oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 12. 06:42,  Megnyomtam a restart gombot 362 komment

2014. november 12. 06:42 Határátkelő

Megnyomtam a restart gombot

Még augusztus elején jelent meg mai szerzőnk, Kisvárosi írása, akkor még Magyarországról (ide kattintva olvashatjátok el), most pedig immár a folytatás következik, ami sajnos nem túl hosszú, de még csak a legelső benyomásokról szól – mégpedig Olaszországból, Milánóból.

Olaszország, Milánó.jpg

„Az előző erőlködésem pár hónappal ezelőtt jelent meg, ami kapott rendesen hideget, meleget. Az építő jellegű kritikákat próbáltam / próbálom megfogadni, a kedves szavakat köszönöm, a többi itt-ott anyámat, vagy testrészeinek megemlítő kommentárok viszont teljesen lepattogtak, de azért átadtam neki az „üdvözleteket”, míg én sikeresen elhagytam Magyarországot és Olaszország északi részén Milánó közelében kötöttem ki.

Már a blogon nem egy ilyen történettel találkoztam, így nagy újdonság nem lesz. Én is önkéntesként jöttem ki, az EVS (European Volunteer Service – Európai Önkéntes Szolgálat) segítségével Olaszországba.

Tömören a programról: tizenhéttől harminc éves korig, kettőtől tizenkét hónapig csinálhatjuk végig az általunk választott országban az általunk választott projektet.

Az utazást, a szállást, a közlekedést az étkezést és az életbiztosítást is teljes mértékben, vagy részben (90% általában) az Európai Unió állja, cserébe nincs fizetés csak zsebpénz (ez általában 100-200 euró havonta).

Amikor valakinek beszélek erről a lehetőségről akkor általában a „hú, de jó”, majd kicsivel később a „Minek? Miért Olaszország? Önkéntesnek?!” mondatok hagyják el a másik ember száját. Pedig ha jól használjuk ki a lehetőséget, akkor egy új nyelvet, mentalitást, ismerősöket, kapcsolatokat és munkahelyet, vagyis egy új életet is szerezhetünk.

De kezdjük az elejéről! A miért hagytam el Magyarországot szeretném rövidre zárni. Legnagyobb oka a pocsék hangulat, amelyet a pocsék vezetésnek lehet köszönni, a túltengő idiotizmus és a teljes reménytelenség.

Három nap otthon

Pár hónap után haza kellett mennem 3 napra. Tömören: Hát jó sz*r volt. Rengeteg hajléktalan, még több panaszáradat. A vonaton két idős, amúgy nagyon kedves és szimpatikus ember ült mellettem. Budapesttől Győrig csak a panaszkodás ment.

Először, hogy kik haltak meg a családban, majd milyen hülyék a még élő rokonaik 89%-a, mennyire pocsék a nyugdíj és amikor már azt hittem kifogytak mindenből, akkor elővették a húsipart, hogy manapság egész csirkéből csinálják a parizert és valójában a rendszer áldozatai vagyunk.

Hazaérve pedig az internetet megnyitva a pofámba gázoltak a „Jön az internetadó” típusú cikkek. Lehetne lassan már egy komplett több száz oldalas könyvet írni: „Miért sz*r Magyarországon” címmel, de én ennek a bejegyzésnek eme részét szeretném ennyivel le is zárni.

Hogyan vehetünk részt a programban?

Maga a program megpályázása szinte teljesen úgy működik, mintha egy állást szeretnénk megszerezni, csak itt a fogadószervezeteket kell bombázni önéletrajzzal és motivációs levéllel.

A legtöbb pozíciót már betöltötték, van, ahonnan vissza se írnak, vagy jelenleg nem keresnek önkéntest, de még mindig bent vannak az adatbázisban. Olaszországot azért választottam, mert érdekel a nyelv, van pár ismerősöm, a hangulat pedig leírhatatlan a magyar depresszió után.

A projektem során majdnem egy évet kell egy házban eltöltenem olyan gyerekekkel, akiket a bíróság elvett a családjaiktól a szülők nem megfelelő életvitele miatt (alkohol, drogproblémák stb.).

A kölykök 7-17 éves kor között vannak. Bár néha frusztráló tud lenni, hisz mégis csak növésben lévő gyerekekről beszélünk, akiknek még a családi hátterük is rendkívül zűrős. Rosszabb napokon kaphat az ember rendesen tőlük, de azért ha értjük a nyelvüket, akkor nincs probléma.

Mosolygósak, segítőkészek

Ami nekem egyből feltűnt, hogy itt az emberek többet mosolyognak (nem, itt se vigyorgó pofával járnak az utcákon, de mégse az „magyar vagyok, pocsék az életem légy szíves lőjél agyon” arckifejezéssel), és rendkívül segítőkészek.

Nekem Magyarországon 1 év alatt nem segített annyi ember, mint itt 1 hónap alatt, és bár mindenhol azt olvastam, hogy még véletlenül se találkozzak vagy beszéljek magyarokkal külföldön, én azért mégis csatlakoztam pár Facebook-csoporthoz. A benyomásom elég pozitív volt, nagyon összetartóak itt a magyarok, próbálnak sok időt szakítani egymásra és rendkívül segítőkészek is.

Na, de kicsit mélyebben az olaszokról! Szerintem eszméletlenül jó fejek, elég lököttek is és egyértelműen vidámabbak, bár itt Északon kevésbé érezhető a tipikus olasz mentalitás.

Angolul nagyon kevesen beszélnek, jogosítványt én nem adnék a kezükbe, (3 hét után volt egy karambolunk) mert eget rengető, ahogy ezek „vezetnek”, a fogászat pedig eszméletlen drága (csak egy panoráma röntgen 80 eurótól kezdődik, de akár 200 eurót is elkérhetnek, tehát alsóhangon 60.000 forintot).

Milánó jelenleg rohamtempóban épül újjá a közelgő világkiállítás miatt, ami ellen - természetesen olaszok révén- volt is pár tüntetés, miközben a maffia is kezd terjeszkedni északon.

Lesz még arcon csapás

A kaja jó, a hangulat szintén, az árak viszont a plafonon, és bár itt sem dobják agyon az embereket az álláslehetőségekkel, azonban ha jól kombináljuk a dolgokat és ügyesen használjuk ki a lehetőségeinket, (nálam ez is megvolt, mivel a cég ahol dolgozom akár állást is tud ajánlani nekem később) akkor egy nagyon jó új otthont találhatunk magunknak.

Biztos még nagyon bennem van a kezdeti hév és lesz még itt arcon csapás és tökön rúgás azonban nekem már nagyon kellett, hogy elszakadjak Magyarországtól és megnyomjam a restart gombot az életemben.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország Milánó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916888453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 19:02:57

@pasztasuta: Definitely. :)
Én a helyedben kihasználnám, hogy ott vagyok, elmennék mindenhová, ahová csak tudok. Mi már nagyjából felfedeztük Albániát, de még van jó néhány hely, ahová el kell mennünk. Meg hát persze még van egy csomó hely a világban, amire kíváncsiak vagyunk. De majd "avash, avash" (lassan-lassan), ahogy az albán mondaná. :)

tanato 2014.11.12. 19:09:59

@Babette.: Köszi erről nem hallottam.

Giddy Lamb 2014.11.12. 19:10:00

@Zoole[uk]: "92'-ben volt pisztoly a kezembe utoljara."

Azóta UZI-t használsz, vagy shotgunt?

Mme Seldon 2014.11.12. 19:10:39

@kardio1:
Kiváló (de extrém) példa. Én érzem hiányát ennek. a "boldog" kalahári busman, örül, ha aznap kettő elefántot ejtenek el. (neki nincs hiányérzete a világűr iránt)

Hari Seldon 2 2014.11.12. 19:12:02

@Mme Seldon:
Jaj, ne haragudj! Megint nem láttam, hogy te voltál bejelentkezve.
Természetesen én voltam.

tanato 2014.11.12. 19:24:33

@VPBA: A férjed nagyon aktívan kommenteli a cikket.Mint egy igazi albán hazafi.

tanato 2014.11.12. 19:27:36

@Babette.: köszi erről tényleg nem tudtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:34:10

ezt muszáj megmutatnom, cuki doktornéni.
szerintem visszamegy majd:(
kenyerlepeny.blogspot.hu/2014/11/titokban-tanul.html

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.12. 19:36:22

@tanato: Igen, ezek szerint vannak mások is, akiket érdekel a téma. :) A legjobban azt szeretjük, amikor mások távolról megmondják, mert ők jobban tudják. :) Mert azt olvasták valahol...

Hari Seldon 2 2014.11.12. 19:38:13

@Babette.:
Ahogy Buzz Lightyear mondaná:
A végtelenbe és tovább...

Apropó, hallottátok, hogy a munkásságomból sorozat készül:

www.origo.hu/teve/20141111-sorozat-keszul-az-alapitvany-trilogiabol.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:41:16

@Hari Seldon 2: Remélem, nem Horváth Ádám rendezi:D

SzZoole 2014.11.12. 19:43:10

@Giddy Lamb: :)))
Egyiket sem,szep beszedel is meglehet gyozni a masikat:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 19:48:30

@tanato: sőt, a nagyon jók közé tartozik.

nyuszigonosz 2014.11.12. 19:54:15

@Mme Seldon: Ez a része a posztoló önkéntes munkájának engem is érdekelne, mert ahhoz, hogy az ember ilyen gyerekekkel (is) tudjon foglalkozni, már igazán nagyon jó nyelvtudás szükséges, ezenfelül az éppen használt szlenget is tudni, érteni kell.

Mondjuk azért csodálkozom azon, hogy ilyen munkára külfödröl kellenek önkéntesek, akik egyben szinte maguk is nyelvet tanulnak még éppen.

qkuc 2014.11.12. 20:02:49

@Hari Seldon 2: Hallottam mester, :D. De remélem nagyon odarakja magát az HBO, még jó Asimov feldolgozást nem láttam ...

DieNanny CH 2014.11.12. 20:03:32

@flash.gordon:

Én még azt sem tudom, akarom-e, hogy engem megmentsenek...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.11.12. 20:03:53

Ha valaki tudna nekem jövő nyárra mondani önkéntes munkákat északi nemzeti parkokban, megköszönném. Engemet a természetvédelem érdekel, de már nem vagyok mai csirke, túl vagyok a 30. éven.

Igaz Barát 2014.11.12. 20:23:00

@qkuc:
A két évszázados ember szerintem jó volt Robin Williams-el.
Az Alapítvány viszont ennél sokkal-sokkal bonyolultabb történet, nem tudom, hogy lehet ezt átadni filmen. De majd elmesélitek.

Erről jut eszembe, a Gyűrűk urát érdemes megnézni filmen? Még nem tudtam rászánni magam, pedig az egyik kedvenc könyvem.

2014.11.12. 20:25:13

@QUERCUS: marmint Libiaban szerinted demokratikus kormany van?

qkuc 2014.11.12. 20:28:20

@Igaz Barát: Szerintem igen, csak jó kényelmesen rendezkedjél be, mert nem rövid filmek, :).

Oké, egy kivétel a 2 évszázados ember, na de az Én a robot?! Brrrr ...

(Hm ..., és akkor az Interstellar is megérdemelne egy-két keresetlen szót, de ma már teljesen széttrollkodtamm a blogot, :D.)

Igaz Barát 2014.11.12. 20:33:13

@qkuc: Ezeket nem ismerem. Mármint filmen. Igazából nagyon megválogatom, mit nézek meg, helyette inkább olvasok. Tovább is tart, és senki nem kényszeríti rám, hogy hogyan képzeljem el, mire gondolt a költő :)
Egyébként szerintem te a jobbik fajta troll vagy, tőled csak a befőttesüveg koszolódik el, kívülről. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.12. 20:36:54

"Személy szerint sokkal jobban érdekel Hinta véleménye, mint egy újabb űrszemétről szóló diskurzus. Előbbi legalább általában ontopic"

Most akkor már lehet beszélni a hüvelygombáról?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A poszthoz.
Egyszer voltam Olaszországban.
Van egy kisváros talán 40kilométerre Velencétől, Este városa.
A Komatsu gyár van ott és meghívtak a legújabb gépüket tesztelni.
Olaszország fantasztikus.
A hedonizmus fellegvára.
A "szarunk bele mindenbe úgy lesz ahogy lesz" országa.
Mégis van benne valami ami az élet lényege.
Talán az olasz filmek tudják ezt legjobban visszaadni.
Az Amarcord, a Malena, a Cinema Paradiso.
Valamit tudnak amit más nem.

Van egy ismerősöm akinek volt egy olasz pasija. Valami hivatalnok volt az ipse. Elég sokáig együtt jártak aztán vége lett.
Később kijött Londonba. Itt egy kőgazdag angol pasival járt.
Azzal sem volt végleg.
Mindig az olasz pasiról beszélt.
Mondom mi a különbség az olasz és az angol között.
Azt mondja az olasz az az ÉLET.
Lehet benne valami.
Tudom napestig lehetne sorolni a negatívumokat az olaszokról, mégis tudnak valamit amit senki más.

Muscari 2014.11.12. 20:48:59

@VPBA: csak röviden : igen Szicíliát látni kell és az Etnát is meg kell mászni. Életem legnagyobb élményei közé tartozik felt állni a füstölgő kráter szélén. Leírhatatlan.
Ha átkompozol Puglia - t se hagyd ki, ott vannak azok a kúpos kőházak.
Na vissza a gyapotfoldekre...

Giddy Lamb 2014.11.12. 20:50:42

@Zoole[uk]: "Egyiket sem,szep beszedel is meglehet gyozni a masikat:)))"

Tudom én, meggyőző vagy, persze :)))
Ha a kezedben ott van a fejsze...

Quercus a favágó 2014.11.12. 20:51:41

@charlieharper:

Persze, az egyik. Ábdullah al-Táni miniszterelnök vezette legitimnek mondott kormány(ha még létezik), amit ugye a nyugati hatalmak elismertek. Igaz nem Tripoliban tevékenykednek, hanem Tobrukban. Ne meg persze van Tripoliban is egy kormány, meg vannak a katonák,meg az iszlamisták,meg a ............

Na de megdöntötték a gyűlölt diktátor,Kadhafi monarchiáját, nem?
Ez a lényeg. Mint Irakban. Építik az USA iránymutatása alapján a demokráciát. Hogy ebbe hány ember pusztul bele, azt ki nem szarja le.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.12. 21:01:16

@QUERCUS:
A Tobruki Patkányok?
:))))))))))))))))))))))))))))

tsabus UAE 2014.11.12. 21:07:26

@diggerdriver: Azok speciel nem angolok voltak ? :-)

pasztasuta 2014.11.12. 21:12:07

@Muscari: Húúú, Szicilián még sosem jártam, ez tényleg nagy élmény lehetett. Jaj a kúpos kőházak (Alberobello), iszonyat rég voltam ott még valami gimis exchange programmal és tényleg nagyon mókásak. Na most tisztára rám jött a nosztalgia...:)

2014.11.12. 21:16:41

@fhdgy: Szerintem ők is egy a sok bűnbak közül, akiket "lehet" választani... Szinte biztosra veszem, hogy a költségvetésben elhanyagolható a nyugdíj, amikor egy valag pénzt eltudnak tapsikolni mindenféle faszságra. A többit továbbra is úgy gondolom, és nálam okosabb emberek is így látják. Ha esetleg érdekel: kiszamolo.hu/?s=nyugd%C3%ADj.

NIKI LAURA 2014.11.12. 21:20:39

@montroyal ( CAN qc): mert spur vagy,egy huzatopadon is jol dolgozo 3-5000$ minimum,Te meg 1500 akarsz adni,de nem vagy egyedul,mind ilyen:)

2014.11.12. 21:24:46

@jomtom: Persze, hogy nem. Ez az egy számjegyű szja nagyon jó beetetésnek, mintha ettől sokkal több maradna a zsebemben. Két megoldás létezik (merthogy fogyasztás nélkül nem igazán van gazdasági növekedés). Vagy keressek annyit, hogy ne érezzem meg az 50% elvonást, vagy pedig legyen sávos adózás, és mondjuk a keveset keresők ne adózzanak x összegig bezáróan a jövedelmükből. Mo.-n az valósult meg jelenleg, hogy aki keveset keres, az mindenféleképpen rosszul jár, aki meg az átlag felett keres, az meg jobban. Ezzel nem lenne semmi gond, ha az emberek többsége jól keresne. Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy a nettó 150 ezer a legtöbb embernek álom marad. Mert elképzelhető, hogy ő nem akar programozni v. turbinát építeni, csak szeretne megélni "tisztességesen" a munkájából.

SzZoole 2014.11.12. 21:24:52

@Giddy Lamb: Fejsze.Te osszekeversz valakivel baranykam,a favago nem en vagyok,hanem Quercus:)))
En igen is egy tiszteseges válalkozó vagyok,dolgozok,fizetem a tb-t adot:)))

2014.11.12. 21:26:58

@zöldeketbeszélek: Ilyet nem szabad mondani. Fontos munkát látnak el mindannyian, de az államtól kapják a fizetésüket. Az állam pedig ezt adóból fogja megfinanszírozni. De ezzel te is tisztában vagy.

Quercus a favágó 2014.11.12. 21:29:02

@diggerdriver:

Líbiáról mindenkinek az olaj jut eszébe. Pedig rendelkezik egy ennél sokkal értékesebb kinccsel is, úgy hívják: víz.
A Núbiai Homokkő Víztározó rendszerről van szó. Ez egy közel egymillió éves "fosszilis víz", melyet egy 2800 km-es vezetékrendszeren keresztül juttatnak el Bengazi, Tripoli, és Szirte városokba. Továbbá Kadhafi ezzel a vízzel akarta művelhetővé tenni a sivatagot. A "Nagy Ember Alkotta Folyó", ahogy ő nevezte, a világ nyolcadik csodája. Több mint 20 milliárd dollárba került volna az összköltség,ha be tudja fejezni. Ezt Líbia saját erőből finanszírozta.

Érdekes egy diktátor volt.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:33:30

@Babette.: egyébként szerintem nincs közvetlen összefüggés a vagyonosság és boldogság között.

De a vagyontalansag es a boldogtalansag kozott van direct osszefugges

viszont ha attol boldogok vagytok ,hogy az erdoben eltek( nem magan erdoe v nemzeti parkba mert onnan kitesznek ha nem fizettek) es bogyokat esztek de szeretitek egymast es ott van a szemetek fenye a gyerek hat hajra ... szandekosan nem irtam hogy vadasztok meg halasztok mert ahhoz engedelyek, felszerelesek kellenek ami sulyos penzekbe kerul ...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:39:27

@Babette. nem tudom a kerdest eldonteni a gazdagsag az boldogsag is ... felesleges ezen rugozni nem tudom hogy boldog leszek-e de legalabb had probaljam ki ... majd utana dontok ...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 21:45:57

@Ödenburger [Hu/At]: egypelda a kockazatra es hogy vannak komolyabb bankok is ( nem Mo-on)

en a kolcsonomet vehettem volna 5 evre fix kamatra, de volt lehetoseg 5 evre ,de evente felulvizsgaljak a kamatot .. nagyobb kockazat ,kevesebb indulo kamat.. mit ad isten; mar 2 eve minden evben lejjebb ment a kamat es kevesebbet fizetek ..

2014.11.12. 21:51:49

@QUERCUS: jah, 20 eve kezdodott a projekt,megy jo resze keszen van. A karbantartasa nagyon nehez, idonkent szetrobban a vezetek. Nem teljesen egy siker mernoki muvelet, nem is konnyu olyan melyen a sivatag kozepen orias vezetekeket javitani. Az otlet jo.

Quercus a favágó 2014.11.12. 21:57:54

@diggerdriver:

"Erről még nem hallottam."

Attól még írhatsz róla posztot. DDD

2014.11.12. 21:59:47

@diggerdriver: tobb, mint 100 evre eleg a viz. nagyon melyen van, az USA egy mernoki irodaja csinalta nekik a terveket az embargo elott. Mikor az embargo eletbe lepett, minenfele leanyvallalton keresztul tudtak csak tovabbi mernoki munkat ellatni Libiaban. Kozvetlen az USA anyavallalat mar nem csinalhatta.
Szoval, az egesz mogott egy amerikai ceg all, tervezesben....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.12. 22:11:10

@Philosoraptor: hat en eddig ugy tudtam, hogy az allam a beveteleibol fibanszirozza, annak csak egy resze az ado. Amit egyebkent a kozalkalmazott is fizet, az afa-tol az szja-ig. A bevetelek akar allami finanszirozasu k+f projektekbol is szarmazhatnak, amit mondjuk egy egyetem vegez csupa kozalkalmazottal.

2014.11.12. 22:16:08

@diggerdriver: itt egy link rola, nem tudom mennyire megbizhato, de a kepek beszedesek: www.orwelltoday.com/librivermanmadegaddafi.shtml
4 meter atmeroju csovek, ebbol 500ezret szalitottak le.
7 millio tonna cementet hasznaltak fel az epikezeshez, az utat is epitettek a csovek melle

A terv ez volt:
1300 kut ontozne a Szaharat, 6.5m m3 viz hasznalattal naponta.

2014.11.12. 22:26:33

@zöldeketbeszélek: A közalkalmazotti fizetésnél tulajdonképpen átrakja az állam az egyik zsebéből a pénzt a másikba. Nem hiszem, hogy Mo.-n nagyon menne a K+F, ettől függetlenül elhiszem, hogy létezhet ilyen is. De az egyetemek az államtól függnek pénzügyileg (is).

rumitom 2014.11.12. 23:04:28

@diggerdriver: ez frankon igy van. Dolce vita pure. Vacilalok mallorca es san remo kozott nyugdijas koromra. Bar granada is jatszik meg

puhacica 2014.11.12. 23:22:19

@Igaz Barát: a Gyuruk urat nem erdemes, hanem kotelezo megnezni! :) nem tudom mar, hanyszor lattam, de szamomra megunhatatlan.

puhacica 2014.11.12. 23:26:24

@zöldeketbeszélek: @Muscari: @pasztasuta: mondjatok csak, mondjatok bogarkaim, hatha megesz a sarga irigyseg! :)

puhacica 2014.11.12. 23:32:40

@diggerdriver: van egy olyan erzesem, hogy neked nem is tetszene.

ha mar. megneztuk ma a Haragot, Brad Pitt haborus filmjet. nagyon-nagyon jo! viszont eletunkben eloszor (es egyben utoljara) kiprobaltuk a 4D-s mozit. hat az valami ritka nagy szar.

tsabus UAE 2014.11.12. 23:34:44

@pasztasuta: OK, beismerem, rémesen műveletlen vagyok, de mi az a pasztasuta, ami a nicked ? Csak azt ne mondd, hogy gyógykenőcs balkezeseknek...

2014.11.12. 23:36:11

@puhacica: Azt a filmet nekem is meg kell néznem. :)

puhacica 2014.11.12. 23:40:00

@Philosoraptor: hajra! nem fogsz csalodni. :)

pasztasuta 2014.11.12. 23:54:49

@tsabus [UK]: áh ne aggódj, sokkal prózaibb: en.wikipedia.org/wiki/Pasta segítek: 4. bekezdés :)) (nálatok a nagyi nem főzött paradicsomos tésztát amit úgy hívott, hogy pasztasuta?)

pasztasuta 2014.11.12. 23:57:35

@puhacica: akkor mondom: Szardínia :)) de most frankón napok óta országos eső van, árad minden folyó és még 2 hétig tuti esik. Most egy kicsit jobb? :)

Muscari 2014.11.13. 00:00:56

Mar megint csak arra van erom, hogy belinkeljek nektek eggy kis nyelvi finomsagot. Ebben a videoban a nemet nyelvet hasonlitjak ossze nehany masikkal, a nevetes garantalt

www.youtube.com/watch?v=ZlATOHGj9EY

Muscari 2014.11.13. 00:01:35

@Muscari: OMG Egy egy gyevel, dadogott a kezem.

Muscari 2014.11.13. 00:05:42

@puhacica: ne aggodj, par ev es te is eljutsz ezekre a helyekre :-) Romaban meg en sem jartam mondjuk, egyszer be volt tervezve de meghiusult, azota meg nem volt ra lehetosegunk.

Nekem a sarga irigyseg netovabbja az volt, mikor adg irta, hogy sajnos le kell szedniuk a mangot feleretten mert megeszik a posszumok. Hogy mennyire sajnalom oket...

tsabus UAE 2014.11.13. 00:13:29

@pasztasuta: Na, ilyen sivár gyerekkorom volt, hogy ez még fel se vetődött nálunk. Igaz, mindig utáltam a tésztát. Olaszországban is inkább pizzát, meg minden mást ettem, csak ne valami makaróni legyen.
Megint tanultam valamit...

Muscari 2014.11.13. 00:26:21

Itt egy masik video angolosoknak, ha valaki meg nem ismerne. 24 fele akcentus 8 percben

www.youtube.com/watch?v=dABo_DCIdpM

@pasztasuta: nekunk nem volt olasz nagymamank :-)

Megkerdeztem az olasz kolleganomet, azt mondta, hogy ezt csak Eszakon hasznaljak es azt jeleni, hogy teszta valamilyen szosszal. A "suta" meg eredetileg szarazat jelent, azt nem tudom, hogy kell leirni. Es most megnezem, hogy mit ir a Wiki.

Jo, most mar tudom, hogy kell leirni :-)

Muscari 2014.11.13. 00:28:17

@pasztasuta: jobb, de csak egy kicsit ;-)

pasztasuta 2014.11.13. 00:31:43

@Muscari: sírok :D a nagyi magyar volt amúgy, de ha senki nem ismeri, most már kezdek arra gyanakodni, hogy családilag átmagyarosítottuk az olaszból.

2014.11.13. 02:51:47

@puhacica: Brad Pitt rengeteg jó filmben szerepel, a II. vh. meg amúgy is nagyon fekszik neki. A Becstelen Brigantik című filmet láttad már?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 03:58:17

@Babette.: tudom, hogy ha tisztán csak a mocskos anyagiakat nézzük, akkor egy tanár, orvos, ápoló, tűzoltó, könyvtáros, múzeumi teremőr, adóhivatalnok, rendőr, stb "nem termel értéket", de én ettől akkor is lábrázást kapok. ja mert a huszonötödik gagyi szart rámsózni akaró telemarketinges vagy az adóhivatal elől kreatív könyveléssel milliókat elrejtő aktatologató olyan nagy értékeket teremt CSAK azért, mert a versenyszférában van.
give me a break.....
(azt tudom azért, hogy értelmes szabályokkal és procedúrákkal, még több digitális ügyintézéssel stb sokat lehetne spórolni az államigazgatásban, ez megvan, de azért csak nem értéktelen és felesleges már ott se minden ember.)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 04:44:43

@Dragonlady (now in Indonesia): "nem termel értéket", de én ettől akkor is lábrázást kapok.
ezt ugy magyarazta meg egy varosi hivatalnok ismerosom, hogy ok servizt adnak ,es ha a kolkod tanitasaert directbe kellene a tanart fizetned ,egy akta elintezeseert fizetned a hivatalnokot ,fizetned az orvost , a tuz eloltasat szamlaznak neked akkor megtudnad, hogy az igen is ertek ...
ezzel ugyan meggyozott ,de amikor azt allitjak hogy ok igenis adoznak ( levonjak a fizetesukbol) mar nem tudom elfogadni ,hiszen az egesz fizetesuk a masok altal fizetett adobol van ... hogy annak egy reszet visszaadjak azzal nem lesz tobb penz a kincstarba ..

bxf 2014.11.13. 05:47:56

Kisvarosi: TELJESEN egyetertek az elso cikkeddel. Razd le magadrol a szitkokat es move on!

Olaszorszag idealis az ujrakezdeshez es pont Milanoban el az egyik onkologiai sebesz baratom, akivel anno egy evet egyutt huztunk le a rakkutatoban, igy az olaszokrol irt hozzaszolasoddal is egyetertek (a vezetesi stilusok meg plane, szoval, nagyon ne panaszkodj rajuk a szemukbe, mert sertesnek veszik :-) ).

En meg joval az EU-csatlakozas elott jottem el Mo-rol, de minden ugy van, ahogyan irod Mo-gal kapcsolatban.

Egy dolgot adnek az elozo posztodhoz: en (is) egy kivarosban erettsegiztem, es anno a tanarok a kezuket-labukat tortek, hogy megtanitsak a nyelvet, sajnos akkor sokan nem ertekeltek. Amikor en szereztem az elso diplomam, egy kozepfoku es egy alapfoku nyelvvizsga kellett (a masodikhoz is) es az egyiknek angolnak kellett lennie. A mi egyetemunk (nem bolcsesz!) komolyan vette a nyelvoktatast, igy amikor mi vegeztunk, nalunk nem volt problema a diploma idoben torteno atvetelenel. De a muegyetemen (masodik alma materem) pl. a 90-es evekben sokakat ismertem, akik hiaba fejeztek be mernoki tanulmanyaikat, a diplomat nyelvvizsga nelkul nem vehettek at, igy evekig jartak meg magan nyelviskolaba. Remelhetoleg a nyelvoktatas az egyetemeken azota valtozott...

Jol csinalod, hogy a nyelvekre rafekudtel, ha jol szamolom, akkor tudsz angolul, nemetul es mostmar lassan olaszul is. Esetleg spanyolul? Azt tanacsolom (mivel meg fiatal vagy), hogy Olaszorszagban ne tolts tobbet, mint 3 ev (jo-joa letelepedeshez, de addig tanulj nyelvet, amig van ra lehetoseged!), menj tovabb Franciaorszagba, es tanulj meg franciaul is. Ha tudnad a "ot nagy europai" nyelvet (angol, nemet, francia, olasz es spanyol), az egesz vilag nyitva lenne elotted, es barhol letelepedhetnel. Utana egy bachelor + master degree megszerzese is konnyebben menne, mert szeretik az olyan embereket, akik az oneletrajzukban megnevezik a hobbit, ezen belul az utazast, az onkentes munkat (az USA-ban hatalmas plusz!) es a mindezek soran osszegyujtott tapasztalat, nna meg az ezzel megszerzett nyelvtudast. HAJRA!

PS.
Ha mindehhez oroszul is tudnal... lehetosegeid megsokszorozodnak...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 07:25:55

@Muscari: Köszönöm az infót. Anyósomék jártak anno Szicíliában, láttam a fényképeket. Megevett a sárga irigység. Ilyenkor gondolkodom el, hogy mennyire irigylem azokat a fiatalokat, akik pl. hátizsákos turistaként bejárják a világot, és csak utána kezdik el élni "szürke hétköznapjaikat". Hát, én már erről lemaradtam, de azért talán van még időm eljutni néhány szép helyre. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 07:41:20

@montroyal ( CAN qc): @Babette.:
értem, hogy elvileg szigorúan csak pénzmozgásról van szó, ezt nem is vitatom.
(mondjuk zzal a részével lenne bajom, hogy az "értékteremtésnek" számít, amikor lenyomják a torkodon a huszadik gumikacsát és egyéb felesleges szemetet, fogyasssszzz fogyasssszzz, de ne menjünk ilyen messzire.)
csak az a baj, hogy a kormány is szereti így gondolni, hoyg ez szimplán pénzkérdés, és milyen jókat lehet spórolni, és perpill az OECD országok közül Magyarország költ arányaiban a legkevesebbet oktatásra.
ja mert az abba belement pénz csak 20 év múlva jön vissza, meg a bele nem tett pénz hatásait se holnap fogjuk érezni. de érezni fogjuk. de Átlag János parlamenti képviselőnek 4 évig tart a látóköre.
egészségügy leomortizálása dettó. bár végülis anyagilag jó koncepció ez, hulljon a férgese, nehogy már olyan sokáig nyugdíjat kelljen fizetni nekik, még mi lenne itt, ha mindenki 80 évig élne, mint nyugaton.

puhacica 2014.11.13. 07:44:16

@pasztasuta: nem jobb. az eso elall majd. :)

@Muscari: igy legyen! :) ja, a mangos sztorin en is vigyorogtam egy sort. micsoda problemak... :)

@Philosoraptor: lattam. mi pont arrol beszelgettunk a film utan, hogy Brad egyfajta garancia a jo mozira. nem nagyon emlekszem rossz filmjere.

DieNanny CH 2014.11.13. 08:26:26

@Ödenburger [Hu/At]:

"Komolyan azt gondolod, hogyha pl. hirtelen 20%-al csökkenne a bérterhed, akkor minden gondod megoldódna?"

Bár nem tőlem kérdezted, de én pontosan ebben hiszek. Nem egyik napról a másikra, kellene hozzá 1-2 év, de ha abból a 20%-ból 18 elmenne a 'lyukak' betömésére, akkor a maradék 2-ből vennék egy mozi- vagy színházbelépőt - amit 2 évvel korábban semmiképpen nem tudtam volna kigazdálkodni. És talán ez a +1 színházjegy lesz döntő a színtársulatnak, hogy bezár-e, vagy sem. És így nem lesznek elbocsátva színészek, és egyéb technikai dolgozók.
Úgy érzem, ez egy önmagát gerjesztő folyamat.
Ismered azt a mondókát: "Egy patkószög miatt az ország elveszett!" ? Na, valahogy így képzelem el, csak fordított sorrendben...

Gondolom, nagyon idealista vagyok.
A személyiségi tesztet ma szándékozom megcsinálni, az elmúlt napokban túl fáradt voltam hozzá. Majd leírom, "mi" vagyok...
:-)))

pasztasuta 2014.11.13. 08:33:58

@puhacica: itt meg egesz jo a helyzet de eszakon nem kicsit esik :(
milano.corriere.it/foto-gallery/cronaca/14_novembre_12/seveso-esonda-niguarda-eb47b076-6a82-11e4-bebe-52d388825827.shtml
Habar nem voltam elajulva a posztolotol azert remelem jol van.

2014.11.13. 08:38:38

@DieNanny [SZ,CH]:

Megneztem, mennyit vonnat le egy 200.000-es bruttobol: 69.000-et. Vagyis 131-et megkapsz, vagyis 34,5% az elvonas. Ugy hogy nincs gyerek, nincs semmi kedvezmeny. Ez azert nem olyan sok. Utana megneztem, hogy 2008-ban ebbol mennyit vontak le, ott csak 122.215 Ft-ot kaptal ugyanabbol a bruttobol. Vagyis jelenleg 9.000 Ft-al kapsz tobbet egy 200.000-es brutto eseten.

Ugyanez utan a ber utan raadasul a munkaado teljes koltsege jelenleg 257.000 Ft, 2008-ban 268.950 Ft volt. Csak legyunk mar politikailag korrektek, ha szidjuk a kormanyt, akkor olyasmiert szidjuk, amiben tenyleg hibas (van boven), es nem az adorendszer atalakitasaert, ami a keves jol sikerult dolguk kozt van.

DieNanny CH 2014.11.13. 08:39:55

@fhdgy:

Gondolom, Philosoraptor már válaszolt, de azért én is írok valamit.

Valószínűleg csak a megfogalmazás volt nem túl szerencsés, hiszen, akitől 20 évvel ezelőtt levonták a nyugdíjjárulékot, joggal számít jelenleg a magas nyugdíjra.
Az, hogy 1 aktív tart el 5 inaktívat, fordítva értendő. A gond az, hogy kevés az aktív! - nem pedig az, hogy sok az inaktív.
Meg kellene nézni, az inaktívak közül mennyi a nyugdíjas, és ki az, aki "csak" munkanélküli. Akár önhibáján kívül is!
Szóval, itt van a probléma forrása - szerintem.
Ha, az, akitől 20 éve levontak, annak idején úgy dönt (mert mondjuk lett volna rá lehetősége, de nem volt!), hogy azt a pénzt a saját bankszámláján tartja, akkor jelenleg nem néznének rá ferde szemmel, hogy mi jogon magas a havi bevétele.

Valóban ott a gond, hogy nincs megbízható, saját néven futó magánnyugdíjas-bankszámla (vagy bárminek is hívják...).
Aztán, természetesen, nem mindenki előrelátó, és ha nem lenne kötelező levonás, akkor valószínűleg sokan felélnék az utolsó fillérjüket is, aztán nyugdíjasként ingyenkonyhára, meg melegedőre járhatnának...

DieNanny CH 2014.11.13. 08:44:08

@Lex D'Arquebus:

Május 1 Zug kantonban munkanap... :-)

DieNanny CH 2014.11.13. 08:57:13

@Babette.:

Én szívesen megtenném, de még fogalmam sincs, nekem egyáltalán itt kellene-e élnem???
(Mindjárt nekiállok a tesztnek!)
:-DDD

puhacica 2014.11.13. 09:20:07

@pasztasuta: ez tényleg elég durva. a csatornák nincsenek megfelelően karbantartva vagy akkora mennyiség esett le, amit egyébként se tudnának elvezetni?
viszont nagyon cukik azok a virágos falak, illetve ahol a fiú átviszi a karjában a lányt, az olyan tipikus latinos lovagias gesztus. helyesek. :)

pasztasuta 2014.11.13. 10:18:03

@puhacica: Mindketto, plusz a folyomedrek sincsenek rendben tartva. Nyilvan a domborzati, eghajlati, vizrajzi, stb helyzet adott, ugyanakkor csak katasztrofa idejen kerul elo egy veszforgatokonyv, a megelozes teren sulyosak a hianyossagok. (De ezt laikuskent mondom, csak a hirekbol meg a helyiektol szerzem az infot, nem ez a szakteruletem.)

2014.11.13. 10:22:34

@Ödenburger [Hu/At]: Ez tök jó, sajnos azonban a legtöbb ember olyan messze van a bruttó 200 ezertől is, mint Makó Jeruzsálemtől. Én nem mondanám, hogy ez a rendszer jó, azt mondanám (ami Mo.-n teljesen megszokott már), hogy vannak, akik jól járnak, a többség meg baromira nem.

Ha korrektek akarunk lenni, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy 2008-ban mennyi adónem volt, most mennyi van (lett pár fajta), és 2008-ban mennyit ér a forint vásárlóereje, és most mennyit ér. És persze, hogy milyen erős volt akkor a forint... A magyar állam az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. És ez megy már nagyon régóta színtől függetlenül.

DieNanny CH 2014.11.13. 10:26:00

@Babette.:

Na, megcsináltam, most már elkezdhetjük az örökbefogadási procedúrát... :-)

Muscari 2014.11.13. 11:59:03

@VPBA: arról én is lemaradtam, ma már másképp csinálnám. Azért nem rágódok rajta, ha nehezebben is, de családdal is lehet erre arra utazgatni.
Egyszer titeket is meglátogatunk.

rax 2014.11.13. 11:59:14

@Mirjam2:
idojarasrol valo beszelgetes:
Kicsit ilyen onmagat gerjeszto sztereotipia... tudjak magukrol, es nem is jut mas az eszukbe:) amugy igen, pont arra jo amit mondtal, tokeletes tema par perces chat-re, csak hogy megtorjuk a neha kinos csendet ha osszefuttok (igen, lattam mar sokszor, koszonunk is egymasnak, de semmit nem tudok rola -> nem tudok kerdezni semmit pl 'na es hogy vannak a gyerekek?') A joker ilyenkor: 'milyen szepen sut a nap!' v. 'Ah mar megint esik...'

rax 2014.11.13. 11:59:16

@kardio1:
:) igen hallottam mar de igy masodikra is eleg vicces

Muscari 2014.11.13. 12:09:12

@Ödenburger [Hu/At]: azért én a családi adókedvezményt vitatnám, ha már az adórendszerről beszélünk. A családi pótlékot ezer éve nem emelték, a kis keresetűek, szürkén, vagy feketén foglalkoztatottak meg kitörölhetik az adókedvezménnyel. Pedig ők lennének a legjobban rászorulva.

Szerintem az, ami itt van sokkal igazsagozabb. Evi 10000 font alatt adómentesség van, utáni sávos, de a sávok jól szét vannak húzva. Egy átlagosan kereső nem fizet túl sok adót, a húsz % határa 35000 ha jól emlékszem.

Nekem az összes levonás olyan 15% a fizetési parírom szerint, mondjuk én az átlag alatt keresek. Magyarorszagon csak az szja egy picivel több

DieNanny CH 2014.11.13. 12:17:29

@Muscari:

Mit szólsz, itt meg 50 frankonként van más adósáv... :-)))
Igaz, 800-ig adómentes/hó.
www.sz.ch/documents/ta_14a_normaltarif.pdf

puhacica 2014.11.13. 12:21:06

@pasztasuta: akkor ez kb. úgy működik, mint itthon.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 12:32:16

@Muscari: Persze, feltétlenül. Segítünk, hogy a legjobbat tudjátok kihozni a dologból. Mármint a nyaralásból. :)

négyzet 2014.11.13. 15:52:28

@Ödenburger [Hu/At]: 2010-ben meg 137 ezret kaptál kézhez bruttó 200 ezerből. Hát azért ez így már más, nem? A Bajnai-kormány levitte 17%-ra az alsó adókulcsot (éves 5 millió jövedelemig), vagyis az emberek jelentős részének annyi adót kellett fizetnie mint most (felső kulcs 32% ekkor), miközben kaptak egy izmos adójóváírást is. Azért volt ennyi a nettó és nem még több, mert közben volt szuperbruttósítás is - annyira sokat azért nem tudtak adni, akkor még keményen válság volt.

Az Orbán-kormány adóváltoztatásai fájdalmasan rosszak, persze aki sokat keres, örül, mint majom a farkának, de makroszempontból végrehajtottak egy nagy költségvetési kiengedést a felső jövedelműeknél, aminek egy részét az alacsony jövedelműeken hajtották be. Plusz ezért kellett a sok fisz-fasz adó és a különadók, amik hazavágtak egynémely szektort. Bravó!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása