oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 03. 06:40,  Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni? 604 komment

2014. október 03. 06:40 Határátkelő

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Miközben az európai határátkelés nagyobb része a kontinens középső és keleti részéből nyugat felé irányul, van egy fordított migráció is, azaz a nyugat-európai országok nyugdíjasai egyre nagyobb számban költöznek ebbe a régióba, hiszen a nyugdíjuk itt többet ér. (Erre a hét egyik posztjában is láthattunk példát.) A minap jelent meg egy kutatás arról, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni, ma ennek kapcsán elmélkedhetünk egy kicsit.

nyugdíjasok.jpg

A legkevésbé sem romantikus nevű HelpAge International's Global AgeWatch Index állította össze a listát, melyen a 60 év fölöttiek társadalmi és a gazdasági erejét és jólétét mérték. A sorrendet négy terület (a jövedelembiztonság, az egészségi kilátások, a személyes lehetőségek és a környezet) figyelembe vételével készítették el.

Nem szeretném sokáig húzni, ezért rögtön a közepébe vágnék: a lista összeállítói szerint általánosságban Ausztráliában, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a legjobb nyugdíjasnak lenni, amiben nagy meglepetés nincs. (A lista végén egyébként Afganisztán kullog.)

A 96 országot felölelő lista első helyén Norvégia áll, a nyomában szorosan Svédország, majd Svájc, Kanada és Németország következik. A tíz legjobb közé befért még Hollandia, Izland, az Egyesült Államok, Japán és Új-Zéland. A lista utolsó öt helyén olyan országok szerepelnek, mint Tanzánia, Malawi, Ciszjordánia és a Gázai-övezet, Mozambik és Afganisztán.

Ami a régiót illeti, a környező országok közül Ausztria a 14., Csehország a 25., Szlovénia a 29., Lengyelország a 32., Románia a 41., Szlovákia a 47., Horvátország a 67., Szerbia a 78., Ukrajna a 82.

És hogy hol áll Magyarország? Nos, Románia mögött, de Szlovákiát egy hellyel megelőzve a 46. helyen, mindenki döntse el, hogy ez jó vagy rossz helyezés – szerintem szinte mértani középmezőny.

A példaképek nem jól teljesítenek

Magyarországról még lesz szó, a jelentésnek azonban vannak még érdekes megállapításai. Például az, mely szerint 2050-re a Föld lakosságának egyötöde 60 év feletti lesz, míg a listán szereplő országok közel felében (40 százalékuk esetében) ez az arány eléri majd a 30 százalékot. De tudok még ennél durvább számot is, ugyanis az ENSZ adatai szerint 2030-ra 1,4 milliárd 60 év feletti él majd a világon.

Meglepetés lehet talán Mexikó (30.) és Peru (42.) viszonylag magas helyezése, ennek legfőbb oka, hogy olyan adóalapú nyugdíjrendszert vezettek be, amellyel a leginkább kiszolgáltatottak számára is biztosítják a megélhetést.

Mexikóban például a 65 év felettiek 90 százaléka részesül szociális nyugdíjban. (Csak az érdekesség kedvéért, ezen a listán Brazília 58., Oroszország 65., India 69., míg Kína 48. A magyar kormányfő által még többször példaképként említett országok közül Törökország a 77.)

Az életminőség nagy kérdés

A BBC elemzője szerint nagy kérdés, hogy az alapvetően pozitív tendenciát (azaz hogy több ember él tovább, mint korábban) képesek leszünk-e minőségi életté változtatni, elsősorban azok számára, akiknek kevés vagy egyáltalán semmilyen megtakarításuk nincs és akiket nem véd a szociális háló sem véd.

Mike Woolridge úgy vélte, a helyzetet rontja a hagyományos, az öregeket eltartó nagycsaládos rendszer felbomlása, a változás iránya pedig a mindinkább adóalapú nyugdíjrendszer elterjedése.

Lesz 20 millió forintod?

Holtzer Péter nyugdíjszakértő szerint Magyarországon „össztársadalmi és politikai sunnyogás van, az állam lemondott 2-4 millió szegény emberről, nem tudjuk, ők hogyan kapnak nyugdíjat”.

A szakember szerint körülbelül 20-30 millió forintot kellene félretennie nyugdíjas korára annak, aki fenn szeretné tartani életszínvonalát. A rendszernek legnagyobb vesztesei a mai 35-50 éves korosztály.

Ha ez nem lenne elég, a foglalkoztatási mutatók Magyarországon még az Európai Unióhoz képest is rendkívül alacsonyak, ráadásul 2050 körül már csak nagyjából 8 millió magyar lesz majd az országban, és itt nem is vették figyelembe a határátkelőket, tehát lehet ez még bőven kevesebb is. Az arányok is rosszabbak lesznek, azaz a mainál sokkal több lesz a nyugdíjas, és sokkal kevesebb a dolgozó fiatal.

Holtzer Péter úgy látja, nem lesz tartható a ma még nagyon magas, 80-90 százalékos magyarországi helyettesítési ráta (ez azt jelzi, hogy a nyugdíj hány százaléka a nettó bérnek – ma Magyarországon ez az arány 80-90 százalék) számottevően csökkenni fog.

A lengyel példa érdekes lehet, ott ugyanis már bevezették a svéd mintán alapuló egyéni számlás modellt, ami egész jól megmutatja, ki milyen nyugdíjra számíthat. A helyzet nem túl rózsás, ugyanis a lengyelek jelenlegi 60-70 százalékos helyettesítési rátája 2050 környékére 20-30 százalékra csökken.

A nagy kérdés most már csak az, hogy a jelenlegi magyarországi fizetésekből meg lehet-e takarítani akár 20-30 év alatt ugyanennyi millió forintot, vagy más megoldást kell találni.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyugdíj Magyarország Norvégia Svédország HelpAge

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr546754087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 07:04:55

es megint elkezdtek a gyerekalapu nyugdíjrol beszélni

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.03. 07:18:26

Na igen. Ezen rágódom én is egy ideje, hogy mi lesz, hogy lesz. És arra jutottam, hogy országtól függetlenül, ha nem nyer az ember a lottón akkor vagy dolgozik kb. a haláláig, vagy mondjuk felakaszthatja magát.
Ja és még annyit hogy a magyar nyugdíj az már a nagyanyámnak is csak a havi fűtés számlára volt elég.

andaluzkutya 2014.10.03. 07:27:35

Gondolom azon kevesek egyike vagyok, aki nem aggódik a nyugdíja miatt...
Egyrészt ugye a lista első helyén álló országban dolgozom, van magán és állami nyugdíjszámlám, amit bármikor meg tudok nézni, hogy attól függően mikor megyek milyen okkal nyugdíjba, mennyit fogok kapni. Másrészt van egy csomó gyerekem, akik alighanem megdobnak egy csirkefarháttal, ha esetleg minden összedől. Továbbá miután a gyerekek felnőnek még bőven lesz annyi évem aktívan, hogy amit most rájuk megy el, az a későbbiekben akár megtakarítás, befektetés legyen. És ha mindez kevés, még mindig felakaszthatom magam :) Arról nem is beszélve, hogy semmi garancia, hogy megélem a nyugdíjaskort :)

Ahatis [DE] 2014.10.03. 07:43:31

Én annyira nem aggódom a korosztályom (mai 30-40 évesek) nyugdíja miatt, mert szinte biztosra veszem, hogy nem lesz neki... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 07:48:44

En úgy képzelem el hogy addig dolgozok míg érzem hogy jön az utolsó órám. Akkor gyorsan ások egy gödröt, a fülkéböl mindjárt bele is esek valamelyik kolléga rámtolja a földet oszt annyi.

2014.10.03. 07:49:59

Természetesen Mo.-n. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 07:50:39

@andaluzkutya: Tökéletesen összefoglaltad! Amúgy meg: "Carpe diem!"

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 07:55:20

És tessék! Már ahhoz is szegények vagyunk, hogy a szegénységről beszéljünk:

index.hu/gazdasag/2014/10/03/a_szegenysegi_statisztikan_sporol_a_ksh/

Der echte Weihnachtsmann 2014.10.03. 07:55:24

@andaluzkutya:

Nekünk csak ket gyerekünk van, de a többiben 100%-ig egyforman gondolkozunk.

Illik a tema borongos hangulata a Mai nap hangulatahoz

2014.10.03. 07:56:12

"A nagy kérdés most már csak az, hogy a jelenlegi magyarországi fizetésekből meg lehet-e takarítani akár 20-30 év alatt ugyanennyi millió forintot, vagy más megoldást kell találni."

Én is olvastam pár ilyen cikket, meg volt a naplóban is szó róla, aztán kiderült, hogy pl. egy 40 éves ember már elkésett ezzel a dologgal. A jelenlegi Mo.-i fizetésekből megélni is nehéz, nemhogy félretenni nyugdíjra. Így elég nagy slamasztikában lesznek a bejegyzésben is szereplő korosztályok. Természetesen a magyar politikusokat a legkevésbé sem érdekli a probléma megoldása, náluk annyi a megoldás, hogy amíg van kitől elvenni, addig lesz nyugdíj. 30 év múlva meg már a látóhatárban sem lesznek, senki sem fog rájuk emlékezni. Vállrándítás.

andaluzkutya 2014.10.03. 07:56:50

@Der echte Weihnachtsmann: Azért a két gyerek alighanem ki tud majd gazdálkodni egy csirkefarhátat, ha rászorultok ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 07:57:54

Talán mondtam már hogy otthon két dolgot sajnáltam nagyon amit a fizetésemböl levontak.
A nyugdíj és EÜ pénzt.
Azért mert ha beteg vagyok akkor az ingem gatyám rámegy ha nyugdíjas leszek éhen döglök.
Mindez igaz itt is csak annak megfelelő összeget vonnak le.

LittleG (uk) 2014.10.03. 07:59:41

Nálunk a cégnél nincs kötelező nyugdíjkorhatár. Addig dolgozik az ember, amíg akar.
A legidősebb "egyszerű" alkalmazott talán 66 körül lehet. És persze lassúbb, jóval, nem fogékony az újra. Ami normális is, én vajon milyen munkaerő leszek ennyi idősen...
Na és mi van, ha valaki még 80 évesen is dolgozni akar (mert muszáj neki, mert nem tudott lakást venni egész életében és a nyugdíjból nem telne albérletre, valamint elég fitt ahhoz, hogy ne menjen öregotthonba)?

Csak a szifi kedvéért :) Az ember már nem képes semmire, de elszöszmötöl a cég meg fizet érte? Nehéz elképzelni... Vagy kirúgjűk és mehet munkanélkülinek... Vagy nagyon megkérik, hogy menjen már nyugdíjba, különben fölöslegessé teszik a pozícióját...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 08:01:00

Mennyi most Magyarországon a nyugdíj és Eü levonás a fizetés százalékában?

NIKI LAURA 2014.10.03. 08:09:42

Az Allam addig jar jol,amig nyugdij elott pont meghal a befizeto.
A. Nydij Par ev mulva MEGSZUNIK, mert nem lesz mibol fizetni.

Megoldas: jo kondicioba maradjunk,hogy tudjunk kb 70- ig dolgozni,es addig gyujtsunk,illetve maradjunk joba a gyerekeinkel.

Off
Kint vgyok Angliaban,meg mindig rengeteg a munka ajanlat,naponta 2-3 kapok autos szakmaban.Az angolok koltenek az autora,es horror a mdij.
Csak nem birom a fel 7-fel 7 ig,es a teljes szombati napot,faraszto.
Az epitoipar tleg porog.Ismeros apja kijott a gyerekeket meglatogatni.Szol a fiu a faternak- aki latogatoba jott,es nyugdijas komuves- hogy. Fater szallj mar be ket napra...az oreg 450£ kapott ket napra,igaz reggeltol estig melozott.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.03. 08:13:30

Na megint a misztikus Norvégia...úgy látszik kitörölhetetlen az utóposztikus státusza...

Most akkor már lassan tényleg ki lehet jelenteni hogy Norvégia a világ legjobb országa. Igaz olajból meg halból élnek, de attól még úgy néz ki ez van.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.03. 08:13:30

Érdekes Olaszország helyezése, szinte Romániával van egy "szinten", pedig elvileg nyugat-európai ország.

Din Serpahis 2014.10.03. 08:13:30

Amugy az erdekes kerdes az az, hogy vajon akik most fizetik a brutalis nyugdijjarulekot + szolidaritasi adot, mikor fognak raebredni arra, hogy ezert nekik oregkorukban semmi sem jar... Es hogy fognak erre reagalni.

Valoszinuleg ugy mint en....en elsosorban emiatt jottem el Magyarorszagrol

enta selecta 2014.10.03. 08:13:30

@diggerdriver:
Munkavállalót terheli:
- SZJA (16%)
- Nyugdíjjárulék (10,0%)
- Egészségbiztosítási járulék (7,0%)
- Munkaerőpiaci járulék (1,5%)
Munkáltatót terheli:
- Szociális hozzájárulási adó: (27,0%)
- Szakképzési hozzájárulás (1,5%)

Tehát a levonásokat tekintve, Magyarország rengeteget költ nyugdíjra, egészségügyre és az elesettek sorsát is a szívén viseli (27% szoc. hozzájárulási adó). Pardon, mivel nem járulék, hanem adó, az adót bármire költhetik.

enta selecta 2014.10.03. 08:13:34

@diggerdriver: A UK-ben hogy állnak levonások terén?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 08:18:02

@enta selecta:
Én vállalkozóként fizetek 10% tb-t meg félévente 70 font körül.
Ennyi.
Plusz az szja de az más tészta.

puhacica 2014.10.03. 08:21:41

@Babette.: gusztustalan es felhaborito

DieNanny CH 2014.10.03. 08:22:52

Azért az, hogy nyugatról a nyugdíjasok keletre mennek, egy idő után meg fog állni.
Mert ha egyre kevesebb az aktív munkavállaló, akkor nőni fog a megélhetési bűnözés. Ezek a "bűnözők" pedig a 'nem nélkülöző' (merthogy nem jómódú, csak jobb-módú!) nyugdíjasokat fogják 'zargatni'. Ember is kevesebb lesz, aki a rendet őrizze.
Másik dolog az egészség. Egy idős ember többet jár orvoshoz. Nade, ha a jó képességűek külföldön vannak, akkor kihez, hova menjenek orvoshoz? Kb 30 év múlva nem tudom, miért lesz érdemes hazamenni.
(Mert most még jó valóban Mo-on külföldről nyugdíjasnak lenni.)

andaluzkutya 2014.10.03. 08:24:05

@házelőtthinta: voltál már Norvégiában :)
Amúgy meg nyilván ízlések és pofonok, de aki bírja az itteni klímát és az itteni mentalitást, az nagyon rosszul nem fogja érezni magát... Nyilván ezért jön ki sok felmérésben, hogy nem olyan rossz itt élni se nyugdíjasként, se aktívként, se gyerekként...

Amúgy nekem a nyugdíjkorhatárom 70 év, de elmehetek kedvezménnyel nyugdíjba 62 éves koromtól, igaz, akkor kb. a felét kapom, amíg nem leszek 67 éves. Ha 67 éves korom után is dolgozom, akkor kapom a nyugdíjam egyik részét (ha jól tudom a magánt) a fizetés mellé.

DieNanny CH 2014.10.03. 08:25:38

@enta selecta:

Úgy tudom, már a nyugdíj sem járulék, hanem adó.

andaluzkutya 2014.10.03. 08:27:35

@DieNanny [SZ,CH]: Nem biztos, hogy a bűnözés nő, mert az is lehet, hogy egy iparág fog kiépülni a kiszolgálásukra, és akkor legálisan lehet csökkenteni a köztük lévő jövedelemkülönbséget :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 08:30:13

@DieNanny [SZ,CH]:
Igy van.
Bármikor törvényesen csökkenthetik elvehetik.
Persze amíg szavaznak rájuk a nyugdíjasok addig nem nyúlnak hozzá.

firg_firg 2014.10.03. 08:30:15

"a legjobb nyugdíjasnak lenni" - ertsd: hol a legkevesbbe szar nyugdijasnak lenni

Norvegia? - a benszulott nyugdijasoknak biztos jo, a tobbieknek nem palya, sotetseg, hideg, dragasag
Svedorszag - ezt elhiszem
Svajc? - pont a heten olvastam hogy Svajcban az idosek kozott a legnagyobbak a vagyoni kulonbsegek. Ertsd, nyuggerkent valaki vagy csoro lesz az egyik legdragabb orszagban, vagy mar amugy is milliomos, es tok mindegy neki
Kanada - kanadai kollegatol inkabb azt hallom hogy onnan is, aki teheti az lemegy Floridaba

"nem tudjuk, ők hogyan kapnak nyugdíjat" - ha a kerdes felmerul akkor egyszeru:
1) allambacsitol, mert a nyugdijas a legjobb szavazo, felteve hogy allambacsinak van ra penze Ha nincs akkor:
2) Sehogy. Akinek van penze az megel, akinek nincs azon vagy segitenek a gyerekei, vagy ehendoglik.

Na nem mintha most nem ez lenne.

andaluzkutya 2014.10.03. 08:31:37

Most megnéztem az adóbevallásom és 7,8% megy a "biztosításra", ebben szerintem benne van az állami nyugdíj is...
De lehet, hogy az abból megy, amit az államnak fizetek, az kb. 12%. És kb 13% megy az önkormányzatnak. Plusz van egy "gazdagadó" vagy mi, de annak biztos nincs köze a nyugdíjhoz...

andaluzkutya 2014.10.03. 08:32:45

@firg_firg: Norvégiában semmivel sincs hidegebb vagy sötétebb, mint Svédországban :) De tényleg drágább.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.03. 08:35:25

Mar most leirta a munkaeropiac a 40 even felulieket, ki foglalkoztatja majd a nyugdijasok tomegeit, akik meg kenytelenek dolgozni?

tanato 2014.10.03. 08:36:56

@DieNanny [SZ,CH]: Igen ez figyelemreméltó megállapítás,nem csak a kinti nyugdíj szegényebb országban való nagyobb vásárlóértéke számít,hanem a szegényebb ország bűnözési és eü.-ellátási viszonyai,körülményei is.Ezért is nem Kongóba költöznek a nyugati nyugdíjasok pl.Vagy Szomáliába.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.03. 08:38:14

@diggerdriver: ezt probaltam elmagyarazni nyugdijas rokonomnak, de azt mondta, hogy ez nem igy van, meg dehogy veszik el...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 08:42:58

Az egész nyugati világ küzd az elöregedéssel, sehova nem lehet elmenekülni ez elől a probléma elől. A legjobb megoldás, ha olcsóbb országba mész nyugdíjas korodban, mint ahol a nyugdíjadat megszerezted. Vissza is fog ezért jönni nagyon sok kivándorlónk ide 20-40 év múlva.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 08:44:19

@Zka: ja igen, egyetlen megoldás a teljes egészében magánnyugdíj, amit pályakezdéstől nyugdíjig fizetsz. Nem is tudom van-e ilyen rendszer valahol, tán Svájc? Szinte mindenhol részben-egészében ez a kirovó-felosztó baromság van, ami törvényszerűen összeomlik egy elöregedő társadalomban.

tanato 2014.10.03. 08:45:08

@andaluzkutya: Ezt a cikket már egyszer én is belinkeltem ide.de a lényeg az hogy én is hozzád hasonlóan gondolkodom több lábon kell állni,egyrészt valamilyen szinten félre kell tenni,másrészről meg a gyermekvállalás,egyrészről legyenek gyermekeid,másrészről jó viszonyban is kell lenni velük.Akkor már éhen biztosan nem halsz.Ha valamilyen okból nem lehet saját gyermek/eü,vagy nem találsz párt/akkor fogadj örökbe.Nemrégen halt meg egy 93 éves néni anyukám barátnője volt egykoron ő fiatal korában 3 kisfiút fogadott örökbe és példás családi életet éltek sok unokával meg dédunokával./Anyukája nehéz természetű volt és mind kiutálta az udvarlóit anno,azért nem voltak sajátjai/.

M. Péter 2014.10.03. 08:45:49

@LittleG (uk): A kötelező nyugdíjkorhatárt 2011-ben eltörölték.

tanato 2014.10.03. 08:46:31

@zöldeketbeszélek: Senki,vergődnek már most is,próbálnak leszázalékolást meg segélyeket kiharcolni maguknak.

tanato 2014.10.03. 08:49:09

@andaluzkutya: Sokat számít,hogy milyen munkát végzel,egy rajztanár pl. tud 80 évig is dolgozni egy kőműves vagy egy pincér már nem.Na meg hogy kurrens e a szakmád,az eü.mindig az lesz,meg a mostani állás szerint az IT is.

DieNanny CH 2014.10.03. 08:49:42

@andaluzkutya:

Ez az iparág már most is épülhetne, hiszen azért vannak otthon olyanok, akik, bár tudnak nyelvet, mégsincs lehetőségük külföldre menni.
Viszont, már most el kellene kezdeni őket jobban megfizetni. És itt jön a kérdés: miből?
Persze, elképzelhető, hogy ezek a nyugdíjasok meg tudnak pl fizetni egy takarítónőt havi 2x2 órában - mondjuk ablakot pucolni -, de nagyon nehéz összehozni a keresletet a kínálattal. Főleg, mert legálisan nem éri meg...

Emlékeztek arra a néhány évvel ezelőtti esetre, mikor egy idős nő megkérte a szomszédját, vagy kit, hogy valamilyen árkot ásson ki neki? Na, a férfit meg a nőt is feljelentették feketemunkáért. Sajnos részletekre nem emlékszem.

tanato 2014.10.03. 08:57:29

@DieNanny [SZ,CH]: Nem biztos hogy célszerű olyan országba menni nyugdíjasként ahol nincsenek ismerőseid,rokonaid,pont ezek miatt is.Nyilván más ha az illető nyugdíjas visszaköltözik fiatalsága színhelyére.akkor segítséget is könnyebben kap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 08:59:45

Mi az a 27% szociális hozzájárulás?

firg_firg 2014.10.03. 09:00:19

"A nagy kérdés most már csak az, hogy a jelenlegi magyarországi fizetésekből meg lehet-e takarítani akár 20-30 év alatt ugyanennyi millió forintot"

Mindenki tudja a valaszt

"vagy más megoldást kell találni."

Egy lehetseges megoldasrol szol ez a blog.

qkuc 2014.10.03. 09:05:26

Ó, itthon már nem számolok állami nyugdíjjal ... Sőt, azt sem hiszem, hogy eljutnék a nyugdíj korhatárig, :).

DieNanny CH 2014.10.03. 09:05:46

@tanato:

Hát, az, hogy magában az országban vannak rokonaim, ismerőseim, nem túl sokat számít. Úgy értem, jó orvos, vagy orvosi ellátás a nagyobb városokban vannak. Pl a várostól Mo-on, ahol a házam van, tömegközlekedéssel egyik irányba 1 órára van kórház, másik irányba másfél (háztól házig gondolom!). Ha már Mo-on lakom, inkább költöznék a kórház mellé.
Vagy vegyük a megélhetést. Olcsóbb bevásárlóközpontok szintén nagyvárosban vannak, míg falvakban a kisboltok drágák. Háztáji az őstermelőktől pedig azért még a nagyvárosok piacain is vannak.
Tehát inkább költöznék egy teljesen idegen nagyvárosba, mint egy olyan, napi 4 buszjáratos faluba, ahol rokonaim, ismerőseim vannak.

qkuc 2014.10.03. 09:16:10

@VPBA: Nem szegények vagyunk hozzá, :). Nem tetszene az eredmény, :D. Hinta is rácsodálkozna, hogy idehaza nem Kánaán van ... Legalábbis a társadamo nagy részének.

tanato 2014.10.03. 09:18:49

@DieNanny [SZ,CH]: Viszont egy kis faluban ahol rokonaid vannak rád nyitják az ajtót,egy számodra ismeretlen pl. spanyol tengerparti nagyvárosban ahová költöznél nyugdíjasnak nem biztos.És akár életet is menthet/tegnap találtak rá egy idős egyedül élő kollégámra még éppen időben,a földön feküdt nem tudott megmozdulni,így segítséget hívni egy nappal ezelőtt./

qkuc 2014.10.03. 09:27:13

@firg_firg: Senki ne vegye a lelkére, aki esetleg Floridában érdekelt, de tényleg egy nyugdíjas "paradicsom". Hogy hogy a csudába nem üti meg őket a guta a magas páratartalommal és a pokoli hőséggel, az számomra rejtély volt, amikor ott voltunk, :D.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 09:31:36

@qkuc: Tudom. Mi, akik itt beszélgetünk, már rég tudjuk ezt.

Egyébként a címben feltett kérdésre a helyes válasz: Nemzetközi vizeken egy saját hajón :) De ahhoz még nagyon sokat kell dóóógozni...
Meg természetesen itt Albániában :)))

andaluzkutya 2014.10.03. 09:32:54

@tanato: Egyszer kezeltem egy 85 éves hölgyet, akinek semmilyen rokona nem volt, viszont nagyon jó kapcsolata volt a szomszédokkal és tényleg egymásnak adták a kilincset szinte egész kezelés alatt. Jó volt látni.
Természetesen a többség meg volt győződve róla, hogy csakis az eltártási szerződés miatt teszik (ami lehet, hogy volt, lehet, hogy nem), de szerintem tökmindegy, mivel tényleg jól bántak vele és a hölgy is nagyon örült nekik :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 09:36:40

@puhacica: tudják fokozni: a gyerek végzettsége is számít, diplomás gyerek után több járna. na most azért ne legyek már felelős, hogy a büdös kölök huszonévesen (felnőtt!) befejezi-e az egyetemet, vagy esetleg nem tud egy nyelvvizsgát letenni hozzá.

tanato 2014.10.03. 09:36:59

@andaluzkutya: Így van,a jó szomszédság nagyon sokat jelent egy idős ember életében/Életmentő sokszor,ügyeletben gyakran a szomszédok szólnak,hogy baj lehet mert nem látják az illetőt egy ideje.,vagy éppen van kulcsuk ha jó a viszony és megtalálják a segítségre szorulót./

Józsi01 2014.10.03. 09:41:08

Azért mindennek az alfája és omegája a munka. M.o.-on ma a munkaképes korú lakosság 56-57 %-a dolgozik. Ha ehhez hozzáadjuk a 18 %-nyi fiatalt (aki jelenleg tanul)akkor is marad 25 %-nyi ember a 8 millió emberből nagyon sok. Az 2 millió ember. Ebből 500-600 ezer ember külföldön van. Így még mindig maradt 1,4 millió akinek nincs munkája. Ha lenne legalább 1 milliónak még bejelentett munkája akkor mindjárt más képet mutatna a statisztika.
Sajnos mind az állam, mind az emberek hibáznak, hogy nem hoznak létre új munkahelyeket.
Az államnak sem útpadka kapirgálásra kellene a közmunkásokat foglalkoztatnia, hanem gyógynövény, zöldség, gyümölcs termesztésre. Valamint ezek feldogozására kellene építenie. Ebből igaz nem lehetne meggazdagodni, de az biztos, hogy a saját költségeit és egy tisztes nyereséget ki tudna termelni még a legrosszabb körülmények között is.
Azért nézzük meg azt is, hogy ugayanaz a nyugati cég a magyar határon belül a nyugati bér 1/6-1/8 adja. Pedig van olyan eset is hogy ugyanannak a cégnek a telephelyei között csak 50-60 km távolság van. valamint nyugaton ugyanarra munkakörre 3 ember van míg itt csak 1. A munkaidőkről már ne is beszéljünk.
Amíg ez így van addig nyugatról nekem ne szóljanak egy szót se.

vivike22 2014.10.03. 09:41:08

@diggerdriver: A regi 27%-os tarsadalombiztositasi jarulekot neveztek at par eve erre.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 09:41:09

Értem. Magyarország megelőzi Szlovákiát, de mégis az utolsó a visegrádi négy között. Ez valamilyen alternatív matematika?

Józsi01 2014.10.03. 09:41:09

@házelőtthinta: Tökéletesen egyetértek. Norvégiában a a gáz és olaj előtt a mostani életszínvonal töredékén éltek. Most azt a Norvégiát felhozni mint példa elég undorító.

enta selecta 2014.10.03. 09:41:09

@diggerdriver: Azt a 27%-ot a munkáltató fizeti, a bruttó béren felül. Tehát ha valaki 300e Ft bruttót keres, abból kézhez kap 196500 Ft-ot (gyerekek után járó kedvezmények nélkül). Viszont a munkáltató teljes bérköltsége 385500 Ft. Na most ez a 81500 Ft szociális hozzájárulási adó, tehát az állam arra költi, amire akarja. Ha szociális kiadásokra, akkor arra, ha stadionokra, akkor arra költi. A járulékot pedig arra a célra, amire vonják, tehát az eü járulékot az eü-re.

Nyugdíjjárulékot hogy vonják Angliában? Vagy ott teljesen egyéni számlás rendszer van és mindenki eldönti havi hány %-ot kíván nyugdíjra megtakarítani?

Határátkelő 2014.10.03. 09:42:05

@maxval a bircaman: Jogos, ezt véletlenül benéztem. Ki is vettem a mondatot. Kösz.

andaluzkutya 2014.10.03. 09:43:13

@Babette.: Szerintem az összes ilyen ötlet arra szolgál, hogy senki ne tudja, mire számíthat de legalább lehet szidni a szingliket, akik nem hajlandók gyereket vállalni, így ki fogja megtermelni a nyugdíjam, vagy lehet szídni a gyerekeseket, akik közel se fizetnek annyi adót, mint amennyibe a büdös kölök iskolája, stb. kerül. Koncepció nincs, gumicsont van, lehet veszekedni. Volt szerinted akárcsak egy átgondolt változtatás bármelyik rendszerben is az elmúlt években? Ami mondjuk arra irányult volna, hogy az országnak, azaz az emberek többségében jó legyen?

andaluzkutya 2014.10.03. 09:50:29

@Józsi01: tudtommal nem minden olyan országban, ahol találtak olajat, gázt változott hasonlóan az átlagember életszinvonala, mint Norvégiában...
Biztos lehetsz benne, hogy ha ezt a mennyiséget Mo.-n találják, továbbra se lenne annyira jó nyugdíjasnak lenni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 09:56:23

kicsi off
ironikus?
index.hu/gazdasag/2014/10/03/a_szegenysegi_statisztikan_sporol_a_ksh/
A KSH túl szegény ahhoz, hogy kiadja a szegénységi statisztikát?

LittleG (uk) 2014.10.03. 09:58:45

@enta selecta: nálam alkalmazottként jelenleg ez helyzet: ha jól számolom: a bruttóból lejön 20% adó és National Insurance, ezen felül még fizetek 2% magánnyugdíjhozzájárulást, a munkáltatóm meg hozzátesz még 7 százalékot ugyanehhez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 09:59:44

@Zka: magánnyugdíj: a magánnyugdíjpénztárban levő összegem 3 év alatt (az államosítás óta) 30%-ot fialt...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 09:59:55

@Babette.: gondolom megkérték őket, hogy nemár, legalább így választások előtt nem kéne :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 10:00:27

@firg_firg: "Egy lehetseges megoldasrol szol ez a blog."

menjünk külföldre?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 10:01:14

@Babette.: lesz az rosszabb is :) De összességében hosszútávon ez az egyetlen modell, ami meglehetősen független a demográfiai változásoktól, mert a benne levő pénz a nyugdíjasok számával arányos és nem a munkaképesekével. Ez utóbbi ugye eltérhet igen rossz irányba is, mint pl most.

Határátkelő 2014.10.03. 10:01:30

@házelőtthinta: @Józsi01: Azért ha néha lekerülne a szemellenző, akkor látnátok, hogy ez egy olyan felmérés, ami OBJEKTÍV adatok alapján mér. Persze lehet undorítózni, meg misztikumról beszélni, de a tények azok eléggé makacs dolgok. Már ha érdekelnek valakit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 10:01:35

@Zka: még az is lehet. nem mintha számítana, a választási "célcsoport" nem olvas ilyeneket

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 10:03:40

@Józsi01:

Van is egy norvég film erről. Nem rossz film, de most nem jut eszembe a címe.

andaluzkutya 2014.10.03. 10:08:34

@Zka: én nem értek hozzá, de szerintem függ a munkaképesektől is. Mivel a pénz az nem csak úgy fial magától, hanem attól lesz több, hogy valaki termel vagy szolgáltat vagy csinál aktívan valamit. Tehát hiába van pénzem a magánnyugdíjszámlámon, hozam akkor lesz rajta, ha valaki csinál valamit, ami nyereséget termel.
De még mindig jobb, mint a tisztán állami :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 10:10:37

@tanato:

Természetesen a szempontrendszer komplex.

Ez pont ugyanaz mint a munkahelyek kivitele szegényebb országba. Ennek van egy határa, s nem csak a bérszint az egyetlen szempont. Ezért nem megy tömegesen a nyugati tőke munkahelyeket létesíteni Közép-Afrikába, pedig elvileg oda kellene menni, ha a szempont csak az alacsony bér lenne.

Mo-ra már nem megy a nyugati tőke tömegesen. Miért? Mert a bérszint már túl magas. Nem éri meg. Ukrajnába viszont érdemes menni, mert alacsony a bérszint és van sok képzett ember is. Indiába is érdemes menni: alacsony bérek, de magas képzettség. Vietnám is jó hely: mindenki érettsségizett, sok a szakember, de a magyar bér ötödéért lehet embert találni.

Ugyanez a nyugdíjasnál. Kell egy jól szervezett, működő egészségügyi hálózat és kell elfogadható szintű közbiztonság. Ez Kelet-Európában adott szinte mindenhol.

Bulgáriába is nagyon sok nyugati nyugdíjas jött, a legtöbb az angol. Akik nagyvárosokba jöttek vagy a tengerpartra, jellemzően nem bánták meg: brit nyugdíjjal nagyon kellemes a magyar árszint 70 %-án élni, mindez jó közbiztonság és elfogadható egészségügyi ellátás mellett. Akik viszont elmentek hegyes-dombos kisfalvakba, falusi házakba, azok nagyon megszívták. E helyeken ugyanis szinte csak idős bolgárok élnek, a fiatalok és a középkorúak elköltöztek, s így ma ezeken a helyen a cigány lakosság van már többségben, ami egyet jelent a hatalmas mértékű apró bűnözéssel. Magyarul: bármit kiteszel a kertbe, másnapra eltűnik, az érett zöldséget, gyümölcsöt éjszaka leszüretelik, autót elviszik, kutyát megmérgezik, fokozott esetben az embereket is megtámadják havonta 2-3 alkalommal. Aki vett pár éve 70-80 ezer euróért hatalmas házat nagy telekkel és örült a jó vételnek mint majom a farkának, ma könyörög vegye megy tőle valaki legalább 20 ezerért. Annak idején komoly angol-bolgár szélhámosbandák működtek az ingatlaniparágban, akik naív angol nyugdíjasaknak a cigánylakta bolgár falvakat valamiféle érintetlen paradicsomként írták le.

Fényképek egy bolgár faluból, pár éves képek www.flickr.com/photos/bircamax/sets/72157647443659377/ - ez nagyapám szülőfaluja. 100 éve még virágzó falu volt, regionális központ, mára cigánygettó pár bolgár nyugdíjassal.

vontod75 2014.10.03. 10:10:58

Itt Németországban is volt egy hasonló vita pár éve. Annak az volt a konklúziója, hogy a gazdaságra is káros már az a jelenség, hogy a német nyugdíjasok külföldre költöznek. Jellemzően egyébként itt a mediterrán országok voltak az elsődleges célpontok. (egyébként is sok német wannabe olasz/spanyol). Viszont nem elhanyagolandó volt a dél-kelet ázsiai irány sem, a turizmus szempontjából érdekes, ámde olcsó országok. Egyrész olcsó megélhetés, jó klíma, másrészt az idősekhez való lényegesen pozitívabb hozzáállás. Szinte biztos, hogy ott nem nyuggerezik le az embert. Szóval idős koromra lehet, hogy nem haza, hanem Ázsiába költözök. :) :) :)
Egyébként egy átlag német anyanyelvű nyugdíjasnak opció lehet egy magyarországi sváb, vagy részben sváb település is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 10:18:40

@vivike22:
Bocs. Most sem lettem okosabb.
Mire fordítják?

andaluzkutya 2014.10.03. 10:24:54

@vontod75: ezen elgondolkodtam, hogy miért káros a gazdaságra, ha a nyugdíjasok elköltöznek... Kevesebben használják a szolgáltató szektort? Elvileg ha nem veszik igénybe az EÜ-t, az csak előny lehet egy országnak, nem? Vagy megszünnek azok az iparágak, amik őket szolgálják ki?

Hari Seldon 2 2014.10.03. 10:26:13

Az előbbi kommentem elszállt. na, majd most:
Én meg még a 20-30 milliós megtakarítást is alulbecsülték. Inkább 40-60 millióról kellene beszélniük. Persze, az már annyira távol áll a valóságtól, hogy nem merik mondani. (az átlag vagyoni helyzetű magyar a 20-30 milliót még tudja értelmezni, ennyibe kerül/ér a háza)
Ha már 40-50-60 milliókról van szó, az azért kicsit leforrázó lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 10:26:18

@enta selecta:
Ok értem.
Itt van a 10% tb meg heti 3font még amit félévente csekken kell egyösszegben befizetni.
Hogy ebböl az eü és a nyugdíj milyen arányban részesedik nem tudom.
Mintha úgy emlékeznék hogy a 10% az eü a heti 3 font meg a nyugdíj.
Viszont ha nincs magánnyugdíj begizetésed akkor itt nagyon kevés az alapnyugdíj.
Talán heti140font.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 10:26:46

@andaluzkutya: többségének? olyan nem. két pozitív dolog történt, a kata és a devizahiteles buli, de ez kisebbség-

a gumicsont meg jellemző, mindig bedobják, hogy ne tudjon a nép odafigyelni a fontos dolgokra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 10:27:41

@Zka: a magánynyugdíj miért függne a munkaképesek számától? tőlem függ meg a befektetéstől.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 10:28:11

@andaluzkutya:
Mást ne mondjuk, Oroszország, Azerbajdzsán tele van olajjal. Aztán mégse lehet olyan jó ott nyugdíjasnak lenni.

andaluzkutya 2014.10.03. 10:30:10

@Hari Seldon 2: Még Mo-n egy ismerősön ajánlotta, hogy beszéljek egy befektetési tanácsadóval, mert ott sok mindent megtudhatok. Beszéltem. Osztottunk, szoroztunk és ott is az jött ki, hogy ahhoz, hogy nyugdíjasként egy jó szinvonalon élhessek kb. 40-50 milliót kéne addigra összespórolni. Utána kiszámoltuk, hogy ennyi akkor jöhetne össze, ha a teljes keresetemet félretenném... Utána elkezdtünk számítástechnikáról beszélgetni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 10:30:35

@diggerdriver:

453. § (1) A szociális hozzájárulási adó (a továbbiakban e fejezet alkalmazásában: az adó) a kifizetőt természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt e fejezet külön rendelkezése alapján, a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való hozzájárulás kötelezettségének megfelelően terhelő, százalékos mértékű fizetési kötelezettség.
(2) A szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítését szolgáló egyes szociális ellátások fedezetéhez, továbbá az egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásához szükséges államháztartási források biztosítása céljából az adóból származó államháztartási bevétel a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott arányok szerint megoszlik a társadalombiztosítás egyes pénzügyi alapjai és a törvényben meghatározott elkülönített állami pénzalap költségvetése között.

vontod75 2014.10.03. 10:34:14

@diggerdriver: Az a poén, hogy ezt senki nem tudja. Illetve de, csak nem kötik az orrunkra, mivel a nagy közösbe megy bele, úgyhogy akár stadionépítésre is költhették...

vontod75 2014.10.03. 10:34:14

@andaluzkutya: Akkora a kiáramló pénz, hogy már nemzetgazdasái szinten érzékelhető. Nem fogyasztanak, nem vesznek igénybe szolgáltatásokat, a kiszolgáló ipar (pl. wohnhaus-ok) igénybevevőinek száma esik miközben több a nyugdíjas.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 10:36:48

@andaluzkutya: értékpapírokba vannak fektetve az ilyen pénzek, de nem csak helyibe.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 10:38:05

@Babette.: pont ezt mondtam én is. Az, hogy a munkaképes vs nyugdíjas arányszám nagyon eltérhet az a mnyp rendszer számára nem annyira kínos.

qkuc 2014.10.03. 10:38:16

@Józsi01: "Sajnos mind az állam, mind az emberek hibáznak, hogy nem hoznak létre új munkahelyeket."

Bizony, mert csak akarni kell, és a semmiből munkahelyek százai nőnek ki a földből, egy varázspálca suhintásre ... Mert ez így működik. Előtted a lehetőség, hogy teremts munkahelyeket ebben az "inspiráló" hazai környezetben. Én azért küzdök a rendes állásom mellet, hogy a családi vállalkozásban megtartsam a munkahelyeket, hogy 24 embernek legyen jövedelme ebben az "együttműködő", "könnyű" adminisztrációra berendezkedett, "nem kiszipolyozó" rendszerben. Heti több órán át, ingyen. De tudod mit? Éppen ott tartok, hogy bezárom, mert apám 59 évesen belehalt a multik és a magyar állam konstans szopatásába, én nem akarom fiatalon követni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 10:39:23

Még egy kérdés.
Százalékos arányban az állam jelenleg mennyivel egészíti ki a nyugdijkifizetéseket?
Vagyis a befizetések és a kifizetések között mennyi a százalékos különbség?

SzZoole 2014.10.03. 10:42:52

@diggerdriver: mire,mire,ne legyel mar naiv:)))
Szigyarto Petike medences villajara,amit papiron a sporolos szulei gyujtottek ossze neki:)))

andaluzkutya 2014.10.03. 10:45:57

@vontod75: erre gondoltam én is. Viszont ugyanakkor azt is mondják, hogy az idősek EÜ kiadásai drámaian megnőnek, így egy államnak szerencsés lehet, ha ezt a részt megússza. Lehet persze, hogy egy másik államnak kell fizetni, de ha az olcsóbb (és hát jellemzően olcsóbb helyekre mennek a nyugdíjasok), akkor biztosan kevesebbet, mintha otthon kellene...
Amúgy lövésem sincs a témáról, csak érdeklődök :)

@Zka: igen, de ha az egész világon gond lesz az elöregedés, akkor keveset segít, hogy más országokban van a befektetés...

qkuc 2014.10.03. 10:48:14

@Babette.: Igaz nekem csak önkéntes van, de egész meglódult 2 éve, pislogtam is mint a ponty a szatyorban, :).

LittleG (uk) 2014.10.03. 10:48:32

@diggerdriver: hanem?

konkrétan megnéztem, maga az adóm kb. 8% az adómentes összeg miatt, a National Insurance Contributionnal együtt meg 20%-ra megy fel, legalábbis ennyi a különbség a havi bruttóm és nettóm közt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 10:52:33

@andaluzkutya: igen, de már az is hatalmas eredmény, ha minden személynek van saját részre félretett pénze. Az egész világon egyszerre elöregedés és tartós gazdasági stagnálás meg nem most lesz. Addig meg lesz a megtakarításon kamat.

2014.10.03. 10:59:09

@Zoole[uk]:

Csak csendben jegyzem meg, hogy a Petike apja kb. zsebbol is megvehette volna az egesz hazat a fianak... O az:
www.sinekvilaga.hu/123-30445.php

LittleG (uk) 2014.10.03. 11:02:27

@diggerdriver: azt írtam, hogy "a bruttóból lejön 20% adó és National Insurance", tehát a 2 együtt teszi ki a 20%-ot :)

tanato 2014.10.03. 11:10:54

@maxval a bircaman: Köszönöm a részletes magyarázatot meg a képeket is,és örülök hogy visszajöttél ide a blogra.

vivike22 2014.10.03. 11:12:48

@diggerdriver: Nem tudom, sztem kozos kalap, ado, es onnan lopjak ki konkretan.

Csodabogár 2014.10.03. 11:12:48

Az élenjáró Norvégiába vagy Svédországba már csak a hosszu sötét telek miatt se költöznék nyugdíjasként, bár beszélek svédül. Az emberek is igen hidegek és magukban élnek. Ott aztán fekhetsz holtan bárhol, amig nincs büdös nem vesz észre senki.:-(
Svájc is ismerős terep. Egy öregotthon havi 6000 SFr.-nál kezdődik havonta. Nagyon magas pozicióból kell nyugdíjba menni ahhoz, hogy ezt meg tudja valaki fizetni. Az emberi kapcsolatok pedig igen hasonlóak a skandinávhoz. Marad még az élenjárókból Kanada. Normális nyugdíjrendszere van és az egészségügyi ellátás is jó. Ettől függetlenűl ismerek olyat aki mégis haza költözött.
Nagyon háborogtak tegnap azon a felvetésen, hogy a gyerekek segítsenek be a szülők eltartásába. Németországban már van erre törvény. Ha egy szülő öregotthonba kerül és nem tudja kifizetni a nyugdíjából, akkor bizony megkeresik a gyereket és megpróbálják behajtani rajta a pénzt. Extrém esetekről lehet hallani, ahol pl. az anya 11 évesen szabályosan kidobta a gyerekét, aki aztán valami intézménybe került stb. Most megkereste a hatóság, hogy fizessen. Végül persze nem kellett fizetnie, de a törvény működik. Szlovák és lengyel öregotthonok profitálnak, mert akinek kevés a pénze oda megy be.
Nem mindig vidám dolog megöregedni.:-(((

2014.10.03. 11:16:11

@andaluzkutya:

Ja, az alma nem esett messze a fajatol... Es hat jo hatszele is volt a sracnak a kulugyminisztersegig vezeto rogos utjan... :)

TilosazA (UK) 2014.10.03. 11:21:35

@qkuc: @Babette.: Igen, sokat segít, ha nem gazdasági válságban próbál az ember befektetni. :) Én nem is tudom hogy áll a számlám, majd egyik nap rá kéne már nézni.

SzZoole 2014.10.03. 11:25:01

@Ödenburger [Hu/At]: inkabb nem kommentalom a velemenyem ezek az informaciok tudataban.
Talan csak annyit,amit mar korabban is mondtam tobbszor.
Ugy latszik,hogy Mo. ujra a spiclik,vamzerek orszaga lett:(((

andaluzkutya 2014.10.03. 11:27:01

@Csodabogár: "Ott aztán fekhetsz holtan bárhol, amig nincs büdös nem vesz észre senki."
Nekem meg pont nem ilyen tapasztalataim vannak...
Nem egyszer láttam, hogy pl. valaki az utcán elesett, és azonnal többen pattantak és segítettek.
Vagy pl. a munkámban. Mo.-n rendszeresen előfordult, hogy olyan szkizofrén beteget hoztak be, akinél mint kiderült több évtizede tünetei voltak, de senki nem foglalkozott vele. Itt max. pár év, és kezelésbe kerül.
Úgyhogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennyire borzalmas lenne a helyzet itt...
De tény, hogy a nagyon arcodba nyomuló, barátkozós emberekre nem kell számítanod és arra se, hogy nincs egy nyugodt délutánod otthon, mert egy szomszéd zaklat :)

enta selecta 2014.10.03. 11:27:11

@diggerdriver:
Tudtommal az önkéntes magánnyugdíjpénztári befizetések után jár 20% adókedvezmény.
Ezt találtam az AEGON Nyugdíjpénztár honlapján:

Adó-visszatérítés
+ Lehet-e adókedvezményt igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg után?

Az önkéntes pénztárba történő egyéni tagdíjfizetés valamit a támogatói adomány után adó-visszatérítés vehető igénybe. Az adó-visszatérítés mértéke a tagok által befizetett egyéni tagdíjak, valamint az egyéni számlán jóváírt támogatói adomány összegének a 20%-a, melyet a tag által megjelölt önkéntes pénztári számlájára utal a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal).

A maximális adó-visszatérítés összege 150 000 Ft, amennyiben az önkéntes kölcsönös egészségpénztári befizetései után nem nyilatkozott adó-visszatérítésről. Ha a magánszemély az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban is rendelkezik az adó-visszatérítésről, akkor az adóhatóság által átutalt összeg együttesen nem haladhatja meg a 280 000 Ft-ot. A kedvezménynek nincs jövedelemnagyságtól függő korlátja!

TilosazA (UK) 2014.10.03. 11:38:16

@VPBA: Arra próbáltam utalni hogy nem volt igaz az "eltőzsdézték" mantra. Gazdasági válság volt,most meg már kezd a piac lábra állni.

TilosazA (UK) 2014.10.03. 11:39:59

@enta selecta: Így van. Az Egészségpénztári után is jár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 11:48:34

@enta selecta:
Bocs nem ez érdekelne.
Az hogy állítólag nem elég a kifizetett nyugdijakra a befizetések összege és az állam kiegészíti azt.
A sima öregségi nyugdíjról beszélek.

2014.10.03. 11:50:07

@TilosazA (UK):

Annyira eltozsdeztek, hogy en kozel 700ezer Ft hozamot kaptam vissza, amikor a toke bement az allamiba... (Allianz Magannyugdijpenztar)

TilosazA (UK) 2014.10.03. 11:56:29

@Ödenburger [Hu/At]: :( Gáz. Én csak azért voltam bátor hogy megtartsam, mert tudtam hogy úgyis elköltözünk, és egyébként sem számítottam semmi nyugdíjra a magyar államtól.
Amúgy érdekelne egy nyugdíjszakértő véleménye, hogy hogy is van ez, vagy akár @Babette.: Elvileg Mo-n nem vagy jogosult nyugdíjra, csak ha van 10 év biztosítási jogviszonyod, ellenkező esetben talán ezt a minimál nyugdíjat kapod. Viszont az EU-s jogszabályok között az van, hogy az EU-n belül mindenhonnan kapsz nyugdíjat ahol legalább fél évet (?) dolgoztál.
Ez nálam érdekes lehet, mivel a 10 évem nem lesz meg, (mióta a gyed-et és gyest nem számolják bele a biztosítási jogviszonyba-jól tudom?) akkor nekem az a 8 év amit Mo-n dolgoztam, és baromi sokat adóztam, az most elveszett, vagy mégsem?

2014.10.03. 12:04:33

@TilosazA (UK):

En is valahol a hataron mozgok (10-12 ev, attol fuggoen, hogy amig 4 oraban dolgoztam az egyetem mellett, azt hogy szamoljak). De nem is igen erdekel, mert Ausztriaban 15 ev utan jogosult vagy teljes nyugdijra, es minden emberi szamitas szerint en fogok itt kb. 25-30 evet dolgozni, mielott nyugdijba megyek. De az a szabaly, hogy ha csak egyik EU tagallamba vagy jogosult, akkor onnan kapod, de beszamoljak a masik tagallamban ledolgozozott eveket is. Ha 2 tagallamban vagy jogosult, akkor kiszamoljak mindkettoben, mennyit kapnal, es amelyik a tobb, azt kapod.

2014.10.03. 12:09:41

@adg [Au, Darwin]:

En otthon is nagyon jol kerestem, es teljes osszegre bejelentve. (Azok a kocsog mocskos multik...)

McZozo 2014.10.03. 12:23:46

@Zka:
Nem kell osszeiomlania az allami rendszernek mert ad egy ugye emelgetik a nyugdijkorhatart igy alapbol ugy kevesebb ember ei meg a masikmeg leepitik az egeszsegugyet igy majd elerik hogy meghamarabb doglik meg mindenki igy mire odaernenek nem marad senki es nem kell nyugdijat fizetni tehat meg van oldva minden :)

DieNanny CH 2014.10.03. 12:28:50

@Ödenburger [Hu/At]:

"Ha 2 tagallamban vagy jogosult, akkor kiszamoljak mindkettoben, mennyit kapnal, es amelyik a tobb, azt kapod."

Vagyis nem számolják mind a kettőt??? Pl valaki Mo-on dolgozott 12 évet, majd Németországban 30-at, akkor csak a 30 után fog járni? Amit az ember az alacsonyabb nyugdíjú helyen keresett az elveszik???
(Engem nem érint. Mo-on 7 évet dolgoztam, gondolom az a pénz eleve elveszett. Itt talán összejön még 30...)

adg 2014.10.03. 12:35:50

@Ödenburger [Hu/At]: az en fizetesem olyan kozepes volt, es szinten be voltam jelentve. Azok a kocsog KKV-k :)
Mindenesetre 10 evig fizettem. Egyszer kaptam toluk egy levelet, hogy sajnaljak, de a valsag stb miatt elveszett a penzem jo resze, de no worries, majd visszaszerzik. Valamennyit tenyleg visszeszereztek.
Kivancsi leszek, itt mi fog kisulni a dologbol. Eddig jonak tunik. Igaz, meg nem is jartam utana az ausztral rendszernek. Van egy magan szamlam, arr gyulik a penz, de hogy az allami resz hogy mukodik, az nem erdekel nagyon, nem nem szamitok kb semmifele nyugdijra. Mmegprobalok gondoskodni magamrol, aztan ha meg nyugdijam is lesz, akkor urulok. Plane, ha megelem.

TilosazA (UK) 2014.10.03. 12:46:39

@DieNanny [SZ,CH]: olvass bele abba amit Babette belinkelt. Elvileg kapsz nyugdíjat Mo-ról is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 12:47:15

@DieNanny [SZ,CH]: olvasd el, amit belinkeltem. leegyszerűsítve: ott kapsz nyugdíjat, ahol a legtöbbet dolgoztál, a kevesebbet hozzáadják a legtöbb időhöz.

TilosazA (UK) 2014.10.03. 12:48:01

@DieNanny [SZ,CH]: Mondtam már, hogy mindig angolul próbálom értelmezni a nickedet? Mindig egy fenyegetőlevél jut eszembe róla... :)

McZozo 2014.10.03. 12:51:59

@enta selecta:
Akkor ez valtozott? mert 4-5 eve mikor utoljara otthon adoztam akkor hiaba irtam be a egesegpenztari befizeteseim nem jart utanuk visszaterites mert az akkori torveny szerint a bruttom magasabb volt mint 3.6 milla igy nem jat semmi tehat akkor meg votl jovedelemhatar

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.03. 12:52:14

@Zka: A mai nyugdíjprognozisok kifelejtik azt, hogy 30-40 év múlva már a gépek fognak termelni az ember helyett tehát teljesen mindegy mennyi az aktív korú népesség mivel egyszerűen nem lesz munkája.

Tehát mind a nyugdíjat mind az elhelyezkedni nem tudó tömegek jövedelmét meg kell oldani valahogy.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 12:52:38

A gond a Fidesszel az, hogy bár sok dologban csinált pozitív lépéseket (pl. a vadliberális butaságok visszaszorítása, a házasság megvédése, a keleti nyitás, stb.), a gazdasági életben ennek nyoma sincs. Ennek egyik jele, hogy az adórendszert nem alakították át. Igen, volt egy kezdeti helyes lépés - az SZJA csökkentése és egykulcsossá tétele -, de ezt nem folytatták. Ma is Mo-n a legnagyobb az adóelvonás az EU-ban, igen, ebben Mo. az első helyen áll most is. A közhidelemmel ellentétben nem Svédországban a legnagyobb az adóelvonás, hanem Mo-on.

Jelenleg Mo-n minden megtermelt 100 Ft-ból az állam elvisz 67 Ft-ot adó alakban, ez borzasztó nagy szám. A nyugat-európai átlag 50 %, ami szintén abszurd módon sok, de mégis jelentősen kisebb a magyar helyzetnél. Még a túladóztatott Skandináviában is "csak" 60 % körül vesz el az állam.

LyukasBogrács 2014.10.03. 12:52:48

Nem kellett volna hagyni a magánnyugdíjakat elveszni. Most mindenki beljebb lenne egy pár millióval.

M. Péter 2014.10.03. 12:57:46

@DieNanny [SZ,CH]: Bonyolultabb a dolog, csak most nem érek rá leírni.

adg 2014.10.03. 13:17:45

@maxval a bircaman: "Jelenleg Mo-n minden megtermelt 100 Ft-ból az állam elvisz 67 Ft-ot adó alakban, ez borzasztó nagy szám. "

Siman megeri, mert legalabb cserebe van egy okosan, atlathatoan, kizarolag a zemberek erdekeit, boldogsagat kereso hatekony es minimalista allam.
A nyugat meg azert ilyen szerencsetlen, mert nincs mibol finanszirozniuk ez emberek joletet, a kulisok fizetesigenyeit, kiveve persze a misztikus norvegia, de azoknak konnyu az olaj miatt. Ha az nem lenne, mi a rakot csinalnanak a sotet minuszokban allandoan. Jobb bele sem gondolni.
Szoval legjobb lenne a szaz szazalekos ado, aztan eldontenek helyettunk, hogy ki mire vagyik. Sokkal egyszerubb lenne.

Sanz 2014.10.03. 13:20:49

Amúgy erre a helyettesítési ráta problémára fel kellene hívni már a fiatalok figyelmét (mármint tudatos kampánnyal).
Mert az tény, hogy a 35-50 év közötti korosztály nagyon megszívta (hiszen nekik már nem volt idejük/lehetőségük egy teljesen piaci magánnyugdíjat félretenni), de a 25 év alattiak még menthetők... talán.

kardio1 2014.10.03. 13:26:28

@DieNanny [SZ,CH]: Innen a szegényebb nyugdijasok egy része pl. Madagaszkàrra megy, ahol olcso a megélhetés. De van bûnözés és nem tùl jo az eü. ellàtàs. Es mégis meglépik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 13:33:31

@LyukasBogrács:

A magánnyugdíjak most is léteznek, önkéntes alapon. Kötsz szerződést és fizetsz amennyit akarsz. Aztán meg kapsz amennyit az alapnak sikerült produkálnia. Ennyi.

Ami megszűnt az a KÖTELEZŐ magányugdíjbefizetés volt. Ennek megszüntetése helyes volt. Abszurdum, hogy az állam KÖTELEZI a polgárokat, hogy adójuk egy részét adják oda magáncégeknek.

A ballib ellenzék meg is támadta a fideszes intézkedést minden EU-fórumon. S az összes EU-fórum a kormánynak adott igazat: a kötelező magánnyugdíjrendszer megszüntetése és a pénzek visszavétele az államkasszába teljesen jogszerű intézkedés és nem sért semmilyen EU-s szabályt. Pedig a ballib ellenzék ezt máig lopásnak, rablásnak, kifosztásnak nevezi, de ebből semmi sem igaz, ez színdemagógia.

tanato 2014.10.03. 13:34:29

@kardio1: Viszont ott meg második nyelv a francia így majdnem otthon érezhetik magukat.Egyébként jó hely lehet,egy madagaszkári lány magyar fiú vegyespáros MO. vagy FR.helyett ott telepedtek le és jól érzik ott magukat./a lány itt végzett/

tanato 2014.10.03. 13:36:18

@maxval a bircaman: Nem nem az önkéntes az a nyugdíjjárulékon felül fizetendő a mnyp pedig benne volt a járulékban,nem kellett ráfizetnie a polgárnak.

Határátkelő 2014.10.03. 13:37:31

@maxval a bircaman: Ráadásul mekkora szerencse, hogy ugyanazzal a lendülettel létrehozták az egyéni számlákat is, így mindenki követni tudja, hogy az addigi befizetései hol landoltak és hogyan gyűlnek szépen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 13:40:23

@maxval a bircaman: "Abszurdum, hogy az állam KÖTELEZI a polgárokat, hogy adójuk egy részét adják oda magáncégeknek."

Szerintem meg az az abszurdum, hogy ezt felszámolták, öregkori mélyszegénységbe taszítva százezreket. A szar, eleve kudarcra ítélt felosztó-kiróvóról nem lehet máshogy átállni, csak így. Költséges volt? Ó igen, de az majd biztos olcsóbb lesz amikor millióknak nem lesz annyi jövedelme nyugdíjas korukban, hogy alapvető élelmiszereken kívül bármit megvegyenek. De ez ugye MOST melyik politikust érdekli?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 13:49:29

@Határátkelő:

Egyéni számlákat nem lehet létrehozni.

Ha ugyanis ezt bevezetnénk, az eredmény az lenne, hogy a mostani nyugdíjasok pénz nélkül maradnának.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 13:49:29

@tanato:

Pont ez a baj. Milyen jogon kötelez az állam egy polgárt erre? Miért kellen a nyugdíjadóm egy részét odaajándékozni egy magáncégnek?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 13:49:29

@Zka:

Alkotmányellenes a kötelező magánnyugdíj. S semmivel sem oldja meg az alapproblémát.

Gondold el, szerinted egy magáncégnek nem az a fő célja, hogy magának hasznot termeljen? De igen.

Ezen az alapon a kötelező kaszinózást is bevezethetnénk.

kardio1 2014.10.03. 13:55:03

@andaluzkutya: Alapvetôen az a gondolat, hogy egy elöregedô tàrsadalomban a gyerekvàllalàsi kedvet valahogyan ösztönözni kell, szerintem logikus. A hogyanon el lehetne gondolkodni, de az alapvetô cél szerintem jo.

kardio1 2014.10.03. 13:56:52

@andaluzkutya: Ha jol tudom, nàlatok létrehoztak egy külön kasszàt, amibe az olajbevételek folynak. Igy valoban könnyebb ellenôrizni, mire megy el ez a pénz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.03. 13:58:01

@maxval a bircaman: gondolom Orbán alkotmánya óta alkotmányellenes. A többi meg szimpla baromság, csak visszaböfögöd a Fideszes propagandát. Részemről ennyi.

kardio1 2014.10.03. 14:09:55

@Zoole[uk]: Ez ugyanolyan populizmus, mint amit biràlni szokàs itt a blogon. Csak jelzem szerényen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 14:11:40

@Zka:

Ezek a tények, ennyi. Ha politikai elfogultság miatt a tényeket nem ismered el, az nem az én bajom.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.03. 14:11:59

@maxval a bircaman: Ez tényleg érdekes, hogy az eu ebbe nem kötött bele. Annak idején jó pár rendelkezést visszavonattak Viktorékkal. Na nem annyit mint, amennyit a libsik szerettek volna de ahhoz eleget, hogy a maradékot igy legitimálják és lehessen mondani, hogy lám-lám ez Brüsszelben is átment.

Szerintem a manyup államosítása elég merész lépés volt hiszen hosszú időre megrengeti a bizalmat a bank és az állam szavahihetőségében. (mondjuk ezek már a devizahitelezésnél is már megrendültek.) A másik meg, hogy aki a szürkegazdaságban volt minimállal bejelentve annak azután fizették a manyupot tehát már alapjaiban sem müködött a rendszer.

Hogy az államosítása rövid vagy hosszú távon megfelelő lépés volt-e az csak 100 év múlva fog kiderülni a történelemkönyvekből.

andaluzkutya 2014.10.03. 14:18:26

@kardio1: Ez így igaz, ösztönözni kellene, de nem hiszem, hogy ezzel lehetne. Ha pl. én egy rendes dolgozó ember vagyok, akkor azt, hogy hány gyereket vállaljak nem az alapján döntöm el, hogy majd 30+ év elteltével ezért többet fogok kapni, hanem hogy a jelen körülményeim között mit engedhetek meg magamnak. Ha jól tudom, ahol sikerült növelni a gyerekvállalási kedvet ott úgy sikerült, hogy pl. a nőknek könnyű legyen visszamenni a munkába, a munkahely valamilyen szinten kompenzálva legyen, ha pl. egy szülő a gyerek betegsége miatt hiányzik, legyen megfelelő mennyiségű/minőségű óvoda, stb.
Az, hogy na majd 30 év mulva többet kapsz ez szerintem egy biankó csekk, majd kifizeti, aki akkor ott lesz, de addig meg lehet 100x változtatni a törvényt...

Az olajalapot azért hozták létre, mert tisztában vannak vele, hogy az olaj el fog fogyni, és úgy érzik igazságtalan lenne a következő generációkkal szemben, ha ezt a zsetont most eltapsolnák. Így meg van határozva, hogy a bevételek asszem 8%-át lehet visszaforgatni, a többi megy az alapba, ami meg mindenfelé befektét adott szabályok szerint. Azt mondják, hogy ezzel pl. tompítani akarják majd a nyugdíjbomba hatásait, többek között. Aztán majd kiderül, mire elég, mire jó. De mindenesetre itt biztosabbnak érzem a nyugdíjamat, mint Mo.-n valaha.

SzZoole 2014.10.03. 14:21:12

@kardio1: ezt mire erted doki
Mobilrol vagyok nem tudom visszanezni

DieNanny CH 2014.10.03. 14:23:26

@TilosazA (UK):

Oké ,az első, a 'die' még értelmezhető. De a második fele???
(Talán molesztált a bébisintéred tinédzserkorodban?) :-D

qkuc 2014.10.03. 14:25:44

@Határátkelő: Mert ígérni könnyű ..., :). A soha meg nem valósult ígéretek országa vagyunk, :).

kardio1 2014.10.03. 14:42:02

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem, ha jol emlékszem, gyakorlatilag nem maradt megtakaritàs (Axa).
Màs: itt a teljes nyugdijhoz 170 negyedév munkaviszony szükséges. Es 5 év jàrulékfizetés utàn jàr az öregségi minimumnyugdij (kb. 700€/ho.) Erre akkor lenne esélyem, ha 83 éves koromig dolgoznék...En ùgy tudom, hogy Magyarorszàgon is kiszàmoljàk majd a nekem jàro nyugdijat, meg itt is, a¨jàrulékfizetés idôtartamànak megfelelôen.

svédnyugger 2014.10.03. 14:45:49

Elöször írok ide, bár régóta olvaslak benneteket.
Néhány adalék pl. a svéd nyuddíjhoz. Ez nem egy biztos összeg, évenként változik, attól függôen, hogy megy az országnak. Mozgó a nyugdíjkorhatár, 61 évtôl kivehetô, persze akkor jóval alacsonyabb. Jelenleg 65 év az a korhatár, amikor a munkáltató indoklás nélkül kirúghat. A kereseted határozza meg a nyugdíjat. Minimum 30 évig kell dolgozni, hogy megkapd a 100%-ot. Idôarányosan kevesebbet kapsz, de elég 1 éves munkaviszony, hogy jogosult légy. Több részbôl áll, az egyik részét kiveheted 5, 10 évre vagy életfogytiglan,evvel arányos a havi összeg. Van magánnyugdíj-takarékosság is, ezt is megadóztatják, miként a nyugdíjat is. Átlagban mondható, hogy a nyugdíj 60-65%-a az utolsó bérednek. Ha nincs megtakarításod akkor nem nagyon ugrálhatsz, persze csirkefarhátról szó sincs.

qkuc 2014.10.03. 14:49:52

OFF

Ha esetleg más is gondolkodik Kanadán, érdemes művelődnie a január 1-től életbe lépő új rendszerről: www.canadianimmigration.net/immigrate-to-canada/express-entry.html

2014.10.03. 14:50:02

@NIKI LAURA: ma este Yom Kippur

@diggerdriver: es ezert majd kapsz nyugdijat, ami a UK minimalber FELE sincs, ami meg ehenhalni sem lesz eleg.

TilosazA (UK) 2014.10.03. 14:53:17

@DieNanny [SZ,CH]: Jaj ,ne is mondj ilyet, pont most nézek egy szerdai dokumentumfilmet, ahol a muki önkéntes rendőrködik (önbíráskodik igazából), és pedofilokat fogdos össze. Döbbenet.

Ja, amúgy a nanny az itt is nanny, teljesen értelmezhető.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 14:53:32

@kardio1:
Ez most komoly? Ezt pont nem hallottam.
Madagaszkár? Az éghajlat elég jó, ha nem a tenger szintjén élsz, hanem a felvidéken. De ettől függetlenül azért elég rizikós lehet idős fehér embernek ott a sok maglas között. Vagy vannak nekik valami saját lakóparkjaik?

kardio1 2014.10.03. 14:53:57

@tanato: Sokan nem tudnak franciàul a helyiek közül àm! Az eü. ellàtàs szinvonalàn meg nem segit, ha franciàul nincs valami :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 14:56:35

@qkuc: Igen, én is azt akartam írni, hogy szegény ember/politikus az, aki még ígérni sem tud! Annyi mindent ígértek már nekünk...

kardio1 2014.10.03. 14:59:24

@andaluzkutya: A közel-keleti orszàgok egy része is igy, okosan tekint az olajbevételekre.
Itt csalàdi adozàs van, ahol szàmit, mennyi embert tartasz el a fizetésedbôl. Ez példàul ösztönzi a gyermekvàllalàst.
A nyugdijnàl ez a csalàdpolitikai tényezô ùgy jöhetne be, hogy aki azért nem dolgozott hosszabb ideig, mert gyereket nevelt, az azért kapjon valami nyugdijat, mert hosszù tàvon a tàrsadalom szàmàra hasznos tevékenységet végzett.

kardio1 2014.10.03. 15:00:42

@Zoole[uk]: Arra, hogy Szijàrto hàzàt nem a szociàlis hozzàjàrulàsi adobol fedezték.
De azért jol hangzott :)

kardio1 2014.10.03. 15:04:01

@Hari Seldon 2: Nem hinném, hogy sajàt lakoparkjaik lennének. Helyiekkel épittetnek hàzat, a franciorszàgi àr töredékéért.

andaluzkutya 2014.10.03. 15:07:56

@kardio1: Az lehetne, hogy azért ne érhessen hátrány valakit, mert pl. gyereket nevelt és nem tudott ezért annyit dolgozni, mint más. De nem szerencsés a gyermekteleneket "büntetni" azzal az ideológiával, hogy aki nem vállal gyereket, az csak magára gondolt, mivel jópár embert ismerek a korosztályomból, akinek élete tragédiája, hogy nem lett gyereke. És ennek ellenére a maguk részéről mindent megtesznek, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

2014.10.03. 15:08:02

Nekem a terves Dr Kutyaval ellentetben, hogy valami kellemes helyen vonulunk vissza, ahol tudunk vitorlasozni es jo az eu ellatas.
Jelenlegi listas orszagok Uruguay, Panama, Costa Rica, Franciaorszag, Spanyolorszag nrha bent marad a rostan neha kiesik es miota itt olvastam rola, Szlovenia is.

andaluzkutya 2014.10.03. 15:11:27

@charlieharper: Nem is írtam, hogy hol akarok visszavonulni... Csak annyit, hogy nem aggódok :)

andaluzkutya 2014.10.03. 15:12:45

@charlieharper: Amúgy meg a "Nekem a terves Dr Kutyaval ellentetben"-t elsőre "Nekem a tetves Dr Kutyaval ellentetben"-nek olvastam :)
Másodszorra is, de végül sikerült értelmeznem, mire gondoltál...

kardio1 2014.10.03. 15:14:43

@andaluzkutya: En ezt nem igy fogom fel: nem a gyermekteleneket bünteted, hiszen nekik nem kell többet fizetniük, nem vonsz el tôlük kedvezményt, hanem a gyerekeseket jutalmazod. Ha pl. nincs csalàdi adozàs, gyerekes és gyerektelen ugyanannyit fizet,(de az elôbbi még néhàny plusz embert is eltart belôle), ha van csalàdi adozàs, ezt kompenzàlod. Azt valoban nem tudod különvàlasztani, hogy a gyerektelenek közül ki akart gyereket és ki nem. Régen szerintem gyakorlatilag mindenki akart. Ez viszonylag ùjabb dolog, hogy egyre többen tudatosan nem akarnak. (ez a probléma egyébként igen komoly pl. Japànban, ahol a gyerekeket nem akarok szàma nagyon magas.)

andaluzkutya 2014.10.03. 15:20:03

@kardio1: persze, ezt lehet többféleképpen nézni. De amikor még régebben bedobták az ötletet, akkor a kommunikáció leginkább arról szólt, hogy aki nem akar gyereket vállalni, az gondoskodjon magáról.
Másrészt továbbra sem hiszem, hogy egy olyan intézkedés, ami ennyi év után hoz eredményt ösztönöz bármire is, ha ma nem tudom a gyerekemnek megadni azt, amit szeretnék.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:20:44

@maxval a bircaman:
"pénzek visszavétele az államkasszába teljesen jogszerű intézkedés"

te hiszed is ezt?
a mnyp törvény első paragrafusaiban benne volt, hogy a mnyp összeg a saját tulajdon.
pont ezért lopás. pont ezért felháborító, hogy nyilatkoznom kellett, hogy ne vegyék el.
kissé demagóg példával élve: mintha a tolvajnak bejárása lenne a házadba, és csak akkor nem mehet be, ha te elmész a városba nyilatkozni, hogy ezt ne tegye.

blackhairlady 2014.10.03. 15:21:53

@andaluzkutya: Egy szamomra nagyrabecsult, nagytudasu, imadnivali pedagogus baratom ferjerol 2 napja derult ki, hogy gyohyithatatlan beteg, nem sok van vissz aneki. 2 hete ment nyugdijba, egesz eleteben tervezte, hogy mit fog csinalni nyugdijas koraban. Eddig dolgozott megallas nelkul, semmire nem jutott ido. Most lenne, aztan az elet atrendezte a dolgait.
Mi is a ferjemmel a nyugdijas korunkat tervezzuk, most nincs nagyon ido elni, mert gyujteni kell, hogy legyen nyugdij. Csak garancia nincs, hogy elvezni is tudjuk.

kardio1 2014.10.03. 15:23:04

@andaluzkutya: Ez mégis ilyen gumicsont lett: egyszerû bedobni a közbeszédbe, hogy az" Orbàn-Simicska rezsim" bünteti a gyermekteleneket. innentôl kezdve nehéz pàrtatlan véleményt formàlni, és tényleg a célt szem elôtt tartva meghozni a megfelelô intézkedéseket, hogy legyen elég gyerek késôbb is/

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:23:50

@Zka: a kötelezőségével volt a baj.
viszont ha nem lett volna kötelező, nagyon kevesen léptek volna be, és még később vezetődött volna ki az állami nyugdíjfizetés.
visszanézve ez lett volna jobb, mert a visszaállamosítással visszakerültünk a startmezőre a táblán, ráadásul hamarabb és nagyobbat fogunk szopni az állami nyugdíjjal

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:25:18

@svédnyugger: igen, volt róla szó, hogy a svéd modellt vezetik be itthon is, és nem lesz állandó a nyugdíj összege.

andaluzkutya 2014.10.03. 15:26:01

@blackhair-lady: Azt érdemes amúgy tudni, hogy a statisztikák szerint a nyugdíjkort elérő emberek közül arányaiban nagyon sokan halnak meg a nyugdíj megkezdését követő kb. két éven belül...
Amúgy meg ezért fontos szerintem, hogy az ember próbáljon meg olyan helyzetbe kerülni, hogy a jelenben is legyen miért élni, ne csak a munkáért... Persze tudom, hogy ez sokszor messze van a realitástól, de érdemes erre törekedni, mert az élet bizony gyakran közbeszól.

andaluzkutya 2014.10.03. 15:27:56

@Babette.: elméleti szinten volt róla szó, de mivel benne van a lehetőség, hogy adott évben csökkennek a nyugdíjak, így egyik politikai formáció se volt hajlandó ezt meglépni...

andaluzkutya 2014.10.03. 15:30:11

@kardio1: az a baj, hogy a mai magyar politikai közbeszéd jelszavakra és szlogenekre egyszerűsödött, így lehetetlen bármiről is érdemi vitát folytatni... És mivel a "nép" ráállt erre a vonalra, nem hajlandó alapesetben elgondolkodni bármin, ami ezen túlmutat...

2014.10.03. 15:40:04

@andaluzkutya: hat mernek igy beszelni egy pszichiaterrel????? Kenyszerzubbonyt huznal ram.

Mennyire eg ki egy pszichiater nyugdijjig?

blackhairlady 2014.10.03. 15:44:02

@VPBA: Hol all Albania ebben a felmeresben?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 15:46:42

@Babette.:

S az egész EU téved, a Bizottság meg a Bíróság is? Ne viccelj! Ez eleve adó volt, az adóból lett átadva egy rész magáncégeknek, majd ez vissza lett véve. Az állam visszavette azt amit SOSEM volt a tiéd. A kérdés csak az volt: menjen vissza az államhoz vagy sem. Ez sosem volt az emberek saját pénze, ez mindigis - most is és korábban is - kötelezően befizetett adó volt. Nem mondhattad azt, hogy ne nem fizeted be és inkább bútort veszel belőle.

A ballibek direkt ködösítenek, amikor kevered az ügyet az ÖNKÉNTES magánnyugdíjpénztárakéval, melyek most is vígan léteznek. Sok ember ez nem veszi észre és komolyan hiszi, hogy a kormány az önkéntes nyugdíjalapokat vette el, pedig ez nem igaz.

blackhairlady 2014.10.03. 15:47:01

@qkuc: Szerintem nyaron igyekeznek bent maradni a kellemes klimaban, viszont a tobbi evszak csodas tud lenni Floridaban. Nincs hideg, nem kell futeni, fagyoskodni, mar maga a kornyezet felviditja az embert. Egy nyugdijasnak ez igazan fontos szempont:)

DieNanny CH 2014.10.03. 15:47:46

@TilosazA (UK):

Szerintem a nanny az amúgy is az angolból lett átvéve.

blackhairlady 2014.10.03. 15:50:10

@andaluzkutya: Lehet, hogy azert tettek, de ha a gyerekek apoljak, ok meg lehet, hogy az oroksewgert teszik. Teljesen mindegy, hisz nem tudjuk magunkkal vinni a javainkat. A lenyeg, hogy van aki rad nez.
bevallom, en nagyon odzkodom attol, hogy a gyerekeimre haritsam ezt a sulyos terhet. Nem biztos, hogy a par evvel hosszabb eletem boldogabb lenne ha az a gyerekeim terhere tortenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:52:31

@maxval a bircaman:
"kötelezően befizetett adó "

fogalmi tévedések vannak. egy privát pénztárba befizetett dolog nem lehet adó.

mert az eu tévedhetetlen? forrás?

ha jogszerű az egész, akkor miért vagyunk még mindig 60ezren manyuposok? miért nem vették még el?

négyzet 2014.10.03. 15:52:54

@Csodabogár: ezt a svédek és norvégok hidegek, és megdögölhetsz mellettük dolognak én épp az ellenkezőjét láttam. Svédországban biztos. Az én tapasztalataim inkább olyanok, hogy a svédek maguktól odajönnek segíteni, pl. svéd kisvárosban este 10-kor, amikor láthatóan kissé elveszettel bóklászunk az elhagyatott buszmegálló környékén, vagy Stockholmban, amikor homlokot ráncolva keressük magunkat a térképen, vagy amikor rossz helyen szálltunk le a buszról, és a buszsofőr megállt és kedélyesen útba igazított minket. A kooperáció az északi embernek valószínűleg fontos túlélési stratégia volt, teljesen másképp állnak ehhez, mint itt Magyarországon pl.

négyzet 2014.10.03. 15:55:19

@maxval a bircaman: a magánnyugdíjpénztárakba a járulék egy része ment, az nem volt adó akkor. Az adó és a járulék fontos megkülönböztetője, hogy előbbi után nem jár ellenszolgáltatás a befizetőnek, utóbbi után viszont igen - ezt azoknak, akik nem tudnák.

négyzet 2014.10.03. 15:57:13

@Babette.: én is manyupos maradtam, egészen addig, amíg nem közölte a pénztár, hogy havi mennyi ezer lesz a fenntartása, amit az elmúlt években igencsak megcsappant összegből fognak vonogatni, miközben ugye járulék nem megy oda. Úgyhogy otthagytam ezt a kiherélt rendszert, pénz már alig volt benne a válság után, lesz majd normális másik megtakarítási formánk, ha már tudunk félretenni (hát ja, ha már...)

négyzet 2014.10.03. 15:57:59

@négyzet: ja a nyugdíjjárulék ma sem adó, az a része, amit a munkavállaló fizet. A nyugdíjkötelezettséget máshol, az új alkotmányban vette le saját válláról az állam...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 16:00:02

@blackhair-lady: Statisztika szerint lent. De a szegénység relatív. Mint ahogy a statisztikákat is fenntartással kell fogadnunk.
Itt Albániában a legegyszerűbb munkás, mondjuk egy kőműves megengedheti magának, hogy minden hétvégén elmenjen a családjával étterembe, és minden nap a reggeli kávéját és rakiját kávézóban igya meg, valamint a délutánit is. Vagy az a cigány család, aki nyárra leköltözik a tengerpartra otthonról és gyűjti a műanyag flakonokat, tehát dolgozik, együtt kávézik és reggelizik a magyar kürtőskalács-sütő vállalkozóval, ugyanazt a kávé, ugyanazt a rakit issza, és ugyanazt a bureket eszi hozzá. Ilyen értelemben az albán szegény mondhatjuk, hogy gazdagabb, mint egy magyar szegény. Ha viszont ebből országból kimegy, akkor tényleg szegény lesz, mert ezeket a dolgokat külföldön egészen biztosan nem engedheti meg magának. De most az úgymond kétkezi munkásokról beszéltünk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 16:02:03

@négyzet: nálunk csak kérik az adományt. én nem fizetek pár éve, és így is 30%ot rátettek az eredeti összegre.
én elégedett vagyok.
ennél elégedettebb akkor lennék, ha ki lehetne venni most:D

négyzet 2014.10.03. 16:12:05

@maxval a bircaman: látszik, hogy mennyire nincs gőzöd a pénzügyekhez. Gondolom a megtakarításaidat is a párnacihában tartod, hiszen - úristen! - a bankszámládra fizetett pénzt is forgatja a bank...
Btw nem volt mindig és mindenkinek kötelező a manyup. A pályakezdőknek volt kötelező belépni, egy bizonyos életkor felett választani lehetett.

négyzet 2014.10.03. 16:13:51

@Babette.: legalább ugye azt megengedték volna, hogy önkéntesbe átvezesd az összeget, vagy egy részét. de nem, mert nyilván nem ez volt a cél, akkor a pénzügyi szektor még ne adj isten kevésbé járt volna rosszul és nem dőlt volna be ennyi kassza.

andaluzkutya 2014.10.03. 16:15:10

@charlieharper: Amennyire én tudom az orvosok közül sokan nem élik meg a nyugdíjkorhatárt, és a halálozási statisztikák szerint a pszichiáterek halnak legkorábban az orvosok közül, innen logikusnak látszik, hogy valószínűleg jó esély van egy jó kis burn-out szindrómára. De itt azért nem olyan veszett a tempó, hogy bele kelljen halni, továbbá van egy csomó olyan dolog, ami a burn-out szindróma lenne van. Én nem hiszem, hogy burn-out szindrómával mennék nyugdíjba... Ha élek addig :D

@blackhair-lady: Ennél kettővel optimistább elképzelésem van az életről ;)
Az ápolásról meg szerintem is annyit, hogy tökmindegy milyen megfontolásból tették, nagyon jól bántak vele, úgyhogy részemről ennyi :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:16:30

@Babette.:

Nem te fizetted be, az adódból irányította át az állam.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:16:30

@négyzet:

Kötelező volt, egy bizonyos életkor felett nem volt az. Ez a gond. Ez kb. olyan mint kötelezni a lakosságot ebédje egy részét kötelezően étteremben fogyassza el.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 16:21:39

@négyzet: az bizonyos szempontból jó lenne, akkor felvehetném,
viszont 37%-ot egyből le is vonnának belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 16:22:35

@maxval a bircaman: ez nem igaz.
nem tudom, honnan tájékozódsz ezügyben, de átvágtak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 16:25:34

@Zka: még várom a forrást erre....tőle.

négyzet 2014.10.03. 16:27:12

@maxval a bircaman: ?? miért, ezt a pénzt így is, úgy is levonták a béréből, most meg aki öngondoskodni akar, csak a nettójából teheti ezt meg, az az opció már nincs, hogy az államnak nem fizetek annyit, hanem az én számlámra megy. Választhattak az emberek a pénztárak között, át is mehettek egyikből a másikba. Sokan tettek is így, amikor kijöttek a teljesítménymutatók.

qkuc 2014.10.03. 16:27:39

@blackhair-lady: Az tény, :). Vicces volt az itteni fagy után januárban leszállni Orlando-ban. Szép 10 fok volt, ami a törzsközönség szerint szokatlanul hideg! :D De azért ott is tud fagyni, mindig paráznak a narancsok miatt, hogy lejön az északi hideg és elfagy a termés.

Jó-jó, általában a többség kétlaki, ha megteheti, tél Floridában, nyár valahol északabbra, :).

qkuc 2014.10.03. 16:29:05

@maxval a bircaman: Személy szerint nem éreztem akkora elviselhetetlen tehernek ezt a kötelezettséget ...

kutya vacsorája 2014.10.03. 16:36:44

nem lesz itt nyugdíj a most 40 alattiaknak, egy vas sem (lehet, a fölöttieknek sem lesz, és az is igaz, hogy akik még kapnak, azoknak sem elég semmire, aki mást gondol, próbálja ki mondjuk egy hónapig).
épp kötelezővé teszik vmi törvénnyel a szülőtartást - miközben azt fontolgatják ugye, hogy aki nem szült/nemzett, annak alapból ne járjon nyugdíj -, tisztára mint a középkor. csinálsz tíz gyereket, ebből egy pap, egy katona, három meghal valami nyavalyában még gyerekként, a többi meg majd jól eltart. humanista, fejlett, huszonegyedik századi modell, gratulálok. szijjártó apukának persze más a gondja.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:17

@kutya vacsorája:

Valahogy meg kell oldani az idősek életét.

Az állam nem fogja tudni ezt fizetni. A XIX. században kitalált szolidáris nyugdíjrendszer működésképtelen csökkenő és öregedő lakosság mellett.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:18

@négyzet:

A járulék az adó egy altípusa. Szómágia a kettő között bármilyen lényeges különbséget látni. Az átlagembernek a kettő teljesen ugyanaz: kötelező befizetni, s a jogosultságod utána jogszabály alapján történik, mely bármikor változhat.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:18

@négyzet:

A dolognak semmi jelentősége nincs,

Hiába jár valami, ha nincs aki megadja neked.

Előbb-utóbb ez a nyugdíjrendszer meg lesz szüntetve, ezt mindenki tudja, aki kicsit is foglalkozott a kérdéssel.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:18

@négyzet:

Ha kötelező lenne a pénzt bankban tartani, az ugyanilyen baj lenne.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:18

@Babette.:

De, de.

A nyugdíjjárulék egy része kötelezően magánalapba ment. A polgár joga csak az volt: választhatott melyikbe menjen. Nem mondhatta, hogy ő inkább az államnál hagyná ezt a részt is.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:47:18

@négyzet:

Nem választhattad az államot, pedig ez volt a kockázatmentes opció. Semmi gond nem lett volna, ha választhattál volna a magánbiztosítók ÉS az állam között.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 16:51:21

@maxval a bircaman:
Aki Magyarországon az államot választja, az nem kicsit jár a fellegekben.
Az bizonyára a stabil jogi környezetben bízik.
ÉS természetesen nem is számít arra, hogy valaki megálmodik valamit, aztán másnap keresztülveri a csicskásain.
OK, így már értem.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.10.03. 16:52:08

@svédnyugger: 1 év után járó nyugdíj ugyan kinek lehet opció, még a potya beállítottságuaknak sem tudom elképzelni, mekkora összeget jelent?

qkuc 2014.10.03. 16:52:56

@maxval a bircaman: Miért is az állam a kockázatmentes opció? Pont te írtad, hogy ez a rendszer meg fog szűnni. Hogyan garantálja neked most az állam, hogy a befizetéseidből bármit is fogsz látni, ha eljutsz a nyugdíjif? Sehogy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 17:00:39

@maxval a bircaman:
ne beszélj mellé, ne terelj.

ez az eredeti állításod:
"Nem te fizetted be, az adódból irányította át az állam."

és ez NEM IGAZ.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 17:01:39

@Hari Seldon 2:
Mondjuk ez a megbízható állam dolog lényegében kormányfüggetlen volt. Talán csak annyi volt a különbség, hogy az egyik esetben két nap alatt kitaláltak valamit, és megcsinálták, a másik esetben volt az két hónap is!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 17:04:46

@Hari Seldon 2: @qkuc:

Az állam tud fizetni, a magáncég csődbe mehet. Azaz mindenképpen az előbbi a kisebb kockázat. Pl. arra gondolj, az állam költségvetése lehet mínuszban, míg egy magáncég ezt a trükköt nem tudja megcsinálni.

Ha az egész rendszer megszűnik, az fokozatos lesz. Egyetlen kormány sem fogja merni máról holnapra megszüntetni a nyugdíjakat.

Az én jóslatom: járni fog mindenkinek 65 éves kor felett egy bizonyos minimálnyugdíj (melyből persze megélni majd nem lehet), a családi pótlék mintájára, ezt mindenki kapni fogja állampolgári jogon. A mai nyugdjak meg fokozatosan a nullára lesznek csökkentve egy 30-éves időszakasz alatt. Szerintem 2030 körül fog ez kezdődni egész Európában. Csak pár ország van Európában, ahol fenntartható a szolidáris ntugdíjrendszer, pl. az egyik ilyen Albánia.

2014.10.03. 17:07:41

@Hari Seldon 2: aki meg UKban valasztja az allamot, ehenhal a havi durvan £440-bol.

@andaluzkutya: gondoltam, hogy a pszichiatria nem a legkellemesebb terulete az orvoslasnak hosszu tavon. Irtad, hogy van egy csomo gyereked. Nem "csak" 2? Vagy az importokat adoptaltad?
Mi Norvegiaban a nyugdij korhatar?

kardio1 2014.10.03. 17:08:13

@andaluzkutya: Ez màr régota igy van, nem ùjkeletû dolog. Mindenesetre most olyan politika folyik otthon, ami a többségnek tetszik. Ez a demokràcia. Nekem se tetszett, amikor Fleto alatt is a többségnek kedvezô politika folyt. De, ahogy a nagy bohoc mondta annak idején: El lehet menni innen! El is jöttem :)

vontod75 2014.10.03. 17:09:01

@charlieharper: Chilet javaslom. Nemrég hagytak le minket a gazdasági fejlettségben, normális demokrácia, szép környezet, szeretik az európaiakat, dél-Amerikában szokatlan módon alacsony a korrupció szintje, jó az eü ellátás, az Atacama sivatagban meg jó a klíma, télen nyáron száraz meleg van. Bővebben itt:
chile-beautiful.blogspot.de/

tanato 2014.10.03. 17:09:11

@kardio1: Mondjuk én is csak turistaként nézném meg Madagaszkárt.

kardio1 2014.10.03. 17:13:49

@VPBA: Kicsit olyan fogyasztoi tàrsadalom elôtti tàrsadalom benyomàsàt kelti Albània. Mint Erdély jonéhàny évvel ezelôtt.

kardio1 2014.10.03. 17:16:55

@négyzet: Nekem kötelezô volt, és az volt a furcsa, hogy a mûködési költségek relative igen magas hànyadot tettek ki. Btw. a magànnyugdijpénztàrak bevezetésének modja éppolyan volt, mint a megszüntetésüké.

kardio1 2014.10.03. 17:18:15

@andaluzkutya: milyen a munkaidô-beosztàsod? Van kötelezô ügyelet, vagy készenlét?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 17:20:34

@charlieharper:
Viszont azért a 440ért alig fizetsz be.
Keveset fizetsz keveset kapsz.
Rendben van a dolog.
Magyarországon sokat fizetsz és keveset kapsz.
Lényeges különbség.

SzZoole 2014.10.03. 17:20:41

@kardio1: en kerek elnezest a tudatlansagomert,nem tudtam,hogy az oreg Szijjarto egy singyarto:)))
a kartelezesbol azert jol kijott azzal,hogy fedobta a tarsait,de jobban is jart,mert a koterban a vamzerok azok egyike,akit a legjobban ruhelnek,a csokigyarat hamar fel tortek volna.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:22:15

@kardio1: Ez maga a fogyasztói társadalom, csak az EU ezt nem tudja, mivel az EU nem fogyasztói, hanem úgynevezett jóléti társadalom. Albánia nem azt az utat fogja bejárni, mint Kelet-Európa, ahol Mo.először bukott el, a többiek, pl. Románia meg mögötte fognak elbukni, a többi kelet-európai országgal együtt.
Az ún. jóléti társadalmakat Nyugat-Európában az USA pénzéből tartották el a hidegháború alatt. Jelenleg ők gazdagok, ők nem fognak elbukni, mert van pénzük az átalakításra, van az embereknek pénze, és van az államnak pénze. Kelet-Európában egyik sincs, kivéve Albániát.
Tudom, már megint "bezzeg Albánia", de Albánia nem Európa (legalábbis klasszikus értelemben.)

andaluzkutya 2014.10.03. 17:22:18

@charlieharper: Két saját és két nevelt, de a neveltekkel jóban vagyok, ha nagyon tragikus lenne a sorsom, szerintem számíthatnék rájuk.

Szerintem nincs általános nyugdíjkorhatár. Nekem, mint írtam 70 év, de 62 évesen elmehetek, ha akarok, de akkor egy ideig csak kb. a felét kapom a későbbieknek, tehát nagyon nem éri meg...
De tudtommal más szakmákban más a korhatár...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 17:22:19

@charlieharper: nem arról volt szó, hogy az élelmiszer nagyjából annyi, mint itthon?

2014.10.03. 17:27:13

@diggerdriver: Mo-n a minimalber 40%-nal szerintem aranyban tobbet kapsz. Meg kellene nezni. Es ne feledd, hogy mindegy mennyit fizetsz be, akkoris csak ennyit kapsz az allamtol. En joval tobbet fizettem be es alig kapok majd vissza.

@Babette.: ezt itt tobben irjak. Jess es en meg azt mondjuk, hogy nagyon nem.

@vontod75: na, Chilet meg soha nem neztem. Megnezem ezt is. Kaja milyen ott?

andaluzkutya 2014.10.03. 17:28:14

@kardio1: nekem napi 8 óra a munkám, nem teljesen kötött, hogy mikor kezdek, mikor végzek, a reggeli megbeszélésen bent kell lenni és nyilván a betegeket el kell látni.
Ügyelet nem kötelező, de az itteni orvosi kamara mindenkinek ajánlja, aki 60 év alatti. Szakorvosként én otthon ülök egy mobillal, kivéve hétvégén, amikor be kell mennem kb. három órára, felülvizsgálni azokat, akik kényszergyógykezeléssel érkeztek az előző ügyeletben. Utána otthon vagyok és ha hívnak, válaszolok. Eddig a pár év alatt extrába csak max. ötször kellett bemennem.
Egy hónapban van nekem kb. 1-2 ügyelet és 8 hetente egyszer szombat, egyszer péntek és vasárnap. Tehát nem halálos :)
És a készenlétért fixen fizetnek, ha hívnak, azt még külön kifizetik :)

kardio1 2014.10.03. 17:30:13

@VPBA: En inkàbb olyan értelemben hasonlitottam össze Erdéllyel, hogy még léteznek bizonyos hagyomànyos értékek, van generàciok közötti és horizontàlis szolidaritàs a tàrsadalomban, hogy a nagycsalàd még nem bomlott fel teljesen és nem az individualizmus ural mindent.

Egyébként azért az érdekes, hogy azt mondod, a joléti àllam nem fenntarthato. Szerintem sem az, és szerintem a blogon hozzàszolok javarésze is igy gondolkodik. De amikor OV mondja, hogy a joléti àllamnak vége van, akkor mindenki fùj rà EMIATT, és nem azt kritizàlja, amilyen lépéseket ennek szellemében tesz

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:30:41

@kardio1: Hogy mennyire nem Európa Albánia, a mellékelt cikk is mutatja

kitekinto.hu/europa/2014/09/30/csokkennek_a_roamingdijak_a_balkanon_is/

Itt az állam nem hajlandó mesterségesen beavatkozni, mert tudja, hogy abból baj lesz, és a végén drágább lesz a telefonálás mindenkinek. Itt belföldön nagyon olcsó a telefonálás, ami albán kártyánkkal (feltöltős), minimális összeg kb. 10.000 Ft befizetésével akár Mo-ra utazva is tudunk roamingolni nagyon sokat. Az hogy a magyar embernek egy albán számra küldött SMS több, mint 200 Ft, nekünk meg az alapszolgáltatásban (havonta 2.000 Ft), 40 Ft-ba kerül egy SMS, ezen el lehet gondolkozni. Akinek albán SIM kártyája van, az olcsón telefonál bárhol a világban. Az, hogy az EU mesterségesen csökkenteni akarja a roaming díjakat, abba az albán kormány nem fog belemenni. Aki idejön, vegyen fillérekért 1-5.000 Ft albán SIM kártyát feltöltős csomaggal bármelyik szolgáltatótól a 4 közül, és mindjárt tud telefonálni fillérekért akár Mo-ra is, más EU-s országokba még olcsóbban.

Itt az állam úgy gondolja, hogy nem bántja a mobilszolgáltatókat, ezért cserébe a mobilszolgáltatók se bántsák az embereket. A mobilszolgáltatók bántsák egymást, mint konkurensek. Ugyanez van a nyugdíjjal is: az állam nem avatkozik bele, hogy hány gyerek szülessen, nincs is semmiféle támogatás. Mégis a legtöbb gyerek Európában itt születik. Ezen is el lehet gondolkodni.

2014.10.03. 17:32:25

@Babette.: es azt ne felejtsd el, hogy ha nem sikerult hazat venned, akkof meg van a lakber es rezsi plussz kiadasnak.

Valami uj UK nyugdijrendszer jon jovore, de ugy kezelik, mint a szabad komuves titkot. Semmit nem lehet tudni rola.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 17:34:34

@charlieharper:
Ja Magyarországon a minmálbér másfélszerese az az összeg ami itt a 440font nyugdíj.
Pusztán ebböl is el lehet ott lenni de nekem van ott 33év ledolgozott munkaviszonyom.
A kettő talán elég némi csirkelábra.

kardio1 2014.10.03. 17:35:54

@andaluzkutya: Ilyen sokan vagytok, hogy csak havi egy-két ügyelet jut?
En kb. 9-tôl este hatig-hétig vagyok benn. Ebédszünetben néha hazamegyek (12-14 h). Hàrman vagyunk, a készenléti ügyeletbôl igy kb. 10 nap jut havonta. Ilyen esetekben szombat-vasàrnap délelôtt vizitelni kell. Behivàs esetén itt is külön dijazàs van.

kardio1 2014.10.03. 17:37:51

@VPBA: Azért van annyi gyerek, mert még tradicionàlisabb a tàrsadalom. Afrikàban sem ösztönzik a születést, mégis sok a gyerek...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:38:09

@kardio1: A hagyományos értékek maradványa még a jelenlegi USA-ban is sokkal nagyobb, mint pl. az EU-ban, és főleg Mo-on. A technika fejlődésével az USA-ban megszokott az, hogy a gyerekek sok óra repülő útra laknak a szülőktől. Ettől függetlenül a család összetartó. Gondoljunk a Kennedy családra vagy a Bush-ra. Ők vannak szem előtt. De az átlag amerikai család is összetartó, mert nem az államtól várják el azt, hogy a bajbajutottan segítsen, bár Obama sokat rontott a helyzeten.
Albániában is azért összetartóak a családok, mert az állam nem hitegeti, nem is hitegetheti az embereket azzal, hogy majd mindent megold helyettük. Itt a jövendőbeli - mondjuk a mi korosztályunk - nyugdíjára vonatkozóan semmi ígérgetés nincs, mert minek. A férjem egyik öreg barátjának átszámolva 10.000 Ft a nyugdíja. Ő annak idején rendszerüldözött volt, úgyhogy élete egy jó részét börtönben töltötte a kommunizmusban. Azért ő kapott kárpótlást, de választhatott vagy havi járadékot, vagy egy összegűt. Ő az utóbbit választotta, és azt a pénzt odaadta a két fiának, akik az itteni zóna legkorszerűbb autószerelő műhelyét építették fel belőle, jelenleg kb. 30 alkalmazottal. Neki maradt havi 10.000 Ft nyugdíja, ennek ellenére nem hogy nem szegény ember, hanem nagyon gazdag. Itt senkit nem érdekel az, hogy kinek mennyi a nyugdíja, mert az aprópénz, kávéra meg rakira lehet, hogy többet költ a nyugdíjas. Az a lényeg, hogy a családja hogy boldogul. Az illető is azt mondja mindig a férjemnek, hogy az "én műhelyem". És ezt természetesen a két fia is tudja.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:40:38

@kardio1: Meg azért, mert bíznak a jövőben.

kardio1 2014.10.03. 17:41:00

@VPBA: Miért gond az az albànoknak, ha Europàban csökkennek a roamingdijak? Talàn, mert akkor nem kell Albàniàban SIM kàrtyàt venni a külföldieknek? :)

2014.10.03. 17:42:38

@diggerdriver: Mon a minimalber masfelszeresebol elsz meg jobban vagy UKben £440-bol?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:44:23

@kardio1: Az utolsó gondolatodra reagálva: OV problémája az, hogy annak ellenére, hogy azt mondja, hogy a jóléti társadalom halott, annak ellenére államosít mindent, központi kormányzás alá vesz mindent, azaz a legdurvább jóléti társadalmat szeretné kiépíteni, mindezt pénz nélkül. Ez nem fog menni. Ezt már próbálta Kádár János is.
Egy példa: ha itt a vízszolgáltatást állami kézbe vennék, és a nem a legkisebb önkormányzatok (falusi, kerületi stb.) dolga lenne, és ott sem kötelező igénybe venni itt, akkor "forradalom" lenne. Ezért itt tizedáron kapjuk a vizet, mint Mo-on kaptuk valaha is. Rezsicsökkentés ide vagy oda.

2014.10.03. 17:45:00

Johetne mar valami nyugdijszakerto, M.Peti?, aki elmondja hogyan szamolando a nyugdij, ha tobb orszagban van ledolgozott ev.
Ki fog fizetni es mennyit

kardio1 2014.10.03. 17:48:19

@VPBA: Enver Hodzsa alatt kevés volt a gyerek? Vagy akkor is biztak a jövôben, mint Magyaro.-on Ràkosi pajtàs alatt? :)
Tôlem egyébként idegen az amerikai individualista mentalitàs. Vannak rokonaink ott, és az ô összetarto csalàdjuk egyàltalàn nem tipikus a környezetükben.

Magyarorszàgon egyébként pont a rendszervàltàs nagy igérete volt, hogy Magyarorszàgon joléti àllam lesz, és Megyo csak azért gyôzött 2002-ben, mert meghirdette a joléti rendszervàltàst. Akkor is tudnia kellett, hogy ez nem fog menni, mégis meglépte. OV 2006-ban pont azért vesztett, mert nem licitàlt még rà erre, ahogy Fleto. 2010-re aztàn megtanulta a leckét. Most meg az a baj? :)) vagy az, hogy kimondta, itt nem lesz joléti àllam?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:49:11

@kardio1: Azért gond, mert az itteni mobilszolgáltatók leányvállalatait az albán állam nem fogja kötelezni semmire sem törvényekkel. Győzzön a piac! Az nemzetközi Vodafone-nak pl. egy ideig volt akciója, hogy 200 Ft-ért 10 percig lehetett telefonálni magyar és egyéb EU-s Vodafone-os számra pl. egy magyar kártyáról úgy, hogy innen roamingolva. Ez ezelőtt kb. 4 éve volt. Azóta az EU behozta ezt a marhaságot, hogy csökkentsük a roaming díjakat. A Vodafone meg nem hülye. Az egy multinacionális cég. Tisztességesen szeretne versenyezni az egyéb versenytársaival. Ezt az EU nem engedi, Mo. meg főleg nem, lásd távközlési különadó és egyebek. Ezért van az, hogy egy albán SIM kártyával nevetségesen olcsón lehet telefonálni az EU-ba, az EU meg fizesse meg a saját hülyeségét - gondolja így az itteni Vodafone leányvállalat.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:52:12

@kardio1: Az a baj, hogy Mo-on 1990 óta senki nem mondta ki azt, hogy nem lesz jóléti állam. OV most kimondta, de az ellenkezőjét csinálja. Úgyhogy változás nincs. Nekünk ebből lett elegünk.

Valaki okos ember már régen leírta, hogy azokban az országokban, ahol van Népjóléti Minisztérium, nem él jól a nép. Itt is van Népjóléti Minisztérium, de itt akkora, mint egy nagyobb fajta magyar családi ház. Szerencsére.

kardio1 2014.10.03. 17:54:41

@blackhair-lady: Nem emlékszel rà? Még valamikor a fénykoràban volt egy ilyen kijelentése Fletonak egy interjù alkalmàval, azt hiszem, 2006-ban. Nem a kivàndorlàsra vonatkozott (arra a "nyithatunk majd Bécsben cukràszdàt" mondat utalt az EU-s csatlakozàs elôtt, 2004-ben), de most màr sokan erre vonatkoztatjàk, én is ilyen értelemben hasznàltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 17:57:05

@kardio1: Enver hodzsa alatt ugyanannyi gyerek született, mint előtte. A különbség abból adódik, hogy Enver hodzsa hatalomra jutása előtt itt Albániában 35 év körüli volt a születéskor várható élettartam, mivel a csecsemő halálozás kb. afrikai szinten volt. Enver hodzsa a sok rossz intézkedése ellenére ezt a 35 év körül várható élettartamot megemelte kb. 60 évre. Sokkal több csecsemő maradt életben. Így akinek 6 gyereke született, annak 6 v. 5 fel is nőtt, és nem mondjuk 2. Enver hodzsa 1 milliós lélekszámmal vette át az ország kormányzását, és a rengeteg káros intézkedése ellenére az 1985-ös halálakor Albánia 3.5 millió lakosú volt. Ez a rövid magyarázat.

kardio1 2014.10.03. 17:58:28

@VPBA: Aki kimondja, és ennek szellemében cselekszik is, azt nem vàlasztjàk meg/ùjra. Ez egy ördögi kör.

A Vodafone, mint màs nagyvàllalat nem elsôsörban tisztességesen akar versenyezni, hanem profitot akar termelni. Ezért alkalmazkodik a helyi piacokhoz. Ha Albània, akkor ahhoz, ha EU, akkor ahhoz.

kardio1 2014.10.03. 17:59:51

@VPBA: Mint az ötvenes évek Magyarorszàgàn. Csak ott nem làzadtak fel ellene, mint Ràkosi ellen Magyaro.-on.

andaluzkutya 2014.10.03. 18:04:13

@kardio1: Ha jól tudom, 16-an vagyunk szakorvosok akik ügyelnek, így jön ki a nyolchetenkénti egy hétvégi nap. A rezidensnek kell bent lenni, ő hív, ha bármi van. Vagy akkor is engem hívnak, ha valakit be akarnak fektetni.
Azért van ennyi orvos, mert az egész pszichiátria alá tartozik nagyon sok részleg, és minden részlegen van egy főorvos, viszont ügyelet alatt az egész pszichiátriára csak egy rezidens és egy szakorvos ügyel.

qkuc 2014.10.03. 18:06:47

@maxval a bircaman: Mert az állam nem tud csődbe menni? Ne viccelj kérlek, :). Az állam (főleg ez) bármikor úgy dönthet, hogy hellósziaszevasz volt nyugdíj/nincs nyugdíj: " „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának biztonságot nyújtson.”

Ja, ugyanígy egy magáncég, vagy én magam is tudok törekedni rá, hogy a szüleim és magam ellássam. Egy feneketlen mély pénznyelő (aka) államkassza helyett.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:07:02

@kardio1: "Aki kimondja, és ennek szellemében cselekszik is, azt nem vàlasztjàk meg/ùjra. Ez egy ördögi kör."
Erre mi nagyon régen, kb. a 2000-es évek elején rájöttünk. Ezért jöttünk el Mo-ról.

A Vodafone persze, hogy profitot akar termelni. Mi is profitot akarunk termelni. Más cég is profitot akar termelni. Nincsen ezzel semmi baj. Különben miért dolgoznánk. És igen, a Vodafone-nak is, a mi cégünknek is és másnak is kell alkalmazkodni a helyi körülményekhez. A Vodafone itteni leányvállalata meg van szorongatva, mert van 3 konkurense egy 3 milliós országban, és talán most jön a negyedik. Semmiféle állami befolyás nincs abban, hogy itt a Vodafone olcsón szolgáltasson. Az állam csak annyiban avatkozik be, vagyis nem avatkozik be, hogy ide jöhet bármennyi szolgáltató, akár 20 is. Akinek megéri szolgáltasson, akinek nem éri meg, az menjen innen. Ez szabályozza az árat, és nem az állam. Az állam még akkor sem avatkozik bele, hogy tudja, hogy az ország egyik legnagyobb jövedelmi forrása a turizmus, és ezért nem mindegy, hogy egy EU-s állampolgár a saját SIM kártyájával mennyiért telefonál haza. De ezt a buktát is lenyeli az állam, azért hogy működjön a piac.

qkuc 2014.10.03. 18:09:05

@qkuc: Ó, az idézet a "gránitszilárdságú" 6.0-ás új alaptörvényben áll.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:13:42

@kardio1: Rákosi ellen azért lázadtak fel Mo-on, mert Rákosi, és később Kádár '56-ban az orosz tankok hátán jött be. Itt egyetlen egy külföldi megszálló katona nem volt. Enver Hodzsa a saját maga által megszervezett partizánjaival szabadította fel ezt az országot a német megszállás alól, mindenféle külföldi segítség nélkül. Ezután olyan kommunizmust vezetett be, ahol a volt földbirtokos lett a kooperatív, azaz TSZ elnöke, és ugyanúgy a saját földjét a saját munkásaival igazgatta, mint előtte, csak a haszon nem az övé maradt. Amikor a rendszerváltás történt itt, azért volt egyszerű eredeti kárpótlást csinálni, mert a kooperatív vezető vagy annak a gyereke visszakapta a kooperatívot :)
Ez azért leegyszerűsítve van, de ez a lényeg :) Ezért nagyon kevesen lázadtak fel Enver Hodzsa ellen, mert ő függetlenséget hirdetett, és azt el is érte. Egyszer régen egy jelmondata az volt: "Együnk akár füvet is, de a függetlenségünket megőrizzük." És tényleg füvet ettek utána nem sokkal, ha most elmész Görögországba, abból a mezei "fű"-ből készült párolt növényköret az egyik legdrágább köret az éttermekben. Merthogy az válogatott növényekből származik. Igaz, mellé hús már nem jutott itt akkoriban.

kardio1 2014.10.03. 18:14:58

@VPBA: Most milyen kormàny van hatalmon nàlatok?
Egyébként nemrégiben olvastan az interneten egy hiradàst arrol, hogy albàn-magyar diplomàciai tàrgyalàsok soràn az albànok hangsùlyoztàk, hogy a magyar rendszervàltàst pozitiv példaként tekintik és ösztönzôleg hatott a sajàt rendszervàltàsukra. Most vagy ez az igaz, és befelé sem mondjàk azt, hogy nem szabad a magyar utat vàlasztani (de férjurad miért àllitott volna olyat, ami nem hangzott el), vagy pedig ugyanùgy kettôs beszédet folytatnak mint OV, akinél a szabadsàgharc leginkàbb csak Magyarorszàgon élve làtszik, kivülrôl nem. De akkor ezért a kettôs beszédért miért kritizàljuk, ha az albànok meg ügyesek, hogy ezt teszik? Ez nem logikus nekem.

qkuc 2014.10.03. 18:16:08

@qkuc: Csak szemléltetésképpen ebből: „A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz: öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.”

ez lett: "„Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának biztonságot nyújtson.”

Van némi különbség a kettő bekezdés tartalma között ...

2014.10.03. 18:18:26

@diggerdriver: akkor a valasztas az, hogy Mon sokat vonnak le, de megelsz. Vagy UKban keveset, de nem lesz csirkelab se?
Mon aranyaiban tobbet vonnak le a nagyobb nyugdijert?

kardio1 2014.10.03. 18:19:36

@VPBA: Mi a neve annak a növénynek?
Azért Hodzsa rezsimje leginkàbb a mai Eszak-Koreàra hajazott.
Emlékszem, egyszer a 80-as években olvastam egy riportot a titokzatos Albàniàrol, ahol a reptérre érkezô szakàllas külföldinek a reptéri borbélynàl le kellett vàgatnia aszakàllàt, mert tilos volt a szakàllviselet az orszàgban.
Elég lökött volt Enver de vsz. igencsak vaskézzel igazgatta az orszàgàt.

qkuc 2014.10.03. 18:19:37

@VPBA: Azért vannak olyan albánok, akik nem zengenek ódát Hodzsa-ról ...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:22:06

@kardio1: Az albán kormány nem folytat kettős beszédet, mert nem kell neki. Az albán nyelvnek a logikája maga a kettős beszéd. Innentől kezdve az utcaseprő is érti azt, amit a komplett EU teljes bürokráciája nem. Talán ez az 500 év török uralom miatt van, ezt nem tudom.
Amikor néhány évvel ezelőtt a volt kormányfő (Berisha) Brüsszelben azt mondta az EU-s parlamenti képviselőknek, hogy Albánia Dél-Európa Svájca szeretne lenni, akkor megtapsolták. Albán logikával Berisha a következőt mondta: mi is jelenleg Svájc? Vannak hegyek és van gazdagság. Hegyeket ide se kell talicskával összehordani, mert vannak. Gazdagságra meg minden ember törekszik, ki az a marha, aki szegény akarna lenni? Hát akkor miért is említette Berisha pont Svájcot? Hát, azért mert független, élvezi az EU előnyeit, de a hátrányait nem... Ezt meg nem értették meg Brüsszelben az EU-s képviselők, az albán utcaseprő viszont megértette...

kardio1 2014.10.03. 18:22:22

@andaluzkutya: Hàny àgyas az egész pszichiàtria? Es a részleg, ahol dolgozol? Hàny kollégàd van a részlegeden?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 18:25:41

@charlieharper:
Nem érted.
Magyarországon többet vonnak le és annyit sem kapsz hogy csirkelábat egyél.

kardio1 2014.10.03. 18:26:13

@VPBA: Ha albànként Magyarorszàgon azt mondod, hogy a magyar rendszervàltàst POZITIV, követendô példànak tekinted, otthon meg azt, hogy mindent kövessünk inkàbb, csak a magyar példàt ne, az maga a vegytiszta kettôs beszéd. Attol függetlenül, hogy otthon érthetôen nem hitték el Berishànak, amit külföldön mondott, mert tudtàk a valos helyzetet.

kardio1 2014.10.03. 18:26:54

@qkuc: Azok biztosan koszovoiak!!! :)))))

andaluzkutya 2014.10.03. 18:32:06

@kardio1: Most éppen járóbeteg-rendelésen dolgozom, átvezényeltek, mivel kell fél év tapasztalat az ambulancián ahhoz, hogy meglegyen a második szakvizsgám. De ahol egyébként dolgozom, azon a részlegen 12 ágy van, rajtam kívül van egy rezidensem.
Az egész pszichiátriának van ha jól számolom kb. 15 részlege, jellemzően 10 és 15 közötti ágyszámmal, tehát egy ügyeletben kb. 150-200 bentfekvőnk van, de ezek nagyrésze viszonylag jó állapotú. Ügyeletben befektetni természetesen csak sürgős eseteket fektetünk be és csak az akut osztályra, amiből kettő van, együtt 24 ággyal. Az ellátási terület valamivel kisebb, mint 200ezres.

nyíregyházi betti 2014.10.03. 18:33:16

@flash.gordon: A robotokat is meg lehet adóztatni.

Suhanó táj 2014.10.03. 18:33:16

Engem még nem igazán érint a nyugdíj téma, de állami támogatásra én nem számítok, bármelyik országtól is fogom majd kapni, max. kiegészítésenek lesz jó.
Marad az öngondoskodás, meg talán a majdani gyerekeim is jófejek lesznek az öreganyjukkal. :)

A mostani magyar nyugdíjrendszernek én kb. 10-20 évet adok. Nem tudom utána mi lesz, de én már felkészültem, hogy valószínűleg támogatnom kell a szüleimet, ami nekem természetes.
Sajnos ez az "államtól várjuk a megoldást" dolog nem fog működni, pedig sokan hisznek benne.

qkuc 2014.10.03. 18:35:53

@kardio1: Láttam egy dokufilmet, albán vegyesházasságokról szólt. Meg arról, hogyan verte szét Hodzsa rendszere ezeket a házasságokat és csukatta börtönbe az embereket. Mert külföldi volt a házastársuk. Nem tudom fenn van-e a neten (Válás albán módra a címe), de érdemes megnézni, ahogy az egykori pártkatona védi a mundér becsületét ... Az, hogy koncepciós perekben ártatlan embereket csukatott hosszú évekre börtönbe, az nem számít.

négyzet 2014.10.03. 18:42:04

@maxval a bircaman: "Hiába jár valami, ha nincs aki megadja neked."

vááá, és mit kardoskodsz akkor itt a manyup megszüntetés mellett? az állam sem fogja tudni garantálni, hogy úgy lesz nyugdíja a mai dolgozónak, ahogy azt ő most kiszámolja. vagyis kell az öngondoskodás, át is terelhették volna a pénzt önkéntes pénztárba erős kommunikációval, hogy emberek, öngondoskodni kell, mert szar lesz a nyugdíj, de nem, a rendszer jobbítása helyett egyszerűen lenyúlták a pénzt, tönkretették az egészet, legfőképp a gondolkodást az emberek fejében az intézetekhez való hozzáállásról.

wuaaa 2014.10.03. 18:42:31

@andaluzkutya: Doki mondd csak, az hogy állandóan sötét van meg hideg az ugye köztudott, de téged nem idegesít hogy a jegesmedvék állandóan kieszik a kerítésből a kolbászt? :))

Más. A norvég Statoil földgázt fog eladni Ukrajnának (Szlovákián keresztül). Nem kicsit megpöckölték az oroszok orrát ezzel. És hogy a magyar nagy vezér is meg legyen említve :
"Last week Hungary stopped delivering gas to Ukraine after Alexei Miller, chief executive of Russia’s gas monopoly Gazprom, met Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Budapest to discuss present and future gas supplies."

online.wsj.com/articles/norways-statoil-signs-deal-to-sell-gas-to-ukraines-naftogaz-1412352103?mod=yahoo_hs

qkuc 2014.10.03. 18:48:28

@négyzet: vicces módon, sunyin és halkan, de ezt csinálják, Az új konstrukció a nyugdíjbiztosítás, amelyhez évente az állam ad pluszpénzt, :)))). Nem sokan hallottak róla, nekem is a biztosítós ismerősöm ajánlotta, :D.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:50:31

@kardio1: Enver Hodzsa rendszerét mi soha nem pártoltuk, de az ellenségnek az igazát is el kell ismerni. A férjem sokszor mondta, hogy Enver Hodzsa idejében őt kivégezték volna, mert nagy a pofája, de már ő lehet hogy meg sem született volna, mert az apját, az apósomat is kivégezték volna ugyan emiatt. De Enver Hodzsa csinált jót is ennek az országnak, és ezt mi is kénytelenek vagyunk elismerni. Pl. azt, hogy ha ő nem lett volna, akkor most mi nem Albániából írnánk, hanem Olaszország egy tengerentúli területéről. Dél-Albánia pedig Görögországé lenne, Észak-Albánia pedig Koszovóval együtt pedig a Szerbeké.

A növény nevét nem tudjuk, mert sokfajta növény ez, legalább 20 fajta, ha nem több. Ezeket évezredek óta gyűjtik a mediterrán népek olívaolajban megpárolt köretnek. Ők tudják, hogy az erdő alatt vagy az olajfák alatt melyik növény az, ami ehető és jóízű. Görögországban az éttermekben ez azért drága, mert ki kell küldeni egy falusi asszonyt kiválogatni és összeszedni, és ennek van munkabér költsége. Ez a munkabér költség az albán asszonynál is megjelenik, csak ha ő egy kávét akar meginni a kávézóban, akkor 0.33 Euró-ért issza meg a kávét a munkabéréből, Görögországban meg 1-2 Euró-ért. Mi is szoktunk kapni a szomszédasszonytól, de mi nem értünk hozzá. De tényleg finom, olyan spenótszerű íze van. (Már annak, aki szereti a spenótot.)

montroyal ( CAN qc) 2014.10.03. 18:50:49

@Philosoraptor: 30 év múlva meg már a látóhatárban sem lesznekdehogynem a szaladbol valaki atveszi a stafetat es a milliardokat amit az osok osszereboltak ... .. nekik ez nem gond nagyon leszarjak masok nyugdjat .
.@LittleG (uk): ha valaki még 80 évesen is dolgozni akar...
nem biztos hogy sajat teruleten de vannak kifejezetten nyugdijasoknak tedd-ide tedd- oda allas pl renovalasinagy boltokban akik megmondjak neked hol a szazas szog ..

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:51:37

@qkuc: Így van. Beratban a hegyen volt egy nagy ENVER felirat, ma ez így hanzgik: NEVER. Csak kicsit átcserélték a betűket.

négyzet 2014.10.03. 18:55:39

@qkuc: az a baj, hogy az adókedvezmények is jönnek-mennek. régebben is voltak adókedvezmények, amik szépen eltűntek a rendszerből. és őszintén szólva számomra kétséges, hogy a biztosítás lenne a jó megoldás nyugdíjra, de ez már egy másik téma.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 18:57:35

@kardio1: Nincsen kettős beszéd. Az albánul megfogalmazott magyar példa követése a rendszerváltásról azt jelentette, hogy Mo-on nem halt meg senki sem a rendszerváltás során. Itt Albániában 1992-ben nagyon sok ember meghalt. Majd az 1997-es félig-meddig polgárháborúban is. Ez nem történt meg Mo-on. Emiatt követendő példa Mo. Az teljesen más, hogy a két párt tavaly egymást szidta azzal a kampányban, hogy "magyar útra " akarja terelni a másik a gazdaságot. A kettő két teljesen különböző dolog. Az albán mindig tanulni akar. A jót meg akarja tanulni a másik néptől, a rosszat meg elvetni.

qkuc 2014.10.03. 19:00:02

@négyzet: Jelenleg a "több lábon állás" módszerében hiszek, :). Csak lassan a fizetésemből futok ki a megtakarítási lázam miatt, :D.

qkuc 2014.10.03. 19:06:04

@VPBA: Nos, az a "forradalom", ami nálunk volt, járult hozzá, hogy az előző rendszer kiszolgálói átmentsék a hatalmukat és mind a mai napig ott a becses Parlamentben osszák az észt. Itt ugyanis nem rendszer-, csak módszerváltás történt.

kardio1 2014.10.03. 19:06:56

@qkuc: De azért Enver egy pozitiv példa Albàniàban, irta VPBA. Szerintem, ha valaki ilyen gonosz dolgokra képes, mint ô, akkor semmiképp se lehet pozitiv példa. Kim Ir Szen sem az, noha "megvédte" (igazn, kinai "önkéntesekkel", az észak-koreai függetlenséget, és Ràkosi sem az, noha sok gyerek született az ô idejében, és csökkent a csecsemôhalandosàg.

kardio1 2014.10.03. 19:08:12

@VPBA: nincs benne màngold? Ha nincs, akkor a spenot és a màngold mellett a harmadik, ami hasonlo.

kardio1 2014.10.03. 19:12:37

@VPBA: Nem gyôztél meg. Ha mindenkinek azt mondjàk az albànjaid, amit hallani szeretne, az a kettôs beszéd, vagy ha ùgy tetszik, az ôszinteség hiànya. Csûrhetik-csavarhatjàk, hogy ha azt mondom, 5 orakor jövök, azt mindenkinek tudnia kellene, aki értelmes, hogy 3 oràt értettem alatta... Mint a férjed egyik koràbbi példàjàban: Szkander bég megigérte, hogy seregével csatlakozik Hunyadihoz. Dehogy az a magyar ezen azt értette, hogy csatlakozni fog (pedig tudhatnà, hogy esze àgàban sincs), az màr az ô baja.

blackhairlady 2014.10.03. 19:14:31

@kardio1: De emlekszem, csak pont azt szeretem benned, hogy te ramutatsz az igazi okokre, kijelentesekre, stb... Es tudjuk, hogy ezt a mondatot kiknek mondta:)
En szeretek mindegyik fellel fair lenni, es ugy lattam eddig, hogy te is, ezert kerdeztem:)

kardio1 2014.10.03. 19:23:11

@blackhair-lady: Megnéztem:
2006. jùnius 15-én mondta a munkkadokkal folyatott megbeszélés soràn, amikor a munkaadok ellenezték a bejelentett, cégeket sùjto adoemeléseket. (a vàlasztàsi kampànyban hangsùlyos elem volt, hogy a szocik csökkentették az adokat LOL), hogy ha nem tetszik, el lehet menni Magyarorszàgrol.

kardio1 2014.10.03. 19:24:10

@VPBA: Erre mondta Antall, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinàlni"...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:25:31

@kardio1: De igen, az is van, meg pitypang levél és sok fajta másik növény. Elmegy a falusi nő két nagy 110 literes szövetzsákkal az erdőbe, aztán 2 óra múlva visszajön teli zsákokkal.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:30:36

@kardio1: Itt van egy olyan albán szó, hogy "kismet". Ezt a törökök hozták be ide. Azt jelenti nagyjából, hogy "ha Allah is úgy akarja". Ezzel a szóval az albán igazat mond. Azt ő nem mondja, hogy ő hogyan akarja. Ha a férjem egy üzleti tárgyalásnál az albántól azt hallja, hogy "kismet", akkor azt ő úgy fordítja le magyarra, hogy eleve bukott a dolog, mert az albán nem akar üzletelni. Mert az albán udvarias, soha nem mond nemet. Az angolok is udvariasak. Mind a két nép el tudja küldeni a többi népet úgy a fenébe, hogy az illető még meg is köszöni. Tegnap egy albán ismerősünknek másik ismerőseink búcsúvacsorát szerveztek. Azért, mert mindenkinek jobb ha visszamegy az USA-ba. Ezt nehéz megérteni európai szemmel.

kardio1 2014.10.03. 19:31:07

Màs:
az egyik legutobbi hir szerint az oroszok nem fognak gàzt és oajat szàllitani olyan orszàgokba, akik, megszegve a velük kötött szerzôdéseket, reexportàljàk (pl. Ukrajnàba) a kapott olajat vagy gàzt. Ezek utàn lehet biràlni a magyar vezetést, hogy tartva ettôl, felhagyott a szàllitàsokkal, de azért nem meglepô, hogy igy döntöttek a tél elôtt.
Azért gàz (hogy a témànàl maradjak :) ), hogy ennyire nagy egyoldalù energiafüggôségben van Magyaro.

PS.: megjosolom, hogy a vàlaszkommentben a paksi atomerômû meg lesz emlitve! :))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:31:33

@kardio1: Antall volt az akadálya a forradalomnak.

kardio1 2014.10.03. 19:32:09

@VPBA: A spenotos hasonlat miatt gondoltam :)

qkuc 2014.10.03. 19:33:20

@kardio1: Az én szememben nem hős és jótevő, de mindig azt mondom, hogy 7 milliárd ember él ezen a sártekén, saját gondolatokkal és véleményekkel. Tehát mások felett nem török pálcát, ha nem ért velem egyet. Általában van azért egyfajta konszenzus a történelem "híres" alakjaival kapcsolatban, de az sem feltétlen csak egyféle lehet.

kardio1 2014.10.03. 19:33:29

@VPBA: Hàt igen, elég keleties a gondolkozàsuk.
Annak idején a honfoglalo magyarok gondolkozàsàt se értették a nyugati udvarokban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.03. 19:34:09

Amúgy az jutott még eszembe így a nyugdíj témáról, hogy milyen keserű dolog az hogy az életerős felnőtt emberek 40 éveket dolgoznak azért hogy nyugodt öregkoruk legyen és tudjanak utazgatni meg élvezni az életet. Csak akkor meg már nem bírja az ember...nem most kéne élvezni az életet fiatalon?

micsoda? 2014.10.03. 19:34:09

A posztot olvasva, sokat mond a nyugdíjasokat támadóknak, hogy Romániában is jobb nyugdíjasnak lenni, mint nálunk. Románia 4l. Magyarország 46. helyen áll.

Albánia tényleg nincs a sorban. Valami ott sem stimmel, mert egyre többen mennek Görögországba, már családostul is.

samot 2014.10.03. 19:34:09

@VPBA: Ki akar Albàniàba menni?Te beverted a fejed!Az egész Europa televan velük.Még Magyarorszàgra is jönnek.Ennyi albàn pékség a vilàgon nincs mint itt!

samot 2014.10.03. 19:34:09

Mivan?Ja cenzura,ezt nem tudtam!Elég naiv vagyok!

qkuc 2014.10.03. 19:36:31

@kardio1: Kíváncsi leszek a fejleményekre, a nagy orosz mackó, akit újra kedvelünk, éppen nemrég rúgott belénk kétszer is. Vajon lesz-e ebből erőmű ...? Nos, meglátjuk, a vak is azt mondta, :D.

kardio1 2014.10.03. 19:36:53

@VPBA: Nem igy van.
A rendszervàltàsnàl a komcsik azt gondoltàk, övék marad a hatalom, vagy ha nem hàt az SZDSZé lesz, az meg ùgyis baràt. A nagy meglepetés az MDF gyôzelme volt. De Antall valoban inkàbb tudos alkat volt, nem forradalmàr.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:38:10

@kardio1: Nem írtam, hogy pozitív volt Enver, csak értelmes ember az ellenség erényeit elismeri, attól függetlenül, hogy ellenség. A buta ember sarkosan gondolkodik: van jó, meg rossz. Szerintem, és a férjem szerint nincs jó meg rossz. Van jobb és rosszabb. Enver Hodzsa rosszabb volt. Ettől függetlenül néhány jó intézkedése is. Nyilván sokkal kevesebb, mint rossz.

qkuc 2014.10.03. 19:38:52

@házelőtthinta: Van, aki fiatalon is élvezi. De rá ne kezdj a szokásos témára kérlek, :D. Összedobunk lassan egy alapot, hogy tanulj ki végre valamit, :D.

kardio1 2014.10.03. 19:39:00

@qkuc: En zsigerileg odzkodom az oroszoktol. Tùl nagyok hozzànk képest. Nem lehet velük csak ùgy, tisztàn üzleti alapon megàllapodni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:40:28

@samot: Itt a fórumon már korábban sokszor leírtuk, hogy egy darab albán pékség nincs Mo-on, csak koszovói. Az az albán pékség is koszovói, ahol a tulajdonos albán útlevéllel nyitotta meg a pékséget. Az a koszovói háborúban ode menekült és kettős állampolgár lett, és ő mivel nem hülye, úgy ítélte meg, hogy albán útlevéllel könnyebben nyit pékséget albán útlevéllel, mint koszovóival. De semmi köze nincs az albánokhoz.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:42:17

@kardio1: Az MDF-ben volt a legtöbb kommunista. A régi SZDSZ-ben egyetlen egy darab MSZMP tag nem volt, ellentétben az MDF-fel. Aztán az általunk nagyon nem tisztelt Torgyán doktor elmondta az egyetlen igazságát, mármint hogy lehet választani a kommunisták és a kommunisták gyerekei között. Ebben az egyben igaza volt és igaza van a mai napig is Mo-on.

qkuc 2014.10.03. 19:44:44

@kardio1: Szintén nem a kedvenc nációm/országom ..., :).

blackhairlady 2014.10.03. 19:45:17

@kardio1: No de kinek lehet elmenni? A munkavallaloknak vagy a munkaadoknak? Annak rendje es modja szerint ki lett forgatva a szava, pont ugy, hogy az ellenkezojet jelentse annak amit mondott.
Nem a vedelmeben mondom, hanem a korrektseg miatt, mert szerintem te is arra torekszel.

kardio1 2014.10.03. 19:45:52

@VPBA: Emberileg nézve igazad van, nincs tisztàn jo vagy rossz ember, mindenkiben megvan a jo, ha csak nyomokban is. De mint politikust, àllamférfit màsképp itélem meg. Kàdàr se pozitiv figura a szememben, hiàba engedte a hàztàjit meg a GMK-t, ha a magànéletet nem hàborgatta, ha egyébként nem volt alatta szabadsàg, ha szàzakat végeztetett ki, és ezrek karrierjét törte derékba, miutàn a parlamentbôl egy november eleji napon inget vàltani hazament, majd Moszkvàbol tankok hàtàn jött vissza. A legsùlyosabb baj vele, hogy az emberek belsô irànytûjét zavarta össze. Mert ha egyes emberekben nem is, de abszolut értékben van jo és rossz (nemcsak jobb és rosszabb). Ôalatta hunyt kia tûz a magyar emberekbôl.

kardio1 2014.10.03. 19:50:55

@VPBA: Az szdsz-ben nem kommunistàk, hanem még attol is balra àllo trockistàk, maoistàk, sztàlinistàk és azok gyermekei voltak (pl. Demszky maoista volt, Bauer apjàt meg csak a körmös Bauerként ismerték az AVH-t megjàrtak, mert szokàsa volt körmöket leszaggatni az Andràssy ùt 60-ban.
Minden ellenzéki pàrt tele volt volt MSZMP-sekkel, a szadeszbe nem kellett komcsikat beépiteni, mert egy platformon voltak eleve. A legnagyobb àtverés volt, hogy 90-ben a szaddesz volt a radikàlis antikommunista pàrt. Ez legkésôbb 94-ben kiderült.

kardio1 2014.10.03. 19:51:53

@blackhair-lady: Kérdés, hogy valojàban kikre értette. Igy utolag.

kardio1 2014.10.03. 19:53:18

@qkuc: az oroszokat, mint népet nem tartom ellenszenvesnek, de baràtkozni az orosz medvével, azért az merész dolog. A medve egyébként is kiszàmithatatlan àllat...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:54:31

@kardio1: Mi mindig ezt mondjuk, hogy Kádár János többet ártott a magyar népnek, mint Szálasi és Rákosi együttvéve. Szálasi meg Rákosi "csak" kivégeztetett és megkínzott jó néhány honfitársunkat, többek között a családjaink tagjait is. Kádár János sokkal kevesebb embert végzett ki és kínzott meg. De elültette a populizmus csíráját a magyar nép fejében, és ez virágba szökkent. Ezért reménytelen Mo. ma.

blackhairlady 2014.10.03. 19:56:25

@kardio1: Szerintem mivel a munkaadokkal targyalt, ezert rajuk, hogy ha nem tetszik nekik az itteni rendesze, akkor elmehetnek Szlovakiaba, mert ott minden kedvezobb. Neki igen jo retorikaja van, ezt nem lehet elvitatni, ha a munkavallalokra ertette volna akkor azt kihangsulyozza, foleg, hogy ahogy mondtam is, a munkavallalokkal targyalt.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.03. 19:56:47

@kardio1: Teljesen mindegy, hogy kik voltak az SZDSZ-ben. Az SZDSZ-ben, Torgyán szavaival élve a kommunisták gyerekei voltak. Pl. ifjabb Rajk László. Ezért volt abban az egy dologban igaza Torgyánnak, hogy a magyar rendszerváltáskor lehetett választani a kommunisták meg azok gyerekei között.

2014.10.03. 20:04:22

@diggerdriver: nem ertem
Mon nagy az elvonas, de megkapod a minimalber 1.5szereset garantaltan. Eleg a csirkelabra.

UKban kicsi az elvonas, legalabbis a tied, cserebe kapod a minimalber 40%-at. Abbol nincs csirkelab.

kardio1 2014.10.03. 20:06:16

@blackhair-lady: akkor vsz. igy hangzott el, de késôbb ez tàgabb értelmezést kapott. Ô se bànta volna, ha pl. OV külföldre tàvozik :)
@VPBA: Egyàltalàn nem mindegy, kik voltak az szdsz-ben. Ott és az MSZP-ben mindenki a régi rezsim hive volt, még ha le is tagadtàk, a többi pàrtban azért voltak és vannak nem kommunistàk is.

kardio1 2014.10.03. 20:08:15

@charlieharper: digger, mint mindent, ezt is jobban tudja.:)) Nem csoda hogy te nem érted!
PS.: a santés posztot àtfésülés utàn holnap küldöm a bloggazdànak, nem tudom, mikor jelenik meg.

2014.10.03. 20:08:27

@kardio1: namost en ugy tudon, hogy a foldgaznak vannak attributimai. Azokra van raalittva a gyartosori es a lakossagi berendezesek. Azt nem lehet csak ugy cserelni egyik nap orosz gazra, masik nap norvegra, ugyanid berobbana a berendezes.

2014.10.03. 20:15:40

@kardio1: ti mar gondolkoztatok nyugdijon, melyik orszagban fogtok visszavonulni?
Gondolom a francia orvosi nyugdij nem rossz.

megfigyelt 2014.10.03. 20:18:32

@maxval a bircaman: Magyarországon a KIROVÓ-FELOSZTÓ nyugdíj rendszer működik, nagyon rosszul ,- köszönhetően a SENKIHÁZI EGOISTA politikusoknak. A cikkben nyilatkozó Holczer Péter nevű nyugdíjszakértőnek nevezett egyén sem tudja mit beszél. A nyugdíj ráta világ átlaga 60% körüli a Magyar helyesen 2013 évben az átlag öregségi nyugdíjat figyelembe véve 76%, az első Orbán kormány idején megállapított öregségi nyugdíj átlaga 59.8% volt tehát azonos a világátlaggal ,nem véletlenűl nyilatkozta ORBÁN 2009-őszén visszatérünk a 2002-es nyugdíj megállapításhoz, a FIDESZ népszerüsége azonnal 20%-ot csökkent márpedig a hatalom mindennél fontosabb és azóta még növelte a SZOCIK felelőtlenül megállapított magas nyugdíjakat. Az első Orbán kormány idején megállapított EMELT öregségi nyugdíj átlaga 95 000 ft körüli a második Orbán kormány idején megállapított öregségi nyugdíj átlaga meghaladja a 140 000 ft-ot sikeresen létre hozták a BARMOK Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszerét, ahol a nyugdíjba vonulás évének nagyobb hatása van a nyugdíj összegére mint a ledolgozott éveknek és a befizetett ADÓ-JÁRULÉKNAK.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.10.03. 20:18:32

Csak a félreértések elkerülése érdekében (nem kötözködésképpen) - ha Kanadában élsz és ott fizetsz nyugdíjjárulékot, majd később nyugdíjas leszel és el akarsz költözni, a nyugdíjad megszűnik. A kanadai állam nem ad nyugdíjat, ha nem laksz minimum fél évet az országban. Ez az egyik dolog.
A másik a legenda, hogy milyen jó a kanadai gészségügyi ellátás. Hát nem az. Egyáltalán nem az. Ha csak megvágod a kis ujjacskádat és ömlik a véred, órákig várakozhatsz bármelyik orvosnál vagy kórházban, hallottam eseteket, amikor egy egész napos várakozás után látták el a beteget. A kanadai egészségügy ocsmány, szervezetlen és korrupt. Ráadásul a kormány nem engedélyez magánbiztosítókat, így kötve vagy a diktatúra által biztosított rendszerhez.
Szóval bocs, de kanadai nyugdíjasnak leni pocsék. Van pár kanadai nyugdíjas ismerősöm, tudom miről beszélek. Nem az éhhalál közelében vannak - csak beszélgetnek róla. Azért mindig akad mit enni, ha van gyereked és az haljlandó segíteni. A kanadai nyugdíj ugyanis kötött - tök minden, mennyit fizettél be a elmúlt években, maxi 1200 dollárt kaphatsz havonta. Ennyi a felső határ.
Csókolom.
Csak ennyit akartam mondani a nagy Kanada-imádóknak. Lehet menni, lehet boldogulni arrafelé. Aztán majd jösz vissza sírva. Tudom, mit beszélek.

puhacica 2014.10.03. 20:25:51

ezert szeretnem rettenetesen megvalositani az almom, mert egy kis apartman akkor is hoz penzt, ha ven leszek. de a munkam nem biztos, foleg, ha nem birja a szemem - de ez remelem nem kovetkezik be. a gyerekeim meg meg annyira se, mivel tovabbra se vagyok meggyozodve rola, hogy gyereket vallalni jo "befektetes".

2014.10.03. 20:33:36

@Tom Bobb: most nem tudom hogy van, de egy jo 10 eve:
Voltak RRSPk kifejezetten nyugdij megtakaritasra, amibe az elozo evi keresetdd x%-at tehetted
A public servicesek jo nyugdijat kaptak

Az orvosi ellatas tartomanyi volt, nem federal

Az adombol egy max osszegig vontak le eu-re evente es augusztus utan mar nem fizettem az adott evre

Korhazzal nem volt gondunk, de akadt ismeros, akinek igen

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 20:40:43

@kardio1: Most már én válaszolok, aki relatív aktívan vett részt az akkori rendszerváltásban.

Akkoriban az AKKORI SZDSZ-ben kizáró ok volt, hogy valaki régi MSZMP párttagi múlttal rendelkezzen! Az MDF-ben meg szépen helyet foglalt az összes volt kommunista!

Ezért volt "bársonyos forradalom"...

És ezért van a mai napig is Magyarország a "menthetetlen országok" közé sorolva.

Nem tudom, hogy mi lett volna, ha 1990-ben az AKKORI SZDSZ nyer. Én arra szavaztam. Két nagy párt volt, az átmentett kommmunista-féle MDF (az összes volt párttitkár abba lépett be), meg az antikommunista, a "kommunisták gyerekei" SZDSZ, pl. ifj. Rajk László. Ja, meg volt Torgyánjózsi is talán, de bohócot értelmes ember nem választ...

NIKI LAURA 2014.10.03. 20:44:54

@diggerdriver: Farnborough- tol kb 10km- re,Fleet.

www.fleetstationmot.co.uk/

2014.10.03. 20:46:53

@NIKI LAURA: van arra zsinagoga? Mesz Yom Kipurra az este?

NIKI LAURA 2014.10.03. 20:53:01

@charlieharper: a boss az echte zsido,a felesege baszogat hogy fastet,faster,mondom neki a car- technician nem meki meg tesco munka.
Egy kis fostalicska autoval gurultam ki hogy ne keljen itt a roadtaxot meg biztit fizetni meg.
Kanadaban 2100$ kaptam,itt hetente 470£, ezert otthon oleg sokat koll dolgozni...szombat is full working day.:(
Ha hithu zsido lennek akkor sem lenne idom gyakorolni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.03. 20:58:09

@charlieharper: Gas sweetening, dehydration nem egy rocket science. A megterules mertekehez kepest nevetsegesen alacsony beruhazassal (par separator es egyeb finomitoberendezes kell csak - par szazezer euro kb, max 1-2 milla) tulajdonkeppen barmilyen gazt szinte barmilyen allapotra lehet kondicionalni.

Amugy az orosz gazt nem ismerem, de a Norwegian Continental Shelf-en a legtobb mezo eleg jo minosegu gazt biztosit (peldaul kiugroan alacsony a CO2 es H2S tartalma, alig igenyelnek gas treatment-et).

Ha a ki van epitve a gazvezetek, akkor nincs technikai akadalya az ellatasnak. A gazvezetek kerdese mar erdekesebb. Tudtommal a Statoilnak abba az iranyba csak a nemet partokig van vezeteke. Gondolom onnantol egy masik ceg halozatat hasznaljak majd.

morsels (törölt) 2014.10.03. 20:59:10

@charlieharper:
Osszekeversz dolgokat :-)

Az RRSP az allam altal tamogatott magannyugdij rendszer. Ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha RRSP-re teszel penzt, akkor az utan nem kell income tax-ot fizetned (majd akkor fizetsz, ha kiveszed a penzt).
Ez nagyreszt mutual funds, de persze fektethetsz Blue Chipbe is, a lenyeg az, hogy RRSP legyen.

A public service nyugdij egeszen mas. Ot a public service hoz letre egy mutual fundot, amibol aztan finanszirozza azokat, akik nyugdijba mennek. A fizetesed bizonyos szazalekat (az allami CCP, tehat nyugdij felett), amihez aztan az alkalmazo hozzateszi a maga reszet. De ez egy elkulonitett osszeg, amik hatalmas penzeket jelentenek, nem veletlenul csabitjak oket kulonbozo befekteto tarsasagok.

Peldaul Detroit ezert csodol be, mert nem kepesek kifizetni azokat a nyugdijokat, amiket ezen szerzodeseken keresztul kene nekik... vagy ott van az Enron, vagy Nortel.

Persze, a public service viszonylag stabilabb, de mint az elobb irtam, Detroit (miutan bedolt az autogyartas) sem tudja fizetni.

Az orvosi ellatasban tenyleg vannak komoly problemak, talan nem annyira rossz, mint ahogy Tom Bobb irta, de vannak.

A levonasok meg (mar ami a CPP (ez az allami nyugdij), vagy az EI (ez a munkanelkuli segely) illeti, az meg van hatarozva az evi maximum. Tehat ha a fizetesed aranya szerint levonjak mar juniusra, akkor te mar tobbet nem fizetsz arra az evre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 20:59:22

"Munkavállalót terheli:
- SZJA (16%)
- Nyugdíjjárulék (10,0%)
- Egészségbiztosítási járulék (7,0%)
- Munkaerőpiaci járulék (1,5%)
Munkáltatót terheli:
- Szociális hozzájárulási adó: (27,0%)
- Szakképzési hozzájárulás (1,5%)"

Na akkor számoljunk egy kicsit.
Ez itt fent mindösszesen 63%.
Egy munkavállaló béréből ennyi az állam bevétele.
Az hogy a bérlapon mi jelenik meg lényegtelen.
Normális esetben egy állam adókat szed be és járulékokat. Az adókat költi amire akarja pontosabban az állam működésére.
A járulékokért viszont ellenszolgáltatás jár a befizetőnek azon a területen ahol befizette. Az egészségbiztosítási járulékból látják el az orvosnál, a nyugdíjjárulékból kapja a nyugdíjat. Elvileg.
Kicsit piszkáljuk meg.
Mi az hogy munkaerőpaci járulék? Gondolom a munkanélküli segély.
Miért van külön feltüntetve? A Angol kormány nem fizet munkanélküli segélyt? Dehogynem. Benne van az adóban.
Miért nem teszik bele Magyarországon hogy a veszteséges BKV MÁV javára tömegközlekedési járulék.
Okmányirodai járulék. Oktatási járulék. Köztisztasági járulék.
Ezek miért nincsenek külön feltüntetve?
Szakképzési hozzájárulás. Ez miért? Miért nincs egyháztámogatási hozzájárulás? Adóellenőrzési hozzájárulás?
Levegővételi hozzájárulás? A fenti két tétel összesen 3%-át mindjárt hozzá is csaphatjuk a 16% Személyi jövedelemadóhoz.
Az egyből 19% lesz. Angliában 20%. Csakhogy míg Angliában egy szakmunkás fizetésének éves 12hónapjából 5hónap adómentes és csak a 7 hónap adózik 20%-al addig a magyar munkavállaló bérének minden hónapjára 19% jövedelemadó jut.
Van az egészségbiztosítási járulék ami 7%. Angliában 10%.
Nyugdíjjárulék Magyarországon 10%. Állítólag ez nem elég és az állam kiegészíti a költségvetésből. Miből?
A költségvetésből?
Akkor mire van az a bődületes 27% szociális hozzájárulási adó?
Csak nem ebből egészítik ki a nyugdíjkaszát?
Ha igen akkor a nyugdíjhozzájárulás nem 10% hanem 37%.
Vagyis negyvenévi munka után közel 15 évet a nyugdíjasszába fizetek. Egy átlagos szakmunkásbért mai áron 150ezer forintra becsülök. Legyen ez az értékmérő minden évre.
27millió forint. 65 éves nyugdíjbavonulást feltételezve és még 180hónapnyi azaz 15évnyi nyugdíjaséletre visszaosztva ez 150ezer forint havi nyugdíjat jelent.
Nem tudom hogy egy negyven évet dolgozott szakmunkás havi 150ezer forintos fizetéssel nyugdíjbamenve mennyi nyugdíjat kap.
Akár kaphat is ennyit, nem tudom.
Csak azt tudom hogy mindennek ott a fedezete a levonások között.
Egy viszont biztos. Ha Angliában a fizetésem 37%-át befizetem egy magánnyugdíjpénztárba akkor nyugdíjas éveimet Hawain töltöm és mindkét combomon egy-egy kurva ül.
Térjünk vissza személyi jövedelemadóra.
Egy angol szakmunkás évi 24ezer font jövedelme után 10% adót fizet. A magyar szakmunkás 19%-ot. Gyanítom hogy a magyar államháztartás igen jól fizetett apparátusból áll.
Az Angol nyugdíjjárulék heti 3font. Ez a fizetésnek körülbelül 0,6%-a.
Gyakorlatilag semmi. Az érte járó nyugdíj is semmi. Ahogy Charli írta valami 440font havonta.
Egy tehermentes lakást feltételezve egy házaspár esetén abból a 880fontból szerényen el lehet éldegélni.
Az Angol állam nem gondoskodó állam. Arra ösztönöz hogy mindenki magáról gondoskodjon. Ad egy minimális nyugdíjat amiért szinte semmit nem kér.
Magyarországon a minimálnyugdíjhoz is levonják a 37%-ot.
Ott a 67%összlevonás után el lehet vegetálni a néptömegeknek.
Itt azt mondják hogy nem veszünk el sokat. Csak fogyassz. Ha fogyasztasz elégedett vagy. Ha elégedett vagy jó állampolgár vagy. Ha fogyasztasz adót fizetsz. Áfát. 18%.
Magyarországon 27%. A fizetés megmaradt 33%ából még minden termék árában leadózol 27%-ot.

Gondoltam hogy írok egy posztot a nyugdíjról is de félek hogy Rezsőfatert megütné a guta.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A vén kappanra szüksége van még az unokáinak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 21:03:00

@kardio1: Ebben viszont tökéletesen igazad van!

Én nagyon örülök annak, hogy (Montenegróval ellentétben) Albániát nem az orosz tőke virágoztatta fel, sőt még az orosz turista is olyan ritka errefelé, mint a fehér holló... Norvágok, amerikaiak, németek, stb. vannak itt "dögivel", hogy a tradicionálisokról ne is beszéljünk: olasz, görög, koszovói, makedon, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 21:06:03

@charlieharper:
Nem Charli. Ha hazavinném az angol nyugdíjamat a 440fontot az lenne a minimálbér másfélszerese.
A minimálnyugdíj Magyarországon 28500forint.
71font Charli. 71 font. HAVONTA.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 21:13:48

@NIKI LAURA:
Valahol ott a közelben lakik Rezsőfater is.
Óva intelek tőle. Kiállhatatlan egy fráter...
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 21:16:30

@kardio1:
@blackhair-lady:
Későn értem haza, most olvasom ezt a vitát.

Személyes véleményem: Bennem akkor tudatosult VÉGLEG, amikor a Fletó azt mondta, hogy "el lehet menni innen", hogy Magyarország menthetetlen, és tényleg "el lehet innen menni" úgy, hogy vissza se nézek. Ez a nézetem azóta sem változott meg! Orbán populistább, mint a Fletó volt!, pedig az se volt semmi Féltek is a Kétfarkú Kutya Párttól! :) Ha engedték volna időben ezt a pártot bejegyezni, szerintem az összes jelenkori "határátlépő" kb. 2/3-a rá szavazott volna, megspékelve a rengeteg kiábrándult magyarországi magyarral. Lehet, hogy most ennek a viccpártnak lenne 2/3-a!!!

Én Magyarországon is munkaadó voltam! Nem százaknak-ezreknek adtam munkát, hanem "csak" néhány embernek! Viszont ilyen kicsik voltunk sokan! Most meg egyre kevesebben vannak az olyanok, mint amilyen én voltam. A közmunka meg csak egy populista baromság, MUNKÁT kéne adni az embereknek, mégpedig úgy, hogy az állam HAGYJA ŐKET DOLGOZNI! Erre sem az EU nem alkalmas, és FŐLEG nem Magyarország!

morsels (törölt) 2014.10.03. 21:24:45

@Jani haverja:
Mert ha az SZDSZ nyer, akkor mi tortenik?
Szerinted.

morsels (törölt) 2014.10.03. 21:24:45

@diggerdriver:
Nadehat abbol nem lehet megelni Magyarorszagon sem.

micsoda? 2014.10.03. 21:24:45

@megfigyelt: " Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszerét, ahol a nyugdíjba vonulás évének nagyobb hatása van a nyugdíj összegére mint a ledolgozott éveknek és a befizetett ADÓ-JÁRULÉKNAK."

Végre egyszer valaki érthetően elmondta, hogy miért csak vegetálnak, és miért is rosszabb az életminőségük, a 40 évet ledolgozott, 70- 80 éves időseknek..

NIKI LAURA 2014.10.03. 21:30:11

@diggerdriver: netto,persze...azert csodalkoztam,hogy Te self employee vagy,mert akkor magad fizetsz.
Igaz,szombaton jottem,hetfon kezdtem...es az elso het ( proba) £ 400.
Ni numbert igenyeltem Wokingba,kb ket het mulva lesz.
Otthonrol felhivtam a kornyekbeli muhelyeket,mind azt mondta,hetfon kezdhetek...itt tleg mndenki kap melot.
Kanadaba millionyi papir,szakmunkasbizonyitvany,erettsegi,forditas,hitelesites,erkolcsi,es kanadai vizsga kellett....itt meg azt kerdezi mindegyik hogy: T- belt meg Cluts csere megy- e...:)...leszarjak a papirt,mit tudsz,es milyen gyorsan.
A gondom az,hogy millionyi dolgom lenne otthon,de egy seggel csak egy lovat lehet ...ja,meg azt kerdezik minig,hogy ugye nem mesz haza par het mulva...:)

2014.10.03. 21:30:41

@morsels: az RRSPt es a public service nyugdijat nem kevertem, csak nem szurtam be kozejuk meg egy entert.
Cougar mondta itt, hogy az o nyugdij csomaguk jo.
Igazabol az RRSP olyan, mint egy nyugdij elotakarekossag. Ha jol emlekszem valaszthatsz, hogy milyen fundokba fekteted.

@diggerdriver: a 28ezer ehenhalni sem eleg. De a £440 sem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 21:38:51

@morsels: Fogalmam sincs. Én soha nem foglalkozom azzal, hogy "mi történt volna ha...".
Lehet, hogy Magyarország számára jobb lett volna, lehet, hogy nem...

Én mindenesetre akkor - fiatal fejjel - jobban bíztam az akkori SZDSZ-ben. Merthogy az MDF azzal nyerte meg az akkori választásokat, hogy "100 nap alatt rendbetesszük az országot". Az AKKORI SZDSZ meg azt mondta, hogy 20 év alatt...

Én mindkettő választási kampányára emlékszem, és az utóbbit választottam a két rossz közül...

Aztán kiderült utólag, hogy lett volna egy jobb út is: 1990-ben otthagyni Magyarországot. De hát én kis naív voltam, meg az is maradtam még soáig...

montroyal ( CAN qc) 2014.10.03. 21:39:10

@DieNanny [SZ,CH]: Egy idős ember többet jár orvoshoz

mar ha nem kapja el az ebola vagy amit meg elfognak terjeszteni , ilyen olyan influenza .. mesterseges nepesseg korlatozas ..
az mar jol bejon hogy ott bombaznak ahol a legtobb a szaporulat a gyerek ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 21:41:15

@charlieharper:
Na akkor nézd meg mire elég a magyar 71font Londonban és az angol 440font Magyarországon.
:))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.03. 21:47:49

@diggerdriver: de ennek nincs ertelme. Egy szakmunkas ledolgozik egy eletet x orszagban, a nagy tobbseg x orszagban megy nyugdijba.
A brit nyugdijasok sem azert koltoznek el a UKbol, mert annyira el akarnak (messze az unokaktol), hanem mert nem tudjak magukat fenntartani a sajat orszagukban

lehet, hogy a magyar nyugdijas tomegnek majd Albaniaba kell mennie megelni.

2014.10.03. 21:52:58

@diggerdriver: meg annyi hozzaadas, hogy a UK munkanelkuli segely ugy tudom csak akkor jar, ha £15ezernel kevesebbed van UK bankokban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 21:56:19

@charlieharper:
Ha egy brit melós havi 100fontot befizet magánnyugdíjpénztárba akkor 40év munka után mennyit kap?

qkuc 2014.10.03. 21:57:06

@kardio1: A medve nem játék, :D.

NIKI LAURA 2014.10.03. 21:57:08

@charlieharper: ahan,Meghirdettem holland oldalakon.
Le kellett vinni 2 hektarra a foldtorveny miatt,igy fejenkent 1 h vehetnek.
60 nap kifuggesztes,es utana 30 a " foldbizottsag".. Foglalot adtak.
Magyar sose vette volna meg.Ennyiert.:)

rezsöatya 2014.10.03. 21:59:34

@diggerdriver: ezt mar reggel akartam javasolni, de nem volt idom irni, tudod, en dolgozom... nalam nincs olyan, hogy alvas kozben csorog a nyalam a kabin uvegen... mondjuk halottnak sem neznek... :-P

2014.10.03. 22:05:51

@diggerdriver: ne viccelj, ezt igy nem lehet megmkndani. Attol fugg milyen nyugdijalapba fizet be. Nekem tobb is van es azokkozul is szet van osztva, hogy melyik mibe fektet. Most a global equity-m nagyon megy. Volt olyan ev az egyik alapomon, hogy 30%-ot hozott. Volt olyan is, hogy kemenyen vesztettem rajta (olaj!).

Mostani kamatok siralmasak.
A pelda kedveert, legyunk nagyon optimistak es szamoljunk evi 7-8%-kal.

2014.10.03. 22:07:12

@NIKI LAURA: gratulalok. Ugyes vagy.
Miert kellett eladni? Osztozkodtatok a volt feleseggel?

2014.10.03. 22:08:32

@diggerdriver: basarnap folytatjuk. Keszulok az unnepre aztan irany a zsinagoga

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 22:22:16

@charlieharper:
"Mon nagy az elvonas, de megkapod a minimalber 1.5szereset garantaltan"

120ezer?
sajnos nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 22:24:47

@charlieharper: Albániában egy magyar nyugdíjas nem tudna megélni. Nem azért mert (JELENLEG) kevés pénze lenne rá, hanem azért, mert nem szokott ahhoz, hogy a SAJÁT LÁBÁN éljen meg, akár még a saját (magyar állam által biztosított) nyugdíjából sem!

Itt életrevaló emberek élnek, és nem olyanok, akik, ha egy kicsit fúj a szél, vagy egy kicsit esik az eső, akkor is állami segítségre várnak! Apósoméknak is sokat kellett tanulniuk ahhoz, hogy itt jól érezzék magukat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 22:26:51

@morsels: multkor lattam egy filmben, milyen kihalt lett detroit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 22:29:25

@diggerdriver: de tudod, mit hagytal ki a szamitasbol?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 22:31:47

@Jani haverja: mert tevedesben vannak. nem valasztott kepviseloknek erzik magukat, hanem a nepet nezik learatando szantofuldnek.

NIKI LAURA 2014.10.03. 22:43:32

@Babette.: Farnborough jelenleg,450£,studio.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 22:45:37

@diggerdriver: csak a pontosítás végett, az áfa 20%

kardio1 2014.10.03. 22:49:03

@Jani haverja:
Csak beszélgettünk blackhair-ladyvel, nem volt vita. Vitatkozni csak veled szoktam! :) (Nameg diggie-vel...)

Muscari 2014.10.03. 22:50:10

@charlieharper: ezt honnan veszed? A nyugdijminimum 28500 Ft

www.afsz.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_tajekoztato_oregsegi_nyugdij_legki

Ez az, amit biztos, hogy megkapsz. Sajnos csirkelabra sem elég.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 23:07:21

@diggerdriver: UK-ban? Áram háztartásokra, gáz, fűtő olaj, gyerekülès, stb. Főként háztartási költségek és adományokkal kapcsolatos dolgok. De pl. Víz, a legtöbb élelmiszer, könyvek, tomegkozlekedes, gyermek ruhák, új ház építése 0%.
Aztán vannak az afamentesek mint bérleti díj, biztosítás, lottó, posta stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 23:08:31

@Babette.: Pontosan!

Most olyant fogok nyilvánosan közzétenni, amilyent még azt hiszem soha:

Tavaly voltak itt a parlamenti választások (az önkormányzati választások itt jövőre lesznek, mert el van tolódva 2 évvel). A két nagy párt "ingyen kocsmát" nyitott szinte minden valamirevaló faluban, PÁRTPÉNZBŐL! Be lehetett menni bárkinek a (speciális, naponta néhány órás) nyitvatartási időben, nem ellenőrizték, hogy hányszor mész be, és megihattál "INGYEN" egy kávét, meg egy rakit (pálinkát). CSAKHOGY: Abban a nyitvatartási időben ott volt a körzeti országgyűlési képviselőjelölt is, és ő "látott vendégül" SZEMÉLYESEN! Mindezt azért, hogy el tudjál beszélgetni vele, hogy ő mit gondol az ország ügyeiről, és mit gondolsz mondjuk Te. Épp ezért az "ingyenpia" reményében érkező esetleges potyázók eleve ki vannak zárva, merthogy a képviselőjelölt SZEMÉLYESEN látja vendégül az illetőket, és feltűnne neki, hogy valaki minden nap csak a rakiért jön oda, értelmes gondolata meg nincs... :)

Aztán volt a harmadik párt, az egy kisebb párt. Azok nem tudták megfinanszírozni, hogy "ingyenkocsmákat" üzemeltessenek minden választói körzetben. Ők vacsorára hívtak meg (egyszeri alkalommal) bárkit. Egy adott napon a szomszédommal véletlenül találkoztam bent Tirana központjában. Mondtam, hogy hazaviszem, ne menjen busszal. Ő mondja, hogy nem haza megy, hanem az LSI ingyenvacsorájára az általam is ismert "Egon-ék" éttermébe. Mondtam, hogy semmi baj, én kiteszem őt az étterem előtt, ő menjen be, én meg megyek haza (kb. 150m). Ő meg erősködött, hogy menjek be én is, mert nekem JOGOM van. Én mondtam, hogy én nem vagyok albán állampolgár, én nem is szavazhatok egy országgyűlési választáson, úgyhogy nekem semmiféle jogom nincs. De addig erősködött, hogy legalább köszönjek be oda, amíg végül bementem, tényleg csak azért, mert személyesen is ismertem az illető jelöltet. Amikor beléptem a szomszédommal, az illető jelölt felállt, odajött a bejárathoz és üdvözölt minket (megszakította a propagandabeszédét). De ez egy nagy étteremben volt, közben mindenki evett-ivott sok-sok asztalnál (mi voltunk a vacsora időpontjához képest késésben). Én mondtam neki, hogy csak beköszönni jöttem, meg a szomszédomat hoztam, és már megyek is, egyébként sincsen szavazati jogom. Erre a képviselőjelölt volt a legjobban felháborodva, néhány kérdést intézett hozzám:
- Itt élsz?
- Itt adózol?
Mert ha mindkettő igen, akkor ÉN köszönöm, hogy vendégül láthatlak a TE adódból! Az, hogy kire szavaznál, ha egyáltalán lenne szavazati jogod, az teljesen mellékes...
És odavezetett minket egy olyan asztalhoz, ahol volt még hely, a pincér meg jött... Ő meg visszament a helyére, és folytatta a beszédét, amit persze mindig megszakítottak a többiek közbeszólásokkal, kérdésekkel, stb.

Én akkor értettem meg igazán, hogy egy politikus itt egy SZOLGA! Mint ahogy az eredeti "miniszter" szó is szolgát jelent...

Ha ezt valaha megértenék Magyarországon, akkor mindenkinek jobb lenne...

2014.10.03. 23:09:58

@diggerdriver: Szerinted mire fordítják azt a sok adót meg eu-s támogatást?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 23:11:47

@kardio1: Szerintem egy értelmes vita mindkét fél javára szolgál, még akkor is, ha soha nem fognak egyetérteni teljesen :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 23:12:06

@Szilvana1:
Ugyanezeken mennyi az áfa Magyarországon?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 23:15:06

Fogalmam sincs. Szerintem legalább fele 27%.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 23:16:34

@Szilvana1: legalább a felén 27%, hogy érthető legyen

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 23:18:04

@Szilvana1:
Csak egy becslést kérek tőled. Egy átlag háztartás mindennapi fogyasztási cikkeinek és a házfenntartás költségeinek ÁTLAGOS áfa százaléka mennyi az UK-ban?

kardio1 2014.10.03. 23:21:47

@diggerdriver:
Kissé hibàs a szàmitàsod. Eleve nem korrekt egy angliai vàllalkozo és egy magyarorszàgi alkalmazott fizetnivaloit. En pl. Mo.-on evàs voltam: kezdetben 15%, a végén 25% fizetnivalo összesen, és slussz. Mond ez valamit az akkori alkamazotti levonàsokrol? Semmit!
Màsrészt: Azt mondod, hopp, itt van két tétel, amit nem értek, ez 3%, nosza csapjuk hozzà a 16%-os SZJA-hoz, majd ezutàn az szja-t következetesen 19%-nak szàmolod. Helyes megoldàs? Nem!
A legnagyobb hiba: Magyarorszàg esetében összemosod a munkvàllaloi és a munkàltatoi jàrulékokat. Az egyiket, mint a nevében is benne van, nem a munkàltato fizeti.
Ne almàt hasonlitsd össze a körtével, és fôleg korrektül tegyed!
Szerintem ne a nyugdijakrol irjàl. Inkàbb a csillagfejlôdési elméletekrôl, A Stonehenge épitôirôl, a Walesi bàrdokrol vagy bàrmi egyébrôl! :)

Végül pedig: Ma Magyarorszàgon az àtlagnyugdij 113000 Ft. Charlie szerint Angliàban minimàlnyugdijra jogosit a jelenlegi jàrulékfizetésed, azaz 440 fontra. De Mo.-on maradva nem 28500 Ft lett volna a nyugdijad! Megintcsak: ne almàt hasonlits körtéhez!

PS.: a szja csak 47866 fontig 20%, efölött 40%, 150000 felett pedig 45% UK-ben. Csak a pontossàg kedvéért

kardio1 2014.10.03. 23:25:30

@Jani haverja: Ha jol értem, a teàltaladis fizetett adobol làttak vendégül, nem a sajàt pénzükbôl.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 23:28:36

@diggerdriver: ezt nehéz megbecsulni és nem is szeretném hogy oszinte legyek, mindenki tegye meg a maga kis szamitasat, a letfenntartashoz szukseges dolgok egyertelmuen boven 20% alatt atlagolnak

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.03. 23:31:39

@kardio1: £10000 ig adomentes, azutan
Basic rate 20% £0 to £31,865
Higher rate 40%£31,866 to £150,000
Additional rate 45%Over £150,000

2014.10.03. 23:34:43

@diggerdriver: Mit takar ez a kifejezés?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.03. 23:35:18

@kardio1: Igen, pontosan! Csakhogy az itteni politikusok SAJÁT MAGUK hangsúlyozzák ki, hogy ez nem egy "ingyen pia", vagy egy "ingyen vacsora", ez a választópolgárok adójából van, és ez azért van, hogy legyen alkalmuk NEKIK elmondani az embereknek azt, hogy miért is lenne jó, ha őket megválasztanák.

Szó sincsen arról, hogy a "rendes" politikus ad valamit a választópolgárnak!!!

Az meg már egy albán sajátosság, hogy az albán ember csak leülve politizál. Ahhoz meg már fogyasztani is kell valamit. Ha az albán ember állva politizál (pl. egy tüntetésen), az már más, oda viszi "a legjobb társát" is, azaz a puskáját... D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.03. 23:35:42

@kardio1:
Teljesen hibás az okfejtésed.
Hova tennéd azt a 3%-ot? Lóg a levegőben? Azt nem kell befizetni?
Miért van különválasztva?
A munkáltatói ÖSSZteher mennyi?
A lőtéri kutyát nem érdekli a bérlapon megjelenő összeg.
Az ÖSSZES a munkavállalót terheli.
Ha én munkaadó vagyok akkor az érdekel hogy mennyi a munkavállaló után az ÖSSZ teher mert ez alapján tudok neki bért ajánlani.

Persze hogy nem 28500 lenne a nyugdíjam de nem is 0,6%-ot fizetnék nyugdíjjárulékot.
Még egyszer mondom.
0,6% befizetése után húsz évi munkaviszonyra jár havi 440font?

Talán a betegeiddel kéne foglalkoznod inkább mint matekkal.

kardio1 2014.10.03. 23:37:44

@Jani haverja: Mint koràbban irtam, a prominens SZDSZesek az MSZMP-tôl balra àlltak. De azért volt köztük MSZMP-s mùltù (pl.: Bauer Tamàs: 1966-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP), de 1974-ben kizárták, mert a művi terhességmegszakítások engedélyezésének megszigorítása ellen tiltakozott).

Egyébként szerintem még most is naiv vagy! :D

kardio1 2014.10.03. 23:39:57

@Jani haverja: De most akkor ezek a jelöltek a sajàt zsebükbôl fizették ki, vagy a hallgatosàg adojàbol? Nem mindegy.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.10.03. 23:59:00

Vajon mikori adatokkal dolgoztak? Csak azért kérdezem, mert pár hete az OECD is kiadta az oktatási rangsorait a 2011-es adatok alapján, így például a magyar sajtóban legtöbbet idézett rész (egyetemi oktatókhoz képest alulfizetett általános iskolai tanárok) már teljesen idejétmúlt volt.

kardio1 2014.10.04. 00:01:17

@diggerdriver:
Ha kifogysz az érvekbôl, személyeskedni kezdesz. Ne tedd, nem elegàns.
A szja az szja, ne adj hozzà semmit.
A 1.5% munkaerôpiaci jàrulék (nem ado!!) a munkavàllalo àltal összesen fizetett 18.5%-nyi egészségügyi, stb. jàrulék része. A màsik 1.5%ot a munkàltatod fizeti, màrcsak ezért sem lehet összevonni. A munkavàllalotol valo összes levonàs 34.5%.
Ha a munkàltatoi terheket akarod kiemelni (Mo. 28.5%), mondd meg, mennyit fizet egy angol munkàltato a sajàt alkalmazottja utàn!
A kedvedért megnéztem, hogy ez itt hogy megy: A brutto bér kb. 7%-a szja, 15% egyéb levonàs a munkavàllalotol, munkàltato a brutto 45%-àt fizeti pluszban.
Neked van külön magànnyugdij szàmlàd?

kardio1 2014.10.04. 00:03:18

@Jani haverja: OK most màr tiszta. Nem ôk fizetik a habzsi-dôzsit.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.04. 00:10:25

@kardio1: Én most már nem vagyok naiv.

Megtanultam "albánul" gondolkodni. Ez a gondolkodás olyan egyszerű, mint a faék, valakinek itt már régebben valamilyen kommentben leírtam, de megismétlem:

Egy sima vízbe bedobott kő. Az a hely, ahol a kő elsüllyedt (azaz "lyuk van a vízben"), az vagyok én (vagy egy átlag albán a saját szemszögéből). Aztán az első koncentrikus kör a feleségem, szüleim, gyerekeim, feleségem szülei, meg a testvéreim, kinek miből mennyi van. Aztán vannak a közvetlen barátaim, akiket az albán nyelvben nem a "shok", azaz a "barát" jelzővel illetek meg, hanem a "mik" jelzővel, ami rokont jelent, de jelentheti azt a barátot is, aki ugyan nem rokon, de "tiszteletbeli rokon". Aztán van pl. a szomszéd. A szomszédot egy vita során azért nem lövöm le, mert akkor a szomszéd legidősebb fia meg engem fog lelőni. Sokkal egyszerűbb ÜLVE megbeszélni a vitánkat, jól el fogunk beszélgetni, és a családjaink is élve maradnak :) Aztán van az utca. Vannak az utca lakosaival közös elintéznivalóink, pl. az építési dolgokat nem célszerű az utca közepén tárolni, mert akkor a többiek nem tudnak közlekedni. De ezt is MEG LEHET BESZÉLNI! Aztán van a falu, vagy kerület egy városban. Itt már sok mindent meg kell beszélni, pl. a vízellátást, az áramellátást, stb. Aztán van a "komuna" (járás), aztán van a "zona" (ez egy jelképes fogalom, néhány komuna együtt, közigazgatási értelemben nem létezik), aztán van a megye, aztán van az, hogy észak-, vagy dél- Albánia, aztán van az, hogy a határon kívül élő albánok (l. a koszovóiak), aztán meg van az összes többi ember a Világon. Ezek mind koncentrikus körök, fontossági sorrendben nagyjából. Én arra vagyok büszke, hogy én ennek a körnek eléggé a középpontja köré kerültem szinte minden albán szemében.
Csak egy példa: Tegnapelőtt egy magyar társaságot kísérgettem itt Tiranában. Ezt Magyarországon kb. 5-6 ember tudja ma (azok is pl. anyósomék, stb.). New Yorkban legalább 20 ember tudja ezt, azt is tudja, hogy mivel érkezett ez a társaság, honnan béreltem mikrobuszt nekik, stb. És egyik sem született magyar, és egyik sem született amerikai...

kardio1 2014.10.04. 00:13:13

@diggerdriver:
Még egyszer visszaolvastam a kommentedet. Tovàbbra sem értem, miért kell egybemosni a munkàltatoi és a munkavàllaloi jàrulékfizetési kötelezettségeket. Egyetlen munkavàllalo sem fizet 37% nyugdijjàrulékot!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.04. 00:15:37

Van még egy fontos hírem mára : Emelkedett a bér!!! Mostantól 1349 bruttó a bér. Nettóban az 1087. Eddig 1071 volt. Gazdag vagyok!

i got my (törölt) 2014.10.04. 00:15:46

@Babette.:
eminens politikusok, remekül értik, mi kell a magyar választópolgároknak. újraválasztották őket, hozzá kiemelkedően jó eredménnyel. mi lenne ennél fényesebb bizonyíték arra, hogy nekik van igazuk? zsák a foltját, nép az elitjét...

i got my (törölt) 2014.10.04. 00:15:49

@diggerdriver:
az a gond, hogy te szociális juttatásokat hasonlítgatsz össze, ami nyilvánvalóan az állam bőkezűségétől és anyagi helyzetével függ össze, nem pedig a tényleges befizetéstől. ez abból is látszik, hogy évi 150.000 fontos fizetés 0,6%-ának rendszeres befizetése esetén is 440 fontot kapsz az államtól. ezt gondolom kevésbé ünnepelnéd. de azon is elgondolkodhatnál, hogy a két ország állami nyugdíjrendszere milyen ellátást ad: az angol 440 font éhenhalni is kevés pénz, a magyar 100 körüli átlagnyugdíj viszont a mediánfizetés 80-90%-a. (értem én, hogy az angol állami nyugdíj nem arra van kitalálva, hogy egyedül abból éljen meg valaki, a végeredmény mégis az, hogy a jelenlegi - pazarló és erőn felül bőkezű - magyar nyugdíjrendszer jóval kevesebb embert hagy az árokparton megfagyni.)

megjegyzem, magyaro. a világ egyik legbőkezűbb állama a nyugdíjasaival. a nyugdíjasok életszínvonala a világon nagyon kevés helyen közelíti meg az aktívak életszínvonalát annyira, mint magyaro.-n.

kardio1 2014.10.04. 00:16:26

@Jani haverja: Ez a hagyomànyos tàrsadalom. Szurkolj neki, hogy ne vàltozzon.
En azért nem zseretném, hogy a megkérdezésem nélkül 20 ember tudja New Yorkban, hogy mit csinàltam ma. Nincs igazàn közük hozzà...

kardio1 2014.10.04. 00:18:19

@i got my: meg az a gond, hogy ezt a tényt (ld. elsô mondatod) fel sem ismeri.

kardio1 2014.10.04. 00:20:16

@Szilvana1: elirtam, 41866-ot akartam irni, màr a 10000-es adomentes tartomànyt is beleszàmolva. Ez utobbi 100ezer felett màr nincs. De ezt te is tudod persz. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.04. 00:21:18

@kardio1: Itt tényleg nincsen ilyenkor habzsi-dőzsi. Az albán ember mindig mértéktartó. Pl. itt mindenki iszik, de részeget három év ittélés alatt, meg előtte a sokszori ittlétem alatt kb. összesen 5 embert láttam, mármint helyit, a többi mind turista volt :)

Az viszont egy üzleti tárgyalásnál is elengedhetetlen, hogy megigyon az ember valamit (akár egy szimpla kávét, vagy teát, nem muszáj alkoholt inni). És mindez "semleges területen", azaz vagy egy kávézóban, vagy egy étteremben. Itt egy átlag albán üzletember a saját irodájában kb. kéthetente fordul meg. Az üzleti tárgyalások ugyanis a kávéházakban zajlanak. Az iroda azért van fenntartva, hogy legyen helye (legyen hol dolgozni) a titkárnőknek...
Ha egy üzleti tárgyalás során valami irat kell, akkor az albán üzletember felhívja a titkárnőjét, hogy "itt és itt, ebben a kávézóban vagyok, ezt meg ezt az iratot küldjed ide ki taxival" :)
Komolyabb kávézók mellett meg azért van "kancellari", azaz irodai eszköz bolt, ami egyben fénymásoló, stb. (mindez teljesen másik magánvállalkozás, mint a kávézó), mert oda át lehet küldeni a pincért, hogy az adott üzleti iratból kell egy fénymásolat az üzleti partnernek, intézze már el :)

Szóval ez egy ilyen furcsa világ :)

kardio1 2014.10.04. 00:26:48

@diggerdriver:
"A lőtéri kutyát nem érdekli a bérlapon megjelenő összeg": Akkor lehet, hogy te lôtéri kutya vagy :), de én nem, mert engem érdekel, ugyanis én a nekem àtutalt bérbôl élek.
"Az ÖSSZES a munkavállalót terheli.": ez igy ebben a formàban nem igaz.
"Ha én munkaadó vagyok akkor az érdekel hogy mennyi a munkavállaló után az ÖSSZ teher mert ez alapján tudok neki bért ajánlani." Ez csak versenyszféràban érvényes, ott is piaci körülmények sokmindent felülirhatnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.04. 00:43:58

@kardio1: Igen, hagyományos társadalom, és szerintem nem is egyhamar fog megváltozni.

Egy példa erre is: Itt 1967-ben, azaz 47 évvel ezelőtt!!! megszüntették az Enver Hoxha rendszerében a régi Lek-et, és "új Lek-et" vezettek be. Gyakorlatilag elhagytak egy nullát, azaz 10 régi Lek ért egy új Lek-et. A lakosság A MAI NAPIG régi Lek-ben számol, azaz mindent tízszeres áron mondanak, néha a TV-ben is! D

Hegyi embert (legyen az akár svájci, akár albán, vagy bárki más) ugyanis nagyon nehéz mindenféle "gyüttment" politikusoknak megnevelni :)

Az meg, hogy New Yorkban én néha beszédtéma vagyok bizonyos albán körökben, az engem egyáltalán nem zavar, sőt! Tudom, hogy az albán ember mentes az irigységtől (tényleg így van, de ez egy külön téma). Nekem meg semmi titkolnivalóm nincsen. Így aztán csak jó, ha tudnak rólam, mert akkor is tudni fognak rólam, ha esetleg bajba kerülnék, és akkor kérés nélkül segítenének, nem csak a New York-iak, hanem mondjuk a szomszéd is. Ez meg nekem csak jó :)

Itt mindenki vigyáz mindenkire, és ez nagyon jó érzés. Jobb, mint bármifajta biztosítást kötni. Ha véletlenül mondjuk holnap Ausztráliába kellene mennem valamelyik városba (csak azért írtam ezt, mert ez jó messze van innen), akkor biztosan megkeresnék ottani albánokat, illetve meg sem kéne keresnem őket, már akkor tudnák, hogy érkezem, amikor még le se szállt a gép :)

Tegnap este valaki kérdezte tőlem Skype-on, hogy van-e egy adott albán céghez (mármint a tulajdonosokhoz) személyes kapcsolatom. Én magabiztosan mondtam, hogy van, mindezt úgy, hogy nem volt :) Ma reggel felhívtam egy barátomat (aki tiszteletbeli rokon az itteni szójárással), megkérdeztem, hogy nincs-e velük rokoni kapcsolatod :) Hát persze, hogy volt :) Ebben én olyan biztos voltam, hogy nyugodt szívvel mondtam tegnap a magyar cégnek, hogy van ott kapcsolat, én nem hazudtam, csak ezt magyar embernek nehéz elmagyarázni, hogy nincs, de két pillanat, és lesz :) Ha nem lett volna rokona ennek a barátomnak ott a cégnél, akkor felhívtam volna a másik barátomat :)

Ebben az országban az a csodálatos, hogy mindenki ismer mindenkit.
Ha pl. az itteni miniszterelnökkel akarnék találkozni (nem akarok, mert nem akarom az idejét rabolni, és semmi olyan nincs, ami miatt fontos lenne, csak magamat égetném), akkor teljesen mindegy, hogy a helyi kukásautó sofőrjét keresem meg ezzel a kérésemmel, vagy pedig a körzetem parlamenti képviselőjét. Mindkettő el tudná intézni, ha azt mondom, hogy ez fontos most nagyon számomra. De ilyennel csak EGYSZER lehet visszaélni!!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.04. 01:23:54

@házelőtthinta: Ha rám hallgatsz, akkor baromira nem fog érdekelni a minimálbér. Elárulom Neked, hogy itt a minimálbér asszem 19.900 Lek, azaz kicsivel több, mint 40.000 magyar Forint. DE: Senki (vagy szinte senki) nem keres itt ennyit, mindenki jóval többet. Úgyhogy ez itt teljesen érdektelen, ha ezt lecsökkentenék a tizedére, vagy megszüntetnék, ekkor sem érdekelne senkit.

Visszatérve a TE problémádra. ÉN a helyedben nem tűzném ki életcélul, hogy egész életemben az éppen aktuális minimálbértől függjek. ÉN megpróbálnék valami munkáltatónál (esetleges, számbajöhető munkáltatónál) egy beszélgetésen valami olyant előadni, hogy miért is van jobban szüksége rám, mint bármelyik másik minimálbéren foglalkoztatottra. Mindezt ÉSZÉRVEKKEL előadni, és - ha felvettek - utána BIZONYÍTANI is! Ez lehet jobb minőségű munka, vagy éppen valamilyen munkafolyamat ésszerűsítése, vagy bármi más, akár az is, hogy nem kötöd magad a szigorúan vett munkaidőhöz annyira. Teljesen mindegy, a lényeg az, hogy bebizonyítsad azt, hogy értékesebb vagy egy átlag minimálbéren foglalkoztatottnál. Ez egy vállalkozásnál is így van. Teljesen mindegy, hogy olcsón, vagy drágán termelsz-szolgáltatsz (vs. családi kifőzde, és a Hilton étterme). Az a lényeg, hogy a saját vevőidnek ÁR-ÉRTÉK ARÁNYBAN megfeleljen az, amit termelsz, vagy szolgáltatsz!

Visszatérve a TE helyzetedre még egyszer: Egészen biztos, hogy minimális odafigyeléssel, vagy plusz munkával, TE is valamiben különleges vagy! Ezt kell megtalálni, és EZT kell eladni a munkáltatód felé, legyen az a jelenlegi, vagy állásváltoztatással más munkáltató.

És akkor mindjárt nem fog érdekelni az, hogy mennyi jelenleg Ausztriában a minimálbér...

blackhairlady 2014.10.04. 02:05:44

@kardio1: de szerintem ha valaki mond valamit, az kesobb se kapjon tagabb ertelmezest. Se Gyurcsanye, se Orbane, senkie. De nem kesobb kapott tagabb ertelmezest egyebkent, hanem rogton utana, a Magyar hirlap kovetkezo nap mar igy hozta le a vilaghirt.

blackhairlady 2014.10.04. 02:23:42

@kardio1: Naa most ertem ehhez a kommentedhez. Koszonom, hogy ezt irtad, remeltem, hogy igy gondolod te is. Egyebkent nem Fletora szavaztam, meg :)

blackhairlady 2014.10.04. 02:36:23

@blackhair-lady: nem fejeztem be a mondatot: meg mielott meg azt gondolnad, ez lett volna a teljes szoveg, de elobb elkuldtem:(

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 02:44:02

@Tom Bobb: furcsakat irsz Canadarol de Te tudod ..amugy 1200 korul a minimum nyugdij van mindegy mennyit fizttel be, mert ha ezt nem eri el akkor kiegeszit, az allam security revenue-vel es ezt az is megkapja, aki soha nem dolgozott . persze provinconkent valtozik.. most megy a cirkus a kozalkalmazottakkal mert olyan hatalmas nyugdijjal mennek el, hogy az a koltsegvetes nagy resze es nincs penz ra ..
...semmi baj az egeszseguggyel csak van triage vagyis elbiraljak a surgosseget ... es akar egy percen belul 10-en ugralnak korulotted ( pl amikor az exemnek meggyulladt a feje mint egy faklya ) de tenyleg nem surgos esetben varhatsz 3-6+ orat ..

egyebkent mindegy nekem nincs mas valasztasom innen kell nyugdijba mennem .. a provincial nyugdijat 60 evtol kaphatom .. igaz az nem sok csak 65 utan lesz normalisabb ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 02:59:25

@montroyal ( CAN qc): www.rrq.gouv.qc.ca/en/flashretraiteqc/Pages/capsule_retraite_007.aspx

szoval lehet egy kicsit tobb is mint 1200..Guaranteed Income Supplement: ez is egy jo dolog azert nem hagynak ehenhalni

2014.10.04. 03:30:55

@montroyal ( CAN qc):
Pontosan ahogy irod. Itt Albertaban kb. havi 1400 dollar a minimum nyugdij, olyannak is, aki egesz eleteben nem dolgozott:) Plusz egy csomo kedvezmeny van nyugdijasnak: lakber a nyugdij 25%-a, ha nincs lakasa es allami nyugdijas berlakasban lakik, amit kervenyezni kell, emellett kedvezmenyes tomegkozlekedes, gyogyszer, fogaszati hozzajarulas, szemuveg, stb. Hat honapot ki lehet azert birni itt evente, meg lakokocsiban is:) Masik hatot meg Mexikoban peldaul:)

2014.10.04. 06:45:38

@diggerdriver: Sajnos nem érezzük. :(

2014.10.04. 08:12:29

Ez a 80-90% érdekes, én 50%-al is ki lennék békülve de szerintem ha negyedét megkapom majd kussoljak...

i got my (törölt) 2014.10.04. 08:12:38

@Hari Seldon 2:
adják el 20 milliós házukat, vegyenek falun 1 millióért egy másikat helyette, máris meg van oldva a nyugdíjproblémájuk.

i got my (törölt) 2014.10.04. 08:13:10

@adg [Au, Darwin]:
"Szoval legjobb lenne a szaz szazalekos ado, aztan eldontenek helyettunk, hogy ki mire vagyik. Sokkal egyszerubb lenne. "

ne legyél telhetetlen, nem lehet mindent egyszerre csinálni. ez majd a következő ciklusban jön (amit már legalább 93%-kal fog nyerni a fidesz - köszönhetően az egyre meggyőzőbb kormányzásnak).

morsels (törölt) 2014.10.04. 08:13:37

@montroyal ( CAN qc):
Es szerinted mire eleg a havi 1200 dollar?

Muscari 2014.10.04. 08:38:21

@kardio1: nem tudom hogy írta e már valaki, de itt nem igazán van különbség, hogy valaki alkalmazott vagy egyéni vállalkozó. Annyi, hogy plusz heti három font Ni hozzájárulást kell fizetni és nincs fizetett szabadság. Adó szempontból ugyan az, a kedvezmények is járnak. A többihez, amit Digger írt túl fáradt vagyok, hogy egyáltalán vegiggondoljam, úgyhogy nem tudom miben van igaza.

i got my (törölt) 2014.10.04. 10:22:54

hm. nő az osztrák munkanélküliség?
talán itt is rá kéne térni a lenini útra, s a gaz munkanélkülieket nem támogatni kellene az állástalálásban, hanem - nagyobb részben értelmetlen - áltevékenységre kényszeríteni őket a segélyért? mindjárt jobban festenének a statisztikák, ha álfoglalkoztatottak tíz- és százezreiként jelennének meg ezek az emberek, ugye?

és hívjuk őket közfoglakoztatottaknak, hátha akkor lesz, aki elhiszi, hogy ők nem munkanélküli segélyen lévők, akik az udvarban körben állva egymásnak adják a téglát, hogy a felületes szemlélő azt higgye, hogy dolgoznak.

(megjegyzem, hogy még ezzel az ócska trükkel együtt se magasabb az osztrák munkanélküliség, mint a magyar.)

ganjagym 2014.10.04. 10:22:54

@kardio1: cameron most igerte meg, h az adomentes savot felemelik £12500ra, a 40%osat meg kozel £50000re.
Mondjuk valoszinuleg nem nyernek, meg igernek most sok baromsagot (Sajat, valsztott GP/ csaladorvos elerhetosege napi 12 oraban 7 napon keresztul, stb

i got my (törölt) 2014.10.04. 10:22:54

@vuvuzela importőr:
attól függ, mikor mész nyugdíjba. ha most vagy huszonéves, ne is álmodj a negyedéről!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 10:22:58

@kardio1:
"Szerintem ne a nyugdijakrol irjàl. Inkàbb a csillagfejlôdési elméletekrôl, A Stonehenge épitôirôl, a Walesi bàrdokrol vagy bàrmi egyébrôl! :)"

Válasz:
"Talán a betegeiddel kéne foglalkoznod inkább mint matekkal."

Szóval neked szabad személyeskedni de nekem nem elegáns.
Gratulálok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 10:32:18

@kardio1:
Befolyik a költségvetésbe az az összeg vagy nem.
Ha én munkaadó vagyok és van egy keretem amire felvehetek egy embert de nem kell befizetnem semmit az államnak akkor felajánlhatom bérként a munkásnak. A szakemberek be vannak árazva a munkaerőpiacon. Mint az almák. A szebb almáért többet kell fizetned. Mert szebb. Ha nincs rá pénzed mert 100forint egy kiló, és történetesen van rá 100forintot de abból harminvat a portásnak kell adnod akkor meg tudod venni a 100forintos almát?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 11:11:50

@i got my:
Ho ho az angol minimálnyugdíjat hasonlítod a magyar átlagnyugdíjhoz.
Ne viccelj. A magyar minimálnyugdíjhoz hasonlítsd.
Arról azért elbeszélgetnék hogy hol hagynak több nyugdíjast megfagyni az árokparton.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 11:15:18

@kardio1:
Az úgynevezett nyugati demokráciák azok versenyszférák.

M. Péter 2014.10.04. 11:55:18

@charlieharper: Kétféle munkanélküli segély van, az egyik az NIC alapján jár, a másikra vonatkozik a 16000 fontos határ, ugyanúgy mint a szociális jellegű segélyekre. Bankbetéten kívül egyéb vagyon is beleszámít, befektetés, kocsi is bizonyos érték felett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.04. 12:14:32

@házelőtthinta: te tartod magad a saját tanácsodhoz? vagy az élet élvezete alatt annyi, hogy hétvégénként kocsma és sör?
egyébként értem a kérdésedet, és tényleg ironikus, és szomorú, hogy ez van.

i got my (törölt) 2014.10.04. 12:31:37

@diggerdriver:
mintha azt írtátok volna, hogy az állami nyugdíj 440 font - tekintet nélkül a befizetéseidre. ha ez így van, akkor az angol átlagnyugdíj megegyezik az angol minimálnyugdíjjal = 440 font.

M. Péter 2014.10.04. 12:53:44

@i got my: A basic state pension heti £113.10, ez kb. havi £490. Ez annak jár, akinek megvan a szükséges 30 év szolgálati ideje, akinek kevesebb van, az arányosan kevesebbet kap. Van még State Second Pension is, ami a fizetéstől függ, csak ehelyett lehetett magán- vagy vállalati nyugdíjpénztárba is befizetni.

i got my (törölt) 2014.10.04. 13:28:57

@házelőtthinta:
"keserű dolog az hogy az életerős felnőtt emberek 40 éveket dolgoznak azért hogy nyugodt öregkoruk legyen és tudjanak utazgatni meg élvezni az életet. Csak akkor meg már nem bírja az ember...nem most kéne élvezni az életet fiatalon? "

dehogynem, rendes ember élvezi. a többi meg busong, hogy drága a farmernadrág.
abban a legnagyobb az egyén felelőssége, hogy olyan életet éljen, ami boldoggá és elégedetté teszi. nem mindenki lehet gazdag, de mindenki lehet boldog. a baj az, hogy sokan gazdagságra, anyagi jólétre és kényelemre törekszenek, pedig ez aligha tesz bárkit is boldoggá.

az is az egyénre van bízva, hogy magáévá teszi-e a fogyasztói társadalom által sugallt mintát, vagy kialakítja a maga számára elégedettséget adó kereteket. a többség elfogadja, gürizik, tekeri a mókuskereket. de ma már nem csuknak le kmk-ért, mint még tán a nyolcvanas évek magyarországán is (meg tán néhány év múlva újra, ha minden "jól" megy...)
rajtad múlik, hogy mire költesz, miről hiszed el, hogy "igényed" van rá, s hogy "jár" neked.

i got my (törölt) 2014.10.04. 13:28:57

@M. Péter: köszi, értem. eszerint a 0,6%-os befizetés jogosít a havi 490 fontra.
ha meg ezen felül fizet valaki, akkor az a hosszú távú befektetés logikája szerint a megfelelő hozamot biztosítja (saját számla, saját vagyon, nem pedig kényszerű adójellegű elvonás).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.04. 15:49:54

@charlieharper: mostmár értem, miért van tele DK-Ázsia angol nyugdíjasokkal. mondjuk eddig is elég egyértelmű volt, hogy európai nyugdíjból kicsit jobban lehet élni egy olcsóbb országban, de nem tudtam, hogy ennyire ilyen a helyzet nyugdjfronton, hogy aki nem gondoskodott előre magáról, az nagyon szív.
mondjuk ennek a rendszernek látom egy olyan előnyét, hogy ha az mber nyugdíjazás előtt egy nappal feldobja a bakancsot, akkor legalább nem mentek a járulékai a levesbe, hanem a gyerekei és családja hozzáférnek a magánmegtakarításaihoz.
(erre szokta mondani anyám, hogy naigen, mikor is érdeke a rendszernek egy jól működő egészségügyi rendszert fenntartani? kétszeresen is olcsóbb, ha mindenki minél előbb meghal.)

kardio1 2014.10.04. 16:54:42

@diggerdriver: Az a smiley azt jelentette; hogy vicc volt. A tiéd végén nincs semmi.

kardio1 2014.10.04. 16:55:38

@VPBA: Torgyàn melyik volt: kommunista vagy kommunista gyereke? :)

kardio1 2014.10.04. 16:57:06

@diggerdriver: Mekkora az àtlagnyugdij Angliàban?

kardio1 2014.10.04. 17:02:42

@diggerdriver: Ertem a logikàdat, az elejétôl fogva. De ez nem ilyen szimpla. A költségvetésnek fejezetei vannak. Vannak célzott bevételek, amiket csak arra költhet el az àllam, amire beszedte. A màsik, hogy tovàbbra is ùgy gondolom, a munkavàllaloi és a munkàltatoi terheket nem lehet összemosni. Pl. a fenti levezetésedben a 16%-os szja-hoz hozzàadtàl egy 1.5%-os JARULEK tételt, ezt még ùgy ahogy értem, mert mindkettôt a munkavàllalo fizeti. De hozzàadtàl egy, a munkaado àltal fizetett 1.5%-ot is és a tovàbbiakban 19%-os szja-rol beszéltél (amit a munkavàllalo fizet).

kardio1 2014.10.04. 17:03:28

@diggerdriver: En egy nyugati demokràciàban élek, és nem versenyszféràban dolgozom!

kardio1 2014.10.04. 17:07:05

@diggerdriver:
Màr kérdeztem legutobb, csak biztos elsiklottàl felette, hogy neked van-e magànnyugdijpénztàri befizetésed? Szerintem az angol nyugdijjàrulékodat akkor tudnàd a leginkàbb a magyarhoz hasonlitani, ha azt is figyelembe vennéd, hogy hàny szàzalékot fizetsz a magànnyugdijpénztàradba havonta, mivel UK-ben magàn tùlsùlyù vegyes nyugdijrendszer van ezek szerint, Magyarorszàgon meg tisztàn àllami.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:10:55

@i got my:
Ez pontosan így van de ez az ÁLLAMI nyugdíj.
Az állam nem differentáltan a jövedelem függvényében szed nyugdíjjárulékot.
Az átlagnyugdíj viszont nem ennyi hanem az államnak fizetett 0,6% és a magánnyugdíj pénztáraknak fizetett tetszőleges összeg befizetéséből keletkezik.
Ezek magánpénzek és nem a fizetés arányában keletkeznek ezért mérni sem lehet. Adatot sem találtam róla.
Ugye nem gondoljátok komolyan hogy az angol átlagnyugdíj megegyezik az állami nyugdíjjal?
Két különböző rendszerről van szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:12:36

@i got my:
Na körülbelül ezt akartam én is mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:15:35

@kardio1:
Ha azt mondom hogy a munkavállaló fizeti vagy nem kapja meg a két állítás között mi a különbség?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:17:44

@kardio1:
Nincs magánnyugdíj befizetésem.
Tervezem hogy kötök meg biztosítást is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:19:37

@kardio1:
Attól még a piacon te is be vagy árazva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 17:23:33

Azt kellene megérteni hogy a piac beáraz mindenkit.
Ha én elmegyek egy céghez dolgozni 15 fontos órabérért akkor a cégnek 15 fontjába kerülök óránként.
Magyarországon erre az összegre legalább 50% még rárakódik.

tanato 2014.10.04. 17:43:27

@kardio1: Torgyán?Sztárügyvédnek mondta magát,de csak egy kisstílű 3/3-as besúgó volt a Kádár rendszerben.Ilyenek ezrével voltak anno.

tanato 2014.10.04. 17:46:30

@kardio1: @diggerdriver: Suszter maradjon a kaptafánál,mondták régen,de természetesen egy orvos is hozzászólhat bármihez,legfeljebb nem annyira ért hozzá,meg egy más szakmájú is az orvosláshoz./hiszen ahhoz meg mindenki ért,akárcsak a focihoz./Mondjuk mi mivel sokféle foglakozású emberekkel dolgozunk hallunk híreket más területekről is.

tanato 2014.10.04. 17:50:33

@diggerdriver: Én mint vállalkozó a nővéreknek adott nettó fizetés kb 120 %-át még befizetem az államnak.Ebben benne van a munkáltatói és a munkavállalói járulék is.

i got my (törölt) 2014.10.04. 17:54:19

@diggerdriver:
nekem ebből az jön le, hogy ez egy kőkemény kapitalista modell, ahol ha szegény vagy és nem tudsz félretenni a nyugdíjadra, akkor öregen járhatsz kukázni.
lehet, hogy ma magyarországon arányosan több nyugdíjas jár kukázni, mint londonban (bár még ebben sem vagyok biztos), de ha így is van, az a két ország jelentősen eltérő jóléti szintjével függ össze (értsd: az angol durván a magyar két-háromszorosa).

továbbra is tartom, hogy a magyar nyugdíjrendszer az ország erején felül ad a nyugdíjasoknak. olvastam olyan elemzést, ahol azt nézték, hogy a nyugdíjasok az aktívak jövedelmének hány százalékával rendelkeznek. magyaro. az egyik legmagasabb arányszámmal bír, azaz itt viszonylag a legkisebb az emberek életszínvonalesése a nyugdíjba vonulást követően.

hogy ez jó-e arról lehet vitatkozni (szerintem nem), de hogy tény, arról nem érdemes. a magas - részben nyugdíjcélú - elvonások rontják a versenyképességet, növelik a feketemunkát. igazságosság szempontjából kedvezőek, mert a szegények se halnak éhen öregkorukra, de rendkívüli pazarlásra, korrupcióra, nyugdíjpénzből történő állami mol-részvény vásárlásra és hasonló gusztustalan dolgokra vezetnek.

egyébként a magyar béreket terhelő elvonási ráta (tax wedge) 49%, az oecd országok közül egyedül belgiumban magasabb.
az egyesült királyságban 31,5% - átlagbéres dolgozó esetén.
(a szám tartalmazza a munkáltatónál jelentkező kiadásokat is.)
www.oecd.org/berlin/publikationen/taxing-wages.htm

i got my (törölt) 2014.10.04. 18:10:05

@i got my: még egy megjegyzés, az egykulcsos orbán-rendszer igazságtalansága csak akkor mutatkozik meg igazán, ha megnézzük, milyen elvonásokkal kell számolni az átlagbér fele és két és félszerese esetén.
míg magyarországon lényegében jövedelemtől függetlenül visz az állam 49%-ot, angliában ha csóró vagy (az átlagbér felét keresed), akkor az elvonás 22,2%, míg, ha jól megy a dolgod, s az átlag két és félszeresét keresed, akkor 41,5% az elvonás.

méltánytalan és szégyenletes a magyar gyakorlat, s megvetendők a politikusok, akik a gazdagok (és ezzel saját maguk) javára csoportosították át a jövedelmeket. hiszen az adócsökkentés a gazdagoknál (átlag felett keresőknél) jelentkezik, a szegényeknél még nőtt is az adóteher.

kardio1 2014.10.04. 18:32:09

@tanato: Tehàt én hozzàszolhatok bàrmihez, legfeljebb nem értek hozzà, de diggie hozzàszolhat bàrmihez, mert ért hozzà?

kardio1 2014.10.04. 18:35:06

@diggerdriver: En nem a piacon vagyok beàrazva. Akkor lennék, ha magànorvosként szabadon vàlasztanàm meg a tarifât. Ha jo vagyok, ùgy is jönnének, ha dràga lennék. Ezen kivül az is szàmit, hogy kereslet, vagy kinàlat dominàlta piacrol van-e szo.
Az egészségügy nem teljesen piaci alapon müködik.

kardio1 2014.10.04. 18:35:58

@tanato: Te milyen formàban vàllalkozol? EVA van még?

kardio1 2014.10.04. 18:38:21

@diggerdriver: Aközött semmi, de én nem is errôl beszéltem. En azt mondtam, hogy a munkavàllalotol levont és a munkàltato àltal a munkavàllalo utàn fizetett pénzeket, szàzalékokat ne vond össze.

kardio1 2014.10.04. 18:39:38

@diggerdriver: A téged alkalmazo cég nem fizet utànad semmit, vagy csak nincs informàciod errôl?

tanato 2014.10.04. 18:41:39

@kardio1: Diggie mindenhez ért,legalábbis mindenhez hozzászól.Mi meg maradhatunk a kaptafánál szakbarbárnak.A lényeg az hogy jól működik a blog és időnként azért kialakulnak csörték két ember között,de ha nem durvul el jót tesz a blognak.

kardio1 2014.10.04. 18:41:57

@diggerdriver: Nem vagyok én albàn, hogy mögöttes jelentéseket keressek egy kijelentésnél! :)
Ha viccnek szànsz valamit, légy egyértelmû.
Egyébként màs is hùzott màr vele, hogy ùgymond te mindenrôl tudnàl posztot irni. azon nem akadtàl igy ki...

kardio1 2014.10.04. 18:44:18

@tanato: En nem vagyok szakbarbàr, és nem is akarom visszafogni magam. Nemcsak diggeré a szo itt, ha jol tudom.

tanato 2014.10.04. 18:45:14

@kardio1: Nem én BT-s vagyok,EVA már kevés van HO.-k között.Persze ál vállalkozás mert fix pénzt kapunk,nem tudunk árat emelni a befizetendő összegek meg mindig nőnek.Így azután olyan fizetésekre tudjuk magunkat bejelenti hogy abból nagyon nem lesz nyugdíj megélhetési szintű.Marad a halálig vagy a teljes lerobbanásig tartó munka meg a gyerekek talán adnak majd enni.

kardio1 2014.10.04. 18:46:06

@diggerdriver: Tehàt jelenlegi àllàs szerint 440 font a vàrhato nyugdijad. Majd lesz több, ha félreteszel a magànnyugdijszàmlàdra.

kardio1 2014.10.04. 18:47:05

@tanato: Nekem is BT-m volt otthon, de evàztam.

tanato 2014.10.04. 18:47:06

@kardio1: Pontosan ,én is belepofázok sok nem szakmai dologba.Olvasd a Webdokit,ott is kétharmad részben nem szakmáról szólnak a kommentek hanem politikáról,gazdaságról,meg más témákról is.

2014.10.04. 18:47:36

@morsels: Nem engem kerdeztel de miert ne lenne eleg? Egyebkent CPP+ OAS az most kb. 1500 dollar. Az eu. ingyenes, a szocialis lakhatas ingyenes vagy olcso, ebbol adot alig fizet. Ha egy idos hazasparrol van szo akkor meg lenyegesen jobb a helyzet. Szoval az alapszuksegletekhez, egy normalis elethez eleg. Akik ennyi penzzel mennek nyugdijba azok aktiv eletukben is vagy dolgozo szegenyek voltak vagy segelyesek - nekik sohasem jutott kulfoldi utazas vagy puccos auto, az ehhez szukseges penzt ok sohasem tudtak megkeresni. Neha csodalkozom hogy sokan azt hiszik hogy egy normalis emberi elethez a fenti dolgok szuksegesek. Nem. Nagyon sok embernek az jelenti a normalis, emberhez melto eletet, hogy van lakhatasa, ennivaloja, olcso kabel es telefon csomagja, egy beater autoja es egy evben parszor el tud menni belfoldon a szeretteihez a nagy unnepeken. Csodalkoznal, hogy ezek az emberek ugyanolyan boldogok, elegedettek tudnak lenni mint akinek otszor ennyi a fizetese - mert egesz egyszeruen elfogadjak hogy ez igy van, ebbol a legtobbet hozzak ki maguknak, a kapcsolataikra, csaladjukra koncentralnak (meg azert halasak ami van nekik) es nem sirankoznak ezen vagy azon nap mint nap.

A masik az hogy az allami nyugdij koztudottan a nyugdijkori jovedelem csupan 30 %-at hivatott helyettesiteni, szoval akkor a kozeposztalynak ezt igy kell ertelmezni. A tobbi ketharmadot neked kell osszedobni - itt figyel be a nyugdijcsomag, meg az RRSP, TFSA ado atharito vagy adomentes befektetesi szamlak. Gond persze van ekorul. A legnagyobb gond az hogy az emberek tulkoltekeznek es ezert nem tesznek felre eleg penzt. A masik gond az hogy most az alapkamat nagyon alacsony, ezert biztonsagos befektetes, mint pl. GIC a beka segge alatt jovedelmez. A reszvenypiacon meg 10-20 ev atlagban jo ha evi 6 % hozamot ki tudsz hozni - vagyis aki nem kezd el fiatal koraban takarekoskodni, annak nem jon ossze a penz.

Volt arrol szo hogy kibovitik a CPP-t. En nem vagyok ellene de ugy nez ki egyelore nem fogjak megtenni. Amig a gazdasag ilyen sebezheto mint most nem valoszinu hogy a munkaltatokat megvagjak meg tobb jarulekkal.

@charlieharper: Ez igy van, a provincial, municipal, federal es crown corporation dolgozoknak meg van defined benefit pension indexed for inflation - a legjobb nyugdij csomag. Ez deferred benefit, vagyis a fizetesem egy reszet nyugdijkent kapom. Privat szektorban hasonlo szinten (professional jobs) odaadjak ezt a + 30 %-ot es magadnak kell takarekoskodni. Csakhogy a BC Public Service Pension Fund pl. egy nagy hal a piacon, sokkal jobban tud ott ervenyesulni mint Blow Joe a Bullshit Corp.-tol.

Nalunk most ket terv kezd kikristalyosodni, mert a tropusokat mar kizartuk. 1. maradunk itt a hazban es veszunk egy vitorlas hajot 2. koltozunk Victoriaba es ott veszunk ingatlant. Tropusokra igy is le lehet jarni, ott berelni, de az ott elesrol mar letettunk. Panamat gondoljatok ujra, onnan most jonnek vissza a kanadai nyugdijasok, nem tudtak megszokni. Costa Rica szimpatikus.

@Tom Bobb: Nade te vagy az a foszer aki itt "menedekult" akart lenni Kanadaban, aztan koroztek mert nem volt hajlando elhagyni az orszagot. Aztan nekialltal kopkodni a zsidokra, ciganyokra, meg Kanadara, mert megsertodtel. :) Most akkor vegul is kitoloncoltak, vagy magadtol leleptel? Az Agymosott blogodon (amit azota kitoroltel) volt egy sorozat amiben leirtad hogyan kell itt kulonfele csalasokat elkovetni - vagyis egy kvazi bunozo vagy. Hat neked eppen nem tartozunk semmivel, good bye! ;)

tanato 2014.10.04. 18:48:03

@kardio1: Abban az időben még sokaknak megérte,most már igencsak megszűnőben van.

tanato 2014.10.04. 18:51:30

@kardio1: De neked volt azért állami főállásod is?

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 18:55:08

@morsels: mire eleg .. azt majd meg
tudom mert nekem nem lesz tobb .. nem latom ertelmet hogy 50-200$ tobbet kapjak azert most mint vallalkozo minden bevallott 100$ bol kb 50-et fizessek az allamnak(forgalmi , jovedelem ado stb ) ... majd megoldom ..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.04. 19:09:15

@kardio1:

Miből tegyen félre? Keres 2 ezreket, fele ugrik lakásra, családot is etetni kell, miből tegyen félre magánnyugdíjra?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.04. 19:09:15

@kardio1:

Akkor lenne a legjobb ha az eünek semmi köze nem lenne a pénzhez. A gyógyításnak kéne legkevésbé az üzletről szólnia.

kardio1 2014.10.04. 19:09:18

@tanato: Nem volt. A céget pont ezért csinàltam, amikor màr nem àllamiban folgoztam.

tanato 2014.10.04. 19:33:58

@Babette.: Köszi ,majd rákérdezek a könyvelőtől.

tanato 2014.10.04. 19:34:41

@kardio1: És meddig voltál főállású vállalkozó?

tanato 2014.10.04. 19:35:39

@házelőtthinta: Ez csak egy álom,nagyon drága az eü.ellátás mindenütt.

Quercus a favágó 2014.10.04. 19:42:37

@Babette.:

A Dokinak az OEP finanszírozás a bevétele. Ez egy átlagos faluban jóval több mint 500 000 Ft/hó.

tanato 2014.10.04. 19:42:38

@Babette.: Köszi a linket,szerencsére tényleg nagyon jó könyvelőm van/sokadik próbálkozásra/ majd beszélek vele.

tanato 2014.10.04. 19:45:34

@QUERCUS: Igen kvázi vállalkozás,nincs beleszólásom a finanszírozásba.Ügyeletekkel kiegészítem azért.

Quercus a favágó 2014.10.04. 19:49:33

@tanato:

Tudom. Gyula barátunk kapcsán beleástam magam a praxisjogba. Bár egy jó ideje távol tartom magam a dolgoktól.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 20:02:50

@Cascabel: nalunk van a belvarosba j helyen un foyer hongrois es ott normal 1-2 haloszobas lakasokat a nyugdijad 25%-ert berelsz .. semmi rosszat nem latok benne odakoltozni eladva hazat lakast $$ + kis megtakaritas es elni az aranykort .. igaz 6 honapot minimum itt kell elni ... a tobbit melegebb helyen ...

morsels (törölt) 2014.10.04. 20:11:33

@cougarcat:
Vilagos, ha van megtakaritas melle, akkor a havi 1200 dollar nem rossz :-)

Te, ez a Tom Bobb tenyleg ilyen? Nem is tudtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.04. 20:12:01

@QUERCUS: előfordulhat, hogy akkor is jobban jön ki a katával, ha fölötte 40%-ot fizet

morsels (törölt) 2014.10.04. 20:13:59

@montroyal ( CAN qc):
Csak azt kerdeztem, hogy szerinted mire eleg.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 20:27:32

@morsels: OK .. akkor ... még nem tudom meg sose eltem ennyibol .... de nagyon sokan megelnek belole .. nem biztos hogy ugyanazok lesznek az igenyeim koltsegeim , mint aktiv idomben ( pl 4 gyerekkel bejarni europat 1 honapig v. iskolazni ,oltoztetni zsebpenzelni oket ).

2014.10.04. 20:54:54

@morsels: Nemcsak a megtakaritassal egyutt mondom. Amikor az embernek keves penze van, alkalmazkodik, lejjebb viszi az igenyeit - velem is megesett. Amikor tobb penz van, tobbet kolt, de nem ettol lesz boldog, hanem mindket esetben attol hogy milyen emberi kapcsolatainak minosege, milyen percepcioi vannak a kornyezeterol es sajat helyzeterol. Szerintem. :)

Igen, valaki egyszer leirta itt a tortenetet es belinkelt dolgokat a blogjarol, amit aztan TB gyorsan kitorolt es kezdett egy par uj blogot. Neheztelte hogy a zsidok-ciganyok menekult statuszt kapnak (pedig nem jellemzo), mig ot elutasitottak. :))

Az egyik jo baratom Vancouverben dolgozik egy letelepedesi ugynoksegnel. O meselte hogy milyen baromsagokkal kernek menekult jogot a magyarok.... pl. azt allitjak hogy melegek es uldozik oket, aztan lebuknak mert a csajukkal lofralnak a varosban, meg osszevesznek a haverjaikkal akik feljelentik oket. :))

morsels (törölt) 2014.10.04. 21:05:44

@cougarcat:
Hat jo.
Milyen minosegu emberi kapcsolatokra latsz lehetoseget havi 1200 dollar mellett? :-)

DieNanny CH 2014.10.04. 21:22:17

@morsels:

Bár nem engem kérdeztél, de elgondolkodtató a kérdésed. Úgy értem, én még soha nem váltottam át emberi kapcsolatot pénzre.

Más, nem a te kommentedre reagálva: Sokat olvasom, hogy milyen jó az, munka után beülni haverokkal valahova egy sörre. Én speciel egy parkba, egy kulacsnyi csapvízzel is leülnék haverral beszélgetni.

2014.10.04. 21:25:59

@morsels: Mi koze az emberi kapcsolatok minosegenek a penzhez? Ez inkabb szemelyiseg fuggo.

morsels (törölt) 2014.10.04. 21:34:39

@cougarcat:
Hat, azert a lehetosegek is elegge meghatarozzak azt, hogy a szemelyisegednek megfelelo kapcsolatokat kialithasd, nem?
Persze tudom, havi 50 dollarbol van internet, aztan ott mar tenyleg nem szamit a tobbi :-)

De ugy kulonben ha az ember egesz nap csak a szobajaban ul es legfeljebb a boltba tud elmenni parnaponta, akkor az nem sok kapcsolatot fog kialakitani.
A regiek elvileg meglehetnek, de ott is felmerul az, hogy tudnak-e egyutt kozosen idod eltolteni.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 21:37:10

@morsels: milyen kapcsolatok kellenek pl 70 evesen .. beszelgetes padon uldogeles bowlingozas ... egy vakacio all inc 500$ .. ha 5 csillagos luxus utakhoz voltal szokva feltehetoleg nyugdijra sem 1200 bol fogsz elni ..szerintem lehet boldognak lenni, sot a csaladba sem kell sok penz a boldogsaghoz ..felteszem eleget invesztaltal a gyerekekbe hogy sajat labukon is megalljanak ..

mas ; volt 1200 $ amikor fiatal voltal ...? es megis voltak kellemes boldog emberi kapcsolataid ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 21:57:12

@tanato:
Ha nem fizetnéd be tudnál többet fizeti a nővéreknek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 22:06:02

@kardio1:
Meg tudnád mondani hogy mi alapján annyi a béred amennyi?
Miért nem a duplája vagy miért nem feleannyi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 22:07:21

@kardio1:
Miért nem?
Befolyik az államkasszába?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 22:13:29

@kardio1:
Nem.
A jelenlegi állás szerint 440 INNEN.
Talán 33év munkaviszony után ONNAN is jár majd néhány fillér.

morsels (törölt) 2014.10.04. 22:52:26

@montroyal ( CAN qc):
Hat jo, havi 1200 dollar popec nyugdij, meggyoztetek :-)

morsels (törölt) 2014.10.04. 22:57:44

@cougarcat:
Egyebkent vilagos, a kapcsolatok minosegehez semmi koze a penznek, csak viccesnek talaltam, ennyi :-)

A kapcsolatok minosege kulonben is elegge szubjektiv dolog.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.04. 23:04:33

@morsels: hozza téve amit Te irtal hogy van mellette valamid .. kifizetett hazad , felre tett penzed ... vagy nagyon leszallitott igenyeid ... csak nem feltetlen hiszem hogy az emberi kapcsolataid boldogsagod ettol fugg..
konnyu nekunk filozni errol szerintem egyikunk sem ennyibol fog elni ...

2014.10.04. 23:19:25

@morsels: Az internet sztem nem jo pelda mert ezen keresztul lehet talan a legkevesbe minosegi kapcsolatokat kialakitani... az internet inkabb elszipkazza az embereket a valo elettol. Olyannak megfelelhet aki pl. mozgasserult es ilyen okbol nem kepes kimozdulni a hazbol.

Persze ha a siksag kozepen elsz egy kunyhoban akkor a lehetosegek rosszak a kapcsolatok kiepitesehez. De leginkabb kisebb nagyobb varosban, kozossegben elunk...

Elmesz kulonbozo kozossegekbe, pl. a senior center-be,community center-be, uszodaba, multicultural society-ba, konyv klubba (vagy mas klubba az erdeklodesed szerint), es persze az embernek par ev tized utan vannak baratai, akikkel beszelgethet, anelkul hogy ez penzbe kerulne (es jo esetben meg ott van az ember parja is). Nem feltetlenul szukseges hogy mindenki otthon uljon maganyosan. De aki ilyen az mar fiatalabb koraban is ilyen volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.04. 23:36:54

@tanato:
Mégegyszer.
Ha nem KELLENE befizetned, ha nem lenne semmilyen munkaadói járulék akkor tudnál többet fizetni?

2014.10.04. 23:37:24

@morsels: Nem arrol van szo, hogy "popec", en arrol beszelek hogy sok embernek ez jut, de ezt nem elik meg tragedianak, mert a percepciojuk a sajat helyzetekrol joval pozitivabb mint ami a tied ugyanarrol. :)

A realitas az hogy nem lesz tobb penz nagyon sok embernek es nem varhato hogy ez a tendencia megforduljon. Sot, a babyboomerek utan, akiknek mint tarsadalmi csoportnak osszessegeben nagyon jo az anyagi helyzete, a Gen X-nek es Gen Y-nak mar korantsem igy lesz. Persze mindig lesznek elegedetlen emberek, vagy olyanok akik innen elkoltoznek mert nekik keves az ami itt jutott - a statisztika pedig az altalanos jelenseget jeloli, nem minden egyenrol szol kulon kulon.

2014.10.04. 23:46:46

@cougarcat: helyzetekrol - helyzetukrol

morsels (törölt) 2014.10.05. 00:02:25

@cougarcat:
Tenyleg csak annyit mondtam, hogy szerintem a havi 1200 dollar az nagyon keves.
Be lehet osztani? Nem kell ehen halni belole? Vegulis biztos, plane ha van social housing, meg iyesmi.
Vilagos, ha mar ketten osszeteszik az 1200 dollarjukat, akkor azert valamivel jobb, de attol meg nem lesz 'fasza', mert ez a realitas.
Marpedig ahogy te is irtad, ez a realitas.

Tudom en is, hogy 70 evesen mar alacsonyabbak az igenyek, kevesebbol ki lehet jonni, de meg hogy a kapcsolatok minosege nem a penzen mulik, de azert van kulonbseg. Vilagos, nem fog mindenki lehajozni a karib tengerre telen, vagy nem fog golfozni jarni es az is lehet boldog, aki egy parkban galambokat etet.

En megmondom oszinten, legszivesebben Pecsett koltenem el a kanadai nyugdijamat.
:-)

kardio1 2014.10.05. 00:26:36

@diggerdriver: Persze, hogy otthonrol is kapsz nyugdijat. De az az Angliàban elérhetôhöz képest nem lesz tùl sok, meg ahhoz mérve sem, hogy az otthoni nyugdijat Angliàban költöd el (màr, ha nyugdijasként nem költözöl vissza Magyarorszàgra).

kardio1 2014.10.05. 00:35:33

@diggerdriver:
Az àllamkasszànak, ha egy pénztàrcàhoz hasonlitjuk, külön zsebei vannak, màs- és màshovà folyik be a pénz és nem egy nagy közös zsàkba. Es az àllam sem hasznàlhatja fel màsra a célirànyosan beérkezett befizetéseket.
Màsfelôl; ha munkaado vagy, te fizeted a munkavàllaloid utàni jàrulékokat, amik a munkaadot terhelik. A munkavàllalod meg az ôt terhelô jàrulékokat. Abban igazad van, hogy Te, mint munkaado, mindkettôt figyelembe kell vegyed, de nem mindkettôt vonjàk tôled. Egy gyàri operàtort nem érdekli, hogy a munkaadoja mennyi közterhet fizet utàna, ôt csak a netto, jo esetben a fizetési papirjàn lévô brutto bér érdekli.
Mind a munkaado mind a munkavàllalo àltal fizetett jàrulék befolyik az àllamkassza megfelelô részébe, de minegyikuk csak a maga jàrulékàt fizeti. Ezért 19%-os szja-val egyszerûen nem szàmolhatsz Magyarorszàgon.

kardio1 2014.10.05. 00:39:16

@diggerdriver: Nem piaci alapù bértàrgyalàsok alapjàn, én itt köztisztviselônek-közalkalmazottnak szàmitok. Itt inkàbb kamarai érdekérvényesitésrôl és annak hatékonysàgàrol van szo, nem a piac szabàlyoz.

kardio1 2014.10.05. 00:41:40

@diggerdriver: Meglepne, ha a munkaadok nem fizetnének semmilyen közterhet Angliàban. Vagy a munkavàllalok szàma vagy valamilyen egyéb kritérium alapjàn.
Nyereségado sincs?

2014.10.05. 01:28:40

@morsels: Jo, Pecs. :) De elbeszelunk egymas mellett. En onnan indultam, hogy aki egesz eleteben kis fizetesu volt vagy kulonbozo segelyeken elt, annak nem biztos hogy gondot okoz az az osszeg. Ott masok az igenyek, ertekrendszerek.... es ezen a szinten is lehet emberhez melto eletet elni. Nekem egy idoben havi 700-bol kellett kijonni, evekig, egyedul, es nem ultem otthon, sirankozva, hogy milyen szar nekem, az elet nem allt meg...
De megegyezhetunk hogy nem ertunk egyet, kulonben is lepek... :)

morsels (törölt) 2014.10.05. 01:55:50

@cougarcat:
Azert az nem mindegy, hogy valaki fiatalon, tele tervekkel, elkepzelesekkel el havi 700 dollaron egy darabig, dolgozva azon, hogy jobb legyen neki, vagy nyugdijaskent el.

Az is igaz, hogy az ember sok mindenhez tud alkalmazkodni, abban is biztos vagyok, hogy havi 1200 dollarbol is lehet elni. En csak annyit kerdeztem montroyaltol, hogy szerinte az mire eleg.

Tobb kanyar utan azt irta, hogy nem tudja :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.05. 07:17:55

@kardio1: a cégnek a munkavallalotol függetlenül lehet még különböző adója, de a munkavállaló annyiba kerül neki, mint a bruttó bére, ni contribution meg tax az államnak, de azon felül arra a munkavallalora már nem szed el az állam pénzt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.05. 07:20:01

@kardio1: corporate tax van, de talán hallottál róla, némely cég hogy elsunyiskodta, volt is belőle botrány.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.05. 07:28:33

@megfigyelt: annyira jó lenne , ha ez lenne a valóság. Azonban az , aki 2000 előtt ment el nyugdíjba, nemhogy az átlagot, de sokszor még 80 ezret se kap nyugdíjasként.

DieNanny CH 2014.10.05. 07:52:58

@kardio1:

Ezeken én is elgondolkodtam, hogy a munkaadónak hogy éri meg. A saját köreimben maradva:
Mondjuk nyitok egy családi napközit otthon, havi bevétel 800 ezer Ft.
A rezsi 200ezer, van 3 dolgozóm, akikre így 200ezret tudok költeni. Mindennel együtt!!! Ez az úgynevezett szuperbruttó (azt hiszem), hiszen ennyi az össz pénz, ami benne van a családi napközi pénzesfiókjában. És bizony, ebből az állam megkapja több, mint a felét - legalábbis ezen írás alapján:
iksz.beszolunk.hu/picsaba-fizetunk-ennyi-adot-ha-nincs-latszata-friss-adatokkal/

Lehet, hogy rosszul vezettem le a gondolatot, szívesen veszem a javításokat...

2014.10.05. 08:17:59

@diggerdriver: @tildy[UK]: ebben ti biztosak vagytok, marmint, hogy a brutto = a ceg koltsegevel, hogy foglalkoztasson? Tul keso/koran van a googlehoz.
Mert ugye digger nem munkavallalo, hanem vallalkozo.
Nekem remlik az a Employer's National Insurance, valami Class 1 neven.
Es honnan jon ki a 0.6%? En biztosan nem ennyit fizettem NI-ra, habem joval tobbet, mint munkavallalo.

@kardio1: nem ugy van, hogy osszevonjak a tobb orszagban ledolgozott eveket es 1 nyugdijat kapsz a vegen 1 orszagbol?

kutya vacsorája 2014.10.05. 08:26:31

@maxval a bircaman: így inkább ne oldják meg. normális családokban nyilván törvény nélkül is segítik egymást a népek, ahogy a lehetőségeik engedik. de egy erőszakos, bunkó szülő, aki annak idején pl. verte, elhanyagolta a gyerekét, elkocsmázta a fizut stb. ne tarthasson már igényt a kölök pénzére, adott esetben az unokák kárára. megmég: mi az, hogy "eltartani"? milyen színvonalon? ha a vén seggfej új színarany rézkakast akar a tetőre, akkor meg kell venni neki?
ez nem az az ország, ahol a kb. 600 eurós átlagjövedelemből az egy vagy két kereső (már ha olyan szerencsés a pár, hogy mindenkinek van állása...) három generációt képes eltartani. és mi van ott, ahol a negyedik generáció is él még? ott a szintén nyuggerkorú nagyik kötelesek tartani a dédiket, vagyis mindkettőt a középkorúak? stbstb. agyrém ez, csak gondoljátok végig. ez az a titpikus ötlet, ami addig tűnik humánusnak, amíg nem "énrám" (a mi konkrét családunkra, pénzünkre) vonatkozik.
ahelyett, hogy az állam tenné, ami a kötelessége: amit levont járulékként, azt visszaadná, amikor eljött az ideje. nem olyan nagy kunszt, kevesebb lézeres audi, kevesebb stadion...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 11:57:56

@kardio1:
Az szja az adó oda osztják ahova akarják.
A szakképzési hozzájárulás járulék.
A szakképzésre fordítják.
Ha nem jelenik meg befizetendő járulékként bárkinél akkor azt a költségvetésből kellene finanszírozni. Adóból.
HELYETTE járulékként szedik.
Nem mindegy?
VALAKIŐL elveszik azt a pénzt. Közvetlenül a munkaadótól közvetve a munkavállalótól.
Mégegyszer mondom ilyen alapon ezer tételt le lehetne választani a költségvetésről és ilyen olyan címszó alatt beszedni és máris lehet csökkenteni az szja-t.
Ahova a pénzek bemennek az közös zseb. Hogy NÉVLEG azt mondják hogy ezt vagy azt célzottan csak arra lehet költeni az ködösítés.
Nagyon jó példa erre a MANYUP ami NÉVLEG járulék amit a nyugdíjakra KELL fordítani és simán eltapsolták nyom nélkül.
Ha elhiszem azt hogy az államadósságot csökkentették belőle akkor sem CÉLIRÁNYOSAN használták fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 12:02:08

@kardio1:
Nem tudom. Biztos van. A nyereségadónak mi köze van a munkavállalóhoz?
Meglepne ha egy munkaadónak az ÖSSZES terhe egy munkavállalóra itt Angliában akárcsak megközelítené a magyar befizetendőket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 12:07:52

@charlieharper:
Egy átlag szakmunkásnak a napi 3font megközelítőleg 0,6%.
Én még azt sem vitatom hogy alkalmazottakra vannak plusz terhek de hogy egy alkalkalmazott ÖSSZTERHE amennyibe a cégnek kerül az nem a nettó fizetése plusz 67% az biztos.

DieNanny CH 2014.10.05. 12:36:47

@charlieharper:

Szerintem nem elég az éveket összeadni; az összeg is fontos. De lehet, megint tévedek...

Quercus a favágó 2014.10.05. 14:31:09

@charlieharper:

" nem ugy van, hogy osszevonjak a tobb orszagban ledolgozott eveket es 1 nyugdijat kapsz a vegen 1 orszagbol?"

Nem. Minden EGT országban jogosult vagy nyugdíjra, ahol legalább 1 évet dolgoztál. Persze, ha elérted az adott országban érvényes nyugdíjkorhatárt. Először ki kell számolni egy független és egy arányos ellátást, és a kettő közül a magasabb ellátásra vagy jogosult, amit az adott állam utal számodra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.05. 15:04:55

@kutya vacsorája: naigen. ha engem valaki arra kötelezne, hogy eltartsam a fateromat, akkor alighanem elszaladnék külföldre. vagy valami ilyesmi. de előbb valakit orrbavágnék.
gondolom, nem sok embernek van lepapírozva, hogy azért nyomorogott gyerekként, mert a lelépett szülő nem fizetett gyerektartást, kizsebelte a saját családját, adósságot halmozott fel, lopott, erőszakoskodott, verte a családját, naplopott míg a másik szülő gürizett, stb stb stb.
jaigen, és egy időben nálunk is megvolt az 5 generáció pár évig. nagymamám 80 felett volt, mire szegény megszabadult a terrorista karakter anyósától.

2014.10.05. 15:06:23

@QUERCUS: erdekes. Mi lesz a nem EGT orszagokkal? Kanada-USA? A UKnek van veluk megallapodasa, hogy elismerik az eveket. Kerhetem elvileg, hogy az USA eveimet a UK nyugdijba szamoljak?

@diggerdriver: ertem. En valami 14%-ot fizettem eu-re es nyugdijra. Nem 0.6-ot.
Te akkor a teljes adozast hasonlitod ossze, ami versenykepesseghez ok, de nyugdijhoz nem. Akkor a teljes szocialishalot kellene hasonlitani, ha a teljes adoterhet hasonlitod. Ingyen bolcsode, ovoda, egyetem, 3 ev GYES. Az angoloknal ugye ezek ismeretlen fogalmak. Direkt nem UKt irtam, mert a skotoknal ingyenes az egyetem - az angol adobol.....

Quercus a favágó 2014.10.05. 15:43:29

@charlieharper:

Ha van kétoldalú megállapodás,akkor összeszámítható a nyugdíj jogosultság. Magyarországnak pl.az USA-val tudomásom szerint nincs ilyen egyezménye. Így az ott biztosítási jogviszonyban töltött idő az itthoni szolgálati időbe nem vehető figyelembe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 16:01:41

@charlieharper:
Jó hasonlítsuk össze.
Te felsoroltál néhány szociális juttatást ami ott van.
Én is felsorolok néhányat ami itt van.
Housing benefit. Working tax credit. Child tax credit.
Hogy csak néhányat említsek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 16:04:19

@charlieharper:
Én csak személyi jövedelemadót fizetek meg 10% eü járulékot és napi 3font nyugdíjjárulékot.

kardio1 2014.10.05. 16:06:06

@charlieharper: Szerintem hagyd, digger ugyis jobban ismeri az angol helyzetet, mint amennyire te valaha is fogod. :-)
Megkaptad az uzenetet, amit neked kuldtem ?

2014.10.05. 16:08:43

@diggerdriver: en ezeket nem kaptam (a work tax creditben nem vagyok biztos), a fizetesi savom miatt nem kaphattam. Viszont ugy tudom Mon a fizetesedtol fuggetlenul minden pl bolcsode, ovoda, stb ingyenes. Nem?
Es ez ugye mar elmeleti kerdes, hogy mit akarnak a valasztok; magasabb adokat es minden ami nekik "jar", vagy alacsonyabb adokat, viszont mindenert fizet.

2014.10.05. 16:10:08

@diggerdriver: te ugye vallalkozo vagy, raadasul azzal a epitkezesi kartyaval, ami meg a vallalkozok kozott is a legkedvezobb adozast adja. Ennel mar csak akkor lenne jobb, ha Ltd-t csinalnal.

2014.10.05. 16:12:23

@kardio1: nem kaptam emailt toled. Sheldonnetol, a gyerek dokinenitol viszont igen.

2014.10.05. 16:13:03

@cougarcat: mi volt a gond Panamaval?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 16:16:35

@charlieharper:
Igen minden bölcsöde óvoda ingyenes de miért nem említed az iskolát?

2014.10.05. 16:20:32

@diggerdriver: mert az iskola mindket orszagban ingyenes.
Az epitkezesi kartya az a CSvalami, amirol szoktal irni. Azzal a 20%-ba esel a HMRCnel, mas vallalkozo nem ebben a szektorban nem igy adozik. Nektek kedvezmenyetek van.

kardio1 2014.10.05. 16:33:07

@charlieharper: Hogy lehet privât uzenetet kuldeni ? Nem a felhasznalo adatlapjan az uzenetkuldesre kattintva?

2014.10.05. 16:39:23

@kardio1: de. Kuldok egyet es tudsz ra valaszolni

kardio1 2014.10.05. 17:25:09

@charlieharper: Es az hova érkezik? A blog.hu-s regisztràcionàl hasznàlt email cimre?

2014.10.05. 17:42:46

@kardio1: igen. Nem jott semmi?

2014.10.05. 18:18:36

@charlieharper: Burokracia, kiszamithatatlan es allandoan valtozo szabalyok, szolgaltatasok alacsony szinvonala, elmaradott infrastruktura, kaotikus kozlekedes, kulturalis gatak, allando paras dog meleg, esos evszak, nem olyan olcso, mint gondolta, rajon hogy a hype nem volt aranyos a valosaggal... Mondjuk ebbol egy parat Costa Rica-ra is ra lehet huzni - altalaban egy 10 evet eltoltenek az emberek egy ilyen helyen aztan jonnek vissza. A legjobb megoldas meg mindig a "snowbird", csakhat ez nem olcso.

kardio1 2014.10.05. 18:37:58

@charlieharper: Nem. Nem értem. Arrol értesitést kapok, ha valaki vàlaszol egy kommentemre...

2014.10.05. 18:44:28

@kardio1: megnezted a Spam foldert is?
@cougarcat: hat, ez nem jo hir. Ugy hirdeti, Panamat, hogy burokracia nyugdijasoknak alig van. Igazad van, a ketlaki megoldas a legjobb.

kardio1 2014.10.05. 18:47:16

@diggerdriver: Honnan tudhatjuk, hogy a magànnyugdijpénztàri pénzeket nem a mai nyugdijak kifizetésére forditottàk a kirovo rendszerben? En nem tudom. Te igen? Jo neked, ha vannak ott ismerôseid.

kardio1 2014.10.05. 18:48:28

@charlieharper: Igen, de ott sem volt. Tényleg rejtély. A nyugdijkérdést illetôen akartam neked vàlaszolni, de inkàbb privàtban.

2014.10.05. 18:55:48

@charlieharper: Talan azert van ez mert ezek az orszagok egymassal versenyeznek a nyugdijas iparban, egymasra ralicitalnak, meg mar eleve nem a legmagasabban szervezett orszagokrol van szo. Tovabbra is sokan fognak menni, de ez kb. olyan mint a time share, vacation property piac - forgoajto. Tudod mit, az a 10 ev nem is rossz, lehet ugy felfogni hogy az eletednek egy szakasza... legjobb minel fiatalabban menni, amikor meg jobban lehet birni a meleget es nyitottabb vagy egy uj kulturara, csak mindig legyen egy B terv, visszaut.

Emlitetted a vitorlazast mint szempontot - Costa Rica korul tudnal? Marha nagy hullamok vannak arrafele, a csendes oceani oldalon, nekem felelmetesnek tunik. Igaz mi zoldfuluek vagyunk, mi csak a Strait of Georgia-t vallalnank be. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 21:07:24

@charlieharper:
Charli kérdezz meg egy Magyarországon élő háromgyerekes családanyát hogy mennyire ingyenes a magyar iskola.

Most erős tévedésben vagy. Az a kártya csak szakértelmet tanúsít semmi köze az adóhoz.
Az építőiparban rengeteg ember dolgozik vállalkozóként mindenféle CSCS vagy CPCS kártya nélkül mert rengeteg cégnél pláne belső felújítási munkáknál nem kell.
Az épitőiparban az a 20% csak ELŐLEG.
Elmondom miről van szó. Múltkor mondtad hogy nézzek utána mert változtak a jogszabályok.
Valóban változtak.
Ha valaki Angliában vállalkozó az (kivéve az építőipart) nem fizet adóelőleget hanem adóév végén fizet be mindent. Csakhogy nem fizetik be. Rengetegen kibújnak a fizetés alól. Mindenféle trükkökkel.
A cégeknek jobb ha vállalkozókat alkalmaznak mert a vállalkozó saját magát adminisztrálja.
Az adóhivatal nyomására olyan rendeleteket hoztak hogy a cégek alkalmazottként vegyék fel a vállalkozókat mert akkor minden hónapban befolyik utánuk az adó. Nem tudom pontosan a törvények leírását de ez a lényege.
Az építőiparra pont nem vonatkoznak ezek mert mi adóelőleget fizetünk sőt az adóhivatal ingyen használja a pénzünket adóbevallásig.
Nekünk semmiféle előnyünk nincs sem a 20%-ból sem abból hogy kártyánk van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 21:14:25

@kardio1:
Nagyon egyszerű.
3ezer milliárd forintról van szó.
Befolyt az államkaszába és semmivel sem lett több a nyugdíjasok nyugdíja. Állítólag nem elég a befizetett 10% a nyugdíjakra.
Az állam kiegészíti azt például a 27% szociális hozzájárulásból.
Ha 27% helyett a manyup pénzekkel egészíti ki akkor a hol van a 27% szociális hozzájárulás? Merthogy nyoma sincs sehol.
A manyup pénzek lenyúlása után semmi sem változott az országgazdasági mutatóiban csak az államháztartás hiánya lett kevesebb.
Miről beszélünk?

kardio1 2014.10.05. 21:25:34

@diggerdriver: Ezt jo, hogy leirtad. Nem tudtam, hogy Angliàban ilyen nagy mérvû az "adooptimalizàlàs" (gy.k. adoelkerülés). :)

2014.10.05. 21:31:41

@diggerdriver: megvan! Construction Industry Scheme, vagyis CIS. Azt irja a HMRC, hogy a befolyt osszegtol fuggoen, de amilyen osszegeket irtal, alatta vagy, 20% az ado. Bar nem olvastam rendesen vegig:
www.hmrc.gov.uk/cis/subcontractors/advice-pay.htm
The standard deduction rate of 20 per cent applies if you've registered for CIS and the contractor's verified your details successfully.
If you haven't registered for CIS or the contractor couldn't verify you, they'll have to make deductions at the higher rate of 30 per cent. You can claim credit for these deductions through your annual tax return.
Itt azt irja, hogy ha nem vagy CIS, akkor a levonas 30%. Ha regisztralt vagy, akkor 20%.
Te meg a 20%-on felul is fizetsz adot?

kardio1 2014.10.05. 21:31:54

@diggerdriver: A kérdés szàmomra nem igy merül fel. Hanem ùgy, hogy a magànnyugdijpénztàrak megszüntetése nélkül fenn lehetett volna-e tartani a nyugdijfizetések jelenlegi mértékét? Nem is azzal indokoltàk a lépést, hogy igy több nyugdijat adnak majd, hanem hogy ki tudjàk fizetni tovàbbra is az addigit. Az viszont mindentôl függetlenül biztos, hogy a jelenlegi rendszer és a jelenlegi helyettesitési aràny (nyugdij a fizetés szàzalékàban) hosszù tàvon nemigen fenntarthato.
Szerintem egy àllami, hagyomànyos nyugdijra és ÖNKENTES nyugdijpénztàrakra van szükség. A KÖTELEZÔ magànnyugdijpénztàrnak nem làtom az értelmét.

kardio1 2014.10.05. 21:33:23

@diggerdriver: A hàromgyerekeseknek az iskolàban legalàbb a tankönyvek ingyenesek. Akiknek kevesebb gyereke van, fizetnek értük.

2014.10.05. 21:35:42

@diggerdriver: a kartyanal erre a CISre gondoltam, ami igazabol nem kartya. Hanem felhivod a HMRCt es regisztralodsz veluk.

@cougarcat: hat, az nem igazan a konnyu vitorlazas. Marad az ember az obolben. Legkonnyebb a Mediterranon vitorlazni, nincs apaly-dagaly meg szamitasok. Csak Gibraltarnal.

kardio1 2014.10.05. 21:37:10

@charlieharper: Küldtem neked egy probaüzenetet, szolj, ha megkapod!

2014.10.05. 21:40:15

Egyebkent a UK adobevallas keszitesben ami zavar - tobb dolog is -, hogy arra a kerdesre, hogy az elozo evben fizetett ado, az csak az Income tax (vagyis SzJA). Az egeszsegugyi es nyugdij levonas az nem szamit "adonak".

@kardio1: nalatok valami csavar van az adozasban, ha jol tudom. Az ev vegen egy osszegben fizettek be adot es nem havonta. Igaz?

2014.10.05. 21:42:31

@kardio1: meg semmi. Ha kuldtel/kuldesz valami Mme Seldonnak (gyerek doki), akkor megkerem, hogy kuldje at az email cimedet.
Hatha ugy megy....

kardio1 2014.10.05. 21:47:40

@charlieharper: Megprobàlom, hàtha ùgy megy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 21:49:32

@charlieharper:
Charli mégegyszer mondom az az adóelőleg.
Ha nem regisztrálom magam akkor 30% az adóelőleg.
Ha regisztrálom magam akkor 20%.
Ha adóbevallásnál a befizetendő összeg(szja és eü) például 15% akkor ha nem vagyok regiszrálva akkor 15%-ot kapok vissza ha regisztrálva vagyok akkor 5%-ot.
Én például ha lehet akkor nem regisztrálok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 21:50:40

@kardio1:
Na most szólj hozzá...
Abból a becsületes országból eljöttem ide a vegytiszta fertőbe.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 21:52:35

@kardio1:
Szerinted ingyenes az oktatás Angliához VISZONYÍTVA vagy sem?

kardio1 2014.10.05. 21:53:05

@charlieharper: Nem egészen. A munkàltato az alkalmazottaktol nem von szja-t. Az adohivatalhoz màjusban-jùnius elején kell eljuttatni az elôzô évi adobevallàst (elektronikusan vagy papiron), aztàn ôk közlik az elôzô évi jövedelem utàn fizetendô adot. Ezt vagy hàrom részletben fizeted az esedékes értesitô megérkezte utàn, vagy vàlaszthatod azt is, hogy havonta vonjàk le a szàmlàdrol az éves ado 1/12-ét.

2014.10.05. 21:53:56

@diggerdriver: ahan. Ertem. Miert nem regisztralsz? Miert jobb az allamnak adni a penzt es honapokkal kesobb visszakapni?

kardio1 2014.10.05. 21:56:43

@diggerdriver: Azt te jobban tudod, én nem Angliàban élek. Csak azt mondtam, hogy pont a 3 gyerekeseknél otthon is ingyen van a tankönyv, igy nem nekik a legdràgàbb a tanévkezdés.
Neked alsos gyereked van? Itt az alsoban kevesebb költség van, mint felsôben vagy gimnàziumban.

kardio1 2014.10.05. 21:57:25

@diggerdriver:
Nem, nem! Cseberbôl vederbe! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 22:07:55

@kardio1:
Annak hogy minek van értelme minek nincs azon lehet vitatkozni. egy viszont tény. A fidesz annak idején megszavazta a magánnyugdíj törvényt.
Ez TÉNY.
Kormányra kerüléskor saját magát szembeköpve megszüntette a rendszert.
Arról meg ne is beszéljünk hogy a jogbiztonságot a következetes és szavahihető állam képét ez hogyan változtatta meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 22:10:41

@charlieharper:
Azt a pénzt ami nincs a zsebemben nem tudom elkölteni.
Másrészt az adóvisszatérítés nem számít jövedelemnek.
Megkapom általában az éves fizetésem 15%-át ami nem számít bele a jövedelmembe.

2014.10.05. 22:24:10

@diggerdriver: az adovisszateritest be se kellett volna fizetni (ha regisztralsz). Nekem az a hozzaallasom, hogy inkabb legyen nalam a penz es fektessem be, mint az allam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 22:34:08

@charlieharper:
Mert te befekteted.
Nekem viszont növeli a heti bevételem és az után kapom a housing benefitet.

kardio1 2014.10.05. 22:34:21

@diggerdriver: Engem az önmagàban nem zavar, ha 95-ben vagy mikor (Horn-éra az biztos) megszavaztak egy szisztémàt, majd joval késôbb (nem is rögtön elsô kormànyrakerülésük utàn) megszüntetik azt.
Az én elméletem egyébként az, hogy 2010-ben kormànyra kerülve a nyugat nekik is meg fogja engedni azt, amit a volt komcsiknak, ti. a magas költségvetési hiànyt, amig egyenesbe jönnek. Miutàn ez nem következett be, màshogyan kellett a hiànycsökkentést, ùgy; hogy magukat ne köpjék szembe (hogy a te kifejezésedet hasznàljam, màr ha nincs rà jogdij :) ), és DIREKT lakossàgi megszoritàst ne csinàljanak.
Egyébként érdekes, hogy Magyarorszàggal szemben nagyon szigorù az EU a 3%-os költségvetési hiànycél tekintetében. Itt, Franciaorszàgban vastagon 3% felett vagyunk, de eddig senki sem büntetett és ezutàn ez még kevésbé valoszinû, miutàn az ùj gazdasàgi és penzügyi EU-biztos a koràbbi francia gazdasàgi és pénzügyi miniszter lett...

kardio1 2014.10.05. 22:35:08

@diggerdriver: a housing benefit az lakhatàsi tàmogatàst jelent?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.05. 22:40:01

@kardio1:
Tehát akkor mégiscsak a hiány csökkentésére fordították.
Kezdünk közös nevezőre kerülni.
:)))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2014.10.05. 23:01:45

@diggerdriver: En ezt nem tudom, lehet. Egyébként az elméletem, amit vàzoltam, elsôsorban a bankadora és fôleg annak nem kivezetésére vonatkozik.
A magànnyugdijpénztàr kötelezô voltàval tovàbbra sem értek egyet.
Amikor bevezették, akkortol a munkavàllaloi teljes nyugdijjàrulék ugyanannyi maradt, de csak 1.5% ment az àllami nyugdijalapba, amibôl az összes akkori nyugdijas nyugdijàt fizették. Ez igen nagy niànyt generàlhatott 15 év alatt. Es ha ez tovàbb folyt volna, a rendszer összeomlik.
PS.: szerencsés vagy, ha még lakhatàsi tàmogatàst is kapsz. Itt vsz. nem jàrna, csak alacsonyabb jövedelem utàn, mint Angliàban.

Talàltam egy egész jo összefoglalàst a magyar nyugdijügyrôl:
jak.ppke.hu/uploads/articles/11252/file/NYUGD%C3%8DJRENDSZER.pdf

tanato 2014.10.05. 23:13:01

@diggerdriver: Ha kevesebb munkáltatói járulék volna lehet hogy több jutna a dolgozókra,de a munkavállalói járulék nyilván megmaradna,ezért azután el lehetne gondolkodni ezen.

Quercus a favágó 2014.10.06. 06:56:52

@kardio1:

Ez a manyup dolog már el lett itt magyarázva egyszer. Aki akarta, megértette. 2010-re már több mint 300 milliárd forinttal kellett "kisegítenie" a költségvetésnek a nyugdíjkasszát a manyup pénzek kiesése miatt.

Na mindegy. Fölösleges ezt itt ragozni. Irány a gyapotföldek.

Quercus a favágó 2014.10.06. 07:04:28

@kardio1:

Néha olyan fals dolgokat olvasok itt, hogy a hajam szála az égnek áll. Pl. a nyugdíjjal kapcsolatban. Az Uniós előírások miatt sokan fognak Magyarországról nyugdíjat kapni olyanok is, akiknek egyébként a magyar jogszabályok szerint nem járna.

Quercus a favágó 2014.10.06. 07:39:34

@kardio1:

2010-ben Merkel és Orbán megegyezett abban, amíg Orbán 3% alatt tartja a költségvetési hiányt, az Unió nem szól bele abba,mit, hogyan csinál.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása