hova tűnik el az a sok pénz, amit beszed az állam tőlünk, és hova tűnik el az a sok eu-s pénz. Mert ugye Mo.-n nincsen korrupció. :)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 15:39:19

@Hari Seldon 2:

Na és komolyra fordítsuk a szót:
KI TUD VALAMI újat a Rosettáról!!!!

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 15:41:11

@Hari Seldon 2: nekem elég találó volt (INTP), egész korrektül körülírt, hogy milyen vagyok úgy általában. És tényleg IT mérnök vagyok. :)
Feleségem viszont ENFJ, szóval van benne szórás, nem mindenki ugyanolyan.

qkuc 2014.11.12. 15:42:55

@Hari Seldon 2: Kevesebb, mint egy óra múlva kezdik a leszállási folyamatot, :). Az előbb nyilatkozott sok fontosnak tűnő ember (nem figyeltem oda, hogy kik) és mutattak két fotót a leválás utánról. Most az egyik orosz üstökös felfedező tart beszédet, :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 15:43:27

@pasztasuta: Nem:-, szimplan tanulmanyi kirandulas volt Olasz-orosz nyelveken tanultunk es persze a nyelv meg a rajz szak is az olasz ut fele mutatott. Ez meg 1991-ben volt :-))))!

qkuc 2014.11.12. 15:44:45

@Hari Seldon 2: Háhh, te is? :D

Én elolvastam, meg a volt főnököm is, aki a legjobb barátom egyben és fetrengve nevetett, hogy egészen pontos képet fest rólam, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 15:47:11

@Hari Seldon 2: ez a pszichológiai felmérés Myers-Briggs néven fut a szakirodalomban, és több évtizedre visszamenő kutatások vannak a hátterében sok országban. "kicsit" komolyabb, mint a horoszkópok

OFF
"Az internet gigantikus valóságshow-ként működik tehát, s elképesztő előnyben van minden ezt szolgáló gondolat. Ráadásul a blog intézményének zseniális kiagyalásával tökéletesen személytelenné és a szó legszorosabb értelmében felelőtlenné tehető ez a permanens lelki, erkölcsi, szellemi pusztítás."
magyarhirlap.hu/cikk/9077/WiFidesz
(úgy kell nekem, hogy a Magyar Hírlaphoz tévedtem.)

éljen a pusztulás!

Shebelle 2014.11.12. 15:49:23

@Warlimont: Itt nem a gyerekek voltak zűrösek, hanem a szülők. Persze ez nem zárja ki teljesen h. ők is problémásak. Nem értem miért van az hogy sokan azt hiszik a fiatalság egyenlő a drogossággal?! Szerintem ma sem rosszabbak,mint a mi időnkben. Kát hogy nincs itt a posztoló, és kifejtené ezt és még mást is bővebben, hogy pl. mi ist csinál konkrétan.... stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 15:51:15

@qkuc: A vonat miatt. Ejjel kellett volna mennem mert szallasra nem lett volna eleg penzem. Ez egyebkent meg 2004-ben volt.

2014.11.12. 15:52:50

@Csodabogár: Rengeteget fejlodott azota a magyar tarsadalom, most mar annyi hajlektalan van hogy exportalnak beloluk Londonba (is).

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.12. 15:53:47

@zöldeketbeszélek: "Meg gimiskent voltam a muvtori-rajz szakos osztalyommal Firenzeben. Na mikor? Hetfon! Amikor zarva az Uffizi! Mar akkor a guta utott meg, azota sem jutottam el oda. De nem adtam fel :-)."

fhdgy 2014.11.12. 15:55:07

@Philosoraptor: Jó, így már árnyaltabb a véleményed, így lényegében egyetértünk. Viszont, sokan vannak, akik konzekvensen a "nyugger"-ekről "értkeznek". Lehet, hogy ezért kaptam fel jobban a fejem!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 15:55:54

@pasztasuta: A fonokom meg azert ovott mert ejjel kellett volna utazni. Napoly-Firenze nem ket perc, egy egyedul utazo fiatal nonek nem biztonsagos. Ez meg 2004-ben volt.

2014.11.12. 15:56:07

@Muscari: Igy van, es tenyleg nincsen jo megoldas.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 16:01:14

@qkuc:
Mi az hogy én is? Mit lehet ebből kihámozni?
Csak gyorsan bejelölgettem ami eszembe jutott.

qkuc 2014.11.12. 16:02:41

@Hari Seldon 2: Hagyjuk ..., :). Inkább nézem az ESA streamet.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 16:02:55

@pasztasuta: Nem hinném, szerintem ő fiatalabb. :) Én egyébként úgy jártam Olaszországgal, hogy érettségi ajándékként kaptam a szüleimtől egy olasz körutat. Firenze, Róma, Assisi, San Marino, Velence. Sokat láttam, de nem eleget. Firenze Uffizi képtár kimaradt, Assisi-ben meg nem tudtunk bemenni a bazilikába, mert esküvő volt. Nem kicsit voltam mérges! Akkor elhatároztam, hogy soha többet nem utazom utazási irodával, és ez azóta is betartottam, pedig voltam azóta néhány helyen Európában.
Az olaszokról egyébként az a véleményem, hogy amennyire lazák, annyira rigorózusak is. Egyszer, más alkalommal átmentünk Svájcból 1 napos kirándulásra Chiavennába, és a férjem akart venni egy doboz cigit. 12.00 előtt 1 perccel találtunk egy kis trafikot, de abban a pillanatban megszólalt a szomszédban a templomtoronyban a harang. Hiába mondtuk a csajnak, hogy csak 1 doboz cigi kéne, mondta, hogy dél van, siesta, nem lehet. Hát....

2014.11.12. 16:05:36

@Réka ‎: Neee maaar, es en meg azt gondoltam hogy vicces :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 16:08:48

@zöldeketbeszélek: Erre nem kötnék fogadást a helyedben, de nem titok, én '73-as vagyok.

2014.11.12. 16:13:31

@Warlimont: Azert ez nem olyan egyszeru, pl. a bevandorlok nem csak a bereket tartjak alacsonyan de egyuttal a koltsegeket is felverik, pl. a lakaskoltsegek kb. a duplara nottek UK-ben tiz ev alatt, mig a berek stagnalnak. Ezen kivul egeszen mas amikor tudja az ember hogy a tavoli Kinaban vannak akik keves penzert dolgoznak a textiliparban, mint amikor pl. a szomszedaid nagy resze bevandorlo akik lehet hogy alig beszelnek angolul de elvallaljak a munkat kevesebb penzert mint te es kozben szocialis segelyeket kapnak a te adodbol. Nem azt mondom hogy minden bevandorlo ilyen mert nyilvan nem, csak azt probalom elmagyarazni hogy hogy nez ki a folyamat egy atlagos munkasosztalybeli brit szempontjabol.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 16:18:53

off ez nem igazsag meg ma is dolgoznom kell ... nem mondom meg hanyadik mert meg valakinek az jutna eszebe , hogy nem is gondoltuk, hogy a sz@r ilyen sokaig elall..DDD

meg mindig nem talaltam karosszerias munkast ...olyanok jelentkeznek csak, akiknek a batyja mar evett autot ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 16:19:37

ha valaki még tesztelni szeretne, van egy Big Five éven futó teszt is. ez 5 olyan jellegzetességet mér ( openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, neuroticism), amiket statisztikailag szét tudtak szedni egymástól (tehát hogy nem egymástól függenek). ez is egy nagymúltú, nagyon jól kikutatott kérdéssor.
www.outofservice.com/bigfive/
a végén ez "csak" számokat ad ki, nem ad komplett jellemzéseket. pl az emberek hány százalékánál vagy lelkiismeretesebb stb.
szerintem nagyon érdekes ez is.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 16:28:54

@qkuc:
Jó neked, hogy neked működik. Nekem időnként megindul, időnként (inkább) állókép van.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.11.12. 16:29:37

@Warlimont: Göteborgban ugyanez a helyzet, az elmult egy-ket ev soran megtizszerezödött a koldusok-hajlektalanok szama, es 99% szazalekben roman ciganyok akiket busszal hoznak visznek, egy-ket honap szervezett koldulas utan.

A poszternek sok sikert!

SzZoole 2014.11.12. 16:32:07

@montroyal ( CAN qc): 58.?
A jo isten eltesen sokaig:)))

Kasztnist keresel?En mehetek?Tudok hegeszteni iv,lang,co es egy kicsit awi-al is,azonkivul a fenyezo munkahoz is ertek,de keszre fujast mar nem vallalok.

qkuc 2014.11.12. 16:35:23

@Hari Seldon 2: (Vicc következik) Protekcióm van az ESA-nál, :))). A darmstadti székhelye a munkáltatómnak az ESA mellett van. Na meg ennél egy picit több közöm is van hozzájuk, de az már üzleti titok ...

Próbáld meg ezeket: new.livestream.com/esa/cometlanding,
www.youtube.com/watch?v=OU2sdxN6d_w

qkuc 2014.11.12. 16:37:13

@montroyal ( CAN qc): Karosszéria lakatosokban gazdag születésnapot kívánok, :D.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 16:38:02

@Zoole[uk]: koszi majdnem talalt de nem hagyom magam kifaggatni ..

a melosomat mutik a terdevel vagy 2 honapig nem jon inkabb csak beugrot keresek .. nem lenne semmi kifogasom de azt hiszem Te jol elvagy ott ... ez egy kis muhely es olyant keresek, hogy itt a kocsi 5re jon az tulaj erte kesz legyen , mert nekem ott a masik kocsi nekem is igy all a feladat ..

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.11.12. 16:38:45

@Warlimont: Bocsanat, nem olvastalak figyelmesen, Te is a környekröl vagy :)

SzZoole 2014.11.12. 16:42:28

@montroyal ( CAN qc): Akkor 59:)))

Kar,hogy nem kellek neked,pedig onkenteskent mentem volna:)))
92'-ben volt pisztoly a kezembe utoljara.

pasztasuta 2014.11.12. 16:42:58

A lelektani tesztekrol jut eszembe: egyszer Pesten voltam egy olyan allasinterjun (ha jol emlekszem valami logisztikai ceg volt) ahol elem raktak egy 5 oldalas 100 kerdeses lelektani tesztet angolul, 5 percem volt kitolteni, kozben egyidejuleg az interjuvoztato magyarul kerdesekkel bombazott az elozo munkatapasztalataimmal kapcsolatban.
Haaaat.
Aztan szerencsere nem egyeztek a fizetessel kapcsolatos elkepzeleseink. :)))
(2 honappal kesobb ujra lattam a hirdetesuket, muhahaha)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 16:46:26

@Zoole[uk]: milyen pisztoly .. egy nagy fekete zsakkal a masik kezben .... bejott?

nekem semmi se kell ami ingyen van .. az fog a legtobbe kerulni DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 16:50:12

na még egy, végre találtam egy olyasmi kis filózást, hogy melyik típushz melyik ország fekszik.
www.takenbythewind.com/2010/10/27/which-country-best-matches-your-personality/
mondjuk én tudnék mit vitatni rajta. egyébként ESTJ lett Magyarország is és az USA is.
INFP-knek Burma, Nepál
ENFP - Szaudi, India, de Brazília és Oroszország is.
stb stb szóval lehet mit gondolkozni rajta.
(na elhúztam a linkjeimmel mára....)

2014.11.12. 16:50:56

Nyugatiak 'nem oszinte' mosolya temaban: mar maskor is irtam sokszor, szerintem ez egy kulturalis mitosz / felreertes Mo.on hogy a mosoly 'nem oszinte', ellenben a komor / depis testbeszed es a maganelet kibeszelese munkahelyen oszintesegre vall es ezert nemes dolog. Csak a magam neveben tudok beszelni: nekem az ido nagy reszeben jo kedvem van vagy legalabbis nincs rossz kedvem es azt akarom jelezni embertarsaim fele hogy orulok hogy latom oket, igy nem 'eroltetem' a mosolyt hanem ez a normalis arckifejezesem.

Ha veletlenul eppen rossz napom van, akkor sem tudom miert kene ezt mindenkinek tudtara adnom, elvegre az kulonbozteti meg a felnottet a gyerektol hogy uralkodni tud az erzelmein es masokra is gondol onmagan kivul, tehat nem kezd el peldaul csapkodni es hisztizni ha nem kapja meg a kedvenc jatekat stb. Ha egy elado baratsagtalan arcot vag mikor meglatja a vasarlokat, az szerintem nem arra vall hogy nemesen oszinte az illeto, hanem arra hogy nem elegge erett a hozzaallasa es nem kepes minimalisan uralkodni az erzelmein. Termeszetesen lehet sulyos oka a komor arckifejezesnek, pl. kozvetlen hozzatartozo halala stb., de ilyen esetek viszonylag ritkan tortennek az ember eleteben es ha megoldhato, meg kene probalni nem bemenni dolgozni ilyen helyzetben.

Ami az idojarasrol valo beszelgetest illeti: nekem ez szemely szerint tokeletes kommunikacios forma, mivel azt fejezi ki hogy nem ignoralod a masikat, kommunikalni akarsz vele, de nem vagytok olyan viszonyban hogy maganeleti kerdesekrol vagy erzelmekrol legyen szo. En az esetek 99%-aban, tehat munkahelyen, nyilvanos helyen stb. nem kivanok senkivel maganeletrol vagy erzelmekrol beszelgetni, ettol nem vagyok 'nem oszinte', sot lehet hogy eppen ellenkezoleg. Honnan lehet tudni hogy ha erzelmekrol beszel valaki akkor oszinte? Siman lehet hogy hazudik valaki az erzelmeirol vagy a maganeleterol, az hogy beszel rola, nem jelent onmagaban semmit. Szerintem az ezekrol valo beszelgetesek nagyreszt nem munkahelyre vagy nyilvanos helyre valok.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 16:51:11

@pasztasuta: Férjjel annak idején (már jó régen) a rendőrségen (nyomozói állás) töltettek ki ilyet. Azt mondta, hogy simán ki tudta volna játszani, persze ott volt elég idő rá. Ma már, gondolom komolyabbak vannak. Én egyébként nem szívesen töltök ki ilyeneket, mert a végén még megijedek magamtól. :)

SzZoole 2014.11.12. 16:53:58

@montroyal ( CAN qc): Hegeszto pisztoly Te:)))
Milyen hegesztogepel dolgoztok?Vagy mar nem is hegesztenek arrafele,csak reszelem csere megy?

Szovegezesed ertelmezve Te is a mi kutyank kolyke vilagban szocializalodtal,mert az ingyen a legdragabb:)))

qkuc 2014.11.12. 16:54:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Én megköszönöm a linkjeidet, :).

2014.11.12. 16:57:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Te Magyar Hirlapot olvasol? :) Azert az vicces hogy online jelent meg ez a cikk...

Világpolgár2012 2014.11.12. 17:00:13

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nekem bejött, Franciaország a kedvenc országom :)))

Világpolgár2012 2014.11.12. 17:02:31

@qkuc:
Na, megjött az első HÁ-s hadvezér, ENTJ :))) Ma korán reggel nem volt jobb dolgom :) Angolul teljesen rám illik a jellemzés, magyarul már nem 100%.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.12. 17:03:18

@qkuc: :-) köszi
@Mirjam2: hvg-ről kerültem oda, valaki reagált rá, és "muszáj" volt látnom az eredetit.... nem akartam elhinni. kár volt....

na most látom a facebookon, hogy európai plgáronként 3.5 euróba került ez az üstökösön landolás.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 17:10:04

Valami nagy siker lehet, mert tapsoltak. Pont utána elment az kép. Most indítottam újra.

Hari Seldon 2 2014.11.12. 17:10:59

Leszállt sikeresen!!!!!!!!

qkuc 2014.11.12. 17:11:45

@Hari Seldon 2: Philae sikerrel landolt és elkezdte küldeni a telemetriai adatokat, :). A flight control átadta a vezénylést a landing/ground controlnal, :).

SzZoole 2014.11.12. 17:12:50

@Világpolgár2012: Az enyem ESTJ,az jonak szamit?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 17:14:53

@Zoole[uk]: csak MIG-gel hegesztunk (vedogazos) langot nem hasznalunk csak neha csavaranya melegitesre ... egyebkent festo pisztolyra is gondolhattam ,de ezekkel dolgozni kell es keveset hoz .. egy igazi ,egy nagy fekete zsakkal jobban fizet ...

Hari Seldon 2 2014.11.12. 17:17:00

@qkuc:
Ilyekor büszke vagyok, hogy az emberiség tudománya erre képes lett.
Ahogy Buzz mondta:
A végtelenbe és tovább...

SzZoole 2014.11.12. 17:18:18

@qkuc: Ez tenyleg en vagyok:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 17:20:53

@qkuc: o, engem annyira nem zavar, csak rekat erdeklodtem;)

pasztasuta 2014.11.12. 17:21:42

@Dragonlady (now in Indonesia): koszi a linket :)
Nekem ezt adja: Japan, Vietnam, Singapore, Laos, Latvia and Sweden. Asszem Svedorszagot valasztom.

jomtom 2014.11.12. 17:24:57

@Philosoraptor:
Bár még itthon élek, szerintem az, hogy 20%-kal kevesebb lenne az elvonás, nem teljes megoldás. A 16% szja, valszeg 9%-ra fog csökkenni. Az 40+%-os csökkenés. Szerinted jobban fogsz élni?

Munka tipusú gazdaság a szent cél, és teljes foglalkoztatottság (bruhaha, kádár elftárst hallom? 1 millió közmunkással?
Ami tuti, az áfa sokáig 27% marad. Egyéni vállalkozásban 7% áfával behozom D-ből az élelmiszernek minősülő termékeket, itthon 6 milláig alanyi adómentesen árulom. Kisadózóként ki lehet hozni havi 150e nettó bért úgy, hogy 300eFt-tal minden adózást letudok. Évi 1x iparüzési adó, pár tizezer.
Az a nagy baj (helyzet), hogy Magyarországon úgy szocializálódtak a ma 40+-es, 50-es emberek, hogy az állam megold mindent, vagy segít mindenben. Persze, hogy segít, legyél csókos, legyél jó helyen, vagy legyen egy fidesznyik patrolálód. Soha nem vettem fel bankhitelt, pedig tucatnyiszor hívott számlavezetőnk, hogy 2,5%-os kamattal 20 évre dobálják.
Ingyen adják a céges bankkártyát, pedig nem kértem. Mondták, hogy igényeljem meg, mert biztosan jó lesz és extra élet- és balesetbiztosítás is jár hozzá.

100%-ban egyet kell értenem azzal, hogy aki kimarad ebből abból, az szegényen is boldog. Amióta nem másnál vagyok alkalmazott, kinyilt a világ és olyan dolgokat látok, tapasztalok, melyeket azelőtt el sem tudtam képzelni.

SzZoole 2014.11.12. 17:25:42

@montroyal ( CAN qc): A MIG-et Meg a '90-es evekben csak Co-nak hivtak,ezzel konnyu dolgozni,a palackal meg neha a sort hutottuk.

Regen jartal a csibeszvilagban,a feketezsak,mar kiment a divatbol.Mostanaban mar mas szelek fujdogalnak:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 17:25:58

@fhdgy: hat mivel a versenyszferaban kb 2 millio ember dolgozik, gyakorlatilag 1 ember tart el masik 4et is.

nyuszigonosz 2014.11.12. 17:27:25

@qkuc: Szintén megcsináltam, ESTP.

pasztasuta 2014.11.12. 17:30:19

@VPBA: Hu az jo kis korut lehetett!!! De ha majd jossz az Uffizit bepotolni zoldeketbeszelekkel, akkor mindenkeppen ugorjunk le Pisaba egy ferdetorony tartos kepert mert latom az is kimaradt! :)))

Quercus a favágó 2014.11.12. 17:32:46

@Mirjam2:

Egy pár gondolat ehhez.

Amíg megvoltak az EU-n belül a nemzetállamok határai, addig az Afrikai menekülteket a déli államok szívták föl, és tartották el, nem kis gondot okozva ezzel saját maguknak. A nem érintett államok meg nagyon okos dolgokat mondtak nekik, na meg löktek egy kis pénzt is. Mert ugye a határellenőrzéskor szépen visszafordították a menekülteket.

Viszont amíg az Észak-Afrikai országokban úgynevezett diktátorok uralkodtak, nem igazán volt számottevő menekültáradat. Aztán jött az arab tavasz, most állítólag demokratikus kormányok vannak az említett országokban, az emberek meg érdekes módon menekülnek. És senki nem akadályozza meg őket ebben.

Európa nyugati része megérdemli a sorsát. Már sokadszor fizet meg azért,mert kontroll nélkül, szolgai módon nyalja az USA seggét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 17:33:24

@Dragonlady (now in Indonesia):
nekem Germany, Finland, Estonia, Switzerland
nem akar valaki onnan orokbefogadni?

qkuc 2014.11.12. 17:33:58

@Hari Seldon 2: Én is, :). És hogy sok-sok különböző országbeli ember együttes munkájával sikerült ezt megtenni. Remélem még megérem, hogy ember landoljon a Marson és/vagy az Europa-n.

Aranyos volt William Shatner a twitteren, Kirk kapitány megerősítette a sikeres landolást, :).

Ma különösen büszke vagyok Európára, az európai űrkutatásra, de úgy összeségében a rengeteg emberre, aki sikerre vitte a küldetést, ;).

És akkor egy frappáns idézet zárásként:
The cosmos is all that is or ever was or ever will be. Our feeblest contemplations of the Cosmos stir us—there is a tingling in the spine, a catch in the voice, a faint sensation, as if a distant memory, or falling from a height. We know we are approaching the greatest of mysteries.

— Carl Sagan

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 17:38:53

@QUERCUS:
"nyugati része "?

teli vagyunk afrikai menekultekkel...szerinted miert epitettek nekik vamisszabadiban tabort?

SzZoole 2014.11.12. 17:39:07

@Babette.: Ha mindegyik jo,akkor mi ertelme?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 17:41:47

@qkuc: ez nagyon cuki:) birom az oreget

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 17:42:11

@pasztasuta: Feltétlenül! :) Innen Durres-ből könnyedén átkompolok Bariba, aztán irány a bella Italia! Még egy csomó helyre kíváncsi lennék, pl. Pompei, de Szicíliát sem lenne rossz látni.

qkuc 2014.11.12. 17:42:42

@Zoole[uk]: :))) szerintem elcsúszott a kommunikáció, az a kérdés, te "igaznak" érzed-e az oldalon leírtakat, :).

2014.11.12. 17:46:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem nem volt lelkierom elolvasni, az is eleg volt amit te belinkeltel :(. Nem akarom tudni hogy ki lehet a celkozonsege az ilyen cikkeknek...

SzZoole 2014.11.12. 17:46:58

@qkuc: Persze,mar fentebb irtam,hogy abszolult ram illik.
De ha mindegyik jo,akkor rossz nincs is?

tanato 2014.11.12. 17:48:27

@Babette.: Csak tranzit,egy sem akar itt maradni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 17:48:43

@Babette.: akkir szerinted a kozalkalmazottak nem vegeznek produktiv munkat?

qkuc 2014.11.12. 17:50:03

@Zoole[uk]: Nincs rossz csoport, rossz válasz. Gondolom azért nem fed le 7 milliárd embert tökéletesen, :).Valaki írta, neki olyan 70%, plusz nem mindenkinek teljesen egyértelmű a kapott csoport, kevés híja van, hogy más érték jöjjön ki.

No meg, azért lényegese összetettebbek vagyunk egy tesztnél, ;).

Quercus a favágó 2014.11.12. 17:55:10

@Ödenburger [Hu/At]:

2008-ig árfolyam sáv volt. Ez azt jelentette, hogy az árfolyam +- 15%-kal változhat. Ehhez jött a duma az euro bevezetéséről.

Azt sem ártana megérteni,miért volt a jegybanki alapkamat( és emiatt a forintkölcsön kamata is) másfél- kétszerese az inflációnak.

kardio1 2014.11.12. 17:56:29

@rax:Ide illik, nem tudom, ismered-e, mi a különbség a mennyorszàg és a pokol között?
A mennyorszàg az a hely, ahol a rendôr angol, a konyha francia, a technika német, a szeretô olasz, és a svàjci szervezi az egészet. A pokol pedig az, ahol a rendôr német, a konyha angol, a technika francia, a szeretô svàjci, és az olasz szervezi. :))

pasztasuta 2014.11.12. 18:05:31

@kardio1: francia szeretovel es olasz konyhaval hallottam, de meg mindig jo. :))

kardio1 2014.11.12. 18:08:55

@Ödenburger [Hu/At]: A "lelki szegények" kifejezés nem ezt jelenti.

kardio1 2014.11.12. 18:09:48

@pasztasuta: Nem Olaszorszàgban hallottad igy? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 18:12:29

@pasztasuta: ne ultesd a bogarat a fulembe, meg kaposvarig sem tudok elmenni :-).

kardio1 2014.11.12. 18:12:55

@Hari Seldon 2: Te boldogtalan vagy, mert nincs pénzed, hogy felcsapj ûrturistànak? Csa a példa kedvéért.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 18:14:15

@Zoole[uk]: miért, a te feleséged is csak a jó gyerekeket szülte meg?:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 18:14:57

@qkuc: nekem is 68-78% de valoban ram illik, egy aprosagtol eltekintve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 18:16:18

@zöldeketbeszélek: őket az adókból fizetik.
@qkuc:pláne változunk is. nekem 15 éve más jött volna ki.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 18:17:08

@kardio1: és azt tudod, mi a különbség az ebola és vidaildikó között?

Quercus a favágó 2014.11.12. 18:21:39

@kardio1:

A lelki szegénység egy "magatartásforma". Önkéntes alázatot, lemondást, megbocsájtást jelent.
Lelki szegény a gazdag, ha képes lemondani vagyonáról, vagy annak egy részéről, és jó szívvel ad.
Nem lelki szegény viszont a koldus, a polgár, vagy bárki más, ha nem elégszik meg azzal amije van, és mindig többre vágyik.

Máté Evangyélioma 5. rész

1.
Mikor pedig látta Jézus a sokaságot, felméne a hegyre, és a mint leül vala, hozzámenének az ő tanítványai.
2.
És megnyitván száját, tanítja vala őket, mondván:
3.
Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.
4.
Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak.
5.
Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.
6.
Boldogok, a kik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.
7.
Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyernek.
8.
Boldogok, a kiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják.
9.
Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak.
10.
Boldogok, a kik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa.

kardio1 2014.11.12. 18:24:25

@Hari Seldon 2: Tiens, tu parles français? :)

pasztasuta 2014.11.12. 18:29:51

@kardio1: szerintem nem, mert az olaszok azert szoktak ragaszkodni a 'vilag legjobb szeretoi' statuszhoz. (muhahaha)

Mme Seldon 2014.11.12. 18:31:57

@Warlimont:
Milyen orvos vagy? Nekem gyerekgyógyászként igen nehéz a depressziós vagy agresszív vagy mentálisan terhelt serdülőkkel beszélni, nemcsak a nyelvi problémák miatt, hanem mert nem vagyok elég jártas a gyerekpszichiátriában és nem mindig tudom, hogyan fogjak hozzá.

Pont emiatt is kíváncsi lennék, hogyan boldogult a posztoló a zűrös családokból származó ( de nem feltétlenül drogos) gyerekekkel.

pasztasuta 2014.11.12. 18:32:22

@VPBA: sounds like a plan!
@zöldeketbeszélek: most mit csinaljak ha egyszer ott van az avatarodon?? :))

SzZoole 2014.11.12. 18:39:08

@Babette.: A felesegem jo en meg rossz,az ellentetek vozak egymast,igy jol kiegeszitjuk egymast:)))
A gyerekek tobbszor jok,de neha elobujik beloluk a kis ordog:)))

SzZoole 2014.11.12. 18:44:23

@montroyal ( CAN qc): Nem csekken,atutalasal a nagyok,a kicsik meg zsebbol zsebbe:)))
Egyebkent ma mar nincsenek bunozok,maskep hivjak oket,mint tanacsado,kepviselo,polgarmester miniszterek stb. stb...

kardio1 2014.11.12. 18:47:07

@QUERCUS: En is arra gondoltam, hogy a lelki szgénység bibliai értelemben azt jelenti, hogy nem a materiàlis javaktol vàrja valaki az üdvösséget, hanem el tudja ezeket engedni, és hogy tudja, mi az igazàn fontos az életben.

kardio1 2014.11.12. 18:47:44

@Babette.: Az egyik nem ragàlyos?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 18:51:29

@kardio1: az ebolát beengedik amerikába:D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 19:02:57

@pasztasuta: Definitely. :)
Én a helyedben kihasználnám, hogy ott vagyok, elmennék mindenhová, ahová csak tudok. Mi már nagyjából felfedeztük Albániát, de még van jó néhány hely, ahová el kell mennünk. Meg hát persze még van egy csomó hely a világban, amire kíváncsiak vagyunk. De majd "avash, avash" (lassan-lassan), ahogy az albán mondaná. :)

tanato 2014.11.12. 19:09:59

@Babette.: Köszi erről nem hallottam.

Giddy Lamb 2014.11.12. 19:10:00

@Zoole[uk]: "92'-ben volt pisztoly a kezembe utoljara."

Azóta UZI-t használsz, vagy shotgunt?

Mme Seldon 2014.11.12. 19:10:39

@kardio1:
Kiváló (de extrém) példa. Én érzem hiányát ennek. a "boldog" kalahári busman, örül, ha aznap kettő elefántot ejtenek el. (neki nincs hiányérzete a világűr iránt)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 19:12:02

@Mme Seldon:
Jaj, ne haragudj! Megint nem láttam, hogy te voltál bejelentkezve.
Természetesen én voltam.

tanato 2014.11.12. 19:24:33

@VPBA: A férjed nagyon aktívan kommenteli a cikket.Mint egy igazi albán hazafi.

tanato 2014.11.12. 19:27:36

@Babette.: köszi erről tényleg nem tudtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:34:10

ezt muszáj megmutatnom, cuki doktornéni.
szerintem visszamegy majd:(
kenyerlepeny.blogspot.hu/2014/11/titokban-tanul.html

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 19:36:22

@tanato: Igen, ezek szerint vannak mások is, akiket érdekel a téma. :) A legjobban azt szeretjük, amikor mások távolról megmondják, mert ők jobban tudják. :) Mert azt olvasták valahol...

Hari Seldon 2 2014.11.12. 19:38:13

@Babette.:
Ahogy Buzz Lightyear mondaná:
A végtelenbe és tovább...

Apropó, hallottátok, hogy a munkásságomból sorozat készül:

www.origo.hu/teve/20141111-sorozat-keszul-az-alapitvany-trilogiabol.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:41:16

@Hari Seldon 2: Remélem, nem Horváth Ádám rendezi:D

SzZoole 2014.11.12. 19:43:10

@Giddy Lamb: :)))
Egyiket sem,szep beszedel is meglehet gyozni a masikat:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:48:30

@tanato: sőt, a nagyon jók közé tartozik.

nyuszigonosz 2014.11.12. 19:54:15

@Mme Seldon: Ez a része a posztoló önkéntes munkájának engem is érdekelne, mert ahhoz, hogy az ember ilyen gyerekekkel (is) tudjon foglalkozni, már igazán nagyon jó nyelvtudás szükséges, ezenfelül az éppen használt szlenget is tudni, érteni kell.

Mondjuk azért csodálkozom azon, hogy ilyen munkára külfödröl kellenek önkéntesek, akik egyben szinte maguk is nyelvet tanulnak még éppen.

qkuc 2014.11.12. 20:02:49

@Hari Seldon 2: Hallottam mester, :D. De remélem nagyon odarakja magát az HBO, még jó Asimov feldolgozást nem láttam ...

DieNanny CH 2014.11.12. 20:03:32

@flash.gordon:

Én még azt sem tudom, akarom-e, hogy engem megmentsenek...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.11.12. 20:03:53

Ha valaki tudna nekem jövő nyárra mondani önkéntes munkákat északi nemzeti parkokban, megköszönném. Engemet a természetvédelem érdekel, de már nem vagyok mai csirke, túl vagyok a 30. éven.

Igaz Barát 2014.11.12. 20:23:00

@qkuc:
A két évszázados ember szerintem jó volt Robin Williams-el.
Az Alapítvány viszont ennél sokkal-sokkal bonyolultabb történet, nem tudom, hogy lehet ezt átadni filmen. De majd elmesélitek.

Erről jut eszembe, a Gyűrűk urát érdemes megnézni filmen? Még nem tudtam rászánni magam, pedig az egyik kedvenc könyvem.

2014.11.12. 20:25:13

@QUERCUS: marmint Libiaban szerinted demokratikus kormany van?

qkuc 2014.11.12. 20:28:20

@Igaz Barát: Szerintem igen, csak jó kényelmesen rendezkedjél be, mert nem rövid filmek, :).

Oké, egy kivétel a 2 évszázados ember, na de az Én a robot?! Brrrr ...

(Hm ..., és akkor az Interstellar is megérdemelne egy-két keresetlen szót, de ma már teljesen széttrollkodtamm a blogot, :D.)

Igaz Barát 2014.11.12. 20:33:13

@qkuc: Ezeket nem ismerem. Mármint filmen. Igazából nagyon megválogatom, mit nézek meg, helyette inkább olvasok. Tovább is tart, és senki nem kényszeríti rám, hogy hogyan képzeljem el, mire gondolt a költő :)
Egyébként szerintem te a jobbik fajta troll vagy, tőled csak a befőttesüveg koszolódik el, kívülről. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.12. 20:36:54

"Személy szerint sokkal jobban érdekel Hinta véleménye, mint egy újabb űrszemétről szóló diskurzus. Előbbi legalább általában ontopic"

Most akkor már lehet beszélni a hüvelygombáról?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A poszthoz.
Egyszer voltam Olaszországban.
Van egy kisváros talán 40kilométerre Velencétől, Este városa.
A Komatsu gyár van ott és meghívtak a legújabb gépüket tesztelni.
Olaszország fantasztikus.
A hedonizmus fellegvára.
A "szarunk bele mindenbe úgy lesz ahogy lesz" országa.
Mégis van benne valami ami az élet lényege.
Talán az olasz filmek tudják ezt legjobban visszaadni.
Az Amarcord, a Malena, a Cinema Paradiso.
Valamit tudnak amit más nem.

Van egy ismerősöm akinek volt egy olasz pasija. Valami hivatalnok volt az ipse. Elég sokáig együtt jártak aztán vége lett.
Később kijött Londonba. Itt egy kőgazdag angol pasival járt.
Azzal sem volt végleg.
Mindig az olasz pasiról beszélt.
Mondom mi a különbség az olasz és az angol között.
Azt mondja az olasz az az ÉLET.
Lehet benne valami.
Tudom napestig lehetne sorolni a negatívumokat az olaszokról, mégis tudnak valamit amit senki más.

Muscari 2014.11.12. 20:48:59

@VPBA: csak röviden : igen Szicíliát látni kell és az Etnát is meg kell mászni. Életem legnagyobb élményei közé tartozik felt állni a füstölgő kráter szélén. Leírhatatlan.
Ha átkompozol Puglia - t se hagyd ki, ott vannak azok a kúpos kőházak.
Na vissza a gyapotfoldekre...

Giddy Lamb 2014.11.12. 20:50:42

@Zoole[uk]: "Egyiket sem,szep beszedel is meglehet gyozni a masikat:)))"

Tudom én, meggyőző vagy, persze :)))
Ha a kezedben ott van a fejsze...

Quercus a favágó 2014.11.12. 20:51:41

@charlieharper:

Persze, az egyik. Ábdullah al-Táni miniszterelnök vezette legitimnek mondott kormány(ha még létezik), amit ugye a nyugati hatalmak elismertek. Igaz nem Tripoliban tevékenykednek, hanem Tobrukban. Ne meg persze van Tripoliban is egy kormány, meg vannak a katonák,meg az iszlamisták,meg a ............

Na de megdöntötték a gyűlölt diktátor,Kadhafi monarchiáját, nem?
Ez a lényeg. Mint Irakban. Építik az USA iránymutatása alapján a demokráciát. Hogy ebbe hány ember pusztul bele, azt ki nem szarja le.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.12. 21:01:16

@QUERCUS:
A Tobruki Patkányok?
:))))))))))))))))))))))))))))

tsabus UAE 2014.11.12. 21:07:26

@diggerdriver: Azok speciel nem angolok voltak ? :-)

pasztasuta 2014.11.12. 21:12:07

@Muscari: Húúú, Szicilián még sosem jártam, ez tényleg nagy élmény lehetett. Jaj a kúpos kőházak (Alberobello), iszonyat rég voltam ott még valami gimis exchange programmal és tényleg nagyon mókásak. Na most tisztára rám jött a nosztalgia...:)

2014.11.12. 21:16:41

@fhdgy: Szerintem ők is egy a sok bűnbak közül, akiket "lehet" választani... Szinte biztosra veszem, hogy a költségvetésben elhanyagolható a nyugdíj, amikor egy valag pénzt eltudnak tapsikolni mindenféle faszságra. A többit továbbra is úgy gondolom, és nálam okosabb emberek is így látják. Ha esetleg érdekel: kiszamolo.hu/?s=nyugd%C3%ADj.

NIKI LAURA 2014.11.12. 21:20:39

@montroyal ( CAN qc): mert spur vagy,egy huzatopadon is jol dolgozo 3-5000$ minimum,Te meg 1500 akarsz adni,de nem vagy egyedul,mind ilyen:)

2014.11.12. 21:24:46

@jomtom: Persze, hogy nem. Ez az egy számjegyű szja nagyon jó beetetésnek, mintha ettől sokkal több maradna a zsebemben. Két megoldás létezik (merthogy fogyasztás nélkül nem igazán van gazdasági növekedés). Vagy keressek annyit, hogy ne érezzem meg az 50% elvonást, vagy pedig legyen sávos adózás, és mondjuk a keveset keresők ne adózzanak x összegig bezáróan a jövedelmükből. Mo.-n az valósult meg jelenleg, hogy aki keveset keres, az mindenféleképpen rosszul jár, aki meg az átlag felett keres, az meg jobban. Ezzel nem lenne semmi gond, ha az emberek többsége jól keresne. Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy a nettó 150 ezer a legtöbb embernek álom marad. Mert elképzelhető, hogy ő nem akar programozni v. turbinát építeni, csak szeretne megélni "tisztességesen" a munkájából.

SzZoole 2014.11.12. 21:24:52

@Giddy Lamb: Fejsze.Te osszekeversz valakivel baranykam,a favago nem en vagyok,hanem Quercus:)))
En igen is egy tiszteseges válalkozó vagyok,dolgozok,fizetem a tb-t adot:)))

2014.11.12. 21:26:58

@zöldeketbeszélek: Ilyet nem szabad mondani. Fontos munkát látnak el mindannyian, de az államtól kapják a fizetésüket. Az állam pedig ezt adóból fogja megfinanszírozni. De ezzel te is tisztában vagy.

Quercus a favágó 2014.11.12. 21:29:02

@diggerdriver:

Líbiáról mindenkinek az olaj jut eszébe. Pedig rendelkezik egy ennél sokkal értékesebb kinccsel is, úgy hívják: víz.
A Núbiai Homokkő Víztározó rendszerről van szó. Ez egy közel egymillió éves "fosszilis víz", melyet egy 2800 km-es vezetékrendszeren keresztül juttatnak el Bengazi, Tripoli, és Szirte városokba. Továbbá Kadhafi ezzel a vízzel akarta művelhetővé tenni a sivatagot. A "Nagy Ember Alkotta Folyó", ahogy ő nevezte, a világ nyolcadik csodája. Több mint 20 milliárd dollárba került volna az összköltség,ha be tudja fejezni. Ezt Líbia saját erőből finanszírozta.

Érdekes egy diktátor volt.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:33:30

@Babette.: egyébként szerintem nincs közvetlen összefüggés a vagyonosság és boldogság között.

De a vagyontalansag es a boldogtalansag kozott van direct osszefugges

viszont ha attol boldogok vagytok ,hogy az erdoben eltek( nem magan erdoe v nemzeti parkba mert onnan kitesznek ha nem fizettek) es bogyokat esztek de szeretitek egymast es ott van a szemetek fenye a gyerek hat hajra ... szandekosan nem irtam hogy vadasztok meg halasztok mert ahhoz engedelyek, felszerelesek kellenek ami sulyos penzekbe kerul ...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:39:27

@Babette. nem tudom a kerdest eldonteni a gazdagsag az boldogsag is ... felesleges ezen rugozni nem tudom hogy boldog leszek-e de legalabb had probaljam ki ... majd utana dontok ...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:45:57

@Ödenburger [Hu/At]: egypelda a kockazatra es hogy vannak komolyabb bankok is ( nem Mo-on)

en a kolcsonomet vehettem volna 5 evre fix kamatra, de volt lehetoseg 5 evre ,de evente felulvizsgaljak a kamatot .. nagyobb kockazat ,kevesebb indulo kamat.. mit ad isten; mar 2 eve minden evben lejjebb ment a kamat es kevesebbet fizetek ..

2014.11.12. 21:51:49

@QUERCUS: jah, 20 eve kezdodott a projekt,megy jo resze keszen van. A karbantartasa nagyon nehez, idonkent szetrobban a vezetek. Nem teljesen egy siker mernoki muvelet, nem is konnyu olyan melyen a sivatag kozepen orias vezetekeket javitani. Az otlet jo.

Quercus a favágó 2014.11.12. 21:57:54

@diggerdriver:

"Erről még nem hallottam."

Attól még írhatsz róla posztot. DDD

2014.11.12. 21:59:47

@diggerdriver: tobb, mint 100 evre eleg a viz. nagyon melyen van, az USA egy mernoki irodaja csinalta nekik a terveket az embargo elott. Mikor az embargo eletbe lepett, minenfele leanyvallalton keresztul tudtak csak tovabbi mernoki munkat ellatni Libiaban. Kozvetlen az USA anyavallalat mar nem csinalhatta.
Szoval, az egesz mogott egy amerikai ceg all, tervezesben....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 22:11:10

@Philosoraptor: hat en eddig ugy tudtam, hogy az allam a beveteleibol fibanszirozza, annak csak egy resze az ado. Amit egyebkent a kozalkalmazott is fizet, az afa-tol az szja-ig. A bevetelek akar allami finanszirozasu k+f projektekbol is szarmazhatnak, amit mondjuk egy egyetem vegez csupa kozalkalmazottal.

2014.11.12. 22:16:08

@diggerdriver: itt egy link rola, nem tudom mennyire megbizhato, de a kepek beszedesek: www.orwelltoday.com/librivermanmadegaddafi.shtml
4 meter atmeroju csovek, ebbol 500ezret szalitottak le.
7 millio tonna cementet hasznaltak fel az epikezeshez, az utat is epitettek a csovek melle

A terv ez volt:
1300 kut ontozne a Szaharat, 6.5m m3 viz hasznalattal naponta.

2014.11.12. 22:26:33

@zöldeketbeszélek: A közalkalmazotti fizetésnél tulajdonképpen átrakja az állam az egyik zsebéből a pénzt a másikba. Nem hiszem, hogy Mo.-n nagyon menne a K+F, ettől függetlenül elhiszem, hogy létezhet ilyen is. De az egyetemek az államtól függnek pénzügyileg (is).

rumitom 2014.11.12. 23:04:28

@diggerdriver: ez frankon igy van. Dolce vita pure. Vacilalok mallorca es san remo kozott nyugdijas koromra. Bar granada is jatszik meg

puhacica 2014.11.12. 23:22:19

@Igaz Barát: a Gyuruk urat nem erdemes, hanem kotelezo megnezni! :) nem tudom mar, hanyszor lattam, de szamomra megunhatatlan.

puhacica 2014.11.12. 23:26:24

@zöldeketbeszélek: @Muscari: @pasztasuta: mondjatok csak, mondjatok bogarkaim, hatha megesz a sarga irigyseg! :)

puhacica 2014.11.12. 23:32:40

@diggerdriver: van egy olyan erzesem, hogy neked nem is tetszene.

ha mar. megneztuk ma a Haragot, Brad Pitt haborus filmjet. nagyon-nagyon jo! viszont eletunkben eloszor (es egyben utoljara) kiprobaltuk a 4D-s mozit. hat az valami ritka nagy szar.

tsabus UAE 2014.11.12. 23:34:44

@pasztasuta: OK, beismerem, rémesen műveletlen vagyok, de mi az a pasztasuta, ami a nicked ? Csak azt ne mondd, hogy gyógykenőcs balkezeseknek...

2014.11.12. 23:36:11

@puhacica: Azt a filmet nekem is meg kell néznem. :)

puhacica 2014.11.12. 23:40:00

@Philosoraptor: hajra! nem fogsz csalodni. :)

pasztasuta 2014.11.12. 23:54:49

@tsabus [UK]: áh ne aggódj, sokkal prózaibb: en.wikipedia.org/wiki/Pasta segítek: 4. bekezdés :)) (nálatok a nagyi nem főzött paradicsomos tésztát amit úgy hívott, hogy pasztasuta?)

pasztasuta 2014.11.12. 23:57:35

@puhacica: akkor mondom: Szardínia :)) de most frankón napok óta országos eső van, árad minden folyó és még 2 hétig tuti esik. Most egy kicsit jobb? :)

Muscari 2014.11.13. 00:00:56

Mar megint csak arra van erom, hogy belinkeljek nektek eggy kis nyelvi finomsagot. Ebben a videoban a nemet nyelvet hasonlitjak ossze nehany masikkal, a nevetes garantalt

www.youtube.com/watch?v=ZlATOHGj9EY

Muscari 2014.11.13. 00:01:35

@Muscari: OMG Egy egy gyevel, dadogott a kezem.

Muscari 2014.11.13. 00:05:42

@puhacica: ne aggodj, par ev es te is eljutsz ezekre a helyekre :-) Romaban meg en sem jartam mondjuk, egyszer be volt tervezve de meghiusult, azota meg nem volt ra lehetosegunk.

Nekem a sarga irigyseg netovabbja az volt, mikor adg irta, hogy sajnos le kell szedniuk a mangot feleretten mert megeszik a posszumok. Hogy mennyire sajnalom oket...

tsabus UAE 2014.11.13. 00:13:29

@pasztasuta: Na, ilyen sivár gyerekkorom volt, hogy ez még fel se vetődött nálunk. Igaz, mindig utáltam a tésztát. Olaszországban is inkább pizzát, meg minden mást ettem, csak ne valami makaróni legyen.
Megint tanultam valamit...

Muscari 2014.11.13. 00:26:21

Itt egy masik video angolosoknak, ha valaki meg nem ismerne. 24 fele akcentus 8 percben

www.youtube.com/watch?v=dABo_DCIdpM

@pasztasuta: nekunk nem volt olasz nagymamank :-)

Megkerdeztem az olasz kolleganomet, azt mondta, hogy ezt csak Eszakon hasznaljak es azt jeleni, hogy teszta valamilyen szosszal. A "suta" meg eredetileg szarazat jelent, azt nem tudom, hogy kell leirni. Es most megnezem, hogy mit ir a Wiki.

Jo, most mar tudom, hogy kell leirni :-)

Muscari 2014.11.13. 00:28:17

@pasztasuta: jobb, de csak egy kicsit ;-)

pasztasuta 2014.11.13. 00:31:43

@Muscari: sírok :D a nagyi magyar volt amúgy, de ha senki nem ismeri, most már kezdek arra gyanakodni, hogy családilag átmagyarosítottuk az olaszból.

2014.11.13. 02:51:47

@puhacica: Brad Pitt rengeteg jó filmben szerepel, a II. vh. meg amúgy is nagyon fekszik neki. A Becstelen Brigantik című filmet láttad már?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 03:58:17

@Babette.: tudom, hogy ha tisztán csak a mocskos anyagiakat nézzük, akkor egy tanár, orvos, ápoló, tűzoltó, könyvtáros, múzeumi teremőr, adóhivatalnok, rendőr, stb "nem termel értéket", de én ettől akkor is lábrázást kapok. ja mert a huszonötödik gagyi szart rámsózni akaró telemarketinges vagy az adóhivatal elől kreatív könyveléssel milliókat elrejtő aktatologató olyan nagy értékeket teremt CSAK azért, mert a versenyszférában van.
give me a break.....
(azt tudom azért, hogy értelmes szabályokkal és procedúrákkal, még több digitális ügyintézéssel stb sokat lehetne spórolni az államigazgatásban, ez megvan, de azért csak nem értéktelen és felesleges már ott se minden ember.)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 04:44:43

@Dragonlady (now in Indonesia): "nem termel értéket", de én ettől akkor is lábrázást kapok.
ezt ugy magyarazta meg egy varosi hivatalnok ismerosom, hogy ok servizt adnak ,es ha a kolkod tanitasaert directbe kellene a tanart fizetned ,egy akta elintezeseert fizetned a hivatalnokot ,fizetned az orvost , a tuz eloltasat szamlaznak neked akkor megtudnad, hogy az igen is ertek ...
ezzel ugyan meggyozott ,de amikor azt allitjak hogy ok igenis adoznak ( levonjak a fizetesukbol) mar nem tudom elfogadni ,hiszen az egesz fizetesuk a masok altal fizetett adobol van ... hogy annak egy reszet visszaadjak azzal nem lesz tobb penz a kincstarba ..

bxf 2014.11.13. 05:47:56

Kisvarosi: TELJESEN egyetertek az elso cikkeddel. Razd le magadrol a szitkokat es move on!

Olaszorszag idealis az ujrakezdeshez es pont Milanoban el az egyik onkologiai sebesz baratom, akivel anno egy evet egyutt huztunk le a rakkutatoban, igy az olaszokrol irt hozzaszolasoddal is egyetertek (a vezetesi stilusok meg plane, szoval, nagyon ne panaszkodj rajuk a szemukbe, mert sertesnek veszik :-) ).

En meg joval az EU-csatlakozas elott jottem el Mo-rol, de minden ugy van, ahogyan irod Mo-gal kapcsolatban.

Egy dolgot adnek az elozo posztodhoz: en (is) egy kivarosban erettsegiztem, es anno a tanarok a kezuket-labukat tortek, hogy megtanitsak a nyelvet, sajnos akkor sokan nem ertekeltek. Amikor en szereztem az elso diplomam, egy kozepfoku es egy alapfoku nyelvvizsga kellett (a masodikhoz is) es az egyiknek angolnak kellett lennie. A mi egyetemunk (nem bolcsesz!) komolyan vette a nyelvoktatast, igy amikor mi vegeztunk, nalunk nem volt problema a diploma idoben torteno atvetelenel. De a muegyetemen (masodik alma materem) pl. a 90-es evekben sokakat ismertem, akik hiaba fejeztek be mernoki tanulmanyaikat, a diplomat nyelvvizsga nelkul nem vehettek at, igy evekig jartak meg magan nyelviskolaba. Remelhetoleg a nyelvoktatas az egyetemeken azota valtozott...

Jol csinalod, hogy a nyelvekre rafekudtel, ha jol szamolom, akkor tudsz angolul, nemetul es mostmar lassan olaszul is. Esetleg spanyolul? Azt tanacsolom (mivel meg fiatal vagy), hogy Olaszorszagban ne tolts tobbet, mint 3 ev (jo-joa letelepedeshez, de addig tanulj nyelvet, amig van ra lehetoseged!), menj tovabb Franciaorszagba, es tanulj meg franciaul is. Ha tudnad a "ot nagy europai" nyelvet (angol, nemet, francia, olasz es spanyol), az egesz vilag nyitva lenne elotted, es barhol letelepedhetnel. Utana egy bachelor + master degree megszerzese is konnyebben menne, mert szeretik az olyan embereket, akik az oneletrajzukban megnevezik a hobbit, ezen belul az utazast, az onkentes munkat (az USA-ban hatalmas plusz!) es a mindezek soran osszegyujtott tapasztalat, nna meg az ezzel megszerzett nyelvtudast. HAJRA!

PS.
Ha mindehhez oroszul is tudnal... lehetosegeid megsokszorozodnak...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 07:25:55

@Muscari: Köszönöm az infót. Anyósomék jártak anno Szicíliában, láttam a fényképeket. Megevett a sárga irigység. Ilyenkor gondolkodom el, hogy mennyire irigylem azokat a fiatalokat, akik pl. hátizsákos turistaként bejárják a világot, és csak utána kezdik el élni "szürke hétköznapjaikat". Hát, én már erről lemaradtam, de azért talán van még időm eljutni néhány szép helyre. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 07:41:20

@montroyal ( CAN qc): @Babette.:
értem, hogy elvileg szigorúan csak pénzmozgásról van szó, ezt nem is vitatom.
(mondjuk zzal a részével lenne bajom, hogy az "értékteremtésnek" számít, amikor lenyomják a torkodon a huszadik gumikacsát és egyéb felesleges szemetet, fogyasssszzz fogyasssszzz, de ne menjünk ilyen messzire.)
csak az a baj, hogy a kormány is szereti így gondolni, hoyg ez szimplán pénzkérdés, és milyen jókat lehet spórolni, és perpill az OECD országok közül Magyarország költ arányaiban a legkevesebbet oktatásra.
ja mert az abba belement pénz csak 20 év múlva jön vissza, meg a bele nem tett pénz hatásait se holnap fogjuk érezni. de érezni fogjuk. de Átlag János parlamenti képviselőnek 4 évig tart a látóköre.
egészségügy leomortizálása dettó. bár végülis anyagilag jó koncepció ez, hulljon a férgese, nehogy már olyan sokáig nyugdíjat kelljen fizetni nekik, még mi lenne itt, ha mindenki 80 évig élne, mint nyugaton.

puhacica 2014.11.13. 07:44:16

@pasztasuta: nem jobb. az eso elall majd. :)

@Muscari: igy legyen! :) ja, a mangos sztorin en is vigyorogtam egy sort. micsoda problemak... :)

@Philosoraptor: lattam. mi pont arrol beszelgettunk a film utan, hogy Brad egyfajta garancia a jo mozira. nem nagyon emlekszem rossz filmjere.

DieNanny CH 2014.11.13. 08:26:26

@Ödenburger [Hu/At]:

"Komolyan azt gondolod, hogyha pl. hirtelen 20%-al csökkenne a bérterhed, akkor minden gondod megoldódna?"

Bár nem tőlem kérdezted, de én pontosan ebben hiszek. Nem egyik napról a másikra, kellene hozzá 1-2 év, de ha abból a 20%-ból 18 elmenne a 'lyukak' betömésére, akkor a maradék 2-ből vennék egy mozi- vagy színházbelépőt - amit 2 évvel korábban semmiképpen nem tudtam volna kigazdálkodni. És talán ez a +1 színházjegy lesz döntő a színtársulatnak, hogy bezár-e, vagy sem. És így nem lesznek elbocsátva színészek, és egyéb technikai dolgozók.
Úgy érzem, ez egy önmagát gerjesztő folyamat.
Ismered azt a mondókát: "Egy patkószög miatt az ország elveszett!" ? Na, valahogy így képzelem el, csak fordított sorrendben...

Gondolom, nagyon idealista vagyok.
A személyiségi tesztet ma szándékozom megcsinálni, az elmúlt napokban túl fáradt voltam hozzá. Majd leírom, "mi" vagyok...
:-)))

pasztasuta 2014.11.13. 08:33:58

@puhacica: itt meg egesz jo a helyzet de eszakon nem kicsit esik :(
milano.corriere.it/foto-gallery/cronaca/14_novembre_12/seveso-esonda-niguarda-eb47b076-6a82-11e4-bebe-52d388825827.shtml
Habar nem voltam elajulva a posztolotol azert remelem jol van.

2014.11.13. 08:38:38

@DieNanny [SZ,CH]:

Megneztem, mennyit vonnat le egy 200.000-es bruttobol: 69.000-et. Vagyis 131-et megkapsz, vagyis 34,5% az elvonas. Ugy hogy nincs gyerek, nincs semmi kedvezmeny. Ez azert nem olyan sok. Utana megneztem, hogy 2008-ban ebbol mennyit vontak le, ott csak 122.215 Ft-ot kaptal ugyanabbol a bruttobol. Vagyis jelenleg 9.000 Ft-al kapsz tobbet egy 200.000-es brutto eseten.

Ugyanez utan a ber utan raadasul a munkaado teljes koltsege jelenleg 257.000 Ft, 2008-ban 268.950 Ft volt. Csak legyunk mar politikailag korrektek, ha szidjuk a kormanyt, akkor olyasmiert szidjuk, amiben tenyleg hibas (van boven), es nem az adorendszer atalakitasaert, ami a keves jol sikerult dolguk kozt van.

DieNanny CH 2014.11.13. 08:39:55

@fhdgy:

Gondolom, Philosoraptor már válaszolt, de azért én is írok valamit.

Valószínűleg csak a megfogalmazás volt nem túl szerencsés, hiszen, akitől 20 évvel ezelőtt levonták a nyugdíjjárulékot, joggal számít jelenleg a magas nyugdíjra.
Az, hogy 1 aktív tart el 5 inaktívat, fordítva értendő. A gond az, hogy kevés az aktív! - nem pedig az, hogy sok az inaktív.
Meg kellene nézni, az inaktívak közül mennyi a nyugdíjas, és ki az, aki "csak" munkanélküli. Akár önhibáján kívül is!
Szóval, itt van a probléma forrása - szerintem.
Ha, az, akitől 20 éve levontak, annak idején úgy dönt (mert mondjuk lett volna rá lehetősége, de nem volt!), hogy azt a pénzt a saját bankszámláján tartja, akkor jelenleg nem néznének rá ferde szemmel, hogy mi jogon magas a havi bevétele.

Valóban ott a gond, hogy nincs megbízható, saját néven futó magánnyugdíjas-bankszámla (vagy bárminek is hívják...).
Aztán, természetesen, nem mindenki előrelátó, és ha nem lenne kötelező levonás, akkor valószínűleg sokan felélnék az utolsó fillérjüket is, aztán nyugdíjasként ingyenkonyhára, meg melegedőre járhatnának...

DieNanny CH 2014.11.13. 08:44:08

@Lex D'Arquebus:

Május 1 Zug kantonban munkanap... :-)

DieNanny CH 2014.11.13. 08:57:13

@Babette.:

Én szívesen megtenném, de még fogalmam sincs, nekem egyáltalán itt kellene-e élnem???
(Mindjárt nekiállok a tesztnek!)
:-DDD

puhacica 2014.11.13. 09:20:07

@pasztasuta: ez tényleg elég durva. a csatornák nincsenek megfelelően karbantartva vagy akkora mennyiség esett le, amit egyébként se tudnának elvezetni?
viszont nagyon cukik azok a virágos falak, illetve ahol a fiú átviszi a karjában a lányt, az olyan tipikus latinos lovagias gesztus. helyesek. :)

pasztasuta 2014.11.13. 10:18:03

@puhacica: Mindketto, plusz a folyomedrek sincsenek rendben tartva. Nyilvan a domborzati, eghajlati, vizrajzi, stb helyzet adott, ugyanakkor csak katasztrofa idejen kerul elo egy veszforgatokonyv, a megelozes teren sulyosak a hianyossagok. (De ezt laikuskent mondom, csak a hirekbol meg a helyiektol szerzem az infot, nem ez a szakteruletem.)

2014.11.13. 10:22:34

@Ödenburger [Hu/At]: Ez tök jó, sajnos azonban a legtöbb ember olyan messze van a bruttó 200 ezertől is, mint Makó Jeruzsálemtől. Én nem mondanám, hogy ez a rendszer jó, azt mondanám (ami Mo.-n teljesen megszokott már), hogy vannak, akik jól járnak, a többség meg baromira nem.

Ha korrektek akarunk lenni, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy 2008-ban mennyi adónem volt, most mennyi van (lett pár fajta), és 2008-ban mennyit ér a forint vásárlóereje, és most mennyit ér. És persze, hogy milyen erős volt akkor a forint... A magyar állam az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. És ez megy már nagyon régóta színtől függetlenül.

DieNanny CH 2014.11.13. 10:26:00

@Babette.:

Na, megcsináltam, most már elkezdhetjük az örökbefogadási procedúrát... :-)

Muscari 2014.11.13. 11:59:03

@VPBA: arról én is lemaradtam, ma már másképp csinálnám. Azért nem rágódok rajta, ha nehezebben is, de családdal is lehet erre arra utazgatni.
Egyszer titeket is meglátogatunk.

rax 2014.11.13. 11:59:14

@Mirjam2:
idojarasrol valo beszelgetes:
Kicsit ilyen onmagat gerjeszto sztereotipia... tudjak magukrol, es nem is jut mas az eszukbe:) amugy igen, pont arra jo amit mondtal, tokeletes tema par perces chat-re, csak hogy megtorjuk a neha kinos csendet ha osszefuttok (igen, lattam mar sokszor, koszonunk is egymasnak, de semmit nem tudok rola -> nem tudok kerdezni semmit pl 'na es hogy vannak a gyerekek?') A joker ilyenkor: 'milyen szepen sut a nap!' v. 'Ah mar megint esik...'

rax 2014.11.13. 11:59:16

@kardio1:
:) igen hallottam mar de igy masodikra is eleg vicces

Muscari 2014.11.13. 12:09:12

@Ödenburger [Hu/At]: azért én a családi adókedvezményt vitatnám, ha már az adórendszerről beszélünk. A családi pótlékot ezer éve nem emelték, a kis keresetűek, szürkén, vagy feketén foglalkoztatottak meg kitörölhetik az adókedvezménnyel. Pedig ők lennének a legjobban rászorulva.

Szerintem az, ami itt van sokkal igazsagozabb. Evi 10000 font alatt adómentesség van, utáni sávos, de a sávok jól szét vannak húzva. Egy átlagosan kereső nem fizet túl sok adót, a húsz % határa 35000 ha jól emlékszem.

Nekem az összes levonás olyan 15% a fizetési parírom szerint, mondjuk én az átlag alatt keresek. Magyarorszagon csak az szja egy picivel több

DieNanny CH 2014.11.13. 12:17:29

@Muscari:

Mit szólsz, itt meg 50 frankonként van más adósáv... :-)))
Igaz, 800-ig adómentes/hó.
www.sz.ch/documents/ta_14a_normaltarif.pdf

puhacica 2014.11.13. 12:21:06

@pasztasuta: akkor ez kb. úgy működik, mint itthon.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 12:32:16

@Muscari: Persze, feltétlenül. Segítünk, hogy a legjobbat tudjátok kihozni a dologból. Mármint a nyaralásból. :)

négyzet 2014.11.13. 15:52:28

@Ödenburger [Hu/At]: 2010-ben meg 137 ezret kaptál kézhez bruttó 200 ezerből. Hát azért ez így már más, nem? A Bajnai-kormány levitte 17%-ra az alsó adókulcsot (éves 5 millió jövedelemig), vagyis az emberek jelentős részének annyi adót kellett fizetnie mint most (felső kulcs 32% ekkor), miközben kaptak egy izmos adójóváírást is. Azért volt ennyi a nettó és nem még több, mert közben volt szuperbruttósítás is - annyira sokat azért nem tudtak adni, akkor még keményen válság volt.

Az Orbán-kormány adóváltoztatásai fájdalmasan rosszak, persze aki sokat keres, örül, mint majom a farkának, de makroszempontból végrehajtottak egy nagy költségvetési kiengedést a felső jövedelműeknél, aminek egy részét az alacsony jövedelműeken hajtották be. Plusz ezért kellett a sok fisz-fasz adó és a különadók, amik hazavágtak egynémely szektort. Bravó!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása